Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Οι Εσταυρωμένοι Σωτήρες, ιστορικό μυθιστόρημα του Δημ. Σαραντάκου – 6

Posted by sarant στο 24 Νοεμβρίου, 2020


Εδώ και λίγο καιρό άρχισα να δημοσιεύω σε συνέχειες, κάθε δεύτερη Τρίτη, το ιστορικό μυθιστόρημα του πατέρα μου, του Δημήτρη Σαραντάκου, «Οι εσταυρωμένοι σωτήρες». Η σημερινή συνέχεια είναι η έκτη. Η προηγούμενη βρίσκεται εδώ. Βάζω μαζι και τις υποσημειώσεις, παρόλο που είναι πάρα πολλές.
Σήμερα θα διαβάσουμε το τέταρτο κεφάλαιο όπου γίνεται λόγος και για τους τρεις πρωταγωνιστές του μυθιστορήματος.

ΟΙ ΧΡΟΝΟΙ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ

 Ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για το τί έκαναν και πώς έζησαν οι ήρωες της ιστορίας μου κατά τα χρόνια που ακολούθησαν. Τα αρχαία βιβλία γενικώς σιωπούν1 και όσα αναφέρω παρακάτω βασίζονται σε εικασίες ή σε ανεπιβεβαίωτες φήμες, μερικές από τις οποίες όμως, με τον ένα ή τον άλλον τρόπο,  καταγράφηκαν σε κάποια βιβλία. Άλλωστε και σε πολιτικά γεγονότα ολόκληρη σχεδόν  η εικοσαετία2 που ακολούθησε, ήταν φτωχή.

Μετά τον Κοπώνιο διορίστηκαν από τον Αύγουστο έπαρχοι της Ιουδαίας, διαδοχικά οι Μάρκος Αμπίβιος και Ανναίος Ρούφος. Όπως και ο πρώτος έτσι και οι επόμενοι έπαρχοι ηγεμόνευσαν μόνο τρία χρόνια ο καθένας. Αυτήν την ταχτική ακολουθούσε ο Σεβαστός Καίσαρας. Την άλλαξε ο Τιβέριος σαν διαδέχτηκε τον Αύγουστο: τον επόμενο χρόνο της διακυβέρνησής του, διόρισε στη θέση του Ρούφου  τον Βαλέριο Γράτο και τον άφησε να κυβερνά την Ιουδαία επί ένδεκα ολόκληρα χρόνια.

         Ο Γράτος ήταν, όπως και οι προκάτοχοί του, άνθρωπος έντιμος και ικανός, που γνώριζε επί πλέον   καλά τη χώρα και τους κατοίκους της, γιατί είχε υπηρετήσει εκεί και παλαιότερα ως στρατηγός3. Μολονότι είχε καταστείλει πολλές στάσεις και εξεγέρσεις, πριν από δέκα χρόνια, δεν ήταν σκληρός ούτε  αυταρχικός. Κατά τη διάρκεια της ηγεμονίας του απέφυγε κάθε πράξη που θα τη θεωρούσαν οι Εβραίοι παραβίαση των εθίμων τους ή των κανόνων της θρησκείας τους. Έτσι δεν υπήρξαν αφορμές για στάσεις και εξεγέρσεις στην Ιουδαία4. Άλλωστε  ο λαός είχε κουραστεί και εξαντληθεί από τις ταραχές που είχαν σημειωθεί κατά τα δέκα χρόνια που βασίλεψε ο Αρχέλαος, ο γιος του Ηρώδη.

Αλλά και στην τετραρχία του Ηρώδη Αντίπα, μετά την καταστολή της εξέγερσης του Ιούδα από τα Γάμαλα και των στάσεων στην Περαία, βασίλεψε για αρκετά χρόνια ησυχία και τάξη. Ο τετράρχης ανοικοδόμησε και επανεποίκησε την πυρπολημένη Σεπφώριδα, κάνοντάς την «στολίδι της Γαλιλαίας»5 αλλά αργότερα, μη θέλοντας να έχει πια την καθέδρα του πάνω στα βουνά, έχτισε, το εικοστό έβδομο έτος της βασιλείας του6, νέα πρωτεύουσα στις όχθες της λίμνης της Γαλιλαίας, που την ονόμασε Τιβεριάδα, προς τιμή του Καίσαρα Τιβέριου7,  ο οποίος είχε στο μεταξύ διαδεχθεί τον Αύγουστο. Στη νέα πόλη κάλεσε να εγκατασταθούν άνθρωποι όχι μόνο από τη Γαλιλαία αλλά και από άλλες περιοχές. Οι ευσεβείς Ιουδαίοι όμως δεν ήθελαν να κατοικήσουν εκεί, γιατί η νέα πόλη χτίστηκε κατά μεγάλο μέρος πάνω σε αρχαίο νεκροταφείο, πράγμα που εθεωρείτο μεγάλη αμαρτία. Τελικά ο Αντίπας προσείλκυσε κόσμο με την προσφορά φοροαπαλλαγών και άλλων προνομίων. Ακόμα και δούλους απελευθέρωσε και εγκατέστησε στη νέα πόλη8.

Ο Φίλιππος, ο άλλος γιος του Ηρώδη9, ακόμα πιο πειθήνιο όργανο των Ρωμαίων, εξακολούθησε να κυβερνά απρόσκοπτα την τετραρχία του, μολονότι μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της ήταν φημισμένοι ληστές και άνομοι10. Και αυτός μετονόμασε την πρωτεύουσα του, την Πανιάδα, σε Καισάρεια, προς τιμήν του Καίσαρα. Σε αντίθεση όμως με τα άλλα παιδιά του Ηρώδη, ο Φίλιππος ήταν άνθρωπος αγαθός, πράος και συνετός11. Πολύ μορφωμένος, κάτοχος τέλειος της ελληνικής, αγαπούσε τα γράμματα και τις τέχνες και είχε επιστημονικά ενδιαφέροντα. Μελετούσε τη γεωγραφία και αναζήτούσε τις πραγματικές πηγές του Ιορδάνη12.

Όπως ήδη αφηγήθηκα, ο Ιησούς, ο γιος του ξυλουργού Ιωσήφ, που ήταν περίπου είκοσι χρονών και από πολύ νωρίς είχε ενστερνιστεί τις απόψεις των Ζηλωτών, πήρε μέρος στην εξέγερση του Ιούδα του Γαυλωνίτη13.  Μετά την καταστολή της, μη μπορώντας πια να μείνει στον τόπο του, χάθηκε από τη Γαλιλαία. Περιπλανήθηκε  αρκετούς μήνες στη Σαμάρεια και την Ιουδαία  και τελικά πήγε στην έρημο της Ιουδαίας, όπου βρήκε καταφύγιο σε ένα κοινόβιο Εσσαίων14.

Δεν ήταν ο μόνος. Κάθε μέρα σχεδόν, εκατοντάδες άνθρωποι έφταναν στα κοινόβια, που ήταν σκορπισμένα στην έρημο στα δυτικά της Νεκράς Θάλασσας15.  Άλλοι κουρασμένοι από τη ζωή, άλλοι απογοητευμένοι από τις αμαρτίες των ανθρώπων, άλλοι αναζητώντας καταφύγιο από τους διώκτες τους. Δεν έμεναν όλοι για πολύ, ούτε τους έκαναν όλους δεκτούς στα κοινόβια, οι  ιερείς και οι πρεσβύτεροι (δηλαδή τα μεγαλύτερα σε ηλικία μέλη), που τα διοικούσαν. Για να γίνει δεκτός στο κοινόβιο, όπου κατέφυγε, ο Ιησούς πέρασε από αρκετές δοκιμασίες, τις οποίες, καθώς ήταν από μικρός  πνεύμα ατίθασο και ανεξάρτητο, με δυσκολία δέχτηκε. Μετά όμως από τρία χρόνια σκληρής και πειθαρχημένης διαβίωσης, την οποίαν ο αυστηρός κανονισμός του κοινοβίου επέβαλε στα δόκιμα μέλη, έδωσε τον όρκο πως θα κρατούσε μυστικές τις διδασκαλίες της ιερής κοινότητας και έγινε δεκτός ως ισότιμο μέλος.

          Δεν ήταν όλα δύσκολα στους Εσσαίους. Πολλά από τα καθιερωμένα στο κοινόβιο άρεσαν στον Ιησού και τα δέχτηκε με προθυμία. Οι κοινές προσευχές, τα κοινά γεύματα, η εξομολόγηση των αμαρτιών, οι βαπτίσεις, η κοινοκτημοσύνη, η απόρριψη του εμπορίου και του χρήματος. Οι Εσσαίοι ήταν καταφρονητές του πλούτου16.   Όλα τα μέλη  της κοινότητας  καταθέταν στο ταμείο του κοινοβίου την περιουσία τους, αλλά σε αντάλλαγμα το κοινόβιο τους ικανοποιούσε όλες τις ανάγκες τους σε τροφή και ένδυση. Για όλους ίσχυε αυστηρά καθορισμένο ημερήσιο πρόγραμμα. Η μέρα τους άρχιζε με την ανατολή του ήλιου με προσευχή στο Θεό και κατόπιν ο καθένας έκανε την εργασία, στην οποία είχε ταχθεί, στα χωράφια, στα λειβάδια ή στα εργαστήρια του κοινοβίου. Δούλοι ή ξένοι μισθωτοί εργάτες δεν υπήρχαν. Η εργασία διακοπτόταν το μεσημέρι για το γεύμα και τέλειωνε το βράδυ. Πριν από το γεύμα και το δείπνο λούζονταν και φορούσαν καθαρούς λευκούς χιτώνες. Είχαν πάντα μαζί τους ένα σκαλιστήρι, με το οποίο έσκαβαν μικρό λάκκο για να θάβουν τα περιττώματά τους και ο κανονισμός επέβαλε να μην αποπατούν την ημέρα του Σαββάτου, κατά την οποία δεν γινόταν επίσης καμία απολύτως εργασία.

       Το κοινόβιο το διοικούσε η συνέλευση των μελών του, επί κεφαλής της οποίας  ήταν οι ιερείς. Όταν συνερχόταν η συνέλευση κάθε μέλος καθόταν στη θέση του  με αυστηρά καθορισμένη σειρά και τάξη. Στις πρώτες θέσεις κάθονταν οι ιερείς, μετά από αυτούς οι πρεσβύτεροι και κατόπιν τα απλά μέλη του κοινοβίου. Ο καθένας μπορούσε να πάρει με τη σειρά το λόγο και να πει τη γνώμη του.Η συνέλευση  δίκαζε τα  απείθαρχα  ή παρεκτρεπόμενα μέλη και μπορούσε να τα τιμωρήσει με διάφορες ποινές, η αυστηρότερη από τις οποίες ήταν να τα διώξει από την κοινότητα17.

          Εκτός από τις συνελεύσεις αυτές, κάθε Σάββατο γίνονταν οι κοινές προσευχές, στις οποίες παίρνανε μέρος όλα τα μέλη της κοινότητας. Ένας ιερέας διάβαζε κάποια περικοπή από τις Γραφές στα εβραϊκά και κατόπιν ένας νεώτερος του την μετέφραζε στα αραμαϊκά.  Ακολούθως έπαιρναν το λόγο όσοι θέλανε να σχολιάσουν την περικοπή. Ενδιαμέσως ψέλνανε όλοι μαζί ωδές και ψαλμούς. Από τα πιο δημοφιλή βιβλία που διαβάζονταν πολύ και για τα οποία υπήρχαν γραμμένα και άφθονα σχόλια, ήταν ο Ησαϊας, ο Αββακούμ, και ο Δανιήλ.

Οι Εσσαίοι δεν ευνοούσαν τις σχέσεις με τις γυναίκες αλλά δεν απαγόρευαν το γάμο στα μέλη της αδελφότητας. Όσοι θέλανε να παντρευτούν δοκίμαζαν τις γυναίκες που επιθυμούσαν για τρία χρόνια. Όταν αποδεικνυόταν πως ήταν ικανές να κάνουν παιδιά τις παντρεύονταν. Αλλά και τότε έσμιγαν μαζί τους μόνο για να τεκνοποιήσουν. Μόλις η γυναίκα τους έμενε έγκυος δεν είχαν ξανά σαρκική επαφή μαζί της. Τις κρατούσαν έξω από τα κοινόβια, σε κοντινά χωριά ή σε κοινόβια γυναικών και σπάνια τις επισκέπτονταν18. Αλλοι προτιμούσαν να μείνουν άγαμοι και υιοθετούσαν μικρά αγόρια που τα έφερναν στο κοινόβιο19.

Οι Εσσαίοι κήρυτταν πως ήταν οπαδοί του εκλεκτού του θεού, του Διδάσκαλου της Δικαιοσύνης, που τον είχε κατατρέξει και δολοφονήσει ο Άνομος Ιερέας, ο κήρυκας του ψεύδους, αρχηγός των δυνάμεων του Σκότους20. Ο Ιησούς θέλησε να μάθει πότε έδρασε ο Διδάσκαλος της Δικαιοσύνης και ποιός ήταν ο Άνομος Ιερέας. Οι ιερείς τον επληροφόρησαν ότι αυτό έγινε πριν από εκατό πενήντα χρόνια, όταν πολλοί ευσεβείς Ασσιδαίοι, διαφωνώντας με την πολιτική του αρχιερέα Ιωνάθαν, που όπως αποδείχτηκε δε σκόπευε να εγκαθιδρύσει τη βασιλεία του Θεού στην απελευθερωμένη γη του Ισραήλ, αλλά να γίνει ο ίδιος βασιλιάς ενός κοσμικού κράτους,  έφυγαν ομαδικά από τα Ιεροσόλυμα. Ο Ιωνάθαν τους καταδίωξε και στη μάχη που επακολούθησε σκοτώθηκε ο Διδάσκαλος της Δικαιοσύνης. Από τότε οι μαθητές του μένουν μακριά από τον κόσμο, περιμένοντας το έρθει πλήρωμα του χρόνου, να αναστηθεί ο Διδάσκαλος της Δικαιοσύνης και να μπει επικεφαλής των δυνάμεων του Φωτός στην τελική τους μάχη κατά των δυνάμεων του Σκότους21.

Ο Ιησούς σημείωσε με ευχαρίστηση πως, αντίθετα με τις φήμες που κυκλοφορούσαν, οι Εσσαίοι δεν ήταν καθόλου πρόβατα επί σφαγήν. Σ’ αυτούς συνάντησε ένα πνεύμα μαχητικό και επιθετικό, αντάξιο των πιο ακραιφνών Ζηλωτών. Στο κοινόβιο μελέτησε τον πολεμικό κανονισμό των Εσσαίων και πήρε μαθήματα της πολεμικής τέχνης και της στρατηγικής, που θα του φαινόταν πολύ χρήσιμα αργότερα.

Εν τούτοις ο Ιησούς δε μπόρεσε να ενσωματωθεί στην αδελφότητα. Η αποτραβηγμένη ζωή της δεν του ταίριαζε. Το διάχυτο στους Εσσαίους πνεύμα μνησικακίας και απογοήτευσης από τον παραγκωνισμό τους από τους Μακκαβαίους και τους Σαδδουκαίους, τον άφηνε αδιάφορο22. Τον ενοχλούσε επίσης το βαρύ κλίμα της περιοχής, η αφόρητη ζέστη του καλοκαιριού, η γύμνια της ερήμου και το ισχνό πράσινο της όασης, όπου βρισκόταν το κοινόβιο, τον έκανε να νοσταλγεί τους κατάφυτους λόφους, τα περιβόλια και τα αμπέλια της πατρίδας του. Ήθελε να ξαναβρεθεί στους λόφους της Γαλιλαίας, κοντά στους φίλους του και να κηρύξει στο λαό. Να αγωνιστεί τώρα για τη βασιλεία των ουρανών και όχι όταν θα αναστηνόταν  ο Διδάσκαλος  της  Δικαιοσύνης. Ύστερα η αυστηρή πειθαρχία που επικρατούσε στο κοινόβιο, οι κανονισμοί, που ρύθμιζαν τις παραμικρές λεπτομέρειες της ζωής σ’ αυτό   και το  περίπλοκο τυπικό, που έπρεπε να   τηρεί, εξακολουθούσαν,  ύστερα από τόσα  χρόνια παραμονής  του εκεί, να τον  ενοχλούν.  Στο βάθος παρέμενε πνεύμα ατίθασο και  επαναστατικό.  Όταν αποφάσισε να φύγει το ανακοίνωσε στους ηγέτες του κοινοβίου. Δε φάνηκαν ευχαριστημένοι, αλλά τελικά η συνέλευση του έδωσε την άδεια. Έτσι, δεκατρία χρόνια μετά από την είσοδό του στο κοινόβιο, ο Ιησούς, ο γιος του Ιωσήφ του ξυλουργού, γύρισε στην πατρίδα του.

Στους Εσσαίους όμως είχε καταφύγει, εφτά χρόνια μετά τον Ιησού, το γιο του Ιωσήφ του ξυλουργού, και ένας άλλος ήρωας της αφήγησής μου, ο Ιωάννης ο γιος του Ζαχαρία23.Μετά τη δολοφονία του πατέρα του, είχε κρυφτεί με τη γριά μητέρα του στο χωριό τους, στην ορεινή Ιουδαία. Όταν όμως πέθανε και η Ελισάβετ, ο Ιωάννης, δεκαπέντε χρονών περίπου, έφυγε από το σπίτι του. Για τρία χρόνια περιπλανήθηκε στην έρημο της Ιουδαίας, υποφέροντας τα πάνδεινα αλλά έχοντας ταυτόχρονα τη βεβαιότητα πως επικοινωνεί με τον ένα και μοναδικό Θεό, που η παρουσία του ήταν  πιο έντονη στην έρημο, από τον καιρό που οι πρόγονοι του Ιωάννη ήταν λαός νομάδων, περιπλανώμενων στις  ερημιές. Τελικά κατέληξε σε ένα κοινόβιο Εσσαίων.

 Ο Ιωάννης πήγε στους Εσσαίους για να βρει απαντήσεις σχετικά με τον ερχομό του Χριστού του Θεού, για την αιώνια πάλη ανάμεσα στο Θεό, το Πνεύμα του Φωτός και στο Σατανά, το Πνεύμα του Σκότους. Αυτά πίστευε πως θα τα έβρισκε στα κοινόβια.

Ο εξάδελφός του ο Ιησούς-Εμμανουήλ, μετά το θάνατο του θετού πατέρα του κατέβηκε στα Ιεροσόλυμα και για ένα ή δύο χρόνια υπήρξε μαθητής του μεγάλου νομοδιδάσκαλου Ιλλέλ του Πρεσβύτερου ή Βαβυλώνιου και συμμαθητής του εγγονού του, του Γαμαλιήλ24. Πολλές ιστορίες άκουσε ο Ιησούς να λέγονται για το δάσκαλό του, που όλοι τον θαύμαζαν και τον τιμούσαν. Ο Ιλλέλ  ήταν από δαυιδική γενιά και είχε γεννηθεί στη Βαβυλώνα. Είχε  έρθει σχετικά μεγάλος στα Ιεροσόλυμα και εργαζόταν για να σπουδάσει και να συντηρήσει την οικογένειά του. Ήταν Φαρισαίος  και σπούδασε κοντά στους νομοδιδασκάλους Σαμαίο και Αφθαλίωνα.  Αναφέρεται ότι, τότε που σπούδαζε ακόμα, μια πολύ κρύα ημέρα, μη έχοντας να πληρώσει τα δίδακτρα, παρακολούθησε το μάθημα από ένα φεγγίτη, σκαρφαλωμένος στον τοίχο του κτιρίου, ώσπου έπεσε αναίσθητος και παγωμενος στο έδαφος. Παρά  το γεγονός ότι ήταν Σάββατο, τον πήραν μέσα και άναψαν φωτιά για να τον συνεφέρουν. 

Ο Ιλλέλ έγινε διάσημος ως ερμηνευτής της Παράδοσης και ανέπτυξε δικόν του τρόπο ερμηνείας των Γραφών. Διατύπωσε τρία αξιώματα σαν κανόνα ζωής: αγάπη του ανθρώπου, αγάπη της ειρήνης, γνώση και τήρηση του Νόμου. Επιθυμούσε τη διάδοση της γνώσης και επεδίωκε να γίνεται η διδασκαλία της Γραφής όχι μόνο στους εύπορους και μορφωμένους αλλά και στους απλούς ανθρώπους του λαού.  Ηταν μετριοπαθής, ευπροσήγορος και πράος, σε αντίθεση με τον ιδεολογικό του αντίπαλο, το νομοδιδάσκαλο Σαμάι.

Ολος ο κόσμος γέλασε με ένα επεισόδιο που είχε πρωταγωνιστές τον Ιλλέλ και τον Σαμάι. Ενας εθνικός πήγε στον τελευταίο και για να τον πειράξει του είπε πως θα γινόταν Ιουδαίος αν μπορούσε να του διδάξει το Νόμο, όσην ώρα  εκείνος θα στεκόταν στο ένα πόδι του. Ο Σαμάι πήρε ένα ξύλο και τον έδιωξε αγριεμένος. Τότε ο Ιλλέλ φώναξε τον εθνικό και του είπε25

— Όλος ο Νόμος συνοψίζεται στη φράση Ο ΣΥ ΜΙΣΕΙΣ ΕΤΕΡΩι ΜΗ ΠΟΙΗΣΗΣ. Όλα τα άλλα είναι απλά σχόλια.

Ο Ηρώδης είχε εκτιμήσει την αξία του Ιλλέλ και τον διόρισε νασί, δηλαδή προκαθήμενο του Συνέδριου αλλά σαν αντίβαρο διόρισε αντιπρόεδρο τον Σαμάι. Ο Ηρώδης πάντα ακολουθούσε  την πολιτική του  διαίρει και βασίλευε των αφεντικών του. Οι Φαρισαίοι αγάπησαν πολύ τον Ιλλέλ και του αφοσιώθηκαν σε τέτοιο βαθμό, ώστε ενήργησαν να μείνει ισόβιος πρόεδρος και το αξίωμα του να το κληρονομούν οι  απογόνοι του.

Οταν ο Ιησούς έγινε μαθητής του Ιλλέλ, ο δάσκαλος πλησίαζε τα ογδόντα. Πέθανε τρία χρόνια αργότερα. Στο μαθητή του η διδασκαλία του άφησε βαθιά ίχνη. Αργότερα, ως Ιησούς Ναζωραίος θα επαναλάβει, σχεδόν αυτούσιες, πολλές ρήσεις του Ιλλέλ.

Μετά το θάνατο του Ιλλέλ, ο Ιησούς ξαναγύρισε στον τόπο του και έμεινε εκεί, μελετώντας τις Γραφές. Ο θετός του  πατέρας, ο ιερέας  Ιωσήφ, γιος του Ηλί, είχε πεθάνει και στο σπίτι ζούσαν,  εκτός  από τη μητέρα του  και οι ετεροθαλείς αδελφοί του, ο Ιούδας, ο Σίμων και ο Ιάκωβος. Γυρίζοντας  στον τόπο του ο Ιησούς επισκεπτόταν ταχτικά κάθε Σάββατο τη Συναγωγή, όπου με τον καιρό έγινε γνωστός σαν καλός ερμηνευτής των Γραφών26 αλλά, καθώς ήταν άνθρωπος εσωστρεφής και μονήρης, περισσότερο του άρεσε να αποσύρεται στην εξοχή ή στην έρημο και να ρεμβάζει ή να διαλογίζεται27. Όταν έμαθε πως ο Ιωάννης έφυγε από το κοινόβιο των Εσσαίων και άρχισε να κηρύττει στην έρημο της Ιουδαίας, πήγε κοντά του και έγινε μαθητής του. Έζησε κοντά στον Ιωάννη για αρκετά χρόνια28.

Τέλος για τον τέταρτο ήρωα της αφήγησής μου, τον πρίγκηπα Ιησού, οι πληροφορίες είναι επίσης πολύ πενιχρές. Μεγάλωσε στα Ιεροσόλυμα, στο σπίτι του πατρυού του, που βρισκόταν στην Άνω Πόλη, στο λόφο Οφλά, νότια από το Ναό, κοντά στο δρόμο που διέσχιζε την κοιλάδα των Τυροποιών. Στο περιβάλλον των αριστοκρατών και των πλουσίων, όπου ζούσε, ήταν γνωστός σαν γιος του Ιωσήφ, του γιου του Ιακώβ. Οι Ρωμαίοι υποπτεύονταν τους απογόνους των αρχαίων βασιλικών οίκων στις κατακτημένες από αυτούς χώρες και πολύ συχνά τους συλλαμβάνανε και τους μεταφέρανε στη Ρώμη σαν όμηρους29 ή και τους θανατώναν. Γι’ αυτό ο πρίγκηπας Ιησούς έκρυβε επιμελώς ότι καταγόταν από τον Ιούδα και τον βασιλικό οίκο του Δαυίδ30.

Όπως όλοι οι Ισραηλίτες αριστοκράτες δεν έμενε μόνο στα Ιεροσόλυμα. Ταξίδευε συχνά στην Καισάρεια και στην Αντιόχεια και συναναστρεφόταν με τους γόνους των πλουσιότερων οικογενειών της χώρας καθώς και με τους ηρωδιανούς πρίγκηπες31. Στα Ιεροσόλυμα σύχναζε σε σπίτια πλούσιων αριστοκρατών και πολλές φορές γευμάτιζε σ’ αυτά. Μια φορά που έτρωγε στο σπίτι ενός πλούσιου Φαρισαίου φίλου του, μια γυναίκα της αριστοκρατίας, που την κατηγορούσαν για κάποιαν ελευθεριότητα στη ζωή της, ήρθε και του έπλυνε τα πόδια με ακριβό μύρο32. Είχε γίνει ο αγαπημένος πολλών γυναικών της αριστοκρατίας, που του αφοσιώθηκαν. Μιλούσε όχι μόνο τα αραμαϊκά αλλά και τα εβραϊκά της γραφής και μεταχειριζόταν άνετα τα ελληνικά33.

Στα Ιεροσόλυμα επίσης ζούσαν και τα παιδιά και τα εγγόνια του Ηρώδη34. Οι ηρωδιανοί πρίγκηπες τα είχανε καλά με τους Ρωμαίους και μάλιστα με το περιβάλλον των Καισάρων. Ταξίδευαν συχνά στη Ρώμη και μένανε στον οίκο του Καίσαρα, έχοντας αναπτύξει φιλικές σχέσεις με τα παιδιά και τα εγγόνια του Αυγούστου και των διαδόχων του35. Από την άλλη πλευρά όμως θέλανε να συγγενέψουν με την ιουδαϊκή αριστοκρατία, με τους απογόνους όχι μόνο των Ασμοναίων αλλά και των αρχαίων βασιλικών οίκων, και κυρίως του οίκου του Δαυίδ, με τους οποίους επιδιώκανε να συνάψουν σχέσεις, γιατί μια τέτοια συγγένεια θα τους καθιέρωνε μεταξύ των Ιουδαίων. Έτσι κάποιοι από τους απογόνους του Ηρώδη αποχτήσανε φιλικές σχέσεις με τον πρίγκηπα Ιησού.

Όπως θα έκανε κάθε ευσεβής Εβραίος και μάλιστα με βασιλική καταγωγή ο πρίγκηπας Ιησούς αποφάσισε γύρω στα είκοσί του χρόνια, να παντρευτεί36. Σύμφωνα με πολύ αόριστες και μεταγενεστέρως αλλοιωμένες πληροφορίες, νυμφεύθηκε μιαν εγγονή του Ηρώδη, τη Σαλώμη, που ήταν κόρη μιας από τις νεώτερες θυγατέρες του. Με τη Σαλώμη ο πρίγκηπας Ιησούς έκανε επτά παιδιά, το πρώτο από τα οποία ονομάστηκε Μεναχέμ37.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

1.Οι χρόνοι της σιωπής (άλλοι συγγραφείς τους ονομάζουν της αφάνειας) είναι η περίοδος που μεσολαβεί από την παιδική ηλικία των ηρώων της ιστορίας μου ως την πρώτη δημόσια εμφάνισή και δράση τους, που τοποθετείται μεταξύ των ετών 24 και 34 της χρονολογίας μας. Τα αρχαία βιβλία σιωπούν απολύτως για την περίοδο αυτή.

2. Από το 7 ως το 27 περίπου

3.Συμμετείχε στην καταστολή των στάσεων που ακολούθησαν το θάνατο του Ηρώδη.

4. Ο Τάκιτος [Hist. 5 91] γράφει: Sub Tiberio (Judaea) quies – Υπό τον Τιβέριον η Ιουδαία εγαλήνευσε.

5.Ιωσ. Ι.Π. 2 56,68

6.Το έτος 23 της χρονολογίας μας

7.Ιωσ. Ι.Α.18 36

8.Ιωσ. Ι.Α.18 36-38

9.Αυτός ο Φίλιππος (τετράρχης  Φίλιππος) δεν είναι ο σύζυγος της Ηρωδιάδας αλλά της Σαλώμης [Ιωσ. Ι.Α. 18 4,4] και δεν πρέπει να συγχέεται με τον άλλο Φίλιππο, τον Ηρώδη Φίλιππο τον σύζυγο της Ηρωδιάδας, του οποίου η  ύπαρξή του αποτελεί μυστήριο, καθώς  εκτός από την Καινή Διαθήκη καμμιά άλλη πηγή δεν τον αναφέρει. Πάντως σ’ αντίθεση με τα άλλα ετεροθαλή αδέλφια του, ο Ηρώδης Φίλιππος δεν πήρε κανένα αξίωμα παρά ιδιώτευε στη Ρώμη, όπου κάποτε φιλοξένησε τον αδελφό του Αντίπα. Η φιλοξενία αυτή δεν είχε καλό τέλος, καθώς η σύζυγος του Ηρωδιάδα ερωτεύτηκε τον Αντίπα και έφυγε μαζί του [Αγουρ.Ιστ. σ.271-272].

10.Στράβων 16, 17 και  Ροπς σ.  82

11.Αγουρ.Ιστ. σ. 270

12.Ροπς  σ. 82

13.Για τη συμμετοχή του Ιησού του Γαλιλαίου στην εξέγερση της Απογραφής μόνο εικασίες μπορεί να διατυπωθούν, με βάση την ηλικία του (περίπου 20 χρονών), τη φιλία του με τον Σίμωνα τον Ζηλωτή ή Κανανίτη,  τις ιδέες του και την μετέπειτα εξαφάνισή του από τη Γαλιλαία.

14.Οι πηγές δεν μας δίνουν καμιά πληροφορία για τα νεανικά χρόνια του Ιησού. Από την άλλη πλευρά σιωπούν απολύτως και κατά πολύ ύποπτο τρόπο για τους Εσσαίους, πράγμα που έχει προβληματίσει πολλούς θεολόγους και άλλους μελετητές. Ενώ αναφέρουν πολλά για τους Σαδδουκαίους και τους Φαρισαίους και λιγότερα για τους Ζηλωτές, για τους Εσσαίους δεν αναφέρουν ούτε μια φορά καν το όνομά τους. Ενδεχομένως εδώ ισχύει το argumentum ex silentio. Η ανεξήγητη όσο και περίεργη σιωπή των πηγών, τόσο για τα νεανικά χρόνια του Ιησού, όσο και για τους Εσσαίους, μπορεί να σημαίνει ακριβώς ότι για κάποιο διάστημα έζησε κοντά τους. Η αποσιωποιηθείσα παραμονή του Ιησού της Γαλιλαίας κοντά στους Εσσαίους, ανιχνεύεται και από τα εσσαϊκά στοιχεία που συναντούμε στο κήρυγμα και τη συμπεριφορά του: αποφυγή του γάμου, καταφρόνηση του πλούτου και των πλουσίων, πνεύμα αντίστασης στους Σαδδουκαίους και τους Ρωμαίους.

15.Ιωσ. Ι.Α. 18 18-22 και Ι.Π. 2 119-161

16.Ιωσ. Ι.Π. 2 122

17.Εγχειρίδιο  Πειθαρχίας 6.8 – 13. Επίσης Κυρτ.Αποκ.σ. 69 και Αγουρ. Ιστ. σ. 340-341

18.Αγουρ.Ιστ. σ.349

19.Ο Πλίνιος γράφει σχετικά με τους Εσσαίους [Historia Naturalis V 17 – στον Αγουρ.Ιστ.σ.347]: Κάθε μέρα το πλήθος των προσηλύτων στρατολογείται με πολυάριθμες προσχωρήσεις προσώπων κουρασμένων από τη ζωή και οδηγημένων εκεί από τα κύματα της τύχης, για να υιοθετήσουν τον τρόπο της ζωής τους. Έτσι στη ροή χιλιάδων ετών  (απίστευτο να το λέει κανείς) μια φυλή, μέσα στην οποία Δε γεννιόταν κανείς, εξακολουθεί τη ζωή της προς το μέλλον. Τόσο καρποφόρος είναι γι αυτούς η απογοήτευση από τη ζωή των άλλων.

20.Αγουρ.Ιστ. σ.346-347

21.Αγουρ.Ιστ. σ.339

           22.Αγουρ.Ιστ. σ.346

23.Πιστεύω ότι και ο Ιωάννης πέρασε από τα κοινόβια των Εσσαίων, μερικά χρόνια μετά τον Ιησού τον Γαλιλαίο. Αυτό συνάγεται από τις αντίστοιχες ηλικίες των δύο προσώπων. Εσσαϊκά στοιχεία βρίσκουμε πολλά στο κήρυγμα του Ιωάννη.

24.Ο Ρενάν τουλάχιστον υποστηρίζει ότι ο Ιησούς ο Ναζωραίος υπήρξε μαθητής του Ιλλέλ και η αφθονία ρήσεων του τελευταίου στο κήρυγμα του Ιησού, ενισχύει την άποψη αυτήν.

25.Ντυράν Γ’ σ.627 και Ροπς σ.465. Η ρήση αναφέρεται στο Βαβυλωνιακό Ταλμούδ (Αμπόθ Ι 42 και Σαμπ 31α)

26.Λουκ δ’ 21-23

27.Οι πειρασμοί στην έρημο Ματθ. δ’ 1-3, Λουκ. δ’ 1-2.

28.Ιωαν. α’ 28,29, 35,37. Η παραμονή του Ιησού (του Ναζωραίου) κοντά στον Ιωάννη μαρτυρείται  από το  4ο Ευαγγέλιο [Ιωαν. α’ 35-41] μολονότι είναι σαφής η αμηχανία των συγγραφέων των Ευαγγελίων μπροστά στο γεγονός ότι υπήρξε μαθητής του Βαπτιστή και σαφής η προσπάθεια τους να περιορίσουν τη  διάρκειά της μαθητείας και να υποτιμήσουν το  ρόλο του Ιωάννη.

29.Ευσ. Ε. Ι. 3 12.1 και 3 20.2

           30.Σχετικά με την ταχτική των ρωμαϊκών αρχών απέναντι στους απογόνους των αρχαίων βασιλικών οίκων, ο Ευσέβιος [Ε.Ι. 3 12.1 και 3 19, 20] αναφέρεται σε σχετικές  ενέργειες του Βεσπασιανού και  του Δομιτιανού, οι οποίοι διέταξαν να συλληφθούν όλοι οι απόγονοι του  οίκου του Δαυίδ. Τίποτα δεν αποκλείει να τηρούσαν την ίδια ταχτική και οι προκάτοχοί τους.

31.Οι ηρωδιανοί που αναφέρονται στα Ευαγγέλια [Ματθ.κβ’16 Μαρκ. γ’6  η’15] είναι προφανώς οι πρίγκηπες της δυναστείας του Ηρώδη και οι οπαδοί τους, που θέλανε να κρατήσουν την εξουσία, συμμαχώντας με διάφορες παρατάξεις και μερίδες της ιουδαϊκής κοινωνίας και διαδίδοντας τον ισχυρισμό ότι ο Ηρώδης ήταν ο αναμενόμενος Χριστός.

32.Λουκ.ζ’ 37-39

33.Σχετικά με ποιά γλώσσα μιλούσαν οι ήρωες της  ιστορίας μου, πιστεύω ότι ο Γαλιλαίος Χριστός και ο Ιησούς ο Ναζωραίος μιλούσαν ως μητρική τους γλώσσα, την αραμαϊκή και είχαν μάθει την εβραϊκή, ο πρώτος  κοντά στους Εσσαίους και ο δεύτερος από τον θετό πατέρα του και στο σχολείο. Ενδεχομένως ο Ναζωραίος να μπορούσε  να συνεννοηθεί στοιχειωδώς και στα ελληνικά (βλ. επεισόδιο  με ελληνίδα Συροφοίνισσα), μολονότι διδάσκοντας σχεδόν αποκλειστικά στην παλαιστινιακή  ύπαιθρο, η γνώση αυτής της γλώσσας δεν του ήταν απαραίτητη. Ο πρίγκηπας Ιησούς όμως,  ζώντας  σε περιβάλλον ευπόρων  και πλουσίων οπωσδήποτε μιλούσε άνετα τα ελληνικά. Άλλωστε όταν έμαθε πως ήρθαν Έλληνες να τον ακούσουν δεν είχε καμιάν αμφιβολία πως θα τον καταλάβαιναν απολύτως

34.Για τη δυναστεία του Ηρώδη βλ. Πίνακα στο Παράρτημα.

35.Ιωσ. Ι.Α. 18  5

           36.Οι Ισραηλίτες δίναν μεγάλη σημασία στη δημιουργία οικογένειας και τους άντρες που μέναν ανύπαντροι πέρα από τα δεκαοκτώ με είκοσι  χρόνια τους, τους έβλεπαν με υποψία. Γενικά αποθάρρυναν με πολλούς τρόπους την αγαμία, σε βαθμό που κάθε ενήλικος Ισραηλίτης να ήταν υποχρεωμένος να παντρευτεί, εκτός αν ειδικοί θρησκευτικοί λόγοι του επέτρεπαν την αγαμία (όπως σε πολλούς Εσσαίoυς). Στοιχεία αυτής της υποχρέωσης συναντούμε στο Δευτερονόμιο και άλλα βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης και πολύ συστηματοποιημένα στο μεταγενέστερο Ταλμούδ [βλ. ταλμουδικά κειμενα Γιομά 11, Γεβαμόθ 626, Μαλαχίμ 2, Κιντουχά 30α]. Εικάζω ότι ο πρίγκηπας Ιησούς θα ήταν αδύνατο να σταθεί στην ιεροσολυμίτικη κοινωνία μένοντας άγαμος.

37.Από  τους τρεις Ιησούς της ιστορίας μου τα λιγότερα ίχνη έχει αφήσει ο  πρίγκηπας Ιησούς και τούτο διότι,  όταν πήραν την οριστική  τους μορφή τα Ευαγγέλια, οι ιδέες οι σχετικες με το μεσσιανικό κίνημα, την εθνικη αποκατάσταση  του Ισραήλ, την ανασύσταση του βασιλείου της Ιουδαίας ή έστω κάποιου εβραϊκού κράτους είχαν περιπέσει σε πλήρη ανυποληψία. (Περισσότερα  για τον Μεναχέμ -Μαναήν – Μαναήμο – Παράκλητο, στο σχόλιο 19 του 8oυ κεφαλαίου).

81 Σχόλια προς “Οι Εσταυρωμένοι Σωτήρες, ιστορικό μυθιστόρημα του Δημ. Σαραντάκου – 6”

 1. Πάντα συναρπαστικό.
  Εδώ για το «χρυσό κανόνα» του «Ο ΣΥ ΜΙΣΕΙΣ ΕΤΕΡΩι ΜΗ ΠΟΙΗΣΗΣ».

 2. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλημέρα.
  Δεν θέλω να αδικήσω τα συγκεκριμένα κείμενα του Δημήτρη Σαραντάκου, από την αρχή με απώθησε η θεματολογία και σταμάτησα να τα διαβάζω. Τον προτιμώ σαφώς στα άλλα βιβλία του που έχει αναρτήσει σε συνέχειες ο Νικοκύρης.

 3. leonicos said

  Ο ΣΥ ΜΙΣΕΙΣ ΕΤΕΡΩι ΜΗ ΠΟΙΗΣΗΣ

  Προφανώς ο Ιλέλ μαθήτευσε στον Κομφούκιο.

  Ο Ιησούς όμως δεν είπε αυτό. Είπε: Κάνε στον άλλο αυτό που θέλεις εσύ να κάνουν οι άλλοι για σένα

  Σε απλή γλώσσα για να δώσω ευκαιρία στον Τεό να το βάλει στο πρωτότυπο.

  Δεν θα τα κάνει όλα ένας! Τι ιστολόγιο είμαστε;

 4. leonicos said

  1
  χρυσός κανόνας του ΚΟμφουκίου

 5. leonicos said

  Σας φιλώ όλους σταυρωτά

 6. Παναγιώτης Κ. said

  Το επίμαχο «ο εσύ μισείς…κλπ»δεν ισχύει για τον εξής απλούστατο λόγο:
  Οι άνθρωποι δεν έχουμε τα ίδια γούστα… 🙂

 7. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

 8. ΓΤ said

  (H Μαργαρίτα Θεοδωράκη απάντησε. Μεταξύ άλλων, στην ερώτηση της Ακρίτα για το τι έκανε τα 2.000.000 ευρώ που πήρε από τον πατέρα της από πώληση ακινήτου πριν από τρία χρόνια, της είπε: «Είσαι ‘Κατίνα’!» Η σινδόνη Μαργαρίτας έχει ενδιαφέρον και από ψυχιατρικής πλευράς. Για όσους αντέξουν: https://www.iefimerida.gr/ellada/nees-anartiseis-margarita-theodoraki-eyhes-katares)

 9. Faltsos said

  Κύριε Λεο, επειδή ο φίλος σου Τεο είναι απασχολημένος, έκανα εγώ τον κόπο. Δεν πειράζει που δεν είμαι ειδικός, το δίκτυο έχει για όλους:
  Κατά Λουκάν:. καθὼς θέλετε ἵνα ποιῶσιν ὑμῖν οἱ ἄνθρωποι, καὶ ὑμεῖς ποιεῖτε αὐτοῖς ὁμοίως
  Κατά Ματθαίον: Πάντα οὖν ὅσα ἂν θέλητε ἵνα ποιῶσιν ὑμῖν οἱ ἄνθρωποι, οὕτω καὶ ὑμεῖς ποιεῖτε αὐτοῖς

 10. geobartz said

  Και μετά …ξύπνησα! Όσο για το …μαργαρίτειο σεντόνι (ΓΤ , 8), χρειάζεται γαϊδουρινή υπομονή για να διαβάσει κανείς έστω και ένα κάτι του. [ένθαπερ κάτ(ι) εστί μια δίπλα του σεντονιού- Μακεδονιστί βεβαίως!]

 11. Faltsos said

  Σχετικά με τον χρυσό κανόνα της συμπεριφοράς, μεταξύ Κομφούκιου και Ιησού, είπαν και οι δικοί μας κάτι παρόμοια (Θαλής, Ισοκράτης, Σέξτος /πυθαγόρειος): «Αποφύγετε να κάνετε ό, τι θα κατηγορούσατε τους άλλους ότι κάνουν»
  Αλλά όπως έγραψε και ο Λέο πιο πριν «ας δώσω ευκαιρία σε κανέναν άλλον να τα βάλει στο πρωτότυπο.
  Δεν θα τα κάνει όλα ένας! Τι ιστολόγιο είμαστε;»

 12. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Ρε παιδιά, μην κάνετε ντε και καλά στους άλλους αυτό που θέλετε να κάνουν σε σας. Μπορεί να μην τους αρέσει 🙂

 13. Πώς είχα την εντύπωση πως ήταν του Ζαρατούστρα ο χρυσός κανόνας.

 14. Faltsos said

  12

  Xtinos:
  Don’t do de and well to others what you don’t want to do to you. They could not like it

 15. sarant said

  14 Τελικά ολωνών είναι ο Χρυσός Κανόνας

  8 Ε, δεν διαβάζεται. Ούτε διαγωνίως

 16. Γιάννης Ιατρού said

  Για όσους ρώτησαν στο χθεσινό άρθρο:
  Το περιστέρι που έστειλα Ραφήνα μεριά γύρισε, καλά είναι ο Γς, τις μαύρες του έχει, όπως όλοι μας (λέμε τώρα… 🙂 )

 17. Πουλ-πουλ said

  «… και ο κανονισμός επέβαλε να μην αποπατούν την ημέρα του Σαββάτου…»

  Άλλο και τούτο. Η γκάμα των μικρών ψυχαναγκασμών που μπορεί να επινοήσει ο άνθρωπος είναι ανεξάντλητη.

 18. Pedis said

  Αυτός ο Πάπας παίζει πολύ έξυπνα από τον άμβωνα

  Πάπας Φραγκίσκος: Οι μετανάστες δεν είναι απειλή για τη Χριστιανοσύνη

  όχι σαν μερικά ζώα που τρομοκρατούν τα γίδια ότι οι μετανάστες θα τους αλλοιώσουν τη ζωή, τις συνήθειες και τη γειτονιά. (Γειτονιά, στην Ελλάδα, σιγα μην υπάρχει ακόμη και εβγα;)

 19. Theo said

  @18:
  Σε βιβλίο τα γράφει.
  Μόνο που δεν είναι «εγγονός ενός Ιταλού μετανάστη», όπως γράφει η ΕφΣυν, αλλά γιος δύο Ιταλών μεταναστών.

 20. ΓΤ said

  «Εκοιμήθη» ο Καισαρείας Πέτρος, ο από Αξώμης. (πολύς ύπνος έχει πέσει τελευταία)
  To θρησκευτικό μας επιτελείο θα σας ενημερώσει για την τήρηση αποστάσεων στην κηδεία του Γιώργη Γιακουμέλου, την Πέμπτη στη Μαρμαριώτισσα Χαλανδρίου.

 21. sarant said

  16 Α μπράβο!

  17 Ναι, περίεργο δεν είναι; Ίσως επειδή μετά έπρεπε να τα θάψουν άρα να εργαστούν

 22. Χαρούλα said

  ….εγώ πάντως μπερδεύομαι.
  Μ´ενδιαφέρει, αλλα χάνομαι. Πολλά ονόματα, αρκετά τα ίδια, συνέχειες με βδομαδα απόσταση, έχω και τα «δικά» μου, πελάγωσα.
  Επιλέγω να τα διαβάσω όλα μαζί στο τέλος, κρατώντας σημειώσεις, διαδρομές, γενεολογικά δέντρα. Ίσως βοηθηθώ.

 23. Pedis said

  # 19 – «.. από τον άμβωνα» -> εννοώ μπλα-μπλά.

  Έτσι κι αλλιώς είναι πολύ γέρος για να έχουν κάποια απήχηση στο μηχανισμό αυτά που λέει (και σπανίως εγκυκλιώνει) …

  Ο επόμενος πάπας θα είναι «κακός». Στο Παπατζιλίκι παίζει συχνά η εναλλαγή «κακός-καλός».

 24. Κιγκέρι said

  Το μυθιστόρημα για να είμαι ειλικρινής δεν το πολυπαρακολουθώ, αλλά αυτό το «να μην αποπατούν την ημέρα του Σαββάτου» μού θύμισε ένα καλαμπούρι που έλεγε ο πατέρας μου, όπου ο παπάς του χωριού ρωτάει μια χωρική που πήγε για εξομολόγηση, εάν κρατάει τις 10 εντολές. Και η γυναικούλα με ύφος συντριβής:
  – Αχ παπά μου, όλες τις κρατώ, εκείνο όμως το «Ου μη χέσεις» δεν μπορώ να το πετύχω η δόλια!

 25. Pedis said

  Υπάρχει κι ο Πάπας Τζιοβάννι ο ΧΧΙΙΙ, ο επονομαζόμενος Papa Buono, που εγώ τον λαμβάνω ως υπαινιγμό, για να πειράξω φίλους καθολικούς, ότι όλοι οι υπολοιποι Πάπες ήταν καθίκια.

  Πάντως, αφότου ξεκόλλησαν με το Syllabus και ιδιαίτερα έπειτα από τον Β ΠΠ τους κόβει πολύ περισσότερο από τα οθωμανοτραφή βόιδια.

 26. ΚΩΣΤΑΣ said

  –> Ο ΣΥ ΜΙΣΕΙΣ ΕΤΕΡΩι ΜΗ ΠΟΙΗΣΗΣ

  Νομίζω ότι είναι καλύτερη διατύπωση το: «μην κάνεις στον άλλον αυτό που δεν θέλεις να κάνουν σε εσένα.» Αλλά κι αυτό αν το αντιστρέψουμε λίγο: «κάνε στον άλλον μόνο αυτό που θέλεις να κάνουν σε εσένα», μήπως είναι λίγο μπινέδικο; 🤪

  Εάν προκληθώ θα απαντήσω καταλλήλως!

 27. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  17
  Ή οι έμποροι φελλών ευημερούσαν ή οι πλύστρες τις Κυριακές χτυπάγανε υπερωρίες μέχρι τελικής πτώσης.

 28. Πουλ-πουλ said

  21β.

  Μπα, δεν νομίζω. Έθαβαν τα περιττώματα τους, όχι για οικολογικούς λόγους, αλλά από ντροπή. Κατά τη λογική τους, όπως την καταλαβαίνω, η «αισχρή» πράξη της αφόδευσης ήταν ασεβής, και δεν είχε θέση στην άγια μέρα του Σαββάτου.

 29. sarant said

  24 Kαλό

  28 Μπορεί, τι να πω.

 30. ΓΤ said

  Σε εξέλιξη, ήδη από τον Μάιο, κίνημα «Δεν Πληρώνω» για τα κορονοπρόστιμα. Φάμπρικα ιδιωτικών γιατρών που εκδίδουν πιστοποιητικά «απόφραξης αεροφόρων οδών», τα οποία κ.λπ. κ.λπ.
  Απολαύστε υπεύθυνα μεθόδους σιχαμένων ελληνοτόμαρων:
  https://www.in.gr/2020/11/24/greece/koronaios-kinima-den-plirono-sta-prostima-gia-ton-koronaio/

 31. ΓΤ said

  Κουίζ: Ποιος είναι ο Καθηγητής του ΕΜΠ ο 22χρονος γιος του οποίου κατηγορείται ότι δολοφόνησε 26χρονο στις Σπέτσες; Ιδιοκτήτης μπαρ ο γιος, βιλάρα ο μπαμπάς στη θέση «Άγιοι Ανάργυροι». Μετά από έρευνα στη βίλα, βρέθηκαν καραμπίνα, στιλέτο, μαχαίρι, πιστόλι. Κάθε επιστήμονας πρέπει να προστατεύεται, ώστε να μπορεί απερίσπαστος να δουλεύει τα πέιπέρ του.

 32. faltsos said

  31
  Γιώργος Μπάφας, ομότιμος καθηγητής της σχολής Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ.

  Δεν ξέρω πώς το βλέπεις, αλλά αντίθετα από την κακία που βγάζουν τέτοιες ειδήσεις, εγώ τον λυπάμαι τον άνθρωπο. Κάθε πατέρας περιμένει να καμαρώσει το παιδί του κι όχι να το δει δολοφόνο.

  https://www.thenewspaper.gr/2020/11/24/όλο-το-παρασκήνιο-πίσω-από-το-φονικό-στ/

 33. Μαρία said

  31
  Και αρχίζει απο Μ.; 🙂

 34. ΣΠ said

 35. https://en.wikipedia.org/wiki/Golden_Rule

 36. faltsos said

  30
  Φάμπρικα ιδιωτικών γιατρών που εκδίδουν πιστοποιητικά «απόφραξης αεροφόρων οδών», τα οποία κ.λπ. κ.λπ.
  Δεν θα έπρεπε να ελέγχονται τέτοιου είδους πιστοποιητικά και να έχουν συνέπειες αυτοί που τα εκδίδουν;
  Κάποιοι δεν διστάζουν να βεβαιώσουν ό,τι τους ζητηθεί.

 37. faltsos said

  35 Κύριε Δύτα, επανέλαβες το Νο 1 σχόλιο

 38. «Αλλοι προτιμούσαν να μείνουν άγαμοι και υιοθετούσαν μικρά αγόρια που τα έφερναν στο κοινόβιο»

  Υπονοεί κάτι;

 39. Ωχ σωστά! Έψαχνα να βεβαιωθώ για τον Ζωροάστρη οπότε προσπέρασα το #1 επειδή παρέπεμπε σε Αρχαία Ελλάδα…

 40. Γιάννης Κουβάτσος said

  31: Όλα τα λεφτά το καμάρι του Κουτσούμπα δίπλα στο πορτρέτο του Στάλιν που τους δώρισε ο Μπάφας 😊:
  https://www.tanea.gr/2019/11/02/lifearts/kke-o-kathigitis-mpafas-dorise-sto-arxeio-tou-kommatos-pinakes-ton-lenin-kai-stalin/

 41. sarant said

  31-32 Εντυπωσιάστηκα που έχει γιο 22 χρονών ο Μπάφας. Θα πρέπει να κοντεύει τα 80, τουλάχιστον.

 42. Γιάννης Ιατρού said

  28: ..Έθαβαν τα περιττώματα τους, όχι για οικολογικούς λόγους, αλλά από ντροπή…
  Πιθανόν και να μην ήθελαν να εντοπίζονται εύκολα ή να συνάγονται συμπεράσματα για το πλήθος της ομάδας κλπ., «γάτες» που λέμε🤔

 43. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πώς και διέρρευσαν τα στοιχεία του δράστη στη δημοσιότητα; Ασυνήθιστο.

 44. Γιάννης Ιατρού said

  42: (28) Δευτερονόμιο, 23,13: (Περί καθαρότητας του στρατοπέδου)

  και θελεις εχει πτυαριον μικρον μεταξυ των οπλων σου· και οταν καθησαι εξω, θελεις σκαπτει δι’ αυτου, και θελεις στρεψει και σκεπασει το εξερχομενον απο σου.
  ….
  και θα έχεις ένα μικρό φτυάρι ανάμεσα στα όπλα σου· και όταν κάθεσαι έξω, θα σκάβεις μ’ αυτό, και θα γυρίσεις και θα σκεπάσεις εκείνο που βγαίνει από σένα.

 45. 44 Προσοχή μόνο στο φύλλο συκής, είναι για άλλη χρήση.

 46. Σημαντικό πολιτισμικό στοιχείο η διαχείριση των περιττωμάτων. Θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και στις πόλεις μας κάτι ανάλογο, εννοείται για τα οικόσιτα ζώα που συνοδεύονται έξω για την ανάγκη τους. (@44 Καλό.)

 47. Γιάννης Ιατρού said

  45: Ξέρω που το πάς, γιατί είσαι λάτρης της τέχνης 🙂

 48. faltsos said

  43
  Πώς και διέρρευσαν τα στοιχεία του δράστη στη δημοσιότητα; Ασυνήθιστο.

  Μήπως για να γίνονται συνειρμοί όπως στο προηγούμενο σχόλιο σου; (40)

 49. Theo said

  @44:
  Έλεος μ’ αυτή τη μετάφραση του Νεοφύτου Βάμβα, με την καθαρεύουσα του 19ου αιώνα και τα «θέλεις έχει» κλπ, που έγινε από την αγγλική μετάφραση, την προωθούν οι προτεστάντες και πολλοί την παραθέτουν σαν το πρωτότυπο κείμενο 😡

  Το κείμενο των Εβδομήκοντα (Δευτ. 23:13-15), που εύκολα το βρίσκει κανείς στο Διαδίκτυο:
  «13 καὶ τόπος ἔσται σοι ἔξω τῆς παρεμβολῆς, καὶ ἐξελεύσῃ ἐκεῖ ἔξω· 14 καὶ πάσσαλος ἔσται σοι ἐπὶ τῆς ζώνης σου, καὶ ἔσται ὅταν διακαθιζάνῃς ἔξω, καὶ ὀρύξεις ἐν αὐτῷ καὶ ἐπαγαγὼν καλύψεις τὴν ἀσχημοσύνην σου ἐν αὐτῷ· 15 ὅτι κύριος ὁ θεός σου ἐμπεριπατεῖ ἐν τῇ παρεμβολῇ σου ἐξελέσθαι σε καὶ παραδοῦναι τὸν ἐχθρόν σου πρὸ προσώπου σου, καὶ ἔσται ἡ παρεμβολή σου ἁγία, καὶ οὐκ ὀφθήσεται ἐν σοὶ ἀσχημοσύνη πράγματος καὶ ἀποστρέψει ἀπὸ σοῦ.»

  Η μετάφραση του Κολιτσάρα:
  13. από το στρατόπεδον θα υπάρχη ωρισμένος τόπος δια τας ανάγκας σας και εκεί θα εξέρχεσθε. 14 Θα έχεις εις την ζώνην σου ένα πάσσαλον, και όταν πρόκειται να καθήσης εκεί έξω προς σωματικήν σου ανάγκην, θα ανοίξης δια του πασσάλου λάκκον και στραφείς προς τα εκεί κατόπιν θα σκεπάσης την ακαθαρσίαν σου με χώματα χρησιμοποιών προς τούτο τον πάσσαλον. 15 Τούτο δέ, διότι Κυριος ο Θεός σου ευρίσκεται και τρόπον τινά περιπατεί στο στρατόπεδόν σου, δια να σε απελευθερώση από τον εχθρόν σου και να παραδώση αυτόν εις την εξουσίαν σου. Το στρατόπεδον είναι άγιον και δεν πρέπει να εμφανίζεται εις αυτό κανένα άσχημον πράγμα και απομακρυνθή έτσι ο Θεός από σέ.

  Κι η NIV (New International Version) :
  12 Designate a place outside the camp where you can go to relieve yourself. 13 As part of your equipment have something to dig with, and when you relieve yourself, dig a hole and cover up your excrement. 14 For the Lord your God moves about in your camp to protect you and to deliver your enemies to you. Your camp must be holy, so that he will not see among you anything indecent and turn away from you.

  Τώρα, πού το βρήκε ο Βάμβας το «πτυάριον», ο Θεός κι η ψυχή του 🙂

 50. Μαρία said

  41
  Το 2015, όταν είχε τα μπλεξίματα με τους κουμπάρους ήταν 73. Άρα γέννησε το παιδί στα 56 του. Κι ο θείος έκανε το τρίτο κορίτσι στην ίδια ηλικία, με γυναίκα 20 χρόνια νεότερή του 🙂

 51. faltsos said

  34
  Είδες το σχόλιο από κάτω;

  «Σε μια εξίσου συναρπαστική είδηση, μια αποστολή στον Βόρειο Πόλο πιστεύει ότι μπορεί να έχουν ανακαλύψει το σπίτι του Αϊ-Βασίλη.»

 52. ΓΤ said

  41@

  Ο Μπάφας είναι 78 ετών.
  Μπάφας, μίζες 10 εκατ. ευρώ σε βαλίτσες κ.λπ. https://www.b2green.gr/el/post/20765/eleytheros-o-kathigitis-tou-eb-g-bafas-gia-to-skandalo-sto-apocheteftiko-pafou

 53. ΓΤ said

  50@

  Πιάσε κόκκινο!

 54. ΓΤ said

  Έχουμε ξαναγράψει για τον Μπάφα με τις γραβιέρες, ένας σωστός Μπάφας.
  Ιδίως εκείνη που είναι φουλ στο μαύρο πιπέρι. Όπου τη βρείτε, τσακίστε την 🙂
  http://www.bafas.gr/index.php/en/

 55. ΓΤ said

  Ο Νικόλας Κοντογιάννης, άκα Παντελεήμων, πρώην Βελγίου, από χτες στο Νοσοκομείου Χίου «για λόγους υγείας».
  Νομίζω ότι από ‘δώ και πέρα θα ακούμε το ουδέτερο «για λόγους υγείας» συχνά.

 56. Dee Baker said

  Επιτρέψτε μου μιά μικρή προσθήκη στην εξαιρετική διήγηση του αειμνήστου πατρός Σαραντάκου: Αφορά το περιστατικό μεταξύ των κορυφαίων Ραββίνων Hillel the Elder (110 π.Χ. – 10 μ.Χ.) και Shammai (50 π.Χ. – 30 μ.Χ.). ΔΕΙΤΕ πώς περιγράφει το περιστατικό το Βαβυλωνιακό Ταλμούδ με αποκάτω την αγγλική μετάφραση

  Από τη σημείωση 25 καταλαβαίνουμε ότι ο πατέρας Σαραντάκος δανείστηκε την πληροφορία από τον 3ο τόμο της «Παγκόσμιας Ιστορίας του Πολιτισμού» του Will Durant, ο οποίος δεν μεταφέρει την πληροφορία του Ταλμούδ ότι τελικά ο Χιλλέλ έπεισε τον εθνικό να ασπαστεί τον Ιουδαϊσμό. Επίσης το Ταλμούδ λέει πως ο Χιλλέλ είπε στον εθνικό ότι «τα υπόλοιπα είναι ερμηνεία» και όχι «απλά σχόλια» όπως μεταφέρει στην Ιστορία του ο Durant και επαναλαμβάνει ο Δ. Σαραντάκος. Και προσθέτει ο Hillel τη φράση «Πήγαινε και μελέτα», που επίσης δεν αναφέρει ο Durant.

  Και μία μικρή απορία, αν ξέρει να μου απαντήσει ο κ. Νίκος Σαραντάκος: Γιατί ο αλησμόνητος πατέρας του αποκαλεί τον Ραββίνο Hillel χωρίς χί (Ιλλέλ) ενώ είναι σαφές ότι στα εβραϊκά και στα αγγλικά προφέρεται το χί; Κι ακόμα: Γιατί κρατάει τα δύο λάμδα στο Ιλλέλ, ενώ γράφει τον Ραββίνο Shammai με ένα μύ (Σαμάι);

 57. sarant said

  49 Iσχύει ότι πολλοί θεωρούν πρωτότυπο τη μετάφραση του Βάμβα -ή, την παραθέτουν ως ένα «αρχαιοπρεπές αλλά κατανοητό» κείμενο.

  54 🙂

 58. Αγγελος said

  (56) Υποθέτω ότι ο Σαραντάκος πατήρ έγραφε με πολυτονικό και έβαζε δασεία στον Ιλλέλ ή, αν έγραφε με μονοτονικό, την υπονοούσε. Για τα διπλά σύμφωνα δεν έχω άποψη.

 59. Καλησπέρα
  54 Αυτή τη βδομάδα στα Λιντλ! (έχει και με μπούκοβο).

 60. Γιάννης Κουβάτσος said

  48: Ναι, παίζει κι αυτό το σενάριο.

 61. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Είπα να ρίξω μια ματιά για την αραμαϊκή γλώσσα,την ιστορία και την τύχη της ως σήμερα.
  και να, δεν θα φανταζόμουν τέτοια γλωσσαπαγόρευση στις μέρες μας:
  Στην Τουρκία η διδασκαλία της αραμαϊκής στα συριακά μοναστήρια απαγορεύτηκε με διαταγή του υπουργείου παιδείας το 1997 με την αιτιολόγηση ότι οι Σύριοι χριστιανοί δεν αποτελούν αναγνωρισμένη μειονότητα και δεν απολαμβάνουν της προστασίας της Συνθήκης της Λωζάνης. Η απαγόρευση αυτή άρθηκε με δικαστική απόφαση το 2013.
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CE%AE_%CE%B3%CE%BB%CF%8E%CF%83%CF%83%CE%B1

 62. ΓΤ said

  @Δομοκός> ξεκίνησαν να εργάζονται

  Μιχαλολιάκος: βιβλιοθήκη
  Κασιδιάρης: βοηθός νοσοκόμος
  Μίχος: κουρέας
  Μπαρμπαρούσης: καθαριστής
  Παναγιώταρος: καντίνα

  Μιχάλη, πού είναι ο Παππάς;

 63. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Για να παρακολουθήσω το σημερινό, ξαναδιάβασα όλα σχεδόν τα προηγούμενα, αλλά χαλάλι, μ΄αρέσει! 🙂 Κάπως σαν να τα έβαλα σε μια σειρά. Θα δούμε 🙂
  Για το «ο μισείς,ετέρω μη ποιήσεις» έχομε μαντινιάδα:
  Μην κάμεις μη σου κάμουνε
  μην πεις να μη σου πούνε,
  την ξένη πόρτα όντε χτυπάς
  την εδική σου σπούνε

  Γιάννη Ι. Η πατρίδα κάτω πνίγεται (πνίγηκε) και η εξ αγχιστείας καίγεται!

  Η σαββατιανή απαγόρευση του αποπατείν, μου θύμισε μια περίεργη κατάρα «Απού να φράξει ο κ@λος του» που την γκάριζε μια θεια όταν έβρισκε να της έχουν βρωμίσει το χάλασμα που έδενε τη γίδα της. Γενικά λεγόταν σε τέτοιες περιπτώσεις.

 64. Αράουτ said

  Να μάς πεί ο κύριος Σαραντάκος πού βρήκε ο μακαριστός πατήρ του την αρχαιοελληνική φράση «Ο ΣΥ ΜΙΣΕΙΣ ΕΤΕΡΩι ΜΗ ΠΟΙΗΣΗΣ» με την οποία μετέφρασε στα ρωμέικα την απάντηση του Ραββίνου Hillel στον προσηλυτισθέντα ειδωλολάτρη. Διότι ολόκληρη η Παλαιά Διαθήκη το μόνο σχετικό που αναφέρει είναι στον Τωβίτ 4,15: «και ό μισείς, μηδενί ποιήσης» (https://tinyurl.com/y6suerno).

  Δεδομένου ότι όλοι οι παλαιοδιαθηκολόγοι συμφωνούν πως το Βιβλίο Τωβίτ (δείτε εδώ https://tinyurl.com/y6mrh3a3) γράφτηκε κατευθείαν στα αραμαϊκά μεταξύ 200 και 170 πρό Χριστού, είναι ολοφάνερο ότι οι Εβραίοι συγγραφείς της Παλαιάς Διαθήκης αντέγραψαν την φράση από τον Κλεόβουλο τον Ρόδιο (εκοιμήθη λίγο μετά το 560 π.Χ. και εθεωρείτο ως είς εκ των Επτά Σοφών της Αρχαίας Ελλάδος) ο οποίος πρώτος αναφέρει (https://tinyurl.com/y2qs4o6u) την θρυλική φράση…

  «ό σύ μισείς, ετέρω μή ποιήσης»

  Το πιό σημαντικό που αποκρύπτει ο πατήρ Σαραντάκος (πιθανόν να το αγνοούσε…) είναι άλλο: Τόσον το Ιερό Βιβλίο Τωβίτ, όσον και ο Ραββίνος Hillel ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΥΝ τον «Χρυσούν Κανόνα» της Ηθικής μεταξύ Ιουδαίων ομοπίστων!.. Αυτό είναι ολοφάνερο, τόσο απο το Ιερό Βιβλίο Τωβίτ, όπου λίγο προηγουμένως ο Τωβίτ διδάσκει τον υιό του Τωβία πως είναι μεγάλη αμαρτία να νυμφεύονται οι Εβραίοι αλλόφυλες γυναίκες…

  Τωβίας 4,12 «πρόσεχε σεαυτῷ, παιδίον, ἀπὸ πάσης πορνείας καὶ γυναῖκα πρῶτον λάβε ἀπὸ τοῦ σπέρματος τῶν πατέρων σου· μὴ λάβῃς γυναῖκα ἀλλοτρίαν, ἣ οὐκ ἔστιν ἐκ τῆς φυλῆς τοῦ πατρός σου, διότι υἱοὶ προφητῶν ἐσμεν. Νῶε, Ἁβραάμ, Ἰσαάκ, Ἰακώβ,»

  …όσο και από το απόσπασμα του Βαβυλωνιακού Ταλμούδ που μάς παρέθεσε η σχολιάστρια Dee Baker στο σχόλιο 56!..

  ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ο Χρυσούς Κανών της Ηθικής («ό σύ μισείς, ετέρω μή ποιήσης») πρωτοδιετυπώθη γύρω στο 560 π.Χ. από τον Κλεόβουλο τον Λίνδιο και από αυτόν το αντέγραψε λίγο αργότερα ο Κομφούκιος και 370 χρόνια αργότερα ο συγγραφέας του Βιβλίου Τωβίτ!.. Κι αυτά δεν τα λέω εγώ, τα λέει ο κορυφαίος Βρετανός ελληνιστής Jeffrey Wattles στο μνημειώδες σύγγραμμα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης «The Golden Rule» (1η έκδοσις 1996, ξεστραβωθείτε εδώ https://tinyurl.com/y4wywccr)

  Είπα και ελάλησα και αμαρτίαν ούκ έχω…

 65. ΓΤ said

  Στους αποψινούς αγώνες του CHL:

  Κράσνονταρ-Σεβίλλη 1-2
  Ρεν-Τσέλσι 1-2
  Ντόρτμουντ-Μπριζ 3-0
  Ντιναμό Κιέβου-Μπαρτσελόνα 0-4
  Γιουβέντους-Φέρεντσβαρος 2-1
  Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Μπασάκσεχιρ 4-1
  PSG-RBL 1-0
  Λάτσιο-Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης 3-1

 66. Γιάννης Κουβάτσος said

  67: Ούτε μισή έκπληξη.

 67. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το 67 στο 66.

 68. spyridos said

  61
  Ασσύριοι (Τούρκοι πολίτες) κρατούσαν σε μεγάλο ποσοστό τα Ρωμαίικα μειονοτικά σχολεία της Πόλης ανοιχτά.
  Αυτό ίσχυε σίγουρα την περίοδο 2000-2010. Ισως ο Δύτης να γνωρίζει περισσότερα.
  Με αυτό τον τρόπο βοηθούσαν οι Ασσύριοι Χριστιανοί τους Ρωμιούς. Αλλά και εκείνοι είχαν κάποιες ώρες διδασκαλίας της Αραμαικής. Παράνομα φαντάζομαι πριν το 2013.
  Τα Ρωμαίικα βακούφια απασχολούν Ασσύριους σαν φύλακες σε εκκλησίες, καντηλανάφτες κτλ.

 69. Μαρία said

  69
  Για Αντιοχείς ξέρω στα σχολεία.

 70. Γιάννης Ιατρού said

  Dee Baker (56) το νέο χρηστώνυμο του (ακόμα) εν (μπλογκική) ζωή Aραoυτ…

 71. spyridos said

  70
  Πες τους κι έτσι.
  Εγώ ρώτησα κάτι μαθητές και μου είπαν ότι είναι Ασούρ.
  Ρώτησα και μερικούς φύλακες/καντηλανάφτες, θυμάμαι έναν χαρακτηριστικά στη Αγία Τριάδα στη Χαλκηδόνα, και μου είπαν Ασούρ.
  Αν ο Πατριάρχης τους λέει Αντιοχείς με γεια του και χαρά του.
  Κι εμένα εδώ στην Εσπερία Γραικό με φωνάζουν.
  Και τους Φράγκους εμείς τους ονοματίζουμε τώρα Γάλλους.

 72. Γιάννης Ιατρού said

  63 Τα είδα ΕΦΗ μου, το κακό δεν έρχεται μόνο του… Κυνουρία ρε γαμώτο, και δεν πρόκανα να περάσω από Πάρνωνα φέτος, ξέρεις που 🙂 , θα πάμε μαζί ρε συ να επιθεωρήσουμε το καλοκαίρι, καλά νά ‘μαστε μόνο!

 73. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  69,70 Εγώ o σκράπας της παρέας, ούτε για τους Ασσύριους ήξερα, ούτε για Αντιοχείς. Παλιότερα από οδοιπορικό στο Φανάρι και για τα ελληνικά σχολεία κάτι σα να θυμάμαι να ειπώθηκε. ‘Η μπας κι ο Κοροβίνης έχει γράψει σχετικά κάτι.

  «Οι Ασσύριοι της Ελλάδας. Οι άγνωστοι πρόσφυγες από το 1922 μέχρι σήμερα»
  …Ο παππούς μου ήταν το 1900 γεννημένος, αυτός ήρθε από την πατρίδα, ήξερε ανάγνωση και γραφή και τον φωνάζανε »ραβί», δάσκαλο δηλαδή. Αυτός πρωτοστάτησε στην δημιουργία της Κοινότητας των εν Ελλάδι Ασσυρίων το 1934. Ήξερε όλη τη Λειτουργία στην αραμαϊκή και χωρίς να ξέρει ακόμη ελληνικά πήγαινε στην εκκλησία και έψελνε, έκανε σεγκόντο και μέσα από τους βυζαντινούς ψαλμούς έμαθε ελληνικά». …
  …Γεννημένος το 1913 σε ένα ασσυριακό χωριό (Ταλ) στην ανατολική Τουρκία, στα σύνορα με το Ιράκ, δεν ήταν ούτε δύο χρονών όταν πήρε το δρόμο του ξεριζωμού. «Ο πατέρας του (παππούς μου) πέθανε στο δρόμο από τις κακουχίες», λέει ο Γιονανίδης. «Τα παιδιά πεθαίνανε κι αυτά και τα βάφτιζαν όπως μπορούσαν, τον πατέρα μου τον σήκωσε ο Πατριάρχης των Ασσυρίων στον αέρα και τον βάφτισε Ιησού, Χρίστο τον φώναζαν.

  https://www.huffingtonpost.gr/2017/03/05/eidiseis-afierwramata-oi-assyrioi-ths-elladas-oi-ahgnwstoi-prosfyges-apo-to-1922-mexri-shmera_n_15166396.html

  73 Από πέρυσι τέτοιο καιρό το σκεφτόμουν τόσο το καλοκαίρι και πώς εξελίχθηκε…

 74. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Από το παραπάνω λινκ της HaffPost αυτή η φοβερή ταυτότητα (να δω αν μπει)

 75. Δεν άκουσα καθόλου για Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα). Σε μερικές (συγκεκριμένες, σε συγκεκριμένους ναούς) ακολουθίες το εκκλησίασμα ήταν σχεδόν αποκλειστικά από Χριστιανούς εσωτερικούς μετανάστες στην ΚΠολη.

 76. sarant said

  74-5 Φοβερή ιστορία και σκέψου πόσο αρχαίος λαός είναι

  71 Σήμερα έβαλε κάτι χρήσιμο 🙂

 77. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  54 Μέρα που είναι, θυμήθηκα αυτόν τον Μπάφα.
  https://www.oneman.gr/longreads/o-gorgopotamos-mesa-ap-th-viografia-toy-arh-veloyxiwth/

 78. faltsos said

  78
  Για αυτόν τον Μπάφα, γράφει ο Χαριτόπουλος, ότι «ήταν στο βουνό ακόμα πριν από τον πόλεμο … θαυμαστά απομεινάρια των κλεφτών του ’21.»
  https://www.lifo.gr/articles/archaeology_articles/300517/ta-stoixeia-toy-dasoys
  Πήρε μέρος, μαζί με τον Άρη, στη μάχη της Ρεκάς που σηματοδοτεί την έναρξη της ένοπλης αντίστασης.

  Click to access 5._Από_την_Ελληνική_Επανάσταση_στην_Εθνική_Αντίσταση.PDF

  Είναι πολύ πιθανόν να υπάρχει συγγένεια με τον καθηγητή, ο οποίος σπούδασε στην Ανατολική Γερμανία.

 79. Theo said

  Πριν δυο τρία χρόνια είχα αναφέρει εδώ το βιβλίο της Thea Halo Ούτε το όνομά μου, για την Πόντια μητέρα της που έφτασε με τα πόδια ορφανή μέχρι τον Λίβανο, παντρεύτηκε εκεί στα 15 της μ’ έναν Ασσυριοαμερικάνο που ‘χε τα τριπλά χρόνια της και μετανάστευσε στην Αμερική.

  Μετά τις διώξεις των Τούρκων τις δεκαετίες του ’80 και ’90, πολλοί Ασσύριοι μετανάστευσαν στη Σουηδία, τη Γερμανία και τη Νότια Αμερική.

 80. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  79 Κλαρίτης που πέρασε στο αντάρτικο. Το λυγξ μου (σιγά την αξιοπιστία) τον έχει για εδεσίτη. Αλλά ήταν με τους Καραλιβαναίους. Εδώ, στην τρίτη από το τέλος φωτο.
  http://kokkinosfakelos.blogspot.com/2011/04/blog-post_04.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: