Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Επιταγμένα μεζεδάκια

Posted by sarant στο 21 Νοεμβρίου, 2020


Δεν είναι βέβαια τα μεζεδάκια επιταγμένα, επιταγμένες είναι δύο κλινικές της Θεσσαλονίκης, αφού πρώτα δήλωσαν αδυναμία να παραδώσουν 200 κλίνες Covid για να αντιμετωπιστεί το κύμα διασωληνώσεων της πανδημίας. Φυσικά οι επιτάξεις δεν γίνονται δωρεάν, κερδισμένοι θα βγουν και πάλι οι κλινικάρχες, απέδειξαν όμως ότι ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα είναι μόνο για τα εύκολα, τα περιττά ή τα πολύ κερδοφόρα (κατά προτίμηση, σε συνδυασμό των παραπάνω).

Βέβαια, κατά τον πρώην υπουργό παιδείας κ. Στυλιανίδη η δύναμη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας φαίνεται στο ότι τα ιδιωτικά σχολεία έχουν πλήρες ωράριο με την τηλεκπαίδευση ενώ στα δημόσια σχολεία το σύστημα που στήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας έχει πολλά κενά και δυσλειτουργίες -οι φίλοι εκπαιδευτικοί που σχολιάζουν και εδώ ανέφεραν μερικά παραδείγματα και ίσως θα μας πουν και άλλα.

Σχολιάστηκε αρκετά και το περιστατικό με τους μαθητές στην Ηλεία που έκαναν τηλεκπαίδευση στην αυλή του καφενείου στηρίζοντας τα κινητά τους σε κολοκύθες, επειδή μόνο το καφενείο έχει σύνδεση στο Διαδίκτυο. Θα τους μοιραστούν τάμπλετ διαβάζω -η αρχική ιδέα, να δώσει το υπουργείο απο μία κολοκύθα σε κάθε μαθητή απορρίφθηκε.

Μεταξύ μας, δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο σε μικρά δημοτικά σχολεία όπως υποθέτω ότι θα ήταν αυτό στην Ηλεία -ή, ακόμα περισσότερο σε πολλά νησιά- να μη συνεχίσουν να γίνονται με φυσική παρουσία τα μαθήματα, αφού ούτε πολλά κρούσματα υπάρχουν στην περιοχή ούτε συνωστισμός στις τάξεις των 5-8 μαθητών.

Όμως παρασύρθηκα, σήμερα έχουμε Σάββατο και ο σχολιασμός μας αφορά κυρίως τα γλωσσικά στραβά κι ανάποδα ή τέλος πάντων τα ευτράπελα της εβδομάδας που πέρασε και δεν μπαίνει στην ουσία των ειδήσεων -αν και εσείς στα δικά σας σχόλια είστε ελεύθεροι να σχολιάσετε και επί της ουσίας.

Kαι ξεκινάμε με μια παρατήρηση ακριβώς για τις επιτάξεις. Το ρήμα «επιτάσσω» είναι λόγιο και τα λόγια ρήματα συνήθως στον αόριστο δέχονται την εσωτερική αύξηση -λέμε, ας πούμε, επέβαλε ή υπέδειξε. Ωστόσο, στην είδηση για την επίταξη των κλινικών διαβάσαμε ότι «το υπουργείο Υγείας επίταξε δυο ιδιωτικές κλινικές» (π.χ. εδώ). Και βέβαια ο λόγος είναι ότι αν έβαζαν την αύξηση το «επέταξε» θα παρέπεμπε στον αοριστο του «πετάω».

* Κατά τα άλλα, γίνεται πολύς λόγος για τα εμβόλια -και είναι καλό να υπάρχουν από τώρα σχέδια για τον εμβολιασμό -όχι όμως και να είναι τα μοναδικά σχέδια για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Όσο για τον τίτλο της εικόνας (από το in.gr) δεν ξέρω αν θα έχουμε όντως τα Χριστούγεννα -δηλαδή σε 35 μέρες- τις πρώτες δόσεις, ελπίζω όμως να μην έχουν εμβολιστεί ως το Πάσχα οι μισοι Έλληνες. Κανένας δηλαδή να μην εμβολιστεί, μόνο να εμβολιαστούν.

* Εσείς τι ακούτε στο 1.05 του δελτίου ειδήσεων εδώ; Η Αστυνομία πραγματοποίησε «δεκάδες προσαρμογές» ή «δεκάδες προσαγωγές»; Εγώ ακούω το πρώτο.

* Κι ένα ειδησεογραφικό ραμόνι, παρόλο που τα παρακούσματα αυτά τα συναντάμε συνήθως σε τραγούδια. Δεν είναι πολύ φρέσκο αλλά έχει γούστο.

Μου γράφει φίλος:

Κάπου έτυχε και διάβασα για τις αλλαγές στο κυνήγι του αγριόχοιρου από φέτος, και η είδηση καταλήγει (π.χ. εδώ):

Ότι το κρέας των αγριόχοιρων που θα θηρεύονται για τους παραπάνω σκοπούς, θα μπορεί να πωληθεί. Για να συμβεί αυτό, όμως, θα πρέπει η εκδορά και ο τεμαχισμός του ζώου να γίνει στις κατάλληλες και πιστοποιημένες εγκαταστάσεις συριγμού θηραμάτων.  

Το google βγάζει πάρα πολλά αποτελέσματα για το λήμμα «πιστοποιημένες εγκαταστάσεις συριγμού θηραμάτων» γιατί η σύγχρονη δημιοσιογραφία του κόπυ-πάστε ανακυκλώνει τα πάντα αβάδιστα-αβασάνιστα, χωρίς να αναρωτιέται για την άγνωστη μέχρι τώρα ικανότητα του αγριόχοιρου να σφυρίζει.

Με τη βοήθεια του google και πάλι, ψάχνοντας τις υπόλοιπες λέξεις, κατέληξα ότι πρόκειται για ραμόνι: ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης (Μάκης Βορίδης, αποκλείεται να το είπε «συριγμού», αν μη τι άλλο τουλάχιστον ξέρει ελληνικά) προφανώς αναφέρθηκε σε «πιστοποιημένες εγκαταστάσεις χειρισμού θηραμάτων» και ο πρώτος που μετέφερε την είδηση το έκανε σφυρίζοντας κλέφτικα… Στο μεταξύ, αν ψάξει κανείς την ίδια είδηση γραμμένη σωστά, δεν βρίσκει ούτε ένα αποτέλεσμα! Από τους αναπαραγωγείς, ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ δεν κατάλαβε το λάθος.

Αυτά γράφει ο φίλος -μετέφερα αυτούσια τα σχόλιά του- και νομίζω ότι έχει δίκιο. Ο αγριόχοιρος δεν σφύριζε υπέροχα.

* Και από τους αγριόχοιρους σε ένα άλλο ζώο, τα μινκ, που πέφτουν κι αυτά θύματα του κορονιού, αφού αν κάποιο ζωάκι βρεθεί θετικό θανατώνονται όλα τα μινκ της μονάδας εκτροφής -ενώ αλλιώς θα τα γδάρουν.

Βέβαια, η είδηση γράφει για «μινγκ» και δεν ξέρει κανείς αν εννοεί τη δυναστεία (όπως έκαναν οι μπολσεβίκοι με τους Ρομανόφ;) ή τα βάζα ή ίσως τα αεροπλάνα.

* Τον καιρό της ηλεκτρονικής επεξεργασίας κειμένων τα λάθη διαφέρουν. Ας πούμε, λάθος πρέπει να είναι ο τίτλος του left.gr για «εκατοντάδες χιλιάδες υποστηρικτές του Τραμπ» που συρρέουν στην Ουάσινγκτον.

Εκατοντάδες χιλιάδες είναι κομμάτι δύσκολο να μαζευτούν, ακόμα και σε μια μεγάλη χώρα. Προφανώς, αρχικά ο τίτλος έλεγε «εκατοντάδες» (όπως αναφέρεται και μέσα στο κείμενο) και ο υλατζής θέλησε να το αλλάξει σε «χιλιάδες» αλλά ξέχασε να σβήσει την άλλη λέξη -ή, αντίστροφα, θέλησε να αλλάξει τις χιλιάδες σε εκατοντάδες.

* Φίλος στέλνει διαφημιστικό βιταμινούχου σκευάσματος -ή ίσως βιταμηνούχου, αφού το μήνυμα ζητάει να ανακαλύψουμε τη δύναμη της «βιταμήνης C».

Ίσως το γιώτα να έγινε ήτα λόγω έλξης αφού υπάρχουν κάμποσα ακόμα ήτα στην πρόταση. Αλλά τότε γιατί να μην το γράψει «βηταμήνη» (προφανώς από το γραμμα βήτα;)

* Είχαμε και τον γιορτασμό της 17ης Νοέμβρη τη βδομάδα που μας πέρασε. Και με την ευκαιρία αυτή, σε ενδιαφέρον άρθρο της Αυγής ο ευάριθμος χτύπησε ξανά:

Οι αρνητές των νεκρών του Πολυτεχνείου παραμένουν ευάριθμοι, ξεκινάει το άρθρο.

Δηλαδή;

Παραμένουν ολιγάριθμοι; Δεν ταιριάζει καλά με τη διατύπωση και εξάλλου δεν είναι λογικό να στενοχωριέται ο συντάκτης που λίγοι αρνούνται ότι υπήρξαν νεκροί στην εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Ολοφάνερα, ο συντάκτης χρησιμοποιεί τη λέξη με τη σημασία «πολυάριθμοι» και θεωρεί άτοπο να παραμένουν πολυάριθμοι όσοι αρνούνται την ύπαρξη νεκρών στην εξέγερση.

Ή αλλιώς, «ο ευάριθμος ξαναχτυπά», κάτι που έχει συμβεί… ευάριθμες φορές -πόσες; όσες προαιρείστε!

* Και, αφού αναφέραμε τον γιορτασμό του Πολυτεχνείου, που φέτος ήταν πανδημικός, ιδού ένα παράδειγμα δημοσιογραφικής λαθροχειρίας, που δυστυχώς προέρχεται από το δημόσιο ειδησεογραφικό πρακτορείο, το ΑΠΕ.

Aυτό ήταν το τουίτ του ΑΠΕ για την πρωινή πορεία του ΚΚΕ στην αμερικανική πρεσβεία. Φυσικά, η φωτογραφία είναι παρμένη από παλαιότερη διαδήλωση, της ευτυχισμένης εποχής πριν από τον κορονοϊό -και πρόκειται για άθλια λαθροχειρία που θέλει να υποβάλει την ιδέα ότι ούτε αποστάσεις τηρήθηκαν ούτε μάσκες φορέθηκαν. Και όχι, δεν νομίζω ότι έγινε κατά λάθος το ατόπημα.

* Ο ηθοποιός Γιώργος Γιαννοπουλος σε συνέντευξή του λέει ότι «είναι ντροπή για την ελληνική γλώσσα, για την ιστορία αυτής της χώρας» να λέμε «σεξ». Πρέπει, λέει, να λέμε «γαμήσι».

Δείτε και πώς ο υλατζής θέλησε να κρύψει τις κακές λέξεις, σαν τα τσιρότα ή τα χάρτινα τετραγωνάκια που έβαζαν παλιά οι αιθουσάρχες σε όση υποψία βυζιού ξεπρόβαλλε στις φωτογραφίες έξω από τους κινηματογράφους. Και αν για το γαμήσι χρησιμοποιήθηκε η δοκιμασμένη λύση των αποσιωπητικών, για το σεξ επιστρατεύθηκε, πολύ πιο ευρηματικό, το σύμβολο του ευρώ: σ€ξ, που επιτρέπει να γίνουν διάφοροι συνειρμοί.

Αλήθεια, πώς να τα λέμε αυτά τα συμβολάκια; Φύλλα ηλεσυκής;

* Το πλημμέλημα συχνά το στραβογράφουμε. Πρόσφατα διάβασα ότι ασκήθηκε δίωξη στην Ελένη Ζαρούλια:

Η δίωξη αφορά το ότι η Ελένη Ζαρούλια επιχείρησε να διοριστεί ως μετακλητή υπάλληλος στη Βουλή δηλώνοντας στην αίτησή της ότι δεν διώκεται για κανένα αδίκημα κακουργηματικού ή πλημελληματικού χαρακτήρα, ενώ ήταν ήδη κατηγορούμενη στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Το γεγονός ότι η είδηση δημοσιεύτηκε έτσι στραβογραμμένη σε πάμπολλους ιστοτόπους όπως Σκάι, Νέα, ΕφΣυν, cnn, newsbeast κτλ. δείχνει ότι υπήρξε μία πηγή, η ίδια σε ολους. Και τέτοιο κεντρικό διανομείο κοτσάνας μόνο το ΑΠΕ μπορεί να είναι.

* Δεν ντρέπονται να έχουν λάθος στο σουπεράκι! μου γράφει φίλος.

To κοίταξα μια φορά, δεν είδα τίποτα, αλλά τη δεύτερη πρόσεξα το «πρόην» -πολλές φορές το μάτι προσπερνάει το λάθος διότι «διαβάζει» την κανονική ορθογραφία.

* Κι άλλο ένα από το ΑΠΕ, όχι ασυνήθιστο.

Σε άρθρο με οδηγίες για τον κορονιό, διαβάζουμε: συνίσταται να αποφεύγονται οι δερμάτινες και οι πλαστικές μάσκες, και πιο κάτω: Οι μάσκες με βαλβίδα εισπνοής δεν συνίστανται.

Όχι όμως. Το ρήμα είναι «συνιστώμαι», άρα «συνιστάται» και «συνιστώνται» αντίστοιχα. Άλλο είναι το «συνίσταμαι», που σημαίνει είτε «αποτελούμαι» (το νερό συνίσταται από οξυγόνο και υδρογόνο) είτε, τριτοπρόσωπο, «έγκειται» (το πρόβλημα συνίσταται στη δυσκολία συντονισμού των επιμέρους τμημάτων…) Βέβαια στην ενεργητική φωνή έχουμε το «συνιστώ» και για τα δύο, εξού και το μπέρδεμα. Ναι, αξίζει άρθρο.

* Και κλείνω με την κ. Αλεξία Έβερτ, η οποία σε σχόλιό της στο Φέισμπουκ αποκάλεσε «τρωκτικά και κατσαρίδες» τους διαδηλωτές του ΚΚΕ και στη συνέχεια, προσπαθώντας να τα μαζέψει, έκανε μια μακροσκελή δήλωση, που αξίζει να τη διαβάσετε, αφού μας λέει ότι δεν είχε δει για ποιους μιλούσε και ότι έχει πολλούς φίλους αριστερούς -αλλά είναι εξημερωμένοι.

Εγώ προσέχω ότι η φωτογραφία, λέει, ήταν από drown -και πνιγήκαμε όλοι. Γιατι δεν το λέτε δρόνο, κυρία Αλεξία;

Πρόσεξα επίσης το: Λυπάμαι για τη φαιά ουσία που ξόδεψαν για πάρτη μου με το ουκ άνευ «lobbying» που έκαναν με σκοπό να με …..καθαιρέσουν.

Μάλλον η κόρη και εγγονή νομίζει ότι το «ουκ άνευ» σημαίνει «άνευ προηγουμένου»!

* Και κλείνω με κάτι αυτοδιαφημιστικό. Αυτές τις μέρες διεξάγεται η 17η Διεθνής Έκθεση βιβλίου της Θεσσαλονίκης. Αλλά διεξάγεται σε εποχή κορονιού, άρα διαδικτυακά μόνο. Κι έτσι, δεν θα πάω στη Θεσσαλονίκη και δεν θα δω τους φιλους μου εκεί, όπως έκανα πέρσι και πρόπερσι τον Μάη. Εσείς όμως μπορείτε να δείτε ένα βιντεάκι που έφτιαξαν οι εκδόσεις ΕΑΠ, όπου μιλάω για το βιβλίο μου Μύθοι και πλάνες για την ελληνική γλώσσα.

Advertisement

339 Σχόλια προς “Επιταγμένα μεζεδάκια”

 1. nikiplos said

  Καλημέρα. Γουστόζικα τα σημερινά και θυμήθηκα τα τσιρότα (σωστό είναι? έχω δει και τσηρώτα ή τσιρώτα) που έβαζαν οι αιθουσάρχες παλαιότερα.

 2. LandS said

  Καλά ρε μάστορα, το 8 με το δ τι σχέση έχουν. Ούτε ο Λεώνικος δεν κάνει τέτοια.

 3. ΓΤ said

  Τα τέρατα μορφώσεως τα εξοικειωμένα με τη γλώσσα των δικαστηρίων έγραψαν «πλημέλλημα» γιατί τους έχει σφηνωθεί στο μυαλό το «αμελλητί»…

 4. atheofobos said

  Δεν είναι λίγο οξύμωρο αυτό που γράφεις πως –κερδισμένοι θα βγουν πάλι οι κλινικάρχες- μετά την επίταξη των κρεβατιών τους;
  Ξέρεις κανένα επιχειρηματία που να αρνείται να κερδίσει και να τον αναγκάζουν; 🙂

 5. Εκδοχές της προφοράς μινκ / μινγκ / μιγκ.

  mink / miŋk (εδώ: χωρίς να ακουμπά η γλώσσα στα φατνία)
  ming / mig / miŋg (εδώ: χωρίς να ακουμπά η γλώσσα στα φατνία).

 6. nikiplos said

  Για τα αγριογούρουνα να πω και μια ιστορία πρόσφατη και αληθινή. Πεθερός φίλου μου με ολίγη άνοια (όχι βαριά περίπτωση, γενικώς άριστη κατάσταση) χάθηκε ξαφνικά πριν έναν μήνα. Σε υπαίθρια περιοχή στην Ν. Πελοπόννησο. Εδώ και 1 μήνα δεν έχουν βρεθεί ίχνη του. Η ΕΜΑΚ μας είπε πως άμα πεθάνει κανείς, μετά την πρώτη ημέρα θανάτου του, τα αγριογούρουνα τον εξαφανίζουν κυριολεκτικά. Έχουν βρει στα στομάχια τους και σαγιονάρες ακόμη. Επομένως 1 μήνα μετά δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί. Μιλάμε πάντα για ύπαιθρο.
  Έχουν φάει ολόκληρες αλεπούδες νεκρές οι οποίες προηγουμένως είχαν φάει φόλες (λόγω λύσσας) και γενικώς στην άγρια αυτή μορφή τους, τρώνε ό,τι βρουν μπροστά τους: σκουπίδια κλπ. Οπότε προσέχετε τι τρώτε…

 7. Πουλ-πουλ said

  «Από τους αναπαραγωγείς, ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ δεν κατάλαβε το λάθος.»

  Οπότε ας είμαστε λίγο επιφυλακτικοί και για τα γκουγκλαρίσματα εμφάνισης ενός τύπου μιας λέξης στο Google. Η πολλαπλή αντιγραφή ενός λάθους είναι μυστηριωδώς ελκυστικότερη.

  Καλημέρα

 8. Kilkis said

  Περί τηλεκπαίδευσης: Τις πρώτες δύο ημέρες του Γυμνασίου έγινε κακός χαμός. Γνωστά αυτά. Δεν είμαι πληροφορικάριος αλλά την πρώτη μέρα (μάλλον) η ευθύνη ήταν της Cisco τη δεύτερη (μάλλον) του ΠΣΔ. Από τότε τα πράγματα τεχνικώς κυλάνε καλά. Κάποια παράπονα των παιδιών για διακοπές στον ήχο δεν δημιούργησαν (σε εμένα τουλάχιστον) πρόβλημα. Μαθητές που προσπαθούν να δημιουργήσουν προβλήματα: προσωπικά δεν μου έτυχε αλλά από φίλους και γνωστούς έμαθα κάποιες απόπειρες, τις οποίες, μπορεί κάποιος σε γενικές γραμμές να αντιμετωπίσει (ταυτοποίηση παιδιών, αποβολή αν κάποιος επιχειρήσει να μπει με άλλο όνομα κλπ.). Για τα προσωπικά δεδομένα δεν μπορώ να έχω γνώμη, δεν ξέρω τι μπορεί να χρησιμοποιηθεί κλπ.
  Συμπεράσματα:
  1. Εννοείται ότι το μάθημα στην τάξη δεν αντικαθίσταται. Υπο τις παρούσες συνθήκες, πάντως, δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι καλύτερο από το εξ αποστάσεως.
  2. Θα μπορούσαν να είχαν οργανωθεί καλύτερα τα πράγματα; Φυσικά… Εδώ και έξι μήνες ξέραμε ότι σχεδόν σίγουρα θα ξαναχρειαστεί τηλεκπαίδευση.
  3. Αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα των παιδιών που δεν έχουν τα μέσα (τάμπλετ, σύνδεση κλπ.); Η προσωπική μου γνώμη (με όσα έχω δεί δηλαδή): Πλημμελώς: Το σχολείο είχε λίγα τάμπλετ να διαθέσει, κάποια παιδιά δεν έχουν καλή ή δεν έχουν καθόλου σύνδεση κλπ( σε εμένα <5%). Σκεφτείτε και όσους έχουν 2-3 παιδιά και χρειάζεται να δουλέψουν από τον η/υ και οι ίδιοι.
  4. Τα μαθήματα σε γενικές γραμμές προχωράνε κανονικά (εντάξει, ένας λουφαδόρος μαθητής ξεφεύγει πιο εύκολα, άλλοι μπορεί να κάνουν "σκονάκια", παραδίδουμε λιγότερη ύλη και χωρίς συζήτηση – περισσότερο μετωπικά κλπ.)
  5. Καλό είναι να μην είμαστε άδικοι με κανέναν: Τόσες χιλιάδες μαθητές, καθηγητές, γονείς ΔΕΝ ήταν εύκολο να οργανωθούν και να ενταχθούν στην τηλεκπαίδευση. Αστοχίες πάντως υπήρξαν και υπάρχουν αρκετές και από όλους.

  Υ.Γ. Συγγνώμη για το σεντόνι. Όσα γράφω πάντως είναι από την προσωπική εμπειρία και όσα βλέπω από τα παιδιά μου.

 9. nikiplos said

  4@ Ο στενός μου φίλος πλήρωσε 3000€/ημέρα στην εντατική του Ιατρικού Κέντρου. Δεν νομίζω το Δημόσιο να προτίθεται να δώσει αληθινό τέτοιο χρήμα. Και δεν φημίζεται για καλοπληρωτής. Βέβαια υπάρχουν και οι συμψηφισμοί, όμως έρχονται εκ των υστέρων και κανείς δεν μπορεί να τους συγκρίνει με το ζεστό χρήμα.

 10. ndmushroom said

  Καλημέρα και χρόνια πολλά σε όσους και όσες γιορτάζουν!
  Αυτό με τις εκατοντάδες χιλιάδες του Τραμπ το διάβαζα, το ξαναδιάβασα και λάθος δεν έβρισκα. Κι ακόμα δεν βρίσκω, τουλάχιστον όχι λάθος που να δικαιολογεί την συμπερίληψή του σε μεζεδάκια. Πλήθη εκατοντάδων χιλιάδων δεν είναι και τόσο σπάνια στη Ουάσινγκτον (να, σε 2 μήνες θα ξαναδούμε, αν δεν πετύχει το πραξικόπημα), η δε πορεία των οπαδών του Τραμπ έφερε τον τίτλο Million MAGA March, παραπέμποντας στο Million Man March, άλλη μια πολυπληθή πορεία στην ίδια πόλη, αν και έχουν περάσει και κάτι χρόνια από τότε… Το αν ήταν όντως εκατοντάδες χιλιάδες ή λίγες χιλιάδες είναι ζήτημα οπτικής (όπως σε κάθε διαδήλωση: άλλους αριθμούς δίνουν οι διοργανωτές, άλλους η αστυνομία, άλλους οι ιδεολογικά απέναντι). Πιθανότατα δεν ήταν εκατοντάδες οι χιλιάδες των διαδηλωτών, αλλά για μένα, επαναλαμβάνω, δεν μου μοιάζει τόσο χοντρό το λάθος.

 11. nikiplos said

  Σε άλλα νεα, ο Άγιος Δημήτριος ως φαίνεται υπήρξε πιο δηκτικός από ό,τι νομίζαμε:
  https://www.in.gr/2020/11/20/greece/koronaios-sto-axepa-ypsilo-pyreto-o-mitropolitis-kitrous-katerinis-kai-platamonos-georgios/amp/

 12. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  10 Από τις εκατοντάδες ή τις 2-3.000 ως τις εκατοντάδες χιλιάδες υπάρχει αρκετή απόσταση

  9 Ξέρω και χειρότερα, οπως 7500 για 20 ώρες.

  2 Α, αρχίζω και ρετάρω. Μερσί!

 13. Costas X said

  Καλημέρα !

 14. ΓΤ said

  10@

  Στο Million Man March είχαν συγκεντρωθεί περίπου, για να το θέσω αυστηρά, «8 εκατοντάδες χιλιάδων». Αναφορικά με το Million MAGA March, και ερανιζόμενος περιγραφές από το BBC και τον Guardian αντίστοιχα, διαβάζουμε για «Thousands of pro-Trump protesters» και «tens of thousands», και ακριβώς αυτό θίγει ο Νικοκύρης. Σαφώς και το πορτοκαλομάλλικο αγράμματο ανδράριο θα ήθελε να δει «hundreds of thousands».

 15. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  >Οι μάσκες με βαλβίδα εισπνοής δεν συνίστανται.
  Εκτός από το συνιστάμενο μεζεδάκι, κάτι σχετικό με το νόημα: Είναι βαλβίδα εισπνοής ή εκπνοής; Νομίζω το δεύτερο, αφού απελευθερώνει την εκπνοή, η εισπνοή γίνεται από το φίλτρο της μάσκας…

 16. Γιώργος said

  Η κα Έβερτ μεταξύ άλλων είπε «Την ανάρτηση της Πέπη Ραγκούση την είδα από το κινητό μου τηλέφωνο, σε μικρή οθόνη και δεν παρατήρησα ούτε έδωσα σημασία στη φωτογραφία, (αεροφωτογραφία από drown). Αν ήταν δηλαδή το ΚΚΕ ή άλλο κόμμα ή πολίτες αρνητές της πανδημίας σε συντεταγμένη.»
  Δεν ξέρω πόσο, ως δικαιολογία, την ικανοποιεί, όπως και τους ψηφοφόρους της ΝΔ, γιατί κανονικά θα έπρεπε να ντρέπεται και για αυτό. Αλλά εδώ που τα λέμε στη ΝΔ, το συνηθίζουν να κατακεραυνώνουν με επιπόλαιες κρίσεις και χωρίς να καταλαβαίνουν τι είναι αυτό που βλέπουν.

 17. atheofobos said

  9
  Στις δύο κλινικές που έγινε επίταξη, αυτή αφορά απλές κλίνες COVID-19 και όχι ΜΕΘ.
  Σχετικά δε με την άρνηση των κλινικαρχών ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών σημείωσε ότι οι ιδιωτικές κλινικές είπαν «όχι» στο αίτημα του υπουργείου Υγείας προκειμένου να μην μεταδοθεί η νόσος σε ασθενείς που νοσηλεύουν ήδη, ενώ τόνισε ότι στα ιδιωτικά θεραπευτήρια είναι ενιαίες οι μονάδες και δεν μπορεί να υπάρξει διαχωρισμός.
  Μένει να δούμε πως θα διευθετηθεί το θέμα με τους ήδη νοσηλευόμενους σε αυτές μετά την Δευτέρα.

 18. Συγχωρατε με, μαλλον δεν καταλαβαινω τι λενε τα γκομπιουτερζ, αλλα… διαβαζω οτι τα παιδακια στην Ηλεια μαζευονται στο καφενειο γιατι μονο αυτο εχει συνδεση. Και θα τους μοιρασουν ταμπλετ για να λυσουν το προβλημα; Μα παλι στο καφενειο δεν θα μαζευονται; Η συνδεση ειναι το προβλημα οχι το μεσο απ το οποιο συνδεονται. Ασε που αν τα ταμπλετ ειναι οπως οι μασκες θα κοψομεσιαστουν να κουβαλανε 50αρες tv ως το καφενειο

 19. Γιώργος said

  Όσον αφορά τη φωτογραφία από το σχολείο στην Ηλεία, προσωπικά συγκινήθηκα με τους άριστους που προσέφεραν τα κεφάλια τους ως στήριγμα στα κινητά.

 20. ΓιώργοςΜ said

  18 Αν είδα καλά, είναι τάμπλετ με σύνδεση.

 21. Σέξια -μέξια…

  Σχετικά με την ανθρώπινη σεξουαλικότητα είμαι υπέρ ενός ουδέτερου όρου π.χ. φυλοφιλία που να ξεχωρίζει την αναπαραγωγική σεξουαλικότητα (= φυλογένεια) από τη μη αναπαραγωγική σεξουαλικότητα (φυλοφιλία).

 22. Κάλεσε μας να βάλουμε και οι άλλοι συγγραφείς τον πιο πρόσφατο εν Θεσσαλονίκη πόνημά μας… 🙂

 23. sarant said

  18 Κι εγώ το σκέφτηκα αυτό

 24. [Διόρθωση]
  Κάλεσε μας να βάλουμε και οι άλλοι συγγραφείς το πιο πρόσφατο εν Θεσσαλονίκη πόνημά μας… 🙂

 25. Γιάννης Κουβάτσος said

  Συμφωνώ με όσα γράφει ο συνάδελφος στο 8. Την πρώτη ημέρα μπάχαλο, προχτές και χτες η τηλεκπαίδευση εξελίχθηκε πολύ καλύτερα, πάντα τηρουμένων των αναλογιών, αφού το ελληνικό διαδίκτυο εξακολουθεί να είναι από τα χειρότερα, και ακριβότερα, στην Ευρώπη. Η κριτική οφείλει να επισημαίνει τα κακά, αλλά να αναγνωρίζει και τα καλά.

  Ο Στυλιανίδης (ένας άχρωμος και άγευστος υπουργός Παιδείας, που έμεινε στην ιστορία για την προσπάθεια να επιβάλει ένα αναχρονιστικό «καθηκοντολόγιο») τι εννοεί με το πλήρες πρόγραμμα; Ότι πρέπει να αναγκάζουμε παιδιά 6-11 ετών να κάθονται 6 ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή και μετά να συνεχίζουν με την τηλεκπαίδευση των φροντιστηρίων ξένων γλωσσών; Πάει καλά ο άνθρωπος; Αλλά τι ρωτάω, αφού την ξέρω την απάντηση. Τα ιδιωτικά σχολεία πρέπει να δικαιολογήσουν τα υπέρογκα δίδακτρά τους και πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Το βασικό μέλημά, όμως, πρέπει να είναι τα παιδιά, η υγεία τους και η ουσιαστική εκπαίδευσή τους.

 26. Γιώργος said

  https://www.ieidiseis.gr/ellada/item/68651-oi-ekselikseis-kai-oi-kontres-gia-ta-paidia-pou-kanoun-mathima-me-kinito-sto-kafeneio

  Στο βίντεο, προς το τέλος τού άρθρου. μεταξύ 4.40 – 5.04, η αλλαγή στο βλέμμα της κας Γκίκα και το δάγκωμα στα χείλη, όλα τα λεφτά.

 27. Kilkis said

  @ Γιάννης. Συμφωνώ απολύτως. Προσπαθώ (και νομίζω πολλοί) να διαρκεί το μάθημα 30 λεπτά… Τα παιδιά μου 2-3 φορές μου παραπονέθηκαν για πονοκέφαλο…

 28. Spiridione said

  17. Στο ΦΕΚ πάντως λέει ότι τίθενται υπό τη διοίκηση του δημοσίου συνολικά οι δύο κλινικές.
  Έχει πει το υπουργείο ότι μέσα στο σαββατοκύριακο θα μεταφέρουν αλλού τους νοσηλευόμενους και θα εκπαιδεύσουν ταχύρρυθμα το προσωπικό ώστε να νοσηλεύει cocid. Να δούμε πώς θα προλάβουν.

 29. LandS said

 30. ΓΤ said

  (Ουισκόνσιν: Ελεύθερος ο 17χρονος που είχε σκοτώσει δύο διαδηλωτές. Η εγγύηση των 2 εκατ.$ για τον Κάιλ Ρίτενχαους συγκεντρώθηκε μέσω crowdfunding. Σημειώνεται ότι ο Δονάλδος Τρούμπας είχε αρνηθεί να καταδικάσει τις δολοφονίες.)
  Να γίνεται crowdfunding για να ελευθερώνονται δολοφόνοι…

  πλήρες στο https://www.news247.gr/kosmos/17chronos-skotose-diadilotes-oyiskonsin-eleytheros-plironontas-2ek.9056335.html

 31. Spiridione said

  Εδώ ένα άρθρο του Ακρίτα Καϊδατζή με διάφορα ενδιαφέροντα για τον Βενιζέλο την επίταξη των πλοίων, τους Εμπειρίκους κλπ.
  https://www.avgi.gr/politiki/348613_akritas-kaidatzis-antikoinonika-dikaiomata-se-kairo-pandimias

 32. Epaminondas Papayannis said

  Νομίζω ότι η επίταξη αφορά μόνον πράγματα και όχι ανθρώπους.
  Εάν κάνω λάθος, διορθώστε με· εάν δεν κάνω λάθος (οπότε και η φράση «Οι ιατροί επιτάσσονται» είναι εσφαλμένη), θα πρέπει να χρησιμοποιείται για ανθρώπους η πολιτική επιστράτευση ή κάποιο συνώνυμο της (εάν υπάρχει) που αγνοώ.

 33. Pedis said

  # 28 – Θα επιτάξουν το προσωπικό το ΣΚ και θα το βάλουν να εκπαιδευτεί με το ζόρι;

  Καλά, άντε και γίνεται, ποιος ασθενής μπορεί να έχει εμπιστοσύνη σε αυτό το προσωπικό;

  —-

 34. ΓΤ said

  32@
  Στο Λεξικό του Παπύρου διαβάζουμε ότι, στα ΝΕ, είναι επίσης η «υποχρεωτική εισφορά των κατοίκων σε είδος ή σε προσωπική εργασία για άμεση κοινωνική ανάγκη ύστερα από κυβερνητική διαταγή».

 35. ΓΤ said

  Πέρασε στα ψιλά, αλλά εχτές αποφυλακίστηκε ο τρισεκατομμυριούχος Αρτέμης Σώρρας. Οπότε εάν η Έρη δυσκολεύεται να βγάλει κάνα αυγό από το πανέρι για τη Μαργαρίτα, κάποιος να ειδοποιήσει τον «θα ‘χεις φορτώματα, μικρέ»…

 36. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αφού στην αρχή η κυβερνητική προπαγάνδα προσπάθησε να αμφισβητήσει το θέμα ως φέικ νιουζ (ως πλαστή, για να ευχαριστήσουμε και τον Μπαμπινιώτη), τώρα στέλνει ενισχυμένα τάμπλετ. Μπράβο αλλά πρέπει να γίνει ντόρος, για να κάνει το σπάταλο σε άλλα κράτος το καθήκον του; Και τι γίνεται με τους μαθητές π.χ. του σχολείου μου που αδυνατούν να έχουν πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση; Μιλάμε για χιλιάδες μαθητές σε όλη την Ελλάδα.

 37. Spiridione said

  29. Από Χρυσούλα Παπαγεωργίου, εντατικολόγο στο Παρίσι

 38. Γιάννης Κουβάτσος said

  «ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα είναι μόνο για τα εύκολα, τα περιττά ή τα πολύ κερδοφόρα (κατά προτίμηση, σε συνδυασμό των παραπάνω).»
  Ο πιο κρατικοδίαιτος στην Ευρώπη, υποθέτω βάσιμα.
  Όσο για την Αλεξία Έβερτ, τι να πει κανείς, είχε να μοιάσει. Ο Μπογιόπουλος στην ανάρτησή του στο φέισμπουκ την ξεφώνισε όπως της αξίζει:

  «Η κυρία λέγεται Αλεξία Εβερτ. Κατά την καλή αυτή κυρία, οι διαδηλωτές του ΚΚΕ χτες έξω από την Αμερικανική πρεσβεία είναι «κατσαρίδες και τρωκτικά»…. Η καλή αυτή κυρία είναι αντιδήμαρχος του κ.Κώστα Μπακογιάννη. Μάλιστα είναι αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
  Σχόλιο 1ο: Να την χαίρεστε δήμαρχε κύριε Μπακογιάννη.
  Σχόλιο 2ο: Τέτοια κοινωνική αλληλεγγύη είχαμε να δούμε από τότε που ο παππούς της κυρίας, ο Αγγελος Εβερτ – διοικητής της Αστυνομίας Πόλεων της Αθήνας κατά τη διάρκεια της Κατοχής – έδινε την διαταγή για την εκτέλεση δεκάδων ειρηνικών διαδηλωτών στις 3 και 4 Δεκέμβρη 1944, στο Σύνταγμα.»

  Επίσης αυτή η κυρία απέδειξε για πολλοστή φορά ότι η προσπάθεια για δικαιολόγηση είναι πάντα χειρότερη από το ίδιο το αδίκημα.

 39. Spiridione said

  32. Υπάρχει άρθρο στο ιστολόγιο (και επίσης υπάρχουν και άλλα επιταγμένα μεζεδάκια Νικοκύρη το 2013 🙂 )
  https://sarantakos.wordpress.com/2013/01/25/epitaksi/

 40. Κιγκέρι said

  Στην ανάρτηση της Αλεξίας Έβερτ, εμένα μου φαίνεται λάθος και το «lobbying», νομίζω θα έπρεπε να πει «bullying».
  (και βέβαια είναι λάθος και το «της Πέπη Ραγκούση» – βολικό δε λέω το κόπι-πέιστ αλλά θέλει και λίγο χτένισμα)

 41. ΓΤ said

  Απολαύστε υπεύθυνα

 42. geobartz said

  (α) «κερδισμένοι θα βγουν και πάλι οι κλινικάρχες, απέδειξαν όμως ότι ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα είναι μόνο για τα εύκολα, τα περιττά ή τα πολύ κερδοφόρα».
  # Τόπα κι άλλη φορά: Όσοι από τον περίγυρό μου έσχον κάποια σοβαρή πάθηση (τινές κάτω από το «όριο της φτώχειας») ΜΟΝΟ σε ιδιωτικά θεραπευτήρια ΣΩΘΗΚΑΝ. Το δημόσιο σύστημα υγείας στη Χώρα μας νοσεί σοβαρώς από γενεσημιού του.

  (β) «τα ιδιωτικά σχολεία έχουν πλήρες ωράριο με την τηλεκπαίδευση ενώ στα δημόσια σχολεία το σύστημα …. έχει πολλά κενά και δυσλειτουργίες…. δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο σε μικρά δημοτικά σχολεία όπως υποθέτω ότι θα ήταν αυτό στην Ηλεία -ή, ακόμα περισσότερο σε πολλά νησιά- να μη συνεχίσουν να γίνονται με φυσική παρουσία τα μαθήματα».
  # Ναι. Και εδώ ισχύει το ίδιο που είπα παραπάνω. Στο (ευρύ) Δημόσιο πολλοί απλώς κάαααθονται, κατά τη ρήση του αείμνηστου ηθοποιού. Κατά τα λοιπά ούτε εγώ καταλαβαίνω γιατί γίνεται έτσι και όχι αλλιώς, αλλά δυστυχώς η Μακεδονία όπου κατοικώ είναι μακριά από την αρμόδια επιτροπή λοιμοξιολόγων κλπ. Όσοι παρεπιδημούν πιο κοντά στο «Κλεινόν Άστυ», έχουν βαρύνοντα λόγο.

  (γ) «ελπίζω όμως να μην έχουν εμβολιστεί ως το Πάσχα οι μισοι Έλληνες. Κανένας δηλαδή να μην εμβολιστεί, μόνο να εμβολιαστούν».
  # Αν στο in.gr ήξεραν Μακεδονικά θα έγραφαν «να αμπολιαστούν» και δεν θα …εμβολίζονταν!

  (δ) «Οι αρνητές των νεκρών του Πολυτεχνείου παραμένουν ευάριθμοι, ξεκινάει το άρθρο. Δηλαδή; Παραμένουν ολιγάριθμοι»;
  # Μα, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ «αρνητές των νεκρών του Πολυτεχνείου»! Για να υπάρχουν αρνητές έπρεπε να υπάρχουν και νεκροί! Πολλοί οι νεκροί της Χούντας, κανένας νεκρός του Πολυτεχνείου. Το ψευδές αφήγημα καλλιεργούν μόνο όσοι βλέπουν το «Πολυτεχνείο» όχι ως ηρωική εξέγερση αλλά ως ευκαιρία μικροκομματικής (ή και …προγονικής;) προπαγάνδας!

  (ε) «Φυσικά, η φωτογραφία είναι παρμένη από παλαιότερη διαδήλωση, της ευτυχισμένης εποχής πριν από τον κορονοϊό -και πρόκειται για άθλια λαθροχειρία που θέλει να υποβάλει την ιδέα ότι ούτε αποστάσεις τηρήθηκαν ούτε μάσκες φορέθηκαν».
  # Ποια η διαφορά;; Ξεπλύνεται οποιοσδήποτε καρά-παράνομος αν φορά μάσκα ή …κουκούλα;; Μόνο μια εξήγηση υπάρχει: Ο (αντι)Δημοκρατικός στρατός έκανε αναπαράσταση της μάχης του Γράμμου-Βίτσι.

  (στ) «Κι άλλο ένα από το ΑΠΕ, όχι ασυνήθιστο. Σε άρθρο με οδηγίες για τον κορονιό, διαβάζουμε: συνίσταται να αποφεύγονται οι δερμάτινες και οι πλαστικές μάσκες, και πιο κάτω: Οι μάσκες με βαλβίδα εισπνοής δεν συνίστανται. …Ναι, αξίζει άρθρο».
  # Συμφωνώ και …επαυξάνω: Τους αξίζει και ένα …φάσκελο!

 43. Κιγκέρι said

  Να προσθέσω πάντως ότι η Αλεξία Έβερτ έχει μία τραγική προσωπική ιστορία εξ αιτίας ιατρικού λάθους, που δεν της δίνει βέβαια άφεση αμαρτιών, αλλά εμένα προσωπικά με εμποδίζει να την ξεφωνίσω.

  https://www.tovima.gr/2010/11/25/society/b-aleksia-ebert-b-br-den-mas-eipan-oti-o-giwrgos-tha-meinei-anapiros-gia-tin-ypoloipi-zwi-toy/

 44. Χριστοδούκας said

  Καλημέρα. Μιας και αυτό είναι το εβδομαδιαίο άρθρο με τα μεζεδάκια, να προσθέσω ένα που πέτυχα. Ο τρόπος που χρησιμοποιεί το «ειρήσθω εν παρόδω» στην ανακοίνωσή της η ΕΑΣΥΒΑΑ είναι λάθος, σωστά; Έτσι όπως την διαβάζω, καταλαβαίνω ότι εννοεί «με το πέρασμα του καιρού» ενώ η φράση έχει την σημασία του να πούμε κάτι παρενθετικά.

  https://easybaa.gr/announcements/841-kataspatalisi-dinameon-se-mia-kakosthmenh-fiesta

 45. Epaminondas Papayannis said

  34. & 39.
  Ευχαριστώ.

 46. ΓΤ said

  44@

  Μπερδεύονταν στο πληκτρολόγιο με τα διαλυτικά από το «προϊόντος του χρόνου», κι είπαν να δείξουν ότι ξέρουν κι άλλα απ’ τ’ς αρχαίοι…

 47. sarant said

  31 Ενδιαφέρον!

  39 Ούτε που το θυμόμουν….

  43 Το αγνοούσα. Βρε τι έπαθε κι αυτή, κι αυτός ο κακόμοιρος… (Και αναρωτιέμαι τι απέγινε με τη δίκη)

  44 Καλώς ήρθατε. Το συγκεκριμένο μεζεδάκι το είχε προτείνει και κάποιος άλλος αλλά ξέχασα να το βάλω στην πιατέλα, οπότε είναι καίρια η παρέμβασή σας. Δίκιο έχετε βέβαια για το ‘ειρήσθω εν παρόδω’.

 48. leonicos said

  «συνιστώ» και για τα δύο,

  λέει κανένας ‘συνιστώ’ με τη σημασία φτιάχνω, διαμορφωνω; Απίθανο μου φαίνεται.

 49. nikiplos said

  Αγαπητέ ΓΤ,

  Αναρωτιέμαι μήπως η εικονίτσα προέρχεται από τους επαίτες που περιφέρονται αφήνουν στα τραπεζάκια διάφορα. Το λέω γιατί ενδεχομένως ακόμη και «βαρεμένος» να είναι κάποιος δεν πάει στις λουλουδούδες με εικονίτσα, είναι ντεκαυλέ ρε παιδί μου, πως να το κάνουμε?

  Επίσης πολύ μου άρεσε το «Παπύρου» στο 42@, γιατί μου θύμισε τα νιάτα μου και τον Χρυσό Νοικύρη της πασοκικής ΕΡΤ των 80ς:
  https://retromaniax.gr/threads/%CE%9F-%CE%A7%CF%81%CF%85%CF%83%CF%8C%CF%82-%CE%9D%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BA%CF%8D%CF%81%CE%B7%CF%82.2683/

  Φιλικά και με ιλαρή διάθεση πάντα!

 50. leonicos said

  44 Χριστοδούκας

  Δεν ορκίζομαι, αλλά θα μπορούσε να το εννοούν και σωστά. ¨Να πούμε και το άλλο, επισημαίνουμε ότι, εκτός υτού…¨

 51. Ολα είναι ένα γέω-

  Στο δημοτικό έχουμε γεωγραφία
  στο γυμνάσιο γεωμετρία
  στο λύκειο γεωλογία
  στο υπουργείο γεωπολιτική
  στον κάμπο γεωδαισία
  στο κτήμα γεώτρηση
  στο χωράφι γεωπόνο
  στο περβόλι γεώλιθο
  στον μανάβη γεώμηλα
  στο σπίτι γεώργιο
  στο ιστολόγιο…γεωμπαρτζ !!!

 52. Pedis said

 53. Σκέφτηκα κι εγώ τα σφαγμένα αεροπλάνα αλλά είναι Μιγκ, όχι Μινγκ (δηλ. MiG, Μικογιάν και Γκούριεβιτς) https://en.wikipedia.org/wiki/Russian_Aircraft_Corporation_MiG

 54. nikiplos said

  43@ Στην οποία αυτή περίεργη ιστορία, ο γιατρός που αυτοκτόνησε ο Δημήτρης Αγγελιδάκης, αυτοκτόνησε με πολύ περίεργο τρόπο. Έναν τρόπο που η ΕΛΑΣ, όχι μόνο δεν εξέτασε ποτέ αλλά αντίθετα βιάστηκε να κλείσει τον φάκελο.

  Τόσο γιατί δεν ήταν τόσο απαραίτητο το χειρουργείο του Γιώργου Αλβέρτη (συζύγου της εν λόγω), όσο και για άλλες λεπτομέρειες.

  Κι εν πάσει περιπτώσει, ένας που αυτοκτονεί, δεν εξαφανίζει ίχνη από Η/Υ του, λαπτοπ κλπ σαν να ήθελε να κρύψει κάτι. Αφήνω που ως Ιατρός αν ήθελε να αυτοκτονήσει, θα μπορούσε εύκολα να πάρει το κατάλληλο φάρμακο και να φύγει χωρίς πόνο και αμετάκλητα. Περισσότερο σαν δολοφονία μου φάνηκε δηλαδή ο θάνατός του.

  Την εποχή εκείνη, 2007, είχαν κυκλοφορήσει αρκετά παραλειπόμενα της υπόθεσης, που συνέθεταν πως κάποιοι ήθελαν τον ΓΑ, εκτός μάχης. Δεν γνωρίζω περισσότερα.

  Εικάζω πως ο ΔΑ γνώριζε συνθήκες και τον έβγαλαν από τη μέση, πράγμα όχι σπάνιο για τέτοια χοντρά παιχνίδια.

 55. Γιάννης Κουβάτσος said

  Γνωστή η τραγική ιστορία του συζύγου της Έβερτ, αλλά, όταν βιώνεις τέτοιες δύσκολες μακροχρόνιες καταστάσεις, πρέπει να το φιλοσοφείς και λίγο ως προς την ματαιότητα των εγκοσμίων και σίγουρα να απαλλαγείς από τον κομματικό φανατισμό σου. Όπως και να ‘χει, όταν κάποιος είναι πολιτικό πρόσωπο, δεν δικαιούται συχωροχάρτι για τις χοντράδες του, όποια προβλήματα κι αν αντιμετωπίζει στην προσωπική του ζωή.

 56. Pedis said

 57. nikiplos said

  42@, έχοντας ανηψιές, σε νηπιαγωγείο και δημοτικό και μάλιστα ιδιωτικό, μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως ΟΥΤΕ εκεί γίνεται η τηλεεκπαίδευση με πλήρες ωράριο.

  Όταν πριν 10-15 χρόνια έκανα το σεμινάριο της τηλεεκπαίδευσης (από πιστοποιημένο οργανισμό των ΗΠΑ), μας είχαν πει πως ο χρόνος της είναι περίπου ο μισός της εκ του σύνεγγυς αντίστοιχης. Δηλαδή αν μια εκπαιδευτική ώρα 45 λεπτών έχει 20 λεπτά διδασκαλία, 15 λεπτά δλδ 3×5λεπτα συμμετοχικές δράσεις των εκπαιδευομένων και 10 λεπτά πραγμάτευση των δράσεων αυτών και απαντήσεις σε ερωτήσεις,

  στην τηλεδιδασκαλία, οι χρόνοι είναι ακριβώς μισοί!

  ΑΥΤΑ για να μην εργαλειοποιούμε όλα.

 58. dryhammer said

  53. Κι εκείνη την τραπεζική MIG του Βγενόπουλου που το διαφήμιζαν ως Made In Greece κι όταν πήγαινες , «Καλημέρα» τους έλεγες, «Σαλάμ αλέκουμ» σου απαντούσαν…

 59. @ 51 Gpointofview

  Έχουμε και γαίανδρο εξ αγχιστείας.

  http://www.geander.com/

 60. atheofobos said

  47
  Τον Δεκέμβριο 2012 αθωώθηκε στο εφετείο ο γιατρός που χειρούργησε τον συζύγο της Αλεξίας Έβερτ Οι άλλοι δύο γιατροί αθωώθηκαν ο ένας σε πρώτο και ο άλλος σε δεύτερο βαθμό.

 61. leonicos said

  2 LandS

  Καλά ρε μάστορα, το 8 με το δ τι σχέση έχουν. Ούτε ο Λεώνικος δεν κάνει τέτοια.

  Το μόνο κακο του σχολίου σου είναι που μ’ έβαλες να ξαναδιαβάσω το άρθρο. Κα Κα Κα Κα Κα!

  ΝΒ Κα Κα Κα Κα Κα! = Χα Χα Χα Χα Χα!

 62. voulagx said

  Για τις ανάγκες των Βαλκανικών πολέμων 1912-1913 η κυβέρνηση Βενιζέλου επέταξε πλοία του εμπορικού ναυτικού.
  Πού να τα πέταξε άραγε;

 63. leonicos said

  Χτες ο Τζι μπέρδεψε το παρκέ με το παρκέτο

  Και λέτε για τους παραδαχτυλισμούς του Λεώνικου;

  το παρκέ = σανιδοδάπεδο περκέτο = τα κομμ΄τια απο το οποίο αποτελείται το παρκέ.

  Είπε ποτέ κνείς τρίψε το παρκέτο;

  Αλλά στι Γαλαξίδι μόνο γάλα και ξύδι έχουν.

 64. Για τη Μαρία που απορούσε τι τρέχει με το χοντρό και τα ΜΜΕ του:

 65. Alexis said

  #42: Ώστε δεν τρέχει τίποτα αν κάποιο επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο παρουσιάζει την πρόσφατη πορεία του ΚΚΕ με παλιότερη φωτογραφία από την προ κορονοϊού εποχή…
  Ο ορισμός της διαστρέβλωσης δηλαδή και της δημοσιογραφικής αθλιότητας!
  Τι να πω, το ‘χεις κάψει τελείως… 😡

  Κατά τ’ άλλα τι να σχολιάσω από το παραλήρημά σου; Δημοκρατικός Στρατός, Γράμμος, Βίτσι… για την πηγάδα δεν μας είπες τίποτα…

 66. voulagx said

  #44: Εχουν κι ενα ¨ απαγορευθησών ¨ εντος εισαγωγικων, για ποιο λογο τα εισαγωγικα; για να υπογραμμισουν το λαθος;

 67. Γιάννης Κουβάτσος said

  65: Διαβάζεις συστηματικά τον πρόεδρο, Αλέξη. Μπράβο, θα σε γράψω μέλος στους Bartzoudistas, με την προϋπόθεση να δείχνεις περισσότερο σεβασμό. ☺

 68. leonicos said

  Και κά από χθες, για το κίτρινο, που δεν το είχαν οι αρχαίοι

  Παυσανίας, Βοιωτικά ἐν Ἀμαθοῦντι μὲν γάρ ἐστι λίθοι χλωροὶ συνδέοντος χρυσοῦ

  Ο Παυσανίας λέει ότι το περιδέραιο της Εριφύλης (άλλοτε της Αρμονιας κλπ) δεν ήταν αυτο που επεδείκνυαν στην Αμαθούντα διότι κατά τον Όμηρο ήταν ολόχρυσο, ενώ της Αμαθουντος είχε κίτρινες ή πρασιμοκίτρινες (χλωρές) πέτρες δεμένες με χρυσό

 69. ΓΤ said

  49@ Νικιπλουά παμμέγιστε, έγραψα βιαστικά. Εννοούσα το λεξικό της Πάπυρος Λαρούς…

  51@ Και το περιοδικό «ΓΕΩ» της «Ελευθεροτυπίας».

 70. # 59

  Δεν το ήξερα και δεν ρώτησα ! 🙂

 71. voulagx said

  #64: Δυτη, αυτο το τουήτ δεν ειναι διαθεσιμο, λέει.

 72. # 63

  Καλά, όταν εμείς είχαμε 3 το γάλα, 3 το ξίδι σας πουλάγαμε 5 το γαλόξιδο !!

 73. Nestanaios said

  30. ΓΤ.
  Δύο εκατ.$ είναι η εγγύηση αλλά καταβάλετε το 10% και αυτό είναι 200.000$ και δεν είναι αποδεδειγμένα δολοφόνος. Το δικαστήριο θα το κρίνει και για τον λόγο αυτό ο Πρόεδρος κρατά αποστάσεις. Βλέπεις εκεί υπάρχει αυτό που λέμε «διάκριση εξουσιών».

 74. 71 Ωχ σωστά, γιατί; Το έσβησε.
  Η είδηση ήταν αυτή: https://www.parapolitika.gr/ellada/article/1076204/katapeltis-o-vaggelis-marinakis-gia-ti-cosco/#.X7jpnJrVP8g.twitter
  και το σχόλιο ότι παίζει το παιχνίδι των Αμερικάνων για να διώξει τους Κινέζους.

 75. ΣΠ said

  Καλημέρα.

 76. spyridos said

  Η κόλαση δεν είναι μόνο για τους άλλους…

  https://www.news247.gr/gnomes/giwrgos-karelias/i-kolasi-den-einai-mono-gia-toys-alloys.9056147.html

 77. Καλημέρα,
  Μόλις άρχισα το διάβασμα και πέφτω στο «ιδιωτικά σχολεία έχουν πλήρες ωράριο με την τηλεκπαίδευση». Ε, ναι, στα δημόσια ακόμα μας λείπουν καθηγητές!

 78. Γιάννης Ιατρού said

  Με το ένα και τ΄ άλλο σήμερα, τώρα κατόρθωσα να διαβάσω τα σημερινά μεζεδάκια, τα σχόλια θα τα διαβάσω μετά, αλλά μερικά που παρατήρησα στο κείμενο:

  να μην έχουν εμβολιστεί ως το Πάσχα οι μισοι Έλληνες.
  Νίκο, και σωστά να έγραφαν το εμβολιaστεί, να δούμε *πόσοι* θα έχουν απομείνει, αν συνεχίσουμε έτσι…

  …Και τέτοιο κεντρικό διανομείο κοτσάνας μόνο το ΑΠΕ μπορεί να είναι..
  Και δεν κάνει μόνο χοντρά λάθη και κοτσάνες στην γραμματική/ορθογραφία, αλλά και ειδησεογραφικά. Μας έχει κάνει διεθνώς ρεζίλι πολλές φορές, μιάς και είναι κι αυτό, συν τοις άλλοις, ένα μέρος της διεθνούς εικόνας μας.

  χαχα, ρε συ, μην πιάνεις καθόλου στο στόμα σου τέτοιες λέξεις, κολλάνε και μετά να, γίνονται τέτοια 🙂 🙂

 79. Νίκος Κ. said

  43: Πού και να είχε συμβεί αυτό το σοβαρό ιατρικό λάθος (που έγινε με τον σύζυγο της κας Έβερτ) σε δημόσιο νοσοκομείο. Τι θα ακούγαμε από τους ομοϊδεάτες της κας Έβερτ!
  Ενώ τώρα, ακόμη και το όνομα της ιδιωτικής κλινικής έχει εξαφανιστεί από τα ΜΜΕ.
  Πάνω από όλα η «ελεύθερη αγορά».

 80. Χαρούλα said

  Ξέρει κάποιος γιατί ενώ τις Ένοπλες Δυνάμεις τις τιμούσαν 15αύγουστο, άλλαξαν και τις τιμούν 21/11; Παναγία πάλι, αλλά άλλη εποχή.
  (μια κακεντρεχής σκέψη: χαλούσε την αργία/διακοπές των …τιμώντων; Λέω τώρα.εγώ!)

 81. Spiridione said

  Κάτι που λέγαμε για εισαγγελέα.
  Καταγγελία της Δώρας Αυγέρη
  Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι την ώρα που σύσσωμο το προσωπικό στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη δίνει τη δική του άνιση μάχη με τον κορωνοϊό και οι γιατροί καλούνται πλέον να κάνουν «επιλογή» για το ποιος ασθενής θα νοσηλευθεί σε ΜΕΘ, την ίδια ώρα γιατρός ιδιωτικού νοσοκομείου έχει εγκατασταθεί σε συγκεκριμένο χώρο-γραφείο του Ιπποκράτειου. Χωρίς να διαθέτει επίσημα κατατεθειμένα έγγραφα που να αιτιολογούν και να νομιμοποιούν την παρουσία του σε αυτό, να δηλώνουν την εργασιακή σχέση ή την ιδιότητα με την οποία βρίσκεται στο νοσοκομείο, επιτρέποντας την πρόσβαση στη διαχείριση των αρχείων και των ευαίσθητων δεδομένων των ασθενών. Ο εν λόγω γιατρός κάνει τη διαλογή των «καθαρών» περιστατικών (δηλαδή μη Covid ασθενών) που θα μεταφερθούν στο ιδιωτικό νοσοκομείο, το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει επιταχθεί.
  https://tvxs.gr/news/ellada/aygeri-pros-kikilia-poios-topothetise-ton-giatro-dialogea-idiotikoy-nosokomeioy-mesa-sto

 82. Γιάννης Ιατρού said

  8: Για το θέμα με το WEBEX / τηλεκπαίδευση κλπ
  … Για τα προσωπικά δεδομένα δεν μπορώ να έχω γνώμη, δεν ξέρω τι μπορεί να χρησιμοποιηθεί…
  Webex: Ερευνητές εντόπισαν σοβαρότατα κενά ασφαλείας στην πλατφόρμα

  17: Αθέοφοβε, οι ασθενείς αυτοί ήδη μεταφέρονται (διάβασα) σε άλλες κλινικές
  Θεσσαλονίκη: Άρχισε η μεταφορά ασθενών από τις ιδιωτικές κλινικές

  18: ..παιδακια στην Ηλεια..
  Σωστά, η έλλειψη συνδέσεων στο δίκτυο είναι το βασικό πρόβλημα. Και είναι γενικότερο πρόβλημα στην επαρχία. Εκτός κι αν διαθέτεις σύνδεση στο κινητό (και μπορείς να την πληρώσεις με τον όγκο που θα χρειαστεί) και είσαι κοντά σε κεραία.
  Παράδειγμα, 10 χιλιόμετρα από την Κόρινθο, για σταθερές συνδέσεις, η μέγιστη πραγματική ταχύτητα download (μόνο «χαλκός» διαθέσιμος) είναι 1 mbps. Και μόνο (Κοσμ)ΟΤΕ (ιστορικοί λόγοι, οι άλλοι πάροχοι δεν ενδιαφέρονται).

  Αλλά και το ότι τα παιδιά χρησιμοποιούν κινητά για να κάνουν μάθημα, είναι θέμα που πρέπει να διορθωθεί.

  Ο Νίκος δεν ανέφερε, πως αρχικά κατηγόρησαν τον κοινοτάρχη πως κάνει ό,τι του λέει η αντιπολίτευση, μετά διαπίστωσαν πως είναι οπαδός του κυβερνώντος κόμματος (ΝΔ). Προσπαθούν να βγάλουν κι απ΄τη μύγα ξύγκι με το να διαβάλουν ρε γμτ$@%@^😡.

 83. Γ.Κ. said

  Μήα ήνε η εκδοχή: «μηγκ». Ήτε αφορά την κηνέζηκη δηναστήα, ήτε αφορά το ζόο.
  (Το αεροπλάνο μπορή να γραφτή κε «ΜηΓκ» < "Μηκοιάν-Γκύρεβητσ".)

  Όσον αφορά την προφορά, όπιοσ γυστάρη ακυμπάη τη γλόσα στα φατνήα, όπιοσ δε γυστάρη δεν την ακυμπά. Κανένασ εληνόφονοσ δεν μπορή να "ηποχρεοθή" να προερινόση ή να μην προερινόση… ότη προερινόνετε.

 84. Γιάννης Ιατρού said

  25: Γιάννη
  ..Η κριτική οφείλει να επισημαίνει τα κακά, αλλά να αναγνωρίζει και τα καλά…
  Το «κριτική» λέγεται συνήθως για τα κακώς κείμενα. Την αναγνώριση των καλών θα την έλεγα «παίνεμα». Αλλά, τι να παινέψει κανείς με την προχειρότητα που έγινε για την τηλεκπαίδευση, ενώ υπήρχαν τόσοι μήνες για σχεδιασμό, προετοιμασία και δοκιμές.
  Πάντως και κάτι τέτοια δεν είναι σωστό να γίνονται, δυσκολεύουν την ήδη βεβαρημένη κατάσταση, όσο χιούμορ κι αν κρύβουν μερικές φορές:

  32: ..χρησιμοποιείται για ανθρώπους η πολιτική επιστράτευση..
  Έτσι, άλλωστε διαβάζω πως θα πάρουν/τους έστειλαν(;;) «φύλλα πορείας»: η επιστράτευση του επιστημονικού δυναμικού των ιδιωτικών κλινικών απαιτεί ατομικά «φύλλα πορείας».

 85. ap8938 said

  εγώ, από το παραλήρημα της Έβερτ, δεν κατάλαβα το «συντεταγμένη»: «Αν ήταν δηλαδή το ΚΚΕ ή άλλο κόμμα ή πολίτες αρνητές της πανδημίας σε συντεταγμένη». σε συντεταγμένη τί;
  επίσης δεν καταλαβαίνω τι λέει εδώ: «Να με συγχωρέσει το ΚΚΕ που το απασχόλησα και πήρε πάνω του ένα θέμα, μία προσωπική μου άποψη που δεν τους αφορούσε». τί σημαίνει «απασχόλησα το ΚΚΕ»; τί σημαίνει «[το ΚΚΕ] πήρε πάνω του ένα θέμα»; τί ελληνικά είναι αυτά;

 86. atheofobos said

  79
  Είναι σφάλμα να μιλάει κανείς για ιατρικό λάθος όταν και οι 3 εμπλεκόμενοι γιατροί έχουν αθωωθεί. Μακάρι σε κανένα χειρουργείο να μην εμφανίζονται μετεγχειρητικές επιπλοκές που δεν σχετίζονται στους χειρουργικούς χειρισμούς, αλλά δυστυχώς αυτό πρακτικά είναι ανέφικτο.

  81
  Καταγγελία άνευ νοήματος! Εφ όσον έχει γίνει επίταξη της κλινικής που εργάζεται εξομοιώνεται με τους γιατρούς του ΕΣΥ και δικαίως έχει πρόσβαση στα αρχεία του Νοσοκομείου.

 87. ΓΤ said

  73@

  καταβάλετε —-> καταβάλλεται

  Πολύ σωστά, άρα αυτά πρέπει να τα πεις στον συντάκτη του news247.

 88. Γιάννης Κουβάτσος said

  85: Κληρονόμησε την αγάπη για τους αριστερούς διαδηλωτές από τον παππού της και τη σωστή χρήση της γλώσσας από τον πατέρα της.

 89. ΓΤ said

  O Βερβεσός, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, και το… κορονοπάρτι
  https://www.capital.gr/epikairotita/3497071/ti-upostirizei-o-proedros-tou-dsa-gia-to-korono-parti

  Τήρηση… αποστάσεων στην κηδεία του Πατριάρχη Σερβίας. Θα γίνει του Ιού το κάγκελο
  https://www.news247.gr/kosmos/patriarchis-servias-i-kideia-ypermetadosis-protostatise-o-eirinaios.9055879.html

 90. Spiridione said

  86. Δεν έχει γίνει επίταξη της κλινικής όπου εργάζεται, το λέει. Πρόκειται προφανώς για το Διαβαλκανικό, που έχει δεχτεί εθελοντικά να παίρνει κάποιους ασθενείς απ’ τα δημόσια, κάνοντας διαλογή στα περιστατικά.

 91. Γιάννης Κουβάτσος said

  84: Αυτό που λες είναι η επίκριση, η κατάκριση και είναι ένας από τους ορισμούς της κριτικής. Εγώ αναφέρομαι στον άλλον, δηλαδή στην διατύπωση κρίσεων, στην υποκειμενική άποψη ενός ατόμου για οποιοδήποτε θέμα, συνήθως ανάλογα με την προσωπική εμπειρία του. Επί του προκειμένου, η προσωπική μου εμπειρία είναι αρνητική για την πρώτη ημέρα της τηλεκπαίδευσης και θετική για τις άλλες δύο. Ελπίζω να είναι και η συνέχεια εξίσου ικανοποιητική, γιατί εμένα με ενδιαφέρει να κάνω σωστά τη δουλειά μου και όχι να ψάχνω αφορμές για αντιπολίτευση. Αν το σύστημα στη συνέχεια δυσλειτουργήσει εκ νέου, εδώ θα είμαστε (ελπίζω), για να επικρίνουμε και να κατακρίνουμε.

 92. Faltsos said

  Η συνέντευξη του ηθοποιού Γιώργου Γιαννοπουλου μου έλυσε την απορία για την πηγή έμπνευσης άλλου ενός μιμιδίου με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο μας καθηγητή γλωσσολογίας:
  https://pbs.twimg.com/media/EnC13xgW4AYL6DR?format=jpg

  Το απόσπασμα της συνέντευξης, ειρήσθω εν παρόδω (*), μάλλον δεν αποδίδεται καλά. Το βάρος δεν πέφτει στο «είναι ντροπή για την ελληνική γλώσσα», αλλά στο ότι τα πράγματα πρέπει να λέγονται με το όνομα τους και να μη φοβόμαστε να χρησιμοποιούμε τις ελληνικές λέξεις, όπως πχ «γαμησι». Αλλά προφανώς δεν είναι αυτό που θέλει να σχολιάσει ο Νικοκύρης.

  Αστείο είναι ότι και ο ίδιος ο ηθοποιός αυτοαναιρείται, όταν λόγω ΕΣΡ, υποχρεώνεται να μην πει την επίμαχη λέξη, αλλά να την περιγράψει.

 93. Μαρία said

  20
  Ναι. https://www.ilialive.gr/live/%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1/50846-%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%AC-%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%BC%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CF%84%CE%AD%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%B5%CF%8D%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CE%BF-%CE%B4%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%BF%CF%82-%CF%80%CF%8D%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%BF%CE%AF%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B5-%CF%84%CE%B1-%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%B1-11-%CF%84%CE%AC%CE%BC%CF%80%CE%BB%CE%B5%CF%84-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%84%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%AE-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82.html

  σχετικό https://www.ilialive.gr/live/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE/50905-%CF%84%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CE%B5%CF%8D%CE%BA%CE%B7-%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B1-fake-news-%CF%84%CE%B9-%CE%B5%CE%AF%CF%80%CE%B1%CE%BD-%CE%BF%CE%B9-%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%AD%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BD%CE%B4.html

 94. Faltsos said

  92 Ο αστερίσκος (*) στο44./Χριστοδούκας

 95. Μαρία said

  Ηλεία: Να ‘ταν μόνο η Πεύκη – Στην Ώλενα το ίδιο πρόβλημα υπάρχει με την τηλεκπαίδευση (photos & video)
  https://www.ilialive.gr/live/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1/50888-%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CE%BD%CE%B1-%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CE%BC%CF%8C%CE%BD%CE%BF-%CE%B7-%CF%80%CE%B5%CF%8D%CE%BA%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%8E%CE%BB%CE%B5%CE%BD%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%AF%CE%B4%CE%B9%CE%BF-%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%B2%CE%BB%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CF%85%CF%80%CE%AC%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%B9-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%84%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7.html

 96. Alexis said

  #67: 😂 😂 😂

  Τώρα που το λέτε συνειδητοποιώ ότι δεν υπάρχει ελληνική λέξη που να αποδίδει επακριβώς τη λέξη «σεξ» και που να κινείται στα όρια της ευπρέπειας.

 97. Μαρία said

  82
  Απο τη Γενική κλινική πού θα μεταφέρουν άραγε τις λεχώνες με τα βρέφη;

 98. Μαρία said

  96
  Συνεύρεση, συνουσία.

 99. atheofobos said

  90
  Ο αντιπολιτευτικός παραλογισμός στο μεγαλείο του!
  Αναφέρει μεταξύ άλλων στην καταγγελία: Ο εν λόγω γιατρός κάνει τη διαλογή των «καθαρών» περιστατικών (δηλαδή μη Covid ασθενών) που θα μεταφερθούν στο ιδιωτικό νοσοκομείο, το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει επιταχθεί.
  Δηλαδή φροντίζει στην ιδιωτική κλινική, που συνεργάζεται από πριν με το ΕΣΥ, να μην μεταφερθούν περιστατικά με Covid στην κλινική του και έτσι να μην μολυνθούν οι νοσηλευόμενοι σε αυτό ασθενείς!

 100. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αν θέλουμε να μιλήσουμε για πολύ σοβαρούς κινδύνους της τηλεδιδασκαλίας, ιδού:
  News247.gr: Webex: Ερευνητές εντόπισαν σοβαρότατα κενά ασφαλείας στην πλατφόρμα.
  https://www.news247.gr/paideia/webex-ereynites-entopisan-sovarotata-kena-asfaleias-stin-platforma.9056162.html
  Το υπουργείο οφείλει να λογοδοτήσει.

 101. Πέπε said

  @27
  Σ’ εμάς το μάθημα είναι 30 λεπτά. Δεν έχω ακριβώς καταλάβει γιατί, πρέπει να οφείλεται σ’ ένα σύνθετο πλέγμα παραγόντων όπως ότι είμαστε και γυμνάσιο και λύκειο και ότι έχουμε περισσότερες ώρες.

  Λοιπόν, σε μισή ώρα δεν κάνεις τίποτα. Υπό ιδανικές συνθήκες (αν όλοι έχουν σήμα καμπάνα – πράγμα που δε μου έτυχε πάνω από 2-3 φορές μέχρι τώρα) μπορείς απλώς να συζητήσεις απορίες από ό,τι έχεις ανεβάσει στην τρομακτικά χρονοβόρα ασύγχρονη πλατφόρμα, ή να παραδώσεις μια παράγραφο μάθημα, ή να σου διαβάσουν μια-δυο εργασίες. Όχι συνδυασμό των παραπάνω.

  @32
  Κι εγώ έτσι νόμιζα. Ότι επιτάσσονται άψυχα και ζώα, και ότι επιστρατεύονται άνθρωποι.

  @42 (δ)
  Παραμένετε ευάριθμος, εγώ αυτό ξέρω.

  @48
  Δε λέμε αυτό ακριβώς, λέμε όμως λ.χ. «αυτό δε συνιστά έγκλημα». (Αισθάνομαι ότι το φτιαχτό μου παράδειγμα δεν είναι το καλύτερο δυνατό, αλλά σίγουρα αναγνωρίζεις Λεώνικε την περίπτωση όπου «συνιστώ» σημαίνει περίπου «αποτελεί».)

  @98
  Όχι ακριβώς, το σεξ είναι ευρύτερο…

 102. Χριστοδούκας said

  @47
  Σας ευχαριστώ.

  @50
  Προσπάθησα να διαβάσω την φράση έτσι, αλλά μου χτυπάει άσχημα. Αυτό είναι και ο λόγος που με παραξένεψε όταν το πρωτοδιάβασα.

 103. Spiridione said

  99. Μάλλον κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις. Κάνουν διαλογή μεταξύ των μη covid περιστατικών, ποια τους συμφέρουν καλύτερα. Μη covid περιστατικά αφού δεν είναι επιταγμένη κλινική ούτως ή άλλως δεν θα τους έστελναν, δεν χρειαζόταν να στείλουν διαλογέα.
  Και άλλη καταγγελία από τον Σύλλογο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Ιατρείων Εργαστηρίων Βορείου Ελλάδας
  Μάλιστα γίναμε και μάρτυρες σκηνών με απεσταλμένους των κλινικών να κάνουν διαλογή ασθενών από τα δημόσια νοσοκομεία σύμφωνα με τα δικά τους κριτήρια.
  Και επίσης
  Υπάρχουν κλινικές, μεταξύ των οποίων και η «ΣΑΡΑΦΙΑΝΟΣ» που επιτάχτηκε, που οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι όλο το 2020».
  https://www.902.gr/eidisi/ygeia/243143/i-zoi-kai-i-ygeia-toy-laoy-axizei-perissotero-apo-ta-kerdi-toys

 104. Γιάννης Ιατρού said

  96: Ναι, αλλά ο κόσμος αλλιώς το ξέρει.
  Όπως και στ΄ ανέκδοτο με τον λαϊκό τύπο στο δικαστήριο, που ο πρόεδρος τον ρωτά αν το έκανε με την Μαριώ που είχε μείνει έγκυος… (ο δικηγόρος του του είχε πει να προσέχει τι λέει και να είναι κόσμιος):
  Πρόεδρος: κατηγορούμενε, συνουσιαστήκατε με την Μαριώ στη στάνη που είχε έλθει;
  Κατηγορούμενος: Συνουσιαστήκαμε, συνουσιαστήκαμε κε πρόεδρε, αλλά πριν φύγει της έριξα κι ένα γαμίσι 😂

 105. Spiridione said

  103. Αντί να υπάρχει ένα ενιαίο κέντρο διοίκησης όλων των νοσοκομειακών μονάδων, που θα έπρεπε να υπάρχει αυτή τη στιγμή οπωσδήποτε στη Θεσσαλονίκη, στη βόρεια Ελλάδα, στη Θεσσαλία, όπως π.χ. στο Παρίσι, έχουμε τους μεγαλοκλινικάρχες να μην επιτάσσονται αλλά να κάνουν διαλογή ασθενών.

 106. Γιάννης Ιατρού said

  100 -> 82α 🙂

 107. Γιάννης Ιατρού said

  104 => στο 98

 108. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  60 Μάλιστα…

  88 🙂

  96 Όχι, δεν υπάρχει, κι εγώ το θεωρώ ευρύτερο από τη συνεύρεση.

 109. Μαρία said

  103
  Ακριβώς.
  Ούτως ή άλλως θα τους έστελναν. Σου έφυγε ένα δεν ή το μη στην αρχή 🙂

 110. Γιάννης Ιατρού said

  105: κι άν φτιάχναμε τέτοιο κέντρο Σπύρο, θα γινόταν το «έλα να δεις» ώστε να μπουν εκεί άνθρωποι της εμπιστοσύνης των διαφόρων συμφερόντων και να κατευθύνουν την δουλειά «σωστά». Βεβαίως με τα αζημίωτο, είτε «εν τη παλάμη», είτε άλλου είδους επιβράβευση.

 111. Μαρία said

  108
  Σε ποια γλώσσα είναι ευρύτερο; Μήπως το μπερδεύετε με τη σεξουαλικότητα; Ο κατα μόνας αυνανισμός κατα τη γνώμη σας είναι σεξ;

 112. Spiridione said

  109. Ναι σωστά.

 113. Spiridione said

  110. Αν δεις στο σχόλιο 37 τι λέει η γιατρός απ’ το Παρίσι (δεν ξέρω αν φαίνεται):
  «Το κράτος λοιπόν αποφασίζει να επιταξει τα ιδιωτικά νοσοκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές, όλες όμως
  Τι σημαίνει αυτό; Ότι η διαχείριση της κρίσης γίνεται από ένα κεντρικό όργανο που εδράζει στο μεγαλύτερο νοσοκομείο του Παρισιού ( Pitie Salpetriere) και από το αντίστοιχο ΕΚΑΒ
  Μέσα στο δίκτυο διανομής των κρεβατιών και Κυρίως των κρεβατιών ΜΕΘ εντάσσονται όλες οι κλίνες του ιδιωτικού τομέα
  Σε κάθε νοσοκομείο και κλινική , η τοπική επιτροπή κάνει διαχωρισμό των θαλάμων σε θαλάμους ασθενών COVID η μη «κλπ.
  Όνειρα θερινής νυκτός για τα Ελλάδα αυτά.

 114. @ 104 Γιάννης Ιατρού

  Ναι αλλά σαν ορολογία έχει αναφορά ανδροκεντρική, ανθρωποκεντρική, ετεροφυλική και αναπαραγωγική, πράγμα που μπορεί να αποφευχθεί με άλλους όρους.

 115. Faltsos said

  Άδωνις: «Η κα Αλεξία Έβερτ είναι μία αληθινή Κυρία με μεγάλη προσφορά στην Αθήνα μας. Προφανώς η οργή των ημερών και η χαλαρότητα του Διαδικτύου την οδήγησαν σε μια απρεπή έκφραση καταδίκης μίας προκλητικής πράξεως του ΚΚΕ. Δεν πρέπει να φύγει από το Δημοτικό Συμβούλιο»
  https://mobile.twitter.com/AdonisGeorgiadi/status/1329293694034456579

  Ούτε αυτός πίστεψε την δήλωση της: «οι χαρακτηρισμοί μου δεν αφορούσαν το ΚΚΕ»

 116. 101 Είσαι τυχερός, καθότι νέος. Δεν σούχουν κάνει επίδοση ΦΑΠ (http://www.ellinikos-stratos.com/leksiko_1.asp?bk=fap ). Εμένα με είχαν επιστρατεύσει πριν από κάποια χρόνια (δεν θυμάμαι τι κινητοποίηση είχαμε τότε και η λύση ήταν η πολιτική επιστράτευση των καθηγητών – τελικά βλέπω ήταν το 13 και το Βήμα στο οποίο έπεσα, γράφει πως το υπουργείο επιτάσσει τους καθηγητές ενώ η ΟΛΜΕ είχε προσφύγει για την επιστράτευση, μύλος δηλαδή https://www.tovima.gr/2013/05/13/society/apo-to-mesimeri-tis-tetartis-i-epistrateysi-twn-kathigitwn/ ).

 117. Κιγκέρι said

  Βερβεσός, προσπαθώντας απεγνωσμένα να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, πού μυαλό να βάλει τη μετοχή στη σωστή πτώση:

  Την 20.11.2020, ημέρα των γενεθλίων μου, ευρισκόμενος στο γραφείο μου στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, για ενεργείς τηλεδιασκέψεις για την προώθηση ζητημάτων του κλάδου (ακρόαση φορέων στη Βουλή, συνεδρίαση ΛΕΔΕ), κατά τις απογευματινές ώρες, με επισκέφθηκαν, με δική τους πρωτοβουλία και για περιορισμένο χρόνο, συγγενικά μου πρόσωπα και στενοί συνεργάτες, με τους οποίους διατηρώ καθημερινή και εκ του σύνεγγυς συνεργασία, για να μου ευχηθούν.

 118. 111 τέλος
  Όχι, είναι δείκτης αυτάρκειας και αυτοδυναμίας.

 119. Γιάννης Ιατρού said

  Αυτό και τα σχόλια από κάτω έχουν ενδιαφέρον….

 120. Νίκος Κ. said

  86: Δεν θα διαφωνήσω μαζί σας αλλά αυτό δεν αλλάζει την ουσία. Απλά θα το αναδιατυπώσω:

  Πού και να είχε συμβεί αυτό το ιατρικό περιστατικό (που έγινε με τον σύζυγο της κας Έβερτ) σε δημόσιο νοσοκομείο. Τι θα ακούγαμε από τους ομοϊδεάτες της κας Έβερτ!

 121. GeoKar said

  Περί τηλεκπαίδευσης (στην Αθηνα): πέραν των ελλείψεων σε κατ’οικον εξοπλισμό κ κάποιων τεχνικής φύσης δυσχερειών (π.χ. σύνδεση), το σοβαρότερο πρόβλημα (εξ όσων ενδοοικογενειακώς ακούω) είναι μάλλον η ταυτοποίηση των μαθητών κ η διαδικασία «προσέλευσής» τους στο μάθημα.

 122. ΣΠ said

  108 και πριν
  Το σεξ είναι γενικότερος όρος που περιλαμβάνει και την συνουσία.

  Από το Oxford Dictionary of English
  sex [mass noun] (chiefly with reference to people) sexual activity, including specifically sexual intercourse: they enjoyed talking about sex | I didn’t want to have sex with him.

  Θυμήθηκα ότι στο σκάνδαλο Λεβίνσκι είχε γίνει θέμα αν ο πεοθηλασμός είναι σεξ, ώστε να καθοριστεί αν ο Κλίντον είπε ψέματα υποστηρίζοντας ότι δεν είχε σεξουαλικές σχέσεις με την Μόνικα Λεβίνσκι.

 123. Γιάννης Ιατρού said

  όποια πέτρα κι αν σηκώσεις …
  Εκτάκτως 49 αστυνομικοί – νοσηλευτές στη μάχη κατά του κορονοϊού
  Από που ξεφύτρωσαν αυτοί; Λέτε από τίποτα «ειδικότητες» που απέκτησαν στο στρατιωτικό κλπ. ή να προσκόμισαν κανένα χαρτί (αληθινό ή ψεύτικο…) για πιθανή πριμοδότηση κλπ.;
  Μπούμερανγκ τώρα, ούτε ψύλλος στον κόρφο τους, αν δεν υπάρχουν οι αναγκαίες γνώσεις… (κι αλίμονο σ’ όποιον πέσει στα χέρια τους…)

 124. @122 ΣΠ

  Πάντως, όπως λέει κι το λήμμα, έχει ως αναφορά ανθρώπινη κοινότητα ως μετόχους.

 125. Faltsos said

  116
  «Μύλος» όπως λες ήταν πραγματι η κατασταση τότε, αλλά όχι ως προς τις λέξεις επιστράτευση- επίταξη, γιατί σου ξέφυγε μια μικρή λεπτομέρεια που κάνει την διαφορά.
  Δεν επιταχθηκαν οι καθηγητές, αλλά οι υπηρεσίες τους. Το ΦΕΚ μιλούσε για «επίταξη των προσωπικών υπηρεσιών του συνόλου των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης»
  Φυσικά αυτό ισοδυναμεί με πολιτική επιστράτευση των καθηγητών και έτσι το έλεγαν όλοι.

  Και μια που μας θύμησες την τελευταία μαζική κινητοποίηση στο χώρο της εκπαίδευσης, να κι ένα σκίτσο εκείνων των ημερών

 126. Μαρία said

  113
  Τώρα συνειδητοποίησα οτι σήμερα παρέπεμψες σε δύο Σερραίους, με τον έναν κοντοχωριανό του καθιαυτού 🙂

  122
  Το ίδιο και η συν-έρευση. Γι’ αυτό έγραψα για «κατα μόνας» αυνανισμό 🙂

 127. ΣΠ said

  126α
  Η συνεύρεση δεν αφορά μόνο το σεξ.
  https://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CF%8D%CF%81%CE%B5%CF%83%CE%B7&dq=

 128. Spiridione said

  126. Τον ένα τον ξέρω, τον έχεις ξαναπεί, τον άλλον ποιον εννοείς; τον Γεροτζ. ή την Παπαγεωργίου;

 129. Faltsos said

  101β και 32
  Αυτά που γράφω στο 125, προφανώς ισχύουν και για τους γιατρούς. Όταν μιλάνε για επίταξη γιατρών, πρέπει να εννοούν επίταξη των υπηρεσιών τους. Είναι και που ακούγεται βαριά και κακόηχη η επιστράτευση…

 130. Μαρία said

  119
  Κελεπούρια!

 131. Μαρία said

  128
  Γεροτζ., Νιγριτνός. Προχτές μάλιστα μιλώντας στο κόκκινο είπε τα Σέρρας.

 132. ΣΠ said

  Το ΛΚΝ λέει για την επίταξη «διοικητική πράξη συνταγματικά κατοχυρωμένη με την οποία το κράτος παίρνει προσωρινά ορισμένα ιδιωτικά αγαθά και τα χρησιμοποιεί με σκοπό την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών».
  Στο τέλος όμως έχει και ένα παράδειγμα «επίταξη πολιτών, για υποχρεωτική εργασία».

 133. @ 131 Μαρία

  Τα Σέρρας. Καλό. Το διπλό -ρρ- είναι υποχρεωτικό;

 134. geobartz said

  51 gpointofview said: «Ολα είναι ένα γέω- …στο ιστολόγιο…γεωμπαρτζ» !!!
  # Καλύτερα έτσι παρά μια …άποψη τελείας!

  57 nikiplos said: ….
  # Κομίζεις γλαύκα εις …Μακεδονίαν! Φυσικά και είναι αναγκαίο κακό η τηλεκπαίδευση στα σχολεία. «ΑΥΤΑ για να μην εργαλειοποιούμε όλα».

  65 Alexis said:…
  # Έτσι παρακάμπτεις την αθλιότητα των «συντρόφων»;; Σαν στρατιωτάκια του Χίτλερ …διαλαλούσαν την παρανομία τους. Μπας και είχαν κανέναν Χρυσαυγίτη που τους έδινε παραγγέλματα;; Καλά, οι άλλοι στο Γράμμο παρατάσσονταν για την πεπλανημένη ιδεολογία τους. Στα Προπύλαια για τί παρατάσσονταν τα …πιόνια;; Μήπως για την υπεράσπιση του κορονιού;; Εσύ για τί …παρατάσσεσαι;; Μήπως για την «ανιδεολογία» σου;; Μήπως για να υπερασπίζεσαι «πηγάδες»;;;
  # Και πρόσεχε τον κρυφομπάτσο Γιάννης Κουβάτσος (65). Μας φακελώνει όλους με «σεβασμό». Το Πέπε (101) μην τον φοβάσαι. Ξέρει να παραμένει …άρρυθμος!

 135. Εδώ ο κόσμος χάνεται και το σκροφομούνι (τοπικό χόρτο της Θεσσαλίας)…

  καλά εγώ δεν καίγομαι σήμερα να δώ το ΟΣΦΠ- ΠΑΟ και να είμαι παραβάτης όταν θα γυρίσω σπίτι μου από το σπίι του φίλου μου που έχει Νόβα κι οι καφετέριες κλειστές, αφού αρχίζει στις 7.30, αλλά αύριο που παίζει ο ΠΑΟΚ στις 7.30 ;;

  Πως και δεν επενέβη ο Υπουργός Ανάπτυξης ;;

 136. Γιάννης Κουβάτσος said

  134: Είσαι ρατσιστής με τους κρυφομπάτσους, πρόεδρε; Λατρεύεις μόνο τους καθιαυτού μπάτσους; Μολόγα. 😂
  (Αν και η έκφραση μπάτσος είναι υβριστική για τα όργανα της τάξεως, πρόεδρε. Σε χάλασε κι εσένα η ερυθρά πανούκλα εδώ μέσα.😨)

 137. Αράουτ said

  Να μάς πεί ο αγαπητός μας κύριος Νίκος γιατί απέφυγε όπως ο Διάβολος το λιβάνι να καταγράψει το κορυφαίο μεζεδάκι της εβδομάδος. Μήπως για να μήν αντιληφθούν όλοι την αγραμματοσύνη των μπολσεβίκων βουλευτών;

  Ο λόγος για τον 55χρονο (γενν. 1965) βουλευτή του ΜέΡΑ25, Κλέωνα Γρηγοριάδη, που μιλώντας επροχθές Πέμπτη 19 Νοέμβρη από το βήμα της Βουλής (https://tinyurl.com/y6rk2q43) απεκάλεσε ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ (!) «Χρήστο» τον Μεγάλο Ήρωα της Ρωμέικης Αριστεράς, Γρηγόρη Λαμπράκη. Είναι αξιοσημείωτο (και μπράβο τους…) ότι οι ελληνόψυχοι πρακτικογράφοι της Βουλής ΔΕΝ διόρθωσαν την γκάφα του Κλέωνος και κατέγραψαν στα Πρακτικά την αγραμματοσύνη του για να μείνει «κτήμα ες αιεί» για τις επερχόμενες γενεές.

  ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ: Γιατί ο πανελληνίως γνωστός για την αντικειμενικότητά του, κύριος Σαραντάκος, αρνήθηκε να καταγράψει στα σημερινά μεζεδάκια του την κορυφαία γκάφα του μπολσεβίκου βουλευτή; Και γιατί, την ίδια στιγμή που έκανε ότι δεν είδε την αγραμματοσύνη του Κλέωνος, ο αγαπητός μας κύριος Νίκος δεν κουράστηκε να καταγράψει τα επουσιώδη λάθη άλλων, παγκοσμίως αγνώστων, που δεν τους ξέρει ούτε η μάνα τους;

  Εδώ σε θέλω κάβουρα που περπατάς στα κάρβουνα…

  ΥΓ: Προλαβαίνετε για 50 ακόμη λεπτά να παίξετε το σίγουρο που σάς δώσαμε σήμερα τα ξημερώματα για το ντέρμπυ των αιωνίων: Ο αποδεκατισμένος Θρύλος δεν κερδίζει με τίποτα απόψε. Το Χ πληρώνει αυτή την στιγμή 3.85 στο stoiximan και το διπλό του ΠΑΟ 7.10. Σπεύσατε για να πάτε ταμείο σε 3 ώρες από τώρα…

 138. sarant said

  131 Αυτο το άκουσα κι εγώ. Και είπε και κονφιν… συγγνωμη λοκντάουν, καθότι δουλεύει στη Γαλλία.

 139. Μαρία said

  Μακάβρια γκάφα του ράντιο φρανς ιντερνασιονάλ. Πέθανε πρόωρα κόσμο και ντουνιά.

  Δείτε ποιους https://www.ouest-france.fr/medias/rfi-annonce-la-mort-de-plusieurs-personnalites-puis-presente-ses-excuses-7053284

 140. … θέλησε να αλλάξει τις χιλιάδες σε εκατοντάδες. …

  Άλλαξε τον εκθέτη από τρία, δύο.

 141. Pedis said

  # 118 – 111 τέλος
  Όχι, είναι δείκτης αυτάρκειας και αυτοδυναμίας.

  «… με τον άνθρωπο που αγαπάς περισσότερο» Γ. Άλλεν 😁

  # 98 κλπ – το «κάνω έρωτα» είναι μπανάλ;

 142. Νέο Kid said

  137. Πωω ρε το γκαντεμόσκυλο τον καπετάνιο!…
  Τεσσάρα θα φάμε από την ε.ο ρε φούστη μου…😭

 143. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Ωραία τα μεζεδάκια, με μπόλικο Αθην. Πρακτορείο σήμερα!

  Και ο κ. ΠΘ;; Επικροτεί; Τραβάει κανένα αυτί; Ή … δίνει γραμμή;
  Νομίζω ότι με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση το ΑΠΕ, η ΕΡΤ και η ΕΥΠ τελούν υπό την εποπτεία του γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη.

  Αλ. Έβερτ: Έ, πώς. Αν δεν ήταν «άριστη» -σε όλα…- θα την έβαζε αντιδήμαρχο ο ΠΜπ;

  #7. Συμφωνώ. Είναι παραπλανητικά αρκετές φορές τα αποτελέσματα από το γούγλισμα…

 144. ΓΤ said

  Για όσους χρειαστούν απόψε μετρό: στάση εργασίας 21:00-λήξη βάρδιας.

  Ο Ιός έστειλε στον Υιό 50χρονο παπά στη Νάουσα.

 145. ΓΤ said

  108
  522
  2.311

 146. atheofobos said

  103
  Η διαλογή μπορεί να αφορά περιστατικά που η ιδιωτική κλινική δεν έχει τους ειδικούς γιατρούς για να τα νοσηλεύσει.
  Εάν πρόκειται για το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης θα είχε ενδιαφέρον να γνωρίζουμε τι ακριβώς προβλέπει η συμφωνία του με το υπουργείο Υγείας γιατί διαβάζω πως:
  .Για τον Όμιλο του Ιατρικού, κορυφαία προτεραιότητα παραμένει η ασφάλεια των ασθενών, του προσωπικού και των ιατρών του και για το σκοπό αυτό, ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΤΑ ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ, που έχουν θεσπιστεί, συμπεριλαμβανομένης της υποχρεωτικής διενέργειας μοριακού ελέγχου για τον ιό, όλων των ασθενών και των συνοδών τους.
  https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/ellada/diathesi-nosileftikis-pterigas-tou-iatrikou-diavalkanikou-thessalonikis-sto-ipourgio-igias/

 147. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και η -έμμεση – απάντηση του Μπαμπινιώτη σε όσους τον μέμφονται για τις ρυθμιστικές γλωσσικές παρεμβάσεις του, στην εκπομπή του:
  -Κάποτε λέγανε όλοι μπους και μπούσι το λεωφορείο. Όταν προτάθηκε η λέξη λεωφορείο, πολλοί χλεύασαν και ο Μανόλης Τριανταφυλλίδης δήλωσε πως κανείς δεν πρόκειται να πει λεωφορείο, όλοι μπούσι θα συνεχίσουν να λένε.
  Και κατέληξε με κάτι που συμφωνούν όλοι οι γλωσσολόγοι: Στη γλώσσα προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν.

 148. Μαρία said

  146
  >της υποχρεωτικής διενέργειας μοριακού ελέγχου για τον ιό, όλων των ασθενών
  ΨΕΜΑ ΜΕ ΟΥΡΑ

 149. sarant said

  147τέλος: Το μόνο βέβαιο.

 150. Μαρία said

  147
  Στη Θεσσαλονίκη το λένε αστικό, εμείς μικρά το λέγαμε λιφουρίου 🙂

 151. Πρώτο ματς φέτος που βάζει γκολ ο ΟΣΦΠ στο α’ ημίχρονο…ε αφού μίλησε ο αράουτ, όλα γίνονται !!

 152. Spiridione said

  Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκη: Συγκλονίζει η συνέντευξη της Χριστίνα Κυδώνα, Παθολόγου εντατικολόγου
  Οι γιατροί του Ιπποκρατείου ίσως αρχίσουν να φωνάζουν τον εισαγγελέα γιατί δεν έχουν καμία λύση στις επόμενες διασωληνώσεις
  https://www.flash.gr/greece/1725160/ippokrateio-thessaloniki-sygklonizei-i-synenteyksi-tis-xristina-kydona-pathologou-entatikologou

 153. Μαρία said

 154. Δεν βλέπω το ματς αλλά άκουσα έν ωραίο, κάποιος είπε πως είναισαν να παίζουνε Λιοντάρια-Χριστιανοί !!

 155. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  143.
  Λίγο …δύσκολο να την διόρισε ο ΠΜπ την κ. Αλεξία :). Προφανώς ΚΜπ…

 156. Γιάννης Κουβάτσος said

  151: Ναι, τον Αράουτ περιμένανε τα γίδια του δόκτορα. Μακέντα και Καρλίτος πάλι μαζί. Έλεος!

 157. Μαρία said

  152
  Εδώ όλα τα βίντεα https://www.youtube.com/channel/UCG0dJPmXEXZkx3RrPUFTv-g

 158. # 156

  Νεαρέ, ο Μπόλονι ξέρει προπονητική αλλά άμα τον ταντίσουνε θα τα γράψει στα νπαλι΄σα του παπούτσια. Γι αυτό το ματς γύμνασε τους παίκτες του στα στημένα γιατί ξέρει πως σχεδόν μόνο έτσι μπορεί να βάλει γκολ γι αυτό βάζει το δίδυμο. Ηδη με τις αλλαγές ο ΠΑΟ έχει δυο ευκαιρίες από κόρνερ και τώρα έχει ισορροπήσει το παιχνίδι

 159. 125 Δεν άνοιξα ΦΕΚ (αν και κάπου τα έχω) και δεν θυμάμαι την διατύπωση. Για το Βήμα έγραψα που ανακατεύει την επίταξη και την επιστράτευση από τον τίτλο του ακόμα. Κι εκεί μιλάει για ανθρώπους.
  «Από το μεσημέρι της Τετάρτης η επιστράτευση των καθηγητών
  Διευκρινίσεις σχετικά με την επίταξη των εκπαιδευτικών δίνει το υπουργείο Παιδείας με σημερινό έγγραφό του.»

  ΥΓ Ωραίο σκίτσο!

 160. @ 150 Μαρία

  >>Στη Θεσσαλονίκη το λένε αστικό, εμείς μικρά το λέγαμε λιφουρίου 🙂

  Σουστό. Κι στα θκά μας.

 161. BLOG_OTI_NANAI said

  Ο ηθοποιός που δεν ξέρει ότι τα ελληνικά λεξικά έχουν και άλλους όρους για το σεξ, όπως «γενετήσια πράξη», «συνουσία», «ερωτική πράξη», «ερωτική συνεύρεση», επιλέγει σε αντίστοιχη πιθανή περίπτωση να του λένε ότι «λέει ανοησίες» ή προτιμά το «είσαι μ@λάκας»;

 162. Και γυρίζοντας στα νέα από Ηλεία της Μαρίας στο 95 έχω να σχολιάσω πάλι: στο σχολείο αν ήταν τα παιδιά δεν έπρεπε. Στην αίθουσα του κοινοτικοί συμβουλίου δεν υπάρχει πρόβλημα; Δεν ψέγω τον πρόεδρο αλλά τους ανεγκέφαλους με τα οριζόντια μέτρα και το γενικό κλείσιμο των σχολείων (να μην πω και για την απαίτηση οι εκπαιδευτικοί να κάνουν τηλεεκπαίδευση από τις έδρες των κλειστών σχολείων και να μην απομακρυνθούν).

 163. Συγγνώμη, το είδατε αυτό;

 164. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

 165. 163 Μισές δουλειές. Λείπει η φωτο του μητσοτακέικου για να συμπληρωθεί το τρίπτυχο.

 166. Νέο Kid said

  Α βαφανκούλο ρε Μακέντα!!… είσαι «σεντρεφόρ» και δε βάζεις αυτό το γκολ να πούμε…

 167. Πέπε said

  @116

  > > Είσαι τυχερός, καθότι νέος.

  Νομίζεις. Απλώς μικροδείχνω.

  Εκεί ήμουν, δε θυμάμαι αν σε επίσημα έγγραφα είχε χρησιμοποιηθεί η λέξη επιστράτευση ή επίταξη, πάντως προφορικά θυμάμαι μόνο την επιστράτευση να παίζει. Θυμάμαι επίσης συναδέλφους που είχαν σκάσει μύτη με παραλλαγές.

 168. Avonidas said

  Καλησπέρα.

  τα μινκ, που πέφτουν κι αυτά θύματα του κορονιού, αφού αν κάποιο ζωάκι βρεθεί θετικό θανατώνονται όλα τα μινκ της μονάδας εκτροφής

  Μινκοκτονία :-/

  Ο ηθοποιός Γιώργος Γιαννοπουλος σε συνέντευξή του λέει ότι «είναι ντροπή για την ελληνική γλώσσα, για την ιστορία αυτής της χώρας» να λέμε «σεξ». Πρέπει, λέει, να λέμε «γαμήσι».

  Δ€ μας χ€ζεις, ρε Δουλάμπαση… Μπαμπινιώτης απ’ τα Lidl, πώς την πετσόκοψες έτσι την ελληνική γλώσσα;

 169. Μαρία said

  163
  Μήπως το ζωγράφισε ο Γκασμάς με τη βοήθεια του Ιωσήφ Εξοικονομάκη;

 170. Όχι: https://geetha.mil.gr/zontani-metadosi-apo-to-mnimeio-toy-agnostoy-stratioti/

 171. Avonidas said

  #168. Για να ‘μαστε δίκαιοι, δεν δήλωσε αυτό που υπονοεί ο τίτλος (οποίον σοκ, ελληνιστί κατάπληξις). Είπε ότι είναι σεμνοτυφία να λέμε ελεύθερα τη λέξη «σεξ», και να λογοκρίνουμε τη λέξη «γαμήσι». Που είναι.

 172. Εδώ, απολαύστε υπεύθυνα:

 173. Πέπε said

  @161

  Επιμένω ότι το σεξ είναι ευρύτερη έννοια από το καθένα απ’ όλα αυτά. Συγκεκριμένα:
  -υπάρχουν σεξουαλικές πράξεις πέρα από τη γενετήσια και τη συνουσία
  -θα έλεγα πως οτιδήποτε περιέχει το λεξικό θέμα του έρωτα (ερωτική πράξη / συνεύρεση κλπ.) αποκλείει σεξουαλικές πράξεις που γίνονται χωρίς κανενός είδους έρωτα

  Αυτό δεν ισχύει σε ξένες γλώσσες (erotic δε σημαίνει ερωτικό), αλλά στα ελληνικά, που υπάρχει ετυμολογική διαφάνεια, δεν πάει να πεις «ο βιαστής έκανε έρωτα / είχε ερωτική επαφή με το θύμα», έτσι δεν είναι;

 174. ΓΤ said

  Στην αθλητική κίνηση της ημέρας:

  Λαμία-Αστέρας Τρίπολης 2-2
  Ατρόμητος-Απόλλων 2-2
  ΟΣΦΠ-ΠΑΟ 1-0

  Προμηθέας-ΠΑΟΚ 83-80
  Μεσολόγγι-ΑΕΚ 66-87

 175. Πέπε said

  172
  Αυτά μέχρι τις 9μμ, ή και μετά, που δεν περνάει κανείς να τα δει;

 176. Μαρία said

  170
  Τι να πώ! Ξεπέρασαν Γκασμά, Αθυροστομίξ και καγκουρίκι μαζί.

 177. BLOG_OTI_NANAI said

  173: Νομίζω ότι το «ερωτική συνεύρεση» περιλαμβάνει τα πάντα. Με την έννοια φυσικά της ταυτόχρονης παρουσίας ατόμων στον ίδιο χώρο. Αλλιώς πρόκειται π.χ. για «τηλεφωνική» ή «διαδικτυακή ερωτική συνεύρεση». Το «ερωτική συνεύρεση» μπορεί να περιλαμβάνει ακόμα και ερωτικού περιεχομένου ενέργειες ατόμων που βρίσκονται στον ίδιο χώρο και μπορεί να μην δεν έχουν καν σωματική επαφή αλλά να προβαίνουν σε άλλες ερωτικού τύπου ενέργειες.

 178. BLOG_OTI_NANAI said

  170: Εξαιρετικό το βίντεο του στρατού. Η ελληνική σημαία αποτελεί κατεξοχήν υπερήφανο αντιφασιστικό σύμβολο (μην πιάσουμε τον εμφύλιο διότι εκεί υπάρχουν άπλυτα για όλους). Είδα στο βίντεο και στρατιώτες που πολεμούσαν, αυτούς που όπως θυμόμαστε πολέμησαν τον φασισμό (και κανένα πολιτικό κόμμα δυστυχώς δεν ούρλιαξε με την ίδια ένταση για την αντιφασιστική γιορτή και παρέλαση που χάθηκε). Και όπως ξέρουμε, οι στρατιώτες πέθαιναν με μια προσευχή στα χείλη και ένα σταυρουδάκι στα χέρια. Γι’ αυτό είναι απόλυτα ταιριαστές οι θρησκευτικές εικόνες του βίντεο, που ασφαλώς ενοχλούν ακραίους, αλλά περιγράφουν ένα θρησκευτικό συναίσθημα που αφορά σχεδόν τους πάντες στη χώρα. Το γεγονός ότι υπήρξαν χουντικοί ή σήμερα ιντιμιντιανοί που αφοδεύουν στην σημαία, δεν σημαίνει ότι δεν αποτελεί ένα συμπεριληπτικό κρατικό και εθνικό σύμβολο για κάθε χώρα και λαό.

 179. Χαρούλα said

  #170,172,176
  τον Καμμένο τον κάλεσαν ή τον κρατάνε για τις 25/3, που έχει και το κοπυράιτ χουντικών διοργανώσεων;;;;;😛😖😤
  Ρε που μπλέξαμε! Στρατός και εκκλησία δεν θα μας αφήσουν χωρίς φιέστες!

 180. Γιάννης Ιατρού said

  Όταν λέμε πως είναι γουρλής ο άνθρωπος, λέτε πως υπερβάλουμε… Ρε τις περασμένες μέρες δεν πήγε στα ΗΑΕ; Ε, να:
  Καταρρακτώδης βροχές στα Αραβικά Εμιράτα, ακυρώθηκαν πτήσεις, έκλεισαν σχολεία! Απ΄ όπου περάσει, συνωμοτούν τα στοιχεία της φύσης Weather alert: Stay away from valleys during rains, UAE ministry advises residents 😂😎

 181. Pedis said

  # 170 – Πόσο να κόστισε η αηδία;

  Θυμάσαι την τυπολογία της σύνθεσης (τέλος πάντων) και την … ποιότητα των έργων «ζωγραφικής» που γούσταραν οι καραβανάδες στα στρατόπεδα τους; Τα οποία, τουλάχιστον, ήταν τζάμπα, πληρώνονταν σε άδειες για τους «καλλιτέχνες».

  Ε, ήταν πιο πετυχημένα.

 182. Πέπε said

  177
  Ναι, μόνο που «ερωτικού» εννοείς -απ’ όσο καταλαβαίνω- «σεξουαλικού». Στην ένστασή μου για την ύπαρξη ή απουσία του στοιχείου του έρωτα δεν απαντάς.

  Πάντως νομίζω ότι δε θα μπορούσαμε, και να θέλαμε, να διώξουμε εντελώς τη λέξη σεξ και να την αντικαταστήσουμε, παντού και ικανοποιητικά, με κάποια ελληνικής ρίζας. Ακόμα κι αν βρίσκαμε κάποιο καλό ισοδύναμο για φράσεις όπως «δύο έργα σεξ», τι θα κάναμε με τα παράγωγα, όπως σέξι και σεξουαλικός (και σεξουαλικότητα, και σύνθετα όπως σεξοβόμβα, κλπ.);

  Νομίζω ότι το ίδιο το γεγονός ότι είναι ξένη λέξη χωρίς ετυμολογική διαφάνεια μας εξυπηρετεί εκφραστικά. Δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρα στον κάθε ομιλητή τα όρια της σημασίας, και άρα ο καθένας μπορεί να περιλάβει οτιδήποτε μέσα σ’ αυτά τα όρια. Και επειδή ούτε στον ακροατή είναι απόλυτα ξεκαθαρισμένα τα όρια, και επομένως είναι κι εκείνος προετοιμασμένος να περιλάβει μέσα σ’ αυτά και κάτι που δεν το είχε σκεφτεί από πριν, το αποτέλεσμα είναι και η έννοια να γίνταει λάστιχο αλλά και να συνεννοηθούμε απρόσκοπτα!

 183. Alexis said

  Συνουσία, ερωτική συνεύρεση, ερωτική πράξη, σεξουαλική πράξη είναι όλα συνώνυμα με το γαμήσι αλλά η λέξη σεξ είναι κάτι ευρύτερο.
  Υπάρχουν εκφράσεις στις οποίες δεν μπορεί να αντικατασταθεί με τίποτα από αυτά.

  Παράδειγμα:
  Η χ ταινία περιέχει σκηνές σεξ και βίας.

 184. Παναγιώτης Κ. said

  Μου το έστειλαν πριν λίγο…
  Ψηφιοποιημένα λογοτεχνικά περιοδικά του 19ου και του 20ου αι.
  http://www.elia.org.gr/library/digitalperiodicals/

 185. nikiplos said

  Ευτυχώς που ακούσαμε τον Καπετάνιο και πήγαμε ταμείο…
  Κουβανός και σήμερα…

 186. BLOG_OTI_NANAI said

  182: Δεν έχω καταλάβει. Αναφέρομαι στο «ερωτική συνεύρεση» ως αντικατάσταση της λέξης «σεξ». Εσύ εννοείς ότι υπάρχει χρήση της λέξης «σεξ» που συνδέεται με «απουσία του στοιχείου του έρωτα»;

  ‘Η εννοείς το αντίστροφο, ότι το «ερωτική συνεύρεση» μπορεί να υπονοεί μή σεξουαλική συνεύρεση; Στην περίπτωση αυτή νομίζω ότι μιλάνε τα συμφραζόμενα.

 187. BLOG_OTI_NANAI said

  183: Αν θέλαμε οπωσδήποτε να αντικαταστήσουμε τη λέξη «σεξ», στο παράδειγμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το «ερωτισμός»:

  «Η ταινία περιέχει σκηνές ερωτισμού και βίας».

 188. Μαρία said

  Rapid test Covid: Aσύλληπτα κέρδη, αδιαφανείς διαγωνισμοί, οφσόρ ανάδοχοι
  https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/269614_rapid-test-covid-asyllipta-kerdi-adiafaneis-diagonismoi-ofsor-anadohoi

  Γιατί λοιπόν το ελληνικό Δημόσιο δεν σύναψε απευθείας σύμβαση με την προμηθεύτρια; Και ποιος ο λόγος άραγε μια εταιρεία (η Αbbott Hellas) να θέλει να αποδώσει μέρος της κερδοφορίας σε μια τρίτη εταιρεία (For Health Α.Ε.); Oι απαντήσεις ίσως να βρίσκονται σε φορολογικούς παραδείσους, αλλά και σε… οικογενειακές και πολιτικές σχέσεις.
  Η εταιρεία For Health που κέρδισε τον προηγούμενο διαγωνισμό έχει νόμιμο εκπρόσωπο και διευθύνοντα σύμβουλο πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Siemens. Τα συμφέροντα της For Health Α.Ε. φέρεται να προωθήθηκαν με την υποστήριξη ενός άλλου υψηλόβαθμου στελέχους της ελληνικής Abbott, που συνδέεται με οικογενειακές σχέσεις με τον νόμιμο εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας.
  Ο τελευταίος διατηρεί άριστες σχέσεις με τον περιφερειάρχη Γ. Πατούλη και τους συνεργάτες του, όπως τον Γιάννη Σωτηρίου. Ο τελευταίος διορίστηκε νέος διευθύνων σύμβουλος του ΙΦΕΤ μία εβδομάδα πριν από τη δημοσίευση του δεύτερου διαγωνισμού, αποτελώντας επιλογή του μεγάρου Μαξίμου.

 189. ΚΩΣΤΑΣ said

  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σε όσες επέλεξαν να γιορτάζουν σήμερα.

  Ωραία και τα σημερινά μεζεδάκια.

  Για την Αλεξία Έβερτ, απαράδεκτο το τουίτ της, καλά έκανε και τη διέγραψε ο Κ.Μπ. Κάποια ελαφρυντικά, η εκ των υστέρων δήλωση που δείχνει ότι τουλάχιστον κατάλαβε το λάθος της και το βεβαρημένο συναισθηματικό της φορτίο λόγω θανάτων και ταλαιπωριών δικών της ανθρώπων.

  Μοι προκαλεί όμως κατάπληξιν το γεγονός ότι ένιοι ασχολείσθε με το έλασσον και αποσιωπάτε το μείζον. Η εξυπνάδα και η παρανομία του ΚΚΕ δεν σας ενόχλησε; Τσιμουδιά περί αυτού. Είπα και ελάλησα και αμαρτίαν ουκ έχω. Και δεν δύναμαι να σκεφτώ ότι τούτο το σχόλιόν μου μπορεί να γίνει αιτία να με ξωπετάξετε, κοινώς στην ποδοσφαιρική διάλεκτο να με βγάλετε αράουτ! 😜

 190. Faltsos said

  159 Γιάννης Μαλλιαρός
  167 Πέπε
  και όποιος άλλος επιμένει να αμφισβητεί:
  ΦΕΚ B 1139/2013
  http://www.et.gr/idocs-nph/search/pdfViewerForm.html?args=5C7QrtC22wEaosRGzKxO6XdtvSoClrL88rhjYU1h16dp6k5uE6xNduJInJ48_97uHrMts-zFzeyCiBSQOpYnT00MHhcXFRTsPa8ZPo877keomiw1QmL-O3KXTZNWO4TXJgbLAV3yHns.

 191. Faltsos said

  190 αν δεν ανοίγει, δοκιμάστε αυτό

  Click to access fekepistrateysi.pdf

 192. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μόνο ο Πρέκας λείπει…Το πρόβλημα δεν είναι η θεματολογία και η ιδεολογία που εμπνέει αυτά τα φαραωνικά θεάματα, το πρόβλημα είναι η ανύπαρκτη αισθητική τους και η προσπάθεια να εντυπωσιάσουν με τον όγκο τους. Είναι «καμένα» αυτά τα θεάματα, είναι συνδεδεμένα με τα ολοκληρωτικά καθεστώτα και τις τελετουργίες τους.

 193. Μαρία said

  Και πάλι ανοιχτό κιβούρι.

 194. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Η εξυπνάδα και η παρανομία του ΚΚΕ δεν σας ενόχλησε;»
  Μη γενικεύεις, Κώστα. Έχεις την τάση να απευθύνεσαι στο σύνολο των σχολιαστών σε δεύτερο πληθυντικό πρόσωπο σαν να είναι ένας άνθρωπος. Αλλά και επί της ουσίας του σχολίου σου, από πού προκύπτει ότι κατάλαβε το λάθος της; Επειδή επιχείρησε να τα μπαλώσει ατζαμήδικα, μπας και σώσει τη θέση της; Και το να αποκαλείς ειρηνικούς διαδηλωτές με χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιούσαν και χρησιμοποιούν οι φασίστες και οι ρατσιστές, είναι απλώς λάθος;

 195. BLOG_OTI_NANAI said

  Είναι απαράδεκτο σε μια δημοκρατία να υπάρχουν τέτοιες συνδέσεις όπως π.χ. «φιέστες χουντικής έμπνευσης» (λάθος που έκανε και προχθές η αντιπολίτευση). Πρέπει πρωτίστως τα πολιτικά κόμματα να βάλουν ένα όριο στην ρητορική τους και να μην θυμούνται εμφυλίους, κονσερβοκούτια ή χούντες κάθε τρεις και λίγο. Έτσι και η χυδαία μνήμη της χούντας θα απαξιωθεί από την άκαιρη χρήση, αλλά και προσβάλουμε το πολίτευμα και τους ψηφοφόρους:

  ΥΓ
  Ως πότε θα ζουν ανάμεσα μας αυτοί συνδέουν φιέστες και σημαίες με τη… χούντα;

 196. Γιάννης Κουβάτσος said

  😂

 197. BLOG_OTI_NANAI said

  192: Υπάρχουν δύο διαφορετικά θέματα: μπορεί π.χ. να μην συμφωνεί κάποιος με την αισθητική, πάντως σήμερα τα μεγαλοπρεπή θεάματα δεν συνδέονται με ολοκληρωτικά καθεστώτα, αλλά υπάρχουν σε όλες τις δημοκρατικές χώρες:

 198. Λεύκιππος said

  Σκίζει ο Νιονιος στο ΜΕΓΑ Να τα λέμε κι αυτά.

 199. BLOG_OTI_NANAI said

  197: Και το αίσθημα μειονεξίας μας καταντά υπερβολικό, όταν δει κανείς δημοκρατικές χώρες, με φιέστες για τα γενέθλια της βασίλισσας.

 200. Avonidas said

  #197. Αυτό θα πει να σε ψεκάζουν με Ελευθερία-Ισότητα-Αδελφότητα! 😀

 201. Παναγιώτης Κ. said

  Στοιχεία για την ενημερωτική πλευρά του ιστολογίου
  Κόστος rapid τεστ 3€ (από φαρμακοποιό η πληροφορία).
  Rapid τεστ στο Διαβαλκανικό ( σε υποχρεώνουν να το κάνεις πριν επισκεφτείς κάποιον γιατρό) 20€.
  Διάρκεια, ένα λεπτό. Σου βάζουν ένα μακρύ στικ στη μύτη από όπου παίρνουν υλικό.
  Το αποτέλεσμα το πήρα μετά από 40 λεπτά.(…αρνητικό!)

 202. Χαρούλα said

  Δηλαδή τώρα που διευκρίνησε η Αλεξία ότι δεν τα είπε για το ΚΚΕ όλα καλά. Μα για κάποιους τα είπε. Για ποιούς; Αυτοί οι άλλοι είναι τρωκτικά; Ελπίζω να μιλούσε στον καθρέφτη. Μόνο αυτό την σώζει στα μάτια μου.

 203. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αυτά τα θεάματα στις δημοκρατικές χώρες είναι κατάλοιπα από τα πάλαι ποτέ αυτοκρατορικά «μεγαλεία» τους και την παρελθούσα «αρχοντοχωριατιά» τους.

 204. BLOG_OTI_NANAI said

  172: Η ακραία αναφορά σε «κιτσαρία της επταετίας που επανήλθε», μου θύμησε τη φιέστα που έκαναν σε μια χώρα με δημοκρατία, κάποια νούμερα στα Εξάρχεια, κάνοντας παρέλαση με όπλα, καπνογόνα και σημαίες…

 205. ΚΩΣΤΑΣ said

  194
  «… ένιοι ασχολείσθε με το έλασσον και αποσιωπάτε το μείζον…», αυτό είπα και σε αυτούς μόνο απευθύνομαι, Γιάννη. Το ότι προσπαθεί να τα μπαλώσει και δεν επιμένει στην αρχική της θέση, κατά τη δική μου γνώμη, αποτελεί ένδειξη – αν όχι απόδειξη – ότι κατάλαβε το λάθος της.

  202.
  Ναι, Χαρούλα, συμφωνώ μαζί σου, γι΄αυτό κι εγώ συνεχίζω να αποκαλώ απαράδεκτα τα λεχθέντα της, ανεξάρτητα σε ποιον απευθύνονται.

 206. BLOG_OTI_NANAI said

  203: Μα η παρέλαση στο 197 είναι για την πτώση της Βαστίλης. Οι Ουκρανοί π.χ. γιορτάζουν με παρέλαση την ημέρα της ανεξαρτησίας τους. Κι εμείς το ίδιο στην 25η Μαρτίου και την αντίσταση στον φασισμό την 28η.

  Υπάρχουν και αυτά που λες, αλλά δεν πρέπει να συνδέουμε όλες τις παρελάσεις με αυτή τη διάσταση μόνο.

 207. aerosol said

  Είναι κρίμα μεν αλλά ταυτόχρονα είναι και αλήθεια.
  Η έντονη χρήση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ σημαίας στην ΕΛΛΑΔΑ ακόμα μεταφέρει μνήμες δικτατορίας.
  Κάτι που αγκαλιάζουν ξεκάθαρα όλοι οι ακροδεξιοί που έχω γνωρίσει στη ζωή μου.
  Κανείς δεν θα τους χαρίσει τη σημαία μας αλλά όπου βλέπεις πολλές αναγνωρίζεις το μοτίβο -και σχεδόν πάντα το αναγνωρίζεις ορθώς.
  Αν είσαι από εδώ και κάνεις πως δεν το ξέρεις… νομίζεις πως απευθύνεσαι σε παιδάκια.

  #189
  Το ότι το ΚΚΕ κατάφερε να τιμήσει το Πολυτεχνείο παίρνοντας αι μέτρα αφάλειας για τον ιό είναι όντως εξυπνάδα και ικανότητα και φυσικά δε με ενόχλησε. Αντίθετα:μπράβο τους. Δεύτερη φορά που το καταφέρνουν σε διαδήλωση. Δεν το είχα σε ελληνικό κόμμα.
  Το ότι για να το κάνουν παρανόμησαν ενώπιον αποφάσεων που θεωρώ ύποπτες και αντισυνταγματικές (και όπως είδαμε δεν είμαι ο μόνος) και αντιμετώπισαν το ξύλο της αρκούδας… όχι, δε με ενόχλησε καθόλου.
  Σιωπή ιχθύος βλέπω κι εκ μέρους σου για την μαζική αστυνομική βία που αντιμετώπισαν όσοι πήγαν στην πορεία.

  [Αλήθεια… θα συνεχίσουμε αυτή τη μόδα να εγκαλούμε ο ένας τον άλλο λες και είμαστε κομματόσκυλα σε δελτίο ειδήσεων; Δηλαδή, ΟΚ, μπορώ να το παίξω το παιχνίδι αλλά μου φαίνεται πραγματικά κακό και δεν θέλω.]

 208. Μαρία said

  207
  Toν Οκτώβριο του 1969 μετακομίσαμε στη Θεσσαλονίκη με σημαία της ξηράς και μπήκαμε στο έξοδο να αγοράσουμε της θαλάσσης. Είχε και θυρωρό η πολυκατοικία μας 🙂

 209. Πέπε said

  @189:

  Κώστα, εμένα όχι απλώς δε με ενόχλησε αλλά τους χάρηκα κιόλας. Είχα αρχίσει να προετοιμάζομαι να τους χαρώ ήδη πριν τις 17/11. Δε θυμάμαι σε ποια συζήτηση γύρω στις 15 του μήνα κάποιος είχε πει «μα τι λένε ότι θα τηρήσουν τα μέτρα, γίνονται αυτά;» και είχα απαντήσει «ο Κουτσούμπας το είπε, που ξέρει τι λέει» και πόσταρα φωτογραφία από την πορεία της Πρωτομαγιάς.

  Θα μου πεις, μα ήταν παράνομη η πορεία.

  Διατηρώ μια αμφίθυμη στάση στο ζήτημα της τήρησης των νόμων. Δεν έχω κατασταλάξει. Αφενός, υπάρχουν περιπτώσεις όπου καποιους νόμους τους εφαρμόζω χωρίς να μου το επιβάλλει ο φόβος καμιάς ποινής, και χωρίς κίνδυνο να πάθει κανείς τίποτα αν παρανομήσω, άρα γιατί το κάνω; απλώς επειδή το λέει ο νόμος. Νομοταγής λοιπόν. Άλλες φορές πάλι αισθάνομαι ότι αν ένας νόμος υπάρχει για κάποιον σκοπό, και τον ίδιο σκοπό μπορεί κανείς να τον πετύχει και χωρίς να εφαρμόσει τον νόμο, έχει απόλυτο δίκιο να το κάνει. Αντίφαση. Δεν την έχω λύσει ακόμη.

  Εδώ πάντως είχαμε μια απόφαση (την απαγόρευση της πορείας) μ’ έναν συγκεκριμένο σκοπό: την προστασία από τη μετάδοση του κορονοϊού. Άμα οι άλλοι είναι αρκετά μάγκες ώστε να προστατέψουν εαυτούς και αλλήλους από τη μετάδοση, προς τι να εφαρμόσουν την απαγόρευση;

  Μετά, έχουμε και την περίπτωση κακών νόμων. Η απαγόρευση της πορείας είχε κι έναν δεύτερο αδήλωτο σκοπό: πολύ απλά, να μη γίνει πορεία Πολυτεχνείου. Φαντάσου να γινόταν ένα θαύμα και για ένα εικοσιτετράωρο, στις 17/11, να μην κολλούσε ο ιός, να το ξέραμε αυτό κι από πριν όλοι, και να γινόταν με τον παραδοσιακό τρόπο η πορεία: τι θα είχε να σούρει η πορεία στην κυβέρνηση!! Εγώ, αν ήμουν μια κυβέρνηση που να τη βαραίνει όλο το φιάσκο της διαχείρισης της πανδημίας, όλες οι σχετικές ολιγωρίες, όλες οι σχετικές ρεμούλες, όλη η σχετική επίδειξη αυταρχισμού, θα προσευχόμουν να έβρισκα ευλογοφανή προσχήματα απαγόρευσης πορειών κάθε 17/11 και κάθε μέρα που να είναι πιθανό να γίνει οποιαδήποτε πορεία.

  Κάποιοι λοιπόν θεώρησαν ότι υπ’ αυτές τις συνθήκες η ανυπακοή είναι χρέος. Από τον καναπέ, και πολλοί άλλοι θεώρησαν το ίδιο, κάποιοι όμως είχαν το θάρρος να το κάνουν και πράξη. Και μάλιστα κατά τρόπο απολύτως ανεπίληπτο.

  Χίλια μπράβο τους!

 210. BLOG_OTI_NANAI said

  Προσωπικά ουδέποτε θα ανεχτώ μια ελληνική σημαία να μου φέρνει μνήμες… δικτατορίας ή να τη συνδέω με την ακροδεξιά! Ακριβώς το αντίθετο. Την συνδέω με τον τόπο μου, τους φιλελεύθερους αγώνες του λαού και την ελληνική δημοκρατία. Επίσης, νομίζω ότι μόνο ψεκασμένος θα μπορούσε να σχολιάσει ότι σε μια γιορτή του στρατού της ελληνικής δημοκρατίας δεν θα εμφανίστει η… σημαία. Αν πάλι κάποιος δεν θα ήθελε να μην υπάρχει στρατός ή να μην βλέπει τη σημαία, τότε (όπως έχω χιλιοπεί) σίγουρα μπερδεύει τα ουτοπικά μηνύματα του τραγουδιού Imagine με την πραγματικότητα, οπότε αρκεί να κοιτάξει μερικές από τις ενέργειες του τουρκικού στρατού τα τελευταία 50 χρόνια για να επανέλθει…

 211. BLOG_OTI_NANAI said

  Στην Ελλάδα είχαμε και τέτοιες παρελάσεις (για ν’ αποθήσουμε λιγάκι τη σύνδεση της σημαίας με τις χούντες):

 212. ΚΩΣΤΑΣ said

  207β
  Αν εγκρίνεις την κίνηση του ΚΚΕ, δικαίωμά σου, πάω πάσο, προσωπικά είμαι κάθετα αντίθετος.

  Για την αστυνομική βία, να πω αρχικά ότι προχωράς σε ενέργεια, που αν την διαπράξω εγώ την καταδικάζεις. 😉 Εγώ δέχομαι την πρόκληση. Καταδικάζω πάντα τη βία των αστυνομικών, το κάνω και τώρα, υπό την αίρεση να αποδειχτεί και επίσημα, υπάρχουν αμφισβητήσεις.

  «μόδα να εγκαλούμε ο ένας τον άλλο»
  Φυσικά και είναι δικαίωμα του καθενός να σχολιάζει ό,τι νομίζει, δικαίωμα όμως και κάθε άλλου να απορεί για επιλεκτικές ευαισθησίες και να τις εκφράζει αυτές τις απορίες. Δεν το θεωρώ έγκληση αυτό. Κρινόμαστε όλοι από τα σχόλιά μας και για την αντικειμενικότητα και για τη μεροληψία.

  Και φυσικά δεν θα συνεχίσω άλλο την κουβέντα σε αυτό το στύλ. Δεν έρχομαι εδώ να μαλώσω, μπορεί να αντιδικώ επί θέσων και απόψεων, σας εκτιμώ και σας σέβομαι όμως όλους/ες.

 213. Πέπε said

  211
  Μπλογκ, τι ακριβώς είναι αυτή η φτγρ;

  Και πώς ονειρεύομαι να γίνονταν έτσι οι σχολικές παρελάσεις! Χωρίς βήμα, χωρίς στολή, με καθολική συμμετοχή και όχι με άγημα αντιπροσωπείας, και μακάρι με το 1/10 αυτής της σοβαρότητας. Και με πλήρη αποσύνδεση της επιλογής σημαιοφόρου από τη βαθμολογία.

 214. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Διατηρώ μια αμφίθυμη στάση στο ζήτημα της τήρησης των νόμων.»
  Η πολιτική ανυπακοή έχει θεμελιωθεί στην πολιτική φιλοσοφία από τον Τζον Λοκ, που οι φιλελεύθεροι τον έχουν περί πολλού. Ας θυμηθούμε και την «Πολιτική ανυπακοή» του Θορό, που την τήρησε και ως τρόπο ζωής. Επιβάλλεται η ανυπακοή απέναντι σε νόμους που κρίνεις ως ανήθικους, αρκεί να δέχεσαι να πληρώσεις το τίμημα, να μην είσαι ανυπάκουος εκ του ασφαλούς. Μιλάω γενικά και όχι για την εν λόγω ανυπακοή του ΚΚΕ, που την κατέκρινα, όχι από σεβασμό στην απαγορευσομανία της κυβέρνησης αλλά επειδή σε καιρούς πανδημίας οι μαζικές εκδηλώσεις πρέπει να αποφεύγονται.

 215. Μαρία said

  Ακούστε μετά το 3:55 https://www.tvopen.gr/watch/48083/kentrikodeltio212f112f2020

 216. ΚΩΣΤΑΣ said

  209 Πέπε, ωραία και ήρεμα καταθέτεις τη γνώμη σου, προσωπικά να το ξαναπώ, διαφωνώ. Το θέμα της πανδημίας δεν το βλέπω πολιτικά, το θεωρώ μείζον θέμα δημόσιας υγείας και απώλειας ανθρώπινων ζωών. Κι αν ακόμη δεχθώ ότι η κυβέρνηση παίζει άλλα παιχνίδια, δεν θα ρισκάριζα με τίποτα να αντιδράσω, βάζοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Αυτή είναι η θέση μου.

 217. eran said

  Το Υπουργείο Παιδείας δήλωσε ότι οι μαθητές στην Ηλεία δεν συνδέθηκαν στο μάθημα. Όχι ότι δεν το ξέραμε δηλαδή ότι παρακολουθεί τους πάντες και τα πάντα. Πέρασε πάντως ασχολίαστο.

 218. Μαρία said

 219. Πέπε said

  216
  Μα δεν τη ρισκάρανε. (Εκτός από όσους συνελήφθησαν!)

 220. ΣΠ said

  Million MAGA March

 221. Μαρία said

  κλαίω

 222. Άσχετο, αλλά θυμήθηκα το απόγευμα που ανακοινώθηκαν οι Ολυμπιακοί του 2004. Σε μποτιλιάρισμα στη Σωρού προς Κηφισίας. Όταν ακούστηκε το ιζ Άθενς, πετάχτηκαν έξω και χοροπηδάγανε τσιρίζοντας. Πρέπει να ήμουν από τους ελάχιστους, αν όχι ο μόνος που κατέβαζε καριολίκια.

  https://www.imerodromos.gr/fovoy-toys-ethelontistes-kai-dora-ferontas/

 223. aerosol said

  #210
  Αξιέπαινη οπτική, αλλά δεν αλλάζει κοινωνικά φαινόμενα δεκαετιών. Κι εγώ αρνούμαι να τη προσεταιρίζονται οι φασίστες αλλά οι οπαδοί της «τάξης και ασφάλειας» (όπως την εννοούν…) δεν το αρνούνται καθόλου, και δεν μπορούμε να κάνουμε πως δεν το βλέπουμε. Το βλέπω από το Δημοτικό. Εκτός της Επταετίας είναι κάμποσοι που είχαν εξουσία και αφόδευσαν στην ελληνική σημαία κατά τον 20ο αιώνα και πολλοί οι «νοσταλγοί». Εννοείται πως δεν γίνεται γιορτή ΕΣ χωρίς σημαία.

  #212
  «Καταδικάζω πάντα τη βία των αστυνομικών, το κάνω και τώρα, υπό την αίρεση να αποδειχτεί και επίσημα, υπάρχουν αμφισβητήσεις.»
  Ούτε που θυμάμαι να έχει υπάρξει κυβέρνηση, οποιασδήποτε απόχρωσης, που να έχει επισημοποιήσει ή παραδεχτεί με κάποιο τρόπο τις αποδείξεις της βίας της. Είναι το βασικό σημείο διακυβέρνησης που πάγια ταυτίζονται η Δεξιά με την Αριστερά! Σπάνιες οι περιπτώσεις που κάτι χοντρό ίσως φτάσει σε δικαστήριο και η όποια «επισημοποίηση» γίνεται 3-5 χρόνια μετά από συζητήσεις σαν την δική μας. Οπότε, αν φωτογραφίες, μαρτυρίες και βίντεο δεν αρκούν, στην πράξη δεν καταδικάζεις έτσι την αστυνομική βία ποτέ.

  [Η ενέργειά μου έγινε ως απάντηση στην δική σου. Υπόσχομαι να μην την υποστείς ξανά αν το τηρήσουμε και οι δυο. Αφοπλισμός! Πού ξέρεις, μπορεί να εξαπλωθεί το καλό παράδειγμα.]

 224. 220, … Million MAGA March

  MegaMAGA March?

 225. Γιάννης Ιατρού said

  καλημέρα,

  223: ..Οπότε, αν φωτογραφίες, μαρτυρίες και βίντεο δεν αρκούν..
  Γι’ αυτό και αρχίζουν να τις απαγορεύουν… (στη Γαλλία τώρα, αλλά μέχρι τέλος του έτους θα έχει έλθει σ΄ αυτή την «έκδοση» και σ΄ εμάς…)

 226. Γιάννης Κουβάτσος said

  217: Προφανώς και είναι σε θέση να ξέρει το υπουργείο ποιοι εκπαιδευτικοί και μαθητές συμμετέχουν στην τηλεκπαίδευση, από τη στιγμή που εισέρχονται στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο. Όχι μόνο ποιος μπαινοβγαίνει γνωρίζουν αλλά και τον χρόνο συμμετοχής του.

 227. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μικρούς με πήγαινε ο πατέρας μου εμένα και την αδερφή μου να παρακολουθήσουμε τις παρελάσεις στο Σύνταγμα. Μια φορά, κάποιοι αστυνομικοί έκαναν παρατηρήσεις σε έντονο ύφος σε κάποιους θεατές μπροστά από εμάς. Μια γυναίκα αντέδρασε ήπια και ήρθε επιτόπου ένας ανώτερός τους να δει τι συμβαίνει:
  -Μας εξύβρισε! του λέει ένα από τα όργανα.
  -Α, τον παλιοψεύτη! γυρίζει και μου λέει η αδερφή μου, κοριτσάκι του δημοτικού.
  Τη γυναίκα την πήρανε οι αστυνομικοί. Κανένας από τους αυτόπτες μάρτυρες δεν αντέδρασε. Ποιος να τολμήσει…
  Το κράτος είστε εσείς, διαβεβαίωνε ο πατήρ Μητσοτάκης τους αστυνομικούς. Θα ελέγξει, λοιπόν, το κράτος τον εαυτό του για τη βία που ασκεί και για τις αυθαιρεσίες του; Κοροϊδευόμαστε; Η μόνη περίπτωση που μπορεί να συμβεί αυτό είναι όταν υπάρχει ο αψευδής μάρτυρας που λέγεται κάμερα. Τις απαγορεύει, λοιπόν, και ησυχάζει από αυτόν τον μπελά.

 228. ΚΩΣΤΑΣ said

  223 –> Αφοπλισμός! Πού ξέρεις, μπορεί να εξαπλωθεί το καλό παράδειγμα.

  Προβληματίζομαι κι εγώ για τον τρόπο που θέτω τα θέματα, κυρίως επειδή μου το επισημαίνουν οι πιο φιλικοί απέναντί μου. Οι προθέσεις μου δεν είναι κακοπροαίρετες, να θίξω, αλλά να βρούμε έναν τρόπο να είμαστε είτε επικριτικοί, είτε επαινετικοί σε γεγονότα, ανεξάρτητα από την ιδεολογική και πολιτική τοθέτησή μας. Αλεξία Έβερτ – πορεία ΚΚΕ, υπήρξαν αλληλένδετες πράξεις. Τις σχολίασα και τις δύο (ίσως με λάθος τρόπο). Για μας τους Θεσσαλονικείς η πανδημία είναι άγος, κινδυνεύουμε να γίνουμε Μπέργκαμο. Δεν θέλω να είμαστε κακέκτυπα του δίπολου κυβέρνηση-αντιπολίτευση, κοκορομαχίες. Δεν συμβάλλουμε έτσι να υπάρξει κάποια βελτίωση, αν παίζουν ρόλο και επηρεάζουν οι απόψεις μας.

  Μένω στον αφοπλισμό, θα το προσπαθήσω αλλιώς. 😉

 229. natalie said

  εκδόσεις ΕΑΠ, όχι ΑΠΕ 😉

 230. sarant said

  Καλημέρα από εδώ!

  229 Ωχ, σωστά, το διόρθωσα. Με τόσες αναφορές στο ΑΠΕ, έβαλα ακόμα μία! Ευχαριστώ!

 231. dryhammer said

  222. Εκείνες τις μέρες (του 2004) είχα πιάσει (καινούργια) δουλειά*. Οι νέοι μου συνάδελφοι-συνεργάτες κλπ θυμούνται που θρηνούσα πως θα το πληρώνομε μέχρι να πεθάνομε και μου τη λέγανε που δεν καμάρωνα**.

  * Η πρώτη και μόνη που είχε σχέση με το αντικείμενο των σπουδών μου (στα 40 μου)

  ** Φτιάξαμε και κάμποσους τόνους (10 +10 νομίζω) από σαμπουάν και αφρόλουτρο που, σε συσκευασίες των 50ml (1 + 1 +φυλλάδιο), θα διανέμονταν δεν ξέρω πού*** κατόπιν παραγγελίας της κας Αγγελοπούλου. Κάμποσα χρόνια μετά έμαθα από τα αφεντικά πως, όταν πήγαν να πληρωθούν τους φέσωσε λέγοντας πως «δε σας φτάνει η διαφήμιση που σας έγινε;»

  *** Στέλναμε και στους καταυλισμούς των ΜΑΤ έμαθα, που ίδρωναν μέσα στη στολή και κάτω απ’ το κράνος.

  [Ήμουνα και μια βδομάδα επίστρατος για κάποια άσκηση. Το πρωί στρατόπεδο, μετά εργοστάσιο να φτιάξω υλικό για να συσκευαστεί την επομένη και το βράδυ πια γύριζα σπίτι – ζόμπι]

 232. dryhammer said

  Πάντως το «σεξ-απήλ» στα ελληνικά μεταφράζεται μονολεκτικά «καυλιδερότητα»

 233. nikiplos said

  222@, 231@. Ήταν το 1996 Σεπτέμβριος. Δεν θυμάμαι κανενός είδους πανηγυρισμό και τότε ήμουν ενεργός, ενεργότατος πολίτης της Αθήνας, υποννοώντας ότι εργαζόμουν σε όλο το Κέντρο. Απολύτως κανέναν.

  Μόνο στο Καλλιμάρμαρο, όπου μαζεύτηκαν κάποιοι γραφικοί που κουβάλησαν χουλιγκανάτα, αλλά τόσο λίγοι που διασκορπίστηκαν από ντροπή κιόλας. Όλο όλο ένα πλάνο δευτερολέπτων. Χωρίς ήχο γιατί όντας εκεί δίπλα θυμάμαι το σύνθημα: «Νεμπιόλο, Νεμπιόλο σου σκίσαμε τον κώλο!»

  Λίγο πριν τους ΟΑ2004, η Τηλεόραση έπαιζε νυχθημερόν διαφημίσεις με στημμένους από σκηνοθέτη πανηγυρισμούς από μονδέλους και μονδέλες σε παραλίες που έγραφαν στην άμμο κλπ. Όλα όμως φαντασίωση. Κανέναν πανηγυρισμό δεν θυμάμαι, και δεν ημουν σε καμία τρύπα…

 234. Γιάννης Ιατρού said

  230β/229: Δηλαδή το 78γ (και εικονογραφημένο) δεν το είδες; 🙂 🙂 🙂

 235. Γιάννης Κουβάτσος said

  222: Εξαιρετικό το κείμενο του λινκ. Θυμάμαι τους εθελοντές που πήγαιναν και έβαφαν τζάμπα το γήπεδο της Λεωφόρου, ύστερα από κάλεσμα του Αλαφούζου. «Όλοι μαζί μπορείτε!»

 236. ΓΤ said

  235@

  Αφού προηγουμένως το είχαν καθαρίσει…

 237. Pedis said

  Δεν είναι μόνον η σύνθεση που έχει τα μαύρα της τα χάλια, είναι ότι αυτοί που το πρότειναν/ενέκριναν είναι ντιπ κόπανοι, που δεν καταλαβαίνουν ότι η προβολή σε αυτήν την πρόσοψη-πληκτρολόγιο δεν πάει, είναι σκέτη αηδία.

  Αλλού, όπου έχει τύχει να δω παρόμοια καλλιτεχνική παρέμβαση για το πόπολο (το αισθητικό αποτέλεσμα είναι από αμφίβολο μέχρι ανύπαρκτο σε κάθε περίπτωση) η προβολή γίνεται πάνω σε επίπεδη επιφάνεια.

 238. spyridos said

  233
  Είμαι σίγουρος ότι ήταν Σεπτέμβρης του 1997 και θυμάμαι μας είχαν πρήξει τα ούμπαλα στο τρένο από Λάρισα για Αθήνα.

 239. spyridos said

  Μετά την ανακοίνωση το 1997
  έκαναν σύναξη μυστική οι λοουμπαπάδες και πήραν την απόφαση που την έβγαλαν και σε δίσκο

  Βλακειάδα 2004
  Τα ‘μαθες ρε, κέρδισε η δικιά μας πόλη
  και τηρεί προϋποθέσεις που θα ζήλευαν όλοι
  Όλο καμάρι οι άρχοντές μας γιορτάζουν το καλό
  με πανηγύρια μνημεία και αρχαίο φελλό
  Με του Ομήρου τα λέιζερ χορογραφίες του Δία
  και μια πόρνη ιδέα να ζητιανεύει αηδία
  Και ντύνεται Ολυμπία όλη η Ελλάδα
  γονατιστή παρακαλάει για σένα Βλακειάδα
  Βρήκαμε ντόπα δυνατή τα τεστ να μην την πιάνουν
  κι οι δικοί μας να μην χάνουν
  Θα ‘χουμε και σπόνσορα που λες την κόκα-ριόλα.

 240. Γιάννης Κουβάτσος said

  Όντως Σεπτέμβρης του ’97 ήταν. Οι ολυμπιακοί αγώνες ανατίθενται 7 χρόνια πριν από τη διεξαγωγή τους.

 241. Pedis said

  https://www.efsyn.gr/nisides/269567_pos-o-benizelos-nikise-tin-pandimia-tis-gripis

  Ομως, πολλοί κάτοικοι της πρωτεύουσας, ίσως δίνοντας πίστη στα λόγια διαφόρων τσαρλατάνων ή διαφόρων «ειδικών», φαίνεται ότι προσπαθούσαν να… προλάβουν τη γρίπη πίνοντας ούζο και κρασί και τρώγοντας σκόρδο!

  Γι’ αυτό στην πρώτη επίσημη ανακοίνωση διαβάζουμε ότι «τα σκόρδα, το ούζο και τα άλλα γιατροσόφια κατά της γρίππης είναι κωμικά», ενώ από τότε επαναλαμβανόταν πολύ τακτικά η σύσταση για περιορισμό των οινοπνευματωδών.

  Η ανακοίνωση είχε εκδοθεί μετά πρώτη ευρεία σύσκεψη που έγινε στις 16 Οκτωβρίου στο υπουργείο Εσωτερικών, με τη συμμετοχή των μελών του Ιατροσυνεδρίου, ενός συμβουλευτικού οργάνου διαπρεπών ιατρών, των δημάρχων Αθηναίων και Πειραιώς κ.ά.

  Παρότι οι λογοκριμένες εφημερίδες δημοσίευαν περιορισμένες ειδήσεις για την πανδημία, φάνηκε ότι η κατάσταση είχε αρχίσει να γίνεται «εκρηκτική» και στην πρωτεύουσα αλλά κυρίως στο στράτευμα. Γι’ αυτό, τα πρώτα μέτρα που λαμβάνονται αφορούν τον στρατό, όπου ακόμα υπηρετούσαν πολλοί έφεδροι και υπήρχαν πολλά κρούσματα γρίπης.

  Δυστυχώς, δεν υπάρχει σαφής εικόνα ούτε για τους ένστολους που νόσησαν και πέθαναν από την «ισπανική γρίπη». Γνωρίζουμε, μόνο, από στοιχεία που δόθηκαν, στις 8 Δεκεμβρίου 1918, στη Βουλή, μετά την επανέναρξη των εργασιών της, ότι μόνο στην Πάτρα το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου είχαν νοσηλευθεί 1.889 στρατιώτες και πέθαναν οι 535, δηλαδή περίπου ένας στους τρεις νοσηλευθέντες!

  Εξαιτίας αυτής της τραγικής κατάστασης η κυβέρνηση προώθησε, τον Οκτώβριο, τα εξής μέτρα στον στρατό:

  Ιδρύθηκαν, με βασιλικά διατάγματα, δύο νέα στρατιωτικά νοσοκομεία στην Αθήνα και στο Λουτράκι.

  Θεσμοθετήθηκε (νόμος 1543/1918) διαδικασία για άμεση πρόσληψη καθαριστριών σε στρατιωτικά νοσοκομεία με απόφαση του υπουργού Στρατιωτικών.

  Για την αποσυμφόρηση των στρατιωτικών νοσοκομείων Αθήνας και Θεσσαλονίκης προβλέφθηκε οι νοσηλευόμενοι που βρίσκονται σε ανάρρωση να παίρνουν αναρρωτική άδεια από 10 έως 20 μέρες από τον διευθυντή του νοσοκομείου, χωρίς άλλη διατύπωση.

  Για την αραίωση των στρατώνων χορηγήθηκε γενική άδεια 45 ημερών στους εφέδρους παλαιότερων ηλικιών, που υπηρετούσαν λόγω του πολέμου και εν συνεχεία αφού τελείωσε ο πόλεμος αποστρατεύτηκαν.

  Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε να δίνονται άδειες κατ’ οίκον νοσηλείας, άδειες διανυκτερεύσεως και «να ελαττωθώσιν ουσιωδώς αι ώραι των γυμνασίων».

  Επίσης, από τα πρώτα μέτρα που είχαν ληφθεί, με βασιλικό διάταγμα, ήταν ο καθορισμός της διατίμησης του οινοπνεύματος για να αποτρέπονται φαινόμενα αισχροκέρδειας.

  Κάποιες εφημερίδες, όπως η «Ακρόπολις» (φ. 17.10.1918), έθεσαν σχολιογραφικά το ζήτημα του κλεισίματος των ναών, αλλά δεν φαίνεται να λήφθηκε τέτοιο μέτρο.

  Πάντως πολλά άλλα μέτρα μοιάζουν με τα σημερινά, χωρίς να φτάσει, όμως, τότε η κυβέρνηση σε γενικό λοκντάουν, όπως θα λέγαμε με σημερινούς όρους. Και συγκεκριμένα:

  Εκλεισαν τα δικαστήρια, τα σχολεία δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης, το Πανεπιστήμιο και το Ωδείο. Η πρώτη απόφαση αφορούσε κλείσιμο για 15 ημέρες, αλλά δόθηκαν παρατάσεις και όπως φαίνεται, τα σχολεία ξεκίνησαν ν’ ανοίγουν μετά την 1η Δεκεμβρίου.

  Εφαρμόστηκε εκ περιτροπής εργασία στα διάφορα εργοστάσια, αλλά υποχρεώθηκαν οι εργοδότες «να μισθοδοτούν τους απομακρυνομένους εκ περιτροπής εργασίας».

  Για τους κινηματογράφους, τα θέατρα και την εστίαση: αρχικά, αποφασίστηκε οι κινηματογράφοι και τα θέατρα να εκδίδουν περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων για να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Ομως, λίγες μέρες αργότερα διατάχθηκε να κλείνουν στις 9 το βράδυ όλα τα θέατρα και οι κινηματογράφοι, οι οποίοι, πάντως, έκαναν πρωινές προβολές.

  Για τα καφενεία και τα εστιατόρια αποφασίστηκε να κλείνουν στις 10 το βράδυ, ενώ κλειστά θα ήταν «τα εν τη πλατεία Ομονοίας καφωδεία», τα νυχτερινά κέντρα λαϊκής διασκέδασης.

  Ετσι, θεωρήθηκε ότι ουσιαστικά «από της 10ης πάσα κίνησις θα εμποδίζεται».

  Για τη δημόσια Υγεία: αποφασίστηκε να ενισχυθούν τα λεγόμενα λαϊκά φαρμακεία, τα οποία πωλούσαν φθηνά φάρμακα ή τα διέθεταν δωρεάν σε άπορους.

  Τα άλλα φαρμακεία υποχρεώθηκαν ν’ ανοίγουν και την Κυριακή, να παραμένουν ανοιχτά μέχρι τα μεσάνυχτα (και προαιρετικά όλη τη νύχτα) και να εκδίδουν αποδείξεις με αντίγραφο της συνταγής για την αποφυγή φαινομένων αισχροκέρδειας.

  Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ο Δήμος Αθηναίων «επιστράτευσε τους δημοτικούς ιατρούς» και προσέλαβε άλλους 16 ιδιώτες γιατρούς για την παροχή δωρεάν περίθαλψης σε άπορους. Με τη βεβαίωση του γιατρού ο δήμος θα κάλυπτε και το κόστος των φαρμάκων του ασθενούς.

  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα μέτρα για τις συγκοινωνίες της πρωτεύουσας, όπου σήμερα αφέθηκαν να δημιουργούνται… ανενόχλητα εικόνες συνωστισμού.

  Πριν από περίπου έναν αιώνα, λοιπόν, η τότε κυβέρνηση είχε αποφασίσει:

  Οι συγκοινωνίες

  Να γίνεται καθημερινή απολύμανση των συρμών του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου Αθηνών-Πειραιώς (ΣΑΠ) και των οχημάτων του τραμ.

  Να πυκνώσουν τα δρομολόγια του Ηλεκτρικού και να γίνονται «ανά 10 λεπτά της ώρας προς αποφυγήν των εκ μεγάλου συνωστισμού κινδύνων της γρίπης». Καθώς η εταιρεία του ΣΑΠ ήταν ιδιωτική το θέμα είχε τεθεί εγγράφως από τον υπουργό Συγκοινωνιών Παπαναστασίου και φαίνεται ότι η εταιρεία πειθάρχησε.

  Για το τραμ, το βασικό μέσο μεταφοράς, που συγκέντρωνε πολύ κόσμο, αποφασίστηκε να διακοπεί η λειτουργία ορισμένων γραμμών και να γίνεται, προφανώς με περισσότερα οχήματα, η συγκοινωνία σε ορισμένες κεντρικές αρτηρίες.

  Τέλος, ιδιαίτερη μέριμνα λήφθηκε από τους Δήμους Αθηναίων και Πειραιά για τη βελτίωση της καθαριότητας.

  Οπως διαβάζουμε σε εφημερίδες της εποχής, μια μεγάλη δυσκολία για τον δήμαρχο Αθηναίων Σπ. Πάτση ήταν να βρει εργάτες, καθώς οι περισσότεροι νέοι ήταν επιστρατευμένοι, αλλά και άλογα για τα κάρα, τα οποία χρησίμευαν για τη συλλογή των απορριμμάτων, καθώς είχαν επιταχθεί για τις ανάγκες του στρατού.

  Τελικά, διατέθηκαν άλογα από τον στρατό και φαίνεται ότι βρέθηκαν εργάτες και στα μέσα Νοεμβρίου ο Δήμος Αθηναίων είχε καταφέρει να βγάλει 106 κάρα για την καθαριότητα, με το ανάλογο προσωπικό και ετοιμαζόταν να τα αυξήσει ακόμα κατά 16.

  Επίσης, με την πρόσθετη πίστωση των 30.000 δραχμών που του διέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών, κατάφερε να προχωρήσει έργα καθαριότητας και απολύμανσης, η οποία γινόταν με το ασβέστωμα σε τοίχους και δρόμους.

 242. Pedis said

  Άσχετο κι όποιος γνωρίζει ας βοηθήσει: ψάχνω έγκυρες πληροφοριες σχετικά με την ιστορία της Β/θμιας εκπαίδευσης των κοριτσιών στην Ελλάδα (και ό,τι προαιρείσθε για τις προηγμένες χώρες του εξωτερικού)

  Λ.χ. από το παρακάτω συνάγω ότι τα κορίτσια μπήκαν δυναμικά και ατυπα στη Β/θμια εκπαίδευση στις αρχές του 1900. Αλλά θα υπήρχαν ήδη και τα παρθεναγωγεία σε κάποιες πόλεις.

  Στο Α΄ Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο το 1904, το οποίο αποτελεί τομή στην ιστορία της εκπαίδευσης των κοριτσιών, κυριαρχεί το δίλημμα της επιλογής ανάμεσα στις «γερές μητέρες» ή τις «αδύνατες και ασθενικές διανοούμενες»[11].

  Ωστόσο ο θεσμός της συνεκπαίδευσης κερδίζει συνεχώς έδαφος. Εκτός από τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αρχίζει να εμφανίζεται, με ανεπίσημο τρόπο, και στα δημόσια σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αφού πολλές μαθήτριες εγγράφονταν σ΄ αυτά με δυναμικό τρόπο και συμφοιτούσαν με αγόρια.

  Έτσι κατά τη σχολική χρονιά 1910-11 στα δευτεροβάθμια σχολεία αρρένων συνεκπαιδεύονται 1221 μαθήτριες με 30178 μαθητές (Ζιώγου 1993, σσ. 196, 202). Η πρακτική αυτή της συνεκπαίδευσης καθώς και ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός των μαθητριών που εγγράφονταν στα σχολεία των αρρένων οδήγησε την Πολιτεία στην ίδρυση των πρώτων δημόσιων Ελληνικών Σχολείων και Γυμνασίων Θηλέων το 1917 (Φ.Ε.Κ. 189/5-9-1917) καθώς και στην απαγόρευση της εγγραφής κοριτσιών στα σχολεία των αρρένων στις πόλεις όπου λειτουργούσαν «του αυτού βαθμού και του αυτού τύπου σχολεία θηλέων».
  http://www.eriande.elemedu.upatras.gr/eriande/synedria/synedrio3/praltika%2011/skoyra.htm

 243. Γιάννης Ιατρού said

  241: Προφανώς ήταν και τότε…, αλλά όχι στο βαθμό των σημερινών!
  Κάποια ουσιαστικά μέτρα πήρανε, σημαντική ενίσχυση των δρομολογίων κλπ. των ΜΜΜ, 2 νοσοκομεία, λαϊκά φαρμακεία, πρόσληψη προσωπικού (καθαρίστριες, ιατρούς), πρόβλεψη για τους άπορους, ωράρια φαρμακείων κλπ., κάποια μέτρα για την αποφυγή αισχροκέρδειας.

 244. nikiplos said

  233@, 238@, Να είμαι ειλικρινής δεν θυμάμαι αν ήταν το 1996 ή το 1997. Θυμάμαι όμως έντονα τον κόσμο να γράφει στα παπάρια του την όποια δήθεν ευωχία και ευτυχία και χαρά.

  Επίσης δεν ξέρω εάν τηρούνται τα 7 έτη. Θυμάμαι έντονα ότι χάσαμε τους Ολυμπιακούς του 1996, που πήρε η Ατλάντα, και «όλη η χώρα» (πάλι ελάχιστοι) ήθελε με το Αθήναζε της Φάνης Πετραλιά. Επομένως δεν μπορεί να ήταν 7 έτη, όταν δόθηκαν στην Ατλάντα.

  Μετά από εκείνους τους Ολυμπιακούς που δεν πήραμε, οι Εφημερίδες και οι «σοβαροί» αναλυτές, ξεδίπλωναν ανελλιπώς 8στηλα στην Καθημερινή και το Βήμα, για το «πόσο τυχεροί ήμασταν που ΔΕΝ πήραμε τους Ολυμπιακούς και πως αν το κάνουμε θα είναι η Εθνική μας Καταστροφή».

  Ίσως δηλαδή οι χαλαροί έως αδιάφοροι «πανηγυρισμοί» του 1997 που ανακοινώθηκε η Αθήνα2004, να οφείλονται και στο γεγονός της προτεραίας πλύσης εγκεφάλου μέρους της κοινής γνώμης ενάντια σε αυτούς.

  Θυμήθηκα μάλιστα κι ένα άρθρο του Αντώνη Τρίτση στο Βήμα, όπου έλεγε πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες σε οποιοδήποτε κέντρο της χώρας, θα ήταν η καταστροφή μας, γιατί θα στερούσε την πρωτεύουσα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις από σημαντικά πολεοδομικά έργα υποδομής.

  Αλλά τι πάω και θυμάμαι τώρα.

 245. Pedis said

  # 243 – Να φανταστείς ότι ακόμη και τότε, πριν από εκατό χρόνια, είχαν συλλάβει την ιδέα να προχωρήσουν σε προσλήψεις γιατρών! 😯

 246. Γιάννης Κουβάτσος said

  244: Ναι, έχεις δίκιο. Οι ολυμπιακοί του 1996 δόθηκαν στην Ατλάντα τον Σεπτέμβριο του 1990. Από τότε και στο εξής η ανάθεση γίνεται 7 χρόνια νωρίτερα.

 247. 100: Κανένα πρόγραμμα που κυκλοφορεί δεν είναι ποτέ στον κύκλο ζωής του χωρίς bugs. Το ζητούμενο είναι η γρήγορη διόρθωση

 248. spyridos said

  «…Πιστέψαμε ότι είμαστε υπεράνθρωποι, κρύψαμε την προσβολή μας από τον ιό και οδηγηθήκαμε στον τάφο, αντί να ομολογήσουμε το λάθος μας και να σαλπίσουμε το ορθό. Δεν είναι ταπεινωτικό να παραδεχθείς ότι ως άνθρωπος κι εσύ πάσχεις. Αλαζονικό είναι να το κρύψεις, μόνο και μόνο για να μη διαψευστεί δημόσια ο εγωισμός σου. Όταν επικρέμεται θάνατος, τότε, καλά ειπώθηκε, «μαγκιές» δεν επιτρέπονται. Οι ευλαβείς εγωισμοί… σκοτώνουν!».

  https://www.efsyn.gr/node/269722

 249. Μαρία said

  242
  Μια κριτική επισκόπηση της σχετικής βιβλιογραφίας: Κατερίνα Δαλακούρα, Ιστορία της εκπαίδευσης και φύλο στη σύγχρονη ελληνική ιστοριογραφία. Χρειάζεται να αγοράσεις το βιβλίο http://asini.gr/?page_id=154

 250. Μαρία said

  248
  https://drive.google.com/file/d/1oEVpfN2XX7pB7gySCQVqsuFIBwGOF_V4/view

 251. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Πιστέψαμε ότι εμάς, λόγω της πίστεώς μας, υποχρεούται ο Θεός να μας σώσει (τους άλλους όχι), και κάναμε επίδειξη αυτής της πίστεώς μας.»
  Πολλά, πάρα πολλά εξ οικείων βέλη ο Άνθιμος.

 252. ΓΤ said

  @248, 251

  Πλήρες στη «Ρομφαία», αλλά με καλοκρυμμένο ήπιο τίτλο

  https://www.romfea.gr/katigories/10-apopseis/40608-alejandroupoleos-eorti-eisodion-tis-theotokou-sti-xronia-tou-korono%CF%8Aou

 253. Pedis said

  # 249 – Μερσί! Αν το εγκρίνεις, θα το παραγγείλω.

 254. Spiridione said

  Νοσηλεύτρια στο ΑΧΕΠΑ

 255. voulagx said

  #252: Απο το λικνο:
  «Ἂς σηκωθοῦν ὅσοι λάθεψαν καὶ δὲν ἄκουσαν τὴν Ἐκκλησία τους, ἀλλὰ τυχάρπαστους χριστέμπορους καὶ «γεγαυρωμένους ἐπὶ ὄχλους» διαδικτυακούς κι ἂς ταπεινωθοῦν μὲ ἐμπιστοσύνη στὴν Ἐκκλησία.»
  γεγαυρωμένοι είναι οι εχοντες κολλησει γαυρίλα;

 256. sarant said

  251-2 Μωρέ μπράβο!

 257. Pedis said

  Μα πρόκειται για μπανάλιτιζ ακόμη και για στοιχειωδώς λογικά σκεπτόμενο νήπιο … τι συζητάμε, ότι φτάσανε και οι ΧΟ σε αυτό το επίπεδο. Ε, ναι, τελικά και χαρη στην επιδημία που σαρώνει το υπεργηρο στελεχικό προσωπικό τους, τα κατάφεραν! χαχαχά

 258. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τέτοια κριτική εκ των έσω και από μεγαλοσχήμονα παράγοντα έχουμε να δούμε από το 20 συνέδριο του ΚΚΣΕ και τον μνημειώδη λόγο του Χρουστσόφ «Περί της προσωπολατρείας και των συνεπειών της».
  Μόνο που αμφότερες καθυστέρησαν πολύ. ☺

 259. Γιάννης Κουβάτσος said

  258:προσωπολατρίας.

 260. Pedis said

 261. Μαρία said

  253
  Παράγγειλέ το και δεν θα χάσεις. Δυστυχώς δεν έχω σκάνερ, για να σου σκανάρω αυτό ειδικά το άρθρο.
  https://marginalia.gr/arthro/o-tomos-to-fylo-stin-istoria-prin-kai-meta/

  Και με αφορμή το σεξ φρέσκο http://themelio-ekdoseis.gr/wp/shop/%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CE%B8%CE%AE%CE%BA%CE%B7/istories-ti-sexoyalikotita/

  https://www.lifo.gr/articles/book_articles/303834/istories-gia-ti-seksoyalikotita-apo-ton-16o-ai-mexri-simera-ena-kainotomo-elliniko-vivlio

 262. Μαρία said

  252
  Πλήρες στο 250 κατευθείαν απ’ την πηγή της ιεράς μητροπόλεως 🙂

 263. Γιάννης Ιατρού said

  258: Τέτοια κριτική εκ των έσω και από μεγαλοσχήμονα παράγοντα έχουμε να δούμε από το 20 συνέδριο του ΚΚΣΕ…

 264. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το γνήσιο βίντεο της εορτής των ενόπλων δυνάμεων:

 265. 253: Δες κι αυτό:

  Click to access 02_15210_Master_Document.pdf

 266. Pedis said

  # 261 – γκράθιας πορ τοδο. Έτσο. Δεν είχα ιδέα για το έργο των ερευνητριών αυτών.

 267. Pedis said

  # 265 – Μπράβο! Ευχαριστώ πολύ.

 268. Μαρία said

  31 Οκτ. 626 νεκροί
  22 Νοεμβρ. 1.630

 269. Μαρία said

  Χειρότερα κι απο σχολική αίθουσα.

 270. […] Δεν είναι βέβαια τα μεζεδάκια επιταγμένα, επιταγμένες είναι δύο κλινικές της Θεσσαλονίκης, αφού πρώτα δήλωσαν αδυναμία να παραδώσουν 200 κλίνες Covid για να αντιμετωπιστεί το κύμα διασωληνώσεων της πανδημίας. Φυσικά οι επιτάξεις δεν γίνονται δωρεάν, κερδισμένοι θα βγουν και πάλι οι κλινικάρχες, απέδειξαν όμως ότι ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα είναι μόνο για τα εύκολα,… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2020/11/21/meze-454/ […]

 271. Pedis said

  # 268 – Alto Adige: καμπάνια με μαζικά τεστ στον πληθυσμό. Περί το 1% θετικοί σε 320 χιλ τεστ μέχρι τώρα (1 εκ. πληθυσμός της περιοχής).

  https://www.altoadige.it/cronaca/test-rapidi-in-alto-adige-alle-16-hanno-partecipato-322-313-persone-1.2479713

  Αν θέλουν να κάνουν πραγματικό σκρίνιν σε Θεσ/νίκη και περίχωρα γίνεται στο πι και φί. Ας ρωτήσουν τους Αλτοαντιζάνους να μάθουν πώς το οργάνωσαν.

 272. ΣΠ said

  261
  Δες σε αυτό το άρθρο μια δημοσκόπηση για το τι ορίζεται ως σεξ.
  https://sci-hub.se/10.1080/15546128.2016.1168756

 273. Μαρία said

  Αυτός ο τύπος διετέλεσε πρόεδρος της ΕΛΜΕ Τρικάλων. Εννοείται ΔΑΚΕ και ΠΕ1, θεολόγος.

 274. Γιάννης Ιατρού said

  269: κι εδώ το παράδειγμα της επέμβασης της προεδρίνας της Γερμανικής Βουλής (Bundestag), της κας Roth, στον βουλευτή του AfD που τελειώνοντας την ομιλία του θέλει να κινηθεί από το βήμα προς τα έδρανα χωρίς να φορά μάσκα ή με «μη εγκεκριμένη» μάσκα. Για όσους καταλαβαίνουν την γλώσσα, οι διάλογοι έχουν πολύ πλάκα, ιδίως ο τρόπος που του επιβάλεται και τον υποχρεώνει να φορέσει την προβλεπόμενη μάσκα 🙂 🙂

  ΥΓ: για όσους αναρωτηθούν γιατί η ίδια η ΠτΒ δεν φορά μάσκα: ο κανονισμός εκεί είναι, πως όποιος κάθεται στη θέση του και δεν κινείται, δεν χρειάζεται να φορά μάσκα.

 275. sarant said

  274 Καλά του έκανε!

 276. Μαρία said

  272
  Είδα τον πίνακα 2 του ερωτηματολόγιου. Μου κάνει εντύπωση οτι έχουν συμπεριλάβει και τον βιασμό.

 277. Γιάννης Ιατρού said

  Νίκο, θυμήθηκα κάτι παλιά 🙂

 278. Νίκο, μόλις μπαίνω στην σελίδα του σημερινού άρθρου, ξεκινάει αυτόματα το download ενός pdf «ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΑΛΑΚΟΥΡΑ • ΣΙΔΗΡΟΥΛΑ ΖΙΩΓΟΥ-ΚΑΡΑΣΤΕΡΓΙΟΥ – ΑΘΗΝΑ 2015 – Η εκπαίδευση των γυναικών – Οι γυναίκες στην εκπαίδευση – Κοινωνικοί, ιδεολογικοί, εκπαιδευτικοί μετασχηματισμοί και η γυναικεία παρέμβαση (18oς – 20ός αι.)».

 279. Γιάννης Ιατρού said

  287: είναι το πιντιέφι από το σχόλιο 265 του Στάζυμπο

 280. Pedis said

  # 273 – Α, δεν τρολάρει;!%$!?

 281. sarant said

  278 Κι ένας φίλος από το ΦΒ μου λέει το ίδιο! Περίεργο, κι ας είναι το pdf του σχ. 265.

 282. Pedis said

  # 274 – μετάφραση δεν παίζει;

 283. Βρε παιδιά, όταν βλέπω «κορονιό», είναι και καινούργια λέξη με αυτή την μορφή, διαβάζω πάντα koroñó, πώς λέμε Λενιώ, μορφονιό! Δεν μπορούμε να το γράφουμε κορονϊό, και ας μην προβλέπεται τέτοια ορθογραφία, να είναι πιο σαφές;

 284. Νίκος Μαστρακούλης said

  @281: Τώρα έκανα ανανέωση σελίδας και μου συμβαίνει το ίδιο (αυτόματο κατέβασμα). Πριν καμιά ώρα, χοντρικά, δεν μου το έκανε.

  @278 / 283: Κώστα χαθήκαμε, κάπως πρέπει να γίνει να ξαναβρεθούμε!

 285. sarant said

  283 Κώστα, εγώ όταν χρησιμοποιώ τον όρο «κορονιός» τον προφέρω όπως τον μπασκετμπολίστα.

 286. @284: Ναι βρε Νίκο! Όταν ανοίξουν τα πράγματα, να κανονίσουμε.

 287. @285: Α, εντάξει τότε! 🙂

 288. Γιάννης Ιατρού said

  282: Στην μετάφραση χάνει, η λεπτομέρειες των εννοιών των λέξεων/σύνταξης που χρησιμοποιεί, δύσκολα μεταφέρονται.
  Πότε επιτέλους θα αρχίσεις μαθήματα να μάθεις γερμανικά ρε πέδη; 🙂

 289. Μαρία said

  280
  Κι αυτό το πέρασα αρχικά για φωτοσοπιά

  αλλά δεν είναι. Του γυάλισε μάλλον η φανταρίνα.

 290. Spiridione said

  289. Το είχαν ανεβάσει άλλοι, του άρεσε και το έβαλε, απλά. Αυτουνού του έχουν κάνει ειδικό αφιέρωμα τα ελληνικά hoaxes.

  Ανακοίνωση της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας.

  https://www.pellanews.gr/ygeia/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%AF%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%AD%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%BD%CE%BF%CF%83%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CF%8E%CE%BD-%CF%80%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CF%82

 291. 289 >> Του γυάλισε μάλλον η φανταρίνα

  Εδώ που τα λέμε, μεταξύ μπερέ και κορνίζας, ποίημα 🙂

 292. Μαρία said

  291
  Ναι, η άτιμη. Και με μυτούλα γαλλική.

  μετά από ολιγοήμερη ασθένεια. = κορονοϊός Έχω πληροφόρηση απο πρώτο χέρι. Συνταξιούχος μεν ο παππούς αλλά εξομολόγος, μπορεί και του καθιαυτού.

 293. Μαρία said

  288
  Γράψε, στα γερμανικά, τι λέει ο τύπος αφότου έβαλε την κόκκινη μάσκα, μπίτε.

 294. Pedis said

  # 288 – ναι ρε γμτι, πού θα πάει θα τ’ αποφασίσω.

  # 289 – Είπα κι εγώ! Και δεν είχα συναντήσει τόσο ενδιαφέροντα τύπο στελέχους στη θητεία μου.

 295. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  268 >>31 Οκτ. 626 νεκροί
  22 Νοεμβρ. 1.630
  Περίπου 1000 νεκροί σε τρεις εβδομάδες και
  «σε ένα ενδεχόμενο τρίτο κύμα πανδημίας μπορεί οι νεκροί καθημερινά να ξεπερνούν τους 1000.» Μπρρρ!
  http://www.topontiki.gr/article/416955/dieythyntis-meth-papanikolaoy-eos-kai-tetrapsifios-arithmos-nekron-sto-trito-kyma-den

 296. Pedis said

  # 295 – Μήπως εξήγησε γιατί περιμένει 50-100 χιλ κρούσματα καθημερινά;

  Ή βασίζει την πρόβλεψη στην υπόθεση (πιθανό ενδεχόμενο) ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί ο αριθμός των ΜΕΘ με 5-10πλάσιο αριθμό κρουσμάτων;

  ‘Η είπε κουτουράδα.

 297. Μαρία said

  295
  https://www.tvopen.gr/watch/48193/apelpistikhhkatastashstisentatikes

 298. Pedis said

 299. Pedis said

  Μεγάλο ζόρι κι αυτό.

 300. Μαρία said

  296
  Κρίνοντας απ’ το παράδειγμα ασθενή που αναφέρει στην αρχή, νομίζω οτι προσπαθεί να τρομοκρατήσει τον κόσμο, για να συμμορφωθεί.
  Αυτό που είπε για ανοιχτό καφενείο σε χωριό, ισχύει σίγουρα για τον αντικαπνιστικό νόμο.

 301. Είναι όταν βλέπει λίκνο για πεντέφι σε γραμμή μόνον του, προσπαθεί να τον εμπεδώσει η πόρσε. Αλλά κάποιοι λίκνοι αρνούνται και μετατρέπονται σε κατεβάσματα. Αν θες, Νικοκύρη, ακύρωσε τον λίκνο/σχόλιο. Βασικά αν ήταν στην από πάνω γραμμή με το κείμενο, θα ήταν εντάξει.

 302. Μαρία said

  299

  Στα σοβαρά τώρα, απ’ τη στιγμή που υπάρχουν πιστοί καλό είναι ν’ ακούγονται κι αυτά.

 303. Μαρία said

  Γιαγιά σε χωριό κοντά στο Μύτικα έχει τα εγγόνια της καθώς και οι δύο γονείς τους εργάζονται στη Γερμανία. «Μου λένε να μπω στην πλατφόρμα, ποια πλατφόρμα παιδάκιμ’, εγώ μόνο σε τρακτέρ έχω ανέβει», αναφωνεί η γιαγιά απορημένη. 🙂
  https://left.gr/news/porco-governo

 304. Pedis said

  # 300 – Πιστεύω ότι δεν φταίει η «χαμηλή συμμόρφωση» και αυτό μπορεί να δειχθεί σχετικά εύκολα στη βάση του περιορισμένου αριθμού των κρουσμάτων στον συνολικό πληθυσμό της χώρας.

  Φταίει, κι αυτό δεν το θίγει, το γεγονός ότι δεν υπάρχει ουσιαστικά κανείς ιατρικός έλεγχος των νοσούντων και ιχνηλάτηση των επαφών τους σε τοπικό επίπεδο. Και με μηδενική κάλυψη-σάρωση με τεστ δεν γίνεται δουλειά.

  Είδες τι κάνουν στο Alto Adige (# 271). 1% ενεργά κρούσματα, αποτέλεσμα της καμπάνιας τεστ-κόβιντ δεν είναι μικρό αλλά ούτε και θεόρατο. Αλλά, αν εντοπίσεις τα κρούσματα μαζικά και έγκαιρα έχεις κάνει τη μισή δουλειά.

  Η άλλη μισή είναι να φροντίσεις να μην πάνε στο νοσοκομείο ή να μην πάνε αργά.

  Οι ασθενείς στην Ελλάδα που φτάνουν στο νοσοκομείο μισοπνιγμένοι μεταξύ της 5-7ης ημέρας από την εκδήλωση των συμπτωμάτων δεν έχουν λάβει ουσιαστικά καμία βοήθεια ούτε είναι κάτω από καμία ουσιαστική και καθημερινή παρακολούθηση. Ούτε υπάρχει σχεδιασμένη φροντίδα να μείνουν σε καραντίνα οι συγγενείς προσφέροντάς τους τα απαραίτητα ώστε να μείνουν αποκλεισμένοι στο σπίτι.

  Αλλά και πάλι, χίλιοι νεκροί καθημερινά που αμολάει, σημαίνει χοντρικά ή 50-100 χιλ κρούσματα με αύξηση αναλογικά του τρέχοντος αριθμού κλινών ή 15-20 χιλ. κρουσματα με τη σημερινή πληρότητα.

 305. ΓΤ said

  292@
  Κατάλαβα… Όπου παίζουν εγκώμια πιο βαριά κι απ’ τα βουβάλια της Κερκίνης, γελάνε μέχρι και τα βουβάλια…

 306. Pedis said

  # 302 τέλος – Να φτιάξει μία σανγκρία με ψίχουλα, ας βάλει και καλό πορτό για πιο βαρύ, να επικοινωνήσει σε zoom-room με τον πνευματικό που εμπιστεύεται να τής κάνει τα μαγικά και να το πιει.

  Οι Ιταλοί καθολικοί (αυτοί δεν πίνουν κρασάκι στη κοινωνία τους) το γκοφρετάκι το κάνουν και ντιλίβερυ στα σπίτια όσων, για λόγους υγείας, δεν μπορούν να πάνε στην εκκλησία. Μάλιστα, αποτελεί κατάκτηση του καθολικού φεμινιστικού κινήματος που ο ντελιβεράς μπορεί να είναι και γυναίκα. Το φαινόμενο τής τρανσουσταντσιατσιόνε δεν επηρεάζεται στο ελάχιστο. Φακτ.

  Ας στήσουν ντελιβεράδικο και οι δικοί μας. Σε συνθήκες λοκντάουν σου ‘ρχεται στο σπίτι το δισκοπότηρο και με το δικό σου κουταλάκι κοινωνάς. Όπως κάνανε κάποτε με το φίλεμα του γλυκού τού κουταλιού, ο καθένας με το διαφορετικό κουταλάκι έπαιρνε από το κοινό βάζο.

  Μια ιδέα δίνω.

 307. Μαρία said

  304
  Καμία εκτός κι αν έχουν κανένα γνωστό γιατρό. Αυτή τη στιγμή ξέρω τουλάχιστον 10 άτομα στα Σέρρας μοιρασμένα σε δυο ομάδες με πυρετό και διάρροια. Στους δύο ο γιατρός τους τους χορήγησε αντιβίωση, για να προφυλάξουν τα πνευμόνια τους.

  305
  Παρατηρώ οτι κρύβουν την αιτία θανάτου επιλεκτικά. π.χ. για το γιατρό της βουλής γράφτηκε οτι πέθανε απο κορονοϊό, ενώ για τον ορθοπεδικό που πέθανε σήμερα στα Σέρρας τίποτα https://epiloges.tv/serres-efyge-apo-tin-zoi-o-orthopaidikos-giatros-stylianos-gkogkas/

 308. ΓΤ said

  306@

  Καταλαβαίνεις. βέβαια, σε ένα τέτοιο σενάριο, πολύ δυνατό ασφαλώς, τι όρους έχει να προτείνει ο Μπαμπινιώτης. Θα σκάσει ρόμπα-τσίμπλα, το ζεστό ποτήρι γάλα να μην το πιάνει η κάμερα, και θα μιλάει για μετουσίωση με αποκλειστικό κοχλιαροδιανομέα, εμβαπτισμένα ψιχία…

 309. Pedis said

  # 307 – Ετσι. Και μένα οι πληροφορίες μου λένε ότι όποιος κολλάει και δεν έχει γνώσεις, συγγενείς που να τους κόβει, γνωστούς γιατρούς και τον τρόπο του ειναι αφημένος στην τύχη (του).

  Το παιχνίδι, πλέον, με τη μεγάλη μείωση της θνητότητας και του ποσοστού νοσηλευομένων επί των νοσούντων σε σχέση με την άνοιξη, θα κριθεί στην πρωτοβάμθια υγεία και την οργάνωση. Να μην φτάνει να χρειαστεί ο ασθενής στο νοσοκομείο μόνο και μόνο επειδή έχει μείνει απαρακολούθητος στο σπίτι.

  Αλλά επ’ αυτού τζίφος ενώ μιλάμε για συμμόρφωση και κοινότυπες, πλέον, αηδίες. Συμμορφώθηκε ο κόσμος, περιορισμένος και κλεισμένος μέσα. Τι άλλο να κάνει;

 310. Πέπε said

  @278, 284 κλπ. (μαγικό κατέβασμα αρχείου):

  Παιδιά, ο τίτλος αρχείου του πδφ είναι όλο αυτό ή μήπως «02_15210_Master_Document»; Γιατί εμένα ήθελε να μου κατεβάσει ένα με τον τίτλο που παραθέτω, αλλά όχι από την παρούσα σελίδα, παρά όταν άλλαξα καρτέλα. Δεν το κατέβασα και δεν ξέρω αν είναι το ίδιο με το δικό σας.

  Παρεμπιπτόντως, το ένοχο μήνυμα #265 του Στάζιμπου εγώ το βλέπω ως εξής: «Δες κι αυτό», και μετά τίποτα, τεράστιο κουτάκι μηνύματος ολόαδειο. Ήθελα μάλιστα κι από νωρίτερα να σχολιάσω «ξανοίγω ξανοίγω μα πράμα δε θωρώ», αλλά βαρέθηκα.

 311. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  307 Στο λινκ βλέπω και την είδηση ότι ο κορονιός πριν λίγες ώρες κατάπιε παιδί 25 χρονών!
  https://epiloges.tv/thrinos-stis-serres-efyge-apo-ti-zoi-o-25chronos-thodoris-paylidis/

 312. rogerios said

  Ως συνήθως, μπαίνω καθυστερημένα στο πανηγύρι…

  Τα δύστυχα μινκ (που αν έμπαιναν στα ελληνικά μερικές δεκαετίες παλαιότερα θα έπρεπε να τα μεταγράψουμε μιγκ, όπως Φραγκφούρτη, και θα μας την έπεφταν ο αδελφός Μικογιάν και ο Γκουριέβιτς) είναι μια ακόμη απόδειξη της ηγεμονίας της αγγλικής, αν και αυτή τη φορά στο ιστολόγιο. Βιζόν τα ξέραμε τα ζωάκια (και τη γούνα τους), κατευθείαν από τα γαλλικά. 🙂

  Από ό,τι βλέπω, στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης (π.χ. Σκάι, Νέα, Ναυτεμπορική, Αυγή) χρησιμοποιήθηκε (ευτυχώς, κτγμ) η ονομασία «βιζόν».

  Καλή εβδομάδα σε όλους!

 313. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  242, Pedis
  Έχω διαβάσει αυτό: https://www.protoporia.gr/kara8anash-aggelikh-h-amerikanikh-sxolh-krhths-1837-1843-9789606120763.html
  Ενδιαφέρον και με καλή βιβλιογραφία. Αναφέρεται, βέβαια, στην Κρήτη αλλά έχει και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία, π.χ. για τη Σχολή Χιλλ.

  – Το …αυθαιρέτως καταβαίνον του Σταζυ, υπάρχει κίνδυνος να μας πειράζει κάτι στο PC;; Αν όχι, ας κατεβεί. 🙂

  Καλημέρα – Καλή βδομάδα! (Ας ελπίσουμε…)

 314. Γιάννης Ιατρού said

  Για να δείτε πως φτιάχνονται οι ειδήσεις… 😂😟

  (υπότιτλος: Μπορούμε κι εμείς…🙄)

 315. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  310

  Καλημέρα. Ακριβώς έτσι. Αυτό είναι. Και με κάθε ανανέωση σελίδας το ξανακατεβάζει (στο σπίτι πρέπει να μου τόχει κατεβάσει καμιά εικοσαριά φορές, και δεν διαγράφεται κιόλας με τη μία το γαμημένο). Και τώρα, σε άλλη συσκευή συνεχίζει να το κατεβάζει.

 316. sarant said

  310-315 Μαγικά πράγματα συμβαίνουν…

 317. Γιάννης Ιατρού said

  293 Μαρία, εδώ η «υπερπαραγωγή απ΄το υπόγειο» με υπότιτλους και σχόλια/παρατηρήσεις και ζουμ 🙂 🙂

 318. Pedis said

  # 313 – Ευχαριστώ.

  Το κακοήθες, για μερικούς, πεντέφι του Στάζυμπου καλύπτει μεγάλο μέρος αυτών που ήθελα να μάθω.

  # 317 – … παρακολουθώ, κι από τα λίγα που καταλαβαίνω γραμμένα, μια σκηνή-συνέπεια από το γερμανικό σύστημα εκπαίδευσης;

 319. Γιάννης Ιατρού said

  310, 315, 316: Για καθαρίστε καλά το ιστορικό, τα κούκις κλπ. απομεινάρια στον μπρόουζερ σας. Επίσης κοιτάξτε μην έχετε ενεργοποιημένο κανένα πρόσθετο που κατεβάζει (αυτόματα) αρχεία, συνήθως βίδεα κλπ., αλλά μπορεί και άλλα, π.χ. πιντιέφια!

  ΥΓ: κάντε και κανένα τρισάγιο ρε σεις, αμάν πιά με την τσιγκουνιά σας, παλιοπαγανιστές είστε όλοι σας!

 320. Γιάννης Ιατρού said

  318: Δeν είμαι βέβαιος πως η υπακοή σε κανόνες κλπ. οφείλεται στο σύστημα εκπEδευσης 🙂 , ίσως είναι περισσότερο κοινωνικό θέμα. Αλλά ας βγει ο ειδικός επί πEδαγωγικών θεμάτων, ο Λάμπρος, και μας πει σχετικά για τις σχετικές παραλείψεις και λάθη… 😎

 321. Pedis said

  # 320 – Τέλος πάντων, εκείνο που τους κάνει να αισθάνονται πέδηση στην έκφραση της ατομικής καφρίλας και ενίοτε μια επιτάχυνση της ομαδικής, κατόπιν διαταγής.

 322. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  321 >> και ενίοτε μια επιτάχυνση της ομαδικής, κατόπιν διαταγής.

  Αν τα θυμάμαι καλά, σαν χτες ολοκληρώθηκε η περικύκλωση της 6ης στρατιάς στο (φτούκακα) Στάλινγκραντ.

 323. Pedis said

  # 322 – έτσι πάν αυτά.

  Το ιδιο πνεύμα, στο ποδόσφαιρο ας πούμε, κάνει παπάδες.

 324. Μαρία said

  Σκούρα τα πράματα αδέρφια. Ο Άβερελ το έριξε πάλι στα διαγράμματα διαφημίζοντας τον ΕΟΔΥ, διάδοχο λέει του ΚΕΕΛΠΝΟ «που δυσφημίστηκε … περί δικαίου και αδίκου».
  Τώρα ο παραλίγο κουμπάρος του. Συνάντηση γιγάντων.

 325. Μαρία said

  αρκουμανιάτικο υβρίδιο: το αρ ταυ = RT.

 326. Μαρία said

 327. sarant said

  326 Όχι, θα τις αφήνανε…

 328. Μαρία said

  Μετατρέπονται σε συλλήψεις οι 9 προσαγωγές των φεμινιστριών που η αστυνομία και ενώ τηρούνταν όλα τα μέτρα προστασίας αποφάσισε να προσαγάγει. Σύμφωνα με πληροφορίες κόβονται πρόστιμα και σχηματίζεται δικογραφία με τακτική δικάσιμο για υποτιθέμενη παραβίαση των περιοριστικών μέτρων. https://left.gr/news/prosagoges-feministrion-sto-syntagma-para-tin-tirisi-ton-metron

 329. mitsos said

  Τι τρέχει με τον υπολογιστή μου ; Κάθε φορά που πατώ ρην επιλογή ενός σχολίου για να το διαβάσω με στέλνει σε καρτέλα αποθήκεσυς του αρχείου με όνομα master document !

  Μάλλον μόνο σε αυτήν την ιστοσελίδα σίγουρα όχι στις ειδησιογραφικές …

 330. 329 Ψυχραιμία Μήτσο. Δεν είσαι μόνος σου. Δες και παραπάνω στα σχόλια. Κι όποτε ξαναμπεις εδώ θα το ξανακατεβάζει. Αυτή τη στιγμή που σου γράφω μου το έχει κατεβάσει 3 φορές.
  Νηστεία, προσευχή και προπαντός αποχή από το συγκεκριμένο νήμα αδερφέ.

 331. Μαρία said

 332. loukretia50 said

  Δε θέλω να μάθω τώρα για την εκπαίδευση των γυναικών στον18 -20 αιώνα! Έγκωσα!
  Μήτσο κουράγιο, πάμε γι άλλα νήματα!

 333. voulagx said

  Το συνεχες κατεβασμα του περι ου ο λογος πεντεφίου συμβαινει με το Chrom και το Edge, οχι με τον Firefox.

 334. voulagx said

  …αλλά στο Firefox δεν βλεπω τα σχολια 326 και 331 της Μαριας, ακομα και με απενεργοποιημενο το αντ-μπλοκ. Μυστηρια πραματα!

 335. Μαρία said

  334
  Είναι αναρτήσεις στο φουμπού κι αργούν λίγο να εμφανιστούν.

  Στο μεταξύ

 336. sarant said

  334 Δεν τα βλέπω ούτε εγώ στην αρχή αλλά μετά από 1-2 λεπτά εμφανίζονται!

 337. ΚΩΣΤΑΣ said

  Η συνεπιμέλεια των παιδιών γιατί θεωρείται εκ προοιμίου αρνητική εξέλιξη και διαμαρτύρονται οι «Μωβ» φεμινίστριες;

  https://www.news247.gr/koinonia/i-feministiki-omada-mov-kataggellei-aythaireta-prostima-kai-skopimos-metachronologimena.9061708.html

 338. Μαρία said

  337
  Ξέχασες τη λέξη «υποχρεωτική».
  Για περισσότερα https://www.lawspot.gr/nomika-blogs/dimitra_kardakoy/epistimonika-mi-apodekto-kai-anyparkto-syndromo-gonikis-apoxenosis

 339. ΚΩΣΤΑΣ said

  338
  Δεν το κατέχω το θέμα, έριξα μια ματιά στο λινκ, είναι μεγάλο, βαριέμαι…

  Λέω όμως, αν από μόνοι τους συμφωνούν οι γονείς για συνεπιμέλεια, δεν χρειάζεται καν νόμος. Υποχρεωτική υπό την προϋπόθεση ότι θα προβλέπεται εξέταση των γονέων από επιστημονική επιτροπή ως προς την καταλληλότητά τους για την ανατροφή του παιδιού. Εφόσον υπάρξει τέτοια επιστημονική εισήγηση περί καταλληλότητας και των δύο, τότε γιατί να μην είναι «υποχρεωτική» η συνεπιμέλεια;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: