Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Στραβωμάρα!

Posted by sarant στο 9 Νοεμβρίου, 2020


Ο τίτλος του άρθρου δεν σχολιάζει την πολιτική επικαιρότητα, δεν αποτελεί κριτική προς την κυβέρνηση, δεν κρύβει κάποιο υπονοούμενο. Η λέξη του τίτλου θα μας απασχολήσει στο σημερινό σύντομο (ελπίζω, αν και ποτέ δεν ξέρεις) άρθρο, όχι τόσο για τη σημασία της, όσο για την ορθογραφία της.

Που ίσως να σας έχει ήδη παραξενέψει, μια και δεν αποκλείεται κι εσείς να γράφετε τη λέξη με όμικρον, «στραβομάρα». Αφού γράφω «κι εσείς» κάτι υπονοώ.

Διοτι βέβαια, κι εγώ τη στραβομάρα με «ο» τη γράφω (ή την έγραφα) μέχρι που διαπίστωσα, από ένα άρθρο που συζητήθηκε στη Λεξιλογία, ότι η λέξη γράφεται με ωμέγα.

Οπότε, μπορεί και να αναφώνησα «στραβομάρα!» (ή «στραβωμάρα!», αφού το αναφώνησα δεν ξέρουμε πώς γράφεται) σαν μομφή προς τον εαυτό μου, που τόσα χρόνια δεν ήξερα πώς γράφεται η λέξη -ινσέψιο το λένε αυτό οι νεότεροι;

Kι όταν λέω ότι η λέξη «γράφεται με ωμέγα» εννοώ σε όλα τα λεξικά, δεν είναι κάποια μπαμπινιωτική καινοτομία (ή… παλαιοτομία, μια και συχνά στο λεξικό Μπαμπινιώτη γίνονται δεκτές παλιότερες ορθογραφικές προτάσεις, όπως το αγώρι).

Το ΛΚΝ γράφει «στραβωμάρα», το λεξικό Μπαμπινιώτη ομοίως, σημειώνοντας «και εσφαλμένα στραβομάρα», το Χρηστικό Λεξικό έχει λήμμα «στραβωμάρα (και στραβομάρα)», ενω το ΜΗΛΝΕΓ γράφει μόνο «στραβωμάρα». Άρα και τα 4 σύγχρονα μεγάλα λεξικά μας ομοφωνούν στο ότι προτιμητέα είναι η γραφή «στραβωμάρα».

Γιατί γράφεται με ωμέγα; Διότι, λένε τα λεξικά, η λέξη παράγεται από το «στράβωμα» (από το ρήμα «στραβώνω») και το παραγωγικό τέρμα -άρα, λέει το ετυμολογικό του Μπαμπινιώτη.

Με τον ίδιο τρόπο έχουμε επίσης την παλαβωμάρα, που εγώ επίσης την έγραφα με όμικρον, από το παλάβωμα δηλαδή και το τέρμα -άρα, όπως και τη φαγωμάρα, που την έγραφα σωστά, από το φάγωμα+άρα, όπως και τις (μαμά, μην κοιτάζεις) σηκωμάρες, ή την (ξε)λιγωμάρα ή την παγωμάρα.

Ωστόσο, η εντύπωσή μου ήταν ότι ο περισσότερος κόσμος γράφει «στραβομάρα» και όχι «στραβωμάρα». Το επιβεβαιώνουμε αυτό στο γκουγκλ, που δίνει κάπου 13.000 για τον εσφαλμένο τύπο και 7.000 γι τον σωστό.

Πέρα από το γκουγκλ, έβαλα και στο Τουίτερ, όπως συνηθίζω, ένα «μικρό γκάλοπ χωρίς πολιτικές ή άλλες προεκτάσεις», ρωτώντας αν γράφουν στραβωμάρα ή στραβομάρα. Mέσα σε 6 ώρες που διάρκεσε το γκάλοπ ψήφισαν 632 και έλαβον: στραβΟμάρα 64,4%, στραβΩμάρα 35,6%.

Γιατί τόσο πολλοί το γράφουμε με όμικρον; Υποθέτω ότι είναι ισχυρή η έλξη από μια άλλη πολύ κοινή -μάρα, τη χαζομάρα. Η χαζομάρα γράφεται με όμικρον, δεν υπάρχει «χάζωμα». Υπάρχει χάζεμα, αλλά η χαζομάρα παράγεται από το επίθετο χαζός, και το τέρμα -ομάρα.

Και επειδή τόσο η στραβομάρα όσο και η παλαβομάρα έχουν τα επίθετα στραβός και παλαβός, που είναι πολύ πιο κοινά από τα μάλλον σπάνια «στράβωμα» και «παλάβωμα», είναι εύλογο που τόσο πολλοί γράφουμε «λάθος» τη στραβομάρα και την παλαβομάρα -διότι το συνδέουμε με το επίθετο· λέμε: «στραβός είσαι ρε;» «στραβομάρα έχεις;». Δεν λέμε «στράβωμα έχεις;» (αν και μπορούμε να πούμε «στραβώθηκες»).

Να σημειωθει πως η χαζομάρα είναι η μοναδική κοινή λέξη σε -ομάρα. Στο Αντίστροφο λεξικό της Άννας Αναστασιάδη-Συμεωνίδη βρίσκω επίσης: αργομάρα, βαργομάρα, βαριομάρα, μωρομάρα, κουφομάρα (η γομάρα δεν πιάνεται). Οι τέσσερις πρώτες λέξεις είναι σπάνιες, ενώ για την κουφομάρα είναι κατα πολύ κοινότερος ο τύπος κουφαμάρα. Και για τη χαζομάρα άλλωστε υπάρχει και ο εναλλακτικός τύπος «χαζαμάρα», όχι τόσο συχνός αλλά όχι και σπάνιος.

Διότι, πράγματι, πολλά ουσιαστικά αυτής της κατηγορίας, που δηλώνουν μια αρνητική συνήθως κατάσταση ή ιδιότητα, έχουν κατάληξη σε -αμάρα: κουταμάρα, βουβαμάρα, μουγκαμάρα, σαχλαμάρα, κουλαμάρα, σιχαμάρα, λωλαμάρα, τρελαμάρα, μουρλαμάρα κτλ.

Όλα αυτά παράγονται από το επίθετο + αμάρα, πχ σαχλός + αμάρα, κουτός + αμάρα.

Οπότε, δεν είναι περίεργο που και τα στραβομάρα, παλαβομάρα τα ετυμολογούμε στο μυαλό μας στραβός+-μάρα και όχι στράβωμα+άρα, κι έτσι τα γράφουμε με όμικρον.

Κι εγώ, όπως είπα, έτσι το γράφω -ή το έγραφα, και για του λόγου το αληθές:

Θα αλλάξω τώρα ορθογραφία της στραβομάρας και της παλαβομάρας; Θα έπρεπε, αφού προσπαθώ να κρατάω στο ελάχιστο τις διαφορές της «προσωπικής» μου ορθογραφίας από την επίσημη, όπως αποτυπώνεται στο ΛΚΝ. Παλιότερα είχα γράψει ένα άρθρο «Ωχ, το καθίκι» με τον τίτλο να απαρτίζεται από τις δυο λέξεις όπου αποκλίνω από το ΛΚΝ (που γράφει «Οχ» και, φρικτό να το βλέπεις, «καθοίκι»). Τελικά από τη συζήτηση εκείνου του άρθρου ο τίτλος διευρύνθηκε σε «Ωχ, το ρωμέικο γκαστρωμένο καθίκι» (το ΛΚΝ γράφει ρωμαίικος, και όλα τα -αίικα, όπως και γγαστρωμένος), αλλά δεν ξέρω αν με παίρνει να το επαυξήσω σε «Ωχ, στραβομάρα, το ρωμέικο γκαστρωμένο καθίκι», άσε που έχουμε και την παλαβομάρα να βολέψουμε. Μπορεί λοιπόν τώρα στα γεράματα να αφήσω τον στραβό δρόμο της στραβομάρας και να επανέλθω στον σωστό δρόμο της στραβωμάρας.

Κάνοντας στο Τουίτερ την ανακεφαλαίωση από το μικρό γκάλοπ (στραβομάρα ή στραβωμάρα) έγραψα:

Το 64% γράφει στραβΟμάρα, αλλά όλα τα λεξικά γράφουν στραβΩμάρα, από το στράβωμα, όπως και φαγωμάρα, παλαβωμάρα -αλλά η «χαζομάρα» σχηματίζεται αλλιώς. Εγώ το έγραφα στραβομάρα, ομολογώ. Είδατε ότι και το 64% καμιά φορά ανατρέπεται -και μετά λέτε για το 61% του Τσίπρα 🙂

Οπότε, πολύ λογικά, κάποιος σχολιαστής μού απάντησε: και κάπως έτσι, πάει περίπατο το «χωρίς πολιτικές προεκτάσεις».

Πράγματι, βγήκα ψεύτης. Και πολιτικές προεκτάσεις είχε το γκάλοπ και «άλλες» προεκτάσεις, αφού ως προέκτασή του έγραψα το σημερινό άρθρο!

329 Σχόλια προς “Στραβωμάρα!”

 1. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα και καλή ‘βδομάδα

  Νίκο, να δεις που το σκέφτηκα πως κάτι θα έγραφες επί του θέματος, όταν τις προηγούμενες μέρες είδα το σχετικό «τιτίβισμα» / γάλοπ 🙂

 2. atheofobos said

  Έχω και εγώ δυό προβληματισμούς αν η λέξη γράφεται με ο ή ω. Είναι οι λέξεις κώλος ή κόλος και δωσίλογος ή δοσίλογος.

 3. Ανδρέας Τ said

  Καλημέρα και καλή εβδομάδα. Εγώ πάντως ανήκω στη μειοψηφία που δεν θα χρειαστεί να αλλάξει τρόπο γραφής. Κέφια έχουμε σήμερα.

 4. Πουλ-πουλ said

  Η στραβωμάρα ήταν το επιφώνημα που συνόδευε παλαιότερα το φασκέλωμα.
  Και η απάντηση: «Στα μάτια σου».

 5. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Εγώ λέω να περιοριστούμε ΑΥΣΤΗΡΑ στα εις -μάρα. Γιατί αν βάλουμε στην συζήτηση και τα εις -άρα, την βάψαμε.. Καλημέρα σας!

 6. Γιάννης Κουβάτσος said

  Στραβωμάρα, χρεωκοπία, δωσίλογος, κώλος. Ωμέγα φορέβερ! 😊

 7. Ευγενία Λώβη said

  «τόσο πολλοί γράφουμε «λάθος» τη στραβομάρα»

  Το λάθος εντός εισαγωγικών!

  Γεια σου Ελλαδάρα με την αιώνια κατατριβή με τα αυτονόητα (λάθη)

 8. dryhammer said

  Καλημέρα και καλή βδομάδα!

  Τη στραβ*μάρα την είχα πάντα στο μυαλό μου με ω, δεν ξέρω γιατί, και μάλλον δεν την έχω γράψει ποτέ μου. [Ίσως επειδή στη Χίο λεγόταν: Στραβώματα έχεις; που δεν αμφισβητείται το ω]

  2. Τον κ*λο με ω πάντα [γιατί στα νησιά τους έχουν μεγάλους και χαμηλούς; γιατί το προφέρουμε οο; γιατί το ω του κώλος είναι ένας κώλος μες στον άλλον; για να περισπάται στο πολυτονικό και να μη μένει ακάλυπτος; – μακάρι και νά ‘ξερα] ενώ το κόλον με ο.

  Για επίσης ανεξιχνίαστους λόγους τον δ*σίλογο με ο όπως και τον λογοδοσμένο

 9. Κιγκέρι said

  Έφτασα ως εκεί που λες «Η χαζομάρα γράφεται με όμικρον, δεν υπάρχει «χάζωμα» Νικοκύρη και θέλω να σου πω ότι υπάρχει ρήμα χαζώνω, στη Λάρισα τουλάχιστον, πχ
  – Άι, χάζωσες ντιπ με φαίνεται! (χάζωσατε, στο β´ πληθυντικό, με τον τόνο στην προ-προπαραλήγουσα)

  Κι έτσι κι εμείς τη χαζομάρα τη λέμε χαζαμάρα, για να αποφεύγουμε τα διλήμματα! 🙂

 10. loukretia50 said

  Μπονζούρ!
  Ξεστραβωθήκαμε πάλι σήμερα!
  Δε φανταζόμουν ότι κάποιοι προτιμούν το όμικρον!
  Βέβαια για να πούμε και του στραβού το δίκιο, μοιάζει πιο απλό και απαλύνει την κακή εντύπωση.
  Αντίθετα στην περίπτωση που αναφέρει ο Αθεόφοβος, το «ω» σαφώς την επιτείνει!

 11. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ωμέγα και υπογεγραμμένη, για να μνημονεύσουμε τον Χριστιανόπουλο ☺:

  «Μην καταργείτε την υπογεγραμμένη
  ιδίως κάτω από το ωμέγα
  είναι κρίμα να εκλείψει
  η πιο μικρή ασέλγεια
  του αλφαβήτου μας»
  (Από τα «Μικρά ποιήματα»)

 12. Ευγενία Λώβη said

  6
  Κόψτε κάτι κ. Κουβάτσο:
  διττογραφείται ανέτως το «χρεωκοπία/χρεοκοπία»

 13. Κιγκέρι said

  Αχ, βιάστηκα, το λες παρακάτω!

 14. Γς said

  https://www.newsit.gr/politikh/giati-o-tsipras-proteine-6mini-synergasia-kai-ypourgo-ygeias-koinis-apodoxis/3137768/

  >Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με άρθρο του στην εφημερίδα Αυγή επανήλθε στο θέμα επισημαίνοντας ότι: «Ο κ. Μητσοτάκης έχει μία τελευταία ευκαιρία να συμπεριφερθεί επιτέλους με υπευθυνότητα». Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ωστόσο ότι «σε αντίθετη περίπτωση όμως, αν ο κ. Μητσοτάκης συνεχίσει να συμπεριφέρεται με εγκληματική ανευθυνότητα, ταξική ιδιοτέλεια και αλαζονεία, τότε επιβεβαιώνει ότι η απόφαση που έχει πάρει είναι να μην διστάσει να θέσει σε κίνδυνο χιλιάδες ανθρώπινες ζωές και μόνο του ενδιαφέρον είναι να επιβιώσει πολιτικά μέσω μιας γιγαντιαίας εκστρατείας επικοινωνιακής εξαπάτησης.

  Σαφέστατος!

  >Στην περίπτωση αυτή όχι μόνο θα είμαστε απέναντι, αλλά θα γίνουμε οι πρωτεργάτες της κοινωνικής αντίστασης, η μαγιά της κοινωνικής δυναμικής για να τον εμποδίσουμε.

  Τα τρία-δύο που λέμε

 15. ΓΤ said

  γκαβωμάρα

 16. leonicos said

  Φυσικά, έτσι το έγραφα κι εγώ.

  Όμως η όλη συζήτηση μού θυμίζει το κτήριο / κτίριο. Επέμενα στο κτήριο ως το ΜΟΝΑΔΙΚΟ σωστό, διότι …. κλπ να μην τα ξαναλέμε, αλλά αναγνώρισα οτι σε μια τόσο κοινή λέξη, που η ίδια δεν σταθηκε στο ύψος της κι έχασε το κεφάλι της ευ-, είναι υπερβολή να ψάχνεσαι τόσο πολύ ετυμολογικά. Έτσι δέχτηκα και το ‘κτίριο’ ως σωστό, άσχετα αν δεν το γράφω. Αλλά και δεν διορθώνω κάποιον που το γράφει.

  Με τη στραβομάρα, φαγομάρα κλπ, νομίζω οτι πρέπει να κάνουμε το ίδιο. Κατ’ αρχήν υπάρχουν δύο ισχυρά κίνητρα: η απλογραφία και η αναλογία.

  Κατ’ αναλογία προς το χαζομάρα, γράφουμε όλα τα -ομάρα με ο-μικρόν, διότι το χαζομάρα είναι πιο απλό από το φαγωμάρα για να επιλεγεί. (Αυτά για να μη μου γκρινιάξετε ‘γιατί διαλέγω το χαζομάρα και όχι το φαγωμάρα για την αναλογία’.

  Δεύτερον, η εν λόγω απλογραφία δεν επηρεάζει σε κανένα βαθμό τη σημασία της λέξης.

  Συμπερασματικά: Έτσι το εγραφα κι έτσι θα συνεχίσω να το γράφω

 17. leonicos said

  14 Γς

  Το σεξ πού είναι;

 18. leonicos said

  Το χαζΑμάρες κυκλοφορεί στον νότο του Ν. Αττικής

 19. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  2-6 Χρεωκοπία και χρεοκοπία ήδη από τα αρχαία, πρέπει να το έχουμε γράψει και σε άρθρο.

 20. Ευγενία Λώβη said

  16
  «δεν επηρεάζει σε κανένα βαθμό τη σημασία της λέξης»

  και η γραφή «σιμασία» δεν επηρεάζει τη σημασία της λέξης «σημασία»…
  έτσι θα πρέπει να τη γράφετε λοιπόν!

 21. Γς said

  17:

  >Το σεξ πού είναι;

  https://www.slang.gr/definition/12657-kano-ta-tria-dyo

 22. ΓΤ said

  «χαζΑμάρα» είχα πρωτακούσει από Σαλονικιό συμφοιτητή

 23. Αιμ said

  Καλημέρα
  Το χαζαμάρα εγώ το χω για βόρειο όπως και το «χαζά λλες ;»
  Κατά τα άλλα κι εγώ με όμικρον

 24. nikiplos said

  κουφαμάρα γράφω και λέω πάντως εγώ.

 25. leonicos said

  Το ‘θα συνεχίσω να το γράφω με Ο’ δεν σημαίνει ότι θα σας δώσω την ευκαιρία να με διορθώσετε. Ομολογώ ότι δεν θυμάμαι τον εαυτό μου να χρησιμοποίησε γραπτώς κάποια από τις λέξεις αυτές, εκτός αν σ καμιά επιστολή, τότε που γράφαμε…

  Θυμάστε εκείνη την εποχή;

  Τότε που η Ικούκο Κουγκούε από την Ιαπωνία ζητύσε αλληλογραφία με έλληνες, και πέτυχε εμένα;
  Πρέπει ν’ ανταλλάξαμε… ποιος ξέρει πόσα γράμματα, καποια πολυσέλιδα, από το 1958 μέχρι το 2014 (που τη χάσαμε δυστυχώς).
  Τώρα μιλάω με τα παιδιά και τα εγγόνια της και τα ανήψια της στο η-μέιλ. Όλο Τι κάνεις; Είμαι καλά… = ΤΙΠΟΤΑ

  Η Ικούκο μού έστελνε δώρα, της έστελνα κι εγώ, έκλαιγε που πέθαινε κάποιος, γέλαγε που παντρευόταν κάποιος ή έκανε παιδί, και αυτό φαινόταν στα γράμματά της.

  Η κόρη της μου ζήτησε τα γράμματά της, επειδή έχει όλα τα δικά μου…. 186 παρακαλώ. Δεν είαι πολλά για 55 χρόνια, αλλά είχαμε κι ένα κενο δεκαπενταετίας που δεν αλλάξαμε ούτε ένα. Κατόπιν έστειλα ένα γράμμα με το επώνυμό της μόνο. Την έχω ξαναπεί την ιστορία εδώ.

  Εγώ λόγω των προσωπικών αταξιών μου έχω μόνο 48 και ντρέπομαι να το ομολογήσω. Αλλά θα στείλω μόνο αυτά.

  ΞΕΦΥΓΑ… σιγά. Πρώτη φορά είναι;

 26. ΚΩΣΤΑΣ said

  9 Όλο χαζαμάρες λες σήμερα, Κιγκέρι! 😂

  Κώλος: Μοι προκαλεί κατάπληξιν το γεγονός ότι όλοι οι χριστιανομπολσεβίκοι εδώ μέσα αγνοείτε ότι αυτός που ανακάλυψε το ω, το εμπνεύστηκε από το περίγραμμα καθιστού κώλου! 😜

 27. leonicos said

  Ίσως ξεφεύγω επειδή ξανοίγομαι

  Και ξανοίγομαι επειδή σας αγαπάω

 28. spiridione said

  2. Στον Αστικό Κώδικα, νομοθεσία και νομολογία εδώ και 200 χρόνια μέχρι σήμερα γράφεται δοσίλογος. Τα λεξικά λένε δωσίλογος. Το έχουμε ξανασυζητήσει.

 29. leonicos said

  20 Ευγενία Λώβη

  και η γραφή «σιμασία» δεν επηρεάζει τη σημασία της λέξης «σημασία»…
  έτσι θα πρέπει να τη γράφετε λοιπόν!

  Σωστή παρατήρηση. Αλλά τη σημασία κανέανς δεν τη γράφει σιμασία.

  Και το αγώρι είναι σωστό, αλλά το έχουμε κατακυρώσει αγόρι. Και το τσηρώτο είναι σωστό, αλλά ποιος και πού θα το γράψει. Κι αν το γράψει σε καποιο συρτάρι… κάτι έγινε. Και το ποδίλατο δεν παύει να έχει δυο ρόδες, αλλά κανένας δεν το γράφει έτσι.

  Πάντως, ως επισήμανση είναι σωστή. Κανουμε επιλογές αυθαίρετες, και γι’ αυτό δεν συμφωνούμε σε όλες.

  Α! Και κάτι άλλο επίσης σημαντικό:

  Επειδή εδώ είμαστε φίλοι, χαλάρωσε και γράφε στον ενικό

  Το σχόλιό σου θα μου αρεσε ακόμα πιο πολύ αν έλεγε

  έτσι θα πρέπει να τη γράφεΙΣ λοιπόν!

 30. Ωραίο ειδικό κομμάτι.

  Αν θα το έγραφα νομίζω πως θα είχα προτιμήσει «στραβομάρα», από το «στραβός». Στο πλαίσιο ανασυγκρότησης της δημοτικής / ΚοιΝΕ θα ήταν προτιμΟτερες οι επιλογές με όμικρον.

  Στη δική μου ΒΙ-ική ομιλία είναι πάντα «-ουμάρα» η κατάληξη και αντιλαμβάνομαι πάντα σαν αποκλίνουσα την εκδοχή «-αμάρα».

  Με καλημέρες / Μι τς καλλμέρις ιμ.

 31. Καλημέρα,
  15 Κι εγώ έτσι τόχω. Στραβός = τυφλός. Άρα στραβομάρα, αυτός που δεν βλέπει, όχι που πάει στραβά (σαν τον γιαλό). Αλήθεια, ο στραβός που ξέρω με το στράβωμα έχει κάποια σχέση; Δεν ξέρω.

  Πάντως, ορθογραφικά φαίνεται να γίνεται δεκτή και η στραβωμάρα και η στραβομάρα. Πλουραλισμός.

  Κλειστή η δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τηλεδιδάσκω από σήμερα. Πως; Περιμένω να συνδεθώ στους σέρβερ Webex της Cisco (ή του σχολικού δικτύου). Έκανα μισή ώρα μάθημα, κάτι είπαμε. Μετά κρέμασμα. Η σύνδεση δεν είναι δυνατή. Κι έτσι βγάζω το μεροκάματό μου πατώντας συνέχεια το κουμπάκι «Start a meeting». Κι η απάντηση πως έχω πρόβλημα (εγώ) να συνδεθώ και να ελέγξω τη σύνδεσή μου. Κι έτσι ασχολούμαι με άλλα που δεν βλέπουν πρόβλημα στη σύνδεσή μου…

 32. Γς said

  26:

  Ποιος ποπος;

  Απ το ρολόι είναι

 33. leonicos said

  28

  2. Στον Αστικό Κώδικα, νομοθεσία και νομολογία εδώ και 200 χρόνια μέχρι σήμερα γράφεται δοσίλογος. Τα λεξικά λένε δωσίλογος. Το έχουμε ξανασυζητήσει.

  Το θέμα είναι δα- / da- και με μεταπλασμό do- / δο-. Το δίδωμι < διδάομι*, και τα άλλα κατ' αναλογία. Στη ΜΦ που δεν η κατάληξη είναι -μαι, διατηρειται το ο, εξ ου και δόση.

  επομένως το δωσίλογος είναι λάθος, και ας γράφουν ο,τι θέλουν τα λεξικά.

 34. Γς said

  Από ένα ρολόι γμτ

 35. sarant said

  28 Και ο Θρασύμαχος, που είναι επίσης δικηγόρος, έχει επανειλημμένα γράψει υπέρ του όμικρον

  31 Ωραίες συνθήκες ίσου ανταγωνισμού για τις εξετάσεις….!

 36. leonicos said

  19

  Χρεωκοπία και χρεοκοπία ήδη από τα αρχαία, πρέπει να το έχουμε γράψει και σε άρθρο.

  Αν ήταν χρεοκοπία (άσχετο αν γράφτηκε κι έτσι) θα είχε γίνει χρουκοπία. Άρα δεν είναι

 37. Χτες, ο συμπαθής μας Χριστόφορος Χαραλαμπάκης σε γλωσσική σφήνα-εκπομπή εξήγησε γιατί πρέπει να γράφουμε ανεξιθρησκία και όχι ανεξιθρησκεία. Όμως, θα έλεγα, στο πλαίσιο ανασυγκρότησης της δημοτικής / ΚοιΝΕ, θα ήταν προτιμότερες οι επιλογές βάσει συχνότητας του πιο συνηθισμένου, θρησκεία > ανεξιθρησκεία.

 38. Pedis said

  Είναι φανερή πλέον η σχεδιασμένα υφέρπουσα ανθελληνική τάση να χάσει το ω τα δικαιώματά του και σιγά-σιγά, είναι που είναι το 24ο και τελευταίο γράμμα της ελληνικής, να εξαφανιστεί και η γλώσσα μας να μείνει μόνο με 23 μοναχά γράμματα.

  Άλλο παράδειγμα: νεώτερος-> νεότερος, αλλά για τον εαυτό τους οι κομπλεξικοί και μισαγράμματοι νεωτεριστές δεν καταδέχονται να υποβαθμιστούν σε νεοτεριστές! Αιδώς Αργείοι!

 39. Πέπε said

  Καλημέρα.

  Για να βλέπω Κουβάτσο πρωί πρωί, μάλλον δε θα είμαι ο μόνος που πήγε για e-μάθημα, δεν κατάφερε ποτέ να συνδεθεί, και είπε να ‘ρθει από δω για καφέ. Άλλη μια λαμπρή επιτυχία του Υπουργείου. Άμα εντοπίσετε κανέναν που να τα κατάφερε, πιάστε τον να τον βάλουμε στο μουσείο.

  Το ανέκδοτο το ξέρετε; «Έχουμε όμως οργάνωση.»

  ______________________________

  Λοιπόν, είδα τον τίτλο «Στραβωμάρα!» και αμέσως υπέθεσα ότι θα αφορά το ωμέγα. Με ξένισε ελαφρώς η εικόνα της λέξης μ’ αυτή την ορθογραφία, όχι και πάρα πολύ όμως.

  Ξεκίνησα να διαβάζω:
  > > αναφώνησα «στραβομάρα!» (ή «στραβωμάρα!», αφού το αναφώνησα δεν ξέρουμε πώς γράφεται)…
  > > Το ΛΚΝ γράφει «στραβωμάρα», το λεξικό Μπαμπινιώτη ομοίως, σημειώνοντας «και εσφαλμένα στραβομάρα», το Χρηστικό Λεξικό έχει λήμμα «στραβωμάρα (και στραβομάρα)»…

  Σ’ αυτό το σημείο, μετά από τόσες επαναλήψεις και των δύο ορθογραφιών, είχα πλέον καταφέρει να μου φαίνονται κι οι δύο εξίσου ανοίκειες. Όπως ο παπάς με τα γένια, είχα εντελώς (και ίσως αμετάκλητα) ξεχάσει πώς το γράφω εγώ.

 40. Pedis said

  Στραβωμάρα, Νικοκύρη, με ωμέγα! Και να πάει να κουρευτεί η πλειοψηφία.

  Δεν θα μας αλλάζετε ο καθένας σας την ορθογραφία όποτε σας καπνίζει, που με κόπο απομνημονεύαμε επί έξι τουλάχιστον χρόνια, μισή ώρα κάθε μέρα συν τα τεστ του μπαμπά στο δρόμο περπατώντας και καθ’ οδόν στο αυτοκίνητο. 🙂

  Στην ιστορία του ελληνικού σχολείου να υπάρχουν, άραγε, περισότερες από δύο διαδοχικές σειρές δημοτικού σχολείου που τα παιδιά να έχουν διδαχτεί την ίδια γραμματική και ορθογραφία; Μπα …

 41. leonicos said

  8 Ξεροσφύρη

  λογοδοσμένος είναι μέση φωνή. δεν έχει πρόβλημα

 42. leonicos said

  7 Γεια σου Ελλαδάρα με την αιώνια κατατριβή με τα αυτονόητα (λάθη)

  συμφωνώ

 43. leonicos said

  6 Γιάννης Κουβάτσος

  κ. Κουβάτσο σάς τράηξαν ήδη το αφτί

  Γειά σου Γιάννη. Αλλά δίκιο δεν έχεις.

 44. BLOG_OTI_NANAI said

  Πρόχειρες στατιστικές να περνάει η ώρα:

  Σε έντυπα 19ου έως 1930 περίπου:
  στραβομάρα = 78%
  στραβωμάρα = 22%

  Γενική αναζήτηση σε έντυπα από το 1940 και μετά:
  στραβομάρα = 51%
  στραβωμάρα = 49%

  Σε λεξικά, γενικά, παλιά-νέα:
  στραβομάρα = 15%
  στραβωμάρα = 85%

 45. @ 38 Pedis

  Και βάζουν μπροστά τους ακαταμάχητους νεωτερισμούς, που βλέπουμε σε κάθε δρόμο και γωνιά…

 46. Πέπε said

  @39:

  Χαζ@μάρα είπα για τον Γιάννη Κ. Τα δημοτικά δεν έκλεισαν… Είδες, τους κρίνω όλους εξ ιδίων!

 47. Χαρούλα said

  Πάντα το έγραφα με ω. Δεν με ενοχλούσε όμως η γραφή με ο.
  Απλά το ω το αγαπώ γενικά. Το θεωρώ μεγαλοπρεπές. Το μεγάλο φινάλε της αλφαβήτου! Έτσι το χρησιμοποιώ συχνά κάνωντας ακόμη και λάθη.

  Ο Λουντέμης(κρασί των δειλών)
  — Ώστε έτσι, ε; λέει στον Τότη. Εσύ το τάιζες το σπί- τι… Στραβωμάρα ρε είχε η μάνα σου να φτιάξει κάναν ακόμη σερνικό; Ορίστε τώρα…

  Αλλα ο Σκαρίμπας(στάδιον δόξης)
  Ως ανύποπτος καθόμαν, ήρθαν όλα μι’ αντάρα
  οι ήρωές-μου κι οι στίχοι-μου — φιόρα-μου όλα πλατύφυλλα —,
  κάθε μια της ζωής-μου ήταν — κει — στραβομάρα,
  κάθε γκάφα-μου ή τύφ-λα…

 48. ΓΤ said

  Για την κατάρρευση της τηλεκπαίδευσης
  https://www.in.gr/2020/11/09/greece/tilekpaideysi-sta-sxoleia-epese-systima-apo-ti-deyteri-ora/

  (όπως λέει κι ο προποτζής της γειτονιάς: «Τι τριμπούρδελο είν’ αυτό που ζούμε, ρε Γιώργη!»)

 49. nikiplos said

  Και να μην ξεχάσουμε και την … πουλοβάρα… αντίστοιχη της βαρεμάρας, πιο «δημιουργική» θα έλεγε κανείς.

  Σαν και σήμερα 9-11-1989, έπεσε το τείχος. Θυμάμαι πως τα κανάλια, ακόμη κι αυτός ο Αντένας είχαν χάσει το λάϊβ. Ξυπνήσαμε την επόμενη ημέρα που (το γούγκλισα) ήταν Παρασκευή, αδιάφορο για εμάς τους φοιτητές, αλλά επίσης και για την πολιτική μας κουλτούρα, αφού το ενδιαφέρον μας είχε κεντρίσει οι πρόσφατες εκλογές (5 Νοέμβρη, το γούγκλισα κι αυτό) που είχαν αναδείξει τον Ζολώτα (κι εδώ ωμέγα) και την οικουμενική κυβέρνηση. Νομίζω στην Ελλάδα η είδηση μεταδόθηκε το βράδυ της Παρασκευής και πέρασε απαρατήρηση όλο το ΣΚ, εώς ότου τη Δευτέρα, άρχισαν οι συζητήσεις για την πτώση του τείχους.

  Την επόμενη εκείνη εβδομάδα που ακολούθησε το χλιαρό Σαββατοκύριακο, το νεοκυκλοφορούν περιοδικό ΚΛΙΚ είχε δημοσιεύσει ένα άρθρο του Πέτρου Κωστόπουλου που θυμάμαι άρχιζε με τον τίτλο: «Θα ένιωθα Αλβανός αν δεν υπήρχε το CNN». Στη συνέχεια το άρθρο σε όλους τους τόνους και όλες τις αποχρώσεις, τόνιζε: «Ο Κομμουνισμός πέθανε!». Εμείς οι συντηρητικών απόψεων υπερθεματίζαμε, αλλά αυτό καμία δεν είχε σημασία, ούτε και η επιμονή αριστεροφρόνων συμφοιτητών (όλων των αποχρώσεων) «ότι αυτό δεν σημαίνει τίποτε, τα Ρωσικά όπλα ελέγχουν τα πάντα κλπ, κλπ». Κάποιοι μάλιστα εξ αυτών ανέλυαν και πολιτικά αυτό το σημαντικό γεγονός: «Εντάσσεται στα ανοίγματα της Περεστρόϊκα, αλλά ουσιαστικά τίποτε δεν έχει αλλάξει. Θα γίνουν το φθηνό εργατικό δυναμικό της Δύσης και θα επιστρέφουν στη μαμά Ρωσία, όταν αποτυγχάνουν κλπ κλπ»

  Επιβεβαιώνοντας αυτό που σήμερα έχουμε εμπεδώσει, ότι όταν συμβαίνουν τα μεγάλα γεγονότα ελάχιστοι τα συνειδητοποιούν ή τα παίρνουν χαμπάρι.

 50. Αγγελος said

  Ομολογώ ότι ποτέ δεν θα φανταζόμουν πως τα λεξικά το θέλουν στραβΩμάρα, παρά την αναλογία της φαγΩμάρας! Αλλά η απορία μου είναι άλλη: πόθεν το επίθημα -μάρα; Άραγε από παράγωγα σε -ωμα με την κατάληξη -άρα (κι αυτή από πού;); Κι αν είναι έτσι, πώς εξηγούνται η κουτΑμάρα, σαχλΑμάρα κλπ.;

 51. gpoint said

  Αξιοσημείωτη παρατήρηση :

  Το μεγάλο πάτωμα δεν λέγεται πατ*μάρα αλλά πατωματάρα !!

  Υπάρχουν οι λαϊκοί τύποι, δώνω, να σου δώκω, να σου δώσω μια να σπάσεις αχ ρ κόσμε γιάλινε, όπου το ωμέγα θριαμβεύει, τη δόση που πρέπει να πληρώσουμε,τσιγγουνευόμαστε.

  Νικοκύρη έγραψες «Οπότε, μπορεί και να αναφώνησα «στραβομάρα!» (ή «στραβωμάρα!», αφού το αναφώνησα δεν ξέρουμε πώς γράφεται)»
  Μη σε πετύχει ο Νιόνιος πουθενά…

 52. geobartz said

  Στραβωθήκαμε σήμερα με την στραβομάρα και την στραβωμάρα. Προτείνω να παρακαλέσουμε τον υπερατλαντικό σχολιαστή για να μας ξεστραβώσει, επικαλούμενος τον …Στράβωνα ή ρίχνοντας κανένα μακρινό αράουτ από την Βασιγκτώνα, όπως έκανε κάποτε ο Σημαιοφορίδης (που μάλλον δεν θα τον θυμούνται τα «γκολιάρια»-όπως λέμε Μακεδονιστί τους παίδας και τας παιδίσκας).

 53. 50 ΄Αγγελος

  Ωραία ερωτήματα.
  Μόνη παραπομπή στις «άρες μάρες..» 🙂

 54. ΓΤ said

  @49

  Μια πτώση την οποία σαφώς ξεχνά το επιλεκτικής μνήμης Μηνολόγιον…

 55. Ευγενία Λώβη said

  50
  -αμάρα [amára] & -μάρα [mára] & -ομάρα [omára] & -ωμάρα [omára] : (συχνά προφ., οικ.) επίθημα αφηρημένων θηλυκών ουσιαστικών• δηλώνει συμπεριφορά, κατάσταση, ιδιότητα κτλ. σχετική με αυτό που συνεπάγεται η πρωτότυπη λέξη• (πρβ. -άρα 2)• παραγωγή: 1. από επίθετα: (κουτός) κουταμάρα, (σαχλός) σαχλαμάρα, (χαζός) χαζαμάρα και χαζομάρα. 2. από επίθετα ή ρήματα (και ρηματικά παράγωγα) παράγωγα από επίθετα: (βουβός – βουβαίνω) βουβαμάρα, (κουτσός – κουτσαίνω) κουτσαμάρα, (κουφός – κουφαίνω) κουφαμάρα, (μουγγός – μουγγαίνω) μουγγαμάρα, (τρελός – τρελαίνω) τρελαμάρα• (στραβός – στραβώνω) στραβωμάρα. 3. από ρήματα: (φαγώνομαι) φαγωμάρα, (λιγώνομαι) λιγωμάρα• (βαριεστώ) βαριεστημάρα, (σκοτίζω) σκοτισμάρα.
  [ βαρεμ-άρα και με βάση ουσ. με θ. σε -α-, -ω-: βουβ-α-μός > βουβ-αμάρα, φάγ-ω-μα > φαγ-ωμάρα, επέκτ. σε ουσ. και επίθ. με διαφ. θ.: κουτ-ός > κουτ-αμάρα, χαζ-ός > χαζ-ομάρα]
  https://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?start=40&lq=-%CE%B1%CE%BC%CE%AC%CF%81%CE%B1&dq=

 56. Κιγκέρι said

  49: Νικιπλε (αλήθεια, πού τονίζεσαι;),

  έχω την εντύπωση πώς ούτε αυτοί δεν κατάλαβαν πώς έπεσε το Τείχος.

  https://www.mixanitouxronou.gr/i-nichta-pou-epese-to-tichos-tou-verolinou-i-dialisi-tis-anatolikis-germanias-se-apefthias-sindesi-pos-i-grafiokratia-ke-i-viasini-tou-g-grammatea-katevasan-ton-kosmo-sto-dromo/

 57. nikiplos said

  56@ στην προπαραλήγουσα… 🙂

 58. ΣΠ said

  Να σημειωθει πως η χαζομάρα είναι η μοναδική κοινή λέξη σε -ομάρα. Στο Αντίστροφο λεξικό της Άννας Αναστασιάδη-Συμεωνίδη βρίσκω επίσης: αργομάρα, βαργομάρα, βαριομάρα, μωρομάρα, κουφομάρα (η γομάρα δεν πιάνεται).

  Το ΛΚΝ έχει και τα: αλαλομάρα, ζαβομάρα (η τρομάρα δεν πιάνεται).

 59. μήτσκος said

  Μήπως είναι κάτι σαν την «ωγκώδη άγνοια» του Κουτρουμπούση;

  Μήπως δηλαδή γράφουμε «στραβομάρα» για τις πιο βαρβάτες περιπτώσεις, όταν δηλαδή από την πολλή στραβωμάρα η διαφορά ανάμεσα στο «ο» και στο «ω» είναι ντε φάκτο αόρατη;

 60. leonicos said

  Υπάρχουν τέσσερεις / τέσσερα κ*λ*

  Από την ΙΕ skel* = κόβω, διαχωρίζω (συνοπτικά) α) το κῶλος (οι δύο γλουτοί μαζί)

  β) και κῶλον, πληθ κῶλα τα άκρα, χέρια (ἄνω κῶλα) πόδια (κάτω κῶλα) πρβλ ὀνόκωλος (με πόδια γαϊδάρου) ὀρθόκωλος (με άκαμπτα πόδια)

  γ) μεταφορικά κῶλον, κομμάτι κειμένου (συνήθως μεταξύ τελειών ή άνω τελείας

  συγγενή σκαλίζω, σκέλος

  θυμηθείτε και το στρυμώκωλος, με δύο ω στη σειρά να βγαζουν μάτι

  δ) κόλον, τα τμήματα του παχέος εντερου πριν το ευθύ ή ἀπηυθυσμένο, άγνωστης ετυμολογίας

 61. 51 γυάλινε, Γιώργη, γυάλινε. Δεν είναι στο γιαλό, από γυαλί είναι… 🙂

 62. 60 Και το κόλον στα ταχυδρομεία – τελωνεία κλπ το κομμάτι, το δέμα! («κιβώτιο εμπορευμάτων, αποσκευών» δίνει το ΛΚΝ)

 63. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  38 Κάποιοι Γαλάτες πρωβάλλουν ακώμα αντίσταση, με ώλους τους τρώπους.

 64. ΣΠ said

  19
  Ναι, εδώ
  https://sarantakos.wordpress.com/2011/05/09/xreokopia/

 65. ΣΠ said

  37
  Υπάρχει άρθρο
  https://sarantakos.wordpress.com/2017/02/23/eiaia/

 66. ap8938 said

  28. συνήθως αλλά όχι πάντα, βλ.
  https://books.google.gr/books?id=gpw0AQAAMAAJ&q=%CE%B4%CF%89%CF%83%CE%AF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%82&dq=%CE%B4%CF%89%CF%83%CE%AF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%82&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwj88JHRnPXsAhUozIUKHU5-CM4Q6AEwBnoECAYQAg

 67. ΓΤ said

  61@

  ωστόσο «γιάλινος» ο κόσμος των γιαλιών του Βοσπόρου 😉

 68. 67 Ε, ναι. Νάχαμε κανένα… Έστω και για λίγες μέρες (αλλά όχι τώρα με το λοκντάουν)

 69. leonicos said

  69 Ωραίο να περνάς απ’ έξω και να ζηλεύεις. Μέσα έχουν υγρασία, μούχλα και καμιά φορά βαριά αποφορά

 70. 70 Δεν μπήκα, δεν ξέρω…

 71. Πέπε said

  71
  Για την ηλεκτρονική τάξη λέτε; Ναι, κι εγώ απέξω πέρασα και ήταν ωραία. Μέσα δεν ξέρω.

 72. Γιάννης Ιατρού said

  31/35β/68 Έτσι Γιάννη! Αφού όλοι μπαίνουν εδώ στο μπλογκ και στα τουϊτερ, φατσοβιβλια κλπ. ή/και σε ειδησεογραφικές και μη σελίδες, τι να σου κάνει το δίκτυο; Που το έφτιαξαν για το 1/3 του αριθμού των συνδρομητών τους με την ελπίδα να μην μπαίνουν όλοι, ούτε καν οι μισοί ταυτόχρονα στο δίκτυο. Τσιμπούρια, απομυζούν το πάν, για να βγάλουν κι απ΄την μύγα ξύγκι. Και σου βγαίνει κι η κυβέρνηση που τους ξέρει (εμ…) και προκαταβολικά ρίχνει το πιθανό φταίξιμο στον κόσμο. Όπως κάνει και με την εξάπλωση της επιδημίας… ΑΛΗΤΕΣ

 73. spiridione said

  66. Τα βιβλία τα σημερινά, απ’ όσο γνωρίζω, γράφουν δοσίλογος. Και η μεγάλη πλειοψηφία των παλιών.
  Όπως είχα πει σε κάποιο παλιό σχόλιο, στις βάσεις δεδομένων δικαστικών αποφάσεων, π.χ. στου ΔΣΑ, βλέπω 158 αποφάσεις με δοσίλογος και 4 με δωσίλογος. Τα ίδια και στη ΝΟΜΟΣ.
  Και στη νομοθεσία, εκτός απ’ τον Αστικό Κώδικα (του ’46, αλλά και μετά την μεταγλώττιση του ’84) υπάρχουν άλλα περίπου 15 νομοθετήματα με τη γραφή δοσίλογος, και κανένα με τη γραφή δωσίλογος.

 74. Ευγενία Λώβη said

  2 (αθεόφοβος)

  Κώλος: μεσν. κώλος< αρχαίο «κώλον» (σκέλος, κάτω άκρον) με αλλαγή γένους πιθ. κατά το αρσεν. Πρωκτός ή επειδή θεωρήθηκε αιτιατική. Η λέξη δεν συνδέεται ετυμολογικά με το αρχ. κόλον.

  Δωσίλογος: δωσι- (κατά το «δωσίδικος») +λογος, απόδοση του ιταλ. renditore di conto (νομ. Ορολ.)

  (Babis έφα και Ευγενία προσυπογράφουσα)

 75. Λεύκιππος said

  Κύττα να δεις, είναι μια λέξη που δεν είπα ούτε έγραψα ποτέ…

 76. Ευγενία Λώβη said

  37
  «στο πλαίσιο ανασυγκρότησης της δημοτικής»

  «ανασκολόπισης» της δημοτικής: fixed

 77. ΚΩΣΤΑΣ said

  52 Τα μακρινότερα (ή μακρυνότερα; άλλο δίλημμα 😉 ) αράουτ τα έριχνε ο Ρίζος Λέλης της ΑΕΛ και της ΑΕΚ αργότερα, έτσι θυμάμαι εγώ από λιανοπαίδι, όπως λέμε θεσσαλιστί τους παίδας και τας παιδίσκας. 😂

 78. ap8938 said

  74. έτσι είναι. το ερώτημα είναι γιατί συμβαίνει κάτι τέτοιο και μάλιστα σε τέτοια έκταση και από τέτοιο κοινό (π.χ. νομομαθείς). ένα άλλο παράδειγμα είναι το δωσίδικος/δοσίδικος. εάν δεχτούμε οτι σχηματίζεται, όπως και το δωσίλογος/δοσίλογος, από το δίδωμι δεν θα έπρεπε (sic) να γράφεται με ω;

 79. Ευγενία Λώβη said

  «δωσίδικος», ουχί «δοσίδικος»:

  https://lsj.gr/wiki/%CE%B4%CF%89%CF%83%CE%AF%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%82

 80. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  37-65 Η ιδέα του Γιάννη φαίνεται ελκυστική -αλλά τότε μήπως πρέπει να γράφουμε απορεία, εμπορεία (από το πορεία);

  52-78 Κι εγώ τον Σημαιοφοριδη έχω ακουστά. «Σας νίκησε ένας παίχτης που ξέρει να βαράει μόνο αράουτ» είχα δει κάποτε να λένε

 81. BLOG_OTI_NANAI said

  Λέξεις σε -άρα που έχουν χρησιμοποιηθεί:

  αλαφρωμάρα
  ξεπατωμάρα
  αναμουτζωμάρα (αναποδιά)
  ανακατωμάρα
  ξενηστικομάρα (πείνα)
  γλωσσοφαγωμάρα
  τουρκοτρομάρα
  αναξιομάρα
  σκλαβομάρα
  αποσβολωμάρα
  μαργομάρα (μούδιασμα)
  θαμπωμάρα
  κ@υλωμάρα
  αγριομάρα
  βογγημάρα
  βαριομάρα
  τυφλομάρα
  απονεκρωμάρα
  αποτσιπωμάρα (ξεδιαντροπιά)
  χαζομάρα
  λιγωμάρα

 82. venios said

  Γιατί ο Κολοκοτρώνης γράφεται με όμικρον κι ο κώλος με ωμέγα;

 83. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  82 Για πότε μιλάμε, αν υπάρχουν γραπτές πηγές? Πολλές από αυτές τις βρίσκω από αδόκιμες έως παράξενες / ασυνήθιστες.
  Πχ αποτσιπωμάρα -> ξετσιπωσιά.

 84. Ευγενία Λώβη said

  83
  https://www.google.com/search?client=firefox-b&biw=1024&bih=615&tbm=bks&ei=2i6pX_W4DoGKlwSXm7iIBQ&q=%22%CE%9A%CF%89%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CF%84%CF%81%CF%8E%CE%BD%CE%B7%CF%82%22&oq=%22%CE%9A%CF%89%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CF%84%CF%81%CF%8E%CE%BD%CE%B7%CF%82%22&gs_l=psy-ab.3…20438.25216.0.25484.16.11.0.0.0.0.150.1022.8j3.11.0….0…1c.1.64.psy-ab..8.0.0….0.thEXNvjDm-0

 85. Ευγενία Λώβη said

  Με τις παρελκυστικές ιδέες θα ξεχάσουμε και αυτά που ισχύουν για τα παρασύνθετα

 86. ΓΤ said

  Χτες εστάλησαν, μετά τις 21:00, 1.000.000 sms για άθληση. Λογικόν: είναι φορές που οι σαπιοκοιλιάδες τύπτονται…

 87. @ 77 Ευγενία Λώβη

  Ναι, πράγματι έως και ανασκωλώπιση από τις συντηρητικές δυνάμεις.
  Αλλά υποτίθεται ως συγκεντρώνεται υλικό (και το γκουγκλάρισμα ωφελεί) για ανασυγκρότηση του ζευγαριού δημοτική / ΚοιΝΕ.

 88. @ 81 Sarant

  Σωστά ερωτήματα, αλλά με βάση τη σχετική συχνότητα ι/ει θα μπορέσει ενδεχόμενα να διευθετηθεί.

  Ο Χριστόφορος είπε χθες και για το πορεία / αεροπορία, με την ευκαιρία.

 89. Παίζει και αυτό σήμερα;

 90. ΓΤ said

  Άγιος Νεκτάριος @ Νέα Ιωνία Βόλου: η αλητεία συνεχίζεται
  https://www.in.gr/2020/11/09/greece/volos-anoiksan-ekklisia-gia-na-proskynisoun-oi-pistoi/

 91. ΚΩΣΤΑΣ said

  82 –> μαργομάρα (μούδιασμα): πιθανότερο –> κρύωμα, παγωμάρα

  «Μαργώνουν τα πουλιά της γης κι ούτε ένα δε ζυγώνει», Θ. Παπακωνσταντίνου

 92. Αγγελος said

  (81α) Η απορία και η εμπορία δεν έχουν καμία νοηματική σχέση με την πορεία. Αντίθετα, η ανεξιθρησκία και η ειδωλολατρία είναι ανοχή θρησκειών και λατρεία ειδώλων, οπότε η προφανής αναλογία πιέζει προς τη γραφή με ει.
  Το πρόβλημα με την εμπορία είναι ότι υπάρχει και το εμπορεύομαι, και συχνά διδάσκουμε στα σχολεία ότι τα παροξύτονα σε -(ε)ία γράφονται με ει όταν προέρχονται από ρήματα σε -εύω ή -εύομαι. Από κει και ο δισταγμός ως προς τις λέξεις συνοδ(ε)ία, αντιπροσωπ(ε)ία, κατασκοπ(ε)ία κ.ά.

 93. Ευγενία Λώβη said

  «μαργωμάρα», όχι «μαργομάρα»

  https://www.google.com/search?q=%22%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%B3%CF%89%CE%BC%CE%AC%CF%81%CE%B1%22&client=firefox-b&source=lnms&tbm=bks&sa=X&ved=2ahUKEwiw9cuUvfXsAhVIqxoKHfGvAC8Q_AUoAXoECAEQCQ&biw=1024&bih=615

 94. gpoint said

  # 61

  Ασε με στον κόσμο μου, τον ,,,γιάλινο, που μου απαγορέψανε και το ψάρεμα !

 95. ΣΠ said

  94
  Και μαργομάρα
  https://www.google.com/search?client=firefox-b&biw=1484&bih=895&tbm=bks&sxsrf=ALeKk011dOWVjgg8GRwcfIA6mX1Q_Xl1jg%3A1604926233350&ei=GTupX5b_FJGflwTlmrqACg&q=%22%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%B3%CE%BF%CE%BC%CE%AC%CF%81%CE%B1%22&oq=%22%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%B3%CE%BF%CE%BC%CE%AC%CF%81%CE%B1%22&gs_l=psy-ab.3…13662.16551.0.17803.2.2.0.0.0.0.107.208.0j2.2.0….0…1c.1.64.psy-ab..0.0.0….0.fQ8Ctw8o-hM

 96. Ευγενία Λώβη said

  Σωθήκαμε με την «ορθογράφηση» Βλαστού!
  μαργώνω/μάργωμα/μαργωμάρα

 97. Nestanaios said

  16. Leonicos.

  Η αναλογία και η απλολογία δεν είναι αρετές του λόγου ούτε κακίες αν μιλάμε για λόγο. Εγώ δεν νομίζω.

 98. gpoint said

  Κάποιος φούρνος θα γκρεμίστηκε…

  «Η ΠΑΕ ΟΣΦΠ καταδικάζει απερίφραστα τη συμμετοχή τριών ποδοσφαιριστών της, των Ρούμπεν Σεμέδο, Λάζαρ Ραντζέλοβιτς και Μπρούνο Φελίπε σε συγκέντρωση 30 ατόμων το βράδυ της Κυριακής σε ξενοδοχείο της Λ. Συγγρού, όπως προκύπτει από τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σύμφωνα με το αστυνομικό ρεπορτάζ.

  Η αψήφιση των απαγορεύσεων αλλά και των κανονισμών της ομάδας μας για αυτή την εποχή, είναι απαράδεκτη.

  Οι εμπλεκόμενοι έχουν ήδη κληθεί σε απολογία και θα τους επιβληθεί το ανώτατο προβλεπόμενο χρηματικό πρόστιμο, το οποίο θα διατεθεί στο σύνολό του ως δωρεά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

 99. 72 Εγώ μπήκα, είδα πώς είναι η η-τάξη. Στα γιαλιά το δεν μπήκα – δεν ξέρω. 🙂
  95 Και σκέφτηκα να το γράψω πως ο νους σου στο γιαλό θα ήταν για να ψαρέψεις 🙂

 100. eran said

  O νόμος του Μέρφι επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά:
  https://www.thetoc.gr/politiki/article/i-kathigitria-baso-kinti-mathainei-ellinika-stin-olga-gerobasili–i-dimokratia-entelletai/
  Η κυρία Κιντή (καθηγήτρια Φιλοσοφίας!), πριν παραδώσει μαθήματα, δεν μπήκε στον κόπο να ανοίξει ούτε το Βικιλεξικό, πόσο μάλλον την Πύλη:
  εντέλλομαι [endélome] Ρ (μόνο στον ενεστ.) μππ. εντεταλμένος* : (λόγ.) α. παίρνω εντολή, διατάσσομαι: Ο αρμόδιος υπάλληλος εντέλλεται να ενεργήσει έλεγχο. Yπηρεσία εντελλομένων εξόδων, που για την έγκρισή τους απαιτείται ειδική εντολή. β. (σπανιότ.) δίνω εντολή, διατάσσω, αναθέτω.

 101. Avonidas said

  Καλησπέρα.

  Οπότε, μπορεί και να αναφώνησα «στραβομάρα!» (ή «στραβωμάρα!», αφού το αναφώνησα δεν ξέρουμε πώς γράφεται) σαν μομφή προς τον εαυτό μου, που τόσα χρόνια δεν ήξερα πώς γράφεται η λέξη -ινσέψιο το λένε αυτό οι νεότεροι;

  Δεν έχω καταλάβει ακριβώς τι λένε «ινσέψιο». Στα αγγλικά, inception σημαίνει τη θεμελίωση ή την απαρχή κάποιου πράγματος. Στην ταινία Inception, σήμαινε τη διαδικασία εμφύτευσης μιας ιδέας στο μυαλό κάποιου, ώστε να πιστεύει ότι τη σκέφτηκε ο ίδιος. Αν πιστέψω τον ορισμό που βλέπω στο slang.gr:

  https://www.slang.gr/lemma/22813-insepsio

  η λέξη έχει καταλήξει να σημαίνει κάτι σαν την επ’ άπειρον αναδρομή, mise en abyme που έλεγαν και στο χωριό μου, 😛 ή τη μεταφορική αναδρομή, ή απλώς την απίθανη σύμπτωση που δημιουργεί συνειρμούς (συγχρονικότητα κατά Jung).

  Ινσέψιο, δικέ μου 🙂

 102. Nestanaios said

  36. Leonicos.

  Ότι θέλεις λες. Το «χρεοκοπία» γίνεται «χρεωκοπία» στην αρχαία Αθήνα. Πουθενά αλλού.

  «ἥδονται δὲ Ἀττικοὶ τρέπειν τὸ ο εἰς ω, τοῦ ε προηγουμένου· ἐκ τούτου, γεωμέτρης· γεωλόφος· γεώμορος.»

 103. Νέο Kid Al Afrikii said

  102. Interesting! Αν καταλαβαίνω καλά λοιπόν ,εσείς οι researchers Φυσικοί κι ο ΛΑΜΠΡΟΣ είστε συνάδελφοι! Έχετε πάθει ινσέψιο ότι ξέρετε την απαρχή των πάντων! Εσείς με τα στριγγάκια σας και το μπιγκ μπέν (μπάν, πώς το λένε…) κι ο ΛΑΜΠΡΟΣ με τη συναισθηματική νοημοσύνη! 😆 😆

 104. BLOG_OTI_NANAI said

  84: Είναι από διάφορες χρονολογίες.

  Για παράδειγμα:

  «ξενηστικομάρα» διήγημα ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ 1984,
  «τυφλομάρα», αφιέρωμα στον πεζογράφο Θράσο Καστανάκη, Νέα Εστία 1973
  «βαριομάρα», σε διήγημα στα ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ 1937
  «αναμουτζωμάρα», ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ 1921
  «θαμπωμάρα», λαογραφική διήγηση εδώ: http://repository.kentrolaografias.gr/xmlui/handle/20.500.11853/296661
  «ξεπατωμάρα», λαογραφική διήγηση εδώ: http://repository.kentrolaografias.gr/xmlui/handle/20.500.11853/259347
  «λιγωμάρα», διήγηση από τον Πολίτη, «Μελέται περί του Βίου & της Γλώσσης του Ελληνικού Λαού» (1901)
  «αγρίωμάρα», Ιστορικό Λεξικό
  «αναξιομάρα», ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ 33 (1982-84)

 105. BLOG_OTI_NANAI said

  84: Συγκεκριμένα η «αποτσιπωμάρα» είναι από το λεξικό του Κριαρά (Γ΄, 1973)

 106. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  105, 106

  Μάστα. Ευχαριστώ. Περίεργες και σπανιότατες εκδοχές όμως οι περισσότερες.

 107. Avonidas said

  #104. Ναι, ναι… Με τη διαφορά ότι αυτοί που νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα εκνευρίζουν εμάς, που πράγματι τα ξέρουμε 😆

 108. ΣΠ said

  101
  Το Λεξικό Μπαμπινιώτη συμφωνεί με την κυρία Κιντή:

  εντέλλομαι ρ. μετβ. αποθ. (μόνο σε ενεστ.} (λόγ.) αναθέτω σε (κάποιον) την εντολή για την εκτέλεση συγκεκριμένης αποστολής: ο υπουργός εντέλλεται τις αρμόδιες υπηρεσίες να τηρούν σχολαστικά τις κείμενες διατάξεις ΣΥΝ. διατάζω, παραγγέλλω (βλ. κ. λ. εντεταλμένος, -η, -ο). ΣΧΟΛΙΟ λ. αποθετικός, μετοχή. [ΕΤΥΜ. αρχ. < εν- + τέλλω «εγείρω – επιτάσσω» (βλ. κ. ανατέλλω)].

  ΣΧΟΛΙΟ Το εντέλλομαι χρησιμοποιείται εσφαλμένως, όπως και άλλα αποθετικά ρήματα (βλ. αποθετικός), με παθητική χρήση. Χρήσεις όπως «Τα αρμόδια λιμενικά όργανα εντέλλονται να παρακολουθούν την τήρηση των κανονισμών» ή «Οι υπάλληλοι τού δήμου εντέλλονται να διενεργούν αυστηρό έλεγχο» είναι εσφαλμένες, γιατί το εντέλλομαι σημαίνει «δίδω εντολή να…» και (ως αποθετικό) δεν μπορεί να σημάνει «μου δίδεται | παίρνω εντολή να…». Όπως είναι λάθος να πούμε «Η αντιπροσωπία εδέχθη από τον πρωθυπουργό» (!) αντί τού ορθού «Η αντιπροσωπία έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό» (το επίσης αποθετικό ρ. δέχομαι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως παθητικό), έτσι και στα παραδείγματα που πήραμε, το εντέλλομαι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί παθητικά. Θα πρέπει είτε να λεχθεί περιφραστικώς («Τα αρμόδια λιμενικά όργανα έχουν λάβει εντολή να…» ή «Στα αρμόδια λιμενικά όργανα έχει δοθεί εντολή να…») είτε να αλλάξει η φράση («Οι λιμενικές αρχές εντέλλονται τα αρμόδια λιμενικά όργανα να…» και «Ο δήμος εντέλλεται τους υπάλληλους να…»).

 109. BLOG_OTI_NANAI said

  107: Ναι, ελάχιστες χρησιμοποιούνται, ίσως έχουν αλλάξει κάπως και οι γλωσσικές συνήθειες, δεν λέμε γενικά πολλές λέξεις σε -άρα.

 110. BLOG_OTI_NANAI said

  Συνολικά, νικάει το όμικρον:

  δοσίλογος = 70%
  δωσίλογος = 30%

 111. ΓΤ said

  95@

  Ενώ αν αποκτήσεις γιαλί στον Βόσπορο, ο Ερντογάν κάτι μπορεί να σου επιτρέψει να ψαρέψεις…

 112. Avonidas said

  https://ibb.co/r7H7r57

 113. Avonidas said

  #113. Πάμε άλλη μία…

 114. Ευγενία Λώβη said

  109
  Όχι μόνο του Μπάμπινιώτη, όλα τα λεξικά, παλαιά και νέα (πλην του προβληματικού και από άλλες απόψεις ΛΚΝ) δίνουν το αυτονόητο δίκιο στην Κιντή.

  Κακώς εδώ υπήρξε ένσταση..

 115. Παναγιώτης K. said

  Την λέξη την απευθύνω μόνο στον εαυτό για να τον μαλώσω… όταν σκοντάφτω. Μένω μόνο στην προφορική εκδοχή. Αν ωστόσο μου έβαζαν τη λέξη σε κάποιο τεστ με Ωμέγα θα το έγραφα.

 116. ΣΠ said

  101
  Έχει συζητηθεί και στην Λεξιλογία
  https://www.lexilogia.gr/threads/%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%B1%CE%AF%CF%81%CE%BD%CF%89-%CE%AE-%CE%B4%CE%AF%CE%BD%CF%89-%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%AE.890/

 117. Παναγιώτης Κ. said

  @30. Ήθελα να το ρωτήσω και πριν μέρες και τώρα μου το θύμισες. Τι σημαίνει το ΒΙ;

 118. Ευγενία Λώβη said

  117/101
  Εκεί βέβαια κακώς παίχτηκε ντέρμπι μόνο μεταξύ ΛΝΕΓ-ΛΚΝ, ενώ το μάτς είναι: όλα τα λεξικά (από τα παλαιότερα έως και το Χρηστικό)-ΛΚΝ
  (σημειώσατε 1)

  Και μετά λέει ο εδώ σχολιαστής για νόμο Μέρφυ!

 119. ΓΤ said

  99@

  Την υπεράσπιση της 24χρονης που διοργάνωσε το πάρτι ανέλαβε ο Κούγιας: «Δεν έγινε κανένα πάρτι! – Πελάτες ανέβηκαν στο Roof Garden με ένα φορητό ηχείο και χόρευαν»…
  H οποία 24χρονη, υπεύθυνη του Smart Hotel στον Νέο Κόσμο, πάσχει, κατά Κούγια, από «βαριά ανίατη ασθένεια»

  https://www.sdna.gr/politiko-deltio/ellada/777760_koygias-den-egine-kanena-parti-pelates-anebikan-sto-roof-garden-me

 120. Κιγκέρι said

  118: Παναγιώτη Κ,

  ΒΙ σημαίνει Βόρεια Ιδιώματα.

  https://sarantakos.wordpress.com/2020/10/19/northerndialect/

 121. dryhammer said

  116. Πριν 30+ χρόνια, ένας φίλος φώναζε στον τότε τρίχρονο γιό του όταν σκόνταφτε, πάνω στο τρέκλισμα πριν πέσει «Όμορφα!» και το πιτσιρίκι αυτόματα επανερχόταν στην όρθια θέση, τόσο που και το ίδιο σε ανάλογη περίσταση φώναζε στον εαυτό του «Όφορμα!». Το αποτέλεσμα είναι πως έκτοτε, όταν σκοντάφτω μου φωνάζω «Όφορμα!» προς θυμηδία των γύρω μου (ιδίως τότε που ζούσα και σκόνταφτα λόγω μέθης).

 122. Παναγιώτης Κ. said

  121. Ευχαριστώ.

 123. Γιάννης Κουβάτσος said

  31: Κατέρρευσε το σύστημα. Πού να μπουν και τα δημοτικά, ο μη γένοιτο. Φταίνε οι ανεύθυνοι πολίτες που χαζολογάνε στα σόσιαλ μύδια και κατεβάζουν ταινίες. 😂
  43: Από τη στιγμή που λέω ποια γραφή επιλέγω εγώ, δεν κάνω λάθος. Λάθος θα έκανα αν ισχυριζόμουν πως μόνο αυτή η γραφή είναι σωστή. Αν μπαμπινιώτιζα, δηλαδή.

 124. Παναγιώτης Κ. + Κιγκέρι

  Ευχαριστούμε.

 125. ΣΠ said

  Ένα αυτοκίνητο είναι σταματημένο στο φανάρι που είναι κόκκινο. Ένα άλλο αυτοκίνητο έρχεται από πίσω και πέφτει πάνω του.
  – Στραβωμάρα, φωνάζει αγανακτισμένος ο πρώτος οδηγός.
  – Γιατί, ρε; Δεν σε πέτυχα; λέει ο δεύτερος.

 126. Γιάννης Κουβάτσος said

  73: Το τηλεπικοινωνιακό δίκτυο, και κυρίως το ίντερνετ, θυμίζει το οδικό δίκτυο της Αθήνας. Μπορούν να εξυπηρετήσουν μόνο το 1/3 των οχημάτων και των χρηστών, αντιστοίχως. Οπότε, προβλέπω μονά-ζυγά και στη χρήση του διαδικτύου. 😊

 127. Πάντως το «εντέλλονται να προβούν» δίνει και παίρνει στο διαδίκτυο.

  Άρα η συνεπής δημοτική συμπεριφορά είναι να αποφεύγεται η χρήση αυτών των εκφράσεων.

 128. spiridione said

  Τότε δεν είναι λάθος και το έγγραφο του υπουργείου Παιδείας;
  Λαμβανομένων υπόψη του ανωτέρω,
  Εντέλλεσθε να προβείτε άμεσα στις νόμιμες ενέργειες της αρμοδιότητάς σας .. κλπ
  https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/336876_ekloges-aireton-ypoyrgeio-paideias-moirazei-entelleste-stoys-dieythyntes

 129. … η λέξη παράγεται από το «στράβωμα» (από το ρήμα «στραβώνω») …

  Το οποίω στραβώνω, εκτός από τυφλώνω, είναι και το αντίθετο του ισιώνω:

  «Μπάρμπα Γιάννη Μακρυγιάννη…
  …το στραβό να κάμεις ίσο
  »

  Βέβαια, δεν υπάρχει(;) ισιωμάρα — Η Σιομάρα ή Σιομαρά μόνο σαν γυναικείο όνομα λατινοαμερικάνων μού είναι γνωστό — ίσως επειδή δεν γίνεται κάτι να είναι πιο ίσ(ι)ο από ίσ(ι)ο. Υπάρχει, όμως, ίσ(ι)ωμα, όπου ενίοτε γίνεται χαμός.

  Χωρίς διαστρέβλωση, ελπίζω.

 130. Ευγενία Λώβη said

  129
  Όλα τα ανάλογα παραδείγματα, από τα οποία βρίθει και το διαδίκτυο, είναι λάθος, αλλά πολύ χρήσιμα για την γκουγκλοανασκολόπιση της δημοτικής/ΚΝΕ.

  Ακόμα κι ένα λεξικό όπως το Χρηστικό τα επισημαίνει ως (καταχρ.)

 131. aerosol said

  Για δες… μάλλον δεν το έχω γράψει ποτέ! Αλλά πώς είμαστε απολύτως σίγουροι πως το χαζομάρα βγαίνει από το χαζός και το στραβο/ωμάρα από το στράβωμα και όχι από το στραβός;
  Τεσπα, και με τα δυο μου αρέσει. Έχω ξαναπεί πως δε με ενοχλούν κάποιες διτυπίες.

 132. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @109. Και όχι μόνο ο Μπαμπινιώτης, Σταύρο. Όλα τα λεξικά που διαθέτω, συμφωνούν με το ΛΝΕΓ και ευτυχώς που δεν έβαλα ποτέ κανένα σχετικό στοίχημα, γιατί θα το είχα χάσε! 🙂 (Για το ερμήνευμα της Πύλης λέω..)

 133. Ευγενία Λώβη said

  132
  Διότι δεν υπάρχει «χαζώνω/χάζωμα»

  Δείτε το 55 (απάντησή μου στο 50 του Άγγελου)

 134. Ευγενία Λώβη said

  133
  Απαντήθηκε με το 115

 135. spiridione said

  79. Για ιστορικούς λόγους, από την πρώτη Πολιτική Δικονομία του 1834, και διατηρήθηκε μέχρι σήμερα.
  Η δωσιδικία έχει καθιερωθεί με -ω στα νομικά. Στα αρχαία υπήρχε και δωσίδικος, και δοσίδικος στον Ηρόδοτο και τον Πολύβιο σε διάφορους κώδικες, που το LSG το θεωρεί λάθος των αντιγραφέων. Υπάρχει ακόμη και το δωσίπυγος και δοσίπυγος, που το ισπανικό DGE θεωρεί βασικό τύπο το δεύτερο. Υπάρχει και ο Δοσίθεος. http://dge.cchs.csic.es/xdge/%CE%B4%CE%BF%CF%83%E1%BD%B7%CF%80%CF%85%CE%B3%CE%BF%CF%82

 136. Μαρία said

  41 θάνατοι

 137. @Avonidas, βλέπω ένας δικός σας κι ένας δικός μας στο ERC…
  https://erc.europa.eu/node/4338

 138. spiridione said

  131. Το θέμα είναι γιατί τότε δεν κάνει μάθημα ελληνικών στην Κεραμέως η Κιντή. Η Γεροβασίλη αναφέρθηκε στις έγγραφες εντολές που έστελνε το υπουργείο.

 139. Ευγενία Λώβη said

  139
  Ναι αλλά η κάθε άλλο παρά ορθοεπής παπαριά «Η Δημοκρατία δεν εντέλλεται» δεν είναι όλη γεροβασίλειος;

 140. ΣΠ said

  135
  Απαντήθηκε; Ποια ερώτηση;

 141. Ευγενία Λώβη said

  141
  Το «απαντήθηκε» το εννοούσα με τις 2, 3 σημασίες:
  Απαντώ:
  1. […]
  2. Δίνω λύση, εξήγηση σε άσκηση ή πρόβλημα ή γενικ. θεωρητικό ζήτημα
  3. (μτφ) αντιδρώ σε προηγούμενη ενέργεια άλλου
  (ΧΡΗΣΤΙΚΟ)

  Ωστόσο, έχετε δίκιο: δεν ρωτήσατε τίποτε

 142. Μαρία said

  Χαρδαλιάς, άσμα το άσθμα!

 143. Πέπε said

  Επειδή νομίζω ότι η Δημοκρατία όντως δεν εντέλλεται, γι’ αυτό θεωρώ ότι το κύριο λάθος στο «εντέλλεσθε» δεν είναι το γραμματικό.

  Δεν είμαστε στον στρατό, όπου οι διαταγές είναι θεσμός.

  (Σαν να σου λένε «σε διατάσσω να…» και να απαντάς «μάλιστα εφέντημ, μόνο που είναι διατάζω»)

 144. Μαρία said

  139
  Τώρα είδα την ανάρτηση της Κιντή. Μετέτρεψε ένα ζήτημα δημοκρατίας σε μάθημα γραμματικής.
  Η Γερ. έγραψε πολύ απλά οτι η δημοκρατία δεν δίνει εντολές.

  Η «λάθος» χρήση πάντως του εντέλλομαι είναι παγιωμένη σε δημόσια έγγραφα.

 145. dryhammer said

  136. Αυτό το δ*σίπυγος σημαίνει εύκωλος; [το είδα το λίνκι]

 146. Pedis said

  # 143 – Χαρδαλιάς, άσμα το άσθμα!

  O X. μιλάει Ιταλικά; 😁

  Πολύ μεγάλες διακυμάνσεις στον καθημερινο αριθμό των τεστ. Παίζει μεταξύ 10 με 25 χιλ., ανάλογα με την ημέρα! Πάει δηλαδή ανάλογα με τη ζήτηση και στα ψαχτά (και, νομίζω, αναλόγως με την τσέπη όσων κρίνουν ότι έχουν ανάγκη να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα … αλήθεια, γίνεται γνωστό το ποσοστό των τεστ στον ιδιωτικό τομέα;)

 147. sarant said

  101-109-117 κτλ.

  Για το «εντέλλομαι» είχαμε συζητήσει προ καιρού εδωπέρα, σε κάτι μεζεδάκια και σε σχέση με το «εντέλλεσθε όπως προβείτε…» της δημόσιας διοίκησης (το οποίο είναι ‘λάθος’ κατά Μπαμπινιώτη και κατά Ευγενία Λώβη, καταχρηστικό κατά το Χρηστικό, σωστό κατά το ΛΚΝ).

  Σε εκείνα τα μεζεδάκια το αρχικό θέμα συζήτησης ήταν η λάθος γραφή «εντέλλεσθαι» και ο ΓΤ είχε πει να συζητήσουμε και το αν είναι δεκτό το «εντέλλεσθε» (που είναι λάθος κατά Μπαμπινιώτη κτλ.) και εγώ είχα σχολιάσει ότι το «εντέλλομαι» έχει πλέον διαβεί τον Ρουβίκωνα και πρέπει να δεχτούμε την παγιωμένη «λαθος» (κατά Μπ.) χρήση.

  Σκέφτομαι να βάλω άρθρο μεθαύριο. Πάντως, στο ΦΒ έγραψα ότι αν κάποιος θέλει μαθήματα, αυτή μάλλον είναι η κ. Κιντή.

 148. spiridione said

  Νικοκύρη μαρμάγκαα

 149. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Μερικές λογοτεχνικές …στραβωμάρες, διαχρονικά:

  – Αλεξ. Παπαδιαμάντης, «Η φόνισσα» (1903)
  Ἔμεινεν εὐχαριστημένη διότι ἐκείνη δὲν τὰ ἐπῆρεν ὅλα. «Στραβωμάρα εἶχεν!» εἶπε μεταξὺ τῶν ὀδόντων της. Τὸ ποσὸν ἐκεῖνο, τὸ ὁποῖον ἡ Χαδούλα εἶχε κλέψει κατὰ καιροὺς ἀπὸ τοὺς γονεῖς…

  – Μπάμπης Άννινος, «Η Οικογένεια διασκεδάζει» (1921)
  Ἡ κυρία Θεοδώρα στρέφεται καὶ ἐξακοντίζει κατ’ αὐτοῦ βλέμμα πλῆρες νιτρογλυκερίνης, φωνάζουσα ταυτοχρόνως:
  − Στραβωμάρα!

  – Κώστας Ταχτσής, «Το τρίτο στεφάνι» (1962)
  Πώς έκανα –θα μού πείτε– τη στραβωμάρα να πάω να πέσω απάνω στο Φώτη, αυτό είν΄άλλη ιστορία.

 150. Faltsos said

  124
  «Κατέρρευσε το σύστημα. Πού να μπουν και τα δημοτικά, ο μη γένοιτο. Φταίνε οι ανεύθυνοι πολίτες που χαζολογάνε στα σόσιαλ μύδια και κατεβάζουν ταινίες.»

  Για αστείο το λες;
  Εδώ βλέπω επίσημη παραίνεση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων:
  «Να αποφεύγουμε τη χρήση διαδικτυακών εφαρμογών ψυχαγωγίας κατά τις ώρες αιχμής, δηλαδή από τις 9 πμ έως τις 6 μμ Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται η απαιτούμενη διαθεσιμότητα στα δίκτυα για την αποτελεσματική λειτουργία εφαρμογών τηλεκπαίδευσης και τηλεργασίας.»
  https://www.esos.gr/arthra/70245/systaseis-na-apofeygete-tin-askopi-hrisi-internet-9pm-6-mm-gia-na-mporoyn-na-kanoyn

  Επομένως καλείται και ο Νικοκύρης να αναρτά το καθημερινό άρθρο του μετά τις 6μμ.😀😃😄

 151. Alexis said

  #49: Στις 6/11/1989, την επαύριο των βουλευτικών εκλογών, ένας …φίλος μου (δεν τον ξέρετε, είναι από το χωριό, όπως θά ‘λεγε κι ο Νικοκύρης 🙂 ) παρουσιάστηκε στην πύλη του ΚΕΚΑΝ για να υπηρετήσει τη μαμά πατρίδα. Φυσικά ο φίλος μου, όπως και όλοι οι λοιποί προπαιδευόμενοι ναύτες του ΚΕΚΑΝ, δεν πήρε και πολύ χαμπάρι από όσα συγκλονιστικά συνέβησαν στις 9/11 (σαν σήμερα) με το γκρέμισμα του Τείχους του Βερολίνου.
  Εποχή χωρίς κινητά, χωρίς ίντερνετ και με την όποια ενημέρωση να γίνεται στα κλεφτά σε μια τηλεόραση της κακιάς ώρας στο ΚΨΜ.

  Το Νοέμβρη του ’89 δεν υπήρχε ΑΝΤΕΝΝΑ, το MEGA εξέπεμψε πρώτο στα τέλη Νοεμβρίου και ο ΑΝΤΕΝΝΑ ακολούθησε την Πρωτοχρονιά του ’90.

  ΥΓ: Σήμερα 9/11/2020, 31 χρόνια και 3 μέρες μετά, ο φίλος μου συνόδεψε το γιό του σε κάποιο άλλο στρατόπεδο για τον ίδιο λόγο…

  Nulla salus Αλέξη, nulla salus, μου έλεγε ο Γιώργος, με διδακτορικό στις πολιτικές επιστήμες στη Σορβόννη, (καλή του ώρα, όπου κι αν είναι), όταν απογοητευόταν. Κι εγώ τον κοιτούσα χάσκοντας…

 152. Γς said

  Παυλος Πολακης
  3 ώρες πριν
  .
  «Εμείς θα το γλεντιζομε κι όπου το βγάλει η βράση ή που θα σιάξει η δουλειά ή που θα σιοχαλασει»

  Ιστορία θα γράψουν οι παρέες και στην καραντίνα!!! ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΧΑΜΠΑΡΙ !!

  https://www.star.gr/eidiseis/politiki/521018/th-diagrafh-polakh-zhta-h-nd-gia-glenti-karantinas

 153. spiridione said

  146. Είναι αυτό που νομίζεις 🙂

  145. Ή εννοούσε ότι η δημοκρατία δεν επιβάλλεται με εντολές.
  Η παγιωμένη χρήση του «εντέλλεσθε ή εντέλλεται όπως …» στη δημόσια διοίκηση ανάγεται στη δεκαετία του 1920, όπως γράφει ο Νικοκύρης στο φέισμπουκ, αλλά και ακόμη παλιότερα. Π.χ. Συνέδριαση το 1867 του Φιλολογικού Συλλόγου στην Κωνσταντινούπολη:
  «ο Γενικός Γραμματεύς εντέλλεται όπως πέμψη τω Φιλομούσω της Αλεξανδρείας Συλλόγω ευχαριστήριον και ενθαρρυντικήν επιστολήν».
  https://books.google.gr/books?id=M2HuBgAAQBAJ&pg=PA203&dq=%22%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9+%CF%8C%CF%80%CF%89%CF%82%22&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwiz-67T9PXsAhWWi1wKHQ28ApEQ6AEwBHoECAQQAg#v=onepage&q=%22%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9%20%CF%8C%CF%80%CF%89%CF%82%22&f=false

 154. Γιάννης Κουβάτσος said

  Για τον Πολάκη και την ελληναράδικη «λεβεντιά» του τα λέμε καιρό, αλλά οι σύντροφοί του εθελοτυφλούν αποκαλώντας τον χαϊδευτικά κουζουλό.

 155. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @148. Το «εντέλλεσθε» είναι ψωμοτύρι στην νοσοκομειακή καθημερινότητα. Πολύ συχνά οι γιατροί αρνούνται να εκτελέσουν ένα έργο που δεν υπάγεται στις κατά νόμον υποχρεώσεις τους (ή τις καταστρατηγεί) και τότε τους έρχεται το (λανθασμένο κατά Μπαμπινιώτη, κατά πολλούς και κατ’ εμένα 🙂 ) «εντέλεσθε» από την διοίκηση. Πάντως, συμφωνώ ότι δεν ήταν ανάγκη η Κιντή να διορθώνει γραμματικά μία πολιτικό (αυτό είναι δουλειά των παραπολιτικών στηλών των εφημερίδων), αλλά θα μπορούσε θαυμάσια να της ασκήσει πολιτική κριτική. [Εν πάση περιπτώσει, παλιά κομμουνίστρια είναι, σπούδασε και Χημεία, κάν’ την ό,τι θέλεις! 🙂 ]

 156. Γς said

  Nikos Romanos
  @NickRomanos
  Η νέα γραμμή του υπογείου είναι η εξής:

  Η Κεραμέως φταίει για το ότι η Webex αντιμετωπίζει πρόβλημα πανευρωπαϊκά…

 157. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Στη Cisco ρίχνει η κυβέρνηση την ευθύνη για το φιάσκο της τηλεκπαίδευσης. Αν, πράγματι, ευθύνεται μόνο η εταιρεία το Υπουργείο Παιδείας μπορεί να την εκθέσει ανεπανόρθωτα δίνοντας τη σύμβασή της με το ελληνικό δημόσιο στη δημοσιότητα. Ομως, δεν το κάνει. Γιατί;»
  https://www.news247.gr/paideia/fiasko-tilekpaideysi-doste-symvasi-cisco-dimosio-dimosiotita.9045141.html?utm_source=Sport24&utm_medium=BoN_mob_hp&utm_campaign=24MediaWidget&utm_term=Pos3

 158. Avn013 said

  Η τρομάρα μετράει;

 159. ΓΤ said

  @151

  Αν η Νίκη Φιάσκο έχει μετοχές στη Σίσκο, τότε ώρα είναι να δούμε να κατηγορείται ο Νικοκύρης για τα πρωινά μποτλνέκια… Aux armes, citoyens!

 160. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το εντέλλομαι το ήξερα μόνο με την ενεργητική του σημασία: δίνω εντολή. Τώρα μαθαίνω ότι αποκτήσαμε άλλη μια λέξη για αποκρυπτογράφηση, για προβληματισμό «τι εννοεί ο ποιητής;», για να μη νιώθουν μοναξιά ο ευάριθμος και ο τιμητής. ☺

 161. ΣΠ said

  159
  Όχι, το είπα στο 58.

 162. sarant said

  161 Και όταν οι εγκύκλιες λένε «εντέλλεσθε όπως…» εννοούν «δίνετε εντολή»;

  155 Μπα

 163. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  104 – Πολυχρονεμένε μου Μουαμάρ Κιντάφι, δεν είπα ποτέ πως ξέρω την απαρχή των πάντων, την απαρχή-αιτία της ανθρώπινης βλακείας ψάχνω εδώ και 40 χρόνια, κι η συναισθηματική νοημοσύνη δίνει πολύ αξιόπιστη εξήγηση, τα επιβεβαιωμένα παραδείγματα, είναι πλέον άπειρα, αν θέλεις, να σου στείλω όσα ζητήσεις. Ειδικά σε συνδυασμό με την υποχρεωτική εκπαίδευση, εξηγεί τέλεια τον λόγο που οι σύγχρονοι εγγράμματοι άνθρωποι, είναι στην συντριπτική τους πλειονότητα αφελείς, και ευκολόπιστοι σε ότι τους πλασάρει η οικονομική ελίτ.

  Ερμήνευσε εσύ αυτές τις ειδήσεις, και βγάλε συμπέρασμα σε τι είδους ανθρώπων απευθύνονται.

  https://www.euro2day.gr/news/highlights/article/2050650/koronoios-mayrh-mera-me-41-thanatoys-kai-239-diaso.html

  https://www.euro2day.gr/news/world/article/2050611/to-emvolio-ths-pfizer-kata-koronoioy-einai-90-apot.html

  Υ.Γ – Για να δούμε, θα δείς τον ελέφαντα με τα κόκκινα νύχια μέσα σε τόσες παπαρούνες;😂

 164. ΚΩΣΤΑΣ said

  Ως καλύτερος χρήστης μικτής γλώσσας εδώ μέσα – μπρρρρ 😛😜🤪 – έχω να είπω τούτο. Συμφωνώ απολύτως με τον Νικοκύρη (φοβάμαι μήπως δεν είναι και καλό αυτό 🤗) ότι το «εντέλλομαι» έχει πλέον διαβεί τον Ρουβίκωνα και πρέπει να δεχτούμε την παγιωμένη «λαθος» (κατά Μπ.) χρήση. Προσέτι θα προσέθετα ότι ετελεύτησε τον βίον του ως αδόκιμος λέξις σε περιβάλλον δημοκρατικού πολιτεύματος.

  Πάντα έτρεφα μια αλλεργία προς αυτή τη λέξη και τη χρησιμοποιούσα μόνο ειρωνικά και χλευαστικά. Εύχομαι να υπάρξει σχετική οδηγία από την αρμόδια δημόσια υπηρεσία (υπουργείο παιδείας, εσωτερικών;…) να αντικατασταθεί από τη λέξη παρακαλείσθε ή άλλη αρμόζουσα ανά περίπτωση, κατά τη σύνταξη δημόσιων εγγράφων.

  Συγνώμη για την μετριοφροσύνη μου 😪

 165. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @163. Πριν από λίγο, στο ΣΤΑΡ, τον επέκρινε και ο Τσίπρας..

 166. Γιάννης Κουβάτσος said

  163: Δεν διαβάζω εγκυκλίους. Απλώς πληροφορούμαι σε γενικές γραμμές για το περιεχόμενό τους. Δεν αντέχω τους γραφειοκράτες και την ξύλινη γλώσσα τους. Ένα από τα πολλά κουσούρια μου. ☺

 167. Πέπε said

  @165

  Αυτό το περί καθιερώσεως των (πρώην) λαθών, κακώς έχει επικρατήσει εδωμέσα να το τσουβαλιάζουμε αδιαβάθμητα. Κατά τη γνώμη μου υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά ανάμεσα:
  (α) στον αποκλίνοντα σχηματισμό ή χρήση κάποιου απλού, κοινού τύπου ή λέξης που, ενώ όλοι ξέρουν τι σημαίνει και πώς σχηματίζεται, ωστόσο κάποια στιγμή αρχίζουν να του αποδίδουν άλλη σημασία ή να τον σχηματίζουν αλλιώς (αυτή είναι η λεγόμενη γλωσσική εξέλιξη!),
  και
  (β) σ’ έναν δύσκολο, σπάνιο, λόγιο σχηματισμό που δεν ανήκει στη φυσική μας γλώσσα, απαιτεί κάποια προσπάθεια για να τον κατακτήσουμε, και αντί να την καταβάλουμε προτιμάμε να τον πούμε όπως λάχει (αυτό είναι το επιεικώς λεγόμενο λάθος).

 168. Μαρία said

  166
  Γιατρέ, αυτή τη στραβωμάρα πώς την εξηγείς;
  Μία χειρουργική σπάτουλα, μήκους 23,7 εκατ. και πλάτους 8,4 εκατ., ξέχασαν οι γιατροί κρατικού νοσοκομείου σε κοιλιά ασθενή, η οποία στη συνέχεια προσέφυγε στη δικαιοσύνη ζητώντας αποζημίωση για όσα πέρασε. https://www.efsyn.gr/node/267859

 169. Γιάννης Κουβάτσος said

  165: Παρακαλείσθε; Δεν παρακαλεί η εξουσία. Αν καταργηθεί, και καλώς να καταργηθεί, το διφορούμενο εντέλλεσθε, θα πρέπει να αντικατασταθεί από το σαφέστατο διατάζεστε.

 170. Κώστας Σ said

  Και την μπανταβομάρα μην ξεχνάμε ορέ!
  Με -ω πάντως ούτε που γκουγκλιζεται (άπαξ).
  Εξ Αρκαδίας ορμώμενος και σπανίως σχολιάζων…

 171. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @169. Το λέει η δικαστική απόφαση: «άσκησαν πλημμελώς τα καθήκοντά τους .. προκαλέσαντες ζημία από βαρεία αμέλεια» και «επέδειξαν πρωτοφανή απροσεξία και έλλειψη στοιχειώδους επιμέλειας»… 😦

 172. ap8938 said

  136. οκ. ευχαριστώ.

 173. sarant said

  171 Μπανταβός είναι ο παλαβός;

  170 Ναι, για να μη χτυπάει άσχημα το «διατάσσεσθε» που ταιριάζει σε στρατό, υποθέτω ότι… επιστρατεύτηκε το εντέλλεσθε.

 174. ΓΤ said

  @172, 169

  Πάντως τα χειρουρ_γίδια τιμωρήθηκαν, όπως διαβάζω, με χαμηλές ποινές. Επίσης, όταν η γιαγιαδούλα με τα τερλίκια στην Πλατεία Αριστοτέλους τρώει (με το μπαρδόν, της επιδικάζονται) 13.358 ευρώ, τότε τα 64.516 ευρώ για το σύνολο της ιατρικής ομάδας είναι στραγάλια. Δέκα χρόνια κάθειρξη η καθαρίστρια «του δημοτικού», δέκα μήνες με αναστολή, μπλα, μπλα, για τους ξεχασοσπατουλάκηδες.

  (Ρε Κική, ανάθεμα την ώρα που με γέννησες Έλληνα!)

 175. Γιάννης Κουβάτσος said

  174: Διατάσσεσθε! Καλό, πολύ πιο ψαρωτικό στην καθαρεύουσα. «Διατάσσεσθε
  να προβείτε αμέσως στις νόμιμες ενέργειες της αρμοδιότητάς σας…» Πώς να μην υπακούσει ο φουκαράς ο υπάλληλος; 😊

 176. ΚΩΣΤΑΣ said

  168 Στο δικό μου μυαλό, το εντέλλομαι έχει διττή σημασία, δίνω και παίρνω εντολή, για ανεξήγητους λόγους που έχουν να κάνουν με τον υποσυνείδητο μηχανισμό κατανόησης της γλώσσας που υπάρχει μέσα μου. Όταν αυτό δεν συμβαίνει μόνο με ‘μένα, αλλά πιθανόν και με την πλειοψηφία των ομιλητών, όταν έχουμε μετάπτωση σε λάθος με το οποίο όμως καταλαβαινόμαστε σωστά, ε! τί να κάνουμε;

  Ξαναλέω ότι το εντέλλεσθε είναι αυταρχικό, αγενές και απαράδεκτο, συν ότι είναι απολίθωμα μιας άλλης εποχής, καλύτερα να αλλάξουμε εντελώς τρόπο επικοινωνίας με άλλες λέξεις, όπως στο @165 πρότεινα.

  Αυτά και μένω.

 177. aerosol said

  #134
  Ευχαριστώ αλλά δυστυχώς ούτε το 55, ούτε η έλλειψη ρήματος χαζώνω μου λύνει ακριβώς την απορία.
  Υπάρχει στράβωμα, υπάρχει και στραβός. Γιατί προκρίνεται το ρήμα ως ρίζα και όχι το επίθετο; Ισχύει σε κάθε περίπτωση αυτό;

 178. ΓΤ said

  @172, 169

  Ασφαλώς οι νομικοί θα πουν ότι άλλο η πλαστογράφηση και άλλο η σωματική βλάβη από αμέλεια. Σωστά. Αλλά η επίγευση της εντύπωσης στις περιπτώσεις του #175 δεν στρώνει δρόμο στην αοργησία.

 179. gpoint said

  # 175 τέλος

  Γίνε ΠΑΟΚτσής να ανασάνεις !! ( άσε που θα βελτιωθούν οι…τοποθετήσεις σου )

 180. mitsos said

  Καλησπέρα
  Το έγραφα πάντα με ω αλλά δεν ήξερα το λόγο.
  Αν έβλεπα από το Νικο κάπου να γράφει στραβομάρα , μάλλον θα σκεφτόμουν πως εγώ τόσα χρόνια έκανα λάθος !

  Ο κώλος είναι προφανώς με ω. Το κόλον είναι με όμικρον και αυτό ανεξαρτήτως σημασίας ( i. το ορθόν, ii. τμήμα κειμένου και νομίζω ii. τροφή -αλλα βαριέμαι να ψάξω επιβεβαίωση ).
  ….
  Σε ορεινό χωριό της Σάμου ( Πύργος αν καλώς ενθυμούμαι ) μου λέει μια ευειδής νεαρά:
  – Του πλοίου φεύγει στις ουκτώ.
  – Στις ουκτού ίσως; ρωτώ διστακτικά
  Μου ριχνει μια άγρια ματιά και με δασκαλίστικο ύφος με κατακεραυνώνει
  -Του τελευταίου δεν είναι ούμικρον… 🙂
  Και θυμήθηκα μια ιστορία του Αστεριξ …

 181. ΓΤ said

  180@

  Άλλο και τούτο…

 182. Κώστας Σ said

  174
  Χαζός ή παλαβός ναι. Αν και δεν είμαι σίγουρος πως εξακολουθεί να χρησιμοποιείται με την ίδια συχνότητα όπως πριν από 10-20 χρόνια, καθώς δεν μένω πια Τρίπολη κι όταν την επισκέπτομαι δεν έχω προσέξει αν η νέα γενιά τα χρησιμοποιεί. Ίσως από κάποιους παραδοσιακούς μερακλήδες να ακούγεται ακόμα. Εγώ όποτε μου δίνεται η ευκαιρία το χρησιμοποιώ 😁

 183. ΓΤ said

  Στο μπακνήμα ξύπνησε ο Μπαρτζούδης. Μέχρι εδώ ακούστηκε το τρουκάνι. Εντέλλομαι να επιστρέψει στην ταφρολεκάνη Στρυμόνος.

 184. mitsos said

  Ρώτησα αν κάποιος που ασχολείται με το Σχολικά Δίκτυο ζήτησε μια γνωμοδότηση ειδικών για το πόσες ώρες επιτρέπεται να είναι μπροστά σε οθόνη παιδιά ηλικίας 12 ως 17 ετών

  Για πολλές ώρες δεν μου απάντησε κανείς

  Πριν από λίγο πήρα επιτέλους μια απάντηση: My name is Meos . Kera Μeos. 🙂
  Λέτε να γράφεται στα ελληνικά και αυτό με Ωμέγα;

 185. Γιάννης Κουβάτσος said

  Η Κεραμέως, Μήτσο, μετά το φιάσκο με τις υπερμεγέθεις μάσκες, τον κορονοϊό που πέρασε, το κάζο που έπαθε το Σάββατο με τη μαζική αποχή των συναδέλφων από την τηλεψηφοφορία της, σήμερα της ήρθε κατακέφαλα το κρασάρισμα της τηλεδιδασκαλίας. Με το δίκιο της θα αναρωτιέται ποιος την γκαντεμιάζει συνέχεια. 😉

 186. Μαρία said

  168
  Το εντέλλομαι ανήκει στο α. της κατάταξής σου. Ένα αποθετικό ρήμα ενεργ. διάθεσης αποκτά και παθητική διάθεση. Παρόμοια εξέλιξη και στο διαρρέω. Απο αμετάβατο (κάτι διέρρευσε) έγινε και μεταβατικό (κάποιος το διέρρευσε).

  Στην κατηγορία β απ’ τη σημερινή κορονοενημέρωση κατατάσσω το άσμα του Χαρδ. και τη θνησιμότητα αντί θνητότητα του Μαγιορκ.

 187. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  ΄186 Κάτι ακούστηκε ότι παραιτήθηκε ο ΓΓ πληροφορικής

 188. ΣΠ said

  175
  «της επιδικάζονται» δεν σημαίνει «της δίνονται»;

 189. ΚΩΣΤΑΣ said

  186 Γιάννη, δεν παίρνω θέση γιατί δεν το γνωρίζω το θέμα, απλά ρωτάω, με ποιο σκεπτικό αρνούνται οι εκπαιδευτικοί να ψηφίσουν ηλεκτρονικά για τα αιρετά τους όργανα και δη σε εποχή λοκντάουν;

 190. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα! Κοντεύει 200 σχόλια το άρθρο, να που τα ορθογραφικά εξάπτουν πάντοτε τα πάθη.

 191. mitsos said

  Προφανώς εννοείς κάποιος εκτός Κυβέρνησης .
  Γιατί δεν νομίζω πως υπάρχει κάποιος που να ξέρει κάποιον Γκαντέμη εντός της Κυβέρνησης.

  Από την άλλη, για να πω την αλήθεια , εγώ είμαι από αυτούς που πιστεύω ότι τα σημερινά πρόσωπα της Κυβέρνησης ( και η Κεραμέως ) είναι αντιπροσωπευτικά της Κοινωνίας μας . Δεν έκαναν λάθος όσοι τους διάλεξαν, τουλάχιστον δεν έκανε λάθος η πλειονότητά τους. Πράγματι νιώθουν πως αυτοί εκπροσωπούν τα συμφέροντά τους , Και σωστά το πιστεύουν γιατί όταν λένε το συμφέρον εννοούν την πάρτη τους….οι παρτάκηδες.

 192. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Επί χούντας τηλεγράφημα σε δήμαρχο (όπως θέλει το ανέκδοτο) :
  Την (τάδε) αφικνείται ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυβερνήσεως, εντέλλεσθε όπως οργανώσητε αυθόρμητον υποδοχήν.

 193. Γιάννης Κουβάτσος said

  190: Ίσως επειδή μπούχτισαν τα «εντέλλεσθε» της συγκεκριμένης υπουργού. Απόδειξη ότι απείχαν ακόμα και οι δεξιοί εκπαιδευτικοί, αφού το αυταρχικό ύφος της δεκαετίας του ’50 απωθεί τους πάντες. Ιδίως όταν προέρχεται από ανθρώπους που στοιβάζουν το ένα φιάσκο πάνω στο άλλο. Όλα τα πράγματα θέλουν τρόπο, θέλουν τακτ.

 194. @ 181 Mitsos

  Μήτσου μ,

  όταν τουνίζιτι η σλαβή δεν έχουμι -ου-, μένν -ο-. Παράδγμα ου Κουλουκουτρόννς, ιβδουμηνταδυό. 🙂

 195. ΣΠ said

  195
  Οπότε δεν είναι ούμικρον, αλλά όμικρουν.

 196. 147 Τόχαν πει από παλιά
  http://www.topontiki.gr/article/414791/epistoli-vomva-epistimonon-apo-tin-proti-karantina-ti-zitoysan-poy-den-egine-pote

  151 Ο Νικοκύρης αναρτά από Λουξ. Εκεί τους έχουν πει κάτι;

  174 Στα Ηπειρώτικα μπανταλός (κι αυτός που λέει παλαβάδες, λέει μπανταλά)

 197. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Στραβωμάρα ή πράγματι ξεχάστηκε η κομάρα;
  Κομάρες
  εις στα γόνατα, στην κεφαλή ζαλάδα
  τα κόκαλά μου στο κορμί να με πονούν αράδα.

  >>μωρομάρα
  μωράγρα λέμε κάτω και μ΄αρέσει, μου θυμίζει τη σκοτεινάγρα (του βυθού)
  Αυτή η κατάληξη -γρα σε παράγωγα ίσως έχει ένα ενδιαφέρον.

 198. BLOG_OTI_NANAI said

  168: Έτσι είναι. Μην το παρακάνουμε και μετατρέπουμε την γνωστική μας ανεπάρκεια σε δικαίωμα να αλλάζουμε νόημα και χρήση στις λέξεις.

  Έχω ακούσει άνθρωπο να λέει «εφάπαξ» και να εννοεί «εφ’ όρου ζωής».
  Έχω ακούσει άνθρωπο να λέει «μη μου μιλάς όταν έχω υποτροπιάσει» και να εννοεί κάτι σαν «μην μου μιλάς όταν έχω νευριάσει» ή «όταν τα έχω πάρει στο κρανίο».

  Δεν ξέρω που μπαίνει το όριο διότι και εδώ έχει συζητηθεί ότι σε βάθος αιώνων υπάρχουν λέξεις που έχουν αλλάξει νόημα, αλλά τέλος πάντων όταν πολλοί νομίζουν ότι «εδώδιμος» σημαίνει «ντόπιος/τοπικός» αυτό θα πρέπει να σηματοδοτήσει την αλλαγή της λέξης;

 199. @ 196 ΣΠ

  Σαφώς. Ή όμκρου… 🙂

 200. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  188 Όχι, ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων παραιτήθηκε
  https://www.iefimerida.gr/politiki/paraitithike-o-antonis-tzortzakakis-apo-gg-tilepikoinonion-sti-thesi-toy-o-ath-staberis

 201. @ 199 BLOG_OTI_NANAI

  Πάντως κι εκείνο το «εδώδιμα – αποικιακά» ήταν σαν στημένη παγίδα. Από εδώ και από αλλού…

 202. Πέπε said

  @187
  Δε νομίζω ότι το «εντέλλομαι» ανήκει στα κοινά, εύκολα ρήματα που ο καθένας μαθαίνει από το γάλα της μάνας του.

  Και δε μου φαίνεται ακριβώς ίδια περίπτωση με το αμετάβατο διαρρέω.

 203. Μαρία said

  147
  15 Απριλίου 2020
  Ετοιμότητα και πολιτικές αντιμετώπισης της επιδημίας covid-19 στην Ελλάδα

  Μέτρα δημόσιας υγείας για την αντιμετώπιση της επιδημίας: Τα πρώτα κρούσματα Covid-19 στην Ελλάδα ήταν εισαγόμενα από Ιταλία και Ισραήλ (μεμονωμένοι Έλληνες ταξιδιώτες ή μέλη οργανωμένων εκδρομών). Κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες της επιδημίας δεν υπήρχαν ενδείξεις διασποράς του SARS-CoV2 στην κοινότητα, οπότε ακολουθήθηκε η κλασική μέθοδος στη δημόσια υγεία της εργαστηριακής διάγνωσης, απομόνωσης των θετικών κρουσμάτων (σε θαλάμους αρνητικής πίεσης) και ιχνηλάτησης των επαφών τους με παράλληλη απομόνωσή τους κατ΄οίκον. Η πολιτική αυτή εγκαταλείφθηκε τη 15η ημέρα της επιδημίας, στο 100ο επιβεβαιωμένο κρούσμα και αφού είχαν εντοπιστεί 11 κρούσματα άγνωστης επιδημιολογικής συσχέτισης («ορφανά»), ένδειξη έναρξης διασποράς του ιού στην κοινότητα (Διάγραμμα 4). Η πρόωρη αυτή εγκατάλειψη της πολιτικής της επιθετικής ιχνηλάτησης (φάση περιορισμού της επιδημίας) επισημοποιήθηκε στις 16 Μαρτίου όταν ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τα νέα αυστηρότερα κριτήρια εργαστηριακού ελέγχου, βάσει των οποίων εργαστηριακός έλεγχος διενεργείται μόνο σε ασθενείς με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού με πυρετό και βήχα ή δύσπνοια καθώς και σε υγειονομικούς, ηλικιωμένους και άτομα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα εφόσον φυσικά παρουσιάζουν συμπτώματα οξείας λοίμωξης.34 Τα νέα κριτήρια που υιοθέτησε ο ΕΟΔΥ δεν είναι σε συμφωνία με τα προτεραιοποιημένα κριτήρια που θέτει ο Π.Ο.Υ. στη φάση καθυστέρησης μίας επιδημίας.18, iii
  https://www.healthpolicycenter.gr/el/topics/primary-health-care/sars-cov-2

 204. Αιμ said

  Εντέλει το εντέλλομαι πέρασε εντελώς τον Ρουβίκωνα και απέκτησε παθητική σημασία. Το εντέλ(λ)ω (…τον τάδε) κολυμπάει να βγει απέναντι να καλύψει το κενό της ενεργητικής σημασίας ή το πήρε το ποτάμι τελικά ;

 205. Γιάννης Κουβάτσος said

  199:Άσε το ντε φάκτο που οι περισσότεροι το χρησιμοποιούν με την σημασία του επίσημου και νομικά κατοχυρωμένου.

 206. mitsos said

  @195 Dimosioshoros
  Ναι και αυτόν τον κανόνα τον έχω ξανακούσει
  π.χ. Καλύτερα Γηρός και να πεινώ πάρα Γέρους να πουνώ.
  Γηρός – Γέρους

 207. Αιμ said

  206. Και το ντε γιούρε τι είναι, το …ευρωπαϊκό ;!

 208. ΓΤ said

  189@

  Σωστά, σάλεψα, σε ευχαριστώ πολύ για τη διόρθωση 🙂 Πώς μου ‘ρθε αυτό;

 209. ΓΤ said

  Νικοκύρη, σώσε με. Στο χρηστωνυμίδι μου εμφανίστηκε το άβαταρ του caktos2. Μπαναΐαμ, κάν’ κάτ’. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 210. Μαρία said

  205
  Δεν έχουμε ανάγκη απ’ το εντέλλω. Οι μετοχές διαπραγματεύονται εδώ και πολλά χρόνια χωρίς διαπραγματεύω 🙂

 211. ΓΤ said

  202@

  απ’ εδώ εδώδιμα
  απ’ ικεί αποικιακά

  (διακρίνω μίαν τάσιν απόψε να γκώσουμε στα βούικα)

 212. ΓΤ said

  211@

  Κάτι το οποίο γνωρίζουν πολύ καλά οι ιστολογικοί σεαρχολντεράδες.

 213. Αράουτ said

  1) Να μάς πεί ο θαυμαστής του μπολσεβίκου Εβραίου, Μωϋσή – Μιχαήλ Μπουρλά (σ.σ.: δύο αφιερώματα μέχρι τώρα στο παρόν Ιστολόγιο!..), κύριος Σαραντάκος, αν θα τολμήσει να κάνει τις επόμενες ημέρες αφιέρωμα στην θρυλική Εβραϊκή Οικογένεια των Μπουρλάδων της Θεσσαλονίκης, από την οποία κατάγεται ο ελληνόψυχος Αλβέρτος Μπουρλάς (https://en.wikipedia.org/wiki/Albert_Bourla), CEO της φαρμακοβιομηχανίας Pfizer που βρήκε απόψε το εμβόλιο για τον Κορωνοϊό και για τον οποίο μιλάει όλη η Υφήλιος.

  Στοιχηματίζω την μισή μου περιουσία πως ο αγαπητός μας κύριος Νίκος ΔΕΝ θα τολμήσει να κάνει σχετικό Αφιέρωμα, για έναν πολύ απλό λόγο: Ο αγαπημένος του, Μωϋσής – Μιχαήλ Μπουρλάς (γεννημένος στο Κάϊρο το 2011 από πατέρα Βολιώτη και μάνα Χιώτισσα), ήταν η ΝΤΡΟΠΗ της Εβραϊκής Οικογένειας των Μπουρλάδων, καθότι ακροαριστερός + καπετάνιος του ΕΛΑΣ. Ως γνωστόν, οι απαξάπαντες οι Μπουρλάδες ήσαν συντηρητικοί έως ακροδεξιοί και οπαδοί της 4ης Αυγούστου του μπαρμπα-Γιάννη Μεταξά, εξ ού και το Μέγαρο Μπουρλά – Λεβή της Θεσσαλονίκης.

  Είναι τέτοιο το μίσος των μπολσεβίκων που λυμαίνονται το Αριστοτέλειο εναντίον των Συντηρητικών αποφοίτων τους, που η Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ (της οποίας απόφοιτος είναι ο Αλβέρτος Μπουρλάς) αποφεύγει όπως ο Διάβολος το Λιβάνι να ενημερώσει ότι αυτή εκπαίδευσε τον 59χρονο CEO της Pfizer!..

  2) Στο σχόλιο 136, ο μακράν κορυφαίος ερευνητής του παρόντος Ιστολογίου κ. Spiridione ενημέρωσε το κοινό για την ύπαρξη της λέξεως «δοσίπυγος», χωρίς ωστόσο να τολμήσει να εξηγήσει τί σημαίνει αυτή η λέξις. Μάλιστα, στο σχόλιο 146, ο αδαής σχολιαστής Ξηροσφύρης ρώτησε τί σημαίνει «δοσίπυγος» χωρίς να πάρει καμμία απάντηση στις 5 ώρες που μεσολάβησαν από τότε.

  Σύμφωνα με το έγκυρο Liddell-Scott, «δοσίπυγος» είναι ο κίναιδος, αυτός που «δίνει κώλο», όπως λέμε στα Ρωμέικα. Το ενδιαφέρον με αυτή την λέξη όπως και με τις παρεμφερείς «δωσίδικος», «δωσίδικος» κλπ. είναι ότι γράφονται πότε με ωμέγα (το πιό ορθόν, όπως φαίνεται από τον Ηρόδοτο) και πότε με όμικρον. Αυτό συνιστά ηχηρό χαστούκι σε όλους τους Ερασμίτες του Ιστολογίου (Άγγελος, Πέπες, Λεώνικος, Ν. Σαραντάκος κλπ), διότι αποδεικνύει ότι ήδη από τον 5ο π.Χ. αιώνα δεν υπήρχε καμμία διαφορά στην προφορά μεταξύ του ω και του ο.

  Ακόμα πιό ενδιαφέρον είναι πως η λέξις «δοσίπυγος» (= κίναιδος) χρησιμοποιείται από τον σχολιαστή του Αριστοφάνους ΚΑΙ για τις γυναίκες (βλέπε εδώ https://tinyurl.com/y23qna3l)

  ΗΘΙΚΟΝ ΔΙΔΑΓΜΑ: Τί δηλοί η φράσις του σχολιαστού του Αριστοφάνους….

  «αφελής γυνή η απόνηρος και δοσίπυγος»;

  ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ: Ότι η γυναίκα που έδινε κώλο (ενώ μπορούσε να δώσει μ.) και δεν ήταν πονηρή, εθωρείτο ΑΦΕΛΗΣ από τους σοφούς Αρχαίους Έλληνες…

  Είπα και ελάλησα και αμαρτίαν ούκ έχω…

 214. Pedis said

  # 163 – Τα τσούζει, μάλλον, ε; Μήπως, όμως, το έκανε επίτηδες για να θέσει εαυτόν εκτός κινήματος 😆 επιλέγοντας από την παλέτα του εναν από τους πιο άκομψους πολάκειους συνδυασμούς ατομικής έκφρασης;

 215. ΓΤ said

  Σπέσιαλ για Gpoint

  Τέρμα Ζακύνθου, εκεί στη Δημοτική Αγορά, στη γωνία με τη Σύρου, φαντάζομαι ξέ’ς το μανάβικο. Στον πίσω τοίχο του, άβαφο από τότε που έσκαγα μύτη στον μάταιο τούτο κόσμο, ο δικέφαλος αετός του ΠΑΟΚ σε μεγάλη καλτ κορνίζα. 🙂

 216. Γιάννης Ιατρού said

  Οι έχοντες παιδείαν «ανεξάρτητου επενδυτή»

 217. Γιάννης Ιατρού said

  217 -> 213

 218. ΓΤ said

  214@

  «Ο Μωυσής-Μιχαήλ Μπουρλάς […] γεννημένος στο Κάϊρο το 2011 [ήταν] καπετάνιος του ΕΛΑΣ».

  Όπως έλεγε ο θείος μου στην Εύβοια, «ρε, ά’ χέσε παραπέρα».

 219. Γιάννης Ιατρού said

  και να πεις πως το 1918 μοιάζει κάπως με το 2011… Γεράματα κι ο ενθουσιασμός για το δοσίπυγος😟🙄

 220. Γιάννης Ιατρού said

  άλλο πέθανε κι άλλο γεννήθηκε…

 221. ΓΤ said

  217@

  Οι ημετέρας παιδείας μετοχάς κατέχοντες. Βιτριολικά, επανασημασιοδοτούμε με τον αγιορείτικο όρο «μετοχάρηδες».

 222. Pedis said

  -> 215 α – Μπα, για λόγους παλικαρίσσας λεβεντομαναχοντρομαλακίας το έκανε. Τον κάλυψε κι ο Τσίπρας εφευρίσκοντας να πει μια ανοησία (με την επιφύλαξη ότι δεν έχουν πειράξει οι επαγγελματίες κούλοι το βίντεο που έτυχε να δω).

 223. Μαρία said

  Βανταράκης μετά το 6:59 για ράπιντ τεστ και λοιπό μπουρδέλο
  Όπως είπε, δυστυχώς και στη πανδημία με τον Covid-19 κάποιοι κάνουν επάγγελμα την πανδημία, κρατούν κλειστά στοιχεία για τους δείκτες της και προχωρούν χωρίς την συνδρομή της ευρύτερης πανεπιστημιακής κοινότητας, χωρίς βαθιές τομές στην καταγραφή των επιδημιολογικών δεδομένων του πληθυσμού, αλλά ,με όρους επικοινωνίας ακόμη και στη χρήση των rapid – tests κυριολεκτικά στα «τυφλά»

 224. Μαρία said

  Σε κάθε περίπτωση, το εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό συμμετοχής απονομιμοποιεί την εν λόγω διαδικασία. Οι συνάδελφοι, που «εκλέχτηκαν», επ’ ουδενί λόγω δεν έχουν την εξουσιοδότηση της μεγάλης πλειοψηφίας των συναδέλφων, για να εκπροσωπήσουν τον κλάδο.
  http://dakedek.blogspot.com/2020/11/blog-post_9.html#more

 225. Αγγελος said

  Mitso (181), το τμήμα κειμένου (φράσης βασικά) είναι κώλον, με Ω σαν τον πισινό.
  Αναφέρθηκε ότι κώλον σήμαινε και σκέλος, αλλά δεν αναφέρθηκε η έκφραση «ετίναξε τα κώλα», η μόνη, νομίζω, όπου χρησιμοποιείται σήμερα η λέξη μ’αυτή τη σημασία. Επίσης δεν μας είπαν αυτοί που συνήθως gleefully (πώς λέγεται αυτό ελληνικά; γεγηθότως;) επισημαίνουν τέτοια πράγματα ότι παράγωγο του κώλου με αυτή τη σημασία είναι η αριστοφανική κωλή, που σήμερα… τη λέμε με Ψ αντί Κ. (Κι αυτή η λέξη αρχαία και αριστοφανική είναι!)

 226. ΓΤ said

  @225

  Δεν είχε καμία δουλειά η ΔΑΚΕ Καθηγητών ΔΕ να πειράξει τα ν του Κάλβου, πανω αριστερά

  «ζυγόΝ», «αρετήΝ», «τόλμηΝ», γράφει ο Κάλβος

 227. Αγγελος said

  Αν ο Μωϋσής – Μιχαήλ Μπουρλάς, όπως λέει κι ο ίδιος στην αυτοβιογραφία του, ήταν «γεννημένος στο Κάϊρο το 2011 από πατέρα Βολιώτη και μάνα Χιώτισσα», γιατί να είναι η ντροπή της «θρυλικής Εβραϊκής Οικογένειας των Μπουρλάδων της Θεσσαλονίκης»; Ο δικτάτορας Παπαδόπουλος ήταν μήπως η ντροπή της θρυλικής οικογένειας των μπισκοτοποιών;

  Άλλη απορία μου, απευθυνόμενη προς τον Φειδία Μπουρλά και όσους άλλους ξέρουν την οικογένεια: το παλιότερο θέατρο της Αμβέρσας (επισκεφθείτε το φουαγιέ του αν ποτέ βρεθείτε εκεί, αξίζει) λέγεται Θέατρο Μπουρλά. Και έχει μεν η Αμβέρσα ανθηρή και ιδιαίτερα ευδιάκριτη εβραϊκή κοινότητα (όποιος πάει εκεί Σάββατο με το τρένο ξέρει τι εννοώ), αλλά ο Μπουρλάς προς τιμή του οποίου ονομάστηκε ήταν, απ’ ό,τι βλέπω εδώ, Παριζιάνος και μάλλον όχι Εβραίος. Να έχει άραγε καμία σχέση;

 228. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  197 Όχι, εδώ δεν μας έχουν συστήσει τίποτα. Ούτε στη Γαλλία απ’ όσο (δεν) ακούω στο ράδιο.

  209-210 Δεν μπορώ να κάνω κάτι γι’ αυτό, δεν το ελέγχω

  228 Ο Φειδίας Μπουρλάς πάντως δεν έχει σχέση με την οικογένεια, ούτε είναι Εβραίος, και το οικογενειακό του όνομα προέρχεται από συγκοπή άλλου, πολυσύλλαβου.

 229. Πέπε said

  228

  Ότι γεννήθηκε το 2011 το χωνέψαμε (τι να κάναμε). Αλλά ότι έχει γράψει και αυτοβιογραφία!!

 230. aerosol said

  #199
  Στο πρώτο παράδειγμα που δίνεις έχεις δίκιο. Ο συνομιλητής σου δεν ήξερε τι σημαίνει η έκφραση και έκανε λάθος.
  Το δεύτερο είναι διαφορετική περίπτωση. Είναι έκφραση αργκό, χρησιμοποιείται χρόνια, και ο συνομιλητής σου την χρησιμοποίησε σωστά -τέτοιες εκφράσεις ποτέ δεν βασίζονται στην τυπική κυριολεξία, πάντα υποννοείται κάποιος συνειρμός ή λογοπαίγνιο. Εννοείται πως «τα πήρε κρανίο», όπως κάποιος παλαβός που είναι στα όρια και τον κρατάμε με το ζόρι ήρεμο αλλά ενίοτε… υποτροπιάζει και η κατάστασή του γίνεται εντόνως αισθητή.

 231. Μαρία said

  228
  http://www.geopatronyme.com/cgi-bin/carte/nomcarte.cgi?numero=0015023&periode=1

  230
  Και εκδόθηκε το 2000 πριν ακόμα γεννηθεί.

 232. Πέπε said

  @231

  > > Είναι έκφραση αργκό […] -τέτοιες εκφράσεις ποτέ δεν βασίζονται στην τυπική κυριολεξία, πάντα υποννοείται κάποιος συνειρμός ή λογοπαίγνιο

  Σωστά. Και μερικές φορές μοιάζει να υπονοείται επίτηδες και κάποια παρανόηση, ή αν όχι παρανόηση πάντως σκόπιμη ανακρίβεια. Είναι δύσκολο να το περιγράψει κανείς, αλλά να, για παράδειγμα:

  Μ’ αρέσει πολύ η έκφραση «απάτη!», που δεν εννοεί ποσώς ότι μας εξαπάτησε κανείς, σημαίνει απλώς ατυχία, στραβή. Συνήθως, άνθρωπος που να μην ξέρει την έκφραση, αν την ακούσει μέσα σ’ ένα σχετικά κατατοπιστικό συμφραζόμενο και από συνομιλητή που δεν του είναι άγνωστος (να ξέρει λίγο πολύ τι ύφος περιμένει από αυτόν), την καταλαβαίνει χωρίς δυσκολία, όσο άσχετη κι αν είναι από την κανονική σημασία της λέξης απάτη.

 233. Pedis said

  Και για να τη βγει ο «πολύ πιο επιστήμονας» Πολάκης δημοσίευσε και αντέντουμ

  ινταμωρεπονανταπαλικαριααα!;

 234. Pedis said

  … και αρνητικός στον κορωναίο.

 235. gpoint said

  # 216

  Ατύχησες !

  Ο ιδιοκτήτης του μανάβικου (και καθηγητής, θεολόγος) είναι γνωστός φανατικός ΑΕΚτζής. Αν αναγνωρίζεις τον δικέφαλο για βόρειο, μάλλον θα έχασε κάνα στοίχημα, στον τρίτο διαδοχικό τελικό κυπέλλου ΑΕΚ-ΠΑΟΚ, πολλά τέτοια υπήρξαν (κι εγώ έχω τζογάρει τα γένεια μου πολάκης (σικ) αλλά έχω να ξυριστώ από τότε που απολύθηκα από το ναυτικό ! )

 236. avn013 said

  @164 Ήξερα για τα ροζ νυχάκια και τις τριανταφυλλιές. Άλλη χάρη η παπαρούνα, όμως. Ο δικός μας ελεφαντας δεν είναι του σαλονιού, αγαπάει την Φυση και πιάνει τον Μάη.
  Ενδιαφέρον το άρθρο για την άνοδο των χρηματιστηρίων «λόγω» ανακοίνωσης Pfizer. Η «αλήθεια μες την ψευτιά»: 90% αποτελεσματικό το εμβόλιο (μετά από 7 μέρες μετά απο 3 βδομάδες) βάσει των πρώτων «αποτελεσμάτων», δηλ της ολοκλήρωσης του 0,2% της έρευνας! (94 από ~43000 «δείγματα»).
  Υπάρχουν ψέμματα, μεγάλα ψέμματα κια (greek) statistics.Ίσως πολιτογραφηθεί και αυτό ως ντε φάκτο γνώση, να γλυτώσουμε και τα ~42900 δείγματα που απομένουν.
  Αλήθεια το πουτινο-εμβόλιο τι απέγινε; Μια χώρα της Λατινικής Αμερικής (Αργ; Βραζ;) είχε πει ότι θα αγοράσει μερικά εκατομύρια από δαύτα. Να υποθέσω ότι είναι τόσο επιτυχημένο εμβόλιο που το κρατάνε μυστικό για να το πάρουν πρώτα οι καλοί (στα μουλωχτά);Να μην μπούμε στον οειρασμό να το δώσουμε σε κάτι καπιταλολεφτάδες και μας λείψει.

 237. michaeltz said

  Γτα μένα ήταν πάντα ξεκάθαρο, δεν καταλαβαίνω πώς το μπλέξαμε! Δοσίλογος = ο λόγος για την όποια δόση, δωσίλογος = αυτός που δεν έδωσε ποτέ (στην Ελλάδα) λόγο για τα εγκλήματά του!

 238. gpoint said

  Δεν σκοπεύω να κάνω εμβόλιο που εμπλέκεται ο «ελληνόψυχος» Αλβέρτος Μπουρλάς, Visit W3Schoolsέχει κι άλλα κουσούρια

 239. gpoint said

  Αγαπημένη ασχολία τηςαγαπημένης μου γάτας !

  https://www.skai.gr/news/entertainment/ereynites-eksigoun-giati-oi-gates-agapoun-ta-pliktrologia-ton-ypologiston

 240. Γιάννης Κουβάτσος said

  Γράφει ιστορία τρωγοπίνοντας ο Πολάκης…Να το συμπεριλάβει στο αγωνιστικό βιογραφικό του αυτό το τραπέζωμα και να το επικαλείται στη μετά κορονοϊόν εποχή με τον γνωστό κομψό λόγο του.

 241. Γιάννης Ιατρού said

  237: (τέλος) …Αλήθεια το πουτινο-εμβόλιο τι απέγινε; Μια χώρα της Λατινικής Αμερικής (Αργ; Βραζ;) είχε πει ότι θα αγοράσει μερικά εκατομύρια από δαύτα….

  Γι αυτό δεν άκουσα κάτι, αλλά για το κινέζικο (ro CoronaVac) και την Βραζιλία υπάρχει σχετικό ρεπορτάζ, ειδικά μετά τις ανακοινώσεις της Pfizer. «Παιχνίδια» δεν τα λές αυτά, πρόκειται για τεράστια ποσά/κέρδη που θα αποκομίσουν οι φαρμακευτικές.

  Τον περασμένο μήνα, ο Μπολσονάρου ακύρωσε συμβόλαιο για την αγορά 46 εκατομμυρίων δόσεων του κινεζικού εμβολίου της SinoVac που υπέγραψε ο υπουργός Υγείας της ίδιας του της κυβέρνησης.

 242. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Απαράδεκτος ο Πολάκης αυτή τη φορά!
  Τι έννοια, ποια –πολιτική- σημασία έχει αυτού του είδους η ανάρτηση; Και στην παρούσα συγκυρία, ποιους βοηθάει να περάσουν την μπόρα; Τον κόσμο, τους υγειονομικούς, το κόμμα του ή μήπως… την κυβέρνηση; Τη θεωρεί επαναστατική ενέργεια;
  Τέτοια και τόση «λεβεντιά» πια ’’δεν έχει είντα να την κάμει’’ και τη διαλαλεί;! Και να δείξει πως ξέρει την πασίγνωστη μαντινάδα από τον Καζαντζάκη; (αλλάζοντας την αρχή της…).

  ’’Κοπελίστικα’’(*) πράματα, αν δεν σκοπεύουν αλλού… Κρίμα…
  (*)=παιδιάστικα, για να μην υπάρξει παρεξήγηση 🙂

 243. Γιάννης Ιατρού said

  237α : Όσο και να έχεις λόγους να είσαι επιφυλακτικός με κάτι τέτοιες «θριαμβολογίες» φαρμακευτικών εταιριών, δεν είναι ακριβώς έτσι όπως το κατάλαβες (..δηλ της ολοκλήρωσης του 0,2% της έρευνας..). Προσέχουν στοιχειωδώς τι ανακοινώνουν, γιατί άλλωστε η ανταγωνιστές τους καραδοκούν…
  Εδώ σχετικό ρεπορτάζ (έχει και σύνδεσμο για την ανακοίνωση της Pfizer).

  ….
  The preliminary analysis looked at the first 94 confirmed cases of COVID-19 among the study’s more than 43,000 volunteers who either received two doses of the vaccine or two doses of a placebo. It found that less than 10% of infections were in participants who had received the vaccine.
  More than 90% of the coronavirus cases were in people who had received the placebo.
  …..

 244. @ 207 Mitsos

  Σουστό.

 245. Γιάννης Ιατρού said

  243: Σωστά τα λες. Ο Τσίπρας τον επέκρινε στην συνέντευξή του στην Μ. Ζαχαρέα χθες βράδυ (από το 18:21 και μετά), ειδικά τονίζοντας πως είναι το τελείως λάθος μήνυμα στον κόσμο, που πρέπει να έχει σαν πρότυπα όσους τηρούν τις προφυλάξεις:
  πέραν της επικοινωνίας που ήταν απόλυτα αρνητική… και …το αρνητικό είναι η διαφήμιση, γιατί αυτό είναι μια προτροπή στον κόσμο «εντάξει, δεν χρειάζεται να τηρούμε τα μέτρα»…., εδώ το απόσπασμα:

 246. Nestanaios said

  214. Αραουτ.

  Το θέμα είναι «πυγ». Το «υ» είναι επιτατικό μόριο ποιότητος και βρίσκεται ανάμεσα σε ένα ψιλό και ένα μεσαίο (δασύ) σύμφωνο. Και το ερώτημα είναι αν η συλλαβή είναι ψιλή ή δασέα. Απάντηση δεν υπάρχει. Στο ομηρικό έργο δεν παίζει.

  Ο Ησύχιος αναφέρει.

  17. HESYCHIUS Lexicogr. Lexicon (Α—Ο) {4085.002} Alphabetic letter kappa entry 4738 line 1
  (4737) κυσονίπται· πόρνοι· ἀπὸ τοῦ παρακολουθοῦντος
  (4738) κυσός· ἡ πυγή. ἢ γυναικεῖον αἰδοῖον
  (4739) κυσοχήνη· εἶδος δεσμοῦ. οἱ δὲ εὐρυπρωκτίαν. οἱ δὲ ξύλον [ἓν]

  90. HESYCHIUS Lexicogr. Lexicon (Α—Ο) {4085.002} Alphabetic letter alpha entry 6882 line 1
  (6881) *ἄπτωτον· τὸ μὴ πῖπτον, ἀλλ’ ἑστός AS
  (6882) ἄπυγοι· οἱ λεῖοι τὰς πυγάς. ἐσκώπτοντο δὲ ἐπιεικῶς Ἀθηναῖοι
  εἰς αἰσχρότητα

  91. HESYCHIUS Lexicogr. Lexicon (Α—Ο) {4085.002} Alphabetic letter mu entry 641 line 1
  (640) †μελαμπέραμον· σκοτεινήν (S)
  (641) μελάμπυγος· ἀνδρεῖος. τοὺς γὰρ δασεῖς τὰς πυγὰς ἀνδρείους
  ἐνόμιζον Ar. Lys. 802

  «ὡς καὶ Καλλιπύγου Ἀφροδίτης ἱερὸν ἱδρύσασθαι»

  Βλέπεις ότι η «δοσιπυγος» μπορεί να εννοεί και κάτι άλλο από αυτό που εσύ επιθυμείς.

 247. Μου φαίνεται πως δεν πιάσαμε καθόλου το «ενετάλη». Πήρε ή έδωσε εντολή;

 248. SteliosZ said

  ->237 Συγνώμη, αλλά δεν είναι έτσι. 94 είναι οι περιπτώσεις μόλυνσης στο σύνολο των 43538 ατόμων που συμμετέχουν στη μελέτη (κάποιοι από αυτούς πήραν το εμβόλιο και κάποιο placebo).

  Σχετικά μπορείτε να δείτε εδώ:
  https://www.statnews.com/2020/11/09/covid-19-vaccine-from-pfizer-and-biontech-is-strongly-effective-early-data-from-large-trial-indicate/

 249. Γιάννης Ιατρού said

  249: => 244 🙂

 250. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Να ενημερωθεί πάραυτα η Καμερέως και να συγκροτηθεί μια επιτροπή για να πράξει τα δέοντα. Τι, μόνο με τσιρλιλίντερς θα τη βγάλουμε?
  https://luben.tv/stream/204140

 251. Pedis said

  # 246 – » … ωστόσο για να είμαστε ειλικρινείς πέραν της επικοινωνίας που είναι απόλυτα αρνητική, πρόκειται … η εξήγηση είναι επαρκής … »

  Τον έκανε ντα, Ιωάννη!

  Ο Πολάκης είναι άνθρωπος των Μητσοτάκηδων, να μου το θυμηθείτε! 😆

 252. spyridos said

  252

 253. Pedis said

  # 249 – Δηλαδή 94 άτομα από το συνολικό πληθυσμό του δείγματος έτυχε να κολλήσουν στο μεταξύ εκ των οποίων 9 είχαν κανει το εμβόλιο και οι υπόλοιποι πλασέμπο, σωστα;

  Δεν πρόσεξα στα σχετικά δημοσιεύματα ποιο είναι το ποσοστό του πληθυσμού των ατόμων της έρευνας που έχει πάρει πλασέμπο.

 254. Pedis said

  # 253 – Το ξανάκανε σε ανάλογη περίπτωση πριν από λίγο καιρό.

 255. Pedis said

  Λογικά, θα έπρεπε να έχει πάρει πόδι μαζί με τη Ραχήλ Μακρή, δηλαδή πολιτικοί μικρο-ηγήτορες παρόμοιου επιπέδου ή όπως λέμε εκτοπίσματος, διαμετρήματος …

 256. Γιάννης Ιατρού said

  254: Ρε Πέδη, αφού το λέω και στο #244 πως περιέχεται και ο σύνδεσμος με το πρωτόκολλο της ίδιας της έρευνας, γιατί δεν τα διαβάζεις; Μασημένα τα θές; 🙄😉😎

 257. sarant said

  253 Το οποίο hold my beer έχει γίνει κλισέ στα σόσιαλ τελευταία

 258. ΓΤ said

  @236

  Γνωστός ο θεολόγος, γνωστός και από τον χώρο του Ιπποδρόμου. Περνάς και το διαπιστώνεις ιδίοις όμμασι, κεφαλαία γκαγκάνες ΠΑΟΚ, αρχαία κορνίζα, και ασφαλώς κλειστά φτερά, γιατί ο αετός του ΠΑΟΚ πενθεί, σε αντίθεση με τον ανοιχτόφτερο της ΑΕΚ, που θέλει να ξαναφτερουγίσει προς την Πόλη.

 259. Pedis said

  # 257 – Σε τι ακριβώς αναφέρεσαι Ντοκτέρ και διατί με εγκαλείς;

 260. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  237 – Το ενδιαφέρον του άρθρου δεν είναι η άνοδος των χρηματιστηρίων, (δεν το έβαλα γι΄αυτό) και σιγά την άνοδο, εδώ ο DJ μέσα στο οχτάμηνο, έπεσε στο βάραθρο των Μαριανών και μετά ανέβηκε στο Έβερεστ, κι ο ανά την υφήλιο παροιμιώδης μέσος ανθρωπάκος, δεν πήρε είδηση τίποτε (μετά θα κλαίει και θα βρίζει τους διάφορους, ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ). Αυτό, όπως κι αυτό που λές για την Pfizer (που δεν είναι έτσι ακριβώς) ίσα που φτιάχνουν ένα ποντικάκι με βαμμένα νύχια.😊 Ο ελέφαντας είναι άλλος αλλά κρύβεται πολύ καλά.😂

  «Αλήθεια το πουτινο-εμβόλιο τι απέγινε;»
  https://www.cnn.gr/kosmos/story/242016/koronoios-apotelesmatiko-kata-90-kai-to-rosiko-emvolio-sputnik-v

  «Να υποθέσω ότι είναι τόσο επιτυχημένο εμβόλιο που το κρατάνε μυστικό για να το πάρουν πρώτα οι καλοί (στα μουλωχτά);Να μην μπούμε στον πειρασμό να το δώσουμε σε κάτι καπιταλολεφτάδες και μας λείψει.»

  Η διαφορά της συναισθηματικής νοημοσύνης με την διανοητική, είναι ακριβώς αυτή. Ενώ εδώ και 30 χρόνια η Ρωσία έχει γίνει αγριοκαπιταλιστική, όσοι μεγάλωσαν με το παλιό αφήγημα, εξακολουθούν να την βλέπουν όπως πρίν, κομμουνιστική, και τον πολυεκατομμυριούχο καγκεμπίτη και νυν χριστιανό ορθόδοξο, ως κομμουνιστή.

  243 – «Απαράδεκτος ο Πολάκης αυτή τη φορά!» Γιατί τις άλλες δεν ήταν; Δύσκολο να λειτουργήσει η λογική όταν κυριαρχεί το συναίσθημα, π.χ, «είναι πολύ καλός γιατρός, οι ασθενείς του, μόνο καλά λόγια έχουν γι΄αυτόν» κι ας τον κρίνουμε (όσοι τον κρίνουμε λογικά) ως εν ενεργεία πολιτικό πρόσωπο.

 261. voulagx said

  Χθες, όπως έγινε γνωστό, η εκστρατεία επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ κατέθεσε δικαστική αγωγή…
  Από πότε οι εκστρατείες καταθέτουν δικαστικές αγωγές;

 262. Γιάννης Ιατρού said

  260: Τι εγκαλώ και γρην χόρσες; Μιά παρατηρησούλα διατύπωσα. Από που να πιάσω και που ν΄αφήσω ρε συ 😂

 263. sarant said

  262 Δεν ανοίγει το λινκ. Αλλά δίκιο έχεις βέβαια.

 264. Γιάννης Ιατρού said

  261: Ρε Λαμπρούκο, τέτοια ώρα εδω; Δεν παίρνεις μέρος στην Τηλεκπαίδευση (ή έπεσε το Labrex); Και τι θα απογίνει όλη η λαμπρομαθητιώσα γενιά;

 265. Γιάννης Ιατρού said

  264: Απ΄εδώ το πήρε Νίκο «Ανένδοτος» Τραμπ: Νομική αντεπίθεση για ανατροπή των εκλογών

 266. Pedis said

  # 263 – Κάλμα, Ιωάννη, διότι από τα νεύρα σου με αδικείς, να το ξέρεις, αλλά δεν σου κρατώ κακία. 😇🥰

 267. voulagx said

  #266: Θενκ γιου, Κακοψυχε! 🙂

 268. Γιάννης Ιατρού said

  267: Ξέρω, ξέρω, ηλικιακά έχεις κλείσει τα «δεν πειράζει» και μπαίνεις στα «δεν γαμιέται» 😂😉

 269. voulagx said

  Τηλεκπαίδευση σε απευθείας σύνδεση με τον πρωθυπουργό Στραβωμάρα!

 270. spiridione said

  262. Τα ένδικα μέσα δεν τα ασκεί ατομικά ο Τραμπ, ούτε το ρεπουμπλικανικό κόμμα, αλλά ένα νομικό πρόσωπο που έχει συσταθεί επί τούτου, που στην Αμερική το λένε απλά Trump campaign.
  Donald J. Trump for President, Inc.
  https://www.scotusblog.com/election-litigation/trump-v-benson/

 271. gpoint said

  # 261

  Λάμπρο, έγραψες » ο ανά την υφήλιο παροιμιώδης μέσος ανθρωπάκος, δεν πήρε είδηση τίποτε»
  Σαν μέσος ανθρωπάκος που όντως δεν πηρα χαμπάρι το ανεβοκατέβασμα του Ντιτζέη- είχα και κάτι δουλειές με τις ελιές και τα κρασιά- θέλω να μάθω τι είναι αυτό που δεν πήρα χαμπάρι και συ που πήρες, μοιράσου καμιά συμβουλή με τους εδώ μέσα φίλους σου, ξεστράβωσέ τους, γιατί γράφεις θεωρητικά τις αλήθειες σου και ο μέσος ανθρωπάκο δεν μπορεί να κατανοήσει τι έπαθε από την παλινδρομική κίνηση του ΝτιΤζέη.

  Οχι τίποτε άλλο για να μην «μετά θα κλαίει και θα βρίζει τους διάφορους» όπως έγραψες, άσε που με το λοκντάουν δεν έχουμε τίποτε να κάνουμε και το άρθρο του πατρός Σαραντάκου το διαβάσαμε.

  Μόνο η Τζενούλα έχει μείνει…

 272. spiridione said

  Στο μακάβριο και οδυνηρό δίλημμα να επιλέξουν ποιους ασθενείς με κορονοϊό covid-19 να περιθάλψουν με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες και ποιους να αφήσουν στη… μοίρα τους αναμένεται να βρεθούν σήμερα Τρίτη 10 Νοεμβρίου οι γιατροί του ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη. Το νοσοκομείο, το οποίο έχει εφημερία, αναμένει πολλές εισαγωγές, αλλά δεν υπάρχει ούτε μία άδεια κλίνη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για ασθενείς με κορονοϊό!
  https://www.ethnos.gr/ellada/132418_koronoios-thessaloniki-apo-simera-kanoyme-epilogi-asthenon-lene-oi-giatroi-sto-ahepa?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

 273. sarant said

  271 Τότε θέλει κεφαλαία κάπου, ή κάτι ώστε να φαίνεται πως είναι οντότητα.

 274. Pedis said

  # 269 – Κάααλμα, λέω. Δεν αξίζει να χαλάσουμε τις καρδιές μας για χαρη του λεβεντομαλάκα.

  Πούσαι;

  In the press release, Pfizer and BioNtech said that they had identified 94 cases of COVID-19 among 43,538 trial participants. The companies did not indicate how many of those cases were in the placebo group or among those that got the vaccine.

  But they said that the split of cases between the groups suggested that the vaccine was more than 90% effective at preventing disease, when measured at least one week after trial participants had received a second vaccine dose, three weeks after the first.

  The trial will continue until a total of 164 COVID-19 cases are detected, so initial estimates of the vaccines’ effectiveness could change.

  Κι άλλα σχόλια, ερωτήματα και αμφιβολίες εδώ:

  https://www.nature.com/articles/d41586-020-03166-8

 275. spiridione said

 276. Nestanaios said

  261. Λάμπρος.

  Τον καγκεμπίτη εγώ τον βλέπω μόνο ως πατριώτη. Με τον ίδιο τρόπο βλέπω και τον Τράμπ. Αν είναι εκατομμυριούχοι δεν με ενδιαφέρει καν. Περιμένω τον καγκεμπίτη να πάρει θέση για τις αμερικάνικες εκλογές. Ακόμα δεν έχει σπεύσει να κάνει δηλώσεις όπως έχουν κάνει μερικοί μερικοί.

 277. Γιάννης Ιατρού said

  απ΄ό,τι ακούγεται, και σήμερα δεν κατόρθωσαν να κάμουν (τηλε-)μάθημα με το WEBEX της CISCO. Κάτι υποπτεύομαι, λετε να μην έχουν πληρώσει τίποτα συνδρομές; Και γιατί μια εταιρεία σαν την CISCO, πού ‘χει τέλος πάντων ένα όνομα στον τομέα της, δεν βγαίνει να πει κάτι κι αφήνει να πλανιέται πως φταίει αυτή κλπ. κλπ.

 278. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  272 – Γιώργο μου, όλοι οι φίλοι εδώ (που είστε και οι περισσότεροι) με ξέρετε, ούτε τον επαναστάτη θέλω να κάνω, (απλός αντάρτης είμαι λόγο DNA😊) ούτε τον έξυπνο για να ξεστραβώσω τον οποιονδήποτε, κι ούτε έχω τέτοιες αυταπάτες. Εδώ ΤΕΡΑΣΤΙΟΙ επαναστάτες και ΓΙΓΑΝΤΕΣ της σκέψεως, και στην καλύτερη έγιναν κονκάρδες και στάμπες σε μακό μπλουζάκια, τι να φτουρήσω ο ανύπαρκτος;
  Για ξεστράβωμα αποταθείτε στον πολυώνυμο σεξουαλικά καταπιεσμένο φασιστάκο.😂

  Εν προκειμένω, ότι και να σας πώ, εσείς θα στραφείτε σε μένα κι όχι σ΄αυτά που θα πώ, τόσα χρόνια πάντα αυτό γινόταν, τι έχει αλλάξει τώρα για να γίνει διαφορετικά; Τίποτε!
  Ανέκαθεν τους ΟΛΟΦΑΝΕΡΟΥΣ ελέφαντες μέσα στις παπαρούνες έδειχνα, αυτό έκανα και τώρα, αν δεν τους βλέπεις – βλέπετε, οι όποιες συμβουλές δεν έχουν κανένα νόημα, είναι σαν να συμβουλεύεις έναν καπνιστή να κόψει το κάπνισμα γιατί του κάνει κακό, η αντίδραση, θα είναι ίδια κι ο ολόρθος ελέφαντας θα παραμένει καλά κρυμμένος.😂

  Οι ελέφαντες είναι εκεί Gee, αν δεν τους βλέπεις δεν μπορώ να κάνω κάτι παραπάνω από το να σου εξηγήσω τον λόγο, αλλά ούτε αυτό θα το δεχθείς-δεχθείτε, το έχω κάνει άλλωστε.😊

  Το σύστημα δεν παίζει για να χάσει, πόσο μάλλον από έναν τυχόντα ΛΑΜΠΡΟ.😂
  Σκέψου πως σχεδόν όλοι οι άνθρωποι, δουλεύουν για λεφτά και ξοδεύουν την ζωή τους γι΄αυτά.😂😂😂

  Καλημέρα.

 279. voulagx said

  #278: Τηλεκπαίδευση: Χτες τους έφταιγε η Cisco, σήμερα «έπεσε» το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο…
  https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/337112_tilekpaideysi-htes-toys-eftaige-i-cisco-simera-epese-panellinio-sholiko-diktyo

 280. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  277 – Το έχω ξαναπεί πρόσφατα, όλα είναι θέμα συναισθηματικής ή λογικής οπτικής γωνίας.😊
  Και για να έχουμε καλό ρώτημα, μπορείς να μου δείξεις στην παρακάτω φωτογραφία, πού ακριβώς βρίσκονται οι πατρίδες αυτών των επιφανών πατριωτών;

  https://www.lifo.gr/now/tech_science/270203/xlomi-mple-koykkida-i-nasa-epeksergastike-ti-syntaraktiki-fotografia-tis-gis-apo-to-makrino-diastima

 281. Pedis said

  ΑΧΕΠΑ: «Από σήμερα κάνουμε επιλογή ασθενών» – Δραματική «κραυγή» από τους γιατρούς

 282. Nestanaios said

  281. Λάμπρος

  Μιας πατρίδας τα όρια δεν είναι μόνο γεωγραφικά. Οι λαοί για τους οποίους αυτοί οι ηγέται νοιάζονται είναι πολίται μίας πατρίδας και πρέπει να υπάρχει πατρίδα και νοιάζονται για αυτήν την πατρίδα και για τον λόγο αυτό εγώ τους θεωρώ πατριώτες.

  Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα για τον άνθρωπο από το να πεθάνει πλούσιος. Και αυτοί το ξέρουν αυτό. Και ο Αισχύλος το ήξερε. «Πρ. θνητούς γ’ ἔπαυσα μὴ προδέρκεσθαι μόρον.».

 283. Αράουτ said

  Διαχρονικέ εραστά της Θείας Ελληνικής Γλώσσης, κύριε Νεσταναίε (247),

  σάς ευχαριστώ για το σχόλιο και τις πληροφορίες που δώσατε στους παντελώς άγευστους από Ελληνική Γραμματεία αναγνώστες του παρόντος Ιστολογίου. Επιτρέψτε μου να σάς πληροφορήσω πως δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία ότι «δοσίπυγος» είναι ο κίναιδος. Εκτός από το γεμάτο λάθη Liddell-Scott, το αναφέρει σαφώς και ο αλάνθαστος «Θησαυρός της Ελληνικής Γλώσσης» του Henrico Stephano.

  Ομολογουμένως ελάχιστοι Ρωμηοί γνωρίζουν την θαυμάσια ελληνική λέξη «δοσίπυγος», απόδειξις ότι ο μπολσεβίκος σκηνοθέτης Ροβήρος Μανθούλης δεν την συμπεριέλαβε στα συνώνυμα του «κίναιδος» στο μνημειώδες «Αρχαίο Ερωτικό και Συμποσιακό Λεξιλόγιο» (εκδόσεις «Εξάντας» 1999, κατεβάστε εδώ https://tinyurl.com/yxdr673x)

 284. Pedis said

  Άντε και σε καμιά δεκαπενταριά χρόνια θα μας κουράρουν γιατροί που θα έχουν περάσει από την ονλάιν εκπαίδευση της Κεραμέως, θα έχουν μπει στο πανεπιστήμιο χωρίς εξετάσεις και θα τόχουν βγάλει με τα κουρίκουλα τής επί πληρωμή αριστείας.

 285. spiridione said

  Λέμε για τον Μπουρλά, αλλά δεν λέμε για αυτούς που ανακάλυψαν ουσιαστικά το εμβόλιο, η εταιρεία τους δηλαδή. Uğur Şahin που γεννήθηκε στο Ισκεντερούν (Αλεξανδρέτα) και Özlem Türeci απόγονος Τούρκων μεταναστών στη Γερμανία.
  https://www.lifo.gr/now/world/302511/ena-zeygari-piso-apo-to-emvolio-ton-pfizer-biontech-sto-ergastirio-akomi-kai-tin-imera-toy-gamoy-toys

 286. spiridione said

 287. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  287 Δεν ευκαιρεί η εισαγγελέας, καθαρογράφει την πρόσφατη αγόρευσή της.

 288. Αγγελος said

  Αράουτ, το ΄χουμε ξαναπεί: ή «του Ερ(ρ)ίκου Στεφάνου», ή «του Henri E(s)tienne». To «Henrico Stephano» είναι η αφαιρετική του εκλατινισμένου ονόματος του μεγάλου Γ’αλλου ελληνιστή της Αναγέννησης, συντακτικά σωστή στον λατινικό τίτλο του περίφημου ελληνικού Λεξικού του, αλλά τελείως σόλοικη στα ελληνικά, σαν να λέγαμε «τα Σονέτα του Shakespeare’s»!

 289. ΓΤ said

  Gpoint, έτοιμα τα αυγουλάκια σου 🙂

 290. Αγγελος said

  Στην ρισαγωγή της ενθαρρυντικής ανακοίνωσης της Pfizer διαβάζουμε μεταξύ άλλων «Study enrolled 43,538 participants, with 42% having diverse backgrounds». Οι άλλοι 58% δηλαδή τι background είχαν;
  Πάρα κάτω διαβάζουμε «Approximately 42% of global participants and 30% of U.S. participants have racially and ethnically diverse backgrounds.» Γλωσσικά μου φαίνεται γελοίο, εκτός αν εννοεί ότι το 42% και 30% αντιστοίχως… ήταν μιγάδες. Πώς μπορεί ένα μέρος μόνο ενός πληθυσμού να είναι diverse; Και καθαρόαιμοι Ισλανδοί να είναι οι υπόλοιποι 58%, πάλι diverse είναι το σύνολο αν το 42% είναι ποικίλων φυλών και εθνοτήτων!

 291. Μαρία said

 292. gpoint said

  # 281

  Σόρυ για την καθυστέρηση, έκανα σιέστα αν και μάλλον δεν θα απαντήσεις σε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ερώτηση :

  Τι έπαθα ή τι θα πάθω που δεν πήρα χαμπάρι το κατέβα-ανέβα του ΝτάουΤζόουνς, θα με κάνουν νταντα ή θα έχω οικονομικές επιπτώσεις που ΔΕΝ θα τις είχα αν παρακολουθούσα καθημερινά την πορεία του δείκτη όπως εσύ, αλλά γλεντούσα απερίσκεπτος την ζωή μου ;

  (από το υπόγειο επιτελείο μου ξέρω πως παρακολουθείς ανελλιπώς το ιστολόγιο κι ας σχολιάζεις ελλιπώς )

  μουσικούλα ;

 293. Μαρία said

  229
  Τον Αλμπέρτο Μπουρλά τον ανάφερε πριν απο λίγο ο Άβερελ ως Άλμπερτ Μπούρλα. 🙂

 294. ΣΠ said

  Απτόητος ο Πολάκης.

 295. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  283 – Νεσταναίε, τα όρια της όποιας πατρίδας δεν είναι γεωγραφικά παρά μόνο φαντασιακά, τα κράτη έθνη δεν είναι πατρίδες παρά τεχνητά τραπεζικά μορφώματα για την ευκολότερη διαχείριση των διαφόρων εθνοτήτων και φυσικά, για περισσότερα κέρδη από τα χρέη τους.
  Είσαι και αισθάνεσαι Έλληνας γιατί έτσι σου είπαν στην παιδική σου ηλικία, το ίδιο ισχύει και για την πατρίδα σου αλλά και για ένα σωρό άλλα που διαμόρφωσαν κατά κύριο λόγο την τρόπο που σκέφτεσαι προς όφελος της οικονομικής ελίτ, κάτι που μόνο κάποια τυχαία γεγονότα μπορούν να αλλάξουν κι αυτά, εκτός του ότι είναι πολύ σπάνια, δεν είναι συλλογικά οπότε, στην καλύτερη περίπτωση θα είσαι ένα στατιστικό λάθος (κάποιον μου θυμίζει αυτό😂) που όμως δεν θα μπορεί να αλλάξει τίποτε άμεσα και με ελάχιστες πιθανότητες στο πολύ μακρινό μέλλον.

  Οι λαοί για τους οποίους (υποτίθεται) αυτοί οι ηγέται «νοιάζονται» και τους θεωρείς πατριώτες, δεν είναι δύο αλλά πολλές δεκάδες κι οι περισσότεροι καταπιέζονται από την τεχνητή τους πατρίδα γιατί μόνο ισότιμοι δεν είναι. Τα πράγματα, είναι κατά πολύ χειρότερα για τους πολίτες, εκεί η ανισότητα είναι ακόμη πιο μεγάλη και σε πολλές περιπτώσεις τραγική, και δεν μιλώ για την οικονομική πλευρά, (άλλο χάος εκεί) μια μικρή σχετική έρευνα θα σου δείξει την σκληρή πραγματικότητα, αμφιβάλλω όμως αν θα σε βγάλει κι από την συναισθηματική σου πλάνη.

  Σ΄αυτή την τεχνητή παγκόσμια κοινωνία, όλα είναι χρήμα, πατρίδες, θρησκείες, ιδεολογίες, πόλεμοι, κόμματα, πατριαρχία, κληρονομιά, τέχνη, «αθλητισμός» γράμματα, επιστήμες, κλπ, ΟΛΑ, αφαίρεσε το χρήμα κι όλα θα καταρρεύσουν σαν χάρτινος πύργος, ΟΛΑ!
  Δύο είναι οι δυνάμεις που κινούν αυτόν τον κόσμο, το σέξ και το χρήμα (με αυτή την σειρά) και δεν διδασκόμαστε ΤΙΠΟΤΕ γι΄αυτά, ΤΥΧΑΙΟ;

  «Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα για τον άνθρωπο από το να πεθάνει πλούσιος. Και αυτοί το ξέρουν αυτό.»
  Μπορεί να το ξέρουν, όμως δεν έχω δεί κανέναν να θέλει να πεθάνει φτωχός. Αυτές τις θρησκευτικές αρλούμπες μαθαίνει η οικονομική ελίτ στα μικρά παιδιά των εργαζομένων, που είναι χαμένοι στις θρησκείες και τις ιδεολογίες, και ζούν αυτοί καλά κι εμείς χειρότερα.😂

  » Και ο Αισχύλος το ήξερε. «Πρ. θνητούς γ’ ἔπαυσα μὴ προδέρκεσθαι μόρον.».
  Τέτοια παλαβά έλεγε και του έριξε ο Δίας την χελώνα στο κεφάλι.😂 Απ΄όσο ξέρω όμως, δεν ήταν φτωχός, μια χαρά την βόλευε με τα λεφτά του μπαμπάκα του.
  Τόχουν οι πλούσιοι να λένε διάφορα τσιτάτα κατά του πλούτου, παραδόξως όμως, δεν τον μοίρασαν ποτέ στους φτωχούς. Ε, πλούσιοι είναι, λένε και καμιά μαλακία για να περνάει η ώρα τους, μήπως θα πληρώσουν πρόστιμο, αυτό το αφήνουν στους φτωχούς.😂

 296. mitsos said

  @126 (Άγγελος)
  Εγώ φιλόλογος δεν είμαι
  Αλλά
  το Liddell Scott γράφει :
  κόλον: τό, τροφή, φαγητόν, φορβὴ (ὅθεν ὁ Εὐστ. παράγει τὰ ἄκολος, κόλαξ), Ἀθήν. 262Α. ΙΙ. μέρος τοῦ παχέος ἐντέρου ἐκτεινόμενον ἀπὸ τοῦ τυφλοῦ μέχρι τοῦ ἀπευθυσμένου, (ὅπερ ἐν τοῖς Ἀντιγράφ. φέρεται κῶλον, προφανῶς κατὰ λάθος, ὡς τὸ μέτρον δεικνύει ἐν Ἀριστοφ. Ἱππ. 455, Νικ. Ἀλεξιφ. 23), Ἀριστ. π. Ζ. Μ. 3, 14, Πολυδ. Β΄, 193, 209.
  Αν τα γράφει λάθος τότε κι εγώ λάθος τα έγραψα.

 297. mitsos said

  297 Άκυρο
  το τμήμα φράσης δεν περιλαμβάνεται στις σημασίες … δίκιο έχει ο Άγγελος . Απλά οι ξένοι το γράφουν colon

 298. Μαρία said

  298
  Δες και στο LSJ κώλον, 3 για την ημιπερίοδο.

 299. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  293 – Γιατί να μη σου απαντήσω ρε φίλε, λογικά με τα οικονομικά και ηλικιακά σου δεδομένα, ό,τι έπαθες και στο προηγούμενο κατέβα-ανέβα του DJ. Για περεταίρω θα δείξει το άμεσο μέλλον, τώρα που έφυγε από την προεδρία των ΗΠΑ το ΑΠΟΛΥΤΟ ΚΑΚΟ κι ανέλαβαν οι δημοκράτες😂😂😂 θα δούμε πολλές ομορφιές, 4 χρόνια χωρίς πόλεμο της προκοπής, είναι πολλά, αυτό δεν το θέλει ούτε ο θεός.😂

  «(από το υπόγειο επιτελείο μου ξέρω πως παρακολουθείς ανελλιπώς το ιστολόγιο κι ας σχολιάζεις ελλιπώς )»
  Διώχτους Gee, είναι άχρηστοι, να πάρεις ικανούς από το ΙλΟινόη,😊 λάθος σε πληροφόρησαν, το αντίθετο συμβαίνει, απλώς, αυτά τα βόδια που υποτίθεται πως κυβερνούν, όχι μόνο έκλεισαν τα γυμναστήρια αλλά απαγόρεψαν και τις διάφορες αθλητικές δραστηριότητες που είχα (στον λεβεντομαλάκα βέβαια δεν βάζουν κανένα πρόστιμο, κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει) και μέχρι να ξαναοργανωθώ, μπαίνω πιο συχνά, από αύριο όμως επιστρέφω στην προηγούμενη κατάσταση ισορροπίας, εσείς στην ησυχία σας κι εγώ στην δική μου.😊

  Ευχαριστώ για την μουσικούλα, για σένα αυτό που ακούω τώρα.

 300. Γιάννης Ιατρού said

  298: ..οι ξένοι το γράφουν colon..
  και semicolon, αυτό εδώ 👉 ;

 301. Pedis said

  # 295 – Απτόητος ο Πολάκης.

  Κόπανος.

  Άριστα! Μπράβο! Και φουλ προφέσορ.

 302. Pedis said

  Πωπώ, βάρυνε το νήμα. Που να πάμε; Τα μεζεδάκια έχουν παρασεντονιαστεί … πρόβλημα.

 303. Μαρία said

  302
  Ο Άβερελ είπε οτι τα ράπιντ που χρησιμοποιούμε εμείς είναι πρωτοποριακά, πουθενά στην Ευρώπη δεν χρησιμοποιούν τόσο αξιόπιστα ράπιντ τεστ.
  Η κυρία πάλι είπε οτι με 866 νεκρούς έχουμε 60 νεκρούς ανα 1 μύριο! Σχίζουμε.

  303
  Μια χαρά είναι τα μεζεδάκια.

 304. ΚΩΣΤΑΣ said

  304 Μάλλον το 60 το βγάζει από αυτούς που νοσηλεύτηκαν στις ΜΕΘ. Είπε ότι νοσηλεύτηκαν 900+ και πήραν εξιτήριο 300+

 305. Pedis said

  # 304 – με δική σου ευθύνη. 🙂

  Πάρε τώρα κομμάτι από την omnia opera τού μάστορα της ελληνικής γλώσσας και κάνε καλά!

  Και κυρίως μιλά άριστα ελληνικά, όχι μόνο για την γραμματική ή συντακτική αρτιότητα, αλλά κυρίως γιατί θυμίζει πως η γλώσσα ημών των Ελλήνων είναι μια έμβια και σαγηνευτική ύπαρξη:

  «να εμπνεύσω σε κάθε άντρα, πατέρα, πολίτη, νέα δύναμη και συνθήκες προόδου θέλω…» συμπληρώνει κλείνοντας «είναι δύσκολα τα πράγματα και πολλοί άντρες από κει που ήταν οι δυνατοί στην εξίσωση έχουν γονατίσει πια. Όμως η ζωή είναι Βίος. Έχει Βία…κι η Βία ετυμολογικά είναι η Δύναμη…»

  … απο κει πού ήταν οι δυνατοί στην εξίσωση !?🙃#?🤓

 306. Μαρία said

  305
  Όχι βέβαια. Για τους νεκρούς μίλησε. Πεθαίνουν απο κορονοϊό και εκτός μεθ, οι μισοί και παραπάνω https://www.tovima.gr/2020/11/02/society/koronoios-ektos-meth-to-51-ton-thanaton-apo-covid-19/
  Άσε που είπε και το ψέμα οτι όσοι βγαίνουν απ’ τις μεθ είναι πολύ καλά στην υγεία τους. Μήνες κάνουν να συνέλθουν, κάποιοι πρέπει να πάνε σε κέντρα αποκατάστασης. Είναι ντροπή να λέγονται τέτοια πράγματα.

  306
  Είχα δει το τουί αλλά απέφυγα να κλικάρω το λινκ 🙂
  Πλασάρεται και για γκόμενος τώρα ο Άδωνις;

 307. Pedis said

  # 307 β – ξέρω γω, δεν θάναι λίγες οι βιτσιόζες. Μόνο με τη φωνή του πέφτουν σωρό οι γκόμενες ξερές.

  Γιατί να μην πεθαίνουν ασθενείς εκτός ΜΕΘ; Μέτρησε τα νοσοκομεία που έστησαν κλινική για ασθενείς με κορονοϊό στο άρπα κόλλα, στη θέση άλλης που την πέταξαν στο πουθενά, και δεν διαθέτουν ΜΕΘ και συναφή σέρβισιζ. Ατομική ευθύνη: όποιος ζήσει.

 308. Pedis said

  Όλο το σύστημα δουλεύει με λιγότερο προσωπικό από πριν, όχι μόνο επειδή έχει προστεθεί επιπλέον φόρτος εργασίας με τις κλινικές κόβιντ, αλλά, κατά τόπους, για τον έξτρα λόγο ότι δεν είναι αμελητέος ο αριθμός των παθολογο-πνευμονολόγων και συναφών ειδικοτήτων που έχουν ζητήσει και πιθανώς εχουν πάρει δικαίως απαλλαγή επίσημα ή στο οκέι, λόγω του ότι ανήκουν σε ευαίσθητη ομάδα, και επιλέγουν ποια περιστατικά θα δούν και πώς θα καθορίσουν τις εφημερίες τους.

 309. Μαρία said

  309
  Και κάποιοι κολλάνε και βγαίνουν εκτός μάχης π.χ.

 310. Pedis said

  # 310 – ναι, προφανώς.

 311. 291, … «Study enrolled 43,538 participants, with 42% having
  diverse backgrounds».
  Οι άλλοι 58% δηλαδή τι background είχαν; …

  uni-verse background

 312. gpoint said

  # 300

  Κλασσικός Λάμπρος «ο,τι έπαθες και στο προηγούμενο κατέβα-ανέβα του DJ «, απάντηση χαρτορρίχτρας, μόνο τα τέρμινα δεν προσδιόρισε να ξέρω πότε θα το πάθω…

  Μην το παρεξηγείς, τόξερα πως δεν θα απαντούσες, τι να πεις εξάλλου πέρα από παραβολές για ελέφαντες και παπαρούνες, απλά με το λοκντάουν πρέπει να τσιγκλιζόμαστε και λίγο να κυκλοφορεί το ιχώρ…
  Πάντως να ξέρεις πως η γυμναστική δεν οφελεί τις πνευματικές εργασίες, ο Αϊνστάιν βιολί έπαιζε, δεν έκανε τζόκιν, ο δε Χόκινγκ έστειλε αδιάβαστους τους πιστούς του «νους υγιής εν σώματι υγιεί » που είπε κάποιος-κάνας φιλόλογος θάτανε, οι αρχαίοι αποκλείεται να είπανε τέτοια πατάτα.

  Στο υπόγειο έχω τα παραγάδια μου που τα ανακατεύει το επιτελείο μου, τα διαβάζει και βγάζει χρησμούς πολύ πιο αξιόπιστους από τα χαρτιά, τον καφέ και τις εκτιμήσεις των γκόλντενμπόυς. Τέτοια προχωρημένα πράματα ούτε να τα διανοηθεί μπορεί το Ιλ-Οινόη(ς).

  Για τον οσονούπω ΓΠΠ η αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο είναι παντελώς αδιάφορη, θα απογοητευτείς πάλι αν τον περιμένεις (συμπληρώσαμε δεκαετία από τότε που τον έβλεπες νάρχεται οσονούπω)
  Ο Λευκός Οίκος είναι σαν τον Πύργο τον Λευκό, δεν επηρεάζεται από την αλλαγή προπονητή στον ΠΑΟΚ

  και ρίχνοντας ξύλα στο τζάκι
  σου αφιερώνω γλυκό τραγουδάκι
  γιατί είσαι άστρο ανατέλλον
  στις προβλέψεις για το μέλλον

 313. Nestanaios said

  296. Λάμπρος.

  >>Σ΄αυτή την τεχνητή παγκόσμια κοινωνία, όλα είναι χρήμα, πατρίδες, θρησκείες, ιδεολογίες, πόλεμοι, κόμματα, πατριαρχία, κληρονομιά, τέχνη, «αθλητισμός» γράμματα, επιστήμες, κλπ, ΟΛΑ, αφαίρεσε το χρήμα κι όλα θα καταρρεύσουν σαν χάρτινος πύργος, ΟΛΑ!
  Ξέχασες να αναφέρεις τον πλανήτη γη. Και η γη τεχνητή είναι κατ’ εμέ. Αποδείξεις δεν έχω αλλά σαν σκεπτόμενος άνθρωπος βλέπω πολλές ενδείξεις.
  Όλα αυτά που αναφέρεις δίνουν χρώμα στην ζωή μας, Άλλα καλό, άλλα κακό, το οποίο κακό κατά καιρούς μεταμορφώνεται σε καλό. Όπως τα λογισμικά (ηλεκτρονικά) χρειάζονται αναβάθμιση, έτσι και αυτές οι αξίες χρειάζονται αναβάθμιση. «επαναπροσδιορισμό όλων των αξιών» είχε πει ο Νίτσε αν θυμάμαι καλά. «revaluation of all values» στα αγγλικά. Γερμανικά δεν ξέρω καλά.
  Το χρήμα δεν χρειάζεται να το καταργήσουμε για να ζήσουμε καλλίτερα αλλά μπορούμε και πρέπει να το περιορίσουμε στον ιδιωτικό τομέα. Σιγά σιγά, step by step, pas à pas. Αυτό σου το έχω πει στο παρελθόν. Και δεν είναι σωστό να μοιράσουν οι πλούσιοι το χρήμα τους στους φτωχούς. Αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να διαθέσουν το χρήμα τους στο κοινωνικό σύνολο κατά τρόπο που να βελτιώνει την ζωή του συνόλου. Και το επίπεδο της ζωής του συνόλου επηρεάζει την ζωή των αγαπημένων ανθρώπων του ανθρώπου αυτού. Παιδία, υγεία και πολλά άλλα. Εγώ πρότεινα στον φίλο μου Τράμπ να δώσει λίγα χρήματα στους αγαπημένους του και να διαθέσει ένα μεγάλο ποσό (2 δις) για την δημιουργία ενός μηχανισμού (ιδιωτικού) ελέγχου και καταπολέμησης της καλπονοθείας. Και ύστερα, αφού μείνει χωρίς χρήματα, μπορεί να είναι ελεύθερος να κάνει το χόμπι του.
  Οι δυνάμεις που κινούν τον κόσμο είναι πολλές, γνωστές και άγνωστες. Οι περισσότερες είναι άγνωστες σε όλους μας. Και ο θάνατος είναι μία δύναμη όπως είναι ο ύπνος αλλά η γνώση δεν πρέπει να επισπεύδεται.
  Χωρίς ανισότητα δεν μπορεί να υπάρξει ζωή. Το θέμα μας δεν πρέπει να είναι η κατάργηση της ανισότητας αλλά η διαδοχική ύπαρξη και χρήση αυτής της ανισότητας. Κάτι σαν τα πιστόνια στους κυλίνδρους μίας ντιζελομηχανής.
  Τελειώνοντας θα επαναλάβω Νίτσε. «revaluation of all values» και αυτό πρέπει να γίνει. Όχι πονάει κεφάλι κόβει κεφάλι.

 314. avn013 said

  @Λάμπρος
  @281 Το «μαγικό» (κατ´ εμέ) δεν είναι τόσο η φωτο (και οι άλλες) που έστειλε το Voyager 1, αλλά το ότι εξακολουθεί να «μας μιλάει» 43+ χρόνια μετά, και μάλιστα με τεχνολογία της δεκατί του ’70! Το τι μπορούμε ή θα μπορούσαμε να κάνουμε σήμερα είναι τουλάχιστον δυο τάξεις μεγέθους πιο «μαγικό». Ναι τις πατρίδες των επιφανών και μη τις βλέπω. Είναι ακριβώς εκεί που εναι και η κουκίδα, μικρές στο (αχόρταγο) μάτι, μεγάλες στην «καρδία» μας, και όταν το έρθει «το πλήρωμα του χρόνου» όλες θα μεγαλώσουν κια θα γίνουν μία ίσα με το μέγεθος της κουκίδας.
  Τον ελέφαντα πάντως δεν τον είδα (ακόμα), ίσως γιατί κρύβεται πολύ καλά πίσω από τις παπαρούνες, τις οποίες θαρρώ πως είδα. Ίσως ο ελέφαντας να είναι το χρήμα. Το χρήμα as such είναι ανθρώπινη επινόηση και δεν μπορεί να είναι το (καθαυτό) κίνητρο των πράξεών μας (άποψή μου, όχι απαραιτήτως και του εργοδότη μου). Το χρήμα, ως Ανάγκη «παίζει» να είναι ο ελέφαντας, ειδικά αν έχει «γεύση» Ειμαρμένης και «χροιά» νομοτέλειας.
  Το σεξ, όπως και η γήρανση είναι (απαραίτητοι) μηχανισμοί για να διανύει το ανθρώπινο είδος (και μερικά άλλα) το αμείλικτο μονοπάτι του χρόνου, χωρίς το οποίο τίποτα δεν θα εκινετο, θα ήταν όλα στάσιμα, ακίνητα σαν «βυζαντινή αγιογραφία» (Σ. Ράμφος, νομίζω). Το σεξ παρέχει την δυνατότητα να διασχίζεται το μονοπάτι του χρόνου με διαρκώς ανανεούμενη «φρεσκάδα», γιατί αν ήταν μόνο ο μηχανισμός της γήρανσης ενεργός αυτό θα ήταν μάλλον απάνθρωπο, όπως περιγράφεται στο «όλοι οι άνθρωποι είναι θνητοί» της ΣντεΜ (νομίζω). [Εκτός του ότι χωρίς σεξ πόσοι θα είχαν όρεξη ν αδιανύσουν το μονοπάτι με κέφι; Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ΞΕΣκιζόμαστε αδιαλείπτως γιατί και η οργόνη, αν υπάρχει, θα έχει μάλλον σοβαρές παρενέργειες σεωποσότητες πέραν του μέτρου].
  Στα δικά μου χρόνια υπήρχε κια η «έκφραση σεξ και βία». Αργότερα έμαθα, ότι μερικές φεμινίστριες τις θεωρούσανε σχεδόν ταυτόσημες ή έστω ότι η πρώτη ήταν υποσύνολο της δεύτερης τουλάχιστον στην περίπτωση του ετεροφυλοφιλικού σεχ. Το ό,τι κάποια «πράγματα» εμφανίζονται διαχρονικά δεν συνεπαγεται αυτομάτως ότι είναι και αυτά που κινούν τον κόσμο, γιατί τότε θα έπρεπε να κηφθούν σοβαρά υπόψιν και άλλα π.χ. φαΐ, νερό, πιοτό, οξυγόνο, CO2, απεκκρίσεις, σκουπίδια.
  κλπ

  @314 Νομίζω ότι η τεχνολογία διαχρονικά έχει δημιουργηθεί με δημόσιο χρήμα (του φορολογούμενου) κάτω από οποιοδήποτε καθεστώς (από μοναρχία μέχρι σοβιέτ, από στατιωτικά καθεστώτα μέχρι δημοκρατίες κλπ). Επομένως το φυσικό δίκαιο απαιτεί αυτή (και τα ωφελήματά της) να διανέμεται κάπως πιο ομοιόμορφα. Εκεί που εχει αυτή εξελιχθεί/φτάσει, νομίζω η ανισοκατανομή της είναι η κύρια πηγή των διαφόρων κοινωνικο-οικονομικών ανισοτήτων, κάτι που υποδεικνύει ποια μπορεί να είναι η κατάλληλη θεραπεία.

 315. Nestanaios said

  315.

  >>Νομίζω ότι η τεχνολογία διαχρονικά έχει δημιουργηθεί με δημόσιο χρήμα (του φορολογούμενου) κάτω από οποιοδήποτε καθεστώς (από μοναρχία μέχρι σοβιέτ, από στρατιωτικά καθεστώτα μέχρι δημοκρατίες κλπ). Ίσως με λίγες εξαιρέσεις είναι ακριβώς όπως το λες, αλλά δεν αρκεί το φυσικό δίκαιο να απαιτεί αυτή (και τα ωφελήματά της) να διανέμεται κάπως πιο ομοιόμορφα. Επιβάλλεται και το νομικό δίκαιο να απαιτεί το ίδιο πράγμα. Για τον λόγο αυτό εγώ συνιστώ να γίνει διάκριση των λαϊκών κτήσεων. Οι δημόσιες κτήσεις να μη μπορούν να μεταβιβαστούν στον ιδιωτικό τομέα. Και αν πρέπει να γίνει αυτό για το καλό του συνόλου να απαιτείται ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό βουλευτών που θα πρέπει να το ψηφίσουν. Με λίγα λογία, για να περάσει ένα ευρώ από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα να χρειάζεται κατά πολύ μεγαλύτερη πλειοψηφία μέσα στη βουλή.

  Όλοι οι μεγιστάνες, έχουν ακουμπήσει πάνω στις δημόσιες κτήσεις για να αναδειχτούν και έχεις δίκιο.

 316. avn013 said

  @316 Για να γραφεί το νομικό δίκαιο μάλλον πρέπει πρώτα να γίνουν αυτά που λες, π.χ. να υπάρξει το «απαραίτητο ποσοστό» βουλευτών που θα το διατυπώσει και θα το προσυπογράψει. (Η βουλή νομίζω νομοθετεί). Και επειδή τυγχάνω σε ολίγη ειρωνική/σαρκαστική διάθεση, σημειώνω ότι το «απαραίτητο ποσοστό» μπορεί να εγγίζει το 100% ενίοτε ώστε να έχει πιθανότητες να εφαρμοστεί (π.χ. νόμος διαμαντοπούλου, που αν και εγκρίθηκε με μια «πολύ καλή» πλειοψηφία και άρα νομοθετήθηκε, στην πράξη δεν νομίζω ότι εφαρμόστηκε, τουλάχιστον όχι μέχρι σήμερα. Όπερ σημαίνει και να «θέλει» το νομικό δίκαιο, δεν είναι απαραίτητο να συμβεί στο εγγύς μέλλον).

 317. Αγγελος said

  «ενετάλη» δεν (ξέρω να) υπάρχει. «ενετείλατο» είναι ο αόριστος, μέσος, και βέβαια δεν χρησιμοποιείται σήμερα.

 318. Νέο Kid said

  Ρε συ Άγγελε, με το συμπάθιο κιόλας ,στο έγραψε και ο Νικοκύρης αλλά ίσως σου διέφυγε. Βάλε καμιά άλλη φωτό στο προφίλ σου! Θελουμε να σε βλέπουμε ορθό και κοτσονάτο! Όχι τάβλα…

 319. Γς said

  392 :

  τον ρνεισπέ θολουκά;

  Δωνισά;

 320. Γς said

  Κατάντια

  Την ώρα που η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στα πρόθυρα ενός ολικού lockdown λόγω της μεγάλης διασποράς του κορωνοϊού και οι κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με Covid-19 έχουν αρχίζει να περιορίζονται δραματικά, η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης καλεί τα μέλη της, μέσω της προέδρου της, να συμμετάσχουν σε πορεία για το Πολυτεχνείο!

 321. ΓΤ said

  @321

  Δηλαδή η κάποτε υποψήφια ευρωβουλεύτρια με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ Δάφνη Κατσίμπα-Ρηγοπούλου, Πρόεδρος της ΕΝΙΘ, θα μπορούσε ποτέ να προτείνει το αντίθετο;

 322. Γς said

  Μπορεί να προτείνει κι ακόμα χειρότερα να επιχειρήσει ότι θέλει..

  Χρεος όμως της πολιτείας είναι να της κόψη αμέσως την περπατησιά και να την δικάσει στο αυτόφωρο.

  Να την βάλει και στο φρέσκο για την προστασία της και την προστασία του κοσμάκη

  Αντε μουρλή που νομίζεις ότι θα παίξεις με τα παιδιά και τα εγγόνια μας.

  Και βέβαια πολύ θα μου γυρίσουν τα άντερα όταν θα αρχίσετε να καμαρώνετε για τα παιδιά τα δικά σας με τις κουκούλες που θα κάνουν το μόνο που ξέρουν.

  Αντε λεβέντες του περίεργου ιστολογίου

 323. ΓΤ said

  @323

  Εισαγγελική παρέμβαση
  https://www.sdna.gr/politiko-deltio/ellada/778765_parembasi-eisaggelea-sto-kalesma-tis-enith-gia-symmetohi-stis

 324. voulagx said

  Τον «χώσανε» δηλαδή χωρίς νόμιμα προσόντα, τον έπαψαν επειδή δεν είχε προσόντα, αλλά έως ότου τον πάψουν, απέκτησε τα προσόντα απασχολούμενος χωρίς προσόντα!

 325. 325

  Βλάσφημε. Ιερόσυλε.
  Ο Λούλης έχει Χάρη. Θεία Χάρη.

 326. Γιάννης Ιατρού said

  326: Μύλος… η υπόθεση

 327. Άσε, βρόμα…
  https://apokries.ert.gr/alevromoutzoyrwma-galaxidi/

 328. michaeltz said

  90. …με ποιο σκεπτικό αρνούνται οι εκπαιδευτικοί να ψηφίσουν ηλεκτρονικά για τα αιρετά τους όργανα και δη σε εποχή λοκντάουν;
  α. Μήπως επειδή δεν μπορούν να ελέγξουν την κληρωτίδα;
  β. Μήπως θεωρούν ότι η κατάσταση της παιδείας μας θυμίζει το «πλίνθοι και …κέραμοι ατάκτως ερριμμένα»;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: