Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Λοκνταουνιασμένα μεζεδάκια

Posted by sarant στο 14 Νοεμβρίου, 2020


Και πώς αλλιώς να τα έλεγα, δηλαδή; Η χώρα έχει μπει σε λοκντάουν, απαγορευτικό κατά Μπαμπινιώτη, καραντίνα, εγκλεισμό, λουκέτο. Και τα μέτρα, που αρχικά είχαν παρθεί για τρεις εβδομάδες, αναμένεται να παραταθούν αφενός και να γίνουν αυστηρότερα αφετέρου, μια παταγώδης αποτυχία της διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση, που αν -όπως υπάρχει ο φόβος- επεκταθούν μέχρι την περίοδο των Χριστουγέννων θα δώσει τη χαριστική βολή στην αγορά.

Αλλά αυτά τα συζητήσαμε χτες και θα τα συζητήσουμε ξανά. Σήμερα έχουμε μεζεδάκια, με ό,τι γλωσσικό αξιοπερίεργο ψάρεψα εγώ μέσα στη βδομάδα ή μου στείλατε εσείς.

Και βέβαια κάποια από τα μεζεδάκια έχουν πιο άμεση σχέση με το λοκντάουν, που ασφαλώς θα δώσει αφορμή να εκδηλωθεί και το ανώνυμο χιούμορ. Όπως αυτή η επιγραφή σε καφετέρια, που μου έστειλε φίλος.

Παρά το βορειοϊδιωματικό άρωμα των επεξηγήσεων (ίσως βέβαια ο φίλος μας ο Δημόσιος Χώρος να έχει αντιρρήσεις ως προς την ορθότητα της αποτύπωσης) η καφετέρια δεν βρίσκεται, ας πούμε, στην Άρτα αλλά στο κέντρο της Αθήνας.

* Ένα αριθμητικό λαθάκι σε μια νεκρολογία του Δημήτρη Φατούρου, που τον χάσαμε τις προηγούμενες μέρες στα 92 του χρόνια -μακάρι να τα φτάσουμε.

Στην πρώτη του μορφή, το άρθρο ανέφερε ότι ο εκλιπών πέθανε σε ηλικία 82 ετών. Αυτό διορθώθηκε μετά -όχι όμως παντού, αφού έμεινε ένα σημείο το οποίο αναφέρει:

Η αλήθεια είναι ότι ο Δημήτρης Φατούρος έζησε δέκα ζωές σε αυτά τα 82 του χρόνια: αρχιτέκτονας, ζωγράφος, καθηγητής Πανεπιστημίου, συγγραφέας (και ποιητής).

.

* Κι άλλη μια πανδημική επιγραφή, που τη στέλνει φίλος. Δεν μπορώ να εγγυηθώ για τη γνησιότητά της, αν και γνήσια μού φαίνεται.

Είναι οι γνωστές επιγραφές που μπαίνουν στις θέσεις που πρέπει να μένουν κενές ώστε να μην υπάρχει συγχρωτισμός.

Η εξωτική γλώσσα της πρώτης πρότασης θα έμενε άγνωστη σε έναν κόσμο χωρίς Διαδίκτυο (αν και σε εναν κόσμο χωρίς Διαδικτυο δεν θα είχαμε καν δει τη φωτογραφία) αλλά τώρα με τη βοήθεια του Γκουγκλ βρίσκουμε πως είναι ινδονησιακά.

Φυσικά, στα αγγλικά έπεσε ένα γράμμα παραπάνω, αλλά τι διαφορά να έχει ένα παχύ sh από το απλό s; Ελάχιστη, ποιος δίνει σημασία σε αυτά; Εξάλλου, και αυτή η εκδοχή της εντολής σωστή είναι.

Στα ινδονησιακά λεωφορεία λοιπόν η μεσαία θέση μένει άδεια. Γίνεται άραγε το ίδιο στα ελληνικά;

* Γράφει φίλος:

Ψάχνοντας κάτι εργαλεία, παρατήρησα πως ο πληθυντικός του εξολκέα είναι ιδιόρρυθμος, αλλάζει και το θέμα, όχι μόνο η κατάληξη, και όχι σε ένα μόνο μέρος.

Πράγματι, στον κατάλογο υπάρχει «Εξωλκείς».

Οι εξωλκείς βγάζουν τα ρουλεμάν έξω, ίσως γι’ αυτό γράφονται έτσι, παρατηρεί ο φίλος μου.

Μην τον πιστεύετε, αστεία το λέει, εξολκέας και εξολκείς είναι. Αλλά κάτι τέτοιο παθαίνει συχνά και ο *εξωστρακισμός.

* Παρόλο που πιστεύω ότι είναι ανάγκη ενίσχυσης του συστήματος υγείας, βρίσκω ότι η πρόσληψη ιδιωτών γιατρών με εξάμηνες συμβάσεις, με μεγάλη αμοιβή (2000 μηνιαίως αφορολόγητα, χώρια οι υπερωρίες, χώρια το τριαντάρι για κάθε τηλεφωνική συμβουλή) και με διατήρηση του ιδιωτικού τους ιατρείου θα αποδειχτεί μεγαλοπρεπής αρπαχτή. Επιπλέον, μάλλον είναι προκλητική για το μόνιμο προσωπικό του δημόσιου συστήματος, πολλοί από τους οποίους έχουν μικρότερες μηνιαίες απολαβές, φυσικά φορολογούμενες -και χωρίς τις άλλες ευκολίες που προσφέρονται στους ιδιώτες που θα προσληφθούν.

Αλλά σήμερα Σάββατο θα σχολιάσω απλώς την ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης:

Oι γιατροί «ανεξαρτήτου ειδικότητας» καλούνται να συμβάλουν…

Όσοι έχουν εξαρτημένη ειδικότητα;

* Ο Μαν. Κοττάκης έπεσε στα νύχια τους. Όχι στα γαμψά νύχια των μαύρων κορακιών, αλλά στα απαλά νύχια της γνωστής έκφρασης.

Στην εκπομπή του (με τον Ν. Μπογιόπουλο) στις 10 Νοεμβρίου, στο β’ μερος και γύρω στο 7.30, λέει «Σήμερα έγινε μια κουβέντα στη Βουλή εξ απαλών ονύχων».

Όπως και πολύς κόσμος, ο δημοσιογράφος (και διευθυντής της Εστίας) χρησιμοποιεί τη φράση σαν να σημαίνει «επιφανειακά, ακροθιγώς, με ήπιους τόνους». Κανονικά, η σημασία της είναι «παιδιόθεν, από τότε που ήταν μικρό παιδί» (και τα νύχια του ήταν απαλά).

* Πώς λέγεται αυτός που απαγγέλλει; Πώς λέγεται αυτή που απαγγέλλει; Η μετοχή (απαγγέλλων) δεν μας κάνει, θέλω ρηματικό ουσιαστικό, όπως αυτός που χορεύει, εννοώ συστηματικά/επαγγελματικά, λέγεται χορευτής και αυτή λέγεται χορεύτρια, όχι χορεύων ή χορεύουσα.

Θα έλεγα ότι αυτός που απαγγέλλει λέγεται απαγγέλτης και απαγγέλτρια αυτή που κάνει την ίδια δουλειά. Πιθανώς αυτή τη λέξη να ήθελε να χρησιμοποιήσει ο…. αγγέλτης, που έβαλε την αγγελία, αλλά κάπου μπερδεύτηκαν.

Το τηλέφωνο έχει σβηστεί κι έτσι, αν ενδιαφέρεστε για απαγγελία 1500 ποιημάτων με φετιχιστικό περιεχόμενο θα πρέπει να αποταθείτε αλλού.

* Μου γράφει φίλος: Τι κακό αυτή η ανακοίνωση που ακούγεται στις αποβάθρες του τρένου, «Σε όλους τους χώρους του σταθμού δεν επιτρέπεται το κάπνισμα»; Γιατί όχι «Το κάπνισμα δεν επιτρέπεται σε κανέναν από τους χώρους του σταθμού» ή «….απαγορεύεται το κάπνισμα»; Ακούγονται σκληρά;

Δίκιο έχει βέβαια ο φίλος και πρέπει να έχουμε ξαναγράψει. Βέβαια, η διατύπωση του μηνύματος στο μετρό δεν είναι τόσο παραπλανητική, όσο στο ανάλογο μήνυμα της Ετζίαν, που είναι «Το κάπνισμα δεν επιτρέπεται σε όλες τις πτήσεις της Ετζίαν», πράγμα που, κανονικά, σημαίνει ότι σε ορισμένες πτήσεις πιθανώς και να επιτρέπεται.

* Λαθάκι σε άρθρο του Στ. Κούλογλου. Στηλιτεύει το «να αυτό-ευτελίζονται επιστήμονες και να χάνουν την αξιοπρέπεια τους, παριστάνοντας την madame de compagnie της εξουσίας».

Σε αυτό μάλλον έχει δίκιο, αλλά ο σωστός γαλλικός όρος είναι dame de compagnie, για τις κυρίες επί των τιμών που συντρόφευαν, περίπου ως ιδιαίτερες γραμματείς, τις εστεμμένες και τις γαλαζοαίματες.

Στο ίδιο άρθρο, προσέξτε τη σχιζολεκτική γραφή «αυτό-ευτελίζονται». Δεν υπάρχει λόγος να μπει η παύλα, «αυτοευτελίζονται» είναι προτιμότερο. Αλλά αν μπει η παύλα, ο τόνος δεν έχει καθόλου θέση, και παραπλανητικός είναι, αφού δεν τονίζουμε τη συλλαβή αυτή όταν διαβάζουμε το «αυτο-ευτελίζονται». Ο τόνος είναι ένα βηματάκι πριν επέλθει η οριστική ρήξη και γράψουμε «αυτό ευτελίζονται».

* Στα σόσιαλ μίντια άνθισε για λίγες μέρες το λεγόμενο #Babiniotis challenge, διαγωνισμός μιμιδίων με μια φωτογραφία του Μπαμπινιώτη και με λεζάντα «δεν είναι Χ, είναι Ψ», παραλλαγές πάνω στο θέμα «δεν είναι ντελίβερι, είναι τροφοδιανομή». Παράδειγμα:

Και αναπόφευκτα… (όχι, δεν το έφτιαξα εγώ)

* Tα βάσανα της γενικής. Φίλος διαβάζει την εξής είδηση:

Σε ένα μικρό μπακάλικο έδωσε τελικά μέσω δύο απευθείας αναθέσεων η γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου 291.659 ευρώ για την προμήθεια προστατευτικών μασκών και αντισηπτικών χεριών

Και σχολιάζει:

Τα προστατευτικά για τις μάσκες τα χρησιμοποιώ κι εγώ (για να μην μού χαλάνε γρήγορα) αλλά αυτά τα αντισηπτικά χέρια πολύ τα φοβάμαι.

Είναι η εγγενής αδιαφάνεια της γενικής. Η γενική «προστατευτικών μασκών» αντιστοιχεί άραγε στο «προστατευτικές μάσκες» ή στο «προστατευτικά μάσκας»; Και η «αντισηπτικών χεριών» στο «αντισηπτικά χέρια» ή στο «αντισηπτικά χεριών»; Θεωρητικά και οι δύο ερμηνείες είναι πιθανές και δεν υπάρχει τρόπος να λυθεί η αμφισημία. Ξέρουμε, όμως, σε πραγματολογικό επίπεδο» ότι στην πρώτη περίπτωση εννοείται το πρώτο και στη δεύτερη το δεύτερο.

Γι’ αυτό και βρίσκω πολύ ωραίο το παράδειγμα, χωρίς να έχει κάποιο λάθος η αρχική πρόταση -μάλιστα, δεν είναι και πολύ εύκολο να στρίψεις τη φράση ώστε ν’ αποφύγεις τις γενικές, αν και μπορείς να πεις π.χ. για προμήθεια που αφορά προστατευτικές μάσκες και αντισηπτικά χεριών.

* Το συζητήσαμε και σε κάποια πρόσφατα σχόλια, αλλά καλό είναι να υπάρχει και εδώ το καινούργιο κατόρθωμα του επισκόπου Μόρφου, ο οποίος βρήκε την πρόσφατη (2017) περιπέτεια του Αστερίξ στην Ιταλία, όπου ένας χαρακτήρας έχει το όνομα Coronavirus, και από αυτό συμπέρανε ότι όλα είναι προαποφασισμένα βάσει καταχθονίου σχεδίου:

«Και ιδού το φαβορί μας που έρχεται κατευθείαν από τη Ρώμη, ο πρωταθλητής με τις νίκες, ο αποκαλούμενος μασκοφόρος Ηνίοχος, ο μεγάλος Κορωνοϊούς και ο πιστός του ο Βακύλους». Τα ακούτε; Το ’17 παρακαλώ. Μιλά για τον κορωνοϊό, ο οποίος έρχεται και θα βάλει σε όλους μάσκες. Και φωνάζει ο κόσμος όλος, αφού νικά ο κορωνοϊός… «Κορωνοϊούς, Κορωνοϊούς». Το λέω έτσι για να έχουμε και λίγη υποψία, ότι κάποιοι εργάζονται για εμάς, χωρίς εμάς. Πριν από εμάς, για εμάς. Αυτό είναι μία απόδειξη ότι δεν είμαστε συνωμοσιολόγοι».

Φυσικά, αυτό είναι μια τρανταχτή απόδειξη ότι είναι συνωμοσιολόγος, και επιπλέον είναι και άσχετος και όχι και πολύ έξυπνος.

Γιατί αν του έκοβε λιγάκι, θα έψαχνε και θα έβρισκε ότι η λέξη «κορονοϊός» (coronavirus) υπάρχει εδώ και δεκαετίες και ότι ο ιός της πανδημίας που μας βασανίζει δεν είναι ο μοναδικός κορονοϊός, έχουν υπάρξει κι άλλοι στο παρελθόν, που επίσης έχουν προκαλέσει σοβαρές επιδημίες -όχι βέβαια σαν τη σημερινή.

Το κόμικς, φυσικά, το έχουμε παρουσιάσει στο ιστολόγιο.

* Μου λέει φίλη από τη Θεσσαλονίκη ότι ο δήμαρχος της πόλης, σε συνέντευξή του είπε «καλύτερο το προλαμβάνειν παρά το διορθώνειν».

Στη σελίδα του δημάρχου στο Φέισμπουκ κάποιος τον διορθώνει. «Δεν υπάρχει ‘διορθώνειν’, δήμαρχε, το σωστό είναι ‘διορθούν'».

Βέβαια, αυτό το «διορθούν» στη σημερινή γλώσσα δεν λέγεται (αν και υπάρχει το απολίθωμα ‘δικαίωμα υψούν’) κι αν το ακούσει κανείς θα σκεφτεί ότι ήθελε να πει «διορισθούν» ή «διορθωθούν» και έφαγε μια συλλαβή.

Παρατηρώ πάντως ότι η κανονική διατύπωση του ρητού είναι «παρά το θεραπεύειν» που έχει και πιο απλό απαρέμφατο.

* Και κλείνω με μια είδηση που συντάραξε τους πληροφορικάριους, αφού ο δημιουργός της γλώσσας προγραμματισμού Python προσλήφθηκε από τη Microsoft.

H αγγλική είδηση με έκανε να προσέξω κάτι γλωσσικό:

Guido van Rossum, the creator of the Python programming language, today announced that he has unretired and joined Microsoft’s Developer Division.

Το unretire χρησιμοποιείται επειδή ο φαν Ρόσουμ είχε αποσυρθεί, είχε βγει στη σύνταξη.

Αντε να το πεις αυτό μονολεκτικά, μου είπε κάποιος. Πράγματι, δεν είναι εύκολο, εκτός αν πεις… «αποσυνταξιοδοτήθηκε». Αλλιώς, το κλασικό «επανήλθε στην ενεργό δράση».

Advertisement

400 Σχόλια προς “Λοκνταουνιασμένα μεζεδάκια”

 1. Με καλημέρες στο Νίκο και στους φίλους.
  Καλούτσικα τα πήγε ο …τεκαγουεϊτζής.
  ΠΕΡΝΣ – ΦΕΥΓΣ.

  Απέφυγε αποστρόφους. Μπράβο του, επισημοποίηση της γραφής.
  Εμείς προτείνουμε διπλό σύμφωνο για τα ουρανικά: ΠΕΡΝΝΣ – ΦΕΥΓΓΣ.

 2. voulagx said

  Όσοι έχουν εξαρτημένη ειδικότητα προφανώς είναι εξαρτημένοι από τον μισθό τους.

 3. dryhammer said

  Καλημέρα!

  0. Αυτοί οι τόνοι στα κεφαλαία (που τους βάζει ο άχρηστος ο κορέχτορας) ποτέ δεν μου κάτσανε καλά [για τη φετιχιστική απαγγελειτρια λέω]

  1. Τα άλλα [για οσνοι δεν καταλαβεντι] είναι σωστα ΒΙ;

  Ο …πυθωνατζής έμεινε monty και ξανάπιασε δουλειά;

 4. Μεταξύ απαγγελέα(ς) και …απαγγελματία.

 5. LandS said

  Αυτό με τις ανεξάρτητες και εξαρτημένες ειδικότητες το είχε πει ο Ν. Ξυδάκης στην καθημερινή του εκπομπή στο «105.5 στο κόκκινο» και το είχα βάλει στα σχόλια.
  500,00 σπαμακοπιτκόιν πρόστιμο στον παρόντα ιστότοπο για τη παράβαση.

 6. 3 Dryhammer
  >> 1. Τα άλλα [για οσνοι δεν καταλαβεντι] είναι σωστα ΒΙ;

  Σωστή απορία.
  Εγώ θα έλεγα «για όους δεν καταλαβέντι» ή «για όους δεν καταλαβέν’νι», δηλαδή σαν αιτιατική για «ό[σους]ς…». Ή «για όποιουν δεν καταλαβένν» / «για όποιουν δεν γκαταλαβένν». Διπλό νν για το ουρανικό [ ɲ].

  Φαίνεται πως κρατάει κάποια ονομαστική, όπως σε πολλά μέρη: απου τότι μι τς Γιρμανοί κι τς Ιταλοί.

 7. Γιάννης Κουβάτσος said

  «μια παταγώδης αποτυχία της διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση»
  Όχι, βέβαια. Είναι μια παταγώδης αποτυχία των πολιτών να πειθαρχήσουν στα μέτρα που παίρνει πάντα εγκαίρως η κυβέρνηση -η καλύτερη από συστάσεως ελληνικού κράτους- και με ρυθμό ένα ανά ώρα.

 8. LandS said

  7
  Έλα ρε δάσκαλε, μας πάγωσες το αίμα πρωί πρωί. Μη κάνεις τέτοια αστεία.

 9. π2 said

  Ένα τελείως άσχετο. Επειδή τρεντάρει πάλι ο Μπογδάνος λόγω Πολυτεχνείου κάτι έψαχνα, κι έπεσα πάνω σ’ έναν άλλον Μπογδάνο, Matthew Bogdanos, πρώην πεζοναύτης και μποξέρ, με κλασικές σπουδές και πτυχίο νομικής, νυν assistant district attorney στο Μανχάταν. Αυτό το assistant οι Ελλαδίτες το λέμε αναπληρωτής (π.χ. στα πανεπιστήμια). Βλέπω όμως ότι οι Κύπριοι χρησιμοποιούν τον αγγλισμό «βοηθός γενικός εισαγγελέας», παρότι αυτό θα δημιουργεί φαντάζομαι σύγχυση στη γενική ( «του βοηθού γενικού εισαγγελέα» δηλώνει τον βοηθό γενικό εισαγγελέα ή τον βοηθό του γενικού εισαγγελέα; ).

 10. dryhammer said

  6. Αυτό με το άρθρο στην αιτιατική και το ουσιαστικό στην ονομαστική υπάρχει και σε μικρασιάτικα ιδιώματα (με το «τους» να γίνεται «τις» –> «τσ» –> «τσι» και ευφωνικό «ρ» μετά από διπλά σύμφωνα για να καταλήξει στο) π.χ. «Βρέ τσι πούστρηδοι» [αναφωνούμενο αμα τη εξαγγελία των μέτρων που μας παίρνουν, άδεια ώρα]

 11. «Το κάπνισμα δεν επιτρέπεται σε όλες τις πτήσεις της Ετζίαν»

  Πάντως φαίνεται πως υπάρχουν δύο επιτονήσεις.
  Μία περιεκτική «Το κάπνισμα ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ σε όλες τις πτήσεις της Ετζίαν»
  και
  μία αποκλειστική «Το κάπνισμα δεν επιτρέπεται σε ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΤΗΣΕΙΣ της Ετζίαν».

 12. yannisd said

  9. Το assistant (στα πανεπιστήμιά μας) είναι επίκουρος. Δίνεις μόνος σου τη λύση: στην πρώτη έννοια δεν υπάρχει το άρθρο «του» πριν το γενικό εισαγγελέα.

 13. 10 Dryhammer

  Ναι, ναι ξέρω. Δεν το άκουγα στο περιβάλλον μου.

 14. Γιάννης Κουβάτσος said

  8: Για αστείο τα λένε αυτά ο Πορτοσάλτε με τον Οικονόμου και εγώ τους παίρνω σοβαρά, τόσο έγκυρους εκπροσώπους της αντικειμενικής ενημέρωσης; Όχι σαν εκείνη την εγκάθετη την Τζίμα που τόλμησε να αντιμιλήσει σε κοτζάμ Άδωνη μέσα στο γήπεδό του.

 15. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  9 Όχι τελείως τελείως άσχετο, αφού και στο άρθρο έχουμε γενικές που μπερδεύουν.

 16. ΓΤ said

  @0,1

  ΠΕΡΝΣ—–>ΠΑΙΡΝΣ

  Δεν πEρνάς και φεύγεις, μπαίνεις μέσα και πΑΙρνεις

  έλεος πρωινιάτικα

 17. Costas X said

  Καλημέρα,
  κι ευχαριστούμε τον κ. Νικοκύρη για τα μεζεδάκια του έγκλειστου σαββατιάτικου καφέ !

  Επίκαιρο και αδημοσίευτο ακόμα στις «Κορφιάτικες παρόλες» του φέισμπουκ…

  «Τσάντος & παρτσινέβελος» (47), «Της καραντίνας» (1) και συνεχίζεται…

  Και για όσους χρειάζονται λεξικό…
  Σουλάτσο : η βόλτα, ο περίπατος.
  Βαβίλα : είδος χρυσοπράσινου εντόμου, μεγάλη χρυσόμυγα. Ήταν κάποτε αγαπημένο
  παιγνίδι των παιδιών να την δένουν με μία κλωστή και να την περιφέρουν ενώ πετούσε.
  Ράμμα : η κλωστή.
  Βόρτα : η βόλτα, ο περίπατος. Καμμία σχέση με τα «βόλτα», που είναι οι καμάρες.
  Πασέγκια (τα) : συνεχείς διαδρομές από το ένα μέρος στο άλλο, περπάτημα πέρα-δώθε, πάνω-κάτω.

 18. ΓΤ said

  @0
  ΠΟΛΥ από τους οποίους έχουν μικρότερες μηνιαίες απολαβές

  Δηλαδή μεγάλο ποσοστό;

 19. Spiridione said

  Ο ΠΙΣ τα είδε τα δύο χιλιάρικα και έβαλε άλλα χίλια
  https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/268475_stin-anampoympoyla-o-pis-hairetai

 20. Γιάννης Ιατρού said

  Χαιρετώ κι απ΄εδώ

  Νίκο, τα 2 χιλιάρικα κλπ. καλούδια για τους ιδιώτες γιατρούς που αναφέρεις είναι ξεπερασμένα. Πλέον έχουμε 3.000 και άλλα… Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (Πατούλης) είναι αυτός 👎🙄😡🤢 ΑΗΔΙΑ σε πιάνει.

 21. sarant said

  18 Ωχ, στραβ*μάρα!

  19 Ωχ, ξελιγωμάρα!

 22. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  7 Υπερβολές, δάσκαλε, από τις 8 το πρωί ούτε ένα νέο μέτρο δεν είδα.

 23. ΓΤ said

  9@

  «associate» o αναπληρωτής

 24. Costas X said

  «Πώς λέγεται αυτός που απαγγέλλει; Πώς λέγεται αυτή που απαγγέλλει;»

  «Αγγέλω» – «άγγελος», «απαγγέλω» – «απάγγελος», ποιό είναι το πρόβλημα ;
  Και το θηλυκό ; Πάλι «απάγγελος», οι άγγελοι ούτως ή άλλως δεν έχουν φύλο. 🙂

 25. π2 said

  12: Ναι, σωστά, μπερδεύτηκα.

 26. rogerios said

  Καλημέρα!

  «προμήθεια προστατευτικών μασκών και αντισηπτικών χεριών». Πολλοί τρόποι υπάρχουν για να αποφευχθεί ο κίνδυνος σύγχυσης. Π.χ. «Προμήθεια μασκών προστασίας και αντισηπτικών για τα χέρια».

  Μια και λέμε για την Aegean, ευκαιρία να πούμε ότι ακολουθεί κι αυτή την τάση πολλών Νεοελλήνων που νομίζουν ότι είναι καλλιεργημένοι και χρησιμοποιούν το επίθετο «έκνομος» για να δηλώσουν το παράνομο. Προφανώς τους φαίνεται πολύ αρχαιοπρεπές και, ως εκ τούτου, λέξη με τίτλους ευγενείας. Ας μάθουν λοιπόν ότι οι Αρχαίοι Ημών Πρόγονοι χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά (κατ’ ουσίαν) τις λέξεις «παράνομος» και «παρανομώ» και ότι ο έκνομος είχε τόσο περιθωριακή χρήση όσο δεν φαντάζονται (κι ας αφήσουμε κατά μέρος ότι ούτε δηλώνει σημασιολογικά αυτό ακριβώς που θέλουν να πουν).

 27. 16 ΓΤ

  Ναι, ναι. Δώσαμε το βάρος στα άλλα.

 28. Γιάννης Ιατρού said

  20: (συνέχεια): Προτάσεις Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου 😡🤢👎 εδώ το πιντιεφι του ΠΙΣ….
  (τα 3.000 τα βάφτισαν «2.000 με προσαύξηση 50%»😎💰 !! Αυτοί λέμε το έχουν πάει σε άλλο λέβελ!)

 29. nessim said

  19. με μεζεδάκι – δώρο η ανακοίνωση του ΠΙΣ: «…..Η όλη διαδικασία προκήρυξης, αξιολόγησης και πρόσληψης θα πρέπει να είναι “fast-t r a c t” ….»

 30. Γιάννης Ιατρού said

  19 Σπύρο, αργά σε είδα 🙂 🙂

 31. leonicos said

  11 το ‘όλες’ θαρρώ περιττεύει

  Καλήμέρα πέρα ώς πέρα

 32. faltsos said

  «Λοκνταουνιασμένα μεζεδάκια. Και πώς αλλιώς να τα έλεγα, δηλαδή;»

  Μα, κατωκλειδωμένα ασφαλώς.

  Βέβαια, προηγήθηκε εκτενής σχετική συζήτηση, αλλά με την ευκαιρία επανέρχομαι. Κρύο αστείο φαίνεται η παραπάνω πρότασή μου. Κάποιοι ωστόσο έχουν κάνει στα σοβαρά αντίστοιχες προτάσεις, αποδίδοντας κατά γράμμα ξένους όρους. Κλασικό παράδειγμα ο σύμπηκτος δίσκος για το CD (Compact Disc)

 33. Eli Ven said

  Καλημέρα. Δυο σχολιάκια άνευ λόγου. Έτσι, για το καλο…

  Φανταστείτε το σοκ του Μητροπολίτη, άμα του έδειχνε κανείς το «Contagion».

  Το αγαπημένο μου μπαμπινιώτειο μιμίδιο είναι αυτό που λέει: » Δεν είναι motherfucker. Είναι Οιδίποδας»

 34. Γιάννης Κουβάτσος said

  22: Λαθεύεις, αγαπητέ μου: σήμερα θα ανακοινώσει η υπουργός Θρησκεύματος και ολίγης Παιδείας το κλείσιμο των δημοτικών που «δεν υπάρχει λόγος να κλείσουν». Μιλάμε για τρελή συνέπεια.

 35. @ 24 Costas X

  Ναι αλλά το πρότυπο «ΠΡΟΘΕΣΗ+άγγελος» (που όντως βλέπουμε στο «προ+άγγελος») δεν ακολουθήθηκε στον «εισαγγελέα» ως επαγγελματική ιδιότητα.

 36. Pedis said

  Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ομάδα Νομικής Βοήθειας που μετέβη νωρίτερα στη ΓΑΔΑ, διαπίστωσε ότι δεκάδες προσαχθέντες ήταν στοιβαγμένοι όλοι στον ίδιο χώρο, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, την ώρα που κατηγορούνται ακριβώς για αυτόν τον λόγο!

 37. rogerios said

  @9: Φίλτατε π2, νομίζω ότι μπορούμε να πούμε με σχετική ασφάλεια ότι ο M. Bogdanos είναι «αντεισαγγελέας». Ο Κύπριος γενικός εισαγγελέας, από την άλλη, δεν έχει και τόση σχέση με αυτό που εννοούμε ως εισαγγελικό κλάδο στην Ελλάδα (μολονότι ασκεί και καθήκοντα ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού). Πρόκειται για τον προϊστάμενο της Νομικής Υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία μπορεί να συγκριθεί με το ελληνικό Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, μολονότι η αποστολή και οι αρμοδιότητες των δύο θεσμών δεν συμπίπτουν. Όσον αφορά τον βοηθό του, το αξίωμα θα μπορούμε πράγματι να αποδοθεί με ακρίβεια χρησιμοποιώντας τον όρο «αναπληρωτής» (ας μη μας μπερδεύουν οι βαθμίδες στην ανώτατη εκπαίδευση), αλλά αφού υπάρχει ο επίσημος κυπριακός τίτλος, πρέπει και να τον δεχθούμε (ασμένως ή όχι).

  @32: Έλεος, όχι άλλο κατακλείδωμα! 🙂 Παρεμπ., η διαφορά όρων για το ίδιο πράγμα σε αγγλική και γαλλική (lockdown εναντίον confinement) δείχνει μάλλον και μια θεμελιώδη διαφορά νοοτροπίας. Στην αγγλοσαξονική περίπτωση δίνεται έμφαση στην αναστολή δραστηριοτήτων εμπορικού/επιχειρηματικού χαρακτήρα, στη γαλλική στον περιορισμό των ελευθεριών.

 38. Pedis said

  Νικοκύρη, το καλό που σου θέλω.

  Λίγα με τον κρετίνο τον Μόρφιξ, έχει άκρες στο ιστολόγιο και θα μας βρει κακός μπελάς και στο σημερινό νήμα.

 39. gpoint said

  Καλημέρα κι από δώ…

  επιστροφή στα πατρώα από τα μητρώα ή επιστοφή στα πάτρια από τα μάτρια ! ( άντε ας είναι και μήτρια…)

  βεβαίως η επιστροφή δεν έχει τι το ρομαντικόν , το άσμα έχει…

 40. Ευγενία Λώβη said

  9
  Όχι «βοηθός γενικός εισαγγελέας» αλλά «βοηθός γενικού εισαγγελέα»:

  Ο γενικός εισαγγελεύς της Δημοκρατίας και ο βοηθός γενικού εισαγγελέως της Δημοκρατίας
  http://www.cylaw.org/nomoi/enop/non-ind/syntagma/sub-division-sdcdded77a-c29d-4008-a133-20da280cd416.html

 41. Pedis said

  Αλλά παρόμοια γελοίος με τον Μετροπολίξ στο σχετικό βίντεο, αν και για άλλο λόγο, είναι ο γλείφτης ο καντηλανάφτης που κάθεται δίπλα του.

 42. π2 said

  40: Σε εξίσου επίσημα συμφραζόμενα όμως: http://www.law.gov.cy/law/lawoffice.nsf/dmldeputyattorneygeneral_gr/dmldeputyattorneygeneral_gr?OpenDocument

 43. geobartz said

  «ΓΙΑ ΟΣΝΟΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΝΤΙ ΠΕΡΝΣ ΦΕΥΓΣ…Παρά το βορειοϊδιωματικό άρωμα των επεξηγήσεων …η καφετέρια δεν βρίσκεται, ας πούμε, στην Άρτα αλλά στο κέντρο της Αθήνας».
  # Ποια Άρτα και ποια Αθήνα, και ποιο «βορειοϊδιωματικό» και ΒΙ και …ξι. Είναι καθιαυτού Μακιδονικά: Την ταμπελίτσα δημοσίευσε την 7 Νοεμβρίου στις 7:14 μ.μ στην Φ/Β-ομάδα «Σούρπα ~ Τσακαλάδες » = «Νιγρίτα», μία καθιαυτού Μακιδόνισσα. Τώρα, αν την δανείστηκε από κάποια …Καπερναούμ, δεν ξέρω. Για την αιτιατική «όσνοι» μην εξανίστασθε οι οπαδοί του «ΒΙ και ξι», και μην ψάχνεστε. Είναι καθιερωμένη στα Μακεδονικά. Υπό τύπον γλωσσικής άσκησης θα πω μια φρασούλα με τριπλό μακεδονισμό (την ως άνω αιτιατική και άλλους δυο): Λένε για μια «προκλητική» γυναίκα: Αυτήν ξισκουμέν(η) τα κάν(ει) αυτά για τ’ς άντρ(οι) που πιρνάν’. [Σημ: Η αιτιατική «άντρ(οι)» προφέρεται μοσοσυλλάβως. και η …ονομαστική «αυτήν» δισυλλάβως]. Ταύτα έστωσαν προς γνώσιν και του dryhammer (σχ. 3 και 10), του dimosioshoros (σχ. 6) κλπ.

 44. Λεύκιππος said

  Εξάλλου, και αυτή η εκδοχή της εντολής σωστή είναι…………….. Αν είναι σωστή λέει;

 45. π2 said

  37: Έγραψα το προηγούμενο σχόλιο προτού δω αυτό. Το αντεισαγγελέας δεν το έχω δει για τους Αμερικανούς assistant DA. Χρησιμοποιείται;

 46. leonicos said

  Χρέη από χθες ΤΡΙΑ

  Πρωτο

  87 (χθεσινό) Πέπε

  Υπέροχος. Διάβασα καναδυο και γοητέύτηκα. Και σηκώνονται εύκολα για να μπει κάποιο κι εδώ.

  Δεν είναι διηγήματα, είναι στιγμιότυπα. Είναι πολύ ωραίο είδος αν δεν είναι κιτς, και στην προκειμένη περίπτωση ασφαλώς δεν είναι

  Σου σφιερώνω ένα δικό μου (και ας με συγχωρήσουν όλοι οι άλλοι)

  Ήσουν οκτώ με δέκα και ήμουν εικοσιπέντε. Ήσουν κοριτσάκι, και ήμουν άντρας. Κατοικούσες σ’ ένα χαμηλό σπιτακι σ’ ένα στενό δρομάκι. κι έμενα στο στρατόπεδο.
  Τελειώσαμε την προκαταρκτική εκπαίδευση, και βγήκαμε να κάνουμε παρέλαση. Βγήκε και ο κόσμος στους δρόμους να μας καμαρώσει. Βγήκες με όλους τους άλλους κι εσύ, να δεις τον στρατό. Βγήκα για την παραση κι εγώ, Ήσουν όρθια στο πεζοδρόμιο. Ήμουν στη δεύτερη σειρά, και μεσαίος. Κι όμως με πρόσεξες.

  Με κοίταξες και μου χαμογέλασες. Αλλά εγώ ήμουν πολύ άντρας και πολύ στρατιώτης για να σου χαμογελάσω. Συνέχισες να μου χαμογελάς
  και συνέχισα να σε κοιτάζω αγέλαστος πεισματικά, μέχρι που σε προσπέρασα. Κι εκείνη τη στγμή μόλις που πρόλαβα να δω την απογοήτευση και την απορία στο πρόσωπό σου.

  Και μετάνιωσα. Μετάνιωσα που δεν σου χαογέλασα. μετάνιωσα πικρά που δεν σου είχα χαμογελάσει. μετάνιωσα τόσο πολύ που μου ήρθα ν’ αφήσω τη σειρά και να τρέξω να σου ζητήσω συγγνώμη. Αλλά δεν το έκανα. Και μετανωνω ακόμα.

  Δεν ξέρω αν το θυμάσαι μετά από τοσ χρόνια. Αλλά εγώ το θυμάμαι και μετανιώνω ακόμα

  Συνέβη Ιούνιο 1969 στην Κόρινθο

 47. ΓΤ said

  27@

  Αλλά στη βιάση να περάσουν καμαρωτά τα βούικα, δεν ξεβοτανίσατε το στρατί απ’ τη λαθομουχρίτσα 🙂

 48. faltsos said

  37 » Έλεος, όχι άλλο…»

  Δεν είναι προφανές ότι το σχόλιο γράφτηκε για τις τελευταίες τρεις σειρές;

 49. rogerios said

  @ Εννοείται! Κι εγώ φατσούλα έβαλα… και αποδέκτες των αισθημάτων που εκφράζονται είναι βεβαίως οι οπαδοί των δουλικών λύσεων. 😉

 50. ΓΤ said

  28@

  Πρόκειται για εξευτελιστικά 300 ευρώ με προσαύξηση 900%.

 51. rogerios said

  Το 49 απαντά στο 48. 🙂 [αλλά… όποιος βιάζεται, όπως εγώ, σκοντάφτει]

 52. Γιάννης Κουβάτσος said

  Documento: Εκπαιδευτικοί κατά υπουργείου Παιδείας: «Στην τηλεκπαίδευση δεν δίνουμε συναίνεση».
  https://www.documentonews.gr/article/ekpaideytikoi-kata-ypoyrgeioy-paideias-sthn-thlekpaideysh-den-dinoyme-synainesh

 53. ΓΤ said

  (Τι το ‘θελα κι έστειλα διασώστες στην ταφρολεκάνη Στρυμόνος…)

 54. Pedis said

  Pour Marie

  (ελπίζω να τον πιάνεις, κάνει έναν πολύ κοινό τύπο του γαμοφλύαρα παρλαπίπα)

 55. leonicos said

  Δεύτερο χρέος από χτες.

  Χτες αλληλοχτυπήθηκαν διάφοροι, και μάλιστα με οξύ τρόπο για ένα ιστολόγιο, για τον ‘ορθοογισμό’ έναντι του ‘βιώματος’

  Δεν μπήκ χτες λόγω της ιοξύτητας, που απλώς θα περιέπλεκε τα πράγματα.

  Είναι γνωστό ότι έχω βαθιές κι έντονες θρησκευτικέ απόψεις. Είναι επίσης γνωστό ότι δεν συμπίπτουν με αυτές του Μπλογκ, του Τεό και Χριστιανομπολσεβίκου.

  Εντούτοις, οταν σε μια παρέα, νομίζω την προτελευταία της παρέας του ιστολογίου, διότι σε κάποια πιο πρόσφατη ελειπα, με ρώτησε κάποιος φίλος ‘πώς γίνεται ενας άνθρωπος με ξεκάθαρο μυαλό σαν κι εμένανα πιστεύει στον θεό.’
  Από την αρχή κατάλαβα ότι η ερώτηση του ήταν γνησια και φιλική αλλά του απάντησα ότι είναι το θεμα βιωματικό, που το εχω από παιδί.

  Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε αντι-ορθολογιστές στα πράγματα του κοσμου και της φύσης. Η εργασία που δόθηκε σε καποιο λινκ για τις λοιμώξεις που οφείλονται σε θρησκευτικές συνήθειες άρχισε με το αηδιαστικό betthilah be peh που σημαίνει περιτομή με το στόμα, δηλαδή ο ραββίνος αφού εκτελέσει την περιτομή σταματάει την αιμορραγία του παιδιού πιέζοντας το υπόλοιμματης πόσθης με τα χείλαι του. Αυτό εκτός που είναι ηδιαστικό και βάρβαρο, και αμφισβητήσιμης ιερότητος, είναι κι επικίνδυνο, γιτί δεν ξέρει κανείς τι έχει κάθε βρωμόστομα. Η χλωρίδα του στόματος είναι σχεδόν η ίδια με του κόλπου.

  Κατοπιν είχε για το Ποτήριο. Το ότι μεταδίδονται μικρόβια από στόμα σε στόμα δεν σημαίνει τίποτα. όλοι έχουμε τα ίδια μικρόνβια και καλά κάνουμε γιατί αν δεν τα είχαμε το στόμα μας θα ήταν σάπιο. Εντούτοις πιστεύω ότι πολλές φυματιώσεις μεταδόθηκαν έτσι, διότι το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωης δεν είναι ευαίσθητος στο περιβάλλον και μπορεί να με΄νει σε ξερο σάλιο μήνες. φτύνει ο άλλος κάτω, στεγνώνει, το παίρνει ο αέρας και το εσπνεεις. Χειρότερα από τον κορονοϊό.

  Επομένως, μην τα βαζουμε με εκείνους που έχουν μια βιωματκή πίστη, διότι είναικαι κάτι που στο κάτω κάτω δεν μπορούν να το εξηγήσουν.

  Αυτο όμως δεν σημαίνει οτι πρέπι ν’ απαιτούμε και θαύματα η να βλέπουμε θαύματα εκεί που δεν υπάρχουν.

  Δεν πρέπει να δοκιμάζεις τον θεό σου. Το είπε ο Ιησούς

 56. Αντουάν said

  Νικοκύρη εγώ στα προσωπικά μου γραπτά βάζω συχνά παύλα σε σύνθετες κατασκευές, όπου το αποτέλεσμα μου φαίνεται ή ακούγεται αντιαισθητικό, αλλά από κάποια ιδιοτροπία δε θέλω να το πω διαφορετικά. Έτσι, στο «αυτοευτελίζονται» θα την έβαζα κι εγώ την παύλα, να πω την αμαρτία μου, γιατί θεωρώ πως αναγκάζει το λόγο να σταθεί μια ανάσα (σαν εσωτερικό κόμμα λέξης), παρά να την πιάσει κανείς μονοκοπανιά σα «χατζηπαπαγεωργακοπουλοκωνσταντινογιαννόπουλος». Αν πάντως απευθυνόμουν σε άλλους κι όχι στο ημερολόγιό μου, θα προτιμούσα να πω περιφραστικά ας πούμε «ευτελίζουν εαυτούς» ή κάτι παρόμοιο, δεν είμαι και φιλόλογος.

 57. leonicos said

  Τρίτο για τον Αράουτ, επειδή μπορει να μην το είδε

  175 Αράουτ

  Θα σου πω κάτι να το βάλεις καλά στο μυαλό σου

  Ο κακός μαθητής δεν είναι εὐκολη υποθεση. Το να είσαι κακός μαθητής είναι μεγάλη ευθύνη. Το να είσαι καλός είνα εύκολο, διότι υπάρχουν οδηγίες. Συνεπώς ο καλός μαθητής είναι εκείνος που δεν τολμάει ή δεν μπορεί ή δεν ξέρει να είναι κακος μθητής.
  Αλλά ο κακός μαθητής πρέπει να προέξει να μη γίνει ανόητος μαθητής.

  Ο καλος μαθητήςείναι αποτυχηενος κακός μαθητής.
  Αλλά ο ανόητος αθητής είναι κάτι χειρότερο. Ε΄ναι αποτυχημένος ακλός μαθητής.

  Αφού λοιπόν δεν είσαι καλός, κρύψε το ότι δεν είσαι ούτε κακός. Είσαι απλά ανόητος.

  Τι σχέση έχω εγώ για να αναγνωρίσω το πρόσωπο κάποιου επειδή είναι εβραίος; που δεν τον έχω δει ποτέ μου;
  Ηλίθια υποτιθεμενη επιθετκότητα.

  Κι επειδή ασφαλώς είσαι και αντισημίτης, μόνος σου ανέδειξες ότι είναι εβραίος αυτός γο τον οποίο, καλώς ή κακώς ή μετρίως, περηφανεύτηκε ξαφνικά η Ελλάδα.

 58. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  34 Και μάλιστα θα κλείσουν τα δημοτικά όχι επειδή δεν τηρούνται τα μέτρα αλλά επειδή, λέει, προκαλούν αυξημένη κινητικότητα στον περίγυρό τους.

  37β Χρήσιμη αυτή η διάκριση. Θα ελεγες δηλαδή ότι ο αγγλικός όρος διαπνέεται απο πιο φιλελεύθερο πνεύμα;

  56 Έχεις δίκιο (και το έχω γράψει σε παλιότερο ειδικό άρθρο) ότι οι ευκαιριακοί ιδίως σχηματισμοί θέλουν παύλα ή εν πάση περιπτώσει εκεί η παύλα δεν θεωρείται περιττή. Όμως όχι γενικά οι πολυσύλλαβες λέξεις αν είναι οικείες.

 59. Κιγκέρι said

  Στην ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, αυτό το «χρήζει επιτακτικής συμβολής όλων μας», μόνο εμένα μου φαίνεται ανατριχιαστικό;
  «Απαιτεί τη συμβολή όλων μας» δεν είναι πιο ωραίο;

 60. rogerios said

  @58β: Όχι, βέβαια (θα μου πεις, φυσικά, ότι το κρίσιμο είναι πώς θα ορίσεις την έννοια του φιλελεύθερου… και θα έχεις δίκιο). Ο αγγλικός εστιάζει την προσοχή στην οικονομική δραστηριότητα, ο γαλλικός στις ατομικές ελευθερίες.

 61. ΓΤ said

  58α@

  Την οποία αυξημένη κινητικότητα φαίνεται ότι δεν την προκαλούσαν όταν πρωτόμειναν ανοιχτά…

 62. Ευγενία Λώβη said

  42
  Στην εσωτερική έννομη τάξη υπάρχουν «εξίσου επίσημα» συμφραζόμενα με το Σύνταγμα;

 63. ΓΤ said

  40@

  Και σε έγγραφα κάποιων ΑΕΙ διαβάζουμε «Αναπληρωτής Προέδρου». Βέβαια, αυτό μου θυμίζει τη Βέτα Προέδρου, και ξεκαρδίζομαι…

 64. Καλημέρα!
  Με ενοχλεί ο πληροφορικάριος, λέξη που την χρησιμοποιούν συχνά και στα σχολεία οι συνάδελφοι. Γιατί όχι πληροφορικός κατά το χημικός, μαθηματικός και φυσικός;

 65. Pedis said

  Το τι έχουμε ακούσει από την αρχή της επιδημίας, κι όχι μόνο στα ελληνικά …

  Πρέπει να έχει ΚΑΙ πολλά μπάζα η κοινότητά τους, δεν εξηγείται μόνο με αναλύσεις complex system problem …

 66. gpoint said

  # 14

  άλλη μια φορά φαίνεται πως δεν χαμπαριάζεις την σημερινή πραγματικότητα στην πολιτική όπως και στο ποδόσφαιρο : Αντιπολίτευση σοβαρή δεν υπάρχει, το παιχνίδι γίνεται μέσα στο κόμμα της Νουδούλας όπου ο Αδωνις της βαρδινογιαννικής πλευράς πήγε να μιλήσει σε κανάλι μαρινακικής πλέον επιρροής και τον τάπωσαν επικοινωνιακά, Τρίτος μακράν και καταϊδρωμένος σήμερα πόλος είναι του…χαλίφη στην θέση του χαλίφη, κατά την φαντασία σου, ποντάροντας περισσότερο στους καραμανλικούς όταν τελειώσει την «δουλειά» ο Κούλης
  Την πάσα αντίδραση του λαού εξουδετέρωσε η τετραετία Τσίπρα.

 67. 64 Νομίζω η κατάληξη προέρχεται από τα φοιτητικά μας χρόνια, όταν οι συνάδελφοι της Νομικής ήταν οι νομικάριοι κ.ο.κ. Εμένα μ’ αρέσουν αυτές οι εκφράσεις που έχουν κάτι το παρεΐστικο, δεν θα γράψω βέβαια ο πληροφορικάριος σε κάποια επίσημη αναφορά για παράδειγμα.

 68. Γιάννης Κουβάτσος said

  66: Από την πολιτική και το ποδόσφαιρο που χαμπαριάζεις εσύ, δεν θέλω να ‘χω ιδέα.

 69. sarant said

  59 Αν δεν βάλεις «χρήζει» πώς θα ζητήσεις τρία χιλιάρικα;

  60 Καλά λες

 70. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Η κ.Λινού, Γιαμαρελίζει
  τα μυστήρια είναι μυστήρια, δεν μπορείς να τα εξηγήσεις…εξαρτάται από την πίστη καθενός, είπε στην ερώτηση για την μετάληψη. Είχε προείπει ότι είναι ενεργή ορθόδοξη.

 71. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  70. Ευτυχώς έχει και ορθόδοξη λογική, ορθή εννοώ. Αναλύει τώρα στοΚόκκινο105.5 την υπερβολή ότι είχαμε μεγάλη διασπορά στις περιοχές λιομαζώματος. Στη βιομηχανία, στα εργοστάσια ναι υπάρχει κίνδυνος, στο ύπαιθρο με λίγη προσοχή, όχι.

 72. Αγγελος said

  Πες το, Κιγκέρι (59)! Κι εγώ, διαβάζοντάς το, είπα «καλά, μόνο το ‘ανεξαρτήτου ειδικότητας’ τους ενόχλησε;» Αλλά είπα να διαβάσω όλα τα σχόλια προτού σχολιάσω κι εγώ… Και δεν με ενοχλεί τόσο το «χρήζει», ούτε η γενική (που είναι σωστή), όσο το «επιτακτικής συμβολής». Γενικά, η όλη φράση, χωρίς να έχει καθαυτό γραμματικό λάθος, αφήνει την εντύπωση ότι… «τρισβάρβαρα τα ελληνικά των, οι άθλιοι» 🙂 Μαζί με το «ανεξαρτήτου» που ακολουθεί (και που το λένε βέβαια πολλοί), με κάνει να υποπτευθώ ότι ο συντάκτης της ανακοίνωσης είναι ξένος, ή πάντως όχι φυσικός ομιλητής της ελληνικής.

 73. gpoint said

  # 72 τέλος

  Αγγελε ξέχασες τους αναγνώστες της Κικής Δημουλά

 74. Ευγενία Λώβη said

  26
  Τι παράδοξη όσο και ασύστατη γκρίνια!
  Μια χαρά εν χρήσει λέξη είναι –πούθε τεκμαίρονται οι αρχαιοπρεπείς τίτλοι ευγενείας;

  Όσο για το τι δηλώνει σημασιολογικά (=παράνομος), ας εγκύψουμε στα λεξικά:

  ΜΗΛΝΕΓ: Που είναι αντίθετος με τους νόμους και τους θεσμούς, παράνομος
  ΛΚΝ: που ξεπερνά τα όρια των νόμων και των θεσμών, που είναι αντίθετος προς τα νόμιμα, προς τα θέσμια.
  ΧΡΗΣΤΙΚΟ: παράνομος
  ΛΝΕΓ: αυτός που δεν είναι σύμφωνος με τον νόμο
  ΜΕΙΖΟΝ ΦΥΤΡΑΚΗ: παράνομος

 75. Πουλ-πουλ said

  32. Faltsos
  «Λοκνταουνιασμένα μεζεδάκια. Και πώς αλλιώς να τα έλεγα, δηλαδή;»

  Κλειδαμπαρωμένα μήπως;

 76. Ευγενία Λώβη said

  «κατάκλειστα» φορσέ (κατακλείω/κατάκλεισις)

 77. Theo said

  @38:
  Εντάξει, Πέδη.
  Έχω γράψει πως γνωρίζω τον μητροπολίτη Μόρφου από παλιά, τότε που ήταν διάκος κι ένας ενθουσιώδης νέος, και τον εκτιμώ, έχοντας όμως 28 χρόνια να τον συναντήσω. Για το σημερινό όμως «μεζεδάκι» είμαι μαζί σας. Δεν έχω κάτι να τον υπερασπιστώ 🙂

 78. leonicos said

  “History is a combat of the spirit, an adventure, and like all human undertakings, it only knows partial successes, all of them quite relative, disproportionate to the initial ambition; like every fight connected to the disconcerting depths of being, man comes back from there with an acute sense of his limits, of his weakness, of his humility.” Henri-Irénée Marrou in “On historical knowledge” p. 50
  Saint Augustine, “one cannot know anyone if not through friendship” et nemo nisi per amicitiam cognoscitur
  “like any other myth, it would be molded by political interest, religious sentiment, cultural proclivity and the indefatigable desire to tell a good story.”

 79. Theo said

  @55:
  Λεώνικε, δεν θα έλεγα πως αλληλοχτυπηθήκαμε «και μάλιστα με οξύ τρόπο για ένα ιστολόγιο», τουλάχιστον δεν το ένιωσα έτσι εγώ. Μια χαρά (εν τινι μέτρω, φυσικά) συζήτηση κάναμε.

  Και, εφόσον ξέρεις αρχαία, γιατί δεν γράφεις στο ωραίο ελληνικό πρωτότυπο Οὐκ ἐκπειράσεις Κύριον τὸν Θεόν σου αλλά στη μετάφραση;
  Δεν είναι δύσκολο για τον μέσο Έλληνα το πρωτότυπο σ’ αυτή την περίπτωση, νομίζω.

 80. ΓΤ said

  Θετικός στον κορονοϊό, ο Αμβρόσιος σηκώθηκε και έφυγε από το νοσοκομείου του Ρίου.
  Καλά, πώς έγινε αυτό; Αυτό το παλιόσκυλο δεν ψέκαζε το χουντόστομά του με βαποριζατέρ «αγιασμού»;

  https://www.iefimerida.gr/ellada/ambrosios-thetikos-koronoio-efyge-nosokomeio

 81. voulagx said

  #52: Εχω μια απορια. Τα εργαστηριακα μαθηματα των ΕΠΑΛ πως διδασκονται μεσω τηλεκπαιδευσης;

 82. ΓΤ said

  80@

  νοσοκομείου —> νοσοκομείο

 83. Ευγενία Λώβη said

  80
  «Αυτό το παλιόσκυλο δεν ψέκαζε το χουντόστομά του»

  Φορσέ αγωγή επί εξυβρίσει κλπ συμπαρομαρτούντα αδικήματα
  Ετοιμάσου

 84. leonicos said

  ξεκἀρφωυο αλλά ωραιο

 85. leonicos said

  79

  Συγγνώμη, Τεό μου, αλλά ο Μπλογκ είχε ξεφύγει λίγο με κάποιον άλλο, και δεν χωρούσε και άλλος στην κουβέντα.

 86. leonicos said

  Τεο

  Φυσικά έχω γνωρίσει υπέροχους ορθόδοξους όπως ο Δοσίθεος ο Κανέλλος, μεγάλη προσωπικότητα και φίλος μου

  και ο ανυπέρβλητος Αλβανίας, που δυστυχώς περνάει άσχημα και προσεύχομαι γι’ αυτόν

 87. leonicos said

  Και όλοι οι Δανιηλαίοι στα κατουνάκια

 88. leonicos said

  78 Κλεμμένα από τη διατριβή ενός βραζιλιάνου

 89. Πέπε said

  Καλημέρα.

  Πω πω, ογδονταφεύγα σχόλια… Ποιο να πρωτοδιαβάσει κανείς;

  Προς το παρόν τα παρακάμπτω, για να μείνω λίγο στον Αστερίξ του 2017 και τον Κορονόιους (μάλλονέτσι θα πρέπει να το τονίσουμε, σίγουρα πάντως όχι στη λήγουσα).

  Χτες ίσα ίσα, είδα μια ταινία στο Έρτφλιξ. Les combattants, γαλλική, πρόσφατη. (Όχι πως την προτείνω, μάπα ήταν.) Συζητάνε σε μια παρέα και μία επιμένει πως βαδίζουμε προς το τέλος του κόσμου, κοιτάχτε γύρω σας, υπερθέρμανση, μόλυνση κλπ. Και ένας άλλος προσθέτει:
  -Και ασθένειες, να ας πούμε εκείνο που δεν μπορείς να αναπνεύσεις.
  -Τον κορονοϊό λες;
  -Ναι μπράβο.
  Τι διάβολο; σκέφτηκα. Για να ξέρουν τον κορονοϊό (εκείνη τη στιγμή είχα στον νου μου μόνο αυτόν που απασχολεί εμάς τώρα, τον 19), η ταινία θα πρέπει να βγήκε χτες. Αλλά αν βγήκε χτες και αναφέρεται στο παρόν, δε θα τον ανέφεραν έτσι χαλαρά μεταξύ τυρού και αχλαδίου, θα ήταν όλοι με μάσκες και σπίτια τους. Αντίθετα, αυτοί μιλούσαν για οικονομική κρίση, περιβαλλοντική κρίση και τέτοια, όπως τα γνωρίζουμε το ευρύτερο τελευταίο διάστημα.

  Η ταινία τελικά είναι του 2014. Και δεν εννοεί προφητικά τον Κόβιντ Δεκαεννιά αλλά κάποιον άλλο Κόβιντ, που προφανώς δε θα έκανε τόσο αισθητή την ύπαρξή του.

 90. ΚΩΣΤΑΣ said

  Παρόλο που το «Τεσσαρακοντάκος» το είχα ξαναδεί, το θεωρώ πολύ επιτυχημένο λογοπαίγνιο και ευφυολόγημα, και σήμερα το ευχαριστήθηκα πάλι. Όμως, Νικοκύρη, αν κάνεις μια ετυμολόγηση του επωνύμου σου, δεν θα ανατρέξεις και στο τεσσαράκοντα; Άρα, επί της ουσίας ούτε στα αστεία δεν μας δίνεται η δυνατότητα να αμφισβητήσουμε τον Μπαμπι!!! 😜

 91. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  «αποσυνταξιοδοτήθηκε»
  επανενεργοποιήθηκε

  >>Πώς λέγεται αυτή που απαγγέλλει;
  απαγγέλτρια, όπως καταγγέλτρια
  — Stephanie Gibaud, καταγγέλτρια και πρώην υπάλληλος της UBS
  https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=CELEX:52015IP0408&from=DE

  16 >>ΠΕΡΝΣ—–>ΠΑΙΡΝΣ
  ΜΠΕΡΝΣ -ξου

 92. Μαρία said

  Όσον αφορά στην τωρινή του περιπέτεια με τον Covid-19, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνήθηκε να παραμείνει στο νοσοκομείο του Ρίου για νοσηλεία παρά τις εκκλήσεις των γιατρών, καθώς έχει κι άλλα προβλήματα με την υγεία του.
  Υπέγραψε, μάλιστα, χαρτί οικειοθελούς αποχώρησης και έφυγε. Για το θέμα έχει ενημερωθεί ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Ο Αμβρόσιος παραμένει σε καραντίνα σπίτι του, ενώ το τεστ το έκανε σε ιδιωτικό κέντρο. https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/268572_thetikos-ston-neo-koronoio-o-proin-mitropolitis-ambrosios

  Τον γλωσσοφάγαμε.

 93. ΣΠ said

  Καλημέρα.

  Λοκνταουνιασμένος και νταουνιασμένος.

 94. Δημόσιε Χώρε, κάτι σου έχω εδώ: https://sarantakos.wordpress.com/2020/11/11/entell/#comment-694221
  Κοίτα σε παρακαλώ μπας και μπορείς να κάνεις κάτι για να τελειώσει πια η σφαγή και η αιματοχυσία. Για το καλό του λαού και του τόπου 🙂

 95. H. Mandragoras said

  Σχετικά με τον αναπληρωτή πρόεδρο και τον αναπληρωτή προέδρου κλπ, θα έλεγα ότι αν μιλάμε για τίτλο θέσης θα πρέπει να χρησιμοποιούμε «αναπληρωτής πρόεδρος», ενώ αν μιλάμε για λειτουργία, «αναπληρωτής προέδρου».
  Και εξηγούμαι. Αν μιλάμε για μια θέση με καθορισμένες αρμοδιότητες που ανατίθενται μόνιμα σε αυτήν επειδή ο πρόεδρος δεν προλαβαίνει, ο κάτοχος είναι «αναπληρωτής πρόεδρος». Αν όμως κάποιος βρίσκεται στη θέση του προέδρου και ενεργεί εκτάκτως αντ’ αυτού, επειδή π.χ. ο πρόεδρος είναι άρρωστος, είναι «αναπληρωτής [του] προέδρου». Αναλόγως με την οργάνωση, αυτός μπορεί να είναι οποιοσδήποτε υψηλόβαθμος, που ανάμεσα σε άλλες αρμοδιότητες έχει και την αναπλήρωση του προέδρου όταν απουσιάζει. Με άλλα λόγια μπορεί να είναι και ο αναπληρωτής πρόεδρος αν υπάρχει στον οργανισμό και ανάμεσα στις αρμοδιότητές του είναι να αναπληρώνει τον πρόεδρο.
  Παράδειγμα της πρώτης περίπτωσης είναι η ανώτατη εκπαίδευση. Ο αναπληρωτής καθηγητής δεν αναπληρώνει κανέναν. Είναι απλά το όνομα της δεύτερης βαθμίδας. Ίσως ο όρος να προκύπτει από παλιότερες πρακτικές. Σε διάφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα ονομάζεται αλλιώς (associate professor στο αγγλοσαξονικό, W2 στο γερμανικό – παλιότερα extraordinarius, profesor uniwersytetu στο πολωνικό – παλιότερα nadzwyczajny = extraordinarius κλπ).

 96. Γ.Κ. said

  Μιασ πυ το ρήξαμε στυσ γλοσηκύσ ακτηβησμύσ, ασ γράψο κι εγό τη μπύρδα μυ.

  Η γενηκή οσ ετερόπτοτοσ προσδηορησμόσ μπορή να αντηκατασταθή από σήνθετη λέξη. Δηλαδή, το «αντισηπτικά χεριών» μπορή να γήνη «χηρ(ο)αντησηπτηκά».
  Οπότε, έρετε η αμφησημήα, εφόσον το «προστατευτικών μασκών» ήνε αναγκαστηκά ομηόπτοτοσ προσδηορησμόσ, δηλαδή «προστατεφτηκέσ μάσκεσ» κε όχη «προστατεφτηκά μασκόν».

  Αν ήταν «προστατεφτηκά μασκόν», θα γηνόταν κε αφτό με τη σηρά τυ «μασκοπροσταεφτικά».

 97. Πέπε said

  @16 (ΓΤ)

  Όταν μασκαρεύουμε τα ελληνικά, επόμενο είναι να μην αναγνωρίζει ο άλλος τι κρύβεται κάτω από τη μάσκα. Και όχι μόνο ο τεϊκαγουεϊτζής, που τέλος πάντων άλλη είναι η τέχνη του και ας πούμε ότι δικαιολογείται να κάνει κι άνα ορθογραφικό (δύο για την ακρίβεια), αλλά ο καθένας. Μετρήστε πόσοι σχολιαστές εδωμέσα, που όλοι τους έσκυψαν με ειδικό γλωσσικό ενδιαφέρον πάνω σ’ αυτή την επιγραφή, μπερδεύτηκαν και ξέχασαν ότι το παίρνω και το καταλαβαίνω γράφονται με άλφα γιώτα:
  -Νίκος Σαραντάκος (#0)
  -Δημόσιος χώρος (#1, #6)
  -Ο ίδιος ο ΓΤ (#16), που παρατήρησε το ένα αλλά του διέφυγε το άλλο
  -Ο Ντράι τόλμησε μεν στο #3 να ρωτήσει «Τα άλλα [για οσνοι δεν καταλαβεντι] είναι σωστα ΒΙ;», αλλά μάλλον στη σύνταξη αναφερόταν και όχι στην ορθογραφία. (Η απάντηση στην ερώτη σή του είναι φυσικά «όχι, είναι ανορθόγραφα ΒΙ».)
  -και οπωσδήποτε κανείς άλλος σχολιαστής δεν επεσήμανε τις δύο ανορθογραφίες, παρόλο που μπορεί βέβαια, απλούστατα, να μην ασχολήθηκαν.

 98. BLOG_OTI_NANAI said

  Απαγγελτής:

 99. […] Και πώς αλλιώς να τα έλεγα, δηλαδή; Η χώρα έχει μπει σε λοκντάουν, απαγορευτικό κατά Μπαμπινιώτη, καραντίνα, εγκλεισμό, λουκέτο. Και τα μέτρα, που αρχικά είχαν παρθεί για τρεις εβδομάδες, αναμένεται να παραταθούν αφενός και να γίνουν αυστηρότερα αφετέρου, μια παταγώδης αποτυχία της διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση, που αν -όπως υπάρχει ο φόβος- επεκταθούν… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2020/11/14/meze-453/ […]

 100. 43 Geobartz

  Ευχαριστούμε για την πληροφόρηση και την εκδοχή.

 101. sarant said

  98 Kαι απαγγελτής να είναι, το θηλυκό απαγγέλτρια. Βρισκω στα αρχαία, ένα εξαγγέλτης -άπαξ

  91α Χμ, καλό
  Η καταγγέλτρια (και ο καταγγέλτης) είναι δική μου (και λίγων ακόμη) πατέντα, αλλά δεν έχει επικρατήσει

  90 Όμως αρχαία και -άκος;

 102. Theo said

  @86:
  Τον Δοσίθεο δεν ευτύχησα να τον γνωρίσω αλλά ρούφηξα τα βιβλία του, και μάλιστα το Θέλω να πιω όλο το Βόσπορο. Χάρμα λογισμών και αισθήσεων!

 103. voulagx said

  #97: Πεπε, δεν ειναι βούικα αυτα. Πρωτα-πρωτα το ΦΕΥΓΣ ειναι λαθος, το σωστο ειναι ΦΕΓ’Σ ,κι η προστακτικη φέγα.
  Για τον Δ.Χ. ισχυει η παροιμια: «Ειπαν τςη γριας να χεσ’ει κι αυτη πηγι κι ξικουλιασ’κι, μι του συμπαθχιου. 🙂

  Αν ξερεις, απαντησε μου στο ερωτημα του #81.

 104. Christos said

  Η απαγγείλτρια μού θύμιισε το υπέροχο βιβλίο «Der Vorleser», και τη δυσκολία να μεταφραστεί ο τίτλος στα ελληνικά («Διαβάζοντας στη Χάννα» το βιβλίο, «Ο Αναγνώστης» η ταινία), αλλά και στα αγγλικά («The Reader»).

  Για να φτάσουμε τα εξι εκατομμύρια, προτείνω το «φωναχταναγνώστης».

 105. BLOG_OTI_NANAI said

  H TLG-E δίνει 115 εξοστρακ- και 166 εξωστρακ-

  «Εξωλκέας»:

 106. 101γ Τεσσαρακοντίδιον

 107. 94 ΣτοΔγιαλοΧτηνος

  Έστειλα αγαπητέ ΣΔΧ στο ερώτημα εκεί.
  Ευχαριστώ.

 108. Πέπε said

  Λεώνικε, ευχαριστώ. Ωραίο και τόσο αληθινό!

  @67:
  Κι εμένα με παραπέμπει σε φοιτητικά. Όμως ακόμα και ως φοιτητές, οι της Νομικής μπορεί να λέγονται νομικάριοι αλλά του Χημικού δε λέγονται χημικάριοι. Επομένως, δε βρίσκουμε εδώ την πλήρη εξήγηση για το «πληροφορικάριοι».

  Γεγονός παραμένει ότι όταν είσαι πια επιστήμονας και όχι φοιτητής, στη Νομική είναι νομικός, στη Χημεία χημικός, αλλά στην πληροφορική δε νομίζω πως είσαι πληροφορικό;, τουλάχιστον δε θυμάμαι να έχω ακούσει τέτοια λέξη.

  Πάντως στο σχολείο, όταν προσπαθούμε να εκφραζόμαστε κάπως πιο ανεπίληπτα, για ορισμένους κλάδους συνηθίζεται να βάζουμε το όνομα του ίδιου του κλάδου σε άκλιτη γενική: οι Γαλλικής, οι Πληροφορικής. Ξύλινιο βέβαια.

  Προσωπικά δε θα γράψω βέβαια σε επίσημο έγγραφο «οι γαλλικούδες και οι πληροφορικάριοι» (θα προτιμήσω μια ολοκληρωμένη περίφραση: «οι καθηγητές γαλλικών και πληροφορικής»), αλλά σε άτυπο λόγο καθόλου υποτιμητικό δεν το βρίσκω.

  Εδώ που τα λέμε, το «γαλλικού» δεν ξέρω αν λέγεται πια ή μου ‘χει μείνει μόνο εμένα από τα μαθητικά μου χρόνια. Τότε λέγαμε και «η γυμναστικού» (σήμερα γυμνάστρια), «η θρησκευτικού» (σήμερα θεολόγος επίσημα και ανεπίσημα) και διάφορα άλλα που μάλλον έχουν πλέον αλλάξει, αλλά ειλικρινά δε θυμάμαι τι λέγαμε για τους άντρες.

  Νομίζω ότι γενικά υπάρχει μια τάση να χαρακτηρίζονται οι καθηγητές περισσότερο από τον πραγματικό τους κλάδο, και όχι όπως στα χρόνια μου από το μάθημα που δίδασκαν. Οπότε, το ζήτημα με τον πληροφορικάριο είναι ότι ακόμη κι αν δεν είναι καθηγητής αλλά «καθαρός επιστήμονας», υπάρχει μια αμηχανία από το πώς ονομάζεται με βάση τονκλάδο του.

 109. @ 97 Πέπε

  Σωστές παρατηρήσεις αλλά θα χρειαζόταν μια πιο τυποποιημένη (γλωσσολογικά) έκφραση για το «Όταν μασκαρεύουμε τα ελληνικά». 🙂

 110. Christos said

  Για τα Δημοτικά (βαθιά ανάσα): Τον Ιούνιο και το Σεπτέμβριο μια χαρά μεταδιδόταν ο ιός κι είχαμε μάλιστα τους μισούς μαθητές στην αρχή. Βάλαμε χωριστά διαλείμματα, διπλές εφημερίες, σκουπίζαμε τα πάντα σαν τρελοί, αγοράσαμε πανάκριβες στολές προστασίας, προσαρμόσαμε το μάθημα βγάζοντας έξω τα διάφορα παιχνίδια, βάψαμε το προαύλιο παρδαλό για να μαντρώσουμε τα παιδιά σε ξεχωριστούς χώρους παριστάνοντας τους λάινσμεν («Γιωργάκη, βγήκες οφσάιντ»), τσακωθήκαμε με συναδέλφους και γονείς, μαθαίναμε στα παιδιά ξένες λέξεις κρύβοντας τα χείλια μας… κι η λίστα δεν έχει τέλος. Κι όλα αυτά για να μάθουμε το Νοέμβριο ότι ο ιός δεν μεταδίδεται ιδιαίτερα εύκολα στα παιδιά, κι ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα βάζαμε μαζί στο Ολοήμερα τα ίδια παιδιά που παλεύαμε να κρατήσουμε χώρια στο πρωινό πρόγραμμα. Στο Ολοήμερο, όπου η υπουργός παρότρυνε τους γονείς να γράφουν τα παιδιά τους. Το μάθαμε τώρα αυτό με το χαμηλό ιικό φορτίο; Το ξέραμε από πριν αλλά θέλαμε να κρατήσουμε μια επίφαση σοβαρότητας; Το χρησιμοποιήσαμε ως δικαιολογία για να μπορούνε να πηγαίνουν οι γονείς στη δουλειά; Έχω κι άλλες απορίες, ίσως γράψω άλλο σεντόνι γι αυτές.

 111. ΓΤ said

  97@

  Μα αν το «καταλαβέντι» είχε γραφτεί σωστά, τότε δεν θα χωρούσε στην ίδια αράδα ένα παραπάνω γράμμα. Οι Νιγριτινοί είναι υπέρμαχοι της αισθητικής 🙂
  (Εννοείται ότι σε ευχαριστώ που επεσήμανες το αβλέπτημά μου)

 112. nikiplos said

  Για τους Ιατρούς πάντως ο ΠΙΣ πρέπει να εννοεί συμβάσεις. Τα 2000 θα γίνουν 1200 καθαρά, αφόταν αφαιρεθούν όλα τα κερατιάτικα. Ας το έχουμε κι αυτό υπόψην.

 113. Γιάννης Ιατρού said

  96: ορθογραφια ρεεεε «τη μπύρδα» => ι μπίρδα (κε το τι !!!) γραφοντε με ι(οτα) 🙂 🙂

 114. Ευγενία Λώβη said

  «απαγγελτής»λτής/απαγγέλτρια»

  https://books.google.gr/books?id=5i3gAAAAMAAJ&q=%22%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CF%84%CE%AE%CF%82%22&dq=%22%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CF%84%CE%AE%CF%82%22&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwjmzZTCl4LtAhUzAxAIHW7_DEAQ6AEwAnoECAMQAg

 115. Μαρία said

  54
  Ωραίος. Ρομάνο που έγινε Παριτζιάνο διαβάζω.
  Με διευκόλυνε και το δικό του σχόλιο, γιατί στην αρχή νόμισα οτι διακωμωδεί τα αντιφατικά μηνύματα που εκπέμπουν οι απο πάνω.
  La pluralità dei punti di vista, delle opinioni e dei dubbi, è alla base di una democrazia viva e vitale, soprattutto in periodi di difficoltà come questo. Se condensata però in una sola persona, diventa sintomo di schizofrenia o coglionaggine.
  Τις μαλακίες οι Ιταλοί τις λένε και αρχιδιές;

 116. Πέπε said

  @103 (81)

  Όπως και τα υπόλοιπα:
  -Παιδιά με ακούτε;
  -Ναι όχι όχι ναι ακούω αλλά δε βλέπω κολλάει.
  -Παιδιά ένας ένας. Σας κλείνω τα μικρόφωνα και θα το γράψω: με ακούτε; Όποιος δεν ακούει να το γράψει.
  -(γραπτά) Εγώ σας ακούω / όχι / ναι / κύριε κολλάτε / κύριε τον Κώστα τον πέταξε έξω, ανοίξτε του να ξαναμπεί
  -Εντάξει, λοιπόν φωνάζω κατάλογο. Όποιος ακούει το όνομά του να σηκώνει το ηλεκτρονικό χεράκι. Ααρώνογλου.

  -Ααρώνογλου;

  -Παιδιά ο Ααρώνογλου δεν είναι εδώ;
  -Κύριε ο Ααρώνογλου δεν ξέρει πώς πατάνε το ηλεκτρονικό χεράκι.
  -Δηλαδή είναι δώ; Α, να, σε βλέπω. Ξέρεις πώς είναι το ηλεκτρονικό χεράκι; Λοιπόν, κοίτα πάνω δεξιά…
  -Κύριε δε σας ακούω
  -Δε σ’ ακούω Ααρώνογλου, κάτσε πιο μακριά από το μικρόφωνο.
  -Τι είπατε κύριε, δεν ακούω.
  -(γραπτά) πιο μακριά από το μικρόφωνο
  -΄Τώρα καλά;
  -Ναι. Λοιπόν, το ηλεκτρονικό χεράκι… Ωραία, συνεχίζουμε. Αβδηρίτογλου;
  -Κύριε τον Ααρώνογλου τον πέταξε έξω, ανοίξτε του να ξαναμπεί.
  -Κυριε σε πέντε λεπτά βγαίνουμε
  -Τι είπες Ψυχοπαίδη, δε σ’ ακούω.

 117. Γιάννης Ιατρού said

  112: Νίκιπλε, δεν προσέχεις… 3.000 ειναι ΚΑΙ αφορολόγητα! (#28 το πιντιεφι)
  «…4. Απολαβές: μηνιαία αποζημίωση μεγαλύτερη της προβλεπόμενης από την τρέχουσα ΠΝΠ (2.000€) κατά ελάχιστο με προσαύξηση 50%, αφορολόγητα…»

 118. voulagx said

  #108: « αλλά στην πληροφορική δε νομίζω πως είσαι πληροφορικό;»

  Δες: https://www.epe.org.gr/

 119. ΓΤ said

  116@

  Νομίζω ότι τη Δευτέρα θα παίξουν τρελές καταρρεύσεις δικτύων…

 120. Γ.Κ. said

  Αγαπητέ κ. Ιατρύ (113), εγό κάνο δηκό μυ ακτηβησμό, οπότε εγό βάζο τυσ κανόνεσ.

  Παρόλα αφτά δεν καταλαβένο τη ενοήτε. Το φονήεν «i» το γράφο με ήτα και το ημήφονο με ιότα*. Το «u» το γράφο με σκέτο ήψηλον. Επομένοσ:
  – Επήσημη ορθογραφήα «τη μπούρδα».
  – Δηκή μυ ορθογραφήα «τη μπύρδα».

  Αν βλέπετε κάπια ανακολυθήα, θα με τιμύσε να μυ την επησημάνετε.

  *προφ. «yota»

 121. 116

  -Κύριε, κύριε, μεγάλη μαλακία η τηλεκπαίδευση, ε?
  -Σκασμός Ωραιόπουλε!
  https://el-gr.facebook.com/352589524877216/photos/d41d8cd9/1452925474843610/

 122. Πέπε said

  @119
  Δε βλέπω λόγο να νομίζεις κάτι τέτοιο. Τουλάχιστον εδώ κάτω τα πράγματα λειτουργούν ρολόι (ηλιακό με συννεφιά, αλλά πάντως ρολόι).

  Δευτέρα: ολική κατάπτωση κρηπιδώματος, τα ξέρετε. Φταίει η Ευρώπη.
  Τρίτη: οι μισοί (καθηγητές και μαθητές) δεν μπορούσαν να μπουν λόγω βροχής. Άλλοι πραγματικά πλημμυροπαθείς (με σοβαρές ζημιές), άλλοι απλώς με μικροδιακοπές ρεύματος ή απασχολημένοι να σφουγγαρίζουν.
  Τετάρτη: αργία Αγίου Μηνά (πολιούχος Ηρακλείου)
  Πέμπτη-Παρασκευή: κλειστά τα σχολεία στις πλημμυρόπληκτες περιοχές. Το σχολείο μου είναι σε πλημμυρόπληκτη περιοχή, οπότε δεν άνοιξε. (Για όσους δεν ξέρουν εσωτερικές λεπτομέρειες των σχολείων, τα σχολεία γενικώς παραμένουν ανοιχτά για δ/ντές, υποδ/ντές, γραμματείς αν υποθέσουμε ότι υπάρχουν πουθενά, καθαριστές, και επίσης για όσους καθηγητές δεν έχουν δυνατότητα να κάνουν e-μάθημα από το σπίτι τους.) Για τους υπόλοιπους, εφόσον δεν ήταν πλημμυροπαθείς οι ίδιοι, κανένα πρόβλημα, αλλά να, εγώ για παράδειγμα την Πέμπτη είχα τόσο χάλια σήμα που δεν μπόρεσα να κάνω μάθημα. Δεν είμαι σε πλημμυρόπληκτη περιοχή, απλώς έτυχε.

  Αν, αντίθετα από κάθε λογική πρόβλεψη, τη Δευτέρα υπάρξουν προβλήματα, δεν πειράζει. Θα κάτσουμε λίγο μέχρι να μας προλάβουν από τα άλλα σχολεία, γιατί κοντεύουμε να βγάλουμε την ύλη της χρονιάς από Νοέμβριο.

 123. π2 said

  Για τον Δημήτρη Κοντζέ (υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο Νέας Σμύρνης και φερέλπιδα ΟΝΝΕΔίτη), που επανέφερε στον δημόσιο λόγο το ναζιστικό «άντε και στα τρένα», να κάνω ένα λεξιλογικό σχόλιο μόνο: κοντζές είναι, αν δεν απατώμαι, το μπουμπούκι. Ταιριαστό επίθετο λοιπόν.

 124. sarant said

  104 Πρέπει να το έχουμε ξαναπεί, οι αρχαίοι ημών πρόγονοι διάβαζαν φωναχτά.

 125. Πέπε said

  120
  Η επήσημη ορθογραφήα ήνε «την μπούρδα». Το νη μπένη όποτε ακολυθή στηγμηέο σήμφονο. Ημής η ακηβηστέ, τη θέση πέρνετε επ’ αφτύ;

 126. Μαρία said

  123
  Γκοντζές στα καθιαυτού αλα τούρκα. (gonca).
  Ο Κοντζές, μπουμπούκι μεν, Περικνημίδης δε.

 127. Αγγελος said

  Εγώ ο μόνος Δοσίθεος που ξέρω είναι ο Ιεροσολύμων, ο λεγόμενος και ιερός, συντάκτης του «κατά Καλβινικής φρενοβλαβείας» (δεν το ‘χω διαβάσει ούτε σκοπεύω, αλλά οι παλιοημερολογίτες παραπέμπουν συχνά σ΄αυτόν, ιδίως στη ρήση του ««Τέσσαρα μεγάλα θηρία ἐγέννησεν ὁ ΙΣΤ’ αἰών: Τὴν αἵρεσιν τοῦ Λουθήρου, τὴν αἵρεσιν τοῦ Καλβῖνου, τὴν αἵρεσιν τῶν Γιεζουβιτῶν, καὶ τὴν αἵρεσιν τοῦ Νέου Καλενδαρίου.»)

 128. Γ. Βασιλειάδης said

  «Το κάπνισμα δεν επιτρέπεται σε όλες τις πτήσεις της Ετζίαν», πράγμα που, κανονικά, σημαίνει ότι σε ορισμένες πτήσεις πιθανώς και να επιτρέπεται.
  Εμένα πάλι μου φαίνεται ότι η συγκεκριμένη διατύπωση κανονικά σημαίνει ότι στις περισσότερες πτήσεις επιτρέπεται, αλλά υπάρχουν και κάποιες στις οποίες δεν επιτρέπεται…

 129. π2 said

  126: Ξέχασα να προσθέσω ότι έχει και το θάρρος της γνώμης του. Έκλεισε όλους τους λογαριασμούς του στα ΜΚΔ.

 130. Μαρία said

  129
  Τώρα το είδα.

 131. Γιάννης Κουβάτσος said

  119,122: Πάντως τη Δευτέρα δεν θα υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα στην τηλεκπαίδευση των δημοτικών σχολείων. Ίσως επειδή ξεκινάει την Τετάρτη, άλλη λογική εξήγηση δεν υπάρχει. ☺

 132. Γιάννης Κουβάτσος said

  130: Περίεργο. Ούτε η φάτσα του ούτε το ύφος του προδίδουν τρενοβλάβεια.

 133. Ευγενία Λώβη said

  128
  Ακριβώς.
  Σηματοδοτεί ότι σχεδόν σε όλες επιτρέπεται!

 134. Pedis said

  # 115 – Τον πιάνεις; Μπράβο, έχεις καλό αυτί. Δεν έχει την προφορά τής εντελώς περιφέρειας, αλλά κάποιου που μπορεί και νάχει πάει πανεπιστήμιο.

  Κάνει πλάκα con le cazzate ή stronzate που αμολάει ο κόσμος σε σχέση με την πανδημική κατάσταση, συχνά, το ίδιο και το αντίθετο «επειχείρημα» στην ιδια συζητηση με ένα λεπτό απόσταση, πολλές φορές ανάλογα με το πώς συμπεριφερεται ο συνομιλητής. Οι Ρωμαίοι, αν όχι όλοι οι Ιταλοί, εκδηλώνουν μια ενδιαφέρουσα χαμαιλεοντική τάση να κάνουν ότι συμφωνούν με τον συνομιλητή που έχει πάρει περισσότερη φόρα … τον ακολουθούν στα λόγια του συναινώντας με όλο το σώμα και συνεχείς παραλληλους μονολογικούς ήχους της φωνής και … τσουπ περνάνε να υποστηρίζουν το αντίθετο επιχείρημα και παίρνουν κεφάλι στη «συζήτηση».

  Coglionaggine είναι το χαρακτηριστικό του άλλου να είναι παπάρας κι όχι τόσο αυτό που λέμε αρχίδας, δηλαδή είναι στο πιο συμπαθητικό. Coglionata είναι η παπαριά (στα λόγια ή στα έργα). Stronzata είναι η μαλακία (λόγια ή έργα) με το βάρος που είχε σε μας τον προηγούμενο ίσως αιώνα όπου η λέξη ήταν πιο σημαντική ως βρισιά, εκτός αν είσαι ρωμαίος και τη λες χίλιες φορές τη μέρα (εναλλάξ με τη cazzata) οπότε απαλάσσεσαι ως βρωμόστομος.

  Coglione, πλέον, τείνει να σημαίνει πιο πολύ τον βλάκα, χαζό και αγαθιάρη, παπαράκο λ.χ. ο Εκο τη χρησισιμοποιούσε αρκετά συχνά στον προφορικό λόγο (συνεντεύξεις, ομιλίες).

  Το αντίστοιχο, αλλά ακόμη πιο βαρύ του Μιλάνου είναι pirla (= cazzo -> cazzone -> αρχιδας+μαλάκας).

  Αλλά πρέπει να ξέρεις να το προφέρεις σωστά κάνοντας το στόμα σου να έχει μορφασμό αηδίας με το που το εκφέρεις, αλλιώς δεν πιάνει … 😆

  Σε ενημέρωσα δεόντως μου φαίνεται, χαχαχά.

 135. Avonidas said

  Καλησπέρα.

  #77. Έχω γράψει πως γνωρίζω τον μητροπολίτη Μόρφου από παλιά, τότε που ήταν διάκος κι ένας ενθουσιώδης νέος, και τον εκτιμώ, έχοντας όμως 28 χρόνια να τον συναντήσω. Για το σημερινό όμως «μεζεδάκι» είμαι μαζί σας. Δεν έχω κάτι να τον υπερασπιστώ

  Να πω την αλήθεια, θα προτιμούσα να μην έβρισκες για να τον υπερασπιστείς σ’ αυτά που έλεγε τότε, που ήταν εμετικά, παρά στα τωρινά του, που είναι απλώς φαιδρά.

  Αυτό είναι κυρίως που με προβληματίζει με τη θρησκεία· όχι τόσο η πίστη στο υπερπέραν, όσο οι δυνατότητές της να αποπροσανατολίζει την ηθική πυξίδα βασικά καλόκαρδων ανθρώπων.

  Δεν είναι μόνο οι θρησκείες που το κάνουν αυτό, βέβαια.

 136. 120, … Το φονήεν «i» το γράφο με ήτα και το ημήφονο με ιότα* …

  Κατά φωνή, καλώς τα δεχτήκαμε:
  Ο κυκλώνας Iota
  και από την άλλη μεριά ο Theta

 137. Πάντως, και η επιγραφή
  Don’t shit here
  αληθής είναι

 138. Avonidas said

  Και κλείνω με μια είδηση που συντάραξε τους πληροφορικάριους, αφού ο δημιουργός της γλώσσας προγραμματισμού Python προσλήφθηκε από τη Microsoft.

  Ωχ αμάν μπαναΐαμ, :-/ ευτυχώς που έχει αποσυρθεί από την ανάπτυξη της python. Γιατί θα προτιμούσα να με φυτέψει τσιπάκι ο Μπιλ Γκέιτς, παρά να πιάσει να τη μπασταρδέψει στα γεράματα, το πουλητάρι.

  Μάλλον ήταν πολλά τα λεφτά 😐

 139. … Οι εξωλκείς βγάζουν τα ρουλεμάν έξω, …

  Οι εξωλκείς
  εξώκειλαν

 140. … Στα ινδονησιακά λεωφορεία λοιπόν η μεσαία θέση μένει άδεια. …

  Και όχι μόνο!
  «The dreaded middle seat«

 141. Χαρούλα said

  Μόνο εγώ κουράστηκα πια;;;;;🥺😷

 142. … ένας χαρακτήρας έχει το όνομα Coronavirus,
  και από αυτό συμπέρανε ότι όλα είναι προαποφασισμένα βάσει καταχθονίου σχεδίου: …

  Μάλλον απατάται
  κατά Coron

 143. Μαρία said

  Πάει κι ο γιατρός της βουλής στα 52 του.
  https://left.gr/news/pethane-o-giatros-tis-voylis-giannis-mitropoylos

 144. GeoKar said

  Εάν η καφετέρια με την επιγραφή του Take Away είναι πραγματι καπου στο κέντρο της Αθήνας, επιβεβαιώνεται το γνωστό πως είναι λίγοι οι Αθηναίοι στην πόλη τους 😋😋😋

 145. Μαρία said

 146. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  144 Έτσι μου λένε

  130 Αυτος με έβριζε στο Τουίτερ -τέτοια φάτσα και όνομα δεν ξεχνιούνται.

 147. Γ.Κ. said

  125.
  Έχετε δήκιο, μυ ξέφηγε.

  Ο ακτηβησμόσ μυ δεν έχη να κάνη με την προφορά, αλά με τη γραφή.

 148. ΓιώργοςΜ said

  Εξοικονόμησαν λεφτά για τους γιατρούς όμως. Νοικοκυρεμένα πράγματα.
  https://www.news247.gr/koinonia/komotini-petane-toys-foitites-toy-dimokriteioy-ston-dromo-toys-zitisan-na-egkataleipsoyn-tis-esties.9050017.html

 149. rogerios said

  @74: Αξιότιμη κυρία Λώβη,

  ζητώ συγγνώμη που δεν σας απαντώ αμέσως, πλην όμως ορισμένοι δυστυχείς έχουμε αρκετές υποχρεώσεις ώστε να μην παραμένουμε διαρκώς συνδεδεμένοι με το Διαδίκτυο και τα αγαπημένα μας ιστολόγια.

  Θα επιχειρήσω να σας απαντήσω αποφεύγοντας τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς που τόσο απλόχερα μου χαρίζετε.

  1. Μπορείτε να μου πείτε πόσες φορές απαντά ο τύπος «έκνομος» στην αρχαία ελληνική γραμματεία;
  2. Σημαίνει κάτι άλλο πέρα από ακκισμό και επίδειξη γνώσης η νεκρανάσταση ενός τύπου που αν χαρακτηριζόταν ως περιθωριακός, αυτό θα αποτελούσε ευφημισμό;
  3. Λόγοι γλωσσικής και κοινωνικής πολιτικής δεν επιβάλλουν σε κρίσιμους τομείς ένα επίπεδο διαφάνειας για κάθε πολίτη (ακόμη και για αυτόν με τα λιγότερα γλωσσικά εφόδια) το οποίο θίγεται με την εισαγωγή εξεζητημένων γλωσσικών τύπων;

  Μη με παρεξηγήσετε, κι εγώ εκτιμώ την ικανότητα κάποιου να γνωρίζει πέντε ή δέκα συνώνυμα. Ίσως να είναι και το κριτήριο διάκρισης μεταξύ του πολύ καλού και του άριστου μαθητή. Πραγματικός γλωσσικός πλούτος, όμως, είναι η δυνατότητα να εκφράζονται σημασιολογικές αποχρώσεις. Τα σπάνια συνώνυμα έχουν εξαιρετικά περιορισμένη λειτουργική αξία.

  Θα ήθελα να προσθέσω και κάτι ακόμη… αλλά δεν μπορώ.

 150. Μαρία said

  νεκροί στις 31/7 206
  σήμερα 1.035
  αύξηση 402,427 %

 151. ΚΩΣΤΑΣ said

  Να πω ότι δεν θέλω να χαθεί καμιά ψυχή, σε όλον τον κόσμο, που προσβλήθηκε από τον κόβιντ19, του Αμβρόσιου και του της Μόρφου μη εξαιρουμένων. 😉

  Ίσως, με τέτοια κρούσματα, να αλλάξει στάση και η εκκλησία (κλήρος και πλήρωμα) και να συμμορφωθεί με τους κανόνες της πολιτείας.

 152. Μαρία said

  Ιταλία νεκροί
  31/7 35.295
  σήμερα 44.683
  αύξηση 26,598%

 153. ΚΩΣΤΑΣ said

  Χωρίς να είμαι ειδικός και χωρίς να ανοίξω ούτε ένα λεξικό, στον δικό μου γλωσσικό κώδικα, το έκνομος και παράνομος έχουν μια ουσιώδη διαφορά, έκνομη είναι η πράξη, παράνομος είναι αυτός που παραβιάζει το νόμο. Δεν θεωρώ λάθος όσους τα χρησιμοποιούν διαφορετικά, έτσι θεωρώ εγώ ότι ακριβολογώ καλύτερα. Ας αυτοπροσδιοριστώ ως «προσεκτικός ομιλητής» 😂

 154. Avonidas said

  #151. Να πω ότι δεν θέλω να χαθεί καμιά ψυχή, σε όλον τον κόσμο, που προσβλήθηκε από τον κόβιντ19, του Αμβρόσιου και του της Μόρφου μη εξαιρουμένων. 

  Για τον Μόρφου δεν έχω άποψη, μικρό δείγμα γραφής έχει δώσει, ας πάει στην ευχή.

  Για τον Αμβρόσιο, δεν θα με χάλαγε καθόλου να χωθεί με την κεφάλα κάτω και να κάνει την ανάποδη λαμπάδα στους λάκκους με τον καπνό και το θειάφι, στον όγδοο κύκλο της Κόλασης του Δάντη, μέχρι να σβήσει ο ήλιος, αμήν.

 155. Γιάννης Ιατρού said

  123, 126, 130 κλπ. Κοντζές (ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος της ΝΔ στην Νέα Σμύρνη)
  Η γυναίκα του ήταν η τύπισσα που αναφώνησε «τι γκόμενος είσαι εσύ όταν είδε τον Κούλη»

 156. LandS said

  150

 157. Αράουτ said

  Γράφει στο σχόλιο 26 ο πολύς κ. Ρογήρος: «… Η Aegean … ακολουθεί κι αυτή την τάση πολλών Νεοελλήνων που νομίζουν ότι είναι καλλιεργημένοι και χρησιμοποιούν το επίθετο «έκνομος» για να δηλώσουν το παράνομο. Προφανώς τους φαίνεται πολύ αρχαιοπρεπές και, ως εκ τούτου, λέξη με τίτλους ευγενείας. Ας μάθουν λοιπόν ότι οι Αρχαίοι Ημών Πρόγονοι χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά (κατ’ ουσίαν) τις λέξεις «παράνομος» και «παρανομώ» και ότι ο έκνομος είχε τόσο περιθωριακή χρήση όσο δεν φαντάζονται (κι ας αφήσουμε κατά μέρος ότι ούτε δηλώνει σημασιολογικά αυτό ακριβώς που θέλουν να πουν).»

  Αφελέστατε, κύριε Ρογήρε, δεν είμαστε ανελλήνιστοι κάφροι όλοι όσοι παρακολουθούμε το Σαραντάκειο Ιστολόγιο. Πόθεν τεκμαίρετε ότι οι ΑΗΠ χρησιμοποιούσαν περιθωριακά την λέξη «έκνομος»; Προφανώς αγνοείτε ότι:

  1) Η λέξις «έκνομος» είναι αρχαιοτέρα της λέξεως «παράνομος». Την πρωτοκαταγράφει το 458 π.Χ. ο Αισχύλος στον στίχο 92 των «Ευμενίδων»: «κέτην· σέβει τοι Ζεὺς τόδ’ ἐκνόμων σέβας», με την ίδια ακριβώς σημερινή σημασία (= ο εκτός του Νόμου): «Ο προγραμμένος απ’ το νόμο» την μεταφράζει ο μαλλιαρός Ιωάννης Γρυπάρης (https://tinyurl.com/y2b8nafj)

  2) Η λέξις «παράνομος» πρωτοκαταγράφεται 51 χρόνια αργότερα (407 π.Χ.) στις «Βάκχες» του Ευριπίδου (στίχος 996 «ὃς ἀδίκῳ γνώμᾳ παρανόμῳ τ’ ὀργᾷ ». Με την ίδια ακριβώς σημερινή σημασία όπως και ο «έκνομος», πράγμα που επιβεβαιώνει την τρισχιλιετή αδιάπτωτη συνέχεια της Θείας Ελληνικής Γλώσσης.

  3) Όσο για τον ισχυρισμό σας ότι οι ΑΗΠ χρησιμοποιούσαν περιθωριακά την λέξη «έκνομος», ασφαλώς αγνοείτε ότι στην Σικελία υπήρχε ο περίφημος «Έκνομος Λόφος» που περιγράφει ο Διόδωρος Σικελιώτης (βλέπε εδώ https://tinyurl.com/y5lwpsva) διηγούμενος τα κατορθώματα του Σπαρτιάτη Στρατηγού των Καρχηδονίων, Αγαθοκλή

  4) Επίσης, κύριε Ρογήρε, θα ήταν καλό να μάθετε στα εξηνταφεύγα σας ότι ο Ιούλιος Πολυδεύκης στο περίφημο «Ονομαστικόν» του καταγράφει ως ισάξια συνώνυμα του «άδικου δικαστή» τα «έκνομος» και «παράνομος»!.. (ξεστραβωθείτε εδώ https://tinyurl.com/y58gjmxz)

  5) Με την ελπίδα, αγαπητέ κύριε Ρογήρε, ότι θα φιλοτιμηθείτε να βγείτε και να ζητήσετε δημοσίως συγγνώμη για παραπλάνηση Ιστολογίου, ΑΝΑΡΤΩ το λήμμα «έκνομος» από το κορυφαίο Αρχαιοελληνικό Λεξικό όλων των εποχών «Θησαυρός της Ελληνικής Γλώσσης του Henrico Stephano» (βλέπε εδώ https://tinyurl.com/yytesebn)

 158. Μαρία said

  155
  Σίγουρα;

 159. ΚΩΣΤΑΣ said

  154 Ούτε θα ηθικολογήσω, ούτε θα πουλήσω ουμανισμό και συμπόνια. Θεωρώ την ανθρώπινη ζωή ως ύψιστο αγαθό και δεν επιτρέπω στον εαυτό μου ούτε την επιθυμία ή την ανοχή μου στο να χαθεί. Συμφωνώ απόλυτα με την πολιτεία που κατάργησε τη θανατική ποινή, υπάρχουν άλλοι νομικοί τρόποι να τιμωρηθούν οι κακοί και παράνομοι.

 160. sarant said

  158 Έτσι λένε. Οπότε, είναι λογικό που η κυρία αποκάλεσε γκόμενο τον Κούλη.

  157 Σιγά μην είναι ογδόντα ο Ρογήρος, άκου εξηνταφεύγα. Είπαμε να έχεις ψυχωση με τις ηλικίες, αλλά να τις αναφέρεις σωστά.

 161. Πέπε said

  @147
  Μα δεν ήνε θέμα προφοράς, αλά γραφής. «Την μπύρδα» και «τη μπύρδα» προφέροντε ήδια.

  (Να σχολιάσω παρεμπιπτόντως ότι όταν προσπαθώ να γράψω ακτιβιστί και πέφτω σε λέξεις όπως «θέμα προφοράς», που μένουν ίδιες, σκαλώνω λίγο και ψάχνω να βρω τι λάθος έκανα.) 🙂

 162. Κιγκέρι said

  150, 156:

  Και γιατί να μη δούμε τον δείκτη θανάτων ανά 100000 κατοίκους να αναθαρρήσουμε λιγάκι;

  https://www.statista.com/statistics/1111779/coronavirus-death-rate-europe-by-country/

 163. Πέπε said

  160 β
  Τι λες τώρα Νίκο, εδώ εγώ κοντεύω εξηνταφεύγα χρόνια στην υπηρεσία, κι ο άλλος δε θα τα έχει σ’ όλη του τη ζωή; Ο χρόνος κυλάει πιο γρήγορα απ’ όσο σου φαίνεται εσένα.

 164. Μαρία said

  162
  Γιατί μας ενδιαφέρει η εκθετική αύξηση απο κάποια ημερομηνία και μετά.

 165. Μαρία said

  Θυμήθηκα κι αυτό το φάρμακο.

 166. Pedis said

  Η σύγκριση του ποσοστού αύξησης από μόνο του δεν πρέπει να παίρνεται τοις μετρητοίς … η Ελλάδα είχε πολύ λίγους θανάτους συγκριτικά με άλλες χώρες μέχρι τον Σεπτέμβρη, κυρίως επειδή δεν έτυχε (από κ@λοφαρδία) να την κτυπήσει το πρώτο κύμα.

  Ποσοστά θετικότητας, ποσοστά νοσοκομειακής πληρότητας και ορφανή αύξηση θανάτων λόγου χάρη, πρέπει να μπουν στην ανάλυση και γενικά να συγκρίνονται λόγοι σημαντικών για τη σχετική ανάλυση ποσοτήτων κι όχι νουμεράκια.

 167. Γ.Κ. said

  161.
  [Μα δεν ήνε θέμα προφοράς, αλά γραφής. «Την μπύρδα» και «τη μπύρδα» προφέροντε ήδια.]

  «Σηζητήτε», πυ λένε κι η δηκαστηκή.

  Θά ‘λεγα ότη η γραφή «την μπύρδα» αντηστηχή σε προερετηκή (< αν ήνε η σοστή λέξη) προερήνοση, πυ ήνε κε το σοστό, ενό η γραφή αποκλήη την προερήνοση.

  Βέβεα, ηπάρχη κε η άποψη άλον ακτηβηστόν πυ θεορύν ότη κάθε τόποσ θα πρέπη να 'χη τη δηκή τυ γραφή. Π.χ. στην Καλαμάτα να γράφυμε «την μπύρδα» και στην Κυπαρησήα «τη μπύρδα».

 168. Γ.Κ. said

  …ενό η γραφή «τη μπύρδα» αποκλήη την προερήνοση.

 169. Γ.Κ. said

  «άλον ακτηβηστόν» < δεν ενοό άλον σην-ακτηβηστόν, αλά άλον σημπολητόν / σημπατριοτόν μασ πυ κάνυν ακτηβησμό ια διαφορτηκά θέματα.

 170. 166 Κωλοφαρδία = όχι καλοκαίρι, η μόνη εποχή κατά την οποία ο υπόλοιπος πλανήτης δεν έχει χεσμένη τη μικρή, περιφερειακή, ασήμαντη Ελλάδα.

  (ρε φίλε, πες της Μαρίας και για τον -κυριολεκτικό- πριονιστή για να είναι πλήρης η ενημέρωση 😎)

 171. Γιάννης Ιατρού said

  158: Σου στέλνω υλικό 🙂

 172. Avonidas said

  #159. Συμφωνώ απόλυτα με την πολιτεία που κατάργησε τη θανατική ποινή, υπάρχουν άλλοι νομικοί τρόποι να τιμωρηθούν οι κακοί και παράνομοι.

  Ποιος είπε για θανατική ποινη; Για πιο μετά λέμε.

  Θα μου πεις «αφού δεν πιστεύεις», θα σου πω κι εγώ, ναι, αλλά δεν μπορώ να ονειρεύομαι; 😆

 173. Ευγενία Λώβη said

  «Το σχόλιό σας περιμένει έγκριση»

 174. ΚΩΣΤΑΣ said

  172 «Ποιος είπε για θανατική ποινη; Για πιο μετά λέμε.»

  Υπέθεσα ότι επιθυμείς και να πεθάνει*, για να υποστεί την ποινή στα καζάνια της κόλασης. Ούτε εγώ στεναχωριέμαι αν θα βράζει στα καζάνια, ας κριθεί κατά τα έργα του, αλλά δεν μπορώ να πω για κάποιον ότι θέλω να πεθάνει. Ας γίνει όταν έρθει η ώρα του, είναι νομοτέλεια, όλοι μας θα το υποστούμε αυτό.

  *αν κάνω λάθος, σόρι. 😉

 175. Pedis said

  # 165 – αυτός είναι p. di m. 🙂

  Σε διαφώτισα με το 134 ώστε να περιποιηθείς δεόντως κανέναν ενοχλητικό μακαρονά;

  # 170 – fare sega -> λουφάρω (τίποτα το επιλήψιμο) λ.χ. σχολείο, μελέτη, αλλά και δουλειά.

  farsi la sega ή fare le seghe -> αυτό που θέλεις να μάθεις πως λέγεται.

  επίσης segaiolo αλλά επίσης και για τον τζερεμέ, λουφαδόρο, έναν τύπο cazzone.

 176. dryhammer said

  Θα το βαρύνω αλλά…

 177. Pedis said

  -> 175 – gran p. di m.

  έχει και συνέχεια τρένο αν γουστάρεις ανάλογα με την περίσταση.

 178. Pedis said

  # 170 α – προφανέστατα όχι το καλοκαίρι, μα τότε, ακόμη περισσότερο, τάθελαν.

 179. Avonidas said

  #174. Θέλω να είμαι ειλικρινής. Δεν θέλω ούτε να θανατωθεί ούτε να αφεθεί να πεθάνει. Αλλά δεν θα λυπηθώ αν πεθάνει. Όσο για την τιμωρία: είτε εδώ είτε στο υπερπέραν, είναι μάταιη για όποιον δεν μπορεί να καταλάβει και να νιώσει ότι έσφαλε.

 180. Μαρία said

  171
  οκ Του υποψ. δήμαρχου.

 181. Μαρία said

  175
  Εκτίμησα ιδιαίτερα το μιλανέζικο, γιατί έχω ξάδερφο που ζει στο Μιλάνο.

 182. 175 Πάντως από προ ετών κουβέντα με βόρειο Ιταλό ξέρω τον segaiolo ως μαλάκα, και μάλιστα εμφατικά και με ένταση. Μιλώντας για κάτι μαλάκες, μου έλεγε με πάθος πως sono tutti segaioli.

 183. Ευγενία Λώβη said

  149
  Αξιότιμε κύριε rogerios,
  Έσπευσα πανικόβλητη να δω τους «προσβλητικούς χαρακτηρισμούς που τόσο απλόχερα» φέρομαι να σας χάρισα και βλέπω αυτό: «Τι παράδοξη όσο και ασύστατη γκρίνια!»

  Αφού ησύχασα ότι ΔΕΝ σας πρόσβαλα, πάω παρακάτω να δω τι έγραψα: «Μια χαρά εν χρήσει λέξη είναι –πούθε τεκμαίρονται οι αρχαιοπρεπείς τίτλοι ευγενείας;»

  Και στη συνέχεια αντέγραψα από τα 5 σύγχρονα μεγάλα λεξικά μας τι γράφουν στο λήμμα «έκνομος»

  Μάλλον δεν συνεννοούμεθα αλλά έστω: πού είδατε «νεκρανάσταση περιθωριακού τύπου» και «ακκισμούς» και «εξεζητημένους γλωσσικούς τύπους» στην καημενούλα την εντελώς συνηθισμένη (απόδειξη τα 5 λεξικά) λεξούλα «έκνομος»;

  Μια γκουγκλοβόλτα στους τύπους «έκνομες», «έκνομο», «έκνομα» πείθει για τη σημερινή του χρήση

 184. Pedis said

  # 181 – Πρέπει κι αυτό να χάνει την πολύ βαριά σημασία του ως βρισιά, από τη στιγμή που βλέπω ότι μπαίνει στον καθημερινό λόγο δημόσιων προσώπων. Αυτό το σημείο έχει γενικότερο ενδιαφέρον, έτσι;

  Εδώ στο βίντεο από την προηγουμενη άνοιξη ο Zaia ο κυβερνήτης του Βένετο, που πάει να φάει τη θέση του Salvini, κάνοντας σόου για τον σωστό τρόπο να φορά κανείς τη μάσκα (δεν είναι γιατρός, έτσι, καμιά σχέση), και σε καμιά περίπτωση να μην τη φορά α λά Salvini, δηλαδή σαγωνάτη, όπως λάνσαρε τότε τη μόδα για λόγους ψιλο-νεγκάσιονιστ μαγκιάς το γελοίο υποκείμενο, πέταξε ότι όποιος το κάνει, κάνει il pirla.

 185. Pedis said

  # 182 – Είναι. Αλλά έχει κι αλλες πιο καλοήθεις, μεταφορικες σημασίες και χρήσεις.

 186. Μαρία said

  166 κλπ
  Κάτι παίζει και με το Χοντρό.
  «Ακόμη, η χώρα μας έχει μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων ανά κρούσματα – δηλαδή μεγαλύτερη θνητότητα – από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.»
  https://www.in.gr/2020/11/14/greece/koronaios-sta-ypsi-pososto-thnitotitas-stin-ellada-logo-koronaiou-pinakes/

 187. LandS said

  157

  Λυκαβηττός, αρχαιότατο όνομα του γνωστότερου λόφου της Αθήνας μετά από τον λόφο της Ακρόπολης.

  Η χρήση λέξης με τέτοια διάδοση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί

 188. Μαρία said

  184
  Κρίμα 🙂

 189. mitsos said

  Καλησπέρα
  Νίκο πολύ ωραία τα μεζεδάκια κι ας είναι έγκλειστα
  Μόνο να … λείπει το πιο πικάντικο του Πρωθυπουργού ΜΑΣ
  Μετά το Καλάμπια έμαθε πως υπάρχουν εξαρτημένοι από τον Μισθό τους και
  και τώρα Ξαναχτυπά με τον ορισμό της ΕΠΙΤΑΞΗΣ : πληρώνω και έχω όποτε το χρειαστώ.
  Και δεν νομίζω πως η συγχωρεμένη η Μαρίκα έλεγε, όταν γύρνούσε από την Λαϊκή, «επίταξα τρία κιλά ντομάτες να τις έχουμε» .
  Το έλεγε ; Δεν το έλεγε . Τότε που έμαθε τι σημαίνει επίταξη ; Και μη μου πείτε ότι πέρασε καιρός από τότε που διάβασε το Σύνταγμα,
  Όχι μόνο δεν το έχει διαβάσει ποτέ του. Ούτε που διανοείται ότι μπορεί να στερηθεί κάποιος την ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ του ή το κέρδος από αυτήν για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Τι λέω τώρα; Άκου «Δημόσιου συμφέροντος» … για το συνάφι του αυτό είναι αντίφαση.

 190. mitsos said

  189
  Νισάφι πια αυτό το σινάφι όλο λάθος το γράφω.

 191. Πέπε said

  @167, 168

  Βασικά έχεις δίκιο (το είχα σκεφτεί αλλά έγραψα «έτσι προφέρεται» για λόγους συνοπτικότητας). Όμως:

  -Υπάρχουν τοπικές προφορές όπου είτε γράψεις «-ν μπ-» είτε σκέτο «-μπ» θα προφέρουν χωρίς ένρινο
  -άλλες όπου είτε γράψεις το ένα είτε το άλλο θα προφέρουν με ένρινο (μπορεί να σε ξενίζει, αλλά υπάρχουν μέρη όπου λένε «mbαmbά, mbορείς να μου πεις τι ήταν αυτό το mbαμ που άκουσα;»)
  -άλλες όπου αν γράψεις «-ν μπ-» ο κάθε ομιλητής μπορεί να το προφέρει είτε έτσι είτε αλλιώς, ενώ αν γράψεις «μπ-» θα το προφέρει υποχρεωτικά άρρινο.

  Νομίζω ότι περισσεύουν ελάχιστες περιπτώσεις όπου αν γράψεις «-ν μπ-» θα τους αναγκάσεις να προφέρουν αλλιώς απ’ ό,τι θα έλεγαν από μόνοι τους.

 192. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Αλλά δεν θα λυπηθώ αν πεθάνει.»
  Έτσι είναι, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς. Δεν ξέρω τι έκβαση θα έχει η περιπέτεια της υγείας του Αμβρόσιου, αλλά δεν θα χαρώ αν πεθάνει, επειδή σέβομαι την κοινή μας μοίρα, όχι τον ίδιο, έναν άνθρωπο που κήρυξε σ’ όλη του τη ζωή τον λόγο του μίσους και όχι της αγάπης ως όφειλε.

 193. Γ.Κ. said

  191.
  Το ζητύμενο δεν ήνε να αναγκάσησ κάπιον να κάνη κάτη, αλά να αποδοθή γραπτά η γλόσα. Θεορό ότη η γραφή «-ν μπ-» ανταποκρήνετε καλήτερα σε αφτόν τον στόχο.

  ——————–

  Δεν με ξενήζη καθόλυ το «mbαmbά, mbορείς να μου πεις τι ήταν αυτό το mbαμ που άκουσα;». Αντήθετα, «πιάνο» τον εαφτό μυ να προφέρη «θan du δόso», nan du kanis ή «afton don anθropo». (Επήσημεσ γραφέσ αντήστηχα «θα του δώσω», «να του κάνεις», «αυτόν τον άνθρωπο».)

  Κε φησηκά, σε εληνηκή πρόταση, προφέρο «vindeo», «Torondo», «Δungerki», «Angira» κλπ χορήσ κανένα κόμπλεξ.

 194. Γ.Κ. said

  Η «Άγκηρα» ήνε λάθοσ παράδηγμα, αλά δεν πηράζη.

 195. ΓΤ said

  Στην αθλητική κίνηση της ημέρας:

  Kύπρος-Λουξεμβούργο 2-1

  Ελλάδα-Σλοβενία (Γ) 70-77
  Κολοσσός-Λαύριο 77-62
  Ιωνικός-Ηρακλής 67-77

 196. ΚΩΣΤΑΣ said

  Η πιο διπλωμάτισσα εδώ σήμερα είναι η Μαρία, @165 σχόλιο. Έβαλε τον Αμβρόσιο, χωρίς να τον κατονομάσει, με τον αγιασμό του και πέρασε στο ντούκου. Πιθανολογώ ότι αν είχε βάλει το όνομά του, όλο και κάποια σχόλια θα είχαν ξεφυτρώσει, ένεκα της πολλής αγάπης που τρέφει στο πρόσωπό του το φιλοθεάμον κοινό εδώ μέσα! 😉

 197. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

 198. Pedis said

 199. voulagx said

  #196: Δεν χρειαζοταν το ονομα, το βιντεο τοχουμε μαθει απεξω κι ανακατωτα, ο τυπος ειναι πρωτη φιρμα.

 200. ΓΤ said

  196@

  Δεν θα προλάβει να ανέβει μέχρι τον Δομοκό να δει τα τέκνα του.

 201. Avonidas said

  #198. Ε, συγγνώμη τώρα αλλά κοροϊδευόμαστε:

  Αφού ξεκαθάρισε ότι αυτό που τονίζει η επιστημονική κοινότητα είναι ότι πρέπει να τηρούνται τα μέτρα όταν ο κόσμος είναι στους δρόμους ή τις πλατείες («γιατί μπορεί να περπατήσει, δεν έχουμε στρατιωτικό νόμο όπως στη δικτατορία»), επισήμανε ότι η πορεία μπορεί να γίνει με τη χρήση μασκών, αντισηπτικά, προβλεπόμενες αποστάσεις και απουσία των ευπαθών ομάδων.

  Αποστάσεις. Στην πορεία του Πολυτεχνείου. Οκ…

  Πρέπει να γίνει πορεία Πολυτεχνείου;
  «Σίγουρα όχι με τον τρόπο που γινόταν» απαντά ο δικηγόρος, Γιώργος Λογοθέτης, με άρθρο του στο ellinofreneianet.gr προτείνοντας «μέτρα προστασίας ΕΥΛΑΒΙΚΑ, με την στενή μπαμπινιώτικη έννοια, αυτήν της θρησκευτικής ευλάβειας. Με αποστάσεις τόσο μεγάλες, που αν και λιγότεροι θα φαινόμαστε πολλοί. Τόσο μεγάλες που κανείς να μην μπορεί να υπονοήσει ότι υπήρξε η παραμικρή μετάδοση του covid».

  Να γελάσω τώρα, ή να κλάψω; Αποστάσεις «για να φαινόμαστε πολλοί»; Αυτά που κοροϊδεύαμε; :-/

 202. ΚΩΣΤΑΣ said

  199 – 200
  Κρατάτε και αρχεία εσείς, ε! 😉 Εγώ το είδα στο παρακάτω λινκ και ύστερα κατάλαβα ποιος είναι.

  Τί παιδιά έχει στο Δομοκό;

  https://www.larissanet.gr/2020/11/14/ti-elege-o-amvrosios-gia-ton-koronoio-proetrepe-se-prolipsi-me-agiasmo/

 203. ΓΤ said

  196@

  Η Μαρία μού βγάζει μπέσα με το καντάρι. Μάτι και χέρι δουλεμένο, πόνος κι ακρώρεια αγκαλιά. Οι διπλωματικές οδοί είναι μάλλον για σουρπουίτσες που πάνε να γκαρτζαμπαλωθούν σε εδάφια νόμων και λοιπά σφιχτογραβατάδικα λόγια.

 204. Αιμ said

  190 . Λόγω έλξης από το συνάχι

  197. Εδεσματίδια θάλεγα

 205. Μαρία said

  196
  Κώστα, δες το 92 και μετά αυτά, για να καταλάβεις https://sarantakos.wordpress.com/2020/11/07/meze-452/#comment-693316

 206. ΚΩΣΤΑΣ said

  205
  Το @92 το είχα δει, δεν είχα ανοίξει το λινκ. Είχα σχετική άγνοια, λοιπόν.

 207. Μαρία said

  206
  Τον κακόψυχο τον είδες; 🙂

 208. ΚΩΣΤΑΣ said

  207 Αυτό το κακόψυχος με μπερδεύει, μου δημιουργεί περίεργους συνειρμούς! 😜

 209. Dong-ho Spiros Merimanis said

  δεν είναι μόνο η γενικές, η έκφρραση «για την προμήθεια» έχει κι αυτή την ;ασάφειάτης: δεν ξέρουμε γι; ποιον κι από ποιον γίνεται η προμήθεια¨,διορθώνεται όμως άμα αντικατασταθεί με ρήμα

  η φράση «Σε ένα μικρό μπακάλικο έδωσε τελικά μέσω δύο απευθείας αναθέσεων η γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου 291.659 ευρώ για την προμήθεια προστατευτικών μασκών και αντισηπτικών χεριών».γίνεται αμέσως ευκολονόητη

  Σ’ ένα μικρό μπακάλικο έδωσε τελικά με απευθείας αναθέσεις η γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου 291.659 ευρά για να την προμηθέψουν με προστατευτικές μάσκες καιαντισηπτικά για χέρια
  αντί «για να την προμηθέψουν» μπορορούμε να γράψουμε «για να προμηθέψουν τη γ γ»
  αντί «για χέρια» μπορορούμε να γράψουμε «χεριών»

 210. Πέπε said

  @201
  Αβονίδα, το πρώτο σου παράθεμα είναι του Κουτσούμπα. Ο Κουτσούμπας ξέρει για τι πράγμα μιλάει.

 211. Αιμ said

  205. Και ακριβώς από κάτω τον γλωσσοφάγατε τον …χριστιανό 🙂

 212. Avonidas said

  #210. Θα δεχόμουν να γίνει, με μέτρα προφύλαξης, μια συγκέντρωση, διαδήλωση ή διαμαρτυρία που αφορά ένα τρέχον πρόβλημα, ή ενάντια σε μια αυθαιρεσία της κυβέρνησης. Δεν το βρίσκω ζωτικής σημασίας να γίνει η πορεία του Πολυτεχνείου φέτος. Και δε βλέπω πώς μπορεί κάποιος, με συνέπεια, να δεχτεί την αναστολή των παρελάσεων ή των λειτουργιών, αλλά να επιμένει στην πορεία του Πολυτεχνείου.

 213. Kondoras said

  Πώς λέγεται αυτός που απαγγέλει, προφανώς όχι περιστασιακώς. Αυτός/-ή που επαγγέλλεται την απαγγελία.
  Εκφωνητής-ήτρια; Ίσως πιο «ανοικτή» λέξη, αλλά χρησιμοποιείται.

  Παρατηρώ ότι το lockdown ως λέξη είναι μόδα φθινοπωρινή. Ίσως και θερινή, ειδικά στα προπαγανδιστικά άρθρα του τύπου «γιατί δεν θα ξαναγίνει ολικό lockdown», «το ολικό lockdown θα είναι η τελευταία των τελευταίων λύση», «ξεχάστε το lockdown, θα ληφθούν άλλα μέτρα» κλπ.
  Αν θυμάμαι καλά η αντίστοιχη λέξη του Μαρτίου ήταν καραντίνα. Δεν ξέρω τί μεσολάβησε και απαρνηθήκαμε τα γαλλοϊταλικά για τα εγγλέζικα. Ίσως επιλέγονται διαφορετικές λέξεις για κάθε συμφορά του είδους, όπως κακή ώρα για τις θεομηνίες. Αντί να γράφουμε «καραντίνα Μαρτίου 2020, καραντίνα Νοεμβρίου 2020» ή έστω «καραντίνα ver.1, καραντίνα ver.2» και πάει λέγοντας, να λέμε «καραντίνα»=Μάρτιος 2020, «lockdown»=Νοέμβριος 2020, οπότε περιμένω ιδέες για το επόμενο κλειδαμπάρωμα που θα προκύψει τα Χριστούγεννα, λίγο μετά την – ποσοτική – χαλάρωση της εβδομάδας 14-20 Δεκεμβρίου. Η λέξη «μάντρωμα» θα ήταν ταιριαστή σε άλλο μήνα, ας την κρατήσουμε για του χρόνου, ζωή νά ‘χουμε. Ίσως μια γερμανική, μια που οι φίλοι μας τιμούν δεόντως τα Χριστούγεννα. Ο μεταφραστής του Γούγλη μου δίνει το «Ausgangssperre». Μου φαίνεται αρκούντως γερμανική, πιασάρικη και αυστηρή, αλλά δεν ξέρω αν αποδίδει το ακριβές νόημα.

  Όσο για τον Αμβρόσιο, επικροτώ την κίνησή του να φύγει από το νοσοκομείο, εφόσον ο ίδιος αισθανόταν καλά έξω από αυτό. Κάποιοι μπαίνουν σε νοσοκομείο υγιείς και καταλήγουν άρρωστοι. Μεγάλο παιδί είναι, ξέρει να φροντίζει τον εαυτό του και παραμένει – σωστά – σε καραντίνα σε δικό του χώρο. Επιπροσθέτως αδειάζει ένα κρεβάτι για κάποιον χριστιανό (ή μή) που το έχει ανάγκη, προσφέρει δηλαδή κατά πράξη μία υπηρεσία προς τον πλησίον του. Μπορεί να έχει πει χίλιες ανοησίες, αλλά τώρα φέρεται παραδειγματικά. Περαστικά του εύχομαι με όλη μου την καρδιά.

 214. Μαρία said

 215. Πέπε + Γ.Κ.

  Ενδιαφέρουσα συζήτηση για τα έρρινα και τα προερρινωμένα ηχηρά συμπλέγματα.
  Καληνυχτίζω.

 216. Πέπε said

  @212

  Παραδοσιακά η 17η Νοέμβρη είναι μια συμβολική ημερομηνία, όπου στην πορεία εκφράζονται διαμαρτυρίες/διεκδικήσεις για σύγχρονα ζητήματα, τουλάχιστον μιας ορισμένης τάξης. Δεν είναι εκδήλωση μνήμης για τα τότε γεγονότα και τέρμα. Δεν είναι παρέλαση όπως στις εθνικές εορτές, είναι πορεία παρόμοια σαν της Πρωτομαγιάς.

  Επομένως, όποιον συμφωνεί μαζί σου για μια πορεία ή συγκέντρωση, τηρουμένων των μέτρων, για τρέχοντα ζητήματα ή αυθαιρεσίες της κυβέρνησης, τι τον πειράζει αν είναι 17 Νοεμβρίου ή οποιαδήποτε άλλη μέρα; Όλη κι όλη η διαφορά είναι ότι τις υπόλοιπες μέρες γίνονται πορείες για ζητήματα της εντελώς άμεσης επικαιρότητας: χτεσινά, προχτεσινά, όχι παραπάνω, ενώ 17/11 (και 1/5) γίνονται και για της ευρύτερης επικαιρότητας.

  Να μου πεις ότι τα μέτρα αποκλείεται να τηρηθούν; Αυτό μάλιστα. (Εκτός από το ΠΑΜΕ.)

  Αλλά όση ανευθυνότητα κι αν υπάρχει τους πολίτες (γιατί υπάρχει, έτσι; κακά τα ψέματα. Άλλο αν το αφήγημα της ατομικής ευθύνης κάνει το τόσο τόσο και γενικώς διαστρεβλώνει την πραγματικότητα), η απαγόρευση και η καταστολή δε με ικανοποιούν ως λύσεις. Όπως δε με ικανοποιεί και το γεγονός ότι ο κρατικός οργανισμός που έχει επωμιστεί τον κύριο όγκο της προσπάθεας για προστασία από τη μετάδοση του κορονοϊού είναι η αστυνομία!

 217. Pedis said

  «Πρόκειται για μια οδυνηρή απόφαση, η οποία όμως ενδείκνυται ως συμβολή στην προστασία της δημόσιας υγείας», τονίζει η Συνέλευση των Παπικών «επισκόπων». Ο ίδιος ο Πάπας διαβάζει πλέον τα μηνύματά του διαδικτυακά, ενώ έκλεισαν οι χώροι του Βατικανού για το κοινό.

  Ο φόβος έχει πλήρως καταλάβει τους εκπροσώπους της παπικής αίρεσης και τον διασπείρουν αφειδώς και στους πιστούς τους. Λογικό, αφού γνωρίζουν ότι η Χάρη του Θεού δεν υπάρχει στην «εκκλησία», τα «μυστήρια» και την λειτουργική τους ζωή. Ένας ιός αρκούσε για να φανερώσει τη γύμνια της παπικής κακοδοξίας. Και να σκεφθεί κανείς ότι και για τους Παπικούς είναι περίοδος Τεσσαρακοστής, ενώ η καταληκτική ημερομηνία της απαγόρευσης τέλεσης των ακολουθιών, η 3η Απριλίου, είναι η Παρασκευή πριν το Σάββατο του Λαζάρου για τους Καθολικούς, αφού το Λατίνων Πάσχα πέφτει φέτος στις 12 Απριλίου. Αλήθεια, εάν η εξάπλωση του κορονοϊού συνεχιστεί στην Ιταλία, οι Παπικοί δεν θα εορτάσουν Μεγάλη Εβδομάδα ούτε Πάσχα;

  https://www.ekklisiaonline.gr/nea/o-koronoios-xegymnose-tin-kakodoxia-ton-papikon/

 218. leonicos said

  217 Ο Αναστάσιος Αλβανίας δεν θα μιλούσε ποτέ έτσι

  εμπαθής φρασεολογία. Το γιατί δεν πήραν ανάλογα μέτρα, είναι γνωστό και το ακούνε από παντού

 219. leonicos said

  Περαστικά του εύχομαι με όλη μου την καρδιά.

  Σε όλους. Δεν λύνουμε τις διαφορες μας με τους ιους!

  Με τη βοήθεια των ιών εννοώ

 220. Μαρία said

  Πάτρα σήμερα http://www.topontiki.gr/article/415624/patra-sok-me-astynomiko-poy-apeilei-me-ektoxeysi-dakrygonoy-se-eytheia-voli

 221. Μαρία said

 222. To μεζεδάκι με την απαγγελία των ποιημάτων μου θύμισε τους αναγνώστες λογοτεχνίας στα κουβανέζικα εργοστάσια πούρων, που διάβαζα στο Άγιος ο Καπνός.
  https://es.euronews.com/2018/10/04/lector-de-tabaqueria-una-profesion-en-cuba

 223. ΓΤ said

  Πλην Ελλάδος και Κύπρου, δωρεάν η Σούπερ Λίγκα
  https://nettvplus.gr/

 224. Χαρούλα said

  #218 Δίκιο έχεις.
  Σε μήνυμά του εξέφραζε τις ευχαριστίες του για το ιατρικό προσωπικό και πρόσθεσε: «Δύο λέξεις από το ευαγγελικό ανάγνωσμα της περασμένης Κυριακής καθορίζουν την ενδεδειγμένη στάση: “Μη φοβού, μόνον πίστευε”». Επισήμανε ακόμη ότι «σε όλη μας τη ζωή αναφερόμαστε στον Θεό των εκπλήξεων αλλά και στον Θεό των θαυμάτων. Η πορεία μας στην Αλβανία ξεκίνησε με την αναφώνηση “ο Θεός είναι μαζί μας” και την εν χορώ απάντηση “και εμείς μαζί του”, που μας στήριξαν τη βεβαιότητα ότι “δεν θα μας αφήσει ο Θεός”».

  Μετά το 01.00(νωρίτερα μεζεδάκι της «δημοσιογράφου»

  Τυχαίο που ο Αναστάσιος δεν έκανε …καριέρα στην Ελλάδα; Χαλάει την πιάτσα!

 225. Ευγενία Λώβη said

  149
  Αξιότιμε κύριε rogerios,
  Έσπευσα πανικόβλητη να δω τους «προσβλητικούς χαρακτηρισμούς που τόσο απλόχερα» φέρομαι να σας χάρισα και βλέπω αυτό: «Τι παράδοξη όσο και ασύστατη γκρίνια!»

  Αφού ησύχασα ότι ΔΕΝ σας πρόσβαλα, πάω παρακάτω να δω τι έγραψα: «Μια χαρά εν χρήσει λέξη είναι –πούθε τεκμαίρονται οι αρχαιοπρεπείς τίτλοι ευγενείας;»

  Και στη συνέχεια αντέγραψα από τα 5 σύγχρονα μεγάλα λεξικά μας τι γράφουν στο λήμμα «έκνομος»

  Μάλλον δεν συνεννοούμεθα αλλά έστω: πού είδατε «νεκρανάσταση περιθωριακού τύπου» και «ακκισμούς» και «εξεζητημένους γλωσσικούς τύπους» στην καημενούλα την εντελώς συνηθισμένη (απόδειξη τα 5 λεξικά) λεξούλα «έκνομος»;

  Ας βάλω κι ένα δείγμα χρήσης του «εξεζητημένου και σπάνιου» όρου:

  «έκνομες»
  https://www.google.com/search?q=%22%CE%AD%CE%BA%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B5%CF%82%22&ei=uRywX7-dBfWGjLsP9-qtuAY&start=20&sa=N&ved=2ahUKEwj_3ZyS0ILtAhV1A2MBHXd1C2c4ChDw0wN6BAgMEEw&biw=1366&bih=625

  «έκνομο»
  https://www.google.com/search?q=%22%CE%AD%CE%BA%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%BF%22&ei=EB2wX9GyJ7zMgwf77ZKwDA&start=10&sa=N&ved=2ahUKEwjR-vy70ILtAhU85uAKHfu2BMYQ8NMDegQICxBM&biw=1366&bih=625

  «έκνομα»
  https://www.google.com/search?q=%22%CE%AD%CE%BA%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B1%22&ei=iR2wX9KsL6WEjLsPkcqQkAs&start=20&sa=N&ved=2ahUKEwiSld710ILtAhUlAmMBHRElBLI4ChDw0wN6BAgMEEw&biw=1366&bih=625

 226. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Να κατεβούν τα δημοτικά σχολεία, σε αποστάσεις / παράταξη τάξης, που δεν κολλάει, να τιμηθεί η 17 Νοέμβρη!

  Των νέων γιορτή εξάλλου κυρίως (πρέπει να) είναι.

 227. Pedis said

  Το είπαμε το κάναμε #metonkyriako: Η καλύτερη επίδοση (ντιπ κύρτσος)

 228. Γιάννης Κουβάτσος said

  Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ζητάει να επιτραπεί να παραμείνουν ανοικτοί οι ναοί με την απαρέγκλιτη και πιστή τήρηση όλων των προδιαγραφών, των εντολών και των υποδείξεων των αρμόδιων υγειονομικών αρχών της Πολιτείας.
  Το ΚΚΕ ζητάει να πραγματοποιηθεί η πορεία του Πολυτεχνείου, για να ενημερωθεί προφανώς ο νέος πρόεδρος Μπάιντεν ότι προΐσταται ενός κράτους-φονιά των λαών. Διαβεβαιώνει φυσικά ότι η πορεία θα πραγματοποιηθεί «με τη χρήση μασκών, με τα αντισηπτικά, με τις αποστάσεις και βεβαίως με τους ανθρώπους που πρέπει να είναι εκεί και κάνουμε έκκληση στις ευπαθείς ομάδες ή σε όσους είναι άρρωστοι να μην είναι, αυτό έχει γίνει με γενικευμένο lockdown, και έχουμε ήδη αποδείξει, μάλιστα ως ΚΚΕ δεχθήκαμε συγχαρητήρια για το πώς οργανώθηκαν αντίστοιχες τέτοιες εκδηλώσεις».

  Εδώ ο κόσμος καίγεται και η Χάιδω χτενίζεται. Αλλά χτενίζεται τηρώντας απαρεγκλίτως το υγειονομικό πρωτόκολλο.

 229. Μαρία said

  Λόγω των επιτακτικών αναγκών αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού COVID -19, με Απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, απαγορεύονται σε όλη την επικράτεια, όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν (4) ή περισσότερα άτομα, από 06:00 ώρα της 15ης Νοεμβρίου έως και την 21:00 ώρα της 18ης Νοεμβρίου 2020.
  Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:
  διοικητικό πρόστιμο (5.000) ευρώ στα νομικά πρόσωπα και (3.000) ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και
  διοικητικό πρόστιμο (300) ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.
  http://www.astynomia.gr/index.php?option=ozo_content&lang=%27..%27&perform=view&id=98661&Itemid=2539&lang=

  Ο Τσιόρδας που έχει 7 παιδιά πρέπει να τα βγάζει βόλτα με δόσεις 🙂

 230. ΓΤ said

  Σε τεσσερισήμισι ώρες τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 4 ατόμων…

 231. Μαρία said

  226
  Επίδοση.
  Κατα τα άλλα τους πείραξε ο Μπούκουρας

 232. sarant said

  173 Συγγνώμη, έλειπα. Το μαρμαγκωμένο σχόλιο είναι το 225

  195 Χάσαμε ευκαιρία να πάμε πρώτη θέση

  197 Καλό. Τερψιλαρύγγια εδεσματάκια μάλιστα

  221 60 μέρες από πότε;

 233. Pedis said

  Με τις καλύτερες ευχές για γρήγορη ανάρρωση.

  Αλλά η αφορμή για το # 217 δεν είναι ότι ο Αναστάσιος είναι ή όχι καλός κύριος.

 234. Pedis said

 235. ΓΤ said

  Ρε Χρυσοχοΐδη, τι θα γίνει με τον Παππά;
  Mε συγχωρείτε, κύριε υπουργέ, ξέχασα ότι έχετε επικεντρωθεί στον Παλαιοκώστα, που τον ψάχνετε 11 χρόνια τώρα…

 236. Μαρία said

 237. Μαρία said

  236

 238. Μαρία said

  224
  Δίκιο σε τι;
  Ο Λεώ την επίθεση στους … παπικούς την απέδωσε στον Αναστάσιο! Άλλα αντ’ άλλων δηλαδή.

 239. Pedis said

  Στην εκπομπή της ΕΡΤ «Κάτι τρέχει με την Μάριον» μίλησε σήμερα, Σάββατο 14 Νοεμβρίου η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας κ. Αθηνά Λινού.

  Η κ. Λινού ερωτηθείς για την Θεία Κοινωνία και αν γίνεται μετάδοση του ιού, ξεκαθάρισε αρχικά ότι είναι πιστή Ορθόδοξη Χριστιανή.

  «Πρέπει να πω ότι δεν υπάρχει μελέτη η οποία να αποδεικνύει ότι μέσω της Θείας Κοινωνίας μεταδίδεται η νόσος δεν υπάρχει» – τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Λινού.

  Στη συνέχεια η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορούμε να λύσουμε θέματα πνευματικά και ορθοδόξου πίστεως με λογική».

  Σε ερώτηση αν ίδια θα κοινωνούσε, η κ. Λινού τόνισε χαρακτηριστικά: «Βεβαίως και θα κοινωνούσα».

 240. Μαρία said

 241. Pedis said

  Μου δημιουργείται μία αμυδρή υποψία, και ναι, ντρέπομαι που το σκέφτομαι 🙂 κι ο θεός να με συγχωρέσει, ότι η Εκκλησία λομπάρει χοντρά στις επιτροπές κρίσης στα πανεπιστήμια, ας πούμε στην Ιατρική.

  Θα το εξομολογηθώ στον πνευματικό μου.

 242. Μαρία said

  239
  Και στην εκπομπή Στο κόκκινο τραπέζι αναφέρθηκε στα της πίστεως και στο μυστήριο αλλά δεν ρωτήθηκε αν θα κοινωνούσε. Μίλησε όμως και για τις διαφορετικές πρακτικές των ορθόδοξων εκκλησιών στο εξωτερικό.
  https://www.avgi.gr/sto-kokkino

 243. Avonidas said

  #229. Αυτό είναι που λένε φωτογραφική διάταξη…

 244. Μαρία said

  241
  Πολλοί είναι οι γιατροί που είναι θρήσκοι πρατικάν, ενεργοί κατα τη Λινού. Εμπειρικά το λέω, δεν ξέρω σε τι ποσοστό. Γίνονται γιατροί, για να βοηθήσουν το συνάνθρωπο.

 245. ΓΤ said

  239@

  Δυνατή η «Ρομφαία». «Η κ. Λινού ερωτηθείς…»
  Για να μη μιλήσουμε, στην ίδια σελίδα δεξιά, για τον Φαναρίου Αγαθάγγελο, τον Γενικό Διευθυντή της Αποστολικής Διακονίας
  της Εκκλησίας της Ελλάδος, και την ανοιχτή επιστολή του προς την Έλενα Ακρίτα… «Φυλακείστε μας», «Ζητείστε και θα σας δώσω»…

  Ε ρε γλέντια

 246. Αιμ said

  Τι είναι αυτοί οι «θρήσκοι πρατικάν, ενεργοί κατα τη Λινού» ;

 247. Μαρία said

  246
  Όχι μόνο στην ταυτότητα, όπως λέγαμε παλιά, όταν αναγραφόταν το θρήσκευμα. Ούτε σαν αυτούς που πηγαίνουν στην εκκλησία μόνο το Μ. Σάββατο και σε κηδείες, γάμους και βαφτίσια.

 248. Pedis said

  # 242 – Καλά, αλλά αντιλαμβάνεσαι ότι ο Τσίπρας έκανε πατάτα, εκτός αν με πείσεις ότι δεν υπάρχει ούτε ένας διαθέσιμος που να δείχνει ότι έχει στοιχειώδη αυτοσεβασμό και επιστημονική συνέπεια γι αυτό το ρόλο, κι ως εκ τούτου είναι αδύνατον να βρεθεί στη συγκεκριμένη ελληνική επιστημονική κοινότητα ένας σοβαρός (δηλ. κάποιος ο οποίος, αν δεν είναι θρησκευόμενος, τουλάχιστον, έχει ξεκάθαρο ότι είναι άλλο οι προσωπικές θρησκευτικές προλήψεις και δεισιδαιμονίες κι άλλο η δουλειά που του ανατίθεται προς όφελος της υγείας του κοινωνικού συνόλου) ώστε να προταθεί, συμβολικά, από τον Σύριζα ως αντικατάστατης του άχαρου μπασκετμπολίστα.

  # 244 – Η ουρά της κάθε κατανομής για κάτι τέτοιους λόγους υπάρχει.

 249. Μαρία said

  245
  Απ’ τα πιο συνηθισμένα ορθ. λάθη.
  «θα σας δοθεί» κατα το πρωτότυπο. Το χρησιμοποιούν οι φιλόλογοι που γνωρίζουν τις Γραφές για τη διάκριση του αιτώ απ’ το ζητώ στα αρχαία.

 250. Μαρία said

  248
  Μπορεί να έχεις δίκιο. Τα μέτρα όμως που προτείνει εδώ και καιρό για τα μμμ, τα σχολεία και τα τεστ είναι σωστά.

 251. Pedis said

  # 244 – To 248 β) για το τελευταίο που γράφεις.

  Για το πρώτο θέλω στατιστικά στοιχεία. Φερειπείν ότι το ποσοστό των πρατικάν γιατρών είναι μεγαλύτερο από εκείνο των καθηγητών φιλολόγων.

  Πρατικάν δεν σημαίνει λ.χ. αν βλέπεις να έχει κρεμάσει μια θρησκευτική εικόνα στο ιδιωτικό ιατρείο του για τους πελάτες-ασθενείς. Λέω τώρα.

 252. ΓΤ said

  @230

  Διορθώνω: max 3 άτομα επιτρεπτό…

 253. Μαρία said

  251
  Ποια εικόνα για το θεαθήναι, ρε συ. Μιλάμε για θρήσκους. Πάνε στη νεφρολογική του Αρεταίειου να δεις τι γίνεται.
  Ποσοστά δεν ξέρω και το δήλωσα. Και εμπειρικά, ναι, ξέρω πιο πολλούς γιατρούς απ’ ότι φιλόλογους.

 254. Μαρία said

  252
  Αντί να γράψουν άνω των τριών ατόμων προτίμησαν το σιδηρόδρομο.

 255. Pedis said

  # 253 – αυτό είναι πανεπιστημιακό;

  Δεν ξέρω, αλλά για να κάνω λίγη πλάκα, εμπειρικά κι εγώ λέω ότι οι μισοί φιλόλογοι σε όλο το γυμνάσιο και λύκειο που πήγα ήταν εγγυημένα θρησκόληπτοι. Δεν ξέρω αν ήταν πρατικάν, όταν μας πήγαιναν εκκλησία το σταυροκοπίδι πήγαινε γόνα, αν και το να είσαι πρατικάν στην Ελλάδα, πριν τα εξήντα, πρέπει να εξαρτάται ισχυρά από τη χαμηλή μέση ποιότητα τού ορθόδοξου προσωπικού από πάνω μέχρι κάτω και τη προμεσαιωνική σκηνοθεσία του θεάματος που γενικά δεν ελκύουν, αν δεν απωθούν.

 256. 26, … το επίθετο «έκνομος» …

  Έκνομος, ήταν έξω απ’ τον νομό του:

 257. Alexis said

  #108: Ο Αγγλικός, ο Θρησκευτικός, νομίζω ότι τα έχω ακούσει, ως μαθητής, για άντρες καθηγητές των αντίστοιχων ειδικοτήτων.
  Δεν θα με ξένιζε και ο Πληροφορικός.

 258. # 257

  Στα τεχνικά σχολεία είχε καθιερωθεί το πληροφορικάριος. Θρησκευτικούς δεν είχαμε και τους αγγλικούς αναλόγως εμφάνισης από Τζέημς Μποντ μέχρι Γούντυ Αλλεν παρομοίως για τις αγγλικούδες) !!(

 259. Παναγιώτης K. said

  @192. Μου πήρε καιρό για να αποδεσμευτώ από τη λογική των διπόλων και να εντάξω και την ουδέτερη κατάσταση στη συλλογιστική επί των διαφόρων πραγμάτων.
  Βοήθησε σε αυτό και η διδασκαλία των Μαθηματικών.
  Διότι χρειάζεται κάποια προσπάθεια από τη μεριά αυτού που διδάσκει Μαθηματικά να κάνει τους μαθητές να σκέφτονται ότι π.χ αν κάποιος αριθμός δεν είναι αρνητικός δεν σημαίνει οπωσδήποτε ότι είναι θετικός. Μπορεί να είναι και το μηδέν.(ουδέτερο στοιχείο της πρόσθεσης).
  Ή, η άρνηση της πρότασης » τα παιδιά του Β1 είναι αγόρια» δεν είναι » τα παιδιά του Β1 είναι κορίτσια » αλλά » το Β1 έχει
  ένα τουλάχιστον κορίτσι».
  Φεύγουμε τώρα από τα Μαθηματικά και πάμε σε…πιο γήινα πράγματα.
  Δεν αγαπώ κάποιον δεν σημαίνει πως τον μισώ. Απλά μπορεί να είμαι αδιάφορος.
  Αδιάφορος λοιπόν μπορεί να είμαι και απέναντι στον περί ου ο λόγος…
  Δεν είναι για λόγους…μεγαλοκαρδίας!
  Στοιχειώδης ατομική συνέπεια, σε μια κοινωνία όπου πορεύεται επί το πλείστον με δίπολα και η έκφραση μίσους είναι δείγμα…αγωνιστικότητας. 😦
  Γιάννη ελπίζω να έγινα κατανοητός.
  Το σχόλιό σου είναι ουσιώδες για μένα και το βρίσκω συμπληρωματικό στις δικές μου απόψεις.

 260. Κιγκέρι said

  237:

  Τι να σου πω βρε Μαρία, εγώ αυτό δεν το πιστεύω. Δηλαδή ο γιατρός, από τον ασθενή περίμενε να τηρήσει τα μέτρα; Αυτός τι έκανε; Εγώ αν ήμουν πνευμονολόγος αυτόν τον καιρό, θα αντιμετώπιζα όλους τους ασθενείς σαν θετικούς και για να εξετάσω δεν θα φορούσα απλή μάσκα, σκάφανδρο θα φορούσα!

 261. Αιμ said

  255. Είναι πανεπιστημιακό …μαγαζί γωνία

 262. sarant said

  Kαλημέρα απο εδώ!

  245 Με πρόλαβες.

 263. π2 said

  240: Ενδιαφέρουσα ανάλυση του Σωτηρόπουλου στο τουίτερ, σύμφωνα με την οποία στόχος της αντισυνταγματικής απαγόρευσης που θα προσβληθεί στο ΣτΕ, είναι ακριβώς να αποφασίσει το ΣτΕ τις συνθήκες διεξαγωγής.

 264. sarant said

  263 Nαι, έχει ενδιαφέρον να ασκηθεί προσφυγή.

 265. Pedis said

  # 261 – 255. Είναι πανεπιστημιακό …μαγαζί γωνία

  E, τότε … 😆

  Όπως λέμε για τα κερασάκια, «το ένα (θεό-μπαζο) τραβάει τ’ αλλο».

 266. Pedis said

  Με άλλα λόγια, οι Δεξιοί αποφάσισαν φέτος να γιορτάσουν την επέτειο όπου μπήκαν και βρέθηκαν κι αυτοί στο Πολυτεχνείο στις 17.

 267. nikiplos said

  «Καλό. Τερψιλαρύγγια εδεσματάκια μάλιστα»

  Καλημέρα κι από εδώ. Το σωστό δεν είναι τερψιλαρύγγΕΙα?

 268. Spiridione said

 269. spyridos said

  Δεν είναι πρόβλημα ότι πεθαίνουν οι ηλίθιοι από κορονοιό. Το πρόβλημα είναι ότι κόλλησαν χιλιάδες που τους πιστεύουν και αυτοί πάλι χιλιάδες που δεν τους πιστεύουν.

  https://www.iefimerida.gr/ellada/ekoimithi-o-mitropolitis-lagkada-ioannis-koronoios

  Ως γνωστόν ο Λαγκαδάς που έχει γεμίσει κρούσματα είναι γεμάτος ελαιόδεντρα και πνίγεται στον τουρισμό.

  Και αναρωτιέμαι γιατί δεν πίνουν λίγο αγιασμό οι ηλίθιοι.

 270. spyridos said

 271. Theo said

  @269:
  Δεν καταλαβαίνω:
  Κατηγορείς τον μητροπολίτη που πέθανε (λίγος σεβασμός σε κάποιον που είναι άταφος ακόμα!) ότι δεν πίστευε στην ύπαρξη του κορωνοϊού, ότι δεν λάμβανε μέτρα, ότι δεν συμβούλευε τον κόσμο να παίρνει μέτρα;
  Τι απ’ όλα;

 272. Theo said

  @271:
  Υπονοείς πως ο Λαγκαδά συμφωνούσε με τον πρώην Καλαβρύτων;
  Με ποια στοιχεία;

 273. spyridos said

 274. spyridos said

  Εγώ πιστεύω ότι κόλλησε από το νερωμένο κρασάκι. Εσύ όχι.
  Πολύ απλό.

 275. ΓΤ said

  274@

  Να συμπληρώσουμε, αγαπητέ, και λοιπούς αμάσκωτους της 26ης Οκτωβρίου, Ημέρας που εδοξάσθη ο Ιός.

  https://www.enikos.gr/society/746415/thessaloniki-choris-maska-o-anthimos-kai-iereis-ston-agio-dimitri

 276. Theo said

  @275:
  Από την ημέρα του Αγίου Δημητρίου μέχρι την ημέρα που ο Λαγκαδά εισήχθη στο «Παπαγεωργίου» πέρασαν 18 μέρες. Ο covid-19, παρουσιάζει συμπτώματα τις πρώτες 3-5 ημέρες και οπωσδήποτε μέσα σε 14 ημέρες. Άρα, δεν κόλλησε από εκεί.

  Ο μακαριστός πάντα ήταν υπέρ των μέτρων για την προστασία από τον ιό (μάσκες, αποφυγή συνωστισμού, κλειστές εκκλησίες, κλπ.)

 277. Γιάννης Κουβάτσος said

  259: Απολύτως κατανοητός, φίλε Παναγιώτη. Τα δικά σου σχόλια τα κατανοώ πάντα. Άλλων σχολιαστών τα βρίσκω ακατανόητα. Διαφορετικός τρόπος σκέψης, προφανώς.

 278. sarant said

  267 Όχι, τερψιλαρύγγιος, δες το στο λεξικό.

 279. ΓΤ said

  276@

  Το #275 δεν δηλώνει τίποτε για τον Γιάννη Τασσιά, ο οποίος ήταν σαφώς ένας αξιομακάριστος οινολόγος.

 280. Ο συγγραφέας ο σωστός, κάνει πάντα πραγματολογική έρευνα

 281. Μαρία said

  276
  Τεό, δεν ξέρω πότε κόλλησε κι απο πού κόλλησε. Δυστυχώς τα περισσότερα κρούσματα είναι πια ορφανά. Ο συλλογισμός σου όμως δεν είναι σωστός. Επειδή μπήκε στο νοσοκομείο προχτές, δεν σημαίνει οτι ήταν τις προηγούμενες μέρες ασυμπτωματικός. Υποθέτω οτι έμενε σε καραντίνα στο σπίτι του και διακομίστηκε στο νοσοκομείο, όταν χειροτέρεψε.

 282. Γιάννης Κουβάτσος said

  Απορρίπτει ο Μπαμπινιώτης τους όρους σύγχρονη/ασύγχρονη τηλεδιδασκαλία ως ασαφείς. Προτείνει ομόχρονη/ετερόχρονη τηλεδιδασκαλία. Νομίζω πως έχει δίκιο.

 283. Theo said

  @281:
  Και τη δεύτερη εβδομάδα να εμφανίστηκαν τα συμπτώματα, πάλι δύσκολο μου φαίνεται να περίμενε τόσες μέρες για να μπει στο νοσοκομείο. Είχε αγαστές σχέσεις με αρκετούς πανεπιστημιακούς γιατρούς, όσο ήταν πρωτοσύγκελος τουλάχιστον (μέχρι το 2010), και δε νομίζω ότι θα τον συμβούλευαν να περιμένει τόσο.

  @282:
  Κάποιες φορές ο Μπαμπινιώτης φαίνεται πιο προσγειωμένους από κάποιους κατηγόρους του 🙂

 284. Pedis said

  Έτσι όπως πάει θα επιτραπούν τα

  «Χριστούγεννα μόνο με στενούς συγγενείς»

 285. Το «Ρ» της Φωκίωνος Νέγρη said

  280: Το παρακάτω όχημα είναι πριν το 1988 αλλά μια χαρά κάνει για τη δουλειά που το χρειάζεται η Χρυσηίδα:

 286. Theo said

  @283:
  προσγειωμένος, συγγνώμη 🙂

 287. Μαρία said

  283
  Σύμπτωση; Μπορεί.

 288. dryhammer said

  280. Άμα μείνει από βενζίνα γίνεται dryhamster

 289. Μαρία said

  287
  Βεροίας Παντελεήμων: Αρνητικός στον κορονοϊό https://orthodoxia.info/news/veroias-panteleimon-arnitikos-ston-k/

 290. Theo said

  @287:
  Γίνεται γνωστό ότι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, μέλος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, κατά τις εργασίες αυτής υπεβλήθη μαζί με τους άλλους Συνοδικούς Αρχιερείς σε τέστ COVID το οποίο ήταν αρνητικό.

  Μετά την επιστροφή του από την Αθήνα παραμένει στο Επισκοπείο με στενούς του συνεργάτες για όσο χρονικό διάστημα θα διαρκέσουν τα μέτρα της Κυβερνήσεως περί περιορισμού της κυκλοφορίας.

 291. Μαρία said

  O καθηγητής Γενετικής κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις περί Θείας Κοινωνίας της καθηγήτριας κα Λινού, τόνισε πως “δεν μπορούμε να λειτουργούμε με τη λογική αυτή ότι δεν υπάρχει κάποιο πείραμα άρα τα αγνοούμε όλα” και πρόσθεσε πως “είναι δυνατόν να συζητάμε αυτά τα πράγματα; Είναι ξεκάθαρο. Όταν μοιραζόμαστε κάποιο σκεύος στο όποιο μοιράζεται βλεννογόνος από το στόμα είναι λογικό ότι μεταδίδεται. Σε τι ποσοστό όμως ποσοτικά μεταδίδεται όντως δεν έχουμε κάποια μέτρηση”.
  https://orthodoxia.info/news/dermitzakis-theia-koinonia-ka/

 292. Pedis said

  # 287 – Πάρα πολύ ανησυχητικό αυτό.

  Μάλλον, Κάποιοςσταμάτησε να προστατεύει, μετά τους Mωαμεθανούς, και τους Oρθόδοξους.

  Deus non deserit si non deseratur

  (Aurelius Augustinus Hipponensis)

 293. Theo said

  @292α:
  Τη διάψευση την είδες;

  @292β:
  Ίσως κι αυτό να συνέβη 😦

 294. Pedis said

  # 293 – Good for him. Αλλά, τι εννοείς, είναι ο μοναδικός από τους God CEO που κόλλησε;

 295. ΓΤ said

  294@

  Ο Ιός θα τη χορέψει στο ταψί την Εκκλησία.

 296. Theo said

  @294:
  Όχι.

 297. Pedis said

  # 296 – Είναι γνωστό.

  Ας προσευχηθούμε τώρα μαζί ώστε να μην μπούμε στον πειρασμό να σκεφτούμε με προσβλητικό και πατερναλίστικο τρόπο για τον Λόρντ κι επιπλέον να μην αμαρτήσουμε αποφεύγοντας ακόμη και να ψάλουμε Άγνωστοι αι βουλαί του Κυρίου:

  God moves in a mysterious way,

  His wonders to perform;
  He plants his footsteps in the sea,
  And rides upon the storm.

  Deep in unfathomable mines
  Of never failing skill;
  He treasures up his bright designs,
  And works His sovereign will.

  Ye fearful saints fresh courage take,
  The clouds ye so much dread
  Are big with mercy, and shall break
  In blessings on your head.

  Judge not the Lord by feeble sense,
  But trust him for his grace;
  Behind a frowning providence,
  He hides a smiling face.

  His purposes will ripen fast,
  Unfolding ev’ry hour;
  The bud may have a bitter taste,
  But sweet will be the flow’r.

  Blind unbelief is sure to err,
  And scan his work in vain;
  God is his own interpreter,
  And he will make it plain.

 298. nikiplos said

  Ας θυμηθούμε κάποια έργα και ημέρες του Αγίου Λαγκαδά, όχι πολύ παλαιά:

 299. ΓΤ said

  Λεπτομέρειες για τον Γιάννη Τασσιά, που τον πήρε σήμερα ο Ιός στις αγκάλες του, στην παράγραφο «Έξω οι βέβηλοι»,

  στο https://www.thessmemory.gr/%CE%B2%CF%85%CE%B6%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BD%CE%B7-%CE%B8%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B7/%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CE%BB%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF-%CE%BC%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%80%CF%8C%CE%BB%CE%B7%CF%82/

 300. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πέθανε και ο μεγάλος Κλέμενς…
  https://sportsroom.gr/podosfairo/premier-league/apeviose-sta-72-tou-o-thrylikos-gkolkiper-rei-klemens/

 301. Μαρία said

  299
  Αφήγηση ενός αυτόπτη μάρτυρα: «Από μακριά ακούγεται ο τρανταγμός της σιδερένιας εξώπορτας. Σείεται από τους πιστούς. Τελικά δεν αντέχει. Το πλήθος ορμάει με αλαλαγμούς στο προαύλιο προς την είσοδο του μνημείου. Συνωθείται εκεί και σπρώχνει. Μέσα ο Σάκης Παπαδημητρίου , δοκιμάζει την ακουστική, τα πλήκτρα του πιάνου του, που ο ίδιος έχει μεταφέρει, δοκιμάζει τον ήχο των πλήκτρων του, ένα προς ένα. Βρίσκομαι μέσα μαζι με την υπεύθυνη για το μνημείο αρχαιολόγο, και δυο φύλακες του χώρου. Ένας καλόγερος με ξέπλεκα μαλλιά την απειλεί ότι θα βγάλει μαχαίρι. Τον ακούμε να το λέει ξανά και ξανά. Ένας από τους φύλακες πέφτει χτυπημένος από το πλήθος. Το πλήθος εισβάλει στο μνημείο. Καθίσματα ανατρέπονται, περικυκλώνουν το πιάνο.
  Και αρχίζει ο τελετουργικός χορός της βίας. Χοροπηδούν γύρω του και το κλωτσούν. Το χτυπούν με γροθιές στα πλήκτρα και στις χορδές. Ιερωμένοι και λαϊκοί. Ο ήχος του ακούγεται σαν βογκητό πληγωμένου. Το σπρώχνουν κακήν κακώς προς την έξοδο. «Μίασμα.» «Βέβηλο και σατανικό όργανο.» «Πιάνο μέσα στην εκκλησία, οι αντίχριστοι.»
  Μάταια προσπαθούμε να προστατεύσουμε το πιάνο και τους εαυτούς μας. Ο «λαός του Θεού» θριάμβευσε. Ανάβουν κεριά. Άλλοι αρχίζουν να ψέλνουν, άλλοι εξακολουθούν να προπηλακίζουν, όσους απέμειναν. Ο πρωτοσύγκελος παίρνει το μικρόφωνο: « Ο λαός του Θεού νίκησε! Μας λένε ότι η Θεσσαλονίκη είναι πολυιστορική, θέλει να πει πολυπολιτισμική, αν εννοούν ότι πέρασαν πολλοί κατακτητές συμφωνώ. Ποτέ όμως δεν αλλοιώθηκε το ορθόδοξο πρόσωπο της πόλης». Οι απειλές συνεχίζονται. Φεύγω. Το ανυπεράσπιστο πιάνο, δίπλα στην πόρτα, ανάμεσα στις σκαλωσιές.» https://alterthess.gr/content/mia-ekkremotita-20-eton-enos-mahairomenoy-pianoy

 302. sarant said

  300 Έπαιζε μέχρι τα σαράντα του αυτός.

 303. Πέπε said

  @282:

  > > Απορρίπτει ο Μπαμπινιώτης τους όρους σύγχρονη/ασύγχρονη τηλεδιδασκαλία ως ασαφείς. Προτείνει ομόχρονη/ετερόχρονη τηλεδιδασκαλία. Νομίζω πως έχει δίκιο.

  Είναι τραγικά ασαφείς. Ιδίως σε προφορικό λόγο.

  Βέβαια, θα πει κανείς, το ίδιο συμβαίνει με όλες τις λέξεις που έχουν αντίθετο με στερητικό α-, π.χ. σαφής – ασαφής. Πράγματι, αλλά το συγκεκριμένο ζευγάρι (σύγχρονη – ασύγχρονη) είναι ιδιαίτερα πιθανό να εμφανιστεί σε συμφραζόμενα που δε σε βοηθούν να καταλάβεις αν ο άλλος είπε «α-» ή δεν είπε, αν δεν το άκουσες με ευκρίνεια, ενώ ταυτόχρονα έχει μεγάλη σημασία να το καταλάβεις.

 304. Γιάννης Κουβάτσος said

  303: Ειδικά το σύγχρονη σημαίνει και μοντέρνα.

 305. Pedis said

  Ποιους όρους επιδιώκει να μεταφράσει o Μπ. ;

 306. Πέπε said

  305
  Όλους. Κάθε λέξη, απ’ όπου κι αν προέρχεται.

  Ό,τι κι αν λες, όπως κι αν το λες, μάθε πια ότι δε λέγεται έτσι, λέγεται αλλιώς.

  (Τέλος πάντων, μάλλον εννοείς «πώς λέγεται η σύγχρονη και η ασύγχρονη στα αγγλικά;»)

 307. Pedis said

  # 306 – (Τέλος πάντων, μάλλον εννοείς «πώς λέγεται η σύγχρονη και η ασύγχρονη στα αγγλικά;»)

  Ναι, ωρέ, τι σ’ έπιασε; Για τα online/offline ο λόγος ή για άλλο;

 308. Μαρία said

  307
  Synchronous and asynchronous https://en.wikipedia.org/wiki/Educational_technology#Related_terms

 309. Μαρία said

  Μετά το 5 περίπου για ελλην. ΜΕΘ και μετά για το εμβόλιο https://www.youtube.com/watch?v=hikvoe0gXK4

 310. Pedis said

  # 308 – Μερσί, κατάλαβα. Ε, παίζουν οι όροι που προτείνει. Τι λες; Το σύγχρονη εκπαίδευση δεν λέει, έχει καπαρωθεί διαφορετικά, το ασύγχρονη γιατί δεν αρέσει; Όχι ότι είναι και πολύ όμορφο, βέβαια τεσπάντων …

 311. Pedis said

  # 309 – Καταξεφτιλίζει κόσμο.

  Η κριτική στα δεδομένα θνητότητας στα οποία αναφέρεται είναι ακριβής.

  Αυτό που λέει ότι επί οκτώ μήνες δεν οργανώθηκαν σωστές ενημερώσεις και εκπαιδεύσεις στο προσωπικό που δεν ήταν μάχιμο στο «πρώτο κύμα» κι, όπως αναμενόταν, θα έμπαινε σε κλινικές κόβιντ τον Οκτώβρη, είναι αληθέστατο.

 312. Pedis said

  δεν ήταν οκτώ οι μήνες στην Ελλάδα που οι υπεύθυνοι τα ‘ξυναν αλλά τέσσερις – πέντε.

 313. Πέπε said

  310
  Από μόνη της η ασύγχρονη μια χαρά είναι. Το ζευγάρι είναι που θεωρώ προβληματικό. Σύγχρονη, όπως λες, σημαίνει άλλο, άρα ας πούμε ότι αλλάζουμε τη σύγχρονη και τη λέμε ξερωγώ ταυτόχρονη. Ε, μετά δεν πάει «ταυτόχρονη – ασύγχρονη». (Αν πάλι κανείς νομίζει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, εμένα με καλύπτει.)

  Δε θα έστεκε άραγε «συγχρονισμένη – ετεροχρονισμένη»; Δεν είμαι σίγουρος αν το «ετεροχρονισμένος» το έχω ακούσει ποτέ σε κυριολεκτική χρήση, πιο πολύ για πλάκα (π.χ. ετεροχρονισμένο σχόλιο: όταν αντιδράς σε κάτι που είπε ο άλλος ώρες πριν, σαν τον Ραν Ταν Πλαν). Οι κανονικές χρήσεις αυτών των όρων ταιριάζουν με τη χρήση που λέμε τώρα, για την τηλεκπαίδευση;

 314. Μαρία said

  310
  Δεν μ’ απασχόλησε ιδιαίτερα το θέμα, νομίζω οτι συζητήθηκε εδώ το Μάιο. Η σύγχρονη εκπαίδευση μοιάζει με τη σύγχρονη μετάφραση των διερμηνέων.

  311
  Είναι ενδιαφέρον αυτό που είπε για την ελευθερία που έχουν οι γιατροί των μεθ στη Γαλλία να ακολουθήσουν αγωγή πέρα απ’ την επίσημες κατευθύνσεις.
  Είναι πολύ καλό παιδί, φίλος πολύ φίλων μου στο Παρίσι.

 315. Μαρία said

 316. Pedis said

  # 314 – άσχετο: ήταν εκνευριστικό μαγκ-ύφος ταξιτζή (σαν των αθλητικών εκπομπών) του παρουσιαστής ή μου φάνηκε; Παρατηρώ παρόμοιο στυλ και στα διαφορα βιντεα με τους παρουσιαστές-μαιντανούς από τις ενημερωτικές εκπομπές της τηλεόρασης, εκεί που είναι δύο-δυο και δήθεν κάνουν συζήτηση μεταξυ τους στο καφενείο και αφηνουν και τον προσκεκλημένο να πει καμιά κουβέντα. Το υφάκι αυτό με τους κακαουνο-τράγηδες λανσαρίστηκε;

 317. Μαρία said

  Συμφωνώ για το ύφος. Είναι φίρμα της λεβεντογέννας. Κι εγώ φέτος τον ανακάλυψα απο βίντεο σε ράδιο και τηλεόραση. Πρέπει στην Κρήτη να έχει μεγάλη ακροαματικότητα.

 318. Pedis said

  # 317 – Με κελ φινές!

 319. Pedis said

  Μαρία, κάτι παρόμοιο σκεφτόμουν σε προηγούμενο σχετικά με τον αποχαρακτηρισμό των «κακών» λέξεων

 320. Pedis said

  σε προηγούμενο … σχόλιο, ξέχασα να προσθέσω.

 321. Αιμ said

  Τι σύγχρονη και … .Ζωντανή και κονσέρβα ή έτοιμη γιατί δεν μας κάνει ;
  Ταιριάζει και με ό,τι ξέρουμε

 322. Μαρία said

  319
  Η Δεναξά, αν το γαμώτο της φαίνεται βαρύ, θα μπορούσε να γράψει σκέτο «φτου» που αποδίδει καλύτερα το putain. Ακούγεται και κομμένο ‘tain!

  321
  Ζωντανή διδασκαλία όμως είναι η δια ζώσης, ενώ οι όροι φτιάχτηκαν ειδικά για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

 323. Μαρία said

  Τι γίνεται, ρε παιδιά. Παλιά έπαιρνες πεντάρα αποβολή για τράπουλα στην τάξη.

 324. Pedis said

  # 322 – σα γαμώτο χρησιμοποιείται αλλά κι αυτό, εννοώ το γαμώτο, σε μας, πόσα χρόνια είναι που έχει καλο-ηθοποιηθεί;

  Από την Πατουλίδου ή νωρίτερα; Πάντως, όχι πολύ. Και γραμμένο ακόμη δεν το βλέπεις.

 325. Γιάννης Ιατρού said

  323: χαχα, τι μου θύμισες !! (και εκεί που η άλλη έλεγε για κάποιον βυζαντινό(;) αυτοκράτορα, ακούστηκε ένα «τα ρέστα μου» κι έγινε της μουρλής 🙂 🙂 🙂 ….)

 326. # 325

  Εγώ θυμάμαι στην ξαφνική σιωπή το :

  – Ε3

  – Μπλουμ !

 327. Μαρία said

  324
  Στη Γαλλία δεν θεωρείται χυδαίο ίσως εδώ και ένα αιώνα. Γι’ αυτό έγραψα οτι η Δ. μπορούσε να το μεταφράσει φτου.

  325
  σχ. χρονιά 88-89, η πρώτη χρονιά που ο βαθμός του απολυτηρίου δεν υπολογίζονταν για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο. Πάω κάπου με απόσπαση, οπότε μεταξύ άλλων μου δίνουν Ιστορία κορμού σε ένα τμήμα με πολλά αλλά καλά ρεμάλια. Κάποια στιγμή είδα οτι στο τελευταίο θρανίο κάποιοι το είχαν στρώσει. Πλησίασα, τους ρώτησαν τι παίγνιο έπαιζαν, τα μάζεψαν κι έληξε εκεί. Έλα όμως που κάποιος κόπανος το είπε στο σπίτι, ο μπαμπάς του τηλεφώνησε στο διευθυντή, θεολόγο και γνωστό μουρντάρη, ο οποίος με κάλεσε, για να με επιπλήξει που ανέχτηκα τη χαρτοπαιξία αντί να τους πάω για αποβολή. Εκμεταλλεύτηκα το γεγονός οτι το τηλεφώνημα ήταν, δήθεν. ανώνυμο και αρνήθηκα το γεγονός.

 328. Γιάννης Ιατρού said

  327: Όντως, εκεί καθόμασταν, συνήθως. Εκτός κι αν κανένα προσώπατο έπεφτε πολύ μακρυά 🙂 🙂

 329. Μαρία said

  328
  Ήσασταν καμιά πενηνταριά στο τμήμα;

 330. sarant said

  319-22 Ή «να πάρει!»

 331. Μαρία said

  330
  Μπράβο. Μίλησε ο μεταφραστής ο σωστός.

 332. Μαρία said

  Θετικές στον κορονοϊό βρέθηκαν 9 μοναχές της Μονής Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Βερίνου. Οι μοναχές στο Αίγιο εμφάνισαν συμπτώματα και έκαναν το τεστ για τον κορονοϊό, το οποίο βγήκε θετικό.
  Να σημειωθεί ότι στις 5 Νοεμβρίου, μετά τις θρησκευτικές εκδηλώσεις για την επιστροφή της εικόνας της Παναγίας Τρυπητής, είχαν επισκεφθεί τη Μονή ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, Ιερώνυμος και ο πρώην Μητροπολίτης, Αμβρόσιος, οι οποίοι διαγνώστηκαν και οι δύο θετικοί στον κορονοϊό. https://www.ert.gr/perifereiakoi-stathmoi/patra/aigio-me-koronoio-9-monaches-tis-monis-ag-ioannoy-theologoy-verinoy/

 333. Pedis said

  # 327 α – γραμμένο;

 334. ΓΤ said

  @332

  Στον δρόμο που χάραξε ο Ιωάννης ο Σπασοπιανάς

 335. Μαρία said

  333
  Δεν εννοείς προφανώς τη λογοτεχνία. Για πρωτοσέλιδα δεν ξέρω. Μπορεί να ακουστεί όμως σε δημόσιο λόγο.

 336. Pedis said

  # 335 – ναι, εφημερίδες, περιοδικά, πρακτικά της Βουλής, ξερωγώ … 😃

 337. Spiridione said

  Εντάξει, σηκώνεις τα χέρια ψηλά

  Ο γιατρός και φίλος του μακαριστού Μητροπολίτη Λαγκαδά, ο καθηγητής ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Αποστόλης Χατζητολίου, είπε στο Star πως ο Μακαριότατος μέχρι την τελευταία στιγμή επέδειξε αλτρουιστική στάση. Ενώ είχε πυρετό δεν επικοινώνησε μαζί μαζί του για να μην εκθέσει την εκκλησία.
  Όπως τόνισε ο καθηγητής Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου αν ο Μητροπολίτης Λαγκαδά ενημέρωνε κάποιον για την κατάσταση της υγείας του θα μπορούσε να του είχε δοθεί ειδική φαρμακευτική αγωγή και να είχε αποφευχθεί αυτό το τραγικό τέλος.

 338. Μαρία said

  336
  Εφημερίδες κλπ σε ρεπορτάζ, όταν μεταφέρουν διάφορες κουβέντες βέβαια. Στη γαλλική βουλή ακούγονται κατα καιρούς διάφορες σεξιστικές χοντράδες αλλά δεν ξέρω αν γράφονται στα πρακτικά.

  337
  Άλλο κι αυτό. Εννοεί οτι έκρυψε την αρρώστια;

 339. Pedis said

  # 338 – χρησιμοποιείται, μεν, αλλά είναι και πολλοί που το αποφεύγουν (αυτήν την εντύπωση έχω). Με εξέπληξε αυτό που έγραψες δεν θεωρείται χυδαίο εδώ κι έναν αιώνα.

  Αντίστοιχα στα ισπανικά το «de puta madre» (-> «εξαίσια», «θαύμα», «υπέροχη», «μοναδική» για κατάσταση) λέγεται στην πιάτσα κι από νέους, όχι από το ακαδημαικό προσωπικό, ας πούμε, αλλά δεν γράφεται (νομίζω). Άλλο, στα ιταλικά η «figata» (από το figa->μ@νί, να μην μας περάσουν για βολγκάρι) που σημαίνει «τρέντυ», «μοδάτο», «χάι», «κουλ και άνεση», «καιγαμώ» δεν μούρχεται μια καλύτερη μετάφραση δεν γράφεται επισήμως, ενώ ο figo (-> ωραίος, άνετος, μοδάτος) και λέγεται και γράφεται.

  Πρέπει να είναι πολύ παράξενη η διαδρομή χάρη στην οποία μερικές κακές λέξεις της πιάτσας και του «λαικού περιθωρίου» γίνονται αποδεκτές με μία τουλάχιστον μεταφορική έννοια από την «καθωσπρέπει κοινωνία». (δεν τό ‘χω ψαξει καθόλου, έτσι, το σχολιάζω, μια που το ‘φερε η κουβέντα και μπορεί κάποιος να ξέρει περισσότερα.)

 340. Γιάννης Ιατρού said

  328: 32, (17+15), πριν τον διαχωρισμό κλασσικού/πρακτικού

 341. Spiridione said

  338. Για την ακρίβεια είπε ότι, όπως του είπαν οι γιατροί στο Παπαγεωργίου, είχε μια βδομάδα πυρετό και δεν είπε σε κανέναν τίποτα. Θεωρεί ότι το έκανε για να προστατεύσει την εκκλησία γιατί η εκκλησία διώκεται.

 342. Μαρία said

  339
  Εδώ και έναν αιώνα στη λαϊκή γλώσσα.
  Ο φίγκο δηλ. είναι ο φιγουράτος που λέμε.

  340
  56 εμείς.

 343. Μαρία said

  341
  Αυτό είναι ερμηνεία του γιατρού, εκτός κι αν του το ‘πε ο ίδιος.

 344. Spiridione said

  Νόμιζα ότι είναι τρολιά αυτό, σαν το καγκουρίκι που βγάζει την Παρτίδα 🙂

 345. 339 τέλος

  Για πολιτικάντικος λαϊκισμός μου φαίνεται, αν κρίνω από τους «νταβατζήδες» του Καραμανλή του Βου. Δε σήκωσαν οι βολγκάρι κεφάλι, οι από πάνω βάλανε χέρι στη γλώσσα τους.

 346. Φάγαμε την ανέπαφη κάρτα, τρώμε και την ασύγχρονη εξΑΕ. Πάμε παρακάτω…

 347. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Ενώ είχε πυρετό δεν επικοινώνησε μαζί μαζί του για να μην εκθέσει την εκκλησία.»
  Γιατί να εκθέσει την εκκλησία; Είναι αμαρτία να αρρωσταίνουν οι λειτουργοί της; Ή επειδή από την αρχή αντιμετώπισαν τον κορονοϊό σαν κάτι που δεν τους αφορά;

 348. 347 Θυσιάστηκε για το μαγαζί δηλαδή?

 349. Μαρία said

  344
  Ένα απ’ τα σχόλια: Αν κρινω απο το εξωφυλλο πρεπει να ειναι ανεξαρτητη. ΜΠΡΑΒΟ!

  Αυτός είναι χειρότερος τσάτσος απ’ το Μαυρίδη

 350. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καιρός ήταν να κυκλοφορήσει και μια εφημερίδα που να είναι υπέρ του Κούλη…

 351. Theo said

  @347:
  Έμαθα πως κάποιος αρχιμανδρίτης, στενός του φίλος, μίλησε μαζί του στο τηλέφωνο την περασμένη Πέμπτη, κι ο αποβιώσας του είπε ότι δεν αισθανόταν καλά, αλλά του απέκρυψε ότι είχε πυρετό.
  Μάλλον θα λυπόταν αν μαθευόταν πως είχε κολλήσει κορωνοϊό, κάτι που ίσως το συνέδεαν με κάποια ιερουργία του και γινόταν το σχετικό σούσουρο. Από την ίδια πηγή μαθαίνω πως τον κόλλησε ένας ψάλτης, θετικός κι αυτός στον κορωνοϊό, όταν λειτούργησε σε κάποιο παρεκκλήσι.

 352. Spiridione said

  343. Όχι δεν του το ‘πε ο ίδιος, εκ των υστέρων λέει τα έμαθε, δική του θεωρία είναι αυτό με τη θυσία. Εγώ φταίω που δεν είδα το βίντεο και εμπιστεύτηκα το σταρ. Λέει πάντως ότι όταν πήγε στο νοσοκομείο ήταν αργά, σε δυο μέρες πέθανε.

 353. Μαρία said

  351
  Τσάκα τσάκα η κηδεία. https://www.youtube.com/watch?v=rCgjqdpnZk0&feature=emb_logo
  Τόσο παράφωνους παπάδες δεν έχω πετύχει.

  Οι κηδείες των λαϊκών αργούν πολύ, γιατί οι συγγενείς πρώτου βαθμού μπαίνουν σε καραντίνα.

 354. Pedis said

  Θαύμα!

  Οι παπάδες φοράνε μάσκα στην εκκλησία.

  Αλλά τη βγάζουν για να ασπαστούν τον νεκρό.

  Λίγο μπερδεμένους τους κόβω. Είναι και που θα τα ‘χουν κάνει πάνω τους, πλέον.

 355. Theo said

  Είχα την εντύπωση πως όσοι πεθαίνουν από κορωνοϊό κηδεύονται σε κλειστό φέρετρο.

  Και σε σούπερ Ορθόδοξο και αρνησίμασκο ιστολόγιο διαβάζω:
  «Τα πνευματικά του παιδιά από την Θεσσαλονίκη επιμένουν, ότι ο πνευματικός τους πατέρας ο μακαριστός μητροπολίτης δεν είχε κορωνοϊό..
  Οι πληροφορίες μας λένε πως έπαθε ανακοπή στο σπίτι του και ίσως αυτό εξηγεί το γεγονός της σύντομης νοσηλείας του!»

  Λέτε;

 356. Pedis said

  # 355 – Και κακώς, αφού είχαν πληροφορίες, δεν ενημέρωσαν τους υπάλληλους του γραφείου κηδειών και τζάμπα ντύθηκαν σαν αστροναύτες, όπως παρατήρησα στο βίντεο. 😇

 357. Pedis said

  # 342 – (τώρα σε είδα) Στη λαϊκή γλώσσα, πάσο.

  Για το άλλο: ναι, κατά κάποιον τρόπο, αλλά δεν σχετίζεται με τη figura. Λένε «αυτός είναι figo» αλλά και «Τι figo!» για μια κατάσταση.

 358. Μαρία said

  355
  Ναι, ειδικής κατασκευής. Αλλά αν δεις τη φάση που τον κατεβάζουν στο μνήμα, είναι σε ένα δεύτερο φέρετρο. Περίπτωση μπάμπουσκας.
  Αυτοί δηλαδή ισχυρίζονται οτι οι γιατροί λένε ψέματα, έτσι;

  256
  Έτσι ντύνονται πια τα κοράκια.

 359. Μαρία said

  355
  Δεν ασπάζονται, ρε συ, το νεκρό. Το εξωτερικό κιβούρι μόνο. Ο νεκρός είναι κλειδαμπαρωμένος.

 360. ΓΤ said

  354@

  Παρατηρούμε ότι το παιδάκι δεν το πιάνει από τη μέση να το σηκώσει, αλλά διαφορετικά…
  (Στο παιδάκι θα πουν άραγε ότι αυτός είχε καταστρέψει πιάνο;)

 361. ΓΤ said

  354@

  Και η υπόλοιπη σαπίλα που προσκυνά τον Σπασοπιανά βλέπουμε ότι ακολουθεί όλες τις νηστείες.

  κ_ρασο_βάρελα

 362. Pedis said

  # 358 β – σοβαρά, από πότε; Με τα τελευταία μέτρα;
  # 359 – δίκιο έχεις, στο τελευταιο πλάνο διακρίνεται αυτό που λες. Άρα, δεν υπάρχει πρόβλημα, γι αυτό βγάζουν τις μάσκες, φιλούν, ελπίζω σε διαφορετικό σημείο ο καθένας και τις ξαναφορούν. Και το παιδάκι είναι σέιφ. Όλα εν σοφία εποίησε, τηρείται και το πρωτόκολλο για την πανδημία στην εκκλησία. Και το βίντεο που κοπυπόσταρε η ελληνοφρένεια κι εγώ παραπλανητικό. Σόρρυ παίδες.

 363. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  362 Αφίενταί σοι αι αμαρτίαι, τέκνον Μου. Ύπαγε εν ειρήνη και μηκέτι αμάρτανε, μούργο.

 364. Pedis said

  # 363 – φχαριστώ παππούλημ.

 365. Pedis said

  Ας κάνουν έναν αγιασμό, ξεμάτιασμα, κάτι

  https://www.efsyn.gr/node/268941

 366. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  365 Εκεί λέει πως έφτασε στην Ταρζανία το κακό, τι ξεμάτιασμα να κάνουνε…
  Αλήθεια η Τζέιν του ιστολογίου πού χάθηκε?

 367. sarant said

  353 Σοβαρά; Δεν είχα σκεφτεί αυτή τη λεπτομέρεια….

 368. spyridos said

  365
  Κι αυτός στο κορόναπαρτι στον Αγιο Δημήτριο.
  Εδώ εξηγεί γιατί δεν κολλάει.
  Είναι για πολλές καρπαζιές.

 369. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Από αύριο θα κάνουν ρελάνς με τις σημερινές «πορείες», να το θυμάστε.

 370. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  358 Ο ΕΟΔΥ έχει εκδώσει λεπτομερείς εγκυκλίους για τον τρόπο προετοιμασίας, μεταφοράς και ταφής των κορονιασμένων. Ένας κηδειάς στην αρχή της πρώτης καραντίνας έπαιρνε κάθε βράδυ στα νυχτερινά ράδια να αφηγηθεί λεπτομέρειες και να διαμαρτυρηθεί επειδή σ΄εκείνη τη φάση ήταν ακριβή και δύσκολη η προμήθεια των υλικών. Χρειάζονταν πολλές μάσκες, ολόσωμες στολές κλπ για τα κοράκια, διπλές σακούλες για τα σώματα,σιλικόνες κλπ
  Εφιαλτικές περιγραφές σ΄εκείνη ειδικά τη φάση (τώρα,φευ,»συνηθίσαμε» ). Έλεγε και την περίπτωση που βρέθηκαν στην Εθνική 7 ή 9 νεκροφόρες στη σειρά καθώς ελάχιστα αυτοκίνητα κυκλοφορούσαν (μόνο φορτηγά) και νύχτα,καθώς η διαδρομή αυτή προτιμάται πάντοτε,γενικά για λιγότερη κίνηση.
  Κι ένας νταλικέρης έλεγε το δικό του φρικάρισμα στην Ιταλία όταν έπεσε σε τέτοιο κονβόι.

 371. Theo said

  @369:
  Ήδη το κάνανε, και με το δίκιο τους!
  (Φαίνεται πως η πολιτική (εκμετάλλευση της εξέγερσης από αυτούς που γράφανε για τους «350 προβοκάτορες της ΚΥΠ») είναι η επικρατούσα θρησκεία στη χώρα μας.)

  Εκπληρώνουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα οι κουμουνιστές και δεν κουνιέται φύλλο …Πάλι καλά να λέμε που οι αστυνομικοί δεν κουβάλησαν και το πανώ των στελεχών του ΚΚΕ.

 372. Γιάννης Κουβάτσος said

  371: Εμείς τα λέγαμε, αλλά οι άλλοι μάζευαν υπογραφές. Μετά το σημερινό, να δούμε με ποιο ηθικό ανάστημα θα απαγορεύσουν άλλες συγκεντρώσεις με οποιονδήποτε σκοπό. Άλλη μια παλινωδία της κυβέρνησης.

 373. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  371 Δικαιοπολιτικό το ζήτημα. Γκάφα του ΠΘ (ή σύμφυτη τάση;) ν΄αφήσει στον πρόθυμο καταστολέα Χρυσοχουντίδη να ρυθμίσει τα της ημέρας του Πολυτεχνείου.
  Η γυναίκα που πήγε/πετάχτηκε από τη δουλειά της (με αποστολή μνμ) στο Πολυτεχνείο ν΄αποθέσει ένα λουλούδι, το πήρε το πρόστιμο!

 374. Theo said

  Εγώ θα ‘λεγα σύμφυτη στους πολιτικούς υποκρισία που πάει να κρυφτεί πίσω από νομολογίες.
  Για τη γυναίκα δες το σχόλιό μου: https://sarantakos.wordpress.com/2020/11/15/17n-2/#comment-695288

 375. Γιάννης Ιατρού said

  374: Ρε Τέο, η πιθανή παραβίαση πολύ σημαντικών άρθρων του συντάγματος δεν είναι «νομολογίες». Μην το ευτελίζεις.

 376. Theo said

  @375:
  Υπάρχει και πιθανή παραβίαση του άρθρου 13, για την ελευθερία της θρησκευτικής λατρείας.
  Αλλά έχω την τάση να κοιτώ την ουσία, όχι τους τύπους. Κι αυτή η πορεία κάθε άλλο παρά αναγκαία ήταν σ’ αυτή τη φάση, και μάλιστα από ένα κόμμα η γραφειοκρατία του οποίου τάχθηκε κατά της εξέγερσης εν τη γενέσει της, ενώ τώρα υποτίθεται πως την «τιμά».

 377. Γιάννης Ιατρού said

  Ευτυχώς είμαστε ακόμα μακρυά από καταστάσεις Διοκλητιανού, για να πούμε πως έχουμε πρόβλημα με την ελευθερία της θρησκευτικής λατρείας. Όπως προείπα, έχω κατανόηση πως έχουν πικραθεί πολλοί. Για τη στάση του ΚΚΕ τότε συμφωνώ.

 378. Μαρία said

 379. Γιάννης Ιατρού said

  Για να τον δείξει στην Ευγενία, να πάρει ιδέες!

 380. Μαρία said

  379
  Σκέψου να του πει Σιγά τον πολυέλαιο!

 381. Γιάννης Ιατρού said

  καλό😂👍👍
  που άααμα πέσει, θα πέσουν κεφάλια. Αλλά μπορεί να παίρνει και σέλφι, αναμνηστική (ποιός ξέρει πότε πάλι…).

 382. Θρασύμαχος said

  «Δεδικαίωται»-ξεδεδικαίωται, όταν έρχεται η κουβέντα στο θάνατο του μητροπολίτη Λαγκαδά δεν αντέχω να μη θυμηθώ τη λαμπρή αρχαιολόγο Ιουλία Βοκοτοπούλου, επικεφαλής της επιστημονικής αντίστασης απέναντι στην αυθαίρετη κατάληψη της Ροτόντας από την εκκλησία. Τον Αύγουστο του 1995, πάνω στην ακμή της διαμάχης και λίγες μέρες μετά το θάνατο της αρχαιολόγου από καρκίνο, ο τότε πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Τασσιάς (ναι, ο μετέπειτα Λαγκαδά) κήρυξε από άμβωνος ότι «αυτά παθαίνουν όσοι τα βάζουν με το Θεό». Ο Θεός δεν έριξε επί τόπου φωτιά να τον κάψει, όμως όλο και κάπου θα κράτησε σημείωση.

 383. sarant said

  382 Ετσι

 384. ΓΤ said

  382@

  Επαναλαμβάνουμε με χαρά περισσή: o Ιός θα τη χορέψει στο ταψί την Εκκλησία.

 385. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  378
  Πολυέλαιος
  Σε κάμαρη άδεια και μικρή, τέσσαρες τοίχοι μόνοι,
  και σκεπασμένοι με ολοπράσινα πανιά,
  καίει ένας πολυέλαιος ωραίος και κορώνει·
  και μες στη φλόγα του την καθεμιά πυρώνει

  μια λάγνη πάθησις, μια λάγνη ορμή.
  Μες στην μικρή την κάμαρη, που λάμπει αναμμένη
  από του πολυελαίου την δυνατή φωτιά,
  διόλου συνηθισμένο φως δεν είν’ αυτό που βγαίνει.
  Γι’ άτολμα σώματα δεν είναι καμωμένη
  αυτής της ζέστης η ηδονή.
  Κ.Π.Καβάφης

 386. Μαρία said

 387. Νέο Kid said

  386. Άμπου ντάμπι ντιμπι ντάι ντίμπι ντάι …ο χωρικός ο Αδώνιδας! Φωτογραφίες βγάζει ο ξιφτίλας…

 388. Γιάννης Ιατρού said

  386: Θεός με τις εμβόλιμες φωτό !!!

 389. sarant said

  386-8 Ναι, φοβερό!

 390. Μαρία said

 391. Γιάννης Ιατρού said

  390: και πόσα άλλα δεν ξέρουμε και ίσως να μην μάθουμε ποτέ… Γι αυτό λένε και το «μάγκες πιάστε τα γιοφύρια…»

 392. spyridos said

 393. spyridos said

 394. Triant said

  393: Μην στενοχωριέσαι. Ο θεός ξέρει ποιοί είναι δικοί του. Οπότε αν πεθάνει κανείς γιατί δεν υπάρχει κρεβάτι στην εντατική, σίγουρα θα είναι άθεος.

 395. Γιάννης Ιατρού said

  Με χρυσά κουτάλια θα φάμε τα Χριστούγεννα…
  Έκτακτη οικονομική ενίσχυση 400€ σε δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους

 396. Μαρία said

  393
  Σε μονάδα αυξ. φροντίδας όχι στην εντατική.

 397. Μαρία said

 398. π2 said

  Είδα και τον Στυλιανίδη να μιλάει για τηλεκπαίδευση και μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι πάλι. Αν συνεχίσει να μιλάει για ιδιωτική πρωτοβουλία, θα πρέπει να του θυμίσει κανείς ορισμένες από τις δικές του ιδιωτικές πρωτοβουλίες…

 399. Μαρία said

  398
  https://sarantakos.wordpress.com/2020/11/16/lockdown-3/#comment-695901

 400. Γιάννης Ιατρού said

  η οκά είχε 400 δράμια, πάντα … 🙂 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: