Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Φέισμπουκ και λογοκρισία

Posted by sarant στο 4 Ιανουαρίου, 2021


Λογοκρισία, με τη στενή έννοια, είναι (αντιγράφω τον ορισμό του ΛΚΝ) ο προληπτικός έλεγχος που ασκείται συνήθως από μια αρχή σε προϊόντα του γραπτού ιδίως λόγου αλλά και σε θεάματα ή ακροάματα (βιβλία, έντυπα, εφημερίδες, επιστολές, κινηματογραφικά ή θεατρικά έργα κτλ.) με δικαίωμα επέμβασης στο περιεχόμενό τους (διαγραφές, τροποποιήσεις, απαγόρευση δημοσιοποίησης, κυκλοφορίας κτλ.).

Για τη μορφη αυτή της λογοκρισίας, που την είχαμε στην πατρίδα μας από τη δεύτερη δεκαετία του προηγούμενου αιώνα, ιδίως (αλλά όχι μόνο) σε περιόδους δικτατορικής διακυβέρνησης, έχουμε ειδικό άρθρο.

Συχνά όμως χρησιμοποιούμε τη λέξη με ευρύτερη έννοια, για να χαρακτηρίσουμε καταστάσεις στις οποίες μια δημοσίευση απαγορεύεται όχι από κρατική αρχή, αλλά από τον εκδότη μιας εφημερίδας ή, στον ψηφιακό πλέον κόσμο, από διαδικτυακές πλατφόρμες.

Mπορεί να υπάρχει διαφορά ανάμεσα στη στενή και την ευρεία έννοια της λογοκρισίας, όμως κοινό στοιχείο είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις φιμώνεται η αντίθετη άποψη, ότι εμποδίζεται να φτάσει στο κοινό ή σε τμήματα του κοινού.

Στο σημερινό άρθρο θα ασχοληθώ κυρίως με τις διαδικτυακές πλατφόρμες και, ειδικότερα, με το Φέισμπουκ και με διάφορα περιστατικά απαγόρευσης δημοσιεύσεων, χρηστών ή σελίδων.

Έχει υποστηριχθεί η άποψη ότι η ματαίωση μιας δημοσίευσης στο Φέισμπουκ δεν συνιστά λογοκρισία επειδή το Φέισμπουκ είναι ιδιωτική επιχείρηση και όχι δημόσια αρχή και επειδή το «λογοκριμένο» άρθρο μπορεί να δημοσιευτεί αλλού, είτε σε έντυπα είτε σε ηλεκτρονικά μέσα.

Ωστόσο, το τελικό αποτέλεσμα είναι ίδιο: ματαιώνεται η δημοσίευση ή εμποδίζεται η διάδοσή της. Και επειδή στην εποχή μας μεγάλο μέρος των πολιτών ενημερώνεται κατά προτεραιότητα (ή και αποκλειστικά) από το Διαδικτυο, η απαγόρευση δημοσίευσης στο Φέισμπουκ έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο από την απαγόρευση δημοσίευσης σε μια συγκεκριμένη εφημερίδα ή άλλο μέσο ενημέρωσης. Να σκεφτούμε μάλιστα ότι δεν υπάρχει εναλλακτικό μέσο σαν το Φέισμπουκ, δεν υπάρχει ένα δεύτερο ισοδύναμο βήμα όπου να μπορούν να εκφράσουν απόψεις όσοι έχουν αποκλειστεί από το Φέισμπουκ.

Το ιστολόγιό μας, θα το ξέρετε, εδώ και έξι-εφτά μήνες, από τις αρχές Ιουνίου 2020, έχει αποκλειστεί εντελώς από το Φέισμπουκ. Τα καθέκαστα τα εξιστορώ σε ένα παλιότερο άρθρο. Ο λόγος, ή μάλλον το πρόσχημα, του αποκλεισμού ήταν «παραβίαση των όρων της Κοινότητας σχετικά με το σπαμ», χωρίς όμως να υποδειχτεί με ποιο τρόπο παραβιάστηκαν οι κανόνες αυτοί, ποιες δημοσιεύσεις μου προκάλεσαν τον αποκλεισμό -και βέβαια, όλες μου οι αιτήσεις για επανεξέταση έμειναν αναπάντητες, όπως και τα σχετικά διαβήματα πολλών φίλων του ιστολογίου.

Στους έξι μήνες που μεσολάβησαν, κάθε τόσο δέχομαι μηνύματα από χρήστες του Φέισμπουκ που δοκίμασαν να κοινοποιήσουν κάποιο άρθρο του ιστολογίου και πήραν την απάντηση ότι το ιστολόγιο έχει αποκλειστεί «επειδή περιλαμβάνει περιεχόμενο που έχει αναφερθεί ως προσβλητικό από άλλους χρήστες του Facebook.» Να σημειωθεί ότι η απαγόρευση ισχύει ακόμη και για ιδιωτικές συνομιλίες που γίνονται μέσω του Messenger, που ανήκει και αυτό στο Φέισμπουκ.

Η απαγόρευση αφορά το ιστολόγιο -όχι το πρόσωπό μου. Εγώ ως χρήστης εξακολουθώ να δημοσιεύω στο Φέισμπουκ διάφορες σκέψεις (αν και όχι τόσο συχνά όσο παλιότερα) και βεβαίως εξακολουθώ καθημερινά να αναδημοσιεύω το λινκ προς το καθημερινό άρθρο του ιστολογίου: απλώς, παρακάμπτω τον αποκλεισμό των άρθρων του ιστολογίου δημοσιεύοντας το λινκ του Τουίτερ. Όποιος ενδιαφέρεται κλικάρει, πηγαίνει στο Τουίτερ, και από εκεί με ένα δεύτερο κλικ μπορεί να διαβάσει το άρθρο.

Ωστόσο, η κατάσταση αυτή κάθε άλλο παρά ιδανική είναι. Πολλές φορές, όταν θέλω σε κάποια συζήτηση να αναφέρω κάποιο δικό μου άρθρο δεν το κάνω επειδή δεν μπορώ εκείνη την ώρα να αναζητήσω το άρθρο στο Τουίτερ (ή, αν είναι παλιό το άρθρο του ιστολογίου, πριν από το 2012, θα πρέπει να το ανεβάσω πρώτα στο Τουίτερ). Και βέβαια, οι άλλοι που παραθέτουν δικά μου άρθρα, και είναι αρκετοί, εμποδίζονται -αυτό που κάνουν πολλοί είναι να κοπιπαστώνουν ολόκληρο το άρθρο από το ιστολόγιο, οπότε έτσι χάνονται τα λινκ και οι εικόνες.

Και άλλα ιστολόγια έχουν αποκλειστεί, χωρίς καμιά εξήγηση και χωρίς δυνατότητα επανεξέτασης -αναφέρω την Καλύβα του Πάνου Ζέρβα. Επειδή το ιστολόγιο, ως μέσο, είναι κάτι ξένο από το Φέισμπουκ, ορισμένοι υπέθεσαν ότι το Φέισμπουκ είναι υπερβολικά αυστηρό απέναντι στα ιστολόγια γενικώς, και μου πρότειναν να φτιάξω μια «σελίδα» στο Φέισμπουκ που να τη συνδέσω με το ιστολόγιο και έτσι να παρακάμψω τον αποκλεισμό. Βαρέθηκα να το κάνω, πάντως το επιχείρημά τους δεν είναι αβάσιμο: το Φέισμπουκ αντιμετωπίζει πιο ευνοϊκά τις σελίδες επειδή μπορεί να αντλήσει διαφημιστικά έσοδα από αυτές.

Τελευταία όμως παρατηρήθηκαν αρκετά κρούσματα λογοκρισίας σε σελίδες και ομάδες του Φέισμπουκ, που προκαλούν σαφείς υπόνοιες για πολιτική στόχευση. Όλες οι καταγγελίες είναι από ομάδες και σελίδες που έχουν περιεχόμενο αντιπολιτευτικό.

Το σοβαρότερο ίσως λογοκριτικό κρούσμα των τελευταίων ημερών παρατηρήθηκε εναντίον της σελίδας XYZ Contagion, που έχει υπεύθυνη τη φίλη Βασιλική Μετατρούλου. Πρόκειται για μια σελίδα που διαδραμάτισε σοβαρό ρόλο στην υπόθεση της δίκης της Χρυσής Αυγής και συνέβαλε στη δουλειά των συνηγόρων πολιτικής αγωγής με τα στοιχεία που συγκέντρωσε και παρουσίασε, και ίσως γι’ αυτό τον λόγο έχει μπει στο στόχαστρο.

Καταρχάς, όπως και το δικό μας ιστολόγιο, έτσι και το ιστολόγιο XYZ Contagion έχει μπει σε αποκλεισμό από το Φέισμπουκ και απαγορεύεται να εμφανιστεί οποιοδήποτε λινκ από άρθρο του.

Έπειτα, η σελίδα δέχεται παρατηρήσεις από το Φέισμπουκ για θέματα ουσιαστικά ανύπαρκτα.

Πρόσφατο παράδειγμα, μια φωτογραφία από γιαπωνέζες που επιδίδονται στην αλιεία μαργαριταριών, η οποία επισημάνθηκε ως «σχετική με το γυμνό ή τη σεξουαλική δραστηριότητα». Η αναφορά είναι ολοφάνερα προσχηματική, αφού η συγκεκριμένη σελίδα έχει καθαρά πολιτικό προσανατολισμό (Βέβαια, παλιότερα άλλη σελίδα είχε δεχτεί παρατήρηση για παραβίαση των «Όρων της κοινότητας» επειδή αναδημοσίευσε την πασίγνωστη φωτογραφία από το Βιετνάμ με το κοριτσάκι που τρέχει ενώ η βόμβα Ναπάλμ τού έχει κάψει τα ρούχα!)

Τα προβλήματα της «απονομής δικαιοσύνης» από το ΦΒ φαίνονται στις ειδοποιήσεις αριστερά. Αφενός δεν υπάρχει κάποιος διάλογος και κάποια θεσμοθετημένη διαδικασία επανεξέτασης-έφεσης -ο υπεύθυνος της σελίδας μπορεί απλώς να εκφράσει τη διαφωνία του με την ποινή, αλλά δεν ειδοποιείται για το αποτέλεσμα της ένστασής του. Αφετέρου, δεν είναι σαφές αν και πότε «παραγράφονται» προηγούμενα «παραπτώματα».

Διότι, όπως βλέπετε, μόλις μαζευτούν δυο ή τρεις «παραβιάσεις» το Φέισμπουκ αρχίζει να παίρνει μέτρα εναντίον της σελίδας: μειωμένη διανομή σημαίνει ότι δεν τη βλέπουν οι χρήστες, παρά μόνο αν την αναζητήσουν. Είναι το ισοδύναμο με το να τοποθετηθεί ένα προϊόν όχι στη βιτρίνα ούτε καν στα ράφια, αλλά σε κάποιο δυσπροσπέλαστο πίσω δωμάτιο του καταστήματος.

Ακόμη, αν κάποιος θελήσει να «κάνει λάικ» στη σελιδα XYZContagion, που σημαίνει οτι στο εξής  θα ειδοποιείται για κάθε νέα δημοσίευση της σελίδας, παίρνει ένα προειδοποιητικό μηνυμα: Δειτε το περιεχόμενο της σελίδας, πριν δηλώσετε ότι σας αρέσει. (Που υπονοεί: μήπως θελετε να το ξανασκεφτείτε;)

Με άλλα λόγια, το Φέισμπουκ κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει τη διαδοση ορισμένων σελίδων, και κατά σύμπτωση οι σελίδες αυτές έχουν όλες περιεχόμενο αντιπολιτευτικό.

Στις συνθήκες που ζούμε σήμερα στην Ελλάδα, όπου στο τοπίο της παραδοσιακής ενημέρωσης επικρατεί μια καταθλιπτική μονολιθικότητα -με ελάχιστες εφημερίδες να ξεφεύγουν από τη μονοφωνία- το Διαδικτυο ήταν μια όαση μη ελεγχόμενης ενημέρωσης. Φαίνεται πως αυτή η όαση απειλείται τώρα με χειραγώγηση.

Το Φέισμπουκ για τον ελεγχο της αξιοπιστίας του περιεχομένου των δημοσιεύσεων χρησιμοποιεί τα Ελληνικά Hoaxes, ενώ για τον έλεγχο των σχολίων και των δημοσιεύσεων σχετικά με την τήρηση των «Όρων της κοινότητας» (έλεγχος για βίαιο ή άσεμνο περιεχόμενο ή για απειλές) χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες εταιρειών όπως η Teleperformance.

Ταυτόχρονα, υπάρχει ο μηχανισμός των αναφορών. Ο κάθε χρήστης του Φέισμπουκ έχει τη δυνατότητα να αναφέρει (δηλ. να επισημάνει, να καταγγείλει) μια δημοσίευση ως προσβλητική, άσεμνη, συκοφαντική, ρατσιστική, κτλ. ή, για να το πούμε γενικότερα, να αναφέρει ότι η τάδε δημοσίευση παραβιάζει τους «Όρους της κοινότητας». Παρόλο που κανείς εκτός Φέισμπουκ δεν ξέρει με απόλυτη ακρίβεια, ο μηχανισμός των αναφορών φαίνεται ότι λειτουργεί με αφοπλιστική απλότητα: αν γίνουν αρκετές αναφορές για έναν λογαριασμό (ή για έναν ιστότοπο, όπως το ιστολόγιό μου) ο λογαριασμός/ο ιστότοπος μπαίνει σε απαγόρευση, χωρίς να εξεταστεί το περιεχόμενο των αναφορών! Είναι ο λεγόμενος αλγόριθμος. Ετσι, οργανωμένες ομάδες, ακόμα κι αν είναι ολιγομελείς, μπορούν να κάνουν μεγάλη ζημιά με μαζικές αναφορές.

Aπό τη μια, ο όγκος του προς έλεγχο υλικού είναι τεράστιος, από την άλλη η σημερινή κατάσταση μόνο ικανοποιητικη δεν είναι. Δεν έχω να προτείνω κάτι πολύ συγκεκριμένο, εκφράζω ομως τη δυσφορία μου, μεταξύ άλλων επειδή ειδικά το Φέισμπουκ έχει μονοπωλιακή παρουσία. (Όπως και το Τουίτερ στον δικό του τομέα -αλλά τουλάχιστον το Τουίτερ έχει δείξει ότι εξετάζει τις αναφορές στην ουσία τους, αντί να βασίζεται στο πλήθος τους μόνο).

Αλλά για τα θέματα αυτά μίλησα πριν απο μερικές μέρες με τον δημοσιογράφο Πάρη Καρβουνόπουλο στον ιστότοπο militaire.gr. Η συνομιλία έγινε μέσω skype, με κάποια προβλήματα στη σύνδεση, αλλά η συζήτηση νομίζω πως ήταν καλή. Βέβαια, η συζήτηση έγινε πριν πληροφορηθώ τα τελευταία περιστατικά λογοκρισίας (με την ευρεία έννοια του όρου) στο Φέισμπουκ, οπότε δεν τα αναφέρω -κι έτσι, το σημερινό άρθρο λειτουργεί συμπληρωματικά προς τη συνέντευξη, που μπορείτε να τη δείτε/ακούσετε εδώ:

Advertisement

231 Σχόλια προς “Φέισμπουκ και λογοκρισία”

 1. Δυνατό και χρήσιμο πιστεύω. Καλημέρες.

 2. nikiplos said

  Καλημέρα, 7η παράγγραφος υπάρχει η παραδρομή: «εμποδίεται»

 3. Anna Gioureli said

  Και μόλις συνειδητοποίησα ότι έχω καιρό να δω το XYZ Contagion στο timeline μου!
  Καλημέρα και καλή χρονιά!

 4. Aghapi D said

  Καλημέρα
  γιατί με τρομάζει το άρθρο; Εύκολο να το καταλάβω αλλά ποιες απαντήσεις μπορούμε να έχουμε;

 5. Μιχάλης Ρουμελιώτης said

  Μπράβο για τήν ηρεμία σου και τούς χαμηλούς σου τόνους, σε ένα ζήτημα που θα μπορούσε να θεωρηθεί και εξοργιστικό.

  Από εννοιολογικής απόψεως, η λογοκρισία μπορεί να είναι, είτε προληπτική, είτε κατασταλτική. Π.χ. για τή δεύτερη, ανεβαίνει θεατρικό έργο, που στή συνέχεια απαγορεύεται. Περαιτέρω, προϋπόθεσή της είναι η εξουσία ή δυνατότητα απαγορεύσεως, όχι τό ποιός τήν διενεργεί. Μπορεί να έχουμε κρατική λογοκρισία, όταν τή διενεργεί η πολιτεία, μπορεί όμως και μη κρατική, όταν πρόκειται για τό φατσόβιβλο ή μια οποιαδήποτε εφημερίδα. Εξάλλου, δεν είναι κάθε λογοκρισία αθέμιτη. Λογοκρισία είναι, θεμιτή, και η περίπτωση απαγορεύσεως συκοφαντικής δυσφημίσεως, ή και η απαγόρευση προβολής σε ανηλίκους ακαταλλήλου γι’ αυτούς πορνογραφήματος. Ή και η περίπτωση που αποκλείεις κάποιον σχολιαστή που τρολάρει.

  Τό ότι ο λογοκριτής μπορεί να εξυπηρετεί ιδιωτική επιχείρηση δεν σημαίνει τίποτα από μόνο του, ούτε για τό αν έχουμε λογοκρισία, ούτε για τό αν είναι αυτή θεμιτή, ούτε και για τήν έκταση στήν οποία μπορεί να θίγεται αυτός που θέλει να εκφέρει τόν αποκλειόμενο λόγο.

 6. LandS said

  Τουίτερ και πάλι τουίτερ. Σε κάνει πιο σοβαρό και παρασύρεσαι σε λιγότερους καυγάδες. Όσο για την ενημέρωση, αν προσέχεις, την έχεις καλύτερη.
  Συμφωνώ όμως ότι δεν είναι το ίδιο σε δημοσιότητα.

  Η κατάσταση με το φέισμπουκ και τη λογοκρισία του με κάνει να καταλάβω το λόγο γιατί, προ εικοσαετίας ένας φίλος πληροφορικάριος από τους καλούς στη δημιουργία εφαρμογών, όταν τον ρώτησα γιατί δεν προτιμάει τις πλατφόρμες ανοιχτού κώδικα απάντησε «για να έχω κάποιον να βρίζω».

  Τώρα ποιον να καταγγείλεις; Τον αλγόριθμο; Και τι να ξάνεις; Να το σαμποτάρεις πάντως όχι.

 7. nikiplos said

  Να πω-συστήσω σε όλους τους συνσχολιαστές, να δουν το βίντεο! Το απόλαυσα πραγματικά, γιατί ο Νικοκύρης είχε κέφια!

 8. ΓΤ said

  Μου αρέσει που, μπαίνοντας το 2021, μπαίνεις δυνατά, εκφράζοντας δυσφορία. Και, σαν «μυστική βοή» που έρχεται, νιώθω άλλο ένα «πλησιάζον γεγονός» που τώρα ζυμώνεται. Ίσως σε λίγες μέρες, με την επιστροφή στο Λουξεμβούργο, αναδυθεί το «Κατά Μπαμπινιώτου».

 9. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  4 Δεν έχω απαντήσεις

  7 Βρίσκεις; Ωραία.

  8 Θα το γράψω, αλλά θέλω πρώτα να δω τα κιτάπια μου.

 10. Epaminondas Papayannis said

  Καλή χρονιά και καλή δεκαετία.

  Δεν έχω facebook και ούτε πρόκειται…
  Όμως, ο αποκλεισμός κάποιων blogs από το facebook δεν προσομοιάζει με άρνηση εκδοτικού οίκου να εκδώσει συγκεκριμένο βιβλίο ή και να αποκλείσει συγκεκριμένους συγγραφείς; Ή δεν προσομοιάζει, ακόμη, με άρνηση εφημερίδος να μη δημοσιεύσει συγκεκριμένο άρθρο ή επιστολή ή και να αποκλείσει συγκεκριμένους αρθρογράφους ή επιστολογράφους;

  Χρόνια πολλά και εμβόλια πολλά.

 11. LandS said

  Μόλις ανέβασα στο φέιςμπουκ το εξής

  Επειδή δεν μπορώ να βάλω λινκ στο σάιτ του Σαραντάκου (http://www.sarantakos.ςορδπρεσσ.com/) και κοπιπάστωσα το λινκ του βίντεο στο άρθρο.

  Το κείμενο στη παρένθεση το παίρνει σαν λινκ. Μόνο που σε οδηγεί στη σελίδα που σου λέει να κοιτάξεις την ορθογραφία του συνδέσμου.
  Ε, το κάνεις.

 12. Πουλ-πουλ said

  Αυτό το «Βασιλική Μετατρούλου» είναι πραγματικό όνομα ή αρχιτεκτονικός ρυθμός;

 13. sarant said

  10 Καλό παράδειγμα φέρνεις, αλλά για να είναι σωστή η αναλογία θα πρέπει να μην υπάρχει κανένας άλλος εκδοτικός οίκος. Διότι δεν υπάρχει κάτι άλλο σαν το ΦΒ.

 14. leonicos said

  Ωστόσο, το τελικό αποτέλεσμα είναι ίδιο: ματαιώνεται η δημοσίευση ή εμποδίζεται η διάδοσή της.

  Δεν είναι μόνο αυτό.

  Επαίσχυντη, κατά τη γνώμη μου, είναι η πρόθεση, από όπου και αν προέρχεται

 15. Ψ. said

  Καλημερα,
  το συνηθες αντεπιχειρημα ειναι οτι ο καθενας εχει δικαιωμα να λεει αυτο που θελει, αλλα δεν εχει «δικαιωμα» να χρησιμοποιει οποιο μεσο θελει (αλλιως πχ θα επρεπε να διαμαρτυρομαι κι εγω που δε με βγαζουν στα καναλια και στα ραδιοφωνα). Οι ψεκασμενοι της Αμερικης εχουν το ιδιο προβλημα ακριβως, και βρηκαν τη λυση: εφτιαξαν δικο τους κοινωνικο δικτυο, που εχει μονο ψεκασμενα νεα («parler»). Δεν νομιζω οτι το «ειναι ιδιωτικη εταιρεια» ειναι δικαιολογια, ειναι απλα η πραγματικοτητα. Δεν κανει κατι παρανομο, και σαν εταιρεια, κανει κατι ουτως η αλλως «ανηθικο»: προσπαθει να μεγιστοποιησει τα κερδη της, με καθε τροπο.
  Απο την αλλη, με τοσο «δυνατο» μπλογκ και τουιτερ, και συνεχη παρουσια σε ραδιοφωνα, τηλεορασεις, εκδηλωσεις κτλ ειναι λιγο αστειο να μιλαμε για λογοκρισια!

 16. leonicos said

  Υπόθεσε, για παράδειγμα, ότι θα ήθελα να εκθέσω τη γνωμη μου για τον ΠΑΟΚ

  Θα τη δημοσίευα ποτέ στο ιστολόγιο του Τζι; Φυσικά όχι

  Θα μου την έκοβε, ο Τζι, τη γνώμη

 17. Το ερώτημα δεν είναι αν είναι πραγματικό όνομα αλλά πραγματικό ψευδώνυμο. 🙂

 18. Faltsos said

  «Έχει υποστηριχθεί η άποψη ότι η ματαίωση μιας δημοσίευσης στο Φέισμπουκ δεν συνιστά λογοκρισία επειδή το Φέισμπουκ είναι ιδιωτική επιχείρηση και όχι δημόσια αρχή»
  Οι υποστηρικτές της άποψης έχουν μείνει πίσω. Σήμερα χαρακτηρίζεται λογοκρισία και η παρέμβαση στο έργο δημοσιογράφου από το αφεντικό του, διευθυντή ή ιδιοκτήτη του μέσου ενημέρωσης και όχι μόνο από δημόσια αρχή. Πρόσφατο είναι το κόψιμο άρθρου της Ακρίτα από Τα Νέα. Λογοκρισία χαρακτηρίστηκε.
  Η διαφορά από έντυπο σε ηλεκτρονικό μέσο δεν κάνει διαφορά. Το αντίθετο θα έλεγα, παίρνοντας υπόψη την εμβέλεια. Επίσης χειρότερο είναι ότι δεν κόβεται συγκεκριμένο πρόσωπο αλλά το ιστολόγιο του.
  Δεν ξέρω πώς μπορούμε να αντιδράσουμε. Αυτό που μπορώ να προβλέψω είναι ότι αν δεν αντιδράσουμε, θα δούμε χειρότερα. Η προσπάθεια χειραγώγησης του διαδικτύου στο σύνολο του είναι φανερή.

 19. ΓΤ said

  (ανακοίνωση ανασχηματισμού στις 12:00)

 20. Πάνος said

  Ο Ροΐδης και η καλύβα ψηλά στο βουνό ήταν (από) τα πρώτα ιστολόγια που αποκλείστηκαν από το φ.μπ. Ακολούθησε ο Σαραντάκος και τώρα άλλος.

  Θα υπάρξουν και επόμενοι. Γιατί όσοι χρησιμοποιούμε τα μύδια (συμπεριλαμβάνονται οι παλιοί μπλόγκερ) ΔΕΝ αντιδράσαμε συντονισμένα, δυναμικά και μαζικά, απευθυνόμενοι «εις τους αρμοδίους» – και δεν εννοώ την ομάδα λογοκρισίας, η οποία δεν… στρίβει.

  Έχει αποδειχτεί ότι μεμονωμένες κινήσεις ΔΕΝ έχουν κανένα αποτέλεσμα.

  Προσωπικά επέλεξα να μετακομίσω (για τα καθημερινά / πολιτικά μου σχόλια) στο τουίτερ. Αλλά, εξακολουθεί να μ’ ενδιαφέρει το φ.μπ, γιατί εκεί βρίσκονται πολυάριθμοι γνωστοί και φίλοι.

  ΥΓ. Ως… παθών περίμενα μεγαλύτερη ευαισθησία (προ πολλών μηνών) από τους διαδικτυακούς φίλους (ιδίως τους μπλόγκερ) αλλά δε βαριέσαι. Καλή Χρονιά!

 21. # !7

  Bonjour Leonce

  # 19

  Λες ν’ αλλάξει τον Μαρινάκη από σκιώδη πρωθυπουργό ;

 22. Faltsos said

  Για να μη περιοριζομαστε στη γκρίνια, ας κάνουμε και καμιά πρόταση. Γράφει ο Πάνος «Ως… παθών περίμενα μεγαλύτερη ευαισθησία (προ πολλών μηνών) από τους διαδικτυακούς φίλους (ιδίως τους μπλόγκερ) αλλά δε βαριέσαι»

  Μήπως, για αρχή, να εφαρμόσουμε το μότο των ψεκασμένων: ΔΙΑΔΩΣΤΕ !

 23. Αγγελος said

  Λογοκρισία σε ορισμένες περιπτώσεις, σαν αυτές που αναφέρει ο Μιχάλης Ρουμελιώτης (5), δικαιολογείται, σε ένα μέσο σαν το Fb, που απευθύνεται στο ευρύ κοινό. Δύσκολα βέβαια μπορεί να βρεθεί έστω και ένα δημοσίευμα του Νικοκύρη που να μπορεί να κριθεί άσεμνο, συκοφαντικό, υποκινητικό σε εχθροπάθεια κλπ. (Μερικά σχόλια ναι 🙂 αλλά εκεί, σε ακραίες περιπτώσεις, βάζει χέρι ψαλίδι ο ίδιος ο Νικοκύρης.) Αλλά αυτό που είναι αυτόχρημα τερατώδες είναι η απαγόρευση μνείας του ιστολογίου σε προσωπικά μηνύματα Messenger· είναι σαν να μου απαγορεύει ο ΟΤΕ ή η Vodafone να αναφέρω τον Χίτλερ στο τηλέφωνο!
  Φυσικά, από τη στιγμή που το συνειδητοποιούμε, απλώς βάζουμε κόμματα αντί για τελείες στο URL, ή το γράφουμε με ελληνικά γράμματα κλπ. — οπότε εκτός από απαράδεκτη, η απαγόρευση είναι και ηλίθια.

 24. Γιάννης Κουβάτσος said

  «αν γίνουν αρκετές αναφορές για έναν λογαριασμό (ή για έναν ιστότοπο, όπως το ιστολόγιό μου) ο λογαριασμός/ο ιστότοπος μπαίνει σε απαγόρευση, χωρίς να εξεταστεί το περιεχόμενο των αναφορών!»
  Αυτός είναι ο ορισμός της λογοκρισίας: σου κλείνουμε το στόμα, όχι γιατί προσβάλλεις, αλλά επειδή δεν θέλουμε να ακούγονται οι απόψεις σου και δεν μας ενδιαφέρει να αντιπαρατεθούμε με τις δικές μας απόψεις, αυτό λέγεται δημοκρατικός διάλογος, φτου κακά, όχι, προτιμούμε να σε φιμώσουμε. Μέθοδος πανάρχαια, δοκιμασμένη και άκρως αποτελεσματική.
  Δυστυχώς οι ομάδες των φανατικών, ολιγομελείς ή πολυμελείς, είναι πρωταθλήτριες σ’ αυτό το άθλημα. Δεν χάνουν ποτέ και πουθενά.

 25. Εγώ πάλι, επιμένω ότι ο φυσικός χώρος για τις δημοσιεύσεις του Νικοκύρη και τη συζήτηση για αυτές, είναι ο γενναιόδωρος χώρος του Ματτ (σικ τα δύο ταυ), εδώ. Το κάθε φέισμπουκ είναι κατά πρώτον διαφημιστική επιχείρηση. Πρέπει, ακόμη, να ξεχωρίζουμε την έννοια της δημοσίευσης, της αναδημοσίευσης, καθώς και της δημοσίευσης συνδέσμου/τρίτης διεύθυνσης περιεχομένου. Αν ο κάθε νικοκύρης κοπιπαστώσει ολόκληρο το άρθρο του στο φβ, και δεν χρησιμοποιήσει «λογοκριμένους» -αποκλεισμένους- συνδέσμους προς εξωτερικό υλικό, μια χαρά θα δημοσιευτεί το άρθρο του. Αν, τώρα, θέλουμε το φβ ως δωρεάν κράχτη / διαφημιστή του υλικού μας, που είναι έξω από αυτό, στη διακριτική ευχέρεια του φβ είναι να το κόψει. Το δικό μας υλικό είναι που κάνει το κάθε φβ πολύτιμο. Ναι έχει ένα μονοπώλιο, να μπορεί να χειραγωγήσει, ναι, όλα αυτά, αλλά τα μονοπώλια τα ενισχύουμε; Μας ενδιαφέρει ποιος θα διαβάσει την Μετατρούλου και τον Σαραντάκο στο φβ; να τσακιστούν να έρθουν στο ιστολόγιο -όσο είναι κι αυτό ελεύθερο.

  Συγγνώμη, αλλά έχω δει άρθρα σε κανονικούς ιστότοπους, μαχόμενους για ελευθερίες, αυτοδιαθέσεις και τα σχετικά, να θες να πας να σχολιάσει και να ζητούν πιστοποιητικά του φέισμπουκ, για την αυθεντικοποίηση σου…

 26. sarant said

  20 Καλή χρονιά Πάνο! (Είναι αποκλεισμένο και το ιστολόγιο του Ροιδη; Τώρα που δοκίμασα δεν ήταν)

  25 Ναι, ο φυσικός χώρος είναι εδώ. Αλλά εμποδίζεται η διάδοση των άρθρων μας.

 27. Κι από την άλλη, αν όντως θέλουμε το φβ, ε, ας επιμείνουμε στα κανάλια που υπάρχουν, για να καταφέρουμε να μιλήσουμε με ανθρώπους κι όχι αλγορίθμους.

 28. argyris446 said

  Reblogged στις worldtraveller70.

 29. Όπως τα λέει ο Στάζι.

 30. (29: βέβαια, ούτε εγώ ούτε ο Στάζι έχουμε παρουσία στο φ/μπ οπότε κάπως μιλάμε και εκ του ασφαλούς)

 31. nikiplos said

  30@ Χάντετε όμως τέτοια:
  https://www.facebook.com/photo?fbid=10223032736040536&set=a.1122173508239

 32. Georgios Bartzoudis said

  # Είδα όλη τη βιντεοκουβέντα με τον Καρβουνόπουλο. Και θα πω ότι συμφωνώ σε γενικές γραμμές με τον Νοικοκύρη.
  # Θεωρώ όμως ότι η επίκληση της ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ του Κολοκοτρώνη κατά την πολιορκία της Τριπολιτσάς, ως παράδειγμα φέικ νιους, είναι ατυχής. Εδώ και αιώνες, η προπαγάνδα σε καιρό πολέμου (ή …προετοιμασίας πολέμου) χρησιμοποιείται ως ΟΠΛΟ κατά του εχθρού. Στον στρατό το λέγαμε «ψυχολογικός πόλεμος», και υποθέτω ότι υπάρχει και σήμερα στο στράτευμα. Υπάρχει τόση μεγάλη πληθώρα φέικ νιους που είναι ατυχές να τα ζητούμε στο αναγκαίο κακό που λέγεται πολεμική προπαγάνδα!
  # Σε ότι αφορά το Φ/Β, φαίνεται ότι καταντά υποχείριο ακροαριστερών και ακροδεξιών όταν μπλοκάρει δημοσιεύσεις με «τυφλούς» αλγόριθμους. Σε αυτό συμφωνεί και η … Βασιλική μετά Τρούλου (που βέβαια μιλά για ψευτο-αριστερούς, αλλά δεν θα χαλάσουμε τη ζαχαρένια μας για μια τέτοια …μικροδιαφορά).
  # Τέλος θα πω ότι δυο από τα ΜΜΕ μας, η Αυγή και ο Ριζοσπάστης (με τα παρελκόμενά τους) εφαρμόζουν αμελητί την ΑΠΟΛΥΤΗ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ, αφού δηλώνουν κομματικά «όργανα» και άρα αποκλείουν εκ προοιμίου τη δημοσίευση οποιασδήποτε αντίθετης άποψης.

 33. 30: Ο Στάζι έχει, λόγω εργασίας.

 34. 33 Και ο Δύτης κατά κάποιο τρόπο (το χειρίζεται συνεργάτης του, που λέμε)

 35. Pedis said

  Αγνοώ πως λειτουργεί η ενημέρωση από το φέισμπουκ.

  (Εννοώ ενημέρωση, όχι τη στοχευμένη προπαγάνδα μέσω της πλατφόρμας προς τον χρήστη που είναι γνωστό φαινόμενο. )

 36. Pedis said

  Άσχετο-σχετικό με την «ενημέρωση» των πολιτών ως χαζοκαταναλωτών ειδήσεων: εδώ και καιρό με έχει ταράξει με καθημερινές «ειδήσεις» στο σμαρτοφώνι μου η «ομάδα αλήθειας». Αραιά και που φτάνει και καμιά «είδηση» από την «ομάδα μνήμης».

  Τι έκανα λάθος στο χειρισμό των αναζητήσεων και το πληρώνω;

 37. faltsos said

  Νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος ο Χρήστος Ταραντίλης
  Άντε να δούμε πως θα πείτε το επόμενο πακέτο προσφοράς στα ΜΜΕ. Ταραντίλωμα; δεν λέει.

 38. LandS said

  32
  Η ΑΥΓΗ ούτε δηλώνει «κομματικό ‘όργανο’», ούτε αποκλείει εκ προοιμίου τίποτα. Αν τη γνωρίζατε, θα το είχατε διαπιστώσει και ας συνεχίζατε να διαφωνείτε με τη «γραμμή» της, αν διαφωνείτε.
  Παλαιότερα, κάθε Κυριακή υπήρχε συνέντευξη κάποιου μεγαλοστελέχους αντιπάλου του ΣΥΡΙΖΑ (ή του ΣΥΝ για να μη πάω ακόμα πιο πίσω) κόμματος ακόμη και αν επρόκειτο για Υπουργό. Πρακτική που σταμάτησε απότομα μετά τη πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές του 2014. Όταν φάνηκε ότι θα ήταν το πρώτο κόμμα και σε Εθνικές εκλογές.

 39. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  37 Φαρμάκι και υστερία. Θα μας χορέψουνε, κοινώς.

  In the Italian province of Taranto, Apulia, the bite of a locally common type of wolf spider, named «tarantula» after the region,[3] was popularly believed to be highly venomous and to lead to a hysterical condition known as tarantism.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Tarantella

 40. @ 15 Ψ

  >>Απο την αλλη, με τοσο «δυνατο» μπλογκ και τουιτερ, και συνεχη παρουσια σε ραδιοφωνα, τηλεορασεις, εκδηλωσεις κτλ ειναι λιγο αστειο να μιλαμε για λογοκρισια!

  Και όμως έγινε λογοτρολάρισμα κ.λπ. από το «ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΜΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ» και συνεχίζεται λαμπρά με άλλους «συν»εργάτες της.

 41. Pedis said

  # 39 – … στο ταψί.

  Πλάκα-πλάκα, πριν χορέψει κανείς την ταραντέλλα σε πανηγύρι , καλό είναι να έχει πάρει οκ από καρδιολόγο και ορθοπεδικό.

 42. 20 Πάνος

  Ναι, ναι, δυστυχώς «δε βαριέσαι, καλή χρονιά».

 43. Λάζαρος Μ. said

  Ίσως μπορεί να γίνεται παραπομπή στον τίτλο του άρθρου, ώστε να αντιγράφεται από τον ενδιαφερόμενο στο Google;

 44. ΣΠ said

  Για τη μορφή αυτή της λογοκρισίας, που την είχαμε στην πατρίδα μας από τη δεύτερη δεκαετία του προηγούμενου αιώνα

  Το μεγάλο ερώτημα, βέβαια, είναι: πότε άρχισε εκείνη η δεκαετία, το 1910 ή το 1911; Εδώ σε θέλω κάβουρα… 🙂

 45. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και σε τελευταία ανάλυση, ο «Ρίζος» και η «Αυγή» δηλώνουν σαφώς πως είναι κομματικά έντυπα, ξέρεις εκ των προτέρων με τι και με ποιους έχεις να κάνεις. Τι να πει κανείς, όμως, για την …πλήρη και αντικειμενική ενημέρωση που μας παρέχουν τα ΜΜΕ των μεγαλοεκδοτών; Και όχι μόνο τώρα που έχουμε φτάσει σε ασφυκτική μονοφωνία και προπαγάνδα αλλά ανέκαθεν.Ο μακαρίτης Γιάννης Καψής αναφέρει στην αυτοβιογραφία του ένα χαρακτηριστικό περιστατικό: Ο Ανδρέας είχε δώσει στον φίλο του τον Καψή την πληροφορία ότι η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ θα αποχωρούσε εις ένδειξιν διαμαρτυρίας από τη βραδινή συνεδρίαση της βουλής. Ο Καψής, φυσικά, ετοίμασε αναλόγως τον σχετικό τίτλο του φύλλου των «Νέων», ώστε να προλάβει τις άλλες εφημερίδες. Το βράδυ, όμως, ο Αλευράς ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Κ.Ο. δεν θα αποχωρήσει. Αναστατωμένος ο Καψής τηλεφωνάει στον Ανδρέα και του ζητάει τον λόγο. Τι μου κάνεις, με εκθέτεις και τα τοιαύτα. Ο Ανδρέας του ζήτησε συγγνώμη, του εξήγησε ότι ο Αλευράς τον τούμπαρε και ότι ξέχασε να τον ενημερώσει, αλλά να μην ανησυχεί, θα επανορθώσει αμέσως. Και, εννοείται, η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ εκείνο το βράδυ αποχώρησε. Και ο Μητσοτάκης δικαίως έριξε την καρφάρα του στον Αλευρά:Αν διαβάζατε εγκαίρως τα «Νέα», θα ξέρατε ότι πρέπει να αποχωρήσετε. ☺ Και καταλήγει ο γνώστης Καψής:Λοιπόν, ποιος χαράζει την πολιτική πορεία της χώρας, τα κόμματα ή ο Τύπος;

 46. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Ως ΓΝΗΣΙΑ φιλελεύθερος απεχθάνομαι κάθε μορφής ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ, απ’ όπου και αν προέρχεται και ρωτώ: Αν, όπως λες Νίκο, τα θύματα αυτής της διαδικτυακής λογοκρισίας κινούνται στον χώρο της αντιπολίτευσης, υπάρχει περίπτωση να υφίσταται κάποιος οργανωμένος μηχανισμός πρόκλησης αυτών των αποκλεισμών που να συνδέεται -καθ’ οιονδήποτε τρόπο- με την κυβέρνηση;

 47. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ξεβρουτσίσαμε;

 48. μήτσκος said

  Πάντως την μεγάλυτερη κριτική τη δέχονται τα σόσιαλ μήντια για αυτά που επιτρέπουν, και όχι για αυτά που λογοκρίνουν. Αντιεπιστημονική προπαγάνδα, ισλαμιστική προπαγάνδα, σεξισμός, βία, συκοφαντίες κτλ κτλ. Χωρίς να θέλω να υποβαθμίσω το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Νικοκύρης, ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν ορδές βλαμμένων που πιστεύουν ότι η unicef μαζεύει παιδάκια σε μια πιτσαρία για να τους πιεί το αίμα η Χίλαρι Κλίντον (ή κάτι παρόμοιο). Ας σκεφτούμε το ρόλο των σόσιαλ στη νίκη του Τραμπ, ή πώς κυριαρχεί το AfD στο γερμανικό FB, ή τόσα άλλα πραδείγματα.

  Νομίζω λοιπόν ότι, σε διεθνές επίπεδο, η κυρίαρχη τάση της αριστεράς είναι προς πιο εντατική και όχι πιο χαλαρή λογοκρισία.

 49. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

 50. loukretia50 said

  Κι ο χορός καλά κρατεί!
  Αν γυρίσει και σε ταραντέλα… ποιος μας σώζει!

  «Santu Paulu meo de le tarante” – Encardia

  “Αράχνες ταξιδεύουν νύχτα μέρα
  όνειρα λύνουν δένουν
  κεντούν τσιμπούν και μένουν
  τα δίχτυα τους απλώνουν στον αέρα
  νύχτα και μέρα
  τα δίχτυα τους απλώνουν στον αέρα…”

 51. aristea k said

  Απόλαυσα το βίντεο!

 52. Γιάννης Κουβάτσος said

  48: Αυτές οι παρενέργειες αλλιώς λέγονται διαφορετική άποψη και δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να αντιμετωπιστούν με λογοκρισία και ποιος δικαιούται και νομιμοποιείται να αναλάβει αυτό το έργο χωρίς να εξελιχτεί σε Μέγα Ιεροεξεταστή και βάσει ποιων κριτηρίων θα λογοκρίνει. Κατ’ εμέ, μόνο η άμεση προτροπή σε πράξεις βίας πρέπει να λογοκρίνεται, διαφορετικά ο κάθε ισχυρός θα φοράει φίμωτρο σε όποιους θέλει, με προσχηματική αιτιολόγηση της αυθαιρεσίας του.

 53. nwjsj said

  Καλημέρα και Καλή Χρονιά με υγεία και όλα τα καλά!

  Το φέισμπουκ έχει γίνει εδώ και καιρό σφηκοφωλιά ψεκασμένων και φασιστοειδών. Με αφορμή αυτό που έγινε με το ιστολόγιο και κάτι παράπονα που διαβάζω από έναν τουϊτερά νευρολόγο που έχει το ψυχικό σθένος να τα βάζει με διάφορους αντιεμβολιαστές και μασκοκλάστες, όπως κάνει ο Νικοκύρης με τους ‘γλωσσολόγους’ της πεντάρας, έχω ελαττώσει κατά πολύ τις φορές που το επισκέπτομαι. Όσο πάει γίνεται όλο και πιο δυσάρεστη εμπειρία, αφού βλέπω άλλοτε φίλους ή γνωστούς, αλλά και συγγενείς, άτομα με τα οποία έχω μοιραστεί διάφορες εμπειρίες, να αναπαράγουν αβάσιμες αηδίες κάθε είδους, είτε επειδή δεν έχουν εξασκήσει ουδέποτε την κριτική τους σκέψη, είτε επειδή εξυπηρετούν σκοπιμότητες. Φταίει το ότι έχω χάσει κάθε διάθεση να ανοίγω διάλογο ή να αντιπαρατίθεμαι δημοσίως με τον καθένα συν το ότι το επίπεδο ανεκτικότητάς μου είναι αρκετά εξαντλημένο τον τελευταίο καιρό κι έτσι ενώ αποφεύγω τα φεϊσμπουκικά κακά συναπαντήματα ταυτοχρόνως χάνω και διάφορα νέα που μάθαινα για την αγαπημένη μου Ιαπωνία μέσα από τα γκρουπάκια στα οποία συμμετέχω. Επιπολαιότητά μου ενδεχομένως, διότι θα μπορούσα να έχω βάλει τους ενοχλητικούς στη σίγαση, συνεχίζοντας να απολαμβάνω αυτά που μου αρέσουν, αλλά το κάνω και κάπως συνειδητά ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τρόπο που διαχειρίζεται το φέισμπουκ τη λογοκρισία. Το δε φέισμπουκ επειδή περνάνε πολλές μέρες πια που δεν συνδέομαι καθόλου, προσπαθεί να με δελεάσει στέλνοντάς μου ειδοποιήσεις στο μέιλ ότι π.χ. ο/η τάδε έχει κάνει ανάρτηση στο δείνα γκρουπ που παρακολουθώ, αλλά κι αυτές πέφτουν στο βρόντο, αφού τις διαγράφω χωρίς καν να τις ανοίγω. Εντάξει, δεν έχασε η Βενετιά βελόνι επειδή εγώ αποφεύγω το φέισμπουκ, αλλά εφ’ όσον η υπηρεσία αυτή αντλεί τα έσοδά της από τις διαφημίσεις, ενώ παράλληλα ο τρόπος που λογοκρίνει απόψεις που συμβαδίζουν με επιστημονικά δεδομένα είναι κάπως ύποπτος, τότε η μόνη διέξοδος αντίδρασης που υπάρχει είναι η αποχή. Λίγο ουτοπικό μάλλον, όμως αν κάποια στιγμή αποφάσιζαν κι άλλοι δυσαρεστημένοι να απέχουν συνειδητά, τότε ίσως, ίσως και πάλι ίσως κάτι να άλλαζε.

 54. Καλύτερα να ασχολούμαι με τον Ουάρντα και τον Γκαρσία που είναι γνήσιο ποδόσφαιρο παρά με τον τραγικό Αυγενάκη, τον αχαχούχα Θεοχάρη και την τερακότα Κεραμέως που είναι το παραποδόσφαιρο του Βαγγέλα και δεν τολμάει ούτε ο πιθήτας να τους αλλάξει. «υπερνικώντας» τις ανησυχίες του λαού…
  Από αλλού την περιμένεις και από αλλού (αν) ξεκινάει η επανάσταση

 55. μήτσκος said

  52: » δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να αντιμετωπιστούν με λογοκρισία »
  Το πρόβλημα είναι ότι αυτά δεν είναι «παρενέργειες», είναι ακριβώς ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν και γιγαντώνονται τα σόσιαλ μήντια και ιδιαίτερα το FB. Έχουν όλες οι «διαφορετικές απόψεις» το ίδιο δικαίωμα προβολής; Γιατί κάποια παλαβομάρα, η οποία στον παλιό κόσμο θα ήταν το αντίστοιχο του «ο τρελός του χωριού», ξαφνικά γίνεται παγκόσμιο κίνημα;
  Μπορούμε να συζητήσουμε κατά πόσο η λογοκρισία είναι το κατάλληλο εργαλείο. Αλλά νομίζω δεν μπορούμε να αρνηθούμε το πρόβλημα.

 56. Γιάννης Κουβάτσος said

  Έρχεται η τρίτη έφοδος στον ουρανό με μπροστάρηδες τον Ουάρντα και τον Γκαρσία και πνευματικό καθοδηγητή τον Τζι! Να ‘σαι καλά, ρε φίλε…😂

 57. LandS said

  53
  Ακριβώς ίδια περίπτωση. Αλλά και όλοι να το κάνουμε αυτό μάλλον στο βρόντο θα πάει.

 58. Γιάννης Ιατρού said

  Χαιρετώ,

  να, τέτοια άρθρα γράφει ο Νίκος και τα επακόλουθα είναι προφανή…
  Παραίτηση – βόμβα😜😂, τέλος ο υπεύθυνος fake news: Facebook: Παραιτήθηκε ο συνεργάτης του Ζούκερμπεργκ με αρμοδιότητα τα fake news

 59. LandS said

  Η Κοινότητα που εννοεί το FB όταν ειδοποιεί για παραβίαση των όρων της είναι πραγματική ή φέικ;

 60. # 52

  Δεν σε είδα όμως να διαμαρτύρεσαι για το μπλοκάρισμα του Γιώργου Σαββίδη στα σόσιαλ μύδια από τον Αυγενάκη

 61. Γιάννης Ιατρού said

  37, 39: Με τροπή του ρ σε λ (τι πα’ να πεί δεν γίνεται;) και στο μάγκικο 🙂 🙂 Τάλα(ρα) Ντίλερ 🙂 (λέμε τώρα)

 62. # 56

  Αγαπητέ, αν ο Τσίπρας δεν σκεφτότανε (ή αποφάσιζε) όπως εσύ, θα είχε διαολοστείλει τον Βασιλειάδη και (τουλάχιστον) δεν θα έβγαινε μονοκούκι ο Κούλης γιατί τα σώφρονα παόκια ήτανε λίγα να μην πάνε νουδούλα αφού σύριζα δεν ξαναψήφισε κανείς τους. Γενικά είναι λίγοι αυτοί που δεν ψηφίζουν για να φύγει ο προηγούμενος αλλά με τον Τσίπρα είχαν κι ένα λόγο παραπάνω, το ποδόσφαιρο.
  Τώρα ο Κούλης το παίζει άνευ αντιπάλου και έχουμε κοινοβουλευτική δικτατορία ΑΝΕΥ προσχημάτων,λόγω ανυπαρξίας αντιπολίτευσης κι ας μην αρέσει ο όρος σε κάποιους εδώ μέσα.

  ( θυμάσαι που σου έγραφα προ τριετίας πως το 21 δεν θα έχεις ούτε μπάσκετ ; και τότε έλεγες από μέσα σου άστον να λέει, εγώ του χρόνου F4 ; συμβαίνει όταν δεν μετράς όλες τις παραμέτρους )

 63. Γιάννης Ιατρού said

  κι ένα καλό νέο
  Απορρίφθηκε από βρετανικό δικαστήριο το αίτημα έκδοσης του Ασάνζ

 64. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  63 Ακόμα και να καθαρίσει εντελώς μετά τις αναμενόμενες εφέσεις κλπ, θα πρέπει να χωθεί σε κάνα λαγούμι ισοβίως, με τον φόβο μη μπαγλαρωθεί καμιά νύχτα και βρεθεί για διακοπές στο Γκουαντάναμο. Έρεβος…

  ___________________

  Αυτός ο περίφημος αλγόριθμος είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα ή εκπορεύεται εκ θεού? Και στις δύο περιπτώσεις νομίζω πως τα αντιαριστερά αντανακλαστικά εξηγούνται. Θα γράψω όμως και στα χόαξιζ να μου το κάνουνε πενηνταράκια καθότι από άποψη άσχετος με τα μουκουδιά 😎

 65. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Και η καλύβα ψηλά στο βουνό εχει αποκλειστει απο το F/B.

 66. Νικ Παΐσιος said

  Εγώ έχω αποκλείσει από το 2013 το Fb (χρησιμοποιώντας ένα πρόσθετο στον περιηγητή) ενώ είχα διαγράψει (αυτοβούλως) την σελίδα μου στο fb το 2009.
  Με άλλα λόγια, οποιαδήποτε ανάρτηση – διαφήμιση προερχόμενη από το fb δεν εμφανίζεται σε ιστοσελίδες (πχ εφημερίδες). Εκείνη την περίοδο (2013) εάν πραγματοποιούσα αναζήτηση της αρχικής σελίδας fb στο firefox, δεν επέτρεπε (διότι το είχα αποκλείσει) – δεν εμφανιζόταν η σελίδα.
  Κατόπιν (από 2014 και μετά) οι προγραμματιστές του fb παρέκαμψαν – ακύρωσαν (μερικώς) τις δυνατότητες που προσέφερε το light beam.
  Το Fb είναι κλεμμένη ιδέα του 2001…

 67. Νικ Παΐσιος said

  Αναζητήστε δήλωση του Ζού.. «εμένα ουδείς δύναται να με αποκλείσει» (εννοεί το fb)

 68. Νικοκύρη, παρακολούθησα ολόκληρη την συνέντευξη. Θα σε έλεγα «μπουλντόζα» αν δεν είχε δοθεί σε κάποιον άλλον αυτός ο χαρακτηρισμός! Αρκούμαι λοιπόν στο «σίφουνας»! Την απόλαυσα!

  Οι ψεύτικες ειδήσεις που τις πιστεύουμε επειδή ακούγονται ευχάριστα στα αυτιά μας, παραπέμπουν στον Εξάγγελο του Σαββόπουλου…

  Ο ψαράς που βρέχει τα ψάρια του, μου θύμισε το ανέκδοτο με τον νέο ψαρά που εβαλε εξω απο το μαγαζί του την ταμπέλα ΕΔΩ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΦΡΕΣΚΑ ΨΑΡΙΑ.
  Ακούγοντας τον πρώτο περαστικό να του επισημαίνει ότι η πρώτη λέξη είναι πλεονασμός, αφού εδώ πωλούνται τα ψάρια και όχι αλλού, την σβήνει.
  Ακούγοντας τον δεύτερο να του λέει το ίδιο αφού εννοείται πως δεν χαρίζονται, την σβήνει.
  Το ίδιο με τον τρίτο που του λέει ότι το ΦΡΕΣΚΑ περιττεύει επειδή η ύπαρξή της και μόνο κινεί υποψίες ότι μπορεί να είναι μπαγιάτικα που τα πουλά για φρέσκα.
  Όταν έμεινε μόνο η λέξη ΨΑΡΙΑ ο επόμενος περαστικός του λέει: «τι την χρειάζεσαι, καημένε, αυτή την ταμπέλα; Από ένα τετράγωνο μακριά μυρίζει ψαρίλα το μαγαζί σου!»…

  Ευτυχές το νέον έτος!

 69. […] Λογοκρισία, με τη στενή έννοια, είναι (αντιγράφω τον ορισμό του ΛΚΝ) ο προληπτικός έλεγχος που ασκείται συνήθως από μια αρχή σε προϊόντα του γραπτού ιδίως λόγου αλλά και σε θεάματα ή ακροάματα (βιβλία, έντυπα, εφημερίδες, επιστολές, κινηματογραφικά ή θεατρικά έργα κτλ.) με δικαίωμα επέμβασης στο περιεχόμενό τους (διαγραφές, τροποποιήσεις, απαγόρευση δημοσιοποίησης, κυκλοφορίας κτλ.). Για τη… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2021/01/04/facebookcensure/ […]

 70. Αράουτ said

  Αναγκαζόμαστε να παρέμβουμε και στο σημερινό πολύ καλό άρθρο του κ. Σαραντάκου για το Facebook + την συνέντευξη που έδωσε στον Πάρι Καρβουνόπουλο, κάνοντας μερικές σημαντικές επισημάνσεις:

  1) Ο αγαπητός μας κύριος Νίκος είναι ο τελευταίος που δικαιούται να διαμαρτύρεται για τον εξάμηνο αποκλεισμό του από τον ελληνόψυχο (σ.σ.: έχει σπουδάσει Αρχαία Ελληνικά, όπως άλλωστε και η αδελφή του Donna Zuckerberg, που είναι διακεκριμένη Αμερικανίδα κλασικίστρια) ιδιοκτήτη του Facebook, Mark Zuckerberg. Και ο τελευταίος κάφρος αναγνώστης του παρόντος Ιστολογίου γνωρίζει πως μεταξύ των ετών 2016 – 2020 ο κ. Σαραντάκος ΑΠΕΚΛΕΙΣΕ για ψύλλου πήδημα πάνω από 15 διακεκριμένους σχολιαστές με αναμφισβήτητες ακαδημαϊκές περγαμηνές, όπως π.χ. την αείμνηστη Classicist, μόνο και μόνο επειδής ήταν στενή φίλη της κ. Donna Zuckerberg

  2) Στο 26:00 του βίντεο με τον Πάρι Καρβουνόπουλο, ο αγαπητός μας κ. Σαραντάκος έχει το θράσος να κατηγορεί το Facebook γιατί δεν δίνει το δικαίωμα ΕΦΕΣΗΣ σε όσους αποκλείει, λέγοντας ότι είναι αντιδημοκρατικό να υπάρχει καταδίκη χωρίς έφεση και χωρίς να ξέρουμε πόσο καιρό ισχύει η ποινή του αποκλεισμού (βλέπε και το 28:40 όπου τα ξαναλέει επικαλούμενος τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας).

  ΡΩΤΑΜΕ τον αγαπητό μας κ. Σαραντάκο: Εσείς, κύριε Νίκο, πότε δώσατε το δικαίωμα Έφεσης στους δεκάδες επιφανείς σχολιαστάς που αποκλείσατε όλα αυτά τα χρόνια; Και πότε ανακοινώσατε μέχρι πότε ισχύει η ποινή του αποκλεισμού τους;

  3) Στο 25:50 του βίντεο, ο κ. Σαραντάκος κατηγορεί τα Hellinika Hoaxes ότι καλύπτουν τους φίλους τους και επιτίθενται μόνο στους εχθρούς τους. Αλλά, κύριε Νίκο, ο πρώτος διδάξας αυτή την τακτική είσαστε εσείς που ποτέ δεν έχετε εκθέσει τους φιλαράκους σας στα Σαββατιάτικα Μεζεδάκια, παρά τις τόσες τεκμηριωμένες καταγγελίες του Επιτελείου μας (βλέπε πρόσφατες αγραμματοσύνες Θ. Καρτερού + Π. Μπουκάλα)

  4) Στο 2:18 του βίντεο ο κ. Σαραντάκος διηγείται τον πολύ ευφυή τρόπο με τον οποίο ο Θοδωράκης Κολοκοτρώνης χρησιμοποίησε τα fake news, προκειμένου να καταλάβει μιά ώρα αρχύτερα την Τριπολιτσά. Στο 9:36 του βίντεο, ο αδαής Πάρις Καρβουνόπουλος ομολογεί δημοσίως πως (αν και κορυφαίος ρεπόρτερ του Στρατιωτικού Ρεπορτάζ) αγνοούσε το περιστατικό με τον Κολοκοτρώνη και την χρήση των fake news στην Κατάληψη της Τριπολιτσάς

  5) Τέλος στο 7:21 του βίντεο, ο κ. Σαραντάκος κάνει επίδειξη της ελληνογνωσίας του, αναφέροντας την περίφημη φράση του Λουκιανού από τον Διάλογο «Ερμότιμος ή Περί Αιρέσεων» για την ανάγκη να δυσπιστούμε

  Ν. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: «Οι Αρχαίοι ξέρετε τί λέγανε; Λέγανε… «ΝΑφε και μέμνησο απιστείν» , δηλαδή να είσαι νηφάλιος και να φροντίζεις να δυσπιστείς…»

  ΑΛΛΑ, κύριε Νίκο, ΣΑΣ ΡΩΤΑΜΕ: Πότε δυσπιστήσατε εσείς στα τόσα χριστιανικά φληναφήματα που γράφει εδωπέρα ο διαπρεπής χριστιανός λόγιος κ. Blogotinanai, ή στις σάχλες του Νεογίδιου, ή στις κουραστικές γλωσσικές αναλύσεις που μάς μοστράρει για ψύλλου πήδημα ο παγκοσμίως άγνωστος φιλόλογος κύριος Πέπες, ή στις επιστημονικοφανείς μπαρούφες του σχολιαστή Αβονίδα ή στις επιπέδου νηπιαγωγείου συμβουλές του διακεκριμένου Κουκουβανιώτη ιατρού κ. Λεώνικου;

  Εδώ σε θέλω κάβουρα που περπατάς στα κάρβουνα…

 71. Fou a Graf said

  Το Facebook πεθαίνει. Έχει καταντήσει μια κοινότητα με προφίλ συνταξιούχων που φλερτάρουν μεταξύ τους, συνομωσιολόγων που συζητάνε τις ανοησίες τους εκεί – γιατί σε άλλα μέσα θα τους είχαν πάρει με τις πέτρες – και σελίδων που διαφημίζουν την πραμάτεια τους – οι οποίες προς το παρόν τα καταφέρνουν ακόμα. Πράγματι, πρόκειται για μια ιδιωτική επιχείρηση, ΔΕΝ είναι σε καμία περίπτωση δημόσιο αγαθό, και έχει δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει, μια και όλοι μας συμφωνούμε με τους όρους αυτούς φτιάχνοντας το προφίλ μας εκεί μέσα. Προσωπικά απείχα από το μέσο για 3,5 χρόνια και επέστρεψα χωρίς φίλους και δράση εκεί μέσα, μόνο γιατί πολλοί πελάτες μου επιμένουν να το χρησιμοποιούν για να επικοινωνήσουν. Δεν το στηρίζω, και προτρέπω όσους με διαβάζουν αυτή τη στιγμή, καθώς και εσάς κ. Σαραντάκο να το σβήσετε. #deletefacebook

 72. Anarchikos Anarchikou said

  Παρόμοια προβλήματα εντοπίσαμε πριν χρόνια όταν ακόμα στόχος του Facebook ήταν απλά να μας βάλει να πληρώνουμε για προώθηση δημοσιεύσεων προς όσους μας ακολουθούσαν. Πιο μετά, όχι άσχετα με τις αμερικάνικες εκλογές του 2016, μπήκαν και τα πολιτικά κριτήρια και η «πολιτική αληθινού ονόματος».

  Προσπαθήσαμε να προωθήσουμε την χρήση mailing lists και RSS feeds σαν μια λύση έξω από την παγίδα των ΜΚΔ. Μικρή ως μέτρια επιτυχία δυστυχώς, αφού «όλα είναι ήδη στο Facebook».

  Τα λινκ τα βάζω για να πάρετε ιδέες για το ποιες τεχνολογίες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντί του Facebook — Νικοκύρη μπόρεις να τα αφαιρέσεις πριν την δημοσίευση του σχολίου αν επιθυμείς.

  https://antifanicosia.espivblogs.net/archives/921
  https://syspirosiatakton.org/enimerosis-apo-sispirosi-atakton-ke-kaymakkin-pera-apo-to-facebook/

 73. GeoKar said

  Εξαιρετικός ο Ν(ο)ικοκύρης τόσο στα γραπτά όσο κ στα προφορικά 👍 🤓
  Αφού, λοιπόν, το θέμα αναλύθηκε διεξοδικά κ απολύτως εμπεριστατωμένα ως προς την διάσταση της λογοκρισίας, επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω την διάσταση του «αλγορίθμου» κ την αυξανόμενη τάση να υπόκαθίστανται κρίσιμες λειτουργίες που, κατα τη γνώμη μου, επιβάλλουν ανθρώπινη συμμετοχή, από αυτοματοποιημένες διαδικασίες που όταν «παρεκτραπούν» -μπορεί να- οδηγούν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις (π.χ. κατάρρευση χρηματιστηρίων). Ας ελπίσουμε, λοιπόν, πως αργα ή γρήγορα εθνικές ή/κ υπερεθνικές ρυθμιστικές αρχές θα ασχοληθούν κ με το ζήτημα αυτό.

 74. Νικ Παΐσιος said

  Κύριε Σαραντάκο, πιθανόν να το παρακάνω διότι αναρτώ τρίτο κατά σειρά σχόλιο.. Έχετε κάθε δικαίωμα να με αποκλείσετε.
  Το fb, η ιδέα και το domain name είναι κλεμμένα από 2000 – 2001.
  Στο απώτερο παρελθόν οι ιδέες ταξίδευαν μαζί με τα εμπορεύματα.. πόσο μάλλον την σύγχρονη εποχή, όπου αρκετοί επισκέπτονται τα Πανεπιστήμια στην Αμερική (μεταπτυχιακό) και όχι μόνον._

 75. Avonidas said

  Καλησπέρα.

  Τις απόψεις μου για το θέμα τις έχω ξαναγράψει, αλλά πάμε πάλι επί τροχάδην: ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα την άποψή του, αλλά κανένας δεν έχει, ούτε είχε ποτέ, το δικαίωμα σ’ ένα δωρεάν βήμα, ούτε σ’ ένα κοινό για να τον ακούει. Το facebook είναι πράγματι ιδιωτική πλατφόρμα, που σημαίνει ότι μπορεί να δέχεται και να διώχνει όποιον γουστάρει. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι στη συνείδηση των χρηστών του έχει ουσιαστικά ταυτιστεί με το διαδίκτυο, αφού έσπευσε να κάνει λογαριασμό όλη η υφήλιος, χωρίς να το σκεφτεί, χωρίς να εξετάσει τους όρους και χωρίς να αντιληφθεί το τίμημα (πάντα υπάρχει ένα τίμημα και τίποτα δεν είναι δωρεάν). Οι χρήστες του, αν αντιλαμβάνονται τώρα ότι έσφαλαν, έχουν τις εξής επιλογές: ή φεύγουν ή, αν έχουν τα κάκαλα, προσπαθούν να απαλλοτριώσουν την πλατφόρμα.

  Τι πα να πει «δεν υπάρχει εναλλακτικό μέσο»; Αυτό μου θυμίζει εκείνους που σταθερά ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ (και πλέον ΣΥΡΙΖΑ) επειδή «αυτές είναι οι ρεαλιστικές εναλλακτικές». Το διαδίκτυο παραμένει ανοιχτό και προσβάσιμο στον καθένα (κι αν δεν είναι, ΑΥΤΗ είναι η μάχη που οφείλουμε να δώσουμε)· όποιος και όποιοι θέλουν μπορούν να δημιουργήσουν μια πλατφόρμα και μια κοινότητα, και να θέσουν τους όρους συμμετοχής σ’ αυτήν. Το πραγματικό ζήτημα είναι πώς θα χρηματοδοτηθεί αυτή η πλατφόρμα, και υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές:

  *πληρώνεις με το πορτοφόλι σου (συνδρομή/δωρεές)

  *πληρώνεις με τη φήμη/το επαγγελματικό κύρος σου (π.χ. ένα εταιρικό/ακαδημαϊκό/καλλιτεχνικό φόρουμ, όπου η συμμετοχή σου στην αντίστοιχη πραγματική κοινότητα σου δίνει το δικαίωμα να είσαι μέλος και της διαδικτυακής κοινότητας)

  * όπως στο facebook, πληρώνεις με τα προσωπικά σου δεδομένα (τι, δεν το ξέρατε; 😉 )

  Μα, θα πει κάποιος, τέτοιες πλατφόρμες είναι περιορισμένης μόνο εμβέλειας. Μα, θα πω εγώ, από πού κι ως πού είχατε την αξίωση για κάτι περισσότερο; Τι είσαστε, για να έχετε κοινό τον υπόλοιπο πλανήτη; Άπαξ και συνειδητοποιήσετε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απλά σας έχουν δημιουργήσει απατηλές προσδοκίες, θ’ απελευθερωθείτε απ’ αυτή τη μιλένιαλ ματαιοδοξία που μας ταλανίζει· κι έπειτα θα συνειδητοποιήσετε ότι δεν υπάρχει κανένα όριο στο πόσο μπορούν να μεγαλώσουν και να διασυνδεθούν αυτές οι πιο μετριοπαθείς πλατφόρμες – σταδιακά, ελεγχόμενα (από τα μέλη τους, όχι από κάποιον κολοσσό) και στο βαθμό που αυτό εξυπηρετεί τη διασύνδεση. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος, ούτε και το επιθυμώ, να είμαι στην ίδια πλατφόρμα με την κυρα-Σούλα την αντιεμβολιάστρια, ούτε με τον Τραμπ. Αλλάξτε προοπτική! 🙂

 76. # 64

  Δύσκολο να γλυτώσει στην έφεση γιατί οι σχέσεις ΗΠΑ-Αγγλίας είναι σαν τις σχέσεις μαμάς και κόρης, μόνο για τον ίδιο γκόμενο τσακώνονται. Ελπίδα του η δικαστίνα Βανέσα Μπάραϊτσερ που τον δίκασε να το πάρει πιο προσωπικά, είναι και καλοβαλμένος… 🙂

 77. Pedis said

  # 39-41 (βαριάντα)

 78. Avonidas said

  Και κάτι ακόμα, για να θυμηθούμε πάλι τους ΑΗΠ (ναι, ξέρω,πολύ τους μελετάω τελευταία):

  όποιος βρίσκει «τρομακτικό» τον αλγόριθμο του fb, ή την cancel culture, ή τις στοχευμένες αναφορές, ας αναλογιστεί ότι στην αρχαία αθηναϊκή δημοκρατία ένα λαϊκό δικαστήριο μερικών χιλιάδων κληρωτών συμπολιτών σας μπορούσε να σας καταδικάσει σε θάνατο (και πάντως άνετα σε εξορία). Ελπίζω να νιώθετε λίγο καλύτερα τώρα 🙂

 79. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  37-39 Το πέτσωμα είχε και ιστορικές ρίζες, αλλά τώρα θα έχουμε πράγματι το δάγκωμα του ταραντούλα.

  46 Δεν ξέρω αν υπάρχει κυβερνητική ενθάρρυνση, αλλά δεν το αποκλείω.

  49 🙂

  51 Να ειστε καλά!

  63 Και μια ηλιαχτίδα

  70 Δεκαπέντε σχολιαστές, ο εξής ένας

  71 Να το σβήσουμε, αλλά ποια είναι η εναλλακτική; Το αμέσως επόμενο σχόλιο ομολογεί ότι δεν υπάρχει.

 80. ΣΠ said

  Εν τω μεταξύ ο Τραμπ
  https://www.reader.gr/news/diethni/348744/vomva-washington-post-o-tramp-piese-koryfaio-eklogiko-axiomatoyho-na-toy-vrei

 81. Avonidas said

  #80. «Φιλαράκι, μήπως έχεις 11.780 ψήφους να βγω Πρόεδρος; Έλα ρε φιλαράκι, χαρμάνης είμαι δυο μήνες τώρα…» 😆

 82. Faltsos said

  «Η Δι­αρ­κής Ι­ερά Σύ­νο­δος κα­τό­πιν δι­α­λο­γι­κής συ­ζη­τή­σεως, α­πο­φά­σισε ο­μο­φώ­νως τά ε­ξής:

  1. Δεν συναινεί στα νέα Κυβερνητικά μέτρα ως προς τη λειτουργία των Ιερών Ναών, εμ­μέ­νει σε όσα συμ­φω­νή­θη­καν αρ­χι­κώς με την Πο­λι­τεία και εντέλλεται οι Ιεροί Ναοί να παραμείνουν ανοικτοί για την συμμετοχή των πιστών στη Θεία Λειτουργία και τον Α­γι­α­σμό των υ­δά­των …»

  Μήπως επιτέλους δόθηκε απάντηση σ’εκείνο το παλιό ερώτημα του Κ. Καραμανλή: «Ποιος επιτέλους κυβερνά αυτή τη χώρα;»

 83. Γιάννης Ιατρού said

  Σιγά μην συνταχθεί η εκκλησία με την πολιτεία, όπου δεν την βολεύει ….
  ….
  Η Δι­αρ­κής Ι­ερά Σύ­νο­δος κα­τό­πιν δι­α­λο­γι­κής συ­ζη­τή­σεως, α­πο­φά­σισε ο­μο­φώ­νως τά ε­ξής:

  1.      Δεν συναινεί στα νέα Κυβερνητικά μέτρα ως προς τη λειτουργία των Ιερών Ναών, εμ­μέ­νει σε όσα συμ­φω­νή­θη­καν αρ­χι­κώς με την Πο­λι­τεία και εντέλλεται οι Ιεροί Ναοί να παραμείνουν ανοικτοί για την συμμετοχή των πιστών στη Θεία Λειτουργία και τον Α­γι­α­σμό των υ­δά­των
  …..

 84. Ηλίας Φωλιας said

  Το βρηκα τυχαια αλλα νομιζω οτι εχει ενδιαφερον. Θα μπορουσε και ο Νικοκυρης να μοιραστει εμπειριες απο τη συνεργασια που ειχε για λιγους μηνες μαζι τους. https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/koinonia/326216/ta-fake-news-tou-ellinikahoaxes-o-narkalieftis-kai-oi-aftoapokaloymenoi-fact-checkers-mathimata-deontologias?m

 85. Μαρία said

  Ακροδεξιότερα Κουλοπάτκιν.

 86. Το «Ρ» της Φωκίωνος Νέγρη said

  Βλέπω ότι γίνεται πολύς λόγος για τον αλγόριθμο του FB (σημ. δεν ασχολούμαι με το άθλημα) και νομίζω θα είχε ενδιαφέρον κάποια στιγμή να ανοίξει η συζήτηση και για την περίπτωση του Youtube. Δηλαδή το πως διαμορφώνονται οι τάσεις καθώς και οι προτάσεις των «καταλληλότερων» βίντεο υποτίθεται με βάση του προφίλ των χρηστών, με την κατάλληλη ρύθμιση των αλγορίθμων εκ μέρους των σχεδιαστών του συστήματος όχι μόνο για λόγους διαφήμισης και κερδοφορίας. Σίγουρα, δεν είμαι ο μόνος που έχει αντιληφθεί το φαινόμενο να παρακολουθεί ένα βίντεο με υποψία σοσιάλ τίτλου, όχι απαραίτητα περιεχομένου, ας πούμε το «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και αμέσως τα προτεινόμενα στο δεξιό άκρο της εικόνας να γεμίζουν σταθερά σύμφωνα με το φιλτράρισμα του συστήματος με ψαγμένες και αντικειμενικές προτάσεις του τύπου «Κομμουνισμός: Το αληθινό πρόσωπο του τέρατος», «Χίτλερ: Ένας παρεξηγημένος ηγέτης πολύ μπροστά από την εποχή του», «Γιώργος Πολίτης: Η εξουσιαστική αριστερά και η σχέση του φιλελευθερισμού με την αναρχία» και διάφορα άλλα παράξενα.

 87. Avonidas said

  #86. Εμένα πάντως το YouTube όλα μαθηματικά και φυσική μου προτείνει, το ‘χω δασκαλέψει καλά 😛

 88. ΓΤ said

  @82, 83

  Λύσσα οι αδειοπαγκαροσεισοπυγιόλες!

 89. ΓΤ said

  54
  407

 90. Triant said

  Έχει καταντήσει μια κοινότητα με προφίλ συνταξιούχων που φλερτάρουν μεταξύ τους, συνομωσιολόγων που συζητάνε τις ανοησίες τους εκεί – γιατί σε άλλα μέσα θα τους είχαν πάρει με τις πέτρες – και σελίδων που διαφημίζουν την πραμάτεια τους

  Αυτοί είναι πολύ περισσότεροι από όσο νομίζουμε ή θα θέλαμε να είναι. Και πάντως είναι αρκετοί ώστε το fb να ζει και να βασιλεύει. Άσε που ακόμα και κανονικοί άνθρωποι, εκεί γίνονται αγνώριστοι, Κάτι σαν την θητεία, που κάνει (όσο διαρκεί) όλους τους άντρες φαντάρους.

 91. Το «Ρ» της Φωκίωνος Νέγρη said

  87: Το Youtube και η σχέση των χρηστών του με αυτό είναι σαν τις περιπτώσεις εκείνων των ζωόφιλων που έχουν την ψευδαίσθηση ότι μπορούν να εξημερώσουν λύκους για να πετύχουν τον τέλειο συνδυασμό του ζώου συντροφιάς- άγρυπνου φύλακα. Όσο το λυκόπουλο ταΐζεται με ψημένο κρέας (ακίνδυνα θέματα) τόσο μεγεθύνονται οι φρούδες ελπίδες ότι είναι εξημερωμένο και καλά δασκαλεμένο. Αν αρχίσεις να το ταΐζεις ωμό κρέας βγαίνουν στη φόρα τα ζωώδη ένστικτα και πάνε περίπατο οι όποιες προσδοκίες. 😉

 92. # 70

  Ωστε μετά τον αείμνηστον Βάταλο, πάει και η classicst ! Η Ματούλα τι κάνει ;

  Παρακαλείται ο αρχειοφύλαξ του ιστολογίου όπως επαναλάβει τα ονόματα των διακεκριμένων σχολιαστών που μπανιαρίστηκαν, τοποθετώντας ένα σταυρό εντός παρενθέσως, ήγουν (+) δεξιόθεν των τεθνεότων !
  Να ορίσουμε δε την 31 Σεπτεμβρίου σαν ημέρα μηνήμης των αδικομπανιαρισμένων αειμνήστων !

 93. Γιάννης Ιατρού said

  … αείμνηστη Classicist Πέθανε; 😎😥 Μάλλον Ζόμπι έγινε…😜

 94. sarant said

  92-93 Eιχαν κρατηθει επειδή ανέφεραν μπαναρισμένα ονόματα

  91 Μου άρεσε η παρομοίωση

  84 Η δική μου συνεργασία δεν είχε κάτι το αξιομνημόνευτο. Μου ζητούσαν τη γνώμη μου για θέματα με τα οποία είχα ασχοληθεί, και την έδινα.

 95. Avonidas said

  #91. Δεν έχω καμιά τέτοια ψευδαίσθηση. Ξέρω ποια κανάλια να κοιτάξω για να βρω αυτό που θέλω και αυτό που ευχαριστιέμαι, κι έχω πλήρη επίγνωση ότι ο βούρκος είναι λίγα κλικ μακριά. Ο βούρκος πάντα υπήρχε και πάντα θα υπάρχει – ή τουλάχιστον όσο οι άνθρωποι θα είναι αυτό που είναι και δεν θ’ αλλάζουν. Αλλά απλώς και μόνο επειδή υπάρχει ο βούρκος, δεν σημαίνει ότι θα πάω να πλατσουρίσω εκεί μέσα, και μετά θα γκρινιάζω ότι λερώθηκα.

  Άλλωστε: αρκετοί απ’ αυτούς που παρακολουθώ στο YouTube έχουν κατά καιρούς ανακοινώσει ότι φτιάχνουν τις δικές τους πλατφόρμες, όπου θα μπορούν να παρουσιάζουν το περιεχόμενο που θέλουν χωρίς περιορισμούς από τον αλγόριθμο, και όσοι πιστοί προσέλθετε. Επί πληρωμή, φυσικά. Δεν υπάρχει τίποτα το κακό σ’ αυτό, ό,τι πληρώνεις παίρνεις (αν κι εδώ που τα λέμε, πολλές φορές το περιεχόμενο αξίζει τα λεφτά του με το παραπάνω, αν ξέρεις να το διαλέγεις).

 96. Georgios Bartzoudis said

  38 LandS said: « 32 Η ΑΥΓΗ ούτε δηλώνει «κομματικό ‘όργανο’», ούτε αποκλείει εκ προοιμίου τίποτα. Αν τη γνωρίζατε, θα το είχατε διαπιστώσει και ας συνεχίζατε να διαφωνείτε με τη «γραμμή» της, αν διαφωνείτε. Παλαιότερα, κάθε Κυριακή υπήρχε συνέντευξη κάποιου μεγαλοστελέχους αντιπάλου του ΣΥΡΙΖΑ (ή του ΣΥΝ για να μη πάω ακόμα πιο πίσω) κόμματος ακόμη και αν επρόκειτο για Υπουργό. Πρακτική που σταμάτησε απότομα μετά τη πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές του 2014. Όταν φάνηκε ότι θα ήταν το πρώτο κόμμα και σε Εθνικές εκλογές.

  # Πράγματι, έχει χρόνια που δεν την έχω πιάσει στο χέρι. Μόλις τώρα όμως είδα μια προβολή της στο διαδίκτυο με τη λεζάντα «Η ΑΥΓΗ, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ». Χρειάζεσαι τίποτα παραπάνω;;; Αν θέλεις, μπορείς να διαβάσεις τα δικολαβικά του Γιάννης Κουβάτσος (σχόλιο 45).

 97. ORIO said

  Το πρώτο ψέμα (φέικ νιουζ) στην ανθρωπότητα ήταν στην Γένεση …4 Και το φίδι είπε στη γυναίκα: Σίγουρα δεν θα πεθάνετε… Ευχαριστούμε για την εμπεριστατωμένη συνέντευξη!

 98. Γιάννης Ιατρού said

  85: χαχα, απ΄ τη δική μου ΕΣΣΟ😂 (κινέζικα μαθαίνεις; 🤩)

 99. Πέπε said

  @86
  Εγώ απ’ όσα βλέπω στο ΥΤ ο κύριος όγκος ανήκει σε 2-3 κατηγορίες εντελώς άσχετες μεταξύ τους, και τα υπόλοιπα είναι οτιδήποτε.

  Οι προτάσεις του ΥΤ είναι κατά τουλάχιστον 70% (επιεικώς 70) άσχετες.

 100. Το «Ρ» της Φωκίωνος Νέγρη said

  95: Avonida δεν το ανέφερα για σένα προσωπικά, απλώς με αφορμή αυτό που έγραψες χιουμοριστικά, έκανα μια γενική τοποθέτηση με τη μορφή παρομοίωσης για μια συμπεριφορά, ψευδαίσθηση, προσδοκία ή όπως αλλιώς θέλει κανείς να το πει, για κάτι που με τον ένα ή άλλο τρόπο αφορά όλους όσους χρησιμοποιούμε το μέσο. 🙂

 101. Πέπε said

  Τι,πόθανε η Κλασικίστρια; Βρε βρε… Τι είμαστε τελικά; Τι είναι ο άνθρωπος; Τι είναι η ζωή;

  Όσο για το φβ, πάνε αρκετά χρόνια που έχει διαπιστωθεί πως πόθανε, κι ακόμα απόθαντο είναι.

 102. William T. Riker said

  Mία από τις πιο γουστόζικες, θαρρώ, περιπτώσεις διασποράς φέικ νιούζ στη λογοτεχνία προήλθε από την πένα του Αλεξάνδρου Δουμά πατρός στον Κόμη Μοντεχρήστο (η γνωστή υπόθεση με το τηλεγράφημα από την Ισπανία εξαιτίας του οποίου φαλίρισε ο Danglars κλπ).

  Τι έχουν τα έρμα (τα χρηστώνυμα) και ψοφάνε; RIP Κλασικίστρια!

 103. William T. Riker said

  101β. Το FB έχει ακόμη ορισμένες χρήσιμες λειτουργίες, όπως η ύπαρξη κλειστών ομάδων που γίνεσαι δεκτός μόνο κατόπιν πρόσκλησης από άλλο μέλος. Υπάρχουν μερικές που μπορείς να ανταλλάσεις βιβλία που βγήκαν και προχτές ακόμη. Τζάμπα μου πέσαν τα χέρια να σκανάρω τόσα χρόνια…

 104. Γιάννης Ιατρού said

  92, (χαλάω εγώ χατίρια; 😎),101, 102: Ανακεφαλαίωση χρηστωνύμων (και βοήθεια για το plonk…) 🙂 🙂

 105. Avonidas said

  #104. καὶ ἐπηρώτα αὐτόν· τί ὄνομά σοι; καὶ ἀπεκρίθη λέγων· λεγεὼν ὄνομά μοι, ὅτι πολλοί ἐσμεν 😉

 106. Γιάννης Ιατρού said

  105: χαχαχα 👍 Κατά Μάρκον, 5,9 😎 Αλλά κει το πιό σύγχρονο κι επανασταστικό: «Είμαστε δύο, είμαστε τρείς..»🎶🎵🎼

 107. sarant said

  97 🙂

  103 Ναι, οι κλειστές ομάδες είναι κάτι βολικό

  104!!

 108. 106 Σιγά μην έγραφε πολύ χεσμέν’ ο Μάρκος, ντροπής πράματα 🙂

 109. Γιάννης Ιατρού said

  108: Ο Βαμβακάρης ήτ6αν αΝΘΗρόστομος 🙂

 110. Γιάννης Ιατρού said

  103, 107β Κλειστές ομάδες έχει κατά κάποιο τρόπο και το τουίτα (κλειστοί λογαριασμοί)

 111. 104 Την πλαστοπροσωπία Κιτσίκη δεν βλέπω. Ο αληθινός ήταν που μας οδήγησε και στην πραγματική ταυτότητα του Βάτμαν.

 112. # 104

  Ευγε !! …για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι…

  Είσαι υπέροχος (ο όγδοος)

 113. Γιάννης Ιατρού said

  111: Δίκιο έχεις, θα την προσθέσω✔

 114. ΚΩΣΤΑΣ said

  Δεν είμαι στο φ/β και δεν γνωρίζω τη λειτουργία του. Εκ πεποιθήσεως είμαι εναντίον κάθε είδους λογοκρισίας πλην περιπτώσεων που παραβιάζουν τον ποινικό κώδικα.

  Εκφράζω τη συμπάθεια και συμπαράστασή μου στον Νικοκύρη και είμαι πρόθυμος, αν κάπου χρειαστεί, να συνεισφέρω ό,τι και όπως μπορώ.

  Πάντως υπάρχει κι ένα ομιχλώδες τοπίο όπου ο καθένας μας προσδιορίζει, με δικά του κριτήρια, τι μπορεί να λέγεται ή να γράφεται ελεύθερα ή τι να μην επιτρέπεται, έστω κι αν δεν υπάρχει παραβίαση του ποινικού κώδικα. Είναι, πως να το πω, και κάπως φιλοσοφικό το θέμα, σηκώνει κουβέντα… για να βρεθούν και να τεθούν κάποια όρια.

 115. Μαρία said

  111
  Με πρόλαβες. Δημήτρης Κιτσίκης, η 1η πλαστοπροσωπία.

 116. Μαρία said

  113
  Και να αφαιρέσεις τη Λώβη.

 117. Γιάννης Ιατρού said

  111: το σχετικό σχόλιο στις 13 Μαίου 2013 με την αποκάλυψη της πλαστοπροσωπίας ….

 118. Το «Ρ» της Φωκίωνος Νέγρη said

  Μια φορά κι έναν καιρό ήταν… η κυρία Στούκα.

 119. Γιάννης Ιατρού said

  116: Ξέρω, ξέρω Μαρία, αυτό κι ένα άλλο χρηστώνυμο είναι ένα θέμα 🙄😎🤔⁉

 120. sarant said

  118 Δεν νομίζω ότι ανήκει στις πολλές περσόνες του Βάτμαν

 121. Πρωί στην πλατεία Κανάρη φαίνονται ακόμα τα προηγηθέντα, μόνιμη κατάσταση…

  Βρε μπας και πέρασε κανένα στιχοπλόκον μέλος του ιστολογίου και έδωσε ιδέες ;;

 122. Πέπε said

  @116, 119:
  Κανένα θέμα. Όπως τα λέει η Μαρία. Τις λεπτομέρειες μπορεί να σ’ τις πει ο ΓΤ, αν και δε θα το κάνει, γιατί έτσι έχει δεσμευτεί (και καλά κάνει).

 123. Μαρία said

  μαρμάγκα

 124. Aghapi D said

  9
  όλο και βαθύτερα δηλαδή

 125. Μαρία said

  120
  Όπως ούτε η Mme PERIPATETICIENNE (Poutana Poutanidou) ή Strata Stratoula https://sarantakos.wordpress.com/2013/10/12/meze-86/#comment-190061

 126. Το «Ρ» της Φωκίωνος Νέγρη said

  120: ΟΚ. Από τα λίγα που θυμάμαι είχε το edgy στυλάκι του Βάτμαν σε πιο ακατέργαστη μορφή.

 127. rogerios said

  @104: Εξαιρετικός κατάλογος, από τον οποίο, όμως, λείπει πάντα ο «Παγανιστής» (βλ. ανάρτηση 24.2.2014).

  @116: Υπάρχουν στοιχεία που συνηγορούν υπέρ της αφαίρεσης;

 128. sarant said

  125-127 Είχαν μαρμαγκωθεί επειδή ανέφεραν ονόματα 🙂

  Και συμφωνώ για Παγανιστή κτλ.

 129. Avonidas said

  #127. @104: Εξαιρετικός κατάλογος

  Θα μπορούσε κανείς να κάνει λόγο για Βαταλόγιον 😉

 130. Μαρία said

  127
  Αδιάσειστα 🙂 Η Λώβη ξέρει γράμματα.

 131. sarant said

  130 Προφανώς, καμιά σχέση η Λ. με τον Βάτμαν. Με άλλους, ίσως.

 132. Μαρία said

  131
  Με άλλους … Χμ, το σημειώνω 🙂

 133. 103: Καμία βολή δεν έχουν σε σχέση με ένα κανονικό φόρουμ

 134. Spiridione said

  104 Υπάρχουν κι άλλες πλαστοπροσωπείες, π.χ εγγονός Βουλπιώτη κ.α. που δεν θυμάμαι.

 135. nikiplos said

  15@ Δεν είναι ακριβώς έτσι. Αυτή τη στιγμή μόνο τα 5μύρια των συμπολιτών μας έχουν πρόσβαση σε δωρεάν επίγειο τηλεοπτικό σταθμό που δεν υμνολογεί, αινει, δοξολογεί την κυβέρνηση κι αυτό είναι (θου φυλακήν το στόματί μου) το Κόντρα των άλλοτε Κουρήδων.

  Τα υπόλοιπα 5 μύρια έχουν πρόσβαση μόνο σε κανάλια που:
  -φιμώνουν την αντιπολίτευση, όταν αυτή δεν είναι αρεστή. Το κάνουν εναλλάξ, γκαρίζοντας και τσιρίζοντας οι αδώνηδες και αν χρειαστεί οι δημοσιοκάφροι παύουν τη δυνατότητα να ακουστεί η όποια (προσοχή ΟΧΙ αντίθετη) μη υμνητική γνώμη.
  -δίνουν έναν βαρετό μονόλογο αποκρύπτοντας σοβαρές ειδήσεις (έκθεση, προτεραιοποίηση του εμβολιασμού κλπ)
  -Δεν μεταδίδουν Δημοσιογραφική έρευνα: πχ ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι μεγάλου άλλοτε βεληνεκούς που δεν χαϊδεύουν την κυβέρνηση, αποκαλύπτουν πως ο υιός Σαμαρά (εκείνος που είχαν πιάσει να αντιγράφει – δεν έχει σημασία αυτό καλά έκανε, σημασία έχει η μαφιόζικη τιμωρία της διδάσκουσας) ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΕ στον ΟΠΑΠ (όχι σε ήκιστη θέση, αλλά κάργα Διευθυντική). Τον ΟΠΑΠ που πούλησε ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός στον Τίγρη.
  -Μεταδίδουν μόνο επιλεκτική δημοσιογραφία γνώμης: Θυμόμαστε όλοι το περιστατικό με τον Δήμαρχο που έβριζαν ως εγκάθετο συριζαίο, για να αποδειχθεί ότι είχε εκλεγεί με την υποστήριξη του κυβερνώντος κόμματος.

  Δεν πρόκειται δηλαδή για μονοχρωματικό Τύπο φιλικό προς την κυβέρνηση, αλλά για Τύπο που φιμώνει, αποκλείει, χλευάζει, συκοφαντεί με fake news κάθε άλλη γνώμη, άποψη, είδηση.

  πρόσβαση σε ΜΚΔ, έχουν μόνο άτομα συγκεκριμένης ηλικιακής κατηγορίας, βέβαια, οπότε δεν αντισταθμίζουν τη φίμωση.

 136. ΓΤ said

  αθλητική κίνηση

  Βόλος-Ατρόμητος 1-0
  Λαμία-Άρης 2-0

 137. sarant said

  135 Έτσι είναι, δυστυχώς

 138. Πέπε said

  Η Αλίκη Στούκα πρέπει να αντιστοιχούσε σε πραγματικό πρόσωπο. Δεν ξέρω αν στ’ αλήθεια την έλεγαν Αλίκη Στούκα, ούτε καν αν ήταν γυναίκα, έτσι κι αλλιώς αυτά αφορούν την e-περσόνα, αλλά πάντως είναι χώρια περίπτωση από …όλο τον υπόλοιπο.

 139. nikiplos said

  Περί Facebook: Ήταν τόσο κραυγαλαίο στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, που μέχρι και ταινία με success story γύρισαν προκειμένου να δημιουργήσουν μια συλλογική μνήμη, ενός φαντασιακού γεγονότος.

  Σύμφωνα με την ταινία, ο Ζου ήθελε την εμπορευματοποίηση, δημοσιοποίηση της ιδέας των φίλων του, οι οποίοι έβριθαν στην εσωστρέφεια της νέρδικης ζωής τους (nerds). Όχι μόνο πλούτισε, αλλά όταν οι φίλοι του, παραπλανήθηκαν από μεγαλοκαρχαρίες δικηγόρους, αυτός παρόλο που κέρδισε τις δίκες, φρόντισε για αυτούς.

  Καθόλου όμως έτσι δεν έγινε η αληθινή ιστορία. Οι νέρδοι, είχαν εξαρχής την άποψη, πόνο, διάθεση για κοινωνικοποίηση της ιδέας τους. Έψαχναν και έφαγαν πολύ «ξύλο» από τις εταιρείες κολοσσούς. Κάποιοι προσέγγισαν τον Ζου και του άνοιξαν όλους τους δρόμους, αλλά χωρίς τους φίλους του. Εκείνοι προσπάθησαν να αντεπιτεθούν δημιουργώντας μια πιο ελευθεριακή πλατφόρμα, όμως όχι μόνο δεν έβρισκαν δίοδο μέσα από τις δικτυακές Τηλεπικ. Εταιρείες, αλλά στη δίκη είχαν παρουσιαστεί αποδείξεις για άνωθεν παρέμβαση φίμωσής τους. Τες πα πολλά στοιχεία της δίκης (επί Μπούς υιού) έμειναν στο σκοτάδι, δίκην εθνικής ασφάλειας. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά, έτσι κι αλλιώς με την γνωστή επωδό που με δικά του λόγια παρουσίασε κι ο Αβονίδας: Nothing is for free.

 140. Γιάννης Ιατρού said

  127: Εμ, στο δικό του άρθρο ο καθένας τον θυμάται, εγώ χάνω και κανένα ενδιάμεσα 🙂 🙂
  Πάντως όσοι πιστοί.. συμπληρώστε, ευπρόσδεκτο.

  ΥΓ: Όσο για το ένα (δύο) αμφισβητούμενο χρηστώνυμο, το επιτελείο είναι ενήμερο, θα βρούμε την άκρη (δηλ. μάλλον την έχουμε βρει, η συζήτηση εδωμέσα δεν προσθέτει κάτι..😎)

 141. Alexis said

  #104: Χα, χα, εξαιρετικό, πολύ μου άρεσαν τα σταυρουδάκια δίπλα στους …τεθνεώτες 😆
  Η γραία Βατάλαινα τι κάνει, έχουμε κανα νέο;

 142. Γιάννης Ιατρού said

  134: «JOHN VOULPIOTIS» (τάχα μου εγγονός του Ιωάννου Βουλπιώτη της Siemens…) ήταν στην ακρίβεια, τον Απρίλιο του 2013 🙂

 143. Avonidas said

  #139. Οι νέρδοι, ωραίο. Μου θυμίζει τους νάρδους του Λόρκα (ή μήπως ήταν του Λευτέρη Παπαδόπουλου η μεταφραστική πατέντα; ) 🙂

 144. angelos said

  Προσωπικα διαφωνω ΚΑΘΕΤΑ με το απαγορευτικο σε τουτο το blog, ή μαλλον καλυτερα, βρισκω εντελως ακατανοητο να συνεχιζει να υπαρχει μετα απο τοσους μηνες. Αντε πες οτι το fb εχει την αρχη «πρωτα απαγορευσε και μετα ψαχτο», για καλο και για κακο (π.χ. περιπτωσεις παιδικης πορνογραφιας κτλ κτλ). Θα επρεπε, ομως, μετα απο ενα ευλογο διαστημα, καποιος να το ελεγχει και να επαναφερει την ταξη.
  Ταυτοχρονα, παντως, δεν ειμαι καθολου σιγουρος οτι ισχυει το «και κατά σύμπτωση οι σελίδες αυτές έχουν ΟΛΕΣ περιεχόμενο αντιπολιτευτικό» (δικα μου τα caps).
  Νομιζω οτι περισσοτερο προκειται για ενα διαδικτυακο «πολεμο», με αθεμιτα προφανως μεσα, και αθωα (αλλα και ενοχα) θυματα απο ολες τις πλευρες.

 145. ΓΤ said

  @82, 83

  To Μαξίμου απάντησε στην Εκκλησία
  https://www.in.gr/2021/01/04/politics/theofaneia-ksespa-polemos-metaksy-ekklisias-kai-kyvernisis/

 146. Γιάννης Ιατρού said

  141: Θρηνεί τον χαμό του συζύγου ρε συ! (όλο «ο χαμένος» τον αποκαλεί στα αναφιλητά της 🙂 )

 147. Pedis said

  Πάντως, ο ψυχάκιας φαίνεται ότι είναι δημοφιλής στο ιστολόγιο, τόσοι κα τόσοι ασχολούνται μαζί του και του πιάνουν κουβέντα, ο Νικοκύρης αφήνει τα σχόλιά του να περάσουν. Και σκορολάροντας δεν μπορώ να μην διαπιστώσω, ότι, εκτός του ότι πρόκειται για μεγαλοκάθικο, για να τα ετοιμάσει καταναλώνει χρόνο και φροντίδα.

  Τέλος πάντων, είναι άντρας ή γυναίκα και για ποιο λόγο έχει φάει τέτοιο κόλλημα με τον Νικοκύρη;

 148. BLOG_OTI_NANAI said

  82: Όταν έγιναν τα καραγκιοζιλίκια με τους «επαναστάτες χωρίς αιτία» στην επέτειο του Πολυτεχνείου, είχες αναρωτηθεί το ίδιο; Τουλάχιστον θύμισε μας τα σχόλια σου διότι τα σφάλματα καταλογίζονται ισότιμα.

  Εγώ είχα καταδικάσει τις γελοιότητες των πολιτικών μας στην επέτειο του Πολυτεχνείου και αππολύτως ισότιμα καταλογίζω και αυτή την ενέργεια στην Εκκλησία ως σφάλμα.

  Αν όμως κάποιος προηγουμένως δεν είχε καταδικάσει τις δήθεν ενέργειες «διάσωσης της Δημοκρατίας» των ανεγκέφαλων που έδωσαν σύνθημα ανυπακοής στην χειρότερη περίοδο της πανδημίας, τότε αποτελεί γιαλατζί τιμητή και καλύτερα ας μην μιλάει τώρα γιατί αυτό αποτελεί θράσος.

  Αυτό δεν αφορά εσένα απαραίτητα, αφορά όμως τον κάθε πονηρό που όταν κρίνει ότι τον εξυπηρετεί ιδεολογικά μια ενέργεια, τότε οι θάνατοι των διασωληνωμένων είναι αποδεκτοί… (ακόμα και με το γελοίο επιχείρημα του «κινδύνου της Δημοκρατίας» στα πλαίσια μιας… Δημοκρατίας όπου οι ίδιοι είχαν αποδεχτεί πριν μερικές ημέρες να μην τιμήσουν την επέτειο κατά του Φασισμού στην 28η Οκτωβρίου).

 149. # 135

  Ποιός τίγρης βρε Νίκιπλε ; Αυτός έχει το 10% από την εταιρία του Τσέχου που έχει το 33% του δηλαδή το 3,3% όσες δηλαδή μετοχές δίνουνε οι μεγάλες καφετέριες της Φ.Ν. για προστασία, αντί για επικίνδυνα μετρητά(το συνηθισμένο παρανόμι του εισπράκτορα είναι ο σκύλος). Γι αυτό η ΑΕΚ έχει το απυρόβλητο (όχι εύνοια) στην διαιτησία όταν οι άλλοι σφάζονται ανάλογα που φυσάει το αεράκι.

 150. BLOG_OTI_NANAI said

  Η λογοκρισία αποτελεί γενικά τεράστιο πρόβλημα. Έβλεπα πριν κανα 2 βδομάδες και ένα ντοκιμαντέρ στη δημόσια τηλεόραση για προβλήματα χρηστών που είχαν κανάλια στο youtube όπου αποσύρθηκαν οι διαφημίσεις από τα βίντεο τους.
  Υπέρτατο αγαθό είναι η ελευθερία της γνώμης και των ιδεών. Μιχαλολιάκος και ιντιμίντια έχουν τα ίδια δικαιώματα έκφρασης παρά την επικίνδυνη αντιδημοκρατική καφρίλα των ιδεών τους. Αν αυτό το πικρό ποτήρι δεν γίνει δεκτό χαιρετίσματα στη Δημοκρατία.

  Βεβαίως, το μέγα πρόβλημα είναι η ενδιάμεση κατάσταση όπου, ο κάφρος είναι προσεκτικός και δεν καλεί σε πράξεις βίας, όμως ο φυλετικός ή κοινωνικός ρατσισμός του μπορεί να παρασύρει κάποιον που τα διαβάζει.
  Αυτό είναι το τεράστιο πρόβλημα. Τι γίνεται με αυτόν που «εκφράζει τη γνώμη» ότι ο μαύρος είναι κατώτερη μορφή ζωής και με αυτόν που «εκφράζει τη γνώμη» ότι αξίζει να δολοφονούνται συγκεκριμένης τάξης άνθρωποι, αλλά χωρίς να προσκαλούν σε αξιόποινες ενέργειες;
  Σε αυτό το σημείο της απλής έκφρασης ιδεών, αλλά εγκληματικών ιδεών και χωρίς καμία προτροπή, βρίσκεται η πιο δύσκολη εξίσωση.

 151. ΚΩΣΤΑΣ said

  Συμφωνώ με το πνεύμα του @148 του Μπλογκ, χωρίς να εστιάζω σε πρόσωπα, σχολιαστές εδώ. Με ενδιαφέρει η ουσία, το σωστό και δίκαιο, χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες.

  Φυσικά, καταδικάζω κι εγώ τη σημερινή απόφαση της ιεραρχίας και όχι μόνο τώρα. Από την αρχή της πανδημίας δεν μου άρεσε γενικά η στάση της ηγεσίας της εκκλησίας, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

 152. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Πολύ καλό το σημερινό! (Το βίντεο δεν το έχω βάλει ακόμα).

  Περί λογοκρισίας θα μπορούσαμε να μιλάμε …αενάως, αλλά πάντα, δυστυχώς, αυτή θα υπάρχει και θα ασκείται από τους διαθέτοντες κάθε μορφής και είδους εξουσία. Φοβάμαι πως αυτό δεν αλλάζει…
  Από την άλλη, πάντα θα υπάρχει και η αντίσταση απέναντι στις επεμβάσεις λογοκρισίας. Άλλοτε ατομική και άλλοτε ομαδική και μαζικότερη, άλλοτε με επιτυχή κατάληξη και άλλοτε όχι. Η δύναμη των ΜΚΔ στις μέρες μας –αλλά και των ΜΜΑ(ποβλακ.)- κάνει την αντίσταση αυτή δυσκολότερη και λιγότερο αποτελεσματική, με ό,τι αυτό συνεπάγεται… Αλλά, ίσως μελλοντικά, βρεθεί ένα «αντίπαλο δέος»…

  Περί ανασχηματισμού: Αν έκανα καλούς λογαριασμούς και ψάξιμο, το κυβερνητικό σχήμα που σήμερα ανακοινώθηκε (2+57=59 μέλη), πρέπει να είναι το πολυπληθέστερο μεταπολεμικά! (προπολεμικά δεν έψαξα… 🙂 ). Βρε, τι ψηφίσατε; 🙂

 153. Γιώργος said

  Ποτέ μου δεν το χώνεψα. Πριν 8-9 χρόνια, για κάτι μήνες έφτιαξα προφίλ, και στο καπάκι βγήκα και έκτοτε δεν… Από κείμενα όπως το σημερινό έχω καταλάβει ότι απλά, ναι διαγράφουν και απαγορεύουν την πρόσβαση μόνο και μόνο αν μαζευτεί ένας ικανός αριθμός αναφορών. Ο λόγος γιατί τους κοστίζει λιγότερο (σιγά μην πληρώνουμε άτομα να τσεκάρουν αναφορές) και κερδίζουν αφού τελικά ευνοούν ομάδες, άρα πολλές εισόδους, άρα καλύτερες εισπράξεις από διαφημίσεις. Μια χαρά είμαι 15 χρόνια στα blog και συμμετέχω όποτε μπορώ και σε μια ιστοσελίδα.

 154. Αράουτ said

  Εκλεκτέ χριστιανέ λόγιε, κ. Blogotinanai (150),

  αφήστε τα χριστιανικά κηρύγματα περί Λογοκρισίας και απαντήστε ευθέως:

  1) Συμφωνείτε με την αυτοκτονική πολιτική του κυρίου Σαραντάκου που τα τελευταία 4 έτη απέβαλε για «ψύλλου πήδημα» τόσους επιφανείς σχολιαστάς, με αποτέλεσμα την καταβαράθρωση του παρόντος Ιστολογίου, που επί 50 μήνες βολόδερνε κάτω από το 1.800 της Alexa;

  2) Συμφωνείτε με την τακτική του κυρίου Νίκου να αφήνει στο απυρόβλητο τους φιλαράκους του στα Σαββατιάτικα μεζεδάκια, οσονδήποτε μεγάλες αγραμματοσύνες + γκάφες ολκής κι αν διαπράξουν;

  3) Συμφωνείτε ότι η ραγδαία άνοδος του παρόντος Ιστολογίου από την παραμονή του Τιμίου Σταυρού που έσκασε μύτη εδωμέσα ο Αράουτ με το Επιτελείο του, οφείλεται στα μνημειώδη σχόλια του εν λόγω σχολιαστού, που έχουν κάνει τακτικούς αναγνώστες του Σαραντακείου Ιστολογίου έναν Μπάμπι κι έναν Παναγιώτη Κουνάδη;

  Είναι τυχαίο ότι στις 13 Σεπτέμβρη το παρόν Ιστολόγιο βρισκόταν στην 1.750 θέση όλων των εν Ελλάδι ιστοσελίδων και σήμερα 4 Γενάρη βρίσκεται στην 902 απειλώντας το απλησίαστο ρεκόρ όλων των εποχών (859) που είχε πιάσει στα μέσα του 2016, χάρις στον αλησμόνητο Βάταλο, τον κατά γενική ομολογία μακράν κορυφαίο σχολιαστή από καταβολής του Ρωμέικου Διαδικτύου;

  Εδώ σε θέλω κάβουρα που περπατάς στα κάρβουνα

 155. # 152

  Αυτός που έκανε τον μετασχηματισμό (Μητσοτάκης) θυμίζει προπονητή που για φιάξει την ενδεκάδα παίρνει «χαρτάκι» από τον πρόεδρο (Μαρινάκης) !

 156. loukretia50 said

  Δε μ’ ενδιέφερε ποτέ το φουμπού, αλλά σκέφτηκα ένα εφιαλτικό σενάριο :

  Η περσόνα μου η φουμπούκα , εκλεκτή, δημοφιλής
  έκανε στο μπλογκ ξεμπούκα , μα υπήρξε αμελής.
  Δε λογάριασε το φαύλο, πονηρό μηχανισμό
  (υποκρύπτεται δολίως σε μαϊμού λογαριασμό)
  και αθέμιτο αψηφούσε κι άγριο ανταγωνισμό

  Πριν προλάβει ν’ αποκτήσει το φαν κλαμπ που λαχταρά,
  με το ίδιο παρανόμι σκάει μύτη μια κυρά.

  Κλασικών σπουδών δηλώνει, έγκριτη, διαπρεπής
  (Χαμαιλέων από κούνια, είρων κι αμετροεπής).

  Αποδείχτηκε συντόμως της τριαίνης η ουρά:
  Λεγεών των προσωπείων που τρολάρει φανερά.

  Κι η αθώα φουμπουκίτσα, θύμα απάτης ποταπής
  Να νομίζουν πως ποστάρει αναιδώς – και τι να πεις!
  των αρχαίων τα κουδούνια, σε βερσιόν περιωπής
  ΛΟΥ
  Δεν τη θέλει η κουλτούρα? Ολική επαναφορά
  Στα παλιά γυρνάει λημέρια γι΄άλλα κόλπα με χαρά.

  Αιτημάτων η πληθώρα κατακλύζει το φουμπού
  Στην αμαρτωλή περσόνα μύρια τρολ έκαναν ντου

 157. Αμαλία said

  Δείτε σε βίντεο τον πολυώνυμο καλικάντζαρο: https://youtu.be/HD8kepmxaJE

 158. Χαρούλα said

  Ωραία συνέντευξη.

  Σήμερα το φβ ειναι για συνταξιούχους, να καλημερίζονται και να αλληλοπαινεύονται.
  Το Twitter είναι της μέσης ηλικίας κυρίως, και συνήθως είναι ομαδοποιημένοι οι ομοϊδεάτες(όχι μόνο πολιτικά) και «κράζουν» τους απέναντι.
  Και έχουμε τους νέους που είναι instragramers. Αυτοί και η εικόνα τους! Χαλαρά και απροβλημάτιστα(ελπίζω λόγω ηλικίας).
  Δεν έχω κανένα ΜΚΔ, αλλά μετρώντας τους γνωστούς γύρω μου, σε αυτή την εικόνα οδηγούμαι. Χωρίς φυσικά να είναι απόλυτο.
  Αν έχω δίκιο, τότε φαίνεται και το …προσδόκιμο ζωής του κάθε μέσου.

 159. ΓΤ said

  135, 149@

  Ας δούμε επίσημα στοιχεία:
  Αντλώντας από τα τοτινά στοιχεία πώλησης (αριθμοί σε στρογγυλοποιημένα εκατ. ευρώ), έχουμε:

  Τον Αύγουστο του 2013, το 33% του ΟΠΑΠ πέρασε στην Emma Delta έναντι 652 εκατ. ευρώ (622 τοις μετρητοίς)
  Η Emma (επενδυτικό ταμείο που ιδρύθηκε σύμφωνα με τη Νομοθεσία της Κύπρου) έχει στις αγκάλες της:

  Yeonama Holdings Co Ltd (Δημήτρης και Γιώργος Μελισσανίδης, κατέβαλαν 157)
  MEF Holdings (Τσέχοι, 145)
  Vital Peak (Ρώσος μεγιστάνας, 145)
  Roubindiam (Σλοβάκοι, 145)
  Helixsor (Σλοβάκοι, 31)
  Helvasor (Κοπελούζος, 26)

 160. Alexis said

  #146: 😂 🤣 😂 🤣

  #75: «Φτιάξε κι εσύ το δικό σου F/b»
  Καλό αλλά δεν…
  Θυμίζει έντονα το «φτιάξε το δικό σου κόμμα»
  Δυστυχώς στην εποχή μας δεν επαρκούν ούτε οι καλές προθέσεις ούτε οι καλές ιδέες.
  «Δει δη χρημάτων ώ άνδρες Αθηναίοι»

  #78: Αυτοί οι δικαστές όμως σε δικάζανε με βάση κάποια συγκεκριμένη κατηγορία και κυρίως σε ακούγανε πριν αποφασίσουν.
  Εσένα πώς θα σου φαινόταν αν 50 άτομα έστελναν αναφορές για σένα ότι είσαι παραβατικός και με βάση τις αναφορές αυτές κάποιο δικαστήριο σε καταδίκαζε χωρίς καν να σε έχει δει;

 161. sarant said

  158 Ομαδοποίηση υπάρχει και στο ΦΒ αν σκεφτείς ότι πολλοί έχουν προφίλ ανοιχτό μόνο στους φίλους τους -και βέβαια ο καθένας έχει την τάση να διαλέγει φίλους που του μοιάζουν.

  Στο Τουίτερ είναι πολύ πιο σπάνια τα κλειστά προφίλ, που δεν μπορεί να τα διαβάσει παρά μόνο όποιος σε ακολουθεί.

 162. Faltsos said

  148

  Στο 82 δεν σχολίασα την ίδια την απόφαση της ΙΣ, αλλά το ύφος εξουσίας.

  Κατά τα άλλα, επιμένω στην άποψη μου ότι η στάση πολλών κληρικών βλάπτει την εκκλησία. Όταν με αυτούς συντάσσεται και η ηγεσία της, ακόμη χειρότερα.
  Το ίδιο δεν τιμούν την εκκλησία οι συγκρίσεις με πολιτικά κόμματα και ομάδες.

 163. Γιάννης Κουβάτσος said

  158: Συμφωνώ σε όλα, Χαρούλα. Αυτή είναι κι εμένα η εντύπωσή μου.

 164. Νίκος Κ. said

  Εφόσον το πρόβλημα ξεκινάει από τις πολλές «αναφορές» κάποιας ομάδας χρηστών, θα είχε ενδιαφέρον αν ποτέ μπορούσαμε να πληροφορηθούμε πόσο αυθόρμητη και τυχαία ήταν η ομάδα που φρόντισε να αποκλείσει αυτό το ιστολόγιο. Κι αν έχει κάνει το ίδιο και με άλλους.

  Το ξέρω, είναι σχεδόν αδύνατον. Αλλά είπα, μια και ξεκινάει καινούργιος χρόνος,. να εκφράσω μια ευχή

 165. skom said

  @Αμαλία για το 157
  Στο βιντεο αυτό ένας κύριος αναλύει ότι ο Ι. Δραγούμης δεν είναι άξιος να φέρει τον τίτλο του εθνικιστή.
  Δηλαδή ο κύριος που τα αναλύει αυτά είναι ο πολυώνυμος; Αυτό πιστεύετε;

 166. Γιάννης Ιατρού said

  Σιγά …χεστήκαμε για τις Αλέξαινες, μόνο ο Αλέξης μας ενδιαφέρει

  156: …Στα παλιά γυρνάει λημέρια γι΄ άλλα κόλπα με χαρά…🙄
  Γεια σου Λου😉

 167. Ρε παιδιά, ο μεσαίος στο βίντεο του #157…….

 168. Pedis said

  Χωρίς έλεος, πλέον.

 169. Μαρία said

  158
  Κρίνοντας απ’ το δικό μου περίγυρο δεν έχεις δίκιο για του φουμπού, ούτε για το τουίτερ.

  165
  Έχεις χάσει επεισόδια.

 170. ΣΠ said

  104
  Δεν έχεις την πιο πρόσφατη περσόνα, Dee Baker.
  https://sarantakos.wordpress.com/2020/11/24/swtires-6/#comment-697203

 171. Γιάννης Ιατρού said

  170Q ✔👍

 172. # 159

  Η επωνυμία στο χρηματιστήριο μιας εταιρίας με την ιδιοκτησία έχει τόση σχέση όσο ο φάντης με το ρετσινόλαδο. Επί χρυσής εποχής ελληνικού χρηματιστηρίου ο Κόκκαλης πλήρωνε τα του ΟΣΦΠ με τις υπερτιμημένες μετοχές της Ιντρακομ και είχε φτάσει να έχει το 0,5 % !!! Φυσικά τις ξαναπήρε πίσω όταν έπεσαν. Κάτι αντίστοιχο πήγε να κάνει στο Νιουγιόρκ ο τίγρης αλλά εκεί πιο ξύπνιοι οι μέτοχοι έχουν και συνδικάτα, μόλις έχασε την πλειοψηφία, του πήρανε την διοίκηση της εταιρίας αλλά δεν άλλαξαν το όνομα…
  Κάτι θάχεις ακούσει για τις απάτες που ανακάλυψαν κι αν έχεις φίλους ναυτικούς στα κόλπα, ρώτα τους να σου πούνε τι δουλειά κάνουν τα καράβια του τίγρη στην μεσόγειο. Η κόντρα με τον Μαρινάκη λες να είναι για τον…Αρσαριφάντ ;

 173. Κιγκέρι said

  104:

  Κι ο «Ένας Τύπος Κι Υπογραμμός»; Δεν είναι κι αυτός ύποπτος;

 174. nikiplos said

  172@ Μα οι μεγάλες οικογένειες που διοικούν τη χώρα από το παρασκήνιο, δεν διοικούν, απλά κάνουν μεσιτείες και νταβατζιλίκια. Κατά τα άλλα για τα διεθνή στάνταρντς, μπαταχτσήδες είναι. Απλά κανείς έξωθεν επιχειρηματικός όμιλος, ακόμη κι αν είχε διάθεση (που ποτέ δεν θα έχει) να επενδύσει στη χώρα μας (μόνο θλίψη μου προκαλεί η εμμονή στην προπαγάνδιση τέτοιων ουρανομήκων ανοησιών ακόμη από συμπατριώτες μας), δεν μπορεί να κάνει την όποια επένδυσή του, εάν δεν προσκολληθεί σε κάποιον όμιλο που διοικείται διακονείται από τις μεγάλες αυτές οικογένειες.

 175. nikiplos said

  157@ προειδοποιήστε μανδάμ παρακαλώ! Η Δοξούλα, μου θύμισε έντονα το ντοκυμαντέρ «οι γυναίκες της Χρυσής Αυγής».

 176. sarant said

  Καλημερα από εδώ!

  168 Καθώς να καθαρίζουνε κρεμμύδια…

 177. Γιάννης Ιατρού said

  173: Καλημέρα. Τι να σου πω; Η γυναικεία διαίσθηση έχει ισχυρότατη παρουσία και αποδοχή στην ιστορία της ανθρωπότητας🤩🤔 . Κατανοώ μεν την επιφυλακτικότητα αλλά δεν είμαι της σχολής αεροζόλ-κίντου στην περίπτωση αυτή.

 178. # 174

  Εξαίρεση (πρέπει να) είναι ο Σαββίδης που με ομάδα, εφημερίδα και κανάλι «εγκλιματίσθηκε», προφανώς στο πλαίσιο του ποσοστού της επιτρεπόμενης ρωσικής επιρροής (ένα πρωτάθλημα στα δέκα χρόνια 🙂 🙂 )

 179. ΓΤ said

  174@

  To #159 αναφέρεται σε ιδιοκτήτες.
  Όχι, δεν έχω φίλους ναυτικούς.

 180. Κιγκέρι said

  177:

  Δεν είναι θέμα μόνο γυναικείας διαίσθησης. Στο νήμα για τον Στάινμπεκ, στο σχόλιο 129, εκτός από το γλυκανάλατο δήθεν εξομολογητικό ύφος, τον ενοχλητικό κομπασμό (Έχω διαβάσει όλα (μα ΟΛΑ!) τα έργα του Στάινμπεκ, κατ’ αρχάς στο πρωτότυπο και αργότερα σε διάφορες μεταφράσεις που έβρισκα (στις 4-5 ξένες γλώσσες που τυχαίνει να ξέρω καλά πλην της αγγλικής και της ελληνικής) και, φυσικά, ό,τι υπάρχει στα ελληνικά.. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι για τον Στάινμπεκ είμαι πλέον εξπέρ στην εργογραφία του, στην ζωή του και στην εποχή του.), την άκομψη, αγοραία προτροπή ( διαβάστε το για να σας φύγει η λιγούρα), στάθηκα ιδιαίτερα σε αυτήν τη φράση:

  «…Παρόλο που στην βιβλιοθήκη του σπιτιού είχα προσέξει από πριν άλλους 4 δεμένους χοντρούς τόμους με το όνομα Στάινμπεκ στη ράχη τους («Ανατολικά της Εδέμ», «Άνθρωποι και Ποντίκια», «Τα Σταφύλια της Οργής», «Γλυκειά Πέμπτη»)…

  Η βιβλιοθήκη του δικού μου του σπιτιού φαίνεται δεν ήταν τόσο πλούσια και είχε μόνο τα «Ανατολικά της Εδέμ» και «Άνθρωποι και Ποντίκια». Και ναι μεν το πρώτο είναι πράγματι ένα πολυσέλιδο, χορταστικό μυθιστόρημα, το δεύτερο όμως είναι μια νουβέλα γύρω στις 150 σελίδες (στη Βικιπαίδεια είδα ότι το αγγλικό πρωτότυπο είναι 107 σελίδες), που όποιος το έχει δει έστω και μία φορά στη ζωή του, χοντρό τόμο δεν το λέει, ειδικά όταν δηλώνει «εξπέρ στον Στάινμπεκ».

  Ωστόσο, εγώ θεωρώ ακόμα τον εαυτό μου πολύ φρέσκο στο ιστολόγιο κι όταν είδα παλιούς και έμπειρους σχολιαστές να εκφράζουν τόσο συγκρατημένα τις επιφυλάξεις τους, δεν μίλησα.

  Τώρα όμως κι αφού το έφερε η κουβέντα, έστω και αργοπορημένη, είπα και ελάλησα και αμαρτίαν ουκ έχω! 😉

 181. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Παυσάτωσαν οι φίλτατοι σχολιασταί. Μοναδική η ουσία, το δε φυλλομελίπηκτον γωνιακόν: Delendus est Vatalus. Ad leones!

 182. Pedis said

  181 – κακούργε! την αδερφή ψυχή του ιστολογίου και τόσων σχολιαστών;! Δεν κάνει.

  Μάλλον, οι παπάδες εχέστ’καν απάνω τ’ς και, πλέον, φοράνε τις μάσκες και στα ιερά (μχσ) καθήκοντά τους.

 183. να προσθέσω ένα αποκλεισμένο, (λόγω, λέει, σπαμ) ιστολόγιο με θέμα την όπερα και το κλασικό τραγούδι, «Νότες, Μύθοι και Ελπίδα»
  http://notesmuthoikaielpida.blogspot.com/
  τι έκανε η ιστολόγος;; αφαίρεσε από τη σελίδα στο ΦΒ τους συνδέσμους, και ξανάβαλε όλα τα κείμενα αυτούσια εκεί
  https://www.facebook.com/Νότες-Μύθοι-και-Ελπίδα-1702724006652070

 184. sarant said

  180 Πειστικά τα λες

  183 Ναι, αλλά χάνονται τα λινκ που έχει το άρθρο.

 185. loukretia50 said

  Χχτήνος!!
  Πάλι καλά που είσαι παλιός! – αν και όχι τόσο πολύ!
  Γιατί αν αποφάσιζες με τέτοιο παρανόμι να σχολιάσεις τώρα για πρώτη φορά, με δεδομένο και το ιδιαίτερο στυλάκι σου, θα είχες πάει σούμπιτος στον Καιάδα!

 186. Pedis said

  Χτήνε, να πατεντάρεις τα σχόλιά σου, να ζητάς έπειτα δικαιώματα:

 187. dryhammer said

  Πλάκα – πλάκα πάλι σε τόσα σχόλια ασχολιόμαστε με το φασιστοχλεμπόνι…

 188. Γιάννης Ιατρού said

  180: Προς αποφυγή παρεξήγησης, θετικά το εννόησα αυτό με την διαίσθηση, όχι σκωπτικά. Αυτό με το 150σέλιδο (ή 108σέλιδο) χοντρό😂 τόμο μου άρεσε πολύ👍. Εγώ, που δεν έχω στην βιβλιοθήκη μου τα έργα του, ούτε που θα το σκεφτόμουν. Για τα άλλα: Μπορεί να υπάρχουν και κάποιες υπερβολές στο όλο σχόλιο, άντε κομπασμοί (;) για τις γνώσεις για τον συγγραφέα.
  Όμως, κατ΄ εμέ πάντα🤔, το όλο ύφος κι η «τεχνοτροπία» στο κείμενο απέχει παρασάγγας από τα γνωστά «πρότυπα» 🙄😎.

 189. Κιγκέρι said

  188:

  Δεν παρεξηγήθηκα, απλώς ήθελα κι εγώ να ξεκαθαρίσω ότι η καχυποψία μου στηρίζεται σε μια συγκεκριμένη, απτή λεπτομέρεια κι όχι σε μια αόριστη εντύπωση.
  Τέλος πάντων, ας έχουμε τον νου μας, φύλαγε τα ρούχα σου, κάλλιο γαϊδουρόδενε κτλ, κτλ. 🙂

 190. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  185 Ξυστά πέρασε, ε?

  186 Και τι να τα κάνω τα λεφτά φίλε? Να τα φάω να γίνω τρακόσα κιλά? Δεν είναι καλύτερα ν’ αφήσω τα σχόλιά μου στη Λαϊκή Μούσα? Αν και αυτοί οι λεχρίτες είναι ικανοί να της ζητάνε φόρο κληρονομιάς μετά.

 191. ΚΩΣΤΑΣ said

  Αναγκάζομαι να παρέμβω την τελευταίαν στιγμήν για να προλάβω έτι περαιτέρω δυσάρεστες εξελίξεις στο παρόν ιστολόγιο, το οποίο ανακάμπτει ταχέως το τελευταίον διάστημα εις τα κομβία της Αλέξαινας. Μην καταντήσουμε μεσαίωνας, κυνήγι μαγισσών. Ορθίως ομιλεί η εκλεκτή στιχουργός κα Λου, τί έμελλε να υποστεί το εκλεκτόν ομοίως Διαλοχτήνος, αν ετύγχανε να συμβεί τώρα η εμφάνισίς του εις το παρόν ιστολόγιο.

  Άφετε τα τρολς να κυκλοφορούν ελεύθερα. Εάν παραβιάζουν ποινικούς και ηθικούς κανόνες, μπαμ… Στις άλλες περιπτώσεις ή κάτι καλό θα μάθουμε ή θα γελάμε με την ψυχή μας, πράγμα απραίτητον στους δύσκολους καιρούς που ζούμε.

  Είπα και ελάλησα και αμαρτίαν ουκ έχω!

  *Τον κάβουρα τον αφήνω για το επόμενο σχόλιο 😜

 192. Αράουτ said

  Εύγε, σχολιαστά Κώστα (191),

  Σε ενημερώνουμε ότι την ώρα που ανηρτάτο το σχόλιό σου, η Alexa ανεκοίνωνε άλλες 3 θέσεις άνοδο για το παρόν Ιστολόγιο, που πλέον έσπασε το ψυχολογικό όριο 900 και βρίσκεται εδώ και 10 λεπτά στην 899η θέση της βαθμολογίας όλων των εν Ελλάδι Ιστοσελίδων. Μόνο 40 θέσεις πίσω από το απλησίαστο 859 που είχε πετύχει στα μέσα του 2016 επί ημερών αειμνήστου Βατάλου

  ΗΘΙΚΟΝ ΔΙΔΑΓΜΑ: Εάν ο Αράουτ και το Επιτελείο του συνεχίσει να αποστέλλει μνημειώδη σχόλια και αν ο κ. Σαραντάκος γράψει στα παπάρια του τις αυτοκτονικές συμβουλές του ζηλιάρη γέροντος Ιατρού και των ομοίων του περί αποβολής επιφανών σχολιαστών για ψύλλου πήδημα, το 859 θα σπάσει μέχρι του Αγίου Αθανασίου ανήμερα (18 Γενάρη)

 193. ΣΠ said

 194. # 179

  Ο,τι πεις ή μάλλον ό,τι διαβάζεις…και γω ψάχνοντας βρήκα πως ο Νιάρχος δεν έπνιξε την Τίνα, οι εκλογές του 61 ήταν άψογες- το είπε ο εθνάρχης- το ναρκόπλοιο ήρθε με αυτόματο πιλότο και ανήκε στον Οδυσσέα (Κανένας) κ.λ.π.

  Ενα γεγονός που είδα με τα μάτια μου, προ ετών είχε έρθει ο Κούγιας στο Γαλαξίδι με την θαλαμηγό του, κάθησε στο Καντούνι για καφέ και δήλωσε πως θα φύγει την επομένη. Τότε ήταν «ιδιοκτήτης» της Παναχαϊκής. Εκατσε όμως πέντε (5) μέρες ώσπου νάρθει το συνεργείο να φιάξει την βλάβη του πλεούμενου που ήταν αντίστοιχης κλάσης με το του Κόκκαλη και του Γιαννακόπουλου, με μόνη διαφορά πως σε αυτούς τα συνεργεία φτάνανε αυθημερόν και η γκουβερνάντα του προβληματικού νεαρού Κόκκαλη έπαιρνε 300 ευρά την ημέρα,.. Υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα σ΄αυτούς που έχουν πολλά λεφτά και σε άλλους που χειρίζονται τα πολλά λεφτά άλλων.
  Το μάνατζμεντ του ΟΠΑΠ έχει ο «Τσέχος» που κανεις δεν ξέρει αν και ποιόν εκπροσωπεί, αλλά είναι φως-φανάρι από την πολιτική του ΟΠΑΠ σαν «ιδιοκτήτη» και του ιπποδρόμου και αφου όπως λες το ίδιο ποσοστό έχει κι ο τίγρης γιατί πήρε και το 10% του Τσέχου και άλογα στον ιππόδρομο (που δεν πατάει) να κερδίζουν και την δόξα-το χρήμα πάπαλα- του ντέρμπυ ;
  Φέτος έγινε και μια χοντρή πλάκα στο Ντέρμπυ με το άλογο του τίγρη που ήταν το φαβορί και το ίππευε ο μόνος ικανός -μέχρι προ ολίγου- αναβάτης. Φέτος όμως ξεπετάχθηκε κι ένας νεαρός, κάτι σαν τον Τζόλη να πούμε και τον έκανε γιογιο ουκ ολίγες φορές και που καβάλαγε στον ίδιο σταύλο με τον τσάμπιον Δημητσάνη. Στο ντέρμπυ οι οδηγίες που του έδωσε ο προπονητής ήταν τέτοιες ώστε να κερδίσει το άλογο του Δημητσάνη π.χ. κάτσε πίσω τα πρώτα 2χιλιόμετρα και νστα 100μέτρα που μένουν δώστα όλα. Τις τήρησε ο νεαρός αλλά στο τέρμα επάνω σκέπασε τον Δημητσάνη κι ο ΟΠΑΠ αναγκάσθηκε να πληρώσει τις περίπου10 000 του επάθλου στον ιδιοκτήτη το αλόγου -συν την δόξα- ενώ στον τίγρη δεν θα έδινε τίποτε κατά τα γνωστά έθιμα, Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει
  Περιττό να σου πω πως ο νεαρός αναβάτης έκτοτε καβάλησε μόνο άρρωστα, νηστικά, κουτσά and worse,που λέμε στην Φωκίδα, άλογα

 195. Pedis said

  # 193 – ωραίος.

 196. Μαρία said

  39, 41
  Μετά το 3:45 https://www.youtube.com/watch?v=HZ2FTfkkD98&feature=emb_logo

 197. 196 Σχολή εδημιούργησα, ο πούστης…

 198. Pedis said

  Κοιτάζω το σιβί του νέου πέτσα και παρατηρώ σε αυτό ότι δηλώνει ερευνητής την περίοδο που κάνει το διδακτορικό του στο ΕΜΠ (λίγο κουφό μου ακούγεται αυτό), έπειτα συνεχίζει για λίγο στο ΕΜΠ με συμβόλαιο ερευνητή (σίνιορ ρισέρτσερ, λέει, μα, αλλού, γενικά, η θέση αυτή ονομάζεται πρώτο ποστντόκ) και, ουσιαστικά, στο καπάκι μετά το διδακτορικό τσιμπάει λεκτοριλίκι. Χωρίς διεθνή εμπειρία. Τυχερός.

 199. 198 Τυχερός όσο και ο Κillkillias. Πρόσφατα κάπου σχολίαζα πως μέσα σε δύο χρόνια από το πτυχίο του έγινε σύμβουλος του υπουργού υγείας.

 200. 199 Αφού έκανε το αγροτικό του στα ορεινά της Γλυφάδας και στο παραμεθόριο Κεφαλάρι.

 201. Μαρία said

  198
  Εδώ δεν λέει τίποτα, κλείνει όμως πανηγυρικά: Έχω εκπαιδεύσει πάνω από 2.000 πολιτικά στελέχη της ΝΔ σε όλη την Ελλάδα κατά τα τελευταία 4 χρόνια.
  Και συνεχίζουμε… https://tarantilis.online/poios-einai-o-xristos/

  Απο την ομιλούσα κεφαλή καλύτερος θα είναι.

 202. 201 Αχ καλέ.

 203. Pedis said

  # 199 – Κοίτα, ο ένας είναι ντοκουμενταρισμένος μπάφας. Ο άλλος, τουλάχιστον, φαίνεται ότι έχει ερευνητική δραστηριότητα πριν πάρει την πρώτη ακαδημαϊκή θέση.

  Απλώς, από το πόσο τυχερός ήταν ( να βρει θέση καπάκι μετά το διδακτορικό χωρίς διεθνή εμπειρία) το μυρίστηκα κι αφού έγραψα το #198 διαπίστωσα από το πολιτικό βιογραφικό σημείωμα του ότι είχε οργανωτική θέση στη Δουπουνουδουφουκούκου της Πάτρας όταν σπούδαζε.

  Τέσπα, εκείνο το «ερευνητής» που δηλώνει ότι ήταν κατά τη διάρκεια του διδακτορικού του δεν έρχεται σε αντίθεση με τον όλον πανηγυρικά αυτοεξυμνητικό χαρακτήρα του σιβί του.

  Στρατό δεν κατάλαβα πότε έκανε. Αλλά οι δαπίτες (και οι πασπίτες) σιγά μην κάνανε στρατό … 😝

 204. Pedis said

  # 201 – Έχω εκπαιδεύσει πάνω από 2.000 πολιτικά στελέχη της ΝΔ σε όλη την Ελλάδα …

  Aυτό μάλιστα! Φαίνεται η διαφορά. Μπάμ κάνει.

 205. Pedis said

  Χτήνε, την διασκεδαστική βερσιόνε του 71 την είδες;

  Να και μία ανθρωπολογική από το Σαλέντο.

 206. Μαρία said

  205
  Στην ερτ το 80κάτι είχαμε δει εξαιρετικά ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Μαυρίκιου με τίτλο Γεφύρια του Ιονίου. Θα δω μήπως υπάρχουν στο αρχείο της ερτ.

 207. Μαρία said

  206
  Ένα επεισόδιο άσχετο όμως με τις ταραντούλες https://archive.ert.gr/7661/

 208. ΣΠ said

  207
  12 επεισόδια.
  https://archive.ert.gr/?s=%CE%93%CE%95%CE%A6%CE%A5%CE%A1%CE%99%CE%91+%CE%A4%CE%9F%CE%A5+%CE%99%CE%9F%CE%9D%CE%99%CE%9F%CE%A5

 209. gbaloglou said

  Μαθαίνω ότι ανάλογη προς αυτήν του εδώ ιστολογίου λογοκρισία υφίσταται και το diakonima.gr

 210. sarant said

  198 Τυχερός; Άριστος!

  209 Αλλο πάλι και τούτο!

 211. tamistas said

  Καλημέρα. Χρόνια πολλά, καλή χρονιά. Προχτές πήγα να παραπέμψω στο άρθρο για τους Αμαληκίτες, προσπαθώντας να σχολιάσω ανάρτηση στο φβ νεαρού ποιητού που δυσφορούσε για τον τύπο «παράξω». Το είχα ξεχάσει αλλά, ναι, μου έβγαλε το μήνυμα παραβίασης των όρων για τα σπαμ. Τελικά πρότεινα να γουγλάρει με τον τίτλο του άρθρου και παρέπεμψα σε ανάλογο άρθρο του παλιού ιστολογίου sarantakos.com.

  Τώρα το είδα το άρθρο για το φβ ψάχνοντας κάτι να ξεχάσω την ισότιμη μεταχείριση της εκκλησίας σήμερα.

 212. sarant said

  211 Xρόνια πολλά, καλή χρονιά. Αυτό είναι το πιο σπαστικο, όταν θες να παραθέσεις άρθρο σε συζήτηση που έχεις.

 213. gbaloglou said

  211 Και πάλι το «παράξω», αυτό μάλλον το υποστηρίζουμε, αλλά την «πάραξη» σίγουρα όχι; 🙂 [Την έθεσα σε ιδιόρρυθμη άτυπη ψηφοφορία εδώ, ως απόδοση του derivation, με την εξής κρυφή ιδέα: αν έστω και ένας βγει ‘αβίαστα και απρόσκλητα’ και δηλώσει «εγώ θα την χρησιμοποιούσα» … τότε θα πρότεινα να την χρησιμοποιήσουμε και εμείς εδώ αντί της «παραγωγής»! 🙂 (Ουδείς ανήλθε στο βήμα, οπότε παρέμεινε η «παραγωγή»…)]

 214. BLOG_OTI_NANAI said

  Χρόνια Πολλά για την ημέρα και όσους γιορτάζουν. Δυστυχώς η ημέρα συνοδεύεται από στενάχωρες εικόνες. Τώρα μένει ένα μαζικό κίνημα από τους καταστηματάρχες να ανοίξουν τα μαγαζιά τους και να γίνουμε μπάχαλο. Για μένα ήταν κορυφαίο ατόπημα η ανυπακοή για το Πολυτεχνείο που οδήγησε σε δεύτερη υποχώρηση ως προς στους ναούς. Και φυσικά, όχι από την Θεία Κοινωνία αλλά από τους συνωστισμούς, κάποιοι θα καταλήξουν στις ΜΕΘ…

  Να πω στον γνωστό τρολοσχολιαστή, ότι πρέπει αν βγει από τον αντιθρησκευτικό του μικρόκοσμο. Το πολεμικό κατά των θρησκειών πνεύμα, αφορά ένα ελάχιστο ποσοστό ανθρώπων που υφίσταται μόνο στα σόσιαλ μίντια. Δεν υπάρχουν καν στην πραγματική ζωή. Μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των αδιάφορων. Ας μην έχει όμως την ψευδαίσθηση ότι θα σταματήσει η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων να Κοινωνεί, ξεχνώντας ότι ο κόσμος επέζησε με κοινή λαβίδα εν μέσω πανώλης και χολέρας. Όπως έλεγε το βιβλίο, οι πανδημίες ήταν «ξένες». Αν ήταν ντόπιες, η Κων/πολη των 400 και 500 χιλ κατοίκων που κοινωνούσε με κοινή λαβίδα, θα είχε στους 11 αιώνες όχι 2-3, αλλά εκατοντάδες απανωτές πανδημίες που θα είχαν εξολοθρεύσει το σύνολο του πληθυσμού. Μην τα ξαναλέμε γιατί κουραζόμαστε. Για οποιονδήποτε λόγο δεν μετέδιδε η Θεία Κοινωνία και γι’ αυτό διατηρήθηκε η συνήθεια. Τουλάχιστον όσοι επικαλούνται την λογική, ας φροντίζουν να μην την παραβιάζουν. Κανείς δεν θα έκανε τη χάρη σε κανέναν να ανεχτεί την εξολόθρευση μιας αυτοκρατορίας για μια συνήθεια. Άλλωστε, ουδέποτε οι πηγές περιέγραψαν τις πανδημίες με τρόπο που θα υποθέταμε ότι ο λαός ήταν «παλαβός» και «νεκρόφιλος» και θα ανεχόταν εκατόμβες νεκρών απλά για να κοινωνά με κοινή λαβίδα…

  154: Είμαι κατά της λογοκρισίας, αλλά και κατά της συκοφαντίας. Το πρόβλημα ήταν ότι συκοφάντησες ζωντανούς και πεθαμένους με άσχημα λόγια. Όταν όμως μένεις στα πλαίσια της συμβολής στα άρθρα, παρά το γεγονός ότι ερμηνεύεις τις πηγές που παραθέτεις με δικής σου κατηγορίας ερμηνείες, κανείς δεν προβληματίζεται. Όπως είπες, ο Νίκος είναι σπάνια περίπτωση υπονονετικού ανθρώπου.

 215. nwjsj said

 216. Μαρία said

  208
  Εύγε.

 217. Μαρία said

  Ταραντούλας, που, ας σημειωθεί, έκανε το ντεμπούτο του πριν ακόμα ορκιστεί:
  Θα περιμέναμε από τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, παράλληλα με την αναμενόμενη κριτική του, να ακούγαμε και την πρότασή του. Δεν την ακούσαμε πάλι. Προτείνει να μείνουν κλειστοί οι ναοί με τη χρήση βίας; Ας το πει ευθέως. Δεν το λέει όμως και προτιμά να ψαρεύει σε θολά νερά. https://www.avgi.gr/politiki/376122_i-kybernisi-paradehetai-oti-einai-anishyri-mprosta-ston-tsampoyka-tis-ekklisias

  όπερ μεθερμηνευόμενον: Μα τι θέτε; Να τους δείρουμε;

 218. Γιάννης Ιατρού said

  217: Έλα ντε!
  Μ΄ αρέσει που στις ανακοινώσεις της η εκκλησία (εκπρόσωπος ΙΣ) αναφέρει πως η ΕΛΑΣ αντιμετώπισε με τον ίδιο τρόπο τους διαδηλωτές (μάλλον εννοεί τότε με την δίκη της ΧΑ) και τις παραβιάσεις του λοκντάουν κλπ. τώρα σε διάφορους ναούς και τελετές αγιασμού των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους. …Αλλά νομίζω ότι σοφά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εφήρμοσε αναλογικά μέτρα όπως γίνεται και στις διαδηλώσεις.

 219. nikiplos said

  Ειρησθω εν παρόδω:
  https://www.lifo.gr/now/world/308915/facebook-kai-twitter-mplokaran-ton-logariasmo-toy-ntonalnt-tramp

  (ο έλλην δημοσιογράφος, συναινεί με το «επιτέλους»! )

 220. Κιγκέρι said

  Κι αυτό:
  Ζακερμπεργκ: Γιατί μπλοκάραμε επ’ αόριστον τον Τραμπ
  https://www.protagon.gr/epikairotita/zakerbergk-giati-blokarame-ton-trab-44342201505

 221. Jogo_Bonito said

  Καλησπέρα σας ! Εξαρετικό το timing της δημοσίευσης ! Με αφορμή αυτό θα ήθελα να ενημερώσω το κοινό για ένα παράδειγμα φαιδρής λογοκρισίας που δέχθηκα στο, επίσης γλωσσο-ιστορικό blog, SMERDALEOS!

  Ένα blog που είχα σε σοβαρή υπόληψη. Θεωρούσα τον smerdaleo για έναν αντικειμενικό αρθρογράφο,, απαλλαγμένο προσωπικά κόμπλεξ και ιδεοληψίες, που μιλάει ορθολογικά, με επιχειρήματα και τεκμηριωμένες πηγές, σεβόμενος τον συνομιλητή του. Η αντιμετώπιση που δέχθηκα, ως εκ τούτου με απογοήτευσε βαθύτατα.

  Συγχωρείστε το ελαφρύ off topic μου, αλλά επειδή πρόκειται για έναν ιστότοπο με ως ένα σημείο παρόμοια θεματολογία, είναι λογικό πολλοί φίλοι του παρόντος ιστολογίου να τυγχάνουν αναγνώστες και εκεί. Για λόγους αρχής οφείλω να τους ενημερώσω και από εκεί και πέρα να κρίνουν μόνοι τους.

  Συγκεκριμένα, στα σχόλια αυτής της δημοσίευσης:—– https://smerdaleos.wordpress.com/2020/12/12/%ce%bc%ce%b9%cf%82-%ce%b1%cf%81%ce%b2%ce%b1%ce%bd%ce%af%cf%84%ce%b9%cf%83%cf%83%ce%b1-2020/—– —είχαμε μια διαφωνία σε διάφορα θέματα. Πάντα όμως με ευγένεια και επιχειρήματα! Σε ένα σημείο——–του επισήμανα ότι δεν μπορεί να συγκρίνει την Ιταλική εθνογέννεση με αυτή των νότιων Βαλκανικών εθνών γιατί οι συνθήκες που επικρατούσαν στις δύο χερσονήσους ήταν πολύ διαφορετικές. Για περισσότερα πάνω στην κατάσταση στην Ιταλία δείτε το αντίστοιχο σχόλιο μου (με το όνομα Jogo_Bonito στο προαναφερόμενο λινκ). Επίσης, δείτε από μόνοι σας τον σοβαρό και ευγενή τρόπο που του μιλάω και καθώς με κατηγόρησε ότι τον τρολάρω! Για τα νότια Βαλκάνια τώρα, πολύ πολύ περιληπτικά το point μου ήταν, ότι την περίοδο ακριβώς ΠΡΙΝ ξεκινήσουν οι διάφορες εθνογεννέσεις (δηλ από το 1650-1700 και μετά), η πλειοψηφία των διάφορων, ετερόγλωσσων χριστιανικών λαών (δηλ. Ελληνόφωνοι, Σλαβόφωνοι, Βλάχοι, Αρβανίτες) επειδή ζούσαν σε μεγάλο βαθμό ανακατεμένα (συμβιώναν δηλαδή σε αλληλοκαλυπτούμενες γεωγραφικές περιοχές) και επειδή στην Οθωμανική αυτοκρατορία τον μεγαλύτερο ρόλο έπαιζε η Θρησκεία (και όχι η γλώσσα ή η καταγωγή), οι επι μέρους διαφορές μεταξύ των λαών αυτών είχαν αμβλυνθεί με αποτέλεσμα το τοπίο να είναι πιο θολό και ρευστό.

  Δεν είπα δηλαδή, ότι δεν υπήρχαν γλωσσικές και πολιτιστικές διαφορές, αλλά επειδή ως χριστιανοί βρίσκονταν στην ίδια μοίρα, η αίσθηση διαφορετικότητας τους επικεντρωνόταν στους μουσουλμάνους με τους οποίους όλοι συμβίωναν, και οι επι μέρους διαφορές τους αμβλύνονταν.

  Το θέμα δεν είναι άμα είχα δίκαιο! Μπορεί να ήμουν λάθος! Αλλά περιέγραψα με επιχειρήματα τον συλλογισμό μου (όπως μπορείτε να δείτε στα σχόλια) και πάνω σε αυτά ήμουν ανοιχτός σε οποιονδήποτε αντίλογο!

  Ο Smerdaleos διαφώνησε ότι η θρησκεία έπαιζε ρόλο στην περίοδο αυτή (όπως μπορείτε να δείτε) και όταν του απάντησα και αντέκρουσα όλα τα επιχειρήματα του, επισημαίνοντας του ότι αναφέρεται σε ΑΛΛΗ ΠΕΡΙΟΔΟ από αυτήν που συζητάμε, τι έκανε; Ανέβασε ΛΟΓΟΚΡΙΜΕΝΗ και ΛΕΙΨΗ την απάντηση μου, ΑΦΑΙΡΩΝΤΑΣ όλα μου τα επιχειρήματα, κρατώντας μόνο την πρώτη φράση, με τρόπο να φαίνομαι ασυνάρτητος και σχολίασε από κάτω απλά ότι τρολάρω και να πάω αλλού να γράψω τα σεντόνια μου!!

  Προφανώς δεν μπορούσε να με αντικρούσει και προτίμησε την λασπολογία! Σε συνδιασμό με την παραποίηση που έκανε στο μήνυμα μου (κρατώντας την πρώτη μόνο πρόταση που μοιάζει φαινομενικά αντικειμενική) φαίνομαι όντως σαν να τρολάρω!

  Του έστειλα δύο φορές μήνυμα ότι αυτό που κάνει είναι απαράδεκτο και αντιδεοντολογικό και εφόσον απαντάει στο μήνυμα μου, ακόμα και αν το θεωρεί ανάξιο σχολιασμού, ΟΦΕΙΛΕΙ να το παραθέσει αυτούσιο ώστε ο ουδέτερος αναγνώστης να κρίνει μόνος του και σε καμία περίπτωση να το διεστρεβλώνει ή να το ανεβάζει αποσπασματικά όπως τον βολεύει!! Φυσικά και δεν μου απάντησε ποτέ! Ξέρει ότι έχει το πάνω χέρι καθώς αυτός ελέγχει ποιο σχόλιο ανεβαίνει και πιο κόβεται.

  Παραθέτω εδώ λοιπόν την λογοκριμένη μου απάντηση στο τελευταίο του σχόλιο (μπορείτε να το βρείτε στο πιο πάνω λινκ) και κρίνετε μόνοι σας άμα έλεγα αρλούμπες ή απλά ο κύριος smerdaleos αδυνατούσε να μου απαντήσει!

  «Αγαπητέ Σμερδαλέε, ακόμα δεν έχω καταλάβει, αν διαφωνούμε επί της ουσίας

  Καταρχάς, εγώ αναφέρομαι αποκλειστικά στις κοινωνικο-πολιτικές συνθήκες στα βαλκάνια ακριβώς ΠΡΙΝ τις εθνογενέσσεις των διαφόρων εθνών. Δηλ. από το 1600-1700 και μετά. Αφού μελετάμε από που ξεπήδησαν αυτές σε αντιδιαστολή με την Ιταλική χερσόνησο! Το παράδειγμα σου με τον Σέρβο πατριάρχη έγινε επί Μωάμεθ Β του Πορθητή! Και συγκεκριμένα το 1475! Δηλαδή μόλις 22 χρόνια μετά την πτώση της Ανατολικής Ρωμαικής αυτοκρατορίες που υπήρχε αδιάκοπα επί 1000+ χρόνια! Είναι αυτονοήτο ότι οι νεοκατακτημένοι Ρωμιοί ακόμα θα διατηρούσαν την εθνική τους ταυτότητα και το αίσθημα διαφορετικότητας με έναν Σέρβο πχ Το παράδειγμα σου αναφέρεται σε άλλη εποχή!

  Βέβαια υποθετικά και κάθε αίσθημα εθνικής διάκρισης να είχε χαθεί, δεν μπορώ να καταλάβω πως θα δέχονταν αδιαμαρτύρητα να έρθει στην ηγεσία της Ορθόδοξης εκκλησίας κάποιος που ούτε θα μπορούσε να λειτουργήσει, ούτε να διαβάσει την κ.διαθήκη στην γλώσσα του πατριαρχείου αλλά ούτε και να επικοινωνήσει με το ποίμνιο του.

  Επίσης, για 3η φορά στο ξαναγράφω. Δεν λέω ότι δεν υπήρχαν γλωσσικοπολιτιστικές διαφορές και ότι οι λαοί είχαν συναίσθηση αυτών. Απλά ότι για τις αγροτικές και κτηνοτροφικές μάζες της υπαίθρου και της επαρχίας που αποτελούσαν την πλειονότητα του πληθυσμού αυτές έπαιζαν μικρό ρόλο στην ποιότητα ζωής τους σε σχέση με την θρησκεία. Δεν λέω ότι ένιωθαν ομοεθνείς ή ομόφυλοι όπως γράφεις αλλά ότι λόγω της ίδιας της νομικής τους ισοτιμίας απέναντι στο κράτος, που τους αντιμετώπιζε ως μια ενιαία ομάδα με βάση την θρησκεία, η ταυτότητας τους εστίαζε γύρω από αυτήν.

  Από το λινκ σου βλέπω ότι η φράση που παρέθεσες είναι μισή και λέει συγκεκριμένα: «Ottoman military ambitions, on the other, created many communities that were defined first and foremost by their service to the ottoman state rather than by religion» Και μιλάει για μια τακτική των οθωμανών να αναθέτουν στρατιωτικές υπηρεσίες σε χριστιανικά χωριά με αντάλλαγμα φοροαπαλλαγές.

  Το ότι οι Οθωμανοί δεν δίσταζαν να χρησιμοποιούν και μερίδες χριστιανών για να επιτύχουν τους σκοπούς τους πως έρχεται σε αντίκρουση με αυτό που λέω εγώ. Και οι Φαναριώτες χριστιανοί ήταν αλλά χρησιμοποιούνταν από τον οθωμανικό κρατικό μηχανισμό με ιδιαίτερο στάτους. Και λίγο πιο μετά, πάλι οι Οθωμανοί, χριστιανούς τυχοδιώκτες όπλιζαν με πολλά ανταλλάγματα και σχημάτιζαν το σώμα των Αρματωλών για να πολεμήσουν τους κλέφτες. Πρόκειται για εξαιρέσεις. Εγώ αναφέρομαι στις συνθήκες που βίωνε η πλειοψηφία των αγροτικών πληθυσμών.
  Βέβαια, εσύ ο ίδιος λες ότι τα παραπάνω ίσχυαν ΠΡΙΝ το 1650, και ότι από το 1650 και μετά όλοι οι ραγιάδες έγιναν αποκλειστικά οι Χριστιανοί (γκιαούρηδες=άπιστοι) ! Άρα για την περίοδο που συζητάμε έρχεσαι στα λόγια μου! »

  Αυτή ήταν η απάντηση μου! Προφανώς δεν μπορούσε να με αντικρούσει αφού του απέδειξα ότι οι πηγές του αναφέρονται σε λάθος περιόδους και προτίμησε απλά να σβήσει όλη την επιχειρηματολογία μου και να κρατήσει μόνο την πρώτη πρόταση! Πουθενά δεν τον τρόλαρα, πάντα απαντούσα με ευγένεια και επιχειρήματα!

  Όφειλα, να αναφέρω τα παραπάνω, ώστε ο τυχαίος μελλοντικός αναγνώστης ο οποίος θα πέσει τυχαία στα παραπάνω σχόλια, να έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης και των γεγονότων και να μπορεί να κρίνει μόνος του!

  Σκέφτομαι τώρα και εγώ ο ίδιος σε πόσες διαφωνίες που παρακολούθησα στα σχόλια του, στα οποία αποστόμωνε τον αντίπαλο του πείθοντας και εμένα ως τρίτο αναγνώστη για την αλήθεια των λεγομένων του, είχε όντως δίκαιο ή μπορεί απλά να παραποίησε και να αποσιώπησε τον αντίλογο του!

  Ηθικό δίδαγμα, μην εμπιστεύεστε κανέναν και πάντα να κρίνετε μόνοι σας τα επιχειρήματα του, τριπλοτσεκάρωντας τις πηγές του!

 222. Μαρία said

  Τα fake news του «ellinikahoaxes»: O ναρκαλιευτής και οι… αυτοαποκαλούμενοι fact checkers – μαθήματα δεοντολογίας
  https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/koinonia/326216/ta-fake-news-tou-ellinikahoaxes-o-narkalieftis-kai-oi-aftoapokaloymenoi-fact-checkers-mathimata-deontologias

 223. ΣΠ said

  222
  Σχόλιο 84.

 224. ΣΠ said

  221
  Το λινκ δεν δουλεύει.

 225. Jogo_Bonito said

  To σωστό λινκ που ανέφερα παραπάνω γιατί το πρώτο δεν λειτουργεί! :https://smerdaleos.wordpress.com/2020/12/12/μις-αρβανίτισσα-2020/

 226. Το «Ρ» της Φωκίωνος Νέγρη said

  Η “συντρόφισσα” Έμιλι Ρατακόφσκι είναι πιο… αριστερή από τον μέσο Έλληνα τουιτερά: http://www.katiousa.gr/katiousa/i-syntrofissa-emili-ratakofski-einai-pio-aristeri-apo-ton-meso-ellina-touitera/

 227. Spiridione said

  Από τον δημοσιογράφο Δημήτρη Σούλτα στο φουμπού. Προσωπικά συμφωνώ μέχρι κεραίας

  Οι λογαριασμοί του Τραμπ στα κοινωνικά δίκτυα μπλοκαρίστηκαν και αυτό φαίνεται ότι αντιμετωπίζεται περίπου σαν νίκη της Δημοκρατίας. Είναι όμως έτσι; Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσουμε για το ότι ο Τραμπ είναι ένας ακροδεξιός κλόουν που «χάρισε» στον πλανήτη επί 4 χρόνια απίστευτες δηλώσεις και αναρτήσεις ασύλληπτης ασυναρτησίας. Αλλά…
  Για να δούμε λίγο ψύχραιμα αυτό το «αλλά». Πριν το κατέβασμα των λογαριασμών του είχε προηγηθεί το μπλοκάρισμα της δήλωσής του αμέσως μετά τα γεγονότα στο Καπιτώλιο ως δήλωση που διέσπειρε ψευδείς ειδήσεις, με τα όσα ισχυριζόταν περί νοθείας. Διάβασα επίσης ότι η δήλωση κόπηκε πριν τελειώσει και από αμερικάνικα τηλεοπτικά δίκτυα. Εδώ υπάρχει ένα προβληματάκι. Η δήλωση του εν ενεργεία Προέδρου, ακόμα κι αν είναι ένα άθλιο υποκείμενο, είναι μέρος της είδησης. Την οποία δήλωση έχει το δικαίωμα να την ακούσει ο καθένας κι αυτός να κρίνει τη σοβαρότητά της ή πόσο επικίνδυνη είναι. Ένας δημοσιογράφος μπορεί να κρίνει ή ακόμα και να χλευάσει αυτή τη δήλωση, αλλά ΑΦΟΥ αυτή παίξει. Είναι μάλλον λίγο επικίνδυνο ως λογική ότι ένα τηλεοπτικό δίκτυο ή ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να αποφασίζει για μας, πριν από μας, τι είναι «καλό» να ακούσουμε και τι όχι. Από την άλλη αυτή η πρακτική πιστεύω ότι τρέφει και το αφήγημα του ίδιου του Τραμπ. Είμαι βέβαιος ότι πλέον θα λέει «είδατε που σας τα έλεγα; Το κατεστημένο, τα διεφθαρμένα media με φιμώνουν».
  Θα ήμασταν σύμφωνοι οι κεφαλές των κοινωνικών δικτύων να αποφασίζουν τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στις δηλώσεις των πολιτικών ανά τον κόσμο και να τις φιλτράρουν πριν φτάσουν στα μάτια μας ή στα αυτιά μας; Είναι ζήτημα αν θα είχαν «επιβιώσει» καμιά δεκαριά δηλώσεις το χρόνο, αφού οι επαγγελματίες της πολιτικής δεν είναι και φανατικότεροι της αλήθειας.
  Όλα αυτά συμβαίνουν όταν πυκνώνουν τα φαινόμενα από αστείων μέχρι τουλάχιστον «περίεργων» εξαφανίσεων αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα την ώρα που και ρατσιστικός και ομοφοβικός λόγος υπάρχει παντού σ’ αυτά. Προσωπικά έχω φάει δύο φορές αποκλεισμό από το fb. Τη μία γιατί είχα αναρτήσει ένα βίντεο από το άλμπουμ των Pixies Surfer Rosa, γιατί στο εξώφυλλο του δίσκου φαίνεται γυμνό στήθος (ούτε η γιαγιά μου δεν ήταν τόσο συντηρητική) και μία για ρατσιστικό λόγο (ναι και όμως) για σατιρική ανάρτηση του 2014, όπου ουσιαστικά μιμήθηκα τον λόγο των ακροδεξιών για να τον εξευτελίσω. Αυτά συνέβησαν για να «προστατευτούν τα μέλη της κοινότητας» από τις δικές μου «επικίνδυνες» αναρτήσεις. Εν ολίγοις βαφτίστηκα πορνογράφος και ρατσιστής για το «καλό» σας.
  Ναι ,πιστεύω ότι κάποιες φορές πρέπει να κατεβαίνουν λογαριασμοί, γιατί υπάρχουν προφίλ και ομάδες με επιθετικό ρατσιστικό λόγο και αναρτήσεις που προτρέπουν σε βία κατά αδύναμων ομάδων. Αλλά αυτό είναι τελείως διαφορετικό από το εξαφανίζονται δηλώσεις, αναρτήσεις και λογαριασμοί προσώπων που είναι πρωταγωνιστές- έστω και αρνητικοί- ενός γεγονότος, πόσο μάλλον ενός που χαρακτηρίζεται από όλους ιστορικό.
  Λυπάμαι, αλλά όσο κι αν σιχαίνομαι τον Τραμπ και όλους τους ομοίους του, δεν βρίσκω καθόλου ελκυστική την ιδέα δημοσιογράφοι ή ιδιοκτήτες των κοινωνικών δικτύων να αποφασίζουν τι «πρέπει» να φτάνει στα μάτια μου.

 228. Γιάννης Ιατρού said

  Μετά το τουίτερ, ήλθε και το φατσοβιβλίο, «εντολή Ζουκερμπεργκ…», στις 7/1/2021, όπως λέγαμε για τον άλλο🙄

  Δεν στεναχωρήθηκα για τον Τράμπα, αλλά βέβαια με ανησυχεί λίγο αυτή -η ουσιαστικά πολιτική- παρέμβαση. Δημιουργεί προηγούμενα για άλλες μελλοντικές χρήσεις…

 229. […] σύμπτωση, είχαμε συζητήσει ένα πολύ σχετικό θέμα την περασμένη Δευτέρα, όχι επειδή είμαστε προφήτες αλλά με αφορμή τις […]

 230. sarant said

  230 Α μπράβο!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: