Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Χρόνια πολλά στους Γιάννηδες και πάλι!

Posted by sarant στο 7 Ιανουαρίου, 2021


Μια και γιορτάζει η μισή Ελλάδα, κι επειδή ετοιμάζω ταξίδι, αναδημοσιεύω επικαιροποιημένο ένα παλιότερο άρθρο του ιστολογίου.

Σήμερα είναι τ’ Αγιαννιού, η μέρα που κλείνει το γιορταστικό δωδεκάμερο, γιορταστική για τους Γιάννηδες και τις Ιωάννες αλλά ελαφρώς αποτρόπαιη για τον μαθητόκοσμο στα χρόνια μου, αφού ήταν η μέρα που ανοίγαν τα σχολεία -αν και εδώ και κάμποσα χρόνια τα σχολεία άνοιγαν στις 8 του μήνα, ενώ φέτος ο κορονιός επέβαλε να ανοίξουν στις 11 -και όχι όλα.

Να το πούμε πιο σωστά, και σήμερα είναι τ’ Αγιαννιού, διότι ο Άι Γιάννης ο Πρόδρομος ή Βαπτιστής, αυτόν γιορτάζουμε σήμερα, έχει πεντέξι μέρες δικές του στο εορτολόγιο -αν έχεις βαφτίσει τον γιο του Θεού, έχεις φαντάζομαι και κάποια προνόμια. Έτσι, η εκκλησία γιορτάζει επίσης τον ‘Αι Γιάννη τον Πρόδρομο και στις 24 Φεβρουαρίου, 25 Μαΐου, 24 Ιουνίου, 29 Αυγούστου και 23 Σεπτεμβρίου, αν και το eortologio.gr προφανώς αντιπαθεί τις πολλαπλές γιορτές κι έτσι αναφέρει μόνο τις 7 Ιανουαρίου. Πέρα από τον Βαπτιστή όμως έχουμε κι άλλους Ιωάννηδες που άγιασαν και που έχουν κι αυτοί τη γιορτή τους, ας πούμε ο Άι Γιάννης ο Ρώσος, που γιορτάζει στις 27 Μαΐου ή ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος (ο ευαγγελιστής Ιωάννης), που γιορτάζει στις 8 Μαΐου και στις 26 Σεπτεμβρίου, ο Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος στις 13 Νοεμβρίου, ο Ιωάννης ο Δαμασκηνός στις 4 Δεκεμβρίου, και σίγουρα θα υπάρχουν κι άλλοι.

Σχετικά μ’ αυτή την πολυεορτία των Γιάννηδων υπάρχει και μια αστεία ιστορία που έλεγε ο παππούς μου, για έναν νεοφώτιστο χριστιανό που βαφτίστηκε Ιωάννης και ύστερα οι φίλοι του απαιτούσαν να τους κάνει το τραπέζι κάθε φορά που γιόρταζε και κάποιος άγιος Ιωάννης, δηλαδή κάθε τρεις και λίγο. Σε σχέση με αυτό, πάντως, να πω ότι δεν έχω γνωρίσει κάποιον Γιάννη που να γιορτάζει άλλη μέρα και όχι στις 7 Ιανουαρίου -αν εσείς ξέρετε, πείτε το στα σχόλια.

Πριν όμως προχωρήσουμε, να πούμε ότι σήμερα, εκτός από τον Γιάννη και την Ιωάννα, γιορτάζει και ο Πρόδρομος και το όνομα αυτό, αν και πολύ λιγότερο διαδεδομένο, έχει αξιόλογη ιστορία αφού μας φτάνει μέχρι στον Μποδοσάκη, όπως έχουμε δει σε παλιότερο άρθρο.

Ο Γιάννης δεν είναι το κοινότερο ελληνικό όνομα, αλλά, όπως θα δούμε παρακάτω, έχει με πολύ μεγάλη διαφορά τη μεγαλύτερη παρουσία στην παροιμιολογία μας. Σύμφωνα με έρευνα για τη συχνότητα των ελληνικών ονομάτων, από τα αντρικά ελληνικα ονόματα, ο Γιώργος είναι με διαφορά το κοινότερο, ενώ ο Γιάννης έρχεται αρκετά πιο πίσω, στην τέταρτη θέση, αν και πολύ κοντά στον Κώστα και τον Δημήτρη, θα λέγαμε μέσα στα όρια του στατιστικού λάθους (οπότε είναι ίσως ασφαλέστερο να πούμε πως δεν είναι σαφές ποιο από τα τρία ονόματα, Γιάννης, Κώστας ή Δημήτρης, έχει τη δεύτερη θέση).

Κι όμως, για τον Γιώργο οι παροιμίες είναι σχετικά λιγοστές, το ίδιο και για τον Κώστα ή τον Δημήτρη, ενώ για τον Γιάννη ξεπερνούν τις πενήντα, και μάλιστα πολλές είναι πασίγνωστες.

Αυτή η απόκλιση δύσκολα εξηγείται. Θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς ότι η πολυεορτία (τη λέξη αυτή προ ολίγου την έφτιαξα, δεν ξέρω αν υπάρχει) των Γιάννηδων παίζει κάποιο ρόλο, ιδίως αν σκεφτούμε ότι ο Γιώργος έχει μία γιορτή, κι αυτήν κινητή, αφού συχνά την επισκιάζει το Πάσχα και την αναγκάζει να μετακινηθεί. Δεν αποκλείεται όμως παλαιότερα, τότε που διαμορφώθηκαν οι παροιμίες αυτές, δηλαδή πριν από 4-5 αιώνες, το όνομα Γιάννης να ήταν πολύ συχνότερο από σήμερα, και αυτό να εξηγεί τις πολλές παροιμίες.

Αυτό είναι σκέτη εικασία μου· το βέβαιο είναι πως ο Γιάννης (και αντίστοιχα για τις γυναίκες η Μαρία) είναι το αρχετυπικό αντρικό όνομα. Και ίσως επειδή οι Γιάννηδες, σαν πλειοψηφούντες, έγιναν στόχος των άλλων που δεν λέγονταν Γιάννηδες, γιαννάκης λέγεται ο αγαθούλης, ο άπειρος, τόσο στην πολιτική ζωή όσο και στο στρατό όπου οι νεοσύλλεκτοι λέγονται γιαννάκια, στραβόγιαννοι, γιάννηδες. Να σημειώσουμε επίσης ότι στην παλιότερη αργκό γιάννηδες λέγονταν οι λωποδύτες.

Μια άλλη ένδειξη ότι παλιότερα το όνομα Γιάννης ήταν συχνότερο από σήμερα, είναι ότι έχει δώσει και πάρα πολλά επώνυμα, και μάλιστα από πολύ παλιά, από τα βυζαντινά ακόμα χρόνια (Καλογιάννης, Κουτσογιάννης, Παπαγιάννης κτλ.)

Η επίσημη μορφή του ονόματος είναι Ιωάννης, και είναι δάνειο από το εβραϊκό חנן Yôḥānān (Γιοάναν), συντετμημένη μορφή του Γιεχοάναν, που σημαίνει, κατά τη Βικιπαίδεια, «Ο Γιαχβέ στάθηκε γενναιόδωρος», αλλά αν έχετε άλλη άποψη να μας την πείτε. Με τον χριστιανισμό, όπου πρωταγωνιστούσαν ο Ιωάννης ο Πρόδρομος και ο ευαγγελιστής Ιωάννης, το όνομα έγινε πολύ δημοφιλές σε Ανατολή και Δύση, και μέσω των λατινικών προέκυψαν στις νεότερες ευρωπαϊκές γλώσσες ο Τζον και ο Ζαν, ο Τζοβάνι και ο Χουάν ή ο Ζοάο, αλλά και ο Γιόχαν, ο Χανς και ο Γιενς, ο Ιβάν, ο Γιαν και ο Γιάνος, ο Γκιον των Αλβανών και ο Οχανές των Αρμένιων. Παρεμπιπτόντως, Ιβάν είναι το παροιμιώδες όνομα του Ρώσου φαντάρου, αντίστοιχο με το Τόμμυ των Βρετανών και το Φριτς των Γερμανών.

Στα ελληνικά, η συνήθης μορφή είναι Γιάννης, αλλά έχουμε πολλές λαϊκές και χαϊδευτικές μορφές, όπως Γιάννος, Γιαννιός, Γιάγκος, Γιαννάκης, Γιαννούλης και Νούλης, Γιαννάκος/Γιαννακός και Νάκος, Γιαννούσης και Νούσης και Νούσιας, Γιαννούτσος και Νούτσος, Τζανέτος, Ζαννής και Τζαννής, αλλά και Γιοβάννης.

Σήμερα που ο οδοστρωτήρας έχει εξαφανίσει τις λαϊκές παραλλαγές των βαφτιστικών ονομάτων, αυτές επιβιώνουν μόνο σε επώνυμα, ενώ απόρροια των χρόνων της γκλαμουριάς είναι ότι πολλές μαμάδες φωνάζουν «Ιωάννη» τα βλαστάρια τους -και περιμένεις να δεις να ξεπροβάλει τουλάχιστον ο Τσιμισκής, και βλέπεις απλώς έναν μπόμπιρα τεσσάρων χρονών. Στα κορίτσια βέβαια το «Ιωάννα» ήταν συχνό από παλιά -ίσως τα Γιάννα, Γιαννούλα, Γιαννιώ να ακούγονταν πολύ λαϊκά. Με την ευκαιρία να αναφέρουμε και τα γυναικεία Γιοβάννα και Τζοβάννα.

Μια παραλλαγή που δεν την ανέφερα πιο πάνω γιατί είναι απλώς ορθογραφική, και που έγινε διάσημη το 2015 είναι και το «Γιάνης», που διαβάζεται επίσης «Γιάννης με ένα νι». Υπήρχε βέβαια και ο Κορδάτος, που έτσι υπέγραφε, και από αυτόν εμπνεύστηκε ο νεαρός Γιάννης Βαρουφάκης την ορθογραφία του ονόματός του, αλλά το 2015 το «Γιάνης» έγινε σχεδόν παροιμιώδες. Και πέρα από τον Κορδάτο, παλαιότεροι του Βαρουφάκη Γιάνηδες με ένα νι είναι επίσης ο Ψυχάρης, ο ιστορικός Γιάνης Γιανουλόπουλος και ο αρχαιολόγος Γιάνος Λώλος (πηγή).

Σε σχέση με την ορθογραφία του ονόματος, ο φίλος π2 είχε σχολιάσει σε παλιότερο άρθρο ότι στις επιγραφές εμφανίζονται πάμπολλες παραλλαγές: Ιωάνης, Ιωάννις, Ειοάννης, Ηωάννης, Ειωάννης, μόνο με ύψιλον δεν το έχει δει γραμμένο.

Χάρη στον μέγιστο Γιάννη Αντετοκούνμπο, έχει πλέον γίνει αρκετά γνωστό και στα ξένα το όνομα Giannis, πλάι στο λίγο παλιότερο Yanni του μουσικού Γιάννη Χρυσομάλλη. Βέβαια, στο Φέισμπουκ οι Γιάννηδες έχουν σχεδόν 45 τρόπους για να γράφουν το όνομά τους κι έτσι όταν ψάχνεις έναν φίλο σου δεν ξέρεις αν θα το βρεις Γιάννης, Ιωάννης, Ioannis, Giannis, Yannis ή Yiannis, Yanis ή Yianis, για να μείνω στις πιο συχνές παραλλαγές.

Όπως είπα και πριν, υπάρχουν πάρα πολλές παροιμίες για Γιάννηδες, και επειδή μια από τις γνωστότερες μιλάει για 45 Γιάννηδες θα παραθέσω στη συνέχεια υλικό που είχα ενμέρει παρουσιάσει και σε ένα παλιότερο άρθρο, που όμως δεν περιοριζόταν στις παροιμίες για Γιάννηδες αλλά εξέταζε και όλες τις άλλες παροιμίες με ονόματα. Όμως, να πω ότι όλα όσα θα θέλατε να μάθετε για τους Γιάννηδες μπορείτε να τα βρείτε στο Johnnie society, ένα ηλεβιβλίο του Γιάννη Φαρσάρη που διατίθεται δωρεάν και το οποίο, εκτός από παροιμίες, παραθέτει και κατάλογο με τους 45 σημαντικότερους Γιάννηδες της ιστορίας.

Προχωράμε λοιπόν στις  παροιμίες με Γιάννηδες, που τις παραθέτω μάλλον τυχαία, προσπαθώντας να φτάσω τις σαρανταπέντε.

1. Σαρανταπέντε Γιάννηδες ενός κοκόρου γνώση. Η συνηθέστερη παροιμία απ’ όσες διασύρουν τους Γιάννηδες, λέει ο Πολίτης, που αναφέρει και έναν μύθο κεφαλονίτικο για 45 Γιάννηδες που πνίγηκαν προσπαθώντας να ξεριζώσουν ένα δέντρο. Ωστόσο, ο Πολίτης δεν λέει ότι η έκφραση προέρχεται από τον μύθο, μάλλον το αντίστροφο θα συμβαίνει. Δίνει μάλιστα ο Πολίτης και γαλλικό ανάλογο (Deux Jean et un Pierre font un âne entier, Δυο Γιάννηδες κι ένας Πέτρος κάνουν ολάκερο γάιδαρο) καθώς και ισπανικό ίδιο με το γαλλικό. Οι Γιάννηδες απαντούν συμπληρώνοντας: …κι ο κόσμος όλος κι ο ντουνιάς δεν έχει άλλη τόση.

2. Όχι Γιάννης, Γιαννάκης. Τη λέμε όταν κάποιος προσπαθεί να παραστήσει ως διαφορετικά μεταξύ τους δυο πράγματα ομοιότατα ή όταν κάποιος λεπτολογεί και επιχειρεί να επιφέρει μεταβολές ασήμαντες, λέει ο Πολίτης. Κατά τον Κ. Κάσση, στη Μάνη συνηθιζόταν να υπάρχουν αδέρφια με τ’ όνομα Γιάννης ο ένας και Γιαννάκης ο άλλος, οπότε όταν ένας Γιαννάκης παρουσιάστηκε στο στρατό και τον είπαν Γιάννη, απάντησε έτσι. Όμως η έκφραση είναι πανελλήνια και πιθανότατα πριν από το νεοελληνικό κράτος.

3. — Γεια σου Γιάννη. — Κουκιά σπέρνω. Για αυτούς που απαντούν άλλα αντ’ άλλων, σαν υπόδειγμα ασυνάρτητης συζήτησης. Μερικοί το συνεχίζουν: Κι η συντέκνισσά σου; Εφτά μετρήματα χωρεί. Η παροιμία υπάρχει στον Βάρνερ, άρα είναι από τον 17ο αιώνα.

4. Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει. Για όσους στα λόγια φροντίζουν για το κοινό καλό ενώ στην πραγματικότητα κοιτάζουν το δικό τους συμφέρον. Η παροιμία χρησιμοποιήθηκε πολύ στην εθνοσυνέλευση του 1829 από τους αντικαποδιστριακούς, επειδή οι αντιπρόσωποι ευπειθώς ψήφιζαν ό,τι τους έστελνε ο Καποδίστριας, αλλά είναι παλιότερη. Μάλιστα, ο Πολίτης δίνει και βουλγάρικο αντίστοιχο, με το όνομα Γκάνι στη θέση του Γιάννη.

5. Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα. Για κάποιον που παραμένει στην ίδια (κακή ή μέτρια) κατάσταση. Και για τους αδιόρθωτους. Και για τη μη αλλαγή της κατάστασης παρά την αλλαγή της κυβέρνησης.  Την έχει ο Βάρνερ (Τι έχεις Γιάννη; Τα έχω πάντα).

6. Ακόμα δεν τον είδαμε, Γιάννη τονε βγάλαμε. Για όσους προαναγγέλλουν και προεξοφλούν μελλοντικά σχέδια βασισμένοι σε αβέβαιες προσδοκίες. Κάποιοι λένε ότι το είπε ο Κολοκοτρώνης όταν τον κάλεσαν να βαφτίσει παιδί πριν ακόμα γεννηθεί, αλλά η παροιμία είναι παλιότερη, αφού την αναφέρει ο Βάρνερ, οπότε ο Κολοκοτρώνης απλώς επανέλαβε υπάρχουσα παροιμία. Εδώ κατά τον Πολίτη υπάρχει μύθος, με την αφελή κοπέλα που της έφεραν προξενητή και άρχισε να συλλογιέται πως θα παντρευτεί, θα κάνει γιο, θα τον βγάλει Γιάννη, θα της αρρωστήσει και θα της πεθάνει, οπότε έβαλε τα κλάματα. Παρεμφερής παροιμία υπάρχει και σε άλλες γλώσσες. Για την έκφραση αυτή έχει γράψει και ο ηλληνιστεύκων Νίκος Νικολάου.

7. Πότε ο Γιάννης δεν μπορεί, πότε ο κώλος του πονεί. Για τους φιλάσθενους ή για όσους προφασίζονται ασθένεια.

8. Να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω μέλι (ή λάδι· προσθέτουν μερικοί: να γιάνει). Τη λέμε σε κάποιον που μας παρηγορεί ή προσπαθεί να μας περιθάλψει ενώ ο ίδιος έχει προκαλέσει το κακό που πάθαμε.

9. Φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη. Σε μια αντιπαράθεση όπου ο φόβος είναι αμοιβαίος· λέγεται συχνά σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, όταν καμιά ομάδα δεν ανοίγεται.

10. Σπίτι χωρίς Γιάννη, προκοπή δεν κάνει. Απάντηση στον… αντιγιαννισμό άλλων εκφράσεων. Ο Πολίτης έχει κι άλλες «φιλογιαννικές» παροιμίες, που δεν είναι τόσο γνωστές, όπως….

11. Όπου Γιάννης και του Θεού η χάρη,
ή

12. Βγάλε το παιδί σου Γιάννη, και απόλα το στον λόγγο (υπονοεί ότι δεν έχει καμιάν άλλη ανάγκη βοήθειας, αρκεί η μαγική κατά κάποιον τρόπο δύναμη του ονόματός του).

13. Ποιος κλάνει; Τον Γιάννη ρώτα – αν και υποθέτω πως αρχικά θα ήταν «ρώτα τον Γιάννη», για να ομοιοκαταληκτεί.

14. Κόψε ξύλο κάμε Αντώνη
κι από πλάτανο Μανώλη
κι αν ρωτάς και για τον Γιάννη,
ό,τι ξύλο κόψεις κάνει.

Η παροιμία αυτή υπάρχει σε πάρα πολλές παραλλαγές, με άλλα ονόματα στους πρώτους στίχους και φαίνεται να χλευάζει τους Γιάννηδες που τους παρομοιάζει με κούτσουρα, αλλά δεν αποκλείεται να υπογραμμίζει απλώς τη διάδοση του ονόματος.

15. Κατά τον μαστρο-Γιάννη και τα κοπέλια του –παρόμοια με την μ΄ όποιον δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις.

16. Άλλη παιδί δεν έκανε, μόνο η Μαριώ τον Γιάννη, για να ειρωνευτεί τις μανάδες που καμαρώνουν πολύ το παιδί τους, ή και γενικότερα όσους καμαρώνουν κάτι κοινό. Εδώ έχουμε μαζί και τα δυο αρχετυπικά ονόματα, όπως και σε άλλες παροιμίες.

17. – Γιάννη είχα, Γιάννη έχω κι αν ποτέ μου θα χηρέψω, πάλι Γιάννη θα γυρέψω, άλλη μια απάντηση στον αντιγιαννισμό -και δεν αποκλείεται να πρόκειται για παροιμιόμυθο.

18. Άφησε ο Γιάννος την κλεψιά κι έπιασε το ζευγάρι. Για κάποιον που αναπάντεχα νοικοκυρεύεται ή φρονιμεύει. Παροιμιόμυθος.

19. Γύρευε αγά μου τη δουλειά σου, κι ο Γιάννος δεν είναι για χαράτσι. Από την εποχή της Τουρκοκρατίας και των χαρατσήδων.

20. Είπε ο Γιάννης του Γιαννή: «Χαιρετίσματα στη Σέρ’φο». Βελερισμός (μορφή παροιμιόμυθου) που σατιρίζει κάποιον ανόητο που δεν ήξερε τι να πει την ώρα που έφευγε το καΐκι.

21. Δεν είναι κάθε μέρα τ’ Άι-Γιαννιού, δηλαδή δεν μπορείς να έχεις κάθε φορά την ίδια τύχη ή εξαιρετική μεταχείριση. Και «Κάθε μέρα τ’ Αγιαννιού θάναι;»

22. Γιάννης πήγε, Γιάννης ήρθε, για όποιον δεν επωφελήθηκε από μια ευκαιρία και ιδίως από κάποιο ταξίδι ή τη φοίτησή του κτλ.

23. Όπου γάμος και χαρά, τρέχα Γιάννη μασκαρά

24. Παναγία κι Άι-Γιάννη, βάλε ψάρι στο τηγάνι

25. Κάμε Γιάννη τη δουλειά σου κι ύστερα είμαι πάλι θεια σου

26. Σαράντα χρόνια Γιάννης, μαστρο-Γιάννης δε γίνεται.

27. Απ΄ τον Γιάννη ως τον Λιο, τύφλα νάχουνε κι οι δυο ή Ό,τι Γιάννης κι ό,τι Λιος τύφλα νάχουνε κι οι δυο.

28. (το κάναμε) του Γιάννου η φλογέρα (όταν ο καθένας λέει τον πόνο του).

29. Όλη μέρα καλογιάννη και το βράδυ κακογιάννη, για αυτούς που μας καλοπιάνουν όσο για να πετύχουν το σκοπό τους, και μετά μας αγνοούν.

30. Κάλλιο καλογιάννης παρά κακογιάννης

31. Κι αυτοκράτορας να γένεις, πάντα Γιάννης θε να μένεις, για όσους αποκτούν αξιώματα αλλά παραμένουν χυδαίοι στο ήθος.

32. Ο Γιάννος βγαίνει στα βουνά κι η Μαρουδή στους κάμπους. Αστρονομική παροιμία, όπου Γιάννος είναι ο αστέρας που λέγεται Αρκτούρος και Μαρουδή ή Μαριώ ο α της Παρθένου.

33. Ο Γιάννης καβάλα στ’ άλογο και τ’ άλογο αραδούσε –που σημαίνει ότι αναζητούσε το άλογο ενώ ήταν καβάλα πάνω του, άρα ήταν χαζός.

34. Όπου Γιάννης μάλαμα. Έτσι το καταγράφει ο Νικ. Πολίτης -βέβαια, πολύ πιο γνωστή σήμερα με τον Γιώργο.

35. Και παπάς έγινες Γιάννη; Έτσι τάφερε η κατάρα. ή… έτσι θέλει ο δάσκαλός μου. Για όσους κάνουν μια σημαντική επιλογή χωρίς να το επιθυμούν οι ίδιοι.

36. Πιάσ’ τον Γιάννη τον άπιαστο. Περίπου σαν το τρέχα γύρευε.

37. Είναι για τον Αγιάννη -είναι τρελός, γιατί τα παλιά χρόνια πήγαιναν τους θεωρούμενους για ψυχασθενείς στα μοναστήρια που γιόρταζαν μήπως και θεραπευτούν θαυματουργικά.

38. Αν είχαν οι Γιάννηδες γνώση, θα μας δάνειζαν καμπόση. Άλλη μια αντιγιαννική παροιμία.

39. Είδες πράσινο άλογο; Είδες Γιάννη φρόνιμο. Δηλαδή, εξίσου απίθανο είναι να βρεθεί γνωστικός Γιάννης όσο και πράσινο άλογο. Η παροιμία είναι (ή ίσως ήταν) περισσότερο γνωστή με Χιώτη φρόνιμο.

40. Έξω Γιάννης μέσα Σουλεϊμάνης. Διπρόσωπος. Ίσως υπόκειται μύθος για επιφανειακή αλλαξοπιστία.

41. Ίσα Γιάννης ίσα Χασάνης. Όταν κάποιοι διαφέρουν μόνο στο όνομα.

42. Όλοι μιλούν για τ’ άρματα κι ο Γιάννης για την πίτα.

43. Αν ο Αλής γίνεται Γιάννης, και η όρνιθα χταπόδι. (εξίσου δεν γίνονται δηλαδή)

44. Ξέρει ο Γιάννης τι έχει στον ντορβά του παρόμοια με την όσα ξέρει ο νοικοκύρης…

45. Τα καλά του Γιάννη τα θέλουμε, τον Γιάννη δεν τον θέλουμε, για να τελειώσουμε με μια παροιμία που στηλιτεύει την υποκρισία του αντιγιαννικού στρατοπέδου.

Είναι κι άλλες παροιμίες με Γιάννη και κυρίως υπάρχουν πολλές παραλλαγές σ’ αυτές που αναφέραμε, που άμα τις μετρήσουμε κι αυτές ξεπερνάμε κατά πολύ τις 45, όμως θέλησα να μείνω σ’ αυτό το σημαδιακό νούμερο.

Αν στις παροιμίες υπερέχει ο Γιάννης, στα τραγούδια ο Γιώργος παίρνει τη ρεβάνς, καθώς έχει πολλά τραγούδια με το όνομά του στον τίτλο ενώ από τον Γιάννη θυμάμαι μόνο το παραδοσιακό «Γιάννη μου το μαντίλι σου». Σιγουρα θα υπάρχουν και νεότερα τραγούδια με Γιάννη στον τίτλο, αλλά το μνημονικό μου δεν με βοήθησε να βρω κανένα. Οπότε θα βάλω το «Συμβιβασμούς δεν κάνω», όπου ο Γιάννης Πάριος απορεί «πώς μπόρεσε η καρδιά σου τον Γιάννη να πικράνει.

Γιάννη ή Ιωάννα δεν έχουμε στη στενότερή μας οικογένεια, αλλά Γιάννη λένε τον εκδότη των περισσότερων βιβλίων μου. Να του ευχηθώ χρόνια πολλά, όπως βέβαια και σε όλους τους φίλους και τις φίλες του ιστολογίου που γιορτάζουν σήμερα, τον Γουσού πρώτον, που ολοι ευχόμαστε να επανέλθει γερός και δυνατός, αλλά και τον Γιάννη Ιατρού, τον Γιάννη Μαλλιαρό, τον Γιάννη Κουβάτσο και όλους τους άλλους ή τις άλλες ,είτε το φανερώνουν στο χρηστώνυμό τους είτε όχι. Ο αντιγιαννισμός δεν θα περάσει!

140 Σχόλια προς “Χρόνια πολλά στους Γιάννηδες και πάλι!”

 1. nikiplos said

  Καλημέρα κι από εδώ! χρόνια πολλά στους Γιάννηδες!
  Και στους δικούς μας εδώ Γιάννη Ιατρού
  και Γς, αλλά και όποιον/α άλλον/η φανερό ή κρυφό ξεχνώ.

 2. nikiplos said

  Και φυσικά χρόνια πολλά και στον Γιάννη Μαλλιαρό!

 3. Aghapi D said

  Καλημέρα
  Χρόνια πολλά Γιαννούλες και Γιάννηδες

  Τολμάς να αποκαλείς το «Γιάννα» λαϊκό; Η κυρία Αγγελοπούλου θα αφρίσει 🙂

  Και μιας και μιλάμε για τον Βαφτιστή (που εκιδκήθηκε και από αποκεφαλισΘείς έγινε αποκεφαλισΤής), να και η πίστα του – αν είναι δυνατόν

  https://www.ethnos.gr/politismos/140402_entopisan-tin-pista-horoy-opoy-i-salomi-zitise-kefali-toy-ioanni-toy-baptisti

 4. Χαρούλα said

  Χρόνια πολλά! Χρόνια χαρούμενα, ευτυχισμένα, δημιουργικά! Χρόνια γεμάτα από αγάπη! Γεμάτα κι από ότι αγαπάτε όλοι οι Γιάννηδες μας εδω!
  Και ο Ιατρού και ο Κουβάτσος και ο Μαλλιαρός κι όποιος μου διαφεύγει, ή είναι σκεπασμένος!🙂 Και σε όποιον/α αγαπημένο μας γιορτάζει!
  Καλημέρα!

 5. Aghapi D said

  Πάντως άσκημη μέρα σήμερα
  Ο φανατισμός έχει παντού τερατώδες πρόσωπο

 6. dryhammer said

  Χρόνια πολλά στους Γιάννηδες, φανερούς και κρυφούς, και φυσικά στο Γιάννη Α-γιάννη (μέχρι να αποφασιστεί αν μένει Γιάννης ή θα ξε-Γιαννέψει)

 7. Νέο Kid said

  Οι αμερικανοί γιόρτασαν χθες τον Τζων Ράμπο…

 8. Ευχαριστούν και οι ψευδώνυμοι ! 🙂

 9. Είναι και μεγάλη γιορτή της χαρτογραφημένης Χριστιανοσύνης, σήμερα. Χριστούγεννα στη γιγάντια Ρωσία.

 10. ΚΑΒ said

  Ο αντιγιαννισμός δεν θα περάσει!

  Χρόνια πολλά στους Γιάννηδες του ιστολογίου και σε όλους και όλες που σήμερα έχουν τη γιορτή τους.

 11. Καλημέρα,
  Πρώτα ευχαριστώ προσωπικά κι ευχαριστούμε ως ομάδα Γιάννηδων 🙂 Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους μνημονεύσαντες Νικοκύρη, Νίκιπλο και Χαρούλα (αλλά και στον Ξεροσφύρη).
  Αλλά να ευχηθώ κι εγώ στους συν-Γιάννηδες. Γς (με ιδιαίτερες ευχές να πάνε όλα καλά στις περιπέτειές του) και Ιατρού, Κουβάτσος και Δημόσιος Χώρος είναι απ’ τους γνωστούς (άσχετα αν ο τελευταίος δεν είναι ορατός διά γυμνού οφθαλμού) αλλά σίγουρα θα υπάρχουν κι οι κρυφοί (είτε σκέτοι αναγνώστες είτε σχολιαστές). Χρόνια πολλά σε όλους.

 12. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  Χρόνια πολλά σε όσους γιορτάζουν, Γιάννηδες και Ιωάννες, φανερούς και μη.
  Και βέβαια στον Γιάννη Κουβάτσο, που τον ξέχασα πιο πάνω.

 13. sarant said

  8 Και στους ψευδώνυμους χρόνια πολλά! (και δεν είναι μόνο ένας)

 14. nikiplos said

  Χρόνια πολλά και στον Γιάννη Κουβάτσο, τον συνετό Δάσκαλο, που τον ξέχασα κι αυτόν παραπάνω!
  Last but not least my friend!

 15. leonicos said

  חנן

  το yod σου πού είναι; το έφαγε η μαρμ΄γκα;

  חנן’ σύντμηση του יהוחנן ολοκληρωμένα πράγματα

 16. LandS said

  Αχ, μα κάθε χρόνο να τον ξεχνάς!

  Ιάννης Ξενάκης

  Καλό ταξίδι και να προσέχεις.

 17. leonicos said

  Γιάννης, Γιαννάκης.

  Νομίζω ότι στην Κύπρο επισήμως πρόκειται για διαφορεικά ονόματα

  Εκείνος που γράφεται Γιαννάκης. ΔΕΝ γραφεται και Γιάννης πχ στα συμβολαια

 18. leonicos said

  Γιάννη είχα, Γιάννη έχω κι αν ποτέ μου θα χηρέψω, πάλι Γιάννη θα γυρέψω, άλλη μια απάντηση στον αντιγιαννισμό -και δεν αποκλείεται να πρόκειται για παροιμιόμυθο.

  Έλα που το εχω βιώσει σε πολύ καλή μου φίλη. Της έτυχε βέβαια, δεν νομίζω ότι το επέλεξε, αλλά πέτυχε

  Μόο που αυτή πρώτα χήρεψε και μετά χώρισε τον δεύτερο Γιάννη. Και πήρε τον τρίτο χρόνια μετά

 19. 17
  Εκδοχή της έκφρασης «Όχι Γιάννης, Γιαννάκης» λοιπόν… 🙂

 20. Κιγκέρι said

  Μπλόγκι χωρίς Γιάννη προκοπή δεν κάνει!
  Τούτο εδώ δεν κινδυνεύει, έχει πολλούς 🙂
  Χρόνια πολλά σε όλους λοιπόν!

 21. Παναγιώτης Κ. said

  Χρόνια πολλά στους Γιάννηδες του ιστολογίου.
  Μου φαίνεται ότι είναι περισσότεροι από τους Γιώργηδες!

  Όσο για τους Πρόδρομους, θα αποτελέσει παράλειψη να μην αναφέρουμε τον μέγιστο ερμηνευτή του λαϊκού τραγουδιού Πρόδρομο Τσαουσάκη!

 22. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Θυμάμαι Ιατρού, Κουβάτσο, Δημόσιο Χώρο, Μαλλιαρό. Αλλά και στους λανθάνοντες και υποκρυπτόμενους. Χρόνια σας πολλά!

 23. Κι άλλες ευχαριστίες. Και μιας και μ’ άλλον τρόπο δεν μπορώ, ορίστε, κεραστείτε από δω. Κουταλάκι και φύγαμε!
  https://i.postimg.cc/QxsqkJ1x/IMG-1774.jpg

 24. Φτου. Δεν βγήκε η εικόνα εδώ αλλά με λινκ. Για να ξαναδοκιμάσω:

 25. Κιγκέρι said

  Επίσης, εμείς λέμε και το: «Γκιάξε με, Γιάννο μ’, γκιάξε με!», που είναι παραλλαγή του «Πείραζέ με Γιάννη!»

 26. Παναγιώτης Κ. said

  Να θεωρηθεί ότι επαναλαμβάνω το #14.

 27. Παναγιώτης K. said

  Γιάννη Ιατρού χρόνια σου πολλά.
  Να είσαι καλά για να μας κάνεις τις διάφορες φωτοσοπιές… 🙂
  αλλά και τα διάφορα αποκαλυπτικά…

 28. Avonidas said

  Καλημέρα, και χρόνια πολλά στους Γιάννηδες!

  #7. Ο Τράμπας τα κατάφερε, τελικά :-/ 4 νεκροί για τη ματαιοδοξία του και την ξεροκέφαλη άρνησή του να ξεκολλήσει απ’ την καρέκλα του…

 29. Γιάννης Ιατρού said

  Ευχαριστώ πολύ, κι απ΄ εδώ. Νίκο, τιμή μας σήμερα που έβαλες άρθρο με τέτοιο τίτλο✔😉
  Και στον Βούλαγκα και στον Ρέντζο και γενικώς στους εορτάζοντες σήμερα οι καλύτερες ευχές μου (στους άλλους που σχολιάζουν εδώ συχνά -και που θυμήθηκα πρωί-πρωί- τα έστειλα στο χθεσινό νήμα 🙂 ).

  Έχουμε κι αυτούς με το ένα ν(ι) 🙂 που γιορτάζουν σήμερα…

 30. Πάνος με πεζά said

  Χρόνια πολλά σε όλους τους Γιάννηδες, ειδικά στο Γιάννη Ιατρού και Γς !
  Εμένα ο καημός μου βεβαίως, που χτες το βράδι χάσαμε ένα πολύ ωραίο «Μουσικό Κουτί» στην ΕΤ1, με Καζούλλη και Δρογώση, για να βλέπουμε τους Τραμπ-ούκους…

  Κι όχι τίποτα ρε γατάκια, γιατί δε ζητάτε από το Ελλάντα την τεχνολιγία στα Κάπιτολ Controls? Το’ χουμε !

 31. ΓΤ said

  Χρόνια καλά και ακορόνιαστα στους Γιάννηδες.
  Σπέσιαλ για τον συμπράσινο Κουβάτσο.

 32. Πέπε said

  Καλημέρα. Χρόνια πολλά στο καθ’ ύλην αρμόδιο ποσοστό των αναγνωστών.

  Να καταθέσω ότι σε λαϊκά παραμύθια και σε αφηγηματικά δημοτικά τραγούδια συχνά ο ήρωας, όταν αντιπροσωπεύει κάτι πολύ γενικό που αφορά τον καθένα, λέγεται Γιάννης. Το ίδιο και σε ρώσικα παραμύθια, το βασιλόπουλο ο Ιβάν (=ο οποιοσδήποτε).

  Σε νησιά όπου έχω ακούσει τα ονόματα Ζανής – Τζανής θεωρούνται διαφορετικά βαφτιστικά από το Γιάννης (μπορεί π.χ. να τα έχουν και αδέρφια).

  Και τώρα ήρθε η ώρα να καταγγείλουμε τον ρέκτη κ. Σαραντάκο επί μπαμπινιωτισμώ!

  Μα τι είναι αυτός ο «κορονιός»; Στο λόγο σου, Νίκο, τον λες και προφορικά; Και πώς αντιδρά ο κόσμος;

  Μία όψη του μπαμπινιωτισμού είναι: «φρονώ ότι δεν είναι___ αλλά ___, και πορεύομαι στη ζωή μου σαν να ήταν έτσι όπως το θέλω». Το ότι του Μπαμπινιώτη οι προτιμήσεις είναι πιο αρχαΐζουσες ενώ του Νικοκύρη έχουν άλλο πρόσημο (πιο προοδευτικό, ας το πούμε) είναι λεπτομέρεια. Το ότι ο Μπαμπινιώτης καταδικάζει τη χρήση όλων των «δεν είναι ___» και αποδέχεται για σωστά μόνο τα δικά του «είναι ___», ενώ ο Νικοκύρης εμφανίζει ένα πιο διαλλακτικό πρόσωπο, και πάλι λεπτομέρεια είναι. Το σημαντικό κοινό στοιχείο είναι οι ακτιβιστικές γλωσσικές επιλογές που δε λαμβάνουν υπόψη τους τι όντως λέγεται.

 33. sarant said

  30 Πω πω ξέχασα τον Βουλάγξ!

  Χρόνια πολλά!

 34. sarant said

  33 Πολύς κόσμος λέει «κορονιός» προφορικά (τρισύλλαβο βέβαια), περισσότεροι απ’ όσους το γράφουν, ενώ άλλοι λένε «κορονογιός».

 35. Πέπε said

  35
  Πάντως , ως φαίνεται, κανείς στην Κρήτη, κανείς σε άλλα μέρη της Ελλάδας που να τυχαίνει να είμαστε γνωστοί μιλάμε στο τηλέφωνο, και κανείς του οποίου ο δημόσιος λόγος να έτυχε να φτάσει στ’ αφτιά μου ή (με τη δική σου μοναδική εξαίρεση 🙂 ) στα μάτια μου!

 36. Πέπε said

  Άγγελος Κορωνιός

 37. Γιάννης Κουβάτσος said

  Χρόνια πολλά στις εορτάζουσες και τους εορτάζοντες. Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές, να είστε καλά. 👍

 38. Καλημέρα, χρόνια πολλά στους Γιάννηδες, γνωστούς και μη!
  https://www.slang.gr/definition/6343-we-have-not-seen-him-yet-and-we-have-removed-him-john

 39. ΚΩΣΤΑΣ said

  Χρόνια πολλά στους: Γς και γρήγορη ανάρρωση, Γιάννη Κουβάτσο, Γιάννη Ιατρού, Γιάννη Μαλλιαρό, κρυπτώνυμο Δημόσιο, κλπ κρυφούς/ές. Υγεία και χαρές εύχομαι σε όλους όλες.

  Ως άνθρωπος με αδυναμίες, λάθη και πάθη, ας μου επιτραπεί να στείλω κατ΄εξαίρεση κι ένα λουλουδάκι για την γιορτή τους, στους: Γς, Γιάννη Κουβάτσο και Γιάννη Ιατρού (ο τελευταίος απλά για να μην ζηλεύει 😉). 🌹🌹🌹

  *Δεν διάβασα το κείμενο, αργότερα. Να επισημάνω μόνο θλιβεροί οι τραμπιστές και οι παπάδες.

 40. Χαρούλα said

  Τραγούδια με Γιάννη, Νικοκύρη;;; Ένα και δυό;! Όσα κι οι Γιάννηδες! Και για οοοόλα τα γούστα
  https://www.stixoi.info/stixoi.php?info=SS&keywords=%CE%93%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%BD%CE%B7&act=ss

 41. Aghapi D said

  Εντάξει, μετά από τόσες ευχές και κεράσματα, ας χορέψουμε και στην πίστα τού Άη Γιάννη

  https://www.ethnos.gr/politismos/140402_entopisan-tin-pista-horoy-opoy-i-salomi-zitise-kefali-toy-ioanni-toy-baptisti

 42. ΓΤ said

  @33

  Είναι προφανές ότι, όταν ξεκινάς με «δωδεκάμερο», θα συνεχίσεις με «κορονιός».
  Βλέποντας όμως παρακάτω το «ενμέρει» (που έχει καυτηριάσει ο Μπουκάλας στις «Υποθέσεις» του 1997, αν δεν λαθεύω), προκύπτει κάτι υπέροχο.
  Πάμε στο σάιτ του Μπαμπινιώτη, γενέθλια χτες ο Παιδονόμος, του ανθρώπου που μας έχει εξομολογηθεί ότι «προσπάθησα μέσα από τους δρόμους των λέξεων να ανοίξω τις πύλες των εννοιών», και διαβάζουμε:

  Όχι «εν μέρει», αλλά «εν μέρΕΙ».

  https://www.babiniotis.gr/lexilogika/leksilogika-2/482-oxi-en-meri-oyte-en-pasi-periptosi

 43. Γιάννης Κουβάτσος said

  40:Ωραίο το λουλούδι, Κώστα, ευχαριστώ. 💚☺
  «Γιάννηδες όλες τις χαρές ο Θιος να σας τις δώσει
  κι ας λένε πως δεν έχετε ενός κοκόρου γνώση»

 44. Pedis said

  Όλοι γιορτάζουν σήμερα

  Χρόνια πολλά σε όλους τους Ιωάννηδες και στον Τζιοβάνι Ντι Ντοτόρε.

 45. ΚΩΣΤΑΣ said

  Τώρα που διάβασα τα σχόλια, είδα ότι γιορτάζει και ο Βουλάγξ. Χρόνια πολλά φίλε μου, ό,τι ευχήθηκα στους άλλους, ισχύουν και για σένα. και σ

 46. sarant said

  43 Εντάξει. Αβλεψία του Μπαμπινιώτη, αλλά κι εγώ συνήθως «εν μέρει» το γράφω.

 47. sarant said

  41 Μπράβο, είναι πολλά -ο Γιάννης ο φονιάς, ας πούμε.

 48. Georgios Bartzoudis said

  # Χρόνια Πολλά σε κάθε Γιάννη, Ιωάννα κλπ.
  # Χρόνια Πολλά και σε κάθε Πρόδρομο ή Πρόδρομη (όπως τον λέμε Μακεδονιστί)
  # Να πω ότι εν τη γενετείρα μου έχουμε πατέρα Γιοβάνη και υιό Γιάγκο.
  # Μια σοφή Μακεδονική συμβουλή λέει: Αντί να πεις για τουν κακογιάνν(η) πες για τουν καλογιάνν(η).
  # Εν Μακεδονία, αντί «κατά τον μαστρο-Γιάννη και τα κοπέλια του», λέμε: Κατά μάνα κατά τάτα κι γιος ζαφείρ(ι).
  # Εν Μακεδονία λέμε «ακόμα δεν τον είδαμε, Γιάννη τον είπαμε». Λέγονταν όμως και το παρακάτω, ήκιστα «ισοφυλικό» μασάλ(ι):
  Του Γιάνν(η) μάνα ήταν να γιννήσ(ει) του Γιάνν(η). Κι μαζεύ’καν όλις γ’ναίκις απ’ τη γειτουνιά κι έκλιγαν κι τσίρ’τζαν. Πάει κι ένας άντρας κι ρουτάει:
  – Τί κλαίτι ρε γ’ναίκις;;
  – Να, του Γιάννη μάνα ξάπλουσι στου κριββατ(ι) για να γιννήσ(ει) του Γιάννη. Κι του σκιπάρ(ι) είνι ίσα πάν’ στην πουλίτσα, έτοιμου να πέσ(ει). Κι άμα πέσ(ει) θα βαρέσ(ει) του Γιάννη) κι θα πιθάν(ει) ου Γιάνν’ς. Κι είνι κρίμα κι γιαζ’κ για τουν καϊμένου του Γιάνν(η). Γι’ αυτό κλαί’μι.
  – Βρε γ’ναίκις, πάρ’τι του σκιπάρ(ι) απ’ την πουλίτσα, κι σταματήστι να κλαί’τι!
  [Για όσους είναι αδύνατοι στα …Μακεδονικά, εξηγώ: Πουλίτσα=ράφι, ένθαπερ όχι μόνο το σκεπάρνι αλλά και τα πλαστά (τα χαμουτζιστί καρβέλια) αραδιάζονταν. Κι όταν μια οικογένεια είχε κορίτσι έτοιμο για παντρειά, λέγαμε ότι έχει κουρίτσ(ι) στην πουλίτσα!]

 49. Αγγελος said

  Χρόνια πολλά κι από μένα σε όλους τους εορτάζοντες και περαστικά στον Γς.

 50. Κουνελόγατος said

  Χρόνια πολλά στους Γιάννηδες.

 51. Γιάννης Κουβάτσος said

  32:Ευχαριστώ πολύ, συμβάζελε. Να δούμε πότε θα εορτάσουμε και παναθηναϊκώς. ☺⚽🏆

 52. @ 30 Γιάννης Ιατρού

  Ευχαριστίες. 🙂

 53. ΓΤ said

  52@

  Μην τα λες αυτά δυνατά, μη διακόψουμε κάνα λυθρινοξυσολέπι…

 54. Πέπε said

  @43:

  > > Όχι «εν μέρει», αλλά «εν μέρΕΙ».

  Δεν είναι Γιαννάκης, είναι ΓιαννΑΚΗΣ.

  (Πάντως όταν προσπαθείς να αναπαραγάγεις ανορθογραφίες είναι που κάνεις τα περισσότερα τυπογραφικά.)

  @49:
  Ωραία ιστορία! Η ίδια αφήγηση, ελάχιστα παραλλαγμένη, έχει καταγραφεί ως λαϊκό παραμύθι από τους αδελφούς Γκριμ, υποθέτω γερμανικό, με τίτλο «η σοφή Έλσα».

  Η σοφή Έλσα ήταν φημισμένη για τη σοφία της. Μια μέρα ήρθε ο Γιάννης να τη ζητήσει γυναίκα, με τον όρο να είναι όντως τόσο σοφή όσο τη διαφημίζουν. Τραπεζώνουν τον γαμπρό, κατεβαίνει η σοφή Έλσα στο κελάρι να φέρει κρασί, βλέπει ένα σκεπάρνι κρεμασμένο πάνω από το βαρέλι. Ωχού, αν παντρευτώ τον Γιάννη και κάνουμε παιδάκι και μεγαλώσει και το στείλουμε να φέρει κρασί και πέσει το σκεπάρνι και το σκωτώσει; Και κάθεται και κλαίει. Οι άλλοι επάνω περιμένουν, στέλνουν την υπηρέτρια να δει γιατί αργεί η Έλσα, η υπηρέτρια ακούει την ιστορία και κάθεται κι αυτή και κλαίει. Διαδοχικά κατεβαίνουν ο υπηρέτης, η μάνα, ο πατέρας (παρατώντας τον Γιάννη μόνο του) και στο τέλος ο ίδιος ο Γιάννης, που τους βρίσκει όλους να κλαίνε, του εξηγούν τι τρέχει, κι εκείνος, ικανοποιημένος από τόση σοφία (μόνο εδώ διαφοροποιούνται ουσιαστικά οι δύο παραλλαγές), λέει το ναι.

  Στη μετάφραση που το πρωτοδιάβασα (Τσίρκα) τον γαμπρό τον λέγανε όντως Γιάννη. Στο πρωτότυπο δεν ξέρω βέβαια.

 55. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

  Χρόνια πολλά στους Γιάννηδες του ιστολογίου! Ιδιαιτέρως στον Γς, με ευχές για περαστικά και στον Ιατρού που μας βοηθάει στα τεχνικά θέματα.

 56. «…Γιαννάκος/Γιαννακός και Νάκος…» είχα και παιδικό φίλο Νάκη.

  Υπάρχει και ο Άι Γιάννης ο Ρέντης.

 57. «Κάτω στον κάμπο κάτω στην Ελασσόνα,
  ποτίζει ο Γιάγκος, ποτίζει κι Παγώνα» τραγουδούσε κάποτε η Βέμπο.

  «Γιαννάκη κάτσε φρόνιμα» ο Ζαμπέτας

  «Τον Γιάννη καμαρώστε που βγαίνει στο σεργιάνι» η Αρλέτα

  «Ο Γιάννης ο φονιάς, παιδί μιας Πατρινιάς…» ο Μητσιάς και η Νταντωνάκη

 58. @ 40 ΚΩΣΤΑΣ

  Ευχαριστίες.

 59. ΕΝΜΕΡΕΙ Ή ΕΝ ΜΕΡΕΙ;
  Ποιος ξέρει γιατί πρέπει να γράφουμε μονολεκτικό «ενμέρει»;

 60. ΣΠ said

  Χρόνια Πολλά στους Γιάννηδες Ιατρού, Κουβάτσο, Μαλλιαρό, Ρέντζο, Βουλάγγα (και στους υπόλοιπους 40 🙂 ). Ιδιαίτερες ευχές στον Γς να επιστρέψει δυνατός στο ιστολόγιο με τα πικάντικα σχόλιά του.

 61. spiridione said

  Χρόνια πολλά στους 45 Γιάννηδες και Γιάννες.

 62. ΣΠ said

  Με ένα ν έγραφε το όνομά του και ο Γιάνης Βηλαράς.

 63. @ 61 ΣΠ

  Ευχαριστίες.

 64. dryhammer said

  49,55. Σε μας λένε για όσους γρινιάζουν και παραπονιούνται χωρίς αίτιο, παρά μόνο για τη χαρά της γρίνιας πως «κλαίνε για το σκεπαρνοσκοτωμένο»

 65. Πέπε said

  @65:
  Κι εγώ το λέω!

  @60:
  Δύο λόγους μπορώ να σκεφτώ:
  είτε επειδή η κάθε λέξη δε διατηρεί τη σημασία της (η δοτική «μέρει» δεν έχει καμία σημασία αφού δεν υπάρχει ως νεοελληνική λέξη, και για την πρόθεση «εν» είναι συζητήσιμο αν θα θεωρήσουμε ότι υπάρχει ή ότι σώζεται μόνο σε παγιωμένες φράσεις),
  είτε είτε κατ’ αναλογία προς παρόμοιες φράσεις όπως το «εξαιτίας» που πρακτικά, σήμερα, είναι όλο μαζί πρόθεση.

  Για κάποια τέτοια τυποποιημένα αρχαία εμπρόθετα συμφωνώ με τη μονολεκτική γραφή. Αλλά πού βάζεις το όριο; Θα δεχτούμε π.χ. και μονολεκτικές εκφορές που περιλαμβάνουν ανύπαρκτες, στα νέα ελληνικά, ακολουθίες όπως -νμ- ;

 66. Πέπε said

  #66:
  Α, θυμήθηκα κι έναν τρίτο πολύ σημαντικό λόγο:

  Για να κατατροπώσουμε τους σχιζολέκτες (κατ’ αναγκαστικά έργα, το ξανά είπα, το πρώτο είπα κλπ.) στην έδρα τους!

 67. Μαρία said

  Χρόνια πολλά στους Γιάννηδες φανερούς και κρυφούς.

 68. Αράουτ said

  Καλημέρα κι από εμάς και Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες. Προ ολίγων δευτερολέπτων η Alexa ανεκοίνωσε νέαν άνοδον του Σαραντακείου Ιστολογίου κατά 10 θέσεις, που πλέον ευρίσκεται στην 885η θέση μεταξύ όλων των εν Ελλάδι ιστοσελίδων. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι το απλησίαστο ρεκόρ 859 που είχε επιτευχθεί στα μέσα του 2016 επί ημερών του αειμνήστου Βατάλου φαντάζει πλέον πολύ κοντινό. Εννοείται αν δεν κάνει κάποια «αυτοκτονική» κίνηση ο αγαπητός μας κ. Σαραντάκος κι αρχίσει πάλι να μοιράζει κόκκινες κάρτες για «ψύλλου πήδημα» στους εξέχοντας σχολιαστάς του παρόντος Ιστολογίου

  1) Η σκληρή δικτατορία που ασκεί ο εορτάζων Γιάννης Ιατρού στο Σαραντάκειο Ιστολόγιο φαίνεται από το εξής απλό: Αν και πέρασαν ήδη 5 ώρες, ουδείς σχολιαστής τόλμησε να αναρτήσει το κορυφαίο άσμα όλων των εποχών που έχει γραφεί στο Ρωμέικο για τους Γιάννηδες, βασικό χαρακτηριστικό των οποίων είναι ότι τυγχάνουν ΦΙΓΟΥΡΑΤΖΗΔΕΣ + ΠΑΡΑΜΥΘΑΤΖΗΔΕΣ. Πράγμα που επιβεβαιώνει – κατά κοινή ομολογία – και η περίπτωσις του ζηλιάρη γέροντος Γιάννη Ιατρού

  Μιλάμε ασφαλώς για το αριστούργημα του Ζαμπέτα «Ο Γιαννάκης» σε στίχους του κουνιάδου του Δικτάτορος Παπαδόπουλου, θρυλικού στιχουργού Χαράλαμπου Βασιλειάδη (1907 – 1972), του επονομαζόμενου «Τσάντα», επειδή κρατούσε συνεχώς μία τσάντα με τους στίχους του και τους πουλούσε. Ο Μικρασιάτης (από την αρχαία Τροία) Βασιλειάδης ήταν αδελφός της πρώτης συζύγου του Γιώργη Παπαδόπουλου, Νίκης Βασιλειάδη κι έγραψε τον «Γιαννάκη» για την μαυρόασπρη ταινία των Σακελλάριου – Δαλιανίδη «Γαμπρός από το Λονδίνο» που βγήκε στις αίθουσες 4 μόλις ημέρες πρίν την 21η Απριλίου (17/4/1967)

  Αυτό που ελάχιστοι γνωρίζουν και αποκαλύπτει σήμερα το Επιτελείο μας είναι το εξής: Ο ίδιος ο «Τσάντας» – Βασιλειάδης (που πέθανε σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας μεσούσης της Χούντας στις 16 Μάη 1972, λόγω της κόντρας του με τον Αντιβασιλέα + Πρωθυπουργό γαμπρό του) είχε αποκαλύψει (το 1971 σε συνέντευξή του) ότι έγραψε τον «Γιαννάκη» για τον γαμπρό του τον Γιώργη Παπαδόπουλο, ο οποίος κεράτωνε συστηματικά την αδελφή του, Νίκη, με άλλες γυναίκες. Ωστόσο, άλλαξε τελευταία στιγμή το «Γιωργάκης» σε «Γιαννάκης» για να μήν εμπλακούν η Finos Film και η δισκογραφική εταιρεία σε δικαστικές περιπέτειες. Αυτή την ιστορία ήξερε πολύ καλά και ο Γιώργος Κατσαρός όταν έγραψε την περίφημη «κυρα-Γιώργαινα» (σε στίχους Πυθαγόρα), εννοώντας την τότε «Πρώτη Κυρία», Δέσποινα Γάσπαρη, που επίσης κεράτωνε αγρίως ο Αρχηγός της 21ης Απριλίου

  Το Επιτελείο μας μεταφέρει τους στίχους του «Τσάντα» – Βασιλειάδη από τον «Γιαννάκη» του Ζαμπέτα και τους αφιερώνει στον εορτάζοντα χωροφύλακα του Ιστολογίου, Γιάννη Ιατρού, διότι του ταιριάζουν γάντι: Όλοι οι αναγνώσται του παρόντος Ιστολογίου έχουν καταλάβει ότι ο ζηλιάρης Ιατρού είναι αγιάτρευτα φιγουρατζής και παραμυθατζής

  «Γιαννάκη ομορφόπαιδο
  Γιαννάκη λεβεντόπαιδο
  Παμπόνηρε και παραμυθατζή…

  Με το παραμύθι σου
  την έκανες τη τύχη σου
  και το ψηστήρι σου φιγουρατζή…

  το μυαλό σου μάζεψε
  και την πορεία άλλαξε
  με την φωτιά να παίζεις δεν μπορείς…

  σαν πολλά μας τά’ κανες
  Γιαννάκη το παράκανες
  Τον μάστορά σου κάποτε θα βρεις…

  Ώωωωωω, Ωώωωω, Γιάννη παραμυθατζή……
  Ώωωωωω, Ωώωωω, Γιάννη μου φιγουρατζή…… (Refrain)

  Γιαννάκη ομορφόπαιδο
  Γιαννάκη λεβεντόπαιδο
  Περπάτα ίσια και προσεχτικά…

  Μέτρησε τα βήματα
  Μην έχουμε τραβήγματα
  Και την πατήσεις απ’ τα θηλυκά….»

  2) Το ζήτημα της τροφής του Ιωάννου του Προδρόμου στην έρημο σε σχέση με τα κείμενα έχει συζητηθεί αιώνες ολόκληρους από καινοδιαθηκολόγους + παλαιοδιαθηκολόγους (βλ. ανάμεσα σε άλλα: S. Brock, The Baptist’s diet in syriac sources) κατά πόσον δηλαδή πρόκειται για «ακρίδες» ή για «εγκρίδες» (= παρασκευάσματα από λάδι και μέλι). Οριστική απάντηση δεν έχει δοθεί ακόμη.

  Σύμφωνα με το Liddell-Scott, «εγκρίς» στα αρχαία ελληνικά είναι η τηγανίτα που είναι φιαγμένη από λάδι και μέλι. Η λέξη πρωτοεμφανίζεται στην Παλαιά Διαθήκη (Έξοδος 16,31) για να περιγράψει την γεύση του «μάννα» που έστειλε ο Γιαχβέ στους Ισραηλίτες. Διαβάζουμε:

  «και επωνόμασαν οι υιοί Ισραήλ το όνομα αυτού, μάν· ήν δε ωσεί σπέρμα κορίου λευκόν, το δε γεύμα αυτού ως εγκρίς εν μέλιτι.»

  Η παρανόηση προήλθε από τον Μάρκο που μή ξέροντας καλά ελληνικά, μπέρδεψε τις «εγκρίδες» με τις «ακρίδες» στο 1,6 του Ευαγγελίου του που χρονολογικά προηγείται των άλλων τριών. Διαβάζουμε:

  «ἦν δὲ ὁ Ἰωάννης ἐνδεδυμένος τρίχας καμήλου καὶ ζώνην δερματίνην περὶ τὴν ὀσφὺν αὐτοῦ, καὶ ἐσθίων ἀκρίδας καὶ μέλι ἄγριον.»

  Και επαναλαμβανει ο Ματθαίος στο 3,4: «Αὐτὸς δὲ ὁ Ἰωάννης εἶχε τὸ ἔνδυμα αὐτοῦ ἀπὸ τριχῶν καμήλου καὶ ζώνην δερματίνην περὶ τὴν ὀσφὺν αὐτοῦ, ἡ δὲ τροφὴ αὐτοῦ ἦν ἀκρίδες καὶ μέλι ἄγριον.»

  Οι άλλοι δύο Ευαγγελιστές (Λουκά + Ιωάννης) δεν λένε λέξη για το τί έτρωγε ο Ιωάννης

 69. Alexis said

  Χρόνια πολλά και καλά σε όλους τους Γιάννηδες και Ιωάννες!

 70. Πάνος με πεζά said

  Η Εθνική τραγουδιστών Γιάννηδων, με όσο το δυνατόν καλύτερη τεκμηρίωση και σύστημα 4-3-3 :

  -Τερματοφύλακας, χρειάζεται μια μεγάλη φίρμα, και με χαρακτηριστική στολή, ο…………Γιάννης Φλωρινιώτης !
  – Αμυντικοί θα είναι οι πιο εσωστρεφείς κάπως τραγουδοποιοί…………………………………Σαββιδάκης – Μηλιώκας – Βαρδής – Χαρούλης.
  – Μέσοι, κάποια «πολυεργαλεία» που έκαναν και άλλες καλλιτεχνικές εμφανίσεις : ………Αγγελάκας – Ζουγανέλης – Βογιατζής (ο τελευταίος έμπειρο δεκάρι, που έχει φυσικά «ακουστεί» πολύ στα γήπεδα, έστω κι από μεγαφώνου !)
  – Μπροστά, δυο πιο φρέσκα εξτρέμ, κι ένα έμπειρο βαρύ σέντερ φορ : …………………….Κότσιρας – Πλούταρχος και στην κορυφή ο Γιάννης Πάριος !

  Προπονητής, λόγω του παραδοσιακού συστήματος 4-3-3, ο συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος !

  Στον πάγκο, Γιάννης Κούτρας και Γιάννης Ντουνιάς, ενώ τη 16άδα, χωρίς δικαίωμα συμμετοχής, συμπληρώνουν οι Αργύρης, Καλαϊτζής και Πουλόπουλος !

 71. sxoliastis2020 said

  Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες και τις εορτάζουσες και Καλή Χρονιά σε όλους!

  Αφιερωμένο εξαιρετικά αυτό το τραγούδι που αναφέρεται σε έναν Γιάννη:

 72. Divolos said

  «33. Ο Γιάννης καβάλα στ’ άλογο και τ’ άλογο αραδούσε –που σημαίνει ότι αναζητούσε το άλογο ενώ ήταν καβάλα πάνω του, άρα ήταν χαζός.»

  Η γιαγιά μου χρησιμοποιούσε το αραδίζω με την σημασία του περνώ.
  – Ποιός άραδ’σε το στενό;
  – Η γειτόν’σα η Δέσπω.
  Αποκλείεται κι εδώ να χρησιμοποιείται με αυτήν την έννοια, δηλαδή, ο Γιάννης (νόμιζε ότι ήταν) καβάλα στ’ άλογο και τ’ άλογο αραδούσε (περνούσε από μπροστά του);

  Κι ένας Γιαννάκης από έναν Γιάννη:

 73. Πέπε said

  @71:
  > > Τερματοφύλακας, χρειάζεται μια μεγάλη φίρμα, και με χαρακτηριστική στολή, ο…………Γιάννης Φλωρινιώτης !

  Προφανώς στην αντίπαλη ομάδα θα παίζει τέρμα ο Γιώργος Μάγκας…

 74. Αλεκος81 said

  Βρέθηκε και ο διαδηλωτής-ταραξίας-νοσταλγός του Τραμπ της Νομανσλάνδης…

  Και το όνομα αυτού … Via Getty!

 75. Να ευχαριστήσω για τη συνέχεια των ευχών.
  Σχετικά με τα τραγούδια με Γιάννη, κάποια στιγμή είχε βγει ένα διπλό σιντί με τίτλο «45 Γιάννηδες και μία Ιωάννα» που όμως δεν το βρίσκω στις πρώτες σελίδες του γκουγκλ που κοίταξα. Ήταν όλα με τραγούδια που κάπου αναφερόταν το όνομα Γιάννης. Βάζω τα οπισθόφυλλα που αναφέρουν τα τραγούδια που είχαν μαζευτεί τότε.

 76. nwjsj said

  Χρόνια σας πολλά με υγεία και ευτυχία κ. Ιατρού, κ. Κουβάτσο, κ. Μαλλιαρέ, και Γς!
  Να σας χαίρονται οι αγαπημένοι/-ες σας και να σας χαιρόμαστε και μεις εδώ στην παρέα!

 77. Κιγκέρι said

  Ε, να προσθέσω κι εγώ στα τραγούδια την Γιαννούλα την Τσανακαλιώτισσα:

 78. Γιάννης Ιατρού said

  77: Nwjsj, ευχαριστώ πολύ-πολύ🤩🤩

  69: Θόδωρε, πάλι καλά που με σκέφτηκες! Ευχαριστώ πολύ.
  Απ΄ ό,τι μαθαίνω, σήμερα, ενθυμούμενος τα παθήματά σου, τραγουδάς συνεχώς το

 79. voulagx said

  #30: My name is Voulagx, Giagx Voulagx. Αφελέστατε, αδαέστατε, καιταλοιπαειςέστατε Κακόψυχε χωροφύλαξ, Χρόνια σου Πολλά και καλά με υγεία.
  Χρόνια πολλά και στους υπόλοιπους τους καλοψυχους Γιάννηδες. 🙂
  Ευχαριστώ σας όλους για τις ευχές και να προσέχετε με τον κορονοϊό, εδώ σε μας κάνει πάρτυ.

 80. Γιάννης Κουβάτσος said

  77:Να είσαι καλά, ευχαριστώ πολύ!
  Ευχαριστούμε κι εσένα, Βάτμαν, για τις ιδιόρρυθμες (τι άλλο;) ευχές σου. ☺

 81. gpoint said

  Χρόνια καλά και πολλά στους γνψστούς Γιάννηδες (με αλφβητική σειρά) : Ιατρού, Κουβάτσο, Μαλλιαρό, Δημοσιοχωρίτη και Γου Σου καθώς και σε όλους και όλες που γιορτάζουν σήμερα

 82. 43, 47
  Δλδ όποιος φιστικώνει καμιά Μαίρη είναι εν μαίρη?

 83. ΓιώργοςΜ said

  Καλησπέρα, χρόνια πολλά στους Γιάννηδες και τις Ιωάννες, σίγουρα>>45 εν συνόλω*.

  *83 εννοώ στο σύνολο, καμμία σχέσι με φιστίκια και άλλα ξηρά καρπά. Απροπό, σχολαστικά κάπώς, το εν μαίρη ισχύει δυνητικά με την αναφερόμενη έννοια, αλλά μόνο κατά τη διάρκεια του φιστικώνειν, όπως πχ στο γνωστό «Μέσα είνι Γιάννη μ’;» «Μέσα μουρή!» «Αχ τι πόνους»! κλπ [Γς tribute]

 84. voulagx said

  #83: Ναι, και μάλιστα πλήρως κι όχι εν μέρει.

 85. ΓΤ said

  47
  391

 86. Costas X said

  Χρόνια πολλά στους Γιάννηδες !

  Δεν πρόλαβαίνω να διαβάσω τα σχόλια, θα προσθέσω την επτανησιακή (ή μόνο κορφιάτικη;) παραλλαγή «Νάνες».
  Είχα γείτονα Νάνε, «κόντε Νάνε» αποκαλούσαν κάποτε οι Κερκυραίοι και τον Καποδίστρια.

 87. 73 τρκ aramak = ψάχνω.

 88. Πέπε said

  @88
  Από εδώ, μάλλον, το ποντιακό αραεύω = γυρεύω;

 89. 89 Ε, ναι.

 90. 60, κλπ.: Για να έχουμε μια γνήσια ελληνική λέξη με το σύμπλεγμα νμ: https://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/search.html?lq=*%CE%BD%CE%BC*

 91. @ 66 Πέπε

  Κάπως έτσι το σκέπτομαι κι εγώ.
  Όμως το ξεκινάω σε πιο απόλυτη βάση: Αν χωρίσουμε το πρώτο γράμμα, ή τα δύο πρώτα γράμματα ή τα τρία πρώτα γράμματα ή τα τέσσερα πρώτα γράμματα κ.λπ. και επιχειρήσουμε να παρενθέσουμε κάποια λέξη, βγαίνει κάποιο νόημα στα σύγχρονα ελληνικά; Φυσικά όχι. Άρα είναι μια λέξη.

 92. ymalliaros said

  Κι άλλες πολλές ευχαριστίες.
  Πάντως, το αραδίζω σε μας μάλλον με το βγαίνω βόλτα ταιριάζει. Ίσως από παρετυμολογία από την αράδα; Ας πούμε, λέμε πως «έβρεξε κι αραδίσαν οι σαλιάκοι» (τα σαλιγκάρια).

 93. ymalliaros said

  Κι άλλες πολλές ευχαριστίες.
  Πάντως, το αραδίζω σε μας μάλλον με το βγαίνω βόλτα ταιριάζει. Ίσως από παρετυμολογία από την αράδα; Ας πούμε, λέμε πως «έβρεξε κι αραδίσαν οι σαλιάκοι» (τα σαλιγκάρια).

 94. @ 82 Gpoint

  Ευχαριστίες. 🙂

 95. Triant said

  Χρόνια πολλά με υγεία σε όλους τους Γιάννηδες και τις Ιωάννες του ιστολογίου και ειδικότερα σε όσους έχω γνωρίσει από κοντά: Γς (περαστικά), Ιατρού και Μαλλιαρό.

 96. Νέο Kid said

  80. Τσίπρο απ το καλό , κανα κεμπάπ απ το καλό , και κανα τσιγαράκ´ (απ το καλό πάντα!😀) και μη σκιάζεσαι κορονιό ρε Γίγαντα!

 97. 93, 94 Αυτά παθαίνεις όταν γράφεις απ’ το κινητό. Αλλάζει το παρανόμι, διπλοβγαίνουνε κιόλας. Και μούβγαλε προειδοποίηση πως το σχόλιο έχει σταλεί και τόκοψα το δεύτερο, αλλ’ αυτό έφυγε…

 98. Corto said

  Χρόνια πολλά και από εμένα σε όσες και σε όσους εορτάζουν σήμερα!
  Εύχομαι υγεία και ό,τι επιθυμείτε!

 99. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα και δευτερώνω τις ευχές!

  Μόλις αφίχθην στην Εσπερία, με 18 βαθμούς διαφορά….

 100. Γιάννης Ιατρού said

  100: Να προσέχεις ολούθε 😎

 101. 100 Καλόν καιρό.

 102. Αιμ said

  Χρόνια Πολλά και από το νησί των Ιωαννιτών στο κουαρτέτο μας, ιατρομαλλιαροκουβατσογουσού ανσάμπλ, με μια έμφαση στον τελευταίο φέτος, καθώς και στους …κρυφούς και κρυφές εκ των σχολιαστών.

 103. gpoint said

  Η μοντέρνα εκδοχή είναι πιο ρεαλιστική :

  σπίτι χωρίς Γιάννη,,,ε θάχει Γιώργο !!

 104. BLOG_OTI_NANAI said

  Χρόνια πολλά στους Γιάννηδες του ιστολογίου!

 105. ΓΤ said

  αθλητική κίνηση

  Άρης-Βόλος 2-0
  ΟΦΗ-Λαμία 2-0
  Ατρόμητος-ΠΑΟΚ 3-2

 106. sarant said

  Oριστε, ενημερώνει για τον ΠΑΟΚ ο ΓΤ και ο Τζι κάνει σχόλια άσχετα 🙂

 107. Αιμ said

  83. Ποια Μαίρη την Κρίστμας ;

 108. 108 Παρατηρώ ότι βλασφημείς τέκνον μου.

 109. gpoint said

  # 106

  Ελπιζω τώρα να πείστηκες ΓΤ πως ο ΠΑΟΚ δεν πάει για πρωτάθλημα. Οταν προηγήθηκε 1-2 στο 82 αν μπορούσα θα στοιχημάτιζα ανατροπή, το ματς δεν το έβλεπα το άκουγα αλλά μερικά πράγματα προσλαμβάνονται πιο εύκολα από τα αυτιά παρά με τα μάτια, η οφθαλμαπάτη είναι πιο δύσκολη από το πράκουσμα.
  Εντελώς τυχαία το πρωί όταν αγόραζα γλυκά από ένα γνωστό μου στο Γαλαξίδι που με ρώταγε για τον ΠΑΟΚ αντί να λέω Γκαρσία έλεγα Αναστασιάδη !!!

 110. Γ.Κ. said

  «Oριστε, ενημερώνει για τον ΠΑΟΚ ο ΓΤ και ο Τζι κάνει σχόλια άσχετα.»

  Δεν το μέτρησε ο Πάμπλο, οπότε δεν το μετράει κι ο ΠΑΟΚ-τζι.

 111. Αιμ said

  109. Ήμαρτον πάτερ

 112. Γ.Κ. said

  110.
  «αλλά μερικά πράγματα προσλαμβάνονται πιο εύκολα από τα αυτιά παρά με τα μάτια, η οφθαλμαπάτη είναι πιο δύσκολη από το πράκουσμα.»

  Μετά από αυτό, σκίζω τα διπλώματά μου, χαρίζω την περιουσία μου και πάω να μονάσω στην Κατμαντού…

 113. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Πολλές ευχές για τους εορτάζοντες και εορτάζουσες του ιστολογίου – και τους δικούς τους που γιορτάζουν σήμερα. Πολύχρονοι, με υγεία και χαρές!

 114. 🙂

 115. mitsos said

  Χρόνια Πολλά σε όλους τους εορτάζοντες .
  Ιδιαίτερες ευχές στον Ιατρού , τον Κουβάτσο και τον Μαλλιαρό
  Με Υγεία και …
  …Καλή Λευτεριά

 116. gpoint said

  # 110

  και μια που βρίσκομαι χωρίς τλφν και τιβί ας σου κάνω μια ανάλυση στο γιατί., να περάσει η ώρα μου.
  Αρχικά μπάλα έμαθα με τον Σάντος. ο άνθρωπος όταν ήθελε να αμυνθεί στις αλλαγές δεν έβαζε κι άλλο μπακ σαν τον Δώνη αλλά έβαζε όποιον κυνηγό θα θεωρούσαν οι αντίπαλοι σαν πιο επικίνδυνο ώστε να μένουν τα μπακ πίσω και να μην δημιουργούν υπεραριθμίες, το μόνο που τσακίζει την καλή άμυνα . Οταν ήθελε να επιτεθεί δεν έβαζε κι άλλον επιθετικό αλλά ενίσχυε κι άλλο την μεσαία γραμμή ώστε να έχει κατοχή δλδ έβαζε εξάρι, κοινώς κόφτη .
  Ετσι περίπου έπαιζε κι ο Λουτσέσκου στα ματς πρωταθλήματος, τα άλλα τα είχε για (αποτυχημένα) πειράματα σε συμφωνία με την διοικηση. Είχε ρέντα στις κληρώσεις και στο ματς με τον Πανιώνιο και του προέκυψε νταμπλ. Είδε τι παίζει μετά με τις καινούργιες μεταγραφές και την έκανε γρήγορα και σωστά
  Δεν ξέρω αν ο Γκαρσία άπο άγνοια ή επίτηδες με την πρώτη ισοφάριση του Ατρόμητου έβγαλε κάθε κόφτη από την μεσαία γραμμή του ΠΑΟΚ αλλά παίζοντας με τρεις κυνηγούς και χωρίς κανέναν κόφτη στην τετράδα ήταν σίγουρο πως θα έτρωγε γκολ, μόνο η καλή Ρεάλ έπαιζε έτσι, που είχε και τον Κριστιάνο, όχι τον Σφιντέρσκι. Η ανατροπή στο 82 από αουτσάιντερ πρέπει να ήταν στο 1: 40 τουλάχιστον και οι πιθανότητες να γίνει 1: 3 με 1:4 και με κάλυμμα τα λεφτά πίσω στο Χ, οπωσδήποτε πάνω πάνω από 1: 2 και με πιθανότητες τουλάχιστον 8:10. Υπήρχε και 1:10 να χάσει, το στοίχημα ήταν ευκαιρία.
  Τα λαμπάκια θα άναψαν σίγουρα από κάποιους μπορεί κάποτε να μαθουμε από ποιούς, η μύτη μου λέει συμπρωτεύουσα., έχει σαΐνια εκεί.
  Το αποτέλεσμα βολεύει τον ΠΑΟΚ, να ξεφορτωθεί μερικά ακόμα βαριά συμβόλαια, τον προπονητή και τους παρατρεχάμενους η ομάδα να θέλει ενίσχυση ώστε να πάρουν την μίζα τους με μεταγραφές που φυσικά θα καλύψουν τόσο τα κενά όσο κάλυψε την θέση του εξτρέμ ο ΠΑΟ με τις 80 τελευταίες μεταγραφές του…

 117. loukretia50 said

  A! ώστε γιορτάζει σήμερα!

  Ivan, Boris et moi – Marie Laforet

 118. ΓΤ said

  αθλητική κίνηση

  ΠΑΟ-Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης 77-89

 119. gpoint said

  # 107

  Νίκο δες την ώρα που έκανα το σχόλιο, το παιχνίδι παιζόταν ακομα. Ακουσα τις αλλαγές του ΠΑΟΚ, κατάλαβα πως θα χάσει, μέχρι κι ο γάβρος σπήκερ της έρασπορ γελούσε κάτω από τα μουστάκια του κι έριχνε ηχητικά σήματα στους γνωστούς του για να ποντάρουνε
  Από την στιγμή που αποκλείστηκε από την Ομόνοια η χρονιά δεν έχει νόημα για τον ΠΑΟΚ, ο 2ος με τον 4ο δεν έχουν καμιά διαφορά και πλην του ΟΣΦΠ λόγω υψηλού ράνκιν ούτε η πρώτη θέση γιατί εκτός που δεν θα δουν τσουλλού θα χάσουν ΚΑΙ το γιουρόπα των φτωχών. που δίνει κάποια φράγκα.
  Να μην σου πω για ξένους αλλά όταν σε μια χρονιά δίνεις Λημνιο και Πέλκα με ψίχουλα, άρα το κάνεις για την καριέρα και την κονόμα των παιδιών σου, λογικά δεν πας για πρωτάθλημα που δεν δίνει φράγκα, πάλι πλην ΟΣΦΠ που έχει καλές κληρώσεις λογω ράνκιν στο τσουλού.
  Και με τον Αναστασιάδη είχα κάνει μια χρονιά διάλειμα, στον ΓΤ του τάχα πει από Σεπτέμβρη και είχε τις αμφιβολίες του.
  Αν ο Γκαρσία κερδίσει τον ΟΣΦΠ θα είναι σίγουρα καλός προπονητής, εκεί θα τον ενδιαφέρει το αποτέλεσμα κι όχι το κτίσιμο τηα ομάδας για την επόμενη χρονιά

 120. Λεύκιππος said

  Υπάρχει και άλλη εκδοχή. Μέσα τουν εχς Γιάνν; Ναι μαρη. Ωχ τα νιφραμ……

 121. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

 122. Pedis said

  Πάμε βόλτα καπιτώλιο;

  Εξαρτάται

 123. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Στους Γιάννηδές μας
  τους εν ιστολογίω αγαπημένους,
  φανερούς και κρυμμένους,
  χρόνια πολλά!

 124. Pedis said

  Πλάκα-πλάκα «η πορεία προς τη Ρώμη» το ίδιο χύμα ήταν αλλά πέτυχε (από τα μέσα).

 125. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>ο Γιώργος έχει μία γιορτή, κι αυτήν κινητή,

  και τ΄Αη Γιώργη του μεθυστή, 3 Νοέμβρη, π΄ανοίγουν τα κρασιά.

 126. Alexis said

  Καλημέρα.

  Επανέρχομαι …δημήτριος, αφού χθες δεν πρόκαμα να σχολιάσω, για να πω χρόνια πολλά στους Γιάννηδες του ιστολογίου, τον Γιάννη Ιατρού, Γιάννη Κουβάτσο, Γιάννη Μαλλιαρό, Γς, Γιάννη Ρέντζο (Dimosioshoros), Voulagx (που σήμερα έμαθα ότι είναι Γιάννης) και σε όποιον άλλον Γιάννη ή Γιάννα σχολιάζει εδώ.
  Χρόνια πολλά σε όλους, υγεία και ευτυχία και με το καλό να βγούμε απ’ όλο αυτό το θέατρο του παραλόγου που ζούμε τον τελευταίο καιρό!

  #0: να πω ότι δεν έχω γνωρίσει κάποιον Γιάννη που να γιορτάζει άλλη μέρα και όχι στις 7 Ιανουαρίου -αν εσείς ξέρετε, πείτε το στα σχόλια.
  Μου έχουν τύχει 2 (τουλάχιστον) περιπτώσεις:
  1)Παλαιή συνάδελφος που είχε γιο Γιάννη μας κέρναγε κάθε χρόνο στις 29 Αυγούστου και πάντα απορούσαμε («τι είναι σήμερα;») έως ότου να δοθούν οι σχετικές εξηγήσεις.
  2)Μόλις χθες, φίλη Ιωάννα στο Φ/Β ευχαριστούσε ευγενικά όσους της έστελναν ευχές και ενημέρωνε ότι γιορτάζει στις 24 Ιουνίου, «του Αη-Γιάννη του Ρηγανά».

 127. gpoint said

  Καλημέρα από την Φωκίδα.

  Ενα καλό που έχει η επαρχία είναι πως ξεχνάς πως έχεις λοκντάουν, η διαφορά από την συνηθισμένη (χειμερινή) ζωή είναι ελάχιστη, εξ άλλου το μηδέν στα κρούσματα είναι εδώ και κανένα το μεγαλύτερο στάνταρ στο προ-πό του κορωνοϊού.
  Εύκολη βόλτα, ευχάριστη θέα, θαλασσινά της ώρας και χωρίς πάγο από την τράτα, πορτοκάλια και μανταρίνια από το δένδρο να μοσχομυρίζουν… ξεχασμένα πράγματα στο αθηναϊκό χωνί.
  Και μουσική σαν πρωινή προσευχή :

 128. Πέπε said

  @127
  Αλήθεια, αυτό δεν το πολυσχολιάσαμε. Ξέρω δύο Γιάννηδες που γιορτάζουν του Ρώσου. Δεν ξέρω αν παίζει ρόλο αλλά και οι δύο είναι από οικογένειες ενεργά θρησκευόμενες, με ψαλτάδες και αγιογράφους.

  Μπορεί κανείς πάντα να παίρνει τ’ Αγιαννιού του Στάνταρ και να τους λέει «ρε συ το ξέρω ότι δε γιορτάζεις αλλά σου εύχομαι και πάλι, χρόνια πολλά, δε θυμάμαι την άλλη ημερομηνία!» Έτσι κι αλλιώς ποτέ δεν άκουσα κανέναν να ενοχλείται αν του πουν χρόνια πολλά λάθος μέρα.

 129. sarant said

  128 Kαλημέρα και να ξέρεις πως σε ζηλεύουν πολλοί. Και άλλοι μου έχουν πει ότι σε πολλές επαρχίες δεν υπάρχει λοκντάουν ουσιαστικά. Εκτός αν είχες συνηθίσει να κάθεσαι σε καφετέριες, που εσύ δεν.

  127-129 Να που υπάρχουν περιπτώσεις.

 130. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλημέρα.

  Χτές δὲν τὰ κατάφερα νὰ σχολιάσω καὶ γι᾿ αὐτὸ εὔχομαι σήμερα τὰ χρόνια πολλὰ σὲ ὅσες κι ὅσους γιόρταζαν.

  Ἰδιαίτερες εὐχὲς στοὺς Γιάννηδες τοῦ ἱστολογίου: τὸν Γς (περαστικὰ καὶ γρήγορα κοντά μας), τὸν Γιάννη Ἰατροῦ, τὸν Γιάννη Μαλλιαρό, τὸν Γιάννη Κουβάτσο, τὸν Γιάννη Ρέντζο (Dimosioshoros) καὶ τὸν Voulagx.

 131. Μετά τις ταραχές με τους Γιάνκηδες,
  Κι από μένα ευχές για μακροημερία στους Γιάννηδες.

 132. Γιάννης Ιατρού said

  132: Νά ΄σαι καλά Μιχάλη και ν΄ αξιωθούμε να ξαναβρεθούμε να πιούμε μιά ρακή!
  ΥΓ: πότε πρόλαβες να γυρίσεις στο Τέξας από την Ουασινγκτόνα😉 ρε συ;
  Δεν σέβονται τίποτα πλέον😜👍✌

 133. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  αγιανίτης, γιανναδάκι, γιάννακας, γιαννακής, γιαννάκης, γιαννάκι, γιαννακός, γιαννακούδι, γιαννακουράκι, γιαννάκουρας, γιαννακούρι, γιαννάς, γιαννάτσιν, γιάννης, γιαννί, γιάννος, γιαννούδι, καλλογιάννι, καλογιάννης, καλογιάννος, καλόγιαννος, κομπογιάννης, μπαντουγιάννης, τσιγκογιάννης, τσιμπογιάννης, τσιμπουρογιάννης, τσιπουργιαννάκι, τσιπουργιάννης, τσιπουργιάννι, τσιρογιάννης,

  …………………………………………………………………..
  Γοργογιάννης/ Verbena officinalis /Βερβένα Ιεροβότανο

 134. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  134α
  Erithacus rubecula
  https://www.lithoksou.net/2020/11/onomata-poylion.html

  134β https://www.agriamanitaria.gr/verbena-officinalis-%CE%B2%CE%B5%CF%81%CE%B2%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CE%B9%CE%B5%CF%81%CE%BF%CE%B2%CF%8C%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%BF-%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%B3%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%82/

 135. Γιάννης Ιατρού said

  134/135 Αυτό το βότανο έπρεπε να το γράφουν διαφορετικά, αφού λογικότερη είναι η προέλευση του ονόματος από το γοργός+(υ)γιάνω κι όχι από τον γρήγορο Γιάννη 🙂

  Το (σχεδόν) ομόηχο χωριό στην Αρκαδία (et in Arcadia ego👍✔, άντε Έφη, να δούμε χαΐρι και νά ΄χουμε ως τότε την υγεία μας, να βρεθούμε στην ταβέρνα που ξέρουμε😉🤗), τα Βέρβαινα, (με ΑλφαΓιώτα γνωστό από το στρατηγείο του Κολοκοτρώνη το 1821, δεν έχουν σχέση με το βότανο αυτό.

  Το ξενικό όνομα του φυτού (Βερβένα-Verbena) πιθανώς να είναι Κέλτικης προέλευσης, από το fer=μεταφέρω και faen=πέτρα, ίσως επειδή φαρμακευτικά έχει θεραπευτικές ή ανακουφιστικές ιδιότητες σε παθήσεις της χολής και των νεφρών (πέτρα κλπ.)

  ΥΓ: είχε και …μαγικές ιδιότητες, λέγανε 😎🤩 (γνωστό και στην αρχ. Αίγυπτο)

 136. Γιάννης Ιατρού said

  136: Για το χωριό στον Πάρνωνα🤩🤗😍, στην Κυνουρία, δυό λόγια, μιάς και ηχητικά μοιάζει το όνομα με αυτό του φυτού:
  Πιθανότερο το όνομα να είναι λείψανο της Σλαβικής επιδρομής (αρχές 6ου αι μ.Χ.), όπως πολλά άλλα ονόματα χωριών στην Αρκαδία (Πελοπόννησο): Βέρβαινα, Δρίτσαινα (=>Ανδρίτσαινα), Καρίταινα, κλπ. κλπ. (γράφονται ενίοτε και με ε(ψιλον), -ενα). Το συγκεκριμένο, τα Βέρβαινα, προέρχεται πιθανώς από τη λέξη «βερμπά»=το δένδρο ιτιά.

  Αλλά κι ο Ησύχιος (αυτός, από την Αλεξάνδρεια, 5ος αι. μΧ.) αναφέρει στο λεξικό του κατοίκους με την ονομασία «βερβενίους»:
  «…βερβίνια` ξύλα εξ ων τας ληκύθους εκρέμων` οι δε γένος τι αρκαδικόν τους Βερβενίους…» [Hermipp. Fr. 59 K.-A.].
  Μην ξεχνάμε πως το λεξικό διασώθηκε σε ένα μόνο χειρόγραφο του 15ου αι, που εκδόθηκε στις αρχές του 16ου αι. στην Βενετία. Είναι γνωστό πως στο αρχικό έργο προστέθηκαν λέξεις και λήμματα από τους βυζαντινούς χρόνους…

 137. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  137 όπως συμβαίνει με πολλά χωριά της περιοχής, έχουμε τα Πάνω και τα Κάτω* Βέρβενα
  (* πχ Δολιανά,Κούτρουφα κ.α). Χειμώνες στα Κάτω, καλοκαίρια (λόγω κουνουπιών),στα Πάνω. Οι παλιοί λένε και Απάνω Αγιάννης,αντί σκέτο Αγιάννης, ενώ δεν υπάρχει Κάτω, είναι το Άστρος.
  Στα Βέρβενα στα Δολιανά και στον ωραίο τόπο
  ΄κει π΄αρέσει των αθρώπω

  Μήπως είναι από δέρβενα/δερβένια/στενά ; Όλο ρεματιές και περάσματα είν΄ο Πάρνωνας 🙂

  Το φυτό, ως γοργογιάννη τ΄ακουσα να το συστήνουνε οι βοτανοπρακτικοί για τον …προστάτη.

  Εδώ, μέσω της Salvia verbenaca, δίνεται άλλη ετυμολογία
  …verbenaca > Verbena – από το σχήμα των φύλλων που είναι παρόμοια με της verbena.
  * verbena > vérber κλαδί.
  https://www.greekflora.gr/el/flowers/0510/Salvia-verbenaca-L-1753

 138. Γιάννης Ιατρού said

  ..Όλο ρεματιές και περάσματα είν΄ο Πάρνωνας
  Ααααχ 🤩🤗😍

 139. H. Mandragoras said

  Καθυστερημένο σχόλιο που μόλις μου ήρθε με άλλη αφορμή.
  Παίζει άραγε ο χαρακτηρισμός Γιαννάκης ή στραβόγιαννο του στρατού να σχετίζεται με το giovane = νεαρός στα Ιταλικά;
  Ακούγεται παρόμοια με τον Giovanni και μου φαίνεται σχετικά εύκολο να συνδεθούν τα δύο, κυρίως στο γλωσσικό οικοσύστημα του στρατού.
  Από την ίδια λέξη αν δεν κάνω λάθος προέρχεται και το τζόβενο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: