Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ποια είναι η λέξη της χρονιάς για το 2020;

Posted by sarant στο 9 Δεκεμβρίου, 2020


Το τέλος της χρονιάς παραδοσιακά είναι καιρός απολογισμών. Το ιστολόγιο προσπαθεί να τηρεί ευλαβικά τις παραδόσεις κι έτσι με το σημερινό άρθρο συνεχίζουμε ένα εγχείρημα που φέτος επαναλαμβάνεται, ούτε λίγο ούτε πολύ, για ενδέκατη χρονιά: πράγματι, ήρθε και φέτος το πλήρωμα του χρόνου για να διαλέξουμε τη Λέξη της Χρονιάς για το 2020.

Όταν λέμε «λέξη της χρονιάς», εννοούμε κάποια λέξη που ακούστηκε πολύ μέσα στη χρονιά που κοντεύει να τελειώσει. Δεν είναι υποχρεωτικό να είναι νεολογισμός· μπορεί να είναι λέξη που υπάρχει ήδη, αλλά να έχει πάρει καινούργια σημασία ή γενικά να σημάδεψε τη χρονιά που τελειώνει. Τη «λέξη» την εννοούμε με την ευρύτερη έννοια, δηλαδή γίνονται δεκτοί και σύμπλοκοι όροι (πρόπερσι λέξη της χρονιάς ήταν σύμπλοκος όρος, Συμφωνία των Πρεσπών ενώ το 2017 ξενικός σύμπλοκος όρος, τα φέικ νιουζ) καθώς και ακρώνυμα (το 2014, λέξη της χρονιάς ψηφίστηκε ο ΕΝΦΙΑ).

Κάθε χρόνο η διαδικασία ξεκινάει περίπου την ίδια εποχή και περιλαμβάνει τρία στάδια, με τρία ισάριθμα άρθρα. Φέτος ξεκινάμε στις 9 Δεκεμβρίου, όπως και πέρυσι.

Για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι, τα περυσινά αποτελέσματα είναι εδώ. Πέρυσι είχατε αναδείξει λέξη της χρονιάς την κανονικότητα, με διαφορά από τη δεύτερη, την αριστεία, και τρίτη τη γυναικοκτονία. Τα προπέρσινα αποτελέσματα θα τα βρείτε εδώ. Πρόπερσι ψηφίστηκε λέξη της χρονιάς η Συμφωνία των Πρεσπών, με αρκετή διαφορά από τη δεύτερη τιναφτόρε και από την τρίτη, Μακεδονικό. Τα αποτελέσματα του 2017 θα τα βρείτε εδώ. Το 2017 είχατε ψηφίσει λέξη της χρονιάς τον  όρο φέικ νιουζ ενώ στη δεύτερη και τρίτη θέση είχαμε ισοβαθμία των όρων POS και αντισπισιστής. Τα αποτελέσματα του 2016 θα τα βρείτε εδώ. Λέξη της χρονιάς για το 2016 ψηφίστηκε το Μπρέξιτ και ακολούθησαν πρόσφυγες και χοτ σποτ. Τα αποτελέσματα του 2015 μπορείτε να τα βρείτε εδώ. Το 2015 λέξη της χρονιάς ψηφίστηκε ο σύμπλοκος όρος κάπιταλ κοντρόλς, στη δεύτερη θέση είχαμε τον όρο πρώτη φορά αριστερά και στην τρίτη το γκρέξιτ. Τα αποτελέσματα του 2014 θα τα βρείτε εδώ. Το 2014 λέξη της χρονιάς ήταν, όπως είπαμε, ο ΕΝΦΙΑ, ενώ στη δεύτερη θέση βρέθηκαν οι ιπτάμενοι αναρχικοί και στην τρίτη ο ένοικος του τάφου. Τα αποτελέσματα του 2013 μπορείτε να τα βρείτε εδώ. Το 2013, λέξη της χρονιάς ψηφίστηκε το σαξές στόρι, ενώ στη δεύτερη θέση ήρθε η βιαποπουκιανπροέρχεται και στην τριτη θέση τα άκρα/θεωρία των άκρων. Τα αποτελέσματα του 2012 μπορείτε να τα βρείτε εδώ. Το 2012 είχατε ψηφίσει για λέξη της χρονιάς την επαναδιαπραγμάτευση, στη δεύτερη  θέση το εγέρθουτου και στην τρίτη την αλληλεγγύη. Αν θέλετε να πάμε ακόμα πιο πίσω, τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας του 2011 βρίσκονται εδώ. Το 2011 πρώτη είχε έρθει, με διαφορά, η λέξη αγανακτισμένοι, ενώ στη δεύτερη και τρίτη θέση ισοβάθμησαν το κούρεμα και το χαράτσι. Τέλος, τα αποτελέσματα, του 2010, βρίσκονται εδώ. Το 2010, πρώτη χρονιά του… θεσμού, είχε έρθει πρώτη η λέξη μνημόνιο, ακολούθησε με μικρή διαφορά το ΔουΝουΤου και την τριάδα έκλεισε η τρόικα. Το 2009 δεν είχε διοργανωθεί διαγωνισμός από το ιστολόγιο.

Ίσως σας κούρασε αυτή η αναδρομή αλλά δεν είναι χωρίς ενδιαφέρον πιστεύω, έχουμε μια λεξιλογική επισκόπηση της δεκαετίας με τον τρόπο αυτό.

Ωστόσο, φέτος δεν είναι μια χρονιά σαν όλες τις άλλες. Αυτή η φράση κάποτε μας φαινόταν κλισέ, αλλά για το 2020 νομίζω πως δικαιολογείται απόλυτα καθώς ο κορονοϊός στιγμάτισε ανεξάλειπτα τη χρονιά που τελειώνει. Συνακόλουθα, η χρονιά κυριαρχήθηκε από πανδημικές λέξεις.

Ξεκιναμε από τον ίδιο τον κορονοϊό, που όπως πολλοί εγκληματίες είναι γνωστός και με πολλά άλλα ονόματα. Ακόμα κι αν προσπεράσουμε την παραλλαγή κοροναϊός ή την ορθογραφική πρόταση με ωμέγα του κ. Μπαμπινιώτη, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο, Covid-19, και στα ελληνικά σκέτο κόβιντ, ενώ υπάρχει και το σκέτο κορόνα. Ένα θέμα που θα απασχολήσει υποθέτω την εφορευτική επιτροπή είναι το πόσες ενσαρκώσεις του ιού θα συμπεριλάβει στο τελικό ψηφοδέλτιο. Υπαινίχθηκα πιο πάνω τη λέξη πανδημία, ας μπει κι αυτή.

Και συνεχίζουμε με το λοκντάουν, αφού το απαγορευτικό του Μπαμπινιώτη μάλλον δεν έπιασε, ή αλλιώς την καραντίνα. Για να βγούμε από το σπίτι στέλνουμε μήνυμα στο 13033. Φοράμε γάντια και μάσκες, χρησιμοποιούμε αντισηπτικό, και κάθε μέρα περιμένουμε τον ΕΟΔΥ να ανακοινώσει τα κρούσματα και τους διασωληνωμένους. Αγωνιούμε για τις κλίνες ΜΕΘ που εξαντλούνται και περιμένουμε τη γνωμάτευση των λοιμωξιολόγων -αλλά και τα νέα μέτρα που ανακοινώνει ο Νικ Χαρντ, ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας. Αγωνιούμε για την επιπεδοποίηση της καμπύλης και αναρωτιόμαστε πότε θα τελειώσει το δεύτερο κύμα, ιδίως αν ανήκουμε σε ευπαθείς ομάδες ή έχουμε υποκείμενο νόσημα. Για να ταξιδέψουμε πρέπει να κάνουμε τεστ, είτε ράπιντ τεστ είτε μοριακό, που το λένε και PCR, ενώ κάθε μέρα από τον αριθμό των τεστ υπολογίζουμε το ποσοστό θετικότητας. Έναν καιρο είχαμε και τη συζήτηση για το τι είναι θνητότητα και τι διαφέρει από τη θνησιμότητα. Τον τελευταίο καιρό τα δελτία ειδήσεων προβάλλουν διαρκώς τις εξελίξεις για το εμβόλιο, που μάλλον ως λέξη θα κυριαρχήσει την επόμενη χρονιά. Tότε ίσως φτάσουμε στην ανοσία αγέλης.

Και βέβαια με το λοκντάουν είχαμε και την τηλεργασία, αλλά και την τηλεκπαίδευση, και γενικά διάφορες δραστηριότητες εξ αποστάσεως. Η εστίαση είναι κλειστή αλλά παραγγέλνουμε ντελίβερι. Το επιτελικό κράτος μας συνέβαλε στην παραγωγή λέξεων, όπως με το φιάσκο του σκόιλ ελικικού, αλλά και το πέτσωμα στα μέσα ενημέρωσης. Και βέβαια, έχουμε και τις παραινέσεις για ατομική ευθύνη.

Ελάχιστες λέξεις εκτός πανδημίας θυμάμαι: ΑΟΖ και επακούμβηση, από τα ελληνοτουρκικά. Μεγάλος περίπατος, από τα δημοτικά. Και Μαρέβα κομψή, για όλα.

Ένας κανόνας που έχουμε καθιερώσει σε αυτές τις ψηφοφορίες είναι ότι οι λέξεις που έχουν διακριθεί τα προηγούμενα χρόνια αποκλείονται από την ψηφοφορία. Φοβάμαι πως φέτος δεν θα υπάρξει τέτοιο ενδεχόμενο.

Έγραψα αρκετά. Σίγουρα θα έχω παραλείψει αξιόλογες υποψηφιότητες. Περιμένω λοιπόν τις δικές σας ιδέες και προτάσεις. Μπορείτε στα σχόλιά σας να δηλώνετε περισσότερες από μία λέξεις που πιστεύετε ότι σημάδεψαν τη χρονιά που τελειώνει, έστω κι αν έχουν ήδη δηλωθεί από προηγούμενους ή από το άρθρο, έτσι ώστε να γίνεται και μια προκαταρκτική στάθμιση.

Αυτό το πρώτο στάδιο, το στάδιο της διατύπωσης των προτάσεων, φέτος θα διαρκέσει έως το Σάββατο 12 του μηνός, στις 11 μ.μ. ώρα Ελλάδος, εκτός αν η υπόλοιπη εφορευτική επιτροπή (λέγε με Στάζιμπο) αποφασίσει διαφορετικά. Στη συνέχεια, η εφορευτική επιτροπή θα συγκεντρώσει τις επικρατέστερες προτάσεις (που θα είναι πάνω από 25, ίσως και πάνω από 50) και θα τις θέσει σε ψηφοφορία.

Η ψηφοφορία φέτος θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει ως τα μεσάνυχτα της 30ής Δεκεμβρίου. Παραμονή πρωτοχρονιάς θα έχουμε τα αποτελέσματα και θα ξέρουμε ποιαν διαλέξατε για Λέξη του 2020.

Λέξη της χρονιάς διαλέγουν βέβαια και άλλοι οργανισμοί, εδώ και πολλά χρόνια μάλιστα. Το λεξικό Collins ανακήρυξε Λέξη της χρονιάς το lockdown, ενώ το dictionary.com διάλεξε τη λέξη pandemic. To λεξικό OED της Οξφορδης δεν έχει ακόμα ανακοινώσει την επιλογή του, αλλά βρήκα τον εξής πίνακα των λέξεων τούτης της πρωτόγνωρης χρονιάς:

Αλλά αυτά αποφάσισαν εκείνοι. Για τη δική μας ψηφοφορία περιμένω τις προτάσεις σας: Ποια είναι κατά τη γνώμη σας η Λέξη της χρονιάς για το 2020;

172 Σχόλια προς “Ποια είναι η λέξη της χρονιάς για το 2020;”

 1. tryfev said

  Καλημέρα, Νίκο μου. Ψηφίζω πρώτος ως φαίνεται και επιλέγω τη λέξη ΕΜΒΟΛΙΟ.

 2. dryhammer said

  Καλημέρα

  0.> …περιλαμβάνει τρία στάδια, με τρία ισάριθμα άρθρα…

  Θα μπορούσε να έχει πχ δύο ισάριθμα άρθρα;

 3. Κουνελόγατος said

  Προτείνω και τη λέξη ανέμελος. Καλημέρα.

 4. Επίχαρμος said

  Καλημέρα. Να προτείνω όχι λέξη αλλά εξαίρεση. Να τεθεί εκτός ανταγωνισμού από τον αθλοθέτη η «πανδημία» ακριβώς γιατί είναι μάλλον η ασυναγώνιστη επιλογή.

 5. Επίχαρμος said

  Καλημέρα. Να προτείνω μια διαφοροποίηση φέτος. Δύο λέξεις της χρονιάς. Μια «πανδημική» και μια μη. Γιατί φοβάμαι ότι οι πρώτες είναι ασυναγώνιστες.

 6. Καλημέρα.
  Ατομική ευθύνη

 7. tryfev said

  Είναι η λέξη που μας δίνει την ελπίδα ότι θα γλιτώσουμε από αυτήν την περιπέτεια η οποία «πολλάς …. ψυχάς Ἄϊδι προΐαψεν» (παραλείπω σκοπίμως το «ιφθίμους» γιατί δεν κυριολεκτείται στην προκειμένη περίπτωση).

 8. Επίχαρμος said

  ΥΓ ισχύει το 5. Το 4 νόμισα ότι το διέγραψα και τελικά το έστειλα. Ου γαρ …..

 9. Epaminondas Papayannis said

  άδεια ειδικού σκοπού
  άδεια έκτακτης ανάγκης
  αερολύματα
  αθηναϊκή ριβιέρα
  αλληλουχίες νουκλεοτιδίων
  ανάλυση PCR
  αναπνευστικό επιθήλιο
  ανοσία αγέλης
  ανοσιακή απάντηση
  αντιικός
  αντισώματα
  αόρατος εχθρός
  απόσταση ασφαλείας
  άσκοπη μετακίνηση
  ασυμπτωματικός
  γονιδίωμα
  δείκτης R
  δεξαμεθαζόνη (dexamethasone)
  διασπορά
  ελαστικοί βρόχοι
  εντατικολόγος
  εξέταση διαγνωστική
  εξέταση μοριακή
  επιδημιολογικός
  επιπέδωση καμπύλης
  επιπολασμός
  επιστημονική κοινότητα
  ευπαθής ομάδα
  ιικό φορτίο
  ιογενής λοίμωξη
  ιογενής σήψη
  ιολόγος
  ισχυρή σύσταση
  ιχνηλάτηση
  κανονικότητα
  καραντίνα
  κοινωνική απομάκρυνση
  κορωνοϊο-ομόλογο
  κορωνοϊοπάρτυ
  κορωνοϊόπληκτος
  κορωνοϊοφοβία
  λοιμογόνος
  λοιμωξιολόγος
  lockdown
  μάσκα
  μένουμε σπίτι
  νοσοκομείο αναφοράς
  ξενιστής
  ομογενοποίηση
  ορφανό κρούσμα
  πανδημία
  παράγων διασποράς k
  παραλιακό μέτωπο
  περιοριστικά μέτρα
  προσυμπτωματικός
  προτεραιοποίηση
  rapid test
  ρεμντεσιβίρη (remdesivir)
  ρετροϊός
  ριβοζονουκλεϊκό οξύ
  συνεχές testing
  συνωστισμός
  σχέδιο ΧΑΜ
  τηλεκπαίδευση
  τηλεργασία
  υδροξυχλωροκίνη (hydroxychloroquine)
  υπερμεταδότης
  υποδοχείς
  υποκείμενο νόσημα
  υποξυγοναιμία
  χαλάρωση μέτρων
  χαμηλή οξυγόνωση
  χλωροκίνη (chloroquine)
  χωροταξικό cluster

 10. Kilkis said

  Δύσκολα θα βρούμε «μη πανδημική» λέξη. Ακόμα και οι «μη πανδημικές» σχετίζονται με την πανδημία… Αν δεν είχαμε πανδημία, ας πούμε, κάποιοι μπορεί να ήταν λιγότερο κομψοί, ο μεγάλος περίπατος δεν θα είχε γίνει (νομίζω ότι «συνδέθηκε» με την πανδημία κλπ.

 11. Aghapi D said

  Καλημέρα
  κόβιντ (φυσικά)
  και εστίαση (που μας λείπει λιγάκι)

 12. Νέο Kid Al Afrikii said

  Λείπουν οι μασκοφοβικοί και οι κοβίντιοτς! Κοβηλίθιοι ,ίσως;…

 13. Kilkis said

  Η εστίαση νομίζω πρέπει να προστεθεί… Δεν την πολυχρησιμοποιούσαμε, νομίζω ότι απο φέτος θα χρησιμοποιείται σαφώς περισσότερο…

 14. atheofobos said

  Κοβηλίθιος και αντιεμβολιαστές.

 15. Νέο Kid Al Afrikii said

  Αυτοπεριορισμός , κοινωνικές αποστάσεις (social distancing)

 16. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Τι ψηφίσατε ρε?
  (διαχρονικόν)

 17. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μόνο το κορονοπάρτι και το κορονοσύναξη μού έρχονται. Τα υπόλοιπα πολυακουσμένα έχουν ήδη προταθεί.

 18. Έχει ανοίξει η όρεξη. Μπράβο. 🙂

 19. Θοδωρής Κράχτης said

  Μια διορθωσουλα μόνο.

  Μαρέβα υπέρκομψη.

  🙂

 20. Artemissia Papaserafeim said

  Η πολύφερνη «επιστρεπτέα προκαταβολή», που όποιος κατάλαβε τί σημαίνει αμέσως μόλις την άκουσε, να σηκώσει το χέρι!

 21. Κάποτε είχαμε κουβεντιάσει λίγο, πέρσυ μάλλον, για τα κριτήρια: είναι η λέξη που χαρακτηρίζει τη χρονιά, που ακούστηκε περισσότερο κλπ., ή ένας νεολογισμός που θα έπρεπε να μπει στα λεξικά; Όχι πως φέτος θα έχει μεγάλη διαφορά, θα έλεγα ας πούμε πανδημία ή κορονοϊός στην πρώτη περίπτωση, λοκ-ντάουν στη δεύτερη.

 22. Νίκος Μαστρακούλης said

  Απαγόρευση συναθροίσεων

  0: Στον πίνακα της Οξφόρδης εντύπωση μου έκανε το Belarusian με το μονό s. Προφανώς παράγεται κατ’ ευθείαν από το Belarus, σύμφωνα με τους κανόνες της αγγλικής όπως και είναι το τυπικά σωστό, αλλά εξαφανίζει κάθε σύνδεση με τη (Λευκο)ρωσία που σημαίνει η λέξη. Ένας λόγος παραπάνω που προφέρεται με «ζ» (σαν να λέγαμε στα ελληνικά «λευκοροζικός»).

 23. leonicos said

  7

  Είναι η λέξη που μας δίνει την ελπίδα ότι θα γλιτώσουμε από αυτήν την περιπέτεια η οποία «πολλάς …. ψυχάς Ἄϊδι προΐαψεν» (παραλείπω σκοπίμως το «ιφθίμους» γιατί δεν κυριολεκτείται στην προκειμένη περίπτωση).

  το ηρώων; παίζει;

 24. 22 Γιατί για να δείξουν ότι δεν (πρέπει να) έχει καμία σχέση με τη Ρωσία του Πούτιν χρησιμοποιούν τη λευκορωσική λέξη. Κάπως έτσι εξαφανίστηκε φαντάζομαι και το παλιότερο Ukrania https://www.google.com/search?q=Ukrania&client=firefox-b-d&sxsrf=ALeKk02Zpp9mtdJBCKSSMu2wgHhXlVnUMw:1607502516395&source=lnms&tbm=bks&sa=X&ved=2ahUKEwimj9zDvcDtAhVQx4UKHbnCCEIQ_AUoAXoECAcQCw&biw=1920&bih=966 (πού είναι αυτό το εργαλείο που δείχνει τη γραφική παράσταση της εμφάνισης λέξεων στα βιβλία;)

 25. leonicos said

  Προτείνω ΚΑΙ ψηφίζω

  της Γιαμαρέλου το κουταλάκι

 26. Panayiota K said

  Καλημέρα!
  φέτος θα ψήφιζα:
  1)κοβιντ
  2)μένουμεσπίτι
  3)πολύ σχολαστικά
  4)κορονοπάρτι
  5)αρνητές
  6) γκαντέμης
  7) ατομική ευθύνη
  8) τηλεδιάσκεψη
  9) από απόσταση
  ευτυχώς έχουμε μια μεγάλη ποικιλία επιλογών φέτος, αν και περιορισμένες οι κινήσεις μας

 27. # 2

  Βρε Ντράι, υπονοείς την γνωστή ρήση που περιγράφει την περσινή νίκη του ΠΑΟΚ επί του ΟΣΦΠ με 3-2 από 0-2 ;

 28. Πανδημία, φυσικά. Και καραντίνα. Δεν συμφωνώ με την εξαίρεση όρων σχετικών με την πανδημία, την στιγμή που αυτή ΗΤΑΝ η χρονιά της πανδημίας. Ας ελπίσουμε, τέλος, ότι του χρόνου τέτοιες μέρες θα είμαστε όλοι εδώ, προτείνοντας όρους όπως «εμβόλιο» και «εμβολιασμός».

 29. Γιάννης said

  Εννοείται «κορωνοϊός», με «ω». Είναι ξεκάθαρα η λέξη της χρονιάς.

 30. ΣΠ said

  Καλημέρα.

  Προσπαθώ να θυμηθώ λέξεις που δεν έχουν σχέση με την πανδημία.

  NAVTEX, εργαλειοποίηση, κυρώσεις.

 31. Λεύκιππος said

  Πόσο ανέμελη ήταν η μακρινή εκείνη εποχή (πρόπερσι αν το ξεχάσατε) που η βασική μας έγνοια ήταν η Συμφωνία των Πρεσπών, σε τέτοιο βαθμό που την βγάλαμε και λέξη της χρονιάς. Και δεν μας άρεσε κιόλας!!!! Που να ξέραμε τι μας περίμενε στην γωνία.

 32. Παναγιώτης Κ. said

  Υποκείμενα νοσήματα.
  Σύμπλοκος όρος κατάλληλος και για άλλες περιοχές του… κοινωνικού και όχι μόνο για την πανδημία.

 33. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα ! Το αποτέλεσμα μάλλον προδικασμένο φέτος, οπότε θα μπω να ψηφίσω τουλάχιστον με διάθεση να μη «χαραμίσω» και τις τρεις λέξεις στο συγκεκριμένο θέμα, που ναι μεν επισκίασε τα πάντα, ωστόσο δε υπήρξε και άλλη ζωή μέσα στη χρονιά, πέρα από αυτό… Και απλά το δίνω σαν ιδέα, μπας και θέλουν να το κάνουν κι άλλοι…

 34. dryhammer said

  27. Δε θυμάμαι να παίξανε σε τρία γήπεδα…

 35. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια και για τις πολλές καλές προτάσεις. Είχα αναφέρει πολλές λέξεις, αλλά βλέπω ότι έγιναν κι άλλες εύστοχες προτάσεις πχ κοβηλίθιοι ή επιστρεπτέα προκαταβολή.

  21 Φέτος ειδικά η διάκριση αυτή, όπως λες κι εσύ, αδυνατίζει.

 36. Παναγιώτης Κ. said

  Το αποτέλεσμα είναι προδικασμένο ως προς την περιοχή από όπου θα αντληθούν οι λέξεις. Ποια λέξη θα έρθει πρώτη, ποια δεύτερη και ποια τρίτη κ.ο.κ είναι κάτι που παίζεται…

 37. Ατακαμα said

  Τεικ αγουει.
  Τροφοδιανομεας

 38. Μυλοπέτρος said

  Με πικρό χιούμορ το ελικικου.

 39. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μπήκαν στη ζωή μας για τα καλά και οι πλατφόρμες τηλεδιασκέψεων. Στον χώρο της τηλεκπαίδευσης λέξη της χρονιάς η (Sisco) Webex.

 40. aristea k said

  Καλημέρα.
  Οι δικές μου έξτρα προτάσεις

  Μένουμε ασφαλείς (το γράφουν πάνω οι μάσκες που φοράω)
  Έγγραφα μετακίνησης
  Εκ περιτροπής εργασία
  Απολύμανση

 41. Anastasia Seni said

  Θα έλεγα να μπει και το «εγκληματική οργάνωση». Πολύ σημαντική λέξη για εμάς (τη χώρα μας εννοώ) το 2020.

  Δεν είμαι σίγουρη αν αναφέρθηκε κάπου το «απαγόρευση συναθροίσεων». Ίσως θα μπορούσε να μπει κι αυτό.

  Εμένα θα μου μείνει και το «I can’t breathe», αλλά ίσως ταιριάζει περισσότερο σε ξένες ψηφοφορίες.

 42. Natassa Efentakis said

  Ιχνηλάτηση

 43. sarant said

  Χμμ… Τελικά νομίζω ότι φέτος το ψηφοδέλτιο θα είναι μεγαλύτερο από αλλες χρονιές.

 44. ΓΤ said

  39@
  Cisco 🙂

 45. Πέπε said

  Δυστοπία
  Έλεγχος
  Απαγόρευση (τι συναθροίσεων και διαδηλώσεων και κυκλοφορίας και τρίχες; το μήνυμα της εποχής είναι σκέτο «ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ», όχι απαγορεύεται τούτο ή εκείνο αλλά επιτρέπεται κάτι άλλο, και αυτό είναι που οφείλει να αποτυπώσει η Λέξη της χρονιάς)

 46. Pedis said

  Εγώ ξέρω τι θα ψηφίσω. Μωυσής!

  Αλλά δεν βλέπω τη λέξη. Παλιολεγραίνες! Νοθεία!

 47. Νέο Kid Al Afrikii said

  To Oρούτς Ρέις πιάνεται; … :mrgreen:

 48. Πάνος με πεζά said

  Στις κορονο-λέξεις, τα σύμπλοκα «μένουμε ασφαλείς», «υγειονομικό πρωτόκολλο» και μια Τσιοδροέκφραση που μου θύμισε τη «βιααποπουκιανπροέρχεται», και μιλάω για τη «διαδοσητουιουστηνκοινότητα». Στα υπόλοιπα, ας θυμηθούμε ότι είχαμε την επίσημη λειτουργία του «112», που δύσκολα βεβαίως αντικαθίσταται με την περίφραση «Ευρωπαϊκός αριθμός κλήσης έκτακτης ανάγκης», και το αγγλικό «BlackLivesmatter» που διαδόθηκε παγκοσμίως την εποχή της δολοφονίας Φλόιντ.

  Αντίστοιχα εδώ ακούστηκε αρκετά το «Δεν είναι αθώοι», παραμονές της ανακοίνωσης της δικαστικής απόφασης για τη Χρυσή Αυγή.

 49. Νέο Kid Al Afrikii said

  Aν είμασταν Κύπριοι … σίγουρα θα έπαιζε και το «κουβερτούλες»!

  Για όσους δεν ξέρουν τη ιστορία: O χειρότερος υπουργός παιδείας ever κος Προδρόμου (που όσες μαλακίες και να κάνει, κι όσες κοτσάνες και να πετάξει ,ο Νίκαρος τον έχει ακλόνητο… γιατί άραγε;…χμμ…) έγινε βάιραλ πρόσφατα όταν σε ερωτήσεις για τις σχεδόν ανύπαρκτες θερμάνσεις στα σχολεία , είπε το αμίμητο :
  -Δεν βάζουμε θερμάνσεις γιατί λόγω κορωνοιού τα παράθυρα και οι πόρτες πρεπει να μενουν ανοιχτά.
  -Μα τα παιδάκια θα παγώσουν κύριε Υπουργέ!
  -Εξετάζουμε εναλλακτικές πηγές θέρμανσης, όπως κουβερτούλες! …

  Κι αρχίσαν όλες οι μικρομάνες τση Κύπρου να πλέκουν την κουβερτούλα του μαθητή …(η κάλτσα του στρατιώτη έρχεται πλέον έτοιμη απ την Κίνα!)

 50. Τσιόδρας
  Χαρδαλιάς

 51. Voyageur autour de la chambre said

  Δεν έχω επιπλέον πρόταση για την ψηφοφορία και δεν νομίζω ότι λέξη που δεν σχετίζεται με την πανδημία έχει καμιά ελπίδα.
  Θα συμφωνήσω με τη συμπερίληψη της λέξης «εστίαση» που διάβασα σε κάποιο σχόλιο, όντως δεν νομίζω να χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν όσο φέτος.
  Για τον ίδιο τον ιό, προβληματίζομαι λίγο ποια λέξη είναι η επικρατέστερη. Είμαι ανάμεσα στο «κορονοϊός» και «κόβιντ» – νομίζω ότι ο πρώτος όρος είναι μαζί μας από την αρχή και χρησιμοποιείται ακόμα, ενώ όλοι οι άλλοι είναι μεταγενέστεροι.

 52. sarant said

  46 Εδώ που τα λέμε, το Μωυσής πράγματι συζητήθηκε.

 53. Νέο Kid Al Afrikii said

  52. Με ποια αφορμή/αιτία; Ενημερώστε και τσι απόδημ’ ρε παιδιά!

 54. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  48

  Καλά κάνεις και το θέτεις γιατί το άλλο, το «διαδοσητουυιουστηνκοινότητα» αφορά την εξάπλωση του χριστιανισμού, και ας μην ανοίγουμε μέτωπα τώρα 🙂

 55. Alexis said

  Κατά τη γνώμη μου λέξη της χρονιάς είναι ο κορονοϊός, ως αρχή και γενεσιουργός αιτία όλου αυτού του απίστευτου σκηνικού που ζούμε.
  Επίσης να θυμίσω ότι φέτος ακούστηκαν πάρα πολύ οι λέξεις θετικός και αρνητικός, με εντελώς προσδιορισμένη σημασία.
  Σχετικοί με την πανδημία οι όροι κλειστή δομή, έντυπο μετακίνησης και σωματική άσκηση (το περίφημο Β6)
  Από λέξεις εκτός πανδημίας προτείνω για τη λίστα τα χωρικά ύδατα και την ΑΟΖ που ήδη προτάθηκε.

 56. ΚΑΒ said

  Γύρισα από Β6. Δεν έχω να προσθέσω κάποια νέα πρόταση. Τα της πανδημίας θα επικρατήσουν και δικαίως. Νομίζω ότι πρέπει να αποκλειστούν ονόματα εμπλεκόμενα με τον κορονιό,

  Χρόνια πολλά και καλά στις Άννες του Νικοκύρη και του ΓΣ και σε όποια άλλη γιορτάζει.

 57. nikiplos said

  Καλημέρα, νομίζω πως το βασικό είναι να διαλέξουμε λέξεις που δεν χρησιμοποιήσαμε άλλη χρονιά, ή χρησιμοποιούσαμε σπάνια παλαιότερα.
  Κορονοϊός με όλες τις παραλλαγές του.
  Πανδημία
  Κοβίντ
  λοκτνάουν
  Απαγόρευση κυκλοφορίας
  άδεια μετακίνησης
  κρούσματα.

 58. Alexis said

  #53: Δεν το πιστεύω ότι το δεν το ξέρεις!
  Μωυσής είναι το παρατσούκλι του Κούλη, που του το κόλλησαν κατά το πρώτο λοκντάουν, όταν υποτίθεται ότι έσωσε το λαό του από τις συνέπειες του κορονοϊού (με τα έγκαιρα μέτρα που πήρε, και καλά…) 🙂

 59. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  53 Κίντο
  https://www.periodista.gr/the-media/article/112948/den-einai-plaka-o-mauridis-tou-liberal-gr-apokalei-ton-mitsotaki-neo-mousi

 60. Γιάννης Κουβάτσος said

  49: Και στη Γερμανία οι αρχές ζητούν από τους μαθητές να πηγαίνουν στο σχολείο με κουβέρτες.

 61. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

 62. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Μου αρέσουν τα
  -συρροή
  -νάβτεξ και αντινάβτεξ
  -υποκείμενα (νοσήματα)
  -τηλεεργασία
  -αλκοολούχα τζελ χεριών ήπιας ενυδατικής και αντισηπτικής δράσης με βιολογική αλόη και ενυδατικούς παράγοντες
  -Βεβαίωση κυκλοφορίας εργαζομένου.

  (Σταματάω να κοιτάζω γύρω μου:είναι σχεδόν όλα καινούργια! Ο Θαυμαστός Καινούργιος Κόσμος, που μας είχαν υποσχεθεί, βρίσκεται εδώ, επί τέλους).

 63. ”Με βλέπετε;»
  «Έχω πρόβλημα με το μικρόφωνο»
  «Μπεεεε»
  «Ψεκασμένοι»

 64. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα! Μια δόση κανονικότητας (της κανονικής κανονικότητας, εννοώ) το σημερινό, για να μη μας παίρνει από κάτω.

  Εκτός από τα πολύ στανταράκια:
  Τηλεργασία, τηλεκπαίδευση
  (ως διαχρονικά, ήρθαν για να μείνουν, ειδικά το πρώτο…),
  σκόιλ ελικικού, πέτσωμα
  (για να μείνουν στην ιστορία),
  επιπεδοποίηση της καμπύλης, υποκείμενο νόσημα
  (σχετικά μεν, λιγότερο προφανή δε· πάντα υποστήριζα τα αουτσάιντερ).

 65. Αράουτ said

  Με το θάρρος που μάς δίνει η ιδιότης τού (κατά γενική ομολογία…) μακράν πολυτιμώτερου σχολιαστή του παρόντος Ιστολογίου, ΚΑΛΟΥΜΕ τον αδέκαστο κύριο Σαραντάκο να περιλάβει στην Λίστα των υποψηφίων για την ανάδειξη της Λέξεως της Χρονιάς 2020 και την προστακτική

  «ΞΕΣΤΡΑΒΩΘΗΤΕ!» (με θαυμαστικό στο τέλος)

  Είναι παραπάνω από βέβαιον πως αν η λέξις «Ξεστραβωθήτε!» (που κανονικά θα έπρεπε να είναι το motto του Σαραντάκειου Ιστολογίου) μπεί στην Λίστα, άνετα θα πλασαριστεί στην τελική Πρώτη Εξάδα, χωρίς να αποκλείεται και η Τριάδα των Μεταλλίων. Κι αυτό διότι το 99% των αναγνωστών του παρόντος Ιστολογίου συναισθάνονται καθημερινώς (διαβάζοντας κυρίως τις αποκαλύψεις μας) πόσο αστοιχείωτοι τυγχάνουν και πόσο μεγάλη ανάγκη ξεστραβώματος έχουν.

  Σημειωτέον ότι το Επιτελείο μας προσφέρει και σχετική Εγγύηση: Αν ο κ. Σαραντάκος περιλάβει το «Ξεστραβωθήτε!» στην Λίστα και η λέξις δεν καταφέρει τελικά να μπεί στην Πρώτη Εξάδα, θα προσφέρουμε 500 Ευρώ στο παρόν Ιστολόγιο για παραπλάνηση των αναγνωστών του

 66. Νέο Kid Al Afrikii said

  58. 59. Θενκς μπόυς! Δεν το είχα πάρει πρέφα.
  Τώρα λοιπόν ,μάλλον είμαστε στη φάση που έχουμε στήσει το χρυσό κριάρι και το προσκυνάμε!, ε; 😆

  (Aμα κατέβει όμως ο Κούλης -Μωυσής απ το βουνό…αλλίμονό μας!)

 67. Νέο Kid Al Afrikii said

  65. Γειά σου ρε καπετάνιε οπτικέ! Κανιά πίπα μάτζικ κάνεις; 😆

 68. Νίκος Μηλιώρης said

  Υπέρκομψη Μαρέβα

 69. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα και τις ωραίες προτάσεις!

 70. Γιάννης Κουβάτσος said

  Θεούλης! 😂

 71. nikiplos said

  Να προσθέσουμε και το Δυστοπία

 72. Γιάννης Κουβάτσος said

  Να προτείνουμε και το τριημεράκιας που παίζει πολύ στα σόσιαλ για τον ρέκτη πρωθυπουργό μας; Ο τριημεράκιας και η υπέρκομψη, όπως θα μείνει, μάλλον, στην ιστορία το νιου έιτζ πρωθυπουργικό ζεύγος. ☺

 73. Alexis said

  …και ποιος το χέζει το Μπρέξιτ (που υποτίθεται ότι πρέπει να ολοκληρωθεί 31-12-2020)

 74. Babis said

  Κατά σειρά προτίμησης:

  Πανδημία
  Κόβιντ/Κορονοοιος
  Εγκλεισμός/Καραντίνα/Λοκνταουν
  Υποκείμενο νόσημα

  Επίσης προτείνω να θεσμοθετηθεί ειδικό βραβείο «Τιμής ένεκεν» για ένα από τα:

  Σκοιλ Ελικικου
  Μέτζη του Νεούκτη

 75. Faltsos said

  Φέτος θα έχουμε ντέρμπι: Πανδημία- Κορονοϊός ή Κορονοϊός- Πανδημία.
  Με μικρή διαφορά της πρώτης από την δεύτερη λέξη, εκτός κι αν η εφορευτική βάλει στην ψηφοφορία εναλλακτικές γραφές του κορονοϊού, κάτι που θα προκαλούσε διασπορά των ψήφων του και μεροληπτική συμπεριφορά υπέρ της πανδημίας.
  Οι υπόλοιπες υποψηφιότητες έχουν μικρή σημασία, και προβλέπω να ακολουθούν με μεγάλη διαφορά. Πιθανή εξαίρεση ο covid(-19) που πιθανόν να μην θεωρηθεί εναλλακτική του κορονοϊού και να μπει στην ψηφοφορία διεκδικώντας θέση στη τριάδα.
  Δεν χρειάζεται χωριστή ψηφοφορία για τις μη πανδημικές λέξεις. Η εφορευτική εύκολα θα βγάλει από τα αποτελέσματα την πρώτη από αυτές, έστω κι αν είναι μετά την πρώτη δεκάδα. Λογικά η πρώτη από τις μη κορονιστικες λέξεις θα έχει σχέση με παραβιάσεις, επιθετικότητα, Oρούτς Ρέις, ΑΟΖ που είναι και οι προτεινόμενες υποψήφιες από μένα.
  Από τις άλλες προτάσεις, θα ήταν παράλειψη να μην υπάρχουν ο Μωυσής και η εστίαση. Για την (Θεία) Κοινωνία τι λέτε; Ακούστηκε αρκετά νομίζω.

 76. spiridione said

  Εγώ θα πω την τυμβωρυχία, που δεν είναι φετινό αλλά ακούστηκε πολύ φέτος. Όπου έχουμε και αλλαγή σημασίας.

 77. Pedis said

  Χρυσοχουντίδης δεν παίζει;

  Μιλάμε για τρελλές αυθαιρεσίες.

 78. aerosol said

  Πανδημία, κορονοϊός, λοκντάουν, κόβιντ, καραντίνα, μάσκες, δε μπορούν να λείπουν. Αναπόφευκτα θα κυριαρχήσουν αλλά δεν γίνεται να αφαιρέσουμε τις λέξεις που έδωσαν το απόλυτο στίγμα του 2020 ακριβώς επειδή το… παραέδωσαν! Πέντε χρόνια μετά θα είναι παράξενο και αναληθές να θυμόμαστε ετούτη την χρονιά και να λέμε πως η λέξη που την καθόρισε ήταν, ας πούμε, η επακούμβηση. Θα μπορούσαμε ενδεχομένως να έχουμε περισσότερες ψήφους ώστε να δούμε ποιές λέξεις θα πλασαριστούν κάτω από τις κορωνιασμένες.

 79. Avonidas said

  Καλημέρα.

  (Aμα κατέβει όμως ο Κούλης -Μωυσής απ το βουνό…αλλίμονό μας!)

  Πήγε να παραλάβει τας δέλτους του Νόμου από τον Κύριο, αλλά όταν έφτασε πάνω τον περίμενε ο ΕΤ μ’ ένα τάμπλετ που έγραφε «Σκόιλ ελικικου μετζη του νεουκτη».

  Είχε γίνει απευθείας ανάθεση 😆

 80. 500 ευρά, ππφφφφφ !! που είναι τα μεγαλεία με το ημισυ της περιουσίας του να στοιχηματίζεται συχνάκις… φαίνεται πως ο κουβάς τον ξετίναξε !

  Πάντως επειδή το διασκεδάζουμε στ ιστολόγιο θα προτείνω σαν παροιμία της χρονιάς το «εδώ σε θέλω κάβουρα»

 81. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  77 Ο Χρυσοωίδης είναι σταθερή αξία, παντός καιρού και κόμματος. Μην τον λερώνεις με την επικαιρότητα.
  https://left.gr/news/zitas-xylokopise-ntelivera-kai-toy-ekopse-horis-logo-prostimo-720-eyro

 82. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  66, 79
  Γιατί ρε παιδιά, έμεινε πάνω στην Πάρνηθα? Δεν κατέβηκε τελικά?

 83. Πέπε said

  #65
  Έχω μερικές προτάσεις καλύτερες από του κατά γενική ομολογία όχι πιο ορθογράφου σχολιαστού:

  – ΞΕΣΤΡΑΒΟΘΗΤΕ!
  – ΚΣΕΣΤΡΑΥΟΘΗΤΑΙ!
  – ΞΕΣΤΡΑΒΩι ΘΥΤΑΙ (λογοπαιγνιάκι κατά τους Αγάμους Θύτας, χαχαχα, την πιάσατε την προσγεγραμμένη; Ο ξέστραβος είναι κάτι σαν τον ξώπορτο)
  – ΞΑΙΣΤΡΑΒΩΘΟΙΤΕ !

  …γενικά μπορούμε να παίξουμε πολύ με τις ορθογραφίες. Οι ερασμίται μπορούσι; Δεν μπορούσι! Οι χαζοί…

 84. avno13 said

  μάσκα

 85. avno13 said

  μάσκα

 86. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  83 Το παρατραυάς.

 87. Faltsos said

  Νικοκύρη, προσέξτε μη σνομπάρετε το 65. Όχι για το 500αρικο, αλλά γιατί προβλέπω εντυπωσιακή αύξηση ψηφοφόρων, αν συμπεριληφθεί η υποδεικνυόμενη λέξη. Ολόκληρο επιτελείο θα κληθεί να ψηφίσει.

 88. Πέπε said

  (φαντάζομαι ότι το επιτελείο ανεβάζει τώρα πυρετωδώς παλιές μνημειώδεις καταργημένες γραμματικές προς δωρεάν καταβίβαση…)

 89. sarant said

  87 Χαχά!

  83 🙂

 90. GeoKar said

  #5: 👍👍👍. Άλλως, κορονιός προφανέστατα, αλλά κ ΤραμπΑμερικανικέςΕκλογές, τουρκικέςπαραβιάσεις, βιτριολίστρια

 91. 24: (να το )

 92. Γιάννης Κουβάτσος said

  Σήμερα, Βάτμαν, μαθαίνουμε με τα παιδιά τους ορθογραφικούς κανόνες της προστακτικής. Να σου στείλω το λινκ να μπεις; ☺

 93. 91 Α γεια σου!
  Πολύ ενδιαφέρον, και περίπου (όχι ακριβώς) όπως το φανταζόμουν. Αν προσθέσεις το Ukraine, θα δεις πόσο ψηλότερα είναι εξαρχής, και πώς εκτοξεύεται από το 1913 αλλά κυρίως το ’90 που γίνεται ανεξάρτητο κράτος. https://books.google.com/ngrams/graph?content=Ukrania%2CUcrania%2CUkraine&year_start=1850&year_end=2019&corpus=26&smoothing=3#

 94. Νέο Kid Al Afrikii said

  79. 😆 😆

 95. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  77 Πέδη: Φίλος εσύ, αλλά φιλτέρα η αλήθεια και άφιλτρος ο Μιχάλης. Τα λέει εδώ paper and squid.
  https://www.imerodromos.gr/chrysocho-dis-i-astynomia-tora-einai-ligotero-viaii/

 96. Πέπε said

  @95:

  > > Όπως δήλωσε «στα Εξάρχεια που καθάρισαν υπάρχει αστυνομικό κράτος; Αν αυτό είναι ακραία καταστολή να πάτε να βρείτε τον Μπαμπινιώτη».

  Είναι η εντύπωσή μου, ή ο Μπαμπινιώτης ζει τώρα τη χρυσή του εποχή;

  Παλιά παλιά ο Μπαμπινιώτης έκανε το Ομιλείτε Ελληνικά. Η εικόνα μου ήταν ότι τον έχουν μάθει όλοι.

  Αρκετά αργότερα, αλλά παλιά και πάλι, έβγαλε το λεξικό κι έκανε ντόρο με τους Βουλγάρους. Τότε ήταν που σκέφτηκα: «ε, τώρα πια τον έμαθαν όλοι».

  Ο ντόρος κατακάθισε και το Λεξικό, με τις βελτιωμένες επανεκδόσεις του και με τις διάφορες άλλες συμπληρωματικές εκδόσεις (Ετυμολογικό κλπ.) τον καθιέρωσαν μεταξύ των λεξικογράφων. Και είπα: «πλέον τον ξέρουν όλοι».

  Έκανε και υπουργός ένα φεγγάρι, αλλά ντάξει, τότε μπορεί και να μην τον είχαν μάθει όλοι.

  Κι όμως, ποτέ δεν τον ανέφεραν τόσο συχνά όσο τώρα τελευταία! Φαίνεται ότι πια τον έχουν μάθει όλοι.

 97. Καλησπέρα,
  Από προτάσεις δεν έχω, κάποιες που σκεφτόμουνα έχουν ήδη μπει στο τραπέζι και παρά την προτροπή να τις ξαναπούμε για στάθμιση, νομίζω πως είναι αρκετά αυτοδύναμες. Άντε για να μην κρύβεται ο κορονοϊός πίσ’ απ’ τον covid ας τον ξεμπροστιάσουμε και να τον λέμε με τ’ όνομά του: Sars-CoV-19. Α! τα αντισηπτικά δεν τα είδα στη λίστα. Και καλά εγώ δεν τα πολυσυνηθίζω αλλά άλλοι;
  Όμως έχω μια άλλη παρατήρηση. Οι λέξεις της χρονιάς του 2016 (οι τρεις πρώτες εννοώ) θα μπορούσαν να είναι και φετινές. Ακούγονται και το μπρέξιτ και οι πρόσφυγες (και στην αρχή της χρονιάς αλλά και τον Σεπτέμβρη, ειδικά για μας τους Μυτιληνιούς). Τα τότε χοτ σποτ έγιναν ΚΥΤ κι έτσι ακούγονται μαζί με τις κλειστές δομές (που κάποιος τις πρότεινε σαν σχετικές με την πανδημία).
  Ίσως κι οι Αμερικάνικες εκλογές με τον «έχασα αλλά δεν φεύγω» να έδιναν κάτι στην ψηφοφορία (αλλά και άλλες ανεπανάληπτες αμερικάνικες στιγμές) αλλά με τόσα πανδημικά δεν φτουράνε. Άσε που είναι και μακριά (άρα, λίγο μας μέλει).

  66 Δεν είσ’ ο μόνος. Ούτε γω τόξερα και δεν είμαι στα μαύρα ξένα. Αλλά στα ΚΔ κοιτάζω μόνο πολύ συγκεκριμένα πράγματα που με κόφτουν κι όχι τα βάιραλ. Εντελώς συμπτωματικά είδα προχτές για τη λάμπα του Νικοκύρη στο ΦΒ κι ήθελα να τον ρωτήσω τι ημερομηνία έγραφε η απόδειξη που του δώσανε, αλλά μέχρι να ξαναμπώ, πού να τόβρω!

 98. Πέπε said

  Θέλω να καταλήξω: μήπως μια προσφυής πρόταση για τη λέξη της χρονιάς θα ήταν Μπαμπινιώτης;

 99. Χαρούλα said

  Αυτό που μου φαίνεται εντυπωσιακό φέτος, είναι πως οι περισσότερες λέξεις χρησιμοποιηθηκαν επι 10μηνο. Σπάνιο για τα προηγούμενα χρόνια.
  Ήδη ειμαι μπερδεμένη. Δεν νομίζω πως χρειάζονται προσθήκες.

 100. Pedis said

  # 95 – Έχει δίκιο ο Χρυσαυγίδης. Όλο και περισσότεροι πολίτες θέλουν να δείξουν με πάθος την αγάπη τους προς τους άνδρες των σωμάτων ασφαλείας με ερωτικό τρόπο.

 101. Κιγκέρι said

  Αν και θα ήθελα να μιμηθώ την αισιόδοξη ψήφο του Tryfev, νομίζω ότι το εμβόλιο θα είναι η λέξη της επόμενης χρονιάς.

  Με τη σειρά που εμφανίστηκαν στη ζωή μας ψηφίζω:

  Κορονοϊός
  Πανδημία
  Λοκ-ντάουν

  Θα έβαζα επίσης στη λίστα και τους ασυμπτωματικούς 🙂

 102. 101 Κιγκέρι

  Έχει προταθεί.

 103. 20 Εγώ πάντως ακόμα δεν έχω καταλάβει, αλλά μιας και δεν (πρέπει να) αφορά μισθωτούς, δεν ασχολήθηκα άλλο μαζί της.

 104. Avonidas said

  Υποβάλλω, χωρίς πολλές προσδοκίες, το γλειφοκούταλο του Κωνσταντίνου Πουλή, ελληνορθόδοξο σπορ 😉

 105. ΓΤ said

  95
  578

 106. loukretia50 said

  Πολίτες κορονόπληκτοι
  αργία δε γνωρίζουν
  Θυμούνται πάλι τα παλιά
  και με εικονική λαλιά
  βραβεία καθορίζουν

  Κι όσοι δεν πήραν τα βουνά
  τη λέξη που μας κυβερνά,
  ανέμελα ψηφίζουν

  Δεσπόζει όλη τη χρονιά
  με φόβο, βία κι απονιά
  Και οι Σαραντακόπληκτοι
  με κλικ αποφασίζουν
  Και την πρωτιά στον κορονιό – αφεντικό με το στανιό
  απρόθυμα χαρίζουν
  ΛΟΥ
  Κορονιός και καραντίνα
  Μάσκες , κρούσματα και ΜΕΘ.
  Πέτσωμα κι αναισθησία – «περιπάτου» κορβανάς.

  Μήτηρ πάντων πανδημία,
  Ευνοεί τηλεργασία,
  πρόστιμα, προσαγωγάς,
  για αγέλης ανοσία.

  Είναι η προσωπική μου σφήνα
  Για τη λέξη της χρονιάς

 107. Στην αδελφή χώρα (τρισλιετής περίπου στα όλα της και αυτή) Ιαπωνία ανακοίνωσαν τη λέξη-έκφραση της χρονιάς sanmitsu και αναμένουν να ανακηρύξουν, ανεξάρτητα, στις 12 του μήνα και τον κινέζικο χαρακτήρα τους (κάντζι) της χρονιάς.

  Sanmitsu είναι τα 4C’s της πανδημίας όπως όμως αποδίδονται στα ιαπωνικά. Στα αγγλικά του ΠΟΥ (WHO) τα 3C’s είναι: «closed spaces, crowded places, και close-contact settings».

  Έχει όμως και λογοπαίγνιο. Στα ιαπωνικά, αυτές οι τρεις «αποφυγές κλειστότητας» (λέμε τώρα) περιλαμβάνουν το mitsu «密», οπότε έχουμε «3密» –> «τρία μίτσου» –> «sanmitsu». Το «san» όμως είναι το τρία (3) αλλά και το «mitsu» θυμίζει τρία στα ιαπωνικά — παράδειγμα το τριδιάμαντο mitsu-bishi.

  Ακολουθεί (αν βγει κανονικά) και εικονογράφηση.

  ============================================================

  Να πούμε πως υπήρχε …υποψηφιότητα και για τον άρτι απελθόντα πρωθυπουργό Άμπε που μοίρασε μάσκες, με υποψήφια λέξη «abenomask». Και εδώ υπάρχει λογοπαίγνιο 1) με την οικονομική πολιτική του Άμπε (Abenomics) αλλά και 2) τη γενική πτώση «Abe-no-mask» = «του Άμπε η μάσκα».

  Και μια άλλη υποψηφιότητα ήταν το τυχερό ζωάκι από την ιαπωνική παράδοση, η αμαμπίε που μπορεί να γλιτώσει το λαό από την πανδημία.

 108. ΓΤ said

  Άγιο Όρος: To Περιβόλι του Κορονοϊού
  https://www.iefimerida.gr/ellada/agio-oros-nekros-enas-monahos-apo-koronoio

 109. 3C

 110. loukretia50 said

  Έχει χαθεί ο Theo. Ξέρετε κάτι?

 111. ΘΝΣ said

  Γιατι αραγε η ορθογραφική πρόταση με ωμέγα «ειναι του κ.Μπαμπινιώτη»?
  Ενταξει δεν τον πας, ειναι ολοφανερο, αλλα πώς αραγε γραφεις εσυ τη λεξη κοροωνα?

 112. … για ενδέκατη χρονιά: … να διαλέξουμε τη Λέξη της Χρονιάς για το 2020. …

  H Λέξη της Χρονιάς
  με την Λήξη της Χρονιάς
  (και όχι μόνον, ευελπιστούμε)
  ενδημική
  στο ιστολόγιο

 113. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  111 Η πρόταση με όμικρον είναι του Μπαμπινιώτη επειδή αυτός επιχειρηματολόγησε επανειλημμένα σε άρθρα και συνεντεύξεις του υπέρ της γραφής με όμικρον και επειδή από όλα τα λεξικά μόνο το δικό του ακολουθεί τη γραφή «κορώνα» ενώ το ΛΚΝ και η σχολική ορθογραφία έχουν «κορόνα». Κι εγώ κορόνα γράφω. Η ορθογραφία έχει αλλάξει από το 1976.

  106 Γεια σου Λου!

  96 Μήπως επειδή τώρα βγαίνει κάθε τρεις και λίγο στο Φέισμπουκ; Και παρεμβαίνει στην επικαιρότητα;

 114. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Μερικά αουτσάιντερ, έτσι για την καταγραφή

  λεφτόδεντρα
  ΣΔΙΤ
  διπλές λίστες,
  μέτρα (μη) στήριξης/ (μη)προστασίας,
  εξοδόχαρτο,
  διάμεση ηλικία
  επιδημιολογικοί δείκτες
  εκατόμβες νεκρών

  Σωτήρης
  Κολάμπιος ο Α΄ο Ανέμελος (κατά Θεοφ.Σιχλετίδη)
  Τσουρεκάκιας
  Τσιτάχ
  Ξεμάσκωτος
  Μοτοκροσού
  Ουασιγκτόνιες,
  Παγκάκια
  Κατσαρίδες
  Φιέστα με φορτηγό
  Ρούτερ

 115. 44, … 39@
  Cisco 🙂 …

  Τι ειρωνεία:
  Λέγαμε πέρσι για την Sysco και την Cisco (από San Fran-cisco) μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες που ίσως δεν είναι γνωστές στο ευρύ κοινό, αν και τα προϊόντα της – ενδιάμεσα για τηλεπικοινωνίες στο ίντερνετ – είναι παντού. Ήρθε κι έγινε!

 116. ΘΝΣ said

  113:
  «επιχειρηματολόγησε υπέρ της γραφής με όμικρον … από όλα τα λεξικά μόνο το δικό του ακολουθεί τη γραφή «κορώνα»»
  Υπαρχει μια αντιφαση ή κανω λαθος?

 117. sarant said

  113 Παραδρομή, συγγνώμη «υπέρ της γραφής με ωμέγα» μόνο αυτός επιχειρηματολόγησε.

 118. dryhammer said

  107. Στην … Ιαπωνία … τον κινέζικο χαρακτήρα τους (κάντζι) της χρονιάς.

  Οι γιαπωνέζοι γράφουν κινέζικα;

 119. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Υγειονομική κρίση

  >> ιδίως αν ανήκουμε σε ευπαθείς ομάδες ή έχουμε υποκείμενο νόσημα.
  …ευπαθείς ομάδες με ή χωρίς υπ.νόσημα

 120. 118 Dryhammer

  Ναι, καλέ, έως 40% του κειμένου αλλά και 100% τυποποιημένων τίτλων κ.λπ.
  Π.χ. Nihon (Ιαπωνία) = 日本 = ήλιος με τετραγωνισμένο τον ηλιακό δίσκο + ρίζες δέντρου = Ηλίου προέλευση = Χώρα ανατέλλοντος ηλίου. 🙂

 121. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  119β Ευπαθείς ομάδες νομίζω είναι οι ηλικιωμένοι (65 άνω) και οι με διάφορα (συγκεκριμένα) νοσήματα, ανεξαρτήτως ηλικίας.

 122. nwjsj said

  Χρόνια πολλά και καλά στις Αννούλες του χιονιά!

  Αν και κατά την άποψή μου ο κ. Λεώνικος και ο Πέπε έκαναν τις καλύτερες προτάσεις, οι υποψηφιότητες που βάζω στην κληρωτίδα είναι οι ακόλουθες:
  – Μια στιγμή ανεμελιάς
  – Μπατσοκρατία
  – Σωτήρης

  Θα προσέθετα και το ‘Πρωθυπουργός – Happy Traveller’, αλλά δεν είμαι σίγουρη αν συμμετέχουν ξένες λέξεις.

 123. sarant said

  122 Και ξένες λέξεις είναι δεκτές -το λέω γενικά.

 124. nwjsj said

  Ευχαριστώ πολύ, Νικοκύρη!
  Οπότε ας μπει και η τέταρτη πρόταση στην κληρωτίδα.

 125. Χαρούλα said

  Το άνοιγμα του τουρισμού;;;;

 126. Πάνος με πεζά said

  @ 122 : Με τόσους παρεπιδημούντες στο ιστολόγιο, τί άλλη λέξη να επιλεγεί, παρ’ επιδημία;

 127. Πάνος με πεζά said

  Άλλως, η επιλογή της πανδημίας θα είναι πάνδημος !

 128. sarant said

  126-7 🙂

 129. dryhammer said

  Έχω ξεμείνει στην Πάνδημο Αφροδίτη και στο ιερατείο της…

 130. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Κυβερνησάρα

  Κάμερες,κάμερες, κάμερες παντού

  και

 131. ΓΤ said

  Στη μέχρι τώρα αθλητική κίνηση:

  Αστέρας Τρίπολης-Βόλος 1-1
  PSG-Μπασάκσεχιρ 5-1
  Άγιαξ-Αταλάντα 0-1
  Μίντγιουλαν-Λίβερπουλ 1-1

  Λαύριο-΄Αρης 92-71

 132. 129 Και στο μεταξύ γίνεται της πουτάνας.

 133. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Αν σας έλεγε κάποιος/α ότι εργάζεται αλλά τώρα βρίσκεται σε πανδημία, τί θα καταλαβαίνατε;

 134. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  133 φτου, διόρθωση ότι σε επιδημία βρίσκεται

 135. Pedis said

  # 129, 132 – Κομμένα αυτά, θα κάψετε τον Νικοκύρη. Και η Μαριάν, πλέον, θεωρείται τσόντα …

 136. Καλά βρε πεδί μου, θα τα λέμε στα αρχαία. Ντράι, μην τσιμπάς.

 137. Γιωργής said

  ΧΑΡΟΥΠΟΜΕΛΟ για να γλυκαθούμε
  &
  ΡΑΚΟΜΕΛΟ για να έχουμε αντοχές

 138. nwjsj said

  @126 – Πάνος Με Πεζά
  Μοιραία, η λέξη που θα ψηφιστεί φέτος θα έχει άμεση ή έμμεση σχέση με αυτό το χτικιό. Προσωπικά, θα ήθελα να είναι κάτι πιο ανάλαφρο ή κάτι διαφορετικό, αλλά είναι μάλλον απίθανο. Από την άλλη, είμαστε όλοι τόσο κουρασμένοι με αυτήν την παλιοκατάσταση που ενδεχομένως να γίνει ανατροπή.

  Κι επειδή τούτη η χρονιά είχε κάποιες λιγοστές κι ανέλπιστες χαρές, προτείνω να μπει στην κληρωτίδα και το σύνθημα:

  «Οι Ναζί στη φυλακή!»

 139. ΓΤ said

  Στην υπόλοιπη αθλητική κίνηση:

  ΟΣΦΠ-Πόρτο 0-2
  Μπάγερν-Λοκομοτίβ Μόσχας 2-0
  Ίντερ-Σαχτάρ 0-0
  Μάντσετσερ Σίτι-Μαρσέιγ 3-0
  Ρεάλ-Γκλάντμπαχ 2-0
  Ζάλτσμπουργκ-Ατλέτικο Μαδρίτης 0-2

  ΠΑΟΚ-ΑΕΛ 91-93

 140. loukretia50 said

  Τόσες λέξεις που θα θέλαμε να χαθούν!
  Μήπως να χαλαρώσουμε λίγο?
  Poem Without Words (Anne Clark)
  by Mediterranean Guitar Quartet

  Kαληνύχτα!

 141. Ας θυμηθούμε λίγο, πορεία και δηλώσεις του ΟΣΦΠ στην Ευρώπη : πρώτη αγωνιστική κερδίζει μ’ ένα γκολ στο τέλος 1-0 την Μαρσέιγ, δηλώσεις πως έγινε φαβορί για την ορόκριση στους 16, ειρωνικά σχόλια την επομένη που χάνει η ΑΕΚ και φέρνει ισοπαλία ο ΠΑΟΚ «Μόνο ο ΟΣΦΠ φέρνει βαθμούς στην Ελλάδα»
  Στα επόμενα 5 παιχνίδια ο ΟΣΦΠ γνωρίζει ισάριθμες ήττες και περνάει στους ομίλους του γιουρόπαλιγκ μόνο και μόνο γιατί στον όμιλό του έπαιζε η χειρότερη ομάδα στο τσουλού η Μαρσέιγπου κέρδισε μεν τον ΟΣΦΠ αλλά δέχθηκε γκολ στην έδρα της (1-2) αντίθετα από τον ΟΣΦΠ. Ο ΠΑΟΚ έχει περισσότερους βαθμούς από τον ΟΣΦΠ και η ΑΕΚ τους ίδιους με ένα ματς λιγότερο και οι δυο,

  Οπότε δικαίως του αφιερώνουμε το άσμα΄:

 142. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα, αν και, μοιραία, οι προτάσεις λέξεων εξαντλήθηκαν

 143. Ρενέ said

  Αν δεν κάνω λάθος, το λεξικό της Οξφόρδης ανακοίνωσε πολλές λέξεις της χρονιάς αντί για μία. Η αναφορά είναι εδώ: https://languages.oup.com/word-of-the-year/2020/. Επίσης στο τέλος της σελίδας μπορείτε να εγγραφείτε στην αυριανή συζήτηση σχετικά με το πώς έκαναν τις επιλογές τους.

 144. Θέμης said

  Όχι «Μαρέβα κομψή» αλλά «υπέρκομψη» σκέτο. Μία είναι η υπέρκομψη και δεν χρειάζονται διευκρινίσεις. Επίσης (αλλά αυτό φαίνεται να είναι προσωπικό μου βίτσιο), έχουμε έτσι τη δυνατότητα να μην ξεχειλώνουμε την έννοια της «λέξης».

 145. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 146. Τον πρόλαβε το 2020, μετά τον Μαραντόνα έφυγε και ο «Παμπλίτο» ,Πάολο Ρόσσι (από καρκίνο). Είχε πάρει μόνος του το μουντιάλ του 82

 147. Νέο Kid said

  146. Ε όχι και μόνος του …κόψε κάτι! Αλτομπέλι, Ταρντέλι και κυρίως ο υδραυλικός Μπρούνο Κόντι ,κάτι έκαναν κι αυτοί!…
  Εντάξει, τα ευγενή σκεπάρνια στην άμυνα δεν τα βάζω . Είναι διαχρονικά.

  Το 82 βέβαια το θυμόμαστε με νοσταλγία για την πιο αγαπημένη λούζερ ομάδα ever! Ο ελληνικής καταγωγής προπονητής Τέλης Σαντάνας πήρε μαζί του στο αεροπλάνο 20 παιχταράδες αλλά ξέχασε να πάρει τερματοφύλακα!!

 148. Δέσποινα Κ. said

  ΣΥΓΧΡΩΤΙΣΜΟΣ νομίζω δεν έχει ακουστεί ποτέ τόσο πολύ και με παραλλαγές σε διάφορα σάιτ συγχωτισμός,συχνωτισμός κ.τλ εγώ στο λεξικό βρήκα μόνο το πρώτο.
  Οχι δεν είμαι ΑΡΝΗΤΗΣ των λέξεων που δημιουργούνται από το μπερδεμένο άκουσμα μα ούτε και ΨΕΚΑΣΜΕΝΟΣ.Εγω έχω ΔΟΜΗΜΕΝΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ καθώς μεγάλωσα στην ΑΡΙΣΤΕΙΑ δίπλα στο ΜΠΑΝΤΕΝ ΜΠΑΝΤΕΝ!Που βέβαια το τελευταίο είναι κάπως πρόσφατο και δεν χαρακτηρίζει όλο το 2020 αλλά αν υπήρχε βραβείο για την λέξη κερασάκι στην τούρτα του 2020 ,θα νικουσε το ΜΠΑΝΤΕΝ ΜΠΑΝΤΕΝ χωρίς ανταγωνισμό!

  Ελπίζω να συλλάβατε τον συλλογισμό μου και να καταχωρήσετε κάποιες από τις λέξεις-φράσειςπου πρότεινα, αν θέλετε και το κατιτίς από την ΛΙΣΤΑ ΠΕΤΣΑ.
  ΗΡΕΜΑ ΤΟ ΛΕΩ!(μια φράση που γράφτηκε πολύ στα σοσιαλ) ή ΗΡΕΜΑ ΡΩΤΑΩ. :)))

 149. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  έριξε βροχή με το τουλούμι και με φασαρία και πολλές αστραπές κλπ. Εύχομαι να μην έπαθε κάτι ο κόσμος με τίποτα πλημμύρες κλπ.

  Για το θέμα στο άρθρο: Βέβαια δεν έγινε και ιδιαίτερα μεγάλος ντόρος για το θέμα, αλλά όσο νά ΄ναι αντίκτυπο μεγάλο στις ζωές μας θα έχει… Λέω για την επιτροπή και την έκθεση Πισσαρίδη*.
  Αυτήν την λέξη προτείνω κι ας είναι λίγο συζητημένη εδώ στο μπλογκ (δεν βάζει και κανένα άρθρο για την πίσσα, το κατράμι που λένε, κι αυτός ο Νίκος, να βρούμε πάτημα😁). Οι άλλες λέξεις που σκέφτηκα έχουν ήδη υπερκαλυφθεί.

  * Χθες την διάβαζα, πιο επισταμένα, αυτήν την «έκθεση»…. 🙄
  Κρύβει (τι κρύβει δηλαδή, γραμμένα τά ΄χει, αλλά θέλουν διάβασμα…) βαριά αντιλαϊκά μέτρα όπως την γενναία μείωση φόρων στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα και κυρίως στα κέρδη των επιχειρήσεων (να δω από που θα εισπραχθούν τελικά οι φόροι….) και πίσω από την μείωση των εισφορών υπέρ υγείας κλπ. κρύβεται η ιδιωτικοποίηση της υγείας. Εν ολίγοις η ολική αποχώρηση του κράτους από τον προστατευτικό του ρόλο σε σχέση με κρίσιμα κοινωνικά αγαθά όπως η εργασία, η υγεία και η κοινωνική ασφάλιση.😡

  Λοιπόν, για να σας φτιάξω έτσι το πρωινό😒:
  Εκείνον τον Τόμσεν του ΔΝΤ τον θυμάστε; Μπροστά στις προτάσεις «Πισσαρίδη» φαντάζει δίκαιος και καλός άνθρωπος😜 Θα τον ψάχνουμε να γυρίσει πίσω!

 150. sarant said

  Καλημέρα από εδώ!

  149 Καλά λες για την έκθεση Πισσαρίδη

  148 Ωραίο κείμενο (με προτάσεις)

  144 Γεια σου Θέμη, καλή τροπολογία.

 151. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Καλημέρα!

  Οι λέξεις οι σχετικές με την πανδημία είναι σίγουρο ότι θα σαρώσουν. Θα υπάρξει βέβαια «ντέρμπι» για την πρώτη θέση…
  Δεν προτείνω κάποιες, έχουν ήδη προταθεί όλες.

  Αλλά υποστηρίζω την πρόταση ξεχωριστής ψηφοφορίας για τις μη σχετικές με την πανδημία λέξεις –αν δεν δημιουργεί πρόβλημα στην Εφορ. Επιτροπή 🙂 . Νομίζω θα έχει ενδιαφέρον.
  Έχουν ήδη προταθεί αρκετές. Και παραλλαγές τους: αστυνομική αυθαιρεσία, Μάγδα Φύσσα, καταδίκη ΧΑ, Τζο Μπάιντεν, αναξιοπρεπής Τραμπ, τουρκικές προκλήσεις.

 152. # 147

  Ξέρεις πολλούς να έχουν κάνει χαττρίκ σε Βραζιλία εκείνων των καιρών; και νβα λ’ερχεται από φυλακή και διετή αποκλεισμό ; και ο Ανιέλι του πλήρωνε το συμβόλαιό του για να μην τον χάσει όταν θα ξαναέπαιζε ; Και γω με την Βραζιλία ήμουνα αλλά η ποδοσφαιρική σπιρτάδα του ήταν αξιοθαύμαστη σ’ αυτό το ματς.

 153. Αράουτ said

  Συγχαίρουμε τον σχολιαστή Νεογίδιο (147) που άφησε για λίγο τις παπαρολογίες του, προκειμένου να κατσαδιάσει τον γηραιό οπαδό του ΠΑΟΚ κ. Gpoint για εσκεμμένη παραπλάνηση του Ιστολογίου στο σχόλιο 146. Ο ίδιος ο Paolo Rossi στο παρακάτω βίντεο της FIFA

  δηλώνει πως τα πολυδιαφημισμένα κατορθώματά του στο Μουντιάλ του 1982 οφείλονται καθαρά στην θεά Τύχη και στο ότι ο αφελέστατος προπονητής της πιό Μεγάλης Βραζιλίας όλων των εποχών (Ζίκο, Σώκρατες, Φαλκάο, Τονίνιο, Σερέζο κλπ) Tele Santana (1931-2006) είχε βάλει στην θέση του τερματοφύλακα τον τροχονόμο Peres .

  Κατά την συνήθειά του, ο κ. Gpoint αποκρύπτει τα σημαντικώτερα: 1) Ότι ο Πάολο Ρόσσι πέθανε απο καρκίνο των πνευμόνων επειδής ήτο φανατικός καπνιστής

  2) Ότι ο Πάολο Ρόσσι ήτο απατεών ολκής και το σωτήριον έτος 1980 είχε εμπλακεί στο περίφημο σκάνδαλο «Totonero» με το στήσιμο αγώνων για στοιχηματικούς λόγους, που λίγο έλειψε να του στοιχίσει την καριέρα. Για την συμμετοχή του στο «Totonero», ο Ρόσσι αποκλείστηκε για 3 χρόνια από την ενεργό δράση και τελικά συμμετείχε στο Μουντιάλ του 1982 με την παρέμβαση του τότε Προέδρου της Ιταλίας, μπολσεβίκου Sandro Pertini και του τότε Γενικού Γραμματέα του Κ.Κ. Ιταλίας, πολυεκατομμυριούχου Enrico Berlinguer (1922-1984), δεδομένου ότι και ο ίδιος ο Ρόσσι ανήκε στην κομμουνιστική Αριστερά.

  Αναρτώ την σχετική περικοπή της έγκυρης αγγλικής Wikipedia για να μή τολμήσουν κάποιοι αδαείς να αμφισβητήσουν τα λεγόμενά μας:

  «Scandal
  While at Perugia, he managed 13 goals in Serie A during the 1979–80 season, also helping the club to the round of 16 of the UEFA Cup. During the season, however, he was involved in the infamous 1980 betting scandal known in Italy as Totonero, and as a result of this Rossi was disqualified for three years, although this was later reduced to a two-year ban. As a result, Rossi missed out on the 1980 European Championship with Italy, where the team once again finished in fourth place, on home soil. Despite the ban, Rossi always claimed to be innocent, and stated that he had been a victim of an injustice.[15][16]»

 154. Γιάννης Κουβάτσος said

  147:Προσυπογράφω όλο το σχόλιο.

 155. Νέο Kid Al Afrikii said

  Καπετάνιο, πολύ με γλείφεις τελευταία …κι έχω αρχίσει ν’ανησυχώ! Τι γίνεται; Mήπως ρεστάρισες και θέλεις μερτικό απ’τα στοιχηματικά μου κέρδη; 😆

 156. jamavous said

  Ασυμπτωματικοί , καλή συνέχεια .

 157. Λάμπας said

  Ξαναπροτείνω τη λέξη «φαμίλια». Δεν ακούστηκε πολύ αλλά στο μέλλον οι ιστορικοί θα μιλούν για τα χρόνια της φαμίλιας.

 158. ΓΤ said

  157@

  Απέχουμε πια μίλια απ’ τη φαμίλια.

 159. pablosa said

  Καλημέρα!
  Να σημειώσω πως η καμπύλη δεν «επίπεδοποιείται» μιας και ευθυγραμμιζόμενη, διαπερνάται από άπειρα επίπεδα (και ουχί μόνο από το εννοούμενο παράλληλο με τον οπτικό ορίζοντά μας). Συνεπώς η καμπύλη ευθυγραμμίζεται (εν προκειμένω με τον καρτεσιανό άξονα των χ συντεταγμένων).Κατά τα λοιπά, μια χαρά το άρθρο σας!

 160. Tasos Droulias said

  Καλημέρα!
  Θα πρότεινα τη λέξη «μαζί»

 161. Γιαννης Αραμπατζής said

  Εννοείται ότι σχεδόν σίγουρα στην τριάδα θα είναι οι λέξεις «κορω(ο)νοϊός» και «πανδημία».
  Πάρα πολλές ακόμα σχετικές με τη δυστοπική εποχή που ζούμε μπορούν να είναι υποψήφιες και τις περισσότερες τις είδα στα σχόλια. Δεν πρόσεξα να προτείνατε τη λέξη «αρνητές» (μάσκας, πανδημίας κλπ).
  Ίσως να έμπαινε ως υποψήφια και κάποια σχετική με τις αμερικανικές εκλογές, αλλά δεν μου έρχονται άλλες από τις «κλοπή» και «νοθεία» που μας έχει πρήξει ο Τραμπ να τις ποστάρει στο τουίτερ.
  ΥΓ: Δεν ξερω αν φταίει που μπαίνω στο ιστολόγιο από το κινητό αλλά δεν μπορώ να δω τον αύξοντα αριθμό του κάθε μηνύματος, τον οποίο από ότι κατάλαβα χρησιμοποιείτε για να απαντάτε σε κάποιον

 162. sarant said

  Καλημέρα από εδώ!

  161 Από το κινητό δεν φαίνονται οι αριθμοί των μηνυμάτων. Εκτός αν υπάρχει κόλπο που δεν το ξερω.

 163. Giorgos Melitos said

  σκοιλ ελικικου

 164. Γιώργος said

  Καλησπέρα, ψηφιζω το» δια ζώσης» που ακούγεται συνέχεια μετά την εφαρμογή του lock down.

 165. Μαρία said

 166. 165 Καλά νταξ, πες καλύτερα οτι ζουλεύεις φριχτά που είσαι μπατίρω και δε μπορείς να πάρεις ένα καλό τουτούνι όπως οι άριστοι.

 167. Μαρία said

  166
  Τι να το κάνω, ρε συ; Κι αυτό που έχω λέω να το ξεφορτωθώ.

 168. Με πρόλαβες με το Α4 🙂

 169. Steloni said

  κορονοηλίθιος μαζι με το κοβηλιθιος, κρουσμα μηδέν, εισαγόμενο/εγχωριο/ορφανό κρουσμα, click away (προσφατο αυτο), κατανομή ή/και γεωγραφική κατανομη (δεν ξέρω για σας, εμείς πάντως κάθε απόγευμα μαζί με την ανακοίνωση του κρουσμάτων περιμένουμε κ την κατανομη. Ρωταμε μάλιστα «βγήκε η κατανομη;;;»), webex

 170. Μαρία said

  Δικαιολογημένο το φιλιππάκειο κράξιμο.

 171. Ρενέ said

  Προτείνω τα προφανή, κορωνοϊός και κόβιντ. Και επίσης ζουμ.

 172. Evi G. said

  Προτείνω «Κυρία μ ακούτε;» η πιό συχνή φράση των μαθητών στα τηλεμαθήματα45

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: