Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Καλώς ήρθε το εμβόλιο

Posted by sarant στο 29 Δεκεμβρίου, 2020


Αν βάλετε στο γκουγκλ «Καλώς ήρθε το…» κι έχετε ενεργοποιημένη την αυτόματη συμπλήρωση, θα σας προτείνει: «το δολλάριο», σύμφωνα με την ορθογραφία της εποχής, αφού η ταινία κυκλοφόρησε το 1967. Ωστόσο, αυτό που ήρθε τις τελευταίες μέρες είναι το εμβόλιο, που μάλιστα έφτασε σχεδόν σε ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη και έγινε δεκτό, θα έλεγε κανείς, με τιμές αρχηγού κράτους.

Η υπερβολική έμφαση που δόθηκε από την κυβέρνηση και τα πετσωμένα ΜΜΕ στην άφιξη του εμβολίου είναι ευεξήγητη -όταν ύστερα από δύο μήνες σχεδόν με σκληρό λοκντάουν, το σκληρότερο ίσως στην ΕΕ, ο αριθμός των νεκρών και των διασωληνωμένων εξακολουθεί να είναι πολύ ψηλά (και ψηλότερα από τότε που άρχισε το λοκντάουν) πρέπει να βρεθεί κατι το θετικό, κάτι αισιόδοξο που θα αλλάξει τις εντυπώσεις. Το εμβόλιο, με τις ελπίδες που φέρνει, προσφέρεται γι’ αυτό τον ρόλο, πολύ περισσότερο που τα ΜΜΕ θα εισπράξουν κι άλλα εκατομμύρια για να… προωθήσουν την εκστρατεία εμβολιασμού.

Προβάλλεται λοιπόν η αφιξη του εμβολίου σαν κάποια μεγάλη κυβερνητική επιτυχία, ενώ το μόνο στο οποίο είχε συμμετοχή το ελληνικό κράτος ήταν να συνοδέψει με περιπολικά το βανάκι που μετέφερε τις πρώτες 9750 δόσεις από τον Προμαχώνα έως τον τελικό προορισμό του στο λεκανοπέδιο. Όλα τα άλλα έγιναν από την ΕΕ, οπότε είναι κάπως κωμικό να κάνουν τα μέλη της κυβέρνησης μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα στα κανάλια. Θα έλεγα μάλιστα ότι με τις αμετροεπείς δηλώσεις τους όλο το προηγούμενο διάστημα μάλλον υπονόμευσαν την εμπιστοσύνη του κοινού, αφού ο κ. Κικίλιας ακόμα και τον Σεπτέμβριο υποσχόταν 700.000 εμβόλια της Οξφόρδης έως τον Δεκέμβριο.

Πάντως, ενώ είναι θεμιτή -και, θα έλεγα, ευπρόσδεκτη- η κριτική στις υπερβολές και τις γελοιότητες της κυβερνητικής προπαγάνδας, το ίδιο το εμβόλιο είναι γεγονός εξαιρετικα θετικο. Ειναι καρπός μιας τιτάνιας προσπάθειας, ενας άθλος που κατορθώθηκε απ’ όλη μαζί την ανθρωπότητα, μια εξαιρετικά αισιόδοξη εξέλιξη. Δείχνει ο άθλος αυτός τι μπορεί να κάνει η επιστημονική έρευνα όταν ωθείται από έναν υψηλό στοχο και ταυτοχρονα όταν (τεχνητά και προσωρινά στην προκειμενη περίπτωση) έχει απαλλαγει από την επιδίωξη της κερδοφορίας. Το εμβόλιο αποτελεί μια ένδειξη για τις κατακτήσεις που θα έχει η επιστημονική έρευνα στην αταξική κοινωνία και τον κομμουνισμό.

Το εμβόλιο είναι λοιπόν ένα κατόρθωμα και μια πολύ καλή εξέλιξη, αλλά δεν είναι παρά η αρχή. Και είναι μια αρχή που συνοδεύεται από διάφορα προβλήματα εφοδιαστικής (logistics, που λέει ο κ. Μπαμπινιώτης), που άλλωστε είναι αναμενόμενα σε εγχειρήματα τέτοιας εμβέλειας. Επίσης, το εγχείρημα του εμβολιασμού τόσων (δισ)εκατομμυρίων ανθρώπων θέτει και ορισμένα γενικότερα προβλήματα.

Ένα τέτοιο πρόβλημα είναι αν θα θεσπιστεί ο υποχρεωτικός χαρακτήρας του εμβολιασμού. Όπως όλα δείχνουν, δεν πρόκειται να θεσπιστεί τέτοια υποχρέωση, καθώς θα ήταν αντίθετη με τα συντάγματα των περισσότερων χωρών και μάλλον θα αναζωπυρωνε τη δυσαρέσκεια και τη δυσπιστία, τους παράγοντες που τρέφουν το αντιεμβολιαστικό κίνημα.

Ούτε μπορούν εύκολα οι εταιρείες να θεσπίσουν υποχρέωση εμβολιασμού των εργαζομένων τους -αν μη τι άλλο, εκτίθενται σε αγωγές αποζημίωσης στην στατιστικά απίθανη περίπτωση, αλλά και βέβαιη όταν εχουμε μεγάλους αριθμούς, που ένας εργαζομενος παρουσιάσει παρενέργειες.

Υπάρχει και ο ηπιος εξαναγκασμός. Γράφτηκε ευρέως ότι οι αεροπορικές εταιρειες θα δέχονται μόνο εμβολιασμενους επιβάτες αλλα η ιδεα αυτή, που έτσι κι αλλιώς σηκώνει πολλή συζήτηση, προϋποθέτει ότι το εμβόλιο είναι ευρέως διαθέσιμο και προσιτό στον καθένα, και ότι μη εμβολιασμένοι είναι μόνο εκείνοι που δεν μπορουν (για λόγους ιατρικούς) ή που αρνούνται να εμβολιαστούν. Ξέρουμε όμως ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, κατι που μας φέρνει στο επόμενο ερώτημα.

To επόμενο ερώτημα είναι ποιες ομάδες θα έχουν προτεραιότητα στους εμβολιασμούς. Στην εικόνα βλέπουμε την προτεραιοποίηση (ή ιεράρχηση αν πληρώνουμε φόρο με τη συλλαβή) που έχει επιλέξει η κυβέρνηση.

Φιλος που είναι κορυφαίος επιστήμονας της υγείας σε ευρωπαϊκή χώρα επέκρινε αυτή την ιεράρχηση διότι δεν προβλέπει, στη δεύτερη φάση, εμβολιασμό των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων στον τουρισμό. Επίσης, υπάρχει ο φόβος ότι το «προσωπικό προτεραιότητας για τις κρίσιμες λειτουργίες» θα ειναι μάλλον πολυπληθές με αποτέλεσμα, όπως είπε ο ίδιος «να φτασει να κανει εμβόλιο όλη η Βουλη πριν εμβολιαστεί ο πρώτος δάσκαλος». Αν και όλη η Βουλή δεν πρόκειται να εμβολιαστεί αφού ενας τουλάχιστον, ο κ. Βελοπουλος, δήλωσε ότι δεν θα κάνει το εμβόλιο διότι δεν έχει πεισθεί. Ωστόσο, από άλλους πληροφορούμαι ότι στη 2η φάση περιλαμβάνονται οι εκπαιδευτικοί και τα σώματα ασφαλειας (στο προσωπικό προτεραιότητας).

Παντως βλεπουμε ότι οι κατω των 60 (σε άλλες χώρες το όριο ειναι στα 65) που δεν εχουν κάποιο σοβαρό υποκείμενο νόσημα και που δεν ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες, θα εμβολιαστουν στην τρίτη φάση -και αυτό σημαίνει ότι ακυρωνονται τα σχέδια για «χωρίς όρους και προφυλάξεις» αεροπορικά ταξίδια, τουρισμό, συναυλίες, και γενικά επιστροφη στην π.κ. κανονικότητα, τουλαχιστον για το 2021.

(Και εδώ υπάρχει κι ένα άλλο ερώτημα: συνήθως ο εμβολιασμός π.χ. για την εποχιακή γρίπη, γίνεται προκαταβολικά, πριν παρουσιαστεί η νόσος. Πώς επηρεάζει την κατάσταση το γεγονός ότι ο ιός ήδη υπάρχει στην κοινότητα και κυκλοφορεί ενεργά; Δεν μπορώ να απαντήσω αλλά θα εκτιμούσα απάντηση απο οποιον ξέρει).

Με αλλα λόγια, καλώς ήρθε το εμβόλιο και θα σπεύσουμε να το κάνουμε -αλλά να μη βαυκαλιζόμαστε. Όχι, με το που θα κάνουμε το εμβόλιο δεν θα πετάξουμε τις μάσκες, ούτε θα ξεχυθούμε στα μπαρ (με ξέπλεκες κοτσίδες). Ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς.

ΥΓ Θα προσέξατε ότι λείπουν οι αναφορές στους συμβολικούς εμβολιασμούς επισήμων και μη. Ένας λόγος είναι ότι πιθανώς στο αυριανό άρθρο θα συζητήσουμε για μια λέξη που ακούστηκε πολύ με αφορμη, ακριβώς, τους συμβολικούς εμβολιασμούς της Κυριακής.

ΥΓ2 Αύριο τελειώνει η ψηφοφορία για τη Λέξη της Χρονιάς. Σπεύσατε, όσοι δεν έχετε ψηφίσει.

255 Σχόλια προς “Καλώς ήρθε το εμβόλιο”

 1. leonicos said

  Το εμβόλιο αποτελεί μια ένδειξη για τις κατακτήσεις που θα έχει η επιστημονική έρευνα στην αταξική κοινωνία και τον κομμουνισμό

 2. leonicos said

  Το εμβόλιο αποτελεί μια ένδειξη για τις κατακτήσεις που θα έχει η επιστημονική έρευνα στην αταξική κοινωνία και τον κομμουνισμό

  Εάν δεν μπει στη μέση η προπαγάνδα της επιστημονικής ανωτερότητας, όπως στην περίπτωση των περιβαλλοντογενών κληρονομικών ιδιότήτων, στην οποία παγιδεύτηκε παισματικά η σοβιετική βιολογία μέχρι τελικής πτώσης

 3. leonicos said

  ο εμβολιασμός π.χ. για την εποχιακή γρίπη, γίνεται προκαταβολικά, πριν παρουσιαστεί η νόσος.

  στον συγκεκριμένο εμβολιαζόμενο. Κάνεις το εμβόλιο για να μη σε πιάσει η γρίππη, η ιλαρά, ο κοκκύτης κοκ

  Πώς επηρεάζει την κατάσταση το γεγονός ότι ο ιός ήδη υπάρχει στην κοινότητα και κυκλοφορεί ενεργά;

  Θα κάνουν το εμβόλιο οι μη πάσχοντες προκαταβολικά. καμιά σημασία αν πάσχει ο γείτονάς σου

  Το ερώτημα ειναι ακόμα τι θα γίνει μ’ εκείνους που νόσησαν και τη σκαπούλαραν.

  Ό,τι και να ειναι, αν η ανοσία του γενικού πληθυσμού ξεπεράσει το 70%, είτε με εμβόλιο είτε με παρελθούσα νόσο, η επιδημία σταματάει.

  Η επιδημία για να ξεσπάσει χρειάζεται ευαίσθητο πληθυσμό.

  Γιατί επί πολιομυελίτιδας, η επιδημία ξεσπούσε κάθε τέσσερα ή πέντε χρόνια;

  Επειδή με την επιδημία επερχόταν ανοσία σε πολλά παιδιά, κι έπρεπε να ξαναμαζευτούν ευαίσθητα παιδιά σε αρκετή πυκνότητα για να εκδηλωθεί

  Περιστασιακά κρούσματα πιθανώς θα υπάρουν πάντα.

  Το άλλο ζήτημα είναι αν θα χρειαζονται επανειλημμένοι εμβολιασμοί λόγω μεταλλάξεων, και κάθε πότε πρέπει να γίνονται.

  Αν είναι ετήσιοι η εξανμηνιαιοι, μπορεί να βρεθεί μια μορφή που να ενσωματωθεί με το εμβόλιο της γρίππης

 4. leonicos said

  Ξυπνήστε Ρεεεεεε

  Μόνος μου είμαι εδώ μέσα;

 5. leonicos said

  Ρε, πήγε 10. Δεν το πήρατε χαμπάρι;

  Μόνο ο Τζι διακιούται να κοιμαται ακόμα διοτι βλέπει στον ύπνο του ότι ο ΠΑΟΚ νίκησε την Benfica

  Νομίζω πως υπάρχει τετοια ομάδα. Συμπληρώστε

  Ερυθρός Αστἐρας

 6. leonicos said

  Ε΄στε απαράδεκτοι.

  Με αφήσατε μόνο μου, θα κλείσετε και το φως, και θ’ αρχίσω να φοβάμαι

 7. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Το κοίταξα δυό φορές! Μπα, λέω. Θα είναι κανένα φιλοξενούμενο κείμενο,. Ίσως Παφίλης, ίσως Καρτερός.. Κάποιο λάθος θα έγινε.. 🙂 (Καλημέρα σας!)

 8. ΓιώργοςΜ said

  >Το εμβόλιο αποτελεί μια ένδειξη για τις κατακτήσεις που θα έχει η επιστημονική έρευνα στην αταξική κοινωνία και τον κομμουνισμό

  Εντάξει, δεν είναι απαραίτητο να είναι αντικειμενικός κανείς, αλλά πιο αστήρικτο κι από τις δηλώσεις του Κικίλια αυτό…
  Δε νομίζω πως οι εταιρείες που το κατασκεύασαν μοίρασαν τις μετοχές τους στους υπαλλήλους τους ή το έφτιαξαν αφιλοκερδώς ή χωρίς γνώμονα το προσωπικό συμφέρον, μην τρελλλλαθούμε κιόλας!

 9. Αχ… Μιτσούριν και Λυσένκο, δεν σας ξεχνούν…

 10. ndmushroom said

  Μια μόνο λέξη ακούστηκε πολύ την Κυριακή, και προειδοποιώ ότι, αν το αυριανό άρθρο την αφορά, αρνούμαι προκαταβολικά να το διαβάσω αν δεν περιέχει αναφορά στον τιτανοτεράστιο ηθοποιό Σταύρο Τζορτζόκο! 🙂

 11. LandS said

  Επίσης, υπάρχει ο φόβος ότι το «προσωπικό προτεραιότητας για τις κρίσιμες λειτουργίες» θα ειναι μάλλον πολυπληθές με αποτέλεσμα, όπως είπε ο ίδιος «να φτασει να κανει εμβόλιο όλη η Βουλη πριν εμβολιαστεί ο πρώτος δάσκαλος»

  Ποια Βουλή; Μέχρι να εμβολιαστούν οι κλητήρες του Μαξίμου θα περάσει μήνας και.

 12. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  7-8 Το εμβόλιο δείχνει τις δυνατότητες της ανθρώπινης έρευνας όταν δουλευει απαλλαγμένη -και το έγραψα: τεχνητά και προσωρινά στην προκειμένη περίπτωση!- από άλλες βλέψεις.

 13. Αγγελος said

  Έχει καταλάβει κανείς ΠΩΣ θα γίνει ο εμβολιασμός στην Ελλάδα; Θα μας καλέσει το κράτος, π.χ. βάσει του ΑΜΚΑ, ή πρέπει να κάνουμε κι εμείς κάποια ενέργεια για να μπούμε στη σειρά;

 14. # 5

  Συνήθως όταν ονειρεύομαι βλέπω τον Μάνταλο της ΑΕΚ να κουβαλά το κύπελλο με χαμόγελα αισιοδοξίας και μετά σαν κλαμένη χήρα στην απονομή. (σε σήριαλ ! )

 15. Δεν έχουν γράψει πως βρέθηκε φάρμακο για τον κορωνοϊό οπότε προς τι ο εμβολιασμός ή μια που τα φιάξαμε τα εμβόλια πρέπει να πουληθούνε και το φάρμακο πάει στον καιρό ; γιατί να μην τα θάψουνε όπως κάποτ τα ροδάκινα ;

 16. sarant said

  13 Καλή ερώτηση. Τα προβλήματα εφοδιαστικής, που λέγαμε.

 17. ΓΤ said

  13@
  https://emvolio.gov.gr/

 18. Costas Papathanasiou said

  ΄Ήρθαν τα εμβόλια!/ Χαίρει η Φύσις όλη!
  Περιττά τα σχόλια: Φίλοι, “Καλό μπόλι!”
  Τσιριτίρι, τσιριτρό-/Μπείτε όλοι στο χορό.
  Τσιλιτρίλι, truly-tree: Happy Years ‘n’ covid-free

  (:Φάλτσα Τιτιβίστικη Καλημέρα, ειδικά αφιερωμένη στις φίλες και φίλους του ιστολογίου που διαθέτουν γνήσιο στιχουργικό τάλαντο, το οποίο είμαι βέβαιος ότι έχουν ήδη αναδείξει, επ’ ευκαιρία της χαρμόσυνης είδησης για την επιτυχέστατη εφαρμογή του σχεδίου Ελευθερία)

 19. sarant said

  17 Από όπου διαβάζω:

  Ο πολίτης, εφόσον είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση, λαμβάνει αυτόματα ένα sms/email με το προκαθορισμένο σημείο ραντεβού, σε συγκεκριμένη ημέρα και ώρα. Μαζί με τις πληροφορίες του ραντεβού λαμβάνει ειδικό κωδικό επαλήθευσης και σχετικό link, στο οποίο μπορεί να επιβεβαιώσει και να οριστικοποιήσει το ραντεβού του.

  Οι πολίτες που δεν είναι εγγεγραμμένοι στην αυλή συνταγογράφηση μπορούν να κλείσουν ραντεβού διαδικτυακά, εισάγοντας τον ΑΜΚΑ τους στη σχετική πλατφόρμα, (emvolio.gov.gr), όπου το σύστημα τους ενημερώνει αυτόματα αν ανήκουν στις ομάδες που εμβολιάζονται τη δεδομένη χρονική στιγμή. Εφόσον ανήκουν στις ομάδες προτεραιότητας, μπορούν να κλείσουν το ραντεβού εισάγοντας τους κωδικούς taxisnet.

  Επιπλέον, όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας μπορούν να επικοινωνούν με το τηλεφωνικό κέντρο και δίνοντας τον ΑΜΚΑ τους και ταυτοποιητικά τους στοιχεία να ενημερώνονται για το πότε είναι προγραμματισμένο να εμβολιαστούν ενώ τέλος, εναλλακτικά, οι πολίτες μπορούν να κλείνουν ραντεβού σε φαρμακείο ή σε ΚΕΠ όταν η δυνατότητα αυτή γίνει διαθέσιμη.

 20. Κουιζάκι, σε ποιό άσμα ακούγεται το θρυλικό «και τσούπα και τσούπα» ;

 21. apatrinos said

  «Το εμβόλιο αποτελεί μια ένδειξη για τις κατακτήσεις που θα έχει η επιστημονική έρευνα στην αταξική κοινωνία και τον κομμουνισμό.»

  Μάλλον απόδειξη των θαυμάτων που επιτυγχάνει ο καπιταλισμός σε συνδυασμό με την φιλελεύθερη δημοκρατία είναι το εμβόλιο. Άκρως κερδοσκοπικές φαρμακευτικές εταιρείες το έφτιαξαν, όχι;

 22. dryhammer said

  15. Μου θύμισες αυτό που λεγόταν (και δεν το έχω διασταυρώσει) τον καιρό του πανικού για το AIDS, πως την έρευνα για εμβόλιο την μπλοκάριζαν διάφοροι φορείς φορέων [πως διάβολο να το πω για συλλόγους, σωματεία, οργανώσεις συγγενών και φίλων των νοσούντων και μή φορέων] φοβούμενοι ότι, όταν βρεθεί εμβόλιο, θα πάει πίσω η έρευνα για το φάρμακο και οι δικοί τους θα αφεθούν στην τύχη τους μια και θα είχε επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης [και τότε οι φορείς κλπ ήταν και ολίγον αποσυνάγωγοι και περιθωριακοί στα μάτια των πολλών*]

  —————
  * ήθελα να το γράψω αλλιώς, αλλά ποιο είναι το σωστό; …στα μάτια «του πολύ κόσμου» ή «του πολλού κόσμου» – Στο αυτί μου ακούγονται εξίσου σωστά.

 23. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

  Υπήρχαν στο fb κάποια σχόλια για τη ψύξη των πρώτων εμβολίων. Έχουν κάποια βάση; https://www.facebook.com/groups/202768641498175/permalink/207427981032241

 24. BLOG_OTI_NANAI said

  «στην αταξική κοινωνία και τον κομμουνισμό»

  Εμένα που μου αρέσουν τα μεταφυσικά, οι διηγήσεις θαυμάτων κ.λπ., να πω: Αμήν Παναγία μου! 🙂

 25. atheofobos said

  Το εμβόλιο αποτελεί μια ένδειξη για τις κατακτήσεις που θα έχει η επιστημονική έρευνα στην αταξική κοινωνία και τον κομμουνισμό.

  Καλά ούτε ο Κουτσούμπας δεν θα το έγραφε αυτό! Για τον Καρτερό με τόσα μαρούλια που έχει φάει δεν το αποκλείω!
  Το εμβόλιο είναι σαφές παράδειγμα της ευχέρειας του καπιταλισμού να αντιδρά ταχύτατα και αποτελεσματικά στις ανάγκες της αγοράς, χρησιμοποιώντας το καλύτερο επιστημονικό προσωπικό του κόσμου για να πετύχει τον σκοπό του, με συνεπακόλουθη την μεγάλη κερδοφορία της εταιρείας.
  Τα εμβόλια δεν τα έφτιαξαν οι εταιρείες εμπνεόμενες από κάποιο υψηλό ιδανικό ή για την ψυχή της μάνας τους, αλλά για το κέρδος το οποίο τώρα εισπράττουν.
  Και οι επιστήμονες βέβαια που συνέβαλαν σε αυτό, θα ανταμειφθούν με ανάλογο χρηματικό ποσόν και φήμη, η οποία και αυτή εξαργυρώνεται στον καπιταλιστικό κόσμο τόσο με χρήματα όσο και μεγαλύτερη χρηματοδότηση στις έρευνες τους.

 26. Theban said

  Για το εφοδιαστική – logistics, πάντα αναρωτιόμουν αν μια καλή λύση θα ήταν η λέξη επιμελητεία.

 27. nikiplos said

  Καλημέρα,

  Επιγραμματικά, ως προς την προτεραιοποίηση, δεν έχω δει καμία άλλη χώρα να προτεραιοποιεί τους πολιτικούς και την πολιτική ηγεσία ή τα κόμματα, χωρίς να ακυρώνεται η σημασία της ως προς το προκείμενο.

  πχ ΗΠΑ
  Groups considered for early vaccination if supply is limited

  Before making an official recommendation, ACIP considered four groups to possibly recommend for early COVID-19 vaccination if supply is limited:

  Healthcare personnel
  Workers in essential and critical industries
  People at high risk for severe COVID-19 illness due to underlying medical conditions
  People 65 years and older
  (από εδώ: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/recommendations-process.html)

  πχ Αγγλετερία:
  It’s being given to:

  some people aged 80 and over who already have a hospital appointment in the next few weeks
  people who live or work in care homes
  health care workers at high risk
  (από εδώ: https://www.nhs.uk/conditions/coronavirus-covid-19/coronavirus-vaccination/coronavirus-vaccine/)

  Οι φίλοι μας και σύμμαχοι Γάλλοι:

  La priorisation proposée des groupes à vacciner est préliminaire. Elle suit l’ordre suivant :

  Les personnes vulnérables et en grande perte d’autonomie qui résident dans les centres d’hébergement et de soins de longue durée (CHSLD) ou dans les ressources intermédiaires et de type familial (RI‑RTF).
  Les travailleurs du réseau de la santé et des services sociaux en contact avec des usagers.
  Les personnes autonomes ou en perte d’autonomie qui vivent en résidence privée pour aînés (RPA) ou dans certains milieux fermés hébergeant des personnes âgées.
  Les communautés isolées et éloignées.
  Les personnes âgées de 80 ans ou plus.
  Les personnes âgées de 70 à 79 ans.
  Les personnes âgées de 60 à 69 ans.
  Les personnes adultes de moins de 60 ans qui ont une maladie chronique ou un problème de santé augmentant le risque de complications de la COVID-19.
  Les adultes de moins de 60 ans sans maladies chroniques ou problèmes de santé augmentant le risque de complications, mais qui assurent des services essentiels et qui sont en contact avec des usagers.
  Le reste de la population adulte.

  (από εδώ: https://www.quebec.ca/sante/problemes-de-sante/a-z/coronavirus-2019/deroulement-vaccination-contre-la-covid-19/)

  Τα περί συμβολισμών τα αφήνω ασχολίαστα, διοτι κατανοεί κανείς εύκολα πόσο βάση έχουν καθώς και κατά πόσο η χώρα μας είχε δήθεν κάποια ιδιαίτερη ανάγκη συμβολισμών (μια «ανάγκη» με πολλά εισαγωγικά που επινοήθηκε, φουσκώθηκε, υπερπροβλήθηκε από τα εγχώρια ΜΜΕ, ενώ σε όλες τις υπόλοιπες χώρες, απλά ΔΕΝ τους έδωσαν βήμα λόγου)

 28. thanassis.berlin said

  Πες τα χρυσόστομε!

 29. ΕΛΛΕΝ ΚΟΥΣΟΥΛΑ said

  Καλημέρα! Δεν κατάλαβα τι εννοείτε με αυτό:
  «…όταν (τεχνητά και προσωρινά στην προκειμενη περίπτωση) έχει απαλλαγει από την επιδίωξη της κερδοφορίας».
  Σε συνδυασμό με την ασυλία των εταιρειών από αποζημίωση οποιωνδήποτε ενδεχόμενων παρενεργειών, περιμένω τις σκέψεις σας.
  Ευχαριστώ!

 30. …Το εμβόλιο αποτελεί μια ένδειξη για τις κατακτήσεις που θα έχει η επιστημονική έρευνα στην αταξική κοινωνία και τον κομμουνισμό…

  Νικοκύρη, άστους να λένε, και μένα έτσι μου λέγανε για το πρωτάθλημα του ΠΑΟΚ, μετά κατάπιαν την γλώσσα τους. Υπομονή θέλει η δικαίωση !!

  🙂 🙂

 31. sarant said

  26 H επιμελητεία είναι καλή λύση επίσης.

  21-25 Δεν φτιάχτηκε σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς το εμβόλιο. (Θα μου πείτε, ελεύθερη αγορά δεν υπάρχει).

  29 Αν δεν υπήρχαν οι ενισχύσεις από τις κυβερνήσεις, λιγότερες εταιρείες θα έσπευδαν να φτιάξουν εμβόλια και θα έκαναν πολύ περισσότερο χρόνο.

 32. Georgios Bartzoudis said

  # Συμφωνώ ότι με την «υπερβολική έμφαση που δόθηκε από την κυβέρνηση και τα πετσωμένα ΜΜΕ στην άφιξη του εμβολίου», «είναι κάπως κωμικό να κάνουν τα μέλη της κυβέρνησης μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα». Και προσθέτω ότι είναι ΕΞΙΣΟΥ (τουλάχιστον) γελοίο να βλέπω (…είδα χθες) τον Τσίπρα να κάνει ΕΠΙΣΗΣ «μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα» (όπερ συριζιστί λέγεται και σόου). Τώρα, δεν ξέρω τί έκαναν τα ΜΜΕ τα …απέτσωτα (στην πιάτσα λέγονται και οσίες Μαρίες). Αυτά που πετσώθηκαν μέχρι …φασισμού από τον κάποτε υπουργίσκο μας Φον Παπα. Ας όψεται ο Καλογρίτσας που ούτε τον τσιομπάνη δεν μπόρεσε να κάνει στα τόσα βοσκοτόπια που του βρήκαμε.
  # Συμφωνώ επίσης ότι οι πολυεθνικές εταιρείες που εργάστηκαν και εργάζονται για το εμβόλιο κλπ είναι όλες …κομμουνιστικές! Ναι, αμέ! Αυτό είναι κομμουνισμός. Να εξυμνείς τις …αφιλοκερδείς Πολυεθνικές. Να περιορίζεις τα ΜΜΕ με φον-παπατζίδικες μεθόδους. Να προσκυνάς Αμερικάνους και Γερμανούς και ΝΑΤΟ μέχρι που για «χατήρι τους» να ξεπουλάς τη Μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα. Να κόβεις το ΕΚΑΣ μικροσυνταξιούχων. Να υπογράφεις μνημόνιο 40 ετών και να λες ότι έτσι το κατάργησες. Να δεσμεύεις ΟΛΗ την εθνική περιουσία για 100 χρόνια, παραδίνοντας μάλιστα και βέτο σε έναν κουτόφραγκο.
  # Αυτά είναι σύντροφοι που θα φέρει «η επιστημονική έρευνα στην αταξική κοινωνία και τον κομμουνισμό». Μια «αταξική κοινωνία» στην οποία θα αναγνωρίζεται μόνο η τάξη των …φον-παπατζήδων. Έναν κομμουνισμό όχι σαν αυτόν που …δοκιμάσαμε επί 70 χρόνια. Έναν κομμουνισμό φον-παπατζίδικο! Έναν κομμουνισμό των πολυεθνικών!

 33. nikiplos said

  25@ Οι επιστήμονες που καλύπτονται από τα contracts με σχετικά καλές αμοιβές, τα εμβόλια τα φτιάχνουν για τη δόξα και μόνο. Οι άλλοι που δεν καλύπτονται από τα contracts, συμβάλλουν για τη δόξα κυρίως και την ψυχή τους δευτερευόντως.

  Οι «άσπονδες» εταιρείες που κερδίζουν, για κάθε ένα επιτυχημένο εμβόλιο-φάρμακο κλπ, έχουν τουλάχιστον 99 αποτυχημένα πρότζεκτ που πήγαν άπατα. Για κάθε έναν επιστήμοντα που καλύπτεται από ένα καλό contract, υπάρχουν τουλάχιστον 99 συνάδελφοί του, ισάξιοι, που γεύτηκαν την αποτυχία και πετάχτηκαν στα αζήτητα, στον κάλαθο των αχρήστων. Το ζήτημα είναι πολύπλοκο και πολυπαραγοντικό, και μεγάλο ρόλο παίζει ο παράγοντας «τύχη» (με πολλά εισαγωγικά).

 34. BLOG_OTI_NANAI said

  «Εμβόλιο» λεγόταν το καμάκι:

 35. BLOG_OTI_NANAI said

  12ος αι.

 36. 26 επιμελητεία θα πρότεινα κι εγώ

 37. ΓΤ said

  Δεν γνωρίζω εάν μπορεί να εκληφθεί ως παρενέργεια της αρχικής φάσης εμβολιασμού η διακοπή της χειμερίας νάρκης στην πανίδα Ταφρολεκάνης Στρυμόνος.

 38. Ατακαμα said

  Οι κυβερνήσεις πίεσαν τις φαρμακευτικές να επισπεύσουν το εμβόλιο κατόπιν πιέσεων δικών τους από τους φορείς της παγκόσμιας οικονομίας που πολύ απλά δεν αντέχουν το λοκνταουν. Το διεθνές εμπόριο με λίγα λόγια πίεσε για λήξη της πανδημίας.

  Ο Μπουρλα επίσης το πρώτο πράγμα που έκανε όταν εγκρίθηκε το εμβόλιο ήταν να εξαργυρώσει τις μετοχές του (συν την όποια αμοιβή βεβαίως βεβαίως). Δε θέλησε να ανταμειφθεί με το χρυσό σταυρό του Στάλιν, ούτε με την εκτίμηση του πολιτμπουρο. Αν περίμενε από αυτά θα το χε σκάσει για τη δύση όπως κάνανε εκατομμύρια φυλακισμένοι των κομμουνιστικών καθεστώτων.

  Επίσης η μαζική παραγωγή των εμβολίων και η μεταφορά του,που είναι και το πιο κρίσιμο σημείο άλλωστε, μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μέσω οικονομιών κλίμακας που προσφέρει ο καπιταλισμός. Αν περιμέναμε από κρατικοδιαιτες παπαντρεικες βιομηχανίες α λα σοβιετ γιουνιον άντε να εμβολιαζαμε 40 νοματαιους το χρόνο. Τουτέστιν Πολιτμπουρο και καγκεμπιτες δηλαδή.

  Venceremos! (Και στα 80 μας)

 39. ΓΤ said

  ΗΠΑ: Έξω ο σεξιστής Όμηρος από τα σχολεία…

  https://www.wsj.com/articles/even-homer-gets-mobbed-11609095872

 40. Alexis said

  #32, 38: Κομμουνισμό βλέπω, Στάλιν, καγκεμπέ, πολίτμπουρο (σικ, ρε), σόβιετ γιούνιον…
  Ρίξτε και λίγο Εμφύλιο να γουστάρουμε…
  Παιδομάζωμα, κονσερβοκούτια, τα γνωστά…

 41. Γιάννης Ιατρού said

  Στη Γερμανία, πολιτικοί σε θέσεις ευθύνης για την διακυβέρνηση (σιγά, αλλά λέμε τώρα, βολευτές κλπ.🙄😉😜) πάνε για εμβολιασμό (από πλευράς timeline) στην 5η κλίμακα (άτομα με μικρό ρίσκο👍), λίγο πριν τη μάζα των πληβείων, αλλά ΜΕΤΑ👍✔ τους εκπαιδευτικούς και εποχικά εργαζόμενους (στην 4η κλίμακα)

 42. 38 Ατακαμα

  Υποτίθεται πως η πορεία προς την κομμουνιστική κοινωνία θα μας είχε απαλλάξει από τη μανία του χρήματος και του πλουτισμού. Θα μας αρκούσε ένα χαμόγελο. Ας ελπίσουμε πως δεν χάθηκε κάθε ελπίδα για μια κομμουνιστική κοινωνία.

 43. Γιάννης Ιατρού said

  41: διορθώνω: όχι με «μικρό ρίσκο» αλλά με «λίγο αυξημένο». «Μικρό ρίσκο» είναι η κατηγορία πληβείων, η 6η (τελευταία).

 44. ΓΤ said

  O Καστοριάς Σεραφείμ έχασε τη μάχη με τον Ιό.

 45. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  40
  Βάλε και λίγο Γιάγκοντα και Μπέρια να δέσει η σάλτσα ρε Αλέξη γμτ…

 46. Avonidas said

  Καλημέρα.

  Το εμβόλιο αποτελεί μια ένδειξη για τις κατακτήσεις που θα έχει η επιστημονική έρευνα στην αταξική κοινωνία και τον κομμουνισμό.

  Είσαι πιο ονειροβάτης κι απ’ τον Oscar Wilde στο The Soul of Man Under Socialism. Κι ο Wilde τουλάχιστον είχε τη δικαιολογία ότι δεν είχε δει ακόμα τον κομμουνισμό εν δράσει.

 47. Πέπε said

  Ποιος ονειροβατεί; Ο άνθρωπος είναι πολύ ξεκάθαρος: «τις κατακτήσεις που θα έχει η επιστημονική έρευνα στην αταξική κοινωνία και τον κομμουνισμό».

  Ούτε αν, ούτε εφόσον. Ούτε ίσως, ούτε μακάρι.

  (που μ’ αρέσει βέβαια σαν οπτική 😉 )

  ____________________
  (Αν και θα ήταν πιο αταξικό νομίζω το «καταχτήσεις» ή «κατάχτησες»)

 48. Avonidas said

  Αυτό είναι το κοντινότερο που θα πλησιάσουμε στον κομμουνισμό σ’ ό,τι αφορά το εμβόλιο. Όσο για την ΕΕ, έδωσε ικανό δείγμα γραφής όταν ευχήθηκε στην Ιταλία καλό κουράγιο και την άφησε στη μοίρα της.

 49. Λεύκιππος said

  Το εμβόλιο αποτελεί μια ένδειξη για τις κατακτήσεις που θα έχει η επιστημονική έρευνα στην αταξική κοινωνία και τον κομμουνισμό.

  Δεν το πιστεύω ότι οφείλουμε τόσα στον Κουτσούμπα και στην Παπα… πως τη λένε που είχε αναρωτηθεί ο πατήρ Μητσοτάκης, για την συμβολή τους στην παγκόσμια υγεία.

 50. BLOG_OTI_NANAI said

  Πιθανόν να υπάρχει και παλαιότερη αναφορά, πάντως ιατρικό εμβολιασμό βλέπω το 1818. Και διάφορα άλλα:

 51. Avonidas said

  #47. Την ίδια θεϊκή βεβαιότητα είχε κι ο Γουάιλντ.

 52. Πέπε said

  Το μπόλι των δέντρων λεγόταν ανέκαθεν μπόλι (=εμβόλιο); Και από πότε υπάρχει;

  Πάντως, όσο σκέφτομαι την εικόνα της σύριγγας που εισχωρεί στο σώμα, ιδίως συνδυάζοντάς την με την πληροφορία «εμβόλιο=καμάκι» (#34, 35), απορώ που σχηματίστηκε το ρήμα εμβολιάζω-μπολιάζω και δε διατηρήθηκε το εμβολίζω.

  Μπορεί να λέω και μπούρδες βέβαια, η ένεση δεν είναι ο μοναδικός τρόπος εμβολιασμού και δεν ξέρω πόσο ρόλο έχει παίξει στην ονομασία της εν λόγω μεθόδου πρόληψης.

 53. Γιάννης Ιατρού said

  44: Κορονοίός – Εκκλησία: 3-0 🤔

 54. leonicos said

  29 κυρία ΕΛΛΕΝ ΚΟΥΣΟΥΛΑ

  Οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι υποχρεωμένες να ακολουθήσουν ένα πολύ μακρύ, βασανιστικό και πολυέξοδο πρωτόκολλο, το οποίο εκτείνεται σε πολλές φάσεις, μέχρι την περίφημη Φάση 3, όπου δοκιμάζεται σε εθελοντές ανθρώπους με το γνωστό 1:1 1 φάρμακο ένα placebo κια κατόπιν υποβάλλουν τον φάκελο με τα δεδομένα τους στον αντίστοιχο οργανισμόο φαρμάκων κάθε χώρας και παίρνουν έγκριση κυκλοφορίας.
  Παρά ταύτα έχουν συμβεί πράγματα που δεν καλύφθηκαν έτσι. Το πρώτο παράδειγμα που το ξέρει όλος ο κοσμος, είναι το Viagra. Δεν θυμάμαι, και υποθέτω ότι κανεις δεν θυμάται, ποια ήταν η αρχικη του ένδειξη. Νομίζω αντιρρευματικό. Διαμαρτυρήθηκαν ηλικιωμένοι ότι τους προκαλούσε στύση. Και τελικώς άλλαξε ένδειξη.
  Το 1985 μια αμερικανική εταιρεία κυκλοφόρησε ένα αντιρρευματικό, με όλα τα ταμαμίμ, το οποίοο αποδειχτηκε ότι προκαλεί περισ΄΄οτερο αιμορραγίες απ’ όσο τα ανταγωνιστικά του. Αποσυρθηκε αφού πέθαναν πέντε άνθρωποι από 200,000 που το πήραν. Η εταιρεία και το FDA είχαν τηρήσει όλα όσα προβλέπει ο νομος. Αλλά δεν πειραματίστηκαν στον γενικό πληθυσμό. Αυτό είναι αδύνατο.

  Ένα άλλο παυσίπονο κυκλοφορούσε την Ελλάδα τη δεκαετία του 60. Παρατηρήθηκε ότι προκαλεί ακοκυοκυτταραιμία και ο τότε καθηγητης της αιματολογίας Φαίδων Φέσσας εισηγήθηκε την κατάργησή του. Μετά από 40 χρόνια το είδα έκπληκτος να κυκλοφορεί πάλι με νέο όνομα από διαφορες εταιρείες. Δεν έχει συμβεί προς το παρόν τίποτα. καποτε θα συμβεί. Αλλά δνε μπορείς να στερήσεις από το σύνολο ένα φάρμακο επειδή σε κάποιον προκαλεί αντιδράσεις. Εν τοιαύτη περιπτώει θα ειχαν απαγορευτεί όλα τα αντιβιοτικά και πρωτη απ’΄λες η Πενικιλλίνη, που ευθύνεται για αρκετούς θανάτους. Το test οταν είναι αρνητικό, όλα καλά. Αν είναι θετικό, καμιά φορά αρκεί για να σε εξαποστείλει.

  Η ίδια αμερικανική εταιρεία που ανέφερα προηγουμένως κυκλοφορησε στα μέσα το 80 μια κεφαλοσπορίνη που στη θέση του S (θειον) είχε Ο (οξυγόνο). Αποδείχτηκε ισχυρότατο αντιβιωτικό, αλλά εξ αυτού κατέστρεφε την εντερική χλωρίδα και προκαλύσε αιμορραγίες. καταργήθηκε σχεδόν πριν κυκλοφορήσει, ενώ είχε πάρει άδεια.

  Κι ένα κακό. ένα από τα σημαντικότερα αντιβιοτικά που υπήρξαν ποτέ κι το οποίο έλυσε τα χέρια τνω χειρουργών ήταν η Χλωραμφενικόλη. Τη χρησιμοποιούσαμε επί δεκαετιες. Προκαλούσε πτώση των λευκών εξαρτώμενη από τη δόση, και σπανιοτατα θανατηφόρα ακοκυκυτταραιμία ανεξάρτητη από τη δόση (αλλεργική). Οι εταιρείες που ανύπτυξαν νέα αντιβιοτικά, φαγώθηαν να καταργηθεί και καταργήθηκε. ἐχει μείνει μονο σε κολλύρια.
  Και από τότε αρχισε η μεγάλη μάχη με τα αντιβιοτικά και την ανάπτυξη αντοχής, και τα πιο εξελιγμένα, και… και πάλει λέγοντας. Αντιμετωπίσαμε τα αναερόβια, τα Gram-αρνητικά κοκ, τα οποία δεν μας είχαν απασχολήσει επί χλωραμφενικόλης.

  Αυτά σας τα γ΄ραφω έχοντάς ταζήσει από μέσα.

  Δεν είναι ‘σκεψεις’

 55. Γιάννης Ιατρού said

  …Με άλλα λόγια, καλώς ήρθε το εμβόλιο και θα σπεύσουμε να το κάνουμε -αλλά να μη βαυκαλιζόμαστε…
  Νίκο, να ενημερώσεις τα κανάλια όταν θα πας να εμβολιαστείς… 🙂 🙂 .

 56. Alexis said

  Επιγραμματικά:

  1. Το εμβόλιο, στο χρόνο που επετεύχθη, είναι μια σπουδαία κατάκτηση της επιστήμης. Προφανώς και το έφτιαξαν οι εταιρείες, αλλά αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα, όχι το κίνητρο. Είτε το κίνητρο είναι το κέρδος είτε ο …επικρεμάμενος βούρδουλας του Κιμ Γιονγκ Ουν, το αποτέλεσμα είναι ένα και το αυτό.
  2. Ο τρόπος …υποδοχής του εμβολίου από την ελληνική Πολιτεία και τα ΜΜΕ είναι ο ορισμός της γελοιότητας και της ξεφτίλας. Μόνο …τανκς δεν έβγαλαν στους δρόμους για να φυλάνε τα χαρτοκούτια. Οι παπαγάλοι-κλακαδόροι της κυβέρνησης βεβαίως πλειοδοτούσαν σε χαρακτηρισμούς και περιγραφές για την «γιγαντιαία επιχείρηση»
  3. Καλά έκαναν οι πολιτικοί αρχηγοί και εμβολιάστηκαν πρώτοι και δημοσίως. Το ίδιο ισχύει και για Τσιόδρα, Χαρδαλιά και κάποια (λίγα) ακόμα άτομα. Αλλά μέχρι εκεί. Αν αυτό πάρει τη μορφή σόου και ο κάθε σφουγγοκωλάριος διοικητής επαρχιακού νοσοκομείου Κάτω Τραχανοπλαγιάς σπεύδει να εμβολιαστεί φωτογραφιζόμενος, τότε μιλάμε για καραγκιοζιλίκι.
  4. Το αντιεμβολιαστικό κίνημα είναι απλά και ξεκάθαρα ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΥΤΣΟ! Δεν έχω δει πουθενά ΚΑΝΕΝΑ απολύτως σοβαρό επιχείρημα κατά του εμβολιασμού. Τα φαιδρά που ψελλίζουν κάποιοι για αλλεργικές αντιδράσεις ή για …αλλοιώσεις του DNA μόνο γέλιο προκαλούν σε κάθε σοβαρά σκεπτόμενο άνθρωπο. Αν ήταν ο κάθε ιός που εισβάλλει στο σώμα μας να αλλοιώνει το DNA θα είχαμε αφανιστεί ως είδος προ πολλού.

 57. BLOG_OTI_NANAI said

  39: Η ανοχή στους διαδικτυακούς κανίβαλους που μας εμβολιάζουν καθημερινά με Πολιτική Ορθότητα θα οδηγήσει σε καταστάσεις όπου οι οπαδοί της Επίπεδης Γης θα θεωρούνται Αϊνστάιν… Αφού στο Πολιτικά Ορθό μέλλον, ως «λογοτεχνία» θα θεωρείται η ομιλία του Χοακίν Φίνιξ για τα μοσχάρια και οι συνεντεύξεις της Όπρα και των Καρντάσιαν…

  Αν δεν ξεκινήσει όχι σήμερα, αλλά ΧΘΕΣ, μια τόσο μαζική αντίδραση σε αυτά τα φαινόμενα, ώστε να οδηγηθεί η Πολιτική Ορθότητα στο σημείο να εκλαμβάνεται όπως ακριβώς είναι, δηλ. μια προτροπή προς τον φασισμό, τον ολοκληρωτισμό και τον ευνουχισμό της ελευθερίας της έκφρασης, το μέλλον μας θα βρίσκεται στα χέρια ενός ανώνυμου, άγνωστου, διαδικτυακού όχλου κανίβαλων.

  Η Πολιτική Ορθότητα απαιτεί να μπει η ελευθερία των ιδεών και της έκφρασης σε γύψο, και αυτό έχει ήδη ξεκινήσει.

 58. Pedis said

  Τελικά, φτάνουν και χωρίς καραβάνι-καρναβάλι-φορτηγάκι

 59. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  54 >> Viagra…Διαμαρτυρήθηκαν ηλικιωμένοι ότι τους προκαλούσε στύση.

  Μένω ενεός. Δεν υπάρχουν κατάλληλες φατσούλες για να συνοδεύσουν την είδηση.

 60. Γιάννης Ιατρού said

  59: προφανώς οι ηλικιωμένες (φωτό ΔΕΝ βάζω😉) διαμαρτυρήθηκαν 🙂

 61. spyridos said

  59 ,60

  Σε συνδυασμό με την είδηση ότι σε γηροκομείο της Γερμανίας δεν είχαν διαβάσει καλά τις οδηγίες και τους έδιναν πενταπλή δόση.

 62. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  61 Αυτά είναι.
  http://funny1.gr/archives/1354

 63. leonicos said

  29 κυρία ΕΛΛΕΝ ΚΟΥΣΟΥΛΑ

  Συγγνώμη, αλλά ένα ενα μου έρχονται τον νου

  Η κοινή γρίππη προκαλεί στο 1:100.000 – 500,000 των πασχόντων εγκεφαλοπάθεια η οποία καλύτερα να είναι θανατηφόρα παρά οχι, διότι σε αφήνει ζωντανό φυτό. Με πλήρη κινητικότητα χωρίς μυαλό. Το εμβόλιο το προκαλεί στο ίδιο ποσοστό, εφόσον πρόκειται για το ιδιο αντιγόνο. Αλλά οι θάνατοι από τη γρίππη είναι πολύ περισσότεροι. Συνεπώς κάνουμε το εμβόλιο. Ευτυχώς, αν δεν το πάθεις, δεν το παθαίνεις. Το παθαίνει την πρώτη φορά που έρχεσαι σ’ επαφή με τον ιό.

  Ανοσοκαταστολή και ακοκκιοκυτταραιμία προκαλούν και οι σουλφόνες. Αλλά με τις σουλφόνες εξαλείφθηκε η λέπρα. Είναι το μόνο φάρμακο που πιάνει τον βάκιλλο του Hansen. Και η λέπρα ήταν κάποτε μάστιγα.

  Η αλήθεια είναι ότι με ένα πετυχημένο φάρμακο, μια εταιρεία βγάζει όλα της τα σπασμένα, και πλουτίζει. Παράδειγμα τα Keflin και Keflex η Amikasin, το Ceclor που επιμένει… Το κόστος είναι κάτω από 1 λεπτό το εμβαλάγιο. Πο πολύ κοστίζει η μεταφορά τους. Αλλά έχει την αποκλειστική εκμετάλλευση της φαρμακευτικής ουσίας που ανακάλυψε μόνο για πέντε χρόνια. Από εκεί και πέρα το παρασκευάζει και το εμπορεύεται όποιος θέλει. Και μπορεί ένα μέρος της πενταετίας να καταναλωθεί μέχρι το φάρμακο να καθιερωθεί στη συνείδηση των γιατρών. Τα δε αντίγραφα είναι εξίσου δραστικα με τα πρωτότυπα.

  Και όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, για να βγει μια ουσία δοκιμάζονται πάρα πλλές παρεμφερείς. Θυμηθειτε μόνο ότι η περίφημη νεο-σαλβαρσάνη, το πρωτο χημειοθεραπευτικό κατά της σιφυλίδας,λεγόταν 606. 606 ήταν ο αριθμός των παρεμφερών ουσιών που δοκιμάστηκαν για να κυκλοφορήσει.

  Είχεκυκλοφορήσεικ και η Σαλβαρσάνη που προκαλούσε δηλητηριαση με αρσενικό. Επίσης, η θεραπεία της Σίφυλιδας μπορεί να προκαλέσε αντίδραση Herxeimer, δηλαδή σοκ λόγω της μαζικής καταστροφής των σπειροχαιτών.

  Κοντολογίς, τα φάρμακα είναι αναγκαία, και οι επιπλοκές τους αναπόφευκτες, όπως κάθε ανθρώπινη παρέμβαση στη φύση ή κάθε παρέκκλιση της φύσης, όπως η αρώστια

 64. Γιάννης Ιατρού said

  62: 😂😂👍

 65. «Όλα τα άλλα έγιναν από την ΕΕ».
  Δηλαδή, είχαν δίκιο οι «Μένουμε Ευρώπη»;

 66. sarant said

  41 Πολύ ενδιαφέρον

  50 και πριν: Α μπράβο!

  52 Καλή ερώτηση. Δεν προλάβαινα και δεν ασχολήθηκα με τα λεξιλογικά΄του εμβολίου αν και νομίζω ότι έχουμε κι ένα παλιότερο άρθρο για το ίδιο θέμα.

 67. leonicos said

  52 Πέπε

  η ένεση δεν είναι ο μοναδικός τρόπος εμβολιασμού

  Το BCG (αντιφυματικό) δινεται από το στόμα

 68. leonicos said

  52 Πέπε

  δίνεται από το στόμα διοτι το μυκοβακτηριδιο περνάει το πεπτικό αλώβητο. Υπάρχει και εντερική φυματίωση, ως γνωστόν, που πιάνει τις Παγιέρεις πλα΄κες (το λεμφικο σύστημα του εντέρου) προκαλεί φυματώματα που να τακούν μπορεί να προκαλέσουν διατρηση

  Γι’ αυτό η φυματίωσημμπορεί να μεταδοθεί και από το γάλα φυματικών αγελάδων

  Περνάει και στο μητρικό γάλα.

  Ενώ τα άλλα ως πρωτείνικά, θα καταστραφούν στο πεπτικό

 69. Γιάννης Ιατρού said

  Με ειδοποιούν απ΄το κοντρολ πως θα εμβολιαστεί κι η «ψευτοξανθιά»… 🤢🤢 Αυτή κι αν είναι σε ομάδα «υψηλού κινδύνου», γι άλλους βέβαια😡

 70. Νέο Kid Al Afrikii said

  Να πάει να μαμηθεί ο Κικίλιας και η Οξφόρδη του! Ούτε τα μπόλια που βγάζουν ρωμιότουρκοι εμπιστεύομαι! Νάταν για κανα κεμπάπ ή μπακλαβά, μάλιστα!…
  Μόνο άμα βγάλει το τιμημένο Κέημπριτζ εμβόλιο ,θα το κάνω!
  Οξφόρδη …πφφ!… Εξαπανέκαθεν τρώνε τη σκόνη μας στη σοβαρή επιστήμη, άσε δε τα απόνερά μας που τους βουλιάζουνε στην κωπηλασία… 🙂

 71. ΓιώργοςΜ said

  52 Διαισθητικά, αλλά μου φαίνεται προφανές: Εμβολίζω σημαίνει εισάγω έμβολο (έμβολο τριήρους σε πλοίο, καμάκι σε ψάρι, σύριγγα σε ασθενή), εμβολιάζω σημαίνει εισάγω εμβόλιο (σε δέντρο, σε άνθρωπο κλπ). Καταχρηστικά το πόσιμο εμβόλιο, καθώς εμβόλιο κατέληξε να σημαίνει τον παράγοντα ανοσοποίησης και όχι τη μέθοδο.

 72. Γιάννης Ιατρού said

  Ωχ, το νερώνουν ρε σεις! Με τις μεμονωμένες δόσεις του εμβολίου για τον κορωνοϊό των εταιρειών Biontech και Pfizer μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να εμβολιαστούν περισσότερα άτομα από ό, τι θεωρείτο μέχρι τώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα το οποίο επιβεβαίωσε το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας.

 73. Αγγελος said

  Και το αντιπολυομυελιτικό Sabin, αν θυμάμαι καλά, χάπι ήταν (αντίθετα με το Salk, που ήθελε ένεση).
  Αλλά υποθέτω, χωρίς να το έχω ψάξει, ότι η λέξη «εμβόλιο» με την ιατρική της σημασία θα μπήκε στα ελληνικά την εποχή του δαμαλισμού, ο οποίος δεν γινόταν ακριβώς με ένεση — έξυναν το δέρμα και το πείραζαν μ΄ένα ξυλάκι ποτισμένο στο υγρό των φλυκταινών της δαμαλίτιδας, που για τον άνθρωπο είναι (συνήθως) καλοήθης αρρώστια αλλά δημιουργεί ανοσία και έναντι της ευλογιάς.
  O Kουμανούδης έχει τα «εμβολιάζω, εμβολίασις, εμβολιασμός, εμβολιαστήρ (όργανον), εμβολιαστήριον, εμβολιαστής» (το τελευταίο με την παρατήρηση «Γαλ. greffeur, inoculateur, vaccinateur», άρα και με την ιατρική έννοια), όχι όμως το «εμβόλιον». Ίσως δεν το θεώρησε αρκετά νεόπλαστο 🙂

 74. Alexis said

  #62: Μπράβο, εξαιρετικό!!! 😂 🤣

  Τώρα μου ‘δωσες πάσα για να πω ένα παρόμοιο:

  Σ’ ένα ζωολογικό κήπο οι φύλακες είχαν παρατηρήσει ότι ένας χιμπατζής είχε ασυνήθιστα μεγάλη σεξουαλική δραστηριότητα. Κυριολεκτικά δεν είχε αφήσει σε χλωρό κλαρί τους υπόλοιπες χιμπατζήδες στο κλουβί.
  Αποφασίζουν λοιπόν να τον μεταφέρουν στο κλουβί με τα λιοντάρια, με τη βεβαιότητα ότι δεν θα τολμήσει να τα …πειράξει. Έκπληκτοι βλέπουν την άλλη μέρα ότι συνεχίζει κανονικά τη «δουλειά» του και με τα λιοντάρια!
  -Θα τον πάμε στις αρκούδες, λένε, να δούμε αν θα μπορέσει να κάνει κι εκεί τα κόλπα του!
  Αφού γίνεται το ίδιο και στις αρκούδες και στους ελέφαντες και σε όποιο άλλο κλουβί έχουν δοκιμάσει να τον βάλουν, απελπισμένοι οι άνθρωποι του ζωολογικού κήπου τον πάνε στο κλουβί μιας ζέβρας.
  -Ας τον αφήσουμε εδώ, λένε, κι ας κάνει ό,τι θέλει, δεν μπορούμε άλλο να ασχολούμαστε μαζί του.
  Έκπληκτοι βλέπουν ότι ο χιμπατζής δεν δείχνει καμία απολύτως διάθεση να πλησιάσει τη ζέβρα. Περνάνε μια, δυο, τρεις μέρες, το ίδιο, ο χιμπατζής είναι …τύπος και υπογραμμός!
  -Θα παραφυλάξω τη νύχτα, λέει ένας φύλακας, για να δω τι γίνεται γιατί αυτό είναι πολύ περίεργο!
  Κάθεται καραούλι λοιπόν όλη νύχτα αλλά τίποτα δεν συμβαίνει, τα δύο ζώα κοιμούνται μακαρίως.
  Νωρίς το πρωί όμως, ο χιμπατζής ξυπνάει πρώτος, σηκώνεται αγουροξυπνημένος, τρίβει τα μάτια του, ρίχνει μια ματιά στη ζέβρα που κοιμάται δίπλα και μονολογεί:
  -Α, ρε πούστη γάιδαρε, πού θα πάει, δε θα την βγάλεις την πυτζάμα, θα σου δείξω εγώ!

 75. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλά, στον κομμουνισμό και στην αταξική κοινωνία θα γεννάνε και τα κοκόρια μας, Νικοκύρη. 😂 Μη σου πω τι σημεία και τέρατα θα συμβούν μόλις πάρει ο Μπάοκ το γιουρόπα λιγκ, γεγονός που θα σηματοδοτήσει τη μετάβαση από την κομμουνιστική αταξική κοινωνία στη χριστιανική δευτέρα παρουσία.

 76. Νέο Kid Al Afrikii said

  «..δεν είχε αφήσει σε χλωρό κλαρί ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ χιμπατζήδες στο κλουβί.»
  «τους υπόλοιπες» !!? Υπονοείς κάτι για την transsexuality των χιμπατζήδων; 😆

 77. Γιάννης Κουβάτσος said

  65:Ναι, αλλά πιο πολύ δίκιο έχουν αυτοί που λένε «Μένουμε κομμουνιστική Ε.Ε.», όπου το μάννα θα πίπτει εξ ουρανού, η βροχή θα είναι νέκταρ και τα εμβόλια θα ρέουν από τις βρύσες των σπιτιών μας. ☺

 78. Παρεμπιπτόντως, για το Καλώς ήρθε το δολάριο, εξαιρετικό όπως πάντα, θρεντ (που λέει κι ο Μπαμπι):

  Και παραμένει η αναζήτηση: Πληροφορίες και φωτογραφία για τον ηθοποιό Λευτέρη Πετρίδη.

 79. # 72

  Προφανές είναι ρε Γιάννη, πήγαινε εσύ να βάλεις ακριβώς 0,3 μιλιλίτρ στην σύριγγα. Το αραιώνουν σε ορό και παίρνουν δόση που περιέχει 0,3 μλ εμβολίου, το εξηγούσα χθες σε κάποιους που λέγανε πως τους κάνανε σκέτο ορό αντί για εμβόλιο

 80. Γιάννης Ιατρού said

  Breaking news, δυστυχώς
  Καταστροφές στην Κροατία από ισχυρό σεισμό 6,3 Ρίχτερ

 81. Γιάννης Ιατρού said

  79: Άλλο είπα Γιώργο… από 5 οι δόσεις γίνονται 6…

 82. Γιάννης Ιατρού said

  81: (79) συνέχεια: κι αυτό
  Σκέψεις σε Βέλγιο και Καναδά για μία δόση ανά πολίτη λόγω ανεπάρκειας

 83. Costas Papathanasiou said

  56. Πολύ σωστός. Εννοείται πως όσοι κάναμε ήδη το εμβόλιο για πνευμονιόκοκκο και για γρίππη θα κάνουμε κι αυτό για τα ξεκοβίδια όταν έρθει η σειρά μας, Από κει και πέρα η κυβερνητική σωτηριολογία ότι έτσι «μας δίνουν τη ζωή μας πίσω» είναι τουλάχιστον κωμική. Και όχι, δεν έχουμε καμιά ένδειξη για να ελπίζουμε ότι η Θεά Επιστήμη θα εφεύρει κάποτε και ένα εμβόλιο Ελευθερίας ή ένα φάρμακο κατά της Ηλιθιότητας.

 84. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  77 Με την κομμουνιστική ΕΕ θυμήθηκα που κουβέντιαζα προ ημερών με δεξιό τριαντάρη. Ούτε λίγο ούτε πολύ, αφού μου εκθείασε την Κοσιώνη ως αντικειμενική δημοσιογράφο, μου είπε πως ο Σκάι είναι αριστερός σταθμός. Μωρέ αυτό το παλιοκουμούνι ο Αδόλφος τα φταίει όλα…

 85. Γιάννης Ιατρού said

  84: Και λίγα σου είπε 😂 (ρε, μάλλον σε πήρε πρέφα κι έπεσε δούλεμα, δεν μπορεί!)

 86. sarant said

  73 Ίσως επειδή λέξη εμβόλιο υπάρχει στα αρχαία;

  78 Ναι μπράβο!

 87. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  85 Δυστυχώς όχι. Σοβαρότατα μιλούσε. Και τραμπικός…

 88. Γιάννης Κουβάτσος said

  84,85: Όχι απαραιτήτως. Οι νεαροί δεξιοί είναι ένα καινοφανές υπερσυντηρητικό πολιτικό ον. Έχω συναντήσει κι εγώ τέτοιους, έχω συζητήσει μαζί τους και είχα κι εγώ την εντύπωση ότι με δουλεύουν, αλλά δυστυχώς δεν…Είναι τα παιδιά που πρωταγωνιστούν στον, ευτυχώς αναίμακτο, νέο εμφύλιο των πληκτρολογούντων διαδικτυακών μαχητών.

 89. Γιάννης Κουβάτσος said

  88: Πολιτικό είδος, όχι ον.

 90. # 81

  Το ξέρω, Γιάννη αλλά αν στα 3μλ0 εμβόλιο «καταλάθος» ρίξεις 3μλ ορρο, αντί 27 που πρέπει δεν βγάζεις 11 εμβόλια αντί για 10 με ελάχιστη απόκλιση από ο 0,3 που θάπρεπε να περιέχει και βολεύεις και ένα κομματόσκυλο δικό μας παιδί ή τον φίλο της νοσοκόμας !

 91. Αράουτ said

  Αναγκαζόμαστε και πάλι να παρέμβουμε, διότι η αγραμματοσύνη «πάει σύννεφο» στο Σαραντάκειο Ιστολόγιο…

  Γράφει ο αγαπητός μας κύριος Σαραντάκος στο σχόλιο 66: «Δεν προλάβαινα και δεν ασχολήθηκα με τα λεξιλογικά του εμβολίου αν και νομίζω ότι έχουμε κι ένα παλιότερο άρθρο για το ίδιο θέμα.»

  Αλλά, κύριε Νίκο, είναι καιρός να μάθετε ότι δεν είμαστε όλοι οι αναγνώσται σας αστοιχείωτοι κάφροι: Το Επιτελείο μας έψαξε το άρθρο της 24ης Μαΐου 2017 («Εμβόλια και Μύθοι ) που υπονοείτε και δεν βρήκε τίποτε το λεξιλογικά αξιόλογο για την λέξη «εμβόλιο». Αναμασάτε απλώς τα όσα λέει επιπόλαιος Μπάμπι (που αγνοεί παντελώς πότε άλλαξε σημασία η αρχαιοελληνική λέξις «εμβόλιον» και σημαίνει το «φέλιασμα» ή βατσίνισμα, όπως λεγόταν για 40 χρόνια το «εμβόλιο» στα ρωμέικα…) και ο αστοιχείωτος φιλαράκος σας Χριστόφορος Χαραλαμπάκης…

  Θα είμαστε επιγραμματικοί:

  1) Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, η απάντησις στο πότε η αρχαιοελληνική λέξις «εμβόλιο» πήρε την σημερινή σημασία του βατσινίσματος – φελιάσματος δόθηκε στο σχόλιο 50 από τον διαπρεπή χριστιανό λόγιο κ. Blogotinanai: Το σωτήριον έτος 1818 στο περιοδικό «Ερμής ο Λόγιος» που εξέδιδε στην Βιέννη ο Άνθιμος Γαζής!.. Το ότι ο αφελής κύριος Blog δεν κατάλαβε την σημασία της ανακαλύψεώς του και δεν την πανηγύρισε, δείχνει απλούστατα πόσο αδαής τυγχάνει και σε πόσο μειωμένη αντίληψη της πραγματικότητος τον έχει οδηγήσει η πολύωρη καθημερινή ενασχόλησίς του με τις παπαριές της Αγίας Γραφής και των Πατέρων της Εκκλησίας

  2) Ωστόσο, πρέπει να πούμε ότι ήδη από το 1809 (που εξεδόθη ο 1ος Τόμος του θρυλικού του «Λεξικού της Ελληνικής Γλώσσης»), ο Άνθιμος Γαζής καλόβλεπε να δώσει στην λέξη «εμβόλιον» την σημερινή σημασία του βατσινίσματος – φελιάσματος. ΑΝΑΡΤΑΜΕ τα σχετικά λήμματα του Λεξικού του Ανθίμου Γαζή για το ξεστράβωμα των αναγνωστών:

  3) Αντιθέτως, ο άλλος μεγάλος Λεξικογράφος του 19ου αιώνος, Σκαρλάτος Βυζάντιος, αγνοεί την σημασία του βατσινίσματος – φελιάσματος για την αρχαιοελληνική λέξη «εμβόλιον» και στο Λεξικό του έχει ειδικά λήμματα «βατσινίζω» και «φελιάζω» που σημαίνουν «εμβολιάζω». Το μέν «βατσινίζω» από το εμβόλιο για την ευλογιά της αγελάδος, το δε «φελιάζω» από την λέξη «φίλος» και σημαίνει «συμφιλιώνω». ΔΗΛΑΔΗ, το εμβόλιο για τον Κορωνοϊό θα μάς «φελιάσει» (= συμφιλιώσει) με τον covid-19.

  4) Τελειώνοντας, ενημερώνουμε τον αγαπητό μας κύριο Σαραντάκο και τους αδαείς αναγνώστες του ότι στην υπερτρισχιλιετή Ελληνική Γλώσσα, εκτός από την λέξη «εμβόλιον», υπήρχε και η λέξις «εκΒόλιον» που εσήμαινε τα ισχυρά καθαρτικά που έπαιρναν οι πόρνες για να αποβάλουν το έμβρυο προκειμένου να ξαναγαμηθούν, είτε για λόγους ηδονής, είτε για να τα κονομήσουν. Είναι άλλωστε πασίγνωστη η θρυλική φράσις του Πλουτάρχου …

  «καθάπερ ακόλαστοι γυναίκες εΚβολίοις χρώμεναι και φθορίοις, υπέρ του πάλιν πληρούσθαι και ηδυπαθείν»

  που βρίσκουμε στον 1ο τόμο των «Ηθικών» του. Την ΑΝΑΡΤΑΜΕ από την στερεότυπη έκδοση της Λειψίας (1829), αφ’ ενός μεν για να μή τολμήσουν να μας΄αμφισβητήσουν οι γνωστοί αντιρρησίες του Ιστολογίου (Πέπες, Λεώνικος, Ιατρού, κύρ-Σταύρος κλπ) και αφ’ ετέρου για όσους επιθυμούν να ξεστραβωθούν:

  ΤΕΛΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Εφευρέτης της σημερινής σημασίας «βατσίνισμα – φέλιασμα» για την αρχαιοελληνική λέξη «εμβόλιο» είναι ο κάργα Ελληνόψυχος Διδάσκαλος του Γένους, Άνθιμος Γαζής (1764 – 1828), το σωτήριον έτος 1818 στον «Ερμή τον Λόγιον» της Βιέννης (βλέπε σχόλιο 50)

 92. Γιάννης Ιατρού said

  88: Η πλύση εγκεφάλου😡… μαζί με την απελπισία που δημιουργεί όνειρα και προσδοκίες από προφήτες

 93. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @54,59-62. Γειά σου Λεώνικε μὲ τὰ ὡραῖα σου.

  Μὲ τέτοια σχόλια μᾶς ἀνυψώνεις τὸ ἠθικό. 🙂

  Μπάι δὲ γουέι, ἔχουμε κάτι νεώτερο ἀπὸ τὸν Γουσοῦ;

 94. # 75

  Μυαλό δεν βάζεις, σε τρία τέρμινα θα ρεζιλευτείς πάλι- όπως τότε με το ποτέ που έλεγες για το πρωτάθλημα- και θα κλαψουρίζεις σαν σκυλάκι. Κάτσε να ξεπερδέψουμε με τον Βαγγέλα κι έρχεται η σειρά του Θεοδωρίδη υιού και της ευρωπαϊκής του παράγκας και θα δεις για πότε θα το πάρουμε και θα αισθάνεσαι…εθνικά περήφανος αν και χαμουτζής !
  Γιατί νομίζεις πήραμε προπονητή τον Γκαρσία ; Πρωτάθλημα παίρναμε και με τον Λουτσέσκου !!

 95. ΚΩΣΤΑΣ said

  79 >> το εξηγούσα χθες σε κάποιους που λέγανε πως τους κάνανε σκέτο ορό αντί για εμβόλιο

  Ρε συ Τζι, έκανε ο Σαββίδης και το Επιτελείο το εμβόλιο; ή συναγελάζεσαι με την νομεκλατούρα της ΝΔ; Εγώ δεν γνωρίζω άλλους που να έκαναν το εμβόλιο, πλην ενός παππού, μιας νοσοκόμας κι ενός δεσπότη και του Τσίπρα 😉

 96. dryhammer said

  ……ακόλαστοι γυναίκες χρώμεναι φθορίοις…

  Από τότε λοιπόν ο φωτισμός

 97. # 90

  Ωχ το μηδεν πήγε αλλού γιαλού

  αν στα 3μλ εμβολίου ρίξεις 30 μλ ορρού αντί 27 κ.λ.π

 98. Να επαναλάβω εδώ το κουιζάκι του # 20

  Κουιζάκι, σε ποιό άσμα ακούγεται το θρυλικό «και τσούπα και τσούπα» ;

  με την διευκρίνηση πως πρόκειται περί πολύ γνωστού τραγουδιού που όμως δεν γκουγκλίζεται και περιπαίζει τα διαβόητα επιτελεία…

 99. # 95

  Δεν ξέρω, στο Ροστόφ είναι αφού !

 100. Γιάννης Κουβάτσος said

  94: Σε τρία τέρμινα είναι σίγουρο ότι θα το πάρετε το γιουρόπα και το τσάμπιονς και το διαγαλαξιακό.😂 Για Ελλάδα δεν χρειάζονται και πολλά για πρωτάθλημα, ένας Σαββίδης και ευνοϊκή πολιτική ηγεσία είναι αρκετά.

 101. 78: Κανένας δεν ξέρει κάτι για τον Λευτέρη Πετρίδη;

 102. Νέο Kid Al Afrikii said

  100.»Σε τρία τέρμινα είναι σίγουρο ότι θα το πάρετε το γιουρόπα και το τσάμπιονς και το διαγαλαξιακό»
  Γίνεται κι ωραίο στιχάκι-σύνθημα:
  Mε τον Πάμπλο τον Γκαρσία θα τα πάρουμε τα τρία! (..τρόπαια)
  ..(μην πάει αμέσως το μυαλό σου στο σόκιν ρε βάζελε! 😆 )

 103. sarant said

  91 Παραμπούκι λοιπόν

 104. aerosol said

  Είναι εύλογη η δυσπιστία απέναντι σε ένα φάρμακο ή εμβόλιο που ανακαλύπτεται σχεδόν σε χρόνο ρεκόρ.
  Γιατί το εμβόλιο δημιουργήθηκε τόσο γρήγορα; Είναι μια ουσιαστική ερώτηση και θα την αντιμετωπίσουμε έντονα το επόμενο διάστημα -εξάλλου υπάρχει και στο μυαλό του καθενός. Όμως δεν είναι αναπάντητη όπως αρκετοί νομίζουν. Παραθέτω κάποιους λόγους που επαιξαν σημαντικό ρόλο στην γρήγορη δημιουργία εμβολίου ή συνηγορούν στην ασφάλειά του:

  1. Η τεχνολογία εμβολίων έχει προχωρήσει. Οι επιστήμονες άρχισαν την προκαταρκτική δουλειά ήδη από τον Ιανουάριο του 2020, όταν καταγράφηκε το γονιδίωμα του ιού, χωρίς να είναι απαραίτητο να τον έχουν στα χέρια τους.
  2. Υπήρχε προηγούμενη εμπειρία σε άλλους κορωνοιούς, τον SARS και τον MERS.

  3. Σημαντικό: Οι κυβερνήσεις βοήθησαν στην γρήγορη χρηματοδότηση, συνεπώς στην διενέργεια ταυτόχρονων ερευνών που κανονικά μια εταιρία θα έκανε τμηματικά, για λόγους οικονομικούς.

  4. Ελαχιστοποιήθηκαν διοικητικές και γραφειοκρατικές καθυστερήσεις. Αιτήσεις για μελέτη φακέλων εύκολα παίρνουν από 8 έως 16 μήνες μέχρι να εξεταστούν από τους αρμόδιους φορείς. Τώρα μπήκαν πρώτες πρώτες.

  5. Δεν υπήρξε δυσκολία να βρεθούν εθελοντές για κλινικές δοκιμές. Η εξάπλωση του ιού έκανε πολύ κόσμο πρόθυμο να πάρει μέρος.

  6. Το εμβόλιο δεν χρειαζόταν να δείξει πως είναι ανώτερο από άλλο προϋπάρχον στην αγορά. Αρκούσε να δείξει πως είναι σημαντικά πιο ωφέλιμο από το… τίποτα. Όσο περνά ο καιρός, τα επόμενα δεν θα έχουν αυτό το ατού.

  7. Αν και το mRNA εμβόλιο είναι το πρώτο που διατείθεται μαζικά, ΔΕΝ είναι το πρώτο που παρασκευάζεται. Είναι τεχνολογία που έχει δώσει καρπούς εδώ και 17 χρόνια. Δεν βγήκαν στην αγορά διότι δημιουργήθηκαν για ασθένειες για τις οποίες ήδη υπήρχε «ανταγωνιστικό» εμβόλιο και το κόστος για να γίνουν εμπορικά επιτυχημένα κρίθηκε ασύμφορο (δεν είχαν το ατού 6).

  8. Οι πιθανές παρενέργειες κάθε εμβολίου μπορεί να είναι και μόνιμες για ένα ελάχιστο ποσοστό άτυχων εμβολιασμένων. Όμως ακόμα και οι μακρόχρονες δεν εμφανίζονται μετά από χρόνια. Σε μεγάλο ποσοστό μπορούν να εντοπιστούν μέσα στους πρώτους 2 μήνες. Αυτό δυστυχώς δεν μηδενίζει τον κίνδυνο από κανένα φάρμακο, όμως δείχνει πως δεν βγαίνει χωρίς σκέψη ή κακήν κακώς.

  Είμαι κι εγώ προβληματισμένος ως ένα βαθμό. Αστειεύομαι πως το εμβόλιο το βλέπω σαν τα νέα Windows (θα προτιμούσα να βάλω το service pack κι όχι όταν πρωτοβγαίνουν!). Αλλά ας μην ξεχνάμε πως πάρα πολλοί άνθρωποι δούλεψαν σκληρά για αυτά και θα τα κάνουν οι ίδιοι, οι φίλοι τους, οι γονείς τους, τα παιδιά τους.

 105. Γιάννης Ιατρού said

  97: Ρε Γιώργο, στον ΠΑΟΚ σου δηλαδή, τα 3 ml εμβόλιο είναι ΟΛΑ για το ΕΝΑ άτομο. Αραίωσέ τα όπως θέλεις!

 106. BLOG_OTI_NANAI said

  103: Το «Παραμπούκι» του Γαζή σημαίνει «εμπόδιο» (αυτό που μπαίνει ανάμεσα):

 107. Γιάννης Ιατρού said

  105 (συνέχεια): Εδώ:

 108. BLOG_OTI_NANAI said

  52: Το «μπόλιαζω» για τα δέντρα ήταν «εγκεντρίζω:

  «Ει δέ τινες τών κλάδων εξεκλάσθησαν, σύ δέ αγριέλαιος ών ενεκεντρίσθης εν αυτοίς καί συγκοινωνός τής ρίζης τής πιότητος τής ελαίας εγένου» (Ρωμ. 11,17)

  Τώρα μερικά κλαδιά έχουν κοπεί. Στη θέση τους μπολιάστηκες εσύ, ένα κλαδί αγριελιάς, και μετέχεις στην πλούσια τροφή που δίνει η ρίζα της ήμερης ελιάς

  «ει γάρ σύ εκ τής κατά φύσιν εξεκόπης αγριελαίου καί παρά φύσιν ενεκεντρίσθης εις καλλιέλαιον» (Ρωμ. 11,24)

  ανήκεις σε μια αγριελιά, και σ’ έκοψε και σε μπόλιασε στην ήμερη ελιά, αντίθετα προς τη φύση

 109. BLOG_OTI_NANAI said

  Υπάρχει και αυτή η διατύπωση:

 110. Χωρίς νάχω διαβάσει συμφραζόμενα (λειτουργεί σταθερά αποτελεσματικά το φίλτρο plonk4wp), θεώρησα ότι παραμπούκι είναι το παράνομο στοιχηματζίδικο.

 111. Γιάννης Ιατρού said

  107: Εδώ όλο το πιντιέφι Pfizer COVID-19 Vaccine EUA – Full Prescribing Info – HCP Fact Sheet για ενημέρωση του φιλομαθούς κοινού (σχολιαστών, κρυφοαναγνωστών κλπ.)

 112. ΣΠ said

  98

 113. Nestanaios said

  Κουμμουνισμός είναι η πιο άσχημη μορφή του καπιταλισμού. Μαζική εκμετάλλευση.
  Ο ελεύθερος άνθρωπος έχει μία ζωή και τη χωρίζει σε δημόσια και ιδιωτική. Ο προβληματικός άνθρωπος έχει μία ζωή δημόσια ή μία ιδιωτική και δεν μπορεί να τη χωρίσει. Το «κοινό» δεν υπάρχει στον προβληματικό άνθρωπο και επινόησαν το «εμβόλιο».

 114. ΣΠ said

  Το εμβόλιο αποτελεί μια ένδειξη για τις κατακτήσεις που θα έχει η επιστημονική έρευνα στην αταξική κοινωνία και τον κομμουνισμό.

  Παρά την απλουστευτική διατύπωση, έχει βάση αυτός ο ισχυρισμός. Σήμερα το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό χρηματοδότησης πηγαίνει στην εφαρμοσμένη έρευνα, ιδιαίτερα σε εκείνη που τα αποτελέσματά της έχουν άμεση εφαρμογή. Λίγα, εθνικά κυρίως, προγράμματα με χαμηλή χρηματοδότηση υπάρχουν για βασική έρευνα. Κι αυτό διότι στις περισσότερες περιπτώσεις η χρηματοδότηση είναι συνδεδεμένη με την προσδοκία κέρδους.

 115. … «το δολλάριο», σύμφωνα με την ορθογραφία της εποχής, …

  Δηλωτικόν «άνευ δόλου»

 116. faltsos said

  Ωραία η σημερινή συζήτηση. Ενδιαφέρουσες πληροφορίες και γνώμες. Κρίμα που δεν έλλειψαν οι περί τον ΠΑΟΚ κοκκορομαχίες.

  Το πρώτο σχόλιο μου είναι σχετικό με ποιες ομάδες θα έχουν προτεραιότητα στους εμβολιασμούς. Έχει σημασία ποιες ομάδες επιλέγονται να προηγηθούν, μπορούμε να το συζητήσουμε, αλλά αυτό που καταγγέλλει ο γραμματέας της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος) δεν σηκώνει συζητήσεις:

  «Σήμερα 29/12 στο «Σωτηρία» (υποτίθεται ναυαρχίδα της χώρας στην μάχη ενάντια στην επιδημία από τον Μάρτιο) με άνωθεν εντολή ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ ο προγραμματισμένος εμβολιασμός δεκάδων υγειονομικών και στην θέση τους εμβολιάστηκαν ισάριθμοι υπουργοί και παρατρεχάμενοι.»

 117. sarant said

  Ευχαριστω για τα νεότερα!

  116 Αναρωτιέμαι τι απάντησαν σε αυτό, αν απάντησαν.

 118. Georgios Bartzoudis said

  37 ΓΤ said: «Δεν γνωρίζω εάν μπορεί να εκληφθεί ως παρενέργεια της αρχικής φάσης εμβολιασμού η διακοπή της χειμερίας νάρκης στην πανίδα Ταφρολεκάνης Στρυμόνος».
  # Έτσι είναι ΓαΤάκι (που θα μου πας; Θα σε κάνω φίλο): Η …Μακεδονία ποτέ δεν πεθαίνει! (για τους …μακεδονοκλάστες δεν εγγυούμαι)

  40 Alexis said: «Κομμουνισμό βλέπω, Στάλιν, καγκεμπέ, πολίτμπουρο (σικ, ρε), σόβιετ γιούνιον… Ρίξτε και λίγο Εμφύλιο να γουστάρουμε… Παιδομάζωμα, κονσερβοκούτια, τα γνωστά…» Και συνεπλήρωσε το ΣτοΔγιαλοΧτηνος (45): «Βάλε και λίγο Γιάγκοντα και Μπέρια να δέσει η σάλτσα ρε Αλέξη γμτ…»
  # Βλέπω ότι ξυπνάν τα χιτλεροσταλινικά σας αισθήματα! Κάτι είναι και αυτό, μπροστά στη χειμερία νάρκη!

  42 dimosioshoros said: «…Ας ελπίσουμε πως δεν χάθηκε κάθε ελπίδα για μια κομμουνιστική κοινωνία»
  # Λύκους μι του ουμούτ(ι) πιθαίν(ει)! (λέμε Μακεδονιστί)

  52 Πέπε said: «Το μπόλι των δέντρων λεγόταν ανέκαθεν μπόλι (=εμβόλιο); Και από πότε υπάρχει»;
  # Υπάρχει βέβαια αντάν-μπαμπαντάν, ή αλλιώς, «απού τότι που βγήκαν λάσπις»! Μακεδονιστί το λέγαμε αμπόλ(ι) ανέκαθεν. Το δε κεντράδι λέγεται και τσιβί.

 119. @ 118 Georgios Bartzoudis

  Τι χάθηκες

 120. Διορθώνω 119: Τί; Λες να χάθηκε;

 121. Μαρία said

 122. ΣΠ said

  116
  Δεν υπάρχει Σωτηρία.

 123. 117 Είπε ο Χαρντ ότι είναι ψέματα και ότι μόνο πέντε υγειονομικοί δεν εμβολιάστηκαν για τεχνικούς λόγους και θα εμβολιαστούν αύριο πρωί-πρωί. Δεν είμαι όμως 100% βέβαιος ότι τον ρώτησαν για την ίδια περίπτωση.

 124. # 112

  Αυτό δεν το ξέρουν ούτε τα αγέννητα βρε φίλε, δεκτό όμως, εύγε, τα επιτελεία…άστα να πάνε …
  Πολύ πιο απλό να και τσούπα και τσούπα και μπέσα και μπέσα στην άλλη στροφή ! κάποτε ήτανε χιτ !

  Que me está diciendo
  No muerdas tan duro
  No seas goloso
  Que chupa, que chupa
  Que es más sabroso

  Así me lo dice mi morenita
  Que me está diciendo
  Que besa, que besa
  La condenada
  Que ese mordisco no sabe a nada
  Así me lo dice mi morenita

 125. faltsos said

  Η πρόβλεψη ότι θα «φτασει να κανει εμβόλιο όλη η Βουλη πριν εμβολιαστεί ο πρώτος δάσκαλος», ξεπεράστηκε. Όπως φάνηκε (116), από την πρώτη μέρα, εμβολιάζεται κάτι περισσότερο από ολόκληρη την κυβέρνηση, πριν εμβολιαστούν οι υγειονομικοί.
  Να δούμε τι θα συμβεί με την πρόβλεψη ότι «τα ΜΜΕ θα εισπράξουν κι άλλα εκατομμύρια για να… προωθήσουν την εκστρατεία εμβολιασμού.» Μάλλον θα προωθούν την εκστρατεία εμβολιασμού προβάλλοντας τους αντιεμβολιαστές

 126. loukretia50 said

  The best wish for now, I agree : “Happy Years ‘n’ covid-free”
  ================

  Δεν άντεξα να μην κάνω πάσα, συμπληρώστε κατά βούληση!

  Εμβόλιο κατέφθασε , χαρείτε ψυκτικοί!
  Δικαίωση του κλάδου σας επιστημονική :

  Επιτομή του κόβιντ κλαμπ – «Κορονοειδικότης»
  θα στέφει με τη δόξα της τον άξιο τεχνικό της.
  (Σε κάθε σικ περιοχή, κολλέγιο δικό της)

  Εμβόλιο κατέφθασε σε αμπαλάζ παχύύύ!
  Τα πάντα υπό έλεγχον κι ο κλέπτης αστοχεί!
  (Να σκάσουνε οι αρνητές που θέλουν αποχή – αμ πώς!).

  Εντός ιγκλού θωράκιση, σεκιούριτυ ειδική,
  τιμές ως κράτους αρχηγός και φιλαρμονική.
  (συνοδευτικά ταρατατζούμ!)

  Την αίγλη αυτού εζήλωσαν πολλοί φουμπουκωμένοι
  Στο ίνσταγκραμ ακκίζονται κορονοτρυπημένοι.

  Υπέρκομψοι παράγοντες ηγούνται των δεόντων
  Εvent για προβολή ταγών και κορυβαντιώντων

  Το άγημα των άριστων σε στάση προσοχής
  με μόττο : «οι κρυόκωλοι στήνονται εξαρχής»
  (ουρά -γμτ- ατέλειωτη κι η πόζα ατυχής* ) /* στο χέρι γίνεται !

  Στην ψύχρα θα σερβίρεται με πρόνοια κρατική
  στην πρώτη άμυνας γραμμή, την Τηλεοπτική.
  Σειρά προτεραιότητας δέον να τηρηθεί
  για μάχιμους και λαϊκούς ( εξήγηση – σπαθί).

  Παγώνουν αναρμόδιοι – κι ας κάνουν το παγώνι
  γιατί κορονοσκάνδαλα θα σκάσουν σαν κανόνι.
  Λαμόγια και τυχάρπαστοι, χε -CEO , ψεκασμένοι
  Υγείας άκρας χαίρουσι – οι κωλοπετσωμένοι!

  Στα ΜΜΕ δοξαστικόν αφήγημα αντηχεί :
  – Χαρείτε, αγελαίοι μας, τη νέα εποχή!
  Νικήσαμε τον κορονιό με κρατική ισχύ
  και πλήρη αστυνόμευση – πατέντα επιτυχή!
  Α!
  Και τη βοήθεια του κοινού, νηστεία και προσευχή!
  ΛΟΥ
  Μα ο χειμώνας είν’ βαρύς, εμβόλιο δε μας σώνει
  Τι κι αν ψοφήσει ο κορονιός, η παγωνιά σκοτώνει

 127. ΚΩΣΤΑΣ said

  >> Το εμβόλιο αποτελεί μια ένδειξη για τις κατακτήσεις που θα έχει η επιστημονική έρευνα στην αταξική κοινωνία και τον κομμουνισμό.

  Σαφώς, έτσι είναι, συμφωνώ! 😂 Και με τον Σταχανοβισμό σε ισχύ μπορεί να ανακάλυπταν το εμβόλιο πριν τον ιό! 😜

  Νικοκύρη, μήπως μας τρλάρεις και λίγο για να δεις αν θα τσιμπήσουμε κάποιοι, όπως ο Γ. Κατσέας, ο υποφαινόμενος, … κλπ συντηρητικοί-οπισθοδρομικοί εδώ μέσα; 😉

 128. Γιάννης Ιατρού said

  125: ..Να δούμε τι θα συμβεί με την πρόβλεψη..
  Eκείνο το in gr (όπως και τα NEA,, το είδαμε τις προάλλες) έχει πλέον τελείως διαβρωθεί από κρυφομπολσεβίκους…
  Koροναϊός : Εκτός ΜΕΘ οι τέσσερις στους πέντε θανάτους το τελευταίο δίμηνο

  Μιζέρια έχει πέσει και δεν δίνουν κανένα φράγκο στα ΜΜΑ, κλέφτες θα γίνουν οι άνθρωποι;

 129. Μαρία said

 130. Μαρία said

 131. Avonidas said

  #129. Εγώ είχα ακούσει για χάραγμα του Αντίχριστου, όχι για τρύπημα. Αλλά είμαι σίγουρος πως κάπως θα το ταιριάξουν.

 132. 131 Απαρχαιωμένη τεχνολογία το χάραγμα. Στο λυγξ θα δεις τη διατομή της βελόνας. Όχι μικροτσίπς, μεγαδρακουλίνια και γιγαγαριδάκια θα μας φυτέψουν οι οβριοί.
  https://www.skroutz.gr/s/11826091/Kraft-%CE%97%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%9C%CF%80%CE%B5%CF%84%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%AD%CF%81%CE%B1-CM-145-145lt-700W-43052.html

 133. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  >>…η κριτική στις υπερβολές και τις γελοιότητες της κυβερνητικής προπαγάνδας…

  Μόνο γελοιότητα; Συνδυάζεται με : εξαπάτηση + θρασύτητα + ανικανότητα +…

  23.
  Καμία βάση δεν έχουν τα γραφόμενα από τον «επαγγελματία» (;!!), αντιεμβολιαστή… (Εκτός αν έγινε καμιά ‘χοντρή πατάτα’…)
  Οι κατα-ψύκτες «ultralow- temperatures» (άκρως χαμηλών θερμοκρασιών), δηλ. -50 έως -100οC, υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, κυρίως για επιστημονικές χρήσεις. Χρησιμοποιούν ειδικά ψυκτικά μέσα-μίγματα (με πολύ χαμηλή θερμοκρασία εξάτμισης), διβάθμιους συμπιεστές και, εν πάση περιπτώσει, κατασκευάζονται με διαφορετική τεχνολογία από εκείνη των συνηθισμένων ψυκτικών διατάξεων. Π.χ.

  Ο συγκεκριμένος μπορεί να φτάσει σε θερμοκρασία -86οC (υπό θερμοκρασία περιβάλλοντος 25οC), διαθέτει εφεδρική τροφοδοσία με μπαταρίες, συστήματα αυτοματισμού και συναγερμού (αν ανεβεί η θερμοκρασία πάνω από ένα όριο) κλπ. Διαστάσεις περίπου: 1,00 x 0,80 x 1,800.
  Άρα, ο κύριος λέει παρλαπίπες…

 134. Γιάννης Ιατρού said

  130: Μαρία, αναμένω οι επόμενοι εμβολιασμοί να γίνουν σε (έγκριτους) δημοσιογράφους, παρουσιαστές κλπ. πρόσωπα 🙂

 135. Γιάννης Ιατρού said

  (93) και γενικά: Ενημέρωση για ΓουΣου:
  Στο νοσοκομείο, ακόμα, Λίγο καλύτερα κινητικά, γενικά στενάχωρη η κατάσταση…
  Χαιρετισμούς σε όλους!

 136. Γιάννης Ιατρού said

  130: …ξεσήκωσαν τον κόσμο επειδή εμβολιάστηκαν με τα λιγοστά πρώτα εμβόλια υπουργοί και κυβερνητικοί παράγοντες…
  Παπαλάμπραινα: Ακολουθεί επιστημονική ανάλυση 🙂 🙂 🙂

 137. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  103, 106
  Ακριβώς: ‘παραμπούκι’ = παρεμβαλλόμενο εμπόδιο. Καμία σχέση με το ιατρικό ‘εμβόλιον’!
  Ο ίδιος ο Γαζής στο (αναλυτικότερο) ΛΕΞΙΚΟ του, τ.Α-σ. 614 (1835), λέει ξεκάθαρα τι εννοεί:

  104.
  Πολύ περιεκτικό σχόλιο!

 138. 39, 57 ΓΤ και Μπλογκ, χαλαρώστε

 139. Αράουτ said

  Αδαέστατε κύριε Μίκιε (137),

  «ἆρά γε γινώσκεις ἃ ἀναγινώσκεις;» (απόστολος Φίλιππος, Πράξεις 8,30)

  «Έξεστί μοι εἰπεῖν τι πρός σε: Ελληνιστὶ γινώσκεις;» (απόστολος Σαούλ – Παύλος, Πράξεις 21,37)

  Ποιός ισχυρίστηκε, άνθρωπέ μου, ότι ο Άνθιμος Γαζής καταγράφει στο Λεξικό του (1η έκδοσις 1809) την λέξη «εμβόλιο» με την σημασία του βατσιναρίσματος και του φελιάσματος; Αυτό που γράψαμε στο σχόλιο 91 και μάς επήνεσε κι ο ίδιος ο ειδήμων κύριος Σαραντάκος (στο σχόλιο 103) είναι ότι ο δαιμόνιος (αλλά αποβλακωμένος από το καθημερινό διάβασμα της Χριστιανικής Γραμματείας) χριστιανός λόγιος κ. Blogotinanai ανεκάλυψε (σχόλιο 50) ότι ο πρώτος που εισήγαγε την σημασία του «βατσιναρίσματος + φελιάσματος» στην αρχαιοελληνική λέξη «εμβόλιον» είναι ο ελληνόψυχος Διδάσκαλος του Γένους, Άνθιμος Γαζής, στον «Ερμή τον Λόγιο» της 14ης Ιουλίου του σωτηρίου έτους 1818.

  Τί δεν καταλαβαίνεις; Καθόλου δεν «σου κόβει»; Αν είχαμε κάνει τόσο μεγάλη γκάφα όσο αφελώς πίστεψες, θα είχαν ήδη βγεί να μάς κράξουν ανηλεώς οι χωροφύλακες του Ιστολογίου κ.κ. Ιατρού, Πέπες, Theo, κύρ Σταύρος κλπ – κλπ

 140. Μαρία said

 141. ΓΤ said

  138#

  Δύτα, χαλαρός είμαι. Το #39 μετέφερε απλώς μια είδηση.
  Βέβαια, διαβάζω στο τουίτ του Νικοκύρη ότι το άρθρο «ήταν βγαλμένο από την κοιλιά TOY δημοσιογράφου», ενώ, όπως βλέπουμε από το #39, το κομμάτι το υπογράφει η Meghan Cox Gurdon.

 142. Χαρούλα said

  Δηλαδή θέλουν να μας πουν οι «έξυπνοι», πως αυτοί που έστησαν την παγκόσμια επιχείρηση για να μας ελέγχουν, θα την πατούσαν με λάθη στις συσκευασίες ή της σύριγγες; 🤣😂🤣🤶🏻

  #135 αν μιλάς απευθείας δίνε την αγάπη και την έγνοια μας.
  Ο Theo έχει επίσης χαθεί. Κι αυτός ταλαιπωρημένος. Νέα έχουμε;

 143. ΓΤ said

  αθλητική κίνηση:

  Χίμκι-ΟΣΦΠ 88-105
  Προμηθέας-Μπούρσασπορ 75-100

 144. ΓΤ said

  139@

  Έξεστί μοι εἰπεῖν τι πρός σε: —-> ει έξεστί μοι ειπείν τι πρός σε;

 145. Αράουτ said

  144: Το άλλαξε λίγο το Επιτελείο μας, για να γίνει κατανοητό από τον ανελλήνιστο κύριο Μίκιο

 146. BLOG_OTI_NANAI said

  138: Μόνο που κάτι διέφυγε όπως φαίνεται… Το πόσο εύκολα μπόρεσε να γίνει πιστευτό χωρίς ουδείς να μπορεί να είναι βέβαιος ότι ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ όωπς συμβαίνει συνήθως με ψεκασμένες ειδήσεις. Αυτό είναι τρομακτικό και αφορμή για εγρήγορση και όχι για… «χαλάρωση». Εξαιρετικό το πείραμα του φαρσέρ λοιπόν και άσχετα με τον λόγο που έγινε, δείχνει πολλά.

 147. BLOG_OTI_NANAI said

  146: Επειδή δεν μπορώ να βλέπω τον όρο «χαλάρωση» απέναντι σε κινήματα φασιστικά, θα πρέπει να διαπιστώσει κάποιος ότι τίποτα τέτοιο δεν υφίσταται. Έχει εφευρεθεί και ένας όρος «Cancel culture» και υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ευαισθητοποιηθεί απέναντι στον φασισμό: https://harpers.org/a-letter-on-justice-and-open-debate/

  Όπου διαβάζουμε τα εξής τρομακτικά και διόλου «χαλαρωτικά»:

  «Editors are fired for running controversial pieces; books are withdrawn for alleged inauthenticity; journalists are barred from writing on certain topics; professors are investigated for quoting works of literature in class»

  Το φαινόμενο έχει ήδη αφήσιε να φανεί το ακραίο του πρόσωπο. Στο Youtube υπάρχουν αμέτρητες συζητήσεις επ’ αυτού του κιινδύνου. Ουδέποτε απέναντι στον φασισμό θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο όρος «χαλαρώστε» ακόμα κι αν είναι κάπως ασυνείδητος αυτή τη στιγμή, αποτέλεσμα μιας απροσδιόριστων χαρακτηριστικών οχλοκρατίας. Είανι ζήτημα χρόνου να ελεχθεί και να κατευθυνθεί σε συγκεκριμένους στόχους.

  Και αρκεί όχι μία, αλλά ΜΙΣΗ «λάθος» διατύπωση ως αφορμή για να γίνει κάποιος στόχος.

 148. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Εμβόλιο δεν (θα μπορούσε να) είναι και το μικρό έμβολο;

  138 >>το άρθρο της WSJ που προκάλεσε τον σχετικό σασιρμά
  σασιρμάς, προφανώς η αναστάτωση, μου θύμισε το κρητικό σασιρντίζω (με παχύ το σ -ch), πελαγώνω, αναστατώνομαι πολύ.

 149. Γιάννης Ιατρού said

  142: Ναι Χαρούλα, θα τις μεταφέρω 🙂

 150. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 151. leonicos said

  91 Αραουτ

  εκβόλια και φθόρια δεν είναι καθαρτικά αλλά φάρμακα που προκαλούν αποβολή

  Μπέρδεψες τα παιδιά με τα σκατά

 152. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

 153. Μαρία said

  Αυτόν κανονικά δεν πρέπει να τον μαζέψει εισαγγελέας;
  «Μια είδηση απ’ τη γειτονική Ιταλία από Ορθοδόξους Χριστιανούς που επικοινωνούν μαζί μου, είπαν το εξής με ανησυχία μεγάλη: Τα νέα εμβόλια τα οποία κυκλοφορούν από σήμερα και άρχισε από τους άρχοντες η χρήση, γίνονται και παρασκευάζονται με το προϊόν των εκτρώσεων. Είναι πολύ φοβερό αυτό αδελφοί μου, έχουν ανησυχήσει οι χριστιανοί της Δύσης και απευθύνθηκαν είς τον αρχηγό τους τον Πάπα και εκείνος τους καθησύχασε και τους λέει έτσι είναι αλλά κατ’ οικονομίαν θα το δεχθούμε για την υγειά των ανθρώπων. Αυτό είναι μεγάλο λάθος βεβαίως εκείνος βρίσκεται εκτός της Μιας Αγίας καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας και δεν μπορούμε να υπολογίσουμε τη γνώμη του αλλά εμείς οι ορθόδοξοι δεν μπορούμε να δεχτούμε κάτι τέτοιο» https://newpost.gr/ellada/5feb36d389055c1d12904dfe/koronoios-mitropolitis-kythiron-ta-emvolia-paraskeyazontai-me-to-proion-ton-ektroseon

 154. Μαρία said

  116
  https://www.avgi.gr/gallery/podcasts/375610_giati-yfypoyrgos-ehei-proteraiotita-ston-emboliasmo-apo-mia-nosileytria

 155. Γιάννης Ιατρού said

  153: https://sarantakos.wordpress.com/2020/12/26/meze-459/#comment-706066

 156. Πάνος με πεζά said

  Ας πούμε ότι δεν είμαστε συνωμοσιολόγοι…

  Το Μάρτη μας έλεγαν «Ααααααν θα βρεθεί εμβόλιο, αυτό θα κάνει 2 με 3 χρόνια να μπει στην παραγωγή μετά τις δοκιμές…»
  Ξαφνικά στο εξάμηνο, το εμβόλιο είναι έτοιμο και δοκιμασμένο «καμπάνα»… Μα και σκουτεράκι να ήταν, έξι μήνες δε θα το γύρναγαν στις πίστες και τα εργαστήρια, πριν να το δώσουν στον κοσμάκη, για να μη σκοτωθεί;

  Κι εδώ μιλάμε ότι το φάρμακο της μεγαλύτερης πανδημίας των τελευταίων 100 ετών (λάθος ο όρος αλλά ας τον υιοθετήσουμε · η πανδημία ορίζεται από τη συνέπεια της θανής άνω του 30% του ενεργού πληθυσμού), βρέθηκε «τσάκα-τσάκα», «έτσι ξαφνικά», που θα έλεγε κι ο Ρέμος… Και βρέθηκαν και τα ψυγεία, και οι μεταφορές, και όλα, κι αρχίζουν να γεμίζουν τα ράφια μας εμβόλια… Που μάλιστα δεν έχουν πάρει και άδεια ΕΟΦ, αλλά άδεια «έκτακτης ανάγκης»… Παρόλο που και σε τέτοια έκτακτη ανάγκη ακόμα, για να τρυπηθείς σε νοσοκομείο, η άδεια του ΕΟΦ χρειάζεται.

  Κάτι δεν πάει καλά, ε; Ακόμα κι αν δεχτούμε ότι κι ένα placebo θα βοηθούσε ψυχολογικά, υπάρχουν κι άλλες εμφανέστατες «τρύπες» στη διαδικασία, όπως π.χ. ότι οι εταιρίες δε φέρουν ευθύνη ΕΠΙΣΗΜΩΣ για τις οποιεσδήποτε παρενέργειες, λέει… Δε σε βάζουν να υπογράψεις εσύ, όπως π.χ. οι έγκυες στην επισκληρίδειο, αλλά έχουν γενική απαλλαγή οι εταιρίες, κι είναι το ίδιο…

  Όλα αυτά κάποτε, σίγουρα θα απαντηθούν. Αλλά δεν ξέρουμε τί θα έχει συμβεί μέχρι τότε… Ας επλίσουμε, τίποτα τραγικό…

  Κι ας κλείσουμε με το αστειάκι των ημερών :
  – Καθήστε κύριε Μητσοτάκη, σε ένα λεπτό θα έχουμε τελειώσει.
  – Ευχαριστώ.
  – Μη φοβάσαι !
  – Μα δε φοβάμαι !
  – Δεν το είπα σε σας, Πρόεδρε. Στο εμβόλιο το είπα !

 157. Μαρία said

  155
  Είχα δει τη θεραπεία αλλά ξέχασα ποιος την πρότεινε. Αυτό που λίνκαρα έχει και βίντεο που ανέβασε ο Αλικάκος.

 158. Μαρία said

  156
  >Κι εδώ μιλάμε ότι το φάρμακο της μεγαλύτερης πανδημίας των τελευταίων 100 ετών (λάθος ο όρος αλλά ας τον υιοθετήσουμε · η πανδημία ορίζεται από τη συνέπεια της θανής άνω του 30% του ενεργού πληθυσμού)

  Όχι. Ο ορισμός της πανδημίας σχετίζεται με την εξάπλωση μιας επιδημίας κι όχι με τον αριθμό των νεκρών. Ο κορονοϊός ήταν αρχικά κινέζικη επιδημία και χαρακτηρίστηκε πανδημία απ’ τον ΠΟΥ στις 11 Μαρτίου, όταν πια είχε εξαπλωθεί σ’ όλες τις ηπείρους.

 159. Avonidas said

  #156. Έχουμε κάποια αντίληψη πόσο είναι το 30% του ενεργού πληθυσμού, ή θα πέσει πανικός αν βγάλω τα κομπιουτεράκια και γράψω νούμερο;

  Θάνατος του 30% του ενεργού πληθυσμού δεν είναι πανδημία, φίλτατε, είναι η Δευτέρα Παρουσία.

 160. Μαρία said

 161. Μαρία said

  Πιο νέος κι απ’ το δύτη μας αλλά δηλώνει ορθοπΕδικός. Τον συγχωρώ.

 162. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Κάπου στιγμή άκουσα, στο ράδιο μάλλον, ότι, με απλά λόγια, έχουμε πανδημία όταν όλοι έχουν έστω έναν γνωστό που μολύνθηκε.

 163. ΓΤ said

  Έτοιμα τα ‘χαν όλοι τα κοντομάνικα; Ούτε στο Νότιο Ημισφαίριο να πήγαιναν…
  Αυτός, πάλι, στο #162 πώς κάθεται έτσι;
  Σαν να ‘ναι χύμα σε καναπέ κωλάδικου και να χαλβαδιάζει…

 164. ΓΤ said

  @163

  Στο #161 εννοούσα. Το #162 κρύβει Φουντουλάκι 🙂

 165. aerosol said

  #156
  Το χρονικό διάστημα ήταν όντως πολύ σύντομο. Όλοι έχουμε τις ανησυχίες μας. Αλλά:

  Δεν είναι έξι μήνες, είναι έντεκα.
  Αν πέθαιναν τόσοι άνθρωποι κάθε μέρα επειδή δεν έβγαινε στην αγορά ένα σκουτεράκι, κανείς δεν θα το έτρεχε σε πίστες έξι μήνες.
  Το μέγεθος της πανδημίας δεν είναι αυτό που καθορίζει το πόσο δύσκολο είναι να βρεθεί εμβόλιο.
  Ο ορισμός της πανδημίας που δίνεις είναι σουρεαλιστικός, ούτε στο Μαύρο Θάνατο του Μεσαίωνα δεν πέθανε το 30%!
  Δεν είναι περίεργο που βρέθηκαν τα ψυγεία και οι μεταφορές. Δύσκολο εγχείρημα λόγω όγκου εργασίας, αλλά δεν τα πάμε και στον Άρη -ούτε εφευρέθηκαν χθες τα σχετικά ψυγεία.
  Κανείς δεν κινητοποιεί την υφήλιο, με τεράστια έξοδα, για ένα placebo. Δε μιλάμε για πονοκέφαλο ή ψυχοσωματικό: είτε θα μειωθούν τα κρούσματα και οι νεκροί είτε όχι.
  Οι εγκρίσεις που δίνονται είναι όντως έκτακτης ανάγκης. Διότι αντιμετωπίζουμε έκτακτη ανάγκη.

  Δεν ξέρω αν θα δούμε κάτι τραγικό να προκύπτει από το εμβόλιο (ελπίζω και θεωρώ πως όχι) αλλά σίγουρα και χωρίς καμία αμφιβολία θα βλέπαμε πολύ τραγικότερα από ότι έχουμε δει εάν η πανδημία συνεχίσει έτσι. Δηλαδή εάν ως τώρα δεν έχεις στον κύκλο σου νεκρό, μάλλον θα είχες στο μέλλον. Ας μείνουμε ψύχραιμοι.

 166. loukretia50 said

  Προβληματισμοί για το εμβόλιο.

  Αγαπητή κυρία Κλαιρούλα, ελπίζω να έγραψα σωστά το μέηλ σας
  Σας παρακολουθώ στην τιβί από τότε που ήσασταν νέα και σας συγχαίρω για την επιμόρφωση που μας προσφέρετε , για τον καινούργιο σέξυ βοηθό σας και το πετυχημένο λίφτινγκ.
  Το περσινό σας αγρίευε λίγο, αλλά ευτυχώς το διορθώσατε.
  Εμείς οι ανεξάρτητες και δυναμικές φίλες σας – όπως μας αποκαλείτε, μάθαμε να μην πιστεύουμε τα άλλα κανάλια που μας παραμυθιάζουν και να ενημερωνόμαστε μόνο από σας.
  Ειλικρινά σας θαυμάζω, όλα τα ξέρετε!

  Σας γράφω γιατί πάντα στηρίζομαι στη βοήθειά σας για να βελτιώσω το λουκ, την κουλτούρα και τη μαγειρική, να οργανώσω έξυπνα τα του οίκου μου και φυσικά να διαμορφώσω σωστή άποψη για όλα όπως κι εσείς – μη με θεωρούν κι αστοιχείωτη.

  Όμως έχω μπερδευτεί με ένα πολύ σοβαρό θέμα :
  Η κομμώτρια της Σούλας – σωστή αρτίστα – εξπέρ στο πινέλο, της είπε ότι πρέπει σύντομα να κάνει το εμβόλιο, αλλιώς δεν της ξανακάνει ανταύγειες .
  Η δικιά μου η θεούσα – με κουρεύει ωραία όμως – λέει ότι θα μου φυτέψουν τζιπάκι.
  -Και τι είναι το τζιπάκι ? τη ρώτησα.
  – Μικρό τζιπιές.
  Και μ’ αυτό λέει θα με παρακολουθούν, εκτός απ΄τον Πασχάλη που ζηλεύει, κι όλοι οι αντίχριστοι της περιοχής.
  Δε θα μείνει τίποτα κρυφό, ούτε τι πληρώνω με την κάρτα.

  Κι εδώ αρχίζουν τα δύσκολα κυρία Κλαιρούλα μου.
  Είμαι αξιοπρεπής κυρία, αλλά έχω στο ίντερνετ πολλές περσόνες, κρυφούς λογαριασμούς απ΄τον άντρα μου, όπως με έμαθε η μαμά μου.
  -«Ο άντρας σου παιδί μου πρέπει να σε ξέρει απ΄τη μέση και πάνω» – ή ανάποδα?
  Τέλος πάντων, καταλαβαίνετε ότι δε γίνεται να του πω ούτε για τα ακριβά καλλυντικά που παραγγέλνω – τα λέω φάρμακα, ούτε για ρούχα – τα βάζω στα έξοδα σπιτιού, ούτε βέβαια ότι κάνω chat με αγνώστους, βλέπω καμιά ταινία μόνο για κορίτσια και φυσικά ποστάρω στο φουμπού φωτό, κουτσομπολιά, κι όλα τα παλιά και νέα κατορθώματά μου.
  Οι πολλές περσόνες είναι η μυστική ζωή μου, που λέει κι ένας φίλος με παρανόμι 2big4you.Κι ήμουν πολύ ικανοποιημένη, μέχρι σήμερα.
  Το εμβόλιο απειλεί την ιντερνετική ζωή μου.

  Σκασμένη εξομολογήθηκα τον πόνο μου στη μανικιουρίστα, που είναι νέο κορίτσι και προοδευτικό και μου είπε να μην ανησυχώ, γιατί ήδη με παρακολουθούν όλοι, αφού ξημεροβραδιάζομαι στο ίντερνετ και χρησιμοποιώ παντού μέιλ και κάρτα.

  Σκέφτηκα πως έχει δίκιο, και σαν τι παραπάνω θα μάθουν άμα κάνω εμβόλιο?
  Κι αφού την κάρτα – του Πασχάλη- δε μπορώ να την κόψω έτσι κι αλλιώς, χαλάρωσα.

  ‘Ελα όμως που όταν άπλωνα τη μπουγάδα με είδε η Μόρφω, η διπλανή, που είναι μορφωμένη και βυζαντινολόγα – παπαδοκόρη.
  Κι επειδή φτερνίστηκα γιατί λιβάνιζε, με ρώτησε αν θα κάνω εμβόλιο, είπα δεν ξέρω και τσαντίστηκε γιατί δεν πρέπει να γίνω υποχείριο – δεν το κατάλαβα ακριβώς, αλλά αυτή ξέρει καλύτερα – σκοτεινών δυνάμεων που θέλουν να λυγίσουν την ελεύθερη βούλησή μας και να μας ποδηγετούν.
  Τώρα τι παναπεί κι αυτό δεν είμαι σίγουρη, ντράπηκα να ρωτήσω, καλό δεν είναι πάντως.

  Πέρασε αργότερα ο διαχειριστής – ζωντοχήρος κοτσονάτος – με βρήκε αναστατωμένη, του εξήγησα, με παρηγόρησε, και αφού την είπε στερημένη – δηλαδή καθυστερημένη ήθελε να πει , που δε στέκει όμως γιατί είναι ντεμοντέ και σκύλα, όχι χαζή – επέμενε ότι,
  ο γιος του ο κομπιουτεράς – ξύπνιο παιδί και ωραίο αλλά λίγο φρικιό, λέει πως πρέπει όλοι να εμβολιαστούμε για να γίνουμε αγέλη. Δηλαδή κοπάδι – μη χειρότερα!
  -Και γιατί να γίνουμε κοπάδι κυρ Σώτο μου? ρώτησα.
  -Γιατί το μοναχό πρόβατο το τρώει ο λύκος.
  Κατάλαβα.

  Μετά όμως γύρισε ο Πασχάλης απ΄τη δουλειά κι άρχισε τα γαλλικά γιατί τόσους μήνες εκεί μέσα τόσοι νοματαίοι κολλάνε συνέχεια αναμεταξύ τους και κανένας δε νοιάζεται και τώρα το εμβόλιο τους μάρανε κι αν είναι να πλερώσει και γιαυτό να το βράσει.
  Α, εγώ τιμάω το στεφάνι μου και κοιμήθηκα αποφασισμένη να μην το κάνω.

  Όμως το πρωί έφαγα παστέλι και μου έσπασε μια κορόνα και πήγα τρέχοντας στον οδοντογιατρό, που ήταν σαν ούφο με στολή και μεγάλη μάσκα με κάτι στρογγυλό μπροστά σα γουρουνάκι.
  Κι έγινε θηρίο και μου είπε να μην ξαναπατήσω αν δεν κάνω εμβόλιο, όμως εγώ χρειάζομαι καινούργια κορόνα γιατί είναι δόντι μπροστινό και φαίνεται.

  Γυρίζοντας πέρασα απ΄το φούρνο, όπου η φιλενάδα μου η Γωγώ με βεβαίωσε πως δεν πρέπει να εμπιστεύομαι τίποτα αν δεν ξέρω τα υλικά. Το παν είναι λέει τα καλά υλικά και κανένας δεν ξέρει τι βάζουν σ΄αυτό το εμβόλιο.
  Ναι, αλλά εκείνη την ώρα μπήκε ο δάσκαλος της κόρης της με το φουντωτό μαλλί που ταϊζει τα αδέσποτα και είπε να μην πιστεύουμε αστήριχτες θεωρίες συνωμοσίας κι ότι πάντα φταίνε οι πολυεθνικές, όμως το εμβόλιο είναι το μόνο που έχουμε.
  Κι έχει καθαρά μάτια κι ωραίο χαμόγελο και πώς να μην τον εμπιστευτείς, τα παιδιά τον αγαπάνε.
  Μα εκεί που τα λέγαμε με τη Γωγώ για το πώς γίνεται κακές πολυεθνικές να κάνουν καλό εμβόλιο, ήρθε ο κύριος Σούλης ο δικηγόρος και δεξιός ψάλτης – στριμμάδι σκέτο αλλά δεν του ξεφεύγει κανένας, όλοι σ΄αυτόν τρέχουμε για κληρονομικά και αυθαίρετα, και θύμωσε μαζί της και είπε όποιος τα λέει αυτά δεν ξέρει τι του γίνεται και νάρθει να μου πει εμένα- δηλαδή αυτουνού – που ξέρει από μεγάλες κομπίνες και σκοτεινούς κύκλους αθέων.
  Πάλι μπερδεύτηκα.

  Σκέφτηκα να ρωτήσω τον τελετάρχη της γειτονιάς που έχει συμφέρον, για να κάνω το ανάποδο, αλλά είναι κλειστός και τι σόι click away να κάνω σε τέτοιο μαγαζί?

  Και σας ρωτάω τώρα εσάς κυρία Κλαιρούλα μου, γιατί μαζεύτηκαν πολλές απορίες :
  – Τι σχέση έχει η κάρτα του Πασχάλη μου με το εμβόλιο?
  Δεν είναι δωρεάν?
  Άλλωστε εγώ θα το κάνω – μπορεί και όχι.
  Και τι τους νοιάζει τους αντίχριστους τι αγοράζω, τι βλέπω, αν κάνω chat με αγνώστους κι αν μου κάνουν καμάκι στο ίντερνετ?
  Τον Πασχάλη όμως τον καίει και τον ζεματάει.

  Κι αν με παρακολουθούν κι οι αρνητές για να ξέρουν αν θα γίνω αντίχριστη, από ποιους κινδυνεύω πιο πολύ να με καρφώσουν ?
  Να το κάνω τελικά ή να μην το κάνω?

  Είστε η μόνη μου ελπίδα να ξεστραβωθώ, αδυνατώ να διαχειριστώ το θέμα – όπως λέει κι ο φίλος μου ο 2Big4you, αλλά σας παρακαλώ μη διαβάσετε το γράμμα ζωντανά γιατί θα τα μάθει σίγουρα ο Πασχάλης. Και οι συνωμότες που λέγαμε.
  Ευχαριστώ ,
  περιμένω ανυπόμονα απάντηση και θα σας κάνω χίλια λάικ.
  Η πιστή σας follower
  Μεσσαλίνα
  ΥΓ 1: Μη με ρωτήσετε τι θέλω εγώ, όπως μας συμβουλεύετε πάντα, ακούω πρώτα τους ειδικούς.
  ΥΓ 2 : Αν γίνεται να μου συστήσετε καμιά καλή κομμώτρια – όχι ακριβή, και οδοντίατρο αρνητή, γιατί μέχρι να το κάνω το ρημάδι – και αν – θάχω μεγάλο πρόβλημα.

  (παραβγήκε σεντόνι, συγνώμη!)

 167. Γιάννης Ιατρού said

  Μας πήραν πρέφα πανευρωπαϊκώς… (αυτός …ο λοχίας φταίει 😂👍🤗😉)
  Backlash after Greek government officials get coronavirus jabs before doctors

 168. Γιάννης Ιατρού said

  Αυξάνονται καθημερινά οι «μνηστήρες»… Ε ρε Οδυσσέας που χρειάζεται!

 169. Γιάννης Ιατρού said

  167: αμα δεν κάνεις ρεφρές… => 160 🙂

 170. Γιάννης Ιατρού said

  163: Αυτός (εκτός από γιατρός) είναι Υφυπουργός Εξωτερικών, Βουλευτής Αρκαδίας ΝΔ και κάθεται όπως του γουστάρει, τι θές, ε; 😂

 171. Γιάννης Ιατρού said

  166: …«η κομμώτρια της Σούλας…. εξπέρ στο πινέλο…»…

  Χαχαχα, άφταστο!!
  Λου😍🤩👍

 172. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Γειά σου Γιάννη!
  (Εσύ μεν ξυπνάς νωρίς και γράφεις, εγώ δε γράφω και πάω γιά ύπνο 🙂 )

  Χθες είχα δουλειά και δεν σχολίασα, αλλά αυτό που διαβάζω αυτόν τον καιρό ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ, μου κάθεται στο στομάχι (και αποδεικνύει ότι είμαστε αφημένοι σε χέρια ΦΑΓΑΝΩΝ)

  Ερωταπαντήσεις δημοσιευμένες σε όλα τα ΜΜΕ:
  [..]
  7. Έχω εκτεθεί στον κορωνοϊό SARS-CoV-2 ή έχω νοσήσει από COVID-19. Χρειάζεται να κάνω το εμβόλιο;
  Απάντηση:
  Δεν είναι ακόμα επαρκώς γνωστό για πόσο καιρό διαρκεί η φυσική ανοσία σε άτομα που έχουν εκτεθεί στον κορονοϊό και ήταν ασυμπτωματικά ή έχουν νοσήσει. Παρόλα αυτά ακόμα δεν είναι σαφές αν τα άτομα που έχουν εκτεθεί στον ιό πρέπει να εμβολιαστούν έναντι του κορονοϊού SARS-CoV-2.

  Ερωτήσεις (δικές μου):
  –Και γιατί ρε ΧΑΤΖΗΑΒΑΤΗΔΕΣ να κάνει εμβόλιο ένας που αρρώστησε πρόσφατα (και προφανώς διαθέτει αντισώματα) και να εκτεθεί σε πολυάριθμους εμβολιαστικούς κινδύνους;
  —Και γιατί ρε ΧΑΤΖΗΑΒΑΤΗΔΕΣ να τεθεί κατά έναν τέτοιο -διφορούμενο- τρόπο ερώτημα που δεν συζητήθηκε ΠΟΤΕ στα σοβαρά μεταξύ των ειδημόνων και που ΠΟΤΕ, ΚΑΝΕΙΣ δεν διανοήθηκε να το θέσει υπό ερευνητικό έλεγχο;
  —Και γιατί ρε ΧΑΤΖΗΑΒΑΤΗΔΕΣ αφήνετε περιθώρια σε «μερακλήδες» και «σπέσιαλ εντεταλμένους» υγιειονομικούς παράγοντες να εμβολιάσουν (λόγω ..αμφιβολιών) ατεκμηρίωτα χιλιάδες νοσήσαντες;

  (Επαναλαμβάνω: Δεν είμαι κατά του εμβολίου)

  Καλημέρα σας!

 173. Alexis said

  #168: Όχι Οδυσσέας Γιάννη, βρεγμένη σανίδα τους χρειάζεται και να ‘ναι κι από οικοδομή με ρόζους για να τσούζει… 🙂
  Πόσο κράξιμο πρέπει να φάνε πια για να σταματήσει αυτό το τσίρκο των κυβερνητικών «αξιωματούχων» που εμβολιάζονται;
  Η μακαρίτισσα η μάνα μου έλεγε μια παροιμία για τους χοντρόπετσους, τους χωρίς τσίπα: «Τον λύκο τον φτύνανε κι αυτός έλεγε: Βρέχει!»

  #166: Απορία: Ποιες είναι οι ταινίες «μόνο για κορίτσια»;

 174. Χαρούλα said

  #166 Loukretia50 Μπράβο! Έξυπνο, καλογραμμένο. Αλλά άτυχο! Απλά σχόλιο;;;;;

  Νικοκύρη πρόταση. Σκέψου την!
  Να χτενιστει, να βάλει τα καλά του, να πιούμε Κυριακάτικο καφέ μαζί. Λέω εγώ τώρα…..

  Καλημέρα!🤶🏻🎄🧑🏻‍🎄

 175. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Το έχω δηλώσει από καιρό: Και για τη Λου να σχηματιστεί μια επιτροπή (αντ χοκ) να την υποχρεώσει να γράψει.
  Είπα και ελάλησα…

 176. Γιάννης Ιατρού said

  172: Καλή ξεκούραση Γιώργο!

  ΥΓ: Ίσως πιστεύουν (*ατεκμηρίωτα*) ή θέλουν να βάλουν στο μυαλό του κόσμου (*κακώς*, *πουλάνε ελπίδες*, *πλύση εγκεφάλου*) πως ο εμβολιασμός φέρνει διαρκή ανοσία…
  Αλλά τι εξάπτεσαι; Προφανώς εδώ πρόκειται μόνο για επικοινωνιακή μάχη, που κυρίως γίνεται για οτιδήποτε άλλο, εκτός από την αντιμετώπιση της πανδημίας και των επιπτώσεών της.

 177. Γιάννης Ιατρού said

  175: Σε περίπτωση σθεναρής άρνησης, τις ποινές θα καθορίσει το επιτελείο 🙂 🙂

 178. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  177 Εννοείται. Τι αξία έχει ο Νόμος χωρίς τη δυνατότητα επιβολής του? Δεν θα υπάρξει έλεος 🙂

 179. nikiplos said

  Συμφωνώ με την 174@ προλαλήσασα Χαρούλα.
  Αγαπητή Λου, εξαιρετικό! Ιλαρό, χαρούμενο και ψυχοθεραπευτικά αστείο.

 180. Γιάννης Ιατρού said

  173: Αλέξη, το πράμα «φωνάζει» για καμιά επιπλέον καμπάνια, όταν μάλιστα *κατα δικές τους φυλλάδες* γράφουν:

  Παρόλο που η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την προηγούμενη εβδομάδα συγκεκριμένη λίστα με μόλις 49 πρόσωπα που είχαν προκριθεί για να εμβολιαστούν εκτός προτεραιότητας στην πρώτη φάση, είτε για λόγους παραδείγματος, όπως η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, είτε επειδή θεωρήθηκε ότι ο ρόλος τους είναι κρίσιμος για την λειτουργία της κυβέρνησης και του κράτους, όπως οι ηγεσίες των υπουργείων που εμπλέκονται άμεσα στον αγώνα κατά της πανδημίας, στην πορεία ο κατάλογος διευρύνθηκε σημαντικά.
  Έτσι, το μεσημέρι της Τρίτης έγινε εμμέσως γνωστό από ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα ότι ο συνολικός αριθμός των αξιωματούχων που θα εμβολιαστούν εκτός προτεραιότητας έφθασε στους 126, καθώς τόσα κρίθηκε –άγνωστο από ποιον- ότι είναι τα «πρόσωπα της πρώτης γραμμής», τα οποία θεωρήθηκαν «απολύτως κρίσιμα για τη λειτουργία της Κυβέρνησης και τη συνέχεια του Κράτους»….

 181. Γιάννης Ιατρού said

  178: π.χ. κεφτεδο-βολισμός 🙂 🙂

 182. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  181 Και στις πληγές θα αλείψουμε Τζακ Ντάνιελς.

 183. Γιάννης Ιατρού said

  182: τι, μόνο «αλείψουμε»; Με τη μάνικα… και με (χλωρό😂, όχι ξηρό….) πάγο από πάνω, να μην έχουμε πρηξίματα 🙂

 184. Γιάννης Ιατρού said

  Ρε συ, άμα της ανακοινώνουμε τέτοια, δεν πρόκειται να γράψει ποτέ…. 🙂 🙂

 185. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα ! Ναι, ο ορισμός που έδωσα στο @156 ξέφυγε, εννοούσα «να έχει νοσήσει το 30%… ( ίσως θυμόμουν…Παγκοσμίους Πολέμους !:) )»
  Αλλά βλέπω ότι και αυτός ο ορισμός άλλαξε. Ο ρυθμός εξάπλωσης βεβαίως είναι ένα καλό κριτήριο, γιατί να, ας πούμε, έβαλε στην άκρη το AIDS, που χαρακτηρίστηκε «ασθένεια του αιώνα» και αριθμεί 38 εκατομμύρια νεκρούς σε 38 χρόνια, αλλά δεν είχε τέτοια εξάπλωση (βεβαίως και ο Covid έχει 1.8 ήδη σε έναν, οπότε αναλογικά έχει μεγαλύτερη «μέση» ετήσια θνητότητα…)

 186. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Άμα δε γράψει δεν έχει ούτε κεφτέδες ούτε Τζακ, για να μάθει 🙂

 187. Χαρούλα said

  Καλέ είστε καλά πρωινιάτικα;;;;; Τι όνειρα βλέπατε;;;; Απαπαπα! Θα την τρομάξετε για να γράψει και θα έχουν εξαφανιστεί οι αναγνώστες!😊😂🤣😂😊😂🤣

 188. ΚΩΣΤΑΣ said

  @166
  Ε Ξ Α Ι Ρ Ε Τ Ι Κ Ο ! ! !
  Μία μόνο μικρά παρωνυχίς, Μετά το αδυσώπητο δίλημμα: «Να το κάνω τελικά ή να μην το κάνω?» θα ήρμοζεν ως επίλογος: Εδώ σε θέλω κάβουρα…. 😉

 189. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  187 Προσπαθούμε να την καλοπιάσουμε με τα αγαπημένα της για να καλλωπιάσει 🙂 λίγο το ιστολόγιο.

 190. Γιάννης Ιατρού said

  185: Εκτός από τους «άμεσους» νεκρούς, έχουμε και τα έμμεσα θύματα. Ενδεικτικά μόνο αναφέρω:
  1) Αυτούς που θα καταλήξουν στα κυπαρισσάκια αργότερα, επειδή έχουν ήδη υποστεί σοβαρές βλάβες/αλλοιώσεις ζωτικά όργανα/λειτουργείες από τον κορονοϊό. Είτε πέρασαν την αρρώστια χωρίς να το ξέρουν, ίσως και με πολύ ελαφρά συμπτώματα, είτε μετά από θεραπεία, κατ΄ οίκον ή στο νοσοκομείο κλπ.
  2) Αυτούς που θα χαθούν, επειδή λόγω της επιδημίας δεν μπόρεσαν ή δεν πρόφτασαν να κοιτάξουν/θεραπεύσουν (π.χ. και με εγχειρήσεις) υφιστάμενα νοσήματα, χρόνια ή μεμονωμένα εμφανισθέντα
  3) Αυτούς που θα χάσουμε λόγω της διάλυσης της οικονομίας και της φτωχοποίησης, με αποτέλεσμα την κακή διατροφή, ελλιπή υγιεινή, κακή στέγαση κλπ.
  4) Συμπεριλαμβάνω κι αυτούς που θα φορτιστούν τόσο πολύ ψυχολογικά από την οικονομική δυσπραγία είτε από την απομόνωση που διατάχθηκε κλπ., έτσι ώστε να καταλήξουν με τον ένα ή άλλο τρόπο.

 191. # 190

  συν αυτούς που θα πάνε από δυστύχημα, αφηρημένοι από το να σκέφτονται να κάνω ή να μην κάνω το εμβόλιο…

 192. nikiplos said

  Το γεγονός ότι παρελαύνουν από τα πρόθυμα ΜΜΕ, όλοι οι σύζυγοι, μπατζανάκηδες και κουνιάδια των κυβερνώντων, σε μένα δείχνει δυό πράγματα:
  – Επικοινωνιακή ανευθυνότητα. Δεν πρόκειται να παραδειγματιστώ επειδή είδα τη σύζυγο του Κωστή Χατζηδάκη να εμβολιάζεται.
  -Φόβο όλων αυτών μη νοσήσουν που αδιαφορούν αν δείχνουν την εικόνα της μπανανίας. Γιατί φοβούνται όμως τόσο πολύ?

 193. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  190 Έτσι. Μετά τη δεκαετία της (συνεχιζόμενης) κρίσης, δεν ξέρω πόσα χρόνια θα χρειαστούν για να ανακάμψουμε από το κερασάκι και μόνο. Αλλά μασήσανε καλά οι Φουρθιώτηδες, κάτι είναι κι αυτό. Λουκουμάκι τους ήρθε η αρρώστια. Μάσα και πολύτιμη εμπειρία στον χειρισμό πλήθους.

 194. Η γάτα μου μαθαίνει κομπιούτερ, ξεκίνησε από τα βασικά, κοιμάται στην θήκη του λάπτοπ !!

 195. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  192 Γιατί, πότε είχαν πρόβλημα να δείχνουν μπανανία?

 196. Γιάννης Ιατρού said

 197. Pedis said

  Το καλό είναι ότι οι άρχοντες είναι πεισμένοι για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εμβολίου και γι αυτό τρέχουν να εμβολιαστούν μπροστά και πάνω από τους υπόλοιπους θνητούς.

  Το κακό είναι ότι περισσότεροι από αυτούς είναι καράμπαζα, με τον ηγέτη να είναι, επιπλέον, και θιασώτης της ομοιοπαθητικής.

 198. Nestanaios said

  91. Αράουτ.

  Και εγώ διαφωνώ με το «εμβόλιο» αλλά από μια άλλη σκοπιά. Υπάρχει εισβολή του «ο» στη θέση του «α» και εκτοπισμός του «α» από το «ο». Αυτό είναι άδικο επειδή αλλάζει την έννοια και τις συνεκδοχικές σημασίες. Επίσης διαφωνώ με την μεταμόρφωση του «ν» σε «μ» προ του «β» και όλων των άλλων. Η μεταμόρφωση του «ν» σε «μ» έχει θανατώσει την ετυμολογία.

  Το «εμβόλιο» αφορά το μυαλό και το «εμβάλιο» αφορά το σώμα και για τον λόγο αυτό επικράτησε το «εμβόλιο».

 199. nikiplos said

  190@ Συγγενής μου, με κακοήθεια στην ουροδόχο και στον προστάτη, αναγκάστηκε να πληρώσει 10.000€ σε ιδιωτικό νοσοκομείο, αφού τα προγραμματισμένα στο Λαϊκό πήγαν τόσο πίσω που ο άνθρωπος φοβήθηκε μην πάει αδιάβαστος. Εννοείται πως ούτε είχε «πρόχειρα» τα 10.000ρικα, ούτε τα βρήκε εύκολα. Αυτό είναι πολύ μεγάλο ζήτημα.

 200. sarant said

  166-174 Αν ακούει η Λουκρητία, και αν θέλει, θα μπορούσαμε να το βάλουμε την Κυριακή. Αποκαθιστούμε έτσι και μια αδικία, ότι δικό της γραφτό δεν εχουμε βάλει ποτέ στη βιτρίνα, μόνο στα σχόλια (στα ράφια, πες).

  Να το χτενίσει, να το στολίσει, να δει μηπως βάλει άλλο τίτλο, μήπως διορθώσει, προσθέσει, αφαιρέσει κάτι, και να το βάλουμε να το δει και πιο πολύς κόσμος -το σχ. 166 το διαβάζουν λίγοι (και καλοί, αλλά λίγοι).

 201. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  139.
  Σεβαστέ μου και σοφότατε κ. Αράουτ:
  Το σχόλιό μου (137) δεν αναφερόταν σε σένα! Αλλά, αφού τα θέλει ο …πισινός σου, ξαναδιάβασε τα γραφόμενά σου (στο 91):
  Ωστόσο, πρέπει να πούμε ότι ήδη από το 1809 (που εξεδόθη ο 1ος Τόμος του θρυλικού του «Λεξικού της Ελληνικής Γλώσσης»), ο Άνθιμος Γαζής καλόβλεπε να δώσει στην λέξη «εμβόλιον» την σημερινή σημασία του βατσινίσματος – φελιάσματος.
  Και για να ’’στηρίξεις’’ τον ισχυρισμό σου, μας υπογραμμίζεις το ‘παραμπούκι’!

  «ἆρά γε γινώσκεις ἃ …γράφεις;»

 202. π2 said

  Μου φαίνεται ειλικρινής η κυβερνητική έκπληξη για τον θόρυβο με τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των πολιτικών στελεχών. Μες στον μαριαντουανετισμό τους, εκπλήσσονται που ο κόσμος επισημαίνει το απαράδεκτο του πράγματος.

  Στην αρχή έπαιξαν το χαρτί του συμβολισμού. Να δει ο κόσμος ότι το κάνουμε κι εμείς για να μη φοβάται. Κακώς, κάκιστα έπαιξαν και οι πολιτικοί αρχηγοί το παιχνίδι αυτό. Γιατί όταν θέλεις συμβολισμό κι έχεις ελάχιστες προς το παρόν δόσεις εμβολίων, συμβολισμό κάνεις κυρίως με τον απόλυτο σεβασμό της προτεραιοποίησης που έχεις κάνει, με σαφή κριτήρια και χωρίς εξαιρέσεις. Αν θέλεις συμβολισμό, διαλέγεις δυο υπερήλικες, έναν νοσηλευτή, έναν γιατρό, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, έναν ντελιβερά, έναν υπάλληλο κούριερ, έναν φροντιστή γηροκομείου, έναν ταμία σουπερμάρκετ, φέρνεις τα κανάλια, φτάνει.

  Μετά, όταν το χαρτί του τάχα μου συμβολισμού δεν μπορούσε να παιχτεί, έπαιξαν το χαρτί του «προσωπικού προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της κυβέρνησης», το οποίο προβλέπεται και στον επιχειρησιακό σχέδιο του εμβολιασμού. Μόνο που προβλέπεται για την πρώτη φάση γενικά, δηλαδή ως το τέλος Ιανουαρίου. Όταν το «προσωπικό προτεραιότητας» παίρνει τη σειρά των υγειονομικών από την πρώτη μέρα, ο συμβολισμός γίνεται σαφής: κάντε άκρη, ξέ’ς ποιος είμαι γω ρε. Στο Ασκληπιείο ξεκίνησαν τον εμβολιασμό «των υγειονομικών» από το διοικητικό προσωπικό, όχι από τους γιατρούς.

  Κι αυτή η καφρίλα έχει φυσικά εκπαιδευτικό αποτέλεσμα. Βγαίνει μετά η Ντόρα που λέει ότι οι βουλευτές πρέπει να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα για να λειτουργήσει κανονικά η βουλή, οι δάσκαλοι που λένε ότι πρέπει να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα γιατί οι συνθήκες στα σχολεία είναι κακές, θα βγούμε μετά όλοι να σπρώχνουμε να φάμε τη σειρά του άλλου.

 203. Καλημέρα,
  Πάνο (185 και αλλού), άντε και δεν είναι 30% οι νεκροί (2,5 δις χοντρικά) αλλά να περιμένουμε ν’ αρρωστήσει το 30% πριν την πούμε πανδημία και πριν αρχίσουμε να παίρνουμε μέτρα; Ένας στους τρεις δηλαδή; Και ποιοι θα είναι οι καλοί που θα φροντίζουν τους αρρώστους τότε; Τώρα με τόσα και τόσα που γίνονται και τα μέτρα που παίρνονται και πάλι η εξάπλωση είναι μεγάλη (αν τα 80 εκατομμύρια διαπιστωμένα κρούσματα σου φαίνονται λίγα, τότε πάσο).

  172 Τι μου θύμισες! Όταν το 1983 παρουσιάστηκα στο στρατό, τις πρώτες μέρες μας έκαναν μαντού για το αν θα κάνουμε BCG. Το δικό μου είχε μια κοκκινίλα, αλλά όχι τόσο έντονη. Όταν πήγαμε για έλεγχο το δείχνω και λέω πως εγώ δεν χρειάζομαι. Το βλέπει ο φαντάρος – γιατρός, όχι μου λέει θα κάνεις το εμβόλιο. Μα, του λέω. Δεν μ’ αφήνει να συνεχίσω και μου πατάει τη βελόνα. Βρε άνθρωπε, εγώ έχω περάσει φυματίωση του λέω. Πότε και πώς με ρωτάει, του λέω την περίπτωση (στο δημοτικό είχαμε κολλήσει όλο το σχολείο από έναν φυματικό δάσκαλο) και τυχαίνει να είν’ απ’ το χωριό του δάσκαλου και να ξέρει την περίπτωση! Ε, καλά μου λέει, ναι, δεν χρειαζότανε, αλλά έλα μωρέ,δεν πειράζει!

 204. Pedis said

  # 202 – Σουπερσύμφωνοι.
  😄

 205. 200 τέλος. Έτσι. Τώρα που κάθομαι, φτάνω και σ’ αυτά. Σ’ άλλες εποχές (και τόχω ξαναπεί) μέχρι το 100 ή μέχρι αυτά που γράφονται ως τις 10 το βράδυ αν είναι λιγότερα).

  199 Κάπως έτσι. Κι εμείς ψάχνουμε στα ιδιωτικά για μια μικροεπέμβαση που πάει στο τέλος Φλεβάρη.

 206. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  202 τέλος
  Με όλα όσα περνάνε, σκέψου να λειτουργούσε και κανονικά η βουλή…
  Μωρέ πανδημία και πάλι πανδημία 🤬

 207. π2 said

  204: Στη Γερμανία οι πολιτικοί είναι στη δέκατη θέση της λίστας προτεραιοτήτων. Χωρίς την παραμικρή εξαίρεση, της Μέρκελ συμπεριλαμβανομένης.

 208. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  207 Εδώ, μαριαντουανετισμός όπως είπες. Από τους μισθοεξαρτημένους μέχρι τα αγαπημένα καλλυντικά της απαυτής. Α, και το μωρό του Κικίλια.

 209. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Στην αρχή έπαιξαν το χαρτί του συμβολισμού. Να δει ο κόσμος ότι το κάνουμε κι εμείς για να μη φοβάται.
  Κακώς, κάκιστα έπαιξαν και οι πολιτικοί αρχηγοί το παιχνίδι αυτό»
  Καλώς, άριστα έκαναν και συμμετείχαν οι πολιτικοί αρχηγοί και σωστός ο συμβολισμός. Αυτό το εμβόλιο είναι καινούργιο και αδοκίμαστο και ο κόσμος είναι καχύποπτος και διστακτικός απέναντί του, παρόλο που οι περισσότεροι θα εμβολιαστούν τελικά. Αλλά, από εκεί και πέρα, το πράγμα εξελίσσεται σε απίστευτη γαϊδουριά των πολιτικών και επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά αυτό που γνωρίζουμε όλοι: το πού έχουν γραμμένο τον «κυρίαρχο λαό» και το πώς εννοούν το δημοκρατικό ήθος ή και σκέτο το ήθος.

 210. Αράουτ said

  Μετά λύπης μας αναγκαζόμαστε και πάλι να παρέμβουμε, προκειμένου να διασώσουμε ολίγη από την εναπομείνασα εγκυρότητα του παρόντος Ιστολογίου. Με μία απλή ανάγνωση, και ο τελευταίος απόφοιτος Παλαιού Σχολαρχείου αντιλαμβάνεται ότι το άρθρο είναι γεμάτο λάθη. Θα επισημάνουμε μόνο τα πλέον τρανταχτά, για να μή γίνουμε κουραστικοί…

  1) Γράφει ο κ. Σαραντάκος: «Η λέξη φανέλα είναι δάνειο από το ιταλ. flanella, το οποίο, μέσω γαλλικών, ανάγεται στο αγγλ. flannel. Η αγγλική λέξη μπορεί να έχει κέλτικη, ουαλική, αρχή (δεν ομοφωνούν οι ερευνητές). Στα ελληνικά, το δάνειο έπαθε ανομοίωση του πρώτου λ, και απο φλανέλα έγινε φανέλα.»

  Αλλά κύριε Νίκο, τι έιναι αυτά που λέτε; Ναι μέν παρασυρθήκατε και πάλι από τον Μπαμπινιώτη, τον οποίον όμως αντιγράψατε βιαστικά: Ο Μπάμπι λέει σαφώς στο «Ετυμολογικό» του ότι η «φ(λ)ανέλα» μπήκε στα ρωμέικα από το βενετσιάνικο «fanela» και ουχί από το ιταλικό «flanella»

  Έτσι δικαιολογείται και η μεταγραφή «φανέλα» (χωρίς αρχικό λάμβδα και χωρίς δύο τελικά λάμβδα): Διότι πήραμε την λέξη από τους Βενετσιάνους και ουχί από τους Ιταλούς, όπως λανθασμένα νομίζει ο κ. Σαραντάκος.

  2) ΡΩΤΑΜΕ τον αγαπητό μας κύριο Νίκο και τους διαπρεπείς χριστιανούς λογίους κ.κ. Theo + Blogotinanai: Γνώριζαν οι Αγωνισταί του 1821 την λέξη «φανέλα»; ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ: Όχι, βέβαια!.. Κι αυτή την σημαντικότατη πληροφορία δεν τολμά να μάς την πεί ο κ. Σαραντάκος, φοβούμενος να μή διαψευστεί…

  4) Για να μή κουράζεστε, αγαπητοί φίλοι, το Επιτελείο μας σάς ενημερώνει (κι εδώ την πάτησε άγρια ο Παπαδιαμάντης) ότι ο τύπος «φανέλα» εισήχθη νωρίτερα στα ρωμέϊκα από τον τύπο «φλανέλα». Τον πρωτοσυναντάμε το σωτήριον έτος 1837 στο μνημειώδες «Γαλλελληνικόν Λεξικόν» των Γεωργίου Βεντώτη + Γρηγορίου Ζαλίκη, του οποίου η πρώτη έκδοσις έγινε το 1790 και η δεύτερη το 1814. Επειδής, όμως, εξηφανίσθησαν, ΑΓΝΟΟΥΜΕ αν η λέξις «φανέλα» υπήρχε και σ’ εκείνες τις δύο πρώτες εκδόσεις

  Αντιθέτως, ο τύπος «φλανέλα» που υιοθέτησαν οι γαλλομαθείς εμφανίζεται 20 έτη αργότερα στην «Γυμναστικήν της Γαλλικής Γλώσσης» του Γεωργίου Καματζώδου (Αθήναι 1857)

  5) Τέλος, ο αγαπητός μας κύριος Σαραντάκος δεν διευκρινίζει ότι στα αγγλικά το «flannel» είναι μόνο η ΜΑΛΛΙΝΗ φανέλα. Για την βαμβακερή φανέλα υπάρχει η λέξις «flannelette»

  ΤΕΛΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ο τύπος «φανέλα» εισήχθη στα ρωμέϊκα πολύ νωρίτερα του τύπου «φλανέλα» που εισήγαγαν οι γαλλομαθείς. Οι Αγωνισταί του 1821 ηγνόουν παντελώς την λέξη «φ(λ)ανέλα».

  ΥΓ: Ο Γ. Σουρής χρησιμοποιεί αποκλειστικά την λέξη «φανέλα» (και ουδέποτε την «φλανέλα») διότι γνώριζε ότι πήραμε την λέξη από τα βενετσιάνικα και ουχί από τα ιταλικά

 211. π2 said

  Καθαρή ομολογία του ρουσφετολογικού εμβολιασμού από την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο και διακοπή του ρουσφετιού. Όποιος πρόλαβε πρόλαβε.

 212. sarant said

  202 Έτσι

 213. odinmac said

  Πολύ καλό Λουκρητία! (πως φαίνεται ότι είσαι της πιάτσας όμως ε; 👧 )

  Γενικότερα:
  τουλάχιστον σε ένα νησί (και λογικά δεν θα έχουν πολύ μεγάλη διαφορά τα ποσοστά και στην υπόλοιπη Ελλάδα), οι μισοί ιδιώτες γιατροί και το 60% των εργαζομένων στο νοσοκομείο είναι πρόθυμοι να κάνουν το εμβόλιο

  https://enimerosi.com/article/52645/Apo-Deutera-arxizei-i-proti-fasi-tou-emboliasmou-kai-stin-Kerkura

 214. Γιάννης Ιατρού said

  211: Η Αριστοτελεία Πελώνη έβαλε τελεία (.) 🙂
  Απ΄ ό,τι μαθαίνω, μέχρι στα δέντρα έξω από την ΝΔ ακούστηκε ο ΠΘ που φώναζε στους «εκλεκτούς».😂
  Όοοοχι γιατί εμβολιάστηκαν κλπ. «επιβάλλοντας» την λίστα εμβολιασμού της ντροπής (128 άτομα…), αλλά γιατί βγήκαν στα κανάλια και στα σόσιαλα μύδια και το διατυμπάνιζαν, με αποτέλεσμα κράξιμο μέχρι να σβήσει ο ήλιος. 👎😎🙄

  ο συμβολισμός του θέματος εξαντλήθηκε στον εμβολιασμό του πρωθυπουργού και της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας και ολοκληρώνεται σήμερα με τον εμβολιασμό του κ. Κουτσούμπα

  66 πρόλαβαν, οι υπόλοιποι όπως είπε η κα. Πελώνη….

 215. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  214>> βγήκαν στα κανάλια και στα σόσιαλα μύδια και το διατυμπάνιζαν, με αποτέλεσμα κράξιμο μέχρι να σβήσει ο ήλιος

  Μεταξύ μας τώρα Χουάν, που δε μας βλέπει κανείς, είσαι πολύ αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών?

 216. ΓΤ said

  214@

  O Ήλιος είναι ένα τίποτα μπροστά στον Αλντεμπαράν.

 217. napouser said

  Το εμβολιο φτιαχτηκε γρηγπρα γιατι ακριβως ξοδευτηκαν μυθικα ποσα. Αυτα αλλωστε καθορισαν και την προτεραιοτητα μεταξυ χωρων. Χωρις αυτα δεν θα υπηρχε. Ειναι αστειο να πιστευει κανεις πως υπαρχει κατι δωρεαν ή οτι ο πλουτος στο κουμμουνισμο εμφανιζεται σα φυσικο φαινομενο. Αρα καλο ειναι κανεις να βγαζει τα κομματικα γυαλια και να βλεπει την πραγματικοτητα πως δηλαδη η ανθρωποτητα χαρη στον καπιταλισμο σωθηκε. Βεβαια αν κανεις ειναι θαυμαστης του κουμμουνισμου μπορει να κανει το ρωσικο ή να περιμενει της κουβας ή βενεζουελας. Σιγουρα το «σοσιαλιστικο» εμβολιο θα ειναι καλυτερο. Τι οχι?

 218. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  217 Ετσι. Κακο πραμα το κουμμουνισμο.

 219. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @166. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ.

  Λοῦ, βάλ᾿ του τὰ Κυριακάτικά του ἐπειγόντως.

  Θέλουμε νὰ τὸ δοῦμε πρῶτο τραπέζι πίστα ὁσονούπω. 🙂

 220. Γιάννης Κουβάτσος said

  Εμβόλιο κατά της πολιτικοϊδεολογικής φανατίλας πότε θα εφευρεθεί άραγε;

 221. aerosol said

  #217
  Θα ήθελα να ενημερώσω πως το Ρώσικο δεν έχει απολύτως καμία σχέση με κομμουνισμό εδώ και 30 χρόνια -και με εκπλήσσει που φίλοι του καπιταλισμού δεν το γνωρίζουν, λες και ενημερώνονται μέσα από παλιές ταινίες. Όπως δεν υπάρχει και ο «Μόσκοβος» του 1821.
  [Μιλώντας για «κομματικά γυαλιά» δηλαδή…]

  Η Ρωσία δούλευε πάνω σε τρία εμβόλια. Δεν έχω παρακολουθήσει αν κάποιο εγκαταλείφθηκε. Ο ΠΟΥ προ διμήνου θεωρούσε ελπιδοφόρο τουλάχιστον το ένα από αυτά, οι Ρώσοι άρχισαν εμβολιασμό με το πρώτο νωρίτερα από τη Δύση. Πιθανότατα να χρησιμοποιηθεί σε χώρες εκτός Ρωσίας (διάβασα πως θα έχει εξαγωγές). Μην εκπλαγούμε αν μέσα στο 2021 φτάσει και στα μέρη μας -όχι πολύ πιθανό αλλά δεν το αποκλείω. Η σχετική πολιτική/οικονομική απομόνωση του Πούτιν από τη Δύση είναι ο βασικός λόγος που δεν συζητιέται πολύ η δική τους πρόταση, ούτε προβάλλονται τα αποτελέσματα του πρώτου εμβολίου τους. Ταυτόχρονα δουλεύουν πάνω σε πολλά υποσχόμενο φάρμακο.

  Ο «πλούτος» παράγεται από την ανθρώπινη εργασία η οποία υπάρχει υπό κάθε πολιτικό σύστημα. Η διανομή του και οι συνθήκες παραγωγής του αλλάζουν. Και Αναρχική Θεοκρατία (!) να είχαμε, αν οι δομές εξουσίας πρόκριναν εμβόλιο… θα το έφτιαχναν. Οπότε, δεν σώθηκε η ανθρωπότητα χάρη σε κανένα οικονομικό σύστημα. Απλά έχουμε καπιταλισμό και είναι αυτό το σύστημα υπό το οποίο λειτουργούμε και στην πανδημία.

 222. Γιάννης Ιατρού said

  215: Επιφυλακτικός είμαι Χτήνος, θα δείξει.

  Γενικά πιστεύω πως όλα θα κριθούν όχι κυρίως από τις γκάφες και λοιπά ευτράπελα της κυβέρνησης (που κι αυτά θα ζυγιστούν) αλλά κυρίως από τις προτάσεις καθώς και από την εμπιστοσύνη στην ικανότητα της αντιπολίτευσης να τις εφαρμόσει για να ξεπεραστεί το οικονομικό χάος που θα προκληθεί (ήδη προκαλείται αλλά θα φανεί σε μερικούς μήνες περισσότερο). Εύχομαι να μην υπάρξει και άλλο θέμα. π.χ. εθνικής κυριαρχίας κλπ.

  Θα φανεί η γύμνια του βασιλιά. Γιατί (θα) υπάρχουν μέτρα σύγκρισης με άλλες χώρες στην Ευρώπη και γενικότερα. Κι αυτή τη φορά δεν είχαν μνημόνιο και τρόϊκες από πάνω τους κλπ. για να δικαιολογηθούν, μάλιστα τους είχαν αφήσει και καβάτζα κάτι δις για τις δύσκολες μέρες…

  Από ΄κει και πέρα Χτήνος, ο καθένας ας αποφασίσει τι θέλει.

  ΥΓ: Λείπει κι ο Λάμπρος αυτόν τον καιρό, να δώσει κατευθύνσεις (επενδυτικές κλπ.) στον κόσμο 🙂

 223. Μαρία said

  153
  Την παρέμβαση των δικαστικών αρχών προκάλεσαν οι απίστευτες δηλώσεις του Μητροπολίτη Κυθήρων Σεραφείμ, που υποστήριξε ότι το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού είναι προϊόν… εκτρώσεων. https://www.ekklisiaonline.gr/nea/isangeleas-gia-ton-mitropoliti-kythiron-ke-to-emvolio-proion-ektroseon/

 224. Μαρία, θα ψηφίσεις;

 225. aerosol said

  Η Βελγίδα υπουργός Έυα Ντε Μπλίκερ έκανε μια γκάφα και ανέβασε στο twitter τις τιμές των εμβολίων που θα πληρώσει η κυβέρνησή της. Οι τιμές αυτές ήταν εμπιστευτικές και όχι προς ανακοίνωση.
  Της Astra/Zeneca κοστίζει 1,78 ευρώ το κάθε εμβόλιο. Της Pfizer/BioNTech κοστίζει 12 ευρώ. Της Moderna 14,7 ευρώ.

 226. Μαρία said

  224
  Ψήφισα πριν απο τρεις νομίζω μέρες αλλά δεν έβαλα παρανόμι.

 227. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  224 Τί έγινε; Κήρυξε τη λήξη η επιτροπή; 🙂

 228. sarant said

  227 Nαι, με ρεκόρ συμμετοχής. Τωρα μετράμε 🙂

 229. 214 «Υποχώρησε το Μέγαρο Μαξίμου» λέει η είδηση. Το μέγαρο το ίδιο. Υποχώρησε.

 230. Τόχα γράψει στην ώρα του, αλλά πλάκωσαν κάτι εξτραδάκια και τώρα πήρα χαμπάρι πως δεν είχε πατηθεί το «Δημοσίευση»… Ου γαρ κλπ

 231. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Συμμετοχές-μπουμ, όπως το αναμενόμενον μπέιμπι μπουμ λόγω κορόνας! Αμήν 🙂

  έξιτ πολ:
  Κορονοϊός, καραντίνα, ατομική ευθύνη, λμτ 🙂

 232. Μαρία said

 233. Μαρία said

 234. sarant said

  233 Καταπληκτικό!

 235. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Με τον τρόπο που γίνεται η διοίκηση δημιουργούνται προβλήματα – Μπορούμε να βρούμε χρήματα να γίνουν πράγματα στο Νοσοκομείο αρκεί να υπάρξει συνεργασία
  Αυτοί που πήραν την απόφαση να ρθει ο κ.Καλιονάκης στην Ιεράπετρα σαν αναπληρωτής διοικητής πρέπει να βοηθήσουν ώστε να αλλαξει το κλίμα
  https://radiolasithi.gr/sinantisi-kalantzaki-kai-silogou-gia-ti-exelixis-sto-nosokomio-ierapetras/

 236. loukretia50 said

  σχετ. με το 166 – όχι, δεν είναι επείγον!

  Καμιά αδικία Νικοκύρη! Είμαι ανοιχτό βιβλίο, δε μένω ποτέ στο ράφι!

  Νομίζω ότι ξέρεις πως η φιλοξενία και η δυνατότητα να σουλατσάρω ελεύθερα στα νήματα μιλώντας με φίλους – συχνά αγορεύοντας! – είναι ακριβώς αυτό που απολαμβάνω.
  Γι αυτό παρασύρομαι και συχνά πέφτουν τριπλοσέντονα πάνω σε συζητήσεις (εσείς στη γαλαρία, κιχ! – ομολόγησα! Και προσπαθώ ν΄αποφεύγω τις ώρες αιχμής, αλλά δε βγαίνει πάντα).

  Σ΄ευχαριστώ πολύ, μου έδωσε χαρά η πρόταση, και περισσότερο η ανταπόκριση των φίλων, αλλά δεν ευκαιρώ να συμμαζευτώ για τη βιτρίνα!
  Και το σουρεάλ που απλώνεται και σταματημό δεν έχει, είναι λίγο χύμα, σαν τα στιχάκια που γλιστράνε ανεξέλεγκτα, και σίγουρα δε φοράει τα καλά του.
  Δεν έχω εμπειρία στην κοπτοραπτική – δεν τα ξαναβλέπω – οπότε θα δυσκολευτώ να το προσαρμόσω σε πιο αυστηρό ντρες κοντ και να το σερβίρω σε μεγάλη παρέα φίλων και συνδαιτυμόνων και μάλιστα σε γιορτινό τραπέζι.
  Και καλά, οι πιο δικοί μου είναι λίγο λαίμαργοι – και λαρτζ !! –
  όμως κάποιοι θα στριτζώσουν, ενώ άλλοι θα πίνουν καφέ απέναντι!
  Ναι, θάθελα να κερδίσω την προσοχή τους, αλλά νοιώθω άβολα στο βαθύ σαλόνι, πόσο μάλλον ν΄ανέβω στο τραπέζι για ν’ απαγγείλω!

  (Ας κάνω καμιά πρόβα τουλάχιστον!
  Μπορεί να μη χωράω στα Κυριακάτικα!)

  Άλλωστε το συγκεκριμένο παραείναι φρέσκο, το διάβασαν αρκετοί, Καλύτερα να περάσει λίγος χρόνος , να δεις και το ρετούς , ή να σερβιριστεί κάτι καινούργιο που -μπορεί- και- να- σου -στείλω!
  Καλά να είμαστε!

 237. loukretia50 said

  Χαρούλα, ΚΩΣΤΑ, Νίκιπλε , Odinmac
  Δον Mαλλιαρέμ’ Απουσιολόγε Χχτήνος,
  Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια, ειδικά τη Χαρούλα που είχαμε καιρό να μιλήσουμε!
  Αλλά μη βαράτε! Ας ξαμοληθούμε με το καλό και βρισκόμαστε για Τζακ με συνοδευτικά!
  Κάτι θα φροντίσω να κεράσω και τους μακρινούς!
  Ισχύει και για σας η απάντηση στο Νικοκύρη – και αυτή στο Νίκιπλο προ ημερών στο νήμα του Τζ.Κόου.
  Να είστε καλά!

 238. sarant said

  236 Καλά, κάνε μια πρόβα με τα κυριακάτικα και βλέπουμε κάποια άλλη φορά.

 239. Μα δεν είναι γλυκύτατη? Τη σύραμε ενώπιον επιτροπής, την κεφτεδοβολήσαμε, την περιΛΟΥσαμε οινόπνευμα με τη μάνικα, τη βάλαμε να πει κι ένα τραγούδι και μας ευχαριστεί 🙂

 240. Στην πρόβα, κάνε αναζήτηση κι αντικατάσταση τα εγγλέζικα με ελληνικά ερωτηματικά 💔

 241. loukretia50 said

  240. Mα δε θα τα βλέπουν οι μεγάλοι! Κρίμα δεν είναι?

 242. Χαρούλα said

  #237 Λου, δεν σου μιλάω, όχι γιατί εχω κάτι με σένα. Προσωπικό το πρόβλημα. Αντιπαθώ γενικά τις στιχοπλοκίες. Όσο καλές και να είναι με ενοχλούν αφάνταστα. Στο φτωχο μου μυαλό το θεωρώ υποτιμητικό για την Ποίηση. Γιαυτό και δεν εκφράζομαι. Στο πεζό όμως…. Άλλο πράμα!😊🥰

 243. dryhammer said

  236. Ένα μόνο θα σου πω. Τα ΜΟΝΑ που έχω γράψει στη ζωή μου, από την εποχή των εκθέσεων στο σχολείο (εκτός από κάτι στιχάκια του κώλου, για την πλάκα της παρέας) είναι ό,τι έχεις δει στο ιστολόγιο.

 244. Γιάννης Ιατρού said

  239: Είναι τραβάτε με κι ας κλαίω ρε συ, ναζιάρα. Εδώ την είχε πάρει πρέφα μέχρι κι ο Ηρόδοτος (no pun intended) και την αναφέρει στο σχετικό χωρίο:
  … δῆλα γὰρ δὴ ὅτι, εἰ μὴ αὕτη ἐβούλετο, οὐκ ἂν ἡρπάζετο…

 245. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Βρε Λου, λουλούδι μου!
  παραλίγο να σ΄έχανα στο 166 (μα τί αρθιμός έλαχε! ίου ίου ίου! σειρήνες,φωτάκια 🙂 ).
  Ωραιότατα τα ξόμπλιασες !
  Επικαιροποίηση πχ και με τα εμβρυακά νεότερα και είσαι πανέτοιμη για ρεκλάμα. Γίνονται και τόσα κουφά διαρκώς που θα βγει …κουφέτο!
  Ευχή,άμα τε και παράκληση, πες χατήρι που περνάω ζόρια να σε απολαύσω μετά των άλλων φίλων…

 246. loukretia50 said

  Χαρούλα
  Μα δεν περίμενα να μου πεις άποψη για στιχάκια!
  Απλά πάει καιρός που δε μιλήσαμε κι αναρωτιόμουν μήπως είχα πει κάτι που σε δυσαρέστησε, ίσως σε γενικότερη συζήτηση.

  Άλλωστε θυμάμαι ότι είχες εκφράσει αυτή την προτίμησή σου με πολύ θετικό σχόλιο, όταν ποστάρισα το πρώτο πεζό- μπορεί και πριν δυο χρόνια!

  Απλά νομίζω τα στιχοπλεξίματα είναι από τα πράγματα που εύκολα σε τραβάνε στα άκρα, ή τα λατρεύεις ή δεν τα αντέχεις.
  Κάτι σαν αυτό που παθαίνουν πολλοί με την όπερα!! – ωχ να μ’ ακούσει κάποια ψυχή…

  ====================

  Dry, captain, my captain!
  πότε θα μας ταξιδέψεις πάλι σε μέρη εξωτικά ή αγαπημένα σου?
  Κι είσαι μέγας λογοπαίχτης, και ατακαδόρος, όπως και κάποια άλλα καλόπαιδα εδώ μέσα, ονόματα δε λέμε μην τα ματιάσουμε!

  =====================
  ΕΦΗ – ΕΦΗ
  Νάσαι καλά, από ζόρια δυστυχώς άλλο τίποτε, δύσκολα θα βρεις κάποιον που δεν έχει, είτε ο ίδιος είτε κάποιος δικός του.
  Αλλά ψάχνουμε διέξοδο μ΄όποιο τρόπο μπορούμε, είμαι σίγουρη πως κι εσύ αυτό κάνεις.
  Ε, και στο ιστολόγιο σκέφτομαι πως κανένας δεν έπαθε τίποτε με λίγη δόση σουρεάλ! Τώρα γιατί μου βγαίνει τόσο έντονα, ίσως πρέπει να το κοιτάξω!

 247. napouser said

  @aerosol

  Να ενημερωσω πως επειδη το μαγαζι αλλαξε ταμπελα πριν 30 χρονια δεν σημαινει τιποτα.
  Η σοβιετικη τσερνομπιλικη λογικη παραμενει μεχρι σημερα

  Πχ διαβασε εδω

  https://www.google.gr/amp/s/m.lifo.gr/now/world/308023/i-rosia-paradextike-pos-einai-i-triti-ston-kosmo-se-thanatoys-apo-koronoio-ypertriplasioi-oi-nekroi%3famp

  Οσον αφορα τα περι συστηματων εξαιρετικα απλοικη η αναλυση οτι «ε καπιταλισμο ετυχε να εχουμε αρα καπιταλιστικο το εμβολιο. Το οδιο θα γινοταν με κουμμουνισμο».

  Ειδικα οταν η ουσια της ιδεολογικης αναλυσης ηταν το κερδος του καπιταλισμου ως κινιτιριος μοχλος γαι την πρασκευη

  Να εξηγησουμε λοιπον καποια πραγματακια
  Η μονη περιπτωση κουμμουνισμου που ειδαμε φετος ειναι η τσερνομπιλικης υφης προπαγανδα της ρωσσιας και της κινας να κρυψουν τους νεκρους και τον υιο απο την υπολοιπη ανθρωποτητα. Ηταν δηλαδη οι εγκληματικες πραξεις απο το κουμμουνιστικο καθεστως που δημιουργησαν την κριση το προβλημα δηλαδη την πανδημια.

  Αντιθετα ηταν ο καπιταλισμος της φιζερ και των λοιπων εταιριων της δυσης της αμερικης και της αγγλιας που εφεραν την λυση σε μικρο φτηνο μπουκαλακι

  Δηλαδη ο κουμμουνισμος κοστιζει ανθρωπιβες ζωες
  Ο καπιταλισμος σωζει

  Α και να αφησω και κατι για τα δηθεν περι οτι οι εταιριες εβαλαν στην μπαντα το κερδος και κοιταξαν το γενικο καλο. Δηθεν

  https://www.fiercepharma.com/pharma/pfizer-new-boss-bourla-nets-17-9m-2019-pay-as-drugmaker-beat-all-financial-targets

  Ή οπως ειπε και ο μεγαλυτερος οικονομολογος του 20ου. Δουλεια μαι επιχειρησης πρεπει να ειναι μονο το κερδος. Δηλαδη δουλιες και λυσεις για τα προβληματα της κοινωνιας. Οπως και εγινε.

  Σουβλογηcon

 248. aerosol said

  Δυσάρεστη η ρώσικη περίπτωση αλλά «κομμουνιστική» δεν είναι. Είναι μια πολιτική μοναρχία με οικονομική ολιγαρχία και σκληρό καπιταλισμό μαζί με έλλειμα ελευθερίας. Φυσικά και έχει κοινά στοιχεία με κομμουνισμό. Πολλές καπιταλιστικές περιπτώσεις έχουν. Ο «εφηρμοσμένος», σαν καταπιεστικό καθεστώς που ήταν, χρησιμοποίησε τακτικές γνωστότατες σε καταπιεστικά καθεστώτα -καπιταλιστικά πριν την δική του έλευση. Τις ίδιες τακτικές θα ακολουθούν και στο μέλλον οι καταπιεστές κοινωνίες, ακόμα κι αν περάσουν χρόνια και ξεχαστούν αυτοί οι όροι.
  Δεν μπορείς τη μια να έχεις οικονομικά κριτήρια, την άλλη κοινωνικά, και την επόμενη να εστιάζεις σε συγκεκριμένες τακτικές και τι θυμίζουν.
  Σε σχόλια μπλογκ μόνο απλοϊκή απάντηση θα έδινα σε μια αρκετά απλοϊκή δήλωση.

 249. Γιάννης Κουβάτσος said

  248: Πολύ σωστά. Ιδεολογική καθαρότητα υπάρχει μόνο στα μυαλά των ιδεοληπτικών και στα χείλη των προπαγανδιστών. Όλα τα πολιτικοκοινωνικά συστήματα εδράζονται στα προκάτοχά τους, διατηρούν πολλά στοιχεία τους και κατακλέβουν το ένα το άλλο σε ό,τι αφορά ιδέες και πρακτικές.

 250. avno13 said

  >Το εμβόλιο αποτελεί μια ένδειξη για τις κατακτήσεις που θα έχει η επιστημονική έρευνα στην αταξική κοινωνία και τον κομμουνισμό

  Λάθος χρόνος. Για πολλούς γνήσιους αγνούς κο(υ)μμουνιστές το «θα» περισσεύει. Με το παραπάνω (και πάλι χωρίς το «θα») θα συμφωνήσουν και οι ακραίοι ταξικοί ρατσιστές που πιστεύουν ότι έκαστος αποτελεί μία και μοναδική (κοινωνική) τάξη (μονομελή, άντε διμελή για ομοζυγωτούς, σύνολα). (Επίσης γνήσιοι Ινδουϊιστες, από αυτούς που βλέπουν και μία θεότητα στο κάθε τι (έμψυχο ή μη παρ’ ημίν)). Όσο για το «κίνητρο» των επιστημόνων είναι τα εξής δύο: χρήμα, δόξα & αιωνιότητα. (Όσοι προσέφεραν χωρίς το «κίνητρο» «ταξινομούνται» ως φιλόσοφοι, προφήτες/άγιοι, μαμάκες κλπ, αλλά εξ όσων γνωρίζω όχι ως επιστήμονες, ειδήμονες ή ειδικοί)
  Εδώ και αιώνες η τεχνολογία (εφαρμοσμένη επιστημονική έρευνα) αναπτύσσεται με κοινωνικό (δημόσιο) χρήμα (ανεξαρτήτως πολιτεύματος). Απλώς τα επιτεύγματά της δεν είναι διαθέσιμα σε όλους ταυτόχρονα (π.χ. σειρά προτεραιότητας εμβολιασμού). Μαζικοί εμβολιασμοί («παιδικές» αρρώστειες, «ευλογιά») γινόντουσαν και πριν μισό αιώνα.
  Επίσης, άλλο εμβόλιο και άλλο ελιξήριο ζωής. Και όπως αναφέρθηκε αρκεί να εμβολιαστεί ένα σημαντικό τμήμα της κοινωνίας για αυξημένη προστασία. Η φύση/κοινωνία έχει περθώρια (ανοχής) για αρκετούς βελοπουλικούς και τραμπιστές, αρκεί να μην το παρακάνουμε.

 251. Rolling Stone said

  «Το εμβόλιο αποτελεί μια ένδειξη για τις κατακτήσεις που θα έχει η επιστημονική έρευνα στην αταξική κοινωνία και τον κομμουνισμό.» Ρε Σαραντάκο έχεις κόψει καπίστρι;

 252. loukretia50 said

  (σεντόνι αλερτ!)

  ΕΦΗ – ΕΦΗ
  Για σένα αφιερωμένο εξαιρετικά, αφού δεν προλαβαίνω να επεξεργαστώ το άλλο.
  Ελπίζω να σου κρατήσει συντροφιά και να σου χαρίσει ένα χαμόγελο.

  Καλή χρονιά σε όλους, θα επανέλθω του χρόνου!

  Αu revoir Sir, χρόνια πολλά – η γνώμη σου μετράει!

  —————————————-
  (σχετικό με το 166)

  Αγαπητή μου Κλαραμπέλ, σοφή τηλεπερσόνα
  Χρειάζομαι μια συμβουλή σ΄αυτό τον κυκεώνα.
  Μας έγιναν όλοι εξπέρ περί των εμβολίων
  και μας τα πρήζουν με τουπέ πολλών καρδιναλίων

  Κανάλια ανταγωνιστές που μας παραμυθιάζουν
  εγώ δε βλέπω. Κι από στυλ σίγουρα δε σκαμπάζουν
  Μονάχα εσύ μου χάρισες κουλτούρα αληθινή
  Και πλέρια ενημέρωση, μ’ αδέσμευτη φωνή
  (Και μπράβο που διόρθωσες το λουκ το περσινό
  Το λίφτινγκ σε αγρίευε – χάλια στο κοντινό.
  Ωραίος κι ο καινούργιος σου ο σέξυ βοηθός
  Μα να φοράει κασκορσέ, να στέκεται κι ορθός).

  Θ’ αναρωτιέσαι το λοιπόν γιατί να σε ζαλίζω
  Το πρόβλημά μου σοβαρό, στα φώτα σου ελπίζω
  για να τη βγάλω καθαρή στο ζόρικο χειμώνα.
  Ερώτημα πολύ καυτό – δίλημμα του αιώνα
  κι εσύ θα ξέρεις να μου πεις (γνωστή είσαι τσαπερδώνα)
  So,
  (Φριχτή η αγωνία μου) Αν έρθει η σειρά μου,
  να κάνω το εμβόλιο όπως η πεθερά μου? (bold ωρέ!)

  Σαράντα χρόνια έζησα μαζί μ΄αυτή τη σκύλα
  Κι αν άλλα τόσα αντέξει αυτή θα’ναι μεγάλη νίλα
  Ομάδα τάχα ευπαθής, μα θηλυκό αχρείο
  η Κώτσαινα, η οξαποδώ, αυτή είναι Το θηρίο.
  (Να δεις και στον αντίχριστο λουράκι θα φορέσει)
  Μα δε γουστάρω πρώτη εγώ να φύγω απ΄τη μέση

  ‘Η μήπως να αντισταθώ, μαζί με το συμβίο,
  πριν ο αντίχριστος – με τζιπ – μαζί μας κάνει τρίο?

  Με ξέγραψε η μαντάμ Ζιζή – κομμώτρια – απ΄τη λίστα
  (και στο πινέλο άφταστη, αληθινή αρτίστα)
  Το ίδιο κι η αισθητικός και η μανικιουρίστα :
  – «Χωρίς εμβόλιο μαλλί μ’ ανταύγειες δε στεριώνει
  Σε πρόβατο εξτένσιονς δεν κάνω, κι ας στριτζώνει!»

  Αλί! αν χάσω τη ντριμ τιμ με πήρε η κατηφόρα
  Και δε θα βγάλω αναιδώς το μύστακα στη φόρα

  Μα μόλις τ’ αποφάσισα, εμβόλιο δε γλιτώνω
  με πέτυχε η διπλανή μπουγάδα να απλώνω.
  Παπαδοκόρη σοβαρή και βυζαντινολόγα,
  Λιβάνιζε, φτερνίστηκα, τσαντίστηκ’ η αλόγα,
  γιατί με έχει ικανή υποχείριο να γίνω
  (αυτό δεν ξέρω τι θα πει, αλλά δεν την αφήνω
  να πει πως αστοιχείωτη και τούβλο εγώ θα μείνω)
  …και σ’ όλους τους αντίχριστους λογαριασμό να δίνω.
  – Λογαριασμό? έχω πολλούς, και πονηρές περσόνες
  Μια άλλη μυστική ζωή πέρα από κανόνες
  (που λεει κι ο φιλος μου στο chat, γνωστός με παρανόμι
  2big4you και ατυχώς δεν έχω δει ακόμη)

  Απελπισμένη πέταξα στον κάλαθο αχρήστων
  φυλλάδια για κορονιό, μα ο σεφ των κοινοχρήστων
  μπουκάρισε ορμητικά – αψύς και ζωντοχήρος
  με παρηγόρησε γλυκά, με εξουσίας κύρος

  Ο γιος του ο κομπιουτεράς – φρικιό, καλό κοπέλι,
  του είπε πως οφείλουμε να γίνουμε αγέλη.
  -Γιατί κοπάδι? ρώτησα, αγαπητέ κυρ Σώτο?
  -Γιατί τ΄αρνί το μοναχό ο λύκος τρώει πρώτο.

  Μπερδεύτηκα, γιατί ξανά για πρόβατα μιλάνε?
  Μην είναι χάλια το μαλλί, και όλοι μου τη σπάνε?
  ΛΟΥ
  (Ακολουθεί το Β΄μέρος)

 253. loukretia50 said

  Β΄μέρος
  Γυρνάει ο Πασχαλάκος μου απ΄τη δουλειά ρετάλι
  και λέει, αναμετάξυ τους κολλιούνται – τέτοιο χάλι!
  για μήνες όλοι στριμωχτοί, κι αυτί δεν έχει ιδρώσει.
  Εμβόλιο τους μάρανε, σιγά και μην πληρώσει !

  Α, όλα κι όλα! Ό,τι πει του οίκου η κολόνα!
  Μα έλα που μου έφυγε μια μπροστινή κορόνα
  (Το είχα ρίξει στα γλυκά – με ρίχνουνε τα γαλλικά.
  Παστέλι δάγκωσα σκληρό, σπάει και το δόντι το γερό)

  Τρεχάτη πάω στο Μίλτο μας, ντεντίατρο σπουδαίο
  Κι αυτός με πρόγκηξε χοντρά και άρχισα να κλαίω
  (Σαν ούφο ήταν με στολή, στη μάσκα ροζ κουμπάκι
  Σα νάταν διαστημικό, αστείο γουρουνάκι )
  -«Χωρίς εμβόλιο μαντάμ, δε θα ξαναπατήσεις
  Κορόιδο εγώ δε γίνομαι να κάτσω να με φτύσεις».

  Αν είναι να κυκλοφορώ φαφούτα εγώ στην πιάτσα,
  ας κάνω το ρημαδιακό, μα πόσα πια στραπάτσα!

  ====================================
  Περνάω απ΄τη φουρνάρισσα την κολλητή – Γωγώ
  που είναι κάθετα « αντί» σ΄ εμβόλια- ξερωγώ
  -«Ποτέ μην εμπιστεύεσαι τα σκάρτα υλικά
  Παντού μας τα σερβίρουνε με συντηρητικά
  Το βλέπω καθημερινά, φαρίνες, σαντιγύ…
  Νοθεία παίζει σίγουρα σ΄αυτή τη συνταγή».

  Κι ο δάσκαλος που δίδασκε τη Σούζυ με αφάνα
  μας λέει για πολυεθνικές – παλιά η καραβάνα!
  – «Δεν πρέπει να πιστεύετε γελοίες θεωρίες.
  Το κέρδος θέλουν βέβαια οι σούπερ εταιρίες
  Μα το εμβόλιο αυτό είναι η μόνη λύση,
  το όπλο που τον κορονιό μπορεί ν’ αναχαιτίσει».

  Ο νέος είναι πειστικός, τα χείλη στάζουν μέλι
  Τον αγαπάνε τα παιδιά, στην τάξη είν’ αγγέλοι

  Τι ήθελε και τ΄άκουσε στριμμένος δικηγόρος,
  που είναι ψάλτης και δεξής , γνωστός κομπιναδόρος…
  – «Αυτά σε μένα να τα πουν , καινά δεν είν’ δαιμόνια.
  Αθέων κύκλοι μυστικοί, σχέδια καταχθόνια…μπλα-μπλα…»
  (έκοψα παροχή)
  -Πού πάω να μπλέξω, ρε Γωγώ με σκοτεινούς πρακτόρους?
  Να βλέπουν τις περσόνες μου αυτοί με δορυφόρους?

  Μα μπαίνει τότε μια μικρή – σπουδάζει θεατρίνα
  Σαίνι στα λογιστικά , μπαρτέντερ και σκορπίνα
  Και γέλασε , γιατί παντού μπορούν να μ’ εντοπίσουν
  Αρκεί στην κάρτα, μέηλ ,chat, ίχνη ν’ ακολουθήσουν

  Ηρέμησα, τι πιο πολύ οι αντίχριστοι θα βρούν ?
  Αφού αθέοι και σκοτεινοί τα ξέρουν και σιωπούν.

  Μα τι τους νοιάζει όλους αυτούς τι βλέπω και που μπαίνω?
  Κι αν κάνω chat με άγνωστους και λίγο ξεθυμαίνω?

  Αν ακριβά καλλυντικά για φάρμακα χρώνω
  και αν στα έξοδα σπιτιού τα ρούχα μου φορτώνω?
  Αν βλέπω τις ταινίες μου «μονάχα για κορίτσια»
  Και στο φουμπού γράφω πολλά για τα παλιά μου βίτσια?

  Μονάχα ο Πασχαλάκης μου δεν πρέπει να τα μάθει
  Γιατί το έχω σίγουρο πως έμφραγμα θα πάθει.

  Καλά μου έλεγ’ η μαμά, κρυφά χαρτιά να έχω
  Κορόνα το στεφάνι μου, πρέπει να το προσέχω
  – «Ο άντρας σου παιδάκι μου, μόνο πάν’ απ΄τη μέση
  να σε γνωρίζει (ή από κάτω?)
  Τόπιασες? Αν θες γλυκό να δέσει».

  Ο τελετάρχης σίγουρα θα ξέρει παραπάνω
  συμφέρον έχει, μα κι εγώ τ’ ανάποδο θα κάνω.
  Κλειστός κι αυτός. Επιγραφή κοιτάζω σα χαζή.
  Και πώς να κάνω click away σε τέτοιο μαγαζί.

  Γι αυτό σου λέω Κλαραμπέλ, μοναδική μου ελπίδα
  μην πέσω στων ανήξερων τη δολερή παγίδα
  Οφείλω να ξεστραβωθώ, το ίματζ μου χαλάει
  η άγνοια ( 2Big4you ) – νομίζω μου κολλάει

  Κι αν όλοι παρακολουθούν κι αν τζιπιές μου χώσουν
  Για πες μου, ποιοι στο σύζυγο πρώτοι θα με καρφώσουν?
  (να ξέρω τελικά, να το κάνω ή να μην το κάνω?)

  Απάντηση θα ήθελα, μα όχι στον αέρα.
  Να μη με κάψεις, θ’ ακουστούν ως το χωριό μου πέρα.
  Η μέγαιρα η πεθερά παντού θα τιτιβίσει
  Κι ο άντρας μου ο κερατάς … αχ! χήρα θα μ’ αφήσει

  Με αγάπη Μεσσαλίνα, follower , ξανθειά, τσαχπίνα

  ΛΟΥ
  Δείγμα καλό σας έδωσα να κάνετε συγκρίσεις.
  Πάντα μπορεί το σουρεάλ να βρίσκει κι άλλες λύσεις.

 254. Γιάννης Ιατρού said

  να κάνετε συγκρίσεις…

  δηλ με τι, με ποιόν;
  π.χ. την τσαχπίνα ξανθιά με καμιά μελαχρινή, ανεπτυγμένη; Τέτοιες; 😂🙄😎😍🤩

 255. […] Αν βάλετε στο γκουγκλ “Καλώς ήρθε το…” κι έχετε ενεργοποιημένη την αυτόματη συμπλήρωση, θα σας προτείνει: “το δολλάριο”, σύμφωνα με την ορθογραφία της εποχής, αφού η ταινία κυκλοφόρησε το 1967. Ωστόσο, αυτό που ήρθε τις τελευταίες μέρες είναι το εμβόλιο, που μάλιστα έφτασε σχεδόν σε ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη και έγινε δεκτό, θα έλεγε κανείς, με… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2020/12/29/vaccine/ […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: