Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεζεδάκια για την παράταση του εγκλεισμού

Posted by sarant στο 28 Νοεμβρίου, 2020


Διότι, πώς αλλιώς να περάσει η παράταση του λοκντάουν, αν δεν το πάρουμε και λίγο στα αστεία; Τρεις εβδομάδες εγκλεισμού δεν άρκεσαν, αντίθετα οι απαίσιοι αριθμοί στο απογευματινό θανατόμετρο εξακολούθησαν να τραβάν την ανηφόρα, ο κυλιόμενος μέσος όρος των νεκρών πέρασε τον μέσο όρο της ΕΕ, και μόλις χτες και προχτές είχαμε κάποια ενθαρρυντικά δείγματα -οπότε, ήταν μονόδρομος, και συνάμα ομολογία αποτυχημένης διαχείρισης, η παράταση του λοκντάουν, που βυθίζει την οικονομία σε ολοένα και βαθύτερη ύφεση.

* Αλλά σήμερα σχολιάζουμε ανάλαφρα, προσπαθώντας να μένουμε στην ευτράπελη πλευρά των πραγμάτων. Και ξεκινάμε με ένα φρέσκο ορντέβρ. Με ρωτάει φίλος: Τον καταλαβαίνεις αυτόν τον τίτλο;

Reuters: Οι πλούσιες χώρες εμποδίζουν εξαίρεση των φαρμάκων για τον Covid από δικαιώματα

Θα έλεγα ότι τον καταλαβαίνω, αλλά αναρωτιέμαι αν θα μπορούσε να διατυπωθεί καλύτερα. Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε δυο σύμπλοκα «φάρμακα για κόβιντ» και «εξαίρεση από δικαιώματα», που κάνουν τη φράση άγαρμπη. Ακούω ιδέες.

* Tώρα με την πανδημία, πολύς κόσμος διαβάζει περισσότερο ή απλώς συζητάει για βιβλία. Υπάρχει ειδικός τρόπος για να μιλάτε σαν ειδήμονας για βιβλία που δεν έχετε διαβάσει (έχει βγει και σχετικό βιβλίο νομίζω, που όμως πρεπει να το διαβάσετε για να δείτε τι λέει) αλλά βασική προϋπόθεση, θαρρώ, είναι να ξέρετε ποιος είναι ο τίτλος και ποιος ο συγγραφέας -ή αλλιώς, έτσι εμπλουτίστηκε η λογοτεχνία της Νομανσλάνδης με το αριστούργημα «Ο αγαπημένος Oscar Wilde».

* Κι άλλο ένα φρέσκο από τίτλο της ΕφΣυν, όπου δεν ξέρω αν θα συμφωνήσουμε:

Αφού πρώτα τις συνέλαβε, τώρα τις ζητά συγγνώμη

Ο λόγος βέβαια για τις συλλήψεις φεμινιστριών στο Σύνταγμα, από την ακριβή στο αλεύρι αστυνομία του Χρυσοχοΐδη. Ο οποίος, ζήτησε συγγνώμη. Ζήτησε συγγνώμη από τις συλληφθείσες γυναίκες. Τους ζήτησε συγγνώμη, λοιπόν. Ή όχι;

Με συνέλαβε και μου ζήτησε συγγνώμη, σε συνέλαβε και σου ζήτησε συγγνώμη, τον συνέλαβε και του ζήτησε συγγνώμη, τη συνέλαβε και της ζήτησε συγγνώμη, δεν υπάρχει θέμα, θα πείτε. Το κακό είναι το αρσενικό τρίτο πρόσωπο, στον πληθυντικό: τους συνέλαβε και τους ζήτησε συγγνώμη, συμπίπτουν εδώ οι τύποι αιτιατικής και γενικής και ίσως αυτό προκαλεί το μπέρδεμα.

* Φίλος θέλησε να κλείσει ραντεβού σε νοσοκομείο, και ψάχνοντας στο 1535.gr βρήκε και την εξής ειδοποίηση:

Πώς λέγονται οι φοιτητές του πέμπτου έτους; Πεμπτοετείς, θα πείτε, αλλά εδώ πληροφορούμαστε ότι θα παρευρίσκονται στην εξέταση «οι πενταετείς φοιτητές του ΕΚΠΑ». Πενταετής κανονικά σημαίνει πεντάχρονος, κι αν οι φοιτητές είναι μόνο πέντε χρονών θα πρόκειται για παιδιά θαύματα, οπότε να σπεύσουμε να εξεταστούμε, έτσι ώστε, σε 20 χρόνια που κάποιος από αυτούς τους ιδιοφυείς πενταχρονους θα έχει πάρει Νόμπελ, να το λέμε στα εγγόνια μας. Αν όμως «πενταετής φοιτητής» είναι αυτός που έχει μείνει πεντε χρόνια στο ίδιο έτος; (όπως παλιά λέγανε διετείς όσους είχαν μείνει δεύτερη χρονιά στην ίδια τάξη).

* Και μια είδηση που μας γεμίζει με ρίγη εθνικής υπερηφάνειας, το κρητικό μεταλλικό νερό ZARO’S (με απόστροφο, παρακαλώ) μπήκε στη λίστα προμηθευτών του αμερικανικού στρατού και μια φοράδα στο διπλανό αλώνι παρουσίασε εντερικές διαταραχές.

Στη σχετική είδηση διαβάζουμε ότι:

Σημειώνεται ότι το νερό, που πήρε την ονομασία τους από το ομώνυμο χωριό Ζαρός [πώς ομωνυμο; αφού δεν έχει απόστροφο] στο Ηράκλειο Κρήτης, είχε κατακτήσει πριν από λίγα χρόνια τον τίτλο του «καλύτερου νερού στον κόσμο» σε διεθνή διαγωνισμό που διεξήχθη στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, ενώ αντίστοιχες βραβεύσεις έχει λάβει και στην Κίνα που ανακηρύχθηκε ως το πιο δημοφιλής εμφιαλωμένο νερό.

Απ’ όπου βλέπουμε ότι δεν είναι μονο τα κινέζικα δύσκολα για εμάς, είναι και τα ελληνικά δύσκολα για τους Κινέζους -κι έτσι έγραψαν «το πιο δημοφιλής νερό» στο βραβείο που απένειμαν στους σύντεκνους.

* Όποιος μένει στην επαρχία είναι πιο εύκολο να βγει βόλτα στο βουνό. Δεν ξέρω αν οι δυο νεαροί έγραψαν Β6 ή Β2 όταν βγήκαν για μανιτάρια, αλλά χάθηκαν:

Όπως λέει το σχετικό ρεπορτάζ, «έχασαν τον αποπροσανατολισμό τους», μια φράση που μου αρέσει πάρα πολύ και γελάω όταν φαντάζομαι τον Φατσέα να τη λέει. Αν μας διαβάζει η Άννα Χατζησοφιά, ας το βάλει σε κάποιο προσεχές επεισόδιο.

* Φίλος μού στέλνει ένα κακομεταφρασμένο άρθρο περί γαλοπούλας (νομίζω πως η αρχική πηγή είναι το in.gr), με την ευκαιρία της Ημέρας των Ευχαριστιών, από όπου ωστόσο έμαθα την ενδιαφέρουσα πληροφορία πως οι γαλοπούλες μάλλον επανεισάχθηκαν στη Βόρεια Αμερική από την Ευρώπη.

Ο φίλος επισήμανε τον τύπο «εκατοσταδόλαρο» και αναρωτήθηκε αν είναι σωστός. Κανονικά εκατοδόλαρο, θα έλεγα, αν και έχουμε την έλξη από το (ε)κατοστάρικο όπως και από το εκατοστάευρο (ή δεν το λέτε έτσι το νόμισμα των 100 ευρώ;)

Όμως πρόσεξα κάτι άλλο στο άρθρο. Γράφει ότι ο Κορτές και οι άλλοι κονκισταδόρες γνώρισαν τη γαλοπούλα από τους Αζτέκους και έστειλαν κάμποσες στην Ευρώπη, και:

Μέχρι τα μέσα του 16ου αιώνα υπήρχαν εγκαταστάσεις παραγωγής  γαλοπούλας όχι μόνο στην Ισπανία, αλλά στην Αγγλία, τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Σκανδιναβία. (…)

Στην Αναγεννησιακή Φλωρεντία, ο Cosimo di Medici ήταν πολύ ευχαριστημένος από την εμφάνιση του πουλιού και ανέθεσε να κατασκευάσουν ένα  γλυπτό του.

Προσπερνώντας την άθλια μετάφραση, σκέφτομαι ότι ο Κόζιμο των Μεδίκων ήταν βεβαίως μεγάλη προσωπικότητα, αλλά αφού εγκατέλειψε τον μάταιο τούτο κόσμο στα μέσα του 15ου αιώνα, όταν ο Χριστόφορος Κολόμβος ήταν ακόμα έφηβος, πολύ δύσκολο είναι να γνώριζε τις γαλοπούλες. Υπήρχαν άλλα πουλιά στον παλαιό κόσμο που έμοιαζαν με τη γαλοπούλα, όπως η φραγκόκοτα και κάτι τέτοιο θα έλεγε το άρθρο από το οποίο «άντλησε στοιχεία» ο συρραφέας. Περισσότερα για τις γαλοπούλες, σε παλιό μας άρθρο.

Προσθήκη: Γκάφα δική μου και καλά να πάθω. Όπως μου λέει ο Ρογήρος στο σχ. 10, υπήρχε κι άλλος Κοσμάς των Μεδίκων, τον 16ο αιώνα, ο οποίος είχε έφεση στις γαλοπούλες. Αγνοήστε τα προηγούμενα!

* Ο πρώην υπουργός Παιδείας (επί κυβερνήσεων Καραμανλή) κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, που το όνομά του ξαναήρθε στην επικαιρότητα με τη δήλωσή του ότι τα προβλήματα του δημοσιου σχολικού δικτύου δείχνουν τη δυναμικότητα του ιδιωτικού τομέα, έβγαλε ανακοίνωση για να συμμαζέψει τ’ ασυμμάζευτα.

Προσέχω την εξής παράγραφο:

Το 2008 μετά από Στρατηγική Συμφωνία με τη Microsoft που υπογράφηκε στην Αθήνα μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και του Bill Geitz και αφού επισκέφθηκα δύο φορές τις ΗΠΑ, μια φορά στο Σηάτλ για να δω τα νέα Projects του Bill Geitz και μια φορά στη Philladelphia για να μελετήσω το «Σχολείο του Μέλλοντος» (School of the Future) ξεκινήσαμε την Ψηφιακή Μεταρρύθμιση στην Εκπαίδευση.

Καλά, ούτε τη Philadelphia ξέρει να γράψει ο Γιουρίπιντες, ούτε τον Bill Gates;

Θα μου πείτε, το έγραψε ο ίδιος ή είναι του ιστότοπου; Το γεγονός ότι η γραφή αυτή εμφανίζεται σε κάμποσους ιστότοπους σημαίνει πως υπάρχει μια κοινή πηγή, που μάλλον είναι ο ίδιος ο πρώην υπουργός.

Για να μην τον αδικήσω, όμως, ανέθεσα στο επιτελείο του ιστολογίου να διερευνήσει το θέμα.

Στη σελίδα του κ. Στυλιανίδη στο Φέισμπουκ, ο Gates είναι γραμμένος σωστά, όχι όμως και η Φιλαδέλφεια.

Aλλά αν κοιταξουμε το ιστορικό τροποποιήσεων της ανάρτησης βλέπουμε ότι η αρχική μορφή της ήταν:

Άρα, ο κ. Στυλιανίδης αρχικά έγραψε Geitz και Philladelphia, μοίρασε την ανακοίνωση που αναδημοσιεύτηκε σε πολλά σάιτ, κι όταν κάποιος του σφύριξε ότι ο Γκέιτς γράφεται αλλιώς το διόρθωσε στη σελίδα του στο ΦΒ. Τη Philladelphia δεν τη διόρθωσε διότι δεν του το σφύριξε κανείς.

Άνθρωπος που ξέρει αγγλικά και να γράφει Geitz; Περίεργο. Αλλά αν αναθέτετε στον μετακλητό να σας γράψει την ανακοίνωση, να προσέχετε τι υπογράφετε!

* Κι ένα υποτυπώδες γκάλοπ. Έστω ότι διαβάζετε την είδηση:

Παθολόγος-Θεσσαλονίκη: «Θα καλέσουμε τον εισαγγελέα. Να νοικιαστούν ή να επιταχθούν ξενοδοχεία»

Παθολόγος που εργάζεται στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης τόνισε ότι οι εργαζόμενοι θα αναγκαστούν να φωνάξουν τον Εισαγγελέα καθώς η κατάσταση είναι εφιαλτική.

Με τα μελανότερα χρώματα περιέγραψε την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης λόγω του τεράστιου όγκου δουλειάς παθολόγος-εντατικολόγος του νοσοκομείου.

Η ερώτησή μου: Το πρόσωπο που κάνει τις παραπάνω καταγγελίες είναι άντρας ή γυναίκα; Όταν διαβάζετε τις παραπάνω γραμμές, ποια εικόνα έρχεται στο μυαλό σας; Ενός άντρα ή μιας γυναίκας;

Εγώ διαβάζοντας έφερα στο μυαλό μου την εικόνα ενός άντρα. Εσείς;

Τελικά, διαβάζοντας πιο κάτω στο άρθρο μαθαίνουμε πως γυναίκα παθολόγος κάνει τις καταγγελίες αυτές. Αλλά οι επίκοινοι τύποι κρύβουν τη γυναίκα.

Βέβαια, δεν μπορούμε να γράψουμε (ακόμα; ) «παθολόγα» ή «παθολογίνα». Μπορούμε όμως να δηλώσουμε το φύλο, βάζοντας ένα προαιρετικό αόριστο άρθρο, στη δεύτερη παράγραφο: Μια παθολόγος που εργάζεται στο Ιπποκράτειο….

* Και κλείνω με ένα γουστόζικο μεταφραστικό.

Σε άρθρο για πιθανές μεταλλάξεις του κορονιού, διαβάζουμε:

Αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ένας κορονοϊός με τη μετάλλαξη 614G προκαλεί πιο σοβαρά συμπτώματα της νόσου, σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους ή περιπλέκει την ανάπτυξη εμβολίων, εν τούτοις «η μικρή αλλαγή στο γονιδίωμα του ιού φαίνεται να είχε μεγάλη επίδραση στο πανδημικό κύμα», επισήμανε ο Ντέιβιντ Ενγκελτχέιλερ, γενετιστής στο Ινστιτούτο Γονιδιώματος της Αριζόνα.

«Όταν τα πάντα λέγονται και γίνονται, θα μπορούσε να είναι αυτή η μετάλλαξη που οδήγησε στην πανδημία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αυτό το «όταν τα πάντα λέγονται και γίνονται» είναι πολύ αστείο. Παραφράζοντας τον Ντοστογιέφσκι, θα λέγαμε «Αν δεν υπάρχει Θεός, τα πάντα λέγονται και γίνονται». Ωστόσο, δεν ήθελε να πει αυτό ο Αμερικανός γενετιστής με το γερμανοπρεπές επώνυμο. Αυτός απλώς είπε When all is said and done… -δεν έψαξα το πρωτότυπο αλλά είμαι βέβαιος.

Και επειδή ο συντάκτης που ανέλαβε τη μετάφραση δεν ήξερε ότι υπάρχει τέτοια έκφραση, όχι μόνο τη μετέφρασε κυριολεκτικά αλλά την εμπλούτισε κιόλας!

Η ίδια μαργαριταρένια απόδοση υπάρχει και σε άλλα σάιτ.

Σε άλλη αναδημοσίευση, στο ethnos.gr, το μεταφράζουν διαφορετικά: Όταν όλα τελειώσουν, είναι πιθανό να καταλήξουμε…

Αλλά νομίζω πως ένα απλό «Σε τελευταια ανάλυση….» αρκεί.

* Καλό Σαββατοκύριακο, συνέγκλειστοι!

421 Σχόλια προς “Μεζεδάκια για την παράταση του εγκλεισμού”

 1. leonicos said

  Καλημέρα

 2. Αντώνης said

  Καλημέρα.
  Pierre Bayard : Comment parler des livres que l’on n’a pas lus.

 3. …Αμερικανός γενετιστής με το εβραιο[;]γερμανοπρεπές επώνυμο… 🙂

 4. Alexis said

  Ωραία και τα σημερινά μεζεδάκια.

  Χωρίς να θέλω να υπερασπιστώ τους «βιβλιόφιλους της καραντίνας»* στο «μεζεδάκι» με τον Όσκαρ Ουάιλντ δεν βρίσκω τίποτα μεμπτό.
  Σε πρώτη ανάγνωση, εγώ τουλάχιστον, δεν εξέλαβα το «Αγαπημένος Oscar Wilde» ως τίτλο βιβλίου.

  *Θυμάστε τον Κώστα Καββαθά και τους «οδηγούς του Σαββατοκύριακου» που έγραφε παλιά στους «4 Τροχούς»;

 5. Ας ξαναβάλω λοιπόν την κακόμοιρη τη γαλοπούλα:

 6. 4 κι εγώ δεν καταλάβαινα το μεζεδάκι, μέχρι που είδα την απάντηση από κάτω («Υπέροχα και τα 2»)

 7. Γιάννης Ιατρού said

  καλημέρα
  για τον Όσκαρ 😜😎

 8. >>«Αφού πρώτα τις συνέλαβε, τώρα τις ζητά συγγνώμη»
  Δεν είναι θεσσαλονικιώτικο;
  Τον/την/τις ζήτησε συγγνώμη. Αλλιώς «τες ζητάει». Αρσενικό «τους ζητάει».
  Σε άλλα ΒΙ θα ήταν «Αφού πρώτα τς έπιασι, τώρα τς ζτάει σγνώμ».

 9. Γιάννης Ιατρού said

  5: μη νομίζεις πως πέρασε απαρατήρητο και τ΄άλλο 🙂 🙂

 10. rogerios said

  Καλημέρα, Ν(ο)ικοκύρη!

  Εκτός από τον Κοσμά των Μεδίκων του 15ου αιώνα, υπάρχει και ο Κοσμάς Α΄ των Μεδίκων, Δούκας της Φλωρεντίας και Μέγας Δούκας της Τοσκάνης (1519-1574). Αυτός φαίνεται πραγματικά να είχε μεγάλο ενδιαφέρον για τις γαλοπούλες και την απεικόνισή τους σε έργα τέχνης. Το κακομεταφρασμένο άρθρο αναφέρεται προφανώς στην μπρούτζινη γαλοπούλα την οποία φιλοτέχνησε, κατόπιν παραγγελίας του συγκεκριμένου Κοσμά, ο Ιωάννης από τη Βουλόνη (γνωστός στην Ιταλία ως Giambologna). Αν κανείς γουγλίσει tacchino di Giambologna θα βρει και τις απαντήσεις που έψαχνε για το θέμα. 😉

 11. leonicos said

  Εγώ ξύπνησα με το τέτοιο της Βίκης μας στο μυαλό μου.

  Και η Αγγλική Βίκη είναι μερικές φορές για γέλια και για κλάματα.

  πρώτον:
  στο λήμμα Ullikummi, το πέτρινο τέρας που γέννησε ο Kumarbi γονιμοποιώντας έναν βράχο με σκοπό να ανατρέψι τον Teshub / Tarḫunna, λέει ότι «ο Kumarbi τον γέννησε είτε από πέτρα, είτε από τον γάμο του με την κόρη του Θεού των Θαλασσών, την Sertapsuruhi». Απλώς μπερδεύουν δύο μύθους. Ο Kumarbi όντως παντρεύτηκε την Sertapsuruhi και γέννησε τον Hedamu, το φίδι, άλλο από το φίδι Ullinyaka, που επίσης ηταν εχθρός του Teshub. Τον Ullikummi τον γέννησε από βράχο
  (17) istanza para watkut nas-zas peruni
  (18) kattan sesta nu-si-kan X-natar anda[n]
  (19) [……] [na]n-zan-kan 5-anki das
  (20) [namma-man-z]an-kan 10-anki das
  Γέμισε από ερωτική επιθυμία, και κοιμηθηκε με τον βράχο, κι έρρευσε μέσα της η ανδρική ορμή του και την πήρε πέντε φορέα. και άλλες δέκα φορές την πήρε.

  δεύτερον
  στο λήμα Amirani (ο Γεωργιανός Προμηθέας) περιγράφει όλη τη διαδρομή του, τις διαφορετικές εκδοχές ως προς το τέλος κλπ . Στο λήμα Amirandaredjan, που αναφέρεται στο έπος καθεαυτό, λέει επιπολαιότητες και πρακτικά τίποτα για το περιεχόμενο, μολονότι παρέει υποτίθεται σύνοψη. Στη Γεωργιανή Βίκη στο τამირან-დარეჯანიანი, α ίδια χάλια

 12. Νέο Kid Al Afrikii said

  Εμένα αγαπημένα μου είναι τα δύο αριστουργήματα των Έριχ και Μαρίας Ρεμάρκ:
  «Ουδέν νεότερον»
  «Από το δυτικό μέτωπο»

 13. rogerios said

  @10: παρόραμα 🙂 «Βουλώνη», φυσικά. 😉

  Το καλύτερο στη μετάφραση το έχει στο τέλος: «Έχει, μάλιστα, καθιερωθεί να δίνει ο ίδιος ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κάθε χρόνο “άφεση” (από τη σφαγή) σε μία τυχερή γαλοπούλα την Ημέρα των Ευχαριστιών μέσω ειδικής τελετής, που μεταδίδεται live». Αυτό το λέμε «χάρη», νομίζω. 😉

  Παρεμπ., το αριστούργημα είναι μετάφραση (οθντκ) άρθρου του Economist . Πολύ μου αρέσει (not), όμως, ότι τα αστέρια του in γράφουν «Με πληροφορίες από τον Economist». Φαίνεται, επομένως, ότι δεν έκαναν καλή μετάφραση για να δείχνει διαφορετικό το κειμενάκι και να μην τους κυνηγούν οι Βρετανοί δικαστικώς. 🙂 🙂 🙂

 14. leonicos said

  Υπάρχουν λοιπόν κι αλλού πολύ πιο χοντρά μεζεδάκια

  Κι έτσι συνέδεσα το προηγούμενο σχολιό μου με τα σημερινά

  Τυχερός ήμουν πάλι

 15. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

  Την Κυριακή το βράδυ, αφού έχασαν τον αποπροσανατολισμό τους, βρήκαν τον προσανατολισμό τους και έληξε ο συναγερμός. Απλό! 🙂

  «Οι πλούσιες χώρες εμποδίζουν εξαίρεση των φαρμάκων για τον Covid από δικαιώματα»
  ΟΙ πλούσιες χώρες θέλουν, πάλι, να γίνουν πλουσιότερες σε βάρος των φτωχότερων και με τα φάρμακα για τον Covid. Απλό!😡

  8. τέλος. Τι ΒΙ είναι αυτό; και εμείς έτσι μιλάμε στην Αιτ/νία ( σιγνώμ είναι και όχι σγνώμ)

 16. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  10 Οπότε, γκάφα δική μου και διορθώνω.

  8 Γι’ αυτό ρώτησα αν κάποιοι το λένε.

 17. leonicos said

  12 Νέο Kid Al Afrikii

  Κι εμένα τα αριστουργηματα του Βίκτορ και του Ουγκώ

  Το Les miserables

  και το De Ρaris

 18. Τα δύο αγαπημένα μου του Τολστόι, Πόλεμος – και Ειρήνη

 19. Η πρώτη φράση γίνεται πιο εύκολα κατανοητή αν δεν παραλείπονται τα άρθρα :

  Οι πλούσιες χώρες εμποδίζουν ΤΗΝ εξαίρεση των φαρμάκων για τον Covid από ΤΑ δικαιώματα (των ερευνητών)

  Για την γυναίκα παθολόγο θα πρότεινα το αντίστοιχα που χρησιμοποιούσα για την (κακή, πρώην) πεθερά μου, το οικολόγρια, λόγω της προτίμησής της στο εν λόγω κίνημα…

 20. rogerios said

  Καλημέρα και πάλι Νίκο! Να είσαι καλά! Με το άρθρο για τη γαλοπούλα μου έφτιαξες τη διάθεση για ολόκληρο το Σ-Κ!

  Τι κακομεταφρασμένο και ιστορίες για αγρίους! Έκανα το τεστ, βάζοντας την πρώτη παράγραφο του κειμένου του Economist στο Google Translate. Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά:

  Πρωτότυπο: «Benjamin Franklin liked his with a zesty oyster sauce. The American revolutionary and polymath was so enthusiastic about eating turkey that he pioneered a new slaughtering technique to make the flesh “uncommonly tender”. He also nurtured a patriotic sentimentality about the bird itself. In a letter to his daughter in 1784, Franklin joked that the new country’s emblem should not be a bald eagle but a turkey, “a true original native of America…that would not hesitate to attack a grenadier of the British guards”.

  Αυτόματο μεταφραστήρι του Γούγλη: «Ο Benjamin Franklin του άρεσε με μια σάλτσα στρειδιών zesty.Ο Αμερικανός επαναστάτης και ο Πολμάθ ήταν τόσο ενθουσιώδης για την κατανάλωση γαλοπούλας που πρωτοστάτησε σε μια νέα τεχνική σφαγής για να κάνει τη σάρκα «ασυνήθιστα τρυφερή». Επίσης, καλλιέργησε ένα πατριωτικό συναίσθημα για το ίδιο το πουλί. Σε μια επιστολή προς την κόρη του το 1784, ο Φράνκλιν αστειεύτηκε ότι το έμβλημα της νέας χώρας δεν πρέπει να είναι ένας φαλακρός αετός αλλά μια γαλοπούλα, «μια πραγματική πρωτότυπη ιθαγενής της Αμερικής… που δεν θα δίσταζε να επιτεθεί σε έναν γρεναδιέρ των Βρετανών φρουρών»».

  In gr: «Στον Benjamin Franklin του άρεσε η γαλοπούλα σερβιρισμένη με μια σάλτσα στρειδιών. Ο «πρώτος αμερικανός», όπως αποκλήθηκε για τους αγώνες του να ιδρυθεί το αμερικανικό έθνος, ήταν τόσο ενθουσιώδης για την κατανάλωση γαλοπούλας που πρωτοστάτησε σε μια νέα τεχνική σφαγής για να κάνει τη σάρκα «ασυνήθιστα τρυφερή». Επίσης, «καλλιέργησε» ένα πατριωτικό συναίσθημα για το ίδιο το πουλί. Σε μια επιστολή προς την κόρη του το 1784, ο Φράνκλιν, ένας από τους εθνοπατέρες της χώρα ο οποίος απεικονίζεται στο εκατοσταδόλλαρο, αστειεύτηκε ότι το έμβλημα της νέας χώρας δεν πρέπει να είναι ένας φαλακρός αετός αλλά μια γαλοπούλα, «μια πραγματική πρωτότυπη ιθαγενής της Αμερικής… που δεν θα δίσταζε να επιτεθεί σε έναν Βρετανό στρατιώτη αποικιοκράτη».

 21. Λεύκιππος said

  Το When all is said and done… νομίζω ότι μπορεί να αποδοθεί και » Στο κάτω-κάτω της γραφής….». Βέβαια έτσι κινδυνεύουμε σε περίπτωση που ξανα-μεταγραφεί στα Αγγλικά, να αποδοθεί σαν «To the down-down of writing» οπότε…

 22. sarant said

  20 Ενδιαφέρον πείραμα 🙂

  21 Και έτσι που λες, και έτσι που έγραψα, και εν τέλει. Πάντως όχι όπως το είπαν στο άρθρο 🙂

  Θα λείψω για μερικές ώρες, πάω για Β6

 23. Λεύκιππος said

  Το Υπέροχα κ τα 2, σχετικά με το πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέυ, έχει κάποια λογική με δεδομένο ότι δεν ήταν ένα πορτραίτο σταθερό και αναλλοίωτο, αλλά πολλά, σίγουρα περισσότερα από 2, αφού καθώς ενηλικιωνόταν άλλαξε πολλές φορές μορφή. !!!!!

 24. Ποδηλάτης said

  Επειδή ξέρω την απάντηση, να την γράψω πριν πάω να διαβάσω τα υπόλοιπα:
  Reuters: Οι πλούσιες χώρες εμποδίζουν εξαίρεση των φαρμάκων για τον Covid από δικαιώματα =
  Reuters: Οι πλούσιες χώρες εμποδίζουν εξαίρεση των φαρμάκων για τον Covid από κερατιάτικα

 25. Γιάννης Ιατρού said

  Παθολόγα στην Θεσσαλονίκη «..τόνισε ότι οι εργαζόμενοι θα αναγκαστούν να φωνάξουν τον Εισαγγελέα καθώς η κατάσταση είναι εφιαλτική..
  Να, κάτι τέτοια κάνουν (λένε) κι αμέσως εμφανίζεται ο ΠΘ… (μετά από παραίνεση του ΑΤ στη Βουλή, στις (25/11)..😎, μετά από μια μέρα (26/11) ανακοινώθηκε η επίσκεψη από τον Πέτσα…

  Κι όχι μόνο εμφανίζεται, αλλά του κάνουν και υποδοχή…
  live στον Αυτιά, σήμερα το πρωί:
  Εργαζόμενος Ιπποκρατείου: – Έχουμε μόνο 26 κλίνες ΜΕΘ.
  Μητσοτάκης (διακόπτει): -Και θα έχετε άλλες 30 απο το ΙΠΣΝ.
  Εργαζόμενος: – Ο ορίζοντας παράδοσης είναι 26/2.

 26. LandS said

  25
  Βρε τον Αυτιά. Του το κράτησε Μανιάτικο επειδή δεν τον έβαλε υποψήφιο το 19 και τον βγάζει ζωντανά. Τέτοιο σαμποτάζ είχε να γίνει από τότε που η CIA έδωσε να μασήσει τσίχλα ο Τζ. Φορντ και αυτός κουτρουβαλιάστηκε βγαίνοντας από το αεροπλάνο.

 27. Kilkis said

  Καλά τα δύο βιβλία αλλά εμένα μου αρέσουν οι τριλογίες: «Ο καλός», «Ο κακός» και «Ο άσχημος»… Υποθέτω ότι θα γίνει και τετραλογία με το «ο όμορφος»

 28. Πέπε said

  Καλημέρα.

  Είμαι της γνώμης ότι και τα δύο μεζεδάκια που αφορούν το ιδιαίτερο συντακτικό ύφος του δημοσιογραφικού λόγου, «εμποδίζουν εξαίρεση των φαρμάκων για τον Covid από δικαιώματα» και «παθολόγος…», δεν είναι δεκτικά θεραπείας εντός των δεδομένων του συγκεκριμένου είδους λόγου. Και ν’ αλλάξεις τη σειρά στο πρώτο -στο δεύτερο δε νομίζω να γίνεται- η ίδια ασάφεια θα παραμείνει. Προσθήκη άρθρου στο δεύτερο (μια παθολόγος) μας βγάζει εκτός ύφους.

  Τι να κάνουμε, υπάρχει κι η ασάφεια καμιά φορά στη ζωή. Δεν το θεωρώ πρόβλημα προς επίλυση. Όποιον τον ενδιαφέρουν οι λεπτομέρειες, θα τις διαβάσει παρακάτω!

  _________________________________

  > > Το κακό είναι το αρσενικό τρίτο πρόσωπο, στον πληθυντικό: τους συνέλαβε και τους ζήτησε συγγνώμη, συμπίπτουν εδώ οι τύποι αιτιατικής και γενικής και ίσως αυτό προκαλεί το μπέρδεμα.

  Θα με εξέπληττε να έπαθε τέτοιο μπέρδεμα ο συντάκτης. Είναι από τις πιο κοινές λέξεις ολόκληρης της γλώσσας μας. Κι εγώ νομίζω ότι απλώς έκανε βορειοελλαδίτικη σύνταξη.

  Αλλά πάντως το θέμα είναι ότι αυτή η αντωνυμία στον πληθυντικό, όχι μόνο αρσενικό αλλά και στα τρία γένη (εδώ άλλωστε θέλουμε θηλυκό), είναι η μοναδική περιίπτωση διαχρονικά στα ελληνικά που μια γενική πληθυντικού δε λήγει σε -ων. Και επίσης, μοναδική περίπτωση όπου συμπίπτει γενική με αιτιατική, στον πληθυντικό, σε κλιτή λέξη. Το αποτέλεσμα είναι ότι συχνά δεν την αισθανόμαστε ως γενική.

 29. Yπάρχει και ρήμα+ονομαστική αντί για την εξαίρεση+γενική.

 30. LandS said

  Καλά, με τον διαχωρισμό των τίτλων σε δύο «έργα» σπάμε πλάκα.

  Υπάρχει όμως και άλλη κατηγορία αδιάβαστων εξυπνάκηδων που σε κάνει να ψάχνεις για μαχαίρι να τους το μπήξεις.

  Είναι αυτοί οι που για να δείξουν πόσο ηλίθιο θεωρούν κάποιον του λένε υποτιμητικά να διαβάσει [και λίγο] Ντοστογιέφσκι.

 31. Πέπε said

  @30
  Ή Θερβάντες, αν παρακολουθείτε επικαιρότητα

 32. dryhammer said

  4,12,17,18. Εκδίδονται από τη συνεργασία των: «Εκδόσεις Ξεροσφύρης» και «Μονοπρόσωπη ΕΠΕ» *, Καραγεώργη κ΄Σερβίας γωνία

  *Αυτή η τελευταία συνεργάζεται με πολλούς.

 33. LandS said

  31
  Τι μου έχει ξεφύγει από την επικαιρότητα;

 34. Avonidas said

  Καλημερα.

  Τα δύο αγαπημένα μου εργα του Σαίξπηρ ειναι ο Ρωμαίος και η Ιουλιέττα 🤗

  Μέχρι τα μέσα του 16ου αιώνα υπήρχαν εγκαταστάσεις παραγωγής γαλοπούλας όχι μόνο στην Ισπανία, αλλά στην Αγγλία, τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Σκανδιναβία. (…)

  Μόνο σε μένα χτυπάει περίεργα αυτό το «παραγωγής γαλοπούλας»; Γιατί όχι «εκτροφής»;

 35. Triant said

  7: Και βέβαια, το ‘I never travel without my diary. One should always have something sensational to read in the train’ δεν είναι από το ΠτΝΓ αλλά από το ‘The importance of being Earnest’ το οποίο απολαμβάνω κάθε φορά που θα δω στην κινηματογραφική εκδοχή του (του 1952 βέβαια).

 36. Αντώνης said

  #32 Μετακόμισε; Δεν ήταν γωνία Σπύρου και Λαδά;

 37. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή σόσιαλ δίνουν εξαιρετικές ευκαιρίες για να εκτεθεί κανείς ανεπανόρθωτα είτε πολιτικός είναι αυτός είτε αναγνώστης του Όσκαρ και του Ουάιλντ. ☺

 38. Αγγελος said

  Aμ οι «εγκαταστάσεις παραγωγής γαλοπούλας»; Κύριε των Δυνάμεων, ελληνικός κάλαμος το έγραψε αυτό;

 39. Αγγελος said

  Χρήστου και Λαδά, Αντώνη!

 40. Avonidas said

  Η ερώτησή μου: Το πρόσωπο που κάνει τις παραπάνω καταγγελίες είναι άντρας ή γυναίκα; Όταν διαβάζετε τις παραπάνω γραμμές, ποια εικόνα έρχεται στο μυαλό σας; Ενός άντρα ή μιας γυναίκας;

  Εγώ διαβάζοντας έφερα στο μυαλό μου την εικόνα ενός άντρα. Εσείς;

  Εγώ έφερα στο μυαλό μου την εικόνα μιας εφιαλτικής κατάστασης, και νομίζω οτι το τελευταίο πράγμα στον κόσμο, το τελευταίο απολύτως που μ’ ενδιαφέρει, είναι αν κάνει την καταγγελία άντρας ή γυναίκα.

 41. rogerios said

  @39: Όχι ακριβώς… 😉 Το εξηγώ και στο σχόλιο 20. Τα αστέρια πήραν το άρθρο του Economist και το έβαλαν στο Google Translate. Επεμβάσεις (παραλείψεις ή κουτσοπροσθήκες) έκαναν μόνον εκεί που το αυτόματο μεταφραστήρι πάθαινε κοκομπλόκο κι έβγαζε αλαμπουρνέζικα (βλ. «ο Πολμάθ» κ.ο.κ.).

 42. rogerios said

  Το 41 στο 38. Συγγνώμη για τη βιασύνη.

 43. Γιάννης Ιατρού said

  26: Ναι, γενικά τον έχει χαντακώσει τον KM 🙂 🙂 🙂 (To No 14 …)

 44. Γιάννης Ιατρού said

  43: το Νο 12, διορθώνω 😎

 45. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αυτόν τον τίτλο πώς τον ερμηνεύετε;
  «Καταγγελία για νέες ψευδείς ανακοινώσεις της Νίκης Κεραμέως». Είναι σαφής ή παραέχουμε γίνει ψείρες και σχολαστικοί στο σαραντακέικο; Εγώ κατάλαβα ότι κάποιοι εκδίδουν ανακοινώσεις στο όνομα της Κεραμέως, χωρίς αυτή να έχει ιδέα. Διαβάζοντας την είδηση, όμως, αντιλήφθηκα πως η υπουργός μας κατηγορείται ότι λέει ψέματα στις νέες ανακοινώσεις της όπως και σε παλαιότερες.
  https://www.efsyn.gr/node/270556

 46. Αγγελος said

  Έγραψα προτού δω το σχόλιο του Αβωνίδα, αλλά πραγματικά οι «εγκαταστάσεις παραγωγής γαλοπούλας» με κούφαναν. Μετά όμως σκέφτηκα «γιατί;» Άραγε «εγκαταστάσεις παραγωγής φιλέτων γαλοπούλας» θα με ενοχλόυσε; Όχι βέβαια! Σκέφτηκα ότι ίσως το λέμε μόνο για πράγματα, αλλά λέμε και «παραγωγή πεπονιών» και «ζωική παραγωγή». Και υπάρχουν και οι παραγωγικές σχολές, που βεβαίως ανθρώπους βγάζουν!

 47. ΓΤ said

  33@

  To χτεσινό #212, του Ακανέ Ταφρολεκάνης

 48. dryhammer said

  Όπως η παραγωγή αγαθών, εννοεί τις σχολές αφελών; [corkless]

 49. Α(Θ)ΛΗΤΙΚΟΝ ΣΧΟΛΙΟΝ

  Πως γίνεται και η πολιτική εφημερίδα του Μαρινάκη σχολιάζει τα του ΠΑΟΚ ;Διαβάστε πρώτα :

  ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΦΙΝΑΣ – ΤΑ ΝΕΑ

  Ο Κωνσταντέλιας δεν βάδισε στον δρόμο που διάλεξε το περασμένο καλοκαίρι ένα άλλο μεγάλο ταλέντο, ο Βαγιαννίδης, που άφησε νωρίς και χωρίς καλά καλά να τον δούμε τον Παναθηναϊκό.

  Ο πιτσιρικάς του ΠΑΟΚ, ένας παίκτης μεσοεπιθετικός και με ταλέντο όπως επιμένουν όσοι τον έχουν δει, προτίμησε να μεγαλώσει (και) αθλητικά στα μέρη μας. Σε ποιους είπε «όχι»; Έκανε δοκιμές με την Μπαρτσελόνα, ενώ η Ατλέτικο Μαδρίτης είχε προσφέρει ένα ποσό που άγγιζε τις 700.000 ευρώ. Η δε Βαγιαδολίδ τον Οκτώβριο πίεσε ώστε να τον εντάξει στο δυναμικό της, αλλά η πρότασή της απορρίφθηκε.

  Ο δε Κωνσταντέλιας έγινε επαγγελματίας στον ΠΑΟΚ στα 16 του χρόνια. Μέλος μιας φουρνιάς πιτσιρικάδων που πάει καλά και ας σημειωθεί ότι με τον Δικέφαλο έχει συναντήσει όλες τις ανωτέρω ομάδες σε διεθνή τουρνουά. Από κει τον γνωρίζουν. Το σημείωμα αυτό δεν έχει στόχο να εκθειάσει έναν παίκτη μικρής ηλικίας προτού αυτός επιβεβαιώσει τις δυνατότητές του στο χορτάρι.

  Όχι. Θέλει απλά να δώσει έμφαση στη σωστή προσέγγιση που έγινε από την οικογένεια και το ευρύτερο περιβάλλον του. Βλέπουν πως μολονότι πιτσιρικάς, αγωνίζεται ακόμη και με την Κ-19 του ΠΑΟΚ. Τον πιστεύουν.Θέλουν να βελτιωθεί. Συνεπώς, καλά έκανε και έμεινε και θα δοκιμάσει να ανοίξει αργότερα τα φτερά του.

  Γιατί όταν το κάνεις σε όχι καλό timing, ναι μεν μπορείς να πας ψηλά, αλλά ταυτόχρονα κινδυνεύουν τα φτερά να καούν. Και μαζί με αυτά και συ…

  Εκείνο που «ξέχασε» ο καλός ρεπόρτερ είναι πως την μεγαλύτερη πίεση για μεταγραφή άσκησε ο ΟΣΦΠ και ειδικά στους γονείς του νεαρού, μέχρι και κάτι άσπρα γερμανικά αυτοκίνητα φημολογείται πως περιΠΟΛΟύσαν στην γειτονιά του, οπότε το συμβόλαιο ήταν η μόνη λύση για να το πάρουν απόφαση. Εξ άλλου τα παραδείγματα των Τσανδάρη και Σιαπάνη που κατηφόρησαν δεν τα λες και ενθαρρυντικά

 50. Αγγελος said

  (45) Εγώ θα καταλάβαινα τον τίτλο όπως λες ότι εννοεί. Το άλλο θα το ήθελα «Καταγγελία της Νίκης Κεραμέως για δήθεν ανακοινώσεις της». Αλλά και τον τίτλο με τα φάρμακα και τα δικαιώματα μου φαίνεται σαφέστατος: εξαίρεση – φαρμάκων – από δικαιώματα. Πώς αλλιώς να αναλυθεί συντακτικά;

 51. Pedis said

  Ξεπουλάει. Σπεύσατε! Το μοντέρνο Trivium 3 σε 1!

 52. Νέο Kid Al Afrikii said

  49. Καλά ρε! Τέτοια συγκλονιστικά νέα και αποκαλύψεις ,και τα βάζεις σε ένα απλό σχόλιο;; Πώς θα κοιμηθούμε τώρα το βράδυ; μου λες;…
  Γράψε κανα άρθρο! μη σου πω βιβλίο… 😆

 53. Alexis said

  Στα κανονικά ελληνικά τα φυτά καλλιεργούνται, τα ζώα εκτρέφονται και τα προϊόντα παράγονται.

  #32, 36, 39: Και μόλις μου θυμίσατε το ανεπανάληπτο «Νεοφύτου Βάμβακος» που είχε ξεστομίσει η Δέσποινα Στυλιανοπούλου σε παλιά ελληνική ταινία.

 54. ΓΤ said

  49@

  Επειδή δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι είσαι συνδρομητής των «Νέων», το συγκεκιμένο κομμάτι είναι αντιγραφή από το sdna.gr
  Να συμπληρώσουμε τον τίτλο του άρθρου: «Μια σωστή απόφαση». Επίσης, το άρθρο δεν είναι πλήρες, οπότε, παρεκτός και είμαστε συνδρομητές, δεν γνωρίζουμε τι έχει ξεχάσει, ή «ξεχάσει», ο Κοφινάς.

 55. Νέο Kid Al Afrikii said

  Για να λέμε και του στραβού το δίκιο, όπως «εκτρέφονται» πλέον τα πουλερικά (ακίνητα, με λάμπες για να γεννοβολάνε αβέρτα, όλα μαμ ,κακά κλπ) περί παραγωγής πρόκειται , και μάλιστα βιομηχανικής… copy paste ! Πιο identical είναι πλέον τα κοτόπουλα από τις βίδες για τα αεροπλάνα…

 56. ΓΤ said

  52@

  Όντως, συγκλονιστικά νέα 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

 57. ΓΤ said

  54@

  συγκεκιμένο —> συγκεκριμένο

 58. Νέο Kid Al Afrikii said

  56. Εσύ μη μιλάς! Έχεις λερωμένη φωλιά… στις «αποκαλύψεις» ! 😆

 59. Κιγκέρι said

  Εγώ θα τολμούσα το « εξαίρεση των αντί-Covid φαρμάκων από τα δικαιώματα».

  Να προσθέσω τη γωνία Ανθίμου και Γαζή.
  Έχω ακούσει πάντως και το αντίστροφο φαινόμενο: οδός Δημητρίου Καραολή!

 60. dryhammer said

  53. Νεόφυτος Βάμβαξ. Και όμως υπάρχει! [Σε φυτώρια μπαμπακιού να υποθέσω…]

  https://www.koinignomi.gr/news/i-gnomi-sas/epistoles/2013/11/11/mathitikes-epistrofes.html

 61. ΓΤ said

  59@

  Καραγιώργη και Σερβίας
  Ηρώων και Πολυτεχνείου

 62. ΓΤ said

  60@

  Και φαντάσου ότι αυτός ο τύπος «διετέλεσε Διευθυντής Εφοριών»…

 63. Αντώνης said

  #39 Ευχαριστώ, Άγγελε· θα πήγαινα να το ψάξω αλλού γι’ αλλού 😉

 64. Christos said

  Επιτέλους, μια εταιρεία λέει τα πράγματα με το όνομά τους: Η τρέλα της Black Friday κάνει τους ανθρώπους ανεγκέφαλους.

  (Οι κακές γλώσσες και το «από έναν τρόπο» πιο κάτω λένε ότι πρόκειται για μεταφραστήρι, αλλά εγώ προτιμώ την εκδοχή του ειλικρινούς καπιταλισμού)

 65. Christos said

  Προφανώς έγραφε «A no brainer», αλλά πού εγκέφαλος να κοιτάξει το αποτέλεσμα…

 66. # 54

  Φυσικά και είναι αντιγραφή και φυσικά δεν έχω δια βάσει όλο το άρθρο, ΑΛΛΑ

  Με απλή ΛΟΓΙΚΗ αφού αναφέρει μπαρτσελόνα Ατιτλέτικο Μαδρ. και Βαγιαδολίδ, θα; έπρεπε να αναφέρει και τον ΟΣΦΠ μαζί που κι αυτός προσπάθησε. Και δεν πιστεύω πως μπορεί να το έγραψε πιο κάτω, απλούστατα γιατί θα είχε ήδη απολυθεί (τουλάχιστον) αν το ανέφερε και ο τίτλος του άρθρου είναι «Μια σωστή απόφαση» , όπως γράφεις, δλδ το να μην πάει στον ΟΣΦΠ !!

  Αν δεν κάνω λάθος και τον Βαγιανίδη είχε δοκιμάσει να πάρει ο ΟΣΦΠ

 67. Alexis said

  Χρυσοστόμου και Σμύρνης, γωνία… 🙂

  Αυτό θα μπορούσε να είναι και πραγματικό. Να υπήρχε π.χ. κάπου οδός Χρυσοστόμου και να διασταυρωνόταν με την Σμύρνης

 68. Ανέβηκα την Φωκίωνος και κατέβηκα από την Νέγρη…

 69. nikiplos said

  Καλημέρα… η ειδοποίηση του 1535 μου μαύρισε την καρδιά. Κι εντάξει, λένε ό,τι πρέπει να πουν για να είναι καλυμμένοι, αλλά κάπου όπα δηλαδή. Όσο για τα 50€ κάθε άλλης ιατρικής πράξης, αυτό βρωμάει «Ανδρέας Συγγρός».
  Καλύτερα μην πω τι είχα αποκομίσει από τις εκεί ιατρικές πράξεις, μιαν άλλη φορά. Υποννοώντας ότι λάθη γίνονται πάντοτε κι αυτό ας το έχουμε στο νού μας.

 70. nikiplos said

  59@ Οι περισσότεροι Ελλαδίτες αγνοούμε πως υπήρχαν δύο πρόσωπα: ο Ανδρέας Δημητρίου και ο Μιχαλάκης Καραολής.

  Η Διάσημη Καραολή-Δημητρίου στον Πειραιά αλλά και αλλαχού σε δήμους της πρωτέουσας, δεν διαφωτίζει τον μέσο πολίτη, αφού κάλλιστα θα μπορούσε να είναι ένας που ονομάζεται Δημήτριος Καραολής.

  Καραολής και καράολος στα κουμπαρίστικα ο σαλίγκαρος βέβαια.

 71. nikiplos said

  κι ένα γουστόζικο κελάηδισμα

 72. Christos said

  Δε μπορώ να διαλέξω ανάμεσα στα δύο αγαπημένα μου βιβλία: «Φρανκενστάιν» ή » Ο Σύγχρονος Προμηθέας»;

 73. Alexis said

  #70: Η σωστή γραφή είναι «Καραολή και Δημητρίου» για να μην υπάρχει αυτή η σύγχυση.

 74. leonicos said

  Πάτε καλά. Συνεχίστε μέχρι να πάρει ο ΠΑΟΚ πρωταθλημα

 75. Χαρούλα said

  Συμφωνώ με τον Avonida #40. Κάποιες φορές χάνεται το κυρίαρχο της στιγμής, η ουσία ενω προσπαθούνε να είμαστε Σωστοί.
  Όσο για τα τρόφιμα μας πιά, (όπως λέει και ο αφρικάνος παις😊),παράγονται δια …καλλιέργειας και εκτροφής. Δυστυχώς.

  Σας αφήνω. Με περιμένουν για διάβασμα ο Πασκάλ και ο Μπρυκνέρ.⚖️

 76. Πέπε said

  @73

  Έτσι λέγεται συνήθως (και υποθέτω πως έτσι θα γράφεται και στις ταμπέλες, δεν έχω περάσει πρόσφατα να θυμάμαι). Αλλά άμα δεν το ξέρεις και σου λένε έλα Καραολή και Δημιτρίου 43, εύκολα φαντάζεσαι διασταύρωση.

 77. Pedis said

  Χέζε ψηλά κι αγνάντευε 😆

 78. Psi. said

  11,14
  Και «πετρα», και 15 φορες?

 79. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα, επέστρεψα

  35 Και γραμμένο που το διαβάζω απολαμβάνω την ομοβροντία λογοπαιγνίων και πνευματωδών φράσεων

  64 Καλό!

 80. LandS said

  70
  Δεν θα το πιστέψεις αλλά όταν πρωτοείδα το «Καραολή & Δημητρίου» έβαλα τα γέλια με το «λάθος». Όταν πήγαν οι φίλοι να με διορθώσουν νόμισα ότι μου έκαναν πλάκα και… έχασα το στοίχημα.
  Την επόμενη φορά που έκανα τέτοια πατάτα ήταν όταν έψαχνα για την οδό Μπίτσαμ στο Λονδίνο και μου έδειχναν το Beauchamps που έλεγαν οι ταμπέλες.

 81. ΓΤ said

  70@

  Ασφαλώς δεν θα μπορούσε. Γιατί στα οδωνύμιά μας το όνομα προτάσσεται του επωνύμου.

  Ιωάννου Δροσοπούλου
  Λέλας Καραγιάννη
  Φωκίωνος Νέγρη

  και τότε σαφώς θα μιλούσαμε για «Δημητρίου Καραολή» 🙂

 82. sumac said

  @8
  Είναι όντως θεσσαλονικιώτικο. Πολλοί θα το λέγανε έτσι εκεί πάνω. Και στην προκειμένη περίπτωση είναι χρήσιμο γιατί προσδιορίζει το φύλο. Από την άλλη, το «τες ζητάει» είναι… καβαφικό. Δεν νομίζω ότι θα το έλεγε κανείς σήμερα, όσο λόγιος κι αν ήταν (ή ήθελε να φανεί).

 83. ΓΤ said

  66@

  Μπορεί να έχει συμφωνήσει με άλλο φύλλο και να θέλει να απολυθεί.

 84. Μεγάλη επιτυχία. Τα ναυτάκια στη Σούδα πίνουν ΖΑΡΟ, ΣΑΜΑΡΙΑ και ΒΙΚΟ και τρώνε γαλοπούλα ΚΡΕΤΑΦΑΡΜ. Ωχ…

  Αν ήξερε να διαφημίζεται ο ΖΑΡΟΣ θα προβαλλόταν ως το μόνο ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ νερό τσι Κρήτης. Όλα τ’ άλλα, μπορεί να λένε ότι είναι από τη μια πηγή, η το άλλο βουνό, αλλά όλα είναι Επιτραπέζια, κοινώς, της βρύσης.

 85. sarant said

  84 Κι αυτό των Τεμενιών που είχαμε σε κάποια πρόσφατα μεζεδάκια; Που ειναι και medicinal;

 86. 85: Το ΣΑΜΑΡΙΑ είναι. Βρυσούλας. Παλιά, υπήρχαν ιαματικά λουτρά στα Τεμένια. Το εμφιαλωμένο νερό είναι επιτραπέζιο.

 87. sarant said

  86 Οκ! Ζαρο’ς λοιπόν!

 88. Πέπε said

  Το ZARO’S, έτσι όπως είναι στο λογότυπο, διερωτώμαι αν θα μπορούσε να εκληφθεί ως Zarόs. Με αποσαφηνιστιό τόνο, ελαφρώς καλλιγραφημένο (αν και βέβαια μάλλον το άλλο αντίπαλο δέος, το νερό Ρούβας, είναι που χρειάζεται αποσαφηνιστικό τόνο – και μετά βίας έχει ακόμη και στα ελληνικά με μικρά γράμματα!).

 89. «Το πορτραίτο» του Ντόριαν Γκρέυ και το «Αγαπημένος» του Oscar Wilde. 2 υπέροχοι συγγραφείς, 2 υπέροχα βιβλία. 🙂

 90. Pedis said

  Έξω και με τη στολή της αστυνομίας δεν κολλάει.

  https://www.facebook.com/mpogiopoulos/

 91. ΣΠ said

  Ο Evripidis Stylianidis τι τόθελε να γράψει τον Μπιλ Γκέιτς και την Φιλαδέλφεια σταν αγγλικά; Αφού το Σηάτλ το έγραψε στα ελληνικά. Άσε πια εκείνο το Projects.

 92. # 83

  Και δεν φεύγει από μόνος του ; γιατί μήπως αν τον απολύσει ο χοντρός θα πάρει αποζημίωση ; το άλλο με τον Τοτό.το ξέρεις ;

 93. ΣΠ said

  82
  Το «τες» το λένε στην Κύπρο.

 94. sarant said

  89 Καλό!

 95. Κιγκέρι said

  Τι λέγαμε;

 96. ΣΠ said

  Αυτό το «έχασαν τον αποπροσανατολισμό τους» μου θύμισε τα φοιτητικά μου χρόνια που συμφοιτητής μου είπε σε έναν άλλον «έχεις απαλλοτριωθεί τελείως».

 97. geobartz said

  70 nikiplos said: «Οι περισσότεροι Ελλαδίτες αγνοούμε πως υπήρχαν δύο πρόσωπα: ο Ανδρέας Δημητρίου και ο Μιχαλάκης Καραολής».

  # Όχι όμως και οι Βορειοελλαδίτες και δη οι Μακεδόνες (εξαιρούνται τα …γκολιάρια)! Επί μια εβδομάδα απεργούσαμε (ωσεί …προΤσίπριοι αγωνισταί) και διαδηλώναμε απαιτώντας να …συγκινηθεί ο Χάρτινγκ και να τους δώσει χάρη η …Λίζα.
  Ο! τέμπορα ο! μόρες: Σήμερα καταντήσαμε ονηλάτες σαν τον Πάντσο (Πέπε 39), αναζητώντας …λουκούμια μέσα στα τραφάδια (ΓΤ 47)!

 98. @ 82 Sumac
  @ 93 ΣΠ

  Γκουγκλάρονται και μερικές δεκάδες σε διάφορα «τες + …» ως λογοτεχνικές ή/και διαλεκτικές επιβιώσεις.

 99. Μαρία said

  Ανακρίβειες κι απ’ την ΕΡΤ.

  Δείτε και επιλέξτε για σύγκριση https://ourworldindata.org/coronavirus-data-explorer?zoomToSelection=true&time=2020-03-01..latest&country=USA~GBR~DEU~GRC~EuropeanUnion~Asia~SouthAmerica~NorthAmerica~Europe~ITA~FRA&region=World&deathsMetric=true&interval=smoothed&perCapita=true&smoothing=7&pickerMetric=new_cases_per_million&pickerSort=desc

 100. Έτσι κάπως… 🙂

 101. Μαρία said

  121 https://eody.gov.gr/20201128_briefing_covid19/

 102. Alexis said

  #95: Αν είναι αληθινό αυτό πρόκειται για γκάφα ολκής.

 103. [σβηστηκε]

 104. dryhammer said

  100. Όπως Αφέρωφ -Τοσίτσα;

 105. ΓΤ said

  103@
  Θα περιμέναμε μια αντιμετάθεση στηλών ώστε να κουμπώνει άψογα με τον τίτλο, ή αντιμετάθεση χωρών στον τίτλο ώστε να κουμπώνει άψογα με τις στήλες.

 106. Μαρία said

  103
  Πού το βρήκες αυτό; Η Ιαπωνία έχει μέχρι σήμερα 2.074 νεκρούς, 16 ανα εκατομ.
  https://www.worldometers.info/coronavirus/#countries

 107. Γιάννης Κουβάτσος said

  97: Πρόεδρε, δεν μιλάμε για τη δεκαετία του ’50, όπου οι διαδηλώσεις για το κυπριακό ήταν στην ημερήσια διάταξη. Για τη σημερινή εποχή μιλάμε. Κάνε μια βόλτα στη Μακεδονία και ρώτα για τον Καραολή και τον Δημητρίου και ύστερα πες μας τι σου απάντησαν στα καθιαυτού ή μη μακεδονικά.

 108. ΓΤ said

  107@

  Μην τον ξυπνάς, είναι αργά τώρα, σεβάσου, ρε παιδί μου…

 109. Πέπε said

  100

  Ίσως το ότι έχει καθιερωθεί ο Καραολής να μπαίνει πρώτος να είναι ακριβώς για να μειώνεται κάπως η πιθανότητα σύγχυσης: η γενική Δημητρίου μπορεί να είναι και μικρό και επώνυμο, αλλά Καραολής αποκλείεται να είναι μικρό, άρα είναι επώνυμο, πράγμα που βοηθάει κάπως να φανταστείς ότι πρόκειται για δύο επώνυμα.

  Εξάλλου έχω την εντύπωση ότι στις οδούς που φερωνυμούνται από όσους ονομάζονται Ιωάννου, Γεωργίου κλπ. συνήθως αναφέρεται και το μικρό, π.χ. Διδώς Σωτηρίου. (Ή μήπως αυτή απλώς επειδή είναι γυναίκα;)

 110. @ 106 Μαρία

  Συμφωνώ. Και μένα μου φαίνεται παράξενο. Θα κοιτάξω την πηγή. Ίσως έχει λάθος στο σχήμα (μου).

 111. Ναι, ναι, είναι αντιμετάθεση στη διαγώνιο.
  Νίκο, ας απαλείψουμε το προηγούμενο.

 112. ΓΤ said

  109@

  Όχι, γιατί «Αλεξάνδρου Σβώλου».

 113. @ 109. Πέπε

  Σωστό. Αλλιώς πρέπει να ψάξουμε να βρούμε αν προηγήθηκε η εκτέλεση του Καραολή.

 114. Γιάννης Ιατρού said

  Πού είναι η Λου; 🙂

 115. Στις 10 Μαΐου 1956 και οι δύο.

  http://www.sansimera.gr/articles/441

 116. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Αφού έφτασε τόσο χαμηλά η συνείδηση της ιστορίας του Έθνους μας, αφού φτάσαμε στο σημείο να ρωτάμε «ποιοί είναι αυτοί οι Καραολής και Δημητρίου, κι αν είναι ένας ή δύο», είμαστε και άξιοι τέτοιων προβληματισμών. Εν πάση περιπτώσει, γι αυτούς τους υπηκόους- ψηφοφόρους που δεν καταλαβαίνουνε τί σημαίνουν αυτά τα ονόματα, ίσως θα έφτανε το «Καραολή & Δημητρίου»..

 117. Δυστυχώς, στημένη οδωνυμική παγίδα.

 118. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το ποίημα που έγραψε η αγωνίστρια της ΕΟΚΑ Κλαίρη Δημητρίου για τον Καραολή:

  ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΑΟΛΗΣ

  Κάθε φορά που μνημονεύω

  «Μιχαήλ Καραολής»,

  νιώθω να φτερουγίζουν περιστέρια

  στο μουντό ουρανό της Κύπρου

  Σκεπάζουν του Μαγιού τα ρόδα

  τ’ αχνό χαμόγελο του νιού

  που βάδισε

  κρατώντας δάδα δικαιοσύνης.

  Ο Χάροντας έσκυψε το κεφάλι

  να διαβεί το παλληκάρι

  που΄χε τον ήλιο στα μαλλιά,

  τα μάτια αστραφτερά

  και το τραγούδι της πατρίδας

  στην καρδιά.

  Ένας λαός κι η μάνα του

  έκλαψαν περήφανοι

  για το λεβεντονιό.

  Όμως,

  Μια βασίλισσα έχασε το θρόνο της τιμής.

 119. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το άρθρο που έγραψε ο Αλμπέρ Καμί για τον Καραολή:
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.koutipandoras.gr/article/to-ellhnopoylo-to-aroro-poy-egrapse-o-almper-kamy-gia-ton-apagxonismo-toy-karaolh%3Famp&ved=2ahUKEwik5NqW56XtAhWOERQKHfekACIQFjACegQIChAB&usg=AOvVaw2f-0hlAgKK_7FN7BXjyygE&ampcf=1&cshid=1606586073807

 120. sarant said

  95 Ωχ!

  96 Άλλο καλό φατσέικο

  115 Γι αυτό και τιμώνται μαζί.

 121. sarant said

  Το λανθασμένο 103 δεν το διέγραψα για να μη χαλάσει η αρίθμηση αλλά έσβησα την εικόνα.

 122. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κατηγορούσα αρχή ο Ντενκτάς και συνήγορος υπεράσπισης ο Κληρίδης.

  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://infognomonpolitics.gr/2019/09/blog-post_203-2-3/&ved=2ahUKEwik5NqW56XtAhWOERQKHfekACIQFjAKegQIBhAB&usg=AOvVaw1VbG9Mm8geIDcRUaRElaGi

 123. … «έχασαν τον αποπροσανατολισμό τους», μια φράση που μου αρέσει πάρα πολύ και γελάω όταν φαντάζομαι τον Φατσέα να τη λέει. …

  Είναι αποπροπό.

 124. Πέπε said

  @112:

  Μικρά προστίθενται και σ’ άλλες περιπτώσεις, π.χ. όταν πολλές αξιόδρομες προσωπικότητες έχουν το ίδιο επώνυμο (Τρικούπηδες, Κολοκοτρωναίοι κλπ.). Σβώλος μήπως υπάρχει κι άλλος;

  Αλλά και τις προάλλες δε συζητάγαμε για τις οδούς Γεωργίου / Γιώργου Σεφέρη; Ένας είναι ο Σεφέρης, αλλά οι οδοί συνήθως δε λέγονται σκέτο «Σεφέρη».

  Τελικά δεν ξέρω ποιο είναι το κριτήριο. Ίσως και να μην υπάρχει. Ή ίσως κάποια στιγμή να άλλαξε ο κανόνας ή η συνήθεια, και όσες οδοί ονομάστηκαν έκτοτε να ακολούθησαν τον καινούργιο τρόπο ενώ οι παλιές παρέμειναν.

 125. … Στην Αναγεννησιακή Φλωρεντία, ο Cosimo di Medici ήταν πολύ ευχαριστημένος από την εμφάνιση του πουλιού και ανέθεσε να κατασκευάσουν ένα γλυπτό του.
  Προσθήκη: Γκάφα δική μου και καλά να πάθω. Όπως μου λέει ο Ρογήρος στο σχ. 10, υπήρχε κι άλλος Κοσμάς των Μεδίκων, τον 16ο αιώνα, ο οποίος είχε έφεση στις γαλοπούλες. Αγνοήστε τα προηγούμενα! …

  Αν και σώνεται η διατύπωση και για τον πρώτο Μέδικο, με ένα κτητικό «του» στο κατάλληλο σημείο.

 126. @ 121. Ευχαριστώ. 🙂

 127. 4, … Θυμάστε τον Κώστα Καββαθά …

  Είναι δυνατόν να ξεχαστεί «αυτός ο δημοσιογράφος»;
  (Αγαπημένη του φράση στο Εν Λευκώ.)

 128. 12, 17, 18,
  Εμένα, πάλι, μού αρέσει το πιο οικονομικό — δύο σε ένα —
  A Tale of Two Cities

 129. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @118,119. Μπράβο, Γιάννη.

 130. 128 Η Χαλιμά τα κατάφερε καλύτερα, 1001 σε 1.

 131. Μαρία said

 132. dryhammer said

  128. Υπάρχει κι αυτό

  της Zenovia Jeannette Kotsonis [two names, one person]

 133. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

 134. Pedis said

  έτσι παν’ αυτά …

 135. Pedis said

  Προδημοσίευση μελέτης Ψεκαρέλλου et al. : παρουσία αστυνομικών ή πρωθυπουργών ο κίνδυνος μόλυνσης είναι αμελητέος.

 136. 59, … Να προσθέσω τη γωνία Ανθίμου και Γαζή. …

  «Ανθίμου και Γαζή, γωνία» για το σούπερ μάρκετ «Ο Μήτσος» ήταν και στις Πατάτες του Χάρρυ Κλυνν.
  (Στο 40:50, αν δεν πάει μόνο του.)

 137. Myriolis said

  84:
  Στην ετικέτα στο μπουκάλι το γράφει: «Το Μοναδικό Φυσικό Μεταλλικό Νερό της Κρήτης». Δεν ξέρω στις διαφημίσεις, αλλά μου φαίνεται απιθανο να μην αναφέρεται. Η διαδικασία για να χαρακτηριστεί ένα νερό σαν φυσικό μεταλλικό δεν είναι απλή. Στα βασικά η υδροληψία να γίνεται με υδρομάστευση από κάποιο βάθος και η εμφιάλωση να γίνεται κοντά στην πηγή. Δεν επιτρέπεται επεξεργασία και απολύμανση (οζονισμός, UV κτλ) για την απουσία μικροβιακού φορτίου.

  88:
  Από όσο μπορώ να θυμηθώ πηγαίνοντας 40 και κάτι χρόνια πίσω, το λογότυπο και ο σχεδιασμός της ετικέτας ήταν του γραφίστα και ζωγράφου Ρουσσέτου Παναγιωτάκη, η απόστροφος ήταν ένα παιγνίδι ανάμεσα στον τόνο και στην απόστροφο των αγγλικών γι’ αυτό και είναι μετά το «Ο» και όχι μετά το «S» (το χωριό λέγεται Ζαρός, όχι Ζαρό). Kαι ο σχεδιασμός της ετικέτας ήταν δικός του και τα βουνά είχαν μεγαλύτερη συμμετοχή και κατά τη γνώμη μου πιό ωραία. Δεν ξέρω πότε άλλαξε η αρχική ετικέτα, πάντως άρεσε τότε.

  Από ένα μεζεδάκι μπορεί να βγεί και κάτι παράπλευρο γλωσσολογικό. Τι γνώμη έχετε οι ειδικοί του ιστολογίου για την ετυμολογία της λέξης Ζαρός; Έχει προταθεί το ζα+ρούς. Ισχύει;

 138. Pedis said

  # 131 – στο τέλος «… ο Πρωθυπουργός συνδιαλέγεται με τους αυλικούς και με τα κανάλια».

  αυλικούς, δεν είπε;

  αν το είπε, τότε καλά έκανε.

 139. ΓΤ said

  Στη σημερινή αθλητική κίνηση:

  ΑΕΛ-Ατρόμητος 0-0
  Άρης-ΟΣΦΠ 1-2

 140. 77,
  Όντως, από ψηλά οι δρόμοι ανάμεσα στο τσιμέντο είναι σαν τάφροι σκαμμένες στο επίπεδο που ορίζουν οι οροφές από τις πολυκατοικίες.
  Από την άλλη, υπάρχει και μια προοπτική με δεδομένα που ίσως ξέχναγα ή παραγνώριζα για το θέμα «πολυκατοικία».

 141. 130,
  😀

 142. ΓΤ said

  140@

  Στο άρθρο, στις λεζάντες και στο… σκαριφηματάκι θα περίμενα να διαβάσω «polYkatoikia» και όχι «polIkatoikia». Μάλλον δεν σκαμπάζουν από «polYnomial».
  Ευτυχώς που υπάρχουν πιο συγκροτημένες πένες.
  https://press.uchicago.edu/ucp/books/book/distributed/P/bo28238703.html

 143. nikiplos said

  116@ Στο σχολείο μαθαίναμε για τους Γρηγόρη Αυξεντίου και Ευαγόρα Παλληκαρίδη. Υπήρχε ένα κείμενο, το οποίο δεν θυμάμαι τώρα. Στην Αθήνα, φοιτητής όντας, ένα καλοκαίρι, εργάστηκα σε ένα καφε-μπαρ στον Φωκιανό. Την εργολαβία την είχε πάρει ένας Κύπριος με ονομ/μο: Ανδρέας Δημητρίου.
  Ήταν ψιλομαφία και μεγάλο μούτρο, αλλά γενικά δίκαιος ως προς τους υπαλληλους του.

  Με τον καιρό γνωριστήκαμε και πήγα και στο σπίτι του να πληρωθώ. Εκεί μου είπε πως το ονοματεπώνυμό του ήταν από τον γνωστό αγωνιστή. Παγωτό εγώ, φυσικά γιατί αγνοούσα τον αγωνιστή. Και μου είπε την ιστορία, καθώς και το γεγονός ότι πολλοί Κύπριοι, έδιναν στα παιδιά τους το ονοματεπώνυμο του αγωνιστή (εκεινη τη χρονιά βέβαια) σαν μια ανάμνηση να αναπληρώσουν το χαμένο παιδί.

  118/119@ Εμένα με είχε συγκινήσει το παρακάτω ποίημα του Φώτη Βαρέλη,που μας το είχε διδάξει η φιλόλογος τότε (καλή της ώρα) κι ας ήταν εκτός ύλης:

  Εψές πουρνό μεσάνυχτα στης φυλακής τη μάντρα

  μες στης κρεμάλας τη θελιά σπαρτάραγε ο Βαγόρας.
  Σπαρτάρησε, ξεψύχησε, δεν τ’ άκουσε κανένας.
  Η μάνα του ήταν μακριά, ο κύρης του δεμένος,
  οι νιοί συμμαθητάδες του μαύρο όνειρο δεν είδαν,
  η νια που τον ορμήνευε δεν είχε νυχτοπούλι.
  Εψές πουρνό μεσάνυχτα θάψαν τον Ευαγόρα.
  Σήμερα Σάββατο ταχιά όλη η ζωή σαν πρώτα.
  Ετούτος πάει στο μαγαζί, εκείνος πάει στον κάμπο,
  ψηλώνει ο χτίστης εκκλησιά, πανί απλώνει ο ναύτης,
  και στο σκολειόν ο μαθητής συλλογισμένος πάει.
  Χτυπά κουδούνι, μπαίνουνε στην τάξη του ο καθένας.
  Μπαίνει κι η πρώτη η άταχτη κι η τρίτη που διαβάζει,
  μπαίνει κι η πέμπτη αμίλητη, η τάξη του Ευαγόρα.
  – Παρόντες όλοι;
  – Κύριε, ο Ευαγόρας λείπει.
  – Παρόντες, λέει ο δάσκαλος. Και με φωνή που τρέμει:
  – Σήκω, Ευαγόρα, να μας πεις ελληνική ιστορία.
  Ο δίπλα, ο πίσω, ο μπροστά, βουβοί και δακρυσμένοι,
  αναρωτιούνται στην αρχή, ώσπου η σιωπή τους κάμνει
  να πέσουν μ’ αναφιλητά ετούτοι κι όλη η τάξη.
  – Παλληκαρίδη, άριστα, Βαγόρα,
  πάντα πρώτος,
  στους πρώτους πρώτος, άγγελε πατρίδας δοξασμένης,
  συ μέχρι χθες της μάνας σου ελπίδα κι αποκούμπι,
  και του σχολειού μας σήμερα Δευτέρα Παρουσία.
  Τα ‘πε κι απλώθηκε σιωπή πα’ στα κλαμένα νιάτα,
  που μπρούμυτα γεμίζανε της τάξης τα θρανία,

  έξω απ’ εκείνο τ’ αδειανό, παντοτινά γεμάτο.

 144. Pedis said

  # 140 – είναι ανώμαλος ο τύπος ή δεν τόπιασα το μίνιγκ;

  Υπάρχει (δηλ. μάλλον υπήρχε μεχρι πριν από δέκα χρόνια, προ μεμοράντουμ) ένα χαρακτηριστικό στις ελληνικές πόλεις (και στην Αθήνα) που άρεσε σε μερικούς ξένους που τις επισκέπτονταν χωρίς, όμως, να είναι μετανάστες και να ζήσουν για χρόνια, δηλαδή για τα καλά. Αλλά είναι μεγάλη συζήτηση τί και γιατί.

 145. Υπάρχει και οικονομικότερο. Ιστορία τριών πόλεων.

 146. ΓΤ said

  145@
  Δημόσιε Χώρε, νομίζω θα πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας όταν ανοίξουν τα μαγαζιά του επίγειου τζόγου, αναλαμβάνοντας το υποσύνολο: πολεογραφία και προπολεογραφία 🙂

 147. Pedis said

  Ρε τι μαλακιες πετάει ο Τσόκλης;

  http://www.topontiki.gr/article/417905/k-tsoklis-gia-koronoio-ego-tha-esoza-enan-axio-geronta-para-ena-paidi-poy-den-xero-ti

  Α π ί σ τ ε υ τ ο ςςςς Χρυσή μου

 148. ΓΤ said

  145@

  Άσε που η «Ιστορία δύο πόλεων» του Ντίκενς είναι οικονομικότερη 😉

 149. ΓΤ said

  147@

  Έχει σαλέψει απ’ τα φράγκα.

 150. Γιάννης Κουβάτσος said

  143: Ο Ρίτσος έχει γράψει ένα μεγάλο ποίημα για τις τελευταίες ώρες του Γρηγόρη Αυξεντίου. Το απαγγέλλει ολόκληρο ο ίδιος:

 151. Pedis said

  Αυτό το λήμμα, ας πούμε, κάνει μπαμ ότι είναι κατά παραγγελία.

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CF%8E%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%82_%CE%A4%CF%83%CF%8C%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%82

 152. Μαρία said

  147
  Αυγουστιάτικα ξινά σταφύλια.
  Έχει πει και πολύ χειρότερα για το βιασμό https://www.youtube.com/watch?v=lpahzlhhXII

 153. Παναγιώτης Κ. said

  @143. Πολύ καλή η ιδέα σου να μας δώσεις αυτό που σε συγκίνησε!

 154. geobartz said

  107 Γιάννης Κουβάτσος said….

  # Νεαντερτάλειε, πρόσεχε. Θα μείνεις στάσιμος στην πρώτη Δημοτικού. Για Καραολή και Δημητρίου μιλάμε και όχι για δεκαετίες. Καλά σε λεει «παιδί μου» ο …ακοίμητος ΓΤ (108)

 155. 151 Δια χειρός του ιδίου μου φαίνεται. Ή τλχστ το επιμελήθηκε.

 156. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @143, 150. Για εμάς: Παρόντες!

 157. sarant said

  134 Eμ…

  137 Δεν ξέρω την ετυμολογία.

 158. Μαρία said

  137, 157
  Ο Συμεωνίδης έχει τρεις άλλες προτάσεις. Άρα αγνώστου ετύμου.
  Αν το τοπωνύμιο ήταν κατα δω πάνω, θα είχε σχέση με κατιτίς καμένο. Ζαρό λέγαμε λόγω της σλαβόφωνης θείας μου τα αναμμένα κάρβουνα που έβαζε στο σίδερο.

 159. Pedis said

  # 152 – σιγά ρε Μαρία …

  έτσι κι αλλιώς εσυ τον Αυγουστο ήσουνα απούσα. 😁

  # 155 – Πολύ πιθανό. Τι να πει κανείς.

  Ρε κοίτα που είχε δίκιο και τον έπαιρνε στο ψιλό το μπλάρ !

 160. Αιμ said

  Υπάρχουν και Ζάρακες στην νότια Εύβοια και Ζαρούχλα στο Χελμό

 161. Dong-ho Spiros Merimanis said

  Με συνέλαβε και μου ζήτησε συγγνώμη, σε συνέλαβε και σου ζήτησε συγγνώμη, τον συνέλαβε και του ζήτησε συγγνώμη, τη συνέλαβε και της ζήτησε συγγνώμη, δεν υπάρχει θέμα, θα πείτε.

  υπάρχει θέμα γιατί στη Θεσσαλονίκη λένε «Με συνέλαβε και ΜΕ ζήτησε συγγνώμη, σε συνέλαβε και ΣΕ ζήτησε συγγνώμη, τον συνέλαβε και ΤΟΝ ζήτησε συγγνώμη, τη συνέλαβε και ΤΗ ζήτησε συγγνώμη

  παλιά και στον πληθυντικό χρησιμοποιούνταν η γενική: «τις συνέλαβε και των ζήτησε συγνώμη»
  μέχρι το 1980 περίπου τα παιδιά μάθαιναν στην πρώτη δημοτικού «το βιβλίο του τα βιβλιά των»

  όταν η γενική άρχισε να εγκαταλείπεται, κυρίως στοκ πληθυντικό (πολλά ουσιαστικά δεν έχουν γενική πληθυντικού: πείνα, κάμερα, πανταλονάκι, ζάχαρη, μίσος …) άλλαξε και η πτώση του εγκλητικού
  στη Θεσσαλονίκη η αλλαγή έγινε παντού ενώ στην Αθήνα και γενικότερα στη νότια Ελλάδα άλλαξε μόνο ο πληθυντικός
  το σωστό είναι βέβαια αυτό που γράφει η Εφσύν

 162. Μαρία said

  155
  Και κάποιος πρέπει να αφαίρεσε κάτι.
  απόδειξη: «Το 1971- 1972 ζήσανε λοιπόν… » Χωρίς να αναφέρεται οτι χήρεψε εμφανίζει 2η γυναίκα και μάλιστα χωρίς το επώνυμό της, για να μη φανεί οτι ήταν το ίδιο με της πρώτης. Κουτοπόνηρος όποιος το έκανε.

 163. nwjsj said

  Μαντάρα τα έχει κάνει ο ΕΟΔΥ…

  https://www.libre.gr/vomva-eody-stin-kyvernisi-apokalypsi/

 164. Μαρία said

  161 τέλος
  Ότι να ΄ναι!

 165. @ 146 ΓΤ

  Άντε, να δούμε. Και να ενθαρρυνθούμε και για μεταπολεογραφία… 🙂

 166. Δεν είπαμε και τίποτα για τον καημένο το Χαρ. Μούσκο.
  Στην Πρέβεζα του δώσαμε την (πρώην) οδό Λόυδ Τζώρτζ (με ωμέγα, τότε) ξηλώνοντας τις αντίστοιχες πινακίδες.

 167. 162 Δεν ξέρω τα οικογενειακά του αλλά όσο το διαβάζω, τόσο πιο γελοιωδέστατο μου φαίνεται το λήμμα. Εσύ που έχεις και ειδίκευση, τι λέξη θα μπορούσαμε να σκαρώσουμε χαρμανιάζοντας το γελοίο με το γλοιώδες?

 168. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  106 ναι, ναι.
  Πανδημία κορονοϊού 2019-2020
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%AF%CE%B1_%CE%BA%CE%BF%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CF%8A%CE%BF%CF%8D_2019%E2%80%9320
  (Στο χθεσινό νήμα για τη Βικούλα μας ήθελα να το βάλω αλλά πέρασε η ώρα 🙂 )

 169. ΓΤ said

  162@

  Στο καρμπόν γραφικό βιογραφικό του μιλάει για τον θάνατο της πρώτης του γυναίκας
  http://www.tsoclismuseum.gr/artist/article.php?id=22&lang=el

 170. Αιμ said

  167. Γελοιώδες

 171. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  167 Γελαδερό
  169 Γέτι ,πώς σου ξέφυγε αυτό 🙂
  https://www.kathimerini.gr/culture/310750/ichnilatontas-tin-poreia-toy-mimi-kontoy/

 172. ΓΤ said

  Τσόκλης
  τέρας… ηθοποιίας
  http://www.tsoclismuseum.gr/artist/live_videos.php?id=1

 173. Μαρία said

  167, 169
  Τυχαία έπεσα σε εκπομπή, όπου η Μάγια μιλούσε για τη ζωή της κι έτσι έμαθα οτι ο Τσ. παντρεύτηκε δυο αδερφές, πράγμα που αποσιωπά.

 174. ΓΤ said

  172@

  Επιλέξτε το βίντεο «Σίσυφος 2015″…

 175. Γειά σας 🙂
  Χμ. Θέλουμε και το γελ και το γλ.

 176. ΚΩΣΤΑΣ said

  Με τα οδωνύμια γενικά γίνεται ένας ψιλοχαμός, αν προσθέσουμε την ιστορική άγνοια, την ονοματοθεσία σε οδούς με ονόματα «ηρώων» που δεν τους ξέρει κυριολεκτικά ούτε η μάνα τους*, τους άσχετους πινακιδογράφους, … ανάγκασαν τον Ηλία Πετρόπουλο στο πόνημά του «η ονοματοθεσία οδών και πλατειών» να βάλει ως υπότιτλο «μελέτη προς υποβοήθησιν του έργου των αγραμμάτων δημοτικών συμβούλων»

  Οδός Αριστάτου, στους Αμπελοκήπους Θεσ/κης, όποιος βρει ποιος ήταν ο Αρίστατος, θα πάρει βραβείο από τον Βαγγ. Χεκίμογλου κλπ διαπρεπείς ιστορικούς του ΑΠΘ.

 177. ΓΤ said

  165

  Και για μεταπωλεογραφία. καταγράφοντας μεταπωλήσεις πολεο_γραφικών ακινήτων

 178. ΓΤ said

  171β

  Μου ξέφυγε, Εφούκι, επειδή έπαθα κολούμπρα με την… ερμηνεία του (βλ. #174 και #172)

 179. ΓΤ said

  Μην παραλείψετε, επι_σκεπτόμενοι το tsoclismuseum.gr, να πιείτε μια μπίρα «Νήσος» (ιδιοκτήτρια της ζυθοποιίας η κόρη του). Βοηθάει… 🙂 🙂 🙂

 180. Pedis said

  # 170, 175 – Γεγλοίο.

 181. Αιμ said

  175. Γεγλοίο τότε

 182. ΓΤ said

  176@

  Κι εγώ που νόμιζα ότι όλοι οι κάτοικοι των Αμπελοκήπων Ξεσαλωνίκης είχαν εντρυφήσει στα «Αιθιοπικά» του Ηλιοδώρου…

 183. Pedis said

  Τα αυτοβιογραφικά λήμματα στην wiki δεν πρέπει να είναι πολύ σπάνια.

 184. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Για το Ζα του Ζαρού,
  έχουμε και τη Ζάκρο παραπέρα και την αρχαία Ζάκαθο.
  Στη δε Πελοπόννησο επίσης Ζάτουνα, Ζάβιτσα, Ζαχλωρού κ.α

  Ο Ζαρός με το Βότομό του (τεχνητή λίμνη με νόστιμες πέστροφες σ΄ένα όμορφα διαμορφωμένο περιβάλλον).
  Στην ίδια περιοχή,στα ριζά του Ψηλορείτη, το τραγουδισμένο Βαρσαμόνερο.
  ΄Πο του Βαρσάμου το νερό
  όσο μακριά κι αν είναι
  θα φέρνω να ποτίζεσαι
  Ανωγειανέ μου κρίνε
  και το ριζίτικο «Εις του Βαρσάμου το νερό, στείρα ΄ναι σταλισμένα»

 185. 180, 181
  Η καλύτερη προς το παρόν πρόταση, την κρατάμε.

 186. Pedis said

  και γλοιόγελος 😃

  Για διασταύρωση αλαζόνα και ηλίθιου;

 187. Μαρία said

  175
  Δύσκολος συνδυασμός. Ο χαμερπής δεν είναι γελοίος, ενώ το ρεντίκολο δεν είναι γλοιώδες. Μετά τις δηλώσεις του για το βιασμό τον έχω διαγράψει τον κωλόγερο.

  176
  Μπορεί τον Αρισταίο ο πινακιδογράφος να τον έκανε Αρίστατο 🙂

 188. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Επειδή το δις εξαμαρτείν (147,152)
  τσόγλης

 189. 186 Γι αυτό που ρωτάς δεν κατεβάζει τπτ η γκλάβα μου. Μόνο ονοματεπώνυμα μούρχονται 🙂

 190. # 139

  Γράψε και λίγη σάλτσα, πλημμύρισε η συνοικία του Χαρίλαου από το παρθενικό αίμα (άλλοι λένε πως ήτανε περιοδικόν), σε ρόλο Γκουζγκούνη ο Μπουχαλάκης σκοράροντας δις με ευγενική χορηγία του τερματοφύλακα Σιαπάνη (διαδρομή ΠΑΟΚ–>ΟΣΦΠ–>ΟΑΡΗΣ βλέπε και σχόλιον-προφητικόν- #49 τελευταία πρόταση)
  Στο παρακάτω βίδδεο μποτρείτε να θαυμάσετε τις αντιδράσεις-προσπάθειες του εν λόγω γκολκήπερ στις φάσεις μέχρι να δεχθει το πρώτο γκολ καθώς και της άμυνας του ΟΣΦΠ μετά το 0-2-έπρεπε να μειωθεί το σκορ για τα μάτια του κόσμου…
  Αφιερωμένο στον ευγενικό σχολιαστή που προτιμά να παίρνει (τέτοιο) πρωτάθλημα ο ΟΣΦΠ παρά ο ΠΑΟΚ
  Απολαύστε υπεύθυνα :

 191. 188 το γ με φ?

 192. ΚΩΣΤΑΣ said

  182
  Καλά νόμιζες, παντουμέσα, φίλε μου ΓΤ. Δαρείου, Ηλίου, Κλέοντος, Μέλλοντος, … από εποχής Βαμβακά (ουχί Βάμβακος), έτος 1931. Ο έρωτας, ο νόστος, η φτώχεια, ούλοι μαζί να βολευτούμε… 😜

 193. Αιμ said

  180. Πιάσε κόκκινο

 194. ΚΩΣΤΑΣ said

  187β
  Όχι, Μαρία, έτσι νόμιζα κι εγώ στην αρχή. Έχω την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, έτος 1931, Αριστάτου είναι. Δεν βρήκα την εισήγηση-πρόταση της αρμόδιας επιτροπής ονοματοθεσιών, αν και αναφέρεται στην απόφαση, χωρίς να δίνει το σκεπτικό της.

 195. Pedis said

  # 189 – καλό.

  Ηλιθίωνας, μπα;

  # 193 – 😀

  Από αυτά που βλέπω και ακούω (δεν είχα ιδέα για το άτομο και το έργο του, πέρα από την πλάκα που του έκανε ο Μήτσοι) υποπτεύομαι ότι πρέπει να έχει ενοχλήσει πολύ κόσμο στη ζωή του … φέρνει στον τύπο, που κοροϊδεύουν οι καλοτεχνίτες, ο οποίος βάζει αγγελία: «ζητείται μοντέλο για γυμνό ζωγράφο».

 196. Πέπε said

  @161:
  Δεν έπαψε ποτέ να χρησιμοποιείται η γενική. Απλώς στον πληθυντικό πήρε τις καταλήξεις της αιτιατικής: μας, σας, τους (και για τα τρία γένη το τελευταίο). Το «των» αντί «τους» (τα σπίτια των, των είπα) λέγεται σε κάποια ιδιώματα, αλλά σε πενελλήνιο επίπεδο μάλλον κατάλοιπο καθαρεύουσας ήταν.

  Σε σημερινή κοινή νεοελληνική το σωστό είναι «τις συνέλαβε και τους ζήτησε συγγνώμη». Αιτιατική – γενική.
  Σε παλιότερη δημοτική με κατάλοιπα καθαρεύουσας, «τις συνέλαβε και των ζήτησε συγγνώμη». Αιτιατική – γενική (άλλη κατάληξη).
  Σε ΒΙ σύνταξη, «τις συνέλαβε και τις ζήτησε συγγνώμη». Αιτιτατική – αιτιατική (άλλη σύνταξη).

  @143:

  Η φιλόλογος εσάς, ε; Εμάς η δασκάλα! Πέμπτη πρέπει να ήταν, γιατί θαρρώ πως ίσως θυμάμαι την κυρία Άννα, αλλά τόσο αμυδρά που μπορεί και να ήταν άλλη (δηλαδή η κυρία Ρένα της Έκτης, πιο μικροί δεν πιστεύω). Περίπου το μισό, στίχους από δω κι από κει, το θυμόμουν ακόμα.

  Τον ποιητή ούτε τον θυμόμουν ούτε άλλοθεν τον ξέρω. Αλλά ποίημα με τόσο ουσιαστική κατανόηση των μέσων του δημοτικού τραγουδιού, που ταυτόχρονα όμως να μην είναι κατ’ ουσίαν μίμηση αλλά πρωτότυπη δημιουργία, σπάνια βλέπεις. Καμία σχέση με Βαλαωρίτη π.χ. που θεωρείται κλασικός σ’ αυτό το στιλ.

  Θυμάμαι να το ζω, μέσα στην τάξη, σαν να ήμουν ένας από τους συμμαθητές του Ευαγόρα. Και μάλιστα, παρόλο που το διάβασε μια συμμαθήτρια που δεν ήξερε τη λέξη πουρνό και την έκανε πορνό και έγινε θυμηδία – αλλά το ποίημα τη νίκησε. Σήμερα που το ξαναδιαβάζω ανατριχιάζω. Αλλά δεν έχω την απαραίτητη απόσταση ώστε να πω αν είναι επειδή είναι καλό ή απλώς επειδή με είχε αγγίξει τόσο τότε.

 197. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  88 ο Ρούβας έχει τόνο /τον «κερνάει» ελέω καλλιγραφίας ο έλικας του β

  191 🙂

  Για τα παλικάρια της Κύπρου, μου έχει μείνει από το δημοτικό, μας το έλεγε ο δάσκαλος:
  Μην κλαίτε τον Καραολή
  ούτε τον Δημητρίου
  ποτίσαν μ΄αίμα της καρδιάς
  το δέντρο της ελευτεριάς
  μα και του μαρτυρίου
  Τώρα γουγλάροντας βλέπω ότι ο στίχος υπήρχε σε τραγούδι του ρεμπέτη Γιάννη Τατασόπουλου, το 1956.

 198. Pedis said

  # 187 α – Αυτό το βίντεο εννοείς …

  ( γκραν καρόνια)

 199. Αιμ said

  196. «Αλλά δεν έχω την απαραίτητη απόσταση ώστε να πω αν είναι επειδή είναι καλό ή απλώς επειδή με είχε αγγίξει τόσο τότε.»

  Το προφανές είναι επειδή σε είχε αγγίξει τότε αλλά όλα τα λεφτά είναι το «δεν έχω την απαραίτητη απόσταση» 🙂

 200. Μαρία said

  198
  Το έβαλα ήδη διακριτικά στο 152 αλλά εσύ αντί να δεις το βιασμό αρπάχτηκες με τα σταφύλια. Η ΕΡΤ έφαγε και πρόστιμο απ’ το ΕΣΡ.

 201. Μαρία said

  198
  Το δικό μου είναι μεγαλύτερης διάρκειας, γιατί περιλαμβάνει και ρεπορτάζ με τοποθέτηση της κόρης.

 202. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  «Με τα μελανότερα χρώματα περιέγραψε την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης λόγω του τεράστιου όγκου δουλειάς η
  παθολόγος-εντατικολόγος του νοσοκομείου.»

  36 >>Σπύρου και Λαδά
  Χάρη(Σπύρου) και Πάτση
  Γεωργίου(Πέτρου) και Ράλλη
  🙂

  Ίωνος και Δραγούμη (Ίωνος η γνωστότατη και Δραγούμη επίσης)

  Στις ανύπαρκτες διασταυρώσεις δρόμων και η «Γωνία Αρμπάτ και Μπουμπουλίνας «, τίτλος ταινίας του Μάνου Ζαχαρία

  173
  …Η Ελένη, η μητέρα μου κρατούσε την οικογένεια ενωμένη
  …Η μητέρα μου, που με τον πρόωρο θάνατό της με δίδαξε από πολύ μικρή ότι τα πάντα μπορούν να ανατραπούν απρόοπτα.
  https://www.bovary.gr/faces/oramatistes/magia-tsokli-synenteyxi-sti-bovary

 203. Myriolis said

  137β:
  Διορθωση: 30 και κάτι χρόνια…

  157β, 158, 160 :
  Ευχαριστώ

  184:
  Ναι, θυμήθηκα και το Ζάκρο που έχει κι αυτός νερά!
  Έφη, το Βαρσαμόνερο (παλιό μοναστήρι) βρίσκεται κοντά στα Βορίζα, η πηγή του Βαρσάμου κάπου στη διαδρομή από Νίδα προς το δάσος του Ρούβα.

 204. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  173>>Τυχαία έπεσα σε εκπομπή, όπου η Μάγια μιλούσε για τη ζωή της…
  Τυχαία τώρα βρήκα τη συνέντευξη, εντελώς πρόσφατη!
  Έχει κι ένα μεζέ, επαφίεται στην κρίση σας η νοστιμιά του 🙂
  «…αναφέρθηκε στην απόφασή της να εγκαταλείψει την Αθήνα και να πάει να μείνει στην Τήνο. Μάλιστα, η απόφασή της δεν επαφίεται σε κάποια καταγωγή ή κατοχή σπιτιού εκεί.
  https://www.ethnos.gr/lifestyle/129402_magia-tsokli-mila-gia-ton-gamo-toy-mpampa-tis-me-ti-theia-tis-einai-apo-ta

  203 Μυρ. ναι ξέρω, κοντινό στο Βροντίσι. (Περί νερών ,άλλων που πουλιούνται κι άλλων που τραγουδιούνται ο λόγος :)). Πήγα φοιτήτρια επιτόπου όταν γινόταν από την αρχ.υπηρεσία η ανάταξη/αποκατάσταση του Βαρσαμόνερου. Γνώριζα και τον τρομερό γερακομάτη ηγούμενο που πέθανε πρόωρα προ 3-4 χρόνων. Στο Βότομο κατεβήκαμε προ 5-6 χρόνων για ένα γάμο.
  Η Ζάκρος, κορίτσι! 🙂

 205. Pedis said

  # 200, 201 – Tρίλεπτο βίντεο στο152 με χαζομουσική, λεζάντες και βουβές εικόνες με τον Τσόφλη (μερσί Χτήνε) κλπ είδα. Αλλά ό,τι και νάναι, τι έγινε, δεν καταλαβαίνω γιατί διαμαρτύρεσαι;

  Και πού έπεσε πρόστιμο δεν τον ξανάβγαλε πάλι η ΕΡΤ μετά να αμολάει αράδα άλλες μαλακίες;

 206. @ 196 Πέπε

  >>Σε ΒΙ σύνταξη, «τις συνέλαβε και τις ζήτησε συγγνώμη». Αιτιατική – αιτιατική (άλλη σύνταξη).

  Έχει όμως έτσι πολλά αναγεννημένα -ι- που δεν είναι τυπικά σωστά.
  Αντιπροτείνω, «τς σνέλαβι [έπιασι] κι τς ζήτσι σγνώμ».
  🙂

 207. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα

  137 (τέλος): Ειδικός δεν είμαι αλλά το Ζαρός από ζα*- + ρέω (ρούς) ==> πολλά νερά είναι πιθανό. Όπως είπε και η Έφη (#184) έχουμε πολλά ονόματα ονόματα τόπων που αρχίζουν με Ζα- , π.χ. στην Κρήτη (με προελληνική προέλευση ονόματος) το πολύ παλιό Ζάκρος (κέντρο εμπορικών ανταλλαγών με τις χώρες της Ανατολής, από τον 20ο αι. π.Χ.) και στην Πελοπόννησο επίσης αρκετά (όχι και τόσο παλιά, π.χ. το Ζάτουνα στην Αρκαδία, που είναι όμως σλαβικής προέλευσης, 8ος αι. μ.Χ., και συμπωματικά ;; έχει να κάνει επίσης με «πολυ νερό»)

  * Το ζα-. Είναι επιτατικό μόριο. Σημασιολογικά ταυτίζεται με το μόριο δα-, π.χ. ζάθεος (=πολύ ιερός), ζατρεφής (=χοντρός), ζαφλεγής (=γεμάτος φλόγες, ζωηρός), ζάπλουτος (=πολύ πλούσιος)

 208. Γιάννης Ιατρού said

  207: (συνέχεια) Για την πληρότητα, το όνομα Ζάκρος (αρχαία Κρήτη) πιθανώς να συνδέεται με τους Ζακαρού, ένα προϊστορικό/μινωϊκό λαό που μνημονεύεται σε αιγυπτιακά κείμενα.

 209. Γιάννης Ιατρού said

  208: (συνέχεια) Ιδού και η σχετική αναφορά από το υπόγειο 🙂 (Diedrich Fimmen: Zeit und Dauer der kretisch-mykenischen Kultur, p. 81):
  …About 1200 B.C. attacks on Egypt by «Peoples of the Sea» are recorded; the Egyptian texts in question mention the Pulesata, the Zakaru, and the Akaiwasha. The Pulesata are usually identified with the Philistines, who entered Palestine from Kaphtor in the Old Testament account, which most probably signifies Crete. The Zakaru may be connected with Zakros, which was settled afresh in Mycenaean times, and the Akaiwasha with the Achaeans…

 210. Myriolis said

  204β:
  Ωραία εμπειρία πρέπει να ήταν στο Βαρσαμόνερο!
  Για τον Χριστόφορο λες, ναι, έπεσε θλίψη.
  Συγγνώμη που άλλαξα φύλο στη Ζάκρο (φατσούλα). Btw στην περίπτωση Μύρτος τι ισχύει; ποιό είναι το γένος;

 211. ΓΤ said

  209@
  Πάντως στη σελ. 81 δεν βλέπω «Zakros» 🙂
  https://digi.ub.uni-heidelberg.de/diglit/fimmen1909/0090

 212. ΓΤ said

  209@
  (Βέβαια, θα περιμέναμε s. αντί p., ή τον αντίστοιχο αγγλικό τίτλο:) )

 213. Γιάννης Ιατρού said

  211: Zakkaru όμως βλέπεις 🙂 (#208)

 214. ΓΤ said

  213@
  Eννοείται 🙂

 215. Γιάννης Ιατρού said

  212: χαχα, αν το θέλεις s τότε κεφαλαίο, S. 🙂 🙂 , έτσι;

 216. ΓΤ said

  215@

  Προφανώς, το Name πατάει μπότα στην αράδα, κατισχύει 🙂

 217. sarant said

  Καλημέρα από εδώ

  160-184 Αυτα τα ζα- μπορεί να είναι από σλαβική πρόθεση, όπως η Ζαγορά που είναι πέρα στο βουνό ή κάτι τέτοιο. Ασχετα με το κρητικό προφανώς.

  176 Μια ξινίλα την είχε ο αείμνηστος

  183 Όχι. Ξεχωρίζουν από το ύφος. Επίσης, στο ιστορικό του λήμματος μπορείς να δεις ποιος είναι ο αρχικός/βασικός συντάκτης του λήμματος. Αν έχει γράψει κι άλλα λήμματα, τότε είναι εντάξει, αν έγραψε μόνο αυτό μυρίζει.

 218. Νίκος said

  «Τις συνέλαβε, τους ζήτησε συγγνώμη». Η πρώτη αντωνυμία είναι άμεσο αντικείμενο, η δεύτερη έμμεσο. Γι’ αυτό διαφέρουν.

 219. # 176

  άριστος, αρίστερος, αρίστατος !! (όπως λες ΟΑΡΗΣ, Ηρακλής, ΠΑΟΚ )

 220. Καλημέρα (την άλλη μέρα)
  69 αρχή Βουλωμένο γράμμα διαβάζεις 🙂

 221. Γιάννης Κουβάτσος said

  217:Ο Πετρόπουλος ήταν ο ορισμός της ξινίλας. Αν ήταν σχολιαστής εδώ, κάποια ψυχή θα είχε φοβερό ανταγωνισμό. 😜

 222. 124 Μαρίας Πολυδούρη, Γρηγορίου Ξενοπούλου (ή Γρηγόριου Ξενόπουλου κατά γκούγκλη), Αλέξανδρου Γαβριηλίδη, Ροβέρτου Γκάλι (με πολλές παραλλαγές λ ή λλ, ι ή η). Εμμανουήλ Ροΐδη, Αντώνη Πρωτοπάτση και άλλες (από τις γειτονιές μου)

 223. Πέπε said

  @206:
  Κανένα -ι- δεν περίσσεψε. Δύο φορές έβαλα τη λέξη «σύνταξη» για να σε προλάβω. Αν προσπαθούσα να αποδώσω και την προφορά, θα έπρεπε να καλύψω κάθε πιθανή ΒΙ υποποικιλία. Γι’ αυτό δεν έπιασα καθόλου την προφορά, μόνο τη σύνταξη. Λες και δεν υπάρχουν ένα σωρό Σαλονικιοί που προφέρουν έτσι όπως γράφουμε στην επίσημη ορθογραφία αλλά συντάσσουν ΒΙ/ιστί.

 224. sarant said

  221 Όμως μόνο σε αυτό, όχι στην ικανότητα.

 225. Από ΖΑσταβα μέχρι ΖΑλογκο πάει το πράγμα αλλά για την Κρήτη δεν θα έλεγα κάτι.

 226. Αγγελος said

  (143) Ούτε τον Φώτη Βαρέλη είχα ξανακούσει, ούτε το ποίημα — αλλά διαβάζοντάς το, δάκρυσα. Αριστούργημα στο είδος του!

 227. 221 Και με εντελώς κακόβουλη προκατάληψη. Διηγείται απαξιωτικά ένα σχετικό με κλοπή περιστατικό από τον αλήτικο βίο του Θανάση Κλάρα ο άνθρωπος που πήρε εργολαβία την υπεράσπιση του ελληνικού υποκόσμου.
  Δεν αμφισβητώ την αξία πολλών έργων του, αλλά έλεος κάπου.

 228. Αγγελος said

  Εδώ ολόκληρο το άρθρο του Καμύ για την Κύπρο. Σοφό, αλλά παραβλέπει τελείως τον τουρκικό παράγοντα. Δεν το λέει ρητώς, αλλά δεν μπορεί να μη σκεφτόταν και την πατρίδα του την Αλγερία…

 229. Pedis said

  «Οπως εξηγούσε και ο ανταποκριτής της ισπανικής εφημερίδας El Pais στην Αβάνα, Μαουρίτσιο Βισέντ, σε όλα τα ξενοδοχεία υπάρχουν επί 24ώρου βάσεως ομάδες που αποτελούνται από έναν γιατρό, έναν νοσοκόμο, έναν επιδημιολόγο και τεχνικό προσωπικό που αναλαμβάνει την εφαρμογή των μέτρων απολύμανσης.

  Ειδική μέριμνα υπάρχει για όλους τους εργαζόμενους στον τουριστικό κλάδο, οι οποίοι ακολουθούν αυστηρό πρωτόκολλο από την αρχή μέχρι το τέλος της βάρδιας.

  Προκειμένου μάλιστα να προστατευθούν αλλά και να μη μετατραπούν σε εστίες μετάδοσης, εργάζονται εκ περιτροπής για μία ή δύο εβδομάδες και μένουν στα σπίτια τους για αντίστοιχο διάστημα.

  Ειδικά μέτρα λαμβάνονται όμως και για τα λεγόμενα casas particulares – το «Airbnb της Κούβας» που επιτρέπει σε χιλιάδες οικογένειες να φιλοξενούν τουρίστες στα σπίτια τους.

  Γιατροί από το πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας επισκέπτονται άμεσα τα διαμερίσματα εάν οι επισκέπτες δηλώσουν ύποπτα συμπτώματα και λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα.»

  Ελλάδα – Κούβα: Μαθήματα από το άνοιγμα στον τουρισμό

 230. Γιάννης Κουβάτσος said

  224: 😊
  227: Εριστικός και κακοπροαίρετος και υπερτιμημένος, κατά τη γνώμη μου. Αποκαλούσε τον Παπαδιαμάντη «μούχλα», τόσο του ‘κοβε.

 231. Pedis said

  # 227 – Μπορεί να κάνω λάθος (πολύ πιθανά, αφού πολλοί, φαίνεται ότι τον εκτιμουν εδω μέσα, τουλάχιστον ως λεξικυνηγό) ένα του έχω διαβάσει, το εγχειρίδιο, και ήμανα και μικρός, αλλά σαν ψέματα, εικασίες και υπερβολές μου φαίνονταν αυτά που περιέγραφε. Κι άλλο δικό του (μην βαράτε) δεν ματάπιασα. Αμάρτησα;

 232. Πέπε said

  @224

  Δεν ξέρω… Μπορεί τελικά τα προσόντα του να περιορίζονται στο ότι ασχολήθηκε με παρθένα θέματα. Και ότι σε ορισμένες φάσεις τον βλέπεις να είναι φίλεργος, παρόλο που άλλες φορές τεμπελιάζει υποδειγματικά.

  Κατά τα άλλα, για τον Κλάρα δεν τα έχω διαβάσει, αλλά σε όσα άλλα έχω διαβάσει, κυρίως ρεμπετο-υποκοσμικά, τα σταθερά στοιχεία από τα οποία τον αναγνωρίζει κανείς πριν δει καν το όνομα, πέρα από την ξινίλα και τον ναρκισισμό (και τον εξυπνακισμό σε ζητήματα τυπογραφικής εμφάνισης), είναι το τσαλαπάτημα κάθε μεθοδολογίας και δεοντολογίας.

  Πολύ μελάνι έχει χυθεί για το κρησάρισμα των πληροφοριών του, και πρέπει να χυθεί κάμποσο ακόμα.

 233. Πέπε said

  @231
  Αν αμάρτησες που διάβασες το ένα, ή που δε διάβασες άλλα;

  Κοίτα, έχει γοητευτική γραφή. Υπήρξε εφηβικός-μετεφηβικός σύντροφος πολλών. Είναι καλό να τον έχει γνωρίσει κανείς. Αλλά μετά οφείλει κανείς να ανηλικιώνεται.

 234. 231 Κοίτα, έχει πατήσει πολλή δουλειά σε εποχές χωρίς την αδιανόητη ευκολία του ίντερνετ, και έχει ασχοληθεί με πολλά ταπεινά λαογραφικά θέματα, κάτι σαν διαλογέας σκουπιδιών ας πούμε.
  Αλλά τα 230 και 232 ισχύουν μέχρι κεραίας. Ωωωχ, πολύ μεγάλη κουβέντα ο λεγάμενος κυριακάτικα.
  (σε μια σχετική επίδειξη μικρότητας, να πω ότι σεμνύνομαι για το καλτανκανάτι που έγραψα στο σλανγκ).

 235. Pedis said

  Κι εγώ γουστάρω πολύ τα μπλακ φόρεστ

  https://www.avgi.gr/social/373075_o-antidimarhos-toy-mpakogianni-nostalgei-tin-aston-martin-toy

 236. Ο Πετρόπουλος έδρασε σε μια εποχή που δεν υπήρχε βίκη, ούτε άνοιγαν εύκολα στόματα, εποχή πιστοποιητικών κοινωνικών φρονημάτων και που η ομοφυλοφιλία θεωρείτο αμάρτημα. Ο όγκος της δουλειάς του ήταν τέτοιος που δεν είχε χρόνο για επαληθεύσεις οπότε υπάρχουν λάθη τα γραπτά του. Ο ίδιος είχε κάποιες προκαταλήψεις απέναντι σε γνωστούς (π.χ. με τον Σολωμό) κι έψαχνε μανιωδώς τα σφάλματά τους αλλά πρέπει να του αναγνωρισθεί πως άνοιξε δρόμους στην έρευνα και έθιξε θέματα ταμπού για την κοινωνία. Είχα αγοράσει Τα Ρεμπέτικα και Τα Καλιαρντά, πρώτη έκδοση που απαγορεύτηκε. Στα Καλλιαρντά, στο τέλος ονομάτιζε γνωστα πρόσωπα-άγνωστους ομοφυλόφιλους μεταξύ των οποίων τον Ευάγγελο Αβέρωφ. Δεν διαψεύτηκε ποτέ ή τουλάχιστον δεν υπέπεσε στην αντίληψή μου. Απορία μου πως δεν έγραψε για τον καλοντυμένο ψηλό, αρσενοκοίτη, υπουργό της δεξιάς στις αρχές τις δεκαετίας του 50 που έκανε το βράδυ βόλτες στην Ιερά Οδό προς άγραν συντρόφων. Ισως επειδή το σταμάτησε γρήγορα όταν πήρε προαγωγή ή μπορεί και να φοβότανε να θίξει ένα τόσο καυτό θέμα. Το λέω γιατί στους σχετικούς του χώρου ήταν αρκετά διαδεδομένο το σκηνικό αφού φίλος μου ωραιότατος, στόχος θετικών και αρνητικών ομοφυλόφιλων, το είχε ακούσει από 3-4 διαφορετικούς «θηρευτές» που τον πλησίασαν.

 237. Pedis said

  # 233 – που μετά το εγχειρίδιο που διάβασα, τον έγραψα κανονικά. Ούτε που ξεφύλλισα βιβλιο του σε βιβλιοπωλείο. Αν δεν ήσασταν εσεις να τον σχολιάζετε συχνά-πυκνά δεν θα υπήρχε στη μνήμη μου παρά μόνο μερικά τιπς σαν εκείνο που ισχυρίζεται ότι οι διαρρήκτες δεν κτυπάνε μετά τις 2 τα ξημερώματα (? δεν θυμάμαι, το λόγο, μετά πάνε στα άφτερ-άουαρς; ) και το άλλο ότι οι κλειδαράδες δεν κάνουν τους διαρρήκτες γιατί θα τους καταλάβει η ασφάλεια. Ή θυμάμαι εντελώς λάθος; 😱

  # 234 – είναι αναμφίβολο ότι ίδρωσε, αλλά, τότε όταν το διάβασα, δεν μου ενέπνευσε αξιοπιστία.

 238. Πάρε κι έναν συναγωνιστή του Τσόφλη νάχεις.
  https://www.avgi.gr/social/372843_aparadekti-dilosi-i-bia-kata-ton-gynaikon-einai-yperoho-pragma

 239. Pedis said

  # 238 – παρενέργειες του βιάγκρα, ότι δεν κάνει πλέον κούκου ή να το ‘χαν το πρόβλημα από νέοι;

  Για μυαλό και ανθρώπινα αισθήματα δεν το συζητώ.

 240. # 237

  Το εγχειρίδιο είναι χιουμοριστικό, γραμμένο με τις υπερβολές που ακούγονται σε διάφορους χώρους που όταν τους προσεγγίσεις μαθαίνεις ποιές είναι αληθινές και ποιές ψεύτικες. Διάβασε την Ιστορία του «Ο τούρκικος καφές εν Ελλάδι» που ε[ιναι ενδεικτική της δουλειάς του και των πηγών του.
  Σήμερα έχει επικρατήσει να λέμε «ελληνιικός΅» καφές δικαιώνοντας τον Bravo που επι χούντας έβγαλε το σύνθημα «εμείς τον λέμε ελληνικό γιατί δεν μπορούσε να συναγωνισθεί σε ποιότητα τον παπαγάλο και επειδή (νομίζω πως) ζεις στο εξωτερικό, ζήτα ελληνικό καφέ να γελάσει κάθε πικραμένος. Εγώ όταν ζητάω τούρκικο, σ’ ενα στα δυο μαγαζιά αρνούνται να με εξυπηρετήσουν !

 241. sarant said

  232κε Δεν έχουμε αφιερώσει άρθρο στον Πετρόπουλο. Θα είχε ενδιαφέρον ιδίως αν επέστρεφε και το Σπαθολουρο.

 242. Μαρία said

  235
  Απορώ γιατί ο μαλάκας έγραψε το Μέλανα Δρυμό στα αγγλικά. Θέλει να σκεφτόμαστε την τούρτα και να μας τρέχουν τα σάλια; Θα μπορούσε τουλάχιστον να τον γράψει γερμανικά.

 243. nikiplos said

  236@ Κολόμπος δεν ήταν ο εν λόγω? Θέλω να πω, δεν ήταν παθητικός. Έτσι λέγεται.

 244. nikiplos said

  235@ Στο Παρίσι, είχα την τύχη να γνωρίσω ανθρώπους πολύ πλούσιους. Ένας στο εργαστήριο και στο ίδιο γραφείο με μένα, είχε πατέρα ο οποίος μετακινούταν καθημερινά με ελικόπτερο, τόσο πλούσιος ήταν. Ο ίδιος ο υιός μετακινούταν με ένα άθλιο βεσπάκι. Θελω να πω, πως συνήθως χλιμίτζουρες ακούλτουρους βλέπεις να επιδεικνύονται με χρυσάφια, αυτοκίνητα, χρυσά δόντια, μπιρμπιλωτά κουστούμια κλπ.

 245. ΚΩΣΤΑΣ said

  241 και προηγούμενοι

  Δεν αντιλέγω σε όσα υπέρ και κατά λέχθηκαν για τον Πετρόπουλο. Στο γενικό σούμα όμως τον θεωρώ ότι προσέφερε πολλά, ήταν αξιόλογος. Σε μένα πρόσφερε κάπως και προσωπικά.

  1. Στα οδωνυμικά, βρήκα πολλές πληροφορίες, επειδή έτυχε να μελετήσω και να έχω μισοέτοιμη δουλειά για τους δρόμους της περιοχής των Αμπελοκήπων. Βαριέμαι και μάλλον θα μείνει ανέκδοτη*

  2. Υπήρξε η αφορμή να μάθω ότι ο φιλόλογος καθηγητής μου στο Γυμνάσιο, Κ.Τ. υπήρξε ανταρτόπουλο του Άρη Βελουχιώτη. Εξεπλάγην όταν το έμαθα…

  https://greekcivilwar.wordpress.com/2016/01/30/gcw-11/

  *Νικοκύρη, επειδή ασχολείσαι με πολλά, θα σου πω το δικό μου πάθημα, μην τυχόν και σου γίνει μάθημα. Θα έρθει στιγμή που θα νιώθεις μια απέχθεια να πιάσεις πληκτρολόγιο, επέρχεται κόπωση και κορεσμός. Σε θαυμάζω που κάθε μέρα, πλην των άλλων ασχολιών σου, ανεβάζεις και άρθρο, φύλαγε όμως δυνάμεις. Το πρώτο σύμπτωμα είναι όταν αρχίζεις να ξεχνάς, πού έχω το ένα, πού έγραψα εκείνο… Εξ ιδίων τα αλλότρια… και συγνώμη που παίρνω το θάρρος να δώσω και συμβουλές. 😉

 246. # 241

  Νίκο, το Σπαθόλουρο θα ήταν ιδανικό για να βρει τις αστοχίες του Πετρόπουλου που εγώ θεωρώ πως δεν μειώνουν καθόλου την αξία του έργου του. Ειδικά εκείνες τις εποχές οι περιθωριακοί (άνθρωποι της φάρας, ποινικοί, αδελφές κ.λπ.) δεν εμπιστευότουσαν εύκολα κάποιον για να ανοίξουν το στόμα τους. Ξέρω, από δική μου πείρα, μυστικά από ψαράδες που δεν τα έχουν πει παρά μόνο στα παιδιά τους, γιατί ξέρουν πως δεν θα πουλήσω ποτέ ψάρια, πως σέβομαι την δουλειά τους και δεν θα χαλάσω ούτε θα μαρτυρήσω τον τόπο που θα μου εμπιστευθούν. Ανθρωποι που δεν έχουν κατέβει στο πεζοδρόμιο, νομοταγείς κι ευγενικοί, σε τέτοια θέματα κρίνουν με τα δικά τους στάνταρ- αντίστοιχα της άγνοιας πόθεν ουρεί η όρνις- και δεν διανοούνται με τι κόπο και θυσίες έχουν μαζευτεί αυτές οι πληροφορίες , που οι ίδιοι δεν θα μπορούσαν ποτέ να συλλέξουν, αλλά βρίσκουν κάποιες λανθασμένες κι αγανακτούν.

 247. LandS said

  235

  Αχ πόσο θα ήθελα να βρεθώ, και εγώ, για λίγο στο Λουτράκι-Λουτράκι και να κάνω μια βόλτα στην απίστευτη ηρεμία των Gerania Mountains

 248. Πέπε said

  @234, 236:

  > > έχει πατήσει πολλή δουλειά σε εποχές χωρίς την αδιανόητη ευκολία του ίντερνετ
  > > έδρασε σε μια εποχή που δεν υπήρχε βίκη

  Ναι, και; Άλλοι δε δούλεψαν προ ίντερνετ, μόνο αυτός;

 249. Πέπε said

  @246
  > > πληροφορίες , που οι ίδιοι δεν θα μπορούσαν ποτέ να συλλέξουν, αλλά βρίσκουν κάποιες λανθασμένες κι αγανακτούν

  Δεν είναι εκεί το θέμα. Ο καθένας μέσα σε ένα πλούτο πληροφοριών που παραδίδει θα κάνει και μερικά λάθη. Ο Πετρόπουλος όμως δεν αφήνει πουθενά να φανεί τι απ’ όσα παραδίδει είναι πληροφορία, τι είναι δικιά του υπόθεση, τι είναι απλώς η άποψή του. Τέτοια σφάλματα δεν ελαφραίνουν επειδή κοπίασε. Κι ο άλλος ανέβηκε τα σκαλάκια της Παναγιάς της Τήνου με τα γόντατα και κοπίασε, είναι έγκυρος λαογράφος;

 250. # 243

  Ναι, όταν προήχθη από υπουργός βολευότανε εκ των έσω, τέρμα οι τσάρκες. Ψωνιστήρι στην Ιερά οδό κάνανε μόνο οι σκέτοι παθητικοί που δεν είχαν την ικανότητα ή τα προσόντα να ντυθούν γυναίκα και να πάνε Συγγρού, οι επαμφοτερίζοντες, δεν βγαίνανε καλντερίμι, είχαν τα δικά τους στέκια, μαγαζιά στην Κάνιγγος και στην Ομόνοια.

 251. 248
  Αυτό δεν αναιρεί τα μείον του ΗΠ, αλλά η ενεργητικότητα στην έρευνα σε μια εποχή με αντικειμενικές δυσκολίες πρέπει να του αναγνωριστεί. Βεβαίως δούλεψαν κι άλλοι, αλλά μιλάμε γι αυτόν.
  Αντίστοιχα πραγματάκια μπορεί να βρει κανείς στο έργο του τεράστιου (επίσης προϊντερνετικού) Κυριάκου Σιμόπουλου, όχι τόσο στο ερευνητικό κομμάτι όσο σε κάποια συμπεράσματά του, περί διεθνούς μισελληνισμού πχ.
  Άσχετα με τον χαρακτήρα, το στυλ γραφής, τις εμμονές, την αξιοπιστία, την επάρκεια κλπ των ερευνητών αυτής της κατηγορίας, πρέπει να τους αναγνωρίζεται το πάθος και η επιμονή, χώρια το τεράστιο κεφάλαιο που επενδύουν σε βιβλιογραφία.

 252. LandS said

  244
  Και για να τα λέμε όλα, κανένας ιδιοκτήτης DB5 δεν τη λέει «Aston Martin». Εκτός κι αν είναι τσίπης.

 253. # 248, 249

  Βρε Πέπε κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις ; για να γράψεις τα καλιαρντά πρέπει να σε εμπιστευθούν αυτοί που τα μιλάνε, αν ήταν εύκολο θα τόχαν κάνει κι άλλοι. Το ίδιο με τους φυλακισμένους και άλλους περιθωριακούς, άμα τους βρωμάς λκοινωνία δεν ανοίγουν το στόμα τους. Μην κοιτάς σήμερα που βρίσκεις τα πάντα στο ίντερνετ

  (και πάλι τα μυστικά της οικονομίας μόνο ένας σχολιαστής τα ξέρει και δεν σχολιάζει μη τυχόν του ξεφύγουν 🙂 🙂 )

 254. Πέπε said

  @253:

  Τζη, απάντησα ακριβώς στο σκέλος του σχολίου σου που παρέθεσα. Στο υπόλοιπο (δεν άνοιγαν εύκολα στόματα κλπ.) όχι, γιατί εκεί δεν έχω καμιά αντίρρηση.

  Δεν κάνω ότι δεν καταλαβαίνω. Καταλαβαίνω το εξής – δες το από την ίδια πλευρά και πες μου τη γνώμη σου:

  Έστω ότι ο Πετρόπουλος μάς παρέδωσε ένα λεξικό των καλιαρντών (δεν ξέρω αν έχει όντως μορφή λεξικού, λέμε τώρα). Η εμπειρία από άλλα έργα του μάς προειδοποιεί ότι το καθένα από τα εκατοντάδες πιθανά λήμματα αυτού του λεξικού ενδέχεται να μην είναι σωστό. Πώς θα το διασταυρώσω για να ξεκαθαρίσω τι κρατάμε και τι πετάμε;
  -Ξεκινάω να κάνω κι εγώ την ίδια πρωτογενή έρευνα, με ρίσκο να μην έχω τις δικές του ικανότητες και να φάω πόρτα από τους πληροφορητές
  -Περιμένω να αλλάξουν οι εποχές, να έρθουν νεες τεχνολογίες που επιτρέπουν στη γνώση να κυκλοφορεί εύκολα, και μαζί νέα ήθη που επιτρέπουν στους ίδιους τους χρήστες της καλιαρντής να ανεβάζουν μόνοι τους τέτοιες πληροφορίες (μόνο που φυσικά δεν κρατάμε έτσι τυφλά καθετί που θα βρούμε στο ίντερνετ, πάλι πρέπει να μπω στη μανούρα της βασάνου).

  Τελικά τι ακριβώς μού προσέφερε το λεξικό; Ναι, κοπίασε, ναι, ρίσκαρε, ναι, αξιοποίησε ικανότητες που δεν έχει ο καθένας. Ποιος κέρδισε κάτι από αυτό;

  Και μη μου πεις ότι το ίδιο (η πιθανότητα λάθους) ισχύει για κάθε έργο, γιατί εδώ μιλάμε για άλλες πίστες πιθανοτήτων λάθους. Στα Μεγάλα Ρεμπέτικα έχει κάποιες εκατοντάδες τραγούδια, αλλά το τραγούδι που και οι στίχοι να είναι αλάνθαστοι, και οι δημιουργοί σωστά δοσμένοι, και η χρονολόγηση, και ο χαρακτηρισμός ως ζεϊμπέκικο ή ως ουσάκ, όλα να είναι αξιόπιστα, το ψάχνεις με το φανάρι.

 255. Μαρία said

  Τον Πετρόπουλο τον έμαθα απο το περιοδικό Τραμ και τη δίκη που ακολούθησε τον Ιούνιο του ’72. Θυμάμαι μόνο την κατάθεση του Μουτσόπουλου.
  Λεπτομέρειες εδώ https://dvqlxo2m2q99q.cloudfront.net/000_clients/640898/file/–.pdf Να προσεχτούν οι μάρτυρες κατηγορίας 🙂

  Το επίμαχο κείμενο «Το σώμα» εδώ http://www.bibliotheque.gr/article/31858

 256. 255 >> Να προσεχτούν οι μάρτυρες κατηγορίας

  Μου διαφεύγει κάτι σχετικό με τα συγκεκριμένα ονόματα? Γιατί κατά τα λοιπά όλα φυσιολογικά μου φαίνονται.

 257. Σιγά Πέπε, γιατί τα μπερδεύεις. Το πως έχει λάθη στα ρεμπέτικα δεν συνεπάγεται πως θα έχει λάθη ΚΑΙ στα καλιαρντά γιατί στα μεν ρεμπέτικα το ξέρεις καλύτερα από μένα πως γινότανε το σώσε σχετικά με στιχουργούς, συνθέτες κ.λ.π. για διάφορους λόγυς όχι μόνο προπολεμικά να αναφέρω μόνο ένα όνομα φτάνει Ευτυχία Π»‘γιαννοπούλου ενώ το άλλο είναι η καταγραφή μιας γλώσσας, δεν είναι έρευνα, ούτε υπάρχουνε «πηγές» να ελέγξεις, ό,τι σου λένε το καταγράφεις
  Δες στο σημερινό νήμα, ο Νίκος γράφει ολός είναι το σακουλάκι του μελανιού, προφανώς γιατί κάποιος του τόπε λάθος ή όπως εκείνος το εννοεί, μιλάμε για Χίο ο συγγραφέας γράφει ολός και άλλος χιώτης λέει πως το σωστό στην Χίο είναι αλός. Τίθεται θέμα αξιοπιστίας ενός εκ των τριών ;
  Προσωπικά πιστεύω πως πολλοί ενοχλήθηκαν από την επιτυχία των βιβλίων του Πετρόπουλου σε χώρους που εθεωρούντο ταμπού.

 258. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  235 Για να ξες είναι νύφη του (γυναίκα του ενός αδελφού του), η Ελένη Παναγιωταρέα, κόρη Άννας,
  Εδώ γιορτάζει τα γενέθλιά του το 2016
  https://www.fayscontrol.gr/efches-ston-niko-makropoulo-ipo-tous-veloudinous-ichous-tou-saxofonou/#!prettyPhoto/16/
  https://www.fayscontrol.gr/efches-ston-niko-makropoulo-ipo-tous-veloudinous-ichous-tou-saxofonou/#!prettyPhoto/18/
  https://www.fayscontrol.gr/efches-ston-niko-makropoulo-ipo-tous-veloudinous-ichous-tou-saxofonou/#!prettyPhoto/32/

 259. π2 said

  Κρίνοντας από αυτά που μου έχει πει φίλος που είναι βαθύς γνώστης του πρωτογενούς υλικού για το ρεμπέτικο (κάποια στιγμή θα τον πείσω να αξιοποιήσει τη βάση δεδομένων του), συμφωνώ μέχρι κεραίας με τον Πέπε στο 232.

  Κι όταν δεν μπορείς να εμπιστευτείς κάποιον για τη συλλογή, επεξεργασία και δημοσίευση του υλικού σε μια δουλειά, ασφαλώς δεν μπορείς να τον εμπιστευτείς και σε άλλες.

 260. sarant said

  255 Ωραίο λινκ!

 261. ΓΤ said

  @258

  Γι’ αυτό σε πάω: γιατί έχεις φιλέρευνον πλόκαμον για να αποκαλύπτει δίκτυον πολυπλόκαμον. Τύφλα να ‘χουν οι Ανδεγαυοί!

 262. Μαρία said

  256
  🙂
  Φυσιολογικότατη κι η κατάθεση του δάσκαλου στη σ.7

 263. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  210 Μυρ. >>Μύρτος τι ισχύει; ποιό είναι το γένος;
  Ορκίζομαι ότι είναι τριγενές και μονοκατάλικτο! 🙂
  ο Μύρτος αλλά και στο/το Μύρτος λέμε. Πριν μερικές δεκαετίες, με την εξάπλωση των θερμοκηπίων στις παραθαλάσιες εκτάσεις αναπτύχθηκε λίγο πιο ανατολικά απ΄το Μύρτος, ο συνοικισμός «Νέα Μύρτος» (Τρουλί το πρώην τοπωνύμιο που στον Πύργο και Φούρνου Κορφή του ανασκάφτηκαν πρωτομινωϊκοί/προανακτορικοί οικισμοί). Έτσι από την …αποικία υπονοείται το θηλυκό γένος για τη «μητρόπολη» 🙂

 264. 262 Ε ναι. Κάποιος επιτέλους να πει τα πράματα με το όνομά τους. Ο Γιαγκούλας, οι Ινδοί και οι Κινέζοι θα πάνε στην κόλαση 🙂

 265. Πέπε said

  @257
  Στα ρεμπέτικα βλέπω ότι δεν κατέβαλε καμία προσπάθεια να δώσει σωστές πληροφορίες. Και όχι ότι απλώς του ξέφυγαν λάθη λόγω του χάους που επικρατούσε. Γιατί να υποθέσω ότι προσπάθησε σε άλλα ζητήματα, που όπως λες είναι και πιο φλου;

 266. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  261, Γέτι, εσύ είσαι ακταιωρός του Κάπα Καπα Εξ (Κυψέλη Κέντρο Εξάρχεια) 🙂
  Προς τα Κολωνάκια να μην ξεύρομε; 🙂
  Όλα δένουνε γλυκά και λέγε συ (τα πρόσωπα ,η ασφαλιστική, η πατρώα εβομακ)
  https://www.fayscontrol.gr/megaleiodis-ekdilosi-tis-eyropi-asfalistiki-me-kentriko-omiliti-ton-nikolao-makropoylo/

 267. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  262 σελ 70, 71
  Δάσκαλος που διαβάζει μόνο Σωτήρα και Ζωή και διαφωνεί με το Φεστιβάλ και με τις ταινίες! @αμω το παπασταύρι μου δηλαδή

 268. Pedis said

  # 240 – θα το ‘χω υπόψην μου.

  Εδώ διαθέσιμα τρία από τα βιβλία του

 269. Pedis said

  Χτήνε, με αφορμή την προχτεσινή συζήτηση περί Δεξιών χουντόφερνων και χουντόφερνων Δεξιών ή απλώς Δεξιών

  https://www.efsyn.gr/themata/fantasma-tis-istorias/270623_oikogeneiaka-tis-ethnikofrosynis

  Εξέχοντες Δεξιοί δημοκράτες, ένας κι ένας.

 270. Μαρία said

  269
  Έρχεσαι τρίτος και καταϊδρωμένος 🙂
  https://sarantakos.wordpress.com/2020/11/26/apergia-5/#comment-698408

 271. 270 Μαρία ξηγημένα πράματα: Θα το παραβλέψουμε. Θέλω πνεύμα καταλλαγής και ομονοίας.

 272. Γιάννης Ιατρού said

  266:Κάπα Καπα Εξ 🙂 🙂 🙂 Εξαιρετικό

 273. Εγώ θα έλεγα ότι στην εποχή του ήταν πρωτοπόρος ο Πετρόπουλος και έχει σώσει πολύ, πάρα πολύ υλικό (πρέπει να υπάρχει ένα αρχείο του κάπου, στη Γεννάδειο ίσως). Η επιθετικότητά του ενάντια στην ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα δεν ήταν και αδικαιολόγητη άλλωστε, και για καλό ή για κακό έπαιξε και σπουδαίο ρόλο στη διαμόρφωση μιας κάποιας νεανικής (κυρίως) υποκουλτούρας στα ογδόνταζ-ενενήνταζ, ίσως και αργότερα.
  Αλλά στα τελευταία του πρέπει να έβγαλε το χειρότερο κομμάτι του χαρακτήρα του, προχειρότητα (χωρίς να το καταλαβαίνει, γιατί ήταν η υπ’ αριθ. 1 κατηγορία που εκτόξευε εναντίον των πανεπιστημιακών), ξινίλα, αλαζονεία. Μου έχουν χαρίσει τη συλλογή των τελευταίων του άρθρων («Καπανταήδες και μαχαιροβγάλτες») και όποτε το ξεφυλλίζω εξοργίζομαι, γιατί επιτίθεται αφ’ υψηλού στους πάντες ανεμίζοντας μια ημιμάθεια που σκοτώνει.

 274. # 265

  Εσύ θες να με τρελλάνεις… κάνει κάποιος καταγραφή τραγουδιών. βασική πηγή πληροφοριών (τότε) οι δίσκοι που είχαν βγει (νόμιμοι και παράνομοι) και διηγήσεις ρεμπετών. Λέει ο τάδε (παράδειγμα από το 1985 είπε ο Γκολές σε μένα πως το στρίβε λόγια είναι σμυρνέικο που το πρωτοτραγούδησε ο Βαμβακάρης, εγώ ήξερα από δίσκο 78 στροφών που είχε γνωστός μου συνθέτης πως είναι του Βαμβακάρη , πιθανόν να έγραφε έτσι ο δίσκος, σήμερα λέμε πως είναι του Δημητριάδη) πως το τραγούδι είναι του Καζαντζίδη, δεν υπάρχει γιουτιούμπ για να ψάξει στην Ινδία να το βρει, άρα είναι αναξιόπιστος ;
  Εδώ ο Κουνάδης μας έλεγε πως ήταν νανούρισμα της γιαγιάς του το gallo rojo, το έχουμε συζητήσει εδώ πριν χρόνια.. Εγώ το ήξερα ωαπό το 75 όταν το άκουσα σ’ ένα δίσκο με τραγούδια αντίστασης της Χιλής. Μετά μάθαμε από το γιουτιούμπ πως ήτανε από τον εμφύλιο της Ισπανίας. Δηλαδή όταν εγώ έγραφα πως είναι από την Χιλή ήμουνα αναξιόπιστος ;
  Γράφει ο δίσκος Νικολόπουλος λέει μετά ο Καζαντζίδης πως είναι δικό του (ή ανάποδα, δεν το έχω ψάξει), γράφει ο Πετρόπουλος ό,τι λέει ο δίσκος, είναι αναξιόπιστος ; Εσύ πιστεύεις πως το Παπάκι είναι της Αλεξίου που γράφει ο δίσκος ή του Ασιμου που μυρίζει από μακριά ; το καταρρέω είναι του Βασίλη ή του Νικόλα ;
  Πόσα στιχάκια της Ευτυχίας είχαν άλλα ονόματα ; ήταν υποχρεωμένος να το ξέρει ή να γράφει ό,τι έβλεπε στον δίσκο ;
  Τα ρεμπέτικα του Πετρόπουλου είναι μια ΠΡΩΤΗ καταγραφή με τα τότε δεδομένα, κανένας σήμερα δεν ψάξει εκεί την αλήθεια, αλλά πρώτα καταγράφονται οποιαδήποτε και μετά ελέγχονται, αυτό πόνεσε πολλούς που τα κυκλοφόρησε κι απέκτησε όνομα.
  Κρίνε τα βιβλία και τις εργασίες με τα τότε δεδομένα, κι ο Αριστοτέλης ξεπερασμένος είναι σήμερα αλλά ήταν ο πρώτος που κατέγραψε τις απόψεις του για τον κόσμο και δοξάζεται γι αυτό, δεν δίνει κανένας σημασία στα λάθη του, ούτε θα τον διαβάσει για να μάθει φυσική.

  Ταύτα και γράμματα δεν γνωρίζω, σ’ όλους τους συλλόγους καθηγητών και στα βιβλία ύλης υπέγραφα με σταυρό (λόγω τιμής)

 275. 269 Πλάκα έχει που ο Αχιλλέας Κ. γράφει στον αδερφό του στον πληθυντικό 🙂
  Αυτό που δεν έχει πλάκα είναι ότι δυο μέρες μετά το πραξικόπημα ο φρυδάς είχε ήδη τοποθετηθεί στην πλατφόρμα εκτόξευσης για τη μεταπολίτευση.

 276. Pedis said

  # 270, 271 – Μαρία, μου φαίνεται ότι είσαι λίγο ευαίσθητη σε θέματα που αφορούν το h-index σου. 😆

  Πάντως, καλά έκανες Χτήνος που τό βαλες κι εσύ, έτσι να βρίσκεται σε πιο πολλά μέρη, ώστε αν χρειαστεί την επόμενη φορά να πέσει φάπα γρήγορα κι εύκολα.

 277. Pedis said

  # 275 – Εξ ου και πρώτη αντίδραση των εθνικοφρόνων ήταν συνήθως η ανακούφιση. Χαρακτηριστικό δείγμα, οι αναμνήσεις της Ελένης Βλάχου από τον μικρόκοσμο της πολυκατοικίας της, δίπλα στο μέγαρο Μαξίμου, το πρωί της 22ας Απριλίου: ενθουσιασμός που «γλιτώσαμε απ’ αυτές τις καταραμένες εκλογές», αλλά και ειρωνικά σχόλια για τους οικοδόμους στο απέναντι γιαπί: «Πολύ εργατικούς τούς βλέπω σήμερα. Πού είναι οι πορείες και τα 1-1-4;» («Πενήντα και κάτι», Αθήνα 1992, τ.Γ’, σ.44-45).

  «Την νέαν αυτήν κατάστασιν ο δικός μας κόσμος την απεδέχθη μέχρις στιγμής […] ευνοϊκώς θα έλεγε κανείς», ενημερώνει στις 23/4/67 τον Καραμανλή ο αδερφός του Αχιλλέας, αποδίδοντας το φαινόμενο σε «κάποιαν σχετικήν εξοικείωσιν» με την ιδέα της διακυβέρνησης από στρατιωτικούς και δικαστικούς, αλλά και στην πρόσληψη της εκτροπής ως πρώτου βήματος για την ανάκτηση της εξουσίας από την ΕΡΕ: «Το γεγονός ότι και ο βασιλεύς την απεδέχθη είναι κάτι που τους κάνει να πιστεύουν ότι η όλη υπόθεσις θα μεθοδευθή διά να βγούμε ομαλώς από την νέαν αυτήν κατάστασιν, αλλά πώς και ποίος θα μας βγάλη είναι κάτι που θα αρχίση από τούδε να τον απασχολή. Φυσικά τώρα όλοι συμφωνούν ότι μόνον εσείς μπορείτε να βγάλετε τον τόπον από το αδιέξοδον. Ο Τσάτσος επ’ αυτού θέλει να έχη τας σκέψεις σας πώς θα μεθοδευθή» (Αρχείο Καραμανλή 38Α/8/460-461).

  Παρά το προφανές ενδιαφέρον της, η επιστολή όχι μόνο αποσιωπήθηκε κατά τη δημοσίευση του Αρχείου, αλλά η επίμαχη παράγραφος έχει επιμελώς σβηστεί -αρκετά μετά τη γραφή της- με παχύ μπλε μαρκαδόρο.

 278. Pedis said

  Όμως, το ’73 ρεφόρμισαν και μπήκαν μπροστά στον αγώνα του Πολυτεχνείου για τη Δημοκρατία.

 279. 277 Αντιγράφω από τον επίλογο της Γέννησης του Νεοφασισμού (Κάτρης, 1974), που το ξαναξεφύλλιζα πρόσφατα:

  Και πρέπει να αναγνωριστεί ότι ο παπαδοπουλισμός δεν απέτυχε στο ρόλο που του είχε ανατεθεί από το κατεστημένο. Πήρε στα βρώμικα χέρια του μια ηττημένη, κατισχυμένη ελληνική δεξιά, που αντιπροσώπευε γύρω στο 30%, και την παρέδωσε πανίσχυρη και αναζωογονημένη με ποσοστό 54,5%. Και χωρίς βία-νοθεία. Αυτό είναι το μεγάλο επίτευγμα της επταετίας. Τα άλλα, το αίμα, ο πόνος, οι καταστροφές, δεν λογαριάζονται.

 280. Pedis said

  Γνωρίζεις πολλά παράδειγμα στρατιωτικής ή φασιστικής δικτατορίας που δεν ανατράπηκαν με λαική επανάσταση -σπανίως- και οδήγησαν μετά το τέλος του ρόλου τους σε εξασθένηση της ευρύτερης Δεξιάς κοινοβουλευτικής παράταξης;

  Για ποιο λόγο τότε να γίνονται οι δικτατορίες (πέστες κοινοβουλευτικές εκτροπές, καθεστώτα εκτάκτου ανάγκης κοκ) για να έρθουν οι κομουνιστές απάνου;

 281. dryhammer said

  Άλλωστε οι δικτατορίες συνήθως λήγουν παρά ανατρέπονται.

 282. Μαρία said

  277
  Διαφωτιστικό για τα πετσοκόμματα στο δημοσιευμένο αρχείο είναι και το βιβλίο του Ψαρρά, Το μυστικό του εθνάρχη, που μοίρασε η εφσυν το 2017. Η πρόσβαση βέβαια των ιστορικών στο αρχείο είναι «απρόσκοπτη», όπως γράφει ο Ψ.

 283. Pedis said

  # 282 – Δυστυχώς, δεν τόχω.

 284. 280 Άντε, μπαγασάκο, πάρε μια παραλλαγή σε σκίτσο του Βολίνσκι, δια χειρός Ιωάννου:

  Όταν η Δεξιά έχει την εξουσία, η Αριστερά αγωνίζεται για την Δημοκρατία (Ζήτω η Δημοκρατία)
  Αλλά εάν η Αριστερά πάρει την εξουσία η Δεξιά θα κάνει στρατιωτικό πραξικόπημα (Ο φασισμός δεν θα περάσει)
  Ανάμεσα στη Δημοκρατία και τον φασισμό ένας άνθρωπος της Αριστεράς δεν διστάζει (Ζήτω η Δημοκρατία)
  Ψηφίζει τη Δεξιά (Ο φασισμός δεν θα περάσει)

  Από το κλασικό εκλογικό τεύχος του ΑΝΤΙ, 1977

  Click to access anti-ioannoy2.pdf

 285. sarant said

  273 Ναι, αυτό το βιβλίο, όπως και το προηγούμενο (Κουραδοκόφτης) έχει μεγεθυμένα όλα του τα αρνητικά.

  275 Κι εγώ αυτό πρόσεξα, τον πληθυντικό.

 286. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @285β. Ά, Νίκο, αυτά είναι πράγματα πασίγνωστα. Είχε επιβάλει τον πληθυντικό ακόμη και στά αδέλφια του με την αιτιολογία της αποτροπής/απαγόρευσης κάθε σχέσης και επικοινωνίας που θα μπορούσε να επηρεάσει συναισθηματικά την πολιτική του συμπεριφορά.. 🙂

 287. Μαρία said

  286
  Ο Τσάτσος τον προσφωνεί Πρόεδρέ μου και του απευθύνεται στον ενικό.

 288. 287 Και στο Τζάνγκο του Ταραντίνο ο μαύρος τζουτζές και χαφιές του αφεντικού του μιλούσε σαν να ήταν φιλαράκια 🙂

 289. Γιάννης Ιατρού said

  Άντε να φύγει κι αυτή η Κρά Ντίνα να πάμε και κανένα ταξιδάκι…. να ξεσκάσουμε λίγο 🙂

 290. Pedis said

  # 284 – Σούπερ, κομπανιέρο!

 291. Myriolis said

  263:
  Το είχα υποψιαστεί, αλλά χρειαζότανε η επιβεβαίωσή σου να μην την πατήσω πάλι 😊

  269, 277:
  Καλή είναι η επανάληψη για μας που χάσαμε τις πρώτες αναρτήσεις. Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο, πράγματα βέβαια που λίγο πολύ ξέραμε, αλλά άλλο να τα βλέπεις τεκμηριωμένα. Αυτό βέβαια με την σβησμένη , με μαρκαδόρο, παράγραφο της επιστολής, άλλο καπέλο! Εννοείτε στην πρωτότυπη επιστολή μπήκε ο μαρκαδόρος; Επιτρέπεται αυτό σε ένα αρχείο; Ή υποτίθεται έτσι παραδόθηκε στο αρχείο;

  235:
  Νόμιζα τρολιά είναι, όπως και το τσουρέκι! Αλλά όχι, έ; Απλές ανθρώπινες στιγμές!

 292. 291 τέλος

  Ναι, ο Ν.Μ. είναι ένας από μας.

 293. sarant said

  286 Ε, δεν το ήξερα

  289 Εχουν οργιάσει με το Μπάντεν Μπάντεν από χτες

 294. Γιάννης Ιατρού said

  292: γιατί το αποκρύπτεις; Πολύ φίλος μας 🙂

 295. Γιάννης Ιατρού said

  293: Ναι, είδα…. Τώρα σειρά παίρνει ο γνωστός τραγουδιστής, αυτός με τον αετό 🙂

 296. Μαρία said

  294
  Το μαλλί το βάφει κίτρινο, για να φαίνεται σαν Γερμανός;

 297. Μαρία said

 298. Γιάννης Ιατρού said

  296: Κομψός 🤔

 299. Pedis said

  Του μιλάει και στον ενικό!

 300. Μαρία said

  299
  Έρχεται ιδιωτικοποίηση επικουρικής σύνταξης. Γι’ αυτόν δουλεύουν.

 301. Pedis said

  Ακόμη και αν κάποιος πιστέψει ότι τα νουμεράκια στο γράφημα είναι ακριβή (χοντρικά, τα κόβω σωστά) στην Ιταλία γίνονται από 2 ως 6 φορές (αναλογικά με τον πληθυσμό) περισσότερα καθημερινά τεστ.

  Η θετικότητα και στις δύο χώρες είναι παρόμοια.

  Αν και η μέση σύγκριση δεν έχει πολύ νόημα, επειδή τη θετικότητα στην Ιταλία την καθορίζιει κατά ένα μεγάλο μέρος η Λομβαρδία (το 1/6 του συνολικού πληθυσμού) και στην Ελλάδα οι δύο μεγαλύτερες αστικές της περιοχές (τα 2/5 αντιστοίχως).

  Επομένως, τέτοιου είδους συγκρίσεις, με σκοπό την προπαγάνδα, είναι, γενικά, για τον φούτσο.

 302. Παίδες δεν τον είχα καν ακουστά. Άμα δε βαριέμαι θα τον ψάξω, αλλά μάλλον βρομοσκυλάει 🙂

 303. Pedis said

  Το τουί στο 301 το αναδημοσίευσε περήφανος ο παρλαπίπας υπουργός των τηλεοπτικών πάνελ.

 304. Μαρία said

  301
  Για συγκρίσεις δες εδώ https://ourworldindata.org/coronavirus-data-explorer?zoomToSelection=true&time=2020-03-01..latest&country=USA~GBR~DEU~GRC~EuropeanUnion~Asia~SouthAmerica~NorthAmerica~Europe~ITA~FRA&region=World&deathsMetric=true&interval=smoothed&perCapita=true&smoothing=7&pickerMetric=new_cases_per_million&pickerSort=desc
  Τσεκάρεις στην αριστερή στήλη όποια χώρα θες.

 305. ΓΤ said

  Ούτε εγώ τον γνώριζα. Όπως τον κόβω, μιλάμε για λεφταδοτάγαρο Βάδης. Σε φωτό στο φεϊσμπούκι του προκύπτει αδυναμία σε χρυσές γραβάτες, για να δένουν με το κοίτασμα της πλεϊμομπιλάτης χωρίστρας. Η κόρη του ασχολείται με άλογα, ντρεσάζ συγκεκριμένα. Αυτό δα έλειπε, να τρώει τα νύχια της στις φάμπρικες. Γλωσσικά, δεν χρειάζεται να πούμε τίποτα. Θα δείτε κι εσείς στο fb. Αφήνοντας κατά μέρος ότι μιλά αποκλειστικά για τον εαυτό του, αποκλειστικά σε πρώτο ενικό που στάζει σεμνότητα, απολαμβάνουμε «τη συνεργασία Αθήνας-Σαγκάη», της προέδρου Μελίνα Δασκαλάκη» κ.λπ. Ένα συγκεκριμένο Ραλφ Φλώρεν, όπως το έκοψα, έχει γίνει δεύτερο δέρμα του. Μου θύμισε τον Φλωράκη στον Εμφύλιο — «Βγάζαμε την κάλτσα, κι έφευγε και το δέρμα μαζί»…
  https://www.facebook.com/NikolaosMakropoulos/

 306. 280

  Το βαθύ κράτος ποζάρει αποκλειστικά για το υπόγειο επιτελείο μας.

 307. Pedis said

  # 304 – Το γνωρίζω Μαρία μου, όμως, υπογραμμίζω ότι οι συγκρίσεις των κρουσμάτων μεταξύ διαφορετικών χωρών που έχουν κηρύξει λοκντάουν δεν λένε πολλά (εκτός ίσως από το γεγονός ότι δίνουν ενδείξεις σχετικά με την αρχική πυκνότητα/διάταξη/διασπορά των φορέων) επειδή η διάδοση των μολύνσεων στην έκταση της κάθε χώρας δεν είναι ομοιογενής.

  Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αναλύεται η θετικότητα. Έπειτα η γενική θνητότητα. Αλλά δεν φτάνει αν αυτή καθορίζεται κατά ένα μεγάλο μέρος της από συγκεκριμένες περιοχές. Να γίνεται αναγωγή στην πυκνότητα του πληθυσμού. Το ποσοστό των ασθενών επί των κρουσμάτων που πεθαίνουν εκτός εντατικής είναι ένα άλλο μέτρο σύγκρισης για να δουμε τα χάλια της κάθε χώρας. Επίσης, η θνητότητα στην εντατικές, καθώς και η διαφοροποίησή της σε μια δεδομένη χώρα από περιοχή σε περιοχή. Ακόμη πρέπει να μελετηθεί η ενδεχόμενη αύξηση της θνησιμότητας στις περισσότερο πληγείσες περιοχές ώστε, αν υπάρχει, να φανεί το «σήμα» κοκ.

  Σε κάθε περίπτωση είναι δυνατόν να κατασκευαστούν πολλά παρατηρήσιμα μεγέθη, ως προς τα οποία η σύγκριση με άλλες χώρες μπορεί να φέρει τη «δική μας» να είναι στην καλύτερη ή στη χειρότερη θέση.

  Το πού βρίσκεται γενικά η Ελλάδα όσον αφορά την κρατική οργάνωση δεν χρειάζεται να μας το δείξουν τόσο οι αριθμοί όσο το γεγονός ότι η νοσοκομειακή περίθαλψη είναι στα όριά της και η πρωτοβάθμια φροντίδα και πρόληψη σε σχέση με την αντιμετώπιση επιδημία είναι εντελώς απούσα. Επίσης, το γεγονός ότι τόσος κόσμος πληρώνει από την τσέπη του για να κάνει τεστ στον ιδιωτικό τομέα είναι απλά ντροπή και δεν ξέρω γιατί τόχει γαργάρα έτσι απλά ο κόσμος.

  Στην Ιταλία, για παράδειγμα, αφού τη διάλεξε ο του παραπάνω τουί που θέλει να μας δουλέψει) αν έχεις υποψία ή σύμπτωμα και απευθυνθείς στο «ΙΚΑ» ή πας στο νοσοκομείο ή πας σε ένα φαρμακείο (οι κανόνες, το δικαίωμα για τεστ και η διαδικασία διαφέρει στις διάφορες διοικητικές περιοχές) το τεστ είναι δωρεάν.
  Αν ένα παιδί στα σχολεία που είναι ακόμη σε λειτουργία βρεθεί μολυσμένο, τότε όλα τ’ άλλα στην τάξη θα κάνουν το τεστ την επόμενη μέρα. Όπως επίσης και όσοι μένουν μαζί με το παιδί κάτω από την ίδια στέγη (αν και, διαδικασία+ετοιμότητα_αποτελεσματικότητα διαφέρουν απόπεριοχή σε περιοχή). Εννοείται δωρεάν.

 308. Pedis said

  # 304 – Αν κάνεις κέφι ή όποιος άλλος, να ένας λεπομερής και ικανοποιητικός τρόπος για να παρουσιαστούν τα δεδομένα (όταν, βέβαια, δημοσιεύονται ελεύθερα από το υπουργείο και παρουσιάζονται με την αναγκαία φροντίδα).

  https://lab.gedidigital.it/gedi-visual/2020/coronavirus-i-contagi-in-italia/?ref=RHPPTP-BH-I252005239-C4-P8-S1.4-T1

 309. […] Διότι, πώς αλλιώς να περάσει η παράταση του λοκντάουν, αν δεν το πάρουμε και λίγο στα αστεία; Τρεις εβδομάδες εγκλεισμού δεν άρκεσαν, αντίθετα οι απαίσιοι αριθμοί στο απογευματινό θανατόμετρο εξακολούθησαν να τραβάν την ανηφόρα, ο κυλιόμενος μέσος όρος των νεκρών πέρασε τον μέσο όρο της ΕΕ, και μόλις χτες και προχτές είχαμε κάποια ενθαρρυντικά δείγματα… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2020/11/28/meze-455/ […]

 310. Με αφορμή το μαργαριτάρι του Στυλιανίδη, νομίζω θα ήταν ωραίο, με κάποιο τάγκ ίσως, να φτιαχτεί ένα «αριστολόγιο» με όλα αυτά τα μαργαριτάρια (ποτέ δεν ξέρεις, μπορεί να φτάσουν και για βιβλιό..(λέω εγώ τώρα).

  Καλή εβδομάδα.

 311. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  305 Η χωρίστρα αυτού του τύπου καλείται βοϊδογλειψιά. Λίγη μπριγιαντίνη θέλει μόνο και αγγίζει την τελειότητα.
  https://www.slang.gr/definition/17165-boidogleipsia

 312. ΓΤ said

  @311
  🙂 🙂 🙂

 313. Γιάννης Ιατρού said

  Να, μας διαβάζουν λέμε. Μόλις έγραψε τις προάλλες ο Λάμπρος μας👏 για την «Συναισθηματική Νοημοσύνη» του Ντάνιελ Γκόλμαν (είχε πρωτογράψει παλιότερα αναλυτικά, αλλά τους ξέφυγε τότε…😎) , αμέσως το πήραν όλοι τους και το κοτσάρουν… 😉🙄

 314. Μαρία said

 315. Μαρία said

 316. Γιάννης Ιατρού said

  Έτσι, πάντα ξεμάσκωτοι. Και οι τρείς, σε στάση, όχι τρέχοντας, είτε με τα πόδια είτε με το ποδήλατο..
  Γιατί, ως γνωστόν, στην Πάρνηθα και στις Εκκλησίες δεν κολλάει….

 317. Μαρία said

  316
  Η πρώτη ομάδα είναι με μηχανές, φορούσαν κράνος και το έβγαλαν για τη φωτογράφιση. Οι ποδηλάτες όμως είναι πράματι ξεμάσκωτοι.

 318. Κάτω οι ποδηλάτες, ζήτω οι κυνηγοί https://www.ethnos.gr/apopseis/135158_koronoios-otan-oloi-ehoyn-fylakistei-me-enohloyn-oi-epanastates-proklitikoi

 319. Γιάννης Ιατρού said

  317: Για τη δεύτερη φωτό το είπα (πάντως παρόλο που η μάσκα μέσα από το κράνος δεν είναι υποχρεωτική, το κράνος δεν υποκαθιστά την μάσκα στο φιλτράρισμα των αερολυμάτων).
  Αλλά και στην πρώτη ο ΠΘ ξεμάσκωτος είναι. Ο ποδηλάτης είναι τουλάχιστον μακριά απ΄ τους υπόλοιπους, που σημειωτέον και στις δύο φωτό δεν κρατούν καθόλου αποστάσεις μεταξύ τους (εμ πως αλλιώς να χωρέσουν στο κάδρο;).

  Το πιο πολύ ενοχλητικό είναι το κακό παράδειγμα, το λάθος μήνυμα που δίνουν κάτι τέτοια.

 320. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το πιο ενοχλητικό είναι ότι οι Μητσοτάκηδες και οι Μακρόπουλοι, εκλεγμένοι εκπρόσωποι του λαού, ζουν στην κοσμάρα τους και δείχνουν με την όλη στάση τους ότι δεν μπορούν να διανοηθούν καν την καθημερινότητα που βιώνουν οι απλοί συμπολίτες τους, δεν νιώθουν ούτε αμυδρά την ανασφάλειά τους, τα άγχη τους, τους φόβους τους…Δύο κόσμοι χωριστά.

 321. Γιάννης Ιατρού said

  318: Έγινε μια μελέτη από Βέλγους και Ολλανδούς μηχανικούς στην αεροδυναμική και την αεροδυναμική του αθλήματος για να καθορίσει την κοινωνική απόσταση που πρέπει να γίνει σεβαστή από τους ποδηλάτες και τους αθλητές δρομείς. Σύμφωνα με αυτήν, η απόσταση που συνιστάται να έχουν μεταξύ τους οι αθλούμενοι ώστε να προφυλαχτούν από τα σταγονίδια είναι 10 μέτρα για έναν ποδηλάτη (20 μέτρα εάν πηγαίνει γρήγορα) και 5 μέτρα για ένα δρομέα.

  Οι ψαράδες και οι κυνηγοί, όταν είναι μόνοι τους, εξ ορισμού δεν μπορεί να έχουν ή να προκαλέσουν σ΄ άλλους πρόβλημα.
  Αλλά οι μετακινήσεις τους δημιουργούν στην παρούσα συγκυρία πιθανώς πρόβλημα.

 322. Γιάννης Ιατρού said

  Στη Γαλλία μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου η μάσκα ήταν υποχρεωτική στους μοτοσυκλετιστές. Διαμαρτυρήθηκαν έντονα, γιατί τους δημιουργεί προβλήματα με το θάμπωμα κλπ.

 323. Μαρία said

  319 τέλος
  Εννοείται οτι είναι πρόκληση. Θυμάμαι και τα ειρωνικά σχόλια για το ΓΑΠ και ειδικά για το κολάν.

  321
  Και οι καπνιστές του δρόμου, με φραπεδιά στο χέρι, άκουσα οτι είναι πολύ επικίνδυνοι. Ο ιός ταξιδεύει μαζί με τον καπνό που ξεφυσάνε.

 324. 321: Επρόκειτο για «μελέτη»

 325. Μαρία said

 326. Μαρία said

 327. Γιάννης Ιατρού said

  325: Ωχ, ούτε ψύλλος στον κόρφο τους, μαύρο φίδι… 🙂

  324: Ενδιαφέρον. Βέβαια μηχανικοί ήταν, όχι επιδημιολόγοι. Θέλει μελέτη η απάντηση που δίνει το VOX, που στην ουσία καταλήγει πως τα ~2 μέτρα είναι αρκετά, Anyway, thanks 👍

 328. Pedis said

  Αν πράγματι η φωτογραφία είναι αληθινή αυτός ο τύπος πρωθυπουργού δεν παίζεται.Τι να πει κανείς …

  Επειδή κάνουν τα τεστ με μεγάλη οικονομία και μόνο κατόπιν πιεστικής ζήτησης, αν δεν πρόκειται για απλή διακύμανση της ζήτησης ή δεν ξέμειναν από τεστ και τέλος πάντων θα το διαπιστώσουμε τις επόμενες μέρες, μπορεί να σημαίνει την αρχή ενός καλού νέου: τον περιορισμό της διασποράς μετά από ένα μήνα κοντά σε καθεστώς λοκντάουν.

 329. ΓΤ said

  325@

  Εξαιρετικό το «φτάσαμε σόι και αβλαβής»…

 330. Γιάννης Ιατρού said

  328, 313 κλπ. Και κάτι ακόμα για τους μοτοσυκλετιστές στις φωτό με τον ΠΘ
  Εντύπωση μου κάνουν κι οι μηχανές offroad (τρείς φαίνονται, είναι κι άλλες 2) που μόνο αθόρυβες δεν είναι, και καυσαέρια μέσα στο δάσος γεμίζουν τον αέρα, και «σκάβουν» το χώμα στο δάσος απ΄ όπου περνούν… κλπ.
  Δεν το λες και την καλύτερη επιλογή για σπορ το δάσος! Και τα ζωντανά που ζουν εκεί τρομάζουν και φεύγουν.
  Αλλά αυτό είναι άσχετο με τον σπορτιφ, ποδηλάτη ΠΘ.
  Θα περίμενα βέβαια να έλεγε κάτι επ΄ αυτού. μιάς και μας κάνει και τον οικολογικά ευαίσθητο κλπ. (προφανώς μόνο για τις «καθαρές» ανεμογαμήτριες και τα τοιαύτα τα λέει, για να τις προμοτάρει… Λές και τρώμε όλοι σανό…)

 331. ΣΠ said

  330
  Για την καταστροφή του περιβάλλοντος έχει προταθεί ο όρος οικοκτονία (ecocide).

 332. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  299

  Κι έλεγα, ποιον μου θυμίζει ο Μπάντεν-Μπάντεν…

  Ο Κόθων-Ελέφας Τενεκές, ως μηδέποτε εκλεγείς υποψήφιος με την ΕΡΕ, σε προεκλογικό λόγο είχε πει: Λαέ του Περιστερίου! Γνωρίζω πολύ καλά τα προβλήματα των συνοικιών γιατί κι εγώ κατοικώ στην Εκάλη!
  http://hellenicmotorhistory.blogspot.com/2017/09/edsel.html

 333. Γιάννης Ιατρού said

  332: Τότε η Εκάλη δεν ήταν όπως σήμερα… (σήμερα έχει πάει εκεί κι η κουτσή Μαριώ… 🙂 🙂 )

 334. Pedis said

  # 330 – Στο Μπάντεν-Μπάντεν και στα Μέλανα Δρυμά αυτά, όμως, δεν γίνονται. Ησυχία, πουλάκια, δεντράκια, περίπατος και το πολύ-πολύ ποδήλατο και άμα λάχει σε ειδικές πίστες.

  Γιατι νομίζεις ο άλλος … αλλού τρώει και πίνει κι αλλού πάει και ξεδίνει;

 335. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  333 Μπα, η Εκάλη από τα 50ζ ήταν δι ολίγους και εκλεκτούς. Αμερικάνοι κλπ.

 336. spyridos said

  Η Μαρέβα κι ο Μαρέβος

 337. spyridos said

  330

  Μηχανή κρος στην Πάρνηθα = πρόστιμο. Απαγορεύεται αυστηρά. Αυτά για τους κοινούς θνητούς βέβαια όχι για του υπέρκομψους που τα έχουν γραμμένα όλα στο μννννιτσσσσσ.
  Δεν έχω προσέξει καλά τους κανόνες της Β.Ι.

 338. Μαρία said

  Παναγιωτόπουλος για επιτροπές και δημοσιοποίηση στοιχείων (ηχητικό)
  https://www.avgi.gr/gallery/podcasts/373262_paramenei-zitoymeno-sti-hora-mas-i-dimosiopoiisi-olon-ton-stoiheion-gia-tin

 339. Μαρία said

 340. Spiridione said

 341. Μαρία said

 342. Μαρία said

 343. Μαρία said

 344. Μαρία said

  340
  Ο Πορδοσάλτε ξέχασε το πούρο.
  Εδώ η σωστή γραμμή.

 345. Pedis said

  Θα περίμενα από τον Κούλη να έχει ήδη ζητήσει την παραίτηση της Μαρέβας από σύζυγο του πρωθυπουργού. Για κάνα δίμηνο, μέχρι να ξεχαστεί η υπόθεση, και να την προσλάβει ως σύμβουλο σε συζυγικά θέματα.

  Πλάκα-πλάκα στις καλές παλιές εποχές σε καμιά βορειοευρωπαική χώρα θα είχε ήδη δημοσιευτεί η είδηση για πρόστιμα λόγω παραβίασης λοκντάουν + κανόνων πρόσβασης στον εθνικό δρυμό και στους καραγκιόζηδες με τις μηχανές αλλά και στην υπέρκομψη μηχανόβια κυρία.

  Αλλά, σιγά τώρα …

 346. Οι δηλώσεις του περιβάλλοντος Μητσοτάκη ποδηλατούντος μετά συζύγου μοτοκροσσούσης, προσομοιάζουν με τις δηλώσεις περιβάλλοντος Μαρινάκη, ειδικότερον Καρε-μπέε όταν κατά την κλήρωση των ομίλων τσουλου στομφωδώς εδήλωσε πως ο ΟΣΦΠ έχει τις ίδιες βλέψεις με την Σίτυ δηλαδή την κατάκτηση του τροπαίου !!
  Ω τέμπερες και μπόρες που λένε στην Τρούμπα…

 347. Και κάτι ακόμα για τον ΟΣΦΠ : ναι μεν κρατάει στα χέρια του την πρόκριση στο γιουρόπαλιγκ αν νικήσει την Πόρτο αλλά καλού κακού ας εύχεται η Σίτυ να μη φανεί γενναιόδωρη στο αδιάφορο γι’ αυτήν ματς με την Μαρσέιγ, γιατί χέρια σαν του ΟΣΦΠ τα έχει τραγουδήσει ο Σέρτζιο :

 348. sarant said

  344-345 Το σ/κ υποθέτω ότι πάρα πολλοί θα εκδράμουν στην Πάρνηθα για περίπατο. Ποιος θα τολμήσει να τους ρίξει πρόστιμο;

 349. Pedis said

  # 348 – Εξαρτάται ποιος είσαι. Κι αν στη χώσουν, σβήνει. Εμ δεν είναι όλοι ίσα κι όμοια!

 350. spiridione said

  344. Ήθελα να βάλω και το αρχικό τουί του Αρούλη που ήταν εκτός γραμμής

 351. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

 352. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Σύνοψις, πρόσχωμεν.

  https://thepressproject.gr/otan-o-mitsotakis-pairnei-ta-vouna/

 353. Μαρία said

 354. spiridione said

  Μου άρεσε ο τίτλος 🙂
  Το τυμπανιαίο πτώμα της ελληνικής δημοσιογραφίας ετάφη στην Πάρνηθα
  https://www.anoixtoparathyro.gr/%cf%84%ce%bf-%cf%84%cf%85%ce%bc%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b9%ce%b1%ce%af%ce%bf-%cf%80%cf%84%cf%8e%ce%bc%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae%cf%82-%ce%b4%ce%b7%ce%bc/

 355. Μαρία said

 356. Γιάννης Ιατρού said

  349: ..Εξαρτάται ποιος είσαι. ..
  Πέδη, πόσο σωστός! Κι ο Μπογδάνος συμφωνεί μαζί σου 🙂 🙂 🙂

 357. Γιάννης Ιατρού said

  352: Αν έβαζε κανείς και από μία αντίστοιχη εικόνα σε κάθε ένα απ΄ τα αναφερόμενα, θα είχαμε 2ωρο ντοκιμαντέρ, σαν SF φιλμ τρόμου.
  354: Σπύρο, το παιχνίδι χάθηκε αφότου αφήσανε τους γνωστούς χορηγούς να αγοράσουν σχεδόν όλα τα μέσα ενημέρωσης (με το προσωπικό τους, οι διαφωνούντες εκδιώχθηκαν).
  Δύσκολα θα πάρεις πίσω τον λόφο που εγκατέλειψες στον εχθρό σου. Και σφαγή θα γίνει στην αντεπίθεση κι όταν φτάσεις (αν φτάσεις ποτέ) στην κορυφή πιθανώς δεν θα έχεις πλέον δυνάμεις να τον υπερασπιστείς στο προσεχές χρονικό διάστημα.

 358. spyridos said

  348

  Τον Αύγουστο παντρεύτηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ολλανδίας. Στο γάμο του έκανε κάμποσες παραβάσεις των μέτρων για των κορονοιό.
  Επί τρεις εβδομάδες ήταν στα πρωτοσέλιδα. Αρχικά ζήτησε δυό φορές δημόσια συγνώμη. (σε τηλεοπτικό διάγγελμα και στο κοινοβούλιο)
  Η φασαρία συνεχιζόταν κυρίως από αστυνομικούς και Δ.Υ. που είναι υποχρεωμένοι να μοιράζουν πρόστιμα.
  Κάμποσοι υπάλληλοι έφαγαν και ξύλο στη δουλειά τους.
  Οι αστυνομικοί έλεγαν ότι δεν τολμούσαν πια να βάλουν πρόστιμο και μάλλον δεν έβαζαν κιόλας.
  Τελικά στις 18 του Σεπτέμβρη έφαγε ένα πρόστιμο 390 ευρώ και μια εγγραφή στο ποινικό του μητρώο.
  Μετά το τέλος της θητείας του αυτή η εγγραφή θα του δημιουργήσει πρόβλημα αν θέλει να ασκήσει τη δικηγορία ξανά.

  https://www.ad.nl/binnenland/toch-boete-en-strafblad-voor-grapperhaus-na-overtreden-regels-op-bruiloft-ben-er-niet-blij-mee~acf5c0ef/

 359. Pedis said

  # 356 – Αμφιβισβητείς ότι εννιά στους δέκα Δεξιούς θα πουν μπράβο στον Κούλη τον καραμπουζουκλή,

  αν δηλαδή τύχει ποτέ να μάθουν τι σόι ελεεινή μαλακία έκανε αυτός και η κυριά του;

  Για τον Δεξιό, ο τύπος του Κούλη είναι η πρωθυπουργάρα του, ο τύπος που λέει και κάνει ό,τι του γουστάρει, αν τον συμφέρει, και τον θέλει έτσι ακριβώς ώστε να ανεβαίνει στην εκτίμησή του. Του μοιάζει, άλλωστε, στον μικρόκοσμό του.

 360. 359 κλπ

  Τι να λέμε, ο Άδωνης και ο Μποκτάνος είναι δημοκρατικά εκλεγμένοι. Από δεκάδες χιλιάδες ψηφοφόρους.

 361. Pedis said

  # 360 – Και τον Κούλη πάνω δυο εκατομμυριάκια, Χτήνεμ’.

 362. Σκέτος βασιλιάς όμως δε λέει, όσο κομψή κυρά και νάχει. Χρειάζεται και την αυλή Του. Ποιος θα εκλαϊκεύσει την υψηλή Του σκέψη άμα δε διαθέτει και πέντε τζουτζέδες ο καραμπουζουκλεύς?

 363. Μαρία said

  359
  Αν ήταν 9 στους 10, τότε ούτε τα κανάλια θα αποσιωπούσαν το γεγονός ούτε οι πορδοσάλτηδες θα κατέφευγαν σε συγκρίσεις με κότερα και πούρα.
  Κάτω απ’ το τουί θα δείτε και σχόλια δεξιών.

 364. Pedis said

  # 363 – Γιατί να σπαταλούν ενέργεια και χρόνο να παρουσιάσουν την κατάσταση έτσι όπως θα ήταν αρεστή και του γούστου των ψηφοφόρων τους; Αν χρειαστεί το κάνουν. Αν όχι, ποιος ο λόγος;

  Γιατί ο άλλος είναι Δεξιός, κυρίες και κυριοι, και πασόκος όταν είχε πέραση; Για να έχει ακρες για το συμφέρον του. Να είναι έστω ένα απλό, έστω και εξωτερικό, μέλος της μαφίας αντί να την εχει κόντρα.

  Προσλήψεις με μέσον (σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα), προαγωγές, μεταθέσεις, ρεμούλες με το δημόσιο χρήμα, τα στραβά μάτια των Αρχών σε οποιαδήποτε παραβίαση των κανόνων και των νόμων, ακύρωση προστίμων και κλήσεων, ακόμη και τη λούφα στο στρατιωτικο του γιου, να περάσει τη θητεία στο βρακί της μάνας του (αν και σε αυτό η Εκκλησία είναι πιο αποτελεσματική μαφία), να έχει ένα νταβατζή, τέλος πάντων, της εμπιστοσύνης του, πώς να εκπορνευτεί με κάποια ασφάλεια σε αυτή τη σκατοζωή …

 365. 363

  Μαρία υποψιάζομαι πως ο Πέδης εννοεί οτι οι δεξιοί που καταδικάζουν το συγκεκριμένο γεγονός (και άλλα παρόμοια) δεν πάθανε και τέτοιο σοκ που να πάψουνε να ψηφίζουνε ΝΔ, αλλά δεν χρειάζεται να τους το τρίβεις και στα μούτρα. Εκτός που θα τα δει από τα κανάλια κι άλλος κόσμος και δεν θα έχουν σοβαρά αντεπιχειρήματα, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα κάπου βαθιά μέσα τους να νιώσουν μαλάκες. Ιδιως αν τους έκατσε καμιά στραβή και σκάσανε κάνα τρακοσάρι. Δεν είναι ώρα να τραυματίζουμε ψυχικά τους ψηφοφόρους μας.

 366. sarant said

  363 Με έχει μπλοκάρει ο Μπογνάνος, από την αρχή αρχη, και χάνω τέτοια διαμάντια

 367. Spiridione said

  Άκουγα τώρα τον Κοττάκη να λέει στο ράδιο rabbit test και δεν το πίστευα, και το είπε αρκετες φορές. Νόμιζα ότι ήταν ανέκδοτο στα τουίτερ 🙂

 368. Μαρία said

  365
  Μπορεί. Αλλά και τι να ψηφίσει ένας συντηρητικός;
  364
  Δεν συμφωνώ μ’ αυτή την καρικατούρα του δεξιού. Άκρες μπορείς να βρεις ψηφίζοντας κι άλλα κόμματα. Ώρες ώρες αναρωτιέμαι αν έχεις γνωρίσει συντηρητικούς ανθρώπους στην πραγματική ζωή.
  366
  Ενώ εμείς που δεν έχουμε λογαριασμό στο τουίτερ, τα βλέπουμε μια χαρά.

  Στο μεταξύ: Εξώδικο Κ. Μπογδάνου στην Εφ.Συν. και η απάντησή μας https://www.efsyn.gr/tehnes/media/270956_exodiko-k-mpogdanoy-stin-efsyn-kai-i-apantisi-mas
  όπου και το κλασικό πλέον μεζεδάκι απ’ το δικηγόρο του: «τράβηξε την προσοχή μου ένας φαλάκρας απέξω κι από μέσα», καθώς με παρουσιάζει ως πρόσωπο κενού περιεχομένου 🙂

 369. Γιάννης Ιατρού said

  367: Λαγέ μαδάς; 🙂 🙂

 370. 368

  >> Αλλά και τι να ψηφίσει ένας συντηρητικός;

  Και τι με νοιάζει εμένα? Στα κατσαμπάνια μου 🙂

 371. Pedis said

  # 368 – 365
  Μπορεί. Αλλά και τι να ψηφίσει ένας συντηρητικός;

  Αν έχει συναίσθηση της ευθυνης του προς το κοινωνικό σύνολο, να μην ψηφίσει. Αλλά, ψηφίζει, και σου εξήγησα γιατί.

  Υπόψην, για μένα συντηρητικοί είναι και οι Δεξιοί και πασόκοι παντός καιρού.

  364
  Δεν συμφωνώ μ’ αυτή την καρικατούρα του δεξιού. Άκρες μπορείς να βρεις ψηφίζοντας κι άλλα κόμματα. Ώρες ώρες αναρωτιέμαι αν έχεις γνωρίσει συντηρητικούς ανθρώπους στην πραγματική ζωή.

  Έλα τώρα καλή μου …

 372. Μαρία said

  Μιλάμε για μεγάλη απάτη.

  Για το θέμα ο Καμπαγιάννης. Αρχείο, εκπομπή: η πρηνής θέση του σκοπευτή μετά το 11:40
  https://www.avgi.gr/sto-kokkino

 373. 371, 372

  Επειδή δεν έχει συναίσθηση είναι αυτός που είναι. Αλλιώς θα ήταν άλλος και θα ψήφιζε άλλο.
  Ο παγκοσμίως άγνωστος μέχρι σήμερα συντοπίτης και φίλος υπουργού που βρέθηκε με ψίχουλα προμηθευτής του Δημοσίου, όπως και οι άλλοι με τις φυλακές, πάω στοίχημα πως έχουν και οικογένεια με τις αντίστοιχες αξίες, και στον κοινωνικό τους κύκλο κάμποσα ανάλογα φιλαράκια. Και μάλλον γλεντάνε και στα ίδια κωλάδικα. Δεν ξέρω μόνο αν έχουν σκάσει λεφτά για νανογιλέκα 😆

  Οπότε ναι, μιλάμε για πολύ κόσμο.

 374. Μαρία said

 375. Pedis said

  # 373 – Χτήνε μου, δεν έχω υπόψην μου ειδικά τους λαμογιόσαυρους, που δεν είναι λίγοι, εδώ που τα λέμε.

  Εκτός, ίσως, από τις κυβερνήσεις του 1981 και του 2015, γνωρίζεις πολλές άλλες που να κέρδισαν το δεύτερο κόμμα για άλλο λόγο εκτός από τα ρουσφέτια και τις υποσχέσεις σε ατομικό/οικογενειακό πλαίσιο (εννοώ χωρίς νοθεία);

  Η συντριπτική πλειοψηφία ψηφίζει για να έχει ή να νομίζει ότι έχει άκρες για να τις εκμεταλλευτεί για το οικογενειακό και επαγγελματικό συμφέρον.

  Οι οκογενειακές παραδόσεις στο γλείψιμο και στην πολιτική πελατεία βοηθάνε μαζί, βέβαια, με το παπαγάλισμα των σλόγκαν για να υπάρχουν και τα «ιδεολογικά» κίνητρα και «αρχές».

  Υπάρχει ρε συ δεξιοπασόκος μικρο-μεσοαστός οικογενειάρχης που δεν ξέρει πώς γίνονται οι δουλειές, άσχετα αν στο τέλος τα καταφέρνει όπως τα εχει σχεδιάσει;

  Κι αν υπάρχει, δεν είναι ακόμη χειρότερος από τους γλείφτες, επειδή είναι και κρετίνος.

 376. Pedis said

  Στη ρητορική ερώτηση στο τέλος του 375 λείπει το ερωτηματικό.

 377. ΚΩΣΤΑΣ said

  Αμβρόσιος… 🤣 🤣 🤣

  Τέλος, καθημερινώς το μόνιμον φάρμακον, που έπινα και συνεχίζω να πίνω με πολλήν ευλάβειαν, ήταν και είναι ο Μεγάλος Αγιασμός!

  ______Ο Κύριος, λοιπόν, «επέβλεψεν επ εμοί των αμαρτωλώ και αθλίω», με ηλέησε και με εθεράπευσε.

  https://newpost.gr/ellada/5fc4fd32b1d95d43701ed5f0/amvrosios-nikisa-ton-koronoio-to-monimo-farmako-poy-epina-itan-o-megalos-agiasmos

 378. 375 Δεν διαφωνούμε ρε φίλε. Μεταξύ σταλινομαοϊκών παιδεραστών, βασανιστών και δολοφόνων η ομόνοια και η συναντίληψη είναι απαραίτητες.
  Στη Μαρία υπερασπιζόμουνα το δικό σου 364, κι ήρθε και κούμπωσε με το 374 της. Αυτόν τον τύπο και τους άλλους σαν τα μούτρα του, τι ποιού και τι ήθους ψηφοφόροι τον έστειλαν εκεί που είναι?

 379. Μαρία said

 380. Pedis said

  # 378 – Μα επειδή έχω αντιληφθεί ότι όχι μόνον δεν διαφωνούμε, αλλά συμφωνούμε κι από πάνω, το 375 δεν ήταν για σένα φίλε, μπολσεβίκιε συμπαγανιστά και γενοκτόνα …

 381. Μαρία said

  Με την αριθμ. : 11378/27-11-2020 (ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ 01-12-2020) απόφαση, η κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ ΑΕ) αναθέτει (με απευθείας ανάθεση εννοείται) το έργο: «Καταγραφή εξοπλισμού της “Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε.” στο πλαίσια της μετεγκατάστασής της σε νέο κτίριο επί της Λεωφόρου Συγγρού αρ. 194 στην Αθήνα», στην εταιρεία «ADAM SMITH A.E», συνολικού ποσού 23.560,00€.
  Αντικείμενο του έργου είναι η πλήρης καταγραφή του συνόλου του υλικοτεχνικού εξοπλισμού της “Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε.” στα πλαίσια της μετεγκατάστασής της σε νέο κτίριο επί της Λεωφόρου Συγγρού αρ. 194 στην Αθήνα.
  Ας δούμε ποια είναι η εταιρεία: Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΜΗ, η εταιρεία συστάθηκε στις 20/11/2020 και όπως προκύπτει από το σώμα της απόφασης υπέβαλε προσφορά για το έργο στις 25/11/2020 (πού τη βρήκανε ακόμη δεν είχε συσταθεί καλά καλά…). Όσο για τους σκοπούς της εταιρείας, όπως προκύπτει από το καταστατικό της κάνει τα πάντα και συμφέρει. Από αγοραπωλησίες ακινήτων μέχρι υπηρεσίες σωματικές ευεξίας…
  https://www.documentonews.gr/article/o-polakhs-apokalyptei-nea-apeytheias-anathesh-to-fagopoti-synexizetai

  Ιστοσελίδα δεν έχει ακόμη η εταιρεία.

 382. spyridos said

  381

  Αυτός ο Πιερρακακης τελικά είναι ακόμα μεγαλύτερο κλεφτόπουλο απ ότι περιμέναμε.

  Adam Smith AE ;;;;;;;;;

  γαμώ την αρπακόλλα μου

 383. Γιάννης Ιατρού said

  381: τα διάβασα κι εγώ το απόγευμα και έφριξα (πάλι). Απορώ γιατί, αφού πλέον θα έτσι «ενισχύεται» πλέον η επιχειρηματικότητα 👎🤢

 384. Spiridione said

  Είπα να δω χτες ειδήσεις στην τηλεόραση μετά από πολύ καιρό, στο μέγκα. Άρχισα να βλέπω, όχι από την αρχή του δελτίου (δεν ξέρω και πότε αρχίζουν με τις διαφορετικές ώρες που έχουν) και έλεγαν για τα εμβόλια για κανένα τέταρτο, για την έγκριση στην Αγγλία, μετά ρεπορτάζ από εμβολιαστικά κέντρα που φτιάχνουν στη Γερμανία κ.α., με τίτλους όπως η αρχή του τέλους της πανδημίας και διάφορα τέτοια. Σε ένα μάλιστα ξένο ρεπορτάζ έλεγε κάποιος επιστήμονας ότι έχουν στόχο μέχρι τον Σεπτέμβριο να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός (για το εξωτερικό αυτά). Μετά ο Έλληνας ρεπόρτερ, μεταφέροντας το κυβερνητικό ρεπορτάζ, λέει ότι η κυβέρνηση έχει στόχο να εμβολιαστεί ο πληθυσμός μέχρι τον Μάρτιο, αλλά μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος και μέχρι τον Φεβρουάριο. Λέω για τα κρούσματα, τους θανάτους, τους διασωληνωμένους κλπ. δεν έχουν πει τίποτα, δεν μπορεί θα τα έχουν πει στην αρχή του δελτίου και τα έχασα. Μετά από ένα τέταρτο με τα εμβόλια λέει ο παρουσιάστρια, να πούμε σήμερα και για τα κρούσματα που είχαμε …

 385. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  356

  Mε κάτι τέτοιες κουβεντούλες, μικρά φαρμακερά αγκαθάκια, αμφισβητούνται και υπονομεύονται τσούκου-τσούκου από την ίδια την εκφυλισμένη και φασίζουσα αστ(υνομ)ική δημοκρατία οι διακηρυγμένες της αρχές της ισοπολιτείας, ισονομίας και λοιπών παπαριών. Άντε και μ’ ένα καλό νομοσχέδιο.

 386. Γιάννης Ιατρού said

  384: Η οφθαλμοφανής ελλιπής ή/και διαστρεβλωτική πληροφόρηση είναι σοβαρή αιτία για την αδιάφορη ή και πεισματικά αντιδραστική συμπεριφορά ενός μη αμελητέου ποσοστού του πληθυσμού.

  Τι να κάνει ένας στοιχειωδώς σκεπτόμενος άνθρωπος όταν βλέπει τις αντιφάσεις, τις φτιαχτές συγκρίσεις, τα αδιέξοδα, τις ωραιοποιήσεις και τις «παρηγορητικές» ειδήσεις που μας σερβίρουν, είτε από «δική τους πρωτοβουλία» (και το τάχα μου ρεπορτάζ…) είτε αναμεταδίδοντας ανακοινώσεις της κυβέρνησης και σχολιασμούς των σφουγγοκωλάριών της;

  385: Χτήνος, έτσι, σταλιά-σταλιά που λένε

 387. Γιάννης Ιατρού said

  386: …Η οφθαλμοφανώς ελλιπής…

 388. ΓιώργοςΜ said

  Νομίζω ταιριάζει εδώ, στο πολυσυλλεκτικό νήμα. Μου έστειλαν αυτό από το πανεπιστήμιο που πήγαινα κάποτε.
  Οι γιατροί και λοιποί υγειονομικοί, μπορείτε να θυμώσετε ελεύθερα, συγκρίνοντας τη μέριμνα κείθε και δώθε…
  https://www.abdn.ac.uk/news/14528/?utm_content=bufferee00b&utm_medium=social&utm_source=linkedin.com&utm_campaign=UoASocial

 389. Γιάννης Ιατρού said

  388: Αν κατάλαβα καλά (το διάβασα πολύ στο πόδι) δεν είναι ανώνυμη η συλλογή των πληροφοριών (όσο κι αν κόπτονται πως δεν θα αποθηκευτούν κλπ. κλπ.). Με το «φακέλωμα» (…«αυτοβούλως προσήλθε»…) τι γίνεται;

 390. Μαρία said

  https://www.ppel.gov.gr/ipografike-apo-ton-periferiarchi-p-nika-i-simvasi-gia-to-alieftiko-tis-marathoupolis-sira-ergon-pollon-ekatommirion-ston-dimo-trifilias/

  Γιατί τα ελληνικά δεδομένα της πανδημίας δεν είναι τόσο δεδομένα
  https://insidestory.gr/article/giati-ta-ellinika-dedomena-tis-pandimias-den-einai-toso-dedomena

 391. Pedis said

  # 386 – Καλοδεχούμενα άλλοθι και δικαιολογίες σερβίρονται από τα μέσα μαζικής προπαγάνδας για να εξακολουθήσει ο άλλος αμέριμνα να είναι ο ίδιος πολιτικός πελάτης, βρέξει-χιονίσει, ο κόσμος να χαλάσει.

  Με το δεδομένο ότι η το νεοπασοκικό σχήμα θέλει ακόμη ροντάρισμα για να φέρει στο γήπεδο της τα υπόλοιπα των μαλακοπασόκων γλειφτών δεν έχουν ακόμη πέσει σε πολιτικό κώμα, ο ελεεινός μαζί με τα μπάζα του ίσαμε 45-50% θα πάρουν στις εκλογές, αν γίνουν αύριο.

 392. spiridione said

 393. Pedis said

  Ο εθνικός καραγκιόζης αποκάλυψε ότι πρόκειται για παγίδα-προβοκάτσια που έστησαν άνθρωποι του Βαξεβάνη στον πρωθυπουργό και στην κυρία του.

  Κατάφεραν δηλαδή με τέχνασμα να βάλουν τη μαντάμ καβάλα στο καθαρόαιμο και μόνταραν τον στραβοκάνη ότι δήθεν γουστάρει τη φάση.

 394. Μαρία said

  392

 395. Μαρία said

  Δήμαρχοι καταγγέλλουν «διαπλεκόμενο» υφυπουργό -μελετητή με… παρελθόν (βίντεο+έγγραφα)

  https://www.aftodioikisi.gr/ota/dimoi/kede-apokalypseis-gia-diaplekomeno-yfypoyrgo-meletiti-me-parelthon-vinteo-eggrafa/
  Παρόμοιοι, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, είναι οι ισχυρισμοί του κ. Οικονόμου και στο θέμα της θεσμοθέτησης βιομηχανικής ζώνης ιχθυοτροφείων (Π.Ο.Α.Υ.), στο οποίο καταγγέλλεται ότι βρίσκεται ταυτόχρονα και από τις δύο πλευρές του τραπεζιού: Ότι έχει συμμετάσχει στη σύνταξη των Μελετών για τις Π.Ο.Α.Υ. πριν αναλάβει την θέση του υφυπουργού και επομένως σήμερα δεν υπάρχει κανένα κώλυμα για τον ίδιο, παρόλο που οι Υπηρεσίες των οποίων προΐσταται προωθούν προς θεσμοθέτηση τις εν λόγω Μελέτες (έλεγχος, δημόσια διαβούλευση, γνωμοδότηση Συμβουλίων του Υπουργείου, προώθηση για έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων), και, μάλιστα, κόντρα στην βούληση των τοπικών κοινωνιών!

 396. Γιάννης Ιατρού said

  395: Αυτό είναι που λένε «με προπληρωμή γρηγορόσημου» 🙂

 397. Γιάννης Ιατρού said

  Πάρτι στήνονται. Που είναι εκείνη η Λου, ε;

  🎶τον Χάροντς τον αντάμωσαν 5-6 φιλελεδες,
  να τον ρωτήσουν πως περνούν στον Άδη οι λακέδες.
  Πες μας βρε Χάροντς να χαρείς
  το μαύρο σου σκοτάδι
  έχουν αστον μαρτίν, έχουν καγιέν
  οι καπιταλς στον Άδη;🎵

 398. 397 Μη θυσιάζεις το μέτρο στον βωμό της επικαιρότητας γιατρέμ 🙂

  …έχουν κοχίμπα, έχουν καγιέν
  οι κάπιταλς στον Άδη?

 399. Μαρία said

  397
  Στο μεταξύ απο κάτω, στα περισσότερα τουίτ, βγαίνει όλο το βαρύ και μαύρο πυροβολικό, Μπογδ., Λατιν., Ζούκοφ. Υπάρχει σχετικός αλγόριθμος; 🙂

 400. Γιάννης Ιατρού said

  398: τι το μέτρο μόνο; *με* το μέτρο (τα κοχίμπα) λέμε 🙂

  399: έλα ντε🙄 Τ΄ άλλο αστέρι τον Λοβέρδο δεν είδα, μου έχει λείψει 😂
  Πάντως που να δεις τι θα γίνει με την νέα καμπάνια «μένουμε χωρίς σπίτι» 👎

 401. Μαρία said

 402. Μαρία said

  «Παράγουμε Τ-λεμφοκύτταρα από αναρρώσαντες από κορωνοϊό και φαίνεται ότι η θεραπεία δουλεύει στο 90% των ασθενών. Το έχουμε δει ως τώρα στο εργαστήριο, αλλά τα αποτελέσματα είναι ασφαλή. Αναζητούμε χρηματοδότηση για να το αναπτύξουμε» εξήγησε η Αναστασία Παπαδοπούλου, προσθέτοντας ότι έχουν υποβληθεί σχετικά αιτήματα στον ΕΟΔΥ και στο Υπ. Υγείας.
  «Ανακοινώσαμε τα προκλινικά αποτελέσματα και στο Πανελλήνιο Συνέδριο της Αιματολογικής Εταιρίας, και βραβευτήκαμε γι’ αυτά τον Νοέμβριο» σημείωσε. https://www.avgi.gr/gallery/podcasts/373442_elpidofora-therapeia-gia-ton-covid-19-apo-papanikolaoy-anazita

 403. spiridione said

 404. Μαρία said

  Μόνο για Αθηναίους
  https://www.facebook.com/events/736175460318564/

 405. Γιάννης Ιατρού said

  402: Πάλι αυξητική τάση… Καθόλου καλό αυτό, να προσέχετε εκεί πάνω Μαρία, …
  Λύματα: Σε επίπεδα αρχών Νοεμβρίου ο κορονοϊός

  403: Πατώσαμε και πάλι σανό θέλουν να μας ταΐσουν!

 406. Spiridione said

  Μιλάμε απίστευτα ρεζιλίκια

 407. Μαρία said

  Άγιος Σάββας: Στέλνουν στο πειθαρχικό 3 γιατρούς που νόσησαν από κορωνοϊό!
  https://www.avgi.gr/koinonia/373535_peitharhikos-eleghos-se-3-giatroys-poy-nosisan-apo-koronoio-ola-ta-eggrafa

 408. 407 Κάπου κάτι πήρε το μάτι μου χτες και είπα, μπα, δε μπορεί, μαλακία θα είναι.
  Ήμουν αφελής. Η διαχείριση του τρόμου ούμπερ άλλες.

 409. Μαρία said

  408
  Ο πρόεδρος των εργαζόμενων στην εκπομπή του Ανδρουλιδάκη «η πρηνής …» μετά το 11:23 https://www.avgi.gr/sto-kokkino

  Σύζυγος της διοικήτριας ο Παπαχρίστος.

 410. Μαρία said

  381
  «Αυτός έδωσε 23.000 για να μετρήσουν τα έπιπλα τώρα που θα κάνουν μετακόμιση.» 🙂
  https://www.altsantiri.gr/parapolitika/919443/sygkroysi-polaki-chrysochoidi-apeytheias-anathesi/?amp

 411. Μαρία said

  409

 412. Ας κλείσει το θρεντ αυτό με Μογγόλους Μετάλικα

 413. https://imgur.com/gallery/BocV2og

  Στο 2:20 σβάστικες στην ταστιέρα. Διάβαζα παλιότερα πως Μογγόλοι νεοναζί κούρεψαν μια γυναίκα γιατί τα είχε με ξένο.

 414. Μαρία said

  413
  Αυτοί λένε οτι είναι πανάρχαιο σύμβολο του δικού τους πολιτισμού https://blogs.ubc.ca/mongolia/2020/hu-nazi-symbols-nationalism-context/

 415. Όλοι έτσι λένε 🙂

 416. nwjsj said

  Η σβάστικα είναι όντως πανάρχαιο σύμβολο του βουδισμού για την καλή τύχη και την ειρήνη. Αυτός εδώ ο μοναχός το έχει δει προσωπική υπόθεση να την αποκαταστήσει στη Δύση, όμως ο ναζισμός που οικειοποιήθηκε την παραλλαγή της είναι υπεύθυνος για τις μελανότερες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας, οπότε μάλλον χλωμό το κόβω να τα καταφέρνει. Θα χρειαστούν αιώνες, δηλαδή η σύγχρονη ιστορία να γίνει αρχαία, προκειμένου να αποσυνδεθεί αυτό το σύμβολο από τη φρίκη, το θάνατο και το ρατσισμό, αλλά ενδεχομένως ακόμα και τότε να μην καταστεί εφικτό.

  https://www.newyorker.com/magazine/2017/08/21/the-history-of-a-controversial-symbol

  Την σβάστικα την συναντάς παντού στην Ασία, από βουδιστικούς ναούς μέχρι σε κεραμικά και υφάσματα ως κλασικό τύπωμα. Στην Ιαπωνία λέγεται manji και εκτός από σύμβολο είναι δημοφιλής και ως λέξη σε βαθμό που οι νέοι την κολλάνε συχνά στο τέλος μιας φράσης έτσι για το γούστο, αλλά και για έμφαση. Σ’ αυτό το βίντεο φαίνεται το πόσο αντίθετη θεώρηση σε σχέση με εμάς τους δυτικούς έχουν οι Ιάπωνες για τη σημασία της σβάστικας:

  Γι’ αυτό το λόγο, όποτε τη βλέπω σε ασιατικό κόντεξτ δεν με ξενίζει. Η εξαίρεση είναι η ακόλουθη φυσικά και είναι πολύ προφανές το γιατί:

  https://digg.com/video/a-day-with-a-japanese-neo-nazi

  Θα ήθελα να παραθέσω κάποιες εικόνες για να δείτε καλύτερα τι εννοώ, αλλά δεν μου το επιτρέπει μάλλον ο φυλλομετρητής μου. Αν σας ενδιαφέρει περαιτέρω αυτό το θέμα, μπορείτε να κάνετε μια αναζήτηση εικόνων σχετικών με τη σβάστικα στην Ιαπωνία ή την Ασία γενικότερα.

 417. 416

  Έτσι. Κανείς δεν μπορεί πια να επικαλεστεί τους αρχαίους συμβολισμούς. Δεν έχει σημασία αν τον τόπο του τον άγγιξε ή όχι ο ΒΠΠ.
  Οι τύποι συναγελάζονται με ακροδεξιούς ρατσιστές. Τίποτα δλδ σχετικό με τα ωραία που παλιά συμβόλιζε η σβ.
  Την ίδια αντίληψη με εμάς έχουν περί ναζισμού.

 418. Μαρία said

  417
  Σαν τον δήθεν μαίανδρο της ΧΑ.

 419. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  418

  Πάντως, αν δεν είναι σ’ ένα τουλάχιστον βαθμό φτιαχτό, τα τζαπανάκια του 416 σκίζουν από κατάρτιση. Έβλεπα ένα ρεπορτάζ δρόμου με κατοίκους της Χιροσίμα και πολύς, πάρα πολύς νεαρόκοσμος αγνοούσε το γεγονός.

 420. nwjsj said

  419
  Θα ήθελα να το δω αυτό το ρεπορτάζ στη Χιροσίμα, αν υπάρχει πρόχειρο το λίκνο.

 421. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  420 Δυστυχώς είναι πολύς καιρός που το είδα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: