Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τα σουπεράκια και ο κένταυρος Χείρων

Posted by sarant στο 27 Ιανουαρίου, 2021


Πολλά πράγματα μαθαίνουμε στο Διαδίκτυο, αν και τα περισσότερα δεν έχουν άμεση σχέση με αυτά που μας απασχολούν. Μάλιστα ο φίλος μου ο Θανάσης, ο διαχειριστοκράτορας των Υπογλωσσίων, ανακοινώνει πότε πότε την ΑΠΛΗΤΗ (άχρηστη πληροφορία της ημέρας) που έχει μόλις μάθει. Έτσι πάει όμως, οι άνθρωποι είμαστε φιλοπερίεργα όντα και μας θέλγουν και οι γνώσεις (αλλά και τα έργα) μη παραδεδεγμένης χρησιμότητος.

Εγώ πριν απο μερικούς μήνες έμαθα μια καινούργια λέξη, αγγλική, αμερικανική σωστότερα, αλλά τον τελευταίο καιρό τη βλέπω να χρησιμοποιείται και σε συζητήσεις ελληνικές, στα σόσιαλ. Ας πούμε τις προάλλες, γινόταν μια συζήτηση για το ενδεχόμενο εκλογών μέσα στην πανδημία (προσωπικά το θεωρώ απίθανο) και μία φίλη, που το θεωρούσε πιθανό, έγραψε:

Σαν να βλεπω από τώρα τα chyrons του Σκάι, «πώς θα ψηφίσουμε με ασφάλεια».

Επειδή εδώ λεξιλογούμε, δεν θα με απασχολήσει το ενδεχόμενο της προκήρυξης εκλογών σε συνθήκες περιορισμών. Θα σταθώ στην αγγλική λέξη της παραπάνω πρότασης.

Εσείς ξέρετε τι είναι τα chyrons;

Σύμφωνα με το λεξικό, chyron είναι a text-based graphic overlay displayed at the bottom of a television screen or film frame, as closed captioning or the crawl of a newscast.

Είναι λοιπόν κειμενοπαγές γραφιστικό υπέρθεμα (άλα τις) ή πιο απλά κείμενο που υπερτίθεται, στο κάτω μέρος της οθόνης.Με άλλα λόγια, έχω την εντύπωση ότι το chyron είναι αυτό που λέμε στα ελληνικά «σουπεράκι»,

Βέβαια νομίζω ότι το σουπεράκι συνήθως είναι ακίνητο υπέρθεμα, ενώ σύμφωνα με τον παραπάνω ορισμό, το chyron (να το πούμε «χυρώνι»;) μπορεί να περιλαμβάνει και κινούμενο κείμενο (crawl, όπως οι «κορδέλες» που τρέχουν με τις τελευταίες ειδήσεις ή με τις τιμές των μετοχών στο χρηματιστήριο). Δεν νομίζω όμως ότι αυτό βλάφτει τη γενικότητα.

Υποτίθεται πως αυτά τα chyrons συνοψίζουν τι λέγεται, γι’ αυτό και συχνά αλλάζουν, αλλά βέβαια τα σουπεράκια (ή, όπως είπαμε, τα χυρώνια) των τηλεοπτικών σταθμών δεν είναι ουδέτερες περιγραφές. Με αυτά παίρνει θέση ο σταθμός στα τεκταινόμενα.

Για παράδειγμα, στην τετραετία του Τραμπ, το CNN είχε συνήθεια να βάζει δηκτικά χυρώνια όταν πρόβαλλε ομιλίες του Τραμπ, ενώ το Fox, για τα ίδια λόγια του Τραμπ, έβαζε θετικά σχόλια  -εδώ ένα παράδειγμα, το CNN λέει «Ο θυμωμένος Τραμπ μετατρέπει το μπρίφιν σε άσκηση προπαγάνδας» ενώ το Fox «Ο Τραμπ θέλει τα μίντια να μείνουν ‘τίμια'».

Dueling chyrons τα χαρακτηρίζει ο σχολιαστης. Μονομαχία με σουπεράκια.

Νομίζω πως αν παρακολουθήσουμε δελτία ειδήσεων της ελληνικής τηλεόρασης θα δούμε κάμποσα παρόμοια «στρατευμένα» σουπεράκια -αν και ίσως στην Ελλάδα δεν υπάρχει ανάγκη να υπονομεύσεις τα λεγόμενα του αντιπάλου της κυβερνησάρας με σουπεράκια, απλώς δεν τον προβάλλεις και ξεμπερδεύεις.

Αυτά είναι λοιπόν τα chyrons, που νομίζω (αλλά θα με διορθώσετε σε περίπτωση που πέφτω έξω) ότι μπορούμε να τα λέμε «σουπεράκια». Προηγουμένως τα εξελλήνισα χαριτολογώντας σε «χυρώνια», αλλά δεν υπάρχει λόγος τη στιγμή που έχουμε ήδη ελληνικό όρο.

(Ελληνικός όρος το σουπεράκι; θα απορήσουν κάποιοι. Ελληνικότατος. Θα θυμίσω και τον τηλεοπτικό διάλογο σε πρωινάδικο. «Τι δουλειά κάνεις;» «Μέικ-απ άρτιστ» «Και πώς το λέμε στα ελληνικά αυτό;» «Μακιγιέρ»).

Γιατί όμως ονομάστηκαν έτσι; Τι θα πει chyron; Κάπως περίεργη δεν μοιάζει αυτή η λέξη;

Και εδώ μπαίνει στην εικόνα ο κένταυρος Χείρων του τίτλου μας.

Βλέπετε, η αμερικάνικη λέξη chyron (προφέρεται περίπου Κάιρον) προέρχεται από την εμπορική ονομασία της εταιρείας που φτιάχνει τα μηχανάκια και το λογισμικό με τα οποία οι τηλεοπτικοί σταθμοί προσθέτουν τα υπερθέματα αυτά.

Η εταιρεία λεγόταν αρχικά Systems Resource Corporation. Το πρώτο της μηχανάκι παραγωγής σουπερακιών το ονόμασε Chiron I, αντλώντας έμπνευση απο τον κένταυρο Χείρωνα, που συμβόλιζε «τον δεσμό ανάμεσα στη σοφία του σώματος και σε νέες μορφές ανθρωπινης συνείδησης». Το μηχανάκι αποδείχτηκε μεγάλη επιτυχία, με αποτέλεσμα οι ιθύνοντες της εταιρείας να αποφασίσουν να την μετονομάσουν και αυτήν σε Chiron. Όταν όμως πήγαν στο μητρώο είδαν ότι το όνομα ηταν πιασμένο από άλλη εταιρεία, οπότε το άλλαξαν από Chiron σε Chyron για να μην τους κυνηγήσει η άλλη εταιρεία.

Ο Χείρων ήταν ο δάσκαλος του Αχιλλέα (όπως δείχνει και η νωπογραφία αριστερά) αλλά όχι μόνο -καθώς ήταν σοφός, είχε μαθητές του επίσης τον Ασκληπιό, τον Αίαντα, τον Αινεία, τον Θησέα, τον Ηρακλή και άλλους πολλούς. Και ενώ ήταν Κένταυρος, διέφερε από τους άλλους και στο χαρακτήρα -δεν είχε τη ροπή τους προς το μεθύσι και τον έρωτα- αλλά και στην καταγωγή, αφού ήταν γιος του Κρόνου και της νύμφης Φιλύρας.

Εδώ λεξιλογούμε, οπότε θα προσέξατε ότι ο Χείρων γράφεται ολόιδια με τον συγκριτικό βαθμό (χείρων) του «κακός», που επιβιώνει και στη σημερινή γλώσσα στον τύπο «χειρότερος» ή στην απολιθωμένη παροιμία «το μη χείρον βέλτιστον», που προσφέρεται και για λογοπαίγνια με τον χοίρο και τις χήρες.

Ωστόσο, δεν φαίνεται να υπάρχει ετυμολογική σχέση ανάμεσά τους -άλλωστε ο Χείρων είναι θετική μορφή. Φαίνεται ότι ο Χείρων έχει ετυμολογική σχέση με το χέρι (χειρ).

Βέβαια, η ομοιότητα έδωσε λογοπαίγνια από την αρχαιότητα. Ο Διογενης, λένε, βλέποντας έναν ατζαμή ζωγράφο που είχε ζωγραφίσει δυο κενταύρους και εξέθετε το έργο του, ρώτησε: Πότερος τούτων χείρων εστί; που θα πει είτε «Ποιος από τους δυο είναι ο Χείρων;» ή «Ποιος είναι ο χειρότερος;» (ιδών ποτε δύο κενταύρους κάκιστα ἐζωγραφημένους ἔφη, «πότερος τούτων Χείρων ἐστί;»).

Οπότε έχουν μεγαλο γενεαλογικό δέντρο τα chyrons -αλλά εγώ θα συνεχίσω να τα λέω σουπεράκια.

ΥΓ Περισσότερα για τον Χείρωνα, με προεκτάσεις σε πολλά άλλα θέματα, σε ένα ωραίο άρθρο της Νιου Γιορκ Τάιμς.

 

 

Advertisement

164 Σχόλια προς “Τα σουπεράκια και ο κένταυρος Χείρων”

 1. Τον Απρίλιο του 2019 το είχαμε μάθει, εδώ φυσικά: https://sarantakos.wordpress.com/2019/04/06/meze-369/#comment-576872

  Καλημέρα!

 2. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  Κι εγώ δε βρίσκω λόγο να αντικαταστήσουμε τα σουπεράκια με χείρωνες.

  που προσφέρεται και για λογοπαίγνια με τον χοίρο και τις χήρες.
  Να κάνω σέντρα; Δεν μου έρχονται πολλά.
  -για τον άντρα που αγαπάει τη γυναίκα του, το μη χήρον βέλτιστον.
  -για ισραηλίτες, μωαμεθανούς (κοσερ, χαλάλ κλπ), το μη χοίρον βέλτιστον.

 3. Chrysostomos Fountoulis said

  Στην κορδέλα, στο κάτω μέρος της τηλεόρασης, που οι αγγλόφωνοι την λένε «chyron». (Εμείς πώς τη λέμε; Σουπεράκι)
  Γράφει: δύο αλήθειες:
  Ο ΤΖΟ ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΙΑ ΕΝΝΙΑ ΩΡΕΣ
  ΚΑΙ Η ΑΜΕΡΙΚΗ ΜΕΤΡΑΕΙ 400.000 ΝΕΚΡΟΥΣ.
  Και αποκάτω: ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΕ ΠΙΘΑΝΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ

  Και τα δύο είναι αλήθεια, και τα δύο μαζί με κεφαλαία μάλιστα είναι μια από τις πολλές μορφές αυτού που λένε Fake News.
  Έχω την φωτογραφία αλλά δεν μπορώ, να την βάλω.

 4. Σχόλιο για την προφορική απόδοση εδώ.

 5. leonicos said

  Εγώ ο λεξιπενικός μόλις έμαθα το σουπεράκι

  σουπεράκι

  άρα, μαζί με το χειρόνι

  δύο λέξεις κερδος

  Θα σας φάω, κορόιδα!

 6. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  2 >> για ισραηλίτες, μωαμεθανούς (κοσερ, χαλάλ κλπ), το μη χοίρον βέλτιστον.

  Το μη χοίρον πρόβατον θέλετε να πείτε αγαπητέ. Το βέλτιστον δεν τρώγεται, το πρόβατον όμως…

 7. leonicos said

  ‘Ηξερα τους υποτίτλους

  γιτί λέγονται και σουπεράκια; μπορεί να με πληροφορήσει κανείς;

  Βέβαια οι υπότιτλοι λένε αυτό που λέγεται σε άλλη γλώσσα και δεν τον καταλαβαίνεις. Μεταφραπυν

  Οι υπέρτιτλοι κάνου το ίδιο., πχ στη Λυρική ή στο Ηρώδειο

  Τα σουπεράκια λένε κάτι άλλο, άσχετο

  Αλλά δεν βρίσκω τον λόγο να ονομάζονται αλλιώς

  Κοντολογίς: η λέξη δεν μου έλειψε

  Και κατά την απαράβατη γλωσσική νοματέλεια, δεν την έφτιαξα ούτε τη χρησιμοποίησα

  Τώρα όμως….. ΠΟΙΟΣ ΜΕ ΠΙΑΝΕΙ!

 8. leonicos said

  Αυτός ο Στάζιμπος δεν είναι μόνο Stazybο

  είναι και Hοrn

  πού τα βρίσκεις;

 9. – Ένα φραπύν
  – Μετά ή άνευ;
  – Μεταφραπύν, παρακαλώ και γρήγορα. 🙂

 10. geobartz said

  «στην Ελλάδα δεν υπάρχει ανάγκη να υπονομεύσεις τα λεγόμενα του αντιπάλου της κυβερνησάρας με σουπεράκια, απλώς δεν τον προβάλλεις και ξεμπερδεύεις».

  # Αν είσαι κυβερνησάρας και δυσκολεύεσαι στις υπονομεύσεις, έχεις και άλλη διέξοδο: Μετακαλείς στο προπαγανδιστικό σου επιτελείο τον αλήστου …υποκρισίας φον Παπα. Θα σου ντύσει τον φασισμό με γνωμοδότηση από το πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας!!

 11. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Αφού υπενθυμίσω ότι εμείς οι φίλαθλοι γνωρίζαμε το crawl ως στυλ κολύμβησης (πολύ πριν από τα χρηματιστήρια), αφού επιβεβαιώσουμε για μιά ακόμη φορά ότι «όλα από εμάς τα πήρανε», εμείς οι μπαμπινιόστροφοι θα το λέμε υπερκείμενο ή χειρωνάκι 🙂

 12. Καλημέρα

  Κι αυτός ο Χείρων διαχρονικός φαίνεται λόγω των μαθητών του. Δεν αποκλείεται να ήταν κάποια σχολή ή τίτλος δασκάλου εκεί στο Πήλειο, κάτι που ενισχύει την προέλευση του ονόματος από το χέρι.
  Πάντως, ίσως από την χήρα του χοίρου να βγήκε η εκφραση » έμεινε με τον… εις την χείρα»

  Η (αισθητή) απουσία του Γιάννη Ιατρού οφείλεται σε ιατρικούς λόγους, χωρίς λογοπαίγνιο αυτό.

 13. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  1 Και είχα σχολιάσει «το μη Chyron βέλτιστον» -αλλά δεν είχαμε επιμείνει πολύ.

  3 Καλημέρα. Αυτό ήταν σε σατιρική εκπομπή, βέβαια.

 14. Καλέ, σαν υπόθετα μου φαίνονται ή μήπως υπένθετα;

 15. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Γιάννη, ελπίζω να μην πρόκειται για κάτι το σοβαρό. Περαστικά σου!

 16. Alexis said

  #10: Φον Παπά δεν ξέρω.
  Φον Γιοσμά ξέρω.
  Τον ξέρεις κι εσύ.
  Εκεί στα μέρη σου «μεγαλούργησε»

 17. Είναι μεγαλύτερο μυστήριο η προέλευση του «σουπερακιού». Στην Αγγλία (όπως είχαμε μάθει ήδη από την παραπομπή του #1) λέγεται -άκουσον άκουσον- lower third. Σα να έχει πέσει η βίκι και δεν μπορώ να το ψάξω εύκολα, αλλά δεν νομίζω να λέγεται supertitle που αφορά την όπερα μόνο. Να ‘ναι γαλλικό, ή περίπτωση κλικ αγουέι;

 18. Costas Papathanasiou said

  Καλημέρα!
  …Ένα σχετικό λογοπαίγνιο θα μπορούσε να είναι και “ο μη χοίρων, βέλτιστος” (για να μνημονεύσουμε και τον χτεσινό, “ονομαστό” των Γουρναραίων, Μπικ (Μήτσο-Πάνο-Ιωάννη-Κωνσταντίνο)
  ΥΓ: Και το χείρων(κακότερος), θεωρείται συγγενές του χειρόω(υποτάσσω, αιχμαλωτίζω), σχετιζόμενο έτσι -κατά μία άποψη- με το “χειρ”.

 19. 12 Ωχ, τώρα το είδα αυτό. Περαστικά στους Γιάννηδες!

 20. Alexis said

  Ελπίζω να μην έχει κάτι σοβαρό ο Γιάννης Ιατρού. Περαστικά εύχομαι και γρήγορα!

 21. dryhammer said

  Περαστικά στους Γιάννηδες! Και γρήγορα κοντά μας!
  [Ελπίζω οι υπόλοιποι 43 να είναι καλά]

 22. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Κι από μένα περαστικά Γιάννη, και σνελ μπίτε 🙂

 23. angelos said

  Διευθυντης μαρκετινγκ της Systems Resource Corporation: «Εχω μια φοβερη ιδεα αφεντικο. Να βαλουμε για μοτο «Chiron I, οταν η μαγεια της φυσης συναντα την ψυχολογια της υλης!».
  CEO: «Τι σημαινει αυτο ρε; Τι μπουρδες ειναι αυτες που σε πληρωνουμε να σκεφτεσαι; Θα μας παρουνε με τις λεμονοκουπες».
  Μαρκετινγκ: «Καλα αφεντικο, ας βαλουμε «τον δεσμό ανάμεσα στη σοφία του σώματος και σε νέες μορφές ανθρωπινης συνείδησης». (Αλλα εγω καπου θα βρω να πουλησω την ιδεαρα μου). 😁

  Καλημερα Νικοκυρη.

 24. ΓΤ said

  χυρώνια: περίκλειστες οχυρώσεις λόγων προχείρων πολιτικών χοίρων στην επικράτεια της Χηρείας του Σκέπτεσθαι

 25. ΣΠ said

  1
  Καλημέρα.

  Βλέπω ότι και τότε ο Λεώνικος είπε ότι έμαθε το σουπεράκι. Βέβαια από τότε το ξέχασε.

  Επίσης, είχες επισημάνει ότι ο όρος chyron χρησιμοποιείται μόνο στις ΗΠΑ. Ο γενικός όρος είναι lower third, ενώ υπάρχουν και άλλες ονομασίες.

 26. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!
  Να ευχηθώ κι εγώ περαστικά στους Γιάννηδες!

  17 Πράγματι -ίσως από κάποια εμπορική ονομασία που εχει το Super μέσα.

 27. Αντώνης said

  Στη Θεσσαλονίκη πέρσι είδα ένα ταχυφαγείον (σικ, ρε) «Χοίρος δια χειρός». (Δυστυχώς δεν ξέρω πώς να αναρτώ εικόνες)

 28. ΣΠ said

  17
  Από το λινκ στο 25
  Other common terms include superbars (or simply supers) (US) and name straps and astons (after Aston Broadcast Systems) (UK).

 29. Λ said

  Στην περίπτωση της μονομαχίας CNN Fox tv μπορούμε να πούμε συν Αθηνά και Χείρον κίνει

 30. ΣΠ said

  Περαστικά, Γιάννη Ι. και Γς.

 31. ΓΤ said

  27@

  https://el-gr.facebook.com/pages/category/Barbecue-Restaurant/%CE%A7%CE%BF%CE%AF%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%B1-%CE%A7%CE%B5%CE%B9%CF%81
  %CF%8C%CF%82-314284132358473/

 32. # 27

  Αντώνη, ένας απλός τρόπος είναι να ανεβάσεις την εικόνα στο portimages.org και από εκεί εύκολα με σύνδεσμο όπου θέλεις

 33. Αντώνης said

  #32
  Ευχαριστώ, αλλά μου λέει «This site can’t be reached».

 34. Καλημέρα. Που δεν είναι και τόσο, όταν έχει τέτοια νέα… Ένας είναι, δυο γίνονται. Περαστικά και στους δυο.

  31 Επειδή κάπου έσπασε το λίνκι, ας το βάλω ολόκληρο: https://www.facebook.com/%CE%A7%CE%BF%CE%AF%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%B1-%CE%A7%CE%B5%CE%B9%CF%81%CF%8C%CF%82-314284132358473/

  27 Όπως τα λέει ο Τζι στο 32, αλλά ας το αναλύσω λίγο (κι εγώ εδώ τόμαθα). Πας στο https://postimages.org/ Ανεβάζεις τη φωτογραφία και αντιγράφεις το λίνκι που σου έχει από κάτω (αυτό που λέει «Άμεσος σύνδεσμος». Έρχεσαι εδώ και κάνεις επικόλληση κι είν’ έτοιμο. Αν θες να φαίνεται η φωτογραφία κατευθείαν, φροντίζεις η επικόλληση να γίνει σε νέα γραμμή (και μόνη της). Στο ανέβασμα μπορείς να κανονίσεις και τις διαστάσεις που θα έχει (320*240 ας πούμε)

 35. 34, 35 Κάποιος το έκανε ήδη πράξη 🙂

 36. sarant said

  28 supers, οκ λύθηκε

  27-34 Αρθρο για τα λογοπαίγνια των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν έχουμε

 37. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

 38. 8: Επειδή δεν το ήξερα ούτε εγώ, και μου είχε κάνει εντύπωση, το είχα βάλει κι αυτό στις σημειώσεις μου.

 39. Πουλ-πουλ said

  Σουπεράκι, μάλιστα. Και η γενική του πληθυντικού πού τονίζεται; σουπερακιών ή σουπερακίων;

 40. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  38 Άρρωστοι, λέμε 🙂

 41. Νέο Kid Al Afrikii said

  Τα σουπεράκια είναι πολύ καλός όρος κατά τη γνώμη μου. Πρέπει να προέρχεται από το superimposing ή superposition (σούπερποζιτσιόν ,άουφ Ντόυτς) που είναι βασικά τεχνικός-engineering όρος. Η Υπέρθεση. Όταν κάτι μπάινει πάνω από κάτι άλλο υπερκαλύπτοντάς το μερικώς.

  Θα μπορούσε ,για πλήρη μπαμπινιωτισμό/εξελληνισμό να τα πούμε και «υπερθεσάκια»… 🙂

 42. Νέο Kid Al Afrikii said

  Όποιος ξέρει ποιος θα αποχωρήσει σήμερα απο το Survivor , από τους: Ανθή, Ασημίνα ή Περικλή ,παρακαλείται να μου πει. Είναι σημαντικό!

 43. # 33

  Αντώνη , πληκτρολόγησα λάθος την διεύθυνση, γμτ την πρεσβυωπία μου,η σωστή διεύθυνση στο # 35

 44. LandS said

  Για να κάνουμε πλακίτσες και λογοπαίγνια με το επίθετο του Γιάννη ή δεν είναι (πολύ) σοβαρό ή δεν θέλουμε να είναι σοβαρό.
  Επειδή για μας ισχύει πάντα το δεύτερο ελπίζουμε για το πρώτο και ευχόμαστε περαστικά και γρήγορα.

 45. ΚΩΣΤΑΣ said

  Τώρα μπήκα κι εδώ, από καρδιάς ευχές να γίνουν γρήγορα καλά και να τους έχουμε πάλι κοντά μας στους Γιάννηδες, τον Ιατρού και τον Γς.

 46. Pedis said

  # 28 – Πάνω που πήγαινα να το ρωτήσω! 😀

  Εντελώς ΑΠΛΗΤΗ αυτά τα κάιρον.

  ΩΚΔΜΝ.

  Ευχές για γρήγορη ανάρρωση στον καρίσσιμο Ντι Ντοττόρε!

 47. ΓΤ said

  43@

  https://www.metrosport.gr/gkafa-i-fotografia-poy-kaiei-tin-paragogi-toy-survivor-332633

 48. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  45 Ε, καλόκαρδα τα κάνουμε όλα αυτά, δε νομίζω να υπάρχει αμφιβολία.

 49. LandS said

  Στις άλλες ονομασίες για το Κατωτρίτο (το Σουπεράκι ντε) σημειώνω το Άστον(αφύγεικαιναμηξανάρθει) και το Ονοματόλουρο το οποίο και προτιμώ.

 50. LandS said

  49 💝

 51. LandS said

  49 🧡

 52. ΣΠ said

  43
  Ο σίγουρος τρόπος να μάθουμε είναι να ρωτήσουμε τον Αράουτ ποιος θα μείνει. Αυτός θα αποχωρήσει.

 53. nessim said

  7. Λεώνικε είναι από το superimpose,
  video superimposer η «μηχανή» που πρόσθετει τίτλους, γραφικά πληροφορίες κλπ

 54. # 53

  :=)

 55. nessim said

  ωπ! τωρα είδα το 42

 56. Αράουτ said

  1) Παντελώς αστοιχείωτoι, Δύτα των Νιπτήρων (17) + Νεογίδιε (42): Το «supers» (= σουπεράκια) είναι συντομογραφία του «superbars» (κατά το πρότυπο του caption bar= ράβδος λεζάντας) που θα μπορούσε να αποδοθεί στα ρωμέικα «σουπερ-ράβδοι». Είναι εντυπωσιακό (σχόλιο 26) πως ούτε ο κ. Σαραντάκος γνώριζε την ετυμολογία των σουπερακιών (supers). Ο κύρ Σταύρος εξήγησε την ετυμολογία στο σχόλιο 28, αλλά με τόσο άθλιο τρόπο που ουδείς σχολιαστής το αντελήφθη

  2) Το σχόλιο 43 επιβεβαιώνει πως ο σχολιαστής Νεογίδιος έχει πάρει διαζύγιο από την κοινή λογική. Είναι ολοφάνερο ότι θα αποχωρήσει ο Περικλής, δεδομένου ότι η Σαλαγκούδη και η Ιγγλέζου είναι από τα φαβορί (μιλφάρες ολκής τις αποκαλούν στην πιάτσα), λόγω του οφθαλμόλουτρου που προσφέρουν στους τηλεθεατάς

  3) Δύο παραλείψεις του παρόντος άρθρου: Α) Το «chyron» προφέρεται «Κάϊρον» και για να το θυμόμαστε, μπορούμε να το ταυτίσουμε με την πρωτεύουσα της Αιγύπτου. Β) Ο κ. Σαραντάκος δεν μάς λέει πότε πρωτοκαταγράφονται οι λέξεις «chyron» και «σουπεράκι»: Το 1990 (σύμφωνα με το Merriam-Webster) και την δεκαετία του 1980 (σύμφωνα με το Επιτελείο μας) αντιστοίχως.

  4) Παρά την πολυήμερη απουσία του ικανότατου σχολιαστού Ιατρού, προ ολίγων δευτερολέπτων η έγκυρη Alexa ανεκοίνωσε ότι το Σαραντάκειον Ιστολογιον ξαναπέρασε το ψυχολογικό όριο 800 της βαθμολογίας της, ανελθόν στην θέση 798, που υπολείπεται μόνον δύο θέσεις από το ατομικον ρεκόρ 12ετίας που επετεύχθη την περασμένη Κυριακή 24 Γενάρη (796). Είναι ηλίου φαεινότερον ότι ο Αράουτ και το Επιτελείο του με τα μνημειώδη σχόλιά τους μπορούν να αντικαταστήσουν επαξίως οιονδήποτε σχολιαστή του παρόντος Ιστολογίου

 57. sarant said

  40 Η γενική των υποκοριστικών είναι άβολη, αλλά το «σουπερακίων» δεν λύνει το πρόβλημα. Δεν εχεις ενικό «το σουπεράκιο»! Οπότε, σουπερακιών.

 58. ΣΠ said

  57
  Αδαέστατε Αράουτ, και ο τελευταίος απόφοιτος Παλαιού Σχολαρχείου καταλαβαίνει ότι το superbars προέρχεται από το superimposed bars.

  Με τέτοια σχόλια θα το θάψεις το ιστολόγιο στην βαθμολογία της Αλέξαινας.

 59. Πουλ-πουλ said

  58.
  Ας το δεχτούμε λοιπόν, και να αφήσουμε το «σουπερακίων» για μια κάπως ειρωνική εκφορά του λόγου.

 60. Αντώνης said

  #35
  Πρώτη απόπειρα:

 61. Ωωωωπ. https://stonisi.gr/post/50/mia-oikogeneia-evraiwn-ths-mytilhnhs Με αναφορά στον πατέρα του Νικοκύρη + φωτογραίφα!

 62. 61 Και καλή

  62 – όχι αναφορά στον, αλλά δημοσίευση από τον

 63. Έψαξα και το βρήκα στα παλιά: https://sarantakos.wordpress.com/2012/07/17/7kalokairia-13/

 64. nwjsj said

  Εύχομαι σύντομα περαστικά στον κ. Ιατρού και είθε η περιπέτεια αυτή να μην τον κρατήσει για πολύ μακριά από την παρέα μας. Όποιος/-α έχει άμεση επαφή να μεταφέρει αγωνιστικούς χαιρετισμούς!

 65. Νέο Kid Al Afrikii said

  57. Καπετάνιο, μόνο ένας σεξουαλικά διεστραμμένος θα αποκαλούσε την Ανθή «μιλφάρα»!… Έλεος δηλαδή.
  Για την Ασημίνα δεν μπορώ να εκφραστώ απρεπώς ή λιγούρικα καθότι τυγχάνει σύζυγος γνωστού μου παιδιόθεν.

  Ευχαριστώ πάντως γιατί με το «Περικλής» που είπες μού σιγούρεψες ότι θα μείνει .

 66. Triant said

  Άντε, Γιάννη. Καθάρισε γρήγορα και έλα.

 67. Triant said

  66: Ανυπομονώ να μάθω αύριο τι έγινε 🙂

 68. 43: Κιντ, μετά το 57, ξέρεις. Φεύγει η Ασημίνα.

 69. Τα καλυτερα και πιο εμπνευσμενα σουπερακια, εμφανιζονταν βεβαια στις εκπομπες της Σιας Λιαροπουλου

 70. Εφινα said

  Άλλα της

 71. spiridione said

  Σιδερένιοι οι Γιάννηδες.

  Δεν μάθαμε τι έγινε και με τον σουπεράκια του Σκάι με την περίφημη υπέρκομψη Μαρέβα

 72. sarant said

  62 Kατά σύμπτωση, το είχα δει

  70 Α, τα έχω χάσει

  71 Λέτε ότι έτσι πρέπει να γράφεται;

 73. sarant said

  72 Είχε πει κάτι αινιγματικά ο Καμπουράκης, αλλά δεν διευκρίνισε την τύχη του σουπεράκια

 74. ΓΤ said

  66@

  Δεν ήταν σαφές το #48;

 75. Νέο Kid Al Afrikii said

  75. Ήτο πολύ σαφές, τωόντι.* Αλλά άμα δεν την πούμε στον καπετάνιο εδώ μέσα, σε ποιον θα την πούμε,δηλαδή;
  * στυγνά επιστημονικώς μιλώντας βέβαια, το τουιτάρισμα δεν αποτελεί απόδειξη αποχώρησης καθότι υπάρχουνε αϊ-πίς και εν Δομινικανική και μπορεί αι παίκτριαι να χρησιμοποιούν κρυφίως ,χθονίως και παρανόμως τα φορητά τους .

 76. ΣΠ said

  66
  Με έκανες να γκουγκλάρω να δω φωτογραφίες τους. Η σύζυγος του γνωστού σου έχει τσακωθεί με τα ρούχα.

 77. antonislaw said

  «Σύμφωνα με το λεξικό, chyron είναι a text-based graphic overlay displayed at the bottom of a television screen or film frame, as closed captioning or the crawl of a newscast.

  Είναι λοιπόν κειμενοπαγές γραφιστικό υπέρθεμα (άλα τις) ή πιο απλά κείμενο που υπερτίθεται, στο κάτω μέρος της οθόνης.Με άλλα λόγια, έχω την εντύπωση ότι το chyron είναι αυτό που λέμε στα ελληνικά «σουπεράκι»»

  Καλημέρα σας!
  Καταρχάς περαστικά στο Γιάννη τον Ιατρού και το Γς βέβαια!
  Γρήγορα πίσω σας παρακαλώ!

  Προσωπικά με ξένισε λίγο η φράση σας «κείμενο που υπερτίθεται, στο κάτω μέρος της οθόνης». Μου κάνει λίγο σαν αντίφαση, πως λέμε τριμελής επιτροπή, με κάνα δυο άτομα. Αν και καταλαβαίνω τι εννοείτε υπερτίθεται, ότι είναι επί της εικόνας. Εμένα πιο φυσικό θα μου φαινόταν απλά «που τίθεται ή που επικολάται στο κάτω μέρος της οθόνης». ( ίσως επιθέμενο, από τον αόριστο β του επιτίθεμαι, για μην γίνει σύγχηση με την άλλη έννοια του επιτίθεμαι: κάνω επίθεση, Αν πω βέβαια επιθέμενο παραπέμπω στο επίθεμα…).

  Για το chyron προσωπικά θα μπορούσα να το δω ίσως ελληνικά, αν και το σουπεράκι μια χαρά είναι, ως «χειρωνίδα (είδηση)» μιας και η λέξη απαντάται στην αρχαιοελληνική γραμματεία ως «Χειρωνίς βίβλος»: βιβλίο χειρουργικής,μιας και ο Χείρων αναφερόταν ως χειρουργός.

  Να πούμε και για το «χείρωνες των προγόνων γεγόναμεν», κλασική φράση και κλασικό αστείο των φιλολόγων: η μετάφραση δεν είναι βέβαια «γίναμε χειρότεροι από τους προγόνους μας» (άρα οι πρόγονοί μας ήταν κακοί), όπως πάει αυθόρμητα αλλά «γίναμε κακοί, αντίθετα με τους καλούς προγόνους μας»

 78. Νέο Kid Al Afrikii said

  77. 😆 😆
  Χωρίς πλάκα τώρα. ΔΕΝ παρακολουθείτε σαρβάιβορ?? Πόσο έχει πέσει το επίπεδο σ’αυτό το ιστολόι πια! …

 79. Αιμ said

  Δεν είναι σουπεράκι, είναι λογολωρίδιο !

  Φτιάχτο ρε Χριστιανομπολσεβίκε

 80. Πέρυσι τέτοιες ημέρες γινόταν συζήτηση για τη λέξη «κορονοϊός» / «κοροναϊός». Στο προφίλ των βορείων ιδιωμάτων στο ερώτημα «Πώς νουμίζτι πως πρέπ να λιέγιτι ου «κοροναϊός» στα θκά μας;» προτιμήθηκε «κρουναγιός».

 81. ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ Η 77η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑΣ ΤΟΥ ΛΕΝΙΝΓΚΡΑΝΤ ΜΕ ΤΗ ΝΙΚΗΦΟΡΟ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 872 ΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑΣ.

 82. geobartz said

  16 Alexis said: «10: Φον Παπά δεν ξέρω. Φον Γιοσμά ξέρω. Τον ξέρεις κι εσύ. Εκεί στα μέρη σου «μεγαλούργησε»

  # Η ημιμάθεια χειροτέρα της αμαθίας!

 83. geobartz said

  81 dimosioshoros said: «… Στο προφίλ των βορείων ιδιωμάτων στο ερώτημα «Πώς νουμίζτι πως πρέπ να λιέγιτι ου «κοροναϊός» στα θκά μας;» προτιμήθηκε «κρουναγιός».

  # Σε ποια ακριβώς βόρεια δικαιώματα;; Στα «ξεπουληθέντα» Μακεδονικά ή στα βορειόθεν διεκδικούμενα Ηπειρωτικά;; Μήπως στα …βουλγαριόθεν χαλβαδιαζόμενα Θρακικά;;

 84. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αγάντα, Γιάννηδες, παίξτε για τη φανέλα μας… Περαστικά, φίλοι.

 85. Ο «θείος» φρόντισε για τον ΠΑΟ, στον Βόλο, έξαλλος ο Μπέος. Βέβαια οι δουλειές γίνονται στην αρχή, στο ποιός θα προηγηθεί, μετά αποβάλλεις έναν για ξεκάρφωμα και σιγά μην ισοφαρίσει, πιο πιθανό είναι δεύτερο για την πιο ποιοτική ομάδα. Είπαμε ετοιμάζει την εναλλακτική η Νουδούλα.
  Από την άλλη στον ΠΑΟΚ πάσχουν από διπροσωπείες, όποιος βρει αν θα παίξει ή θα είναι αναπληρωματικός ο Σβάμπ, κερδίζει θέση στο Survivor ! (τέτοια κου’ιζ μόνο ο Νεογίδιος τα λύνει)

 86. 82 κι αυτό
  https://www.imerodromos.gr/o-kokkinos-stratos-apeleytheronei-to-aoysvits/

 87. … «χυρώνια», … η αμερικάνικη λέξη chyron … της εταιρείας που φτιάχνει τα μηχανάκια και το λογισμικό …

  Το λες και ελάττωση της
  χυρωνακτικής εργασίας
  ακόμα και εκμηδένιση, για τους
  αχυρώνακτες.

 88. ΑΕΚ- ΠΑΣ Γιάννινα 0-2, Οπως η ΑΕΛάρισσα και άλλες ομάδες τα δίνουν όλα στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ και μετά αδειάζουν…

 89. Γιάννης Κουβάτσος said

  86: Δέκα ξένοι κι ένας Έλληνας στην εντεκάδα. Όντως κάτι παραπάνω από μια ομάδα: μια Λεγεώνα των Ξένων.😂

 90. @ 84 Geobartz

  Στα θκά μας, καλέ. Αυτά που τα μιλάμε και τα λένε οι άλλοι «βλάχικα». Ναι, δεν υπάρχει ρύθμιση και προτυποποίηση αλλά το προσπαθούμε. Στοχεύαμε και σε συνέδριο αλλά ο κορονοϊός (κουρνουγιός) μας εμπόδισε. 🙂

 91. Δημήτριος Καραγιώργης said

  87 <– Για να μην ξεχνάμε. Σαν σήμερα.
  Alexander Vorontsov o κινηματογραφιστής του Σοβιετικού Στρατού και τα πρώτα πλάνα από το Άουσβιτς 27/1/1945

 92. loukretia50 said

  92. Αν δείχνει μόνο σε μένα:
  «Αυτό το βίντεο έχει περιορισμό ηλικίας».
  Να κολακευθώ ή να παρεξηγηθώ?

 93. sarant said

  93 Να κολακευτούμε 🙂

 94. J. Iatrou said

  Σας ευχαριστώ όλους για τις ευχές απ’ εδώ και με μέιλ κλπ. Έκτακτο αιματολογικό συμβάν και εισαγωγή με 5ωρη+ εγχείρηση που ευτυχώς πέτυχε (εύχομαι…)😉
  Από εβδομάδα θα είναι πιο εύκολο να γράφω, τώρα είμαι αμπαλαρισμένος 😎😎🤔

 95. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Για να δούμε

 96. Μαρία said

  95
  Σιδερένιος.

 97. Nestanaios said

  Η ιστορία μερικές φορές μας δίνει κάτι αλλά όχι πάντοτε. Σήμερα φαίνεται ότι η ιστορία δεν έχει να πει πολλά γύρω από τον Κένταυρο «Χείρων». Η ετυμολογία όμως πάντοτε είναι αποκαλυπτική ασχέτως αν πολλές φορές μας προσβάλλει.
  Η αποκάλυψη του θέματος είναι το πρώτο βήμα της ετυμολογίας και δεν είναι πάντοτε εύκολο. Ο «Χείρων» σίγουρα έχει σχέση με τη «χείρα» αλλά ας δούμε τι σχέση έχει. Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να διαιρέσουμε το «ω». Δύο είναι οι εκδοχές. Η πρώτη εκδοχή είναι «χειρο – ον – ς». Η δεύτερη εκδοχή είναι «χειρ – ον – ς». Στην πρώτη εκδοχή έχουμε κράση και έκλειψη και μας δίνει το «χείρων». Στη δεύτερη εκδοχή έχουμε κράση και μας δίνει το «χείρων».
  Βλέπετε αυτό το «ω» έχει καταστρέψει τη γλώσσα.
  Το «ι» είναι επιτατικό μόριο και συμπεριφέρεται στα γλωσσικά στοιχεία όπως συμπεριφέρεται η δίεση στα μουσικά στοιχεία (νότες).
  «Ον» είναι το όφελος, η χρήση χειρός. Αυτός που επωφελείται χρησιμοποιώντας τα χέρια του λέγεται «χείρων».
  Μπορούμε να κάνουμε πολλές τροποποιήσεις, αλλά δεν έχω όρεξη. 🙂

 98. sarant said

  95 Aντε μπράβο, σιδερένιος!

 99. BLOG_OTI_NANAI said

  Κάποιες ιστορίες για τον Χείρωνα:

 100. William T. Riker said

  95 Περαστικά σας και σας περιμένουμε πίσω στο Ιστολόγιο!

 101. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  95 Καλή και γρήγορη ανάρρωση!
  Ούτε ένα βίντεο δε μπορώ ν΄αναρτήσω ΄δω πέρα δίχως σου… 🙂

 102. ΣΠ said

  95
  Αυτό να είναι το τελευταίο, Γιάννη. Γρήγορα πάλι εδώ.

 103. William T. Riker said

  100 Για τον Χείρωνα ο πιο ενδιαφέρων χαρακτηρισμός, στον οποίο έπεσα πάνω τυχαία ψάχνοντας για κάτι άλλο πρόσφατα στο λεξικό του Trapp και τον συγκράτησα, είναι τούτος: «ἱπποσύνθετος ἄνθρωπος» (από λόγο του Κων. Μανασσή, 12ος αι.)!

 104. sarant said

  104 Καλό!

 105. Pedis said

  # 95 – Μπράβο, χαίρομαι.

 106. Ατσάλινος Γιάννη (το σίδερο σκουριάζει) 🙂

 107. 104 Αποδεκτό τελοσπάντων, εφόσον ιππάνθρωποι είναι αποκλειστικά οι έφιπποι αστυνομικοί.

 108. Σιδερένιος, Καλόψυχε!

 109. Ταχεία ανάρρωση!

 110. 95 Άντε επιτέλους κι ένα καλό νέο. Άλλο κακό να μη σε (μας) βρει. Όλα να πάνε πρίμα από δω και πέρα.

 111. Πολύ μου αρέσει που η κυβέρνηση αυτή (αλλά κι άλλες τέτοιας πολιτικής κατεύθυνσης) φροντίζουν για την γλώσσα. Έτσι μας γεμίζουν με νέους όρους που όχι μόνο είναι εισαγωγής (ή παραεισαγωγής) αλλά και λατινογραμμένοι πάντα (και στα ΦΕΚ). Κάποτε ήρθαν από το υπουργείο παιδείας τα projects τελευταία τα διάφορα click (away, in shop) και τώρα το παιδείας αντεπιτίθεται με το task force (Ομάδα Συντονισμού Task Force για την ακρίβεια)

  Click to access _leitoyrgia_tis_task_force_sto_ypaith_kai_tis_platformas_dorean_eleghoy_covid_19_gia_ekpaideytikoy_mathites_ano_ton_16_eton.pdf

 112. ΓΤ said

  αθλητική κίνηση

  Βόλος-ΠΑΟ 0-2
  ΑΕΚ-ΠΑΣ 0-2
  Λαμία-Απόλλων Σμύρνης 1-0
  ΟΣΦΠ-ΠΑΟΚ 3-0

  Τρίκαλα-Δόξα Δράμας 3-0
  Διαγόρας-Ιωνικός 1-1
  ΟΦΙ-Απόλλων Λάρισας 0-0
  Χανιά-Εργοτέλης 0-1
  Παναχαϊκή-Καραϊσκάκης 2-2
  Λεβαδειακός-Ξάνθη 1-1

  ΟΦΗ-Φίλιππος 2-3 (25-15, 17-25, 19-25, 25-22, 8-15)
  ΠΑΟ-ΠΑΟΚ 3-0 (25-18, 25-17, 25-21)

 113. 95,
  Με το καλό, σιδερένιος, ή ό,τι άλλο πολύτιμο μέταλλο

 114. # 114

  Αν είχε δισκοπάθεια θα του ευχόμαστε χρυσός ή πλατινένιος !

 115. Γιάννης Κουβάτσος said

  95: Σιδερένιος!

 116. Αράουτ said

  1) Ευχόμαστε κι εμείς γρήγορη ανάρρωση στον ικανότατο σχολιαστή Ιατρού. Τώρα που έχει άπλετο χρόνο στην διάθεσή του, τον καλούμε να σκεφτεί και να μάς απαντήσει στο εξής απλό ερώτημα: Γιατί όσο καιρό απουσιάζει, το παρόν Ιστολόγιο πάει από το καλό στο καλύτερο και αύριο η Alexa αναμένεται να ανακοινώσει νέο ατομικό ρεκόρ 12ετίας; (796 στις 24/1/2021)

  2) Καλούμε τον καλοκάγαθο οπαδό του ΠΑΟΚ κ. Gpoint να βγεί και να μάς αναλύσει τί έφταιξε για την αποψινή συντριβή του ιστορικού ΠΑΟΚ στο τηγάνι του Φαλήρου. Επίσης να μάς πεί γιατί οι Θεσσαλονικείς δεν διαμαρτυρήθηκαν για τα δύο κατάπτυστα πανώ που άπλωσαν οι γάβροι στο άδειο τηγάνι εναντίον του Σαββίδη και του ΠΑΟΚ. Τέλος να μάς πεί πότε θα κατέβει στο γήπεδο να παίξει μπάλα ο Ιάπων παικταράς Καγκάουα, ώστε να ποντάρουμε αναλόγως

 117. Αράουτ said

  Ημαρτημένο 117: Ξέχασα να αναρτήσω τα κατάπτυστα πανό

 118. Εφινα said

  Άλα της,εννοούσα

 119. antonislaw said

  95
  Φίλτατε Γιάννη εύχομαι και πάλι σιδερένιος,
  να ροζονάρεις μες στο μπλογκ καλόψυχος και σένιος.
  Ανάλαβε το χρόνο σου και να ξεκουρασθείς,
  αξίζεις λίγη ρέγουλα ως άρτι εγχειρησθείς!

  Κι έπειτα πάλι επιστραφείς με βέλη οξυμένα
  θα είπωσιν οι άτακτοι » αλίμονο σε ‘μένα»
  του μπλογκ οι αστοιχείωτοι και μη καταρτισθέντες
  οπού την είδασι θεοί, ημίθεοι κι αυθέντες

  και ζορμπαλίκια λέξεων δεν δέχεσαι αφού
  ουδέν έτυμον άλυτον διά Ιάννη Ιατρού! 😀

 120. Αιμ said

  95. Γειά σου Καλόψυχε και μας λαχτάρησες . Περαστκά και σιδερένιος

 121. Χαρούλα said

  Έως να το μάθω Ιατρέ μου, εσύ το πάλεψες. Με το καλό λοιπόν! Ξεπακετάρισμα και γρήγορα! Το υπόγειο και το ιστολόγιο σε περιμένει!

 122. Πράγματι πολύ ωραίο το άρθρο των New York Times!

 123. Λεύκιππος said

 124. Λεύκιππος said

  124 Sorry. Ηταν η πρώτη μου προσπάθεια να ανεβάσω φωτό σύμφωνα με τις οδηγίες. Είναι το όρος Παγγαίο στη διαδρομή από Δράμα προς Αμφίπολη

 125. Triant said

  95: Άιντε, σιδερένιος.

 126. # 117

  Οσοι με διαβάζουν προσεκτικά δεν κάνουν αφελείς ερωτήσεις, από Σεπτέμβρη έχω δηλώσει πως ο ΠΑΟΚ φέτος δεν διεκδικεί πρωτάθλημα -λογικό- πριν λύσει τις νομικές υποθέσεις και τις οικονομικές διαφορές που επιβάλλει η Ουέφα και που τον ανάγκασε να πουλήσει Λημνιό, Πέλκα, Γιαννούλη και Απκομ ενώ διαπραγματεύεται και τον Σφιντέρσκι κοινώς, ό.τι ελπιδοφόρο νεαρό υλικό είχε. Ετσι διαλύθηκε η υπερομάδα του Λουτσέσκου και αποφασίσθηκε νέο πρότζεκτ με τον Γκαρσία μετά το λάθος της συνέχισης με τον Αμπελ που δεν κόλλαγε με τον ΠΑΟΚ. Οταν το πήρανε χαμπάρι οι ΟΣΦΠ-Νουδούλα ενεργοποιήσανε και τον ΠΑΟ,ενώ είχανε ξηλωθεί χοντρά με τον ΟΑΡΗΣ ώστε να μείνει εκτός Ευρώπης ένας από τους ΠΑΟΚ-ΑΕΚ και η διχόνοια να σπάσει την συμμαχία. Για την ώρα φαίνεται να μην περισσεύουν τίποτε ψιλά για τον Κούγια που η ομάδα έπιασε επιτέλους πάτο, ίσως και να τον τελειώσουν αν έχουν άλλο τρόπο για τις δίκες. Για τον Μπόλονι τα είχα πει μόλις ήρθε, προπονητής εξπέρ να αναδεικνύει πιτσιρικάδες και φυσικά μετά από λίγο κατάλαβε πως η τροχοπέδη ήτανε το παλτό Χ’γιοβάνης που το προωθούσανε μπας και το πουλήσουνε, τον έβγαλε από την ομάδα και βρήκε λύσεις. Οταν τα έγραφα ήμουνα «αντιπαναθηναϊκός»…
  Την ώρα που ο διατητής στην Τούμπα πάσχιζε να το φέρει ισοπαλία που βόλευε ΟΣΦΠ και σία οι μεν δικέφαλοι ξεσκιζότουσαν στο τρέξιμο ενώ ο ΟΣΦΠ πέρασε περπατώντας με το μεγαλύτερο διαιτητικό όργιο από το Περιστέρι επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στο σημερινό ματς, στοιχείο που φάνηκε στο β΄ημίχρονοενώ στο προηγούμενο ματς που ερχότουσαν από ίδιας δυναμικότητας παιχνίδια στο Β΄ημίχρονο είχε «καθίσει» ο ΟΣΦΠ. Οσο για την ΑΕΚ έχασε πιο εύκολα παρά ο ΠΑΟΚ από τον ΠΑΣ ο οποίος έχοντας καλές σχέσεις και κάτι δανεικού με τον ΟΣΦΠ περπάταγε κι αυτός στο προηγούμενο παιχνίδι.
  Αγωνιστικά το ματς ήταν αμφίρροπο μέχρι το 65 ήταν θέμαα ποιός θα βάλει το γκολ, τόβαλε ο ΟΣΦΠ και στην άμεση αντίδραση του ΠΑΟΚ το γκολ ακυρώθηκε σαν οφφσάιντ σωστά, πλην ήταν θέμα απειρίας και ενθουσιασμού του Τζόλη που βιάστηκε ενώ από την πλευρά του δεν υπήρχε αντίπαλος. Στο δεύτερο γκολ δικαιώθηκα πως ο ΠΑΟΚ δεν έχει γκολκήπερ φέτος γιατί ο Πασχαλάκης είναι ερωτευμένος, ο Ζίφκοβιτς πίνει και ο Ρέι θέλει να φύγει και δεν υπολογίζεται με μεγάλα συμβόλαια και οι τρεις ! Στο τρίτο γκολ φάνηκε ποιοί είχαν κίνητρο (πριμ) και ποιοί όχι γιατί τα διοικητικά προβλήματα πάντοτε έχουν αντανάκλαση στην ομάδα. Φυσικά χωρίς καλό τερματοφύλακα δεν πας πουθενά, ελπίζω να βλέπουνε πως με τον Σα και πρώτα τον Ρομπέρτο ο ΟΣΦΠ έκανε ομάδα, κι ο ΠΑΟΚ την χρονιά που ο Πασχαλάκης ήταν υποφερτός.
  Δεν έγραψα τυχαία χθες πως έχει ανάγκη ΤΩΡΑ από 6άρι και τερματοφύλακα ενώ πήρε Καγκάουα και από τον …ΟΣΦΠ μάθαμε χθες πως ο ΠΑΟΚ θα φέρει το μπακ Μπαμπά της Τσάλσυ, σήμερα το γράφουν οι εγγλέζικες εφημερίδες
  Ούτε τυχαία ανέβασα στο # 86 την ανακοίνωση της διοίκησης που δεν ήξερε αν θα παίξει ο Σβαμπ ή όχι και είχε ξεχάσει τον Αουγκούστο, να μη στο κάνω περισσότερο λιανά, ΠΑΟΚg’s είμαι, τυφλός δεν είμαι.

 127. @ 95 Ό,τι το καλύτερο στο φίλο μας.

 128. ΓΤ said

  η αθλητική ημέρα κλείνει με

  ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 76-56
  Ρεάλ-ΠΑΟ 76-66

 129. ΚΑΒ said

  95. «Γεια σου πρέπει» λέμε στο χωριό μου. Περαστικά σου και γρήγορα κοντά μας.

 130. BLOG_OTI_NANAI said

  95: Καλή ανάρρωση!

 131. sarant said

  130 Ωραία ευχή!

  Γεια σου πρέπει, Γιάννη!

 132. Αγγελος said

  Κι από μένα, που τώρα το είδα, θερμές ευχές για γρήγορη ανάρρωση Γιάννη!

 133. venios said

  Καλή ανάρρωση στου; Γιάννηδες.

 134. Κώστας said

  195: Iron man!

 135. Αράουτ said

  Προκειμένου να ανέβει κάπως η θεαματικότης του Ιστολογίου, διορθώνουμε 4 σημαντικές παραλείψεις + λάθη του παρόντος άρθρου…

  1) Γράφει ο κ. Σαραντάκος: «Και ενώ ήταν Κένταυρος (σ.σ.: ο Χείρων), διέφερε από τους άλλους και στο χαρακτήρα -δεν είχε τη ροπή τους προς το μεθύσι και τον έρωτα- »

  Ο αγαπητός μας κύριος Νίκος κρύβει από τους αναγνώστες του ότι οι Κένταυροι γαμούσαν κυρίως νεαρά αγόρια. Γι’ αυτό και στα αρχαία ελληνικά η λέξις «Κένταυρος» είναι συνώνυμη του κωλομπαρά και του παιδεραστή. Μάλιστα, μία από τις ετυμολογίες της λέξεως «κένταυρος» έχει σχέση με το κωλομπαριλίκι: Ο κεντών τον όρρον, όπου «όρρος» (βλέπε «ουρά») στα αρχαία ελληνικά είναι το άκρον του ιερού οστού και κατ’ επέκτασιν ο πρωκτός. Άρα «κένταυρος»= ο κεντών τον πρωκτόν.

  ΑΝΑΡΤΩ το σχετικό λήμμα από το Liddell-Scott Κωνσταντινίδη για να μή πούν κάποιοι ότι τα βγάζουμε από το κεφάλι μας:

  2) Γράφει ο κ. Σαραντάκος: «…θα προσέξατε ότι ο Χείρων γράφεται ολόιδια με τον συγκριτικό βαθμό (χείρων) του «κακός», που επιβιώνει και στη σημερινή γλώσσα στον τύπο «χειρότερος» ή στην απολιθωμένη παροιμία «το μη χείρον βέλτιστον»,»

  Αλλά, κύριε Νίκο, γιατί δεν λέτε στους αδαείς αναγνώστας σας ότι ο Χείρων γράφεται στην γενική με ωμέγα, ενώ ο χείρων με όμικρον; Γράφει το Λεξικόν Σουΐδα: «Χείρων, Χείρωνος: ὄνομα κύριον. χείρονος δὲ τὸ συγκριτικόν.»

  3) Γράφει ο αγαπητός μας κύριος Νίκος: «…η ομοιότητα έδωσε λογοπαίγνια από την αρχαιότητα. Ο Διογενης, λένε, βλέποντας έναν ατζαμή ζωγράφο που είχε ζωγραφίσει δυο κενταύρους και εξέθετε το έργο του, ρώτησε: κλπ-κλπ»

  Αλλά, κύριε Νίκο, ποιοί είναι αυτοί που το «λένε»; Γιατί δεν λέτε ότι το απόσπασμα που μνημονεύετε είναι από τον Διογένη τον Λαέρτιο στον βίο του Διογένους ;

  4) Τελος, υπάρχει και η αρχαιοελληνική παροιμία «Χειρώνειον ἕλκος» Γράφει το Λεξικόν Σουΐδα στο λήμμα «Χειρώνειον ἕλκος»: «τὸ ἀπὸ πολλῆς στάσεως ἐν τοῖς ποσὶ γενόμενον τραῦμα καὶ διηνεκῶς ἰχῶρας ἐκκρῖνον. ἡ παροιμία ἐπὶ τῶν ἀνηκέστων καὶ ἀνιάτων ἑλκῶν.

  Και συμπληρώνει ο παροιμιογράφος Ζηνόβιος

  ΥΓ: Σοφέ Νέστορα του Ιστολογίου, κύριε Άγγελε, (167)

  Ευχαριστούμε θερμώς που είχατε την γενναιότητα να ομολογήσετε ότι αγνοούσατε παντελώς το εκπληκτικό κείμενο του Καρκαβίτσα για τον Θοδωράκη Κολοκοτρώνη. Όσο για τον διαπρεπή χριστιανό λόγιο κ. Blogotinanai είναι παραπάνω από βέβαιον ότι δεν καταλαβαίνει τί ακριβώς βρίσκει στα σκονισμένα κιτάπια του

 136. Pedis said

  Επικαιροποιημένες νομικές συμβουλές προς του διαδηλωτές της σημερινής πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου δημοσιοποίησε η Ομάδα Νομικής υποστήριξης:

  https://www.avgi.gr/koinonia/119653_nomikes-symboyles-pros-diadilotes-gia-ti-simerini-poreia

 137. ΓΤ said

  κοβιδιακά νέα: κυριολεκτικά τεστ του κώλου…

  της νόσου αλλάξανε τα λούκια
  έρχονται χοντρά παλούκια

  @Κίνα> πρωκτικά τεστ covid

  https://www.news247.gr/kosmos/salos-stin-kina-me-ta-proktika-test-covid-ta-opoia-oi-eidikoi-theoroyn-pio-axiopista.9124659.html?utm_source=News247&utm_medium=MintaXasete_article&utm_campaign=24MediaWidget&utm_term=Pos4

 138. aerosol said

  #95
  Μετο καλό στα πόδια σου, υγιής και κοντά μας!

  #42 & 54
  Αυτή είναι και η σωστή εξήγηση, στο παρελθόν έχει τύχει να γράψω λίγα παραπάνω για την ιστορία τους. Από εκεί τα σούπερ ή σουπεράκια (το υποκοριστικό δεν είναι μονόδρομος).

  Δεν είναι και τρελά οριοθετημένη η ορολογία, ούτε βσίζεται απαραίτητα στην κίνηση (τα σουπεράκια στις διαφημίσεις μπορεί και να κινούνται σαν παλαβά!). Ας πούμε πως, θεωρητικά chyrons, crawls κλπ είναι υποκατηγορίες σούπερ. Σε συγκεκριμένα τηλεοπτικά περιβάλλοντα, όπως στις ειδήσεις και τις δημοσιογραφικές εκπομπές, η φρασεολογία ακολουθεί την δική τους χρήση, ίσως να μην χρησιμοποιούν καν τον όρο σούπερ. Lower third είναι ο χώρος όπου λογικά μπορούν να τοποθετηθούν όλων των ειδών τα απαραίτητα μηνύματα και γραφικά όταν από πάνω έχεις τους παρουσιαστές -δεν θες να πέφτουν πάνω τους, και μάλιστα ουδέποτε σε πρόσωπο. Σε άλλου τύπου εκπομπές, σε ταινίες ή σε διαφημιστικά μπορεί να μην έχεις τέτοιο περιορισμό, και να είναι άγνωστος ο όρος. Δηλαδή συχνά δεν είναι μόνο σωστό το Α ή το Β, απλά ο όρος αλλάζει ανάλογα με το συνάφι, την περίπτωση και την τάση της εποχής.

 139. Pedis said

  (Βαρύ αλλά αξίζει. Με αγγλικούς υπότιτλους)

 140. Nestanaios said

  136. Αράουτ.

  Οι Liddell και Scott είναι καλοί στην ιστορία αλλά όχι στην ετυμολογία. Τι είπε ο Θεόπομπος, ο Διόδωρος και ο Αριστοτέλης και ο Πλούταρχος έχουν λίγη σημασία για την ετυμολογία. Η ετυμολογία δεν χαρίζεται και δεν χαρίζει.
  Οι ετυμολογία έχει τους δικούς της κανόνες ακριβώς όπως το είπαν οι Μέδικοι: «Η ετυμολογία διαίρεση των λέξεων απεργάζεται». Δεν αναζητάει «ανοησίες» που έχουν πει οι προαναφερόμενοι.

  Κεντέω + ταύρος = κεντεόταυρος και όχι Κένταυρος. Μπορούμε επίσης να έχουμε «ταυρόκεντρος» αλλά όχι Κένταυρος. Η «Κένταυρος» έχει άλλο θέμα και οι προαναφερόμενοι δεν ασχολήθηκαν με αυτό διότι είχαν άλλα στο μυαλό τους. Και άλλα στο μυαλό τους έχουν δυστυχώς πολλοί «ξένοι» (κατ’ εμέ 99% εξ αυτών) που ασχολούνται με την αρχαία ελληνική γλώσσα.

 141. dryhammer said

  Πόνημα στα Μπαιντενικά…

 142. geobartz said

  91 dimosioshoros said: «Στα θκά μας, καλέ. Αυτά που τα μιλάμε και τα λένε οι άλλοι «βλάχικα». Ναι, δεν υπάρχει ρύθμιση και προτυποποίηση αλλά το προσπαθούμε. Στοχεύαμε και σε συνέδριο αλλά ο κορονοϊός (κουρνουγιός) μας εμπόδισε.

  # Αμ. Και τα βλάχικα τα λιγουρεύονται κάποιοι …υπερβόρειοι!!! [όπως λέμε Μακεδονιστί, «άμα πάρ’ς του βρακί στου νώμου, δεν έχ(ει) κουρτουλούσ(ι)!!!]

 143. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλημέρα.

  Γιάννη, ἔχεις τὶς ὁλόψυχες εὐχὲς ὁλόκληρης τῆς οἰκογένειάς μας γιὰ γρήγορη ἀνάρρωση.

  Ἄντε, καὶ πάλι στὶς ἐπάλξεις τιτάνιος*.

  *Μετὰ τὰ σιδερένιος, ἀτσαλένιος, χρυσὸς καὶ πλατινένιος, ὅπως σοῦ εὐχήθηκαν προηγουμένως, εἶπα νὰ πρωτοτυπήσω λιγάκι. 🙂

 144. Λεύκιππος και said

  Γεια σου πρέπει Γιάννηδες.

 145. sarant said

  Kαλημέρα από εδώ!

 146. dryhammer said

  Με τις ευχές μου για ταχεία επάνοδο, προσθέτω στο 144 του Δον

 147. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Να βάλουμε και λίγο γρανίτη.

  Γίγας στους γίγαντες ο Ιατρώφ
  βράχος γρανίτης στέκει ομπρός.

 148. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @142. Πολὺ ὡραῖο τὸ πόνημά* σου, Ξεροσφύρη.
  Θέλουμε κι ἄλλα.

  *Τὸ σχολιάζω ἐδῶ, ἐπειδὴ τὰ Μπαϊντενικὰ ἔχουν γίνει ἀσήκωτα καὶ δὲν μπορῶ νὰ μπῶ μὲ τὸν μπαγλαμᾶ μου.

 149. dryhammer said

  149. Αφού σ’ αρέσουνε οι διασκευές (και ξέρω πως σ’ αρέσουνε και τα ρεμπέτικα) καλέ μου Δον, πάρε και μια κατασκευή – διασταύρωση του «Πίνω μπάφους και παίζω Pro» των Locomondo, στο σκοπό του «Νόστιμο τρελό μικρό μου» της Μαρκάρας – άνευ ρεφρέν:

  Από το σπίτι δε θα βγω
  πίνω μπάφους και παίζω Pro
  -κρυφά από τη μαμά μου-.
  Άσε το Πλέιστέσιό
  κι έλα στην αγκαλιά μου
  σβήσε κι αυτό το διάβολο
  γκρινιάζει η γκόμενά μου

  Ετραυματίστηκε ο Ντρογκμπά
  και φέρνει βόλτες ο φοσμπά
  -σου λέω να γυρίζει-
  Άνοιξε το παράθυρο
  μέχρι το χωλ μυρίζει
  κι έχω άλλο ένα έτοιμο
  μα λήξη δε σφυρίζει

  Από το σπίτι δε θα βγω
  πίνω μπάφους και παίζω Pro
  -το ξέρει κι η μαμά μου-.
  Για άλλον με παράτησε
  και μ’ έκλασ΄η δικιά μου.
  Στριψ’ άλλο ένα μάγκα μου
  κι ας χάσω τη δουλειά μου

 150. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @150. Γειά σου, Ξεροσφύρη, μὲ τὰ ὡραῖα σου.

  Σοῦ ἀφιερώνω τὸ Ζεμπεκάνο Σπανιόλο τοῦ Μπάτη, ἢ «Ζούλα σὲ μιὰ βάρκα μπῆκα», ὅπως εἶναι πιὸ γνωστό.

  Καταπὼς λένε οἱ ρεμπετολόγοι ἦταν νὰ τὸ τραγουδήσει ὁ Μπάτης στὴν ἠχογράφηση, ἀλλὰ λίγο πρὶν φουμάρησε κι ἔγινε πίτα. Ἀκούγεται σὲ κάποια στιγμὴ νὰ λέει (ἴσα-ἰσα ποὺ τὰ ξεμπερδεύει):
  «Γειά σου, Στράτο, μὲ τὶς ὄμορφες πενιές σου».

  Τὸ τραγούδι τὸ εἶπε τελικὰ ὁ Στράτος. Ἔπαιζε μπουζοῦκι ὁ Ἀνέστης Δελιᾶς ἢ Ἀρτέμης. Στὸ τέλος, ὅταν σολάρει τὸ μπουζοῦκι, τοῦ λέει ὁ Στράτος «γειά σου, Ἀρτέμη».

 151. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Δε μου λες μάστορα εσύ στο 150 (το λέω από τώρα κι ας παίζει πανδημία προς το παρόν), επειδή εμείς εδώ είμαστε πολλοί κι εσύ είσαι ένας, μπας και το σκέφτεσαι σε κάποια φάση της ζωής σου να κάνεις καμιά βόλτα κατά Αθήνα μεριά? Για να σε κοιμήσουμε σίγουρα κάπου θα βρεθεί κρεβάτι.

 152. dryhammer said

  Το σκέφτομαι συχνάκις, από τον καιρό του σλανγκρ ακόμα, αλλά όπως έχουν τα πράματα το βλέπω δύσκολο, εξόν κι αν με κουβαλήσουνε με C130.

 153. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  E καλά, δεν λέμε για άμεσα, το καταλαβαίνω. Στα υπόψη να είναι.

 154. Αγγελος said

  Μια που είπαμε και για τις σεξουαλικές συνήθειες των κενταύρων, ας θυμηθούμε το ωραίο σχετικό σονέτο του Ερέδια:

  La centauresse

  Jadis, à travers bois, rocs, torrents et vallons,
  Errait le fier troupeau des Centaures sans nombre ;
  Sur leurs flancs le soleil se jouait avec l’ombre ;
  Ils mêlaient leurs crins noirs parmi nos cheveux blonds.

  L’été fleurit en vain l’herbe. Nous la foulons
  Seules. L’antre est désert que la broussaille encombre ;
  Et parfois je me prends, dans la nuit chaude et sombre,
  A frémir à l’appel lointain des étalons.

  Car la race de jour en jour diminuée
  Des fils prodigieux qu’engendra la Nuée,
  Nous délaisse et poursuit la Femme éperdument.

  C’est que leur amour même aux brutes nous ravale ;
  Le cri qu’il nous arrache est un hennissement,
  Et leur désir en nous n’étreint que la cavale.

 155. sarant said

  155 Κένταυροι λεγόταν και ένα επίλεκτο σώμα Ιταλών στον πόλεμο του 40, που πάθανε νίλα στην Αλβανία. Στα Πολεμικά χρονογραφήματα ο Βάρναλης έχει ένα σχετικό χρονογράφημα με άλλο ένα σονέτο του Ερεντιά, μεταφρασμένο μάλλον από τον ίδιον.

 156. MA said

  Καλησπέρα, κι από μένα περαστικά στους άρρωστους Γιάννηδές μας !

  Για τον Pedis, μόλις είδα την ταινία και σ´ευχαριστώ! Τι θλίψη, αλλά και τι οργή!

 157. Pedis said

  # 157 – Ναι, είναι βαρύ κι ασήκωτο, αλλά πρέπει να το βλέπουμε και να το ξαναβλέπουμε.

  Η παραγωγή και η δουλειά που έχει γίνει για να παρουσιαστούν τόσες πολλές μαρτυρίες είναι υψηλού επιπέδου.

  Αντίθετα, ενώ οι μαρτυρίες στο παρακάτω βίντεο είναι σημαντικές, σκηνοθεσία και παραγωγή είναι επιπέδου zougla. Μονταρισμένες εικόνες από επίκαιρα εποχής και φιλμ από την απελευθέρωση των στρατοπέδων συγκέντρωσης εκνευριστικά πανάσχετες (μέχρι και υπονομευτικές για το μήνυμα των μαρτυριών για τα μυαλά των σκεπτικιστών). Απίθανα κακοεπιλεγμένη μουσική συνοδεία σε ένταση τόσο υψηλή που ίσα που δεν καλύπτει τα λόγια των πρώην αιχμαλώτων. Δημοσιογράφος λίγος και κακά προετοιμασμένος. Κάμερα χάλια.

  Αλλά τις μαρτυρίες αξίζει κανείς να προσπαθήσει να τις ακούσει κόντρα σε μια παραγωγής για τα μπάζα. Κρίμα.

 158. antonislaw said

  «Centaur 1 (A-27L Mk. VII) ή «Κένταυρος»» λεγόταν και ο πρώτος τύπος πραγματικού τανκς που παρέλαβε ποτέ ο ελληνικός στρατός από τη φίλη σύμμαχο Μ.Βρετανία το 1946 για να χρησιμοποιηθούν εναντίον των ανταρτών στον εμφύλιο, χρησιμοποιήθηκε από το 1947 μέχρι το 1960. Μάλιστα για τις καλές του υπηρεσίας στην αδελφοκτονία ένας πυργίσκος από τους Κενταύρους έχει τιμητικά τοποθετηθεί στο προαύλιο του πολεμικού μουσείου στην Αθήνα…

 159. Pedis said

  Κένταυροι και Ρέηντζερς: Οι ομάδες κρούσης της ΟΝΝΕΔ

  https://left.gr/news/apo-toys-reintzers-os-ton-saki-ioannidi-ti-kanoyn-oi-neoi-tis-neas-dimokratias-otan-den

 160. 160
  Εγώ είμαι στρατιωτικός και τα λέω τσεκουράτα:

  Κ. Μανιαδάκης, υπουργός ασφαλείας του Ιωάννη Μεταξά (του μαλάκα, όπως ο ίδιος αυτοαποκαλύπτεται στο ημερολόγιό του).
  Κ. Καραμανλής, εθνάρχης (μχσ) και ιδρυτής ΕΡΕ και ΝΔ.
  Κ. Μανιαδάκης, βουλευτής ΕΡΕ 1958.
  Χ. Παππάς, υπαρχηγός ΧΑ και υμνητής Ιωάννη Μεταξά.
  Μ. Βορίδης, χειριστής πελέκεως, βουλευτής/υπουργός ΝΔ, πρώην αρχηγός νεολαίας ΕΠΕΝ.
  Μπάμπης, βουλευτής ΝΔ με ονειρώξεις σοβαρής ανατολής εξ ευγενούς μετάλλου.
  Άρης, γενικαί εργασίαι πλύσεως, λευκάνσεως και καθαρισμού.
  μποκτάνο, υμνητή τσολάκογκλου-γκλου-γκλου
  καλαμπόκι κοτ-κοτ-κοτ

  Εγκώ φέβγκει τώρα, πάει ντει πσικίατρο.

 161. «Άλλαξαν το όνομα από chiron σε chyron», το δηλ. απ’ το κακό επί το χείρον! Πού να σκεφτούν το «cheiron» !…

 162. spiridione said

  Ο σουπεράς του Σκάι ξαναχτύπησε 🙂

 163. Μαρία said

  163
  Και δεν είναι πειραγμένο https://news2u.gr/epikairotita/mitsotakis-gioyxan/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: