Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ντάουν. Λοκ ντάουν.

Posted by sarant στο 16 Νοεμβρίου, 2020


Πριν από μερικές μέρες, το λεξικό Collins ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με τους λεξικογράφους του, Λέξη του 2020 είναι το lockdown -στα αγγλικά βεβαίως.

Εμείς διοργανώνουμε κάθε χρόνο ανάλογη ψηφοφορία, λιγότερο επιστημονική ίσως, και, αν βρούμε το κουράγιο να την κάνουμε και φέτος είναι σχεδόν βέβαιο πως θα έχουμε κυριαρχία των όρων που συνδέονται με την πανδημία -από τον ίδιο τον κορονοϊό μέχρι, ακριβώς, το λοκντάουν, περνώντας από την καραντίνα. Μάλλον θα κυριαρχήσει το λοκντάουν, επειδή είναι φρέσκο στο πετσί μας, ενώ αν η ψηφοφορία γινόταν στις αρχές της πανδημίας μάλλον θα ξεχώριζε ο κορονοϊός, που θυμάστε πόσες συζητησεις είχαμε για το πώς ακριβώς πρέπει να ειπωθεί και πώς να γράφεται.

Δεν θέλω να σας προκαταλάβω, αλλά είπα να αφιερώσουμε ένα άρθρο στα λεξιλογικά του λοκντάουν -αφού το έχουμε ήδη εξετάσει από τις άλλες απόψεις του.

Θα εξετάσω το ασυμμόρφωτο δάνειο, που επιμένω να το γράφω με ελληνικούς χαρακτήρες, λοκντάουν, και όχι lockdown (ή lock-down) στα αγγλικά. Κι αυτό δεν το κάνω ούτε απο βαρεμάρα (να αλλάξω γραμματοσειρά) ούτε από αίσθημα ξενηλασίας, αλλά επειδή όταν μιλώ ελληνικά προφέρω ελληνοπρεπώς τις ξένες λέξεις, ακόμα και τα ασυμμόρφωτα δάνεια. Προφέρω λοιπόν λοκντάουν, όχι lock-down.

Αλλά βέβαια, για τον αγγλικό όρο θα μιλήσουμε. Που δεν είναι καν διεθνής, αφού οι Γάλλοι τα αντίστοιχα μέτρα τα λένε confinement, που είναι ο περιορισμός. Προχτές ο φίλος μας ο Ρογήρος είχε παρατηρήσει ότι «στην αγγλοσαξονική περίπτωση δίνεται έμφαση στην αναστολή δραστηριοτήτων εμπορικού/επιχειρηματικού χαρακτήρα, στη γαλλική στον περιορισμό των ελευθεριών».

Πάντως, και το αγγλικό lock-down (ως ουσιαστικό) ή to lock down ως ρήμα επίσης αναφέρεται στον περιορισμό ελευθεριών, αφού ο όρος χρησιμοποιήθηκε από τη δεκαετία του 1980 ιδίως στις ΗΠΑ για τις φυλακές. (Αντιγράφω από μια παλιά ηλέκδοση του OED: In a prison: to confine (a prisoner) to a cell for an extended period of time; (also) to confine all of the prisoners of (a prison, cell block, etc.) in this way.) Και από το etymonline βρίσκω ότι η χρήση του όρου lockdown χρονολογείται από το 1975 στις ΗΠΑ.

Ο όρος βέβαια ανάγεται στο ουσιαστικό lock και στο ρήμα to lock, κλειδώνω και κλειδαριά, αν και βέβαια τόσο το ουσιαστικό όσο και το ρήμα έχουν πάρει πολλές άλλες σημασίες, ανάμεσά τους lock λέγονται οι κλεισιάδες, οι δεξαμενές ρύθμισης στάθμης στους ποταμούς. Στα νιάτα μου, μου άρεσε όποτε βρισκόμουν στο Λονδίνο να πηγαίνω στο Camden Lock.

Η αγγλική λέξη lock ανάγεται σε παλαιογερμανική ρίζα. Για να κάνω μια παρένθεση, υπάρχει και μια ακόμα λέξη lock στα αγγλικά, επίσης γερμανικής, αλλά διαφορετικής, ετυμολογίας, και θα πει τη μπούκλα των μαλλιών. (Στο σατιρικό ποίημα του Pope, The Rape of the Lock, κανένα από τα δύο ουσιαστικά δεν έχει τη συχνότερη σημασία του, αφού lock είναι η μπούκλα και rape η αρπαγή). Κλείνει η παρένθεση.

Μακρινός συγγενής με το αγγλικό lock είναι και μια ελληνική λέξη, η λέξη «λουκέτο», που ανάγεται, μέσω του ιταλ. lucchetto, στην ίδια ρίζα. Η ιταλική λέξη έχει διαδοθεί και σε μερικές ακόμα γλώσσες -όπως θα δείτε αν ανατρέξετε σε παλιότερο άρθρο για το λουκέτο.

Το λουκέτο έχει μπει στα ελληνικά εδώ και πολλές δεκαετίες, μάλλον από τον 19ο αιώνα. Λέμε «βάζω λουκέτο» για μια επιχείρηση που διακόπτει οριστικά τη λειτουργία της, από την εικόνα του μαγαζιού που κλείνει. Είναι ετυμολογική ειρωνεία, ίσως, ότι εξαιτίας του λοκντάουν πολλές επιχειρήσεις, ιδίως μικρές, απειλούνται με λουκέτο.

Αλλά βέβαια πριν μπει το λοκντάουν στη γλώσσα μας φέτος, ένα ξαδερφάκι του είχε κάνει την εμφάνισή του εδώ και αρκετές δεκαετίες, το λοκάουτ, που συνήθως το γράφουμε δυο λέξεις, λοκ άουτ, όταν ο εργοδότης κλείνει την επιχείρηση ως απάντηση σε κινητοποίηση των εργαζομένων -επισήμως λέγεται «ανταπεργία». Η ανταπεργία/ λοκ άουτ απαγορεύεται απο την ελληνική νομοθεσία.

(Εγώ προτιμώ με μία λέξη, λοκάουτ, και έτσι το γράφει το ΜΗΛΝΕΓ. Το ΛΚΝ το γράφει με δύο λέξεις, λοκ άουτ. Ο Μπαμπινιώτης με ενωτικό, λοκ-άουτ, ενώ το Χρηστικό με ενωτικό αλλά και με μία λέξη).

Έγραψα πιο πάνω ότι προτιμώ τον όρο «λοκντάουν» να τον γράφω με ελληνικούς χαρακτήρες, αλλά τώρα που γκουγκλίζω επιβεβαιώνω ότι αυτή είναι και η καθιερωμένη πλέον γραφή του όρου. Και η Βικιπαίδεια έτσι το έχει, αν και το σχετικό άρθρο θέλει ξαναγράψιμο. Εφόσον έγινε κοινός ο όρος, γράφεται (συνήθως) με το αλφάβητό μας. Λογικό είναι.

Όπως ήταν αναμενόμενο, κανένα λεξικό δεν λημματογραφεί -ακόμα!- το λοκντάουν, ούτε το «υπό κατασκευήν» ΜΗΛΝΕΓ. Κανενα, ούτε καν το Βικιλεξικό, κι ας λέμε για την ταχύτητα και την ικανότητα ανταπόρκισης των βικιεγχειρημάτων. Για να είμαι δίκαιος, υπάρχει το άρθρο της Βικιπαίδειας που ήδη ανέφερα, όπως και σχετική αναφορά στο αγγλικό λεξικό.

Θα προτιμούσαμε βεβαια να μην έχει μπει ο όρος «λοκντάουν» στη ζωή μας, ούτε αυτός, ούτε η πανδημία, ούτε η καραντίνα, ούτε η κοινωνική αποστασιοποίηση ή όπως αλλιώς λέγεται, ούτε τα υποκείμενα νοσήματα, ούτε οι ευπαθείς ομάδες, ούτε τα ράπιντ τεστ και τα μοριακά τεστ, ούτε τα κρούσματα, ούτε οι ασυμπτωματικοί, ούτε οι λοιμωξιολόγοι, ούτε το καθημερινό δελτίο με τους νεκρούς και τους διασωληνωμένους (άντε να πάει 6 η ώρα να πουν το θανατόμετρο είδα στο Τουίτερ), να μην είχε περάσει έτσι αυτός ο άδειος χρόνος, το 2020…. κι ας μην είχαμε εμπλουτίσει με τόσες καινούργιες λέξεις την υπερτρισχιλιετή μας, θα βρίσκαμε άλλες….

226 Σχόλια προς “Ντάουν. Λοκ ντάουν.”

 1. Kilkis said

  Καλημέρα! Έριξα μια ματιά στις λέξεις του 2019… Πόσο μακριά μας φαίνονται…

 2. Kilkis said

  …ειδικά η «κανονικότητα»

 3. Υπάρχει και το containment, περιορισμός, που βλέπω π.χ. να το χρησιμοποιούν κάποιοι Ολλανδοί που ζητούν αυστηρότερο λοκντάουν στη χώρα τους.
  Goldilocks είναι η γνωστή μας Χρυσομαλλούσα (με τις τρεις αρκούδες).

 4. Ανδρέας Τ said

  Καλημέρα και καλή εβδομάδα. Αγάντα μέχρι να έλθουν τα εμβόλια.

 5. Ευγενία Λώβη said

  Είναι πάντα προτιμότερο να ακριβολογούμε: Νοέμβριος 1973 η εισαγωγή του lockdown στο Αμέρικα

 6. skom said

  θανατόμετρο το δελτίο κορονοϊού;
  Καλημέρα

 7. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Καλημέρα (λ.τ.)
  Μια χαρά λέξη της χρονιάς είναι το λοκντάουν. It locks everything down in a cell. Από τον κορονιό και τη ρεμούλα μέχρι τα παληκάρια του Χρυσοωίδη και τον Πορδοσάλτε.

 8. «Προφέρω λοιπόν λοκντάουν, όχι lock-down.»

  Αθώο. Με τον τόνο στην παραλήγουσα. Όπως ξέρουμε οι «Αγγλοτραφείς» ανεβάζουν και τον τόνο τώρα. Τάνγκο, κόκτεϊλ κ.λπ.

  Καλημέρες.

 9. Τάνγκο είναι ο αργεντίνικος τονισμός, ο ορίτζιναλ.

 10. dryhammer said

  Καλημέρα!

  Το φιλί που σκοτώνει (λόγω άμεσης μετάδοσης του ιού) είναι Kill-kiss;

  Είπαμε τόσα για το lock, ας βάλω κι ένα down

 11. μήτσκος said

  8 Tο «τάνγκο» δεν είναι για τους αγγλοτραφείς, και στην Αργεντινή έτσι το λένε. Μάλλον το «τανγκό» είναι κληρονομιά των γαλλοτραφών.

 12. Ευγενία Λώβη said

  Είναι πάντα προτιμότερο να ακριβολογούμε: Νοέμβριος 1973 η εισαγωγή του lockdown στο Αμέρικα

  https://books.google.gr/books?id=2U4ydD8dpVIC&pg=PA145&dq=lockdown+(1973)&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwjOqqXTyYbtAhWLjKQKHYB7BmMQ6AEwAXoECAkQAg#v=onepage&q=lockdown%20(1973)&f=false

 13. […] Πριν από μερικές μέρες, το λεξικό Collins ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με τους λεξικογράφους του, Λέξη του 2020 είναι το lockdown -στα αγγλικά βεβαίως. Εμείς διοργανώνουμε κάθε χρόνο ανάλογη ψηφοφορία, λιγότερο επιστημονική ίσως, και, αν βρούμε το κουράγιο να την κάνουμε και φέτος είναι σχεδόν βέβαιο πως θα έχουμε κυριαρχία των όρων που συνδέονται με την… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2020/11/16/lockdown-3/ […]

 14. ΓΤ said

  8@

  Αυτό το κάνει ο Νικοκύρης γιατί γνωρίζει ότι είναι σοφό να μην ανεβαίνουν οι τόνοι 🙂

 15. Πουλ-πουλ said

  Στην τεχνική ορολογία του σκυροδέματος το confinement το λέμε περίσφιγξη, και εννοούμε τους συνδετήρες (τσέρκια) που περιβάλλουν τους διαμήκεις οπλισμούς. Στους καιρούς που ζούμε μου φαίνεται ότι η περίσφιγξη μια χαρά αποδίδειτην κατάσταση μας, ή όχι;

 16. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  15 Χμμμ.. καθόλου κακή η περίσφιξη

  14 🙂

  12 Είχε μαρμαγκωθεί

  6 Ετσι άκουσα να το λένε

  1-2 Ε, βέβαια!

 17. Ευγενία Λώβη said

  «Το λουκέτο έχει μπει στα ελληνικά εδώ και πολλές δεκαετίες, μάλλον από τον 19ο αιώνα.»

  Ε, όχι και «μάλλον».
  Είναι διαπιστωμένο: «Dictionnaire français et grec vulgaire : dans lequel sont spécifiées les différentes acceptions des mots français, avec les termes grecs qui leur correspondent, et les caractéristiques des verbs» Daviers 1830/1844.

 18. ΓΤ said

  Είναι το βαθύ σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα το κοινωνικό αποτύπωμα του λοκντάουν, που, όσο κι αν θέλουμε να το αποσκορακίσουμε, έγινε, μοιραία, τόσο δικό μας, που πέρασε πιο γρήγορα στο αλφάβητό μας. Σε θέλω δικό μου, κι ας με πληγώνεις, ζω μαζί σου, κι ας την ψυχή μου λωβώνεις.

 19. ΓΤ said

  18@

  το βαθύ —> τόσο βαθύ

 20. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Έχω δει κατά καιρούς εξαιρετικές αποδόσεις ξένων όρων του πολιτικομηχανικοδομικού χώρου στα Ελληνικά, αλλά νομίζω ότι αν επιχειρήσει κανείς σήμερα να αποδώσει την κατάσταση με τον όρο περίσφιγξη, δύο τινά μπορούν να συμβούν: Είτε να μην χαμπαριάσουν τίποτε (οι περισσότεροι), είτε να πάει το μυαλό τους στην ιατρική περίσφιγξη (κηλών).. 🙂

 21. dryhammer said

  Προτιμώ το τάνγκο* για τον ρυθμό (και τον χορό βεβαίως βεβαίως) και το τα(ν)γκό για το αλλοιωμένο λάδι. [Ναι ξέρω, ταγγό και οξειδωτική τάγγιση, αλλά προφορικά δείξτε μου τη διαφορά -γγ- και -γκ- που και τα δύο προφέρονται με (μισοάφωνο) ν πχ Ε(ν)γγλέζοι και α(ν)γκαλιά]

  * ο πρόστυχος ο κορέχτορας μου το κοκκινίζει και «προτείνει» τάνγκα…

 22. spyridos said

  Στη Γερμανία η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έφτιαξε δυο σποτάκια με χιούμορ .
  Και είναι φυσικά ευκολότερο να κάνεις χιούμορ σε μια χώρα που έχει τα χρήματα να υποστηρίξει τα μέτρα.
  Το χιούμορ θέλει γεμάτο στομάχι.

  Στο παρακάτω ένας κύριος, μάλλον συνταξιούχος, ο Αντον περιγράφει πως πολέμησε στα νιάτα του (ήταν 22 χρονών το 2020) τον κορονοιό

 23. Ευγενία Λώβη said

  18
  «Βιβλιεμφυλικός καθιστογίγας» ούτως ειπείν

 24. dryhammer said

  21. συνέχεια.
  Επίτηδες έβαλα τους Εγγλέζους που στα Εγγλέζικα έχουν ν αλλά η «σωστή» ελληνική προφορά τους θέλει με ξερό -γγ- [και δεν έβαλα ά(ν)γγελος]

 25. Εντάξει, και στα λατινικά του σχολείο ήταν «τάνγκο» (τέτιγκι, τάκτουμ, τανγκερε) αλλά η λέξη που επικράτησε (επί εποχής γαλλομαθείας) ήταν «ταγκό» και δεν νομίζω πως τώρα ισπανοποιήσαμε τη λέξη, απλά την αγγλοποίησαν οι Αγγλοτραφείς. 🙂

 26. ΓΤ said

  Περίσφιγξη: όταν πρέπει να κατασπαρούν λέξεις στου λαού μας το χωράφι, οφείλουμε να έχουμε εκ των προτέρων συνειδητοποιήσει ότι οποιαδήποτε λέξη άνω των 3 συλλαβών τρομάζει, και δεν στέκεται να ζήσει στην κοινή λαλιά. Σας μιλάω δηλαδή, επειδή έχετε έξυπνο αυτί: οι δισύλλαβες και οι ογκανισμοί πάνε σύννεφο. Και, ακριβώς όπως ο Αρχηγός της Αστυνομίας διέταξε την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 3 ατόμων, ώρα είναι να βγει με τη ρομπ-ντε-σαμπρ του πρωινιάτικα, και αναλευροπάστωτος, ο Εθνάρχης Γλώττης από τας Βερσαλλίας Κοκκιναρά με παρόμοιες διαταγές.

 27. Πουλ-πουλ said

  16α.
  Ας προχωρήσουμε λοιπόν λίγο παραπέρα την αναλογία. Όπως η περίσφιγξη των στύλων σώζει ζωές, αφού είναι το κύριο αντισεισμικό μέτρο, έτσι περισφίγγοντας τους ανθρώπους αποτρέπεις την εξάπλωση του ιού.

 28. Πουλ-πουλ said

  20.
  Περίσφιγξη όχι για μετάφραση του λόκνταουν, αλλά ως έννοια που αποδίδει το πνεύμα της εποχής. Για το λόκνταουν θα πρότεινα το λαϊκό κλειδαμπάρωμα.

 29. Pedis said

  # 3 – άσχετο, αλλά έτσι μούρθε: https://www.nationalgeographic.org/encyclopedia/goldilocks-principle/ και τα συναφή goldilocks zone ετσετερά ετσετερά.

 30. nikiplos said

  Καλημέρα κι από εδώ. Σαφώς το λοκντάουν είναι ωραίο ως λέξη, είναι άκλιτο επομένως πιο πρακτικό και φυσικά εύκολο στην ορθογραφία, εκτός εάν ο εκ Κοκκιναρά ορμώμενος Βερσαλιώτης, προτείνει τίποτες λΩΚντάουν και μας αποτελειώσει.

  Αν θέλουμε να το ελληνικοποιήσουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το «Κατεγκλεισμός» που είχαν πει άλλοι σχολιαστές και που είναι περίπου η κατά λεξη μετάφραση του όρου.

 31. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα ! Και η τριάδα λέξεων του 2020 θα είναι σίγουρα Κορονοίός-Λοκντάουν-Πανδημία…

  Στο lock να αναφέρουμε και το περίφημο «κλείδωμα στόχου», στα μαχητικά αεροσκάφη, που μας έδωσε και το εξελληνισμένο «λοκάρω», έχω δηλαδή το αντίπαλο αεροσκάφος σε παγιδευμένη στόχευση ώστε να μπορώ να το καταρρίψω. Και φυσικά γίνεται από εξελιγμένα ηλεκτρονικά συστήματα…

  Επειδή κάπου διαβάζω την περίσφιγξη, τεχνικό όρο της πολιτικομηχανικής, νομίζω ότι δεν είναι το ίδιο. Η περίσφιγξη είναι, κάτι που καταλαβάνει ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ ένα δεδομένο όγκο, να περιοδίσουμε τη μεταβολή του έξω από αυτόν (συνήθως γίνεται σε υποστυλώματα, με εξωτερικούς συνδετήρες ή κλωβό ελασμάτων) · νομίζω ότι δε μπορεί να συνδεθεί με το ενεργό και αεικίνητο πλήθος, που σήμερα είναι εδώ κι αύριο εκεί.

  https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn%3AANd9GcRSre8bgHPfjd0B1tNs7V1wFO6qbvGxMr5R6w&usqp=CAU

 32. 29 Α χα χα, καθόλου άσχετο δεν είναι: πρέπει να βγήκε από το παραμύθι, όπως η Χρυσομαλλούσα δοκιμάζει τη μία σούπα (του μπαμπά αρκούδου) και είναι πολύ ζεστή, της μαμάς αρκούδας λίγο λιγότερο, του παιδιού όπως πρέπει.

 33. nikiplos said

  9@, ναι αλλά ταγκό (κι όχι ταΝγκό) είναι επίσης όρος για την ευρωπαϊή εκδοχή του τάνγκο. Άλλωστε οι Ευρωπαίοι όταν αντέγραψαν το τάνγκο, προτίμησαν ρυθμούς πιο μηχανικούς, όπως ας πούμε τα 4/4 στην Κομπαρσίτα.

  Αντίθετα το Αργεντίνικο τάνγκο έχει πιο περίτεχνους ρυθμούς. πχ εδώ:

  Εγώ πάντως δέχομαι και τα δύο και τα ξεχωρίζω. Το ταγκό για τους παλαιούς, το τάνγκο για λίγους που ξέρουν να το χορεύουν.

 34. sarant said

  32 Σωστά, το έχω ακούσει κι εγώ

  31 Μπράβο, λοκάρω.

 35. ap8938 said

 36. nikiplos said

  Speaking of lockdown
  https://www.notia.gr/2020/09/alimos-aytoktonise-40chroni-mitera-dyo-p/

 37. ΓΤ said

  (Πέθανε ο Αντώνης Γεωργιάδης.)

 38. dryhammer said

  Η Χρυσομαλλούσα της Μυτιλήνης από πού βγήκε;

 39. # 21 *

  Βρε μπας και πλητρολογείς με το εσώρρουχο ; 🙂 🙂

 40. Pedis said

  # 32 – ναι, αλλά άσχετο με το σημερινό θέμα εννοούσα (αν και πολύ ενδιαφέρον φιλοσοφικο-επιστημολογικώς).

 41. Σωτήρς said

  Άκουγα έλληνα γιατρό στο Παρίσι (Γ. Γεροτζιάφας) και τον κορονοϊό, η κοβίντ και η κοβίντ τον ανέβαζε και τον κατέβαζε όλη την ώρα. Μ’άρεσε θα πω καλύτερα από το κόβιντ.

 42. dryhammer said

  39. Αλλουνού ειδικότητα είναι αυτό… [έχω μισάνοιχτη τη μπαλκονόπορτα να μπαινοβγαίνουν τα γατιά κι αναγκαστικά είμαι ντυμένος]

 43. Αγγελος said

  Ξεροσφύρη (24), από πού κι ως πού η «σωστή» ελληνική προφορά του Εγγλέζου το θέλει με ξερό g; Η ετυμολογία, όπως σωστά παρατηρείς (ιταλ. Inglese), το θέλει προρρινισμένο, η γραφή με γγ εκεί μας οδηγεί, η αναλογία του συνώνυμου Άγγλος επίσης, κι εγώ ανέκαθεν έτσι το λέω, όπως προρρινισμένο προφέρω και τ´όνομά μου.
  Το ζήτημα είναι ότι οι περισσότεροι Έλληνες δεν ξεχωρίζουν καν τα προρρινισμένα mb/nd/ng/ndz από τα σκέτα b/d/g/dz, ούτε στην ομιλία, ούτε στην ακοή. Έχουμε ξανακάνει σχετική κουβέντα εδώ. Όσοι ακούν τη διαφορά, ενοχλούνται ακούγοντας πέde, άdρας, ή αντιστρόφως π.χ. ρόμbα, αλλά είναι σχετικά λίγοι. Όποιος έχει δοκιμάσει να διδάξει ιταλικά ή… Εσπεράντο ξέρει πόσο δύσκολο είναι να πείσει μερικούς συμπατριώτες μας ότι άλλο modo και άλλο mondo (και άλλο monto), άλλο tago και άλλο tango, κλπ. και ότι η διαφορά έχει όντως σημασία. Και φαίνεται πως ο προρρινισμός γενικά υποχωρεί τις τελευταίες δεκαετίες.

 44. Pedis said

  # 41 – μα τον προφέρει α λά γαλλικά. Και στα ιταλικά έτσι τονίζεται, όπως και στα ισπανικά. Πού είναι το παράξενο;

  Και οι έλληνες, μιλώντας αγγλικά, το πρωί όταν συναντούν κάποιον του λένε Χχάου αρρ γιουού, οι Κύπριοι Χχχαλλλλόουου κλπ . 🙂

 45. @ 33 Nikiplos

  >> ναι αλλά ταγκό (κι όχι ταΝγκό) είναι επίσης όρος για την ευρωπαϊkή εκδοχή του τάνγκο

  Ενδιαφέρον, μουσικολογικά.
  Βέβαια, οι προφορές παίζουν.
  Η δική μου βέβαια /tago/ είναι προς αποφυγήν. Οπότε βάζω και το Ν για όλες τις άλλες. Μέχρι viNdeo, που λέμε… 🙂

 46. @ 43 Αγγελος

  >> Όποιος έχει δοκιμάσει να διδάξει ιταλικά ή… Εσπεράντο ξέρει πόσο δύσκολο είναι να πείσει μερικούς συμπατριώτες μας ότι άλλο modo και άλλο mondo (και άλλο monto), άλλο tago και άλλο tango, κλπ. και ότι η διαφορά έχει όντως σημασία. Και φαίνεται πως ο προρρινισμός γενικά υποχωρεί τις τελευταίες δεκαετίες.

  Σωστά. Πηγάζει από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν «ελάχιστα ζεύγη» λέξεων στη γλώσσα μας (όπως π.χ. πόνος / φόνος κ.λπ.) που να διακρίνονται μόνο από το χαρακτήρα «έρρινο / μη έρρινο».

  Καλημέρες.

 47. Αν βάλουμε και πλειόχρηστο επώνυμο προτείνω τον πρύτανη τον Πανδημόπουλο.

 48. Πέπε said

  Ειδικά στην Ελλάδα (ίσως και αλλού), άλλο είναι το άνγκο κι άλλο το ταγκό.

  Αρχικά υπάρχει το αργεντίνικο τάνγκο. Αυτό, μέσα από διάφορα κανάλια χαλασμένου τηλεφώνου, έφτασε στην Ευρώπη και, μεταλλαγμένο, έγινε μόδα. Από κει και συγκεκριμένα από τη Γαλλία έφτασε και στην Ελλάδα, ακόμη πιο αγνώριστο. Πήρε τη γαλλική ονομασία (με τον τόνο κάτω), και κατέκτησε όχι μόνο τις πόλεις αλλά ακόμη και τα απομονωμένα χωριά και νησιά, σε ορισμένα εκ των οποίων (π.χ. Ικαρία) συνεχίζει ακόμη και σήμερα να αποτελεί μέρος του «παραδοσιακού» ρεπερτορίου. Αυτά ξεκίνησαν μάλλον στον Μεσοπόλεμο ή στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια.

  Πολύ πιο πρόσφατα άρχισε στην Ελλάδα να αναπτύσσεται ενδιαφέρον για το κανονικό αργεντίνικο τάνγκο. Μέχρι πολύ πρόσφατα θυμάμαι στον πεζόδρομο της Ερμού ομάδες να οργανώνουν υπαίθριες μιλόνγκες. Αυτή η δραστηριότητα ξεκινάει από ανθρώπους που έψαξαν και γνώρισαν το τάνγκο όπως όντως είναι στην Αργεντινή, δηλαδή παρέκαμψαν όλους τους διαμεσολαβητικούς σταθμούς που είχαν φέρει παλιότερα το τανγκό εδώ. Και φυσικά, το πρώτο που έκαναν ήταν να αποκαταστήσουν την αυθεντική προφορά της ονομασίας.

  Οι Έλληνες θιασώτες του τάνγκο σνομπάρουν το ταγκό ως κάτι εντελώς απογυμνωμένο από όλο του το πλαίσιο, ως απλώς έναν ξενέρωτο χορό με βηματάκια, που κι αυτά ακόμη δεν έχουν καμία σχέση με τις ερμηνευτικές και εκφραστικές (χορευτικές) δυνατότητες που σου ανοίγει το αργεντίνικο τάνγκο. Όσοι, από την άλλη, ζουν ακόμη που να είχαν προλάβει τη μόδα του ταγκό, και γνώρισαν κάποια στιγμή και το τάνγκο, το αισθάνονται (το τάνγκο) ως κάτι τελείως ξένο και ανοίκειο.

 49. Πέπε said

  @46
  Υποτίθεται ότι υπάρχει ένα τέτοιο ζεύγος: βεντέτα (nd) που αλληλοσφάζονται, βεντέτα (d) του θεάματος. Και ίσως κι άλλο ένα που μου διαφεύγει αυτή τη στιγμή.

  Αλλά εφόσον μια τέτοια διάκριση δεν ανήκει στη συνολική γλωσσική εμπειρία το ελληνόφωνου, παρά εμφανίζεται μόνο σ’ αυτή την εξαιρετική περίπτωση (όπου ουσιαστικά υπακούει σε φωνητικούς νόμους άλλων γλωσσών, όχι της ελληνικής), πρακτικά το αποτέλεσμα είναι αυτό που περιγράφεις.

 50. @15 Έχουμε καόπιο στοιχέιο ότι ο όριος περισφιξη ήαν σε χρήση πρίν τα τέλη της δεκαετίαςε του 1980 αρχές του 1990;
  Έχω την εντύπωση ότι ητν καθιέρωσε ο Θ. Τάσσιος.Ισως πάλι μνα προέκυψε από την μετάβαση από το DIN 1045 στους Ευρωκώδικες να πεοέυκυψε ο αγγλικός όρος για μετάφραση.

 51. nikiplos said

  Εικάζω πως πολύ πριν τον Τάσσιο και τους πολμηχ, ο όρος περίσφιξη πρέπει να είναι ιατρικός, τουλάχιστον στους γαστρεντερολόγους.
  Ας μας πουν οι ιατροί του ιστολογίου.

 52. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  17.
  Αυτό εννοείτε; Μήπως κάτι έχετε …παρεξηγήσει; 🙂

 53. nikiplos said

  48@ Πέπε κι εγώ την ίδια γνώμη έχω.
  Τέλη 90ς αρχές μιλένιουμ ξαναήρθαν στην Ελλάδα τα λάτιν. Σάλσες, Μερέγκε, Σάμπα, Κούμπια, Μπόσανόβες. Και φυσικά επειδή η παγκοσμιοποίηση είχε φέρει και αρκετούς γηγενείς μόνιμους κατοίκους εδώ, μας ξαναέμαθαν τα σωστά κομμάτια με τη σωστή ρυθμική και τις σωστές χορογραφίες.

  Αυτό ώθησε και καλλιτέχνες εκείθεν να ξαναέρθουν στο προσκήνιο όπως η πχ η πολύ καλή Ζανέτ Καπούγια.

  Οι πιο «ψαγμένοι» έκαναν την αντίστροφη πορεία. Ας πούμε η Νικόλ, φίλη χορογράφος και δασκάλα χορού, τα παράτησε όλα και πήγε στους καλούς ανέμους ώστε να μάθει από πρώτο χέρι τους χορούς.

  Ήρθε και το ντοκυμαντέρ του Βέντερς (prima vista social club) κι έδεσε το γλυκό.

  Θυμάμαι όμως αρχές του μιλένιουμ πολλοί παλαιοί ήταν ενεργοί χορευτές. Για όλους αυτούς, το ταγκό ήταν τελείως διαφορετικός χορός από το τάνγκο. Δεν έβρισκαν τίποτε κοινό.

 54. Μαρία said

  49
  καμπάνα kambana της εκκλησίας/ καμπάνα kabana το μπαγκαλόουζ 🙂 Μόνο σε παλιές ταινίες ακούγεται.
  Δυο ελάχιστα ζεύγη, άρα ελάχιστο λειτουργικό φορτίο της αντίθεσης.
  Για τις βεντέτες στα χρόνια μου ο δάσκαλος μας προπονούσε, για να τις διακρίνουμε. Ήταν κρητικός.

  Διαμαρτύρομαι όμως εντόνως για τον ισχυρισμό του Άγγελου οτι είμαστε λίγοι αυτοί που ενοχλούμαστε. Είμαστε λίγοι οι άνωθεν του Ολύμπου;

 55. Κιγκέρι said

  Λοκντάουν και λοκάουτ, μία λέξη, ένας τόνος… όσο τα βλέπω, τόσο δε μ’ αρέσουν. Μου θυμίζουν κάπως το λαπτόπ και το ιντερνέτ που λένε οι γιαγιάδες των παιδιών μου!
  Με δύο λέξεις, λοκ ντάουν, λοκ άουτ, πάλι δε μ’ αρέσουν. Μου φαίνεται πως το ενδιάμεσο κενό χωρίζει υπερβολικά τις δύο λέξεις που όμως αποτελούν μία έννοια.
  Προσωπικά, μάλλον βρίσκω προτιμότερη την πρόταση Μπαμπινιώτη, με ενωτικό, λοκ-ντάουν, λοκ-άουτ, και με ελληνικούς χαρακτήρες.

  Από περίσφιγξη κήλης (την οποία παραμέλησε επειδή δεν είχε χρήματα για την εγχείρηση…) πέθανε, φτωχός και παραγνωρισμένος, ο Νίκος Σκαλκώτας, στις 20 Σεπτεμβρίου 1949. Δύο ημέρες αργότερα γεννήθηκε ο δεύτερος γιος του, Νίκος, πρωταθλητής Ελλάδας στο σκάκι.

 56. Κιγκέρι said

  Α, κι εγώ προφέρομαι kingeri, όχι kigeri!

 57. ΚΩΣΤΑΣ said

  Άσχετο αλλά ας το βάλω εδώ, γιατί μετά θα το ξεχάσω.

  Τώρα, στο ΟΠΕΝ, σε εκπομπή της Μενεγάκη, μια κυρία: «Εγώ λέω το ρήμα κλάνω, δεν είναι κακό, το λέει και το ευαγγέλιο, ο Ιησούς έκλασε του 5 άρτους, σημαίνει κόβω κομματάκια…»
  Νικοκύρη, είχες υποσχεθεί άρθρο, ε; 😉

 58. leonicos said

  Κι αυτό δεν το κάνω ούτε απο βαρεμάρα

  Εγώ από βαρεμάρα το κάνω

  Αλλά το λοκντάουν πώς να το γράψεις αλλιώς; Θα το καταλάβουν

 59. 53 Κάποιοι ξέραμε το τάνγκο και τον Πιατσόλα από τα τέλη των ενενήνταζ χάρη στις ταινίες του Σολάνας, που πέθανε την περασμένη βδομάδα.

 60. Ευγενία Λώβη said

  52/17

  Χαχα, στην τσίλια είστε βλέπω, αλλά από γαλλικά ούτε τζινάβετε ούτε μπενάβετε μάλλον!

  λήμμα cadenas: λοκετόν (1830), λουκέτον (1844)

 61. @ 49 Πέπε

  >> Υποτίθεται ότι υπάρχει ένα τέτοιο ζεύγος: βεντέτα (nd) που αλληλοσφάζονται, βεντέτα (d) του θεάματος. Και ίσως κι άλλο ένα που μου διαφεύγει αυτή τη στιγμή.

  Ναι, ναι, θυμάμαι και ένα άρθρο του Κούρτοβικ που είχε συλλέξει δύο ή τρία «ελάχιστα ζεύγη» με τη βεντέτα / βεντέτα πρώτη. Αλλά το πρόβλημα υπάρχει. όπως συμφωνούμε.

 62. leonicos said

  το σχετικό άρθρο θέλει ξαναγράψιμο.

  τα περισσότερα άρθρα θελουν ξαναγραψιμο

  Αλλά μου έχει τύχει και σε επιστημονικές εργασίες να υπάρχουν κενά ή αστείες επαναλήψεις που καταλαβαίνεις ότι έγιναν με μεταθεση και άφησαν πίσω τους ουρές

 63. @ 54 Μαρία

  Και στους πρόποδες και μέχρι Λέσβο, Σάμο…

 64. Πέπε said

  Αυτή η σύνταξη, τα ρήματα μπενάβω και τζινάβω σε πληθυντικό ευγενείας, μ ετρελαίνει!

 65. Πάνος με πεζά said

  Παιδιά, εμείς το μάθαμε «περίσφιγξη»… Ίσως η πιο απλή «περίσφιξη» να προϋπήρχε, αλλά ούτε και για την περίσφιγξη είμαι σε θέση να ξέρω πότε εμφανίστηκε… Όταν μεταφράζω τεχνικά βεβαίως, είναι «confinement».

 66. leonicos said

  Γιατ΄η βεντέτα που αλληλοσφάζονται, θέλει nd;

  αλλιώς δε είναι κατανοητή;

  Υπάρχει βεdετα στο χωριό και τηνε λεν Μαλάμω

  Υπάρχει βεdετα στο χωριό για τα μάτια (πρόβατα, άλλα αγαθά) της Μαλάμως

  Καλά δεν καταλαβαίνετε… της Μαλάμους εννοώ. Τώρα ειμαι εντάξει;

 67. leonicos said

  65 ΠμΠ

  περίσφιγξη

  πολύ σωστά το μάθατε

  Και ο Λένιν από περιεσφιγμένη κήλη πέθανε. Αν είναι δυνατόν!

 68. Ευγενία Λώβη said

  64
  «Εμείς για σας, κι εσείς για μας» έγραψε μια παλιά επιγραφή…

 69. leonicos said

  51 Nikiplos

  χειρουτργούε, αλλά πρέπει να τηνξερουν όλοι οι γιατροι. Στο κάτω κάτω φωνάζει μόνη της: φουσκώνει και πονάει

  περιεσφιγμένη κήλη (συνεπώς περίσφιγξη) είναι η κήλη που βγήκε και όχι μόνο δεν ανατασσεται, αλλά έχει πιεστεί τόσο πολύ που σταματάει η αιματική ροή, και το προπίπτον έντερο νεκρώνεται, οποτε καταλάηγεις με περιτονιτιδα.

  Απλώς θέλει επείγουσα επέμβαση. Το ππροσπέσαν εντερο μπορεί να σώζεται ή να μη σώζεται οπότε κάνεις εντερεκτομή και τελικοτελική αναστόμωση

  Ακούγεται πολύ αλλά είναι β+α=βα

 70. leonicos said

  14 ΓΤ

  Αυτό το κάνει ο Νικοκύρης γιατί γνωρίζει ότι είναι σοφό να μην ανεβαίνουν οι τόνοι 🙂

  έξοχο

 71. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  60.
  Μπράβο! Να βάζουμε και καμιά παραπομπή, λικνο ή φωτο… Για να μην είμαστε στην τσίλια-τσίτα…

  Πάντως, μια και ασχοληθήκατ(μ)ε, η πρώτη καταγραφή πρέπει να είναι στο ‘Τρίγλωσσον Λεξικόν’ του Γ. Βεντότη (1790), τ. Γ, σελ. 322.
  (κατεβαίνει από anemi)

  64. 🙂

 72. Theo said

  Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

  Αυτό που την άνοιξη το λέγαμε καραντίνα άρχισα κι εγώ να το λέω λοκντάουν, εδώ και κανά μήνα (σαν μία λέξη και με τόνο στην παραλήγουσα).

  Το ταγκό το θυμάμαι να το χορεύουν οι θειοι και θειάδες μου τη δεκαετία του ’60 και το έχω αντιπαθήσει από τότε, σαν κάτι πολύ ψεύτικο και μελό, κάτι που δεν έβγαινε από μέσα τους. Για τον λόγο αυτό μου έχει μείνει μια αποστροφή και για το τάνγκο που έχει την ίδια μελό μουσική.

  Η παλιοελλαδίτικη προφορά των μπ και ντ με ενοχλούσε πολύ παλαιότερα. Κάποιες, ελάχιστες, φορές δεν κατάλαβα και τι μου λέγανε. (Ένας Αθηναίος πριν από καμιά σαρανταριά χρόνια μου είπε «δος μου το γάdi και τον κοίταζα σαν χάνος μέχρι να το καταλάβω.) Μια και συγχρωτίζομαι εδώ και δεκαετίες με παλιοελλαδίτες, το έχω συνηθίσει πια και πιάνω τον εαυτό μου κάποις φορές να προφέρει τα μπ και ντ μη προρρινισμένα. 🙂

 73. Theo said

  κάποιες φορές

 74. ΣΠ said

  54
  Υπάρχει ένα ακόμα ζευγάρι: τούμπα (tumba) η ακροβατική κίνηση ή ο λόφος και (tuba) το μουσικό όργανο.

 75. leonicos said

  72 Τεό

  Νομίζω ότι στην πρώτη συλλαβή είναι παντα ΜΗ προρρινισμένα

  μπαμπας babas αμπαλάρω ambalaro και όταν δεν είναι μ΄να. μπάρμπας barbas barbuni barbuti Barbarigos

 76. Πέπε said

  @72 (τέλος) και άλλα σχετικά:

  Εγώ ποτέ δεν κατάλαβα ποια προφορά θεωρείται βόρεια και ποια νότια. Ξέρω κάποια συγκεκριμένα μέρη όπου γενικά προφέρουν είτε με έμφαση στο ένρινο είτε το αντίθετο, με έμφαση στην απουσία ενρίνου, αλλά στην Αθήνα που μεγάλωσα, ανέκαθεν (όσο μπορώ να παρατηρήσω – γιατί δεν πιάνεται εύκολα το συγκεκριμένο), ίσχυαν και τα δύο ελεύθερα.

  Στην Κρήτη έχει και μέρη όπου το κάνουν κυρίως έτσι και μέρη όπου το κάνουν κυρίως αλλιώς. Νμίζω ότι πιο ανατολικά είναι πιο ένρινοι και πιο δυτικά το αντίθετο, αλλά δεν είμαι και βέβαιος.

  Βέβαιος μπορεί κανείς να είναι μόνο με τους Κυπρίους και τους Ροδίτες.

 77. Πέπε said

  (συνεχίζω)

  Βέβαια το «γάντι» που λέει ο Τεό είναι ειδική περίπτωση. Όπως η δαντέλα και μερικές άλλες λέξεις όπου, αντίθετα προς όλες τις εκδοχές της πανελλήνιας νόρμας, το τ παραμένει [t]. Αυτό νομίζω πως είναι κάτι που υποχωρεί.

  Ως προς τη γεωγραφική κατανομή του προρρινισμού, έχει ενδιαφέρον η Κάλυμνος. Ως 12νήσιοι που είναι, κοτσάρουν παντού τελικά -ν: το σπίτιντου, ήβλεπέντα (=τα έβλεπε) κλπ. Ωστόσο προφέρουν πάντοτε b, g, d, αυστηρά χωρίς ένρινο, αντίθετα από όλα τα γύρω νησιά. Τα τελικά τους -ν συγχωνεύονται με τον επόμενο φθόγγο, με διάφορα φωνολογικά αποτελέσματα, ιδιαίτερα περίπλοκα στο να περιγραφούν.

 78. Νέο Kid Al Afrikii said

  Στην Κύπρο, στο πρώτο Λοκντάουν την άνοιξη έπαιξε κυρίως ο όρος «Κέρφιου» . Τώρα ,στο δεύτερο, στη Σπιναλόγκα (aka Λεμεσός) παίζει το «λοκντάουν».
  Ίσως επειδή το κέρφιου το έκραξαν πολλοί και πολύ επειδή θύμισε δυσάρεστη Αγγλοκρατία…

 79. Καλημέρα,
  Συμφωνώ απόλυτα με την επιλογή του ελληνικού αλφαβήτου στα ελληνικά. Έχω καταλήξει πως μόνο ελληνικά στοιχεία πρέπει να εμφανίζονται σ’ ένα ελληνικό κείμενο. Αν θέλω να γνωστοποιήσω κάποια ξένη λέξη (όρο, πόλη, όνομα) μπορούμε να το βάλουμε σε παρένθεση. Εγώ που το γράφω ελληνικά σε Έλληνες απευθύνομαι και πρέπει να τους πω πώς ακούγεται η λέξη (ή πώς την ακούω εγώ). Αλλά τώρα που πήρε το κουτάλι μας νερό κι η εναλλαγή πληκτρολογίων είναι εύκολη, είναι μόδα να λατινογράφονται ξένες λέξεις (ακόμα και πόλεις ή ονόματα που στην αρχική γλώσσα δεν έχουν λατινική γραφή).

  Και κάτι άσχετο. Μίλαγα με το χωριό και μου είπε ο άλλος τη λέξη «χαμόβολα». Το τι σημαίνει προφανώς εγώ ξέρω, αλλά θέλω να ρωτήσω αν την ξέρει κάποιος άλλος, αν λέγεται σε άλλη περιοχή.

 80. ΣΠ said

  Οι εμφανίσεις στο google των περίσφιγξη/περίσφιξη είναι 1 προς 2.

 81. Theo said

  @75:
  Έχεις δίκιο.

  @76:
  Επειδή στην Αθήνα (και εκτός Μακεδονίας γενικότερα) έχω ζήσει ελάχιστα, τους Νοτιοελλαδίτες τους ξεχωρίζω από την προφορά τους (όπως και πολλούς μακεδονόφωνους, βλαχόφωνους και Αρβανίτες της περιοχής μας). Αυτοί που εξαιρούνται (και δεν προφέρουν Σύdαγμα φερειπείν) είναι πολλοί Νοτιοελλαδίτες λόγιοι, που προφανώς έχουν συνηθίσει να απευθύνονται σε πιο καλλιεργημένα ακροατήρια.
  Πχ, ο μακαρίτης Παναγιώτης Νέλλας που είχε μιαν υπέροχη εκφορά των ελληνικών, αλλά και ο Χ. Γιανναράς. Όταν άκουσα τον Νέλλα να μιλά στην εκ Μακρακώμης μητέρα του με ΒΙκή προφορά, τα έχασα. Νόμιζα μέχρι τότε πως τα υπέροχα ελληνικά που μιλούσε τα μιλούσε έτσι από γεννησιμιού του.

 82. nwjsj said

  Για το τάνγκο συζητάτε και παρεμπιπτόντως σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα του Φλαμένκο ή Φλαμένγκο ή Φλαμέγκο (ας το πει ο καθένας όπως επιθυμεί τέλος πάντων):

 83. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Για το τάνγκο διάβαζα στο Στάλινγκραντ του Beevor πως ένα από τα κόλπα των Σοβιετικών για να σπάνε το ηθικό της περικυκλωμένης 6ης στρατιάς ήταν -μεταξύ άλλων- να βάζουν, στις ανάπαυλες των μαχών, μουσική τάνγκο από μεγάφωνα. Ακουγόταν λέει εξαιρετικά δυσοίωνη μέσα στην ησυχία, την ερημιά και την παγωνιά της στέπας.

 84. ΣΠ said

  Γιατί γράφετε ταγκό και τάνγκο; Το πρώτο το προφέρετε άρινο; Εγώ πάντα έρρινο το πρόφερα.

 85. Και στα δικά μου ΒΙ (Πρέβεζα) οι παλιότερες λέξεις
  είναι χωρίς προρρινισμό (π.χ. έbορος) αλλά κάποιες νεότερες με προρρινισμό και άηχο (π.χ. μπόmpα).

 86. @ 84 ΣΠ

  Σωστό ερώτημα.

 87. ΣΠ said

  71
  Άρα τέλος 18ου αι. Καλά έκανε και έγραψε ο Νικοκύρης «μάλλον».

 88. Χαρούλα said

  Τελικά είμαστε πολύ ωραίοι και ευχάριστοί τύποι!
  Καταφέραμε από το εκνευριστικό λοκντάουν να γυρίσουμε την συζήτηση στο υπέροχο τάνγκο!!!😊 Πάντα τέτοια!

 89. Βασίλης Φίλιππας said

  Καλησπέρα και καλή εβδομάδα. Ψάχνοντας κι εγώ πιο παλιά για την πρώτη αναφορά της λέξης τη βρήκα στον Βεντότη, όπως αναφέρεται και από τον «ΜΙΚ_ΙΟΣ» και την αμέσως επόμενή της στο D. Karl Weigel, Λεξικόν Απλορωμαϊκόν Γερμανικόν και Ιταλικόν / Neugrichisches Teutsch-Italiaenisches Worterbuch Herausgegeben, Leipzig Im Schwickerschen Verlage, 1796, σσ. 652, λουκέτο = κλειδαρίδι Η λέξη στα λευκαδίτικα τουλάχιστον προφερόταν λ(ου)κιέτο…

 90. Τα ένρινα (έρρινοι φθόγγοι) είναι τέσσερα: [m], [n], [ŋ] και [ɲ]. Υπάρχει και πέμπτο σαν μ.
  Τα δύο, [m] και [n], μετέχουν κανονικά σε ζεύγη λέξεων που διαφοροποιούνται στη σημασία τους, π.χ. Κύμα / Κίνα, μίσος / νήσος, κ.λπ.
  Το [ŋ] είναι o φθόγγος «ένρινο υπερωικό» ή «άγμα» που απαντά σε μερικές λέξεις/θέσεις: εγκάρσιος -α -ο [eŋgársios].
  Το ένρινο ουρανικό [ɲ] μετέχει σε ζεύγη λέξεων (με μία από αυτές από ιδιώματα) που διαφοροποιούνται στη σημασία τους, π.χ. Μεν / Μέν’.

 91. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  84 Αν πρόκειται για το αργεντίνικο, το λέω τάνγκο. Αν μιλάμε για αυτό που περιγράφει ο Τεό στο 72, ταγκό.

 92. Aghapi D said

  Ως διαβόητη επιπόλαιη που είμαι, έψαξα τις προάλλες και τα ανέκδοτα για lock και λοκντάουν
  Και βρήκα κάμποσα
  Π.χ. Information has been leaked from government sources. When the current lock-up ends the holder of the nations purse, Fishi Rucksack will launch a new initiative. This will be to help the struggling ‘personal services’ industry, and will be labelled, ‘Sleep out to Help out.’

 93. Pedis said

  # 83 – για το συγκεκριμένο δίνει, κατά τύχη, κάποια σαφή και αξιόπιστη αναφορά; 😝

 94. dryhammer said

  53.> Ήρθε και το ντοκυμαντέρ του Βέντερς (prima vista social club) κι έδεσε το γλυκό.

  Buena vista social club, μάστορα…

  [Αυτοί που λες είναι Νορβηγοί τζαζίστες]

 95. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  93 Όχι. Αντικομμουνίσταρος του κερατά ο Μπ. αλλά το συγκεκριμένο δεν το βρίσκω παράξενο όταν το φαντάζομαι. Αναφέρει και άλλα, όπως το ηχογραφημένο τικ-τακ ενός ρολογιού ακολουθούμενο από την επισήμανση ότι κάθε τόσα δευτερόλεπτα ένας Γερμανός στρατιώτης πεθαίνει στο Στάλινγκραντ. Ή το ηχογραφημένο κλάμα ενός μωρού για να σπάσουν τα νεύρα των στρατευμένων γονιών.

 96. Πέπε said

  @90 (κ.ά.)

  Ο Μπαμπινιώτης στη σχολή χρησιμοποιούσε μια πιο εξειδικευμένη φωνητική γραφή. Μπροστά από το b, g, d εκείνων των λέξεων όπου με κοινή νεοελληνική προφορά είναι δυνατόν να ακουστεί ένρινο αλλά όχι και υποχρεωτικό, έβαζε το αντίστοιχο ένρινο μικρό ψηλά, σαν εκθέτη. Αυτό δήλωνε δύο πράγματα:
  α) ότι προφέρεται λιγότερο έντονα απ’ ό,τι όταν το ένρινο είναι κάπου μόνο του, π.χ. μεταξύ φωνηέντων
  β) ότι δεν προφέρεται υποχρεωτικά.

  Έμμεσα από τα δύο παραπάνω συνάγεται κι ένα τρίτο: ότι αυτό το προαιρετικό και πολύ ελαφρό ένρινο δε συνιστά ξεχωριστό φώνημα αλλα΄μέρος του ρινικού συμπλέγματος.

  Το είχα ξανααναφέρει κάποτε εδώ και μου εξήγησαν, νομίζω, ότι δεν είναι του Μπαμπινώτη καινοτομία. Όποιου κι αν είναι, είναι εύστοχη.

 97. ΣΠ said

  91
  Αυτό που ρώτησα όμως είναι πώς το προφέρεις, tangό ή tagό;

 98. Μαρία said

  76
  Δεν πρόκειται για βόρεια αλλά για την πανελλήνια καθιερωμένη προφορά. Η υποχώρηση του προρρινισμού ξεκίνησε απ’ τους χαμουτζήδες νεολαίους. Ο πατέρας μου π.χ. πρόφερε όπως και οι βόρειοι. Τα απρορρίνιστα μας ακούγονταν μάγκικα. Η πρώτη μου επαφή με τον κοντό/kodo ήταν το ’66, όταν βρέθηκε στην τάξη μας με μετεγγραφή μαθήτρια που λεγόταν Κοντού και το πρόφερε Kodou. Κάθε φορά που χρειαζόταν να πει το όνομά της, ακουγόταν απ’ τα πίσω θρανία kodou, kodou.

 99. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  97 Το αργεντίνικο, tángo. To άλλο, του #72, tagό.

 100. atheofobos said

  Τώρα πλέον στην Αθήνα υπάρχουν πολλοί φανατικοί της μιλόγκα, δηλαδή του γρήγορο τάνγκο.
  http://atheofobos2.blogspot.com/2017/12/milonga.html

 101. Ηλίας Φωλιας said

  Με πειραζει πολυ και θα ηθελα να το μοιραστω μαζι σας. Στο δελτιο του ΕΟΔΥ αναφερονται πρωτα τα κρουσματα και οι διασωληνωμενοι και τελευταιοι οι νεκροι. Ηταν μεχρι τωρα κοινη πρακτικη σε τροχαια και αλλες καταστροφες να προηγειται η καταγραφη των νεκρων. Ποιο το νοημα να ακουμε τα κρουσματα πρωτα πρωτα τα οποια σε μεγαλο βαθμο ειναι ασυμπτωματικα και μπορει να μην εχουν καμια συνεπεια στη ζωη τους; Μου φαινεται ασεβεια και υποβαθμιση.

 102. voulagx said

  #98: «Τα απρορρίνιστα μας ακούγονταν μάγκικα.» Ακριβώς αυτό. Τάχουμε ξαναπεί, αλλά καλή είναι και η επανάληψη για να μαθαίνουν και οι νέοι σχολιαστές.

 103. sarant said

  79 Δεν την ξέρω τη λέξη

  89 Ευχαριστούμε

  101 Θα μας έμεινε από τότε που οι νεκροί ήταν ελάχιστοι ή και κανένας.

 104. Avonidas said

  Καλησπέρα.

  Μη σας παίρνει από κάτω 🙂

 105. ΓΤ said

  Με ένα τσιγάρο πόνου απά’ στα χείλη
  σε ένα παγκάκι της Φωκίωνος ο Τζώρτζογλου

  (@15:25)

 106. Faltsos said

  101, 103 Φοβάμαι ότι δεν είναι τυχαίο.
  Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξομειώνεται εύκολα ανάλογα με τους ελέγχους που γίνονται (αριθμός τεστ). Ο αριθμός των νεκρών είναι το πιο ψυχρό από κάθε άποψη νούμερο. Δεν επιδέχεται καμμία αμφισβήτηση.
  Οι πολιτικοί πάντα προτιμούν τους αριθμούς που μπορούν να χειρίζονται. Θέλεις να πάρεις αυστηρά μέτρα; Κάνεις πολλά τεστ και παρουσιάζεις πολλά κρούσματα. Θέλεις να δείξεις ότι πέτυχε η πολιτική σου (ή να κρύψεις την αποτυχία σου); Δεν κάνεις τεστ.
  Γι’αυτό πιστεύω τονίζεται ο αριθμός των κρουσμάτων, παρόλο που έχει πολύ μικρή αξία, εφόσον δεν υπάρχει σταθερός αριθμός ελέγχων.

 107. ΓΤ said

  Άρχισε η τηλεκπαίδευση σε κρατικό κανάλι
  ρίξε τον γιο μου, Νίκη μου, στου τζόγου το κανάλι

 108. Μαρία said

  107
  Εδώ και σε βίντεο 🙂 https://sarantakos.wordpress.com/2020/11/14/meze-453/#comment-694960

 109. Ευγενία Λώβη said

  71
  Καλέ ποιο 1790;;;

  Έχει και πιο κάτω ο μπαξές:

  Somaverra (1709) «Θησαυρός της Ρωμαϊκής και της Φραγκικής γλώσσας Tesoro della lingua italiana e greca-volgare»

  Λουκέτον: κλειδαρίδι, καπνάτζον, καδινάτζον, Luchetto

 110. Σχετικά με το ταγκό, είχα πετύχει στα 90ζ τους Quartango, ενδιαφέρον σχήμα με υβριδικές τάσεις.

 111. Pedis said

  # 95 – 93 Όχι. Αντικομμουνίσταρος του κερατά ο Μπ.

  Μωρέ με γειά του με χαρά του. Αλλά δεν είναι αυτό που τον κάνει αναξιόπιστο.

  Από τη μεριά μου η συγκεκριμένη πληροφορία μού φαίνεται, εκ πρώτης όψεως, σχετικά απίθανη. Σιγά μην είχε φτάσει τότε το τάνγκο από τις πάμπας στις ρωσικές στέπες, είχε προηγηθεί ερευνητικό πρότζεκτ για τις ψυχολογικές επιπτώσεις της περιπλανωμενης νότας του ακορντεόν σε ανοικτό πεδίο πάνω σε υποκείμενα που βρίσκονται ένα βήμα πριν τους φύγει το κλ@νίδι και, επιπλέον, να είχαν προβλεφτεί να παραχθούν στερεοφωνικές εγκαταστάσεις στο προηγούμενο πεντάχρονο. 😄

 112. 98, … Δεν πρόκειται για βόρεια αλλά για την πανελλήνια καθιερωμένη προφορά. …

  Διδάσκεται και στην ορθοφωνία και φωνητική.
  Θυμάμαι γελάγαμε με φίλη ηθοποιό παλιά,
  που μού είχε πει να προφέρω
  «φεγγάρι»
  πριν προχωρήσει η συζήτηση για το θέμα.
  (Το είχα πει «σωστά» 🙂 )

  Κι ο Vangelis Γερμανός λέει
  «με σλίπιν μπανγκ»
  παρόλο που σίγουρα ξέρει την αγγλική προφορά «bag»
  και μπορεί να το
  κοdρολάρει.

 113. 9, … Τάνγκο είναι ο αργεντίνικος τονισμός, ο ορίτζιναλ. …

  Το έχουμε ξαναπεί:
  Αργεντινή-Βραζιλία
  είναι ντέρμπυ
  τάνγκο εναντίον τάνγκα

 114. Ευγενία Λώβη said

  Γεια σου Κοραή με το «ζηλοκλείδι» σου!

  CADENAS , Περαντί , Σ . Φερουγγέ , Σ . Κλειδαρίδι , Σ . Λουκέτο , Σ . ΓΓ . Κρεμαστή Κλειδωνιά ΓΓ . Κατινάτζον και Καδινάτζον , Σ . Τα δύο τελευταία ονόματα είναι από των Ιταλών τo Catenaccio , ως και το Λουκέτο από το Lucchetto. Το Φερουγγέ , ίσως από το Ferruzzo ( σιδήριον ). Το Περαντί ίσως κατεκόπη από το Περαντήριον, όχι ανάρμοστον όνομα. || Πρβλ. Α’, 247, εν Λέξ. Ρωμανίζουσιν’ και Β’, 177, έν λέξ. Καμπανός. «Ιδ. και Δ’, 537, 540, Σπράγκα, Στάγκα. Π. ‘Αντί του Κρεμαστή Κλειδωνιά, συγχωρείται να ονομασθή συντομώτερον, Κρεμαστόκλειθρον. Cadenas des jaloux. Αισχρότατον εύρημα των Ιταλών εις φυλακήν της σωφροσύνης των γυναικών. Ας το ονοματοθετήση όστις αγαπά, Ζηλοκλείδιον, ή “Αγνοφυλάκιον.

  Αδαμαντίου Κοραή, “Τα μετά θάνατον ευρεθέντα συγγραμμάτια” 1881-1891.

 115. Ευγενία Λώβη said

  Και λοκάρουμε το λουκέτο μας όμορφα όμορφα στα 1688, με το «λόκετ» του Charles Du Cange (Glossarium ad Scriptores Mediae et Infimae Graecitatis)

 116. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γειά σας.

  @79. Γιάννη δὲν ἔχω ἀκούσει τὴ λέξη χαμόβολα.
  Στὰ Θερμιὰ χρησιμοποιοῦν τὴ λέξη ἰσιόβολα= ὁμαλά.
  Παράδειγμα: Μὴν πᾶς ἀπὸ τὰ γκρίφια*. Ἔλα ἀπὸ ᾿δῶ πού ᾿ναι ἰσιόβολα.
  *γκρίφια=κατσάβραχα

  Δὲν ξέρω ἂν ἔχουν σχέση.

 117. 103 α (άλλος δεν απάντησε) χαμόβολα = μπάζα (οικοδομικά ή αγροτικά)

 118. Μαρία said

  112
  Βέβαια. Έχω κληρονομήσει απ’ τη μάνα μου το βιβλίο του Σωκράτη Καραντινού, Η αγωγή του λόγου, που εκτός απ’ τη Νέα Δραματική Σχολή δίδασκε και στο Μαράσλειο, ώστε ο δάσκαλος «να μπορεί ο ίδιος να μιλάει σωστά και να μη λέει το σκυλί σκλί ή ιπίγαμε στου σκουλίου».

 119. ΚΩΣΤΑΣ said

  79
  Χαμόβολα, δεν την ξέρω τη λέξη, μήπως βόλοι από χώμα; Βρήκα αυτό:

  https://www.lifo.gr/team/almanak/54988

 120. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καὶ στὴ θερμιώτικη ντοπιολαλιὰ τὰ μπ καὶ ντ προφέρονται χωρὶς προρρινισμό, ἀκόμα καὶ σὲ λέξεις μὲ ἰταλικὴ προέλευση, π.χ. φουdάνα=πηγή, ἀπὸ τὸ ἰταλικὸ fontana.

 121. @96 Πέπε κ.ά.

  Βέβαια, η κάθε γλώσσα (για ένα δεδομένο ομιλητή / ένα δεδομένο τρόπο ομιλίας) έχει μεγαλύτερο (1) σύνολο φωνητικών πραγματοποιήσεων των φθόγγων της από το (2) σύνολο των φωνημάτων με φωνολογική – διαφοροποιητική αξία λέξεων (σημασιών). Πρέπει όμως να έχουμε αναγνωρίσει το κλειστό σύνολο των φωνημάτων της. Από κει και πέρα έχουμε κάποια ρυθμιστική ορθοφωνία που δεν αφορά τη γλώσσα.

  Ας πούμε, το σκηνοθέτη Benigni θα τον λέγαμε [beniɲi] και στα ΒΙ μπενίννι ή μπενίν’ι.

 122. @ 91 ΣτοΔγιαλοΧτηνος

  Καλό. Σε τι περιβάλλον και με τι αντικείμενο συζήτησης;

 123. @ 98 Μαρία

  Δηλαδή, μάλλον, με το κονdo / kοdο.

  Μακάρι να είχαμε μαρτυρίες και ανάμνηση για το πώς είπαμε / καταλάβαμε για πρώτη φορά το «Περιμένοντας τον Κοντό» για τον Godot από το iWaiting for Godot του Μπέκετ.

 124. 56, … Α, κι εγώ προφέρομαι kingeri, όχι kigeri! …

  It’s good to be
  the king!

 125. sarant said

  109 Αυτό το «καπνάτζον» πρέπει να είναι «κατινάτζον»

 126. @ Μαρία

  >> Βέβαια. Έχω κληρονομήσει απ’ τη μάνα μου το βιβλίο του Σωκράτη Καραντινού, Η αγωγή του λόγου, που εκτός απ’ τη Νέα Δραματική Σχολή δίδασκε και στο Μαράσλειο, ώστε ο δάσκαλος «να μπορεί ο ίδιος να μιλάει σωστά και να μη λέει το σκυλί σκλί ή ιπίγαμε στου σκουλίου».

  Ωραία βιβλιογραφική μαρτυρία.
  Αλλά τι πνεύμα σχολικού διωγμού για την μη επίσημη γλώσσα.
  Το υποστήριζα σε ένα γλωσσικό φόρουμ και με πέταξαν με τις κλοτσές.

 127. Μαρία said

  123
  Ε ναι.
  β. Εσείς οι απρορρίνιστοι.
  En attendant Godot το πρωτότυπο.

 128. @ 120 Δημήτρης Μαρτῖνος

  Μπράβο τους. 🙂 Δικοί μου.

 129. Μαρία said

  126
  Κανένας διωγμός. Στους δασκάλους απευθύνεται που οφείλουν να διδάξουν την κοινή.

 130. @ 127 Μαρία

  >> En attendant Godot το πρωτότυπο.

  Ναι… έτσι το ήξερα αλλά λέω μπα… λάθος θα κάνω. 🙂

 131. 111

  Κοίτα, δε σημαίνει πως στη βαθιά ρώσικη ενδοχώρα είχε φτάσει το τάνγκο, πως ο κόσμος το άκουγε και το χόρευε κλπ. Όμως, ως μουσική ήταν υπαρκτό και γνωστό. Είναι πιθανό κάποιος από τα ανώτερα κλιμάκια να ποντάρισε στην όντως σοβαρή / πένθιμη ατμόσφαιρά του και να σκέφτηκε να το χρησιμοποιήσει σε ψυχολογικό πόλεμο. Κι άμα βάλεις το γραμόφωνο να παίζει στα ηχεία, μια χαρά ακούγεται, δυνατά και μακριά. Άσε που οι γραμμές τους απείχαν λίγο, έτσι που τους ζόριζαν οι Ρώσοι μετά τις 19/11.

  Αυτό που έχω επιβεβαιωμένο και από σοβιετική πηγή είναι τα κοροϊδευτικά σκιάχτρα-Χίτλερ που κρεμάγανε τη νύχτα στην ουδέτερη ζώνη και οι φρίτσηδες λυσσάγανε να τα κοπανάνε όλη μέρα και να προσπαθούν να τα κλέψουν τη νύχτα. «Να το πάρουνε, το πήρανε. Χάσανε όμως τρεις άντρες για χάρη του», γράφει ο Νεκράσοφ.

  122 Σάμπως ξέρω κι εγώ? 🙂 Όταν μιλάμε για το αργεντίνικο, το λέω τάνγκο. Όταν για αυτά που γράφανε οι μελίπηκτοι ταγκάδες μας που έλεγε κι ο Λουντέμης, τότε λέω ταγκό.

 132. Μαρία said

  2198
  400
  59 νεκτροί

 133. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  59 νεκροί, 400 στις ΜΕΘ!

 134. gbaloglou said

  57 https://en.wiktionary.org/wiki/break_wind

 135. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Με το ψεύδισμά της, μου ακούγονται πιο ψευδή μερικά που μας λέει η αγγέλτρια της επιδημιολογικής κατάστασης, γύρω από τις «τεκμηριωμένες» έρευνες και τις σχετικές κοινωνικές προτροπές για το λοκ ντάουν. ‘Ισως να είμαι ντάουν. 😦

 136. Pedis said

  # 131 – Μπορεί να παίζει κι αυτό.

 137. ΚΩΣΤΑΣ said

  134
  Δεν κατάλαβα τι ακριβώς μου λες. Το θέμα δεν είναι το πέρδομαι αλλά το κλάω-ώ, όπως το ετυμολογεί κάποια Μαρμαρίδου. Τώρα το βρήκα στο υ/τ. Έβαλα στις 13.00 παρά κάτι να ακούσω ειδήσεις και έπεσα πάνω σ΄αυτό. Στο 2:11: 00 και συνέχεια του βίντεο.

  https://www.tvopen.gr/watch/47245/eytyxeite162f112f2020

 138. Pedis said

  Δοκιμή για καμ-πάνια με τεστ κοβιντ do-it-yourself στο Βένετο:

  https://www.ansa.it/veneto/notizie/2020/11/14/covid-veneto-sperimenta-il-test-fai-da-te_0b1c87bc-f55f-4213-9783-944ad1d6bac3.html

  Γούστο θάχει να είναι αξιόπιστο εντός λογικών πλαισίων. Θα είναι μεγάλη βοήθεια.

 139. Pedis said

  καμ-πάgnα: πώς δηλώνεται το ιταλικό «gn» με ελληνικούς χαρακτήρες; «ννια»

 140. ΓιώργοςΜ said

  132/3 Μπακάλκικα πάλι, 2198*25.000/12.000=4579 η αναγωγή στα προχτεσινά στοιχεία. Σαν να μην πάμε καλά…
  Κάποιος είχε βρει το ποσοστό θετικότητας τις προάλλες, στην έκθεση δεν το βρίσκω…

 141. gbaloglou said

  137 Με διασκεδάζει η σύμπτωση, το πως δηλαδή το «κλά(ν)ω» υπάρχει τρόπον τινά και στην Αγγλική, «θραύσις ανέμου» = «κλανιά» 🙂

 142. ΓιώργοςΜ said

  140 συνέχεια: Το βρήκα, 18,5% σήμερα, 11,9% χτες. Βοήθειά μας… Ελπίζω να φταίει η δειγματοληψία.

 143. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Λέει (και κλίνει) ο Ξυλούρης «ταγκά» (και βάλσα!) 🙂
  “…Εις τα ορεινά χωριά της Κρήτης δεν ημπορούσε να εισχωρήσει αυτό που εισχώρησε στις πόλεις… Εκεί χόρευαν ταγκά, βάλσα, ρούμπες, σάμπες και είμαστε υποχρεωμένοι να τα μάθουμε αυτά τα τραγούδια, να τα παίζουμε στα πανηγύρια και στους γάμους, για να μπορούμε να ζήσουμε και ‘μεις, …»
  Τραγουδεί και «Βιτζέτζος ειν΄ ο ποιητής και στη γενιά Κορνάρος»
  48:19 στο βίντεο με τον Π΄΄στεφάνου
  https://www.candiadoc.gr/2020/02/08/otan-o-archangelos-tis-kritis-sigise-o-n/

  88 Παρεμπιφτού, στην Ερτφλιξ βρίσκεις τη μαυρόασπρη παλιά ταινία Μάθημα Τανγκο/Σάλι Πότερ
  Χαρίζω τις μουσικές της και στη Λου, με πολλές ευχές για τα χθεσινά γενέθλιά της.

 144. π2 said

  140, 142: Είπαμε, Κυριακές και Δευτέρες δεν κοιτάμε τη θετικότητα, τα τεστ ενσωματώνονται με καθυστέρηση σε σχέση με τα κρούσματα.

 145. Γιάννης Ιατρού said

  143β: είναι εκτός εμβέλειας μου είπε χθες 🙂 θα τα δει όταν επιστρέψει στη βάση της…

 146. spiridione said

  Τα λοκντάουν σε φυλακές στην Αμερική, συνήθως μετά από αναταραχές ή εξεγέρσεις, όπως αυτό που αναφέρθηκε παραπάνω στις φυλακές της Καλιφόρνιας το 1973, ήταν προσωρινά, για κάποιες εβδομάδες ή και μήνες.
  Διαβάζω ότι το 1984, στις φυλακές Μάριον του Ιλινόι
  As a result of the murders of Clutts and Hoffmann, USP Marion went into «permanent lockdown» for the next 23 years, which meant that all inmates were locked in their cells for the majority of the day.[11] All of USP Marion was effectively transformed into a «control unit» or supermax, meaning «super-maximum» security, prison. This method of prison construction and operation involves the keeping of inmates in solitary confinement for 22 to 23 hours a day, and does not allow communal dining, exercising, or religious services.
  https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_Penitentiary,_Marion#Permanent_lockdown_and_the_birth_of_the_supermax
  Ήταν η πρώτη supermax φυλακή. Το 1999 στην Αμερική υπήρχαν τουλάχιστον 57 supermax φυλακές.

  Διαβόητες για την απομόνωση κρατουμένων είναι και οι φυλακές της Λουιζιάνας, η λεγόμενη Αγκόλα
  The Angola Three are three African-American former prison inmates (Robert King, Albert Woodfox and Herman Wallace) who were held for decades in solitary confinement while imprisoned at Louisiana State Penitentiary (also known as Angola Prison). The latter two were indicted in April 1972 for the killing of a prison corrections officer; they were convicted in January 1974.[1] Wallace and Woodfox served more than 40 years each in solitary, the «longest period of solitary confinement in American prison history.»[2]
  https://en.wikipedia.org/wiki/Angola_Three

 147. 141,
  Και πυροκλαστικό ρεύμα (pyroclastic flow), από έκρηξη ηφαιστείου.

 148. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

 149. dryhammer said

  138,139. καμ-πάνια , καμ-πάgnα, come – Πάνια;
  Χριστός κι Απόστολος… (Καλδάρας -δε γουστάρω τον Γκλέτσο)

 150. dryhammer said

  147. … πυροκλαστικό ρεύμα…
  Ναι, οι ζεστές είναι πιο δύσοσμες.

 151. Γιάννης Ιατρού said

  Το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή του ΜέΡΑ25 κατά της απαγόρευσης των συναθροίσεων

 152. Μαρία said

  140
  Ποσοστά βγάζει κάθε μέρα αυτός ο φιλότιμος άνθρωπος.

 153. @ 139

  [Κ]καμ-πάgnα: πώς δηλώνεται το ιταλικό «gn» με ελληνικούς χαρακτήρες; «ννια».

  Στην επίσημη ορθογραφία δεν έχουμε κάτι. Παράδειγμα η λέξη «Μελάνια» που παραπέμπει στην ακόμα Πρώτη Κυρία και στα μελάνια σουπιάς ή μελανοδοχείου. Μπορούμε να επινοήσουμε τρόπο διάκρισης: Μελάνϊα / μελάνια.

  Για τα Βόρεια Ιδιώματα, σε μελέτες, γραφόταν με αντεστραμμένο ι με περισπωμένη, όπως το έκαναν με το χέρι οι στοιχειοθέτες του τυπογραφείου. Πιο απλά με τόνο δίπλα στο ν’ .
  Στην ομάδα μας (Βόρεια Ιδιώματα) έχουμε προτείνει διπλό «νν» όταν είναι στο τέλος συλλαβής ή λέξης (Πού μένν; Φέρι του κάννστρου). Όμως, όταν υπάρχει έτοιμη αμετάβλητη συλλαβή (προς τα δεξιά), με έτοιμο ίνδαλμα, Καμπάνια ή Καμπανία, το αφήνουμε έτσι.

 154. Για Pedis το προηγούμενο.

 155. Κι αυτό
  http://www.topontiki.gr/article/415962/vomva-magiorkini-den-ypirxe-eisigisi-ton-loimoxiologon-gia-tin-apagoreysi-ton

 156. Ταγκά, όπως στη μικρή κινέζικη πόλη. Δεν θυμάμαι αν το χοροδιδασκαλίο δίδασκε και ταγκό αλλά πολλούς άλλους «ευρωπαϊκούς» ρυθμούς. http://www.athinorama.gr/cinema/movie/anoiksi_sti_mikri_poli-1006908.html

 157. Μωρέ… ταγκά και βάλσια μου βγαίνει, όχι βάλσα. Τι λέτε;

 158. 150, … 147. … πυροκλαστικό ρεύμα…
  Ναι, οι ζεστές είναι πιο δύσοσμες. …

  Οπωσδήποτε.
  Τα ηφαιστειακά αέρια περιέχουν το εξαιρετικά δύσοσμο υδρόθειο.

 159. 150,
  Και αίσχατο, βέβαια, το
  πυγοκλαστικό ρεύμα

 160. 158 Και εύφλεκτο.
  https://www.slang.gr/definition/842-pyroklani

 161. Πάνος με πεζά said

  Θυμάμαι ότι το Μάρτιο τρέμαμε μην πιάσουμε 100 στις ΜΕΘ…Στοιχείο του παραμυθιού; Eκτός αν οι διασωληνωμένοι είναι εκτός ΜΕΘ…Κι έχουν πάρει και τους εκατοντάδες αναπνευστήρες που γίναν δωρεά εκείνο τον καιρό (τους θυμάστε, ή ήταν για την παραλία;)

 162. gbaloglou said

  159 αίσχεστο

 163. Γιάννης Ιατρού said

  152: Όχι απλά «φιλότιμος άνθρωπος», πολύτιμος θά ΄λεγα👍.

 164. Μαρία said

  Για τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν καθημερινά στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού αναφέρθηκε, μιλώντας στην εκπομπή «LIVE NEWS» ο πνευμονολόγος – εντατικολόγος στη ΜΕΘ του «Παπανικολάου», Ευάγγελος Καϊμακάμης.
  https://www.megatv.com/2020/11/16/koronoios-gia-kathestos-polemou-miloun-oi-giatroi/

 165. sarant said

  152 Tον παρακολουθώ καθημερινα. Κάνει και δικές του επεξεργασίες στα στοιχεία, αξίζει να τον ακολουθεί κανείς.

 166. Μαρία said

 167. 157 Νομίζω ο Γρ. Παλαιολόγος, μέσα 19ου, γράφει για βάλσιον και καδρίλιον.

 168. gbaloglou said

  146 Μια και περί φυλακών ο λόγος: με αφορμή το θεατρικό έργο «Υπέρ Ελλάδος» της Σοφίας Νικολαΐδου … και το γεγονός ότι είχαν βρεθεί ίχνη αστακού στο στομάχι του δολοφονηθέντος George Polk (που δεν θα μπορούσε να είχε φάει στο «Λουξεμβούργο» αλλά θα μπορούσε να είχε φάει σε λαϊκό παραλιακό ταβερνάκι) … άρχισαν ατέρμονες διαδικτυακές αναζητήσεις με κορυφαίο εύρημα την απεργία πείνας κρατουμένων σε φυλακή των ΗΠΑ (δεκαετία ’50 πιθανώς) … με αίτημα να μην τους ταΐζουν αστακό περισσότερες από τρεις φορές την εβδομάδα!

 169. Pedis said

  Moderna: 95% αποτελεσματικότητα (λέει η ανακοίνωση της εταιρείας)

  https://www.theguardian.com/world/2020/nov/16/moderna-covid-vaccine-candidate-almost-95-effective-trials-show

  Στην αναμονή μέχρι τα πιρ ριβιού και τις κόντρα αναλύσεις.

  [Η διαδικασία, γενικά, των κλινικών τεστ στις ΗΠΑ, με νόμο από την εποχή του Ρίγκαν, είναι στην αρμοδιότητα της εταιρείας.]

  Το Σπούτνικ το έφτυσαν, γενικά.

 170. Μαρία said

  169
  Δεν ξέρω αν έβαλα το βίντεο με τον τρελάρα τον Κούβελα που εξηγεί τα του εμβολίου, πάλι στον κρητικό. Οι Ρώσοι και οι Κινέζοι δεν έχουν υπογράψει μια συμφωνία των υπόλοιπων κρατών https://www.youtube.com/watch?v=Tk2HWmSgo78 μετά το 18:40 απαντάει σε ερώτηση ακροατή.

 171. Pedis said

  # 170 – Σχετικά με τα στάνταρτς που λές (δηλ. λέει ο Κ.) το κατάλαβα. Για το άλλο, σχετικά με το ότι είναι μόνο τριψήφιος ο αριθμός των εθελοντών του σπούτνικ σε σχέση με τις 40 χιλ του εμβολίου της Pfizer, ή μπερδεύτηκε ή εγώ δεν το ‘πιασα σωστά.

  https://www.nature.com/articles/d41586-020-03209-0

  https://www.sciencemag.org/news/2020/11/russia-s-claim-successful-covid-19-vaccine-doesn-t-pass-smell-test-critics-say

  16 χιλ εθελοντές.

  Ένα κοινό πρόβλημα σε όλες τις κλινικές δοκιμές, λένε τα βιβλία, είναι να εκτιμηθεί η επίδραση πάνω στα στατιστικά δεδομένα που έχει ο αριθμός και η στάση εκείνων των υποκειμένων που εγκαταλείπουν το πείραμα ή δεν συνεργάζονται σύμφωνα με το πρωτόκολλο.

 172. Μαρία said

  171
  Μίλησε για 200 με 300 άτομα. Προφανώς λάθος. Και διαφορετικής τεχνολογίας το ρωσικό.

 173. Pedis said

  -> 171 – η συνέντευξη είναι δύο μέρες πριν την ανακοίνωση για το σπούτνικ, οπότε δεν γνώριζε. Αλλά η Pfizer δεν διαθέτει 60 χιλ. εθελοντές που λέει.

 174. Pedis said

  # 172 – επεκτείνεται πέρα από το σύνολο των ακριβών πληροφοριών που θα έπρεπε να είχε προετοιμάσει προσεκτικά και … νον με γκούστα μούτσο.

  Έπειτα, είπε και μια άλλη παπαρίτσα με τα στυλό και τα μολύβια των Αμερικάνων και των Σοβιετικών

  https://www.scientificamerican.com/article/fact-or-fiction-nasa-spen/

 175. Pedis said

 176. sarant said

  Ένα σχόλιο από το ΦΒ

  Καλημέρα, νομίζω υφίσταται εδώ και αρκετά χρόνια η χρήση του ρήματος «λοκάρω» – κλειδώνω σε στόχο, σκοπεύω τρόπον τινά.
  Προσφιλής συνήθεια των μαχητών του πληκτρολογίου είναι άλλωστε το «καπσλοκάρισμα»· ίσως στη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή οι μαθητές θα διδάσκονται την ορθή χρήση του πληκτρολογίου μεταξύ άλλων.
  Παρεμπιπτόντως, στα ισπανικά δεν υφίσταται το ρήμα «κλειδώνω» καθαυτό· φαίνεται προτιμούν απλώς να κλείνουν την πόρτα με κλειδί [cerrar con llave].

 177. Pedis said

  cerrar con llave -> chiudere a chiave (ιτ), lucchettare υπάρχει αλλά δεν ξερω αν έχει πάρει θέση η ακαδημία της κρούσκας 😀 .

 178. Πέπε said

  176

  Ας αναφέρουμε ότι στο καρπάθικο ιδίωμα το ρήμα «κλειώννω» (=κλειδώνω) σημαίνει εξίσου κλειδώνω αλλά και κλείνω. Π.χ. «κλείωσε το στόμα σου» μπορεί να σημαίνει απλώς «πάψε, μη μιλάς, βούλωσ’ το» και όχι «μη μιλήσεις ποτέ, κλείδωσε το στόμα σου». Η «κλειωμένη» πόρτα δεν είναι κατ’ ανάγκην ασφαλισμένη με το κλειδί, μπορεί να είναι απλώς κλεισμένη.

  Ο Κ. Μηνάς στο γνωστό λεξικό δεν το επιβεβαιώνει, λέει ότι το ρήμα κλειώννω σημαίνει απλώς κλειδώνω, ωστόσο είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι δε λημματογραφεί ρήμα «κλείνω» (σε καμία μορφή, ούτε π.χ. *κλείννω, *κλείω ή *κλειω), ούτε καν σφαλίζω ή σφαλίντζω.

 179. Pedis said

  Έχουμε ένα θέμα …

  Self-reported changes in anxiety, depression and suicidality during the COVID-19 lockdown in Greece

 180. Pedis said

  Results

  Clinical depression was present in 9.31% of the stratified sample, while 8.5% had severe distress; increased anxiety was present in more than 45%. Suicidal thoughts increased in 10.40% and decreased in 4.42%. Beliefs in conspiracy theories were widely prevalent; at least half of cases were following various misconceptions. A model for the development of depression was created with general health status, previous history of depression, self-harm and suicidal attempts, family responsibility, economic change, and age acting as risk factors, while keeping a daily routine, pursuing religiousness/spirituality, and believing in conspiracy theories acting as protective factors.

 181. Pedis said

  πάλι τα πινακάκια με κάποια από τα αποτελέσματα:

 182. Γιάννης Ιατρού said

  179/181: Πέδη, από πότε έχουμε 10,87% ανεργία στην ομάδα 18-69 ετών;

 183. Γιάννης Ιατρού said

  10,67%

 184. Pedis said

  182-83

  «2020» ->

  https://www.kathimerini.gr/economy/local/1088587/xeperase-to-1-1-ekat-atoma-i-lista-anergon-toy-oaed-ton-ioynio/

  μείον 20% =

  «2019»

 185. Γιάννης Ιατρού said

  184: Ναι, το τσέκαρα με την ΕΛΣΤΑΤ. Αλλά δεν είναι όλοι οι άνεργοι, «μόνο» αυτοί που έχουν γραφτεί στον ΟΑΕΔ κι αναζητούν εργασία.

 186. Μαρία said

  Μια που πιάσατε τα στατιστικά πώς εξηγείτε οτι στην ηλικιακή ομάδα 40 – 64 οι νεκροί άντρες είναι 17,6% σε συν. 826, ενώ οι γυναίκες 10,4% σε σύνολο 402; https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2020/11/covid-gr-daily-report-20201117.pdf
  Ακούω υποθέσεις 🙂

 187. voulagx said

  #186: Οι αντρες ειναι το ασθενες φυλλο. 🙂

 188. Γιάννης Ιατρού said

  186: προφανώς *όσες* έχουν απομείνει είναι γερά σκαριά. Οι άνδρες θα είναι ακόμα σε κατάσταση «φυσικής» διαλογής…

 189. Pedis said

  # 185 – Ντοττόρε, τα αποτελέσματα σχετικά με τις μπαζο-μπιλίβς είναι αποθαρρυντικά.

  Για το άλλο που παρατήρησες στο 182, υποθέτω ότι οφείλουν να πάρουν τα επίσημα στοιχεία κι όχι τις στατιστικές εκτιμήσεις. Από τη μια μεριά δεν φταίνε που τα κρατικά στοιχεία είναι στην πραματικότητα πλαστά, από την άλλη, υπάρχουν τρόποι ώστε να αποδοθεί το οφειλόμενο συστηματικό σφάλμα. Αλλά και πάλι, με τέτοια αποτελέσματα, βράστα.

  # 186 – Κολλάνε το ίδιο, άνδρες και γυναίκες, μα οι γυναίκες δεν κάνουν όλες τις καταχρήσεις που συνηθίζουν οι άνδρες.

  Παρόμοια κατάσταση στην Ιταλία και τη Γαλλία. Σε Γερμανία και Αγγλία διακρίνεται τάση εξισορρόπησης. Στις ΗΠΑ φίφτυ-φίφτυ. Αλλά εκεί δεν μετράει επειδή δεν έχουν σύστημα υγείας για τον πολύ κόσμο.

 190. Pedis said

  Α προπό, να ένα παράδειγμα για το σύστημα υγείας στις ΗΠΑ: μητέρα κολλητού μου φίλου λατινοαμερικάνου η οποία εργάζεται στις ΗΠΑ (Βοστώνη) εδώ και είκοσι χρόνια, μισοπαράνομη-μισονόμιμη.

  Πληρώνει φόρους κανονικά, τα γαμισάτικα σε δικηγόρους και αρχές για να ανανεώνει την ΑΙΤΗΣΗ για την άδεια παραμονής που, όμως, δεν έχει πάρει ποτέ της μέχρι τώρα, αλλά με το χαρτί της αίτησης αν την πιάσουν, μαζί με το δίπλωμα οδήγησης, έχει μεγαλες πιθανότητες να τη σκαπουλάρει και με αυτές τις πιθανότητες παίζει επί είκοσι χρόνια.

  Η άτυχη κυρία, λοιπόν, έπεσε κι έπαθε μια μικρή ζημιά σε σπόνδυλο.
  Ανασφάλιστη. Πήγε στο νοσοκομείο (όχι για μεσοαστούς) και έμεινε για τρεις μέρες. Κάθε φορά που της κάνανε κάτι, επίσκεψη γιατρού, εξετάσεις, Χ, τομογραφία (8 K$), ο φίλος μου από την Ευρώπη, έχοντας πρόσβαση στο λογαριασμό που της είχαν ανοίξει έβλεπε να ανεβαίνει το κοντέρ λ.χ. επίσκεψη γιατρού, έμπαινε-έβγαινε, 300 μπακς. Τρεις μέρες, λοιπόν, μέσα, 15 Κ$.

  Ψάχνει, τώρα, να βρει άκρη με οργανώσεις τσάριτυ οι οποίες, γενικά, προσπαθούν, στη βάση δωρεών να καλύπτουν μέρος των εξοδων σε ανάλογες περιπτώσεις. Όμως, τους τελευταίους μήνες αυτού του είδους οι οργανώσεις αισθάνονται μεγάλη πίεση στα οικονομικά τους λόγω τεράστιας ζήτησης (κόβιντ, γαρ).

 191. Αγγελος said

  Περί κλασίματος:
  Το «πέρδομαι» σε σεμνά αγγλικά λέγεται break wind (ή pass gas). Προφανώς, από την ίδια μεταφορά, το αρχαίο «έκλασε» έφτασε να σημαίνει… αυτό που σημαίνει στα νέα ελληνικά.
  Ενδιαφέρον είναι ότι λιγότερο σεμνά λέγεται cut a fart, πάλι με την ιδέα ότι τα αέρια.. διαρρηγνύουν την πίσω πόρτα για να βγούν 🙂
  Υπόψιν, η λέξη fart πρέπει να είναι ινδοευρωπαϊκή, ομόρριζη με την ελληνική πορδή (με τη χαρακτηριστικη για τις τευτονικές γλωσσες τροπή του αρχικού p σε f, πρβ. πούς-foot, πατήρ-father, κλπ.), και προφανώς ηχοποίητης αρχής.
  Στη γεωλογία, εκτός από τις πυροκλαστικές ροές, έχουμε και τα ορθόκλαστα και πλαγιόκλαστα, είδη πυριτικών ορυκτών. Και βεβαίως η Εκκλησία συχνότατα τελεί αρτοκλασίες…

 192. Πέπε said

  @191
  Δηλαδή από την ίδια ΠΙΕ ρίζα με τα πριτς και προυτ.

  Ίσως ό,τι πιο ενδιαφέρον έχω ακούσει πρόσφατα σε ζητήματα ιστορικής γλωσσολογίας. (Σοβαρά τώρα, η δεύτερη γραμμή.)

 193. Μαρία said

  Ακούστε τι λέει ο απατεώνας για τα εμβόλια μετά 3:38

 194. Μαρία said

  Ο Άβερελ, αφού περιέγραψε πώς θα μεταφερθεί το εμβόλιο στα κέντρα εμβολιασμού, μας εξηγεί τώρα πώς μπορούμε να κλείσουμε ραντεβού, για να εμβολιαστούμε!
  Δυστυχώς η λέξη απατεώνας δεν έχει υπερθετικό.

 195. Pedis said

  # 193 – όπως λέει «προτεραιοποίηση» στο δούλεμα του γεροπαλιομαλάκα που βλέπει σκάει … και δεν σκάει να πασταδιάλα. 😩

 196. Pedis said

  Το είδες το 190, Μαρία; κι έχω σκάσει με την περιπέτεια του φίλου μου και της μάνας του (το ξανασυζητούσα σήμερα).

 197. Μαρία said

  195
  Τώρα στην επίσημη ενημέρωση με διαγράμματα! Τρίτος τώρα, γ.γ. αυτός, που μιλάει για το εμβόλιο, κουμπάρος σίγουρα: Μάριος Θεμιστοκλέους.

 198. Μαρία said

  196
  Το είδα. Αλλά τι να πώ!
  Ας δώσει αριθμ. λογαριασμού να βάλουμε κανένα ευρώπουλο.

 199. Μαρία said

 200. odinmac said

  https://enimerosi.com/article/51255/Diathesimo-to-47-ton-klinon-METh-stin-6i-U-PE

 201. Μαρία said

  https://www.swissinfo.ch/eng/economist-suggests-covid-sceptics-be-denied-hospital-beds/46166880

  https://www.lematin.ch/story/un-economiste-appelle-a-punir-les-sceptiques-du-covid-19-336082878013

 202. Pedis said

  # 198 – δεν έχει βγει απόφαση για το οικονομικό, μα θα κανονιστεί (μερσί, πάντως, για το πνεύμα αλληλεγγύης). Το λέω για τη μαύρη ζωή που κάνει τόσος κόσμος εκεί.

 203. spiridione said

 204. Γιάννης Ιατρού said

  Ορίστε, μέχρι και τα ψυγειάκια με -86°C για τη μεταφορά του Pfizer-Εμβολίου έχουν έτοιμα, και ο Πέτσας μας δείχνει «κλεμμένα» slides από μεταφορές!
  Πολύ τάλιρο έχει η υπόθεση με την κατάψυξη που θα χρειαστούν τα εμβόλια!
  και φιλμάκι εδω: What it could take to deliver a Covid-19 vaccine to the world
  Ενοικιάζονται, 120€/μήνα, με 4χρονο συμβόλαιο, σπεύσατε!

  ΥΓ: Φίλε ΛΑΜΠΡΟ, κοίτα να πάρεις καμιά μετοχή της προκοπής… 🙂 🙂

 205. Γιάννης Ιατρού said

  και δυό σύνδεσμοι που ίσως ενδιαφέρουν το φιλοθεάμον κοινό και ενδιαφερόμενους για την τεχνολογία που θα χρειαστεί
  Meeting the challenges of rapid Covid-19 vaccine cold chain
  και
  Why Does Pfizer’s COVID-19 Vaccine Need To Be Kept Colder Than Antarctica?

 206. Μαρία said

  204
  Κι η βιομηχανία που έπεσε θύμα των παρατρεχάμενων του Άβερελ τέτοια είναι.

 207. Triant said

  204: Μωρέ δεν είναι ακριβά, αλλά πόσα να έχουνε; Εδώ τίθεται θέμα για τις σύριγγες αν θα φτάνουν.
  Μέχρι να λυθούν αυτά θα έχουμε κολλήσει όλοι και θα έχει λυθεί το θέμα δε χαρντ γουέι.
  Ήδη έχουμε 82.000 κρούσματα’ επί 10 που λένε με τους ασυμπτωματικούς, 820.000. (Προτείνω το single quote [‘] για άνω τελεία – άσχετα αν πήγαινε εδώ).

 208. Γιάννης Ιατρού said

  206: Ο συγγραφέας του άρθρου του πρώτου συνδέσμου, ο Dusty Tenney, της Stirling UltraCold είναι 🙂
  Το 2ο άρθρο είναι πιό κατατοπιστικό για τα δύο εμβόλια, της Pfizer και της Moderna, που είναι πιθανό να έχουμε

 209. Γιάννης Ιατρού said

  207: Ε, όποιος αγοράσει πρώτος, κάτι θά ΄χει. Αλλά η stirling τεχνολογία είναι μεν 20-30% ακριβότερη στην αγορά, αλλά τα βγάζεις μετά, γιατί έχει πολύ χαμηλό κόστος λειτουργίας. Εμάς μας βλέπω να βολευόμαστε με πάγο, όπως στα ψαράδικα 🙂

  Και μην ανησυχείς για τις σύριγγες, θα φτάνουν τόσοι πουθα έχουν (απο-)μείνει😟

 210. Γιάννης Ιατρού said

  Μαρία, λένε πως ότι μπαινοβγαίνανε στη Βουλγαρία, Β. Μακεδονία κλπ. για ψώνια αβέρτα εκεί τον βορρά. Δεν ξέρω τώρα με τους περιορισμούς τι γίνεται, αλλά αν είναι έτσι, μην απορούμε γιατί στη Β. Ελλάδα γίνεται της κακομοίρας…

 211. Μαρία said

  210
  Άντε και βγήκαν. Πώς μπήκαν; https://www.mfa.gr/bulgaria/presveia/news/protokollo-aphixeon-taxidioton-sten-ellada-entupo-entopismou-eiserkhomenon-plf.html

 212. Γιάννης Ιατρού said

  Μα για κάτι πε΄τοια αναρωτήθηκα κι εγώ, γι αυτό ρώτησα. Ίσως πολύ παραμεθόριες περιοχές; Θα ξαναρωτήσω και θα σου πω

 213. Μαρία said

  https://epiloges.tv/serres-anoigoyn-tafoys-gia-thymata-toy-koronoioy-sta-v-koimitiria-serron-video/

 214. Μαρία said

  Γεροτζιάφας σημερινός. Λέει και τα Σέρρας ως Νιγριτνός 🙂
  https://www.avgi.gr/koinonia/372114_den-einai-dynaton-ta-2/3-toy-iatrikoy-dynamikoy-na-mi-symmetehoyn-sti-mahi

 215. Spiridione said

  Ο Άγγελος Νικολάου, Συντονιστής Διευθυντής ΩΡΛ κλινικής Γ. Ν Παπανικολάου σε μια συγκλονιστική ανάρτηση
  «ΕΥΧΟΜΑΙ» ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΝΟΣΗΣΕΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ COVID (ΜΟΝΟ)
  Διαβάστε το
  https://parallaximag.gr/epikairotita/efchomai-an-einai-na-nosisete-na-einai-apo-covid-mono

 216. Μαρία said

  215
  Θα σας ειδοποιήσουμε.

 217. Γιάννης Ιατρού said

  215: θα έχουμε πολλά θύματα από την de facto διακοπή χειρουργείων, κυρίως γιατί πρακτικά δεν υπάρχουν ΜΕΘ για εκτός covid περιστατικά κι αφ΄ ετέρου το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι στην συντριπτική πλειοψηφία απασχολημένο/δεσμευμένο με την επιδημία. Θα τα διαπιστώσουμε ποσοτικά πολύ αργότερα, που θα είναι δυνατή/καλύτερη η σύγκριση των απωλειών με προ covid στοιχεία

 218. Μαρία said

  217
  Το Μάιο γνωστή μου με ειλεό αρνήθηκαν να τη χειρουργήσουν στο νοσοκομείο Σερρών και της έδωσαν φαρμακευτική αγωγή. Μετά απο τρεις μέρες, για να μην πεθάνει την έφεραν τα παιδιά της εδώ σε ιδιωτική κλινική με γνωστό τους χειρούργο, που ναι μεν αυτός δεν πήρε φράγκο αλλά για δωμάτιο + αναισθησιολόγο ξηλώθηκαν κανονικότατα. Σκέψου τώρα τι γίνεται.

  Στο μεταξύ: Covid-19: Έρευνα δείχνει πιο ταχεία μείωση αντισωμάτων στους άνδρες https://www.efsyn.gr/epistimi/iatrika-themata/269229_covid-19-ereyna-deihnei-pio-taheia-meiosi-antisomaton-stoys-andres

  Sex differences in the decline of neutralizing antibodies to SARS-CoV-2
  This article is a preprint and has not been certified by peer review [what does this mean?]. It reports new medical research that has yet to be evaluated and so should not be used to guide clinical practice.
  https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.11.12.20230466v1

 219. Pedis said

  # 214 – Σωστά τα λέει ο Γ. όσον αφορά την Ελλάδα, για τον ρόλο της πρωτοβάθμιας υγείας και που δεν σχεδιάστηκε με ευθυνη της κυβέρνησης να αναλάβει δράση μετά το καλοκαίρι, για τη μη οργάνωση της μετεκπαίδευσης των γιατρών του ΕΣΥ, οι περισσότεροι από τους οποίους στο πρώτο κύμα δεν μπήκαν στο χορό.

  Για τους ιδιώτες γιατρούς και τα ιδιωτικά κέντρα υγείας που κρατιούνται με σεβασμό έξω από τη μάχη εκτός αν είναι να φάνε, για την επικοινωνιακή απάτη του εμβολίου-σίλβερ μπούλετ κλπ.

  Όμως θυμόμαστε ότι και στη Γαλλία μέχρι τον Ιούνιο τους ασθενείς τους στοίβαζαν σε σκηνές του στρατού και στο πρώτο κύμα η θνητότητα έφτασε και ξεπέρασε αυτή της Ιταλίας.

  ´Ασχετο-σχετικό: προσωπικά, βρίσκω εκνευριστικότατο και εκτός τόπου και χρόνου τον δημοσιογράφο και τη δουλοπρεπή εξύμνηση της υποτιθέμενης δημοκρατικής Φγάνς, τους θεσμούς και τις δημοκρατικές εγγυήσεις της …

 220. Γιάννης Ιατρού said

  218: Κατανοητό το 213 αν το νοσοκομείο στις Σέρρες κάνει τέτοια…

 221. Pedis said

  Η μπηχτή στην εκκλησία και τους γιατρούς που αυτή επηρεάζει … ήταν πολύ πετυχημένη.

  Βέβαια, δεν την έχωσε στους θεούσους γιατρούς, να τους παροτρύνει να επηρεάσουν την εκκλησία από μέσα, στο λόμπυ τους. Που είναι και επιστήμονες άνθρωποι και θα πιάνει ο λόγος τους, τι διάολο. Τι φοβούνται, μην και αρνηθούν οι παπάδες να τους κοινωνήσουν και έχουν σύνδρομο στέρησης;

 222. Γιάννης Ιατρού said

  Πέτσας: Έτοιμο το σχέδιο εμβολιασμού! 🙄

 223. Μαρία said

  Συνάντηση γιγάντων https://www.efsyn.gr/politiki/antipoliteysi/269304_eyr-stylianidis-ti-dynami-tis-idiotikis-protoboylias-deihnei

 224. Μαρία said

  Ιδιωτική πρωτοβουλία

 225. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  224 Μην το κάνεις αυτό Μαρία. Είναι ικανοί να ψάξουν το ξεμουτσούνωτο παιδάκι για να του ρίξουν πρόστιμο.

 226. Στην Τυνησία απ’ ό,τι βλέπω είναι κάτι σαν confinmuun από το γαλλ. confinement. Το μόνο που πιάνω στη γελοιογραφία:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: