Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Χιονοσκεπή μεζεδάκια

Posted by sarant στο 16 Ιανουαρίου, 2021


Τα λέω έτσι διότι και στη Βόρεια Ελλάδα έπεσαν χιόνια αλλά και εδώ όπου βρίσκομαι το έχει στρώσει και το βλέπω από το παράθυρό μου.

Θα μπορούσα ομως να τα πω και «αστυνομοκρατούμενα μεζεδάκια» αφού, πέρα από την εξαγγελία «πανεπιστημιακής αστυνομίας», ο υπουργος Μεταφορών έκανε χτες λόγο για τη δημιουργια «ειδικού αστυνομικού σώματος για τα μέσα μαζικής μεταφοράς» λες και η λύση στο κάθε πρόβλημα να είναι η θέσπιση μιας ειδικής αστυνομίας -σε μια χώρα που ήδη βρίσκεται στη 2η θέση της ΕΕ όσον αφορά τον αριθμό των αστυνομικών αναλογικά προς τους κατοίκους (πρώτη είναι η Κύπρος).

Και επειδή σε κανα μήνα που θα ζεστάνει ο καιρός θα αρχίσουν πολλοί να εξορμούν στη θάλασσα, δεν θα ήταν κακή ιδέα να θεσπιστεί ένα ειδικό αστυνομικό σώμα που θα περιπολεί στις πλαζ και στις παραλίες. Μπορεί μάλιστα να ονομαστεί Baywatch.

Κοντά σ’ αυτό, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χτες την αύξηση των προστίμων για παραβίαση των κορονοπεριορισμών στο εξοντωτικό ύψος των 500 ευρώ, κοντά ένα μηνιατικο για πολλούς (στη Γαλλία, με ανώτερο βιοτικό επίπεδο, το αντίστοιχο πρόστιμο είναι 135 ευρώ). Αλλά παρασύρθηκα. Προχωράω στα μεζεδάκια μας.

Και ξεκινάμε με ένα καίριο ορθογραφικο λάθος.

* Δεν ξέρω από ποιο κανάλι είναι η οθονιά, αλλά δεν φαντάζομαι να είχε μήτρα ο ιεράρχης.

(Ο Ησαΐας Σαλώνων ήταν μυημένος στη Φιλική Εταιρεία και έπεσε μαχόμενος πλάι στον Αθανάσιο Διάκο στη μάχη της Αλαμάνας τον Απρίλιο του 1821).

Να τα προσέχουμε τα ομόηχα!

* Η γενικομανία της εβδομάδας σε δήλωση συνδικαλιστή αστυνομικού, ο οποίος διαμαρτύρεται επειδή αφέθηκαν ελεύθεροι οι κατηγορούμενοι για την επίθεση στον πρύτανη της ΑΣΟΕΕ.

Αναφέρει, ελαφρώς ασύντακτα:

Η ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξει τάξη, ασφάλεια εντός των πανεπιστημίων εάν δεν υπάγεται και δεν αναφέρεται αποκλειστικά στα αυτοδιοικούμενα(όπως η πολιτεία θέλει να φτιάξει τα ΑΕΙ) είναι πολύ πιθανόν σε λίγο χρόνο να αναζητούμε κάτι νέο για την ασφάλεια των πανεπιστημίων, το γιατί δεν χρειάζεται ιδιαίτερης ανάλυσης.

Προφανώς μπλέκει το «χρειάζεται» με το «χρήζει», το οποίο πράγματι συντάσσεται με γενική. Δεν πειράζει. Θα προτιμούσα να γνωρίζει το τεκμήριο της αθωότητας και να διακρίνει ότι ελεύθεροι αφέθηκαν όχι «αυτοί που συμμετείχαν στη διαπόμπευση του πρύτανη», όπως γράφει, αλλά «αυτοί που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στη διαπόμπευση του Πρύτανη», κι ας μπερδεύει το «χρήζει» με το «χρειάζεται».

* Τη βδομάδα που μας πέρασε είχαμε τα 110 χρόνια από τη γέννηση του Νίκου Καββαδία, και με την ευκαιρία αυτή το in.gr αναδημοσίευσε ένα ενδιαφέρον άρθρο με αναμνήσεις για τον ποιητή, που είχε αρχικά δημοσιευτεί το 1977 στο περιοδικό Ταχυδρόμος.

Εκεί διαβάζω: Μέσα στον ναυτικό επενδυτή του (σ.σ. ναυτικό παλτό), που μοσχοβολούσε θαλασσινό αέρα και αρμύρα, υπήρχαν πάντα σημειωμένοι, σ’ ένα χαρτί, στίχοι, από ένα καινούριο του ποίημα…

Φυσικά, πρόκειται για «ναυτικό επενδύτη» όχι για επενδυτή, και στοιχηματίζω πως το λάθος το διέπραξε ο κορέκτορας του συντάκτη.

Προσέξτε ότι ο πλοίαρχος Τάσος Ρομποτής, που τα αφηγείται αυτά, δεν είναι άλλος από τον σημαντικό ποιητή και κριτικό Τάσο Κόρφη, ο οποίος ως Ρομποτής υπηρέτησε στο Πολεμικό Ναυτικό (έφτασε μάλιστα αντιναύαρχος) αλλά ως Κόρφης υπηρέτησε εξίσου ευδόκιμα τα ελληνικά γράμματα.

* To «ερωτηθείς» έχει γίνει κλισέ, και ο δημοσιόγραφος του skai.gr το χρησιμοποιεί εδώ για την κ. Κεραμέως, χωρίς να σκέφτεται ότι είναι μετοχή αρσενικού γένους.

Αμορφωσιά, θα πει κάποιος.

Mπα, μάλλον βιασύνη. Βιασύνη και επίσης άλλη γλωσσική ποικιλία, διαφορετική από τη μητρική μας.

* Kι ένα μετεωρολογικό ερώτημα.

Όταν λέει ο εκφωνητής του δελτίου ειδήσεων: Στην Κοζάνη ο υδράργυρος ξεπέρασε τους -7 βαθμούς Κελσίου, τι εννοεί; Ότι πήγε -7,5 ή ότι πήγε -6,5;

Τυπικά, θα έπρεπε να εννοεί το δεύτερο, αφού μια τιμη -5 βαθμών είναι υψηλότερη από τους -7. Στην πράξη όμως ξέρουμε ότι εννοεί απόλυτη τιμή, χωρίς να το λέει, ότι εννοεί το πρώτο, ότι πήγε στους -7,5.

* Και τώρα πάμε στα παθήματα του Παλαμά, σε ένα δίδυμο μεζεδάκι. Πρώτο πιάτο:

Tο σουπεράκι από την ΕΡΤ3 μας λέει ότι φούσκωσε ο ποταμός Παλαμάς. Και ναι μεν υπάρχει κωμόπολη Παλαμάς στην Καρδίτσα, αλλά ποτάμι δεν έχει. Είναι βέβαια χειμαρρώδης ποιητής ο Κωστής Παλαμάς, ορμητικός κυλάει ο στίχος του, και έγραψε άλλωστε τόσα και τόσα, σωστό ποτάμι -αλλά ακόμα δεν έχουμε ονοματίσει ποταμό με τ’ όνομά του.

Όπως καταλάβατε, αυτός ο Παλαμάς γράφεται με Κ, Καλαμάς. Λέγεται και Κύαμις στα αρχαία -συγγνώμη, Θύαμις.

* Αλλά ο Παλαμάς χτυπήθηκε δυο φορές, όπως βλέπετε στο απόσπασμα από δελτίο αποστολής εταιρείας κούριερ.

Ο παραλήλτης, διαβάζουμε, μένει στην οδό Εικοστή Παλαμά 30, στην Άρτα.

Κάποιος άκουσε «Κωστή» και το ραμόνισε….

* Φίλος μού στέλνει λινκ από το άρθρο κρητικού ιστοτόπου, μια αναδρομή στην επίσκεψη που πραγματοποίησαν ο Ιωάννης Μεταξάς και ο βασιλιάς Γεώργιος το 1937 στην Κρήτη. Εκεί λοιπόν διαβάζουμε ότι οι αθηναϊκές εφημερίδες περιέγραφαν την επίσκεψη των επισήμων «με διθυραμβικούς φιλιππικούς».

Αλλά ο φιλιππικός εξ ορισμού είναι ένα δριμύ κατηγορητήριο -δύσκολα να είναι διθυραμβικός! Κάτι άλλο ήθελε να γράψει ο συντάκτης, ίσως και το σκέτο «διθυράμβους» να αρκούσε, πάντως ο διθυραμβικός φιλιππικός μού φαίνεται οξύμωρο.

(Αφήνω δηλαδή ότι σε συνθήκες δικτατορίας δεν θα μπορούσε ένας αρθρογράφος να γράψει φιλιππικούς κατά του δικτάτορα -μαύρο φίδι θα τον έτρωγε!).

* Σε άρθρο για τη φωτογραφία της Κάμαλα Χάρις, που δημοσιεύτηκε ξασπρισμένη στο περιοδικό Vogue, διαβάζουμε:

Η Vogue μέχρι στιγμής δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα για τις αντιδράσεις του επιτελείου της κάμαλα Χάρις. Πηγές του περιοδικού ωστόσο φέρονται να αρνήθηκαν σε σχόλιο που έκαναν στη New York Post ότι οι φωτογραφίες επεξεργάστηκαν έτσι ώστε να αλλάξει το… δέρμα της Αμερικανίδας προέδρου.

Οι φωτογραφίες επεξεργάστηκαν, το συχνό λαθάκι. Περιέργως, πιο πάνω στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι η φωτογραφία «είχε υποστεί επεξεργασία λεύκανσης».

Θα προσέξατε επίσης ότι το ρεπορτάζ αναγορεύει την Κάμαλα Χάρις σε «πρόεδρο». Βιαστικό;

* Aναρωτιέμαι ποιος μπορεί να μαντέψει πώς ήταν το πρωτότυπο κείμενο, που έδωσε την εξής μετάφραση, προφανώς από μεταφραστήρι:

Βασικά καραβόπανα από τα καλύτερα βιβλία μη φαντασμάτων στον κόσμο σε μορφή κειμένου και ήχου.

Δυστυχώς δεν ξέρω πού ακριβώς εμφανίστηκε αυτό το μήνυμα, απλώς ότι αφορά την εφαρμογή koober.

Στα Υπογλώσσια, απ’ όπου το πήρα, έγινε η εύστοχη υπόθεση ότι το «βιβλία μη φαντασμάτων» είναι τα non-fiction books. Αλλά τα καραβόπανα δεν μπόρεσε κανείς να τα ξεδιαλύνει!

* Σε ρεπορτάζ του Αντένα για τον φύλακα που έχασε τη ζωή του από δαγκώματα άγριων σκυλιών, η κάρτα έγραφε ότι έπαθε «αιμορραγική καταπληξία … μετά από δείγματα ζώων».

Το μαργαριτάρι το επισημαίνει δημοσιογραφικός ιστότοπος. Και βέβαια έχει δίκιο, δήγματα ήταν, δαγκωματα δηλαδή. Πάλι τα ομόηχα τιμωρούν.

Θα ήταν πάντως καλύτερα η επισήμανση του λάθους να μη συνοδεύεται από πομφόλυγες του τύπου «παιδεύει βασανιστικά τη γλώσσα και δε συμμαζεύεται…

* Tην οθονιά που βλέπετε εδώ την ψάρεψε κάποιος φίλος από συζήτηση στο Φέισμπουκ.

Ομολογώ ότι δεν έχω ενημερωθεί για τον καινούργιο μύθο που φαίνεται να κυκλοφορεί στους παρ’ημίν ψεκασμένους, ότι «οι πολιτικοί μας δώσανε με σχεδόν μηδενική αμοιβή τα δικαιώματα του ελληνικού αλφαβήτου στις εταιρείες για να φτιάξουν το λογισμικό του 5G»!

Άλλη μια ευκαιρία να ορθοποδήσουμε οικονομικά πήγε χαμένη, μετά τα 600 δις του Σώρρα, το κοπιράιτ από τη χρήση της ελληνικής στους προηγμένους υπολογιστές του Μπιλ Γκέιτς ή τα 5 σεντς που θα μας έδιναν για κάθε ελληνική λέξη που χρησιμοποιούν σε άλλες γλώσσες. Αλλά πού θα πάει, θα γυρίσει ο τροχός.

* Τίτλος στον Σκάι:

ΗΠΑ: Εκτελέστηκε η Λάιζα Μοντγκόμερι έπειτα από σχεδόν εβδομήντα χρόνια

Το ήξερα ότι η παραμονή των κρατουμένων στην πτέρυγα των θανατοποινιτών είναι παροιμιωδώς μακρόχρονη στις ΗΠΑ, αλλά δεν περίμενα να φτάνει και τα 70 χρόνια!

Φυσικά, ο τίτλος άλλο εννοούσε: ότι η ΛΜ που εκτελέστηκε είναι η πρώτη γυναίκα που εκτελείται ύστερα από 70 χρόνια.

Έτσι κι αλλιώς, ευτυχώς που στην Ευρώπη δεν έχουμε πια τέτοιους βάρβαρους θεσμούς.

* Επί του πιεστηρίου, που λένε.

Μαθαίνω ότι με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ανεκλήθη προς το παρόν η αύξηση του προστίμου σε 500 ευρώ, την οποία είχε ανακοινώσει δυο ώρες νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Κύκλοι του Κυριάκου Μητσοτάκη εξέφρασαν ανησυχίες μήπως η ανάκληση αυτή έχει δυσμενείς συνέπειες για την οικονομία, δεδομένου ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υποστηρίξει ότι η αύξηση του προστίμου γίνεται για να αναθερμανθεί η οικονομία.

* Και κλείνω με μια διαφήμιση. Την Κυριακή στην εφημερίδα Ντοκουμέντο θα έχει εκτενή δική μου συνέντευξη για το Ζορμπαλίκι των ραγιάδων.

Ως τότε, καλό σαββατοκύριακο και να προσέχετε τα χιόνια.

Advertisement

471 Σχόλια προς “Χιονοσκεπή μεζεδάκια”

 1. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Τυχεροί εσείς οι κάτοικοι της Καραϊβικής όπου «σε κανα μήνα θα ζεστάνει ο καιρός» και «θα αρχίσουν πολλοί να εξορμούν στη θάλασσα». Εδώ, εμείς οι ταλαίπωροι, σε κανα μήνα θα προσπαθούμε μεσοφεβρουαριάτικα να ισορροπήσουμε στους παγωμένους δρόμους.. 🙂 Καλημέρα σας!

 2. Καλημέρα !

  First ?

 3. LandS said

  Λοιπόν
  α) Canvas is a web-based learning management system
  β) Μη φαντασμάτων. Πιθανόν non-fiction
  γ) Μορφή κειμένων και ήχων. Πρέπει να είναι τα πολυμέσα.

  Δικό σας.

 4. Άγγελος Σέρτης said

  «στον κόσκο»=»στον κόσμο»
  Ας μην προσθέτουμε και λάθη που δεν υπάρχουν…

 5. LandS said

  Ίσως διαφωτίσει

  https://community.canvaslms.com/t5/Canvas-Basics-Guide/What-is-Canvas/ta-p/45

 6. π2 said

  Έχω να συνεισφέρει ένα μεζεδάκι από έγγραφο διοίκησης Πανεπιστημίου. Το έγγραφο αφορά τρόπους εξέτασης των φοιτητών στην εξεταστική περίοδο. Δίνονται διάφορες επιλογές και σημειώνεται ότι «η δεξαμενή λίστα εγκρίθηκε ομόφωνα» από τη Γενική Συνέλευση.

  Πότε έγινε επίθετο η δεξαμενή και δεν το πήρα χαμπάρι;

 7. Πουλ-πουλ said

  «οι φωτογραφίες επεξεργάστηκαν»

  Μας επεξεργάζονται ή βρίθουν επεξεργασίας;

 8. Ανδρέας Τ said

  Υπάρχει κι ένα καλογεροπαπαδίστικο αστείο. Γιατί ένας δεσπότης είναι άγαμος; Γιατί δεν μπορεί να έχει δύο μί(η)τρες στη διάθεσή του.

 9. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Πιθανότατα ο λεβέντης που έγραψε για την «μήτρα» του Ησαΐα Σαλώνων κάνει και δεύτερη δουλειά για να τα βγάλει πέρα. Έχω δει σε καρδιολογικά έντυπα κείμενα το «μητροειδής βαλβίδα»..

 10. Κάπου πήρε το μάτι μουπως ο Θ. Καρυπίδης, πρόεδρος του ΟΑΡΗΣ, επάγγελμα παλέττες και φίλος-υποτακτικός του Βαγγέλα ανέλαβε την προμήθεια 100 000 ράπινττέστ αντί 9,6 ευρά το κομμάτι ενω κυκλοφορούν στην αγορά με 2 ευρά. Αληθεύει ; Οχι, τίποτε άλλο να μην μπλέκουμε την πολιτική με το ποδόσφαιρο… (τα λαμόγια συναντώνται συχνότερα από τα μεγάλα πνεύματα )

 11. dryhammer said

  Καλημέρα!
  Η 20ή Παλαμά μου θύμισε ένα περιστατικό από την εποχή των παχιών αγελάδων, που η εταιρεία είχε κάμποσα μαγαζιά φραντσάιζ και τους στέλναμε ταχτικά προϊόντα. Ένα από αυτά ήταν στην Κατερίνη, όπου η κοπέλα που έγραφε τη διεύθυνση στα κιβώτια με το μαρκαδόρο, έγραψε το επώνυμο του παραλήπτη και από κάτω ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ και το τηλέφωνο [αποδεικνύοντας πως η ομορφιά και η εξυπνάδα έχουν σταθερό άθροισμα]. Όταν ήρθε η μεταφορική, ρώτησαν «Που πάνε αυτά;» «Δε βλέπεις;» «Ένα όνομα κι ένα τηλέφωνο βλέπω. Πόλη δεν έχει;» «Αμάν!» Σπάσιμο η παλέτα, σβήσιμο του ΑΙ από 30-32 κιβώτια, και ξαναστήσιμο της παλέτας, όπου η μεταφορική έβριζε εμάς κι εμείς εκείνη …που γελούσε «Ααα! Ώστε δεν ήταν το όνομά της» [Τότε κατάλαβα πως ήταν σταθερό το γινόμενο κι όχι το άθροισμα].

 12. Εδώ αναλυτικότερα :

  https://www.sdna.gr/podosfairo/799720_rapid-test-hryses-doyleies-gia-tin-etairia-toy-karypidi-me-tin-perifereia-attikis

 13. SteliosZ said

  Καλημέρα

  Στην πρώτη σελίδα της εφαρμογής Koober βρίσκουμε:

  «So many books and so little time. Download Koober to get key takeaways from the world’s best nonfiction books in text and audio format»

  Πρόκειται μάλλον για το αρχικό κείμενο – το μυστήριο όμως του καραβόπανου παραμένει…

 14. dryhammer said

  4. Έγινε εισαγωγή από Κίνα μέσω Cosco.

 15. Καλημέρα
  Επί της αρχής: Να φτιάξουμε μια αστυνομία για τα ΜΜΜ αλλά ακόμα θέλουμε και μια αστυνομία για την αστυνομία. Γιατί μαζί με τους δυο ανήλικους που πιάστηκαν, πιάστηκε κι ένας ειδικός φρουρός (ΔΙΑΣ) που είχε πάει να δώσει τις συμβουλές του (αυτοάμυνα και τέτοια) στα παιδιά. Και μιας και υπάρχουν τα βίντεα, η αυτοάμυνα άλλαξε. Μας έβρισε τη μάνα μας! Όχι, οι συμβουλές δεν είναι από δικηγόρο, είπαμε από αστυνομικό είναι.
  http://www.topontiki.gr/article/424240/ston-eisaggelea-odigoyntai-oi-drastes-tis-epithesis-sto-metro-ti-katethesan-ta-dyo

 16. Άγγελος Σέρτης said

  «Αλλά τα καραβόπανα δεν μπόρεσε κανείς να τα ξεδιαλύνει!»

  Φαντάσου να ήταν και τίποτα δύσκολο!

  Καραβόπανα=takeaways

  Koober: reach your life goals
  Koober SAS
  Key takeaways from the world’s best nonfiction books in text and audio format.

  https://appgrooves.com/app/koober-1-livre-en-20-minutes-by-koober

 17. Αρειανός said

  600 δις ή δισ.;

 18. nikiplos said

  Καλημέρα σε όλους!
  Λογικά canvas books μπορεί να είναι βιβλία φτιαγμένα από καραβόπανο στο εξώφυλλο. Μπορεί όμως το πρωτότυπο να εννοεί τον κάναβο, των σχεδιαστών, που χρησιμοποιείται σε photoshop, σε σχέδια μηχανικών κλπ.

 19. Costas X said

  Καλημέρα !

  Τάσος Ρομποτής – Τάσος Κόρφης : Το «Κόρφης» πιθανότατα από το «Κορφιάτης».
  Γιός του αείμνηστου μουσικού, δασκάλου, συνθέτη και μαέστρου Γεράσιμου Ρομποτή.
  https://femantzaros.com/i-filarmoniki/viografika/viografiko-gerasimou-rompoti/

 20. Αντώνης said

  17.
  Λογικά, θα έπρεπε να είναι «δισ.» (συντομογραφία του δισεκατομμυρίου), όμως όλο και συχνότερα βλέπω να γράφεται «δις».

 21. Nestanaios said

  1. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη.

  Σίγουρα δεν έχεις πάει Καραϊβική χειμώνα.

 22. Άγγελος Σέρτης said

  https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:iFoh4J-bOZYJ:https://apkhe.com/el/com.koober.app+&cd=2&hl=el&ct=clnk&gl=gr

 23. ΓΤ said

  Μου αρέσει που έχει σβηστεί το επώνυμο και το τηλέφωνο του παραλήπτη στην Άρτα. Με φανερή τη διεύθυνση, βρίσκεις σφαίρα τον άνθρωπο αυτόν, που έχει μαγαζί ηλεκτρολογικού υλικού… Σβησμένο το επώνυμο της Σοφίας στην άλλη οθονιά, και φανερό μετά από πέντε αράδες…

  (Το πρόστιμο των 500 αναστέλλεται για 10 ημέρες.)

 24. Epaminondas Papayannis said

  Η αλήθεια είναι ότι, στο Παρίσι, η RATP έχει δικό της σώμα (με ρόπαλα και πιστόλια) για την ασφάλεια τών εργαζομένων μόνον (δηλ. δεν ασχολούνται όταν επιβάτες αντιμετωπίζουν πρόβλημα).

  Σε κάθε περίπτωση, με αυτά τα «ειδικά σώματα» οδεύουμε στην υπερβολή.
  Ειδικό σώμα για τα ΑΕΙ· η υπάρχουσα δύναμη γιατί δεν σπεύδει όταν καλείται; Ειδικό σώμα για τις αστικές συγκοινωνίες· η υπάρχουσα δύναμη γιατί δεν περιπολεί στα βαγόνια και γιατί δεν είναι παρούσα στους σταθμούς;
  Ανέκαθεν, στην Ελλάδα, θεσπίζονται νέα σώματα, νέες διευθύνσεις, νέες υποδιευθύνσεις, κοκ. Μήπως, κάποιοι παίρνουν μίζες για τις νέες στολές, τα νέα σήματα, κλπ.
  Και για να ξέρουμε τι λέμε: όσο περισσότερα σώματα υπάρχουν, τόσο περισσότερο χάνεται η ευθύνη, δημιουργούνται προβλήματα συνεργασίας (θυμάσθε, πριν την ενοποίηση, που η χωροφυλακή και η αστυνομία πόλεων δεν συνεργάζονταν) και αυξάνουν οι πιθανότητες λούφας (πχ «δεν ήξερα», «νομίζα ότι δεν είμαστε αρμόδιοι», κα).

 25. leonicos said

  21 Σίγουρα δεν έχεις πάει Καραϊβική χειμώνα

  Ή πώς πέφτει κάποιος στο Merfy

  Ημουν έτοιμος να γράψω:
  Στην Καραϊβική δεν πας ούτε χειμώνα ούτε καλοκαίρι. Ανήκει στη γεωγραφία της Νοουμανσλάνδης.
  Με την Καραβαϊκή κάτι μπορεί να γίνει αν έχεις λεφτά για εισιτήρια.

  Και μετά λέω (καθεαυτόν). Τι μ@@ πάω να γράψω; Καραϊβική Caraib δεν είναι

  Κι έτσι ΔΕΝ σε διόρθωσα……

 26. Γιάννης Ιατρού said

  ..Να φτιάξουμε μια αστυνομία για τα ΜΜΜ ….

 27. Πέπε said

  20ή Παλαμά:

  Το καλύτερο μεζεδάκι εδώ και χρόνια!

 28. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Και βέβαια, από χέρι το κερδίζεις το στοίχημα Νικοκύρη «πως το λάθος το διέπραξε ο κορέκτορας του συντάκτη» και όχι ο Τάσος Κόρφης, ο οποίος ήταν αξιολογώτατος λογοτέχνης με πολύ καλές (τον θυμάμαι από τις συνεργασίες του με την Διαγώνιο) μεταφράσεις ξένης ποίησης στο ενεργητικό του.

 29. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  Μια χαρά είναι η Καραϊβική το χειμώνα, ίσως είναι η καλύτερη εποχή να την επισκεφτεί κανείς
  https://www.thomascook.com/holidays/weather/caribbean/february/

  Ακόμη κι αν μας χάριζε κάποιος εισιτήρια. Πώς να δικαιολογήσεις κοβιντικώς το ταξίδι; Β6 για περπάτημα σε ζεστό περιβάλλον ή Β2 για να αγοράσεις φρέσκα μάνγκο; Δυσκολάκι…

 30. geobartz said

  «Θα προτιμούσα να γνωρίζει το τεκμήριο της αθωότητας και να διακρίνει ότι ελεύθεροι αφέθηκαν όχι «αυτοί που συμμετείχαν στη διαπόμπευση του πρύτανη», όπως γράφει, αλλά «αυτοί που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στη διαπόμπευση του Πρύτανη»».

  # Ο λύκος είναι μπροστά μας και μεις τον γυρεύουμε απ’ την αντήρα τ΄», λεει μια Μακεδονική παροιμία. Εμένα πάντως δεν θα με πείραζε καθόλου μια διαπόμπευση …της αλητείας. Παλιότερα ακούγονταν μια κολάσιμη πράξη, η «καταστρατήγηση νόμου» προς ίδιον όφελος. Και «επειδή εδώ λεξιλογούμε», εκτιμώ ότι, επί του προκειμένου, η επίκληση «τεκμηρίου αθωότητας» αποτελεί καταστρατήγηση …της σημασίας των δύο λέξεων (σκέφτηκα για ποιους λόγους αλλά …ας μην τους πω!).

 31. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Ο ιατρικός κόσμος διεκδικεί το μερίδιό του και στα μεζεδάκεια «δείγματα». Καναδυοτρείς φορές έχω δεί σε βιβλιάρια ασθενών (ξεφυλλίζοντάς τα για να δώ στοιχεία του ιστορικού του ασθενή) να γράφεται «δείγμα ζώου». Και βέβαια, σε τηλεοπτικά δημοσιογραφάκια το καταλαβαίνω αλλά σε γιατρούς δεν συγχωρείται τέτοιο φάουλ [έστω και αν ανήκεις στην κατηγορία «πούλησε ο μπαμπάς τα βόδια και πήρα πτυχίο Ιατρικής στο Κόσοβο»]

 32. Χαρούλα said

  Έχουμε και δικά μας παιδιά να τακτοποιήσουμε. Τι σκούζετε; 😬😂

 33. Παλιά λέγαμε και καμιά Καραβαϊκή για να σπάει η μονοτονία.

 34. Ενδηκτικό…

 35. Λεύκιππος said

  Θα προσέξατε επίσης ότι το ρεπορτάζ αναγορεύει την Κάμαλα Χάρις σε «πρόεδρο». Βιαστικό; …..Εδώ που τα λέμε, με δεδομένη την ηλικία του Τζό, η τετραετία ολόκληρη, είναι μάλλον τραβηγμένη,

 36. Πού είναι 20ή Παλαμά;

 37. leonicos said

  Για την μίτρα και τη μιτροειδή

  ομολογώ ότι δεν έχω καταλάβει γιατί ονομάζεται μιτροειδής και για ποια μίτρα πρόκειται.

  Θεωρώ πιθανότερο ότι αναφέρεται βασικά στη μίτρα – ζωστήρα, διότι ο δακτύλιος έχει ένα μικρό κενό για να ανοιγοκλείνει εκτός από τις γλωχίνες (τα πέταλα της βαλβίδας), παρά στη μίτρα – την χρυσοποίκιλτη και διαμαντοστολισμένη ορισμένων κληρικών που ειναι πιο γνωστή που προέρχεται από την μίτρα, στολισμένο καλυμμαύκι των αρχαίων Αρμενίων, προφανούς μιθραϊκής προέλευσης, δι’ ό και αστραφτερό, του Ηροδότου

 38. nikospetros said

  Καλημέρα. Έχει ξεφύγει ένα κόσκο αντί για κόσμο στη περίεργη περιγραφή της εφαρμογής

 39. SteliosZ said

  Το πιο «αστείο» είναι ότι ο μπάτσος που συμβούλεψε τα παλικάρια για το πως θα δικαιολογήσουν την πράξη τους, θα μπορούσε μια χαρά να γίνει μέλος του ειδικού σώματος που θα ελέγχει την τήρηση της νομιμότητας στους σταθμούς του μετρό (ή στα ΑΕΙ)…

 40. leonicos said

  Ατακάμα

  Βρε κακότροπε, αχωνευτε Ατακάμα

  μήπως έχεις την καλοσύνη να με ξεστραβώσεις
  με το μου βρεις από πού ακριβώς προέρχεται η φράση

  ου μετά πολύ εσείσθη σφίσιν η πόλις συνεχεί τε ομού και ισχυρώ τω σεισμώ ώστε οικίαν μηδαμίαν των εν Λακεδαίμονι αντισχείν

  που αναφέρεται στον σεισμό του 464 στη Σπάρτη

  διότι βαριέται το μονοπρόσωπο επιτελείο μου να ψάξει όλο τον Θουκυδίδη;

  Με βρισιές και με κατάρες (αντί ευχαριστώ)

 41. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Μίτρα καθολικού επισκόπου, Λεώνικε. Εμφανέστατη η ομοιότητα.
  https://episkopisyrou.gr/neos-katholikos-episkopos-sirou/

 42. Ανδρέας Τ said

  Καλημέρα. Μου γράφει ότι η ηλεκτρονική μου διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Περίεργο μέχρι τώρα δεν υπήρχε πρόβλημα.

 43. leonicos said

  Πρωτοτύπησα πάντως

 44. 1 Προχτές ήμουνα στη θάλασσα. Όχι μέσα (δεν το τόλμησα για φέτος αλλά ίσως τ’ αποφασίσω του χρόνου να συνεχίσω τις καλοκαιρινές βουτιές μέχρι το χειμώνα). Αλλά δίπλα της. Να λιάζομαι και να την αγναντεύω. Κι αν ξανάχει λιακάδα πάλι θα βρεθώ εκεί.

 45. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα και τα δεύτερα σχόλια και τη διορθωσούλα. Εμένα με πλάκωσε το πάπλωμα διότι εδώ είναι χειμέρια τα πράγματα.

  31 Το θέμα είναι τι μπορεί να κάνει ο ασθενής για να μην πέσει στον πτυχιούχο που λες.

  22 και πριν: Μπράβο που βρήκατε και τα καραβόπανα και όλα τα άλλα!

 46. Άγγελος Σέρτης said

  38
  Βλ. σχόλιο 4

 47. sarant said

  42 Δεν δημοσιεύεται η ηλεδιεύθυνσή σου για να μην τη δούμε. Δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

 48. sarant said

  46 Το σχόλιο 38 είχε γίνει πολύ νωρίς αλλά είχε πιαστεί στη μαρμάγκα.

 49. leonicos said

  41 Ευχαριστώ. Όντως μοιάζει σε όλα. Εγώ είχα υπ’ όψη μου κυρίως την Ορθόδοξη, που είναι λίγο φουσκωτη περιφερικά πάνω από το μέτωπο, σαν κουλούρα

 50. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @45α. (αν δεν έχει «εσωτερική πληροφόρηση»..) ..Τίποτε! 🙂

 51. leonicos said

  31 πήρα πτυχίο Ιατρικής στο Κόσοβο

  Δεν ξέρω τι κάνει το Κόσοβο, πάντως οι φοιτητές μας από τη Βουλγαρία είναι άπιαστοι.

  Το ίδιο ισχύει και για τους αλβανούς και τούρκους γιατρούς.

  Ένας Φωκαεύς, κων/πολἰτης εξαιρετικος συμφοιτητής μου που μάλλον εξαφανίστηκε στη ΜΑΗ (Μεγάλη Ανθρωποφάγα Ήπειρο), είχε τούρκικα συγγράμματα, π.χ. Σημειολογία που ήταν σκάλες ανώτερα από τα δικά μας, γραμμένα στο πόδι μόνο και μόνο για να πουλήσει ο Παρ…… και ο Λίτσ…..

 52. Κιγκέρι said

  Μωρέ, δεν θέλω να το χαλάσω το μεζεδάκι της 20ης Παλαμά, αλλά θα το ’τρωγα πιο εύκολα αν τα δύο μηδενικά, στο 20η και στο 30 ήταν ίδια. Προσπαθώ να πείσω τον εαυτό μου ότι κάποιος αντί για 0 πληκτρολόγησε κατά λάθος το κεφαλαίο Ο, αλλά για μένα, σαν κάπως να έχασε τη νοστιμιά του!

 53. spyridos said

  26

  αυτοί οι ηλίθιοι σε λίγο θα φτιάξουν και αστυνομία χιονιού για να βολέψουν τους καθυστερημένους ψηφοφόρους τους.
  Έπιασα το τσουβάλι με το αλάτι και το φτυάρι για το χιόνι.
  Πάμε με ένα τραγουδάκι εναντίον του κατεσιτημένου.

  https://tinyurl.com/y64ezjkj

 54. Άγγελος Σέρτης said

  40
  Για τον γέροντα Leonico:

  «ου μετά πολύ εσείσθη σφίσιν η πόλις συνεχεί τε ομού και ισχυρώ τω σεισμώ ώστε οικίαν μηδεμίαν των εν Λακεδαίμονι αντισχείν»
  (Παυσανίου Ελλάδος Περιήγησις, «Αχαϊκά»)

  https://el.wikisource.org/wiki/%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%BF%CF%82_%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%AE%CE%B3%CE%B7%CF%83%CE%B9%CF%82/%CE%91%CF%87%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CE%AC

 55. Γιάννης Κουβάτσος said

  27:Ετοιμαζόμουν να γράψω αυτό ακριβώς. Τι υπέροχο λάθος το Εικοστής Παλαμάς! 😂

 56. Λεύκιππος said

  Πάντως ΄,τι και να λέμε, το ξύλο στο σταθμό ήταν πολύ άγριο γμτ μου.

 57. Γιάννης Ιατρού said

  44: Γιάννη,

 58. Κιγκέρι said

  37: Λεώνικε,

  θα έλεγα ότι μοιάζει μάλλον με τη μίτρα των καθολικών.

  (για να δούμε τώρα αν κατάλαβα το μάθημα πώς ανεβάζουμε εικόνες)

 59. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @51. Παρ’ όλο που οι επί του θέματος εντυπώσεις μου προέρχονται από παλαιότερες δεκαετίες, σου υπενθυμίζω Λεώνικε, ότι άλλες απαιτήσεις είχαν οι βαλκανικές Ιατρικές για τους δικούς τους απόφοιτους και άλλες για τους περιορισμένων προσόντων (..ας το πώ έτσι! 🙂 ) Έλληνες που κατέφθαναν στα πανεπιστήμιά τους επειδή «ντέ και καλά ο μπαμπάς ήθελε να τον καμαρώσει γιατρό»..

 60. leonicos said

  Ένα μεζεδάκι από έκδοση του Στράβωνος

  ἄλση καλοῦντες τὰ ἱερὰ πάντα κἂν ᾗ ψιλά•

  αντί

  ἄλση καλοῦντες τὰ ἱερὰ πάντα κἂν ᾖ ψιλά•

 61. Γιάννης Κουβάτσος said

  56: Αναλόγως βαριά θα είναι και η ποινή για τα δύο τσογλάνια: καφεδάκι, κουλουράκι και «μην το ξανακάνετε, εσείς, πολύ καταβάθος, είστε καλά παιδιά».

 62. leonicos said

  59

  Επειδή ήμουν εξεταστής. Αρνητικές εντυπώσεις είχαμε μόνο από Ρουμανία. Εκεί όντως, περνούσες το μάθημα με μια κότα.

  Αλλά η Βουλγαρία ήταν αλλιώς.

  Έχω συνάδελφο τουρκόφωνο από Κομοτινή που σπούδασε στην Πόλη και δυστυχώς έμεινε εκεί. Ο αδελφός του είναι (ή θα πήρε σύνταξη) πανεπιστημιακός στην Αλεξανδρούπολη.

 63. sarant said

  57 🙂

 64. Αράουτ said

  Εκλεκτέ Κουκουβανιώτη ιατρέ κ. Λεώνικε (40),

  επειδής η συντριπτική πλειοψηφία των αναγνωστών του παρόντος Ιστολογίου είναι είτε αδαείς, είτε ανελλήνιστοι, είτε κάφροι, είτε τεμπελχανάδες, είτε αγενείς (όπως καλή ώρα ο ανερχόμενος σχολιαστής κ. Σέρτης στο 54 που σάς απεκάλεσε «γέροντα»), το Επιτελείο μας σάς προσφέρει έναν απλό τρόπο για να βρίσκετε εν ριπή οφθαλμού όλα τα αποσπάσματα της Αρχαιοελληνικής Γραμματείας από τον πολύ ενημερωμένο Γαλλικό Ιστότοπο remacle.org (αρχαίο κείμενο + γαλλική μετάφραση.

  Πρίν από το…

  site:remacle.org

  θα βάζετε το απόσπασμα της ερευνητέας φράσεως (π.χ. εσείσθη σφίσιν site:remacle.org), θα πατάτε enter και αμέσως θα έχετε στην διάθεσή σας το σχετικό απόσπασμα

 65. leonicos said

  58 Κιγκέρι

  ευχαριστώ. εχω πειστεί πλέον

 66. leonicos said

  64 που σάς απεκάλεσε γέροντα

  σοβαρά; Α…. τον καραμπουρτζόβλαχο

 67. leonicos said

  64

  Αξιόμεμπτε, εξοβελιστέε, αχώνευτε, αβάσταχτε, ουστ’ από δω κλπ κλπ κλπ

  ευχαριστώ πολύ

  είστε αξιόβριστος και αξιοβωμολοχούμενος όντως

 68. 59 Και με τους σχετικούς τενεκέδες (λάδι) 🙂

 69. # 31

  Στην εποχή μου οι πλούσιες οικογένειες είχαν τις εξής επιλογές για τον κανακάρη τους :

  Αν ήταν καλός στα μαθηματικά να τον κάνουν πολιτικό μηχανικο (διάβαζε εργολάβο οικοδομών)

  Αν ήταν καλός στα ελληνικά να τον κάνουν δικηγόρο

  Αν δεν ήταν καλός πουθενά να τον κάνουν γιατρό ή πιο δύσκολα…πολιτικό

  Λίγοι γίνανε γιατροί γιατί το θέλανε και όχι γιαί θέλανε ένα επάγγελμα που τους εξασφάλιζε οικονομικά

 70. leonicos said

  64 Ευχαριστώ επίσης που δέχτηκες τη διόρθωση σε Κουκουβανιώτη

 71. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @68. Τενεκέδες λάδι, κοστούμια, κοσμήματα, συνάλλαγμα κλπ κλπ κλπ 🙂

 72. leonicos said

  Αχ, ρε Τζι…

  τι θα γίνει ο ΠΑΟΚ;

  πάμε για υποβάθμιση;

 73. Χαρούλα said

  Δεσποτάδες Γ.Σουρής

  Ἡ μίτραις ἡ δεσποτικαῖς ἐβγῆκαν στὸ παζάρι,
  λοιπὸν ἀμέσως λύσετε, Δεσπόταις, τὸ κεμέρι,
  ὅποιος θὰ δώσῃ πιὸ πολλά, ἐκεῖνος καὶ θὰ πάρῃ
  τοῦ Ἐπισκόπου τὸ ραβδὶ στὸ ἅγιό του χέρι.
  Λοιπὸν ἐμπρός, Δεσπόταις μου, εἰς τὴν δημοπρασία,
  πρέπει νὰ δίνῃ κἄτι τι θαρρῶ κι’ ἡ Ἐκκλησία.

  Ὅσον παρᾶ θὰ δώσετε γιὰ τὸ Δεσποτιλίκι,
  ὁ παντοδύναμος Θεὸς διπλὸ θὰ σᾶς τὸν δώσῃ…
  Ἐκεῖνο τὸ φαρδὺ φαρδὺ Δεσποτικὸ μανίκι
  πόσα καὶ πόσα πράγματα δὲν εἰμπορεῖ νὰ χώσῃ!
  Γιὰ σᾶς ἡ μίτραις ἡ βαριαῖς, γιὰ σᾶς τὰ πετραχήλια,
  γιὰ σᾶς οἱ πολυέλαιοι καὶ τὰ χρυσᾶ καντήλια.

  Πόσος παρᾶς, πόση τιμὴ καὶ δόξα σᾶς προσμένει!
  Καὶ μὲ τὸν ὕψιστο Θεὸ ἀκόμα θὰ μιλᾶτε,
  αὐτὸς θὰ σᾶς μυριπλουτῇ, αὐτὸς θὰ σὰς παχαίνῃ,
  καὶ ἕνα βῷδι μόνοι σας θ’ ἀντέχετε νὰ φᾶτε.
  Ἡ μίτρα στὸ κεφάλι σας ἀκτῖνες θὰ σκορπίζῃ,
  κι’ ὁ διᾶκος μὲ τὸ θυμιατὸ θὲ νὰ σᾶς λιβανίζῃ.
  ………………………………………………………………
  https://el.wikisource.org/wiki/%CE%94%CE%B5%CF%83%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CF%82 Η συνέχεια

 74. Κιγκέρι said

  31: Γιώργο Κατσέα,

  όχι ότι εγώ το δικαιολογώ, αλλά πάντως πιο εύκολα θα κατανοήσω κάποιον που σπούδασε ιατρική εκτός Ελλάδας, σε άλλη γλώσσα και γράφει «δείγμα εντόμου» παρά κάποιον που σπούδασε στα ελληνικά – γιατί πού να το δει κανείς πλέον το «δήγμα» πριν τα 18;

 75. Άγγελος Σέρτης said

  66
  Γέροντα, αυτό είναι το ευχαριστώ που σας έλυσα (πριν από τον Αράουτ) την απορία σας με το σχόλιό μου 54;;;

  Μωρέ μπράβο…

 76. LandS said

  67

  Αν πρέπει να ειπωθούν αυτά για το 64, τότε τί θα έπρεπε για το 35;

  «κουνήσου απ τη θέση σου» ή «Να φας σκ…»

 77. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @69. Το «γίνανε γιατροί γιατί το θέλανε» σηκώνει πολλή συζήτηση, Τζή. Για την ενός κάποιου επιπέδου Ιατρική, δεν αρκεί να το θέλει κανείς. 🙂

 78. Γιάννης Κουβάτσος said

  72: Υποβιβασμό το λέμε στο ποδόσφαιρο, Λεώνικε. ☺ Και, όχι, έχουν άλλοι, πολύ μεγαλύτεροι, σύλλογοι σειρά.

 79. rogerios said

  @64: Γαλλικός ιστότοπος; Ο συγχωρεμένος Φιλίππ Ρεμάκλ (1944-2011) ήταν Βέλγος και δίδασκε στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λουβαίν. [ο ιστότοπός του είναι πράγματι θησαυρός για όλους μας]

 80. LandS said

  69

  Στην εποχή σου (μας) οι πολιτικοί ήταν οι περισσότεροι δικηγόροι και γιατροί. Οι οικονομολόγοι έγιναν γνωστοί με την έλευση ΑΓΠ και όταν κάποιος αναφερόταν στις σπουδές του Π. Κανελλόπουλου εισέπραττε βλέμματα απορίας.

 81. LandS said

  Α! Ξέχασα και δεν θυμάμαι τους αριθμούς των σχολίων.

  ΚαραΒΑϊκή υπάρχει μεζεδοταβερνείον στην Νέα Πεντέλη, με πολύ καλές κριτικές στο TripAdvisor.

 82. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @74. Ένας λ.χ. 35-40 χρονών δημόσιος γιατρός (πού πήρε πτυχίο Ιατρικής στο εξωτερικό), έζησε ΚΑΙ καμμιά εικοσαριά χρόνια στην Ελλάδα, απ’ όπου και πήρε απολυτήριο Λυκείου και όπου εξετάστηκε (νομίζω ότι το λέγαν ΔΙΚΑΤΣΑ..) με ελληνική ιατρική ορολογία, για να αναγνωριστεί το πτυχίο του. Το θεωρείς φυσιολογικό να μην έχει συναντήσει ποτέ (και ούτε να έχει προβληματιστεί ετυμολογικά και εννοιολογικά με) τον όρο «δήγμα»; Και το «δείγμα» κατά ποιά έννοια το χρησιμοποίησε;
  Όχι, λοιπόν! Δεν φταίει ούτε η ηλικία, ούτε το (βαλκανικό ή άλλο) εξωτερικό. Φταίει το κεφάλι το κακό μας! (Αυτό το τελευταίο ΔΕΝ είναι δικό μου 🙂 )

 83. # 72

  Μην ανησυχείς, είναι σαν την Ελλάδα, ποτέ δεν πεθαίνει ( ή σαν το κακό σκυλί, ψόφο δεν έχει)

  Παίζει Αρης- ΑΕΚ βάζει γκολ η ΑΕΚ…γράφουν οι ΑΕΚτζήδες «προσπεράσαμε τον ΠΑΟΚ» , γράφουν και οι Αριανοί θριαμβευτικά «Ο ΠΑΟΚ 4ος». Λεπτομέρεια,από 2ος μέχρι 4ος φέτος είναι το ίδιο πράγμα.

  Είναι πολύ ανώμαλη η κατάσταση στο ποδόσφαιρο με την κυβέρνηση Κούλη, που να σου εξηγώ, μέχρι και στα εμβόλια μπλεγμένοι οι «εκλεκτοί» πρόεδροι του Κούλη και του Αυγενάκη. Σκεπτόμενος ΠΑΟΚτσής που θα τους ξαναψηφίσει δεν πρέπει να υπάρχει.

 84. Pedis said

  στην πτέρυγα των θανατοποινιτών είναι παροιμιωδώς μακρόχρονη στις ΗΠΑ, αλλά δεν περίμενα να φτάνει και τα 70 χρόνια!

  H συγκεκριμένη μόλις 16.

  Κάποιοι, εικοσαετία (π.χ. Μούμια Αμπού Τζαμάλ για έγκλημα που μάλλον δεν έκανε) ή και παραπάνω

  With the aging of death row, states and courts are grappling with how issues of age-related physical and mental decline affect executions. In 2004, a 74-year-old man was put to death in Alabama for a murder he committed in 1977. Before his execution, J.B. Hubbard forgot who he was at times because of dementia. He suffered from colon and prostate cancer, and he was so weak that other inmates sometimes walked him to the shower and combed his hair. (Washington Post, August 6, 2004).

  https://deathpenaltyinfo.org/death-row/death-row-time-on-death-row

 85. Pedis said

  Από τις πιο άρρωστες μοντέρνες «θεσμοθετημένες» κοινωνίες

  Ohio tried and failed to execute terminally ill 69-year-old Alva Campbell (pictured) in November 2017. Campbell was afflicted with lung cancer, chronic obstructive pulmonary disease, respiratory failure, prostate cancer, and severe pneumonia; he relied on a colostomy bag, needed oxygen treatments four times a day, and required a walker for even limited mobility. After failing four times to find a suitable vein in which to set an intravenous execution line, Ohio called off the execution. Governor John Kasich granted Campbell a temporary reprieve and rescheduled his execution for June 2019. Campbell died of his terminal illness less than six months later.

  The U.S. Supreme Court stayed the execution of 67-year old Alabama prisoner Vernon Madison in 2018 based on concerns that he was incompetent to be executed. Madison suffered multiple severe strokes that caused him brain damage, vascular dementia, and retrograde amnesia. The strokes also left him with slurred speech, legally blind, incontinent, and unable to walk independently. In addition to having no memory of the offense, he can no longer recite the alphabet past the letter G, soils himself because he does not know there is a toilet in his cell, asks that his mother—who is dead—be informed of his strokes, and plans to move to Florida when he is out of jail. The State of Alabama had argued that Madison’s dementia was not a bar to execution, but in a 2019 ruling, the U.S. Supreme Court ruled that cognitive issues associated with dementia could render a prisoner incompetent to be executed.

  https://deathpenaltyinfo.org/death-row/death-row-time-on-death-row

 86. ΚΩΣΤΑΣ said

  Μπόνι ζούρι από τη χιονισμένη Θεσσαλονίκη! Εκλεκτά τα μεζεδάκια. Αλλά… Νικοκύρη, στο Ντοκουμέντο! 😉

  «… Εμείς στο Documento μπήκαμε τροτσκιστές που πιστεύαμε στον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας. Τέσσερα χρόνια μετά γίναμε σταλινικοί που πιστεύουμε στον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας (Παναγιώτης Φρούντζος). Καταγράφουμε τα πάντα γιατί τα πάντα είναι πολιτισμός (Εμυ Ντούρου), γράφουμε για τον πολιτισμό μέσα μας και γύρω μας (Αφροδίτη Ερμίδη), ξέρουμε ότι μια εικόνα μιλάει από μόνη της (Σάκης Κουτσαντάς)…»

  https://www.documentonews.gr/article/emeis-sto-documento

  Καλά, χιουμοριστικό (ειρωνικό) είναι, έχει όμως και ψήγματα αλήθειας 🙂

 87. Θεόδωρος Πέππας said

  31 και 77 Η αλήθεια είναι ότι συχνά εχω δει σε βιβλία επειγόντων, αλλά και σε ιστορικά ασθενών-και σκυλογκρινιάξει στους ενόχους-και των δύο φύλων και ειδικευομένων και ειδικευμένων-ανάλογα μαργαριτάρια όπως «δείγμα από φίδι» ή «δείγμα εντόμου» (διπλό το κακό, τα έντομα δεν έχουν …δόντια!-έγραφε ο άλλος «δείγμα κώνωπος» η καθαρεύουσα του έλειπε!) Αν προσθέσω και τα αντίστοιχα «πλευρίτης» «βρογχίτης» που έφερναν κλισε απάντησή μου «δεν ειναι αλήτης ούτε χίτης, ταγματασφαλίτης …» μαζεύεται αρκετός, στατιστικά, αριθμός για να δηλώσω πως δεν υπήρχε διαφορά μεταξύ αποφοίτων ελληνικών πανεπιστημίων ή από τα λοιπά Βαλκάνια….αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινής, αν …μάπας, πανττού μάπας!

 88. 86 Περίπου πέντε δευτερόλεπτα αναρωτιόμουν τι σαλονικιώτικη διάλεκτος είναι αυτό το μπόνι ζούρι και δεν το είχα ξανακούσει 🙂

 89. avadista said

  ….αλλά δεν φαντάζομαι να είχε μήτρα ο ιεράρχης….

  Δεν είναι και μεγάλο λάθος:

  Και πριν αρχίσει ο πόλεμος, θυμήσου, ο Ησαΐας
  να βγει ψηλά στο ξέφαντο κι εκείθε να κηρύξει
  τον φοβερόν τον όρκο μας, για να γνωρίσει ο κόσμος
  ότι το ράσο του παπά κι η μίτρα του Δεσπότη
  θα γένουν Χάρου φλάμπουρο και σκιάχτρο και σκοτάδι
  και κατασάρκι μελανό στην Άγια Τράπεζά μας,
  όσο σ’ αυτά τα χώματα δαφνοστεφανωμένη
  η δουλωμένη εκκλησιά το μέτωπο δε δείξει.
  ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΒΑΛΑΩΡΙΤΗΣ: ΑΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΚΟΣ, Άσμα δεύτερο

 90. voulagx said

  #88 Εγω ακομα αναρωτιεμαι, τι ειναι το μπονι ζουρι;

 91. ΚΩΣΤΑΣ said

  @30β Geobartz

  «Ο λύκος είναι μπροστά μας και μεις τον γυρεύουμε απ’ την αντήρα τ΄»

  Του λύκου τουν βλέπ’ς, του ντουρό ψάχν’ς, θεσσαλιστί.

 92. @ 81 LandS

  Καλό.

 93. ΚΩΣΤΑΣ said

  90 Μπουτζιόρ(ν)λο ή κάπως έτσι!

 94. ΣΠ said

  Σε άρθρο για τη φωτογραφία της Κάμαλα Χάρις

  Μήπως θα έπρεπε να το κλίνουμε: της Κάμαλας Χάριτος; 🙂
  (πάντως για το μικρό όνομα η ερώτηση είναι σοβαρή)

 95. nikiplos said

  52@ και προηγούμενα σχετικά σχόλια με το 20ή Παλαμά

  Είναι ραμονισμένο από μηχανάκι, συχνά τα μηχανάκια που γράφουν ό,τι απαγγέλλει ο χρήστης, κάνουν τέτοια λάθη.

  Εγώ, καίτοι γράφω γρήγορα, συχνά αναγκάζομαι να απαντώ καθ’οδόν μηνύματα στο κινητό. Το τι τέτοια έχω γράψει δεν λέγεται!
  🙂

 96. ΚΩΣΤΑΣ said

  88 Δύτη μου, αυτό το κατέω από τη μητρική μου, βλαχοθετταλός… 😉

 97. Παναγιώτης Κ. said

  «Ερωτηθείς η Κεραμέως» να δεχτούμε ότι οφείλεται σε βιασύνη.
  Όμως το «γεννηθείς π.χ το 1960» είναι συνηθισμένο στο στόμα πολλών γυναικών!

 98. @ 91 ΚΩΣΤΑΣ
  +
  @30β Geobartz

  Καλά.

 99. ΚΩΣΤΑΣ said

  86 διόρθωση
  >> … έχει όμως και ψήγματα αλήθειας…

  Όλοι το μπόνι ζούρι προσέξατε, το λάθος στο «ψήγματα»κανείς δεν το είδε. Επανωρθώνω στο σωστό: ψείγματα 😜

 100. Nestanaios said

  25 Leonicos.

  PERDON.

 101. ΣΠ said

  Όταν λέει ο εκφωνητής του δελτίου ειδήσεων: Στην Κοζάνη ο υδράργυρος ξεπέρασε τους -7 βαθμούς Κελσίου, τι εννοεί; Ότι πήγε -7,5 ή ότι πήγε -6,5;

  Το «ξεπέρασε» υποδηλώνει κίνηση, οπότε εξαρτάται από το ποια ήταν προηγουμένως η θερμοκρασία. Μπορεί να σημαίνει είτε ότι ήταν κάτω από τους -7 και ανέβηκε πάνω από τους -7 είτε (συνηθέστερη χρήση) ότι ήταν πάνω από τους -7 και έπεσε κάτω από τους -7.

 102. ΣΠ said

  99
  Δεν τόπιασα.

 103. # 93

  Πφφφ, στα γαλακιδιώτικα είναι…(μ)πατζούρ, αφου ανοίγεις το πατζούρι πρωινιάστικα για να το πεις !

 104. voulagx said

  #93 Κωστα, Μαλλον θελεις να πεις «μπούνâ τζούâ=καλημέρα» βλαχιστί.

 105. ΚΩΣΤΑΣ said

  102 Ψείγματα κατά το δείγματα … ε, πλάκα κάνω, Σταύρο. 😉

 106. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @91,30

  Κώστα (και βέβαια δεν χρειάζεται να σου πώ ότι αμφότερες λένε ακριβώς το ίδιο πράγμα 🙂 )
  Η αντή(ί)ρα κινείται ανατολικομακεδονικά.
  Ο αλβανικής καταγωγής ντο(υ)ρός, θεσσαλοκεντροδυτικομακεδονικά..

 107. Γιάννης Κουβάτσος said

  Επιλεκτική λογοκρισία από το φέισμπουκ. Αλλά, είπαμε, μαγαζί τους είναι, δικαιούνται να βάζουν τους κανόνες, να λογοκρίνουν και να φιμώνουν όποιον γουστάρουν, όλα καλώς και δημοκρατικώς καμωμένα, λοιπόν:
  https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/277139_epilektiki-logokrisia-kata-tis-selidas-ohi-astynomia-sta-panepistimia

 108. ΚΩΣΤΑΣ said

  98 dimosioshoros ευχαριστώ!

  104 voulagx… κλπ Μπορεί κι εσείς να κάνετε πλάκα, προσποιούμενοι ότι δεν καταλάβατε, όμως τώρα εγώ θα σοβαρευτώ και θα απαντήσω επακριβώς
  bonjour–> μπόνι ζούρι –> καλημέρα.

  106 Γιώργο, δεν διαφωνώ, απλά και για την άλλη εκδοχή το έγραψα.

 109. Γιάννης Ιατρού said

  56, 61: Να τα λέτε όλα, ε;😋😡

 110. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>ο ποταμός Παλαμάς.
  στον ποταμό τον Καλαμά
  ξεψύχησε να πολεμά

  86 >>ψήγματα αλήθειας
  Ψύγματα! 🙂

  109 Βράζει ο τόπος! 🙂
  Αν και μου θύμισε η φωτό τα … (δυο πεθαμένα) περιστέρια στον Ιρλανδό και Ιουδαίο 😦

 111. skom said

  Για την πρακτική Bon pour l’Orient έχει τύχει να πάρει τ’ αυτί σας; Αρχές της δεκαετίας του 80 είχα πληροφορηθεί ότι εφαρμοζόταν στο Βέλγιο παρακαλώ για Έλληνες!

  https://en.wikipedia.org/wiki/Bon_pour_l%27Orient#:~:text=Bon%20pour%20l'Orient%20(good,from%20colonial%20or%20Ottoman%20territories.

  Φαντάζομαι ότι έτσι τίθεται με γενικούς όρους το πρόβλημα. Το αιτούμενο δηλαδή είναι οι σπουδές στην αλλοδαπή να μην είναι υποδεέστερες για Έλληνες από ότι για γηγενείς. Ένα κριτήριο θα μπορούσε να είναι ότι οδηγούν σε πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα στην χώρα σπουδών ή/και ότι ο απόφοιτος έχει το δικαίωμα για σπουδές ανωτέρου επιπέδου. Αν πχ υποτίθεται ότι έχει μάστερ να έχει δικαίωμα να κάνει διδακτορικό .

 112. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  73 Ήταν τότε με το σκανδαλο των σιμωνικών, που ο Ροϊδης έγραψε ότι οι μητροπολίτες μεταβλήθηκαν σε μιτροπωλητές!

  84-85 Ε, ναι

  94 Θα μπορούσαμε ίσως και θα έπρεπε. Αλλά είναι κάπως πιο δύσκολο στο ονοματεπώνυμο παρά αν ήταν μόνο το όνομα, της Κάμαλας.

 113. Πέπε said

  Κι άμα φας καμιά δαγκωνιά;

  Δηγματοληψία.

  (Ενώ αν ΔΕ φας ΚΑΜΙΑ δαγκωνιά, δειγματολειψία…)

 114. Πέπε said

  δηγματολειψία, φτου μπέρδεμα!…

 115. Για τα δυο τσογλάνια διαβάζω στην ανακοίνωση της ελας πως είναι ημεδαπόνια. Τώρα καναδυό μέρες άκουγα σε κάποιο κωλοκάναλο πως ήταν πιθανότατα αλλοδαπά. Προληπτικός ψεκασμός λέγεται αυτό.

 116. Πέπε said

  Στα σοβαρά όμως:

  Ας υποθέσουμε ότι όποιος γράφει «δείγμα» για τη δαγκωνιά θεωρεί ότι πρόκειται για τη γνωστή λέξη δείγμα σε κάποια περίεργη χρήση την οποία δεν πολυψειρίζει. Θεωρεί το ανάλογο και για το δηκτικός; Ότι δηλαδή ένα δ[i]κτικό σχόλιο προς τον Χ είναι ένα που δείχνει (=στοχοποιεί, ας πούμε) τον Χ;

  Δεν ξέρω, εμένα μου φαίνεται περίεργο να μη συνδέεις ούτε το ένα ούτε το άλλο με το δάκνω.

  ______________________

  > > To «ερωτηθείς» έχει γίνει κλισέ, και ο δημοσιόγραφος του skai.gr το χρησιμοποιεί εδώ για την κ. Κεραμέως, χωρίς να σκέφτεται ότι είναι μετοχή αρσενικού γένους. Αμορφωσιά, θα πει κάποιος. Mπα, μάλλον βιασύνη. Βιασύνη και επίσης άλλη γλωσσική ποικιλία, διαφορετική από τη μητρική μας.

  Ένσταση.

  Βιασύνη δεν είναι. Δεν μπερδεύει κανείς τα γένη από βιασύνη, δε θα πει λ.χ. «η κ. Κεραμέως ήταν κατηγορηματικός» επειδή δεν πρόλαβε να το σκεφτεί καλύτερα. Θηλυκό ήθελε να βάλει, και θηλυκό έβαλε. Εκεί που έκανε λάθος είναι στο πώς ακριβώς είναι ο τύπος του θηλυκού.

  Και είναι αμορφωσιά, όχι κάτι άλλο. Όχι επειδή ο κάθε μορφωμένος οφείλει οπωσδήποτε να ξέρει τα συγκεκριμένα κεφάλαια της γραμματικής αρχαίων/καθαρευούσης, αλλά επειδή ο κάθε μορφωμένος οφείλει να ξέρει με απόλυτη ακρίβεια τι ξέρει και τι δεν ξέρει.

  Όσο για τη γλωσσική ποικιλία, αυτή δε φταίει σε τίποτε. Κάθεται εκεί στη γωνιά της και δεν αναγκάζει κανέναν να τη χρησιμοποιήσει. Όποιος επιλέξει να το κάνει, είναι υπεύθυνος για το αν θα το κάνει σωστά ή όχι. Δόξα τω θεώ υπάρχουν κι άλλες επιλογές, όπως π.χ. «στην ερώτηση τάδε η κ. Κεραμέως απάντησε…» (που μου φαίνεται και πιο σοϊκό ύφος εδώ που τα λέμε – τον ερωτηθέντα και την ερωτηθείσα μπορούμε να τους φυλάξουμε για περιπτώσεις όπου πραγματικά δίνουν τη λύση, π.χ. «50% των ερωτηθέντων απάντησαν…»).

 117. @ 116 Πέπε

  >>Δεν ξέρω, εμένα μου φαίνεται περίεργο να μη συνδέεις ούτε το ένα ούτε το άλλο με το «δάκνω».

  Δηλαδή να το θεωρήσουμε υπαρκτό τύπο;
  Υπάρχει κάποια φράση που κάποιος το χρησιμοποίησε πρόσφατα;

 118. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν βλέπω καμιά διαφορά στο να σε σαπίσουν στο ξύλο εν μέση οδώ ή αποβάθρα ημεδαπόνια ή αλλοδαπόνια. Γιατί περί αυτού ο καβγάς στα ΜΚΔ και κραυγές θριάμβου δεξιόθεν και αριστερόθεν αναλόγως με την ταυτότητα των δραστών. Για το ίδιο το γεγονός και για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται παρόμοια φαινόμενα, τόσο προληπτικά όσο και κατασταλτικά, δεν γίνεται κουβέντα.

 119. aerosol said

  Σχωράτε μου το παντελώς εκτός θέματος (οφ τόπικ, στο χωριό μου), αλλά θεώρησα πως ενδιαφέρει σαν συνέχεια παλιότερης συζήτησης περί ΜΚΔ, Τραμπ κλπ:

  Τις τελευταίες ημέρες στις ΗΠΑ κυκλοφορεί φημολογία (κυρίως απο μεγάλης ηλικίας Τραμπικούς) περί σημαντικών γεγονότων την ημέρα της ορκωμοσίας του Μπάιντεν. Φαίνεται πως μετά το κλείσιμο του Parler, η σεσημασμένη τσαρλατονομάδα QAnon χρησιμοποιεί γραπτά μηνύματα για να διασπείρει την σοφία της.
  Το σενάριο που κυκλοφορεί είναι μιας φλου, Αποκαλυπτικής φύσης. Υποτίθεται πως ο Τραμπ θα κατεβάσει στρατά, θα κόψει τις επικοινωνίες, θα αποστείλει οδηγίες στους πολίτες μέσα από το σύστημα δορυφόρων (ιδέα κατευθείαν βγαλμένη από το Wonder Woman 1984!), θα ανακοινώσει ποιούς και πόσους κοπρίτες επώνυμους έχει ήδη συλλάβει για παιδοφιλία, θα έχουμε συλλήψεις, εκτελέσεις των παλιοκΟΥμουνιστών που έχουν καταλάβει την «Χώρα των Γενναίων», και άλλα γραφικά.
  Γονείς και παππούδες λένε αινιγματικά σε παιδιά και εγγόνια να μείνουν σπίτι στις 20 του μήνα, να μην ταξιδέψουν, κλπ. Γίνεται σαφέστερη η θολή, υπερ-συναισθηματική, πολεμοχαρής, άνευ πολιτικής δομής (και ως εκ τούτων ουσιαστικά φασιστική) κατάσταση στην οποία έχει περιπέσει ένα σημαντικό ποσοστό του αμερικάνικου λαού.

  Απολύτως ταιριαστά, ένας γνωστός Ρεπουμπλικάνος, ο πρώην γερουσιαστής της Οκλαχόμα Μίκυ Έντουαρντς, παραιτείται από το κόμμα του, δηλώνοντας: «Δεν είναι πια πολιτικό κόμμα. Είναι αίρεση»!

  [Δεν ανησυχώ για τις φήμες αλλά αναρωτιέμαι αν θα υπάρξουν οργανωμένες ομάδες που μπορεί να αναλάβουν δράση εκείνη την ημέρα περιμένοντας -μάταια-την Έλευση του Ηγέτη…]

 120. Πέπε said

  117
  Ποιο, το δάκνω; Υποθέτω πως όχι. Υπαρκτό είναι βέβαια το δάκνω, απλώς δεν ανήκει στη σημερινή εν χρήσει γλώσσα. Αλλά αυτό δε σημαίνει πως αναμένεται να είναι άγνωστο σε ανθρώπους που χρησιμοποιούν τέτοιο λεξιλόγιο.

  Ή τέλος πάντων ξέχνα το δάκνω. Πες δαγκώνω. Η σχέση με το δήγμα και το δηκτικός δεν είναι μεν προφανής (ούτε με το δάκνω είναι), την ξέρεις μόνο αν την πληροφορηθείς, πίστευα όμως ότι η πληροφορία δεν είναι δα και τόσο απόρρητη.

 121. sarant said

  116 Το δεικτικός (αντί δηκτικός, πχ δεικτική απάντηση) το γράφουν πολλοί και κάποιοι πρέπει να το συνδέουν με το «δείχνω».

  Αλλά για το ερωτηθείς δεν συμφωνούμε. Το έχει διδαχτεί και το ξέχασε, επειδή δεν είναι στη μητρική μας γλώσσα, όπως εσύ έχεις ξεχάσει πολλά από την ύλη της Χημείας του Λυκείου. Κι έτσι θεωρεί το «ερωτηθείς» σαν έναν άκλιτο τύπο, όπως το «ρωτώντας».

 122. @ 120 Πέπε

  Νομίζω πως το πρόβλημα δεν το έχουν οι αγνοούντες το «δάκνω» με …δείγμα της άγνοιας το δείγμα (αντί για δήγμα) αλλά εκείνοι που δεν κατάλαβαν πως υπάρχει στη γλώσσα κάτι ισότιμο και κατανοητό: δαγκώνω / δαγκωματιά.

  Η ανασυγκρότηση της ΚοιΝΕ έχει πολύ δρόμο να διανύσει ακόμα. 🙂

 123. Άγγελος Σέρτης said

  122
  Ελπίζουμε να έχουμε αναληφθεί για να μη δούμε το χάλι που οραματίζεστε

  Μας φτάνουν τα γλωσσικά δήγματα που μας ταράζουν καθημερινά (που ζούμε ακόμα…)

 124. @ 118 Γιάννης Κουβάτσος

  >>Δεν βλέπω καμιά διαφορά στο να σε σαπίσουν στο ξύλο εν μέση οδώ ή αποβάθρα ημεδαπόνια ή αλλοδαπόνια.

  Ως προς την καταβολή και την είσπραξη του ξυλοφορτώματος από τον συγκεκριμένο εισπράκτορα πράγματι δεν υπάρχει διαφορά αλλά η εκδήλωση άσβεστου κοινωνικού μίσους και η απόπειρα δολοφονίας «εν μέση οδώ ή αποβάθρα» (με τις σχετικές υπογεγραμμένες, βέβαια…) από Αθηνιωτάκια της διπλανής πόρτας, βάζει κάποιο ζήτημα. Υποτίθεται πως τα ημεδαπόνια έχουν αφομοιώσει τους κώδικες της ζωής στη μεγάλη αυτή πόλη της χώρας τους.

 125. @ 123 Άγγελος Σέρτης

  Υπάρχουν, βέβαια, ισχυρές …δηγματικές και δάκνουσες αντιστάσεις και ο αγώνας είναι άνισος αλλά πάντα ελπίζουμε. 🙂

 126. 118

  Προφανώς δεν έχει διαφορά. Αυτό που επεσήμανα είναι η -χωρίς στοιχεία και βάση όπως αποδεικνύεται- πρεμούρα (του σταρ εν προκειμένω) να φορτώσει το έγκλημα στους κακούς ξένους. Πλην όμως ντόπιοι, κι από πάνω βγαίνει στη φόρα συνεργός χωροφύλαξ.

 127. sarant said

  126 Πρεμούρα που βέβαια δεν είναι αθώα ούτε καν επιπόλαιη.

 128. Γιάννης Κουβάτσος said

  126: Βλέπεις ότι το βάρος πέφτει στην καταγωγή; Άνετα θα μπορούσε να είναι ξένοι, όπως συνέβη και συμβαίνει σε δεκάδες άλλα περιστατικά. Και λοιπόν; Το θέμα είναι η ουσία και η ουσία είναι η ασφάλεια του πολίτη, η δική σου, η δική μου, η δική μας.

 129. ΓΤ said

  124@

  Βεβαίως. Όλη μέρα τραπ και γκάνκστα ραπ, με τον απαραίτητο μπάφο.

 130. Γιάννης Ιατρού said

  119: …κλείσιμο του Parler..
  σιγά… μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει🤦‍♂️😡👎

 131. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Υποτίθεται πως τα ημεδαπόνια έχουν αφομοιώσει τους κώδικες της ζωής στη μεγάλη αυτή πόλη της χώρας τους.»
  Γιατί υποτίθεται κάτι τέτοιο; Πάντα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν παραβατικοί τύποι ανεξαρτήτως καταγωγής και κοινωνικής τάξης. Επιμένω στο θέμα, επειδή έχω παρατηρήσει πως ύστερα από κάθε παρόμοιο γεγονός και μέχρι να συλληφθούν οι δράστες, ο καημός δεν είναι για το θύμα και τα βάσανά του αλλά για την ταυτότητα των δραστών. Αυτό με εντυπωσιάζει και πολύ και δυσάρεστα. Τόσο πια μάς τυφλώνει η πολιτική μας τοποθέτηση ώστε να χάνουμε την ουσία του θέματος;

 132. Γιάννης Ιατρού said

  126, 127: Έτσι. από κάτι «δημοσιογράφες», μάρτυρες υπεράσπισης Κασιδιάρη, ξεκίνησε την γκαιμπελική προπαγάνδα για την επίθεση στο μετρό την οποία αναπαρήγαγαν στη συνέχεια ρατσιστικά ΜΚΔ και κάποια μέλη του κομματικού μηχανισμού της ΝΔ.

 133. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  122 Εμείς εκεί κάτω : Δακάνω, δακανιά, δακανιάρης ή δακανιάρικο ,ένα ζώο, δακαμένο το μήλο.
  Δήγμα ούτε για δείγμα !) 🙂
  Η Δίκτη-καμιά σχέση 🙂

  Κυρ. Μητσοτάκης: Να κάνουν όλοι το «πρώτο βήμα» της Σ. Μπεκατώρου
  Όχι » όλοι «, – κυρίως όλΕΣ! Για σεξουαλική βία που βασίζεται στο φύλο, μιλάμε στο προκείμενο. Επίτηδες μου φαίνεται για να χαθούμε στο άπλωμα τύπου «μα και παιδιά, και άνδρες, κλπ»
  https://www.kathimerini.gr/politics/561230773/kyr-mitsotakis-na-kanoyn-oloi-to-proto-vima-tis-s-mpekatoroy/

 134. Γιάννης Κουβάτσος said

  132: Δηλαδή, συνονόματε, αν οι δράστες ήταν αλλοδαποί, όπως σε άλλες περιπτώσεις, όλοι αυτοί που αναφέρεις θα είχαν κάθε δικαίωμα να επιχαίρουν και να θριαμβολογούν, επειδή «δικαιώθηκαν»; Εγώ λέω πως όχι, όπως δεν έχουν κανέναν λόγο να αντιδρούν αναλόγως οι αριστεροί, επειδή οι δράστες είναι ημεδαποί. Όλο αυτό μυρίζει οπαδιλίκι και δεν έχει καμία σχέση με την ουσία. Ποια ουσία; Το να κυκλοφορείς ασφαλής στην πόλη σου. Ενδιαφέρεται κανείς γι’αυτό;

 135. 128 Το βάρος δεν «πέφτει» στην καταγωγή. Δεν φταίει ο Νεύτωνας. «Κάποιοι» το ρίχνουν.

 136. 134 Χωρίς να ξέρω τι γίνεται στα ΜΚΔ (δεν έχω), το θέμα δεν είναι η θριαμβολογία. Όμως είμαι σίγουρος πως «οι αριστεροί» δεν έκαναν προκαταβολικές εκτιμήσεις στο βρόντο για την καταγωγή των δραστών (για να αποδείξουν πως «οι ντόπιοι» είναι κακοί), όπως έκαναν «οι δεξιοί» (για να αποδείξουν πως «οι ξένοι» είναι κακοί) και μάλιστα μέσω της τιβί που επηρεάζει ένα κατά τεκμήριο συντηρητικό, φοβικό, θρησκευόμενο και αμόρφωτο κοινό.

 137. aerosol said

  #134
  Υπάρχουν δυο «ουσίες» και δυο ξεχωριστά θέματα.
  Το ένα είναι πως θέλουμε να είμαστε ασφαλείς και να μη μας σπάσει στο ξύλο κανείς.
  Το άλλο είναι πως η ταυτότητα των εγκληματιών χρησιμοποιείται ευρύτατα για πολιτικούς σκοπούς, που περνάνε από τον στιγματισμό των αλλοδαπών. Το έχουμε ζήσει σε βάθος χρόνων.
  Το ότι με νοιάζει το πρώτο δεν σημαίνει πως δε με νοιάζει και το δεύτερο. Εσύ νιώθεις την ανάγκη να «διαλέξεις»;

 138. Μαρία said

  133

  136
  Ακριβώς. Και το να σχολιάζεις τους ρατσιστές δεν είναι οπαδιλίκι.

 139. ΚΩΣΤΑΣ said

  123 Άγγελος Σέρτης, από τα σχόλιά σας φαίνεστε πολύ σπουδαίος, γνωρίζετε πολλά. Εδώ κυκλοφορεί και ένα τρόπαιο 1500 δολαρίων. Το αθλοθέτησε ο κ. Αράουτ. Προϋπόθεση για να το πάρει κάποιος είναι να βρει ποιος πρωτοδιατύπωσε το φέικ ότι ο Καραϊσκάκης είπε: «εμένα για να με γεννήσει η μάνα μου έφαγε σαράντα χιλιάδες πούτσαις» Έχετε τα κότσια να δοκιμάσετε;

  Εδώ σε θέλω κάβουρα…

 140. Spiridione said

 141. nessim said

  » Βασικά καραβόπανα από τα καλύτερα βιβλία μη φαντασμάτων στον κόσμο…… αφορά την εφαρμογή koober…..», «…Αλλά τα καραβόπανα δεν μπόρεσε κανείς να τα ξεδιαλύνει!…»

  Αφού το Koober είναι εφαρμογή που σου φιάχνει «περίληψη» ενός βιβλίου που διαβάζεται σε 30 λεπτά, γιατί είναι δύσκολο να ξεδιαλυνθεί το σχεδόν προφανές πρωτότυπο, κάτι σαν «..basic / main / core canvas of non fiction books..» ;
  Τώρα αν το μεταφραστήρι διάλεξε καραβόπανο, έλειπε και ο Οκαμ με το ξουράφι του, τι να γίνει..

 142. sarant said

  134-137 Αν οι δράστες ήταν αλλοδαποί, οι γνωστοί κύκλοι θα είχαν ξεσαλωσει έτσι κι αλλιώς.

  141 Και είναι καλό; Δύσκολο μου φαίνεται αυτό.

 143. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Δεν είδα από την/στην τηλεόραση την άγρια επίθεση στο σταθμάρχη (δεν ανοίγουμε/έχουμε πια τηλεόραση). Άκουσα στο ραδιόφωνο από τον ίδιο το θύμα την περιγραφή της κατάστασης, πριν συλλάβουν τους δράστες κλπ.
  Φρίκαρα μεν αλλά σκέφτηκα ταυτόχρονα κι ότι δεν ήταν και πολύ επαγγελματική, ώριμη/ έμπειρη να πω; η συμπεριφορά του χτυπημένου, όντας 17 χρόνια εργαζόμενος, όπως είπε και 50πλας ηλικία.
  Αφηγείται ο ίδιος, ότι τους έκανε παρατήρηση για τη μάσκα και για τα πόδια πάνω στο κάθισμα, χωρίς να φανερώσει την ιδιότητά του σταθμάρχη (από φόβο λέει επειδή έχουν σημειωθεί επιθέσεις) και αιτιολογεί ότι καθένας πρέπει να αντιδρά και να προστατεύει τη δημόσια περιουσία (για την παρατήρηση ως προς τα πόδια στο κάθισμα -κάπως έτσι), ρωτώντας αν «έτσι κάνουν στο σπίτι τους». Ο ένας απάντησε «ναι» και ο σταθμάρχης σχολίασε «ωραίο σπίτι» .
  Πετιέται ο άλλος, «τί είπες στον αδελφό μου» * και η βαρβαρότητα που ακολούθησε ,παραλίγο να του στοιχίσει τη ζωή (τού σταθμάρχη) και ίσως κατέστρεψε οριστικά τη ζωή δυο εφήβων, μαλακισμένων μεν, αλλά εφήβων.
  Δεν κατέχω πράμα παραπάνω, αλλά όλη η ιστορία- η αυτοματική κτηνιάρικη αντίδραση, μου μυρίζει ένα είδος κρητικής(δυστυχώς) μαγκιάς του κ@λου -από αυτό που επικαλούνται τώρα τα σκατόπαιδα, ότι τους είπε «κάτι για το σπίτι τους».
  Από πού έμαθαν, πού άκουσαν/είδαν αυτό τον πρωτόγονο τσαμπουκά, για τέτοια «υπεράσπιση» της «τιμής» της οικογένειας και καλά! Φρίκη, αποστροφή, οργή, αηδία και αναζήτηση ευθυνών (λμτ, με το ελληνικό σύστημα) στο περιβάλλον τους. Εχουν υποστεί/διδαχθεί τη βία, νομοτέλεια …

  * θα βρω λίγο αργότερα το απόσπασμα αυτό που τ΄άκουσα στο ράδιο -παρμένο από τα »
  Παραπολιτικά» νομίζω ότι είπαν.
  Τώρα πρέπει να βγω τρέχοντας να πάρω τροφή στα γατόρνια μου.

 144. @ 131

  «Υποτίθεται πως τα ημεδαπόνια έχουν αφομοιώσει τους κώδικες της ζωής στη μεγάλη αυτή πόλη της χώρας τους.»

  >>Γιατί υποτίθεται κάτι τέτοιο; Πάντα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν παραβατικοί τύποι ανεξαρτήτως καταγωγής και κοινωνικής τάξης…

  Φυσικά, αλλά το ζήτημα δεν είναι αυτό. Μου κάνει εντύπωση πως απέδειξαν πως δεν έχουν αφομοιώσει τους κώδικες της ζωής στη μεγάλη πόλη και πως δεν έκαναν εκτίμηση του κινδύνου που διέτρεχαν στην κακουργηματική τους δράση. Έπρεπε να ξέρουν κάθε στιγμή ποιος είναι ο συσχετισμός δυνάμεων. Αγνοούσαν ακόμα και τη διάσπαρτη κατόπτευση με τις κάμερες.

  Η ελλαδική αθηναϊκή παραβατικότητα, ξέρουμε πολύ καλά, πρώτα εξασφαλίζει πλάτες (π.χ. σχέσεις εγκληματικής αυτοκίνησης / καταστολής και επιβλέποντος αυτοκινητοπετρελαϊκού κεφαλαίου) και μετά εκδηλώνεται.

 145. Χαρούλα said

  Αστυνομικοί στα πανεπιστήμια, αστυνομικοί στα ΜΜΜ, εεεε, μπερδεύτηκαν και….

  Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικοί πηγή, την οποία επικαλείται το ΑΠΕ, οι δράστες της επίθεσης εντοπίστηκαν αφενός από τις κάμερες που τους είχαν καταγράψει, αφετέρου από πληροφορίες που οδήγησαν στην ταυτοποίησ Πηγή: Protagon.gr

 146. Άγγελος Σέρτης said

  139
  ΚΩΣΤΑΣ

  Με διακατέχει μια χαρμολύπη που δεν μπορώ να ανταποδώσω το εύηχο κοπλιμέντο σας, καθώς από τα δικά σας σχόλια, και ιδίως από αυτό που με αφορά, έχω συναγάγει για την πάρτη σας ένα προφίλ μίας οντότητας σαν να είναι λες κάβουρας που καίει κάρβουνο, οπότε… οπότε…μην εξαντλείτε την ευήθειά σας επάνω μου παρακαλώ!

  Έχει τόσο κόσμο εδώ να ασκηθείτε

 147. Ευάριθμο πλήθος;

 148. 🙂

 149. Γιάννης Ιατρού said

  134: Γιάννη,
  κανένας δεν είπε πως μεγαλύτερη σημασία είχε η εθνικότητα των δραστών της επίθεσης στο μετρό παρά η ίδια η επίθεση. Όχι, είναι δύο θέματα:
  1) Το θέμα της βίαιης συμπεριφοράς και της ηλικίας των δραστών κλπ. και
  2) Οι προσπάθειες εκμετάλλευσης της οργής και του αποτροπιασμού του κόσμου για την βίαιη πράξη τους από ΜΚΔ και ΜΜΑ κινούμενα στον δεξιό έως ακροδεξιό χώρο, εστιάζοντας σε αλλοδαπούς.

  Ακόμα κι όταν διαπιστώθηκε ποιοι ήταν, είχαμε πολύ χαρακτηριστικές συμπεριφορές του στυλ … Αλγερινοί δεν ήταν. Ήταν ημεδαποί. Δεν μπορούμε να πούμε Έλληνες δίπλα στο «δράστες». Ρεζίλι θα γίνουμε….

  Αλλά βλέπεις δεν είναι ούτε καλοί δημοσιογράφοι/ες… Δεν τους έκοψε να γράψουν: ….δύο ημεδαποί έδειραν έναν τρίτο ημεδαπό.. να χάσει ο κόσμος τ’ αυγά και τα πασχάλια, να μην ξέρει ποιον να βρίζει…

  Γιάννη, μην γράφεις λοιπόν για οπαδιλίκι όταν συζητούμε και προβάλουμε το (2) θέμα, τον ρατσισμό, την ξενοφοβία, την πλύση εγκεφάλου, την διασπορά ψεύτικων ειδήσεων κλπ. κλπ., που δεν είναι καθόλου αθώα ή δευτερεύουσας σημασίας θέματα. Και δεν σε ξέρω για ρατσιστή ή ακροδεξιό. Αλλά γράφοντας τέτοιες κατηγορίες θα μας κάψεις όσα κύτταρα δεν μας έχει κάψει ακόμα η κυβέρνηση.

 150. nikiplos said

  131@ Τα βάσανα του θύματος και η ευκολία που αντιμετωπίζεται συνηθως αυτό, είναι δυστυχώς μεγάλο μας ατόπημα.

  Δυό διδακτικές ιστορίες:
  α. Φίλος μου, στενός, έπεσε θύμα ληστείας. Του κόλλησαν το όπλο στο κεφάλι. Επειδή είχε χρονοκαθυστέρηση το χρηματοκιβώτιο, τον είχαν εκεί ακίνητο κάνα 2ωρο. Μιλάμε για 2μέτρα παλήκαρο. Όταν πείστηκαν ότι δεν τους έλεγε ψέμματα, άνοιξαν πήραν ό,τι πήραν κι έφυγαν. Λίγο πριν φύγουν κι επειδή αρχικά τους είχε αποκρύψει το Χρηματοκιβώτιο, τον κλωτσούσαν πεσμένο κάτω και λέει ο ένας στον άλλον: ρίξε ρε στον παλιοπούστη! (το όπλο με σιγαστήρα πάντα στο κεφάλι του).
  Αμέλησε και αγνόησε τις δικές μου παροτρύνσεις και άλλων να βρει βοήθεια. Συνέχισε τη ζωή του. Μετά το διαζύγιο το οποίο ήρθε περίπου ένα έτος μετά, μου ομολόγησε ότι δεν του σηκωνόταν για ένα μήνα καθόλου και μετά ότι ήταν προβληματικός. Και άλλα που δεν επιτρέπεται να τα πω. Και μιλάμε για άνθρωπο που υπέστη ελάχιστη σωματική βία.
  Βρήκε τελικά βοήθεια και το ξεπέρασε μετά από 2-3 χρόνια. Όμως ποιός νοιάζεται?

  β. Συμμαθητής μου, από το σχολείο βλέπει τα ραδίκια ανάποδα, επειδή, ένας που έδειρε στο μπαρ του, δεν το χώνεψε ποτέ, έκλεψε μια καραμπίνα από τον μπάρμπα του και πήγε και τον εκτέλεσε μέρα μεσημέρι.

  Υποθέτω πως μόλις σβήσουν τα φώτα της δημοσιότητας, κανείς δεν θα ενδιαφερθεί για το έρμο το θύμα. Ούτε βέβαια κάποιος θα του πληρώσει τις συνεδρίες του, που στην καλύτερη περίπτωση θα κοστίζουν 40€ η μία, προκειμένου να συνέλθει αλώβητος.

  Για αλλού δεν γνωρίζω, στις ΗΠΑ και στη Γαλλία είναι στοιχειώδης, η υποχρέωση παρότρυνση του θύματος για συνεδρίες που καλύπτονται από την ασφάλεια, για άλλους βέβαια λόγους στην κάθε χώρα.

 151. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το θύμα, φίλε Νίκιπλε, μας «ενδιαφέρει» αναλόγως με το ποιος ή ποιοι το κατέστησαν θύμα. Ο Φύσσας και ο Ζακ Κωστόπουλος έτυχαν τόσο μεγάλης συμπάθειας και προβολής, επειδή τους σκότωσαν χρυσαυγίτες και «νικοκυραίοι», αλλιώς θα τους έκλαιγαν μόνο οι δικοί τους. Αν αναφερθείς στη Μυρτώ ή στο παλικάρι που το πέταξαν από τα βράχια του Φιλοπάππου και δεν θυμόμαστε ούτε το όνομά του, τότε σε κοιτάνε στραβά, σαν να έχει το ενδιαφέρον σου ρατσιστικά κίνητρα. Και, δυστυχώς, πολλές φορές έχει τέτοια κίνητρα, όταν βλέπεις μισάνθρωπους ακροδεξιούς ρατσιστές να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τα θύματα των αλλοδαπών, με όλη τους την έμφαση σ’ αυτό το «αλλοδαπών».

 152. Γιάννης Κουβάτσος said

  151:Ωπ, φοβερό λάθος:Όχι νικοκυραίοι αλλά νοικοκυραίοι. Να, έτσι προκαλούνται οι παρεξηγήσεις. ☺

 153. Pedis said

  Έχει πλάκα που κάθεστε μερικοί και εξηγείτε στον τρολομαέστρο που κάνει ότι δεν καταλαβαίνει …

  Αν σκάσει είδηση ότι εννιάχρονος έδειρε δάσκαλο στο καπάκι η Κεραμέα με τον Χρυσαυγίδη θα θεσμοθετήσουν ειδικό αστυνομικό σώμα Δημοτικών Σχολείων.

  Να μπει μια τάξη επιτέλους. Και ασφάλεια.

 154. nessim said

  142 β. καλό; όχι βέβαια, εκλεκτό μεζεδάκι είναι, αλλά φαίνεται πως προέκυψε

 155. ΚΩΣΤΑΣ said

  146 Οκ, να με συμπαθάτε αν σας στεναχώρησα.

 156. Και, για να προβοκάρω κι εγώ μια φορά, όποιος ενδιαφέρεται, ψήνω λουκάνικα στο τζάκι. Ξιδάτα, με πράσο και πικάντικα.

 157. Pedis said

  # 156 – περηφανεύεσαι κι εσύ για τις υψηλές μαγειρικές σου αρετές; 😁

 158. Μαρία said

  140
  Τα παρακολούθησα χτες, όταν μπήκε στον κόπο να απαντάει στον αγαπημένο του Νικοκύρη Σίλα, χωρίς να ξέρει το μέγεθος της μαλακίας του.

 159. Μαρία said

  157
  Μα τι έρωτας είν’ αυτός!

 160. 157 Όχι, βγάζω τα χτηνώδη σαδιστικά μου ένστιχτα πάνω στους φτωχοί σχολιαστές 😁
  Πάω τώρα γτ εδώ όλα από μένα τα περιμένουνε. Και τα λουκ και τις πατάτες και τα παραπούλια και τα ψημένα ψωμιά και τις καυτερές πιπεριές και τα πάντα όλα.

 161. sarant said

  154 Δεν εξηγήθηκα καλά. Ρώτησα αν είναι καλή εφαρμογή το koober, γιατί μου φαίνεται πολύ δύσκολο να κάνει καλά περιλήψεις βιβλίων.

 162. Pedis said

  # 159 – Η θεία προσφέρει, σχεδόν καθημερινά, άριστα παραδείγματα … αριστείας … τι ψηφίζουν οι μαλάκες.

 163. Κιγκέρι said

  143: Έφη,

  ακριβώς όπως τα άκουσες τα διάβασα κι εγώ εδώ πχ https://www.newsbomb.gr/ellada/story/1157272/xylodarmos-stathmarxi-sto-metro-sygklonizei-to-thyma-nomiza-oti-tha-meino-anapiros
  και ομολογώ πως έκανα την ίδια σκέψη για την προσέγγιση «έτσι κάνετε σπίτι σας;».

 164. # 111

  Το 80 η μισή Ελλάδα πήγαινε στο Βέλγιο για να αγοράσει αυτοκίνητο. Τότε τα αυτοκίνητα βγαίνανε σε 3 κατηγορίες προδιαγραφών, Αμερικής, Ευρώπης και…μπον πουρ λ’ Οριάν, που ήταν και οι προδιαγραφές ασφαλείας και του ελληνικού κράτους π.χ.έπρεπε να μην παραμορφώνεται το αμάξι σε πρόσκρουση με ταχύτητα 4,6,8 χλμ την ώρα ανάλογα με την χώρα και η κατασκευή.

 165. Μαρία said

  140

 166. Πέπε said

  @121
  Το αν ανήκει ή δεν ανήκει στη μητρική μας γλώσσα ή στην προσωπική μητρική γλώσσα του καθενός χωράει κάποιο νερό. Αντικειμενικό γεγονός όμως είναι ότι δεν το συναντάμε μόνο στα σχολικά αρχαία όλοι και σε αρχαία και καθαρευουσιάνικα κείμενα όσοι ασχολούνται, αλλά το ακούμε κιόλας. Και όχι ειδικά το ερωτηθείς αλλά όλες αυτές τις μετοχές. Άνθρωποι δε που έχουν την άνεση να σχηματίζουν αυθόρμητα τον σωστό τύπο εκάστοτε το χρησιμοποιούν όχι μόνο ως κλισέ, που είπες κι εσύ (π.χ. «του πόσο είσαι γεννηθείς, γιαγιά;»), αλλά κανονικά όπως ήταν στην καθαρεύουσα και στ’ αρχαία, απλώς λιγότερο συχνά βέβαια. Για κάθε τέτοιον ομιλητή υπάρχουν προφανώς και ακροατές.

  Υπάρχει όμως διαφορά να έρθω να σου πω με ορμή και ζέση «Γεια σου ρε Κώστα» (ενώ σε λένε Νίκο) και στο να κάτσω πρώτα να σκεφτώ «μωρέ πώς τον είπαμε αυτόν;» Κάποιοι το θυμούνται σωστά, κάποιοι το θυμούνται λάθος ή καθόλου αλλά τουλάχιστον ξέρουν ότι δεν το θυμούνται, και κάποιοι νομίζουν πως το θυμούνται. Για τους τελευταίους, δε φταίει που είναι σπάνιο και δύσκολο το Νίκος.

 167. aerosol said

  #150
  Δυστυχώς μας έχουν κάψει οι πολλές ταινίες. Ούτε το μπόι, ούτε τα μούσκουλα, ούτε το θάρρος σε προστατεύουν από τέτοιες καταστάσεις. Μάλιστα, είναι σαφές και στατιστικά πως οι προσπάθειες αυτοάμυνας και αντεπίθεσης είναι επικίνδυνες έως αυτοκτονικές. Όχι σε περίστροφο, ούτε σε μαχαίρι δεν είναι λογικό να αντiδράσεις -η πάγια συμβουλή ακόμα και των μετρ των πολεμκών τεχνών είναι «αν μπορείς, τρέχεις να γλιτώσεις». Και πώς να βγεις ψυχολογικά αλώβητος από τέτοια εμπειρία;

  #156
  Ενδιαφέρομαι, ω Χτήνος, αλλά φευ… ματαίως!

 168. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

 169. Μαρία said

 170. Pedis said

 171. Απορία, άσχετου από ιστορία

  Απ’ ό,τι θυμάμαι για την γαλλική επανάσταση στο σχολείο, υπήρχε το τρίπτυχο Liberté, égalité, fraternité .Μελετώντας τον βίο κάποιων γάλλων φιλελλήνων που πολέμησαν το 21 βλέπω στα επίσημα έγγραφα από την Γαλλία βλέπω μόνο τα liberté, και égalité Ξέρει κανείς που παράπεσε η fraternité ;

 172. Παναγιώτης Κ. said

  Υπάρχει και η πτυχή του νεαρού της ηλικίας των δραστών (15 και 17) συν η κοινή κουλτούρα αφού πρόκειται για αδέρφια.
  Να εικάσουμε ότι η καλλιέργεια ενός υποτίθεται αντιστασιακού πνεύματος και η αντίθεση σε οποιαδήποτε εξουσία, άνευ όρων και ορίων είναι η αιτία τέτοιων βίαιων αντιδράσεων;
  Δεν είναι ασύνηθες το φαινόμενο όπου ο γονιός χαχανίζει λέγοντας τις μικροπαραβατικές συμπεριφορές της νεότητάς του χωρίς καν να του περνάει από το νου ότι φυτεύει στη συνείδηση του παιδιού του την παραβατικότητα και τις βίαιες αντιδράσεις!
  Έλεγα στους μαθητές ότι ναι μεν έχουμε το συγκεκριμένο κράτος με την λειτουργία του… στο περίπου αλλά άμα μπλέξετε στη γρανάζια του και δεν έχετε μπάρμπα στην Κορώνη θα ταλαιπωρείστε σε όλη σας τη ζωή. Η φράση «τον τύλιξε σε μια κόλλα χαρτί» έχει βάση.
  Τα έλεγα λοιπόν αυτά με βάση κάποια περιστατικά που είχα υπόψη μου. Για παράδειγμα, νεαρός στο γήπεδο πέταξε μπουκάλι στον αστυνομικό. Τον έπιασαν και τον πήγαν στον εισαγγελέα με τις γνωστές κατηγορίες που υπάρχουν σε αυτές τις περιπτώσεις. Ταλαιπωρήθηκε έως ότου τελεσεδικήσει η περίπτωσή του και υπάρχει πια με τον μόνιμο φόβο ότι αν τύχει και βρεθεί σε χώρο επεισοδίων πρώτο αυτόν θα τσιμπήσουν!

 173. ΓΤ said

  η αθλητική κίνηση της ημέρας

  Αστέρας Τρίπολης-Παναιτωλικός 2-0
  ΑΕΛ-Απόλλων Σμύρνης 0-1

  Καραϊσκάκης-Λεβαδειακός 0-2
  ΟΦΙ-Διαγόρας 1-1
  Παναχαϊκή-Τρίκαλα 1-1

  ΑΕΚ-Προμηθέας 75-82

  ΟΦΗ-Κηφισιά 0-3 (19-25, 25-27, 18-25)
  ΠΑΟ-Μίλων 3-2 (24-26, 25-17, 27-25, 23-25, 15-8)

 174. Γιάννη, δες άλλο ένα παράδειγμα. Σε μια παραλία της Μυτιλήνης βρέθηκε ένα όπλο G3 σε σακούλα. Κατευθείαν τα ΜΚΔ πήραν φωτιά να λένε πως το έφεραν οι πρόσφυγες και το είχαν για ώρ’ ανάγκης ή πως πάτησαν οι Τούρκοι το νησί. Αλλά τι φάνηκε από τον αριθμό; πως το είχε τοπικός σκοπευτικός όμιλος (που δεν είναι άσχετος μ’ αυτούς που διακινούσαν τις προηγούμενες πληροφορίες).
  Κι ενώ τα διχαστικά περί δήθεν «αποσκευής» μεταναστών που ήρθαν στη Μυτιλήνη ή όπλο του Τουρκικού Στρατού που κυκλοφόρησαν βόλευε τα γνωστά σενάρια παραπληροφόρησης που διοχετεύονται από συγκεκριμένους πολιτικούς ακραίους χώρους στη Μυτιλήνη, η αλήθεια που είδε το φώς όλες αυτές τις μέρες που η υπόθεση διερευνάται, είναι εντελώς διαφορετική.
  Τι λέει (και αυτό) το παράδειγμα; Πως όταν γίνει κάτι, κατευθείαν κυκλοφορεί πως οι «άλλοι» το κάνανε. Οι ξένοι. Που γέμισε η Ελλάδα μ’ αυτούς τους έτσι και τους αλλιώς. Ε, άσε μας και μας να τους τη λέμε πως δεν είν’ όλα τα πρόβατα μαύρα. Υπάρχουν κι άσπρα αλλά υπάρχουν και μαύρες κατσίκες.

  Παρεμπιπτόντως, σε δημοτικό σχολείο της Αθήνας υπάρχει μαθητής που δημιουργεί καυγάδες. Κι όταν του κάνουν οι δάσκαλοι παρατήρηση η απάντηση είναι «μου έβρισε το σπίτι». Κι όχι, δεν είναι Κρητικός. Ούτε καν Έλληνας. Αλλά τα Ελληνικά τα μιλάει φαρσί.
  Α! Και στο σχολείο αυτό υπάρχουν πολλοί αλλοδαποί. Και είναι ομαδοποιημένοι: Οι Αλβανοί, φωνάζουν στους Τούρκους να φύγουν και να πάνε στη χώρα τους!!!

 175. nessim said

  161
  Δεν την έχω χρησιμοποιήσει/δει, και υπάρχουν καμιά δεκαριά τέτοιες εφαρμογές με συνδρομή 50-100€ το χρόνο με λίστες βιβλίων, για ανάγνωση ή ακρόαση από το κινητό.
  Άλλες εφαρμογές είναι για περίληψη άρθρων μπλογκ σε 100, 500, 1000 χαρακτήρες (!) κ.α.
  τις ανακάλυψα μέσω του βιβλίου αγγλικών του παιδιού που ανάφερε μια τέτοια του νεαρού Nick D’Aloisio που την πούλησε στην yahoo για 30εκ σαν παράδειγμα προόδου κλπ
  οπότε έψαξα λίγο να δω τι γίνετε τι υπάρχει τι κάνουν και τέτοια.
  (μοιάζει σύγχρονη/ψηφιακή εκδοχή του ρήντερ ντάιτζεστ!)

 176. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Κατευθείαν τα ΜΚΔ πήραν φωτιά να λένε πως το έφεραν οι πρόσφυγες»
  Υποθέτω πως δεν τα έλεγαν αυτά γενικώς τα ΜΚΔ, αλλά κάποιοι συγκεκριμένοι χρήστες με ακροδεξιά ιδεολογία, ό,τι κι αν ψηφίζουν. Γιατί αυτός ο μισαλλόδοξος τρόπος σκέψης απαντά και σε «αριστερούς». Και σ’ αυτό επιμένω στα σχόλιά μου: ότι πολλούς δεν τους ενδιαφέρει η αλήθεια που εδράζεται στα γεγονότα, αλλά η «αλήθεια» που ασφυκτιά στο δογματικό και προκρούστειο μυαλουδάκι τους. Και ανάλογη με το μυαλουδάκι τους είναι και η ευαισθησία τους απέναντι στα θύματα: επιλεκτική στο έπακρον. Τόσο δύσκολο είναι να περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη των γεγονότων, πριν σπεύσουμε να πάρουμε θέση υπέρ ή κατά, αθωώνοντας ή ενοχοποιώντας εκ των προτέρων, αναλόγως της ιδεολογικής μας πετριάς;

 177. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γειά σας κι ἀπὸ μένα.

  Ξέρετε ποιὸς «Τό 1947 έγινε επικεφαλής της Στολής του Σικάγο»;

  Ὄχι, δὲν εἶναι λάθος πληκτρολόγησης.

  Δὲν ἀναφέρομαι στὸν Μίλτον Φρίντμαν καὶ τὴ διαβόητη* Σχολὴ (Οἰκονομικῶν) τοῦ Σικάγου.

  Πρόκειται γιὰ μεζεδάκι ποὺ ἁλίευσα στὸ διαδίκτυο, σὲ ἄρθρο τοῦ ἠλεπεριοδικοῦ Fortune Greece γιὰδέκα διαβόητους μαφιόζους, (κακο)μεταφρασμένο ἀπὸ τὸν ἱστότοπο biography.

  Το 1947 ο Ακάρντο έγινε επικεφαλής της Στολής του Σικάγο και συνέχιζε να ζει μια ζωή μέσα στο έγκλημα για πολλές ακόμη δεκαετίες.

  Ἔτσι μεταφράζει τὸ ἠλεπεριοδικὸ τὸ ἀπόσπασμα:

  In 1947 Accardo became the head of the Chicago Outfit and would continue to live a life of a crime for many more decades.

  Οὔτε κι ἐγὼ ἤξερα τί εἶναι τὸ Chicago Outfit. Ὅμως μὲ μιὰ ματιὰ στὸ γκοὺγκλ βρῆκα:

  The Chicago Outfit (also known as the Outfit, the Chicago Mafia, the Chicago Mob, the Chicago crime family, the South Side Gang or The Organization.

  Ἔτσι ἡ Μαφία τοῦ Σικάγου ἔγινε Στολή.

  *Ἡ Μαφία, πάντως, δὲν φτάνει οὔτε στὸ νυχάκι τῆς Σχολῆς τοῦ Σικάγου.

  Τόσο σὲ διάδοση, ὅσο καὶ σὲ καταστρεπτικὰ ἀποτελέσματα γιὰ τὴν κοινωνία σὲ παγκόσμια κλίμακα.

 178. Εκεί στη Ραφήνα ξεχειλίζει η τεστοστερόνη…

 179. ΓΤ said

  177@
  «Ἔτσι ἡ Μαφία τοῦ Σικάγου ἔγινε Στολή».

  Ωστόσο, κάτω από μια Στολή υπάρχουν υποσύνολα μαφίας.

 180. sarant said

  175 Eυχαριστώ!

  177 Η Μαφία του Σικάγου έγινε Στολή, και μάλιστα «του Σικάγο»!

 181. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Νικοκύρη, μιὰ μικρὴ διόρθωση.

  Στὶς 11/1/2021 συμπληρώθηκαν 111 χρόνια ἀπὸ τὴ γέννηση τοῦ Νίκου Καββαδία.

  Θυμόμουνα ὅτι γεννήθηκε τὸ 1910, ἀλλὰ τὸ διασταύρωσα καὶ μὲ τὴ Βίκη.

 182. ΓΤ said

  H… χαρά του τηλεθεατή:
  Βρείτε πού κρύβονται οι 10 παίκτες. 🙂
  (Κωνσταντινούπολη, 16.01.2021, Μπασάκσεχιρ-Σίβασπορ 1-1)

  https://www.sdna.gr/podosfairo/799902_den-xanagine-aoratoi-paizontas-me-leykes-emfaniseis-sto-hioni-pics

 183. sarant said

  181 Φυσικά, δίκιο έχεις, Με παρέσυρε το αφιέρωμα στο in.gr
  https://www.in.gr/2021/01/11/plus/istoriko-arxeio/o-nikos-kavvadias-opos-ton-ezisan-oi-syntaksidiotes-tou/

 184. ΓΤ said

  183@

  Ποτέ δεν περίμενα ο Σαραντάκος να καταφεύγει στον Μαρινάκη 🙂

 185. Γιάννης Ιατρού said

  178: άμα είσαι και τυχερός μάλιστα… τον επόμενο χρόνο αναβαθμίζεσαι

 186. # 184

  είναι απομεινάρια από την εποχή που ο ΠΑΟ βολευότανε σαν παράρτημα του ΟΣΦΠ, πρώτες χρονιές Αλαφούζου, ιεραρχία στην Νουδούλα κ.λ.π., κ.λ.π.

 187. Έχουμε όμως και τη Σχολή Κοινωνιολογίας του Σικάγου, γνωστή για τη γεωγραφική («πολεογραφική») σκέψη που καλλιέργησε στις αρχές του 20ου αιώνα.

 188. Γιάννης Ιατρού said

  177 (τέλος): Α ρε Δημήτρη, εκεί στο τέλος αντί Μαφία του Σικάγου διάβασα αρχικά Μαρία… Άσε😂😂😂

 189. Spiridione said

  184. Αφού το έχει στα μεζεδάκια το άρθρο αυτό.

 190. ΓΤ said

  187@

  Επομένως η δι’ υμών ενδεχόμενη, πάντα σε επίπεδο πνεύματος, ζεύξη μεταξύ Σικάγου και Πρέβεζας θα σημάνει την επανανοηματοδότηση του γνωστού «Σικάγο γίναμε» 😉

 191. ΓΤ said

  189@

  Έλα όμως που σήμερα τα διάβασα διαγώνια…

 192. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @187. Μία εἶναι ἡ Σχολὴ τοῦ Σικάγου, Γιάννμ*. 🙂

  *τό ᾿γραψα σωστὰ στὰ βούικα;

 193. @ 190 ΓΤ

  Λόγω παραδοσιακού αγωνιστικού πνεύματος Πρωτομαγιάς. 🙂

  @ 192 Δημήτρης Μαρτῖνος

  Γιατί έχει αυτό τη ανακρίβεια αφού την ξέραμε πιο πριν (και πάντα λέμε «δεν εννοοούμε την οικονομκή» που έγινε τόσο γνωστή, βέβαια).
  ___________________
  * Πρέπ να γίνν δσύλαβου: «Γιάννη μ» αλλά «ου Γιάννς», Δμήτρη μ. 🙂

 194. Pedis said

  After the invasion of Capitol Hill, the bewildered world wonders how the country that has long presented itself as the self-proclaimed leader of the « free » world could have fallen so low. To understand what has happened, it is urgent to leave the myths and idolatry on one side and to go back to history. In reality, the Republic of the United States has, since its beginnings, been run through by weaknesses, violence and considerable inequalities.  The fall of the U.S. idol

  (Le blog di Thomas Piketty)

 195. Μαρία said

 196. Pedis said

  Στην καταγγελία δεν χαρίζει κάστανα ο Πικετί

  Thus places of worship are not officially subsidised, except when they were built before the 1905 law. In practice this applies almost exclusively to Christian churches. And so much the worse if the map of religious practice has changed since then, and if mosques and Muslim believers meet in cellars and basements.

  Similarly, the Catholic denominational schools, colleges and high schools in place at the time of the vote of the Debré law (1959) continue to be massively financed by the taxpayer, in proportions which are found practically nowhere else.

  These schools have also retained the right to choose their pupils freely, without respecting any common rules in terms of social mix. They contribute powerfully to school avoidance and ghettoisation.

  France is also the only country to have chosen to close its primary schools one day a week (Thursdays from 1882 to 1972, then Wednesdays) to give catechism lessons.

  This day was on the way to finally being reintegrated into normal school time, but the current government decided to perpetuate this French exception based on fragmented weeks and excessively long days, despite the proven harmful effects.

  With regard to the financing of cults (priests and buildings), the central and little-known role played by tax subsidies must be recalled.

  If you make a donation to the Eglise de France or the Paris Mosque, you will receive a tax reduction equal to 66% of your donation.

  In other words, a donation of 100 euros only costs you 34 euros (if you are taxable), and the remaining 66 euros are paid by the rest of taxpayers, as is the case for donations to associations of general interest (cultural, humanitarian, health, education, etc.).


  How to finance religion?

  (Le blog di Thomas Piketty)

 197. Μαρία said

  194
  O «Συμβιβασμός του 1877» ανάμεσα σε Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς, ένα από τα μελανά σημεία της Ιστορίας των ΗΠΑ
  https://www.avgi.gr/diethni/376462_mia-amerikaniki-istoria

 198. sarant said

  189-191 A, να διαβάζεις προσεχτικά! 🙂

  196 Στα αγγλικά γράφει ο Πικετί; Ή είναι μετάφραση;

 199. Μαρία said

 200. Μαρία said

  198
  Η γαλλική εκδοχή https://www.lemonde.fr/blog/piketty/2021/01/12/la-chute-de-lidole-etats-unienne/
  Δεν ξέρω αν τα μεταφράζει ο ίδιος.

 201. Μαρία said

  Ανοίγουν τα στόματα.

 202. Pedis said

  # 197 – Το φαινόμενο εξηγείται από το μοντέλο Τανκρέντι, γνωστό ως γατοπαρδισμός.

  # 198 – Όλα τα ποστ είναι και στις δύο γλώσσες.

  # 200 – έχει δουλέψει/διδάξει σε αγγλόφωνες χώρες.

 203. sarant said

  200-202 οκ

 204. ΓΤ said

  201@

  Είναι καλό που ανοίγουν τα στόματα για να μη βρεθούν κάποιοι να πιέσουν στόματα να ανοίξουν ενώ αυτά δεν θέλουν. Εξηγούμαι: δεν θυμάμαι από στήθους να δώσω στοιχεία, αλλά αθλήτριες γυμναστικής της πρώην ΕΣΣΔ έχουν γράψει σε βιβλίο που κυκλοφορεί στον Καναδά ότι σε ηλικία 14 ετών υποχρεώνονταν κάθε μέρα να πεοθηλάσουν τους προπονητές τους (με κύριο από την πλευρά των μεντόρων επιχείρημα την πρωτεΐνη). Τα ίδια και στην Εθνική Γυμναστικής των ΗΠΑ. Συγκλονιστική η μαρτυρία της Μάρσια Φρέντερικ στο
  https://www.dailymail.co.uk/news/article-6266985/First-gymnast-win-world-title-forced-perform-oral-sex-coach-daily-two-years.html

 205. Pedis said

  # 201 –

  Sexisme, harcèlement, agressions sexuelles en cuisine : cinq cheffes brisent l’omerta

  https://headtopics.com/fr/sexisme-harcelement-agressions-sexuelles-en-cuisine-cinq-cheffes-brisent-l-omerta-16832214

  (Δυστυχώς, δεν βρίσκω ολόκληρο το ρεπορτάζ με ελεύθερη πρόσβαση, αλλά από τις πρώτες παραγράφους είναι κατανοητό το τι συμβαίνει και σε τι καθημερινές καταστάσεις αναφέρεται το δημοσίευμα.)

 206. Μαρία said

  202
  Για την πολιτική των Δημοκρατικών στο Νότο δεν είχα ιδέα.

  205
  Για το χώρο του αθλητισμού έγινε πέρσι χαμός https://www.francetvinfo.fr/sports/violences-dans-le-sport/

 207. Pedis said

  # 206 β – Εύκολα θύματα οι κοπελίτσες. Γενικά, οι γυναίκες, ακόμη περισσότερο οι νεότερες εργαζόμενες, είναι πιθανά θύματα του κάθε κερατά κομπλεξικού με εξουσία που του την παρέχει μαζί με σχεδόν βέβαιη ατιμωρησία η πατριαρχική κυριαρχία.

 208. ΓΤ said

  207@

  Στα 75 της, η μάνα έχει βαθιά χαραγμένα στη μνήμη της τα βρόμικα χέρια ιατρού κατασκήνωσης στο δεκατριάχρονο τότε σωματάκι της…

 209. Γιάννης Ιατρού said

  καλημέρα,
  πολύ βία και ανωμαλία έχει πέσει… Δηλαδή τι πέσει, καλύτερα θα ταίριαζε το «έχει βγει στην επιφάνεια».
  Δεν νομίζω πως είναι σημάδι μόνο του καιρού μας. Η τέτοιου είδους βία προϋποθέτει δύναμη/εξουσία. Πιστεύω λοιπόν πως και πιό παλιά έτσι πάνω-κάτω ήταν τα πράγματα. Μόνο που πρώτον λόγω της τότε πολύ πιό συντηρητικής και πατριαρχικής κοινωνίας δεν μιλούσαν, έστω κι αργότερα, οι γυναίκες και δεύτερον τα όποια νέα ούτε κυκλοφορούσαν έτσι εύκολα και γρήγορα όπως σήμερα, ούτε τα δημοσιοποιούσαν τόσο πολύ δημόσια, τα «κανόνιζαν» είτε χρηματικά είτε με την βία/εξουσία/απειλές κλπ. αλλιώς για να μην γίνουν βούκινο.

 210. Γιάννης Ιατρού said

  ψόφο κάνει σήμερα, 2,0 °C / 250m υψόμετρο, ΒΠ 😕🏔⛰

 211. Κιγκέρι said

  211: Και στο Παγκράτι τώρα, 2 βαθμούς έχει – έβγαλα θερμόμετρο στο μπαλκόνι.

 212. Γιάννης Ιατρού said

  211: Σε λίγο θα βγάλουμε δελτίο καιρού για Αττική 🙂 , προσφορά του μπλογκ!

 213. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ακόμα και αυτό το τόσο σημαντικό, το να ανοίξουν τα στόματα και τα θύματα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης να καταγγέλλουν τους βιαστές τους, στην Ελλάδα γίνεται ήδη αντικείμενο κομματικής εκμετάλλευσης. Όχι που δεν θα γινόταν κάτι τέτοιο σ’ αυτή τη sui generis χώρα…Ο ΣΥΡΙΖΑ, λέει, απαιτεί να ζητήσει ο Μητσοτάκης συγγνώμη από την Μπεκατώρου, επειδή ο βιαστής της είναι …μέλος της ΝΔ. Λίγη σοβαρότητα, ρε παιδιά, έλεος πια, λυπηθείτε μας!
  https://www.efsyn.gr/politiki/dimotikes-ekloges-2019/277202_syriza-oyte-mia-syggnomi-apo-ton-prothypoyrgo-sti-sofia

 214. # 210,1

  Εβγαλε ήλιο γκρινάηδες

  Καλημέρα

 215. # 213

  Εχει κάποιο νόημα η πρόταση του ΣυΡιζΑ αφού ο Αυγενάκης καταστρατηγώντας όλες τις διατάξεις δεν φρόντισε για γυναικεία ποσόστωση δτις διοικήσεις αλλά μόνο για την προώθηση των «ταγμένων» δικών του. Και φυσικά ο Μητσοτάκης που διατηρεί αυτό το κομματικο εξάμβλωμα στην θέη του επικεφαλής του αθλητισμού, οι λόγοι είναι προφανείς σε όλους.

 216. Γιάννης Κουβάτσος said

  215: Ο ΣΥΡΙΖΑ εστιάζει σαφώς στην ιδιότητα του μέλους της ΝΔ. Δεν αμφιβάλλω ότι και η ΝΔ το ίδιο θα είχε πράξει, αν ο τύπος ήταν συριζαίος. Πάσχουμε από κακοήθη κομματίτιδα και αρρωστημένη πολιτικομανία σ’ αυτήν τη χώρα.

 217. Nestanaios said

  207.

  Το πρόβλημα το δημιουργούν οι γονείς. Αν οι γονείς είναι αρκετά κοντα στα παιδιά τους, τα προβλήματα λύνονται. Η φοβία υποτάσσεται. Ο πατέρας, η μάνα, αναζητούν λύσεις και παρέχουν προτάσεις χωρίς να στεναχωρούν το παιδί, χωρίς να αποκόπτουν το παιδί από το άθλημα. Αρκεί ο πατέρας και η μάνα να είναι κοντά στο παιδί και να του μιλούν με ένα στόμα.

 218. # 216

  Κοίταξε Γιάννη, η χρονική στιγμή της καταγγελίας δεν είναι τυχαία και δεν νομίζω πως έχει αντιπολιτευτική αιτία. Για μένα είναι πιθαν΄τατο πως ο συγκεκριμένος παρενόχλησε κάποια τωρινή αθλήτρια που δεν θέλει για ευνόητους λόγους να βγει στην επιφάνεια και με κάποιον τρόπο ενεργοποίηε την Μπεκατώρου η οποία και ψυχολόγος είναι και η ίδια δήλωσε πως αν μιλούσε τότε θα ήταν το τέλος της αθλητικής της καριέρας. Ειδικά σ’ ένα έθλημα πολυέξοδο όπου το μέσον παίζει κυρίαρχο ρόλο, θυμίσου την περίπτωση του Κακλαμανάκη επί ΠαΣοΚ. Φυσικά αν υπήρχαν γυναίκες στην διοίκηση θα φοβότουσαν οι ρωτιδείς την άμεση καταγγελία αλλά αυτά είναι ξένη ήπειρος για τον Αυγενάκη που μόνο να διεκπεραιώνει ρουσφέτια ξέρει.

 219. nikiplos said

  Για αυτά που βγαίνουν τώρα… Να έχεις στα χέρια σου το βάζο με το μέλι και να μην βάλεις το δάχτυλο να γλύψεις? Δεν γίνεται.

  Όσοι έχουν σχέση με αθλητικούς χώρους και συλλόγους καταλαβαίνουν πολύ καλά τι εννοώ. Και βέβαια και κομματικούς συλλόγους, που οι ωραίες κοπέλες πρώτα θα περνούσαν από τους καθοδηγητές τους και ύστερα από τους άλλους. 🙂

 220. Παναγιώτης Κ. said

  @216. Παρακολουθώντας τα πολιτικά πράγματα όλο και πιο πολύ συνειδητοποιώ ότι το πολιτικό προσωπικό της χώρας αυτονομείται έναντι των πραγματικών προβλημάτων τα οποία αφήνονται στον αυτόματο πιλότο!
  Σχηματίζεται σε μένα η εντύπωση ότι κραυγάζουν για να δικαιολογούν την ύπαρξή τους αλλά και τα προνόμια που απολαμβάνουν.
  Όμως το φαινόμενο δεν είναι τωρινό. Είναι διαχρονικό και επομένως κάποια άλλα ζητήματα καθορίζουν τις πολιτικές διαθέσεις των πολιτών, άσχετα με αυτά της επικαιρότητας.
  Συχνά θυμάμαι τις φοιτητικές γενικές συνελεύσεις οι οποίες γίνονταν για να προπονηθούν οι επίδοξοι μελλοντικοί πολιτικοί χωρίς να λύνουν κάποιο πρόβλημα και τις οποίες συγκρίνω με τη λειτουργία του κοινοβουλίου.

 221. Γιάννης Ιατρού said

  Α, σε λίγο θα διαβάσουμε και για Μαδουραίους και Βενεζουέλα, άργησε, θωρώ.

  213: Είναι η δεύτερη φορά που -κατά την γνώμη μου- κάνεις περίεργα λογικά άλματα σε αυτό το νήμα για το θέμα αυτό. Δεν το περίμενα Γιάννη.

  Να μην έχεις απορίες ούτε αμφιβολίες. Θα «καθαρίσει» κι αυτός από καμιά πρωτόδικη καταδίκη για τις πράξεις του, πιθανότατα λόγω παραγραφής… Μετά θα επανενταχθεί, όπως συνηθίζεται. Υπάρχει προηγούμενο με βουλευτές και υψηλούς αξιωματούχους στην παράταξη της …τάξης, ηθικής, οικογένειας κλπ. (όλα κατά δήλωση, εγώ δεν τα υποτιμώ σαν αξίες). Και με τους συμπορευόμενους τα ίδια. Σαν μπούσουλας που λένε ρε παιδί μου.

  Υπάρχει ένα βασικό κοινό στοιχείο στους βιασμούς, παιδεραστία και γενικά τη βία: Προϋποθέτει εξουσία, δύναμη (πολιτική, οικονομική, σωματική, περίοπτη κοινωνική θέση κλπ.).

  Η άσκηση βίας και η επιβολή των όποιων «ορέξεων» μέσω αυτής σε αδύνατους, αφού η ατιμωρησία (…δικό μας και το πεπόνι και το μαχαίρι, κι αν δεν φτάνει, νομοθετούμε, διορίζουμε όποιον μας βολεύει ξηλώνοντας όσους θελήσουν να κάνουν το καθήκον τους…κλπ.), ήταν σχεδόν πάντοτε δεδομένη, αποτελεί ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα των νικητών του ’49, της παλιάς Χωροφυλακής…,των περιβόητων ΤΕΑ…, διαφόρων οργανώσεων, Κενταύρων κλπ. δυνάμεων καταστολής. Το μόνο που αλλάζει είναι η φύση της βίας. Άλλοτε είναι βιασμοί, άλλοτε ξυλοδαρμοί, άλλοτε πολιτικές δολοφονίες. Δεν εκπλήσσομαι λοιπόν που συναντούμε εξέχοντα μέλη αυτής της παράταξης να είναι μπλεγμένα σε υποθέσεις, όπως αυτές για τις οποίες συζητούμε τώρα.

  Κι απ΄ εδώ, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σε όσες κι όσους γιορτάζουν σήμερα, ειδικά στον antonislaw 🙂

 222. ΣΠ said

  Αποκτήσαμε το δικό μας MeToo:
  https://www.lifo.gr/now/sport/310060/metoo-proin-athlitria-tis-ethnikis-polo-kataggellei-seksoyaliki-parenoxlisi
  Μακάρι να γινόταν και στα πανεπιστήμια.

 223. Γιάννης Ιατρού said

  222: αυτό το τελευταίο που έγραψες το επικροτώ, το υπογραμμίζω κι εγώ ιδιαίτερα. Πολλά έχουν γίνει και λίγα έχουν ακουστεί.

 224. Pedis said

  # 209 – Ναι. Είναι, άλλωτε, διαχρονικά φαινόμενα βίας οφειλόμενα στη και συνυφασμένα με την τελευταία θέση της γυναίκας στην κοινωνία και κατά συνέπεια στα μυαλά και των ανδρων ΚΑΙ των γυναικών.

  Όπως λένε χειρότερα από μαύρος, γυναίκα, και ακόμη χειρότερα γυναίκα μαύρη.

 225. sarant said

  222-223 Θα ακούσουμε πολλά πιθανώς και καλό θα είναι. Αλλά περιμένω ποιες θα τολμήσουν να μιλήσουν από τον χώρο των ΜΜΕ

 226. Pedis said

  Εμένα μού έκανε εντύπωση που τον διέγραψαν με το που ακούστηκε η καταγγελία. Ούτε δικαίωμα στο τεκμήριο αθωώτητας ούτε τίποτα. Προφανέστατα, δεν είναι κρυφό στους κύκλους τους ότι είναι κουμάσι. Και όπως τον κάλυπταν οι ίδιοι τον σέντραραν.

 227. Γιάννης Ιατρού said

  227: Δεν τον διέγραψαν. Αναστέλλεται «μόνο» η ιδιότητα του σαν μέλος του κόμματος. Μπορεί αργότερα να γίνει επαναφορά, τα έχουνε ζήσει με τον άλλο άριστο. βλ. προηγούμενο σχόλιο.

 228. Pedis said

  # 228 – Ναι, σωστά. Προφανώς θα επανέλθει. Έτσι κι αλλιώς, για τον έναν (παραγραφή) ή τον άλλο (απουσία μαρτύρων και ντοκουμέντων) λόγο δεν θα τιμωρηθεί.

 229. Pedis said

  Το όλο χάπενινγκ ελάχιστη σημασία θα είχε από μόνο του, αν δυόμισι μήνες νωρίτερα δεν είχε προηγηθεί μια άλλη συμβολική εισβολή στον ίδιο ακριβώς χώρο.

  Ηταν Πρωταπριλιά του 2015, όταν μια δεκαπενταριά μέλη του «Ρουβίκωνα» πραγματοποίησαν ολιγόλεπτη διαδήλωση στο (αφύλακτο πάντα) προαύλιο της Βουλής μ’ ένα πανό στα χέρια, φωνάζοντας συνθήματα και σκορπίζοντας τρικάκια αλληλεγγύης προς τη συνεχιζόμενη -τότε- απεργία πείνας των πολιτικών κρατουμένων για την κατάργηση των ειδικών φυλακών «τύπου Γ».

  Μολονότι η παρέμβαση της αντιεξουσιαστικής συλλογικότητας κράτησε απείρως λιγότερο κι υπήρξε πολύ πιο συντεταγμένη από το πολύωρο χαοτικό ντου των ευρωπαϊστών «αγανακτισμένων», η Ν.Δ. άστραψε και βρόντηξε.

  «Υπάρχει κράτος ή καταργήθηκε και αυτό;», αναρωτήθηκε ρητορικά ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Κώστας Καραγκούνης, ενώ οι πρώην υπουργοί Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας και Βασίλης Κικίλιας έκαναν λόγο αντίστοιχα για «επιστροφή στο καθεστώς ανομίας» και για «ξέφραγο αμπέλι» που αποδεικνύει πως «η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο».

  Εξίσου κατηγορηματικός, ο Μάκης Βορίδης κατήγγειλε την επομένη στο «Βήμα FM» ότι «δεν υπάρχει πια κανένας έλεγχος στην ασφάλεια του Κοινοβουλίου» και πως η παρουσία διαδηλωτών στο προαύλιο της Βουλής δεν ήταν δυνατό να θεωρηθεί «ειρηνική διαμαρτυρία» αλλά επικίνδυνη πρόκληση που «αναιρεί πλήρως την κοινοβουλευτική λειτουργία» (naftemporiki.gr).

  https://www.efsyn.gr/themata/fantasma-tis-istorias/277209_otan-oi-diadilotes-mpikan-sti-boyli

 230. 227-8-9

  Τι να λέμε, εδώ ανεμίζουν την αθώωση του Νίκου Γεωργιάδη για παιδεραστία, κάνοντας γαργάρα την αγόρευση του εισαγγελέα που είπε πως δυστυχώς πρέπει να τον αθωώσουν λόγω παραγραφής…
  Παραδόξως το μόνο που μου έρχεται είναι εκείνος ο τίτλος βιβλίου του Αβέρωφ (ναι…)
  Φωτιά και τσεκούρι.
  Αλλά μετά θα με λέτε χτήνος και δεν θα το αντέξω.

  (Πέδη, έχουμε κρατήσει χρόνο για την επαναφορά της Αλεξίας Έβερτ?)

 231. Pedis said

  231 – Τι, δεν γύρισε;

 232. ΣΠ said

  225
  Για μια πραγματική υπόθεση από τον χώρο των αμερικανκών ΜΜΕ υπάρχει η πρόσφατη ταινία Bombshell.

 233. 232 Νομίζω όχι ακόμα.

 234. spyridos said

  «Μια συζήτηση με τον κυνηγό των λέξεων για το καινούργιο του βιβλίο, τις ντοπιολαλιές την καθομιλουμένη και την καθαρεύουσα»

 235. Pedis said

  # 234 – άργησε 😄

 236. sarant said

  230 Α, ωραία

  233 Από τις λίγες ταινίες που είδα το καλοκαίρι

  235 Μπορεί να το δούμε κι εδώ αυτό το άρθρο 🙂

 237. Γιάννης Ιατρού said

  235: Μπράβο ρε συ, αλλά ρίξτο σε καλύτερη ανάλυση, γέροι άνθρωποι είμαστε, μόνο τις επικεφαλίδες βγάζω 😉🤔

 238. 237α

  Δηλαδή τι ωραία? Γουστάρεις? Τη βρίσκεις? 😜

 239. Pedis said

  1000 ΜΕΘ από εκείνες τις υπερτιμολογημένες …

 240. Γιάννης Ιατρού said

  Αυτό θα πονέσει πολύ κάποιους…. Πολύ ακλή και η συνοδευτική επιστολή. Μπράβο στο Ίδρυμα Νιάρχος👍🤗
  Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανέστειλε τη δωρεά στην ΕΙΟ
  …Το ΙΣΝ επιλέγει τους δωρεοδόχους του δίνοντας μεγάλη προτεραιότητα στο ήθος και χαρακτήρα των ανθρώπων τους, καθώς και στην αποτελεσματική διοίκηση και την ορθή διαχείριση του οργανισμού.
  Υπόνοιες σκανδάλων που αφορούν τη λειτουργία των οργανισμών και τη συμπεριφορά των στελεχών τους δημιουργούν κρίσιμα ερωτήματα για τη δυνατότητα ενός οργανισμού να επιτελέσει το έργο του και, κατά συνέπεια, δεν μπορούν και δεν πρέπει να αγνοούνται….

 241. sarant said

  239 Ωραία που το έβαλε και το είδα 🙂

 242. aerosol said

  Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να προκύψει ένα ελληνικό #metoo και να εκτεθούν, επιτέλους, διάφορα καθίκια. Μπράβο στην Μπεκατώρου.
  Και αν φτάσει και στις πανεπιστημιακές σχολές, εκτιμώ πως θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι. Ή θα κλάψει.

 243. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @242. Γιάννη, ἂν καὶ συμφωνῶ μὲ τὴν ἐνέργεια καὶ τὸ πνεῦμα τῆς ἀνακοίνωσης, δὲν ξεχνῶ τὰ ἔργα καὶ τὸ ἦθος αὐτοῦ ποὺ ἔδωσε τὸ ὄνομά του στὸ Ἵδρυμα. 😉

 244. Γιάννης Ιατρού said

  244: Εξιλέωση;

 245. Μαρία said

  243
  Και με τους γιατρούς να δεις τι γίνεται, βλ. και καταγγελία Μπικόφ, αλλά άντε να το αποδείξεις.

 246. Γιάννης Κουβάτσος said

  «αλλά άντε να το αποδείξεις.»
  Και στους χώρους εργασίας αλλά…άντε να το αποδείξεις. Εδώ βρίσκεται όλη η ουσία και η δυσκολία.

 247. Μαρία said

  221
  Όπα, τώρα το είδα αυτό. Ωραίο ξεπλυματάκι στους αριστερούς που κακοποιούν τις γυναίκες τους. Δεν χρειάζεται να έχει κανείς πολιτική εξουσία, αρκεί που είναι άντρας, δηλαδή εν δυνάμει βιαστής.

  226
  https://parallaximag.gr/epikairotita/to-metoo-eksaplonetai-sti-thessaloniki-apokalypseis-gia-to-apth

 248. Γιάννης Κουβάτσος said

  221: Δεν βλέπω κανένα λογικό άλμα. Μπορεί να υπάρχει, αλλά, αν το έβλεπα, θα προσπαθούσα να το αποφύγω. Το σκεπτικό μου είναι το εξής: άλλο ένα ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ θέμα πάει να εξελιχθεί σε κομματική κοκορομαχία. Και επειδή ΟΛΑ ΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ΘΕΜΑΤΑ εξελίσσονται σε κομματικές κοκορομαχίες, ανησυχώ γιατί έχω κόρη που εργάζεται και δεν θέλω να τη φέρει σε δύσκολη έως αφόρητη θέση κάποιο καθίκι με εξουσία. Αν το πράγμα εκφυλιστεί στο γνωστό «οι δικοί σας είναι πιο βιαστές από τους δικούς μας» άστα να πάνε στο διάβολο, θα το χάσουμε κι αυτό το τρένο.

 249. Πέπε said

  Να πούμε πάντως κι αυτό:

  Προπονητής που να βιάζει νεαρές αθλήτριες ή αθλητές, θα είναι λογικά απόμαχος αθλητής ο ίδιος. (Ή και μάχιμος, μπορεί να τα κάνει ταυτόχρονα.) Έχει περάσει κι αυτός από παιδικές και εφηβικές ομάδες προπόνησης. Ας εξεταστεί μήπως οι δικοί του προπονητές τού κάναν τα ίδια, και τι επιπτώσεις είχε αυτό στον ψυχισμό και τη σεξουαλικότητά του.

  Δεν ξέρω αν θα μπορούσα να πω το ίδιο για τους άλλους χώρους, αλλά για τον αθλητισμό μού φαίνεται αρκετά πιθανό.

  (Αυτό δεν είναι ξεπλυμα. Τις κακές πράξεις τις κάνουν εξ ορισμού οι ταλαιπωρημένες ψυχές, αλλά δεν παύουν να είναι κακές πράξεις. Άνθρωπος που να πέρασε όλη του τη ζωή μέσα σε ευτυχία, αγάπη, κατανόηση, σεβασμό, οικονομική άνεση, συναισθηματικά πλούσιο περιβάλλον, ομαλές συνθήκες χωρίς βία κλπ κλπ, δε γίνεται κακός, αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν κακοί. Απλώς, και το χειρότερο τέρας πρέπει να το ακούσουμε.)

 250. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μην είσαι τόσο σίγουρος, Πέπε, για το εντός παρενθέσεων γραφόμενό σου. Αλλά, όπως και να ‘χει, δεν μπορούμε να ελέγξουμε το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουν οι εκκολαπτόμενοι βιαστές και ο άρρωστος ψυχισμός τους ανήκει στη δικαιοδοσία των ψυχιάτρων και των λογοτεχνών. Το θέμα είναι πώς θα περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η δραστηριότητά τους.

 251. Γιάννης Ιατρού said

  248a: αν δεις στην 4η παράγραφο αναφέρω τουλάχιστον 4 είδη, όχι μόνο την πολιτική εξουσία. Και δεν το περιορίζω σε κάποιες ομάδες κλπ., δεν ξεπλένω κανένα.

 252. Μαρία said

  252
  Α εννοείς τα κτλ 🙂

 253. Pedis said

  # 248 β – Κανονικά, οι προφορικές εξετάσεις πρέπει να γίνονται δημόσια και με παρουσία δεύτερου διδάσκοντα. Αυτό είναι ευθύνη του συλλόγου των διδασκόντων. Προφανώς, δεν περιμένει κάποιος από τα θύματα να ανοίξουν το στόμα τους. Πρωτίστως, επειδή δεν θα γίνουν πιστευτά όσα πουν. Κατά δεύτερο λόγο και εξίσου σημαντικό, διότι θα έχουν να αντιμετωπίσουν κακεντρεχή σχόλια.
  Και είναι επίσης ευθύνη του συλλόγου των διδασκόντων να κόψει εγκαίρως κάναν κώλο.

  Ο κανόνας, πλέον, είναι ότι όταν μπαίνει φοιτήτρια στο γραφείο διδάσκοντα η πόρτα πρέπει να είναι μονίμως ανοικτή. Είναι τυχεροί (και γλυτώνουν τα ρεύματα το χειμώνα) όσων η πόρτα του γραφείου έχει διαφανές τζάμι.

  Μία γνωστή μου, σε άκρως φαλλοκρατικό και καθυστερημένο κοινωνικό περιβάλλον (στη Σικελία), που δούλευε όταν ήταν νέα ως γραμματέας σε μικρές επιχειρήσεις δεν σταύρωνε μεροκάματο ούτε καν για ελάχιστους μήνες πριν αναγκαστεί να φύγει και να αναζητήσει αλλού δουλειά.

 254. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @77. …δεν αρκεί να το θέλει κανείς..

  https://www.iefimerida.gr/zoi/i-epiki-synantisi-pagoni-zaharatoy-binteo

 255. Μαρία said

  254
  Στα χρόνια μου στα προφορικά μας εξέταζαν τρεις τρεις. Οι δουλειές γίνονται στα γραφεία τους.
  β. Αυτά έχουν αποτυπωθεί και σε ελλην. ταινίες, όπου η γυναίκα αναγκάζεται να ντυθεί άντρας.

 256. Μαρία said

  255
  Η θείτσα, που μας συμβουλεύει να βάψουμε το μαλλί, απο πού κατάγεται;

 257. Pedis said

  # 256 – Έλεγχος γραπτού και ενδεχόμενη προφορική θα έπρεπε να ανακοινώνονται και να είναι δημόσιες διαδικασίες.

  β – Ναι, γνωστό. Και πέρναγε στην πλάκα και για πλάκα. Άλλωστε, η μόνη θέση της γυναίκας μόλις παντρευόταν ήταν στο σπίτι. Υποτίθεται, προστατευμένη και ασφαλής.

 258. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Για την καταγωγή δεν ξέρω. Άκουσα, όμως, ότι ανήκει στην κατηγορία «πούλησε ο μπαμπάς τα βόδια». Τώρα διαπρέπει ως τηλεοπτική σταρ! 🙂

 259. Μαρία said

  259
  Η ρουφιάνα η γούγλη http://diki-isa.gr/images/bios/pagwni.pdf
  Φημισμένη Ιατρική Νάπολης.

 260. Γιάννης Ιατρού said

  259: Ο Γιώργος μπορώ να πως είναι ο μόνος εδωμέσα που μιλάει με το χέρι στην καρδιά 🙂 🙂

 261. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @261 Ευχαριστώ, Γιάννη! [Κρίμα που δεν είμαστε γείτονες, να σου στείλω ξημερώματα ένα καρβέλι ζυμωτό ψωμί -με διάφορα μυρωδικά- που ετοίμασα πριν από λίγο (τώρα ξεκουράζονται και φουσκώνουν στην πινακωτή. Ψήσιμο στις 6! 🙂 ]

 262. Pedis said

  # 260 – Γιατί το λες;

 263. Γιάννης Ιατρού said

  Είναι να μην γίνει η αρχή…
  Θεσσαλονίκη: Φοιτήτρια του ΑΠΘ καταγγέλλει ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης από καθηγητή

 264. Γιάννης Ιατρού said

  262: τι φούρνο έχεις; Εγώ το ψήνω σε μαντεμένια γάστρα.

 265. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @265. Γιάννη, είσαι πολύ μπροστά! 🙂 Ηλεκτρική κουζίνα, εγώ..

 266. Γιάννης Ιατρού said

  Για όσους ενδιαφέρονται για την τεχνολογία mRNA των εμβολίων κλπ, εδώ σημερινό άρθρο του ΤΙΜΕS με τον τίτλο:
  mRNA Technology Gave Us the First COVID-19 Vaccines. It Could Also Upend the Drug Industry

 267. Γιάννης Ιατρού said

  266: Μα εκεί καταλήγει και η μαντεμένια γάστρα, που νόμισες; 🙂

 268. Γιάννης Ιατρού said

  Δεν πιστεύω να βάζεις καμιά μαγιά, ε;

 269. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @268. Νόμιζα πως θερμαίνεται εξωτερικά από καύσιμα υλικά, λχ ξύλα.. 🙂 🙂
  Παρόλο που υποψιάζομαι το πλεονέκτημα της δικής σου μεθόδου, νομίζω πως μιά χαρά βγαίνει και το δικό μου. Γίνεται λαϊκό προσκήνυμα όταν ξεφουρνίζω. 🙂

 270. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @269. Παλιότερα είχα υπομονή και έβαζα προζύμι. Τώρα αρκούμαι σε νωπή μαγιά

 271. Μαρία said

  263
  Μου φάνηκε κουφό, όταν κάποιος δεν περνάει εδώ, να διαλέξει ιατρική Νάπολης.

  264
  Και εκβιασμού. Η χειρότερη περίπτωση.

  269
  Εσύ πιάνεις προζύμι;

 272. Μαρία said

 273. Γιάννης Ιατρού said

  272: (τέλος): Ναί, έχω βρει μωρό για τάϊσμα 🙂 Το χρησιμοποιώ και για τις πίτσες που φτιάχνω (με πιάνει μια λιγούρα κατά τις 10-11 🙂 🙂 )

 274. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Καλή σας νύχτα. Ες αύριον..

 275. Γιάννης Ιατρού said

  270: Άμα τον έχεις γραδάρει τον φούρνο σου, μιά χαρά θα το πετυχαίνεις. Αλλά σου συστήνω να φτιάξεις ένα τελάρο με πυρότουβλα (πχ. χαμηλό ταψάκι που τα στριμώχνεις καλά μέσα) και το προθερμαίνεις στο φούρνο σου και μετά ψήνεις εκεί πάνω, ίσως μ΄ένα χαρτί για ψήσιμο μεταξύ τους (για να μην φρακάρει το ζυμάρι σε τίποτα ανωμαλίες στην ένωση των πυρότουβλων). Έχει μεγάλη θερμοχωρητικότητα και ψήνεται πολύ ωραία από κάτω το ψωμί.

 276. Pedis said

  # 272 α – Και γιατί, όχι. Πλην διδάκτρων και αγοράς βιβλίων το ίδιο με τη ζωή στην Αθήνα θα κόστιζε τότε. Βλέπω, πάντως, ότι τέλειωσε στα εφτά χρόνια συν, υποθέτω, ένα χρόνο για τη γλώσσα. Το ρεκόρ της λέει ότι ήταν διαβαστερή και μπράβο της. Το Παν. της Νάπολης, γενικά, έχει επίπεδο.

 277. Γιάννης Ιατρού said

  Καληνύχτα, νόμισα πως είχες βάρδια…

 278. Μαρία said

  277
  Οκ. Είμαι προκατειλημμένη, γιατί όσους ξέρω προτιμούσαν απο Φλωρεντία και πάνω.

 279. ΓΤ said

  264@

  Ο συνταξιασμένος καθικιτής βρίσκεται κάπου εδώ:
  http://www.geo.auth.gr/gr_history_former.htm

 280. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Χρόνια πολλά στον Αντώνη τον νομικό, να είναι καλά να ξετρυπώνει για μας ωραία και ακριβά ευρήματα!

 281. chstamos said

  «ΗΠΑ: Εκτελέστηκε η Λάιζα Μοντγκόμερι έπειτα από σχεδόν εβδομήντα χρόνια
  […]
  Φυσικά, ο τίτλος άλλο εννοούσε: ότι η ΛΜ που εκτελέστηκε είναι η πρώτη γυναίκα που εκτελείται ύστερα από 70 χρόνια.»

  Έκαναν λάθος και στον τύπο και στην ουσία, μάλιστα. Είναι η πρώτη ομοσπονδιακή εκτέλεση γυναίκας μετά από 70 χρόνια. Aπό το ομοσπονδιακό κράτος, δηλαδή. Πολιτειακές εκτελέσεις γυναικών έχουν γίνει στις ΗΠΑ και μάλιστα πολύ πιο πρόσφατα (το 2015 μια, το 2014 δύο, το 2013, το 2010, το 2005…)

 282. Πέπε said

  251
  Γιάννη, δεν μπορώ να είμαι σίγουρος για τόσο βαθιά και μεγάλα ζητήματα, αλλά λογικά τα πράγματα έχουν μια αιτία. Όσο για το άλλο πιθανολογώ ότι, περιορίζοντας όσο είναι δυνατόν τους βιασμόυς τώρα, τους περιορίζουμε και μια γενιά αργότερα.

 283. aerosol said

  #248
  Όχι, Μαρία. ΔΕΝ «αρκεί που είναι άντρας». Και άντρας δεν ισούται με το «δυνάμει βιαστής».
  Είμαστε στο 2021, μη μιλάμε με όρους «οι άντρες είναι γουρούνια» και «οι γυναίκες είναι πουτάνες».

 284. Καλημέρα
  Το καλό ψωμί είναι θέμα υγείας, στην Αττική δύσκολα το βρίσκεις. Εννοείται πως χωρίς προζύμι καλό ψωμί δεν μπορεί να είναι, νόστιμο, μπορεί. Βγάζω ψωμί από τότε που βγήκα στην σύνταξη. Πρώτα ζύμωνα φιάχνοντας προζύμι από νωπή μαγιά-διαδικασία μιας ώρας, τώρα χρησιμοποιώ προζύμι ταϊσμένο και την μέθοδο διπλώματα για να μην κουράζομαι αλλά η όλη διαδικασία απαιτεί κάνα 8ωρο. Δεν βάζω αρωματικά, μ’ αρέσει η ξινίλα απ’ το προζύμι. Μόνο Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά το αρωματίζω με κοπανισμένη μαστίχα και γλυκάνισο. Υπήρχε ένας φούρνος λίγο έξω από την Δεσφίνα που έκανε καλό ψωμί. Οικογενειακή επιχείρηση, ψώνιζα από κει περαστικός, πιάσαμε φιλίες και μου είχε εξηγήσει πειστικά γιατί στην Αθήνα και γενικά στις πόλεις δεν γίνεται καλό ψωμί, είναι θέμα χώρου. Με την κρίση κόπηκαν οι πολλοί περαστικοί κι ο τζίρος μειώθηκε δραματικά. Για να βγαίνει τροφοδοτούσε μαγαζιά στην Λειβαδιά. Αλλαξε το ψωμί του. Η εναλλακτική λύση βρέθηκε, πρώην, μαθητής μου στην Αμφισσα. Μικρή παραγωγή ο Στάθης, δεν περισσεύει ούτε σουσάμι, μόνο που μερικές φορές ξεχνάει να ξυπνήσει και ξεφουρνίζει κατά τις 11 το πρωί !

 285. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Για την ώρα, χαράσσει την πορεία της χώρας προς την κανονικότητα.
  Αργότερα θα σχολιάσει την επικαιρότητα σε κανένα πρωινάδικο.
  Το απόγευμα Survivor
  και από αύριο, ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

  https://www.iefimerida.gr/ellada/pagoni-prota-gymnasia-kai-lykeia-meta-estiasi

 286. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @285. Αν έχεις τα κότσια να πιάσεις προζύμι, από εκεί και πέρα είναι αμαρτία να αλλοιώσεις (με οποιονδήποτε τρόπο) την υπόξινη γεύση του ψωμιού

 287. Γιάννης Ιατρού said

  286: …στόχος είναι να έχει εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού…μέχρι το τέλος Ιουνίου..
  60% X 11 εκ. = 6,6 εκ. σε 5,κάτι μήνες (152 ημέρες αν δεν κάνω λάθος) από σήμερα, δηλαδή κάπου 43 χιλιάδες εμβολιασμοί την ημέρα (1Χ/δόση, που να πούμε και για την 2η δόση). Καλά, μυαλό δεν έχουν όταν λένε τέτοιες μπούρδες;

 288. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @288. Γιάννη, η (παντελώς άγνωστή μου) συγκεκριμένη, απ’ όσο μπόρεσα να καταλάβω, ενδιαφέρεται μόνο να είναι καθημερινά σε πρωτοσέλιδα, κι ας πετάει κολοκύθες. 🙂 Κι από ότι ξέρω, θεσμικά δεν έχει καμία σχετική αρμοδιότητα (..και πιθανότατα, ούτε ειδικές γνώσεις..)

 289. Γιάννης Κουβάτσος said

  Προφανώς και κάθε άντρας δεν είναι δυνάμει βιαστής. Ο ανατομικός εξοπλισμός δεν είναι αρκετός για να σε κάνει σεξουαλικό εγκληματία.
  Σωστά, Πέπε, το θέμα είναι βαθύ και προφανώς έχει τις αιτίες του. Ο βιαστής γεννιέται ή γίνεται; Άντε βρες απάντηση σ’ αυτό, όταν οι ειδικοί διαφωνούν.

 290. Η Μαρία ως γνωστόν ξυπνάει αργά αλλά προφανώς εννοούσε ότι η εξουσία του βιαστή δεν εξαρτάται από την πολιτική στράτευση, παραδοσιακά την έχει ούτως ή άλλως ο άντρας στην οικογένεια ή στο δρόμο. Όχι όσο παλιότερα, αλλά σίγουρα ακόμα και τώρα.

 291. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Σας άκουσα και πρόσθεσα αυτήν την φορά γλυκάνισο στην ζύμη, κι ακούω από μέσα «Τί έκανες πάλι, πατέρα; Έβαλες τσίπουρο στο ψωμί;» 🙂
  (Μ’ αυτό το κρύο, ας κάνουν όσοι θέλουν έφοδο προς τον ουρανό. Εγώ, πάντως, ετοιμάστηκα για έφοδο προς τα βιβλιοπωλεία, Καλή σας μέρα! )

 292. Γιάννης Κουβάτσος said

  Προφανώς δεν εξαρτάται από την πολιτική στράτευση, αν κρίνουμε από τους απειράριθμους βιασμούς που διέπραξαν οι άντρες του Κόκκινου Στρατού εις βάρος των Γερμανίδων.

 293. 293 Είχες δεν είχες, πάλι το πήγες στον Στάλιν. Πώς ξέρεις τι πίστευαν οι βιαστές φαντάροι; Εγώ σου λέω για ξερωγώ οικογενειάρχες (βιασμός εντός γάμου), καθηγητές κ.ο.κ.

 294. sarant said

  282 Α, ευχαριστώ!

 295. […] Τα λέω έτσι διότι και στη Βόρεια Ελλάδα έπεσαν χιόνια αλλά και εδώ όπου βρίσκομαι το έχει στρώσει και το βλέπω από το παράθυρό μου. Θα μπορούσα ομως να τα πω και “αστυνομοκρατούμενα μεζεδάκια” αφού, πέρα από την εξαγγελία “πανεπιστημιακής αστυνομίας”, ο υπουργος Μεταφορών έκανε χτες λόγο για τη δημιουργια “ειδικού αστυνομικού σώματος για τα… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2021/01/16/meze-462/ […]

 296. Γιάννης Ιατρού said

  293: (294) δεν είχε να κάνει με την πολιτική τους τοποθέτηση όσο με την εκδίκηση που ήθελαν να πάρουν για τις αντίστοιχες (και πολλές φορές περισσότερο απάνθρωπες) θηριωδίες -π.χ. δε πολύ μικρά παιδιά- των γερμανών στους δικούς τους. Αυτό δεν κάνει τις πράξεις αυτές καλύτερες, αλλά πάντως σχεδόν καθόλου δεν συνδέονται με πολιτικά πιστεύω! Μην αρχίζεις να κάνεις αυτό που εσύ ο ίδιος είπες (σωστά) προηγουμένως πως απεχθάνεσαι, την πολιτικοποίηση της βίας αυτού του είδους.

 297. Pedis said

  Στον πόλεμο, οι βιασμοί γυναικών είναι φαινόμενο πολύ πιο συχνό (αλλά παρα/&αποσιωποιημένο) από τους σκοτωμούς των ανδρών στο μέτωπο.

  Τρεις βασικοί ιστορικοί τρόποι επέφεραν το ανακάτεμα του γενετικού υλικού: βιασμοί σε πόλεμο/κατάκτηση, βιασμοί με αρπαγή, βιασμοί με αγοραπωλησία/γάμο.

 298. Γιάννης Ιατρού said

  292, (285): Ρε σεις φουρναραίοι, όχι μόνο ζύμες και ζυμώσεις 😉, να κάνουμε και κανένα ακτιβισμό, να παράδειγμα: Το προσπάθησε και τελικά το κατάφερε👍😉🤗. Από καιρό το παρακολουθούσα αυτό θέμα με τον Γάλλος φούρναρη, τώρα που ΝΙΚΗΣΕ χαίρομαι πολύ!

  👉French baker’s hunger strike saves apprentice from deportation

 299. aerosol said

  #291
  Δεν μπορώ να μιλήσω για το ’50 ή το ’60 αλλά διαφωνώ και στο ότι υπάρχει πλέον κοινωνική συναίνεση και ανοχή στο ότι δικαιούται ο άνδρας να βιάζει. Διατηρείται σε κάποιο βαθμό η ανοχή στην σεξουαλική παρενόχληση όμως δεν είναι το ίδιο.

 300. Γιάννης Ιατρού said

  300 και η σεξουαλική παρενόχληση, λόγω ή/και έργω, βία είναι.
  Για να το ξεκαθαρίζουμε, άλλο φλέρτ, άλλο εκδήλωση θαυμασμού χωρίς προσβολές, ίσως και με χιούμορ, κι άλλο παρενόχληση.

 301. Μαρία said

  300
  Ποτέ δεν το δικαιούνταν, αν και ο βιασμός μέσα στο γάμο στην Ελλάδα ποινικοποιήθηκε μόλις το 2006. Δεν ισχυρίστηκα οτι όλοι οι άντρες είναι γουρούνια αλλά οτι είναι εν δυνάμει γουρούνια. Άνδρας γίνεσαι δεν γεννιέσαι, για να παραφράσω τη Μποβουάρ, και η αρρενωπότητα που τα τελευταία χρόνια αποκαλούμε τοξική κατασκευάζεται πριν ο άντρας αποκτήσει τις όποιες πολιτικές πεποιθήσεις. Και μπορεί να μη ζούμε στη δεκαετία του ’50 αλλά σήμερα η υπερέκθεση των νέων στην πορνογραφία, τους δημιουργεί την εντύπωση οτι όλα επιτρέπονται.
  Να σημειώσω οτι και το συναινετικό σεξ μπορεί να εξελιχτεί σε βιασμό αλλά τουλάχιστον σ’ αυτή την περίπτωση, μπορείς να μην επαναλάβεις το λάθος.

 302. aerosol said

  #300
  Μιλάω ξεκάθαρα για παρενόχληση, δεν μασάω τα λόγια μου ούτε δικαιολογώ. Είναι βία με μια ευρύτερη έννοια, αλλά βιασμός δεν είναι.
  Ακόμα κι αυτό μόνο σε κάποιο βαθμό είναι κάτι που (κακώς) ανέχεται ακόμα ο περίγυρος, λόγω χρόνιων νοσηρών κοινωνικών ανακλαστικών. Στους χώρους που εργάστηκα και εργάζομαι, ας πούμε,δεν είναι κάτι που θα ήταν ανεκτό κοινωνικά. Σίγουρα θα έχει συμβεί πίσω από κλειστές πόρτες, όμως δεν έχω βρει άντρα που να θεωρεί πως είναι ΟΚ να φερθεί έτσι σε δημόσια θέα και να αντλεί τέτοια εξουσία από την σιωπηρή συναίνεση των παρευρισκόμενων (αντρών ή γυναικών).

  Με λίγα λόγια: δεν αρκεί να είσαι άντρας για να αντλείς κοινωνικού τύπου εξουσία να βιάσεις -αν και γνωρίζω πως υπάρχουν εξαιρέσεις σε μικρές κοινωνίες και κάποια άθλια προηγούμενα. Και σίγουρα άντρας δεν ισούται με δυνάμει βιαστής, κάτι που ακούγεται έντονα σεξιστικό. Μπορεί να είναι εύλογο συναίσθημα ή φόβος αν είσαι γυναίκα, αλλά δεν βρίσκω σωστό να τίθεται με όρους ορισμού ή ταυτότητας ενός φύλλου.

 303. aerosol said

  Σόρυ, προηγουμένως απαντούσα στο 301 του Γιάννη Ιατρού.

 304. Μαρία said

 305. aerosol said

  #302
  Αλήθεια, η αρρενωπότητα είναι κάτι που συνδέω με εικόνα και εμφάνιση. Το masculinity ίσως θα ήταν πιο ταιριαστό να λέγεται ανδρισμός;
  Η διάδοση της πορνογραφίας μου αφήνει πολλά ερωτηματικά. Σαφέστατα δίνει τελείως διαστρεβλωμένη εικόνα για το σεξ. Από την άλλη, οι νεότερες γενιές που μεγάλωσαν με εύκολη πρόσβαση στην πορνογραφία ταυτοχρόνως ακολουθούν και προάγουν συνολικά υγειέστερη και πιο ισορροπημένη συμπεριφορά μεταξύ των φύλλων. Θα δίσταζα να βγάλω σχέση αιτίου-αιτιατού πάνω στην διάδοση της πορνογραφίας και την σεξουαλική βία. Αν αλήθευε, θα επρεπε να είχε εκτοξευτεί η σεξουαλική βια μέσα σε είκοσι χρόνια, πράγμα που δεν συμβαίνει.

  Συμφωνώ -ελπίζω πως εννοείται- περί βιασμού και στο συναινετικό σεξ. Ενδεχομένως στα πλαίσια ενός γάμου να είναι δυσκολότερη η απόφαση να μην επαναληφθεί.

  Εξακολουθώ να θεωρώ το «ο άντρας είναι εν δυνάμει βιαστής» σεξιστικό και μειωτικό.
  Το εν δυνάμει είναι ένας όρος λάστιχο. Όλοι είναι εν δυνάμει πολλά πράγματα. «Οι γυναίκες είναι εν δυνάμει δολοφόνοι» είναι μια φράση που με τέτοιο σκεπτικό θα μπορούσε να θεωρηθεί αληθής. Αλλά ταυτόχρονα είναι και λάθος και σεξιστική.

 306. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  302 – «Δεν ισχυρίστηκα οτι όλοι οι άντρες είναι γουρούνια αλλά οτι είναι εν δυνάμει γουρούνια.»
  Με αυτή την λογική, και όλες οι γυναίκες, είναι εν δυνάμει πουτάνες, την διαφορά την κάνει η κοινωνική ισχύς.
  Γιατί συμβαίνει αυτό όμως και ποιά είναι η ευθύνη των γυναικών, ή μήπως δεν έχουν;
  Άντρες και γυναίκες γεννιούνται από μητέρες που είναι γυναίκες, και σαν παιδιά, ενστικτωδώς από την φύση, παίρνουν άμεσα όλες τις ζωτικές πληροφορίες από την μητέρα, από τον πατέρα (που δεν είναι καθόλου απαραίτητος για τα παιδιά) μόνο έμμεσα και πάντα δια μέσου της μητέρας, κυρίως από την στάση της απέναντι στον πατέρα-άντρα.
  Τι ακριβώς διδάσκουν στα παιδιά τους οι μητέρες τόσες χιλιάδες χρόνια πατριαρχίας, και πώς περιμένουν οι γυναίκες να αλλάξει αυτό το καθεστώς;

 307. aerosol said

  #307
  «(που δεν είναι καθόλου απαραίτητος για τα παιδιά)»
  Τα παιδιά που μεγαλώνουν χωρίς πατέρα συνήθως διαφωνούν -εκτός αν ήταν καταστροφικός όσο ήταν κοντά τους. Τα κοινωνιολογικά δεδομένα για ποσοστά εγκληματιών, εθισμένων και άλλων ανάλογων κατηγοριών σε μονογονεϊκές οικογένειες, μάλλον διαψεύδουν τον ισχυρισμό σου.
  Ανεκδοτολογικά, στις περιπτώσεις που γνωρίζω η απουσία του ήταν αισθητή.

 308. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  308 – Μιλώ για τα πρώτα 5-6 χρόνια που διαμορφώνεται κατά κύριο λόγο ο ανθρώπινος χαρακτήρας, κι ο ισχυρισμός μου βασίζεται σε μελέτη και παρατηρήσεις 30+ετών των συγγενών, φίλων και γνωστών μου, φυσικά και των δικών μου παιδιών, αλλά και σε δεδομένα από την εργασία της γυναίκας μου σε παιδικούς σταθμούς από το 1984.
  Υπάρχουν και αρκετές επιστημονικές μελέτες σεξουαλικοκοινωνικής φύσεως που το επιβεβαιώνουν.

  Τα κοινωνιολογικά δεδομένα που λές, δεν λαμβάνουν υπόψιν, τις φυσικές ανάγκες των παιδιών, αλλά αυτές που προκύπτουν από και μέσα στο επιβεβλημένο πατριαρχικό μοντέλο που επιεικώς, είναι ανωμαλία της φύσεως, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα διαστροφικά παράγωγά του, ένα από αυτά, και η πλειονότητα των σύγχρονων μητέρων.

 309. ΓΤ said

  302@

  Θα συμφωνήσω τρελά με τη Μαρία. Κατ’ εμέ, το μεγαλύτερο πορνογραφικό σάιτ του πλανήτη, το Pornhub, είναι ο απόλυτος προαγωγός βίας. Υπάρχουν δεκάδες υπάλληλοί του που, λειτουργώντας ως φίλτρο, αναγκάζονται να παρακολουθούν μέχρι 800 βιντεάκια την ημέρα για να αποφασίσουν, σε περίπτωση που εγκρίνονται για τον αέρα της θέασης, και σε ποια κατηγορία πρέπει να ενταχθούν. Οι εμετοί των υπαλλήλων, και οι παραιτήσεις αυτών, είναι συχνά φαινόμενα.

  Ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη καραντίνα, βγήκα για λίγο με μια 22άρα, ιδιοφυή φοιτήτρια (τριάντα χρόνια νεότερή μου). Η κουβέντα και από τις δύο πλευρές πήγε, σε κάποια στιγμή, στη σεξουαλικότητα όχι απαραιτήτως μέσα από το πρίσμα τού να γίνουμε ένα αχαλίνωτο λικνιζόμενο συσσωμάτωμα σε γωλεό ευνής. Και τι αποκαλύφθηκε (καθώς έβλεπα μια μισοβία στο ματάκι της)… H γυναίκα βλέπει Pornhub, όπως και πολλές ομήλικές της απ’ ό,τι μου αποκάλυψε, από την ηλικία των 12 ετών! Αυτό είναι ο ορισμός της στρέβλωσης ψυχής, και νομίζω ότι η Μαρία έχει δίκιο βουνό.

 310. Γιάννης Ιατρού said

  το οποίον σκουλήκι….

 311. Γιάννης Ιατρού said

  311 – > 309 🙂

 312. ΓΤ said

  312@

  Μη μου πεις ότι τέτοια ώρα θα δέσεις το «σκουλήκι» με τα χρηματιστήρια… (γιατί θα φτάσω να ζυμώσω κρεμμυδόψωμο 🙂 )

 313. Γιάννης Ιατρού said

  313: όχι μ΄ αυτά, ξέρω κι άλλους κόμπους😉

 314. Μαρία said

  307
  Χα, χα, το θηλυκό ισοδύναμο του βιασμού είναι η πορνεία! Ώρα είναι να μας πεις οτι είσαι και υπέρ της ποινικοποίησής της.

  Απροπό τα παλικάρια είναι μάλλον κτηνοβάτες. Ερ. Έχετε συνευρεθεί με κοπέλα … Απ. Ναι αλλά όχι με κοπέλα, όχι σχέση …

  314
  Απο κόμπους άλλο τίποτα. Ο ΓΤ είναι φρέσκος στο μαγαζί.

 315. ΓΤ said

  @315β

  🙂

 316. aerosol said

  #309
  Τα δεδομένα που λέω είναι στατιστικά που αφορούν τις υπάρχουσες κοινωνίες, στις οποίες όντως ζουν άνθρωποι. Για μελλοντικές, θεωρητικές, ιδανικές, ορθότερες κοινωνίες, με τελείως άλλους τρόπους σχετίζεσθαι, που θα εκφράζουν καλύτερα τις δικές σου απόψεις, ό,τι πούμε είναι εικασίες και ευσεβείς πόθοι. ‘Οταν λείπει ο πατέρας αυξάνεται, μεταξύ άλλων, η εφηβική παραβατικότητα (ιδίως σε αγόρια) και η χρήση ουσιών (ιδίως σε κορίτσια).
  Ακόμα και σε ελέφαντες στην Αφρική (για να φύγουμε από το ανθρωποκεντρικό μοντέλο και τις «αφύσικες» κοινωνίες…) η έλλειψη αρσενικών λόγω παράνομου κυνηγιού οδηγεί σε επικίνδυνες ομάδες νεαρών αρσενικών που μεγάλωσαν χωρίς μοντέλο συνπεριφοράς και επιτίθενται ανεξέλεγκτα σε ζώα, ανθρώπους και η μια στην άλλη.
  Αν έχεις εύκαιρο λινκ με κάποια μελέτη από αυτές που αναφέρεις θα χαιρόμουν να την δω.
  [Οι δικές μου παρατηρήσεις είναι από την δική μου συνολική εικονα 30+ χρόνων, από τη μητέρα μου που δεν θυμάται καν τον πατέρα της, και από μικρά αγόρια στον κύκλο μου που μπήκα στο δωμάτιό τους, με είπαν με λαχτάρα «μπαμπά» και μου ράγισε η καρδιά. Βέβαια δεν έχω καθόλου επαγγελματική εμπειρία. ]

  @310
  ΓΤ, απλώς βλέπω πως εσύ σοκαρίστηκες από τις διαφορές ανάμεσα σε δυο γενιές και ορίζεις αυθαίρετα την κατάσταση του άλλου ως στρέβλωση ψυχής.
  Για πιο πρακτικά παραδείγματα, θα θυμήσω την τάση αρχών ’80 να καταστρέφονται πανηγυρικά σε πάνδημες εκδηλώσεις πολεμικά παιχνίδια, διότι «γέμιζαν βία την ψυχή των παιδιών μας». Αυτή η τάση δεν μείωσε τη βια και δεν δικαιώθηκε. Έχει διαψευσθεί και η κινδυνολογία για τα «βιντεοπαιχνίδια που γεμίζουν βία την ψυχή των παιδιών μας», και για κάποια είδη μουσικής που «γεμίζουν βία την ψυχή των παιδιών μας». Τώρα είναι η «πορνογραφία που γεμίζει βία την ψυχή των παιδιών μας». Δεν θα πάω σε μελέτες. Θα πω μόνο πως με την σαρωτική επέκταση βίαιων βιντεοπαιχνιδιών εδώ και 30 χρόνια και πορνογραφίας εδώ και, ας πούμε, 20, έπρεπε να είναι σίγουρη και καταγεγραμμένη μια εξίσου σαρωτική πόρωση στα νιάτα που μεγάλωσαν έτσι. Δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Σαν κοινωνική τάση βλέπω ακριβώς το αντίθετο, βλέπω πως μάλλον θεωρούν τις προηγούμενες γενιές ψιλοκάφρους, εύκολα βίαιους, αγενείς, αναίσθητους. Και είναι αυτές οι γενιές που έβαλαν στη δημόσια συζήτηση την αποδοχή ανθρώπων που μέχρι πρόσφατα ήταν παρίες και απόκληροι, και δέχονταν βία από παντού. Δεν τους αγιοποιώ αλλά η τάση υπάρχει και είναι της γενιάς που μεγάλωσε με παιχνίδια που θα έκοβαν τον ύπνο σε πολλούς εδώ μέσα.

  Στη γενιά του πατέρα μου έπαιζαν πετροπόλεμο και έχαναν μάτια, ή πετούσαν πραγματικές σφαίρες στη φωτιά να δουν τι θα γίνει, και τον τρελό του χωριού ή της γειτονιάς τον κατάστρεφαν.
  Στη δική μου (με δυσκολοεύρετη την πορνογραφία) οι κοπέλλες γαλουχούνταν με την επωδό πως η σεξουαλική επαφή σημαίνει πως είναι πουτάνες: ΑΥΤΟ είναι στρέβλωση ψυχής για μένα.

  Δυστυχώς, οποιοσδήποτε κάνει moderation οπτικού υλικού σε μαζική ιστοσελίδα (επαγγελματικά ή εθελοντικά) περνάει δύσκολες ώρες, ενίοτε τραυματικές. Δεν είναι θέμα ειδικά των πορνοσελίδων, είναι γενικευμένο, καθώς κάθε άρρωστος έχει πια τρόπο να καταγράψει ό,τι αθλιότητα σκεφτεί. Οι άνθρωποι που φιλτράρουν αυτά που βλέπουμε συχνά τα παρατάνε και μερικές φορές ψάχνουν ψυχολογική υποστήριξη.

 317. ΓΤ said

  310@

  Ναι, έτσι μεγάλωσε η μάνα μου, Καλό Αεροζολάκι, 75 σήμερα. Απλώς μου ήρθε πολύ βαρύ κάποιος να μπαίνει 12 ετών στο Potnhub…

 318. 315: Όχι με την κοπέλα του ενός ή του άλλου.

 319. aerosol said

  #318
  Ένα κλικ παραπάνω η δική μου…
  Κι εγώ εκπλήσσομαι. Αλλά μετά θυμάμαι τα χαίρια τα δικά μας. Από τότε τα ένιωθα αφύσικα (ακούω τον Λαμπρο, κι ας του λέμε!), φορτωμένα άγνοια, ανασφάλειες και ενοχές.

 320. dryhammer said

  Καλημέρα!
  Βρέθηκα για λίγο σε εργασιακό χώρο με δυο γυναίκες «προϊστάμενές» μου, που είχαν αγοράκια προσχολικής ηλικίας. Διαφόρων συζητήσεων γενομένων, το μόνο που είχα να τους πω (με δεδομένο πως δικά μου παιδιά δεν έχω, και η κόρη ήταν ήδη 15 χρονώ όταν παντρεύτηκα τη μάνα της) ήτανε «μην κάνετε το αγόρι σας τον άντρα που θα συχαινόσαστε να είστε μαζί του» και, αν και συμφώνησαν, κάπου τους ήρθε και δεν τους ήρθε.

 321. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  321: για πες, ήταν κάπως «προστατευτικές» 🙂

 322. Γιάννης Κουβάτσος said

  Θυμάμαι στις αυτοβιογραφικές «Λέξεις» τον Σαρτρ να λέει πως ο θάνατος του πατέρα του, όταν ο συγγραφέας ήταν μωρό ακόμα, του προσέφερε ένα μεγάλο καλό: μεγάλωσε χωρίς υπερεγώ.

 323. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ακούγοντας τη νεαρή μητέρα των νταήδων που ξυλοκόπησαν τον σταθμάρχη να δικαιολογεί πλήρως τα καμάρια της διαψεύδοντας τις κάμερες και ισχυριζόμενη πως εν αμύνη χτυπούσαν με μανία τον πεσμένο άνθρωπο, βγάζουμε κάποιο συμπέρασμα για την ανατροφή τους; Το γεγονός ότι η ίδια μητέρα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο σταθμάρχης «έσκασε μπουκέτο» στον μεγαλύτερο λεβέντη της (και όχι γρονθοκόπησε ή έδωσε γροθιά ή μπουνιά) δηλώνει κάτι σημειολογικά;

 324. Μαρία said

 325. ΣΠ said

  «Ωραίο σπίτι», όπως είπε κι ο σταθμάρχης.

 326. Μαρία said

 327. odinmac said

  323
  Ωραίος ο Σαρτρ, βέβαια υπερβάλει γιατί το υπερεγώ το διαμορφώνει και η μητέρα, ο κοινωνικός περίγυρος, οι θεσμοί κτλπ.
  Εμένα αυτή η κουβέντα που γίνεται εδώ στο τέλος μου θύμησε ένα ανεκδοτολογικό από τον Φρόυντ (μπορεί και να μην είναι αλήθεια αλλά είναι ωραίο) όταν κάποια γνωστή του ή από το περιβάλλον του τον ρώτησε «κύριε καθηγητή πως πρέπει να αναθρέψω τα παιδιά μου ώστε να είμαι σίγουρη ότι θα γίνουν σωστοί και ηθικοί ανθρώποι στην κοινωνία;» και αυτός της είπε «εάν θέλεις να είναι σίγουρη τότε μπορείς να τα αναθρέψεις όπως θέλεις, ό,τι και να κάνεις θα ‘ναι λάθος»
  324
  «έσκασε μπουκέτο»
  χμμμ… ε κάτι δηλώνει

 328. aerosol said

  #324
  «Και που λες, κύριε Πρόεδρε, του έσκασε ένα ντουνέκι και του έγιναν ρύζια τα μάτια!»

 329. Γιάννης Κουβάτσος said

  Έχει ενδιαφέρον, βέβαια, το πώς ψιλοεξαφανίστηκαν οι απαξιωτικοί έως υβριστικοί χαρακτηρισμοί για τους δράστες στα ΜΜΕ και στα ΜΚΔ, από την ώρα που ανακοινώθηκε ότι τα «διαμάντια» είναι Έλληνες. Τώρα είναι τα παιδιά που προκαλούν πτώση από τα σύννεφα στη γειτονιά, με άσπιλο παρελθόν, με πιάνο και αγγλικά, που είχαν το σθένος να αντιδράσουν στην προκλητική συμπεριφορά και τα μπουκέτα του σταθμάρχη. Μήπως ο σταθμάρχης είναι και τίποτα Αλβανός; Θα δούμε.

 330. Γιάννης Κουβάτσος said

  Σε ριγκ θα δίνονται πλέον οι εξετάσεις για το προφίσιενσι:
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://pleba.gr/2021/01/18/%25CF%2580%25CE%25B1%25CE%25B9%25CE%25B4%25CE%25B9%25CE%25AC-%25CE%25B4%25CE%25B9%25CE%25B1%25CE%25BC%25CE%25AC%25CE%25BD%25CF%2584%25CE%25B9%25CE%25B1-%25CE%25BC%25CE%25B5-proficiency/&ved=2ahUKEwjB3qfEqqjuAhWhx4UKHQBPDFAQFjABegQICBAB&usg=AOvVaw1WDHqOHjYr2RrBEDxlw-Is&cshid=1611071026958

 331. Γιάννης Ιατρού said

  325: Την σήμερον το μείζον ερώτημα είναι, αν με Certificat στα Γαλλικά μπορείς να κλωτσάς σταθμάρχες (για Sorbone 2 δεν χρειάζεται να ρωτάμε) 😕.

 332. Εχω την εντύπωση πως οι γονείς των παιδιών μπορει να διωχθούν για ανεπαρκή επιμέλεια ανηλίκων ή κάπως έτσι, αν κάποιος ασχοληθεί. Ισως γι αυτό πετάνε αητό στις δηλώσεις. Οι νομικοί του ιστολογίου τι λένε ;

 333. Γιάννης Ιατρού said

  Για το άλλο θέμα που συζητάγαμε χθες, σ΄ ένα άρθρο με τον τίτλο 7 Examples of Animal Democracy, πήρε το μάτι μου πως δικαίωμα ψήφου στην δημοκρατική 🤗 κοινωνία των βούβαλων (των ζώων στην Αφρική εννοώ, όχι των ντόπιων πολιτικών) έχουν *μόνο* οι ενήλικες βουβάλες. Οι σερνικοί όχι !! (ΥΓ: τό ΄στειλα και στον Λάμπρο μας, να χαρεί😉)

 334. sarant said

  330 Ισχύει. Βέβαια, καλώς δεν έμειναν προφυλακισμένοι.

 335. Μαρία said

  Το προφίσενσι βλέπω οτι τρεντάρει https://twitter.com/search?q=%23proficiency&src=trend_click&vertical=trends

 336. Γιάννης Κουβάτσος said

  335: Ναι, τους δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία να βελτιώσουν ντιρέκτ, κροσέ και άπερκατ, γιατί τους είδα αδύνατους στα χτυπήματα με τα χέρια, ενώ παίζουν πολύ καλά με τα πόδια.
  Πέρα από την πλάκα, είχα την απορία σε τι σπίτι μεγάλωσαν αυτά τα …καλόπαιδα. Ακούγοντας τους γονείς τους, κατάλαβα. Και θυμήθηκα πόσους τέτοιους γονείς συνάντησα, κυρίως τις δεκαετίες του ’80 και του ’90, που δούλευα σε σχολεία με αμιγώς ελληνικό μαθητικό πληθυσμό. Γονείς που δεν δίσταζαν να βγάλουν τρελό όλον τον κόσμο, προκειμένου να δικαιολογήσουν με επιθετικότητα και θρασύτητα τη συμπεριφορά των παιδιών τους.

 337. Μαρία said

  337
  Αλλάξαν οι καιροί. Γεμίσαμε ενοχικούς γονείς. Αντίθετα εμένα στο χωριό μου έλεγαν «μα γιατί δεν τον βαράς».

 338. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  315 – Χα, χα, χα, η ευφυέστατη Μαρία, κατάλαβε πως με το «και όλες οι γυναίκες, είναι εν δυνάμει πουτάνες» κάνω συμψηφισμό με τον βιασμό.😊 Αυτή η φράση, έχει σχέση με την πορνεία, όση κι αυτή «αλλά οτι είναι εν δυνάμει γουρούνια» με χοιροτροφεία.
  Αν όντως κατάλαβες αυτό, θα είναι η πρώτη φορά που θα με εκπλήξεις δυσάρεστα.😢

  Για να μην έχεις καμία παρανόηση, το κάνω, «και όλες οι γυναίκες, είναι εν δυνάμει γουρούνες», την διαφορά την κάνει η ισχύς.
  Στην εποχή μας, υπάρχουν χιλιάδες παραδείγματα (αναλογικά πολύ λίγα, αλλά επαρκή) από γυναίκες με ισχύ μεγαλύτερη των αντρών, που έγιναν από γουρούνες μέχρι βιάστριες, ακόμη και αντροκτόνες, (σκότωσαν επειδή είχαν ισχύ κι όχι εν αμύνει).
  Αυτό που θέλω να πώ, είναι πως το πρόβλημα βρίσκεται στον κοινωνικό θεσμό της πατριαρχίας κι όχι στους άντρες ή στις γυναίκες. Όποιος βρεθεί σε θέση ισχύος ανεξαρτήτως φύλου, την χρησιμοποιεί σε βάρος των ανίσχυρων, δηλαδή, το πατριαρχικό σύστημα, δημιουργεί εν δυνάμει γουρούνια ανεξαρτήτως φύλου, το ότι οι άντρες έχουν το πάνω χέρι, δεν σημαίνει πως οι γυναίκες, είναι καλύτερες.

  Υπήρχε πάντως και καλύτερος τρόπος για ν΄αποφύγεις ν΄απαντήσεις στα ουσιώδη ερωτήματά μου «Γιατί συμβαίνει αυτό όμως και ποιά είναι η ευθύνη των γυναικών, ή μήπως δεν έχουν; – Τι ακριβώς διδάσκουν στα παιδιά τους οι μητέρες τόσες χιλιάδες χρόνια πατριαρχίας, και πώς περιμένουν οι γυναίκες να αλλάξει αυτό το καθεστώς;» όπως π.χ να με αγνοήσεις.😊

  «Χα, χα, το θηλυκό ισοδύναμο του βιασμού είναι η πορνεία! Ώρα είναι να μας πεις οτι είσαι και υπέρ της ποινικοποίησής της.»
  Όχι δεν είμαι, όπως δεν είμαι και υπέρ της ποινικοποίησης της χρήσης οποιονδήποτε ναρκωτικών. Είμαι όμως υπέρ της ποινικοποίησης της εμπορίας και των δύο, εσύ;

  «Απροπό τα παλικάρια είναι μάλλον κτηνοβάτες. Ερ. Έχετε συνευρεθεί με κοπέλα … Απ. Ναι αλλά όχι με κοπέλα, όχι σχέση …»

  Δεν είδα το βίντεο γιατί απ΄ότι κατάλαβα, μάλλον είναι από κάποιο ριάλιτι, κι από την εποχή του πρώτου μπίγκ μπράδερ, είμαι αρνητικός στην παρακολούθησή τους, θεωρώ πως απευθύνονται σε κρετίνους κι όσους έχουν άκυρη ζωή, και εγώ δεν ανήκω σ΄αυτές τις κατηγορίες.
  Δεν καταλαβαίνω όμως τι θέλεις να αποδείξεις μ΄αυτό, πως όλοι οι άντρες, είναι εν δυνάμει γουρούνια; Δεν θα σε ρωτήσω, οι γυναίκες που πάνε με τέτοιους άντρες, τι είναι, αλλά η μανούλα τους που λογικά είναι γυναίκα, ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΔΙΔΑΞΕ ΣΤΑ ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ ΤΗΣ, για το σέξ και τις γυναίκες; Μάλλον το άφησε στην πορνογραφία, όπως έκαναν κι οι δικές μας μανούλες, κατά τ΄άλλα, όλοι οι άντρες, είναι εν δυνάμει γουρούνια.

 339. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  317 – «Τα δεδομένα που λέω είναι στατιστικά που αφορούν τις υπάρχουσες κοινωνίες, στις οποίες όντως ζουν άνθρωποι.»
  Για τις ίδιες κοινωνίες λέω κι εγώ κι όχι μελλοντικές ιδανικές, και δεν έχει να κάνει με ευσεβείς πόθους, αλλά με βιωμένη πραγματικότητα και καταγεγραμμένων αληθινών γεγονότων, απλά μιλούμε για διαφορετικές ηλικίες, εγώ για τα πρώτα 5-6 χρόνια, κι εσύ
  απ΄ότι κατάλαβα, τουλάχιστον από εκεί και πάνω.
  Το θέμα με τα στατιστικά, είναι πως έχουν περαστεί στην συλλογική συνείδηση ως επιστήμη, αλλά δεν είναι, στην καλύτερη περίπτωση, είναι ένα καλό εργαλείο για μια όσο το δυνατόν καλύτερη εκτίμηση μιάς κατάστασης, αλλά όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη, χωράνε πολλές ερμηνείες – μαγείρεμα και αναλόγως, είναι τόσο αξιόπιστα, όσο και μια καφετζού ή χαρτορίχτρα (μη σου πώ πως αυτές, είναι πιο αξιόπιστες😊 ).
  Το ζήτημα είναι πολύ μεγάλο και δεν χωράει ανάλυση ούτε σε τριπλοσέντονο, θα προσπαθήσω με δυό λόγια (δικά μου 😂) να πώ αυτό που θέλω.

  «‘Οταν λείπει ο πατέρας αυξάνεται, μεταξύ άλλων, η εφηβική παραβατικότητα (ιδίως σε αγόρια) και η χρήση ουσιών (ιδίως σε κορίτσια).»

  Πού έγινε αυτή η μελέτη, τι οικογένειες συνέκρινε, τα δείγματα είναι από τις μισές τουλάχιστον χώρες του κόσμου κι απ΄όλο το πολιτικοθρησκευτικό φάσμα; Επί πλέον, πώς ορίζει την παραβατικότητα αυτή η μελέτη, είναι ίδια σε όλες τις χώρες; Μετά τι σύγκριση κάνει μεταξύ καλού και κακού πατέρα, ποιό είναι το μέτρο, επίσης, μετράει το ίδιο αν ο πατέρας έχει πεθάνει ή έχει φύγει, ή είναι σε διάσταση και δεν τον αφήνει η μητέρα να δεί τα παιδιά του, ενώ τον κατηγορεί ασύστολα σ΄αυτά, (είναι κι άλλα πολλά).
  Όπως βλέπεις, είναι εντελώς αόριστο αυτό που λές, αντιθέτως, εγώ είμαι ξεκάθαρος και συγκεκριμένος, μιλώ για τις φυσικές ανάγκες των παιδιών στην πρώτη παιδική ηλικία, αλλά αν θέλεις το γενικεύω σε όλους τους ανθρώπους. Οποιαδήποτε φυσική ανάγκη δεν ικανοποιείται, δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα που με τον έναν η τον άλλο τρόπο, θα εκδηλωθεί, συνήθως καταστροφικά εξωστρεφώς αλλά αρκετές φορές εσωστρεφώς, με ακραία ενέργεια την αυτοκτονία.

  «Αν έχεις εύκαιρο λινκ με κάποια μελέτη από αυτές που αναφέρεις θα χαιρόμουν να την δω.»
  Όχι δεν έχω, είμαι πλέον στα 60 και βαρέθηκα 40 χρόνια να λέω τα ίδια και τα ίδια χωρίς όχι μόνο να μην ν΄ακούει κανείς, αλλά να στρέφονται κι εναντίον μου, κυρίως οι τρομακτικές μανούλες, κι ό,τι είχα, τα πέταξα και τα έσβησα πρόπερσι, άλλωστε οι κόρες μου, είναι γυναίκες πιά.
  Μπορείς όμως να βρείς εύκολα σχετικά θέματα στο διαδίκτυο.

  «[Οι δικές μου παρατηρήσεις είναι από την δική μου συνολική εικονα 30+ χρόνων, από τη μητέρα μου που δεν θυμάται καν τον πατέρα της, και από μικρά αγόρια στον κύκλο μου που μπήκα στο δωμάτιό τους, με είπαν με λαχτάρα «μπαμπά» και μου ράγισε η καρδιά. Βέβαια δεν έχω καθόλου επαγγελματική εμπειρία. ]»

  Και πώς μεγάλωσε η μητέρα σου, ήταν παραβατική ή έπεσε στις ουσίες; (μη το πάρεις στραβά αυτό, είναι ειλικρινής ερώτηση και σημαντική κατά την γνώμη μου).

  Τα μικρά αγόρια δεν είχαν πατέρα; (δεν το διευκρινίζεις). Όπως και νάχει, αυτό, είναι το αφήγημα που έχουμε μεγαλώσει και προφανώς και τα μικρά αγόρια, η οικογένεια αποτελείται από τον πατέρα, την μητέρα και το παιδί ή τα παιδιά.Οι γονείς αγαπούν ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ τα παιδιά, και τα παιδιά τους γονείς,(ενδεχομένως, γι΄αυτό τον λόγο, ράγισε κι η δική σου καρδιά) μόνο που δεν είναι καθόλου έτσι (τα παραδείγματα δισεκατομμύρια) γιατί η αγάπη δεν είναι έμφυτη στους ανθρώπους, δεν είναι αλτρουϊσμός, πρέπει να διδαχθεί και παράγεται μόνο από το δούναι και λαβείν.
  Δηλαδή, τα μικρά αγόρια, έμαθαν να θέλουν πατέρα αλλιώς δεν θα τον είχαν ΚΑΜΙΑ ανάγκη, αντιθέτως, χωρίς μητέρα, ένα βρέφος, είναι αδύνατον να επιβιώσει.
  Βέβαια, η διεστραμμένες σύγχρονες (και όχι μόνο) μητέρες, έχουν μπερδέψει το μητρικό ένστικτο, με την μητρική αγάπη και το χειρότερο, τα έχουν αντιστρέψει και βλέπουμε τα τραγικά αποτελέσματα. Παρ΄όλα αυτά, οι γονείς και ΚΥΡΙΩΣ οι μανούλες, μένουν πάντα στο απυρόβλητο.

  Αυτό που λέω τόσα χρόνια, είναι να αναρωτηθούμε, πόσοι γονείς φθονούν και πολλοί από αυτούς, μισούν τα παιδιά τους, είναι τρομακτικός ο αριθμός, κι από γονείς πέραν πάσης υποψίας.

  Ένα πράγμα που μ΄έχει ενοχλήσει πολύ όλα αυτά τα χρόνια, είναι πως όλα τ΄ανίψια μας και πάνω από 20 άγνωστα παιδιά (φίλοι των παιδιών μας που έρχονταν στο σπίτι μας) μας έχουν αποκαλέσει μπαμπά και μαμά, κι όλα είχαν (κι έχουν) γονείς.
  Στην αρχή το λέγαμε με τρόπο στους γονείς τους, κι αφού μας ευχαριστούσαν, μετά μας έκοβαν την καλημέρα, μετά σταματήσαμε να το λέμε, γιατί δεν θα μας μίλαγε κανείς.😂

 340. aerosol said

  #340
  Το ότι η στατιστική μαγειρεύεται δεν σημαίνει πως οποισδήποτε στατιστικολόγος αθροίζει στοιχεία κάθεται και τα μαγειρεύει.
  Οι ερωτήσεις σου έχουν ενδιαφέρον αλλά όχι ιδιαίτερο επιρροή στο αποτέλεσμα. Αν έχεις μεγάλο δείγμα με πατέρα (καλο, κακό, άγιο, εγκληματία) και μεγάλο χωρίς (πέθανε, έφυγε, η κακούργα η γυναίκα του δεν τον άφηνε να τα βλέπει), τα αποτελέσματα είναι ό,τι είναι. Δεν έχω καταλάβει να υπάρχει και αντιπατερική φράξια οπότε να έχει κανείς λόγο να μαγειρέψει φιλοπατερικά αποτελέσματα. Επίσης δεν βλέπω να παίζει ρόλο κανένα φάσμα πολιτικό, κοινωνικό, θρησκευτικό, διότι δεν έχω υπόψη μου διαδεδομένη πολιτική άποψη, θρησκεία ή κοινωνική τάξη με ριζικά διαφορετική γνώμη για το αν κάνει καλό η ύπαρξη του πατέρα στην οικογένεια. Είτε στη Νέα Υόρκη είτε στο Μπαγκλαντές, γενικά καλό τον θεωρούνε.
  Το «συγκεκριμένο» σου είναι μια άποψη που δεν βρίσκω στιχεία πως δικαιώνεται κοινωνιολογικά. Θα ψάξω πάντως. Το «αόριστο» που λέω μπορείς να το βρεις εύκολα γκουγκλάροντας, με πολλές διαφορετικές πηγές. Τολμώ να πω πως δεν θεωρείται «άποψη» αλλά θλιβερό γεγονός. Αν βρει κανείς συγκεκριμένα κομμάτια πληθυσμού (την καταστροφή που έχει υποστεί η μαύρη οικογένεια στις ΗΠΑ, ας πούμε, κυρίως λόγω της καταιγιστικής φυλάκισης πολλών αρσενικών μέσα στα χρόνια) οι μελέτες είναι περισσότερες και τα συμπεράσματα δεν είναι καθόλου θετικά.

  Τα προσωπικά μου στοιχεία είναι λιγότερο σημαντικά. Η μάνα μου «απλά» σημαδεύτηκε αρνητικά από αυτή την απουσία (που την απασχολεί και στα 80 της). Τα αδέρφια της… ναι, υπήρξε παραβατικότητα και μια σειρά κακών επιλογών δεκαετιών. Που σημάδεψαν και την επόμενη γενιά βεβαίως, γιατί έτσι πάνε αυτά. Παίζει κανένα ρόλο;

  Δεν ξέρω τι είναι έμφυτο στους ανθρώπους (οι απόψεις διίστανται) αλλά το ότι ως είδος βρεθήκαμε κατά κύριο λόγο με το είδος οικογένειας που βρεθήκαμε δεν το θεωρώ τυχαίο, ούτε κατασκευασμένο από κάποια εξουσία. Μια μικρή μου ενασχόληση με τις σύγχρονες κοινότητες που προσπάθησαν να κινηθούν διαφρετικά κατέληξε στο συμπέρασμα πως πιο νοσηρά έγιναν τα πράγματα. Ένα βρέφος μπορεί να επιβιώσει και χωρίς μητέρα -συμβαίνει με κάποια συχνότητα, δεν είναι ανήκουστο. Και χωρίς πατέρα βεβαίως -ευκολότερα, συμφωνώ. Αλλά δεν θεωρώ την «επιβίωση» το δείκτη που με νοιάζει. Και μέσα στα σκατά οι άνθρωποι συχνά επιβιώνουν. Η ψυχοπαθολογία της οικογένειας ως θεσμού δεν σημαίνει πως η απουσία της (ή μελών αυτής) οδηγεί σε προτιμότερες ή καλύτερες καταστάσεις. Στατιστικά πάντα, διότι εννοείται πως αν ο μπαμπάς σου θέλει να σε πουλήσει σε σκλαβοπάζαρο καλύτερα να σου τον πάρουν. Αλλά ισχύει πως είναι πολύ συχνότερο να σε θέλει να σε προστατέψει από το σκλαβοπάζαρο παρά να σε πουλήσει.

  Στα περί αγάπης δεν θα μπω. Αλλά έχουμε έμφυτες και τάσεις αλτρουιστικές (κάτι που είναι πιθανότατα αποτέλεσμα εξέλιξης και αφορά την επιβίωση), αμφιβάλλω πολύ πως είναι μόνο κοινωνικό κατασκεύασμα -χωρίς να θεωρώ πως συνήθως κυριαρχεί.

 341. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  333 Τζη, η παραμέληση ανηλίκου, αφορά ηλικία κάτω των 15.

  Σ΄αυτές τις ηλικίες, τα αγόρια βγάζετε καπνούς από τα ρουθούνια, εσείς ξέρετε. Στην Κρήτη λέμε «γροικούνε τη δύναμή τους». Δεν ξέρω μέχρι ποιου σημείου θα κριθεί τελικά συγγνωστή η εξαλλοσύνη και η σκληρή βία που άσκησαν στον άνθρωπο αλλά κι εκείνος φέρθηκε αστόχαστα. Τσαμπουκαλεύτηκε μαζί τους και τους εξαγρίωσε.
  Ο έμπειρος σταθμάρχης-με μη δηλωμένη την ιδιότητά του, μέχρι πού είχε δικαίωμα να τους κάνει παρατήρηση περί μάσκας και περί ποδιών, να σχολιάσει για το σπίτι τους και να συμπλακεί μαζί τους στην αποβάθρα; Δεν θα έπρεπε να το αποφύγει;Τί επιδίωκε μ΄αυτό; Να τους συλλάβει; Δικαιούνταν; Κάποια στιγμή στο νεότερο βίντεο, πριν τον ρίξουν κάτω, φαίνεται να λογομαχεί και να ορμά προς τον έναν.Ο μικρός θα ήταν κι αμούστακος, δε φαινόταν ότι ήταν «τραγόπουλο» ;
  Ξαναθυμήθηκα τον «Άρχοντα των μυγών» του Γκόλντινγκ ,όπου ξεπηδά η αρχέγονη βία μεταξύ των σχολιαρόπαιδων. Υπό περιστάσεις, αναδύεται ο πρωτόγονος, ο εαυτός του ενστίκτου.
  Μακάρι ο παθών,όντας γονιός, να κάνει την υπέρβαση και να μην καταστρέψει τις ζωές των νεαρών. Δε θέλουμε ακόμη δυο …καλόπαιδα, με σφραγίδα, στην κοινωνία.

 342. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  342α Παραμέληση της εποπτείας ανηλίκου

 343. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Τσαμπουκαλεύτηκε μαζί τους και τους εξαγρίωσε.»
  Όχι, Έφη, διαφωνώ απολύτως. Στην Κρήτη και στη Μάνη η μαγκιά και το αντριλίκι υποθάλπονται και ενθαρρύνονται στα αγόρια από μικρή ηλικία με τα γνωστά αποτελέσματα. Ο ατυχής σταθμάρχης είδε μπροστά του δύο …καλόπαιδα να ‘χουν απλώσει τις αρίδες τους στα απέναντι καθίσματα, να ‘χουν κατεβάσει τις μάσκες (ή να μη φοράνε καθόλου), για να πιούνε τα αναψυκτικά τους. Τρεις παραβάσεις μαζεμένες. Στην ήπια αρχική παρατήρηση απάντησαν με θρασύτητα. Μπορούμε να φανταστούμε τη σκηνή, όσοι χρησιμοποιούμε το μετρό και τον ηλεκτρικό, αφού έχουμε συναντήσει επανειλημμένως τέτοιες τσογλανοπαρέες που φέρονται ανάρμοστα. Και το μίσος με το οποίο τον χτυπούσαν φανερώνει πολλά για το ποιόν τους, ευτυχώς δεν φέρονται όλοι οι έφηβοι σαν κι αυτούς, ας μη σπιλώνουμε όλην τη νεολαία στην προσπάθειά μας να δικαιολογήσουμε τα αδικαιολόγητα και να δείξουμε κακώς εννοούμενη επιείκεια. Αρκετά πια με την ανοχή στη βία.

 344. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Η βάση μίλησε και τα σκυλιά δεμένα, ή μάλλον λυτά.
  https://www.imerodromos.gr/i-dap-ndfk-katapsifise-psifisma-stirixis-stin-sofia-mpekatoroy/

 345. Triant said

  Καλημέρα.

  315: Αυτός θεώρησε οτι ήταν ο κατάλληλος τρόπος να πει πως οι σεξουαλικές εμπειρίες που είχε ήταν όλες με επαγγελματίες. Και πολύ πιθανόν να ακριβολογούσε.

 346. Γιάννης Ιατρού said

  345: Επειδή το έφερε προς ψήφιση η πολιτικά αντίπαλη παράταξη, η ΔΑΠ το καταψήφισε!
  Και να πεις πως περιείχε κάτι χτυπητό πολιτικό σύνθημα, μπα, όχι.
  Ε, τι να περιμένεις πλέον, όταν και τέτοια θέματα πολιτικοποιούνται και ο καθένας προσπαθεί να βγάλει κι απ΄ την μύγα ξύγκι; Και τα ΜΜΑ έχουν αποδυθεί σε αγώνα ξεσκίσματος και ψευτοεπιστημονικών άρθρων, σ΄ έναν ανταγωνισμό στο ποιό θα υπερκεράσει το άλλο α) σε «λεπτομέρειες» και «συνεντεύξεις-εξομολογήσεις» και β) σε συνταρακτικές «αποκαλύψεις» και «αφορισμούς». Κι όλα αυτά για να πετύχουν μερικά κλικ ή να πουλήσουν δυο φύλλα περισσότερο. Για τον ξεπεσμό στα κανάλια με τα πρωινάδικα και τα μεγάλα ονόματα πολιτικών, μεγαλο-«δημοσιογράφων» (κατ΄ ευφημισμό), καλλιτέχνιδων/χνών (συνήθως ούτε η μάνα τους δεν τις/τους ξέρει) δεν το συζητώ.
  Κρίμα όλα αυτά που ζούμε, γιατί το θέμα υπάρχει, είναι ουσιαστικό και μιά σοβαρή, χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες συζήτηση/δημοσιότητα, θα ήταν κοινωνικά ωφέλιμη.

  ΥΓ: Εδώ μια ενδιαφέρουσα ανάρτηση στο αριστερό μπλογκ «Liberation Popular», με τον τίτλο: Μια αναλυτική αναφορά περί βιασμών

 347. sarant said

  344 Ηταν από Κρήτη ή Μάνη τα δυο αγόρια;

 348. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  347

  Επειδή δεν ανοίγω το μπουνταλά-κουτουσού (χαζοκούτι), αυτά τα περί εξομολ/αποκαλ/αφορ που λες είναι επί του συγκεκριμένου θέματος τώρα που βγήκαν έλληνες οι δράστες ή μιλάς γενικά?

 349. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  344, 348
  Μα αυτά τα πράματα δεν αναπαράγονται μόνο στην Κρήτη και στη Μάνη.

 350. Γιάννης Ιατρού said

  349: επί του τωρινού, σαν αφορμή κλπ. κλπ.

 351. # 342

  Εφη, μετά από τόσα χρόνια σε τάξεις με παιδιά εγαζόμενα, φτωχά, εγκαταλελειμένα και χειρότερα το συμπέρασμά μου ήταν αυτό που έλεγα σε συλλόγους «εγώ προτείνω να αποβάλλουμε τους γονείς». Η ελληνική κοινωνία είναι στην μεγάλη της πλειοψηφία χειρίστου είδους, εσύ θα ξέρεις από Κρήτη και την κλασσική κρητική ατάκα σε καυγάδεςκαι διαφωνίες «το δίκιο είναι με τον φίλο μου, τον συγγενή μου, τον κουμπάρο μου».
  Πρωτοδιόριστος το 83 στην Αμφισσα, υπήρχε και μια μικρόσωμη πρωτοδιόριστη αγγλικού. Φυσικά κανένας από τους 11 πρωτοδιόριστους δεν έμενε στην Αμφισσα μετά την πρώτη βδομάδα,όπου υποχρεωθήκαμε από τον διευθυντή να περάσουμε όλους τους ανεξεταστέους «πως θα λειτουργήσει το σχολείο χωρίς παιδιά ; θέλετε να τρέχουμε στην Λαμία άμα κλείσει ;» Αυτής της σηκώνανε το μικρό αυτοκίνητο που είχε και το κρύβανε σε άλλο δρόμο και άλλα τέτοια «αστεία» μέχρι που κάποια μέρα την ώρα που έγραφε στον ξύλινο τότε πίνακα .ενας της πέταξε μαχαίρι που καρφώθηκε στον πίνακα. Η κοπέλλα έπαθε ψυχικό περαδώθε, ο δράστης βρέθηκε, και ήρθε στον σύλλογο η μάνα του και κατηγορούσε την καθηγήτρια πως δεν μπορούσε να επιβάλει την τάξη !!. Φυσικά το παιδί ΔΕΝ τιμωρήθηκε με αποβολή, όλοι οι ντόπιοι το ξέρανε πως ήτανε «καλό παιδί», ούτε η μητέρα αποβλήθηκε…

 352. Μαρία said

  347
  Επειδή είναι γραμμένο έτσι, ώστε να το καταψηφίσει η ΔΑΠ.

 353. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  353 Μένω με την εντύπωση πως και χωρίς τις αναφορές σε ιμπεριαλισμό και κυβερνήσεις των τελευταίων ετών πάλι θα το καταψήφιζαν. Αρκούσαν οι νύξεις για το αθλητικό κατεστημένο.

 354. Γιάννης Κουβάτσος said

  350: Προφανώς όχι, δυστυχώς όχι. Απλώς επειδή ανέφερε την Κρήτη Η Έφη, πρόσθεσα κι εγώ την πατρίδα του πατέρα μου.

 355. Γιάννης Κουβάτσος said

  Οι κομματικές και οι φοιτητικές νεολαίες γέρνουν πάντα αριστερότερα ή δεξιότερα από ό,τι τα κόμματα στα οποία πρόσκεινται. Αλήθεια, οι κοπέλες της ΔΑΠ, οι μέλλουσες επιστημόνισσες, συμφωνούν με την απαράδεκτη στάση της παράταξής τους;

 356. Μαρία said

 357. Alexis said

  #357: Μένω κάγκελο! 😳😳😳
  Είναι πραγματικές αυτές οι αφίσες;;;

 358. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  357
  Κάνω λάθος ή τους ξέφυγε το βατοπ*δι με -ε-?

 359. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  358 Έχεις καμιά αμφιβολία?

 360. Μαρία said

  358
  Μη μου πεις οτι δεν τις έχεις ξαναδεί!
  Υπάρχουν κι άλλες πιο ξεφτίλα. http://radialhalo.blogspot.com/2017/04/blog-post_27.html

 361. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  357 Μαρία, ξέρουμε από ποια χρονιά είναι η τρίτη αφίσα με το γαλαζοπράσινο πάρτυ?

 362. Pedis said

  Πιθανά, το πρόβλημα με την οικογένεια είναι ότι ζει και μεγαλώνει παιδιά μέσα στη μνημονιακή κοινωνική φρίκη και της βγαίνουν ή τα βγάζει επίτηδες αλητόπαιδα.

  Το πρόβλημα του σταθμάρχη στο συγκεκριμένο συμβάν είναι ότι τα είδε μικρά και δεν αισθάνθηκε ότι έπρεπε να πάρει τα μέτρα του και ούτε ότι θα ήταν δικαιολογημένος να τα αντιμετωπίσει όπως θα έπρεπε και του την φέρανε.

  Τέτοια σοβαρά φαινόμενα εφηβικής βίας και αλητείας θα πολλαπλασιαστούν.

  Και θα γίνουν ακόμη πιο σοβαρά με την ανάπτυξη μίκρο-μεγαμαφιών, λόγω της παρατεταμένης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, που θα δώσουν δουλειά και ανάλογους τρόπους συμπεριφοράς σε πολλές οικογένειες.

  Δεδομένων των συνθηκών η Αθήνα, αν και χωρίς θάλασσα, θα αδελφωθεί με τη Νάπολη, τη Μασσαλία κλπ.

 363. Χαρούλα said

  #357,358,361
  Σοκαρισμένη! Τους είχα ικάνούς για πολλά. Από χαζογκομενάκια ως τραμπούκους. Αυτό το πρόστυχο «χιούμορ» δεν θα μπορούσα να το φανταστώ. Ακόμη να το …πιστέψω!

 364. Pedis said

  Πάω να βρω υπόστεγο να προφυλαχτώ.
  😲

 365. Μαρία said

  362
  Δεν έχω ιδέα. Το μόνο που βρίσκω είναι οτι αυτό το κλαμπ στο Ηράκλειο έχει αλλάξει όνομα. Περίεργη η συνδιοργάνωση.
  Εδώ έχει ρεπορτάζ για τον τρόπο που διασκεδάζουν οι φοιτητικές παρατάξεις https://www.vice.com/el/article/a3aw4j/pws-diaskedazoyn-oi-foithtikes-parata3eis-h-periptwsh-ths-dap

 366. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  366 Γιατί περίεργη?
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CF%85%CE%B2%CE%AD%CF%81%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7_%CE%9B%CE%BF%CF%85%CE%BA%CE%AC_%CE%A0%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%B4%CE%AE%CE%BC%CE%BF%CF%85_2011

 367. Μαρία said

  Ραμπέα (τι όνομα;) Ιατρίδου https://www.avgi.gr/gallery/podcasts/377250_eho-dehtei-brohi-kataggelion-gia-kakopoiisi

 368. Γιάννης Κουβάτσος said

  Εγώ ξαναμένω κάγκελο με τις αφίσες, παρόλο που τις θυμάμαι από παλαιότερα. Και θα ξαναμείνω, όταν θα τις ξαναδώ. Πόσο ΔΑΠ πια!

 369. Γιάννης Ιατρού said

  266 (362) Η τρίτη (που ρώτησε) είναι αυτή από πάρτυ στο Μποντουάρ (Πάτρα), πιθανώς του 2008, πάντως πριν το 2013. Αυτή που κατάλαβες εσύ, στην Κρήτη/Χανιά, είναι η 4η αφίσα. Το slang την έχει με ημερομηνία Φεβ. 2015, αλλά είναι διαπιστωμένα παλιότερη.

 370. Μαρία said

  Κουναλάκη στο 1:22:10: Αν στην Αμερική υπάρχει ο Γουάινσταϊν, ο δικός μας Γ. είναι στο χώρο των ΜΜΕ

 371. Μαρία said

 372. 336

 373. aerosol said

  Δεν ξέρω αν και πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα από την δεκαετία του ’90 που σύχναζα σε σχολές, αλλά οι αφίσες αυτές είναι ακριβώς στο κλίμα που θυμάμαι.
  Αυτό ήταν το επίπεδο της ΔΑΠ, σε αντίθεση ακόμα και με τη νεολαία του ΠΑΣΟΚ -δεν συζητώ καν για τη διαφορά με πιο αριστερές δυνάμεις.

  Επιπλέον, στις αρχές της σαιζόν που έμπαιναν οι «νέοι» και γινόταν οι σχετικές προσπάθειες έλξης τους προς τις πολιτικές οργανώσεις νεολαίας, ήταν σύνηθες στα πρόχειρα στέκια ενημέρωσης να φιγουράρουν δαπίτισες με φουλ γκομενέ εμφάνιση/βάψιμο, να ψιλοφλερτάρουν με τους περαστικούς για να περάσουν το μήνυμα: εδώ έχουμε μεγαλύτερα πάρτυ, καλύτερες γκόμενες και περισσότερη Μύκονο από τους «άλλους». Αυτό ήταν το εύρος και το ήθος της επικοινωνιακής πολιτικής τους.
  Περιγράφω ως απολύτως ακομμάτιστος, καθώς ποτέ δεν συντάχτηκα με καμιά φοιτητική οργάνωση, αριστερή ή δεξιά.

 374. 374
  Στη σχολή μου μπήκα το 82 και δεν θυμάμαι τέτοιου είδους αφίσες της ΔΑΠ. Βέβαια μετά το κωλοβάρεμα του πρώτου έτους δεν πολυσύχναζα ένεκα η δουλειά, αλλά δε νομίζω να βγαίνανε τόσο φόρα παρτίδα για τα μπάζα εκείνη τη δεκαετία. Μάλλον όταν ανέτειλε η εποχή Κωστόπουλου και η «αποενοχοποίηση» που πλάσαρε ο ξεβλαχευτής ξεκίνησαν τα ξέκωλα. Αλλά τότε είχα πια χάσει την επαφή (δεν υπήρξα αιώνιος 🙂 ).

 375. Alexis said

  #361: Όχι δεν τις έχω ξαναδεί ή δεν τις θυμάμαι τέλος πάντων.
  Είναι ο ορισμός της αθλιότητας και της αλητείας! (ειδικά η μεσαία) 😡

 376. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ούτε εγώ θυμάμαι τέτοιες εξοργιστικές αφίσες τη δεκαετία του ’80. Έχει δίκιο το Κτήνος, μάλλον τους ξεβλάχεψε ο Ντουμπάης. Αλλά πραγματικά απορώ:οι ΔΑΠίτισσες δεν θίγονται σαν γυναίκες από όλη αυτή την καψιμιτζίδικη χυδαιότητα;

 377. Πέπε said

  377

  Αυτό το ερώτημα μπορεί να τεθεί και σε πολλές άλλες περιπτώσεις.

  Γενικά η διαιώνιση της φαλλοκρατίας δεν είναι αντρική υπόθεση αλλά και των δύο φύλων. Θα έλεγα κάτι για μητέρες και αγωγή, αλλά βλέπω πολύ Λάμπρο στη σελίδα και μάλλον έχουν επιωθεί όλα.

 378. ΓΤ said

  357@

  Η πρώτη αφίσα, της 14.05.2010, είναι προπομπός. Δεν ξεχνάμε ότι, ακριβώς μετά από έναν μήνα, τον Ιούνιο του 2010, ο γιος του βαψομαλλιά Ζαγορίτη, τοτινού Γραμματέα της ΝΔ, Γεράσιμος, που υπηρετούσε τη θητεία του στις μανιασμένες θάλασσες του Πολεμικού Μουσείου μαζί με άλλα βύσματα του Προπολεμικού Ναυτικού, έμπασε στο Πολεμικό Μουσείο την Τζούλια Αλεξανδράτου για την… ξεναγήσει. Σημειολογικά, να αναφέρουμε ότι εκείνη την περίοδο η κυρία Αλεξανδράτου τραγουδούσε στο κέντρο «Ναργιλές». Βασικό στοιχείο του ναργιλέ το τσιμπούκι. Χωρίς αυτό δύσκολα τα πράματα.

 379. Μαρία said

  379
  Ο οποίος διαπρέπει στας Ευρώπας αρχικά στο πλευρό της Σπυράκη.
  https://www.tharrosnews.gr/2020/01/%CE%93%CE%B5%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CE%96%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AF%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%9F-%CE%9C%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%AE%CE%BD%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BA/

 380. voulagx said

  Επιπλέον, διατέλεσε ένα εξαιρετικά ειδεχθές αδίκημα, για το οποίο μέχρι και σήμερα δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη μεταστροφή στη στάση του και στην απολογία του. Δόθηκε σε αστυνομικό ελαφρυντικό ενώ διατέλεσε μια στυγερή δολοφονία.

  Σας καθεται καλα αυτο το «διατέλεσε»;

 381. 381
  https://el.wiktionary.org/wiki/%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%B5%CE%BB%CF%8E

  Ολόσωστο είναι εν προκειμένω. Ο μπάτσμαν, με αυτό το ιστορικό, διατελεί ολόκληρος και διαχρονικώς ένα ειδεχθές έγκλημα.
  Πλάκα κάνω.

  Διατελώ,

  ΣΔΧ

 382. Γιάννης Κουβάτσος said

  Διέπραξε εννοεί ο ποιητής, προφανώς. ☺ Δύσκολο πράγμα η μοντέρνα ποίηση.

 383. ΓΤ said

  380@

  λαμπρός νέος

 384. Πέπε said

  @382

  Αγαπητέ κύριε,

  Να διατελέσεις εσύ κι όλο σου το σόι, για να μην έρθω εκεί κάτω και σε διατελέσω.

  Σε ποιο βιβλίο να το ‘χα δει άραγε;… Μήπως σε κάποιο από τη σειρά της Λωξάντρας; Δεν ήταν ακριβώς έτσι (γι’ αυτό και δε βάζω εισαγωγικά, μη μας διατελέσουν εδωμέσα), αλλά το …νόημα ήταν περίπου αυτό. Ίσως κανείς να το θυμάται.

 385. Μαρία said

  381
  Απ’ τη στιγμή που υπάρχει η τέλεση φόνου κλπ πιθανόν στα δικηγορίστικα να χρησιμοποιείται και το διατελώ αντί του διαπράττω. Ο Σπύρος θα ξέρει. Ο Μαντάς είναι παλιός δικηγόρος.

 386. 385 Και αν μας διατελείς κι εσύ, ξέρω να σε διατελώ κι εγώ και σένα και την φοράδα τη γυναίκα σου. Λωξάντρα.

 387. sarant said

  385 Λωξάντρα ακριβώς.

  «Λάβαμε το γράμμα σου και είδαμε πως μας διατελείς.
  Αν ερωτάς δι’ ημάς, σε διατελούμε και εμείς.
  Όμως εγώ προσωπικά διατελώ πως είσαι γάιδαρος. Διατελώ πως είσαι γουρούνι που τουμπανιάστηκε απ’ το χρυσάφι. Κι αν διατελείς εσύ, ξέρω να διατελώ κι εγώ. Και θα σε διατελέσω και σένα και τη φοράδα τη γυναίκα σου. Επαμεινώντας.»

 388. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  341 – Είναι προφανές πως δεν μιλούμε για το ίδιο πράγμα και θα χαθούμε στην ανάλυση.😊 Ας το πάρω λίγο διαφορετικά μήπως βρεθούμε.😊
  Ξεκινάω από τα χαμηλά.

  «Ένα βρέφος μπορεί να επιβιώσει και χωρίς μητέρα -συμβαίνει με κάποια συχνότητα, δεν είναι ανήκουστο.»
  Στην τεχνητή κοινωνία που ζούμε, ναι έχει σχετικά αρκετές πιθανότητες, στην πρωτόγονη όμως καμία. Μ΄αυτό θέλω να πώ, πως μπορεί οι άνθρωποι να έχουν εξελιχθεί, αλλά τα ένστικτα και οι φυσικές τους ανάγκες, είναι αρχέγονες. Με αυτά τα δεδομένα, τα βρέφη έχουν ΑΠΟΛΥΤΗ ανάγκη την μητέρα τους, ενώ ο πατέρας, παίζει απλώς τον ρόλο του προστάτη και των δύο αδύναμων μελών, κυρίως γιατί είναι και δική του σπορά-συνέχεια αλλά μπορεί κάλλιστα και για σεξουαλικό όφελος.
  Αυτό άλλαξε με την ανακάλυψη της γεωργίας και κατ΄ επέκταση της αστικοποίησης που έφερε και την πατριαρχία, δεν άλλαξαν όμως τα ένστικτα και οι φυσικές ανάγκες των βρεφών.

  Θα μιλήσω εκ προσωπικής εμπειρίας (και μιλάμε για ΤΡΕΛΑΜΕΝΗ περίπτωση😂). Ο πατέρας τα δύο πρώτα χρόνια, είναι πρακτικά διακοσμητικό στοιχείο στην οικογένεια, και μόνο αν έχει συμμετοχή στην διαδικασία του μεγαλώματος του μωρού και ανταλλάσσει συναισθήματα μαζί του, γίνεται αποδεκτός από αυτό, και μετέπειτα απαραίτητος για την συναισθηματική του ισορροπία. ΠΑΝΤΑ όμως, ενστικτωδώς, τα παιδιά θα είναι με το μέρος της μητέρας, γι΄αυτό δεν πρέπει ποτέ να τα διεκδικήσει συναισθηματικά από αυτήν, αλλά να συμβιώσει μαζί τους σε ένα συναισθηματικά ισορροπημένο οικογενειακό πλαίσιο. Αυτό συνεπάγεται σεξουαλική πληρότητα του ζευγαριού, κάτι που ελάχιστα καταφέρνουν με συνέπεια, την καταστροφική διεκδίκηση των παιδιών (π.χ, ποιόν αγαπάς περισσότερο;) συνήθως των αντίθετων φύλων, και το αποτέλεσμα, εν πολλοίς, είναι αυτό που βλέπουμε στην κοινωνία.

  «Το ότι η στατιστική μαγειρεύεται δεν σημαίνει πως οποισδήποτε στατιστικολόγος αθροίζει στοιχεία κάθεται και τα μαγειρεύει.»

  Δεν διαφωνώ, απλά σου λέω ξεκάθαρα, πως θεωρώ αυτές μελέτες για τα πανηγύρια, είναι τόσοι πολλοί οι αστάθμητοι παράγοντες που επηρεάζουν το αποτέλεσμα, που είναι αδύνατον να είναι στοιχειωδώς αντικειμενικό. Δηλαδή ρε φίλε, μέτρησαν τα δεδομένα από 100,000 οικογένειες σε 100 χώρες, ξεχώρισαν ποιές είχαν κακούς μπαμπάδες και ποιές δεν είχαν μπαμπά, και βρήκαν πως στις δεύτερες υπήρχε αυξημένη παραβατικότητα; Έτσι σκέτα όμως; γιατί στο Ιράν, (και όχι μόνο) αν μια κοπέλα δεν φοράει μαντήλα, λογίζεται ως παραβατική συμπεριφορά, το ίδιο κι αν ένα αγόρι φιλήσει δημόσια ένα κορίτσι, στην δύση δεν τρέχει τίποτε. Σε ποιά παγκόσμια αντικειμενικά μετρήσιμη παραβατική συμπεριφορά αναφέρεται η μελέτη;

  Η άποψή μου γι΄αυτές τις μελέτες, είναι πως στην καλύτερη περίπτωση, προμοτάρουν το πατριαρχικό καθεστώς, έτσι συνεχίζεται απρόσκοπτα η καταπίεση της οικονομικής ελίτ, και αποκλείονται και διάφορες «διεστραμμένες» καταστάσεις από «ανώμαλους-λες» που θέλουν να κάνουν ή να υιοθετήσουν και να μεγαλώσουν παιδιά και να καταστρέψουν την κοινωνία, θα μας κάψει ο θεός, και δικαίως.😂

  «διότι δεν έχω υπόψη μου διαδεδομένη πολιτική άποψη, θρησκεία ή κοινωνική τάξη με ριζικά διαφορετική γνώμη για το αν κάνει καλό η ύπαρξη του πατέρα στην οικογένεια. Είτε στη Νέα Υόρκη είτε στο Μπαγκλαντές, γενικά καλό τον θεωρούνε.»

  Δεν σου κάνει εντύπωση, που ΟΛΩΣ ΤΥΧΑΙΩΣ, παντού κυριαρχεί η πατριαρχία; πώς περιμένεις να τον θεωρούν κακό; Ας ξεκαθαρίσουμε όμως κάτι, εγώ δεν είπα πως είναι οπωσδήποτε κακός, αλλά πως δεν είναι απαραίτητα αναγκαίος για τα παιδιά, έχει μεγάλη διαφορά αυτό.

  «Τα προσωπικά μου στοιχεία είναι λιγότερο σημαντικά.»
  Είναι το ίδιο σημαντικά με όλων των αγνώστων της στατιστικής.

  » Η μάνα μου «απλά» σημαδεύτηκε αρνητικά από αυτή την απουσία (που την απασχολεί και στα 80 της). Τα αδέρφια της… ναι, υπήρξε παραβατικότητα και μια σειρά κακών επιλογών δεκαετιών. Που σημάδεψαν και την επόμενη γενιά βεβαίως, γιατί έτσι πάνε αυτά. Παίζει κανένα ρόλο;»
  Φυσικά και παίζει, μάνι μάνι καταρρέει το συμπέρασμα για τις ουσίες στα κορίτσια.😊
  Για να σοβαρευτώ, η μάνα σου σημαδεύτηκε για τους συναισθηματικούς λόγους που είπα, επειδή αν και απουσίαζε ο πατέρας, μεγάλωσε μέσα σε πατριαρχικό περιβάλλον και λογικά αισθάνθηκε την έλλειψη αφού τα άλλα παιδιά, είχαν πατέρα.

  Κι εγώ με τον αδερφό μου, ουσιαστικά μεγαλώσαμε χωρίς πατέρα (έλειπε για «δουλειές»😊) αλλά, θές οι πολύ σκληρές συνθήκες της ζωής μας, θές η σχεδόν μόνιμη απουσία του στα πρώτα μου χρόνια, (τον βλέπαμε ξαφνικά στο όποιο σπίτι μας, και μας έλεγε η μάνα μου, πάρτε αγκαλιά τον πατέρα σας, πηγαίναμε κι εμείς διστακτικά σαν τα ζωάκια) θές που δούλευα από τα 9 μου για να τρώω ψωμί, δεν αισθάνθηκα ποτέ την έλλειψή του και σίγουρα δεν τον αγάπησα, το ίδιο κι ο αδερφός μου (κάνω την σύγκριση με την εκδήλωση συναισθημάτων από τις κόρες μου σε μένα, κι όταν τους λέω πως εγώ δεν είχα τέτοια συναισθήματα για τον πατέρα μου, τους φαίνεται παράξενο).
  Λοιπόν θα το πιστέψεις; οι περισσότεροι από τους φίλους μας στο Ν.Ψυχικό αλλά και πολλοί άλλοι αργότερα που είχαν πατέρα και μάλιστα καλό (έτσι μας φαινόταν εμάς που δεν είχαμε επαφή με τον δικό μας, άλλωστε στα 14 μου πέθανε) είχανε παραβατική συμπεριφορά, και μιλώ για τσιγάρα, αλκοόλ, ναρκωτικά, πορνεία, μαστροπεία, κλοπές, φυλακίσεις κλπ, αρκετοί έχουν πεθάνει, άλλοι έγιναν ρεμάλια και άλλοι τυπικοί οικογενειάρχες βουτηγμένοι στην συντήρηση. Εμείς όμως, δεν παρεκτραπήκαμε, εκτός από κάποια σκουλαρίκια και βαμμένα μαλλιά με το πάνκ το 75-76 (εγώ τα είχα βάψει κατακόκκινα, ένεκα κνιτάκι, αλλά καθόλου δεν άρεσε στην καθοδήγηση,😂) στο πλαίσιο της αντίδρασης αλλά κυρίως της μίμησης, και μερικές μολότοφ μέχρι τα 20μου στο ιδεολογικό πλαίσιο αυτή τη φορά, δεν καπνίσαμε, ούτε ήπιαμε, ούτε πήραμε την οποιαδήποτε ουσία, ούτε κλέψαμε, αλλά ούτε τραμπουκίσαμε ποτέ κι ας είχαμε την δύναμη και την δυνατότητα.
  Για μας τι λέει η μελέτη;

  Επειδή αυτό κι άλλα πολλά με απασχόλησαν για πολλά χρόνια, μετά από πολλή ψυχολογική μελέτη και έρευνα, κατέληξα στο συμπέρασμα πως ο βασικός λόγος, ήταν που δεν είχαμε την πατριαρχική καταπίεση που είχαν τα άλλα παιδιά, εκ των πραγμάτων και λόγο διαφόρων συγκυριών η μητέρα μου χωρίς φυσικά να το γνωρίζει, μας μεγάλωσε σε αναρχομητριαρχικό περιβάλλον.

  Η άποψή μου για την παραβατικότητα των νέων και γενικώς των ανθρώπων, είναι πως παράγεται από τον καταπιεστικό και αντιπαιδαγωγικό κοινωνικό θεσμό της πατριαρχίας που βασίζεται στην πατριαρχική οικογένεια, και δεν έχει να κάνει με καμία έλλειψη πατέρα ή μητέρας. Το πρόβλημα, βρίσκεται στον θεσμό που παράγει και ουσιαστικά επιβάλει την παραβατική συμπεριφορά κι όχι στους ανθρώπους, αν δεν αλλάξει, δεν θα εξαλειφθεί και θα διαιωνίζεται η όποια ανθρώπινη παραβατικότητα.

  «Αλλά ισχύει πως είναι πολύ συχνότερο να σε θέλει να σε προστατέψει από το σκλαβοπάζαρο παρά να σε πουλήσει.»
  Είσαι σίγουρος; Αν κοιτάξεις λίγο ποιό «ανοιχτά» θα δείς πως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, αλλιώς πώς έχουν προκύψει τόσα δισεκατομμύρια σκλάβοι;
  Η πατριαρχία έχει ως ιδανικό την επιτυχία, όλοι αυτήν κυνηγούν αλλά έχει τρομακτικά μεγάλο τίμημα, παραδόξως, όλοι (σχεδόν) είναι πρόθυμοι να το πληρώσουν, κι όσοι αδυνατούν να «πετύχουν», (τι άραγε;) ρέπουν προς την παραβατικότητα.

  Και για να έρθουμε στον αρχικό λόγο που έγραψα σχόλιο σ΄αυτό το νήμα, που η Μαρία μας θεωρεί όλους, εν δυνάμει γουρούνια. Η Μπεκατώρου (πέρα από τους μάλλον ιδιοτελείς λόγους που έκανε τώρα την σκληρή αποκάλυψη, θα δούμε) πουλήθηκε από τους γονείς της (κι όχι μόνο από τον πατέρα της, έχουν κι οι μαμάδες ευθύνη) στο σκλαβοπάζαρο της επιτυχίας, έστω της αθλητικής και της ολυμπιακής δόξας κι ό,τι άλλο συνεπάγεται από αυτήν. Αυτό ήταν και το τίμημα της επιτυχίας της, αλλιώς θα μιλούσε στους γονείς της τότε, γιατί αν ήταν μεγαλωμένη με άλλες αρχές, δεν θα έβαζε τίποτε πιο πάνω από την αξιοπρέπειά της. Για τον ίδιο λόγο κι οι γονείς της δεν κατάλαβαν τίποτε (κι αν κατάλαβαν δεν αντέδρασαν) αυτή είναι και η γενική παγκόσμια σκληρή πραγματικότητα, αλλά οι «καλοί» νοικοκυραίοι, πάντα πέφτουν από τα σύννεφα.

  ΜΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ;
  Ε πώς, άμα όλοι οι άντρες, είναι εν δυνάμει γουρούνια, είναι δυνατόν!

  Σ΄ευχαριστώ για την συζήτηση και χάρηκα που τα ξαναείπαμε μετά από τόσο καιρό.

 389. 385
  Λωξάντρα είναι. Μη σε διατελέσω και σένα και τη φοράδα τη γυναίκα σου, έλεγε.

 390. sarant said

  Συμπέσαμε με τον Δύτη. Αν και εγώ το κοπιπάστωσα από κάπου, δεν ξέρω αν είναι 100% ακριβές.

 391. Γεμίσαμε φοράδες εδωμέσα.

 392. 391 Ακριβές είναι, εγώ το έγραψα από μνήμης.

 393. Μαρία said

  Πέθανε ο Μαΐλης, ο διαπρεπής ιστορικός του ΚΚΕ.

 394. Γιάννης Κουβάτσος said

  Διατελώ δολοφονία; Ούτε στα δικηγορίστικα μου κάθεται. Κι αυτά ελληνικά είναι μ

 395. Μαρία said

  395
  Ούτε εμένα. Τελώ μάλιστα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα.
  π.χ. η κληρονομιά επάγεται. Το έμαθα πρόσφατα, όταν νεαρή δικηγορίνα με ρώτησε πώς να το γράψει στον αόριστο.

 396. Μαρία said

 397. mitsos said

  396 επήχθη(κε)😋 😛 😝 😜 🤪

 398. loukretia50 said

  Να διατελέσουμε λίγο ακόμα? – φουλ των εισαγωγικών!

  Διατελεί μετά τιμής «πταίσμα αμελητέο»
  το πάνελ αποφάνθηκε, «είναι παιδί γενναίο»
  Και συνεχίζει ακάθεκτος, με ηθικό ακμαίο
  Κι αν «σε κατάσταση αμόκ» το κρίνει αναγκαίο
  Διατελεί μετά τιμής και έγκλημα «τυχαίο»

 399. Πέπε said

  Στο υπάγομαι, ο αόριστος υπάχθηκα είναι νομίζω αρκετά στάνταρ. Στα εισάγομαι, εξάγομαι, απάγομαι, παράγομαι, προάγομαι, προσάγομαι, μάλλον ακόμη επικρατούν οι λόγιοι τύποι, εισήχθη κ.τ.ό. (παρόλο που δεν είναι όλα ιδιαίτερα λόγϊα ρήματα). Άμα βάλεις την αρχαία αύξηση, μη βάλεις και την δημοτική κατάληξη – ή έτσι ή αλλιώς. Μπορεί να παίξει και το επάχθηκε, αλλά ένας δικηγόρος μάλλον θα προτιμούσε το επήχθη.

  Αλλά πάλι, θα μου πεις, άμα βάλεις δημοτική κατάληξη και αναύξητο, το χθου τι το θες; Επάχτηκε. Αλλά μπα, δεν καταπίνεται. Αν τα κάνεις όλα δημοτική, η συνέπεια απαιτεί κι ένα ρήμα που από μόνο του να είναι της δημοτικής.

  Υπάρχει βέβαια και η απλή λύση, επηγάγετο και ξεμπερδεύεις.

  Βασικά τι σημαίνει;

 400. ΣΠ said

  389 Η Μπεκατώρου (πέρα από τους μάλλον ιδιοτελείς λόγους που έκανε τώρα την σκληρή αποκάλυψη, θα δούμε)

  Δεν πιστεύω στα μάτια μου! Δεν περίμενα από σένα τέτοιο σχόλιο.

 401. Μαρία said

  400
  Περιέρχεται. Και μετά ο κληρονόμος θα αποφασίσει αν θα την αποδεχτεί ή αν θα την αποποιηθεί

 402. Πέπε said

  Αν ήμουν υποχρεωμένος να χρησιμοποιήσω αυτό το ρήμα, θα κοίταγα να αποφύγω τον σκόπελο γυρίζοντας τη φράση κάπως ώστε να βγει το πρέπον νόημα με άλλο χρόνο, παρακείμενο ή υπερσυντέλικο. Έτσι κι αλλιώς, για να μην το ξέρει παναπεί ότι δεν υπάρχει κάποια παγιωμένη (και άρα αναπόφευκτη) διατύπωση με αόριστο.

 403. Μαρία said

  Τον περασμένο Νοέμβριο https://www.avgi.gr/social/372843_aparadekti-dilosi-i-bia-kata-ton-gynaikon-einai-yperoho-pragma

 404. mitsos said

  @400 Το πρόβλημα υπάρχει και στην Χημεία με ουσίες που στο παρελθόν έπαθαν αναγωγή …
  Αντίθετα στη Φυσική η «ανηγμένη μάζα» ποτέ δεν μας προβλημάτισε.

 405. Μαρία said

 406. ΣΠ said

  404
  https://www.in.gr/2021/01/20/greece/dilosi-sok-apo-ton-mpountouri-den-yparxei-viasmos-tis-mpekatorou-anoikse-tin-porta-moni-tis-kai-mpike/

 407. ΓΤ said

  Ζήτω η Μπέκα.
  Ποτέ τουμπέκα!

 408. loukretia50 said

  Πάντα το μόττο των αχρείων
  «μα ήταν συναινετικό!»
  και ο εσμός των ηλιθίων
  που καταχράται προνομίων
  το βρίσκει τόσο βολικό…

 409. loukretia50 said

  για το 409 : ώπα! κατάχρηση γενικής! Παρντόν!

  Πάντα το μόττο των αχρείων
  «μα ήταν συναινετικό!»
  και ο εσμός των ηλιθίων
  που συγκαλύπτει τον κακό
  καταχραστή των προνομίων
  το βρίσκει τόσο βολικό…

 410. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πολύ θα ήθελα να δω τον Μπουντούρη στριμωγμένο σε κάποιο κελί από νταβραντισμένο συγκρατούμενο, που θα του ψιθυρίζει λάγνα στο αφτί «Η βία είναι υπέροχη, γλύκα μου. Αν σε πονέσω, κατάγγειλέ με στον διευθυντή».

 411. ΣΠ said

 412. Νέο Kid said

  411. Ολυμπιακό ήθος…
  Εδώ κλέβουν τα παιδιά τους στο τάβλι !…

 413. Pedis said

  # 401 – δεν σε πιστεύω, που λέμε … 😁

 414. ΣΠ said

  Ο Μπουντούρης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μοντρεάλ το 1976 είχε κατηγορηθεί από τις καναδικές αρχές για την αποπλάνηση μιας ανήλικης.

 415. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Το πουλί του ναύτη, που λένε…

 416. sarant said

  415 Α!

 417. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Μη σεκλετίζεστε ρε παιδιά, άντε, Καλή Χρονιά νάχουμε, πάρτε και λίγη τούρτα να γλυκάνετε το δόντι σας.
  http://tsak-giorgis.blogspot.com/2021/01/blog-post_551.html

 418. Γιάννης Κουβάτσος said

  418:Άσε μη σπάσουμε κάνα δόντι…Ευτυχώς που δεν έχουν γραφείο εκκενώσεως βόθρων οι ψυχάκηδες.

 419. Μαρία said

 420. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  419 Αυτό δεν θα μας πείραζε, μόνοι τους θα την τρώγανε την τούρτα.

 421. Μαρία said

  415
  https://www.contra.gr/synentefxeis/tasos-mpoyntoyris-istioploia-espase-ena-potiri.7444251.html

 422. ΣΠ said

  422
  Α, ήταν κόρη του δημάρχου. Δεν το θυμόμουν.

 423. Μαρία said

  423
  Τον κέρασε πίτσα κι αυτός ανταπέδωσε.

 424. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  401 – «Δεν πιστεύω στα μάτια μου! Δεν περίμενα από σένα τέτοιο σχόλιο.»
  Δεν ξέρω τι κατάλαβες από το σχόλιό μου, αλλά με λύπη μου σου λέω, πως δεν περίμενα και τίποτε καλύτερο από σένα.
  Η Μαρία έγραψε ένα άκρως φασιστικό και σεξιστικό σχόλιο, αλλά εκτός από εμένα και τον Aerosol (έτσι εξέλαβα εγώ το σχόλιό του προς την Μαρία) δεν ενοχλήθηκε και δεν αντέδρασε κανείς.
  Δεν απολογούμαι για κάτι, απλώς επειδή το σχόλιό σου αφήνει να αιωρείται αόριστα κάτι άσχημο για μένα (όχι πως έχω πρόβλημα) αλλά κι επειδή εξακολουθώ να σε εκτιμώ, θα σου απαντήσω.

  Με την Μπεκατώρου και τους γονείς της, όπως δυστυχώς δεν κατάλαβες από το σχόλιό μου, μας χωρίζει ΧΑΟΣ αρχών και αξιών, για μένα τίποτε δεν είναι πάνω από την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, γι΄αυτούς, έχει τιμή, και στην προκειμένη περίπτωση, μεταφράζεται σε αναγνώριση, διασημότητα, δόξα, α, και σε εκατοντάδες εκατομμύρια δραχμές ή μερικά εκατομμύρια ευρώ.
  Με γειά της με χαρά της, με πολύ σκληρή προπόνηση, ικανότητα και λίγη τύχη τα κέρδισε, δεν τα έκλεψε, όμως, μία πρωταθλήτρια και δη ολυμπιονίκης, πρέπει να είναι πρότυπο για εμάς τους κοινούς θνητούς, και ειδικά για τους νέους.
  ΤΙ ΠΡΌΤΥΠΟ ΕΙΝΑΙ Η ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ; Τι μήνυμα έστειλε με την στάση της στις νεαρές αθλήτριες; ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΤΕ, ΚΑΘΙΣΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΠΗΔΗΞΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΛΙΓΟΥΡΗΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ.

  Εγώ δέχομαι το αρχικό σοκ, δέχομαι και το νεαρό της ηλικίας, δέχομαι ακόμη και το κίνητρο της επιτυχίας μια και όλοι, έτσι μεγαλώνουμε. Όμως, όταν έγινε ολυμπιονίκης και μάλιστα μέσα στην Ελλάδα, έπρεπε να βγεί και να ξεμπροστιάσει τον φερόμενο (επιμένω να έχω δημοκρατικές εμμονές) ώς βιαστή της. Η ίδια όμως, προτίμησε να συνεχίσει την σταδιοδρομία της, κερδίζοντας άξια κι άλλους παγκόσμιους και ολυμπιακούς τίτλους, με τα ανάλογα χρηματικά ποσά, συν χορηγίες, διαφημίσεις κλπ, και συγχρωτιζόμενη όλα αυτά τα χρόνια με τον φερόμενο ως βιαστή της.
  Το χειρότερο, όλα αυτά τα χρόνια, άφησε στο έλεός του (τους;) και τα εκατοντάδες νέα κορίτσια που πήγαν με όνειρα να αθληθούν και ίσως να διακριθούν όπως κι αυτή που την είχαν πρότυπο.
  Αυτό εγώ το ονομάζω, ΣΥΝΕΝΟΧΗ ΣΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ!

  Και πάλι όμως, εγώ δεν την κατηγορώ γι΄αυτό αλλά και για τίποτε, ο θεσμός της πατριαρχίας, ώς επί το πλείστον, τέτοιους ανθρώπους παράγει και τέτοιες συμπεριφορές προάγει, με λίγα λόγια, απλές διαπιστώσεις κάνω, για τα άλλα, θα αποφανθεί η δικαιοσύνη. Σε ό,τι με αφορά, τις κόρες μου που τις είχα από την πρώτη βρεφική ηλικία στον αθλητισμό, τις δίδαξα άλλες αξίες και αρχές από τις δικές της.

  Αφορμή για την επίμαχη παράγραφο που σ΄έκανε να μη πιστεύεις στα μάτια σου, ήταν αυτό. https://www.iefimerida.gr/ellada/ohi-niko-kai-ti-zoi-konsantopoyloy-i-sofia-mpekatoroy
  Όπως μπορεί να δεί κανείς, η Μπεκατώρου δεν είναι μόνη της, αλλά συντάσσεται με ολόκληρη ομάδα αθλητών, εναντίον όχι του φερόμενου ως βιαστή της, αλλά της ομοσπονδίας.
  Είναι όλοι οι παράγοντες της ομοσπονδίας βιαστές; ή μήπως θέλουν οι πρώην ολυμπιονίκες να γίνουν Χαλίφηδες στην θέση των Χαλίφηδων; Γι΄αυτό και το δικό μου -μάλλον ιδιοτελείς λόγους, και το θα δούμε. Αν την δούμε του χρόνου π.χ αντιπρόεδρο της ομοσπονδίας (πρόεδρος φυσικά ο Κακλαμανάκης) τι θα πείς για τους λόγους της αποκάλυψεις; Είναι ΠΟΛΛΑ τα λεφτά της ομοσπονδίας, ιδέα δεν έχετε πόσα, όπως μεγάλη, είναι και η διαπλοκή με το πολιτικοκομματικό σύστημα. Μπορεί ο Gee να έχει εμμονή με τον ΠΑΟΚ, και να τον χαρακτηρίζουν γραφικό πολλοί εδώ, αλλά έχει ΑΠΟΛΥΤΟ δίκιο σ΄αυτά που λέει για την διαπλοκή κυβερνήσεων και ποδοσφαίρου.

  Κι ο Κακλαμανάκης, το ίδιο βιολί βαράει, τόσα χρόνια με απειλές για την ζωή του, τώρα τις θυμήθηκε, όπως και σεξουαλικές παρενοχλήσεις (και ενδεχόμενους βιασμούς) νεαρών αθλητριών, όταν έπαιρνε τα μετάλλια (κι όλα όσα συνεπάγονταν αυτά, 50,000,000 δρχ ήταν το χρυσό, μη το ξεχνάμε) γιατί δεν τα έλεγε; Κι εντάξει, η Μπεκατώρου ήταν μικρή και είναι γυναίκα, αυτός;
  Εγώ όμως, επειδή δεν είμαι εμπαθής, λέω θα δούμε, ελπίζω μόνο πως αν δούμε την αλλαγή ηγεσίας στην ομοσπονδία από τους αδιάφθορους ολυμπιονίκες μας, ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΕΙΣ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ.

  Και για να κλείσω, εμένα μ΄ενόχλησε το σεξιστικό και φασιστικό σχόλιο της Μαρίας, γι΄αυτό μπήκα στον κόπο να σχολιάσω πρίν τον Φεβρουάριο. Τα της Μπεκατώρου και κάθε Μπεκατώρου, μ΄αφήνουν παγερά αδιάφορο, από πολύ μικρό παιδί, ξέρω πολύ καλά σε τι κόσμο ζώ, κι όταν πέφτω από τα σύννεφα, φοράω πάντα αλεξίπτωτο.

  Φιλικά και με εκτίμηση πάντα.

 425. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν περίμενε και τίποτα καλύτερο από τον Σταύρο ο Σεντόνιος…Έχουμε ξεφύγει τελείως εδώ μέσα…

 426. Μαρία said

 427. Πέπε said

  @425

  > > έπρεπε να βγεί και να ξεμπροστιάσει τον φερόμενο (επιμένω να έχω δημοκρατικές εμμονές) ώς βιαστή της. Η ίδια όμως, προτίμησε …

  Λάμπρο, την υπόθεση δεν την έχω παρακολουθήσει στενά, αλλά λάβε υπόψη σου και το ότι τέτοια πράγματα είναι μερικές φορές (τι μερικές…) απλώς πολύ δύσκολο να τα ξεστομίσεις.

 428. Πέπε said

  συμπλ. @428

  Νομίζω ότι κατά τον ίδιο τρόπο όπως οι κοινωνίες συχνά καταδικάζουν τα θύματα, έτσι και τα ίδια τα θύματα έχουν την τάση να παίρνουν απάνω τους την ενοχή γι’ αυτό που τους συνέβη. Δεν ξέρω αν αυτό είναι κοινωνική κατασκευή ή φυσική τάση του ανθρώπου, πάντως σίγουρα αντιστέκεται σε λογικές αναλύσεις που θα έπειθαν το κάθε θύμα ότι είναι ο μόνος / η μόνη που δε φταίει.

 429. Γιάννης Κουβάτσος said

  Όποιος είν’ έξω απ’ τον χορό, πολλά τραγούδια ξέρει. Ζητάμε από τις γυναίκες, από τα θύματα, να απολογηθούν, επειδή δεν αντέδρασαν έτσι κι αλλιώς κι αλλιώτικα και πασαλιμανιώτικα. Όσο και να παριστάνουμε τους προοδευτικούς, παραμένουμε ανίατα δέσμιοι της ανδροκρατικής κοινωνίας που μας γέννησε και μας ανάθρεψε και μας σημάδεψε.

 430. ΣΠ said

  425
  Εντάξει, Λάμπρο. Όπως νομίζεις. Είχα την ελπίδα ότι παρεξήγησα το αρχικό σου σχόλιο, αλλά η απάντησή σου το ενισχύει. Μας χωρίζει άβυσσος. Δεν θα συνεχίσω.

 431. # 425

  Λάμπρο

  Δε θέλω τίποτε άλλο παρά να μιλήσω απλά,
  να μου δοθεί ετούτη η χάρη.
  Γιατί και το τραγούδι το φορτώσαμε με τόσες μουσικές
  που σιγά – σιγά βουλιάζει
  και την τέχνη μας τη στολίσαμε τόσο πολύ
  που φαγώθηκε από τα μαλάματα το πρόσωπό της
  κι είναι καιρός να πούμε τα λιγοστά μας λόγια
  γιατί η ψυχή μας αύριο κάνει πανιά….

  ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΩΜΑΤΟΣ Β´, Γ.ΣΕΦΕΡΗΣ

 432. Μαρία said

 433. Χαρούλα said

  #389 ΛΑΜΠΡΟ μου,
  Καλά ήταν φιλόδοξη, εντάξει την πίεζε η οικογένεια(αν και διάβασα ότι πέρασε πολύ δύσκολα). Οκ και τώρα θέλει να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη, μπορεί και να μην αντιστάθηκε πάρα πολύ, αλλάa
  ΠΕΣ ΜΟΥ ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ, ΤΗΣ ΑΞΙΖΕ ΒΙΑΣΜΟΣ;;;;😢😬🥲

 434. Χαρούλα said

  Το #434 για το #425

 435. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το να τον βίασε η Μπεκατώρου και τώρα να προσπαθεί να προλάβει το δικό του «me too», το έχουμε σκεφτεί; Ξέρουμε τι έγινε σ’ εκείνο το μοιραίο δωμάτιο; Αποκλείεται να μπούκαρε η γεροδεμένη ιστιοπλόα και να τρύγησε διά της βίας τα αρρενωπά κάλλη του δυστυχούς παράγοντα; Ίσως να πάλεψε απεγνωσμένα ο φουκαράς, αλλά πόσο μπορεί να αντισταθεί ένας νερουλός χαρτογιακάς απέναντι σε μια νεαρή μαινάδα σε φουλ φόρμα; Ανεβαίνει τον Γολγοθά του τόσα χρόνια, πετάγεται ακόμα κάθιδρος στον ύπνο του παρ’όλες τις άπειρες συνεδρίες ψυχοθεραπείας και τους τόνους υπνωτικών και αγχολυτικών, και τώρα να διαπομπεύεται κι από πάνω. Άγιε Νικόλα, προστάτη των ιστιοκαρεκλοκένταυρων, φανού ίλεως, βοήθησέ τον…

 436. ΓΤ said

  Γουρούνια Ιστιοπλοΐας, βιασμών συνέχεια
  https://www.iefimerida.gr/spor/11hroni-athlitria-istioploias-itan-biasmos

 437. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  434 – Χαρούλα, κάνω εξαίρεση για σένα και μόνο και ξανασχολιάζω. Δύο ολόκληρα κατεβατά έγραψα, πού είδες καλή μου να λέω κάτι τέτοιο; Στην συζήτηση που είχα με τον Αerosol, είδες να ασχολήθηκα με την Μπεκατώρου; Μόνο στο τέλος, κι εκεί όχι για τον βιασμό της, αλλά για το κατά την γνώμη μου, πούλημα από τους γονείς της στο σκλαβοπάζαρο της επιτυχίας, εξ ού και το τίμημα του βιασμού και της σιωπής.
  Απλώς, διαβάζοντας για την άρνησή της για την υπεράσπισή της από το συγκεκριμένο γραφείο, έγραψα το «μάλλον ιδιοτελής αποκάλυψη» που έκανε τον ΣΠ να μη πιστεύει στα μάτια του ότι έκανα τέτοιο σχόλιο εγώ, κι έκατσα κι έγραψα ολόκληρο σεντόνι για να του εξηγήσω το σκεπτικό μου. Έγραψα κάπου πως της άξιζε να βιαστεί; Αφήνω έστω την παραμικρή υπόνοια για κάτι τέτοιο; Σοβαρά τώρα;

  Το σχόλιο της Μαρίας που τσουβαλιάζει ΟΛΟΥΣ τους άντρες και τους βγάζει εν δυνάμει βιαστές (που ήταν κι ο λόγος που σχολίασα) δεν σας ενόχλησε; δεν το είδατε;
  Δηλαδή τόση τύφλωση; Τι να πώ, όπως είπα και στον ΣΠ, λυπάμαι.

  Τα ξαναλέμε τον Μάρτιο.

 438. Χαρούλα said

  #438 ΛΑΜΠΡΟ
  ίσως σε διάβασα έχουσα βιδώσει το μυαλό μου. Ισώς να σε διάβασα όπως το σκεφτόμουν. Αλλά με ενοχλεί πολύ το θέμα και γιαυτό αγριεύω. Συγγνώμη για την παρανόηση.
  Ααα! Και σε περιμένω νωρίτερα! Θέλω ευχές στην γιορτή μου!😊🥰
  καληνύχτα!

 439. sarant said

  436 Πολύ καλό!

 440. Spiridione said

  https://mobile.twitter.com/ArisMessinis/status/1352275614942830598

 441. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  https://mobile.twitter.com/ellinaspiratis/status/1352323145949204482

 442. Γιάννης Ιατρού said

  441: έτσι

 443. spiridione said

  Προς Pedis
  Σχόλιο από Θ. Καμπαγιάννη
  Η Ελληνική Στατιστική Αρχή επικαιροποίησε τη μελέτη της για τον αριθμό των θανάτων πανελλαδικά τις πρώτες 49 βδομάδες του 2020 (μέχρι 6/12, λείπουν δηλαδή τρεις και μισή βδομάδες), σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.
  Η αύξηση των θανάτων το τελευταίο δίμηνο είναι αλματώδης: αύξηση κατά 10%, 25%, 42%, 37%, 32% τις εβδομάδες 45 έως 49 σε σχέση με πέρσι, όταν η ετήσια αύξηση είναι κατά 3,65%. Το excessive deaths που διαβάζαμε σε άλλες χώρες, ήρθε δηλαδή και στην Ελλάδα, αλλά στο «δεύτερο κύμα» (βλ. το γράφημα). Η αύξηση δεν είναι ομοιόμορφη, αλλά συγκεντρωμένη στις μεγαλύτερες ηλικίες και τοπικά στην Μακεδονία (και λιγότερο στη Θεσσαλία). Σε άλλες περιοχές της Ελλάδας που δεν είχαμε μεγάλη διασπορά κρουσμάτων του ιού έχουμε μέχρι και μείωση θανάτων.
  Χωρίς να έχουμε τις αιτίες θανάτου, που θα εμπλουτίσει ακόμα περισσότερο την εικόνα και αναμένοντας τα συνολικά στοιχεία της χρονιάς, η εκτίμηση μοιάζει όλο και πιο στέρεη: η διασπορά του ιού όταν φτάσει και «πιάσει» σε τοπικές κοινωνίες οδηγεί σε μαζικές ασθένειες ηλικιωμένων. Το λοκντάουν μπορεί να καθυστερεί τη διασπορά, αλλά όταν αυτή επισυμβεί χρειάζονται άλλα πράγματα που δεν υπήρξαν. Η συνέχεια ήταν νοσοκομεία υπό κατάρρευση παρά το υπάρχον ηρωικό προσωπικό, ανύπαρκτη πρωτοβάθμια φροντίδα, μαζικοί θάνατοι από Covid-19 και από την μετατροπή του ΕΣΥ σε σύστημα μοναδικής νόσου.
  Ο Covid-19 σκοτώνει μαζικά λόγω έλλειψης ανοσίας και εμβολίου, σε αντίθεση με τις ανοησίες διαφόρων. Τα οριζόντια λοκντάουν καθυστερούν τη διασπορά, αλλά τελικά δεν αποτρέπουν τους θανάτους: εκεί θες στοχευμένη προστασία, στιβαρές δομές δημόσιας υγείας, πρωτοβάθμιας και νοσοκομειακής, άλλες προτεραιότητες από αυτές που επέδειξε η σημερινή κυβέρνηση.
  Η μελέτη εδώ:
  https://www.statistics.gr/el/statistics?p_p_id=documents_WAR_publicationsportlet_INSTANCE_qDQ8fBKKo4lN&p_p_lifecycle=2&p_p_state=normal&p_p_mode=view&p_p_cacheability=cacheLevelPage&p_p_col_id=column-2&p_p_col_count=4&p_p_col_pos=1&_documents_WAR_publicationsportlet_INSTANCE_qDQ8fBKKo4lN_javax.faces.resource=document&_documents_WAR_publicationsportlet_INSTANCE_qDQ8fBKKo4lN_ln=downloadResources&_documents_WAR_publicationsportlet_INSTANCE_qDQ8fBKKo4lN_documentID=433338&_documents_WAR_publicationsportlet_INSTANCE_qDQ8fBKKo4lN_locale=el&fbclid=IwAR1AHCBclbtpJTjZIXtZFYXOne1ompluNmRQQDxmbLgF0euTm-oyansUuXA

 444. spiridione said

  Μαρμάγκα πάλι

 445. sarant said

  445 Το μαρμαγκωθέν είναι το 444, είχε πολλά λινκ

 446. Γιάννης Ιατρού said

  445: Μπράβο ρε Σπύρο, κι εγώ τυχαία αυτό κοίταζα, παρόμοιες σκέψεις έκανα.

  Προφανώς με κυβερνητικά λόγια (του αέρα για να εντυπωσιάσει και ψεύτικες ελπίδες να ξεφύγει από την κριτική) και πληρωμένα MMA η αλήθεια (πολιτική της απόκρυψης της κατάστασης με τα λίγα τεστ, της καταρράκωσης του ΕΣΥ σε μέσα και προσωπικό, των απευθείας αναθέσεων προμηθειών σε δικά μας παιδιά σε εξωφρενικές τιμές και των πετσομάτων για να κλεισουν τα στόματα) τελικά δεν κρύβεται. Να, τώρα σκοπεύουν να ανοίξουν τα χιονοδρομικά, ενώ τόσο καιρό δεν μπορούσες να πάς σε άλλο νομό στο εξοχικό σου ούτε για να επιδιορθώσεις μιά σοβαρή βλάβη, π.χ. σπάσιμο σωλήνα νερού.
  Ξεπληρώνουν γραμμάτια και χρέη…

 447. Γιάννης Ιατρού said

  446: τι πολλά λίνκ ρε Νίκο, ένα έχει (μακρύ,😂).

 448. Γιάννης Ιατρού said

  444: το σχετικό γράφημα (τα κόκκινα βελάκια τα έβαλα εγώ, γιατί εκεί που έχουν γράψει τους αριθμούς μπορεί κανείς να παρεξηγήσει… το που ανήκουν)

 449. Γιάννης Ιατρού said

  Μπάστε σκύλοι αλέστε θα γίνουμε, αφού κάποιες πρόσφατα εμφανισθείσες μεταλλάξεις εξασθενούν την δράση του υπάρχοντος εμβολίου. Αλλά ευτυχώς εμείς εδώ δεν χρειάζεται να ανησυχούμε, αφού ο ΠΘ μας θέλει να καθιερώσει (μονομερώς!) στην Ελλάδα το πιστοποιητικό εμβολιασμού (μετά την απομόνωση από τον κόσμο των 27 άλλων ηγετών της ΕΕ που το απέρριψαν).

 450. Alexis said

  #436: Γιάννη έγραψες το κορυφαίο σχόλιο της εβδομάδας (τουλάχιστον)!

 451. Alexis said

  Μπορεί να τον βίασε η Μπεκατώρου αλλά έχουμε σκεφτεί μήπως τα ‘θελε, μήπως την προκάλεσε, πώς ήταν ντυμένος κλπ….
  (Το νήμα αυτό θυμίζει όλο και πιο πολύ ταινία των Mody Python)

 452. Γιάννης Ιατρού said

  452: Να σημειώσω πως η πολύπλευρη συζήτηση (φτάσαμε κοντά στα 500 σχόλια) και ενδελεχής εξέταση στα φλέγοντα κοινωνονικο-επιδημιακο-πολιτικά γεγονότα και θέματα γίνεται χωρίς την συμμετοχή του γνωστού «φαντασμένου ινφλουένσερ» αλλά απ΄την άλλη, με την αναπάντεχη (καθότι εμφανώς εκτός ποσόστωσης) συμμετοχή ιδιαίτερα αγαπητού φιλοσόφου-αγωνιστή, άμα δε και κορυφαίου μπουρλοτιέρη, του μπλογκ… Έτσι φτάνουμε σε δυσθεώρητα βάθη στην Αλέξαινα (μα πόσο πιό κάτω θα φτάσουμε πιά😂).

 453. Μαρία said

 454. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ο άλλος είχε σχέση σου λέει με την 11χρονη, με τη θέλησή της και ήθελε/σχεδίαζαν να την παντρευτεί όταν μεγαλώσει.
  Στο κιούπι θα έμπαινε αυτός…
  Ασιχτίρ κάπρε δίποδε!
  https://www.tanea.gr/2021/01/22/greece/apisteyti-omologia-tou-proponiti-tis-11xronis-den-itan-viasmos-ithela-na-tin-pantreyto/

  https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/277928_espase-ti-siopi-tis-i-istioploos-poy-epese-thyma-biasmoy-sta-11

 455. 453
  Κουράγιο, άλλα 1000 και την πήραμε την Πόλη.

 456. Γιάννης Ιατρού said

  456: Δεν προφταίνουμε Χτήνος. Αύριο πάλι μεζεδάκια, φρέσκια πιατέλα… Από Δευτερά-Τρίτη θα εμπλουτισθούν.
  Μας δίνει αρκετά εναύσματα αφενός η κορεσμένη σε κοινωνικά, επιδημιολογικά και πολιτισμικά συμβάντα επικαιρότητα (η ονομαζόμενη «της χοντρής ρεμούλας», των 3000 τ.μ. κτιρίων και των τριψήφιων προσλήψεων «εξειδικευμένου» προσωπικού, την στιγμή που πλέον πολύς κόσμος δεν έχει τα απολύτως αναγκαία, και αφεδύο 🙂 οι σχεδόν καθημερινές (λεκτικές κι άλλες) κοτσάνες και γελοιότητες των ηγετών μας.

 457. 457 Για την Κυρία Σοφία λες, πτωχέ και ορφανοτρόφε? Πώς τολμάς? Οποίον θράσος!
  Και μπάση περιφτώσει άλλη φορά να μην τους ξαναψηφίσεις, άντε😜

 458. Μαρία said

 459. Μαρία said

  Για τουλάχιστον δύο ώρες ανέμεναν ηλικιωμένοι -κάποιοι και όρθιοι- στο νοσοκομείο Άγ. Δημήτριος για να κάνουν το εμβόλιο – Ασφυκτικά γεμάτη η αίθουσα.
  Πηγή: https://www.voria.gr/article/apisteftes-ikones-sinostismou-se-emvoliastiko-kentro-tis-thessalonikis-foto

  Μυστήριο! Τους έδωσαν λάθος ώρα; Χτες εμβολιάστηκε φίλη μου στο ΑΧΕΠΑ χωρίς κανένα πρόβλημα.

 460. Γιάννης Ιατρού said

  Θα περίμεναν να ξεπαγώσουν… τα εμβόλια. Είναι και κάτι λυκόπουλα που πάνε πάντοτε καμιά ώρα πιό μπροστά, από συνήθειο στις ουρές, παλαιότερα (;), στις τράπεζες, όταν γίνονταν οι πληρωμές, προς το τέλος του μηνού 🙂

 461. Μαρία said

  461
  Δε νομίζω. Η ώρα του ραντεβού είναι καθορισμένη και πρέπει να πάνε ένα τέταρτο νωρίτερα. Έχω ρεπορτάζ κι απ’ το εδώ Ιπποκράτειο. Επίσης κανένα πρόβλημα.

 462. Γιάννης Ιατρού said

  462: Ξέρω, κι εδώ, με SMS Νο 4 παρεστεκούμενος στην 93χρονη θειά. Μιά χαρά χωρίς πρόβλημα, στο Παίδων.

 463. Μαρία said

  463
  Την Τρίτη θα έχω ρεπορτάζ κι απ’ το νοσοκομείο Σερρών, όπου θα εμβολιαστεί η 96χρονη μαμά φίλης μου.

 464. Pedis said

  # 444 – Μάλιστα. Είναι εμφανής η τάση αύξησης από την 45η εβδ. και μετά.

  Για να δούμε και στη συνέχεια τι θα γίνει, τώρα που η καμπύλη έχει πάρει να κάνει σούζα (αν και όποτε δημοσιευτούν πιο λεπτομερή στοιχεία, φέξε μου και …).

  Παρατήρησα λ.χ. ότι δεν παρουσιάζονται στοιχεία ειδικά για τις πόλεις που έχουν κτυπηθεί πιο πολύ από τον κορονοϊό. Το να διαλύεται η αύξηση των θανάτων ορισμένων μικρών περιοχών στις ευρύτερες περιφέρειες είναι εκ του πονηρού κατά τη γνώμη μου.

  Θα ήταν ενδιαφέρον να αφαιρεθεί ο επίσημα αποδιδόμενος αριθμός θανάτων από covid19 από τον μέσο αριθμό αύξησης των θανάτων από τον Οκτώβρη κι έπειτα.

  Ο Καμπαγιάννης τα γράφει όλα εύστοχα και καλά: έχουμε έναν εγκληματικό συνδυασμό της ελεεινής κατάστασης των νοσοκομείων και της παντελούς έλλειψης πρωτοβάθμιας φροντίδας, ιχνηλάτησης και πρόληψης.

 465. Πέπε said

  464
  Κι εκεί παίδων είναι; Ή έχει ένα για όλες τις ηλικίες;

 466. Μαρία said

  466
  Ειδικά τις 90+ τις εμβολιάζουν στην παιδιατρική πτέρυγα 🙂

 467. Pedis said

  Έχουμε και λέμε (Ντοκτέρ, τσέκαρε αν σου κάνει κέφι, σιλβουπλέ):

  Στο τέλος της 49ης εβδομάδας ο συνολικός επίσημος αριθμός θανάτων λόγω covid19 ήταν 3003.

  Σύμφωνα με σχετικό λήμμα της βίκης ο συνολικός αριθμός θανάτων λόγω covid19 μέχρι τις 13 Οκτώβρη (δηλ. στο τέλος της 41ης εβδομάδας) ήταν 462.

  Αφαιρώντας: 3003 – 462 = 2541 θανατοι μεταξύ της 42ης και της 49ης εβδομάδας.

  Ο μέσος αριθμός θανάτων στο διάστημα 2015-2019 στο ίδιο αριθμό εβδομάδων ήταν: 18178 (μέση διακύμανση ~ 310, μέγιστη διαφορά ~ 915).

  Ο συνολικός αριθμός θανάτων μεταξύ 42ης και 49ης εβδομάδας το 2020 ήταν: 21884

  Διαφορά: 2020 – Μέσος (2015-2019) = 3706.

  Συνεπώς, ο αριθμός των επιπλέον θανάτων στο ίδιο διάστημα εβδομάδων, αφαιρώντας δηλαδή 2541 που έχουν επίσημη αιτία covid19, είναι: 1165.

  Αριθμός συγκρίσιμος με τη μέγιστη παρατηρημενη απόκλιση των προηγούμενων πέντε ετών.

  Προσωρινά συμπεράσματα από το μικρό χρονικό διάστημα για το οποίο υπάρχουν στοιχεία μέχρι τώρα;

 468. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  439 – «ίσως σε διάβασα έχουσα βιδώσει το μυαλό μου. Ισώς να σε διάβασα όπως το σκεφτόμουν.»
  Ακριβώς αυτό έκανες συντρόφισσα, κι όχι μόνο εσύ, αλλά και ο ΣΠ, κι αυτό είναι που με θλίβει περισσότερο. Όσο κι αν εδώ και δέκα χρόνια γνωρίζω τον λόγο, εξακολουθεί να μ΄ενοχλεί πολύ που άνθρωποι του δικού σας επιπέδου, σε κρίσιμα θέματα, κρίνουν με την συναισθηματική κι όχι με την διανοητική νοημοσύνη, και ακούνε-βλέπουν κυριολεκτικά αυτό που θέλουν κι όχι αυτό που λέει-γράφει ο άλλος. Είναι κοινός τόπος για μένα πλέον, το έχω συνηθίσει και δεν περιμένω τίποτε καλύτερο από κανέναν, είτε εδώ μέσα, είτε έξω, μόνο από τους νέους που έχω πολύ καλή επαφή μαζί τους. Αν βάλει ο αρχειοφύλακας Ιατρού, τα χιλιάδες σχόλια που έχω κάνει με αυτό το όνομα, από το 2012, η μόνιμη επωδός μου, είναι αυτή που είπα και σε σένα πιο πάνω, -πού είδες (καλή μου) να λέω κάτι τέτοιο;
  Το καλό με τα γραπτά, είναι ότι μένουν, το κακό, είναι πως άμα ο συνομιλητής σου βλέπει αυτό που θέλει, δεν έχουν κανένα νόημα, τσάμπα ο κόπος για το γράψιμο.

  «Αλλά με ενοχλεί πολύ το θέμα και γιαυτό αγριεύω.»
  Και πολύ σωστά κάνεις, είναι ό,τι πιο άγριο για μιά γυναίκα, κι είναι ένα θέμα που με καίει άμεσα μια κι έχω δύο κόρες (γυναίκες πλέον) κι όλα αυτά τα χρόνια από την βρεφική τους ηλικία, έχουν έρθει σε επαφή με δεκάδες προπονητές, προπονήτριες (εκπλήσσεσαι που τις αναφέρω; έχεις ακούσει να βιάζουν γυναίκες κοριτσάκια; μάλλον όχι, κι όμως!) μασέρ, εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, και με όλα τα εν δυνάμει γουρούνια σε Ελλάδα και Ευρώπη. Το πρώτο πράγμα που τις διδάξαμε από 3-4 ετών, ήταν να μας λένε πώς και πού τις πιάνουν οι προπονητές – προπονήτριες κι αργότερα οι εκπαιδευτικοί. Στα 12, τους δίδαξα πώς να αντιδρούν σε έναν επίδοξο βιαστή και πώς να τον αντιμετωπίσουν, (είναι απλό και πανεύκολο, αλλά χρειάζεται απόλυτη ψυχραιμία, κι αυτή διδάσκεται μέχρι την δεύτερη παιδική ηλικία, μετά, είναι αργά).
  Όπως καταλαβαίνεις, ήταν άτοπη η ερώτηση που μου έκανες, γιατί με το χέρι στην δική σου καρδιά, πές μου ποιά γυναίκα αξίζει να βιαστεί; ΚΑΜΙΑ, Χαρούλα, ούτε καν αν είναι σκύλα.

  Η άποψή μου γι΄αυτό το θέμα, όπως και για το σύνολο των διεστραμμένων ανθρώπινων συμπεριφορών, είναι πως το πρόβλημα δεν βρίσκεται στους ανθρώπους, αλλά στο διεστραμμένο πατριαρχικό σύστημα. Οι άνθρωποι δεν γεννιούνται εγκληματίες, ούτε οι άντρες βιαστές, γίνονται στην πορεία. Ακόμη κι αν αύριο εκτελούσαμε όλους τους βιαστές, σε ελάχιστο χρόνο θα εμφανίζοντας καινούριοι, γιατί είναι το πατριαρχικό σύστημα που τους παράγει κι όχι κάποια εγκεφαλική βλάβη.

  Και σε ρωτώ, αναρωτήθηκες ποτές σου τι έχεις κάνει εσύ ως γυναίκα και (ενδεχομένως) μητέρα για να αλλάξει αυτό το τυραννικό καθεστώς που σας (αλλά και μας) καταδυναστεύει; Έχεις κάποια ευθύνη ή όχι;
  Μη μου απαντήσεις, το ερώτημα δεν είναι προσωπικό, απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες, απλά σκέψου.

  Στα 18μου, επηρεασμένος βαθιά από τον Βίλχελμ Ράιχ, κατανόησα πως το ΜΕΓΑΛΟ πρόβλημα των ανθρώπων, είναι η σεξουαλική καταπίεση που υφίστανται από τη πατριαρχία, και τον επόμενο χρόνο, λόγο της περιέργειάς μου για τα χρηματιστηριακά, κατανόησα πως δύο είναι οι κοινωνικοί θεσμοί που καταδυναστεύουν τους ανθρώπους, η πατριαρχία και το χρήμα, έχοντας φύγει από το πατριαρχικό ΚΚΕ, αποφάσισα να αγωνιστώ εναντίον τους, αν καταστραφούν αυτοί, καταρρέουν κι όλα τ΄άλλα, τα πατριαρχικά παράγωγα, π.χ, θρησκείες, κόμματα, υποχρεωτική εκπαίδευση, στρατός, παραγωγική-κερδοσκοπική οικονομία, κλπ, που σκλαβώνουν τους ανθρώπους.
  Σε αυτα τα 40 χρόνια ξέρεις ποιός ήταν και είναι ο μεγαλύτερος εχθρός μου ενάντια στην πατριαρχία; Οι γυναίκες, κι ο μεγαλύτερος, οι μητέρες σαν την διαμαντογέννα μάνα, όσο για το χρήμα, ο μεγαλύτερος εχθρός μου, ήταν και είναι οι εργαζόμενοι-μισθωτοί, ίσως έχεις δεί κι εδώ την αντιμετώπισή μου από τους μισθωτούς, όταν μιλάω για το χρήμα, ειδικά ως μέσο για την ανατροπή του συστήματος.
  Όλοι και όλα, λειτουργούν συναισθηματικά κι όχι διανοητικά, οπότε, Μ΄ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΤΑΧΤΑΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ, μόνο του χάνουμε εύκολα απαθείς.

  «Συγγνώμη για την παρανόηση.» Συγγνώμη ζήτα από τον θεό αν πιστεύεις, μεταξύ Συντρόφων δεν υπάρχει ποτέ παρεξήγηση, μόνο κατανόηση.😊

  «Ααα! Και σε περιμένω νωρίτερα! Θέλω ευχές στην γιορτή μου!😊🥰
  καληνύχτα!»

  Έχω πεί πως κάθε πρώτη και ίσως κάθε 15, θα δίνω στίγμα, με τους περισσότερους εδώ γνωρίζομαι προσωπικά, αλλά και με κανέναν άλλο δεν έχω να χωρίσω τίποτε. απλώς δεν θέλω διάλογο γιατί μας χωρίζει ΑΒΥΣΟΣ όπως πολύ σωστά μου είπε ο ΣΠ που εκτιμώ βαθύτατα κι ας κατάλαβε ό,τι κατάλαβε.

  Στην γιορτή σου, εκτός από ευχές, θα σου κάνω δώρο κι ένα από τα πιο προσωπικά αγαπημένα μου τραγούδια. Μια Χαρούλα έχουμε στο ιστολόγιο, της αξίζει το καλύτερο.😍

  Καλημέρα.

 469. Χαρούλα said

  ΛΑΜΠΡΟ ευχαριστώ. Με χαροποίησε που μού απάντησες. Όμορφη Κυριακή για τώρα και όμορφο κόσμο για το αύριο!

 470. Μαρία said

  Κατέθεσε στα πρακτικά όλες τις αφίσες 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: