Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μηνολόγιον Νοεμβρίου έτους 2020

Posted by sarant στο 1 Νοεμβρίου, 2020


Το Μηνολόγιο, που το δημοσιεύω εδώ συνήθως την πρώτη του μηνός, ήταν ιδέα του πατέρα μου, του αξέχαστου Δημήτρη Σαραντάκου, ο οποίος αρχικά το δημοσίευε στο περιοδικό Φιστίκι, που έβγαζε επί πολλά χρόνια στην Αίγινα. Στο εδώ ιστολόγιο, το Μηνολόγιο άρχισε να δημοσιεύεται τον Οκτώβρη του 2010 και βέβαια μέσα σε 12 μήνες έκλεισε τον κύκλο. Τότε, αποφάσισα να εξακολουθήσω να το δημοσιεύω στις αρχές κάθε μήνα, επειδή έχει γίνει το σταθερό σημείο αναφοράς για τα γεγονότα του μήνα, που ενημερώνεται συνεχώς με δικά σας σχόλια μέσα στη διάρκεια του μήνα, σχόλια που συνήθως αφορούν επισήμανση ημερομηνιών, αν και κυρίως αγγελτήρια θανάτων.

Οπότε, συνεχίζω τις δημοσιεύσεις όσο θα υπάρχει ενδιαφέρον, προσθέτοντας πάντοτε δικές σας προτάσεις από πέρυσι. Πάντως, σε κάποιες περιπτώσεις η επέτειος έχει εσκεμμένα μετατεθεί κατά μία ημέρα. Επίσης, αυτόν το μήνα η πρώτη του μηνός πέφτει Κυριακή -που σημαίνει ότι δεν θα έχουμε το καθιερωμένο λογοτεχνικό μας θέμα. Αλλά είχαμε θέμα λογοτεχνικό την Παρασκευή, για τον Λαπαθιώτη.

Κυ 1Των Αγίων Αναργύρων – Ημέρα  πατάξεως της δωροδοκίας – Διεθνής μέρα βεγκανισμού
Δε  2Θαλού, Αναξιμένη και Αναξιμάνδρου των Μιλησίων φιλοσόφων, Οδυσσέα Ελύτη και Νικοκύρη γενέθλια
Τρ  3† Ανδρέου Κάλβου του ασυμβιβάστου
Τε   4† Κοίμησις Αυγούστου Ροντέν
Πε  5† Γεωργίου Πλήθωνος Γεμιστού
Πα   6Θανή Μαρίας Ιορδανίδου, εγγονής της Λωξάντρας
Σα  7Της δευτέρας προς τον ουρανόν εφόδου
Κυ   8Των εν ερημίαις και όρεσιν αγωνισθέντων
Δε   9 † Έκτορος Κακναβάτου
Τρ 10† Αρθούρου Ρεμπώ
Τε 11Σαπφούς και Αλκαίου των Λεσβίων ποιητών -και Ιωάννη Ρίτσου τελευτή
Πε 12† Τελευτή Τέλλου Άγρα
Πα 13Γενέσιον Ρόμπερτ Λούις Στήβενσον
Σα 14Επικούρου του Ελευθερωτού των ανθρώπων εκ του φόβου
Κυ 15Της «Ελληνικής Νομαρχίας»· και Λουκρητίας της στιχουργού γενέσιον.
Δε 16Διεθνής  ημέρα κατά της μισαλλοδοξίας – Βολταίρου  του φιλοσόφου
Τρ 17Των εν Πολυτεχνείω αναιρεθέντων
Τε 18Πυθέου του Μασσαλιώτου και θαλασσοπόρου
Πε 19Διγενή του Ακρίτα
Πα 20Παγκόσμια ημέρα των δικαιωμάτων των παιδίων· και Χρόνη Μίσσιου τελευτή
Σα 21Πρώτη ανύψωσις επηνδρωμένου αεροστάτου
Κυ 22Μαρτύριον Ιωάννας της Λωρραίνης και τελευτή Αργύρη Κουνάδη του συνθέτη
Δε 23Φρίξου και Έλλης
Τρ 24† Εμπεδοκλέους του Ακραγαντίνου εις Αίτναν κατάβασις
Τε 25Της Εθνικής Αντιστάσεως
Πε 26Μαρτύριον Υπατίας, του αχράντου άστρου της σοφής παιδεύσεως
Πα 27†Τεύκρου Ανθία και των συριγμών του αλήτου
Σα 28Είσπλους Μαγελάνου εις τον Ειρηνικόν ωκεανόν
Κυ 29Διεθνής ημέρα αλληλεγγύης προς τον  παλαιστινιακόν λαόν
Δε 30Ανδρέου Λασκαράτου

Ο Νοέμβριος ή Νοέμβρης είναι ο ενδέκατος μήνας του ημερολογίου μας, παρόλο που το όνομά του παραπέμπει ολοφάνερα στον αριθμό εννιά, novem. Για την ανακολουθία φταίνε οι Ρωμαίοι -διότι τα ονόματα των μηνών, όλα, είναι δάνειο από τα λατινικά. Το παλιό ρωμαϊκό μηνολόγιο άρχιζε από τον Μάρτιο και ο November ήταν ο ένατος μήνας. Όταν αργότερα μεταρρυθμίστηκε το ημερολόγιο και μπήκαν στις δυο πρώτες θέσεις ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος, η αντιστοιχία χάλασε μια και ο Νοέμβρης είναι πια ο ενδέκατος μήνας.

Αν και πολλοί τον Οκτώβριο τον λένε ΟκτώΜβριο, κατ’ αναλογία προς τον Σεπτέμβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, προσωπικά πιο εύκολα λέω Νοέβρης και  Δεκέβρης, στον προφορικό πάντοτε λόγο· το βρίσκω πιο ευκολοπρόφερτο. Ο Δημήτρης Ραβάνης-Ρεντής είχε το θάρρος και να το γράψει, στον τίτλο της ποιητικής του συλλογής “Ρεπορτάζ για ένα ζεστό Νοέβρη“, και βέβαια όταν λέμε Νοέμβρη (ή Νοέβρη) έτσι γενικά το μυαλό πηγαίνει στην εξέγερση της 17 Νοέμβρη, στο Πολυτεχνείο. Οι κουμπάροι από την Κύπρο λένε “Νιόβρης” και το διδάσκουν και στα σχολεία, όπως μου είπαν.

Εκτός απ’ την ελληνική, σημαδιακή 17 Νοεμβρίου υπάρχει και στην Αλβανία ή τουλάχιστον υπήρχε επί Εμβέρ Χότζα, η απελευθέρωση των Τιράνων το 1944 όταν έφυγαν οι Γερμανοί. Είχαν μια ποδοσφαιρική ομάδα 17 Νεντόρι, όπου Νεντόρι είναι ο Νοέμβρης. Τώρα τη λένε ΚΦ Τίρανα. Στα τσέχικα και σε άλλες σλαβικές γλώσσες, ο Νοέμβρης είναι Listopad ή κάτι παρεμφερές (ο μήνας που πέφτουν τα φύλλα). Λαϊκές ονομασίες έχει πολλές ο Νοέμβρης, αλλά καμιά δεν ξεχωρίζει από τις άλλες (όπως ξεχωρίζει, π.χ., ο Αλωνάρης για τον Ιούλη). Λέγεται Σποριάς, πάντως ή Μεσοσπορίτης ή Σπαρτής και επίσης Αγιαντριός, επειδή στις 30 Νοεμβρίου είναι η γιορτή του Αγιαντρέα. Από του Αγιαντριός αντρειεύει το κρύο, λέει μια παροιμία. Λέγεται και Κρασομηνάς, επειδή στις 11 του μήνα γιορτάζει ο Μηνάς. Λέγεται και Βροχάρης, θα καταλάβατε γιατί.

Μια λογοπαικτική παροιμία λέει «Τον Νοέμβρη νόγα σπέρνε, τον Δικέμβρη δίκια σπέρνε». Εξηγεί ο Δ. Λουκάτος: Η παροιμία παίζει με τις λέξεις νογάω= καταλαβαίνω. Τους δυο αυτους μήνες πρέπει να κάνη κανείς προσεχτική και μετρημένη σπορά.

Επώνυμο Νοέμβρης δεν φαίνεται να υπάρχει.

Ο Νοέμβρης είναι από τους μήνες που έχουν δικό τους ουσιαστικό που μνημειώνει κάποιο σημαντικό γεγονός -τα Νοεμβριανά. Δεν πρόκειται για τη εξέγερση του Πολυτεχνείου και την καταστολή της το 1973, αλλά για τις πολύνεκρες συγκρούσεις του Νοεμβρίου 1916, όταν, επί εθνικού διχασμού, στρατεύματα της Αντάντ έκαναν απόβαση στην Αθήνα, ήρθαν σε σύγκρουση με τους επίστρατους και υποχώρησαν αφήνοντας πίσω τους δεκάδες νεκρούς. Ακολούθησε πολυήμερο πογκρόμ των επιστράτων εναντίον βενιζελικών,  κρητικών και προσφύγων, με αρκετούς νεκρούς. Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν στις 18 Νοεμβρίου 1916 με το παλιό ημερολόγιο, δηλαδή 1 Δεκεμβρίου με το νέο ημερολόγιο που ίσχυε ήδη στις δυτικές χώρες -οπότε, στην ξένη βιβλιογραφία αναφέρονται με αυτή την ημερομηνία, αλλά βέβαια εμείς δεν μπορούμε να τα πούμε Δεκεμβριανά γιατί έχουμε ήδη άλλα, πολύ πιο πολύνεκρα. Πάντως, στη γαλλική βιβλιογραφία τα Νοεμβριανά του 1916 αναφέρονται καμιά φορά ως Vêpres grecques, ελληνικός εσπερινός, υπαινιγμός για τον «σικελικό εσπερινό» του 1282.

Κατά σύμπτωση, Νοέμβρη μήνα συνέβησαν και τα δύο αιματηρά επεισόδια για τη γλώσσα στις αρχές του 20ού αιώνα: τα Ευαγγελιακά το 1901 και τα Ορεστειακά το 1903. Έχουμε ευκαιριακές αναφορές στο ιστολόγιο, αλλά, κακά τα ψέματα, χρωστάμε άρθρα.

Αν εμείς έχουμε σημαδιακή μέρα τη 17η του Νοέμβρη, στην Αγγλία έχουν την 5η μέρα του μηνός σε ανάμνηση του Γκάι Φοκς και της συνωμοσίας της πυρίτιδας -Remember, remember the fifth of November. Στις ΗΠΑ έχουν την Ημέρα των Ευχαριστιών αλλά φέτος έχουν και εκλογές, που αυτή τη φορά μπορεί να εξελιχθούν σε οπερέτα.

Αλλά ο φετινός Νοέμβρης σίγουρα θα είναι ξεχωριστός -και όχι για καλό, κάτω από το στίγμα της κορόνας, καραντινιασμένος. Να περάσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα.

Πολλά τραγούδια για τον Νοέμβρη αναφέρονται ρητά ή έμμεσα στην εξέγερση του Πολυτεχνείου. Θα κλείσουμε με ένα από αυτά, που το είχε προτείνει πέρυσι ο φίλος μας ο Πάνος.

Δεν πα να μας χτυπάν, του Νικόλα Άσιμου, «…μας έμαθε πολλά το αίμα του Νοέμβρη»

193 Σχόλια προς “Μηνολόγιον Νοεμβρίου έτους 2020”

 1. dryhammer said

  Καλημέρα και καλό μήνα!
  Τι ρολόι έχει η Πόρσε; [πορσελάνινο]

 2. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Τί είναι αυτό; Αρθροέφοδος από τις 08.30 για να διαπιστώσεις αν οι φίλοι σου είναι σε 24ωρη ετοιμότητα ή απορρυθμίστηκαν τα ρολόγια του υπολογιστή σου; 🙂

 3. …και καλό μήνα !

 4. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  2: ποιός ξέρει για πού τό ‘βαλε ο Νίκος, αχάραγα 🙂 🙂 , και έριξε το σημερινό άρθρο πριν βγεί απ΄το σπίτι…. Stay tuned!

 5. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Εμείς οι συντηρητικών πολιτικών φρονημάτων είμαστε κάπως καχύποπτοι με τα κρυπτογραφικά του Μηνολογίου.. Ποιά είναι αυτή η «δευτέρα προς τον ουρανόν έφοδος;

 6. Παναγιώτης Κ. said

  Τι (ευχάριστη) έκπληξη! Πάνω από μία ώρα ενωρίτερα το ανέβασμα.

 7. 5 Η Κομμούνα του Παρισιού ήταν η πρώτη, Νοέμβρης έπεφτε Οκτώβρης στο παλιό ημερολόγιο, οπότε…
  (Καλό μήνα!)

 8. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλό μήνα!
  5: Έλα, βρε Γιώργο, τόσον καιρό εδώ μέσα και δεν τα ‘χεις μάθει!😊 Η επανάσταση ή πραξικόπημα των μπολσεβίκων είναι η «δεύτερη έφοδος στον ουρανό». Η πρώτη ήταν η παρισινή Κομμούνα.

 9. καλημέρα και καλό μήνα

 10. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @8. Ειλικρινά, δεν το είχα αντηληφθή. Και βέβαια, ανήκω σ’ αυτούς που χαίρονται τις τέτοιες εκτονωτικές εφόδους, αρκεί αυτές να είναι κυριολεκτικά προς τον ουρανό και να μην ξεστρατίζουν προς τα εδώ.. 🙂
  Καλημέρα σας!

 11. Γιάννης Κουβάτσος said

  Νοέμβριος, στα ποντιακά Αεργίτες. Η ερμηνεία του ονόματος από τη Βίκη:
  «Τ’ όνεμαν τη μηνού εχ τη ρίζαν ατ’ σην λέξην «άεργος», επειδή σ’ αβούτον τον μήναν οι ανθρώπ’ ‘κ είχανε δουλείας ν’ εφτάγνε σα χωράφεατουν.»

  1η Νοεμβρίου σήμερα, επιβάλλεται να μνημονεύσουμε τον Αλέξανδρο Διάκο από τη Χάλκη, τον πρώτο νεκρό αξιωματικό στον πόλεμο του ’40, που σκοτώθηκε στην Τσούκα και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον Ελύτη.

  «Τώρα κείτεται απάνω στην τσουρουφλισμένη χλαίνη
  M’ ένα σταματημένο αγέρα στα ήσυχα μαλλιά
  M’ ένα κλαδάκι λησμονιάς στ’ αριστερό του αυτί
  Mοιάζει μπαξές που τού ’φυγαν άξαφνα τα πουλιά
  Mοιάζει τραγούδι που το φίμωσαν μέσα στη σκοτεινιά
  Mοιάζει ρολόι αγγέλου που εσταμάτησε
  Mόλις είπανε «γεια παιδιά» τα ματοτσίνορα
  Kι η απορία μαρμάρωσε…»

 12. Λεύκιππος said

  Των εν Πολυτεχνείω αναιρεθέντων………………Με ποια έννοια «αναιρεθέντες»;

 13. sarant said

  Kαλημέρα, και βεβαίως καλό μήνα. Ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  Όχι, δεν ανέβασα νωρίτερα το άρθρο για να εκδράμω. Πάλι μπερδεύτηκα, αλλαγή της ώρας και αλλαγή του τόπου με έχουν απορρυθμίσει.

  Μέχρι και οι απορίες απαντήθηκαν. Πάντα έτσι!

 14. sarant said

  12 Αυτοί που σκοτώθηκαν, είναι αρχαίο. Αναιρώ ανάμεσα σε διάφορα άλλα σημαίνει και σκοτώνω.

 15. Γς said

  >Δε 2 Νικοκύρη γενέθλια

 16. Κιγκέρι said

  Καλημέρα, καλό μήνα!

  Πολύ μ’ αρέσουν οι γενικές και οι εξελληνισμοί του μηνολογίου και γι’ αυτό τον Ρόμπερτ Λούις Στήβενσον θα τον προτιμούσα Ροβέρτο Λουδοβίκο! 🙂

 17. Παναγιώτης Κ. said

  Πλούσιος ο Νοέμβρης σε επετείους και πρόσωπα που συγκινούν!

 18. Κιγκέρι said

  Αλήθεια, στις 23 του μηνός, το «Φρίξου και Έλλης» πώς προκύπτει;

 19. dryhammer said

  12. Εγώ που μεγάλωσα με ημεροδείχτη «Ποιημάτων πολύχρωμο» και κοίταζα μη γιορτάζει κάνας γνωστός ή συγγενής (εκτός της Α εθνικής ονομάτων που τους ήξερα) ακόμα θυμάμαι το «Των υπό Ηρώδου αναιρεθέντων …», κι από πίσω ένα τετράστιχο του κ… [Πρόσφατα έπεσε στα χέρια μου ένας νεώτερης έκδοσης και τα ποιματάκια έχουν χειροτερέψει σημαντικά]

 20. Κιγκέρι said

  11:

  M’ ένα σταματημένο αγέρα στα ήσυχα μαλλιά
  M’ ένα κλαδάκι λησμονιάς στ’ αριστερό του αυτί

  Τι υπέροχοι στίχοι!

 21. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @11. Υπέροχο!
  Παλαιότερα είχα διαβάσει πως επρόκειτο να το αφιερώσει στον Σαραντάρη του οποίου, βέβαια, ο θάνατος δεν είχε τίποτε το ηρωικό αλλά συγκίνησε τόσο πολύ τους πνευματικούς ανθρώπους εκείνης της γενιάς.. (Αιωνία τους η μνήμη. Τους οφείλουμε την Εθνική μας Αξιοπρέπεια..)

 22. sarant said

  18 Το κακό είναι πως δεν μπορούμε να ρωτήσουμε τον πατέρα μου, που το έβαλε.

 23. Κάποια στιγμή έμαθα πως οι αμερικάνικες εκλογές δεν γίνονται «πρώτη τρίτη Νοέμβρη» αλλά «πρώτη Τρίτη Νοέμβρη που ακολουθεί την πρώτη Δευτέρα», δηλαδή σε …Πρωτονοεμβριά ανήμερα δεν γίνονται εκλογές. 🙂

 24. ΚΑΒ said

  Καλό μήνα. Να προσέχετε. Εγώ φεύγω για ήρεμα νερά.

 25. Προχώρα το καλέ: Ρόμπερτ Λούις Στήβενσον > Ροβέρτος Λουδοβίκος > Ροβέρτος Λουδοβίκος Στεφανίδης.

 26. Με το Ludwig > Λουδοβίκειο και μου πάει καλά και Sandwitch > Σανδοβίκειο.

 27. nikiplos said

  Καλημέρα καλό μήνα και μακριά από τον κορόνα που μας κυκλώνει ολοένα και πιό δριμύς.

 28. Λάμπας said

  Άσχετο αλλά νομίζω ότι αξίζει να το επισημάνει κάποιος. Από τη διδακτέα ύλη της Ιστορίας, που διδάσκεται και πάλι στη Γ΄ Λυκείου (και πολύ σωστά), έχει αφαιρεθεί η υποενότητα που αναφέρεται στο «Μακεδονικό Αγώνα».

 29. gpoint said

  και το επιδόρπιον λέγεται ποιητικώς δευτέρα προς ουρανίσκον έφοδος …

 30. LandS said

  16
  Και Στεφανόπουλο;

 31. Σχετίζεται με κάτι τόσο θλιβερό αλλά το λέω. Μόλις τώρα κατάλαβα πως τα δυο παιδιά που ΄χασαν, τα καημένα, τη ζωή τους στη Σάμο δεν ήταν δυο «παιδιά», αλλά ένα αγόρι και ένα κορίτσι. Κάθε συμπάθεια.

 32. @ 30 LandS

  Ναι, μπορεί να είναι και καλύτερο λόγω της λατινικής προέλευσης του -pul(l)us. 🙂

 33. LandS said

  32
  Η αλήθεια είναι ότι έγραψα την εξυπνάδα πριν σε διαβάσω. Το ίδιο ακριβώς κάνει, αλλά ως Μωραΐτικης καταγωγής μου ήρθε πρώτα το -οπουλος.

  Επειδή όμως τα επίθετα παλιά τα προσαρμόζαμε και δεν τα μεταφράζαμε, ίσως να ταίριαζε να προτείναμε το Στηβενσώνας κατά το Ροβινσώνας.

 34. Κιγκέρι said

  25, 30:

  Α, όλα κι όλα, εγώ είμαι Λαρισαία : Στεφανούλης!

 35. Χαρούλα said

  Καλημέρα! Καλό μήνα!
  Αρχή των χειμωνιάτικων γιορτών, με ανάργυρους Κοσμά και Δαμιανό, ταξιάρχες Γαβριήλ και Μιχαήλ, τον Νεκτάριο, συνεχίζει με Μηνά και Βίκτωρα, τον Φίλιππο και αφού τιμήσει τα Εισόδια και την μόνη γυναίκα του μήνα Αικατερίνη, κλείνει με Ανδρέα που ανδρειώνει το κρύο.

 36. geobartz said

  Καλημέρα και καλό μήνα από τη Μακεδονία, όπου σήμερα αρχίζει ο Σπαρτής (ψέματα λέω. Σε 13 μέρες θα αρχίσει!). Χρόνια Πολλά στον Νοικοκύρη αλλά και στην «στιχουργό Λουκρητία» (αν είναι η ενταύθα παρεπιδημούσα). Ευρεθέντων των αναιρεθέντων στο Πολυτεχνείο, μια άλλη φορά, δεν τους ξαναψάχνουμε πάλι.

 37. Costas X said

  Καλό μήνα !

  «Πρωτοκύριακο» στην Κέρκυρα η 1η Νοεμβρίου, κανονικά θα γινόταν μεγάλη λιτανεία του Αγ. Σπυρίδωνα για την εκδίωξη (sic) της πανώλης από το νησί το 1673, αλλά ας όψεται ο κορονοϊός, κι ο Άγιος που δεν τον διώχνει !

  Την 1η Νοεμβρίου του 1941, εν μέσω ιταλικής κατοχής, τα παιδιά των Γυμνασίων της Κέρκυρας έκαναν την πρώτη στην Ευρώπη αντιφασιστική διαδήλωση. Αντί να διαλυθούν μετά τη λιτανεία, παρέλασαν τραγουδώντας πατριωτικά εμβατήρια και κρατώντας ελληνικές σημαίες. Ακολούθησαν φυλακίσεις και εξορίες μαθητών και καθηγητών.

 38. Καλημέρα, καλό μήνα!

 39. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Για όσους τ’ αυτιά της ψυχής τους αναζητούν Νοέμβρη, αλλά δεν τους γεμίζει ο ‘Ασιμος..

 40. Χαρούλα said

  Και σήμερα η παγκόσμια μέρα του Ξινόμαυρου https://www.diffordsguide.com/el-gr/encyclopedia/2547/gr/bws
  Όπως και της χορτοφαγίας.
  Και πολύ σημαντική πανελλήνια μέρα Δωρεάς Οργάνων.

 41. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @37. Περήφανοι για εκείνα τα παιδιά..

 42. ΓΤ said

  36@

  «[…] ξαναψάχνουμε πάλι»…

 43. BLOG_OTI_NANAI said

  «Θανή Μαρίας Ιορδανίδου, εγγονής της Λωξάντρας»

 44. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ένα όμορφο ποίημα της Έμιλι Ντίκινσον…Με λίγους στίχους, όπως το συνήθιζε, ζωγραφίζει τέλεια τον Νοέμβριο…

  {1140}

  Η Μέρα συνέχεια μίκραινε, πιεσμένη
  Από μια Νύχτα κυρτωμένη και πρόωρη
  Το Απόγευμα έριχνε το λιγοστό του Κίτρινο
  Στο βαθύ Δειλινό-
  Οι Άνεμοι έβγαλαν τις πολεμικές τους συνήθειες
  Τα Φύλλα ζήτησαν άδεια και την πήραν-
  Ο Νοέμβρης κρέμασε το Γρανιτένιο Καπέλο του
  Πάνω σε καρφί Βελουδένιο.

  ( «Έλα στον κήπο μου». Ποιήματα, Μετάφραση Κώστας Λάνταβος, εκδ. Αρμός, Αθήνα 2013.

 45. sarant said

  24 Καλά να περάσεις αγαπητέ!

  28 Ενδιαφέρον, δεν το ήξερα

  43 Τι έζησε κι αυτή….!

 46. dryhammer said

  42. Όπως λέει στο 40 «Και σήμερα η παγκόσμια μέρα του Ξινόμαυρου» [Ναι, ξέρω «Όπως και της χορτοφαγίας.» Αλλά «Και πολύ σημαντική πανελλήνια μέρα Δωρεάς Οργάνων.»]

 47. ΓΤ said

  Επιλογές Κυριακής

  Μίλων-Φοίνικας Σύρου: max 134 πόντοι (1,83)
  Άρης-Αστέρας Τρίπολης: 2 (3,05)
  Ολυμπιακός Λευκωσίας-Ομόνοια: Να σκοράρει το πολύ μία ομάδα (1,75)
  Παναιτωλικός-ΠΑΟΚ: O ΠΑΟΚ να προηγείται στο ημίχρονο και να κερδίσει (2,25)
  Καρμιώτισσα Πολεμιδίων-Ανόρθωσις: Να σκοράρουν και οι δύο (1,93)
  ΑΕΚ-ΟΦΗ: 2 (8,25)
  O Μπαρτζούδης να αναζητήσει παντού τσιπροπροδότες (1,00)

  Καλημέρες!

 48. Γιάννης Κουβάτσος said

  47:Τον Νοέμβριο αναζητεί τους νεκρούς του Πολυτεχνείου. Όλο σαφάρια ο πρόεδρος, ακαταπόνητος, ζωή να ‘χει! 😂

 49. ΣΠ said

  Καλημέρα.

  47 Για το ματς Τραμπ-Μπάιντεν έχεις τίποτα;

 50. ΣΠ said

  23
  Ναι, το 2016 έγιναν στις 8 Νοεμβρίου.

 51. Λεύκιππος said

  19 k 14 Δεν ήμουν και τόσο καλός στα θρησκευτικά. Ευχαριστώ πάντως

 52. Pedis said

  Παραλείφθηκαν δύο σημαντικότατα γεγονότα στην ιστορία της ανθρωπινης σκέψης:

  – 25 Νοέμβρη 1916: δημοσίευση της τελικής μορφής της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας

  – 6 Νοέμβρη 1919: ανακοίνωση σε ειδική συνεδρίαση της Βασ. Αστρονομικής Εταιρείας των παρατηρησιακών αποτελεσμάτων (από την έκλειψη του Μάη του ίδιου έτους) σχετικά με την βαρυτική εκτροπή του φωτός σε συμφωνια με την πρόβλεψη της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας από τους Eddington, Dyson και Crommelin.

  Από ιστορικά γεγονότα, τον Νοέμβρη του 1938 έχουμε τη «νύχτα των κρυστάλλων».

 53. Πιο πολύ μου αρέσει το σημερινό, Ημέρα πατάξεως της δωροδοκίας – Διεθνής μέρα βεγκανισμού.
  Μην τολμήσει κάνας λεχρίτης να δωροδοκηθεί σήμερα. Το σανό σας και για νάνι, γρήγορα.

 54. Pedis said

  25 Νοέμβρη 1916 -> 1915 (διορθωση)

 55. dryhammer said

  53. Είναι που πέφτει Κυριακή…[Μόνο με μετρητά]

 56. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα και καλό μήνα σε όλους ! Σας έχω και δωρεάν αστρολογικές προβλέψεις μηνός, και πάλι : Κριός : θα μείνεις αρκετές μέρες του μήνα μέσα στο σπίτι σου. Υπόλοιπα ζώδια : βλ. Κριός.

 57. Καλημέρα,
  35 Χαρούλα έφαγες τον Στέλιο. Είναι κι αυτός στα τελειώματα (και δεν είναι ομαδοποιημένος όπως με τους Ταξιάρχες – κεφαλαίο καθότι όνομα κι αυτό – πούχουν κι άλλους μαζί -εντάξει, έβαλες δυο, τους πιο αντιπροσωπευτικούς).

 58. Από τον Πέτρο Δραγουμάνο, ο Νοέμβρης και τα τραγούδια του

 59. Πέπε said

  @36
  Κι ο Παπαδόπουλος μας έκανε δρόμους, μην το ξεχνάμε.

 60. Γιάννης Ιατρού said

  22 (18): Πιθανώς να έχει σχέση με τον αγωνιστή της Αριστεράς Φρίξο Πρωτογερέλλη από τη Μυτιλήνη και την αρραβωνιαστικιά του Έλλη Σβώρου

 61. Γιάννης Ιατρού said

  60: Εναλλακτικά, και την αδελφή του, «Έλλη» την έλεγαν 🙂

 62. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @60. Γιάννη, σε φοβήθηκε το μάτι μου. Είσαι τρομερός!!

 63. ΚΩΣΤΑΣ said

  Ξέρω τον Νοέμβρη και ως Σποριά ή Χαμένο. Το Χαμένος, εικάζω, ότι έχει σχέση με τον μύθο της Περσεφόνης.

  * Τις ευχές για τα γενέσια Νικοκύρη και Λουκρητίας στην ώρα τους. Επειδή όμως, λόγω αλτσχάιμερ, ενίοτε είμαστε επιλήσμονες του καθήκοντος, ας ας πούμε από σήμερα ένα «εις πολλά σας έτη» 🙂 🙂

 64. Χαρούλα said

  #57 Ωωω! Ναι και έχω Στέλλα! Μπράβο

  #60 (+63) Αυτό το υπόγειο τέλειο!!! Βέβαια με την βοήθεια του …ανώτερου Ιάτρειου δωματίου . Εδώ μπράβο Χ 2!

 65. @50 ΣΠ

  Ωραίο, έχουμε και πρόσφατο παράδειγμα, λοιπόν.

 66. Χαρούλα said

  +#62 αντί 63 και συγγνώμη γιατρέ μου.

 67. Γιάννης Ιατρού said

  62: Υπόθεση κάνω, όταν επιστρέψω στη βάση θα το ψάξω περισσότερο Γιώργο. Αλλά πιθανώς να με προλάβουν τ΄άλλα τα σαϊνια 🙂

 68. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Τί «υπόθεση» Γιάννη. Εδώ, ούτε ο Νίκος υποψιάστηκε ότι δεν μπορεί ο πατέρας του να αναφέρεται σε ένα μυθολογικό πακέτο προσώπων και σε μιά συγκεκριμένη ημερομηνία. Κι ακόμη, πού στο καλό, ωρέ σατανικό μυαλό, σκέφτηκες -και τό’ψαξες- Αριστερά και Μυτιλήνη; Τέρμα! Είσαι φοβερός! (..και είμαι πρακτικά βέβαιος ότι είναι αλήθεια αυτό που βρήκες. Ταιριάζει σε όλα!)

 69. LandS said

  28
  Κακώς, πολύ κακώς. Έπρεπε να προηγηθεί συνεννόηση και να ξαναγραφτούν και των τριών πλευρών βιβλία σχολικής ιστορίας χωρίς αποσιωπήσεις όπως έγινε έκαναν οι Γάλλοι και οι Γερμανοί. Δεν ξέρω αν αποσύρθηκαν τα σχετικά κεφάλαια μέχρι να γίνει κάτι τέτοιο. Αν είναι έτσι καλώς.

  40
  Το Ξινόμαυρο στην Βουλγαρία το λένε Μαβρούντ. Το καλύτερο βγαίνει σε κάτι βουναλάκια χωρίς νερά και τα βλέπει ο ήλιος, κοντά στο Ασένβγκραντ (Στενήμαχο) ούτε τριάντα χιλιόμετρα νότια του Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη πρώην Ευμολπία – λένε ότι δεν ήταν από κει ο ιδρυτής των Ελευσινίων Εύμολπος)
  Το κακό είναι και οι Βούλγαροι είναι βαλκάνιοι και προτιμάνε να βάζουν Καμπερνέ. Όπως και εμείς με δυο τέτοιες ποικιλίες σα το Ξινόμαυρο και το Αγιοργίτικο (Μαυρούδι) ψάχνουμε να κάνουμε εντύπωση με Καμπερνέ.
  Δεν είναι κακό κρασί, ίσα ίσα είναι πρώτο (συνήθως), αλλά βρε παιδί μου, δεν είναι εδώ ο τόπος του και οι άνθρωποί του όπως στο Μπορντό.

 70. Νέο Kid Al Afrikii said

  49. Ό,τι πει το Οχάιο ,Σταύρο! Γκανιάν! 🙂

 71. Γιάννης Ιατρού said

  68: Τους αγωνιστές τους ξέρουμε, και ειδικά όταν έχει κανείς υπόψη το βιβλίο με τα γράμματα που είχε διασώσει στην δίπατη βαλίτσα… 🙂

 72. LandS said

  70
  Αμ δεν είναι μόνο το Οχάιο που παίζεται, είναι και η Αλαμπάμα, το Μιλγουόκι, η Φλόριντα και το Τέξας που τα Αν. Δικαστήριά τους βγάλανε φερμάνι να μη μετρηθούν οι επιστολικές ψήφοι που θα φτάσουν μετά τη Τρίτη. Ξέρεις ότι ο Τράμπ φρόντισε να γονατίσει το USPost κόβοντάς του τα λεφτά.

 73. Γιάννης Κουβάτσος said

  60: Εκτός από όλα τα άλλα, είχε τη δυστυχία να χάσει τα δύο παιδιά του, τον λογοτέχνη Μίλτο και την Καίτη, στο ίδιο τροχαίο με μηχανή στα λημέρια μου, Σκιάθου και Πατησίων γωνία.

 74. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ένα κείμενο του Μίλτου Πρωτογερέλλη, που δημοσιεύτηκε μετά θάνατον, για, τι ειρωνεία, την Πατησίων…

  «Σίγουρα θα την ξέρεις την Πατησίων. Την Πατησίων της Αθήνας. Είναι από τους πιο κεντρικούς δρόμους της πόλης. Εφιάλτης για τους οδηγούς, επειδή πάντα είναι πηγμένη στ’ αμάξια και τρόμος για τους διαβάτες που ασφυκτιούν από τα καυσαέρια. Όταν από το ραδιόφωνο ή την τηλεόραση γίνεται λόγος για το «νέφος» μας, είναι βέβαιο πως θ’ ακούσεις ότι τα Πατήσια είναι πρώτα και καλύτερα σε ρύπανση. Ο δρόμος τούτος αρχίζει από την Ομόνοια και καταλήγει στο «Τέρμα Πατησίων» το περίφημο. Εκεί διακλαδίζεται. Μπορείς να στρίψεις κάτω και να πας προς την Νέα Φιλαδέλφεια, από κει να βγεις στους Αγίους Αναργύρους, Λιόσια, Μενίδι, ακόμα να βγεις στην Εθνική, για να πας προς Θεσσαλονίκη. Ή να στρίψεις απάνω, οπότε μπορείς να βγεις Γαλάτσι, Καλογρέζα, και πιο απλά να πας προς τη Ριζούπολη που είναι το γήπεδο, Περισσό, Πευκάκια, Νέα Ιωνία, Νέο Ηράκλειο. Και πάει λέγοντας! Όλοι πάντως συμφωνούν, ακόμα κι η Κυβέρνηση, πως είναι ένας από τους περισσότερο εφιαλτικούς δρόμους της Αθήνας, η οποία είναι, όπως ξέρεις πολύ καλά, μια από τις πιο εφιαλτικές πόλεις του κόσμου. Όλοι την έχουν χεσμένη κι ας τους εξυπηρετεί! Όσοι ζουν σ’ αυτό το δρόμο, βλαστημούν την ώρα και τη στιγμή που το σκέφτηκαν κι όταν τους δίνεται η ευκαιρία φεύγουν. Κι όμως, αν και θα το περίμενε κανείς, η φιλενάδα Πατησίων, δεν αισθάνεται καθόλου μοναξιά.

  Πρώτον, ξέρει να το φιλοσοφεί το πράγμα. Είναι σίγουρη για τον εαυτό της και για την ανωτερότητα της. Γνωρίζει την κατάσταση που έχουν δημιουργήσει οι ηλίθιοι οι άνθρωποι κι αντιμετωπίζει το μίσος από θέση ψυχολόγου. Έχουν συμβεί πολλά πράγματα πάνω στην κοιλιά της και δεν τα ξεχνά. Φιλοξενεί ένα πανεπιστήμιο κι ένα πολυτεχνείο. Ένιωσε μπάτσους και όπλα, ερπύστριες και μικρά νεκρά κορμιά, και συγκεντρώσεις και πορείες λαού. Τώρα, τ’ ανθρωπάκια με τις φουσκωμένες κοιλιές, τη βρίζουν. Τα πολλά ανθρωπάκια. Γιατί υπάρχουν και μερικοί που την αγαπούν. Περπατούν πάνω στα πεζοδρόμια της και το ευχαριστιούνται. Εκείνη το καταλαβαίνει. Τους μιλά και τους μαθαίνει να βλέπουν την παράξενη ποίηση της πόλης. Τους ξέρει όλους με τα ονόματα τους. Έχει ακούσει την ιστορία τους αμέτρητες φορές. Τις συζητήσεις τους, τους αναστεναγμούς τους. Παρακολουθεί σαν καλή μάνα – και σπανίζουν κάτι τέτοιες – τους πόνους και τους έρωτες των φίλων της. Καμιά φορά, είναι η πρώτη που πληροφορείται τα προβλήματα τους, η πρώτη που της ζητιέται να πει τη γνώμη της. Τους καταλαβαίνει και τους αγαπά αυτούς τους ανθρώπους. Τους προσέχει. Δεν έχει καμιά αμφιβολία, πως αν τους χάσει αυτούς, θα χαθούν όλα.»

 75. BLOG_OTI_NANAI said

  Για την «έφοδο στον ουρανό» εδώ μοιάζει να υπονοείται ότι το λέει αυτούσιο ο Μαρξ. Δεν ξέρω αν αληθεύει, ούτε αν είναι δική του πρωτιά.

 76. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Ξεχάσαμε μιά από τις πιό κρίσιμες καμπές τις νεώτερης Ιστορίας μας..
  https://www.in.gr/2020/11/01/plus/features/eleytherios-venizelos-apo-diplomatiko-thriamvo-stin-eklogiki-syntrivi/

 77. spyridos said

  69

  Καλοκαιρινούς μήνες αγιωργίτικο , χειμώνα ξινόμαυρο.
  Τίποτα άλλο.
  Αν σας πέφτει βαρύ έβγαλε ο κυρ Γιάννης την Παράγκα με 25% ξινόμαυρο.

 78. Γιάννης Κουβάτσος said

  75: Έτσι είναι. Ήταν εγκαίρως αρνητικός απέναντι στο εγχείρημα, παρόλο που θαύμασε τη γενναιότητα των αγωνιστών της Κομμούνας. Το «έφοδος στον ουρανό» ήταν γι’ αυτόν συνώνυμο της παραφροσύνης.

 79. 19 Νοεμβρίου είναι
  Διγενέσιον Ακρίτα;

 80. Πέπε said

  79
  Ναι, και τις δύο φορές που γεννήιηκε ήταν την ίδια μέρα. Ήταν αυτοδίδυμος. Πολύ σπάνιο.

 81. Κιγκέρι said

  79, 80:

  Και η μέρα ήταν Τρίτη.

 82. geobartz said

  42, ΓΤ said: «36@[…] ξαναψάχνουμε πάλι»…
  # Σκοτώθηκε ένα παιδί από το χωριό μου στην επιστράτευση του 1974. Σκέφτομαι να το καταχωρήσω στους νεκρούς του Πολυτεχνείου (στο κάτω-κάτω είναι πραγματικός νεκρός- φαντάρος πήγαινε)

  47 ΓΤ said: ….
  # Η (…τσιπροπροδότισσα )ποροβατίνα, άμα θέλει ξύλο, από τη γκλίτσα του τσιομπάνη ξύνεται!

  59 Πέπε said: «@36 Κι ο Παπαδόπουλος μας έκανε δρόμους, μην το ξεχνάμε».
  # Πάλι θυμήθηκες τον φίλο σου! Η …ιδεολογία νερό δεν γίνεται!

 83. sarant said

  Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  56 Πολύ καλό!

  58 Α, καλό. Έχει άραγε για κάθε μήνα;

  60 Τη σύζυγό του δηλαδή Ήταν φίλοι των δικών μου. Ίσως, το έχω σκεφτεί. Είχαν μια τραγική ιστορία, όταν ταξιτζής που έκανε όπισθεν ανάποδα σε μονόδρομο σκότωσε τα δυο παιδιά τους (σε μηχανή).

  68 Το σκέφτηκα, αλλά δεν ξέρω πότε έγινε το συμβάν.

  73-74 Ακριβώς

  76 Αν δεχτούμε πως ήταν κρίσιμη η καμπή

  79-80-81 🙂

 84. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Καλό μήνα και κουράγια στους κλειστόφοβους!

  60 Μπράβο Γιάννη. Διαβάζοντας την αναρώτηξη περί Φρίξου-Ελλης (έχει ξαναγίνει) σκεφτόμουν να πω πώς και μας έχει ξεφύγει η διαλεύκανση αυτή! Κι εγώ ήμουν πεπεισμένη ότι για άλλα πρόσωπα πλην του χρυσόμαλλου μύθου επρόκειτο. Έλεγα για ονόματα/παρανόμια αντιστασιακών. Αν βάλλεις Εθνική Αντίσταση-Φρίξος, σε βγάζει στον Πρωτογερέλλη (αυτό θα έκανα), αλλά πρόκαμες , εύγε! 🙂

  Τάσος Λειβαδίτης (Σαν προχθές μας άφησε)
  Τα χειρόγραφα του φθινοπώρου/
  Άνεμος του Νοεμβρίου (απόσπασμα)

  Τώρα όμως βράδιασε. Ας κλείσουμε την πόρτα κι ας κατεβάσουμε
  τις κουρτίνες
  γιατί ήρθε ο καιρός των απολογισμών. Τι κάναμε στη ζωή μας;
  Ποιοι είμαστε; Γιατί εσύ κι όχι εγώ;
  Καιρό τώρα δεν χτύπησε κανείς την πόρτα μας κι ο ταχυδρόμος έχει
  αιώνες να φανεί. Α, πόσα γράμματα, πόσα ποιήματα
  που τα πήρε ο άνεμος του Νοεμβρίου.

 85. Γιάννης Κουβάτσος said

  83β) Για την ακρίβεια, παραβίασε το φανάρι στη Σκιάθου και χτύπησε τα παιδιά στην Πατησίων. Και τα εγκατέλειψε…

 86. Μαρία said

  83
  Όχι τη σύζυγό του. Σύζυγός του είναι η Φιφή, την έχω γνωρίσει και είδα τα παιδιά σε φωτογραφία. Νομίζω οτι ζει.

 87. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Πα 20 >>και Χρόνη Μίσσιου τελευτή
  Μίσσιου μισεμός

 88. 59, 82τέλος

  Εγώ πάντως Πέπε σε ήξερα τι χουντόσκυλο ήσουνα εξαπανέκαθεν. Τους τα λέω εδώ αλλά δε μ’ ακούνε.

 89. Πέπε said

  88

  Πρέπει να ομολογήσουμε πάντως ότι αν έχει κάτι ο κ. Μπαρτζ. με το οποίο κερδίζει πάντα τη μάχη των εντυπώσεων, πέρα βέβαια από το ότι «διαβάζει» σωστά τον συνομιλητή του, είναι η ατράνταχτη επιχειρηματολογία του.

 90. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>Δε 9 Έκτορος Κακναβάτου

  Τα τάνκς μεταδοτικά δισύλλαβα
  άνοιγαν δρόμο του βροντόσαυρου,
  καταμεσί οδόφραγμα κωνικός Νοέμβρης,
  μετρούσες, πάλι ακέφαλο έψιλον πετρωμένο ήτα
  το άλφα πολτός από τον φάλαγγα.
  Έκτωρ Κακναβάτος

 91. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  88,89 🙂 🙂

 92. 89 Ε ναι, εγώ ομολογώ ότι δεν δύναμαι να αντιπαρατεθώ. Και μιλάω σοβαρότατα όταν λέω ότι σε θαυμάζω για την ευπρέπεια και την υπομονή σου (και για κάτι άλλο που δε θυμάμαι αυτή τη στιγμή αλλά πάντως κάτι καλό είναι).

 93. 83β: Απ’ τον Ιούλιο και μετά,. βρίσκω: https://www.mousikogramma.gr/afieromata/

 94. sarant said

  86 Πρέπει να ζει, πράγματι.

 95. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Απαγορεύονται για σήμερα τα ποδοσφαιρικά σχόλια. Ο Παναιτωλικός ισοφάρισε..

 96. sarant said

  93 Να το έχω στο νου μου τότε.

 97. Είναι και το stixoi.info

 98. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Τώρα επιτρέπονται. Ο ΠΑΟΚ έριξε άλλα δύο συνεχόμενα και υποθέτω ότι ο Τζή είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει κάθε κακόβουλο σχόλιο 🙂

 99. Κιγκέρι said

  Κι ο Νοέμβριος στον Ιούλιο του Ρικάρντο ντελ Τούρκο:

  Luglio si veste di novembre
  Se non arrivi tu

 100. ΣΠ said

  83β
  Στην στήλη δεξιά διαβάζω: Τα Οκτωβριανά (τραγούδια), Τα τραγούδια του Σεπτέμβρη, Τραγούδια για τον Αύγουστo, Τα τραγούδια με τον Ιούλιο στον τίτλο τους.

 101. Ευγενία Λώβη said

  Οπ! ο Σέργης ξαναχτύπησε! (θα θυμάστε την πρόσφατη έρευνά του που έβγαλε ψιλοχοντροανορθόγραφους τους τεταρτοετείς υποψήφιους δασκάλους…)

  http://glossologia.phil.uoa.gr/node/174

  Εδώ και η διπλωματική του για τους υποψφήφιους δασκαλάκους (που θα είναι λεβεντιά άραγε;)
  https://pergamos.lib.uoa.gr/uoa/dl/frontend/file/lib/default/data/2864752/theFile/2864755

 102. Χαρούλα said


  Γλυκόπικρο φίλμ, με ιδιαίτερο τραγούδι.

 103. ΣΠ said

  89
  Ναι, επιχειρηματολογία του τύπου «είσαι και φαίνεσαι και από την μύτη σου κρέμεσαι».

 104. gpoint said

  Ο Τζη, έχων εσωτερική πληροφόρηση περί ΠΑΟΚ, σας έχει πει το μυστικό, πως για τον ΠΑΟΚ πρώτη προτεραιότητα φέτος έχουν τα ματς Ευρώπης και πιθανόν αργότερα τα του κυπέλλου. Αυτά βέβαια δεν λέγονται επισήμως. Σωστή επιλογή αφού φέτος οι θέσεις 2-3-4 στην Ευρώπη είναι σκέτη απελπισία και ο πρωταθλητής σχεδόν σκέτη απελπισία – πλην ίσως του ΟΣΦΠ που έχει υψηλή θέση στο ρανκιν.
  Σ’ αυτό το πλαίσιο ο Πάμπλο φύλαξε Ροντρίγκο, Κρέσπο, Αουγκούστο, Μιχαηλίδη για το ματς της Πέμπτης και δεν άλλαξε γκριμάτσα ούτε όταν ο ΠΑΟΚ περπάταγε μετά το 0-1, ούτε στο 1-1, ούτε στο 1-2 και 1-3. Φαίνεται πάντως πως έχει άστρο αφού έβαλε δυο ακατέργαστα παικτρόνια στα τελευταία λεπτά Νινούα και Τσόλακ και πέτυχαν τα παρθενικά τους γκολ με στημένα !
  Αυτό που περιμένω από τον Γκαρσία είναι να μάθει μπάλα στον Ινγκανασον που έχει καταπληκτικά σωματικά προσόντα και μηδέν ποδοσφαιρικό μυαλό, φταίει σχεδόν για όλα τα γκολ που έχει δεχθεί ο ΠΑΟΚ φέτος

 105. ΓΤ said

  To #47 έχει ήδη μοιράσει χρήμα, με επιτυχή 4άδα, και, ίσως, ακόμα περισσότερα κατά τις 21:15, με 5άδα

  Το Μίλων-Φοίνικας Σύρου έληξε στους 126 πόντους (1,83).
  Στο Ολυμπιακός Λευκωσίας-Ομόνοια σκόραρε μία ομάδα (1,75).
  Ο ΠΑΟΚ καθάρισε μέσα στο Αγρίνιο από ημίχρονο (2,25).
  Η Ανόρθωσις ισοφάρισε πριν από λίγο μέσα στα Πολεμίδια (1,93).

  Η 4άδα αυτή αποδίδει 13,91.

  Αν, δε, ο ΟΦΗ καθαρίσει την ΑΕΚ μέσα στην Αθήνα, θα έχουμε 5άδα απόδοσης 114,73. Ελπίζουμε κάποιοι να μας ακολούθησαν.

 106. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Kαλο μήνα σε όλους.

  Με αφορμή τον διάλογο που είχα με τον φίλο μας τον Νεσταναίο την περασμένη εβδομάδα, που με εξέπληξε δυσάρεστα με την «προσωπολατρία του» που αντιλήφθηκα προς τον Ανδρέα Παπανδρέου, (ας με συγχωρέσει αν έχω κάνει λάθος) και ήταν κάτι που δεν περίμενα από αυτόν μια κι από τα γραπτά του, είχα βγάλει άλλο (προφανώς λάθος) συμπέρασμα, όχι για τον πολιτικό χώρο, αυτό είναι αδιάφορο για μένα, όλοι οι πολιτικοί χώροι πρακτικά, είναι ίδιοι, αλλά για την προσωπολατρία. Είχα σκοπό να βάλω ένα βιβλίο σε pdf που δείχνει με στοιχεία πως, οι ηγέτες – κυβερνήτες, μόνο τέτοιοι δεν είναι κι είναι εντελώς ηλίθιο να έχουμε και την παραμικρή προσδοκία από αυτούς γιατί, είναι απλά εκτελεστικά όργανα της οικονομικής ελίτ που τους ανεβάζει και τους κατεβάζει (σαν την κακούργα κοινωνία😂) κατά το δοκούν.

  Πάντα μου έκανε μεγάλη εντύπωση η πολιτική (και όχι μόνο) προσωπολατρία από τον λαό, μέχρι που αρχικά με τον Ράιχ και την Λειτουργία του οργασμού σύν την Μαζική ψυχολογία του φασισμού, αργότερα τον Μισεά και την Εκπαίδευση της αμάθειας και τέλος με τον Γκόλμαν (αρχικά) με την Συναισθηματική νοημοσύνη, μου λύθηκε πλήρως το «μυστήριο», όλα είναι τόσο όμορφα και σοφά και λειτουργούν τέλεια από γενιά σε γενιά.
  Τελικά, κατόπιν ωρίμου σκέψεως και κάνοντας μια ανασκόπηση των χιλιάδων δογματικών «διαλόγων» εδώ μέσα, λαμβάνοντας παράλληλα και τον μέσο όρο ηλικίας των σχολιαστών που είναι στα 65+, αποφάσισα να μη το αναρτήσω και να αφήσω τα νερά της λίμνης (ή του βάλτου) ήρεμα.
  Ποιός θέλει να αλλάξει απόψεις σ΄αυτή την ηλικία; ΚΑΝΕΙΣ! Καραμανλής, Παπανδρέου, Τσίπρας, Χίτλερ, Ιησούς, Παναγία, Βούδας, Αλλάχ, Στάλιν, Μάο, ΚΚΕ, Ν.Δ, δεξιός, αριστερός, καπιταλιστής, φασίστας, Ολυμπιακός, ΑΕΚ, ΠΑΟ, ΑΡΗΣ, Πλατανιάς, ΠΑΟΚ κι ό,τι άλλο τραβάει η ψυχή του λαού, αρκεί να ανήκει κάπου και να μη γυρνάει αδέσποτος γιατί γίνεται επικίνδυνος.😂

  Για να σας αποζημιώσω, αντί για ένα μουσικό άλμπουμ, θα βάλω δύο, ένα αριστουργηματικό (για μένα) από ένα μάλλον άγνωστό σας συγκρότημα, τους Καναδούς Mystery κι ένα υπέροχο από ένα επίσης άγνωστο αλλά καταπληκτικό συγκρότημα από την Πολωνία που έχει φτιάξει μια ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ progresive σκηνή (που εγώ την κατατάσσω στις κορυφαίες του κόσμου) τους Moonrise.
  Aυτές φυσικά είναι οι δικές μου μουσικές απόψεις και ευαισθησίες, ωραίο είναι αυτό που αρέσει στον καθένα.😊

  Καλή σας ακρόαση.

  Υ.Γ – Βιβλία από τον άλλο μήνα, αλλά «ακίνδυνα» 😂.

 107. gpoint said

  # 106

  Μήπως ξέχασες το Άρης-Αστέρας Τρίπολης: 2 (3,05) ::; Αν δεν το έμαθες δεν ήρθε διπλό. Σύμφωνα με τα γραφόμενά σου για να πληρωθεί η τετράδα σου πρέπει να έχεις παίξει όλες τις δυνατές τετράδες από τους 6 αγώνες που είναι 15 άρα η απόδοση 13,91 δεν σε καλύπτει αν δεν κερδίσει ο ΟΦΗ την ΑΕΚ (για την ώρα 1-1 ). Τότε βέβαια θα παρουσιασθεί μεγάλο κέρδος από τις άλλες 4 νικηφόρες τετράδες.Να μην πιάσουμε και τις πεντάδες που τις θυμηθήκαμα μετά από 4 νικηφόρα αποτελέσματα…

  Οπότεμην βιάζεσαι για τα πανηγύρια και καλή τύχη στον ΟΦΗ

 108. ΓΤ said

  107@

  Πρώτον δεν γνωρίζεις τι έχω επιλέξει εγώ από αυτά, και, δεύτερον, δεν γνωρίζω εγώ τι έχουν δυνάμει επιλέξει οι άλλοι. Αν ο Αστέρας είχε έρθει διπλό, θα το είχα πει ως επαλήθευση. Αφού δεν το είπα, γνωρίζω ότι δεν ήρθε. Κάποιος μπορεί να ζήτησε 3 γεγονότα από τα 4 που επαληθεύτηκαν, οπότε θα πληρωθεί 4 3άδες. Απλώς ανέφερα τη μέγιστη 4άδα. Ούτε προτείναμε συνδυασμούς ν-άδων, επιλέγει ο καθένας ό,τι θέλει.

 109. 86 Και των δικών μου παλιοί γνωστοί το ζεύγος, η Φ. πρέπει να ζει, απ’ ότι μου είπε η μάνα μου.

 110. loukretia50 said

  Έχει υπέροχο φεγγάρι!
  Βλέπω ότι αρχίσαμε τα ρομαντικά, γιατί όχι κι εγώ?

  Καλοδεχούμενες πάντα οι ευχές, και μικρή αφιέρωση σε όσους νοστάλγησαν τα στιχάκια ημερολογίου :

  Ενταύθα παρεπιδημώ
  εν μέσω πανδημίας
  κι αναρωτιούνται οι ειδικοί
  αν παίζει εδώ διαπλοκή
  και έτυχον ευνοίας!
  ΛΟΥ
  Στιχάκια αβέρτα του κιλού
  για κουκορρίχτρες κι άστρα
  Κι αν ενοχλούν τους σοβαρούς
  σόρυ για τη χαλάστρα!

  Α, κι ένα αγαπημένο τραγουδάκι – ταιριάζει σε κάθε μήνα

  «I’ve looked at life from both sides now
  From win and lose and still somehow
  It’s life’s illusions I recall
  I really don’t know life at all !»
  Joni Mitchell – Both Sides

 111. gpoint said

  # 106

  Ο,τι δεν είναι Βέρντι, (άντε και Μπελλίνι) είναι κατά μίαν άποψη σκουπίδι, βάλε βρε κάνα Τροβατόρε, κάνα Ερνάνι, καμιά Αΐντα να ξελαμπικάρεις από το πολύ διάβασμα που μας γράφεις σαν να τρέφεσαι με νονπέιπερς αγνώστων συγγραφέων και μουσικών.
  Θα μου πεις πως αν άκουγες τέτοια πραγματικά αριστούργήματα θα είχες γίνει παοκτσής από καιρό 🙂 🙂

 112. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Παρακαλούνται οι αγαπητοί ΚΟΥΒΑνέζοι 😊 του ιστολογίου, να μη μπερδεύουν την μουσική με τον στοιχηματισμό ομαδικών παιγνίων.😂

  Είναι λίγο Αλ Βαταλ ο ΓΤ ρε Gee, «ξεχνάει» να βάλει τα χαμένα.

 113. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  111 – Αυτό που διακρίνει την ζωή από τον θάνατο Gee, είναι η κίνηση, η ζωή κινείται δεν μένει στάσιμη.😊

 114. BLOG_OTI_NANAI said

  Μία απότ ις πολλές όψεις του παραλογισμού των αρνητών οι οποίοι «βασίζονται» -υποτίθεται- στις ίδιες τις επιστημονικές μελέτες για να δείξουν ότι δεν υπάρχει πανδημία:

  – Πρώτο άτοπο είναι ότι, εάν αρνητές σαν τον Πετράκη πιστεύουν πως οι ειδικοί συμμετέχουν σε μια παγκόσμια μυστική συνωμοσία, τότε θα έπρεπε να απορρίπτουν και τις μελέτες τους ως επιτηδευμένα ψευδείς.
  – Κατά συνέπεια, για να τις χρησιμοποιούν, θεωρούν ότι οι ειδικοί σε αυτές γράφουν την αλήθεια, και μάλιστα μια αλήθεια που επιβεβαιώνει τους αρνητές.
  – Άρα, ενώ οι ειδικοί βασίζονται στις μελέτες αυτές για να δείξουν ότι υπάρχει πανδημία, οι αρνητές ισχυρίζονται ότι με τις ίδιες μελέτες αποδεικνύουν το αντίστροφο.
  – Κατά συνέπεια, οι επιστήμονες που τις εκπονούν είναι τόσο ανίκανοι που δεν μπορούν να καταλάβουν ότι οι μελέτες που εκπονούν επιβεβαιώνουν τους αρνητές.
  – Τελικά οι αρνητές κάνουν αποδεκτές μελέτες που εκπονούν τόσο ανίκανοι επιστήμονες, και όμως τις θεωρούν έγκυρες ώστε να βασίζονται σε αυτές για να αποδείξουν ότι έχουν δίκιο.

  Κάπου εδώ η λογική πάει περίπατο.

 115. sarant said

  111 Φανατικός, Βέρντι και ΠΑΟΚ. Και ο Ντονιτζέτι κύριε;

 116. dryhammer said

  110.
  Αντίς να ρίχνω τα χαρτιά
  και να διαβάζω τ’ άστρα,
  σκάρωσα μια κουκκόφαβα
  plus ρέγγα ψυχοπιάστρα

 117. ΓΤ said

  112@

  To #105, συνδυαζόμενο με το #47, δηλώνει μόνο όσα επαληθεύτηκαν, αφού προφανώς θα ήταν εκ του περισσού να πει ποια δεν επαληθεύτηκαν. Το #105 δεν «ξεχνά», σέβεται τον χρόνο σου, ακριβώς επειδή δεν ξεχνά ότι ασχολείσαι τέσσερις δεκαετίες με τον εγκέφαλο.

 118. 116

  Φίλε μου ό,τι έχει κουκιά
  σου το αφήνω δώρο
  μα για τη ρέγγα δίπλα σου
  κάνε μου λίγο χώρο.

 119. Γιάννης Ιατρού said

  116: ΑΞΙΟΣ

  Λάμπρο, τον Μητσοτάκη (πατέρα και γιό) δεν είδα να αναφέρεις στο 106. Καταλάβαμε, πετσώθηκες ε; 😜

  Για τα υπόλοιπα που μας γράφεις: Θου, Κύριε, φυλακήν τω στόματί μου και θύραν περιοχής περί τα χείλη μου…

  110: Λού συμφωνώ 😘

 120. loukretia50 said

  Dry μας θαλασσόλυκε, άραξες στο νησί σου!
  Μια περιπέτεια καραβιού, ζητάει την εκδοχή σου.
  Μια ιστορία να μας πεις, για τη λεβεντοπνίχτρα
  Κι αν θέλεις ρίχνω τα κουκιά, γνωστή κουκοσβουρίχτρα!

  Σε ένα χαλαρά απολαυστικό σερφάρισμα αναζητούσα μύθους , πειρατικές ιστορίες και ιστορικά ναυάγια ακούγοντας σχετική μουσική.
  Αρχίζει αυτό το τραγούδι από μια λίστα μου, χωρίς να προσέχω τα λόγια.
  Roll Northumbria – The Dreadnoughts

  Α, μάλιστα, εδώ είμαι! σκέφτηκα!
  Θάναι παλιό παραδοσιακό με πειρατές ή μυθικά τέρατα.
  Δεν ήταν. Διαβάζω σχετικά και βλέπω ότι πρόκειται για τεράστιο τάνκερ!
  Τέρας από μια άποψη, ειδικά αν δει κανείς τη φωτό,
  https://www.chroniclelive.co.uk/news/history/esso-northumbria-at-swan-hunter-16206469

  αλλά ξενέρωσα.
  Σκέφτηκα :
  Σίγουρα ναυάγιο, τόσα τάνκερ έχουν βυθιστεί .
  Και πάλι λάθος, δεν ήταν.
  Η απογοήτευσή μου ήταν πλήρης, αν και ένοιωσα λίγο ένοχη για τις σκέψεις μου, αν με εννοείς…
  Όμως η ιστορία του τελικά είναι ενδιαφέρουσα και η ειρωνεία του τραγουδιού χαρακτηριστική.
  Μπορεί να σε εμπνεύσει.

 121. Alexis said

  Καλό μήνα σε όλους!

  Επειδή δεν έχω διαβάσει τα σχόλια αλλά μόνο το κείμενο του Λάμπρου παραπάνω, ας περιοριστώ να σχολιάσω αυτό:

  1) Δεν μας είπες τελικά (ή εγώ δεν κατάλαβα) ποιο βιβλίο θα αναρτούσες και το μετάνιωσες.

  2) Τελικά, κατόπιν ωρίμου σκέψεως και κάνοντας μια ανασκόπηση των χιλιάδων δογματικών «διαλόγων» εδώ μέσα…
  Ο,τιδήποτε πιστεύει κανείς με εμμονή και φανατισμό είναι δογματισμός. Ο νοών νοείτω…

  3) Ποιός θέλει να αλλάξει απόψεις σ΄αυτή την ηλικία;
  Το ερώτημα είναι γιατί πρέπει ν’ αλλάξει κάποιος απόψεις; (ανεξαρτήτως ηλικίας). Και αν πρέπει, θέλει και μπορεί ν’ αλλάξει απόψεις τι είναι αυτό που θα του πει ποιες απόψεις ν’ ακολουθήσει; Τα βιβλία; (ποια βιβλία; ). Κάποιος «δάσκαλος», πολιτικός, κομματάρχης, γκουρού, πνευματικός καθοδηγητής, η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, τα όνειρα που βλέπει στον ύπνο του, κάτι άλλο;

  4) Εξαιρετικά τα μουσικά άλμπουμ που προτείνεις, άκουσα λίγο και από τα δύο, κάποια άλλη στιγμή με ησυχία θα επανέλθω φυσικά… 🙂

 122. Γιάννης Ιατρού said

  120: α, αμα αρχίσουμε τέτοια για τη Λου_να, έχουμε κι άλλα Santana – Flor de Luna

 123. Pedis said

  Μόλις 1% …

  https://www.theguardian.com/world/2020/nov/01/half-slovakia-population-covid-tested-covid-one-day

  Αυτό το εύρημα (και δεν είναι το μοναδικό) θα μπορούσε να συζητηθεί.

  Ειδικά από εκείνους που υποστηρίζουν ήδη από τον Μάρτη ότι η διάδοση είναι πολύ μεγάλη, οι ασυμπτωματικοί είναι υπερπολλαπλάσιοι των πιστοποιημένων κρουσμάτων και ότι θα υπάρξει χωρίς πρόβλημα εκτεταμένη ανοσία της αγέλης (τέλος πάντων, θα είναι προσωρινή, αλλά αυτό δεν πολυλέγεται) στον γενικό πληθυσμό.

 124. gpoint said

  # 108

  Από τον νόμο ο στοιχηματισμός επιτρέπεται σε ενήλικα άτομα, το προτείνω 6 και εκ των υστέρων διαλέγω τα 4 που επαληθεύθηκαν ανήκει στα μαθήματα του βρεφονηπιακού σταθμού.

 125. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Καλό μήνα να’χουμε!

  >> Λέγεται και Κρασομηνάς, επειδή στις 11 του μήνα γιορτάζει ο Μηνάς.

  Ναι, αλλά σε συνδυασμό με τη γιορτή του Αϊ-Γιώργη του Μεθυστή στις 3 Νοέμβρη (ανακομιδή των λειψάνων του αγίου). Επειδή τη μέρα αυτή συνήθιζαν να ανοίγουν τα βαρέλια με το καινούργιο κρασί, με γλέντι και επαναλαμβανόμενες, σε πολλά νοικοκυριά, οινοποσίες.

  – Θυμήθηκα και μια λασιθιώτικη παροιμία για το Νοέμβρη:
  «Η πούλια βασιλεύγει κι οπίσω παραγγέρνει: Μήτε κουράδι στο βουνό, μήτε καράβι στο γιαλό, μήτε ζευγάς στον κάμπο».
  (το οποίον ‘κουράδι’… είχαμε σχολιάσει πρόσφατα).
  Παραλλαγές της παροιμίας βρήκα εδώ:
  http://repository.kentrolaografias.gr/xmlui/browse?rpp=20&offset=8&etal=-1&sort_by=-1&type=lemma&value=%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B9%CE%B1&order=ASC

  11, 20, 21
  Εδώ η μουσική απόδοση από τον Νότη Μαυρουδή και την Πετρή Σαλπέα.

  29, Gpoint
  Ωραίο!

 126. Alexis said

  #114: Χαρακτηριστικό των πάσης φύσεως ψεκασμένων είναι ότι από όλο τον όγκο των επιστημονικών δεδομένων και μελετών επιλέγουν μόνο αυτές που επιβεβαιώνουν τις δικές τους απόψεις, έστω και αν αυτές αντιπροσωπεύουν το 0,5% του συνόλου.
  Ως γνωστόν οι λίγοι είναι αυτοί που ξέρουν, οι πολλοί είναι πάντα ξεπουλημένοι 🙂

  Λάμπρο τώρα ακούω και το κομμάτι του #112. Δεν ξέρω για τα βιβλία σου, αλλά άμα είχα progressive μπαράκι θα σ’ έπαιρνα σίγουρα για d.j 🙂

 127. Μαρία said

  109
  Και η Έλλη ζούσε μέχρι πέρσι. http://gzmosxos.blogspot.com/2019/06/blog-post_622.html

 128. gpoint said

  # 113

  Αγνοείς πως τα κλασσικά είναι αθάνατα αλλιώς δεν θα παίζανε κάθε καλοκαίρι Σοφοκλή και Ευριπίδη αλλά Σουρή και Τζη που μια χρονιά παιχτήκανε και φτάνει
  Στο μικρό λιμάνι του Γαλαξιδιού τον Χηρόλακα η δεξιά γωνιά του όπως κοιτάμε τη θάλασσα έχει ρηχοτόπια κι εκεί βγάζω δόλωμα εδώ και 60+ χρόνια. Ητανε κι άλλοι που βγάζανε και τώρα αγοράζουνε σκουλήκια από την άπω ανατολή, μόνο εγώ συνεχίζω να μην μπορώ να ψαρέψω αν δεν φιάξω μόνος μου τα παράμαλα κι αν δεν βγάλω μόνος μου το δόλωμα.
  Ε λοιπόν αυτήν την γωνίτσα των δέκα τετραγωνικών δεν την έχω μάθει, κάθε φορά ανακαλύπτω και κάτι που δεν το είχα προσέξει-σαν να διαβάζεις Αστερίξ ένα πράμα !
  Κι αισθάνεσαι απίστευτα ευχάριστα και οικεία να ανακαλύπτεις ένα καινούργιο πράγμα, μια νότα που δεν είχες προσέξει ανάμεσα σε τόσα χωνεμένα, όπως συμβαίνει στους μονογαμικούς ή τους θεωρείς κι αυτούς νεκρούς ;
  Πες μου το να το ξέρω γιατί νεκρικούς διαλόγους σαν του Λουκιανού δεν σκοπεύω να γράψω !

 129. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  ..για τον Επίκουρο, ούτε συζήτηση. Διδακτορικό ο Μαρξ, από αυτήν την μεριά και ο Λένιν- αυτό έλειπε: Να τον αφήσει ανεόρταστο ο Δ.Σ. 🙂

 130. Alexis said

  Αφού η ατμόσφαιρα είναι ολίγον ροκ απόψε, ας συνεισφέρω κι εγώ το κατιτίς μου:

 131. gpoint said

  # 115

  Καλός αλλά όπως και ο Ροσσίνι κάνει συνεχώς διασκευές μιας μεγάλης επιτυχίας κι ενώ έχει μεγάλο αριθμό έργων δεν υπάρχει ο πλούτος των θεμάτων του Βέρντι. Φαίνεται πως προτίμησε την εμπορικότητα παρά την αναμφισβήτητη μελωδικότητα του. Ο Βέρντι, όπως προκύπτει από το βιογραφικό του, λειτουργούσε και σαν μάναντζερ του εαυτού του δίνοντας μετρημένες δόσεις του ταλέντου ,κουράζοντας τους «ειδικούς» αλλά κερδίζοντας το κοινό.
  Εχω ξαναγράψει πως έχω μια ευαισθησία στον Ντονιτσέτι γιατί η Φαβορίτα ήταν η αγαπημένη όπερα του πατέρα μου αλλά η κριτική, κριτική

 132. loukretia50 said

  Χχτήνος, πολύ μου άρεσε!
  Τι κρίμα, με φεγγάρι σαν αυτό μεσ’ στο σπίτι το κλειστό
  για ρέγγες
  Btw,
  Ρέγγαι, λακέρδαι – νο κουκιά!
  κάτι να με εμπνεύσει.
  Μια γεύση θέλω θεϊκιά
  Έντονη , αλμυρή ή γλυκειά
  Ρακή να συνοδεύσει
  (μου τέλειωσε το μπέρμπον!)
  ———————-

  Φίλτατε, μερσί!
  Ανήκεις κι εσύ στους ευνοούμενους του φεγγαριού που εκτιμώ ιδιαίτερα!
  «les favoris de la lune» : τίτλος που μου άρεσε πολύ – ταινίας που δε θυμάμαι καθόλου!
  Eντυπωσιάστηκα (για άλλη μια φορά) από το εύρημά σου.
  Κι εγώ θεωρούσα απίθανο να αναφέρονταν σε μυθικά πρόσωπα.
  Σου ταιριάζει ο Neil Young, https://youtu.be/u925g6CgKuw Heart of gold

  Και γι αυτούς που πελαγοδρομούν στα σκοτάδια με τέτοιο φεγγάρι

 133. kpitsonis said

  Καλοί οι ιταλοί αλλά ο Βάγνερ άλλο πράγμα , ρε παιδιά !

 134. loukretia50 said

  ω, ω!! άρχισε η επίδραση!
  μου ξέφυγε ένα στιχάκι και το ξέχασα!

  Η δεύτερη παράγραφος για τον Απουσιολόγο

 135. BLOG_OTI_NANAI said

  127: Ναι, και με μια απλή επίθεση συνωμοσιολογικού τύπου προς την «πουλημένη» πλειοψηφία, οι μειοψηφικές απόψεις βαφτίζονται «διάψευση» της πλειοψηφίας. Και αφού παίζουν μόνοι τους, με τους εαυτούς τους, με ό,τι κανόνες θέλουν, κατόπιν κάνουν και τον γύρο του θριάμβου…

 136. loukretia50 said

  129. S(ch)οo* Li : σκουλήκι απ΄την Άπω Ανατολή
  /* ch : υπόκωφον,
  εξωτικόν, για δόλωμα μοναδικόν!

 137. sarant said

  124 Δεν ξερω αν λένε πια για ανοσία αγέλης χωρίς εμβόλιο.

  134 Ρωτησαν τον Ροσίνι
  — Δάσκαλε, γιατί δεν σας αρέσει ο Βάγκνερ; Έχει εξαιρετικές στιγμές
  — Εχει εξαιρετικές στιγμές, πράγματι, αλλά ανάμεσά τους μεσολαβούν βαρετά τέταρτα της ώρας.

 138. Χρόνια καλά και πολλά, Νικοκυρόπαιδο!

 139. loukretia50 said

  A, ναι, ήρθε η ώρα!

  Χρόνια καλά Νικοκύρη!

 140. kpitsonis said

  138 . Αυτά είναι μυθεύματα αντιβαγκνερικών . Αποκλείεται ο Ροσσίνι με το ένστικτο και τη γνώση της μουσικής που είχε , να μη θαύμαζε το Βάγκνερ !

 141. kpitsonis said

  Και χρόνια πολλά !

 142. Pedis said

  # 138 α – Δεν ξέρω, μακάρι.

  Έβγαλε τι προάλλες ένα άλλο άρθρο ο Prof. I. και διαβαζω ότι έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις για τη μέθοδο και τα συμπεράσματα. Χού νόουζ …

  Πολύ πιθανά, η συνολική κατάσταση, συνδυασμός προβληματικού στέιτ οβ δι αρτ στην επιστημονική αντιμετώπιση παρόμοιων περιπτώσεων + χαζοπρωταγωνισμός & δημόσια φλυαρία πολλών ειδικών, δεν εμπνέει καμιά εμπιστοσύνη. Κι έτσι οι πονηροί βρίσκουν πολύ καλά προσχήματα να ρίχνουν τις ψεκασές.

 143. ΓΤ said

  Πάντα γερός και πάντα ακμαίος, Νίκο

 144. ΓΤ said

  125@

  Τα σχόλια #47, #105, #108, #117 είναι τόσο διαυγή, που δεν θα έπρεπε να εγείρουν σχόλια του τύπου #125.

 145. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ο Π.Ο.Υ. λέει ότι ανοσία της αγέλης είναι ανήθικη, δεν (πρέπει να) αποτελεί επιλογή
  https://www.efsyn.gr/kosmos/263903_poy-anithiki-i-anosia-tis-agelis-den-apotelei-epilogi

 146. Pedis said

  # 146 – Πολύ αργά για ένα ψευδο-πρόβλημα, πλασαρισμένο από ιδεολογικές πλατφόρμες νεοφιλελέ προέλευσης (ιδιαίτερα που στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν αναμενόμενο ότι η ανοσία δεν κρατάει παρά για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα).

 147. ΓΤ said

  30.10.2020@Άγιοι Ισίδωροι@Λυκαβηττός> λαβιδιόλικο παπαδαριό, αρνησίμασκοι και λοιπά ούγκανα
  https://www.kathimerini.gr/society/561139105/maskes-pantoy-men-alla-i-pisti-de/

  Από το περιοδικό των Αγίων Ισιδώρων Λυκαβηττού, απολαύστε υπεύθυνα, σελ. 13 .pdf, τη νέα γραφή μερικών ουσιαστικών

  η διάχυσης
  η διάλυσης
  η φρόνησης

  Click to access viewer

  Μέχρι να φτάσετε εκεί βέβαια, στη σελ. 5 .pdf (11 κειμένου), μία παθολόγος-εντατικολόγος μάς ενημερώνει ότι ο Ιωάννης ο Ρώσος συχνά έβγαινε από τη λάρνακα κι έτρεχε να βοηθήσει κόσμο…

 148. Μαρία said

  Η Θεία Κοινωνία όμως είναι κόκκινη γραμμή. «Είναι αδιαπραγμάτευτο για εμάς, είναι γεγονός πίστεως και δεν το κουβεντιάζουμε καθόλου», τονίζει. «Αν κοινωνήσει κάποιος και πιστεύει, δεν θα κολλήσει από τη Θεία Κοινωνία», συμπληρώνει. Οσον αφορά σε αυτούς που δεν κοινωνούν επειδή φοβούνται, αναφέρει πως αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχουν πίστη, αλλά είναι ακόμα μικρή. «Οταν μεγαλώσει η πίστη τους», δηλώνει, «ας κοινωνήσουν».

 149. Πέπε said

  @126
  > > – Θυμήθηκα και μια λασιθιώτικη παροιμία για το Νοέμβρη:
  «Η πούλια βασιλεύγει κι οπίσω παραγγέρνει: Μήτε κουράδι στο βουνό, μήτε καράβι στο γιαλό, μήτε ζευγάς στον κάμπο».
  (το οποίον ‘κουράδι’… είχαμε σχολιάσει πρόσφατα).

  Νομίζω πως όταν το σχολιάζαμε, είχε αναφερθεί ότι η λέξη δε συνηθίζεται στ’ ανατολικά, σωστά; Η λασιθιώτικη παροιμία όμως το διαψεύδει.

  @149

  Συγγνώμη τώρα, είναι τρομερά προβλέψιμο αυτό που θα πω, αλλά αισθάνομαι σχεδόν υποχρεωμένος:

  Πόση πρέπει να την έχει κανείς για να κοινωνήσει και να μην κολλήσει;

 150. Γς said

  150:

  >Πόση πρέπει να την έχει κανείς για να κοινωνήσει και να μην κολλήσει;

  Το ερώτημα είναι αν μπορεί κανείς να την μεγαλώσει:

  -Που είναι δεσποινίς η εργασία σου;

  -Μου αναθέσατε κάποια;

  -Και βέβαια. Δεν ανοίγεις το ε-ταχυδρομείο σου;

  -Οχι! Μου στέλνουν όλο μηνύματα πως να μεγαλώσω το πουλί μου

  Την εποχή που το διαδίκτυο ήταν γεμάτο με συνταγές μεγαλώματος του πέους

 151. Γς said

  148:

  >Άγιοι Ισίδωροι@Λυκαβηττός> λαβιδιόλικο παπαδαριό, αρνησίμασκοι και λοιπά ούγκανα

  https://sarantakos.wordpress.com/2019/09/16/chemia-2/#comment-605105

  Είναι και το εκκλησάκι των Αγίων Ισιδώρων σε μια βραχώδη εσοχή χαμηλά στον Λυκαβηττό, που έχει τη φήμη ότι γιατρεύει τον καρκίνο.

  Και πλήθος οι ασθενείς συρρέουν στον Λυκαβηττό με το τελεφερίκ ψάχνοντας για το εκκλησάκι και καταλήγουν στον Αϊ Γιώργη!

  Κι έχεις και τον Βαγγέλη τον καντηλανάφτη του Αϊ Γιώργη:

  -Κι ο δικός μας ο Αγιος καλός είναι. Κι αυτός κάνει θαύματα

  Eίναι κι η Isadora Duncan

  https://caktos.blogspot.com/2014/05/isadora-duncan.html

 152. gpoint said

  # 134

  Σεβαστή η μουσική του Βάγκνερ και μεγάλη η προσφορά του σε τεχνικά θέματα της όπερας, όπως π.χ. η θέση της ορχήστρας.
  Αλλά…
  Εκεί που οι μουσικοί δρόμοι χωρίζουν, είναι η λάθος επιλογή παραμένοντας στην ίδια θεματολογία, καλή μόνο για γερμανικά φύλα και τους θαυμαστές τους. Ο Βέρντι είχε ενοχληθεί από την αποδοχή του Βάγκνερ και πήγε στην «φωλιά του λύκου» να παρουσιάσει την δύναμη του πεπρωμένου ξεφεύγοντας από το γαλλοϊταλικό κοινό του, μετατρέποντας το σε ευρωπαϊκό. Μετά δεν ξαναασχολήθηκε με τον Βάγκνερ, απλά έγινε παγκόσμιο το κοινό του με την Αΐντα, την μυθική αμοιβή του (200 000 χρυσες, φρεσκοκομένες να μην έχουν φύρα !) και την επιτόπου ανακήρυξη του Gloria all’ Egitto σαν εθνικού ύμνου της Αιγύπτου.
  Και τον Κουτσιανικούλη οι κρητικοί τον θεωρούσανε Μέσι της Ελλάδας, τον πλήρωσε ο ΠΑΟΚ …

  Από την πιο «βαγκνερική» όπερα του Βέρντι, η θεϊκή εισαγωγή με τον υπέροχο «οδοντογλυφίδα» στο πόντιουμ !!

 153. Η αλήθεια είναι, μιλώντας για όπερα, ότι χτες που έκατσα να δω τον Λόενγκριν στο κανάλι της Βουλής γοητεύτηκα από την οβερτούρα, βαρέθηκα στη συνέχεια, το έκλεισα στο τέλος.

 154. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Αν είμασταν κοντοχωριανοί, στην επιστροφή μετά το πότισμα θα σου άφηνα ένα κοφίνι με πεντακάθαρα από χημικά και φάρμακα μαρουλάκια, ως δώρο γενεθλίων (για να ζηλεύει και ο Ιατρού) 🙂
  Δεν είμαστε και γι αυτό, απλώς, Χρόνια σου Πολλά! Και γεμάτα!

 155. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Θα τους ξεσκίσουμε! 🙂
  https://www.iefimerida.gr/spor/ainthofen-apodekatismeni-paok-ennea-koronoio

 156. dryhammer said

  Χρόνια πολλά και κυρίως καλά και γεμάτα!

 157. dryhammer said

  Κουκκοχιώτης γαρ, ένα tip για τη φάβα (ανεξαρτήτως οσπρίου παρασκευής). Γαμοσταυρίζουμε ένα κρομμύδι και χρησιμοποιούμε τα κομμάτια από τα τεταρτημόρια αντί κουτάλι (εννοείται πως πάνε αύτανδρα). [+Ψωμί χωριάτικο χτεσινό]

 158. dryhammer said

  158* Η συχωρεμένη η γιαγιά μου (έμενε με μια θειά μου στα τελευταία – 90+) όποτε πήγαινα να τη δώ με ρώταγε «Τι φαΐ εψήσατε;» κι όταν της περιέγραψα το ανωτέρω μπεγέντισε με την έκφραση «Α! της γεροσύνης φαγιά!».

 159. Alexis said

  Δύο μικρές (ασήμαντες ίσως) παρατηρήσεις:

  -Κυ 1: Όταν φτιάχτηκε το μηνολόγιο από τον Δημ. Σαραντάκο, πριν πολλά χρόνια φαντάζομαι, λέγανε «βέγκαν», «βεγκανισμός» και όχι «βίγκαν» οπως σήμερα.

  -Τε 11: Συνεπέστερο με το πνεύμα του μηνολογίου θα ήταν το «Ιωάννου Ρίτσου τελευτή»

 160. Πέπε said

  160

  Μια ακόμη πιο ασήμαντη παρατήρηση:

  Εγώ πρωτοάκουσα τη λέξη ως βίγκαν, και αργότερα άρχισα πού και πού να την ακούω και ως βέγκαν. (Μιλάμε πάντα για Έλληνες.)

 161. ΓιώργοςΜ said

  Χρόνια πολλά Νικοκύρη, με υγεία, δύναμη και κέφι!

 162. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα και χρόνια πολλά Νίκο, να σε χαιρόμαστε και να σε χαίρονται οι δικοί σου.

 163. sarant said

  Καλημέρα από εδώ, ευχαριστώ για τα νεότερα και ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας!

  160 Ισχύει!

 164. Χαρούλα said

  #161 Πέπε
  Η χονδρική διαφορά είναι ότι ο vegetarian(βέγκαν) τρώει αβγά και γαλακτοκομικά. Αντιθέτως ο βίγκαν δεν τρώει τίποτε ζωικό.

  Στην πραγματικότητα όμως η διαφορά είναι πολύ πιο ουσιαστική. Το να είσαι vegetarian είναι μια διατροφική κυρίως επιλογή.
  Αντιθέτως το να είσαι βίγκαν είναι ηθική επιλογή. Είσαι αντίθετος σε κάθε μορφή εκμετάλλευσης και κακοποίησης. Στο βαθμό που μπορείς, όχι μόνο δεν τρως ζωικά αλλά δεν φοράς και δερμάτινα ρούχα, δεν υποστηρίζεις ταυρομαχίες ή κυνομαχίες, δεν προτιμάς καλλυντικά που δοκιμάζονται σε ζώα, κλπκλπ

 165. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Καλημέρα!
  Πολύχρονος, γερός και παραγωγικός ο Νικοκύρης μας!

  150, Πέπε
  Σωστά!
  Τώρα που το ξανακοίταξα, διαπίστωσα ότι το ‘κουράδι’ το περιλαμβάνουν και πολλά λεξικά, που έχουν γραφεί από …κεντρο-ανατολικούς (Κριτσωτάκης, Πιτυκάκης, Κονδυλάκης κ.ά.). Μάλλον έτυχε να μην την είχα εγώ ακούσει προς τα μέρη μας, παρότι είχα σχέσεις (και συγγενικές) με κτηνοτρόφους…

 166. Πέπε said

  Χρόνια πολλά Νίκο, με υγεία, κέφι και δημιουργικότητα.

 167. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  122 – 1) Αν το έλεγα θα ήταν σα να το αναρτούσα. 😊

  2) Συμφωνώ απολύτως.

  3) Δεν είπα ότι πρέπει σώνει και καλά να αλλάξει κάποιος απόψεις. Τώρα αν θέλει, σίγουρα μπορεί, όσο για το τι είναι αυτό που θα του πεί ποιές απόψεις να ακολουθήσει, εξαρτάται από το τι θέλει, συνήθως κάποια βιβλία ή κάποιος Δάσκαλος (με κεφαλαίο Δ και χωρίς εισαγωγικά) τα υπόλοιπα που λές, είναι για τους χαμένους στο διάστημα.
  Το σημαντικό, είναι να θέλει και κυρίως να έχει ανοιχτό μυαλό κι όχι κλειδωμένο και να λειτουργεί η κριτική του σκέψη.

  Θα σου φέρω ένα παράδειγμα με μας τους δύο, πρίν κάμποσο καιρό, σε μια συζήτηση εδώ για τα φρούτα, είχα πεί πως τα καρπούζια είναι άγλυκα γιατί τα κεντρώνουν σε κολοκυθιές, για δεκαετίες είχα αυτή την άποψη που φαινομενικά, είναι σωστή και είναι πολύ διαδεδομένη. Εσύ βγήκες και είπες πως αυτό δεν ισχύει και πως είναι άγλυκα γιατί τα κόβουν νωρίς από το φυτό και δεν παίρνουν όλα τα σάκχαρα, ε, από τότε άλλαξα άποψη, πολλοί όμως που τους το λέω, δεν αλλάζουν, το ίδιο θα μπορούσα να έχω κάνει κι εγώ.😊 Μπορεί να φαίνεται διαφορετικό το θέμα, όμως ο μηχανισμός, είναι ακριβώς ο ίδιος.
  Η λεπτομέρεια που κάνει την ΜΕΓΑΛΗ διαφορά, είναι αν το ΘΕΛΩ, είναι δικό σου ή στο έχουν φυτέψει στο μυαλό από την παιδική ηλικία, εκεί παίζεται το μεγάλο παιχνίδι, αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση που δεν κατάφερα ποτέ να ανοίξω εδώ και πλέον δεν θέλω.

  4) Χαίρομαι ιδιαίτερα που σου αρέσουν, να που βρήκαμε τελικά κάτι κοινό για να επικοινωνήσουμε.😂

  127 τέλος – Πότε ανοίγουμε αφεντικό;😂😂😂
  Ξέρεις, ήμουν πολύ κοντά να ανοίξω κάτι σχετικό στον Γέρακα, και θα είχε κάθε Κυριακή πρωϊ, ζωντανές άριες και θεατρικά δρώμενα από παιδιά του καλλιτεχνικού, και μετά μουσική, ατομικά ή γκρουπάκια από το μουσικό της Παλλήνης, αλλά μας πήρε ο διάολος οικονομικά με την παγκόσμια τραπεζική πουστιά, ελεύθερη πτώση χωρίς αλεξίπτωτο.😂 Μείναμε όμως ζωντανοί και η ιδέα μου εξακολουθεί κι αυτή να ζεί.

  Και τα βιβλία μου το ίδιο καλά είναι, γλυκά σαν καρπούζια σωστά κομμένα.😂

 168. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  117 – Χαλάρωσε ΓΤ, πλακίτσα έκανα, αλλά αφού σε ενόχλησε, σου ζητώ συγγνώμη και δεν πρόκειται ποτέ να σε ξαναενοχλήσω.

  129 – Δεν αγνοώ καθόλου τα κλασσικά, άλλωστε δεν μίλησα γι΄αυτά ή για οποιαδήποτε άλλα, από την στιγμή που παίζονται – ακούγονται, σημαίνει πως κινούνται άρα, είναι ζωντανά. Δεν είναι τα όποια έργα που μένουν στάσιμα.

  «Ε λοιπόν αυτήν την γωνίτσα των δέκα τετραγωνικών δεν την έχω μάθει, κάθε φορά ανακαλύπτω και κάτι που δεν το είχα προσέξει»
  Ε, εξάντλησε τότε όλη την ζωή σου μέχρι να την μάθεις πλήρως, αυτό δε σημαίνει πως δεν υπάρχει ο τεράστιος ωκεανός κι ότι όλη η ομορφιά της θάλασσας, είναι αυτά τα δέκα τετραγωνικά που βγάζεις τα δολώματά σου.

  Κάποιοι κοιτάζουν τον ορίζοντα και βλέπουν την απεραντοσύνη της Γής, μερικοί κοιτάζουν τα αστέρια στον ουρανό και βλέπουν την ασημαντότητά της. Το τι βλέπει ο καθένας, είναι καθαρά θέμα οπτικής γωνίας, ανάλογη, είναι και η κρίση του.😂

  «Κι αισθάνεσαι απίστευτα ευχάριστα και οικεία να ανακαλύπτεις ένα καινούργιο πράγμα, μια νότα που δεν είχες προσέξει ανάμεσα σε τόσα χωνεμένα, όπως συμβαίνει στους μονογαμικούς ή τους θεωρείς κι αυτούς νεκρούς ;»

  Δεν ξέρω τι συμβαίνει στους μονογαμικούς γιατί δεν είμαι και δεν θεώρησα κανέναν νεκρό, μόνο τους ανοργασμικούς θεωρώ νεκρούς γιατί είναι ακίνητοι εσωτερικά και φρικιάζουν με την σεξουαλική κίνηση της ζωής.

 169. ΓΤ said

  169@

  H πλάκα είναι σοβαρή υπόθεση, δεν είναι της πλάκας. Εἰμαι πάντα χαλαρός μες στη σοβαρότη μου, αφού πάντα σοβαρός μες στη χαλαρότη μου.

 170. leonicos said

  ηη

 171. Μαρία said

 172. Pedis said

  # 172 – QAμησέτα!

 173. 172 Τώρα να βάλω κι εγώ καμιά Ραχήλ ή θα μου προσάψετε επαρχιωτισμό? 😎

 174. Pedis said

  IQnon και στην Ελλάδα

 175. Μαρία said

  174
  Μεγάλη παράλειψη.

 176. Pedis said

  # 174 – Τραβάς πολύ αργά πιστόλι, φίλε. 🙂

 177. 177 Χαράζω πολιτική, υπαγορεύω δράση και δείχνω τον δρόμο 🙂

 178. Μαρία said

 179. 177

  Και εν πάση, αφού το νήμα είναι ακόμα ελαφρύ, ας βάλω εδώ για τις μέλλουσες γενιές αυτό το φοβερό ντοκουμέντο.

 180. Pedis said

  # 178 – είμαστε φρί κάουντρυ, δεν παίρνουμε γραμμή. Αυτά στη χώρα σου!

 181. Pedis said

  Τι τιμή!

  Και πόσα ξέρει η Νίκη από τα μέσα!

 182. 175

  Ο βρόμικος ρόλος του Θεού στην εξαφάνιση των Χριστιανών. Εκατομμύρια πεθαίνουν καθημερινά, τα τελευταία δυο χιλιάδες χρόνια. Πού είναι το Κράτος?

 183. Μαρία said

  Σκάνδαλο UNICEF: Δικαίωση για Τσιτζίκου και Δάμου
  https://tvxs.gr/news/ellada/skandalo-unicef-dikaiosi-gia-tsitzikoy-kai-damoy

 184. Pedis said

  # 183 – Μην χάνεις την ελπίδα σου. Δες, πίστεψε και προσευχήσου

 185. Μαρία said

 186. Μαρία said

 187. Pedis said

  # 186 – ε, πώς να ‘ναι ελληνικά, γραμμένα στα φράγκικα;

 188. Μαρία said

 189. Pedis said

  Zaia, περιφερειάρχης του Βένετο (λεγκίστας, επανεκλεγμένος πρόσφατα με 77% στο Βένετο, με πληθυσμό μισή Ελλάδα περίπου, επίσημος δελφίνος για τη θεση του Σαλβίνι και με τη φήμη ότι είναι πιο σοβαρός),

  ανακοινώνει ότι θα προτείνει στο σύλλογο των κτηνιάτρων ώστε οι 2450 κτηνίατροι της περιφέρειας να υπαχθούν στο υγειονομικό προσωπικό, το επιφορτισμένο για τη διεξαγωγή των τεστ κορονοϊού, λέγοντας ότι

  επειδή ο άνθρωπος είναι θηλαστικό, και είναι θηλαστικό επειδή όπως όλα τα θηλαστικά έχει επτά αυχενικούς σπόνδυλους, τα μικρά του θηλάζουν όπως τα μικρά όλων των θηλαστικών … δεν είναι όπως τα πτηνά, όπως τα ψάρια … μα και ψάρια είναι θηλαστικά, το δελφίνι, και πουλιά, η νυχτερίδα … επειδή λοιπόν οι κτηνίατροι είναι ειδικοί στα θηλαστικά, δεν είναι καθόλου πρωτοφανής η πρόταση να τους ζητηθεί να συνδράμουν κι αυτοί …

  https://video.repubblica.it/dossier/coronavirus-wuhan-2020/coronavirus-zaia-i-tamponi-anche-negli-studi-dei-veterinari-perche-l-uomo-e-un-mammifero/370492/371098?ref=RHTP-BS-I270682269-P7-S3-T1

 190. Μαρία said

  Με διαφημιστική καμπάνια 205 εκατ. δολαρίων πέτυχαν να εξαιρεθούν στην πολιτεία της Καλιφόρνια από την εργατική νομοθεσία και μπορούν πλέον να αντιμετωπίζουν τους υπαλλήλους τους ως… ελεύθερους επαγγελματίες.
  Απέναντι στις εταιρείες βρέθηκαν στο δημοψήφισμα τα αμερικανικά εργατικά συνδικάτα, τα οποία όμως για την καμπάνια τους είχαν μόλις 20 εκατ. δολάρια. Ετσι, οι επιχειρήσεις απλά αγόρασαν τον νόμο που ήθελαν προκειμένου να συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται τους οδηγούς και να αβγατίζουν τα κέρδη τους. https://www.efsyn.gr/oikonomia/diethnis-oikonomia/267224_agorasan-dimopsifisma

 191. Μαρία said

 192. Μαρία said

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: