Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Πώς θα περάσουμε το δεύτερο λοκντάουν;

Posted by sarant στο 13 Νοεμβρίου, 2020


Έγινε χτες η συζήτηση στη Βουλή για το δεύτερο λοκντάουν, επανήλθε λοιπόν η Βεβαίωση της κατ’ εξαίρεση μετακίνησης πολιτών, και μάλιστα τώρα τα μέτρα είναι αυστηρότερα από ορισμένες απόψεις σε σχέση με την άνοιξη, αφού, για παράδειγμα, μετά τις 9 το βράδυ απαγορεύονται οι κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις στις περισσότερες περιπτώσεις.

Βέβαια, αυτός ο δεύτερος εγκλεισμός έχει πολλές διαφορές από τον πρώτο. Λειτουργούν τα δημοτικά σχολεία, λειτουργούν περισσότερες επιχειρήσεις, γινονται κάποιες αθλητικές συναντήσεις, αν και χωρίς θεατές, η τηλεργασία δεν αποτελεί τον κανόνα, γενικά πολύ περισσότερος κόσμος πηγαίνει καθημερινά ή μέρα παρά μέρα στη δουλειά του απ’ ό,τι τον Μάρτιο. Μου λένε ότι το πρωί στα μέσα μαζικής μεταφοράς επικρατεί συχνά συνωστισμός.

Παρόμοια μέτρα έχουν παρθεί σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, αν και υπάρχουν μεγάλες διαφορές από χώρα σε χώρα, σε αντίθεση με τον Μάρτιο όπου υπήρχε αρκετα μεγάλη ομοιομορφία (με χτυπητή εξαίρεση τη Σουηδία και, αρχικά μόνο, τη Μ. Βρετανία). Σήμερα υπάρχουν χώρες που έχουν εφαρμόσει ελάχιστα νέα περιοριστικά μέτρα. Για παράδειγμα, στο (μικρό, βέβαια) Λουξεμβούργο όπου κατοικώ, πέρα από την τηλεργασία, τα καταστήματα είναι ανοιχτά, μαζί και η εστίαση, και τα μπαρ ακόμα. Στα σχόλιά σας θα μας πείτε, όσοι βρίσκεστε στο εξωτερικό, πώς περνάτε εκεί το δεύτερο κύμα. Εγώ το περασμένο Σάββατο πάντως πήγα στο Βέλγιο, στο ψηλότερο βουνό της χώρας (τα ανεμοδαρμένα ύψη των 695 μέτρων) και τρόμαξα από την κοσμοσυρροή -περπατούσα έχοντας γύρω μου μπουλούκια μπουλούκια ντόπιους.

Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότερες χώρες της Δυτικής Ευρώπης δοκιμάστηκαν πολύ περισσότερο από την πανδημία απ’ ό,τι η Ελλάδα. Εμείς είμαστε άμαθοι στα μεγάλα νούμερα κρουσμάτων και απωλειών ενώ οι Βέλγοι ή οι Ιταλοί μετρούσαν χιλιάδες επί μήνες. Δεν είναι τυχαίο ότι ο σημερινός φόβος, όπως έχει γραφτεί επανειλημμένα, είναι «να μη γίνουμε Μπέργκαμο».

Τώρα ομως, η Ελλάδα έχει πολύ περισσότερα κρούσματα απ’ όσα είχε την άνοιξη. Θα μου πείτε ότι η σύγκριση είναι έωλη, αφού την άνοιξη γίνονταν πολύ λιγότερα τεστ. Όμως, επίσης έχουμε πολύ περισσότερους διασωληνωμένους, πολύ περισσότερες απώλειες δυστυχώς. Όλο το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου είχαμε κάπου 30 νεκρούς. Προχτές μόνο είχαμε πάνω από 40. Τέτοια απότομη επιδείνωση σε λίγες χώρες έχει παρουσιαστεί (μία από αυτές είναι το Ισραήλ).

Ασφαλώς η κυβέρνηση έσφαλε («έπεσε έξω» κατα τη διατύπωση του Άδωνη) στη στάθμιση των κινδύνων δεύτερου κύματος. Επαναπαύθηκε στην ελπίδα ότι μόλις περάσει ο Μάιος θα περάσει και ο κίνδυνος κι έτσι αμέλησε να θωρακίσει το σύστημα υγείας ή να μεριμνήσει για την ομαλή επαναλειτουργία των σχολείων και της τηλεκπαίδευσης. Για να είμαστε δίκαιοι, εξίσου έσφαλαν και πολλές άλλες κυβερνήσεις -αλλά κι εκείνες δέχονται τα πυρά της κριτικής οπότε θα ήταν παράλογο να μην υπάρχει κριτική και εδώ.

Οπότε, η λήψη κάποιων μέτρων ήταν αναπόφευκτη. Όμως, οι συνέπειες του δεύτερου εγκλεισμού, τόσο στην ψυχική υγεία, ιδίως όσων μένουν στα μεγάλα αστικά κέντρα, όσο και στην οικονομία μπορεί να είναι μοιραίες. Έτσι, θα χρειαζόταν μεγαλύτερη ευελιξία και διαβάθμιση στην λήψη μέτρων και όχι μόνο οριζόντια μέτρα πανελλαδικής εφαρμογής, οριζόντια μέτρα που κουράζουν τους πολίτες, που η ψυχική τους αντοχή δοκιμάζεται.

Προσωπικά βρίσκω αψυχολόγητη την απαγόρευση μιας μικρής βόλτας, για άσκηση και για χαλάρωση, μετά τις 9 μ.μ., που είναι δυσανάλογη και δυσμενής διάκριση σε βάρος οσων εργάζονται μέχρι εκείνη την ώρα, π.χ. σε σουπερμάρκετ και συναφή καταστήματα. Το όριο πρέπει να πάει στις 12 τα μεσάνυχτα, πολύ περισσότερο που αυτή η δυνατότητα δίνεται σε όσους έχουν κατοικίδιο -με αποτέλεσμα να εμφανιστούν και πάλι οι χιουμοριστικές αγγελίες του τύπου «Ενοικιάζεται σκύλος, 30 ευρώ η βόλτα».

Κι έτσι, όπως έγραψε ο Γιάννης Ανδρουλιδάκης στο Φέισμπουκ:

Εδώ και πέντε ημέρες, η Αθήνα έχει δύο εικόνες. Το πρωί είναι μια κανονική πόλη, απλά χωρίς καφέ και εμπορικά. Οι δρόμοι είναι γεμάτοι, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι γεμάτα, στα σαντουιτσάδικα υπάρχει ουρά, στα φανάρια ο κόσμος περιμένει δίπλα δίπλα. Ο λόγος είναι απλός: η παραγωγή συνεχίζεται κανονικά, ο κόσμος πάει στις δουλειές του, τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς είναι μάλιστα ασαφή και πρωτόκολλο για τον ιδιωτικό τομέα μέχρι χθες τουλάχιστον δεν υπήρχε, γενικά όλα συνεχίζουν όπως ήταν και το ιικό φορτίο μεγαλώνει όσο αυξάνονται τα κρούσματα.

Μετά το απόγευμα, η Αθήνα μετατρέπεται σε πόλη – φάντασμα. Στους δρόμους δεν κυκλοφορεί κανείς, αν βγεις για οποιοδήποτε λόγο έξω διαπιστώνεις ότι ένας στους τρεις ανθρώπους είναι αστυνομικός και χρώμα δίνουν μόνο τα ταξί που κάθονται στη σειρά άπραγα στις πιάτσες.

Από όλα αυτά η κυβέρνηση θεώρησε ότι αυτό που χρειαζόταν ήταν να απαγορευτεί η κυκλοφορία από τις 21.00 μέχρι την 00.00.

Όμως αυτό δεν είναι παρά μία πτυχή της δεύτερης καραντίνας -ή, αν προτιμάτε, του δεύτερου εγκλεισμού. Κι επειδή τη δεύτερη φορά δεν έχουμε την ελπίδα του καλοκαιριού να μας παρηγορεί, αλλά έναν δυσκολο χειμώνα να μας περιμένει, με αβέβαιη προοπτική ακόμα και για τα Χριστούγεννα, τα πράγματα τώρα μπορεί να είναι πιο δύσκολα. (Kάποιος έλεγε ότι τον Μάρτιο, επειδή ηταν γενικός ο εγκλεισμός, τον αντέχαμε ευκολότερα. Ισχύει;)

Περιμένω στα σχόλιά σας τις προσωπικές σας απόψεις αλλά και ιδέες για το πώς θα περάσουμε το δεύτερο λοκντάουν.

239 Σχόλια προς “Πώς θα περάσουμε το δεύτερο λοκντάουν;”

 1. Με καλημέρες !

 2. LandS said

  0: «Τώρα ομως, η Ελλάδα έχει πολύ περισσότερα κρούσματα απ’ όσα είχε την άνοιξη. Θα μου πείτε ότι η σύγκριση είναι έωλη, αφού την άνοιξη γίνονταν πολύ λιγότερα τεστ»

  Αν δούμε τους αριθμούς των ενεργών νοσούντων, των διασωληνωμένων και των θανάτων θα μιλάμε ακόμα για έωλες συγκρίσεις;

 3. […] Έγινε χτες η συζήτηση στη Βουλή για το δεύτερο λοκντάουν, επανήλθε λοιπόν η Βεβαίωση της κατ’ εξαίρεση μετακίνησης πολιτών, και μάλιστα τώρα τα μέτρα είναι αυστηρότερα από ορισμένες απόψεις σε σχέση με την άνοιξη, αφού, για παράδειγμα, μετά τις 9 το βράδυ απαγορεύονται οι κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις στις περισσότερες περιπτώσεις. Βέβαια, αυτός ο δεύτερος εγκλεισμός… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2020/11/13/lockdown-2/ […]

 4. Παναγιώτης Κ. said

  Ερώτηση: Σήμερα μπορούμε να περπατήσουμε για άσκηση;Ή μόνο αν κρατάμε με το λουρί το κατοικίδιο;

 5. nikiplos said

  Είναι γνωστό τοις πάσι, ότι στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση ξέφυγε από την μλκ πολλών να συνωστιστούν στην επέτειο του Αγίου, μερικοί από αυτούς να κοινωνήσουν, οι περισσότεροι να βγουν και να ντερλικώσουν στα τσιπουράδικα κλπ. Λοιπόν πρέπει να είναι και διδακτικό, για όποια άλλα τέτοια εγχειρήματα θρησκευτικού χαρακτήρα, ου μη και πολιτικού τέτοιου.

  Αναμφισβήτητα, ως άνθρωποι έχουμε την αίσθηση και συμπεριφερόμαστε σαν να είμαστε ανίκητοι, άφθαρτοι.Την προηγούμενη εβδομάδα είχα μια δουλειά να κάνω σε ΔΥ. Μπήκα και ήταν δυό σε γραφεία, αμάσκωτοι, ενώ περιτριγυρίζονταν από 3-4 άλλους χρονοτριβούντες. Λοιπόν κατά τύχη, μόλις μπήκα έβηξα, καθώς το άσθμα μου πήγε να πάρει μπρος (ευτυχώς το κατεύνασα) και ακούστηκε σαν να μαρσάρει Ikarus στην Παπάγου. Οι 3-4 εξαφανίστηκαν, άκουσα και ένα «ω να σου γμσ». Οι δύο έβαλαν μάσκες, μάσκες οξυγονοκολλητή και με υποδέχθηκαν με άγριο μάτι. 🙂 Θέλω να πω, πως αργά ή γρήγορα θα έρθουμε όλοι σε επαφή με ιούς και ιώσεις. Ας μην γίνουμε μισάνθρωποι. Αυτά σε προσωπικό επίπεδο.

  Σε κυβερνητικό τα είπα. Αν δεν φέρουν τεστ στον πληθυσμό, με 0€ τα rapid και 10-20€ συμμετοχή τα μοριακά, είναι εγκληματίες και πρέπει να βρουν τρύπα να κρυφτούν. Όλα τα άλλα, ΜΕΘ, στελέχωση και κοστίζουν και παίρνουν χρόνο ένεκα της πολυσχιδούς νομοθεσίας. Τα τεστ όμως με το κατεπείγον πρέπει να είναι προσβάσιμα στον κόσμο. Τότε και μόνο με τα τεστ, θα μπορούμε να μιλήσουμε για ατομική ευθύνη.

 6. Αρκεί το λουρί, μου είπαν…

 7. ΓΤ said

  Στην οποία βεβαίωση για την κατ’ εξαίρεση μετακίνηση βλέπουμε πάνω πάνω «η υπογραφούσα». Πολύ σωστά, αφού κατά τη χαρδ(β)αλογραμματική πρέπει να δένει με τη «δηλούσα» στις κάτω αράδες…

 8. Από το εξώφυλλο του αυριανού Economist.

 9. ΓΤ said

  4@

  Στην Λιμόζ έβγαλαν βόλτα την πάπια τους…
  https://www.gazzetta.gr/plus/viral/article/1531311/arhisame-gynaika-evgale-volta-tin-papia-tis-sto-lockdown-pic-vid

 10. Παναγιώτης K. said

  5. Ισχύουν αυτά που έγραψες για τη Θεσσαλονίκη συν το εξής που μου το περιέγραψε γιατρός που έχει το ιατρείο του στο κέντρο και μερικές φορές καθώς μας είπε, έφευγε στις δύο το βράδυ.
  Έβλεπε λοιπόν την νεολαία μέσα στην καλή χαρά και…κολλητά!
  Ασυμπτωματικοί και, ό,τι πρέπει για να διαδοθεί ο ιός.
  Εν τω μεταξύ το αλκοόλ ρίχνει το ανοσοποιητικό, λένε οι γιατροί.
  Λογικό. Το αλκοόλ ο οργανισμός του ανθρώπου το εκλαμβάνει ως δηλητήριο και ενεργοποιεί το συκώτι για να το αντιμετωπίσει.
  Όμως ας μας διαφωτίσουν οι καθ΄ύλην αρμόδιοι του ιστολογίου και ας μου συγχωρήσουν τα ενδεχόμενα λάθη μου.

 11. Πάνος με πεζά said

  Εμένα πάντως το δεύτερο lockdown ξεκίνησε με ένα γεμάτο σπίτι, και θα με βρει με το ίδιο σπίτι, άδειο (φαντάζομαι να επιτρέπονται οι μετακομίσεις…) C’ est la vie !
  κατά τα λοιπά, εκείνο που δεν ξέρω αν θα μας παρηγορήσει αυτή τη φορά, είναι όλη αυτή η υπερπροσφορά διαδικτυακού πολιτισμού που βιώσαμε την περασμένη άνοιξη… Την πρώτη φορά έκαναν όλοι το εγχείρημα, γιατί εντυπωσίαζε, και τώρα μεν αν και έχουν την τεχνογνωσία, δεν ξέρω αν θα το συνεχίσουν ή αν θα «βαριούνται»…

 12. spiridione said

  5. 10. Υπήρξε πλήρης εφησυχασμός τον Σεπτέμβριο ότι στη Θεσσαλονίκη καθαρίσαμε από κορονοιό. Εδώ βγήκε ο Τσιόδρας και έλεγε η Θεσσαλονίκη το πήρε το μάθημά της (!) και τα πάει καλά. Προφανώς και είχαν μείνει εστίες, και με τον εφησυχασμό και με κάποια superspreading events άρχισαν να αυξάνονται τα κρούσματα.
  Ο Εξαδάκτυλος τα έριχνε στους παοκτζήδες. (αν δείτε φωτογραφίες όντως κανείς δεν φορούσε μάσκα)
  https://parallaximag.gr/epikairotita/a-eksadaktylos-oi-panigyrismoi-ton-opadon-tou-paok-afksisan-ta-krousmata-sti-thessaloniki
  Το 4ήμερο ήταν το τελειωτικό χτύπημα.

 13. Σωτήρς said

  Καλημέρα,

  στο μετρό και ηλεκτρικό πάντως έχει μειωθεί αρκετά ο κόσμος. Εγώ σαν ελεύθερος επαγγελματίας με την βεβαίωση που έβγαλα, μού έδωσα ωράριο εργασίας 08:00 – 00:00. Απλώς πρέπει να κυκλοφορώ σινιέ και όχι με φόρμες αν είναι να πείσω πως πάω σε επαγγελματικό ραντεβού…

 14. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  7 Α, δεν το πρόσεξα

  11τελος Κι αυτό σωστή επισήμανση.

 15. leonicos said

  Πώς θα περάσουμε το δεύτερο λοκντάουν;

  Αρχίζω την γκρίναι από τον τίτλο

  Πότε περάσαμε το πρωτο ώστε να έχουμε το δεύτερο; όσοι νόμισαν έτσι, σήμερα είναι θετικοι.

 16. LandS said

  Εχτές μαθεύτηκε για τη TUI που αφήνει απλήρωτους Ισπανούς και Έλληνες ξενοδόχους βάζοντας τους να τροποποιήσουν τις συμβάσεις τους μαζί της από αποπληρωμή μέσα σε δυο μήνες από την αναχώρηση σε μερική εξόφληση τον Μάρτιο, περίπου όταν θα τους κλείνει δωμάτια για τη σεζόν 2021. Δικαιολογείται μάλιστα ότι δεν τους κάνει και μεγάλο κακό μιας και τους έχει δώσει προκαταβολές (περίπου τον περασμένο Μάρτη) για τη σεζόν 2020.
  Λεγόταν, αρχές Καλοκαιριού, ότι η κυβέρνηση υπέκυψε στις πιέσεις της TUI να χαλαρώσει την απαίτηση για ύπαρξη αρνητικού τεστ έως 72 ωρών για είσοδο στη χώρα και (μαζί με την Aegean) να μην επιμένει στη τήρηση αποστάσεων μέσα στο αεροπλάνο.

  Σήμερα άκουσα ότι η Bild είχε στόρι μεγάλο αριθμό Γερμανών τουριστών που δεν πήραν μυρωδιά για τεστ, που στριμώχτηκαν στα αεροπλάνα, στα πλοία κλπ.

 17. leonicos said

  Επαναπαύθηκε στην ελπίδα ότι

  Διαφωνώ. Αδιαφόρησε για το τι θα συμβεί στην υγεία, όπως και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
  Το να έχει έναν τραυματιοφορέα ο όροφος του Κρατικού Νικαίας, με τἐσσερεις κλινικές κι 100 κρεβάτια, δεν είναι σημερινό ούτε χτεσινο. Είναι από τη εταπολίτευση και μετά. Μόλις έπεσε η χούντα, όλοι εκαναν περικοπές στην υγεία.

  Άντα μη σας βγω και χουντέος τώρα, και μου δωσει κάποιος εδώ μεσα παράσημο (οι υπόλοιποι φάσκελα ελπιζω)

 18. leonicos said

  ιδέες για το πώς θα περάσουμε το δεύτερο λοκντάουν

  Γράφοντας

 19. leonicos said

  Καλά είμα ο μόνο μ@@@ εδώ μέσα αυτή την ώρα;

 20. leonicos said

  6 Αρκεί το λουρί, μου είπαν…

  Ευχαριστώ. Ετοιμαζόμουν να πάρω σκύλο

 21. Όχι καλέ… 🙂

 22. ap8938 said

  5, 10, 12. δεν πρέπει, ωστόσο, να παραγνωρίζουμε τη διαφορετική παραγωγική δομή της θεσσαλονίκης και της ευρύτερης παριοχής που είναι διάστικη από μικρές βιοτεχνίες (κονσερβοποιίες, εκκοκκιστήρια, εμφιαλωτήρια κλπ) στις οποίες οι εργαζόμενοι είτε προσέρχονται από τους όμορους νομούς είτε μετακινούνται προς αυτούς και στις οποίες δεν τηρείται σχεδόν κανένα μέτρο ασφαλείας. το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και στη δυτική μακεδονία με τα γουναραδικα, φάρμες, οινοποιία κλπ. κοντολογίς, δεν φταίνει μόνο «οι νέοι που είναι ανεύθυνοι» αλλά και η ελλιπής τήρηση των μέτρων ασφαλείας στις παραγωγικές μονάδες για την οποία δεν ακούμε (γιατί άραγε;) τίποτα.

 23. voulagx said

  Πώς θα περάσουμε το δεύτερο λοκντάουν;
  Παρεούλα θα το περάσουμε, Νικοκυρη, εδώ στο ιστολόγιο, παρακολουθώντας και σχολιάζοντας.
  Για καλημέρα:«Η γιατρός της ΕΡΤ μας βγήκε υποψήφια βουλευτής Ν.Δ.»
  https://www.efsyn.gr/node/268390

 24. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  Για το σύστημα υγείας τα έχω ματαξαναπεί, αλλά η επανάληψις κλπ:
  Από τον καιρό των παχιών αγελάδων, το μεγάλο μας πρόβλημα ήταν (και είναι) η έλλειψη νοσηλευτών περισσότερο, παρά γιατρών. Το θυμάμαι από τη μακρινή εκείνη εποχή που έκανα την πτυχιακή μου εργασία, πόσο ψηλά ήμασταν σε αριθμό γιατρών ανά κάτοικο και πόσο χαμηλά σε νοσηλευτές ανά κάτοικο.

  Τώρα ήρθε και η μνημονιακή εποχή, μειώθηκαν και οι διαθέσιμοι γιατροί στα νοσοκομεία. Αλλά και να μην υπήρχε τέτοιο θέμα, ο γιατρός της εντατικής δεν είναι γενικός ιατρός. Θέλει εκπαίδευση, όχι σεμινάριο σαββατοκύριακου. Αφού είχαμε μια κατάσταση με Χ ειδικευμένους γιατρούς, ακόμη κι επαρκείς να ήταν, το Μάρτιο, πώς θα αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση που απαιτεί 2Χ και βάλε γιατρούς; Το ίδιο ισχύει για τους νοσηλευτές, αν και η δική τους εκπαιδευση στο αντικείμενο μπορεί να είναι πιο σύντομη.

  Να θυμίσω στους παλιούς πως το πανεπιστημιακό της Πάτρας εγκαινιάστηκε και έμεινε κλειστό για τόσα πολλά χρόνια, ώστε όταν άνοιξε πολλά από τα μηχανήματά του ήταν παρωχημένα ή καταστράφηκαν από την αχρηστία και την έλλειψη συντήρησης. Κονδύλια για το χτίσιμο βρέθηκαν, κορδέλες για τα εγκαίνια κλπ, αλλά για μισθούς προσωπικού όχι. Αναμενόμενο· οι κάμερες φεύγουν μετά τα εγκαίνια, ο πολιτικός πιστώνεται το έργο, μετά σκ@τ@. Το ίδιο ισχύει για τα περισσότερα μεγάλα νοσοκομεία που χτίστηκαν πιο πρόσφατα, με εξαιρετικές προδιαγραφές (λόγω επαγγέλματος έχω επισκεφτεί πολλά και για τον ίδιο λόγο είμαι σε θέση να κρίνω το σχεδιασμό τους), αλλά πολλές φορές είναι σαν το ανέκδοτο, που κάποιος παίρνει δύο πλυντήρια στη γυναίκα του για να βάζει επάνω τη σκάφη.

  Σουμάροντας, αφού δεν άλλαξε κάτι σε 30 χρόνια, δύσκολο να αλλάξει πλέον, είμαι πολύ απαισιόδοξος, ειδικά όσο μεγαλώνω, μαζεύω εμπειρίες και ξεφορτώνομαι τις αυταπάτες μου…

 25. voulagx said

  Φόβοι ότι σκηνές σαν εκείνες της Ιταλίας θα δούμε σύντομα στη Βόρεια Ελλάδα. ● Στο κενό η προσπάθεια της κυβέρνησης να απευθυνθεί σε ιδιώτες γιατρούς για να συνδράμουν. ● Θυμός των νοσοκομειακών για την κλήση σε ιδιώτες έναντι 2.000 ευρώ τον μήνα, αφορολόγητα και χωρίς υποχρέωση να κάνουν εφημερίες.

 26. Pedis said

  Από τη σειρά των κρύων εντελώς γελοιο»γραφιών» της Κ

  Δεδομένης της κατάστασης (μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας και σουπερέλεγκαντ η Μαρέγκα)

  η εγκεφαλόπλυση αλλάζει πάτερν:

  από Μωυσής σε Νώε: γίνεται της πουτ@νας, ναι, τι να κάνουμε, θέλημα θεού! αλλά ο Κούλης έχει πάρει σοφά μέτρα: να γλυτώσουν από το χαμό ένα ζευγάρι από την Θεσσαλονίκη, ένα από την Αθήνα … για τη διαιώνιση της φυλής.

 27. sarant said

  23 Έτσι μου φαίνεται!

  26 Αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση

 28. Νέο Kid said

  Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω ένα πράγμα. Πώς γίνεται η Κίνα απ όπου ξεκίνησε ο κορονιός κι όπου κόλλησαν κι αρρώστησαν εκατομμύρια , να καθάρισε , και η Ευρώπη πήρε και παίρνει τον μπούλο; Ανεξήγητα πράγματα και δεν νομίζω ότι η και καλά «πειθαρχία» των Κινέζων είναι επαρκής εξήγηση … Ούτε ο τουρισμός. Και η Κίνα έχει τουρίστες και ταξιδιώτες πολλούς.

 29. nikiplos said

  16@. Κι εντάξει στην Ελλαδίτσα. Η TUI επέβαλε αυτές τις οδηγίες σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη που έχουν τον Τουρισμό ως σημαντικό άδηλο πόρο. Είναι ισχυρότερες από τα κράτη αυτές οι τουριστικές βιομηχανίες κολοσσοί. Γιατί το έκαναν αυτό? Μα γιατί η ΕΕ, τουλάχιστον στις ευρωπαϊκές τέτοιες, δεν έκανε διευκολύνσεις. Οι περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες γεμίζουν μόνο μέσω αυτών. Η TUI τις προπληρώνει, εν πολλοίς για να προβούν στην συντήρηση και την αναγκαία ποιότητα. Αν όλα αυτά δεν αποζημιωθούν, δεν θα μπορέσει να γίνει κάτι άλλο. Πέρα από το γεγονός ότι ο Τουρισμός (εσωτερικός και εξωτερικός ) συντηρεί μια τεράστια οικονομία, από τους εμπόρους, τις Μεταφορές, τους μεταπράτες (Φουρνάρηδες που ψήνουν τα ψωμάκια). εταιρείες καθαρισμού, οικοδόμους που κάνουν συντηρήσεις κλπ.

  Ένα παράδειγμα: Ο Τουρισμός επέτρεψε σε έναν φίλο μου, πρακτικά 8 έτη άνεργο, Μηχανικό ΑΕΙ, να πάρει 8 μήνες μεροκάματα και να «συντηρηθεί» στην πιάτσα, στην ουσία να λάβει δόση παράτασης επαγγελματικής ζωής. Οι ηλεκτρολόγοι, οι υδραυλικοί, οι συντηρητές, οι μπογιατζήδες κλπ, τι δουλειές θα έκαναν αν δεν υπήρχε ο Τουρισμός με την απότομη βύθιση της οικοδομής μετά το 2010?

  Η Χώρα μας δεν ήταν μια πλούσια χώρα με πλεονάσματα από άλλους πόρους (βαριά βιομηχανία, εξαγωγές, υπηρεσίες υψηλής ποιότητας κλπ) ώστε να μπορεί να περιορίσει τον τουρισμό της. Ήταν η μόνη δυνατή κίνηση που μπορούσαμε να κάνουμε προκειμένου να μην πεθάνουμε σαν χώρα και κάποιοι να πεθάνουν της πείνας, ενώ κάποιοι άλλοι να πεθάνουν κανονικά. Άλλο παράδειγμα: Συγγενής μου με πρόβλημα καρκίνου στην κύστη, αντί να περιμένει το Λαϊκό (και να γίνει μακαρίτης στην αναμονή), αναγκάστηκε (τονίζω το εξαναγκάστηκε) να πάει στο Υγεία και να προβεί στην επέμβαση. Το αποτέλεσμα? Επιθετικός Καρκίνος. Αλήθεια, αν δεν δούλευε το καλοκαίρι αυτός ο άνθρωπος, θα έβγαζε τα 5.000ρικα που έσκασε στην ιδιωτική υποδομή? (όχι ότι οι άλλοι του δημοσίου είναι εντελώς δωρεάν). Θέλω να πω, πως η οικονομία δεν είναι μόνο τα χρήματα. Είναι η επιβίωσή μας.

  Προσωπικά είμαι κατά του λοκντάουν. Είμαι υπέρ της άποψης Ιωαννίδη (αλλά να την λέμε ολόκληρη όχι μισή): Περιορισμός των ευπαθών ομάδων και άφθονα δωρεάν τεστ (για την ελλάδα μιλάει περίπου για 10.000.000 τεστ/εβδομάδα στον πληθυσμό), ώστε να έχουμε επίγνωση ποιοί νοσούν και ποιοί όχι. Από εκεί και πέρα, ήπια μέτρα (μάσκα μόνο σε κλειστούς χώρους) αλλά με αυστηρή τήρηση.
  Ένα παράδειγμα: Έκλεισαν τα μπαρ και οι νέοι συνευρίσκονται και συνωστίζονται ημιπαράνομα. Λοιπόν? Τι κέρδισαν? Αν ήταν ανοικτά, με ελέγχους, θα τηρούνταν κάποια στοιχειώδη μέτρα προστασίας. Αλλά ξέχασα, πρέπει κάποιοι να βγουν να κάνουν ελέγχους.

 30. voulagx said

  αν η κυβέρνηση τον Μάιο κατέβασε τα μολύβια.

 31. spiridione said

  22, ναι βεβαίως, συν οι επαφές με βαλκάνια, συν συνωστισμός σε ΜΜΜ, σχολεία κλπ.

 32. leonicos said

  11 Πάντως εμείς συναθροιζόαστε κανονικά από τον Μάρτιο μέσω Zoom

 33. ΓιώργοςΜ said

  Λοιπόν αυτό με το λουρί το έχω σκεφτεί καιρό, αλλά θέλει ταλέντο: Να πηγαίνεις το λουρί βόλτα, κι όταν σε σταματήσουν για έλεγχο να πεις «Τι εννοείτε κύριε, δεν το βλέπετε κοτζάμ λυκόσκυλο;» Σιγά μη μπλέξουν…

 34. Pedis said

  # 27 β – δεν είναι μονάχα τα πέτσινα πλάνα που πρέπει να σεβαστούν … και καλά αυτουνού του Πετ/άκη, μία στις τρεις τρώγονται, εμ οι άλλες του Μακρή είναι από τη βαθιά κατάψυξη. Αφηνω έξω τον σκατιά.

 35. eran said

  Μα διαβάζοντας ποίηση. Ιδού:

  ΠΟΙΗΤΙΚΗ
  Αξίζει δεν αξίζει
  στέλνω τις εκθέσεις μου σε χώρες που δε γίνανε ακόμα προδίνω τις κινήσεις ενός ήλιου
  που πέφτει την αυγή δίπλα στις μάντρες επικυρώνοντας με φως
  τις εκτελέσεις.

  Η κάθε μου λέξη
  αν την αγγίξεις με τη γλώσσα θυμίζει πικραμύγδαλο.
  Απ’ την κάθε μου λέξη
  λείπει ένα μεσημέρι με τα χέρια της μητέρας δίπλα στο ψωμί και το φως που έσταζε απ’ το παιδικό κουτάλι στην πετσέτα.

  Η μόνη ξιφολόγχη μου
  ήταν το κρυφοκοίταγμα του φεγγαριού απ’ τα σύννεφα.
  Ίσως γι’ αυτό δεν έγραψα ποτέ
  στίχους τελεσίδικους σαν άντερα χυμένα
  ίσως γι’ αυτό εγκαταλείπουν ένας-ένας τα χαρτιά μου
  και τους ακούω στις κουβέντες όσων δε με έχουνε διαβάσει.
  Άη Στράτης 1951

  Άρης Αλεξάνδρου, Από τη Συλλογή Ποιήματα 1941-1974, εκδ. ύψιλον-βιβλία 1991

  Ο Νικοκύρης φυσικά το γνωρίζει αφού το έχει συμπεριλάβει στο ηλε-αφιέρωμα στον Άρη Αλεξάνδρου.
  https://www.sarantakos.com/liter/aleksandrou.html

  Το ΙΕΠ όμως πρόσφατα το επέλεξε ως κριτήριο αξιολόγησης των 18χρονων μαθητών της Γ΄ Λυκείου…

 36. 22 / Ap8938

  Μερικά από τα δεινά της Θεσσαλονίκης θα μπορούσαν να αποδοθούν και στη μονοκεντρικότητα του αστικού χώρου της. Αυτό το στοιχείο καθιστά «κοινοτικό» οποιοδήποτε κρούσμα, όπου και αν εκδηλωθεί. Είναι ζήτημα ωρών να φτάσει στο κέντρο και από εκεί να εξακτινωθεί.

  Ένας φίλος μου δήλωνε χαρακτηριστικά «Μένω σχετικά μακριά από το κέντρο αλλά η κάθε αναφορά μου είναι σε αυτό. Αν ένα Σάββατο δεν βρεθώ Τσιμισκή, θα έχω την αίσθηση πως αυτή η εβδομάδα δεν είχε Σαββατοκύριακο.»

 37. ΓιώργοςΜ said

  28 Δεν είναι η οικειοθελής πειθαρχία. Είχαν γίνει οδοφράγματα, περιπολούσε αστυνομία (νομίζω και στρατός), αυτό που έχουμε 21.00-05:00 υπήρχε για όλο το 24ωρο, κι όταν καθάρισε η κατάσταση δεν έμπαινε ρουθούνι χωρίς τεστ (νομίζω).
  Και σε μας, αν δεν ανακατευόταν η τράπουλα τόσο με τον τουρισμό, θεωρώ πως το δεύτερο κύμα θα ήταν πιο ελέγξιμο, ή αν το μάντρωμα γινόταν Σεπτέμβριο. Τότε θα είχε φρενάρει η εκθετική εξέλιξη, το σύστημα ακορντεόν που πάνε να εφαρμόσουν τώρα θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς εκατόμβες, κατακόμβες και ..ρόμβες ξεκούμβωτες.

 38. 33 ΓιώργοςΜ

  Ακριβώς !

 39. spiridione said

  28. Όχι μόνο η Κίνα, όλη η Άπω Ανατολή.

 40. Έχουν όμως και κουλτούρα μάσκας και υποταγής.

 41. ΦΤΙΑΞΕ ΜΑΣΚΑ ΚΙ ΑΣΤΗΝΕ
  ΚΙ ΑΝ ΒΓΕΙΣ ΕΞΩ ΠΙΑΣΤΗΝΕ

  (Παλιά παροιμία)

 42. Η ΟΜΠΡΕΛΑ,
  Ή ΑΠΟ ΧΑΣΙΜΟ
  Ή ΑΠΟ ΣΠΑΣΙΜΟ
  ΘΑ ΠΑΕΙ.

  (Επίσης παλιά παροιμία)

 43. ΓΤ said

  Μούγγα η Εκκλησία τώρα που χτυπιέται από τον Ιό…

 44. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αυτό που τρομάζει περισσότερο είναι το άγνωστο μέλλον. Πόσο θα κρατήσει η καραντίνα, θα είναι επαναλαμβανόμενη, πότε θα τελειώσει επιτέλους αυτή η εφιαλτική ιστορία, ποια θα είναι η κατάσταση της οικονομίας, πόσα και ποια αντεργατικά μέτρα θα βρει την ευκαιρία να περάσει η κυβέρνηση φορτώνοντάς τα στον κορονοϊό;

 45. Ατακαμα said

  Εγώ μια απορία έχω που θα θελα να μου την απαντήσει κάποιος ειδικός. Τα λοκνταουν τι επίδραση έχουν στον ίδιο τον ιό και τη μετάλλαξή του; Δηλαδή το γεγονός ότι σταματάει η διάδοσή του τον αποδυναμώνει ή αντίθετα του δίνει χρόνο να γίνει ανθεκτικοτερος;
  Μήπως με την ανοσία της αγέλης παρά τα ολέθρια αποτελέσματα της ξεμοερδευαμε μια και καλή με τον ιό όπως συνέβη σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν;

 46. sarant said

  44 Όλοι αυτό λέμε…

 47. ΓιώργοςΜ said

  45 Στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι ανοσία της αγέλης, αλλά φυσική επιλογή: Όσοι έχουν φυσική ανοσία θα ζήσουν, οι άλλοι θα πεθάνουν. Θα πεθάνουν δε κι όσοι θα μπορούσαν να επιβιώσουν με ήπια νοσηλεία, καθώς το σύστημα υγείας θα έχει προ πολλού καταρρεύσει, αυξάνοντας ταυτόχρονα τη νοσηρότητα από άλλους λόγους, που ένα σύστημα υγείας που λειτουργεί έχει υπό έλεγχο.

 48. nikiplos said

  Νικοκύρη μαρμαγκώθηκα, γιατί χρησιμοποίησα κακή λέξη…

 49. ΓιώργοςΜ said

  47 συνέχεια: Αν το υπολογίζω σωστά, είναι σαν να παίζει κανείς με 3 ζάρια και να θέλει να αποφύγει τις εξάρες (με σύστημα υγείας να δουλεύει και θνησιμότητα 0.5%). Ή αλλιώς, όταν πεθάνουν 55.000 νοματαίοι περίπου.

 50. LandS said

  29

  Έλα ντε που ο τουρισμός δεν άνοιξε. Η εκτίμηση των εσόδων από τον τουρισμό το 2020 είναι στο 1/10 με 1/5 (3-6 δις) των εσόδων του 2019. Και καλά, αυτά τα λέει ο κλάδος που επίτηδες, ας πούμε, δείχνει απαισιόδοξος μπας και πετύχει καμιά ενίσχυση της προκοπής. Η ΤτΕ μιλάει για πτώση κατά 12-14 δις. Και βέβαια η ΤτΕ την Άνοιξη μας έλεγε για πτώση του ΑΕΠ κατά 4,5%-7,5% ενώ τώρα η Κυβέρνηση ετοιμάζει Προϋπολογισμό με εκτίμηση πάνω από 10%. Αλλά ας σκεφτούμε και λίγο το τί σημαίνει πτώση κατά 40% στον τζίρο, όταν έχεις από πριν δαπανήσει σε ανακαινίσεις, συντηρήσεις, νέο εξοπλισμό προσδοκώντας 100%+ του περυσινού.
  Υπήρχε άλλη επιλογή; Βεβαίως και υπήρχε. Στην Ιταλία και Ισπανία δεν έχει χαθεί τόσος τζίρος όσο εδώ. Πως διάολο κατάφεραν αυτές οι χώρες-ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων, να δώσουν στους επισκέπτες την εντύπωση μεγαλύτερης ασφάλειας από τη χώρα-state of mind με τα, πρακτικά, μηδενικά ημερήσια κρούσματα του Ιουνίου;

  Κάτι ακόμα. Στην Ισπανία, χώρα με κατά πολύ μεγαλύτερο τουριστικού κλάδου από ότι η Ελλάδα, η TUI λειτουργεί σε κάπου 1400 ξενοδοχεία. Στην Ελλάδα 2000. Δεν μας λέει τίποτα αυτό;
  Το πρόβλημα δεν είναι αν έπρεπε να δοθεί έμφαση στον τουρισμό ή όχι, αλλά πώς και σε ποιο τουρισμό.

  Κάποια άλλη στιγμή, ίσως μας δοθεί η ευκαιρία να μιλήσουμε για το τι Βιομηχανία είχε η Ελλάδα την δεκαετία του 60 και τι την δεκαετία του 80 ή σήμερα και το μίγμα ανάπτυξης που ταιριάζει στην Ελλάδ.

 51. Γς said

  τρεις και το λουρί της μάνας

 52. nwjsj said

  Καλημέρα!

  Το δεύτερο μάντρωμα περνάει όπως περίπου και το πρώτο. Δουλειά από το σπίτι, αποφυγή κλειστών χώρων που παραμένουν ανοιχτοί, γατούγια, διάβασμα και νετφλιξ. Ο κλασικός εκνευρισμός είναι το χαρτάκι που πρέπει να συμπληρώνω κάθε φορά που πρέπει να πάω κάπου και το ενδεχόμενο κακού συναπαντήματος με την αστυνομία. Η άλλη αγωνία είναι ο ξεροκέφαλος πατέρας μου που δεν εννοεί να καταλάβει ότι πρέπει να σταματήσει να πηγαίνει σούπερ μάρκετ ή να στέκεται στην ουρά της καφετέριας για έναν εσπρέσσο. Ευτυχώς φοράει μάσκα, αλλά και πάλι δεν είναι να εφησυχάζεις εδώ που έφτασαν πια τα πράγματα.

  @28 – Νέο Kid
  Η Κίνα καθάρισε διότι είχε για μήνες τα σύνορά της σχεδόν κλειστά και από τέλος Σεπτέμβρη κι έπειτα που τα άνοιξε, απαιτεί από τον κάθε ταξιδιώτη να έχει αρνητικό PCR τεστ κατά την είσοδό του στην Κίνα, το οποίο να έχει γίνει σε εγκεκριμένο εργαστήριο από το Κινεζικό Προξενείο της χώρας του το αργότερο μέχρι 5 μέρες πριν. Όταν φτάνει ο ταξιδιώτης στην Κίνα, η 14ήμερη καραντίνα είναι υποχρεωτική και μάλιστα ο ταξιδιώτης επιβαρύνεται με το κόστος της, όπως είναι λογικό. Εμείς οι Ευρωπαίοι ανοίξαμε όλοι τα σύνορα το καλοκαιράκι για τον τουρισμό και τώρα πάλι απορούμε γιατί τάχα το χτικιό να κάνει πάρτυ. Περίπου το ίδιο μοντέλο ακολουθείται και στις υπόλοιπες χώρες της Άπω Ανατολής, σημειωτέον.

  @43 – ΓΤ
  Καθόλου μούγγα η Εκκλησία, ίσα ίσα που συνεχίζουν να προκαλούν:

 53. LandS said

  47 Η ανοσία αγέλης είναι άμεση συνέπεια της φυσικής επιλογής, την προϋποθέτει.

  45 Ο ιός ας «γίνει» όσο επιθετικός θέλει. Αν δεν έχει φορείς (ή οι φορείς είναι λιγότεροι από ένα κρίσιμο ποσοστό του πληθυσμού) να μεταλλαχτεί, να διαδοθεί, να κάνει κακό τέλος πάντων. Δεν πα νά…
  Μετά από πολλά χρόνια ακούστηκαν κρούσματα για ευλογιά. Έ, αμέσως περιορίστηκαν και το ξεχάσαμε.

  Για αυτό, ελλείψει εμβολίου, κάποιου είδους λοκντάουν μπορεί και είναι απαραίτητο.

 54. ap8938 said

  36. έτσι είναι. σε αντίθεση με την αθήνα που κανείς δεν πάει στην πατησίων ή την πανεπιστημίου στις 23.00 γιατί δεν έχει τι να κάνει πέρα από θέατρα και σινεμά.

 55. 51 Αντί να γράψω για το λοκντάουν χαίρομαι πολύ να γράψω ότι το ανωτέρω σκίτσο είναι του Παύλου Βαλασάκη, για τον οποίο ξέρουμε τόσο λίγα! https://www.greekcomics.gr/forums/index.php?/topic/14173-%CE%B2%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CF%83%CE%B1%CE%BA%CE%B7%CF%83-%CF%80%CE%B1%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%83-1925/

 56. Νέο Kid Al Afrikii said

  Τι; Εννοείτε οτι το καλοκαίρι στο Γιουνανιστάν ερχόταν όποιος ήθελε ΧΩΡΙΣ Pcr ? Αυτό δεν το ήξερα!…
  Ακόμα και οι καψολίβυοι με το «κάτι σαν κυβέρνηση» και το «κάτι σαν κράτος» ένα γαμημένο pcr το ζητάνε! Δεν μπαίνεις στο αερόπλανο στο Ισταμπούλ για Τρίπολη ,άμα δεν τόχεις (και φρέσκο σχετικά. 48 ωρών).

  Και τί τους κοιτάτε ακόμα τους Κουλαδώνηδες;; Να στείλω κανα καλασνίκοφ που τάχουμε και μπόλικα εδώ;…

 57. LandS said

  52 στο τέλος΄

  Και να σκεφτείς θεωρείται και «προοδευτικός». Αρχές του 2020 ήταν πολύ in να τον καλούν να κόψει τη Πρωτοχρονιάτικη πίτα μεγάλες ή/και γκλαμουράτες επιχειρήσεις, κάνοντας ομιλίες, συγκαλυμμένα είναι αλήθεια, με ρατσισμό. (Θα έρθουν από το Νότο μετανάστες και θα μας κουβαλήσουν αρρώστιες – τέτοια ξέρετε). Λίγο καιρό πριν είχαν κυκλοφορήσει εκθέσεις του ΟΗΕ για τις Ανισότητες και την Ακραία Φτώχεια και άμα τον άκουγες σου ερχόταν αναγούλα.

 58. spiridione said

  56. Εμείς είχαμε την EVA εδώ
  https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/268244_amartima-tis-eva

 59. ΕΛΣΗ ΣΑΡΑΤΣΗ said

  Θα το περάσουμε ακούγοντας συστηματικά τον Μητροπολίτη Μόρφου:

 60. Θανάσης Παπαζαχαρίας said

  Κατά τη γνώμη μου, ένας παράγοντας διάδοσης του ιού είναι τα σχολεία. Όσο κι αν προσέχουν οι δάσκαλοι και οι μαθητές, μια μικρής διάρκειας επαφή, κατά τη γυμναστική ή στο κυλικείο, είναι αρκετή, όχι τόσο για να νοσήσουν, όσο για να γίνουν φορείς. Από τη στιγμή που θα κλείσουν, θα πρέπει να περιμένουμε ένα ικανό χρονικό διάστημα για μια ορατή διαφορά.
  Δεν έχω ούτε τις γνώσεις ούτε την αρμοδιότητα για να ζυγίζω τα υπέρ και τα κατά για τη λειτουργία των επιχειρήσεων, πιστεύω ωστόσο ότι ο έλεγχος αναχαιτίζει ικανοποιητικά τη διάδοση στα καταστήματα.
  Είμαι περίεργος να δω τη συμπεριφορά της κοινωνίας στις 17 Νοεμβρίου.

 61. nikiplos said

  Δεν ξέρω για ποιά εκκλησία, πάντως εδώ δίπλα, ο Αγιάννης ο Χρυσόστομος κλαμπανάει από το πρωί. Ευτυχώς κατά τις 10:00 ησύχασε, θα μπήκε το ποίμνιον. Τρεις τζιπάτοι με είχαν κλείσει όταν βγήκα και οι τρεις, είχαν πάει να ανάψουν κερί, μεγάλη η χάρη του.

  Που είναι κείνος ο Βάταλος που έστελνε συχνά ένα ψευδές κείμενο που υποτίθεται ότι το είχε γράψει ο Ι.Χρυσόστομος για τις γυναίκες?

 62. gpoint said

  Το δεύτερο λοκντάουν με βρήκε στην θερινή διαμονή και αντίθετα με το πρώτο που το αντιμετώπισα με χιούμορ και όπερα, αυτό μου μοιάζει με φυλακή. Ισως φταίει που βλέπω την θάλασσα απ’ το παράθυρό μου κι έχω την βάρκα έξω αφού απαγορεύτηκε το ψάρεμα κι έτσι δεν θα μολύνω τους άλλους ή δεν θα μολυνθώ ψαρεύοντας ολομόναχος στην μέση του Κρισσαίου κόλπου…
  Από την άλλη μεριά τα κρούσματα έφτασαν μέχρι τους εργαζόμενους στις εδώ ιχθυοκαλλιέργειες όπου δουλεύει η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων, οι μέρες της ξενοιασιάς πέρασαν.
  Αγνωστο πως θα νοιώσω στην Αθήνα με την επιστροφή μου.

  Η Πρέβεζα ανέβηκε στην (μουσική) εκτίμησή μου !

 63. sarant said

  61 Eμ, μαρμαγκώθηκες

  59 Το είχαμε παρουσιάσει εδώ αυτό το Αστερίξ

  https://sarantakos.wordpress.com/2017/12/20/italasterix/

 64. Σωτήρς said

  28 για Κίνα, από το Lancet, δύο σελίδες άρθρο.

  China’s successful control of COVID-19

  1. Θυμόντουσαν τον SARS του 2002.
  2. Περίπου μόνο 3% των ηλικιωμένων μένει σε γηροκομεία.
  3. Έκαναν γρήγορα ολική καραντίνα σε όλη την επαρχία Χουμπέι, όπου εγκατέστησαν 14.000 μπλόκα ιατρικού ελέγχου.
  4. Μέσα σε εβδομάδες έκαναν ~9 εκ. τεστ.
  5. Είχαν σύστημα παρακολούθησης των πολιτών σε επίπεδο που εμείς το βλέπουμε μόνο σε ταινίες (πάλι καλά …).
  6. Έβαλαν μάσκες νωρίς νωρίς και όλοι.
  7. Έφτιαξαν 16 προσωρινά νοσοκομεία μόνο για ασθενείς ώστε να μην καραντινιάζονται σπίτι τους αλλά ούτε και στα νοσοκομεία ώστε να κολλήσουν όλοι.

  Στην Τσάιναταουν της Αθήνας οι Κινέζοι φοράνε μάσκες παντού από την άνοιξη. Το καλοκαίρι ίσως ήταν και οι μόνοι που δεν τις έβγαλαν.

 65. spiridione said

 66. ΚΩΣΤΑΣ said

  36 Dimosioshoros «Μερικά από τα δεινά της Θεσσαλονίκης θα μπορούσαν να αποδοθούν και στη μονοκεντρικότητα του αστικού χώρου της.»

  Είναι η πιο λογικοφανής εξήγηση που μπορώ να δεχθώ. Πάντα είχα την απορία τί διαφορετικό κάνουμε εμείς οι Θεσσαλονικείς. Όντως το κέντρο Θεσσαλονίκης είναι το σημείο αναφοράς όλων μας και κυρίως της νεολαίας. Ό,τι και να κάνουμε, όπου και να πάμε, δεν θεωρούμε ότι είναι ολοκληρωμένο αν δεν κάνουμε ένα πέρασμα και από το κέντρο. Μήπως όμως και αυτή η υπόθεση έπρεπε να είχε επιβεβαιωθεί και επιστημονικά με κατάλληλους ελέγχους σε αυτή την περιοχή; Και μήπως αυτό θα πρέπει να αποτελέσει προβληματισμό και για άλλες επαρχιακές πόλεις που έχουν ως σημείο αναφοράς το κέντρο τους; Πχ, και η Λάρισα μονοοκεντρική είναι, περίπου. Όλοι κινούνται πέριξ του μυστηριώδους βράχου… 😜 της πλατείας της.

 67. spiridione said

  Εκτός απ’ την Άπω Ανατολή, άλλη περίπτωση είναι η Αφρική
  Η ήπια διάδοση του κορονοϊού στην Αφρική
  https://www.efsyn.gr/epistimi/epistimonika-nea/267779_i-ipia-diadosi-toy-koronoioy-stin-afriki

 68. BLOG_OTI_NANAI said

  52: Αρκεί να σκεφτεί κανείς, πόσο ξυλοκέφαλος και αμόρφωτος πρέπει να είναι κάποιος για να γράφει τον όρο «βυζαντινός σκοταδισμός» και σε τι κατάσταση πρέπει να βρίσκεται αυτός που ανέχεται από τον εαυτό του να διαβάζει τέτοια διαδικτυακή σαβούρα… Τι να λέμε από εκεί και πέρα…

 69. LandS said

  68
  Μα είναι φανερό γιατί ο @entimos έγραψε Βυζαντινός Σκοταδισμός και όχι Μεσαιωνικός Σκοταδισμός.
  Γιατί θα πήγαινε το μυαλό μας στη Δύση και εκεί τον Θρησκευτικό Σκοταδισμό τον έχουν ξεπεράσει.
  Και ο όρος Θρησκευτικός Σκοταδισμός θα προκαλούσε σύγχυση. Θα πήγαινε το μυαλό μας στον Ισλαμικό Σκοταδισμό, που βρίσκεται στην επικαιρότητα τα τελευταία χρόνια και κάτι τέτοιο δεν ταιριάζει σε Ορθόδοξο Χριστιανό Ιεράρχη.

  Δεν του είχε και τίποτα άλλο να χαρακτηρίσει τον συγκεκριμένο σκοταδισμό. Πώς να το πει Σκοταδισμός της Νέας Χαλκηδόνας; Εκεί να δεις σύγχυση.

 70. Λεύκιππος said

  Τι καλά που ήμασταν και δεν το ξέραμε !!!!

 71. Λεύκιππος said

  Συνέχεια…. Μήπως και τι καλά που είμαστε, και δεν το ξέρουμε. !!

 72. LandS said

  Λοιπόν, κάποια στοιχεία.
  Τα χτεσινά 66,6χιλ κρούσματα είναι τα διπλάσια από της 27/10. Στο ίδιο ακριβώς διάστημα έχουν διπλασιαστεί τα ενεργά κρούσματα (υπάρχοντες ασθενείς από covid). Οι θάνατοι χρειάστηκαν το διάστημα από 15/10 για να διπλασιαστούν. Ούτε μήνα.

  Ακυρώθηκε το 80% των προγραμματισμένων χειρουργείων. Δηλαδή η σκωληκοειδίτιδα πρέπει να γίνει περιτονίτιδα και να τρέχεις να σε προλάβουν.

 73. Μαρία said

  Νεκρός είναι ένας κρατούμενος 69 χρόνων, με υποκείμενο νόσημα, που κατέληξε στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης. Ο άνθρωπος είχε διακομισθεί πριν από περίπου πέντε ημέρες και εισήχθη στη ΜΕΘ, αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερε. Η είδηση του θανάτου του δεν ανακοινώθηκε αρμοδίως, ωστόσο έγινε γνωστή στην «Εφ.Συν.» από «πηγές» της φυλακής. Αργότερα, επιβεβαιώθηκε ανεπίσημα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/268369_proto-aima-stis-fylakes-diabaton

 74. William T. Riker said

  69 Νομίζω ότι ένα απλό «Σκοταδισμός» θα αρκούσε. Κι εδώ που τα λέμε, τι ακριβώς εξυπηρετεί αυτή η ετικέτα; Θα συμφωνήσω με τον Blog, ότι μάλλον αμάθεια δείχνει

 75. ΚΩΣΤΑΣ said

  70-71
  Λεύκιππε, μόνο αν χάσεις ένα αγαθό που το θεωρείς αυτονόητο καταλαβαίνεις την μεγάλη αξία του. Ιστορικά παραδείγματα: «αντί πινακίου φακής» και «το μισό μου βασίλειο για ένα άλογο». Εγώ βίωσα και αντιλήφθηκα αυτό το φαινόμενο πολύ νωρίς, παιδιόθεν. Κατακαλόκαιρο στο χωράφι κατάλαβα τί αξία έχει ένα ποτήρι νερό.

 76. BLOG_OTI_NANAI said

  69: Μα πόσο κάφρος θα πρέπει να είναι κάποιος που μιλάει για «βυζαντινό σκοταδισμό», όταν με μια απλή σύγκριση, στον 20ο αιώνα είχαμε δύο παγκοσμίους πολέμους, αμέτρητα ολοκαυτώματα, χιλιάδες εκτελέσεις αμάχων, στρατόπεδα θανάτου με εκατομμύρια νεκρούς και ταυτόχρονα ένα δικτατορικό αθεϊστικό σύστημα σε πλήθος χωρών που εξολόθρευσε ως προδότες, αντιδραστικούς και αντιφρονούντες περισσότερα εκατομμύρια ανθρώπων και από τους δύο παγκοσμίυος πολέμους μαζί.

  Δηλαδή, πόσο ηλίθιος πρέπει να είναι κάποιος; Απλό είναι αυτό που λέω. Στην εποχή του Διαφωτισμού η καφρίλα της αξιολόγησης πολιτισμών γινόταν στον βωμό της ελπίδας του νέου που γεννιέται και ας πούμε ήταν δικαιολογημένη για τον Γίββωνα ή τον Βολταίρο. Σήμερα όμως μετά από όλα αυτά που έγιναν στον 20ο αιώνα, πρέπει να προορίζεσαι για διασωλήνωση για να γράφεις τέτοιες π@π@ριές…

 77. Γιάννης Κουβάτσος said

  Εδώ καράβια χάνονται, ζούμε μέρες τρομερού άγχους, τρέμουμε πώς θα είναι η μετά κορονοϊόν εποχή και ο καημός είναι να πραγματοποιηθεί η πορεία του Πολυτεχνείου και να γίνουν οι λειτουργίες των Χριστουγέννων. Μακάριοι οι ιδεοληπτικοί αλλά ζούμε κι εμείς οι υπόλοιποι σ’ αυτήν τη χώρα.

 78. BLOG_OTI_NANAI said

  52: Να προσθέσω ότι διαφωνώ κάθετα με σκέψεις ή αποφάσεις κληρικών που δεν λαμβάνουν υπόψη την αναγκαιότητα της καραντίνας. Αλλά τις προάλες είχα δείξει με εικόνες ότι αν ψάχνει κάποιος για «αγιατολάχ», θα βρει πολλούς άθεους στο ιντιμίντια που θεωρούν την υπακοή στην καραντίνα ως… ταξικό μέτρο και την γράφουν εκεί που δεν πιάνει μελάνι. Γι’ αυτό και είναι διπλά ανόητος ο τουιτεράς.

 79. Μαρία said

  την ώρα που περνούσε κλούβα με ΜΑΤ μπροστά από την είσοδο του Πολυτεχνείου στην κάθοδο της Πατησίων ένας αστυνομικός από μέσα φώναξε μ’ ενθουσιασμό: «Στον δρόμο οι ερπύστριες!». https://www.avgi.gr/koinonia/371660_eisboli-ton-mat-kai-ton-ekam

 80. Avonidas said

  Καλημέρα (λέμε τώρα).

  Στο ερώτημα «πώς θα περάσουμε το δεύτερο λοκντάουν», απαντώ καταρχήν με ερώτημα: θα το περάσουμε;

  Κατά δεύτερον, και σε πιο προσωπικό επίπεδο, μαύρα Χριστούγεννα θα κάνουμε. Μαύρα και κατάμονα.

 81. Γιώργος said

  Το θέμα δεν είναι αν χρειάζονται μέτρα, χρειάζονται. Τελικά ο ιός θα σταματήσει όταν δεν θα μπορεί να εξαπλωθεί. Αυτό θα μπορέσει να γίνει όταν θα υπάρξει αποτελεσματικό εμβόλιο ή όταν το 70% του πληθυσμού θα έχει αντισώματα γιατί του μεταδόθηκε ο ιός και το ξεπέρασε (ασυμπτωτικά ή νοσώντας). Το πρόβλημα είναι ότι χωρίς μέτρα θα γίνει χαμός γιατί το ΕΣΥ (οι ιδιώτες όπως ξέρουν και οι νεοφιλελεύθεροι είναι μόνο για να κερδίζουν, όπως όταν πουλάνε τσίχλες, και τους είναι αδιάφορο οτιδήποτε άλλο) δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί και θα πεθαίνει κόσμος που αλλιώς θα το ξεπερνούσε.

  Κατά την άποοψή μου όμως η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς για δυο λόγους.
  1. εφησύχασε πλήρως το καλοκαίρι ή κοίταξε πως θα σωθεί η τουριστική βιομηχανία βάζοντας τις βάσεις για αυτό που εξελίσσεται και
  2. Δείχνει πανικόβλητη, παίρνει μέτρα κάθε μέρα δείχνοντας ότι δεν ξέρει τι της γίνεται, έχει εκνευρίσει τον κόσμο με αποτέλεσμα η συνομωσιολογία (που αν την υιοθετήσουν πολλοί θα οδηγήσει σε λοιμό) να επελαύνει μαζί με τον ιό.

 82. Γιώργος said

  *ασυμπτωματικά

 83. ΓΤ said

  66, 36@

  Ασφαλώς, Κώστα. Αν δεν ακούσεις τον πολεογράφο, ποιον θα ακούσεις, τον Α_Μόρφου_τ’; (η τελευταία λέξη στα βούικα) 😉

 84. ΓΤ said

  Εδώ και μέρες, γέμισε αφίσες τη γειτονιά μου η ΟΡΜΑ. Δεν τη γνώριζα. Αυτοί ετοιμάζονται για το Πολυτεχνείο.
  https://ormantifa.org/enimerotikes-draseis-enantia-sto-akrodexio-lokntaoyn-gia-ena-taxiko-eortasmo-tis-exegersis-toy-polytechneioy-73/

 85. Avonidas said

  #63. Το είχαμε παρουσιάσει εδώ αυτό το Αστερίξ

  Τα λεγε ο γέροντας (Ουντερζό), αλλά εμείς πού ν’ ακούσουμε! 😛

 86. Theo said

  Νικοκύρη, μαρμάγκα 😡

 87. Πέπε said

  @55

  > > το ανωτέρω σκίτσο είναι του Παύλου Βαλασάκη, για τον οποίο ξέρουμε τόσο λίγα!

  Στο παιδικό μου δωμάτιο είχε ξαφυτρώσει, μάλλον από λάθος, ένα βιβλίο «Παύλου Βαλασάκη Διηγήματα». Δεν το είδα στην εργογραφία του λινκ. Απ’ όσο θυμάμαι ήταν μεγάλου σχήματος, με σκληρό εικονογραφημένο εξώφυλλο, σαν παιδικό βιβλίο δηλαδή, αλλά παιδικό δεν ήταν. Ή πάντως όχι για την ηλικία μου. Ωστόσο είχα προσπαθήσει να το διαβάσω και σαν να θυμάμαι μια πικρή, θλιβερή αίσθηση…

  Ωπ! Να το: http://www.childrenslibrary.org/icdl/BookReader?bookid=valdiig_00750003&twoPage=false&route=text&size=0&fullscreen=false&pnum1=1&lang=Greek&ilang=English

  Το εξώφυλλο καλά το θυμόμουν. Το από μέσα μπορώ να το ξαναδώ.

 88. Theo said

  Αναρτώ το σχόλιό μου χωρίς τους λίκνους:

  Καλησπέρα κι από εδώ!

  Για λόγους υγείας, κινούμαι ελάχιστα, και στο πρώτο lockdown και σ’ αυτό. Δεν αλλάζει πολύ η καθημερινότητά μου δηλαδή. Όσο περνούσαν όμως οι εβδομάδες, άρχισα να νιώθω λίγο άβολα στο πρώτο και μάλλον το ίδιο θα συμβεί και τώρα.

  Για τη Θεσσαλονίκη νομίζω πως μεγάλο ρόλο στη μετάδοση του ιού έπαιξαν οι φοιτητές που πήγαν εκεί Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο (κι είναι καμιά 80.000 όλοι μαζί). Κάπου στις αρχές Οκτωβρίου ο Τσιόδρας είχε πει ότι στη Θεσσαλονίκη το 1/3 των κρουσμάτων ήταν ηλικίας 18-24 χρονών (κι αυτοί μάλλον δεν σύχναζαν στις εκκλησίες :-)). Κι όπως φαίνεται από χθεσινό βίντεο στην εντατική του «Παπανικολάου» , η η μεγάλη πλειονότητα των νοσηλευόμενων είναι από 39 έως 60 ετών, γιατί μάλλον (αντίθετα με τους νεότερους) οι ηλικιωμένοι προσέχουν, όπως λέει κι ένας γιατρός παρακάτω.
  Έπαιξαν ρόλο κι η μονοκεντρικότητα του αστικού χώρου κι ο τουρισμός, κι οι παοκτσήδες έξω από το «Μακεδονία Παλάς» κι οι κάποιες εκατοντάδες που συμμετείχαν στη λιτανεία του Αγίου Δημητρίου, αλλά όχι τον κυριότερο.

  Είχα γράψει εδώ πριν κανένα δεκαήμερο πως τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση πριν το lockdown θα έπρεπε να τα πάρει από τον Σεπτέμβριο, με τη μέθοδο ακορντεόν, τότε που επέστρεψαν στις πόλεις οι φοιτητές κι όσοι άλλοι είχαν πάει διακοπές. Άρα, άργησε η κυβέρνηση, όσο κι αν ισχυρίζεται ότι προχώρησε έγκαιρα στο lockdown.

  Όσο για τον «σκοταδισμό» του μητροπολίτη (#52), τι παράλογο είπε ο άνθρωπος; Όταν η κυβέρνηση εμπιστεύεται τους ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ, των φαρμακείων, τους δασκάλους κλπ. ότι θα τηρήσουν τις αποστάσεις και τη μασκοφορία, γιατί να μην εμπιστευθεί και την Εκκλησία ότι θα το κάνει αυτό;

  Για την Θεία Κοινωνία το έχω ξαναγράψει, δεν έχει αποδειχθεί μόλυνση (το είπε και η καθηγήτρια λοιμωξιολογίας Γιαμαρέλου, την άνοιξη, το είπε κι η άλλη καθηγήτρια που προτείνει ο Τσίπρας για υπουργό Υγείας: Και σε ερώτηση εάν κατά την επιστημονική της άποψη υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού μέσω της Θείας Κοινωνίας είχε απαντήσει: «Δεν είναι βέβαιο αυτό. Αν θέλετε την επιστημονική μου γνώμη δεν έχει γίνει πείραμα που να αφορά αυτό το θέμα».)

  Προς τι, λοιπόν, αυτό το μένος για τις παρεμβάσεις και προτάσεις της Εκκλησίας;
  Σώνει και καλά πρέπει όλοι να στοιχιζόμαστε στη λογική κάποιων, λες και μόνο αυτοί κατέχουν την επιστημονική αλήθεια και σκέφτονται ορθολογικά;

 89. Avonidas said

  #88. Σώνει και καλά πρέπει όλοι να στοιχιζόμαστε στη λογική κάποιων, λες και μόνο αυτοί κατέχουν την επιστημονική αλήθεια και σκέφτονται ορθολογικά;

  Είναι θλιβερό να σκέφτεσαι, και να γνωρίζεις καλά, ότι απ’ όσους αυτή τη στιγμή ρισκάρουν την υγεία και τη ζωή τους για να βρουν έναν τρόπο να μας σώσουνε, οι περισσότεροι δε θ’ ακούσουν ΕΝΑ ευχαριστώ, από επίσημα χείλη ή απ’ τον μέσο κυρ-Μήτσο.

  Ποιον θα ευχαριστήσει ο Έλληνας άμα τελειώσει το κακό επίσης το γνωρίζουμε.

 90. ΓΤ said

  Aς χαρούμε ένα κείμενο για τον Αναστάσιο, Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας
  (που δεν προσκύνησε τη Χούντα, όπως ο Αχρηστόδουλος κ.λπ.)

  https://www.in.gr/2020/11/13/life/stories/arxiepiskopos-anastasios-enas-pefotismenos-thriskeytikos-igetis-pou-ta-evale-ti-xounta/

 91. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τα δημοτικά σχολεία κλείνουν, Theo. Άρα μιλάμε μόνο για σούπερ μάρκετ και φαρμακεία, τα οποία δεν γίνεται να κλείσουν για ευνόητους λόγους. Και επειδή έχουν σπάσει τα νεύρα μας με αυτόν τον παρατεταμένο εφιάλτη που μας αναγκάζει να ζούμε σε συνθήκες κατοχής, μου ανάβουν τα λαμπάκια όταν ακούω εκπροσώπους της εκκλησίας και των αριστερών κομμάτων να χαλάνε τον κόσμο για τη ματαίωση των θρησκευτικών τους λειτουργιών, των Χριστουγέννων και του Πολυτεχνείου αντιστοίχως, αδιαφορώντας παντελώς για τη δημόσια υγεία. Συγγνώμη για το ύφος αλλά νισάφι πια, θέλουμε να αποφυλακιστούμε όσο γίνεται νωρίτερα.

 92. Γιάννης Ιατρού said

  Εκεί γύρω απ΄το Πολυτεχνείο, φασαρίες κλπ., φάνηκε κι ο Μπογδάνος…

 93. Avonidas said

  #88. Και σε ερώτηση εάν κατά την επιστημονική της άποψη υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού μέσω της Θείας Κοινωνίας είχε απαντήσει: «Δεν είναι βέβαιο αυτό. Αν θέλετε την επιστημονική μου γνώμη δεν έχει γίνει πείραμα που να αφορά αυτό το θέμα».

  Ένας επιστήμονας δίνει την επιστημονική του γνώμη όταν την έχει τεκμηριώσει επιστημονικά. Όταν δεν το έχει κάνει, δίνει την προσωπική του αποψάρα. Που δεν (θα ‘πρεπε να) ενδιαφέρει κανέναν.

 94. Χαρούλα said

  Πως;;;;; Μα με χιούμορ!!!

  Έβγαλε κάτι θέματα το 5G που έβαλαν την άνοιξη, και πρέπει να καθίσουμε λίγο μεσα για να μην δούμε που θα το φτιάξουν.

  Τουλάχιστον, στο δεύτερο #lockdown θα πιάσουν τόπο τα κ…χαρτα που περίσσεψαν απ’ το πρώτο.

  Κάποιοι με κορόιδευαν που πήρα σκύλο.
  Τώρα θα έρχονται να τους τον δανείσω.

  Ανάστατοι οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης κατηγορούν την κυβέρνηση γιατί δεν πήρε παραπάνω μέτρα που επίσης θα αγνοούσαν.

 95. ΕΛΣΗ ΣΑΡΑΤΣΗ said

  63 Βεβαίως, αλλά δεν ανθιστήκατε τον σιβυλλικό χρησμό που ως υποκείμενο νόσημα υπέσκαπτε την χιουμοριστική αμεριμνησία και προειδοποιούσε για ένα μακάβριο μέλλον. Έπρεπε να καταπιαστεί με το κείμενο η εξηγητική ιδιοφυΐα του ως φαίνεται κρυπτοαναγνώστη σας Μόρφου και να εφαρμόσει αναδρομικά μια εξαντλητική «εκ του σύνεγγυς ανάγνωση» κατά τες επιταγές της Νέας Κριτικής ώστε, βοηθούσης και της χρονικής συγκυρίας, να διαλάμψει το προφητικά αυτονόητο. Και όλα αυτά σε ένα συναρπαστικό ρεσιτάλ χαρισματικού εντερτέινερ (συνεπικουρούμενου από καρηκομόωντα σύμβουλο).

 96. 9, … Στην Λιμόζ
  έβγαλαν βόλτα την πάπια τους… …

  Σε έξαρση ο λοιμόζ στη Λιμόζ.
  (Καίτοι μη πάπιος.)

 97. Theo said

  @90:
  Δεν καταλαβαίνω πώς συσχετίζεις τα γραφόμενά μου με το ερώτημα που διατυπώνεις.

  @92:
  Ευχαριστώ, Γιάννη. Δεν το είχα δει.

  @94:
  Μάλλον «επιστημονικά» εννοείς κατά τις μεθοδολογία της Φυσικής. Ωστόσο, η Ιατρική στηρίζεται εν πολλοίς και στη στατιστική.
  Και φυσικά οι φυσικοί δεν έχουν το μονοπώλιο του ορθολογισμού.

 98. nikiplos said

  Ξέρω το έχουν δώσει και άλλοι, αλλά ας αφιερώσουμε 14 λεπτά από τη ζωή μας, για να ακούσουμε τον πιο δημιουργικό και μεστό λόγο:

  (Απορώ πως στο ΜΕΓΚΛΑ τον ΑΦΗΣΑΝ να μιλήσει. )

 99. Theo said

  Καλησπέρα κι από εδώ!

  Για λόγους υγείας, κινούμαι ελάχιστα, και στο πρώτο lockdown και σ’ αυτό. Δεν αλλάζει πολύ η καθημερινότητά μου δηλαδή. Όσο περνούσαν όμως οι εβδομάδες, άρχισα να νιώθω λίγο άβολα στο πρώτο και μάλλον το ίδιο θα συμβεί και τώρα.

  Για τη Θεσσαλονίκη νομίζω πως μεγάλο ρόλο στη μετάδοση του ιού έπαιξαν οι φοιτητές που πήγαν εκεί Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο (κι είναι καμιά 80.000 όλοι μαζί). Κάπου στις αρχές Οκτωβρίου ο Τσιόδρας είχε πει ότι στη Θεσσαλονίκη το 1/3 των κρουσμάτων ήταν ηλικίας 18-24 χρονών (κι αυτοί μάλλον δεν σύχναζαν στις εκκλησίες :-)). Κι όπως φαίνεται από χθεσινό βίντεο στην εντατική του «Παπανικολάου» (https://www.youtube.com/watch?v=P-7qQh5ifXo&ab_channel=CosmoNet, στο 00:30), η η μεγάλη πλειονότητα των νοσηλευόμενων είναι από 39 έως 60 ετών, γιατί μάλλον (αντίθετα με τους νεότερους) οι ηλικιωμένοι προσέχουν, όπως λέει κι ένας γιατρός παρακάτω.
  Έπαιξαν ρόλο κι η μονοκεντρικότητα του αστικού χώρου κι ο τουρισμός, κι οι παοκτσήδες έξω από το «Μακεδονία Παλάς» κι οι κάποιες εκατοντάδες που συμμετείχαν στη λιτανεία του Αγίου Δημητρίου, αλλά όχι τον κυριότερο.

  Είχα γράψει εδώ πριν κανένα δεκαήμερο πως τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση πριν το lockdown θα έπρεπε να τα πάρει από τον Σεπτέμβριο, με τη μέθοδο ακορντεόν, τότε που επέστρεψαν στις πόλεις οι φοιτητές κι όσοι άλλοι είχαν πάει διακοπές. Άρα, άργησε η κυβέρνηση, όσο κι αν ισχυρίζεται ότι προχώρησε έγκαιρα στο lockdown.

  Όσο για τον «σκοταδισμό» του μητροπολίτη (#52), τι παράλογο είπε ο άνθρωπος; Όταν η κυβέρνηση εμπιστεύεται τους ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ, των φαρμακείων, τους δασκάλους κλπ. ότι θα τηρήσουν τις αποστάσεις και τη μασκοφορία, γιατί να μην εμπιστευθεί και την Εκκλησία ότι θα το κάνει αυτό;

  Για την Θεία Κοινωνία το έχω ξαναγράψει, δεν έχει αποδειχθεί μόλυνση (το είπε και η καθηγήτρια λοιμωξιολογίας Γιαμαρέλου, την άνοιξη, το είπε κι η άλλη καθηγήτρια που προτείνει ο Τσίπρας για υπουργό Υγείας: Και σε ερώτηση εάν κατά την επιστημονική της άποψη υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού μέσω της Θείας Κοινωνίας είχε απαντήσει: «Δεν είναι βέβαιο αυτό. Αν θέλετε την επιστημονική μου γνώμη δεν έχει γίνει πείραμα που να αφορά αυτό το θέμα».)

  Προς τι, λοιπόν, αυτό το μένος για τις παρεμβάσεις και προτάσεις της Εκκλησίας;
  Σώνει και καλά πρέπει όλοι να στοιχιζόμαστε στη λογική κάποιων, λες και μόνο αυτοί κατέχουν την επιστημονική αλήθεια και σκέφτονται ορθολογικά;

 100. Γς said

  84:

  ΟΡΜΑ. αν νομίζεις ότι τα μέτρα έχουν να κάνουν … με σένα,

  πάρε φόρα κι έλα να μας τα ….

  Να δούμε αν έχεις και ζεστό κωλαράκι

 101. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεοτερα!

  95 Χαχαχά!

  89 Εννοείς ότι δεν θα ευχαριστήσουμε τον Κικίλια όσο πρεπει;

 102. Avonidas said

  #97.

  Δεν καταλαβαίνω πώς συσχετίζεις τα γραφόμενά μου με το ερώτημα που διατυπώνεις.

  Δεν διατυπώνω κανένα ερώτημα, διαπίστωση κάνω.

  Μάλλον «επιστημονικά» εννοείς κατά τις μεθοδολογία της Φυσικής. Ωστόσο, η Ιατρική στηρίζεται εν πολλοίς και στη στατιστική.

  Τι ωραία που δουλευόμαστε, ε, Theo;

  Εννοώ ότι δεν έχει κανείς ελέγξει τίποτα επιστημονικά για τη Θεία Κοινωνία, γιατί σε κανέναν δεν επιτράπηκε να ελέγξει. Άρα, το πολύ να πει κανείς «δεν ξέρουμε», κι αυτό το «δεν ξέρουμε» διαφέρει από το «δοκιμάσαμε, αλλά δεν βγήκε ξεκάθαρο συμπέρασμα».

  Δεν διεκδικώ κανένα μονοπώλιο στον ορθολογισμό. Αλλά κατάλαβε επιτέλους ότι λογικός είναι αυτός που λέει και γράφει λογικά πράγματα, όχι αυτός που δηλώνει λογικός.

 103. Γς said

  99:

  Ολοι με μάσκα

  κι ο Πέπε με Πετραχήλι

 104. ΓΤ said

  @100

  !
  Δεν κατάλαβα.

 105. ΓΤ said

  97@

  Δεν καταλαβαίνω. Ποιο ερώτημα; Ποια συσχέτιση;

  Απλώς δώσαμε το λινκ για ένα άτομο το οποίο θαυμάζω, ανεξαρτήτως του σχήματός του. Και είναι ο μόνος από τον χώρο της Εκκλησίας για τον οποίο θα στενοχωρηθώ πολύ όταν πεθάνει (αν ζω, εννοείται).

 106. avn013 said

  @28 @39 Δεν ξερω για ολη την Απω Ανατολή ή για την Κινα, στην Ιαπωνία η κοινωνική «ενσυναίσθηση» σε μετάδοση μικροβίων είναι πολύ παλιότερη του κορωνιού, τουλάχιστον κατά τρεις δεκαετίες. Θεωρείται μεγαλύτερη αγένεια να μεταδώσει κάποιος μικρόβια παρά να ρευτεί ή να «εξαεριστεί». Μια πιθανή «καπιταλο-ταοϊστική» εξήγηση είναι για να μην χάνονται ούτε δευτερόλαπτα εργασίας. Μια πιθανή «ψυχολογική» ερμηνεία είναι ότι είναι τόσο «στριμωγμένοι» (μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού) που νιώθουν ότι αν πάθει ή (ακόμα) κάνει κάποιος κάτι αυτό θα έχει επιπτώσεις και στους υπόλοιπους.
  Για τους «περήφανους» (ξιπασμένους, ίσως, «δυτικούς» είναι μια συμπεριφορά δουλοπρεπής, υπακοής ή ευγένειας, ανάλογα με το πόσο «ανέχονται» τα «κίτρινα ανθρωπάκια» που τα θεωρούν όλα «ίδια».
  Μια απλή παρατήρηση, θα μπορούσε να δεΐξει ότι απλοί (αυτονόητοι παλαιότερα) κανόνες προσωπικής υγιεινής, προφυλάσσουν (όχι φυσικά 100%) και επιβραδύνουν την διάδοση, χωρίς φυσικά να θεραπεύουν. Π.χ. όταν έξω έκανε κρύο η μαννούλα μου έλεγε να φορέσω κάτι «ζεστό». Από αντίδραση δεν το έκανα πάντα, και μια από αυτές τις φορές «μ´ έριξε κάτω» (και έχασα και την εκδρομή…..)

 107. Theo said

  @102:
  Αυτό για την Ιατρική που δεν είναι επιστήμη, κατά τους όρους της Φυσικής, γιατί στηρίζεται εν πολλοίς και στη στατιστική, μού το είπε πρωτοβάθμιος καθηγητής Φυσικής, με αριστεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλλον με δούλευε λοιπόν 😉 😆

  Η κοινή λογική λέει πως, εφόσον δεν έχει παρατηρηθεί οιαδήποτε μόλυνση από τη Θεία Κοινωνία (και σε εφημέριους λοιμωδών νοσοκομείων που μεταλαμβάνουν ασθενείς με λοιμώδη νοσήματα και μετά καταναλώνουν τη Θεία Κοινωνία), κατά πάσαν πιθανότητα δεν υφίσταται κίνδυνος από αυτήν. Τώρα αν οι μέθοδοι έρευνας της συμπεριφοράς των στοιχειωδών σωματιδίων είναι διαφορετικές από την κοινή λογική, αυτό είναι άλλου παπά Ευαγγέλιο.

 108. ΓΤ said

  κρούσματα: 3.038
  διασωληνωμένοι: 331
  νεκροί: 38

 109. aerosol said

  Είμαι απόλυτα σίγουρος πως δεν έχει γίνει έρευνα για το τι κάνει στη μετάδοση του ιού αν αρχίσουμε να φιλιόμαστε στο δρόμο περιπαθώς με κάθε άγνωστο που συναντάμε. Δηλαδή μπορεί να ξέρουμε πως η ανταλλαγή σάλιου γενικά μεταφέρει τον ιό αλλά ΕΙΔΙΚΑ για το τι γίνεται αν την ασκήσουμε όλοι στις πλατείες, σίγουρα δεν υπάρχει έρευνα -φαντάζομαι πως θα μας το βεβαίωνε και η Γιαμαρέλου. Ακόμα περισσότερο, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το αν θα κολλάγαμε με ομαδικά όργια σε δημόσιους χώρους! Θα μπορούσε να βεβαιώσει και η κυρία Γιαμαρέλου πως δεν υπάρχει έρευνα πάνω στη μεταδοτικότητα ιών κατά την διάρκεια πάνδημων οργίων.

  Υπάρχει κάποιο σημείο λογικής σκέψης κάτω από το οποίο η συζήτηση γίνεται τελείως παράδοξη. Όπως το να γαντζὠνεσαι πεισματικά σε κάποια ατάκα από γιατρό την οποία ξέρεις πως δεν θα τολμούσε να εκστομίσει σε συνέδριο ομοτίμων του. Αλλά ότι δεν ΘΕΛΕΙΣ να ξέρεις φροντίζεις να βρεις τρόπο να μην το ξέρεις-ξέρεις.

  Επίσης, όπως μας δίδαξαν αυτοί οι μήνες, ενώ δεν εμπιστευόμαστε a priori κανέναν ιδιοκτήτη σουπερμάρκετ, έχουν την τάση να τηρούν τα μέτρα και να επιδιώκουν (έστω εξαναγκασμένοι) την ασφάλεια των πελατών τους. Η αντίστοιχη έρευνα εκκλησιαστικής αγοράς βρήκε τους ιδιοκτήτες εκκλησιών να υστερούν σε αυτό τον τομέα -και μάλιστα να το δηλώνουν υπερήφανοι.

 110. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  >>Λειτουργούν τα δημοτικά σχολεία…
  Δεν πρόκανα το πρωί να (σας) προβλέψω – σιγά την πρόβλεψη, δηλαδή 🙂 – το κλείσιμο και των δημοτικών και νηπιαγωγείων και να που ανακοινώνεται επισήμως. (βλ. και #91)
  Μπορεί όμως κάποιος να (μας) εξηγήσει με ποιο σκεπτικό δεν έκλεισαν αμέσως;; Τι, ποιους, σε ποιο βαθμό εξυπηρετούσε η λειτουργία τους υπό συνθήκες σχεδόν γενικού αποκλεισμού;

  >>Η κυβέρνηση έσφαλε…
  Μήπως έσφαλλε; 🙂 Και θα σφάλλει;

  #81 τέλος
  >>(Η κυβέρνηση) Δείχνει πανικόβλητη, παίρνει μέτρα κάθε μέρα δείχνοντας ότι δεν ξέρει τι της γίνεται,…

  Στο χωριό μου αυτό αποδίδεται μονολεκτικά: «εχιαχίρντησε» (εσασίρντησε) = τά ‘χει χάσει, εσάστισε, πανικοβλήθηκε κτό.
  ‘Σασίρντισα στα χέρια σου κι απ’ τα καώματά σου
  και δε θα ξανασυβαστώ να ξαναρθώ κοντά σου’.

  Η μαντινάδα αυτή (του Μαρ. Ιδομενέως) θα μπορούσε να απευθυνθεί – τώρα και στο μέλλον – και στον ΠΘ μας :), αλλά δεν το βλέπω …

 111. Γς said

  107:

  Θεία Κοινωνία και Στοιχειώδη Σωματίδια

 112. nwjsj said

  @56 – Νέο Kid
  Τι να τα κάνουμε τα όπλα όταν δεν έχουμε μυαλό; Αυτά θα μας σώσουν;

  @57 – LandS
  Αν αυτός θεωρείται προοδευτικός, πρέπει να ψάχνουμε τους πεφωτισμένους με το μικροσκόπιο. Και γράφωντας για πεφωτισμένους, εύχομαι από καρδιάς ο Αναστάσιος να βγει νικητής από την εντατική.

  Βλογ,
  Κάνεις τα νούμερα δίπλα από το ψευδώνυμό σου τελείως περιττά. Από τότε που με αποκάλεσες χρυσαύγουλο είχα πει στον εαυτό μου ότι δεν επρόκειτο να σου απευθύνω ξανά το λόγο στο μέλλον. Τότε, οι ψυχραιμότεροι εδώ μέσα σε είχαν σώσει από τη μήνυση για εξύβριση και από σεβασμό στο Νικοκύρη και σ’ εκείνους επέλεξα να μην δώσω συνέχεια. Είναι εξ άλλου πάγια πρακτική σου να προσβάλλεις τους συνομιλητές σου προκειμένου να καθησυχάσεις τον εαυτό σου για την ανωτερότητα και το αλάνθαστο των απόψεών σου. Επίσης, γράφεις συχνά μπερδεύοντας σκόπιμα έννοιες όπως ανθρωπισμός, φεμινισμός, αντισπισισμός και όποια άλλη θεωρία υπερασπίζεται δικαιώματα με το φασισμό σε μια απέλπιδα προσπάθεια να τραβήξεις την προσοχή στο άτομό σου, προκαλώντας καβγάδες, αλλά κυρίως να αποπροσανατολίσεις όταν ξεμένεις από επιχειρήματα. Ο μόνος λόγος που σου αφιερώνω απόψε τούτες τις γραμμές είναι για να σε παρακαλέσω να σεβαστείς τους ανθρώπους που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα κρεβάτια του πόνου, χάνοντας την ανάσα τους μερικά λεπτά πριν τη διασωλήνωση. Μην κάνεις χιουμοράκι και μην χρησιμοποιείς την τραγική αυτή κατάσταση για να προσβάλεις και να χλευάσεις τους συνομιλητές σου, όπως αρέσκεσαι. Η κατάσταση γύρω μας είναι ζοφερή, δείξε σεβασμό και ταπεινότητα απέναντι σε όσους υποφέρουν, διότι εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα δεν είναι καθόλου δύσκολο να βρεθούμε σ’ αυτή τη θέση εσύ, εγώ, κάποιος αγαπημένος μας, κάποιος από εδώ μέσα που μας διαβάζει. Εφ’ όσον διαφωνείς με τους κληρικούς που εκθέτουν τους πιστούς σε κίνδυνο, μπες στη romfea.gr και γράψε ένα άρθρο κριτικής ενάντια σ’ αυτούς τους απαράδεκτους ανθρώπους, στείλε μας το λίκνο και πρώτη θα έρθω να σε υποστηρίξω. Ό,τι κι αν γράψεις από δω και πέρα, όσο κι αν προσπαθήσεις να με προσβάλεις ή να με προκαλέσεις με τις κόκκινες ρέγγες σου, να ξέρεις ότι θα είναι επί ματαίω, διότι δεν θα ξανασχοληθώ.

 113. 87 Ναι, και αυτό. Δεν είναι βέβαια ακριβώς διηγήματα, είναι μάλλον εικόνες από την παιδική του ηλικία: ένα ταξίδι με το τρένο στην Κόρινθο, μια σκηνή της Κατοχής, κάτι με το Ληξούρι που δεν θυμάμαι… Παρόμοιο είναι το «Παλιό σπίτι», που είναι ακριβώς αυτό: περιγράφει το παλιό του σπίτι και την παιδική ηλικία εκεί.

 114. Μαρία said

  99
  >Όταν η κυβέρνηση εμπιστεύεται τους ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ, των φαρμακείων, τους δασκάλους κλπ. ότι θα τηρήσουν τις αποστάσεις και τη μασκοφορία, γιατί να μην εμπιστευθεί και την Εκκλησία ότι θα το κάνει αυτό;

  Γιατί δεν το κάνει. Έχω παραδείγματα, όχι πρόσφατα, αυγουστιάτικα. Ένα απ’ αυτά: όταν η γειτόνισσά μου, η μοναδική με μάσκα, διαμαρτυρήθηκε στον παπά, της απάντησε οτι δεν μπορεί να το επιβάλει. Χώρια που κάποιοι παπάδες είναι μασκοκλάστες, ενώ η αστυνομία δεν τολμάει να κάνει εκεί ελέγχους.

  Για τη θεία κοινωνία ο Σταύρος είχε λινκάρει τον Απρίλιο κάτι έρευνες. Δεν ξέρω πόσο αξιόπιστες είναι.

 115. Τώρα που ξανασφίγγουν τα λουριά,
  ας θυμηθούμε τον μικροβιολόγο Σωτήρη Λούρϊα,
  από τους σκαπανείς στις μεγάλες ανακαλύψεις της βιολογίας τον 20ό αιώνα —
  Νόμπελ ιατρικής το 1969 με τον Μαξ Ντελμπρ(o)ύκ και τον Άλφρεντ Χέρση
  «…for their discoveries concerning the replication mechanism and the genetic structure of
  viruses.»
  (Οποία σύμπτωσις!)

  Διάσημο είναι το πείραμα Luria–Delbrück που απάντησε, με αριστοτεχνικό τρόπο, στο ερώτημα
  «οι μεταλλάξεις γίνονται (μάλλον) τυχαία, ή προξενούνται (μάλλον) από το περιβάλλον;»
  (Η απάντηση ευρέως γνωστή πλέον.)

  Ο σχεδιασμός του πειράματος αλλά και η ανάλυση των αποτελεσμάτων
  δεν ήταν καθόλου προφανή — εκεί χρειάστηκε περισσότερο το ταλέντο του Ντελμπρύκ —
  αλλά ούτε και η εκτέλεση του πειράματος ήταν προφανής — εκεί δούλεψε περισσότερο ο Σαλβαδόρ Λούρια.
  Ήταν ιδανικός συνδυασμός και αλληλοσυμπλήρωση δεξιοτήτων, σε βαθμό που αποδόθηκαν οι χαρακτηρισμοί
  «…three leaders of the Phage Group,
  Delbrück (often referred to as the Pope),
  Hershey (the Saint) and
  Salvador Luria (the Priest)»

  για λόγους που εύκολα μαντεύονται.

  Σημαντική ήταν η συνεισφορά του Phage Group και στην ανακάλυψη της δομής του DNA
  (όπως την περιγράφει και ο Γουώτσον στο Double Helix)
  τον καιρό που, μετά από μακρά περίοδο επώασης, ξεκίνησε η εκτόξευση της μοριακής βιολογίας —
  Η ίδια που συνεχίζεται σήμερα με αμείωτο ρυθμό
  (πχ το φετινό Νόμπελ για το CRISPR)
  και φτάνουμε αισίως να ευελπιστούμε για εμβόλιο σε χρόνο ρεκόρ (σχ. 8).

  Ποτέ δεν ήμασταν εδώ που είμαστε τώρα!
  ( 😉 για το τελευταίο)

 116. Μαρία said

  110
  Χα,χα λέτε σασίρντησα και στην Κρήτη!
  Παραλλαγή στα καθιαυτού σασίρτσα.
  Βάζω εδώ και τον σασιρμά http://georgakas.lit.auth.gr/dictionaries/index.php?option=com_chronoforms5&chronoform=ShowLima&limaID=13731

 117. Avonidas said

  #107. Αυτό για την Ιατρική που δεν είναι επιστήμη, κατά τους όρους της Φυσικής, γιατί στηρίζεται εν πολλοίς και στη στατιστική, μού το είπε πρωτοβάθμιος καθηγητής Φυσικής, με αριστεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλλον με δούλευε λοιπόν 

  Εκείνος δεν σε δούλεψε, εσύ όμως συνεχίζεις να δουλεύεις εμένα, κι αυτό με πληγώνει.

  Θα σου πω ένα μεγάλο μυστικό: και οι φυσικοί διδασκόμαστε στατιστική. Όχι όση θα ‘πρεπε, δυστυχώς, αλλά αρκετή για να βαράνε καμπανάκια όταν ακούμε παρλαπίπες.

  Η κοινή λογική λέει πως, εφόσον δεν έχει παρατηρηθεί οιαδήποτε μόλυνση από τη Θεία Κοινωνία (και σε εφημέριους λοιμωδών νοσοκομείων που μεταλαμβάνουν ασθενείς με λοιμώδη νοσήματα και μετά καταναλώνουν τη Θεία Κοινωνία), κατά πάσαν πιθανότητα δεν υφίσταται κίνδυνος από αυτήν.

  Η κοινή λογική κάνει λάθος. Χωρίς ελεγχόμενες συνθήκες, είναι αδύνατον να πεις, τεκμηριωμένα, ποιος αρρώστησε, από τι και ποιος τον κόλλησε.

  Τώρα αν οι μέθοδοι έρευνας της συμπεριφοράς των στοιχειωδών σωματιδίων είναι διαφορετικές από την κοινή λογική, αυτό είναι άλλου παπά Ευαγγέλιο.

  Και των γιατρών οι μέθοδοι έρευνας είναι διαφορετικές από την «κοινή λογική» – ή τουλάχιστον αυτό που πλασάρεις για κοινή λογική. Κι ευτυχώς για σένα, αλλιώς αντί για εμβόλια θα βάραγες ενέσεις με χλωρίνη, επειδή κάποιος κάπου έγραψε ότι το δοκίμασε κι έγινε καλά.

 118. Avonidas said

  #107. Και τέλος, αν θες, λύσε μου μια απορία: γιατί σ’ έχει πάρει ξαφνικά ο πόνος και ζητάς τα εύσημα του ορθολογισμού; Κάθε τρεις και λίγο μας κοπανάς ότι είμαστε υπερβολικά εγκεφαλικοί στην προσέγγισή μας, κι ότι εσύ με το βίωμα πορεύεσαι καλύτερα. Ε, πορεύσου με το βίωμα, και μη ζητάς να φορέσεις επιστημονικά λοφία ψωνισμένα στο Γιουσουρούμ.

 119. dryhammer said

  Είναι αδύνατον να ξυπνήσεις κάποιον που κάνει πως κοιμάται…

 120. BLOG_OTI_NANAI said

  112: Καταρχάς, πολύ καλά θα κάνεις να μην ξανασχοληθείς. Πόσο μάλλον όταν φτάνεις στο σημείο να καταφεύγεις σε απειλές, πράγμα νομίζω πρωτοφανές εδώ πέρα…

  Και συνεχίζω:
  Λες ψέματα. Δεν χρησιμοποιώ ποτέ τη λέξη «χρυσαύγουλο». Πιθανόν να βλέπεις όνειρα. Αν αναφέρεσαι στη σύγκριση των καπνογόνων της Χρυσής Αυγής με αυτούς που ούρλιαζαν κάτω από το σπίτι εκείνου που μαχαίρωσε το σκύλο και παρανομούσαν εκφοβίζοντας τον και μοιράζοντας το τηλέφωνο του, δεν είπα καν ότι είναι χρυσαυγίτες, αλλά ότι μου θυμίζουν τις συγκεντρώσεις των χρυσαυγιτών, διότι τέτοιες εκφοβιστικές συμπεριφορές κατά πολιτών και λαϊκά δικαστήρια (κραυγές «δολοφόνε»!!!) πρέπει να εξετάζονται αυτεπάγγελτα για το αν είναι νόμιμες.

  Επίσης, ολόκληρη η παρακάτω φράση είναι αποτυχημένο τέχνασμα:
  «Μην κάνεις χιουμοράκι και μην χρησιμοποιείς την τραγική αυτή κατάσταση για να προσβάλεις και να χλευάσεις τους συνομιλητές σου, όπως αρέσκεσαι. Η κατάσταση γύρω μας είναι ζοφερή, δείξε σεβασμό και ταπεινότητα απέναντι σε όσους υποφέρουν, διότι εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα δεν είναι καθόλου δύσκολο να βρεθούμε σ’ αυτή τη θέση εσύ, εγώ, κάποιος αγαπημένος μας, κάποιος από εδώ μέσα που μας διαβάζει.»

  Θεώρησες εμένα κατάλληλο για να πετάξεις την μπάλα στην εξέδρα και να το μετατρέψεις αυτό σε… επιχείρημα; Μήπως θα βρεις από εμένα «χιουμοράκι» για οποιοδήποτε θύμα οποιασδήποτε ασθένειας; Δεν πρόκειται και το ξέρεις. Άρα, μην έχοντας κάτι ουσιαστικό να πεις γράφεις οτιδήποτε σου έρθει.

  Το να νομίζεις ότι έχω κάποιο σκοπό να… «σε προσβάλω ή να σε προκαλέσω» είναι αστείο. Απαντώ απλά στο μονόπλευρο, αντικληρικό υφάκι σου. Διότι για τους κάφρους που μπήκαν στο Πολυτεχνείο με στόχο να σπάσουν την καραντίνα των εκδηλώσεων δεν έγραψες τίποτα. Ούτε ποτέ έχεις γράψεις για τους ψεκασμένους του «αντιεξουσιαστικού χώρου» που αντιδρούν στην καραντίνα θέτωντας σε κίνδυνο κόσμο.

  Εγώ όμως γράφω τα ίδια για όλους. Και τέλος, η ΡΟΜΦΕΑ είναι ειδησεογραφικό πρακτορείο… Ούτε σχόλιο δεν έχει να κάνεις. και εκτός άλλων, δεν έχω λογαριασμούς στα σόσιαλ μίντια.

  Όπως καταλαβαίνεις, δεν αφήνω τίποτα να πέσει κάτω, και ούτε πρόκειται. Δεν μου αρέσουν τα παραμύθια εις βάρος μου.

 121. Γιάννης Ιατρού said

  ΕΟΔΥ …13/11/2020 Τέλος, έχουμε 38 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 997 θανάτους συνολικά στη χώρα….😟😕
  Η Κούβα παραμένει στους 135 νεκρούς από την αρχή της πανδημίας!
  Ίσως γιατί αυτοί έβγαλαν είκοσι χιλιάδες φοιτητές ιατρικής για ενημέρωση και τεστ από την πρώτη στιγμή κι εμείς βγάλαμε την ΕΛΑΣ να κόβει πρόστιμα…

 122. sarant said

  87-113 Δεν τον ξέρω αυτόν, αν αξίζει πείτε να βάλουμε κάτι (αν στείλετε το διήγημα)

 123. 122 Στο λινκ του Πέπε στο #87 υπάρχει ολόκληρη αυτή η σειρά διηγημάτων. Υπάρχει και ένα χιουμοριστικό, «Μια Κυριακή με την οικογένεια Νοτίδη», που έχει κι αυτό την πλάκα του. Όλα με τη δική του, πολύ χαρακτηριστική εικονογράφηση.

 124. ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΡΙΑΛΟΣ said

  Μέσα Φλεβάρη 1981 μεσάνυχτα, 14η διμοιρία/2η μοίρα/124ΠΒΕ Τρίπολη, κάποιος έκλασε στον θάλαμο. Μέχρι τα χαράματα η μοίρα σκούπιζε με οδοντόβουρτσες τον αεροδιάδρομο. Οριζόντιο μέτρο και ιδέα για να περνάει ο χρόνος στο λοκντάουν.

 125. ΚΩΣΤΑΣ said

  Η Θεσσαλονίκη τελικά πόσα κρούσματα έχει σήμερα; 725 ή 825; Κάποιο μπέρδεμα υπάρχει.

 126. aerosol said

  #118 & 119
  Βασικά η «κοινή» λογική δεν είναι καθόλου κοινή και συχνά καταντά εκλογίκευση μη λογικών πραγμάτων.

  Καταλαβαίνω απόλυτα όποιον πορεύεται με το βίωμα. Και, βαθύτερα, νομίζω πως όλοι αυτό κάνουμε τελικά. Έχω καταλήξει πως η λογική είναι απλά το επίχρισμα της ανθρωπότητας -δεν κυριαρχεί, ό,τι κι αν υποστηρίζουμε ή θέλουμε να πιστεύουμε.

  Στέκομαι στο εξής:
  Υπάρχουν πράγματα που τα δέχομαι βιωματικά. Πολλά είναι αναπόδεικτα ή πλήρως μη αποδείξιμα. Εγώ μάλλον τα δέχομαι. Αλλά την ίδια στιγμή έχω επίγνωση πως είναι αναπόδεικτα, ανεκδοτολογικά ή πως βασίζονται στην δική μου υποκειμενικότητα. Δηλαδή ξέρω πως δέχομαι σαν αλήθειες ή πιθανότητες και πράγματα γενικώς αποδεδειγμένα (γεγονότα) αλλά και υποκειμενικά (εικασίες που με πείθουν πως έχουν εφαρμογή ακόμα κι αν δεν τα στηρίζει η ως τώρα γνώση). Ξεχωρίζω τα δυο. Δεν μπορώ να τα υποστηρίξω δημόσια με την ίδια σιγουριά, ξέρω πότε τα επιχειρήματα μπάζουν και αρχίζει η δική μου πίστη. Προσπαθώ να γνωρίζω το δικό μου bias, γιατί μόνο έτσι μπορώ να επικοινωνήσω με το περιβάλλον μου και να μην χαθώ στο προσωπικό μου σύμπαν.
  Πώς γίνεται τόσοι άνθρωποι να φοβούνται να κάνουν αυτόν το διαχωρισμό; Γιατί σοκάρει ή τρομοκρατεί τόσο αυτή η διπλή φύση της συνείδησης/σκέψης μας; Γιατί όσο περισσότερες είναι οι προκαταλήψεις μας (πρόχειρα μεταφράζω έτσι τα biases) τόσο αρνούμαστε πως τις έχουμε;

  Ένας λόγος είναι «γιατί βολεύομαι». Αν δεχτώ, ας πούμε, πως και το κουταλάκι της μετάληψης είναι εξίσου μεταλικό κουταλάκι με ένα κουταλάκι σούπας στα μάτια της λογικής, τότε θα μου κόψουν τη μετάληψη μέσα στον κόβιντ και δεν το θέλω. Γιατί θέλω αυτά που θέλω, τόσο δυνατά όσο όταν ήμουν 5 χρονών και ήθελα την καραμέλα. Αλλά δεν είναι αυτός ο βασικός λόγος. Ακόμα κι όταν αυτή η συμπεριφορά με ξεβολεύει, με κάνει να υποφέρω στις επαφές με άλλους, φέρνει μπελάδες… ακόμα και τότε οι περισσότεροι δεν αντέχουν το βάρος του να έχουν ταυτόχρονα δυο οπτικές, δυο είδη εργαλείων, δυο ξεχωριστές κατηγορίες πιστεύω. Και εκλογικεύουν, δηλαδή μετατρέπουν το ένα είδος πιστεύω σε λογικοφανή «άποψη» και τη στηρίζουν σαν να ανήκει στο αντικειμενικό επίπεδο, στο επίπεδο της γνώσης -όπου δεν ανήκει και όπου δεν στέκει. Κι αυτό δεν γίνεται πονηρά και υστερόβουλα, δεν γίνεται μόνο προς τους άλλους, γίνεται πρώτα μέσα μας. Πρώτα νιώθουμε την ανάγκη να το πουλήσουμε στον εαυτό μας αυτό.

  Μόνιμα απορώ με αυτό. Και με φοβίζει, νομίζω πως είναι η πηγή για τα περισσότερα από τα δεινά που αντιμετωπίζουμε.

 127. Theo said

  @109:
  Αυτό για το φίλημα στις πλατείες μού φαίνεται λίγο σαν σόφισμα. Και κανείς δεν το αμφισβήτησε ποτέ. Το άλλο, για τη Θεία Κοινωνία έχει διαπιστωθεί εμπειρικά προ πολλού. Αν βρεις στοιχεία περί του αντιθέτου, θα το συζήταγα.
  Δεν περίμενα τις καθηγήτριες να το πουν. Το έχει γράψει κι ο π. Νικόλαος Λουδοβίκος, που, πριν από τη θεολογία, σπούδασε και φιλοσοφία (εδώ κι εδώ)
  Κι έχω την αίσθηση ότι και στις εκκλησίες (στη μεγάλη πλειονότητά τους) η μασκοφορία και οι αποστάσεις τηρήθηκαν. Οι εξαιρέσεις δεν αναιρούν τον κανόνα.

  @117:
  Νομίζω πως ένας απροκατάληπτος σχολιαστής καταλαβαίνει τι σημαίνει κοινή λογική.

  @118:
  Ποτέ δεν απέρριψα τον ορθολογισμό ως μέσο αντιμετώπισης των καθημερινών αναγκών, όπως δεν τον απορρίπτει ούτε ο άγιος Γρηγόριος Παλαμάς, ούτε η Ορθόδοξη θεολογία. Μέσο όμως γνώσης του Θεού και των θείων είναι το βίωμα, κι όποιος χρησιμοποιεί τα επιστημονικά πορίσματα για να γνωρίσει τον Θεό και τα θεία (ή να αμφισβητήσει την ύπαρξή τους) σφάλλει. Αυτό γράφω τόσα χρόνια τώρα.

  Αλλά ο άνθρωπος έχει ελάχιστη και όχι ακριβή γνώση του κόσμου. Κι οι μέθοδοι που σήμερα χρησιμοποιεί για να τον γνωρίσει μάλλον αύριο θα αποδειχθούν (εν μέρει, έστω) εσφαλμένες και ανεπαρκείς. Έτσι, χωρούν πολλές μέθοδοι για τη γνώση του, και μπορεί πολλοί «ορθολογισμοί» να είναι δυνατοί. Άρα, κανείς δεν δικαιούται να διακηρύσσει πως μόνο ο δικός του είναι ο σωστός.

  Έχω κάτι να κάνω και θα επανέλθω αύριο. Συγγνώμη.

 128. Γιάννης Ιατρού said

  125: 725, δες στα αναλυτικά

 129. Γιάννης Ιατρού said

  128: Εδώ Κώστα: https://i.postimg.cc/kGjhtQxH/JI-276.jpg

 130. Theo said

  @126:
  Πριν να φύγω, απλώς, να σου πω πως στην Ορθόδοξη Εκκλησία υπάρχουν τρόποι να ελεγχθεί το βίωμα αν είναι αληθινό ή όχι. Κι είναι «τὸ τῆς ἐκκλησίας [δηλαδή, «του πιστού λαού] εὐσεβές φρόνημα» και «τῶν Ἁγίων αἱ θεόπνευστοι θεολογίαι» (Συνοδικόν της Ορθοδοξίας. Και Άγιοι υπάρχουν και στις μέρες μας, κι έχω γνωρίσει κάποιους.

 131. spyridos said

  https://www.oneman.gr/opinions/tora-pou-o-koronoios-xtipaei-kai-iereis-kaneis-den-gkriniazei-gia-kleistes-ekklisies/

  Τώρα που ο κορονοϊός χτυπάει και ιερείς, κανείς δεν γκρινιάζει για κλειστές εκκλησίες


  Είναι ντροπιαστικό το γεγονός ότι αυτό που δεν κατάφεραν τα χιλιάδες κρούσματα και οι δεκάδες θάνατοι ανάμεσα στους πιστούς, το κατάφεραν τα λίγα κρούσματα ανάμεσα στους επικεφαλής.

 132. Theo said

  @127, διόρθωση:
  Νομίζω πως ένας απροκατάληπτος αναγνώστης καταλαβαίνει τι σημαίνει κοινή λογική.

 133. Γιάννης Ιατρού said

  Ώρα είναι να βγει κι ο Λάμπρος να μας πει και κάτι για την λογική κλπ. 😜 να βγάλουμε κι εμείς κανένα συμπέρασμα!

 134. @ 62 Gpoint

  Ευχαριστούμε οι Πρεβεζ(ι)άνοι.

 135. @ 66 ΚΩΣΤΑΣ

  Ευχαριστώ για το σχόλιο. 🙂

 136. Avonidas said

  #127. Νομίζω πως ένας απροκατάληπτος σχολιαστής καταλαβαίνει τι σημαίνει κοινή λογική.

  «Η κοινή λογική είναι το σύνολο των προκαταλήψεων που έχει συσσωρεύσει κάποιος μέχρι την ηλικία των 18 χρόνων»

  (λέγεται πως το είπε ο Αϊνστάιν, αλλά δεν έχει πραγματικά σημασία)

  Αλλά ο άνθρωπος έχει ελάχιστη και όχι ακριβή γνώση του κόσμου. Κι οι μέθοδοι που σήμερα χρησιμοποιεί για να τον γνωρίσει μάλλον αύριο θα αποδειχθούν (εν μέρει, έστω) εσφαλμένες και ανεπαρκείς.

  Η σιωπηρή παραδοχή εδώ, βεβαίως, είναι ότι όλες μας οι μέθοδοι είναι ανεπαρκείς ΕΚΤΟΣ από τα όσα μας βεβαιώνει το προσφιλές μας δόγμα.

  Αν εγώ έχω μυωπία και δεν βλέπω καλά, και τα γυαλιά δεν αποκαθιστούν 100% την όρασή μου, αυτός δεν είναι λόγος να βγάλω τα μάτια μου και να βαδίζω στα τυφλά σκουντουφλώντας. Ούτε κι είναι λογικό να υποθέσω ότι ο τοίχος, που χωρίς τα γυαλιά τον βλέπω θολό, θα εξαφανιστεί εντελώς αν φορέσω ένα καλύτερο ζευγάρι.

  Εν τέλει ο Aerosol το είπε πολύ καλά: εξαπατάς πρώτα και κύρια τον εαυτό σου, χρησιμοποιώντας ένα επιχείρημα που δεν θα έπειθε ούτε εσένα αν το εξέταζες προσεκτικά, απλώς και μόνο επειδή σου αρέσει το συμπέρασμα. Δεν θα σκεφτόσουν ποτέ να γλείψεις ένα κουτάλι μαζί με άλλους 50 εν μέσω πανδημίας, και δεν θα απαιτούσες κανέναν έλεγχο και καμία μελέτη πριν απορρίψεις την ιδέα. Κάνουμε όμως για τη Θεία Κοινωνία ολόκληρη συζήτηση, που δεν καταλήγει πουθενά. Και είναι πραγματικά απολαυστικό να γράφεις, για το παράδειγμα του Aerosol, μού φαίνεται λίγο σαν σόφισμα, όταν η μόνη κυριολεκτικά διαφορά μ’ αυτό που είπες εσύ είναι ότι δεν το λες μόνον εσύ.

 137. Πέπε said

  @124
  > > Μέσα Φλεβάρη 1981 μεσάνυχτα, 14η διμοιρία/2η μοίρα/124ΠΒΕ Τρίπολη, κάποιος έκλασε στον θάλαμο. Μέχρι τα χαράματα η μοίρα σκούπιζε με οδοντόβουρτσες τον αεροδιάδρομο. Οριζόντιο μέτρο και ιδέα για να περνάει ο χρόνος στο λοκντάουν.

  Λυπάμαι φίλτατε. Μετά τις εννιά μμ δε θα μπορέσω να σκουπίσω πουθενά εκτός σπιτιού. 😦

 138. mitsos said

  Καλησπέρα

  Στο ερώτημα του οικοδεσπότη, πρώτα:
  Θα την βγάλουμε μέσα …
  με διάβασμα . μουσική, διαδικτυακή παρέα κ.λ.π
  Με στεναχωρεί η σκέψη για την πίεση ιδίως στους έφηβους και σε όσους είναι αναγκασμένοι να διακινδυνεύουν στην εργασία τους ενώ γνωρίζουν πως ανήκουν σε κάποια ομάδα υψηλού κινδύνου.

  Τώρα όσον αφορά τα άλλα
  Είναι πρώτης τάξης ευκαιρία , τώρα που κόλλησαν μερικά μέλη της Ιεράς Συνόδου , να μας αποδείξουν ότι δεν κολλάει… Αρκεί μια ειδική λειτουργία για όλα τα μέλη της και μετά μετάληψη από ένα κουταλάκι… ΄Έτσι για να το βουλώσουν οι άθεοι οι φυσικοί 🙂

 139. Νέο Kid said

  Στη γραμμή «λογικής» της κυρίας Γιαμαρέλου ( έχει σχεση με το μακαρίτη το Γιαμαρέλο, θρυλικό πρόεδρο της Ευβοϊκής Σκακιστικής Ένωσης άραγε;…) ούτε για το αν θα σκοτωθείς αν πηδήξεις απ την κορφή του Εμπάιαρ Στέητ μπηλντινγκ έχει γίνει πείραμα! Ας πηδήξουμε άφοβα λοιπόν …

 140. @ 83 ΓΤ

  Ευχαριστούμε για το σχόλιο. Πολεογραφούμεν μετ’ ευτελείας… 🙂

 141. Μαρία said

  92

 142. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

  Αφού η πρακτική της θείας μετάληψης αφορά μόνο τους ορθόδοξους, την αρμενική εκκλησία, κόπτες, κάποιους λίγους παλαιοκαθολικούς (αν υπάρχουν ακόμη), δεν θα έπρεπε να έχει παρατηρηθεί μεγαλύτερη διασπορά σε περιόδους επιδημιών ή πανδημιών στους συγκεκριμένους, εύκολα διακρινόμενους πληθυσμούς;
  Αν και πηγαίνω κάθε Κυριακή στην εκκλησία (την τελευταία Κυριακή του πρώτου λοκντάουν ήμασταν το 1/10 των συνήθως παρευρισκόμενων) , νομίζω πως έπρεπε να κλείσουν και οι εκκλησίες σ’ αυτή την πολύ δύσκολη περίσταση.

 143. @ 86 Theo

  Ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις.

 144. Avonidas said

  #142. Όχι, δεν θα έπρεπε. Το γεγονός ότι όποιος μεταλαβαίνει κινδυνεύει να μολυνθεί δεν σημαίνει πως όποιος δεν μεταλαβαίνει είναι ασφαλής, ή περισσότερο ασφαλής. Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να μολυνθείς, ιδίως αν μιλάμε για εποχές προ εμβολιασμού και χαλαρής υγιεινής.

 145. nikiplos said

  Πάντως το παράδοξο είναι πως μόνο εντός της χώρας μας γίνεται αυτή η συζήτηση με την επικινδυνότητα ή όχι του μυστηρίου της θείας ευχαριστίας για τον κορονοϊό, γιατί εκεί ακριβώς εδράζεται το πρόβλημα του κλήρου, αν καταλαβαίνω καλά ή όχι.

  Που σημαίνει πως οι Έλληνες του Εξωτερικού, απηλλαγμένοι από την καταδυνάστευση της ισχυρής διαπλοκής της εκκλησίας, μπορούν εκεί να εκφράζονται ελεύθερα και να μην θέτουν σοφίσματα του στυλ (δεν έχει γίνει πείραμα να αποδειχθεί εάν κολλάει, σιγά μην γίνουν και validation tests για τα αλεξίπτωτα με placebo χρήστες που θα πηδούν χωρίς αλεξίπτωτο κλπ). Ο Νεοκίδιος το είπε πολύ σωστά πιο πάνω στο 139@.

  Δύο όμως σημαντικά ερωτήματα θέτω προς αναστοχασμό πιστών και μη.

  α. Γιατί ο κλήρος επέμεινε σε μία ακραία άποψη, επιβάλλοντας στους πιστούς του να γίνουν ζωντανά πειραματόζωα? Γιατί ο κλήρος τάχθηκε απέναντι στο κράτος, την προληπτική πολιτεία, τη σόφρωνα κοινή λογική, την επικρατούσα επιστημονική άποψη?

  β. Σε άλλες ορθοδοξες κοινότητες, άλλων κρατών, ακόμη και στις πιο προηγμένες, η θεία ευχαριστεία είναι μυστήριο, αλλά συμβολικό. Δεν είναι φύσει σώμα Χριστού το κουταλάκι με το ψωμόκρασο, μην τρελαθούμε, αυτό λεν οι περισσότεροι. Συμβολικά είναι. Αλήθεια γιατί αλλού ο αντίστοιχος κλήρος φέρθηκε συνετότερα? Τι είναι αυτό που διαχωρίζει τον δικό μας από τους ομόδοξους?

  Φυσικά υπήρξαν και χειρότεροι, αλλά εν γένει, παντού οι ιερείς κάθε θρησκείας και κάθε δόγματος, δεν προσπάθησαν να επιβάλουν καμία άποψη εις βάρος της κοινής λογικής της ορθολογικής επιστήμης.

 146. ΣΠ said

  139
  Έχουν γίνει πειράματα. 🙂
  https://en.wikipedia.org/wiki/Empire_State_Building#Suicide_attempts

 147. Avonidas said

  #144. Επιπλέον, υπάρχει κι ένα όριο στο πόσο γρήγορα, και πόσο πολύ, μπορεί να διαδοθεί μια επιδημία. Όταν τα πράγματα είναι τόσο άσχημα που έτσι κι αλλιώς σχεδόν σίγουρα θα την αρπάξεις, δεν περιμένεις να δεις διαφορά σ’ έναν πληθυσμό που έχει έναν επιπλέον επιβαρυντικό παράγοντα. Εκεί που πράγματι μπορείς να δεις διαφορά είναι σε κοινότητες που, σκόπιμα ή από ευτυχή σύμπτωση, εφαρμόζουν καλύτερες πρακτικές από το γενικό πληθυσμό. Έχω διαβάσει, για παράδειγμα, ότι στην πανδημία της βουβωνικής πανώλης, τον 14ο αιώνα, οι Εβραίοι των γκέτο, λόγω της απομόνωσης, των αυστηρών διατροφικών συνηθειών τους, των ταφικών εθίμων τους κ.α., είχαν μικρότερη θνησιμότητα.

  Από την πανώλη, βεβαίως. Γιατί όσο για τα πογκρόμ… 😦

 148. voulagx said

  #139: ΝιουΚιντ, ας πηδηξει η Γιαμαρελλου, εγω πασχω απο υψοφοβια.

 149. Μαρία said

  146
  Σταύρο, πού είχες βάλει κάτι λίνκια με μελέτες για τη θεία κοινωνία;

 150. ΓΤ said

  Δείτε αν δικαιούστε επιστροφή 1% ΑΠΕ μέσω ΔΕΔΔΗΕ

  https://apps.deddie.gr/OnePerCentReturnsRES/pages/index.html

 151. 148, … #139: ΝιουΚιντ, ας πηδηξει η Γιαμαρελλου, εγω πασχω απο
  υψοφοβια. …

  Ούτε εγώ θα πήδαγα — και να την έβγαζα καθαρή, θα με βάζανε σίγουρα στο γύψο, και πάσχω από
  γυψοφοβία.

 152. 146, 😀

 153. ΓΤ said

  138@

  Δεν έχουν χρόνο για λαβιδολειχία. Αναλώνονται αλλού οι σουσουράδες.

 154. Μαρία said

  ΟΑΣΘ : Σε καραντίνα 350 άτομα – 40 εργαζόμενοι θετικοί στον κορονοϊό https://www.documentonews.gr/article/oaso-se-karantina-350-atoma-kleista-ta-ekdothria-logw-kroysmatwn-koronoioy

  «Δεν υπήρξε επιβάτης, ο οποίος να μην τηρεί το υποχρεωτικό μέτρο της μάσκας προσώπου», ωστόσο «ΔΕΝ τηρείται το μέτρο της αποστασιαποίησης για τον περιορισμό της διασποράς του ιού COVID-19, αποτελώντας οι χώροι αυτοί των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς εστίες μετάδοσης του νέου κορονοϊού, με κίνδυνο για τους επιβαίνοντας και τη Δημόσια Υγεία γενικότερα».
  Τα παραπάνω επισημαίνονται σε αυτοψία Εποπτών Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Αττικής στους σταθμούς Μετρό και ΗΣΑΠ στην Ομόνοια. https://www.rizospastis.gr/story.do?id=11006679

  Ο λόγος πάντως που δεν υπάρχουν μελέτες για μετρό και λεωφορεία, ενώ υπάρχουν για αεροπλάνα, τρένα και πλοία, είναι οτι, επειδή οι επιβάτες εναλλάσσονται, το μέσο δεν θεωρείται θύλακος (κλάστερ).
  Το δελτίο του γαλλ. υπουργείου υγείας https://www.santepubliquefrance.fr/maladies-et-traumatismes/maladies-et-infections-respiratoires/infection-a-coronavirus/documents/bulletin-national/covid-19-point-epidemiologique-du-12-novembre-2020
  με τους θυλάκους μετάδοσης του ιού στη Γαλλία στη σ. 18

 155. aerosol said

  #127
  Μα νόμιζα πως εννοείται… Σαφώς και είναι σόφισμα το να φιλάς αγνώστους ή το δημόσιο όργιο! Το θέμα μου είναι πως όταν ξέρεις πέραν αμφιβολίας πως το γενικό ισχύει (η εξάπλωση ιού μέσω σάλιου και σταγονιδίων) δεν χρειάζεσαι το ειδικό (παθιασμένα φιλιά με αγνώστους) να αποδειχτεί εκ νέου! Και η μη ύπαρξη «ειδικών» ερευνών εξηγείται από το ότι κανείς δεν είναι τόσο χαζός να δεχτεί το γενικό και να αμφισβητήσει το ειδικό.
  Δηλαδή: Ακριβώς όπως στη Θεία Κοινωνία.
  [Και δεν πιστεύω πως δεν είχες το IQ να καταλάβεις το θέμα μου, ούτε είμαι εξυπνότερος από σένα. Νομίζω πως απλά δεν θέλεις να το καταλάβεις, γιατί δεν θες να δεχτείς τα προφανή συμπεράσματα.]

  Το «εμπειρικά» μόνο του δεν έχει καμία βαρύτητα αν συγκρούεται με το επιστημονικά αδιαμφισβήτητο. «Εμπειρικά» κι ο ήλιος γυρνά γύρω από την Γη…
  Επίσης, δεν μπορεί να φέρνεις σε μια συζήτηση λογικών ενηλίκων σαν σοβαρό επιχείρημα πως ένας άνθρωπος της Θεολογίας και Φιλοσοφίας γνωρίζει καλύτερα για τους ιούς από τους ειδικούς γιατρούς, επιδημιολόγους και λοιμωξιολόγους. Ακούγεται σαν να επικαλείσαι το Μαμαλάκη, επειδή είναι εξπέρ της μαγειρικής και είσαι καλοφαγάς.

  Τον πιστεύεις, ίσως συμβαδίζει με προσωπικά σου συμπεράσματα -αυτό το καταλαβαίνω. Θεωρητικά, εγώ μπορώ να δεχτώ πως ΙΣΩΣ το σύμπαν λειτουργεί με τόσο περίεργους τρόπους που ΚΑΠΟΤΕ να φανεί πως έχεις δίκιο! Αλλά ως τότε κι εσύ οφείλεις να γνωρίζεις πως δεν αποδεχόμαστε εξ ορισμού εικασίες που διαφωνούν με ό,τι έχουμε αποδείξει ως τώρα. Θεωρητικά αύριο μπορεί να κερδίσω το Τζόκερ αλλά δεν θα βασιστούν σ’ αυτό οι άνθρωποι που τους χρωστάω. Κι αν βασιστώ εγώ… κάποιος πρέπει να μου πει πως βάζω σε κίνδυνο τη ζωή μου.

  Άλλο να πεις «παράλογο αλλά εγώ πιστεύω πως ισχύει» και άλλο «λογικότατο, κι ας αντικρούει όλα όσα δεχόμαστε ως λογικά». Το δεύτερο δεν είναι σοβαρό πράγμα, είναι σχήμα οξύμωρο βρε Τεό. Και το να έχει ο οποιοσδήποτε απαίτηση μια κοινωνία ολοκληρη να βασιστεί στο δεύτερο είναι από σόλοικο έως και επικίνδυνο.

 156. ΣΠ said

  149
  Μαρία
  https://sarantakos.wordpress.com/2020/03/07/meze-417/#comment-636082

 157. 156 βλ. και στο ίδιο, σχ. 213 από Κουτρούφι:
  Σύντομο άρθρο επισκόπησης (review) του 2013 με τίτλο «Infections associated with religious rituals» το οποίο αναφέρεται και στη Θεία Κοινωνία. http://dx.doi.org/10.1016/j.ijid.2013.05.001
  Κάνει αναφορά και στις εργασίες του #176. Η πρόσβαση στο άρθρο είναι ελεύθερη.

 158. Pedis said

  Κι επειδή στις θετικές επιστήμες ισχύουν το πείραμα και η απόδειξη και δεν έχει αποδειχθεί (μέχρι στιγμής) μετάδοση του ιού από εκκλησιασμό όπου «συνωστίζονται παραδοσιακά οι πιο ευπαθείς», ενώ το αντίθετο συνέβη με τους μουσουλμάνους της Ξάνθης που κόλλησαν τον ιό στο ραμαζάνι τους, δεν δικαιούνται οι ορθολογιστές να διαμαρτύρονται για δυο μέτρα και δύο σταθμά.

  Είτε οι χριστιανοί της χώρας μας είναι πιο προσεκτικοί από τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας, είτε Κάποιος τους προστατεύει.

 159. Μαρία said

  158
  31/7
  Αυτά τα έχασα.

 160. voulagx said

  #151 @ΜιχΝικ: Γυψοφοβια; Εχεις σοβαρο προβλημα, θα σου συνιστουσα να επισκεφτεις τον Τσαρλς Κρόγκερ, κανει θαυματα, αποδειξη ο ντετεκτιβ Μονκ

 161. voulagx said

  …. δες κι εδω στο βιντεο Ο μικροβιοφοβικός «Ντετέκτιβ Μονκ» και η μάχη του με τον κορονοϊό

 162. BLOG_OTI_NANAI said

  79: Δεν πιστεύει κανείς στα μάτια του, ότι στο λινκ του 79 διαβάζει κανείς τον εξής ισχυρισμό των μονίμως αυτοαπασχολούμενων «αγωνιστών»:

  Τελικά, η ευκολία με την οποία αναρτώνται απόψεις κληρικών για την καραντίνα και η ευκολία με την οποία εξαφανίζεται η καφρίλα τέτοιων τύπων, καταντάει προπαγάνδα παλαιών εποχών. Ο άνθρωποι το λένε καθαρά, δεν καταλαβαίνουν τίποτα από καραντίνες και απαγορεύσεις και θα κάνουν ό,τι γουστάρουν εν μέσω πανδημίας!

  Οπότε καλά τα λέει το άβαταρ του πανέξυπνου που αναρτά εξεφτελιστικά για την ιδεολογία του βίντεο, καμία σιωπή και καμία συνενοχή: καλά κάνανε και σας μπαγλαρώσανε και το βροντοφωνάζουμε ότι είστε επικίνδυνοι αφού και μόνοι σας το ομολογείτε…

 163. sarant said

  Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια!

  Τις προηγούμενες ώρες συμμετείχα σε μια διαδικτυακή συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης που έχουμε. Είναι κι αυτός ένας τρόπος για να περάσει το λοκντάουν….

 164. aerosol said

  #157
  Η μόνη αναφορά είναι για το chalice, το Άγιο Ποτήριο, μάλλον επειδή οι Ορθόδοξοι σπανίζουν στην Εσπερία. Οι άλλοι όταν κοινωνούν δε μοιράζονται τη λαβίδα.

 165. ΓΤ said

  Στην αθλητική κίνηση της ημέρας:

  ΟΣΦΠ-Ατρόμητος (φιλ.) 2-5
  Ελλάδα-Τσεχία (U21) 0-2

  ΠΑΟ-Εφές 77-80

 166. Μαρία said

 167. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Για τον Τζή.. 🙂
  https://inpaok.com/138960/%cf%80%ce%b1%cf%84%cf%83%ce%af%ce%bd%ce%bf-%cf%86%ce%ac%ce%b9%cf%86%ce%b5%cf%81-%ce%ba%ce%b1%ce%b9%cf%80%ce%b1%ce%bf%ce%ba-vid-pics/?fbclid=IwAR1CyuomF0dsyN7d4cI5s1AS7n7uQh7-kG_FcFsVbyFliVowfmPRLEd1FNw

 168. aerosol said

  Ο Άνθρωπος Δονητής έχει καθήκον να επιβλέπει όλη την Επικράτεια.

 169. Μαρία said

  https://www.avgi.gr/sto-kokkino
  Αρχείο, εκπομπή στις 20:00. Η διευθύντρια της εντατικής μονάδας νεογνών στο Αττικόν για τις επιπτώσεις του κόβιντ στη μονάδα, μετά το
  0:45:16
  Ακούστε την οπωσδήποτε 🙂

 170. Avonidas said

  #168. Άδικο σε βρίσκω. Οι δονητές όλο και κάποιον κάνουν χαρούμενο.

 171. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Σαν σήμερα πρίν 38 χρόνια, βγήκαμε το πρώτο μας ραντεβού με την Παπέν, το παπάκι της ζωής μου. Ήταν πολύ σημαντικό το ότι ξέραμε και οι δύο τι θέλαμε, εγώ μια σεξουαλική σχέση βασισμένη στην λειτουργία του οργασμού κι η Παπέν να ξεφύγει από την καταπιεστική της οικογένεια.😊
  Ποιός το περίμενε τότε πως θα φτάναμε ως εδώ, έκανε τόσες υπερβάσεις για να είναι μαζί μου, έκανα κι εγώ έναν συμβιβασμό για χάρη της, και μετά από 8 χρόνια παντρευτήκαμε και εκ του αποτελέσματος, μας βγήκε.😊
  Σ΄αυτά τα χρόνια έχουμε περάσει άπειρες όμορφες στιγμές αλλά και μερικές πολύ άσχημες που όμως η συνοχή μας, το εμείς αντί του εγώ, τις μετρίασε από καταστροφικές, σε υποφερτές και διαχειρίσιμες. Πόσες φορές έχουμε λογοφέρει σ΄αυτά τα χρόνια; ποιός ξέρει, και ποιός να θυμάται, έχουν περάσει πολλά χρόνια από την τελευταία φορά, σίγουρα όχι πάνω από τρείς, πάντα τις όποιες διαμάχες μας, τις λύναμε «διαφορετικά»😊 χωρίς νικητή και ηττημένο.

  Σ΄αυτό το ταξίδι μας που συνεχίζεται, κάποια σημαντικά θέματα για την συνεκτική σχέση ενός ζευγαριού, τα πήγαμε στην στρατόσφαιρα, π.χ εγώ την έμαθα να πίνει χυμούς κι αυτή μ΄έμαθε να πίνω μπύρα, και μερικά άλλα πολύ ενδιαφέροντα.😂

  Αν και άθρησκος, πραγματικά αισθάνομαι ευλογημένος από το σύμπαν που συναντηθήκαμε και θέλησε ν΄ακολουθήσει την μούρλα μου, έπαιζα τόσο πολύ ηδονικά μεταξύ ζωής και θανάτου τότε. Είμαστε η μέρα με τη νύχτα σαν χαρακτήρες κι όμως, έχουμε την ιδανική ισορροπία, τι να πώ, είμαστε τρελαμένη κατάσταση στον υπέρτατο βαθμό, είμαι πλήρης.

  Όχι δεν είναι η γυναικάρα ή η σούπερ γκόμενα, δεν έχει χυτά πόδια, ούτε ξανθά μαλλιά, γαλάζια ή πράσινα μάτια, ήταν ένα γλυκό μελαχρινό κοντούλι κορίτσι με τα σχετικά του πιασίματα😊 και την σχετική βλαισοποδία του, ήταν αυτή που έκανε τον πισινό της να κουνιέται σαν του παπιού και την έβγαλα παπάκι (μετά παπί,πάπ, και το 1986 μετά το μουντιάλ, Παπέν) και τώρα, είναι μιά γλυκιά ώριμη σούπερ μπέμπα, κι όταν συναντιόμαστε στον δρόμο, τρέχει όπως και τότε σαν μεθυσμένη πεταλουδίτσα για αν χωθεί στην αγκαλιά μου να την φιλήσω να την σηκώσω και να την στριφογυρίσω στον αέρα.

  Σ΄αγαπάω Παπάκι μου, σ΄αγαπάω Παπί μου, σ΄αγαπάω Πάπ, μου, σ΄αγαπάω Παπέν μου, σ΄αγαπάω Μπέμπα μου, όλες τις φορές το όνομά σου φωνάζω στον αέρα.

  Αυτό το υπέροχο τραγούδι, σ΄ό,τι πιο όμορφο έχω ζήσει και ζώ, στην υπέροχη Παπέν μου.

  Σ΄αγαπάω Μωρό μου.

 172. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  163 – «Είναι κι αυτός ένας τρόπος για να περάσει το λοκντάουν….»
  Υπάρχει κι άλλος πολύ καλύτερος.😊

 173. leonicos said

  Γιά να δω τι κάνατε τόσες ω΄ρες….

  172 Και οικονομικά….

  Άρα, πάμε καλα

 174. leonicos said

  Ρε Λάμπρο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Τελικά μηπως είσαι και ποιητής;

 175. Αράουτ said

  1) Να μάς πεί ο κ. Gpoint γιατί μάς έχει αποκρύψει ότι κόλλησε κορωνοϊό ο Δημήτρης Γιαννούλης (https://tinyurl.com/y59f5uow)

  2) Να μάς πεί ο γνώστης κύριος Λεώνικος ποιός από τους 4 αυτούς μαντραχαλάδες είναι ο Εβραίος CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπούρλα του Μωϋσέως

 176. sarant said

  170 Εμ…

  175 Αυτός που είνα προφίλ

 177. Αιμ said

  Αυτός ο Ιωαννίδης του Στάνφορντ τελικά εμένα δεν με πείθει.
  Ούτε αυτά που λέει, τα οποία δεν ταιριάζουν και με τα μέχρι τώρα γεγονότα ούτε ο τρόπος που τα τεκμηριώνει τσαλαβουτώντας σε τομείς που εμφανώς δεν είναι στο πεδίο του.
  Μπορεί να είναι και διαισθητικό και να εκλογικεύω που λέει και ο Αεροζόλ πιο πάνω αλλά κάτι δεν μου κολλάει με τον τύπο.
  Μεταξύ μας το λέω, τσιμουδιά έτσι ;

 178. Μαρία said

  176
  Τον οποίο η Τελ. αποκαλεί Άκη.
  ΠΑΣΚ κτηνιατρικής.

 179. gpoint said

  # 167

  Θα σε γράψει στα μαύρα κατάστιχα ο Κουβάτσος 🙂 🙂

 180. Αγγελος said

  Νίκιπλε (145), λες «Σε άλλες ορθοδοξες κοινότητες, άλλων κρατών, ακόμη και στις πιο προηγμένες, η θεία ευχαριστία είναι μυστήριο, αλλά συμβολικό. Δεν είναι φύσει σώμα Χριστού το κουταλάκι με το ψωμόκρασο, μην τρελαθούμε, αυτό λεν οι περισσότεροι. Συμβολικά είναι. »

  Αυτό το λένε κάποιοι Προτεστάντες. Απ’ όσο ξέρω, κανείς που αυτοχαρακτηρίζεται Ορθόδοξος ή Καθολικός δεν το λέει, τουλάχιστον φανερά. Ποταμοί μελάνι έχουν χυθεί για το κατά ποια ακριβώς έννοια είναι σώμα και αίμα Χριστού τα τίμια δώρα μετα τον καθαγιασμό τους, αν αυτό γίνεται ex opere operato (σχεδόν δηλαδή αυτόματα) ή ex opere operantis (χάρη στη Χάρη με την οποία είναι εφοδιασμένος ο ιερέας), πώς η ουσία τους αλλάζει ενώ διατηρούνται οι εξωτερικές τους ιδιότητες κλπ., ενώ ο Θωμάς a Kempis στη Μίμηση του Χριστού προειδοποιεί «Να φυλάγεσαι από τη φιλοπερίεργη και ανώφελη έρευνα του βαθύτατου αυτού Μυστηρίου, αν δεν θέλεις να βουλιάξεις στα βάθη της αμφιβολίας», αλλά το επίσημο δόγμα και των Ορθόδοξων εκκλησιών και της Ρωμαιοκαθολικής παραμένει η μετουσίωση των τίμιων δώρων.

 181. ΓΤ said

  @176β

  Κι αυτός που ακουμπά στον Μπουρλά είναι ο από την 01.06.2017 CEO της Pfizer Hellas, Ζαχαρίας Ραγκούσης.
  Ασχολήθηκαν με τα κτήνη, κατάλαβαν τον άνθρωπο, εξαργυρώνουν μετοχάς

 182. Μαρία said

  181
  Τελ. απαντά σε ερώτηση για τους άλλους: Δεξιά ο Στέφανος, αριστερά ο Παντελής, πίσω από τον Άκη ο Θωμάς. Καλημέρα!

 183. ΣΠ said

  178
  ΠΑΣΠ

 184. ΓΤ said

  Στα σκαριά η έξοδος μίας ώρας…
  https://menshouse.gr/newsroom/133549/exodos-me-chroniko-periorismo-to-neo-metro-poy-erchetai-an-den-ypochorisoyn-ta-kroysmata

 185. Pedis said

  Νέες κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ για τεστ και ιχνηλάτηση των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα.

 186. Pedis said

  «Ανακοινώνουμε ότι από τη Δευτέρα και στο εξής ο μέσος όρος του αριθμού των μαθητών ανά τάξη για το 2020 θα παρουσιάσει σταδιακή μείωση σε όλη τη χώρα. Το είπαμε το κάναμε #metonkyriako.»

 187. Γιάννης Κουβάτσος said

  184:Πόσο πιο γελοίοι μπορούν να γίνουν, άραγε; Προλαβαίνει κάποιος να πάει και να έρθει σε συγγενικό πρόσωπο ή στον γιατρό σε μία ώρα; Ακόμα και στο σούπερ μάρκετ, αν οι ουρές απέξω φτάνουν κάποιες δεκάδες μέτρα, όπως στην πρώτη καραντίνα; Τόσο πολύ έχουν χάσει τον έλεγχο πια που παραλογίζονται ή προσπαθούν να μαζέψουν χρήμα από τα πρόστιμα;

 188. Theo said

  @136:
  Προσπαθώ να είμαι ειλικρινής και με τον εαυτό μου και με τους άλλους κι ούτε να εξαπατώ ούτε να αυτοεξαπατώμαι.

  Το γεγονός είναι πως δύο χιλιάδες χρόνια τώρα που (όλοι αρχικά· μόνο οι Ορθόδοξοι από τον 11ο αιώνα και εντεύθεν) χριστιανοί μεταλαβαίνουν από το κοινό Ποτήριο και δεν έχουν αναφερθεί μεταδόσεις ασθενειών.
  Ενώ, το πιο πιθανό είναι αν ένας από δύο ανθρώπους έχει κορωνοϊό και φιλήσει τον άλλο να κολλήσει ο δεύτερος.
  Γι’ αυτό και το αποκαλώ σόφισμα αυτό του Αεροσόλ.

  @139:
  Το ίδιο ισχύει και για το δικό σου παράδειγμα, αγαπητέ. Όσοι πήδηξαν από την κορυφή του Εμπάιαρ Στέητ μπηλντινγκ σκοτώθηκαν. Δεν συνέβη, όμως, το ίδιο και για όσους κοινωνούν από το κοινό Ποτήριο που κοινώνησαν ασθενείς από λοιμώδεις ασθένειες.

  @142: Αυτό έγραψε κι ο φίλος πνευμονολόγος Αντώνης Παπαγιάννης στις 31.7 (βλ. https://sarantakos.wordpress.com/2020/07/31/mpost60-3/#comment-669755).

  @145:
  Για το πιστεύει η Ορθόδοξη Εκκλησία σου απάντησε ο Άγγελος στο #180. Δες, αν θέλεις και το άρθρο του π. Νικολάου Λουδοβίκου στον δεύτερο λίκνο του #127, που τα λέει αναλυτικότερα και θεολογικότερα.

  Υπάρχει και κάτι που λέγεται θρησκευτική ελευθερία. (Kάθε γνωστή θρησκεία είναι ελεύθερη και τα σχετικά με τη λατρεία της τελούνται ανεμπόδιστα υπό την προστασία των νόμων. H άσκηση της λατρείας δεν επιτρέπεται να προσβάλλει τη δημόσια τάξη ή τα χρηστά ήθη.). Και δεν επιμένει μόνο ο κλήρος αλλά και πολλοί λαϊκοί (νομίζω πως ο Πέδης είχε φέρει μια δημοσκόπηση στην οποία φαινόταν πως το 22% του ελληνικού λαού θεωρεί πως δεν κινδυνεύει από τη Θεία Κοινωνία.)
  Και δεν μιλάμε για προσπάθεια επιβολής (κανείς δεν θέλει να επιβάλλει σε οποιονδήποτε άλλο να κοινωνά) αλλά για ελευθερία στη λατρεία.

  «Ζωντανά πειραματόζωα» έχουν γίνει εκατομμύρια ιερείς για είκοσι αιώνες τώρα. Για κάθε καινούργιο λοιμό να κάνουν κι ένα καινούργιο πείραμα; Για τον κορωνοϊό μάλλον έχει γίνει ήδη .

  Όσο για τη Θεία Κοινωνία, στον καιρό της πρώτης καραντίνας δεν σταμάτησε στη Λευκορωσία (ίσως και στη Ρωσία, όπου βουτούσαν τη λαβίδα σε νερό και οινόπνευμα, μετά από κάθε μετάδοση σε πιστό) και στη Γεωργία (ίσως και στη Βουλγαρία· και στη Σερβία δεν είμαι σίγουρος)

  @155:
  Δες την απάντησή μου στο #136.
  Τον π. Νικόλαο Λουδοβίκο (που έχει σπουδάσει ψυχολογία, παιδαγωγική, θεολογία και φιλοσοφία στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Παρίσι [στην Σορβόνη -Paris IV, και στο Καθολικό Ινστιτούτο του Παρισίου] και το Κέμπριτζ) τον ανέφερα γιατί στο δεύτερο λίκνο του #127 γράφει:
  Το ερώτημα φαίνεται ασφαλώς να επιδέχεται καταρχήν μιαν εμπειρική απάντηση: τεράστιο πλήθος ιερέων, του γράφοντος τις γραμμές αυτές συμπεριλαμβανομένου, έχει πάμπολλες φορές κοινωνήσει εξακολουθητικά ανθρώπους με βαρύτατες και κάποτε αθεράπευτες ασθένειες και φυσικά, όπως επιβάλλεται από τους λειτουργικούς κανόνες, κατέλυσε το υπόλοιπο, χωρίς ποτέ να πάθει τίποτα.

  Αυτό μου φαίνεται λογικότατο, άσχετα με το τι πιστεύεις εσύ ή τα 3/4 των συμπολιτών μας. Και, επαναλαμβάνω, δεν έχουμε απαίτηση να το δεχθεί αυτά τα 3/4 ως λογικό, αλλά ν’ αφήσουν κάποιους «τρελούς» (το άλλο 1/4) να κάνουν αυτό που θεωρούν λογικό.

  Α, και όσον αφορά τα σούπερ μάρκετ (#109), δε νομίζω ότι τηρούνται οι επιβεβλημένες αποστάσεις.

  @156:
  Εγώ αναφέρομαι σε Ορθοδόξους (και στην ενιαία Εκκλησία μέχρι το 1054).
  Τα πειράματα στα οποία παραπέμπεις μάλλον δεν αφορούν Ορθόδοξους. Οι ετερόδοξοι δεν κοινωνούν από το ίδιο Ποτήριο (βλ. και #164). Και οι Ορθόδοξοι θεωρούμε άκυρα τα μυστήρια των ετερόδοξων, χωρίς τη χάρη του Θεού που αποτρέπει οποιαδήποτε επιβλαβή ενέργεια, γι’ αυτό και δεν επιτρέπεται κανείς Ορθόδοξος να μεταλαμβάνει από ετεροδόξους. Και γι’ αυτό μάλλον η κ. Λινού είπε: «Δεν έχει γίνει πείραμα που να αφορά αυτό το θέμα.»

  ——–
  Συγγνώμη για το σεντόνι.
  Αισθάνομαι όμως σα να κάνουμε παράλληλους μονόλογους.

  Αναφέρω το γεγονός της μη μόλυνσης από το άγιο Ποτήριο, στη διάρκεια 20 αιώνων, ως εμπειρική απόδειξη, κι αυτό είναι σκοταδισμός, γιατί δεν έχει γίνει με βάση κάποιους κανόνες, κλπ. κλπ.
  Ό,τι πείτε!

  Για να μην ανακυκλώνω τα ίδια και τα ίδια, ίσως να ‘ταν καλύτερα να μην επανέλθω.
  Ίδωμεν!

  Καλή ξεκούραση!

 189. leonicos said

  175 Αράουτ

  Θα σου πω κάτι να το βάλεις καλά στο μυαλό σου

  Ο κακός μαθητής δεν είναι εὐκολη υποθεση. Το να είσαι κακός μαθητής είναι μεγάλη ευθύνη. Το να είσαι καλός είνα εύκολο, διότι υπάρχουν οδηγίες. Συνεπώς ο καλός μαθητής είναι εκείνος που δεν τολμάει ή δεν μπορεί ή δεν ξέρει να είναι κακος μθητής.
  Αλλά ο κακός μαθητής πρέπει να προέξει να μη γίνει ανόητος μαθητής.

  Ο καλος μαθητήςείναι αποτυχηενος κακός μαθητής.
  Αλλά ο ανόητος αθητής είναι κάτι χειρότερο. Ε΄ναι αποτυχημένος ακλός μαθητής.

  Αφού λοιπόν δεν είσαι καλός, κρύψε το ότι δεν είσαι ούτε κακός. Είσαι απλά ανόητος.

  Τι σχέση έχω εγώ για να αναγνωρίσω το πρόσωπο κάποιου επειδή είναι εβραίος; που δεν τον έχω δει ποτέ μου;
  Ηλίθια υποτιθεμενη επιθετκότητα.

  Κι επειδή ασφαλώς είσαι και αντισημίτης, μόνος σου ανέδειξες ότι είναι εβραίος αυτός γο τον οποίο, καλώς ή κακώς ή μετρίως, περηφανεύτηκε ξαφνικά η Ελλάδα.

 190. Avonidas said

  #188.

  Το γεγονός είναι πως δύο χιλιάδες χρόνια τώρα που (όλοι αρχικά· μόνο οι Ορθόδοξοι από τον 11ο αιώνα και εντεύθεν) χριστιανοί μεταλαβαίνουν από το κοινό Ποτήριο και δεν έχουν αναφερθεί μεταδόσεις ασθενειών.

  Όχι, δεν είναι γεγονός αυτό, εσύ το θεωρείς γεγονός, εντελώς αυθαίρετα και χωρίς να προσφέρεις κανένα στοιχείο

  Τουλάχιστον έξι μητροπολίτες θετικοί στον κορονοϊό

  Πώς ακριβώς ξέρεις, Theo, από τι κόλλησαν αυτοί οι (τουλάχιστον) 6; Πώς ξέρεις, για τον καθένα και την καθεμιά που αρρώστησε από το χριστεπώνυμο πλήθος, ότι δεν κόλλησαν από μετάληψη;

 191. aerosol said

  #170
  Δεν έχω τίποτα να χωρίσω με τους αξιόμαχους και εργατικούς δονητές. Κάνουν το ιερό έργο τους.
  Απλά κάποτε είδα τον εν λόγω, όρθιο σε στάση προσοχής και… ξέρεις… συνειρμός και ανάπλασις! Όταν τον σκέφτομαι μου έρχεται η ιδέα του υπερήρωα.
  #188

  Καταλαβαίνω πως είναι δύσκολο να απαντάς σε πολλούς -οπότε δεν είσαι πάντα και όσο διεξοδικός θα ήθελες. Και, για τα πρακτικά, δεν σε λέω τρελό.

  Όμως γενικά δεν έχει αξία η εμπειρική απάντηση αν δεν έχει μελετηθεί κάτι. Είμαι σίγουρος πως όποτε αρρώσταινε κάποιος ιερέας στην ιστορία δεν πεταγόταν κάποιος χωριανός να τον καταγράψει για πιθανή λοίμωξη. Ούτε η σωρεία διπλωμάτων του Ν.Λουδοβίκου (μπράβο του ανθρώπου) προσθέτει κάτι παραπάνω από το ότι αυτός, συγκεκριμένα, δεν έτυχε να κολλήσει. Όπως πολλοί δεν κολλούν, ακόμα και κάτω από δύσκολες και βεβαρυμμένες συνθήκες. Το οποίο δε μας λέει πως είναι καλές και επιθυμητές οι δύσκολες και βεβαρυμμένες συνθήκες, μόνο για το γερό σκαρί και την τύχη τους μας λέει. Δεν υπάρχει καμία προσπάθεια καταγραφής σε 20 αιώνες τέτοιων φαινομένων. Τα περισσότερα δεν γνωρίζαμε τι είναι ούτε τον 19ο αιώνα, μη λέμε και μπανταλά…

  Μια αναλογία: Ξέρω πολλούς που έφτασαν σε βαθιά γεράματα καπνίζοντας τουλάχιστον 2 πακέτα την ημέρα. Είναι συχνό να το αναφέρουν αυτό οι καπνιστές ως παράδειγμα -βασικά ως «παράτα μας» το λένε αλλά θέλουν να πιστεύουν πως οι επιστήμονες είναι υπερβολικοί. Αυτό δεν αλλάζει το μεγάλο ρίσκο του να καπνίζεις. Σίγουρα δεν θα πάθουν όλοι καρκίνο ή άλλα χρόνια νοσήματα. «Έπαθε κι ο ξαδερφός μου που δεν κάπνιζε και ήταν και βήγκαν!». Ναι, ισχύει. Όλα τα ανεκδοτολογικής φύσης μπορεί να ισχύουν, αλλά το να καπνίζεις εξακολουθεί να σε βάζει σε περισσότερο ρίσκο.
  Το ότι σε πείθει κάτι και το ασπάζεσαι δεν το κάνει αυτομάτως λογικό. ‘Εχει κάποιους κανόνες το παιχνίδι και δεν τους αλλάζουμε όπως επιθυμούμε.

  [Παρεμπιφτού, δεν βρίσκω κακή ιδέα τη φάση με το οινόπνευμα. ‘Η τα ατομικά κουταλάκια. Δεν έχω καμιά λόξα να μην κοινωνεί ο κόσμος, το να μην διευκολύνουμε τον ιό είναι το θέμα]

  Προς τι όλα αυτά;
  Λες άσε εμάς τους «τρελούς» να το κάνουμε. «Δημοκρατία έχουμε», όπως ανάφερες τις προάλλες.
  Και τότε παρατήρησα πως τη δημοκρατία που επικαλείσαι την ξεχνάς για τους άλλους «τρελούς» που δεν θέλουν να κάνουν αυτό που εσύ θεωρείς επικίνδυνο. Ζητάς μια κοινωνική ανοχή που δεν παρέχεις στους άλλους πέρα από τον δικό σου ορίζοντα ενδιαφέροντος. Στην προς τους άλλους αυστηρότητα χρησιμοποιείς τα επιχειρήματα που αρνείσαι όταν αγγίζουν εσένα.

 192. avn013 said

  @59 Από ότι φαίνεται και από ότι άκουσα ο Μόρφου είναι «μορφή». Αλλά το δικό μου ηθικό συμπέρασμα του κλιπ (για το οποίο ευχαριστώ by the way) είναι διαφορετικό: Κατά την διάρκαει του lookdown (αμήν και πότε) μπορούμε να την περάσουμε (μεταξύ άλλων) κια με Αστερίξ. Κατευθείαν στην πηγή. Και δεν εϊνια η πρώτη φορά που προφητικές αλήθειες γράφονται απόχαρισματικούς σκιτσογράφους. Υπάχει προηγούμενο και σε ιαπωνικό μάνγκα (μάγκα;) που «προβλέφθηκε» σκάνδαλο με μεταλλαγμένα (σπόρους) 4-5 χρόνια πριν ξεσπάσει. Είναι καιρς τώρα που οι πολιτικοί κάνουν τους γελωτοποιούς κια οι κωμικοί τις αξιόπιστες πολιτικές αναλύσεις, σε χιουμοριστική γλώσσα, κατανοητή από πληβείους περιορισμένης ευθύνης κια νοημοσύνης όπως κια ο υποφαινόμενος (π.χ. Trevor Noah, John Oliver κλπ)
  @188 Προσφιλές μου πρόσωπο, από το οποίο είμαι εξαρτώμενος (εξαρτημένος) σε μεγάλο βαθμό, με πραγματική και βαθειά πίστη προς την Ορθοδοξία (ολίγον οξύμωρον) επίσης υποστηρίζει ότι η θεία κοινωνία είναι «υπεράνω» και δεν μπορεί να μεταδώσει παρά μόνο θεία Χάρη. Δεν το δικαιολογεί με την συλλογική εμπειρία (μη στατιστικού ανθρωπίνου «δείγματος»), αλλά με την πίστη της. Αυταπόδεικτα ή αυτονόητα που λένε μερικοί.
  Μπορεί και να είναι έτσι. Στο κάτω κάτω χάρις στην θεία Χάρη έχουμε και του ιούς (πάσης μορφής). Αι άγνωσται βουλαί του Κυρίου έχουν χρησιμοποιήσει την ασθένεια (αλλά και την έπαρση κλπ) ως πατρική στοργική προτροπή (και όχι επιβολή) της αναθεώρησης τυχόν απόψεών μας περί Ηθικής, Αληθείας κια συναφών. Υποθέτω κάποιος σοφός πατέρας ανέφερε ότι «μωραίνει Κύριος ον βούλεται απωλ…»

  Το δεύτερο κύμα ξεσκεπάζει ακόμα περισσότερο έναν ελέφαντα δωματίου. Δηλαδή ότι στην αρχή του 21ου αιώνα χάρις στην τεχνολογία μπορούμε να «κλείνουμε το μαγαζί» για μέρες και εβδομάδες κια ακόμα δεν πέθανε κάποιος από πείνα ή δίψα. Άσε που η (κατα)χρήση κουνητών και άλλων ψηφιακών διαρκώς αυξάνει (και από τους πληβείους). Που σημαίνει ότι πλέον έχουμε τα μέσα ο πάσα ένας να μπορεί διασφαλίσει τα απαραίτητα και αρκετά «χλιδάτα» (από εκείνα που έχουν γίνει φτηνοπροσιτά) και παράλληλα να έχει και ένα 8ωρο ελεύθερου χρόνου την ημρα και κάθε μέρα, αρκεί η πρόσβαση στην τεχνολογία να γίνει λίγο πιο δημοκρατική.
  Τα περί καταστροφολογίας (και ειδικά της οικονομίας) τα διαβάζω βερεσέ. Είναι κάτι σαν τις αναλύσεις του Μόρφου. Η οικονομία δεν χάθηκε ούτε στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως όπως (κατ)έγραψε ένας χημικός (Πρίμο Λέβι) στο «αν αυτός είναι ο άνθρωπος». Η οικονομία είναι μιαοροσωποποίηση της ελπίδας. Ενώ η δεύτερη πεθαίνει όταν πεθάνει και ο τελευταίος άνθρωπος (από κορωνιό βάσει των πρόσφατων επιστημονο-δημοσιογραφικών ανακοινώσεων), ενώ η πρώτη όταν οεθάνει ο προτελευταίος.

 193. avn013 said

  @139 & 145. Και όμως! Του empire state building έχει καμμια τριανταριά «πλασέμπο» που πήδηξαν (υποθέτω χωρίς αλεξίπτωτο) και ταξινομήθηκνα ως suicides. Υποθέτω ήταν θάνατοι, λόγω πηδήματος, αλλά ίσως να υπήρχε κια υποκείμενο νόσημα.
  Για πλασέμπο αλεξιπτώτου θυμήθηκα μια παληα εκπομπή του Φρέντυ Γερμανού (είπαμε παληά) που είχε προσκεκλημένο κάποιον πρώην αεροπόρο που το αεροπλάνο του είχε καταρριφθεί και κάτι δεν πήγε καλά με το αλεξίπτωτο (μάλλον δεν άνοιξε) κια οι Γερμανοι που ήρθαν να τον «μαζέψουν» έμαιναν έκπληκτοι όταν διαπιστώσανε ότι είχε απλώς «διάσειση». Υποθέτω ότι υπήρξαν και άλλες καταρρίψεις ή πτώσεις που δυστυχώς η αναγνώριση σωρών ήταν δύσκολη έως αδύνατη. Η εμπορική αεροπλοΐα έαχει κάποιες σχετικές «μελανές» σελίδες στο ημερολόγιό της.

 194. Γιάννης Ιατρού said

  169: Μαρία
  Εδώ το ηχητικό απόσπασμα από την εκπομπή με την διευθύντρια της εντατικής μονάδας νεογνών στο Αττικόν να μιλά για τις επιπτώσεις του κόβιντ στη μονάδα.

 195. avn013 said

  @155 Εκείνο το επιστημονικά αδιαμφισβήτητο είναι οξύμωρον για ένα σκεπτικιστή. Η επιστήμη είναι καθαρά εμπειρική γιατί η μέθοδός της είναι εμπειρική. Και η επιστημονική μέθοδος είναι η χειρότερη, αν εξαιρέσουμε όλες τις άλλες που έχουμ κατά καιρούς δοκιμάσει…. (clopyright Τσώρτσιλ)

 196. Theo said

  Συγγνώμη που θα γράψω πάλι τα ίδια (και γι’ αυτό επιγραμματικά), αλλά τι να κάνω;

  @190:
  Δεν ξέρω για όλους. Μπορώ μόνο να εικάσω από την προσωπική μου εμπειρία κι από την ιστορία της Εκκλησίας (δες και την απάντηση στο #191), όπως κι εσύ μπορείς να εικάσεις βάσει όσων διαμορφώνουν την κοσμοθεωρία σου. Ο Ιερισσού δήλωσε πως κόλλησε σε κοινωνική εκδήλωση, όχι σε εκκλησία. (Κι από κάποιους Ιερισσιώτες μαθαίνω πως ο ιός κάνει πάρτι στο χωριό τους και πως καμιά κατοσταριά κόλλησαν από μια καφετέρια ή μπαρ· το όνομά του/της μόνο άκουσα και δεν το θυμάμαι.)

  @191:
  Αν στα δυο χιλιάδες χρόνια πέθαιναν οι ιερείς που κοινωνούν αρρώστους, κάτι θα μαθαίναμε. Το ίδιο κι αν πέθαιναν στις μέρες μας οι εφημέριοι των λοιμωδών νοσοκομείων που κοινωνούν ασθενείς καθημερινά και «λογικά» θα πέθαιναν πριν από τα σαράντα. Αλλά δεν έχουμε κανένα τέτοιο στοιχείο.

  Ούτε και μένα με «χαλάει» η φάση με το οινόπνευμα. Αλλά δεν με «χαλάει» κι όπως γίνεται στην Ελλάδα.
  Και το πιστεύω (το ζω εμπειρικά, αν θέλεις) πως όταν κοινωνάω σε καιρό πανδημίας δεν κινδυνεύω, ούτε και αποτελώ κίνδυνο για κανέναν.

  @193:
  Δεν μιλάμε για εξαιρέσεις, αλλά για κανόνα (βλ. και απάντηση στο #191).

  —————-
  Ένα σχετικό άρθρο Η δικτατορία των μη-ειδικών, με αναφορές στη συνέντευξη-συζήτηση Ιωαννίδη, κα..

 197. Γιάννης Ιατρού said

  Για να χαμογελάσουμε και λίγο (και καλημέρα βεβαίως-βεβαίως):

  Να προσέχετε γιατί μας παρακολουθούν… 😜😎
  Μηχανισμό παρακολούθησης του αυτοκινήτου της κατήγγειλε ότι εντόπισε δημοσιογράφος στη Θράκη… 😂
  Να βγεί η ΧΑΡΟΥΛΑ να πάρει θέση 🙂 , τι γίνεται εκεί πάνω;

  ΥΓ: προφανώς σβήστηκε αλλά πρόλαβε το επιτελείο κι έτσι υπάρχει και (χθεσινοβραδινή) οθονιά

 198. Νίκος Κ. said

  Κριτική προς τις κυβερνήσεις υπήρξε παντού. Εκείνο που δεν ξέρω είναι αν στο πρώτο λοκντάουν υπήρξε άλλη χώρα (π.χ. στο ανατολικό μέρος της Ευρώπης που στάθηκε τυχερό) με έναν τέτοιο μιντιακό μηχανισμό αποθέωσης του πρωθυπουργού, όπως εδώ.

 199. BLOG_OTI_NANAI said

  180: Έτσι είναι. Σε καμία περίπτωση «συμβολικά». Μπορεί κάποιος να δηλώνει και να είναι Ορθόδοξος αλλά να μην έχει ενδιαφερθεί για όλα τα θεολογικά ζητήματα. Δεν τίθεται το παραμικρό ζήτημα: το ψωμί και το κρασί στην ορθόδοξη πίστη ΕΙΝΑΙ Σώμα και Αίμα και όχι συμβολίζουν το Σώμα και το Αίμα.

  Όπως έχουμε ξαναπεί, τα ιστορικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι και οι ιερείς κολλάνε και οι πιστοί κολλάνε ακόμα και μέσα στους ναούς. Μόνο άγνοια οδηγεί πιστούς ή κληρικούς να λένε σήμερα το αντίθετο. Ταυτόχρονα, τα ίδια ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι ουδέποτε τέθηκε ζήτημα για τη Θεία Κοινωνία. Συγκεκριμένα και μόνο για τη Θεία Κοινωνία. Και αυτό δεν τέθηκε απλά ως θεολογικό ζήτημα, αλλά βιώθηκε. Οι πανδημίες εμφανίζονται ανά 10,20 έως 50 χρόνια. Αν κολλούσε η Θεία Κοινωνία, δεν θα υπήρχε ιερέας ζωντανός και οι πανδημίες δεν θα σταματούσαν ποτέ στον Ορθόδοξο χώρο.

  Επίσης ο τρόμος των ορθοδόξων για τις πανδημίες είναι καταγεγραμμένος και οι θρήνοι που συναντάμε σε εκτενή ή βραχέα χρονικά αφορούν και τους ναούς, και τους κληρικούς και τους πιστούς. Μόνη απάντηση σε αυτά ήταν πάντα η καραντίνα. Ταυτόχρονα όμως ξέρουμε ότι γνώριζαν για τους ασυμπτωματικούς, ότι αποτελούσαν την αιτία των «θανατικών» αφού η πανώλη εκδηλωνόταν μετά από 5-7 ημέρες και έτσι στο διάστημα αυτό εξαπλωνόταν εν αγνοία των ανθρώπων. Αυτό θα ήταν η ιδανική αιτία για να διακοπή για πάντα η κοινή λαβίδα. Και όμως δεν συνέβη. Αυτοί οι τρομοκρατημένοι άνθρωποι στις εξιστορήσεις, που μπορούσαν να πετάνε άταφα ακόμα και τα συγγενικά τους πρόσωπα, συνέχισαν αδιάκοπα να κοινωνούν από την κοινή λαβίδα, την ώρα που σε περιόδους πανδημίας τηρούσαν απόλυτα την καραντίνα και τον εγκλεισμό χωρίς καν να συναντά κανείς κανέναν.

  Οι απαγορεύσεις αφορούσαν τα πάντα: άγγιγμα του αρρώστου, άγγιγμα των ρούχων του, αποφυγή υπογείων, ανήλιαγων τόπων, μολυσμένων πηγών κ.λπ. Η παρατήρηση ήταν θέμα επιβίωσης των κοινωνιών. Παρατηρούσαν, μάθαιναν, και επιβίωναν.

  Σε όλο αυτό, δεν χωράει καμία σημερινή λογική για αυτοκτονική συμπεριφορά των Ορθοδόξων. Δεν υπάρχει πουθενά στις πηγές κάτι τέτοιο, Μόνο περιπτώσεις αυτοθυσίας υπέρ της φροντίδας των αρρώστων. Έτσι, δέκα οολόκληροι αιώνες με κοινή λαβίδα, είναι υπέρ αρκετός χρόνος για να παρατηρηθεί η μετάδοση από τη λαβίδα. Κάθε ισχυρισμός περί του αντιθέτου είναι παραλογισμός. Δεν πρόκειται περί ηλιθίων. Και να ζήσουν ήθελαν και παρατηρούσαν τα πάντα γύρω τους που μπορεί να ήταν επικίδνυνα. Και όμως δεν διέκοψαν την κοινή λαβίδα.

  Αυτό είναι το βίωμα των ανθρώπων που σε όλες τις δεκαετίες που ζούμε κοινωνούν τα παιδιά τους με την ίδια λαβίδα μετά από έναν παππού ή γιαγιά χωρίς να νοιάζονται αν έχει οποιαδήποτε ασθένεια. Και η παρατήρηση δέκα αιώνων τέλος πάντων, είναι και αυτή κομμάτι της εποστημονικής και λογικής σκέψης. Κάποτε δεν υπήρχαν εργαστηριακά πειράματα. Οι άνθρωποι ζούσαν την ίδια τη ζωή σαν πείραμα σε εποχές ασθενειών και μαθαίνοντας επιβίωναν.

  Υπάρχει λοιπόν μια λογική. Μην είμαστε ακραίοι. Μην παριστάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε, μην βαφτίζουμε την λογική αυτή ως «παραλογισμό» ή «μεταφυσική». Υπάρχει η λογική του βιώματος δέκα αιώνων. Είναι η δέκατη φορά που τα λέμε.

 200. BLOG_OTI_NANAI said

  199: Λέω «δέκα αιώνων» διότι κοινό Ποτήριο υπήρχε πάντα με το Σώμα χωριστά, αλλά η κοινή λαβίδα με Σώμα και Αίμα μαζί χρησιμοποιείται μετά τον 9ο αιώνα. Αυτή η αλλαγή πρακτικής δείχνει ότι και πάλι θα μπορούσε να αλλάξει ο τρόπος χωρίς να υπάρχει πρόβλημα, για παράδειγμα να δίδεται ατομικά Σώμα εμβαπτισμένο στο Αίμα (αυτό είχε εφαρμοστεί σε εποχές διωγμών). Αλλά πραγματικά όπως προείπα, ουδέποτε υπήρξε πρόβλημα από την κοινή λαβίδα.

  Επί τη ευκαιρία να πούμε ότι η σταφίδα στην οποία είχαμε αναφερθεί παλαιότερα αποτελούσε μια πρακτική όπου η σταφίδα αντικαθιστούσε το κρασί είτε σε περίπτωση έλλειψης του, είτε για ευκολία μεταφοράς της Θείας Κοινωνίας από ασκητές σε έρημους τόπους κ.λπ. Ο άγ. Νικόδημος όπως είδαμε είχε αναφερθεί σε αυτό και δεν το αποδεχόταν.

 201. BLOG_OTI_NANAI said

  200: Ένα ένα τα θυμάμαι…

  Το γεογνός ότι δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα από την κοινή λαβίδα, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα από τον συνωστισμό στους ναούς. Και τα δύο ισχύουν ιστορικά.

  Οι συμβουλές, η θεολογία και οι άμεσες ή έμμεσες αναφορές των Πατέρων όπως και η εκκλησιαστική ιστορία έδειξαν ότι:
  η καραντίνα σε εποχές πανδημίας είναι ενδεδειγμένη, η υπακοή στους γιατρούς επίσης και αυτό δεν αντιφάσκει καθόλου με την πίστη, η αποφυγή συνωστισμών στους ναούς επίσης, και μετά την πανδημία ακολουθεί η ομαλή συνέχιση της λειτουργικής και μυστηριακής ζωής χωρίς κανένα φόβο για την κοινή λαβίδα.

 202. avn013 said

  @196 Οι εξαιρέσεεις ενός κανόνα μπορούν να ομαδοποιηθούν σε έναν «νέο» (novel) «κανόνα», με «νέες» «εξαιρέσεις» τον «παλαιό» (τον «οθόδοξο» κανόνα) κανόνα.
  Είναι «δικαίωμα» του καθενός να πιστεύει ότι αυτή καθαυτή η θεία μετάληψη είναι η πανάκεια που θεραπεύει πάσαν (σωματική) νόσο και μαλακία.
  Είναι «δικαίωμα» του καθενός να πιστεύει ότι το μυστήριο της θείας μετάληψης υπερβαίνει τα (ταπεινά ελατήρια) του σώματος,και δια της οποίας ο πιστός μετέχει και συμμετέχει ελυθέρα βουλήσει ως «ψυχή» στην ενσάρκωση του θείου, ώστε να συνεχίσει την κοσμική πορεία του μέσα από (σωματική) υγεία και ασθένεια, πλούτο και φτώχεια, κρύο και ζέστη, ευτυχία και δυστυχία και όλες τις άλλες ενδιάμεσες αποχρώσεις τους, ως χριστοφόρος και θεοφόρος.Και επειδή τα ανθρώπινα έχουν όρια ο συνήθης πιστός χρειάζεται τακτική «ανανέωση» (επόμενη «δόση») του μυστηρίου (μόνη πιθανή εξαίρεση κάποιος ορθόδοξος «Οβελίξ» για να μνημονεύσουμε και να «μην πάει χαμένη» και η συνεισφορά #59).
  Είναι «δικαίωμα» του καθενός να πιστεύει ότι το «σώμα» είναι άρτος και το «αίμα» μαυροδάφνη και ότι κάποιοι ιοί (αλλά όχι όλοι) μεταδίδονται μέσω κοινής χρήσης κοχλιαρίου. Θεωρητικά αυτό το «δικαίωμα» μπορεί να τύχει επιστημονικές διερεύνησης, αλλά τίθενται θέματα βιο-ηθικής, που περιπλέκουν το θέμα. Το ότι για 2000 χρόνια δεν αναφέρθηκε μετάδοση δεν σημαίνει και πολλά. Λοιμώξεις υπήρξαν (και υπάρχουν) πάντα. Το πόσες και ποιες μεταδόθηκαν κατά την διάρκεια του μυστηρίου της θείας Ευχαριστίας ή άλλυ (βάπτισης κλπ) δεν νομίζω ότι έχει διερευνητθεί μέχρι σήμερα διεξοδικώς και ο καθένας (στα πλαίσια της ελευθερία του λόγου) μπορεί να «λέει ό,τι θέλει».

 203. voulagx said

  https://www.efsyn.gr/politiki/i-apopsi-tis-efsyn/268522_teleytaios-stathmos-exeytelizontas-anthropoys

 204. Theo said

  Καλημέρα!

  Κι ένα άρθρο του Σωτήρη Μητραλέξη (εντεταλμένου διδάσκοντα φιλοσοφίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ερευνητικού εταίρου στο Πανεπιστήμιο του Winchester), του περασμένου Μαρτίου, που απαντά σε κάποια σχόλια: Eat the Christians: για τη μολυσματική παρουσία των χριστιανών στο δημόσιο χώρο.

 205. voulagx said

  #190,191 @Αβο & Αεροζολ: Κι όμως κολλάει!

 206. Theo said

  @202:
  Βρε καλέ μου, βρε χρυσέ μου, αν υπήρξε πρόβλημα μετάδοσης λοιμώξεων με τη Θεία Κοινωνία μέσα στις δυο χιλιετίες που πέρασαν, αν πέθαιναν σωρηδόν ιερείς που μεταλάμβαναν αρρώστους, κάπου θα είχε αναφερθεί κάτι, κάποια συζήτηση θα είχε γίνει. Κι αν αυτό γινόταν σήμερα, κάποιοι νοσοκομειακοί γιατροί θα το ανέφεραν και δεν θα έλεγαν απλώς πως ο ιός μεταδίδεται με το σάλιο.
  Εκτός από το «δικαίωμα» να πιστεύουμε, έχουμε και το «δικαίωμα» να σκεφτόμαστε και λίγο αυτά που υποστηρίζουμε.

 207. Theo said

  @205:
  Το ωραίο είναι πως αυτός ο απίθανος ιστοχώρος «The Press Project» έχει τίτλο στο άρθρο που παραπέμπει ο Άβο στο #190 «Τουλάχιστον έξι μητροπολίτες θετικοί στον κορωνοϊό» κι απαριθμεί δύο μητροπολίτες κι ένα βοηθό επίσκοπο 😳

  Η αποθέωση της κυριολεξίας. Σα να μιλά κάποιος για συγκρότηση εξαμελούς επιτροπής με δύο ή τρία μέλη 🙂 😆 😆

 208. gpoint said

  Μποντζιόρνο !

 209. Γιάννης Κουβάτσος said

  Διαβάζοντας προσεκτικά τα σχόλια, συμπεραίνω ότι ποτέ και πουθενά δεν έχει γίνει επιστημονική έρευνα για το αν ή όχι μεταδίδονται ιοί μέσω της μετάληψης διά κοινόχρηστης λαβίδας. Η κοινή λογική, βέβαια, λέει ότι μεταδίδεται, αφού η λαβίδα μπαινοβγαίνει σε τόσα στόματα που είναι επιστημονικά και εμπειρικά επιβεβαιωμένο ότι περιέχουν σάλιο, που τυχαίνει να είναι το αγαπημένο όχημα του κορονοϊού. Το αν η Θεία Πρόνοια φροντίζει να απολυμαίνει θαυματουργώς τη λαβίδα ύστερα από κάθε είσοδο και έξοδο από τα χείλη των ευσεβών, δεν είναι επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Συνεπώς, όποιος θέλει να παίζει με την υγεία του, μπορεί ελεύθερα να το κάνει, αλλά έλα που έτσι γίνεται πιθανότατα φορέας του ιού και δυνητικός μεταδότης του εν καιρώ πανδημίας; Και επειδή, όπως προείπα σε άλλο σχόλιο, μπούχτισα από τις απαγορεύσεις και τις καραντίνες και επειδή από Δευτέρα ξεκινάω τηλεκπαίδευση που τη σιχαίνομαι σαν τις αμαρτίες μου, επειδή όλα αυτά, λοιπόν, ας αφήσουμε τις σοφιστείες και τη μαγική σκέψη και ας βαδίσουμε απαρέγκλιτα στη βασιλική οδό της τήρησης των μέτρων, μπας και κάποια στιγμή αποφυλακιστούμε λόγω καλής διαγωγής.

 210. Theo said

  @209:
  Κι η κοινή λογική φαίνεται να έχει πάνω από μιαν όψη, Γιάννη μου. Από αλλού αλλού ξεκινώ κι αλλού καταλήγω εγώ, από αλλού αλλού ξεκινάς και (φυσικά) αλλού καταλήγεις εσύ. 🙂

 211. dryhammer said

  Η λογική (το «κοινή» εξαρτάται από το πόσοι και πως τη χρησιμοποιούν) είναι ένας απόλυτος μηχανισμός. Αν βάλεις πατάτες θα βγάλει πουρέ, αν βάλεις χαλίκι θα βγάλει άμμο κ.ο.κ. [Σαν τα αξιώματα της γεωμετρίας πχ] γι αυτό η «χρήση» και η επίκλησή της είναι αλά κέφα.

 212. sarant said

  184 Στη Γαλλία το είχαν εφαρμόσει αυτό.

 213. BLOG_OTI_NANAI said

  Μια σκέψη περί επιστημονικότητας: ας αντιμετωπίζουμε ισότιμα όλα τα στοιχεία, τις μαρτυρίες, τα δεδομένα. Μια έμμεση απόδειξη ότι δέκα αιώνες παρατήρησης αποτελούν και αυτοί μια μορφή επιστημονικής/λογικής και όχι «μεταφυσικής» διερεύνησης είναι η υιοθέτηση και σήμερα μιας πανάρχαιας πρακτικής που ανακαλύφθηκε ακριβώς με την παρατήρηση: της καραντίνας.

  Μακριά μεν από τις σημερινές επιστημονικές δυνατότητες και όμως στον 21ο αιώνα υιοθετείται ένα πανάρχαιο μέσο πρόληψης που εφαρμόστηκε επί αιώνες επειδή ακριβώς διερευνήθηκε πρακτικά η αποτελεσματικότητα του, μέσα από την παρατήρηση.

  Μην υποτιμούμε την σημαντική συνθήκη που δημιουργεί το αίσθημα αυτοσυντήρησης. Η ζωή ως φαινόμενο έχει την τάση να αναζητά συνθήκες επιβίωσης. Η εκκλησιαστική ιστορία το αποδεικνύει αυτό με τον καλύτερο τρόπο: εφάρμοσε την καραντίνα με τρόπο απόλυτο και ταυτόχρονα διαπιστώνοντας την ακινδυνότητα της συγκεκριμένης πρακτικής δεν την απέρριψε. Διότι σε αντίθετη περίπτωση θα την απέρριπτε και η θεολογία θα προσαρμοζόταν στα δεδομένα της επιβίωσης. Διότι πολλοί πιστοί θα ήθελαν και στις εποχές εκείνες να τους προστατεύει με κάποιον θαυμαστό τρόπο ο ναός, και όμως, δεν βρήκαν αυτή τη συνθήκη και την απέρριψαν αντικαθιστώντας την με την καραντίνα.

  Οι κοινωνίες/κοινότητες ανθρώπων ως άξονες συλλογικής επιβίωσης και η ίδια η ζωή ως αναγκαιότητα, δεν πρέπει να υποτιμούνται.

 214. Γιάννης Κουβάτσος said

  210: Φίλε μου Theo, εμένα με ενδιαφέρει αποκλειστικά η πρακτική πλευρά του ζητήματος. Κουταλάκι στο στόμα σημαίνει σάλιο και σάλιο σημαίνει ο κολλητός του κορονοϊού. Οπότε, όσο παράλογο μου φαίνεται να πραγματοποιηθεί φέτος η πορεία του Πολυτεχνείου, άλλο τόσο παράλογο μου φαίνεται να μπαινοβγαίνει η λαβίδα από το ένα στόμα στο άλλο. Όλοι κάνουμε απίστευτες θυσίες και υποχωρήσεις, για να τελειώνουμε μ’ αυτόν τον εφιάλτη. Ας κάνουν και οι πιστοί της θρησκείας και της πολιτικής τις δικές τους.

 215. nikiplos said

  199@ α
  Αγαπητέ BLOG… Εγώ δεν λέω ούτε σοφιστίες ούτε σοφίσματα. Οι λέξεις είναι αυτές που είναι. Και πρέπει κάποια στιγμή να εννοούν αυτό που λένε και να μην «στρίβειν δια του αρραβώνος».

  Όταν κάποιος άνθρωπος πάνω στη γη, λέει, ότι το ψωμόκρασο ΕΙΝΑΙ κάτι άλλο πρέπει:

  α. Να έχει στα χέρια του αυτό το άλλο, ώστε να κάνει τη σύγκριση και επαλήθευση. (Επί των τύπων των ήλων)
  β. Αν δεν έχει αυτό το άλλο, να συγκρίνει τα κοινά χαρακτηριστικά αυτού του άλλου (πχ σώμα και αίμα άλλων Χριστών) ώστε πάλι να έχουμε ένα αίτημα σύγκρισης.
  γ. (Το σημαντικότερο) Να μπορεί να αποδείξει (τονίζω το αποδείξει) ότι αυτό που έχει στα χέρια του ΔΕΝ είναι ψωμόκρασο γιατί έχει και άλλα χαρακτηριστικά.

  Καταλαβαίνεις λοιπόν πως αν ένας έλλογος άνθρωπος έρθει και μου πει (παγώνοντας τον χρόνο λίγο πριν την κοινωνία) πως μέσα στο ποτήριο υπάρχει κάτι άλλο από ψωμόκρασο, θα πρέπει να μπορεί να αποδείξει. Ειδάλλως κάθε άλλη συζήτηση υπεισέρχεται στο χώρο του παραλόγου, έναν χώρο υπερβατικό, στον οποίο δεν μπορούμε να κάνουμε καμία συζήτηση.

  Η τόση εμμονή τόσων ορθόδοξων σε αυτό το θέμα σε μένα παρέχει και κάτι γλωσσολογικό αν θέλεις. Μπερδεύουν το μυστήριο (το άγνωστο, το μυστηριακό, το παράξενο, το ανεξήγητο), με το μυστήριο της Θείας Ευχαριστείας όπου είναι απλά μια τελετή μύησης, μια τελετή συν-ασπασμού σε μία κοινωνία (την Θεία Κοινωνια), πίνουμε, τρώμε και αυτό μας κάνει αδέρφια εν Χριστώ, είναι η θέωσή μας στην πραγματικότητα. Δεν σημαίνει ότι το υλικό μετουσιώνεται στην πραγματικότητα και γίνεται κάτι άλλο.

  Ερμηνεύει εν πολλοίς και γιατί στην καθ’ ημάς Ορθοδοξία έχουμε έναν γιακωβιμισμό, μια τυπολατρεία, παρά ουσία. Φταίει και η διαβολεμένη γλώσσα, δεν την καταλαβαίνει ο κόσμος, εκτός από λίγους που κοπιάζουν και έχουν και τον οίστρο. Που φυσικά συνεπάγεται μια καθόλα υστέρηση, σε φιλοσοφικό πεδίο, σε φιλόπονο κοινωνικά παραγωγικό πεδίο, σε αντίκρυσμα και συνοχή σε μια κοινωνία κλπ.

  Και κάτι τελευταίο. Η Ορθοδοξία αν κράτησε 1000 χρόνια, τα 500 από τα οποία σε ετερόδοξη εξουσία, ήταν γιατί υπήρξε ενωτική, αμφισβητησιακή. Δεν υπήρξε θέσφατη, υποταγμένη σε αλάθητα ΜΙΑΣ αρχής (πχ Πάπας κλπ). Στα καθ’ ημάς ένας επίσκοπος έβγαζε τα μάτια του άλλου.

  Μετά το 1930, εξελίσσεται κάτι σαν τους Ιάπωνες τυπολάτρες του 19ου αιώνα. Μπήκαν και μετά τον εμφύλιο Αμερικανικές Παραχριστιανικές οργανώσεις μασονικού τύπου και βράστα.

  Κι επειδή απευθύνεται σε άθρησκους παγανιστές (Έλληνες Αλβανοί, Νεότουρκοι κλπ), καλό είναι να εξελιχθεί ως δόγμα γιατί θα είναι κρίμα.

 216. Theo said

  @215:
  Ακριβώς επειδή είναι μυστήριο*, η «απόδειξη» είναι βιωματική/εμπειρική. Αλίμονό μας αν «αποδεικνύαμε» τη δύναμη ενός μυστηρίου με λογικά επιχειρήματα 😳

  *Μυστήριο, όπως το βλέπω, είναι η συμβολή του κτιστού και του Άκτιστου, του λόγου και της σιωπής, του ορατού και του αόρατου, της αμεσότητας και του υπερβατικού.

 217. Theo said

  216, συνέχεια:
  Κι αυτά τα νιώθουν κάποιοι Ορθόδοξοι (όχι Νεότουρκοι, φυσικά).

  Θυμάμαι τον πρόσφατα εκλιπόντα μητροπολίτη Μαυροβουνίου Αμφιλόχιο να λέει πως όταν πήγε στην Κύπρο κι είδε εις εκεί γιαγιάδες θεώρησε πως βρισκόταν στο Μαυροβούνιο, γιατί τα πρόσωπα και των Μαυροβούνιων και των Κύπριων γιαγιάδων είχαν μεταμορφωθεί από την ίδια κατάνυξη και τα ίδια δάκρυα της μετάνοιας της Ορθοδοξίας. Και πως όταν ήταν στην Αθήνα και μιλούσε σ’ έναν κύκλο γυναικών στα Μεσόγεια, τους έλεγε αυτά που διάβαζε στον άγιο Συμεών τον Νέο Θεολόγο. Τότε μια γιαγιά του είπε: «Πάτερ Αμφιλόχιε, αυτά που μας λες δεν τα καταλαβαίνω, αλλά τα έχω μέσα μου», κι αυτός κατάλαβε πως όσα ο ίδιος τα καταλάβαινε θεωρητικά, αυτή η γιαγιά τα βίωνε.

 218. Triant said

  Μόνο εγώ έχω κουραστεί;

 219. Χαρούλα said

  #218 Triant, οοοόχι!
  Σύμπτωση;;; Μόλις έγραψα το ίδιο στο σημερινό! Είμαστε τουλάχιστον δύο…..

 220. Γιάννης Ιατρού said

 221. Theo said

  @218:
  Αυτά έχει η «πολυπολιτισμικότητα» και η ανοχή. Ο καθένας από άλλα να τέρπεται κι από άλλα να κουράζεται.
  Εμένα θα κούραζε περισσότερο ένα ιστολόγιο όπου όλοι θα συμφωνούσαμε και θα αλληλολιβανιζόμασταν. 🙂

 222. Avonidas said

  #211. Η λογική (το «κοινή» εξαρτάται από το πόσοι και πως τη χρησιμοποιούν) είναι ένας απόλυτος μηχανισμός

  Όσο περνάνε τα χρόνια πείθομαι και περισσότερο, ότι η κοινή λογική λέγεται έτσι επειδή την έχουνε πηδήξει όλοι.

 223. sarant said

  218-9 Αν έχετε κουραστεί απο τώρα, είναι πολύ νωρίς…. 🙂

 224. Triant said

  221: Έτσι είναι, και θα ήταν ακόμα πιό ενδιαφέρον αν υπήρχε και μία πιθανότητα στις άπειρες να αλλάξη γνώμη κάποιος από τους συμμετέχοντες στον διάλογο ή τους παρακολουθούντες.

 225. Triant said

  Γιατρέ μου υπερβάλλετε.

  Θυμήθηκα ένα εσωτερικό οικογενειακό μας αστείο. Κάποτε, προ αμνημονεύτων, κάποια ξαδέρφη της μαμάς μου διάβαζε σε κάποια θεία της την έκθεση που είχε γράψει. Η θεία άκουγε με προσοχή και κάποια στιγμή λέει: Εντάξει, κόφτο εδώ, θα βαρεθεί ο δάσκαλος. Έκτοτε το ‘θα βαρεθεί ο δάσκαλος’ το χρησιμοποιούμε και διακόπτουμε τον άλλο, περιέργως χωρίς παρεξήγηση.
  Νομίζω όμως πως το έχω ξαναπεί.

 226. Theo said

  @224:
  Στα τόσα χρόνια που μπαινοβγαίνω σ’ αυτό το ιστολόγιο κάποιες γλωσσικές, κοινωνικές και πολιτικές απόψεις νομίζω πως τις έχω αλλάξει. (Όχι, δηλαδή, ότι έχω κάνει στροφή 180 μοιρών. Και ποιος μπορεί να το ισχυριστεί; ) Επειδή όλοι μας είμαστε εγωιστές, κατά το μάλλον ή ήττον, δεν αλλάζουμε άρδην αλλ’ ανεπαισθήτως και συν τω χρόνω 🙂

 227. aerosol said

  Εκατό φορές και να γραφτούν τα ίδια αυτό δεν τα κάνει ορθότερα.
  Είναι αλήθεια πως οι αιώνες δίνουν ευκαιρία για πολλές παρατηρήσεις αλλά δεν είναι και «πείραμα». Όλοι αυτοί οι αιώνες και τα εκατομμύρια ανθρώπων δεν ήταν αρκετοί για να παρατηρήσει κανείς πως καλό είναι να πλένει τα χέρια του. Μέχρι που το σκέφτηκε ένας τύπος και τον αντιμετώπιζαν σαν τρελό. Η… βάσανος των αιώνων κάθε άλλο παρά αποδεικτικό αλήθειας είναι.
  Και σε αιώνες όπου η κυριαρχία της θρησκείας ήταν απόλυτη, η σκέψη πως κάτι που συνδέεται με ιερό μυστήριο μπορεί να είναι επικίνδυνο δεν θα περνούσε από κανένα νορμάλ μυαλό. Θα ήταν αδιανόητη ιδέα, κάτι ανάμεσα σε αίρεση και επιρροή του σατανά.

 228. voulagx said

  #207:
  Λόγια μεγάλων ανδρων.
  -Κι όμως γυρίζει (Galileo)
  -Κι όμως κολλάει (Voulagx)

  Έπαψα να είμαι μετριόφρων από τότε που έγινα τέλειος.

 229. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Χριστέ μου τί επάθαμε
  -βόηθα Κυρά Μαντόνα
  τα γράμματα τα χάσαμε
  και φέρνει όλο κορόνα

  Νέα μετρο-ακράτεια
  απ’ τις εννιά η κλεισούρα
  σφιχτή μασκο-επικράτεια
  λουκέτα κι …αγιαστούρα

  κι εγώ που το΄χα άθλημα
  νύχτα να παίρνω στράτες
  θα βγαίνω για περπάτημα
  στις στέγες σαν τις γάτες

 230. ΓΤ said

  229@

  Πρόσεξε, κυρα-Έφη μου,
  μην εύρεις τρεις στον δρόμο
  μαζί τετράδα κάμετε
  σφυρούν στον αστυνόμο

  δεν θέλουσι να ξεστομάς
  στεντόρειο να λες «όχι»
  μα μη σταματάς να βλαστημάς
  κι ας έρθει η απόχη

 231. BLOG_OTI_NANAI said

  215: «δεν λέω ούτε σοφιστίες ούτε σοφίσματα … Όταν κάποιος άνθρωπος πάνω στη γη, λέει, ότι το ψωμόκρασο ΕΙΝΑΙ κάτι άλλο»

  Διάβασε τα σχόλια 199,200,201,213 και όπως θα δεις πουθενά δεν ασχολούμαι με τίποτα από αυτά που λες. Αυτά που περιγράφεις είναι θέμα πίστης ενώ εγώ μιλάω για εντελώς πρακτικά ζητήματα, εντελώς εκτός πίστης. Ας διαβάζουμε πρώτα πριν απαντήσουμε.

  Αυτά που γράφω δεν έχουν σχέση με το τι πιστεύει κάποιος ότι υπάρχει στο Ποτήριο. Ας πιστεύει κάποιος ότι υπάρχει μέσα μπρόκολο και κουνουπίδι.

  Περιγράφω μόνο την λογική -εκτός πίστης- που υπάρχει πίσω από την διατήρηση αυτής της συνήθειας εδώ και δέκα αιώνες.

 232. BLOG_OTI_NANAI said

  231: Αν αναφέρεσαι στην αρχή του 199, εκεί φαίνεται ότι αναφέρομαι στο ορθό σχόλιο του Άγγελου. Μιλάω σαφώς για την πίστη των Ορθοδόξων: «το ψωμί και το κρασί στην ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ«.

  Εσύ τι νομίζεις ότι βλέπουμε όταν κοιτάμε την Θεία Ευχαριστία; Αυτό που βλέπουν όλοι. Ένα ψίχουλο και λίγο κρασί. Με βάση όμως την μακραίωνη ερμηνευτική παράδοση το αποδεχόμαστε ως Σώμα και Αίμα Χριστού. Και ο Χριστός όταν τα μοίρασε, μας λέει η ΚΔ, «λαβών ΑΡΤΟΝ» και του «γενήματος της αμπέλου». Δεν τους έδωσε τίποτα εξωγήινα πράγματα. Παρά ταύτα είπε «τουτό εστιν το σώμά μου» και «τούτό εστιν τό αίμα μου».

 233. Γιάννης Ιατρού said

  228: Voulagx
  τι «μεγάλων» ρε συ; Επιφανών θες να πεις, αφού εσύ είσαι νεότατος, λυκόπουλο 🙂

  229: ΕΦΗ ..νύχτα να παίρνω στράτες..
  Αφού δεν προκάνουμε την μέρα, θα κάνουμε το ταξίδι της μέρας μέσα στη νύχτα. Κοίτα να κρατάς αγκαλιά το φεγγάρι 😉

 234. nikiplos said

  232@ Αγαπητέ BLOG αυτοαναιρείσαι. Ή είναι ψωμόκρασο και συμβολικά το αίμα και το σώμα του Χριστού, οπότε ως ψωμόκρασο, μεταδίδει ιούς κλπ και πρέπει να πάρουμε μέτρα, ή είναι κάτι άλλο και δεν μεταδίδει. Απλά είναι τα πράγματα.

  Πάντως για την ώρα, προσωπικά μια προσευχή θα την κάνω, γιατί πάει και ο Άγιος Λαγκαδά. Ένας ένας φεύγουν οι Μητροπολίτες και ιερείς κάποιας ηλικίας, πλείστοι από τον κορόνα και δεν είναι χώρος για αστεϊσμούς.

  Ελπίζω πάντως να είναι κατανοητό ότι τίποτε παραπάνω δεν είναι αστείο από αυτά που γράφω.

 235. Spiridione said

  Θεσσαλονίκη, κορονοϊός: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος
  https://tvxs.gr/news/ellada/thessaloniki-koronoios-xroniko-enos-proanaggelthentos-egklimatos

 236. ΓιώργοςΜ said

  Ας το αφήσω εδώ να βρίσκεται, νομίζω είναι απόλυτα σχετικό με το άρθρο.
  https://www.news247.gr/synentefxeis/lockdown-1-vs-lockdown-2-poio-einai-pio-vary-ki-asikoto-gia-tin-psychologia-mas.9049498.html

 237. Μαρία said

  235

 238. Πέπε said

  @87, 113, 122 (περί Βαλασάκη):

  Τώρα τέλειωσα το βιβλίο στο http://www.childrenslibrary.org/icdl/BookPage?bookid=valdiig_00750003&pnum1=14&pnum2=15&twoPage=true&route=text&size=22&fullscreen=true&lang=Greek&ilang=English
  (είναι το ίδιο λνικ που είχα ξαναβάλει, για να μην ανεβοκατεβαίνει όποιος ενδιαφέρεται).

  Πράγματι, είναι το βιβλίο που έλεγα ότι ανεξήγητα εμφανίστηκε στο παιδικό μου δωμάτιο. Πράγματι, είναι μελαγχολικές ιστορίες με κάτι το επιφανειακά παιδικό, στη διατύπωση, στους ήρωες που είναι όλοι παιδιά, στην εικονογράφηση βέβαια, αλλά όχι παιδικές στην ουσία.

  Δεν εμφανίστηκε ανεξήγητα, εμφανίστηκε από παρανόηση. Θα το έφερε κάποιος που έριξε μια ματιά και ήταν εύλογο να νομίσει ότι είναι παιδικό βιβλίο, κι όμως δεν ήταν. Αλλά δεν πειράζει. Ναι μεν πρέπει πάντα να ξέρουμε τι είναι τα βιβλία που φέρνουμε στα παιδιά, αλλά εν προκειμένω δεν έγινε καμιά ζημιά. Αντιθέτως, δεν είναι τυχαίο ότι μια έστω και αμυδρότατη ανάμνηση -καθόλου τραυματική φυσικά!- μου έχει μείνει από τότε. Δεν ξέρω πότε ακριβώς ήταν το «τότε», αλλά ήμουν σίγουρα σε μονοψήφια ηλικία.

  Είναι καλές. Απορώ πώς είναι τόσο άγνωστος.

 239. 238 Πάνω που σκεφτόμουν κι εγώ να προσθέσω κάτι περί Βαλασάκη! Μ’ αρέσουν πάρα πολύ κάτι εικονογραφήσεις του σε μια συλλογή ελληνικής μυθολογίας, όπου αντλεί όχι από τις κλασικές παραστάσεις αλλά από τον μυκηναϊκό πολιτισμό, με τα αντίστοιχα κτίρια, ενδυμασίες, ασπίδες κλπ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: