Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Καλή χρονιά σε όλες και όλους, με υγεία και αγάπη!

Posted by sarant στο 1 Ιανουαρίου, 2021


Εδώ και λίγες ώρες έχουμε μπει στο 2021 κι έτσι έχουμε αλλάξει χρόνο. Για πολλούς έχουμε μπει και σε καινούργια δεκαετία, αλλά εγώ τουλάχιστον δεν θα εμπλακώ σε αυτή τη συζητηση.

Έτσι κι αλλιώς, η φετινή πρωτοχρονιά είναι ιδιαίτερη, όπως ιδιαίτερη ήταν και η χτεσινή παραμονή, με κορονορεβεγιόν και περιορισμούς στην κίνηση -άρα και, για πολλούς τουλάχιστον, χωρίς το παραδοσιακό ξενύχτι. Οπότε, το σημερινό άρθρο κάποιοι θα το διαβάσουν νωρίτερα απ’ό,τι άλλες χρονιές.

Ανάτειλε λοιπόν το 2021, αλλά αντί να βρίσκεται η χώρα σε κλίμα εορτασμού των 200 χρόνων από το μεγάλο Εικοσιένα μετράει καθημερινά νεκρούς και διασωληνωμένους και περιμένει μήπως δει σωτηρία από το εμβόλιο. Από μια άποψη, περιμένουμε τη λευτεριά και τώρα.

Φέτος είναι η δωδέκατη πρωτοχρονιά του ιστολογίου και επειδή είμαι άνθρωπος συντηρητικός θα τηρήσω και φέτος μια παράδοση που αρκετές φορές ακολουθώ αν και όχι ανελλιπώς. Έτσι, όπως και πέρυσι και πρόπερσι και προηγούμενες πρωτοχρονιές το θέμα του σημερινού πρωτοχρονιάτικου άρθρου είναι πρωτοχρονιάτικες γελοιογραφίες από περασμένες χρονιές, από την αντίστοιχη χρονιά προηγούμενων δεκαετιών, δηλαδή από χρονιές που πιάνουν τον ίδιο λήγοντα, σε 1 -και συγκεκριμένα από το 1961, το 1971, το 1981, το 1991 και το 2001.

Όμως φέτος θα κλέψω. Επειδή κάτι ανάλογο είχα κάνει και την πρωτοχρονιά του 2011, ενέδωσα στον πειρασμό να επαναλάβω το άρθρο εκείνο. Όχι τόσο από τεμπελιά, αλλά επειδή δεν μπόρεσα να βρω πολλές καλές γελοιογραφίες -και επειδή δυο-τρεις από τις παλιές αξίζουν σχολιασμό. Εξάλλου, δέκα χρόνια μετά, κάποιοι δεν θα έχετε δει εκείνο το παλιό άρθρο.

Οπότε, ξεκινάμε από το 1961. Εφημερίδα το Βήμα, γελοιογραφία του Φωκίωνα Δημητριάδη. Ήταν έθιμο την πρωτοχρονιά διάφοροι έμποροι να αφήνουν δώρα στο βαρέλι του τροχονόμου που ρύθμιζε την κυκλοφορία στο Σύνταγμα -ή ίσως και σε άλλα σημεία κι αυτό είναι το θέμα της γελοιογραφίας:

Τροχονόμος είναι ο Κ. Καραμανλής, πρωθυπουργός τότε, και τον περιτριγυρίζουν προσωπικότητες της τότε πολιτικής σκηνής αφήνοντας τα δώρα τους -που δεν είναι όλα ευπρόσδεκτα. Βλέπουμε αριστερά τον Γρίβα, που τότε ήταν αρχηγός ενός εφήμερου περίπου κεντρώου κόμματος, με ένα αυτοκίνητο -είχε δημιουργηθεί ζήτημα με μια χαριστική παραχώρηση αυτοκινήτου στον Γρίβα. Δεξιά βλέπουμε τον Γ. Παπανδρέου με τις αγροτικές ασφαλίσεις (αν και στην αντιπολίτευση, ο ρόλος του εξηγείται εδώ), τον Κωστάκη Τσάτσο μ’ ένα χειράμαξο γεμάτο διαψεύσεις, τον Κανελλόπουλο να ανεμίζει τα σονέτα του, τέρμα δεξιά τον Ευάγγελο Αβέρωφ, υπουργό εξωτερικών, με μια αρμαθιά διπλωματικές επιτυχίες κι ένα κουβά γιαούρτι Μετσόβου. Aπό την προ δεκαετίας συζήτηση προέκυψε ότι δίπλα στον Γρίβα ειναι ο Τάκος Μακρής, τότε υπουργός Εσωτερικών και αρμόδιος για τον εκλογικό νόμο, και τρίτος από αριστερά ο Λεωνίδας Δερτιλής, υπουργός εμπορίου, που είχε κλείσει συμφωνίες κλίρινγκ με τις σοσιαλιστικές χώρες. Αυτός δεξιά δίπλα στον Παπανδρέου, που αγκομαχάει με το βαρύ κιβώτιο της Πεσινέ, είναι ο Αριστ. Πρωτοπαπαδάκης, υπουργός Συντονισμού. Δεν ξέρω ποιος είναι αυτός που μόλις διακρίνεται ανάμεσα στον Αβέρωφ και τον Τσάτσο και που προσφέρει ένα κουκλάκι του Γρίβα.

Κατά σύμπτωση, πολιτικούς ηγέτες απεικονίζει και η επόμενη γελοιογραφία μας, του 1971. Μόνο που επειδή έχουμε χούντα, οι ηγέτες είναι της διεθνούς πολιτικής σκηνής, όχι της γυψοφορεμένης εγχώριας (επί χούντας, οι γελοιογράφοι είχαν στραφεί στη διεθνή πολιτική, όπου ήταν επιτρεπτό να σχολιάζουν με κάποια τόλμη). Σκιτσάρει ο Κ. Μητρόπουλος στα Νέα:

Ο νέος χρόνος είναι νεαρός σοφέρ στο Λεωφορείον ο Κόσμος, που μεταφέρει στριμωγμένους τους ηγέτες όλων των χωρών του κόσμου. Πρώτος από αριστερά είναι ο Έντουαρντ Χιθ, ο βρετανός, μετά ο Μπρέζνιεφ και δίπλα του ο Νίξον. Στη δεύτερη σειρά ο Καντάφι (νομίζω), ο Βίλι Μπραντ και ο Μάο. Ο τυπάκος με τα φρύδια είναι ο Πομπιντού, πιο πίσω βλέπουμε τον Φιντέλ Κάστρο  και τελευταίον τον Μακάριο. Νομίζω πως τα άλλα πρόσωπα που διακρίνονται είναι τυπικές φιγούρες και δεν απεικονίζουν συγκεκριμένα πρόσωπα (ακόμα και ο μαύρος, για τον οποίο αναφέρθηκε στην προ δεκαετίας συζήτηση πως είναι ο Παπα Ντοκ Ντυβαλιέ της Αϊτής), αλλά μπορεί να κάνω λάθος. Στην προ δεκαετίας δημοσίευση της γελοιογραφίας, δυο ηγέτες ζούσαν ακόμα -Καντάφι και Κάστρο. Φέτος κανείς.

Η πρωτοχρονιά του 1981 ήταν η μέρα της εισόδου της Ελλάδας στην ΕΟΚ, τη σημερινή ΕΕ.Στην πρώτη γελοιογραφία, αριστερά, ο Καμένος στην Ελευθεροτυπία βλέπει την Ελλάδα να προσπαθεί να προσγειωθεί ομαλά, παρά το ελαττωματικό αλεξίπτωτο, στην Ευρώπη των 9 (τώρα έχουν γίνει 27, αλλά το ένα από τα δύο νησιά αριστερά έχει φύγει).

Η δεύτερη γελοιογραφία, που δεν την είχα βάλει στο προ δεκαετίας άρθρο, παρουσιάζει τον νέο χρόνο σαν νεογέννητο μωρό, που είναι ένας κοινός γελοιογραφικός τόπος.

Πόσοι θυμούνται την παλιά διαφήμιση, που έγινε και σλόγκαν, «Το παιδί μίλησε»;

.

.

.

.

Και προχωράμε στην επόμενη δεκαετία και στο 1991.

Για το 1991 διάλεξα ένα σκίτσο του Κ. Μητρόπουλου, που παρουσιάζει τον τυπικό Έλληνα να βγαίνει από τη μια στενωπό (να μια τυπική λέξη της περιόδου 1985 και μετά!) και να μπαίνει στην άλλη.

Kαι, τέλος, το 2001.

Το 2001 ήταν για πολλούς πρώτη μέρα όχι μόνο δεκαετίας αλλά και αιώνα και χιλιετίας -βέβαια, οι περισσότεροι είχαν θεωρήσει ότι το κοντέρ αρχίζει να μετράει το 2000. Πάντως, το σκίτσο του Μητρόπουλου στα Νέα διάλεξε άλλο θέμα, το ευρώ που εκτοπίζει τη δραχμή:

Επειδή η μνήμη (τουλάχιστον η δική μου) δεν συγκρατεί αυτά τα πράγματα με απόλυτη ακρίβεια, βλέποντας το σκίτσο είχα σκεφτεί ότι η 1/1/2001 ήταν η πρώτη μέρα κυκλοφορίας των νομισμάτων του ευρώ, αλλά ύστερα από ώριμη σκέψη γκούγκλισμα θυμήθηκα ότι τα ευρώ κυκλοφόρησαν πρωτοχρονιά του 2002.

Γιατί δεν έχω γελοιογραφία του 2011; Διότι τα ονλάιν αρχεία των εφημερίδων, όσα είναι προσιτά, δεν είναι καλά οργανωμένα ώστε να βρίσκεις εύκολα το φύλλο π.χ. της Ελευθεροτυπίας ή της Αυγής ή των Νέων ή του Έθνους στο πρώτο φύλλο τους του 2011 -ή εγώ δεν κατάφερα να τα βρω. Το μόνο καλά οργανωμένο αρχείο ελληνικής εφημερίδας (εκτός των συνδρομητικών) νομίζω ότι είναι του Ριζοσπάστη.

Αλλά το 2011 ο Ριζοσπάστης δεν δημοσίευσε πρωτοχρονιάτικη γελοιογραφία, ίσως επειδή το πρωτο φύλλο της χρονιάς βγήκε στις 3 ή 4 Ιανουαρίου. Από εκείνο το φύλλο, μια γελοιογραφία του Κ. Γρηγοριάδη διαχρονική, αφού για φως στο βάθος του τουνέλου μιλάμε από τη δεκαετία του 1980.

Να δούμε η τωρινή σήραγγα τι βάθος μέλλεται να έχει.

Προφήτης δεν είναι κανείς, αλλά νομίζω πως από τις πρόσφατες προφητείες, εκείνες που περισσότερο διαψεύστηκαν ήταν όσες διατυπώθηκαν πέρυσι τέτοια μέρα.

Εγώ, ας πούμε, έγραφα στο αντίστοιχο περσινό άρθρο:

Πάντως να το χαρείτε το 2020 γιατί την επόμενη συμμετρική χρονολογία, που είναι το 2121, δεν σας εγγυώμαι ότι θα γράφω στο ιστολόγιο, μπορεί να έχω βαρεθεί.

Να μην πούμε πόσο το χαρήκαμε το 2020.

Τι θα μας φέρει το 2021 δεν το ξέρουμε, αλλά ελπίζω και εύχομαι του χρόνου τέτοιον καιρό να είμαστε πάλι όλοι εδώ και να τα λέμε όπως σήμερα.

Κατά τα άλλα, το ιστολόγιο εύχεται σε όλες και σε όλους που μας διαβάζουν καλή χρονιά, με υγεία και προκοπή, με αγάπη και αντοχή, με αλληλεγγύη και κουράγιο!

144 Σχόλια προς “Καλή χρονιά σε όλες και όλους, με υγεία και αγάπη!”

 1. dryhammer said

  Καλή Χρονιά κι από δω!

 2. Καλημέρα και καλή χρονιά

 3. LandS said

  Οι διπλωματικές επιτυχίες του Ευ. Αβέρωφ είναι φουσκωμένα μπαλόνια, φούσκες δηλ. Τυχαίο;

  ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ με ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ, ΑΓΚΑΛΙΑΣ και, γιατί όχι; ΓΝΩΜΗΣ.

  Να φύγει ο κορονοϊός όπως έφυγε ο Τραμπ και, με το καλό, η Τραμπ-ούκικη νοοτροπία και πρακτική του που βρίσκεται ακόμα και στις «καλύτερες» οικογένειες 😉

 4. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα, καλή χρονιά!
  (Ουφ, δεν κάνω ποδαρικό στα σχόλια, ευτυχώς…)

 5. sarant said

  Καλημέρα, καλή χρονιά, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια της χρονιάς, της δεκαετίας!

  3 Ωραίες ευχές!

 6. Οι ευχές σήμερα γιατί χτες αποχώρησα και δεν επέστρεψα αργότερα όπως άλλοι συσχολιαστές. Αλλά αυτοί δεν ξύπνησαν ακόμα οπότε πατσίζουμε!

  «Για πολλούς έχουμε μπει και σε καινούργια δεκαετία» Δεν την κατάλαβα την διατύπωση. Υπάρχει κανείς που το αμφισβητεί; Η όποια συζήτηση είναι αν αυτό γίνεται σήμερα ή πέρυσι (εγώ είμαι με τους πρώτους).

  Δυστυχώς, φοβάμαι πως η διαδικασία δεν αλλάζει από το 91 (ή το 2011). Το λούκι είναι μακρύ…

 7. Alexis said

  Καλή χρονιά σε όλους!
  Υγεία, προσωπική και οικογενειακή στο Νικοκύρη και σε όλο τον κόσμο!

  Πόσοι θυμούνται την παλιά διαφήμιση, που έγινε και σλόγκαν, «Το παιδί μίλησε»;
  Ήταν των ’70ς και διαφήμιζε το ΠΡΟ-ΠΟ αν θυμάμαι καλά.
  -Το παιδί μίλησε!
  -Και τι είπε;
  -ΠΡΟ-ΠΟ!

 8. Χαρούλα said

  Καλημέρα! Καλοφέρτης ο καινούργιος!!!

  Στην γελοιογραφία του 1961 με τον τροχονόμο, γιατί μου ειναι τόσο εμφανής ο Γλ.Κληρίδης με το γριβοκουκλάκι;;; Μόνο σε μένα; ( Δεν ξερω γεγονότα, απλά το 1960 μετείχε σε πολλά ως αντιπρόσωπος Κύπρου. Κάτι θα τον δένει με τον Γρίβα.)

 9. Κώστας said

  Χρόνια πολλά και καλή μας χρονιά!

 10. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Μετά τους επιστημονικούς και άλλους οργασμούς της αταξικής κοινωνίας, το μόνο καλά οργανωμένο αρχείο εφημερίδας είναι του Ριζοσπάστη…
  Καλάάάά! Αυτοί, μέχρι μουστάκι θα σε υποχρεώσουν να αφήσεις 🙂
  (Καλή χρονιά!)

 11. LandS said

  6
  Τα έχουμε ξαναπεί αυτά. Γιατί ένα «λάθος» πού ‘γινε για μία και μοναδική φορά πριν από τόσα (συμβατικά 2021) χρόνια να μας χαλάει τη σούπα και να λέμε το ΧΥ10, ΧΥ20, κλπ ανήκουν στη προηγούμενη δεκάδα από ότι τα αδερφάκια τους ΧΥ11…ΧΥ19, ΧΥ21…ΧΥ29.
  Βάλτε τη πρώτη «δεκαετία» της CE να έχει εννέα χρόνια όλα όλα και αφήστε ήσυχες τις άλλες 202 μαζί και αυτές που που θάρθουν.

  Πως λέμε «ο όρος με δείκτη 0 είναι ο 1ος όρος της ακολουθίας»; Έτσι.

 12. Καλή χρονιά! κι άλλο κακό να μη μας βρει

 13. Λεύκιππος said

  Καλή χρονιά σε όλους μας ανεξαιρέτως.

 14. Λεύκιππος said

  Ωχ 13, και είμαι και προληπτικός

 15. nikiplos said

  καλή χρονιά σε όλους και όλες, αναγνώστες και σχολιαστές, καλή χρονιά στον Νικοκύρη και στο επιτελείο του, με την ευχή να έχει υπομονή!

  Υγεία πρωτίστως και ένα ευλογημένο 2021 εύχομαι σε όλους μας!

 16. Χρίστος said

  Χρόνια πολλά σε όλους. ΥΓΕΙΑ!

 17. Κιγκέρι said

  Καλή χρονιά!

 18. ΚΑΒ said

  Καλή χρονιά με υγεία, αγάπη, ελπίδα, υπομονή, αλληλοκατανόηση, αλληλεγγύη και δημιουργικότητα.

 19. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  6 Ναι, έτσι που το λες είναι η σωστή διατύπωση

  8 Δεν τον σκέφτηκα, είχα το νου μου σε Ελλαδίτες μόνο.

 20. kpitsonis said

  Καλημέρα, καλό μήνα, καλή χρονιά, καλή δεκαετία !

 21. Καλημέρα, καλή χρονιά κι από δω αλλά…

  διατί ο αγαπητός κύριος Νίκος αποκρύπτει ποιός είναι ο εικονιζόμενος με το πακέτο Αλουμίνιον-Πεσινέ εις την γελοιογραφίαν του 1961 ; Προφανώς για να μη στενοχωρήσει το φιλαράκι του τον Πανελή Μπουκάλα !! Το ξέρει το επιτελείο μας, μη μας περνάτε για κάφρους χριστιανομπολσεβίκους συνταξιούχους, εδώ σε θέλω κάβουρα !

  είπα και ελάλησ και αμαρτίαν ουκ έχω !

 22. Πέπε said

  Άντε πάλι συζητήσεις άνευ αντικειμένου…

  Αρχή δεκαετίας βάζουμε όποια στιγμή μας καπνίσει. Διαλέγουμε μια τυχαία ημερομηνία και περιμένουμε να περάσουν ακριβώς δέκα χρόνια. Μπορεί για παράδειγμα στις 23/6/2021 κάποιος να συμπληρώνει δέκα ακέραια χρόνια ζωής ή γάμου ή στη δουλειά του ή κάτι τέτοιο. Ή μπορεί την πρωτοχρονιά του 2020 να άρχισε να μετράει ημερομηνίες που η χρονιά τους αρχίζει από «δύο χιλιάδες εικοσι___».

  Το πόσες ακέραιες δεκαετίες έχουν περάσει από την υποθετική στιγμή της έναρξης ισχύος του ημερολογίου μας (η γενική της γενικής της γενικής) πάλι απλό είναι:
  -Πότε άρχισε το ημερολόγιο; Μήνα στις 0/0/0 άρχισε; μήνα στις 1/1/0;
  -Μήτε στις 0/0/0 άρχισε, μήτε στις 1/1/0, μόν’ άρχισε στις 1/1/1.
  -Ε, κάτσε μέτρα τότε.

 23. 11 Σταύρο δεν συμφωνώ μεν, αλλά το θέμα δεν είν’ αυτό που βάζεις. Η διαφωνία μου είναι με την τοποθέτηση του Νικοκύρη αφού όπως και να τα μετρήσουμε τα πράγματα (με τον δικό μου ή με τον δικό σου τρόπο) σήμερα είμαστε στην τρίτη δεκαετία του πρώτου αιώνα της τρίτης χιλιετίας. Υπάρχει άλλη άποψη (ναι, των παλαιοημερολογιτών αρνητών του μηδενός, αλλά αυτοί είναι άλλη κατηγορία, δεν έχουν πρωτοχρονιά αφού).

 24. 23 Αποσύρεται. Πολύ μας απασχόλησε το θέμα.

 25. Costas X said

  Καλή Χρονιά !

  «Τσάντος και παρτσινέβελος» 55, έκτακτο Πρωτοχρονιάτικο,
  δικό μου, αναμετάδοση από τις «Κορφιάτικες παρόλες» του φέισμπουκ…

 26. # 11

  Πέστα βρε Σταύρο, έτσι απλά είναι τα πράγματα. μόνο που δεν ήταν «λάθος» αλλά άγνοια, το μηδέν ορίσθηκε όταν εμφανίσθηκαν οι εξισώσεις, κάπου στο 1000μ.Χ. (οι ιστορικοί ας δώσουν την χρονολογία), πιο μπροστά υπήρχε το τίποτε που δεν είχε αριθμητική έννοια. Σήμερα τα παιδιά ΠΡΕΠΕΙ να μετράνε 0,1,2,… από το δημοτικό

 27. Pedis said

  Καλή χρονιά στον Νικοκύρη που μας έχει κακομάθει με άρθρο και μας φιλοξενεί κάθε μέρα, καθώς και σε όλε/ους.

 28. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα και ευχές σε όλους.

  Κάτι πληροφορίες έρχονται για τον Μίκη Θ., περιμένω επαλήθευση…

 29. Pedis said

  Χαχαχά! Πάει να γινει τελικα και φέτος η επετειακή συζήτηση. Είπα κι εγώ.

  Απροπός: Πόσες δεκαετίες έχουν περάσει από το 776 πΧ μέχρι σήμερα; 😛

 30. Pedis said

  Αυτό μου φαίνεται φέικ … είναι και ανορθόγραφο😀

 31. Γιάννης Ιατρού said

  28: Δεν επιβεβαιώνονται, προφανώς κακεντρέχειες…

 32. sarant said

  30 Γιατί να είναι φέικ;

  31 Πάλι καλά…

 33. Pedis said

  # 32 – 30 Γιατί να είναι φέικ;

  μα ήταν οι βυζαντινοί λόγιοι ανορθόγραφοι;

 34. Κιγκέρι said

  Έγραφα ένα σχόλιο και πάτησα κατά λάθος «δημοσίευση» πριν γράψω ολόκληρο το όνομά μου και η μαρμάγκα δεν με αναγνώρισε και το κράτησε. Νικοκύρη, αν το δεις, ζήβα το, το ξαναγράφω:

  Στην πρώτη γελοιογραφία, κάτω από το καρότσι με τις «διαψεύσεις», διακρίνεται και η κότα που ακολουθούσε τον Κωνσταντίνο Τσάτσο στα σκίτσα του Φωκίωνα Δημητριάδη!

  Από τη Βικιπαίδεια, αντιγράφω:
  …Το 1959 ο Κωνσταντίνος Τσάτσος, ως Υπουργός Προεδρίας, κατέβασε μια παράσταση των Ορνίθων. Μετά από αυτό το περιστατικό, ο Δημητριάδης ζωγράφιζε διαρκώς δίπλα στον Τσάτσο μια κότα. Κάποτε οι δύο βρέθηκαν σε μία εκδήλωση, οπότε ο Κ. Τσάτσος ρώτησε τον γελοιογράφο: «Καλά κ. Δημητριάδη, γιατί με ζωγραφίζετε πάντα με μια κότα;» και ο Δημητριάδης του απάντησε: «Ένα μυστήριο πράγμα υπουργέ μου, το ίδιο ακριβώς με ρωτά και η κότα».

 35. Τέταρτος αιώνας είναι, ούτε βυζαντινούς λόγιους έχει ούτε καν Χριστιανούς πιθανότατα

 36. Pedis said

  # 35 – καλά ντε, αφού σας πειράζω.

 37. rizes said

  ΕΓΩ ΚΙ ΕΣΥ
  https://vgiannelakis.wordpress.com/2013/01/06/%ce%b5%ce%b3%cf%8e-%ce%ba%ce%b9-%ce%b5%cf%83%cf%8d/

 38. dryhammer said

  30. Τις γκόμενές του απαθανάτισε ο τύπος για να τις βλέπει η γυναίκα του και να σκάει… [Εκείνη πάλι κάθε μέρα τις πατούσε και χαιρόταν που ήταν η μία και πρώτη κυρά στο αρχοντικό]

 39. # 21

  Εμφανισιακά ο φέρων το πακέτο Αλουμίνιο-Πεσινέ μοιάζει με τον Παπαληγούρα ο οποίος όμως επανήλθε σαν υπουργός Συντονισμού στην ΕΡΕ τον Νοέμβριο του 61, ίσως όμως αυτός να είχε αναλάβει την επίτευξη συμφωνίας, είναι κι ο μόνος που εμφανίζεται ιδρωμένος χειμώνα καιρό

 40. π2 said

  30: Μου τη δίνει που μου κλέβουν τις ιδέες. Μια εποχή έστελνα ευχές για γενέθλια μόνο με τέτοιες επιγραφές από ψηφιδωτά (υπάρχουν πολλές).

  Καλή χρονιά να έχουμε, καλύτερη από την προηγούμενη (δεν είναι δα και δύσκολο!).

 41. Κιγκέρι said

  39:

  Τζη, τα αυτιά δεν είναι πολύ κομψά για να είναι ο Παπαληγούρας;

 42. 26 Είπα ήμαρτον που το έθιξα. Επί της ουσίας, από κοντά.

 43. Πολλές ευχές.

 44. Ευήλιος said

  Με Αγάπη, Ειρήνη, Ελευθερία, Πρόσβαση σε Νερό, Τροφή, Στέγη, Ένδυση, Υγεία, Ψυχαγωγία και Γνώση και όποιο άλλο αγαθό για το 2021μΧ.….
  Για Όλους τους Ανθρώπους! Όταν λέω όλους τους εννοώ όλους άθεους, αγνωστικιστές θεϊστές κτλ αρκεί να σέβονται και να μην θέλουν να το στερήσουν, να εκμεταλλευτούν ή να βλάψουν οποιονδήποτε συνάνθρωπό τους …

 45. sarant said

  40 Aκριβώς, δεν είναι και δύσκολο!

  44 Ωραίες ευχές!

 46. Εν αναμονή της 2.1.21 🙂

 47. Τις θερμότερες ευχές μου για το το 2021!

 48. Να πούμε και καλό μήνα, που το ξεχνάμε αφού η χρονιά μας παρασέρνει.

  Αλήθεια Νικοκύρη, μηνολόγιο θα βρει αράδα για τον Γενάρη φέτος; 🙂

 49. Καλημέρα, Καλή Χρονιά σε όλους (τους καλούς, κάτι άλλοι κακό-χρόνο-νάχουνε) 🙂

 50. sarant said

  48 To Mηνολόγιο αύριο, τα μεζεδάκια Κυριακή.

 51. aerosol said

  Καλή χρονιά, με υγεία, αγάπη, και δημιουργικότητα!

 52. Αράουτ said

  Καλημέρα κι από εμάς και ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ σε όλους.

  Το ξαναγράφω για να καταγραφεί κι εδώ, στην πρώτη ανάρτηση του 2021: Το Σαραντάκειο Ιστολόγιο ξεκινά το Νέον Έτος ευρισκόμενο στην 994η θέση όλων των εν Ελλάδι ιστοσελίδων, σύμφωνα με την εγκυρώτατη βαθμολογία της Alexa. Την 1η Ιανουαρίου 2020 βρισκόταν στην 2.120. Στις 13 Σεπέμβρη 2020 που πρωτοέσκασε μύτη ο σχολιαστής Αράουτ, βρισκόταν στην 1.750. Και ο τελευταίος κάφρος αναγνώστης αντιλαμβάνεται, λοιπόν, πόσο πολύ επωφελήθηκε το παρόν Ιστολόγιο από το χάος που δημιούργησε ο Κορωνοϊός στο Ρωμέικο και δικαιολογημένα οι κ.κ. Σαραντάκος + Στάζυμπος τον ανέδειξαν εχθές ως την μακράν δημοφιλέστερη «Λέξη του 2020»

  Το σημερινό μας σχόλιο έχει άλλο σκοπό, που αφορά τα 200 χρόνια από την Ρωμέικη Επανάσταση. Έχοντας προμηθευθεί και σχεδόν διαβάσει το βιβλίο «Το ζορμπαλίκι των ραγιάδων» (στα τέλη Ιανουαρίου θα αναρτηθεί και μία κριτική μας στο παρόν Ιστολόγιο) γνωρίζουμε την ευαισθησία του κυρίου Σαραντάκου για το Λεξιλόγιο των Αγωνιστών του 1821. Βεβαίως, ο αγαπητός μας κύριος Νίκος όντας συντηρητικός άνθρωπος (το ξαναδηλώνει και στο παρόν άρθρο), δεν ασχολείται στο βιβλίο του με τις «κακές» λέξεις κι έτσι δεν γνωρίζουμε για παράδειγμα αν οι Αγωνισταί ήξεραν και την λέξη «ψωλή» εκτός από την λέξη «πούτσα» που αποδεδειγμένα την γνώριζαν.

  Το θέμα είναι τεράστιο και υπάρχει «πεδίον δόξης λαμπρόν» για όλους. Το Επιτελείο μας σάς ανακοινώνει σήμερα Πρωτοχρονιά του 2021 ότι θεσπίζει Μεγάλο Διαγωνισμό (που θα λήξει στις 28 Φεβρουρίου 2021) με έπαθλο 1.500 δολάρια για όποιον αναγνώστη απαντήσει στο εξής ΕΡΩΤΗΜΑ: Είναι αληθινή ή fake η περίφημη ρήσις του Στρατηγού ΚαραΪσκάκη για την θρυλική μητέρα του, Ζωή Ντιμισκή…

  «Έφαγε σαράντα χιλιάδες πούτσαις έως ότου να με γεννήσει”»;

  Κι αν είναι αληθινή, ποιά είναι η πηγή της;

  Όπως πολύ καλά γνωρίζει ο ειδήμων κ. Σαραντάκος, η εν λόγω φράσις έχει επανειλημμένως δημοσιευθεί ως αυθεντική σε όλες τις έγκυρες εφημερίδες του Ρωμέικου («Εφ.Συν», «Βήμα», «ΝΕΑ», «Καθημερινή», «Αυγή» κλπ) χωρίς κανείς να δίνει την πηγή της. Έγινε μάλιστα αιτία να παραιτηθεί από την Επιτροπή της κυρίας Γιάννας η καθηγήτρια Ιστορίας στο ΕΚΠΑ και αδελφή του Πασόκου υπουργού Παιδείας Πέτρου Ευθυμίου, Μαρία Ευθυμίου.

  Ο πλέον ειδήμων για το Λεξιλόγιο των Αγωνιστών αυτή την στιγμή στην Ελλάδα, καθηγητής του ΕΚΠΑ, Αριστείδης Χατζής, την θεωρεί αυθεντική αλλ’ ουδέποτε τόλμησε να μάς δώσει την πηγή της!.. Σε άνθρωπο του Επιτελείου μας ο οποίος τον ρώτησε σχετικώς προ τριμήνου στην Πανεπιστημιούπολη όπου κάνει τον περίπατό του, ο κ. Χατζής ανέφερε ως πηγή την «Ιστορική Ανθολογία» του Ι. Βλαχογιάννη, στην οποία φυσικά δεν υπάρχει ούτε κατά διάνοιαν. Αυτό, δυστυχώς, είναι το επίπεδο των καθηγητών στο αποβλακωμένο από την Ορθόδοξη Εκκλησία Ρωμέικο..

  ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ ότι η εν λόγω φράσις είχε δημιουργήσει μέγα θέμα στα τέλη του περασμένου Μαΐου και στα εσωτερικά της Επιτροπής της κυρίας Γιάννας, διότι εμφάνιζε τον Καραϊσκάκη ως ΜΙΣΟΓΥΝΗ. Αναρτάμε το σχετικό ρεπορτάζ από την έγκυρη «Εφ.Συν»

  ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι το Επιτελείο μας γνωρίζει τα πάντα γι’ αυτή την υποτιθέμενη φράση του Στρατηγού Καραϊσκάκη για την καλόγρια μητέρα του, Ζωή Ντιμισκή. Πρόκειται για 100% fake ατάκα, αλλά το μεγάλο ΕΡΩΤΗΜΑ είναι: Ποιός, πότε και γιατί την πρωτοκυκλοφόρησε στην πιάτσα;

  Εδώ σε θέλω κάβουρα που περπατάς στα κάρβουνα… Όσοι πιστοί προσέλθετε. Όποιος βρεί την ΠΗΓΗ της κοσμαγάπητης αυτής φράσεως του Γεωργίου Καραϊσκάκη, 1.500 ζεστά δολάρια τον περιμένουν από το Επιτελείο μας. Αναμένουμε από τον αγαπητό μας κύριο Σαραντάκο να υιοθετήσει τον Διαγωνισμό μας στην προμετωπίδα του Ιστολογίου του, ώστε να συμμετάσχουν και άλλοι άνθρωποι, ειδήμονες και μή, εκτός από τους περιορισμένων δυνατοτήτων αναγνώστες του παρόντος Ιστολογίου.

  Είπαμε και ελαλήσαμε και αμαρτίαν ούκ έχομεν

 53. Αιμ said

  Για να συνοψίσουμε :

  Καλό μήνα
  Καλή Χρονιά
  Καλή δεκαετία
  Καλή εικοσαετία
  Καλή (στρογγυλή) επέτειο εθνικής παλιγγενεσίας

 54. Spiridione said

  Καλή χρονιά σε όλους.δ

 55. Αιμ said

  53. Σημειωτέον δεν είχα δει το 52

 56. ΣΠ said

  Καλή χρονιά σε όλον τον κόσμο.
  Ας πάει ο νους μας σε αυτούς που είναι διασωληνωμένοι σε νοσοκομειακές κλίνες και να ευχηθούμε να βγουν γεροί από εκεί. Ας πάει ο νους μας και σε αυτούς που πεθαίνουν μόνοι τους κάθε μέρα στις ΜΕΘ και να πάψουμε να τους αντιμετωπίζουμε σαν ένα στατιστικό νούμερο. Κι ας σκεφτούμε κι όσους αναγκάστηκαν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους και έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και να ευχηθούμε να τα ξεπεράσουν σύντομα. Κι ας ευχηθούμε στο τέλος αυτού του χρόνου να μην υπάρχει λόγος να τα σκεφτόμαστε όλα αυτά.

 57. Γιάννης Ιατρού said

  Ευχές για το νέο έτος από την Αναστασία (του Αυγουστίνου, που μας πήρε το διαλο ’20), από τη Ρόδο.

 58. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλή χρονιά σε όλους!
  Δύο εξωγήινοι συζητούν:
  – Τί γιορτάζουν αυτοί;
  – Ο πλανήτης τους έκανε άλλη μία περιφορά γύρω από το άστρο τους.
  – Σου το ‘χα πει πως είναι ηλίθιοι.

 59. ΣΠ said

  26
  Ο μόνος που μετράει από το 0 είναι ο Κούγιας. Έχει πει: «εγώ ξεκίνησα απ’ το μηδέν». 🙂

 60. Νίκος Κ. said

  Καλή χρονιά.

  Οι ηγέτες των χωρών στη γελοιογραφία του 1971 θα πρέπει να ήταν πολύ γνωστοί (ως προσωπικότητες).
  Ο μαύρος ηγέτης (που πρέπει να μπήκε και ως «εκπρόσωπος» της Αφρικής), σκέφτομαι μήπως είναι ο «ιστορικός» ηγέτης της Κένυας Jomo Kenyatta, ο οποίος συμμετείχε στον αγώνα για την ανεξαρτησία της χώρας και υπήρξε Πρωθυπουργός και Πρόεδρός της από την ημέρα την ανεξαρτησία της (1963) μέχρι τον θάνατό του.

 61. Γιάννης Ιατρού said

  58: Τελείως κάφροι οι εξωγήινοι αυτοί, γιατί περιφορά γύρω απ΄ τον ήλιο μπορεί να γίνεται/ολοκληρώνεται κάθε στιγμή, εξαρτάται από πότε αρχίζει να την μετρά ο καθένας. Επομένως κάτι ακόμα «γιορτάζουμε», μιας και διαλέξαμε να την μετράμε έτσι.

 62. ΓΤ said

  «Εστιατόρια, μπαρ, θέατρα, καφέ, σινεμά θα ανοίξουν αρχές Μαρτίου και αφού πρώτα θα έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό κομμάτι των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων».
  https://menshouse.gr/newsroom/136012/arsi-lockdown-pote-anoigoyn-scholeia-magazia-kai-estiasi

 63. Spiridione said

  Ο προσφέρων πεσινέ είναι ο Αρ. Πρωτοπαπαδάκης, έχει βρεθεί απ την προηγούμενη δημοσίευση.
  Επίσης, ο προσφέρων καπνά είναι ο Λεωνίδας Δερτιλής, υπουργός εμπορίου. Είχε κάνει κάτι συμβάσεις με το ανατολικό μπλοκ για εξαγωγές καπνών και εισαγωγές μηχανημάτων κλπ.
  https://www.aueb.gr/el/100/facts-archive/oi-protoi-foitites-leonidas-v-dertilis

 64. ΓΤ said

  O μεγάλος… δημοσιογράφος

  » […] Αδελφοί μου και Αδελφές μου,

  Τέκνα μου εν Κυρίω αγαπητά καί περιπόθητα,

  Αρνούμαι να συγκαταριθμηθώ ως Προδότης και της αμωμήτου Πίστεώς μας και της ενδόξου Πατρίδος μας, γι αυτό και από αύριον, 1ην του Νέου Έτους 2021, καταθέτω τα όπλα της δημοσιογραφίας, αποσύρομαι από το πεδίον της μάχης και καταφεύγω εις την έρημον της σιωπής, της περισυλλογής και της μετά δακρύων προσευχής. Συγχωρήσατε μου την απόσυρσιν! Εύχεσθε και υπέρ εμού, Αμβροσίου του αναξίου Αρχιερέως και αμαρτωλού. Σας εύχομαι ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟΝ ΤΟ ΝΕΟΝ ΕΤΟΣ και ΚΑΛΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΝ!

  + Ο Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος

  ΑΙΓΙΟΝ, 31η Δεκεμβρίου 2020″.

  Πλήρες στο https://www.romfea.gr/katigories/10-apopseis/41324-ambrosios-katatheto-ta-opla-kai-aposuromai-

 65. Γιάννης Κουβάτσος said

  61:Μην τους πεις ότι γιορτάζουμε άλλον έναν χρόνο στην καμπούρα μας, θα εδραιώσεις την άποψή τους. ☺

 66. ΚΩΣΤΑΣ said

  Στον Νικοκύρη και σε όλες-ους εδώ μέσα εγκάρδιες ευχές, για το 2021, με υγεία, αγάπη, ελευθερία και χαρές πολλές.

  Ομοίως και για την κα Αναστασία, το ’21 να απαλύνει τον πόνο της για τον αείμνηστο Αυγουστίνο της (μας) και η ζωή της κυλήσει πιο γλυκά.

 67. Spiridione said

  Επίσης, η εξήγηση γιατί μεταξύ των υπουργών του Καραμανλή βρίσκεται ο Γ. Παπανδρέου, προσφέροντας αγροτικές ασφαλίσεις, βρίσκεται εδώ
  https://www.google.com/amp/s/www.kathimerini.gr/society/837085/agrotiki-koinoniki-asfalisi/amp/
  Έτσι, για να βρίσκονται για την επόμενη δημοσίευση το 2031 🙂

 68. 58 ΣΠ

  Μαζί με τον Κούγια όλοι οι δημογράφοι στις στατιστικές τους. Η πρώτη πενταετής κοόρτη λέγεται 0-4 έτη. Στην ηλικία 0 έχουμε τα πιο πολλά αγοράκια.

 69. # 61

  Συμφωνώ μαζί σου πως όοολοι οι κύκλοι δεν έχουν αρχές, ούτε οι κυβερνητικοί !

 70. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλὴ χρονιὰ μὲ ὑγεία κι ἀπὸ ᾿μένα.

 71. 30: Η φετινή μου κάρτα ήταν αυτή: https://www.britishmuseum.org/collection/object/G_1857-1220-434

 72. Avonidas said

  Καλησπέρα και καλή μας χρονιά.

  Για το 1991 διάλεξα ένα σκίτσο του Κ. Μητρόπουλου, που παρουσιάζει τον τυπικό Έλληνα να βγαίνει από τη μια στενωπό (να μια τυπική λέξη της περιόδου 1985 και μετά!) και να μπαίνει στην άλλη.

  Αυτό το σκίτσο το θυμάμαι. Όχι απ’ το ’11, απ’ το ’91, γιατί είχα ρωτήσει τότε τον πατέρα μου τι είναι η στενωπός. Όταν μεγάλωσα, βέβαια, έμαθα οτι στενωπός είναι το bottleneck 😊

 73. ΓΤ said

  72@

  στένωση 😉

 74. Avonidas said

  Επειδή η μνήμη (τουλάχιστον η δική μου) δεν συγκρατεί αυτά τα πράγματα με απόλυτη ακρίβεια, βλέποντας το σκίτσο είχα σκεφτεί ότι η 1/1/2001 ήταν η πρώτη μέρα κυκλοφορίας των νομισμάτων του ευρώ, αλλά ύστερα από ώριμη σκέψη γκούγκλισμα θυμήθηκα ότι τα ευρώ κυκλοφόρησαν πρωτοχρονιά του 2002.

  Mπας κι εισαι κρυπτοδραχμιστής εσυ; ☺️

 75. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

  Καλή Χρονιά! Χρόνια Πολλά! Καλή δύναμη στον Νικοκύρη και σε όσους τον βοηθάνε στα του ιστολογίου.

 76. Γιάννης Ιατρού said

  Αναβάλλονται εμβολιασμοί σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό🤨🤔. Σώθηκαν (λένε) τα εμβόλια που μας είχαν έλθει (αυτά τα 83,8+9,7 χιλιάδες περίπου).
  Θα υπάρχουν, φαντάζομαι😎, λίστες, ποιοι και που εμβολιάστηκαν, μέχρι τώρα, ε;
  Και να μάθουμε πότε θα έλθουν νέες παρτίδες!

 77. Maria Glezou said

  Καλή χρονιά με υγεία και ειρήνη σε όλο τον κόσμο!

  Στις Παρ, 1 Ιαν 2021 – 09:44 ο χρήστης Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

 78. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  63-67 Τον Πρωτοπαπαδάκη νόμιζα ότι τον είχα βάλει, ίσως χάθηκε στον δρόμο. Τα άλλα δεν τα ήξερα και μερσί. Τα διόρθωσα, να τα έχουμε έτοιμα για το 2031.

 79. Γιάννης Ιατρού said

  76:
  e-thessalia
  Αναβλήθηκε από την 5η ΥΠΕ χωρίς εξηγήσεις ο εμβολιασμός
  και

 80. Αράουτ said

  Επειδής αύριο, 2η ημέρα της Πρωτοχρονιάς, θα βρισκόμαστε ολημερίς σε μέρος στερούμενου Διαδικτύου, ΡΩΤΑΜΕ από απόψε τον αγαπητό μας κύριο Σαραντάκο: Θα τολμήσει, άραγε, στα αυριανά του μεζεδάκια να «κράξει» τον φιλαράκο του, Παντελή Μπουκάλα, που το περασμένο Σαββάτο στην χριστουγεννιάτικη «Καθημερινή» διέπραξε την γκάφα της απελθούσης Χρονιάς και απέδειξε οριστικώς + αμετακλήτως ότι αντλεί τις πληροφορίες του από την ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΝΥΠΟΛΗΠΤΗ Ρωμέικη Βικιπαίδεια, που – ως γνωστόν – λυμαίνονται κάθε λογής μπολσεβίκοι;

  Σπεύδουμε να γίνουμε σαφέστεροι, αναρτώντας την επίμαχη προτελευταία παράγραφο του άρθρου του κ. Παντελή Μπουκάλα στην χριστουγεννιάτικη «Καθημερινή»:

  ΑΣ ΔΟΥΜΕ από πού πήρε τις εμφανώς λανθασμένες αυτές πληροφορίες ο φιλαράκος του κυρίου Σαραντάκου: Από το λήμμα της Βικιπαίδειας που είναι κυριολεκτικά γραμμένο στο γόνατο από ανυπόληπτους αναρχοαριστερούς!..

  ΑΣ ΔΟΥΜΕ, τώρα, τα πραγματικά νούμερα με παραπομπή στις πηγές, όπως τα παορουσιάζει η εγκυρώτατη αγγλική Wikipedia στο ίδιο λήμμα , το οποίο θα μπορούσε να βρεί με ένα κλίκ ο κύριος Μπουκάλας. Αλλά δεν το έκανε, είτε από σνομπισμό, είτε από ασχετοσύνη, είτε από τεμπελιά, είτε επειδής ήθελε να παραπλανήσει εξεπίτηδες τους αδαείς αναγνώστες της φυλλάδας του Αλαφούζου

  ΤΟ ΠΙΑΣΑΤΕ: 1) Μόλις 35.100 Έλληνες στρατιωτικοί (των φαντάρων συμπεριλαμβανομένων) χάθηκαν από όλες τις αιτίες στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο κι ο φιλαράκος του κ. Σαραντάκου ανεβάζει το νούμερο στις 88.000!..

  2) Μόλις 171.800 Έλληνες πολίτες χάθηκαν και ο κ. Μπουκάλας ανεβάζει αυθαιρέτως το νούμερο στις 715.000!..

  Αν δεν είναι αυτό το μεζεδάκι της απελθούσης Χρονιάς, που θα έπρεπε να γίνει πρωτοσέλιδη είδησις σε όλο τον Τύπο για να μάθουν οι πάντες πόσο ανυπόληπτη είναι η «Καθημερινή», εμείς δεχόμαστε ότι είμαστε άγευστοι της Θείας Ελληνικής Γλώσσης.

  ΗΘΙΚΟΝ ΔΙΔΑΓΜΑ: Τολμήστε, φίλτατε κύριε Σαραντάκο… Περιλάβατε στα αυριανά Πρωτοχρονιάτικα Μεζεδάκια την γκάφα ολκής του Μεσολογγίτη φιλαράκου σας, και θα εκπλαγείτε με το πόσες χιλιάδες αναγνώσται θα προστεθούν στους φανατικούς οπαδούς του Ιστολογίου σας. ΙΔΟΥ η Ρόδος, ιδού και το πήδημα, κύριε Νίκο…

 81. sarant said

  Όπου φυσικά αν προστεθεί η επόμενη στήλη των 300-600 χιλ. απωλειών αμάχων λόγω πείνας, προκύπτει ο αριθμός των απωλειών που δίνει η ελληνική Βίκη.

 82. Για το 2021
  βλέπουμε φως
  στο τέλος της σύριγγας

 83. Αράουτ said

  Κύριε Νίκο (81), τί είναι αυτά που λέτε; Προκειμένου να δικαιολογήσετε τον φιλαράκο σας, πάτε και μπλέκετε με τους αμφιλεγόμενους θανάτους από πείνα και ασθένειες, επιλέγοντας μάλιστα μεταξύ 300.000 + 600.000.

  Ο κ. Μπουκάλας μιλάει για 88.000 νεκρούς Έλληνες στρατιωτικούς και το πραγματικό νούμερο (σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΣ που επικαλείται η αγγλική Wikipedia) είναι μόλις 35.100 νοματαίοι. Τι να λέμε τώρα; Σοφιστείες θα κάνουμε για να μήν αναγκαστούμε να κράξουμε τον φίλο μας;

 84. ΚΩΣΤΑΣ said

  Και 4 γελοιογραφίες από την εφημερίδα Μακεδονία, την πρωτοχρονιά του 1961

  http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin.asp?c=124&dc=1&db=1&da=1961

 85. Καλή χρονιά με τις εκπληκτικές απαντήσεις των μικρών παιδιών για τα Χριστούγεννα.

 86. mitsos said

  Χρόνια Πολλά με Υγεία , και από εδώ

  και μια σχετική παραπομπή

  στο «Υλικό Φυσικής Χημείας»
  (που δεν είναι μόνο για Φυσική και Χημεία)

  https://tinyurl.com/ycmpqb7t

 87. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Καλή χρονιά! Υγεία και χαρές για το 2021!
  Επαναλαμβάνω και την ευχή του Μήτσου χθες (#145): «Είθε το 2021 να μας εύρει όλους μας γερούς και να μας ξανασμίξει με όσους αγαπάμε με φιλιά και αγκαλιές που στερηθήκαμε».

  Μια και ο Νικοκύρης μάς γύρισε μερικές δεκαετίες πίσω (το χάρηκα…!), να βάλουμε κι ένα σχετικό …κάλαντο 🙂 του Μποστ. (1960;)

  >>… τον Ευάγγελο Αβέρωφ, υπουργό εξωτερικών, με μια αρμαθιά διπλωματικές επιτυχίες…
  Είναι τυχαίο που τις παρουσιάζει σαν φούσκες; Δεν νομίζω! 🙂

 88. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  87 A μπράβο!

 89. Alexis said

  #52: δεν γνωρίζουμε για παράδειγμα αν οι Αγωνισταί ήξεραν και την λέξη «ψωλή» εκτός από την λέξη «πούτσα» που αποδεδειγμένα την γνώριζαν.
  Το θέμα είναι τεράστιο και υπάρχει «πεδίον δόξης λαμπρόν» για όλους.

  Ε, κάνε μια διδακτορική διατριβή πάνω σ’ αυτό! Θα είναι η περίφημη «διατριβή της πούτσας».

 90. leonicos said

  Καλή Χρονιά. εστω και καθυστερημένα

  Εξάλλου, δέκα χρόνια μετά, κάποιοι δεν θα έχετε δει εκείνο το παλιό άρθρο.

  Εκτός από κείνους που τ’ αποθησαυρίζουν

  Όλα καλά και στον Γς ιδιαίτερα

 91. BLOG_OTI_NANAI said

  Καλή και ευτυχισμένη χρονιά στον Νίκο και στην οικογένεια του και σε όλους τους φίλους του ιστολογίου!

  Πρωτοχρονιά πριν 100 χρόνια:

 92. Nestanaios said

  80. Αράουτ
  Στα δυτικά προάστια το νούμερο είναι περίπου 120.000. Θαμμένοι σε μία τάφρο (μαζική ταφή) πολύ μεγάλων διαστάσεων 100x20x6 περίπου. Στο τρίτο νεκροταφείο. Φίλος μου (δεκαέξι χρόνων) πήγε εκεί τη μάνα του με ένα καροτσάκι νεκρή από πείνα. Ο πατέρας είχε πεθάνει 2 χρόνια πριν. Μόλις αντίκρισε την τάφρο και πιέστηκε να πετάξει κυριολεκτικά τη μάνα του μέσα εκεί, λιποθύμησε.
  Όλοι αυτοί πέθαναν από την πείνα που προκάλεσαν οι Γερμανοί κατακτηταί αρπάζοντας τα τρόφιμα από τις αποθήκες τροφίμων.
  Οι 715.000 του Κ. Μπουκάλα είναι λίγοι. Πολλοί λίγοι. Εγώ τους υπολογίζω γύρω στα 2.000.000. Δεν υπάρχει χωριό στην Ελλάδα που να μην έχει 50 με 100 νεκρούς από την γερμανική κτηνωδία.
  Η αλήθεια είναι ακριβώς όπως την αναφέρει ο Άρης στον λόγο του στη Λαμία. Μη το αντάρτικο, ο αριθμός των νεκρών μόνο από πείνα θα ήταν εφταψήφιος.
  Αυτά δεν πρέπει να τα ξεχνάμε ούτε να τα καλύπτουμε με οποιονδήποτε τρόπο.

 93. ΚΑΒ said

  Αυτός λοιπόν ο Κωνσταντίνος που θα μας οδηγούσε στην Κόκκινη Μηλιά το 1921 έγινε η αιτία τον επόμενο χρόνο της καταστροφής του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

 94. ΓΤ said

  Μπαμπινιώτης για Θεοδωρόπουλο και Μπουκάλα
  https://www.kathimerini.gr/opinion/readers/561213877/peri-epideixion-kai-glossikon-epideixeon/

 95. @ 92 Nestanaios

  Καλός.

 96. eran said

  94. Μάλλον ο Μπαμπινιώτης, εκτός από τα άρθρα του Νικοκύρη, διαβάζει και τα σχόλια!

 97. sarant said

  94-96 Mπορεί να μας διαβάζει. Παντως, αφού είναι τοσο λαρτζ (και σωστα) με το «βρίθουν τα παραδείγματα» θα είναι επίσης και με το «επικοινωνώ το μήνυμα» ή «διαρρέω την είδηση» -όχι;

 98. Γιάννης Ιατρού said

  Αυτό θα πρέπει να μπει στο μηνολόγιο 🙂 🙂

 99. Pedis said

  # 94 – Καλά όλα αυτά.

  Απορία αφού διάβασα την Μπαμπινιώτεια επιστολή: καυχηματίας υπάρχει. Καυχομανής, όχι;

 100. eran said

  97. Αυτό ακριβώς είναι το θέμα. Νομίζω ότι ο Μπ. άνοιξε μεγάλη πόρτα. Το γεγονός ότι κάποια ρήματα λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο δε σημαίνει ότι όλα μπορούν να γίνουν από αμετάβατα μεταβατικά και αντίστροφα.

 101. Μαρία said

  94, 97
  Και αντί για τις σοφιστείες οτι το βρίθω=αφθονώ είναι το αμετάβατο του βρίθω, να συμπληρώσει και το λεξικό του για απαιτητικούς ομιλητές.
  Λεξικό των πιο απαιτητικών λέξεων της Νέας Ελληνικής

 102. Pedis said

  Χάμπτυ-Ντάμπτυ …

 103. yannisd said

  Καλή χρονιά στο Νικοκύρη και όλους τους σχολιαστές του ιστολογίου!

  Στη γελοιογραφία του Φωκίωνα Δημητριάδη, αυτός που προσφέρει κουκλάκια του Γρίβα μοιάζει με τον τότε ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Φαζίλ Κιουτσούκ. Ο Γρίβας αναχώρησε από την Κύπρο το 1960 και, ίσως, αυτό να ήταν μια απαίτηση του (αντιπροέδρου του νεοσύστατου κράτους) Κιουτσούκ.

  Στο γελοιογραφία του Μητρόπουλου, στη δεύτερη σειρά δεν πρέπει να είναι ο Καντάφι. Το σκίτσο δείχνει γερασμένο πρόσωπο με μακριά μαλλιά (ο Καντάφι ήταν δεν ήταν 30 ετών τότε και είχε κοντά μαλλιά). Μάλλον, πρόκειται για γυναικεία φιγούρα και απεικονίζει την πρωθυπουργό του Ισραήλ Γκόλντα Μέιρ (72 ετών τότε).

 104. ΓΤ said

  97, 96@

  Αν μας διαβάζει, καλά κάνει. Από εδώ θα πλουτίσει το λεξιλόγιό του. Αν δεν μας διαβάζει, και του μεταφέρονται, πολύ σωστά. Η ψιμιθύωση στο μπουντουάρ του καναλιού απαιτεί χρόνο. Ο νισεστές αποσύρεται σε λίγες μέρες. Πώς θα βγει φραπαμάγουλος λεξοκήνσορας μπροστά στη σεισοβλέφαρη; Του πατάς το «play» ν’ αρχινήσει, ώστε η οικογένεια στον καναπέ σημειώσεις να κρατήσει…

 105. ΓΤ said

  104@
  ψιμιθύωση —>ψιμυθίωση

 106. ΣΠ said

  94
  Δεν μας τα λέει καλά ο κ. Μπαμπινιώτης, Υπάρχουν πράγματι ρήματα που χρησιμοποιούνται και ως μεταβατικά και ως αμετάβατα, αλλά το «βρίθω» δεν είναι ένα απ’ αυτά. Ο ίδιος δεν συμφωνεί ούτε με το λεξικό του, όπου τέτοια ρήματα σημειώνονται με την ένδειξη «μετβ. κ. αμετβ.», όπως τα «βόσκω», «σκορπώ», «στεγνώνω», που αναφέρει ως παραδείγματα, όχι όμως το «βρίθω», που έχει την ένδειξη «μετβ.».

  Αν όντως, όπως λέει, δεν θεωρεί τον εαυτό του γλωσσικά αλάνθαστο θα έπρεπε να παραδεχτεί το λάθος του και να αφήσει τις σοφιστίες τύπου Τραμπ. Ακόμα και οι… προσεκτικοί ομιλητές κάνουν ενίοτε λάθη.

 107. Μαρία said

  103
  Υπέρ της Μέιρ συνηγορεί κυρίως η μύτη και λιγότερο ο δυσδιάκριτος κότσος.

 108. ΣΠ said

  Στην γελοιογραφία του Μητρόπουλου σημαίνει κάτι άραγε ότι το λεωφορείο έχει το τιμόνι δεξιά;

 109. yannisd said

  107: Και και η μύτη και το σπαστό μαλλί 😊

  108: Μάλλον, βολεύει για να φαίνονται τα πρόσωπα των ηγετών.

 110. Γ.Κ. said

  Α, ναι, σωστό κι αυτό. Πόσα χρόνια και πόσες δεκαετίες έχουν περάσει από το ξεκίνημα της Ελληνικής Επανάστασης;

  Αν θεωρήσουμε το 1821 «από Χριστού γεννήσεως». ως το έτος 0 «από Ελληνικής Επαναστάσεως» («ο όρος με δείκτη 0 που είναι ο 1ος όρος της ακολουθίας»), όπως απαιτούν οι θεωρητικοί, τότε μόλις μπήκαμε στο έτος 199 «από Ελληνικής Επαναστάσεως».

  Ιδού πεδίον θεωρητικολογίας λαμπρόν!

 111. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Σε όλους καλή χρονιά!
  Πρώτη και τελευταία κορονοπρωτοχρονιά, αμήν.

 112. Χαρούλα said

  Καλημεεεεεεέρα!
  Που χάθκατε ούλοι;;;;;;!😢

 113. sarant said

  Kαλημέρα από εδώ!

  103-107 Σα να έχετε δικιο, η Γκόλντα Μέιρ πρέπει να είναι

  101-106 Ακριβώς!

 114. Το πρώτο έτος της ζωής του ανθρώπου ξεκινάει με την γέννησή του κι ολοκληρώνεται με την συμπλήρωση ενός έτους οπότε εισέρχεται στο δεύτερο έτος της ζωής του. Συνεχίζουμε έτσι μέχρι το δέκατο έτος που φτάνουν τα δάκτυλά μας να τα μετρήσουμε και μετά ρωτάμε κάποιον απόφοιτο δημοτικού να μας εξηγήσει γιατί το διακοσιοστό έτος αρχίζει με την συμπλήρωση των 199 ετών.

  Ο μεγάλος Μπομπ Ντύλαν έχει το απίστευτο ταλέντο να περιγράφει με πολύ απλές φράσεις έννοιες που υπάρχουν στο μυαλό του κάθε αθρώπου αλλά δεν τις λέει σχεδόν ποτέ. Στο μηνημειώδες τραγούδι Brownsville Girl (Danville Girl) κάπου αναφέρει : you know some babies never learn …

  ( το τραγούδι από τον δίσκο δεν υπάρχει στο γιουτιούμπ, σε όποιον το ανεβάζειτου κόβουνε τον ήχο/a> , από τις παλιότερες εκτελέσεις η πιο κοντινή σ’ αυτό είναι η πιο κάτω )

 115. Πέπε said

  @101, 106 κλπ.:

  Απαράδεκτος ο Μπαμπινιώτης. Πρώτα απ’ όλα, αν έχεις δίκιο και σου έχουν καταλογίσει λάθος από λάθος, ΔΕΝ βγαίνεις να δικαιολογηθείς. Καθαρός ουρανός αστραπές δε φοβάται. Μοιάζει λίγο σαν να γίνεται μια ζημιά και κάποιο παιδάκι να τρέχει και να φωνάζει «δεν το έκανα εγώ!» Εντάξει, μπορεί να μην το έκανες, αλλά αυτό δε δικαιολογεί συμπεριφορά που δε σε τιμά.

  Δεύτερον, η σοφιστεία που αναλύθηκε από τους προλάλ.

  Τρίτον, τι ύφος είναι αυτό; Ο εκλεκτός επιμελητής κ. Μπουκάλας που υπέπεσε -κρίμα- στο σφάλμα να διορθώσει και τα σωστά… Ποιος είσαι ρε μεγάλε με τη μεγαλοπρεπή σου συγκατάβαση; Μένει κανείς με την εντύπωση ότι ο μεν Μπουκάλας έχει αδράξει το δρεπάνι και θερίζει αδιακρίτως σωστά και λάθη, γραμμένα και προφορικά, περιλαμβανόμενα και μη περιλαμβανόμενα σε κείμενα που του υποβλήθηκαν για επιμέλεια, ο δε ίδιος ο Μπαμπινιώτης τα βλέπει αυτά γιατί είναι παντεπόπτης και πάνσοφος, αλλά είναι και πανάγαθος και συγχωρεί.

  Και φυσικά δε θεωρεί τον εαυτό του αλάνθαστο, απλώς δεν έκανε λάθος. Άμα κάνει κανένα θα τρέξει πρώτος να το παραδεχτεί, όπως θα το είχε ήδη παραδεχτεί τόσες φορές αν είχε κάνει κανένα, αλλά έλα που δεν έτυχε να κάνει ποτέ!

 116. 112 Έπρεπε να μπει στις 9:15. Και μ’ αυτό το τραγουδάκι που το θυμούνται όλα τα λυκόπουλα της αγέλης 🙂

 117. Pedis said

  Εμένα δεν μου έκανε εντύπωση που ο Μπαμπινόνε αλλάζει τους κανόνες κατά πώς τον βολεύει (άλλο ότι όλα αυτά αφορούν καμουφλαρισμένη μικροπολιτική του κ …)

  αλλά ότι με κομπορρημοσύνη προκαλεί τον Μπουκάλα να … τις μετρήσουν.

  Ο Μπαμπινόνε εννοεί τις σελίδες των έργων τους.

  Αλλά όχι τις επιφυλλίδες που ο Μπουκάλας τού ρίχνει στ’ αυτιά.

  Πονηρός ο μπάρμπας.

 118. ΣΠ said

  115
  Κι εμένα με ενόχλησε το ύφος του. Γράφει: «δεν θεωρώ τον εαυτό μου γλωσσικά αλάνθαστο παρά τις 12.500 σελίδες που έχω γράψει για τις λέξεις της γλώσσας μας στα εννέα (9) λεξικά μου. Ο κ. Μπουκάλας μάλλον διεκδικεί το αλάθητο.»
  Αφού πρώτα αναφέρει το συγγραφικό του έργο σαν να θέλει να πει «να προσέχεις ποιον πας να διορθώσεις», μετά γράφει για τον Π. Μπουκάλα ότι μάλλον διεκδικεί το αλάθητο. Από πού προκύπτει αυτό το τελευταίο; Επειδή επεσήμανε ένα λάθος; Τότε ο κ. Μπαμπινιώτης, που επισημαίνει συνεχώς λάθη, τι κάνει; Από αυτά που γράφει και με το ύφος που τα γράφει φαίνεται ότι ο ίδιος διεκδικεί το αλάθητο.

 119. Καλημέρα, εύχομαι καλή σεξουαλική και βαθιά οργασμική χρονιά σε όλους. 👍😉😍

  Δωράκια σήμερα, λόγο του ότι χθές ήταν αργία, κι εμείς οι θρήσκοι τα τηρούμε αυτά.😂 Τι δωράκια δηλαδή, ΣΟΥΠΕΡ ΔΩΡΑ είναι, που δείχνουν ποιός είναι ο αληθινός άγιος των ημερών, κι όχι το λαμόγιο της Κόκα κόλας, ο υπάλληλος του Κόκκαλη (θυμάται κανείς το παλιό καλό ηχητικό με τον παοκτσή; πολύ γέλιο😂).

  Έχουμε και λέμε.

  Βιβλία

  1) Ένα από τα σημαντικότερα βιβλία που έχουν γραφτεί για τον σύγχρονο άνθρωπο (για μένα το σημαντικότερο), Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΣΜΟΥ του Βίλχελμ Ράιχ.
  Θεωρώ πως κάθε έφηβος πρέπει να το διαβάσει για να έχει μια ισορροπημένη σεξουαλική ζωή και κατ΄ επέκτασιν, ψυχική, πνευματική και σωματική υγεία.
  Βέβαια, επειδή οι έφηβοι δεν πλησιάζουν ούτε σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων το ιστολόγιο, (ας αναλογιστούν ο Νικοκύρης και οι σχολιαστές για ποιό λόγο) απευθύνομαι σε όσους έχουν μικρά παιδιά και στην εφηβεία.

  file:///C:/Users/User/Desktop/20201224_082130%20(3).pdf

  2) Λόγο των ημερών, σας έχω και δεύτερο βιβλίο. Ουσιαστικά, κι αυτό σε νέους απευθύνεται ή σε όσους αισθάνονται νέοι, και δεν το έχουν διαβάσει.
  Αν και είναι εκατόχρονο πλέον, εξακολουθεί να είναι επίκαιρο αλλά και προφητικό συνάμα, με την ιδιαιτερότητα της προφητικής επαλήθευσης.
  Είναι το βιβλίο του Πεσόα, Ο ΑΝΑΡΧΙΚΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗΣ. Το είχα διαβάσει πρίν 40 χρόνια, και ως ένα βαθμό, επηρέασε την σκέψη και την μετέπειτα πορεία μου. Το σημείο που πάσχει, είναι ακριβώς αυτό που πάσχουν τα πάσης φύσεως θεωρητικά θρησκοπολιτικά ιδεολογήματα, η απουσία της σεξουαλικότητας. Η διαφορά του, είναι πως δεν είναι δογματικό και απλώς δεν είχε ανακαλυφθεί όταν γραφόταν, η λειτουργία του οργασμού του Ράιχ.

  file:///C:/Users/User/Desktop/F.-Pessoa-O-Anarxikos-Trapezitis.pdf

  Οι πάσης φύσεως δογματικοί, δεν έχουν κανέναν λόγο να ασχοληθούν μαζί τους, κατέχουν την αδιαμφισβήτητη αλήθεια, και μόνο τον χρόνο τους θα χάσουν.
  Για τους υπόλοιπους, καλή ανάγνωση.

  Μουσική.

  Λόγο των ημερών, σήμερα θα σας παρουσιάσω 6 αληθινά διαμάντια (κατά την άποψή μου πάντα).
  1) Ένα αριστουργηματικό άλμπουμ, από τρείς χαρισματικούς μουσικούς, μπόνους το live τελευταίο τραγούδι από τον επόμενο δίσκο τους.

  2) Ένα φανταστικό άλμπουμ, από έναν ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ καλλιτέχνη (που πλαισιώνεται από μεγάλους μουσικούς κι ερμηνευτές) τον Oλλανδό Αrjen Anthony Lucassen.

  3) Γιά να αλλάξουμε λίγο μουσικό κλίμα, μία ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ καλλιτέχνιδα της Τζάζ από την Ιαπωνία, η Ηiromi Uehara με τους επίσης φανταστικούς συνεργάτες της.

  4) Γι΄αυτό το κορίτσι από την Πολωνία τι να πεί κανείς, τα λόγια είναι περιττά.
  Kinga Głyk, ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΗΝ.

  5) Τζάζ συνέχειας, με τους αριστουργηματικούς GoGo Penguin, σε μια ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ συναυλία.

  6) Και κλείνω τα δώρα μ΄ένα νέο συγκρότημα από το Λονδίνο, τους HAELOS και το ΥΠΕΡΟΧΟ άλμπουμ τους, Full circle.

  Kαι μη ξεχνάτε, ωραίο, είναι αυτό που μας αρέσει και μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα.

  Καλή σας ακρόαση.

 120. Γιατί, που λέει «δεν έγινα Παπαδιαμάντης, έγινα όμως ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ»;

 121. Γιάννης Ιατρού said

  119: Καλή Χρονιά Λάμπρο👍😉

  ΥΓ: τι μας «στέλνεις» δώρα ρε συ, αφού έχουμε αγνές συνειδήσεις και δεν «αγοραζόμαστε», στό ‘χουμε τονίσει χίλιες φορές 🙂 🙂 (Άσε που τα στέλνεις με κλικ-αγουέϊ, απ΄ τον δίσκο σου😜)

 122. Αιμ said

  Καλή Χρονιά Λάμπρο. Να είστε όλοι καλά. Φιλιά στην Παπέν.

  Ανέβασε τα κείμενα κάπου να τα δούμε

 123. Λοιπόν Λάμπρο, μουθυμίζεις έντονα κάποιον παλιό κριτικό ταινιών όπου καλές θεωρούσε όσες είχανε σκηνές με Ινδιάνους ή σεξ (την εποχή του τα γουέστερν έδιναν κι έπαιρναν)

  Θεωρώ πως υστερείς λίγο στο θέμα των Ινδιάνων, αλλά φόλος είσαι, δεν πειράζει δεν θα τα χαλάσουμε τώρα για ένα Καθιστό Βούβαλο ή ένα Τζερόνιμο. Γι αυτό μαζί με την καλή χρονιά σου κάνα δώρο τα άσμα :

 124. Γιάννης Ιατρού said

  123: Πές του ρε Τζι πως εμείς είμαστε «των ομάδων» κι όχι «των μονάδων», που μας πετάει τον Πεσσόα για διάβασμα. Εμείς μόνο Μπακούνιν και Κροπότκιν δεχόμαστε στη βιβλιοθήκη σας.

 125. Γιάννης Ιατρού said

  124 -μας 🙂

 126. # 125

  Τάχω πει, Γιάννη’μ αλλά φωνή βοώντος εν τη ερήμω… Μπαοκ(ούνι) και ξερό ψωμί !!

 127. Γιάννης Ιατρού said

  126: Έτσι. Άσε που δεν μας λέει σε ποιά μετάφραση να το διαβάσουμε… Εδώ υπάρχει ακόμα και με πρόλογο του πορδοψάλτη 🙂

 128. sarant said

  119 Γεια σου Λάμπρο!

  115-118-120 Συμφωνούμε. Θα γράψω κάτι αλλά θα περάσουν αρκετές μέρες, για τεχνικούς λόγους.

 129. Γιάννης Ιατρού said

  Άντε, όσοι προλάβατε, προλάβατε, τέρμα από τις 6 το πρωί της αύριον το ψάρεμα… (καλά ενημερωμένοι κύκλοι που θέλουν όμως να παραμείνουν ανώνυμοι μας πληροφορούν πως ο «Λάμπρος μας» πρόλαβε και πήγε για ψάρεμα σήμερα, στο Πόρτο Ράφτη 😎😂)

 130. Κιγκέρι said

  Και το πρόσωπο μπροστά από τον Μακάριο μου φαίνεται πολύ χαρακτηριστικό για να είναι τυχαίο. Ίσως επηρεασμένη από το ότι απεικονίζεται ο Μακάριος, έψαξα ποιος ήταν πρόεδρος της Τουρκίας το 1971 – ο Τσεβντέτ Σουνάι – και νομίζω ότι του φέρνει.

 131. yannisd said

  130: Θαυμάσια λύση! Μια και το συνεχίσατε, ας καταθέσω μερικές ακόμη προτάσεις και είμαι βέβαιος ότι η συλλογική σοφία του ιστολογίου θα έχει βρει λύσεις μέχρι το 2031 😊. (Υπάρχει, ίσως, η δυνατότητα να ερωτηθεί ο ίδιος ο γελοιογράφος;)
  Όλοι οι εικονιζόμενοι θα πρέπει να είναι ηγέτες στο τέλος του 1970 που, με κάποιο τρόπο, εμφανίζονταν συχνά (ή εμφανίστηκαν λόγω σημαντικού γεγονότος) στις ειδήσεις. Ένας αναλυτικός κατάλογος υπάρχει εδώ: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_state_leaders_in_1970

  Αρχίζοντας από τον διοπτροφόρο, άλλες εκδοχές είναι: (α) Μαρτσέλο Καετάνο. Έγινε πρωθυπουργός της Πορτογαλίας το 1968, αλλά το 1970 (με το θάνατο του Σαλαζάρ) φάνηκε με σιγουριά ότι θα είναι ο ισχυρός άντρας της δικτατορίας. (β) Ο Δημήτριος Λάκας, ελληνικής καταγωγής διορισμένος από το στρατηγό Ομάρ Τορίχος πρόεδρος του Παναμά. Στα μέσα Δεκέμβρη 1970, ήταν είδηση ότι ο Παναμάς ζητούσε την επαναδιαπραγμάτευση της συνθήκης της διώρυγας.

  Ο μυστακοφόρος δίπλα στο Μακάριο θα μπορούσε να είναι ο νέος ηγέτης της Συρίας ο Ασσάντ, όπως τον έγραφαν τότε. Άλλαζε την πολιτική της Συρίας και οι εκκαθαρίσεις του καθώς και οι σχέσεις του με τις άλλες αραβικές χώρες απασχολούσαν τον τύπο. Μια άλλη εκδοχή είναι ο Χουαρί Μπουμεντιέν της Αλγερίας, ο οποίος πρόσφατα είχε εθνικοποιήσει τις αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες στη χώρα του.

  Ο λευκός πίσω αριστερά, δίπλα στον Αφρικανό, θα μπορούσε να είναι ο νέος ηγέτης της Πολωνίας Έντβαρντ Γκιέρεκ (χαρακτηριστική μύτη) που ανέλαβε το Δεκέμβρη του 1970, μετά τις ταραχές.

  Το μεγάλο γεγονός του 1970 για την υποσαχάρια Αφρική ήταν ο τερματισμός του πολέμου στη Μπιάφρα. Ο Αφρικανός μπορεί να βασίζεται στον πρόεδρο της Νιγηρίας Γιακούμπου Γκόουον.

 132. Theo said

  Καλησπέρα και καλή χρονιά!

  Εύχομαι το 2021 να μη θυμίζει σε τίποτα το 2020 και να ζήσουμε σε πραγματική κανονικότητα, από το καλοκαίρι τουλάχιστον.

  (Συσχολιαστής μού έγραψε χθες πως κάποιοι φίλοι αναρωτιούνται αν είμαι καλά.
  Είμαι καλά σχετικά, δηλαδή δεν έχω κάτι σοβαρό· έχω όμως αρκετά χρόνια προβλήματα που με ταλαιπωρούν καθημερινά, ιδιαίτερα τώρα τον χειμώνα.

  Τον Δεκέμβριο έχασα ένα στενό φίλο και δυο γνωστούς, οι δυο εξηντατετράχρονοι, κι ό ένας λίγο κάτω από τα εξήντα. Οι δυο από τον κορωνοϊό, κι ένας από καρκίνο. Έφυγε κι ο παπάς που έχτισε την εκκλησιά της ενορίας μας στην Έδεσσα, μαζί με την παπαδιά, από κορωνοϊό κι αυτοί.
  Με στενοχωρεί που κάποιοι από αυτούς δεν τον πήραν και τόσο σοβαρά τον ιό και καθυστέρησαν να πάνε στο νοσοκομείο, κι όταν ο ένας τους πήγε, τα κρεβάτια της εντατικής ήταν κατειλημμένα. Και σκέφτομαι το γνωστό: «Τι είναι ο άνθρωπος!»

  Πενθώ λίγο, λοιπόν, και δεν έχω τη διάθεση να μπαίνω και να σχολιάζω εδώ, συμπαθάτε με. Ίσως κάποτε να επανέλθει η διάθεση της συμμετοχής μου στον σχολιασμό, και να επιστρέψω.)

 133. Μαρία said

  132
  Καλή χρονιά, Τεό. Κουράγιο.
  Προχτές επικοινώνησα με φίλο στην Έδεσσα που κι αυτός έχασε φίλους απο κορονοϊό.

 134. Γιάννης Ιατρού said

  Καλή χρονιά Τέο, με υγεία.

  Τελικά το μέηλ δουλεύει καλύτερα από το τηλέφωνο 👍

 135. Χαρούλα said

  Καλώς τον! Theo μας ανησύχησες, αλλά αφού είσαι στα ίδια σου, το προσπερνάμε. Κατανοώ την διάθεση σου. Κουράγιο και προσοχή. Και ως Χριστιανός ξέρεις. Δεν λυπόμαστε. Πέρασαν τώρα, στην αληθινή ζωή. Προσπάθησε το.

 136. sarant said

  132 Τέο καλή χρονιά να έχουμε και συλλυπητήρια για τις απώλειες. Το κατανοώ, κι εγώ το έχω δοκιμάσει.

 137. Theo said

  @133:
  Ευχαριστώ, Μαρία.

  @134:
  Ε, όταν έχει το τηλέφωνό μου μόνο ένας σχολιαστής που μπαίνει αραιά και πού εδώ, τότε θα δουλέψει το ιμέιλ 🙂

  @135:
  Ευχαριστώ, Χαρούλα.
  Καλώς σε βρήκα.

  Οι άλλοι έφυγαν προετοιμασμένοι. Ο στενός μου φίλος είχε μια αναλαμπή, τον έβγαλαν από την εντατική του 424 όπου τον είχαν μεταφέρει μιας και δεν είχαν κρεβάτια στην Έδεσσα, καλούσε τους γιατρούς στην Έδεσσα να πιούνε τσίπουρα, και την άλλη μέρα χρειάστηκε αιμοκάθαρση, και «κατέληξε» από σηπτικό σοκ.
  Κι είχε όνειρα για τη ζωή που θα έκανε όταν ο γιος του θα έμενε στο πόδι του, για μια δεύτερη νιότη. Κι ο γιος του τέλειωσε το στρατιωτικό το 2020 κι είχε αρχίσει να δουλεύει με τον πατέρα του.

 138. Theo said

  @136:
  Ευχαριστώ, Νικοκύρη.

 139. loukretia50 said

  Theo, καλωσόρισες!
  Σε τέτοιους καιρούς καλό είναι να δίνουμε παρουσίες !

  Καλό κουράγιο!

 140. Theo said

  @139:
  Ευχαριστώ, Λουκρητία.
  Καλή χρονιά 🙂

 141. Κώστας said

  Καλή χρονιά, Τέο, και ειλικρινά λυπάμαι για τις απώλειες από το κοντινό σου περιβάλλον.

 142. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλὴ Χρονιά, Theo. Μᾶς ἔλειψες.

  Νὰ ζοῦμε νὰ θυμόμαστε ὅσους μᾶς λείπουν.

 143. Παναγιώτης K. said

  Theo καλή χρονιά.
  Αυτά που διάβασα μου έφεραν δάκρυα.
  Ίσως όμως έχει να κάνει που έχω μεγαλώσει…

 144. Theo said

  @141, 142, 143:
  Κώστα, Δημήτρη και Παναγιώτη, σας ευχαριστώ.
  Καλή χρονιά!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: