Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Καπιτωλιανά μεζεδάκια

Posted by sarant στο 9 Ιανουαρίου, 2021


Τα δευτερα μεζεδάκια της χρονιάς (και της δεκαετίας, για ορισμένους) τα ονομάζω έτσι σε ανάμνηση των πρωτοφανών σκηνών που διαδραματίστηκαν προχτές στην Ουάσινγκτον όταν λεφούσια τραμπικών διαδηλωτών μπούκαραν στο Καπιτώλιο για να διακόψουν την ψηφοφορία επικύρωσης των εκλεκτορικών ψήφων, εκμεταλλευόμενοι την ολιγωρία, ή μάλλον τη φιλική στάση, των αστυνομικών που φρουρούσαν τον χώρο.

Ειδαμε απίστευτες εικόνες, πρωτοφανείς, με «σαμάνους» των τραμπικών ντυμένους προβιές να στρογγυλοκάθονται στα έδρανα (οι βουλευτές και γερουσιαστές είχαν φυσικά φυγαδευτεί). «Πληρώνουμε 750 δισεκατομμύρια το χρόνο, έγραψε κάποιος, για την άμυνά μας και η καρδιά της κυβέρνησης κυριεύτηκε από ένα τσούρμο καραγκιόζηδες ντυμένους Μπλεκ», ενώ ο μαύρος ποιητής Noah Caine ανέβασε στο Τουίτερ μια φωτογραφία ενός εισβολέα στρογγυλοκαθισμένου πάνω στην προεδρική έδρα, συνοδεύοντας με το σχόλιο: Το ότι έφτασε κάποιος εκεί χωρίς να τον σκοτώσουν είναι η πεμπτουσία του προνομίου των λευκών», διότι βέβαια εύκολα φανταζόμαστε ότι αν είχε επιχειρηθεί είσοδος στο Καπιτώλιο από διαδηλωτές του BLM οι απώλειες θα μετριούνταν  με τις δεκάδες.

Βέβαια, κάποιοι προσπάθησαν να παραλληλίσουν το μπουκάρισμα στο Καπιτώλιο με τις συγκεντρώσεις των αγανακτισμένων, ενώ κατά τη γνώμη μου, αν θέλουμε αναλογίες στα καθ’ ημάς, μπορούμε να αναφέρουμε την προσπάθεια εισόδου στη Βουλή τον Ιανουάριο του 2019 (τότε που ήταν πρωτεργάτης ο Ανθρακέας) ή την είσοδο δεξιών τραμπούκων στη Βουλή με επικεφαλής τον Ρένο Αποστολίδη το 1964.

Αλλά να μην παρασυρθώ σε πολιτικό σχολιασμό, σήμερα είναι Σάββατο και σχολιάζουμε ευτράπελα. Φ

* Στο σουπεράκι της ΕΡΤ γράφτηκε για «προσπάθεια να καταληθεί η αμερικανική δημοκρατία».

Λέτε να παρετυμολογήθηκε το «καταλυθεί» από «κάτ’ αλήτες» που προσπάθησαν να παρακωλύσουν τη διαδικασία;

* Συνεχίζουμε αμερικάνικα, με μια είδηση του ΑΠΕ. Έχει ενδιαφέρον ο χειρισμός του πρωτότυπου υλικού από τον skai.gr.

Λοιπόν, το ΑΠΕ ανακοινώνει την εκλογή της Νάνσι Πελόσι ως προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ και μεταξύ άλλων γράφει:

Στα 80 της χρόνια, η ικανή τακτικίστρια, η βασική αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού της θητείας του, επανεξελέγη πρόεδρος του σώματος για δύο χρόνια, παρά τις επιφυλάξεις αρκετών στην αριστερή πτέρυγα του κόμματός της.

Η βουλεύτρια της Καλιφόρνιας, η πρώτη γυναίκα που κατέλαβε τον θώκο, εξασφάλισε 216 ψήφους, έναντι 209 του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου της, του Κέβιν Μακάρθι. Όλοι οι παρόντες Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές ψήφισαν τον τελευταία· αντίθετα, πέντε μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών δεν έδωσαν την ψήφο τους στην κυρία Πελόσι.

Ο Σκάι, έχοντας ρητά ως πηγή το ΑΠΕ, αναφέρει:

Στα 80 της χρόνια, η ικανή τακτικίστρια, η βασική αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού της θητείας του, επανεξελέγη πρόεδρος του σώματος για δύο χρόνια, παρά τις επιφυλάξεις αρκετών στην αριστερή πτέρυγα του κόμματός της.

Η βουλευτής της Καλιφόρνια, η πρώτη γυναίκα που κατέλαβε τον θώκο, εξασφάλισε 216 ψήφους, έναντι 209 του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου της, του Κέβιν Μακάρθι. Όλοι οι παρόντες Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές ψήφισαν τον τελευταία· αντίθετα, πέντε μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών δεν έδωσαν την ψήφο τους στην Πελόζι.

Η πρώτη από τις δύο παραγράφους είναι ολόιδια στα δυο άρθρα. Στη δεύτερη υπάρχουν δυο-τρεις διαφορές. Προσέξτε ποιες είναι:

α. Αντί για τον έμφυλο τύπο «η βουλεύτρια» του ΑΠΕ, ο skai.gr χρησιμοποιεί τον επίκοινο τύπο «η βουλευτής».

β. Αντί για τον κλιτό τύπο «της Καλιφόρνιας» του ΑΠΕ, ο skai.gr χρησιμοποιεί τον άκλιτο τύπο: «της Καλιφόρνια».

γ. Το ΑΠΕ μεταγράφει «Πελόσι» το Pelosi, ενώ ο skai.gr «Πελόζι».

Kαι ως προς την προφορά, δεν έχω άποψη. Ακούω εδώ πώς προφέρεται το όνομα και κλίνω μάλλον προς το Πελόσι -εσείς, αλήθεια, τι ακούτε; Από την άλλη, βάσει γενικών κανόνων ίσως πρέπει να προτιμηθεί η μορφή «Πελόζι».

Αλλά στα δύο πρώτα οι προσωπικές μου προτιμήσεις σαφώς είναι με το ΑΠΕ (η βουλεύτρια της Καλιφόρνιας) και όχι με τον skai (η βουλευτής της Καλιφόρνια).

Και το βρίσκω πολύ χαρακτηριστικό που στον skai έσπευσαν να διορθώσουν μόνο αυτά τα δύο σημεία, ενώ άφησαν χωρίς διόρθωση μια εμφανή αβλεψία του πρωτοτύπου, το «ψήφισαν τον τελευταία«!

* Kι ένα μεταφραστικό, ίσως, σχετικό πάντοτε με τα επεισόδια στο Καπιτώλιο.

Στο left.gr βλέπω να αποδίδεται ως εξής το τιτίβισμα της (ρεπουμπλικανής) βουλεύτριας:

«Δεν υπάρχει θέμα ότι ο πρόεδρος σχημάτισε τον όχλο, ο πρόεδρος υποκίνησε τον όχλο, ο πρόεδρος απευθύνθηκε στον όχλο. Άναψε τη φωτιά».

Είναι όμως έτσι; Εγώ θα έλεγα «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πρόεδρος … υποκίνησε τον όχλο …»

Στα δικά μου τα αυτιά, το «Δεν υπάρχει θέμα ότι ο πρόεδρος υποκίνησε τον όχλο» σημαίνει «Δεν έχει βάση ο ισχυρισμός ότι ο πρόεδρος υποκίνησε τον όχλο», δηλαδή το αντίθετο από αυτό που εννοούσε το there is no question that…

Μπορεί όμως να κάνω εγώ λάθος και η σημασία της ελληνικής έκφρασης να μην είναι αυτή. Εσείς πώς το καταλαβαίνετε το «δεν υπάρχει θέμα ότι…»;

* Σε γιουτουμπάκι αθλητικής ανασκόπησης, ο τίτλος είναι, όπως μου λένε, «Οι κορυφαίοι 20 στόχοι του 2020». Λέω «μου λένε», διότι για να το δείτε αυτό πρέπει να έχετε δηλώσει τόπο την Ελλάδα ή γλώσσα τα ελληνικά, οπότε οι τίτλοι κτλ. μεταφράζονται στα ελληνικά.

Εγώ έχω δηλώσει γλώσσα τα αγγλικά, οπότε βλέπω The top 20 goals of 2020. Προφανώς η μετάφραση γίνεται αυτόματα και το μεταφραστήρι την πάτησε διότι έβαλε «στόχους» αντί για «γκολ» -η ίδια λέξη βέβαια. Εμείς πάλι λέμε «τέρμα».

* Άλλο γιουτουμπάκι τώρα, από βολιώτικο κανάλι, εμφανίζει τον διοικητή τροχαίας της Μαγνησίας να λέει (από το 2.03 και μετά): «Δεν θέλουμε να επιβάλλουμε προστίματα … Τα προστίματα…» Το λέει τρεις φορές, αν μέτρησα καλά.

Δεν ξέρω αν είναι ιδιωματισμός που επιχωριάζει στον Βόλο, πάντως πρόκειται για λαϊκό τύπο που είναι ευχάριστο να ακούγεται πότε πότε. Κάποτε θα γράψουμε για τα αλόγατα, τα προσώπατα και τα ονείρατα (αρχαίος τύπος).

* Κι ένα από την πρωτοχρονιά, από την ΕΡΤ2 (έκοψα την εικόνα για να φαίνονται πιο καλά τα γράμματα)

Αν προσέξετε τη βυζαντινότροπη λεζάντα, που δεν φαινεται πολύ καλά επειδή είναι ανοιχτόχρωμα γράμματα σε κατά τόπους ανοιχτόχρωμο φόντο, γράφει: Δοξολογία επί τη έναρξη του νέου έτους.

Επί τη ενάρξει, βέβαια, έλεγαν σε αυτή τη γλώσσα που είχε δοτικές.

Άτιμες δοτικές, λέει ο φίλος που το στέλνει, ούτε την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας δεν σέβονται!

* Διαβάζω την είδηση για τη δουλειά που κάνει το Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Αθήνας, σχετικά με τις αναλύσεις του ιικού  φορτίου στην Αττική και τη δυσοίωνη πρόβλεψη για μεγάλη αύξηση στα κρούσματα:

«Παράλληλα, εξήγησε πως από τα λύματα γίνεται και εκτίμηση του πληθυσμού ο οποίος υπάρχει στο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ. Στο πλαίσιο αυτό, ο μειωμένος πληθυσμός στην ΕΥΔΑΠ που παρατηρήθηκε δείχνει ότι υπήρξαν άτομα που έφυγαν από Αττική και ότι η κινητικότητα είχε μειωθεί λόγω διακοπών γιατί δεν έμπαιναν στο δίκτυο καθημερινά γιατί δεν πήγαιναν πχ στην δουλειά τους οι λεγόμενοι commuters. Επομένως, ο ίδιος εκτιμά ότι η αύξηση που παρατηρήθηκε οφείλεται στην κινητικότητα λόγω ρεβεγιόν από σπίτι σε σπίτι και σε συναθροίσεις».

Φίλος, που δηλώνει ότι δεν θέλει να το παίξει Μπαμπινιώτης, αναρωτιέται ωστόσο γιατί να μένει αμετάφραστος ο ξένος όρος.

Μένει αμετάφραστος διότι η υπερτρισχιλιετής μας δεν έχει αξιωθεί να βρει μονολεκτικό όρο για οσους πηγαινοέρχονται καθημερινά από το σπίτι στη δουλειά.

Και όταν δεν δημιουργείς όρους, σε πιάνει ορολογική ανασφάλεια,  όταν επιχειρείς να τους μεταφέρεις στη γλώσσα σου, ο ένας υποψήφιος σου μυρίζει ότι δεν καλύπτει όλες τις πτυχές του ξένου όρου και ο άλλος σου βρομάει ότι είναι πολύ μακρύς.

(Ναι, προτάσεις μπορούμε να κάνουμε πολλές. Στανταρισμένη απόδοση δεν υπάρχει).

* Φίλος παραξενεύτηκε με την είδηση ότι η Δανία έκλεισε τα σύνορά της με τη Νότια Αφρική. Πώς γίνεται αυτό, αφού οι δυο χώρες δεν συνορεύουν. Δεν έχουν χερσαία ή θαλάσσια σύνορα, αλλά αεροπορικώς μπορούσε κάποιος να πάει από το Γιοχάνεσμπουργκ στην Κοπεγχάγη. Τώρα δεν μπορεί.

* Ένα μεταφραστικό από την ΕφΣυν, σε άρθρο για την ευθύνη της Μπόινγκ σχετικά με τα δύο πρόσφατα πολύνεκρα δυστυχήματα. Γράφει:

Οι υπάλληλοι της Boeing επέλεξαν «το δρόμο του κέρδους έναντι της ειλικρίνειας, αποκρύπτοντας υλικές πληροφορίες»

Αυτές οι «υλικές πληροφορίες» βρομάνε μετάφραση. Και πράγματι, το αγγλικό πρωτότυπο έχει:

Boeing’s employees chose “the path of profit over candor by concealing material information”

Δηλαδή «ουσιώδεις πληροφορίες». Όχι «υλικές»!

Όμως και το υπόλοιπο άρθρο είναι τσαπατσούλικα μεταφρασμένο. Θα το διαπιστώσετε αν ρίξετε μια ματιά.

* Και κλείνουμε με ένα μυθικό μεζεδάκι -δηλαδή σχετικό με μύθους. Το αναφέραμε ήδη στο χτεσινό άρθρο, όπου το επισήμανε ο φίλος μας ο Αθεόφοβος, αλλά αξίζει να συμπεριληφθεί και σε άρθρο.

Λοιπόν, σε πρόσφατη επιφυλλίδα του, ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, αφού αφήσει την οργή του να ξεσπάσει εναντίον των ακαλλιέργητων Αμερικανών που (υποτίθεται ότι) αφαίρεσαν τον Όμηρο από τη διδακτέα ύλη κάποιου σχολείου (μια είδηση που μάλλον δεν ισχύει, αφού το αρχικό ρεπορτάζ είχε βασιστεί σε αστεία ανταλλαγή τιτιβισμάτων ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς), καταλήγει:

Τρεις Αμερικές και ίσως και μια τέταρτη, η στρατιωτική τους Ακαδημία, που διδάσκει ως κύριο μάθημα τον Θουκυδίδη!!! Σκεφτείτε μόνο πως, όταν ιδρύθηκαν οι ΗΠΑ, για μια ψήφο έχασαν την ευκαιρία να είναι γλώσσα τους η αρχαία ελληνική!!!

Αφού προσπεράσω την ενόχλησή μου για την πληθώρα πολλαπλών θαυμαστικών, λες και γράφει κανένας έφηβος, σημειώνω ότι ο επιφανής φιλόλογος έπεσε, κι αυτός, θύμα του «μύθου της μίας ψήφου» -για τον οποίο έχουμε πολλές φορές μιλήσει (και σε ειδικό άρθρο).

Σκέφτηκα ότι ίσως η ομοβροντία των θαυμαστικών κρύβει κάποια ειρωνική διάθεση κι ότι ο Γεωργουσόπουλος δεν σοβαρολογεί στην κατακλείδα της επιφυλλίδας του, αλλά φοβάμαι ότι το εννοεί.

Θα μου πείτε, έχει καλή παρέα, αφού και ο μακαρίτης ο Ραφαηλίδης είχε πιστέψει τον μύθο, όπως και ο Ρίτσαρντ Κλογκ σε μια παλιότερη έκδοση του βιβλίου του για την ιστορία της Ελλάδας. Αλλά αυτοί το πίστεψαν πριν από 30 χρόνια, όταν δεν ήταν εύκολη η ανασκευή. Σήμερα, για να πιστεύει κανείς τέτοιους μύθους, που δεν αντέχουν άλλωστε στη λογική σκέψη πάνω από 1-2 δευτερόλεπτα, πρέπει να το θέλει.

* Καλό σαββατοκύριακο, καλή αντοχή στο λοκντάουν. Ετυχε να μην το αναφέρω καθόλου στο σημερινό άρθρο, αλλά υπάρχει και μας καταδυναστεύει όλους (εκτός από όσους βρισκόμαστε πια εκτός Ελλάδος, σε μέρη με χαλαρότερους περιορισμούς).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisement

393 Σχόλια προς “Καπιτωλιανά μεζεδάκια”

  1. leonicos said

    1

  2. leonicos said

    του την είχα στημένη του Σαραντάκου

  3. leonicos said

    Στο σουπεράκι της ΕΡΤ γράφτηκε για «προσπάθεια να καταληθεί η αμερικανική δημοκρατία»

    Κουίζ

    Τι είναι πιο ενοχλητικό;

    α) ΕΡΤ

    β) καταληθεί

    γ) αμερικανική δημοκρατία

    Ψηφίζω γ

  4. leonicos said

    Βέβαια, ευτυχώς που έχουμε κι αυτήν και δεν έχουμε δημοκρατία Πουτιν ή Μπολονσάρο

    Κι αυτοί με δημοκρατικές διαδικασίες βγήκαν, όπως και ο Χίτλερ

  5. Και το ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ Ι.Ν. ΑΘΗΝΩΝ δεν βγάζει νόημα.

  6. MoD said

    Καλημέρα! «Δεν υπάρχει θέμα ΓΙΑ ΤΟ ότι ο πρόεδρος σχημάτισε τον όχλο, ..». Πιο κατανοητό αλλά δεν μου αρέσει πάλι. Μάλλον θα έβαζα «είναι αναμφίβολο…». Για ειδήσεις που είναι αυτονόητες κάτι τέτοιο μοιάζει λεπτομέρεια. Αλλά εδώ είναι μια ρεπ. βουλέυτρια που δεν την ξέρουμε… Εύκολα θα μπορούσμα να πιστε΄ψουμε το ανάποδο…

  7. MoD said

    ΦΤΟΥ: Εύκολα θα μπορούσαμε να πιστέψουμε το ανάποδο…
    Πω Πω Πω… η τσίμπλα ακόμα στο μάτι

    Τα «προστίματα» ΔΕΝ συνηθίζεται στο Βόλο… Τον παππού μου πάντως τον χαιρόμουν που έλεγε αλόγατα…

  8. Βέβαια υπάρχει αναγνωρισμένη έκφραση για το commuting (ημερήσια παλίνδρομη κίνηση) αλλά ο παλίνδρομος επιβάτης δεν έχει διαδοθεί όσο θα μπορούσε.

  9. Πουλ-πουλ said

    «Στο πλαίσιο αυτό, ο μειωμένος πληθυσμός στην ΕΥΔΑΠ που παρατηρήθηκε δείχνει ότι υπήρξαν άτομα που έφυγαν από Αττική και ότι η κινητικότητα είχε μειωθεί λόγω διακοπών γιατί δεν έμπαιναν στο δίκτυο καθημερινά γιατί δεν πήγαιναν πχ στην δουλειά τους οι λεγόμενοι commuters.»

    Μακάρι να ήταν μόνο το commuters το πρόβλημα στη σύνταξη αυτής της πρότασης. Αλλά αφού αρχίζει με το «πλαίσιο αυτό», όλα τα άλλα συγχωρούνται.

  10. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Εσείς που ζήτε σε υγιέστερες κοινωνίες, καλά είναι να ξέρετε πως -τουλάχιστον σ’ αυτήν την φάση-, αυτό που μας καταδυναστεύει εδώ, είναι ο σκηνοθετημένος φόβος. Κάθε βράδυ που ανοίγω TV για ειδήσεις (σε διάφορα κανάλια) βλέπω και έναν τύπο (σχεδόν πάντα ο ίδιος!!) ο οποίος φέρεται ως «λοιμωξιολόγος», να εκτοξεύει καταστροφολογικά σενάρια και παραδίπλα μιά αντιπολίτευση που είναι έτοιμη να χύσει δηλητήριο για κάθε εξέλιξη που δεν είναι ρόδινη. Αλλά κανένας από αυτούς τους κωλοπαράγοντες του δημόσιου βίου δεν μας λέει το πώς θα επιβιώσει η οικονομία και η κοινωνία, κανένας δεν «παίζει» στις ειδήσεις του την απελπισία των ανθρώπων που δεν μπορούν πλέον να επιβιώσουν..

    [εννοείται βέβαια, πως αν ήταν αντιπολίτευση η ΝΔ θα έκανε τα ίδια και χειρότερα..]

  11. Θρασύμαχος said

    «Ονείρατα έβλεπεν ωραία», γράφει ο Βάρναλης.

    Ουφ, πόσο χάρηκα παρακολουθώντας την εισβολή, που ευτυχώς δεν βρέθηκε ούτε κανάλι, ούτε έντυπο, ούτε ιστοσελίδα να γράψει «καπιτόλιο» όπως Σέξπιρ κλπ.

  12. atheofobos said

    H Liz Cheney κόρη του πρώην αντιπροέδρου Dick Cheney είναι σαφώς αντίθετη στον Τραμπ ο οποίος της έχει προσωπικά επιτεθεί.
    Addressing a huge crowd of loyal supporters south of the White House, President Trump declared that he will never concede to Joe Biden and attacked «weak Republicans» — calling out «the Liz Cheneys of the world» — for failing to support his efforts to overturn the results of the election.

  13. rogerios said

    «Δεν αμφισβητείται/ Είναι ξεκάθαρο ότι ο Πρόεδρος προκάλεσε τη συγκέντρωση του όχλου…». Καλημέρες!

  14. Πρέπει να προτιμούμε [αστικοί / της πόλης] μύθοι ή θρύλοι;
    Κρίμα, άλλωστε, που δεν έχει δουλευτεί και το πολεϊκός ή πολεακός.

  15. Θρασύμαχος said

    #8: εμένα πάντως η «παλίνδρομη κίνηση» μου θυμίζει μηρυκασμό

  16. Δεν επισημάνθηκε ή δεν πήρε το αυτί μου κάτι για τη σοβαρότητα / αυτοσυγράτηση που έδειξε το στράτευμα και ότι δεν ξεσηκώθηκε καν’νας συνταγματάρχης ή ξερωγώ να κάνει κάτι φιλοτραμπικό την ώρα της αναταραχής. Ξέρουμε κάτι;

  17. sarant said

    Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    16 Υπάρχει τέτοιο προηγούμενο στις ΗΠΑ;

    11 Στο Τουίτερ αναρωτήθηκαν μερικοί γιατί όχι Καπιτόλιο.

  18. LandS said

    Το να γράψεις «δεν υπάρχει θέμα» αντί «δεν υπάρχει αμφιβολία» μεταφράζοντας το question είναι (χοντρό) λάθος που μπορεί να αποδοθεί στην πίεση να προλάβεις την είδηση για να κολλήσει το σίδερο στη βράση. Όχι ότι είναι διαδεδομένη συνήθεια η επιμέλεια κειμένων στις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες.
    Τι να πω όμως εγώ που τον περασμένο Αύγουστο μια φίλη μου ανέβασε σε τοπικό μπλογκ άρθρο με τίτλο «[ο Δήμαρχος] δεν ανανεώνει αναίτια τις συμβάσεις και απολύει 16 εργαζόμενους των Παιδικών Σταθμών!»
    Το άρθρο ήταν λίβελλος σήκουελ λίβελλου σε βάρος του Δήμαρχου για τη πράξη αυτή.

  19. Νίκος Μαστρακούλης said

    8: Ημερήσια παλίνδρομη μετακίνηση, να το δεχτώ. Αλλά η ημερήσια παλίνδρομη κίνηση μάλλον σε τακτικό σεξ παραπέμπει.

    Όσο για το «ο παλίνδρομος επιβάτης»… 🙂

  20. ΚΩΣΤΑΣ said

    Εμένα η λέξη προστίματα μου είναι σχετικά οικεία. Λέγεται και αλλού. πέραν του Βόλου.

  21. @ 15. Θρασύμαχος

    Στην ορολογία της φυσιολογίας και της ιατρικής έτσι είναι.
    Αλλά και το commuting, περίπου commutation, είναι σαν αντιμεταθετική ιδιότητα. Όλες οι λέξεις κάτι άλλο θυμίζουν. Η οδοντιατρική αποτρύγωση, στο ψιθυριστό γίνεται αποτρίχωση… 🙂

  22. 17 Sarant

    Δεν θυμάμαι κάτι.

  23. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρα και καλό σαββατοκύριακο σε όλους. Με ωραία μεζεδάκια και πάλι.

    Το «δεν υπάρχει θέμα» προφανώς έχει λάθος ρήμα : δεν τίθεται θέμα ότι ο Πρόεδρος κλπ.κλπ. Τώρα για πολλούς, το καθαρευουσιάνικο «τίθεται θέμα» με το «υπάρχει θέμα» μοιάζει να είναι το ίδιο, ωστόσο σε παγιωμένες εκφράσεις, η καθαρεύουσα διατηρεί τις διακρίσεις. Κάποιοι άλλωστε θα έλεγαν «δε μπαίνει θέμα ότι…»

  24. Οι ουρές στα διόδια χθες το απόγευμα (σε σημείο που ο έλεγχος να είναι πρακτικά, λαχείο) δείχνει πως πραγματικά πολύς κόσμος είχε φύγει από την πρωτεύουσα εκμεταλλευόμενος τον ζεστό καιρό. Η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων έδωσε το σύνθημα για επιστροφή.
    Οπότε αχνοφαίνεται πιθανός ο φόβος για τρίτο κύμα με βάση την εξέταση του ιικού φορτίου των λυμάτων.
    Από την άλλη…ήταν σαφής η χαλάρωση των μέτρων στο μέρος που δεν έχει αστυφύλακα και η κλήση περιπολικού είναι διαπιστωμένο πως απαιτεί περισσότερο από ένα τέταρτο για νάρθει, ενώ το λιμενικό δεν βγαίνει από το γραφείο του για να μπορεί η τράτα να του πάει κανένα πεσκέσι. Βαρκούλες γυρόφερναν στα σκοτεινά μζεύοντας καλαμάρια και στα φωτεινά χταπόδια,το ίδιο κι από τις ακτές, με τέτοιον καιρό δεν θα μείνει μαλάκιο για μαλάκιο για την άνοιξη !Ο κόσμος να βολτάρει συνεχώς, όλοι με μάσκα παρότι κρούσμα δεν υπήρξε εδώ και δυο μήνες στην Φωκίδα.
    Αναγκασμένος να επιστρέψω στην αθηναική απομόνωση, στο μυαλί μου τραγούδι από τα νιάτα μου…

  25. Πάνος με πεζά said

    Και για να προλάβω, άλλο το «δεν τίθεται θέμα (μικρή παύση) ότι ο Πρόεδρος (τονισμός στο Πρόεδρος)…» και άλλο το «δεν τίθεται θέμα ο Πρόεδρος να υποκίνησε…», που και πάλι είναι το αντίθετο.

  26. leonicos said

    Μένει αμετάφραστος διότι η υπερτρισχιλιετής μας δεν έχει αξιωθεί να βρει μονολεκτικό όρο για οσους πηγαινοέρχονται καθημερινά από το σπίτι στη δουλειά.

    Καλή η ατάκα, αλλά άνευ στόχου

    Και άλλα δεν έχει κάνει η υπερτρισχιλιετής μας. cherish, last and least κοκ

    αλλ’ αυτό ΔΕΝ αποδεικνύει ότι δεν ειναι υπερτρισχιλιετής

  27. 25 Πάνος

    Σωστό. Ή και με τελεία.

  28. ΣΠ said

    Καλημέρα.

    Ο Καμμένος τώρα κατάλαβε τι εστί Τραμπ.

  29. aristea k said

    ►Pelosi: Ούτε Πελόσι, ούτε Πελόζι. Είναι κάτι ανάμεσα σε σ και ζ η αμερικανική προφορά. Και τα δύο, αν τα πούμε σ και ζ με την ελληνική προφορά είναι λάθος.
    (Αμερικανάκι εδώ, καλημέρα σας.)

  30. leonicos said

    15
    εμένα πάντως η «παλίνδρομη κίνηση» μου θυμίζει μηρυκασμό

    εμένα μου θυμίζει κάτι άλλο αλ΄δενμ εάφησε η μαμα μου να το γράψω, για να μη σας χαλάσω τα ήθη

  31. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ωραία τα αλόγατα στο στόμα του αγράμματου χωρικού και τα προσώπατα στο στόμα του μπακάλη αφεντικού του Ζήκου αλλά κωμικά και απαράδεκτα, αλλά να λέει προστίματα στον δημόσιο λόγο του διοικητής της τροχαίας είναι απαράδεκτο. Τα επίπεδα λόγου πρέπει να τα σεβόμαστε.
    20: Γιώργο μου, έχεις δίκιο για το «ίδια και χειρότερα». Αν ήταν η ΝΔ αντιπολίτευση και ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση στους μήνες της πανδημίας, η καταστροφολογία θα κυριαρχούσε στον λόγο και στα κείμενα των ΜΜΕ για ευνόητους λόγους. 😉

  32. Γιάννης Κουβάτσος said

    31: Το «αλλά κωμικά και απαράδεκτα» σβήστε το. ☺

  33. Νέο Kid said

    Νομίζω ότι υπάρχει λέξη στα ελληνικά για τον commuter , αν και όχι πολύ εύχρηστη ή διαφανής.
    Εποχούμενος. Στο κάτω-κάτω της γραφής το commuting με κάποιο όχημα γίνεται …

  34. sarant said

    23 Έτσι που τα λες

    29 Ομως κάπως πρέπει να το μεταγραψουμε στα ελληνικά.

  35. sarant said

    33 Αυτό το λέμε συνήθως για όποιον οδηγεί όχημα.

  36. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Γιατί διαγράφονται προστίματα;» διερωτάται στη βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Απρίλιο του 2017.
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://thefaq.gr/prostimata-ke-proschimata-tou-nikou-mora%25CE%2590ti/&ved=2ahUKEwijn7GfwI7uAhVEx4UKHeHgDg4QFjAKegQIBxAB&usg=AOvVaw10DL5TC7d4idKvr2MIB86h&cshid=1610183513292

  37. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Τα χρήματα είναι χρήματα και τα προσώπατα είναι προσώπατα» ☺

  38. Και μένα όπως ο Λεώνικος άλλα μου θυμίζει η παλίνδρομη κίνηση.

    Σε άλλο μεζεδάκι, σχόλιο εκλεκτού τουιτερά:

  39. Νέο Kid said

    35. Δεν είναι απαραίτητο να το οδηγεί ο ίδιος . Αν είναι επιβάτης σε αυτοκίνητο, κάρο, βοιδάμαξα, τραμ, λιφουρείο, αρεόπλανο ή μετρό… εποχούμενος είναι.

  40. Avonidas said

    Καλημέρα.

    όταν λεφούσια τραμπικών διαδηλωτών μπούκαραν στο Καπιτώλιο

    Διαδηλωτής είσαι όταν διαδηλώνεις ειρηνικά έξω απ’ το Καπιτώλιο (ή όσο κοντά σου επιτρέπουν οι μπάτσοι να φτάσεις). Όταν μπουκάρεις μέσα με τα καδρόνια είσαι ταραξίας, μπαχαλάκιας, εισβολέας και τραμπ-ούκος.

    Αυτό που έκαναν είναι ομοσπονδιακό έγκλημα (κακούργημα, αν δεν απατώμαι – πώς θα μεταφράζαμε το insurrection? Ανταρσία; Εξέγερση; Στάση; ). Κι αν ο Τραμπ, που ξεκάθαρα τους υποκίνησε, δεν καθίσει στο εδώλιο, τότε οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη και πιο αξιοθρήνητη μπανανία του κόσμου.

    Ειδαμε απίστευτες εικόνες, πρωτοφανείς, με «σαμάνους» των τραμπικών ντυμένους προβιές να στρογγυλοκάθονται στα έδρανα (οι βουλευτές και γερουσιαστές είχαν φυσικά φυγαδευτεί). «Πληρώνουμε 750 δισεκατομμύρια το χρόνο, έγραψε κάποιος, για την άμυνά μας και η καρδιά της κυβέρνησης κυριεύτηκε από ένα τσούρμο καραγκιόζηδες ντυμένους Μπλεκ»

    Κάποιος πρέπει να σκαρώσει ένα καβαφικό «Περιμένοντας τους βαρβάρους» (για μένα είναι πολύ πρωί ακόμα).

  41. Νέο Kid said

    Να θυμίσω ότι οι καρκινικοί αριθμοί λέγονται και παλίνδρομοι (ή παλινδρομικοί) αριθμοί.
    Είναι σαν το ανέκδοτο απ την ανάποδη! Αφού δεν πας που δεν πας για ψάρεμα , δε βαράς και καμιά …παλινδρόμηση! …

  42. Avonidas said

    Εγώ έχω δηλώσει γλώσσα τα αγγλικά, οπότε βλέπω The top 20 goals of 2020. Προφανώς η μετάφραση γίνεται αυτόματα και το μεταφραστήρι την πάτησε διότι έβαλε «στόχους» αντί για «γκολ» -η ίδια λέξη βέβαια.

    Αυτή η μεταφραστική γκάφα συνηθέστατα γίνεται απ’ την ανάποδη. Θες να γράψεις «στόχος» και βγαίνει «γκολ», θες να γράψεις «γκολ» και βγαίνει «στόχος», τι κάρμα 🙂

  43. Νέο Kid said

    Το πρωτότυπο τουιτ πάντως (το είχε αναποστάρει η Μαρία ) έγραφε «the duck dynasty (για τους μουσάτους ρεντνεκς ) and the guy with the Τσιουμπάκα bikini»
    (Ο Τσουμπάκας απ το Starr wars , you know…)

  44. sarant said

    38 Με πρόλαβες

    43 Ε, το διασκεύασα.

  45. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

  46. Avonidas said

    Τρεις Αμερικές και ίσως και μια τέταρτη, η στρατιωτική τους Ακαδημία[…]

    «Αμερικές»; Τι θέλει να πει ο ποιητής; Εγώ τουλάχιστον δεν βγάζω νόημα.

  47. Πάνος με πεζά said

    Κι ένα ωραίο αστειάκι που κυκλοφόρησε, «Τη σήμερον ημέρα, πιο εύκολο είναι να μπεις στο καπιτώλιο, παρά σε ΜΕΘ»… Εγώ πάλι, λογοπαίζοντας, είπα ότι για να τα αποφύγουν όλα αυτά οι Αμερικανοί θα μπορούσαν να δανειστούν από εμάς (που όλα από εμάς τα πήρανε, άλλωστε…) την τεχνογνωσία των Κάπιτωλ Κοντρόλς…

  48. Avonidas said

    #45. Η πλάκα είναι ότι οι βέροι Αμερικάνοι δεν πιάνουν την αναφορά.

  49. Avonidas said

    #46. Εντάξει, αν διαβάσω το κείμενο του άρθρου βγαίνει κάποιο νόημα.

  50. sarant said

    45 Καλό!

    Θα λείψω για κάμποσο.

  51. paolodrosi said

    Το ιστορικό προηγούμενο, είναι το κάψιμο του Ράιχσταγκ το 1933.
    Στη συνέχεια ο νεοεκλεγείς Χίτλερ, ανακοίνωσε τον στρατιωτικό νόμο και την χουντάρα του.
    Ντόιτσλαντ ούμπερ άλλες.

    Στον στρατό που υπηρέτησα στο Σουφλί, είχαμε βραδυνή υπηρεσία που λεγόταν εποχούμενο.
    Ηταν ενας οδηγός, ένας μόνιμος υπαξιωματικός, σαν επικεφαλής, και δύο στρατιωτες.
    Τη στήναμε στο ποτάμι, και περιμέναμε ένα τζιπάκι απο άλλο στρατοπεδο, ν΄αλλάξουμε συνθηματικά και ό,τι άλλο σημαντικό.

    Κομιούτερ υπάρχει ταινία με τον Λίαμ Νίσον.

    Αυτό μετο ιικό φορτείο μου μοιάζει ανέκδοτο.
    Απο τη στιγμή που τα λύματα φεύγουν απο την τουαλέτα μας, δέχονται πολλα χημικά.
    Ο βιολογικός καθαρισμός που λένε.
    Μου φαίνεται περίεργο να μπορούν να βρούν υπολείμματα του ιού.
    Μπορεί όμως να κάνω και λάθος.

  52. Χαρούλα said

    Commuters;;;; Α-τηλε-εργαζόμενοι!😂🤣😂
    Καλομάθαμε στα Ελληνικά να έχουμε ακριβείς λέξεις για τα περισσότερα και δυσκολευόμαστε να αποδεχτούμε την χρήση δυο-τριών μαζί, για μια περιγραφή.
    Εργασιακό πηγαινέλα. Λαΐκό, καθημερινό, αλλά και σαφές.

    Καλημέρα!

  53. BLOG_OTI_NANAI said

    Όταν λες την λέξη «προστίματα» υπονοείς ότι διαβάζεις Παπαδιαμάντη:

  54. nikiplos said

    46@ και με αυτό θυμήθηκα τους λατινοαμερικανούς που με νεύρα πάντα με διόρθωναν: ΗΠΑνοί, όχι Αμερικανοί! Αμερικανοί είμαστε όλοι εμείς!
    Μετά δοκίμασα το ΒορειοΑμερικανοί, αλλά δυστυχώς υπήρχε κι ένας Καναδός… 🙂

  55. Christos said

    29: Μπορεί κάπιος να προφέρει ήχο που να είναι άηχος και ηχηρός ταυτόχρονα;

  56. Christos said

    κάποιος

  57. Georgios Bartzoudis said

    (α) «προσπάθεια να καταληθεί η αμερικανική δημοκρατία»
    # Πάμε κατά …διαβόλου!

    (β) Αντί για τον έμφυλο τύπο «η βουλεύτρια»… χρησιμοποιεί τον επίκοινο τύπο «η βουλευτής».
    # Πολύ καλά κάνει. Το «βουλεύτρια» ηχεί στ’ αυτιά μου ως κακόηχος «σαραντισμός».

    (γ) «Δοξολογία επί τη έναρξη του νέου έτους»
    # Λάθος ΕΡΤικό ασυγχώρητο. Λάθος …σαραντικό στο τετράγωνο. Καλλίτερα να παραμείνει μόνο ΕΡΤικό: «επί τη ενάρξη του νέου έτους»!

    (δ) Σχετικά με τα τραμπικά τιφαρίκια, θα πω ότι …συνάδουν με τα συνήθως συμβαίνοντα εν Ελλάδι, όταν το ντοβλέτι ζαπώνεται από ένα νηστκό για εξουσία κόμμα: Να είναι η μισή χώρα «δική του» και να τοποθετεί σε μια καίρια θέση έναν …τρελλό!

  58. nikiplos said

    39, 35, 33@ Νομίζω πως ο Κίδιος βρήκε τη σωστή μονολεκτική μετάφραση!

    Μια άλλη πρόταση είναι οι εργαζόμενοι σκέτο, αφού κατά κανόνα ο εργαζόμενος πηγαίνει στην εργασία του κάθε μέρα και δεν εργάζεται εκεί.
    Οι άλλοι οι οίκοθεν, είναι νέα ανακάλυψη μετακορωναϊκή. Μπορούμε να τους λέμε και τηλεεργαζόμενους, αφου πλέον σε νόμο του κράτους υφίσταται ο όρος τηλεεργασία.

  59. nikiplos said

    αυτό το «τακτικιστής» εμείς το λέμε «μπάλα στην εξέδρα».

  60. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα!
    Για τους commuters, δε βρίσκω εύχρηστο μονολεκτικό όρο. Το πιο σύντομο που μπορώ να φανταστώ είναι «εργαζόμενοι που κινούνται με τα μέσα [μαζικής μεταφοράς]», δεν είμαι σίγουρος αν το ΙΧ είναι το ίδιο. Αν κάνω λάθος, το εποχούμενοι είναι καλή επιλογή, αλλά δε διακρίνει τους εξ επαγγέλματος εποχούμενους από αυτούς που πηγαινοέρχονται με μέσα. Για την παλινδρόμηση, εκτός από τη γαστροοισοφαγική, θυμήθηκα τον ευπρεπισμό «χειροκίνητη πεοπαλινδρόμηση» που χρησιμοποιούσαμε για πλάκα πιτσιρικάδες… Μάλλον δεν θα πιάσει, ακόμη κι αν είναι ακριβές…

  61. venios said

    – Απ’ ότι είχα μάθει στο δημοτικό, τα ουδέτερα σε -μα και σε -ιμο έχουν πληθυντικό σε -ματα: γράμματα, πράματα, τρεξίματα, κοψίματα, κτλ… Επομέμενως και τα προστίματα αυτόν τον κανόνα ακολουθεί.
    – Πραξικοπήματα κάνουν στρατοί, αστυνομίες, χωροφυλακές, ή τμήματά τους, πάντως οργανωμένα κομμάτια του κρατικού μηχανισμού, για να ανατρέψουν ή να αποτρέψουν καταστάσεις επικίνδυνες για την ισχύουσα τάξη πραγμάτων: βλέπε 21η Απριλίου, Τεχέρο στην Ισπανία, αμέτρητα πραξικοπήματα στη Λατινική Αμερική. Εδώ έχουμε εξέγερση, με εθνικό – ρατσιστικό ιδεολογικό υπόβαθρο μεν, εξέγερση δε. Όπως η πορεία στη Ρώμη του Μουσολίνι κάπως.

  62. Triant said

    55: Πρ, τρ, μπρ κλπ. Γενικά τσοπανόηχοι (+1).

  63. LandS said

    16 & 17

    Η Οκάσιο (το σ όπως της Πελόζι) Κόρτες εχτές σε ένα τουήτ κατάγγειλε ότι το Πεντάγωνο δεν άφησε την Εθνοφυλακή του Μέριλαντ να ανταποκριθεί στο κάλεσμα της Δημάρχου της Ουάσινγκτον να βοηθήσει στη προστασία της Πρωτεύουσας.
    Επίσης, το πρωί της Τετάρτης είχα διαβάσει ότι ο Τραμπ ετοιμάζει το τελευταίο δώρο του στον Λαό των ΗΠΑ. Πόλεμο με το Ιράν.

    Κάτι ξέρει η Πελόζι και ζητάει να του πάρουν το βαλιτσάκι. Not this button you idiot.

  64. dryhammer said

    Όταν είδα την διασκευή (του Τσουμπάκα σε Μπλεκ) αναρωτήθηκα πόσοι, έξω από μας τα λυκόπουλα, ξέρουν τον Μπλεκ; Μάλλον πιο πολλοί ξέρουν τον Τσουμπάκα.

    […στην Ελλάδα εννοώ, γιατί αλλαχού…
    https://www.vradini.gr/afstralia-plirone-gia-na-tromazoun-tin-proin-tou-me-kravges-tou-tsoubaka/ ]

  65. Avonidas said

    Κι ένα καλομοίρικο μεζεδάκι:

    «Σαν Αμερική είμαστε συνηθισμένοι να είμαστε δείγμα στα παγκόσμια πολιτικά […]»

    Υπόδειγμα ήθελε να πει το καημένο, αλλά στην τελική δίκιο έχει, δείγμα μπανανίας γίνανε 😆

  66. BLOG_OTI_NANAI said

    Παπαδιαμάντης είπα; Η λέξη υπάρχει στην… βυζαντινή νομοθεσία, στην «Επιτομή των νόμων» κάπου στα 920 μ.Χ.

  67. LandS said

    66
    Wow!

  68. Epaminondas Papayannis said

    Donald Trump or Donald Duck?
    Ο Trump θύμιζε τον εκκεντρικό δισεκατομμυριούχο παλιών κωμωδιών. Συχνά το κωμικό συγχέεται με το τραγικό.
    Το ΟΧΙ στην Ελλάδα, το Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο και η εκλογή Trump στις ΗΠΑ αποτελούν την «εκδίκηση τής βλαχιάς»!

    Εδώ το μέγα ερώτημα, ποια επιδημία είναι πιο επικίνδυνη: ο κορωνοϊός ή η οξεία Trumpίαση; Για τον κορωνοϊό έχουμε εμβόλιο, για την οξεία Trumpίαση;
    Και δεν νομίζω να αμφισβητείται ότι αυτή η ασθένεια (η οξεία Trumpίαση) έχει μολύνει και κάποιο ποσοστό τών υπηρετούντων στις πανίσχυρες κατασταλτικές δυνάμεις τών ΗΠΑ. Είναι γνωστές, επί προεδρίας Nixon, οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις που λάμβαναν χώρα στη Washington DC και πρόκειτο για μαζικές εκατοντάδων χιλιάδων και να σημειωθεί και το πραγματικό γεγονός ότι ένα ποσοστό τών διαδηλωτών αποτελείτο από απόστρατους-βετεράνους τού Βιετνάμ [δηλ. κληρωτοί (τότε η θητεία ήταν ακόμη υποχρεωτική και διαρκούντος τού πολέμου καταργήθηκε) που, αφού είχαν την ατυχία να υπηρετήσουν στο Βιετνάμ, είχαν απολυθεί]. Και όμως, μπορεί να «καιγόταν» η πρωτεύουσα και πάμπολλοι αστυνομικοί και εθνοφρουροί να έτρωγαν το ξύλο «τής αρκούδας» (οι οργισμένοι βετεράνοι τού Βιετνάμ δεν ήταν εύκολο να αντιμετωπισθούν), αλλά ουδέποτε κατόρθωσαν οι διαδηλωτές να καταλάβουν δημόσιο κτήριο.
    Είναι προφανής, λοιπόν, η «διάβρωση» που έχει συντελεσθεί στον κρατικό μηχανισμό. Ο Biden θα έχει δύσκολο έργο.
    Αλήθεια, τι λένε οι μέχρι πρότινος λαλίστατοι ελληνοαμερικανοί που όταν κατηγορούσαμε τον Trump τους, με τόση έξαψη μάς αποκαλούσαν «άσχετους» και μάς λοιδορούσαν;

    Για την πληρότητα τού θέματος, trump γερμανιστί σημαίνει αλήτης (tramp αγγλιστί)

    Στα καθ’ ημάς, δεν έχω twitter (και ούτε πρόκειται) – σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες δημοσιογραφικές πληροφορίες, η Ραχήλ Μακρή ανήρτησε:
    αφενός «Η χούντα έκλεισε και τα τρία προφίλ μου στο
    Facebook. Για να μην μαθαίνουν οι Έλληνες πως οι
    Αμερικανοί επαναστάτησαν, ότι κατέλαβαν
    κυβερνητικά κτήρια και οι δημοκρατικοί κλέφτες με
    την αστυνομία σκοτώνουν διαδηλωτές» και
    αφετέρου «Οι ασφαλίτες του σιχ…. Πελόζι πυροβόλισαν και τραυμάτισαν
    Διαδηλώτρια. Είναι και κλέφτες και απατεώνες και δολοφόνοι.
    Έκλεψαν τις εκλογές. Έστησαν ιό και πανδημία για να γίνει
    επιστολική ψήφος και να κλέψουν την προεδρία.
    Ντόναλντ βγάλε τον στρατό.»!
    Με αυτές τις 2 αναρτήσεις παρατηρούμε το μέγεθος τής ασυναρτησίας της. Λοιπόν:
    Οι χούντες δεν έχουν αντιπολίτευση· εφόσον ο ΣυΡιζΑ είναι αξιωματική αντιπολίτευση, τότε τον εγκαλεί ότι αποτελεί κι αυτός μέρος τής χούντας.
    Κατηγορεί τον Zuckerberg ότι είτε συνεργάζεται με αυτή την υποτιθέμενη χούντα είτε δέχεται διαταγές της.
    Θεωρεί ότι οι τραμπούκοι τού Trump επαναστάτησαν και τους υποστηρίζει.
    Τόσο ανενημέρωτη και άσχετη τυγχάνει ώστε νομίζει ότι η Pelosi είναι άνδρας.
    Υποστηρίζει ότι το αποτέλεσμα τών εκλογών είναι προϊόν νοθείας.
    Πιστεύει και διατείνεται ότι ο κορωνοϊός είναι δημιούργημα (στις δεκάδες θεωρίες συνωμοσίας που είχαμε ακούσει, θα προστεθεί κι αυτή).
    Αγνοεί ότι η επιστολική ψήφος υπήρχε (και εάν τυχόν η επιστολική ψήφος δεν παρείχε τα απαιτούμενα εχέγγυα, γιατί ο Trump δεν την καταργούσε;).

    Από τώρα κάποιοι θα λένε (για πλάκα) «Θα σού κάψω το Καπιτώλιο»· οι ακροδεξιοί και όσοι έχουν μανία καταδιώξεως θα λένε (για απειλη) «Να καεί το Καπιτώλιο» ή «Θα καεί το Καπιτώλιο»!

  69. BLOG_OTI_NANAI said

    Η ΕΛ.ΑΣ. υιοθετεί τον λαϊκό όρο («τώρα με το ΠΑΣΟΚ…«):

  70. Για τοους φίλους ΑΕΚτζήδες σχετικά με το φεύγει-δεν φεύγει ο Μελ (σταθερή θέση μου) :

    Το κτίσιμο του γηπέδου είναι μια μεγάλη μπάζα για τον τίγρη,δεν πρόκειται να την αφήσει παραδίδοντας την διοίκηση σε κάποιον άλλο που μπορεί να καταγγείλει την σύμβαση, ενώ τώρα είναι Δημήτρης κερνάει, Δημήτρης πίνει. Μόλις όμως παραληφθεί το έργο θα κοιτάξει να την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια γιατί για να λειτουργήσει το γήπεδο με πάνω από 15 000 θεατές και με τα συγκοινωνιακά δεδομένα, θα χρειασθεί νομοθετικό πραξικόπημα και δεν φαίνεται να έχει τα κατάλληλα κονέ.

  71. BLOG_OTI_NANAI said

    Ένα μεγαλούτσικο κείμενο για τα ουδέτερα. Μου άρεσε γιατί είχε αναφορά σε κάποιους δύσκολους/ασυνήθιστους τύπους:

  72. LandS said

    Για το commuter προτείνω το ΜΜΜπαίρνοντες.

    Είναι μονολεκτικό (δεν αποκλείσατε τι σύνθετες)
    Πλησιάζουμε τον Εθνικό Στόχο να τρωμεμεσχρυσακουτάλια.
    Θα έχουμε λέξη που θα αρχίζει με μμμ

    Τα μάθατε; Δεν θα λέμε πια καθηγήτρια. Θα λέμε καθηγητής ή προφ. καθηγητίνα.

  73. Γιάννης Ιατρού said

    51: Paolodrosi
    …Μου φαίνεται περίεργο να μπορούν να βρούν υπολείμματα του ιού…
    Ρίξε μια ματιά εδώ (SARS-CoV-2 genomes occur in sewage long before the declaration of COVID-19 cases, πιντιέφι, Ιούν. 2020),
    εδώ (Tracking SARS-CoV-2 in Sewage, Σεπ./Okt. 2020) και
    εδώ (Metropolitan wastewater analysis for COVID-19 epidemiological surveillance, Σεπ. 2020)

  74. 29 Aristea K

    Μπορείτε να μας πείτε ένα ζευγάρι λέξεων που να ξεχωρίζουν στην προφορά και τη σημασία με αυτό το ενδιάμεσο φθόγγο που λέτε και το z (ή με αυτό το φθόγγο και το s); Στα ελληνικά έχουμε πχ. πίσσα ~ πίτα, πίτσα ~ πίσσα, πίτα ~ πίτσα, πίσα ~ πίτα. 🙂

  75. Πέπε said

    @31:

    Ακριβώς έτσι. Όπως λέγαμε χτες για τις λογιωτατίστικες συντάξεις και σχηματισμούς, έτσι και τα προστίματα, στη σωστή τους θέση, προκαλούν ένα συγκεκριμένο υφολογικό εφέ, που σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται όταν επιδιώκουμε το συγκεκριμένο εφέ. Σε λάθος θέση (δηλαδή σε λάθος πλαίσιο) όλες αυτές οι εκφράσεις, πολύ απλά, χρησιμοποιούν το λάθος εφέ.

    Είναι η αρχή της λεγόμενης αμπαχάριστης (και ουχί αχαμπάριστης) αναρχίας.

    @commuters:

    Κι αυτό το συζητούσαμε χτες.

    Υποθέτω πως πίσω από το ερώτημα πώς θα το πούμε στα ελληνικά υπόκειται ένα γενικότερο αίτημα να μιλάμε μία γλώσσα με συνέπεια, και να μην μπαινοβγαίνουμε από τα ελληνικά στα αγγλικά. Πρέπει όμως να το σκεφτούμε λιγάκι – δεν είναι απλό το αίτημα:

    Τι σημαίνει ελληνικά και τι αγγλικά; Οι διαφορές δεν περιορίζονται στο ότι η ελληνική λέει π.χ. «ναι» και η αγγλική «yes». Ούτε στις γραμματικές και συντακτικές διαφορές. Υπάρχουν και άλλες, όπως εν προκειμένω ότι η αγγλική επιλέγει να βρει μονολεκτικές (ή πάντως οικονομικές) εκφράσεις για έννοιες όπως commuters ή click’n’collect, οι οποίες στα ελληνικά δεν έχουν εμφανιστεί ως ξεχωριστές έννοιες άξιες ονομασίας.

    Επομένως, αν η λέξη σημαίνει όντως αυτούς που πηγαινοέρχονται από το σπίτι στη δουλειά, στα σωστά (δηλαδή συνεπή) ελληνικά δεν υπάρχει κανένα ανάλογο. Απλά, θα περιγράψουμε την έννοια.

    Δηλαδή συγγνώμη, αν αύριο μάθουμε μια καινούργια αγγλική λέξη που σημαίνει «Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα κοριτσάκι μ’ ένα κόκκινο σκουφάλι […] μπλα μπλα λύκος […] μπλα μπλα για να σε βλέπω καλύτερα […] κι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα», θα πρέπει το δίλημμά μας να είναι αν θα κρατήσουμε την αγγλική λέξη αμετάφραστη ή θα ψάξουμε να βρούμε ελληνική αντίστοιχη;

    Μα με το που τίθεται τέτοιο ερώτημα έχειήδη καταστρατηγηθεί η επιδίωξη για μονόγλωσσα συνεπή ελληνικά.

  76. Πέπε said

    @75 πρώτη παράγραφος τέλος, διόρθωση:

    χρησιμοποιούν το λάθος εφέ > προκαλούν το λάθος εφέ

  77. BLOG_OTI_NANAI said

    Το commuter μεταφράζεται ως «ο πηγαινέλας«.

  78. Αντώνης said

    Τα αλόγατα!
    Μέσα της δεκαετίας του ’50, στην αλάνα όπου ήταν τότε το τέρμα των λεωφορείων, περνούσε συχνά μια ίλη ιππικού με κατεύθυνση το Νεκροταφείο. Κι εμείς παρατούσαμε το κρυφτό ή το στακαμάν και τρέχαμε, μαρίδα, πίσω τους αλαλάζοντας «Τα αλόγατα! Τα αλόγατα!».
    Toute une époque!

  79. @ 52 Χαρούλα

    Πηγαινέλα(ς) καλό είναι αλλά επειδή μείναμε πίσω στην Κοινωνιολογία / Ανθρωπογεωγραφία, μείναμε πίσω και στη διάχυση κάποιων καθημερινών λέξεων. 🙂

  80. Γιάννης Ιατρού said

    73 (συνέχεια): και για τη μέθοδο εδώ (Viruses in wastewater: occurrence, abundance and detection methods, Ιούλιος 2020)

  81. Γιάννης Κουβάτσος said

    51: Σωστά, όπως το γράψιμο – του γραψίματος να λέμε και το πρόστιμο – του προστίματος. Από κει που είναι ισοσύλλαβο να το κάνουμε ανισοσύλλαβο. Εγώ προτείνω να ακολουθήσουμε αντίστροφη πορεία και να κάνουμε τα ανισοσύλλαβα ισοσύλλαβα, είναι σαφώς πιο βολικό: το γράψιμο-του γράψιμου-τα γράψιμα-των γράψιμων, το τρέξιμο-του τρέξιμου-τα τρέξιμα-των τρέξιμων. Άντε να κάνει λάθος το παιδί στο σχολείο, έτσι που ομαλοποιείται η κλίση. ☺
    (Οι κανόνες έχουν και εξαιρέσεις, αγαπητέ. Κι αυτό επίσης το μάθαμε στο σχολείο.)

  82. Αντώνης said

    78.
    Όλα αυτά γίνονταν στην Καισαριανή

  83. @ 55 Christos

    Καλό. Δηλαδή φθόγγο, sound, ε;

  84. Κιγκέρι said

    64: Dry,

    ο Μπλεκ κυκλοφορεί ακόμα, και τα παιδιά μου τον ξέρουνε, έχουν θαρρώ και δυο-τρία τεύχη – εντάξει, δεν τους αρέσει και πολύ, αλλά ξέρουν ποιος είναι.

  85. Γιάννης Κουβάτσος said

    Συγγνώμη, το 81 στο 61 του Βένιου. Μην επαναλάβω τη γνωστή ιστορία για την κουτσουρεμένη αρίθμηση στο «έξυπνο» κινητό. ☺

  86. Κιγκέρι said

    Ο πηγαινέλας κι ο περαδώθες…

  87. Christos said

    Ναι, αναρωτήθηκα τι ήχος υπάρχει ανάμεσα σε /s/ και /z/.

  88. Pedis said

    καθημερινώς μετακινούμενοι εργαζόμενοι από τη μια άκρη στην άλλη της μεγαλούπολης και των πόλεων-δορυφόρων = commuters ή γκαντέμηδες

    Δεν μπορεί, είναι καρικατούρα του εαυτού του. Το ‘πε στ’ αλήθεια

  89. @ 60 ΓιώργοςΜ

    Ναι, αλλά η ημερήσια παλινδρομική μετακίνηση είναι παλιός καθιερωμένος και διδασκόμενος όρος. Απλά έμεινε πίσω ο παλίνδρομος εργαζόμενος.

  90. ΓΤ said

    Λυμαινικό

  91. @ 75 Πέπε

    Ναι αλλά εδώ και τουλάχιστον 30-40 χρόνια γράφονται βιβλία και διδάσκονται ζητήματα σχετικά με την ημερήσια παλινδρομική μετακίνηση που αξιοποιείται ως αναγνωρισμένος όρος, γιατί να μην τον δεχτούμε; Δεδομένου ότι δεν υπάρχει κάτι εκφραστικότερο για το 9πμ – 5μμ ή ξερωγώ των μαζών των εργαζομένων;

  92. BLOG_OTI_NANAI said

    Για να το πούμε αρχαιοελληνικά το «commuters» θα πούμε «πωλεύοντες»:

  93. @ 77 Bl…

    Καλό αλλά το επικεντρώνει στον τρόπο και όχι στο λόγο της μετακίνησης. Άλλο συγγραφείς δεν επικεντρώνονται σε αυτό.

  94. @ 92 Bl…

    Καλό. Ποιο (θα) είναι το ουσιαστικό;

  95. Tah ala tahalasa said

    Εμάς που πηγαίνουμε κάθε μέρα δουλειά με τα μέσα μπορείτε να μας λέτε απλά φτωχούς. Και φτωχατζες μ αρέσει. Και μισθοεξαρτωμενους είναι καλό, δυνατό. Ή μεσοεξαρτωμενους. Ή ούτε ένα αμάξι δε μπορεγαν να κυκλοφορήσουν. Τελοσπαντων, υπάρχουν προτάσεις.
    Καλή χρονιά

  96. raf said

    Καλή σας μέρα, μου φαίνεται απίστευτο το άρθρο Γεωργουσόπουλου.

  97. @ 87 Christos

    Ναι, ναι, το ρωτάω κι εγώ στο @ 74. Οπωσδήποτε δεν θα είναι phoneme.

  98. Avonidas said

    #68. Η Ραχήλ είναι πέραν επιτοπίου επισκευής, που λέγαμε στο στρατό. Δεν τη σώζει πλέον ούτε επαγγελματίας ψυχίατρος.

  99. Pedis said

  100. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    75, Πέπε
    α) Σωστά τα λες! Άμα χρησιμοποιούμε παντού και πάντα και άκριτα λόγιες ή, αντίθετα, λαϊκές εκφράσεις, ε,τότε …βλαστήμα-τα!
    [προκαλούν = προξενούν (νομίζω;)]

    β) commuters: Δέχομαι τη θέση σου, αλλά, από την άλλη, αν είναι δυνατόν να υπάρξει μια αποδεκτή(«ορθώς και νομίμως», για να θυμηθούμε το χθεσινό 🙂 ) ελληνική –μονολεκτική ή διλεκτική- απόδοση, γιατί όχι; [Δεν είμαι, βέβαια, ο καταλληλότερος για να κάνω κάποια πρόταση…]

  101. @ 95 Tah Ala Tahalasa

    >>Εμάς που πηγαίνουμε κάθε μέρα δουλειά με τα μέσα μπορείτε να μας λέτε απλά φτωχούς…

    Ναι αλλά υπάρχουν και μάζες φτωχότερων commuters που είναι εγκατεστημένοι σε παράγκες γύρω από τα εργοστάσια και δεν πηγαινοέρχονται με τα ΜΜΜ αλλά «πετάγονται», απέναντι στη φάμπρικα. 🙂

  102. ΚΩΣΤΑΣ said

    86 Δοκιμότερο το συρεκέλας 😉

    «Ήθελε η μούρη του να φοράει σέλα
    και να καμαρώνεται με τι σύρε κ’έλα!»

  103. Pedis said

  104. # 74

    Φυσικά υπάρχει και η πίστα, που αλλού θα χορεύαμε με σκοτάδι πίσσα, αφού φάγαμε πίτσα και πίττα.

  105. nikiplos said

    102@ Υφίσταται βέβαια το επώνυμο Συρεγγέλας, με γνωστότερη τη διάσημη μεταφράστρια αμερικανικών ταινιών, τη Νατάσα Συρεγγέλα.

  106. Tah ala tahalasa said

    Ναι αλλά υπάρχουν και μάζες φτωχότερων commuters που είναι εγκατεστημένοι σε παράγκες γύρω από τα εργοστάσια και δεν πηγαινοέρχονται με τα ΜΜΜ αλλά «πετάγονται», απέναντι στη φάμπρικα. 🙂

    Καλά αυτοί είναι ντιπ μπυθουλες. :’)

    Από Γεωργουσοπουλο είναι καλή ιστορία κι εκείνη που ήθελε να κατέβει το… Πανταλονι ( το θεατρικό). Κι αν άλλαξε λόγια βαριά με τον Αλέξη Σολομό. Γερό μαλλιοτραβηγμα ( θα ήταν αν είχε μαλλιά κάποιος απ τους δύο).

  107. Αλέκος81 said

    https://www.google.com/amp/s/nypost.com/2021/01/07/twitter-users-mistake-via-getty-for-name-of-capitol-rioter/amp/

    Αλλος για Νομανσλανδη;

  108. Christos said

    101: Σαν την παλιά Δραπετσώνα, ας πούμε.

  109. Θρασύμαχος said

    χορτάρι για τ’ αλόγατα https://www.youtube.com/watch?v=qUSuYKBlrgI

  110. @ 104 Gpointofview said

    >> Φυσικά υπάρχει και η πίστα, που αλλού θα χορεύαμε με σκοτάδι πίσσα, αφού φάγαμε πίτσα και πίττα.

    Μμμ… η πίστα όμως έχεις πέντε φθόγγους ενώ υποτίθεται πως οι αλλες πί*ες έχουν (στην ονομαστική ενικού, λέμε) τέσσερις. 🙂

  111. @ 108 Christos

    101: Σαν την παλιά Δραπετσώνα, ας πούμε.

    Βέβαια.

  112. @ 105 Nikiplos

    Αναβαθμισμένο με -γγ- σύρε κ’ έλα [ς] 🙂

  113. @ 106 Tah Ala Tahalasa

    🙂

  114. @ 102 ΚΩΣΤΑΣ

    Ναι, ναι δεν το είχα δει.

  115. #110

    εγώ το είδα έτσι, όλα από την πίστα ξεκινάνε :

    πιτ-σα <—πιτ-τα πισ-σα

  116. Αγγελος said

    Νικιπλέ (105), στους γεροντότερους ίσως είναι πιο γνωστή η Ιουλία Συρεγγέλα, του Πέρση σμηναγού Ρεζά Μυρτολούι.

  117. Αγγελος said

    Απ’ αφορμή το σχόλιο της Αριστέας Κ για την προφορά του ονόματος της Nancy Pelosi:
    To αγγλικό (και το γαλλικό, και το γερμανικό…) s είναι πράγματι ελαφρά διαφορετικό από το ελληνικό σ, με το οποίο είναι πιο όμοιο το ισπανικό — ίσως ακριβώς διότι τα ελληνικά, όπως και τα ισπανικά, δεν έχουν φθόγγο sh, κι έτσι το σ τους μετατοπίζεται λίγο προς το sh, ενώ στ’ αγγλικά π.χ. διατηρεί την απόστασή του. Σαφώς όμως υπάρχει και στα αγγλικά και στα γαλλικά και στα γερμανικά φώνημα s αφενός και διαφορετικό φώνημα z αφετέρου· κανείς δεν συγχέει π.χ. τις λέξεις loose (λους, =χαλαρός) και lose (λουζ, =χάνω) ή racer και razor.
    Είχα μια συμφοιτήτρια, ονόματι Lisa Mantini· ε, όλοι την έλεγαν Λύσσα Λίσα, παρόλο που (υποθέτω) συνειδητοποιούσαν ότι το όνομά της ήταν υποκοριστικό του Elisabeth, που όχι μόνο προφέρεται με ζ αλλά και συχνά γράφεται έτσι. Υποθέτω ότι και η Nancy Pelosi με σ θα προφέρεται, που ίσως στα ελληνικά αυτιά να φέρνει λίγο προς το ζ αλλά σαφώς δεν ομοιοκαταληκτεί με το cozy!

  118. Πέπε said

    @105:

    Ως γνωστόν, όταν έρθει το τέλος του κόσμου, τα τελευταία δευτερόλεπτα ο ουρανός θα γράφει: Απόδοση Νατάσα Συρεγγέλα.

    (Κυκλοφορεί και με Γιώργο Λυκούδη το ίδιο)

  119. Αγγελος said

    Το «προστίματα» είναι κοινότατος λαϊκός τύπος, που εξηγείται από την αναλογία των πολλών ουσιαστικών σε -σιμο (πλύσιμο, βράσιμο, τρέξιμο, ράψιμο…) που υποδηλώνουν την ενέργεια του ρήματος και ακολουθούν δική τους κλίση. Είναι φυσικά λάθος, αφού το πρόστιμο δεν τελειώνει σε -σιμο ούτε παράγεται από ρήμα του οποίου να σημαίνει την ενέργεια. Ότι θα απαντούσε στους Ιουστινιάνειους Κώδικες πάντως, δεν το περίμενα! (Θα μου πείτε, τα «προσώπατα» απαντούν στον Όμηρο, «μειδιόων βλοσυροῖσι προσώπασι» Ζ 212!)
    Οι χημικοί όμως και οι βαφείς ξέρουν τα προστύμματα — κι αυτά δεν είναι λάθος!

  120. Μαρία said

    36
    Πράματι (0:47) στο 1:20

  121. BLOG_OTI_NANAI said

    93,94: Θα εννοούνται! Οι ξένοι πώς κατάφεραν και τα έβαλαν όλα μέσα στο commute;

    «ουσ. πηγαινοέρχομαι (τακτικά) με (υπεραστικό ή προαστειακό) συγκοινωνιακό μέσο: he commutes from Chalkis to Athens every day πηγαινοέρχεται καθημερινά μεταξύ Χαλκίδας και Αθήνας
    # (για μορφή αποζημίωσης:) αντικαθιστώ, υποκαθιστώ, μετατρέπω: commute a pension into a lump sum μετατρέπω σύνταξη σε εφ’ άπαξ αποζημίωση
    # (για ποινή:) μετριάζω, μετατρέπω προς το επιεικέστερο: commute a death sentence to life imprisonment μετριάζω θανατική καταδίκη σε ισόβια δεσμά
    # ηλ. μετάγω, μετατρέπω εναλλασσόμενο ρεύμα σε συνεχές)
    »

    Εντωμεταξύ, το commute μου φέρνιε το μυαλό τη μεταφορά του στα ελληνικά ως:

    «Οι κομμουτιστές«.

    Θα λέμε π.χ.: «για την εξάπλωση του covid «φταίνε οι κομμουτισταί«.

  122. ΓιώργοςΜ said

    117 Λίσα. Μόνα Λίσα.

  123. Πέπε said

    121
    Άμα είναι έτσι, οι κομουτάντηδες! (Ο κομουτάντες στον ενικό, όπως με τους ντιλετάντηδες)

  124. BLOG_OTI_NANAI said

    Βλέποντας τους οπαδούς του Τραμπ στις πρόσφατες ταραχές, σκέφτεσαι:

    «Μα για κοίτα ρε μ@…κα, η χώρα τους με κάτι τέτοιους πήγε μπροστά». Γεμίζεις ελπίδες ότι κι εμείς που έχουμε πολλούς ψεκασμένους, μπορεί να γίνουμε τεχνολογική υπερδύναμη.

    Και αμέσως μετά, προσθέτεις ένα ερωτηματικό:

    «Μα για κοίτα ρε μ@…κα, η χώρα τους με κάτι τέτοιους πήγε μπροστά»;;; Γεμίζεις απορία πώς είναι δυνατόν να έγινε αυτή η χώρα τεχνολογική υπερδύναμη.

  125. BLOG_OTI_NANAI said

    123: «Κομουτάντηδες» ακούγεται και λαϊκή λέξη, εκφράζει πιο γνήσια τον εργαζόμενο. Η δική μου ακούγεται πιο προβοκατόρικη!

  126. ΓιώργοςΜ said

    51, 73
    Προφανώς και δεν καταστρέφεται ο ιός από το βιολογικό καθαρισμό αμέσως.
    Πρώτον, τα λύματα εισέρχονται στο εργοστάσιο επεξεργασίας από το δίκτυο αποχέτευσης, ως έχουν, κι εκεί κάπου γίνεται η δειγματοληψία.
    Δεύτερον, ο βιολογικός καθαρισμός δεν περιλαμβάνει χημικά! Αλλιώς δεν θα ήταν βιολογικός αλλά χημικός. Ίσα ίσα, αν περιλαμβάνει πολλά χημικά ενδέχεται να καταστραφούν τα μικρόβια και να πάψει η λειτουργία του.
    Χημική επεξεργασία ίσως περιλαμβάνει η τελική διαχείριση-εξουδετέρωση της λυματολάσπης, αν και αμφιβάλλω, μάλλον ξήρανση γίνεται.

  127. ΓιώργοςΜ said

    Κομουτιέρηδες, να προτείνω κι εγώ κάτι. Έχει έτοιμο στιχάκι, κομουτιέρη τράβα/να πάμε στα Ταταύλα 😁

  128. ΓΤ said

    121, 123, 125@

    Oi «κομουτάντηδες» είναι ένα μουτάτις μουτάντις γλωσσικό παράγωγο.

  129. Nestanaios said

    40. Avonidas.

    Ξεχνάς τους “ANTIFA”. Αντικείμενα καταστολής.

  130. BLOG_OTI_NANAI said

    29: «Είναι κάτι ανάμεσα σε σ και ζ η αμερικανική προφορά»

    Και εμείς μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Ο ήχος ανάμεσα στο «σ» και στο «ζ» στην ελληνική γλώσσα, παράγεται όταν μιμηθούμε τον ήχο που παράγεται όταν λέμε:

    «της ζωής»

    Έτσι θα λέμε το Πελόςζι

  131. eran said

    Και μ’ όλα αυτά θυμηθήκαμε τα μικράτα μας, Μπλεκ, κάπτεν Μαρκ και, κυρίως, Θλιμμένος Μπούφος…

  132. Το πρόβλημα με την εισβολή είναι πολύ μεγαλύτερο απ’ ό,τι φαίνεται. Κι αν οι κωδικοί που έχει ο Τραμπ, είναι απλώς ένα αστείο, οι υπεύθυνοι ασφαλείας έχουν πολύ περισσότερη δουλειά με αυτό που ονομάζεται physical breach. Θρεντ

  133. Γιάννης Κουβάτσος said

    124:Κάποιοι πρέπει να οδηγούν τις νταλίκες, να βόσκουν τα ζώα, να δουλεύουν στα συνεργεία αυτοκινήτων…Δεν μπορούν να δουλεύουν όλοι στη Σίλικον Βάλεϊ. ☺ Οι ρέντνεκς είναι η μία Αμερική. Ευτυχώς υπάρχει και η άλλη Αμερική, η δημοκρατική, η προοδευτική, η πολιτισμένη.

  134. Nestanaios said

    28. ΣΠ.

    Ασυναρτησίες έλεγε και ασυναρτησίες λέει. Όταν οι προηγούμενοι πρόεδροι βομβάρδιζαν τον κόσμο, εξαιρουμένου του Κάρτερ, δεν μιλούσε. Αυτός που δεν βομβαρδίζει και αποσύρει στρατεύματα είναι επικίνδυνος. Αυτό είχε γίνει και με τον RFK. Ήταν επικίνδυνος εν όψει της απόσυρσης των στρατευμάτων από την Κορέα μέσα στο 1969.

  135. ΓΤ said

    Πλατεία Κυψέλης | «Γερμανός» | ουρά έξω

    υπάλληλος προς γιαγιά:

    -Εσείς τι έχετε για μέσα;
    -Έχω έναν περίεργο ήχο στο κινητό.

    (ακριβώς όπως λέμε «έχω έναν πόνο στην καρδιά»)

  136. Avonidas said

    #124. Είναι γνωστό ότι τα μεγάλα σώματα έχουν και μεγάλη αδράνεια, κι έτσι μπορούν να συνεχίζουν για κάμποσο ακόμα αφότου έχει πάψει η οποιαδήποτε κινητήρια δύναμη.

  137. Nestanaios said

    124. BLOG_OTI_NANAI.

    Ναι, με κάτι τέτοιους θα μπορούσε να πάει μπροστά όχι μόνον η χώρα τους αλλά όλος ο κόσμος. Μετά τους Kennedy, Ο Carter προσπάθησε να το κάνει αλλά δεν είχε την οικονομική δύναμη. Ο Τράμπ είχε και έχει ελπίδες. Έχει κάνει πολλά καλά. Δες τα εδώ.

  138. Αγγελος said

    Ασχετο: διαβάζω στη Μηχανή του Χρόνου «Η πρώτη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ εκτός Αμερικής εναντίον του Καραμανλή» και λέω «Τι;;;»
    Πρόκειται όμως για άλλον Καραμανλή…

  139. 138: Από το 2011 που ήταν και επίκαιρο… https://malvumaldit.wordpress.com/2011/03/05/barbary-200-years-ago/

  140. Avonidas said

    #137. Αν νομίζεις ότι θα μπορούσε να πάει μπροστά ο κόσμος με ηγέτες όπως ο Τραμπ, τότε μάλλον πιστεύεις ότι μπορούμε ν’ αναπνέουμε στρόντιο κάτω απ’ το νερό. Γιατί αυτή είναι η μόνη κατεύθυνση στην οποία μπορεί να μας πάει ο Τραμπ και το επιτελείο του.

  141. Tomás de Torquemada said

    commuter=μεταφερόμενος εργαζόμενος=μεταφεργαζόμενος 🙂 Καλή Χρονιά σε όλους

  142. Nestanaios said

    140.
    Σίγουρα κοιτάζεις πολύ ελληνική τηλεόραση.

  143. Γιάννης Κουβάτσος said

    Αυτό με τα «πολλά καλά» του Τραμπ είναι μόνιμη επωδός στην «καλοπροαίρετη» κριτική για όλα τα ολοκληρωτικά κσθεστώτα και για όλους τους τυράννους και τυραννίσκους. Ναι, είχαν θαλάμους αερίων, αλλά τα λεωφορεία έρχονταν στην ώρα τους. Ναι, είχαν γκουλάγκ, αλλά δεν υπήρχε ανεργία. Ναι, βίαζε τις κόρες του, αλλά τις σπούδασε κιόλας. Μια χαρά το ισοζύγιο αξιών.

  144. ΓΤ said

    Για να έχει αξία το γράμμα δεν πρέπει να σερβίρει απαξία στο δράμα.

  145. Avonidas said

    #142. Δεν κοιτάζω καθόλου. Δεν έχω καν. Κοιτάζω όμως το τι έχει κάνει ο Τραμπ όλα αυτά τα χρόνια, έτσι ώστε να μη χρειάζομαι την ανασκόπηση του Fox για να με φωτίσει.

    Αν δει κανείς και μόνο ποιους έβαλε επικεφαλής της «προστασίας» του περιβάλλοντος και της παιδείας, καταλαβαίνει (αυτά τα δύο σχετίζονται στενά, γιατί μόνο χάρη στην απύθμενη αμάθεια μπορεί να συνεχίζει κάποιος ν’ αγνοεί τη σημασία της καταστροφής του περιβάλλοντος).

    Αλλά όλα αυτά απασχολούν μόνο την ελίτ, θα μου πεις· στον «πραγματικό κόσμο», αυτό που μας καίει είναι η οικονομία. Η οικονομία, λοιπόν, είναι η διαχείριση του οίκου· κι όταν το σπίτι σου καίγεται, και πιστεύεις ότι σε παίρνει να μην ασχοληθείς για να μην χαλάσεις την «οικονομία», τότε τα μυαλά σου χρειάζονται επανεγκατάσταση.

    Είναι επίσης ενδιαφέρον ότι ακόμα δεν έχει χωνέψει ο κόσμος ότι η (εικονική, έστω) βελτίωση της οικονομίας παίρνει χρόνο για να φανεί, και συνεχίζει να την πιστώνει στους λάθος πολιτικούς. Για να παραφράσω τον Κένεντυ: μη ρωτάς σε ποιανού τη βάρδια αναρρώνει η οικονομία. Ρώτα σε ποιανού τη βάρδια θεραπεύτηκε.

  146. Αγγελος said

    Commuter είναι αυτός που μένει μακριά απ’ τη δουλειά του και πηγαινοέρχεται κάθε μέρα, όχι αναγκαστικά με δημόσια συγκοινωνιακά μέσα. Συχνότερα βέβαια το λένε γι΄αυτούς που μένουν σε μακρινό προάστιο ή άλλη πόλη και πηγαινοέρχονται με το τρένο. Commuter θα ήταν στα καθ’ημάς άνθρωπος που μένει στην Αθήνα και δουλεύει στον Πειραιά ή που μένει στην Κηφισιά και δουλεύει στην Αθήνα. Γαλλικά λέγεται navetteur, από το navette = σαΐτα αργαλειού· ολλλανδικά pendelaar, από το pendel=εκκρεμές.
    Αν πραγματικά χρειαζόμασταν τη λέξη, θα μπορούσαμε να το λέμε «παλινδρομητής». Εχουμε βέβαια και το «εξωμερίτης», αλλά αυτό, πρώτον θυμίζει χωρικό που έρχεται με το γαΐδουράκι του να πουλήσει τα ζαρζαβατικά του στην αγορά, και δεύτερον θα κάλυπτε και τον πλανόδιο πραματευτή που έρχεται μια φορά το μήνα.
    Από τα λύματα πάντως έχω δει να παίρνουν (στην Αμερική βέβαια) εκτιμήσεις για τη χρήση… κοκαΐνης!

  147. dryhammer said

    141.>commuter=μεταφερόμενος εργαζόμενος=μεταφεργαζόμενος (και λόγω μεταδοτικότητας)= με τάφ’ εργαζόμενος [και οχι σχεδιαστής, με ταυ εργαζόμενος]

  148. Πολτερ said

    «οι απώλειες θα μετρουνταν με τις δεκάδες». Σπεκουλεσιον βγαλμένο από ιδεολογικές αγκυλώσεις και μιντιακή πολιτική ορθότητα.

    Δεκάδες ήταν οι νεκροί μαύροι στις διαδηλώσεις των blm το καλοκαίρι από άλλους διαδηλωτές των blm. Χώρια βέβαια οι νεκροί μαύροι αστυνομικοί στις διαδηλώσεις των οποίων οι ζωές προφανώς δε μετράνε.

    Ο μαύρος πολίτης των ΗΠΑ στατιστικά δεν κινδυνεύει πουθενά περισσότερο από όσο σε μια διαδήλωση blm. Επίσης οι πολιτικορεκτολογοι ας μας εξηγήσουν γιατί ο Τραμπ ήταν ο πιο πετυχημένος Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος στις μειονότητες.

    Χαβινγκ σεντ δατ, η όλη διαχείριση της ήττας στις εκλογές από τον πορτοκαλανθρωπο επισκιάζει τις όσες επιτυχίες πράγματι είχε ως πρόεδρος. Ας πρόσεχε.

  149. Nestanaios said

    143. Γιάννης Κουβάτσος

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν είναι δάσκαλος. Είναι υπεύθυνος, πρωτίστως, για την παγκόσμια ειρήνη και αυτό δεν είναι λίγο. Τα ολοκληρωτικά καθεστώτα δεν κολλάνε εδώ. Κατάφερε να έχει ο κόσμος τέσσερα χρόνια ειρήνη. Δεν βομβάρδισε ούτε την Σερβία, ούτε το Ιράκ, ούτε το Ιράν και σίγουρα όχι την Κορέα.

  150. Avonidas said

    #143. Ναι, είχαν θαλάμους αερίων, αλλά τα λεωφορεία έρχονταν στην ώρα τους.

    Ακόμα κι αυτό («με τον Μουσολίνι τα τρένα ήταν στην ώρα τους») αποδεικνύεται ψέμα και προπαγάνδα. Οι φασιστικές οικονομίες είχαν άθλια οικονομική διαχείριση, το μόνο που τις κράταγε όρθιες ήταν ο πόλεμος. Όπως και με τους δικούς μας τους συνταγματάρχες: έβαλαν κάτι φέσια ναααα, αλλά ακόμα τσαμπουνάμε τι καλά που φρόντισαν την οικονομία.

  151. BLOG_OTI_NANAI said

    Μπορούμε να δώσουμε νέα σημασία σε μια παλιά λέξη συνδυάζοντας την εργασία=δουλειά με την έννοια αυτού που έρχεται από άλλη περιοχή.

    Οπότε, commuter = «δουλοπάροικος«!

    Φοβάμαι μόνο, μήπως δεν το πάρουν πολύ καλά οι εργαζόμενοι τον νέο τους τίτλο!

  152. Μαρία said

    105
    Και εξίσου γνωστή η κυρία (πατρίς, θρησκεία) οικογένεια Μαρία Συρεγγέλα πρώην γ.γ. και τώρα υφυπουργός.

  153. Nestanaios said

    145. Avonidas.

    Περιφέρεσαι γύρω από τον Τράμπ αλλά δεν μπορείς να τον αγγίξεις.

  154. Avonidas said

    #153. Και γιατί θα ήθελα να κάνω κάτι τέτοιο;

  155. Nestanaios said

    148. Πολτερ.
    Γιατί έκανε πράξη αυτά που υποσχέθηκε στην ορκωμοσία του.

  156. Nestanaios said

    154.
    Για να μη διαφέρεις από τους πολλούς.

  157. @ 146 ‘Αγγελος

    Και «παλινδρομητής» καλό (όπως και παλίνδρομος, -η). Αφού είναι μια σημαντική έννοια της δημογραφικής θεωρίας της κινητικότητας και αφού υπάρχει και σε άλλες γλώσσες, είναι οπωσδήποτε ένας χρήσιμος όρος και μπορεί να προσφέρει και σαν λέξη-έννοια του συνήθους λεξιλογίου.

  158. Κιγκέρι said

    146 τέλος:

    Όχι μόνο στην Αμερική, Άγγελε:

    https://www.athensvoice.gr/greece/697259_attiki-megali-anodos-sti-hrisi-kokainis-sto-2o-lockdown

  159. Γιάννης Κουβάτσος said

    Σιγά τώρα για κάθε αμερικανιά και κάθε νεολογισμό να μην κατασκευάζουμε μονολεκτικά τερατουργήματα. Εργαζόμενοι που πηγαινοέρχονται στον τόπο εργασία τους μια χαρά μού φαίνεται.

  160. @ 159 Γιάννης Κουβάτσος

    Καλέ Γιάννη δεν είναι αμερικανιά. Διδάσκεται στα ελληνικά πανεπιστήμια από δεκαετίες. Αυτό που λες είναι ο ορισμός. Άλλος όρος και άλλο ορισμός.

  161. ΣΠ said

    149
    Με το Ιράν δεν ήταν και πολύ φιλειρηνικός.
    https://theconversation.com/iran-vows-revenge-for-soleimanis-killing-but-heres-why-it-wont-seek-direct-confrontation-with-the-us-129440
    https://www.npr.org/2021/01/05/953575759/iran-renews-interpol-request-to-arrest-trump-other-u-s-officials?t=1610207050240

  162. ΓΤ said

    32
    362

  163. dryhammer said

    Μετά από τόσες ώρες, παρατηρώ πως τα θέματα που κυρίως απασχολούν τα σχόλια είναι: ο Τραμπ και η παλινδρόμηση

  164. ΣΠ said

    68
    Η Ραχήλ Μακρή στο πλευρό του… Τραμπ: Οι Αμερικάνοι επαναστάτησαν!

  165. Avonidas said

    #161. Ούτε με τη Συρία (την οποία βομβάρδισε), ή τη Β. Κορέα (που την έβγαλε να τη μετρήσει με τον Κιμ, και συνέχιζε να τον τσιγκλάει για να δει τι θα γίνει). Ήταν όμως πολύ, μα ΠΑΡΑ πολύ φιλικός με τους Σαουδάραβες, αλλά εντάξει, για να είμαστε δίκαιοι, δεν ήταν ο μόνος.

    Κυρίως όμως, αν υπάρχει κάποιος που θα ‘πρεπε να διαμαρτύρεται ότι ο Τραμπ του πήδηξε τη ζωή είναι αυτά τα ίδια τα ζώα που τον έχουν για θεό τους. Ελπίδα καμία.

  166. Γιάννης Κουβάτσος said

    160: Γενικά μιλάω. Παρατηρώ ένα άγχος για μονολεκτική απόδοση των ξενόφερτων νεολογισμών, έστω κι αν η γλώσσα αντιστέκεται, έστω κι αν η το αποτέλεσμα είναι μια λέξη ή ένα σύμπλοκο με σκοτεινό νόημα π.χ.κοινωνικός αυτοματισμός.

  167. ΣΠ said

    61
    Από τα ουδέτερα ουσιαστικά σε -ιμο, αυτά που δηλώνουν ενέργεια λήγουν σε -σιμο (-ξιμο, -ψιμο) και είναι ανισοσύλλαβα, π.χ. πλύσιμο, τρέξιμο, γράψιμο. Προφανώς, αυτό δεν ισχύει για τα: αντίτιμο, έθιμο, τρόφιμο. φιλότιμο, ίσως και κάποια ακόμα.

  168. kpitsonis said

    19 Μάλλον παλινδρομος …επιβήτωρ.

  169. aerosol said

    Ο Άγγελος στο #146 δίνει ορθά τον ορισμό του commuter. Δεν είναι ο εποχούμενος (αυτός δεν κάνει απαραίτητα commute), ούτε προϋποτίθεται η χρήση ΜΜΕ, ούτε αφορά αυτούς που μετακινούνται σε μικρές αποστάσεις. Το παλινδρομιστής μου θυμίζει αυνανισμό -φταίνε τα σχολικά αστεία. Θα σας άρεσε το βυζαντινοπρεπές κομμουτάριος;!

    Ο Μπλεκ και ο Κάπταιν Μαρκ ήταν ιταλικά κόμικ: οι Αμερικάνοι δεν έχουν ιδέα για την ύπαρξή τους. Κυκλοφόρησαν σε λίγες ευρωπαϊκές χώρες.

    #16-17
    Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να συμβεί στις ΗΠΑ. Αυτό είναι και το μόνο λογικό επιχείρημα πίσω από την διαδεδομένη οπλοκατοχή. Δεν ελέγχεις εύκολα με στρατιωτικό πραξικόπημα μια χώρα με πολίτες που οπλοφορούν, ενίοτε με βαριά όπλα. Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο στις ΗΠΑ. Όμως, επειδή δύσκολο δεν σημαίνει ποτέ αδύνατον να επιχειρηθεί (ειδικά αν έχεις απέναντί σου τον Τραμπ), αυτή τη φορά υπήρξαν ανησυχίες. Πρόσφατα εννέα πρώην υπουργοί Άμυνας «συνέστησαν» δημοσίως στον Τραμπ να μην το προσπαθήσει.

    #40
    Άβο δεν νομίζω πως είχαν όλοι φυγαδευτεί. Εξαρχής λεγόταν πως υπήρχαν και εγκλωβισμένοι στα γραφεία τους με οδηγίες να μη βγάζουν κιχ και τους πάρουν είδηση. Θυμάμαι λάθος;

    #68
    Η Ραχήλ δεν περιορίζεται από κόμματα, είναι ελεύθερο πνεύμα. Τόσο ελεύθερο είναι το πνεύμα της που αγνοείται!

    #148
    Τρία πουλάκια κάθονταν…

    #137
    … και πλέκανε πουλόβερ.

  170. Nestanaios said

    161. ΣΠ.

    Όλα αυτά είναι πταίσματα. Αντιπαραθεσέτα με το έργο του Clinton στη Σερβία και των Bush Στο Ιράκ.

    Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι καλοί πρόεδροι μένουν για το πολύ τέσσερα χρόνια.

  171. BLOG_OTI_NANAI said

    Πάντως δεν βρίσκω κάτι συντομότερο και περιεκτικότερο με «κανονικές» λέξεις από το «μαζικά μετακινούμενοι εργαζόμενοι».

  172. BLOG_OTI_NANAI said

    146: Αν δεν χρειάζονται τα ΜΜΜ τότε αρκεί το «μετακινούμενοι εργαζόμενοι».

  173. Nestanaios said

    169. AEROSOL
    Άλλοι παν στον πόλεμο και άλλοι τραυματίζονται.

  174. ΣΠ said

    Lehigh University Board of Trustees votes to rescind Trump’s honorary degree

  175. Avonidas said

    #169. Άβο δεν νομίζω πως είχαν όλοι φυγαδευτεί.

    Παραθέτω απλώς αυτό που έγραψε ο Νικοκύρης. Κι εγώ έχω την εντύπωση πως κάποιοι έμειναν. Όπως επίσης κάποιοι σιγοντάριζαν τον όχλο (από απόσταση ασφαλείας).

    Σύμφωνα με όσα λέει η γερουσιάστρια Amy Klobuchar, δεν απομακρύνθηκαν από το κτιριακό σύμπλεγμα του Καπιτωλίου, αλλά μόνο από την κεντρική αίθουσα της Γερουσίας όπου κι έγινε η εισβολή.

  176. … κλίνω μάλλον προς το
    Πελόσι
    -εσείς, αλήθεια, τι ακούτε;
    Από την άλλη, βάσει γενικών κανόνων ίσως πρέπει να προτιμηθεί η μορφή
    «Πελόζι». …

    Πελόσι,
    κοντά στο
    Νάνσι.
    Διότι
    «Όμοιος ομοίω
    αεί πελόζει»

  177. Avonidas said

    Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι καλοί πρόεδροι μένουν για το πολύ τέσσερα χρόνια.

    Βέβαια! Κι οι ακόμα καλύτεροι δολοφονούνται.

  178. ΣΠ said

    148
    «οι απώλειες θα μετρουνταν με τις δεκάδες». Σπεκουλεσιον βγαλμένο από ιδεολογικές αγκυλώσεις και μιντιακή πολιτική ορθότητα.

    Καθόλου speculation.
    https://edition.cnn.com/2021/01/07/us/police-response-black-lives-matter-protest-us-capitol/index.html

  179. @ 166 Γιάννης Κουβάτσος

    Όμως μερικά ενδέχεται απλώς να μεταπηδούν από τον ελληνόφωνο επιστημονικό ορολογικό χώρο (π.χ. των κοινωνικών επιστημών) στην κοινή ή δημοσιογραφική γλώσσα ε… τότε μπορεί να προκύπτει κάποιο ταρακούνημα. 🙂

  180. Με το πηγαινέλα οι
    Commuters
    Πηγαινέλληνες

  181. … έπεσε, κι αυτός, θύμα του «μύθου της μίας ψήφου» …

    Το πήρε αψήφιστα

  182. @ 172 BLOG_OTI_NANAI

    >>[146]: Αν δεν χρειάζονται τα ΜΜΜ τότε αρκεί το «μετακινούμενοι εργαζόμενοι».

    Αυτό δεν παραπέμπει αποκλειστικά στο τροχαίο προσωπικό των ΜΜΜ; Οδηγούς και ελεγκτές;

  183. Πηγαινελάδες ενωμένοι, ποτέ νικημένοι…
    Πηγαινελλάς το μεγαλείο σου…

  184. Nestanaios said

    177. Avonidas.

    Όσοι έχουν πολύ χρήμα και πολλά χρόνια στην πλάτη τους δεν είναι αφελείς.

  185. 14, … πολεϊκός ή πολεακός. …

    Να, εδώ μια
    πολεϊκή αρκούδα
    κατεβαίνει απ’ το μετρό

  186. Θρασύμαχος said

    Τα περιττά εισαγωγικά σε νέες περιπέτειες: https://www.iefimerida.gr/politiki/paylopoylos-200-hronia-apo-tin-epanastasi-toy-1821 σύμφωνα με τις οποίες η γέννηση του Ελληνικού Έθνους δήθεν «συμπίπτει» με την Εθνεγερσία του 1821 … η γλώσσα αποτελεί το «όχημα» εξελικτικής δημιουργίας ενός Έθνους … γράφεται και ομιλείται ουσιαστικώς αδιαλείπτως πάνω από τρεις χιλιετίες, «προνόμιο» που ουδεμία άλλη γλώσσα στην ιστορία της Ανθρωπότητας μπορεί να διεκδικήσει … το «αέτωμα» του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού φέρει την «σφραγίδα» του τριπτύχου του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος, των θεσμών της Αρχαίας Ρώμης και της Χριστιανικής Διδασκαλίας … το Βυζάντιο και ο δικός του Πολιτισμός, «προικισμένος» ιδανικά με την κληρονομιά της Γλώσσας και του Πολιτισμού του Ελληνικού Έθνους … πρέπει να σταθούμε όχι ως απλοί «παρατηρητές» αλλά ως συνειδητοποιημένοι πολίτες … Το μείζον λάθος υπήρξαν οι διχόνοιες και οι διχασμοί, εν πολλοίς απόρροια του φθόνου, ο οποίος τείνει να καταστεί οιονεί «εθνικό» μας χαρακτηριστικό. Δίχως αυτούς -ή δίχως την «εκκωφαντική» έντασή τους- σίγουρα η Ελλάδα θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη. Άλλο μεγάλο λάθος υπήρξε η επικράτηση του λαϊκισμού, ως «γνώμονα» λήψης σημαντικών αποφάσεων … αναβαθμίζοντας έτσι την πέραν των συνόρων μας «ακτινοβολία» της Ελλάδας … η Αριστεία δεν συμβιβάζεται με τον συμπλεγματικό λαϊκισμό, ο οποίος «βαπτίζει» αρίστους εκείνους, οι οποίοι συνιστούν «κλασικά» παραδείγματα μετριότητας και «περίτεχνα» συγκεκαλυμμένης ανικανότητας … ηχηρή απάντηση στους ανιστόρητους εκείνους, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι υπάρχει σήμερα δήθεν «σύγκρουση» μεταξύ Πολιτισμών.

  187. @ 185 Μιχάλης Νικολάου

    ΠΟΛΕΙΚΗ όπως ΛΑΙΚΗ
    🙂

  188. @ 186 Θρασύμαχος

    «Καλό». 🙂

  189. Alexis said

    #143, 150: Και εν Ελλάδι: «Με τη χούντα είχαμε ανάπτυξη. Έφτιαξε και δρόμους»

  190. Λάζαρος Μ. said

    1. Τα μουστάκια της εβδομάδας: «Θιασώτης των κλειστών συνόρων για τους πρόσφυγες, η κ. Βούλτεψη»
    https://www.efsyn.gr/politiki/kybernisi/275582_hartofylakio-entaxis-prosfygon-alla-me-xenofobiko-prosimo

    2. Τα άχρηστα διαλυτικά της εβδομάδας: https://radshop.gr/dscvrphilosophy/69-12-.html

  191. 39, … Αν είναι επιβάτης σε αυτοκίνητο, κάρο, βοιδάμαξα, τραμ, λιφουρείο, αρεόπλανο ή μετρό… εποχούμενος είναι. …

    Υπάρχουν μάλιστα και commuter jet ή commuter airlines, που δεν είναι, βέβαια για καθημερινό πηγαινέλα.
    (Η Βίκη με πληροφορεί ότι «Commuter Airlines was a commuter airline«)

    Σε αντίθεση με commuter train που χρησιμοποιείται αρκετά από εργαζόμενους σε πόλεις όπου το κόστος κατοικίας είναι αστρονομικό και μένουν αλλού, καμμιά φορά σε γειτονική πολιτεία (πχ Νέα Υόρκη/Κονέκτικατ, Πενσυλβάνια/Ντέλαγουεαρ).

  192. sarant said

    Ευχαριστω για τα νεότερα!

    64 Εγώ πάντως τον Τσουμπάκα τον έμαθα απο το λινκ σου. Ως τότε, θα πίστευα πως είναι ποδοσφαιριστής μεσαίας ομάδας (Αμφίβολος ο Τσουμπάκας για το ματς με Απόλλωνα).

    66 Πορφυρογέννητος ο διοικητής της Τροχαίας Μαγνησίας! 🙂

    72τέλος: Τι εννοείς;

    78 Και στον Άκη Πάνου, Μολόγα τα μολόγατα τα φράγκα μοιρολόγα τα – χορτάρι για τ’ αλόγατα.

    92 Κάνει ωραία λογοπαίγνια αυτό. Πχ «την πωλευεις καθόλου;»

    102 Υπάρχει και επώνυμο Συρεγγέλας

    105 Με πρόλαβε!

    109 άλλος που με πρόλαβε (78)

    118 Δεν το ήξερα, τι ωραίο!

    123-125-127 Κομουτιστής, κομουτάντης, κομουτιέρης!

    132 Προφητικός

    167 Τα πρώτα προέρχονται όλα από ρήμα.

    178 Πες τα να μην τα λέω εγώ

    186 Α, πρέπει να είναι ρεκόρ αυτό.

  193. 185 Βολική φαίνεται πάντως.

    Από αρχαιοτάτων τα τροφίματα.
    http://lidoriki.blogspot.com/2012/10/blog-post_6323.html

    Φεύγω τώρα, πάω ν’ απλώσω τα ρούχατα.

  194. 192
    …και commuter ferry μεταξύ ΝJ και NY ;

  195. Τα στρατιωτικά τυφέκια είναι αυτόματατατατα?

  196. Πέπε said

    @167
    Πάντως εθίματα το έχω πράγματι ακούσει. Με πιο πολυσύλλαβα ούτε το έχω ακούσει ούτε και είναι αναμενόμενο.

    Ωστόσο τα αλόγατα δε λήγουν ούτε σε -σιμο (-ξιμο, -ψιμο), ούτε σε -ιμο, ούτε καν σε -μο!

  197. ΣΠ said

  198. Μαρία said

  199. Pedis said

    In China, 🙂 doesn’t mean happy, it means “a despising, mocking, and even obnoxious attitude”. Use these, instead: 😁😄😀. [Echo Huang]

    —-

    報復性熬夜 is a Chinese term that roughly means ‘Revenge bedtime procrastination’ — when “people who don’t have much control over their daytime life refuse to sleep early in order to regain some sense of freedom during late night hours”. [Lu-Hai Liang]

    View at Medium.com

  200. […] Τα δευτερα μεζεδάκια της χρονιάς (και της δεκαετίας, για ορισμένους) τα ονομάζω έτσι σε ανάμνηση των πρωτοφανών σκηνών που διαδραματίστηκαν προχτές στην Ουάσινγκτον όταν λεφούσια τραμπικών διαδηλωτών μπούκαραν στο Καπιτώλιο για να διακόψουν την ψηφοφορία επικύρωσης των εκλεκτορικών ψήφων, εκμεταλλευόμενοι την ολιγωρία, ή μάλλον τη φιλική στάση, των αστυνομικών που φρουρούσαν τον χώρο. Ειδαμε απίστευτες… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2021/01/09/meze-461/ […]

  201. sarant said

    197 Α, ωραία, δεν το είχα δει

  202. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

    Πράγματι τα κόμικς με τον Μπλεκ και τον Μαρκ ήταν ιταλικά, οι ήρωες όμως ήταν υπαρκτοί. Τουλάχιστον για το «κάπτεν Μαρκ» μου το επιβεβαίωσε Καναδέζα γνωστή μου. Υποθέτω και ο Μπλεκ.

  203. Μαρία said

  204. Avonidas said

    #202. Όταν λες «υπαρκτοί»; Όχι βασισμένοι σε πραγματικά πρόσωπα, φαντάζομαι, αλλά σε αντίστοιχα αμερικάνικα, έτσι;

  205. ΓΤ said

    αθλητική κίνηση

    Παναιτωλικός-ΟΣΦΠ 1-2

    Κολοσσός-Ιωνικός 94-74
    ΠΑΟΚ-Μεσολόγγι 96-87
    Άρης-Περιστέρι 71-84

  206. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

    204 Λέω ότι μου επιβεβαίωσε Καναδέζα γνωστή μου ότι ο λοχαγός Μάρκ ήταν πραγματικό πρόσωπο του αγώνα της χώρας της για ανεξαρτησία(από τους Βρετανούς). Όταν μου είπε ότι ήταν από τον Καναδά το πρώτο που σκέφτηκα να την ρωτήσω ήταν αυτό! Για τον Μπλεκ δεν γνωρίζω, υποθέτω ότι ισχύει το ίδιο.

  207. Πάνος με πεζά said

    Επί της περιεκτικότητας των λυμάτων, διαδόθηκαν δύο διαφορετικές εκδοχές στα χωρατά του διαδικτύου, που και οι δύο ταιριάζουν :

    «Τραβάτε / σταματήστε να τραβάτε καζανάκια ! Δε θα μας βγάλουν έξω ποτέ !»

  208. Avonidas said

    #206. Μα, Μπλεκ (δηλαδή Blake) είναι ένα κοινότατο αγγλοσαξωνικό όνομα και επώνυμο. Αν ψάχνουμε δηλαδή για κάποιον ιστορικό Blake, κυνηγό στις αμερικάνικες αποικίες γύρω στα τέλη του 18ου αιώνα, τρέχα γύρευε. Από κάθε άποψη, ο Μπλεκ είναι ουσιαστικά ένας Ρομπέν των Δασών της Αμερικής – θα μπορούσε να ήταν ο οποιοσδήποτε.

  209. Γιάννης Ιατρού said

    64, 84, 131, 202: Μπλεκ κλπ. (για να θυμούνται οι παλιοί και μα μαθαίνουν οι νέοι, σχετικό collage):

  210. ΓΤ said

    208@

    Blek

    https://en.wikipedia.org/wiki/Il_Grande_Blek

  211. Avonidas said

    #210. Blek το σκαρώσανε οι Ιταλοί, φωνητική απόδοση κιετσ’ 🙂

  212. aerosol said

    #206 & 208
    Και ο Μπλεκ (Blek), και ο Κάπταιν Μαρκ (Comandante Mark) και ο Όμπραξ (Alan Mistero το πρωτότυπο, οι Γάλλοι τον βάφτισαν Ombrax και το πήραμε εμείς), και άλλοι ήρωες ιερών αναγνωσμάτων της εποχής είναι Ιταλών δημιουργών, δεν βασίζονται σε υπαρκτό πρόσωπο, και κάθε τυχόν ομοιότητα με ιστορικά πρόσωπα είναι απελπιστικά συμπτωματική. Μα τα χίλια ελάφια με τα χρυσά κέρατα!

  213. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

    208 Όπως τα λες είναι, δεν ξέρω αν μπορεί κάποιος που ξέρει καλά Αγγλικά και ξέρει που να το βρει, να το ψάξει στο διαδίκτυο και για τους δύο. Και για τον λοχαγό Μαρκ δεν το έχω διασταυρώσει ρωτώντας άλλο πρόσωπο, απλώς η γνωστή μου έδειχνε φερέγγυα(πενηντάρα με φροντιστήριο αγγλικών) και το θεώρησα αληθές.

    209 Στο εικονίδιο κάτω από το «ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ» θα έβαζα τον Τραμπ! 😃 .

  214. ΓΤ said

    #211

    Αλλά όχι ασύνηθες το «Bleck» 😉

  215. ΕΜΚ said

    1 «…Παράλληλα, εξήγησε πως από τα λύματα γίνεται και εκτίμηση του πληθυσμού ο οποίος υπάρχει στο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ.…»
    Εγώ πάντως διαβάζοντας αυτό καταλβαίνω ότι υπάρχει πληθυσμός μέσα στο δίκτυο, δηλαδή στους σωλήνες και στις αποχετεύσεις. Θα μπορούσε να το γράψει καλύτερα.
    2. «…την είσοδο δεξιών τραμπούκων στη Βουλή με επικεφαλής τον Ρένο Αποστολίδη το 1964.»
    Επειδή η διατύπωση αφήνει και άλλες ερμηνείες, προφανώς δεν ήταν δεξιός ο Αποστολίδης. Μπορεί να καταδικάστηκε για την πράξη αυτή, αλλά δεν ήταν επικεφαλής, δηλαδή αρχηγός ή οργανωτής, ούτε μέλος των διαδηλωτών-όχλου που εισέβαλε.

  216. sarant said

    212 Μάλιστα!

    Να πω την αμαρτία μου; Αν και της γενιάς μου (νομίζω) ο Μπλεκ ποτέ δεν με τράβηξε.

  217. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

    Βλέπω ότι ο Aerosol είναι σίγουρος και για τον λοχαγό Μαρκ (στεναχωρέθηκα τώρα!)
    Για τα άλλα πρόσωπα δεν περίμενα να είναι αληθινά, π.χ. ο καθηγητής Μυστήριο. Μα τους χίλιους πλανήτες! 😃

  218. sarant said

    215.2

    Η δική μου εντύπωση και εκτίμηση και ερμηνεία είναι πως ήταν επικεφαλής των διαδηλωτών.

  219. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

    216 Αυτό ήταν βαρύ, πες ότι δεν σου άρεσε και λοχαγός Μαρκ και σταματάω να σχολιάζω στο ιστολόγιο! 😃.

  220. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    203.
    Δεν έχει ξαναγίνει! Το λες και ‘αυτοπέτσωμα’ ή ‘ξεπέτσωμα’! Στην ουσία: ξεδιαντροπιά! Πού μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος…
    (Δεν το πίστευα και πήγα στο τουίτερ του για να διαπιστώσω ότι δεν είναι φωτοσοπιά).

  221. Φωτεινή said

    Το όνομα Pelosi θα αποδοθεί στα ελληνικά με ‘σ’, οχι με ‘ζ’.
    Ελπίζω το παραπάνω λινκ να λειτουργεί.

  222. dryhammer said

    220. Φωτο-σουπιά ο Πέτσας

  223. sarant said

    220 Πράγματι…

  224. ΓΤ said

    υπόκλιση
    Ibrahim Hamadtou
    (η αναμέτρηση ξεκινά στο 4:59)

  225. Avonidas said

    #217. Μα τι λες τώρα; Δεν είναι αληθινός ο Καθηγητής Μυστήριος; Κι ο Τσιόδρας δηλαδή τι είναι; 😛

  226. Γιάννης Κουβάτσος said

    215: Το ότι καταδικάστηκε σε μεγαλύτερη ποινή από τους υπόλοιπους κατηγορουμένους δείχνει ότι δεν πρωτοστάτησε στην εισβολή;
    Το ότι ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του υπιστηριζόμενου απλό την ΕΡΕ Πλυτά δείχνει ότι δεν ήταν δεξιός; Για το δεξιός, δικαίωμά του, αλλά για την εισβολή δεν αρνείται ούτε ο ίδιος τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του «Ουλάν Μπατόρ». Το 1965, δε,εξέδωσε το βιβλίο «Κατηγορώ», στο οποίο εξήγησε τους λόγους για τους οποίους προέβη σε αυτή την πράξη. Μιλώντας για εισβολή στο «Κυνοβούλιο», όπως το αποκάλεσε, υποστήριξε πως σκοπός ήταν να καταλάβουν οι Έλληνες πώς έκαναν πρωθυπουργό τον «χασάπη Παπατζή του ’44, τον άνθρωπο των Αγγλοαμερικάνων».

  227. Καλησπέρα,
    Αργούτσικα μεν. αλλά άργησα να ξεκινήσω κι έλεγα μήπως κάποιος το ανέφερε στα σχόλια κι έτσι τα διάβασα όλα μέχρι το 226 και δεν είδα να το παρατηρεί κανένας. Συζήτηση για το να είναι Πελόσι ή Πελόζι αλλά η διαφορά ανάμεσα σε ΑΠΕ και Σκάει δεν είναι αυτή. Για μένα είναι άλλη:
    «δεν έδωσαν την ψήφο τους στην κυρία Πελόσι» το πρώτο και «δεν έδωσαν την ψήφο τους στην Πελόζι» ο δεύτερος. Εμένα μου χτύπησε που κόψανε το κυρία.

  228. Corto said

    169 (Aerosol) κλπ

    Περί Μπλεκ:

    Να με συγχωρείτε αν τυχόν σημειώθηκε ήδη, αλλά ο Μπλεκ είναι εν μέρει ελληνικό κόμικ (προφανώς ιταλικής αρχής, όπως εξάλλου και πολλοί ήρωες της Ντίσνευ).
    Ιστορίες του Μπλεκ έγραψε και ο μέγας Στέλιος Ανεμοδουράς και εικονογράφησε ο σπουδαίος Βύρων Απτόσογλου:

    https://www.mikrosiros.gr/ebook-blek-twn-anemodoura-aptosoglou

  229. sarant said

    226 Εμ…

    227 Δεν είχα προσέξει αυτή την αλλαγή!

  230. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @226. Γιάννη, τον Αποστολίδη δεν τον συμπάθησα ποτέ (άρα, δεν θα μπορούσα ποτέ να τον υπερασπιστώ 🙂 ), αλλά πρέπει να ομολογήσουμε ότι ήταν μιά ιδιάζουσα περίπτωση «δεξιού». Τόσο «δεξιός» ώστε ενώ υπηρέτησε ως αξιωματικός την εποχή του Εμφυλίου, ορκίστηκε -και το έκανε!- να μην ρίξει ούτε μιά σφαίρα εναντίον αντιπάλου! Επίσης, κάτι αλλοπρόσαλλες για δεξιό κατοπινές του εκφράσεις, όπως το «να καταλάβουν οι Έλληνες πώς έκαναν πρωθυπουργό τον «χασάπη Παπατζή του ’44, τον άνθρωπο των Αγγλοαμερικάνων»», μόνο από σκληροπυρηνικό κομμουνιστή θα περίμενε να την ακούσει κανείς. Γενικώς, πρέπει να ήταν ακραία απρόβλεπτος σε όλα του, ακόμη και στον τρόπο ταφής του που επέλεξε..

  231. aerosol said

    #217
    Α, μα μην στενοχωριέσαι. Αγαπημένα παιδικά αναγνώσματα ήταν, δεν πειράζει που δεν ήταν και ντοκυμαντέρ! Εξάλλου ανάλογοι ήρωες (πραγματικοί ή θρύλοι) υπήρξαν κατά τη διάρκεια της αμερικανικής επανάστασης.

    #225
    Λόγω ηλικίας θα περίμενες να ταυτιζόμασταν με τον Ρούντυ (έτσι δεν έλεγαν τον έφηβο βοηθό του Μπλεκ;) αλλά… ο Καθηγητής Μυστήριος ήταν θεούλης.

    #228
    Χαίρομαι που υπήρξε και ελληνικός δάκτυλος στο Μπλεκ. Δεν το ήξερα!

  232. Νίκος Κ. said

    146 [Άγγελος: Από τα λύματα πάντως έχω δει να παίρνουν (στην Αμερική βέβαια) εκτιμήσεις για τη χρήση… κοκαΐνης!]

    και στα δικά μας βρίσκουν τη σχετική «δόση». Ε όχι και να μείνουμε πίσω! 🙂

    «Φέτος τα αποτελέσματα είχαν εξαιρετικό ενδιαφέρον διότι συγκρινόμενα με το 2019 διαπιστώθηκε ότι την περίοδο της καραντίνας δηλαδή τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, υπήρξε σημαντική αύξηση των αντικαταθλιπτικών και των αγχολυτικών σε σχέση με το 2019, όπως και η μεγαλύτερη χρήση κοκαΐνης που έχει καταγραφεί από το 2010 έως σήμερα για το λεκανοπέδιο της Αττικής».
    https://m.naftemporiki.gr/story/1666586/astika-lumata-kai-covid-19-apo-tin-psuttaleia-sta-ergastiria-tis-panepistimioupolis

  233. Νίκος Κ. said

    232 (συνέχεια)

    Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η σύγκριση της τρέχουσας κατάστασης με την περίοδο των μνημονίων και της οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη στην πρώτη περίοδο της οικονομικής κρίσης και στα πρώτα μνημόνια από το 2012 έως το 2014, παρατηρήθηκε μία πολύ μεγάλη αύξηση των ψυχοφαρμάκων στο λεκανοπέδιο της Αττικής και επίσης μια σταδιακή αύξηση των διεγερτικών ναρκωτικών όπως η μεθαμφεταμίνη και η κοκαΐνη. Στη συνέχεια από το 2015 έως το 2019 υπήρξε μια μικρή ύφεση της χρήσης σε καμία περίπτωση όμως, σε επίπεδα προ του 2012. Αυτή τη στιγμή κάποια φάρμακα έχουν επανέλθει στην ίδια κατάσταση του 2014.
    https://m.naftemporiki.gr/story/1666586/astika-lumata-kai-covid-19-apo-tin-psuttaleia-sta-ergastiria-tis-panepistimioupolis

    Νομίζω πως βγαίνουν και πολιτικά συμπεράσματα 🙂

  234. Μαρία said

    220
    Το ίδιο έπαθα κι εγώ με την παροιμία.

  235. Corto said

    231 (Aerosol):

    Ενδεικτικά:

    https://www.politeianet.gr/books/9786188224421-anemodouras-stelios-mikros-iros-iroes-tou-steliou-anemodoura-264924

    και

    https://www.politeianet.gr/books/9789606663413-papadakis-pol-giorgos-periodikos-tupos-ae-o-mplek-kai-oi-alloi-26483

    Εννοείται ότι το ελληνικό κόμικ πέρασε από φάση μίμησης σε φάση αυτονόμησης, αλλά ατυχώς παραμένει παραγκωνισμένο είδος τέχνης, αν και κάμποσες νέες ελληνικές εκδόσεις δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις ξένες….

  236. Corto said

    235 (συνέχεια):

    Και αντιστρόφως ευτυχώς κάποιοι ξένοι αισθάνθηκαν ότι το ελληνικό γουέστερν είναι εφάμιλλο, αν όχι και ανώτερο, ως πεδίο εμπνεύσεως για κόμικ…Προς τιμήν των ηρώων του ’21…

  237. Spiridione said

    Οι Τούρκοι είχαν φέρει τον Μπλεκ στην Πόλη

  238. Γιάννης Κουβάτσος said

    230: Προφανώς ούτε κι ο ίδιος ήξερε τι είναι, πολύ αντιφατική προσωπικότητα και έχεις δίκιο για τον εμφύλιο, τα γράφει στην πολύ καλή «Πυραμίδα 67». Από την άλλη, επικεφαλής ΕΚΟΦιτών μπούκαρε στο «κυνοβούλιο» και επί χούντας είχε αναλάβει να κάνει τον «εκπολιτιστή». Διακατεχόταν από έναν απίστευτο εγωκεντρισμό, πράγμα που με κούρασε τόσο πολύ στην ανάγνωση του αυτοβιογραφικού «Ουλάν Μπατόρ» που το άφησα στη μέση.

  239. sarant said

    230-8 Ασφαλώς ήταν ιδιάζουσα περίπτωση. Νομίζω ότι δήλωνε αναρχικός της δεξιάς.

    Αλλά ο εγωκεντρισμός του και η εμπάθειαμε την οποία κρίνει άλλους είναι ανεξάρτητα από τα πολιτικά του.

  240. ΓΤ said

    @239

    To οποίον έχει περάσει και στους κανακάρηδές του.

  241. ΓΤ said

    @239, 240

    Όπως στον μαραθώνιο απλώνεται ένα διπλανό σφουγγάρι ανακούφισης στον δρομέα, στους μαραθωνοδρόμους της γραφής αυτοί οι τύποι δίνουν ποτήρια με κώνειο.

  242. sarant said

    240 Δεν θα διαφωνήσω. Θέλω όμως να δω τη δουλειά που έχουν κάνει στον Νϊτσε, ακούω επαίνους.

  243. ΓΤ said

    242@

    Δεν έχω δει ούτε μισή βιβλιοκρισία τους με κάποιον λόγο θετικό. Κοκκινοκαρτάρουν παντού…

  244. Το «Ρ» της Φωκίωνος Νέγρη said

    242:

    Πιο αμετροεπής πεθαίνεις…

  245. Μαρία said

  246. aerosol said

    #235
    Ευχαριστώ Κόρτο. Έχω μια σχετική εικόνα για την σημασία του Ανεμοδουρά αλλά σίγουρα δεν γνωρίζω όλο το εύρος της δραστηριότητάς του. Αν και λιγότερο εμπορικό, ήθελα να αναφέρω πως εκτός από τα γνωστότερα σουξεδάκια, χάρις σ’ αυτόν εκδόθηκε ο εξαιρετικός «Κοκομπίλ» του Γιακοβίτι, δουλειά που δυστυχώς δεν είναι πολύ γνωστή. Μακράν το πιο ξεκαρδιστικό και σουρεαλιστικό κόμικ που διάβασα ποτέ -από όσα είναι φιλικά σε παιδικό κοινό τουλάχιστον.

    Στην Ελλάδα υπήρχαν και υπάρχουν σημαντικοί καλλιτέχνες των κόμικ. Αλλά κακό χωριό τα λίγα σπίτια… Η ελληνική αγορά είναι πολύ μικρή, οι εκδότες άσχετοι έως διστακτικοί με το είδος, στην καλύτερη περίοδο υπήρχαν μόνο δύο αξιολογα περιοδικά ευρείας κυκλοφορίας (Βαβέλ και Παρά Πέντε). Μετά από αυτά αν ήθελες να φανεί η δουλειά σου χτύπαγες την πόρτα του 9 και καλή τύχη. Όταν έκλεισε κι αυτό, μαύρη μαυρίλα. Έτυχε να έχω μια (πραγματικά) μικρή εμπλοκή με τον χώρο παλιότερα.

    #236
    Το καλό με τις ξένες «μυθολογίες» είναι πως κάνεις ό,τι θέλεις. Όταν πιάσεις τα τοπικά, όλοι έχουν γκρίνια και άποψη. Φαντάσου να σκαρώσεις μια απλή ιστορία για εφήβους (ας πούμε) και να κρίνει την «ορθή» ελληνικότητά της όλος ο ντουνιάς!

  247. ΓΤ said

    @244

    Να σου έχουν ποτήρι να πιεις νερό, και να πίνεις απ’ το μπουκάλι…
    Πλαγιόστομα ζαμπετουά
    Ουστ!

  248. Spiridione said

  249. ΚΩΣΤΑΣ said

    230 – 238 – 239

    Να σας λύσω εγώ την απορία με τον Ρένο Απ., αναρχικός με δεξιά κουλτούρα, ήταν 😜

  250. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    (Λίγο πριν να φουρνίσω το σύμμεικτο με μαυροκούκι και μπαχάρι- για να ζηλεύει ο Ιατρού- και ένα τρίωρο πριν να φουλάρω τις σακούλες με σαλατικά- μαρούλια, κρεμμύδια και ντομάτες.. 🙂 )

    Και μιά ακόμη ξεκάρφωτη για τον Αποστολίδη, ενδεικτική όμως του τρισαλλόκοτου των πολιτικών του συντεταγμένων: Συμμετείχε, λέει, στο συλλαλητήριο που διοργάνωσε το ΚΚΕ στις 3 Δεκεμβρίου του ’44!! (=το «εναρκτήριο λάκτισμα» των Δεκεμβριανών).

  251. dryhammer said

    246α. Ο Κοκομπίλ ήταν μια κατηγορία μόνος του!!! Θεός ο Γιακοβίτι (έχω δει κι άλλα του, γιατί το έψαξα λίγο σε προ-ιντερνετικές εποχές). Τότε που έβγαινε σαν παιδικό κόμικ, το έβρισκαν κουραστικό και κουνούσαν το κεφάλι όταν έλεγα πως είναι μακράν το καλύτερο [Ανέκαθεν με θεωρούσαν μισόλωλο, εκτός από κείνους που μ’ είχαν για μπας-παλαβό. Έκτοτε μίσησα την συγκατάβαση…]

  252. paolodrosi said

    73. @ Γιάννης Ιατρού.

    Κρατώ επιφυλάξεις, γιατί ό,τι αποτέλεσμα προκύψει απο τις μετρήσεις των λυμάτων, και είναι απο τα γνωστά RT-PCR τεστς.
    Εχει γίνει ο κακός χαμός σχετικά με την αξιοπιστία τους.
    https://web.archive.org/web/20200829095213/https://www.nytimes.com/2020/08/29/health/coronavirus-testing.html
    κι εδώ η γνωστή υπόθεση με το Γερμανό αντιστοιχο του Τσιοδρα.
    https://cormandrostenreview.com/retraction-request-letter-to-eurosurveillance-editorial-board/

    Στο δευτερο λινκ που ανέβασες, διαβάζω και μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία.
    . Low levels of viral RNA were detected in a sample from 11th February, 3 days
    before the first case was reported in the sewage plant catchment area. SARS-CoV-2 RNA concentration
    increased in March and April, and a sharp reduction was observed in May, showing the effects
    of lockdown measures.
    Δηλαδή το λοκντάουν στην Αγγλια, περιόρισε τον ιό, κι έσωσε τους Αγγλους.
    Κι ας λέει ο εκ των κορυφαίων επιστημονων του κόσμου, δρ. Ιωαννίδης, πως τα λοκντάουν ειναι ελλειψη στρατηγικής.
    Κι επειδή τα λινκ που παρέθεσες αναφέρονται στην Αγγλία,
    τί γίνεται εκείνη η ψυχή, ο Νιλ Φέργκιουσον, που βάσει του δικού του μοντέλου, που προέβλεπε πάνω απο 1 εκ. θανάτους στην Αγγλία,
    και προέτρεψε τον Τζόνσον να πάει στο λοκντάουν ;

    Θέλω να πω, ότι σε μία τέτοια πανδημία, θα έπρεπε ολη η ιατρική κοινότητα, και όχι μόνο, να συζητα και να αναλύει δεδομένα.
    Ποια είναι τα δεδομένα και ποιές είναι οι δημοσιεύσεις στα ιατρικά περιοδικά, που οδήγησαν στα λοκντάουν.
    Γιατί αν είναι να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας, γιατι ο Κούλης σαν υπουργος του Σαμαρά απόλυσε περίπου 7 χιλ. γιατρούς ;
    Γιατί έκλεισαν όλα τα Λοιμωδων Νόσων στην Ελλάδα ;

    Και κάτι τελευταίο.
    Βγήκαν στη δημοσιότητα οι γεννήσεις και οι θάνατοι του 2020, από τα ληξειαρχεία της χώρας.
    Είχαμε 135 χιλ. θανάτους, ενώ το 2019 είχαμε 125 χιλ. θανάτους.
    Αυτή η διαφορά των 10 χιλ. μπορεί να εξηγηθει, απο τους 5χιλ. θανάτους του ιού.
    Οι άλλες 5 χιλ. θάνατοι, δεν γνωρίζω από που. Μόνο υποθέσεις μπορω να κάνω.
    https://www.ypes.gr/statistiko-lixiarchikon-praxeon-psmipol/

    Συγνώμη που σε ζάλισα και ίσως ήμουν επιθετικός, αλλά δεν την παλεύω με τα λοκντάουν.

    Καλημέρα.

  253. dryhammer said

    Στα ανισοσύλλαβα να προσθέσω και τον λαϊκό πληθυντικό «τα αίσχητα» (με ξερό χ, σχεδόν κ) που τον έχω ακούσει από γιαγιάδες σε φράσεις του τύπου «Ηπηαίνανε σ΄εκείνο το χάλασμα τη νύχτα και κάμνανε, γιουκάκι μου, τα αίσκητα!*» αναφερόμενη σε ζευγάρια(και όχι μόνο) όχι μόνο αντιθέτων φύλων.

    *και να κουνά και το χέρι για έμφαση…

  254. Καλημέρα,
    250 Δοκίμασε να προσθέσεις και γλυκάνισο (ολόκληρο ή καλύτερα τριμμένον). Με μαυροκούκι και παπαρουνόσπορο, πολύ μ’ αρέσει. Δεν έχω δοκιμάσει το μπαχάρι, θα το βάλω μια επόμενη φορά.

    Για παλιά κόμικς (και Μπλεκ και Ζαγκόρ – που δεν αναφέρθηκε καθόλου – κι ό,τι τραβάει η ψυχή του ανθρώπου στο http://users.sch.gr/vasanagno/comics.html Προφανώς έχει και τα 10 Κοκομπιλ!

  255. # 253

    Σχετικό αποκριάτικο αν όχι απ’ το νησί σου. από κάποιο γειτονικό (Σάμος 😉 :

    μεσ’ σ’ ένα παλιοχάλασμα
    είδα ένα φάντασμα
    δυο ποδάρια σηκωμένα
    κι άλλα δυο γονατισμένα
    μια κοιλιά πάνω στην άλλη
    κι είχανε χαρά μεγάλη

    για συνοδεύουσες χειρονομίες δεν κατέχω.

  256. Γιάννης Ιατρού said

    252: Μην μπερδεύουμε
    α) την συζήτηση που γίνεται στη Γερμανία σχετικά με την αξιοπιστία (και τα οικονομικά και άλλα συμφέροντα) του τεστ RT-PCR (έγγραφο/κριτική της ICL που παραθέτεις στην δημοσίευση «Detection of 2019 novel coronavirus», το λεγόμενο και Corman-Drosten paper) καθώς και την πρόσφατη (την 7η) ανακοίνωση της Γερμανικής Ακαδημίας (Leopoldina) για το lockdown εκεί και
    β) το θέμα της ανίχνευσης/ιχνηλάτησης γενετικού υλικού/ίχνους ιών (μεταξύ αυτών και του SARS-CoV2) καθώς και άλλων ουσιών, π.χ. ναρκωτικών, στα λύματα.

    Το β) είναι και αναγνωρισμένο από την επιστημονική κοινότητα εργαλείο και πολύ παλιότερο από την εμφάνιση της επιδημίας covid-19.

    Για την πίεση με την κατάσταση που ζούμε με την επιδημία και τις προεκτάσεις της στην σωματική και ψυχική υγεία που ανέφερες, (άσε που όλοι μας -οι εκτός Ντουμπάι πληβείοι- στο ίδιο καζάνι βράζουμε 😎🤔🙄), πλήρης κατανόηση!

  257. Γιάννης Ιατρού said

    254: Γιάννη, το άνισο, ο γυκάνισος δηλαδή, προξενεί συνειρμούς και είναι ακόμα πρωί… 🙂 🙂

  258. Γιάννης Ιατρού said

    Και καλημλέρα σε όλες/όλους, ξέχασα προηγουμένως

  259. # 250, 254

    Δυο φορές τον χρόνο. χριστούγεννα και πρωτοχρονιά ζυμώνω άσπρο με μαστίχα και γλυκάνισο. Ολον τον υπόλοιπο χρόνο, με απομίμηση πλήρους (δλδ λευκό, ολικής και σιμιγδάλι) και 30-40 % σίκαλη, που δεν θέλω τίποτε εκτός από σουσάμι στην επιφάνεια να του χαλά την γεύση. Μια δοκιμή (πιθανότατα) θα σας πείσει.

  260. gbaloglou said

    commuter = μεταβάτης 🙂

  261. # 256

    έχουμε και τουλάχιστον μία πληβεία εντός Ντουμπάι γνωστή ξανθιά περσόνα που λίγες μέρες πριν το Ντουμπάι και αφού ξεκαθάρισε πως δεν κάνει δουλειές του ποδαριού (του σηκωμένου), δήλωσε πως δεν είχε ποτέ της ούτε καν πλούσιο φίλο,
    Ταύτα προς αποκατάστασιν της αληθείας

  262. Γιάννης Ιατρού said

    261: Αυτή που γράφεις, βράζει; Είναι δηλαδή «κοχλάζουσα ιδιοσυγρασία»🤦‍♀️🤩, ε;

  263. Triant said

    Καλημέρα.

    252: Σημείωσε όμως οτι και οι γεννήσεις είναι αυξημένες κατά περίπου 10 χιλιάδες (135.472 έναντι 125,755). Η καραντίνα και η απαγόρευση ψαρέματος δεν δικαιολογούν τέτοια διαφορά μέσα στο 2020, εκτός αν οι επιπλέον γεννήσεις έγιναν όλες τον Δεκέμβριο πράγμα απίθανο γιατί εάν ξαφνικά διπλασιάζονταν οι γεννήσεις του μήνα, θα γινόταν ντόρος και θα το μαθαίναμε.
    Οι 10 χιλιάδες διαφορά σε γεννήσεις και θανάτους αντιστοιχούν περίπου σε ένα εκατομμύριο πληθυσμό άρα δεν οφείλονται στις δομές «φιλοξενίας». Ούτε φάνηκε κάποιο περίεργο νούμερο στα δεδομένα ανά δήμο. Τι να έγινε λοιπόν;

  264. Triant said

    263: Διόρθωση: Οι γεννήσεις είναι μεν 10 χιλιάδες περισσότερες αλλά τα νούμερα είναι δυστυχώς πολύ μικρότερα. 95.302 το 2020 έναντι 85.480 το 2019 (τα νούμερα του #263 είναι οι θάνατοι).

  265. Nestanaios said

    250.
    Εκείνο το συλλαλητήριο είχε κάτι το ιδιαίτερο. Συμμετείχαν πολλοί από πολλές παρατάξεις (κακόβουλοι, τύπου Καπιτώλιο). Οι του ΚΚΕ το γνώριζαν εκ των προτέρων και είχαν πάει όλοι οπλισμένοι με βαρύ οπλισμό κάτω από τις καμπαρτίνες.

  266. 257 Εμ, αυτοί οι συνειρμοί είναι που βοηθάνε. Μυρίζεις αυτό και δεν χρειάζεσαι το άλλο 🙂 Αυτό βέβαια ισχύει γι’ αυτούς που το θυμούνται και το χρησιμοποιούν. Για όσους το χρησιμοποιούν άμα λάχει, ε, ναι μπορεί να τους θυμίσει το ένα την ύπαρξη του άλλου και να πάνε γι’ άλλα 🙂
    Πάντως σε τα μας παίζει και ΤΟ γλυκάνισο (γι’ αυτό κι εγώ στο 254 τόβαλα και με τα δυο γένη)!

  267. Κώστας said

    146: Άγγελε, μ’ αρέσει ο παλινδρομητής. Είναι απόλυτα στο πνεύμα του αντίστοιχου γερμανικού όρου Pendler.

  268. sarant said

    263-264 Κι εγώ δεν ξέρω πώς εξηγείται η διαφορά και στα δύο μεγέθη μεταξύ 2020 και 2019. Καμιά ιδέα;

  269. Αιμ said

    256. Όπως τα λες είναι Γιάννη. Οι τεχνικές χρησιμοποιούνται ήδη κάποια χρόνια για την ανίχνευση ουσιών στα λύματα με φασματογράφο μάζας. Ανιχνεύονται μάλιστα και άγνωστες ουσίες (κυρίως ψυχοδραστικές) που αποκτούν όνομα και κατατάσσονται σε καθεστώς ελέγχου, απαγόρευσης κλπ εκ των υστέρων. Για τους ιούς πρέπει να χρησιμοποιείται τεχνική σχετική με ανίχνευση RNA ή DNA.
    Η σχετικά καινούρια (;) πατέντα είναι ο ποσοτικός προσδιορισμός και μάλιστα η συγκριτική του εξέλιξη παρά το μεγάλο πλήθος μεταβλητών που υπεισέρχονται στην διαδικασία. Αυτό είναι ο αλγόριθμος που (λέει ότι) έχει φτιάξει ο Σαλονικιός προφέσορας και που μένει να αποδειχτεί το εύρος της αξιοπιστίας του.
    Μέχρι τότε μπορούμε να ξέρουμε με σιγουριά τι πίνει (και δεν μας δίνει) ο κόσμος και δεν το έχει απαγορεύσει ακόμα ρητά ο νόμος.
    Όπως και να χει πάντως κ εγώ το βρίσκω εντυπωσιακό

  270. paolodrosi said

    263 @Triant
    Επειδη τα παρακολουθω κάθε μήνα, στο τέλος Νοεμβρίου είχαμε 118 χιλ. θανάτους και 79 χιλ. γεννήσεις.
    Δυστυχώς όμως δεν μπορώ να το αποδείξω, γιατί δεν έχω σχετικό σύνδεσμο.

    Μιλάμε πάντως για 40 χιλ. διαφορά, περισσότερους θανάτους.
    Ηδη απο το 2014 άρχισε η κατηγορία των θανάτων, να είναι μεγαλύτερη απο αυτήν των γεννήσεων.
    Το πιο πιθανό είναι, ότι τα μνημόνια και η οικονομική κατάρρευση, οδηγούν τα νέα ζευγάρια, να μην επιλέγουν να κάνουν μεγάλες οικογένειες.
    Απο την άλλη, η φτώχεια κι η ανέχεια, στέλνουν κόσμο για το μεγάλο ταξίδι.

  271. Triant said

    268: Το 2020 εμφανίζεται ένα ληξιαρχείο το ΕΛΑ
    Το Τμήμα Ειδικού Ληξιαρχείου Αθηνών της Διεύθυνσης Αστικής & Δημοτικής Κατάστασης του Υπουργείου Εσωτερικών έχει ως αντικείμενο την καταχώριση (μεταγραφή) των ληξιαρχικών πράξεων που αφορούν Έλληνες πολίτες και συντάσσονται στην αλλοδαπή, καθώς και την διόρθωση ή την μεταβολή στοιχείων αυτών.
    με 3.633 θανάτους και 9.697 γεννήσεις. Εάν αυτές οι πράξεις δεν καταγράφονταν παλιά η προσθήκη αυτή τα εξηγεί όλα.

  272. π2 said

    252 κ.ε.: Σημειωτέον ότι η διαφορά θανάτων από πέρυσι ήταν μόλις 793 θάνατοι ως την 44η εβδομάδα του 2020: https://www.statistics.gr/el/statistics?p_p_id=documents_WAR_publicationsportlet_INSTANCE_qDQ8fBKKo4lN&p_p_lifecycle=2&p_p_state=normal&p_p_mode=view&p_p_cacheability=cacheLevelPage&p_p_col_id=column-2&p_p_col_count=4&p_p_col_pos=1&_documents_WAR_publicationsportlet_INSTANCE_qDQ8fBKKo4lN_javax.faces.resource=document&_documents_WAR_publicationsportlet_INSTANCE_qDQ8fBKKo4lN_ln=downloadResources&_documents_WAR_publicationsportlet_INSTANCE_qDQ8fBKKo4lN_documentID=429799&_documents_WAR_publicationsportlet_INSTANCE_qDQ8fBKKo4lN_locale=el

    Πάντως, έχω την εντύπωση ότι τα στατιστικά αυτά είναι προσωρινοί αριθμοί, που οριστικοποιούνται στο μέλλον.

  273. Triant said

    270: Τα προηγούμενα 20-30 χρόνια ο πληθυσμός της Ελλάδας έμενε σταθερός ή και αυξάνόταν ελαφρώς από την εισερχόμενη μετανάστευση. Τα τελευταία χρόνια όμως το μεταναστευτικό ισοζύγιο έχει ανατραπεί και ο πληθυσμός μειώνεται σταθερά. Το θέμα είναι γνωστό και από τους πρώτους που το έθιξαν ήταν ο Πανούσης (ο Τζίμης): https://www.youtube.com/watch?v=Yb1VIEsAbcg

  274. sarant said

    271 Πράγματι, αυτό είναι μια εξηγηση. Και επειδή εδώ οι περισσότεροι είναι νεομετανάστες σε ηλικία που κάνουν παιδιά, λογικό είναι να υπερτερούν οι γεννήσεις.

    Δες όμως ποιος είναι ο κόμπος: Αυτά τα 9000 παιδιά κατά πάσα πιθανότητα, τα περισσότερα, θα ζήσουν έξω. Οπότε το πληθυσμιακό έλλειμμα είναι μεγαλύτερο απ’ όσο φαίνεται.

  275. Γιάννης Ιατρού said

    Μιάς και λέγαμε για τις εικόνες που είδαμε στην Ουασινγκτόνα🤦‍♂️… (Πέδη, κοίτα να μας πεις που γύριζες αυτές τις μέρες, ακριβώς😎)
    Εδώ, στην παραδίπλα γειτονιά, στις 7/1, ούτε μόνο 300 -όπως αναφέρει το «καθημερινό ταχυδρομείο»😜- μου φαίνονται, ούτε για τίποτα επιζήσαντες από αυτούς αυτούς του Λεωνίδα τους κόβω…

    Around 300 far-right activists yesterday gathered in front of the commemorative plaque in front of the former Italian Social movement headquarters in Acca Larentia, Roma, in an event organised by the neo-fascist movement Casapound…

  276. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @254, 259. Μετά χαράς θα τα δοκιμάσω. 🙂

  277. ΓιώργοςΜ said

    271, 274 Πολύ περίπλοκο το δημογραφικό για να το λύσει κανείς με σχόλια, αλλά είναι μερικά σαφή φαινόμενα:
    -Η κατανομή των ηλικιών στην κοινωνία.
    -Η τάση να μην κάνουν παιδιά όσοι δε μπορούν να τα μεγαλώσουν, για οικονομικούς λόγους.
    -Η τάση να μην κάνουν παιδιά αυτοί που θα μπορούσαν να τα μεγαλώσουν, επειδή προτιμούν τις απολαύσεις που τα παιδιά θα τους στερούσαν.
    -Οι νέοι με τη σχετική δυνατότητα, αναζητούν επαγγελματική αποκατάσταση στο εξωτερικό.

    Εγώ κρατάω πάντως τις συμβουλές ψαρέματος, καλλιέργειας κλπ καθώς και τις συνταγές που βλέπω εδώ, καθώς βλέπω πολλές πείνες στα γεράματα, αν ζήσω τόσο…

  278. Γιάννης Κουβάτσος said

    Αναρχικός της δεξιάς…Ποτέ δεν κατάλαβα τι είναι. Μάλλον κάποιος ελιτιστής επηρεασμένος από τον Στίρνερ και τον Νίτσε.

  279. Pedis said

    Γιατί προβληματίζεστε;

    https://postimg.cc/NyWypqTB

  280. Pedis said

  281. Pedis said

    Η μεταβολή στην κλίση και των δυο μεγεθών μετά το 2010 φαίνεται και με το μάτι.

    Επειδή η κλίση στον αριθμό θανάτων δεν είναι μικρή μια ενδεχόμενη διαφορά στον ετήσιο αριθμό θανάτων λόγω κόβιντ της τάξης λίγων χιλιάδων δεν θα είναι ανιχνεύσιμη στην εθνική στατιστική.

  282. Pedis said

    Αυτό το γράφημα «εξηγεί» τον μειούμενο αριθμό γεννήσεων

    Θυμήστε μου για ποιο λόγο, ενώ ο παγκόσμιος πληθυσμός καλόν είναι να ελαττωθεί, ειδικά o πληθυσμός των Ελλήνων δεν θα θέλαμε να μειωθεί αν, δηλαδή, δεν επιθυμούμε να αυξηθεί;😛

  283. ΓιώργοςΜ said

    282 (σε περίπτωση που δεν τρολάρεις)
    Επειδή αν δεν ακολουθήσουν στη μείωση κι (όλοι οι) άλλοι, ιδιαίτερα οι γείτονες, ο πληθυσμός αυτός θα μειωθεί δραματικά κατ’ αναλογία, σε βαθμό εξαφάνισης, ακόμη κι αν δεν υπάρξει πόλεμος ή άλλο αντίστοιχο γεγονός.
    Επειδή το υγιές κομμάτι οποιουδήποτε πληθυσμού είναι το νεαρότερο.
    Επειδή οι (χριστιανομπολσεβίκοι κα μη) συνταξιούχοι χρειάζονται κάποιους να πληρώνουν εισφορές για να παραμένουν συνταξιούχοι και εν ζωή.
    Επειδή, αν φτάσω να γίνω συνταξιούχος κάποτε, θα ήθελα το βάρος μου να το σηκώνουν πολλοί και όχι λίγοι, κι αν δε φτάσω, τα παιδιά μου να μην σηκώνουν βάρος μεγαλύτερο από αυτό που σηκώνω εγώ ήδη.

  284. Χαρούλα said

    #280 Δηλαδή το 1940 με πόλεμο και κατοχή, ειχαμε τον μικρότερο αριθμό θανάτων;;; Ή διαβάζω λάθος τον πίνακα

  285. Pedis said

    Δηλ. οι συντάξεις λ.χ. στο Μπαγκλαντές όπου η αναλογία των νέων σε σχεση με τους ηλικιωμένους είναι συντριπτική πρέπει να είναι εγγυημένες.

    Αν ο λόγος να γεννιούνται περισσότεροι ‘Ελληνες και Ελληνίδες είναι για να υπάρχουν περισσότεροι αρσενικοί κληρωτοί έτοιμοι να πολεμήσουν και να πεθάνουν για να γεννηθούν στο μεταξύ κι άλλοι Έλληνες και Ελληνίδες που θα γεννήσουν επιπλέον κληρωτούς, τότε πάω πάσο. Αν και το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με άλλους τρόπους. Ή να μην λυθεί. Και τι έγινε;

    # 284 – όχι ως προς τον πληθυσμό.

    Το γράφημα πρέπει να θεωρηθεί ως προς τα τελευταία 30-40 χρόνια όπου ο πληθυσμός είνα περί τα 10 εκ.

  286. Prince said

    246α & 251: Είμαι γεννημένος το ’72 και τα (10 συνολικά) Κοκομπίλ βγήκαν (αν θυμάμαι καλά) το ’75. Έπεσαν κάποια στα χέρια μου στα ’80ς κι έπαθα πολιτισμικό σοκ.
    Η κλασική ιστορία ισχύει και σ’εμένα – κάποτε η μάνα μου πέταξε όσα είχα στα σκουπίδια…
    Στα 00ς λοιπόν ξεκίνησα να τα αναζητώ ιντερνετικά για να αγοράσω όσα μπορούσα. Μου πήρε 2 χρόνια… και τα κατάφερα – τα’χω και τα 10! Μου κόστισαν συνολικά περίπου €1.000, τα βρήκα Ελλάδα και Κύπρο.
    Πορώθηκα εκ νέου και έψαξα κι όσα υπήρχαν στις γλώσσες που ξέρω (γαλλικά και γερμανικά) και τα πήρα κι αυτά (eBay). Στα αγγλικά δε βγήκαν ποτέ.
    ΕΥΤΥΧΩΣ δεν ξέρω ιταλικά, 3 ζωές και η περιουσία τού Μπέζου δε θα μου’φτανε. Μιλάω φυσικά για Γιακοβίτι γενικά (όχι μόνο Κοκομπίλ), π.χ. Ζόρρυ Κιντ (άλλη τρέλα αυτή)…

  287. Avonidas said

    #283. Επειδή οι (χριστιανομπολσεβίκοι κα μη) συνταξιούχοι χρειάζονται κάποιους να πληρώνουν εισφορές για να παραμένουν συνταξιούχοι και εν ζωή.

    Αυτό είναι λάθος. Δηλαδή, λάθος πολιτική και λάθος σχεδιασμός. Οι συντάξεις των συνταξιούχων ΔΕΝ πρέπει να στηρίζονται στις εισφορές των τωρινών εργαζόμενων· πρέπει να προέλθουν από κερδοφόρες επενδύσεις των αρχικών εισφορών των ίδιων των συνταξιούχων.

    Οι συνταξιούχοι συντηρούνται από τους εργαζόμενους μόνο σε χρεοκοπημένες οικονομίες, όπου το κράτος (και οι τράπεζες) έχουνε παίξει μπαρμπούτι με τα ασφαλιστικά ταμεία.

  288. Συμβαίνει να είμαι κι εγώ Κοκομπιλομανής και να έχω 2-3 τεύχη, αν υπάρχει ενδιαφέρον για κάνα σκανάρισμα.

  289. Prince said

    Υπάρχουν ήδη σκαναρισμένα στο link τού 254. Αν θέλει κανείς να τα διαβάσει από hard copy 🙂 μετά χαράς να του τα δανείσω (Αθήνα είμαι).

  290. 285 Μπα, κάτι άλλο συμβαίνει. 1932 – 1960 περνάνε πολύ γρήγορα στο γράφημα. Μάλλον εκεί που γράφει 1940 είναι το 1950 (με τη λήξη του εμφύλιου τελειώνει η δεκαετία των πολέμων, άρα μειώνονται οι θάνατοι θεαματικά).

  291. ΓιώργοςΜ said

    287 τέλος: Γιατί, για την ελληνική οικονομία τι δεν ισχύει από τις προϋποθέσεις;

    Ακόμη και σε υγιείς οικονομίες, οι επενδύσεις των ταμείων και να είναι απαδοτικές προϋποθέτουν πως η οικονομία μια χώρας θα είναι υγιής και στο μέλλον. Όταν συρρικνώνεται, τι απόδοση να έχουν οι επενδύσεις;

    Όσο υπάρχουν ακόμη κράτη, για να είναι υγιή χρειάζονται προοπτική, που προκύπτει από την ενέργεια των νέων. Αν σκοπός μας δεν είναι να διατηρηθεί η Ελλάδα ως κράτος, ας παραδώσουμε τα κλειδιά του μαγαζιού σε όποιον ενδιαφέρεται κι ας μην κουραζόμαστε άλλο!

  292. Γιάννης Ιατρού said

    290:Είναι από τη 2η σελίδα από το αρχείο της στατιστικής υπηρεσίας (λες να έχουμε greek statistics;;;) της 1/10/2020, Φυσική Κίνηση Πληθυσμού ( 2019 )

  293. Triant said

    Άσχετο:
    Θυμάται κανείς πώς παιζόταν το ‘Καπιτώλιο’ με γκαζάκια; Νομίζω οτι το γήπεδο ήταν 5 τρύπες με την διάταξη του 5 στα ζάρια, αλλά δεν θυμάμαι τίποτα άλλο.

  294. ΣΠ said

    Διοικητές νοσοκομείων: Στα βιογραφικά τους βρήκαμε από γυμναστή μέχρι πιλότο

  295. Γιάννης Ιατρού said

    Η νοικοκυρεμένη απεικόνιση 🙂

  296. Αγγελος said

    Σαφώς ή είναι λάθος οι χρονολογίες ή λείπει τελείως η δεκαετία 1941-50, και αντί να βάλουν κενό, ένωσαν το προπολεμικό με το μεταπολεμικό γράφημα.

  297. aerosol said

    #251
    Χαίρε, αγαπητέ εν Κοκομπίλ αδελφέ! Προ ίντερνετ είχα εντοπίσει μόνο μια θεοπάλαβη εκδοχή του Κάμα Σούτρα από τις εκδόσεις Παρά Πέντε. Δεν μου έκοψε τότε και δεν την είχα αγοράσει. Όταν έψαξα ιντερνετικώς, βρήκα πληροφορίες και σκαναρίσματα από δουλειές του Γιακοβίτι αλλά μόνο στα ιταλικά. Δυστυχώς δεν εντόπισα αγγλικές μεταφράσεις, οπότε δεν είχε σημαντική διεθνή αναγνώριση. Αν ξέρεις κάτι παραπάνω -κι αν έχεις στο νου σου κάτι στα ελληνικά που δεν γνωρίζω- δώσε σήμα.

    #287
    Δυστυχώς αυτό στην πράξη αποδείχθηκε ευχολόγιο. Ακόμα και στις καλύτερες περιπτώσεις οι επενδύσεις είναι τζόγος. Στις χειρότερες… είδαμε στην Ελλάδα το πώς καταστράφηκαν Ταμεία όταν επενδύθηκε το αποθεματικό σε δομημένα ομόλογα, για τα οποία κανείς τότε δεν έλεγε πως είναι μια επικίνδυνη φούσκα. Μας το πέρναγαν για εκσυγχρονισμό -κι ακόμα έχουμε να λέμε για τον υποτίθεται τεχνοκράτη, «Γερμανό», προχωρημένο Σημίτη, που του πέφταμε και λίγοι. Μετά την καταστροφή τάχα μου έφταιγε η υπερσυνταγογράφηση, το δημογραφικό και άλλα τέτοια. Ξάφνου έπρεπε να «εκλογικευτούμε» και «να δεχτούμε τις νέες εξελίξεις», καθώς οι τεχνοκράτες της πυρκαγιάς δεν ήταν πρόθυμοι να παραδεχτούν πως δεν ήξεραν πού πάνε τα τέσσερα και κατάστρεψαν το ασφαλιστικό με συγκεκριμένες επιλογές. Ή… ήξεραν, και το κατάστρεψαν επίτηδες -διαλέγουμε και παίρνουμε.

  298. Pedis said

    # 290 – Το 1940 ο πληθυσμός ήταν κατά περίπου 35% μικρότερος. Έπειτα, τα παλαιότερα στατιστικά δεδομένα μιας χώρας επιστημονικοτεχνικά καθυστερημένης δεν πρέπει να παίρνονται τοις μετρητοίς.

    # 295 – Τό ‘ξερα ότι θα το έκανες γι αυτό και δεν στο ζήτησα. 😀

    Αν μπορείς ζουμάρισε μετά το 2000 και απεικόνισε τα δεδομένα από όλα τα έτη.

    # 291 – Όσο για το τελευταίο που γράφεις, προσωπικά, δεν ανησυχώ καθόλου.

    Έχω τυφλή εμπιστοσύνη στην διευθύνουσα τάξη της χώρας η οποία έχει μεγάλη και εγγυημένη παράδοση μέχρι σήμερα στη συνεργασία, τον δοσιλογισμό, την παράδοση και το λούφαγμα.

  299. dryhammer said

    297α. Την είχα αυτή την εκδοχή του Κάμα Σούτρα (που ξεκολλούσαν εύκολα τα φύλλα από το «δέσιμο») και την έδωσα σ’ ένα ξάδερφο που έφυγε Αμερική ως ενθύμιο… [Τι να του δώσω; φωτογραφίες ή εικονισματάκι;]

  300. Μαρία said

    294
    Αυτό με τον πρώην προπονητή Εδεσσαϊκού το έχουμε αφομοιώσει. Κανονικά τα βιογραφικά θα έπρεπε να είναι αναρτημένα στη σελίδα του υπουργείου, όπως ήταν των προκατόχων τους.
    Ο καλύτερος είναι αυτός, πρώην πρόεδρος της τοπικής ΝΔ στη Σκύδρα και σύμβουλος επιχειρήσεων.

  301. Avonidas said

    #297. Ακόμα και στις καλύτερες περιπτώσεις οι επενδύσεις είναι τζόγος.

    Και δεν είναι τζόγος να εξαρτάς τη σύνταξή σου από τα εργασιακά δεδομένα 30-40 χρόνια από σήμερα;

    Το λάθος δεν ήταν ότι επένδυσαν τα αποθεματικά, αλλά ΠΩΣ τα επένδυσαν, ΠΟΥ τα επένδυσαν, και ΠΟΙΟΣ τους έλεγχε. Βεβαίως, όταν όλη σου η οικονομία είναι οργανωμένη σαν φούσκα, με τις ευλογίες της ΕΚΤ («κορόιδα είμαστε εμείς να μείνουμε στην απέξω;»), δεν μπορείς να κάνεις κι αλλιώς. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η λογική των (χαμηλού ρίσκου) επενδύσεων είναι εσφαλμένη. Σκέψου, για παράδειγμα, τις καταθέσεις: περιμένεις από την τράπεζά σου, κατ’ ελάχιστον, να κρατήσει τις αποταμιεύσεις σου ένα βήμα μπροστά από τον πληθωρισμό – αλλιώς τα κράταγες και στο στρώμα. Αν η τράπεζά σου εξανεμίσει τις καταθέσεις, και μετά περιμένει να βρει τα λεφτά σου από τους νέους καταθέτες, κάτι έχει πάει πολύ στραβά. Βεβαίως, αυτό ακριβώς είναι που συνέβη και συμβαίνει στη χώρα, αλλά δεν θα το βαφτίσουμε και φυσιολογικό, μην τρελαθούμε!

  302. Μαρία said

    299
    Φύλλα. Κυκλοφορούσε και τράπουλα κάμα σούτρα 🙂

  303. Γιάννης Ιατρού said

    298: Γιά κούνησε τον αποτέτοιο σου, που μού ‘χεις κι ιδιαίτερες επιθυμίες…
    (ο πίνακάς τους δεν έχει παντού ανά έτος (2000-2015) data, οπότε γραμμικά στο ενδιάμεσο…)

  304. Pedis said

    294: (ενδεικτικά, φιλόλογοι, φυσικοί, πολλοί οικονομολόγοι και καλά, επιχειρηματίες, δάσκαλοι, μηχανικοί, πού και πού κάποιος με σχέση με το επάγγελμα … )

    Γ.Ν. Κομοτηνής «Σισμανόγλειο» Μαγδαληνή Γιαμουστάρη

    Καθηγήτρια Φιλολογίας από το 1979.

    Γ.Ν. Χαλκιδικής Κωνσταντίνος Δεδελούδης

    Συνταξιούχος Πολιτικός Μηχανικός.

    Π.Γ.Ν. Λάρισας Δημήτρης Κατσικονούρης

    Συνταξιούχος-Πτυχιούχος Παιδαγωγικής Ακαδημίας Λαμίας. Πρώην υποδιοικητής 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας (2005-2007). Υποψήφιος Βουλευτής με τη ΝΔ, όπως και υποψήφιος Δήμαρχος Στυλίδας και υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος.

    Γ.Ν. Καρδίτσας (παραιτήθηκε) Κεχαγιάς Δημήτρης.

    Πρώην τμηματάρχης οικονομικού τομέα στην Πολεμική Αεροπορία, πρώην Αναπληρωτής Διοικητής στο Τζάνειο, το Κωσταντοπούλειο και Διοικητής στο Ασκληπιείο Βούλας. Πρόσφατα ζητήθηκε η παραίτησή τους από τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.

    Γ.Ν. Καβάλας Κωνσταντίνος Κλειτσιώτης

    Λογιστής, πρώην Βουλευτής ΝΔ (2012-2014).

    Γ.Ν.- Κ.Υ. Κυθήρων «Τριφύλλειο» Γεώργιος Μεγαλοκονόμος

    Επιχειρηματίας στον χώρο του τουρισμού. Διοικητής του νοσοκομείου (2012-2015 και 2004-2010)

    Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς» Λευτέρης Μπούλιας

    Καθηγητής Φυσικής-Χημείας, πρώην Διοικητής Νοσοκομείο Άγιοι Ανάργυροι, Αναπληρωτής Διοικητής στο Νοσοκομείο Σωτηρία. Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος.

    Γ.Ν. Άρτας Βαγγέλης Ντάκουλας,

    Οικονομολόγος – Λογιστής.

    Αναπληρωτές

    Πέρα όμως από τις κεφαλές των νοσοκομειακών ιδρυμάτων, υπάρχουν και κάποια βιογραφικά με …ενδιαφέρον όσον αφορά στους αναπληρωτές διοικητές. Ενδεικτικά παραθέτουμε:

    Γ.Ν. Κ.Υ. Νάξου Καλλίτσα Φραγκίσου, Χημικός Μηχανικός «Υπεύθυνη στην επιχείρηση παραγωγής χειροποίητης καραμέλας «Ναξία», με προηγούμενη εμπειρία σε μονάδες επεξεργασίας λυμάτων. Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος

    Γ.Ν. «Ασκληπιείο» Βούλας Αιμίλιος Βουγιουκλάκης, πτυχιούχος Ιστορικού Αρχαιολογικού, πρώην δημοσιογράφος και Δημοτικός Σύμβουλος Γλυφάδας

    Γ.Ν. Κιλκίς Ηλίας Ζάχαρης, πτυχιούχος του τμήματος Γεωλογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, ιδιοκτήτης επιχείρησης δομικών στοιχείων

  305. Pedis said

    # 303 – Ετσελλέντε, Ντι Ντοττόρε! Μπραβίσσιμο. .

    Τώρα, είναι πολύ φανερή η μεταβολή των κλίσεων μετά το 2010 και των δύο ποσοτήτων.

  306. aerosol said

    #301
    Το αστείο είναι πως κατά βάση και ο κομμουνισμός και ο καπιταλισμός έχουν κοινή αυτή την παράλογη, μεταφυσική βάση:
    Αν το ποιοί, το πού και το πώς ήταν ελεγχόμενα, αν είμασταν άγγελοι, τότε θα έβλεπες τι θαύματα θα κάναμε! Θεωρητικά έχεις δίκιο, στην πράξη αποδείχθηκε ευχολόγιο.
    Το μη φυσιολογικό μπορεί να συμβεί -όχι απλά το είδαμε αλλά μας τσάκισε. Βασικά, απόλυτα φυσιολογικό είναι. Απλώς δεν είναι συχνό και δεν είχε συμβεί σε αυτό τον βαθμό για 2-3 γενιές. Όμως μετά το 2008 δεν μπορούμε στ’ αλήθεια να σκεφτόμαστε τις κλασικές χρηματο-οικονομικές επενδύσεις σαν τον πυλώνα του ασφαλιστικού μιας κοινωνίας. Τώρα, τεχνοκράτης δεν είμαι, ενδεχομένως να υπάρχουν ιδέες για άλλης μορφής επενδύσεις, με μεγαλύτερες πιθανότητες να δημιουργήσουν και πλούτο σε μια κοινωνία.

    Στην ερώτησή σου θα απαντήσω: το δημογραφικό είναι πρόβλημα και ρίσκο. Αλλά στην πράξη φάνηκε πως είναι τάξεις μικρότερο από την «επένδυση» που συνέβει. Και δεν προκύπτει ξαφνικά, σου δείνει δεκαετίες να σκεφτείς τι να κάνεις.

  307. 146, … Αν πραγματικά χρειαζόμασταν τη λέξη, θα μπορούσαμε να το λέμε «παλινδρομητής». …

    Μού αρέσει ο «παλινδρομητής» ως μονολεκτική επιλογή.

    Επίσης, δεδομένου ότι έχουμε
    «εκδρομή, συνδρομή»,
    αλλά και
    «εκδρομείς, συνδρομητές»,
    ίσως υπό εξέταση και τα
    «παλινδρομείς/παλινδρομή»
    για το commuters/commute
    κατ’ αναλογία με το
    «εκδρομείς/εκδρομή»

  308. sarant said

    304 Οι περισσότεροι έχουν το απαραίτητο προσόν: πρώην βουλευτής, υποψήφιος δημ. σύμβουλος, πρώην σύμβουλος κτλ.

  309. Pedis said

    # 308 – και γενικά ψωρογλειφτρόνια και καρακομματόσκυλα, μα αυτό είναι δεδομένο.

  310. Μαρία said

    Η σχολική αίθουσα θα πρέπει να αερίζεται συχνά και καλά. Για το λόγο αυτό το κάθε παιδί θα πρέπει να έχει μαζί του μια μικρή κουβερτούλα τοποθετημένη σε σακούλα με το όνομά του. Κάθε Παρασκευή θα επιστρέφεται στο σπίτι για πλύσιμο.
    https://blogs.sch.gr/2dimchal/

    308
    Κι αν υποθέσουμε οτι δεν είχαν αυτά … τα προσόντα, θα άλλαζε η κυβερνητική πολιτική για τη υγεία;

  311. Γιάννης Ιατρού said

    310: Θα μοιραστεί και η πρώτη φουρνιά από μάσκες για κουβερτάκια, 4η τεχνολογική επανάσταση .

  312. Pedis said

    # 310 β – όχι, αλλά είναι άσχετοι με το αντικείμενο και δεν αντιλαμβανονται τις απαιτήσεις της δουλειάς του κάθε επαγγελματία στο χώρο.

    Σε σχέση με τη δουλειά που τους έχουν αναθέσει, κάποιοι από αυτούς δυο γαιδουριών άχυρα δεν είναι ικανοί να μοιράσουν.

    Κλαιγόταν ο άλλος στο ιατρικό προσωπικό ότι αν δεν υπάκουε να στείλει γιατρό με «εντέλλεσθε» (με προειδοποίηση μιας μέρας και χωρίς αποζημείωση) από την δική του κλινική κόβιντ σε άλλη στου διαόλου τη μάνα θα έχανε τη θέση του. Δεν πέρασαν παρά μερικές ώρες που χέστηκε και δεν ήξερε σε ποιον να κλαφτεί απάνω του όταν τον πήρε ο τοπικός βουλευτής της ΝΔ και τον απείλησε ότι θα το πληρώσει που του κάνει ζημιά στην περιφέρειά του και θα χάσει ψηφοφόρους επειδή διαλύεται η τοπική κλινική κόβιντ.

    Γελοίοι, ελεεινοί και μπάζα.

  313. Pedis said

    Το απάνω του πήγε στο χέστηκε όχι σε ποιον ώμο να κλαφτεί …

    «Δεν πέρασαν παρά μερικές ώρες που χέστηκε απάνω του και δεν ήξερε σε ποιον να κλαφτεί …»

  314. Γιάννης Ιατρού said

    Στην Frankfurter Algenmeine ο ΠΘ δήλωσε θιασώτης της ιδέας να αγοραστεί η πατέντα από τις εταιρείες Pfizer & Co. για να μπορέσουν να παραχθούν -κι από άλλα εργοστάσια- επιπλέον εμβόλια που χρειάζονται επειγόντως. Δηλαδή ακριβώς αυτό που είχε πει ο Τσίπρας *προηγουμένως*, αλλά του την είχαν πέσει (ως συνήθως) από κυβερνητικής και σφουγγοκωλάριων πλευράς.
    Στο μεταξύ, το πρόγραμμα εμβολιασμού της κυβέρνησης, όπως κι άλλα παρεμφερή, πάει προφανώς χάλια. Το ξέρουν ακόμα και τα ίδια τα εμβόλια🤦‍♂️: η αναλογία των αναμενόμενων με τα αφιχθέντα είναι κάτι σαν τους τουρίστες του Θεοχάρη… το καλοκαίρι που πέρασε 🙄

  315. Γιάννης Ιατρού said

  316. Avonidas said

    #306. Λυπάμαι, αλλά διαφωνώ· μ’ αυτό το σκεπτικό, θα πρέπει να σχεδιάζουμε όλους τους θεσμούς κι όλες τις πολιτικές με την υπόθεση ότι θα τις υλοποιήσουν κομπιναδόροι, και να φτιάχνουμε νόμους γνωρίζοντας ότι δεν θα τηρηθούν. Μπορείς να τη βγάλεις έτσι για κάμποσα χρόνια, βλέποντας και κάνοντας, αλλά η κατάρρευση στο τέλος είναι εγγυημένη.

    Κάποτε, κάπου, κάτι πρέπει να γίνει βάσει αρχών, επειδή έτσι είναι το σωστό κι όχι επειδή «έχει ο Θεός». Αλλιώτικα, θα συνεχίσουμε να θυσιάζουμε την κάθε γενιά στην προηγούμενη, χωρίς να ωφελούμε καμία απ’ τις δύο. Γιατί το να συντηρούμε τους γονείς μας και τους παππούδες μας το κάναμε και πριν την κοινωνική ασφάλιση, όσο καλύτερα μπορεί ο καθένας· το θέμα είναι να το κάνουμε συντονισμένα, σαν κοινωνία.

  317. ΓΤ said

    @315

    Allgemeine

  318. Μαρία said

    312
    Σύμφωνοι αλλά γι’ αυτά χρειάζονται διοικητικές ικανότητες. Δεν είναι απαραίτητο να είναι κάποιος γιατρός.

    313
    Υπάρχει εγκύκλιος; Το είδα σε τουί, το πέρασα αρχικά για τρολάρισμα και μετά το βρήκα μόνο στο δημοτικό της Χαλάστρας.

  319. Μαρία said

  320. 313 Δεν είναι κουβερτούλα, είναι κλινοσκεπασματίδιον.

  321. Γιάννης Ιατρού said

    318: παιχνίδι με τη λέξη είναι (Alge(n)=φύκια) …

  322. 319β Α λες; Η αλήθεια είναι ότι παραείναι για εγκύκλιος.

  323. Pedis said

    # 319 – Διαφωνώ. Για τα διοικητικά καθήκοντα υπάρχει ο διευθυντής της διοικητικής υπηρεσίας.

    Το νοσοκομείο δεν είναι κερδοσκοπική επιχείρηση για να θέλει μανατζεριλίκια και συναφείς απατεωνιές.

    Ο Διοικητής του Νοσοκομείου πρέπει να εκλέγεται από το προσωπικό (αναλογικά με τις επαγελματικές ειδικότητες του χώρου) και να προέρχεται από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που γνωρίζει τις κύριες απαιτήσεις της αποστολής του ιδρύματος.

  324. Pedis said

    Επιπλέον, να θέλουν να βάλουν αλεξιπτωτιστές να μην ψαρεύουν από άσχετους φυσικούς, φιλολόγους, χημικούς, μηχανικούς, λογιστές και οικονομολόγους κατά δήλωσή τους. Ας πάρουν από ανώτερους στρατιωτικούς των σωμάτων οι οποίοι, τουλάχιστον, έχουν εμπειρία στην οργάνωση εργασιών και προσωπικού.

  325. Θρασύμαχος said

    Μεζεδάκι της τρισχιλιετούς: https://www.bovary.gr/faces/oramatistes/georgia-sandi-syggrafeas-me-elliniko-pseydonymo ένα γαλλικότατο ψευδώνυμο, που στον καιρό του είχε εξελληνιστεί (και μάλλον κακότεχνα) από τους έλληνες μεταφραστές ή δημοσιογράφους χάριν των ελλήνων αναγνωστών όπως συνηθιζόταν εκείνη την εποχή με ένα σωρό ονόματα διασημοτήτων, αναφέρεται τώρα ως «ελληνικό ψευδώνυμο»! Εμ έτσι έχει γεμίσει η παγκόσμια ιστορία, λογοτεχνία και επιστήμη από ελληνικά ονόματα: «Καρτέσιος» σου λέει ο άλλος, δεν μπορεί, ελληνικής καταγωγής θα ήταν.

  326. Νέο Kid said

    Ρε τι λέει ο άνθρωπος ! Γιατροί για διοικητές! 🤪🤪🥱
    Και Εσκιμώους για καμηλιέρηδες στη Σαχάρα ,μήπως; …

  327. ΓιώργοςΜ said

    Η διοίκηση μονάδων υγείας είναι μια ειδικότητα από μόνη της. Διδάσκεται, σίγουρα μεταπτυχιακά, δεν αρκεί να είναι κανείς γιατρός για να διοικήσει ένα νοσοκομείο.
    Οι διοικητικές υπηρεσίες εξασφαλίζουν γραφειοκρατικές κυρίως υποχρεώσεις υποστήριξης. Μισθολόγια, συμβάσεις, λογιστήρια, διαχείριση προσωπικού κλπ. Ο διοικητής παίρνει αποφάσεις πολιτικής έχοντας σχετική γνώση.
    Ένας γιατρός μπορεί να είναι εξαιρετικός στη δουλειά του και να μην έχει ιδέα για τη διαχείριση οποιασδήποτε μη ιατρικής κατάστασης.
    Η κατάρα με τους αλεξιπτωτιστές διοικητές κρατάει όσο θυμάμαι τον εαυτό μου στη σχετική πιάτσα, 30 χρόνια τώρα, φυσικά με αναλαμπές ενδιάμεσα. Θυμάμαι στιχομυθία που μου μετέφερε ο τότε προϊστάμενός μου, όταν έκανα την πρακτική μου άσκηση, σε μια διαφωνία που είχε με τον (δικηγόρο) διοικητή του νοσοκομείου, για μια επείγουσα επισκευή κάποιου μηχανήματος: «Κύριε …., σε όλη την καριέρα μου δεν έχω συναντήσει κάτι τόσο επείγον που να μη μπορεί να περιμένει δεκαπέντε μέρες», είχε πει ο διοικητής, για να λάβει την απάντηση «Δεν είμαστε δικηγορικό γραφείο, κύριε διοικητά». Δεν έμαθα τίνος πέρασε η άποψη, μάλλον του διοικητή. Έχει τύχει να μένουν μηχανήματα ακτινοθεραπείας εκτός για εβδομάδες, με θεραπείες καρκινοπαθών να αποδιοργανώνονται, επειδή δεν παιρνόταν η απόφαση για την αγορά ενός μοτέρ…
    Ένας διοικητής πρέπει να ξέρει και να βάζει προτεραιότητες, και να συνεργάζεται με όλους τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο, όχι μόνο τους γιατρούς, αλλά και με τους απέξω.
    Για να το κάνει, πρέπει να ξέρει πώς λειτουργεί. Δεν θα έπρεπε να μαθαίνει στου κασίδη το κεφάλι, on-the-job training που λένε και στο χωριό. Θέλει γνώση. Και ταλέντο, σίγουρα, αλλά γνώση πρώτα.

  328. Pedis said

    Τότε να διοριστούν διοικητές λ..χ στα στρατόπεδα υλικού πολέμου, εφοδιασμού, στα στρατ., αεροδρόμια, στο μηχανικό φυσικοί, λογιστές, δάσκαλοι και μπάζο-οικονομολόγοι που ξέρουν καλύτερα τη δουλειά και τις απατήσεις του μάνατζμεντ.

    Παρόμοια και σωστά για τη Διοίκηση των πανεπιστημίων να μπουν ανώτεροι αξιωματικοί της αστυνομίας.

  329. Γ.Κ. said

    Οι στρατιωτικοί σε κάθε βαθμό υπηρετούν:
    – έναν (περίπου) χρόνο σε μονάδα εκστρατείας,
    – έναν (περίπου) χρόνο σε κέντρο εκπαίδευσης,
    – έναν (περίπου) χρόνο σε θέση γραφείου.
    Έτσι, όταν φτάσουν να διοικήσουν στρατόπεδο, έχουν 4-5 εμπειρίας σε διοικητικές θέσεις (σε όλα τα κατώτερα επίπεδα). Είναι (σχεδόν) το μοναδικό επάγγελμα που συμβαίνει αυτό.

    ————————–

    Χμμμ…. δεν ξέρω πώς αφορμήθηκα να το γράψω αυτό. Μάλλον θυμήθηκα το όνειρο που έβλεπα χτες…

  330. ΓιώργοςΜ said

    329 Και καλά να μπει παθολόγος διοικητής, το πολύ-πολύ να στείλει το ΔΣ για γενική αίματος και ούρων. Φαντάζεσαι να μπει ουρολόγος; Με χοντρά δάχτυλα; 😀 😀 😀

  331. 329 τέλος

    Όχι στα πανεπιστήμια, στα νοσοκομεία. Έχουν ειδικότητα στις κολονοσκοπήσεις.
    https://luben.tv/politix/60309

  332. ΓΤ said

    322@

    Ναι, αυτή καθ’ εαυτήν η εφημερίδα πουλάει φύκια; Παρεκτός και προωθεί πρωθυπουργική άλγη…

  333. Θρασύμαχος said

  334. Αυτό είναι που λένε εξ οικείων Νταβέλη?

  335. Pedis said

    Έτσι! Ο καθένας στο πόστο του.

    Για τη ορθολογιστική διοίκηση, παραδείγματα:

    Στην Τράπεζα της Ελλάδος γυμναστής με μεταπτυχιακό στο στρέτσιν των αγορών.

    Στη ΔΕΗ διοικητής με σπουδές στο Πάντειο και ειδίκευση στις υψηλές κοινωνικές τάσεις.

    Διοικητής νοσοκομείου, φιλόλογος (καλλιώρα -> 304). Με εξειδίκευση στο Corpus Hippocraticum. Θα συμβουλεύει τους γιατρούς των Ιατρικών Υπηρεσιών ώστε να βρίσκουν με επιτυχία τα καλολογικά στοιχεία στις εγκυκλίους του Υπουργείου.

  336. Pedis said

    # 335 – Με τη μουσική υπόκρουση που έχει νόμιζα ότι νά τώρα θα κάνει πλάνο με γερανό και καπάκι έριαλ σοτ … πάνω στα φτερά του αμερικάνικου αετού, ξερωγώ.

  337. 337 Ε τι, τζάμπα έπαιζε το κομάντο τόσα χρόνα?

  338. χρόνια γμτ

  339. Είναι αλλιώς να έχεις σέντερ φορ… άρεσε ο Κρμνττσκ (βάλτε εσείς τα φωνήεντα) , ας γίνει λοιπόν την Τετάρτη όπως όταν έπαιζε ο Μπτσκ (βάλτε εσείς τα φωνήεντα)

  340. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα,

    310 (311): Μαρία, κάτι παιδάκια πήρε προηγουμένως στο μάτι μου, προφανώς μαθητές Δημοτικού που πήγαιναν στο σχολείο με τα πράγματά τους, όπως τους συνέστησε να έχουν μαζί το υπουργείο παιδείας…

  341. vangelisv said

    Commuters: επιβάτες των / στα ΜΜΜ. Ο όρος commuter στα αγγλικά Δεν σημαίνει γενικά τους αυτούς που μετακινούνται, αλλά ειδικά αυτούς που χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ.

  342. ΣΠ said

    326
    Αυτό δεν είναι απλό μεζεδάκι. Αυτό είναι ολόκληρο γουρουνόπουλο.

  343. dryhammer said

    ΑΣΧΕΤΟ ΑLERT – ΑΣΧΕΤΟ ΑLERT – ΑΣΧΕΤΟ ΑLERT

    Στο νήμα για το τουί του Τράμπ, έγιναν συνεχείς αναφορές στο Μπάμπη το σουγιά, ως παράδειγμα ελάσσονος προσωπικότητας.
    Εμένα μου ενέπνευσε την κάτωθι

    ΕΛΕΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΜΠΗ
    (αλα μανιέρ ντι Γκατσός)

    Ο Μπάμπης ο σουγιάς
    εγγόνι μιας γιαγιάς
    και γνήσιος χουλιγκάνος

    καθόταν στην Τιβί
    κι έβριζε τη Βιβή
    που σκόραρε ο Πάνος

    Στο γήπεδο να μπει
    τού ‘χαν απαγορέψει
    κι από το Σύνδεσμο
    κανείς δεν είπε λέξη

    Μονάχα η Βιβή
    -το μάτι της μπλαβί
    απ’ τη μπουνιά του Μπάμπη-

    εκεί στα μουλωχτά
    κοιτάζει το μπαλτά
    και τ’ άλλο μάτι λάμπει

    Τον σήκωσε ψηλά
    κατέβασε με φόρα
    τον Μπάμπη το σουγιά
    τον παίρν’ η κατηφόρα

    Ύστερα τη Βιβή
    την έδειξε η Τιβί
    και είπανε πως πρέπει

    σαν έρθει Κυριακή
    μέσα στην κλινική
    γήπεδο να μη βλέπει

    ΥΓ Θα κοπεί από τους ΜΚΔ* διότι προτρέπει σε πράξεις βίας

    ———
    * Μέγιστους Κοινούς Διαιρέτες (πιο πολύ μας χωρίζουν παρά μας ενώνουν)

  344. Γιάννης Ιατρού said

    344: 🤗👍 Κάτσε να την πάρω τηλέφωνο να ξυπνήσει η ποιήτρια υπηρεσίας, Απορώ με την απουσία της σήμερα, λές να την μπουζουριάσανε που πήγαινε στα 5,6,7,8 πηγάδια κλπ. για χειμερινές διακοπές;

  345. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @344. Γειά σου, Ξεροσφύρη, μὲ τὰ ὡραῖα σου. 🙂

  346. loukretia50 said

    344. Dry, πολύ καλό!
    Ειδικά ο Μέγιστος Κοινός Διαιρέτης!
    Δεν ξέρω αν είναι η ιδέα μου ότι συχνά είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος, αλλά μάλλον αυτό που μου ταίριαζε για συμπλήρωμα το διαψεύδει:
    Σχολειό μεγάλο η τιβί
    Πληροφορίες χύμα
    Σταυρώνουν τώρα τη Βιβή
    Και λένε είναι παλαβή
    Και ο λεβέντης κρίμα

    345. Ε, ψιτ, Απουσιολόγε!
    Κρύβε λόγια, θα με βρει καμιά συφορά και δε με παίρνει για προστίματα!

  347. Γιάννης Ιατρού said

    347β: Για ξεκάρφωμα το έβαλα, αλλού τα κακαρίσματα… 🙂 🙂

  348. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    112 >>σύρε κ’ έλα
    άμε κι έλα
    Στην πάνω μπάντα του χωργιού
    θα βάλω μια ταμπέλα
    ότι απαγορεύεται
    το άμε και το έλα !
    (ποιος αντέχει να περνοδιαβαίνουν οι όμορφες-παναπεί) 🙂

    328 >>Ένας διοικητής πρέπει να ξέρει και να βάζει προτεραιότητες(…)Θέλει γνώση. Και ταλέντο

    και να μην είναι Λυκούργ ε…πανούργος! ήθελα να πω
    https://www.efsyn.gr/stiles/ypografoyn/anta-psarra/13641_o-diafotistis-kai-polythesitis-kyrios-l-liaropoylos

  349. Μαρία said

    Νοσοκομεία / Η εκδίκηση των αρίστων – Πογκρόμ διώξεων σε διοικητές νοσοκομείων
    https://www.avgi.gr/koinonia/376373_i-ekdikisi-ton-ariston-pogkrom-dioxeon-se-dioikites-nosokomeion

  350. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Τώρα που διοικούν οι άριστοι:
    Ιεράπετρα: Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τον διοικητή του Νοσοκομείου
    https://www.efsyn.gr/efkriti/koinonia/274776_ierapetra-oi-ergazomenoi-kataggelloyn-ton-dioikiti-toy-nosokomeioy

  351. (Κορεάτης που μαθαίνει ελληνικά;)

  352. Pedis said

    # 352 – όχι ακριβώς ελληνικά, ηπειρώτικα. 😀

  353. Ηπειρώτικα;;; Πες το στους Πλωμαρίτες εδώ!

  354. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    352 κλπ

    Όχι ρε παιδιά, αλκοολικός είναι ο άνθρωπος.

  355. Πέπε said

    352

  356. dryhammer said

    352. Ενδιαφέρον άηχο μπουζούκι (τα κλειδιά από τι είναι παρμένα;)

  357. Pedis said

    # 354 – Α, δεν ξέρω από αυτά, ούτε ούζο πίνω. Τσίπρο, βεβαίως. 😀

  358. Μαρία said


    https://www.efsyn.gr/politiki/276472_neo-rekor-10etias-sto-bolema-imeteron

  359. Μαρία said

  360. Γιάννης Ιατρού said

    360β: Το εμβόλιο προστατεύει τον εμβολιασθέντα, αλλά αυτός ο ίδιος μπορεί να είναι (μετα-)φορέας του ιού. Επομένως δεν προστατεύει τους άλλους γύρου του (που ενδεχομένως δεν έχουν εμβολιασθεί).
    Όσα «γαλάζια βύσματα» (κι όχι μόνο αυτοί…) «κλέβουν» το εμβόλιο από άλλους που το ‘χουν περισσότερο ανάγκη, και το κάνουν κυρίως εγωιστικά (ο θάνατός σου η ζωή μου…) ή/και για λόγους επίδειξης και προσωπικής προβολής, αυτοί παραμένουν πιθανοί διαμοιραστές/μεταδότες του ιού και γενικά επικίνδυνοι (και γι’ άλλους λόγους).

  361. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    351. Γ.Νοσοκομείο Ιεράπετρας (η συνέχεια)
    Ο αναπληρωτής μας έβγαλε έξω από το διοικητήριο, σε ποια εποχή ακριβώς βρισκόμαστε;;;
    https://radiolasithi.gr/to-d-s-ton-ergazomenon-toy-nosokomeioy-ierapetras-xanachtypa-o-anaplirotis-mas-evgale-exo-apo-to-dioikitirio-se-poia-epochi-akrivos-vriskomaste/

    Καλαντζάκης*: «Αυτοί που πήραν την απόφαση να φέρουν τον Καλλιονάκη στην Ιεράπετρα να πάρουν και την απόφαση να τον μαζέψουν»
    *ο δήμαρχος (ΝΔ)
    https://radiolasithi.gr/kalantzakis-aytoi-poy-piran-tin-apofasi-na-feroyn-ton-kallionaki-stin-ierapetra-na-paroyn-kai-tin-apofasi-na-ton-mazepsoyn/

  362. Μαρία said

  363. Μαρία said

  364. Πέπε said

    Πρέπει να αποκαλύψω ότι αυτός ο τίτλος, «Καπιτωλιανά», που τον βλέπω τόσες μέρες, θυμίζει κρητικό χωριό. Είναι πολύ γνωστά τα Ζωνιανά, αλλά υπάρχουν και πιο πολυσύλλαβα, π.χ. Καπετανιανά. Θα μπορούσαν κάλλιστα να υπάρχουν και Καπιτωλιανά (το -λια- σε μία συλλαβή). Ο κάτοικος, Καπιτωλιανός (όπως Ζωνιανός), και τοπικό επώνυμο το Καπιτωλιανάκης (όπως Καταλαγαριανάκης, ίσως το πιο κορυφαίο κρητικό επώνυμο που έχω ακούσει – από το Καταλαγάρι).

  365. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    365.
    – Καπιτωλικα -καμπιστολικα παραλίγο, τα σκέφτηκα ΄γω (με τόνο κατά διάθεση)
    μπορεί και καπιτωλένια (όπως καπιτονένια)
    Δίκιο για τα εις -ιανά χωργιά μας.
    Πολιανά, Παπαδιανά, Μπραμιανά κ.ο.κ.
    Καπιτωλούσικα θα τα ΄λεγαν οι Χιώτες

    και (πορτοκαλί) Καπιτώλυκος ο ένοικος!

    – >>Ζωνιανά, αλλά υπάρχουν και πιο πολυσύλλαβα
    πιο πολυβόλα, διάβασε το μυαλό πριν το μάτι 🙂

  366. dryhammer said

    …και οι πλιατσικολόγοι του Καπιτωλίου, Καπιτωληστές [τόσο οι εισβολείς όσο και οι ένοικοι]

  367. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    365, 366

    Μωρέ εγώ βλέποντας το ποιον των εισβολέων καπούτ-όλοι-ανά θα τα έλεγα, και σεις πείτε με όπως θέλετε 🙂

  368. dryhammer said

    368. Kaputt-all-anal eipes? [Σόρι, μπέρδεμα στο πληκτρολόγιο]

  369. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    369 Κι εσύ με cock-porn αδερφέ? (γμτπλκτργμμέσα)

  370. Μαρία said

  371. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    368 >>καπούτ-όλοι-ανά
    ένας αυτο-καπούτ
    «Παίρνουμε τον Πρόεδρό μας ή πεθαίνουμε. ΤΙΠΟΤΑ άλλο δεν θα επιτύχει αυτόν τον στόχο »
    https://www.efsyn.gr/kosmos/boreia-ameriki/276684_aytoktonise-sylliftheis-apo-ta-epeisodia-sto-kapitolio

  372. Μαρία said

  373. Γιάννης Ιατρού said

    Εδώ η ρεπουμπλικάνα Lauren Boebert μέλος του Κογκρέσου, τουίταρε από μέσα από το Καπιτώλιο κατά την διάρκεια της εισβολής στις 6 Ιανουαρίου για το που βρισκόταν η Pelosi…
    Εδώ σε φωτό έξω απ΄ το εστιατόριό της με ένα «παραδοσιακό αρχαιοελληνικό» μπλουζάκι…🙄🤦‍♂️

    A Colorado Republican tweeted about Pelosi’s location during the Capitol siege. She’s now facing calls to resign

  374. Γιάννης Ιατρού said

    Για τους φίλους του ποδοσφαίρου κι όχι μόνο, ένα ενδιαφέρον βιβλίο του δημοσιογράφου Νάσου Μπράτσου με τον τίτλο «Σπορ και Κοινωνικές Αντιστάσεις: Μεσοπόλεμος-Κατοχή-Δικτατορία-Μεταπολίτευση»

    ….Η δημοφιλία των σπορ δεν άφησε ασυγκίνητα τα ανά εποχή σκληρά καθεστώτα που επιχείρησαν μέσω του ελέγχου του αθλητισμού να περάσουν προπαγανδιστικά μηνύματα, να εδραιώσουν την εξουσία τους και να ποδηγετήσουν τις όποιες κοινωνικές αντιδράσεις. Παράλληλα με την επιχείρηση προπαγάνδας, αναπτύχθηκε εντυπωσιακά και μία «αθλητική βιομηχανία», αφού η εμπορική αξιοποίηση του αθλητισμού και τα κέρδη δεν άφησαν ασυγκίνητους κυβερνώντες αλλά και επιχειρηματίες….

  375. 374 Κουμπουροφόρα αναγεννημένη χριστιανή η μποκτάνω. Γάμησέ τα…

  376. sarant said

    374 Γερουσιάστρια σου λέει μετά.

  377. 377 Μη μου ξαναπεί κανείς κουβέντα για το χρηστώνυμό μου, εντάξει?

  378. Γιάννης Ιατρού said

    Λοιπόν ρε σεις, πολύ μεσογειακή είναι η εμφάνιση της λεγάμενης, ρε λέτε να έχει τίποτα ρίζες…. Κοίταξα τα βιογραφικά (ΕΦΡΙΞΑ) αλλά δεν είδα κάτι σχετικό.

  379. #379

    Ελα ρε Γιάννη, λατίνα την κόβω, από Περού ως Ισημεριό !

  380. Γιάννης Ιατρού said

    Κι αυτοί δικοί μας είναι, είχε πάει ο Οδυσσέας, ο Ηρακλής και το κακό συναπάντημα εκεί 🙂 🙂

  381. Γιάννης Ιατρού said

    Ακόμα δεν ψηφίσανε το νομοσχέδιο, έτοια τα μοντελλάκια/
    Για δείτε ρε σεις, τύπου «ρομπέν των δασών» από χρώμα (μήπως και τα σχεδίασε/προσφέρει ο Αλαφούζος;) 🙂

    ΥΓ: ξεβράκωτοι θά ΄ναι; Δεν βλέπω παντελόνι….

  382. Avonidas said

    #382. Εμένα μ’ αρέσει το μοτίβο στο πλάι. γιου-ες-μπάτσοι;

  383. Avonidas said

    #377. Γερουσιάστρια σου λέει μετά.

    Δεν είναι γερουσιάστρια, της Βουλής των Αντιπροσώπων είναι, μπασκλασαρία 🙂

    (house-trained, που λένε)

  384. Γιάννης Ιατρού said

    384: Πάντως συντεταγμένες… έδινε, τους περιορισμούς για την επιδημία τους έγραφε, κλπ. κλπ.

  385. ΓΤ said

    382@

    Παντελόνι και άρβυλο
    https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/341512_panepistimiaki-astynomia-ayti-einai-i-stoli-ton-oppi

    Το PCB στο πλάι μάς πηγαίνει στο μακρινό περιοδικό «Ελέκτορ». https://www.greekcomics.gr/forums/index.php?/topic/39544-%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CF%84%CE%BF%CF%81/

    Και, όλως περιέργως λοιπόν, συμπορεύεται ο ματάς με τον κυκλωματά…

  386. Avonidas said

    #386. Θα μπαίνουν και στο Μάτριξ να φωνάξουν τον Agent Smith άμα δεν καθόμαστε καλά;

  387. ΓΤ said

    387@

    From Elektor to actor, what-a-fuck_tor!

  388. Πέπε said

    @386

    Ενώ παράλληλα…: https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/341488_nees-allages-sta-panepistimia-pos-kai-pote-tha-timoroyntai-oi-foitites

    Δε διευκρινίζεται αν οι πρασινόμπατσοι θα κάνουν και επιτηρήσεις στις εξετάσεις ώστε να συλλαμβάνουν τους αντιγραφείς και να τους οδηγούν στο διοικητικό δικαστήριο για τα περαιτέρω.

    Όχι πως θα με χάλαγε να μάθω ότι φοιτητής τιμωρήθηκε σοβαρά για αντιγραφή -ακόμη και τη διαγραφή υπάρχει περίπτωση να την έβρισκα δίκαιη- αλλά νομίζω πως είναι θεμελιώδες να έχουν τα πανεπιστήμια την αρμοδιότητα για τέτοιες αποφάσεις. Του κράτους τι λόγος τού πέφτει;

  389. Μαρία said

  390. Μαρία said

  391. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @377. sarant said:

    » Γερουσιάστρια σου λέει μετά.

    Κανονικὰ ὁ ἔμφυλος τύπος πρέπει νὰ εἶναι γραιουσιάστρια.

    Μὴν κάνουμε μισὲς δουλειές. 🙂

  392. Μαρία said

    391
    Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του Liberal, μετά το σούσουρο, απέλυσε τον εργαζόμενο που έκανε την συγκεκριμένη ανάρτηση, αποδεικνύοντας πως και η παραμικρή νύξη, μπηχτή ή κριτική στην κυβέρνηση δεν χωρά τελικά στο εν λόγω site (παρά το λογότυπο του) ούτε… από λάθος. https://3pointmagazine.gr/to-liberal-apolyei-ergazomeno-gia-lathos-anartisi-poy-ekane-kritiki-stin-kyvernisi/?fbclid=IwAR2VBxJxtxYqn4lRTRP_NJnJzb_UToDMXKGrfSSIQn6izCAbdsBGyNs3j7k

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: