Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ο κουριέρης δεν χτυπάει δυο φορές

Posted by sarant στο 11 Δεκεμβρίου, 2020


Δεν θα είναι λέξη της χρονιάς, δεν θυμάμαι μάλιστα αν έχει έστω προταθεί στην ψηφοφορία μας (που, να θυμίσω, άρχισε προχτές και μπορείτε ακόμα να υποβάλετε προτάσεις) αλλά αυτές τις μέρες έχει κερδίσει το δεκαπεντάλεπτο της διασημότητάς της, πλάι στους συνήθεις υπόπτους που μονοπωλούν την επικαιρότητα, κρούσματα και διασωληνωμένους, ράπιντ τεστ και εμβόλια. Εννοώ τη λέξη «κούριερ», που βρέθηκε στην επικαιρότητα ως παράπλευρη επίπτωση της πανδημίας.

Επειδή με το λοκντάουν το λιανικό εμπόριο έχει κλείσει, εκτός από τα είδη πρώτης ανάγκης, όποιος θέλει να αγοράσει ρούχα, βιβλία, είδη πληροφορικής, και άλλα πολλά είδη (πρακτικά, οτιδήποτε εκτός από τρόφιμα και καύσιμα) πρέπει να στραφεί στο ηλεμπόριο, να επισκεφτεί ένα ηλεκατάστημα (e-shop ελληνιστί) και να κάνει τις αγορές του ηλεκτρονικά. Η παράδοση της παραγγελίας βέβαια δεν θα γίνει ηλεκτρονικά, εκτός αν αγοράζει κανείς ηλεβιβλία ή ηλεπαιχνίδια, και εδώ ακριβώς μπαίνει στην εικόνα ο κούριερ, η εταιρεία ταχυμεταφοράς να το πούμε για να μη μας μαλώσει ο κ. Μπαμπινιώτης.

Αυτό γινόταν φυσικά και πριν από την πανδημία, αλλά σε πολύ μικρό όγκο παραγγελιών και εμπορευμάτων. Όμως με την πανδημία και το λοκντάουν, που η μοναδική διέξοδος είναι το ηλεμπόριο, η ζήτηση για υπηρεσίες ταχυμεταφοράς ανέβηκε εκθετικά -και, όπως θα ξέρετε, εδώ και πολλές μέρες έχει προκληθεί μια απίστευτη συμφόρηση στις αποθήκες των ταχυμεταφορέων, με αποτέλεσμα κάποιες εταιρείες να σταματήσουν να δέχονται νέες παραγγελίες και καμιά τους να μη μπορεί να ανταποκριθεί. Πολύς κόσμος περιμένει δέματα δέκα-δεκαπέντε μέρες τώρα και είμαι βέβαιος πως στα σχόλια θα αφηγηθείτε διάφορες ιστορίες φρίκης και τρόμου.

Ο παράγοντας που επιδείνωσε τα πράγματα φαίνεται πως ήταν η Black Friday στο τέλος του περασμένου μήνα, που είχε συνέπεια τεράστιο όγκο παραγγελιών. Πράγματι, έως τότε δεν υπήρχε σημαντική καθυστέρηση στις παραδόσεις ενώ από τότε η κατάσταση επιδεινώθηκε κατακόρυφα. Κάποιο ρόλο επαιξε και η διανομή των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων.

Στις αποθήκες κάθε μεταφορικής φτάνουν παλέτες π.χ. από το Πλαίσιο ή από το Zara. Αυτές πρέπει να αποσυναρμολογηθούν και τα δέματα να κατανεμηθούν ανάλογα με τον ταχυδρομικό κωδικό του παραλήπτη -να φτιαχτεί μια παλέτα π.χ. για Καλλιθέα, μία για Ίλιον, μία για Ηλιούπολη κτλ. Αυτό το στάδιο είναι χρονοβόρο, όπως μου λένε. Αλλά και στη συνέχεια, όταν η ανασυγκροτημένη παλέτα προωθηθεί στο κατάστημα του παραρτήματος της μεταφορικής είτε στη γειτονιά της Αθήνας/Θεσσαλονίκης είτε στις πόλεις της επαρχίας, και εκεί σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις διότι το τοπικό δυναμικό δεν επαρκεί.

Το πιο αστείο που μου διηγήθηκαν ήταν σε μια πρωτεύουσα νομού όπου το δωμάτιο της μεταφορικής έχει τιγκάρει, με αποτέλεσμα όσα δέματα έρχονται τελευταία να εξυπηρετούνται πρώτα, ενώ τα δέματα που ήρθαν πρώτα να βρίσκονται στο βάθος και κανείς να μην ξέρει αν και πότε θα παραδοθούν.

Αλλά εμείς εδώ λεξιλογούμε, οπότε θα δούμε τη λέξη «κούριερ». Την πήραμε βεβαίως από τα αγγλικά, courier, αλλά η αγγλική λέξη είναι κι αυτή δάνειο -η αγγλική είναι η πλουσιότερη γλώσσα του κόσμου, επειδή δανείζεται αφειδώς. Τo courier είναι δάνειο από το γαλλ. courrier, που σήμερα σημαίνει τον ταχυδρόμο και το ταχυδρομείο και στα μεσαιωνικά χρόνια σήμαινε τον αγγελιοφόρο (ή αγγελιαφόρο, μη μαλώσουμε τώρα). Η γαλλική λέξη, μέσω του ιταλικού corriere, ανάγεται στο λατινικό currere, τρέχω, απ’ όπου και το γαλλ. courir.

Ο courier/courrier/corriere ήταν ο πεζός ή έφιππος αγγελιοφόρος, όχι ενταγμένος στο (όπου και όπως υπήρχε) σύστημα ταχυδρομείων, αλλά κυρίως για έκτακτες αποστολές, για λογαριασμό κάποιου εστεμμένου ή κάποιας πόλης.

Με τη σημασία αυτή πέρασε και στα παλιότερα ελληνικά ως κουριέρης. Ο Κριαράς έχει το λήμμα κουρριέρης και παλαιότερη ανεύρεση πρέπει να είναι τα «Ανδραγαθήματα Μερκουρίου Μπούα», έργο του ζακυθινού Τζάνε Κορωναίου, του 1519, που το εξέδωσε ο Σάθας, όπου και ο στίχος:

Ο δε κουριέρης του ρηγός μέσα στη Φράντζα διέβη
Κι εις του ρηγός την κάμαραν μετά σπουδής εισέβη

που ταιριάζει σε βασιλικό αγγελιοφόρο.

(Η λέξη υπάρχει και σε έναν χρονογράφο που ίσως είναι λίγο παλιότερος, αλλά δεν θα μαλώσουμε).

Το TLG δεν έχει καμιά από τις ανευρέσεις που αποδελτιώνει ο Κριαράς, αλλά έχει μια μεταγενέστερη, από τον Καισάριο Δαπόντε, στο βιβλίο του για τον πόλεμο μεταξύ Οθωμανών, Ρώσων και Γερμανών, όπου «Επήγεν ο καρακουλάκης του επιτρόπου με δυο κουριέρηδες φραντσέζους εις το ορδί». Ο καρακουλάκης κι αυτός κάτι σε αγγελιαφόρο πρέπει να είναι, ας μας πούν οι οθωμανολόγοι.

Στα κείμενα του Εικοσιένα ελάχιστες αναφορές βρήκα σε «κουριέρη» ή «κοριέρη». Υπήρχε ο πεζοδρόμος, δηλαδή ο πεζός ταχυδρόμος, που συχνά αναφέρεται και ως «μαξούς [επίτηδες, ειδικά σταλμένος] πεζός», αλλά δεν θέλω να πω περισσότερα αυτή τη στιγμή γιατί σκέφτομαι μήπως ανεβάσω άρθρο ειδικό για τα ταχυδρομικά της εποχής και του Αγώνα.

Βρίσκω όμως κουριέρη σε κείμενα και σε λεξικά του 19ου αιώνα, ακόμα και προπολεμικά όπου έχουμε τους κουριέρηδες των ξενοδοχείων που πήγαιναν στο σταθμό του τρένου και προσπαθούσαν να καπαρώσουν πελάτες ο καθένας για το δικό του ξενοδοχείο. Ο Λουντέμης κάπου λέει ότι μια από τις συμφορές της Αιδηψού είναι «οι κουριέρηδες και οι ξενοδοχομεσίτες».

Η λέξη επιβιώνει ως επώνυμο, Κουριέρης.

Σήμερα έχουμε χάσει την επιθυμία να εξελληνίζουμε τα δάνεια, οπότε ο κούριερ δεν θα (ξανα)γίνει κουριέρης παρά θα μείνει έτσι ασυμμόρφωτος, και συνήθως λατινογραμμένος ίσως γιατί αν τον γράψουμε ελληνικά θα πιστέψουν οι άλλοι πως είμαστε βλαχαδερά. Ή θα τον πούμε «ταχυμεταφορέα».

Που βέβαια, αν έρθει ποτέ ο κουριέρης και χτυπήσει το κουδούνι, μέχρι να πεις «Μισό λεπτό, κύριε ταχυμεταφορέα να σας ανοίξω» έχει φύγει. (Το Διεθνές Γραφείο Μέτρων και Σταθμών έχει ανακοινώσει ότι νέος ορισμός του νανοδευτερόλεπτου είναι το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από τη στιγμή που ο κουριέρης θα χτυπήσει το κουδούνι μέχρι τη στιγμή που θα βγάλει το χαρτάκι «Περάσαμε και δεν σας βρήκαμε»).

Και, σε αντίθεση με τον ταχυδρόμο, ο κουριέρης ποτέ δεν χτυπάει δυο φορές…

166 Σχόλια προς “Ο κουριέρης δεν χτυπάει δυο φορές”

 1. Θα σας εκπλήξω γιατί αντί για λεξιλογικά θα θυμηθώ τις μέρες που ασχολιόμουν με πληροφορική, στο λύκειο, και το lifo/fifo (τρόποι αποθήκευσης: last in first out/first in first out). Το πρώτο λεγόταν στοίβα ή σωρός, νομίζω, το δεύτερο δεν θυμάμαι.

 2. Kilkis said

  Καλημέρα! Μου κάνει εντύπωση, πώς βρέθηκαν οι μεταφορικές τόσο απροετοίμαστες για κάτι το οποίο φαινόταν ότι έρχεται… Και να υποθέσουμε ότι πίστευαν αυτούς που λέγαν ότι lockdown δεν θα έχουμε, δεν σκέφτηκαν ότι η αγορά ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να λειτουργήσει φέτος κανονικά. Ακόμα και με τις καλύτερες συνθήκες (π.χ. 300-400 κρούσματα), πίστευαν ότι ο κόσμος θα συρρέει στα πολυκαταστήματα για αγορές (προ)χριστουγεννιάτικες; Αν ήταν δημόσιες υπηρεσίες ένας Θεός ξέρει ΤΙ θα τους σούρναμε…

 3. Υπάρχει καθόλου CURIA εδώ; Καλημέρες.

 4. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  >Που βέβαια, αν έρθει ποτέ ο κουριέρης και χτυπήσει το κουδούνι, μέχρι να πεις «Μισό λεπτό, κύριε ταχυμεταφορέα να σας ανοίξω» έχει φύγει.

  Ειπώθηκε νομίζω εδώ στην πρώτη καραντίνα, πως είναι/ήταν συνήθης πρακτική να αφήνει ο κουριέρης το χαρτάκι μόνο, χωρίς να χτυπήσει το κουδούνι, ώστε να καταγραφεί ο χρόνος παράδοσης των 24 ή 48 ωρών, και μετά τρέχει ο αποδέκτης στο κατάστημα να παραλάβει.

  Αλήθεια, γιατί μας χαλάει ο «διανομέας» ή «ταχυδρόμος» για τον ντελιβερά/κούριερ, αφού αυτή είναι η δουλειά του; Ο γιατρός, γιατρός λέγεται είτε δουλεύει σε ιδιωτικό είτε σε δημόσιο νοσοκομείο, είτε έχει δικό του ιατρείο.
  Για τις εταιρίες, «ταχυδρομική εταιρεία», επίσης δόκιμο νομίζω. Για λόγους μάρκετινγκ ίσως να μην τους αρέσει να έχουν έστω και λεξιλογικά σχέση με τα ταχυδρομεία, αλλά αυτή είναι η δουλειά τους.

 5. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Όχι μόνο δεν χτυπάει δύο φορές, αλλά ενίοτε δεν χτυπάει καμία. Το έχω ζήσει, ακόμη και πριν από τον κορονο-πανικό.
  (Υπάρχει, βέβαια, επώνυμο Καρακουλάκης..)

 6. 1 στοίβα και ουρά, αν ενδιαφέρεται κανείς.
  [Λεώνικος mode off]

 7. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Νικοκύρη, ο καρακουλάκης ήτο (εκτός από αιλουροειδές που είναι η πρώτη σημασία) και οθωμανός χαμπερτζής. Μόνο τον τάταρη ήξερα.
  https://nedirara.com/karakulak

 8. Βασίλης Φίλιππας said

  Καλημέρα. Στη Λευκάδα συνάντησα τη λ. κοριέρης (: ταχυδρόμος) σε επιστολή του 1798: «έγραψαν … παρ βία του Μορέως με κοριέρη κόντρα του Αλή Πασά», τη λ. κουριέρης (: απεσταλμένος) κατέγραψα στον προφορικό λόγο το1988, «και με κουριέρ’, μάλιστά μ’, τσ’ έστειλε τα νέα τ'».

 9. spiridione said

  ουλάκης ο· ολάκης. Αγγελιοφόρος, ταχυδρόμος: απέστειλαν ουλάκην ήγουν ταχυδρόμον (Κώδ. Χρονογρ. (Κοσμάς)·26· Χρον. σουλτ. 14411). [<τουρκ. ulak. Ο τ. στο Somav. Η λ. σε έγγρ. του 15. αι. και στο Meursius (–ις)]
  https://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/search.html?lq=%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82&dq=

 10. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Άσχετο: Ξέρει κανείς τευτονολόγος λεπτομέρειες, μεθόδους, συγκεκριμένα παραδείγματα παρουσίασης ιστορικών γεγονότων κλπ?
  https://www.imerodromos.gr/esdoge-germanoelliniko-ekpaideytiko-programma-didaskei-katanoisi-gia-toys-nazistes-dimioys/

 11. LandS said

  η αγγλική είναι η πλουσιότερη γλώσσα του κόσμου, επειδή δανείζεται αφειδώς.

  Αλλά δεν τη λες και υπερχρεωμένη 😋
  Σε λίγο καιρό οι λέξεις που θα έχει δώσει θα είναι περισσότερες από αυτές που έχει πάρει.

 12. Γιάννης Ιατρού said

  καλημέρα,

  Απ΄ό,τι διαβάζω η πίτα με τις ταχυμεταφορές, είτε φαγητών, είτε άλλων αγαθών ξαναμοιράζεται. Ιδίως μετά την παταγώδη αποτυχία των μέχρι τώρα γνωστών εταιριών 1) στο να ανταποκριθούν στις προκλήσεις (ενώ ήξεραν από μήνες τι θα συμβεί με την επιδημία και τον μετασχηματισμό πολλών καταστημάτων σε e-shop) και 2) στις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων τους, τόσο από πλευράς μισθού, αποζημιώσεων, ασφάλισης όσο και από πλευράς υποστήριξης μετά από ατυχήματα κλπ. και παροχής μέσων (μηχανές, ΜΑΠ, εξοπλισμός).

  Διαβάζω πως γνωστός διαδικτυακός τόπος που παραγγέλνεις φαγητά κλπ. ζητά κάπου 1500 διανομείς και προσφέρει «πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, άδειες και δώρα, ιδιωτική ασφάλεια, μηνιαία αποζημίωση δίκυκλου, πλήρη εξοπλισμό κλπ.».😎🤔😉
  Από μέχρι τώρα σχόλια σε ΜΚΔ μάλλον αληθεύει (πάντα κρατώ μικρό καλάθι…., να δούμε αν είναι μόνο το τυράκι για να πιάσει ποντικάκια 🙂 ), αλλά αν όντως συνεχιστεί κι επαληθευτεί, δεν βλέπω να μένει ψυχή στις μέχρι τώρα γνωστές εταιρείες ταχυμεταφορών (το [ταχύ] μόνο κατ΄όνομα…)

  ΥΓ: πολύ την ‘φχαριστήθηκα την σημερινή συνέντευξη👍… You Know 🙂

 13. leonicos said

  Μόλις έφτασαν από το γραφείο της Φωτεινής τρία γλυκά

  και πρέπει πρώτα να διαλέξω

 14. spiridione said

  Υπάρχουν πάντως σε κείμενα της Επανάστασης και κουριέριδες και κοριέριδες
  https://books.google.gr/books?id=-0xBAAAAcAAJ&pg=PA559&dq=%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%AD%CF%81%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CF%82&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwjO6–HxMXtAhUE3aQKHSUwDf84ChDoATAAegQIBhAC#v=onepage&q=%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%AD%CF%81%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CF%82&f=false

  Άλλη μια λέξη είναι οι καλαράσηδες
  καλαράσης ο. Έφιππος ταχυδρόμος (στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες): (Iστ. Bλαχ. 987). [<ρουμ. călăraş]

 15. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  9 Ναι, τον έχω δει τον ουλάκη, αλλά πώς πάμε από εκεί στον καρακουλάκη δεν ξέρω.

  12 ΥΓ ?

 16. Ε… στον Παπαδάκη… 🙂

 17. leonicos said

  Το αριστερό ήταν καλύτερο απόο το δεξί (χωρίς πολιτικά παρεπόμενα)

  Τώρα θ’ ασχοληθώ με τον Λεβέντη. Πάω Κέντρο

 18. Κουνελόγατος said

  12. ΥΓ: πολύ την ‘φχαριστήθηκα την σημερινή συνέντευξη👍… You Know 🙂
  Yes we are… 🙂

 19. leonicos said

  Καλύτερος απ’ όλους ο Λεβέντης

  Τελικά αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να ψηφίζει κανείς.

  Αλάνθαστος

 20. sarant said

  18 Ok

  14 Πρέπει να είναι το μοναδικό της Παλιγγενεσίας

 21. Πάνος με πεζά said

  Ένα παλιότερο, ρατσιστικό πείραγμα, δεκαετίας 80, ήταν το «Βρωμάς σαν κούριερ»…Ήταν τα πρώτα χρόνιαπου αναπτυσσόταν ο τομέας, ήταν πρωτόγνωρο και το επάγγελμα, και οι καημένοι υπάλληλοι έτρεχαν σαν τρελοί και ιδροκοπούσαν…

  Για να πούμε την αλήθεια, μια ιδιότυπη μορφή κούριερ υπήρχε και από το 50-60, αν θυμηθείτε και στις ελληνικές ταινίες τα «παιδιά» που έφερναν στα σπίτια τούρτες, το καπέλο ή το γαυναρικό της κυρίας, και φυσικά τις ανθοδέσμες. Ήταν βεβαίως υπάλληλοι των μαγαζιών, και όχι κάποιας ανεξάρτητης εταιρίας.

  Η Interflora, με τα άνθη βεβαίως, είναι ίσως η πιο παλιά μεταφορική εταιρία, που διαφήμιζε ότι «Αποστέλλομεν άνθη εις όλον τον κόσμον», προφανώς όχι τα άνθη που διάλεγες εσύ, αλλά τα ίδια ακριβώς από τη χώρα αποστολής και το συνεργαζόμενο κατάστημα.

 22. spiridione said

  Ναι, στον καρακουλάκη δεν ξέρουμε πώς πάμε. Συμφυρμός με το καρακόλι;
  Σημειωτέον ότι απ’ τον ουλάκη, τουρκ. ulak, προέρχεται και ο λακές, γαλλ. laquais
  https://fr.wikipedia.org/wiki/Laquais

 23. Avonidas said

  Καλημέρα.
  παλαιότερη ανεύρεση πρέπει να είναι τα «Ανδραγαθήματα Μερκουρίου Μπούα», έργο του ζακυθινού Τζάνε Κορωναίου

  Τυχαίο; Δε νομίζω! 😉

 24. leonicos said

  (Η λέξη υπάρχει και σε έναν χρονογράφο που ίσως είναι λίγο παλιότερος, αλλά δεν θα μαλώσουμε).

  Αν δεν μαλώσουμε γι’ αυτήν θα βγει ο si-po του ιστολογίου ή η shí rén mó και θα σε κάνει του αλατιού. ξέχασες προ ημερών που βρήκες μια λέξη 20 ολοκληρα χρόιααργόρε από τον Κέβερο;

 25. leonicos said

  χρόιααργόρε =χρόνια αργότερα

 26. spiridione said

  20. Υπάρχει σε κάποια έγγραφα της Επανάστασης κορ(ρ)ιέρης
  Αρχείο Κουντουριώτη
  https://books.google.gr/books?id=7DFGAQAAMAAJ&q=%22%CE%BA%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%AD%CF%81%CE%B7%CF%82%22&dq=%22%CE%BA%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%AD%CF%81%CE%B7%CF%82%22&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwi1tsrsyMXtAhVILewKHca7DJ4Q6AEwBnoECAUQAg
  Αρχείο Ράγκου
  https://books.google.gr/books?id=N64VAQAAMAAJ&q=%22%CE%BA%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%AD%CF%81%CE%B7%CF%82%22&dq=%22%CE%BA%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%AD%CF%81%CE%B7%CF%82%22&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwi1tsrsyMXtAhVILewKHca7DJ4Q6AEwCXoECAgQAg
  Τομπάζης
  https://books.google.gr/books?id=aUBSAQAAIAAJ&pg=PA280&dq=%22%CE%BA%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%AD%CF%81%CE%B7%22&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwj27LPhyMXtAhUE36QKHUZhCKgQ6AEwAHoECAAQAg#v=onepage&q=%22%CE%BA%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%AD%CF%81%CE%B7%22&f=false
  Αρχείο Ύδρας
  https://books.google.gr/books?id=p6dUAAAAYAAJ&q=%22%CE%BA%CE%BF%CF%81%CF%81%CE%B9%CE%AD%CF%81%CE%B7%CF%82%22&dq=%22%CE%BA%CE%BF%CF%81%CF%81%CE%B9%CE%AD%CF%81%CE%B7%CF%82%22&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwi9986gyMXtAhUNKuwKHRX9C2gQ6AEwCXoECAEQAg

 27. Κιγκέρι said

  Οπότε, Κοριέρε Ντελα Σέρα = Εσπερινός Αγγελιοφόρος.

 28. Βασίλης Φίλιππας said

  Πιθανότατα θα το γνωρίζετε αλλά ας γραφεί κι εδώ: λ. «κοριέρης» συναντάται σε επιστολή του 1822 που έστειλε ο Ιάκωβος Τουμπάζης στον Μανώλη Τουμπάζη: «Περιπόθητε μοι Αυτάδελφε Με τον κοριέρη σας έγραφα τα πάντα, τώρα πάλιν δεν λείπω με την παρούσαν όκαζιόνα», Ιάκωβος Ν. Τομπάζης, Αδελφοί Ιάκωβος και Μανώλης Τομπάζης. Συμβολή εις την ιστορίαν της Εθνικής Παλιγγενεσίας, εκδ. Βιβλιοθήκης Μαρασλή, Τύποις Π.Δ. Σακελλαρίου, Αθήνα 1902, σ. 280.

 29. leonicos said

  6 [Λεώνικος mode off]

  Δύτα, τι εννοείς;

  Πρέπει κάποιος να λέει και κάτι διαφορετικό

  Το κουρριερ εξαντλήθηκε(?) γλωσσολογικά και πραγματολογικά

  Βέβαια η ετυμολογία πάει και πέραν της Λατινικής, αλλά εδώ ως εκε΄πάμε. Τα μέσα τα έχουμε όλοι, να δούμε πιο πέρα μέχρι την ΙΕ-ρίζα

 30. leonicos said

  Εγώ ζήτησα λάστιχα γυναστικής

  Μου τα εφεραν οι ίδιοι την επομένη

  Άμα ψωνίζεις από Ζαρα τυφλά… καλά να παθεις.

  Ψωνίζει ρούχο η Φωτινή αν δεν το πιασει;

  Κι έχει δίκιο, όπως ΠΑΝΤΑ

 31. leonicos said

  Φωτινή = Φωτεινή

  δεν είμαι του άλλου άκρου

 32. leonicos said

  Κι επί τη ευκαιρία

  προκαλώ τον Μάγκα να μου πει

  τι θα πει si-po και shí rén mó και σε ποια γλώσσα

 33. leonicos said

  Προσοχή, το Google εχε την κινεζική μεταγραφή και τη σημασία. Αλλά ΔΕΝ είναι κινεζικη λέξη

 34. Μαρία said

  22
  Δεν νομίζω οτι ο καρακουλάκης (μαυραυτιάς) σχετίζεται ετυμολογικά με τον ουλάκη. Το αιλουροειδές ήταν εξαιρετικός δρομέας, οπότε πήρε και τη σημασία του χαμπερτζή (βλ. σχ. 7).
  Για τον λακέ είναι μια απ’ τις πιθανές ετυμολογίες https://www.cnrtl.fr/definition/laquais

 35. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πλημμύρα ξενόφερτων νεολογισμών και αρχίζω να δικαιώνω τον Μπαμπινιώτη και την προσπάθεια που κάνει για να τους εξελληνίζει.☺ Προχτές ένα δεκαεξάχρονο γειτονόπουλο μού είπε ότι «είναι safe να έχεις back up»…Για τις ταχυμεταφορικές του δραστήριου και αποτελεσματικού ιδιωτικού τομέα τα λέμε και τα ζούμε. Μήπως να τους προσφέρει τίποτα βαρβάτες επιχορηγήσεις το κράτος, μπας και προσλάβουν κάναν υπάλληλο παραπάνω και πάψουν να είναι βραδυμεταφορικές; Έτσι, για να τηρήσουμε και την παράδοση που θέλει τον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα να είναι ο πιο κρατικοδίαιτος της Ευρώπης. Τι λένε ο Μπάμπης με τον Ανδριανόπουλο;

 36. Βασίλης Φίλιππας said

  Επίσης, στον πληθ.: «Μετά δε το φθάσιμον ταυ Στρογονόφ εστάλησαν πολλοί κοριέριδες», στο Γρηγόριος Ε΄, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως,1746-1821.Τα κατά τον αοίδιμον πρωταθλητήν του ιερού των Ελλήνων αγώνος τον Πατριάρχην Κωνσταντινουπόλεως Γρηγόριον τον Ε’ /Καταταχθέντα μεν, διορθωθέντα και υπομνηματισθέντα υπό του καθηγητού Γ. Γ. Παπαδοπούλoυ συλλεγέντα δε και εκδοθέντα υπό Γ. Π. Αγγελοπούλου, Eν Αθήναις, Παρά τω Εθνικώ Τυπογραφείω,1865, σ. 407. (Στην ψηφιακή βιβλιοθήκη Ανέμη.)

 37. ΚΑΒ said

  33. Η ιδιωτική πρωτοβουλία, επιχείρηση δουλεύει πάντα άριστα. Έτσι δε λένε; Αποδεικνύεται συνεχώς ότι συχνά είναι χειρότερη από το δημόσιο το οποίο καθημερινά κατηγορείται για την ανευθυνότητά του, την αμέλειά του, την απρονοησία του κ.τ.λ.

 38. leonicos said

  Το si-po δεν θα το βρει

 39. leonicos said

  Εγώ δεν διαθέτω επιτελείο

  Μοναχόλυκος είμαι.

  Καμιά φορά βοηθάει και ο Τζι, όταν δεν έχει τις μαύρες του για τις κακές επιδόσεις του ΠΑΟΚ

  Δηλαδή έχει πάντα τις μαύρες του

 40. Πέπε said

  Το σάιτ της Πολιτείας, μόλις μπεις, πριν να διαλέξεις οποιαδήποτε σελίδα ή αναζήτηση, σου πετάει ένα εκτανούτσικο κείμενο που λέει «μας συγχωρείτε για τις τραγικές καθυστερήσεις στις αποστολές παραγγελιών, αλλά γίνεται της πουτάνας εδωπέρα».

  Φαντάζομαι το ίδιο θα γίνεται και σε σάιτ άλλων μαγαζιών, απλώς αναφέρω αυτό που έτυχε να δω.

  Τόσα χρόνια και αιώνες, ένας ήταν που κατάφερνε να φέρνει όλες τις παραγγελίες (και ήταν πραγματικά πολλές) στην ώρα τους: ο Άη Βασίλης. Φέτος θα δούμε – μου φαίνεται ότι κι αυτός θα τις έχει τις καθυστερήσεις του.

 41. Πέπε said

  @35
  Είναι ασφαλές να έχεις πισωπάνω.

 42. Λεύκιππος said

  η αγγλική είναι η πλουσιότερη γλώσσα του κόσμου, επειδή δανείζεται αφειδώς

  Δεν δανείζεται, οικειοποιείται. Τους το δίδαξε ο Elgin

 43. Triant said

  Καλημέρα.

  – Δύο παραδόσεις μου τις έχουν κάνει ταξί.
  – Έχει τύχει να παραλάβω αυθημερόν και μάλιστα από εταιρεία κούριερ.
  – Κατάστημα ηλεκτρονικών (σχετικά μικρό) κάνει το ίδιο τις παραδόσεις στην Αττική.
  – Ακόμα περιμένω κάτι ρεσώ που έχουν φθάσει στα ΕΛΤΑ της περιοχής μου εδώ και πάνω από μια εβδομάδα.
  – Ο Σκλαβενίτης αφού δεν παρέδωσε Δευτέρα βράδυ που έλεγε, ούτε Τρίτη πρωί ούτε Τρίτη βράδυ, παρέδωσε Τετάρτη πρωί και μου επέστρεψε τα 75 ευρώ της παραγγελίας!

  Πώς να προετοιμαστούνε ρε παιδιά; Να νοικιάσουν αποθήκες, να βάλουνε ντέξιον, να αγοράσουν πισιά, να παραμετροποιήσουν το λογισμικό και να προσλάβουν κόσμο για 2 εβδομάδες που μας έλεγαν;

 44. 43 κατακλείδα: Είσαι επιχειρηματίας και εμπιστεύεσαι τις κυβερνητικές εξαγγελίες για την πορεία της επιχείρησής σου;

 45. geobartz said

  (α) «Επήγεν ο καρακουλάκης του επιτρόπου με δυο κουριέρηδες φραντσέζους εις το ορδί». Ο καρακουλάκης κι αυτός κάτι σε αγγελιαφόρο πρέπει να είναι.
  # Γιατί να μην είναι «καρακουλάκης» κάποιος αξιωματούχος της προσωπικής φρουράς «του επιτρόπου» [ως και ο «συμφυρμός με το καρακόλι» του spiridione (σχόλιο 22)]. Υπάρχει και μακεδονικό επώνυμο Καρακουλάκης και είχα συμμαθητή με αυτό το επώνυμο. [Όσο για το ουλάκι, έτσι λένε το «ζυγούρι» της αιγός πολλοί κτηνοτρόφοι].

  (β) «ο πεζός ταχυδρόμος, που συχνά αναφέρεται και ως ‘μαξούς [επίτηδες, ειδικά σταλμένος]’ πεζός».
  # Μαξούς ή μάξους, μια πολυσυνηθισμένη μακεδονική λέξη για το επίτηδες ή εξεπίτηδες.

  (γ) «νέος ορισμός του νανοδευτερόλεπτου είναι το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από τη στιγμή που ο κουριέρης θα χτυπήσει το κουδούνι μέχρι τη στιγμή που θα βγάλει το χαρτάκι ‘Περάσαμε και δεν σας βρήκαμε’».
  # Υπάρχει και πιο …ελληνικός τρόπος όταν μένεις σε λαϊκή πολυκατοικία: Σε ρωτάει σε ποιον όροφο μένεις, βάζει το δέμα στο ασανσέρ και …γίνεται Λούης! [Τοιούτον τι εγένετο δις εν Ακανία, διαρκούντος του προτέρου πανελληνίου εγκλεισμού].

 46. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  34 Διαβάζω στη βίκη πως η επιστημονική ονομασία του χαϊβανιού, caracal, προέρχεται από την τούρκικη λέξη.

 47. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  26-28-36 Ευχαριστώ για τις συμπληρώσεις!

  34 Έτσι είναι που τα λες, ουλάκης μόνο ο λακές 🙂

 48. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  7 κ.ε.
  καρακουλάκης:
  Στα κρητικά λεξικά καταγράφεται το ρήμα «καρακουλίζω», φρουρώ, βιγλίζω (Ξανθινάκης, Ιδομενέως).
  Με ίδια προέλευση/συσχέτιση με το γνωστό «καρακόλι» (Spiridione, #22).
  Το ίδιο φαίνεται να δέχεται και ο (έγκυρος στα τουρκικά δάνεια) Βασ. Ορφανός. Ο οποίος μάλιστα παραπέμπει και στη λ. «μπασ-καρακουλουξής», αξιωματικός (προφανώς ανώτερος) που διεύθυνε τις περιπολίες ή τις φρουρές.

  Επομένως, εδώ ο «καρακουλάκης» ίσως σημαίνει τον (χαμηλόβαθμο μάλλον) αξιωματικό φρουράς που συνόδευε τους κουριέρηδες. Αυτό περίπου αναφέρει και στο λίκνο του Χτήνους (#7), ως δεύτερη σημασία (τουρκικά δεν ξέρω, το μεταφραστήρι έβαλα… 🙂 ).

  Εδώ συμφωνούμε με το (α) του Geobartz (#45), ο οποίος με πρόλαβε στο …τσακ 🙂

 49. # 39

  Αν θέλαμε μόνο καλές επιδόσεις δεν θα είμαστε ΠΑΟΚ αφού !

  Εδώ ήρθε (είδε, νίκησε) ο Σέρτζιο τον ΟΣΦΠ και στην συνέντευξη τύπου αντί για το ματς την καψούρα του για τον ΠΑΟΚ έλεγε κι ας έπαιξε μόνο ένα εξάμηνο ! Μην κοιτάς που εσύ βρήκες (ή σε βρήκε) η Φωτεινή και την γλύτωσες παρά τρίχα από το να γίνεις. ( και γι αυτό τρώγεσαι μα τα ρούχα σου που δεν σε αφήνει να γίνεις )

  Προκριματικά : απέκλεισε Μπεσίκτας και Μπενφίκα και αποκλείστηκε από Κράσνονταρ !

  Στους ομίλους ήρθε ισόπαλος με την Γρανάδ, πέρασε την Αϊντχόφεν στα γκολ και με την Ομόνοια έχασε κατά κράτος ! Μόνο ΠΑΟΚ αφού !!

 50. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Πώς να προετοιμαστούνε ρε παιδιά; Να νοικιάσουν αποθήκες, να βάλουνε ντέξιον, να αγοράσουν πισιά, να παραμετροποιήσουν το λογισμικό και να προσλάβουν κόσμο για 2 εβδομάδες που μας έλεγαν;»
  Για φαντάσου όμως να ήταν κρατικά, τι χαμός θα γινόταν και τι θα ακούγαμε και θα διαβάζαμε για τον ανίκανο δημόσιο τομέα και τους τεμπέληδες δημοσίους υπαλλήλους…Στην Ελλάδα όλα δυστυχώς είναι αντικείμενο πολιτικής και «ιδεολογικής» σπέκουλας. Ακόμα και ο αριθμός των νεκρών.

 51. LandS said

  43 Πώς να προετοιμαστούνε ρε παιδιά; Να νοικιάσουν αποθήκες, να βάλουνε ντέξιον, να αγοράσουν πισιά, να παραμετροποιήσουν το λογισμικό και να προσλάβουν κόσμο για 2 εβδομάδες που μας έλεγαν;

  Δηλαδή κάτι τύποι σα τον Πέτσα και τον Κικίλια «μας» το έλεγαν. Διεθνείς εταιρείες είναι ρε γμτ έτσι άκριτα τους πίστεψαν;

  Θα μου πεις δουλειά του ΥΠΑΝ είναι να δώσει κατευθύνσεις (και ότι άλλο χρειάζεται) στον Ιδιωτικό Τομέα για το που θα απαιτηθούν επενδύσεις για να συμβάλουν στη «κοινή προσπάθεια», αλλά αυτό χρειάζεται υπουργό που δεν πανηγυρίζει για τους περισσότερους νεκρούς στο Βέλγιο, ο καραγκιόζης.

  Μα με τι κάθομαι και ασχολούμαι; Εδώ ρώτησε ο Δ. Παπαδημούλης τη Κομισιόν γιατί θα δοθούν στη Πορτογαλία, με τον ίδιο πληθυσμό και επίπεδο ανάπτυξης με την Ελλάδα, 6,5δις και η Ψωροκώσταινα 2,5δις;
  «Μα η Πορτογαλία έφτιαξε σχέδιο και υπέβαλε αίτημα για δαπάνες έργων που προβλέπεται να εκτελεστούν, ενώ εσείς ζητήσατε για τις δαπάνες που αφορούν μόνο τα έργα που έχουν ήδη ξεκινήσει»

 52. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  48

  ΜΙΚ_ΙΕ, από παλιότερα που το είχα κοιτάξει, το καραούλι (σκοπιά) και το καρακόλι (αστ. τμήμα, μπάτσος στην αργκό) είναι αμφότερα απώτατης μογγολικής αρχής, από το ρήμα харах = κοιτάζω.
  Απίστευτα ταξίδια λέμε, από το Καρακορούμ στα Άγραφα μέσω Μαντζικέρτ 🙂

 53. aerosol said

  Είναι παλιά και τιμημένη παράδοση των εταιριών κούριερ να μην χτυπάνε κουδούνι και απλά να σου λένε πως δεν σε βρήκαν. Για να είμαι δίκαιος, συνήθως αυτό δεν έχει να κάνει ακριβώς με την εταιρία όσο με το τοπικό υποκατάστημα. Το κατάστημα μιας περιοχής μπορεί να δουλεύει σωστά ενώ κάποιο άλλο σε άλλη γειτονιά (της ίδιας εταιρίας), άθλια.
  Δεν ξέρω αν είμαι απλά τυχερός αλλά η διεθνής -και ακριβή- UPS κατά την εμπειρία μου δουλεύει άψογα. Τόσο που σοκάρεσαι στην πρώτη επαφή!

  Πράγματι έχουμε άνισα κριτήρια για τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Αλλά ο δημόσιος αντλεί πόρους από το κράτος, οπότε δεν βασανίζεται από την εμμονή κάθε επιχειρηματία να βγάλει από τη μύγα ξίγκι. Όταν δυσλειτουργεί είναι πιο ξεκάθαρο το να θεωρήσεις υπεύθυνους την εκάστοτε κυβέρνηση, που ελέγχει τους πόρους και το διοικητικό προσωπικό του. Βέβαια, αυτό σημαίνει πως δικαιολογούμε ή θεωρούμε αναμενόμενες τις κακές πρακτικές του ιδιωτικού τομέα προς χάρην πρόσκαιρου μεγαλύτερου κέρδους: την εκμετάλευση των εργαζομένων και το κακό προϊόν ή υπηρεσία.

  Οι φίλοι της ελεύθερης αγοράς θα σπεύσουν να τονίσουν πως αυτά τα ρυθμίζει η αγορά και ο ανταγωνισμός, και πως ο κακός επιχειρηματίας θα «τιμωρηθεί» για τις κακές επιλογές του. Η πράξη δείχνει πως αυτά είναι ευχολόγια (σχεδόν ανάλογα με των κομμουνιστών!) : σε κάποιο άλλο σύμπαν, σε κάποια κοινωνία αγγέλων ίσως, όλα θα λειτουργούν ρολόι. Στο δικό μας… ποτέ δεν συμβαίνει αυτό και τίποτα δεν αυτορυθμίζεται προς όφελός μας.

 54. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  50# Θυμάται κανείς την κατάρρευση των δικτύων κινητής τις πρώτες ώρες μετά τον σεισμό του 99? Μάλλον ήτανε από το ίδιο υλικό της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης.

  51# Συνδυάζω τους πανηγυρισμούς του (Βέλγιο κλπ) με το επίσης πρόσφατό του περί νεκρών που έπρεπε να δούμε για να πειθαρχήσουμε στα μέτρα (όπως ο Κούλης στην Πάρνηθα). Αυτή η χουντική νοοτροπία του «θέλετε βούρδουλα» μου θυμίζει τη μοναδική φορά που τον είδα στην τιβί να μιλάει με ανθρώπινο ηχόχρωμα και τόνο μπροστά στο μαρκούτσι, χωρίς τσιρίδες, αυταρχισμό και μεγαλεία. Ήταν μια φορά που του είχαν κάψει το βιβλιοπωλείο. Μη νομιστεί πως υπερασπίζομαι τα τσογλάνια που το έκαναν. Απλά επισημαίνω τη χρησιμότητα της κατραπακιάς σε συγκεκριμένο είδος ανθρώπων όταν το παραχέζουν.

 55. spiridione said

  μαρμάγκα

 56. Triant said

  50: Γιάννη, όπως λέει και ο Aerosol στο 53, το δημόσιο δεν υποχρεούται (ούτε επιτρέπεται) να είναι κερδοφόρο αλλά υποχρεούται να μεριμνά για τους πολίτες. Δεν έχουμε τις ίδιες απαιτήσεις. Γι αυτό και δεν θέλουμε ιδιωτικά ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΚΤΕΛ, ΟΣΕ κλπ.

 57. Alexis said

  #56: Δεν επιτρέπεται; Γιατί όχι;

 58. Χάσαμε την αθωότητα των βατσιμάνηδων να μιλάμε και για κλικαβάυδες.

 59. Triant said

  57: Δεν επιτρέπεται γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις θα είναι οριζόντια κερδοφόρο που είναι προφανές οτι δεν είναι σωστό. Τώρα, αν ανοίξει κατάστημα που πουλάει ρόλεξ ας είναι κερδοφόρο. Αλλά αν πουλάει νερό όχι. Πρέπει να μπαίνει μέσα και την ζημιά να την πληρώνει ο πιο πλούσιος που (δυστυχώς θεωρητικά μόνο) πληρώνει περισσότερο φόρο. Απλό.

 60. Νέο Kid said

  Α, στην Κύπρο πάντως μπορείς να εμπιστευτείς τυφλά τις κυβερνητικές εξαγγελίες!…
  Άνοιξαν τα μώλ για δυο εβδομάδες , οι άνθρωποι πήγαν και φούλαραν εμπόρευμα ενόψει Χριστουγέννων και τώρα τούς έκλεισαν! Όλοι κλείνουν, εκτός φυσικά από τα Τζάμπο!
  Χριστούγεννα, Πάσχα, Κυριακές, αργίες , με σεισμούς , με λιμούς , με καταποντισμούς κι επιδημίες , με κορωνοιους και πανούκλες, τα Τζάμπο ανοιχτά! …

 61. Γιάννης Ιατρού said

  53: UPS επιβεβαιώνω (μέχρι στιγμής), εν αντιθέσει με την άλλη μεγάλη διεθνή (γερμανοφέρνουσα)!

 62. Pedis said

  Ασχετο-σχετικό: από τον Μάρτη έχει καταγραφεί τέτοια αύξηση στην περιουσία του αμαζόνιου Μπέζου ώστε να θέλει, έτσι για πλάκα, μπορεί να χαρίσει από 100 χιλ δολλάρια σε κάθε εργαζομενο (πει τις 700 χιλ. συνολικά) στο κάτερ… της επιχείρησής του και να του μείνουν ακόμη μερικά δισ δολλάρια … από την αύξηση εννοώ.

  # 10 – Τι να σε πω Χτήνε … Ξέρεις τι τράβηξαν τόσοι και τόσοι εσεσετζήδες να βλέπουν τόσα πτώματα γύρω τους και τον σωματικό και ηθικό φόρτο τους να τα παράγουν καθημερινά; Τάλεγε αυτά κι ο Χίμλερ και αργότερα οι δικηγόροι υπεράσπισης στις σπάνιες περιπτώσεις όπου χρειάστηκε.

 63. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  62β

  Δεν τους κατηγορώ. Δεν είχαν επιστημονική βοήθεια για να εξηγούν πειστικά στα εβραιογυφτοκούμμουνα γιατί πρέπει να πάνε στο φούρνο γρήγορα και χωρίς τζιριτζάντζουλες.
  https://www.kemel.gr/library/diacheirisi-apolysis-ergazomenou
  (Διάβαζα κάπου για κάτι σεμινάρια που απευθύνονταν σε μανατζαραίους. Το θέμα ήταν η διαχείριση του άγχους που προκαλούσε στον μάνατζερ η ανακοίνωση απολύσεων. Αλλά δε θυμάμαι πού, και μάλλον είναι αργά για ν’ αρχίσω να κρατάω αρχείο 🙂 )

  Επί του προκειμένου όμως (#10) ξες τίποτα?

 64. spiridione said

  48. Βλέπω όντως ότι το karakulak = αγγελιοφόρος, που υπάρχει από αρκετά παλιά στα τούρκικα, το ετυμολογούν απ’ το ζώο.
  https://www.google.com/search?q=karakulak+haberci&rlz=1C1CHBF_elGR740GR740&sxsrf=ALeKk00es6eyV2WutTZiK70pmLtyXmAJKg:1607688506838&source=lnms&tbm=bks&sa=X&ved=2ahUKEwix2u-y8sXtAhXE26QKHfiiDoQQ_AUoAXoECAQQCw&biw=1536&bih=722
  Π.χ. στο πρώτο λινκ
  Karakulak (çı): Emirçavuşu, haberci. (Karakulak çakala benzeyen bir hayvandır).
  καρακουλάκης, ο τσαούσης του εμίρη (;), ταχυδρόμος (καρακουλάκ είναι ένα ζώο που θυμίζει το τσακάλι). Καρακουλάκι βλέπω ο Σκαρλ. Βυζάντιος λέει τον λύγκα, αλλού βλέπω λένε τη νυφίτσα.
  Και ο çavuş, που σήμερα νομίζω σημαίνει λοχίας στα τούρκικα, παλιά βλέπω ήταν επίσης ο (έμπιστος) αγγελιοφόρος.
  https://en.wikipedia.org/wiki/%C3%87avu%C5%9F

 65. sarant said

  60 Πώς κι έτσι και εξαιρούνται τα Τζάμπο σε σας;

  55 –> 64

 66. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  64 Emir = διαταγή.

 67. aerosol said

  #63
  Για κάθε φυσιολογικό άνθρωπο το να απολύσει (ειδικά εν ψυχρώ) είναι ψυχοφθόρο.
  Ξαναείδα πρόσφατα την ταινία Up in the air (μου άρεσε πολύ), όπου το επάγγελμα του πρωταγωνιστή είναι να πηγαίνει σε εταιρίες και να ανακοινώνει αυτός τις απολύσεις του προσωπικού αντί να το κάνουν τα αφεντικά της εταιρίας. Στην ταινία παρουσιάζονται και ακόμα πιο κυνικοί, αποστασιοποιημένοι τρόποι από αυτό!
  Από κάποιες πλευρές, ο καπιταλισμός στα απόλυτα όριά του σημαίνει κι έναν ψυχολογικό βιασμό όλων των συμμετεχόντων.

  Πάντως για το #10, έχω μεγάλες αμφιβολίες κατά πόσο υπάρχει γερμανικό πρόγραμμα με τέτοια οπτική. Δεν πολυστέκει. Η Γερμανία έχει αναπτύξει στις δεκαετίες σημαντικό εσωτερικό έργο υπενθύμισης των βιαιοτήτων της στο Β’ Παγκόσμιο. Θεωρώ απίθανο να κινηθεί διαφορετικά σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα του εξωτερικού. Και μάλιστα για να… αποφύγει τις αποζημιώσεις;! Ποιός (εκτός ίσως του ΕΣΔΟΓΕ, του οποίου την ύπαρξη ομολογώ πως δεν γνώριζα) πιστεύει πως δεν είναι όντως λήξαν το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων;
  Μου δίνεται η αίσθηση πως ο φορέας αυτός (1) κινδυνολογεί και (2) πως είναι υπεραισιόδοξος αν θεωρεί πως ο σκοπός ύπαρξής του είναι τόσο σημαντικός για την Γερμανία ώστε να μπει σε τέτοιο ρόλο.

 68. α. Τον κουριέρη από τον κουνιέρη (αυτός που λειτουργεί τις κούνιες στο λούνα παρκ, όρα «Ο Καραγκιόζης κουνιέρης») χωρίζει ένα γράμμα.

  β. «μαξούς [επίτηδες, ειδικά σταλμένος] πεζός». Η γιαγιά μου, η Σμυρνιά, το επίτηδες το έλεγε «μάξους».

 69. Αράουτ said

  1) Γράφει ο κ. Σαραντάκος: «Βρίσκω όμως κουριέρη σε κείμενα και σε λεξικά του 19ου αιώνα, ακόμα και προπολεμικά… »

  ΕΡΩΤΩ: Γιατί δεν μάς λέτε σε ποιά Λεξικά του 19ου αιώνος βρήκατε την λέξη «κουριέρης», αγαπητέ κύριε Νίκο; Διότι το Επιτελείο μας την εντόπισε μόνο στο μνημειώδες «Λεξικόν της καθ’ ημάς Ελληνικής Διαλέκτου » του Σκαρλάτου Βυζαντίου (1η έκδοσις Αθήναι 1835), στο «Παράρτημα περιέχον τας εκφυλλοφορητέας ετερογλώσσους λέξεις»΄

  2) Κάτι σημαντικό που αποσιωπά το παρόν άρθρο: Ο «κουριέρης» ήταν η αγαπημένη λέξις του ελληνόψυχου Ευγενίου Βουλγάρεως (1716 – 1806) και την χρησιμοποιεί (αλλάζοντάς την σε… «κορριέρη» με δύο μεγαλοπρεπή πνεύματα πάνω από τα δύο συνεχόμενα ρώ) συνεχώς στις επιστολές του, όπως σε αυτήν που έγραψε εκ Πετρουπόλεως Ρωσσίας την 26ην Μαρτίου 1789:

  3) Επειδής ο κ. Σαραντάκος μάς προαναγγέλλει ότι ετοιμάζει πρωτότυπο άρθρο για τα «ταχυδρομικά» του Αγώνος, το Επιτελείο μας τον ενημερώνει για κάτι ΠΟΛΥ σημαντικό, ώστε να μή υποπέσει στην γκάφα ολκής στην οποία υπέπεσε ο επιπόλαιος Μπαμπινιώτης΄και γελάνε μαζί του όλοι οι ελληνογνώσται: Στο «Ετυμολογικό» του (λήμμα «ταχυδρόμος»), ο Μπάμπι ισχυρίζεται ότι η πρώτη φορά που η αρχαιοελληνική λέξις «ταχυδρόμος» (= ταχύς δρομεύς) πήρε την σημασία του «αγγελιαφόρου» ήτο κατά τον Μεσαίωνα και δή στο «Χρονικόν Σύντομον» του Γεωργίου Αμαρτωλού Μοναχού (9ος αιών μ.Χ.)

  Αλλ’ ώ αστοιχείωτε Μπάμπι, πώς είναι δυνατόν να αγνοείς τον στίχο 232 των «Διονυσιακών» του Νόννου (έζησε γύρω στο 450 μ.Χ.) του Πανοπολίτου…

  «ἀγγελίην Βρομίοιο ταχύδρομος ἔννεπε κῆρυξ»

  όπου για πρώτη φορά στην Θεία Ελληνική Γλώσσα το επίθετον «ταχύδρομος» παίρνει την σημερινή σημασία του ουσιαστικού «ταχυδρόμος» προσδιορίζοντας το ουσιαστικό «κήρυξ»;

  ΗΘΙΚΟΝ ΔΙΔΑΓΜΑ: Πάλι 5 αιώνες έξω έπεσε ο πολύς Μπάμπι στο λήμμα «ταχυδρόμος» του «Ετυμολογικού» του. ΚΙ ΟΜΩΣ: Ο κ. Σαραντάκος, αντί να αναδείξει την ουρανομήκη γκάφα του κορυφαίου Ρωμηού γλωσσολόγου στα αυριανά μεζεδάκια, θα ασχοληθεί και πάλι με το άν ξέφυγε κανένα ωμέγα σε καμμιά επαρχιακή πινακίδα της Άνω Κωλοπετεινίτσας…

 70. Μαρία said

  66
  Χτήνε, ο ακορντεονίστας Λάζαρος Κουλαξίζης είναι χωρίς αυτιά, ναι; https://www.youtube.com/watch?v=RBZJ8Ktn70o

 71. Πέπε said

  Πραγματικά δηλαδής, τέτοια γκάφα ολκής εκ μέρους του κ. Μπάμπεως ποιος θα την περίμενε: να ισχυρίζεται ότι το ουσιαστικό εμφανίζεται «τότε», ενώ το επίθετο υπήρχε ήδη από «τότε»!

  (Προσωπικά μια χαρά νόημα βγάζω καταλαβαίνοντας το επίθετο «ταχύδρομος» ως αυτό που σημαίνει η σύνθεση των μερών της λέξης: που τρέχει γρήγορα, ο γρήγορος, γοργοπόδαρος, ωκύπους, πολύ απλά «ταχύς». Το ότι η δουλειά που κάνει εκείνη τη στιγμή είναι να μεταφέρει μηνύματα το λέει το ουσιαστικό, κήρυξ. Αν το επίθετο είχε τη σημασία του σημερινού ουσιαστικού (που δε γίνεται έτσι κι αλλιώς), το κείμενο θα έλεγε «ο ταχυδρόμος ταχυδρόμος είπε την αγγελία του Βρ.», και θα έλειπε ένα επίθετο από το σημείο ακριβώς όπου το επικό ύφος μάς κάνει να το περιμένουμε.)

 72. Γιάννης Κουβάτσος said

  56: Δεν θέλουμε; Χμ! Ξέρεις πόσοι θέλουν να δουν ιδιωτικοποιημένα τα πάντα; Και δεν αναφέρομαι στους έχοντες συμφέρον και στα παπαγαλάκια τους, αλλά σε φουκαράδες που νομίζουν ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι αποτελεσματικότερος και πιο ευέλικτος, αφού οι ιδιώτες έχουν κίνητρο για να ικανοποιούν την πελατεία τους. Ακούγεται λογικό, αλλά στην πράξη δεν είναι τόσο ειδυλλιακά τα πράγματα.

 73. Αράουτ said

  Παγκοσμίως άγνωστε φιλόλογε της κακιάς ώρας, κύριε Πέπε (71): Αντί να ειρωνεύεσαι και να καλύπτεις βλακωδώς τον επιπόλαιο Μπάμπι για την ουρανομήκη γκάφα του, συμβουλέψου το αγγλικό Liddell-Scott , όπου αναφέρεται σαφώς ότι η πρώτη φορά που η λέξις «ταχυδρόμος» πήρε την σημασία «courier» έίναι στα «Διονυσιακά» του Νόννου

 74. sarant said

  73 Βεβαίως το Λίντελ Σκοτ λέει ότι στον Νόννο είναι επίθετο και προπαροξύτονο και ΔΕΝ σημαίνει courier αλλά fast-running.

 75. Αράουτ said

  Αγαπητέ μου κύριε Νίκο (74),

  ΣΑΣ ΕΡΩΤΩ: Όταν ο Γεώργιος Αμαρτωλός Μοναχός λέει «ο Ρουφίνος εμήνυσε διά ταχυδρόμου τω βασιλεί»

  τί εννοεί; Εννοεί διά «ταχυδρόμου κήρυκος». Αλλά παραλείπει το «κήρυκος» και μένει το επίθετο «ταχυδρόμου» που γίνεται ουσιαστικό και παίρνει την σημασία «courier», κατά το προηγούμενο του «νεαρού ύδατος» που έγινε «νεαρόν – νερό».

  Ε, λοιπόν, και ο 232 στίχος των «Διονυσιακών» «ἀγγελίην Βρομίοιο ταχύδρομος ἔννεπε κῆρυξ» ΕΜΠΙΠΤΕΙ στην ίδια περίπτωση: Αν φύγει το ουσιαστικό «κήρυξ», μένει το επίθετο «ταχύδρομος» και παίρνει (για πρώτη φορά στην Ελληνική Γλωσσα) την σημασία «courier», δηλαδή «ταχυδρόμος». Όπερ έδει δείξαι

 76. ΓΤ said

  Πέθανε ο πολυαγαπημένος (μου) Αγιορείτης μοναχός Επιφάνιος (Μυλοποτάμου). Τον είχα γνωρίσει το 1993 😦
  https://www.kathimerini.gr/society/561191548/agion-oros-ekoimithi-o-gerontas-epifanios-mylopotaminos/

 77. 67β
  Δεν ξέρω, γι αυτό ρωτάω.

  70
  Ναι. Όπως ο Μπουρνουσούζης είναι ο κουτσομύτης. Γενικά, πολλά επώνυμα απηχούν βασανιστήρια. Δρομοκαΐτης (δρομο=δερμο), Ασημομύτης κλπ.

 78. sarant said

  75 Δεν λέει αυτό το Λίντελ Σκοτ, όμως.

 79. ΓΤ said

  102
  583

 80. … ο κούριερ, η εταιρεία ταχυμεταφοράς … Πολύς κόσμος περιμένει δέματα δέκα-δεκαπέντε μέρες τώρα …

  «Ταχυ-» στο «ταχυμεταφορά»
  χρησιμοποιείται
  μεταφορικά

 81. 23, … παλαιότερη ανεύρεση πρέπει να είναι τα
  «Ανδραγαθήματα Μερκουρίου Μπούα»,
  έργο του ζακυθινού
  Τζάνε Κορωναίου

  Τυχαίο; Δε νομίζω! 😉 …

  Ασφαλώς και όχι τυχαίο.

  Ταχύς ο
  Τζάνε Κορωναίος,

  θάττων ο
  Μερκούριερ Μπούα,

  αλλά τάχιστος ο αλησμόνητος
  Τζον Άκι Μπούα,
  Ουγκαντανός αστυνομικός και εμποδιστής στα 400,
  μακράν χρυσός ολυμπιονίκης στο Μόναχο 1972
  (όπου 6ος ήταν ο δικός μας Σταύρος Τζιωρτζής)

 82. William T. Riker said

  77β Kαι με αυτήν ακριβώς τη μορφή υπήρχε γνωστή βυζαντινή οικογένεια, οι Δερμοκαΐται

 83. 64 τέλος
  Το λυγξ του τσαούση μας πηγαίνει σε άλλο, για τον βυζαντινό στρατιωτικό βαθμό του τζαούσιου, που λέει πως ήταν πιθανώς σε χρήση από τα τέλη του 11ου αιώνα. Φαίνεται πως το Μαντζικέρτ έδωσε άμεσα γλωσσικούς καρπούς.

 84. Πέπε said

  @78 κ.σχετ.

  Λίγη υπευθυνότητα παρακαλώ.

  Είναι φανερό ότι τόσον ο αοίδιμος Λίδδελλ όσο και ο αείμνηστος Σκοττ μας διαβάζουν και αντιγράφουν, αφενός μεν
  > > ότι στον Νόννο είναι επίθετο και προπαροξύτονο (αυτό το είπε ήδη ο Αραουτ στο #69),

  αφετέρου δε ότι
  > > ΔΕΝ σημαίνει courier αλλά fast-running (αποκάλυψις του παγκοσμίως αγνώστου φιλολόγου Πέπε στο μνημειώδες #71).

  Λοιπόν, αν τώρα αρχίσουμε να γράφουμε κάθε είδους αστήρικτες παπαριές, θα τους πάρουμε στον λαιμό μας, μαζί και τα εκατομμύρια των αναγνωστών του ευφήμως γνωστού πονηματιδίου τους. Όχι αν παραλείψω το ένα και το αντικαταστήσω με το άλλο, όχι αν σβήσω όλο το κείμενο και γράψω δικό μου, τρίχαι κατσαραί…

 85. Αράουτ said

  Αγαπητέ φιλόλογε της πλάκας, κύριε Πέπε (84), είναι ολοφάνερο ότι πήρες νύχτα το πτυχίο σου.

  ΣΕ ΕΡΩΤΩ: Στην φράση «νεαρόν ύδωρ» η λέξις «νεαρόν» σημαίνει «ύδωρ» ή «νεαρόν» (= φρέσκο);

  ΟΛΟΙ παραδέχοται ότι σημαίνει «φρέσκο». Όταν όμως έφυγε το «ύδωρ», το «νεαρόν» σήμανε «φρέσκο νερό» κι έτσι αποκτήσαμε την κοσμαγάπητη λέξη «νερό».

  Τί δεν καταλαβαίνεις;

  ΥΓ: Μή με αναγκάζεις να αναρτήσω το λήμμα «ταχυδρόμος» του πολύ εγκυρώτερου (του L-S) «Θησαυρού της Ελληνικής Γλώσσης» του Ερρίκου Στεφάνου, γιατί δεν θα ξέρεις πού να κρυφτείς

 86. Γιάννης Ιατρού said

  80: Μιχάλη, έχει εξελιχθεί πλέον ο όρος, αργομεταφορές λέγονται πλέον 😉🙄

 87. Σε αυτό που ακούμε στη συζήτηση για το «ταχυδρομος» πώς είχε διαπιστωθεί στη μεγαλογράμματη γραφή ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ (αν ήταν έτσι) πού είναι ο τόνος;

  Με την ευκαιρία, «φρεσκο-νέρης» λέγεται και ο πρέσβης της Ιαπωνίας στην Αθήνα Shimizu (清水).

 88. Γαλάζιο Ξωτικό said

  85

  Συγχωρέστε μου την παρέμβαση, φιλόλογος δεν είμαι.

  Δηλαδή η πρώτη εμφάνιση της λέξης «νερό» ταυτίζεται με την πρώτη εμφάνιση της έκφρασης «νεαρόν ύδωρ»;

 89. Καλησπέρα,
  Αργά ξεκινώ, αλλά σήμερα έβαλα πολ-τεστ σε δυο τμήματα και μέχρι να τα μαζέψω και να στείλω τα αποτελέσματα στους μαθητές μας βρήκε το βράδυ. Διευκρίνηση: το τεστ δεν το έβαλα γιατί το είπε το υπουργείο μας αλλά γιατί κάποιες φορές κάνω κάνα τέτοιο, ειδικά τώρα που τέλειωσα κεφάλαιο. Η προετοιμασία του ήταν κάνα τέταρτο, αλλά ήθελα ο βαθμός τους να μην είναι σκέτος αλλά μια ανακεφαλαίωση, ποια ήταν η σωστή απάντηση και γιατί. Και όσο το δυνατόν προσωποποιημένη. Με μαζικές πατέντες μου πήρε κάμποσες ώρες, σκεφτήτε πως μόνο για να στείλω ένα ένα αρχείο στον καθέναν έφαγα πάνω από εικοσάλεπτο. Αλλά πλατειάζω. Άλλο είναι το θέμα μας σήμερα και είναι ένα θέμα που το ξέρω από παλιά. Κι έτσι θα γράψω για το κούριερ καθαυτό κι όχι για τη λέξη.

  Παλιά λοιπόν, όταν απολύθηκα απ’ το στρατό, εκεί στο μακρινό 85, δούλεψα κάποια χρόνια σε εταιρία κούριερ. Ή ταχυμεταφορών. Αλλά αυστηρώς και δια ροπάλου απαγορευόταν να υπάρχει η λέξη ταχυδρομείο. Γιατί αυτό ήταν μονοπώλιο. Μόνο τα ΕΛΤΑ μπορούσαν να προσφέρουν ταχυδρομικές υπηρεσίες. Εμείς σε εταιρίες όπως αυτή που δούλευα (κι είχε το ευρυματικό όνομα «Ταχυδέμα») «εταιρίες μεταφοράς εγγράφων και μικροδεμάτων». Αυτό απαντάει και στο 4 (άλλα σχόλια δεν διάβασα). Έτσι το πιο εύκολο για μας ήταν να μας λέμε κούριερ. Βασικά, ακόμα τότε κούριερ ήταν κι ο ειδικός απεσταλμένος αυτός που θα έπαιρνε κάτι και θα το πήγαινε ο ίδιος στον προορισμό του χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μεταφορικά μέσα, αλλά τότε πια είχε αρχίσει ν’ αλλάζει. Η μεγάλη (τότε) του χώρου ήταν η DHL (ντι-έιτς-ελ στα ελληνικά ή ντε-χα-ελ γερμανοπρεπώς που σήμερα είναι ένα με τα γερμανικά ταχυδρομεία, κάτι σαν ΕΛΤΑ κούριερ – ζήλεψαν και τα ταχυδρομεία το κουριελίκι κι έφτιαξαν κι αυτοί απ’ αυτό το ξορκισμένο). Η ACS υπήρχε και τότε κι από την εποχή εκείνη όταν χτύπαγαν την πόρτα για να πάρουν ή να δώσουν ένα δέμα έλεγαν «από την κούριερ είμαστε» θέλοντας μ’ αυτόν τον τρόπο να εδραιώσουν την θέση τους στην αγορά κάτι που κατάφεραν μια χαρά έχοντας εξαιρετικό δίκτυο για επαρχία. η DHL έμεινε για το εξωτερικό, εμείς ξεκινήσαμε με λιγότερες από 5 αποστολές εξωτερικού τη μέρα κι όταν απολύθηκα τέτοιες μέρες του 89 τις είχαμε υπερδεκαπλασιάσει.

  Τα χρόνια πέρασαν, μεγάλη του χώρου έγινε η «Γενική ταχυδρομική» (πιο καινούρια, δεν υπήρχε πρόβλημα με το όνομα πια) ενδιάμεσα η Speedex που είχε ιδρυθεί εκεί γύρω στο 88 ανέβηκε ψηλά αλλά θαρρώ πως έχει πέσει αν και παίζει ακόμα στο χώρο. Αυτές είναι οι μεγάλες κι άντε να βάλουμε και τα ΕΛΤΑ κούριερ που λόγω ονόματος και εκτεταμένου δικτύου έχουν τον τρόπο τους. Στην επαρχία υπάρχουν υποκαταστήματα που αντιπροσωπεύουν παραπάνω από μια εταιρίες ταυτόχρονα!

  Κοντά σ’ αυτές είναι κι οι μικρές. Που έχουν περιορισμένο δίκτυο κι έτσι κάποια κομμάτια τα στέλνουν με τις μεγάλες ενώ όπου μπορούν το κάνουν μόνες τους και τα καταφέρνουν πολύ καλύτερα.

  Παλιότερα, την εποχή τη δική μου, σαν εταιρίες κάναμε αυτό ακριβώς που λέγαμε. Μεταφέραμε επιχειρησιακά (κυρίως) έγγραφα και μικροδέματα, συνήθως δείγματα (αν και σαν δείγματα πέρναγαν και εμπορεύματα π.χ. θυμάμαι κάτι μπότες από δέρμα φιδιού μιας από τις γνωστές επώνυμες κυρίες). Τότε άρχισαν να ζητάνε να υπάρχει ως συνοδευτικό κάποιο επίσημο χαρτί (τιμολόγιο, δελτίο αποστολής) ακριβώς γιατί έβλεπαν το πού πήγαινε η δουλειά. Σήμερα οι φάκελοι με τα έγγραφα είναι μικρό μέρος των διακινούμενων αγαθών, οι εταιρίες αυτές έχουν αναλάβει τις μικρού μεγέθους μεταφορές που γίνονται «πόρτα – πόρτα» (door to door στα ελληνικά). Άρα και τις μεταφορές αγαθών που πωλούνται ηλεκτρονικά.

  Η δυνατότητα για άμεση μεταφορά άλλαξε και τις συνήθειες των εταιριών εμπορίου. Πολλά από τα η-σοπ(!) δεν έχουν τίποτα στις αποθήκες τους. Αλλά ξέρουν τι υπάρχει στις αποθήκες των προμηθευτών τους (που μπορεί να είναι και σε άλλη χώρα). Το ίδιο και οι εταιρίες π.χ. που επισκευάζουν αυτοκίνητα. Έχουν κάποια που τους χρειάζονται τακτικά, αλλά αν χρειαστείς κάτι πιο ειδικό θα το παραγγείλουν από τα κεντρικά και θα το έχεις σε μια δυο μέρες. Έτσι, στην πράξη οι εταιρίες από κούριερ μετατρέπονται και σε εταιρίες λοτζίστικ(!) και γίνεται το μάλε βράσε αν κάτι φύγει απ’ τους συνηθισμένους ρυθμούς όπως τώρα που δίπλα σ’ αυτά ήρθε το λοκντάουν και η βλακφραϊντέι. Η ACS ας πούμε νοίκιασε κι άλλη αποθήκη στη γειτονιά μου για να έχει μέσα τα εμπορεύματα που διακινεί. Αλλά το ζητούμενο είναι να τα διακινεί κι όχι να τάχει εκεί. Διάβαζα ας πούμε σήμερα σε ειδήσεις από τη Μυτιλήνη ότι ένας αξονικός τομογράφος (ιδιώτη) περιμένει μια βδομάδα και βάλε ένα ανταλλακτικό από Αθήνα και δεν μπορεί να λειτουργήσει. Πάντως, σ’ αυτήν την καραντίνα οι ουρές που βλέπω έξω από το κατάστημά τους είναι μικρότερες απ’ αυτές που έβλεπα την άνοιξη.

  Βασικά, τις κανονικές εποχές προτιμώ να παραλαβαίνω από το κατάστημα της ACS που είναι στα 300 μέτρα από το σπίτι. Γιατί τις ώρες που περνάνε δουλεύω και λείπω. Αλλά την εποχή αυτή λόγω καραντίνας τα πράγματα έχουν αντιστραφεί. Βρίσκομαι συνέχεια μέσα. Οπότε δεν το σκέφτομαι καθόλου να στηθώ εκεί απέξω με τις ώρες.

  Η προσωπική μου εμπειρία τώρα από τις μέρες αυτές: τα γουίντοουζ είχανε προβλήματα. Είπα να κάνω καθαρή (παράλληλη) εγκατάσταση. Την ξεκίνησα και μου λέει ο γιος μου να πάρω έναν καινούριο δίσκο (SSD). Είχα τις επιφυλάξεις μου αφού οι ιστορίες για τα κούριερ ήταν ήδη στον αέρα (μέέέέρες τώρα) αλλά είπα πως αφού δεν καίγομαι, άντε να παραγγείλω και βλέπουμε. Σάββατο μεσημέρι έγινε η παραγγελία, Τρίτη μεσημέρι τον είχα στα χέρια μου. Easy mail λεγόταν η εταιρία (θυγατρική της πανίσχυρης Βεϊνόγλου). Νάναι καλά οι άνθρωποι, μου τον φέρανε και όντως οι διαφορές είναι ορατές διά γυμνοί οφθαλμού. Δεν το περίμενα.
  Παράλληλα για τα μαθήματά μου ήθελα μια γραφίδα. Είχα παραγγείλει μία αλλά κάπου η εταιρία που την παρήγγειλα τα μπέρδεψε κι έτσι έψαξα για άλλη. Οι μεγάλοι (Πλαίσιο – Μέντιαμαρκτ κλπ) λέγαν 4 – 5 μέρες για την παραλαβή. Τι να κάνω, ετοιμάζομαι να παραγγείλω αλλά λέω να ψάξω λίγο παραπάνω. Και βρίσκω μια που έκανε τις παραδόσεις μόνη της. Είναι στο χιλιόμετρο από μένα αλλά δεν παίζει το μικικλικ κι έτσι αφού δεν μπορούσα να κόψω επαγγελματικό τιμολόγιο, έπρεπε να περιμένω να μου την φέρουν. Δευτέρα μεσημέρι έπεσε η παραγγελία Τρίτη απόγεμα ήρθε κι αυτή. Εξαιρετικά μου πήγαν τα πράγματα. Άρχισα να την μαθαίνω κι αυτήν κι όλα πάνε πρίμα.

  Σεντονιάδα βγήκε…

 90. venios said

  85 Το επίμαχο είναι τι συμβαίνει όταν ΔΕΝ παραλείπεται ο κήρυξ.

 91. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 92. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 93. leonicos said

  84
  ότι στον Νόννο είναι επίθετο και προπαροξύτονο (

  ο Νόννος είναι φρέσκος. στα πιο παλιάελληνικά δεν μπορούσε παρά να είναι προπαροξύτονο με δύο βραχέα παρα και λήγουσα

  Αυτό απαντάει και στην απορία ‘πώς γνωρίζουμε τον τόνο στη μεγαλογράμματη’

  Όπως η αλήθεια ήταν αληθεία λ΄γω των δύο μακρών

 94. # 81

  Μιχάλη,χωρίς περιγραφή Διακογιάννη δεν λέει…τότε ο κορυφαίος σπρτκάστερ κοίταζε τους λευκούς στην εξωτερική και δεν είχε δει τον μαυρούλη στην εσωτερική που ήταν πρώτος κι όταν τον είδε έψαχνε το όνομά του στα χαρτιά του πριν αναφωνήσει » Ναι, είναι ο ΑκιΜπούα, ο Ακι Μπούα»λες και οι θεατές το αμφισβητούσανε !
  Αλλη μια φορά είχε γίνει ρεζίλι σε ματς ΟΣΦΠ -Προοδευτική, 2-0 το σκορ και λέει δεν φαίνεται επικίνδυνη η Προοδευτική ένα σουτ και…2-1. Περνάνε κάποια λεπτά περιγράφει μια επίθεη της Προοδευτικής…ένα μακρινό σουτ από τον Ιωακείμ και γκολ 2-2 !

 95. Βέβαια τόσους αιώνες μετά την κλασική εποχή, αντιλαμβάνομαι πως δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για μεγαλογράμματη γραφή, οπότε είναι σίγουρος ο τονισμός.

 96. ΚΩΣΤΑΣ said

 97. Γιάννης Ιατρού said

  89: Γιάννη, μιάς και την ανέφερες:
  Παραγγείλαμε κάτι πιτόγυρα,
  ,,,Θ’ αργήσουν λίγο όμως μου λέει.
  Πόσο περίπου; ρωτάω.
  Ε όχι και σαν την ACS μου λέει! 😂

 98. Μαρία said

  88
  Ο συνηρημένος τύπος νηρός του επιθέτου νεαρός αρχίζει να χρησιμοποιείται, για να χαρακτηρίσει και το ύδωρ. Κρίνοντας απ’ την ενόχληση του Φρύνιχου (νηρόν ύδωρ μη είπης αλλά πρόσφατον, ακραιφνές) αυτό άρχισε το 2ο αι. π.Χ. Πότε χάθηκε το ύδωρ και απόμεινε το νηρόν>νερόν; Ο Κριαράς φαίνεται να το τοποθετεί το 6ο αι. https://www.greek-language.gr/greekLang/medieval_greek/kriaras/search.html?lq=%CE%BD%CE%B5%CF%81%CF%8C%CE%BD&dq=

 99. ΓΤ said

  Ο Άγγελος Χαριστέας είναι ο νέος Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κεντρικής Μακεδονίας.
  Ώρα να χαρακωθούμε…

 100. ΓΤ said

  Ταξί κούριερ

  09.12.2020@Βόλος> κλήση για να παραδοθούν σουβλάκια, σοκολάτα και προφυλακτικά
  https://gnomip.gr/2020/12/09/taxi-sex-profylaktika-souvlakia/

 101. ΓΤ said

  Στη σημερινή αθλητική κίνηση:

  ΠΑΟ-Ζαλγκίρις 69-81

 102. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  88-98 ‘Εχουμε και άρθρο:
  https://sarantakos.wordpress.com/2011/05/27/neronydor/

 103. sarant said

  89 Άλλωστε έχεις γράψει και εδώ κάτι σχετικό, που όμως τώρα δεν προλαβαίνω να το βρω.

 104. Πέπε said

  100

  Δεν έχεις ζητήσει ποτέ από τον πιτσαφέρνη να σου φέρει και τσιγάρα; Παλιά υπήρχε και η εκδοχή σοκολάτες και μεγάλα ρίζλα.

  Κατά τα άλλα, δεν ήξερα ότι κυκλοφορούν ταξί μετά τις 9. Για να μεταφέρουν ποιον; Και το μαγαζί που δεν κάνει ντελίβερι, για ποιον μένει ανοιχτό μετά τις 9;

  Χώρια που ακόμη και με ντελίβερι, πάλι δεν ήξερα ότι μένουν μετά τις 9. Βέβαια τώρα είναι 11 και από το παράθυρο όλο και ακούω μηχανάκια και αυτοκίνητα, αλλά άλλο στη ζούλα.

  Μάλλον πολλά δεν ήξερα…

 105. loukretia50 said

  Πέπε, οι μη καπνιστές δε γνωρίζουν!

  Με κούριερ περίμενα μελάνι και χαρτί
  Για αδηφάγα συσκευή – μούλτι εκτυπωτή.
  Μα ο κούριερ δεν έφτασε την ορισμένη ώρα
  Κι εξέλιπαν οι κωδικοί για να ‘ρθω τέτοια ώρα!

  Συντροφέ μου αχ, τι κακό! δε σου βγάζει κωδικό!

  ΥΓ Για παρηγοριά σουβλάκια και για μπόνους τσιγαράκια!

 106. Μαρία said

  99
  Θα τον βοηθάει η Βούλα.

 107. sarant said

  104 Υπάρχει κόσμος που δουλεύει νομίμως μετά τις 9.

 108. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>courier/courrier/corriere ήταν ο πεζός ή έφιππος αγγελιοφόρος,
  27 >>Κοριέρε Ντελα Σέρα = Εσπερινός Αγγελιοφόρος
  και
  Βραδινός Μαντατοφόρος 🙂

  104 Και τα περίπτερα είναι ανοιχτά κι όχι μόνο για ντελιβεράδες ή ταξιτζήδες που πηγαινοφέρνουν κόσμο σε αεροδρόμια, λιμάνια, νοσοκομεία κλπ όλες τις ώρες. Κυκλοφορούν κι όλοι οι εργαζόμενοι που λήγει ή αρχίζει το ωράριο μετά τις 9 .
  Νομίζω και για βοήθεια ανήμπορου ή ηλικιωμένου πχ να πάνε φαγητό, φάρμακα (εκτάκτως υποτίθεται-το οργανώνεις) και όσοι βγάζουν βόλτα το κατοικίδιο μπορούν όλες τις ώρες αρκεί να στείλουν μνμ ή με εξοδόχαρτο.
  υγ Ενα σκυλόλουρο να πάρω να κρατώ στη βόλτα κι αν με σταματήσουν θ΄αρχίσω να φωνάζω,Νταλί! έλα να φύγουμε, πού είσαι βρε μπαγάσα; 🙂

 109. 86, … αργομεταφορές λέγονται πλέον 😉🙄 …

  🙂

  Είναι που βασίζονται στο
  αργό πετρέλαιο.
  Ο εξηλεκτρισμός ίσως το αλλάξει!

 110. 94,
  Ω ναι!

  Θυμάμαι — αν το θυμάμαι καλά — και στον ημιτελικό με τον Τζιωρτζή να είναι πίσω από τους πρώτους 4 που προκρίνονται, ο Διακογιάννης σχολιάζει
  «…ο Τζιωρτζής δεν περνάει στον τελικό, εκτός αν»
  και εκεί πάνω, στο δευτερόλεπτο, μπουρδουκλώνονται δυο που είναι μπροστά του στην στροφή, τα δίνει όλα ο Τζιωρτζής και περνάει τελικό 4ος.
  (Πάει κοντά μισός αιώνας, αν δεν τα λέω καλά!)

 111. Dee Baker said

  Ο κύριος Μπαμπινιώτης γράφει στο Ετυμολογικό του (βλ. σχόλιο 69) ότι η λέξη «ταχυδρόμος» είναι ελληνιστική (δηλ. εμφανίστηκε μετά τον θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου), ενώ το Liddell-Scott και ο Ερρίκος Στέφανος μάς βεβαιώνουν ότι η πρώτη χρήση της έγινε στα «Ορφικά» που πρωτοκυκλοφόρησαν τον 6ο π.Χ. αιώνα.

  Πράγματι, στον Ορφικό Ύμνο της Ρέας διαβάζουμε: «ταυρυφόνων ζεύξασα ταχύδρομον άρμα λεόντων»

  Πώς γίνεται να είναι ελληνιστική (κατά τον κ. Μπαμπινιώτη) η λέξη «ταχυδρόμος» και να τη συναντάμε στους Ορφικούς Ύμνους του 6ου αιώνα π.Χ. κύριε Leonicos και κύριε Σαραντάκο;

 112. ΓΤ said

  Το σχόλιο #111 είναι ημιτελές. Μετά την ερώτηση λείπει το «εδώ σε θέλω, κάβουρα…»

 113. ΚΑΒ said

  112. Πολύ γέλασα.

 114. Μαρία said

  112
  Άσε που δεν καταδέχεται να ρωτήσει και τον κύριο Πέπεν.

 115. Πέπε said

  @85:

  > > Τί δεν καταλαβαίνεις;

  Δεν καταλαβαίνω τα ουσιαστικοποιημένα επίθετα. Θα μου τα εξηγήσεις; Πάντα ήθελα να τα μάθω, αλλά στην Α’ Γυμνασίου τα κάναμε μια μέρα που έλειπα γιατί είχα τα λαιμά μου. Κανονικά, με χαρτί γιατρού.

 116. Πέπε said

 117. Πέπε said

  Πώς τα μικραίνουμε ρε παιδιά;

 118. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

  117 Κι εγώ θέλω να μάθω!

 119. Pedis said

  Προσέλευση χωρίς λουλούδια στο χέρι και θεία κοινωνία μόνον ένας-ένας και με αυστηρή τήρηση των μέτρων.

  Σε ερώτηση για το αν υπάρχει πρόβλεψη για τη Θεία Κοινωνία τις ημέρες που θα είναι ανοιχτές οι εκκλησίες στις γιορτές των Χριστουγέννων απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

  «Αυτό είναι κάτι ξεκάθαρο και έχει να κάνει με τη λειτουργία του δόγματός μας από εκεί και πέρα οι κανόνες που διέπουν την παρουσία των πιστών είναι πολύ αυστηροί», είπε σχετικά με την Θεία Κοινωνία ο κ. Πέτσας.

 120. 119
  >> χωρίς λουλούδια

  Σ΄αυτές τις συναθροίσεις δεν μυρίζουν τριαντάφυλλα. Κουδουνίζουν ψιλά.

 121. Πέπε said

  @119

  Δεν μπορώ να φανταστώ τι σημαίνει θεία κοινωνία ένας-ένας. Αν σημαίνει ότι για τον καθένα θα αλλάζει κουταλάκι, ζήτω. Αλλά δεν πιστεύω…

  (Για τον καθένα να αλλάζει κουταλάκι; Γιά στάσου, πρώτη φορά το σκέφτομαι αυτό. Γιατί αλήθεια δεν το έχουν ήδη κάνει; Πόσο τρομερό έξοδο θα είναι να εξοπλιστεί κάθε εκκλησία με έναν αριθμό από κουταλάκια, ας πούμε 50, και κάθε που μαζεύονται ένας αριθμός από άπλυτα -ας πούμε 20- να τα πλένει ένας εργαζόμενος, να τα περνάει ένα οινόπνευμα ξερωγώ, και να τα ξαναρίχνουν με τα καινούργια;)

  Από την άλλη πλευρά, διαβάζω ότι ο αγιασμός των υδάτων τα Φώτα δε θα γίνει σε δημόσιους χώρους. Δηλαδή δε θα γίνει στη θάλασσα ήστις λίμνες, σε όσα μέρη έχουν; Αλλά πού, στον νιπτήρα της εκκλησίας; Εδώ πραγματικά μ’ ενοχλεί. Πες ρε φίλε θα γίνει κανονικά όπως κάθε χρόνο αλλά απαγορεύεται η προσέλευση στους πάντες, και κάνε και μια ρύθμιση για το πώς θα γίνει με τους 5-10 που βουτάνε για τον σταυρό (ας βουτήξουν φερειπείν με μάσκα, ή, για αποφυγή του υποβρύχιου συγχρωτισμού, ας ρίξουν πολλούς σταυρούς, έναν για τον καθένα).

  Τέλος πάντων, λέω και καμιά χαζομάρα, αλλά αν το να μη γίνει αγιασμός σε δημόσιο χώρο σημαίνει όντως αυτό που κατάλαβα, το βρίσκω σκέτη επίδειξη αυταρχισμού.

 122. 121

  Πέδη, εκείνη την πατέντα με τα κουταλάκια, τις τορτίγιες κλπ που λέγαμε προ μηνών την κατοχύρωσες? Ρε συ θα χεστούμε στο τάληρο. Θ’ ανοίξουμε επιχείρηση παροχής υπηρεσιών. «Πεδικά πάρτυ – Χτηνωδίες». Τιμές φιλικές, ποιότης εγγυημένη.

 123. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  121α Το ότι μεταλαβαίνει, με τη λαβίδα, πρώτος (και τελευταίος-πίνει όλο το υπόλοιπο) ο ιερέας, το θυμάσαι; 😉

 124. 121
  Να την κάνουνε κανονικά την τελετή, έξω, και για το σταυρό να βουτήξει συμβολικά μόνος του ο πορτοσάλτε ξερωγώ.

 125. loukretia50 said

  122. Ενδιαφέρον φαίνεται ! https://www.olympicholidays.com/media/15753/exterior.jpg θάχει και ορθοΠεδικά?
  Οι χτηνωδίες απαιτούν γερά κόκκαλα!

 126. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Αποσπάσματα από τις πρώτες ελληνικές επιθεωρήσεις:
  ΜΙΚΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ: «Λίγο απ’ όλα» (1894):

  Σκηνή Β’
  Κουριέρηδες Ξενοδοχείων, Φύλαξ Σταθμού και Εφημεριδοπώλης
  ΚΟΥΡΙΕΡΗΔΕΣ (Αδουν):
  Πω, πω, κόσμο που θα’ χουν τα τραίνα
  δε θα’ χη το πλήθος, παιδιά, μετρημό
  πω, πω, πω.
  Λόρδοι θα’ ρθουν τρανοί απ’ τα ξένα,
  Κουριέρηδες όλοι εμπρός στο σταθμό!
  Σταθήτε, σταθήτε / φευγάτε απ’ τη μέση
  παράς δεν θα πέση / σαν τώρα ποτέ…
  Μπρε!!
  Πω, πω, κέρδη, πω, πω, ευτυχία
  θα χάσουμε πλέον το λογαριασμό
  πω, πω, πω.
  Ολα τώρα τα ξενοδοχεία
  θα βρουν εργασίες χωρίς τελειωμό.
  Σταθήτε, σταθήτε / φευγάτ’ απ’ τη μέση
  παράς δεν θα πέση / σαν τώρα ποτέ…
  Μπρε!!
  ΚΟΥΡΙΕΡΗΣ Α’: -Τί είν’ αυτό, βρε συ. Τί παράρτημα.
  ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΠΩΛΗΣ: -Να, το παράρτημα και η άφιξις των Τριπολιτών.
  ΚΟΥΡΙΕΡΗΣ Α’: -Καμιά ψευτιά πάλιν. Φέρε εδώ (αγοράζει και αναγιγνώσκει).
  ΚΟΥΡΙΕΡΗΣ Β’: -Για διάβασε δυνατά.
  ΚΟΥΡΙΕΡΗΣ Α’: -«Σήμερον δι’ εκτάκτου αμαξοστοιχίας αφικνείται εκ Τριπόλεως η
  Συντεχνία των Φανοποιών και η Συντεχνία των Σιδηρουργών. ….

  «Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΙΣ»
  (εκδόσεις ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ, τόμος Α2 και Α3)
  https://www.theatremuseum.gr/index_option_com_content_task_view_id_18_Itemid_9.html

 127. Πέπε said

  123

  Στο τέλος όχι με τη λαβίδα, από την κούπα, απ’ ό,τι θυμάμαι.

  Είμαι βέβαιος ότι σε έκτακτες περιπτώσεις θα έχει γίνει και μετάληψη χωρίς καν δισκοπότηρο, μ’ ένα τυχαίο βρισκούμενο δοχείο. Δεν μπορώ να φανταστώ να έχουν ισοπεδώσει το χωριό οι Γερμανοί κι ο παπάς να λέει στους επιζήσαντες «δε σας κοινωνάω, δυστυχώς γκρεμίστηκε η εκκλησιά και πλάκωσε το δισκοπότηρο, πεθάνετε όπως είστε» – κάποια λύση θα υπήρχε.

  Εγώ σου λέω μην αλλάξεις το δισκοπότηρο, απλώς βάλε ξεχωριστά κουταλάκια. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια ρητή απαγόρευση των ξεχωριστών κουταλακιών για λόγους σχετικούς με το μυστήριο, αφού και οι ετοιμοθάνατοι μόνοι τους κοινωνάνε (άντε και με τον παπά, δύο), δε μοιράζονται τίποτε με τους άλλους πιστούς αφού δεν υπάρχουν άλλοι πιστοί, αλλά και πάλι κοινωνία είναι.

 128. 125 Δεν έρχεσαι κι εσύ να βάλουμε και «Απαγγελίες» στα προσφερόμενα? Ο Μπουνιουέλ θα πρασίνιζε απ’ τη ζήλεια του λέμε.

 129. 117, 118,
  Χρησιμοποιώ το GIMP, που είναι δωρεάν (κάτι σαν το Photoshop) και το έχω ήδη εγκατεστημένο και για άλλες χρήσεις. Υπάρχουν μάλλον και απλούστεροι τρόποι.

 130. Πολύ εύκολο:

 131. loukretia50 said

  128. Ο κανόνας μου απαγορεύει να παίξω!
  «…δρώντων καὶ οὐ δι’ ἀπαγγελίας, δι’ ἐλέου καὶ φόβου περαίνουσα τὴν τῶν τοιούτων παθημάτων κάθαρσιν»
  Τράτζικ!

  Μιχάλη, μάλλον μας δουλεύεις!
  Εκτός αν οι φωτό , όπως όλα στην Ελλάδα, παίρνουν άλλη διάσταση!

 132. 131,
  Δεν φαίνεται μικρότερη από το πρωτότυπο;

 133. loukretia50 said

  Όχι!

 134. ΓΤ said

  @132, 133

  Μια χαρά έπαιξε ο Λάου

 135. loukretia50 said

  Δεν το πιστεύω! τώρα μίκρυνε!
  Και δεν έχω πιεί!

 136. ΓΤ said

  Μπαρτζούδης δωρεάν
  https://www.academia.edu/36031655/Liberation_of_Nigrita_Region?email_work_card=view-paper

 137. ΓΤ said

  135@

  Άσε τις φωτό και σύρε να διαβάshειsh Μπαρτζούδη στο #136. Σε παρακαλώ να σταθείς ευλαβικά στο βιογραφικό.

 138. ΓΤ said

  136@

  To υπέροχο εξώφυλλο λύνει και μια πρόσφατη απορία του Λεώνικου.

 139. 135,
  Α, έκανα μικρή ζαβολιά:
  Είδα που η πρώτη ελάττωση δεν ήταν εμφανής (σχ. 131, 133), οπότε μίκρυνα την φωτο. κι άλλο μετά!
  (Η φωτο. έχει λύγκα στο Dropbox, οπότε μπορεί να γίνεται αλλαγή ες αεί.)
  Στην υγειά μας, πάντως!

  Όσο για το κατάλληλο μέγεθος, τα έχει πει ο Mr Bean:

 140. Γιάννης Ιατρού said

  καλημέρα,

  ρε Λου, τι ..ΥΓ Για παρηγοριά σουβλάκια και για μπόνους τσιγαράκια!..

  ==> ΥΓ Για παρηγοριά σουβλάκια και για μπόνους ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ… 🙂 🙂 🙂

 141. Γιάννης Ιατρού said

  108: ΕΦΗ
  …Ενα σκυλόλουρο να πάρω να κρατώ στη βόλτα… 😂😂 Γυναικείο μυαλό!!!👍😍
  (σκέψου να πείς το όνομα του άντρα σου, τι θα υποθέσει ο κόσμος!)

 142. Γιάννης Ιατρού said

  Έχασα πάρτι χθες το βράδυ, ε;

  112…114: 👍😂✔

  117, 188: Γενικά, θέλει επεξεργασία και μετά ανέβασμα κάπου στο διθαδίκτυο, π.χ. στο postimg, imgur κλπ. παρόμοια.
  Όπως λέει κι ο Μιχάλης (GIMP, #129), αλλά υπάρχουν και πιό ελαφριά, π.χ. το XnView (χωρίς πρόσθετα, χωρίς διαφημίσεις, δωρεάν), δείχνει τις διαστάσεις και σε cm, έχει και ελληνικό μενού αν θέλετε, δουλεύει με όλα τα φορμά κλπ. κλπ. Δοκιμάστε το (σμίκρυνση με Εικόνα => Αλλαγή Μεγέθους….). 8-10 cm πλάτος είναι ένα μεσαίο μέγεθος, 3-4 cm μικρό – με 96 Pixel ανάλυση).

  119, 120: με κανένα 20άρικο (και βάλε, ανάλογα το βαλάντιο…) στο χέρι, τι να τα κάνουν τα τριαντάφυλλα;
  122: ..Πεδικά πάρτυ – Χτηνωδίες… και μπλογκίσια !
  135: …Δεν το πιστεύω! τώρα μίκρυνε!.. τι να πει κανείς… 😂😂😂 (139β !!)
  136…138: Απογοήτευση σκέτη, περίμενα να ‘ναι γραμμένο στα καθιαυτού😎

 143. Παναγιώτης K. said

  Αυτό το είπαμε;
  Η Google ξεκινά στην πρωτεύουσα της Αυστραλίας Καμπέρα τη λειτουργία της πρώτης στον κόσμο εμπορικής υπηρεσίας αερομεταφοράς για καταναλωτές μέσω μη επανδρωμένων drones.
  Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/kosmos/h-google-xekina-delivery-me-drones-stin-aystralia

 144. Dong-ho Spiros Merimanis said

  στα γαλλικά έχει πολλές λέξεις για το ταχυδρομείο κι αυτούς που δουλεύουν στις ταχυδρομικές υπηρεσίες
  courrier είναι τα αντικείμενα που μεταφέρονται, ένα ή πολλά γράμματα ή πακέτα
  courriel είναι τα κείμενα ή εικόνες που στέλνονται με το ίντερνετ
  la poste είναι το κτίριο και η εταιρεία ή υπηρεσί που μεταφέρει το courrier
  le postier, la postière είναι οι άντρες και οι γυναίκες που δουλεύουν στις ταχυδρομικές υπηρεσίες (ταχυδρομικός, ταχυδρομική ή ταχυδρομικιά)
  le facteur la;factrice είναι ο ταχυδρόμος κι η ταχυδρόμα
  το φιλμ με τη Λάνα Τάρνερ και το Τζον Γκάρφιλντ που υπονοεί ο τίτλος λέγεται γαλλικά Le facteur sonne toujours deux fois

 145. Pedis said

  # 122 – Χτηνώδιε, είσαι να λανσάρουμε μία αππ με θεία κοινωνία κλικεουέι, που να κάνει κατάταξη των ενοριών σε ενορίες σύμφωνα με τον αριθμό κρουσμάτων πριν κλείσεις τη μετάληψή σου, να ενημερώνει για τη σειρά προτεραιότητας και τις κενές, πρώτες στη σειρά, θέσεις μετάληψης σε όλες τις εκκλησίες της επικράτειας κλπ κλπ;

 146. Pedis said

  σβήσε τη διπλή αναφορά στις «ενορίες» (δεν εχω πιει καφέ)

 147. Γιάννης Ιατρού said

  146: νωρίς ξύπνησες 🙂

 148. Αγγελος said

  (111) Μα είναι σαφές: το επίθετοΑγγελος «ταχύδρομος» είναι αρχαιότατο, και ίσως μόνον από σύμπτωση δεν εμφανίζεται και στον Όμηρο, αλλά το ουσιαστικό «ταχυδρόμος», με την έννοια του αγγελιαφόρου ή του γραμματοκομιστή, είναι ελληνιστικό.

 149. Pedis said

  # 147 – Όταν εσύ, κύριος, κοιμόσουν κι έβλεπες το τρίτο όνειρο εγώ έπινα τον τρίτο καφέ της μέρας μου. Της χτεσινής. 😋

 150. sarant said

  111 Πάντως τα Ορφικά δεν είναι του 6ου αι. πΧ νομίζω, τουλάχιστον το κείμενο που έχουμε.

 151. Γιάννης Ιατρού said

  150: Ο μύθος κλπ. όχι, αλλά το corpus είναι του 6ου/7ου π.Χ. αι.

  Click to access Nimertis_Ktena(lit).pdf

 152. Γιάννης Ιατρού said

  151: (συνέχεια) σελ. 4 παρ. 2

 153. ΓΤ said

  152@

  Ωραία η σελ. 4. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι στα «Συμπεράσματα» θα παρουσιαστούν τα συμπεράσματα της εργασίας…

 154. dryhammer said

  153. Ε, τι; Μπρίκια κολλάμε;

 155. 145 Δεν τόχω με τα κουμπάκια ρε φίλε. Μπορώ να αναλάβω τις χτηνωδίες?

 156. Γιάννης Ιατρού said

  153: 4η σελίδα του εγγράφου (η 2η με τη δική του αρίθμηση).
  Άστα αυτά ρε συ, έχει παρ. 2 η σελίδα που (τάχα μου😂) κατάλαβες; ε; 😎😜

 157. spyridos said

  Τι υπέροχο άρθρο και απολαυστικά σχόλια.

  Μπράβο Spiridione και Χρόνια Πολλά.

 158. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Νίκο, τον νού σου! Σε κοντράρει επίτηδες.. 🙂
  https://www.iefimerida.gr/ellada/giorgos-mpampiniotis-exigei-pos-leme-click-away

 159. Μαρία said

  158
  Ο Άδωνις ακολουθώντας υποτίθεται τον Μπαμπί λέει παράδοση εξ αποστάσεως αλλά τα χαλάει στη συναίνεση.

 160. Γιάννης Ιατρού said

  158: Γιώργο, μην διαδίδεις ό,τι νάναι…
  Ο κος καθηγητής το έχει εξηγήσει επαρκώς, αλλά να, δεν προσέχεις 😜

 161. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @160. Γιάννη, για το «κούριερ» λέω.. 🙂

 162. Μαρία said

 163. 117, 118, 142,
  Και ένας εύκολος τρόπος για να μικρύνει μια φωτο, μέσω MS Word:

  1. Βάζουμε την φωτο σε ένα αρχείο MS Word.
  2. Αυξομοιώνουμε το μέγεθος της φωτο κατά το δοκούν.
  3. Ctrl+X (Αποκοπή) και στο ίδιο αρχείο
  4. Πατάμε το βελάκι του Paste και διαλέγουμε Paste Special (OXI απλό paste/επικόλληση Ctrl+V)

  5. Η φωτο είναι τώρα στο επιθυμητό μέγεθος. Δεξί κλικ κλπ για αποθήκευση.

 164. 145, … είσαι να λανσάρουμε μία αππ με θεία κοινωνία κλικεουέι, …

  Συμβατή με κάθε
  λειτουργικό σύστημα

 165. Πέρναγα το μεσημέρι και το είδα. Και (ξανα)θυμήθηκα. Την εποχή που ξεκίνησα να δουλεύω σαν κούριερ (είπαμε, εγώ δεν λατινογράφω τίποτα στα ελληνικά) η ειδικότητά μου ήταν «υπάλληλος εξωτερικών εργασιών». Ναι, μιλάγαμε για κούριερ, αλλά η επίσημη ήταν αυτή (είπα για την εταιρία πως ήταν «μεταφοράς εγγράφων και μικροδεμάτων» – υποτίθεται πως απαγορευόταν να παραλάβουμε προσωπική αλληλογραφία). Μεταξύ μας λέγαμε νέος με μηχανάκι (ναι, τότε ήμανε νέος). Έψαχνα για σωματείο και δεν είχαμε κάτι χωριστό, χώθηκα στο Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, με πρόεδρο τον Μαυρίκο. Αργότερα άρχισαν κινήσεις να φτιαχτεί σωματείο για τα ιδιαίτερα προβλήματα που είχαν (εγώ είχα μεταπηδήσει πια στους υπαλλήλους γραφείου, μου δώσαν κι έναν τίτλο μάντατζερ να μη μου δώσουν φράγκα)…

  Αντε να πάω και στα νύχια να δω τι γίνεται…

 166. H βόρεια Ελλάδα λέει απλώς «πακετάς». Το ξέρει ο κ. Μπαμπινιώτης;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: