Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τριάζ, δηλαδή διαλογή

Posted by sarant στο 23 Νοεμβρίου, 2020


Μια λέξη που ακούγεται αρκετά αυτές τις μέρες, αν και όχι σε πρώτο πλάνο όσο ο κόβιντ, κορονοϊός ή κοροναϊός, οι ΜΕΘ, οι διασωληνωμένοι, οι ευπαθείς ομάδες, τα υποκείμενα νοσήματα και βεβαίως το λοκντάουν, μια από τις λέξεις αυτές της πανδημίας έστω και σε δεύτερο πλάνο είναι και το τριάζ.

Βέβαια, τις περισσότερες φορές βλέπουμε να το γράφουν στα ξένα, triage, αλλά αναρωτιέμαι αν είναι σωστή αυτή η επιλογή. Τι καταλαβαίνει ο Έλληνας αναγνώστης, ιδίως αυτός που δεν ξέρει γαλλικά, όταν δει triage; Πώς θα το προφέρει; Εξάλλου, οι λέξεις σε -άζ είναι πάρα πολλές στη γλώσσα μας, μοντάζ, γκαράζ, ντεκουπάζ, ακόμα και σπικάζ. Και αφού το ζ δεν το προφέρουμε γαλλοπρεπώς, δηλαδή παχύ (εξαιρούνται εδώ η Ντόρα Μπακογιάννη και μερικοί δημοσιογράφοι) για ποιο λόγο να το γράφουμε γαλλοπρεπώς;

(Ή αγγλοπρεπώς, αφού ο όρος, με την ειδική ιατρική σημασία, έχει περάσει και στα αγγλικά -αγνοώ πώς προφέρεται εκεί).

Θα μπορούσαμε βέβαια να τον λέμε ελληνικά, διαλογή, διότι τριάζ, triage στα γαλλικά, είναι η διαλογή, τόσο σε ειδικά νοσηλευτικά συμφραζόμενα όσο και γενικότερα. Οπότε, να ξεκινήσουμε από εκεί.

Η γαλλική λέξη, triage, προέρχεται από το ρήμα trier, το οποίο σύμφωνα με το Atilf ανάγεται στο λατινικό tritare, αλέθω (το σιτάρι). Ίσως υπάρχει κάποια επιρροή του λατ. tria, τρία, αφού πολλές διαλογές οδηγούν σε ταξινόμηση σε τρεις κατηγορίες.

Triage, διαλογή, γίνεται σε πολλά πράγματα, καταρχάς στα αγροτικά προϊόντα, όπου οι καρποί περνάνε από διαλογή για να ξεχωρίσει η πρώτη ποιότητα από τη δεύτερη και ενδεχομένως την τρίτη. Αλλά ο όρος triage χρησιμοποιείται και σε πολλά άλλα πεδία -ας πούμε, στη σιδηροδρομική, όπου gare de triage, σταθμός διαλογής, λέγεται ένας σταθμός στον οποίο τα βαγόνια ενός εισερχόμενου τρένου, που το καθένα πηγαίνει σε διαφορετικό προορισμό, χωρίζονται και επανασυγκροτούνται σε συρμούς ανάλογα με τον τελικό προορισμό.

(Στα γαλλικά υπάρχει κι ένα άλλο ουσιαστικό από το ίδιο ρήμα, το tri, που επισης χρησιμοποιείται με τη σημασία της διαλογής. Για τα οικιακά απορρίμματα, στις γαλλόφωνες χώρες χρησιμοποιούν τον όρο tri des déchets, για τη διαλογή των απορριμμάτων σε διαφορετικούς κάδους).

Αλλά εμείς κυρίως ενδιαφερόμαστε για τον νοσοκομειακό όρο triage, τη διαλογή των ασθενών, ο οποίος έχει την απαρχή του στους Ναπολεόντειους πολέμους, όταν ο Γαλλος στρατιωτικός χειρουργος Dominique Jean Larrey (1766-1842), που θεωρείται ο πατέρας της σύγχρονης στρατιωτικής χειρουργικής, εισήγαγε την έννοια της διαλογής των τραυματιών στο πεδίο της μάχης ανάλογα με τη σοβαρότητα του τραύματός τους. Κάποιοι λένε ότι εισηγήθηκε τρεις κατηγορίες: α. Εκείνοι που ήταν τόσο ελαφρά τραυματισμένοι που δεν κινδύνευαν έτσι κι αλλιώς, β. Εκείνοι που ήταν τόσο βαριά τραυματισμένοι που δεν είχαν ελπίδες έτσι κι αλλιώς, και γ. Εκείνοι που η τύχη τους μπορούσε να κριθεί από το αν θα δέχονταν γρήγορα ιατρικές φροντίδες -και ότι έδωσε προτεραιότητα στην τρίτη κατηγορία.

Δεν είμαι βέβαιος ότι ισχύει αυτό, πάντως το τριάζ στη Μεγάλη στρατιά του Ναπολέοντα, στον απόηχο της Γαλλικής επανάστασης, ήταν ένα μέτρο δημοκρατικό, με την έννοια ότι έδινε προτεραιότητα με βάση την αντικειμενική εκτίμηση της κατάστασης του τραυματία, και όχι με βάση, ας πούμε, τον βαθμό του ή τον τίτλο ευγενείας. Ο όρος triage έτυχε περαιτέρω επεξεργασίας σε επόμενες πολεμικές συγκρούσεις, ιδίως στον Μεγάλο Πόλεμο που μετά ονομάστηκε 1ος Παγκόσμιος Πόλεμος, και η γαλλική λέξη έγινε διεθνής.

Στην ιατρονοσηλευτική ορολογία, ο όρος τριάζ δεν αφορά βέβαια μόνο τραυματίες στο πεδίο της μάχης, ούτε μόνο από φυσικές καταστροφές, όπως σεισμούς. Χρησιμοποιείται επίσης, και καθημερινά, στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, στα νοσοκομεία. Βρίσκω ένα πρωτόκολλο με οδηγίες για την «άφιξη ασθενή στον χώρο του τμήματος επειγόντων περιστατικών», όπου διαβάζω:

Στη συνέχεια ο φάκελος του ασθενή παραδίδεται στην ομάδα που κάνει τη αξιολόγηση των περιστατικών με βάση τη βαρύτητά τους (triage). Η ομάδα που κάνει το triage αποτελείται από γιατρό και έμπειρο νοσηλευτή (νοσηλευτής Διαλογής), και βασικός στόχος τους είναι η καταγραφή και αξιολόγηση της βαρύτητας του κάθε περιστατικού βάσει της σοβαρότητας της νόσου ή του τραύματος και ανάλογα με την κατηγορία – χρώμα καθορίζεται πόσο επείγον είναι το κάθε περιστατικό, τον χρόνο στον οποίο πρέπει να αντιμετωπισθεί και σε ποιο χώρο του Τ.Ε.Π. θα οδηγηθεί.

Τα χρώματα είναι πέντε: Κόκκινο σημαίνει ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης, Κίτρινο εξέταση εντός 10-15 λεπτών, Πράσινο εξέταση εντός 40-50 λεπτών, Μπλε μπορεί να περιμένει, και Λευκό που χρησιμοποιείται για όσους διακομίζονται νεκροί στα Επείγοντα.

Τώρα με τον κορονιό ο όρος τριάζ χρησιμοποιείται κυρίως σε σχέση με την εισαγωγή ή όχι στις ΜΕΘ, τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Για έναν ηλικιωμένο ή επιβαρυμένο ασθενή, η εισαγωγή στη ΜΕΘ σημαίνει μια σοβαρή πιθανότητα να ζήσει (δεν ξέρω ποιο είναι το ποσοστό εκείνων που βγαίνουν από τις ΜΕΘ θεραπευμένοι) ενώ η μη εισαγωγή στη ΜΕΘ σημαίνει σχεδόν βέβαιο θάνατο έστω και στη ΜΑΦ. Οπότε το τριάζ σημαίνει πως ο γιατρός αποφασίζει σε ποιον θα δώσει την ελπίδα ζωής.

Στο δίλημμα αυτό δεν χωράνε πιστεύω σχόλια. Καλό θα είναι να μην υπάρχει η ανάγκη, καλό θα ήταν να έχουν φτιαχτεί και να έχουν στελεχωθεί περισσότερες ΜΕΘ, καλό θα ήταν να έχει φτιαχτεί μια υποδομή για γρήγορα τεστ για να μη συμβαίνουν εγκληματικές περιπτώσεις όπως στο νοσοκομείο του Αγρινίου, όπου το μοριακό τεστ έκανε έξι μέρες να βγει και τελικά αποδείχτηκαν θετικοί 5 ασυμπτωματικοί γιατροί που επί 6 μέρες δούλευαν κανονικά.

Αλλά εφόσον υπάρχει η ανάγκη, θα γινει το αμείλικτο τριάζ.

345 Σχόλια προς “Τριάζ, δηλαδή διαλογή”

  1. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Καλημέρα (λ.τ.)
    Ισχύει δεν ισχύει, ταιριαστό αυτό με το άλεσμα και τις μυλόπετρες.

    Στο μεταξύ, μετά την Ισπανία και τη Γαλλία, να ετοιμαζόμαστε σιγά-σιγά κι εδώ.
    https://thepressproject.gr/kai-pali-stous-dromous-oi-galloi/

  2. Καλό. Καλημέρες. Μια ταχτοποιημένη «-age-λέξη» μας βρίσκουμε στο ζευγάρι κολάζ (ζωγραφικής) και κολάρισμα (πουκαμίσων).

  3. ΓΤ said

    Άραγε το χρώμα που επελέγη για τον Τζερόνιμο από την τριαζική παλέτα ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα;

    (H τριαζικότης του Ιού)

  4. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Νικοκύρη, εκείνος ο γάλλος χειρουργος ο πατέρας της διαλογής επίτηδες είναι άτονος? 😎

  5. Είμαστε κοντά και στη λέξη/έννοια «σκάρτο» ή «σκαρτάρισμα» και «ξεσκαρτάρισμα» με επίσης λατινογενή (ιταλικά, βέβαια) προέλευση. Κοντά και το γαλλικό εκαρτέ. Απομάκρυνση των άχρηστων.

  6. LandS said

    Είδα «τριάζ, δηλαδή επιλογή» και διάβασα «τιράζ, δηλαδή επιλογή» και νόμισα ότι θα διαβάσουμε για τον Μαρινάκη και το Argostypou

  7. LandS said

    Ή αγγλοπρεπώς, αφού ο όρος, με την ειδική ιατρική σημασία, έχει περάσει και στα αγγλικά -αγνοώ πώς προφέρεται εκεί
    /ˈtriː.ɑːʒ/
    Τώρα ξέρεις, μόνο που ο τόνος ανεβαίνει.

  8. Καλημέρα

    κι αν μπερδέψω το τριαζ με το τιραζ, πειραζ ;;

  9. ΓΤ said

    6@

    Βαλτός είσαι; Κάτσε να γείρει ο ήλιος, που γράφεις ρωί πρωί για Μαρινάκη 🙂

  10. Faltsos said

    (Ή αγγλοπρεπώς, αφού ο όρος, με την ειδική ιατρική σημασία, έχει περάσει και στα αγγλικά –αγνοώ πώς προφέρεται εκεί).

    Όχι και πολύ διαφορετικά, όπως φαίνεται εδώ:
    https://el.forvo.com/word/triage/#en_usa

  11. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Αφού ρίξουμε την δίκαια και αναγκαία σφαλιάρα σε αυτόν που ανέλαβε να διατυπώσει και να κυκλοφορήσει το πρωτόκολλο με τις οδηγίες που ανέφερες (..αναγράφεται η λέξη «άγνωστος άνδρας ή γυναίκα» με αύξων αριθμό..), να πούμε ότι δεν είναι σπάνια και μιά άλλη κατηγορία, η -ας την πούμε- μελιτζανί. Πρόκειται για τους εξυπνάκηδες νεοέλληνες οι οποίοι έρχονται στο ΤΕΠ, είτε για να παρακάμψουν τις λίστες αναμονής (προσυνεννοημένοι με τον αητό γιατρό τους), είτε για να μην υποστούν την αναμονή της προσυνεννόησης ενός τακτικού εξωτερικού ιατρείου (..σε χρονιότερα προβλήματα, ειδικά στα μικρότερα επαρχιακά νοσοκομεία..), αφού μπορούν να κάνουνε την δουλειά τους στα γρήγορα.

  12. LandS said

    Ή αγγλοπρεπώς, αφού ο όρος, με την ειδική ιατρική σημασία, έχει περάσει και στα αγγλικά -αγνοώ πώς προφέρεται εκεί
    /ˈtriː.ɑːʒ/
    Τώρα ξέρεις. Το ίδιο με τον τόνο να ανεβαίνει.

    Αυτή η τελεία πριν το /ɑ/ δηλ. /.ɑ/ ξέρει κανείς τι κάνει;

  13. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρα !
    Διαλογή είναι ωραιότατος όρος, άλλωστε στα περισσότερα νοσοκομεία είναι από καιρό τώρα (και προ κορονοϊού) κολλημένη μια τέτοια επιγραφή, τις μέρες εφημεριών, σε κάποιο γραφείο κοντά στα επείγοντα. Τη γαλλική λέξη, ομολογώ πως δεν την είχα ξανακούσει…

  14. nikiplos said

    8,9@ γείρει δεν γείρει ο ήλιος, το δεύτερο γκολ του ΠΑΟΚ ήταν καθαρότατο οφσάϊντ. Εγώ έχω και πολλές ενστάσεις για την κόκκινη του ΠΑΣ, αλλά τώρα τι να κάθομαι να συζητάω για τον Ολυμπιακό του Βορρά.

  15. π2 said

    Το Αντίστροφο έχει 62 λέξεις σε -άζ. Πολλές είμαι βέβαιος ότι δεν χρησιμοποιούνται πλέον ή/και είναι πολύ εξεζητημένες και χρησιμοποιήθηκαν σε ειδικές χρήσεις (αρμπιτράζ, βουαλάζ, γκαζ, ιμάζ, κρικοτάζ, πεϊζάζ, πελερινάζ, ρενσάζ, ροντάζ, τονάζ).

    Ενδιαφέρον είναι ότι υπάρχουν και ορισμένες ελληνογαλλικές: χειρομασάζ, μικροαβαντάζ, ενώ έχει και μια τουρκική ανάμεσά τους (τσαπράζ).

  16. Γιάννης Κουβάτσος said

    1. Προφανώς. Πάντα πρωτοπόροι οι Γάλλοι πολίτες. Κάτι οι κυβερνητικές αυθαιρεσίες κάτι η επιλογή των ασθενών, λόγω διάλυσης των δημόσιων συστημάτων υγείας, ξαναγυρίζουμε πλησίστιοι στην εποχή των ναπολεόντειων πολέμων. Ή, μάλλον, ακόμα πιο πίσω, αφού τότε η επιλογή των τραυματιών/ασθενών γινόταν με δημοκρατικά κριτήρια, ενώ τώρα πιστεύει κανείς πως γίνεται το ίδιο;

  17. LandS said

    11
    Πολλά ασφαλιστήρια συμβόλαια, για να μειωθεί το ασφάλιστρο, καλύπτουν μόνο τα επείγοντα. Έτσι σε συνεννόηση και με τον γιατρό γίνεται η ίδια διαδικασία και στα μεγάλα και σέξι ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

  18. Γιάννης Κουβάτσος said

    14:Ρε φίλε, έχεις όρεξη για αφρίζοντα σεντόνια; Εμείς λες να μην το είδαμε το οφσάιντ; Είπαμε κουβέντα; ☺

  19. nikiplos said

    Δεν ξέρω αν αληθεύει. Μου μαύρισε την καρδιά.

  20. Faltsos said

    Παρόμοιο σύστημα «διαλογής» χρησιμοποιήθηκε και στην εξέταση των κτιρίων μετά από σεισμό, με επικόλληση βεβαίωσης αυτοψίας στην πρόσοψη του κτιρίου (δεν ξέρω αν χρησιμοποιείται ακόμη).
    Πράσινο αυτοκόλλητο: Κτίριο χωρίς ή με μικρές ζημιές
    Κίτρινο αυτοκόλλητο: Εκτεταμένες σοβαρές ζημιές. Απαιτείται άμεση επισκευή.
    Κόκκινο αυτοκόλλητο: Κτίριο κατεδαφιστέο.

  21. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Μακριά από εμένα Νίκο η -συνειδητή ή όχι- διάθεση να υπερασπιστώ την σημερινή πρακτική στην αντιμετώπιση της κορονοπανδημίας (έχω πολλά ράμματα για την γούνα τους- κι ας τους ψηφίζω..) αλλά, οι έστω και καλοπροαίρετες κουβέντες του είδους «καλό θα ήταν να έχουν φτιαχτεί και να έχουν στελεχωθεί περισσότερες ΜΕΘ» μάλλον παραβλέπουν το ΠΟΣΟ θα στοίχιζαν λχ 500 παραπάνω κλίνες ΜΕΘ (κατασκευή, στήσιμο, εξοπλισμός, στελέχωση, αν υποθέσουμε μάλιστα ότι είχε προβλεφθή αυτό το δεύτερο κύμα και αν μπορούσε να προϋπολογιστεί ο αναγκαίος αριθμός αυτών των παραπανίσιων κλινών), οι οποίες μάλιστα θα μας «έμεναν» σε λίγους μήνες, χωρίς αντικείμενο.

  22. nikiplos said

    22@ Και παραβλέπουμε την ελληνική νομοθεσία, η οποία αντιπαθεί το χρόνο και τη λειτουργικότητα. Και δεν μιλάω για τις κλίνες και τους χώρους γιατί αυτά βρίσκονται εν δυνάμει με δωρεές. Για την πρόσληψη του προσωπικού που θα στελεχώσει τις επιπλέον ΜΕΘ μιλάω πάντα.

  23. Nestanaios said

    Οι παλαιοί κακώς ήθελαν λέξεις να μη τελειώνουν σε «ζ». Τα «ξ» και «ψ» αποδεκτά αλλά όχι το «ζ». Πολύ κακώς.

    Το θέμα είναι «Τριτοδ». Η ονομαστική είναι τριτοδ-ς και η γενική τριτοδ-ος. Με τον ίδιο τρόπο λέμε Παλλάζ Παλλάδ-ος και Ελλάζ Ελλάδ-ος. Το «ζ» διαιρείται σε «δς» και «δ» είναι το στοιχείο της μεταφοράς. Και εδώ γίνεται μεταφορά του τρίτου ή της τριτούς. Τώρα αν οι Λατίνοι στο tritare βλέπουν το αλέθω (το σιτάρι) ας μας το πει κάποιος. Εγώ δεν ξέρω.

    «Τριτογένεια λέγεται ἡ Ἀθηνᾶ ὡς γεννηθεῖσα ἐκ τριτοῦς ἤγουν τῆς
    κεφαλῆς τοῦ Διός. τριτὼ δὲ ἡ κεφαλὴ λέγεται διὰ τὸ εἶναι ἐν αὐτῇ τρία τινά·
    φανταστικόν, λογιστικὸν καὶ μνημονευτικόν. καὶ τὸ μὲν φανταστικὸν ἵδρυται
    ἐν τῷ μετώπῳ, τὸ δὲ λογιστικὸν ἐν τῷ μέσῳ τῆς κεφαλῆς, τὸ δὲ μνημονευτικὸν
    ἐν τῷ ἐγκεφάλῳ.»

  24. Γιάννης Ιατρού said

    22: (τέλος) Σιγά μην μας έμεναν Γιώργο. Πρώτον θα κάναμε εισαγωγές από Σουηδία, Ελβετία, Βέλγιο κλπ. κλπ. και Δεύτερον θα έχουμε και τρίτο κύμα…
    Μέχρι τότε θα έχουν βγάλει τα λεφτά τους

  25. @ 8 Gpointofview

    Ε… κάτ θα πράζ… 🙂

  26. Faltsos said

    22

  27. Γιάννης Ιατρού said

    20: δεν χρειάζεται να βγάλουμε τα μάτια μας ρε συ. Εδώ το αυθεντικό σε εικόνα (για να μην δυσκολευτούν κάποιοι με το φατσοβιβλιο)

  28. Θεόδωρος Πέππας said

    Εγώ ανευ τόνου το είχα βάλει το παληκάρι (Ναπολεόντειος συνάδελφος, γαρ, όθεν η οικειότης) σε μία διαφάνεια από παρουσίασή μου σε κάποιο σεμινάριο.
    Ομολογώ ότι η ιδέα του τρίχρωμου στην εικόνα, με τα χρώματα της γαλλικής σημαίας είναι …κλοπή, από τον Abel Gance στην ταινία του για τον Ναπολέοντα του 1927…τρεις οθόνες, τρεις καμερες, δυο φίλτρα… πολύ πριν το Σινέραμα

  29. Θεόδωρος Πέππας said

    δυστυχως η εικονα δεν ανεβαίνει,,,αν ξερει κανείς πώς να εισαγάγω εικόνα σε σχόλιο ας το πει.

  30. atheofobos said

    Επειδή το διαλογής αναφέρεται και σε δεύτερης κατηγορίας ή γενικώς κατώτερης ποιότητας πράγματα εκείνο το- νοσηλευτής Διαλογής- μου κτυπάει άσχημα. Θα προτιμούσα το Νοσηλευτής Επιλογής.

  31. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @23. Και αν ακόμη δημοσιεύονταν οι προκηρύξεις για την πρόσληψη ιατρών ΜΕΘ την ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ, σήμερα θα βρισκόμασταν ακόμη στην φάση του ελέγχου των κατατεθέντων δικαιολογητικών (ύστερα οι ενστάσεις, οι κρίσεις, οι συνεντεύξεις, τα ασφαλιστικά μέτρα, τα ΦΕΚ- ευτυχισμένο το 2022! 🙂 ). Συμμετέχω σε επιτροπές κρίσεων και ..κάτι ξέρω!
    @25. Γιάννη, είναι δυσβάστακτο το κόστος τους..

  32. Γιάννης Ιατρού said

    30: εδώhttps://sarantakos.wordpress.com/2020/11/20/grapefrapa-2/#comment-696502

  33. @ 12 LandS said

    /ˈtriːɑːʒ/

    >> Αυτή η τελεία πριν το /ɑ/ δηλ. /.ɑ/ ξέρει κανείς τι κάνει;

    Δεν είναι τελεία αλλά : το σύμβολο του μακρού φωνήεντος στη φωνητική, άρα tree-aaʒ

  34. Γιάννης Ιατρού said

    33: https://sarantakos.wordpress.com/2020/11/20/grapefrapa-2/#comment-696502

  35. LandS said

    22

    Τις μέρες αυτές τελειώνει (αν δεν έχει ήδη τελειώσει) το μέτρο αναβολής των προγραμματισμένων χειρουργείων σε ένα ποσοστό που δεν θυμάμαι, δεν είμαι στον κλάδο και δεν ασχολούμαι με τις λεπτομέρειες. Τι έγινε; Θα ανανεωθεί, θα παραταθεί ή θα επανέλθει το 100%
    Άκουσα, δεν ξέρω αν αληθεύει, ότι μελετάται ή έχει αποφασιστεί το «Σωτηρία» να μετατραπεί σε COVID-19 αποκλειστικά. Οι νοσηλευόμενοι με αναπνευστικά που δεν είναι COVID-19 θα έχουν κάτι να ελπίζουν;

    Είδα εχτές στη TV, στρατιωτικές σκηνές χειρουργείων εκστρατείας να γεμίζουν το πάρκινγκ ενός μεγάλου νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης και θυμήθηκα ότι μια βδομάδα αφότου είδαμε κάτι τέτοιο πριν 8 μήνες στο Μπέργκαμο, βλέπαμε εφιαλτικές εικόνες σε κλειστά γήπεδα με στρατιωτικά φορτηγά στους δρόμους.

  36. […] Μια λέξη που ακούγεται αρκετά αυτές τις μέρες, αν και όχι σε πρώτο πλάνο όσο ο κόβιντ, κορονοϊός ή κοροναϊός, οι ΜΕΘ, οι διασωληνωμένοι, οι ευπαθείς ομάδες, τα υποκείμενα νοσήματα και βεβαίως το λοκντάουν, μια από τις λέξεις αυτές της πανδημίας έστω και σε δεύτερο πλάνο είναι και το τριάζ. Βέβαια, τις περισσότερες φορές βλέπουμε… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2020/11/23/triage/ […]

  37. Επανάληψη:
    /ˈtriːɑːʒ/

  38. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    18

    Ολμάζ! 😎

  39. Δυστυχώς δεν βγάζει : μετά το i και μετά το a για τα μακρά φωνήεντα.

  40. atheofobos said

    22
    Από την δωρεά της Βουλής των 50 κλινών στην Σωτηρία με την οποία δημιουργήθηκαν 50 νέες κλίνες, μπορούμε να υπολογίσουμε το αρχικό κόστος για κάθε κλίνη τα 160.000 ευρώ. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν το κόστος κατασκευής ή μετασκευής του κτηρίου που θα στεγαστούν, το κόστος ημερησίας λειτουργίας τους, κοντά στα 1000 ευρώ και η μισθοδοσία του προσωπικού.
    Οι ελάχιστες προϋποθέσεις λειτουργίας ΜΕΘ βάσει του ΚΕΣΥ αναφέρονται εδώ: https://www.icu.gr/DOCS/2017/2017_6_2016.pdf

  41. Faltsos said

    Την ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ δεν την βλέπει μόνο η αντιπολίτευση:

    https://www.thestival.gr/eidiseis/politiki/kaklamanis-apeythyno-ekklisi-pros-tin/

  42. LandS said

    34 Όχι, δεν ρώτησα για το i: αλλά για το .α.

  43. leonicos said

    Δεν είμαι βέβαιος ότι ισχύει αυτό

    Να είσαι. Τουλάχιστον στο στρατό έτσι μας μάθαιναν, και είναι κατά κάποιον τρόπο λογικό. Μόνο που είναι απάνθρωπο από τη μια, και πολύ υποκειμενικό από την άλλη. Φυσικά, υπό ιδανικές συνθήκες ιδανικού πολέμου, δεν επηρεάζεσαι πό το αν ο τραυματίας είναι φίλος ή αντίπαλος.
    Θεός φυλάξοι μη σας τύχει

  44. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @36. Τουλάχιστον στο νοσοκομείο όπου εργάζομαι, όχι μόνο δεν υπάρχει κανένα σημάδι τροποποίησης του μέτρου αναβολής, αλλά -ουσιαστικά- ΕΧΟΥΝΕ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ ΤΗΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ! (Κι αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά αξιόποινα καραγκιοζλίκια που έχουνε κάνει..)

  45. sarant said

    Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    4 Βουλωμένο γράμμα διαβάζεις!

    8 🙂

    11 Εμ, είναι κι αυτοί -και θα εξυπηρετούνται, υποθέτω, αν πέσουν σε λάσκα

    15 Το Αντίστροφο έχει πολλές εξεζητημένες λέξεις, αν και τα αρμπιτράζ και τονάζ δεν τα θεωρώ εξωτικά.

    21 Α μπράβο

    31 Λες για τα πορσελάνινα σερβίτσια;

  46. sarant said

    45 Γι αυτό και έλεγε κάποιος, «αν είναι να αρρωστήσετε αυτόν τον καιρό, να παρακαλάτε να είναι κόβιντ»

  47. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @41. Σωστό! (..και βάλε! 🙂 )

  48. # 14 και 19 από σπόντα

    Βρε Νίκιπλε μόνο οφφσάιντ ; εδώ κοτζάμ Καραπαπα(ρα)ς έγραψε πως ήταν ΚΑΙ ερπιθετικό φάουλ !! το πως μόνο ο ΠΑΟΚ δεν αμφισβητεί τις αποφάσεις του VAR δείχνει την διαφορά του από τα άλλα σωματεία. Πρόσεξε γιατί γελειοποιείσαι όπως ο άσχετος Κουβάτσος που αγνοεί προφανώς που μέρη του σώματος μετράνε στο οφσάιντ και «βλέπει» οφφσάιντ κι αυτός σαν τον Καραπαπά(ρα), ο ΩΜΟΣ ,μετράει, το ΧΕΡΙ όχι.
    Στομαρς ΑΕΚ-ΠΑΟΚ βέβαια που όπως χθες Με τα Γιάννινα έκανες ένα σουτ σε όλο το ματς και ήρθες 1-1 παρότι έκανες δυο πέναλτυ που ΔΕΝ τα έψαξαν στο VAR, οι διαιτητές του VAR ήταν καλοί ενω χθες ήταν «πιασμένοι» από τον ΠΑΟΚ.
    Επειδή χθες η Νόβα έδειχνε καμιά ώρα την φάση μήπως και πείσει κανένα αφελή πως ήταν οφφσάιντ και την άλλη φορά μας έλεγε μια ώρα συνέχεια πως έφταιγε ο τερματοφύλακας για το γκολ-φάουλ του Νινούα στο γάμμα της εστίας και επειδή δεν την πήρε ο Μαρινάκης την Νόβα αλλά όλοι οι (εναπομείναντες) αθλητικογράφοι είναι της συνομοταξάς του ΠΟΚ μέχρι αηδίας ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ ΧΘΕΣΙΝΑ ζητήθηκε η παραίτηση του CEO και όλου του Δ.Σ. γιατί παρατράβηξε το αστείο με την προπαγάνδα και υπάρχουν ελαφρόμυαλοι που «τσιμπάνε»

  49. ΣΠ said

    15
    Το ΛΚΝ έχει 38 μεταξύ των οποίων το τουρκικό πιαζ και το αγγλικό τζαζ.

  50. Faltsos said

    Βλέπω ότι συνεχίζονται οι λογιστικοί υπολογισμοί. Επειδή όταν το ρώτησα τραγουδιστά στο 27 δεν ακούστηκε, ξαναρωτάω
    Σας παρακαλώ αφήστε τους υπολογισμούς για το πόσο κοστίζει μια ΜΕΘ, και υπολογίστε ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΊΖΕΙ ΜΙΑ ΖΩΗ;

  51. Pedis said

    Από μικρή προσωπική εμπειρία από επίσκεψη στις Πρώτες Βοήθειες σε νοσοκομεία τριών χωρών του Εξωτερικού, το τριάζ το κάνει νοσοκόμος. Είναι εντελώς κουφό να ανατίθεται η ευθύνη αυτή σε νοσοκόμο και όχι σε γιατρό.

  52. Νέο Kid Al Afrikii said

    Οι καπνιστές ΔΕΝ κινδυνεύουμε από κορωνιό! Βλέπει τα μαύρα πνεμόνια μας ο ιός, και κόβει λάσπη… θέλει παρθένο έδαφος ο άτιμος!

    Φυσικά, ΔΕΝ είναι λύση να αρχίσετε το κάπνισμα τώρα… έπρεπε να το έχετε φροντίσει χρόνια πριν…

  53. leonicos said

    29 Θεόδωρος Πέππας

    Γειά σου Θοδωρή. Ακόμα μου χρωστάς έναν καφέ στο γραφείο σου.

  54. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @47. Ακριβώς αυτήν την φράση ΟΥΡΛΙΑΖΩ προς τους πάντες, στο νοσοκομείο μας. (Ας μην μπώ σε λεπτομέρειες γιατί θα μας διαβάσει κανένας πληττόμενος και θα πρέπει να ξημεροβραδιάζομαι στα γραφεία εισαγγελέων..)

  55. Pedis said

    Τα χρώματα είναι πέντε: Κόκκινο σημαίνει ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης, Κίτρινο εξέταση εντός 10-15 λεπτών, Πράσινο εξέταση εντός 40-50 λεπτών, Μπλε μπορεί να περιμένει

    Με τα ισχύοντα σε δυναμικό+υποδομές , ναι, καλά κρασά …

  56. @ 43 LandS

    Στη φωνητική γραφή της λέξης δεν υπάρχει κάτω τελεία. Εδώ: https://www.macmillandictionary.com/pronunciation/british/triage_1

  57. Theodoros A. Peppas said

    54. Ξέρεις πόσο καιρό έχω να μπω στο γραφειο μου, Λεώνικε; από τις 23/12/19….

  58. @ 51 Faltsos

    Συνήθως το ερώτημα «πόσο κοστίζει μια ζωή» συνοδεύεται και από το συζυγές «πόσο αξίζει μια ζωή».
    Ο Σοβί τα περιέγραφε καλά πριν χρόνια.

  59. Pedis said

    # 41 – μπορούμε να υπολογίσουμε το αρχικό κόστος για κάθε κλίνη τα 160.000 ευρώ.

    Στην Ιταλία (που είναι μανούλες στο να μασουλάνε δημόσιο χρήμα αβέρτα) χρεώνουν τα μισά.

  60. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  61. Pedis said

  62. Alexis said

    Ομολογώ ότι δεν είχα ξανακούσει τη λέξη. Πάντα «διαλογή» έλεγα και άκουγα.
    Διαλογή ασθενών, διαλογή περιστατικών κλπ.

  63. Alexis said

    #62: Μην τους ακούς αυτούς, είναι κουμμουνισταί 🙂

  64. Γιάννης Κουβάτσος said

    Είναι η εποχή των δωρεών και του εθελοντισμού. Το κράτος υπάρχει μόνο για να ασκεί ανεξέλεγκτη βία και για να απαιτεί ατομική ευθύνη. Φυσικά η φορομπηχτική πολιτική συνεχίζει ακάθεκτη τον καλπασμό της και τα έσοδα διατίθενται κατά το δοκούν.

  65. Γιάννης Κουβάτσος said

    62: Εμ, τζάμπα τον βάζουν τον Ερντογάν να αλυχτάει δεξιά κι αριστερά; Πώς αλλιώς θα δικαιολογηθεί η αύξηση των κονδυλίων;

  66. # 66

    Ηθελα νάξερα ποιοί «τον βάζουν τον Ερντογάν» ; ο Ιβάν ή ο Πάμπλο Γκαρσία (όπως σε άλλους για όλα φταίνε οι κομμουνιστές έτσι για σένα για όλα φταίνε οι παοκτσήδες, είσαι αστέρι στην ανάλυση της διεθνούς πολιτικής)

  67. ΓΤ said

    Εξιτήριο για Αναστάσιο 🙂

  68. Αγγελος said

    «Τι καταλαβαίνει ο Έλληνας αναγνώστης, ιδίως αυτός που δεν ξέρει γαλλικά, όταν δει triage;»
    Γιατί, καταλαβαίνει τίποτε (αν δεν έχει διαβάσει το άρθρο σου 🙂 ) άμα δει «τριάζ»;

  69. Γιάννης Κουβάτσος said

    Προφανώς το «διαλογή ασθενών» ακούγεται άσχημα, οπότε κοπανάνε ένα τριάζ κι όποιος κατάλαβε, ανατρίχιασε. Μπαμπινιώτη, πάρε θέση!

  70. sxoliastis2020 said

    >47

    https://lh3.googleusercontent.com/aO2HNVa3WUXbqUIm5XWSwaKJK6F2QsE0_sJqFLAn1hWB_C4EpIKuyEPb2LHoQ4ZNgIPgMv8eUzO-vg2HQg7aL1fGjjsrs4Ny0glnhF9v1z1Mdr9VEU24EYq12oLxSwsKBZBE2EuujKHPQnZD0gnUZtd-LuWWnbAiZ9XmARl5-26F34k55-XAyOPMaNQ7-d5d6NvmlyaT9XuPwxYi6AeYQ3Ybw0HqDJMiVC6hkMjHyTYbOEWFQ93us0j6K-ilrBUxVZUJqe1-Tzpc7AFTCiLnoW_fQXxrXDzXiDxefLHrXzz5HAhKkppHy6Bb38I8JiapSuaAR9Ank2o6XXi9MKf5TnJud1uAyWjJlNslQxV6Re-uxv219bYt5q0geOOtcDN-2nz7tr8HlWaZG6LUFpVcUSO3BB-QXp002yP-dmw4pj_1DISGhGzD69QK4291TmlbUtAhkg7khXaZgj3y1T0y5NzHySy5xdm8kIzwMmCk3ALgdpPNlMoALk_nvMS3TSXNbUM9UWlre5-X-6MpMhEdbTrNc71pgRLC9jqOLFW2m7_6EeRzt6uW8r6IVV-tL_-eZAaeqi8CxjdE5I5gJI2aziQkK9FxkzMXTDHi7yIMrH_LTC2FttyJQSPDt9cYmF9SMkE-FwNg9_VdQHDvhanyzo0_46iPUp9kkyRbdzDUrE4mzvUtzDHWAiWfYX1D=w749-h775-no?authuser=0

  71. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    69, 70

    Προτείνω τη διαλογή να την πούμε σφαλιάρα ( < ιταλ sfagliare=ξεσκαρτάρω άχρηστα φύλλα σε χαρτοπαίγνιο), τι λέτε?

  72. Γιάννης Κουβάτσος said

    72:Ή και κοινωνικό δαρβινισμό.

  73. Αγγελος said

    Lands (12) και άλλοι:
    Στην οθόνη μου, η προφορά του triage στα αγγλικά εμφανίζεται όπως η αριστερή εικόνα

    Απόρησα κι εγώ και το κοπυπάστωσα στο Notepad — όπου εμφανίζεται όπως η δεξιά εικόνα!
    Επίσης, αν το κοπυπαστώσω από το (12) στο σχόλιο που γράφω αυτή τη στιγμή, εμφανίζεται επίσης όπως η δεξιά εικόνα, /ˈtriː.ɑːʒ/. Δςεν ξέρω όμως πώς θα εμφανιστεί στο δημοσιευμένο σχόλιο.
    Εικάζω ότι η πρώτη οξεία εμφαίνει τον κύριο τόνο, η πρώτη διπλή τελεία δείχνει ότι το i είναι μακρό, η κάτω τελεία εμφαίνει τον δευτερεύοντα τόνο, και η δεύτερη διπλή τελεία δείχνει ότι το ɑ είναι μακρό, αλλά ότι η WordPress τα ερμηνεύει σαν διακριτικά σημάδια που πρέπει να εμφανιστούν μέσα στον κύριο χαρακτήρα (Non-spacing· έχει τέτοια ο Unicode, αλλά το πώς εμφανίζονται στην οθόνη το κανονίζει το εκάστοτε πρόγραμμα) και τα κάνει θάλασσα.
    Ίσως για τον ίδιο λόγο, στα πολυτονικά παραθέματα του Σμερδαλέου (και όχι μόνο) η βαρεία εμφανίζεται μετά το φωνήεν και όχι επάνω του, χαλώντας τελείως την αισθητική.
    Αυτά στο δικό μου PC. Σε Mac ή κινητά μπορεί να εμφανίζονται διαφορετικά!

  74. Καλημέρα (ευχή είναι, ας την πούμε)

    21 Με σπρέι πια…

    Πάντως, όσες φορές χρειάστηκα τα επείγοντα στη «διαλογή» με στέλνανε πρώτα. Στην τριάζ δεν μούτυχε.

    Η Βουλή έκανε δωρεά κλίνε ΜΕΘ. Εμένα γιατί μ’ ακούγεται ανέκδοτο; Η Βουλή έχει δικά της λεφτά; Τα βγάζει κάπως αλλιώς κι όχι απ’ τον προϋπολογισμό του κράτους; Ναι, έχει δικό της προϋπολογισμό και ψηφίζεται χωριστά αλλ’ αυτό δεν αλλάζει την προέλευση. Λέει πόσα θέλει. Τα καθαρά δικά της έσοδα ποια είναι;
    Μου θυμίζει που κάποτε πληρωνόμασταν με 10 διαφορετικά κομμάτια το μηνιάτικό μας: Βασικός, χρονοεπίδομα, ΑΤΑ, εξομάλυνσης και δεν συμμαζεύεται.

  75. @ 74 ‘Αγγελος

    Να εμένα πώς το βγάζει. Τόνος προ της συλλαβής – i με διπλή τελεία μακρού – a με διπλή τελεία μακρού. Ελπίζω να ανάβει η εικόνα.

  76. Αγγελος said

    Και στον πυγαίο 🙂 κώδικα /’tri:.α:ʒ/ (σαν τη δεξιά εικόνα) το γράφει. Εχω περιέργεια να δω τι θα βγει στην οθόνη τώρα που δεν το κοπυπάστωσα, παρά το αντέγραψα με το χέρι.

  77. Αγγελος said

    Τώρα βγήκε σωστά. Αν το κοπυπαστώσω από τον πηγαίο κώδικα, τι θα βγει; /ˈtriː.ɑːʒ/

  78. Μαρία said

    Τα διαλογητήρια φρούτων και λαχανικών τα είπατε; Τα έμαθα πριν 40 χρόνια, όταν έμενα στη Νάουσα κι η διαλογή γινόταν ακόμα με το χέρι.
    Τα ΤΕΠ θα μπορούσαν να μετονομαστούν σε κορονοδιαλογητήρια.

  79. nikiplos said

    68@ ενώ «έφυγε» 39χρονος χωρίς υποκείμενο νόσημα λένε και δεν εννοώ τον χθεσινό Dj.

  80. nikiplos said

    Στο προηγούμενο να προσθέσουμε και τον 25χρονο απο τις Σέρρες ο οποίος πέθανε απο κορονοϊό σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Αφέντης είναι η ασθένεια που έχει πει σε άλλο ποστ ο Λεώνικος.

  81. ΣΠ said

    Αν δεν αρέσει το «διαλογή» μπορούμε να το πούμε «ταξινόμηση».

  82. spiridione said

  83. Αγγελος said

    Το μυστήριο διαλευκαίνεται. Το ‘ στην αρχή του ‘tri:.α:ʒ ΔΕΝ είναι κανονικό ‘, είναι ο χαρακτήρας Unicode 02C8 Modifier letter vertical line, η δε διπλή τελεία δεν είναι το κανονικό :, είναι το Unicode 02D0 Modifier letter triangular colon. Τώρα γιατί συμβαίνουν αυτά, το ξέρει ο συντάκτης της σελίδας απ’ όπου ο Lands κοπυπάστωσε το /ˈtriː.ɑːʒ/

  84. Alexis said

    #68: Σε χρίζω επίσημο εκκλησιαστικό ρεπόρτερ του ιστολογίου. 😆

  85. 84 ΄Αγγελος

    Ενδιαφέροντα.

  86. Μαρία said

    83
    https://www.avgi.gr/koinonia/372533_metaferoyn-prosopiko-toy-esy-se-idiotikes-klinikes

  87. ΓΤ said

    85@

    Αφού το ξέρεις ότι είμαι ζυμωμένος μέσα στην Εκκλησία 🙂

  88. Dimitris said

    Πριν από 1-2 χρόνια έμαθα ότι η λέξη χρησιμοποιείται και στον χώρο της πληροφορικής ίσως όχι τόσο στη ακαδημία όσο στις εταιρίες. (δουλεύω Αγγλία)
    Ένας πελάτης ειδοποίησε ότι κάτι δεν δούλευε σωστά και το πρόγραμμα παρουσίασε μια περίεργη συμπεριφορά.
    Εκ πρώτης όψεως δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε που οφείλεται.
    Οπότε ακούω από συνάδελφους ότι το απόγευμα έχουμε “triage meeting” (τριάζ μιτιν η προφορά και στα αγγλικά λοιπόν!).
    Ρωτάω με απορία τί θα κάνουμε δηλαδή??( Δεν το ήξερα ούτε σαν ιατρικό όρο).
    Η απάντηση ήταν ότι και οι τρεις ομάδες ( οι οποίες φτιάχνουν την εφαρμογή αλλά ασχολούνται με διαφορετικά κομμάτια της (Βάση δεδομένων, Εγκατάσταση κλπ.) ) θα συναντηθούνε για να αναλύσουμε που ακριβώς υπάρχει το πρόβλημα και ποια ομάδα μπορεί να το φτιάξει μιας και θα είναι στην περιοχή ευθύνης της.

  89. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  90. ΓιώργοςΜ said

    Μέχρι να αναλάβει το ιατρικό επιτελείο, να επισημάνω πως το τριάζ είναι συγκεκριμένος όρος που αφορά τη διαλογή ασθενών με οξύ και, κυρίως, επικίνδυνο ή δυνητικά επικίνδυνο έστω πρόβλημα, ενώ διαλογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα σωρό συμφραζόμενα. Τριάζ δηλαδή γίνεται σε θύματα πυρκαγιάς, ατυχήματος, πιθανά εγκεφαλικά ή καρδιακά επεισόδια, για να οριστεί ο βαθμός του επείγοντος.

    Πολύ σωστό είναι τη διαλογή περιπατητικών ασθενών να την κάνει σε πρώτη φάση έμπειρος και εκπαιδευμένος νοσηλευτής. Πολύ μεγάλο ποσοστό των ασθενών αυτών έχουν προφανή, απλά προβλήματα. Ο γιατρός της διαλογής θα πρέπει να ασχολείται με το ποσοστό εκείνο των ασθενών που ο νοσηλευτής δεν έχει την επάρκεια να αποφασίσει.

    Σε ένα σωστά δομημένο σύστημα, οι νοσηλευτές είναι σε μεγαλύτερη περίσσεια σε σχέση με τους γιατρούς. Το έχω πει τόσες φορές που καταντάει κουραστικό, αλλά οι αναλογίες είναι δραματικά ανισόρροπες, έχουμε πάρα πολλούς γιατρούς και πολύ λίγους νοσηλευτές (στη χώρα, όχι μόνο στα δημόσια νοσοκομεία), γινόμαστε ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στο αλεύρι. Στρεβλώσεις δεκαετιών, αλλά όταν φτάνει ο κόμπος στο χτένι ξεχωρίζουν. Άλλες φορές ο κόμπος είναι ένα πρόβλημα που έτυχε σ’ εμάς ή σ’ ένα γνωστό μας, οπότε το αντιμετωπίζουμε ατομικά ίσως με κάποια μοιρολατρεία, άλλες φορές είναι αυτό που περνάμε τώρα και αγανακτούμε, ματαίως, όλοι μαζί.

  91. Γιάννης Κουβάτσος said

    88: Στον ναό της Λεωφόρου; ☺

  92. spyridos said

    Ο Κούλης μόλις χάρισε 750 κλίνες ΜΕΘ με την ακριβή ταρίφα.
    Στον Βασιλάκη και στη Λουφτχάνσα. Ούτε καν στη Λουφτβάφε.
    Καλό τριάζ να χετε.

  93. Γιάννης Κουβάτσος said

    Παρακολουθώντας με θλίψη τον χαμό που γίνεται στα ΜΚΔ για το ποιος ευθύνεται για ττον θάνατο περισσότερων ανθρώπων, ο ΣΎΡΙΖΑ ή η ΝΔ, θυμήθηκα αυτό το απόσπασμα του Ελύτη από τα «Δημόσια και ιδιωτικά»

    Μυστήριοι άνθρωποι. Τους ξέρω χρόνια, τους
    παρακολουθώ, τους μελετώ σαν να ‘τανε πειραματόζωα. Στις κοινωνικές τους σχέσεις, τις
    οικογενειακές αλλά και τις έπαγγελματικές, συμπεριφέρονται με μιαν ευθύτητα και μια
    ψυχική εύγένεια που μαρτυρούν κοιτάσματα χρυσού στο προγονικό τους υπέδαφος.
    Η κρίση τους είναι καθαρό μαχαίρι. Κόβει τα πράγματα σε καλά και κακά, μαύρα και άσπρα,
    όπως μας τα ‘μαθε η μάνα μας. Έτσι όμως κι έμπλακούν στα συνθήματα που τους
    προσφέρουν με τον δικό τους, δόλιο τρόπο οι πολιτικές παρατάξεις, η καθαροσύνη αυτή
    χάνεται. Και τα μεν και τα δε είναι όλα καλά εάν βρίσκονται από το μέρος μας και όλα κακά
    εάν βρίσκονται από το άλλο. Δεν υπάρχει τρόπος να χωριστούν αλλιώς. Ούτε κανείς
    βιοχημικος η όφθαλμολόγος θα μπορούσε να μας εξηγήσει πως γίνεται τόσο ετερόκλητα
    πράγματα ν’ αποκτούν έξαφνα το ίδιο χρώμα και να θολώνουν το ίδιο μυαλό. Και το ωραίο
    είναι ότι σε τελικήν ανάλυση, τη νύφη την πληρώνεις εσύ, που βρίσκεσαι απ’ τους απ’ έξω.
    Δέν τολμάς να τραβήξεις μιαν άπο τις αξίες που πιστεύεις ότι ικανοποιούν την εθνική σου
    φιλαυτία, και βλέπεις να βγαίνουν μαζί της ενα σωρό άνθρωποι των χρηματιστηρίων, που
    ανεβοκατεβαίνουν στην κόλαση όπως στο σπίτι τους. Δεν κοτάς ν’ άγγίξεις μιαν απο τις αξίες
    που ικανοποιούν τα αισθήματά σου για κοινωνική δικαιοσύνη, και βρίσκεσαι να «κάνεις
    πορεία» μ’ έναν συρφετό άνθρώπων που δεν έχουν δική τους σκέψη αλλά την περιμένουν
    από τον καθοδηγητή τους.»

  94. Γιάννης Ιατρού said

    87: μεταφέρουν, τρομάρα να τους έλθει. Και θα ακριβοπληρώσουν την επίταξη στους κλινικάρχες και προσωπικό θα διαθέσουν, αποσπώντας το από άλλα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα. Γιατί, πως είπαν οι «μαγαζάτορες», το προσωπικό στις ιδιωτικές, τάχα μου, δεν έχει τις απαιτούμενες γνώσεις/εμπειρία.
    Τραγικός ο χειρισμός από τους υπεύθυνους της κυβέρνησης. Ο κόσμος, παρ΄ όλες τις ηρωικές προσπάθειες του προσωπικού των δημοσίων νοσοκομείων, απόμεινε αβοήθητος να τραγουδά το σουξέ της εποχής με τους στίχους του Τσιτσάνη.

  95. spiridione said

    Το τρίτο κύμα το μακρύτερο

  96. Pedis said

    # 87 – Άθλια μπάζα κυβερνούν και αποφασίζουν.

    https://www.efsyn.gr/ellada/ygeia/269824_epitaxan-tis-idiotikes-klinikes-tis-stelehonoyn-me-prosopiko-apo-esy

  97. Μαρία said

    97
    Κι απ’ το διχίλιαρο και λοιπές παροχές δελεάστηκαν μόνο 8 ιδιώτες, είπε σήμερα ο άνθρωπος μάσκα.

  98. Γιάννης Ιατρού said

    98: αν θυμάμαι καλά: 3.000 είναι: 2.000+50% προσαύξηση…
    Ποιός από τους «ιδιώτες» θα πάει για 6 μήνες, άντε ένα χρόνο, να δουλέψει στην φωλιά του ιού για να κάνει ο κάθε Πέτσας, Κικίλιας και Μητσοτάκης τον έξυπνο μάνατζερ κρίσεων; ΠΡΙΝ πεινάσουν μαγειρεύουν, όχι μετά.

  99. Faltsos said

    Απαντώντας στους λογαριασμούς για το κόστος των ΜΕΘ, που γίνονταν για να αποδείξουν ότι είναι περιττή δαπάνη, έθεσα δυο φορές (27, 51) το ερώτημα «πόσο κοστίζει μια ζωή;».
    Ρητορικό το ερώτημα και φυσικά δεν περίμενε απάντηση. Επανέρχομαι γιατί έπεσα πάνω σε άρθρο σχετικό με το τριαζ και με το ερώτημα μου.
    https://www.in.gr/2020/04/13/world/poso-kostizei-mia-zoi-stin-krisi-tou-koronaiou/
    Η απάντηση που δίνει το άρθρο στον επίλογο είναι: «Η ζωή ενός ανθρώπινου πλάσματος αξίζει ένα εκατομμύριο φορές περισσότερο από την περιουσία του πλουσιότερου ανθρώπου στη γη», φράση που αποδίδεται στον Τσε Γκεβάρα. Με τόσα αποφεύγματα που κυκλοφορούν γύρω μας, δεν ξέρω ποιος το είπε, ούτε έχει σημασία. Άλλωστε, δεν είναι και σωστό και το ήξερε ο Τσε ή όποιος το είπε, γιατί ζωή κάθε ανθρώπου είναι ανεκτίμητη.
    Τέλος πάντων αξίζει λίγο από τον χρόνο σας γι’αυτό είπα να το μοιραστώ μαζί σας.

  100. Μαρία said

    Τη λέξη επιλογή χρησιμοποίησε ο δημοσιογράφος και την επανέλαβε κι η γιατρός.

  101. LandS said

    74
    Για τον πρωτεύοντα καλά τα λες, έτσι κάνουν όλοι οι ξένοι στα φωνητικά σύμβολα. Ούτε (η τελεία) είναι δευτερεύων τόνος. Είναι κόλπο για να διαχωρίζονται οι συλλαβές. Το Cambridge Free Online τουλάχιστον αυτό κάνει. Το προτιμώ γιατί έχει και τις δύο προφορές. Όχι ότι διαβάζω τα φωνητικά σύμβολα, κλικάρω τα μεγαφωνάκια

  102. Pedis said

    Εν τω μεταξύ με τα χίλια πάει η εισαγγελία αν είναι για κάτι τέτοια

    https://www.efsyn.gr/politiki/antipoliteysi/269864_protofanis-entoli-prokatarktikis-ereynas-gia-politikoys-arhigoys

  103. ΓΤ said

    (Για όσους χρειαστούν την Πέμπτη μετρό, ηλεκτρικό, τραμ: 24ωρη απεργία.)

  104. ΓΤ said

    Γάμος εγγονού αρχιραβίνου στη Νέα Υόρκη: 7.000 αμάσκωτοι…
    https://www.iefimerida.gr/kosmos/nea-yorki-7000-kalesmenoi-gamo-eggonoy-arhirabinoy-synagogi

  105. spiridione said

    99. Τριχίλιαρο ζητούσε ο ΠΙΣ, διχίλιαρο δίνει ο Κικίλιας.

  106. sarant said

    Ευχαριστω για τα νεότερα!

    104 Ξέρεις πόσο επικινδυνο είναι το μετρό τώρα με τον ιό;

    96 Πάντως για να έρθει το τρίτο κύμα πρέπει να τελειώσει το δεύτερο

  107. … οι λέξεις σε -άζ είναι πάρα πολλές στη γλώσσα μας, μοντάζ, γκαράζ, ντεκουπάζ, ακόμα και σπικάζ. …

    Και Μιράζ 2000,
    όταν υπήρχαν ακόμα πετσετάκια

  108. Pedis said

    # 98 – «δελεάστηκαν» είπε;

  109. LandS said

    Ευχαριστώ όλους που προσπάθησαν να μου εξηγήσουν.
    Όσο για το διαχωριστικό συλλαβών που λέω στο 102, δείτε πως γράφει το final: /ˈfaɪ.nəl/ και, μάλιστα, στη σελίδα (ενώ εδώ όχι) το ə το έχει σαν εκθέτη στο n. Δηλαδή, μόλις που ακούγεται (υπερβραχύ;). Δεν μπορεί να τονίζεται μια τέτοια συλλαβή, έστω και δευτερευόντως.

  110. Faltsos said

    Νέα από το εμβόλιο της Οξφόρδης
    η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κυμαίνεται από 62% έως 90% Συγκεκριμένα, σε όσους έλαβαν δύο υψηλές δόσεις η προστασία ήταν 62%, ενώ σε εκείνους που έλαβαν μία χαμηλή και μία υψηλή η προστασία ήταν 90%, χωρίς να είναι σαφές ακόμη γιατί υπάρχει αυτή η διαφορά.
    Το κόστος, στην ΕΕ εκτιμάται ότι θα είναι κοντά στα 2,5 ευρώ ανά δόση, σε σύγκριση με της Moderna που υπολογίζεται σε 32-37 δολάρια ανά δόση και της Pfizer σε 20 δολάρια. Επίσης αποθηκεύεται ευκολότερα και διατηρείται σε θερμοκρασία ψυγείου, με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολη η διανομή του ανά τον κόσμο.

    Το μόνο που με στεναχώρησε (και μην τα παίρνετε σοβαρά από εδώ και κάτω) είναι ότι το εμβόλιο είναι ένας γενετικά τροποποιημένος ιός κοινού κρυολογήματος που προσέβαλε χιμπατζήδες. Λέτε να γλιτώσουμε από τον Κορωνιός, αλλά να γίνουμε έτσι;

  111. 98, … διχίλιαρο και λοιπές παροχές …

    Ιδέ και σχ. 108

  112. Faltsos said

    Οι πληροφορίες για το 111 είναι από εδώ:
    https://www.in.gr/2020/11/23/b-science/sars-cov2/koronaios-o-thriamvos-kai-apogoiteysi-emvolio-tis-oksfordis-pos-sygkrinetai-ta-ypoloipa/

    Στην τελευταία σειρά έβαλε το χέρι του ο δαίμων της αυτόματης διόρθωσης.

  113. sarant said

    111 Και όσο και να πεις, γίνεσαι και οξφορδιανός. Να το προτιμήσουμε.

  114. … triage … (… έχει περάσει και στα αγγλικά -αγνοώ πώς προφέρεται εκεί).

    Τριαζ, με τόνο είτε στο ι είτε στο α, αλλά το έχω ακούσει συχνά και Τραϊαζ, όταν γίνεται αναφορά στο λογισμικό ExpertTune – Plant Triage για αυτόματη επίβλεψη++ συστημάτων αυτοματισμού σε χημικά εργοστάσια. (Το λογισμικό επισημαίνει και ιεραρχεί πιθανά προβλήματα, όθεν Triage.)

  115. @ 91 ΓιώργοςΜ

    >> [Έ]χουμε πάρα πολλούς γιατρούς και πολύ λίγους νοσηλευτές (στη χώρα, όχι μόνο στα δημόσια νοσοκομεία)…

    Τι πολιτική ερμηνεία υπάρχει; Η προφανής, ότι ο ιατρικός πληθυσμός πιέζει αποτελεσματικά για επαγγελματική ταχτοποίηση;

  116. 111, … Το μόνο που με στεναχώρησε (και μην τα παίρνετε σοβαρά από εδώ και κάτω) είναι ότι το εμβόλιο είναι ένας γενετικά τροποποιημένος ιός κοινού κρυολογήματος που προσέβαλε χιμπατζήδες. …

    Το λες και monkey business (not)

  117. ΓΤ said

    104@

    Σου μοιάζω να είμαι απ’ τη… Νιγρίτα;

  118. BLOG_OTI_NANAI said

    Και ένα φεουδαρχικό τριάζ:

  119. skom said

    89 Βέβαια

    https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Mozilla/QA/Helping_the_DOM_team/Bug_Triage

  120. 50,
    Νοστιμότατα τα φασόλια πιάζ.

    Προσθέτω και το
    βιράζ (στροφή)
    του Διακογιάννη,
    όπου ήταν εύκολο ο αθλητής να πάθει και
    κλακάζ

  121. Μαρία said

    109
    Όχι, εγώ είπα 🙂
    Όταν ρωτήθηκε για το «όχι» των ιδιωτών ο Στέλιος Πέτσας εξέφρασε την απογοήτευσή του και για μη αναμενόμενο αποτέλεσμα λέγοντας πως μόνο «δυστυχώς μόνο οκτώ γιατροί έχουν ανταποκριθεί». https://www.efsyn.gr/politiki/kybernisi/269831_se-ypokritiki-kai-apelpismeni-taktiki-i-kybernisi

  122. @ 110 LandS

    Νομίζω πως μπορεί επειδή το /l/ έχει φωνηεντικό χαρακτήρα.

  123. Γιάννης Ιατρού said

    93: Η διάσωση της Aegean με κρατικό χρήμα επαναλαμβάνει ένα μοτίβο που όλο και περισσότερο το βλέπουμε στον ύστερο καπιταλισμό: το κράτος που όλοι το βρίζουν, να είναι αυτό που σώζει τον ιδιωτικό τομέα. Βάσει αυτών που υποτίθεται ότι πρεσβεύουν οι φιλελέδες, η εταιρεία έπρεπε να αφεθεί στη μοίρα της και τα πάντα να τα ορίσουν οι αγορές κι όχι το «κακό» κράτος. Μια μικρή εκδίκηση/παρηγόρια είναι πως οι φιλελέδες θα πρέπει να ζήσουν με την ιδέα ότι η κυβέρνηση στην παρούσα φάση κάνει κουμμουνισμό 🙂 🙂 🙂

  124. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    «Τριτάρικες» τις δίνουμε πια τις ελιές κάτω.
    Τρεις πάρτες του ορτάκη και μια του νοικοκύρη

  125. Μαρία said

  126. Γιάννης Ιατρού said

    124 (συνέχεια) Να βγει επιτέλους ο Λάμπρος(όλο κρύβεται στις δύσκολες στιγμές😜), να μας πει και για τα δις που δίνουν στις (ιδιωτικές, γουατ ελς) τράπεζες, για πολλοστή φορά !

  127. spiridione said

    126.

  128. Γιάννης Κουβάτσος said

    124:Βασικά, εις υγείαν των κορόιδων λένε. Εκτός αν νομίζουμε ότι οι διάφοροι μπαρουφολόγοι θεωρητικοί του καπιταλισμού παίρνουν στα σοβαρά τις θεωρίες τους. Ο καπιταλισμός, σε όποια φάση του κι αν βρίσκεται, υπηρετεί έναν και μόνο σκοπό:την ιδιωτικοποίηση των κερδών και την κοινωνικοποίηση των ζημιών.

  129. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    107 >>πόσο επικινδυνο είναι το μετρό τώρα με τον ιό;
    Έλεγε στο ραδιόφωνο κάποιος εκπρόσωπος των εργαζόμενων ότι γίνεται απολύμανση των συρμών μια φορά την εβδομάδα και στα λεωφορεία, κάθε 10 μέρες!

  130. dryhammer said

    114. Δλδ αντί για «Ίσα ρε από δω» θα λέω «How dare you!» κι αντί για «μπάνικο το κόβω», «petty good, indeed»; [Μπλάντι χέλ]

  131. dryhammer said

    131. Μπαρδόν και ήμαρτον «Pretty good, indeed»

  132. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    130 συμπλήρωση.
    Αυτό προέκυψε μετά από καταγγελία και έλεγχο της Επιθεώρησης Εργασίας και διαπιστώθηκε και υπερφόρτωση των συρμών και οι αρμόδιοι ισχυρίστηκαν ότι δεν ήξεραν την νόμιμη χωρητικότητα! Πρέπει να ήταν στις 14 Νοέμβρη, αλλά δε βρίσκω το δημοσίευμα (που ακούγοντας τον εκπρόσωπο να το επικαλείται, το αναζήτησα και το βρήκα,τότε)

  133. Γιάννης Ιατρού said

    130: Με λάμπες UVC (παράγουν και Ο3) σε κάθε βαγόνι για 30′ – 45′ θα μπορούσε να γίνεται σχεδόν αυτόματα (μόνο τοποθέτηση χρειάζεται, φορητές είναι) κάθε μέρα (βράδυ, στο αμαξοστάσιο). Αλλά νομίζω πως λίγα θα κερδίζαμε. Η μόλυνση μεταδίδεται κυρίως με τη σαρδελοποίηση και λιγότερο από το άγγισμα/καθίσματα κλπ.

  134. Μαρία said

    Μόλις το πήρα. Για όνομα!
    Dear Trusting Friend in God,

    This Mrs. Linda Benner from London, 58 years an aging widow suffering from long time illness. I have the sum of $17.5M for you to use the fund for God’s work. I found your e-mail address as a real Child of God for over a month now that I have been praying about you to know if really you are working according to the direction of God so after all my prayers I am convince, and I have decided to contact you, Please if you would be able to use the funds for the Lord’s work, with trust reply me with this e-mail address: ( bennerlinda27@gmail.com)

    Thanks
    Yours in the Lord
    Mrs. Linda Benner.

  135. nwjsj said

    Καλησπέρα!

    Τριάζ γίνεται επίσης στην ξυλεία στο εργοστάσιο παραγωγής της, έτσι ώστε να καθοριστεί σε ποιά ποιότητα ανήκει κάθε σανίδα.

    Όταν αφορά εμπορεύματα, δεν με ενοχλεί η «διαλογή». Σε ιατρικό επίπεδο, ίσως θα ήταν πιο ανθρώπινο να λέμε «ασθενής α’/β’/γ’ προτεραιότητας» αναλόγως με το πόσο επείγουσα είναι η φροντίδα που χρειάζεται, αν και η μέθοδος με τα χρώματα είναι μάλλον πιο εύγλωττο πρωτόκολο για τους γιατρούς.

    Το παρακάτω για το σημερινό παραλήρημα του αντιπροέδρου & υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων:

  136. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @100. Υπάρχουν απαντήσεις στο ερώτημά σου, αλλά δεν είμαι βέβαιος ότι αυτή η συζήτηση μπορεί να γίνη εδώ. Διαθέτουμε τεράστιο βιβλιογραφικό υλικό, φυσικά προέκυψαν κατά καιρούς διάφορες απόψεις αλληλοτροφοδοτούμενες από ποικιλία πολιτικών επιλογών (..αν ποτέ βρεθείς κοντά στον Μόσιαλο, τσίγκλισέ τον να σου πεί.. 🙂 ), κατά βάσιν όμως, απ’ όσα γνωρίζω, καμία από αυτές σήμερα δεν έχει ως πυρήνα της τις ιδέες του εν λόγω Αργεντίνου γιατρού..

  137. Γιάννης Ιατρού said

    135: :Αυτά να βλέπεις, τι γίνεται όταν βγάζεις κακό όνομα στην πιάτσα… 🙂 🙂

  138. Pedis said

    # 124 – Ρε κοίτα που υπάρχουν λεφτόδεντρα, τελικά. 😝

  139. Γιάννης Ιατρού said

    139: τι φωνάζεις, επενδύσεις στην υγεία είναι😡

  140. dryhammer said

    136. Αυτό το «στερείται ενσυναίσθησης» είναι το «είναι ένα κουρέλι και μισό» στα ευγενικά;

  141. Triant said

    131: Έ, όχι και pretty good ρε ξεροσφύρη. Ο άκρατος ενθουσιασμός εκφράζεται με not bad (I dare say) και απάντηση not bad at all (old boy).

  142. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    107,130,133
    https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/268408_oi-epoptes-dimosias-ygeias-katarriptoyn-afigima-mitsotaki-gia-ta-mmm

    https://www.rizospastis.gr/story.do?id=11006679

  143. Γιάννης Κουβάτσος said

    141:Είναι ένα γαϊδούρι και μισό. ☺

  144. dryhammer said

    142. Τι να πω… τότε που ανοίγαμε τα πολίμια για τον πύργο του Λονδίνου έτσι μου το λέγανε αλλά μάλλον ήτανε βρωμοκόκνηδες… [ξέρεις, εκείνοι που τους βγάζεις την κάσα από τη γραβάτα με το ξουράφι]

  145. Παναγιώτης K. said

    Οι σιωπηρές εκλογικεύσεις ( είχε υποκείμενα νοσήματα, η διάμεσος των αποδημησάντων είναι 80…) από μεριάς των προς το παρόν υγιών δεν είναι λιγότερο τρομακτικές από τον φόβο του ίδιου του ιού…

  146. nwjsj said

    @141 – Dryhammer
    Τα κουρέλια έχουν χρησιμότητα, τόσους και τόσους ταλαίπωρους έχουνε ντύσει.
    Αλλά και ο Άδωνις χρήσιμος είναι, θαρρώ, αλλιώς δεν θα ήταν κοτζάμ αντιπρόεδρος της ΝΔ.

  147. Μαρία said

    141
    Χαμένο παρτάλ’.

  148. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    Εκτος απο την ξενομανια της υπαναπτυκτης χωρας μας, οπου χρησιμοποιουνται ξενογλωσσοι οροι, χωρις κανενα λογο, συμβαινει και σε αλλες χωρες να χρησιμοποιουν κακα αντιγραφα ξενων λεξεων ή εκφρασεων.

    «Μνήμες υπανάπτυξης», Εδμούντο Δεσνόες, σελ.59

    Μια σκηνη απο την ξεναγηση στο σπιτι -μουσειο του Χεμινγκουεη κοντα στην Αβανα

    […] Τα αντιγραφα δεν αξιζουν τιποτα, ενω τα πρωτοτυπα αξιζουν εκατομμυρια δολαρια.[….]
    […] Οι αφισες των ταυρομαχιων ειναι οι πρωτοτυπες, ε, του φωναξα και τοτε μου απαντησε.
    Ναι αυτες μαλιστα δεν τις πειραξε κανεις. Ναι οι αφισες ηταν τα πρωτοτυπα αντιγραφα . Αυτο μονο μας αξιζει, αντιγραφα , ειμαστε ενα κακο αντιγραφο των ισχυρων και πολιτισμενων χωρων, μια καρικατουρα, μια φτηνη ρεπροντυξιον.

  149. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    142 Ωραίο αυτό με τον άκρατο ενθουσιασμό!

  150. geobartz said

    ((α) «Η γαλλική λέξη, triage, προέρχεται από το ρήμα trier, το οποίο σύμφωνα με το Atilf ανάγεται στο λατινικό tritare, αλέθω (το σιτάρι)».
    # Εκτός από την παραπάνω ρήση, διάβασα εν τάχει και 127 σχόλια χωρίς να βρω τη λέξη τριόρ (γαλλικά ‘κι ξέρω, αλλά νομίζω ότι γράφεται trieur), όρος που είχε μακεδονοποιηθεί πλήρως, αφού έλεγαν «πάου να τριουρίσου του σ(ι)τάρ(ι)». Το τριότρισμα λοιπόν ήταν η διαλογή του σταριού ώστε να καθαριστεί από τα κότσαλα (χαμουτζιστί «ξένες ύλες») και ιδιαιτέρως από τη νουρούδα (ελληνιστί ήρα).

    (β) «α. Εκείνοι που ήταν τόσο ελαφρά τραυματισμένοι που δεν κινδύνευαν έτσι κι αλλιώς, β. Εκείνοι που ήταν τόσο βαριά τραυματισμένοι που δεν είχαν ελπίδες έτσι κι αλλιώς, και γ. Εκείνοι που η τύχη τους μπορούσε να κριθεί από το αν…».
    # Θυμήθηκα τώρα μια …διαλογή τραυματία, ήτις εγένετο εν Λαϊλιά πριν έτη τινά. Πρωϊνό προσκλητήριο. Στην αναφορά ένας τραυματίας, νεανίας ετών πεντεκαίδεκα εξ Έβρου. Ο ΠΕ τον …έκανε διαλογή φυτεύοντάς του μια σφαίρα στο κρανίο. Είχε αυτοτραυματιστεί το δύστυχο παιδί, για να μπορέσει να γυρίσει σπίτι του! (ας όψεται ένας άλλος ΠΕ που τα έγραψε: «Η Εαμική αντίσταση στο Νομό…»). Η θυσία όμως δεν πήγε χαμένη: Έτσι μπορούμε σήμερα να βλέπουμε τα πιόνια να ξεφυτρώνουν από το πουθενά στα Προπύλαια!

    (γ) «Στη συνέχεια ο φάκελος του ασθενή παραδίδεται στην ομάδα που κάνει τη αξιολόγηση των περιστατικών με βάση τη βαρύτητά τους (triage). Η ομάδα που κάνει το triage αποτελείται από γιατρό και έμπειρο νοσηλευτή…».
    # «Κολοκύθια με ρίγανη»: Στα «επείγοντα» μια κυρία (αγνώστων λοιπών προσόντων) και στο γκισέ να συνωστίζονται οι πληβείοι. Το ξανάπα, ότι το Δημόσιο σύστημα υγείας νοσεί χρονίως. Ευτυχώς που υπάρχουν τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, όπου καταθέτουν (και) οι φτωχοί τον οβολό τους, αλλά τουλάχιστον δεν …χάνονται τσιατ’ρ-πατ’ρ!

  151. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Η «διαλογή» μού ήταν γνωστή προσχολικά ακόμη.
    Μετά τη συγκομιδή της (υπαίθριας τότε) ντομάτας, ακολουθούσε η διαλογή και συσκευασία (τελάριασμα). Λέγαμε «ντομάτες α΄ (ή β΄ ή γ΄) διαλογής».
    Οι ζουληγμένες,τρυπημένες κλπ που δεν πουλιόντουσαν ήταν «η βαλούτα» , εξ ου και αποτελούσε υποτιμητική έκφραση, αντί «άχρηστος» έλεγαν βαλούτα.

  152. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Εδώ σε θέλω κάβουρα… 🙂
    https://www.iefimerida.gr/kosmos/loyxemboyrgo-kleinoyn-mpar-estiatoria-gipeda

  153. 135,
    Doubts on Mrs. Benner’s bennevolence?
    (Την στηρίζει και η Αγία Τριάζ!)

  154. @ 151 Geobartz

    Καλό το «τριόρσμα». (Τριότρισμα; Έχχ ξιφύγγ ένα «τ» παραπάν;)

  155. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Bουλή ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΙΖ’ – 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

    ΣΠΥΡΙΔΩΝ-AΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Υπουργός Υγείας)… η συγκεκριµένη φωτογραφία, όπως εξηγήθηκε και πιστοποιήθηκε από
    τον Πρόεδρο των εργαζοµένων, είναι από το triage. Οι γιατροί
    εδώ ξέρουν πολύ καλά περί τίνος πρόκειται.
    Είναι, δηλαδή, η ολιγόωρη αναµονή εκείνων που πηγαίνουν
    στην εφηµερία, για να ελέγξουν οι γιατροί ο καθένας προς τα
    πού πρέπει να κατευθυνθεί. Όταν, φυσικά, σε ένα εφηµερεύον
    νοσοκοµείο πάνε χίλιοι άνθρωποι, ε τότε ναι, θα υπάρχει και λίγη
    αναµονή. Αυτά δεν είναι τα «ράντζα» που λέγαµε ότι «µένουν
    αυτοί και κάνουν νοσηλεία στα ράντζα», είναι η διαδικασία της
    αναµονής. Όσοι, δηλαδή, δεν έχουν την άνεση να είναι όρθιοι
    στην ουρά, επειδή είναι άρρωστοι, είναι σε κάποιο σηµείο για να
    αναπαύονται. Αυτή, όµως, δεν είναι η κανονική διαδικασία της
    νοσηλείας, είναι η διαδικασία της αναµονής µέχρι να µπουν για
    νοσηλεία. Και πρέπει να σας πω, κύριε συνάδελφε, αφού αποφασίσατε να ασχοληθείτε µε θέµατα της υγείας ότι τέτοιου είδους εικόνες στην εφηµερία..
    ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ο γιατρός αποφάσισε ή ο βιβλιοπώλης να ασχοληθεί µε θέµατα υγείας;
    ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ: Είστε προκλητικός!
    ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Το ότι είστε Υπουργός Υγείας
    είναι αυτοτελής πρόκληση.
    ΣΠΥΡΙΔΩΝ-AΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Υπουργός Υγείας): Δεν
    θα πάρω την άδεια σας, κ. Κωνσταντοπούλου. Ευτυχώς!
    Αφού, λοιπόν, είστε γιατρός, µη µου πείτε ότι δεν ξέρατε ότι
    αυτό γίνεται πάντα στο triage σε όλα τα νοσοκοµεία και µάλιστα
    όχι µόνο στης Ελλάδος τα νοσοκοµεία αλλά στα νοσοκοµεία
    όλου του πλανήτη. Στη Γαλλία, στη Γερµανία έτσι είναι στο triage,
    σε ράντζα µέχρι να µπουν στο δωµάτιο. …
    …ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΑΚΗΣ: Θα ξέρατε, όµως, τις διαφορές,
    εφόσον ξέρετε ότι επί χρόνια µνηµονίου -και ιδίως όσο περνάει
    ο καιρός- αυτά τα προβλήµατα οξύνονται. Όταν αναφέρεστε σε
    triage, που το λέτε, θα ξέρατε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει επίσηµα, δεν έχει θεσµοθετηθεί και όσες φορές έχουµε ζητήσει να γίνουν αυτόνοµα ΤΕΠ, το αρνείστε.

    Αυτή η εικόνα που είδατε, είναι σε κανονική, σε πλήρη περίθαλψη. Μέσα σε αυτή τη φωτογραφία -και γι’ αυτό έκανε τον γύρο του κόσµου- διασωληνώθηκε άνθρωπος µπροστά σε όλους τους συνοδούς -αυτό δεν γίνεται πουθενά στον κόσµο, ούτε σε δηµόσια ούτε σε ιδιωτικά νοσοκοµεία, δεν επιτρέπεται- και πέθανε άνθρωπος µπροστά σε όλους τους συνοδούς, σε αυτήν ακριβώς την εικόνα, την σκηνή. Κι εσείς δίνετε συµβουλές στους γιατρούς να δουλέψουν για την πατρίδα, όταν δεν έχετε πάει να δείτε πώς δουλεύουν, γιατί στέλνετε επιθεωρητές, έχετε απλήρωτους γιατρούς και εργαζόµενους εδώ και µήνες και, αφού τους πληρώσετε για τις εφηµερίες –γιατί εθελοντισµό κάνουν έχετε κάθε δικαίωµα να τους ελέγξετε και να τους δώσετε και συµβουλές, αλλά πρώτα πρέπει να τους πληρώσετε

    Click to access es20131031.pdf

    σελ.364,365

  156. ΓιώργοςΜ said

    116 Είναι απλούστερο.
    Αναφέρομαι σε επαγγελματίες υγείας στη χώρα, όχι απασχολούμενους στο δημόσιο κλπ.
    Ο κόσμος σκοτώνεται να γίνει γιατρός για τα λεφτά και το κύρος. Οι νοσηλευτές είναι υποτιμημένοι, κακοπληρωμένοι και με χειρότερη επαγγελματική αποκατάσταση· επιπλέον, είναι εξαρτημένοι από κάποια δομή (ιατρείο, νοσοκομείο), ενώ ένας γιατρός μπορεί ν’ ανοίξει ένα ιατρείο και να τα καταφέρει, περισσότερο ή λιγότερο καλά.
    Άρα: Προωθείται η παραγωγή γιατρών, καθώς στο χρηματιστήριο των πτυχίων, αυτό το χαρτί υποτίθεται πως θα έχει υψηλή αξία κατά την αποφοίτηση.
    Θα ξαναψάξω τη στατιστική, έχει ενδιαφέρον να δούμε πόσους νοσηλευτές και πόσους γιατρούς παράγουμε το χρόνο.
    Για τη στελέχωση δε του ΕΣΥ, ας μην ανακυκλώνουμε τα γνωστά, οι γιατροί είναι… ευάριθμοι, αλλά οι νοσηλευτές περισσότερο. Το μεγαλύτερο ποσοστό της νοσηλείας, ή μάλλον της υποστήριξης ενός ασθενούς το σηκώνουν οι οικείοι του: Σεντόνια, μαξιλαροθήκες, κουβέρτες, άδειασμα καθετήρων, πάπιες (για τις σκωραμίδες έχουμε βάλει άρθρο άραγε;) και μπάνιο στους κλινήρεις κλπ.

  157. @ 152 ΕΦΗ – ΕΦΗ

    Ναι, ναι. Νόμιζα πως το είχα γράψει και εγώ. Δεν το έχω αναφέρει. Ήταν και επίσημη κατηγορία στις ανακοινώσεις των τιμών των γεωργικών προϊόντων που έκανε ο ραδιοφωνικός σταθμός Αθηνών, παλιά.

  158. dryhammer said

    153. https://grrrrr.uni.lu/wp-content/uploads/sites/79/2020/02/LuxFilmFest2020Crabs.jpg

  159. @ 157 ΓιώργοςΜ

    Ναι, ναι, συμφωνώ.
    Βέβαια, μακάρι να μπορούσαμε να συγκρίνουμε την καμπύλη παραγωγής γιατρών και την καμπύλη παραγωγής νοσηλευτών μέσα στις τελευταίες δεκαετίες. Αν. για παράδειγμα η καμπύλη των γιατρών ανεβαίνει ταχύτερα, αφού –και βέβαια– είναι πολύ καλύτερο επάγγελμα.
    Ελπίζω/εύχομαι (παρά τον ενδεχόμενο πληθωρισμό) να μην φτάσουν και να σκωραμίζονται… 🙂

  160. sarant said

    153 Μένουν όμως ανοιχτά τα εμπορικά, και φυσικά η κυκλοφορία των πολιτών δεν έχει περιορισμούς.

  161. Nestanaios said

    111.
    Εδώ σίγουρα χρειάζεται μάσκα.

  162. faltsos said

    137 Χαίρομαι που ασχολήθηκες. Για μένα μια είναι η απάντηση και δεν χρειάζεται συζήτηση. Την επαναλαμβάνω: Η ανθρώπινη ζωή είναι ανεκτίμητη.
    Υποθέτω ότι η διαφορά στον τρόπο που βλέπουμε το ζήτημα οφείλεται στην εξοικείωση με τον θάνατο των ανθρώπων που εργάζονται στο χώρο της υγείας.

    Για έναν άνθρωπο σαν κι εμένα, που βρίσκεται έξω από το χώρο, είναι αδιανόητοι λογιστικοί υπολογισμοί, όταν κρίνονται ανθρώπινες ζωές.

    καμία από αυτές σήμερα δεν έχει ως πυρήνα της τις ιδέες του εν λόγω Αργεντίνου γιατρού..
    Ο εν λόγω αργεντίνος γιατρός, ξαναθυμίζω, είναι ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα.

  163. Pedis said

  164. Γιάννης Ιατρού said

    156: Ο ανεκδιήγητος βιβλιοπώλης το 2013 έκλεισε και πολλά νοσοκομεία*, μεταξύ των πολλών και το Λοιμωδών στην Θεσσαλονίκη, Με το ακαταμάχητο τότε επιχείρημα. ότι «στην εποχή μας, δεν έχουμε πλέον πανδημίες»!!! (ή επιδημίες;; δεν θυμάμαι καλά, πρέπει να βρω το βίδεο). Το μετέτρεψε (τάχα μου) σε κέντρο υγείας…

    * Έκλεισε τότε (σαν υπουργός Υγείας): Γενικό Ν Δ Αττικής, Σπηλιοπούλειο, Γενικό Πατησίων, Γενικό Αθηνών – Πολυκλινική, Ινστιτούτο Ερ Νοσημάτων Θώρακος Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας, Αμαλία Φλέμιγκ, το Παναγία στην περιοχή της Αρετσούς στην Καλαμαριά, το Λοιμωδων που ανέφερα προηγουμένως κλπ..

  165. spyridos said

    157

    Μισθοί νοσηλευτή στο Βέλγιο.
    Πάντα μικτά.
    Αρχικός
    2.200 – 3.000 (από σχολές μέσης εκπαίδευσης ως ανώτερες)
    Μέγιστος
    3.300 – 4.000 (Μ.Ε – ανώτερες αντίστοιχα)

    Αυτά χωρίς τα έξτρα ειδικεύσεων (χειρουργείων – εντατικής κτλ)
    και χωρίς υπερωρίες.

    Επί κυβέρνησης Σαμαρά, είχα συναντήσει παιδιά που τέλειωναν Νοσηλευτική Αθήνας και μέσα στο μήνα έπαιρναν το αεροπλάνο για Βέλγιο.

  166. Γιάννης Κουβάτσος said

    165:Το μέγα ερώτημα είναι πώς γίνεται σε έναν πλανήτη έλλογων όντων να γίνεται πλανητάρχης ένας ναρκισσιστής κρετίνος και υπουργός υγείας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ένας γραφικός τηλεγυρολόγος. Μάλλον πρέπει να ξαναδούμε λίγο αυτό το «έλλογα όντα».

  167. Γιάννης Ιατρού said

    Αφού απαγορεύεται η προσέλευση πιστών στους ναούς, πως γίνεται αυτό (φρέσκο προφανώς αφού σημερινής ημερομηνίας…) ;; Γιαμαρέλλου: Φυσικά και συνεχίζω να κοινωνώ, ή πιστεύεις, ή δεν πιστεύεις

  168. Pedis said

    Να το ρίξω το μπινελίκι, τώρα (Ε, σαλτάτε και βαφανκουληθείτε!) ή να μην το ρίξω; Με τα απίθανα δημοσιεύματα και «γκάλοπ».

    Δημοσκόπηση: Κικίλιας-Κοντοζαμάνης χειρίζονται καλύτερα την πανδημία από Ξανθό και Πολάκη

    Στην ερώτηση για το ποιος μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα την υγειονομική κρίση, το 58,4%, δηλαδή περίπου έξι στους δέκα ερωτηθέντες απάντησαν το δίδυμο Βασίλης Κικίλιας και Βασίλης Κοντοζαμάνης

  169. Γιάννης Ιατρού said

    167: Τι απορείς; Αφού έχει «ρεύμα», δεν τον ψήφισαν τα δένδρα όπως άλλους παλιά. Είναι και πολιτικός νομάς, είναι και (παρα-)μορφωμένος ιστορικο-γλωσσικά, μικρομεσαίος λαϊκός τύπος (άβαφους τους έχει τους τοίχους του ακόμα🤢), ώχ ρε Γιάννη, ας πούμε είχε/έχει φίλους, π.χ. τοπικούς δερβέναγες φαρμακευτικών κλπ.

  170. Pedis said

    # 170 – πάρε νάχεις μίζερε!

  171. ΓΤ said

    Στην αθλητική κίνηση της ημέρας:

    Bόλος-ΟΦΗ 1-4

  172. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

    Είπα στην αρχή δεν πραζ
    πως τίποτα δε με τρομάζ
    γενομένου όμως του τριάζ
    να πνιγώ ήθελα ζ’ πλαζ

  173. Αιμ said

    157. Καλά τα λες Γιώργομ

  174. Μαρία said

    Το κόμμα-τσακάλι το «παίζει» περιστερά https://www.efsyn.gr/stiles/ypografoyn/269788_komma-tsakali-paizei-peristera

    αφορμή: Εθελοντισμός, ο φερετζές του νεοφιλελευθερισμού https://www.avgi.gr/politiki/372258_ethelontismos-o-feretzes-toy-neofileleytherismoy

  175. Μαρία said

    157
    Παλιά, αν ήταν φτωχόπαιδο, εξασφάλιζε και πολύφερνη νύφη.

  176. Γιάννης Ιατρού said

    Ενημερωτικά, κυκλοφόρησε πρόσφατα https://www.degruyter.com/view/title/591912

  177. Γιάννης Ιατρού said

    175: και οι δύο δημοσιεύσεις αξίζουν! Το θέμα είναι πως με τα πετσομένα ΜΜΑ δεν φτάνουν σε πολλούς, κυρίως εκτός των αστικών κέντρων…, επαρχία/χωριά κλπ.

  178. loukretia50 said

    Αγνοούσα τη λέξη triage μέχρι πρόσφατα, αλλά όχι τη δύσκολη επιλογή που κάποιοι λιγότερο τυχεροί αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν κι ας μην είναι γιατροί.
    Όταν έχεις τη δυνατότητα να σώσεις μόνο ένα πολύτιμο για σένα πρόσωπο, με τι καρδιά διαλέγεις? Τη μητέρα σου ή το παιδί?
    Το σύζυγο ή το παιδί? Ή ποιο παιδί?
    Πώς τοποθετείς κάποιον στη β΄διαλογή?
    Οκ, το γύρισα στη μελούρα και θυμήθηκα την εκλογή της Σόφι, αλλά και σε λιγότερο δραματικές καταστάσεις αναγκαζόμαστε να δώσουμε προτεραιότητα στις ανάγκες αγαπημένου προσώπου σε βάρος άλλου ή άλλων. Όσοι είχαν ασθενείς στην οικογένεια σίγουρα το έχουν νοιώσει.
    Είναι να μη σου τύχει, αλλά ακόμα κι αν πρόκειται για εντελώς άγνωστα πρόσωπα, δε μπορώ να φανταστώ πώς είναι δυνατόν να υποχρεώνονται αυτοί που τάχθηκαν να υπηρετούν τη ζωή σε (βιαστική, ο χρόνος πιέζει!) επιλογή ασθενών και με ποια κριτήρια.
    Απλά επειδή κάποιος είναι πιο νέος?
    Επειδή η κλινική εικόνα φαίνεται καλύτερη ή δε γνωρίζουμε για προϋπάρχοντα νοσήματα?
    Άλλο? – λιγότερο προφανές σε μας τους απέξω?
    Νομίζω όλοι ξέρουμε πόσοι παράγοντες έχουν σημασία και πόσο εύκολα μπορεί να κρίνουμε λάθος.
    Και ποιος είναι αυτός που αξίζει να ζήσει σε βάρος άλλου?

    Φυσικά δεν έχω απαντήσεις, ούτε πιστεύω ότι υπάρχουν.
    Απλά προσπαθώ με όποιο τρόπο με βοηθάει να ξεφύγω, να νικήσω τον πανικό στη σκέψη ότι μπορεί δικοί μου άνθρωποι να αντιμετωπίσουν αυτή τη διαδικασία επιλογής.
    Κανένας τρίτος δε μπορεί να ξέρει ποιος είναι πολύτιμος στη ζωή μας.
    Και κανένας δε θέλει να ζήσουν οι προσφιλείς του αυτή τη δοκιμασία. Ούτε φυσικά να βρεθεί ο ίδιος σ΄ένα ράντζο με την αναπνευστική προβοσκίδα κι αν θέλει να είναι δίκαιος να δηλώσει :
    -Παιδιά, καπνίζω 40 χρόνια, μέχρι τώρα δεν είχα κανένα πρόβλημα, λοιπόν, μένω ή να περάσει ο επόμενος?

    ===============
    Πώς έμαθα το τριαζ? Από μια ταινία του συμπαθούς Danis Tanovic με τον αντιπαθητικό Colin Farrell. Το θέμα υπόσχεται πολλά, αλλά δυστυχώς ο σκηνοθέτης δεν τα δίνει.
    Αξίζει μόνο για τη σκηνή του τριαζ – ο γιατρός που αποφασίζει την εκτέλεση των βαριά τραυματισμένων , μια φάση με μια γυναίκα στην Αφρική που αναζητούσε τους δικούς της σε σειρά σκελετών και την παρουσία του Κρίστοφερ Λη.
    Αν κάποιος ενδιαφέρεται – ΣΠ, τι λες? Triage (2009) https://youtu.be/pz5QdNuEvwU Δείτε την. Αλλιώς δε χάνετε κάτι σούπερ, έκανα ήδη σπόιλερ!

  179. Χαρούλα said

    Από παιδάκι που ταξιδεύαμε με το τρένο είχα την απορία, στα κτήρια των Σ.Σταθμών, εκεί που έγραφε ΔΙΑΛΟΓΗ τί γινόταν.
    Γιατί;;;; Μα η μεγάλη μου ξαδέλφη η φοιτήτρια δούλευε στην διαλογή του ΠΡΟΠΟ. Τι σχέση είχαν οι σταθμοί με το προπό;;!;;!
    Αυτά σκεφτόμουν τότε… παιδάκι αθώο με χαζές απορίες.
    Και φτάνεις πενήντα χρόνια μετά διαλογή να γίνεται σε ασθενείς, και να το ξορκίζουμε λέγοντας το …τριάζ!!!!

  180. Αιμ said

    Εγώ το τριάζ δεν το ήξερα, τη διαλογή μάλιστα

  181. Αυτό το τριάζ πάντως υπήρχε και πρώτα στην σκέψη των γιατρών, δεν είναι καινούργιο πράγμα, απλά τώρα γίνεται υποχρεωτικά πιο συχνά.

    Πριν 15 χρόνια είχα πάει για σαββατοκύριακο στο χωριό και μόλις έφτασα με πήρε τηλέφωνο η γυναίκα που φρόντιζε την 93 ετών μάνα μου να μου πει πως έπεσε και την πήγε σε νοσοκομείο, στον Ερυθρό που εφημέρευε. Εφτασα προς το βραδάκι είδα τον γιατρό που μου είπε πως δεν έχει τίποτε, να την πάρω σπίτι μου, μου έδωσε τις ακτινογραφίες και με συμβούλευσε να την σηκώνω για να μην ανάψει από την καατάκλιση. Οντως την πήρα σπίι ελαφρά δύσπιστος και αποφάσισα να μην την σηκώσω πριν δω την Δευτέρα τον δικό μου ορθοπαιδικό και φίλο μου που εμπιστευόμουνα. Πράγματι, μόλις είδε τις ακτινογραφίες μου είπε πως έχει σπάσει το οστούν της λεκάνης και λόγω ηλικίας δεν θα ξανασηκωθεί και πως έκαναν οτι δεν το είδαν στο νοσοκομείο για να μην πιάσει κρεβάτι κι έρθει αργότερα κανένας νέος από τροχαίο και δεν έχουν που να τον βάλουνε. Οντως, κοίταξα την ακτινογραφία και φαινότανε καθαρά το σπάσιμο σε δυο κομμάτια, όχι ράγισμα.
    – Και γιατί μου είπαν να την σηκώσω τότε ;
    – Αν την σήκωνες θα είχε πεθάνει, έκριναν πως έτσι θα ήταν καλύτερα και για τους δυο σας.

  182. ΣΠ said

    179
    Λουκρητία, δεν την ήξερα την ταινία. Θα την δω, σ’ ευχαριστώ. Για όποιον ενδιαφέρεται υπάρχει εδώ: https://mixdrop.co/f/n01ld7jjcxznjx

  183. loukretia50 said

    Χαρούλα, δυστυχώς η διαλογή σήμερα έγινε προπό!

  184. Spiridione said

    Με το τριάζ έχει σχέση και το «τραγικό ηθικό δίλημμα», το άρθρο 33 που προστέθηκε με τον Νέο Ποινικό Κώδικα, (άρση του καταλογισμού της πράξης) σύμφωνα με το οποίο «η πράξη δεν καταλογίζεται σε εκείνον που την τέλεσε, αν κατά την τέλεσή της αδυνατούσε να συμμορφωθεί προς το δίκαιο λόγω ανυπέρβλητου για τον ίδιο διλήμματος εξαιτίας σύγκρουσης καθηκόντων και η προσβολή που προκλήθηκε από την πράξη είναι κατά το είδος και τη σπουδαιότητα ανάλογη με την προσβολή που απειλήθηκε».
    Αυτό που συζητούσαμε τις προάλλες, που επικαλέστηκε ο εισαγγελέας και ο μητροπολίτης Κέρκυρας για τη λιτανεία που έγινε στο πρώτο λοκντάουν. Δηλαδή τη γελοιοποίηση της διάταξης.
    Εδώ ένα άρθρο για το τριάζ, με διάφορα νομικά στο τέλος
    https://www.efsyn.gr/themata/thema-tis-efsyn/238948_sto-trapezi-i-methodos-triage-o-thanatos-soy-i-zoi-moy

  185. Αιμ said

    Ο Γς που είναι ρε παιδιά ;

  186. Μαρία said

    «Φτάσαμε στο αμήν στα νοσοκομεία. Εμείς στην Εντατική να θέλουμε να διακινήσουμε ασθενή και να μην μπορούμε, να είμαστε στα όρια ασφάλειας μετακίνησης του ασθενούς και οι συνάδελφοι στα τμήματα να αγωνίζονται να κρατήσουν στη ζωή έναν άνθρωπο και να μην μπορούν να τον στείλουν στη Μονάδα Εντατικής ως όφειλαν. Χάσαμε περισσότερες ζωές, επειδή δεν προβλέφθηκε αυτή η σφοδρότητα της πανδημίας, το δεύτερο κύμα». https://www.ant1news.gr/ygeia-periballon/article/587010/kaprabelos-ston-ant1-xasame-anthropines-zoes-poy-tha-mporoysan-na-eixan-sothei-binteo-

  187. sarant said

    186 Ξέρει κανείς;

  188. Pedis said

    Δεν μασάει τα λόγια της η Ελπινίκη.

    Το ΚΚΕ θα το δουλέψουν κλασικά, ό,τι κι αν διαπράξει, με τον 509/1947, μα και ο Συριζα δεν την γλυτώνει.

    Σαμποτάζ, συνεργασία με τον εχθρό, κατασκοπεία … τους έφεξε κι αυτωνών: με τον 375/1936, γκαραντί.

  189. loukretia50 said

    Και βέβαια ξέρουμε σε ποια άλλη φάση γίνεται επιλογή (δεν ξέρω από ποιούς), αποδεκτή όμως από την πλειοψηφία των συμπατριωτών μας: Ποιοί από τους πρόσφυγες κρίνονται άξιοι να διεκδικήσουν μια ευκαιρία για καλύτερη ζωή.
    Και αναρωτιέμαι πού βρίσκονται τώρα όλοι αυτοί που εκδιώχθηκαν από τις δομές φιλοξενίας και από τη θαλπωρή της Μόριας και πώς θα περάσουν το χειμώνα.
    Μήπως ήδη επιλέξαμε να τους αγνοήσουμε?

  190. ΓΤ said

    Πατέρας δεν υπάρχει. Η μάνα, πενηντάρα, λιώνει ταμίας σε σουπερμάρκετ για να συντηρήσει και τον άνεργο γιο. Έκανα την τυπική απογευματινή μου μετακίνηση. Επιστρέφοντας, είδα «αστροναύτες» στην είσοδο της πολυκατοικίας μας. Ο Ιός είχε χτυπήσει την πόρτα. Πακετάρισαν τη μάνα. Στάθηκα στο βλέμμα του γιου, που δεν μπορούσε να συνοδεύσει τη μάνα στο ΕΚΑΒ. Η μπλε σειρήνα χάθηκε στο βάθος. Ο γιος είναι ακόμη στον δρόμο, καπνίζει. Ελπίζω να μην του γίνει έλεγχος τέτοια ώρα που είναι έξω…

  191. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    191. Ωχ! Κάθε φτωχός κι η μοίρα του. Ας ελπίσουμε να πάει στη σωστή θέση στο νοσοκομείο 😦

  192. Γιάννης Ιατρού said

    καλημέρα,

    188: ουδέν νεώτερον από το δυτικόν μέτωπον… (έστειλα περιστέρι !)

    ρε πως αλλάζουν οι καιροί…

  193. nwjsj said

    Καλημέρα!

    Δεν ξέρω αν είναι χαζοί ή μας περνάνε για χαζούς, πάντως ξεδιάντροποι είναι σίγουρα:

  194. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    194 Ειλικρινά δεν σε καταλαβαίνω. Είναι γνωστό από αρχαιοτάτων πως όσο καλύτερο σύστημα υγείας έχει μια χώρα, τόσο περισσότεροι πεθαίνουν στα νοσοκομεία 🙂
    Αρκεί μια ματιά στις πολυπληθείς αφρικανικές χώρες με το υποβαθμισμένο -έως ανύπαρκτο- σύστημα υγείας. Θα πετύχαιναν ποτέ μια τέτοια πληθυσμιακή αύξηση αν είχαν υψηλής ποιότητας περίθαλψη?😁

  195. sarant said

    189 Φερενίκη

    191 Αχ

    193 Ούτε βαλτός να ήταν

    194 Κι όμως, φαίνεται να το είπε. Και οι γεννήσεις, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στον θάνατο. Να μειωθούν!

  196. Γιάννης Ιατρού said

    196 (τέλος), 194: κι η απομαγνητοφώνηση:
    ….«Αν με ρωτάτε, προφανώς θα θέλαμε να είχαμε και 2.000 και 3.000 και 5.000 ΜΕΘ. Να έχουμε όμως υπόψιν και αυτό είναι πολύ κρίσιμο να το επισημάνουμε ότι οι ΜΕΘ δεν είναι η λύση του ζητήματος. Θα πρέπει πρώτα από όλα να προφυλασσόμαστε οι ίδιοι ώστε να μην χρειάζεται να προσφεύγουμε τις ΜΕΘ. Γιατί το λέω αυτό: αν υποθέσουμε ότι είχαμε 5.000 ΜΕΘ αυτό θα σήμαινε κατά τη φυσιολογική φορά των πραγμάτων ότι θα είχαμε έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό νεκρών, γιατί η θνητότητα μέσα στις μονάδες είναι περίπου στο μισό, 45-50%. Άρα σκοπός δεν είναι να μεγιστοποιήσουμε εκείνους που μένουν στην ειδική θεραπεία σκοπός μας είναι να απομειώσουμε το φαινόμενο τηρώντας τα μέτρα και προσπαθώντας όσο το δυνατόν να έχουμε μια κοινωνική αποστασιοποίηση»...

  197. nikiplos said

    Σε όλον τον κόσμο, η επιστημονική κοινότητα, έχει πείσει (και σωστά, γιατί απλή μπακαλική είναι) ότι το λοκντάουν είναι απαραίτητο όταν πιάσεις το 80% των ΜΕΘ, για να προλάβεις τα χειρότερα.

    Εδώ πχ στην επαρχία Μοντγκόμερι των ΗΠΑ, όπου τα στατιστικά είναι αναλυτικότατα.
    https://www.montgomerycountymd.gov/covid19/data/?fbclid=IwAR1bDT-3tyA-kIois9V1yLI0nNxZ6gXgATelikXzaNHnmXPVOl238qiqGDk#dashboard

    Και στο πρωτο κυμα, ο συναγερμος ηταν για πληροτητα των ΜΕΘ στο 80%. Παρακαλω κοιταχτε προσεχτικα τα νουμερα και αναλογιστείτε πως με 1230 ΜΕΘ που ειπε εχθές ο κ. Πετσας οτι εχει η χωρα, με 540 συνανθρωπους στις ΜΕΘ γινεται αυτος ο χαμος στην χωρα. Έκαστος ας βγάλει τα συμπεράσματά του, εγω τα νουμερα και τι λενε αλλες χωρες λιγοτερο «ανεπτυγμενες» απο την ελλαδα αναφερω.

    Εκείνο που εγώ συναγάγω είναι το εξής: Κρατούν «καβάντζα» τις Ιδιωτικές ΜΕΘ για τους πορφυρογέννητους και φυσικά και θα τις στελεχώσουν με προσωπικό από το ΕΣΥ. Κι οι υπόλοιποι ας κόψουν το λαιμό τους με τις 600-700 ΜΕΘ που έχει η χώρα στο ΕΣΥ, άντε και κάνα δυό ιδιωτικά μικρομεσαίας κατηγορίας.

  198. geobartz said

    155 dimosioshoros said….
    # Ναι, τριόρισμα ή «τριόρσμα». Το τριότρισμα λάθος. Έχει ξιφύγει ένα «τ» παραπάνω

  199. Pedis said

    # 196 α – Η Ελπινικη ανακατευόταν στις «σοβαρές υποθέσεις των ανδρών» και ήθελε να έχει λόγο ντε και καλά λόγο, για Φερενίκη δεν ξέρω κάτι. 😀

  200. Theo said

    @79:
    Δούλεψα σ’ ένα, στην περιοχή της Σκύδρας, για μια βδομάδα, πριν από 48 χρόνια. «Διαλογιστήρια» τα λέγαμε τότε.

    @179, 183:
    Ευχαριστώ για την ταινία. Θα τη δω. Ελληνικούς υπότιτλους μπορείτε να βρείτε στο https://www.opensubtitles.org/el/search/sublanguageid-ell/idmovie-53227.

  201. nwjsj said

    @197 – Γιάννης Ιατρού
    Εννοείται ότι δεν φωνάζουμε για περισσότερες ΜΕΘ, επειδή θέλουμε να κυκλοφορούμε έξω όπως να ‘ναι σε εποχή επιδημίας… Θα έπρεπε ορισμένοι να προσέχουν την επιχειρηματολογία τους τη στιγμή που χάνονται ζωές, ενώ εκείνοι έχουν συνειδητά επιλέξει να επενδύουν τα χρήματα που προέρχονται από τη στυγνή φορολόγηση των πολιτών στις εταιρείες των κολλητών τους. Με την καραμέλα της ατομικής ευθύνης δεν δικαιολογούνται οι πολιτικές τους αποφάσεις. Δεν γίνεται να βγαίνει ο Τσιόδρας και να λέει ότι δεν μπορούν να γεννήσουν λεωφορεία, αλλά να χαρίζονται στην Ετζίαν 120 εκατομμύρια, εκτός κι αν σταματήσουν οι πολίτες να παίρνουν τα λεωφορεία/τρόλλεϋ/μετρό/τραμ και αρχίσουν να επιβιβάζονται στα Μπόινγκ της Ετζίαν για να πάνε στις δουλειές τους…

    Περί κολλητών εδώ:
    https://info-war.gr/i-aegean-oi-mitsotakides-kai-i-presveia-ton/

  202. Γιάννης Ιατρού said

    202: Όπως τα λές, πρέπει να υπάρχουν ευαισθησίες και προτεραιότητες… , βλ. #140 🙂
    Η εταιρεία αγόρασε καινούργια αεροπλάνα και τώρα δεν έχει τι να τα κάνει και πως να τα ξεπληρώσει. Και να πεις πως πήραμε κάτι; Η γερμανοί ναι μεν ενίσχυσαν την ΛουΣΤχάνσα, αλλά πήραν το 20% των μετοχών και δυό θέσεις στο συμβούλιο. Εμείς πήραμε τον «γκάγκαλο», τα warrants (δικαιώματα προαίρεσης, που ξεφτιλίζονται άν πέσει η μετοχή…) τα οποία θα ασκήσει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και σε ορισμένο χρονικό διάστημα. Πού ΄ναι ρε γμτ%$#^ ο οικονομικός εντεταλμένος του μπλογκ να μας τα εξηγήσει 🙂 🙂

  203. Γιάννης Ιατρού said

    186, 188, 193α: ==> https://sarantakos.wordpress.com/2020/11/24/swtires-6/#comment-697104 ✔👌

  204. Pedis said

    # 194 – Μάλλον, άλλο ήθελε να πει, που ούτε αυτό στέκει, αλλά ρετάρει και του βγήκε ανοησία. Ποιος είναι ο ντόκτορ (να τον βάλω κι αυτόν στη λίστα);

    Γιατί ανεβάζει το ποσοστό θνητότητας στις ΜΕΘ στο 45-50%; Εννοεί ειδικά σε μας, διότι αλλού είναι 20-30% το πολύ.

  205. ΓΤ said

    203@

    «[…] Η Γερμανοί […]». Κάτω από αράδα Ιατρού βλέπουμε τον Καβάφη 🙂

  206. Γιάννης Ιατρού said

    206: Έλα, μην σου πέσει τίποτα κάτω 🙂 🙂 🙂 (ότα ξεκινάς την σκέψη/πρότασή σου από το «η λουστχάνσα…» και μετά αλλάζεις, αυτά παθαίνεις).

  207. ΓΤ said

    207@

    To είπα με χαρά 🙂

  208. # 207

    Καλά σε λέει… με θετταλική προυφορά : Η Γερμανός ενικός, ΟΙ Γερμανός πληθυντικός, Η Γερμανοί δεν υφίστατι !!! 🙂 🙂 🙂

  209. BLOG_OTI_NANAI said

    168: Διαδικτυακά απορριμματοφόρα… Ο «Ρουβίκωνας», η αντιδημοκρατική οργάνωση των ταλιμπάν της αυτοδικίας, των λαϊκών δικαστηρίων και της σφαλιάρας, γίνεται μέτρο δημοσίου διαλόγου!

    Και βεβαίως, ο διαδικτυακός σκουπιδότοπος «ξέχασε» ότι ο τιμητής των μέτρων της πανδημίας, Ρουβίκωνας, διοργάνωνε συναυλίες σε εποχές μέτρων κατά του… συνωστισμού!

    Αλλά είπαμε, άμα είσαι της αυτοδιαχείρισης τουλάχιστον να το απολαμβάνεις.

  210. Γιάννης Ιατρού said

    210: Ποιός Ρουβίκωνας ρε συ;
    Χτες, στο Kontra ο πνευμονολόγος κ. Βασιλακόπουλος άδειασε την Γιαμαρέλλου, και μπράβο του: 👍🤗
    «το ότι δεν έχει δημοσιευτεί έρευνα σχετικά με το τί θα συμβεί αν πέσει κάποιος από τον 10ο όροφο, δεν σημαίνει ότι δεν είναι επικίνδυνο…το ίδιο ισχύει και για την Θεία Κοινωνία ..»

  211. Μαρία said

  212. Pedis said

    # 211 – Ο ΑΕ των ΧΟ έκανε ιδιαίτερη θαυματουργική, χόουπφουλυ, μετάληψη με ειδική παραγγελία από τις ΗΠΑ.

  213. Pedis said

    -> 205 – Α, ο πολύς Γεραπετρίτης (δεν τον αναγνωρισα) την αμόλησε.

  214. Γιάννης Κουβάτσος said

    212:Ε,ρε και να ‘χανε το σύνολο των ΜΜΕ εναντίον τους αντί μαζί τους, τι γλέντι θα γινότανε μ’ όλο αυτό το ασχετολόι…

  215. BLOG_OTI_NANAI said

    211: Όπως καταλαβαίνεις, υπάρχουν τρία ζητήματα:

    1) Αν τυχόν όντως τα είπε έτσι η Γιαμαρέλου και εννοούσε ότι ΤΩΡΑ Κοινωνεί, ισχύει για όλους ότι, δεν πρέπει κανένας επιστήμονας ή μή, να μιλάει για λήψη Θείας Κοινωνίας σε χρόνο που ισχύουν τα μέτρα.

    2) Είναι σαφές ότι παγκόσμια, επιστήμονες και μή επιστήμονες θρησκεύονται, και μόνο ηλίθιος θα έλεγε το περίφημο ότι «η επιστήμη μας προφυλάσσει από τις θρησκείες». Προσωπικά επειδή είμαι θρησκευόμενος, ήθελα να’ ξερα ποιος «Μπουκάλας» διατηρεί την ψευδαίσθηση ότι ένας άθεος διατηρεί μεγαλύτερη σχέση με τη λογική. Να μην προσθέσω για άθεους συγκεκριμένης ιδεολογικής τοποθέτησης που δομικό κομμάτι της φιλοσοφίας τους είναι ένας ουτοπικός κοινωνικός παράδεισος, βοήθεια μας…

    3) Δεν άκουσα τον Βασιλακόπουλο. Αν τα είπε, προφανώς από τη μεριά του ήταν εύκολο να τα πει γιατί αυτό διδάσκουν οι βασικοί κανόνες υγιεινής. Μόνο που αυτοί οι βασικοί κανόνες υγιεινής είναι γνωστοί εδώ και αιώνες και τηρούνταν όλοι σε εποχές πανδημίας, εκτός από την μετάληψη που δεν διακόπηκε ποτέ. Γι’ αυτό, το παράδειγμα με την πτώση από τον 10ο όροφο δεν ταιριάζει με την περίπτωση διατήρησης της μετάληψης σε αιώνες που οι βασικοί κανόνες υγιεινής ήταν γνωστοί και από την πανδημία πέθαιναν έως και 1/4 ή 1/5 του πληθυσμού. Το Βυζάντιο ήταν μια αυτοκρατορία που σε ολόκηλρη τη διάρκεια της ίσχυσε η κοινή λαβίδα και οι θάνατοι από τις πανδημίες λόγω λαβίδας θα είχαν διαλύσει την οικονομία, τον αγροτικό πληθυσμό και τον στρατό. Κατά συνέπεια, θα είχε απαγορευτεί υποχρεωτικά σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, ακόμα κι αν η Εκκλησία δεν ήθελε.

    Αναγνωρίζω πάντως ότι οι ελάχιστοι αντίθρησκοι χούλιγκαν που πάντοτε βλαστημάνε και απλά βρήκαν ευκαιρία να το ξανακάνουν έχουν δίκιο ότι σε εποχή μέτρων δεν πρέπει να υπάρχουν ούτε συνωστισμοί, ούτε μεταλήψεις. Αλλά μην συγχέουμε τον αντιθρησκευτικό τραμπουκισμό που υπάρχει μόνο στο διαδίκτυο, με την πραγματική ζωή όπου τέτοιοι χούλιγκαν αποτελούν μια θλιβερή μειοψηφία. Η συντριπτική πλειψοψηφία του λαού έχει θετικότατη σχέση με την πίστη, και ταυτόχρονα μπορεί να κατανοεί ότι τα μέτρα ισχύουν για όλους και πάντα.

    Έχω όμως την εντύπωση ότι είδα κάποιους από τους «φανατικούς οπαδούς των μέτρων», να επιδοκιμάζουν ή έστω νε μένουν σιωπηλοί στην πορεία χιλιάδων ατόμων στην ημέρα του Πολυτεχνείου…

    Προσωπικά, δεν μένω σιωπηλός σε ΚΑΝΕΝΑ λάθος, την ώρα που κάποιοι επιδοκίμασαν και ζητοκραύγασαν για το γεγονός ότι θα έχουμε νεκρούς από την φετεινή πορεία του Πολυτεχνείου. Πιθανόν πιστεύουν ότι οι νεκροί επί χούντας ήταν λίγοι και πρέπει να τους αυξήσουν…

  216. Μαρία said

  217. Μαρία said

    https://twitter.com/hashtag/%CE%93%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CF%84%CF%81%CE%B9%CF%84%CE%B7%CF%82_%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%84%CF%82?src=hashtag_click

  218. Μαρία said

  219. spiridione said

    219

  220. Μαρία said

    220
    Πάει να μας βγάλει και κουφούς.
    Αλλοίωση της δήλωσής του καταγγέλλει ο Γ. Γεραπετρίτης https://www.efsyn.gr/node/270062

  221. Pedis said

    # 221 – Είδα στη βικι ότι μέχρι πρότινος ήταν και πασόκ. Τι περιμένεις; Όλα τα κακά.

    Είναι και catedraticoς !^%?

  222. nwjsj said

    Η Μαρία ψαρεύει πάντα τα καλύτερα λαβράκια!!! Πρώτα τον παππά που θέλει να τεστάρει τα εμβόλια, μετά τον σταντάπ κωμικό Γεραπετρίτη… Θα έχει μεγάλη πλάκα να στηθεί ‘επιστημονική’ ομάδα με Γιαμαρέλου, Τσιόδρα, Μαγιοργκίνη και λοιπούς αναξιόπιστους που θα ελέγχουν τα εμβόλια και θα τρέχουν να πάρουν τη βούλα της Ι.Σ.

    Και μετά την κυνική ομολογία Γιαμαρέλου, πετάγεται κι ο Χασαπόπουλος να διευκρινίσει ότι η Λινού ισχυρίζεται ότι με την κατάποση δεν κολλάει, έτσι για να διαλυθεί κάθε αμφιβολία για το θέμα.

    @205 – Pedis
    Το 40-50% θνητότητας στις ΜΕΘ κόβιντ το έχω ξανακούσει τελευταία να λέγεται από πολλούς γιατρούς. Δεν ξέρω ακριβώς από πού αντλούν στοιχεία, αλλά αν το ξανασυναντήσω και υπάρχει δυνατότητα να ζητήσω διευκρίνιση, θα το κάνω και θα επανέλθω, οπότε ας μείνει το ερώτημα ανοιχτό προς το παρόν.

  223. nwjsj said

    Κι όμως, πριν το Γεραπετρίτη, άλλος είχε πετάξει τη «βόμβα» και μάλιστα μέσα στη Βουλή:

    Η «πατάτα» (για να το θέσω υπέρκομψα) είναι δικιά του ή του επιτελείου; Ή μήπως είναι τόσο κυνικός, ώστε δεν ντρέπεται να εκστομίζει άκριτα τέτοιες υβριστικές για την ανθρώπινη ύπαρξη σοφιστείες, είτε τις σκέφτεται μόνος του, είτε τις εμπνέονται άλλοι;

  224. Μαρία said

    224
    Ο Κυριάκος είπε οτι δεν θα πρέπει να βασιζόμαστε στον αριθμό των ΜΕΘ, ώστε να χαλαρώσουμε. Δεν ισχυρίστηκε οτι η αύξηση των κρεβατιών θα αυξήσει τον αριθμό των νεκρών.

  225. voulagx said

    #226: ειπε το εξης:«… κι αν γεμιζανε οι 3000 ΜΕΘ θα ειχαμε 1500 συμπολιτες μας οι οποιοι θα χαναν τη ζωη τους περιπου καθε βδομαδα.»
    Τι ηθελε να πει ο ποιητης;

  226. Μαρία said

    227
    Το γέμισμα όμως το συνδέει με την έλλειψη μέτρων.

    Στο μεταξύ: Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, διαψεύδει τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, αναφέροντας ότι 175 ιδιώτες γιατροί εκδήλωσαν ενδιαφέρον, ωστόσο ένα σημείο στίξης εμποδίζει την σύμβασή τους.

    Για ένα κόμμα, λέει https://www.news247.gr/ygeia/orgi-giatron-gia-gerapetriti-kai-petsa-175-ektos-logo-lathoys-stin-ypoyrgiki-apofasi.9059840.html

  227. sarant said

    226-227 Πολύ παρόμοιες είναι οι δυο ρήσεις.

  228. voulagx said

    #228: Ναι αλλα προσεξε το ποσοστο που λεει 1500/3000=50%, συμπτωση;

  229. spiridione said

    228. Δεν μας λένε όμως πού έγινε το λάθος.

  230. Νέο Kid said

    226. 224. Πώς δεν το ισχυρίστηκε ρε συ Μαρία ο Κούλης; Βεβαίως και το ισχυρίστηκε εμμέσως πλην σαφώς ! Καλά λέει ο Βουλάγξ.
    Απορώ που δε βρέθηκε ένας χριστιανός να τους πει «Και γιατί δεν κλείνετε όλες τις ΜΕΘ;» Νο Μεθς , νο ντεθς! Πρόμπλεμ σόλβντ!…
    ( πού να φανταζόμουν όταν ήμουν 20 χρόνων κι όλο αισιοδοξία για την ανθρωπότητα… ότι θα ζούσα τέτοιες ένδοξα γκροτέσκες μέρες εν ετει 2020!…)

  231. Γιάννης Ιατρού said

    230: Από ΄όσους νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, προφανώς βαριά περιστατικά, οι μισού περίπου βγαίνουν ζωντανοί. Απ΄εδώ έχουν το 40-50%. Και επειδή το ποσοστό αυτό έχει να κάνει με την κατάσταση του ασθενούς (και με την θεραπεία, η οποία όμως είναι σταθερή), το ποσοστό αυτό παραμένει λίγο πολύ σταθερό. Επομένως αν είχαμε Χ βαριά περιστατικά σε ΜΕΘ, το 40-50% δεν θα επιζούσε.
    Τώρα το ότι ο Γεραπετρίρης δεν μπορεί να βάλει στη σειρά δύο προτάσεις, τι να πείς. ΑΡΙΣΤΟΙ, από χέρι.

  232. Νέο Kid said

    225. Είσαι μορφή κορυφαία και τεράστια , ρε φίλε! 😁🤪👍

  233. Νέο Kid said

    233. Σοβαρομιλάς τώρα Γιάννη; Κι αυτοί που ΔΕΝ μπαίνουν τώρα στις ΜΕΘ (επειδή απλά δεν υπάρχουν ή γίνεται τριάζ πώς το λένε) και την σκαπουλάρουν στο τσακ ή απλά πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ , δεν θα έριχναν το «σταθερό» 50% της θνητότητας; Ε; Για νοσηλεία κορωνιασμενου μιλάμε. Όχι για νοσηλεία καρκινοπαθούς σε terminal στάδιο ..,

  234. Γιάννης Ιατρού said

    235: Μα βέβαια και εκείνοι, οι βαριά ασθενούντες εκτός ΜΕΘ, περίπου την ίδια τύχη (ή και χειρότερη εκτός ΜΕΘ) θα έχουν. Να εξηγήσω την προέλευση του 40-50% πήγα.

  235. BLOG_OTI_NANAI said

    223: «επιστημονική’ ομάδα με Γιαμαρέλου, Τσιόδρα, Μαγιοργκίνη και λοιπούς αναξιόπιστους»

    Οι ψεκασμένοι δεν γιορτάζουνε ποτέ… Για να ξέρουμε με ποιους συζητάμε:

  236. Γιάννης Ιατρού said

    236: (Συνέχεια) περισσότερα εδώ: (το ποσοστό αυτής της κατηγορίας ασθενών, εντός ή εκτός ΜΕΘ είναι μεταξύ 40 και 50%, μεγαλύτερες οι απώλειες εκτός ΜΕΘ, αλλά γενικά σε αυτές τις διαστάσεις…)
    Outcomes from intensive care in patients with COVID‐19: a systematic review and meta‐analysis of observational studies
    https://associationofanaesthetists-publications.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/anae.15201

  237. Μαρία said

    Τώρα που είδα ολόκληρο το βίντεο εδώ https://www.news247.gr/politiki/gerapetritis-an-eichame-perissoteres-meth-tha-eichame-kai-perissoteroys-nekroys.9059513.html λέει πρά(γ)ματι τα ίδια με τον Κυριάκο.
    Το πνεύμα: Πρέπει να προσέχουμε, ώστε να μη χρειαστούμε ΜΕΘ, γιατί απ’ τη ΜΕΘ μπορεί να μη βγούμε ζωντανοί.
    Το οτι μπορεί και να βγούμε ή να πεθάνουμε απο έλλειψη ΜΕΘ είναι λεπτομέρεια!

    Απ’ την άλλη στις 10/11 η Κοτανίδου είχε δηλώσει οτι «η θνητότητα στις ΜΕΘ κυμαίνεται στο 35 – 37%, ποσοστό που είναι πολύ μικρό σε σχέση με άλλες χώρες». Ανακριβές κατα το Γεροτζιάφα. Αυτά ήταν ποσοστά του Απριλίου τουλάχιστον για τη Γαλλία, τώρα η θνητότητα έχει πέσει στο 25%.

  238. Pedis said

    Λέει ο γίγαντας ότι αν δεν είχαμε λοκντάουν θα γέμιζαν και οι 3-5χιλ ΜΕΘ (μέχρι εδώ καλά) και θα είχαμε 50% απώλειες.

    Γιατί 50%; Ποιος έχει δώσει την εκτίμηση, τη μέτρηση ό,τι είναι τέλος πάντων;

    Την άνοιξη ακόμη και στην Ιταλία (με έλλείψεις σε υποδομές, μέσα και χώρους) ήταν περί το 30% (πατημένο) με διακυμάνσεις και (λιγο) λιγότερο στη Γερμανία που ήταν ακόμη λάσκα.

    Υπάρχουν επίσημα στοιχεία; Τα συλλέγει κάποια αρμόδια Αρχή; Η Μαρία που τα ξεψαχνίζει κάτι τέτοια τι λέει;

  239. Pedis said

    # 239 – τώρα το διαβάζω, αφού έστειλα το προηγούμενο.

  240. Theo said

    @217, 223:
    Δεν καταλαβαίνω γιατί είναι παράλογο και «λαβράκι» ένας μητροπολίτης να ζητά από τη Σύνοδο να δημιουργηθεί μια επιστημονική επιτροπή «ιατρών, επιδημιολόγων, γενετιστών οι οποίοι θα γνωμοδοτήσουν» για όλα τα εμβόλια που θα φτάσουν μέχρι τις χώρες μας.

    Τι κακό θα κάνει αυτό;
    Όταν, μάλιστα, διάφοροι «επιστήμονες» και «ειδικοί» διαδίδουν ότι κάποια ή όλα εμβόλια θα έχουν ενσωματωμένο τσιπάκι!

  241. nwjsj said

    @242 – Theo
    Η εκκλησία που δεν θα επέτρεπε ποτέ να γίνει έρευνα στα δισκοπότηρά της θα είναι επικεφαλής επιστημονικής ομάδας, η οποία θα ελέγξει τα εμβόλια για το αν έχουν μέσα τσιπάκι; Μας κάνετε πλάκα, έτσι;

  242. ΓΤ said

    242@

    Αυτές οι ρασοθλιβεράτζες δεν ξέρουν ούτε τη σωστή απόσταση (το κενό) μεταξύ των λέξεων…
    https://www.athina984.gr/2020/09/29/tin-anavoli-sygklisis-tis-ierarchias-apofasise-i-diarkis-iera-synodos-logo-pandimias/

  243. Νέο Kid said

    242. Σιγά να μην έχουν και ενσωματωμένο Land Rover ρε συ Τεό!…

  244. Μαρία said

    242
    Τεό, αν δεν τρολάρεις, σύνελθε.

    Γιάννης Καλομενίδης, αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας και επικεφαλής της μονάδας κορονοϊου στον Ευαγγελισμό, στον κρητικό μάγκα, για όλα και για τις ΜΕΘ.

  245. Γιάννης Ιατρού said

    240 Ποιος έχει δώσει την εκτίμηση, τη μέτρηση ό,τι είναι τέλος πάντων;

    διάβασε το 238 ρε συ!

    239: Μαρία, μήπως το 25% είναι για άλλες σοβαρές ιογενείς πνευμονίες σε ΜΕΘ;

  246. ΓΤ said

    243@

    Τίποτα δεν αποκλείεται. Ο Μόρφου να λαβιδιάζει ψωμόκρασο στη Γιαμαρέλλου, ο Τσιόδρας να ψάλλει, ο Μαγιορκίνης εξαπτερυγόπουλο, στο παγκάρι κεριά και κηραλοιφές με Βελόπουλο, στον άμβωνα, τιμητικά, φρεσκοξούρας Μπαμπινιώτης, η Φλέσσα να λιώνει στη γονυκλισία μα και στο σκαρδαμύσσον όμμα…

  247. Pedis said

    Μέσο ποσοστό απωλειών από κόβιντ στις Γερμανικές Εντατικές 23%

  248. Pedis said

    # 247 – Αναφερόμουν στην Ελλάδα.

    Αυτό που τσιτάρεις είναι στατιστική μελέτη, όχι συλλογή «γραφειοκρατικών δεδομένων».

    Δες π.χ. το 249.

  249. Γιάννης Ιατρού said

    249: αυτά είναι αριθμοί ΜΙΑΣ ημέρας, της 22/11 (ή 23/11).

  250. sarant said

    249-251 Το 6518 δεν μπορεί να είναι αριθμός μιας ημέρας, είναι το σύνολο έως τότε.

  251. Pedis said

    # 251 – 6 χιλ. νεκροί σε μια μέρα;

  252. Νέο Kid said

    Εντάξει ρε παιδιά , πώς κάνετε έτσι! 50% έχουν οι κουλομέθ , όχι οι κανονικές …

  253. Pedis said

    Σχετικλα με την Ιταλία σε διάφορα φλύαρα άρθρα (που, πλέον, δεν πιστευω με όλα αυτά που έχουν τα μάτια μας από εκτιμήσεις ειδικών παρλαπίπων) βρίσκω ποσοστά που κυμαίνονται από 25% ως 80% και εξαρτώνται:

    α. απο την περιοχή
    β. από το νοσοκομείο
    γ. από το προσωπικό (αν είναι εξειδικευμένο για ΜΕΘ ή είναι της ανάγκης).

    Μακάρι να βρω «επίσημα γραφεiοκρατικά δεδομένα».

  254. Theo said

    @243:
    Έγραψα εγώ ή πρότεινε ο μητροπολίτης Μόρφου η Εκκλησία να «είναι επικεφαλής επιστημονικής ομάδας, η οποία θα ελέγξει τα εμβόλια»;
    Ο άνθρωπος ζητά τη συγκρότηση επιστημονικής ομάδας που θα ελέγξει τα εμβόλια, για να πληροφορήσει μετά την Εκκλησία, κι αυτή τους πιστούς της.

    @245, 246:
    Όσο για το τσιπάκι, ακούστε τι λέει πρώην υφυπουργός του ΣΥΡΙΖΑ:

    Στα σχόλια διαβάζουμε για «τσιπάκια ελέγχου», «νανορομπότ», κλπ. Και φέικ να είναι, ένα μεγάλο ποσοστό των συμπολιτών μας τα πιστεύει.

    Και
    Σε προηγούμενη ανάρτησή του ανέφερε: «Για εκείνους που δεν έχουν ακόμη ενημερωθεί για τον τρόπο, που μπορεί να συνδυασθεί ένα ΕΜΒΟΛΙΟ με το ΒΙΟΤΣΙΠ, παραθέτω πιο κάτω την Επιστημονική Ανακοίνωση του Πανεπιστημίου MIT (Ιαν 2020). Το απλό εμβόλιο είναι αποδεκτό. Το ΒΙΟΤΣΙΠ ΟΧΙ, διότι ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ κατάφορα την ατομική και συλλογική Ελευθερία, όπως και την ίδια τη Φύση. Αποθήκευση δεδομένων στο Ανθρώπινο Σώμα υπάρχει ΜΟΝΟ στον Κώδικα DNA!»

    Διαβάστε κι αυτό:
    Κέννεντυ: «Ο Μπιλ Γκέιτς θα σπείρει τον θάνατο και την υποδούλωση με το εμβόλιο για τον κορονοϊό»

    Και «ἄλλα πολλά, ὧν οὐκ ἔστιν άριθμός», που φυσικά δεν τα συμμερίζομαι αλλά γνωρίζω ανθρώπους που τα διαδίδουν.

  255. Pedis said

    Η ιδέα μου είναι ότι τα νούμερα του β’ κύματος πρέπει να εξεταστούν χωριστά. Την άνοιξη δεν υπήρχαν μέτρα προφύλαξης, όσο για το προσωπικό δεν ήξερε τι του γινόταν από το σοκ κι επιπλέον δεν υπήρχε καμιά εμπειρία στη θεραπεία. Πήγαιναν στα τυφλά και με τοπικές πρωτοβουλίες/πειράματα του προσωπικού.

  256. Μαρία said

    Μάλιστα κάποιοι ασθενείς , κυρίως μεγαλύτεροι σε ηλικία , δυσανασχετούν και θέλουν να φύγουν από το νοσοκομείο αν και δεν είναι σε τέτοια κατάσταση, όπως το περιστατικό που αφηγείται ο κύριος Καλλινικίδης με ηλικιωμένο στο διάδρομο του νοσοκομείου να κυνηγάει νοσηλεύτριες και γιατρούς.

  257. Γιάννης Κουβάτσος said

    256: Όχι του ΣΥΡΙΖΑ, Theo, των ΑΝΕΛ ήταν ο Μαυραγάνης, εξ ου και οι ψεκασμένες θεωρίες.

  258. Theo said

    @259:
    Ευχαριστώ, Γιάννη, για τη διόρθωση.
    Είδα κάπου «υφυπουργός του Τσίπρα» και νόμισα πως ήταν του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά ο Τσίπρας είχε και υφυπουργούς από τους ΑΝΕΛ 😦

  259. Γιάννης Κουβάτσος said

    Τους φορτώθηκε για να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Θα τον κυνηγάει και στον ύπνο του αυτό το ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

  260. Spiridione said

    Το ανέπτυξε περαιτέρω το επιχείρημα ο Μπάμπης: Τελευταίο σκαλοπάτι πριν το έρεβος οι ΜΕΘ.

  261. ΞΥΠΕΤΑΙΩΝ said

    Στην Κουβα εκδιδεται πληρες ιατρικο δελτιο

    (μεταφραση google)

    Falleció ciudadano cubano de 69 años de edad. Residía en el Municipio Jovellanos, provincia Matanzas. Antecedentes Patológicos Personales: Hipertensión Arterial, Diabetes Mellitus, Insuficiencia Vascular Periférica. Paciente que arriba alpaís el 15 de noviembre, y se le realiza PCR que resulta positivo a la COVID-19. Es ingresado e iniciado tratamiento según protocolo para estos pacientes. Los cuatro días posteriores se mantiene sin demanda ventilatoria y estabilidad hemodinámica. Posteriormente presenta tos seca y falta de aire, en el Rx se observan lesiones de aspecto inflamatorio en ambos campos pulmonares, es trasladado a la unidad de cuidados intensivos e iniciado tratamiento según protocolos. El día 23 de noviembre en horas de la madrugada manifiesta agobio respiratorio, cianosis intensa, sudoración, taquicardia e hipotensión arterial, es intubado y ventilado en modalidad controlada, apoyado con aminas a altas dosis, presenta parada cardiaca en asistolia, son realizadas maniobras de reanimación cardiopulmonar, que no fueron efectivas y fallece. Lamentamos profundamente lo ocurrido y transmitimos a sus familiares y amigos las más sentidas condolencia

    Ο 69χρονος κουβανός πολίτης πέθανε. Κατοικούσε στο δήμο Jovellanos, στην επαρχία Matanzas. Προσωπικό παθολογικό υπόβαθρο: Αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, περιφερική αγγειακή ανεπάρκεια. Ασθενής που φτάνει στη χώρα στις 15 Νοεμβρίου και υποβάλλεται σε PCR που είναι θετικό για το COVID-19. Εισήχθη και ξεκίνησε τη θεραπεία σύμφωνα με το πρωτόκολλο για αυτούς τους ασθενείς. Τις τέσσερις επόμενες μέρες παραμένει χωρίς αερισμό και αιμοδυναμική σταθερότητα. Αργότερα, παρουσίασε ξηρό βήχα και δύσπνοια, η ακτινογραφία έδειξε φλεγμονώδεις βλάβες και στα δύο πεδία του πνεύμονα, μεταφέρθηκε στη μονάδα εντατικής θεραπείας και η θεραπεία ξεκίνησε σύμφωνα με τα πρωτόκολλα. Στις 23 Νοεμβρίου την αυγή, εκδήλωσε αναπνευστική δυσχέρεια, έντονη κυάνωση, εφίδρωση, ταχυκαρδία και αρτηριακή υπόταση, επωάστηκε και αερίστηκε σε ελεγχόμενο τρόπο, υποστηριζόμενο με αμίνες υψηλής δόσης, παρουσίασε καρδιακή ανακοπή σε ασυστόλη, πραγματοποιήθηκαν ελιγμοί ανάνηψης καρδιοπνευμονικά, τα οποία δεν ήταν αποτελεσματικά και πέθανε. Λυπούμαστε βαθιά για το τι συνέβη και εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και τους φίλους σας.

  262. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Για τα γλωσσικά μεζεδάκια, αν δεν ήταν τόσο ζόρικη η είδηση:
    Ηράκλειο
    Δύο έγκυες και μία γιατρός θετικές στο κορωνοϊό στο ΠΑΓΝΗ – Και δεύτερη Κλινική Covid στο Νοσοκομείο
    Δύο αεροδιακομιδές το μεσημέρι
    https://www.neakriti.gr/article/kriti/irakleio/1597130/duo-egues-kai-mia-giatros-thetikes-sto-koronoio-sto-pagni-kai-deuteri-kliniki-covid-sto-nosokomeio/

  263. Spiridione said

    Μετά «τα κύματα των προσφύγων που δεχόμαστε από τα ανατολικά» ο γελοίος
    https://twitter.com/AthenaDimiDimi/status/1331333767231901698

  264. Μαρία said

    265
    Προστατευμένο τουί.

  265. Spiridione said

    Με την ανομβρία, το ξεροβόρι και τις χαμηλές θερμοκρασίες πρόωρα να επιμένουν, ο χειμώνας άρχισε τις βόλτες του, αφήνοντας τα πρώτα λευκά χνάρια ψηλά στα βουνά. ΑΛΛΑ και στις εντατικές οι διασωληνωμένοι αυξάνονται με φόντο τα λαμπιόνια των Χριστουγέννων που τρεμοσβήνουν σαν τις ελπίδες.
    https://www.antenna.gr/watch/1418612/deltio-kairoy-stis-20-00-24-11-2020

  266. spyridos said

    256

    Αυτή η ομάδα υπάρχει ήδη και λέγεται ΕΟΦ.

  267. ΓΤ said

    267@
    Πολύ βρομόγερος. Καληνυχτίζει κιόλας ανοίγοντας χέρια υποκλινόμενος, θαρρείς να απλώσει την πλισέ φουστίτσα του. Ο Ιός στον Αρνιακό παρακαλώ.

  268. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    267 Μονάδες Επερχόμενου Θανάτου τις περιγράφει κι αυτός!Το ποιητικό του ΄λειπε του ηθίλιου…

  269. Pedis said

    Αγγλία:

    Συνολικά δεδομένα 21082 ασθενών με ηλικία μεγαλύτερη των 18 ετών για τους οποίους ήταν απαραίτητη η εντατική θεραπεία σε δύο τύπους φροντίδας (High Dependency Unit, HDU και Intensive Care Unit, ICU) στο διάστημα 1 Μάρτη – 27 Ιούνη, 2020.

    Το 73% περίπου από αυτούς χρειάστηκε HDU και το υπόλοιπο ICU.

    – Μέσο ποσοστό θνητότητας στον πληθυσμό των ασθενών σε HDU: 22.3%

    – Μέσο ποσοστό θνητότητας στον πληθυσμό των ασθενών σε ICU: 35.8%

    Αλλά είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το παρακάτω διάγραμμα που αφορά τη χρονική εξέλιξη του ποσοστού *επιβίωσης* στους πληθυσμούς των ασθενών σε HDU και σε ICU:

    https://journals.lww.com/ccmjournal/Abstract/9000/Improving_Survival_of_Critical_Care_Patients_With.95449.aspx

    (πατήστε στο download για το άρθρο)

  270. Γιάννης Ιατρού said

    252 Νίκο, τώρα επανήλθα και το κοίταξα (εδώ τα καθημερινά για Γερμανία στα αγγλικά https://www.rki.de/EN/Content/infections/epidemiology/outbreaks/COVID-19/Situationsberichte_Tab.html) και όντως είναι συγκεντρωτικά και το ποσοστό είναι γύρω στο 22%, (την άνοιξη ήταν λίγο πιό πάνω, 25%).
    Οι Εγγλέζοι προφανώς έχουν άλλα νούμερα (⁉), σχεδόν διπλάσια, κατά πως λένε στον σύνδεσμο στο 238. Περίεργο, λέτε να έχουν κι αυτοί «κουλομέθ» όπως λέει ο Κίντος ο Λίβυος στο 254 🙂

    Πάντως έτσι κι αλλιώς, το νόημα των χρησμών του ΠΘ που προσπάθησε ανεπιτυχώς να επαναλάβει ο παρατρεχάμενός του Γεραπετρίτης το ίδιο είναι, είτε 40% είστε 22% είναι το ποσοστό αυτών που δεν στέκονται τυχεροί…

  271. Pedis said

    Συνεπώς, σημειώνεται εντυπωσιακή βελτίωση στο ποσοστό θνητότητας κάθως περνάει ο χρόνος (για μια σερά λόγους) και στα τέλη Ιουνίου η εκτιμήσεις βρίσκονται μεταξύ 10% και 35% στη χειρότερη περίπτωση.

    Γιατί στην Ελλάδα λένε ότι παρατηρείται αντίστοιχο ποσοστό θνηνότητας 45-50% ;

  272. Pedis said

    # 272 – Μαζί ποστάραμε.

    Ναι, τα γερμανικά είναι τα μέχρι σημερα συνολικά.

    Αν κοιτάξεις τα παλιότερα (Το Κοχ από τότε που ξεκίνησε να κάνει αναλυτική ενημέρωση στα τέλη Μάρτη τα παραθέτει αναλυτικά, αν και πρόκειται για λογικές εκτιμήσεις κι όχι για 100% ακριβή και μετρηγμένα ένα-προς-ένα γραφειοκρατικά δεδομένα, το λένε, άλλωστε) τοαντίστοι ποσοστό θνητότητας πιάνει ένα μάξιμουμ λίγο πάνω από το 30%.

    Τα αγγλικά δεδομένα του 271 ειναι κι αυτά συνολικά με λίγο μασάζ.

    Αν βρω χρόνο θα κοιτάξω να ξεθάψω τα ιταλο-ισπανικά. Δεν μπορεί, κάπου θα βρίσκονται μεσα στον απίθανο σωρό φλυαρίας.

  273. Γιάννης Ιατρού said

    271: Πέδη, σχεδόν μαζί γράφαμε. Γιατί το θεωρείς περίεργο το ότι βελτιώνεται η κατάσταση (επιβιώνουν περισσότεροι) όσο περνά ο καιρός; Και μαθαίνουν να τους υποστηρίζουν καλύτερα και το ξάφνιασμα του πρώτου κύματος ξεπεράστηκα κι είχαν καιρό να οργανωθούν καλύτερα (όχι όπως εμείς….).
    Πάντως το ~36% θνητότητα είναι πολύ μεγαλύτερο από το 22% της Γερμανίας (272) ή της Γαλλίας που προανέφερε η Μαρία

  274. Pedis said

    # 272 – Όπως φαίνεται τα αγγλικά και τα γερμανικά ποσοστά θνητότητας σε μονάδες εντατικής θεραπείας τον Ιούνη είναι παρόμοια, πες γύρω στο 20-30%.

  275. Pedis said

    # 275 – Γιατί το θεωρείς περίεργο το ότι βελτιώνεται η κατάσταση (επιβιώνουν περισσότεροι) όσο περνά ο καιρός;

    καθόλου περίεργο δεν το θεωρώ (δες # 257), αντίθετα, είναι αναμενόμενο.

    Δεν είναι 36% αν διατηρλήθηκε και στο β’ κύμα το τρεντ του διαγράμματος του #271. Δες προσεκτικά.

  276. Pedis said

    # 275 – A, το 36% που λες αναφέρεται στην Ελληνική περίπτωση κι όχι στην Αγγλική;

    Μακάρι να είναι 36% το μέσο ποσοστό. Εδώ μιλάνε για 50%.

    Οι διακυμάνσεις από νοσοκομείο σε νοσοκομείο κι από περιοχή σε περιοχή της χώρας δεν αναμένεται να είναι μικρές, έτσι; Άλλο καπέλο αυτό.

  277. Μαρία said

    273
    Ο γιατρός που λίνκαρα παραπάνω είπε οτι στον Ευαγγελισμό είναι 32%, η Κοτανίδου 35 με 37% και τότε μάλιστα κάποιοι πανηγύρισαν, οτι είμαστε πάλι οι καλύτεροι.
    Το νούμερο που πέταξαν οι Κυριάκος Γεραπετρίτης είναι για να μας πείσουν να προσέχουμε, για να μην πεθάνουμε στη ΜΕΘ.

  278. Γιάννης Ιατρού said

    Η πρόσφατη δημοσκόπηση της Κάπα Research σχετικά με τις ευθύνες της κυβέρνησης στη διαχείριση του δεύτερου κύματος του κορονοϊού αποτυπώνει την απογοήτευση της κοινής γνώμης:

  279. spyridos said

    Εδώ τα στοχεία στην Ολλανδία για τις ΜΕΘ.
    https://www.stichting-nice.nl/
    Πολύ αναλυτικά αλλά και δύσκολα να τα ψάξεις αν δεν ξέρεις τη γλώσσα.

    Με ένα γρήγορο υπολογισμό, συγκεντρωτικά όλες οι ΜΕΘ της χώρας.
    Από 1 Μαρτίου ως 1 Μαΐου

    1050 (51%) εξιτήριο
    284 (14%) βγήκαν από ΜΕΘ αλλά παρέμειναν στο νοσοκομείο
    729 (35%) πέθαναν
    2063 νοσηλέυτηκαν σε ΜΕΘ με κόβιντ

    Από 1 Μαίου ως 21 Νοεμβρίου

    1857 (72%) εξιτήριο
    33 (1%) βγήκαν από ΜΕΘ αλλά παρέμειναν στο νοσοκομείο
    682 (27%) πέθαναν
    2572 νοσηλέυτηκαν σε ΜΕΘ με κόβιντ

  280. Pedis said

    # 281 – Ωραία, ευχαριστώ.

    Κι αυτά κολλάνε στη γενική συμπεριφορά όσον αφορά το πρώτο κύμα και τη μετέπειτα φανερή τάση βελτίωσης.

    # 279 – Το τι ποσοστό θνητότητας παρουσιάζει ένα νοσοκομείο, ακόμη κι αν είναι κεντρικό, δεν λέει πολλά πράγματα για το σύνολο της χώρας.

    Υπαρχουν υπηρεσίες, ινστιτούτα και κυβερνητικό νούλα όστα να δημοσιεύονται τα συγκεντρωτικά στοιχεία;

  281. Pedis said

    -> 279 – και τότε μάλιστα κάποιοι πανηγύρισαν, οτι είμαστε πάλι οι καλύτεροι.
    Το νούμερο που πέταξαν οι Κυριάκος Γεραπετρίτης είναι για να μας πείσουν να προσέχουμε, για να μην πεθάνουμε στη ΜΕΘ.

    Ε, δεν είμαστε οι καλύτεροι ακόμη κι έτσι νάταν.

    Ο Γεραπετρίτης είναι μέλος της κυβέρνησης και έχει υποχρέωση να είναι ακριβής. Αν δεν έχει δεδομένα να τα ζητήσει. Αν δεν υπάρχουν να δώσει εντολή να τα συλλέξουν. Αν αυτό δεν είναι δυνατό να παραιτηθεί αντί να πετάει παράλογες ανοησίες λες και μιλάει σε μικρά παιδιά και καθυστερημένους μαζί.

  282. Spiridione said

    279. Και είπε όντως
    μεγάλο ψέμα η υψηλή θνητότητα στις ΜΕΘ;
    http://www.antenna.gr/news/eidiseis/article/585721/koronoios–kotanidoy-megalo-psema-i-ypsili-thnitotita-stis-meth

  283. Μαρία said

    284
    Το ψέμα της είναι οτι είπε πως είμαστε απ’ τους καλύτερους θεωρώντας το 35% μικρό.

    Ξαναβάζω το σχετικό σχόλιο Γεροτζ. στις 11/11, μια μέρα μετά, μετά το 8:35 https://www.youtube.com/watch?v=hikvoe0gXK4

  284. Spiridione said

    285. Λέει πάντως μεγάλους ψεύτες τον Κούλη κ τον Γεραπετρίτη. Στην επίσημη ενημέρωση.

  285. spyridos said

    Πριν 10 μέρες ο αδελφός της μάνας μου κορονιάστηκε και 6 ακόμα άτομα της οικογένειάς του.
    Δύο οι ύποπτοι. Η γυναίκα του που μάλλον γύριζε στις εκκλησίες στον Πειραιά και ο γαμπρός του που είναι πιλάφι.
    75 χρονών ο θείος, με ζάχαρο, πριν δυό χρόνια εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς και υπερτασικός.
    3 μέρες είχε πυρετό και μετά περδίκι. Έτσι λέει τουλάχιστον. Οι άλλοι 6 ελαφρότερα.

  286. Μαρία said

    286
    Α ναι. Γι’ αυτό την ανέφερα και στο 239.

  287. Pedis said

    πετυχημένη συνοψη για το κακοστημένο δούλεμα:

  288. nikiplos said

    Επιγραμματικά, με βάση τα σχόλια παραπάνω:
    α. Με τον κορόνα κόπηκε το φαΐ στην αρχή, στους συνδαιτημόνες των λόμπι, που στερημένοι 4 χρόνια ήθελαν πάλι να ξαναμπούν στο παίγνιο της κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος.
    β. Ο Κορόνας ήρθε να αποδιαλύσει ένα ήδη διαλυμένο ΕΣΥ
    γ. Ο κ Καλομενίδης στον λίκνο της Μαρίας στο @246 το λέει ξεκάθαρα: Ο Ιδιωτικός Τομέας της Υγείας στέλνει τα κόβιντ περιστατικά στα δημόσια νοσοκομεία. Καθόλου δεν βάζει πλάτη. Αντίθετα αυτοοργανώνεται σε μια υγεία covid-free ώστε να την πουλήσει ακριβότερα σε κάποιους. Σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά κυρίως την προηγμένη, ο ιδιωτικός τομέας βάζει πλάτη.
    δ. Το ακορντεόν των λοκντάουν, σώζει περιστασιακά αφού αδειάζει κάπως τις ΜΕΘ, όμως δεν προσφέρει τίποτε άλλο. Τεστ, Τεστ, Τεστ η μόνη λύση μέχρι να έρθει το εμβόλιο. Αλλά δεν…

    Λείπει ο Λάμπρος που θα μπορούσε να γράψει αναλυτικότερα, αλλά έχω την εντύπωση ότι ο Κορόνας θα φέρει μια κρίση που θα κάνει εκείνη του 2010 να φαντάζει ονειρική περίοδο. Επειδή ζούμε σε μια χώρα χωρίς προβλεπτικότητα, προτείνω:
    1. Μην ξανοιγόμαστε όσοι είχαμε τέτοια σχέδια τούτη την περίοδο. Ας κρατήσουμε εφεδρείες. Ούτε δάνεια ούτε δόσεις, ούτε επενδύσεις με ρίσκο. Στο ίδιο μοτίβο, μην ξεφορτώνεστε το χρυσό τώρα.
    2. Σχέδιο επισιτισμού. Τα Χριστούγεννα, αντί να ψάχνουμε το καπνιστό τυρί της Πάρμας, ας έχουμε στο μυαλό μας κάναν τενεκέ λάδι και μακαρόνια, αποξηραμένες τομάτες, ελιές κλπ. Ας υπάρχουν και βλέπουμε
    3. Σχέδιο προστασίας. Στα αστικά κέντρα ο πεινασμένος όχλος θα καταστεί επικίνδυνος. Η ΕΛΑΣ κλπ, προστάτευαν πάντοτε αποτελεσματικά το 5% των συμπολιτών μας. Επομένως καλό είναι να προστατευτούμε.

    Πείτε με απαισιόδοξο και φοβιτσιάρη, αλλά έχω την εντύπωση πως: δεν ξέρω πως θα πάει το 2021. ΔΙαισθητικά πιστεύω πως το 2022 θα ξημερώσει σε έναν κόσμο που δεν θα έχει καμία σχέση με αυτόν τον σημερινό: ΕΕ, ΝΑΤΟ, Συμμαχίες, Οικονομικές προσόδοι κλπ.

  289. sarant said

    Καλημέρα από εδώ!

    280 Ενδιαφέρον!

  290. Σωτήρς said

    Ας κοροϊδέψουμε τον Μόρφου που έχει κόψει καπίστρι εντελώς και κάνει τον προφήτη αλλά ας σηκωθούμε από ντιβάνια, καρέκλες, καναπέδες, πολυθρόνες…

    Ο Λιακόπουλος διαβάζει ΜΙΤ (πριν ένα χρόνο το άρθρο).

  291. voulagx said

    Bloomberg: Οι χώρες που αντιμετώπισαν επιτυχώς τον κορονοϊό
    https://www.efsyn.gr/node/270123

  292. Pedis said

    https://tomanifesto.gr/drimy-katigoro-chomenidi-kata-plastografon/

    Διότι και δεκαπλάσια νοσοκομεία να φτιάχναμε, ποίο το κέρδος αν οι Έλληνες επιμένουν να αρρωσταίνουν;

  293. spiridione said

  294. voulagx said

    «Δηλητηριώδες» tweet Καμμένου για Ιερώνυμο και κορονοϊό

  295. BLOG_OTI_NANAI said

    243: Χρήστη Nwjsj, ολολόγησε επιτέλους ότι σε ψεκάζουν. Τι το κρατάς; Για μυστικό;

    Υπάρχει άνθρωπος που να μην προέρχεται από την κοίλη Γη, και να γράψει για Εκκλησία που, «δεν θα επέτρεπε ποτέ να γίνει έρευνα στα δισκοπότηρά της»;;!! Τις ψάχνεις να βρεις στο δισκοπότηρο; Αν έχει μέσα άγιο πνεύμα να σε χαιρετήσει;

    Άντε πάρε ένα δισκοπότηρο από το μαγαζί, βάλε μέσα κρασί και ψωμί και φάε το να δεις αν κολλάει! Δηλαδή, την τρέλα μου μέσα, ας έρθει ο Μπουκάλας να κάνει πείραμα, να μας πει που στην ευχή είδε ότι στην επιστημονική λογική έχουν το κόπιραιτ οι άθεοι…

  296. BLOG_OTI_NANAI said

    297: Να προσθέσω ότι για το πείραμα δεν χρειάζεται καν δισκοπότηρο, μόνο το ποτήριο πάρε και τη λαβίδα…

  297. Pedis said

    Σεμνάαα.

    Γίνεσαι φορτικός.

  298. 299 Την υπέρκομψη ξανθιά στ’ αριστερά του πρωτοσέλιδου την έχει ποτέ πιάσει κάνας υπάλληλος προπό απ’ το μαλλί να της αστράψει μερικές και να την πει και πουτανάκι?

  299. loukretia50 said

    Παίδες, βγήκα, τάκλεισα όλα, ξαναμπήκα αλλά και σ΄αυτό το νήμα κατεβαίνει απανωτές φορές το πιντέφι του άλλου νήματος.
    Κάντε κάτι!

  300. Ναι (γειά σου Λου 🙂 ).
    Νικοκύρη, μπας και πρέπει να σβήσεις ή να πειράξεις το σχόλιο με το λυγξ?

  301. loukretia50 said

    ΄Ατιμη δουλειά το τριαζ, αλλά κάποιος πρέπει να την κάνει!
    (δεν τολμάω να κουνηθώ ή να πατήσω ριφρές!
    Και φαντάζομαι το Stazy να γελάει σαρκαστικά λέγοντας:
    – Εμ, τι περιμένεις από Chrome?)

  302. Γιάννης Ιατρού said

    300: Αν είχε την ευαισθησία, στην «παγκόσμια ημέρα ενάντια στη βία κατά των γυναικών» όφειλε να χρησιμοποιήσει την όποια επίδραση μπορεί να είχε… για να ερευνηθεί το περιστατικό, και ειδικά η εξύβριση, επειδή στοχεύει στο φύλλο της κρατούμενης και καμία σχέση δεν έχει με τις πράξεις κλπ. που της προσάπτουν:
    …γρονθοκοπήθηκε στο κεφάλι από αστυνομικό που φορούσε ενισχυμένα γάντια και ο οποίος την έβρισε αποκαλώντας την «πουτανάκι» και την έφτυσε στο πρόσωπο!… όπως αναφέρει η κα. Λεγάκη, δικηγόρος της οικογένειας Κατή στο Kontra (στο 4:18 για την εξύβριση)

  303. Γιάννης Ιατρού said

    301: Λού, στις ρυθμίσεις, στην ενότητα «Λήψεις» κάπου έχει μιά ρύθμιση με διακόπτη που λέει: ..Εμφάνιση ερώτησης για τη θέση αποθήκευσης κάθε αρχείου πριν από τη λήψη…
    Αν την ενεργοποιήσεις, δεν αποφεύγεις βέβαια την ενόχληση, αλλά ίσως πετύχεις να περιμένει (επ΄άπειρον ;;;) να του πεις ΠΟΥ θα βάλει το αρχείο (σας ξέρω, μην κάνετε κακές σκέψεις 🙂 🙂 )

  304. Pedis said

    # 300 – Υπαρχει όργανο τόσο άκαρδο που να της χαλάσει την κουπ; Σα δε ντρέπεσαι;

  305. Μαρία said

  306. Pedis said

    Δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι, Rai2 – Εκπαιδευτική Τηλεόραση (τζαστ αφτερ λαντς)

    Πώς να κουνήσετε τον κώλο σας κάνοντας τα ψώνια σας στο σουπερμάρκετ και να γοητεύσετε τους άνδρες …

  307. BLOG_OTI_NANAI said

    308: Το αντιφατικό δόγμα της Πολιτικής Ορθότητας, έχει αποφασίσει αν η γυναίκα έχει δικαίωμα να ντύνεται έτσι όπως αισθάνεται και να κουνάει τους γοφούς της; Διότι βλέπω ένα σχόλιο που σύμφωνα με την παράνοια της Πολιτικής Ορθότητας είναι τουλάχιστον χυδαίο, διότι ενοχοποιεί την γυναίκα ως υπεύθυνη για τον αντρικό σωβινισμό, επειδή κουνάει τους γοφούς της και εμποδίζει… την ανατροπή του!

    Εξαιρετικό παράδειγμα της παράνοιας του ανώνυμου διαδικτυακού όχλου, που κανείς ποτέ δεν θα μάθει ποιον εκπροσωπεί και με ποια ακριβώς μετρήσιμη συνείδηση συμπεριφοράς. Και όμως, ο όχλος μπορεί να καταφέρει να φιμώσει (όχι να αλλάξει επί της ουσίας) ανθρώπους, μόνο και όνο επειδή φοβούνται μήπως ο όχλος επηρεάσει τον εργοδότη τους.

  308. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    309 Τις σουηδικές γιγαντοαφίσες που καλούσαν τις φοιτήτριες να εκπορνευτούν με κάποιον πλούσιο μπαμπάκα για να βγάλουν τις σπουδές τους η πολιτική ορθότητα ήταν που τις κατάγγειλε?

  309. nikiplos said

    308@ Σε όλη την Ευρώπη, η Τηλεόραση είναι ξώβυζη κυρίως στην Ελλάδα και στην Ιταλία. Πουθενά αλλού, στα χρόνια που τουλάχιστον ήμουν στο εξωτερικό, δεν γνωρίζω για τώρα, γιατί έχει παρέλθει 10ετία. Ίσως γιατί την τηλεόραση στην Ελλάδα την έφερε ο Σαντρίνι.

  310. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    304
    https://www.documentonews.gr/article/dynameis-ths-elas-se-oikogeneia-katth-eimaste-fasistes-exoyme-xoynta-kai-tha-sas-gamme-edw-mesa

  311. Pedis said

    Το είδος των εκπομπών της Ιταλικής τηλεόρασης, ιδιαίτερα της ιδιωτικής αλλά όχι μόνον, που έχουν ως διασκεδαστικό διάκοσμο την ταπείνωση της γυναίκας (βιολογικώς, σεξουαλικώς και κοινωνικώς) από το ’80 κι έπειτα έχουν μπει και αναλυθεί σε βιβλία.

    Πρόκειται δε για αμέτρητες τον αριθμό εκπομπές.

    Επειδή τάχει φέρει και, προ κόβιντ 😥, γύριζα εδώ κι εκεί, επισημαίνω ότι τη συχνότητα και το είδος των διαφημιστικών αφισών με γυναίκειο πορνό-γυμνο στοιχείο που απαντά στους δρόμους των Ιταλικών μεγάλων πόλεων δεν την έχω συναντήσει πουθενά αλλού.

    Το θέμα, στην Ιταλική περίπτωση, έχει ιδιαίτερες ενδιαφερουσες κοινωνιολογικές (και θρησκευτικές) διαστάσεις.

    .

  312. Pedis said

    # 310 – να σε ρωτήσω αφού κατάλαβες τι έγραψε και του απάντησες: ο Μπλόγκης με βρίζει; 😅

  313. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    314 Φύγε από δω ανώνυμε διαδικτυακέ όχλε. Δεν ανοίγω κουβέντα μαζί σου 🤪😂

  314. Pedis said

    # 315 – Ε, καλά κύριος, δεν σ’ είπαμε και καμπούρη!

  315. dryhammer said

    314. Δεν βρίζει. Στηλιτεύει!

    316.

  316. Pedis said

    Στιλιτεύει;

  317. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Con uno stile furioso.

  318. Pedis said

    # 319 – … fracassoso?

  319. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Demolisce, pulisce, finisce 🙂

  320. Pedis said

    (και τον κόσμο) sfinisce 😩

  321. Μαρία said

  322. Pedis said

    # 323 – Σε σχέση με τη ντροπή του Απριλίου … Ήθελα νάξερα δεν υπάρχει ανεξάρτητος ερευνητικός οργανισμός υγείας, ένα ακαδημαικό ή ερευνητικό ινστιτούτο να αναλάβει τη συστηματική συλλογή και επεξεργασία των δεδομένων;

  323. voulagx said

    Μπαμπινιώτης: «Και τώρα «click away», καλά να πάθετε»
    https://www.news247.gr/koinonia/mpampiniotis-kai-tora-click-away-kala-na-pathete.9062650.html

  324. Μαρία said

    Παίδες, αυτό το είδατε;

  325. Pedis said

    # 326 – Νέι!

    Πριν αγοράσει τα εμβόλια η κυβέρνηση, όπως λέει ότι προτίθεται να κάνει, αναρωτιέμαι αν πριν από αυτό έχει σκοπό να συστήσει κάποια επιτροπή, έστω κι από ψεκαρέλλους ειδικούς της εμπιστοσύνης της (αυτούς έχει, αυτούς εμπιστεύεται), η οποία να αξιολογήσει και να της πάει κάνα ανεξάρτητο ραπόρτο, τίποτα πιρ-ριβιού σχετικά με την αξία των διαφημιστικών φυλλαδίων που οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν λανσάρει στα μμε.

  326. 327 Δεν χρειάζεται, το έκαναν ήδη άλλοι:
    https://www.frontpages.gr/d/20201125/2/%CE%A4%CE%B1-%CE%9D%CE%AD%CE%B1

  327. Μαρία said

    «Οι 5.000 άνθρωποι (σ.σ. αστυνομικοί) που αναπτύχθηκαν στο Πολυτεχνείο, φορούσαν όλοι μάσκες, ήταν αραιά ο ένας από τον άλλον βάσει οδηγίας που δόθηκε και ήταν έξω. Δεν μεταδίδεται έξω ο ιός στην ατμόσφαιρα. Ο ιός μεταδίδεται σε κλειστούς χώρους» ισχυρίστηκε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. https://www.avgi.gr/politiki/372923_epikindyni-dilosi-o-koronoios-den-metadidetai-se-exoterikoys-horoys
    (Υπάρχει και το ηχητικό)

  328. 329 Υποθέτω γι αυτό θα αθώωνε και τους δυο ματατζήδες που είδα σήμερα στη Μάρνης :-), ο ένας ξεμουτσούνωτος και ο άλλος με τη μύτη έξω. Μάλλον δεν θα πληρώσουν πρόστιμο.

  329. Pedis said

    O Nicola Piovani τη σκαπούλαρε μετά από πέντε εβδομάδες στο νοσοκομείο

    https://www.repubblica.it/spettacoli/people/2020/11/27/news/nicola_piovani_covid-276018737/?ref=RHTP-BH-I274746038-P1-S9-T1

  330. Πάλι καλά. Δλδ πρώτα δεν ήτανε αουμεντάτο το ντισπρέτσο του για τους νεγκατσιονίστες?

  331. Μαρία said

    331
    e in buona forma!

  332. Pedis said

    # 332 – Είναι σαν το αντίστοιχο του Άγγλου «μετά από αυτην την εμπειρια οι νεγκάσιονιστς δεν ανέβηκαν καθόλου στην υπόληψή μου »

    Αλλά αν ήταν κανονικός Ρωμαίος θα έλεγε κάτι σε «άο, σάι κε τε ντίκο, στα μερντα ντι νεγκατσιονίστι μι φαννο σκιφο, μι φάννο «

  333. Pedis said

    ορθότερα: στα μερντα ντε νεγκατσιονίστι με φανο σκιφο, με φάνο

    (χωρίς προφορά του διπλού «ν»)

    και μπερδεύουν το δικό μας «μου» με το «με» όπως συνηθίσουν οι Νότιοι Μακαδόνες που μιλάνε σωστά ελληνικά από τα αρχαία χρόνια … 😂

    Μπορεί αυτό το λάθος να πρόκειται για καποια συνεπεια της Ρωμαικής κατάκτησης … λες;

  334. 334 Υποθέτω το «μι φάννο σκίφο, μι φάννο» στο στυλ του «είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα, είμαστε» 🙂

  335. Άσε με τώρα φίλε γιατί έχω σοβαρή δουλειά στο άλλο νήμα.

  336. Pedis said

    # 337 – Καλά, πάνε παίξε μπάλα σε όποια αλάνα γουστάρεις κι αγαπάς.

  337. Νταξ τέλειωσα, σόνο α τούα ντισποζιτσιόνε.

  338. Pedis said

    Μπεν τορνάτο, τι λέγαμε κάρο αμίκο … Α, για τους Ρωμαίους που μιλάνε τα ιταλικά με συνδυασμό μακεδονίτικων επιρροών στη σύνταξη και με Πύρρεια προφουρά, ή περίπου.

  339. Μαρία said

    «Επιτελικό χάος στο υπουργείο Εργασίας» εν μέσω δεύτερου κύματος πανδημίας καταγγέλλουν οι Επιθεωρητές Εργασίας με ανακοίνωση που εξέδωσε η πανελλήνια ομοσπονδία συλλόγων Επιθεωρητών https://www.efsyn.gr/oikonomia/ergasiaka/270422_horis-shediasmo-i-antimetopisi-tis-pandimias-stoys-ergasiakoys-horoys




  340. 335, 340

    Και είναι περήφανοι και τα θεωρούν καθχιαφτά??

  341. Pedis said

    # 342 – Παραπάνω. Μέχρι που θέλουν να πιστεύουν ότι μιλούν τα επίσημα και σωστότερα Ιταλικά. Τρελοκομείο.

  342. ΓΤ said

    341@

    Πέρα από το τραγικό της απραξίας, στο τελευταίο κουτάκι της στήλης «Τι έγινε» διαβάζουμε «δυσχΑΙρΕνουν»…

  343. Μαρία said

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: