Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μισθοεξαρτημένα μεζεδάκια

Posted by sarant στο 7 Νοεμβρίου, 2020


Ομολογώ ότι αυτή τη φορά δυσκολεύτηκα να αποφασίσω για τον τίτλο του σαββατιάτικου πολυσυλλεκτικού μας άρθρου, όχι όμως επειδή, όπως συχνά συμβαίνει, δεν έβρισκα κανέναν, αλλά επειδή δυσκολευόμουν να διαλέξω ανάμεσα σε περισσότερες από μία καλές υποψηφιότητες.

Ας πούμε, μια προφανής (καλή) λύση θα ήταν να βάλω τίτλο σχετικό με το λοκντάουν που άρχισε από σήμερα. Ας πούμε, λοκνταουνιασμένα μεζεδάκια, ή, μια και το λοκντάουν είναι το δεύτερο, επαναλοκνταουνιασμένα μεζεδάκια -και παρεμπιπτόντως ιδού που από αυτή την άποψη η λύση που προτάθηκε από τον κ. Μπαμπινιώτη για το λοκντάουν, το «απαγορευτικό», υστερεί -διότι, πώς θα τα πεις; Απαγορευτικά μεζεδάκια; Απαγορευμένα μεζεδάκια; Πάει αλλού το μυαλό.

Αλλά μετά σκέφτηκα πως το λοκντάουν θα το έχουμε μαζί μας καναδυό Σάββατα ακόμα (είπε ένας αισιόδοξος) οπότε έχουμε καιρό. Κι έτσι αποφάσισα να δώσω τίτλο από την προχτεσινή συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού με τον Σωτήρη, στην οποία ακριβώς ανακοινώθηκε και το λοκντάουν.

Ο τίτλος που διάλεξα προέρχεται από μια ατυχή αποστροφή του πρωθυπουργού, ο οποίος είπε:

Γνωρίζω ότι υπάρχει ανασφάλεια, γνωρίζω ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είναι εξαρτημένοι από τον μισθό τους.

Εδώ υπάρχει ένα λεπτό γλωσσικό θέμα. Το να πεις «εξαρτώμαι από…» έχει χροιά ουδέτερη. Όμως το «είμαι εξαρτημένος» χρησιμοποιείται συνήθως για εθισμό, για νοσηρή εξάρτηση -από ουσίες ή από συνήθειες. Λέμε άλλωστε «τοξικοεξαρτημένος».

Οπότε, έγινε πολύς θόρυβος στα κοινωνικά μέσα με το «εξαρτημένοι από τον μισθό του». Κάποιος έγραψε ότι πάνω σε μισθωτό βρέθηκαν μικροποσότητες μισθού, που κατασχέθηκαν, ενώ άλλος δήλωσε ότι με τα νέα εργατικά νομοσχέδια θα απεξαρτηθούμε όλοι.

Βέβαια, ακόμα κι αν έλεγε «γνωρίζω ότι υπάρχουν άνθρωποι που εξαρτώνται / που ζουν από τον μισθό τους» ο πρωθυπουργός, και πάλι η δήλωση μοιάζει με τη σύγχρονη εκδοχή του ρητού που αποδίδεται στη Μαρία Αντουανέτα, για τους φτωχούς που διαμαρτύρονται για ψωμί: γιατί δεν τρώνε παντεσπάνι;

Οπότε, η πρωθυπουργική δήλωση έδωσε τροφή σε μιμίδια, όπως:

Aλλά είχε κι άλλα αξιοσημείωτα η προχτεσινή συνέντευξη τύπου. Να σημειώσω ένα καθαρά γλωσσικό, που το έχω ξανακούσει. Σε κάποιο σημείο ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος σε δραστηριότητες που πρέπει να αποφεύγονται τώρα με την πανδημία, είπε, ή τουλάχιστο ακούστηκε να λέει, «νυχτερινή διασκέδαση, πατείς με – πατός…»

Το γράφω έτσι γιατί άκουσα patós. Το στιγμιότυπο είναι εδώ, αν ακούσατε κάτι άλλο, όπως τις προάλλες με τον Κλέων(α), διορθώστε με παρακαλώ.

Πάντως, το έχω ξανακούσει να το λένε έτσι, και το έχω δει και γραμμένο (πατώς, πατός). Πιο συχνή είναι η επιφανειακά σωστή παραλλαγή «πατείς με πατώ».

Σε όλες αυτές τις παραλλαγές, δεν αποκλείω το «με» να εκλαμβάνεται ως πρόθεση.

* Κι ένα ακόμα, πραγματολογικό, ας πούμε. Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε «στον υπόκοσμο του Διαδικτύου» λέγοντας: “Είδα να διακινείται στον υπόκοσμο του διαδικτύου μία θεωρία ότι υπάρχουν ασθενείς που δεν πεθαίνουν σε ΜΕΘ, αλλά σε θαλάμους. Έχω προσωπική εμπειρία,ξέρω ότι μερικές φορές οι ίδιες οι οικογένειες επιλέγουν, σε συνεννόηση με τους γιατρούς, να μη διασωληνώσουν τους αγαπημένους τους, για τους οποίους η διασωλήνωση θα ήταν απλά μία επώδυνη παράταση ενός νομοτελειακά προδιαγεγραμμένου τέλους

Δεν καταλαβαίνω την αναφορά -αφενός, ο ίδιος ο πρωθυπουργός επιβεβαιώνει αυτό που «διακινείται» στον «υπόκοσμο», και εξηγεί για ποιο λόγο γίνεται. Επομένως, το πρόβλημα δεν βρίσκεται στο γεγονός, αλλά στην ερμηνεία του.

Αλλά μόνο στον υπόκοσμο διακινείται αυτή η «θεωρία»; Το Βήμα πριν από μερικές μέρες είχε άρθρο για αυτό ειδικά το θέμα, με τίτλο «Εκτός ΜΕΘ το 51% των θανάτων από Covid-19» όπου παρέθετε τα αριθμητικά στοιχεία και εξηγούσε ότι αυτό συχνά οφείλεται στο ότι θα ήταν μάταιη ταλαιπωρία η διασωλήνωση.

Δεν νομίζω ότι ο πρωθυπουργος εννοούσε το Βήμα. Μάλλον δεν εκφράστηκε καλά -ήθελε ίσως να πει ότι κάποιοι διακινούν την άποψη ότι ο μεγάλος αριθμός θανάτων εκτός ΜΕΘ οφείλεται σε (… δεν ξέρω τι ακριβώς λένε, διότι δεν συχνάζω στον υπόκοσμο) ενώ στην πραγματικότητα οι εκτός ΜΕΘ θάνατοι συμβαίνουν επειδή οι συγγενείς κρίνουν μάταιη ταλαιπωρία (…κτλ.) Μάλλον δεν ήταν πολύ καλά προετοιμασμενος για τη συνέντευξη ο πρωθυπουργός. Ή ίσως ήταν ντεφορμέ.

* Τώρα, το ΣΕΓΑ (Συμβούλιο Εξισορρόπησης Γλωσσικών Αστοχημάτων) επιβάλλει να παραθέσω κι ένα αστόχημα του κ. Τσίπρα για να πατσίσουμε αλλά, παρόλο που άκουσα μεγάλο μέρος της χτεσινής του συνέντευξης, ομολογώ πως ένα μόνο βρήκα, που όμως το διόρθωσε ο ίδιος λίγο αργότερα, εννοώ την αναφορά του σε «7000 κρούσματα» σε σχολεία, που τελικά ήταν, ευτυχώς, 700.

* Aλλά τα σημερινά μας μεζεδάκια θα μπορούσαν να πάρουν τίτλο και από τις αμερικάνικες εκλογές, που φέτος αναμένονταν περιπετειώδεις και που τελικά δικαίωσαν (και ξεπέρασαν) τις προσδοκίες (ή τους φόβους) όσων περίμεναν ότι θα γίνει χάος, αφού η εξαιρετικά αμφίρροπη μάχη, σε συνδυασμό με την καθυστέρηση της καταμέτρησης έχουν προκαλέσει σχεδον εμφυλιοπολεμικό κλίμα, καθώς ο απερχόμενος πρόεδρος δεν δείχνει διατεθειμένος να παραδεχτεί τη διαφαινόμενη ήττα του και κάνει αβάσιμα λόγο για νοθεία και για κλοπή της νίκης, όπως πολλοί είχαν προβλέψει ότι θα κάνει.

Μου άρεσε αυτό:

Aλλά και κάτι άλλο πρωτοφανές τις τελευταίες μέρες ήταν ότι το Τουίτερ έκρυψε επανειλημμένα τα τουίτ του Τραμπ επειδή έκρινε ότι ήταν αναληθή. Γράφω «έκρυψε» εννοώντας ότι δεν τα διέγραψε. Όποιος ακολουθούσε τον Τραμπ δεν έβλεπε απευθείας το Τουίτ, αλλά μια προειδοποίηση:

Ο χρήστης μπορεί να κλικάρει πάνω στο «Προβολή», οπότε βλέπει το κρυμμένο τουίτ:

Kάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον να τη συζητήσουμε αυτή την πρακτική.

* Κι ένα ακόμα σχετικά με τις αμερικάνικες εκλογές, μεταφραστικό αυτό. Σε ελληνικόν ιστότοπο γράφτηκε ότι σύμφωνα με τη γαλλική Μοντ πρόκειται για «πολύ στενή μονομαχία». Υποθέτω πως στα γαλλικά θα γράφτηκε un duel très serré (ή μάλλον είναι βέβαιο ότι έτσι γράφτηκε) αλλά στα ελληνικά δεν λέμε «στενή» μονομαχία ούτε «σφιχτή» οπως μπορεί να αποδοθεί κατά λέξη το serrée. Αμφίρροπη αναμέτρηση, καλό δεν είναι;

* Κι ένα ακόμα που το ψάρεψε φίλος του ιστολογίου στα χτεσινά σχόλια, αλλά είναι κρίμα να μην υπάρχει κι εδώ.

Γράφει ο Σκάι για τον Τζο Μπάιντεν:

Ο Μπάιντεν γεννήθηκε το 1942 στην πόλη Ραστ Μπελτ του Σκράντον στην Πενσιλβανία.

Η πόλη Ραστ Μπελτ μόνο στη Νομανλάνδη υπάρχει! Ο Μπάιντεν γεννήθηκε στο Σκράντον, που ανήκει στη Rust Belt, όπως λέγεται η περιοχή στις Μεγάλες Λίμνες, με την παρακμασμένη πια βαριά βιομηχανία, ιδίως αυτοκινητοβιομηχανία.

* Γκάφα του Π. Μανταίου στο χρονογράφημά του στην ΕφΣυν. Γράφει:

Νίκος Ζαχαρόπουλος, αξιωματικός πληροφοριών στον ΕΛΑΣ, μες στους ΕΛΑΣίτες που, απευθυνόμενος ο Βελουχιώτης, είπε το περίφημο: “Καλή αντάμωση στα Γουρουνάδικα!”.

Αλλά βέβαια «στα γουναράδικα» ήθελε την καλήν αντάμωση ο Άρης, όχι στα γουρουνάδικα (για κοψίδια;) Και δεν την είπε μία συγκεκριμένη φορά αυτή τη φράση, την έλεγε συχνά (φυσικά, έχουμε γράψει).

* Λάθος σε σουπεράκι, που ψάρεψε ο φίλος Δαεμάνος:

Σύμφωνα με το σουπεράκι, ο κ. Πέτσας είπε ότι: «Οι ειδικοί μάς συναίσθησαν τηλεκπαίδευση».

Φυσικά ο κ. Πέτσας είπε «μας συνέστησαν». Αλλά ο συνδυασμός απροσεξίας και υπερδιόρθωσης (τόσο μπας κλας αυτό το -στ-, ενώ το σθ είναι ευγενές) έδωσε το τερατάκι «συναίσθησαν».

Βέβαια, αν δεν μετρήσουμε και τα τερατάκια, πώς θα φτάσουμε τα 60 εκατομμύρια λεκτικούς τύπους;

* Έγινε ένα θεαματικό ατύχημα στο Ρότερνταμ, ίσως το είδατε, με το βαγόνι του τρένου (ή του μετρό) που εκτροχιάστηκε αλλά δεν έπεσε στο κενό επειδή στάθηκε πάνω σε ένα γιγαντιαίο άγαλμα που παριστάνει την ουρά μιας φάλαινας.

Το σχετικό ρεπορτάζ στην ΕφΣυν:

Ο συρμός, αντί να συντριβεί στο νερό, πέφτοντας από ύψος 10 μέτρων, το πρώτο βαγόνι της αμαξοστοιχίας, το οποίο νωρίτερα είχε χτυπήσει και παρασύρει μια πινακίδα στοπ, ολοκλήρωσε την πορεία του με θεαματικό τρόπο. Το μισό κρέμεται στον αέρα, ενώ είχε καταλήξει πάνω στην ουρά της μεταλλικής φάλαινας.

Το κακό είναι ότι κρέμεται στον αέρα και η μισή φράση.

* Ξέρατε τα rabbit test; Είναι τεστ για τον κορονοϊό, που γίνονται σε κουνέλια στη Νομανσλάνδη, ίσως όμως και στην Κύπρο, όπως τουλάχιστον αφήνει να εννοηθεί το άρθρο σε κυπριακό ιστότοπο.

Rapid, αδέρφια. Γράψτε το ελληνικά, ράπιντ, δεν πειράζει. (Γρήγορα τεστ, θα πει ο κ. Μπαμπινιώτης. Όχι, γρήγορες δοκιμασίες, οπότε δεν είναι πια γρήγορες).

* Δεν το άκουσα εγώ ο ίδιος, αλλά αξιόπιστος φίλος μού λέει ότι στην προχτεσινή συνέντευξη ο κ. Τσιόδρας (οι φίλοι του τον φωνάζουν Σωτήρη) είπε για «λογιστικά προβλήματα».

Ναι, logistics. Αλλά εμείς δεν τα λέμε λογιστικά, τα λέμε εφοδιαστικά -τουλάχιστον στην προκειμένη περίπτωση. Και διοικητική μέριμνα λέγαμε στον στρατό, αλλά καλύτερο το «εφοδιαστική».

* Υπάρχει ένας λογαριασμός στο Τουίτερ, που λέει ότι είναι του Ρόμπερτ Ντε Νίρο, αλλά γράφει επίσης σαφώς ότι πρόκειται για Parody, παρωδικό λογαριασμό, που δεν έχει καμιά σχέση στην πραγματικότητα με τον μεγάλο ηθοποιό.

Τις προάλλες ο ψευτοΝτενίρο έστειλε μήνυμα συμπαράστασης στους σεισμόπληκτους της Σάμου, και βέβαια τα ελληνικά μέσα, άσχετα μαζί και επαρχιώτικα, πολύ κολακεύτηκαν που τόσο μεγάλος ηθοποιός μάς συμπαραστάθηκε:

* Τέλος, έχω έναν φίλο που καθημερινά διαβάζει το πρωτοσελιδο της Εστίας. Στο χτεσινό άρθρο του Μαν. Κωττάκη, ψάρεψε μιαν ενδιαφέρουσα ανορθογραφία:

Aν θες να δείξεις αγγλομάθεια, κυρ Μανώλη μου, προσέχεις τις λεπτομέρειες. Η πάπια είναι duck, λέξη dack υπάρχει μόνο στην αυστραλέζικη αργκό όπου σημαίνει «ξεβρακώνω κάποιον με το ζόρι» (to remove the trousers from (someone) by force).

Εγώ πάντως, θα έγραφα: η «κουτσή πάπια» Μπάιντεν …. και πιο πέρα: που δεν θυμάται ούτε το όνομα του αντιπάλου του. Δεν χρειάζεται η θηλυκή αντωνυμία εκτός αν θες, κυρ Μανώλη, να κάνεις σεξιστικό σχόλιο, ότι ο Μπάιντεν δεν έχει την αρρενωπότητα του Τραμπάκουλα.

* Καλό σαββατοκύριακο εγκλεισμού, αδέρφια!

Advertisement

336 Σχόλια προς “Μισθοεξαρτημένα μεζεδάκια”

 1. rizes said

  ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΜΙΖΕΣ
  https://vgiannelakis.wordpress.com/2020/04/18/%ce%b5%ce%bd%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%b2%ce%b9-%ce%bc%ce%b9%ce%b6%ce%b5%cf%83/

 2. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα! Γεμάτη η πιατέλα σήμερα.
  >Γρήγορα τεστ
  Προτείνω: Ταχέα τεστ, απλολογώντας ταχέστ. Πείτε το 5 φορές γρήγορα…

 3. Ψ. said

  Η αυτοκινητοβιομηχανια ηταν πιο πανω, στο Ντιτροιτ – το Ραστ Μπελτ ειχε ορυχεια σιδηρου και χαλυβουργιες. Ενταξει, σκουριαζουν τα αυτοκινητα του Ντιτροιτ γρηγορα, αλλα οφειλεται στο αλατι που ριχνουν σε ολη την περιοχη στους δρομους το χειμωνα! 🙂

 4. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  2 🙂

  3 Ίσως είναι θέμα ορισμού, Εδώ βρίσκω: Some major industrial cities of the Rust Belt include Chicago, Baltimore, Pittsburgh, Buffalo, Cleveland, and Detroit.

 5. gpoint said

  Καλημέρα

  Υπάρχει και το dock, ντόκι στην γλώσσα των ναυτικών μας, η προβλήτα που μου θύμιε ένα όμορφο παλιό τραγούδι :

 6. Γιάννης Κουβάτσος said

  Στα ελληνικά δεν αναφερόμαστε σε κουτσή πάπια αλλά σε κουτσό άλογο.
  Κι άλλο ένα ωραίο από το τουίτερ:
  «Δοκίμασα μισθό μια φορά σε ένα πάρτι για πλάκα και πριν το καταλάβω έγινα εξαρτημένος. Ευχαριστώ την κυβέρνηση που κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να απεξαρτηθώ.»
  Από τη μια η Μαρέβα με τη συνέντευξή της, από την άλλη ο Κούλης με τους μισθοεξαρτημένους, επιβεβαιώνεται γιαπό πολλοστή φορά πως από την εποχή του Παύλου και της Φρειδερίκης έχουμε να δούμε σε ηγετικές θέσεις ζεύγος τόσο άσχετο με τον λαό, την πραγματικότητά του και τα προβλήματά του.

 7. BLOG_OTI_NANAI said

  Το γλωσσικό λάθος είναι το λιγότερο. Το χειρότερο είναι το «υπάρχουν άνθρωποι», λες και είναι μια μειοψηφία! Αντί να πει, «όλοι οι εργαζόμενοι είναι εξαρτημένοι από τον μισθό τους» ή «η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων», ή «οι περισσότεροι» ή «όλοι σχεδόν» κ.λπ.

 8. Costas X said

  Καλημέρα !

  «…Το γράφω έτσι γιατί άκουσα patós …αν ακούσατε κάτι άλλο, όπως τις προάλλες με τον Κλέων(α), διορθώστε με παρακαλώ.»

  Όχι, αυτή τη φορά δεν άκουσα κάτι άλλο, δεν υπάρχει κανένα «noise gate», αυτή τη φορά. O Μητσοτάκης λήγει καθαρά «πατώ σε» στο «…τώς». Άλλωστε και στο 0:10 του βίντεου (sic!) λέει «υπερμετάδωςςς». Μάλλον τρώει συχνά τις καταλήξεις.

 9. sarant said

  6 Κουτσό άλογο, μπράβο

  8 Οκ!

  7 Έχεις δίκιο. Το περίεργο είναι που δεν διανοήθηκαν οι λογογράφοι του ότι μια τέτοια φράση θα ενοχλήσει. Αλλά μάλλον το είπε εκτός κειμένου, απαντώντας σε ερώτηση.

 10. Costas X said

  «Πατείς με, πατώ σε» είναι μάλλον η αρχική μορφή της φράσης, το έχω ακούσει να λέγεται έτσι παλιότερα, κι έχει και λογική.

 11. sarant said

  Επειδή εδώ δεν έχει ακόμα λοκντάουν, θα λείψω για μερικές ώρες.

 12. Εδώ ο φίλος με την Εστία. Γέλασα και σήμερα με τους «Σολζενίτσιν της Δύσεως» https://newspapers.news247.gr/politikes/4/estia/51/date/20201107?watch=fullwidth αλλά, μιας και συζητήσαμε για τις πρακτικές του τουίτερ, σκέφτομαι ότι τέτοιες πρακτικές (και ακόμα περισσότερο όταν κόβουν στον αέρα ομιλία εν ενεργεία προέδρου) είναι λίγο ολισθηρός δρόμος.

  Καμία αναφορά δεν είδα στην απίστευτη εικόνα της πνευματικής συμβουλάτορας (πώς να την πω) του Τραμπ!

 13. sarant said

  10 Ε, φυσικά

 14. Γιάννης Ιατρού said

  Αναφορές βλέπω 👍😉

 15. dryhammer said

  Υπάρχουν άνθρωποι που κατάφεραν να απεξαρτηθούν από το μισθό (άνεργοι) τελείως, με τη βοήθεια και της (κάθε) κυβέρνησης (πχ επίδομα ανεργίας μόνο 5 μήνες και μετά μόνο η ελεημοσύνη των συγγενών) και τώρα θα πεθάνουν νηφάλιοι (από τι; – όποιος προλάβει). [Είμαι ο Ξεροσφύρης και είμαι καθαρός! κλαπ κλαπ κλαπ ]

 16. Γιάννης Κουβάτσος said

  Υπάρχει ποιοτική διαφορά και στον συνωστισμό ☺:
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.monopoli.gr/2020/11/06/books/427587/politeia-athinaioi-sximatizoun-oura-ekso-apo-to-gnosto-vivliopoleio-gia-ta-vivlia-tis-karantinas/amp/&ved=2ahUKEwjHxJ2Jg_DsAhVR3IUKHdaTCmwQFjANegQIKxAC&usg=AOvVaw0hlYM0N-MFgaiM2rJZ2Pja&ampcf=1

 17. BLOG_OTI_NANAI said

  «πατείς με, πατώ σε» το 1789 σε επιστολή Κοραή, αναφορές σε συμβάντα της Γαλλικής Επανάστασης:

 18. sxoliko said

  «γνωρίζω ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είναι εξαρτημένοι από τον μισθό τους»
  Μέσα σε μια πρόταση, όλη η διαφορά του 1%, που λέγαν και οι αμερικανοί.

 19. Πέπε said

  @7
  Πλάκα κάνεις; Ούτε καν αυτό. Δηλαδή «ξέρω πωςυπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι τόσο πλούσιοι ώστε να μη χρειάζεται να δουλεύουν»;

 20. atheofobos said

  Η φράση είναι γνωστή ως πατείς με, πατώ σε.
  https://el.wiktionary.org/wiki/%CF%80%CE%B1%CF%84%CE%B5%CE%AF%CF%82_%CE%BC%CE%B5,_%CF%80%CE%B1%CF%84%CF%8E_%CF%83%CE%B5
  Θεωρώ πιθανό πως ήθελε να πει την φράση όπως είναι γνωστή, αλλά εν τη ρύμη του λόγου έφαγε το ε γιατί πράγματι ακούγεται πατός.

 21. Γιάννης Ιατρού said

  Καλά πάμε. Σε λίγο θα μας μαστιγώνουν κιόλας Αυξήθηκε στα 300€ το πρόστιμο πλέον (αν δεν φοράς τη μάσκα)

  Αυτά δεν μας τα λένε όμως… Μετατίθεται και ο τρίτος ανακριτής” που ερευνά το θέμα για το “Noor 1”

  Πρόσφατες εξαγγελίες… του ΠΘ, μέσα έπεσε😂😂, ως συνήθως!

 22. Λάζαρος Μ. said

  Σε προχθεσινό ρεπορτάζ για τους αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ στην Εφημερίδα των Συντακτών διαβάζω: «Η Λειψία έκανε την ανατροπή και νίκησε 2-1 την Παρί Σεν-Ζερμέν που είχε προηγηθεί από το 6ο λεπτό με τον Ντι Μαρία, ο οποίος απώλεσε και πέναλτι». Δεν είναι μακριά η μέρα που θα δούμε και αφιερώματα με τίτλους όπως: «Ποιοι ποδοσφαιριστές απολλύουν τα περισσότερα πέναλτι» (παρεμπιπτόντως, το Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής δίνει και τον τύπο «μπέναλτι»).

  https://www.efsyn.gr/athlitismos/podosfairo/267239_me-fylaka-aggelo

 23. gpoint said

  # 21

  Μετατίθεται και ο τρίτος ανακριτής” που ερευνά το θέμα για το “Noor 1”

  ελλιπής πληροφόρηση…

  Δεν έχει νόημα, αρχή Δεκέμβρη αποφυλακίζονται όλοι οι κρατούμενοι, τελειωμένη δουλειά, το πλοίο ανήκε στον Οδυσσέα, γνωστόν με το ψευδώνυμο Κανένας !!

 24. ΓΤ said

  #0

  Κωττάκης —-> Κοττάκης

 25. ΓΤ said

  @21

  Άσε που ξεκαθαρίστηκε και το θέμα με το ψάρεμα 🙂

 26. gpoint said

  # 21

  Αυξήθηκε στα 300€ το πρόστιμο πλέον (αν δεν φοράς τη μάσκα)

  να τα λέμε ΟΛΑ

  και με τα λεφτά από τα προστίματα θα κτίσουν κλινικές και ΜΕΘ !!!!!

  🙂 🙂

 27. paolodrosi said

  3,4,
  ραστ μπελτ, λεγεται μια μεγαλη περιοχη, κοντα στις Μεγαλες Λιμνες, αλλά και πιο νοτια, εκει που ρεουν οι ποταμοι της περιοχης.
  Η περιοχη ακμασε μεχρι τα μεσα του 1900, με βαρια βιομηχανια και χαλυβουργιες.
  Απο το 1950 και μετα, αρχισε η παρακμη, λογω εισαγωγων, κι ολη η περιοχη λεγεται σημερα ραστυ,
  γιατι οπως πιανει σκουρια στα σιδερα, ετσι μεταφορικα, σκουριασε.
  Στη θεση των παλιων βιομηχανιων, εχουν δημιουργηθει, ή μετεγκατασταθει, αξιολογα πανεπιστημια.

 28. Γιάννης Ιατρού said

  26: Αυτά με το ψάρεμα έχουν ξεκαθαριστεί πλεόν 😉

  27 (τέλος): Έτσι είναι Γιώργο, για να μην απατώμεθα: Η αύξηση των κρεβατιών ΜΕΘ είναι κρεβάτια από άλλες μονάδες! Όχι νέες ΜΕΘ! Κι αυτά χωρίς γιατρούς & νοσηλευτές.

 29. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πάνω από το γραφείο του βομβιστή προέδρου Χάρι Τρούμαν ήταν αναρτημένη μια πινακίδα που έγραφε «Η μετάθεση ευθυνών σταματάει εδώ». Πάνω από τα γραφεία των μελών της ελληνικής κυβέρνησης πρέπει να αναρτηθούν πινακίδες που να γράφουν «Η μετάθεση ευθυνών ξεκινάει από εδώ». Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης επιρρίπτει από τώρα τις ευθύνες στους ανεύθυνους πολίτες για το μπάχαλο που αναμένεται στη γενικευμένη τηλεργασία, τηλεκπαίδευση και γενικώς τήλε από αυτό κάθε ευθύνη:
  https://www.efsyn.gr/ellada/267520_yp-psifiakis-diakybernisis-systinei-ypeythyni-hrisi-toy-diadiktyoy

 30. ΓΤ said

  @29α

  φωτόψαρα!

 31. Κιγκέρι said

  «Πατείς με, πατώ σ’» το άκουσα, Βορειοϊδιωματικά!

 32. ΓΤ said

  Ο πρωθυπουργός έπρεπε να θυμηθεί ότι στα χρόνια του πατέρα του ακούγαμε τη λέξη «μισθοσυντήρητος».

 33. ΓΤ said

  32@

  Πήγε ο μικρός στο πάρτι; 🙂

 34. Κιγκέρι said

  Και μια που αναφέρονται στα μεζεδάκια οι σεισμόπληκτοι της Σάμου, το Βαθύ και το Καρλόβασι πώς κάνουν στη γενική; Οι ντόπιοι πώς τα λένε;

 35. Κιγκέρι said

  34:

  Αμ, δεν ήταν μόνο το πάρτι, θέλανε λέει να κάνουνε και sleep over (να ξενοκουρνιάσουνε το έλεγε αυτό ο πατέρας μου!) γιατί χτες ίσχυε ακόμη η απαγόρευση της κυκλοφορίας και θα έπρεπε να γυρίσουν πριν τις δωδεκάμιση.
  Και βέβαια δεν πήγε!

 36. ΓΤ said

  36@

  Χτες είδαμε επιδρομή στα ράφια του αλκοόλ στα «ΟΚ», άρα θα γίνει της… διασποράς.
  (πόσο όμορφο το «ξενοκουρνιάζω» 🙂 )

 37. Ευγενία Λώβη said

  «(Γρήγορα τεστ, θα πει ο κ. Μπαμπινιώτης. Όχι, γρήγορες δοκιμασίες, οπότε δεν είναι πια γρήγορες).»

  Πείτε «τεστ ταχείας ανίχνευσης» (του ιού), να είστε μέσα ρε παιδιά

 38. Πέπε said

  @35
  Του Βαθιού, του Καρλοβάσου. Ακόμη ακριβέστερα, τ Βαθιού, τ Καρλουβάς.

  @32
  Δεν είναι ΒΙ, είναι απλώς λάθος. ΒΙ θα ήταν πατείς μι πατώ σι.

 39. Πέπε said

  38
  Ωκυανιχνευσιοδοκιμασίες.

  Απλό και περιεκτικό. Σαφές και εύχρηστο.

  Σας μπερδεύει ακόμη; Καλά, ορίστε: ταχυανιχνευσιοδοκιμασίες. Τελευταία προσφορά.

 40. Μαρία said

  > Έχω προσωπική εμπειρία,ξέρω ότι μερικές φορές οι ίδιες οι οικογένειες επιλέγουν, σε συνεννόηση με τους γιατρούς, να μη διασωληνώσουν τους αγαπημένους τους

  Τεράστια γκάφα κι απορώ που έμεινε ασχολίαστη. Αλίμονο αν η απόφαση των γιατρών εξαρτάται απ’ την επιθυμία των συγγενών, αν μάλιστα πρόκειται για κληρονόμους του άρρωστου.

 41. Μαρία said

  12β
  Έχασες επεισόδια https://sarantakos.wordpress.com/2020/11/05/mpampiniotis-8/#comment-692172

 42. ΓΤ said

  Η αθλητική κίνηση της ημέρας:

  17:15 ΠΑΣ-Παναιτωλικός
  19:30 ΠΑΟ-Ατρόμητος

  17:00 Μεσολόγγι-Ιωνικός Νικαίας
  19:30 Περιστέρι-ΑΕΚ

  Οι αγώνες Αστέρας Τρίπολης-Βόλος και Άρης-ΑΕΚ δεν θα διεξαχθούν (κρούσματα).

  (Ο Δήμος Γλυφάδας αφαίρεσε τα στεφάνια από τις μπασκέτες.)

 43. B. said

  Στο κείμενο της Εστίας υπάρχει και ενδιαφέρον τύπος «νταβαντζήδες» (ή μόνο σε εμένα κάνει εντύπωση το -ντζ;)

 44. Γιάννης Ιατρού said

  36: ξενοκουρνιάσουνε 👍😂😍🤗✔

 45. Καλημέρα
  Στο Πλωμάρι τα χρόνια εκείνα υπήρχε εστιατόριο με το όνομα «Σκράντον» (κι ακόμα χρησιμοποιείται σε εκφράσεις). Η επιλογή του ονόματος από τον ιδιοκτήτη έγινε γιατί το κεφάλαιο για την επιχείρηση του το είχε στείλει ο αδερφός του που ήταν μετανάστης στο Σκράντον. (Βέβαια το τελικό ν δεν το προφέραμε, αλλά έτσι ήταν γραμμένο πάνω απ’ την πόρτα).

  22 Έτσι είν’ τα πράγματα. Κι οι διάφοροι υποψήφιοι δεν κατεβαίνουν στις εκλογές αλλά κατέρχονται (και κατήλθαν)…

 46. Πέπε said

  44

  Όχι μόνο σ’ εσένα. Κλαρίνο, κλαριντζής. Χάνι, χαντζής (που συνήθως όμως λέγεται χανιτζής). Χωρίς -ν-, ταξιτζής, σουβλατζής, νταβατζής.

  Ο νταβαντζής μάλλον κυνηγάει τους ντάβανους (τα έντομα) στο νταβάνι (συναχωμένο ταβάνι).

 47. Μυλοπέτρος said

  Πατείς σε πατώς με. Το έλεγα μικρός. Ο καημένος ο πατέρας μου ίδρωσε να μου μαθει το σωστό.

 48. ΓΤ said

  44@

  1996, Νότης Σφακιανάκης@Βεγγάζη

  https://www.greeklyrics.gr/stixoi/ntabatzhs/

 49. Pedis said

  # 24 – Καταπλεκτίκ!

 50. Μυλοπέτρος said

  Ο καημένος. Πάνω που εμαθε να μην εξαρτάται από το μισθό του ψόφησε. Δεν πέθανε. Για κάποιους αυτο ειναι το σωστό ρήμα.

 51. Χαρούλα said

  Και όμως rabbit test υπάρχει. Το πρώτο τεστ εγκυμοσύνης.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Rabbit_test

  Και αργότερα και ταινία
  https://www.imdb.com/title/tt0078133/

  #47 Πέπε σήμερα συνδύασα το χάνι με τον χαντζή. Ευχαριστώ!

 52. Pedis said

  Αμόλησε, λοιπόν, κάμποσες μαλακιουλίτσες μαζέμενες ο Κούλης.

  Και τι τόθελε αυτό με τους συγγενείς και τη διασωλήνωση … Ντιπ μ… κι ασχετος ο άνθρωπος.

  Εδώ απεξάρτηση με προγράμματα υποκατάστασης

 53. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Καλημέρα στους… κατεγκλεισμένους 🙂 πλέον!

  7, BLOG_OTI_NANAI
  Έλα ντε!
  11, Πέπε
  Σωστό κι έτσι!

  12, Δύτα μου, γιατί όχι «συμβουλατόρισσα»;

  21, Γ. Ιατρού
  Βίντεο: 👌 👏
  Πολύ χρήσιμα αυτού του είδους τα βιντεάκια, καλό είναι να ξαναπροβάλλονται, για να διαπιστώνουμε ότι στις προβλέψεις, εξαγγελίες κλπ ‘πέφτουν μέσα ως συνήθως’. (Σε λάκκους όμως… 🙂 )
  Και από λογοτεχνία, σκίζουμε, έεε! 🙂

 54. 35-39 Και βέβαια Βαθύ λένε οι Σαμιώτες και όχι «Σάμος». Και μάλλον «τα Καρλοβάσια» μιας και υπάρχει Νέο, Μεσαίο, Παλιό, Λιμάνι.

 55. Το νορμάλ, δηλαδή, ποιο είναι; Να μην εξαρτάται ο κόσμος από τον μισθό του; Αλλά από τι; από αδήλωτα εισοδήματα; από οφσόρ; από «επιδόματα» σε κομπίνες;
  Κι αντί να ασχολείται το τουΐτερ κι εμείς με την ουσία της κουβέντας αυτής, ασχολούμαστε και χαριεντιζόμαστε, και είμεθα και χιουμορίσται, με τις λέξεις.

 56. Μαρία said

  24
  Αυτό κοντεύει να κλείσει χρόνο.
  Εδώ και άλλα του Μαροκινού Maestro Ziikos https://twitter.com/remix_36?lang=el

 57. Μαρία said

  55
  Στη γενική λένε του Βαθύ/Βαθιού ή Βαθέος;

 58. του Βαθιού, βλ. 39

 59. atheofobos said

  52
  H εξέλιξη του rabbit test ήταν το Galli Mainini τεστ. Ενίοντας ούρα εγκύου σε αρσενικό βάτραχο λόγω της χοριακής γοναδοτροπίνης που περιέχουν προκαλείται μετά 3 ώρες παραγωγή σπέρματος που μπορείς να το δεις στο μικροσκόπιο. Ο βάτραχος δεν πονάει και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά μετά από 2 εβδομάδες.
  Οι μεγαλύτερης ηλικίας Αθηναίοι ίσως να πρόλαβαν στο πλάι της εισόδου στο Αρεταίειο μια άδεια δεξαμενή στην οποία τις αρχές της 10ετιας του 50 φύλαγαν τους βατράχους.

 60. ΓΤ said

  ΕΛΑΣ: Ημερήσιο Δελτίο Συναθροίσεων…
  https://www.in.gr/2020/11/07/greece/koronaios-imerisio-deltio-synathroiseon-apo-tin-el/

 61. @ 46
  Γιάννης Μαλλιαρός

  Σκράντου, καλύτιρα. 🙂

 62. Μαρία said

  61
  Ελλάδα είναι μόνο η Αθήνα https://twitter.com/EFSYNTAKTON/status/1325008730807824384

  https://sarantakos.wordpress.com/2020/11/06/lockdown/#comment-692357

 63. Ναι, ναι σε ΒΙ-ική εκδουχή είναι ένα -ι- που ακούγεται.

  Πατείς μ(ι), πατώ σι.

  Σε επόμενη φάση μπορεί να αποβληθεί και αυτό.

 64. Νέο Kid Al Afrikii said

  Με τους «μισθοεξαρτημένους» του Κούλη, θα μπορούσε κάποιος κακοπροαίρετος να υποθέσει ότι ο Κούλης διαβάζει Σαραντάκο και έπαθε «ΛΑΜΠΡΟ»! 😆 😆

 65. Μαρία said

 66. Δεν είπαμε και τίποτα (ακόμα) για τη επέτειο της μεγάλης οκτωβριανής επανάστασης.

 67. ΣΠ said

  57
  Το έχει βγάλει σε διάφορες παραλλαγές. Εδώ μια από τον περασμένο Μάρτιο.

 68. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Κι αντί να ασχολείται το τουΐτερ κι εμείς με την ουσία της κουβέντας αυτής, ασχολούμαστε και χαριεντιζόμαστε, και είμεθα και χιουμορίσται, με τις λέξεις.»
  Δεν χαριεντίζεται κανένας, απλώς σατιρίζει, αφού αδυνατεί να αλλάξει την πραγματικότητα. Ποια πραγματικότητα; Το ότι υπάρχει ο κόσμος των Μητσοτάκηδων και ο κόσμος εμάς των υπολοίπων.

 69. Κουτρούφι said

  Δύο σημεία στο πρωτοσέλιδο άρθρο της Εστίας μού έχουν δημιουργήσει απορίες:
  1. «lame dack». Πέρα από τη λάθος ορθογραφία, αναρωτιέμαι αν είναι σωστή η χρήση του όρου. Το «lame duck» που μεταφράζεται «κουτσή πάπια» έχει απαχολήσει και παλιά to blog. Σημαίνει ότι έχεις κάποιον αξιωματούχο του οποίου η θητεία λήγει σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και δεν μπορεί να ανανεωθεί. Είναι με τέτοια ιδιότητα ο Biden;

  2. «Απεδείχθη στις κάλπες ότι δεν προηγήθηκε παρά από μία εκατοστιαία μονάδα και αυτή με το ζόρι». Αυτό το «παρά από μία» τι είδους σύνταξη είναι; Μήπως πιο σωστό είναι «παρά με μία»; Επί της ουσίας, δεν ξέρω πότε γράφτηκε το άρθρο και ποια ήταν τα δεδομένα εκείνη τη στιγμή. Αυτήν την ώρα πάντως, σε εθνικό επίπεδο, το σκορ είναι 50.6 – 47.7 (%) και η διαφορά βγαίνει 2.9%. Σίγουρα δεν είναι 10-12 μονάδες που ενδεχομένως έλεγαν οι δημοσκοπήσεις αλλά δεν είναι «μία ποσοστιαία μονάδα και αυτή με το ζόρι». Και εγώ, βέβαια, δεν ξέρω πού θα κάτσει η μπίλλια στο τέλος.

  —————–
  Έχουμε και εμείς Βαθύ στη Σίφνο και στη γενική λέμε του Βαθιού. Απόψε π.χ. θα πηγαίνανε στον Ταξιάρχη του Βαθιού και θα έπαιζε και ο Κουτσουνάς (αν ζούσε).

 70. Κιγκέρι said

  64:
  Ιέχ’ πουλλιές ιεκδουχιές! 🙂

 71. ΣΠ said

  Στις ΗΠΑ λένε lame duck έναν απερχόμενο εκλεγμένο αξιωματούχο από την ημέρα εκλογής τού διαδόχου του μέχρι την ημέρα διαδοχής. Ο Τραμπ μέχρι τις 20 Ιανουαρίου είναι lame-duck president..

 72. 62 Κι δλα καν; Ξει τσλιες στου Σκράντου.

 73. Νέο Kid said

  72. Μωρ’μη γίνει sitting duck είναι ο φόβος …

 74. 70 Το 50,6 δεν είναι παρά μια εκατοστιαία μονάδα κι αυτή με το ζόρι πάνω απ’ το 50%. Βέβαια, αν ήταν μπροστά ο δικός τους θα έκαναν την αφαίρεση όπως εσύ: 50,6 – 47,7 = 2,9 μονάδες – αν και, στις ΗΠΑ δεν μετράνε τόσο τα ποσοστά όσο οι εκλέκτορες. Και σκέψου λέει να είναι 270 – 269 το σκορ. Τότε να δεις χρηματισμούς κι αποστασίες…

 75. Κιγκέρι said

  Λουδοβίκος και Μαρία Αντουανέτα, Παύλος και Φρειδερίκη, Κυριάκος και Μαρέβα..

  Μην ξεχνάμε πάντως και το ζεύγος Γιάνη και Δανάης – αγάπη μου έκλεισα τις τράπεζες…

 76. Avonidas said

  Καλησπέρα.

  Μπορούμε να τα πούμε και μεζεδάκια της ανακαταμέτρησης (ή επανακαταμέτρησης), αφού στην Τζώρτζια πάνε για ανακαταμέτρηση ψήφων. Ή ακόμα και «μεζεδάκια της Τζώρτζιας» (ωραίο όνομα για φαγάδικο 😉 )

  Εγώ πάντως σήμερα κλείνω 5 χρόνια μετανάστης στην Κρακοβία, και δηλώνω πλήρως εξαρτημένος απ’ το μισθό μου 😛

 77. Avonidas said

  #75. Και σκέψου λέει να είναι 270 – 269 το σκορ.

  Το σκορ δεν μπορεί ποτέ να είναι 270 – 269. Το πολύ 270 – 268.

 78. @ 71 Κιγκέρι

  Ναι, ναι. Σκέπτομαι πως εάν κάποιος καταλαβαίνει τη σημασία του «-σε» το κρατάει σαν «-σι», διαφορετικά μπορεί να το διώξει, «-ς» (να το κάνει …μητσοτακικό).

 79. Τζόρτζια ον άουρ μάιντ, τέλος πάντων.

 80. 78 πάσο

 81. gpoint said

  Για όλα υπάρχει λύση !!

 82. Spiridione said

 83. Μαρία said

  83
  Α χα https://www.efsyn.gr/politiki/antipoliteysi/267574_na-dimosieythei-amesa-i-kya-tis-karantinas-zita-mera25

 84. ΣΠ said

  84
  Αναφέρεται στο ΜέΡΑ 25 ως «το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

 85. ΓΤ said

  70@

  To άρθρο γράφτηκε το μεσημεράκι της 5ης Νοεμβρίου.

 86. Spiridione said

  Το έγκλημα της Θεσσαλονίκης

 87. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @52α.Ἔχω ἀκούσει ὅτι ἀπὸ τὸ rabbit test ἔχει προκύψει ἡ ἔκφραση «τὸ ᾿πνιξε τὸ κουνέλι» μἐ τὴν ἔννοια: ἔμεινε ἔγγυος. Προφανῶς νόμιζαν ὅτι σὲ περίπτωση θετικοῦ τέστ τὸ κουνέλι ἀσφυκτιοῦσε.

  Ἀνάλογη ἔκφραση ὑπῆρχε καὶ στὰ ἐγγλέζικα, ὅπως λέει καὶ ἡ σχετικὴ παραπομπὴ τῆς Χαρούλας στἠ Wiki:

  » The term «rabbit test» was first recorded in 1949, and was the origin of a common euphemism, «the rabbit died,» for a positive pregnancy test.[4] The phrase was, in fact, based on a common misconception about the test.

 88. Γιάννης Ιατρού said

  65: Kid novus libyus
  Ο Λάμπρος με ενημέρωσε πως δεν λογίζεται στους μισθωτούς αλλά στους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ επενδυτές

  ΥΓ: Το αποδίδω κυρίως στο σοκ που έχει υποστεί από προχθες…, νόμιζε πως θα βγει ο Τράμπας και τοποθετήθηκε ατυχέστατα χρημαστηριακώς 🙂 🙂

 89. Πέπε said

  @58:
  Σε ΒΚΙ (βορειοκαθαρευουσιάνικο ιδίωμα) λένε τ Βαθέους. Και Λλμήν Βαθέους.

  Αυτά είναι τα εύκολα σαμιώτικα. Αλλού είναι τα δύσκολα:

  Τα Καναπτσαίικα, μου λέτε παρακαλώ πώς θα τα πει ένας ακτιβιστής νοτιοϊδιωματιστής;

  @55
  Τα Καρλοβάσια όντως λέγονται κι αυτά, και μάλιστα νομίζω ότι χρησιμοποιούνται και σε κάποια επίσημη ονομασία (του Δήμου μάλλον). Αλλά εκεί δε θυμάμαι αν η γενική είναι Καρλοβάσων ή Καρλοβασίων.

 90. Πέπε said

  @77

  > > δηλώνω πλήρως εξαρτημένος απ’ το μισθό μου

  Αυτή η ομολογία είναι ένα καλό πρώτο βήμα προς την απεξάρτηση. Προσπάθησε να τον περιορίσεις σιγά σιγά. (Άλλοι βέβαια λένε ότι μόνο μαχαίρι κόβεται.)

  Επίσης, προσπάθησε να κάτσεις και να το σκεφτείς, να το εκλογικεύσεις: τι ανάγκη τον έχεις; Δίνει μισθό ο θεός στα πετεινά του ουρανού;

 91. Γιάννης Ιατρού said

  87: ..καταγγέλλει η πρόεδρος της ΕΝΙΘ Δάφνη Καστίμπα, προκάλεσε η δημιουργική αριθμητική του υπουργού Υγείας, που «βάπτισε» νέες κλίνες ΜΕΘ για Covid-19 αυτές που προορίζονταν για ασθενείς με άλλες παθήσεις. .. => 29

 92. @ 91 Πέπε

  Δύο εκδοχές. Η μία «Καναπιτσαίικα».

  Γι’ αυτό ίσως δεν βγήκαν τα λεκτικά σύνθετα της πίτσας
  Ντομάταπτσα,
  Λαδόπτσα,
  Αντζουγόπτσα,
  Προσουτόπτσα,
  Χορτόπτσα,
  Ντοματόπτσα,
  Τηγανόπτσα,
  Μπανανόπτσα,
  Φραουλόπτσα και τόσες άλλες ενώ έχουμε τόσες αθώες πίτες: τυρόπτα
  κρεατόπτα
  χορτόπτα
  χορτοτυρόπτα κ.λπ.

 93. Αράουτ said

  Να μάς πεί ο αγαπητός μας, κύριος Σαραντάκος, γιατί δεν συμπεριέλαβε στα σημερινά μεζεδάκια του την αγραμματοσύνη της δεσποινίδος Ράνιας Σβίγκου, επιφανούς μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του Σύριζα, που έγραψε (τόσο στο Twitter, όσο και στο άρθρο της στο @ieidiseis) πως «η Προοδευτική Αμερική δηλώνει παρών» αντί του ορθού «παρούσα».

  Δύο μέτρα και δύο σταθμά, κύριε Νίκο μου; Οι αγραμματοσύνες των συντρόφων έχουν ασυλία;

  ΥΓ: Με την ευκαιρία, είμαστε σε θέση να σάς δώσουμε ένα ακλόνητο στάνταρ που πληρώνει πλουσιοπάροχα, για να πάτε Ταμείο σε 28 ώρες από τώρα. Αύριο Κυριακή 8 Νοέμβρη, των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ ανήμερα, αγωνίζονται στην Ριζούπολη ο Απόλλων Σμύρνης και ο αποδεκατισμένος ΠΑΟΚ, που θα κατέβει στο γήπεδο με 4 τραυματίες, μεταξύ των οποίων και ο Δημήτρης Γιαννούλης.

  Παίξτε άφοβα ξερό άσσο τον Απόλλωνα, που πληρώνει 9.50 στο stoiximan (https://www.stoiximan.gr/apodoseis/apollwn-smyrnis-paok/6914603/) Είπα και ελάλησα και αμαρτίαν ούκ έχω…

  blob:https://imgur.com/2bdd1604-4b0b-49ea-aa5f-3051ce212275

 94. Μαρία said

  92
  Για βαφτίσια μίλησε ο πρόεδρος των γιατρών του ΑΧΕΠΑ https://sarantakos.wordpress.com/2020/10/31/meze-451/#comment-691529

 95. Αράουτ said

 96. Alexis said

  #91: Ο πλανητάρχης τα είχε πει για τους εξαρτημένους σε ανύποπτο χρόνο

 97. Πέπε said

  @90:

  > > Τα Καρλοβάσια όντως λέγονται κι αυτά […]. Αλλά εκεί δε θυμάμαι αν η γενική είναι Καρλοβάσων ή Καρλοβασίων.

  Ο Γούγλης προκρίνει και τα δύο. 🙂

 98. Γιάννης Ιατρού said

  95: Επόμενο είναι. Και με τις ελλείψεις για τα «άλλα» περιστατικά έχουμε και πιθανή αύξηση των «εμμέσως λόγω κορονοϊού» θανάτων. Βέβαια δεν τους μετρούν ξεχωριστά, είναι δύσκολος ο διαχωρισμός, η κατάταξη. Αλλά στο σύνολο θα φανεί η διαφορά, όταν αφαιρεθεί από τον συνολικό αριθμό ο αριθμός θυμάτων από την επιδημία και το εναπομένον πλήθος συγκριθεί με τα νούμερα των προηγουμένων ετών κλπ. κλπ.

 99. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν μίλησε περιφρονητικά για τον μισθό ο πρωθυπουργός. Και αυτός παίρνει άλλωστε έναν παχυλότατο. Απλώς είχε στον νου του ανώτερα πράγματα, αφού «Ο μισθός των ανθρώπων δε φτάνει να βλέπουν.
  Δε φτάνει νʼ ακούν, νʼ αγαπούν
  και να σκέφτονται.»

  Η νύχτα και το κερί

  Φαγωμένα, καμπούρικα, τρέχουν τα χέρια.
  Το μεροκάματο είναι το μόνο τους άνθος.
  Φουχτιάζουν το μέταλλο φουχτιάζουν το κάρβουνο,
  γαντζώνουν σαν νύχια γερακιού το ψωμί.
  Ο μισθός των ανθρώπων δε φτάνει να βλέπουν.
  Δε φτάνει νʼ ακούν, νʼ αγαπούν
  και να σκέφτονται.
  Η μεγάλα στρατιά τους:
  ένα ποτάμι, ατέλειωτο, άμορφο.
  Ο μισθός τους δε φτάνει να γίνουνε πρόσωπα.
  Κι ο λόγος, το ξέρω, δεν φτάνει ως τη μαύρη
  μάζα τους, ούτε σαν σταγόνα λαδιού.
  Κι ο λόγος μου, λόγος του καιόμενου αίματος,
  δε φτάνει για τίποτα. Σε μιʼ απέραντη νύχτα
  μοιάζει σα νάχω μόλις ανάψει
  ένα κερί.

  Νικηφόρος Βρεττάκος, Το βάθος του κόσμου (1961)

 100. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @82. 🙂 🙂 🙂

 101. nikiplos said

  Δεν ξέρω τι ήθελε να πει ο ΠΘ μας. Πάντως πριν την κρίση θυμάμαι που ο Τύπος εκείθεν του Ατλάντικ μιλούσε για νεόπτωχους και τους χαρακτήριζε ως τέτοιους με την έκφραση: paycheck to paycheck, δλδ μηδενίζουν από την ημερομηνία μισθοδοσίας έως την επόμενη αντίστοιχη. Ίσως εκεί να τα μπέρδεψε ο Κυριάκος και προσπάθησε να αποδώσει στα γκρέκικα κάτι που είχε ακούσει εκείθεν στο Κωλάμπια.

 102. nikiplos said

  97@ Κάποτε έκανα μαθήματα σε ΚΕΚ σε ανέργους. Σε ένα γκρουπ ήταν μια ρεμπετοτραγουδιάρα, ψιλολαϊκιά που τραγουδούσε πότε σε ρεμπετάδικα πότε σε σκυλάδικα ως συνοδεία πάντα, είχε περάσει η μπογιά της και ήταν αργά πλέον να γίνει πρώτη φίρμα. Πάντω ήταν ψυχούλα και σπαθί τύπισσα.

  Μου έλεγε πως από όλους που είχε δουλέψει, και ήταν από τον εν λόγω μέχρι διάσημους δυσθεώρητους, ο Μπουγάς ήταν ο μόνος που ήταν εντάξει στις υποχρεώσεις του απέναντι στους υπόλοιπους. Ονόματα δεν λέμε, υπολήψεις δεν θίγουμε αλλά έλεγε σπαρταριστές ιστορίες που έφταναν στο σπίτι της φίρμας και τον ξυπνούσαν για να πληρωθούν, γιατί «αύριο ξημέρωνε μια άλλη ημέρα». Αντίθετα ο Τάσος, όταν κάποιος έκανε να φύγει, ό,τι κι αν έκανε, σταματούσε και ρωτούσε «πληρώθηκες? πήρες τα λεφτά σου? εντάξει?». Ήταν δυστυχώς ο μόνος, έτσι μου είχε πει με παράπονο.

  Αλλά εσείς μην τα πιστεύετε αυτά. Κακές γλώσσες ρε φίλε! Συκοφάντες της αντίδρασης παντού.

 103. Γιάννης Κουβάτσος said

  ΑΝΩΝΥΜΟΙ ΜΙΣΘΟΕΞΑΡΤΗΜΕΝΟΙ

  Τα 12 Βήματα
  1. Παραδεχτήκαμε ότι γίναμε ανίσχυροι από τη χρήση του μισθού κι ότι έτσι χάσαμε τον έλεγχο της ζωής μας.

  2. Πιστέψαμε ότι μια δύναμη ανώτερη από εμάς θα μας βοηθούσε να επανακτήσουμε την ψυχική και πνευματική μας υγεία.

  3. Αποφασίσαμε να παραδοθούμε ολοκληρωτικά στη Φροντίδα της Ανώτερης Δύναμης, που για μας είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  4. Προχωρήσαμε σε μια βαθιά κι ακριβή καταγραφή του εαυτού μας.

  5. Αφού αναγνωρίσαμε τα σφάλματα μας, τα δεχτήκαμε και τα ομολογήσαμε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και σ΄ έναν άλλο άνθρωπο, τη Μαρέβα.

  6. Είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε τη βοήθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη για να διορθώσουμε τα ελαττώματα του χαρακτήρα μας.

  7. Ρίχνοντας τον εγωισμό μας, ταπεινά, ζητήσαμε βοήθεια.

  8. Φτιάξαμε έναν κατάλογο με όλους τους ανθρώπους που είχαμε βλάψει και προθυμοποιηθήκαμε να επανορθώσουμε ό, τι κακό τους είχαμε κάνει.

  9. Επανορθώσαμε το κακό σ’ αυτούς τους ανθρώπους όπου ήταν δυνατόν, κι αφού δεν έβλαπτε αυτούς ή άλλους.

  10. Συνεχίζοντας την προσωπική απογραφή παραδεχτήκαμε τα λάθη μας.

  11. Επιδιώξαμε συνειδητά να βελτιώσουμε την επαφή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για να μάθουμε τη θέλησή Του σχετικά με μας και ν’ αποκτήσουμε τη δύναμη να την πραγματοποιήσουμε.

  12. Αποτέλεσμα των βημάτων αυτών ήταν ν’ αποκτήσουμε ένα πνευματικό ξύπνημα, να προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε το μήνυμα αυτό σε όλους που πάσχουν από μισθοσυντηρητισμό και στηριζόμενοι στις αρχές μας να δημιουργήσουμε ένα νέο τρόπο ζωής.

 104. dryhammer said

  104 (και 51). Χρειάστηκε 12 βήματα ο γάδαρος του Ναστραδίν-χότζα;
  [Μου είπαν πως είμαι αγράμματος, και πως τον λένε Nasreddin Hoca κι εγώ επέδειξα την κατακόρυφο με την κόψη της παλάμης]

 105. Μαρία said

  και πήγε για γκολφ https://www.theguardian.com/us-news/2020/nov/07/donald-trump-golf-course-joe-biden-election

 106. Αγγελος said

  (78) Ούτε καν. 540 είναι συνολικά οι εκλέκτορες. Θα μπορούσε θεωρητικά να είναι 270-270, ή 271-269. Στην πρώτη περίπτωση, αν θυμάμαι καλά, ο Πρόεδρος εκλέγεται από το Κογκρέσο.

 107. Αγγελος said

  (91α) Καναπιτσαίικα. Καναπίτσα και Καναπιτσερή είναι τοπωνύμια των αθηναϊκών περιχώρων. Το καναπουτσάρ είναι άλλο πράμα.

 108. Αγγελος said

  Από προχτές που απέκτησα λογαριασμό WordPress για να μη χρειάζεται να γράφω κάθε φορά όνομα και διεύθυνση, τα σχόλιά μου μπαινουν τη μαεμάκα! Τι τρέχει;

 109. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα, επανήλθα!

  107-8-9: Με γειά την αβατάρα! Τα σημερινά σχόλιά σου Άγγελε τα έπιασε η μαρμάγκα επειδή είναι τα πρώτα σου με τον λογαριασμό. Από δω και μπρος ελπίζω ότι θα σχολιάζεις απρόσκοπτα. Γιά δοκίμασε.

 110. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  106 Ναι,ναι
  https://tvxs.gr/news/kosmos/neos-proedros-ton-ipa-o-tzo-mpainten

 111. Μαρία said

  109
  Με την κεφαλήν σου επί σινδόνι! Άγγελε, άλλαξε επειγόντως αβατάρα.

 112. sarant said

  17 Και λέει «το της παροιμίας», που σημαίνει πως ήταν ήδη παροιμιώδες.

  22 Εμ, άμα πεις «έχασε» είναι μπανάλ

  30 Πολύ σωστά

  40 🙂

  44 Κι εγώ το πρόσεξα

  46 Μωρέ μπράβο, εστιατόριο του Μπάιντεν στο Πλωμάρι! 🙂

  52 Βρε τι μαθαίνει κανείς, μπράβο. Εγω πρόλαβα με τους βατράχους

  60 Α, νάτος. Επειδή η μητέρα μου ασχολιόταν με το θέμα, βάτραχους είχαν και στη δεκ, του 60, το θυμάμαι.

  65 🙂

  70 Νομίζω ότι είναι γενικότερη έκφραση και χρησιμοποιήθηκε ειδικά για την περίπτωση που λες.

  77 Κιόλας πέντε χρόνια;

  106 Να δούμε τώρα πώς θα τον βγάλουν από τον Λευκό Οίκο

 113. … rabbit test; … Rapid, αδέρφια. …

  Προσοχή στα rabid rabbits.
  (Ίσως εμπεριέχει υφέρπουσα
  lyssophobia
  αν και υπάρχουν πολλά τέτοια, λέει —
  — τι βρίσκει κανείς στο ΔΔ…)

 114. Μαρία said

  Σήμερα ανακοινώνουμε 2556 νέα κρούσματα
  207 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
  Τέλος, έχουμε 34 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους (123 σε μια βδομάδα).
  https://eody.gov.gr/20201107_briefing_covid19/

 115. Γιάννης Ιατρού said

  106β, 111 κ.ε. (Εκλογή Biden)

  Τι να λέμε τώρα… αναμένεται κι επίσημα, αλλά ο άλλος, όσο θα είναι η διαφορά μικρή, «τον χαβά του…».
  Γνωστό άλλωστε 😂😂

 116. ΚΩΣΤΑΣ said

  Άντε, να σας δώσω την ευκαιρία να χαρείτε σήμερα συντρόφοι. Παραδέχομαι και ομολογώ ότι η έκφραση «γνωρίζω ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είναι εξαρτημένοι από τον μισθό τους» είναι άστοχη, λεκτική γκάφα, κοινώς πως μλκ.

  Βέβαια, για τους καλόπιστους είναι ευκολονόητο ότι η ζωή των μισθωτών είναι εξαρτημένη από την καταβολή του μισθού τους, αλλά, Κυριάκο, αφού ξέρεις ότι σε περιμένουν στη γωνία, πρόσεχε πως τα λες.

 117. Nestanaios said

 118. sarant said

  115 Το 34 πρέπει να είναι ρεκόρ…..

 119. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  47 Χάνι, χαντζής (που συνήθως όμως λέγεται χανιτζής)
  και χανιαλής, παρεμπιφτού 🙂

  119 >>115 Το 34 πρέπει να είναι ρεκόρ…..
  μαύρο ρεκόρ 😦
  Και οι 207 διασωληνωμένοι. Είχανε πει ότι δεν πρέπει να ξεπεραστεί το όριο 200. 😦
  Στην Κρήτη απο κει που ήταν 8-9 ημερησίως, έφταξε 42 νέα κρούσματα. Θεσσαλία και πολλοί νομοί της Β. Ελλάδας, μεγάλα νούμερα.

 120. Μαρία said

  Ούτε ισλαμιστής ούτε ακροδεξιός ο τύπος που πυροβόλησε τον κρητικό παπά. Απλώς κερατάς.
  https://www.leparisien.fr/faits-divers/agression-d-un-pretre-orthodoxe-a-lyon-le-tireur-presume-interpelle-07-11-2020-8407138.php#xtor=AD-1481423553
  Γαμήκουλας ο παπάς και σε κομψή διατύπωση: « Le prêtre est très porté sur la chose sexuelle, il est très entreprenant avec les femmes », confie une source proche de l’enquête.

  119
  Σκέψου οτι ολόκληρο τον Αύγουστο είχαμε 60 νεκρούς.

 121. Μαρία said

  120
  Μαζί γράφαμε για την Κρήτη. 🙂

 122. … Η πόλη Ραστ Μπελτ μόνο στη Νομανλάνδη υπάρχει!
  Ο Μπάιντεν γεννήθηκε στο Σκράντον, που ανήκει στη Rust Belt, … με την παρακμασμένη πια βαριά βιομηχανία,
  ιδίως αυτοκινητοβιομηχανία. …

  Και χαλυβουργία, που η πτώση της στον διεθνή ανταγωνισμό αποδεκάτισε γρήγορα ολόκληρες κοινότητες στα 70ζ.
  Τα πάθη τους είναι πολυτραγουδισμένα από τον Μπρους Σπρίνξτιν, που είχε και την μουσική στο υπόβαθρο για σχετικό προεκλογικό βιντεάκι του Μπάιντεν με το Σκράντον.
  Εμβληματική έκφραση της απόγνωσης για τον χαμένο παράδεισο είναι σε στίχο το Μπρ. Σπρ. από το Youngstown (τυπικό παράδειγμα Steel-Town, U.S.A.) όπου

  My sweet Jenny I’m sinkin’ down
  Here darlin’ in Youngstown

  δεν είναι έκκληση στην αγαπημένη του Τζένη για παρηγοριά, όπως είχα φανταστεί προσπερνώντας το στα γρήγορα — Τζένη, από Mary Jeanette Thomas, κόρη του προέδρου της εταιρείας, ήταν το όνομα που είχε δοθεί το 1918 στην μεγάλη υψικάμινο, καύχημα της εταιρείας, και αμέσως αναγνωρίσιμη. Η διάλυσή της σε παλιοσίδερα, κάποτε αδιανόητη, έγινε τελικά το 1997.

 123. Avonidas said

  #113. Να δούμε τώρα πώς θα τον βγάλουν από τον Λευκό Οίκο

  https://www.slang.gr/lemma/20338-skatoftyaro

 124. Γιάννης Κουβάτσος said

  117: Οι λαλακίες είναι συγχωρητέες, Κώστα. Αλλά εδώ δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο. Σε συνδυασμό με τον ψυκτικό από το Περιστέρι και τη φοβερή δήλωση «Η ιδέα να μορφώνεσαι, να βρίσκεις εργασία και να παίρνεις σύνταξη είναι ίσως ήδη παρωχημένη», η τελευταία παρόλα δείχνει απλώς τον τρόπο σκέψης και την νοοτροπία του πρωθυπουργού. Έτσι είναι, όταν είσαι πορφυρογέννητος και μεγαλώνεις στα πούπουλα, χωρίς να έχεις ζοριστεί ποτέ στη ζωή σου, λογικό είναι να προβαίνεις με τέτοια συχνότητα και φυσικότητα σε ελιτίστικες δηλώσεις.

 125. aerosol said

  #117
  Το εξαρτημένοι χτυπάει -κι έχει πλάκα- οπότε με βάση αυτό δημιουργήθηκε ένα χιουμοριστικό κύμα. Καταλαβαίνω όμως τις προθέσεις του ΠΘ.
  Αυτό που διαολίζει εμένα είναι το πιο στρωτό «γνωρίζω πως υπάρχουν άνθρωποι». Μιλάμε για τη πλειοψηφία των Ελλήνων. Δεν θα έλεγε κανείς «γνωρίζω πως υπάρχουν γυναίκες» ή «γνωρίζω πως υπάρχουν άντρες». Το παράδοξο θα ήταν να μην το γνώριζε. Είναι σα να μιλά για κάποιο μικρό ποσοστό, με ιδιαιτερότητα που δεν αφορούν τους πολλούς. Το οποίο είναι απλά τρόπος του λέγειν, μεν, αλλά κάτι δείχνει για την αντικοινωνική νοοτροπία των ανθρώπων μιας οικονομικής ελίτ -νοοτροπία που καταγράφεται όχι μόνο από εμάς, τους «ταπεινότερους», βιωματικά, αλλά ακόμα και σε μελέτες.

 126. Πέπε said

  @126
  Βασικά είναι ακριβώς έτσι.

  Αλλά ας σκεφτούμε και την άποψη «Κυριάκο, αφού ξέρεις ότι σε περιμένουν στη γωνία, πρόσεχε πως τα λες» (#117): μήπως απλώς το ‘φτυσε, σε μια ατυχή προσπάθεια να πει κάτι πιο φυσιολογικό; Για παράδειγμα «καταλαβαίνω / σέβομαι / παίρνω υπόψη μου ότι κάθε μισθωτός εξαρτάται από τον μισθό του, [αλλά…]». Ή και πιο απλά: «Φυσικά όλοι χρειαζόμαστε χρήματα, [αλλά…]».

  Κάτι τέτοιο θα ήταν απλώς μια ακόμη εκδοχή, στη μακρά σειρά εκδοχών του «ο λαός πρέπει να σφίξει το ζωνάρι / να κάνει θυσίες».

  _____
  *Φτύνω = λέω άλλο από αυτό που ήθελα.

 127. gpoint said

  # 102

  Μόνιμος θαμώνας Φ.Ν. ή Αγίας Ζώνης, με συνοδεία πάντοτε ένα λυκόσκυλο.

 128. Γιάννης Ιατρού said

  124: έτσι ρε 🙂

 129. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  65 >>θα μπορούσε κάποιος κακοπροαίρετος να υποθέσει ότι ο Κούλης διαβάζει Σαραντάκο
  Άμα διαβάζει, να του πέψω μνμ:

 130. Γιάννης Ιατρού said

  Υποψήφια για το βραβείο World Press Photo της χρονιάς 2020

 131. ΚΩΣΤΑΣ said

  125 Γιάννη, όντως και αυτό που λες για πορφυρογέννητους είναι σωστό και δεν ισχύει μόνο γι΄ αυτούς αλλά και για τους μεγαλο-μεσο-μικροαστούς που δεν έφαγαν τη φτώχεια και την ταλαιπωρία με το κουτάλι. Όποιος κάνει δεύτερη ανάγνωση των λεγομένων τους, εύκολα αντιλαμβάνεται ότι υποσυνείδητα και άθελά τους φανερώνουν αυτές τις αντιλήψεις τους.

  126 Ναι, Αεροζολ, και το «γνωρίζω πως υπάρχουν άνθρωποι» είναι επίσης μεμπτό και κατακριτέο. Η απάντησή μου και σε αυτό περιλαμβάνεται σε όσα είπα στο 125. Θα μπορούσα να προσθέσω επιπλέον έναν προσωπικό προβληματισμό. Τελευταίες μέρες απανωτά λαθάκια ο Κυριάκος, κανένα λαθάκι ο Αλέξης, ρε μπας στραβά αρμενίζουμε; 😉

 132. ΣΠ said

  107
  Άγγελε, οι εκλέκτορες είναι 538. Τι γίνεται στην περίπτωση 269-269, εδώ:
  https://www.270towin.com/content/electoral-college-ties/

 133. Γιάννης Ιατρού said

  132β: Άστα αυτά, θα κριθεί όλος ο πρότερος βίος 🙂 🙂 🙂 🙂

 134. Πάνος με πεζά said

  Καλό Σαββατοκύρια κο σε όλους ! Ωραια τα μεζεδάκια, κι όσον αφορά την «duel serré» , χωρίς να αλλάξουμε ουσιαστικό, θα λέγαμε «σκληρή μονομαχία». Αν και, με την έννοια της διάρκειας, συνήθως λέμε «σκληρή μάχη», η μονομαχία θεωρείται συντομότερη, από την εποχή των βημάτων με τα πιστόλια…

 135. ΓΤ said

  128@

  ψηλός με καπελάκι;

 136. ΚΩΣΤΑΣ said

  127 Πέπε, καλά τα λες κι εσύ, αλλά στη ζωή συμβαίνουν πολλά παράξενα. Το χθεσινό που συνέβη σε μένα. Πήγα σε αυτά τα «ταχυκαφεία» 😉 να πάρω καφέ στο χέρι. Συνάντησα εκεί το γκαρσόν που δουλεύει στη καφετέρια που πήγαινα πριν.
  -Τί κάνεις, Σταυρούλη; του λέω.
  – Μια χαρά είμαι κ. Κώστα, μου λέει.
  – Δεν στεναχωριέσαι που σας έκλεισαν και δεν έχεις δουλειά;
  – Σιγά, δούλευα και έπαιρνα 500 το μήνα, τώρα θα κάθομαι και θα παίρνω 800. Και πού ΄σαι, εγώ από εδώ και πέρα θα ψηφίζω μόνο Κυριάκο, όχι ΝΔ, Κυριάκο, όπου είναι.

  Τι να πω άλλο! δείτε τα κι εσείς και από άλλη σκοπιά τα πράγματα.

 137. ΓΤ said

  Στην αθλητική κίνηση της ημέρας:

  ΠΑΣ-Παναιτωλικός 0-0
  ΠΑΟ-Ατρόμητος 0-1

  Μεσολόγγι-Ιωνικός 79-66
  Περιστέρι-ΑΕΚ 62-66

 138. ΓΤ said

  137@

  Ένας άνθρωπος που περνά σε δευτερόλεπτα από το «κ. Κώστα» στη γερτώμικη μαγκιά του «πού ‘σαι» προφανώς σκέφτεται μέχρι και Κυριάκο εκτός ΝΔ.

 139. Γιάννης Κουβάτσος said

  137: Επί Κυριάκου υπάρχουν μισθουλάρες των 500 ευρώ; Μπράβο! Θα το γυρίσω τώρα στα γεράματα και θα τον ψηφίζω κι εγώ.
  (Περίσσεψε τίποτα από τα 37 δισ. που κληροδότησε η «χειρότερη κυβέρνηση από συστάσεως ελληνικού»;)

 140. Avonidas said

  Να λοιπόν που πήγαν τελικά κουβά όσοι πόνταραν στον βαψομαλλιά.

  Κρίμα τους αγγέλους απ’ την Αφρική και τα ίκι ίκι ραμ, που χτυπιόταν η άλλη.

  Εμ, έτσι είναι οι συμφωνίες με τον διάβολο. Ο μπάρμπα Τζο, απ’ την άλλη, το πήγε με τη μασελίτσα και δεν έχασε:

 141. Μαρία said

  137
  Μ’ αυτό το πλευρό να κοιμάται https://www.news247.gr/oikonomia/giati-den-parei-kaneis-olokliro-epidoma-eidikoy-skopoy-ton-800-eyro.9041940.html

 142. Γιάννης Κουβάτσος said

  140: ελληνικού κράτους, προφανώς.
  Αλήθεια, γιατί δεν θα ψηφίσει ΝΔ η κοπέλα αλλά μόνο Κούλη; Τι τη χαλάει στο κόμμα; Θα μου πεις, βέβαια, ποιο κόμμα; Τα κανάλια προβάλλουν αποκλειστικά τον σούπερμαν Συμπολίτη και τη γαλαντομία του με τα λεφτά των άλλων. Την επόμενη χρεοκοπία να δούμε σε ποιον ΣΥΡΙΖΑ θα τη φορτώσουν.😊

 143. Μαρία said

  143
  Ποια κοπέλα, ρε συ;
  Σταυρούλη τον προσφώνησε ο Κώστας, όχι Σταυρούλα 🙂

 144. ΚΩΣΤΑΣ said

  139 ΓΤ, το «κ. Κώστα» τού ΄μεινε ως προσαγόρευση αφότου πρωτογνωριστήκαμε στο καφέ. Από εκεί και πέρα κατά τα άλλα αποκτήσαμε οικειότητα. Γνωρίζει το γιο μου, είναι αμφότεροι Ηρακλάκηδες (γριές) και κομματικά ανήκε στο ΚΚΕ. Ήθελε να πει ότι τους βαρέθηκε όλους, προσωπικά θα ψηφίζει προσωπικά αυτόν που του δίνει λεφτά.

  *Αφού είσαι μπαρόβιος και ταβερνόβιος, φίλε μου, θα γνωρίζεις το μυστικό. Αν θέλεις να περνάς καλά στα μέρη αυτά, πρέπει να είσαι γενναιόδωρος στα γκαρσόνια. Και βοηθάς μια ομάδα σκληρά εργαζόμενων νέων και ανταποδίδουν με τον τρόπο τους. 😉

 145. ΓΤ said

  @145

  Έπρεπε να σου είναι προφανές ότι μου είναι προφανές το τι ήθελε να πει. Εδώ δεν έχουμε συμπάγεια και βάθος λόγου τύπου Ηρακλή Λογοθέτη. Την άλλη φορά όμως θα γνωρίζεις ότι αυτά τα ρίχνω έτσι, για να σε τσιγκλίσω 🙂
  (Βέβαια, από την επόμενη φορά, θα χώνω και κάνα emoji.)

 146. ΚΩΣΤΑΣ said

  140 Γιάννη, καλά σου λέει η Μαρία, συγκεντρώσου και μην παίρνεις φόρα. Δεν θα μονοπωλήσω τα σχόλια εγώ! 😉

 147. sarant said

  123 Πολύ ωραίο Μιχάλη!

  135 Ναι, σκληρή, καλά λες.

 148. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Έρωτας ο τρομοκράτης της Λυών .
  https://www.cretalive.gr/kosmos/erotiki-antizilia-piso-apo-tin-epithesi-ston-kritiko-ierea-tis-lyon

 149. aerosol said

  #132
  Δεν ξέρω Κώστα. Δεν παρακολουθώ δηλώσεις Τσίπρα και δεν με ενδιαφέρουν -βασικά… με το ζόρι πετυχαίνω του Κυριάκου, μέσω φίλων ή από εδώ. Αν ξαναβρεθεί ΠΘ, φαντάζομαι πως θα τον προσέχω περισσότερο αλλά προς το παρόν δεν ηγείται αυτός. Αν εννοείς στο ιστολόγιο γενικά, βλέπω πως ο Νικοκύρης κάνει προσπάθεια να έχει το νου του κι εκεί. Όλοι όμως έχουμε το νου μας στον πρωθυπουργό της χώρας, συμπαθούντες και μη.
  Για κάποιο λόγο οι δεξιότεροι σχολιαστές θεωρούν πως όσοι δεν αγαπούμε την κυβερνητική παράταξη πρέπει με το ζόρι να εκτιμούμε τον Αλέξη και να κρατάμε σκορ;
  Έχω (και ίσως θα έπρεπε να πω «έχουμε», μια που κάμποσοι μπαίνουμε στο ίδιο καζάνι συχνά) κληθεί να… απολογηθούμε για τους μπάχαλους, τη 17Ν, τη γλώσσα του Αλέξη, τους κομμουνιστές του τώρα, τους κομμουνιστές του εμφύλιου, τους Βούλγαρους επί Μακεδονικού και δεν ξέρω τι άλλο. Λέω ν’ αρχίσω σεάνς, να μου δίνει γραμμή ο Στάλιν! 🙂

 150. Μαρία said

  149
  Δες 122, όταν γράφαμε μαζί 🙂

 151. ΓΤ said

  Λείπει ο Τεό.
  Τώρα με την καραντίνα μάλλον είναι στο https://www.youtube.com/watch?v=Kzsh_a8RTtI

 152. Μαρία said

  Χτεσινά
  Έφυγε από τη ζωή μετά από πολυήμερη μάχη με τον κορωνοϊό ο Νίκος Ντόμπρος, που διετέλεσε Πρόεδρος του τμήματος Ιατρικής επί δύο θητείες.
  Πηγή: https://www.voria.gr/article/pethane-apo-koronoio-o-proin-proedros-tis-iatrikis-tou-apth-nikos-ntompros

 153. ΚΩΣΤΑΣ said

  150 Ναι, Αεροζολ, στο ιστολόγιο υπάρχει μια αμοιβαία αβροφροσύνη! Άλλοι καλούνται να απολογηθούν για κομμουνιστές, εμφύλιους, Βουλγάρους… και άλλοι για δοσίλογους, ταγματαλήτες, μαυραγορίτες… Δέχομαι ότι εσύ δεν ανήκεις στην κατηγορία των εγκαλούντων. Μέα κούλπα λοιπόν που έβαλα τον προσωπικό μου προβληματισμό σε σχόλιο που απευθυνόταν σε σένα. Ελπίζω να είσαι επιεικής και να με συγχωρέσεις, μερικές φορές τα λέμε στη νύφη για να τα ακούσει η πεθερά.

  *Για απόψε τέλος, έχω δουλειά, δεν θα απαντήσω σε άλλο σχόλιο κανενός.

 154. voulagx said

  Μετά την Κίνα, την Β. Κορέα, το Βιετνάμ και την Κούβα έγινε κομμουνιστική και η Αμέρικα. Αντε με το καλό κι η Ε.Ε. και η Ρωσία.

 155. ΓΤ said

  150@

  Ενδεχομένως η προσπάθεια του Νικοκύρη δεν καταβάλλεται δίκην κινητού αντίβαρου για να ισορροπήσει η παλάντζα και, ελαφρώς και πάντα πρόσκαιρα, να αποχρωματίσει το μπλογκ, αφού «εμείς εδώ λεξιλογούμε», αλλά, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι τον διαβάζει η τηβεννοβριθεστάτη Κουμουνδούρου, σαφώς θέλει να δει τα ελληνικά του Τσίπρα να βελτιώνονται. Για παράδειγμα, όταν ο τελευταίος διαβεί το ταπεινό κατώφλι του Κολλεγίου Αθηνών για να ρωτήσει για την πρόοδο του Ερνέστο (ευτυχώς το παιδί θα μάθει καλύτερα αγγλικά από τον μπαμπά του), ο λόγος του θα πρέπει να είναι άψογος, ιδίως όταν θα πρέπει, ως σωστός πατέρας, να τους ενθαρρύνει να τολμούν να κάνουν επισημάνσεις και παρατηρήσεις στο παιδί του για να βελτιώνεται, σε αντίθεση με τον αλήτη Σαμαρά, που οδήγησε στην ανεργία και τον θάνατο τη Φώφη Μπουλούτα.

 156. Μαρία said

  «Σωτήρη, λαθέψαμε»
  https://www.kathimerini.gr/opinion/561146893/sotiri-lathepsame/

 157. phrasaortes said

  Σωστό μου φάνηκε το σχόλιο του πρωθυπουργού για τον υπόκοσμο, αν λάβει κανείς υπ’όψιν το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Βήματος.

 158. voulagx said

  Η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες, με προεξάρχοντες Ένωση και ΝΑΤΟ,

  Εκτος του οτι τα μεταξωτα βρακια θελουν κι επιδεξιους κωλους, απο ποτε το ΝΑΤΟ εγινε ευρωπαϊκη χωρα;

 159. mitsos said

  Πολύ νόστιμα πάλι τα μεζεδάκια

  «Πατείς με πατώ σε» ήξερα εγώ.

  και επί του πληκτρολογίου
  Είναι ετάφραστικό Μαργαριτάρι από το tvxs;
  ή μόνο σε μένα ακούγεται κάπως;
  «Αισθάνομαι τιμή και ταπείνωση για την εμπιστοσύνη που έδειξε ο αμερικανικός λαός σε εμένα και στην εκλεγμένη αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις…

 160. Αλήθεια, το 73 μου έγινε κατανοητό τι θέλει να πει από τους νοτιοϊδωματικούς (Κι δλα καν; Ξει τσλιες στου Σκράντου. = Τι δουλειά κάνει; Ξύνει κοιλιές στο Σκράντον, έκφραση που λεγόταν για κάποιον αργόσχολο).

  Σε άλλες ειδήσεις τώρα: Κάθε μέρα ακούμε πως στην Αττική γίνεται χαμός από νέα κρούσματα (αλλά και διασωληνωμένους). Ας πούμε σήμερα είχε 637 στα 2556 κρούσματα σ’ ολόκληρη την Ελλάδα. Ποσοστό 25%. Το ίδιο πάνω κάτω ποσοστό κάθε μέρα (και τότε που υπήρχαν 2 και τότε που ήταν 4 ζώνες). Αλλά στην Αττική κατοικεί το 35% των νόμιμων κατοίκων της χώρας. Πώς συμβιβάζονται τα δυο; Για τους διασωληνωμένους, η Αττική έχει μεγάλο ποσοστό γιατί έχει κόσμο και από τις γύρω περιοχές (π.χ. φέρνουν βαριές περιπτώσεις απ’ όλο το Αιγαίο κι όχι μόνο). Καμιά άλλη ιδέα;

 161. ΓΤ said

  Και μη χειρότερα…

  Εκπροσωπώντας το Republicans Overseas/Hellenic Chapter

  To CV του λόγιου της βαρείας https://www.neadexia.gr/nuiotakappaomicronlambdaomicronupsilon-piepsilontaurhoomicronsigma.html

  O ίδιος, στο γυμνάσιό του, το 2013… https://www.youtube.com/watch?v=KDpZalgDsY0

 162. Μαρία said

  162
  Αριστουργηματικό ανακάτεμα αργκοτικών με καθαρεύουσα απο Αρβανίτη de Coropi.
  #κλαίω

 163. ΓΤ said

  163@

  Για να σου φτιάξω την καραντίνα 🙂

 164. Avonidas said

  #162. !!

  Δε μπορεί, τρολιά θα ‘ναι…

 165. Avonidas said

  #165. Ή, αν δεν είναι, τότε MAGιά – klanιά…

 166. Avonidas said

  Ο μπάρμπας απ’ το ILL Οινόη τι να γίνεται, άραγε; Βαράει ενέσεις με bleach? 😆

 167. Pedis said

  Σε ενοχλεί σαν κακό μπιμπίκι … ο Σύλλας 😜 , αλλά κι εσύ, όπως έχω διαπιστώσει, επιμένεις να το σπας. 😁

 168. ΓΤ said

  167@

  Τον πάει καβάλα η Καμάλα

 169. Pedis said

  Λεεέρν, ποντικαράδες!

 170. Pedis said

  Να ακούτε να μαθαίνετε!

 171. Avonidas said

  #170. Άγνοια κινδύνου, έτσι; Θα τρέχει μετά να τα μαζέψει όταν την εγκαλέσουν στην τάξη.

 172. 162, 163

  Σόρι κιόλας για το λομπρόζειον του πράγματος αλλά εγώ με τέτοια φάτσα και τέτοιο σιβί θ’ αυτοκτονούσα.

 173. Γιάννης Μαλλιαρός

  Κι δλα καν; Ξει τσλιες στου Σκράντου.

  ή

  Τί δλλά κάνν; Ξει κκλιες στου Σκράντου.

  Ξού
  ξύς / ξείς
  ξύ / ξεί
  ξούμι
  ξύτι
  ξουν ή ξύν΄νι (2 συλλαβές).

 174. Αγγελος said

  ΣΠ (133), πράγματι, λάθος έκανα. Ευτυχώς, δεν έχει πια (ελπίζω) σημασία…

 175. Μαρία said

  160
  Tαπεινότητα
  Του ΑΠΕ είναι γιατί αναπαράγεται σε πολλά σάιτ.
  Το τουί του Μπ. μετά την εκλογή του είναι αυτό χωρίς humility.

  Με humility τον Αύγουστο

 176. Pedis said

  # 172 – ναι, και στο «σπίτι του κρεμασμένου …», έπειτα, βοηθείστε ρε σεις οι παλιότεροι, κάποιος πρόεδρος δεν είχε κερδίσει κάποτε κάτι εκλογές χάρη σε μια πολιτεία όπου ήταν κυβερνήτης ο αδερφός του με το Ανώτατο Δικαστήριο μιλημένο;

  Αν έχεις σπουδάσει γόβερνιν με άριστα δέκα και τόνο έχει άλλο βάρος ο λόγος σου. 🤓

 177. Μαρία said

  177
  Αυτό σου λέει κάτι ; https://www.lafeltrinelli.it/libri/giulio-tarro/covid-virus-paura/9788892369139

 178. https://www.imerodromos.gr/to-porisma-tis-epitropis-alivizatoy-gia-tin-astynomiki-via-poy-apokalyptei-tin-el-as/

 179. 176 Εξαίσιο το τσιρλώδες άσμα στο πρώτο τουί.

 180. Μαρία said

  179
  Χμ. Δες στο πόρισμα το σημείο 3. που αναφέρεται σε περιστατικά του 2017-18, τα οποία εξέτασε ο συν. του πολίτη, και μετά το 4. για τους φακέλους της επιτρ. Αλιβιζάτου.
  Ο Χρυσ. ισχυρίζεται οτι είναι οι ίδιοι. Δηλαδή η επιτροπή δεν ασχολήθηκε με περιστατικά του 2019-20 αλλά εμβάθυνε στα παλιά. Κάποιος μας δουλεύει χοντρά.
  https://www.efsyn.gr/node/267481

 181. mitsos said

  Και ξαφνικά εμφανίστηκε ο Σημιτάκος
  να κάνει κριτική στην αντιπολίτευση !
  Κι εγώ νόμιζα πως ο Σημιτάκος είχε πάει για να μαζέψει ελιές.
  Αλλά μπορεί ο Κούλης να φώναξε για νοήθεια τον Κώστα (κάποιον Κώστα ) και τσουπ εμφανίστηκε …

 182. spyridos said

  177

  https://theredelephants.com/there-is-undeniable-mathematical-evidence-the-election-is-being-stolen/

  Οχι ότι με ενδιαφέρει ιδιαίτερα από πολιτική άποψη. Αλλά μαθηματικά και μόνο.
  Το βαθύ κράτος έβαλε να ψηφίσουν και τα δέντρα και οι πεθαμένοι.

 183. William T. Riker said

  170 Όντως τι μαθαίνει κανείς! Άρα μπορούμε να πούμε ότι ο Καλ(π)ογιάννης την είχε κάνει α λα Κένεντυ τη δουλειά…

 184. Μαρία said

 185. Pedis said

  Πονηρός, δεν είπε «ένα έθνος υπό την Αγία Τριάδα».

  Μήπως δεν θα έπρεπε να παίζει στα πολιτικο-θεολογικά βίτσια «τάκα-τάκα-βάρα-τη-μαλάκα» των ΗΠΑνών κι αδίκως οι δικοί μας φάνε φάπα;

 186. Pedis said

  # 178 – περιπτωσάρα, και μάλλον όχι μόνον επειδή είναι rimbambito.

 187. Μαρία said

  187
  Σε είδα με καθυστέρηση. Έτσι κι αλλιώς δεν θα αγόραζα το ελληνικό, γιατί σύμφωνα με τον βιβλιοκριτικό στην εφσυν η μετάφραση είναι χάλια.

 188. Μαρία said

 189. Pedis said

  # 188 – και καλή να ήταν η μετάφραση (πότε πρόλαβαν και εξέδωσαν το βιβλίο;!) νομίζω ότι θα πέταγες τα λεφτά σου.

  https://it.wikipedia.org/wiki/Giulio_Tarro#Controversie

 190. Avonidas said

  #183. Χαχαχα, καλή προσπάθεια!

  Αν ο Τραμπ ήθελε την πορεία των εκλογών και τα ποσοστά των ψηφοδελτίων ωραία και στατιστικά κομψά και στρωτά, ας μην είχε γανώσει το κεφάλι στους δικούς του να πάνε να ψηφίσουν αυτοπροσώπως, κι ας μην είχε γλωσσοφάει την επιστολική ψήφο. Φυσικά η επιστολική ψήφος ήταν συντριπτικά υπέρ του Μπάιντεν, και φυσικά θα καταγραφόταν τελευταία. Ο Τραμπ μόνος του, με τα χεράκια του, δημιούργησε τη «στατιστική ανωμαλία» που ανακάλυψαν οι φωστήρες του.

 191. Μαρία said

  190
  Ωχ! Και κομπογιαννίτης.
  Απο την εφσυν «Παρά τις μεταφραστικές ατέλειες και τα σοβαρά ατοπήματα λόγω της επίσπευσης της ελληνικής έκδοσης …»

 192. Pedis said

  Μαρία, μόλις είδα και την «βιβλιοκριτική» του Μανουσέλη, κι απορώ. Τι κάνει, δηλαδή, αναπαράγει την αυτο-διαφήμιση του συγγραφέα και του Ιταλού εκδότη (που δεν είναι ακριβώς εκδότης αλλά, αν κατάλαβα σωστά, συχνά λειτουργεί ως πασαδόρος προσωπικών εκδόσεων https://ilmiolibro.kataweb.it/);

  Αυτό, σόρρυ, δεν λέγεται βιβλιοκριτική.

  Το βιβλίο το βρίσκεις ονλάιν. Σε αυτό δεν υπάρχει βιβλιογραφία αλλά ένας σωρός από φλυαρίες αλλά και ανακρίβειες και ψεύδη αναφορικά με τα στατιστικά δεδομένα που βγάζουν μάτι. Έπειτα, συμπεράσματα και προβλέψεις (27.5.20 η ημερομηνία που έκλεισε το κείμενο) έχουν ξεπεραστεί από τα δεδομένα.

 193. Pedis said

  Όσον αφορά την ιταλική έκδοση, πρόκειται για εβδομήντα, κι αν, αραιογραμμένες σελίδες με κυκλωπεια γράμματα + καμιά τριανταριά από συνεντευξεις του συγγραφέα.

  Βλέπω ότι η ελληνική έκδοση είνα από τα «γράμματα». Ντίο μιο, θα μπει σε πολλά σπίτια. Μέρντα.

 194. Pedis said

  # 192 – Ξέχασα: όχι για να δικαιολογήσω την ελληνική έκδοση που δεν την έχω δει, αλλά και το ιταλικό κείμενο ψιλοχάλια είναι, να ξέρεις. 🙂

 195. Avonidas said

  #183. 191.

  https://www.eipartnership.net/rapid-response/what-the-election-results-dont-tell-us

  Armchair investigators during the election have already begun to argue that too many of the submitted vote totals begin with larger single digit numbers (7 or 8 for example), which is being spun as evidence of voter fraud. We caution against this conclusion. Having the distribution of leading digits stray from the expected percentages predicted by Benford’s Law can happen by chance, though it is more common when the law’s assumptions are violated, as they often are with vote tallies. Benford’s Law, and other math-based inquiries, can be used to detect voter fraud, but the vast majority of these violations are not conclusive evidence of fraud.

 196. aerosol said

  #183
  Όλοι έξω από τον χορό τα βλέπουμε αλλά:
  Στην Πενσυλβάνια (η Πενσυλβανία αν προτιμάτε), όπως και αλλού, πρώτα μετριούνταν τα αποτελέσματα από μικρά επαρχιακά μέρη, στα οποία κυριαρχεί ο Τραμπ. Ήταν γνωστό πως η Φιλαδέλφεια, η πρωτεύουσα, είναι προπύργιο των Δημοκρατικών και πως η εικόνα πιθανόν να άλλαζε στο τέλος. Επίσης ήταν γνωστό (αν και δεν γνώριζαν το βαθμό που θα συμβεί) πως στην Τζόρτζια θα καταμετρηθεί τελευταία η Ατλάντα, όπου οι μαύροι αναμενόταν πως θα καταψήφιζαν Τραμπ.
  [Όλα αυτά ΑΝ είχε πείσει επαρκώς ο Μπάϊντεν τους ψηφοφόρους βέβαια.]
  Όπως, αντίστροφα, ήταν γνωστό πως στη Βόρεια Καρολίνα η αρχική «νίκη» των Δημοκρατικών θα ανατρέπονταν υπέρ του Τραμπ: αν θυμάμαι σωστά η αιτία είναι πως μετριούνταν γρήγορα οι επιστολικές ψήφοι που ήταν κυρίως Δημοκρατικές, πράγμα που έδινε ψευδή εικόνα υπεροχής τους..
  Αν τέτοια φαινόμενα τα ήξερα εγώ προ εκλογών από ευρωπαϊκά ΜΜΕ, τότε… πώς προσποιούνται πως δεν τα γνωρίζουν οι Ρεπουμπλικάνοι;

  Τώρα δεν ξέρω τις λεπτομέρειες. Εξάλλου και στο παρελθόν είναι πιθανότατο ο Μπους είχε βγει με απάτη στις κάλπες στη Φλόριντα. Αλλά μια Πολιτεία (αν έχεις γερές άκρες) πες πως τη στήνεις. Αν ειναι πια τόσο γάτοι οι Δημοκρατικοί να κάνουν πολύπλοκες απανωτές απάτες σε 3-4 Πολιτείες, στις οποίες δεν είχαν καν την εξουσία, ε… να τους φωνάξουμε και στην Ελλάδα!

 197. Pedis said

  # 196 – Ναι, αλλά, όντως, διαπιστώνεται ότι παραβιάζεται ο Νόμος του Benford;

  Αυτό είναι πολύ σοβαρό. Καμιά σωστή απάτη δεν στήνεται στις μέρες μας χωρίς να λαμβάνεται υπόψην ότι θα περασει το τεστ του νόμου. 🙂

 198. Avonidas said

  #197. Συν το ότι στη Φλόριντα έπαιξε μια εξίσου αναπάντεχη ανατροπή υπέρ του Τραμπ, η οποία, περιέργως πώς, δεν εμπνέει κανέναν ν’ αρχίσει να παίζει με τους αριθμούς και να φτιάχνει φανταχτερά διαγράμματα 🙂

 199. Avonidas said

  Αν ειναι πια τόσο γάτοι οι Δημοκρατικοί να κάνουν πολύπλοκες απανωτές απάτες σε 3-4 Πολιτείες, στις οποίες δεν είχαν καν την εξουσία, ε… να τους φωνάξουμε και στην Ελλάδα!

  Κι αν οι Ρεπουμπλικανοί είναι τόσο στόκοι που να τους πιάνουν στον ύπνο στη βάρδιά τους, τότε ίσως καλώς χάνουν την κυβέρνηση 😛

 200. Avonidas said

  #198. Η επόμενη μεγάλη πρόκληση για τους MAGA: η αποκρυπτογράφηση του χειρογράφου Voynich 🙂

 201. avn013 said

  @aerosol Λείπω χρόνια από τις ΗΠΑ και δεν τις βιώνω από κοντά, για να έχω την (ψευδ)αίσθηση ότι τις καταλαβαίνω «από μέσα κι απ’ έξω». Εχω την αΐσθηση ότι για τους hardcore Dems οι εκλογές ήταν μια πανηγυρική νίκη, επί των ….. ψηφοφόρων τους. Δηλαδή πρόεδρος ένας του «κατεστημένου» (το φρένο του Ομπάμα), και το senate στους ρεπουμπλικάνους (με «αστέρια» Mitchel & Linsay), δηλαδή δισκόφρενο σε τυχόν παρέκκλιση του Βide λόγω πιέσεων από την μοντέρνα/προοδευτική/σοσιαλιστική/(κομμουνιστική!?!) πτέρυγα των Sanders, Warren, Andrew Yang κλπ). Δεν αναμένω, λοιπόν, πολλές ουσιαστικές αλλαγές, εκτός και αν βγω λάθος (μακάρι). Οι τόνοι θα πέσουν, γιατί ο κόσμος θα ελπίσει, αλλά η εξισορρόπιση καπιταλισμού και δημοκρατίας απαιτεί (πλέον) δραστικά και ριζοσπαστικά μέτρα. Ο γηραιότερος πρόεδρος και να θέλει (δεν το πολυπιστεύω) δεν μπορεί.Το μεν πνεύμα πρόθυμον η δε σαρξ ασθενής, γαρ. Αν οι ελπίδες προδοθούν και αυτή την φορά, θεωρώ πολύ πιθανή την άνοδο μιας AOC που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και την διάσπαση του κόμματος των Dems (θα το αξίζουν imho).
  #150 α) ΠΘ??? β) Προφανώς δεν χρειαζεται να απολογειται κάποιος και ειδικά για άλλους. Μου έχει τύχει «αριστεροί»/»δεξιοί» να με θεωρούν «δικό τους» την πρώτη «ώρα» και «χίτη»/»κνίτη» από την δεύτερη και μετά. Συμπέρασμα; Μάλλον σχιζοφρενής, αλλά σχιζοφρενής με δύο «προσωπικότητες» και επομένως με μια καλή δόση αυτοπεποίθησης. («Τα ωραία λόγια τα μεγάλα» λήμμα ‘ψυχιατρική´ ή κάτι παρόμοιο, Π. Μανδραβέλη, 2020)

 202. Γς said

  Πόσο είχε ανάγκη η γενιά μας αυτό [και το Τη Υπερμάχω]

 203. gpoint said

  Τώρα αν γράψω πως η διαφορά Μπους και του άλλου που διεκδικεί την προεδρία-θυμίζοντας τα δυο γεροντάκια στον εξώστη του μάπετσόου- είναι ανάλογη της διαφοράς που έχει η οκά από τα 400 δράμια μόνο ο «ος τα πανθ’ορά αλλ΄ευσχήμως σιωπά», (εξ)αδελφός Λάμπρος ¨ο συνειδητάκυρος, θα συμφωνούσε, γι αυτό παραμένω στο κεφαλαιώδους σημασίας ερώτημα αν η επιστροφή Αντρέ ανακόψει το κύμα λατρείας στον Πάμπλο…
  Εσείς τι λέτε ;; Ναι, Οχι ή ΔΞ/ΔΑ ;;

 204. Γς said

  203:

  Και τη Μασσαλιώτισσα

  https://caktos.blogspot.com/2014/03/blog-post.html

 205. Avonidas said

  #202,204. Ο Μπάιντεν είναι το ρετσινόλαδο της Αμερικάνικης πολιτικής. Είναι άοσμος και άνοστος, ανήκει σε μιαν άλλη εποχή, και κανείς δεν τον δέχεται μ’ ευχαρίστηση, αλλά στην παρούσα συγκυρία ήταν ο μόνος τρόπος για να φύγει το σκατό.

 206. aerosol said

  #202
  Όχι μόνο συμφωνώ αλλά και λίγα λες. Σαν κάθε καλό κατεστημένο, οι Δημοκρατικοί δεν έχουν πάρει χαμπάρι πώς έχουν αλλάξει οι καιροί. Αν ο Τραμπ δεν ήταν τόσο χάλια, ένας σαν τον Μπάιντεν δεν θα είχε πιθανότητα εκλογής -διάλεξαν τον πιο άγευστο και χωρίς προσωπικότητα που μπορούσαν.

  #204
  Δεν περιμένω κάτι καλό από τον Μπάιντεν. Μάλιστα για εμάς τους εκτός Αμερικής ακόμα θεωρώ πως ο Τραμπ δεν ήταν μόνο κακά μαντάτα. Αλλά είναι όντως απίστευτα προβληματικός άνθρωπος και ήταν τρομακτικό να ηγείται σε μια υπερδύναμη.

  #206
  Σε επίπεδο υποψηφίων ο Μπέρνι ήταν ο μόνος που ξεσήκωνε κάποιο κόσμο, κυρίως νέους. Αλλά η Αμερική θεωρεί κάτι τέτοια κομμουνισμό. Μια ζωή θα αναρωτιούνται αν τελικά είναι «ψηφίσιμος» ένας παρόμοιος υποψήφιος και μάλλον μια ζωή θα επιλέγουν απολειφάδια ενός παλιού συστήματος. Οι λίγοι δημοκρατικοί που γνωρίζω θεωρούν τον Μπάιντεν απογοητευτικό, απλά ήταν η μόνη λύση να φύγει ο Τραμπ. Φυσικά, 4-5 ανθρώπους δεν τους θεωρώ και γκάλοπ…

  Βασικά, επειδή δεν είναι και απίθανο ο Μπάιντεν να μη βγάλει σωματικά/πνευματικά αλώβητος τη θητεία του, καλύτερα να αρχίσουμε να μαθαίνουμε ποιά είναι η Καμάλα Χάρις, η αντιπρόεδρος.

 207. aerosol said

  … ή μάλλον Κάμαλα Χάρις!

 208. Καλημέρα και χρόνια πολλά στον Άγγελο και στους υπόλοιπους εορτάζοντες (είναι πολλά τα ονόματα, Άρη 🙂 ).

  174
  Το πρώτο. Στα Πλωμαρίτικα το κ γίνεται τσ και το τ γίνεται κ. Και κάποιος κάπου έγραψε: «ΘΑ γίνου σα ντς Πλουμαρίτις. Θα λέγ του σκύλου στσύλου κι του στήλου σκήλου. Θα λεγ του κηρί τσηρί κι του τυρί κυρί.» Το τελευταίο έχει σταματήσει, αλλά τα άλλα έτσι λέγονται. Και τρίοτ πληθυντικό το ξουν. Με ένα χοντρό ξ (που άμα γράφεις και το δλα σαν δλλα, μάλλον πρέπει και το ξει να γραφτεί ξξει).

 209. gpoint said

  # 206

  Στην δική μου θεώρηση ο εκάστοτε πλανητάρχης είναι τοποτηρητής των συμφερόντων μεγάλων αμερικανικών εταιριών, ελάχιστη σημασία έχει αν είναι λευκός ή μαύρος, βλάκας ή έξυπνος, καλός ή κακός, φτάνει να είναι ψηλός κι εμφανίσιμος.
  Στην Ελλάδα δεν έχουμε κάτι αντίστοιχο, οι τοποτηρητές των εφοπλιστικών οικογενειών αρκούνται στον ρόλο του παρατηρητή μετέχοντες στο υπουργικό συμβούλιο και όσο πιο διεφθαρμένη είναι η κυβέρνηση τόσο πιο απίθανους τύπους πλασσάρουν οι οικογένειες στο πρότυπο «ο βασιλιάς ορίζει υπουργό τον κηπουρό του «. Χαρακηριστικά παραδείγματα ο Γεωργιάδης και ο Αυγενάκης εκτ’ος και μπορεί κάποιος να μου δώσει μια λογική εξήγηση για την πολιτική ανέλιξή τους και την συνεχή παρουσία τους στο κυβερνητικό πάνελ

 210. ΓΤ said

  Η αθλητική κίνηση της ημέρας:

  15:00 ΟΦΗ-ΟΣΦΠ
  17:15 ΑΕΛ-Λαμία
  19:30 Απόλλων-ΠΑΟΚ

  19:30 ΠΑΟ-ΠΑΟΚ

 211. Γιάννης Κουβάτσος said

  Για να το θέσω ποδοσφαιρικά και να πω και τον Παναθηναϊκό πόνο μου: Ο Μπους είναι σαν τον Αλαφούζο. Είναι η απόλυτη καταστροφή, ο ορισμός του πλέον ακατάλληλου ανθρώπου για το αξίωμα που κατέχει. Οποιοσδήποτε στη θέση τους είναι προτιμότερος, κυριολεκτικά οποιοσδήποτε. Στην περίπτωση του Μπους, ναι, ακόμα και ο Μπάιντεν, που δείχνει να έχει και αρχή άνοιας, είναι προτιμότερος. Κι αυτό γιατί ο Μπους δεν είναι μόνο προβληματική προσωπικότητα, είναι και ο εκπρόσωπος του ρατσισμού, του σεξισμού, της θρησκοληψίας, της συνωμοσιολογίας, της αγραμματοσύνης, του ανορθολογισμού και της εναντίωσης στην επιστήμη. Η ψήφος στον «υπναρά Τζο» είναι απόρριψη όλων αυτών των σκοταδιστικών αντιλήψεων.

 212. nikiplos said

  162@ Στην Ομογένεια, οι περισσότεροι διαβόητοι είναι απλοί γιδοβοσκοί που έφυγαν κακήν κακώς από τον δύσμοιρο τούτο τόπο, κι επειδή καβάλησαν το κύμα, έχουν την αίσθηση ότι πρέπει να καβαλήσουν τις μανάδες μας τις αδερφές μας κλπ.

  Εγώ όταν είχα βρεθεί εκεί, ήταν όταν πρωτομπήκαμε στο ευρώ. Το μίσος τους που πλέον με ντάλαρς δεν αγόραζαν την μάνα και τον πατέρα των ξαδερφών τους στα χωριά τους ήταν τεράστιο. «Να σας γαμήσουν οι Ρώσοι και οι Τούρκοι τώρα κουμούνια!» μου είχε πει ένας ξάδερφος μας (καίτοι ως οικογενειακοί ομόσταυλοι ήξερε ακριβώς που ανήκαμε οικογενειακώς πολιτικά αφού ο κοινός παππούς μας είχε τον Κων/νο και τη Φρειδερίκη περίβλεπτη στο σπίτι του).

 213. voulagx said

  #212: Ο Μπους είναι σαν τον Αλαφούζο… κι εσυ εισαι σαν τον Μπάιντεν 🙂

 214. sarant said

  Καλημέρα από εδώ!

  160 Ναι, προφανώς είναι λάθος.

  162 Τι είν’ τούτο πάλι;

  168 Είδες

 215. sarant said

  176 Με πρόλαβε η Μαρία

  192 Αμα λέει έτσι, φαντάζεσαι τι περιβόλι θα είναι

  206 Καλή διατύπωση

 216. ΓΤ said

  214@

  Ναι, αλλά ο Τραμπ είναι μονοσύλλαβος σαν τον Μπους 😉

 217. π2 said

  83: Ότι ήταν προχρονολογημένο το ΦΕΚ ήταν βέβαιο ούτως ή άλλως αφού το πρωί του Σαββάτου υπήρχαν δημόσιες τοποθετήσεις κομμάτων για την έλλειψη της ΚΥΑ. Το ζήτημα είναι αν α) αυτό είναι παράνομο και β) αν ισχύει ό,τι και για άλλες αποφάσεις, ότι δηλαδή τίθενται σε ισχύ από τη δημοσίευσή τους σε ΦΕΚ, ή υπάρχουν π.χ. παραθυράκια λόγω πανδημίας. Αυτά είναι πολύ βαθιά νομικά για τις δικές μου γνώσεις, τη βοήθεια του κοινού παρακαλώ.

 218. Dong-ho Spiros Merimanis said

  η λέξη serré στα γαλλικά είναι παθητική μετοχή του ρήματος serrer= σφίγγω, αλλά σαν επίθετο πήρε και τις έννοιες σκληρός, δυνατός, πυκνός,
  η έκφραση duel serré θα μεταφραστεί στα ελληνικά σκληρή μάχη (ή μονομαχία),
  δεν υπάρχει στα γαλλικά καμιά νύξη για την κατάληξη της μάχης, δηλαδή η έκφραση «αμφίρροπη αναμέτρηση» θα ήταν παρερμηνεία
  θα μεταφραζόταν έτσι η άκφραση «duel à denouement incertain»

 219. spyridos said

 220. spyridos said

  138.339 ψήφοι μονοκούκι

  Ο Λουκασένκο δεν τόλμησε να κάνει τέτοια.

 221. spyridos said

  Στο Μίτσιγκαν έπεσαν για ύπνο με την καταμέτρηση στα αριστερά και ξύπνησαν με αυτή στα δεξιά.
  Μετά ήρθαν άλλα 2-3 τέτοια άλματα.
  Στην Πενσιλβανία τα άλματα ήταν μεγαλύτερα και ήρθαν αργότερα.
  Η μεγαλύτερη νοθεία βέβαια πρέπει να έγινε στη Βόρεια Καρολίνα.

 222. π2 said

  220-221: Και γιατί αναπαράγουμε εδώ μέσα fake news είπαμε;

  https://edition.cnn.com/2020/11/04/tech/false-michigan-election-map/index.html

 223. Pedis said

  # 216 – περιβόλι-ξεπεριβόλι η ελληνική μετάφραση … αν έχεις άκρες στην εφσυν ή τον Μανουσέλη μήνυσέ τους ότι είναι εξαιρερικά επικίνδυνο και οδυνηρό να πασάρουν στο κοινό τους, που δεν είναι επιπέδου φλέγματος, ανοησίες και ψεύδη με δήθεν αντισυστημικό μανδύα.

 224. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  (Μαρμάγκα ή …ξέχασα να πατήσω ένα τελευταίο κλικ ;; Το ξαναστέλνω, πάντως)

  Πολλές ευχές σε όλους τους εορτάζοντες και σε όλες τις εορτάζουσες! ΧΡΟΝΙΑ τους ΠΟΛΛΑ!

  120, ΕΦΗ-ΕΦΗ
  >> Χάνι, χαντζής (που συνήθως όμως λέγεται χανιτζής) και χανιαλής, παρεμπιφτού 🙂
  Χανιατζής, εναλλακτικά.

  Για τον Χανιαλή, υπάρχουν αντιρρήσεις… – νομίζω σωστές 🙂 . Δες αυτά:
  https://12iccs.proceedings.gr/uploads/024_%CE%93_%CE%9B%CE%B5%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CE%91%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%AD%CE%B1%CF%82_%CF%84.pdf (σελ. 15 του pdf)
  Και:
  http://oropediolasithioy.weebly.com/mualphagammaomicronupsilonlambdaalphasigmaf.html (προς το τέλος)

  130. 😆

 225. Pedis said

 226. Theo said

  @150:
  Αγαπητέ Αεροσόλ, επειδή τα ξαναέγραψες και προχθές κι επειδή έχεις την τάση να τσουβαλιάζεις εύκολα όσους έχουν διαφορετική από τη δική σου γνώμη (πχ, πριν ένα δυο χρόνια, όταν έγραφα ότι έχω μια ευκολία με τα αρχαία ελληνικά, παρατήρησες πως πολλοί δεξιοί το ισχυρίζονται αυτό), θα σου πω (και το έχω δηλώσει αρκετές φορές εδώ) πως τα κομματικά ουδόλως με απασχολούν και πως έχω να ψηφίσω από το 1977. Την κριτική μου στην εκμετάλλευση από πολλούς (αρθρογράφο και σχολιαστές) του λάθους του ΠΘ να προσφωνήσει Σωτήρη τον παρακαθήμενό του την έκανα γιατί, ως ουδέτερος παρατηρητής, θεωρώ πως αυτό είναι φτηνότατη αντιπολίτευση και το σύγκρινα με τη σιωπή σε αντίθετα λάθη του προηγούμενου ΠΘ που, κατά την ταπεινή μου γνώμη (δεν έχω το δικαίωμα σ’ αυτήν; ), φανερώνει τις προθέσεις κάποιων. Δεν ζήτησα ούτε από σένα ούτε από κανέναν άλλο να απολογηθεί γιατί δεν είπε τίποτα για κάτι, ούτε να αποταχθεί κανέναν.

  Αν θέλεις να κάνουμε μια πολιτισμένη συζήτηση, σε παρακαλώ να σταματήσεις τα τσουβαλιάσματα και να μου απαντάς απροκατάληπτα όταν ασχολείσαι με την ταπεινότητά μου.
  Ευχαριστώ.

 227. ΣΠ said

  213
  Αυτός όμως δεν είναι της Ομογένειας, είναι εδώ στην Ελλάδα.

 228. rogerios said

  Αν ο «αμφίρροπος» συνιστά παρερμηνεία του «serré», τότε ο «σκληρός» μπορεί να αποτελεί ακόμη μεγαλύτερη. Υπάρχουν σκληρές μάχες μεταξύ άνισων δυνάμεων (δεν το λέμε κιόλας, «έδωσε σκληρή, αλλά άνιση μάχη»). Η επίμαχη, όμως, σημασία στα γαλλικά είναι «Opposer des concurrents de force, de valeur comparable, qui se tiennent de très près», ή , όσον αφορά το αποτέλεσμα «être très proches les uns des autres».

 229. loukretia50 said

  Πολλές ευχές για τις Αγγελικές του Νικοκύρη, να του δίνουν πάντα χαρά και έμπνευση.

  Ο Άγγελος και ο Μιχ.Νικολάου είναι εξαιρετικοί σχολιαστές , πολύτιμη και σημαντική η συνεισφορά τους τόσα χρόνια στο ιστολόγιο. Εύχομαι να χαρούν χρόνια καλά και να μας κρατήσουν συντροφιά και σ΄αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

  Άλλους δε γνωρίζω, αν και γνωρίζω ότι υπάρχουν!

 230. Μαρία said

  229
  Μάχη ψήφο με ψήφο τη λέμε στη «σφιχτή» στα ελληνικά 🙂

 231. Μαρία said

 232. Μαρία said

  Μ. Δερμιτζάκης στο libre: Είναι μικρό το lockdown για να ανακοπεί η εκθετική αύξηση, με εξέπληξε η δήλωση του πρωθυπουργού
  https://www.libre.gr/m-dermitzakis-sto-libre-einai-mikro-to-lockdown-gi/

 233. Spiridione said

  233. Ναι, το έχουν και άλλοι αυτό, εδώ ένας συνεργάτης του Τσιόδρα.

  Και χρόνια πολλά στους εορτάζοντες.

 234. Μαρία said

  234
  Και για όσους ισχυρίζονται οτι δεν συνέβαλε ο τουρισμός.

  «Υπήρχε από το τέλος του καλοκαιριού το σήμα ότι έχουμε αύξηση, η οποία δεν είναι τόσο καλά ελεγχόμενη. Αν δείτε ακόμη και τις δηλώσεις, τις συζητήσεις, αυτό υπάρχει, είναι ξεκάθαρο.
  Απλώς η παρεξήγηση που δημιουργήθηκε -δεν ξέρω ποια είναι η επικοινωνία της πληροφορίας στον πρωθυπουργό, δεν μπορώ να το σχολιάσω αυτό- αλλά στο σχήμα το εντυπωσιακό κομμάτι είναι τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Κάποιος που ξέρει από μαθηματικά μοντέλα καταλαβαίνει ότι έχει ξεκινήσει από νωρίς, βράζει…»

 235. Spiridione said

  236. Εντάξει, το παραμύθι ότι δεν συνέβαλε ο τουρισμός είναι για τους σανοφάγους.

 236. Pedis said

  Παραμύθι, προσβλητικό και βλακώδες.

  Η χώρα γλύτωσε το πρώτο κύμα, όχι χάρη στις υποτιθέμενες τέλειες κινήσεις της κυβέρνησης και στην οργάνωση του κρατικού μηχανισμού που απευθύνονταν σε χαζούς ή σε χαζά αισιόδοξους, αλλά μόνον εξαιτίας της συγκεκριμενης περιόδου του έτους κατά την οποία η Ελλάδα βρίσκεται στο μίνιμουμ της διεθνούς τουριστικής δραστηριότητας. Για την εμπορική-επαγγελματική κινητικότητα δεν μιλάμε επειδή σε σχέση με την αντίστοιχη στις κεντρο-ευρωπαικές χώρες είναι αμελητέα ποσότητα καθόλη τη διάρκεια του έτους.

 237. aerosol said

  #227
  Theo, στο 150 απάντησα στον Κώστα, με τον οποίο συνεννοήθηκα μια χαρά. Όταν έχω να σου πω κάτι συγκεκριμένα στο γράφω ξεκάθαρα.

  Προχθές (ή όποτε) συμβαίνουν κι άλλα, το οποία δεν είδες ή παραβλέπεις καθώς δεν σε αφορούν.
  Όπως, ας πούμε, πως σχολιαστής (νόμιζε πως) πρόσβαλε τσουβαληδόν κάμποσους σχολιαστές, διότι δεν… αποτάχθηκαν επαρκώς τον σατανά που είχε στο μυαλό του.
  Μια που αυτό το ανώριμο ξέσπασμα έπιασε πολλά σχόλια θα περίμενα να το έχεις προσέξει. Σε διαβεβαιώ πως αν, ας πούμε, οποιοσδήποτε σου πει να κάνεις τουμπεκί (δεξιός, αριστερός, κεντρώος ή εξωγήινος), εγώ θα επέμβω στο πλευρό σου. Εδώ το ανέχθηκαν ΟΛΟΙ.
  Συνεπώς αναφέρομαι σε ποικίλλα πράγματα του ιστολογικού οικοσυστήματος που με ενδιαφέρουν, συζητώ με διάφορους, κάνω και χιούμορ, και δεν γράφω κάθε λέξη μου με σκοπό να σου στείλω κρυφά προσβλητικά μηνύματα. Και με σένα μίλησα πρόσφατα, σε μια κουβέντα που θεώρησα μια χαρά πολιτισμένη, που τέλειωσε γιατί μάλλον είχε πάει αργά για σένα (έχεις δίκιο, όντως μπαίνω αργά).

  Μοτίβα, ναι, βλέπω. Σε απόψεις, σε χρήση γλώσσας, σε τάσεις, ακόμα και στο χιούμορ. Προφανώς τα κρίνω κι εγώ υποκειμενικά, μέσα από τα δικά μου φίλτρα. Το οποίο συχνά το δηλώνω, βάζοντας στο λόγο μου λέξεις όπως «νομίζω», «πιστεύω» κλπ. Επίσης, είμαι από τους ελάχιστους έχουν δηλώσει το πολιτικό τους bias (διότι το θεωρώ τίμιο) αλλά και δηλώνω πως κομματικά είμαι ανέστιος και ανένταχτος (το οποίο κάποιοι δεν το πιστεύουν και ενίοτε με μετατρέπουν σε κάτι που δεν είμαι). Αν άλλοι δεν δηλώνουν ανοιχτά την πολιτική τους οπτική, δικαίωμά τους. Αυτό δεν σταματά το δικό μου μυαλό να δουλεύει και να παρατηρεί τις απόψεις γύρω μου. Πράγμα, ελπίζω, θεμιτό κι αυτό.

  Όπως βλέπεις, παρότι μου απεύθυνες πικρό και άστοχο παράπονο, παρότι αναφέρεις τσουβάλιασμα και αδυναμία πολιτισμένης συζήτησης, νομίζω πως απαντώ αρκετά πολιτισμένα. Προσπαθώ να μην κρατώ βεντέτες. Λίγο καιρό πριν με στοχοποιήσατε δυο άνθρωποι με συνεχή επίθεση, ενώ δεν είχα γράψει (1) τίποτα προσβλητικό αλλά και (2) τίποτα λανθασμένο. Αν και έγινε σαφές αυτό στην πορεία, κανείς δεν είχε τα παπάρια να πει «συγνώμη ρε συ, λάθος κατάλαβα». Και συνέχισα να σου μιλώ πολιτισμένα και να σου απευθύνομαι με σεβασμό, διότι αυτά συμβαίνουν.
  Για άνθρωπο όπως με παρουσιάζεις… νομίζω τα πάω συμπαθητικά. Αν πάλι δεν σε πείθουν όλα αυτά μπορείς να μην ξαναπιάσεις κουβέντα μαζί μου.

 238. sarant said

  226 Όλο ψέματα λέει ο Χατζηστεφάνου, Γεωργιανή ήταν η γκόμενα του παπά, όχι Ρωσίδα.

 239. Γιάννης Ιατρού said

  Τι; Μόνο «μισθοεξαρτημένα» τα μεζεδάκια;
  Εδώ η κυβέρνηση και ο ΠΘ διαφημίζουν την βοήθεια που δίνουν (τάχα μου) σε επιχειρήσεις με την «επιστρεπτέα προκαταβολή» και από την πίσω πόρτα βάζουν τους εργοδότες να πληρώσουν τα 534€ που δόθηκαν στους εργαζομένους.

  Τα ποσά των 534€ που δόθηκαν για υποχρεωτική αναστολή εργασίας στους εργαζόμενους, όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ Β’, 4471/10.11.2020, Αρθρ. 4, παρακρατούνται από την επιστρεπτέα προκαταβολή των εργοδοτών τους (εκτός άλλων ποσών που επίσης παρακρατούνται).

  Καλά, μεγάλη απάτη, ΣΑΝΟΣ πρώτης ποιότητας.

  Να δω τι έχει να γίνει κατά τα Χριστούγεννα που υποτίθεται πως θα πληρωθούν οι «επιστρεπτέες προκαταβολές» σε πολλούς μικρομεσαίους που αντί για 5-6 χιλιάρικα που περιμένουν, αρκετοί θα πάρουν μόνο λίγα κατοστάρικα (π.χ αν έχουν βγει 5-10 υπάλληλοι σε αναστολή).

 240. Μαρία said

  239
  Μεγάλο μούτρο ο Κακαβέλ, μου είπε ένα λιονέζικο πουλί 🙂

  Nikolaos Kakavelakis, prêtre de l’église orthodoxe grecque du 7e arrondissement de Lyon arrivé «entre la fin 2009 et le début d’année 2010», avait déposé sa démission il y a un mois pour «raisons familiales» et s’était mis en quête «d’une autre mission à l’étranger».
  https://www.lefigaro.fr/actualite-france/un-homme-en-garde-a-vue-a-reconnu-avoir-tire-sur-le-pretre-orthodoxe-de-lyon-20201107

  Υποθέτω οτι έχει τεθεί σε αργία απ’ το Μανόλο και μάλλον πάει για αποσχηματισμό.

 241. sarant said

  239 Μπα, δικό μου το λάθος, Ρωσίδα ήταν. Γεωργιανός ο άντρας

 242. Theo said

  @238:
  Συγγνώμη, αλλά τα ίδια με το #150 έλεγες και στο τέλος του #134 του προχθεσινού νήματος (όπου είχα συμμετάσχει αρκετά στη συζήτηση). Τότε είπα να μη δώσω συνέχεια. Απάντησα όμως όταν τα επανέλαβες εδώ.

  Τα άλλα που συνέβησαν προχθές δεν τα παρατήρησα κι ούτε τώρα καταλαβαίνω ποια μπορεί να είναι.

  Δεν στοχοποιώ κανέναν ούτε κι έχω προσωπικά με τον οποιονδήποτε. Κάποιες φορές παθιάζομαι με κάποια θέματα κι απαντώ επιθετικά, αλλ’ αυτό αφορά τους ισχυρισμούς του συνομιλητή, όχι αυτόν καθ’ εαυτόν.

  Κι αν αυτό που γράφεις για στοχοποίησή σου από μένα και κάποιον άλλο πριν από λίγο καιρό αφορά τη συζήτηση για το κείμενο της ΚΔ, αφενός δεν σε στοχοποίησα αλλά τα πήρα λίγο, βλέποντάς σε να επαναλαμβάνεις κάποιους ισχυρισμούς που τους αναπαράγουν διάφοροι γραφικοί ιστότοποι, και αφετέρου δεν είχες δίκιο. «Παζλ χειρογράφων» με την έννοια που τους δίνεις είναι όλες οι κριτικές εκδόσεις αρχαίων και βυζαντινών κειμένων, δεν είναι μόνο η ΚΔ. Κι ενώ για τα άλλα κείμενα δεν μας ενοχλεί το γεγονός ότι συντέθηκαν από μια χειρόγραφη παράδοση κάποιων δεκάδων κωδίκων, το να μας ενοχλεί αυτό για την ΚΔ, όπου έχει γίνει η μεγαλύτερη δυνατή έρευνα, με τη μελέτη χιλιάδων χειρογράφων, μια έρευνα υπόδειγμα για τις άλλες, είναι πολύ ύποπτο, προκατειλημμένο κι εξοργιστικό για κάποιον που έχει ασχοληθεί με την παλαιογραφία και την κριτική έκδοση κειμένων.

 243. Pedis said

  # 241 – Δεν έκανε και κάνα έγκλημα, βρε Μαρία. Μακάρι να κατακτήσουν κάποτε και οι παπάδες το δικό τους 68!

 244. Pedis said

  # 242 – Δεν αλλάζει η ουσία της είδησης.

 245. Μαρία said

  244
  Άσ’ το καλύτερα. Γι’ αυτό έβαλα το απόσπασμα απ’ τη Φιγκαρό κι όχι για τα γκομενιλίκια.

 246. Pedis said

  # 246 – Σε χάνω. Σπάστα και ξαναρίχτα

 247. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  225 >>Για τον Χανιαλή, υπάρχουν αντιρρήσεις… – νομίζω σωστές
  Ναι αλλά έλα που ΄χαμε παλιό χάνι στα πατρογονικά και ο παππούς μου κι ο πατέρας μου συχνά αναφέρονταν «στο χανιαλή» .
  Μια μικρή μαντινιαδάτη ιστορία που ΄λεγε ο παππούς μου για μια πελεκημένη βρύση τάχα απόξω από το χάνι που δεν έτρεξε ποτέ νερό.Ένας περαστικός διψασμένος σαν είδε κατάξερο το κουτσουνάρι σκάλισε στο φρύδι της βρύσης:
  Χοντρό δαυλό στον κ@λο του
  από ΄φχιανε τη βρύση
  και δεν ευρέθηκε νερό
  να την κουτσουναρίσει
  Κι ένας άλλος έγραψε/»απάντησε»:
  Χοντρό δαυλό στον κ@λο του
  απού ΄γραφε το γράμμα
  κι ο χανιαλής επόθανε
  και δεν κατέχει πράμα
  Ούτε χανιαλή/χανιατζή επρόκαμα, ούτε χάνι. Μόνο,παιδί, κάτι χαλάσματα όπου εμαντρίζανε οι βοσκοί για μιαν αργατινή τα πρόβατα κατεβαίνοντας,τέτοια εποχή, από τα ορεινά για να τα περάσουν για ξεχειμώνιασμα απέναντι στο Γαϊδουρονήσι. Είχε κι ένα χτιστό πηγάδι πιο κει με λίγο νερό.
  Τώρα έχουν εξαφανιστεί και τα χαλάσματα, λίγο χωράφι πήρε η άσφαλτος και τ’ άλλο φυτεύτηκε ελιές και περιφράχτηκε. Το τοπωνύμιο όμως σώζεται, «στο Χάνι».
  Χανιαλάκηδες έχουμε επίθετο στην περιοχή μα δεν ξέρω αν αποδίδουν το επώνυμό τους ως καταγωγή από τη μπάντα των Χανιώ ή από κανένα …χανιαλή 🙂 .

 248. Γιάννης Ιατρού said

  248: Είσαι ανεξάντλητη, βιβλίο👍😍

 249. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  248, 249.
  Πράγματι, ανεξάντλητη η ΕΦΗ μας!
  Και κοίτα σύμπτωση: Συγγενικό μου πρόσωπο, εκμεταλλευόταν στα νιάτα του –τώρα είναι συχωρεμένος, βέβαια- ένα χάνι στο Ηράκλειο και του είχε μείνει το παρατσούκλι «χανιατζής» 🙂 (Γι’ αυτό τον έγραψα και εναλλακτικά έτσι…)

 250. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  246 Τον περίμεναν στην Κρήτη, στο Καστέλι λέει
  https://www.cretalive.gr/kosmos/tha-epestrefe-stin-kriti-o-iereas-poy-pyrobolithike-sti-lyon

  Αυτοσυγκρατήθηκα τη μέρα της είδησης να μη γράψω ή γυναικοδουλειά ή χασίσια μου μυρίζει. Κάτι ψέλλισα αλλά πολύ ανεγυριστικά 🙂
  Με Ρωσίδα και Γεωργιανό, παραήταν προχώ το σενάριο και όχι δεν το σκέφτηκα 🙂 .
  Τελοσπάντων ο δικός μας είναι αθώος, αυτή φταίει 🙂

 251. sarant said

  251 Η Ευα, πάντα.

 252. Πέπε said

  @250:
  Ο Κοκκίνης; 🙂

 253. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μακάρι να τη γλιτώσει ο παπάς αλλά…σοβαρά τώρα; Πήγε να φάει τη γυναίκα Γεωργιανού ο Καραμήτρος; Δεν ήξερε, δε ρώταγε;

 254. Μαρία said

  246
  Άλλες βρωμοδουλειές είναι στη μέση. Δεν τον έθεσε τυχαία ο Μανόλο σε αργία.
  Αλλά έτσι κι αλλιώς δεν μιλάμε για γκομενιλίκια, ο τύπος ήταν μουρντάρης.

  251
  Η νόμιμη σύζυγός του είναι Γεωργιανή κι ο αδερφός του ο γ.πρόξενος Μελβούρνης, πριν στην Αλεξάνδρεια. https://www.youtube.com/watch?v=lpJU_ODdBL0
  Νομίζω οτι είναι Έλληνας του εξωτερικού.

 255. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  253.
  Όχι, το χάνι ήταν μέσα (σχεδόν…) στο Ηράκλειο! Μιλάμε για προπολεμικά!

 256. Pedis said

  -> 257: καταγγελία για πρόστιμο 500 Ε σε πλανόδια μουσικό. Έκαναν το καθήκον τους.

  Ρε παίδες, στο ύψος των προστίμων που επιβάλλει ο κάθε ξεφτίλας υπουργός για να δείξει πυγμή δεν θα έπρεπε να προβλέπεται, άραγε από το νόμο η ύπαρξη γενικής κλίμακας για το ποσό του προστίμου η οποία να λαμβάνει υπόψην λ.χ. το μέσο μισθό του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα;

  Προσωπικά μού είναι προφανές ότι το ύψος των προστίμων (για τροχαίες παραβάσεις, για λοκντάουν καλλιώρα) θα έπρεπε να καθορίζεται με κάποιο τρόπο στη βάση ενός συνδυασμού της φορολογικής δήλωσης και της συνολικής περιουσίας (κινητή + ακίνητη περιουσία) του παραβάτη. Τι διάολο, στην εποχή των αλγορίθμων και της πανεύκολης πρόσβασης σε όλα των δεδομένα των πολιτων ζούμε, αυτό δεν θα ήταν καθόλου δύσκολο.

 257. Pedis said

  έγκριση Νικοκύρη, πορ φαβόρ.

 258. 257 Νομίζω στη Φιλανδία (?) έχει γίνει κάτι τέτοιο, με μια multa inculante σε κάποιον ζάπλουτο για σοβαρή τροχαία παράβαση.

 259. ΚΩΣΤΑΣ said

  Αυτό τί είναι πάλι, τρολιά;

  https://www.iefimerida.gr/ellada/eody-nomika-mylopoyloy-diaspora-pseydon-eidiseon

 260. Μαρία said

 261. Pedis said

  # 259 – Καλά του κάνανε αλλά δεν φτάνει.

  Το καλοκαίρι δύο σερίφηδες βάλθηκαν να κόψουν ευκολη κλήση για μάσκα σε δύο δεκαπεντάχρονα, το ένα από αυτά γιος φίλου μου. Πρώτον, τα μικρά δεν είχαν ταυτότητα και γι αυτό τα πήγανε στο τμήμα με περιπολικό για αναγνώριση και τα ρέστα. Δεύτερον, Δεν τα άφησαν να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους λέγοντάς τους ότι δεν είναι ανάγκη επειδή θα τα άφηναν σε λίγο. Τρίτον, όταν τους επέτρεψαν να φύγουν τα άφησαν έξω από το Τμήμα κι αυτά δεν είχαν πώς να γυρίσουν στο σπίτι τους που ήταν σχετικά μακριά μα ούτε καλογνώριζαν το δρόμο.

  Το κατοπενηντάρικο (αν δεν απατώμαι) του προστίμου για τον φίλο μου αποτελεί μεταξύ του 1/4 και του 1/5 του μισθού του. Τού ήρθε ταμπλάς.

  (Φαίνεται, όμως, ότι) το γλύτωσε επειδή έκανε μια αριστοτεχνική κίνηση για να βραχυκυκλώσει τη γραφειοκρατεία. Δεν δίνω λεπτομέρειες. Και πολύ καλά έκανε στην κατάσταση που βρίσκεται.

 262. ΓΤ said

  @259

  Βεβαίως, Χτηνάκι, τα πρόστιμα στη Φινλανδία είναι, πολύ σωστά, ανάλογα των παραγόντων του #257, με ιδιαιτέρως βαρύνοντα παράγοντα το εισόδημα όσο γνωρίζω. Ο αστυνομικός συνδέεται με τη Φορολογική Αρχή και, χωρίς να γνωρίζει καν τα προσωπικά σου οικονομικά στοιχεία, απλώς σου παραδίδει ευγενικά το e-μπουγιουρντί. Εδώ, αν η Γιάννα βαδίζει, λέμε τώρα, αμάσκωτη και τολμήσουν να τη σταματήσουν οι αστυνομικοί, ξεκάθαροι οσφυοκάμπτες απέναντι στην εκάστοτε αλητεία του χρήματος, για να της επιβάλουν πρόστιμο 300 ευρώ, το πιο πιθανό είναι η αλευρομούμια να τους πει «Παιδιά, πάρτε ένα 500άρικο να πιείτε και μια μπίρα». Και επειδή δεν είναι μέρες να χαλάει το μακιγιάζ, την άλλη μέρα, αλλού, τα ίδια. Αυτή δεν είχε κάψει στη λήξη των Αγώνων του 2004 από τα βαρελότα ολόκληρο άλσος κοντά στο τσαρδί της, και ο σύζυγός της, Θεόδωρος, κατοπινός Μέγας Άρχων Λογοθέτης Φαναρίου μη χέσω, είχε πάει στο Τμήμα και είχε πει «Πόσο είναι; Να πληρώσω». Ο οποίος Θεόδωρος, ως «Χαλυβουργική», κάποτε όφειλε 35.000.000 ευρώ στη ΔΕΗ, και εξακολουθούσε να έχει ρεύμα. Αλλά στη μάνα μου το έκοψαν στις 05.07.2020 για λογαριασμό 282 ευρώ…

 263. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  204 – 😂😂😂
  Όλο αυτό το σκηνικό με την «πανδημία», την «δίκη» της Χ.Α και τις «δημοκρατικές» εκλογές, μου θυμίζουν το γνωστό παλιό ανεκδοτάκι με τους ελέφαντες.

  Γιατί οι ελέφαντες βάφουν κόκκινα τα νύχια τους; – δεν ξέρω, γιατί; – για να κρύβονται πίσω από τις παπαρούνες – έχει δεί ελέφαντα πίσω από παπαρούνες; – όχι – είδες τι ωραία που κρύβονται;😂

  Είναι αποδεδειγμένο πως, και παπαρούνες υπάρχουν και ελέφαντες, το πρόβλημα, είναι πως υπάρχουν και αφελείς και μάλιστα πάαααρα πολοί.

  Όπου παπαρούνες, βάλε ΜΜΑ και συναισθηματική νοημοσύνη, κι όπου ελέφαντες, βάλε από χρηματιστήρια, ΖΗΜΕΝS, Panamapapers, Λίστα Λαγκάρντ, NOVARTIS, κλπ, μέχρι Μαρινάκη. Μένει να βρεθούν οι αφελείς.😂

  Είναι αποδεδειγμένο πως, και παπαρούνες υπάρχουν και ελέφαντες, το πρόβλημα, είναι πως υπάρχουν και αφελείς και μάλιστα πάαααρα πολοί.
  Ένας ελέφαντας π.χ, είναι κι αυτός, https://www.stockwatch.com.cy/el/article/eyropaiki-oikonomia/epektasi-posotikis-halarosis-apo-tin-trapeza-tis-agglias-logo-lockdown, πόσοι τον είδαν πίσω από τις παπαρούνες; κι από αυτούς, πόσοι κατάλαβαν πως είναι ελέφαντας;
  Ένας άλλος ελέφαντας που είχε την ίδια μοίρα, είναι κι αυτός.
  https://www.news.gr/kosmos/article/2399423/o-efialtis-tou-koronaiou-therizi-ton-planiti-pano-apo-12-ekat-pagkosmios-i-nekri.html

 264. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και στη Σουηδία με τη σοσιαλδημοκρατικη παράδοση και κουλτούρα τα πρόστιμα κυμαίνονται ανάλογα με το εισόδημα. Κάτι ξέρουν εκεί πάνω από κοινωνική δικαιοσύνη.

 265. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Πήγα για να πάρω τσέντζι
  κι έφυγα με χωρίς σέντζι

 266. Πέπε said

  Πάντως παραδοσιακά το πιο κατάφωρα άδικο και εκδικητικό πρόστιμο είναι για εισιτήριο στο λεωφορείο.

 267. aerosol said

  #243
  Δεν εξέφρασα ενοχληση για την ΚΔ, δεν έδωσα καμμία περίεργη έννοια που να μην αποσαφήνισα, δεν έγραψα σύμφωνα με ΚΑΜΜΙΑ «ύποπτη πηγή», το εξήγησα επαρκώς και επανειλλημένα.
  Μόνος σου έβγαλες τα συμπεράσματα, κακόπιστα εν τέλει, και δικαιολογείς πεισματικά ένα άνευ λογικής μπούλινγκ.
  Και σήμερα επενέβης σε κουβέντα που είχα με άλλον.
  Δεν βλέπω πολλές βάσεις για πολιτισμένη συζήτηση. Οπότε:

  Θα επαναλάβω όσες φορές επιθυμώ, ό,τι επιθυμώ, για τους λόγους που κρίνω, που δεν περιστρέφονται γύρω από εσένα.
  Υπάρχουν κι άλλοι που γράφουν τριγύρω, στο είπα αλλά πάλι δεν το έπιασες. Τέλος από εμένα, το ξεσκίσαμε.
  Αν δε με γουστάρεις μη μου ξαναμιλάς. Ευκαιρίες έδωσα πολλές, μου τέλειωσαν.

 268. Μαρία said

 269. Μαρία said

 270. Pedis said

  # 259 – Από περιέργεια, Χτήνε, έριξα μια ματιά στο ιντερνέτι κι αυτό που θυμασαι είναι σωστό. Υπάρχουν αρκετά δημοσιεύματα για το συγκεκριμένο γεγονός και για κάποιο άλλο που αναφέρεται σε μια ανάλογη περίπτωση στην Ελβετία.

  Κάποιες σχετικές ψιλοπληροφορίες βρίσκονται εδώ:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Day-fine

 271. 230,
  Θερμές ευχαριστίες για τις ευχές, και χρόνια πολλά κι από μένα στον Άγγελο και σ’ όλους τους εορτάζοντες και τις εορτάζουσες — άντε και στα εορτάζοντα, διότι παρά τον διάμεσο όρο ηλικίας του ιστολογίου, ευελπιστώ ότι διαβάζουν και μειράκια!

 272. Γιάννης Ιατρού said

  272: Προσαρμογή στο λεξιλόγιο της εποχής βλέπω 🙂 🙂 «…παρά τον διάμεσο όρο ηλικίας… »👍

 273. […] Ομολογώ ότι αυτή τη φορά δυσκολεύτηκα να αποφασίσω για τον τίτλο του σαββατιάτικου πολυσυλλεκτικού μας άρθρου, όχι όμως επειδή, όπως συχνά συμβαίνει, δεν έβρισκα κανέναν, αλλά επειδή δυσκολευόμουν να διαλέξω ανάμεσα σε περισσότερες από μία καλές υποψηφιότητες. Ας πούμε, μια προφανής (καλή) λύση θα ήταν να βάλω τίτλο σχετικό με το λοκντάουν που άρχισε από… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2020/11/07/meze-452/ […]

 274. Pedis said

  Σχόλιο με λικνους μού έφαγε η μαρμάγκω (αφού εμφανίστηκαν) ή μου φαίνεται; Πάλι:

  —-

 275. sarant said

  275 Συγγνώμη, μαρμαγκωμένο από χτες.

 276. Πέπε said

  μαρμαγκωμάρα

 277. Pedis said

  # 276 – Μερσί!

  Ο σπαμομηχανισμός , μάλλον, αυτονομήθηκε και εξαφάνισε ένα λινκ σχετικά με εξοντωτικό πρόστιμο σε πλανόδια μουσικό στη Θεσ/νίκη.

  Νά από την εφυσν ένα σημερινό:

  https://www.efsyn.gr/efsyn-city/moysika-nea/267730_na-diagrafoyn-amesa-ta-prostima-ypsoys-500-eyro-se-moysiko-dromoy

 278. Pedis said

  -> 278 – τις ειλικρινείς απολογίες μου στην σπαμποπαγίδα … δεν έβλεπα το λινκ εξαιτίας παιχνιδιών που μου κάνει ο δικός μου μπράουζερ (πρέπει να κάνω αναβάθμιση ρε γμτ… )

 279. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Το εξώδικό μου στο Δήμο για τη φορτηγάντζα ζήταγε τα επιδόματα των καλλιτεχνών.
  http://www.topontiki.gr/article/414529/kraoynakis-otan-ena-karavi-voyliazei-prota-feygoyn-ta-pontikia-ystera-oi-poynes-kai

 280. Χαρούλα said

  Για το εμβόλιο από την Pfizer, που δυστυχώς δεν θα μπορούμε να το …βράσουμε!!!🤣
  ….. Ωστόσο, ενδέχεται να υπάρξει πρόβλημα με τη φύλαξη του εμβολίου, καθώς πρέπει να αποθηκεύεται σε θερμοκρασία χαμηλότερη των 80 βαθμών Κελσίου. Πηγή: Protagon.gr

 281. Γιάννης Ιατρού said

  281: Μελάτο το θέλω εγώ 🙂

 282. Avonidas said

  #281. Φαρενάιτ;

 283. Γιάννης Ιατρού said

  283: ¨αστα….
  The vaccine has to be shipped and stored at ultra-cold temperatures, -94 Fahrenheit (-70 Celsius). That requirement will limit where the vaccine can be used. Moderna’s mRNA vaccine must be stored at -4 F (-20 C), which is not ideal, but not quite as challenging.

 284. Χαρουλκα said

  #283 το λογικότερο. Αλλά που να το σκεφτούν!😊

 285. sarant said

  281 κε Αλλο πάλι και τούτο!

 286. Μαρία said

  284
  !!!
  Το αντιγριπικό πάντως το φυλάω στο ψυγείο, για να το κάνω στο τέλος του μήνα.

 287. Pedis said

  The so-called interim analysis looked at the first 94 confirmed cases of Covid-19 among the more than 43,000 volunteers who got either two doses of the vaccine or a placebo.

  It found that fewer than 10% of infections were in participants who had been given the vaccine. More than 90% of the cases were in people who had been given a placebo.

  Pfizer said that the vaccine, made with German partner BioNTech, had an efficacy rate higher than 90% at seven days after the second dose, which means protection is achieved 28 days after a person begins vaccination. The vaccine requires two doses.

  The Phase 3 trial of the Pfizer vaccine has enrolled 43,538 participants since July 27. As of Sunday, 38,955 of the volunteers have received a second dose of the vaccine. The company says 42% of international trial sites and 30% of US trial sites involve volunteers of racially and ethnically diverse backgrounds.

  The final goal of the trial is to reach 164 confirmed cases of coronavirus infection.

  «How long this protection lasts is something we don’t know,» Bourla told CNN.

  It’s not clear whether the Covid-19 vaccine will become a yearly or season shot, but Bourla believes it’s likely.

  «I think it is a likely scenario that you will need periodical vaccinations,» Bourla told Gupta.

  «The reason why we selected the RNA technology was exactly that. This is a technology that you can boost without problems of creating antibodies against your vaccine, again and again and again.»

  «Who will get this vaccine? We have two separate manufacturing lines. One is in the US,» Bourla said. «Those we prefer using mainly for Americans.»

  Bourla added that a second line in Europe will be used to produce vaccines for the rest of the world. «We have already signed contracts with multiple governments in the world and they have placed orders,» Bourla said.

  The vaccine will be free to all American citizens, Bourla said.
  Pfizer’s vaccine was not developed as part of Operation Warp Speed, the US government’s coronavirus vaccine effort.

  The federal government has invested $1.95 billion in Pfizer’s vaccine to help it manufacture a billion doses or more by next year, but it is not helping to test it and Pfizer has said it will distribute the vaccine itself.

  https://edition.cnn.com/2020/11/09/health/pfizer-covid-19-vaccine-effective/index.html

 288. BLOG_OTI_NANAI said

  Ο Άρης Χατζηστεφάνου είναι πυροβολημένος; Μέσα στο κλίμα των ισλαμικών δολοφονιών, χρειάζεται ο ιερώνυμος για να δημιουργήσει… «ισλαμοφοβία»; Φυσικά από την πρώτη στιγμή ο στοχευμένος πυροβολισμός φαινόταν ύποπτος για φόνο από την ανάποδη, δηλ. σαν κάποιος ακροδεξιός λόγω ράσου να πέρασε τον ιερέα για μουσουλμάνο. Αλλά μετά από τόσο αίμα, και την πανευρωπαϊκή καταδίκη της ισλαμικλής τρομοκρατίας να υπάρχουν άνθρωποι πυο να μιλούν για «ισλαμοφοβία», αυτό λέγεται ξέπλυμα της τρομοκρατίας. Μα να είσαι τόσο γελοίος που να επιβάλεις στον εαυτό σου φίμωμα, για να το βουλώσεις και να μην μιλήσει για το αυτονόητο, τον θεμιτό και θρησκευτικά νόμιμο κίνδυνο που κρύβεται στον ισλαμικό φονταμενταλισμό;

  Αντιθέτως, τα άρθρα του μάστορα θα έπρεπε να είναι φωτιά και λάβρα με προτροπές προς τους μουσουλμάνους να εξαλείψουν μέσα τους τις θρησκευτικές ερμηνείες που οδηγούν σε τυφλή τρομοκρατία. Έλεος πια με τις ιδεολογικές ατζέντες. Θα μιλάς για όλες τις παθογένειες που οδηγούν στο αίμα, ή τέλος πάντων βούλωσε το διότι έχεις τη φωλιά σου λερωμένη. Το να μιλάς για τους νεοναζί δεν ξεπλένει την προστασία σου στην αριστερή ή ισλαμιστική τρομοκρατία. Να σταματήσει την αυτολογοκρισία επιτέλους ο κάθε Χατζηστεφάνου.

  Κόβονται κεφάλια από μουσουλμάνους, και καταντάει άρρωστο να φυλάει την μοναδική του κριτική για τον… Ιερώνυμο και όχι για τους μουσουλμάνυος φονιάδες. Ε, πόση γελοιότητα πια;

 289. Psi said

  #4: Εχετε δικιο, και εχω αδικο. Για καποιο λογο αφελως πιστευα οτι το rust εχει να κανει με σκουρια, σκωρια σαν παραγωγο χαλυβουργιας. Με ξενιζει ακομα το «*ιδιως* αυτοκινητοβιομηχανια», αλλα δεν ειμαι σιγουρος οτι ειναι λαθος και σε καθε περιπτωση, ειναι μια μηδαμινη λεπτομερεια.
  Νομιζω οτι ταινιες οπως ο Ελαφοκυνηγος και το Ροκυ (και αλλες…) φωτιζουν την περιοχη (και οι δυο ξεκινανε καπου εκει, αν δεν κανω λαθος): Συντηρητικοι, «ματσο» αντρες αφοσιωμενοι σε πατριδα θρησκεια οικογενεια, με βαση τη χειρωνακτικη δουλεια και τα καλα λεφτα που φερνει. Οταν οι βιομηχανιες πανε Κινα, θα ψηφισουν αυτον που μιλα σαν αυτους. Μεγαλος αθλος του Τζο που τα καταφερε, ιδιως οταν σκεφτει κανεις οτι δε βγηκε παρα ελαχιστα στο δρομο, για προσωπικη επαφη με ψηφοφορους.

 290. Pedis said

  Τι λέγαμε … 257. Τα εύκολα (εξοντωτικά) πρόστιμα στους πιτσιρίκοι …

  https://www.trikalavoice.gr/%cf%84%ce%bf%cf%80%ce%b9%ce%ba%ce%ac/300%ce%ac%cf%81%ce%b9%ce%b1-%cf%80%cf%81%cf%8c%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%bc%ce%b1-%cf%83%ce%b5-%cf%80%ce%b9%cf%84%cf%83%ce%b9%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%ac%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%ad%cf%80%ce%b1/

  Θα βαλθούν γονείς, τωρα, να γλείφουν τοπικούς κώλους για να τα σβήσουν … και νάχουν πιασμένο μετά το δικό τους.

 291. Μαρία said

 292. Pedis said

  # 292 – Ω, τι πλήγμα στην αξιοπιστία της!

 293. Μαρία said

  Μετά από παραμονή δύο εβδομάδων στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ταμπουρίων Πειραιώς, όπου με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, κ. Ιερωνύμου μεταφέρθηκε προς προσκύνηση και αγιασμό του Ιερού Κλήρου και των ευσεβών χριστιανών, η Θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας Τρυπητής επέστρεψε χθες, Κυριακή 1η Νοεμβρίου, στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Αιγίου, στον οποίο φιλοξενείται προσωρινά λόγω των εργασιών ανακαίνισης του Πανελληνίου Ιερού Προσκυνήματος.

  Με πλούσια εικονογράφηση https://www.imkalaig.gr/anakoinoseis/deltia-typou/item/1978-i-thavmatourgi-eikona-tis-panagias-trypitis-epestrepse-ston-throno-tis-ston-iero-mitropolitiko-nao-aigiou

  Τον άρπαξε τον κορονοϊό ο διάδοχος του Αμβρόσιου.

 294. Γιάννης Ιατρού said

  κι ο Αμβρόσιος δίπλα του τίποτα!

 295. Μαρία said

  295
  Το ίδιο σκέφτηκα κι εγώ (κακό σκυλί …) αλλά απο μέσα μου.

  Στο μεταξύ οι μεγάλοι πολέμιοι των ΤΟΜΥ με προεξάρχοντα τον Εξαδάκτυλο μυρίστηκαν τώρα φράγκα ανεξαρτήτου ειδικότητας.

  Καλούμε όλους τους ιδιώτες συναδέλφους, να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια, υπηρετώντας τον όρκο του Ιπποκράτη που έχουμε δώσει.
  Εντός της ημέρας,αναμένουμε από το Υπουργείο Υγείας,αντίγραφο της σύμβασης που θα διαμορφώνει τις συνθήκες απασχόλησης ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ, λόγω εκτάκτων αναγκών.
  Σύμφωνα με τα όσα συζητήθηκαν σε τηλεδιάσκεψη του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας και του Υπουργού Υγείας χθες το βράδυ, η απασχόληση θα γίνει με συγκεκριμένους όρους οι οποίοι είναι οι εξής:
  1) Αμοιβή 2000 ευρώ/μήνα ακατάσχετη και αφορολόγητη
  2) Δυνατότητα εφημεριών με αμοιβή
  3) Σύμβαση 6 + 6 μήνες.
  4) Δικαίωμα άσκησης τηλεσυμβουλευτικής και επισκέψεων κατ’ οίκον με αμοιβή 30 ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ
  Κατάταξη σε βαθμίδα αναλόγως των προσόντων
  Δεν απαιτείται διακοπή λειτουργίας του ιδιωτικού ιατρείου

  Click to access ISTH10112020.pdf

 296. Μαρία said

  Περιμένω σχόλια γιατρών μετά τα ψέματα που ξεφουρνίζει τώρα ο Άβερελ.

 297. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  297 Αυτό ακριβώς σκεφτόμουν, μόλις ξεκίνησα ν΄ακούω.
  Επίσης, επειδή δεν άκουσα από την αρχή, είπανε σημερινούς διασωληνωμένους, θανάτους κλπ; Αν δεν είπανε, μαύρα τα μαντάτα υποψιάζομαι

 298. Μαρία said

  298
  Για την ώρα απολαμβάνω το βουλγάρικο λ της Κοτανίδου 🙂

  Όχι δεν είπανε σημερινά.

 299. spiridione said

  297. Τι ψέματα; Δεντον ακούω

 300. Μαρία said

  296
  Τον ρώτησε μόλις η Ντάνη Βέργου αλλά απάντησε με άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε και αερολογίες.

 301. Μαρία said

  300
  Έβγαλε κάτι πίνακες στην αρχή με μαγειρεμένα νούμερα.

 302. Μαρία said

  Σήμερα ανακοινώνουμε 2384 νέα κρούσματα
  263 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
  Τέλος, έχουμε 41 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 866 θανάτους συνολικά στη χώρα.

 303. Μαρία said

  https://eody.gov.gr/20201110_briefing_covid19/

 304. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Δεμπαίζονται!
  Πράσινα νοσοκομεία αυτή την ώρα ,όπως πράσινα άλογα.

 305. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Φουλάρανε οι ΜΕΘ, φτάσανε οι θάνατοι σαραντάδες ανά ημέρα αλλά δεν είναι πολλοί κατά τις στατιστικές αναλογίες, μας καθησύχασε η κυρία!
  Νικοκύρη έλεγες την πρώτη φάση, ότι ο στόχος ήταν να αρρωσταίνουμε λίγοι- λίγοι αλλά εδώ φτάσαμε να πεθαίνουμε πολλοί-πολλοί.
  «Δεν αποκλείεται να φτάσουμε και στην επιλογή» είπε ο άλλος, αμέ!
  Κλείσανε την παρουσίαση πριν ακουστούν τα σημερινά ε;

 306. Μαρία said

  306
  Κοροϊδεύουν τον κόσμο συγκρίνοντας για τους θανάτους τα απόλυτα νούμερα κι όχι το ποσοστό αύξησης. Το έκανε και σήμερα ο Άβερελ.
  τέλη Ιουνίου χτες
  Γαλλία 29.818 40.987
  Ισπανία 29.385 39.345
  Ελλάδα 206 825

  Σε ποια χώρα είχαμε τη μεγαλύτερη αύξηση;

 307. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  «Έγινε σήμερα στη Βουλή μια συζήτηση εξ απαλών ονύχων»
  είπε ο Κωττάκης τώρα στο Ρίαλ ράδιο υπερσπιζόμενος ότι καλώς προσλαμβάνει/επιμηκύνει τη θητεία των υπό συνταξιοδότηση γιατρών (67 συμπληρωμένα). Λέει παύει να είναι γιατρός 67 και μία μέρα; (Δεμπαίζονται λέμε,ακόμη και οι πεφωτισμένοι τους)
  Ο Μπογιο μόλις είχε συμπυκνώσει θυμωδώς την νοσοκομειακή πραγματικότητα, το χάλι που υφίστανται και ζουν και εργάζονται οι άνθρωποι στην Υγεία, οι «συγκλονιστικοί μας άνθρωποι» που είπε ο Αβερελ

 308. Μαρία said

  308
  Είπε ο Κοτ. εξ απαλών ονύχων, δηλαδή παιδιόθεν; 🙂
  Θα τον διώξουν απ’ την Εστία.

  Ένα απ’ τα μούφα νούμερα που ξεφούρνισε η Κοτανίδου. 60 θάνατοι ανα εκατομ. με 866 θάνατους! Έχει μείνει στον Οκτώβρη.
  https://www.worldometers.info/coronavirus/#countries

 309. Γιάννης Κουβάτσος said

  308:Πεφωτισμένος ο Κοττάκης; Πώς σου προέκυψε αυτό; 😊 Όσο για το εξ απαλών ονύχων, ε, άλλη μια έκφραση που η γενικευμένη λανθασμένη χρήση της θα μάς υποχρεώσει κι εμάς να τη χρησιμοποιούμε λάθος, για να γινόμαστε κατανοητοί.

 310. Μαρία said

  310
  Λέγαμε παλιά πεφωτισμένη δεξιά κατα το πεφωτισμένη δεσποτεία.

  Νοσοκομείο Λάρισας

 311. sarant said

  292 Τόσο ξέπεσε η Καθημερινή, που ψωνίζει από τα πανέρια;

  306 Το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου είχαμε, συνολικά, 37 νεκρούς. Μέσα σε δυο μήνες.

  Τις τελευταίες μέρες έχουμε 40 νεκρούς τη μέρα.

 312. Γιάννης Κουβάτσος said

  311: Εννοείται πως τη θυμάμαι την «πεφωτισμένη δεξιά»(όρος της Ελένης Βλάχου, νομίζω), απλώς μου έκανε εντύπωση η συμπερίληψη του Κοττάκη σ’ αυτήν. ☺

 313. Μαρία said

  312
  Όχι. Κάνε την αφαίρεση 🙂 και ξαναδιόρθωσε το τουί σου.

  https://eody.gov.gr/epidimiologika-statistika-dedomena/ektheseis-covid-19/
  μέχρι
  30 Απρ. 140
  31 Μαΐου 175
  30 Ιουνίου 192
  31 Ιουλίου 206
  31 Αυγ. 266
  30 Σεπτ. 391
  31 Οκτ. 626
  σήμερα 866

 314. Μαρία said

  312
  Διέπρεψε πάλι σήμερα.

 315. Γιάννης Κουβάτσος said

  315: Κλασική περίπτωση ανθρώπου που έκανε το ψυχικό του σακατιλίκι επάγγελμα. Πραγματικά αηδιαστικός.

 316. sarant said

  314 Εκανα λάθος πράξη, τι άλλο να πω… Πήρα την 1/6 (που ήταν 179) κι αντί για 27 λογάριασα 37. Πάει, γερνάω.

 317. Μαρία said

  317
  17 + 14 = :

 318. sarant said

  318 Eννοώ ότι έκανα την αφαίρεση 206 – 179 κι αντί για 27 έβγαλα 37

 319. Μαρία said

  319
  Το κατάλαβα. Αλλά δεν πρέπει να κάνεις και τη σωστή πρόσθεση; 🙂
  Βγάλε μετά και στο ποσοστό αύξησης στο σχ. 307.
  Βάζω τα σημερινά.
  Γαλλία 42.207
  Ισπ. 39.756
  Ελλ. 866

 320. Μαρία said

 321. Theo said

  @268:
  (Τώρα το βλέπω.)

  Προσπάθησα να σου εξηγήσω κάποια πράγματα αλλά δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε. Και το τραβάς στα άκρα μ’ αυτό το τάχα μου «άνευ λογικής μπούλινγκ».

  Σου ζητώ συγγνώμη αν σε στενοχώρησα με το στιλ μου, αλλά νομίζω πως οποιοσδήποτε μπορεί να επεμβαίνει εδώ μέσα σε οποιαδήποτε κουβέντα, ιδιαίτερα αν νομίζει ότι τον αφορά.

  Να είσαι καλά!

 322. Pedis said

  Εβδομήντα τοις εκατό και πάνω θα πάρει η ΝΔ από τους περήφανους εθνoπατριώτες Μακεδόνες μετά από τέτοια επιτυχία στη διαχείριση της πανδημίας στα ιερά χώματά τους.

  Μην σπάσει και το ρεκόρ του Λεγκίστα Zaia στο Βένετο που τα κατάφερε κι έθαψε κόσμο αβέρτα την Άνοιξη και τον τίμησαν με 77% στις εκλογές!

 323. Γιάννης Ιατρού said

 324. ΣΠ said

  Δοκιμάστε το λινκ http://loser.com/

 325. Γιάννης Ιατρού said

  325: χαχα, καλή ιδέα για ονομασία αυτού του συνδέσμου,
  Έναν δικό μας, ντόπιο, μου θυμίζει, αμυδρά. Αυτός εδώ σε λίγο θα διατάξει να αποχωρίσουν οι ΗΠΑ από την Βίκι 🙂 🙂 , τόσο στραβά του κάθισε πως (κατανοητά και δικαιολογημένα) δεν τον διάλεξαν πάλι για πρόεδρο

 326. Μαρία said

 327. Μαρία said

 328. Γιάννης Ιατρού said

  Ο ιός που στις 4/11 μεταδιδόταν μόνο στα Λύκεια και όχι σε γυμνάσια-δημοτικά, από τώρα μεταδίδεται πλέον και σ΄αυτά. Γι αυτό αποφάσισαν να κλείσουν όλα τα σχολεία, και τα δημοτικά, της Θεσσαλονίκης από αύριο😒😎🤔

  Πανικό έχουν, εκτός άλλων. Άλλωστε πότε έλεγαν την αλήθεια…

 329. Μαρία said

  323
  Το παίρνουν πίσω μετά τη γενική κατακραυγή.
  Λεπτομέρειες για το τι ισχύει απο το 2018.
  https://www.avgi.gr/gallery/podcasts/371499_kratos-kataballei-se-idiotes-diplasia-apo-osa-dinoyn-akoma-kai-oi-idiotikes

 330. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  324
  Και
  Οι Πειρατές του Φαρ ου τεστ
  Λόρενς της Πανδημίας
  Άδραξε τη ΜΕΘ
  Δαμάζοντας τα κρούσματα
  Οι Πειρατές της Εντατικής
  Ο Χάρι Πότερ και η κάμαρα με τα αντισηπτικά
  Το φαινόμενο της νυχτερίδας
  Ο διάβολος φοράει μάσκα
  Αγάπη μου, διασωλήνωσα τα παιδιά
  Ο άνθρωπος που γύρισε από τη ΜΕΘ
  Αλίμονο στους γέρους
  Ο Πολίτης Φταίειν
  Η νύχτα με τις μάσκες
  Ανοσία και Προ(κατά)ληψη
  Ο Έλλην ασθενής
  Καραντίνα φτώχεια και φιλότιμο
  Ο γιατρουδάκος ήταν λεβεντιά
  Ιέ μου, Ιέ μου
  Στα σαγόνια του Κορονοϊού

 331. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Στη φωλιά του κορονοϊού
  (Ένας δημοσιογράφος είπε τη Θεσνίκη φωλιά του κόβιντ)

 332. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Στο κελί 13033

 333. Alexis said

  Και τραγούδια για την εποχή του κορονοϊού:

  Θα κάνω τεστ βρε πονηρή
  Πέντε μάγκες του ΑΧΕΠΑ
  Η λιτανεία του κόβιντ
  Δεν υπάρχει ανοσία
  Τα γαλάζια σου ράμματα
  Μασκούλες (Τα δυο σου χέρια πήρανε)
  Στην Καραντίνα μια φορά
  Τα χειρουργικά σου (εργαλεία) λάμπουν
  Που ‘σαι Σωτήρη
  Θα σε θυμηθώ (σαν τρελό περιστατικό)
  Σαββατόβραδο στην Εντατική
  Σαν βγαίνει ο Τσιόδρας στο γυαλί (Μπιρ Αλλάχ)

 334. Alexis said

  Και

  Ένα λεπτό ντελιβερά
  Αχ, Εφημερία!
  Οι μάσκες δεν υπάρχουν πιά
  Μία είναι η ουσία, δεν υπάρχει ανοσία
  Να ΄χαν οι γιατροί εμβόλια
  Αντιλαλούν οι εντατικές
  Το ‘πε, το ‘πε ο Μαγιορκίνης

 335. Γιάννης Ιατρού said

  331-334: Ακούραστοι 🙂 🙂 👍

  Άμα δούν μάσκες πριν το Πάσχα να μου γρά=ψετε…
  Ελεγκτικό Συνέδριο: Αναβλήθηκε ο διαγωνισμός για τις σχολικές μάσκες ελλείψει δικαιολογητικών

  Και λίγα λέει… Τους κόψαμε και τα χειροκροτήματα, δράμα!
  Να είναι γεροί όλοι τους οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία ή όπου αλλού προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και να τους θυμηθούμε και μετά την επιδημία για το έργο τους…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: