Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Δευτεροχριστουγεννιάτικα μεζεδάκια

Posted by sarant στο 26 Δεκεμβρίου, 2020


Που βέβαια τα λέω έτσι επειδή τα διαβάζετε τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων. Θα μπορούσα να τα πω και «κορονοχριστουγεννιάτικα», που θα ήταν ακριβέστατο για τα φετινα σημαδεμένα Χριστούγεννα, αλλά δεν ήθελα να το βλέπω στον τίτλο.

Έτσι κι αλλιώς η κορόνα σημάδεψε τη χρονιά που κλείνει, κι αυτό αναμένεται να αποτυπωθεί και στην παραδοσιακή μας ψηφοφορία για τη Λέξη της χρονιάς 2020, που συνεχίζεται έως το βραδάκι της Τετάρτης 30 Δεκεμβρίου -πρωί της παραμονής θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα.

Στην απίθανη περίπτωση που δεν εχετε ακόμα ψηφίσει, μπορείτε να το κάνετε στην ειδική μας σελίδα. Φέτος, ίσως λόγω λοκντάουν, η συμμετοχή είναι αυξημένη και δεν αποκλείεται να ξεπεράσουμε το ιστορικό ρεκόρ του θεσμού, που έγινε πρόπερσι (2367 συμμετοχές), Μια λέξη προηγείται προς το παρόν αλλά για τη δεύτερη θέση μαίνεται αμφίρροπη μάχη. Οπότε, ψηφίστε!

* Για ορντέβρ κάτι άσχετο και με την πανδημία και με τα Χριστούγεννα, μια ακλισιά που επισήμανε φίλος. Σε άρθρο για κάποιον ημιδιάσημο, διαβάζουμε:

Στο λιμάνι του Πειραιά όλοι ξέρουν τον πατήρ Λεβεντάκη ώς τον «νερουλά» της Αίγινας, στο λιμάνι της οποίας είναι μόνιμα μια υδροφόρα του, χειμώνα-καλοκαίρι.

Ο πατήρ Λεβεντάκης, αν θέλουμε να το πούμε έτσι στα επίσημα (εγώ προτιμώ «ο Λεβεντάκης πατήρ»), αλλά τα μεταξωτά κλίνονται! Κι έτσι βλέπουμε τη χρησιμότητα του άκλιτου προτακτικού «πατερ», αφού με το «ο πάτερ Νικόδημος» καταλαβαίνουμε αμέσως ότι πρόκειται για ιερωμένο και όχι για τον πατέρα κάποιου.

* Συνεχιζω με ένα δυσκλαίμηρον (disclaimer, που λέει ο Μπαμπινιωτης). Επειδή η βορειοανατολική πλευρα του πληκτρολογίου μου έχει πρόβλημα, το πληκτρο που βγαζει τους τόνους μία δουλευει και μία δεν δουλευει. Οπότε, αν λείπουν οι τόνοι σε πολλες λέξεις, μην θεωρείτε ότι έχω αρχισει να ρετάρω. Ή μάλλον, μπορεί να έχω αρχίσει να ρετάρω, αλλά μην το συμπεραίνετε από αυτο το ψεγαδι.

* Η ευχετήρια κάρτα του Άδωνι Γεωργιάδη συζητήθηκε στα σόσιαλ για λόγους, ας πούμε, γλωσσικούς:

Το πολυτονικό δεν εξέπληξε όσους θυμούνται ότι πρώτο μέλημα του Άδωνη, όταν ανέλαβε πρώτη γφορά υπουργός στην κυβέρνηση Παπαδήμου, ήταν να βάλει αυτοσχέδιες πινακίδες με πολυτονικό στις αίθουσες του υπουργείου του.

Εδώ όμως προχωράει, αφού εύχεται (πολυτονιστί, είπαμε) «Καλά Χριστούγεννα με υγίεια». Και βέβαια, ο τύπος «υγίεια» είναι υπαρκτός στην αρχαία ελληνική -όχι απλως υπαρκτος, αλλά αυτός ηταν ο βασικός τύπος στην κλασική αρχαιότητα, υγίεια και υγιεία (ο τόνος έπαιζε), ενώ ο σημερινός τύπος υγεία είναι ελληνιστικός.

Αλλά τι νόημα έχει η νεκρανάσταση ενός αρχαίου τύπου και το φύτεμά του σε ένα νεοελληνικό κείμενο; Ο τύπος «με υγίεια» δεν ειναι λίγο σαν να φοράμε χλαμύδα με σακάκι και παντελόνι; Απλώς είναι ενα κουρελάκι, που το φοράει ο Αδωνις, μαζί με τα πνεύματα και τις περισπωμένες, για φιγούρα, για λόγους επικοινωνιακούς.

Λες και το χρέος που έχει κάποιος προς το δημόσιο ταμείο θα γίνει πιο εύπεπτο ή λιγότερο επαχθές αν στο μπουγιουρντί της κατάσχεσης αναφέρεται «δημόσιον ταμιείον» (έτσι το ελεγαν οι αρχαίοι) ή, ακόμα περισσότερο, «ταμιεῖον»!

Θα προσέξατε ότι στο ευχετήριο μηνυμα χρησιμοποιούνται και βαρείες. Αλλά όχι χωρίς λάθη. Πέρα από την ψιλή οξεία στο «Επενδύσεων», αφού βάζουμε βαρείες πρέπει να τις βάζουμε παντού όπου έμπαιναν, άρα και στα «Καλά» Χριστούγεννα. Τα λάθη όμως δεν έχουν σημασία διότι το πόπολο θελει απλώς να δει δασείες και περισπωμένες, να οσφρανθεί οσμή παράδοσης.

* Και συνεχίζουμε με ένα θέμα μεταφραστικό -ή ορολογίας;

Τα λογιστικά των εμβολίων, διαβάζουμε τον τίτλο σε άρθρο της Ναυτεμπορικής.

Δεν είναι λογιστικά, είναι logistics -όπως θα έλεγε ίσως ο Μπαμπινιώτης. Αλλά τα logistics δεν σημαίνουν «λογιστικη» και δεν αποδιδονται «λογιστική» κανονικά -ούτε βεβαίως αποδίδονται «λογιστικά». Πώς αποδίδονται; Διοικητική μέριμνα / επιμελητεία ειχαμε στον στρατο, στην πολιτική ζωή λέμε «εφοδιαστικη» συνήθως, οπότε εγώ τον επίμαχο τίτλο θα τον απέδιδα «Η εφοδιαστική των εμβολίων».

Ωστόσο, η έλξη της ψευδόφιλης μονάδας είναι τόσο ισχυρή που δύσκολα θ’αντισταθει η σωστή απόδοση. Να σημειώσουμε ότι η αγγλική λέξη δεν ανάγεται ακριβώς στην ελλην. λογιστικη. Προέρχεται βέβαια απο τη γαλλ. logistique, αλλα η γαλλική λέξη, που σήμαινε «η επιστήμη της στέγασης στρατευμάτων» προερχεται απο το γαλλ. logis «κατάλυμα», γερμανικης ετυμολογιας, αν και επηρεασε το ελλην. λογιστική στον σχηματισμό του ορου. Ισως θα άξιζε χωριστο άρθρο, αλλά προς το παρον ας αρκεστούμε σε αυτά.

* Kι ενα ακομα μεταφραστικό. Φιλος εβλεπε σειρα στο Ertflix και θέλησε να αναζητησει στο Γκουγκλ μερικες πληροφοριες για τους συντελεστες της.

Εμφανίστηκε λοιπόν στα δεξια της οθονης το ορθογώνιο πλαισιο με τις πληροφοριες, που συχνα εμφανίζεται όποτε κάνουμε τετοιες αναζητησεις -και μαλιστα μεταφρασμένο στα ελληνικά, αφου αυτες οι πληροφοριες του Google είναι τοπικοποιημένες.

Μόνο που… μόνο που ο Διευθυντής είναι ο Director, δηλαδη σκηνοθέτης. Το «Κινηματογραφος» είναι το Cinematography, το οποίο, αν δεν κανω λαθος, εντώ στο Ελλάντα το λέμε «διευθυντης φωτογραφιας». Η «εκδότρια» ειναι το editor βεβαιως, αλλα αυτο το λέμε στα ελληνικα «μονταζ» (montage που λεει ο Μπαμπινιωτης). Οποτε μονο το 1 στα 4 επιασε σωστα το μεταφραστηρι της Google.

Από την αλλη, να δώσουμε ένα ρούμπο στο μηχανάκι ακριβώς για το ότι αναγνώρισε το γένος και έγραψε «εκδοτρια» και όχι «εκδότης».

* Και άλλη μια ευχετήρια κάρτα υπουργού, και συγκεκριμένα της υπουργού Πολιτισμού κυρίας Λινας Μενδωνη, με νοσταλγια στο πολυτονικό και όχι μόνο:

Δεν φαίνονται πολύ καθαρα τα γράμματα, αλλά και πάλι βλεπετε ότι είναι πολυτονικο και με βαρειες.

Βλεπετε επίσης την παλιομοδίτικη ορθογραφία «κυττάμε» (αντί για «κοιτάμε») που ήταν καποτε διαδεδομένη (και ακομα τη χρησιμοποιούν μερικοί) αν και δεν νομιζω να αποτελεσε ποτέ την επίσημη γραφή της σχολικής ορθογραφιας (φιλόλογοι της εκπαιδευσης, βοηθάτε!).

* Φίλος έγραψε στο Τουίτερ ότι και άλλοι βουλευτες του κυβερνώντος κόμματος έστειλαν φέτος ευχετήριες κάρτες σε πολυτονικό. Δεν το διαπίστωσα με τα μάτια μου (δεν είμαι σε πολλούς καταλόγους παραληπτών φαίνεται) αλλά αν ισχύει έχει ενδιαφέρον.

Όχι ότι υπάρχει έστω και μία πιθανότητα στις χίλιες να στηριχθεί κοινοβουλευτικά πρόταση επαναφοράς του πολυτονικού -αυτό ειναι ανεφικτο αφού ελάχιστοι θυμούνται τους κανόνες. Αλλά για λόγους συμβολισμού ολίγον πολυτονικό φέρνει ψήφους.

* Επικρινω δριμύτατα την ενεργεια του Αλέκου Φλαμπουράρη, ο οποίος στο εξώδικο που έστειλε προς τους συντελεστες του ιστότοπου mononews.gr απευθύνεται, σύμφωνα με το σχετικό ρεπορταζ, «στην ιστοσελίδα mononews.gr, στο Διευθυντή, την αρχισυντάκτη αλλά και τη συντάκτρια του επίμαχου άρθρου».

Η κριτική μου, θα καταλάβατε, δεν αφορά την ουσία. Πολυ καλα έκανε και έστειλε το εξώδικο, εφοσον θεωρεί ότι συκοφαντηθηκε, και ελπίζω, αν ο ιστότοπος δεν επανορθωσει, να προχωρησει σε αγωγη ή μήνυση. Όμως, γιατί «την αρχισυντάκτη»; Πολύ περισσότερο αφού στη συντάκτρια σωστα χρησιμοποιείται ο έμφυλος τυπος;

Λετε ο θηλυκός τύπος να ειναι αποδεκτός για την απλή συντάκτρια, αλλά να γίνεται αταίριαστος μολις αυτη πάρει προαγωγή και γινει αρχισυντάκτρια -οπότε, αρχισυντάκτης;

* Συζήτηση αντιεμβολιαστών στo Φέισμπουκ, όπου κάποιος ετυμολογεί το «διατροφή» από το «τροφή του Δία» και το «υβρίδια» από το «ύβρις του Δία» (γιατί όχι «προς τον Δία», ωγαθέ;).

Αυτή την ουρανομήκη μπαρούφα που μπερδεύει την πρόθεση «διά» με το όνομα του Δία την έχουμε δει κι άλλη μια φορά, στην «ετυμολογία» κάποιων για την έκφραση «είναι σε ενδιαφέρουσα», που δήθεν θέλει να δηλωσει ότι η εγκυμονούσα «φέρει μέσα της τον Δία, φέρει μέσα της έναν Θεό».

Είχα την εντύπωση πως αυτή την ουρανομήκη μπαρούφα την είχαμε κουβεντιάσει στο ιστολόγιο, αλλά δεν βρίσκω ίχνος. Πάντως, σχετικά πρόσφατα ακούστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή (στιγμιότυπο) ενώ τις προηγουμενες μέρες δυο φορές μού έστειλαν ανάλογα σχόλια αλιευμένα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πρέπει όμως να έχω κάποιον αυτόματο κοτσανοδιώκτη στο μηχάνημά μου, διοτι και πάλι δεν βρίσκω ίχνος τους.

* Θα πέσει πολύς Άδωνις αυτή τη βδομάδα, ζητώ συγγνωμη.

Λοιπόν, σε ανάρτησή του στο ΦΒ σχετικά με τη φιλονικία του με την Έλενα Ακρίτα, ο κ. υπουργός γράφει για τα δάνεια που πήρε:

Σημειώστε ότι το δάνειο αυτό με εγγύηση το σπίτι μου το έλαβα πριν εκλεγώ βουλευτής δηλ το θέρος του 2007. Βουλευτής εξελέγημεν στις 16 Σεπτεμβρίου του 2007.

Και αμέσως μετά:

Το δεύτερο μου δάνειο το πήρα σχεδόν αμέσως μόλις εξελέγημεν βουλευτής με τον Λαός και ήταν επισκευαστικό (100.000€).

Με παραξένεψε πολύ αυτό το «εξελέγημεν βουλευτής», δυο φορές μάλιστα. Στην αρχή σκέφτηκα μήπως είναι πληθυντικός της μεγαλοπρέπειας ή ισως του συνηγόρου («άδικα μας κατηγορούν, κύριε Πρόεδρε), βλέπω όμως ότι όλη η υπόλοιπη ανάρτηση είναι σε ενικό.

Οπότε έχω τη φριχτή υποψία ότι ο αρχαιόπληκτος (ή και αρχαιοκάπηλος, με μία έννοια) υπουργός μας απλώς μπερδεύει το πρώτο πληθυντικό πρόσωπο με το πρώτο ενικό.

* Kι ένα πιπεράτο λαθάκι στο μενού εστιατορίου, που αναγκαστικά φέτος λειτουργεί μόνο ως ντελιβεράδικο (delivery, που θα έλεγε και ο κ. Μπαμπινιώτης).

Ανάμεσα στα εδέσματα είναι και τάρτα από καλαμποκαύλευρο.

Θα έχει άραγε αφροδισιακές ιδιότητες;

* Αν είχαμε βραβείο για το πιο κακομεταφρασμένο άρθρο της χρονιάς, το άρθρο του in.gr για τον «πειρατή που τάραξε τα νερά του κατεστημένου» θα έβαζε ίσως υποψηφιότητα -αν και δεν θα κέρδιζε: υπάρχουν και πολύ χειρότερα. Ας πούμε όμως ότι θα κέρδιζε την αντίστοιχη διάκριση της εβδομάδας.

Διαβάζουμε: Ο Boggs ισχυρίστηκε ότι ο Wong προήλθε από τη ρακέτα προστασίας του Caldwell και ο Caldwell κέρδισε οικονομικά – και επαγγελματικά – σε αντάλλαγμα.

Δεν βγάζει νόημα, αλλά η ρακέτα μάς βάζει ψύλλους στ’ αυτιά. Και πράγματι, το πρωτότυπο λεει: Boggs claimed that Wong derived his power from Caldwell’s protection racket, and Caldwell profited handsomely financially — and professionally — in return, δηλ. ο Μπογκς ισχυρίστηκε ότι ο Γουονγκ αντλούσε την ισχύ του από την προστασία που του παρείχε έναντι ανταλλαγματων ο Κάλντγουελ.

Ή, το: μια υπηρεσία που πιστώθηκε για να αναβιώσει τη φήμη του Χονγκ Κονγκ για την πρόληψη της διαφθοράς και της κακοποίησης της κυβέρνησης, το οποίο δεν βγάζει νόημα. Στο αγγλικό: an agency credited with reviving Hong Kong’s reputation for preventing corruption and government malfeasance, δηλ μια υπηρεσια που έχει στο ενεργητικο της το ότι αναβίωσε…

Σίγουρα θα βρούμε κι άλλα λάθη αν το διαβασουμε παρακάτω.

* Κι ένας γλωσσικός διαξιφισμός, όχι χωρίς ενδιαφερον.

O Θάνος Τζήμερος συχνά κάνει γλωσσικά σχόλια κατακεραυνωνοντας την αγραμματοσύνη. Κάμποσες φορές όμως πιάνεται αδιάβαστος ο ίδιος. Εδώ, η άποψή του έχει ενδιαφέρον αν και απηχεί μια εξαιρετικά αυστηρή αντίληψη για τη γλώσσα. Άκουσε τη διαφήμιση που λεέι «αυτό είναι το πιο τέλειο παραμύθι στον κόσμο» (νομίζω έτσι το λέει ακριβώς στη διαφήμιση) και εξανέστη διότι, λέει, το «τέλειος» δεν έχει παραθετικά.

Σοβαρά; Κάνοντας αναζήτηση στα σώματα κειμένων βρίσκουμε εκατοντάδες ανευρέσεις των τύπων «τελειότερος» και «τελειότατος» από εγκριτους συγγραφείς, τόσο στα αρχαία ελληνικά, όσο και στα νέα, ξεκινώντας από τον παππού τον Όμηρο, που έγραφε: αὐτίκα δ’ αἰετὸν ἧκε τελειότατον πετεηνῶν. Και πιο πέρα, Πλάτωνας, Αριστοτέλης και οι άλλοι αρχαίοι επίσης χρησιμοποιούν τα παραθετικά (κάποτε στους παράλληλους τύπους τελεώτερος, τελεώτατος). Το ίδιο και δόκιμοι συγγραφείς της σημερινής γλώσσας, όπως ο Ίων Δραγούμης: Και έχουν τέτοιον τρόπον εκφράσεως τα τελειότερα όντα του απείρου.

Ελπίζω βέβαια να υπερβάλλει ο Τζήμερος όταν λέει ότι ο μικρός γιος του εξεγέρθηκε ακούγοντας το «το πιο τέλειο παραμύθι στον κόσμο». Αν και οι χημικοί μηχανικοί της γενιάς μου θα θυμούνται ένα μέλος του διδακτικού προσωπικού, που είχε επίσης άκαμπτες απόψεις για τις σημασίες των λέξεων και τις είχε μεταλαμπαδεύσει και στο παιδί του, ώστε, λέει ο θρύλος, όταν έλεγε στον γιο του «Γιάννη, έλα λίγο», το παιδί προχωρούσε μερικά μόνο βήματα προς την κατεύθυνση του πατέρα.

Πάντως, ο άκαμπτος κ. Τζήμερος δεν τα πάέι καλά με την αντίθετη άποψη. Όταν έγραψα στον τοίχο του ότι υπάρχουν εκατοντάδες αρχαίες και νέες ανευρεσεις των παραθετικών του «τέλειος», αναφέροντας το παράθεμα του Ομήρου, εκείνος έσβησε το σχόλιό μου, όπως μαρτυρούν τα σχολια άλλων.

* Και κλείνω με την αναγγελία ενός βιβλίου που ταιριάζει με την κορονοχρονιά που περάσαμε. Η γλωσσολόγος και φίλη Μαριάννα Κατσογιάννου συνεργάστηκε με τη βιολόγο Ζωή Στεφανίδου και έδωσαν το Λεξικό του Covid-19, με τους όρους που γεννήθηκαν ή που εκλαϊκεύτηκαν ή που ακούστηκαν με την ευκαιρία της πανδημίας που σημάδεψε τη ζωή μας.

Πρόκειται για απαιτητική, επιστημονική δουλειά, που προχωράει σε αρκετό βάθος στους ορισμούς των λημμάτων, ενώ έχει και αναλύσεις ορολογικών διλημμάτων, π.χ. (στη σελ. 24) «βακτήριο ή βακτηρίδιο;» (δεν λέω περισσότερα γιατί σκέφτομαι να γράψω άρθρο για τις λέξεις αυτές) ή «νουκλεϊκός ή νουκλεονικός;» (σελ. 25)

Θα απορήσατε, πώς γίνεται δυο ζεύγη λέξεων που αρχίζουν, αντίστοιχα, από το Β και από το Ν να εξετάζονται σε πλαϊνές σελίδες. Ο λόγος είναι ότι το λεξικό είναι οργανωμένο θεματικά και όχι αλφαβητικά, σε ενότητες όπως: Ιοί και κορονοϊοί, Μετάδοση του ιού, Συμπτωματολογία & διάγνωση, Προφυλάξεις, φάρμακα & θεραπείες, Έννοιες επιδημιολογίας κτλ.

Αυτό κάνει πιο εύκολο να καλύψει ο αναγνώστης σε ολη του την έκταση κάποιο γνωστικό πεδίο. Το μειονέκτημα είναι φυσικά στη δυσκολια ανεύρεσης μεμονωμένων όρων, αλλά αυτό αντιμετωπίζεται με το ευρετήριο στο τέλος του βιβλίου, το οποίο μάλιστα ακολουθειται από τρίγλωσσο γλωσσάρι (αγγλικά-γαλλικά) που έχει αξία και αυτόνομα.

Ενδιαφέρον έχει και η ενότητα «Ζώντας με την πανδημία», οπου οι συγγραφείς καταγράφουν όρους της καθημερινότητας. Και επειδή λειτουργούν επιστημονικά, καταγράφουν π.χ. τον όρο «λόκνταουν/lockdown» όπως έχει λίγο-πολύ επικρατήσει (αν και νομίζω πως κάποιοι τον τονίζουμε στη δεύτερη συλλαβή) σημειώνοντας όμως και τις προτάσεις απόδοσης όπως το «απαγορευτικό» του Μπαμπινιώτη ή το «γενικό κλείσιμο» της ΕΛΕΤΟ.

Δείτε και μια παρουσίαση του λεξικού στην ΕΡΤ.

Μια και τα σημερινά είναι τα τελευταία μεζεδάκια της χρονιάς, το ιστολόγιο σάς εύχεται να είναι (πολύ) καλυτερο το 2021, με υγεία, αγάπη και αλληλεγγύη, με αγκαλιές και χωρίς μάσκα!

Advertisement

311 Σχόλια προς “Δευτεροχριστουγεννιάτικα μεζεδάκια”

 1. ndmushroom said

  Δεν ήξερα ότι τα ιστολόγια χωρίζονται σε τεταρτημόρια. Μήπως εννοείς τη βορειοανατολική πλευρά του πληκτρολογίου σου, Νικοκύρη; 🙂

  Καλημέρα και χρόνια πολλά!

 2. […] Που βέβαια τα λέω έτσι επειδή τα διαβάζετε τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων. Θα μπορούσα να τα πω και “κορονοχριστουγεννιάτικα”, που θα ήταν ακριβέστατο για τα φετινα σημαδεμένα Χριστούγεννα, αλλά δεν ήθελα να το βλέπω στον τίτλο. Έτσι κι αλλιώς η κορόνα σημάδεψε τη χρονιά που κλείνει, κι αυτό αναμένεται να αποτυπωθεί και στην παραδοσιακή… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2020/12/26/meze-459/ […]

 3. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Συγχαρητήρια στις δύο κυρίες, για την ιδέα και την πραγμάτωση του λεξικού τους. Πολύ τις αγαπώ τέτοιες δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με τα λεξιλογικά μας.

 4. dryhammer said

  Καλημέρα!

  Αφού το «δια-» παραπέμπει στο Δία, άμα τους πω «Αμέτε στο διάβολο» τους στέλνω στου Δία τα βόλια; (πιο σωστά στο ένα -να μη χαραμίζονται και τα δυο για την πάρτη τους)

 5. sarant said

  Καλημέρα, χρόνια πολλά, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  1 Ωχ ,καλά που το είδες!

 6. kilkis said

  Καλημέρα και χρόνια πολλά! Έτσι που έχει πιάσει μανία κάποιους με το πολυτονικό φοβάμαι ότι σιγά σιγά, στα πλαίσια του ανταγωνισμού, κάποιοι θα αρχίσουν να γράφουν με κεφαλαιογράμματη. Στο κάτω κάτω οι αρχαίοι ημών πρόγονοι έτσι έγραφαν. Ας ευχηθώ πρώτος λοιπόν: ΥΓΙΕΙΑΚΑΙΕΥΤΥΧΙΑΣΕΟΛΟΥΣΚΑΛΑΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑΚΑΙΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΤΟΔΥΟΧΙΛΙΑΔΕΣΕΙΚΟΣΙΕΝΑ.

 7. dryhammer said

  6. Θα πιάσουν να πουλάνε πληκτρολόγια που να γράφουν βουστροφηδόν και στην αλλαγή γραμμής θα γυρίζει κι η οθόνη άλα-κάπα; [Μη βαζω ιδέες]

 8. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν ήξερα ότι το ενδιαφέρουσα σημαίνει «αυτή που φέρει Δία εντός της».😂 Ουδείς πιο ευφάνταστος από τους ψεκασμένους συνωμοσιολόγους.
  Δεν ήξερα ότι το εξελέγημεν είναι το α’ ενικό πρόσωπο αορίστου του εκλέγομαι. Ουδείς πιο αγράμματος από τους ψεκασμένους καθαρολόγους.
  Δεν ήξερα ότι ο Τζήμερος σβήνει τα μηνύματα που αμφισβητούν την αυθεντία του. Ουδείς πιο δυσανεκτικός από τους ψεκασμένους «φιλελεύθερους».

 9. sarant said

  6 Εμ, μισές δουλειές θα κάνουμε;

 10. ΓΤ said

  1@

  Μα τότε, αφού Β, ΒΑ, Α, ΝΑ, κ.λπ., ογδοημόρια 😉

 11. Γιάννης Ιατρού said

  <i:… το πληκτρο που βγαζει τους τόνους μία δουλευει και μία δεν δουλευει….

  Νίκο, φύσα το από κάτω, μην έχει πέσει κανένας κουραμπιές, μελομακάρονο κλπ. Αν μπορείς, βγάζεις (με πολύ προσοχή αλλά και θάρρος) το καπάκι, με ένα μαχαιράκι κλπ. απ’ την άκρη συνήθως, με ανασήκωμα προσεκτικό, και καθάρισέ το από κάτω.
  Αν έχει χαλάσει η επαφή (δεν φτιάχνεται), θέλει αλλαγή όλο το πληκτρολόγιο, ιδίως αν είναι λάπτοπ. Άλλαξα πρόσφατα (15-20€, 2 μήνες μέχρι να έλθει….), 15 ετών λαπτόπι,

 12. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

  Διάφορα > αυτά που φοράει ο Δίας Κρατήρας > αυτά που κρατάει η Ήρα Κάππαρη > η κάπα του Άρη
  Απλή είναι η ετυμολογία, αλλά η αντίληψη «αγκίζει»(από το αγκαζέ!) το 0

 13. ΓΤ said

  #0

  Δεν το λέω για να ανεβάσω τους τόνους, αλλά, από ένα ιστολόγιο που δίνει τον τόνο, δεν μπορεί να λείπουν οι τόνοι. Γιατί δεν αλλάζεις πληκτρολόγιο; 🙂

  Κουίζ: Ποιες εκδόσεις έβγαζαν ένα φεγγάρι βιβλία σε «ατονικό»;

 14. Καλημέρα σας.
  Τα πληκτρολόγια ταλαιπωρούνται και παθαίνουν διάφορα. Κι αν είναι ανεξάρτητα (σε ντέσκτοπ) η λύση είναι εύκολη. Αντικατάσταση κι όλα καλά. Το ζόρι είναι στα ενσωματωμένα (σε λάπτοπ). Πολλές φορές ένα καλός καθαρισμός βοηθάει (ειδικά αν έχουν μπει τίποτα υγρά) αλλά άλλες φορές όχι. Στο δικό μου έχει αρχίσει και κολλάει το κενό (σπέις) και δεν μπαίνει κάποιες φορές (αλλά φαίνεται και γυρίζω πίσω) αλλά το πιο δύσκολο που η περιοχή που με το δάχτυλο κατευθύνεις το ποντίκι (και δεν θυμάμαι πώς το λέμ’ εμείς εδώ γιατί δεν μούρχεται πώς το λέτε εσείς εκεί) έχει γίνει ιδιαίτερα ευαίσθητη και πιάνει από μακριά. Και με πάει περαδώθε στην οθόνη καθώς γράφω και ψάχνομαι. Αλλά δεν είμαι και επαγγελματίας γραφιάς, οπότε το στέλνω στου Δία (το βόλι) και συνεχίζω 🙂

  Αλήθεια, είναι σύννομο οι επίσημες κάρτες του όποιου υπουργείου ν’ ακολουθούν τα ορθογραφικά γούστα του υπουργού (και τα τονικά, αντίστοιχα) κι όχι αυτά της επίσημης ορθογραφίας; Για των βουλευτών, δεν έχω θέμα, δικά τους είναι, ό,τι θέλουν ας κάνουν. Αλλά τα άλλα δεν είναι υπηρεσιακά;

 15. LandS said

  11
  Ανταλλακτικό πληκτρολόγιο για λάπτοπ κατασκευής 15 χρονών και βάλε και παραπονιέσαι που έκανε δυο μήνες νάρθει;

 16. Μέχρι να τα γράψω όλα εγώ, το γράψαν άλλοι δυο:
  Καθαρισμός ή αντικατάσταση!
  (Εκτός κι αν είναι υπηρεσιακό οπότε αναγκαστικά θα περιμένεις την επιστροφή στη βάση – αλλά τότε ένα προσωρινό ίσως βοηθήσει).

 17. Avonidas said

  Καλημέρα και χρόνια πολλά.

  Αυτή την ουρανομήκη μπαρούφα που μπερδεύει την πρόθεση «διά» με το όνομα του Δία την έχουμε δει κι άλλη μια φορά

  Α, πολύ με ιντριγκάρει αυτή η διαστροφή – η στροφή προς τον Δία, ντε! 😛

 18. sarant said

  Θα αλλάξω πληκτρολόγιο όταν πάω στο Λουξ, κι αν είναι ανοιχτός ο Πέρσης της γειτονιάς (κομπιουτεράς είναι). Προς το παρόν, αντέχεται διότι πότε πότε φτιάχνει μόνο του.

  Πάω για Β6 σε λίγο, να κάψω τη χτεσινή γαλοπούλα (αν και, αν θέλω να την κάψω, πρέπει να περπατήσω ίσαμε το Ουλάν Μπατόρ).

 19. LandS said

  14
  Τάτσπαντ καλέ.

 20. ΣΠ said

  Καλημέρα.

  Το μενού του εστιατορίου είναι για του χρόνου: Μενού παραμονής Χριστουγέννων 2021.

 21. Alexis said

  Στο μενού του (γκλα)μουράτου εστιατορίου μόνο το αφροδισιακό καλαμποκάλευρο είναι μεζεδάκι;
  Το «ΜΕΝΟΥ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 2021«;

 22. Avonidas said

  Πάω για Β6 σε λίγο, να κάψω τη χτεσινή γαλοπούλα (αν και, αν θέλω να την κάψω, πρέπει να περπατήσω ίσαμε το Ουλάν Μπατόρ).

  Εγώ περιμένω τ’ ανήψια μου σε λίγο, οπότε θα κάψω και το χοιρινό και τις σάλτσες και την περσινή γαλοπούλα κι ό,τι άλλο λιπαρό έχω πάνω μου :rofl:

 23. 13 Κάλβος;

 24. leonicos said

  η βορειοανατολική πλευρα του πληκτρολογίου μου έχει πρόβλημα

  Εμένα η νοτιοανατολική. Πάσχω από μ και ν. Τρομερό. Κάθε φορά που πρέπει να γράψω ένα μ ή ένα ν (σκεφτήτε το πρόβλημα αν υπάρχουν και τα δυο σε μαι λέξη) πρέπει να βεβαιωθώ ότι γράφτηκε. Έτσι μπορεί να γράψω ουί = yes γαλλιστί

  Πάσχει αι το αριστερό το χερι και μπερδεύει τα ε,ρ,τ και τα α,σ,δ

  συχνά περδεύω και τα φ,γ εναλλάξ καθώς και τα θ /υ, τα ο/ι

  σπανιότερα το κ με το λ και τον τόνο

  και όμως επιμενω να πληκτρολογώ

 25. ΣΠ said

  Έχετε ακούσει την έκφραση «μας τάκανε τσουρέκια»;

 26. ΓΤ said

  Τα λήμματα του λεξικού που παρουσιάστηκε στο #0

  https://covid19.algolysis.com/glossary

 27. ΓΤ said

  23@

  Όχι

 28. leonicos said

  πόπολο θελει απλώς να δει δασείες και περισπωμένες, να οσφρανθεί οσμή παράδοσης.

  υπάρχει πόπολο που θα το φάει αυτο;

  δεν νομίζω ότι υπάρχει πια

 29. Λεύκιππος said

  ……Θα μπορούσα να τα πω και “κορονοχριστουγεννιάτικα”, που θα ήταν ακριβέστατο για τα φετινα σημαδεμένα Χριστούγεννα, αλλά δεν ήθελα να το βλέπω στον τίτλο…….

  Να τα γράφεις Νικοκύρη, έτσι για να τα θυμόμαστε. Εξ άλλου συμβαίνουν τόσα πολλά στις μέρες μας και υπάρχει τόσο πολλή ενημέρωση που αν δεν τα γράφουμε ξεχνιώνται. Έτσι για παράδειγμα, πόσο έντονα πια θυμόμαστε τον Σόιμπλε, που σχετικά πρόσφατα, ήταν η καθημερινότητά μας.

 30. Σχετικά με τις υγ(ι)είες μας μου φαινόταν πάντα παράξενο πως η λέξη «γερός» («γειερός») είχε υπερβολικά απλοποιηθεί και είχε κρυφτεί η ετυμολογία της. Γείτσες σε όλους.

 31. BLOG_OTI_NANAI said

  Το «κυττάμε» υπάρχει σε ένα μικρό βαθμό σε σχολικά βιβλία, αλλά σε σχέση με το «κοιτάμε» είναι τουλάχιστον 1 προς 10.

 32. Πέπε said

  @24
  Ε δεν απομένουν και πολλά που να είναι σίγουρα. Γιατί δε γράφεις στο χέρι;

  ___________________________
  Το «τέλειος» είναι όντως μια έννοια που δεν επιδέχεται διαβαθμίσεις. Το ότι διαχρονικά δεχόταν και δέχεται διαβαθμίσεις οφείλεται στη χρήση του για άλλες έννοιες, παραπλήσιες μεν προς την τυπική αλλά όχι ακριβώς αυτήν. Δεν είναι κακό να μάθει ένα παιδί ότι δεν έχει παραθετικά. Το γεγονός ότι στην πραγματικότητα έχει μπορεί να το μάθει αργότερα. Άλλες ηλικίες ενδείκνυνται για κανόνες και άλλες για εξαιρέσεις.

  Έτσι κι αλλιώς υποψιάζομαι ότι το πρόβλημα που κατά βάθος ενοχλεί τον διαπρεπή συζητητή κ. Τζήμερο είναι η μετατόπιση του νοήματος από το «πλήρης, ολοκληρωμένος, χωρίς ελλείψεις» στο «καλός, ωραίος, πετυχημένος, νόστιμος, ευχάριστος κλπ.».

  Εδώ πράγματι έχω διαπιστώσει ένα φαινόμενο που μπορεί να μην το θεωρήσουν όλοι πρόβλημα (το λες και απλή εξέλιξη της γλώσσας) αλλά είναι σε κάθε περίπτωση υπαρκτό:
  -Μια γενιά καθιερώνει κάποια μεταφορική ή άλλως παράπλευρη έννοια για κάποια λέξη, δημιουργώντας φράσεις και χρήσεις που αντλούν την εκφραστικότητα και τη δύναμή τους από αυτήν ακριβώς την απόκλιση από την κύρια σημασία.
  -Η επόμενη γενιά μαθαίνει εξ απαλών ονύχων αυτές τις φράσεις χωρίς να γνωρίζει ότι η κύρια σημασία είναι άλλη, κι έτσι αφενός χάνεται η δύναμη των φράσεων αυτών και αφετέρου αλλάζουν οι σημασίες των λέξεων.

  Μου έχει τύχει στο σχολείο να αναφερθώ στους τρεις μεγάλους τραγικούς, και κάποιος μαθητής να ρωτήσει καλόπιστα «Μα τραγικός δε σημαίνει χαζός;». Το ότι από την κανονική (για την εποχή μας) σημασία του «τραγικού», δηλ. «σχετικός με την τραγωδία και κατ’ επέκταση με τα συναισθήματα που μπορεί να προκαλέσει η τραγωδία, ακόμη κι αν τα βιώσουμε εκτός θεάτρου» φτάσαμε στο «είσαι τραγικός, τι είναι αυτά που λες;» (δηλαδή είσαι αξιολύπητος για τη βλακεία σου) το θεωρώ μια εκφραστικότατη υπερβολή. Το να νομίζεις ότι τραγικός σημαίνει ευθέως χαζός είναι κρίμα.

  Αντίστοιχα, το ότι το «άκυρος» έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται με τη σημασία «άσχετος, εκτός θέματος» το βρίσκω ευρηματικό και πανέξυπνο. Αλλά όλο αυτό πάει χαμένο αν δεν ξέρεις τι σημαίνει κανονικά το άκυρος.

  Έτσι και με το «τέλειος». Όσο διατηρείς την ανάμνηση ότι κανονικά σημαίνει πλήρης, ολοκληρωμένος, και το χρησιμοποιείς και για κάθε άλλη πιθανή έννοια (π.χ. νόστιμος) με τη συνείδηση ότι παίζεις με τις λέξεις, δεν έχουμε πρόβλημα. Αν όμως φτάσεις να νομίζεις ότι το «νόστιμος» είναι η κυριολεκτική σημασία της λέξης, χάνεις λίγη ομορφιά από αυτήν που είναι μπροστά σου.

 33. BLOG_OTI_NANAI said

  31: Αν και στα παλιά βιβλία πάντα αναφέρεται η εργασία και η φροντίδα της μητέρας στο σπίτι, εντούτοις ποτέ δεν αναγνωρίστηκε πραγματικά ο ολοήμερος κόπος της, εξ ου και οι υποτιμητικές ατάκες «εσύ μην ανακατεύεσαι σ’ αυτά και άντε στην κουζίνα σου» ή μεταγενέστερα στη γυναίκα οδηγό, «άντε μωρή να πλύνεις κανα πιάτο«.

 34. Γιάννης Ιατρού said

  15: Σταύρο, αφενός δεν παραπονέθηκα, ενημερωτικά το είπα, αφετέρου δεν ήταν από την κατασκευάστρια, αλλά ΟΕΜ (άψογο, και με ελληνικό πληκτρολόγιο!).

 35. @ 32 Πέπε

  Αυτό με το «τραγικός» είναι πράγματι «κουφό». Όμως μπορούμε να σκεφτούμε πως και η αρχική σημασία τράγος > τραγικό είχε κάτι το υπερβολικό ως σχηματισμός.

  Μα καλημέρες.

 36. ΓΤ said

  32@

  Νομίζω, Πέπε μου καλέ, ότι αυτό που «κατά βάθος ενοχλεί», για να το πάμε πιο βαθιά, τον Τζήμερο είναι ότι δεν ακούγεται όσο θα ήθελε, ώστε να ξεπεινάσει το στρεβλό «εγώ» του, γι’ αυτό και τρώγεται με τα σ’κώτια του 😉

  «Μου έχει τύχει στο σχολείο να αναφερθώ στους τρεις μεγάλους τραγικούς, και κάποιος μαθητής να ρωτήσει καλόπιστα […]».

  Τι μου θύμισες… Αμερικανός ο συγγραφέας, Ελληνίδα η μεταφράστρια, σαραντάρα, όλα της τα χρόνια στην Ελλάδα. Και βεβαίως ο συγγραφέας, αναφερόμενος στους Αισχύλο, Σοφοκλή και Ευριπίδη, λέει ότι ήταν «major playwrights». Και έρχεται η κυρία και μου γράφει ότι ήταν «πολύ δυνατοί θεατρικοί συγγραφείς». Και ακριβώς εδώ είναι η στιγμή που είναι τόσο τραγικά τα πράγματα για τους μεγάλους μας τραγικούς που αυτομάτως καθίστανται «τράτζικ»…

 37. Πάντως και το «συμπτωματικός» είναι τραγικός σχηματισμός.

  Εμείς εννοούμε «ο κατά σύμπτωση» και οι γιατροί (ατάραχοι στη χρήση της λέξης τους) «ο των συμπτωμάτων».

 38. nikiplos said

  0@ και 14@
  Καλημέρα. Θυμήθηκα παλαιότερα που άλλαζα πληκτρολόγια συχνότερα γνωστών και συναδέλφων κυρίως, όπου το πρώτο που κοιτούσα (κυττούσα) ήταν που ακριβώς υφίσταται η βλάβη και βγάζαμε συμπέρασμα για τη χρήση του. Συνήθως πέφταμε μέσα.

  Πχ η συνήθης βλάβη, παλαιότερα όχι τώρα, σε πληκτρολόγια φίλων υφίστατο στο πλήκτρο του κενού και στα βελάκια. Υποδήλωναν ευθέως ότι ο τύπος ή τα παιδιά του είχαν ξεσκιστεί στα παιχνίδια.

  Πριν βγει το bubble shooter τα πληκτρολόγια των ΔΥ που αποσύραμε ήταν πεντακάθαρα, αχρησιμοποίητα. Ακόμη έχω στοκ τέτοια καινουργή του κουτιού! Μετά το bubble shooter κι αυτά πάσχουν πλέον στα κενά και στα βελάκια.

  Του Νικοκύρη η βλάβη υποδηλώνει συχνή γραφή της ελληνικής – ασυνείδητα πατάμε με λίγο μεγαλύτερη δύναμη το πλήκτρ του τόνου, αλλά και των παρενθέσεων, κόμμα. Θα έπαιρνα όρκο πως ο Νικοκύρης, εν τη σχολαστικότητά του, έμαθε πρώτα γραφομηχανή και τυφλό σύστημα, πριν κατέλθει στα πληκτρολόγια.
  🙂

  11@, Τα πληκτρολόγια των απρόσεχτων έχουν συνήθως βλάβη περισσοτέρων του ενός πλήκτρου. Τα περισσότερα έχουν ήπια ταλαιπωρία από τα σουσάμια των σησαμοειδών εδεσμάτων που αρκετοί μασουλάνε εν ώρα εργασίας. Εκείνων που είναι απρόσεχτοι σαν και μένα χαλάνε 5-6 πλήκτρα μαζί – αφού ο καφές που θα χυθει θα το κάνει άχρηστο, ενώ η κάφτρα του τσιγάρου, ευτυχώς δεν έχει επιπτώσεις!
  🙂

 39. Πέπε said

  @35
  Δεν είναι ακριβώς υπερβολικό. Απλώς είναι μια σημασιολογική μετάβαση που δε θα μπορούσε κανείς να την προβλέψει (ωδή των τράγων -δηλ. των τραγόμορφων που παριστάνουν τους Σατύρους στις πρωτόγονες διονυσιακές εορτές- > .τραγωδία σε πλήρη διαμόρφωση με έλεο και φόβο > κλπ.). Αναδρομικά φαίνεται πολύ εύλογη, αν και ασφαλώς παραμένει συναρπαστική.

  Κατάλοιπα των διάφορων εξελικτικών σταδίων που οδήγησαν από αυτές τις πρωτόγονες γιορτές στη διαμόρφωση της τραγωδίας επιβιώνουν σε σύγχρονα λαϊκά δρώμενα (κυρίως αποκριάτικα αλλά κάπου και του 12ημέρου, άρα και επίκαιρα, μη φύγουμε και από το πνεύμα των ημερών και του τίτλου). Παρατηρώντας και κανείς και συγκρίνοντας με όσα ξέρει για την αρχαία τραγωδία μπορεί να κατανοήσει και την εξέλιξη της σημασίας της λέξης από τον κυριολεκτικό τράγο μέχρι τη θεατρική έννοια της τραγικότητας. Αυτή η θεατρική έννοια είναι σήμερα η κεντρική από την οποία εκοπρεύονται όλες οι υπόλοιπες, από το «τραγικό δυστήχημα» μέχρι το «είσαι τραγικός».

 40. ΓΤ said

  38@

  Ρε φιλάουα, ρε γαμώ το ανάδελτά μου, τι την ήθελες αυτή τη δοτική με τη «σχολαστικότητα» πρωινιάτικα; 🙂

 41. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλημέρα σας.

  Σχετικὰ μὲ τὴ ρακέτα προστασίας.

  Μᾶλλον λάθος ἀθλητικὸ ὄργανο διάλεξε ὁ μεταφραστής. Ἐδῶ θὰ ταίριαζε καλύτερα τὸ ρόπαλο τοῦ μπέιζμπολ. Τί προστασία νὰ σοῦ παράσχει μιὰ ρακέτα τοῦ τένις; Σπάει μὲ τὸ πρῶτο χτύπημα. 🙂

  Πάντως, ὑπάρχει μονολεκτικὸς ἑλληνικὸς ὅρος γιὰ τὴν ἀπόδοση τοῦ protection racket: νταβατζηλίκι. 🙂

 42. Bonjour

  Νοστιμότατα τα μεζεδάκια (αν επιτρέπονται τα παραθετικά του νόστιμος, θα ρώταγα τον γιο μου αλλά μεγάλωσε είναι 30+, αυτά τα ξέρουν μέχρι 6 ετών, 7 το πολύ, μετά τα ξεχνάνε )

  Νο μίζω πως γενικά πάμε καλά, ειδικά αν δεν δίνουμε σημασία σε μικρολεπτομέρειες, το λέει και το άσμα :

 43. Νέο Kid Al Afrikii said

  17. «Α, πολύ με ιντριγκάρει αυτή η διαστροφή – η στροφή προς τον Δία, ντε!»
  και η στροφή των βοδιών προς τον Δία είναι πολύ ιντριγκαδόρικη … = Βουστροφηδ(ι)όν! 🙂

 44. ΣΠ said

  37
  Είναι διαφορετικές λέξεις. Σχηματίστηκαν διαφορετικά και… συμπτωματικά ταυτίζονται.
  https://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%80%CF%84%CF%89%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82&dq=

 45. Spiridione said

  Ωραία τα μεζεδάκια σήμερα. Χρόνια πολλά

 46. ΓΤ said

  Επειδή, δυστυχώς, βγήκε στον αέρα το όνομα του κυρίου ο οποίος ετυμολογεί τη «διατροφή» από την «τροφή του Δία», ας δούμε λίγο το fb του.
  https://www.facebook.com/markos.mistakidis

  Παρατηρούμε λοιπόν ότι, στην επαγγελματική του καριέρα, πέρασε και από τις Σέρρες. Μήπως αυτός μαγείρεψε κάνα φεγγάρι και για τον Μπαρτζούδη, κι ο τελευταίος εξωφύλλιασε «ανιδΕοτελώς», διότι τι να περιμένουμε εμείς οι μαγειρικά ανίδεοι από τους γλωσσικά ανίδεους μάγειρες;

  O μίστερ «τροφή του Δία», με λευκό κάλυμμα κεφαλής και γαλάζια μάσκα, στην 9η φωτό του άλμπουμ, στο https://delfiniaresort.com/el/restaurants.html

 47. Γιάννης Κουβάτσος said

  Όταν μιλάει ο εκπαιδευτικός στην τάξη για δράμα και τραγωδία στην αρχαία Ελλάδα, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος να δώσει εξηγήσεις και να κάνει διευκρινίσεις. Αυτές οι λέξεις έχουν μεταβληθεί νοηματικά στην καθημερινή ζωή εδώ και πολλά χρόνια. Οικογενειακό δράμα, τραγωδία στην άσφαλτο, τραγικός Μπογδάδωνης είναι οι συνήθεις χρήσεις και για μας και για τα νέα παιδιά. Είναι και μια καλή ευκαιρία, για να επεκταθεί στην εξέλιξη της γλώσσας με το πέρασμα των χρόνων και στην αλλαγή της σημασίας των λέξεων.

 48. ΓΤ said

  43@

  Άσε που το «βουστροφήδιον» μετρούσε τις τοτινές μοίρες αυτής της προς τον Δία στροφής…

 49. Γιάννης Κουβάτσος said

  40:Κι εσύ θες να κατηγορηθείς επί σχολαστικότητι πρωινιάτικα; ☺

 50. Pedis said

  Ρε τι τράβηξαν γενιές και γενιές ελληνόπαιδων;!
  Τα καημένα.

  Βαρείες …

 51. Χαρούλα said

  Αυτό με το πολυτονικό είναι το μαστ της εποχής! Πουλάς μόρφωση! Περισσότεροι από τους μισούς βέβαια, την βαρεία ούτε που την …αγγίζουν!

  Το Υγιεία είναι και εταιρεία παραγωγής κεφίρ. Αλλά δεν ξέρω που έχει έδρα. https://ygieia.com/

 52. Όχι Νικοκύρη, καθόλου καλά δεν τα πήγε το μηχανάκι. Η εκδότης, όπως η βουλευτής, η χορευτής, η (δεσποινίς) διευθυντής 😜

 53. Pedis said

 54. Νέο Kid Al Afrikii said

  51.
  «Τα προϊόντα μας φτιάχνονται στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις μας
  700 τ.μ. στο Δρυμό Θεσσαλονίκης, χρησιμοποιώντας μόνον
  ελληνικό γάλα, ενώ οι πρώτες ύλες και τα υλικά συσκευασίας
  προέρχονται από μικρές ελληνικές εταιρείες όπως εμείς.»

 55. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  18 – «Πάω για Β6 σε λίγο, να κάψω τη χτεσινή γαλοπούλα (αν και, αν θέλω να την κάψω, πρέπει να περπατήσω ίσαμε το Ουλάν Μπατόρ).»

  Γαλοπούλα έφαγες ή στρουθοκάμηλο! 😂

 56. Αράουτ said

  Να μάς πεί ο κύριος Σαραντάκος γιατί απέκρυψε το κορυφαίο μεζεδάκι της εβδομάδος, που διέπραξε την προπερασμένη Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 2020 σε βαρυσήμαντη συνέντευξή του στην «France Soir» ο «Πατέρας του Aids» και κορυφαίος Γάλλος λοιμωξιολόγος όλων των εποχών, Luc Montagnier , κάτοχος του Βραβείου Νόμπελ Ιατρικής 2008.

  Μιλώντας με τον κορυφαίο Γάλλο δημοσιογράφο, Richard Boutry, ο 88χρονος Montagnier στο 2ο λεπτό του ως άνω βίντεο απέδωσε στον Αϊνστάιν την μηδέποτε λεχθείσα ατάκα για το άπειρο της Βλακείας και του Σύμπαντος. Αγνοώντας ότι, σύμφωνα με την Θεωρία της Σχετικότητος το Σύμπαν ΔΕΝ είναι άπειρο, άρα ο Αϊνστάιν ΟΥΔΕΠΟΤΕ θα μπορούσε να ξεστομίσει μιά τόσο μεγάλη παρλαπίπα. Το ακόμα πιό φοβερό είναι ότι ο Richard Boutry δεν τόλμησε να τον διορθώσει, είτε από άγνοια, είτε από κακώς εννοούμενη ευγένεια.

  Μεταφέρουμε επί λέξει τα λόγια του κορυφαίου Γάλλου λοιμωξιολόγου (από το 1:52 μέχρι το 2:12 του ανωτέρω βίντεο) για να μή τολμήσουν να μάς αμφισβητήσουν οι επαγγελματίες αντιρρησίες του παρόντος Ιστολογίου (Πέπες, Λεώνικος, Ιατρού, κύρ Σταύρος, κύρ Γιάννης Κουβάτσος κλπ)

  LUC MONTAGNIER: «…betises ou bien mauvais calcul arrieres pensees tout ce que vous voulez mais enfin je dise ont la betise et souvent ce que disait Einstein tres repandue dans l’ univers et a defini alors que l’ univers est finie la betise n’est pas»

  ΤΟ ΓΙΑΤΙ ο αγαπητός μας κύριος Νίκος απέκρυψε από τα σημερινά μεζεδάκια του την αγραμματοσύνη του Montagnier για την οποία συζητάει εδώ και μιά βδομάδα όλη η Γαλλία, είναι πανεύκολο να εξηγηθεί: Στην ανωτέρω συνέντευξή του στην «France Soir» (πανθομολογουμένως η πλέον έγκυρος εφημερίς της Γαλλίας, όπως μπορεί να μάς διαβεβαιώσει ο σοφός Νέστωρ του παρόντος Ιστολογίου, κ. Άγγελος) ο Μεγάλος Montagnier αποδεικνύει με αδιάσειστα στοιχεία ότι τα εμβόλια για τον Covid-19 είναι πολύ πιό επικίνδυνα από τον ίδιο τον Κορωνοϊό, θα προκαλέσουν πολύ περισσότερους θανάτους παγκοσμίως και ο ίδιος δεν πρόκειται να εμβολιαστεί ακόμη κι αν τον απειλήσουν με φυλάκιση

 57. venios said

  Ήταν κάποτε ένα ζευγάρι έλληνες εξερευνητές, ο Θανάσης και η Ηρώ, που ερευνούσαν σπήλαια στην Αφρική. Έφτασαν κάποτε σε ένα σπήλαιο που οι ντόπιοι έλεγαν ότι είναι άβυσσος που οδηγεί στον κάτω κόσμο. Προχώρησαν λίγο και βρέθηκαν μπροστά σε ένα σκοτεινό κατηφορικό τούνελ, Ο Θανάσης ήθελε να προχωρήσουν προς τα εκεί, η Ηρώ όχι. «Θα μπω!» λέει ο Θανάσης. «Μην μπεις, είναι άβυσσος!» λέει η Ηρώ. «Θα μπω!» επαναλαμβάνει ο Θανάσης και μπαίνει. Κάνει μερικά βήματα και της φωνάζει:
  – Να, Ηρώ, μπήηηηηη…
  Από τότε η τοποθεσία ονομάστηκε Ναϊρόμπι. Όλα από εμάς τα πήρανε…

 58. Αράουτ said

  Ημαρτημένον σχολίου 56: Δεν τυπώθηκε ο σύνδεσμος για την συνέντευξη Montagnier στην «France Soir»

  https://www.francesoir.fr/opinions-tribunes/le-defi-de-la-verite-luc-montagnier-prix-nobel-de-medecine

 59. ΓΤ said

  49@

  Όχι, αλλά αφού ο Νικιπλουά έγραψε χυμαδόρ για τα πληκτρολόγια, δεν είχε καμία δουλειά εκεί μέσα η δοτική. Σαν να μιλάει ένα «ποίημα» για ένα παιδί που δεν γνώρισε πατέρα, και να σου σκάσει εκεί μέσα η λέξη «κοιλάρφανο» 😉

 60. Pedis said

  Ανακαλύφθηκε θερμοπώλιον (στριτ φουντ, δρομοτροφείον όπως θα το έλεγε ο Μπαμπινιώτης) στην Πομπηία:

 61. Pedis said

  -> 53: ούτε στην Ιταλία φαίνεται ότι υποδέχτηκαν τα εμβόλια με τιμές αρχηγού κράτους

  https://roma.repubblica.it/cronaca/2020/12/26/news/roma_vaccino_pfizer_arrivate_allo_spallanzani_le_prime_955_dosi-279913789/?ref=RHTP-BH-I279699894-P5-S1-T1

 62. ΓΤ said

  60@

  https://www.facebook.com/pages/category/Restaurant/%CE%98%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%BF%CF%80%CF%89%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%BF-102759248247583/

 63. Νέο Kid Al Afrikii said

  60. Aυτό παίζει στο discovery channel (ή στο National geographic, δεν είμαι σίγουρος) εδώ και 2-3 χρόνια ήδη…

 64. Λάζαρος Μ. said

  Στο μυθιστόρημα της Φρεντ Βαργκάς «Ένας αβέβαιος τόπος», από τις εκδόσεις Σύγχρονοι Ορίζοντες, διαβάζω στα βιογραφικά στοιχεία της συγγραφέως (ή της συγγραφέα αν προτιμάτε): «Το είδος της μυθιστορίας που δημιούργησε έλαβε το όνομα RomPol (συντομογραφία στα γαλλικά του όρου roman policier, δηλαδή αστυνομικό ρομάντσο)». Πέρα από το μεταφραστικό μαργαριτάρι, δεν υπάρχει μία αμφισημία στη διατύπωση, που υποβάλλει στον αναγνώστη την εντύπωση ότι η θεμελίωση του είδους του αστυνομικού μυθιστορήματος οφείλεται στη Φρεντ Βαργκάς;

 65. @ 38 Nikiplos

  Υποκλίνομαι στην πληκτρολογιότητά σας.

  Υπάρχει όμως και μια άλλη περίπτωση. Εμένα μου χάλασε στο ξέβγαλμα. Στο σφουγγάρισμα καλά τα είχα πάει (εκτιμούσα). Με το επιμελημένο στέγνωμα όμως…

 66. # 62

  Αμα δεν βγάζει ταύλι και κολτσίνα , δεν λέει …

  Που είναι οι πρέφες που παίζαμε στο θρυλικό «Ηραίον», με την ταμπελίτσα εντός να αναφέρει «Αδελφότης Καφεπωλών»

  (σούχω και διόρθωση που κάνει μπαμ )

 67. dryhammer said

  Να μας πει ο κύριος αράουτ, ο προσφάτως απών κάβουρας εάν απέδρασε εκ της θρακός όπου εβάδιζεν ή εφαγώθη ως αβάδιστο.

 68. @ 64 Λάζαρος Μ.

  >> «Το είδος της μυθιστορίας που δημιούργησε έλαβε το όνομα RomPol (συντομογραφία στα γαλλικά του όρου roman policier, δηλαδή αστυνομικό ρομάντσο)».

  Ναι, ναι, η συγγραφέας έγραψε τη …μυθιστορία που ανήκει στο είδος που πήρε το όνομα RomPol . Δεν το δημιούργησε η συγγραφέας.

 69. @ 39 Πέπε

  Το θέμα είναι γιατί η ίδια γλώσσα, από εκείνη την εποχή, δεν ανέδειξε κάτι δυνατότερο, περιγραφικότερο και ακριβέστερο. Ή λιγότερο κρυπτικό και φανερά ανθρωπ(οκεντρ)ικό, τέλος πάντων.

 70. ΓΤ said

  64@

  Εκτός από αυτά που λέτε, συμβαίνει και το εξής: υπάρχουν οίκοι, λίγοι ευτυχώς, που χτίζουν αυτό το βιογραφικό (πάντα στο μπροστινό «αυτί» του βιβλίου) μεταφράζοντας «με τα πόδια» ένα απόσπασμα από κάποια κριτική, που την ψάρεψαν κι αυτή στο πόδι. Αφενός έχουμε ανακρίβεια αναφορικά με τη «θεμελίωση» που εισπράττει το μάτι σας (δείτε για τα γαλλικά γράμματα στο https://fr.wikipedia.org/wiki/Liste_d%27auteurs_de_romans_policiers), αφετέρου ο «Flammarion» είναι ξεκάθαρος για τη Φρεντ Βαργκάς, και νομίζω ότι ασφαλώς θα προτιμούσατε ένα τέτοιο βιογραφικό (https://editions.flammarion.com/Auteurs/vargas-fred). Επίσης, πάγιο αίτημα η των βιογραφικών δωρικότης, διαφορετικά ανηφορίζει το γέλιο με τα βιο_γραφικά.

 71. @ 57 Venios

  Γι’ αυτό, σε ανάμνηση και της εμπλοκής της Ηρούς, οι εκεί εγκατεστημένοι Έλληνες ονομάζουν την πόλη «η Ναϊρόμπη».

  Στη Ναϊρόμπη μια βραδιά
  εβγήκαμε με τα παιδιά
  τα βίσκια μας να πιούμε
  και τα παλιά να θυμηθούμε

  που λέει και το τοπικό ελληνογενές άσμα.

 72. ΚΩΣΤΑΣ said

  Εκλεκτά τα σημερινά μεζεδάκια, εορταστικά, στο κλίμα των ημερών.

  Σχετικά μα το πολυτονικό σύστημα γραφής. Αν και γράφω σε μικτή γλώσσα, κορμός η ΚΝΕ αλλά διανθισμένη και με στοιχεία καθαρεύουσας ή αρχαία, το πολυτονικό δεν με συγκινεί. Επιμένω μόνο στο ένα τονικό σημάδι, οξεία, για να ξέρουμε ποια συλλαβή ακούγεται δυνατότερα και για να μην υπάρχει σύγχυση με ομόγραφες ή ομόηχες λέξεις. Δεν παρεξηγώ όμως όσους χρησιμοποιούν πολυτονικό, τους θεωρώ γλωσσικά ευαίσθητους και εν μέρει χρήσιμους γιατί υπενθυμίζουν στους νεώτερους αναγνώστες ότι παλιότερα υπήρχε και άλλος τρόπος τονισμού και να μην απορούν αν πέφτουν στα χέρια τους παλιές εκδόσεις. Ούτε η ιστορία της γλώσσας πρέπει να ξεχνιέται.

  Όσο για το: «βουλευτες του κυβερνώντος κόμματος έστειλαν φέτος ευχετήριες κάρτες σε πολυτονικό», έλαβα μερικές κάρτες, με προεξάρχουσα της Ντόραςς, καμία όμως σε πολυτονικό. Άρα κάποιο λάκκο κρύβει η φάβα, ευκαιρία για αντιπολίτευση… 🤪

 73. Αφροδίτη Κοτζιά said

  ⭐🌿🦌🎄⭐🌿🦌🎄
  Ωραίο και το τελευταίο του ’20 μεζεδάκι.
  Καλή χρονιά !

 74. Πέπε said

  @69

  Κάτι θα ανέδειξε, δεν μπορεί. Η σύγχρονη έννοια της τραγικότητας προέρχεται από την έννοια που έχει στο αρχαίο δράμα. Είναι άρα λόγιας προέλευσης, και μετά βεβαιότητος πριν από μερικές γενιές θα είχε περιορισμένη διάδοση, στους κύκλους κάποιας άλφα μόρφωσης, πριν διαδοθεί (μαζί άλλωστε και με την άλφα μόρφωση) στον ευρύ πληθυσμό.

  Μέχρι τότε όμως, τι έλεγε ο ευρύς πληθυσμός;

 75. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  20-21 E, αυτό δεν το πρόσεξα

  22 Εφτασες εντάξει, να υποθέσω.

  31 Σχολικά βιβλία μιας κάποιας ηλικίας, υποθέτω.

  32 Για το «γραφικος» δεν σου λένε;

  38 Γράφω (ή μάλλον έγραφα) με πολύ ικανοποιητική ταχύτητα, αλλά τυφλό δεν έμαθα ποτέ, δυστυχώς.

  52 Ναι ε;

  53 Τι ξέρουν οι κουτόφραγκοι;

  60-62 Και στην Αίγινα έχει ένα Θερμοπώλιον στην παραλία, μετά την εκκλησία. Αλλά δεν νομίζω να υπάρχει η λέξη σε αρχαίο ελληνικό κείμενο. Τουλάχιστον στο TLG δεν υπάρχει

  64 Προφανώς!

 76. Πέπε said

  @72
  Εγώ πάντως απορώ με όσους θέλουν να χρησιμοποιούν και τη βαρεία, χωρίς να γνωρίζουν (α) ότι έχει κι αυτή κάποιους κανόνες, και (β) ότι οι ίδιοι δεν τους γνωρίζουν. Κάτι άλλο που δε φαίνεται να γνωρίζουν είναι ότι (γ) και το πολυτονικό χωρίς βαρεία είναι εξίσου νόμιμο και ψαρωτικό χωρίς ταυτόχρονα να είναι τόσο ολισθηρό, και άρα θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν κερδίζοντας τα ίδια πλεονεκτήματα και λιγότερα μειονεκτήματα.

  Δηλαδή πραγματικά μοιάζουν να σκέφτονται «θα κουνήσω μερικές από τις οξείες προς τα δω και μερικές προς τα κει, και σίγουρα θα είμαι ακόμη αρχαιότερος έτσι».

 77. ΓΤ said

  72@

  H Ντόρα δεν τόλμησε το πολυτονικό γιατί βαθιά μέσα της γνωρίζει ότι τα γερμανικά της είναι πολύ καλύτερα από τα ελληνικά της. Βέβαια, Κώστα, δεν ξέρω καν πώς γράφει τα «shοκολατάκια».

 78. Νέο Kid Al Afrikii said

  75. Λατινικό είναι : https://it.wikipedia.org/wiki/Thermopolium
  Oι Έλληνες τρώγαν σπίτιατς!

 79. Αγγελος said

  (37) Μικρός θυμάμαι ότι, σε άρθρο εγκυκλοπαίδειας για κάποιο δηλητήριο, διάβασα «θεραπεία συμπτωματική» και απόρησα: «τι να εννοεί άραγε; ότι είναι θέμα τύχης αν θα σωθείς ή όχι;» Αργότερα έμαθα τι σημαίνει, και ότι δεν είχα πέσει πολυ έξω τελικά…

 80. @ 44 ΣΠ
  Διαφορετικές αλλά πανομοιότυπες… 🙂

 81. ΓΤ said

  O Νικοκύρης γύρισε νωρίς, μάλλον θα πάρει πίσω όσα έκαψε με το Β6.

  Αύριο θα φτάσει μέχρι Σαχαλίνη
  μήπως τα λίπη απαλύνει
  τον Τσέχοφ για να ξαναζήσει
  (πόσο φαΐ σ’ αυτή τη ζήση…)
  Στο Ουλάν Μπατόρ θα κάνει στάση
  στου Καββαδία το εικονοστάσι
  Με όσα εδιάβασε, δεν πάει στράφι
  η «σπασμένη ράχη» που ‘χει στο ράφι
  με των εννοιών παλεύει τα θηρία
  χορεύοντας «πάνω στο φτερό του καρχαρία»

 82. @ 79 Άγγελος

  🙂

 83. Pedis said

  πάει στοίχημα ότι η αστυνομική επιχείρηση κάθε φορά που θα έρχεται μισή ντάνα εμβόλια θα κοστίζει περισσότερο από τα εμβόλια τα ίδια;

 84. ΚΩΣΤΑΣ said

  @76 Πέπε.
  Δεν ξέρω πως το βλέπουν αυτοί με την βαρεία, ίσως όπως εγώ με την καθαρεύουσα και αρχαία. Όπως βιολογικά σέβομαι και τιμώ τους γονείς μου και τους παππούδες μου, έτσι και γλωσσικά την καθαρεύουσα και αρχαία. Αποτελούν τους προγόνους της ΚΝΕ και δείχνουν το ενιαίο και το συνεχές της γλώσσας μας, κι ας λένε ό,τι θέλουν αυτοί που χαρακτηρίζουν τα αρχαία ξένη γλώσσα.

  @ ΓΤ
  Φίλε μου, εμείς οι του συντηρητικού και οπισθοδρομικού χώρου έχουμε ένα πρόβλημα με τα «shοκολατάκια». Μικρός όταν ήμουνα, χτυπούσαμε σε ένα φλιτζάνι κρόκο αυγού με ζάχαρη και το μείγμα που προέκυπτε το λέγαμε τσικολάτο. Αν δεν είχαμε και κάποια εγκεφαλική ανωμαλία, τί σόι δεξιοί θα ήμασταν; 🤣

 85. Γιάννης Ιατρού said

  77: κοντεύει (να είμαστε ευγενικοί…) κι αυτή να κάνει εγγραφή στα λυκόπουλα, μπορεί να θυμήθηκε καμιά επανάσταση απ΄τα παλιά 🙂 🙂

  Plus question de phrases sobres
  Ni de révolution d’octobre
  On n’en était plus là
  Fini le tombeau de Lénine
  Le chocolat de chez Pouchkine
  C’est, c’était loin déjà

  Café Pushkin (Кафе Пушкинъ)

 86. avno13 said

  Αρχή Δια.

 87. Corto said

  Χαίρετε και αγαλλιάσθε! Χρόνα πολλά με υγεία και χαρά!

  «Λες και το χρέος που έχει κάποιος προς το δημόσιο ταμείο θα γίνει πιο εύπεπτο ή λιγότερο επαχθές αν στο μπουγιουρντί της κατάσχεσης αναφέρεται «δημόσιον ταμιείον» (έτσι το ελεγαν οι αρχαίοι) ή, ακόμα περισσότερο, «ταμιεῖον»!»

  Πάντως ο τύπος ταμιείον είναι γνωστός σε μία κατηγορία αναγνωστών χάρη στο Ταμιείον Θράκης:

  https://www.gpavlos.gr/2018/01/tamieion-thrakis-ellada-diethnes-scholeio-politismou/

  Και κυρίως από την σπουδαία έκδοση του έργου του Γιώργη Παπάζογλου «τα χαΐρια μας εδώ»:

 88. avadista said

  57 – ΣΥΝΕΧΕΙΑ:
  Σε ένα άλλο ταξίδι στην Αφρική, η Ηρώ είχε πιει πολύ και τρέκλιζε. Ο Θανάσης που χαϊδευτικά την έλεγε μερικές φορές μπέμπα, της φώναξε: «Άντε ίσα μπέμπα» και ο τόπος που έγινε αυτό ονομάστηκε Αντισαμπέμπα

 89. π2 said

  Πείτε μου ότι είναι τρολιά αυτό: https://www.facebook.com/patriotes2019/posts/946158942581090?__cft__%5B0%5D=AZVBcvvEgiqgFxDOI-t9JZ83UlQcJcZBc-fYiym8BwLQlODOkGWvl7CCmPO9OutNabIWRRIAIdiYcTJXAiHi883NA-Gvt7jINwUUhRxLV0h52gXsEh6ZW4UK9qk6_AVdL4b7Ycoqixeddxpg7rIvJHdV&__tn__=%2CO%2CP-R

 90. ΓΤ said

  (#81 συνέχεια)

  Κι όταν πατήσεις πια το πόδι στις Κουρίλες
  και αποφύγεις όλους τους φρουρούς-γορίλες
  ρίξε το βλέμμα προς τα «κάτου»
  Ψηλά στο Φουτζιγιάμα θα ίδεις
  Δημόσιο Χώρο εκ Πρεβέζης
  να κρατά τη σπάθη του θανάτου

  Ποιος Ροΐδης και ποιος Βενέζης…
  Σε όλα τα συγγράμματά του
  δύο λάθη δεν κατάφερε να κείρει
  Σαν έτοιμος από καιρό, σαν θαρραλέος,
  ανάσα παίρνει
  για να κάνει χαρακίρι

 91. Μαρία said

  Μετά το 4:00 Όταν γνωρίζουμε οτι μέσα εδώ τελεσιουργούνται τα φρικτότερα πράγματα, το μεγαλύτερο μυστήριο της πίστεώς μας …

 92. Μαρία said

  89
  Πρέπει να το ανοίξεις και για μας που δεν έχουμε φουμπού.

 93. sarant said

  79 🙂

  81-90 Κολακεύομαι που έδωσα την αφορμή!

  89 Κάποια από τα σχόλια είναι τρολιές, αλλά η ανάρτηση μπορεί και να μην είναι.

 94. π2 said

  92:

 95. avno13 said

  Nuclear: προφέρεται α) νιούκλεα ή β) νιούκελαρ (1987 Τμήμα χημείας, U. of Washington).

 96. ΓΤ said

  93β@

  Στις αράδες λιώνω, να ‘χω φράγκα για τα τέλη
  το σκώμμα αγάπης εύκολο το ‘χω
  να γλυκαίνω φίλους σαν παστέλι

 97. Λάζαρος Μ. said

  68 🙂

  70 Όπως τα λέτε είναι, γιατί και η πρώτη πρόταση του βιογραφικού είναι κάπως προβληματική: «Η πεζογράφος Φρεντ Βαργκάς γεννήθηκε το 1957 και βέβαια υπογράφει τα βιβλία της μ’ αυτό το λογοτεχνικό ψευδώνυμο». Τα βιβλία της πράγματι τα υπογράφει με λογοτεχνικό ψευδώνυμο, αλλά δεν βλέπω με ποιον τρόπο το δεύτερο σκέλος προκύπτει λογικά από το πρώτο, ώστε να δικαιολογείται η επίταση του «και βέβαια».

  70, 75 Ένα άλλο ζήτημα που εντοπίζω συχνά αφορά τη σύνοψη της ιστορίας και τις συνοδευτικές πληροφορίες του οπισθόφυλλου, ο σκοπός των οποίων υποτίθεται ότι είναι να βοηθήσουν τον επίδοξο αναγνώστη να σχηματίσει μία εικόνα για το περιεχόμενο και ίσως, επιπλέον, να τον δελεάσουν για να αγοράσει το βιβλίο. Συχνά όμως στο οπισθόφυλλο είτε αναγράφονται ανακρίβειες, γεγονός που φανερώνει ότι αυτός που γράφει δεν έχει διαβάσει το βιβλίο (τουλάχιστον όχι προσεκτικά), είτε αποκαλύπτονται πρόωρα και με ακριτομυθία στοιχεία-κλειδιά της πλοκής. Γι’ αυτό έχω σαν αρχή να ξεκινάω απευθείας με την ανάγνωση του κυρίως κειμένου και να διαβάζω στο τέλος τα συνοδευτικά στοιχεία.

 98. Αιμ. Παν. said

  @85 μιας και το θυμηθήκατε…

  Γράφετε όλοι για Δια-στροφές και Δια-τροφές κ.ά. αλλά για τον Δια-Βόλο με τα Διά-σημα τσιπουράδικα ούτε κουβέντα…
  😁😁😋

 99. ΓΤ said

  97@

  Φαντάζομαι σας είναι προφανές ότι για τους πνευματικούς σας ορίζοντες θα πρέπει να αναζητήσετε άλλους ορίζοντες.

 100. Αιμ. Παν. said

  @85 Ααα δεν πρόσεξα ότι ανοίγει ο ίδιος λίνξ…

 101. Αιμ. Παν. said

  @ 85 Ααα δεν πρόσεξα ότι ανοίγει το ίδιο λινκ…

 102. Μαρία said

  94
  Χα, χα, ότι έπαθαν οι Σερραίοι με το γάλο του Σακτούρη https://sarantakos.wordpress.com/2011/08/22/misunderst/#comments

 103. avno13 said

  Ο πους της καθέτου είναι αρχή δια την γεωμαετρίαν (~1977)

 104. aerosol said

  Χρόνια πολλά σας άρχοντες -και μη.

  #90
  Αυτός που τελετουργικά αυτοκτονεί με ιαπωνικήν σπάθην, αφαιρεί/περικόπτει/κουρεύει κάθε χαρά από την ζωή του. Χαρά κείρει. Απλούστατο!

 105. # 85

  Αν περιμένεις ν’ ανταποδώσεις την ξενάγηση…σώθηκες !

  (τα κακά της κατάρρευσης του υπαρκού)

 106. Σχετικά με τις ονομασίες της Αφρικής, είναι γνωστόν πως όταν βρέθηκε στα βόρεια ο Στράβων δεν ήξρερε ποια οδό να ακολουθήσει και -για να του την πέσει λόγω ονόματος- ο βεδουΐνος φύλαρχος του είπε με τα κουτσοελληνικά του «την ισία». Επιστρέφοντας ο Στράβων ονόμασε την χώρα Τυνησία.

 107. ΣΠ said

  95
  Για την προφορά β: https://www.urbandictionary.com/define.php?term=nukular

 108. 98 τέλος

  Τέρμα Θεού αρχή Διαβόλου.

 109. Γιάννης Ιατρού said

  98: Μα το έχω βάλει στο 85 🙂

 110. Από την Μετροπόλιταν όπερα :

  Περίπου 5 700 περισσότερες φορές έχουν ανέβει οι όπερες του Βέρντι από οποιουδήποτε άλλου συνθέτη !! Ισως για αυτό το καινούργιο έτος θα ξεκινήσει (στην Ευρώπη) με μια τετραπλή ομοβροντία όπου η «αγία τριάς» δηλαδή οι τρεις όπερες που γράφτηκαν το ίδιο έτος (Ριγκολέτο, Τροβατόρε, Τραβιάτα) θα πλαισιώνουν τον Ερνάνι.
  Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν 8 όπερες του Βέρντι που δεν έχουν ανέβει ποτέ, μεταξύ των οποίων οι πολυαγαπημένες μου I Due Foscari και Oberto (οι άλλες έξη είναι Un Giorno di Regno, Giovanna d’Arco, Alzira, I Masnadieri, Il Corsaro, και La Battaglia di Legnano. Υπάρχει όμως πίεση από τις ντίβες Anna Netrebco και Sondra Radvanofsky προς την γερμανική οικογένεια της διοίκησης για να ανέβουν. Αρχικά ο Βέρντι δεν ήταν στις προτιμήσεις της οικογένειας, μετά υποχώρησαν και κάποτε για τον Ernani υπήρξε πίεση από μια ντίβα της εποχής. Ευτυχώς που οι Γερμανοί δεν το βαστούν μανιάτικο όταν δουν πως το κοινό δεν συμμερίζεται τα γούστα τους. Είμαι βέβαιος, ειδικά για τους δυο Φοσκαρέους πως θα αλλάξουν γνώμη. Πάντως από την Un Giorno di Regno η εισαγωγή είναι ενδιαφέρουσα και η Αλτσίρα έχει κάποια καλά κομμάτια.

 111. @ 90 ΓΤ

  🙂

 112. Γιάννης Ιατρού said

  94: Ζούνε ανάμεσα μας 😂

 113. dryhammer said

  Εμείς οι ακαλλιέργητοι μουσικά, όταν ακούσομε τις στριγλιές αναφωνούμε : Ω! περα!

 114. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Μήπως ο Τζήμερος μπέρδεψε ‘τέλειος’ με …‘τελευταίος’. Και σου λέει: Όχι και ‘τελευταιότερος – τελευταιότατος’! (Συγνώμη για την ειρωνεία, αλλά ο εν λόγω διαφημιστής είναι από τους λίγους ανθρώπους που «μου τη βαράνε» 😬)

  28.
  Κι όμως υπάρχει τέτοιο πόπολο/εκλογική πελατεία! Κάποιοι ημι-μορφωμένοι, ηλικίας > 65 (συνήθως…)

  76, Πέπε
  (τέλος). Τέλειο! 😆 😅👍

 115. # 113

  Γι αυτό σούβαλα εισαγωγή που δεν έχει φωνητικά αλλά ωραίο μπαλετάκι !

 116. Faltsos said

  Ο Ουρανός ήταν ο αρχαιότερος των θεών και θα βασίλευε για πάντα μαζί με την Γαία αν δεν τολμούσε ο Κρόνος να τον ευνουχίσει και να τον εκθρονίσει. Τον Κρόνο όπως ξέρουμε διαδέχθηκε ο Δίας. Είναι φανερό ότι τα αποκομμένα σφαιροειδή όργανα από το σώμα του Ουρανού ήταν η αρχή της ηγεσίας του Δία. Γι’ αυτό από τότε, αυτά τα ανδρικά όργανα, τα έλεγαν: Αρχή Δία.
  (Ξέρω, αναφέρθηκε και από άλλους, αλλά χωρίς την απαραίτητη τεκμηρίωση)

 117. ΓΤ said

  110@
  «Περίπου 5 700 περισσότερες φορές έχουν ανέβει οι όπερες του Βέρντι από οποιουδήποτε άλλου συνθέτη !!»

  Ασφαλώς όχι. Δηλαδή, έστω ότι οι όπερες κάποιου άλλου έχουν ανέβει συνολικά 112 φορές. Ο Βέρντι έχει ανέβει 638.400 φορές;
  Να καταλαβαίνουμε τι γράφουμε, γιατί γελάνε και τα τσιμέντα. Βέβαια, καταλαβαίνουμε τι γράφουμε εάν μάλλον υποτεθεί ότι έχουμε καταλάβει τι διαβάζουμε…

  H Met Opera είναι σαφής: «The operas of Giuseppe Verdi (pictured below) have been performed around 5,700 times at the Metropolitan Opera, more than those of any other composer by a wide margin».

  https://www.metopera.org/discover/archives/notes-from-the-archives/from-the-archives-verdi-at-the-met/

 118. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλός ο Βέρντι αλλά όχι όσο ο Βάρντι, με τίποτα.

 119. ΓΤ said

  118@

  Γιάννη μου, όλα στη ζωή έχουν κάποιο όριο.
  ΠΑΟΚ, λυθρίνι — φτάνει

  μέχρι εκεί

 120. Γιάννης Κουβάτσος said

  118:😊

 121. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το 120 στο 119 ☺

 122. … «τελειότερος» και «τελειότατος» από εγκριτους συγγραφείς …

  Διάσημη γλωσσολογικά (μετά την γενικά διάσημη φράση «We the People» από τον Πρόλογο του ΗΠΑνικού συντάγματος) είναι η φράση «more perfect Union» για τελειότερη Ένωση.

 123. Georgios Bartzoudis said

  «Ο πατήρ Λεβεντάκης, αν θέλουμε να το πούμε έτσι στα επίσημα (εγώ προτιμώ «ο Λεβεντάκης πατήρ»), αλλά τα μεταξωτά κλίνονται! Κι έτσι βλέπουμε τη χρησιμότητα του άκλιτου προτακτικού «πατερ», αφού με το «ο πάτερ Νικόδημος» καταλαβαίνουμε αμέσως ότι πρόκειται για ιερωμένο και όχι για τον πατέρα κάποιου».

  # Λυπάμαι τον καημένο τον άχρηστο πατήρ που δεν μπορεί να είναι πατέρας κάποιου και δεν καταξιώθηκε «τη χρησιμότητα του άκλιτου προτακτικού πατερ»! Και γω τον περνούσα για …πατήρ του πάτερ! Ας όψεται ο παπα-Νικόδημος που φόρεσε μεταξωτά ράσα. Η κατρακύλα δεν έχει όρια. Εγώ στο εξής θα λέω ισομερώς τον πατήρ και τον πάτερ, κόντρα στο άσμα που συμβουλεύει «Τα μεταξωτά να μην τα βάλεις πια». Κι ας ψάχνει τον πατέρα του ο κάθε ιερωμένος που …δεν θέλει να είναι παπάς. Βρε τον πατήρ τί έπαθε. Ούτε πάτερ να ήταν.

 124. # 119,120

  καταπίνει συνημμένα ο ένας, μπαλώνει κάλτσες ο άλλος, έχετε καταντήσει παναθηναϊκή συμμαχία, ο πατέρας σας λείπει… 🙂

 125. sarant said

  122 Α μπράβο, καλό παράδειγμα

  110 Η μόνη κωμική του όπερα.

 126. Κιγκέρι said

  112:

  Πολύ φοβάμαι ότι εμείς ζούμε ανάμεσά τους…

 127. Christos said

  Λυπούμαι που χρειάζεται να παρέμβει το επιτελείο μας προκειμένου να ακουστεί η επιστημονική αλήθεια: η λέξη Διάβολος σημαίνει «αυτός που βάλλει εναντίον του Δία». Χρησιμοποιήθηκε στην περίοδο της Τιτανομαχίας, όταν οι Τιτάνες έριχναν ολόκηρα βουνά εναντίον του πατρός Διός. Από εκεί εκφράσεις όπως «διαβολικές μορφές» με τις οποίες υποδηλώνεται η κακομορφία των Εκατόγχειρων, Κυκλώπων και άλλων αποκρουστικών εχθρών του πατρός Διός.

 128. Christos said

  Θα το δω το προηγούμενο κάπου, είμαι σίγουρος.

 129. Christos said

  46: Το όνομα του φίλου που έγραψε τις παπάτζες είναι σβησμένο. Ο Μάρκος Μιστακίδης είναι αυτός στον οποίο απευθύνεται ο φίλος.

 130. Christos said

  Λεώνικος mode off.

 131. ΚΩΣΤΑΣ said

  89 Π2
  Εγώ δεν έχω φ/β. Κλικάρω στο λινκ που έβαλες και αφού ανοίξει, κλικάρω ξανά δεξιά (Ε.Π.Μ.) στην εικόνα που ανοίγει και βλέπω ένα κείμενο και από κάτω μια κάρτα χριστουγεννιάτικη, πουθενά γαλοπούλα. Όχι πως έχω κανέναν καημό για τους ΕΠΜ, απλά θέλω να καταλάβω, είναι τρολιά αυτό που έβαλες ή όχι;

 132. Πέπε said

  @94
  Αληθινό πρέπει να είναι, αλλά σχετικά πρόσφατα (φέτος δηλαδή) είχαμε ξαναδεί κι άλλο ακριβώς ίδιο.

  Από τα σχόλια που του απαντούσαν, ξεχώρισα ένα:
  «Έλα, πες την αλήθεια. Το έγραψες για να γίνεις διάσημος!»

  @126
  Για σένα δεν ξέρω, εγώ πάντως δε ζω ανάμεσα σ’ αυτό τον τύπο.

 133. BLOG_OTI_NANAI said

  91: Σε περίπτωση που αναφέρεσαι στην λέξη «τελεσιουργούνται», είναι ένας κλασικός όρος στα θεολογικά συγγράμματα. Ο Πατάκης πάντως το λεξικογραφεί:

 134. sarant said

  128 Φοβάμαι ότι θα το δούμε κάπου, κάποτε.

 135. Μαρία said

  133
  Δεν βλέπεις οτι τελεσιουργούνται τα φρικτότερα πράγματα; Και δεν υπάγονται στην περίπτωση του τραγικού, που ανέφερε ο Πέπε.

 136. Avonidas said

  #75. Εφτασες εντάξει, να υποθέσω.

  Ναι, αν και με κάποια καθυστέρηση.

 137. Μαρία said

 138. Μαρία said

 139. Alexis said

  Το απίστευτο καραγκιοζιλίκι με τα εμβόλια συνεχίζεται αυτή τη στιγμή στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΕΙ. Το βανάκι πέρασε μετά βαϊων και κλάδων τον Προμαχώνα, διανυκτέρευσε με αστυνομική φρούρηση στη Θεσσαλονίκη και έφτασε με ισχυρή αστυνομική συνοδεία στην Αθήνα.
  Εκεί ξεφορτώθηκε το άκρως πολύτιμο περιεχόμενό του, δηλαδή δύο (αριθμός: 2) χαρτοκιβώτια.

  ΠΟΣΗ ΜΑΛΑΚΙΑ ΠΧΙΑ;;; 😡 😡 😡

 140. Μαρία said

 141. BLOG_OTI_NANAI said

  135: Ναι, έτσι είναι η ορολογία, «φρικτά», «φρικώδη» κ.λπ. Όπως κάθε χώρος έτσι και η θεολογία έχει κάποια δική της ορολογία:

 142. Triant said

  Τα οποία εμβόλια που μας αντιστοιχούν μέσα στο 2021 είναι λέει ο Μπουρλά κάτι λιγότερο από δύο εκατομμύρια τουτέστιν αρκετά για να εμβολιαστούν λιγότεροι από ένα εκατομμύριο. Για να γίνει η δουλειά προφανώς θα πάρουμε και της Οξφόρδης και της Ρωσίας και οποιανού βγάλει. Αλλά, μούγκα. Προς το παρόν σωνόμαστε με τα κάτι χιλιάδες που ήρθαν.
  (Οι φυσικά εμβολιασθέντες πρέπει να είναι ήδη πάνω από εκατομμύριο.)

 143. Νέο Kid said

  139. 140. Λείπω πολλά χρόνια απ την πατρίδα , αλλά είμαι σίγουρος ότι όταν περνάγαμε στη Γιουγκοσλαβία οδικώς περνάγαμε απ τους Ευζώνους , και για Μπαλγκάρια απ Προμαχώνα …
  Εκτός αν άλλαξε η γεωγραφία ή το όνομα της Βουλγαρίας…

 144. BLOG_OTI_NANAI said

  135: Μήπως λες για τον συγκριτικό βαθμό, γιατί υπάρχει όπως βλέπω:

 145. Alexis said

  #67: Ο κάβουρας καπούτ. Τον έφαγε ο Βάτμαν ψητό στα κάρβουνα! 😆
  (Αλλά, εδώ που τα λέμε, πήγαινε γυρεύοντας κι αυτός…)

 146. Alexis said

  #143: Προμαχώνα είπε πάντως ο (βρωμο)ΣΚΑΕΙ εκτός κι αν κάνω κάποιο τραγικό λάθος!

 147. 17, … πολύ με ιντριγκάρει αυτή η διαστροφή – η στροφή προς τον Δία, ντε! 😛 …

  Εκτός κι αν έγινε τροφή ο ίδιος ο Δίας,
  βορά στον λάκκο των λεόντων, πριν τον αγιοποιήσουν ως
  Αη-Δία

 148. … που μπερδεύει την πρόθεση «διά» με το όνομα του Δία την έχουμε δει κι άλλη μια φορά …

  Από τον Δία, ως γνωστόν,
  γεννημένο στο
  Δικταίο Άντρο,
  το απλό δίκτυο έγινε
  Διαδίκτυο

 149. nwjsj said

  Η κυρά Σούλα ξαναχτυπά:

  Χρόνια πολλά & να προσέχετε!

 150. Μαρία said

  141
  Ξέρω το φρικτόν μυστήριον. Αν το σκέφτηκαν και τα εικοσαριά άτομα στον Άγιο-Θανάση, όταν άκουσαν στο κήρυγμα για τα φρικτότερα πράγματα, πάω πάσο.

  143
  Σωστός.

 151. sarant said

  142 Φυσικά εμβολιασθεντες;

 152. Γιάννης Κουβάτσος said

  143, 146: Όλα τα ΜΜΕ για Προμαχώνα λένε και γράφουν. Κι ο Χαρδαλιάς στον Προμαχώνα πήγε.
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/274479_ta-prota-embolia-irthan-omos-i-dokimasia-synehizetai%3Famp&ved=2ahUKEwiLlOfYp-ztAhUgwAIHHe5_AIwQFjAAegQIAxAC&usg=AOvVaw27md_GSE-FtYaNvJHZk2W0&ampcf=1

 153. Αγγελος said

  Mάλλον θα ήρθαν από τον Προμαχώνα, δηλαδή μέσω Βουλγαρίας, για να μη χρειαστεί να βγουν από την ΕΕ και να ξαναμπούν. Από το 2007 που προσχώρησαν η Ρουμανία και η Βουλγαρία, η Ελλάδα έχει επαφή διά ξηράς με όλη την υπόλοιπη ΕΕ, πλην φυσικά των νησιωτικών κρατών μελών.

 154. Αγγελος said

  (151) Υποθέτω ότι εννοεί αυτούς που άρπαξαν τον ιό και αρρώστησαν, έστω πολύ ελαφρά, και συνεπώς απέκτησαν ανοσία.

 155. Μαρία said

  H πρώτη που εμβολιάστηκε σήμερα στη Γερμανία είναι η Edith Kwoizalla 101 χρονώ.

 156. sarant said

  154 Ναι, αυτο σκέφτηκα -αλλά πάνω από εκατομμύριο;

 157. Φυσικοτρόπως που λένε και στα γαλλικά. 🙂

 158. Μαρία said

  139
  Η Γαλλία πήρε 4, αναλογικά λιγότερα απο μας, απλώς εκεί δεν τους παραμύθιασαν οτι θα εμβολιάζουν 2 μύρια το μήνα.

 159. 140

  https://tvxs.gr/news/keimena/eimaste-1i-xora-se-astynomiko-ana-embolio

 160. Μαρία said

 161. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @156.Ναί, Νίκο, σε τέτοια νούμερα ανεβάζουν οι σχετικοί υπολογισμοί το σύνολο αυτών που μολύνθηκαν (ασυμπτωματικοί που το διαπίστωσαν ή όχι + αυτοί που νόσησαν ελαφριά + αυτοί που νοσηλεύτηκαν ή/και πέθαναν).

 162. ΚΩΣΤΑΣ said

  156 Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα σήμερα ανέρχονται σε 130.000 περίπου. Το εκατομμύριο δεν προκύπτει από πουθενά. Οι μη διαγνωσθέντες θα εμβολιαστούν, οπότε… απίθανο το εκατομμύριο.

 163. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @162. Το ότι θα εμβολιαστούν, Κώστα, δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξαν και πως δεν πρέπει να προστεθούν σ΄ αυτό το συνολικό άθροισμα που οδηγεί (κατά κάποιους υπολογισμούς) στο εκατομμύριο. Και μερικά από τα ΕΙΔΙΚΑ ερωτήματα που αφορούν ΜΟΝΟ αυτό το ζήτημα (εντοπισμός και εμβολιασμός μολυνθέντων, νοσησάντων κλπ) ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΘΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΑΚΟΜΗ.. [Δεν αγγίζω τα άλλα, τα πολύ σοβαρότερα ερωτήματα που παραμένουν για την ώρα αναπάντητα και, όχι! Δεν είμαι εμβολιοαρνητής! 🙂 ]

 164. ΚΩΣΤΑΣ said

  163 Γιώργο, Δες την σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ. Στον Πίνακα 1 έχει την ηλικιακή κατανομή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 (4 πρώτες σειρές). Άθροισέ τα και θα βρεις 130.000+ Δεν άκουσα ότι θα γίνει διαδικασία ανίχνευσης αντισωμάτων σε όσους προσβλήθηκαν χωρίς να το καταλάβουν. Αλλά και πάλι το ένα εκατομμύριο αυθαίρετο μου φαίνεται.

  https://www.protothema.gr/koronoios-live/article/1078783/sta-262-ta-nea-krousmata-473-oi-diasolinomenoi-46-thanatoi/

 165. ΓΤ said

  129@

  Ευχαριστώ πολύ για τη διόρθωση. Δεν έχω fb, οπότε, από μια μεριά, την πάτησα.

 166. Alexis said

  #158: Ο Κικίλιας τον Αύγουστο έλεγε ότι μέχρι 31/12/2020 θα πάρουμε 700.000 εμβόλια.
  Πριν από 2 εβδομάδες ο Πέτσας μίλησε για 300.000 εμβόλια μέχρι 31/12.
  Κατέληξαν να πάρουν 9.000 χθες+άλλες 83.000 την επόμενη εβδομάδα. Σύνολο 93.000.

  ΠΟΣΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣΜΑ ΠΧΙΑ;;; 😡 😡 😡

 167. 143: Κάτι χάρτες δείχνανε ότι από Ουγγαρία μπήκε Σερβία, πάντως, και μετά Βουλγαρία… Αποφεύγοντας τη Β. Μακεδονία.

 168. 153, αντί 143.

 169. ΓΤ said

  αθλητική κίνηση:

  Προμηθέας-Περιστέρι 75-58
  Άρης-Κολοσσός 74-84

 170. ΓΤ said

  Τι γίνεται με εκείνα τα τιτθία που κρύβονται πίσω από το β στις «καΒεζαχάρεις»;

 171. ΓΤ said

  166@

  Πού τα πήγες τα άλλα 1.000; 🙂

 172. Alexis said

  Και φυσικά το μέγα παραμύθι παίζει με την «γιγαντιαία επιχείρηση» διανομής και φύλαξης των εμβολίων, με την οποία ταϊζουν σανό το πόπολο.
  Αστυνομία, στρατός, ειδικές δυνάμεις, ΕΚΑΜ, βατραχάνθρωποι, αντιτρομοκρατική, ΕΜΑΚ, CIA, SAS, Μοσάντ… (προσθέστε αυτοβούλως)

 173. ΓΤ said

  172@
  «Αστυνομία, στρατός, ειδικές δυνάμεις, ΕΚΑΜ, βατραχάνθρωποι, αντιτρομοκρατική, ΕΜΑΚ, CIA, SAS, Μοσάντ…»

  Και ο Παππάς ανενόχλητος. Κάποια μέρα θα γίνουμε σίγουρα ταινία…

 174. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @164. Είναι αυθαίρετο, Κώστα, όπως κάθε θεωρητικός υπολογισμός (και βέβαια, δεν μπορεί να αποδειχθή με στατιστικό τρόπο). Το ότι οι μολύνσεις μπορεί να φτάνουν μέχρι και στο 10πλάσιο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων προέρχεται από χείλη επιδημιολόγων και όχι από την επιστημονική μου φαρέτρα, οπότε δεν μπορώ να το υπερασπιστώ (μέ ή χωρίς πάθος). Εν πάση περιπτώσει, από την στιγμή που δεν υπάρχει κανένα επίσημο απαγορευτικό για τον εμβολιασμό των μολυνθέντων (κακώς! κάκιστα!), αυτοί οι υπολογισμοί δεν έχουν καμιά σημασία για τις απορίες που εξέφρασε ο Νικοκύρης και άλλοι, δηλ. κατά πόσο θα επηρεάσουν τον αριθμό των απαιτουμένων εμβολίων..

 175. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Άχ, μωρέ Κώστα! Καλά είχα βυθιστεί στα ιστορικά μου βιβλία για τα Δεκεμβριανά κι εσύ (εκμεταλλευόμενος το λάθος που έκανα να μπω για λίγο στο σαραντάκειο..) πάς και με παρασέρνεις στα κορονοπανδημικά.. 🙂

 176. ΚΩΣΤΑΣ said

  175 Γιώργο, όταν εγώ έγραφα το @162, το δικό σου @161 δεν είχε ακόμη εμφανιστεί, απευθυνόμουν στον Νικοκύρη. Μετά… εσύ άρχισες πρώτος… 😅🤣😂

  Αν είναι αρκετά ενδιαφέρον το ιστορικό που διαβάζεις, σύστησέ μου το! 🙂

 177. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Marka1
  @Marka149133376
  Η Μανωλιδου εξηγεί γιατί ο Αδωνις γράφει τις ευχές του με πολυτονικό
  Είναι απλό λέει «με το πνεύμα η λέξη αναπνέει» και αναρωτιέται «φαντάζεστε τι γίνεται όταν η λέξη δεν αναπνέει»;
  «Επίσης με το πολυτονικό τα παιδιά δεν έχουν προβλήματα συγκέντρωσης.
  Που μας μπλέξατε γαμωτο;

 178. ΓΤ said

  177@

  Μάλλον δεν γνωρίζει την ασφυξία που περνούν οι εκδοτές πολυτονικού. «Ζητείται ανάσα».

 179. Μαρία said

  176
  Αυτό να πάρεις. Το διαβάζω τώρα. Και σε συνέχεια της προχτεσινής συζήτησης το συστήνω ανεπιφύλαχτα 🙂

  177
  Κι επίσης δεν έχουν μαθησιακές δυσκολίες. Σερβίρει το παλιό παραμύθι οτι το πολυτονικό θεραπεύει τη δυσλεξία και γενικά πάσαν νόσον.

 180. Gero said

  με κατι τετοια αρχαιοελληνικά ο μπουμπουκος εντυπωσιάζει τα αμνοερίφια για να τα ψηφαλάκια… Ξέρει τί κανει

 181. sarant said

  178 Παίρνει οξεία ή περισπωμένη ο μπαγασάκος;

 182. Pedis said

  # 179 – ναι, καλό φαίνεται.

  —-

 183. Pedis said

  Και πληρώθηκε η μία κούτα εμβόλια …

 184. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Λίγα λόγια για την τιμημ.. βραβευμένη σχολή!
  https://www.kathimerini.gr/opinion/1085994/aristeias-egkomion/

 185. ΓΤ said

  181@

  οξεία

 186. ΓΤ said

  181@

  Αλλά δεν κατάλαβα γιατί με ρώτησες. Κάτι υπονοείς εσύ 🙂

 187. Μαρία said

 188. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 189. Μαρία said

  188
  Απ’ τον Νοέμβριο του 2019 είναι εκεί και της ανανεώθηκε η θητεία, τώρα που απέκτησε και πείρα.

  Σειρά του Άβερελ να ποτίσει.

 190. Pedis said

  # 187 – Mαζί με όλα τ’ άλλα της μηχανοκίνητης μεραρχίας για προστασία.

 191. ΓΤ said

  Είδαμε ολόκληρο φορτηγό να μεταφέρει «δύο» εμβόλια. Διάβασα σήμερα εδώ ότι, όταν ζούσε ο Spiral, είχε γίνει μάζωξη στο «Ρόκα&Ρόδι» της Φωκίωνος. Και θυμήθηκα ότι, για ταχύτερο ντιλίβερι, κυρίως όταν βρέχει, ο «Ρόκα&Ρόδι» απέκτησε την προηγούμενη βδομάδα 3 Jin Ma.

  Αυτό το όχημα πρέπει. Για το θέμα της ψύξης κάποια λύσει θα βρεθεί στο Υπουργικό.

  https://www.alibaba.com/product-detail/2018-hign-end-4-wheels-adult_60829223550.html

 192. ΓΤ said

  191@

  κάποια λύσει —> κάποια λύση

 193. Αράουτ said

  Αναγκαζόμαστε και πάλι να παρέμβουμε, διότι η κατάσταση με την επιείκεια του κυρίου Σαραντάκου προς τους φιλαράκους του έχει φτάσει στο απροχώρητο: Σήμερα Σαββάτο 26/12 στις 11.20 το πρωΐ ενεφανίσθη στην εκπομπή του Σκάϊ «Σαββατοκύριακο Παρέα» (την παρουσιάζουν ο κακάσχημος Δημήτρης Καμπουράκης και η πανέμορφη Λένα Φλυτζάνη) ο συνταξιούχος υπάλληλος του Υπουργείου Εξωτερικών και επί χρόνια στενός συνεργάτης του χειμερινού κολυμβητού Ξενοφώντος Ζολώτα, Γεράσιμος Χριστάτος, προκειμένου να μάς αποκαλύψει το παρασκήνιο των δύο θρυλικών ομιλιών του Φόν Ζολώτα στην Διεθνή Τράπεζα (1957 + 1959), όπου χρησιμοποίησε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ελληνικές λέξεις.

  Παραβιάζοντας την περίφημη συμβουλή του Απελλή προς τον σανδαλοποιό… «μέχρις αστραγάλων ώ βέλτιστε», ο αφελής κ. Χριστάτος διεβεβαίωσε τους τηλεθεατές ότι η Θεία Ελληνική Γλώσσα δεν έγινε η Επίσημη Γλώσσα των ΗΠΑ για μία ψήφο (3-2). Μεταφέρουμε επί λέξει τον διάλογο (από το 59:21 μέχρι το 1:00:02 του ανωτέρω βίντεο) που προκάλεσε η ελληνόψυχη Λένα Φλυτζάνη παγιδεύοντας τον κύρ Γεράσιμο, χωρίς να αντιδράσει ο αστοιχείωτος Καμπουράκης…

  Γ. ΧΡΙΣΤΑΤΟΣ: «…Ηταν εμπνευσμένος λόγος που απέδειξε σε όλους ότι μιλάνε τελικά Ελληνικά»

  ΛΕΝΑ ΦΛΥΤΖΑΝΗ: «Θα μπορούσε να είχε αποδείξει ότι αντί για την Αγγλική Γλώσσα έπρεπε να είχε γίνει τότε η δεύτερη Γλώσσα σε όλο τον Κόσμο η Ελληνική. Ίσως αυτό θα ήταν ένα ντοκουμέντο για να πείσουμε έξω ότι η δική μας Γλώσσα θα ήταν η καλύτερη»

  Γ. ΧΡΙΣΤΑΤΟΣ: «Ναί, όντως: Ήταν με ψήφους τριών έναντι δύο, τότε που αποφασίστηκε να γίνει»

  Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: «Τέλος πάντων, οι Γλώσσες δεν επικρατούν έτσι. Έχουμε μιά Γλώσσα ιστορικότατη, έχουμε δώσει παντού, αλλά οι Γλώσσες δεν επικρατούν έτσι…»

  ΛΕΝΑ ΦΛΥΤΖΑΝΗ: «Και με λέξεις που δεν έχουν νοήματα σε άλλες Γλώσσες: Το Φιλότιμο… Είναι ορισμένες που δεν μπορούν να αποδοθούν…»

  ΓΙΑ ΚΑΚΗ ΤΥΧΗ του κ. Σαραντάκου, αμέσως μετά την συνομιλία με τον Γερ. Χριστάτο, Φλυτζάνη και Καμπουράκης συνδέθηκαν με τον φιλαράκο του κυρίου Νίκου, καθηγητή Γλωσσολογίας στο ΕΚΠΑ, Χριστόφορο Χαραλαμπάκη (δείτε τον από το 1:00:22 μέχρι το 1:06:40 του βίντεο), ο οποίος παρηκολούθησε με προσοχή και σχολίασε τον προαναφερθέντα διάλογο για την Μία Ψήφο, χωρίς να πεί λέξη και χωρίς να καταγγείλει την αγραμματοσύνη των προλαλησάντων!..

  ΡΩΤΑΜΕ τον αγαπητό μας κύριο Σαραντάκο: Θα τολμήσετε, κύριε Νίκο, να κράξετε το προσεχές Σαββάτο τον φιλαράκο σας τον Χαραλαμπάκη που δεν τόλμησε να ελέγξει την φοβερή άγνοια των Φλυτζάνη + Χριστάτου; Ή θα κρατήσετε και πάλι στάσιν παλαιάς Αρσακειάδος για να μή θιγεί ο φιλαράκος σας ο Χαραλαμπάκης, όπως το συνηθίζετε με τον άλλο φιλαράκο σας, Παντελεήμονα Μπουκάλα;

  Είπαμε και ελαλήσαμε και αμαρτίαν ούκ έχομεν

 194. Μαρία said

  Ρε, τι τραβάνε τα παιδάκια.
  Το κείμενο παραδίδεται στη vita herodotea του Ομήρου, που το άκουσε λέει να το τραγουδάνε στη γιορτή του Απόλλωνα τα πιτσιρίκα στη Σάμο. Αναπαράγεται στο https://www.rizospastis.gr/story.do?id=3165092 με τη διόρθωση προθύροις και όχι πορφύροις στο τέλος του τραγουδιού.

 195. Πάνος με πεζά said

  Χρόνια πολλά σε όλους! Πολύ ωραία και τα μεζεδάκια του άρθρου, με αποκορύφωμα αυτές της πολυτονικές κάρτες.
  Απλά εύχομαι όλη αυτή η αρχαιολατρεία να μην καταλήξει σε τίποτα Τελετές Αρετής των Ελλήνων στο Παναθηναϊκό Στάδιο, ξέρω γω;…
  Να βάλω ένα χριστουγεννιάτικο κουϊζάκι; Λοιπόν : οι δύο μεγάλες γιορτές της περιόδου αυτής, Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, ως γνωστόν πέφτουν την ίδια ημέρα. Ωστόσο αυτό δεν συνέβη το 1918, οπότε και έπεσαν Τετάρτη και Πέμπτη.
  Μήπως ξέρετε γιατί;

 196. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  195 Χρόνια πολλά!
  Έψαξα λίγο γύρω από την (μετέπειτα) αλλαγή του ημερολογίου αλλά δεν έπεσα σε κάτι διαφωτιστικό. Πήγα και στην παραμονή πρωτοχρονιάς του 1919, συνάντησα αυτό, με αρκετό ενδιαφέρον αλλά χωρίς απάντηση στο ερώτημά σου.
  «Της Πρωτοχρονιάς 1919 – 1920, Σμύρνη»
  Αρχιμηνιά κι’ αρχιχρονιά
  χαρές και γλέντια στον ντουνιά
  κι’ αρχή καλός μας χρόνος
  που θα φύγη κάθε πόνος.
  Κι’ αρχή που βγήκε ο σερσερής*
  μαζί με άλλους δύο, τρεις
  το Βίλσον να φωτίση
  και να μας καλοκαρδίσει
  κλπ
  *ο Βενιζέλος
  https://ageliaforos.com/kalanta-apo-tin-alismoniti-smyrni/

 197. Νέο Kid said

  195. Μόνο το 1918; 🙂
  Κάθε χρόνια τα Χριστούγεννα και η πρωτοχρονιά πέφτουν διαφορετική μέρα . Φέτος ας πούμε τα Χριστούγεννα ήταν Παρασκευή και η πρωτοχρονιά (του 2020) ήταν Πέμπτη.
  Η κάθε πρωτοχρονιά είναι ίδια μέρα με τα Χριστούγεννα της ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ χρονιάς.

 198. Ρενέ said

  122. Δε θα χρησιμοποιούσα άλλες γλώσσες, και δη τα αγγλικά, ως επιχείρημα για το συγκεκριμένο ερώτημα αφού δεν έχουν τους ίδιους γραμματικούς κανόνες. Π.χ. η ελληνική γραμματική λέει ότι τα χρώματα δεν έχουν παραθετικά, ενώ τα αγγλικά το επιτρέπουν.

 199. Spiridione said

  195. Πάνο, από ελληνικές εφημερίδες βλέπω ότι τα Χριστούγεννα του 1918 ήταν Τρίτη και η πρωτοχρονιά του 1919 πάλι Τρίτη.
  Αλλά συμβαίνει ένα παράξενο πράγμα, που δεν ξέρω πώς εξηγείται
  εφημερίδα Εμπρός, 24 Δεκ. 1918, ημέρα Δευτέρα
  http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin.asp?c=108&dc=24&db=12&da=1918
  Μια αγγλική εφημερίδα που βρήκα στο ίντερνετ, The Leeds Mercury, 24 Δεκ. 1918, ημέρα Τρίτη
  https://www.yorkshirepost.co.uk/images-a.jpimedia.uk/imagefetch/http://www.yorkshirepost.co.uk/webimage/Prestige.Item.1.105040444!image/image.jpg?&width=640

 200. avadista said

  ΙΟΥΛΙΑΝΟ
  1/1/1917 Κυριακή
  25/12/1917 Δευτέρα
  1/1/1918 Δευτέρα
  25/12/1918 Τρίτη
  1/1/1919 Τρίτη
  25/12/1919 Τετάρτη
  1/1/1920 Τετάρτη

  ΓΡΗΓΟΡΙΑΝΟ
  1/1/1917 Δευτέρα
  25/12/1917 Τρίτη
  1/1/1918 Τρίτη
  25/12/1918 Τετάρτη
  1/1/1919 Τετάρτη
  25/12/1919 Πέμπτη
  1/1/1920 Πέμπτη

  δεν βλέπω πρόβλημα

 201. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα. Ναι, δεν ήταν και δύσκολο το κουίζ. Όύτε φυσικά εστιάζει σε μία συγκεκριμένη χρόνια, αυτό ήταν παραπλανητικό. Εμείς ξέρουμε ότι η ίδια μέρα πέφτουν τα Χριστούγεννα με την Πρωτοχρονιά της επόμενης χρονιάς, και όχι φυσικά τις ίδιας! Με την οποία υπάρχει διάφορα μίας ή δύο ημερών. Όπως πολύ σωστά λέει ο Neo Kid, αυτό θα συμβαίνει κάθε χρονιά.
  τώρα Το 1918 το έβαλα παραπλανητικά, και αν δεν βρήκα τις σωστές ημέρες συγχωρήστε με. Τις πήρα και εγώ από ένα από αυτά τα διαρκή ημερολόγια που κυκλοφορούν στο ίντερνετ.

 202. sarant said

  185-6 Κάποιος το είχε γράψει, μετά την κατάργηση του πολυτονικού, ότι «δεν μάθαμε αν παίρνει περισπωμένη ο μπαγασάκος», σχολιάζοντας τη δυσκολία των διορθωτών να βρουν αν περισπώνται ή οξύνονται διάφορες λαϊκές λέξεις.

  191 Ο Σπάιραλ δεν είχε έρθει σε καμία μάζωξη (απ’ όσο ξέρω).

  195 Να το πάρει το ποτάμι;

 203. sarant said

  201 Α, εντάξει 🙂

 204. Αγγελος said

  Ή ο Spiridione μας πειράζει και εννοεί αυτό που είπε ο ΝεοKid, ότι δηλαδή η Πρωτοχρονιά του 1918 και τα Χριστούγεννα του 1918 έπεφταν διαφορετικές μερες, πράγμα που φυσικά συμβαίνει κάθε χρόνο (με δυο μερες μάλιστα διαφορά στα δίσεκτα!), ή κάπου έχει μπερδέψει τις πηγές του, παίρνοντας την ημέρα των Χριστουγέννων από ελληνική πηγή, υπολογισμένη με το ιουλιανό ημερολόγιο, και της Πρωτοχρονιάς (του 1919) από δυτική πηγή.
  Αυτό που όντως συνέβη στην Ελλάδα το 1924 είναι ότι τα Χριστούγεννα γιορτάστηκαν… μετά την Πρωτοχρονιά, διότι η Πολιτεία είχε ήδη υιοθετήσει το Γρηγοριανό ημερολόγιο, ενώ η Ελλαδική Εκκλησία το υιοθέτησε (για τις ακίνητες εορτές μόνο) το Μάρτιο του 1924!

 205. Αγγελος said

  Μπέρδεψα τον Spiridione με τον Πάνος με πεζά, συγνώμη!

 206. Spiridione said

  200. Ναι, σωστά. Δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι εκτός από τη διαφορά των 13 ημερών υπήρχε και διαφορά στις ημέρες της εβδομάδας.

 207. ΣΠ said

  204
  Αυτό που όντως συνέβη στην Ελλάδα το 1924 είναι ότι τα Χριστούγεννα γιορτάστηκαν… μετά την Πρωτοχρονιά

  Μα αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο, η Πρωτοχρονιά γιορτάζεται την 1/1 και τα Χριστούγεννα την 25/12. 🙂

  Σοβαρά τώρα. Αυτό που λες, συμβαίνει στην Σερβία (υποθέτω και στην Ρωσία), όπου τα Χριστούγεννα γιορτάζονται στις 7/1.

 208. Γιάννης Ιατρού said

  202β «όταν ζούσε» έγραψε κι έτσι είναι σωστό 🙂

 209. ΣΠ said

  201
  Παραήταν παραπλανητική (μέχρι και λανθασμένη) η διατύπωση. Ξεκινάς λέγοντας ότι οι δύο γιορτές ως γνωστόν πέφτουν την ίδια ημέρα και μετά λες ότι αυτό δεν συνέβη το 1918. Αυτά τα δύο δεν συμβιβάζονται.

 210. Alexis said

  #171: Τα καβάτζωσα για ιδία χρήση!
  Θα εμβολιάσω όλο το σόι, νύφες , γαμπρούς, μπατζανάκια, κουμπάρους κλπ. 😆

  Έχεις δίκιο, 92.000 σύνολο μέχρι 31/12, κοροϊδία και παπατζιλίκι στο φουλ, και οι παπαγάλοι των ΜΜΕ να χειροκροτάνε!

 211. Spiridione said

  53. 61.

 212. Spiridione said

  207.
  The Greek Orthodox Church of Jerusalem, Russian Orthodox Church, Serbian Orthodox Church, Georgian Orthodox and Apostolic Church, Polish Orthodox Church, Macedonian Orthodox Church and the Greek Old Calendarists did not accept the Revised Julian calendar, and continue to celebrate Christmas on 25 December in the Julian calendar, which is 7 January in the Gregorian calendar until 2100.

  All of the other Eastern churches, the Oriental Orthodox churches (Coptic Orthodox Church of Alexandria, Ethiopian Orthodox Tewahedo Church, Eritrean Orthodox Tewahdo Church, and Syriac Orthodox Church) continue to use their own calendars, which usually result in fixed dates being celebrated in accordance with the Julian calendar. This is most interesting in the case of the Syriac Orthodox Church, as one of its Patriarchs Ignatius Nemet Allah I was one of the nine scholars who devised the Gregorian calendar.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Adoption_of_the_Gregorian_calendar

 213. Pedis said

  Ίσα με 450 χιλ. εμβόλια πεταμένα

 214. ΣΠ said

  212
  Εννοούσα το κράτος κι όχι τόσο την Εκκλησία. Στην Σερβία η 25/12 είναι εργάσιμη και η 7/1 αργία.

 215. Spiridione said

  214. Ε, αυτό εξαρτάται αν στο κράτος είναι πλειοψηφία οι ορθόδοξοι ή όχι. Εκτός από Ρωσία και Σερβία, και στη Γεωργία και στη Β. Μακεδονία ισχύει αυτό που λες (στη Β. Μακεδονία βλέπω είναι προαιρετική αργία η 25-12 και υποχρεωτική η 7-1).

 216. Spiridione said

  215. Στην Ουκρανία απ’ το 2017 έχουν δύο υποχρεωτικές αργίες για τα Χριστούγεννα, και 25-12 και 7-1.
  https://www.officeholidays.com/holidays/ukraine/christmas-day
  Δεν ξέρω αν έχει αλλάξει κάτι μετά τα ντράβαλα της απόσχισης

 217. Pedis said

  Δεν ήταν ιδέα μου, είναι όντως μπάζο

 218. Spiridione said

  216. Και Μολδαβία και Λευκορωσία έχουν διπλά Χριστούγεννα και αργίες.
  Στην Αρμενία πάλι έχουν Χριστούγεννα στις 6-1, αλλά εκεί έχουν αργίες από 31-12 έως 7-1.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Public_holidays_in_Armenia

 219. ΓΤ said

  @202α

  Το λέω μόνο για να σε πειράξω: είναι σαν να με ρωτάς αν θα με απασχολήσει ο τόνος στον «ταμτάκο» ή τον «μπαγλαμαδοκεφαλάκο». Δεν νομίζω ότι θα πρέπει για ένα φρέσκο ψάρι στη γλώσσα, λαϊκό, να σκεφτούμε εάν θα πρέπει να αναχθούμε σε παλαιότερους κανόνες κ.λπ. Η καλοτονισμένη αράδα δεν πρέπει να είναι πεντάγραμμο υπερβολής. Δεν ξέρω αν λαθεύω, και φέρε με στον ίσιο δρόμο, αλλά μέσα μου υπάρχει και η εξής υπόρρητη λογική, μη γλωσσική, αλλά μαθηματική, που τυχαίνει εδώ, νομίζω, να δένει: Αφήνοντας κατά μέρος ότι πολύ δύσκολα, έως καθόλου, θα μας απασχολήσει σήμερα ο «μπαγασάκος» σε ένα πολυτονικό που πρόκειται να εκδοθεί, παρεκτός και πρόκειται για ξεροκαυλωματιδόπουλο εκδότη* που θέλει να πλασάρει διηγήματα ενός wannabe Παπαδιαμάντη με στόμφο σοφίας, είναι φορές, και εδώ το υπόρρητο, που κάτι θα πάρει οξεία επειδή δεν γίνεται να πάρει περισπωμένη. Και, για να δώσω το πνεύμα, ακριβώς όπως η ψιλή είναι απουσία δασείας, είναι φορές μέσα μου που η οξεία είναι στεντόρεια άρνηση περισπωμένης. 🙂

  * υπάρχει τέτοιος εκδότης: και, για να σκεφτείς πόσο δικαιώνει τον Νικολόπουλο, άκου τι κάνει, αλλά, σε παρακαλώ, να μείνει μεταξύ μας, μην το πεις παραέξω: Άσε στην άκρη ότι ο ίδιος δεν ξέρει τίποτα από τόνους, πνεύματα κ.λπ. Ενώ δεν έχει το παραμικρό πρόβλημα όρασης, στο πλαίσιο συνεντεύξεων, που του παίρνουν κολλητοί, φωτογραφίζεται, άκουσον άκουσον, με βαριά γυαλιά, βυθισμένος σε πολυτονικές σελίδες, για να χτίσει το υποβλητικό βακγράουνδ της ψευδο-σοφίας. Είναι απλό: πάει η άλλη στην παρουσίαση ενός τέτοιου βιβλίου έχοντας φάει το δόλωμα της φωτό, αγοράζει, ξεφυλλίζει, ακριβώς σαν να έχει κάτω από το σεσουάρ στο κομμωτήριο το «7 Μέρες TV», και στην τρίτη περισπωμένη έχει παίξει ήδη οργασμός, αφού νιώθει εν ακαρεί σοφή. Αλλά τον πνευματικό μείρακα τα βαριά γυαλιά δεν τον κάνουν Αλέξανδρο Κοτζιά, τον αφήνουν Ζάχο.

 220. Μαρία said

  Γιαζίκ! Ο Μπάμπις έκλεψε τον τίτλο του Έλβις της ΕΕ απ’ τον Κυριάκο.
  https://www.naftemporiki.gr/story/1674547/ksekinise-o-emboliasmos-stin-tsexia-protos-elabe-to-embolio-o-prothupourgos

 221. dryhammer said

  Είναι κι εκείνο το 1900 που στο Ιουλιανό ήταν δίσεχτο και στο Γρηγοριανό όχι. [Το δίλιτρο ήταν και στα δύο]

 222. dryhammer said

  Για τον τόνο να ακολουθηθεί ο άλλος «κανόνας» που λέγαμε τις προάλλες [Μεταξας κλπ]. Να περισπώνται μόνο τα επώνυμα σε -ακος

 223. ΣΠ said

  215, 216, 218
  Σπύρο, σ’ ευχαριστώ. Ενδιαφέροντα όλα αυτά. Αξιοπερίεργο ότι οι Αρμένιοι γιορτάζουν τα Χριστούγεννα μαζί με τα Θεοφάνια:
  The Armenian Apostolic Church celebrates the Nativity of Jesus in combination with the Feast of the Epiphany, putting Armenian Christmas on 6 January in the church’s calendar. This contrasts with the more common celebration of Christmas on 25 December, originally a Western Christian tradition, which Armenia only briefly adopted before reverting to its original practice,
  https://en.wikipedia.org/wiki/Armenian_Apostolic_Church

 224. artsibourtzi said

  Χρόνια πολλά σε όλες και όλους! Νομίζω ότι το «τέλειο» ορίζεται απόλυτα μόνο στην περίπτωση που προσδιορίζει το Θεό ή, τέλος πάντων, ένα θεό. Ωστόσο, θα μπορούσαμε ακόμη να δεχτούμε τη συγκριτική ακαμψία του όταν εργαζόμαστε σ’ ένα ειδικό πλαίσιο, πχ. σε ένα ζωικό είδος: για παράδειγμα, μπορεί να ειπωθεί πως το ράμφος της κότας (ως είδος) είναι τέλειο για τη δουλειά που ‘ναι ταγμένο να φέρει εις πέρας. Όλα τα ράμφη, ωστόσο, δεν είναι κατασκευαστικά πανομοιότυπα -όπως οι μύτες των ανθρώπων- κι είναι πολύ πιθανό κάποια ράμφη να κάνουν την ίδια δουλειά λίγο καλύτερα από άλλα. Ως εκ τούτου, μέσα σε μια «τελειότητα» υπάρχουν διαβαθμίσεις οι οποίες κάπως πρέπει να εκφραστούν. Αλλά και ανάμεσα σε διαφορετικά είδη: απ’ τον τέλειο άνθρωπο και τον τέλειο σκύλο, ο δεύτερος οσφρίζεται τελειότερα. Κι εννοείται ότι μπορεί κανείς να εκφέρει αντίλογο σε όλα ετούτα κι άλλος πάλι αντίλογο στον αντίλογο κι άκρη να μη βγαίνει, καθώς η πραγματικότητα δε σηκώνει απόλυτους όρους κι οδηγεί σε παράδοξα και αντιφάσεις. Κατά μία προσέγγιση η λέξη «τέλειος» αν δε χρησιμοποιείται για το θείο, τότε δε νομιμοποιείται νοηματικά σε καμία άλλη περίπτωση. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, ταυτίζεται μ’ εκείνο «το καλύτερο που μπορούμε να φανταστούμε ή έχουμε βιώσει». Αυτό δεν αποκλείει σε καμία περίπτωση να φανταστούμε ή να συναντήσουμε άλλοτε ή αλλού κάτι καλυτερότερο. 🙂

 225. sarant said

  219 🙂

  Ζάχο, βαρύ.

 226. Γιάννης Ιατρού said

  213: Γιατί ρε Πέδη;; 18,5*10^6/4,5*10^5 = 45 ευρώ το κομμάτι έχει; Όχι δα, 10Χ επάνω και βάλε το πουλάς… 😎

 227. ΓΤ said

  225@

  Άσε, να μην… επεκταθώ 😉

 228. Αιμ said

  222. Φτου κακά, ποτέ δεν περισπώμουνα 🙂

 229. dryhammer said

  Γι αυτό σου λέει πως με το μονοτονικό όλοι, καλοί – κακοί, μένουν απερίσπαστοι.

 230. Pedis said

 231. Γιάννης Ιατρού said

  Κι φίλος μας🤗 ο Παντελής 🍾 στο άρθρο του στην Καθημερινή «Η βαριά κληρονομιά ενός πένθιμου χρόνου…» εκτός από τα λεξιλογικά για το ρήμα διαγράφω (βλ. κι εδώ😉✔), τον ΠΟΥ ή τον απερχόμενο τον Τράμπα, μας αναφέρει σχετικά με την ρήση που μας απασχόλησε πρόσφατα:
  …δεν μπορεί να δογμάτιζε λαϊκιστικά ο παντογνώστης Ιησούς όταν έλεγε το εξής «ταξικό»: «Ευκολώτερόν εστιν κάμηλον διά τρυπήματος ραφίδος διελθείν ή πλούσιον εις την βασιλείαν του Θεού εισελθείν». Η καμήλα και η βελονότρυπα, στη γραφή του Ματθαίου…

 232. # 228

  Εμ, ήλιος… και να περισπάται, δεν γίνεται 🙂 🙂

 233. Γιάννης Ιατρού said

  231: Σ’ ένα ακόμη (κι αυτό καλό👍, κατ΄εμέ) άρθρο-ανασκόπηση του 2020 με τον τίτλο 2020: Μεταξύ πανδημίας και Δεξιάς στο γνωστό «tvxs», ο Γιάννης Μυλόπουλος, εκτός άλλων, διαπιστώνει για την «ελπίδα των εμβολίων»:
  …Συνέπεια της συνειδητής νεοφιλελεύθερης πολιτικής επιλογής σε όλα τα πεδία της υγειονομικής κρίσης… εδώ η συνέχεια (screenshot για όποιον ενδιαφέρεται 😉).

 234. Γιάννης Ιατρού said

  Με τα της επιδημίας και τα ΜΜΑ να ασχολούνται για ευνόητους λόγους σχεδόν αποκλειστικά με αυτό το θέμα και με τον ΠΘ και την κομψότατη κλπ. σούργελα, πολλά άλλα (που δεν ξέρω αν αντικατοπτρίζουν πλέον την Ελληνική κοινωνία…) περνάνε σχεδόν απαρατήρητα.

  Απίστευτη βαρβαρότητα στη Σκάλα Συκαμνιάς από ομάδα παιδιών, ακόμα και 12 – 13 ετών, σε βάρος του Δημήτρη, γνωστού για την ιδιαίτερη του συμπεριφορά. Μάλλον «δεν είχαν δώσει δικαιώματα», ως τώρα.

  Εκείνο με τον Alex θα το θυμάστε, ε; Λοιπόν (κι αυτό) έκλεισε για πάντα η υπόθεση δολοφονίας του μικρού Αλεξ χωρίς να τιμωρηθεί κανείς. Προφανώς για αν μην «διαταραχθεί» η τοπική κοινωνία…

 235. Μαρία said

 236. Γιάννης Κουβάτσος said

  234: Προφανώς αυτά τα παιδιά, για να καταντήσουν τόσο λαλακισμένα, έτυχαν και της ανάλογης διαπαιδαγώγησης στα σπίτια τους. Ή δεν έτυχαν καμίας διαπαιδαγώγησης. Προφανέστατα μεγάλωσαν ακούγοντας καθημερινά από τους δικούς τους αισχρολογίες για τον «ξεφτιλισμένο που ντροπιάζει το χωριό».

 237. ΓΤ said

  235@

  #235=#15@28.12.2020 🙂

 238. Pedis said

  # 235 – Eίδες τη βάβω μου στο 0:35;

 239. Pedis said

  + 238: στο βίντεο του 230, εννοούσα.

 240. Μαρία said

  234
  Ρεπορτάζ του 2016 για Δημήτρη https://www.lifo.gr/articles/mikropragmata/86888 Πάει κουτί με τις ιστορίες για τη σεξουαλικότητα, που διαβάζω τώρα.

  237
  Μέχρι το 2 του Θρασύμαχου διάβασα 🙂

  239
  Στο 0:35;

 241. ΓΤ said

  240@

  Ναι, καθυστέρησα, γιατί δεν είν’ το ιστολόι να ξεκινάει με παπάδες 🙂

 242. Μαρία said

  241
  Άσε που ο παπάς είναι κοντοκουρεμένος, κόκκινο πανί για τους παραδοσιακούς.

 243. Θρασύμαχος said

  Ξαναχτύπησε η πρώην βουλευτής (και της Αριστεράς, ας μην το ξεχνάμε): https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/inline-images/nosileutria-kapitsiouli-raxil-makri.jpeg

 244. Μαρία said

  243
  Απάνω που διάβασα αυτό χωρίς να δω την παλάμη.

 245. sarant said

  243-4 Ω, ναι….

 246. Pedis said

  # 240 γ – θες να δεις για πότε φτάνουμε τα χίλια σχόλια; (Γκαραντί). Τι να γράψω μετά το 35ο δευτερόλεπτο τού λεπτού μηδέν ή του πρώτου; 😁

 247. BLOG_OTI_NANAI said

  242: Ο Ναυπάκτου είναι πιο παραδοσιακός από τους παραδοσιακούς.

 248. Μαρία said

  246
  Αν ήθελες να υπαινιχτείς την κίνηση του χεριού, που κάποιοι ερμήνευσαν ως χτύπα ξύλο, αυτή είναι παρακάτω 🙂

 249. BLOG_OTI_NANAI said

  Βλέπω καλά στο διαδίκτυο σχόλια για τη φανέλα του Τσιόδρα ή με γελούν τα μάτια μου; Τελικά δεν υπάρχει γιατρειά για πολύ κόσμο…

 250. Μαρία said

  247
  Δεν σχολίασα τον Ιερόθεο αλλά τον Καλαματιανό παπά. Ο Ιερόθεος δεν είναι παπάς 🙂

 251. Μαρία said

  249
  Δυστυχώς, αηδία. Και τάχαμου δεν σχολιάζουν τη φανέλα αλλά το … γεγονός λέει οτι είναι άπλυτη!

 252. Μαρία said

  Μπλογκ, μια που σε πετυχαίνω, λύσε μου μια απορία. Έπεσα τυχαία στο επίθετο οσιακός (θάνατος) και στο επιρρ. (εκοιμήθη) οσιακώς. Έχουμε παραγωγή επιθέτου απο το επίθετο όσιος; Πότε πρωτοεμφανίζονται οι λέξεις;

 253. Pedis said

  # 248 – ε, καλά στο 35 και στο 37 … μπορεί να ήθελε να δοκιμάσει πόσο στέρεο είναι το μπράτσο της καρέκλας. Ή τον ήχο που βγάζει.

 254. Pedis said

 255. Νέο Kid said

  Δεν είναι άπλυτο το φανελάκι ρε παιδιά! Ξεβαμμένο είναι ή μάλλον ,σωστότερα, βαμμένο. Μπήκε με σκούρα στο πλυντήριο χωρίς χρωμοπαγίδα και πήρε «χρωμα»…
  Ξέρω γω απ αυτά ! Όλες οι άσπρες φανέλες μου και τι-σερτς έχουν γίνει σωμόν, λάιτ μωβ , κλπ…
  Εργένης είναι κι ο Τσιόδρας ;

 256. avno13 said

  Άλλο χαρακίρι (για αδαείς και συναφείς βάρβαρους) και άλλο σεππούκο (παράδοση, πολιτισμός, αξίες). Άλλο Λούτσα και άλλο βούρτσα.

 257. avno13 said

  Άλλο χαρακίρι (για αδαείς και συναφείς βάρβαρους) και άλλο σεππούκο (παράδοση, πολιτισμός, αξίες). Άλλο Λούτσα και άλλο βούρτσα.

 258. Γιάννης Κουβάτσος said

  Υποτίθεται ότι δίνουν το καλό παράδειγμα μετατρεπόμενοι σε πειραματόζωα οι πολιτικοί, ανεξαρτήτως κόμματος, και οι λοιποί μεγαλόσχημοι. Δεν τρώνε κανενός τη σειρά, αφού δεν υπάρχουν και πολλοί που ψοφάνε να έρθει η σειρά τους να εμβολιαστούν, παρόλο που αποδέχονται την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.

 259. Μαρία said

  256
  Εργένης με 7 παιδιά, εξ ού κι ο μαγικός αριθμός 9 για τραπεζώματα 🙂

 260. Γιάννης Ιατρού said

  Και μέσα στην αναμπουμπούλα περνούν και κάτι τέτοια ωραία… Ως συνήθως.
  Κάπου 600 χιλιάδες κόσμος…
  Θα της λείψουν τα ψιφουλάκια αυτά της ΝΔ, λέμε τώρα. Γιατί υπάρχει και η άνοια κι άλλα πολλά.
  Χαμηλοσυνταξιούχοι: Χωρίς δωρεάν φάρμακα από 1η Ιανουαρίου οι πρώην δικαιούχοι του ΕΚΑΣ
  Χαμηλοσυνταξιούχοι είναι αυτοί που παίρνουν κάτω από 500€/μήνα, συνολικά και μεικτά.

 261. Μαρία said

  Κατήγαγε νίκην μεγάλην επί της τρισχιλιετούς.

 262. Γιάννης Κουβάτσος said

  262:Τι ανα- τι κατα- ; Τι άριστος τι άχρηστος; ☺

 263. ΚΩΣΤΑΣ said

  179 – 240

  Μαρία, έχω στα υπόψη αυτό που μου πρότεινες, έχω όμως στο νου μου και κάτι άλλο: «Το Ημερολόγιο Μουσείου Μακεδονικού αγώνα -2021»
  Το συνιστώ στους καθιαυτού, στους παροικούντες και γενικά στους φιλίστορες. Σε ευχαριστώ! .

  http://www.thessmemory.gr/%ce%b4%cf%81%cf%89%ce%bc%ce%b5%ce%bd%ce%b1/%ce%bf%ce%b9-%ce%b1%ce%b3%cf%8e%ce%bd%ce%b5%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%cf%80%ce%b5%ce%bb%ce%b5%cf%85%ce%b8%ce%ad%cf%81%cf%89%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%bc%ce%b1%ce%ba/

 264. BLOG_OTI_NANAI said

  252: Ναι, είναι μια αρκετά συνηθισμένη λέξη κυρίως από τον 20ο αιώνα και μετά, σε θεολογικά κείμενα με αγιολογικό περιεχόμενο και σε νεώτερες ακολουθίες.

  Πάντως, αν και η λέξη είναι βυζαντινή, δεν είναι καθόλου συνηθισμένη. Προσωπικά βρήκα μία τον 12ο-13ο αιώνα σε κείμενο του Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου και από εκεί και πέρα άλλη μία σε διαθήκη του 16ου αιώνα.

 265. Γιάννης Ιατρού said

  χαχα, τι θα ακούσουν πχιά τ΄ αυτιά μας, γιατί, ειδικά αυτές τις μέρες, βλέπουμε πολλά, από μεταφορές εμβολίων με φορτηγά έως και μαζικούς εμβολιασμούς ευπαθών ομάδων (μέχρι κι ο 40ος ξάδελφος του υπουργού…).

  Και να μην ξεχάσουμε το ιατρικά/νοσηλευτικό προσωπικό που όντως κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες👍.
  Αλλά αντί να κόψουν κανένα ευρώ από καμία «επιδότηση απ΄ το παράθυρο» (λέγε με καμπάνια για εμβολιασμό κλπ.) και να δώσουν ένα ελάχιστο χρηματικό ποσό π.χ. σαν δώρο Χριστουγέννων στους ανθρώπους αυτούς, σαν μια μικρή αναγνώριση εκτός των χειροκροτημάτων της υπέρκομψης, αντί γι αυτό, ο Πορδοψάλτε προτείνει να κοπεί 10% από τους μισθούς των άλλων δημ. υπαλλήλων για να βρεθούν τα χρήματα αυτά!🙄 Εξεπλάγην… 🙂 🙂

  Καμαρώστε τον:
  Αρης Πορτοσάλτε: «Να κοπεί 10% ο μισθός των Δημοσιών Υπαλλήλων για καλό σκοπό»

 266. Μαρία said

  265
  Μερσί.
  Το επίρρ. προϋποθέτει το επίθετο οσιακός. Η παραγωγή του απ’ το επίθετο όσιος είναι περίεργη. Κι αν ακόμη ο όσιος εκλαμβάνεται ως ουσιαστικό, τι διαφέρει το οσιακώς απ’ το οσίως;

  Μέγας γλωσσοπλάστης ο Άγιος Νεόφυτος http://www.stneophytos.org.cy/docs/%CE%93%CE%9B%CE%A9%CE%A3%CE%A3%CE%91%CE%A1%CE%99%CE%9F.pdf

 267. 266

  Κομματάκι νωρίς δεν είναι για λαγουδάκια? Το Πάσχα δε βγαίνουν αυτά?

 268. Μαρία said

  264
  Τα απομνημονεύματα μπορείς να τα κατεβάσεις απ’ την Ανέμη
  https://anemi.lib.uoc.gr/search/?dtab=m&search_type=simple&search_help=&display_mode=overview&wf_step=init&show_hidden=0&number=10&keep_number=&cclterm1=%CE%9C%CE%B5%CE%BB%CF%80%CE%BF%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B7+%CE%91%CF%85%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CF%8D&cclterm2=&cclterm3=&cclterm4=&cclterm5=&cclterm6=&cclterm7=&cclterm8=&cclfield1=term&cclfield2=&cclfield3=&cclfield4=&cclfield5=&cclfield6=&cclfield7=&cclfield8=&cclop1=&cclop2=&cclop3=&cclop4=&cclop5=&cclop6=&cclop7=&isp=&display_help=0&offset=1&search_coll%5Bmetadata%5D=1&&stored_cclquery=&skin=&rss=0&store_query=1&show_form=&lang=el&export_method=none&display_mode=detail&ioffset=1&offset=1&number=1&keep_number=10&old_offset=1&search_help=detail

 269. BLOG_OTI_NANAI said

  262: «Οσίως» – «Οσιακώς»

  Δεν διαφέρουν. Μάλιστα το «οσίως» είναι η κλασική αρχαία έκφραση: «οσίως περιπατούντων», «τοις οσίως κεκοιμημένοις», «βαδίζειν οσίως» κ.λπ.

  ===================

  Και τα «οσιακ-» πάλι του 20ου αιώνα είναι.

  oσιακή μορφή ~ οσιακός βίος ~ οσιακές εμπειρίες ~ οσιακό τέλος ~ οσιακή κοίμηση κ.λπ.

  Υπάρχει πάντως σε Τυπικό μονής (δεν βλέπω χρονολογία αλλά ίσως είναι γύρω στον 18-19 αι.) στοιχείο από μια έκφραση που χρησιμοποιείται στη λειτουργική «Απόστολος οσιακός»:

 270. ΚΩΣΤΑΣ said

  269 Το κατέβασα ήδη, σε υπέρμερσώ!

  Το δικό σου μου φαίνεται καθαρά επιστημονικό. Κάπου διάβασα ότι είναι εισηγήσεις – συμπεράσματα επιστημονικού συνεδρίου. Τώρα τελευταία τέτοιου είδους βιβλία γενικά με κουράζουν και τα παρατάω. Θέλω να είναι αφήγηση, να έχει ενδιαφέρον. Νομίζω ότι θα επιλέξω 2-3 κεφάλαια που με ενδιαφέρουν και τα άλλα θα τα παρατήσω. Όταν διαβάζω κάτι θέλω να μου δημιουργεί την επιθυμία να συνεχίσω και παρακάτω. Εσύ που το διαβάζεις τώρα νιώθεις αυτό το συναίσθημα;

  Σε κούρασα αρκετά, άμα βαριέσαι μην απαντάς και καθόλου, σε κάθε περίπτωση όμως σε ευχαριστώ πολύ.

 271. sarant said

  263 Μαλλον το «καταταξει» εννοούσε ο αριστος.

 272. Νέο Kid said

  262. Καλά , ο άλλος λέγεται στ αλήθεια Μακάριος;…
  Πάλι καλά που δεν τον βάφτισαν Γρίβα διγενή …

 273. Μαρία said

  270
  Σ’ ευχαριστώ για τον κόπο σου.

  271
  Είναι επιστημονικό αλλά ελαφρό, όπως λέμε ελαφρών ηθών. 🙂
  Απο παραπομπή άρθρου περί αυνανισμού βρήκα αυτό https://anemi.lib.uoc.gr/php/pdf_pager.php?rec=/metadata/e/9/f/metadata-184-0000005.tkl&do=84723_w.pdf&pageno=1&width=728&height=516&pagestart=1&maxpage=38&lang=el
  που χαρίζει άφθονο γέλιο μέχρι εκεί που περνάει στη θεραπεία.

  273
  Δημοσιογραφάρα της Ελεύθερης ώρας.

 274. Pedis said

 275. Μαρία said

  Χα, χα, τα σούργελα. Ο αριστερός κάνει και επίδειξη γυναικομαστίας.

 276. Μαρία said

 277. BLOG_OTI_NANAI said

  256: Δεν μπορεί να πιστεύει κάποιος ότι είναι λερωμένο. Είναι γελοίο και να το σκεφτεί κανείς. Ο άνθρωπος που ξέρει ότι θα φανεί το ρούχο του και μάλιστα στην ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, θα φορέσει καθάρα το πρωί. Θα πρέπει να έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα για να αδιαφορήσει για κάτι τέτοιο, τόσο σοβαρό σε σημείο που θα φαινόταν, θα ήταν ο άνθρωπος μή λειτουργικός. Τον έχουμε δει στην τηλεόραση 500 φορές και ουδέποτε θα σκεφτόταν κάποιος ότι ο άνθρωπος είναι βρώμικος ή τα ρούχα του βρωμούν.

  Το πιθανότερο είναι να είναι ιδρώτας από άγχος π.χ., ή να είναι παλιός λεκές που δεν βγαίνει. Και μάλιστα πιστεύω ότι δεν θα φαινόταν καν καθαρά με γυμνό μάτι. Πιθανόν με τους φωτισμούς και τη λεπτομέρεια από τη γνωία της κάμερας φάνηκε.

  Είναι τραγικό για τον άνθρωπο που σε τόσες δημόσιες εμφανίσεις έχει αποδείξει ότι είναι καθαρός και φροντισμένος, να λένε κάποιοι αχαρακτήριστοι τέτοια πράγματα…

 278. Μαρία said

 279. BLOG_OTI_NANAI said

  255: Αμάν αυτός ο εξυπνάκιας ο P.G. Papanikolaou… Ήθελα νάξερα πότε δουλεύει γιατί τα τουιτ του είναι χιλιάδες. Όπως λέει ο Γιάννης στο 259 είναι τα πράγματα. Σιγά μη @έστηκε ο Τσίπρας να εμβολιαστεί. Αντιθέτως, θεώρησε υποχρέωση του όπως κι ο Μητσοτάκης, ο Τσιόδρας κ.λπ. λόγω της θέσης του να δώσει το παράδειγμα. Διαφορετικά θα έλεγαν οι ψεκασμένοι ότι οι εβραίοι είπαν στον Τσίπρα να μην κάνει το εμβόλιο γιατί έχει μέσα κατρουλιό από χριστιανό και σε αντάλλαγμα για την πληροφορία αυτός έδωσε τη Συμφωνία των Πρεσπών…

 280. Μαρία said

  280
  Σύμφωνοι για τους αρχηγούς κομμάτων (πλην Βελό) αλλά γίνεται κατάχρηση.

  κι είναι και νεότατος.

 281. 274β

  Εκει μέσα λέει πως ο αυνανισμός προσβάλλει κατακέφαλα τον στόμαχο και τα λοιπά πεπτικά όργανα. Ο συγγραφέψ πρέπει να ήταν τρομερά δυσκοίλιος. Πάντως αέρια είχε σίγουρα, και σε τεράστιες ποσότητες.

 282. ΚΩΣΤΑΣ said

  Γλυκύτατη και χαριτωμένη ντοπιολαλιά θεσσαλονικιών ρομά… που ζουν προσωρινά στη Νεα Πέραμο. (από το 2.30 – 4.10 του βίντεο)

 283. BLOG_OTI_NANAI said

  281: Ε, ναι, οι αρχηγοί, όχι όλη η κοινοβουλευτική ομάδα.

 284. Μαρία said

  282
  Όχι μόνο. Όλα τα όργανα. Μέχρι και φωνές ακούς. Απορώ πώς δεν έχω τυφλωθεί. Σε σχέση με ένα νεότερο σύγγραμμα που κυκλοφορούσε αυτό είναι πολύ πιο ριζοσπαστικό ως προς τις μεθόδους θεραπείας.

  Να παίζει κι εδώ ο χοντρός; Μήπως είναι δάκτυλος Κατσέα;
  Κλικ για να δείτε όλο το μπουκέτο.

 285. Pedis said

  Ο συμβολικός εμβολιασμός της ΠτΔ και κάποιων άλλων γνωστών και σχετικών με το θέμα όπως οι Τσιόδρας και Χαρδαλιάς θα ήταν υπεραρκετά για να δοθεί το καλό παράδειγμα. ‘Ετσι κι αλλιώς, είτε οι προεστοί κάνουν το εμβόλιο είτε δεν το κάνουν, ο αντίλογος είναι έτοιμος. Στην πρώτη περίπτωση η σύριγγα έχει νεράκι, στη δεύτερη ότι φοβούνται να γίνουν πειραματόζωα …

  Στην Ιταλία έσπευσε να εμβολιαστεί ο κυβερνητης της Καμπανίας, για να δώσει όπως δήλωσε το καλο παράδειγμα, και έχει κραχτεί. Επειδή προηγείται το νοσηλευτικό προσωπικό και ευπαθείς ομάδες.

 286. BLOG_OTI_NANAI said

  274: Ο αντι-αυνανιστής γιατρός είναι όλο «κοπλιμέντα» για τις γυναίκες. Για τις οποίες βεβαίως δείχνει επιείκεια αφού τους «χαζούς» δεν μπορεί να τους κρίνει με αυτηρότητα.

  Αλλά να είσαι άντρας και μ@λ@κας, επιτρέπεται; Ο άνθρωπος βγήκε από τα ρούχα του.

 287. Μαρία said

  283
  Ποια ντοπιολαλιά, ρε συ, με τους πρόστυχους; Η γυναίκα τα τσαλακώνει τα ελληνικά, ενώ η γιαγιά η Αθηναία τα μιλάει άψογα. 🙂

 288. ΚΩΣΤΑΣ said

  283
  Ε, αυτό λέω κι εγώ… Ζούμε μεσ΄τα κάδρα, ο κράτος, έδωσαν σπίτια στους πρόστυγους, κι εμείς έλληνι είμαστε, να παν τα παιδιά σχολείο να είμαστε κι εμείς ξεμουρφουμένοι, βρύσια φώτα, είμαστε μπικρήδις και χορευτέδες… 😂

 289. ΚΩΣΤΑΣ said

  Αυτά που ξέρω από τη ζωή με τον Αυνάν είναι δύο πράγματα.

  1. Καλή είναι η μακακία αλλά με το μαμήσι γνωρίζεις και κόσμο. 😜

  2. Στο γυμνάσιο, όταν είχαμε γαλλικά, 2-3 συμμαθητές μας έπιαναν τα τελευταία θρανία και έκαναν θυσία στον Αυνάν. Όλοι οι άλλοι το ξέραμε και έπεφτε γέλιο, κάναμε ησυχία μέχρι να ακούσουμε κάποιον αναστεναγμό… Ειρήσθω εν παρόδω ότι η καθηγήτρια των γαλλικών ήταν νέα, ωραιότατη και εξαίρετη και ως δασκάλα και ως άνθρωπος.

 290. Πέπε said

  @289

  Αυτός ο κράτος είναι όντως ρόμικος ιδιωματισμός. Στα ρομανί δεν υπάρχει ουδέτερο, και επειδή στα ελληνικά πολλούς τους μπερδεύει, έχει κάπως καθιερωθεί στα ελληνικά των Ρομά.

 291. Μαρία said

  289
  O τύπος Έλληνοι είναι ιδιωματικός. Τον χρησιμοποιεί γειτόνισσά μου απ’ τα Γιαννιτσά 86 χρονώ.

  290
  Ίδια φάση μου διηγήθηκε κάποιος απο αρρένων της Θεσσαλονίκης. Την ίδια καθηγήτρια την είχαμε κι εμείς στα Σέρρας και δεν ήταν καθόλου όμορφη, απλώς ήταν νέα κι αυτοί μαλάκες.

 292. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Είπα να μην ξανασυζητήσω εδώ πολιτικά θέματα, αλλά..
  Αν επιθυμεί κάποιος (που νομίζει ότι επί ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ- Ραχήλ Μακρή κλπ τα πράγματα ήταν διαφορετικά) ας με τσιγκλίσει για να του περιγράψω τρεις [τουλάχιστον!- μιλώ μόνο γι αυτές που ξέρω άμεσα] αδιανόητες περιπτώσεις δικών τους διοικητών νοσοκομείων, για να καταλάβουν -πριν να κόψουν τις φλέβες τους- ότι η ΝΔ απλώς τους αντιγράφει.
  Όσοι όμως αγαπούν τον τόπο και δεν θέλουν να ξαναδούν αυτές τις εξοργιστικές επιλογές στην διοίκηση των υγιειονομικών μας μονάδων, ας πιέσουν τα κόμματά τους (που σήμερα είναι στην αντιπολίτευση και φιλοδοξούν να κυβερνήσουν αύριο) να ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΟΥΝ αυτήν την αθλιότητα, ώστε και η κυβέρνηση να κάνει ενδεχομένως κάποιες διορθωτικές -ως προς αυτό- κινήσεις, αλλά και οι καταγγέλοντες αντιπολιτευόμενοι να μην τολμήσουν να ξαναβάλουν βενζινάδες, γκαραζιέρηδες, κομπιουτεράδες, συνταξιούχους τραπεζικούς κλπ σε τέτοιες θέσεις, όταν θα μας ξανακυβερνήσουν..

 293. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  289

  Καλημέρα. Αυτός ο κράτος είναι πολύ κιαρατάς. Ξεγέλασε μέχρι και μια γνωστή μου ελληνογερμανίδα με σχεδόν άψογα ελληνικά και τον λέει έτσι.
  Όσο για το άλλο, Κώστα, δεν τα ξέρεις καλά. Καλό το γαμήσι αλλά με την παρτούζα γνωρίζεις και κόσμο 🙂

 294. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  293 (285β): Γιώργο, συνεχώς καταγγέλλονται , κι απ΄ τους ίδιους τους «φίλους»… Έχει αρχίσει το ξήλωμα.

  ΥΓ (για αυτά που γράφεις για τους τότε διοικητές): Ανίκανοι και σφουγγοκωλάριοι υπήρξαν ανέκαθεν. Τώρα πλέον έχουν γίνει ο κανόνας.

 295. Γιάννης Ιατρού said

  Μετανοείτε ρε σεις 🙂 🙂

  Έφτασαν στην Αθήνα οι 83.850 δόσεις του εμβολίου Pfizer

 296. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  295 Εδώ στην ΕΥΠ μετά το κράξιμο αλλάξανε τον νόμο, επειδή ο κουλοφίλος ο σεκιουριτάς ο νέος διοικητής δεν είχε πτυχίο ΑΕΙ.

 297. Γιάννης Ιατρού said

  Τους έχει πάρει όλους με τη σειρά…
  Πέθανε κι ο μητροπολίτης Καστοριάς Σεραφείμ…

 298. Γιάννης Ιατρού said

  295: Σ΄αυτόν τουλάχιστον το ομολόγησαν, μιά άλλη ψευτοξανθιά που βάλανε γκιουλέκα👮‍♂️ (άσε που μοιράζει κι απ΄ευθείας παραγγελίες💰, 200%-500% πάνω απ΄ ό,τι πουλάει η αγορά) που πουλάει φούμαρα και μας λέει για βαργιά παπίρ φραντσέζικα😎🤔 κι έχει μόνο παρακολουθήσει ένα χρόνο κάποια μαθήματα ολούθε;

 299. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  299 Είναι πολύς κόσμος που θάπρεπε να πάει ποινικά…

 300. Pedis said

  # 298 – Δεν εκοιμήθη;

  # 300 – Ποιος θα τους πάει;

 301. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  301β
  Ε τώρα κι εσύ…
  Θα τους πάει αυτός που θα πάει και τους αστυνομικούς του Χολαργού.

 302. Γιάννης Ιατρού said

  261: (συνέχεια) Μας διαβάζει σας λέω!
  Πρωτοβουλία του ΠΘ μετά τον σάλο για τα φάρμακα των χαμηλοσυνταξιούχων, τα καθυστερημένα αντανακλαστικά του Βρούτση👎 ανέλαβε να υποκαταστήσει ο πρωθυπουργός
  ΥΓ: σιγά μην έχανε 600 χιλιάδες ψηφουλάκια…

 303. Εν τω μεταξύ, στο Νησί…

 304. Γιάννης Ιατρού said

  Εκεί στις Βρυξέλες… οι ξέφραγες υπηρεσίες 🙂 🙂 τό ΄χουν ρίξει στο κοπυπάστωμα, ούτε ελληνικά ΜΜΑ να ήσαν 🙂

 305. ΣΠ said

  306
  Netscape! Τι μου θύμισες!

 306. Γιάννης Ιατρού said

  Τον κόβω πως έχει νυστάξει και σε λίγο θα πάει κι αυτός για ύπνο…

  ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΤΑ ΕΜΒΟΛΙΟΥ: ΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟ ΒΑΠΤΙΣΜΑ, ΤΟ ΜΥΡΩΜΑ, ΤΟΝ ΑΓΙΑΣΜΟ

  Φανατισμός ρε παιδί μου, α πα πα!
  Αλλά έλα ντε που παρασύρουν κι άλλον, απλοϊκό στο μεγαλύτερο μέρος, κόσμο (υπάρχουν και τα βλό… βέβαια και κάποια επίσης φανατισμένα άτομα)

 307. Μαρία said

  Στην Ελλάδα, ο διαγωνισμός διοργανώνεται για πρώτη φορά κατά τη σχολική χρονιά 2020-2021 από το ΚΕΦίΜ – Μάρκος Δραγούμης σε συνεργασία με το τσέχικο Ινστιτούτο Οικονομικής Εκπαίδευσης (INEV), διοργανωτή φορέα της Διεθνούς Οικονομικής Ολυμπιάδας. Η Οικονομική Ολυμπιάδα διοργανώνεται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος και για τα σχολεία του Απόδημου Ελληνισμού και την υποστήριξη της Τράπεζας της Ελλάδος. https://oikonomikiolympiada.gr/o-diagonismos

  https://www.kefim.org/oi-anthropoi-toy-kefim/

  https://left.gr/news/kommatiki-propaganda-se-ellines-efivoys-toy-exoterikoy-estise-ypex-se-synergasia-me-think-tank

 308. Αγγελος said

  Δεν ήξερα καν την ύπαρξη του «Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης» (έτσι, με ενωτικό γράφεται), ήξερα όμως (ελάχιστα) τον ίδιο τον Μάρκο Δραγούμη και η πρώτη μου αντίδραση καθώς διάβαζα το 308 ήταν «με ζει; δεν πέθανε;»
  Για όσους δεν το ξέρουν, υπήρξε και προϊστάμενος του Νικοκύρη, ή τουλάχιστον της υπηρεσίας του. Αλήθεια, συμπέσατε χρονικά;
  Της ίδιας οικογένειας είναι και ο μουσικολόγος Μάρκος Δραγούμης, τον οποίον είχα καθηγητή στο σχολείο. Αυτός ζει και είναι καλά!

 309. Μαρία said

  Εγκατέλειψε την αριστερά μετά την εξέγερση στην Πολωνία το Δεκέμβριο του 1970 με 42 νεκρούς. Δηλαδή με την εισβολή των Σοβιετικών στην Πράγα δυο χρόνια νωρίτερα και με περισσότερους νεκρούς δεν ίδρωσε τ’ αυτί του; Άβυσσος η ψυχή του φιλελεύθερου.

 310. Γιάννης Ιατρού said

  χαχα, με τα ίδια τους τα όπλα τους πολεμάνε!
  Activists Turn Facial Recognition Tools Against the Police

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: