Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Κασκορσέ ή φανελάκι;

Posted by sarant στο 30 Δεκεμβρίου, 2020


Στο χτεσινό μας άρθρο, που είχε θέμα του το εμβόλιο, ειχα ένα υστερόγραφο στο οποίο έλεγα ότι «στο αυριανό άρθρο θα συζητήσουμε για μια λέξη που ακούστηκε πολύ με αφορμη, ακριβώς, τους συμβολικούς εμβολιασμούς της Κυριακής». Ποια είναι η λεξη αυτη; Το βλέπετε στον τίτλο του σημερινού άρθρου -δύο λεξεις βέβαια, στην τιμή της μιας.

Την πρώτη μέρα του εμβολιασμού εμβολιάστηκαν, συμβολικά, και σωστά, πρώτη η νοσηλεύτρια Ευσταθία Καμπισιούλη, μετά ο ηλικιωμένος Μιχάλης Γιοβανιδης, αργότερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, μετά ο Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ την επόμενη μέρα ο Αλέξης Τσίπρας. Ύστερα επρόκειτο να αρχίσουν οι μη συμβολικοί εμβολιασμοι, αν και σύμφωνα με καταγγελια της ΟΕΝΓΕ χτες ακυρώθηκαν οι προγραμματισμενοι εμβολιασμοί 45 υγειονομικων και στη θεση τους εμβολιάστηκαν διαφορα κυβερνητικά στελέχη, υπουργοί, γραμματείς και λοιποί παρατρεχάμενοι.

Ωστόσο, την παράσταση την έκλεψε ο εμβολιασμός του Σωτήρη Τσιόδρα. Στα σόσιαλ σχολιάστηκε πολύ το φανελάκι που φορούσε ο λοιμωξιολόγος, που άλλοι το είδαν γαριασμενο, άλλοι λεκιασμένο, ενώ επίσης σχολιάστηκε επίσης, αρνητικά, το γεγονός ότι ο κ. Τσιόδρας σε συζήτηση με τη νοσηλεύτρια που του έκανε την ένεση, είπε ότι «δεν έχει κάνει το εμβόλιο για την Έμπολα, χτύπα ξύλο», και ταυτόχρονα χτυπησε ξύλο.

Άρα, είπαν κάποιοι, ο κορυφαίος εκπρόσωπος της επιστήμης στον αγώνα της χώρας κατά του κορονιού ενδίδει στην οπισθοδρόμηση και στην πρόληψη.

Αυστηρό το βρίσκω αυτό και άχαρο. Κι εγώ χτυπάω ξύλο πότε πότε, είναι πανάρχαιη πρόληψη αυτη η αποτροπαϊκή χειρονομία -κι αφού δεν είμαι αναμάρτητος δεν θα ρίξω την πρώτη πέτρα.

Και πολύ μου αρέσει το φανελάκι που φόρεσε ο κ. Τσιόδρας, ακριβώς το ίδιο φοράω κι εγω (δεν εννοώ ότι το μοιραζόμαστε, αλλά έχω ολόιδια).

Aπό την άλλη, ο καλοπροαίρετος χαβαλές ποτέ δεν έβλαψε -κι έτσι με τίποτα δεν συμφωνώ με εκείνους τους κουνοδαχτυλάκηδες που έσπευσαν να μαλώσουν, με ύφος πολλών καρδιναλίων, όσους εκαναν πλάκα με το φανελάκι του Τσιοδρα. Όταν ένας λαός βιώνει εδώ και σχεδόν δυο μήνες το πιο σκληρό λοκντάουν της Ευρωπης, δικαιολογείται να κάνει πλάκα με τους αναγνωρίσιμους και τους ιθυνοντες. Εξάλλου και ο ίδιος ο Σ. Τσιόδρας δεν έδειξε να νοιάζεται -άλλοι τον αναγουν σε τοτέμ για να κρυφτούν πίσω του.

Όμως εμείς εδώ λεξιλογούμε κι ετσι σήμερα θα λεξιλογήσουμε για το φανελάκι και το κασκορσέ.

Το φανελάκι είναι υποκοριστικό της φανέλας. Φανέλα είναι καταρχάς ένα είδος υφάσματος, αλλά κυρίως είναι όνομα για διάφορα εσώρουχα για το επάνω μέρος του κορμιού, είτε βαμβακερά είτε μάλλινα, είτε με μανίκια είτε αμάνικα.

Φανέλα είναι και το επάνω μέρος της στολης του αθλητή, και από αυτή τη χρήση η λέξη έχει μπει στη φρασεολογία μας. Λέμε ότι κάποιος «παίζει για τη φανέλα», όταν παίζει για τη δόξα της ομάδας του, για μια ιστορική και δοξασμένη ομάδα λέμε ότι «είναι βαριά η φανέλα της», ενώ όταν μια μεγάλη ομάδα υποτιμήσει τον αντίπαλο λεμε ότι «νόμισαν ότι θα κερδίσουν μόνο με τις φανέλες».

Ακόμα, λέμε «την ιδρώνει τη φανελα» για έναν παίχτη που αγωνίζεται φιλότιμα, που κοπιάζει -και η έκφραση έχει πάρει και μεταφορική (κάποτε ειρωνική) σημασία και χρησιμοποιείται και εκτός γηπέδων.

Η λέξη φανέλα είναι δάνειο από το ιταλ. flanella, το οποίο, μέσω γαλλικών, ανάγεται στο αγγλ. flannel. Η αγγλική λέξη μπορεί να έχει κέλτικη, ουαλική, αρχή (δεν ομοφωνούν οι ερευνητές). Στα ελληνικά, το δάνειο έπαθε ανομοίωση του πρώτου λ, και απο φλανέλα έγινε φανέλα. Φαίνεται ότι τον 19ο αιώνα κάποιοι Βαβινιώται θεωρουσαν μπασκλασαρία το φανέλα αντί του φλανελα, διότι ο Παπαδιαμαντης, σε ένα γλωσσικό δοκίμιό του (το μοναδικό, ουσιαστικά) που κάποτε πρέπει να το παρουσιάσουμε κι εδώ, υπερασπίζεται ενθερμα το δικαίωμα του λαού, του μοναδικού δημιουργού της γλώσσας, να τρέψει τη φλανέλα σε φανέλα και τη μοδίστα σε μοδίστρα.

Οποτε, το εσώρουχο που φορούσε ο Σωτ. Τσιόδρας (και που φοράω κι εγώ) είναι φανελάκι. Είναι ομως και κασκορσέ ή κασκορσές. Η λέξη αυτη επίσης ακούστηκε πολύ χτες προχτές και μαλιστα σε μια γλωσσική ομάδα του Φέισμπουκ μια χρήστρια (νεαρής μάλλον ηλικίας) ομολόγησε πως δεν είχε ποτέ της ακούσει τη λέξη και αναρωτήθηκε ποιος μπορεί να τη χρησιμοποιεί. Ζούμε ανάμεσά σας, της είπα. «Κασκορσεδάκι από ανέκαθεν στη Θεσσαλονίκη», συμπλήρωσε χαλαρά ένας φίλος από τον Βορρά.

O κασκορσές (έτσι το λημματογραφεί ο Μπαμπινιώτης) δεν είναι τουρκικό δάνειο, όπως είναι ο μεντεσές, ο νισεστές και ο ρεντές. Αν το πούμε «το κασκορσέ» αχνοφαίνεται η γαλατική του φινέτσα -γαλλικό δάνειο είναι, από το cache-corset, που ήταν αρχικά γυναικείο εσώρουχο, σαν κι αυτό της εικόνας, που φοριόταν επάνω από τον κορσέ. Κρύβει, σκεπάζει τον κορσέ, όπως το κασκόλ (cache-col) σκεπάζει τον κώλ… τον τράχηλο.

Ο κασκορσές ή το κασκορσε είναι ακριβως το φανελάκι με τιράντες που φοράμε ο κ. Τσιόδρας κι εγώ. Το φανελάκι ειναι υπερώνυμο του κασκορσέ, διότι υπάρχουν φανελάκια που δεν είναι κασκορσέδες. Στην παλιά (vintage, που θα έλεγε και ο κ. Μπαμπινιωτης) διαφήμιση των γερμανικών θερμοσυσσωρευτών που πλούτισε τη φρασεολογία μας με το σλόγκαν «και ο παππούς με το φανελακι;» το παροιμιώδες φανελάκι, όπως βλέπετε εδώ, ήταν κοντομάνικο και όχι κασκορσέ. Η λέξη κασκορσέ μάλιστα χρησιμοποιείται από τους επαγγελματίες του κλάδου.

Είτε κασκορσέ είτε φανελάκι το πούμε, δεν θα κάνουμε κριτική στον κ. Τσιόδρα για τις ενδυματολογικές του προτιμήσεις ούτε βέβαια για το αν ενστικτωδώς χτύπησε ξύλο.

Κριτική μπορούμε να του κάνουμε σε άλλα, και κυρίως κριτική μπορούμε -και πρέπει- να κάνουμε σε άλλους. Κυρίως να κάνουμε κριτική στο ότι οι διάφοροι παρατρεχάμενοι Γκρούεζες έχουν μονοπωλήσει τους «συμβολικούς» και μη εμβολιασμούς, κάποτε σε βάρος υγειονομικών.

Βέβαια, έτσι η Ελλάδα απέκτησε και μια διεθνή διάκριση. Ερχεται πρώτη στην ΕΕ σε «συμβολικούς» εμβολιασμούς υφυπουργών και γενικών γραμματέων υπουργείων ανά κατοικο. Δεν είναι και λίγο. Και χωρίς κασκορσέ.

205 Σχόλια προς “Κασκορσέ ή φανελάκι;”

 1. basmag said

  Στην Κωνσταντινουπολη το αποκαλούσαν : ατλέτα, (ατλετάκι)

 2. ndmushroom said

  Σνιφ… Ούτε Τζορτζόκος, ούτε καν Κουμανταρέας. Σκληρό καρύδι ο Νικοκύρης! 🙂

 3. Να δούμε αν θα αναδυθεί και το αρσενικό «ου κασκουρσές». Έτριχι μι τς κασκουρσέδις. Λίγου ντρουπή… (Όχι για τον καθηγητή αυτό).

 4. Alexis said

  Καλημέρα.
  Τη λέξη κασκορσέ(ς) δεν την είχα ξανακούσει.
  Φανελάκι με τιραντάκια το λέω και το έλεγα ανέκαθεν.
  Επίσης «αθλητικό» θυμάμαι να το λένε σε παλιότερες εποχές (οι γονείς μου π.χ.).
  Ίσως από τους αθλητές, του στίβου κυρίως, που φορούσαν και φοράνε τέτοιου τύπου φανελάκι.

 5. A… το αρσενικό δίνει και παίρνει βλέπω, Πριν αρχίσω την ανάγνωση αναρωτήθηκα αν θα αναφερόταν.

 6. Alexis said

  #3: Ή όπως έχω ακούσει να λένε κάποιες γιαγιάδες «Έτριχι μι τα σόρτσια» ή ακόμα καλύτερα «μι τα κουντουβράκια» 😆

 7. Παναγιώτης Κ. said

  Φανελάκι το έλεγα και όταν πριν σαράντα χρόνια βρέθηκα στη Θεσσαλονίκη έμαθα και την άλλη του ονομασία.
  Μπράβο οι Θεσσαλονικείς! είπα μέσα μου και έκανα παρόμοια σκέψη με του Νικοκύρη:
  «Αν το πούμε «το κασκορσέ» αχνοφαίνεται η γαλατική του φινέτσα».

 8. Avonidas said

  Καλημέρα.

  Ωστόσο, την παράσταση την έκλεψε ο εμβολιασμός του Σωτήρη Τσιόδρα. Στα σόσιαλ σχολιάστηκε πολύ το φανελάκι που φορούσε ο λοιμωξιολόγος, που άλλοι το είδαν γαριασμενο, άλλοι λεκιασμένο

  Απ’ τα κασκόλ του Βαρουφάκη φτάσαμε να σχολιάζουμε τη φανέλα του Τσιόδρα. Εκεί μας καταντήσαν οι αλήτες 🙂

 9. Καλημέρα

  Ούτε εγώ είχα ακούσει το κασκορσέ στο ανέξ ντε πατισιά που πήγαινα, .η δεν το πρόσεξα για να το θυμάμαι, φλανέλ το λέγαμε.

  Στοιχηματίζω την ημίσειαν περιουσία μου πως το φανελάκι του Νικοκύρη είναι «Ατθίς» και την υπόλοιπη ημίσειαν πως είναι «Μινέρβα» ή άλλη μάρκα !!

 10. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  8 Το πράγμα θα μπορούσε να γίνει πολύ, πολύ χειρότερο. Αν το εμβόλιο γινόταν ε, χμμμ.. από τη μέση και κάτω, θα σχολιάζαμε το σώβρακο του Μητσοτάκη.

 11. sarant said

  1 Ενδιαφέρον!

  2 Παράλειψη -αλλά κανένα άρθρο δεν μπορεί να είναι πλήρες.

  4 Ναι, και αθλητικό το λένε, σωστά.

 12. Νέο Kid Al Afrikii said

  Το επιτελείον μας έχει να παρατηρήσει ότι λείπουν από το άρθρο δύο παροιμοιώδεις/ιστορικαί αναφοραί: Η φανέλα του στρατιώτη και » κι ο παπούς με τα φανελάκι!», και μία λογοτεχνική , η φανέλα με το νούμερο 9.

 13. Πέπε said

  > > Αν το πούμε «το κασκορσέ» αχνοφαίνεται η γαλατική του φινέτσα

  Όχι δε θα το πούμε ρε! Το φλώρικα είν’ αυτά! Ο κασκορσές, οι κασκορσέδες, ντόμπρα και φιλότιμα. Στον τόπο του μπορεί να ‘τρωγε σαλιγκάρια και να ‘παιζε πιάνο, αλλά εδώ είναι αλλιώς. Οι real men τα κλίνουν όλα, τους καμπινέδες (αλλιώς βεσέδες, χαλέδες ή χεσμεντέδες), τους λεβιέδες, τους καναπέδες, τους μπρασελέδες με τους κολιέδες, και τους καμπερνέδες με τους κουραμπιέδες.

  Έτσι και τους κορσέδες, τους κασκορσέδες, και στο τσακίρ κέφι και τους καρακασκορσέδες.

 14. Νέο Kid Al Afrikii said

  Βαριά φανέλα εν Ελλάδι είναι φυσικά μόνο μία, κι έχει πάνω της τριφύλλι!

 15. Χαρούλα said

  Ναι! Ναι! Ναι!
  ΤΟ κασκορσέ. Χροοοόνια τώρα!
  Φανελάκι εχει μανίκια!
  Φανέλα η μακριμάνικη χειμωνιάτικη.

  Και εδώ διαφορά βορείων-νοτίων; Είχαμε το καλαμάκι, το τυρί, την μπουγάτσα, την όζα, …., νέα προσθήκη!

 16. Avonidas said

  #10. Η Υπέρκομψη δεν θα εμβολιαστεί; 😉

 17. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Κίντο ο παπούλης εκεί είναι, με το φανελάκι του.

  Ο Φλαντανελάς φορούσε φλαντανελάκι?

 18. LandS said

  Καλημέρα

  1. Και η μάνα μου, χωρίς καμία σχέση της οικογένειας με Πόλη, «αθλητική φανέλα» το έλεγε. Αργότερα εγώ το γύρισα σε «[αθλητικό] φανελάκι».

  Στις παλιές ταινίες του Ιταλικού νεορεαλισμού, το φανελάκι ήταν η στάνταρ αμφίεση των ανδρών μέσα στο σπίτι. Όπως ήταν το κομπινεζόν στις γυναίκες. Και ο Φούντας τέτοιο φόραγε, όπως και όλοι της εποχής του.

  Πρακτικότατο. Σε κρατάει ζεστό το χειμώνα. Φίλος που δεν φόραγε ποτέ παλτό το έλεγε «το παλτό μου». Και το καλοκαίρι είναι χρήσιμο, ειδικά όταν δεν έχεις την ευχέρεια να αλλάξεις πουκάμισο μέσα στη μέρα.

  Βγαίνει και σε άλλα χρώματα εκτός του λευκού.

  Εντάξει, ωραία η πλάκα αλλά μερικοί το παράκαναν. Κάποιοι επιτιμητές των προηγούμενων βέβαια δεν παίζονται αλλά αυτοί που το παράκαναν πραγματικά ήταν αυτοί που βάλαν στη χλωρίνη φωτοσοπαριστί το φανελάκι του Τσιόδρα και το ανέβασαν.

 19. Νέο Kid Al Afrikii said

  16. Mα πιστεύετε στ αλήθεια ότι οι Μητσοτακαίοι εμβολιάζονται αληθινά;; Κολλάνε γρίπη οι βρυκόλακες;;;

 20. @ 4 Alexis

  Ε… Αλέξη (με καλημέρες) όπως του κοτς – τα κότσα… 🙂

 21. Νέο Kid Al Afrikii said

  17. A, καλά!… μάπα καφέ έφτιαξε ο μαλάκας ο Χασάν και δεν μ’εχει πιάσει ακόμα…
  Και το λογοτεχνικό αναφέρθηκε ,εμέσως πλήν σαφώς , στο σχόλιο 2. Σμπαθάτε με!

 22. Nestanaios said

  Ένας άνθρωπος ως εκπρόσωπος της επιστήμης της χώρας κατά του κορονιού δεν είναι αρκετά καλός. Μια ομάδα ανθρώπων από 500 εθελοντές επιστήμονες, η οποία θα συνεδριάζει, θα συσκέπτεται και θα συναποφασίζει, θα ήταν σίγουρα καλλίτερη. Θα μπορεί να πείσει. Τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Και δυστυχώς δεν πείθουν για να θυμηθούμε τα λόγια του Miguel de Unamuno σε στρατηγό του Fran(g)o «επικρατήσατε αλλά δεν πείσατε».

 23. # 14

  Τόσο βαριά που οι παίκτες που την φοράνε σέρνονται !!

 24. LandS said

  16

  Ο Χίος ο Μακελάρης λέει οτι ένα μήνα τώρα δεν την έχει δει κανείς.

 25. Νέο Kid Al Afrikii said

  22. 500 ?? Εδώ ΔΥΟ (2) Έλληνες και δεν μπορούν να συμφωνήσουν στο αν ο ήλιος βγαίνει απ την ανατολή ή όχι; και θα συναποφασίσουν 500;
  Καλό ανέκδοτο! 😆 😆

 26. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Όλο το έθνος προσκυνάει σώβρακα και φανέλες.

 27. sarant said

  Eυχαριστω για τα νεοτερα, ωραίο το φλαντανελακι!

 28. «Κι ο Μάρλον Μπράντο με την φανέλα» (από την ταινία Λεωφορείον ο Πόθος)

 29. ChrisMaGR said

  Λίγο πριν διαβάσω το παρόν άρθρο, είχα διαβάσει αυτό το αφόρητα σνομπίστικο και ανακριβές άρθρο:

  https://www.news247.gr/history/do-your-homework-o-sotiris-tsiodras-den-foroyse-kaskorse.9095184.html

  Το μόνο ενδιαφέρον στο λινκ που παρέθεσα είναι η προέλευση του όρου wifebeater, όπως αποκαλούν το κασκορσέ στην καθομιλουμένη στην Αμερική.

 30. f kar said

  φανελάκι «τιραντέ» το έμαθα εγώ, γιατι τα 80s στα Πατήσια είχαμε κουλτούρα

 31. H. Mandragoras said

  Με αφορμή τον κ. Τσιόδρα άκουσα πρώτη φορά τη λέξη. Πάντα ήταν φανελάκι. Κόλλαγα «χωρίς μανίκια» αν έπρεπε να το ξεχωρίσω από το t-shirt.

  Η γιαγιά στην Άνδρο το έλεγε τρικό. Δεν το έχω όμως ακούσει από άλλον και από ένα γκούγκλισμα τρικό φαίνεται να είναι κάτι μάλλινο. Οπότε μεταφέρω με επιφύλαξη.

  Στα αγγλικά επίσης Α[thletic]-shirt.

 32. Kilkis said

  Η γιαγιά μου (Σμυρνιά) χρησιμοποιούσε πολύ τη λέξη. Όχι μόνο για το φανελάκι (κυρίως βέβαια γι’ αυτό), αλλά για ό,τι του έμοιαζε… Επειδή βλέπω ότι στη Σαλονίκη παίζει πολύ, μου δημιουργείται η εντύπωση ότι απο Γαλλία έφτασε Ελλάδα με μια στάση στη Μ. Ασία (που το μετέφεραν λεβαντίνοι?)

 33. ΓΤ said

  επίσης, η γνωστή… απειλή του Σάββα Θεοδωρίδη: «Όποιος δεν ματώνει τη φανέλα…»

  Ένα από τα ιστορικότερα φανελάδικα στην Αθήνα
  https://el-gr.facebook.com/pages/category/Retail-Company/%CE%97-%CE%A6%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B1-1860097107566360/

 34. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ε, ρε και να ήταν συριζαίος ο Τσιόδρας τι θα άκουγε από τους επίσημους μιντιακούς μαστιγωτές και χλευαστές των «αναρχοάπλυτων»! Θυμόμαστε σχόλια, ας πούμε, για την ενδυματολογική ατημελησία του Φίλη. Τώρα οι ίδιοι κοιτάνε βλοσυροί δεξιά-αριστερά, για να βάλουν στη θέση τους τους ασεβείς που τολμούν να κάνουν πλακίτσα με τον «Σωτήρη». ☺

 35. Κουτρούφι said

  #31. Και στη Σίφνο «τρικό» (υποκ. «τρικουδάκι»). Και αυτό με γαλατική φινέτσα. Στην αριστερή τιράντα προσδενόταν το φυλαχτό.
  Είδα κι έπαθα να απαλλαγώ και να φοράω φανέλα.

 36. Alexis said

  #13: Μπράβο!
  Επίσης τα σόρτσια (βλ. και σχ. 6), τα ταξ(ι)ά, τα μπουφάνια, τα λαπιτόπια, τα βιτάμια (μι μαρμιλάδις κι βιτάμια σι μιγάλουσα, λέει η μάνα στον μοσχαναθρεμμένο κανακάρη της) 🙂

 37. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Οι άνθρωποι του ηγεμόνα δεν πρέπει να είναι μόνο άριστοι, πρέπει να είναι και υπέρκομψοι.»
  (Υβ Σεν Φανελάν)

 38. leonicos said

  έχω ολόιδια

  κι εγώ

  Αλλά η μάρκα για τα εσώρουχα και τις πετσέτες, είναι μία Çeylanoğlu Türkryrden

 39. leonicos said

  μπρδεύτηκα. έμπλεξε το οτύρκικο με το εγγλέζικο πληκτρολόγιο

  εκ Τουρκιας

 40. nikiplos said

  Με εμπορορράπτες γονείς, που είχαν 45 χρόνια και βάλε στον κλάδο, τη λέξη κασκορσές δεν την γνώριζα, την έμαθα τώρα με αφορμή την ιογενή φωτό του Τσιόδρα στα κοινωνικά δίκτυα. Δεν γνώριζα και τον ρεντέ βέβαια. Ίσως να χρησιμοποιείται περισσότερο στη Β. Ελλάδα που ενδυματολογικώς, ήταν ανέκαθεν πιο προηγμένη σε σχέση με τη Νότια.

 41. Pedis said

  Δεν μου λέτε, στην αριστερή τιράντα, εκείνη που δεν φαίνεται στη φωτογραφία, καρφιτσώνεται η χάντρα για το «μάτι»; 😛

 42. leonicos said

  κασκορσέ έλεγε το φανελάκι ένας φίλος μου από την Νέα Ιωνία.

  Μου φάνηκε ‘πολυ’ για μια φανέλα, από τότε

 43. Pedis said

  Δεν κατάλαβα γιατί κτυπάει ξύλο ο Τσίοδρας; Μην κάνει κανείς το εμβόλιο επειδή έχει νοσήσει, οπότε λέει «φτου κακά» σκεφτόμενος την πιθανότητα να κολλήσει;

  Εκτός κι αν κρίνει ότι τα εμβόλια για τον Εμπολα δεν είναι ακόμη ασφαλή. Οπότε αν έπρεπε να αμβολιαστεί, πριν πάει αποστολή στην Αφρική, θα έμπαινε σε κίνδυνο. Ποιος ξέρει;

 44. Pedis said

  Σε κάθε περίπτωση, καλύτερα που κτύπησε ξύλο. Θα μπορούσε να είχε κάνει τον σταυρό του.

 45. sarant said

  28 Μπράβο!

  31-35 Ναι, και τρικό.

 46. Γιάννης Κουβάτσος said

  Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα: αμάνικο φανελάκι φοράνε οι ηλικιωμένοι. Εμείς τα τζόβενα φοράμε t-shirt και μάλιστα μαύρο. 😎

 47. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλημέρα.

  Κασκορσές, ἀλλὰ καὶ φανελάκι στὰ Θερμιά. Παιδιόθεν.

  Πάω γιὰ τὸ Ζορμπαλιίκι τῶν Ραγιάδων. Μόλις μὲ εἰδοποίησαν ἀπὸ τὸ βιβλιοπωλεῖο τῆς γειτονιᾶς.

 48. 31 κε Τρικό και στη Μυτιλήνη. Αλλά και κασκορσέ κάποιες φορές. Φανελάκι στα πανεπιστημιακά χρόνια πια (και με συγχρωτισμό με Αθηναίους και άλλες φυλές 🙂 ).

 49. nikiplos said

  Θυμάμαι τον πατέρα μου, να πουλάει και να λέει «αθλητική φανέλα» την αμάνικη, φανέλα κοντομάνικη το κλασσικό Tshirt με λαιμόκοψη (σχήμα V ) ή όχι και φανέλα την κλασσική μάλλινη γεροντίστικη. Υπάρχει και η σωτήρια φανέλα θερμοφάν, σήμερα θα την λέγαμε ισοθερμική, για τους κρυουλιάρηδες που δεν θέλουν να φορέσουν μακρυμάνικη μάλλινη.
  https://e-fanelaki.gr/product/%CF%86%CE%B1%CE%BD%CE%AD%CE%BB%CE%B1-%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%BF%CF%86%CE%AC%CE%BD-%CE%B1%CE%BC%CE%AC%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B7/

  Κι ένα αστείο βίντεο του Ζούγα, όταν θυμόμασταν πολύ καλά τότε τη συγκεκριμένη διαφήμιση:
  https://m.facebook.com/watch/?v=5191972510814719&_rdr

  Κι ένα anecdote που θα έλεγε κι ο Μπάμπις. 1988, 2ο έτος και εις μεγαλύτερος συμφοιτητής μας αλλά λαϊκής απόχρωσης, μας πήγε σε σκυλάδικο των φτωχών, κάπου στην ιερά οδό με αυτοκίνητο παρακαλώ. Ντύσιμο: Σακάκι λαχουρέ με βάτες, λαμέ υποκάμισο, μπεζ μπάγκι παντελόνι, άσπρη κάλτσα και παπουτσάκι σκαρπίνι με φούντα στη γλώσσα. Μαλλί κατσαρό φουντωτό, κλασσικός κάγκουρας. Είχε όμως αμάξι και εισόδημα κανονικό. Εμείς όπως λάχει, απλά είχαμε βάλει ένα κάπως καλό πουκάμισο να μην είμαστε τελείως πλεμπαίοι. Ο συνοδηγός, ένας πλακατζής κοζανίτης, στο ύψος του Κιφησού γυρίζει και λέει στον οδηγό:
  -Μωρή παλιοαδερφή! Φοράς φανέλα κάτω από το πουκάμισο? Θα μας κάνεις ρόμπες!
  -Χωρίς σκέψη ο ντράϊβερ, συναινεί: Ξεχάστηκα ρε πούστη μου! Στα διάλα!
  Την έβγαλε και την εκσφενδόνισε εντός του ποταμιού
  🙂

 50. Nestanaios said

  25. Νέο Kid Al Afrikii.

  Έχεις κάτι καλλίτερο;
  Δεν πρόσεξες την λέξη «εθελοντές».
  Τρόποι υπάρχουν. Κάτι άλλο δεν υπάρχει.

 51. Μακό δεν άκουσα καθόλου.

 52. Alexis said

  #18: Έχω στο μυαλό μου εικόνα από παλιές ελληνικές ταινίες, με Φούντα ή Ξανθόπουλο με φανελάκι να πλένεται σε παλιακό νιπτήρα (αυτόν με το δοχείο νερού από πάνω και το βρυσάκι) και από δίπλα η μάνα (Ελένη Ζαφειρίου κατά προτίμηση) να του κρατά την πετσέτα για να σκουπιστεί…

 53. nikiplos said

  @31-35 Νομίζω πως το T-shirt πρέπει να είναι συντομογραφία του Trico-Shirt

 54. ΣΠ said

  14
  Του Α.Ο. Πλατανιά;

 55. Vrach said

  Σε όλους εμάς τους βορειοελλαδίτες και Μικρασιάτες ο κασκορσές (σε αρσ. γἐνος πάντα) ήταν γνωστός. Είχε όμως διαφορά ύφους από τη φανέλα: όποιος έλεγε «κασκορσέ» αντί «φανέλα» ήταν πιο κατατοπισμένος, ας πούμε, ενδυματολογικά. Φέρνω στο νου να χρησιμοποιούν τη λέξη κυρίως γυναίκες κιμπάρισσες και κοκέτες. Όπως επίσης, δεν ξέρω αν ήταν ίδιον μόνο της οικογένειάς μου, το σορτς, λεγόταν «σορτσάκι» αλλά κυρίως «σορτάκι».

 56. nikiplos said

  50@ Έχοντας την ατυχία να έχω δουλέψει κάμποσες ώρες με επιτροπές ελλήνων εμπειρογνωμόνων, μπορώ να διαβεβαιώσω, πως ο Κίντ στο 25@ έχει απόλυτο δίκιο.

  Στην πιάτσα, ένα από τα παλιά αφεντικά μου, όταν ήθελε να χρονοτριβήσει ή να στείλει ένα θέμα στις καλένδες γιατί δεν βόλευε, συμβούλευε τον κονέ να το αναθέσουν σε μια επιτροπή experts, έδιναν και dead line και κρυφογελούσαν, όταν τους ζητούσαν την τρίτη ή τέταρτη παράτασή της.

 57. ΣΠ said

  ακριβώς το ίδιο φοράω κι εγώ (δεν εννοώ ότι το μοιραζόμαστε, αλλά έχω ολόιδια).

  Χωρίς το άρθρο δεν θα χρειαζόταν η διευκρίνιση στην παρένθεση: «ακριβώς ίδιο φοράω κι εγώ». Αλλά τότε δεν θα μπορούσε να γίνει το αστείο.

 58. Alexis said

  #53: Δεν είναι επειδή έχει σχήμα Τ ;

 59. plintirio said

  Κασκορσές αλλά και καμιζόλι στα ανατολικά της Κρήτης τουλάχιστον.

 60. ΚΩΣΤΑΣ said

  ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ! Αν εξαιρέσω τα «καθιαυτού» λεξιλογικά, τα άλλα νιώθω σαν να τα έγραψα εγώ. Και πολύ μου αρέσει το φανελάκι που φόρεσε ο κ. Τσιόδρας, ακριβώς το ίδιο φοράω κι εγώ, είναι Μινέρβα, το λέω και κασκορσε (αρχικά το έλεγα κασκοσέ, παράκουσμα-ραμόνι. 😜). Έτσι βγάζω κι εγώ το πουκάμισο, το ένα μανίκι, όταν πάω για το εμβόλιο της γρίπης. Ένας από εμάς ο Σωτήρης Τσ., ένα φτωχό χωριατόπαιδο, που αγωνίστηκε, έφτασε ψηλά στην επιστήμη του, προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο και παραμένει στη ζωή του απλός και προσιτός.

  Κι εγώ χτυπάω ξύλο πότε πότε. Aπό την άλλη, ο καλοπροαίρετος χαβαλές ποτέ δεν έβλαψε… και ο ίδιος ο Σ. Τσιόδρας δεν έδειξε να νοιάζεται… Η ιστορία με το φανελάκι με έκανε να αγαπήσω ακόμη πιο πολύ αυτόν τον υπέροχο άνθρωπο.

 61. atheofobos said

  Παιδιόθεν φόραγα φανελάκι και σλιπ. Χωρίς φανέλα με ζέστη το πουκάμισο μου θα ήταν σαν σφουγγαρόπανο από τον ιδρώτα.
  Αυτή όμως που με έκανε θηρίο ήταν η μάνα μου. Ρώταγε από το μπάνιο πριν να βάλει πλυντήριο, εις επήκοον όλης της πολυκατοικίας:
  Έχεις καθαρά κασκορσέ και κυλοτάκια;

 62. 51 Το μακό έχει μανικάκια, αν δεν κάνω λάθος.
  Τρικό έχω ακούσει και στη Σάμο, κασκορσέ πρώτη φορά το άκουσα τώρα κι ας έμεινα έξι χρόνια στη Θεσσαλονίκη.

 63. ΣΠ said

  58
  Ναι https://en.wikipedia.org/wiki/T-shirt

 64. ΓΤ said

  61@

  Πω, ρε τιτάνα, τι μου θύμισες…
  Τέλειωνε το μπάνιο του ο πατέρας, και φώναζε:
  «Μου έχεις βγάλει σώβρακο και φανέλα;»
  […]
  Μετά, η δόλια μάνα προσπαθούσε να ηρεμήσει τον Αγριούμπεν της:
  «Κώστα, να μη μιλάς δυνατά όταν είσαι στην τουαλέτα, γιατί ο φωταγωγός είναι Πρακτορείο Ρόιτερ (sic)!»…

 65. SPIRO APOSTOLOU said

  Καλημερισμένος να ‘ένεται’, όπως θα έλεγε κι ο ‘Αγκόπ. (Φίλιος Φιλιππίδης)

  Ωραίο το φανελάκι – κασκορσέ, αλλά κουβέντα για την .. ταμπακέρα :

  Εσώρουχα, εσώρουχο ;

  Σε κάποια έκδοση … πανωσώρουχο κλπ

  Τι λέει ο Νικοκοίρης επ’αυτού

 66. Nikos said

  Καλημέρα και χρόνια πολλά. Στη Ρόδο χρησιμοποιούν τη λέξη «κανοτιέρα» για το συγκεκριμένο ρούχο (προφανώς κατάλοιπο της ιταλοκρατίας).

 67. ΣΠ said

  Τις φανέλες τις κατήργησα όταν ως φοιτητής έμενα μόνος και έπρεπε να πλένω τα ρούχα εγώ. Έκτοτε δεν ξαναφόρεσα.

 68. Κόκκινος Πλανήτης said

  Καλημέρα και Χρόνια Πολλά,
  «Αθλητικό» το φανελάκι βέβαια! και στα Πατήσια. Το κασκορσέ το ήξερα, όχι για αντρικό φανελάκι όμως.
  Wife-beater (βοήθησε και ο Μάρλον Μπράντο βέβαια) αν είναι Ατθίς ή Μινέρβα, Τάνκ όταν είναι σινιέ.

 69. sarant said

  47 Α, ωραία 🙂

  48 Η γιαγιά μου παντως (η Μυτιληνιά) κασκορσέ το έλεγε

  51 Ναι μπραβο

  66 Α, δεν το ήξερα!

 70. ΓΤ said

  @67

  Ομοίως ως φοιτητής, αλλά επειδή τις θεώρησα «βλαχιά».

 71. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

  35 χρονών έμαθα το κασκορσέ, όταν ήρθε στο εμπορικό που δούλευα τμήμα εσωρούχων.
  Το φανελάκι απαραίτητο το χειμώνα, κακώς το κόψανε οι συσχολιαστές.

 72. Αράουτ said

  Λανθασμένα, στείλαμε το παρόν σχόλιο στο χθεσινό νήμα

  Μετά λύπης μας αναγκαζόμαστε και πάλι να παρέμβουμε, προκειμένου να διασώσουμε ολίγη από την εναπομείνασα εγκυρότητα του παρόντος Ιστολογίου. Με μία απλή ανάγνωση, και ο τελευταίος απόφοιτος Παλαιού Σχολαρχείου αντιλαμβάνεται ότι το άρθρο είναι γεμάτο λάθη. Θα επισημάνουμε μόνο τα πλέον τρανταχτά, για να μή γίνουμε κουραστικοί…

  1) Γράφει ο κ. Σαραντάκος: «Η λέξη φανέλα είναι δάνειο από το ιταλ. flanella, το οποίο, μέσω γαλλικών, ανάγεται στο αγγλ. flannel. Η αγγλική λέξη μπορεί να έχει κέλτικη, ουαλική, αρχή (δεν ομοφωνούν οι ερευνητές). Στα ελληνικά, το δάνειο έπαθε ανομοίωση του πρώτου λ, και απο φλανέλα έγινε φανέλα.»

  Αλλά κύριε Νίκο, τι έιναι αυτά που λέτε; Ναι μέν παρασυρθήκατε και πάλι από τον Μπαμπινιώτη, τον οποίον όμως αντιγράψατε βιαστικά: Ο Μπάμπι λέει σαφώς στο «Ετυμολογικό» του ότι η «φ(λ)ανέλα» μπήκε στα ρωμέικα από το βενετσιάνικο «fanela» και ουχί από το ιταλικό «flanella»

  Έτσι δικαιολογείται και η μεταγραφή «φανέλα» (χωρίς αρχικό λάμβδα και χωρίς δύο τελικά λάμβδα): Διότι πήραμε την λέξη από τους Βενετσιάνους και ουχί από τους Ιταλούς, όπως λανθασμένα νομίζει ο κ. Σαραντάκος.

  2) ΡΩΤΑΜΕ τον αγαπητό μας κύριο Νίκο και τους διαπρεπείς χριστιανούς λογίους κ.κ. Theo + Blogotinanai: Γνώριζαν οι Αγωνισταί του 1821 την λέξη «φανέλα»; ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ: Όχι, βέβαια!.. Κι αυτή την σημαντικότατη πληροφορία δεν τολμά να μάς την πεί ο κ. Σαραντάκος, φοβούμενος να μή διαψευστεί…

  4) Για να μή κουράζεστε, αγαπητοί φίλοι, το Επιτελείο μας σάς ενημερώνει (κι εδώ την πάτησε άγρια ο Παπαδιαμάντης) ότι ο τύπος «φανέλα» εισήχθη νωρίτερα στα ρωμέϊκα από τον τύπο «φλανέλα». Τον πρωτοσυναντάμε το σωτήριον έτος 1837 στο μνημειώδες «Γαλλελληνικόν Λεξικόν» των Γεωργίου Βεντώτη + Γρηγορίου Ζαλίκη, του οποίου η πρώτη έκδοσις έγινε το 1790 και η δεύτερη το 1814. Επειδής, όμως, εξηφανίσθησαν, ΑΓΝΟΟΥΜΕ αν η λέξις «φανέλα» υπήρχε και σ’ εκείνες τις δύο πρώτες εκδόσεις

  Αντιθέτως, ο τύπος «φλανέλα» που υιοθέτησαν οι γαλλομαθείς εμφανίζεται 20 έτη αργότερα στην «Γυμναστικήν της Γαλλικής Γλώσσης» του Γεωργίου Καματζώδου (Αθήναι 1857)

  5) Τέλος, ο αγαπητός μας κύριος Σαραντάκος δεν διευκρινίζει ότι στα αγγλικά το «flannel» είναι μόνο η ΜΑΛΛΙΝΗ φανέλα. Για την βαμβακερή φανέλα υπάρχει η λέξις «flannelette»

  ΤΕΛΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ο τύπος «φανέλα» εισήχθη στα ρωμέϊκα πολύ νωρίτερα του τύπου «φλανέλα» που εισήγαγαν οι γαλλομαθείς. Οι Αγωνισταί του 1821 ηγνόουν παντελώς την λέξη «φ(λ)ανέλα».

  ΥΓ: Ο Γ. Σουρής χρησιμοποιεί αποκλειστικά την λέξη «φανέλα» (και ουδέποτε την «φλανέλα») διότι γνώριζε ότι πήραμε την λέξη από τα βενετσιάνικα και ουχί από τα ιταλικά

 73. Νέο Kid Al Afrikii said

  54. Ναι, αυτή Σταύρο! 🙂
  Και των Μπόστον Σέλτικς.

 74. Pedis said

 75. Αγγελος said

  Kι εγώ το κασκορσέ το πρωτοέμαθα από τη γυναίκα μου, Θεσσαλονικιά μικρασιατικής καταγωγής. Φανέλα ή φανελάκι το ήξερα.

 76. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  74

 77. BLOG_OTI_NANAI said

  ΥΓ
  Το πρόβλημα δεν είναι όταν αστειευτεί κάποιος για το φανελάκι. Το πρόβλημα είναι όταν οπλίζεται με χυδαιότητα για να απαξιώσει την προσωπικότητα κάποιου χαρακτηρίζοντας τον βρώμικο.

 78. Μήπως η νοσηλεύτρια είναι Ευσταθία κι όχι Ευανθία;

 79. Alexis said

  Ερώτησις: Υπάρχει σήμερα εν ζωή «απόφοιτος παλαιού Σχολαρχείου»;
  Πότε έπαψε να υπάρχει το Σχολαρχείο ως εκπαιδευτικό ίδρυμα-εκπαιδευτική βαθμίδα;

  Χίαρ άι γουόντ γιου κραμπ…

 80. BLOG_OTI_NANAI said

  «Οι Αγωνισταί του 1821 ηγνόουν παντελώς την λέξη «φ(λ)ανέλα».»

 81. Το ΛΚΝ έχει σωστά πρώτη μορφή το ουδέτερο. Όπως είπε κι η Εβρίτισσα Χαρούλα, η φανέλα /το φανελάκι έχει μανίκια, τα φορούσε ο Μπράντο, το κασκορσέ όχι. Χωρίς ανάγκη περιφράσεων οι Βορειοελλαδίται.

  Η φράση «δρώνω τη φανέλα» νομίζω είναι της τελευταίας 20ετίας. Ή όχι;

  53: Το T στο T-shirt είναι οπτικό για το σχήμα, γι’ αυτό και οι λαθολόγοι απαγορεύουν το πεζό t.

  Έλα να ψηφίζουν κι οι τελευταίοι ξεχασμένοι. Μην έχουμε ουρά το απόγευμα, έχουμε και δουλειές… 📩

 82. Νέο Kid Al Afrikii said

  Οι «προτεραιότητες» εμβολιασμού παγκοσμίως είναι επιεικώς για τον μπέο! (τον αχιλλέα…)
  Πρώτα έπρεπε να εμβολιαστούν οι «ενεργοί» πολίτες, και ειδικά αυτοί με οικογένειες με παιδιά. Από 45-65 /70 πρώτα και μετά οι μικρότεροι.
  Αυτοί κινούνται πολύ λόγω δουλειάς κλπ.
  Ενώ, εμβολιάζουν πρώτα τα παπούδια 85 plus που είται είναι κατάκοιτοι ή κάθονται σπίτια τς χεσμένοι απ το φόβο…
  Η παγκόσμια κοινωνία των βλακών…

 83. Αράουτ said

  1) Συγχαίρουμε από καρδιάς τον σχολιαστή Στάζυμπο (78) που διόρθωσε ένα από τα ελάσσονα λάθη του παρόντος άρθρου (Ευανθία αντί Ευσταθία), τα οποία παραλείψαμε εμείς στο σχόλιο 72 για να μή γίνουμε κουραστικοί

  2) Κύριον Αλέξη (79): Η έκφρασις «απόφοιτος Παλαιού Σχολαρχείου» είναι δόκιμος εδώ και 130 έτη στις ρωμέικες εφημερίδες, από τότε που την πρωτοχρησιμοποίησε ο Γεώργιος Δροσίνης στην «Εστία»

  3) Αφελέστατε κύριε Blogotinanai (80), δεν αντιλαμβάνεστε ότι με το εύρημά σας επιβεβαιώνετε το Επιτελείο μας. Ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος ήτο γαλλομαθέστατος και μεταφράζει το «φλανέλα» εκ του γαλλικού. Βρείτε μου κάποιον άλλον Αγωνιστή που να γνωρίζει την λέξη και εγώ θα σάς προσκυνήσω

 84. sarant said

  78 Μερσι για τη διόρθωση

  80 Μα, ηταν αγωνιστής του 1821 ο αδελφος του Λιβεριος; 🙂

  72 Περα από το εύρημα στο 80, πάρε μερικά ακόμα.

  1837: Πρέπει να στριφονης την φλανελλαν;

  https://books.google.gr/books?id=VTFNAAAAcAAJ&pg=PA36&dq=%CF%86%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%BD&hl=en&sa=X&ved=2ahUKEwj31_WWyfXtAhUPCuwKHUjqDhoQ6AEwAnoECAEQAg#v=onepage&q=%CF%86%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%BD&f=false

  1829: Ειναι κακή συνήθεια να αλλασση κανείς … φλανελλαν όταν ιδρόνη

  https://books.google.gr/books?id=untaAAAAcAAJ&pg=PA65&dq=%CF%86%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%BD&hl=en&sa=X&ved=2ahUKEwj31_WWyfXtAhUPCuwKHUjqDhoQ6AEwB3oECAgQAg#v=onepage&q=%CF%86%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%BD&f=false

  Κοραης:
  εσωκάρδιον μαλλινον απο φλανελλαν της Αγγλιας
  https://books.google.gr/books?id=46VcAAAAcAAJ&pg=PA97&dq=%CF%86%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%BD&hl=en&sa=X&ved=2ahUKEwizkfShyvXtAhWNCOwKHTJ4BFU4ChDoATACegQIARAC#v=onepage&q=%CF%86%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%BD&f=false

  1815!
  Εις την Ροτομαγον υφαινουν φλανελλας με μάλλινον στημόνι
  https://books.google.gr/books?id=IaFQAAAAcAAJ&pg=PA314&dq=%CF%86%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CF%82&hl=en&sa=X&ved=2ahUKEwijzr3RyvXtAhWIDewKHWqWDZgQ6AEwAnoECAkQAg#v=onepage&q=%CF%86%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CF%82&f=false

 85. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  80 Ώπα λίγο, αυτοί είναι αγωνιστές του 1824 😎

 86. sarant said

  81 Παντως το «ιδρώνω τη φανέλα» το έχει το ΛΚΝ (1998) -αλλά ομολογώ πως κι εγω για καινούργιο το είχα.

 87. rogerios said

  @74: «Είναι μια καλή τύχη για την ανθρωπότητα». Έ, αφού δεν είναι δυο καλές τύχες. 😉 Αυτό το «Je pense que c’est une chance pour l’humanité» του Βεράν νομίζω ότι στο χωριό μου θα το μεταφράζαμε ως εξής: «πιστεύω ότι [η ύπαρξη του εμβολίου] αποτελεί ευτύχημα για την ανθρωπότητα». 🙂

  @86: Νικοκύρη, θυμάμαι πρωτοσέλιδο της «Αυριανής» με σχετικό τίτλο, λίγο πριν από τις εκλογές του 2004, με τον Σημίτη ιδρωμένο σε ομιλία στο κλειστό του Σπόρτινγκ (και στην αθλητικογραφία ο όρος υπήρχε οπωσδήποτε από τις αρχές της δεκαετίας του 1990).

 88. rogerios said

  Διορθώνω το «λίγο πριν από τις εκλογές του 2004». Το πρωτοσέλιδο ανάγεται στον Σεπτέμβριο του 2003.

 89. Alexis said

  #86: Πρέπει να είναι παλιότερο, π.χ. ο «ΦΙΛΑΘΛΟΣ» του Κουρή (με το συμπάθειο) νομίζω ότι το ‘γραφε ήδη από τα ’80ς

 90. BLOG_OTI_NANAI said

  85: Πολύ σωστά.

  84: Είπαμε οι του 1821 δεν το γνώριζαν. Ο Κερδώος Ερμής είναι του 1815 οπότε δεν πιάνεται!

 91. BLOG_OTI_NANAI said

  Ένα του 1804 ως ουδέτερο: «φλανέλο»

 92. Αράουτ said

  Αγαπητοί φίλοι (84 Σαραντάκος, 85 ΣτοΔγιαλοΧτηνος, 90 Blogotinanai),

  Μάς προκαλεί αλγεινή εντύπωση η αφέλειά σας. Δεν αντιλαμβάνεστε ότι όλα τα ευρήματα που παραθέσατε ΣΥΝΗΓΟΡΟΥΝ υπέρ των επιχειρημάτων του Επιτελείου μας; Όλοι αυτοί είναι γαλλομαθέστατοι και μεταφράζουν εκ του γαλλικού.

  Η ουσία είναι μία και ο μπακλαβάς γωνία: Ουδείς Αγωνιστής του 1821 εγνώριζε την λέξη «φ(λ)ανέλα», όπως αποδεικνύεται από όλα τα απομνημονεύματά τους, την Ιστορία του Τρικούπη, τις αναμνήσεις του γραμματέως του Καραϊσκάκη, Γεωργίου Γαζή, τα Απομνημονεύματα του Κολοκοτρώνη, τον Φωτάκο, τον Περραιβό, τον Μακρυγιάννη, την «Ιστορική Ανθολογία» του Ι. Βλαχογιάννη κλπ – κλπ

  Ακόμη και ο Κανέλλος Δεληγιάννης, που ξεκωλιάζει αλύπητα στα Απομνημονεύματά του τον Θοδωράκη Κολοκοτρώνη, αγνοεί παντελώς την λέξη «φ(λ)ανέλα». Τυχαίο; Δεν νομίζω…

  Τί χρείαν άλλων μαρτύρων έχομεν; Σκληρόν το προς το Επιτελείον μας λακτίζειν…

  ΥΓ: Σιγά μη διάβαζαν οι Αγωνιστές τον «Κερδώο Ερμή» του 1814 ή το Γερμανο-Ελληνικό Λεξικό του 1804.

  ΤΟ ΞΑΝΑΛΕΜΕ για να το εμπεδώσετε: Ο τύπος «φανέλα» (εκ του ενετικού) προηγήθηκε στα ρωμέικα του τύπου «φλανέλα» (εκ του γαλλικού). Πρωτοεμφανίζεται το 1790 στο Γαλλελληνικόν Λεξικόν του Γ. Βεντώτη. Απλώς δεν διεσώθη αντίτυπο της 1ης εκείνης εκδόσεως για να το αναρτήσουμε

 93. Alexis said

  #80, 84, 91: Όλες οι ανευρέσεις είναι με λ: φλανέλα.
  Άρα μήπως (λ.ε.τ.) καταρρίπτεται πανηγυρικά ο ισχυρισμός του Βάτμαν ότι πρώτα μπήκε ο τύπος «φανέλα» στην ελληνική γλώσσα;

 94. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  92 >> Όλοι αυτοί είναι γαλλομαθέστατοι και μεταφράζουν εκ του γαλλικού

  Μοι προυξενεί θετικωτάτην εντύπωσιν η καθ’ άπασαν την Ελληνικήν επικράτειαν διαδεδομένη ιταλομάθεια. Δυνάμεθα να είπωμεν ότι οι Έλληνες διαθέτουν σπίτι με πόρτα.

 95. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ήξερα και το κασκορσέ και το τρικό από την μετα-κρητική ζωή μου.

  Τιραντάκι η λέξη σ΄εμάς για το φανέλι Τσιόδρα.

  Φλανέλ (έτσι τα λένε στο Βέλγιο,ως ποιότητα υφάσματος) τα πρώτα σεντονάκια του μικρού μου.
  Ναι ,αυτά τα κάπως χνουδωτά, βαμβακερά, που τώρα, που άπλωσε η παραγωγή, είναι τα χειμωνιάτικα ας πούμε, σεντόνια. Στους γονείς μου που αγόρασα τα πρωτοφανίστικα, πριν χρόνια, τα καταχάρηκαν.

  59 >>καμιζόλι, το «απομεσόρουχο» -τί μου θυμίσατε!

  Και μιας και «γδυθήκανε» δω πέρα, τ΄αγόρια μου δεν φοράνε (φορέσανε) επουδενί τιραντένιο φανέλι, μολονότι βγαίνουν και σκούρα, μπλε και μαύρα τέτοια.

 96. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Άμα δε φοράς, δεν ρισκάρεις νάναι λεκιασμένο!

 97. Συνέχεια απ’ το 48. Τώρα γύρισα απ’ το Β6 παραδίπλα απ’ τη γειτονιά του Νικοκύρη και ξαφνικά μούρθε. Φανέλα στα μέρη μου λέγαμε (και λένε ακόμα) αυτό που αλλού λέγεται μπλούζα ή δεν ξέρω πως, το κολόβιον στο στρατό για να καταλαβαινόμαστε (όσοι τελοσπάντων). Βλέπω πως ο Μπαμπ. το έχει για αμάνικο το κολόβιο. Όχι. Κανονικά, με μανίκια, χωρίς κουμπιά και τέτοια, πλεχτό (συνήθως στο χέρι). Σπάνια για τη μάλλινη εσωτερική να την πούμε κι αυτή φανέλα. Τα μακό (είδος πλέξης) με το τιραντάκι είναι τρικό.

 98. @ 62 Δύτης Των Νιπτήρων

  Ναι, ναι. Εγώ αντικατέστησα τη λέξη «μακό» με «τι-σερτ» εδώ και (συν/πλην) τριάντα χρόνια. Δεν ξερω γιατί αλλάξαμε το όνομα αυτού του ενδυματολογικού μας στοιχείου.

 99. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  96 Λέω και γω, ο Καιάδας στην πρώτη γραμμή, ελαπαναγίαμου 😎

 100. Ατακαμα said

  Η φανέλα μάλιστα όπως και η καρέκλα είναι από τις λέξεις που μας ήρθαν απευθείας από τα βενετσιανικα καθώς δεν απαντώνται στην ιταλική.

 101. sarant said

  87 Kαλώστον, χρόνια πολλα!

  91 Α μπραβο!

 102. Pedis said

  fare flanella στα ιταλικά = (και) η μπουρδελότσαρκα! Γενικά, σημαίνει το να μένει κάποιος ανενεργός από οκνηρία.

 103. Dee Baker said

  Συγνώμη που επεμβαίνω, δεν έχω μητρική γλώσσα τα ελληνικά και δεν διδάχτηκα ελληνική ιστορία στο σχολείο. Έχω όμως αγοράσει το νέο βιβλίο του κ. Σαραντάκου για τα ζορμπαλίκια των ραγιάδων σε χαρτί. Ψάχνω δύο ώρες τώρα να βρώ αν υπάρχει μέσα η λέξη φλανέλα και δεν τη βρίσκω. Κύριε Σαραντάκο, υπάρχει η λέξη στο βιβλίο σας ή δεν υπάρχει; Απαντήστε για να λυθεί το θέμα

 104. 87β, 89, κλπ.: Να πούμε 30 τότε; 40; Έχω την αίσθηση, ότι είναι το νεότερο, πάντως, μεταξύ των αθλητικών: παίζει για τη φανέλα, βαριά φανέλα, κλπ. Το σχήμα ιδρώνει τη φανέλα, με μεταβατικό το ρήμα,. μου φαίνεται αρκετά νεωτερικό για να δημοσιευόταν ή να εκφωνούνταν στα μμε.

 105. Ωπ, νέο τρίγκερ για τον κουβά. Πλονκ!

 106. Στο Επίτομο Δημητράκου (1964) είναι με δύο λάμδα ή λάμβδα.

 107. ΓΤ said

  13:20
  Πλησίασε ευλαβικά.
  Έκανε τρεις φορές τον σταυρό της.
  Φόρεσε διάφανα γάντια.
  Έκανε άλλες τρεις φορές τον σταυρό της.
  Από πάνω φόρεσε σιελ γάντια.
  Από πίσω είχαν αρχίσει να πέφτουν «σταυροί».
  Αυτή, ανακουφισμένη, ξεκίνησε να πληκτρολογεί το PIN.
  @Alpha Bank, @Κυψέλη, @ Ευελπίδων και Ωλένου

 108. 41 Ναι (αφού δεν απάντησε κάνας άλλος, ν’ απαντήσω εγώ). Χάντρα ή φυλαχτό με τίμιο ξύλο ή ό,τι άλλο τελοσπάντων.

  69β Και τα δυο, αλλά το τρικό φαινόταν μάλλον πιο εύκολο, πιο συνηθισμένο (και τρικέλ το υποκοριστικό του 🙂 ).

  Κι εγώ τη φανέλα, φανέλλα τη θυμόμουνα, αλλά δεν ξέρω πότε άλλαξε.

 109. 107: Καλά, έχει σημαία η τράπεζα;

 110. rogerios said

  @101: Χρόνια πολλά, Νικοκύρη! Χρόνια πολλά, αγαπητοί φίλοι! Μακάρι η επόμενη χρονιά να είναι καλύτερη από αυτήν εδώ την κακορίζικη. Με υγεία και περισσότερη ελευθερία!

  @104: Εξαρτάται από το ύφος του μέσου (και του δημοσιογράφου). Στο συγκρότημα Κουρή π.χ., η φράση χρησιμοποιούνταν από πολύ νωρίς. Από την πρώτη δεκαετία του αιώνα μας, πάντως, η χρήση της παγιώνεται στο σύνολο σχεδόν του χώρου δημόσιου λόγου (εντοπίζω ανεύρεση στα πρακτικά της Βουλής από το 2006).

 111. Νέο Kid Al Afrikii said

  Το «πήρε τη φανέλα σπίτι του» το είπαμε; Καινουργές σχετικά , ισοδύναμο του «ενδεκαδάτος» . Αυτά δεν πρέπει να είναι λαϊκά. Έχω την αίσθηση ότι τα λάνσαραν «αθλητικοί» ανθυποδημοσιογραφίσκοι…

 112. ΣΠ said

  92
  Αφελέστατε κύριε Αράουτ, αν η φανέλα προέρχεται από το ενετικό fanela και όχι από το ιταλικό flanella, γιατί παλαιότερα γραφόταν «φανέλλα» με διπλό λ;

 113. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  9 >>Ούτε εγώ είχα ακούσει το κασκορσέ στο ανέξ ντε πατισιά
  ένα χαβαλεΤζίδικο για την περίσταση
  Το φανελάκι λένε κασκορσέ
  Και παίρνουν TGV αντί για ΟΣΕ
  Αντί φραπέ πίνουν café au lait
  Και μεις φωνάζουμε μόνο ΠΑΟΚ ολέ

  Και το γαλάζιο λένε τυρκουάζ
  Για παραλία προτιμούν μια πλαζ
  Δεν έχουν τον μοντιέ τους πια οι Γάλλοι
  Με μας είσαι λοιπόν ή είσαι με τους άλλοι

 114. ΓΤ said

  109@

  Βέβαια…
  https://www.naftemporiki.gr/finance/story/1193351/alpha-bank-kathoristikis-simasias-i-auksisi-ton-ependutikon-dapanon

 115. Μαρία said

  15
  Έτσι ακριβώς.
  96
  Ωραίο βυζάκι ο Αιμίλιος.

  Εκ σαμαρικών ασόν Κιλκίς τα βέλη.

 116. Αράουτ said

  1) Κύρ Σταύρο μου (112), σκληρόν προς το Επιτελείον μας λακτίζειν: Αμφισβητείς τον Μπαμπινιώτη; Δές το λήμμα «φανέλα» από το «Ετυμολογικό» του για να αντιληφθείς ότι από τα βενετσιάνικα το πήραμε εμείς οι Ρωμηοί και ουχί από τα ιταλικά, όπως επιμένει (λόγω βιασύνης) ο αγαπητός μας κύριος Σαραντάκος

  https://imgur.com/FlQGj11

  Το γιατί το γράφανε πολλοί Ρωμηοί επί χρόνια με δύο λάμβδα (ο Σουρής το έγραφε μονίμως μέ ένα), είναι ηλίου φαεινότερον: Διότι εμιμούντο την γαλλική κατάληξη, όπως ακριβώς συμβαίνει με την «φουστανέλ(λ)α» και τόσες άλλες λέξεις. Όσο για τους Αγωνιστές του 1821 που ουδείς γνώριζε την λέξη, δεν σε πονηρεύει η εδώ και 2,5 ώρες απόλυτη σιγή του κ. Blogotinanai, μετά το διευκρινιστικό μας σχόλιο 92; Για το θέμα αυτό, γιατί δεν βγάζεις άχνα, να μάς πείς ένα μπράβο, κύρ Σταύρο μου;

  2) Παρεμπιπτόντως, μιάς και αναφέραμε τον κοσμαγάπητο Μπάμπι, το Επιτελείο μας σάς ενημερώνει ότι με με επιστολή που έστειλε προ ολίγου στο «Πρώτο Ψέμμα» επιβεβαιώνει ότι έχει γράψει ένα τουλάχιστον άρθρο επί 21ης Απριλίου στον «Ελεύθερο Κόσμο» του Σάββα Κωνσταντόπουλου, δηλαδή στην «ναυαρχίδα» της Χούντας.


  ΥΓ: Το Επιτελείο μας σάς ενημερώνει ότι ο αρχισυντάκτης που πίεσε τον Μπάμπι να δώσει άρθρο επί 21ης Απριλίου στον «Ελεύθερο Κόσμο» ήταν το τότε «δεξί χέρι» του Σάββα Κωνσταντόπουλου και μετέπειτα Διευθυντής της «Απογευματινής», Γεώργιος Βελαχουτάκος

 117. Άγγελος Σέρτης said

  Φοβάμαι φίλε ΑΡΑΟΥΤ ότι βγήκες ΟΦΣΑΪΝΤ και θα πρέπει να βγεις αντρίκεια να ανακαλέσεις.

  Γράφεις:

  «72. Τον πρωτοσυναντάμε το σωτήριον έτος 1837 στο μνημειώδες «Γαλλελληνικόν Λεξικόν» των Γεωργίου Βεντώτη + Γρηγορίου Ζαλίκη, του οποίου η πρώτη έκδοσις έγινε το 1790 και η δεύτερη το 1814. Επειδής, όμως, εξηφανίσθησαν, ΑΓΝΟΟΥΜΕ αν η λέξις «φανέλα» υπήρχε και σ’ εκείνες τις δύο πρώτες εκδόσεις

  92. Ο τύπος «φανέλα» […] πρωτοεμφανίζεται το 1790 στο Γαλλελληνικόν Λεξικόν του Γ. Βεντώτη. Απλώς δεν διεσώθη αντίτυπο της 1ης εκείνης εκδόσεως για να το αναρτήσουμε»

  Εάν όμως διάβαζες τον πρόλογο της έκδοσης του 1837 όπου παραπέμπεις, θα διαπίστωνες πώς έχουν τα πράγματα.

  Και βέβαια υπάρχει και δεν «εξαφανίστηκε» η έκδοση του Βεντότη του 1790 («Λεξικόν τρίγλωσσον της Γαλλικής, Ιταλικής και Ρωμαϊκής διαλέκτου, εις τόμους τρεις διηρημένον / Συνερανισθέν παρά Γεωργίου Βεντότη, βλ. στην ΑΝΕΜΗ).

  Και δεν έχει «φανέλα» αλλά «φλανέλα»…

 118. Nestanaios said

  56. Nikiplos.

  Μιλάς για πληρωμένους μισθοφόρους. Εγώ μιλώ για εθελοντές μη μισθοφόρους. Οι λίγοι εξαγοράζονται, καθοδηγούνται. Οι πολλοί δεν εξαγοράζονται και υπάρχει κίνδυνος διαρροής των πράξεων προσπάθειας εξαγοράς. Γιατί νομίζεις θέλουν να μειώσουν τις έδρες στο κοινοβούλιο; Μια καλλίτερη δημοκρατία απαιτεί περισσότερες έδρες. Όχι λιγότερες.

 119. ΓΤ said

  «Μήνυμα αντίστασης από το Άγιον Όρος. ‘Όσο φοβόμαστε διασπορά ασθενειών με τη λαβίδα, ενεργούμε ως εικονομάχοι».
  https://www.naftemporiki.gr/frontpages/latest/ebdomadiaies/orthodoksi-alitheia/full

  «Διστάζουν πιά νά μεταλάβουν ἀπό τήν ἴδια λαβίδα. Νομίζουν ὅτι κινδυνεύουν».
  https://www.ekklisiaonline.gr/agiornea/iera-moni-osiou-grigoriou-thia-metalipsis-choris-oligopistia/

 120. Πάνος με πεζά said

  Στα 70s-80s πρόλαβα και το τρυπητό κασκορσέ, που αρεσκόταν να φοράει ο πατέρας μου. Έμοιαζε σαν τη σίτα που σουρώνει ο σοβατζής τη μαρμαρόλασπη…

 121. GeoKar said

  Για το(ν) κασκορσέ πρώτη φορά άκουσα ή μάλλον διάβασα εδώ επαραπάνω. Εμείς είχαμε κ εχουμε φανέλα ή φανελάκι (αυτά με τις τιράντες), μακό άντε κ T-shirt για τα μπλουζάκια (με λαιμόκόψη ή με v) με το κοντό μανίκι. Επιπλέον, όμως, των λεξικόλογικών, εχω μια απορία επί του σοβαρότατου, κατά τη γνώμη μου, πολιτικού θέματος των πέραν των συμβολικώς εμβολιασθεντων: δημοσιεύτηκαν καπου τα ονοματά τους ή, έστω, οι κυβερνητικές ιδιότητές τους? Αν ναι, παρακαλώ πείτε μου πού. Αν όχι, γιατί? Καλή Πρωτοχρονιά σε όλες κ όλους.

 122. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ο ευγενικός κος Ευγενίδης

 123. nwjsj said

  Τον κασκορσέ τον έμαθα πριν κάτι μήνες εδώ στο ιστολόγιο όταν είχε βάλει ο Νικοκύρης τη λίστα με τις λέξεις που έχουμε δανειστεί από τα Γαλλικά. Ομολογώ ότι δεν την είχα ξανακούσει ως τότε, ούτε είχα ιδέα περί τίνος επρόκειτο. Φανελάκι γι’ αυτό με τις τιράντες και φανέλα για το άλλο με τα κοντά μανίκια ήξερα. Προφανώς λόγω του κορσέ, ο κασκορσές με παραπέμπει σε γυναικείο ένδυμα και μάλλον θα γελούσα αν άκουγα κάποιον να χρησιμοποιεί αυτή τη λέξη αντί της φανέλας.

  Από ‘κει κι έπειτα, δεν κατάλαβα το λόγο που σκανδαλίστηκαν τόσοι από το φανελάκι του εθνικού μας Σωτήρη και μου τη δίνει που κάθεται ο κόσμος και ασχολείται με τα ενδυματολογικά και τα περί εμφάνισης του καθενός, ενώ υπάρχουν φλέγοντα ζητήματα στο χειρισμό της πανδημίας που χρήζουν σχολιασμού και κριτικής. Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη να ελαφρύνουμε την αβάσταχτη καθημερινότητα, αλλά είναι λίγο άκομψο να γίνεται τζέρτζελο με το φανελάκι ενός ανθρώπου, εκτός κι αν είμαστε ακόμα στα νήπια και τα προνήπια. Επίσης, βρίσκω ατυχή τον τρόπο που διάλεξε πρώην πολιτικός αρχηγός για να στηρίξει τον Τσιόδρα, δημοσιεύοντας στο Ίνσταγραμ φωτογραφία του στην οποία ποζάρει με το φανελάκι και ύφος «Φοράω και ‘γω φανέλα και είμαι πρώτη μούρη». Σαφώς, ο Τσιόδρας ουδεμία ανάγκη στήριξης έχει, ο άνθρωπος είναι βαθιά χωμένος στο σύστημα εδώ και δεκαετίες, απλώς υπάρχει η ανάγκη να διατηρηθεί γενικώς στο απυρόβλητο μην τυχόν περάσει η συζήτηση από τη φανέλα στην πανδημία, τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας και την οικονομική κρίση και χαλάσει η μαγιονέζα που πασχίζουν να μας σερβίρουν τα πετσωμένα ΜΜΑ, γι’ αυτό με προθυμία σπεύδουν να προτάξουν τα φανελοντυμένα στήθη τους διάφοροι. Κοινώς, έχει δίκιο το Χτήνος, καλά που δεν γίνεται το εμβολιάκι στο γλουτιαίο, διότι τώρα αντί για φανέλες και κασκορσέδες θα συζητούσαμε για σκελέες, μποξεράκια και σώβρακα.

  Τέλος πάντων, καλά να είμαστε και μέχρι να κάνουμε το εμβόλιο ας χτυπάμε ξύλο μπας και γλυτώσουμε από τον κοροναϊό…

 124. π.Χ. said

  Ένας -σχωρεμένος πια-θείος του πατέρα μου ονόμαζε το κρασί «εσωτερική φανέλα» κι έπινε το κάτι τις του για να ζεσταθεί!

 125. 95, … Φλανέλ (έτσι τα λένε στο Βέλγιο,ως ποιότητα υφάσματος) τα πρώτα σεντονάκια του μικρού μου.
  Ναι ,αυτά τα κάπως χνουδωτά, βαμβακερά,…

  Και στο Αμέρικα flannel είναι το ίδιο και διαδεδομένο σε ρούχα και σκεπάσματα.

 126. dryhammer said

  95, 125. …αυτά τα κάπως χνουδωτά, βαμβακερά…
  τα λίγο πιο χοντρά ήταν σκέτα φανελένια ενώ τα πιο λεπτά αλλά όχι τόσο (και έγχρωμα) τα λέγανε τσιτοφανέλες (τσίτι + φανέλα)

 127. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  125,126 Το χνουδωτό αυτό ύφασμα σε ρούχα, ιδίως γυναικείες ρόμπες,τότε,παλιά, το λέγανε «μπαμπακούρα». Μπαμπακουρένιο νυχτικό, ποκάμισο, μπιτζάμες κλπ

  …κι απάνω σου κολλάω
  σαν φανελάκι καλοκαιρινό

  Με το ίδιο μακό

 128. Πουκάμισο κατάσαρκα, χωρίς φανελάκι κάτω από το σερτ (κατάσερτα στα ελληνικά) είχε λανσαριστεί, υποτίθεται, από τον Κλαρκ Γκέιμπλ στα 30ζ, σε σκηνή που είχε γίνει διάσημη και λέγεται πως είχε πλήξει την βιομηχανία εσωρούχων.
  (Την ιστορία την είχαν ψαρέψει φανελοθήρες.
  Δεν αποκαλύπτεται τι φανελάκι δεν φορούσε ο Κ. Γκ.)

 129. ΓιώργοςΜ said

  Καλησπέρα!
  Στα λεξιλογικά του σημερινού, το κασκορσέ δεν το ήξερα.
  Φανελάκι, αθλητικό φανελάκι ναι.
  T-shirt συνήθως είναι το πάνινο, μακό. Αυτό καταχρηστικά νομίζω λέγεται φανέλα, η φανέλα-εσώρουχο είναι πλεκτή με ελαστική πλέξη για να έχει πλήρη εφαρμογή στο σώμα και να παγιδεύει τον αέρα κι έτσι να διατηρεί το σώμα ζεστό αφενός, να μαζεύει τον ιδρώτα αφεδύο. Η μάλλινη φανέλα είναι η πιο αποτελεσματική, καθώς το μαλλί έχει μεγαλύτερη απορροφητικότητα, 80% του βάρους της. Όπως έλεγε ο πατέρας μου, ο παπούς μου φορούσε μάλλινη φανέλα στο χωράφι και το κατακαλόκαιρο.
  Προσωπικά δε σταμάτησα να φοράω κοντομάνικη φανέλα το χειμώνα, είναι πιο αποτελεσματική από το να φοράει κανείς επιπλέον ρούχο πάνω από πουκάμισο. Το μακό T-shirt δεν έχει τέτοια λειτουργία.
  Μπαϊδεγουέι, το όνομα Τ-shirt προφανώς σχετίζεται με το σχήμα Τ που έχει, νομίζω.
  Α, και η see-through φανέλα των ογδόνταζ και της παλιάς ντισκοτέκ, που μέχρι σήμερα ραμόνιζα ως «σιτοφανέλα», μοιάζει με σίτα για τα κουνούπια αφού! 😛

 130. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεοτερα!

  103 Το βιβλίο μου εχει 300 λημματα μόνο

  111 Ναι μπραβο

  117 Ωχ!

  119 Νομίζουν, οι ολιγόπιστοι;

  123 Μα τι φωτογραφία ήταν κι αυτη του πρώην αρχηγού, ε;

  128 🙂 🙂 🙂

 131. # 113

  Είχε κέφι
  Τάδε έφη
  η Εφη-Εφη !

  οζουρντουί ε αν φρανσαί
  λα κεστιον κ’ελ με προποζ
  σ΄ε φλανελ, ου κασκορσέ ?
  ζε λουί ντι κε σ’ε μεμ σοζ !

 132. Μαρία said

 133. aerosol said

  Κασκορσές: Δεν το ήξερα.
  Κολόβιο: Από το ίδιο το όνομα προκύπτει πως είναι κολοβό, περικομμένο. Βρήκα πως στο Βυζάντιο είχε μανίκια ως τον αγκώνα. Τώρα νοείται αμάνικο, και του στρατού και των ιερέων. Αλλά δεν είναι η φανέλα που συζητάμε, δεν είναι εσώρουχο.
  Τρικό: Κανονικά είναι πλεκτό, πουλόβερ. Όμως οι παλιοί φορούσαν φανελάκια από μαλλί για εσώρουχο (πρόλαβα τον παππού μου με τέτοιο), οπότε καταλαβαίνω γιατί κάποιοι ακόμα ονομάζουν έτσι το φανελάκι.
  Wife beater: Ούτε το tank top, ούτε το singlet ούτε άλλος όρος έχει μπορέσει να εκτοπίσει το δυσοίωνο wife beater στο λεξιλόγιο των Αμερικάνων. Η ασχημότερη ονομασία ρούχου!
  Μακό: το γνωρίζω μόνο για μπλουζάκι, για T-shirt. Το οποίο προέκυψε από το σχήμα του, που μοιάζει με Τ.

  Το γνωρίζω μόνο ως φανέλα ή φανελάκι. Ούτε καν «αθλητικό». Δυστυχώς ο θερμοστάτης μου είναι τέτοιος που λίγες φορές μπορώ να το αντικαταστήσω με μπλουζάκι. Κι επειδή αυτή η φανέλα πλέον θεωρείται κουλ μόνο αν είσαι κορμάρα (μαντέψτε… δεν είμαι!), είμαι καταδικασμένος να υστερώ σε κουλαμάρα (ή κουλοσύνη). Βρίσκω χαζό να δουλεύουν τον Τσιόδρα γι αυτό. Αλλά είπαμε, είμαι ομοιοπαθής. Πάντως το βρίσκω κι εγώ αισθητικά δυσάρεστο όταν διακρίνεται κάτω από λεπτό πουκάμισο. Νόμιζα πως είναι παραξενιά μου.

 134. Yiannis KYRiakides said

  Στην Κυπριακην διαλεκτον: το «φανελλούιν» ή η «φανελλούα».
  Γενικα με το ‘φανέλλα’ εννοουμε και το φανελακι κασκορσέ (το αμανικο), αλλά και το κοντομανικο (τίσερτ) και το μακρυμανικο, ισως επειδη ολα εχουν, ή μαλλον ειχαν*, σχεση με το υφασμα ‘φανέλλα’. Τα άλλα διάφορα ρουχικά που κατασκευαζονται απο φανελλα, οπως σεντονια κά., λεγονται ‘φανελλέτινα’.

  *φανελλες λεγονται, απο χρονια, ολα γενικα τα ανω-εσω-ρουχα, ακομα και αν ειναι μαλινα ή πλεκτα (‘φανελλα μάλλενη’, ‘φανέλλα πλεχτή’ κτλ.), ή πλεκτα με τη νεωτερη λεπτη ελαστικη πλεξη.

 135. Αράουτ said

  Έστω και με καθυστέρηση, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, θέλουμε να συγχαρούμε εκ βάθους καρδίας τον εξαίρετο σχολιαστή κ. Άγγελο Σέρτη (σχ. 117) που έλυσε το πρόβλημα (έστω κι αν δεν το κατάλαβε…) του πότε πρωτενεφανίσθη η λέξις «φ(λ)ανέλα» στην Θεία Ελληνική Γλώσσα: Το σωτήριον έτος 1790, στον 1ο τόμο του μνημειώδους έργου του Γεωργίου Βεντότη «Λεξικόν τρίγλωσσον της Γαλλικής, Ιταλικής και Ρωμαϊκής διαλέκτου, εις τόμους τρεις διηρημένον» (Βιέννη της Αούστριας 1790)

  Το Επιτελείο μας αναρτά τα 3 λήμματα της «φ(λ)ανέλας»: Το πρώτο είναι από τον 1ο τόμο (Γαλλο-Ελληνο-ιταλικό Λεξικό) όπου πρωτοκαταγράφεται στα ελληνικά η «φλανέλα» (και ουχί η «φανέλα» όπως υπέθετε το Επιτελείο μας). Το 2ο λήμμα είναι από τον 2ο τόμο (Ιταλο-Ελληνο-Γαλλικό) όπου ο Βεντότης μεταφράζει «μάλινόν τι» (!) και το 3ο λήμμα από τον 3ο τόμο (Ελληνο-Γαλλο-Ιταλικό) όπου γίνεται φανερό ότι ο Βεντότης ΔΕΝ έχει λήμμα «φ(λ)ανέλα», διότι δεν υπήρχε το 1790 τέτοια λέξις στα ρωμέικα!..

  Πρόκειται, ασφαλώς, για μιά Ιστορική Στιγμή, όχι μόνο του Σαραντακείου Ιστολογίου, αλλά και όλης της Ρωμέικης Λεξικογραφίας: Χάρις στην έμπνευση του κ. Αγγέλου Σέρτη (που διάβασε επιμελώς τις αναρτήσεις του Επιτελείου μας και εντόπισε την 1η έκδοση στην «Ανέμη») έγινε κατορθωτό να εντοπίσουμε την πρώτη καταγραφή της «φλανέλας» στην Θεία Ελληνική Γλώσσα: Το σωτήριον έτος 1790 στον 1ο τόμο του Λεξικού Τριγλώσσου του Γεωργίου Βεντότη!.. Κι ότι πρόκειται για την 1η καταγραφή αποδεικνύεται από τον ορισμό του γαλλικού «flanelle» που δίνει ο Βεντότης: Πρώτα «μάλινόν τι» και μετά «φλανέλα», διότι το 1790 δεν υπήρχε κάν η λέξις

  ΥΓ: Αλήθεια, πού είναι εκείνος ο χριστιανός λόγιος Blogotinanai; Ακόμη προσπαθεί να βρεί αν γνώριζαν την λέξη «φ(λ)ανέλα» οι Αγωνισταί του 1821; Ιησούς Χριστός νικά κι όλα τα κακά σκορπά…

 136. ΓΤ said

  αθλητική κίνηση

  Ερυθρός Αστέρας-ΠΑΟ 74-71

 137. Χαρούλα said

  Χθεσινός σχετικός Πετρουλάκης! Και δεν ειναι νομίζω βόρειος

 138. ΣΠ said

 139. Γιάννης Ιατρού said

  Παρατηρώ το ντελίριο γνωστού σχολιαστή… Έχει προχωρήσει προφανώς η νόσος, τώρα έφτασε να μιλάει με τον άλλο του εαυτό, για να επουλώσει τις πληγές από τις παροιμιώδεις γκάφες του και κουραστικές εμμονές του.
  Ψιτ, αν δεν έχεις λεφτά για τα απολύτως απαραίτητα φάρμακα ή μια στοιχειώδη ψυχολογική υποστήριξη να βάλεις μια φωνή, θα βοηθήσουμε, άνθρωποι είμαστε!

 140. ΓΤ said

  139@

  Λειτουργεί ως αποπροσανατολιστική καμούφλα σχετικά με τα τιτθία κάτω από το Β των καΒεζαχάρεων.

 141. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

  Δεν είχα τι να κάνω.

 142. Μαρία said

  137
  Άσε, Χαρούλα, να μαθαίνω στα γεράματα οτι οι κάτωθεν του Ολύμπου αγνοούν το κασκορσέ! Κελ ντεκαντάνς!

 143. loukretia50 said

  Ευλάμπιε, το κασκορσέ σε μωβ- λιλά είναι τρέλα
  Έβαλες στο πλυντήριο τη σωβρακοφανέλα?

 144. sarant said

  137 Kαλό!

  139 🙂

 145. ΓΤ said

  Σχετικά με τη φανέλα, να δώσουμε και την queer fashion διάσταση, με τη μνήμη να γυρίζει στον Φρέντι Μέρκιουρι.

 146. Μαρία said

 147. Steloni said

  αφήνω αυτό εδώ. Οχι επειδή συμφωνώ μ αυτά που λέει η αρθρογράφος..

  https://www.news247.gr/history/do-your-homework-o-sotiris-tsiodras-den-foroyse-kaskorse.9095184.html?fbclid=IwAR3oNH3V1Z9BhFqNvxvby0Ft7pJz19eTmuWsvSLiY_3GysdEATxpDp7muf4

 148. Pedis said

  # 147 – Είναι χαρά και ευτυχία του υγειονομικού!

  Ο θεός να του κόβει χρόνια και να δίνει μέρες στους πολυχρονεμένους του αφέντες.

 149. Pedis said

 150. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Κάλαντα Πρωτοχρονιάς Τσεσμέ -Κρήνης Ερυθραίας Μικράς Ασίας

 151. Χαρούλα said

  Και του χρόνου καλύτερα!

 152. Άγγελος Σέρτης said

  139. «τώρα έφτασε να μιλάει με τον άλλο του εαυτό»

  Οπότε, σύμφωνα με τη λογική του κ. Ιατρού, ο ΑΡΑΟΥΤ έκανε πρώτα την γκάφα και μετά έβαλε τον άλλο του εαυτό να την αποκαλύψει… και στη συνέχεια συνεχάρη τον άλλο του εαυτό για την αποκάλυψη της γκάφας…

  Μάλιστα…

 153. Αυτό το ΑΡΑΟΥΤ με κεφαλαία θυμίζει την εμμονή των σκουληκιών να γράφουν με κεφαλαία την ομάδα τους προσπαθώντας έτσι να την…μεγαλώσουν και αιτιολογεί πλήρως τα θλιβερά στοιχηματικά προγνωστικά της άλλης πλευράς…

 154. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Αυτό γιατί το ξεχάσαμε? (στο 1:10)

 155. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  149 Φίλε μην απελπίζεσαι. Δεν είμαστε μόνοι. Βλέπω φως στην έξοδο της σύριγγας.
  https://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/edo-filippines

 156. Alexis said

  #139:
  Ανακοινώνει μεγαλοπρεπώς «μνημειώδεις αποκαλύψεις» που μόνο αυτός και το ανύπαρκτο επιτελείο του βλέπουν.
  Κατακεραυνώνει συνεχώς τους πάντες για «απίστευτες γκάφες» επειδή ανακάλυψαν τη λέξη φανέλα το 1814 και όχι το 1813 ως όφειλαν.
  Διαρρηγνύει τα ιμάτιά του επειδή κάποιος επώνυμος ξέχασε μία οξεία σε κάποια από τα γραφόμενά του και απαιτεί από τον Σαραντάκο να τον κράξει στα μεζεδάκια.
  Μπαίνει με δεύτερο παρανόμι και πιάνει κουβέντα με τον εαυτό του τον οποίο και συγχαίρει.
  Μοναδικός σκοπός τους είναι να φλυαρεί συνεχώς επί παντός επιστητού ακόμα κι αν δεν έχει τίποτα απολύτως να πει.

  Η περίπτωσή του είναι άξια μελέτης πλέον. Ιατρικής μελέτης βέβαια…
  Εμένα η απορία μου είναι άλλη: Τα κάνει κι αλλού αυτά ή μόνο εδώ στον Σαραντάκο βγάζει αυτές τις υστερικές εμμονές του;

 157. Alexis said

  Εν αναμονή της ανακοίνωσης της λέξης της χρονιάς…

  And the winner is…

  (προς εφορευτική επιτροπή: κερδίζει κάτι όποιος έχει ψηφίσει τις λέξεις της πρώτης τριάδας; ) 🙂

 158. Alexis said

  #157: «σκοπός του»

  και αποσύρομαι…

 159. Χαρούλα said

  #157 Alexis όχι τα ιμάτια! Τα κασκορσέ!🤣

  Αν δεν μιλήσουμε 2-3 μέρες, θα δούμε και στρογγυλή τράπεζα …προσωπικοτήτων!

 160. ΣΠ said

 161. sarant said

  148 Ναι, το έχω δει. Δεν συμφωνώ με τη λογική της.

  158 Όπως θα δεις στο σημερινό άρθρο, την τριάδα τη μάντεψαν 15 άτομα.

 162. dryhammer said

  162β. Σπαμακοαντίδωρο [πόσο μεγάλη να είναι η ρημάδα η πίτα…]

  157 τέλος. Την ίδια απορία έχω κι εγώ.

 163. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  [Καλημέρα! Καθυστερημένο μεν, αλλά το είχα έτοιμο από χθες βράδυ. Το στέλνω για να πάω γρήγορα στο σημερινό…]

  Κασκορσέ φορούσα στα παιδικάτα μου, αλλά και μέχρι τα εφηβικά χρόνια! Το ίδιο και οι συμμαθητές μου, που στο σχολικό μπάσκετ ή βόλεϊ με τους κασκορσέδες έμεναν. 🙂
  Έ, μετά επικράτησε το φανελάκι. Τη λέξη έχω να την ακούσω -και να την πω- εδώ και 3-4 δεκαετίες…

  Τον ‘κασκορσέ’ τον λάνσαραν, μάλλον, οι έμποροι/εισαγωγείς τέτοιων ειδών, προβάλλοντάς τον ως κάτι το μοντέρνο (γαλλικό…), διαφορετικό της φανέλας (;). Σχετική η διαφήμιση που φαίνεται στο σχ. 77 του Blog. Και εδώ μια διαφήμιση στην ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ (Ηρακλείου), 17-3-1920.

  59+95.
  Καμιζόλι ή καμιζ(ι)όλα, τουλάχιστον εδώ στα ηρακλειώτικα (αλλά και στη Δυτ. Κρήτη), λέγαμε ένα λεπτό ανδρικό εσώρουχο με μανίκια. Αν έχω σωστά την εικόνα, είχε και κάποια κουμπάκια και έμπαινε πάνω από τον κασκορσέ.

  85, Χτήνος
  Ωραίο!! Πολύ γέλασα!

 164. Καλημέρα κι από δω
  Αδέρφια δεν ξέρω πώς το λέτε εσείς αυτό, αλλά δεν ξέχασα πώς το λέμ’ εμείς 🙂 Όταν η μάνα μου έλεγε βάλε φανέλα, αυτό εννοούσε:

 165. Μεγάλο βγήκε. Και νόμισα πως το μίκρυνα (στο ανέβασμα, ε; καλά να πάθω). Τέλος πάντων…

 166. ΣΠ said

  165
  Εγώ αυτό το λέω μπλούζα.

 167. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  165 Μι του ζμπάθχιου γκμπάριμ, αλλά αν αυτό είναι φανέλα, οι μπλούζες πόσο χοντρές είναι στο νησί?

 168. dryhammer said

  Πολυφορεμένο το βλέπω…

  https://music.youtube.com/watch?v=QOpPIZFJ-bw&list=RDAMVMQOpPIZFJ-bw

 169. 167 – 168 Οι μπλούζες έχουν άνοιγμα. Έτσι τόχουμε. Αυτό προσπάθησα να περιγράψω στο 97 https://sarantakos.wordpress.com/2020/12/30/cachecorset/#comment-706329

 170. 169 Δίκιο έχεις, είναι κειμήλιο, πλεγμένο μάλλον απ’ τη γιαγιά μου (που πέθανε πριν 33 σχεδόν χρόνια!) αλλά μπορεί να είναι και λίγα χρόνια πιο μετά απ’ τη μάνα μου, δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά.

 171. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  171 Όποια και να ήταν, μιλάμε για εξαιρετική δουλειά.

 172. dryhammer said

  Ένα χαλί έχω απ΄τη γιαγιά μου, οικογενειακό κιλίμιο.

 173. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  173 Πριν απ’ όλα, ως νησιώτης έχεις κυμήλιο.

 174. IWN said

  Δεν πρέπει να διαβάζουν το ιστολόγιο πολλές γυναίκες. Αλλιώς δεν εξηγείται που δεν είδα κανένα σχόλιο ότι το συγκεκριμένο γυναικείο εσώρουχο λέγεται «κορμάκι» από τις περισσότερες (τις κάτω από 60, τουλάχιστον). Ακριβές μεταφραστικό δάνειο του γαλ. corset, που είναι υποκοριστικό του λατ. corpus (= σώμα, κορμί) από το οποίο και προέρχεται.

 175. Αράουτ said

  Πολύ αγαπητέ μου, κύριε Άγγελε Σέρτη (σχόλιο 153),

  Μή δίνετε σημασία στα φληναφήματα του Ιατρού (139). Πρόκειται περί ζηλιάρη γέροντος (έχει πατήσει προ πολλού τα 70…), δεν είναι – άλλωστε – τυχαίο ότι οι υπόλοιποι σχολιασταί τον αποκαλούν «κακόψυχο». Πάσχει από γεροντική κατάθλιψι, και ο πονόψυχος κ. Σαραντάκος τον έχει διορίσει χωροφύλακα του Ιστολογίου για να περνάει την ώρα του κάπως δημιουργικά. Ωστόσο, αντί ο Ιατρού να επιβάλει την τάξη σε κάποιους σχολιαστάς που συχνά ξεφεύγουν και υβρίζουν αλλήλους, αυτός ψάχνει να βρεί τίποτα… ύποπτα «προφίλ», νομίζοντας ότι τα φτιάχνει το Επιτελείο μας για να συνομιλούμε μαζί τους. Αυτό συνέβη και με την περίπτωσή σας. Μή το παίρνετε προσωπικά, χέστηκε η φοράδα στ’ αλώνι, όπως λέμε στα ρωμέικα… Σάς θυμίζω το περίφημο δίστιχο του Μπόστ, που διέσωσε ο μαθητής του Bar-Bar:

  «είναι κανών των ανικάνων
  τόν ικανόν να κάνουν νάνον»

  Η ουσία είναι μία και ο μπακλαβάς γωνία: Γράψαμε Ιστορία χθές 30 Δεκεμβρίου 2020, αγαπητέ μου κύριε Άγγελε Σέρτη. Και είναι βέβαιον ότι ο ειδήμων κ. Σαραντάκος μάς ευγνωμονεί αμφοτέρους, ασχέτως αν δεν βγαίνει να μάς συγχαρεί δημοσίως, φοβούμενος τυχόν αντιδράσεις από την χριστιανο-μπολσεβίκικη κλίκα του Ιστολογίου: ΕΝΤΟΠΙΣΑΜΕ πέραν πάσης αμφιβολίας την 1η καταγραφή της «φ(λ)ανέλας» στην υπερτρισχιλιετή Ελληνική Γλώσσα (1790).

  Ήδη το Επιτελείο μας επικοινώνησε σήμερα το πρωΐ με το περιβάλλον του καθηγητού Μπαμπινιώτη (αν λέμε ψέμματα, ας βγεί το «δεξί του χέρι» και τακτικός σχολιαστής του παρόντος Ιστολογίου κ. Γ. Μπάτζιος να μάς διαψεύσει) που παρακολουθεί ανελλιπώς το Σαραντάκειο Ιστολόγιο και (αφού μάς συνεχάρησαν) μάς ενημέρωσαν ότι η ανακάλυψή μας θα μπεί στο λήμμα «φανέλα» κατά την επόμενη έκδοση του «Ετυμολογικού Λεξικού» που προβλέπεται μέσα στο 2021

  Όσο για τον φανατικό οπαδό του ΠΑΟΚ, κ. Gpoint, που σάς επετέθη αγρίως στο σχόλιο 154, επειδής εγράψατε το «αράουτ» με κεφαλαία, πρόκειται περί γραφικής περιπτώσεως. Έχοντας καβαντζάρει κι αυτός προ πολλού τα 70 όπως ο Ιατρού, έχει πάρει άδεια από τον πονόψυχο κ. Σαραντάκο να γράφει εδωπέρα καφενειακά ποδοσφαιρικά σχόλια, ώστε να καταπολεμά την γεροντική του κατάθλιψη. Πού και πού ο κύριος Νίκος του δημοσιεύει και κάποια διηγήματα για να τον κάνει να αισθάνεται ως ο επόμενος Παπαδιαμάντης, ενώ είναι ηλίου φαεινότερον ότι στερείται του οποιουδήποτε συγγραφικού ταλάντου. Απλώς, είναι εμφανώς καλύτερος από τον παντελώς ατάλαντο κύρ Δημήτρη Μαρτίνο, που κι αυτός κοντοζυγώνει τα 70 (έτος γεννήσεως 1952) και ακόμη νομίζει ότι είναι ο επόμενος Καρκαβίτσας.

  Αυτή, δυστυχώς, είναι η κατάστασις στο πολυδιαφημισμένο Σαραντάκειο Ιστολόγιο, αγαπητέ μου κύριε Σέρτη. Στην πραγματικότητα πρόκειται περί «νοσοκομείου ψυχών» (όπως αποκαλούσε την Ορθόδοξη Εκκλησία ο μακαριστός παπα-Γιάννης Ρωμανίδης), όπου περνάνε ευχάριστα την ώρα τους καμμιά χιλιοπεντακοσαριά συνταξιούχοι, που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσαν να είχαν οδηγηθεί στον ψυχίατρο. Δεν είναι μικρό πράγμα αυτό…

  Τελειώνοντας, σάς ενημερώνουμε, κύριε Σέρτη, ότι αυτό που κυρίως προκαλεί λύσσα στον κακόψυχο γέροντα Ιατρού και στους χριστιανομπολσεβίκους εχθρούς μας είναι το εξής: Σχεδόν κάθε σχόλιο του Επιτελείου μας προσθέτει δεκάδες νέους αναγνώστες στο Σαραντάκειο Ιστολόγιο κι αυτό το γνωρίζει άριστα ο κύριος Νίκος. Όταν την Κυριακή 13 Σεπτέμβρη 2020 (παραμονή του Τιμίου Σταυρού) έσκασε μύτη εδωπέρα ο Αράουτ, το παρόν Ιστολόγιο βολόδερνε στην 1.750 θέση της βαθμολογίας της Alexa. Μέσα σε λιγότερο από 4 μήνες (και εν μέσω χειμώνος που όλα τα Ιστολόγια πέφτουν, διότι υπάρχει φοβερός ανταγωνισμός) ανέβηκε 750 θέσεις και σήμερα παραμονή Πρωτοχρονιάς βρίσκεται στο 1.009 της Alexa με προοπτικές περαιτέρω ανόδου. Είναι παραπάνω από βέβαιον ότι μέχρι τις Απόκριες (και εφόσον επιτρέπεται στο Επιτελείο μας να συνεχίσει να σχολιάζει ελευθέρως και αβιάστως) το Σαραντάκειο Ιστολόγιο θα καταρρίψει το ατομικό του ρεκόρ (859 στην βαθμολογία της Alexa) που επετεύχθη το 2016 επί ημερών του κορυφαίου σχολιαστού όλων των εποχών στο Ρωμέικο Διαδίκτυο, αειμνήστου Βατάλου

  Είπαμε και ελαλήσαμε και αμαρτίαν ούκ έχομεν

 176. Pedis said

  Πάντως, κανείς δεν πρέπει να είπε ότι η φανέλλα χωρίς μανίκια είναι εντελώς άχρηστο ρούχο ως εσώρουχο.

  Για τους κρυουλιάρηδες ή τους πουκαμισο-σακάκηδες υπάρχει στρατιωτικός προβλεπόλεμνος τύπος φανέλλας, ο ανοιχτόλαιμος με μανίκια και δεν λεκιάζονται τα πουκάμισα στις μασχάλες.

 177. Pedis said

  # 156 – Ούτε σε αυτό δεν είμαστε μοναδικοί ως λαός, άρχοντες και προεστοί! Παστοδιάλο.

 178. sarant said

  175 Πραγματι, αυτη ειναι η ετυμολογία

 179. dryhammer said

  Ούτε Ιατροί γιατρεύουνε ουτ’ άγιοι βοηθούνε [χιακή παροιμία]

 180. dryhammer said

  το βελονάκι-τσιγκελάκι (έτσι το βρήκα στο γούγλη, γιατί από τη μάνα μου και τις συν αυτή ) το ήξερα κορσεδάκι. Πως μπλέκει με τον κορσέ;[ή μήπως έμπλεκε κορσέδες;]

 181. dryhammer said

  181. Μόλις πρόσεξα πως στη φοτό για το κορσεδάκι των 4mm έχει ένα των 3mm

 182. # 181

  Το μεσαίο πιθανότατα είναι 4άρι και κοντά του θυμίζει πως έχει και 3άρι γιατις καλλιτέχιδες της πλέξης

 183. dryhammer said

  181 …καλλιτέχνιδες της πλέξης…
  Θυμάμαι στα μακρινά early 70ς, να πλέκουν πατάκια για την είσοδο με το χοντρό κορσεδάκι, από νάιλον σακούλα [και διάλεγαν και τα χρώματα]

 184. Steloni said

  175. Εχετε δικιο δεν το σκεφτηκα καν αν και φοράω κορμακια συχνα!! Πάντως το κορμακι λιγο μοιαζει με το κασκορσε μιας και ειναι πολυ πιο εφαρμοστο, κουμπωνει και πιανει μεχρι κατω και σημερα πλεον βγαινει και σε μακρυμανικο ή αμανικο, ζιβαγκο και άλλα διαφορα που δυσκολα σε παραπεμπουν στο κασκορσε.

 185. Μαρία said

  175
  Καμία σχέση. Το κορμάκι είναι σαν ολόσωμο μαγιό.

 186. Γιάννης Ιατρού said

  153: «Πουλιά στον αέρα πιάνετε», που λέει κι ο λαός, κ. Σέρτη! Εγώ πάντως ονόματα δεν έβαλα, qui s’excuse s’accuse που λένε κι οι φίλοι μας οι ✔Άγγλοι😂

  Θόδωρε, καλή χρονιά, χωρίς κορονοϊό και τέτοια, κατά τ΄ άλλα κοίτα να συνέλθεις, όσο γίνεται… και να μην μας τα πρήζεις συνεχώς με τις εμμονές σου. Βρες άλλο στυλ, υπήρξες και καλύτερος 😎

  186 (175): κι εγώ, όπως λέει η Μαρία για τα «κορμάκια» το ξέρω (π.χ. φωτό εδώ). Κασκορσέ, φανελάκι γυναικείο μάλλον είναι σαν αυτό που φοράει μια γειτόνισσα 😂😜

  184: …από νάιλον σακούλα..
  Ξεροσφύρη, πάνε οι καλοί καιροί, σήμερα οι σακούλες (αυτο-)διαλύονται μετά από λίγους μήνες… Τα έχουν νοθέψει όλα ρε συ!😜

  πάω να διαβάσω το σημερινό νήμα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας🤩👍

 187. antonislaw said

  59,95, 164 περί κασκορσέ:
  Και εγώ ως Κρητικός τη λέξη «ο κασκορσές, οι κασκορσέδες» την άκουγα στην Κρήτη μέχρι και τα τέλη του 1980. Εννοούσαν τότε το άσπρο τιραντό (τιραντέ) φανελάκι, καθώς τουλάχιστον στο Ρέθυμνο δε θυμάμαι φίλους μου να φοράμε ως παιδιά του δημοτικού αρχικά φανελάκι με μανίκι. Νομίζω λίγο μετά εμφανίστηκε το άσπρο-ακόμη- φανελάκι με μανίκι. Η άσπρη τιραντό φανέλα έμεινε για λίγο-θυμάμαι και κάποιες σαν διχτυωτές κάπως- μεταξύ μας σε όσους δηλώναμε ροκάδες για τις συναυλίες και ενίοτε με δερμάτινο γιλέκο από πάνω. Μετά εκεί στις αρχές του 1990 μαζί με την άσπρη κάλτσα (με το μαύρο σκαρπίνι) σχεδόν εξαφανίστηκε και ο άσπρος τιραντέ κασκορσές και ήρθε στο μόδα η μαύρη κάλτσα και το μαύρο μπλουζάκι πλέον με λαιμόκοψη ή χωρίς ως εσώρουχο για την τότε νεολαία. Όπως εξαφανίστηκε τότε-στη νεολαία πάντα- και το κλασικό άσπρο εσώρουχο τύπου μινέρβα με το άνοιγμα μπροστά για να δώσει τη θέση του στα μποξεράκια τα εμπριμέ, αρχικά φαρδιά και τελευταία κολητά. Μόδα είναι και γυρίζει… Ως παιδάκι που φόραγα το κλασικό άσπρο σωβρακάκι τύπου μινέρβα με τον άσπρο τιραντό κασκορσέ από πάνω θύμαμαι τον παππού μου να φορά εμπριμέ μποξεράκι και μακριά μάλλινη το χειμώνα, με κοντό μανίκι βαμβακερή το καλοκαίρι φανέλα και μου φαινόταν τόσο παλιομοδίτικος…

  Περί ετυμολογίας της φανέλας:

  πάντως και το λεξικό του Παπύρου (αν και μάλλον δε χαίρει και μεγάλης εκτίμησης) στην ανατύπωση του 2013 που έχω, έχει την γραφή φανέλα με ένα λάμδα και μετά τη φλανέλλα με δύο. (φανέλα και φλανέλλα, η) και όλα τα παράγωγα με ένα λάμδα: φανελάδικο, φανελάς, φανελένιος, φανελοποιείο, φανελοποιία, φανελοποιός. Στη δε ετυμολογία αναφέρει, όπως και ο Μπάμπι από ό,τι κατάλαβα πρώτα την προέλευση από τα βενετσιάνικα και μετά από τα ιταλικά και αγγλικά: βεν. fanela < ιταλ. flanella < αγγλ. flannel.

  126 95, 125. "…αυτά τα κάπως χνουδωτά, βαμβακερά…"
  Έχω ακούσει και τον όρο "σεντόνια φανελέ" δηλαδή αυτά το πιο χοντρά με το λάστιχο. Φαντάζομαι αναλογικά από το παντοφλέ παπούτσι.

  66 Περί κανοτιέρας στα Ροδίτικα: είναι αυτούσια η λέξη από τα ιταλικά (canottiera), που σημαίνει ακριβώς την τιραντέ φανέλα. Φαίνεται να υπάρχει και στα αλβανικά και στα ρουμάνικα με την ίδια έννοια. Επίσης canottiera είναι και το ψάθινο καπελάκι, και σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στο τρανσλάτουμ υποστηρίζεται ότι μάλλον προέρχεται από το κανό, τη βάρκα.

  https://www.wordreference.com/iten/canottiera
  https://www.translatum.gr/forum/index.php?topic=15921.0

 188. antonislaw said

  Στο λήμμα της Βικιπαίδειας πάντως για τη Βενετσιάνικη γλώσσα τη fanela την έχει ως δάνειο από τα ελληνικά!!!

  «fanèla (English :T-shirt) (Italian maglietta) borrowing from Greek»
  «There are also influences and parallelisms with Greek and Albanian in words such as piron (fork), inpirar (to fork), carega (chair) and fanela (T-shirt).»

  Και μάλιστα αναφέρεται στη φανέλα με μανίκι καθώς για την τιραντέ φανέλα στα ιταλικά λέγεται canottiera με την οποία δεν τη συσχετίζει.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Venetian_language

 189. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Fruit of the Loom, θυμηθήκαμε εδώ τώρα, τα πρώτα κοντομάνικα μακό με σχεδιάκι.
  Στην αρχή λευκά με επάνω σταμπωτή τη φίρμα που έφτασε ένα φεγγάρι, στην αρχή, να χαρακτηρίζει το είδος ακόμη κι όταν ξεφύτρωσαν κι άλλες μάρκες με άλλες στάμπες βεβαίως.

 190. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Μετά η Benetton με τα σταμπωτά μακό «για αγόρια και κορίτσια» .

 191. # 187

  Μου λύθηκε μια απορία… έλεγα και γω ποιός καλός χριστιανό(μπολσεβίκο)ς της βαστάει τον σκύλο και περνάμε ζάχαρη !!

 192. nwjsj said

  Ο κ. Ιατρού ντύθηκε Αγ. Βασίλης και μας άφησε δωράκια σ’ αυτό το νήμα παραμονές του 2021.👍
  Και πάλι επιβεβαιώνεται το ότι η πραγματικότητα ξεπερνάει κάθε φαντασία. Ποιός να το περίμενε ότι ο κασκορσές θα έκρυβε σημεία και τέρατα από κάτω!!!

 193. dryhammer said

  Αν κρύβει τέρατα, κερδίζει στα σημεία…

 194. Αγγελος said

  (181) Μήπως τα «κορσεδάκια» της εικόνας είναι κροσεδάκια, δηλαδή βελονάκια για κροσέ (crochet, είδος πλεξίματος);

 195. Γιάννης Ιατρού said

  192, 193, 194: χαχα, το θέμα είναι να μην είσαι μουρτζούφλης, νά ‘σαι κοινωνικός, και να ‘χεις καλούς γειτόνους 🙂 🙂

  Νά ‘στε καλά και με υγεία το 2021!

 196. dryhammer said

  195. Γκούγκλισα το crochet και είδα πως πράγματι γίνεται με κορσεδάκι [κατά το βούρτσα – βρούτσα ] οπότε πιθανόν να τους ερχόταν στη γλώσσα πιο εύκολα, άλλωστε τον κορσέ τονε ξέρανε ήδη [δεν πήγαν και στις καλόγριες για γαλλικά και πιάνο]

 197. Βόνης Παπασεραφείμ said

  Και στη Ρόδο, κανοτιέρα, μάλλον το συγκεκριμένο εσώρουχο το έμαθαν από τους Ιταλούς.

 198. Μαρία said

  Μα πού το έψαχναν; Με τρώει η περιέργεια.
  http://apokalypseis.com/?p=11038
  Δοθήκαν και οι προσκλήσεις με την ακριβή ώρα για τον καθένα, ειδοποιηθήκαν και τα ΜΜΕ μην χάσουν τη στιγμή οι παράγοντες.. και εκεί που ήταν όλα έτοιμα και ψάχναμε καταχείμωνα μπλουζάκι T-Shirt για το εμβόλιο… όλα αναβάλλονται.

 199. Γιάννης Ιατρού said

  199: σχεδόν παντού αναβλήθηκαν… Μάλλον καταρτίζουν τις λίστες, πρώτα αυτοί με την ταυτότητα μέλους… Αν ήταν κάτι απλό, π.χ. τεχνικό, διαδικαστικό κλπ. θα έδιναν εξηγήσεις μαζί με την αναβολή. Να τους τελείωσαν με τους 66 + κάτι για το φαίνεσθαι δεν λέει
  https://sarantakos.wordpress.com/2021/01/01/kalixronia-10/#comment-706888

 200. Μαρία said

  200
  Ναι για την αναβολή. Αυτό που με απασχολεί είναι αν οι υγειονομικοί τα μπλουζάκια τους τα βάζουν στη ναφθαλίνη και τώρα τα ψάχνουν. Μήπως ντρέπονται να εμφανιστούν με κασκορσέ; 🙂

 201. sarant said

  202 Ωραία φωτογραφία!

 202. Nestanaios said

  92. Αράουτ.

  Από που προκύπτει ότι ο Κανέλλος Δεληγιάννης ξεκωλιάζει αλύπητα στα Απομνημονεύματά του τον Θοδωρή Κολοκοτρώνη;
  Ο Κανέλλος Δεληγιάννης και ο Θοδωρής Κολοκοτρώνης. Ο ένας κοτζαμπάσης και ο άλλος κλέφτης από τα γεννοφάσκια του. Ό,τι έκανε ο Κανέλλος το έκανε για ίδιον όφελος και ό,τι έκανε ο Θοδωρής το έκανε για την απελευθέρωση της πατρίδας.
  Ο Κανέλλος αρπάζει από τους Έλληνες προς όφελος των Τούρκων και όταν σκέπτεται να μην τα δώσει όλα στους Τούρκους οι Τούρκοι αποκεφαλίζουν τον πατέρα του. Τότε και μόνο τότε ο Κανέλλος στρέφεται εναντίον των Τούρκων και με διαταγή του ξεκληρίζονται 350 αθώες οικογένειες Τούρκων στην περιοχή αυτή. Αυτό είναι έγκλημα και ο Θοδωρής ποτέ δεν θα έκανε κάτι τέτοιο.
  Ο Κανέλλος δίδει στον Θοδωρή έναν «στρατό» 3.500 φοβισμένων Ελλήνων που φοβούνται τα αντίποινα των Τούρκων. Ο Θοδωρής τους εκπαιδεύει σε στρατιώτες. Ο Θοδωρής μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε 45 παλληκάρια και ένας από αυτούς ήταν ο παππούς του παππού μου και ξέρω από πρώτο χέρι. Ο Κανέλλος ξέρει μόνο να αρπάζει βιό. Αν ο Θοδωρής ζήτησε από τον Κανέλλο μερικά από τα κλεψιμαίικα για να συντηρήσει αυτόν τον στρατό να είσαι σίγουρος ότι του έχει ζητήσει λίγα. Πολύ λίγα.

 203. Despoina said

  Στη Θεσσαλονίκη όπου μεγάλωσα ήταν και είναι ο κασκορσές (έγκλιτο) για τον παππού και τον μπαμπά και το κασκορσεδάκι (επίσης έγκλιτο) για τα παιδιά.. Με εντύπωση ανακάλυψα όταν ήρθα στην Αθήνα ότι ο σύζυγός μου αγνοούσε τη λέξη εντελώς..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: