Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

ΜΕΘ, το αρκτικόλεξο της χρονιάς;

Posted by sarant στο 19 Νοεμβρίου, 2020


Πλησιάζει ο Δεκέμβριος, που είναι συνδεδεμένος με μια από τις παραδόσεις του ιστολογίου, την ψηφοφορία για τη Λέξη της χρονιάς. Δεν είναι απολύτως βέβαιο ότι θα γίνει και φέτος ο διαγωνισμός (η εφορευτική επιτροπή δεν έχει συνεδριάσει ακόμα), αλλά, αν γίνει, δεν θέλει μαντικό ταλέντο για να προβλέψουμε πως θα πρωταγωνιστήσουν όροι σχετικοί με την πανδημία του κορονιού.

Δεν ξέρω αν το αρκτικόλεξο ΜΕΘ θα πλασαριστεί σε καλή θέση στην ψηφοφορία (αν γίνει), αλλά δεν το θεωρώ από τα πρώτα φαβορί. Ωστόσο, μπορεί να είναι το αρκτικόλεξο της χρονιάς. Βέβαια, δεν κάνουμε ξεχωριστή ψηφοφορία για αρκτικόλεξα -όμως αυτά συμμετέχουν κανονικά στη γενική ψηφοφορία, και μάλιστα το 2014 ένα αρκτικόλεξο κατάκτησε την πρώτη θέση (δεν αναπολείτε τα χρόνια που το βασικό μας πρόβλημα ήταν ο ΕΝΦΙΑ;). Τέλος πάντων, το σημερινό άρθρο θα το αφιερώσουμε στο αρκτικόλεξο ΜΕΘ.

Μεθ’ είναι βέβαια η πρόθεση μετα όταν φτιάχνει σύνθετες λέξεις όπου το δεύτερο συνθετικό έπαιρνε δασεία μια φορά κι έναν καιρό (οι Ίωνες βέβαια είχαν απαλλαγεί από τη δάσυνση νωρίτερα). Ως αρκτικόλεξο όμως ΜΕΘ σημαίνει βέβαια «Μονάδα Εντατικής Θεραπείας» και ο όρος βρίσκεται συνέχεια στην επικαιρότητα και στα δελτία ειδήσεων, ειδικά αυτές τις μέρες που φαίνεται να λιγοστεύουν μέχρι μηδενισμού οι κενές ΜΕΘ, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα.

Λεξικογραφικά, τόσο το λεξικό Μπαμπινιώτη όσο και το Χρηστικό Λεξικό της Ακαδημίας, λημματογραφούν και ξεχωριστά το αρκτικόλεξο ΜΕΘ, ενώ το Χρηστικό περιλαμβάνει (και σωστά κατά τη γνώμη μου) και ξεχωριστό λήμμα «εντατική» ενώ το λεξικό Μπαμπινιώτη, όπως και το ΛΚΝ, έχουν τις σχετικές πληροφορίες στο λήμμα «εντατικός».

Ο γιατρός που έχει ειδικευτεί στην αντιμετώπιση περιστατικών σε ΜΕΘ λέγεται «εντατικολόγος» (εντατικολόγος είναι ή ήταν ο Π. Πολάκης), και το σχετικό λήμμα καταγράφεται και στο Χρηστικό και στον Μπαμπινιώτη, ενώ το Χρηστικό έχει επιπλέον και λήμμα «εντατικολογία».

Ωστόσο, κανένα από τα λεξικά μας δεν περιλαμβάνει -όπως πιστεύω ότι θα έπρεπε- τη μεταφορική χρήση της λέξης «εντατική» στον δημοσιογραφικό λόγο, π.χ. σε τίτλους όπως «Η παιδεία στην εντατική», που παρομοιάζει έναν τομέα ή έναν οργανισμο με κάποιον σοβαρά ασθενή, που χρειάζεται να νοσηλευτεί σε ΜΕΘ. Η έκφραση αυτή είναι παλιά, προ κορονιού.

Η δυναμικότητα του νοσοκομειακού συστήματος όσον αφορά τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μετριέται σε κρεβάτια -κλίνες, επί το επισημότερο. Τώρα με την πανδημία, διατυπώνεται το αίτημα να αυξηθούν οι κλίνες ΜΕΘ, ενώ πολλοί έκαναν δωρεές σε «κλίνες ΜΕΘ», όπως η Βουλή που δώρισε 50 κλίνες. Το θέμα είναι ότι μία κλίνη ΜΕΘ δεν είναι μόνο το σκέτο κρεβάτι, φυσικά με τον πανάκριβο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό του. Χρειάζεται και προσωπικό που θα τη στελεχώσει, γιατροί και νοσηλευτές. Όπως αναδείχτηκε πρόσφατα, από τις 50 κλίνες που δώρισε η Βουλή στο νοσοκομείο Σωτηρία, οι περισσότερες δεν λειτουργούσαν λόγω έλλειψης προσωπικού -και τούτο παρά το ότι υπήρχε άφθονο χρονικό περιθώριο. Αλλά, όπως έχω ξαναγράψει, εκτιμώ ότι η κυβέρνηση υποτίμησε τον κίνδυνο του δεύτερου κύματος.

Κάθε μέρα, ένα από τα βασικά μεγέθη που ανακοινώνονται στο απογευματινό δελτίο του ΕΟΔΥ, πλάι στα κρούσματα και τις απώλειες είναι και οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ – ή μάλλον οι διασωληνωμένοι, που δεν είναι ακριβώς το ίδιο. Και υπάρχει μια ασάφεια ως προς αυτή τη λεπτομέρεια. Για παράδειγμα, το χτεσινό δελτίο:

480 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 148 (30.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 81.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 410 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Προσέξατε ότι η διατύπωση υποβάλλει την εξίσωση «διασωληνωμένοι = ΜΕΘ» αλλά υπάρχει και η περίπτωση (διορθώστε με αν κάνω λάθος) να υπάρχουν διασωληνωμένοι σε ΜΑΦ, άλλο αρκτικόλεξο αυτό, λιγότερο διάσημο, που σημαίνει «Μονάδες αυξημένης φροντίδας».

Πάντως, ο αριθμός αυτός, το 480, είναι εξαιρετικά μεγάλος και σφόδρα ανησυχητικός διότι δείχνει ότι η δυναμικότητά μας σε ΜΕΘ ή έστω σε ΜΕΘ/Covid κινδυνεύει να εξαντληθεί. Να επισημάνουμε ότι στην κορύφωση του πρώτου κύματος, τον Απρίλιο, δεν είχαμε φτάσει σε τριψήφιο αριθμό -κάπου στους 80-90 ήταν οι διασωλημένοι. Μια ακόμα ένδειξη ότι η Ελλάδα ανήκει στην κατηγορία χωρών που έχει πληγεί πολύ σοβαρότερα από το δεύτερο κύμα παρά από το πρώτο -και δεν είναι καθόλου επαινετικό αυτό για την κυβέρνηση.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων ενδιαφέρει διότι είναι πιο αξιόπιστος δείκτης, από ορισμένες απόψεις, από τον αριθμό των κρουσμάτων. Γι’ αυτό πολλοί στέκονται σε αυτόν τον δείκτη περισσότερο.

Ο φίλος Παναγιώτης Κονιδάρης, ο πολυτάλαντος άρχων του Μεγανησίου -είναι και συγγραφέας, όπως ξέρετε, και σκακιστής, και προμπλεμίστας, αλλά και φαρμακοποιός στις ελεύθερες ώρες του- από την αρχή της πανδημίας κάνει ενδιαφέρουσες δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Θα αντιγράψω μια χτεσινή του δημοσίευση.

Εδώ και κάποιους μήνες παρακολουθώ έναν δείκτη σε σχέση με την covid-19 που θεωρώ ότι είναι κατά πολύ σημαντικότερος από τον αριθμό των κρουσμάτων. Κι αυτός είναι ο ρυθμός των διασωληνώσεων και των εισαγωγών στις ΜΕΘ. Γιατί; Γιατί εκεί παίζονται οι ζωές των ασθενών, εκεί είναι ο μεγάλος αγώνας των γιατρών, εκεί κρίνεται το ΕΣΥ αν αντέχει, εκεί δικάζεται η κυβέρνηση, εκεί εκβάλλουν όλα τα μέτρα (επιτυχημένα ή αποτυχημένα).

Κάθε μέρα μπαίνουν κάποιοι επιπλέον συνάνθρωποί μας στην ΜΕΘ, κάποιοι άλλοι βγαίνουν έχοντας ανακάμψει αναπνευστικά, κάποιοι τέλος -πολλοί δυστυχώς- αφήνουν την τελευταία τους πνοή πάνω στα μηχανήματα.

Πώς να υπολογίσει κανείς αυτόν τον δείκτη; Στα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ εμφανίζονται οι διασωληνωμένοι, όχι όμως και όσοι είναι στις ΜΑΦ (μονάδες αυξημένης φροντίδας). Εμφανίζονται επίσης οι θάνατοι, οι περισσότεροι μέσα από τις ΜΕΘ/ΜΑΦ, ελάχιστοι έξω από αυτές (καταγεγραμμένοι), όμως δεν ξέρουμε τα ακριβή ποσοστά, εμείς το ευρύ κοινό τουλάχιστον. Εικάζω ότι πεθαίνουν εκεί το 95% των ανθρώπων, κάτι ανάλογο με αυτό που ισχύει και σε πολλές άλλες χώρες. Ωστόσο, ακόμα και με αυτά τα λειψά και ανακριβή εργαλεία μπορεί κανείς να σχηματίσει έναν δείκτη αρκετά παραστατικό με τον οποίο να υπολογίζεται, αν όχι ο ακριβής αριθμός, τουλάχιστον κάποιος πολύ κοντά σε αυτόν και, σε κάθε περίπτωση, ο ρυθμός των ανθρώπων που μπαίνουν στις ΜΕΘ/ΜΑΦ ημερησίως.

Αυτό λοιπόν το ημερήσιο νούμερο προκύπτει εύκολα από τον τύπο Σ=(θάνατοι+έξοδοι από ΜΕΘ +αύξηση διασωληνωμένων). Η παράστασή του για τον τελευταίο ενάμιση μήνα φαίνεται στο διάγραμμα. Όχι, δεν πάνε καλά τα πράγματα…

Όχι, δεν είναι ευοίωνο το διάγραμμα.

Οπότε, η κριτική της αντιπολίτευσης, «ΜΑΤ παντού, ΜΕΘ πουθενά», που έγινε με αφορμή την καταστολή των συμβολικών προχτεσινών κινητοποιήσεων, δεν είναι αβάσιμη. Αλλά στην πανδημία έχουμε ανάγκη από ΜΕΘ, έστω από ΜΑΦ, όχι ΜΑΤ.

260 Σχόλια προς “ΜΕΘ, το αρκτικόλεξο της χρονιάς;”

 1. Με καλημέρες. Με την ελπίδα να μην είναι κάτι τέτοιο.

 2. Alexis said

  ΜΕΘ ημών ο Θεός…

 3. Alexis said

  Παίζει και ο ΕΟΔΥ για αρκτικόλεξο της χρονιάς. Πόσοι τον ήξεραν προ κορονοϊού;

 4. Καλημέρα

  ΜΑΤ είναι και η τελευταία κίνηση σε μια παρτίδα σκάκι

 5. dryhammer said

  4. Εκεί που στέλνουν τα πιόνια να αδειάσουν την σκακιέρα; [όπως έκλειναν το τάβλι;]

 6. spiridione said

  -«διασωληνωμένοι = ΜΕΘ» αλλά υπάρχει και η περίπτωση (διορθώστε με αν κάνω λάθος) να υπάρχουν διασωληνωμένοι σε ΜΑΦ
  Νομίζω ότι τους διασωληνωμένους τους αναφέρουν όλους, αλλά υπάρχει περίπτωση να είναι σε ΜΕΘ κάποιοι μη διασωληνωμένοι (νομίζω είναι κάποιο ποσοστό 10% ή κάτι τέτοιο). Αυτούς δεν τους αναφέρουν. Μόνο σε ανεπίσημα δελτία τύπου, από πηγές του υπουργείου υγείας, μας ενημερώνουν για τις κενές κλίνες ΜΕΘ covid και non covid.

 7. Γιάννης Κουβάτσος said

  «εντατικολόγος είναι ή ήταν ο Π. Πολάκης),»
  Ελπίζω να φορούσε μάσκα στην εντατική.

 8. ΓιώργοςΜ said

  Παλιά, η μέθ’ ήταν ένας σπάνιος λόγος να καταλήξει κανείς στη ΜΕΘ. Τώρα δεν ξέρω.

  Ειπώθηκε και τις προάλλες: Το σύστημα υγείας έχει ήδη κλατάρει. Οι ΜΕΘ που είναι διαθέσιμες για τον κορονιό είναι όσες είναι, τι γίνεται όμως με τα χειρουργεία (που τα σοβαρότερα απαιτούν ΜΕΘ για ένα διάστημα μετά) ή την υπόλοιπη παροχή υπηρεσιών υγείας;
  Όποιος αρρωστήσει μέσα στους επόμενους έξι μήνες, μάλλον θα πρέπει να ξεκινήσει από ξεμάτιασμα, αν σοβαρέψουν τα πράγματα να κανει ευχέλαιο ή ό,τι τελοσπάντων λέει η θρησκεία του και να ελπίζει πως αυτά θα αρκέσουν.

  Η φήμη πως, μετά από σχετική υπουργική απόφαση, θα συλλαμβάνονται όσοι ασθενήσουν το προσεχές εξάμηνο για «παρακώλυση των υπηρεσιών παροχής δημόσιας υγείας», ελέγχεται ως ανακριβής…

 9. «..Αλλά στην πανδημία έχουμε ανάγκη από ΜΕΘ, έστω από ΜΑΦ, όχι ΜΑΤ….»

  Αμήν κ πότε.
  καλημέρα.

 10. H. Mandragoras said

  3. Δύο μπαχαλοι παίζουν σκάκι.
  – Ματ!
  – Ντου!

 11. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Η φήμη πως, μετά από σχετική υπουργική απόφαση, θα συλλαμβάνονται όσοι ασθενήσουν το προσεχές εξάμηνο για «παρακώλυση των υπηρεσιών παροχής δημόσιας υγείας», ελέγχεται ως ανακριβής…»
  Πώς το ξέρουμε ότι είναι ανακριβής; Αν απαγορεύεται να αφήσω εν διελεύσει ένα λουλούδι στο Πολυτεχνείο, γιατί να μη συλληφθώ, επειδή αρρώστησα παρά τις περί του αντιθέτου εντολές;

 12. Κιγκέρι said

  Βρήκα αρκετά κατατοπιστικό αυτό εδώ:

  https://www.athensvoice.gr/life/health/690056_dimitris-georgopoylos-den-ehoyme-katalavei-ti-einai-oi-meth

 13. sarant said

  Καλημέρα. Ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  8 Καλά τα λες. Είπε κάποιος: αν αρρωστήσετε αυτό τον καιρό, να παρακαλάτε να είναι από κορονιό.

 14. # 5

  Συνηθέστερον με μια απαλή κίνηση να πλαγιοξαπλώνουν τον ρουά, είναι πιο πολιτισμένοι οι σκακιστές από τους ταβλαδόρους…

 15. Pedis said

  Kόλλησε και ο ΑΕ της ΔΙΣ των ΕΧΟ.

 16. spiridione said

  -Το θέμα είναι ότι μία κλίνη ΜΕΘ δεν είναι μόνο το σκέτο κρεβάτι,
  Κλίνη ΜΕΘ δεν είναι καν ένα κρεβάτι με έναν αναπνευστήρα και μια οθόνη.

  8. Να ξαναβάλω αυτό
  https://parallaximag.gr/epikairotita/efchomai-an-einai-na-nosisete-na-einai-apo-covid-mono

  Από Έλενα Μηλιώτη
  • 1288 θανατοι στο συνολο μεχρι τωρα (θα ξεπερασουμε μακραν τους 2500 θανατους μεχρι το τελος του χρόνου) και 480 διασωληνωμενοι μονο από covid Νοεμβρη μηνα.
  Για να καταλαβεις αγαπητό μου γίδι μεχρι πριν 8 μηνες 530 κλινες ΜΕΘ ηταν το συνολο των δημοσίων κλινών ΜΕΘ της χωρας. Για ολα τα περιστατικά. (Τροχαία, εγκεφαλικά, εμφράγματα, μετεγχειρητικές καταστροφικές επιπλοκές, εμβολές, ards απο γρίπη, κλπ).
  •Νοσοκομεία που εχουν σταματήσει τακτικά ιατρεία και χειρουργεία, και περιθάλπουν μονο covid και εξαιρετικα επειγοντα (δηλαδη σε βλέπουν μονο αν πεθαίνεις εκείνη τη στιγμή ή τις επομενες ημέρες).
  • Ψυχίατροι και οφθαλμίατροι που διασωληνώνουν ασθενείς. Γαστρεντερολόγοι και δερματολόγοι που κανουν τις παθολογικες εφημερίες. Γυναικολόγοι και ουρολόγοι που κάνουν διαλογή περιστατικών στα ΤΕΠ.
  Ενα σύστημα υγειας που καταρρέει δηλαδή, αγαπητό μου γίδι.
  Για μια απλή γρίπη, καλά παει μεχρι στιγμής αγαπητό μου γίδι.

 17. Epaminondas Papayannis said

  Γιατί ΜΕΘ (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας) και όχι ΜΕΣ (Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας);

 18. Ζωολογούμεν μετ’ ευτελείας… 🙂

 19. Γιατί ΜΕΘ (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας) και όχι ΜΑΘ (Μονάδα Αναμονής Θανάτου);

 20. ΓΤ said

  Είναι ενδιαφέρον ότι έχει επιβιώσει το ακρωνύμιο ΜΑΤ, ενώ, χρόνια τώρα, πρόκειται για ΥΑΤ.

 21. ΓΤ said

  15@

  Και στο βάθος ο… κιλλίβαντας.

 22. konos said

  17 –> Υπάρχουν ΜΕΝ (Μονάδα εντατικής νοσηλείας), π.χ. στο Παίδων Αγία Σοφία (τρεις, δύο για πρόωρα μια γενική ΜΕΝ), αλλά δεν είναι ο κανόνας. Η αγγλική ορολογία (Intensive Care Unit) παραπέμπει στη φροντίδα, η οποία ως ορολογία στον χώρο της υγείας δεν είχε ιδιαίτερη απήχηση, ούτε διάδοση. Προσωπική μου άποψη είναι ότι η λέξη νοσηλεία δεν ενθουσίαζε ιδιαίτερα το ιατρικό προσωπικό, οπότε ο όρος ΜΕΘ ήταν μια καλή λύση.

 23. Γιάννης Κουβάτσος said

  19: Γιατί, ευτυχώς, δεν πεθαίνουν όλοι στις ΜΕΘ. Πολλοί τα καταφέρνουν.

 24. Αρκτικολογούμεν μετ’ ευτελείας… 🙂

 25. ΜΑΚ (από το «μακάρι»).

 26. atheofobos said

  Μια ακόμα ένδειξη ότι η Ελλάδα ανήκει στην κατηγορία χωρών που έχει πληγεί πολύ σοβαρότερα από το δεύτερο κύμα παρά από το πρώτο -και δεν είναι καθόλου επαινετικό αυτό για την κυβέρνηση.

  Τα στοιχεία είναι αντίθετα από την διαπίστωση που κάνεις.
  Σε καλύτερη θέση η Ελλάδα σε σχέση με την ΕΕ
  Πού κατατάσσει τη χώρα μας ο απολογισμός των κρουσμάτων και των θανάτων στον ευρωπαϊκό χάρτη της πανδημίας
  https://www.tanea.gr/print/2020/11/17/greece/se-kalyteri-thesi-i-ellada-se-sxesi-me-tin-ee/

 27. # 17

  Απλά το Θ σε προετοιμάζει ψυχολογικά για το ραντεβού με τον Θεό 🙂 🙂

 28. Λεύκιππος said

  …..(δεν αναπολείτε τα χρόνια που το βασικό μας πρόβλημα ήταν ο ΕΝΦΙΑ;)

  Εδώ αναπολούμε τα χρόνια που βασικό μας μέλημα ήταν «τι χρώμα είναι το βρακί της Μπεζεντάκου» που λέει ο λόγος.

 29. LandS said

  8 και 13

  Μη κάνετε πλάκα. Η βαρβαρότητα σκάει μύτη

  «Οι αρνητές μάσκας να μένουν εκτός ΜΕΘ»

  https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/269198_elbetia-kante-noris-ti-diathiki-sas-oi-arnites-maskas-na-menoyn-ektos-meth

 30. sarant said

  26 Όταν το γράφω αυτό συγκρίνω κρούσματα-διασωλ-απώλειες α’ κύματος και κ-δ-α β’ κύματος. Οι νεκροί του β’ κύματος στην Ελλάδα είναι πολλαπλάσιοι από του πρώτου κύματος. Ίδιο πάτερν έχει και το Ισραήλ. Ενώ η ΔυτΕυρώπη έχει το αντίστροφο.

  Πιο απλά, μπορείς να δεις κυλιόμενους μέσους όρους 15θημέρου.

 31. ioannis moisiadis said

  Αν ξεχωρίσουμε τα δυο κύματα του κορονοιού, θα δούμε οτι αρχικά όλα τα κανάλια αναφέραν τον χαμηλό αριθμό θανάτων της Ελλάδας σε σχέση με τις άλλες χώρες που ήταν αποτέλεσμα (λέγανε) των σωστών χειρισμών της κυβέρνησης.

 32. BLOG_OTI_NANAI said

  Δεν ξέρω πότε πρωτοεφμανίστηκε, αλλά το παλαιότερο αρκτικόλεξο «ΜΕΘ» που βρίσκω είναι από το 1990. Μάλιστα σπανίζει στη δεκαετία του ’90. Βρήκα μόλις ένα ακόμα το 1997. Από το έτος 2000 και μετά το βρίσκουμε συχνά.

 33. ΓΤ said

  (Κλοπή χρημάτων μέσω Paycheck από ταμεία αρωγής για κορονοϊό, και, στη συνέχεια, αγορά Lamborghini, Porsche…)
  https://www.huffingtonpost.gr/entry/epa-eklepsan-ekatommeria-epidoteseon-yia-ton-koronoio-kai-ayorasan-porse-kai-lamporykini_gr_5fb61000c5b6f00bd84d6df4

 34. Pedis said

  # 26 (30) – Τα συνολικά δεδομένα από την αρχή της πανδημίας δεν έχουν κανένα νόημα.

  Η θνητότητα συνολικά υπολογισμένη, από τον Μάρτη μέχρι σήμερα, είναι πλέον στο 2-4% στις χειρότερες περιπτώσεις των χωρών που έχουν πληγεί. Το μέσο ποσοστό των νεκρών (υπολογισμένο στον αριθμό κρουσμάτων) του β’ κύματος είναι μικρό σε όλες τις χώρες.

 35. ioannis moisiadis said

  Τώρα στο δεύτερο κύμα που είμαστε πολυ υψηλότερα στους θανάτους σε σχέση με τις άλλες χώρες και δεν υπάρχει το στοιχείο του αιφνιδιασμού και είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι, τώρα δεν είναι αποτυχία της κυβέρνησης?

  *κατα λάθος το χώρισα το κείμενο.

 36. Πουλ-πουλ said

  12, Κιγκέρι

  Πράγματι διαφωτιστικό.

 37. BLOG_OTI_NANAI said

  Διάφορα «ΜΕΘ» που έχουν χρησιμοποιηθεί. Πέρα από το τελευταίο που είναι μια συντομογραφία έμπνευσης του συγγραφέα, τα άλλα τρία θα είχαν συγκεκριμένη σημασία την οποία δεν έψαξα να βρω:

 38. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  Νίκο, γιατί «ή ήταν» ο Πολάκης; Δεν χάνεις την ειδικότητα (ακόμα κι αν καπνίζεις…😉), έστω κι αν δεν ασκείς την ιατρική (άσε που ο Π. την ασκεί) . Γενικού χειρουργού-εντατικολόγου έχει ειδικότητα.

 39. Pedis said

  -> 34 … είναι μικρό σε όλες τις χώρες -> μικρό εννοείται σε σχέση με το 15-20% για τη θνητότητα που βάρεσαν Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία στο πρώτο κύμα.

 40. geobartz said

  «καταστολή των συμβολικών προχτεσινών κινητοποιήσεων»

  # Ε! Όχι και «συμβολικών»! Ήταν μια νίκη του παγκόσμιου (αντ)εργατικού κινήματος, που θα μπορούσε να καταφέρει καίριο πλήγμα στον ιμπεριαλισμό του κορονιού. Ας όψονται οι οπορτουνιστές που λάκισαν προς ΕΑΤ-ΕΣΑ και Σύνταγμα. Και πάλι όμως, χάρη σε ένα …σταλινόπνευστο σχέδιο του στρατηγού μας καπετάν-Κουτσούμπα, κατάφεραμε να μετατρέψουμε την ήττα σε νίκη: Μαζευτήκαμε όλο το άνθος του (αντι)Δημοκρατικού στρατού στον Γράμμο (μπαρντόν, στα Προπύλαια ήθελα να πω). Ο …ξενοκίνητος «εχθρός» μας χτύπησε με βόμβες ναπάλμ (λάθος, αύρες είναι το σωστό), αλλά ο στρατηγός εφάρμοσε το αλάθητο λενινιστικό σχέδιό του: Μας «διέρρευσε» στο Βίτσι (μπαρντόν και πάλι, Ομόνοια ήθελα να πω). Τί νόμιζαν οι στρατοκράτες;; Θα μας πιάναν στη φάκα, όπως έκαναν με τους φίλους μας τους Χρυσαυγήτες;; Ή, μήπως μας πέρασαν για παπάδες που θα μας τρομοκρατούσε ο κορονιός! Εμείς έχουμε στο πετσί μας το σύνθημα, «οι παπατζήδες ποτέ δεν …αρρωσταίνουν!

 41. ΓιώργοςΜ said

  32 Εντύπωση μου κάνει. Τώρα που το σκέφτομαι βέβαια, όταν το 90-91 έκανα την πρακτική μου, νομίζω λέγαμε «πάω στη Μονάδα», όχι «στη ΜΕΘ», αλλά μπορεί και να θυμάμαι λάθος. Δε βοηθάει κι αυτό το έμενταλ…

  Ίσως πάλι να μην ήταν σε χρήση η συντομογραφία.

 42. BLOG_OTI_NANAI said

  Βλέπω στο Google Books «Μονάδα Εντατικής Θεραπείας» από το 1973 αλλά δεν βλέπω το «ΜΕΘ»:

 43. LandS said

  Οι Βρετανοί, μετά τις λίγες βδομάδες ανοσίας αγέλης, άρχισαν να μετράνε τα όρια της NHS με τους διαθέσιμους αναπνευστήρες και μέχρι να μπορέσει η δική τους παραγωγή να φτάσει σε επαρκή επίπεδα, έριξαν τα Μπρεξιτόμουτρά τους και έκαναν εισαγωγή από Γερμανία.

  Ειρωνία αλέρτ:
  Υπολόγισε κανείς πόσα εκατομμύρια γλιτώσαμε από τις αχρείαστες ΜΕΘ που θα στέκονταν άδειες περί το τέλος Σεπτεμβερίου αν ακούγαμε τον Τσίπρα τον Μάη; Θέλατε να βρούμε και προσωπικό να κάθεται να τις κοιτάει τρομάρα σας.
  Ειρωνία τέλος.-

  ΘΑ ΔΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ ΟΙ ΒΕΒΑΙΩΜΕΝΟΙ ΑΠΟ COVID-19 ΘΑΝΑΤΟΙ ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΑ ΟΚΤΩΒΡΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΗΣΕΙ ΤΙΣ ΧΑΖΕΣ ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ;

 44. ΓΤ said

  Η πρώτη πολυδύναμη ΜΕΘ στην Ελλάδα ιδρύθηκε το 1978, στο Λαϊκό, από τον Δρα Δ. Μπιλάλη.

  Πηγή: Καλλιόπη Μίχου, «Οργάνωση και διοίκηση ΜΕΘ», εργασία για απόκτηση MSc, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης, Πειραιάς, 2017, σελ. 52 κειμένου, σελ. 76 .pdf

  Πλήρες στο

  http://dione.lib.unipi.gr/xmlui/bitstream/handle/unipi/10492/Michou_Kalliopi.pdf?sequence=1&isAllowed=y

 45. # 32

  Πιο παλιά, π.χ. όταν είχαν διασωληνομένο τον πατέρα μου το 80 και την μάνα μου το 90, το λέγαμε σκέτο «στην εντατική»

 46. Triant said

  Καλημέρα.

  41: Μια κολλητή μου φίλη που είναι χειρουργός – εντατικολόγος πάντα μονάδα την λέει.

 47. leonicos said

  Να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα

  Ειδικότητα εντατικολογίας ΔΕΝ υπάρχει., εκτός αν έγινε ΧΘΕΣ. Δεν υπάρουν εξετάσεις λήψης ειδικότητας. Είναι υποειδικότητα »προφορική». Στις εντατικές υπηρετουν συνήθως αναισθησιολόγοι, διοτι αυτοί είναι αρμόδιοι να κραατάνε τον άρρωστο ζωντανό.

  Ο καθηγητής Γεώργιος Ανδρουλάκης είχε κάνει στη 4η Χειρουργική κλινική, όταν ήταν ακμα στη Νίκαια, μια Μονάδα Τραύματος, πριν δημιουργική ΜΕΘ στον Γενικό Κρατικό Νικαιας, η οποία μοναδα λειτουργούσε ως ΜεΘ με προσωπικο εμάς. Ο Πολάκης ήταν ψυχή της όλης υπόθεσης, όπως και σε πολλα άλλα θετικά και πολύ σημαντικά. ΑΛΛΟ ΤΑ ΣΤΡΑΒΑ ΤΟΥ ΑΛΛΟ ΤΑ ΣΩΣΤΑ ΤΟΥ

  Εγω το Πολάκη τον αγαπω κι θέλω ταυτοχρονα να του σπάσω τα μούτρα. άλλο το ένα,άλλο το άλλο.

  άποτε οι ΜΕΘ θεωρούνταν πολυτέλεια. Επίσης είχαμε κάνει και ένα θάλαμο ΜΑΦ έσα στην κλινική. Η μόνη διαφορά μεταξύ ΜΕΘ και ΜΑΦ είναι οτι η ΜΑΦ είναι μέσα στην κλινική, και δε έχει τους αυστηρους περιορισμους επισκεπτηρίου των ΜΕΘ, αλλά ΚΑΝΟΝΙΚΑ η αντιμετώπιση ΠΡΕΠΕΙ να είναι ι ίδια.

  ΝΒ : ι ίδια = η ίδια

  Η πρώτη ΜΕΘ τουλάχιστον στην Αττική δημιουργήθηκε στο Λαϊκό, το βαθυ 1974-1975, μ’ ένα γιατρό και τρεις-τέσσερεις φυσικοθεραπευτές
  Θα επανέλθω

 48. Χαρούλα said

  Ως το 2000 που «έκανα χρήση» συχνά ως συνοδός, απλά εντατική λέγαμε.
  Νομίζω όμως πως οι πινακίδες εντός Νοσοκομείου, με αρχικά μας καθοδηγούσαν.

 49. Κιγκέρι said

  26: Αθεόφοβε,

  δε μου φαίνεται πολύ σωστό αυτό το πινακάκι. Στο Βέλγιο ας πούμε, με περίπου 11 εκατομμύρια πληθυσμό και 14 πες χιλιάδες θανάτους, η απλή μέθοδος των τριών μού βγάζει 127 θανάτους ανά 100000 κατοίκους, όχι 22,3 που λέει αυτό.

  Εγώ παρακολουθώ αυτό:

  https://www.statista.com/statistics/1111779/coronavirus-death-rate-europe-by-country/

 50. leonicos said

  44 ΓΤ Μπράβο! Δεν ειχα δει ότι το έγραψες.

  Ο Μπιλάλης ήταν μόνος του με τον Παναγιώτη Αλετρά και την Ελένη (κατόπιν Αλετρά) και δυο άλλα κοριτσάκια, ΦΘ. Κατόπιν ἐγινε στο ευαγγελισμό, ακι πάλι από Λαικό αίμα

 51. leonicos said

  41

  Μεταξύ μας μονάδα τη λέμε. Το ΜΕΘ είναι το επίσημο, σαν π.χ. να αποκαλέσεις εμένα κύριο εδώ μέσα

 52. leonicos said

  32 Πρέπει η πίεση να παραμείνει πάνω από το 4 (η συστολικη)

 53. LandS said

  46 Και πριν.

  Ναι, για μας είναι «εντατική» για τους υγειονομικούς «μονάδα». Αυτή η μανία με τα αρκτικόλεξα με εκνευρίζει

  «Τον τάδε τον έχουν στην εντατική». Ανήσυχο ύφος «Τι λες; Τον κακομοίρη. Οι γιατροί τι λένε; Θα βγει σύντομα;»

  «Ο τάδε μπήκε στη ΜΕΘ». Κακά κρυμμένο ερωτηματικό ύφος «Μμμμ, ναι έ;»

 54. LandS said

  Συγνώμη για τις φωνές στο 43, αλλά δεν κρατήθηκα.

  Είναι και λάθος στοιχείο. Οι θάνατοι διπλασιάστηκαν μέσα στον Νοέμβρη.

 55. sarant said

  32 Mπράβο, ούτε εγώ θυμάμαι το αρκτικόλεξο. Στην εντατικη, λέγαμε -όπως λένε και άλλοι.

  44 Α μπράβο.

 56. Alexis said

  #41: «Μονάδα» εξακολουθούν και λένε μεταξύ τους οι γιατροί, όπως ακούω και από την κόρη μου που κάνει ειδικότητα αναισθησιολόγου.
  Ο υπόλοιπος κόσμος έλεγε παλιά «στην εντατική» όπως λέει και ο Τζι παραπάνω, το ΜΕΘ καθιερώθηκε την τελευταία 20ετία (περίπου)

  #16: Δεν ξέρω ποια είναι η κυρία Μηλιώτη αλλά το «Ψυχίατροι και οφθαλμίατροι που διασωληνώνουν ασθενείς» μου φαίνεται υπερβολή (έως ψέμα)
  Ας πουν όμως και οι γιατροί.

  Εάν προκληθώ θα ρωτήσω …αρμοδίως και θα επανέλθω 😆

 57. Χρηστάρας said

  Αν μεταφέρω σωστά την άποψη μιας ενεργής εντατικολογίνας, το 50% των διασωληνωμένων τελικά αναρρώνει.

 58. sarant said

  57 Με κόβιντ ή γενικώς;

 59. ΓΤ said

  Διακομιδές ασθενών από τη βόρεια Ελλάδα προς Αθήνα με αμαξοστοιχίες ειδικών προδιαγραφών…

  https://www.protothema.gr/greece/article/1066838/koronoios-gonatizoun-ta-nosokomeia-se-thessaloniki-kai-larisa-diakomides-me-trena-se-athina/

 60. spiridione said

  56. Γιατρός είναι.
  Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης ζητούν επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας, επαναλειτουργία του νοσοκομείου Λοιμωδών Παθήσεων, που διαθέτει 200 κρεβάτια, εντατική και εργαστήριο και προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
  «Αυτή τη στιγμή καλούνται γιατροί από άλλες ειδικότητες που δεν είναι εκπαιδευμένοι να αντιμετωπίζουν αυτά τα νοσήματα αποστελεχώνοντας τις ήδη υποστελεχωμένες κλινικές των άλλων ειδικοτήτων. Το «Παπαγεωργίου» έχει βάλει ειδικευόμενους οφθαλμίατρους και δερματολόγους στην ομάδα της κλινικής COVID. Λέμε έστω να καλύψουν αυτά που χρειάζεται το ΕΣΥ για την καθημερινή νοσηρότητα. Θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις για να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος και να διεκδικήσει αυτά που χρειάζονται, γιατί δεν είναι μόνο δικό μας πρόβλημα», τόνισε η κ. Κατσίμπα.
  https://www.tanea.gr/2020/11/06/greece/koronaios-stereyei-apo-meth-i-thessaloniki-metaferoun-astheneis-se-idiotikes-klinikes/

 61. Eli Ven said

  Υπάρχει ακόμη μια μεθ , η κρυσταλ μεθ, σύντμηση της λέξης «κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη». Είναι το ναρκωτικό που «μαγείρευε» ο πρωταγωνιστής της σειράς «Breaking bad» και λόγω αυτού καθώς και της πληθώρας σειρών και ταινιών που κατεβάοζυμε και βλέπουμε σήμερα οι Έλληνες χρησιμοποιείται καμιά φορά σε φράσεις του στιλ «θα το ρίξουμε στη μεθ » ή «πάλι στη μαρμίτα με τη μεθ έπεσες «

 62. LandS said

  60 Οδοντίατρος

 63. ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΙ vs. ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΙΑ / ΣΤΗΝ ΙΝΤΑΤΙΚΙΑ

  Φαίνεται πως υπάρχει μόνον μία ανάρτηση με την έκφραση «στην εντατικιά».

 64. @ 57 Χρηστάρας

  Πολύ καλό. Μακάρι.

 65. atheofobos said

  30
  Πράγματι, όπως γράφεις, η Ελλάδα ανήκει στην κατηγορία χωρών που έχει πληγεί πολύ σοβαρότερα από το δεύτερο κύμα παρά από το πρώτο –προσθέτοντας, πως αυτό δεν είναι καθόλου επαινετικό για την κυβέρνηση.
  Μομφή η οποία μάλλον απευθύνεται και στις περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις γιατί δεν είναι μόνο η Ελλάδα στην Ευρώπη που το β΄κύμα ήταν μεγαλύτερο από το πρώτο. Την άνοιξη στην Τσεχία είχαν μόνο 10 νεκρούς και έκαναν φιέστα στην γέφυρα Καρόλου. Όμως στις 2 Νοεμβρίου είχαν 262! και χθες 182.
  Το ίδιο και στην Αυστρία που είδε να 9πλασιάζονται τα κρούσματα μέσα σε ένα μήνα. Ενδεικτικά στις 8 Απριλίου (α΄κύμα) είχαν τους περισσότερους ημερήσιους θανάτους (30), έφτασαν τα τέλη Ιουλίου και τον Αύγουστο να έχουν 0-2 και χθες έφτασαν τους 109.
  Το ίδιο και το Ισραήλ.
  Στην Ισπανία στο πικ του α΄κύματος στις 9/3 οι νεκροί ήσαν 929 όταν στις 6/11 έφτασαν τους 1623.
  Στο Λουξεμβούργο, που σε ενδιαφέρει, από τις 17/3 μέχρι τις 28/5 οι ημερήσιοι θάνατοι ήσαν 1-5 ενώ στις 8/11 φτάσανε τους 13.
  Την ίδια εικόνα με την Ελλάδα, με μεγαλύτερο το β΄κύμα, έχουν και η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία, η Βοσνία Ερζεγοβίνη,η Βουλγαρία, η Κροατία, η Λιθουανία, η Μάλτα, το Μαυροβούνιο, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, και η Σλοβακία με ελάχιστα κρούσματα στο α΄κύμα
  Στην δε Γαλλία το β΄κύμα είναι σχεδόν ίδιο με το α΄
  Η Σερβία δε έχει ένα δεύτερο μεγαλύτερο κύμα μεταξύ 24/6 μέχρι 30/9 και τώρα ένα ακόμα μεγαλύτερο 3ο κύμα.
  Πολύ φοβάμαι για την πιθανότητα μιας τέτοιας εξέλιξης.

 66. Epaminondas Papayannis said

  20.
  επί υπουργίας Παπαθεμελή, οι ΜΑΤ μετονομάσθησαν σε ΥΑΤ [ενώ ιδρύθηκε και η ΥΜεΤ (γνωστή και ως «ΜΑΤ light»)]

  22.
  Ευχαριστώ.

 67. Χρηστάρας said

  58. Με COVID

 68. Βoban said

  Καλημέρα
  Και το covid αρκτικόλεξο δεν είναι?

 69. sarant said

  65 Είχα κάνει κάποιες προχειρες συγκρίσεις στις 11/11, ορίζοντας την πρώτη περίοδο από 11/3 έως 11/7 και τη δεύτερη από 11/7 έως 11/11 και οι διαφορές ήταν μεγάλες. Αλλά είναι αλήθεια ότι πλην Σκανδιναβίας όλη η Ευρώπη δοκιμάζεται. Θα δούμε.

  67 Μάλιστα

  68 Είναι, όμως έχει τη διαφορά ότι σχεδόν κανείς δεν ξέρει σε τι αναλύεται, ενώ για τις ΜΕΘ κτλ. ξέρουμε

 70. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  20, 66α

  https://www.slang.gr/definition/22832-mple-xaki

 71. Pedis said

  # 65 – Στην δε Γαλλία το β΄κύμα είναι σχεδόν ίδιο με το α΄

  Σχεδόν ίδιο, από ποιες πλευρές;

 72. @ 68 Boban

  Ακριβέστερα «ακρώνυμο συλλαβικής ανάγνωσης» (και αυτό).

 73. Γιάννης Κουβάτσος said

  59: Λες αυτό να εννοούσε ο κρυπτοφασίστας (χα!) με το «άντε και στα τρένα;»

 74. raf said

  Καλή σας μέρα. Μια μαυρίλα σκέτη τις τελευταίες μέρες για μένα η χώρα μου και το κράτος.

 75. Triant said

  Αν δεν κάνω λάθος COronaVIrusDisease.

 76. Γιάννης Ιατρού said

  47: Λεώ, για δες εδώ:
  χορηγείται από τον Yπουργό Yγείας, Πρόνοιας και Kοινωνικών Aσφαλίσεων πιστοποιητικό εξειδίκευσης στη εντατικολογία.

 77. ΓΤ said

  68@

  βραχυγραφία

 78. Όμως
  η ΝΔ είναι αρκτικόλεξο
  το ΠΑΣΟΚ ήταν ακρώνυμο με συλλαβική ανάγνωση.
  Και η ΜΕΘ ακρώνυμο πρέπει να είναι.

 79. @ 75 Triant

  Σωστό.

 80. Κιγκέρι said

  Να θυμίσω και τη δημοφιλή σειρά «E.R», που προβλήθηκε στην Ελλάδα με τον τίτλο «Στην Εντατική», ενώ βέβαια είναι τα Επείγοντα Περιστατικά.

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%84%CE%B7%CE%BD_%CE%95%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE

 81. ΓΤ said

  Webαιγμός

  τηλεκπαίδευση> Ηλεία, κοινότητα Πεύκης, καφενείο-ψησταριά, κολοκύθες και κινητά

  https://www.protothema.gr/greece/article/1066908/apisteutes-eikones-mathites-kanoun-tilekpaideusi-me-boufan-kai-kinito-se-kafeneio-tis-ileias/

 82. venios said

  Ξέρει κανείς πού υπάρχουν στοιχεία για τον κορονοϊό στην Κούβα;;

 83. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  83 Με ένα γούγλισμα «ημεροδρόμος κορωνοϊός κούβα» βγαίνουν κάποια σχετικά κομμάτια. Για πιο λεπτομέρειες δεν ξέρω.

 84. mitsos said

  @1
  Δεν ξέρω αν είναι «ο Κύριος ΜΕΘ υμών» ;
  ή είναι αυτόν τον καιρό «ο Ιός ΜΕΘ ημών»

  Σίγουρα δεν είναι ο «κύριος με τα σου»

  ( Ήταν νομίζω σε κάποιο σπαγγέτι της σειράς Τρινιτά, που ο Μπαντ Σπένσερ στον χαιρετισμό ενός μοναχού «ο Κύριος μεθ’ υμών , σε ελληνικούς υπότιτλους απαντούσε : «Χωρίς καθόλου θυμό » …
  ……
  Επί της ουσίας :
  Πάντα η σύγκρουση προόδου και αντίδρασης γίνεται επί του ίδιου ερωτήματος:
  Εξουσία σχεδιασμού και διαχείρισης καταστάσεων ΜΕΘ ημών ;
  ή εξουσία επιβολής του νόμου και της τάξης δια της Βίας των ΜΑΤ και σχεδιασμός μόνο για τα ΜΑΤια των … επικοινωνιακών αναγκών ;

 85. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Υπάρχει εξειδίκευση [και όχι αυτοδύναμη και αυτόνομη ειδικότητα] στην εντατική νοσηλεία «που παρέχεται μετά συνεχή υπηρεσία και εκπαίδευση δύο ετών σε M.E.Θ.». Δηλ. ο εντατικολόγος είναι Παθολόγος, Αναισθησιολόγος, Καρδιολόγος, Πνευμονολόγος, Χειρουργός κλπ που εξειδικεύτηκε στην ΜΕΘ και κατέχει βεβαίωση αλλά όχι ΤΙΤΛΟ είδικότητας. Ο Πολάκης νομίζω πως δεν ήταν εντατικολόγος, όπως κατάγγελνε η περίφημη ΠΟΕΔΗΝ (..που όταν τους έβλεπα -οδηγούς ασθενοφόρων κλπ!!!- στην τηλεόραση να κάνουν πολιτική επί ΣΥΡΙΖΑ, άρρώσταινα.. 🙂 )

 86. Μαρία said

  16, 56
  Αν πρόκειται για την ίδια, είναι οδοντίατρος https://www.athensvoice.gr/politics/668126_post-tis-imeras-elena-milioti
  Καθαρό ψέμα, γιατί απλούστατα δεν ξέρουν να κάνουν τη διασωλήνωση.

  Και ναι, στην εντατική λέγαμε και λέμε.

 87. Μαρία said

  86
  Ο Παύλος Πολάκης είναι Χειρουργός – Εντατικολόγος και Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του «Πειραϊκού Θεραπευτηρίου».
  https://www.docmed.gr/o-chirourgospavlos-polakis-if-esoterikon-ke-diikitikis-anasigkrotisis/

 88. ΞΥΠΕΤΑΙΩΝ said

  #83

  http://www.granma.cu/informacion-minsap/2020-11-18/ministerio-de-salud-publica-cuba-reporta-37-nuevos-casos-positivos-a-la-covid-19-para-un-acumulado-de-7704-en-el-pais-18-11-2020-10-11-45

 89. Γιάννης Κουβάτσος said

  83:https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.worldometers.info/coronavirus/country/cuba/&ved=2ahUKEwiBvJ2W147tAhW86uAKHboJD2UQFjADegQICBAB&usg=AOvVaw0wj-4FdwaMppNBbCjmsu2b

 90. spiridione said

  87. Δεκτό.
  Προφανώς εννοούν στις απλές κλίνες covid ότι παίρνουν γιατρούς άλλων ειδικοτήτων.

 91. nikiplos said

  Πάντως όπως και να έχει, το να εισαχθεί ένας οικείος σου σε ΜΕΘ δεν είναι καθόλου ευχάριστη εμπειρία. Αισθάνεσαι ότι έχει αγγίξει τον θάνατο. Ενώ θα έπρεπε να είσαι κάπως ανακουφισμένος, καθώς βρέθηκε τελικά κρεβάτι και έχει αυξημένη φροντίδα με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό εις τα καθ’ημάς.

  Δεν έχω προσωπική εμπειρία, ούτε και θα ήθελα να έχω. Στα 20μας, δυό συμφοιτητές στην ΜΕΘ του ΚΑΤ. και οι δυό με μηχανάκι. Ο πρώτος βγήκε αλώβητος μόνο με μια μόνιμη πάρεση. Ο Δεύτερος δεν ξαναβγήκε ποτέ ίδιος παρά ένα φυτό-ίχνος του εαυτού του. Και οι δυό εισήχθησαν σε ΜΕΘ με 98% πιθανότητες εις βάρος τους (άντερ δεν λέγεται αυτό ΓΤ? ). Ευτυχώς ο πρώτος μου εξάδελφος στα 30 του δεν χρειάστηκε να περάσει αυτή τη δοκιμασία, καθώς το ασθενοφόρο έκανε 1 ώρα να φθάσει χαμηλά στην Βουλιαγμένης και βαριώντας να περιμένει, έφυγε νωρίτερα.

  Στα «μεγάλα» μας, στενός μου φίλος έμεινε στην ΜΕΘ του Ιατρικού Κέντρου 3 ημέρες (οξεία κι εκτεταμένη πνευμονική εμβολή), κι αυτός με πάρα πολύ κακή πρόβλεψη. Αυτό που μου μετέδωσε ως εμπειρία, είναι ότι όποτε είχε επικοινωνία με το περιβάλλον, έβλεπε που έπαιρναν έναν έναν από τα κρεβάτια για το «κατευόδιο». Τελικά έμεινε μόνος του εκεί και βγήκε περπατώντας.

  Όλοι αισθανόμαστε άτρωτοι. Όλοι την έχουμε σκαπουλάρει αρκετές φορές και εσωτερικά θεωρούμε ότι είμαστε παντοδύναμοι. (Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι Μητροπολίτες-Στραβόξυλα)

  Και οι τρεις γνωστοί μου που ξέφυγαν από τον Χάρο, τα κατάφεραν χάρη στις ΜΕΘ (Εξοπλισμός+προσωπικό) και στην Τύχη. Και για την τελευταία θυμάμαι τη φράση από τον νονό, που σκοτώνουν έναν άφταιγο αλλά σημαντικό αυτόπτη μάρτυρα ενός εγκλήματος με τη φράση του Σάνυ «η Τύχη είναι μεγάλη πουτάνα να βασιστείς πάνω της».

 92. nikiplos said

  83@ στην αρχή είναι εκείνοι ακόμη. Δώς τους λίγο χρόνο… 🙂

 93. atheofobos said

  49
  Ο πίνακας δημοσιεύτηκε μαζί με το άρθρο που παραπέμπω , αλλά δεν ξέρω πως τους έχουν υπολογίσει.

  71
  Μπορεί να το δει κανείς στο διάγραμμα εδώ:
  https://www.google.com/search?q=daily+deaths+from+covid-19&oq=daily+deaths+&aqs=chrome.7.69i57j0l7.26582j0j15&sourceid=chrome&ie=UTF-8

  83
  Στο παραπάνω λινκ μπορεί να δεις τους ημερήσιους θανάτους στην Κούβα.

 94. # 92, τέλος

  Στο βιβλίο δεν θυμάμαι τέτοια σκηνή,δεν ταιριάζει και με την σκοπιά που περιγράφει τα πράγματα, στην ταινία μπορεί. Υπάρχει μόνο η αλυσσιδωτή μεταφορά οδηγιών οπότε με τον φόνο ενός κρίκου δεν φτάνεις στα ψηλά κλιμάκια- καμιά φορά χρειάζονται 8-9 όπως διδάσκει το Noor1, με τέτοιο νούμερο όπου νάναι, εντός του Δεκεμβρίου, αποφυλακίζονται όλοι αφού πλέον ΑΠΕΔΕΙΧΘΗ πως το πλοίο εκινήθη ΑΥΤΟΒΟΥΛΩΣ !!!

 95. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Τζή, σε καλά χέρια τους εμπιστευτήκαμε! 🙂

  https://www.thessnews.gr/article/183991/paok-stin-toumpa-gia-ton-pamplo-gkarsia-to-espn

 96. Prince said

  Ημισκούμπρια – ΜΕΘ στο βολάν (1998)

 97. Voyageur autour de la chambre said

  @37
  Δεν βλέπω να το είπε κανείς, οπότε:
  Το πρώτο και το τρίτο Μ.Ε.Θ. σημαίνει «Μητρώα Εργατών Θαλάσσης». Υπάρχουν ακόμα. Ο αριθμός Μ.Ε.Θ. αναγράφεται στο ναυτικό φυλλάδιο.

 98. Pedis said

  # 94 β – μου δείχνεις παρόμοιο αριθμό νεκρών στα δύο κύματα. Όμως υπάρχουν πολλαπλάσιος αριθμός κρουσμάτων στο β’ κύμα. Καθόλου ίδια κατάσταση, ως προς αυτό. Γι αυτό το λόγο η συνολικά υπολογισμένη θνητότητα, και στα δύο κύματα, έχει πέσει δραματικά. Η πίεση στο συστημα υγείας είναι παρόμοια.

 99. Pedis said

  υπάρχουν πολλαπλάσιος αριθμός -> υπάρχει πολλαπλάσιος αριθμός

 100. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα, θα τα πούμε το βράδυ αργά.

  98 «Οι εργάται της θαλάσσης», είχαμε ένα μυθιστόρημα του Ουγκώ σε παλιά μετάφραση.

 101. ΣΠ said

  83
  https://www.worldometers.info/coronavirus/country/cuba/

 102. Πάνος με πεζά said

  Το Μάρτιο δεν ήταν που έλεγαν «αμάν να μη φτάσει το νούμερο των διασωληνωμένων στους 100» ; Λέω εγώ τώρα…

 103. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Μας είπαν ότι του παρέχουν ότι μπορούν στο μικρό νοσοκομείο της Φλώρινας με ό,τι μέσα έχουν. Μας είπαν ότι τα πράγματα με τις ΜΕΘ στην Ελλάδα ήταν τραγικά και δεν μπορούσαν να μας εξασφαλίσουν ένα κρεβάτι για τον πατέρα μας
  https://www.news247.gr/koinonia/sparaktiki-martyria-evalan-ton-patera-moy-se-2-sakoyles-eida-tin-kideia-me-viber.9054649.html?utm_source=News247&utm_medium=MintaXasete_article&utm_campaign=24MediaWidget&utm_term=Pos3

 104. π2 said

 105. Πέπε said

  Κι εγώ τα ξέρω όπως οι προλάλ:

  Απλός πολίτης: «στην εντατική»
  Γιατρός: «στη μονάδα»
  Πολίτης που έχει αρχίσει να μπαινει στα κόλπα (π.χ. συγγενής ασθενούς που νοσηλεύεται πολύ καιρό και μπαινοβγαίνει στην εντατική): «στη μονάδα» κι αυτός.

  Τώρα με τον κορονοϊό, νομίζω ότι σε τρέχοντα άτυπο λόγο, εκτός από «ΜΕΘ = Μονάδα εντατικής θεραπείας», αρχίζει να λέγεται και «ΜΕΘ = κλίνη μονάδας εντατικής θεραπείας».

  Το «Μεθ» είναι πολύ ενοχλητικό, αν και όχι περισσότερο από όλα τα παρόμοια αρκτικόλεξα που, κατά σχετικά πρόσφατη μόδα, ακούγονται όλο και περισσότερο. Θυμίζουν στρατό, «είμαι ο Αΰδμ του Τυβ». Στον στρατό είναι βέβαιον ότι η τόσο ευρεία χρήση τους αποσκοπεί στο μπέρδεμα. (Και όσα πράγματα δεν ονομάζονται με αρκτικόλεξα αλλά με κανονικές λέξεις, συνήθως είναι σε κώδικα, π.χ. ώνια.) Στον έξω κόσμο, γιατί;

  Οπότε δε μου φταίει η ΜΕΘ από μόνη της. Απλώς εντάσσεται κι αυτή στην ίδια ενοχλητική μόδα. Ακόμη ενοχλητικότεροι δε όσοι τα υιοθετούν αυτά και στον προφορικό τους λόγο, ιδίως όταν δεν είναι λεξιλόγιο του κλάδου τους. (Το μεθ δε νομίζω να το ‘χω πολυακούσει προφορικά σε τυχαίες κουβέντες.)

  Η «μονάδα» πάλι, που λένε οι γιατροί, είναι καθαρά αργκό, αφού μονάδες είναι και οι υπόλοιπες. Ο πολίτης (που έλεγα στην αρχή) που αρχίζει να περνάει από το στάδιο να τη λέει εντατική στο στάδιο να τη λέει μονάδα αισθάνεται κάποια αναγνώριση, κάποια αναβάθμιση. Έχει παλιώσει, έχει αποκτήσει δικαιώματα εδωμέσα. Κατανοεί, και λέει κι ο ίδιος, λέξεις του μυστικού κώδικα. Λίγο ακόμα και θα παίζει σφαλιάρες με τον διευθυντή.

 106. BLOG_OTI_NANAI said

  98: Το «Μητρώα Εργατών Θαλάσσης» μου ήταν άγνωστο, μπράβο που το έψαξες.

 107. ΓΤ said

  92@

  Tι «άντερ»; Γκανιάν του Χάρου…

 108. π2 said

  Το πρόβλημα με τις ΜΕΘ είναι παγκόσμιο και είναι πρόβλημα πολιτικό. Μειώθηκε δραματικά παντού ο αριθμός των ΜΕΘ (όπου ΜΕΘ φυσικά δεν είναι μόνο σωλήνες και μηχανάκια αλλά και άνθρωποι), στο όνομα της οικονομικής αποδοτικότητας των νοσοκομείων, ιδεολογήματος που κυριαρχεί σε όλες τις χώρες, και του just-in-time οικονομικού μοντέλου, που επίσης έχει κυριαρχήσει παντού. Κι όταν χρειαστήκαμε τη λογική της υπό κανονικές συνθήκες άχρηστης εφεδρείας ( πώς το λέμε το redundancy στα ελληνικά; ), που μόνο στα εξοπλιστικά πλέον εξακολουθεί να λειτουργεί (γιατί εκεί τα συμφέροντα την επιβάλλουν), καταφύγαμε σε πανικόβλητα φαραωνικά σχέδια όπως τα Nightingale νοσοκομεία εκστρατείας, που έμειναν εν πολλοίς αχρησιμοποίητα (και μακάρι να παραμείνουν και στο δεύτερο κύμα).

 109. spiridione said

  ‘Μονάς εντατικής θεραπείας των καρδιοπαθών’ άρθρο της Α. Ζαφειρίου, Υποδιευθ. Αδελφής του Ευαγγελισμού στο περιοδικό Ελληνίς Αδελφή, 1970.
  «..Τας βασικάς αυτάς προυποθέσεις εκπληροί η Μ.Ε.Θ. με το αρτίως εκπαιδευμένο προσωπικό και τον πλήρη εξοπλισμό των μηχανημάτων».
  «Η Μονάς Εντατικής Θεραπείας των καρδιοπαθών είναι ένα νέο τμήμα, μια σύγχρονος τάσις, η οποία επεκτείνεται εις όλα τα νοσοκομεία».
  http://hypatia.teiath.gr/xmlui/bitstream/handle/11400/2554/%ce%9c%ce%9f%ce%9d%ce%91%ce%a3%20%ce%95%ce%9d%ce%a4%ce%91%ce%a4%ce%99%ce%9a%ce%97%ce%a3%20%ce%98%ce%95%ce%a1%ce%91%ce%a0%ce%95%ce%99%ce%91%ce%a3%20%ce%a4%ce%a9%ce%9d%20%ce%9a%ce%91%ce%a1%ce%94%ce%99%ce%9f%ce%a0%ce%91%ce%98%ce%a9%ce%9d.pdf?sequence=3
  Ο Σεφέρης το 1971 πέθανε στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού.

 110. ΓΤ said

  Αυτοί, πάντως, των οποίων το στόμα σιτίζεται αποκλειστικά με αρκτικόλεξα είναι οι χακεράδες, ασπροκάπελοι και μαυροκάπελοι.

 111. ΓΤ said

  Προσπαθώ να βρω ποια είναι εκείνη η ανάρτηση του Νικοκύρη που δεν συνδέθηκε ούτε κατά διάνοια με σχόλια για «Noor1», Τρισευγενάκηδες και λοιπά πρόσωπα για τα οποία θα πω στον Τεό να παρεμβληθεί για να παίξει η αγιοκατάταξή τους και αδυνατώ…

 112. ΓΤ said

  Σε σοβαρή κατάσταση, χτυπημένος από τον Ιό, ο Μίροσλαβ Γκαβρίλοβιτς, άκα Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος. Σκληρές ανακοινώσεις του Πατριαρχείου Σερβίας σχετικά με δημοσιεύματα που μιλούσαν για την «κοίμηση της Αυτού Αγιότητος». Μα ήταν προδημοσίευση…

 113. Κιγκέρι said

  92: Νίκιπλε,

  το «βαριώντας» επίτηδες το έγραψες στο σχόλιό σου; 🙂

 114. spiridione said

  Στο σάιτ της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας διαβάζω ότι η πρώτη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας δημιουργήθηκε το 1968 στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός, από τον Στέφανο Κουρεμένο.

 115. Pedis said

 116. ΣΠ said

  113
  Είναι 90 χρόνων και πήγε στην κηδεία του μητροπολίτη Μαυροβουνίου Αμφιλόχιου.

 117. Γιάννης Ιατρού said

  116: Θα του αντιτείνουν, πως κι αυτό θέλησή Του είναι. Σκέψου μάλιστα πως αφού ούτε φάρμακα κατά του ιού έχουμε και μόνο υποστηρικτικά του ανοσολογικού (και για καμία αναπνοή κλπ.), για ανακούφιση, επεμβαίνει η επιστήμη, προς το παρόν η όποια ίαση οφείλεται κυρίως στον ίδιο τον οργανισμό του ασθενήσαντος, ακα ….

 118. Μαρία said

  116, 118
  Κάπου έχεις λινκάρει ένα άρθρο όπου αναφερόταν οτι οι πιστοί και οι συνωμοσιολόγοι έχουν καλύτερη πρόγνωση 🙂

 119. Epaminondas Papayannis said

  70.
  Οι ΜΕΑ (Μονάδες Ειδικών Αποστολών) ιδρύθησαν πάνω σε μια ιδέα τού αστυνομικού διευθυντή Γεωργακάκη. Οι πρώην ΜΕΑ (νυν ΕΚΑΜ) θεσπίσθησαν για να αντιμετωπίζουν αεροπειρατές και αντάρτες τών πόλεων. Επί 8ετίας 1981-1989, το ΠαΣοΚ χρησιμοποιούσε και ΜΕΑτζήδες στα επεισόδια με πολιτικά (αφενός για να αιφνιδιάζουν τους διαδηλωτές και αφετέρου διότι αυτή η εμπλοκή ήταν εξωθεσμική)· αυτή η μεθόδευση μάς παρέπεμπε στη χούντα, που χρησιμοποιούσε και στρατιώτες τής τότε ΕΣΑ στα επεισόδια με πολιτικά. Υπάρχει πληθώρα φωτογραφιών και ταινιών με τα αίσχη τών ΜΕΑτζήδων· η πολιτική ηγεσία τής αστυνομίας απαντούσε πάντα με το ίδιο ψέμα: «αυτοί δεν είναι αστυνομικοί με πολιτικά, αλλά πρόκειται για “αγανακτισμένους πολίτες”»!

 120. nikiplos said

  114@ Κιγκέρι, ναι! 🙂
  Αλλά για να είμαι ειλικρινής, δεν μου ερχόταν και κάτι απλούστερο, έβγαινε πολύ περίφραση βρε παιδί μου!

 121. Μαρία said

  3.227
  499
  59

  Δήμαρχος Λάρισας https://www.avgi.gr/gallery/podcasts/372216_fobos-kai-epidimiologiko-haos-sti-larisa

 122. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Ο καθιερωμένος πλέον στην Ελλάδα όρος Μ.Ε.Θ. αντιστοιχεί στον ακόμη χρησιμοποιούμενο αγγλοδιεθνή όρο Intensive Therapy Unit (ITU) ο οποίος, όμως, υποχωρεί έναντι του ορθώτερου Intensive Care Unit- ICU (αυτό πραγματικά συμβαίνει εκεί- όχι απαραιτήτως εντατική θεραπεία, αλλά και παρακολούθηση..). Όλα αυτά αφορούν μή καρδιολογικούς ασθενείς και παθήσεις. Στην Καρδιολογία υπάρχουν από την δεκαετία του ’60 οι (τότε) Μονάδες Στεφανιαίας Φροντίδας οι οποίες ήρθαν κι έμειναν με το όνομα Στεφανιαία Μονάδα (CCU- Coronary Care Unit), αλλά είναι σωστότερος ο διεθνής όρος Intensive Cardiac Care Unit- ICCU, επειδή σ’ αυτές δεν νοσηλεύονται μόνο στεφανιαίοι ασθενείς –κατά βάσιν μιλάμε για τα οξέα στεφανιαία σύνδρομα, οξέα εμφράγματα μυοκαρδίου με τις αρρυθμίες τους- αλλά και βαρέως πάσχοντες από άλλες καρδιολογικές παθήσεις ασθενείς (λχ οξέα πνευμονικά οιδήματα, επικίνδυνες αρρυθμίες κλπ). Υπάρχουν βέβαια και άλλα είδη Μονάδων (λχ παιδιατρικές) αλλά όταν ακούτε να λένε «Μονάδα», σχεδόν αποκλειστικά αναφέρονται σε αυτές οι δύο που προανέφερα…

 123. Pedis said

  # 119 – δεν θυμάμαι.

  το άρθρο στο 116 αναφέρεται επίσης στο πως παρουσιάστηκε στα μμε το νέο της νοσηλείας του ΑΕ.

 124. Γιάννης Ιατρού said

  Εγώ ένα άρθρο με ένα βιβλίο του 1981 θυμάμαι, σε περίοπτο σάϊτ Κορωνοϊός: Το «προφητικό» βιβλίο του 1981

 125. Γιάννης Ιατρού said

  125 -> 119

 126. Μαρία said

  124
  Στην κατάθλιψη αναφέρεται https://sarantakos.wordpress.com/2020/11/16/lockdown-3/#comment-695380

 127. Γιάννης Ιατρού said

  123: Για τις «μονάδες» και την καρδιοχειρουργική στο παιδιατρικό του «Αγία Σοφία» και τις υπεκφυγές του Κικίλια υπάρχει και hashtag (#ΠαιδωνΑγιαΣοφιαΧΧ με ΧΧ την εκάστοτε ημέρα του μηνός 🙂 ) και γίνεται από μήνες φασαρία και κριτική στον υπουργό από τον Σύλλογο Γονέων Παιδιών με Καρδιοπάθειες και πολλούς άλλους

 128. aerosol said

  #120
  Εξ ου και το τότε σλόγκαν «ΜΑΤ και ΜΕΑ, για μια Ελλάδα νέα»!

 129. ΚΩΣΤΑΣ said

  Στενάχωρο σήμερα το θέμα, μένω στη ρήση του Αλέξη: ΜΕΘ ημών ο Θεός…

 130. Μαρία said

  124
  Μεγαλύτερη σημασία έχουν τα δύο μέτρα και δύο σταθμά που θίγει.
  π.χ. Ο γιατρός εκτιμά πως η μητέρα ήταν νεκρή περισσότερα από δυο 24ωρα. Και ο γιος της, λόγω της κατάστασής του, διψασμένος, πεινασμένος, λερωμένος, ταραγμένος, με πολύ υψηλό πυρετό. Σύμφωνα με τους διασώστες και οι δυο ήταν θετικοί στον κορονοϊό, είχαν εξεταστεί και τους είχαν συστήσει να μείνουν σπίτι.
  https://www.documentonews.gr/article/koronoios-sygklonizei-h-istoria-enos-45xronoy-me-anaphria-apo-thn-kabala-ezhse-dyo-hmeres-agkalia-me-th-nekrh-mhtera-toy

 131. Pedis said

  # 127 – E, αν δεν έχει ο άλλος συναίσθηση τι του γίνεται

  https://www.open.online/2020/11/16/coronavirus-usa-infermiera-jodi-doering-cnn-video/

 132. 132 Πάει στοίχημα η εξάδα μπύρες που λέγαμε για το τι ψήφισαν οι εν λόγω μεσοδυτικοβλαχοτσέλιγκες?

 133. Έχουμε καθόλου στοιχεία κοινωνικο-οικονομικής κατανομής των κρουσμάτων CoViD-19; Επαληθεύουμε αν οι φτωχότερες μερίδες του πληθυσμού έχουν πληγεί περισσότερο;
  Για παράδειγμα, οι αυτοκινούμενοι εξασφαλίζουν στο προσωπικό τους όχημα ανέπαφη μετακίνηση έως τον τόπο εργασίας τους σε αντίθεση με όσους κινούνται με ΜΜΜ.
  Και μάλιστα, για παράδειγμα, τα λεωφορεία βρίσκονται σε κατάσταση βραδύτερης κίνησης (και άρα πυκνότερου φορτίου) αφού εμποδίζονται στις διαδρομές τους από τους στόλους των προσωπικών οχημάτων.
  Μήπως η Θεσσαλονίκη έπεσε θύμα ενός τέτοιου μηχανισμούς;

 134. ΓιώργοςΜ said

  134 Μάλλον κερδίζει χρυσούν ωρολόγιον όποιος βρει τέτοια στατιστική. Θεωρώ πως θα εξαντληθούν κατά τη διερεύνηση οι πιθανότητες να έχει κολλήσει κανείς από το μπατζανάκη του ξαδέλφου του κουμπάρου του που περνούσε από το απέναντι πεζοδρόμιο προτού διερευνηθεί αν ήταν στο ίδιο λεωφορείο με άλλους 50 θετικούς…
  Στο χώρο δουλειάς μου πάντως, και οι δύο περιπτώσεις που είχαμε, χρησιμοποιούν ΜΜΜ για να έρθουν.

 135. Κιγκέρι said

  Η Λάρισα πάντως, όπου οι αποστάσεις είναι μικρές και τα λεωφορεία δεν είναι σχεδόν ποτέ γεμάτα, βράζει. Στις καφετέριες πάλι όλον τον Οκτώβριο ήταν ο ένας απά στον άλλον.

 136. Μαρία said

  136
  βλ. 122, δήμαρχος
  Η Λάρισα έχει 10 χιλιόμετρα πεζοδρόμων στο κέντρο, μια τεράστια αλυσίδα καταστημάτων εστίασης και καφέ. Κινείται πολύς κόσμος.

 137. 81 Η κατάσταση στα ορεινά χωριά είναι ζόρικη. Και τα καφενεία επιτελούν κοινωνικό έργο. Δεν ξέρω πόσο έχουν αλλάξει οι καταστάσεις από το 90 που δούλευα στη Δάφνη Καλβρύτων: είχα παιδιά από Αρκαδία – Ηλεία εκτός από Αχαΐα. Κάποια ξεκίναγαν στις 05:30 (ακριβώς, αν καθυστερούσαν ένα λεπτό το είχαν χάσει) με ταξί από το χωριό για τα Τριπόταμα όπου έφταναν στις 6. Εκεί θάπρεπε να περιμένουν το λεωφορείο που έφευγε στις 7. Πού θα περίμεναν μέσα στο χειμώνα με την υγρασία των τριών ποταμών (γι’ αυτό και τ’ όνομα); Και στις 7 που ξεκίναγαν κι έρχονταν στη Δάφνη στις 7:30 πού θα περίμεναν μέχρι τις 8:30 που αρχίζαμε το σχολείο; Εμείς (ο διευθυντής μας δηλ.) είχε δώσει κλειδί σ’ έναν μαθητή αν θέλουν να μπούνε μέσα. Αλλά οι περισσότεροι την πέρναγαν σε καφενεία που άνοιγαν κι άναβαν σόμπες για τα παιδιά και μόνο (ποιος θα πήγαινε τέτοια ώρα στο καφενείο).

  Άσχετο με τις ΜΕΘ το παραπάνω αλλά σχετικό με τις σημερινές συνθήκες που κάνουν μάθημα τα παιδιά. Τόχω ξαναγράψει: γιατί να κλείσουν οριζόντια τα σχολεία σ’ ολόκληρη τη χώρα; Γιατί σε χωριά (κι ακόμα παραπάνω σε νησιά) που είναι αποκομμένα να μην αφεθούν οι άνθρωποι να λειτουργούν όπως λειτουργούσαν (αλλά η απομόνωσή τους να ενταθεί);

 138. Κιγκέρι said

  137: Μαρία,

  το ξέρω ότι κινείται πολύς κόσμος, κι εγώ όταν είμαι στη Λάρισα, μέσα σ’ αυτόν τον πολύ κόσμο βρίσκομαι. Στα καφέ και στα εστιατόρια όμως της πόλης, ξέρω πολύ καλά πως ούτε αποστάσεις κρατούσαν, ούτε μάσκες φορούσαν• και αυτό το ξέρει κι ο δήμαρχος.

 139. BLOG_OTI_NANAI said

  116: Πάλι με τις ανοησίες ο Χατζηστεφάνου; Είπαμε ότι ουδέποτε, από τα θύματα των πανδημιών, σε όλους τους αιώνες, εξαιρέθηκαν οι κληρικοί οποιασδήπτοε βαθμίδας. Είπαμε επίσης ότι όποιος συνδυάζει την ασθένεια με την εγκατάλειψη από τον Θεό, κάνει λάθος διότι και οι μεγαλύτεροι άγιοι υπέφεραν φριχτά όχι μόνο από διωγμούς αλλά και από βαριές ασθένειες.

  Οι συσχετίσεις του Χατζηστεφάνουν αποτελούν λαϊκισμό που απευθύνεται σε λοβοτομημένους. Δεν υπάρχει ο συσχετισμός που κάνει. Ακόμα και τα θαύματα του Χριστού ήταν ελάχιστα μπροστά σε αυτούς που υπέφεραν. Ο Απόστολος Παύλος είπαμε χίλιες φορές υπέφερε από ανίατη ασθένεια. Όχι άλλη επίδειξη ανοησίας σε αυτό το θέμα.

  Και ας μην επαναλαμβάνει ο Χατζηστεφάνου την ηλιθιότητα για τους γιατρούς, τον εαυτό του εκθέτει. Οι Πατέρες της Εκκλησίας μίλησαν σε πλήθος συγγραμμάτων για τους γιατρούς ως δώρο Θεού και πιστεύω τα σχετικά αποσπάσματα που έφερα στα σχόλια και μάλιστα με εικονίτσες για να τα βλέπουν και οι γκαβοί ήταν αρκετά. Άμα θέλει ο Χατζηστεφάνου ας έλθει να ξεστραβώσω και αυτόν, τουλάχιστον να μην εκτίθεται με τέτοιες αφελείς προσεγγίσεις.

 140. Μαρία said

  139
  Τα ίδια λέει κι ο δήμαρχος, αν τον ακούσεις.

 141. nikiplos said

  135@ αλλά και 134@,

  Οι ιώσεις μεταδίδονται κυρίως από ΜΜΜ και τα σχολεία, εδώ και χρόνια. Από κοντά και οι μεγάλες συναθροίσεις: συναυλίες, γήπεδα, πολιτικές συγκεντρώσεις σε πυκνή διάταξη κλπ. Μετά έρχονται οι βιομηχανίες, χώροι εργασίας όπου ο φόβος της απόλυσης στις περισσότερες περιπτώσεις ή υποχρεωτικής απλήρωτης άδειας, οδηγεί πολλούς να αποκρύπτουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κλπ. Μετά οι χώροι συνάθροισης, Λιανικό εμπόριο, Σ/Μ, ΔΥ, Τράπεζες, χώροι λατρείας σε μεγάλες γιορτές λιτανείες και τέλος η εστίαση (καφέ, μπιστρό, ρεστωράν, μπαρ). Υπάρχουν στατιστικές μελέτες για όποιον ενδιαφέρεται να ψάξει. Άλλωστε από την αρχή της πανδημίας, όλοι μιλούν για τα περιβόητα 2 μέτρα απόσταση σε ανοιχτό χώρο και για τους κλειστούς χώρους.

  Ο εργαλειακός χειρισμός του γεγονότος από τους πολιτικούς και τα ΜΜΕ έγινε, γιατί η πανδημία είναι εξ ορισμού πολιτικό ζήτημα και μάλιστα μέγιστο, αφού έχει οριζόντιες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες. Οι επιστήμονες αναγκάστηκαν να μιλούν ως πολιτικοί πυροσβέστες (δεν είχαμε μάσκες, δεν είναι απαραίτητες, δεν είχαμε αντισηπτικά δεν ήταν το καλύτερο, δεν είχαμε ΜΑΠ οι γιατροί δεν κινδύνευαν ας μην κινδυνολογούμε, δεν κολλάει με τη θεία κοινωνία και άλλα φρικώδη, τα οποία τους εξανάγκαζαν και ξεστόμιζαν).

  Στην Ιταλία και στη Σερβία, βιώνουν ήδη το τρίτο κύμα και ως φαίνεται είναι και φαρμακερότερο, αφού χτυπάει νεότερες και παραγωγικές ηλικίες.

 142. Μαρία said

 143. Κιγκέρι said

  141:

  Α, δεν πρόσεξα ότι είναι podcast, διάβασα το κείμενο μόνο.

 144. Κιγκέρι said

  Βλέπω ειδήσεις κι αναρωτιέμαι, αυτές οι γενειάδες γύρω-γύρω από τις μάσκες είναι άσηπτες;

 145. Μαρία said

  142
  Δες εδώ για Γαλλία https://sarantakos.wordpress.com/2020/11/13/lockdown-2/#comment-694226

 146. @ 142 Nikiplos

  Προφανώς συμφωνούμε. Η πυκνότητα πληθυσμού ευνοεί τη διάδοση. Προφανώς, οι περισσότερο «μισθοεξαρτημένοι» θα είναι και περισσότερο ευάλωτοι σε αυτή την έκθεση στα αποτελέσματα της πυκνότητας.
  Σε μερικές δομές της δημόσιας λειτουργίας της πόλης, όπως οι μεταφορές, ίσως είναι σκόπιμο να επιδιωχθούν αραιώσεις. Εννοώ με ελάφρυνση του φορτίου των δρόμων και προτεραιότητες στην κυκλοφορία των ΜΜΜ. Φυσικά αυτό δεν λύνει το πρόβλημα.
  Μερικά μονοκεντρικά πολεοδομικά συγκροτήματα, όπως, η Θεσσαλονίκη και, προφανώς και η Λάρισα, επώασαν πολλαπλασιαστές μετάδοσης.

 147. Alexis said

  #87: Έτσι είναι. Γιατροί άλλων ειδικοτήτων ούτε ξέρουν να διασωληνώσουν αλλά και να ξέρουν δεν αναλαμβάνουν.
  Και ειδικά όταν μιλάμε για διασωλήνωση ασθενών με covid, ούτε με σφαίρες.

 148. Pedis said

  # 140 – δεν διάβασες τι γράφει.

 149. kpitsonis said

  18 ,24 , Και ζωολογούμεν και αρκτικολογούμεν μετ’ ευτελείας , αλλά ουδέν ποιούμεν άνευ μαλακίας !

 150. ΓΤ said

  Καλό είναι να προσέχουν οι βαψομαλλιάδες

 151. # 96

  Στο Αμέρικα σκίζουμε, κάνει καλή δουλειά το φανκλαμπ της Ν.Υ. Αλλά το τρελλό είναι η δασκάλα σύζυγος ενός αμερικάνου μασκετμπολίστα μας που έχει κάνει παοκτάκια όλη την τάξη της !

 152. Pedis said

  # 127, 133 –

  Σημειώνονται και τέτοια επεισόδια (ελπίζω μόνο ως ακραίες εξαιρέσεις).

  https://torino.repubblica.it/cronaca/2020/11/19/news/torino_i_negazionisti_seguono_l_ambulanza_fin_sotto_la_casa_del_paziente_e_poi_insultano_l_equipaggio-274939516/

  Τύποι παίρνουν στο κυνήγι και τα βάζουν με το προσωπικό των ασθενοφόρων ότι δήθεν γυρίζουν χωρίς λόγο με τις σειρήνες για να ψαρώνει ο κόσμος. Μια στο Τορίνο, μιά άλλη φορά, λέει, στο Μιλάνο. Για να δούμε, αν θα γίνει μόδα.

 153. Για ευκολάκι το βλέπω φέτος

 154. Κουιζάκι : ποιός είναι ο μαναδικός αριθμός που λέει αλήθεια σχετικά με το ποιόν του ;

 155. 154 Η σταθερή αξία «τι ψηφίσατε ρε?» είναι στα ψιλά γράμματα ή δεν την έβαλες καθόλου? 🙂

 156. 156: Δεν την έβαλα, όχι.

 157. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  https://www.avgi.gr/koinonia/372239_xemenei-apo-meth-stoys-idiotes-katafeygei-i-kybernisi
  Οι ιδιώτες κλινικάρχες απάντησαν ότι δεν παραχωρούν μονάδες γιατί δεν τους συμφέρει. Θα γίνει επίταξη; Πάνω γίνεται της κολάσεως

 158. voulagx said

  https://twitter.com/Linagreek/status/1329039292686077952 Θεούλης

 159. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  154 Α! το ξεπαράλυσες* νωρίς
  έχω αρχίσει μπονόρα ένα καταλογάκι που το συμπλήρωνα πότε πότε (σήμερα πρόσθεσα τα αστικά λύματα)

  Λέξεις 2020: κορονοϊός, Σκόιλ Ελικίκου, καραντίνα, τεστ, θνητότητα, διαμεση ηλικία, ασυμπτωματικός, πρόγραμμα κατάρτισης κρούσμα,υποκείμενο νόσημα,λοκντάουν, εγκλεισμός, μάσκες, γάντια, ΧΑΜ, εξοδόχαρτο, κατακλείδωση, λεφτόδεντρα, μένουμε σπίτι, ιχνηλάτιση ιικό φορτίο, επιπέδωση της καμπύλης, κοινωνική αποστασιοποίηση απόσταση, ΜΕΘ, αναπνευστήρας, (επιστροφή στην) κανονικότητα, συμπτώματα, ανοσία της αγέλης, μέτρα αποκλεισμού/ περιοριστικά μέτρα, επιδημιολογικά δεδομένα, ΒLM, αστικά λύματα

  *ξήλωσες

 160. Μαρία said

  153
  Είδα τους μασκοκλάστες με «στολή» και μπερδεύτηκα. Διάβασα αλλού οτι στη μαλακία που κρέμασαν στο λαιμό τους γράφει Human rights defenders !

  Στην δίνη της πανδημίας η Θεσσαλονίκη-Δραματική η κατάσταση στα νοσοκομεία (video) https://www.ert.gr/eidiseis/ellada/kinonia/stin-dini-tis-pandimias-i-thessaloniki-dramatiki-i-katastasi-sta-nosokomeia-video/

 161. ΓΤ said

  «[…] Η επιστήμη είναι ο θώρακάς μας απέναντι στις θρησκείες. Ή μάλλον απέναντι σε όσους ιερωμένους οποιασδήποτε θρησκείας ή δόγματος επιχειρούν να πείσουν τους πιστούς ότι η πίστη τούς προστατεύει επαρκώς από τον κίνδυνο να νοσήσουν. Και ότι θα αποκαλυφθούν ολιγόπιστοι αν, από συναίσθηση της κοινωνικής τους ευθύνης, σεβαστούν τις συμβουλές των γιατρών. Αν το δόγμα «η πίστις σώζει» ίσχυε και επί μικροβίων, θα χρειαζόμασταν ήδη δεύτερο πλανήτη για να κατοικήσουμε». (Π. Μπουκάλας, 19.11.2020)

  Πλήρες στο https://www.kathimerini.gr/opinion/561164950/i-aspida-tis-epistimis/

 162. ΓΤ said

  @160, 154

  Όλες αυτές οι λέξεις που ακούστηκαν φέτος, σε συντριπτικό ποσοστό, έχουν στο λήμμα τους το ερμηνευτικό τον θάνατο. Ακόμη κι αν θέλουμε να διασκεδάσουμε τον θάνατο, καθεμία από αυτές τις λέξεις συνόδεψε έναν συνάνθρωπό μας στο χώμα, θαρρείς ότι κρεμάστηκε στο πτώμα του από το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού, κατά τη συνήθη πρακτική των νεκροτομείων. Ακριβώς επειδή πρόκειται για υπολήμματα θανάτου, αθάνατα καθώς, που οδηγούν σε ψυχές υπολείμματα όσων μένουν πίσω, με βαθύτατο σεβασμό απέναντι στους νεκρούς που πέρασαν, αλλά και στους νεκρούς που θα ‘ρθουν, ίσως είναι κομμάτι σώφρον να μη διεξαχθεί η φετινή ψηφοφορία.

 163. Μαρία said

  158
  Σαραφιανός μετά το 3:20 https://www.ert.gr/featured/asfyxia-stis-meth-i-kamera-tis-ert-sto-sismanogleio/

  Αυτά παθαίνεις, όταν στέλνεις τελεσίγραφο στο και πέντε.

 164. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  156

 165. BLOG_OTI_NANAI said

  162: Ο Μπουκάλας αγνοεί ότι οι επιστήμες από την αρχαιότητα ξεκίνησαν από ανθρώπους που θρησκεύονταν, συνέχισαν αν αναπτύσσονται από ανθρώπους που θρησκεύονταν και συνεχίζουν να σπουδάζονται και να εφαρμόζονται από ανθρώπους που θρησκεύονται. Από την επικίνδυνη ηλιθιότητα και την μισαλλοδοξία αυτών που λένε ότι «η επιστήμη είναι ο θώρακάς μας απέναντι στις θρησκείες» ποιος θα μας σώσει άραγε; Μόνο ένας μανιακός θα διατύπωνε την αντίληψη ότι στα πανεπιστήμια του πλανήτη οι μελλοντικοί επιστήμονες που φοιτούν είναι κάποιοι που δεν αποδέχονται θρησκείες ή θρησκευτικές κουλτούρες.

  Ελπίζω ο Παντελής Μπυοκάλας να μην είναι τόσο επικίνδυνος όσο αφήνουν να φανεί οι μισαλλόδοξες απόψεις του και το φαντασιακό δίπολο που έχει εφεύρει…

 166. ΚΩΣΤΑΣ said

  158 –> Πάνω γίνεται της κολάσεως

  Κρατάμε γερά, ψηλά το κεφάλι. μη δειλιάζετε (κούνια που μας κούναγε…).

  «Χρωστάμε σ’ όσους ήρθαν, πέρασαν,
  θα ‘ρθούνε, θα περάσουν.
  Κριτές θα μας δικάσουν
  οι αγέννητοι , οι νεκροί»

  Κωστής λαρσοσαλονικιός 🤪

 167. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  162 εκείνο που σκεφτόμουν,κοντινό στη σκέψη σου, είναι πώς να γινόταν κάπου να δημοσιεύονται τα ονόματα/στοιχεία των νεκρών ανά μέρα.Φτάνει που φεύγουν,από πριν απομονωμένοι, στη σιωπή.

  167 Αγάντα,προσοχή. Και στις δυο μικρές πατρίδες ζόρια, όχι πως δεν κατηφορίζει το πράμα.

 168. ΓΤ said

  @138, 81

  Κατά τη ΝΔ, στημένη η φωτό

  https://www.protothema.gr/politics/article/1067089/nd-stimeni-apo-ton-koinotarhi-kai-idioktiti-tou-kafeneiou-i-fotografia-me-tous-mathites/

 169. Μαρία said

 170. Γιάννης Κουβάτσος said

  169: Στο δικό μας το σχολείο, πάντως, δεν είναι φέικ νιουζ η έλλειψη εξοπλισμού για πολλά παιδιά. «Ένα κινητό τηλέφωνο υπάρχει σπίτι, δάσκαλε, κι αυτό το παίρνω μαζί στη δουλειά». Και η προπαγάνδα, όσο χοντρή κι αν είναι, σπάει τα μούτρα της πάνω στην σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν πολλά νοικοκυριά.

 171. Μαρία said

  169
  Δεν διαψεύδουν οτι τα παιδιά δεν έχουν υπολογιστή. Ο διευθυντής φταίει που δεν ενημέρωσε, λέει η ανακοίνωση.

  Νωρίτερα, μάλιστα, το Υπουργείο έκανε λόγο για «περαιτέρω ενίσχυση της δυνατότητας πρόσβασης όλων στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση», ισχυριζόμενο μεταξύ άλλων πως «έχουν ήδη εξασφαλισθεί» περισσότερες από 90.000 φορητές συσκευές (λάπτοπ, τάμπλετ) για μαθητές και εκπαιδευτικούς μέσω ΕΣΠΑ και ιδιωτικών δωρεών. Ωστόσο, δάσκαλοι και γονείς υποστηρίζουν ότι δεν ήρθε στην κατοχή τους καμία σχετική συσκευή από το Υπουργείο.https://www.efsyn.gr/ellada/ekpaideysi/269219_i-cisco-adeiazei-yp-paideias-gia-neo-fiasko-stin-tilekpaideysi

 172. Γιάννης Κουβάτσος said

  172: Και μας παίρνουν τηλέφωνο γονείς και μας παρακαλούν να δώσουμε στα παιδιά τους τα τάμπλετ που μας …έστειλε το υπουργείο.

 173. sarant said

  Χαιρετώ από τα πάτρια, λοκνταουνιασμένος στην οικία μου και αφού ήρθα με ένα άδειο αεροπλάνο.

  138 Εντελώς ανόητο το βρίσκω, ότι δεν λειτουργούν τα μικρά δημοτικά σχολεία στην ύπαιθρο της Πελοποννήσου ή στα νησιά

  154 Εντυπωσιακό! Αντε, να το κάνουμε και φέτος.

 174. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  >>Αλλά, όπως έχω ξαναγράψει, εκτιμώ ότι η κυβέρνηση υποτίμησε τον κίνδυνο του δεύτερου κύματος.

  Αποτολμώ 🙂 έναν πρόχειρο παραλληλισμό, κάπως παράξενο. Κυρίως για τους πολλούς των Θετικών Επιστημών που συχνάζουν εδώ, αλλά όχι μόνο, νομίζω…

  – 2ο κύμα κορονοϊού και …ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΡΕΥΣΤΩΝ.
  Σε ξενοδοχείο έγινε προσθήκη μπαγκαλόους, που έτσι θα είχε αυξημένες ανάγκες σε παροχή νερού.
  Ο υπεύθυνος μηχανικός στην (=Κυβερνήτης ΠΘ) υποτίμησε σε σημαντικό βαθμό την αυξημένη ροή (=πλήθος κρουσμάτων) και μάλιστα χωρίς περιθώριο ασφαλείας (=τουρισμός, ΜΜΜ κλπ). Έτσι, δεν προχώρησε στην αναγκαία αύξηση της διατομής του σωλήνα ροής (= ΕΣΥ, συμμετοχή ιδιωτικών ΜΕΘ) με ταυτόχρονη βελτίωση της ποιότητάς του, ώστε να εμφανίζει λιγότερες τριβές (=προσλήψεις αναλόγου προσωπικού στο ΕΣΥ, στην Εκπαίδευση, στα ΜΜΜ). Συνεπώς, η ροή σταδιακά μετατράπηκε από στρωτή που ήταν (1ο κύμα) σε τυρβώδη (2ο κύμα).

  Που σημαίνει αυξημένη αταξία ροής (=αδυναμία σωστής / οργανωμένης αντιμετώπισης), μεγαλύτερες απώλειες ενέργειας (=ανθρώπινων ζωών), υπερφόρτωση των κινητήρων των αντλιών (=ανθρώπινου υγειονομικού δυναμικού, και όχι μόνο) και πιθανό κάψιμό τους (=κατάρρευση συστήματος υγείας, και όχι μόνο).

  ΣΗΜ. Βέβαια, μπορεί να μην έκανε λάθος υπολογισμούς ο μηχανικός, αλλά απλώς να μην ήθελε να επιβαρυνθεί –ο ίδιος ή οι εργοδότες του- τις επιπλέον δαπάνες της αλλαγής του σωλήνα. 🙂

  [Και συγνώμη, ε…! 🙂 ]

 175. Αιμ said

  Καλώστονε

 176. loukretia50 said

  Δωμάτιο ΜΕ Θέα (στον ουρανό!)

  Μάτια ερμητικά κλειστά,
  το φως μ΄έχει θαμπώσει,
  αμφιβολία δε χωρεί, γυρίζω πάλι στα γνωστά,
  το πάρτυ έχει τελειώσει.

  Σα να λικνίζομαι απαλά, μια φυσαλίδα μου γελά
  Μην έχω μαστουρώσει?
  Φυτρώνουν πάνω μου κλαδιά, μα εγώ δε βγάζω τσιμουδιά
  Το στόμα έχει στεγνώσει
  Τα χέρια μου άλιεν κρατούν, την προβοσκίδα μου τραβούν
  – τρελή σκηνή από καρτούν
  ή τάχω κακαρώσει?

  – «Αυτό ήταν! Φεύγεις από δω, η φάση έχει τελειώσει».

  Λες νάναι ο οξαποδώ στη μακαρία την οδό
  και μ΄είχε εδώ κλειδώσει?

  Μα τότε ακούω μια φωνή, χαρούμενη, με συγκινεί :
  – «Μέχρι να ξημερώσει,
  μόνο ένα ράντζο είναι κενό, αλλά κι αν πάει στον ουρανό,
  κρεβάτι ελεύθερο στη ΜΕΘ άλλος θα καπαρώσει».
  ΛΟΥ
  Είναι πολλά τα θαυμαστά κι όλα στη ΜΕΘ τα είδα
  Σαν τράβαγα ναργιλεδιά με μία προβοσκίδα

  (Προ κορονιού, αλλά όλες ίδιες δεν είναι?)

 177. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  103, ΠμΠ
  Βέβαια, Μαγιορκίνης έφα! (ίσως όχι ο μόνος, αλλά εγώ αυτόν άκουσα)

  – Βέβαια, υπάρχουν έρευνες και «έρευνες», αλλά… είδατε αυτό;
  ’’Τα παιδιά είναι «βασικοί κρίκοι» στη μετάδοση του κορονοϊού, σύμφωνα με τις έρευνες…’’ (18-11-2020)
  https://tvxs.gr/news/ellada/apo-ta-paidia-metadidetai-kyrios-o-ios-symfona-me-nea-stoixeia

 178. Αιμ said

  Λου, θέλω κ εγώ απ αυτό που πίνεις 😉

 179. Μαρία said

  178

 180. ΓΤ said

  Στην αθλητική κίνηση της ημέρας:

  Μπασκόνια-ΠΑΟ 93-72

  Σακελλαρίδη(#778)-Κέλτσερ(#550) 0-2 (3-6, 2-6)
  Ναδάλ(#2)-Τσιτσιπάς(#6) 2-1 (6-4, 4-6, 6-2)

 181. 175, … ΣΗΜ. Βέβαια, μπορεί … απλώς να μην ήθελε … τις επιπλέον δαπάνες της αλλαγής
  του σωλήνα. 🙂 …

  Φοβόταν μην διασωληνωθεί
  (Το λέει και το Γιουτουμπ)

 182. loukretia50 said

  Αιμ. Ευχαρίστως σε κερνάω όταν τελειώσουν όλα αυτά – και πάμε γι΄άλλα!

  182. Τώρα πια είμαστε όλοι παιδιά του συσωλήνα!

 183. Γιάννης Κουβάτσος said

  180: Αν ήταν έτσι, θα ‘χαμε ξεκληριστεί η δάσκαλοι τόσον καιρό με τα παιδιά μέσα στις τάξεις. Από τα τόσα ήξεις-αφήξεις συμπεραίνω ότι οι λοιμωξιολόγοι δεν ξέρουν ακόμα και πολλά πράγματα για τον covid 19.

 184. ΓΤ said

  Από Δευτέρα πάμε για απαγόρευση κυκλοφορίας 17:00-05:00…

 185. Γιάννης Ιατρού said

  179: κάτι έχει κρατήσει και για σένα…

 186. loukretia50 said

  ΓΤ,
  Με τη μάσκα ως το πηγούνι
  οι μουσάτοι αιρετικοί
  μέχρι να βρεθεί ματζούνι!
  Οι γιατροί τα έχουν παίξει, τα επείγοντα έχουν μπλέξει
  με τις ΜΕΘ – εντατική
  Σίγουρα θα φταίει ο Κλούνυ!

 187. loukretia50 said

  186. Αυτό εννοείς?

 188. Τα παιδιά μας μας κολλάνε
  όταν από το σχολειό σκολάνε
  και στο σπίτι μας γυρίζουν
  τον ιό τον τριγυρίζουν.

  Στην κουζίνα, στο σαλόνι
  δεν είμαστε ποτέ μονοί
  είναι πάντα και αυτός
  ο κακός κορωνοϊός…

  Όμως και χωρίς παιδιά
  με σκυλιά και με γατιά
  κίνδυνος πάντα προβάλλει
  για την πόρτα τη μεγάλη.

 189. >> δεν είμαστε ποτέ μονοί = δεν είμαστε ποτέ μόνοι.

 190. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα

  188: 😂😂👍 δεν ήθελα να φανερώσω τις προτιμήσεις σου 🙂

 191. Κιγκέρι said

  Λίγο άσχετο, αλλά επειδή λεξιλογούμε:

  Πήγα να διαβάσω το άρθρο του Μπουκάλα, στο οποίο παραπέμπει ο ΓΤ στο σχ. 162. Στην τρίτη παράγραφο λοιπόν, βλέπω ένα «απάνθρωπη ευήθεια». Τη λέξη «ευήθεια» δεν την είχα ξανασυναντήσει, δεν την ήξερα, οπότε σκέφτηκα ευ+ήθος, κάτι καλό θα είναι, αλλά πάλι, αν είναι κάτι καλό, πώς γίνεται να χαρακτηρίζεται από το επίθετο «απάνθρωπη»; Όταν άνοιξα το λεξικό, τότε κατάλαβα ότι
  την πάτησα όπως την πατάνε με το ευάριθμος!

 192. sarant said

  Kαλημέρα από εδώ!

  192 Καλό παράδειγμα. Από τα αρχαία έχει αρχίσει η αλλαγή της σημασίας, που έγινε στην αρχή ειρωνικά. Και ο εύσωμος βέβαια έχει αλλάξει λιγάκι σημασία .

 193. Πέπε said

  @185

  Ντάξει, κοντεύει να παραγίνει.

  Αλλά πού το βρήκες; Γιατί εγώ μόνο σε κάτι μικρά τοπικά ειδησεογραφικά σάιτ είδα τέτοιες αναφορές.

 194. Πέπε said

  @192

  Άνθρωπος καλού ήθους θα πρέπει, λογικά, να είναι αγαθός. Ο ευήθης είναι περίπου ό,τι και ο σημερινός αγαθός, ή ο αγαθιάρης (ευηθιάρης).

 195. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  193

  https://www.slang.gr/definition/11035-euxontros

 196. ΓΤ said

  194@

  https://menshouse.gr/newsroom/133852/ta-2-metra-poy-erchontai-apo-deytera-gia-na-kanoyme-christoygenna-choris-lockdownhttps://menshouse.gr/newsroom/133852/ta-2-metra-poy-erchontai-apo-deytera-gia-na-kanoyme-christoygenna-choris-lockdown

 197. dryhammer said

  Δλδ. να λέμε Ευανθία και να εννοούμε Αγκάθα;

 198. Κιγκέρι said

  198:

  Αα, η ξαδέρφη μου!

  https://en.wikipedia.org/wiki/Gundelia

 199. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Ελπίζω ο Παντελής Μπυοκάλας να μην είναι τόσο επικίνδυνος όσο αφήνουν να φανεί οι μισαλλόδοξες απόψεις του και το φαντασιακό δίπολο που έχει εφεύρει…»
  Από πού κι ως πού τώρα επικίνδυνος και μισαλλόδοξος ο γλυκύτατος Παντελής; Ένας άνθρωπος του μέτρου, της ανεκτικότητας, του διαλόγου…Επειδή υπερασπίζει την πρωτοκαθεδρία του ανθρωπισμού, του ορθολογισμού και της επιστήμης έναντι των όντως μισαλλόδοξων δογμάτων και κάθε μορφής σκοταδισμού και ολοκληρωτισμού;

 200. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  180, 184.
  Α, μπράβο! Γιατί, πράγματι, από την αρχή της πανδημίας ακούμε αβεβαιότητες ή και αντιφατικά συμπεράσματα από τους ειδικούς, που δίνουν χώρο στους πολιτικούς να χειρίζονται όπως «τους καπνίσει» το σοβαρό αυτό θέμα.

  Πάντως, φαίνεται ότι, αυτός ο ιός θα «πουλήσει ακριβά το τομάρι του»…

  182.
  😏😆

 201. dryhammer said

  200. Χώρια που ο Μάο ήταν παιδεραστής…

 202. Γιάννης Κουβάτσος said

  202: 😊

  Μίλησε πριν από λίγο ο καθηγητής γλωσσολογίας Χριστόφορος Χαραλαμπάκης στην ΕΡΤ για τις λέξεις της χρονιάς. Και, εννοείται, στάθηκε στον αντίποδα του Μπαμπινιώτη και του μπαμπινιωτισμού. «Ο ντελιβεράς υπάρχει στα λεξικά και στα χείλη του κόσμου. Πώς ξαφνικά θ’ αρχίσουμε να τον λέμε τροφοδιανομέα; Στην Ελλάδα είμαστε 135 επαγγελματίες γλωσσολόγοι. Είναι δυνατόν να θέλουμε να επιβάλλουμε τις απόψεις σε 10 εκατομμύρια ανθρώπους; Ο λόγος έχει τεράστια ορμή. Μπορούμε να αλλάξουμε την πορεία του εμείς οι «ειδικοί» με τσουβαλάκια άμμου; Κι εμένα μ’ ενοχλεί το take away, αλλά δεν θα αποφασίσω εγώ πώς θα επικρατήσει να λέγεται.»

 203. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  203 Το take away να το πούμε μολαβί (< μολωνλαβί) να τελειώνουμε, άντε.
  Πχ, πήραμε σουβλάκια μολαβί. Και στα κρητικά, ο/η μολαβέ(ς).

  Για τον τροφοδιανομέα δεν μπαίνει θέμα: Έχουμε την ωραιότατη ελληνική λέξη ντιστριμπιτέρ.

 204. Pedis said

 205. Πέπε said

  @203
  Πολύ ωραία τοποθέτηση. Τι ωραία δηλαδή, τα στοιχειώδη και αυτονόητα λέει.

  Παρά ταύτα, θα επιμείνω λίγο στο ζήτημα της τάσης να κατηγορούμε τον Μπάμπι για προσπάθειες επιβολής:

  Όταν δύο λεξικά δίνουν διαφορετικά ερμηνεύματα για μια λέξη, ή διαφορετικές ορθογραφίες, ή το ένα την έχει και το άλλο όχι κλπ., το αντιμετωπίζουμε ως «διαφορετικές απόψεις». Δεν περιμένουμε να προσθέσει πρώτα ο λεξικογράφος διάφορα ντισκλέιμερ τύπου «κατά την άποψή μου / νομίζω / θα τολμούσα να υποστηρίξω ότι ίσως / μη βαράτε» κλπ.

  Όσο κι αν κατανοώ όσους ενοχλούνται από τις διακρίσεις σωστού / λάθους, προσεχτικού / καλαμπόρτζη κλπ. που κάνει ο Μπάμπις*, θεωρώ ότι παραμένει πάντοτε δυνατή η ανάγνωση ότι απλώς αυτή είναι η άποψή του, την οποία έχει κάθε δικαίωμα να εκφράζει. Ο καθένας που εκφράζει μια άποψη τη θεωρεί προφανώς σωστή, άρα θεωρεί την αντίθετη λάθος (εκτός αν δηλώνει ρητά το αντίθετο), αλλά δεν του παίρνουμε το κεφάλι.

  ________________
  * ο Μπάμπις:

  Δεν είναι «του Μπάμπεως», είναι «του Μπάμπιδος»

 206. Μαρία said

  Για 15 μέρες η «αναγκαστική δέσμευση» των κλινικών. Πολύ αισιόδοξους τους βλέπω.
  https://www.efsyn.gr/ellada/ygeia/269400_thessaloniki-epitaxan-dyo-idiotikes-klinikes-sto-kai-pente

  204β
  Και τι θα γίνει με το διανεμητή; 🙂

 207. Triant said

  204: Έχουμε την ωραιότατη ελληνική λέξη ντιστριμπιτέρ. Για την ακρίβεια ‘τρισιμπιτέρ’ 🙂

 208. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  205 Δεν μας κρύβει τίποτα ο Κουρτάκης. Ο μακαρίτης ήταν Σέρβος Ορθόδοξος εν Χριστώ Αδελφός μεν, αλλά όσο νάναι όχι Έλληνας, άρα ψιλοκατιμάς.

 209. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  207β
  Εκεί αναγκαστικά θα διατηρήσουμε τον βαρβαρισμό διανεμητής.

 210. Μαρία said

  Ο καφετζής πρόεδρος τους βγήκε τελικά νεοδημοκράτης.

 211. ΣΠ said

  209
  Και παλαιοημερολογίτης.

 212. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  212 Βέβαια, παράλειψή μου, είναι κι αυτό. Ε όχι και κοίμηση λοιπόν. Θάνατος και πολύ του πάει.

 213. spiridione said

 214. Μαρία said

  Κι, αν θυμάστε, τον Αμφιλόχιο τον περιέφεραν με ανοιχτό κιβούρι https://www.youtube.com/watch?v=fV95Js-9K5Y&feature=emb_logo

 215. Γιάννης Κουβάτσος said

  «αλλά δεν του παίρνουμε το κεφάλι.»
  Γιατί, ποιος του πήρε το κεφάλι; Τι είμαστε, τζιχαντιστές; Ποπ σταρ γλωσσολόγος έχει καταντήσει ως προς την προβολή. 😊

 216. Pedis said

  # 209-12-13 – Στην περίπτωση του πάπα θα γράψουν «ψόφησε»;

 217. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  217 Πέδη βγες αμέσως απ’ την κεφάλα μου 🙂

 218. Pedis said

 219. Μαρία said

  Επιβεβαίωση https://www.megatv.com/2020/11/20/sarafianos-giati-oi-idiotikes-klinikes-arnithikame-na-dosoume-200-klines-gia-covid-astheneis/

 220. Pedis said

  Θρήνος, λέει … μα κι εδώ, απλώς, τον πέθαναν, δεν τον εκοίμησαν

  http://www.topontiki.gr/article/416553/thrinos-sti-servia-pethane-apo-koronoio-o-patriarhis-eirinaios

 221. Μαρία said

 222. Μαρία said

  221
  Δεν τον πέθαναν όλοι. Στην ερτ π.χ. και στα Νέα εκοιμήθη 🙂

 223. Γιάννης Κουβάτσος said

  219: Και να μην παίρνουν οι φυλλάδες και τα σάιτ τους κρατική πετσωμένη ενίσχυση.

 224. Μαρία said

 225. spiridione said

  220
  Η γενική κλινική Λυσίμαχος διαθέτει 100 απλές κλίνες και 4 ΜΕΘ, ενώ έχει 50 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό.
  Αυτή την στιγμή υπάρχουν περίπου 40 ασθενείς στην κλινική (που οι περισσότεροι ήρθαν από νοσοκομεία) και αναμένεται να γίνει η μεταφορά τους σε άλλες κλινικές.
  Όσον αφορά την δεύτερη κλινική της Euromedia, σε αυτή υπάρχουν 200 κλίνες και 15 ΜΕΘ.
  Η μεταφορά των ασθενών non Covid (που είχαν ήδη μεταφερθεί στις κλινικές πριν την επίταξη) θα γίνει με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ μέσα στο Σαββατοκύριακο, καθώς η κανονική λειτουργία των ιδιωτικών κλινικών θα ξεκινήσει από Δευτέρα.
  Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην ΕΡΤ ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, το προσωπικό των κλινικών που επιτάχθηκαν θα εκπαιδευτεί ταχύρρυθμα μέσα στο Σαββατοκύριακο.
  Ο κ. Κωτσιόπουλος ανέφερε μάλιστα πως με τους ίδιους γρήγορους ρυθμούς είχε εκπαιδευτεί και το προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων.
  Σημειώνεται πως μέσα στο Σαββατοκύριακο εκτός από την μεταφορά των ασθενών, οι κλίνες των ιδιωτικών κλινικών θα μετατραπούν σε κλίνες Covid και θα εφοδιαστούν με τον απαραίτητο εξοπλισμό.
  https://www.tanea.gr/2020/11/20/greece/to-kyvernitiko-sxedio-gia-tin-epitaksi-idiotikon-klinikon-poses-klines-kai-meth-epistrateyontai-ti-tha-ginei-me-to-prosopiko/

 226. spiridione said

  222. Αυτό ήδη συμβαίνει και στη Θεσ/νικη και αλλού ίσως.
  Από την ανακοίνωση των 11 διευθυντών του Παπανικολάου
  – Γιατροί όλων των ειδικοτήτων και όλων των βαθμίδων κλήθηκαν με ΄΄εντέλλεστε΄΄ να καλύψουν τους ασθενείς με Covid.
  – Η νοσηλεία των ασθενών είναι επισφαλής την ώρα που καλείται πχ ένας οφθαλμίατρος ή ένας πλαστικός χειρουργός να εκτιμήσει την αξονική θώρακος ενός ασθενούς ή να ακροαστεί τους πνεύμονές του.
  https://www.antapocrisis.gr/%ce%bd%ce%bf%cf%83%ce%bf%ce%ba%ce%bf%ce%bc%ce%b5%ce%af%ce%bf-%cf%80%ce%b1%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%ac%ce%bf%cf%85-%ce%b1%ce%ba%ce%bb%cf%8c%ce%bd%ce%b7%cf%84%ce%bf%cf%82-%ce%bc/
  Για τις εντατικές, η Κατσίμπα πριν από 2 μέρες:
  Το ίδιο συνέβη με την εφημερία την προηγούμενη μέρα στο Παπανικολάου, όπου ενώ πληρώθηκαν και οι διαθέσιμες 26 κλίνες ΜΕΘ, 9 ασθενείς διασωληνώθηκαν εκτός εντατικής, σε χώρους χειρουργείων. Αυτούς του ασθενείς καλέστηκαν να περιθάλπουν αναισθησιολόγοι και ανειδίκευτο προσωπικό. Οι αναισθησιολόγοι βέβαια είναι άριστοι αλλά δεν είναι εξοικειωμένοι με τον μηχανικό εξοπλισμό, που είναι απαραίτητος σε βαρέως πάσχοντες στις μονάδες. Οι εντατικολόγοι έχουν γίνει “λάστιχο”, αφού επί της ουσίας έχουν παραμείνει ίδιοι στον αριθμό. Φανταστείτε δηλαδή ότι προστέθηκε μόνο ένας το τελευταίο διάστημα. Πρέπει δηλαδή με τον ίδιο αριθμό να λειτουργήσουν όπως όταν είχαν 12 ασθενείς, ενώ τώρα έχουν 26 στη ΜΕΘ και άλλους 9 που νοσηλεύονται σε χειρουργείο» αναφέρει συνεχίζοντας η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Θεσσαλονίκης.
  https://tvxs.gr/news/ellada/anisi-i-maxi-sta-nosokomeia-tis-b-elladas-diasolinomenoi-astheneis-ektos-meth-epistratey

 227. Avonidas said

  #140. Πάλι με τις ανοησίες ο Χατζηστεφάνου; Είπαμε ότι ουδέποτε, από τα θύματα των πανδημιών, σε όλους τους αιώνες, εξαιρέθηκαν οι κληρικοί οποιασδήπτοε βαθμίδας. Είπαμε επίσης ότι όποιος συνδυάζει την ασθένεια με την εγκατάλειψη από τον Θεό, κάνει λάθος διότι και οι μεγαλύτεροι άγιοι υπέφεραν φριχτά όχι μόνο από διωγμούς αλλά και από βαριές ασθένειες.

  Οι συσχετίσεις του Χατζηστεφάνουν αποτελούν λαϊκισμό που απευθύνεται σε λοβοτομημένους. Δεν υπάρχει ο συσχετισμός που κάνει. Ακόμα και τα θαύματα του Χριστού ήταν ελάχιστα μπροστά σε αυτούς που υπέφεραν. Ο Απόστολος Παύλος είπαμε χίλιες φορές υπέφερε από ανίατη ασθένεια. Όχι άλλη επίδειξη ανοησίας σε αυτό το θέμα.

  Πριν από λίγο καιρό επισήμαινες ότι ναι, βεβαίως και υπάρχουν φαύλοι μέσα στην Εκκλησία, και μάλιστα ο Χριστός το είχε πει πως θα υπήρχαν, και πως θα ‘ναι κι οι περισσότεροι. Τώρα μας λες ότι (προφανώς) δεν εξαιρούνται από τις ασθένειες και τις επιδημίες.

  Μου φαίνεται, BLOG, ότι δεν το πιάνεις το επιχείρημα, ή μάλλον την πρόκληση στην κοσμοθεωρία σου. Για να στο πω απλά: αν σταθείς στην άκρη ενός γκρεμού και δηλώσεις «αν πέσω από ‘δω πάνω, θα σκοτωθώ!», και πέσεις και πράγματι σκοτωθείς, αυτό δε σε κάνει προφήτη, σε κάνει απλώς Captain Obvious. Μην περιμένεις, λοιπόν, να εντυπωσιαστούμε. Αν πεις ότι θα σκοτωθείς και σκοτωθείς είσαι κοινότοπος, κι αν πεις ότι θα τη γλιτώσεις και σκοτωθείς είσαι ρεζίλης· το μόνο εντυπωσιακό θα ήταν να πεις ότι θα τη γλιτώσεις και πράγματι να τη γλιτώσεις, αλλ’ αυτό βεβαίως δεν συμβαίνει.

  Και βεβαίως έχουμε πολλές, πάρα πολλες περιπτώσεις κληρικών πού όντως δήλωναν ότι αυτοί και το ποίμνιό τους δεν κινδυνεύουν (από τον εκκλησιασμό).

 228. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Οι προσχηματικές αιτίες δεν λείπουν: η οικονομική κρίση, η τρομοκρατία, η πανδημία και πάει λέγοντας. Η δουλειά να γίνεται, έκτακτα μέτρα να λαμβάνονται, ο στόχος της ενίσχυσης της εξουσίας να επιτυγχάνεται.»
  https://www.efsyn.gr/stiles/ypografoyn/269447_o-peitharhikos-neofileleytherismos-toy-k-mitsotaki

 229. Pedis said

  # 228 – κοίτα, το χειρότερο είναι άλλο, ότι βάζει να παίζει η ίδια κασέτα. Ούτε καν κοίταξε τι έλεγε το κείμενο. Το ίδιο έκανε και στο επόμενο σχετικό σχόλιο με αφορμή το άρθρο του Μπουκάλα.

 230. dryhammer said

  230. Γιατί, έχει κι άλλη;

 231. Pedis said

  # 231 – την άλλη πλευρά, για αλλαγή.

 232. 232 Ομολόγα πως σου έλειψε ο Μάο να τελειώνουμε, έχουμε και δουλειές, άντε μπράβο.

 233. Γιάννης Ιατρού said

  207β Λοιπόν, για να βάλουμε μια τάξη: Το παιδί που φέρνει την παραγγελία θα το λέμε ντελιβερά, γιατί διανεμητή λέμε την Initiative Media 😋

 234. 234 Αφού είπαμε γιατρέ μου, Πιτσαφέρνης.

 235. Αιμ said

  Το παραγγελιάς δεν σας αρέσει ε ;

  Μην κοροϊδεύετε γιατί ο Μάο κάπνιζε κιόλας

 236. 236α

  Ναι, ήρθε ο Κοεμτζής με τα πιτόγυρα 🙂

 237. Μαρία said

  Νοσοκομείο Βόλου.Μιλάει ένας γιατρός κι ο πρόεδρος κηδειάδων Ελλάδας.
  https://www.megatv.com/2020/11/20/eikones-sok-apo-to-nosokomeio-tou-volou-nekroi-stoivagmenoi-ektos-psyktikon-thalamon/

 238. dryhammer said

  Συνοψίζοντας:
  Αν ο τροφοδιανομέας εξυπηρετεί πιτσαρία καλείται Πιτσαφέρνης, αν είναι σε σουβλατζήδικο Κοεμτζής. Αν τέλος έχομε περίπτωση Πιτσαρία-Οβελιστήριο, ντελιβεράς. Οι πρωινοί «καφε-τυρόπιτα-σάντουιτς» παραγγελιάδες; [και γαμώ την εξειδίκευση… -παλιά ήταν «το παιδί» και καθάριζες]

 239. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @227. Συμβαίνουν πολύ χειρότερα πράγματα στα νοσοκομεία μας. Συμβαίνουν πράγματα που σε άλλους καιρούς θα κινούσαν το άμεσο και ιδιαίτερο ενδιαφέρον των εισαγγελέων. Και η αξιωματική αντιπολίτευση, αντί να βγάλει στα ΜΜΕ καμιά δεκαριά ικανά και σοβαρά στελέχη της του υγειονομικού τομέα (όχι απαραιτήτως βουλευτές..) και να αποκαλύπτει καθημερινά τις φρικαλεότητες που ζούμε αυτόν τον καιρό στο ΕΣΥ, αμολάει κάτι απερίγραπτους Γιαννούληδες..

 240. sarant said

  240 Στο Κόκκινο το πρωί ακούω διάφορους πολύ καλούς, πάντως.

 241. voulagx said

  #240: «Συμβαίνουν πράγματα που σε άλλους καιρούς θα κινούσαν το άμεσο και ιδιαίτερο ενδιαφέρον των εισαγγελέων.»
  Ποιοι ειναι αυτοι οι αλλοι καιροι; Οι σημερινοι καιροι τι εχουν και δεν ενδιαφερονται οι εισαγγελεις;

 242. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  H πρό CoViD εποχή. Σήμερα, ό,τι υγειονομικό ΕΓΚΛΗΜΑ και να γίνεται το παραβλέπουν, επειδή πεισθήκαμε οι πάντες πως έχουμε πόλεμο κι επομένως,. συγχωρούνται τα πάντα..

 243. Γιάννης Κουβάτσος said

  Χειρότερα από πόλεμο: διάβασα σήμερα ότι λοιμωξιολόγος πρότεινε καραντίνα τύπου Γιουχάν. Καθόλου κυκλοφορία, τα πάντα κλειστά και μια φορά την εβδομάδα ένας από κάθε οικογένεια θα πηγαίνει για ψώνια στο σούπερ μάρκετ. Αυτά είναι τρελά πράγματα.

 244. voulagx said

  #243: Τι εννοεις οταν λες « υγειονομικό ΕΓΚΛΗΜΑ »; Μπορεις να αναφερεις ενα παραδειγμα;

 245. 240
  Σοβαρά μιλάμε? Η (όποια) αντιπολίτευση να καταγγείλει? Όπως τότε που σύμπασα η χώρα, πλην ΝΔ, έκραζε το μέτζη του νέουκτη? Ο οποίος χαλαρά και χωρίς συνέπειες μάσησε τον άμπακο? Και ψωνίζουμε αβέρτα μπάτσους αλλά ΜΕΘ γιόκ?
  Δεν θα ήταν παραγωγικότερο να αυτοκτονήσουν καμιά δεκαριά (και παραπάνω δε με χαλάει) στελέχη της κυβέρνησης? (δεν λέω ικανά και σοβαρά για ευνόητους λόγους).

 246. ΓΤ said

  244@

  Ναι, απλώς το πρότεινε, αλλά δεν μπορεί να εφαρμοστεί, αφού, ένας από τους πιο πειθαρχημένους λαούς του κόσμου, οι Κινέζοι, είχε φτάσει στα όριά του.
  Το άσχημο είναι, και δεν ξέρω πόσοι το βλέπουν, ότι οι κορονομαζώξεις εικοσάρηδων σε σπίτια δεν σταματούν. Αψευδής μαρτυρία: τις τελευταίες τρεις μέρες τα «ΟΚ» της Φωκίωνος πουλάνε αβέρτα βότκα-ουίσκι-χυμό-πατατάκια. Έχει τύχει να είμαι παρών. Γύρω στις 20:10 γίνονται επιδρομές…
  Στο δε νέο «24ωρο» που άνοιξε Κυψέλης και Αγίου Μελετίου, βλέπεις 55άρηδες και άνω, γνωστά αλκοολορέμαλα της περιοχής, αγκαλιά πέντε-πέντε από το μεσημέρι να αδειάζουν τα ουίσκι για πλάκα. Ασφαλώς, πάνω στην Κυψέλης, η αστυνομία δεν τους βλέπει. Πολύ λογικό. Έχει τα μάτια της στραμμένα στον… Παππά.

 247. Pedis said

  Μα πώς τα λέει έτσι …

 248. Μαρία said

  248
  Η Ξαφά παίζει πολύ απο χτές.

  Τηλεοπτικό σόου του ΣΚΑΪ μέσα σε ΜΕΘ https://left.gr/news/tileoptiko-sooy-toy-skai-mesa-se-meth
  Ο τηλεοπτικός σταθμός του ΣΚΑΪ έβαλε κάμερα μέσα στην εντατική του Ασκληπιείου Βούλας, προφανώς έπειτα από έγκριση του διοικητή του νοσοκομείου. «Κάνε μια προσπάθεια να βήξεις. Μπράβο, μπράβο, μπράβο κύριε Γιώργο. Χαλάρωσε τώρα», ακούγεται να λέει ένας γιατρός σε έναν ασθενή.

 249. ΣΠ said

  Ο Γιώργος Καραμπελιάς για τον Τζον Ιωαννίδη.
  https://www.huffingtonpost.gr/entry/yiannes-ioannides-to-indalma-ton-arneton-tes-pandemias_gr_5fb760bac5b625a2ae6625c9

 250. Pedis said

  # 249 – Τι φρούτο κι αυτό.

  Αληθεύει;

  https://www.in.gr/2020/11/19/in-tv/voreia-ellada-metaferontai-isxyres-dynameis-tis-el-erxontai-eksonyxistikoi-elegxoi/

  Όλα τα περιμένεις, πλέον, από αυτούς τους ηλίθιους.

 251. Pedis said

  # 250 – Τον λυπάται κανείς τον Ι. που έφτασε να του τη λέει κι ο Καραμπελιάς;

 252. Μαρία said

  248
  Ασορτί

 253. Γιάννης Κουβάτσος said

  Προτιμώ τον κορονοϊό από τη Μιράντα Ξαφά. Ούτε μάσκες ούτε απολυμαντικά ούτε εμβόλια προστατεύουν απ’ αυτήν.

 254. Pedis said

  # 253 – Πάρτον άλλον παλιάτσο για να μάθεις που πας να μου ανεβάσεις την πίεση νυχτιάτικα με το κάθε τζογλάν

 255. Pedis said

  Ψηφίζεις συνειδητά ΑκραΔεξιαΠασοκ κι αύριο έρχεται καλλιώρα η σειρά σου και χρειάζεσαι ΜΕΘ και σου λένε δεν υπάρχει γιατί είσαι μια ζωή μαλάκας. Άδικο;

 256. Theo said

  Καλημέρα!

  Στην Έδεσσα, όπως μαθαίνω, η ΜΕΘ έχει τρία κρεβάτια. Δημιούργησαν κι άλλα δύο, οπότε έχουμε πέντε. Και τα χειρουργεία είναι έτοιμα να μετατραπούν σε ΜΕΘ, αν προκύψουν έκτακτα περιστατικά.
  Στενός μου φίλος, 64 ετών, είχε πυρετό για μέρες αλλά καθυστέρησε να πάει στο νοσοκομείο. Πήγε χθες τελικά. Έχει κορωνοϊό κι είναι σε σοβαρή κατάσταση, με υποκείμενο νόσημα, αλλά τον έχουν σε κοινό θάλαμο, με αναπνευστήρα. (Ο επ’ αδελφή γαμπρός του, με κορωνοϊό κι αυτός, «πρόλαβε» και νοσηλεύεται σ’ ένα από τα πέντε κρεβάτια της ΜΕΘ.)
  Ο διευθυντής της ιατρικής υπηρεσία του νοσοκομείου είναι κοινός μας φίλος. Όταν τον ρώτησα αν μπορούν να στείλουν τον φίλο μας αλλού, μου απάντησε: «Πού;»

  Συνθήκες Μπέργκαμο στη Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία, λοιπόν.

 257. Μαρία said

  257
  Εύχομαι να επιζήσει, Τεό. Θα του πάρει μετά καιρό η αποκατάσταση.

 258. BLOG_OTI_NANAI said

  228: «Τώρα μας λες»

  Μάλλον θες να πεις, «τώρα ξύπνησες» εσύ…

  Υπάρχουν θεολογικά συστήματα που δέχονται ακόμα και σήμερα ότι η Γη είναι επίπεδη. Κατά συνέπεια βασικό ζήτημα δεν είναι το… «αυτονόητο» αλλά ο τρόπος με τον οποίο έχει δομηθεί ένα θεολογικό σύστημα. Η Ορθόδοξη πίστη είναι σύστημα αρχών επίγειας ζωής και εσχατολογικής ολοκλήρωσης του ανθρώπου, επίτευξης της ιδανικής του κατάστασης, της Θέωσης. Γι’ αυτό οι Πατέρες δεν συγκρούονταν με τα επιστημονικά δεδομένα τα οποία αντλούσαν από τις επιστήμες της εποχής τους.

  Είναι λοιπόν τραγικό να υπάρχει τέτοια άγνοια είτε από πιστούς, είτε από αντίθρησκους που συνήθως παριστάνουν μάλιστα ότι γνωρίζουν για τι πράγμα μιλάνε.

  Ισχυρισμοί πιστών, κληρικών, μοναχών ή λαϊκών ότι η Ορθόδοξη πίστη αποτελεί αγαθό καθολικής ανοσίας σε ασθένειες, είναι φυσικά ανυπόστατοι. Γεννιούνται συνήθως από την πολεμική: κάποιος αντιθρησκευτικός χούλιγκαν ουρλιάζει και αντί να του απαντήσουν όπως πρέπει, επηρεάζονται και βάζουν την πίστη στο μέσον με λάθος τρόπο στο στιλ «εμείς δεν θα πάθουμε τίποτα» που είναι φυσικά λάθος.

  Υπάρχει πάντα η ελπίδα στο θαύμα η οποία είναι δογματικά ορθή, δεν υπήρξε όμως ποτέ θεολογία καθολικής ανοσίας ή «αβλαβούς» διαβίωσης…

  Και ο αντιθρησκευττικός χουλιγκανισμός είναι απαράδεκτος και ο λαϊκισμός επάνω στην πίστη είναι λάθος.

  Να προσθέσω πάντως ότι το αφελές επιχείρημα «Captain Obvious», εφάρμοσε το επάνω σε όσα σου λέω συνήθως για την διατήρηση της Θείας Κοινωνίας επί 10 αιώνες μέσα σε χολέρα και πανούκλα ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΠΕΙΔΗ οι άνθρωποι επιβιώνουν παρατηρώντας και είχαν παρατηρήσει ότι δεν κινδυνεύουν… «Captain Obvious» λέγεται;

  200: Γιάννη, δεν πρόκειται για προφορικό λόγο του Μπουκάλα. Πρόκειται για γραπτό κείμενο, άρα πέρασε από διόρθωση. Αυτό σημαίνει ότι άφησε επίτηδες αυτή την ΚΑΘΟΛΙΚΗ επίθεση στις θρησκείες και την δημιουργία ενός ανόητου και φαντασιακού δίπολου ανάμεσα σε επιστήμη και θρησκεία, που ήδη είπα, στην Ορθόδοξη πίστη δεν υφίσταται καν.

  Άρα, αυτό το τσουβάλιασμα δείχνει μισαλλοδοξία. Οι ήπιοι χαρακτήρες δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να είναι διανοητικοί χούλιγκαν. Απλώς δρουν με διαφορετικό τρόπο.

  Καθολική σύνδεση των θρησκειών με «σκοταδισμό και ολοκληρωτισμό» είναι όχι μόνο ηθικά ανεπίτρεπτη αλλά όπως έχουμε πει πολλές φορές εδώ, και επικίνδυνη. Αυτό ΗΔΗ αποδείχτηκε στον 20ο αιώνα. Δεν παίζουμε λοιπόν με εβραϊκά, αντιθρησκευτικά ή οποιαδήποτε άλλα ολοκληρωτικά ολοκαυτώματα διότι μπορεί να επαναληφθούν.

 259. Theo said

  @258:
  Ευχαριστώ, Μαρία 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: