Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Η μέρα με τα τριάμισι εικοσάρια

Posted by sarant στο 20 Οκτωβρίου, 2020


Σήμερα ο μήνας έχει είκοσι. Έχουμε δηλαδή 20 Οκτωβρίου του 2020 ή αλλιώς 20/10/2020, μια μέρα με τρία εικοσάρια, ή ίσως τριάμισι, αν πάρουμε υπόψη και το 10 του Οκτωβρίου. Με το σημερινό άρθρο συνεχίζουμε μια παράδοση του ιστολογίου.

Οι ταχτικοί θαμώνες ίσως να θυμούνται ότι στις 12 Δεκεμβρίου του 2012 (στις 12/12/12) είχα γράψει ένα άρθρο για τη Μέρα με τα τρία δωδεκάρια, συνεχίζοντας μια παράδοση που ήδη μετρούσε τέταρτο χρόνο, αφού στις 11/11/2011 είχαμε τη μέρα με τα τρία εντεκάρια, στις 10/10/ 2010 είχαμε γράψει για τη  μέρα με τα τρία δεκάρια και στις 9/9/2009 για  την αντίστοιχη μέρα με τα τρία εννιάρια. Η ωραία αυτή παράδοση κινδύνεψε να σταματήσει το 2013, διότι μέρα με τρία 13άρια δεν υπάρχει, αφού δεν έχουμε δέκατο τρίτο μήνα, τελικά όμως σκέφτηκα ότι η 13/3/13 ήταν μια καλή προσέγγιση κι έτσι έγραψα το άρθρο για τα δεκατριάρια, και στο ίδιο πατρόν το 2014 το άρθρο για τα δεκατεσσάρια, στις 14/4/14. Στις 15/5/15 αγρόν ηγόραζα, κι έτσι το αντιστοιχο άρθρο με τα δεκαπεντάρια το έβαλα τελικά στις 15 Οκτωβρίου, αλλά το 2016 επανήλθα στην κανονικότητα κι έτσι είχαμε το άρθρο για τα δεκαεξάρια στις 16/6/16 και το άρθρο για τα δεκαεφτάρια στις 17/7/17. Το άρθρo για τα δεκαοχτάρια θα έπρεπε να δημοσιευτεί στις 18 Αυγούστου, αλλά λόγω ραστώνης δημοσιεύτηκε στις 18/9/18. Πέρυσι είχαμε το άρθρο για τα δεκαεννιάρια στις 19/9/19, ενώ το φετινό άρθρο θα μπορούσε να δημοσιευτει στις 20/2/20, αλλά το ξέχασα, οπότε το βάζω σήμερα.

Με την ευκαιρία, του χρόνου που θα έχουμε το άρθρο για το 21, πότε κρίνετε ότι πρέπει να δημοσιευτεί; Στις 21/01/2021 ή στις 21/11/2021; Ή σε άλλη ημερομηνία;

Λοιπόν, ο αριθμός 20, ο είκοσι, είναι αριθμός που έχει ενδιαφέρον από πολλές απόψεις.

Καταρχάς, είναι στρογγυλός -όχι απλώς είναι ζυγός, αλλά διαιρείται και με το 4 και με το 5. Μπορεί να παρασταθεί ως το τετράγωνο ενός πρώτου επί έναν άλλο πρώτο, ενώ ακόμα είναι το άθροισμα των δύο πρώτων άρτιων τετραγώνων (22 + 42).

Πιο κοντά μας όμως, το είκοσι είναι πάνω μας, είναι συνυφασμένο με το είναι μας. Αν το 10 το βλέπουμε στα δεκα δάχτυλα του χεριού μας, το είκοσι βρίσκεται στα δάχτυλα χεριών και ποδιών -«να έχεις την ευχή μου από τα είκοσί μου τα νύχια» λέει μια λαϊκή ευχή που τη συνήθιζε και η γιαγιά μου.

Γι’ αυτό μάλιστα και το είκοσι αποτελεί τη βάση του «εικοσαδικού» αριθμητικού συστήματος, που έχει δηλαδή βάση το 20 αντί για το 10. Φαίνεται πως στα πανάρχαια χρόνια το εικοσαδικό ανταγωνίστηκε με το δεκαδικό και ίχνη του υπάρχουν σε πολλές γλώσσες, όχι μόνο σε μακρινές ηπείρους αλλά και στην Ευρώπη.

Η πιο γνωστή επιβίωση του εικοσαδικού συστήματος βρίσκεται στα γαλλικά, όπου οι αριθμοί από το 70 ως το 99 δεν αναλύονται ως Νx10+μονάδα (π.χ. 56 είναι cinquante-six, πενηνταέξι) αλλά το 80 είναι quatre-vingt, τέσσερα επί είκοσι, και το 90 είναι quatre-vingt-dix, τέσσερα επί είκοσι συν δέκα ενω το 99 είναι quatre-vingt-dix-neuf, τέσσερα επί είκοσι συν δεκαεννέα (άρα δεν είναι αμιγές εικοσαδικό). Αυτή η ιδιοτυπία ισχύει για τα στάνταρ γαλλικά της Γαλλίας, όχι τα βαλονικά ή τα γαλλικά της Ελβετίας. Εδώ που βρίσκομαι και έχω τηλέφωνο που έχει μέσα το «91» όταν δίνω τον αριθμό τηλεφώνου μου στα γαλλικά προτιμώ να διαλεκτοφωνώ και να λέω nonante et un αντί quatre-vingt-onze.

Όμως μπορούμε να βρούμε εικοσαδικό σύστημα και πιο κοντά, στα αλβανικά, όπου το 20 είναι njëzet (ένα-ζετ) και το 40 είναι dyzet (δύο-ζετ). Κάποιες διάλεκτοι χρησιμοποιούν τρία-ζετ και τέσσερα-ζετ για το 60 και το 80. Η αγγλική Βικιπαίδεια λέει ότι αυτό το κάνουν και οι Τσάμηδες στην Ελλάδα -αλλά έχουν μείνει Τσάμηδες στην Ελλάδα;

Παρόμοιες επιβιώσεις βρίσκουμε και στις κέλτικες γλώσσες των βρετανικών νησιών, όπως και στα βρετόνικα, όπως και σε άλλες παλιές διαλέκτους -γενικά οι εικοσαδικές επιβιώσεις είναι αρχαίο πράγμα.

Επιβίωση του εικοσαδικού είναι και το αγγλικό score -όχι το σκορ, αλλά η εικοσάδα, όπως στο four score and seven years ago… με το οποίο ξεκινάει η διάσημη ομιλία του Λίνκολν στο Γκέτισμπουργκ (87 χρόνια από το 1776). Και άλλη μια επιβίωση υπήρχε στο παλιό βρετανικό νομισματικό σύστημα όπου η στερλίνα διαιρούταν σε 20 σελίνια (αυτά όμως σε 12 πένες).

H λέξη είκοσι είναι αρχαία. Από διαλεκτικούς τύπους όπως Fίκατι, Fείκατι εικάζεται ότι προέρχεται από ινδοευρωπαϊκή λέξη που σήμαινε δυο δεκάδες, όπως και το λατινικό viginti που έδωσε το γαλλικό vingt και τα άλλα των λατινικών γλωσσών (ενώ το 20 των Αλβανών και των Κελτών είναι γλωσσικά αυτόνομο από το 10, προ-ινδοευρωπαϊκό).

Στο ελληνικό αριθμητικό σύστημα το 20 είναι κ’, ενώ στο ρωμαϊκό είναι XX. Τους αριθμούς αυτούς τους χρησιμοποιούμε πλέον κυρίως για αιώνες και για εστεμμένους αν και το να υπάρξει εικοστός εστεμμένος με το ίδιο όνομα δεν είναι εύκολο. Οι Λουδοβίκοι της Γαλλίας μέχρι τα 18 φτάσανε κι εκεί σταμάτησαν (ούτε μέχρι το 20 δεν μάθανε να μετράνε, έλεγε ο Ζακ Πρεβέρ). Στους πάπες, αντιθέτως, το όνομα Ιωάννης έχει φτάσει το 23, αλλά τo περίεργο είναι ότι δεν υπάρχει πάπας Ιωάννης ΧΧ διότι υπήρχε ένα μπέρδεμα με την αρίθμηση και έτσι ο πάπας Ιωάννης μετά τον XIX, τον 13ο αιώνα, αποφάσισε να αριθμηθεί εικοστός πρώτος.

Eίπαμε για τους αιώνες κι έτσι φτάνουμε στη δεύτερη μεγάλη παρουσία του αριθμού 20 στην καθημερινότητά μας. Όλοι μας, εκτός από τους πολύ νέους, γεννηθήκαμε στον εικοστόν αιώνα και πολλοί από εμάς έχουμε ζήσει πολλά χρόνια της ζωής μας μέσα στον εικοστόν αιώνα: είμαστε παιδιά του 20ού αιώνα λοιπόν.

Ακόμα, τώρα βρισκόμαστε βέβαια στον εικοστόν πρώτον αιώνα, αλλά ο αριθμός 20 είναι πανταχού παρών στις χρονολογίες μας, που, μάλλον λόγω του «σφάλματος της χιλιετίας», εξακολουθούμε προς το παρόν να τις γράφουμε με τέσσερα ψηφία, 2010, 2015, 2019, 2020, ενώ στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, που θυμάμαι από πρώτο χέρι, όλοι σχεδόν συντόμευαν σε διψήφιο. Αλλά και όταν λέμε ή ακούμε τις χρονολογίες στα αγγλικά, ακούμε το twenty συνεχώς. Φέτος βέβαια έχουμε διπλό το εικοσάρι, 2020, γι’ αυτό και στον τίτλο του άρθρου έκανα λόγο για τριάμισι εικοσάρια και όχι για δυόμισι. Βέβαια η φετινή χρονιά, η διπλοεικοσάρικη, κάθε άλλο παρά ευοίωνη έχει σταθεί για τον περισσότερο κόσμο -δίσεκτη με όλη τη σημασία της λέξης.

Τρίτος λόγος που το είκοσι είναι βαθιά ριζωμένο στη συνείδησή μας, η βαθμολογική κλίμακα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, που έχει άριστα το 20, το περιζήτητο εικοσάρι. Κάποιοι παλιοί καθηγητές (οι μαθητές τους έχουν τώρα πια βγει στη σύνταξη) έλεγαν ότι το 20 είναι για τον Θεό, το 19 για τον γυμνασιάρχη, το 18 για τον εαυτό τους, άρα είχαν ως άριστα το 17, αλλά με τον πληθωρισμό που επικρατεί τις τελευταίες δεκαετίες οι έλεγχοι των μαθητών του Λυκείου, ιδίως στις τελευταίες τάξεις, έχουν πολλά εικοσάρια, ενώ και το εξωτικό «απόλυτο εικοσάρι» κοντεύει να γίνει μπανάλ.

Μια και μιλήσαμε για το 20 ως άριστα, να πούμε ότι οι Αγγλοσάξονες (ή οι Αμερικανοί;) έχουν εικοσάβαθμη κλίμακα για την οξύτητα της όρασης, κι έτσι η άψογη όραση είναι 20/20 -υπάρχει και παροιμία, hindsight is 20/20, δηλαδή εκ των υστέρων είναι εύκολο να δεις με ακρίβεια.

Πέρα από το εικοσάρι της βαθμολογίας, έχουμε το εικοσάρικο ή μαλλον το είχαμε, εννοώ το νόμισμα των 20 δραχμών, που κάποτε ήταν ασημένιο ή έτσι έλεγαν. Τώρα έχουμε το εικοσάευρο, όπως προτιμώ να το γράφω, και να το κλίνω (του εικοσάευρου) αν και πολλοί, κακώς κατά τη γνώμη μου, γράφουν «εικοσάευρω». Οι παλιοί θα θυμούνται, πλάι στο εικοσάρικο, την εικοσάρα ή το εικοσαράκι, το νόμισμα των είκοσι λεπτών, που είχε και τρύπα στη μέση. Νόμισμα των 20 λεπτών έχουμε και σήμερα με τα ευρώ (αξίας 68 δραχμών, να σκεφτείτε) αλλά δεν ξέρω αν έχει άλλο όνομα πέρα από το εικοσάλεπτο. Ένα άλλου είδους εικοσάρικο που είχε μεγάλη πέραση… τον 19ο αιώνα ήταν το σφάντζικο, το αυστριακό νόμισμα των 20 σελινιών (Ζwanziger).

Το στοιχείο με τον ατομικό αριθμό 20 είναι το ασβέστιο, 20 είναι το τηλεφωνικό πρόθεμα της Αιγύπτου, είκοσι διαφορετικές πρώτες κινήσεις μπορεί να κάνει ένας σκακιστής (δεκάξι με τα οχτώ πιόνια, ένα ή δύο τετράγωνα, και τέσσερις με τους δυο ίππους) και 20 ομάδες έχει η πρώτη κατηγορία του γαλλικού ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος, όπως και η Πρέμιερ Λιγκ (που παλιότερα είχε 22), νομίζω τα μόνα μεγάλα πρωταθλήματα που έχουν τόσο μεγάλο αριθμό ομάδων -διορθώστε με αν κάνω λάθος.

Και βέβαια εικοσάρης και εικοσάρα είναι και ο εικοσάχρονος ή η εικοσάχρονη -ακόμα μία από τις καλύτερες ηλικίες μαζί με τα 18 ή τα 19 ή…., αν και την έχουμε φορτώσει με πολλά βάρη τη νεολαία μας και τώρα τους βρίζουμε κιόλας που συγχρωτίζονται.

Θα κλείσω με ένα τραγούδι. Όχι το «ένα παλικάρι είκοσι χρονώ» που του δώσαν τα άρματα να πάει στον πόλεμο, αλλά του Χατζηνάσιου το «Να’χα τα χρόνια σου» (Είκοσι χρονώ και κλαις για μι’ αγάπη σου χαμένη…) με τον Σταμάτη Κόκοτα, δείχνοντας έτσι τα χρόνια μου:

Advertisement

160 Σχόλια προς “Η μέρα με τα τριάμισι εικοσάρια”

 1. Καλημέρες ! Είμαστε δίπλα… 🙂

 2. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  >τέσσερα επί είκοσι συν δεκαεννέα (άρα δεν είναι αμιγές εικοσαδικό)
  Μα ίσα-ίσα, αυτό είναι καθαρόαιμα εικοσαδικό, το σαράντα και το εξήντα είναι εκτός συστήματος. Από εκεί και πάνω δυσκολεύει.

  Θα με βόλευε πολύ, να πω την αμαρτία μου, να λέω πως είμαι σαρανταδώδεκα, σαραντάρης δηλαδή, αλλά στα γαλλικά τουλάχιστον δεν… 🙂

 3. ndmushroom said

  Του χρόνου το άρθρο πρέπει να δημοσιευθεί στις 21/12/21. Για όποιον έχει δυσλεξία (ή παιδί που αρχίζει να μαθαίνει πώς να γράφει τους αριθμούς) ο λόγος είναι προφανής. 🙂

 4. Theo said

  Αλλά και όταν λέμε ή ακούμε τις χρονολογίες στα αγγλικά, ακούμε το twenty συνεχώς

  Κι ένας βουλευτής στην αρχή της φετινής χρονιάς είχε πει «είκοσι είκοσι».

 5. Αίνιγμα.
  Τι ελληνικότατη σχέση έχει η Al Jazeera με το είκοσι;

 6. @ 2
  ΓιώργοςΜ

  Είναι καλά να είσαι εβδομηντα-τοσ-άρης στα γαλλικά. Εξήντα… κάτι… 🙂

 7. kpitsonis said

  Κάνει ψύχρα σήμερα , ρε παιδιά ή εγώ γέρασα ; Όπως και να ‘χει , Καλημέρα !

 8. […] Σήμερα ο μήνας έχει είκοσι. Έχουμε δηλαδή 20 Οκτωβρίου του 2020 ή αλλιώς 20/10/2020, μια μέρα με τρία εικοσάρια, ή ίσως τριάμισι, αν πάρουμε υπόψη και το 10 του Οκτωβρίου. Με το σημερινό άρθρο συνεχίζουμε μια παράδοση του ιστολογίου. Οι ταχτικοί θαμώνες ίσως να θυμούνται ότι στις 12 Δεκεμβρίου του 2012 (στις 12/12/12) είχα γράψει… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2020/10/20/eikosi/ […]

 9. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  6 Σωστό αυτό!

 10. dryhammer said

  Καλημέρα!
  Θα πρότεινα το επόμενο ανάλογο άρθρο να γραφτεί στις 12/02/2021 που είναι καρκινική ημερομηνία.

 11. Άντε, για να πω κι εγώ κάτι: στα αραβικά το είκοσι είναι ο δυικός του δέκα, ασράιν.

 12. Konstantinos said

  Με τη δραχμή υπήρχε και η έκφραση «του κάνανε τον κωλο εικοσαρικο»

 13. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα !
  Να θυμίσω, ηχητικά βεβαίως και χωρίς σύνδεση, και το ποντιακό «τα κοασάρας» (= οι κότες).

  Ευτύχησα (?) να δώ έλεγχο με ξερωγω 15 εικοσάρια κι ένα 19άρι, την εποχή που οι καθηγητές της Γ’ Λυκείου μας «έφτιαχναν» με μόρια για τις εισαγωγικές (μιλάω για το 1987).

  Επίσης θυμίζω και τiw 20 υποδιαιρέσεις του στόχου των darts, με το 20άρι στην κορυφή ως μέγιστη βαθμολογία, που αποτελεί και βασική κίνηση αφού αφαιρείται διπλά η τριπλά από το αρχικό άθροισμα, είτε ως 40 είτε ως 60, με σκοπό να κατεβάσεις γρήγορα τους αρχικούς σου πόντους και να «κλείσεις» στο μηδέν (με διπλό άθροισμα, άρα από ζυγό αριθμό βεβαίως).

 14. avn013 said

  1) την δυσλεκτική εκδοχή την σκέφτηκα ως 20/12/2021
  2) στα δικά μου χρόνια υπήρχε και 21η κίνηση στο σκάκι: πιονι Β και Ρ μία θέση μπροστά ταυτόχρονα. Δεςν ξέρω πόσο «τοπικός» ήταν ο κανόνας ούτε αν υφίσταται ακόμα

 15. Αγγελος said

  Kαι σε αρχαιοπρεπή αγγλικά (π.χ. της Βίβλου) λένε threescore and ten (για τα 70 χρόνια της ζωής του ανθρώπου, ψαλμός πθ´ 10). Και έχει μείνει ιστορική η αρχική φράση του Επιταφίου του Περικλέους Λίνκολν: Fourscore and seven years ago (δηλ. το 1776), our fathers brought forth on this continent a new nation, conceived in Liberty, and dedicated to the proposition that all men are created equal. Η λέξη score λέγεται και σήμερα, κυρίως στον πληθυντικό (scores of messages π.χ.), με αόριστη σημασία, όπως εμείς θα λέγαμε «ντουζίνες».

 16. Πάνος με πεζά said

  Από πολύ παλιά βεβαίως, υπήρχε κλειδαράς με το πανεύκολο τηλέφωνο (μάλιστα την εποχή των εφτά ψηφίων, δεν ξέρω πώς γινόταν…) 20 20 20 20.

 17. Αγγελος said

  (14) Κι εγώ μικρός έμαθα αυτή την κίνηση (γενικώς, να προχωρείς δυό πιονάκια από μία θέση αντί ένα δυο θέσεις στην πρώτη κίνηση.) Αργότερα έμαθα ότι οι επίσημοι κανόνες δεν την προβλέπουν…

 18. @ 16
  Πάνος Με Πεζά

  Νομίζω σχηματίζεις 20 20 20 2 και μετά όποιο θέλεις, που δεν αντιστοιχεί σε τηλεφωνικό νούμερο. Οπότε πρότειναν το μνημοτεχνικό εδώ 0.

 19. phrasaortes said

  Τυπικά υπάρχει και Λουδοβίκος ΙΘ’, ο οποίος βασίλεψε για 20 λεπτά (σύμπτωση;), μεταξύ παραίτησης του μπαμπά του, Καρόλου Ι’, και της ανόδου στον θρόνο του Οίκου της Ορλεάνης.

  Επίσης, σύμφωνα με την »νομιμόφρονα» παράταξη των Γάλλων βασιλοφρόνων, ο νόμιμος διεκδικητής του γαλλικού θρόνου είναι ο Λουδοβίκος Αλφόνσος, του οποίου το βασιλικό όνομα είναι Λουδοβίκος Κ’. Βέβαια ο Λουδοβίκος Αλφόνσος είναι Ισπανός και μάλιστα διάδοχος του Δουκάτου του Φράνκο… Αλλά οι νομιμόφρονες είναι γραφικοί ακόμα και με τα στάνταρ των Γάλλων βασιλοφρόνωνχ των οποίων η πλειοψηφία, συμπεριλαμβανομένης της Αction française, υποστηρίζει τον Οίκο της Ορλεάνης.

 20. «Οι σαραντάρες ίσον με δύο εικοσάρες», που τραγουδούσε και η Ρίτα Σακελλαρίου:

 21. Ανδρέας Τ said

  Στο Παρίσι υπάρχει στη γειτονιά της Βαστίλλης το νοσοκομείο των Quinze-Vingt (15-20) Τριακοσίων ιδρυμένο από τον Ναπολέοντα για τους στρατιώτες του με οφθαλμολογικά προβλήματα.

 22. Πάνος με πεζά said

 23. loukretia50 said

  Καλημέρα! Κάποτε θεωρούσαμε ορόσημο τον 20ό αιώνα. Νομίζαμε πως θα ζήσουμε στο θαυμαστό καινούργιο κόσμο, στο μέλλον που έμοιαζε πολύ μακρινό.
  Θα μου πείτε, τότε και το 1984 ήταν επιστημονική φαντασία!

  Και κάποιος φαντάστηκε το Ροβινσώνα με δίκαννο!
  Εκτός από αγαπημένο, υπήρξε ένα ραμόνι για μένα εκείνο το μυστήριο «τουτακιτού»!

  Αν και ωραίο και στρογγυλό, το 20 δεν το συναντάμε συχνά σε βιβλία και τραγούδια.
  Θυμάμαι το πιο χαρακτηριστικό, «Μετά 20 έτη» του Α.Δουμά, σίκουελ στους τρεις σωματοφύλακες.

  Κι ένα τραγούδι ακόμα – επωφελούμαι από την απουσία του Stazy και το φορτώνω!

 24. Lez Did said

  Μετά από μια εφιαλτική νύχτα στο δρόμο με τις λεύκες, η Νάνσι κοιτάζει με φρίκη τον καθρέφτη: Είκοσι χρονών φαίνομαι…

 25. ΓΤ said

  Δυστυχώς δεν είναι μέρα μόνο με τριάμισι εικοσάρια

  Λεπενιώτη> Το δικαστήριο κρίνει ότι πρέπει να συμπληρωθεί η εισαγγελική πρόταση. Είναι επίσης επιμέλεια της εισαγγελίας να βρεθεί τυχόν βούλευμα για παραβίαση διαμονής εκ μέρους
  του Ιωάννη Λαγού και να διαβιβαστεί στο δικαστήριο.

  Οικονόμου> Εγώ αναφέρομαι μόνο σ’ αυτούς που έχουν λευκό ποινικό μητρώο. Οπως οι Λιακόπουλος, Στεργιόπουλος, δεν τους συμπεριέλαβα, έχουν εκτίσει τις ποινές τους, έχουν τηρήσει τους όρους που έχουν οριστεί.

  Πρόεδρος: Αρα να ανασταλεί η ποινή και γι’ αυτούς;
  Εισαγγελέας: Να ανασταλεί
  Πρόεδρος: Παρότι έχουν το ύποπτο της τέλεσης;
  Εισαγγελέας: Ναι

  Ο συνήγορος του Ιωάννη Λαγού επικαλέστηκε άλλο βούλευμα, μεταγενέστερο, το οποίο αναφέρει ότι ο Λαγός δεν έχει παραβιάσει περιοριστικούς όρους.

  Το δικαστήριο διέκοψε για αύριο στις 11:00 προκειμένου να αναζητηθεί σχετικό βούλευμα.

  (news247.gr)

 26. loukretia50 said

  Πάμε και λίγο ρετρό για τα λυκόπουλα!

 27. Χαρούλα said

  Οι είκοσι γυναίκες του Βουτσα!🤣 http://finosfilm.com/movies/view/171

  Το (19)20 απελευθερώθηκε το Δεδέαγατς, και μετονομάστηκε τελικά Αλεξανδρούπολη.

  Οι είκοσι ζωές του …Μαραβέγια

  Ψηφίζω 21/12/21

 28. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα και τις ωραίες προσθήκες!

  14-17 Όπως λέει ο Άγγελος, δεν προβλέπεται τέτοια κίνηση απο τους κανόνες.

  20 Α μπράβο! Και πού να δεις οι εξηντάρηδες!

 29. leonicos said

  πολλοί από εμάς έχουμε ζήσει πολλά χρόνια της ζωής μας μέσα στον εικοστόν αιώνα:

  εγώ τα πρωτα μου 56. Άρα είμαι ακόμα παιδί του 20 ου αιώνα. Στα 113 μου, οποτε θα έχω ζήσει 57 χρόνια στον 21ο, τα ξαναλέμε. Το ιστολόγιο να είναι καλά μέχρι τότε. Μετά… γαία πυρί μιχθείτω

  και μη με ρωτήσετε ποιος το είπε πρώτος, γιτί θα ρωτήσω αρμοδίως π.χ. Οτοκάμα

 30. leonicos said

  Το Σουμερικό μετρικό σύστημα ήτα 60-ικό, ΄πως ξέρετε όλοι

  Αλλά δεν είναι 3 20-άρια. Είναι 5 12-κάρια

  Και νομίζω ότι κυρίως το 12-δικό ανταγωνίστηκε το δεκαδικό, όπως φαίνεται από τις 12-κάδες όλων των τύπων, θεοί, απόστολοι, γιοι του ιακώβ, γιοι του Ισμαήλ και εκατοντάδες, όχι δεκάδες, άλλα παραδείγματα, εκτός των αριθμών ένδεκα δώδεκα και στα γαλλικά και τις άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες και καταλαβαίνετε για τί μιλάω

  Εκτός από τον Τζι, που νομίζει ότι μιλάω για τον ΠΑΟΚ
  ΠΑΟΚ = 80+1+70+20 = 171 > 8 = ΗΤΤΑ

  Φταίω εγώ που βγαίνει έτσι;

 31. leonicos said

  Κατά την Gematria της Kabbala ΠΑΟΚ = ΑΕΚ

  Και ιδού η απόδειξη
  ΠΑΟΚ = 80+1+70+20 = 171 > 8 = ΗΤΤΑ
  ΑΕΚ = 1+5+20 = 26 > 8 ΗΤΤΑ

  ΝΒ Gematria (< ελληνικό δάνειο, Γεωμετρία, με λέξεις) Notarikon (με γράμματα) οι δύο πόλοι της λαϊκής Καμπάλα.

  ΝΒ Η κανονική Καμπάλα δεν δέχεται αυτές τις ανοησίες

 32. ΓΤ said

  Παρά την απόφαση της ΓΓΑ για 3.500 και 2.900 θεατές σε Πειραιά και Τούμπα αντίστοιχα, με απόφαση Μητσοτάκη οι αγώνες θα διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών.

  ΟΣΦΠ-Μαρσέιγ [2,25-3,02-2,92]
  ΠΑΟΚ-Ομόνοια [1,75-3,45-3,90]
  Μπράγκα-ΑΕΚ [1,63-3,45-4,65]

  Gpoint, γύρνα πίσω! 🙂

 33. leonicos said

  Άντε, για να πω κι εγώ κάτι: στα αραβικά το είκοσι είναι ο δυικός του δέκα άσαρα, ασράιν.

 34. leonicos said

  Το έκλεψα βέβαια από τον Δυ΄τη

 35. Aghapi D said

  Και διαβάζοντας ξεχάστηκα και αφηρημένη κατάπια καμιά εικοσαριά δαμάσκηνα
  Με βλέπω να τρέχω 🙂

 36. Ναι… αλλά δεν είπαμε ακόμα κάτι για την ελληνικότατη σχέση που έχει η Al Jazeera με το είκοσι; Ποιος ξέρει;

 37. leonicos said

  Και στα εβραϊκά το ίδιο συμβαίνει:10 עשר
  20 עשרים

  μόνο που το δέκα προφέρεται έσερ. το είκοσι ασράιμ και είναι δυικός

  προσέξτε το ע βαθύ λαρυγγικό

 38. leonicos said

  Απο το προηγούμενο έκλεψα από τον Δύτη μόνο την ιδέα. Ούτε το σκέφτηκα μόνος μου

 39. sarant said

  36 Εγω πάντως δεν το ξέρω

 40. sarant said

  Μεταφέρω σχόλιο από το ιστολόγιο:

  Σήμερα είναι και η παγκόσμια μέρα στατιστικής που γιορτάζεται κάθε πέντε χρόνια στις 20/10, αρχής γενομένης από την 20/10/2010.

 41. Aghapi D said

  Αντιγράφω από https://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/search.html?start=120&page=12&lq=%CE%88%CE%B9&sin=all :

  εικοσάρι το· ’κοσάρι. Οθωμανικό ασημένιο νόμισμα αξίας είκοσι άσπρων: βάνουσι και στοίχημα … έναν ’κοσάρι (Διήγ. ωραιότ. 310).

 42. ΓιώργοςΜ said

  Το 12 έχει σαφές πλεονέκτημα στους υπολογισμούς, αφού διαιρείται με 2,3,4,6, αλλά σήμερα μιλάμε για το 20😛

 43. Avonidas said

  Καλημέρα.
  Για του χρόνου προτείνω τις 21/12/21 ως καλύτερη ημερομηνία. Αυτο το 2-1-1-2-2-1 έχει ωραίο ρυθμό 🙂

 44. divolos said

  Πάντως η 12η Φεβρουαρίου του χρόνου κάτι θα θέλει σε άρθρο καθώς είναι καρκινικός αριθμός 12022021.

  Αυτό το έβαλε κανένας; Είκοσι χρονώ γομάρι, σήκωσα όλο το νταμάρι

 45. sarant said

  44 Eίκοσι χρονών ο γάιδαρος είναι στην ωριμότητα. Ζουν πάνω από 30, ίσαμε και 50.

 46. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  – Τριάμισι εικοσάρια! Με καλή προσέγγιση (+ ή -), η ηλικία πολλών από μας εδώ μέσα… 🙂

  41, Aghapi D
  Ναι! Και στην Κρήτη λέγονται «’κοσαράκια» τα μαρτυρίκια της βάφτισης. Η ονομασία παραμένει σε χρήση και σήμερα –ειδικά στα χωριά και από τους κάποιας ηλικίας κρητικούς (βλ. παραπάνω… 🙂 ), παρά το ότι το ευχαριστήριο αυτό δώρο στους καλεσμένους της βάφτισης έχει πάψει εδώ και …αιώνες (ίσως) να είναι πραγματικό ασημένιο «εικοσαράκι».
  Σήμερα τα κοσαράκια/μαρτυρίκια είναι ό,τι μπορείς να φανταστείς: από απλά πλαστικά σταυρουδάκια μέχρι καρδούλες, περίτεχνα φιογκάκια, κρίκοι, βραχιολάκια και λοιπά ευτελή μικροαντικείμενα, που περισσότερο προσβάλλουν τον καλεσμένο παρά τον ευχαριστούν. Για να τηρείται το έθιμο και καλά…

  Βέβαια, αλλού έχω δει ότι ήταν ‘ασημένιο νόμισμα αξίας είκοσι παράδων’.
  Δεν το έχω ψάξει, όμως…

  – Και ένα όμορφο τραγούδι:
  ’’Είκοσι χρόνια με ρωτάς ποιος πήρε την Ελένη
  μα εκείνη μόνη στο σχολειό τον Πάρη περιμένει.’’
  Στίχοι: Μιχ. Μπουρμπούλης – Μουσική Μ. Χατζιδάκις – Τραγούδι: Μαρία Δημητριάδη. https://youtu.be/YN4Scb5OayA?t=14

 47. Κιγκέρι said

  Τώρα εμένα, ή η μαρμάγκα μ’ έπιασε, ή κάτι δεν έκανα σωστά…

 48. Πάνος με πεζά said

  Kαι φυσικά ο κύριος με αυτό το επώνυμο, θα μπορούσε μέχρι και να γιορτάζει σήμερα !
  https://www.11888.gr/white-pages/?query=%CE%95%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%83%CE%B9%CE%B4%CE%AD%CE%BA%CE%B1%CF%82

  Επίσης έχουμε ακούσει και «Εικοσιδυός».

 49. loukretia50 said

  Σας χαιρετώ για σήμερα μ΄ένα ακόμα τραγούδι/ποίημα του μεγάλου Léo Ferré. – Vingt ans

  Οι αριθμοί δε με συγκινούν, επομένως μόνο μουσική η συνεισφορά μου στο νήμα με τα εικοσάρια, αλλά τι άλλο ταιριάζει στα 20 χρόνια?

 50. CrazyFather said

  Το αριθμητικό σύστημα των Μάγιας ήταν αμιγώς εικοσαδικό: https://en.wikipedia.org/wiki/Maya_numerals

 51. sarant said

  47 Στη μαρμάγκα υπήρχε το σχόλιο 50 μόνο.

 52. Avonidas said

  υπάρχει και παροιμία, hindsight is 20/20, δηλαδή εκ των υστέρων είναι εύκολο να δεις με ακρίβεια

  Τώρα υπάρχει κι η «hindsight is 2020», μιας κι όλοι γίνανε επιδημιολόγοι κατόπιν εορτής 😉

 53. Avonidas said

  #3. Ωπ, σορρυ, δεν είχα προσέξει ότι ήρθα 2ος και καταϊδρωμένος…

 54. leonicos said

  45 Eίκοσι χρονών ο γάιδαρος είναι στην ωριμότητα. Ζουν πάνω από 30, ίσαμε και 50.

  Αλλά το γομάρι του Ξυλούρη, που αν ξυπνήσει μονομιάς, θα έρθει ανάποδα ο ντουνιάς

  δεν είναι γάΙδαρος

  διότι αντιβαινει στο Κοίτα οι άλλοι έχουμ ξεκινἠσει

  οι γάιδαροι δεν επαναστάτησαν ποτέ

  γι’ αυτό παραμένουν γαιδαροι

 55. spyridos said

  Ο Οδυσσέας 20 χρόνια μακριά από την Ιθάκη

  «Μου λες κουράστηκες, δε θες να περιμένεις,
  είκοσι χρόνια το ίδιο φόρεμα να υφαίνεις»

  https://tinyurl.com/yyxe8s6f

 56. Avonidas said

  #27. Τρίτος…

 57. leonicos said

  50 CrazyFather

  Καταπληκτικό αυτό που παραθέτεις.
  Όμως, δεν αρκεί ο συμβολισμός. Πρέπει και τα ονόματα να πηγαίνουν μέχρι το είκοσι, όπως στο δεκαδικό μέχρι το δέκα. Κι επ’ αυτού δεν το διευκρινίζει το άρθρο. Και οι έλληνες χρησιμοποιούσαν το α,β,γ,δ,ε,ς,ζ,η,θ,ι,ια, κ κλπ και οι ρωμαίοι το Ι, ΙΙ, ΙΙΙ IV, V, …. IX έναν φαινομενικά αλλοπρόσαλλο συμβολισμό, αλλά το σύστημά τους ήταν απλά δεκαδικο.

  Συγγνωμη που το λέω αυτό, πολύ ωραίο αυτό που βρήκες, επαναλαμβάνω, αλλά ο συμβολισμός μόνο δεν αποδεικνύει ότι το σύστημα ήταν εικοσαδικό

 58. Sarant &c

  Al Jazeera (αραβικά: الجزيرة , «το νησί» ή «η (αραβική) χερσόνησος»).

  Επίσης: al-Jazāʾir (الجزائر), «τα νησιά» δηλαδή τα τέσσερα νησιά (πριν ενωθούν με την ακτή) που έδωσαν το όνομα στο Αλγέρι, γνωστό πια μετά την γαλλική ή την καταλανική παραφθορά μαζί με το άρθρο.

  Οι Έλληνες γνώριζαν την πόλη ως Ἰκόσιον > λατ. Icosium κατά τη ρωμαϊκή κυριαρχία.

  Δίδεται η ερμηνεία ότι η λέξη προέρχεται από το είκοσι (20), με την υπόθεση ότι η πόλη είχε ιδρυθεί από 20 συντρόφους του Ηρακλή όταν επισκέφτηκε τα Όρη του Άτλαντα κατά τη διάρκεια των άθλων του.

 59. Πέπε said

  Καλημέρα.

  > > αλλά έχουν μείνει Τσάμηδες στην Ελλάδα;

  Απ’ όλη την αριθμολογία, εγώ σ’ αυτό κόλλησα. Αλήθεια, έχουν μείνει;

  Για την ακρίβεια, το ερώτημα που με απασχολεί (και αν προκληθώ θα εξηγήσω γιατί) είναι: γνωρίζει κανείς για ύπαρξη αλβανόφωνων (όχι αρβανίτικων) πληθυσμών στην Ελλάδα, στην Ήπειρο, μετά το 1950;

  Κάθε πληροφορία θα γίνει ασμένως δεκτή.

  Ευχαριστώ πολύ.

 60. @ 59 Πέπε

  >> [Ύ]παρξη αλβανόφωνων (όχι αρβανίτικων) πληθυσμών στην Ελλάδα…

  Όχι βέβαια αλβανόφωνους Βορειοηπειρώτες. Τέτοιοι συμπολίτες υπήρχαν μεμονωμένοι όχι σαν «πληθυσμός». Όπως και μεμονωμένοι Τουρκαλβανοί. Στα αλβανόφωνα χωριά μας (Ν. Πρέβεζας) οι κάτοικοι ήταν ελληνικής συνείδησης και πιθανότατα «Αρβανίτες». Δεν ακούσαμε ότι έμειναν π.χ. Τσάμηδες.

 61. Χαρούλα said

  Ο εικοσάχρονος Νερούδα με τα είκοσι ποιήματα του

 62. Theo said

  @59, 60:
  Σύμφωνα με τη Βίκι, αριθμούν 56 άτομα σε τρεις κοινότητες. Στο βιβλίο του Γκουρογιάννη Το ασημόχορτο ανθίζει αναφέρονται και αρκετοί Τσάμηδες, που, για να αποφύγουν τη σφαγή ή την απέλαση, βαφτίστηκαν. Αν στο μέλλον παντρεύτηκαν χριστιανούς εξαπανέκαθεν, τότε θα έχουν εξαφανιστεί. Αλλά πιθανόν κάποιοι να επέλεξαν τις ενδογαμίες με μεταστραφέντες Τσάμηδες και να μη δηλώνουν Τσάμηδες πια, για ευνόητους λόγους.

 63. @ 62 Theo

  Καλό. Κάπως έτσι τα ξέρουμε και εκεί κοντά. Μου κάνει εντύπωση και η ύπαρξη του επωνύμου «Τσάμης» π.χ. στο Νομό Πρέβεζας.

 64. Μαζί με τα άλλα, σαν απόψε έγινε συνεδρίαση με τον τούρκο δήμαρχο (1912) για να παραδοθεί αναίμακτα η Πρέβεζα στον Ελληνικό Στρατό.

 65. ΣΠ said

  Τους αριθμούς αυτούς τους χρησιμοποιούμε πλέον κυρίως για αιώνες και για εστεμμένους αν και το να υπάρξει δέκατος ένατος εστεμμένος με το ίδιο όνομα δεν είναι εύκολο.

  Το «δέκατος ένατος» έμεινε από το κοπιπάστε. Εδώ πρέπει να πούμε «εικοστός».

 66. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @64. Τέτοιους πατεράδες, σαν τον Ι.Μ. Ρέντζο, διέθετε το Γένος μας. «Ἡ Πατρίς μας ἐλευθερώθη». (Συγκίνηση..)

 67. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Και σαν σήμερα, 20 Οκτωβρίου, απελευθερώνονται τα Γιαννιτσά.

 68. voulagx said

  Εικοσαδικό σύστημα αρίθμησης https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%83%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CF%8C_%CF%83%CF%8D%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B1_%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%B8%CE%BC%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82

 69. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Μ. Ρέντζος, τριατατικός, μέλος της Επιτροπής, γραμματέας της νομαρχιακής Επιτροπής ΕΑΜ Πρέβεζας (εκτελέστηκε ξυλοκοπούμενος και συρόμενος στα πεζοδρόμια της Πρέβεζας)
  https://www.902.gr/eidisi/istoria/27885/ko-prevezas-toy-kke-peaea-ekdilosi-timis-stoys-ektelesmenoys-agonistes-tis

  https://sarantakos.wordpress.com/2016/09/25/parginoskala/#more-15694

 70. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα και για τη διόρθωση στο 65

  58 Ικόσιον λοιπόν.

 71. Theo said

  @67:
  Ο παππούς μου, μαθητής της Α΄ Γυμνασίου στη Νάουσα τότε, μου διηγόταν πώς έβλεπε τη μάχη των Γιαννιτσών από εκεί, δηλαδή τις λάμψεις των κανονιών, και τους κρότους τους που άκουγε.

 72. ΣΠ said

  Κανονική όραση 20/20 έχει κάποιος που από απόσταση 20 ποδιών μπορεί να διαβάσει μέχρι την 8η σειρά του διαγράμματος Snellen.

  Στον χαρακτηρισμό της όρασης κάποιου το πρώτο νούμερο είναι το 20 και το δεύτερο η απόσταση σε πόδια από την οποία ένας με κανονική όραση μπορεί να διαβάσει ό,τι ο συγκεκριμένος από τα 20 πόδια.
  Αν το δεύτερο νούμερο είναι μικρότερο του 20, τότε η όραση είναι οξύτερη της κανονικής.
  Εκτός ΗΠΑ, που χρησιμοποιούν μέτρα, η κανονική όραση χαρακτρίζεται 6/6.

 73. leonicos said

  Οι Τσάμηδες είναι η τρίτη μεγαλοφάρα (γλωσσικά διακριτή) των Αλβανών και κατοικούσαν στην Ήπειρο, γι’ αυτό έχουν δημιουργήσει και πρόβλημα Τσαμουριάς.
  Συνεργάστηκαν πολλοί με τους Γερμανούς, που τους ειχαν υποσχεθεί αυτοδιοίκηση ή κάτι σχετικό, και για να μη σφαχτούν με την υποχώρηση, κατέφυγαν μαζικά στην Αλβανία, και τώρα ζητάνε (θα τις πάρουν ξερετε πότε) για τις περιουσίες που άφησαν , ότι δήθεν εκδιώχθηκαν από ρατσισμό.

  Αν ξέμειναν κάποιο, δεν αποκλείεται

  Κάνουν πανηγύρια, κινήσεις, μικροεκδηλώσεις ακόμα και στην Ελλάδα, και υπήρξε συνεδριο στην Ηπειρωτική Εστία όπου ακούστηκε έλληνας υπερ-δημοκράτης, τον άκουσα με τα ίδια μου τ’ αφτιά να λέει «Τσαμουριά είναι το Αλβανικό όνομα της Ηπείρου, ΄ππως εμείς λέμε Βόρειο Ήπειρο τη Νότιο Αλβανία.»

  Έτσι είναι προφανώς, αλλά….

  Επίσης στην Ήπειρο μιλιούνται άλλα αρβανίτικα στον βορρά και άλλα προς την Πρέβεζα και άρτα.. και κοροϊδεύονται μεταξύ τους. Προφανώς είναι τσάμικα βερσους Αρβανιτικα

 74. leonicos said

  Το να βλέπεις με φακό για να διακρίνεις μια τελεία κάτω παό το n είναι πολύ καλό. Σημαίνει προσεκτική προσέγγιση

  Το να τα βλέπεις όλα μόνο με τον φακό, σε ρίχνει σε μονομέρεια

  Το να τα βλέπεις όλα χωρίς φακό είναι επιπόλαιο, επιδερμικό, αβαθες και καμιά φορά επικίνδυνο

 75. ΣΠ said

  Όταν ενηλικιωνόμουν τα 20 ήταν η ηλικία που κάποιος αποκτούσε δικαίωμα ψήφου και που πήγαινε στρατό. Το πρώτο έχει αλλάξει, δεν ξέρω για το δεύτερο.

 76. ΣΠ said

 77. Μαρία said

  75
  Τα 21.

 78. Πέπε said

  @60:

  > > Στα αλβανόφωνα χωριά μας (Ν. Πρέβεζας) οι κάτοικοι ήταν ελληνικής συνείδησης και πιθανότατα «Αρβανίτες».

  Αυτό ακούγεται ενδιαφέρον. Πες μας περισσότερα! «Ήταν», πότε;

  Δε με ενδιαφέρει η εθνική ή εθνοτική ταυτότητα, ούτε συνείδηση, αυτών που ψάχνω. Και τώρα που το σκέφτομαι, μάλλον δε θα επιμείνω και στο «όχι αρβανίτες». Έχω ακούσει κάτι τραγούδια, από επιτόπια καταγραφή εκεί γύρω στο 1950, που ακούγονται ακριβώς όπως τα βορειοηπειρώτικα πολυφωνικά αλλά είναι στα αλβανικά (ή στα αρβανίτικα – σάμπως ξέρω να τα ξεχωρίσω;). Οι ηχογραφήσεις δεν συνοδεύονται από κανένα στοιχείο, ούτε όνομα χωριού ούτε τίποτα, ξέρω μόνο αυτή τη χρονολόγηση και ότι έγιναν εντός ελληνικού εδάφους.

  Ξέρω ότι οι Αλβανοί (οι καθαυτού Αλβανοί) της Β. Ηπείρου έχουν πολυφωνική παράδοση που περίπου ταυτίζεται με την ελληνόφωνη, και επίσης ότι η ελληνόφωνη παράδοση αυτών των πολυφωνικών κατεβαίνει και νοτίως των συνόρων. Αλλά για αλβανόφωνη παράδοση νοτίως των συνόρων δεν έχω ακούσει ποτέ τίποτα. Αυτό ψάχνω.

  Σημειωτέον ότι το πολυφωνικό τραγούδι προϋποθέτει ύπαρξη κοινότητας. Δεν υπάρχει πολυφωνικό τραγούδι από πέντε τυχόν μεμονωμένους Αλβανούς που για κάποιο λόγο ξέμειναν από την εκκαθάριση των Τσάμηδων!

  Θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι και Έλληνες, που λόγω γειτνίασης ή οτιδήποτε μιλούσαν και αλβανικά και επιπλέον τραγουδούσαν και αλβανικά. (Και από Αλβανούς της Αλβανίας έχω ακούσει ελληνικά τραγούδια.) Αλλά αυτό δεν είναι παρά μια υπόθεσή μου, ελλείψει στοιχείων…

  Ευχαριστώ πολύ όσους βοήθησαν μέχρι τώρα.

  Τεό, εκεί που λες «σύμφωνα με τη Βίκη» το λινκ δεν είναι Βίκη, αν και είναι πολύ κατατοπιστικό.

 79. leonicos said

  62 Theo

  Είδα τις παραπομπές σου. Εξαιρετικές

  Και διόρθωσα την γενική άποψή μου, την έκανα πιο συγκεκριμένη

 80. leonicos said

  78 Βρε Πέπε μου

  Ξεχωρίζει το τραγούδι; Υπάρχουν σύνορα στη μουσική;

  Εδώ χτες μιλούσαμε για τις διαλέκτους, που είναι βασική επικοινωνία, και δεν βγάλαμε άκρη

  Το ‘θα σε πάρω πίσω’ I will call toy back, αντί θα σε ξαναπάρω, και πολλά άλλα αλλά με φωνάζει η Φωνάζεει, διάβαε Φωτεινη για φαγητό και …

 81. Πάνος με πεζά said

  Κι ένα τραγούδι ονόματι «Ευρωπαϊκές παλιοκοινωνίες» (Δαβαράκη-Νικολόπουλου), όπου ακούμε το στίχο «Πάει κι ο εικοστός, κι οι ανατροπές γίνανε σιωπές, φιλελευθερίες»…
  Θάφτηκε σχεδόν από παντού, καθώς εμφανίστηκε την εποχή της «Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» στα Σημιτόχρονα (1996)…

 82. LandS said

  80 τέλος
  Και μένα μου τη δίνει αυτό.

 83. Πέπε said

  @80

  Δεν καταλαβαίνω το σχόλιο Λεώνικε. Έχουμε εδώ ένα πολιτισμικό τεκμήριο, που δεν ξέρουμε τίνος είναι, και προτείνεις να μην αναρωτηθούμε; Σαν να έχουμε ένα κείμενο, να μην ξέρουμε σε τι γλώσσα είναι, και να αποφασίζουμε να μείνουμε με την απορία επειδή η λογοτεχνία δεν έχει σύνορα;

  Τα τραγούδια είναι όποιων ζούσαν στη δεκαετία ’50 στην Ήπειρο και χρησιμοποιούσαν την αλβανική γλώσσα (ως μόνη ή ως κύρια ή ως τίποτε από τα δύο). Η ερώτησή μου είναι ποιοι μπορεί να ήταν αυτοί.

 84. sarant said

  62-79 Ναι, έχει ενδιαφέρον το λινκ αυτο

 85. Μαρία said

  82
  Στα ελληνικά δεν χρησιμοποιείται όμως με τη σημασία του ξαναπαίρνω. Σημαίνει οτι τηλεφωνώ σε κάποιον που με κάλεσε, δεν με βρήκε, μου άφησε κάποιο μήνυμα κι εγώ ανταποκρίνομαι. π.χ. – Μπορώ να μιλήσω με το Νίκο; – (το σηκώνει η κόρη του) Δεν είναι εδώ. Όταν γυρίσει, θα του πω να σας πάρει πίσω.

 86. Με είκοσι φθινόπωρα και άνοιξη καμμία

 87. gpoint said

  Δεν υπάρχουν δικαστήρια εξω απο τις κοινωνίες των ανθρώπων …

  και που να καταφύγεις όταν προγραμματίζεις ταξιδεύοντας αγορά ψωμιού και επίσκεψη σε τράπεζα σχεδόν στο τέλος της ταξιδιάρικης διαδρομής σου και βρίσκεις τον φούρνο κλειστό γιατί πέθανε ο φούρναρης και την τράπεζα εξαερωμένη γιατί χθες ήταν η τελευταία μέρα λειτουργείας του εν λογω καταστήματος …
  και καπάκι φθάνοντας πεινασμένος και προβληματισμένος ανακαλύπτεις πως έχεις ξεχάσει να πάρεις μαζί σου τα απαραίτητα κι τρέχεις γγια κούριερ…
  2010 2020 και καλά δίσεκτο είπατε το 2020 που δεν τόχα προσέξει αλλά και το 20 10, μια από τα ίδια βρίσκω προς ώρας.

 88. Jorge said

  Αλήθεια, ξέρει κανεις την μέθοδο, για τη διαίρεση σε ρωμαικούς / ελληνικούς, αριθμούς;

 89. Χαρούλα said

  Η οποία Μελίνα γεννήθηκε το 1920.
  Όπως και οι
  Ασίμωφ, Πολυμέρης, Φελίνι, Μ.Αργυράκης, Τ.Μαρούδας, Χιώτης, Μπ.Βιάν, Μπουκόφσκι, Γ.Μπρίνερ, Ν.Περγιάλης, Γ.Σαράντη, Ελ.Παππά, Γ.Ματάου, Μ.Κλιφτ, Β.Διαμαντόπουλος, Χ.Τεγοππουλος και 😬ο Ντερτιλής.

 90. sarant said

  91 Ενω το 2020 κανείς διάσημος 🙂

 91. @ 69 ΣτοΔγιαλοΧτηνος

  Ο Θείος Μιχάλης.
  Το τραγικό είναι πως και ο πρώτος εξάδελφος του, επίσης Μιχάλης, επίσης θείος μου, είχε και αυτός την ίδια μοίρα την ίδια μέρα.

 92. Καλησπέρα
  77 Κι όμως. Εγώ (όπως κι ο Νικοκύρης δηλαδή) ενηλικιωθήκαμε στα 20!
  (Για να μην μείνει απορία: Ο νόμος που άλλαζε τα όρια της ενηλικίωσης αλλά και το δικαίωμα ψήφου από τα 21 στα 18 μας βρήκε όταν ήμασταν 20, αλλά φοιτητές ήμασταν, γενικές εκλογές δεν είχε και τι έγινε. 🙂 Τώρα ξεχώρισαν κι αυτά και έχει ψήφο στο 17ο έτος, χρονολογία γέννησης συν 17, άρα μπορεί να είναι και 16 και κάτι μήνες. Ενώ η ενηλικίωση μετράει και την μέρα).
  57 Για το στρατό ίσχυε (και ισχύει) πως τυπικά η στράτευση είναι στα 21, γι’ αυτό και η κλάση που βγαίνει στον καθέναν από τη χρονολογία γέννησης συν 21 χρόνια. Όμωωωωως. Όμως ποτέ δεν τηρήθηκε αυτό και η στράτευση γινόταν ανάλογα με τις ανάγκες της υπηρεσίας. Με διάφορες τροπολογίες η στράτευση μπορεί να γίνει από τα 18 (με την ενηλικίωση) και τώρα συζητάνε να το κάνουν υποχρεωτικά τότε όλοι και μετά σπουδές (όπως Κύπρος).

 93. Χαρούλα said

  #92 Εεεεε, όχι και κανένας!
  Ο διασημότερος! Της κορόνας ο γιός!🤣

 94. ΓΤ said

  Για απόψε

  Μπαρτσελόνα-Φερεντσβάρος [1,05-9,00-18,00]

  Όσοι δεν είναι συνταξιούχοι (οπότε δεν έχει αναδρομικά, που ξεκινούν από απόγευμα Πέμπτης στα εϊτιέμια) καλό είναι να τοποθετηθούν με την πλευρά των Μαγυάρων, για ζεστό κι ανίδρωτο χρήμα. Για θεοπάλαβους, το 3-1 των Ούγγρων πληρώνει 125,00 🙂

  Να ενημερώσουμε τους εκλεκτούς συνταξιούχους ότι το μικρότερο ποσό που θα πιστωθεί στους λογαριασμούς είναι 0,11 ευρώ, ενώ στην κορυφή βρίσκεται μόλις ένα άτομο, δικαστικός στον επαγγελματικό του βίο, ο οποίος θα πάρει 11.254 ευρώ…

 95. @ 78 Πέπε

  Βασικά η περίφημη Πάργα και η περιφέρειά της είχε πολύ αλβανόφωνο / αρβανιτόφωνο στοιχείο. Άλλωστε γνωρίζουμε πως προσαρτήθηκε κολλητά στο Ν. Πρέβεζας (φαίνεται στους χάρτες) με απόσπαση από το μετέπειτα Ν. Θεσπρωτίας για να αλλοιωθεί το εκλογικό αποτέλεσμα αφού η πλειοψηφία των κατοίκων θα ψήφιζαν (δεν θυμάμαι λεπτομέρειες) προς τα «εκεί». Υπήρξαν και σχέσεις και έλαβαν χώρα και έρευνες στο πλαίσιο της ελληνο-αλβανικής κοινότητας του Παλέρμο (Σικελία). Τα αρβανίτικα μιλιόνταν ελεύθερα στο νομό αλλά μια μέρα που ρώτησα στο λεωφορείο του ΚΤΕΛ δύο κυρίες που μιλούσαν πίσω μου «τι γλώσσα μιλάτε» στην αρχή δίστασαν να μου απαντήσουν.

  Πολύ ενδιαφέρον το θέμα του πολυφωνικού και της διάδοσης (ή γέννησής) του σε διάφορες πολιτισμικές κοινότητες ανά τον κόσμο. Έχω δει αναφορές για σχέση με τα νησιώτικα ιαπωνικά τραγούδια και έχω παρακολουθήσει και συναυλία.

 96. ΓΤ said

  Προς καταθέτες Eurobank!

  Χάκερ έσπασαν το web banking της τράπεζας, και τα στοιχεία δημοσιοποιούνται άμεσα σε άλλη πλατφόρμα…

  https://pollsandpolitics.gr/ektakto-chakers-espasan-to-web-banking-tis-eurobank/

 97. Πέπε said

  @97

  Το ελληνικό και το αλβανικό πολυφωνικό τραγούδι είναι σχεδόν το ίδιο πράγμα. Στηρίζονται και τα δύο:
  α) στην 5τονική κλίμακα. Η 5τονική κλίμακα επίσης είναι κοινό στοιχείο σε διάφορους εντελώς απομακρυσμένους μουσικούς πολιτισμούς, από Δ. Ευρώπη μέχρι Άπω Ανατολή, αλλά υπάρχουν άπειροι τρόποι διαχείρισής της που βγάζουν κάθε φορά διαφορετικό μουσικό αποτέλεσμα, οπότε μόνο μέσω ανάλυσης (κι όχι με το αφτί) προκύπττουν οι ομοιότητες. Θεωρητικά δηλαδή μάλλον παρά πρακτικά.
  β) στον τοπικά ιδιαίτερο τρόπο διαχείρισης της κλίμακας
  γ) στο ισοκράτημα, που βέβαια κι αυτό είναι μια universal μουσική πρακτική
  δ) σ’ έναν ιδιαίτερο τρόπο συνδυασμού των διάφορων φωνών (εκτός από την κύρια μελωδία και τους ισοκράτες μπορεί να υπάρχουν από 1 έως 3 ακόμη φωνές), που, χωρίς να το ‘χω ψάξει, θα με εξέπληττε ιδιαίτερα αν μάθαινα ότι απαντά και αλλού – είναι κάτι το αρκετά ξειδικευμένο. Σίγουρα πάντως δεν απαντά σε γειτονικές περιοχές. Οι λαϊκές πολυφωνίες της Δράμας, της Βουλγαρίας, των 7νήσων, της Ιταλίας, της Σαρδηνίας, της Κορσικής, είναι τελείως άλλα πράγματα.

  ______________________

  Τώρα, για το θέμα των αλβανο(αρβανιτό)φωνων της Ηπείρου: δεν ξέρω αν μου κάνουν οι Παργινοί που αναφέρεις. Απ’ όσο ξέρω (μετ’ επιφυλάξεων όμως), οι κοιτίδες του ηπειρώτικου πολυφωνικού στην Ελλάδα είναι στο Πογώνι, ν. Ιωαννίνων.

 98. Theo said

  @78, κα:
  Είχα ανοίξει το ιστολόγιο του Πάνου Ζέρβα, ψάχνοντας για τους Τσάμηδες, και ταυτόχρονα τη Βίκι για το ίδιο θέμα. Τα μπέρδεψα όμως, και το παράθεμα είναι μεν από τη Βίκι (https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CF%83%CE%AC%CE%BC%CE%B7%CE%B4%CE%B5%CF%82) αλλά κατά λάθος έβαλα το λινκ του Πάνου. Συγγνώμη 😦

  @59, 78:
  Η Αρβανίτισσα γιαγιά μου τραγουδούσε πολυφωνικά. Από την επιγραφή στον τάφο του εκ πατρός προπάππου της, προκύπτει πως αυτός, το 1839, ήταν ο επικεφαλής των κατοίκων του Πληκατίου Κόνιτσας που μετοίκησαν στην περιοχή της Φλώρινας κι έχτισαν τα χωριά Μπελκαμένη (Δροσοπηγή) και Νεγοβάνη (Φλάμπουρο). Κατά πάσαν πιθανότητα οι πρόγονοί τους είχαν μετοικήσει στο Πληκάτι από αλλού: είτε τον 18ο αιώνα από την περιοχή της Μοσχόπολης ή τη Βάλιανη(;) είτε στις αρχές του 19ου από τη Λάκα Σουλίου. Μια φορά (θα ήταν 80 χρόνων) μου η γιαγιά μου είπε πως καταγόταν από τη Χιμάρα (ίσως, από την πλευρά της μητέρας της).

  Πριν πεντ’ έξι χρόνια, σ’ ένα εστιατόριο στις Πρέσπες, άκουσα κάποιους μεσήλικες να μιλούν με αρβανίτικη προφορά (των αρβανιτοχωρίων της Μακεδονίας, όχι της Νότιας Ελλάδας) και τους ρώτησα από πού ήταν. Μου είπαν πως είναι από κάποια χωριά της Θεσπρωτίας, κάτι που συνηγορεί για την ύπαρξη Αρβανιτών εκεί.

 99. ΓΤ said

  Αλησμονώ και χαίρομαι

 100. Μαρία said

  100
  Κι εγώ έμαθα την ύπαρξη Αρβανιτών στο νομό της Φλώρινας απο συνάδερφο που ήταν απ’ το Φλάμπουρο http://photodentro.edu.gr/photodentro/d-vouna_zoi_v1.5_pidx0013378/ktistades.html

 101. @ 99 Πέπε.

  Ενδιαφέροντα. Θυμάμαι πρόπερσι είχα παρακολουθήσει την ιαπωνική συναυλία και το έπιασα με το αυτί σε σημείο να γελάω με τον εαυτό μου κατά πόσο ήταν σωστή η κρίση μου.

  Ναι, ναι… κι εγώ με τις εντυπώσεις της Πρέβεζας ποτέ δεν συνέδεσα το ηπειρωτικό τραγούδι με την Πάργα και το Φανάρι (εκεί) αλλά με την γιαννώτικη ύπαιθρο.

 102. @ 100 Theo

  Ναι, ναι για τους εκ Θεσπρωτίας Αρβανίτες.

 103. sarant said

  Ωραίες συζητήσεις, ευχαριστώ για τα νεοτερα!

 104. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 105. Και επειδή τα πάντα όλα ή μπάλα ή χημεία: το κόλουρο εικοσάεδρο, σκελετός της ποδοσφαιρικής μπάλας αλλά και των buckyballs για τα οποία (buckyballs μόνο) είχε μοιραστεί το Νόμπελ χημείας ο Ρικ Σμόλυ, που έφερνε και το παιδί του στο Ελληνικό Σχολείο του Χιούστον.

 106. 93

  Δημόσιε Χώρε, από τα χεράκια μου για σένα και για τον θείο Μιχάλη λοιπόν.
  https://www.slang.gr/definition/25020-triatatikos

 107. leonicos said

  Εγώ δεν φημίζομαι για τις μαργαριταλιευτικές μου επιδόσεις,

  στην πραγματικότητα τα βαριέμαι

  αλλά καμιά φορα με τσαντίζουν πάρτε ένα

  μπήκε στην πρωτεύουσα των Περσών Κτησιφών,

  δεν μπήκαν στον κόπο να βάλουν ένα α σε ελληνική κλινόμενη φυσιολογικά λέξη

  βικιπαίδεια (θα μυ πεις πού ψάχνω, αλλά τα διορθώνω και κάποιος αγράμματος τα επαναφέρει) ο Ηράκλειτος μπαίνει στην Κτησιφώνα μετά τη συντριβή του Χοσροη Β΄

 108. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Μόνο σ΄αυτήν π΄αγάπησα μην πάτε το χαμπέρι
  γιατ’είναι είκοσι χρονώ κι από καημό δεν ξέρει

 109. sarant said

  106 Α μπράβο!

  107 Και γιατί το έφερνε στο ελληνικό σχολείο; Βλέπω ότι είχε γεννηθεί στο Άκρον του Οχάιο, αλλά αυτό δεν συνεπάγεται ελληνική ριζα

 110. gpoint said

  Μθηματικό Μεζεδάκι Μίνου (3Μ, το τέταρτο εννοείται) :

  Πέντε αρχηγοι στην ομάδα του ΠΑΟΚ, ένας έλληνας και πέντε ξένοι…

 111. ΓιώργοςΜ said

  98
  https://www.news247.gr/koinonia/epeigoysa-enimerosi-apo-eurobank-kamia-epithesi-apo-chakers-prosochi-sto-diadiktyo.9025210.html

 112. ΓιώργοςΜ said

  111/107 Κι ένας φίλος από τη Βουλγαρία που μένει στη Ν Υόρκη, έστελνε τα παιδιά του στο ελληνικό σχολείο, επειδή είχε πολύ καλό όνομα. Τα Ελληνικά που κάνουν εκεί είναι επιπλέον μάθημα, σαν ξένη γλώσσα-ή ήταν, τότε.

 113. @ 108 ΣτοΔγιαλοΧτηνος

  Ευχαριστώ. Και μάλιστα και ως προερχόμενος από οικογένεια με τρεις τριατατικούς… Τιμή στο θείο Μιχάλη, βέβαια.

 114. ΓΤ said

  112@

  Γιώργο, μπερδεύτηκα. Ποιο Μ εννοείται;

 115. leonicos said

  Περσικής πρωτεύουσας Κτησιφώντας

  αδιόρθωτη κατάσταση

  κι όταν κλιθεί η Κτησιφώνα, κλίνεται λάθος

 116. gpoint said

  # 116

  η πιο διάσημη ελληνική λέξη !

 117. ΓΤ said

  118@

  Θέλοντας να χαρακτηρίσεις τον Μίνο… 🙂

  Και με το πολύ πλούσιο λεξιλόγιο

 118. Αράουτ said

  Πρόκειται για κατόρθωμα: Δεκαπέντε σχόλια έχει κάνει μέχρι τώρα σε αυτό το νήμα (ποσοστό 12%) ο κοσμαγάπητος σχολιαστής Λεώνικος και κατάφερε να μή μάς πεί τίποτα το σημαντικό!.. Και τα 15 σχόλια είναι «αέρα – πατέρα», εξυπνάδες σχολικού επιπέδου για να περνάει η ώρα…

  Η ουσία είναι μία και ο μπακλαβάς γωνία: Σε ένα άρθρο για το αριθμητικό «είκοσι», ο κ. Σαραντάκος αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι να πεί στους αναγνώστες του πως η λέξις «είκοσι» είναι ομηρική και δεν έχει καθόλου αλλάξει στην υπερτρισχιλιετή ιστορία της Ελληνικής Γλώσσης!..

  1) Διαβάζουμε στο Β΄ 509-510 της Ιλιάδος:

  «τῶν μὲν πεντήκοντα νέες κίον, ἐν δὲ ἑκάστηι
  κοῦροι Βοιωτῶν ἑκατὸν καὶ εἴκοσι βαῖνον»

  που κάθε απόφοιτος Παλαιού Σχολαρχείου καταλαβαίνει ότι σημαίνει…

  «αυτών μέν πενήντα πλοία ήλθαν και σε καθένα
  επέβαιναν 120 Βοιωτοί νέοι»

  ΡΩΤΑΩ τον κ. Σαραντάκο, τον κ. Λεώνικο και κάθε οπαδό της ΑΣΥΝΕΧΕΙΑΣ της Θείας Ελληνικής Γλώσσης: Σε ποιά άλλη γλώσσα το αριθμητικό 20 παραμένει αναλλοίωτο επί 3.000 χρόνια; Ας τολμήσουν να μάς πούν οι αγγλομαθείς αν το «twenty» στα Old («twentig») + στα Middle English ήταν «twenty». Το ίδιο να μάς πούν και οι γαλλομαθείς, οι γερμανομαθείς κλπ.

  2) Διαβάζουμε στο Α΄ 308 με 311 της Ιλιάδος:

  «Ἀτρείδης δ’ ἄρα νῆα θοὴν ἅλαδε προέρυσσεν,
  ἐν δ’ ἐρέτας ἔκρινεν ἐείκοσιν, ἐς δ’ ἑκατόμβην
  βῆσε θεῶι, ἀνὰ δὲ Χρυσηΐδα καλλιπάρηον (310)
  εἷσεν ἄγων· ἐν δ’ ἀρχὸς ἔβη πολύμητις Ὀδυσσεύς. »

  που σημαίνει…

  «τότε ο Ατρείδης γρήγορη βάρκα έσυρε στην θάλασσα
  κι έκρινε ότι έπρεπε να μπούν 20 ερέτες, κι εκατόμβη
  ανέβασε για τον θεό, την δε Χρυσηΐδα την καλλονή
  την πήρε και την κάθισε. Κι αρχηγός ανέβη ο πολύ συνετός Οδυσσεύς»

  ΡΩΤΑΩ τον κ. Σαραντάκο, τον σοφό Νέστορα του Ιστολογίου κ. Άγγελο, τον παγκοσμίως άγνωστο φιλόλογο κ. Πέπε και τους λοιπούς Ερασμίτες του Ιστολογίου:

  Γιατί στον στίχο Α΄ 309 ο θείος Όμηρος προσέθεσε ένα έψιλον στο «είκοσι» («εείκοσιν»); Εδώ σε θέλω κάβουρα που περπατάς στα κάρβουνα…

  Η απάντησις είναι απλουστάτη: Για να του βγεί το μέτρο!.. Αν ο Όμηρος πρόφερε με Ερασμιακή προφορά, δεν θα χρειαζόταν να προσθέσει το έψιλον στο «είκοσι»

  ΗΘΙΚΟΝ ΔΙΔΑΓΜΑ: Το «είκοσι» είναι κομβική λέξις για την Θεία Ελληνική Γλώσσα. Τόσο η ετυμολογία της (δεν προλαβαίνω να το αναπτύξω τώρα, αλλά η ετυμολογία του «είκοσι» μαρτυρεί πώς οι Έλληνες είχαν υιοθετήσει εδώ και 4.000 χρόνια το Δεκαδικό Σύστημα), όσο και το ότι έμεινε αναλλοίωτη επί 30 αιώνες, όσο και το έψιλον που της προσθέτει ο Όμηρος είναι ένα ισχυρό χαστούκι στους κάθε λογής Ερασμίτες και οπαδούς της Ασυνέχειας της Γλώσσης των Θεών.

  ΥΓ: Στις 20.20 απόψε Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020, το Δελτίο του «Star» με την Μάρα Ζαχαρέα διέκοψε τον ρούν των ειδήσεων για να μάς πεί ότι η στιγμή είναι μοναδική στην Παγκόσμια Ιστορία, διότι έχει πέντε εικοσάρια

 119. Γς said

  Να βάλω μωρε και τα εικοσάρικα του πατέρα μου

  https://caktos.blogspot.com/2013/08/blog-post.html

 120. gpoint said

  # 119

  Ακούω ερασπορ όταν ταξιδεύω γιατι δεν χρειάζεται κάθε τόσο σταθμό, Είναι σαφώς αντιπάοκ σταθμός σε αστείο επίπεδο (*) και εκτιμώ πως διατηρούν τον Μίνο επίτηδες παρόλη την τραγικότητά του.

  (*) δεν θα ξεχάσω το 17-18 είχε ο ΠΑΟΚ κάτι μείον βαθμούς και 2-3 αγώνες λιγότερο και βρίσκόταν στην 8η θέση. Καραγκιοζάκος ο Σήφης Βοζάκης (ή κάπως έτσι) πριν πει την βθμολογία μας ενημέρωσε πως ο ΠΑΟΚ είναι πολύ χαμηλα και ξεκίνησε πρώτος ο υάδε, δεύτερος ο άλλος κ.λ.π.και φθάνοντας πιο κάτω είπε δυο φορές όγδοος ο ΠΑΟΚ, έβαλε τραγούδι και συνέχισε μετά την υπόλοιπη βαθμολογία ξεκινώντας από την όγδοη θέση ξανά !!

 121. Πέπε said

  Μάιστα. Να αρχίσουμε μήπως ν’ αναρωτιόμαστε και γιατί η ίδια λέξη μπορεί να απαντά άλλοτε με δίφθογγο και άλλοτε με δύο ξεχωριστά φωνήεντα με διαλυτικά, ή άλλοτε με συναίρεση και άλλοτε μα δύο ασυναίρετες συλλαβές;

  (Προσωπικά δεν ξέρω αν το εείκοσι είναι παλιότερος τύπος, από τον οποίο προήλθε με συναίρεση το είκοσι, ή φτιαχτός ποιητικός τύπος του Ομήρου. Ξέρω όμως να τα συλλαβίσω. Κι ο Όμηρος πρέπει να ήξερε. Κι εσείς πρέπει να μπορείτε, δοκιμάσατε;)

 122. Pedis said

 123. Πάντως σχετικά με την υπερτρισχιλιετή είναι ενδιαφέρον ότι οι λέξεις που εκφράζουν τους αριθμούς ένα, δύο, τρία, τέσσερα, πέντε, έξ, επτά, οκτώ, εννέα, δέκα… δεν έχουν λεξικοστατιστικά μια κατανομή φθόγγων ανάλογη με αυτή που παρουσιάζεται στην υπόλοιπη γλώσσα. Με τα φ, θ, χ και με τις τόσες διφθόγγους (ο χαμός).
  Τι έχει γίνει;
  Ήταν αυτές οι λέξεις ελληνικές ή επείσακτες;
  Το ερώτημα αυτό έχει, δυστυχώς, τεθεί.

 124. Pedis said

  Ούτε στα μπετά.

  Καλά, ετοιμάστε τον κόκκορα. Σε καμιά βδομάδα θα ρίξουν τα θεμέλια.

 125. Αγγελος said

  Αράουτ, φυσικά το είκοσι, όπως και το μία, και το δύο, και το τρία… συγκαταλέγεται στις πάμπολλες λέξεις και πέραν των αριθμητικών (ουρανός, γη, θάλασσα, άνδρες, γυναίκες…) που έχουν μείνει αναλλοίωτες, τουλάχιστον στη γραπτή τους μορφή, εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η ελληνική είναι πολύ συντηρητικότερη γλώσσα από π.χ. την αγγλική.
  Για το θέμα της προφοράς όμως, η αρχαία μετρική αποτελεί περίτρανη απόδειξη πως η προφορά, των φωνηέντων τουλάχιστον, πρέπει να έχει αλλάξει ριζικά από την αρχαιότητα. Όλοι δέχονται πως η αρχαία μετρική βασίζεται στην εναλλαγή μακρών και βραχειών συλλαβών. Ε, μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι διαβάζοντας αρχαίους στίχους σαν να ήταν νέα ελληνικά ακούει καμία αρμονία; Κατά σύμπτωση, ναι, μπορεί να συμβεί αλλά μόνο τυχαία. Ο πρώτος στίχος της Οδύσσειας έχει ωραιότατο δακτυλικό ρυθμό… ως τον τελευταίο πόδα, που χαλάει όλο το εφέ: Άνδρα μοι | έννεπε | μούσα πο | λύτροπον | ος μάλα πολλά… Ο άλλος υπέροχος στίχος «Βη δ´ακέων παρά θίνα πολυφλοίσβοιο θαλάσσης» έχει τέλειο… τροχαϊκό ρυθμό. Κλπ.
  Όσοι πιστεύουν ότι οι δίφθογγοι προφέρονταν αρχικά όπως περίπου γράφονται — και σαφώς αυτή είναι η άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των ειδικών — πιστεύουν επίσης ότι τα δύο τους φωνήεντα προφέρονταν ως μία συλλαβή, όπως στο νεοελληνικό γάιδαρος ή στα αγγλικά high, cow, και ότι ποιητική αδεία οι ποιητές τις διέλυαν καμιά φορά σε δύο συλλαβές, γράφοντας π.χ. εΰ αντί ευ (ο Όμηρος το κάνει συχνά). Το μονοσύλλαβο έου να γίνει δισύλλαβο, το καταλαβαίνουμε• θα μπορούσε όμως ποτέ, έστω και ποιητική αδεία, να γίνει δισύλλαβο αν κανονικά προφερόταν εφ;
  Ειδικά για το είκοσι, η γραφή εείκοσι μάλλον μαρτυρεί το ίδιο πράγμα — ότι δηλαδή ο Όμηρος διέλυσε, χάριν του μέτρου, την υπάρχουσα δίφθογγο σε δυο συλλαβές και οι μεταγενέστεροι (ίσως ήδη ο Ονομάκριτος), που δεν είχαν ψιλές και διαλυτικά, απέδωσαν γραπτώς την αλλοίωση όπως μπόρεσαν. Αν προφερόταν σκέτο ίκοσι, ποιος, έστω και μεγάλος ποιητής, θα τολμούσε να το κάνει ε-ίκοσι απλώς και μόνο γιατί τον βόλευε στο μέτρο;

 126. Αγγελος said

  Δημόσιε χώρε, οι αρχαιότατες ελληνικές λέξεις είναι είτε ινδοευρωπαϊκές, είτε όχι. Για μια γλώσσα ακραιφνώς ινδευρωπαϊκή και καταγραμμένη από τόσο παλιά το ποσοστό των μη ινδοευρωπαϊκών λέξεων είναι αρκετά μεγάλο, πράγμα που μαρτυρεί εκτεταμένο δανεισμό από τις άγνωστες γλώσσες των παλαιότερων κατοίκων.Ειδικά όμως τα αριθμητικά, ΟΛΑ εκτός από το χίλια είναι ινδοευρωπαϊκά, και φυσικά το σύςτημά τους είναι δεκαδικό. Τώρα πώς συμβαίνει και δεν έχουν ούτε διφθόγγους ούτε δασέα… πράγματι συμβαίνει, αλλά αν έχει λόγο που συμβαίνει και δεν είναι απλή σύμπτωση, ο λόγος θα πρέπει να αναζητητηθεί στην ινδοευρωπαϊκή, δεν είναι δηλαδή ελληνική ιδιομορφία. (Το μόνο καινοτόμο ελληνικό αριθμητικό το χίλια, έχει δασύ σύμφωνο!)

 127. sarant said

  Eυχαριστω για τα νεότερα!

  120τέλος Βέβαια, η ίδια ιστορική στιγμή με τα πέντε εικοσάρια συνέβη άλλες εννιά φορές μέσα στο χρόνο και θα συμβεί άλλες δύο.

 128. Pedis said

  Βάζει και εισαγωγικά ο τσαρλατάνος …

  Quando ieri a Valle Giulia avete fatto a botte coi poliziotti, io simpatizzavo coi poliziotti. Perché i poliziotti sono figli di poveri.

  (Όταν χτες στη Valle Giulia παίξατε ξύλο με τους αστυνομκούς, εγώ ήμουν με τους αστυνομικούς. Διότι οι αστυνομικοί είναι παιδιά των φτωχών.)

  Από το ποίημα-απίθανο ντελίριο («Il PCI ai giovani» ή όπως ήθελε να το τιτλοφορησει ο εκδότης της εφημερίδας «Vi odio cari studenti») του Παζολίνι (1968)

  http://temi.repubblica.it/espresso-il68/1968/06/16/il-pci-ai-giovani/?printpage=undefined

  Νικοκύρη, δεν πάει για τη σαββατιάτικη πιατέλα;

 129. Μαρία said

  130
  Αυτού του είδους τις ευχαριστίες τις γράφουμε εδώ https://sarantakos.wordpress.com/2020/10/17/meze-449/#comment-687441

 130. Pedis said

  # 131 – παρντόν;

 131. Μαρία said

  132
  Στα ήδη υπάρχοντα μεζεδάκια.

 132. 111, … 107 Και γιατί το έφερνε στο ελληνικό σχολείο; …

  Για εκπαιδευτικούς λόγους, υποθέτω. Το AOS έχει κανονικό πρόγραμμα μαθημάτων στα αγγλικά, ως ιδιωτικό σχολείο. Το απογευματινό Ελληνικό Σχολείο είναι ουσιαστικά για την ελληνική γλώσσα.

 133. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Για είκοσι γραμμάρια
  που μ’ έκαναν πιαστό
  μ’ ένα χρονάκι μ’ έστειλαν
  στην Αίγινα σκαστό

  ………………………………
  Τα είκοσι τα μύρια τα Πέτσινα

 134. 128 Αγγελος

  Πράγματι, οι ολοφάνερες σχέσεις της εκφοράς των αριθμών μας με εκείνη των αριθμών των άλλων ΙΕ γλωσσών δείχνουν τα σχετικά με την κοινή προέλευση, π.χ. hεπτά / sept / πρβλ. Σεπτ-έμβριος κ.λπ.
  Ωστόσο είναι ζήτημα άξιο παρατήρησης και σχολιασμού αυτός ο αναλλοίωτος χαρακτήρας τους, θέμα για το οποίο δεν έτυχε να ακούσουμε (εγώ τουλάχιστον, ποτέ) κάτι ιδιαίτερο.
  Το ζήτημα συνεπώς είναι (κατά τη γνώμη μου) όχι τόσο η προέλευση που δεν αμφισβητείται αλλά η αίσθηση για μια γλωσσική κατάσταση όπου 1) μέχρι μια εποχή γίνεται χρήση προγενέστερου συστήματος αρίθμησης / ονοματολογίας αριθμών και 2) ξαφνικά εισάγεται / επιβάλλεται από κάποια επαφή / εξουσία το «νέο» σύστημα, που είναι τόσο …χοντροκομμένο σε σχέση με τη δική τους φωνολογία και τις όποιες φωνητικές τους ισορροπίες.

 135. gpoint said

  # 136

  Από πινακίδες συγκέντρωσης προσφορών λαδιού της Φαιστού ( έπαυλη Αγίας Τριάδας) πιθνότατο φαίνεται πως χρησιοποιούσαν εξαδικό σύστημα αρίθμησης

 136. gpoint said

  Καλημέρα σε όλους και μια σπέσιαλ καλημέρα στον Γουσου που κφράζει τα ΄νειρά του 🙂

 137. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  135

  Περίεργο πάντως αυτό με τα γραμμάρια. Αν και η αντικατάσταση της οκάς κλπ είχε γίνει νομοθετικά από τη δεκ 20, το πέρασμα στο κιλό έγινε επίσημα το 1959, και ο κόσμος μέχρι τότε μετρούσε σε οκάδες και δράμια. Εδώ έχουμε ένα τραγούδι του 1934 που δείχνει πως υπήρχε διείσδυση των νέων μέτρων και σταθμών στον απλό λαό από νωρίς.

 138. ΓΤ said

  138@

  χαρμοδότειρα γυ(μ)νή

 139. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  139 Εκτός και ήταν έτσι γραμμένο στα αστυνομικά/δικαστικά έγγραφα και το ξεσήκωσε από κει ο λαθρέμπωρ.

 140. Ή εάν το / κάποιο διεθνοποιημένο δίκτυο διάθεσης ουσιών χρησιμοποιούσε από τότε τα ευρωπαϊκά μέτρα και σταθμά.

 141. gpoint said

  # 137 συνέχεια

  Το εξαδικό σύστημα αρίθμησης έχει το πλεονέκτημα να συνεργάζεται με τα δάκτυλα τω χεριών (στο ένα μονάδες και στο άλλο εξάδες) αλλά είναι είναι και ευκαιρία να κλέβουν οι εξαδάκτυλοι !!

 142. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  142 Μωρέ μπράβο πρωτοπορία οι πρεζέμποροι! 🙂
  Πάντως ο Μάρκος μιλάει για δράμια χασισιού, αν καλοθυμάμαι.

 143. @ 144 ΣτοΔγιαλοΧτηνος 🙂

 144. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  139 κε.
  Καλημέρα!

  Και μένα με αιφνιδίασαν τα γραμμάρια. Αλλά:
  Κιλό και γραμμάρια είχαν υιοθετηθεί από το 1876 (!) και φαίνεται πως παρέμειναν σε παράλληλη χρήση με οκά και δράμια (μέχρι 1959, επισήμως).

  Σ’ αυτό το χρονικό διάστημα, βρίσκει κανείς σε εφημερίδες συχνά αναφορές σε χιλιόγραμμα και γραμμάρια, που προφανώς είχαν περάσει και στη λαϊκή γλώσσα.
  Π.χ. δύο πρώιμες αναφορές:
  http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=108&pageid=-1&id=2030&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ASLASZASJASUASUASJASZASR&CropPDF=0
  http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=123&pageid=-1&id=748&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ASLASZASJASUASUASJASZASR&CropPDF=0

 145. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  146 Καλημέρα. 1876 ε? Δεν το ήξερα ντιπ. Έχεις κάποιο σχετικό λυγξ, γιατί είμαι και κοπρίτης?

  Μια ψιλοένσταση σχετικά με τις παραθέσεις: Αναφέρονται σε γαλλικά πειράματα και γερμανικές τορπίλες, οπότε μια απευθείας μεταγραφή των γραμμαρίων δεν είναι παράξενη. Μπορεί βεβαίως να υπήρχε όντως μια εξοικείωση του λαού με αυτό το μετρικό σύστημα, όπως υπήρχε με τα ξένα νομίσματα.

 146. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  147.
  – Μήπως το ήξερα εγώ το 1876; Το …λίκνο της Βίκης. https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9F%CE%BA%CE%AC
  – Έχεις ένα ψιλοδίκιο! Απλώς, διάλεξα να βάλω τις πιο παλιές αναφορές που βρήκα.
  Αλλά με ένα μικρό (ξεκουραστικό 🙂 ) ψάξιμο στο http://efimeris.nlg.gr/ns/ 🙂 , θα βρεις ότι τα γραμμάρια χρησιμοποιούνταν από τότε και για φαρμακευτικές ουσίες, ταχυδρομικά αντικείμενα, τρόφιμα, σπόρους κλπ.

 147. sarant said

  146-7 Κι εγώ πιστεύω αυτό που λέει ο Χτήνος. Ότι τα γραμμάρια και τα κιλά ήτανγνωστά και αναφέρονταν εξαιτίας των επαφών με τις άλλες χώρες και των εισαγωγών.

  Αλλά είναι βέβαιο ότι και στη δεκαετία του 1950 ο κόσμος ψώνιζε ντομάτες με την οκά.

 148. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Νικοκύρηηηη!!! Αυτός εκεί στο 149 με βρίζει. Με λέει χτήνος, σα να είμαι της οκάς 🙂

 149. sarant said

  Ο Χτήνος 🙂

 150. spiridione said

  Σπάνια φαινόμενα

 151. Αγγελος said

  Το δεκαδικό μετρικό σύστημα το είχε ήδη καθιερώσει νομικά ο Όθων, χωρίς όμως να απαγορεύσει τα παλιά μέτρα και σταθμά που χρησιμοποιούνταν (πήχες για τα υφάσματα και οκάδες/δράμια για τα τρόφιμα) ως το 1959. Έχουμε κάνει σχετική κουβέντα εδώ από αφορμή το στρέμμα, που κατά τον Γ. Μπαρτζούδη ήταν… δυόμιση στρέμματα στα μέρη του, και νομίζω ότι η Μαρία είχε δώσει τότε παραπομπές στους σχετικούς νόμους του Όθωνα.

 152. Αγγελος said

  Δημόσιε Χώρε (136), δεν καταλαβαίνω ποιο ζήτημα υπάρχει. Τα αριθμητικά άλλαξαν γιατί άλλαξε η όλη γλώσσα κατόπιν της εισβολής ινδοευρωπαϊκών φύλων, και δεν αντικαταστάθηκαν από πιο πρωτόγονο σύστημα (δεν ξέρουμε άλλωστε τίποτε για τα προελληνικά αριθμητικά). Το πώς προέκυψαν τα ινδοευρωπαϊκά αριθμητικά και γιατί δεν έχουν π.χ. καθόλου δασέα σύμφωνα είναι άξιο απορίας, αλλά μόνον αθεμελίωτες εικασίες μπορούν να διατυπωθούν (ότι π.χ. το «οκτώ» ήταν αρχικά δυϊκός και σήμαινε «δυο παλάμες»). Μήπως άλλωστε ξέρουμε τίποτε για την προέλευση των σημιτικών ή των φιννοουγγρικών αριθμητικών, που κι αυτά πρέπει να είναι πανάρχαια;

 153. sarant said

  152 Χαχαχά!

  153 Α μπράβο

 154. Pedis said

  Some Famous Unit Conversion Errors!

  Story 1: On September 23, 1999 NASA lost the $125 million Mars Climate Orbiter spacecraft after a 286-day journey to Mars. Miscalculations due to the use of English units instead of metric units apparently sent the craft slowly off course — 60 miles in all.

  Thrusters used to help point the spacecraft had, over the course of months, been fired incorrectly because data used to control the wheels were calculated in incorrect units. Lockheed Martin, which was performing the calculations, was sending thruster data in English units (pounds) to NASA, while NASA’s navigation team was expecting metric units (Newtons).

  Story 2: On January 26, 2004 at Tokyo Disneyland’s Space Mountain, an axle broke on a roller coaster train mid-ride, causing it to derail. The cause was a part being the wrong size due to a conversion of the master plans in 1995 from English units to Metric units. In 2002, new axles were mistakenly ordered using the pre-1995 English specifications instead of the current Metric specifications.

  Story 3: On 23 July 1983, Air Canada Flight 143 ran completely out of fuel about halfway through its flight from Montreal to Edmonton. Fuel loading was miscalculated through misunderstanding of the recently adopted metric system. For the trip, the pilot calculated a fuel requirement of 22,300 kilograms. There were 7,682 liters already in the tanks

  Click to access 6Page53.pdf

 155. Pedis said

  -> 156 – http://spacemath.gsfc.nasa.gov

 156. Μαρία said

  153
  Δικιά σου η παραπομπή http://new.eim.gr/wp-content/uploads/2014/01/1836-FEK_56.pdf
  Εδώ https://sarantakos.wordpress.com/2018/07/04/melon-2/#comment-513761

 157. Πέπε said

  156

  Α μάλιστα! Τώρα κατάλαβα γιατί οι μάσκες του Υπουργείου Παιδείας έμοιαζαν μεγάλες ενώ είχαν φτιαχτεί με τις σωστές προδιαγραφές.

 158. ΓΤ said

  158@

  Πολύ ωραία και ωφέλιμη η παραπομπή της Μαρίας για τα μπαρτζούδικα στρέμματα των δυόμισι στρεμμάτων. Εκεί διαβάζουμε για Επιτροπή ΑπαλλοτρΟΙώσεων. Από τότε οι άπληστοι εδαφοφάγοι οραματίζονταν εδάφη τρωικής εκτάσεως…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: