Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Κοκκινισμένα μεζεδάκια

Posted by sarant στο 30 Ιανουαρίου, 2021


Βέβαια, στη γαστρονομία συνήθως τα λέμε «κοκκινιστά», είτε τα φαγητά είτε τα μεζεδάκια, όχι «κοκκινισμένα». Αλλά ο τίτλος του σημερινού βδομαδιάτικου πολυσυλλεκτικού μας άρθρου είναι εμπνευσμένος απο την επικαιρότητα και όχι απ’ τη μαγειρική -αφού από σήμερα επανέρχεται ο χάρτης με τις κίτρινες και τις κόκκινες περιοχές («αυξημένου κινδύνου»), στις οποίες εντάσσεται και η Αττική (πλην νήσων Αργοσαρωνικού).

Όπως βλέπετε, υπάρχει η δυνατότητα να κοκκινίσουν και επιμέρους Δήμοι, κι έτσι οι υπόλοιπες κόκκινες περιοχές της χώρας, πλην Αττικής και Λέσβου είναι η Μύκονος, η Σαντορίνη, ο δήμος Σπάρτης, ο δήμος Πατρέων και οι δήμοι Θηβαίων, Τανάγρας, Χαλκιδαίων, Εορδαίας, και ο Δήμος Νέας Προποντίδας (αυτός στη Χαλκιδική).

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επειδή όλη σχεδόν η Ευρώπη είναι στο κόκκινο, εκτός από τις νότιες και βόρειες παρυφές, διάβασα ότι σκέφτονται να ορίσουν και μια πιο πάνω βαθμίδα, την βαθυκόκκινη -ή όπως αλλιώς θα την πούνε, για τις αποχρώσεις του κόκκινου υπάρχουν σε όλες τις γλώσσες μπόλικες λέξεις- όπου τα πράγματα θα πηγαίνουν όχι απλώς άσχημα αλλά μαύρα. Ίσως επόμενο άρθρο να τιτλοφορηθεί «Κατακοκκινισμένα μεζεδάκια» ή κάτι ανάλογο.

* Αλλά ας αφήσουμε τη ζοφερή επικαιρότητα κι ας προσπαθήσουμε να χαμογελάσουμε λίγο με τα γλωσσικά στραβά κι ανάποδα της εβδομάδας που πέρασε.

* Σαν ορντέβρ, ένα ορθογραφικό. Υπάρχει ένα μιμίδιο, που ο ένας λέει «Θα βγω έξω συν τοις άλλοις» και η γυναίκα του αντιδρά «Ποια άλλη είναι αυτή;». Δεν το βρίσκω πολύ πετυχημένο γιατί η αρχική φράση δεν λέγεται συχνά (ή και καθόλου).

Τις προάλλες όμως φίλος του ιστολογίου μού έστειλε λινκ ενός άρθρου, ένα ρεπορτάζ για κάποιους που θα επιχειρήσουν να βρουν έναν χαμένο θησαυρό, ένα σεντούκι με λίρες από την Κατοχή.

Τοπικός παράγοντας, λοιπόν, επισημαίνει ότι το εγχείρημα δεν θα είναι χωρίς κόστος: Θα πιάσει ένα ποσό αρκετό γιατί θα πρέπει να πάνε σκαπτικά μηχανήματα, το οποία θα δουλέψουν πάνω σε προδιαγραφές, θα πρέπει να πάνε υπάλληλοι από την αρχαιολογία, αυτά έχουν ένα κόστος. Και συν της άλλης, οτιδήποτε βρεθεί ή δεν βρεθεί μετά οι άνθρωποι θα πρέπει να κάνουν αποκατάσταση του χώρου

Συν της άλλης; Ποια είναι αυτή η άλλη που ζητάει μερτικό από τις λίρες;

* Ξέρετε τι είναι ο σιδηρόδρομος Βοείου; Αν σας το έλεγα έτσι αφηρημένο χωρίς τη φωτογραφία, μπορεί και να σκεφτόσασταν ότι ειναι ανορθόγραφα γραμμένο, και ότι το σωστό είναι «σιδηρόδρομος Βοΐου» -βέβαια η γραμμή Αμύνταιο-Κοζάνη δεν λειτουργεί πια, αλλά ίσως υπήρχε εκεί στην περιοχή κάποια παλιά σιδηροδρομική γραμμή, από τον καιρό του Μακεδονικού μετώπου.

Βλέποντας ομως τη φωτογραφία, καταλαβαίνουμε πως είναι κάτι που πουλιέται στο σουπερμάρκετ, κάτι φαγώσιμο -οπότε σωστά είναι γραμμένο το βόειο, βόειο κρέας λοιπόν.

Και πράγματι, στην ορολογία των κομματιών του μοσχαριού υπάρχει και σιδηρόδρομος! Όπως διαβάζω εδώ:

Είναι η προέκταση της σπαλομπριζόλας, δηλαδή τα επτά πρώτα πλευρά του θώρακα από το μοσχάρι. Θυμίζει γραμμές τρένου κόκαλο-κρέας, κόκαλο κρέας, εξ ου και το όνομα «σιδηρόδρομος».

Με τον ευπρεπισμό που μας έχει βάλει τα δυο πόδια σ’ ένα παπούτσι, βλέπετε, βόειο θα πούμε, όχι βοδινό… Το βόειο είναι 7% ακριβότερο.

* Μέσα στη βδομάδα είχαμε και τον θάνατο του Σήφη Βαλυράκη, που ακόμα δεν έχει εξιχνιαστεί και που μπορεί να ηταν ανθρωποκτονία.

Ο skai.gr πάντως εδειξε ακόμα μια φορά την τσαπατσουλιά του, αφού σε σχετικό άρθρο γράφει:

Ο Σήφης Βαλυράκης εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής το 1997 και έχει διατελέσει υπουργός σε αρκετές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Ο Βαλυράκης δεν εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής το 1997 αφενός επειδή είχε εκλεγεί πολύ νωρίτερα (το 1977) και αφετέρου επειδη το 1997 δεν είχαν γίνει εκλογές!

* Μερικές φορές νιώθει κανείς τον πειρασμό να δώσει δίκιο στον κ. Μπαμπινιώτη, ας πούμε όταν διαβάζει τέτοια άρθρα όπως αυτό της εικόνας, γεμάτα ξένους ορους, λες και ακούς τη θεία από το Σικάγο. Το απίστευτο απόσπασμα είναι από το Βήμα, το επισήμανε στο Φέισμπουκ φίλος γλωσσολόγος, που κάνει το εξής σχόλιο:

Στο Βήμα της περασμένης Κυριακής (εντιτόριαλ του ένθετου Πολιτισμός, με τίτλο «Οι Έλληνες τελευταία έχουν αποκτήσει εμμονή με τα μουσεία…») μάθαμε ότι το Hermitage Museum, που το δημιούργησε η Cathrine (sic) the Great, είναι γεμάτο με art collections και Egyptian antiquities. Είμαι βέρι βέρι χολοσκασμένος γιατί δε θυμάμαι πώς τα λέτε εσείς εδώ.

Και πού να δεις, φίλε, την περίφημη κολεξιόν Tauride venus! Ναι, Αφροδίτη της Ταυρίδας τη λέμε εντώ στο Ελάντα.

* Και συνεχίζουμε με κάτι από το Τουίτερ, που το έχουμε ήδη επισημάνει σε σχόλια μέσα στην περασμένη εβδομάδα

Σε πρόσφατο τουίτ της, η Ελληνική Αγωγή, η «σχολή» της οικογένειας Γεωργιάδη, μας πληροφορεί ότι η λοιδορία προέρχεται από το «λόγος» και το «δόρυ».

Φυσικά η ετυμολογία αυτή είναι εντελώς άκυρη, αλλά κάνει εντύπωση. Είναι από τις βυζαντινές «ετυμολογίες», αντλημένη από τα ετυμολογικά συγγράμματα της εποχής, που είναι γεμάτα από τέτοιες ευφάνταστες παρετυμολογήσεις, που είναι ζήτημα αν μία στις χίλιες είναι σωστή.

Φανταστείτε ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα να διδάσκει Χημεία ή Φυσική με βάση μεσαιωνικά συγγράμματα -διότι αυτό ακριβώς κάνει η Ελληνική Αγωγή εδώ.

Και βέβαια, κοντά στην αγυρτεία έρχεται και η τσαπατσουλιά, με το «οι κακολογία».

Για να πω την κακία μου, έχω την υποψία ότι το Τσαρλατανείο του Άδωνη είναι το παράδειγμα της ανώτατης εκπαίδευσης που θέλει η κυβέρνηση. Ιδιωτικά κωλέγια που θα πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Αλλά με δασείες και περισπωμένες.

Kι αν ρωτάτε για την πραγματική ετυμολογία της λοιδορίας, οι μελετητές έχουν διατυπώσει δύο υποθέσεις που καμιά τους δεν έχει γίνει ευρέως αποδεκτή: 1) σύνδεση με τα λύω και δορώ, 2) από το λοίδος = παιχνίδι (lat. ludus). Ό,τι δεν έχει φωτιστεί καθαρά από την επιστήμη είναι προνομιακό πεδίο του τσαρλατάνου.

(Περισσότερα για τη λέξη, σε παλιό μας άρθρο.)

Kαι το σχετικό απόσπασμα από το Etymologicum Gudianum.

* Τις τελευταίες δυο μέρες, έχει γεμίσει το διαδίκτυο από αναφορές σε «σακούλες κενού». Τι να’ναι άραγε αυτές;

Το κακό ξεκίνησε από ένα κακομεταφρασμένο άρθρο της Καθημερινής, που είχε ως αντικείμενο τις νέες οδηγίες για τις μάσκες, διότι θα διαβάσατε ίσως ότι οι υφασμάτινες μάσκες αμφισβητούνται πλέον, ιδίως σε σχέση με τις μεταλλαξεις του ιού.

Λοιπόν, στο άρθρο αυτό, η Καθημερινή παραθέτει την άποψη ενός Αμερικανού επιστήμονα:

Ο Λίνσεϊ Μαρ, καθηγητής μηχανικής που έχει ερευνήσει την αποτελεσματικότητα της μάσκας, δήλωσε ότι το κοινό έχει καλύτερα εργαλεία για τη μείωση των ιογενών φορτίων που εισέρχονται στον αέρα και στα σώματα.

Χωρίς ιατρική κάλυψη προσώπου, είπε ο Μαρ, οι άνθρωποι μπορούν να έχουν την καλύτερη και απλούστερη προστασία φορώντας μια πάνινη μάσκα σφιχτά πάνω από μια χειρουργική μάσκα. Μπορούν επίσης να φτιάξουν μια μάσκα τριών στρωμάτων κόβοντας ένα φίλτρο υψηλής απόδοσης, όπως μια σακούλα κενού, για να την τοποθετήσουν ανάμεσα σε δύο υφασμάτινες μάσκες που είναι σφιχτά δεμένες μεταξύ τους.

Επίτηδες παραθέτω δυο παραγράφους για να φανεί ότι μυρίζει από μακριά μετάφραση, και κακή μετάφραση.

Και τώρα ας εστιαστούμε στην τελευταία πρόταση, όπου καλούμαστε να τοποθετήσουμε μια «σακούλα κενού» ανάμεσα σε δύο υφασμάτινες μάσκες.

Τι στην ευχή είναι αυτή η σακούλα κενού;

Το πρωτότυπο, όπως βρέθηκε από κάποιον στο Τουίτερ, έγραφε «a high-efficiency filter, such as a vacuum bag», εννοώντας «vacuum cleaner bag» δηλαδή «σακούλα ηλεκτρικής σκούπας»!

* Φίλος στέλνει φωτογραφία πετυχημένου λογοπαιγνίου σε εμπορική ονομασία, την «αντικαρταβολή», που κάνει συμφυρμό με την «αντικαταβολή» και την «κάρτα».

Το σημειώνουμε. Δεν κάνουν λογοπαιγνια μόνο τα σουβλατζίδικα.

* Και θα κλείσω με ένα πολύ διασκεδαστικό μεζεδάκι, που θα μπορούσα να το αναβαθμίσω και να το συμπεριλάβω και στον τίτλο του σημερινού άρθρου, δηλαδή να πω για «Μεζεδάκια από τη Μοράβια».

Ποια είναι η (προσοχή στον τόνο) Μοράβια;

Είναι περιοχή της Νομανσλάνδης, που τη μάθαμε σε πρόσφατο άρθρο αθλητικού ιστοτόπου

Το άρθρο μιλάει για τον θρυλικό ποδοσφαιριστή Ματίας Ζίντελαρ, και αξίζει να το διαβάσετε αν και δεν ξέρω κατά πόσον θα σας τραβήξει ή θα σας απωθήσει το μπαρόκ διανοουμενίστικο ύφος του αρθρογράφου.

Ο φίλος που το στέλνει, επισημαίνει το απόσπασμα:

«Ο Ζίντελαρ ήταν ένας αλητάκος, γεννημένος, μάλιστα, σε τσεχικό έδαφος, το Κοζλόφ στη Μοράβια, που έγραψε και ο Νίκος Καββαδίας.»

Και συμπληρώνει:

Μην ξεχάσουμε να βάλουμε την Μοράβια στον χάρτη με τα μέρη που αναφέρει ο Καββαδίας, αν και όταν υπήρχε θάλασσα εκεί ο χορός μάλλον γινοταν στο φτερό του πτεροδάκτυλου κι όχι του καρχαρία. 

Να ελπίζουμε τώρα και σε μελοποίηση από τον κοντοχωριανό Μποχεμιάν;

Διότι βέβαια, το άρθρο βρίθει από πολιτισμικές και λογοτεχνικές αναφορές, αλλά χρειάζεται λίγο μέτρο, αγαπητέ αρθρογράφε! Η περιοχή στην οποία γεννήθηκε ο Ζίντελαρ ήταν στη Μοραβία. Η «Μοράβια που έγραψε ο Νίκος Καββαδίας», όπως γράφεις, δεν είναι γεωγραφική περιοχή, είναι εμπορική ονομασία, μάρκα χρωμάτων!

Ο στίχος «μ’ ένα ξυστρί καθάρισέ με απ’ τη μοράβια», από τους «7 Νάνους…» του Καββαδία, αναφέρεται σε «εκλεκτή βαφή, χρώμα εξαιρετικής αντοχής που χρησιμοποιείται για τη βαφή των υφάλων του πλοίου» (από το γλωσσάρι Καββαδία του Γιώργου Τράπαλη).

Μπορεί βέβαια η μπογιά Μοράβια να οφείλει την ονομασία της στη Μοραβία, αφού βρίσκω ότι η εταιρεία ιδρύθηκε το 1863 στο Τριέστι (που τότε πρέπει να ανήκε στην Αυστροουγγαρία). Εδώ και πολλά χρόνια, η εταιρεία είναι τουρκική, όπως βλέπετε.

Καλό σαββατοκύριακο, και να προσέχετε, διότι οι δυο επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες!

.

Advertisement

322 Σχόλια προς “Κοκκινισμένα μεζεδάκια”

 1. rizes said

  ΣΚΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΟΥΣΑ
  https://vgiannelakis.wordpress.com/2018/08/03/%cf%83%ce%ba%ce%b9%ce%b1-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%cf%86%ce%b5%cf%81%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b1-2/

 2. Καλημέρα

  Υπάρχει μια εικοσαετής χρονοκαθυστέρηση στις εκλογές του 1997 που δεν έγιναν !

 3. Ψ. said

  Φαινεται οτι ειναι ευκολο να μπερδεψεις το 77 με το 97

 4. LandS said

  Καλημέρα.
  Δεν ξέρω αν αναφέρεται στο άρθρο, αλλά στην ιστοσελίδα της ΕΦΣΥΝ, στο ρεπορτάζ σχετικά με την συμπερίληψη της Β Ιρλανδίας στον έλεγχο των εξαγωγών εμβολίων υπάρχει και το
  «Τελικά η Κομισιόν ανέκοψε πρύμναν. Σε tweet αργά την Παρασκευή το βράδυ, η Φον ντερ Λέιν είπε ότι μίλησε στον Μάρτιν…»

  Πάει η βάρκα, βούλιαξε.

 5. Θέμης said

  «Ο Βαλυράκης δεν εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής το 1997 αφενός επειδή είχε εκλεγεί πολύ νωρίτερα (το 1977) και αφετέρου επειδη το 1977 δεν είχαν γίνει εκλογές!»
  …επειδη το 1997 δεν είχαν γίνει εκλογές!

 6. Γιάννης Κουβάτσος said

  Διαβάζουμε κείμενα με πολύ περισσότερους ξένους όρους απ’ ό,τι στο άρθρο του Βλήματος, δυστυχώς, και η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη στον προφορικό λόγο. Και δεν μιλάμε για αναγκαστική καταφυγή σε αυτούς τους όρους, λόγω έλλειψης αντίστοιχων ελληνικών, μιλάμε για φιγούρα, ξενομανία (πού τη θυμήθηκα!) και αδιαφορία για τη γλώσσα μας. Οπότε, ναι, μες στις υπερβολές του, έχει τα δίκια του ο Μπαμπινιώτης. Όταν ο άλλος γράφει palm trees και όχι φοινικόδεντρα ή φοίνικες, ε, θα αναφωνήσεις ένα «ε ρε Μπαμπινιώτης που μας χρειάζεται!».

 7. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

  Το Τριέστι είναι η Τεργέστη ή είναι άλλη πόλη;

 8. Βέβαια η …Μοράβια επηρεάζεται στο μυαλό κάποιου και από το όνομα του Αλμπέρτο Μοράβια.

 9. avadista said

  7 Νάνοι… με την άλλη Μεγάλη Ρίτα του ελληνικού τραγουδιού, βέβαια

 10. Costas X said

  Καλημέρα !

  «…βόειο θα πούμε, όχι βοδινό… Το βόειο είναι 7% ακριβότερο.»

  Πριν από μερικά χρόνια πήγα σε κρεοπωλείο για να προγραμματίσω σε ζυγαριά που τυπώνει ετικέτες τις νέες περιγραφές προϊόντων, σύμφωνα με την τελευταία εγκύκλιο του υπουργείου εμπορίου. Οι περιγραφές στις ζυγαριές έχουν περιορισμένο αριθμό χαρακτήρων, συνήθως 24 με 40. Στη θέση λοιπόν που ως τότε έγραφε «ΜΟΣΧΑΡΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ», έπρεπε να χωρέσω το εξής : «ΒΟΕΙΟ ΚΡΕΑΣ ΑΠΟ ΝΕΑΡΟ ΖΩΟ ΜΕ ΕΚΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΩ ΤΩΝ ΕΞΙ ΜΗΝΩΝ» ! 🙂

 11. ioannis moisiadis said

  Τελικά το 1977 ή 1997 έγιναν εκλογές?

 12. Θεόδωρος Πέππας said

  Καλά έγραψε ο άνθρωπος «Cathrin the Great» (έπρεπε να διευκρινίσει όμως πως δεν εννοούσε την Κάθριν Χέπμπορν!) …τι θέλατε…να το ρίξει το επίπεδο , κοτζαμ αυτοκρατειρα (και με λίμπιντο μάλιστα ….θρυλική-άλλο θεμα αυτό) και να το μεταφρασει σε …»Κατινάρα»; Πάει; Δεν πάει!

 13. Pedis said

  Να και μια άλλη αηδία από τη σχολή ελληνικών για μητροπολίτες του Μπουμπούκιου (που δεν μπήκε την πρωϊνή έκδοση).

 14. Εχει κι άλλη πατάτα το άρθρο για τον Ζίντελαρ εκτός από την Μοράβια.

  Γράφει :
  Στον Ζίντελαρ, από την άλλη, ο οποίος κοίταζε τον κόσμο από τα 175 μέτρα, έπρεπε να κάνεις αίτηση με χαρτόσημο για να βρεις δέρμα. Το παρατσούκλι του ήρθε κάπως φυσικά. Τον ονόμασαν ‘ο χάρτινος’

  Φυσικά ο Ζίντελαρ δεν είχε ανέβει σε κάνα λόφο να δει τον κόσμο, τον έβλεπε από τα 175 εκατοστά του ή 1,75 μέτρα και φυσικά δεν τον είχανε γδάρει, δέρμα είχε, κρέας δεν είχε πολύ και σαν αδύνατος λεγότανε χάρτινος, δλδ πως μπορούσε τάχτες να τον παρασύρει ο αέρας.

  Το άθρο είναι ενδιαφέρον αλλά το «το μπαρόκ διανοουμενίστικο ύφος του αρθρογράφου» είναι πολλή ευγενική κριτική, το ύφος του αρθρογράφου περιγράφεται και μονολεκτικά με διάσημη ελληνική λέξη.

 15. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια και τον Μέφρι για το 1977-1997.

  5 Ναι, ναι!

  6 Ή επειδή επηρεαζόμαστε από την ορολογία συγκεκριμένων χώρων

  7 Η ίδια

  10 Χαχαχά!

  11 1977 εκλογές.

 16. Ανδρέας Τ said

  Καλημέρα. Ευτυχώς που ενημερωνόμαστε κι εμείς οι παροικούντες την Εσπερία γιατί την επόμενη φορά θα έψαχνα το τρένο στο χασάπικο.
  Όσον αφορά τη Τεργέστη πέρναγα νύχτα πριν 50 χρόνια και προσπαθούσα να καταλάβω τι ήταν αυτό το TRST που έγραφαν οι ταμπέλες.

 17. sarant said

  12 Και η Μεγάλη Αικατερίνη δεν έχει μεγαλοπρέπεια;

 18. Δεν περνούσε και από BRNO; 🙂

 19. ndmushroom said

  Τα σουβλατζίδικα, όπως και η ACS, κάνουν λογοπαίγνια. Τα σουβλατζίδικα, σε αντίθεση με την ACS, παραδίδουν πακέτα.
  Καλημέρα!

 20. #7

  Το Τριέστι δεν είναι τίποτε, είναι κάτι μεταξύ Tεργέστης και στα ιταλικά Trieste, με ελληνική κατάληξη

 21. Costas X said

  Για την ακρίβεια, η «μοράβια» ναι μεν είναι βαφή για τα ύφαλα των πλοίων, αλλά δεν είναι «εκλεκτή βαφή», είναι «ειδική βαφή». Περιέχει κάποιο δηλητήριο που αποτρέπει τα οστρακόδερμα (π.χ. πεταλίδες) και άλλους οργανισμούς να κολλάνε στα ύφαλα και να χρειάζονται συχνό καθάρισμα.

 22. theopeppas said

  17,,,σάματις την ηξερε; κοπυπάστωμα με κακό αυτόματο μεταφραστη μου μυριζει (αλήθεια, γιατι μου βγαζει οτι το facebook ανέφερε το περιεχόμενο της 12 ως προσβλητικό; Ενοχλήθηκεο …Ποτέμκιν; εχω τεκμηρίωση!)

 23. Pedis said

 24. sarant said

  20 Οι ναυτικοι λέγανε «το Τριέστι»

  23 Βρε τον Κάρολο!

 25. dryhammer said

  21. Θα την ακούσεις και ως φαρμάκι. «(τα ύφαλα) τα περάσανε με φαρμάκι για την τραγάνα»

 26. LandS said

  Σχετικά με το άρθρο του Βλήματος και το Τσαρλατανείο του Άδωνι.

  Νομίζω ότι η επιχείρηση εξελληνισμού όλων των όρων, εκφράσεων και νεολογισμών που ονομάζεται Μπαμπινιωτισμός δέχτηκε τελειωτικό χτύπημα.

  Ο ελληνογλωσσόπληκτος, Μεγάλος Γλωσσαμήντορος του Τσαρλατανείου «Ελληνική Αγωγή» προΐσταται του Υπουργείου που καθιέρωσε στην καθημερινότητά μας, γραμμένους στα αγγλικά παρακαλώ, τους όρους click away, click inside κλπ.
  Ντε φάκτο* ενσωματώνοντάς τους στην θεία Γλώσσα η οποία έτσι υποβαθμίστηκε σε… ξαδέρφη. 😜

  Ή μήπως de facto.

 27. Pedis said

  Να δοθεί ένα τέλος στο καθεστώς αντιγραφής στα ελληνικά πανεπιστήμια!

  Που λέει κι ο Συρίγος.

  Το 1969 υπήρχαν αστυνομικά τμήματα στα Πανεπιστήμια και δεν υπήρχε αντιγραφή.

  Αχρείοι! Μια ιστορική αναδρομή έκανα.

  Τώρα ανάθεση της επιτήρησης των εξετάσεων στην πανεπιστημιακή αστυνομία.

  Οι μπάτσοι πουλάνε τα θέματα!

  Θα εκδηλωθεί σύγκρουση συμφερόντων με τους δαπίτες.

 28. # 24 α

  Σωστός !

  και το Γιβραλτάρ, Τζιμπεράλτα !

  Θα μπορούσε ίσως ο ναυτικός του ιστλογίου να γράψει ένα άρθρο-κατάλογο με την ναυτικές ονομασίες τόπων και λιμανιών ; Εχουν το δικό τους γλωσάρι, ιδέες ρίχνω.

 29. Πουλ-πουλ said

  Μα και βέβαια βόειο, βοδινό ποιός αγοράζει;
  Αν ήταν μοσχαρίσιο τουλάχιστον…..
  Όποιος έχει δουλέψει σε χασάπικο, καταλαβαίνει.

 30. # 21, 25

  …και είναι δηλητήριο, τουλάχιστον αυτή για τις βάρκες, δεν την περνάνε με νοτιά για προστασία των ματιών από ατμούς και πρέπει η βάρκα να πέσει στην θάλασσα πριν στεγνώσει.

  Ενα μεγάλο ελάττωμα είναι πως όσο πιο φτηνή είναι, τόσο καλύτερη είναι και συγχρόνως τόσο χειρότερη για το περιβάλλον. Κατόπιν ωρίμου κέψεως την έχω καταργήσει εδώ και δεκαετίες, λίγο παραπάνω παίδεμα στο καθάρισμα των υφάλων είναι.

 31. Pedis said

  Τίναιτούτο ρε; Χιούμορ για τους εντελώς … αναγνώστες της «Κ»

  https://www.kathimerini.gr/opinion/sketches/561242089/skitso-toy-andrea-petroylaki-26-01-21/

 32. LandS said

  20, 24

  Και βέβαια έτσι έλεγαν οι Ναυτικοί (και οι Γαλαξιδιώτες) την Τεργέστη.

  Και όχι μόνο. Έτσι λεγόταν από τους Έλληνες του 19ου αι. και, πιθανότατα από πολύ πιο πριν. Παράδειγμα ο Φιλήμων στο «Περί της Φιλικής Εταιρείας και Περί της Ελληνικής Επαναστάσεως»

 33. LandS said

  16

  Που να είχαν αφήσει και καμιά ταμπέλα στα Σέρβικα. ΤΡCT.

 34. Costas X said

  @30 Η μοράβια «όσο πιο φτηνή είναι, τόσο καλύτερη είναι και συγχρόνως τόσο χειρότερη για το περιβάλλον»

  Ναι, έτσι είναι, μου το είχε πει κι ένας φίλος που είχε ξύλινη βάρκα στην Κέρκυρα. Η φθηνή μοράβια έχει μη εγκεκριμένα και πιό ισχυρά δηλητήρια, στο χώρο που αράζουν όσοι τη χρησιμοποιούν δεν μένει τίποτα ζωντανό !

 35. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

 36. Χαρούλα said

  #10 Costas X
  «ΒΟΕΙΟ ΚΡΕΑΣ ΑΠΟ ΝΕΑΡΟ ΖΩΟ ΜΕ ΕΚΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΩ ΤΩΝ ΕΞΙ ΜΗΝΩΝ»;;;;;
  και έτσι περιγράφεται το ζώο; Σαφέστατο!!! Βόειο από νεαρό ζώο; Το βοδινό ειναι άνω των 16 μηνών. Νωρίτερα είναι μοσχάρι. Και όταν λέει 6 μηνών που αναφέρεται; Στην ηλικία ή στον χρόνο που η εκτροφή έγινε εδώ;

  Νικοκύρη αυτό το «κοκκινισμένα» πολύ ταιριαστό για μεζεδάκια. Όπως ένα τετράδιο ειναι κοκκινισμένο από τις διορθώσεις!🤓 και εδώ διορθώνουμε!

 37. sarant said

  33 🙂

  30 Βρε τι μαθαίνει κανείς!

 38. Pedis said

 39. Πσι said

  «…δεν εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής το 1997 αφενός επειδή είχε εκλεγεί πολύ νωρίτερα (το 1977) και αφετέρου επειδη το 1977 δεν είχαν γίνει εκλογές!»
  Μεφρι? 🙂

 40. Πολλά «κενά» στους εγκεφάλους των μασκοϊνστρουχτόρων παρατηρούνται…

  p.s. όπως πάντα, τυχόν έγκυρα spoilers για το Survivor αύριο, θα εκτιμηθούν δεόντως!

 41. Maz said

  Οι συμπατριώτες μας και τα λεγόμενά τους δεν πρόκειται να μας αφήσουν να υποφέρουμε από πλήξη σ’ αυτόν τον τόπο.

 42. sarant said

  39 Ε, ναι

 43. Costas X said

  @36
  Το «ΒΟΕΙΟ ΚΡΕΑΣ ΑΠΟ ΝΕΑΡΟ ΖΩΟ» αντικατέστησε πιθανότατα τη λέξη «μοσχάρι»! Το «ΑΝΩ ΤΩΝ ΕΞΙ ΜΗΝΩΝ» μάλλον αφορά τον χρόνο εκτροφής στην Ελλάδα, αλλά ίσως θα μπορούσε να αφορά και την ηλικία του ζώου. Μοιάζει μέ χρησμό μαντείου,
  «ήξεις, αφήξεις…», όπως το πάρει κανείς ! 🙂

 44. Καλημέρα
  Αφού πω πως τα κωλέγια των Γεωργιάδηδων μου φάνηκαν θεϊκά, να σημειώσω πως εκείνο που με εκνευρίζει με το απόσπασμα του Βήματος (καλό; ) δεν είναι που όλα τα βάζει με την αγγλική ονομασία (τα ρώσικα, ε; ) αλλά τα λατινογράφει κιόλας. Και τα λατινογραμμένα μεσ΄ τα ελληνικά δεν τα αντέχω.

 45. Α, ναι. Κανένα κρεοπωλείο δεν πουλάει βοδινό. Μόνο βόειο πουλάνε. Σε συνταγές πάλι, εγώ μοσχάρι γράφω!

 46. Πέπε said

  Βόειο γράφει η ετικέτα πάνω στο κρέας που σου δίνουν όταν ζητάς μοσχάρι. Τώρα μαθαίνουμε ότι είναι όντως μοσχάρι (=καλύτερο) και το ονομάζουν βοδινό (=λιγότερο καλό); Αυτό είναι εμπορικά παράλογο, όλη την ώρα βλέπουμε να γίνεται το αντίθετο!

 47. 21 Γι’ αυτό κι οι βαρκάρηδες στο νησί τις βάρκες τις βάφουν με «φαρμάκι» (φαντάζομαι είναι το ίδιο, οι λεμβούχοι ας μας πούνε).

 48. Μ’ είχε προλάβει στο 25 ο Ξεροσφύρης, ουχί απλός λεμβούχος αλλά διπλωματούχος, με χρόνια σε μπάρκα.

 49. Νέο Kid Al Afrikii said

  Στην Κύπρο εξαπανέκαθεν «Βοδινό» λέγαν και λένε. Το «μοσχάρι» δεν παίζει…

 50. Πουλ-πουλ said

  36, 43
  Μοσχάρια νατουραλιζέ που έγιναν βόδια, με ντόπια allure.

 51. Nestanaios said

  Περί Λοιδορίας
  Αυτοί οι «επιστήμονες» σκέπτονται την ετυμολογία είναι ξενόφερτος, αλλά η ετυμολογία είναι ελληνική και λειτουργεί τρόπω ελληνικώ.
  Οι λέξεις δεν γίνονται από λέξεις και η «Ελληνική Αγωγή» που μόνον ελληνική αγωγή φαίνεται να μην είναι, οφείλει να το γνωρίζει αυτό. Η σύναξη των στοιχείων επιφέρει συλλαβές και η σύνθεση των συλλαβών επιφέρει τα μέρη του λόγου. Και η ετυμολογία ελέγχει την κατάσταση.
  Η «Λοιδορία» διαιρείται σε συλλαβές.
  «Λοιδ – ορι – α». Το «α» είναι πτωτική κατάληξη και δεν έχει θέση στο θέμα. Το θέμα είναι «λοιδ – ορι». Έχουμε δύο συλλαβές με επίταση. Το «ι» είναι επιτατικό μόριο. Το «ι» συμπεριφέρεται στα γλωσσικά στοιχεία όπως συμπεριφέρεται η δίεση στις μουσικές νότες.
  Το «δ» είναι στοιχείο μεταφοράς και δεν είναι ούτε ψιλό ούτε δασύ. Το ψιλό είναι φιλικό προς τον άνθρωπο και το δασύ μη φιλικό. Το φιλικό στοιχείο μεταφοράς είναι το «τ» και το μη φιλικό είναι το «θ». Το «δ» είναι κάπου στη μέση.
  Το «ο» είναι το στοιχείο της φροντίδας, της συμβουλής, της επικουρίας.
  Το «λ» είναι το στοιχείο της επεκτάσεως, του διαβήματος.
  Το «ι» είναι επιτατικό μόριο.
  Το «ρ» είναι στοιχείο χρόνου. Αν ψιλούται αναφέρεται σε χρόνο καλό, γνωστό. Αν δασύνεται αναφέρεται σε χρόνο κακό, άγνωστο και ό,τι χρόνος είναι μη φίλα προσκείμενος στον άνθρωπο.
  Η σύναξη των στοιχείων δεν έχει σειρά. Τα στοιχεία στην ελληνική λειτουργούν ανεξαρτήτου σειράς. Δεν έχει σημασία αν τα δούμε ως «δολ» ή «λοδ». Η έννοια είναι η ίδια. Οι αποδοθείσες συνεκδοχικές σημασίες μπορεί να διαφέρουν αλλά όχι απαραίτητα.
  Η «λοιδ» και η «λοδι» και η «δολι» και η «δοιλ» εκπίπτουν της ίδιας έννοιας.
  Το ίδιο ισχύει και για την «ορι».
  Αυτή είναι η ετυμολογία της «λοιδορίας» και όσοι κατάλαβαν, κατάλαβαν.

 52. Σοβαρά από το Βήμα είναι η Κάθριν δε γκρέιτ; Πού πάμε!

 53. Αυτά γίνονται όταν δεν έχεις διαβάσει όλα τα σχόλια. Όλα έχουν απαντηθεί με το παραπάνω απ’ τους παραπάνω. Κι ήρθα κι εγώ να πω τις σοφίες μου… Αλλά υπολόγιζα πως θα φύγω από δω και στην πορεία αλλάξαν τα πιάνα.

 54. Όχι Δύτα μου. Από το Βλήμα είναι η Cathrine the Great. Η άλλη που λες εσύ, δεν ξέρω από πού ‘ναι.

 55. sarant said

  45-49 Εδώ πάντως διακρίνουν το μοσχάρι (veau) από το βόδι (boeuf).

 56. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο σε όλους..Πριν από δύσκολη εβδομάδα και μήνα. Εμείς βεβαίως λέει, προετοιμαζόμαστε για φαραωνική παρέλαση την 25η Μαρτίου, στ’ελνοντας μάλιστα και προσκλήσεις σε κορυφαίους διεθνείς ηγέτες. Ο ΓΑΠ τώρα δικαιώνεται, «λεφτά υπάρχουν», κι ας μην κινείται φύλλο στην αγορά, που είναι και ο μεγαλύτερος τροφοδότης άλλωστε, μέσω του ληστρικού ΦΠΑ…

  Click away, click in shop, click inside…Μας μπέρδεψαν. Λέω ρε παιδί μου, να μπαίνουμε να κλέβουμε, και τα βρίσκουμε μετά;

 57. # 53

  Γιάννη, αυτά τα πιάνα ήταβε γαλλικά πλάνα που μεταναστεύσανε στην Ιταλία ;

 58. Μυλοπέτρος said

  Όχι πεταλίδες.
  Πατελίδες που λέμε σωστά στη Χίο. Έχουμε και επώνυμο Πατελίδας. Βγαίνει από το ιταλικό πατέλα που σημαίνει την γαβάθα. Το σχήμα της πράγματι μοιάζει αυτό της γαββάθας. Με το πέταλο δεν θα το έλεγα.
  Το ότι τη λέξη πεταλίδα τη χρησιμοποιεί και ο Παπαδιαμάντης δεν είναι επαρκές επιχείρημα όσο και αν τον θαυμάζω, οσημέραι και περισσότερον.
  Συνχιώτη ξεροσφύρη. Θα συμφωνήσεις πιστεύω μαζί μου αν μιλήσω για το υπέροχο κόκκινο πιλάφι με πατελίδες.

 59. # 56

  Δηλαδή ρε φίλε τι θες ; να μη γίνει η παρέλαση και να μαραζώσει το κορίτσι ; και που θα δείξει το καινούργιο μοντελάκι που έραψε για να διατηρήσει τον τίτλο της «υπέρκομψης» ;

  🙂

 60. Spiridione said

  Η ονομασία μοράβια ή μουράβια όπως τη λένε, οφείλεται στον Giuseppe Moravia, ιδρυτή της φάμπρικας αυτής. Αυτός είτε είχε αφήσει όταν πέθανε τη μυστική συνταγή της μοράβιας, που την ανέπτυξε μετά ο γαμπρός του ο Gioachino Veneziani, είτε ο τελευταίος τη δημιούργησε, και θα ονομάστηκε έτσι προς τιμή του πρώτου.
  Ενδιαφέρουσα ιστορία, εμπλέκεται και ο συγγραφέας Italo Svevo
  https://www.barchemagazine.com/en/italo-svevo-eng/
  http://svevo-ar.online.trieste.it/svevo-virtual-tour/in-museo/3-il-piatto-veneziani/la-ditta-veneziani/
  Η εταιρεία λεγόταν στα τέλη του 19ου αιώνα Fabbrica Vernici e Intonaci Sottomarini Gioachino Veneziani S.A. η οποία υπάρχει ακόμη και σήμερα με διαδοχικές συγχωνεύσεις και εξαγορές. Πώς πήραν τώρα οι Τούρκοι την αποκλειστικότητα της ονομασίας μοράβια δεν το ξέρω.
  https://it.wikipedia.org/wiki/Veneziani_(azienda)

 61. 57 Έκφραση της περιοχής μου. Μπορεί κάποτε και να ήταν κάποτε πλάνα, αλλά τώρα πια πάντα σκέτα πιάνα. Να δούμε πώς θα πάνε τα πιάνα (που σ’ αυτό μπορεί να ειπωθεί και ως άσε να παίξουν τα πιάνα, αντίστοιχο με το να παίξουν τα πράματα), αλλάξαν τα πιάνα κλπ.

 62. 59 Ποια απ’ τις δυο θα είναι η υπέρκομψη. Η σύζυγος ή η προεδρίνα της επιτροπής;

 63. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Αυτόν τον καιρό πλημμύρισε η ειδησεογραφία από βιασμούς και απόπειρες βιασμών. Και είμαστε μόνο στην αρχή (..ακόμη δεν άρχισαν οι καταγγελίες για ομοφυλοφιλικού περιεχομένου συμβάντα..). Δεν με εξέπληξε τόσο το ότι αυτές οι ιστορίες εκτυλίσσονται στον χώρο του θεάματος (ξέραμε πάνω κάτω ότι στο θέατρο και τον κινηματογράφο συνήθως φυτρώνουν τέτοια γαϊδουράγκαθα) όσο το πόσο εύκολα βαφτίζεται κάποιος σκηνοθέτης. Αν πρόλαβες να δεις σκηνοθεσίες Καραντινού, Κουν, Ευαγγελάτου, Παπαβασιλείου κλπ, παθαίνεις σοκ όταν βλέπεις να φέρονται ως «σκηνοθέτες» ένας θλιβερός ζιγκολό που πηδούσε στα νιάτα του ηλικιωμένες κυρίες, ένας ευρύτατα άγνωστος ηθοποιάκος κοκ. Τί γίνεται; Ποιός ΜΑΛΑΚΑΣ παραγωγός αναθέτει θεατρικές σκηνοθεσίες σε τέτοιους τιποτένιους; Μήπως συμμετέχουν και αυτοί στην μοιρασιά της «λείας»; Και η θεατρική κριτική (που κάποτε αποτελούσε αξιοσέβαστο κομμάτι της θεατρικής μας παιδείας) πώς και δεν τους προγκάει μόλις ξεμυτίσουν;

 64. Λεύκιππος said

  «σιδηρόδρομος Βοΐου» -βέβαια η γραμμή Αμύνταιο-Κοζάνη δεν λειτουργεί πια, αλλά ίσως υπήρχε εκεί στην περιοχή κάποια παλιά σιδηροδρομική γραμμή, από τον καιρό του Μακεδονικού μετώπου

 65. # 61

  Δεν ξέρω αν το έχις υπ’ όψιν σου αλλά πολλές λέξεις κοινής σημασίας έχουν στα γαλλικά pl και στα ιταλικά pi, π.χ. plus-piu, place-piazza κ.λ.π. φαίνεται πέρασε κι απ ΄το νησί σας η μετατροπή !

 66. Γιάννης Κουβάτσος said

  Προτρέπουμε τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας, της σεξουαλικής, της βίας στον εργασιακό χώρο να καταγγέλλουν επώνυμα τους θύτες, αλλά, όταν συμβεί αυτό, βγαίνουν οι αυτόκλητοι (και όχι μόνο) υπερασπιστές των κατηγορουμένων να συνηγορήσουν υπέρ των φιλαράκων τους, να απαξιώσουν τα θύματα και να αμφισβητήσουν τα κίνητρά τους. Έτσι, χωρίς να είναι αυτόπτες και αυτήκοοι μάρτυρες των γεγονότων, μόνο και μόνο για να δημιουργήσουν εντυπώσεις και για αντιπερισπασμό. Κι ύστερα αναρωτιόμαστε γιατί σιωπούν τα θύματα…
  https://www.efsyn.gr/stiles/triti-matia/279124_o-kimoylis-i-zeta-kai-i-zina-koytselini

 67. Triant said

  Καλημέρα.

  Κανονικά υπάρχουν μουράβιες που είναι για ποντοπόρα και είναι πιο δηλητηριώδεις (γιατί δεν πλησιάζουν σε αυτά κολυμβητές) και άλλες, ακριβότερες που είναι για τα υπόλοιπα πλεούμενα.
  Το ενδιαφέρον με τις μουράβιες είναι οτι όπως στα δολώματα, η αποτελεσματικότητά τους εξαρτάται και από την περιοχή. Δηλαδή μια καλή μουράβια μπορεί να μην πιάνει στο λιμάνι Α και να πιάνει στο λιμάνι Β και για μια άλλη να ισχύει το αντίστροφο (λογικό). Και μιλάω για λιμάνια γιατί εκεί κυρίως πιάνει η στρειδώνα, αν το σκάφος ταξιδεύει δεν έχει πρόβλημα.

  Στο λιμάνι που βάζω την βάρκα μου ξέρω πως κάποιοι παίρνουν την πιο φτηνή μουράβια και προσθέτουν αρσενικό(!) ή/και μπούκοβο – ναί, μπούκοβο. Οπότε, φιλική συμβουλή: ποτέ μην κολυμπάτε κοντά σε σκάφη εκτός αν ξέρετε τον ιδιοκτήτη πολύ καλά και αυτός ξέρει τη μουράβια που έχει βάλει επίσης πολύ καλά.

  Σημείωση: Στις μουράβιες που είναι για προπέλες, επιτρέπονται (λόγω μικρής επιφάνειας) δηλητήρια (π.χ. TBT) που απαγορεύονται στις άλλες.

 68. ΓΤ said

  56@

  Ο Πούτιν απάντησε αρνητικά στην πρόσκληση.

 69. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @66. Άλλη μιά εξοργιστική πλευρά αυτής της μεγάλης πληγής, Γιάννη

 70. Και όσοι είχαμε συναλλαγές και εγκατεστημένους φίλους στην Τεργέστη πάντα «το Τριέστι» και μόνο το ακούγαμε και το μάθαμε.

 71. Γιάννης Κουβάτσος said

  69: Δυστυχώς ακόμα και η πολιτική τοποθέτηση των θυτών επηρεάζει τις κρίσεις υπέρ ή κατά. Ο νοών νοείτω. ☺

 72. Κοινώς, παϊδάκια βοδινά.

 73. LandS said

  Ζυγούρι είναι το αρνάκι αλλά όχι του γάλακτος. Βεργάδι είναι το κατσικάκι αλλά όχι του γάλακτος. —- είναι το μοσχαράκι αλλά όχι του γάλακτος.

  Δεν είναι κουίζ. Ερώτημα είναι.

  Όσο για τη χρήση βόειο αντί του βοδινού ή μοσχαρίσιου είναι σουσουδισμός με πατέντα και (κρατική) σφραγίδα.

 74. Pedis said

  # 60 – Ωραία λινκ.

  Finisco sempre nelle cotte anch’io ma è che non vedo nessuno, che non parlo con nessuno altro che operai, caldaie e macchine.

  Ieri ti tradii. Toccai il culo al motore a gas. Ha un regolatore che quando lo si palpa il mo­tore si mette a correre vertiginosamente come se avesse il solletico e ciò fa piacere. In mancanza di meglio faccio cosi.
  – ITALO SVEVO, a Livia, Charlton, 3 dicembre 1903 –

 75. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @71. Το πρόσεξα κι εγώ. Για σκότωμα είμαστε, Γιάννη (ως κοινωνία..). Στο κάτω κάτω, αντί να πέφτει κανείς σ’ αυτήν την αθλιότητα που περιγράφεις, μπορεί απλώς να σιωπήσει..

 76. Pedis said

  # 55 – Σίγουρα, κι όχι μόνο

  Να μην πάμε στα κοψίματα διότι κάθε χώρα έχει τα δικά της … ζώα και συνήθειες.

 77. Vitello… και τότε τι σημαίνει I vitelli dei romani sono belli; 🙂

 78. Γιάννης Κουβάτσος said

  75: Ναι, αλλά και η σιωπή είναι απαράδεκτη, όταν σε πολύ πρόσφατη παρεμφερή περίπτωση έχεις κραυγάσει υπέρ του θύματος, επειδή ο θύτης (ή, έστω,ο φερόμενος ως θύτης) ήταν της «άλλης πλευράς». Αυτή την κατάρα της κομματοκρατίας και της κομματολατρίας θα την κατανικήσουμε ποτέ, άραγε;

 79. Pedis said

  # 77 – δεν θάλεγα ωραία, αλλά μοσχάρια δεν θα το σκεφτόμουν πολύ …

 80. sarant said

  56 Καλά, πώς προεξοφλούν οτι στις 25 Μαρτίου δεν θα είναι χειρότερα τα πράγματα;

  60 Πολύ ενδιαφέρον!

  63-66 Θα έλεγα ότι πρέπει να διαχωριστεί η σεξουαλική επίθεση (σε όποια μορφή -από βιασμό μέχρι καταχρηστικό πέσιμο λόγω θέσης) από τις άλλες μορφές βίας (λεκτική βία, ψυχολογική βία, χειροδικία, ξυλοδαρμός). Κακώς ανακατεύτηκαν.

 81. Pedis said

  # 77 – mutatis mutandis -> cambiate le mutande 😄

 82. Φαίδρα said

  (επειδή εκ παραδρομής το σχόλιο ανέβηκε σε ποστ του 2014 το ξαναβάζω εδώ)
  Καλημέρα σας. (άσχετο ερώτημα).
  Στον στίχο του Καββαδία «του ταύρου ο Πικάσσο» ποιό σχήμα λόγου έχουμε;
  Υποθέτω κάτι, αλλά χρειάζομαι επιβεβαίωση. Ευχαριστώ πολύ προκαταβολικά.

 83. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  6 >>palm trees και όχι φοινικόδεντρα ή φοίνικες,
  ή χουρμαδιές

  Το Τριέστι μου ήταν οικείο από παιδί. Το μνημονεύανε συχνά που ένας ταλαντούχος περί τα γεωπονικά θείος, προκατοχικά (τον μακέλεψαν οι Γερμανοί) είχε ταξιδέψει «στο Τριέστι» και είχε μάθει πολλά περί καλλιεργειών κι έκανε διάφορες πειραματικές διασταυρώσεις. Άφησε πίσω του την γλύκινση της οξινίδας* του κίτρου.
  *οξινίδα τα κεντρικό σημείο του καρπού, όπου οι σπόροι-όπως του λεμονιού περίπου, περιβάλλονται/είναι μέσα στην οξινίδα/ψύχα αυτή.

  Οι κιμάδες (λίγοι) που ψωνίζουμε – απ το σούπερ μαρκ. πια (σε συσκευασία) κι όχι από κρεοπωλείο (προσπαθούμε από βιολογικά), είναι είτε μοσχαρίσιος, είτε βοδινός. Τον βοδινό για γιουβαρλάκια και ντολμαδάκια, τον μοσχαρίσιο για μπιφτέκια και κεφτέδες.
  Εδώ διαχωρίζει:
  Μοσχάρι γάλακτος,μοσχάρι,βοδινό
  https://www.athinorama.gr/umami/umamipedia/?id=30

 84. LandS said

  Το κρατική στο 73 το παίρνω πίσω
  Πάνω πάνω στο κατάλογο της Συνδυασμένης Ονοματολογίας είναι ο κωδικός 0101 «Άλογα, γαϊδούρια και μουλάρια κάθε είδους, ζωντανά» και όχι «Ίπποι, όνοι και ημίονοι κάθε είδους, ζώντες» και 0102 «Βοοειδή, ζωντανά» με μοναδική υποδιαίρεση τις δαμαλίδες ζωντανές.
  Στα σφάγια, νωπά ή καταψυγμένα, πάλι το κρέας των βοοειδών δεν διαχωρίζεται σε μοσχαρίσιο ή βοδινό.
  Βόειο δεν υπάρχει και βοδινό έχει μια εμφάνιση στη κονσέρβα κορνμπιφ.

  Άρα, όλες οι άλλες οι ονομασίες που κυκλοφορούν στην αγορά είναι εμπορικές (αφού κυκλοφορούν στην αγορά τι άλλο θάτανε;) και είναι μεγάλη βλακεία να ζητηθεί στην ταμειακή η αντικατάσταση του μοσχαρίσιου με αυτό το μακρυνάρι.

  Η αναγραφή της λέξης βόειο είναι δηθενιά της μετατροπής του μπακάλικου σε ντελικατέσεν (εγώ το λέω deli για να τη σπάω σε όσους λένε delicatessen) και του χασάπικου σε μπουτίκ κρεάτων.

 85. sarant said

  82 Καλά κάνατε και μεταφέρατε εδώ το ερώτημα.

  Μεταφέρω και την απάντηση:

  Καλή ερώτηση, να μας απαντήσει κανένας φιλόλογος. Του ταύρου ο Πικάσο αντί Ο ταύρος του Πικάσο. Υπαλλαγή;

 86. 79 Η ταινιάρα του Φελίνι δεν είναι αυτή; Με το καπέλο και το κασκόλ, που του μοιάζει, ειν’ ο αδερφός του.

 87. 80α: Και να μην είναι, το μπακάπ είναι το Τατόι

 88. Νέο Kid Al Afrikii said

 89. LandS said

  51
  Ε, αφού τα στοιχεία «λειτουργούν ανεξαρτήτου σειράς…» πρέπει να σεβαστούμε το δικαίωμα των στοιχείων για αυτοδιάθεση της σειράς τους.

 90. 77, 79, 86: 😂😂😂 soli soli soli

 91. Φαίδρα said

  85 Ναι, σας ευχαριστώ πολύ.
  Η υπαλλαγή όμως ειναι όταν ένας επιθετικός προσδιορισμός αντί να προσδιορίζει μια γενική κτητική (άρα να είναι σε γενική) προσδιορίζει το ουσιαστικό που προσδιορίζει η γενική και μπαίνει σε ονομαστική. Εδώ όμως δεν έχουμε επιθετικό προσδιορισμό…

 92. 73 Εμείς ζυγούρι λέμε το αρσενικό πρόβατο. Πρόβατο γενικά το θηλυκό, αλλά αν θέλουμε να το ξεχωρίσουμε το λέμε και προβατίνα. Τα μικρά τους είναι αρνιά. Του γάλακτος αν είναι μέχρι δυο περίπου μηνών. Και μέχρι 7 – 8 μηνών γιατί μετά θα γκαστρωθούνε οπότε θα αλλάξουν κατηγορία. Αν για κάποιο λόγο δεν τα καταφέρουν περνάνε στην κατηγορία «χμέρ» (που δεν ξέρω από πού βγαίνει) κι είναι τα θηλυκά που πέρασαν το χρόνο αλλά δεν έχουν γεννήσει ακόμα (τ’ αρσενικά σπάνια μένουν τόσο, και θα πρέπει να είναι παρθένα για να τα αντιμετωπίσεις σαν χμέρια, πράγμα δύσκολο).

  Για τα άλλα δεν έχω ιδέα.

 93. LandS said

  56
  Δεν θυμίζει λίγο το «Περσέπολης» με το οποίο γιόρτασε ο Σάχης Ρεζά Παχλεβί τα τόσες χιλιάδες χρόνια της δυναστείας του;

 94. dryhammer said

  Βαριέμαι να ψάχνω τα σχόλια για να βάλω αριθμούς.

  Μυλόπετρε, τις πατελίδες επί τόπου ωμές με λεμόνι (σουγιαδάκι και λεμόνι στην τσέπη και βουρ στα βραχάκια)

  Από το Vitello και το βιδέλο;

  Όταν τον σιδηρόδρομο τον λέγανε στηθούρι (με πάχος) έκανε ωραίο γκιουβέτσι.

  Ο κεφτές σηκώνει και 1/4 -1/3 χοιρινό κιμά.

 95. ΓιώργοςΜ said

  63 Οι συμπεριφορές αυτές είναι ανεξάρτητες από την καλλιτεχνική αξία του καθενός. Έχω υπόψη μου ιστορίες με κορυφαία ονόματα, που τις έχω ακούσει σε ανύποπτο χρόνο από τους παθόντες.
  Γαϊδούρια έχει και αγράμματα, έχει και με διδακτορικό. Είναι ανεξάρτητη ιδιότητα από τις υπόλοιπες.

 96. Κιγκέρι said

  Και από τη vacca, αγελάδα, το δέρμα βακέτα.

 97. sarant said

  91 Το ξέρω, αλλά δεν βρίσκω κάτι άλλο. Εσεις τι θα λέγατε; Χιαστό;

 98. Φαίδρα said

  97 Έτσι όπως είναι ο στίχος ούτε το χιαστό μου ταιριάζει, τείνω προς το ανακόλουθο. Για αυτό ήθελα μια γνώμη.

 99. Αγγελος said

  Είδα σήμερα στο κινητό της γυναίκας μου μια φωτογραφία, μάλλον από ΑΒ, με την εξής απίστευτη λεζάντα:
  «Κοτόπουλα 3 από ZEELAND. Ιώδιο και λεπτή γεύση.»
  Ιωδιούχα κοτόπουλα;
  Από πάνω υπήρχε ετικέτα δίγλωσση, προφανώς βελγική, που μιλούσε βέβαια για στρείδια Ζηλανδίας — επαρχίας των Κάτω Χωρών γνωστής για τα θαλασσινά της! Πώς έγιναν κοτόπουλα τα στρείδια, δεν μπορώ να φανταστώ.
  Στην ίδια φωτογραφία είχε μπει και το τέλος κάποιας άλλης διαφήμισης του ΑΒ, που μιλούσε για κάτι (δεν ξέρω τι) «με γεύση εκλεπτυσμένη και λιπαρή, [που] συχνά τρώγεται με φρέσκο πιπέρι και χυμό ασβέστη.» Εδώ μπορώ να καταλάβω τι έγινε: lime αγγλικά είναι και ο ασβέστης, αλλά και ένα εσπεριδοειδές, σαν πράσινο λεμονάκι.
  Επειδή το βρήκα πολύ γουστόζικο, έψαξα στο Google μήπως βρω ολόκληρη τη διαφήμιση, να τη στείλω εδώ στα Μεζεδάκια. Και βρήκα μερικές … χιλιάδες ανευρέσεις «χυμού ασβέστη», όλες σε γαστρονομικά συμφραζόμενα και όλες βέβαια προερχόμενες από αυτόματη μετάφραση. (Μία μιλούσε και για «μηρό Τουρκίας»!) Ήταν τόσο πολλές, που δεν έχει νόημα να παραθέσω μια-δυο εδώ.
  Αυτή η αυτόματη μετάφραση ιστοσελίδων είναι πραγματική πληγή!

 100. Φαίδρα said

  97 Επίσης το χιαστό έχει να κάνει με τη σειρά των λέξεων ενώ εδώ είναι η συμφωνία των λέξεων. (τι κόλλημα και κώλυμα είναι αυτό σήμερα;)

 101. Jorge said

  η μοράβια ΔΕΝ είναι βαφή, είναι η μάκα΄
  χλωρίδα, πανίδα που με τον καιρό αναπτυσσεται στην τροπίδα!
  Βάλανε το όνομα της αιτίας στο ονομα της θεραπείας.

 102. Μαρία said

  82 κλπ
  Κανένα απ’ τα γνωστά σχήματα. Ούτε καν οξύμωρο.
  Μάλιστα για να διατηρηθεί ο ίαμβος ο Πικάσο έγινε Πίκασσο.

 103. Αγγελος said

  Μα τι λες, Jorge; Αφού Moravia λεγόταν ο εφευρέτης της βαφής και ιδρυτής του πρώτου εργοστασίου!

 104. Πέπε said

  Στο φωτογραφημένο απόσπασμα του Βήματος για τα μουσεία βλέπω μια «κολεξιόν» δυο γραμμές παρακάτω από τις «art collections», κι ένα Ερμιτάζ στην ίδια γραμμή με το Hermitage.

  Επίσης, εκεί που λέει Αναγέννηση εννοεί Renaissance?

  Καλά, άσε το τι γίνεται με τα εισαγωγικά. Να «στρέψω» το βλέμμα, «βολτάρουν» στο Internet…

 105. LandS said

  78
  Αμάν βρε παιδί μου με την «κομματοκρατία». Λες και δεν βλέπεις πως φέρονται τα πάνελ στους «παίχτες» των ριαλιτιδιαγωνισμών. Λες και δεν βλέπουμε το τρόπο αυτουνού του μάγερα με το ιταλικό όνομα (αντιγραφή ενός εγγλέζου) στους μαγαζάτορες που υποτίθεται πάει να τους βοηθήσει να αναβαθμίσουν τη ταβέρνα τους. Λες και δεν πήγαινε σύννεφο το χαστούκι στις παλιές (αχ! τι ωραία) ταινίες του Ελληνικού Κινηματογράφου που δείχνουν συνέχεια τα κανάλια, Λες και δεν γελάμε με την αντίδραση της Πάστα Φλόρας στο χαστούκι που έφαγε από τον (μέχρι τότε) μαλάκα άντρα της (και ξέρουμε ότι μετά το γύρισμα εκείνης της σκηνής η Αρώνη δεν ξαναμίλησε στον Παπαγιαννόπουλο, όπως και ο Βέγγος έκοψε τη καλημέρα από τον Χατζηχρήστο μετά τον Ηλία του 16ου). Λες και διαμαρτυρηθήκαμε ποτέ για το φέρσιμο του Ιωαννίδη στους παίχτες του.

  Θυμάμαι όταν, εκείνη την εποχή, πήγαν τα παιδιά μου (της Τρίτης Δημοτικού) και γράφτηκαν στην τοπική ομάδα μπάσκετ, ο δάσκαλός τους και στενός μου φίλος μου είχε πει προσέξω πρώτα πως συμπεριφέρονται οι προπονητές τους. Είχε φτιαχτεί σχολή βλέπεις.

  Δεν φταίνε τα κόμματα (εξ άλλου όλα έχουν προχωρήσει σε καταγγελίες) εμείς, κομματισμένοι είτε ακομμάτιστοι, φταίμε.

  Με την ευκαιρία να βάλω και ένα ερώτημα προς όλους όσους διαβάζουν αυτό το σχόλιο.

  Απαίσιος χαρακτήρας ο Κιμούλης και το ότι εκδήλωσε την απαισιότητά του σε βάρος ελάσσονων στην ιεραρχία ηθοποιών είναι παλιανθρωπίστικο. Όμως η περίπτωση της βίαιης και προσβλητικής συμπεριφοράς αξίζει τον ίδιο χρόνο προβολής στη τηλεόραση με τις περιπτώσεις των θυμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης; Γιατί τον είχε. Και στα πάνελ ακούστηκαν και φωνές «ναι! αλλά ο Κιμούλης;»

  Ο συμψηφισμός είναι παντού. Όπου και να κοιτάξεις.

 106. 99 Άγγελε δεν έχω πιεί χυμό ασβέστη αλλά στα υπόψη ότι ο γυναικείος μηρός (kadınbudu) Τουρκίας είναι νοστιμότατος.

 107. freierdenker said

  Εκτός από επίδειξη (φλεξ το λέει η νεολαία), η χρήση της γλώσσας στο άρθρο του Βήματος ίσως δείχνει και μια ανασφάλεια για το πως θα μπορούσαν να αποδοθούν οι όροι. Π.χ. το collections θα έπρεπε να αποδοθεί ως «συλλογές», που είναι όρος της μουσειολογίας. Λίγο πιο κάτω στο κείμενο το αποδίδεται ως κολεξιόν που εγώ το συνδέω με το χώρο της μόδας.

  Ή, εκτός από Αικατερίνη (που είναι ιστορικός όρος) μπορούμε το Catherine να το αποδώσουμε απλά ως Κάθριν? Ίσως, αλλά εμένα θα μου προκαλούσε θυμηδία διότι το αντιλαμβάνομαι ως ελαφρολαϊκό όνομα (από την Κάθριν στη παλιά σειρά της τηλεόρασης Λούνα Παρκ φαντάζομαι).

  Οι εποχές που οι μεγάλες εφημερίδες γράφονταν από λόγιους για βιοπορισμό έχουν παρέλθει. Τώρα τις γράφουν νέα παιδιά που μερικές φορές θα κάνουν code-switching / code-mixing για να καλύψουν άγνοια ή ανασφάλεια, όπως κάποτε τα γκρίκλις χρησιμοποιούνταν για να καλύψουν ανορθογραφία.

 108. Φαίδρα said

  102 Ναι, οκ. Ευχαριστώ πολύ.

 109. LandS said

  92
  Όσο είναι ζωντανά, προβατίνες, κριάρια και αρνιά είναι (κοπάδι από) πρόβατα.
  Μετά.
  Σφάζεις τα αρσενικά. Τα θηλυκά αρνιά και τις προβατίνες τις θέλεις για αναπαραγωγή και για γάλα, όχι για κρέας.
  Έχουμε λοιπόν τρεις φάσεις που επηρεάζουν τη ποιότητα του κρέατος.

  Γάλακτος->ζυγούρι->αρνί->κριάρι. Το ζυγούρι είναι το αρνί που τρώει χόρτο αλλά δεν ζευγαρώνει, το αρνί είναι αυτό που ζευγαρώνει μεν αλλά το ταράζει στη κουτουλιά το κριάρι και του κόβεται η όρεξη, και κριάρι είναι Το Κριάρι άντε και το αρνί που σε λίγο θα το ξεπεράσει. Τα κριάρια δεν τα σφάζουμε ε;
  Αντίστοιχα το γάλακτος->βεργάδι-> τραγί -> Τράγος.

  Κάτι ανάλογο πρέπει να υπάρχει για το γάλακτος-> ? -> μοσχάρι -> ταύρος.

 110. Tah ala tahalasa said

  Είδα και στο τουιτερ και εδώ να γράφεται για την ταινία ο Ηλίας του 16ου, για το Χατζηχρηστο και το Βέγγο. Έχω διαβάσει κιόλας πως ο Βέγγος αρνήθηκε να πάει στην κηδεία του Χατζηχρήστου εξαιτίας εκείνων των χαστουκιων. Γενικά η ιστορία είναι γνωστή κι έχει αναπαραχθεί ( νομίζω αρχικά απ τη μηχανή του χρόνου).
  Δεν είμαι όμως καθόλου σίγουρη πως ειναι αλήθεια δεδομένου ότι οι δύο ηθοποιοί έπαιξαν μέρος της σκηνής της ταινίας δεκαετίες αργότερα σε επεισόδιο των 10 Μικρών Μητσων, και νομίζω με εμφανή συγκίνηση κι απ τους δύο. Έχω τη γνώμη πως αν ο Βέγγος το είχε τόσο μέσα του δε θα γυρνούσε τη σκηνή. Μου φαίνεται λογικό, άλλωστε δεν είχε και καμία ανάγκη πια να αποδείξει τίποτα. Γενικά, κρατάω μια επιφύλαξη γι αυτή την ιστορία που διαβάζω όλο και συχνότερα.

  Είδα πριν λίγο το βίντεο της ΝΔ για τα πανεπιστήμια και μ έπιασε θλίψη για το πόσο εύκολα τα εξευτελίζουν εδώ και έξω για να περάσουν τα μέτρα. Δεν έχω λόγια. Είναι ντροπή αυτό το πράγμα που συμβαίνει

 111. Nestanaios said

  67.
  Αν την βγάζεις έξω κάθε φορά, δεν χρειάζεται μουράβια. Και κολυμπάς γύρω από την βάρκα σου, αν δεν την έχεις δηλητηριάσει.

 112. Αρκετά με το Βήμα, θαρρώ. Όποιος το αγοράζει, ή πληρώνει συνδρομή για να το διαβάσει ονλάιν, ας πρόσεχε κι ας διαμαρτυρηθεί. Για τους υπόλοιπους εμάς, το άρθρο δεν είναι δημόσια προσβάσιμο. :p
  (μήπως ο αρθρογράφος/μεταφραστής άφησε προς επιμέλεια το κείμενο σε προ-δημοσιεύσιμη μορφή, κι επιμέλεια δεν έγινε ποτέ;)

 113. Alexis said

  Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ενωσιακή και εθνική, μοσχάρι λέγεται το ζώο ηλικίας μέχρι 6 μηνών.
  Άρα το κρέας που βλέπουμε στις βιτρίνες των κρεοπωλείων, που είναι κατά κανόνα από ζώα μεγαλύτερης ηλικίας, απαγορεύεται να ονομαστεί μοσχαρίσιο.
  Φυσικά ο χαρακτηρισμός «μοσχαρίσιο» έχει παραμείνει στην καθημερινή γλώσσα και μάλλον θα παραμείνει.
  Επίσης, για να χαρακτηριστεί ως «ελληνικό» το κρέας, θα πρέπει το ζώο να έχει παραμείνει σε ελληνική εκτροφή τουλάχιστον για 6 μήνες.

 114. kpitsonis said

  51. Αυτό το ανεξαρτήτου σειράς βγάζει μάτι !

 115. Pedis said

  # 86 – Σινιορσί! To φιλμ Ι vitelloni.

 116. Πέπε said

  @102:

  > > Μάλιστα για να διατηρηθεί ο ίαμβος ο Πικάσο έγινε Πίκασσο.

  Κοίτα να δεις! Πράγματι, έτσι είναι, δηλαδή «του – τά – βρουο (vrwo) – πί – κα – σο». Είχα ανέκαθεν συνηθίσει τόσο πολύ την εκφορά του στίχου στο τραγούδι του Μικρούτσικου, ώστε ποτέ δεν είχα παρατηρήσει ότι βγαίνει άλλο μέτρο από των υπόλοιπων στίχων. Ο Μικρούτσικος τη μεν συνίζηση «ουο» την αναλύει σε δύο ξεχωριστές μετρικές συλλαβές, τον δε Πίκασο τον αποκαθιστά σε Πικάσο. Το αποτέλεσμα είναι το μέτρο εκείνο που έχουν συχνά τα συνθήματα των πορειών, το οποίο και για ποίηση βέβαια μια χαρά είναι, και σε τραγούδια είναι συνηθέστατο, αλλά δεν είναι αυτό που επέλεξε ο Καββαδίας και κυρίως δεν είναι το ίδιο με όλων των υπόλοιπων στίχων.

  Ο Καββαδίας είχε όντως γράψει «Πίκασσο» σικ; Όχι Picasso όπως συνήθιζε; Γιατί και με την υπαρκτή γαλλική προφορά «Πικασό», που κι αυτή όπως και η ισπανική παροξύτονη αντιστοιχούν στην ίδια ακριβώς λατινική γραφή του ονόματος, πάλι ο ίδιος ίαμβος θα έβγαινε.

  Πάντως ο Καββαδίας συνηθίζει τις συνιζήσεις πέρα από τη μέση συχνότητα με την οποία τις συναντάμε γενικώς στην κάθε είδους ποίηση, και ο Μικρούτσικος δεν τις σέβεται πάντοτε. Έχω ξαναεπισημάνει τη χαρακτηριστική περίπτωση «όρθιο πλάι σε μακριά σπαθιά», οχτώ συλλαβές, που στο τραγούδι βγαίνουν δέκα (πλά-ι, μα-κρι-ά) παραβιάζοντας ακόμη και το μουσικό μέτρο. (Αντίθετα, στο «Federico Garcia Lorca» ο στίχος με τον ταύρο τραγουδιέται ομαλά μέσα στο ίδιο μουσικό μέτρο όπως όλοι οι υπόλοιποι, κι έτσι το ότι το ποιητικό μέτρο έχει αλλάξει περνάει απαρατήρητο.)

 117. ΓΤ said

  105@

  Δεν νομίζω ότι ο Μποτρίνι αντιγράφει τον Γκόρντον Ράμσι, ο οποίος είναι Σκότος 🙂

 118. Pedis said

 119. Triant said

  111: Σωστό.

 120. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  109 >>Τα θηλυκά αρνιά και τις προβατίνες τις θέλεις για αναπαραγωγή και για γάλα, όχι για κρέας.
  Θυμού: «γαλάρια αρνιά και στείρα» (μάλλον Κρυστάλλης). Τα στείρα σφάζονταν.

  Κρέατα εκτός επίσημης αναφοράς,που μου ήρθαν τώρα λόγω κουβέντας και που αναφέρονταν στο καφενείο μας είτε για να γνωστοποιήσει ο χασάπης ότι θα έσφαζε ένα τέτοιο ζώο (ωζό) για να κάνουν τις παραγγελιές όσοι θέλανε ή ότι κάνανε μια καλή παρέα στ΄αόρι με ένα τέτοιο σφαχτό.*Τα γέρικα, είτε βραστά,είτε στο κάρβουνο)έχουν τον τρόπο να τα μαλακώνουν, είναι μεγάλοι ….κρασοφονιάδες:

  Αίγα (γκιόσα απανωμερίτικη)-γέρικο
  προβάτα (προβατίνα/πρατίνα αλλού)
  Στειρόγιδα (η) ή στειρόγα (η)
  Μουνούχος κριγιός ή μουνούχος τράος
  και μουνούχο χοίρο/κάπρο έχω ακούσει. Με την αναφορά στη στείρωση (μουνούχισμα) δηλώνεται ότι το κρέας του ζώου έχει απαλαχτεί από την οσμή των ορμονών του (τραγίλα,γουρουνίλα) και άρα νοστιμότατο.

  *Μικ-ιε έχεις κάνει καμιά τέτοια καλή μεθιά στ΄αόρι;

 121. Ανθιμος Βρετός said

  82 κλπ (Φαίδρα)

  «του ταύρου ο Πικάσο»

  Ευφυής κυριολεξία είναι: «Ο Πικάσο του ταύρου»

 122. Λάιβ σε λίγο ο 4ος Ιεράρχης

 123. Μαρία said

  116
  σ. 23 https://fdocument.org/document/-5597ced51a28abe0388b45c9.html

 124. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  102 Μάλλον έτσι.

  103 Εννοεί μάλλον ότι ο Καββαδίας όταν λέει «μουράβια» εννοει όχι τη μπογιά καθαυτή αλλά τη μάκα που μαζεύεται πάνω στη μπογιά.

 125. sarant said

  122 Ωχ!

 126. f kar said

  Γεια σας αφήνω αυτό για απογευματινό σνακ:

 127. 127: Συνήγορος Μπαμπι κι ο Διγαλάκης μόλις, για τους ξενόγλωσσους όρους…

 128. 122, αντί για 127, για να σπάσει ο φαύλος κύκλος

 129. Spiridione said

  124. Νομίζω ότι το μουράβια συχνά πρέπει να την ξύνουν και να την αφαιρούν.

  102. Εδώ όντως η φιλόλογος το χαρακτηρίζει οξύμωρο. Και για τον τόνο, για να διατηρηθεί ο ίαµβος, αλλά ίσως και για να δηµιουργηθεί µια αρρυθµία στο όνοµα όµοια µε την αρρυθµία που προκαλούσε ο ζωγράφος µε τα έργα του στην έννοια της κλασικής ζωγραφικής.

  Click to access Tsintoni_Eleni.pdf

 130. Κιγκέρι said

  Μια που μου θυμίσατε τη σημερινή γιορτή των Τριών Ιεραρχών, να προσφέρω κι ένα εκκλησιαστικό ραμόνι για τη συλλογή σου, Νικοκύρη:
  Η γιαγιά της μητέρας μου λοιπόν, νόμιζε ότι οι Τρεις Ιεράρχες είναι ο Μέγας Βασίλειος, ο Γρηγόριος ο Θεολόγος και ο Ιωάννης ο Συντοκλινός!

 131. Pedis said

  Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Jean Castex:

  – Είναι αλήθεια ότι τα σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά σε περίπτωση νέου λοκντάουν;
  – Ναι, διότι η εκπαίδευση είναι προτεραιότητά μας.

  – Τότε γιατί απολύετε καθηγητές και τους μειώνετε το μισθό;
  – Επειδή η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών είναι προτεραιότητά μας.

  – Μας δουλεύετε;
  – Είναι πράγματι προτεραιότητά μας.

 132. Κιγκέρι said

  120: Έφη,

  προβάτα, σε χωριά της Ελασσόνας, άκουσα να λένε το μαντρί.

 133. Pedis said

  # 126 – Αυτή είναι εντεταλμένη εκπρόσωπος της Congregatio pro Doctrina Fidei στο Υπουργείο Παιδείας;

 134. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  102
  Βρήκα εδώ μια φιλολογική άποψη.Την βάνω (χωρίς ασφαλώς να υπερθεματίζω-με τί φόντα άλλωστε, για την εγκυρότητά της) αλλά χάριν της κουβέντας μιας κι έτυχε κι εγώ εξ αρχής να έχω διακρίνει και το φαινομενικά παράλογο(του ταύρου ο Πίκασσο) και τον αναβιβασμένο τόνο στο όνομα. Όπως πρωτομάθαινα τότε να τσαλαβουτώ στα γοητευτικά νερά του σουρρεαλισμού και της αυτόματης γραφής, το βόλεψε εκεί ο νους μου, κάπως σαν «κατά το νοούμενο» και ποιητική,συγγνωστή, ανάγκη για τη διατήρηση του μέτρου.

  Στον ένατο στίχο συναντούµε ένα οξύµωρο· αντί για τη λογικά αναµενόµενη σύνταξη «ο
  ταύρος του Πικάσσο», συναντούµε τη φράση «του ταύρου ο Πίκασσο».*
  *Ο τόνος στο όνοµα του ζωγράφου αναβιβάζεται για να διατηρηθεί ο ίαµβος, αλλά ίσως και για να δηµιουργηθεί µια αρρυθµία στο όνοµα όµοια µε την αρρυθµία που προκαλούσε ο ζωγράφος µε τα έργα του στην έννοια της κλασικής ζωγραφικής.
  Ωπ. πριν το ποστάρω έκανα ανανέωση και με πρόλαβε ο Spiridione στο 129. Οκ. τ΄αφήνω για τον κόπο μου 🙂

 135. Pedis

  Εναλλακτικά:
  «Πήγαινε, Ω Βιτέλλιε, στον πολεμικό ήχο του ρωμαϊκού θεού». 🙂

 136. f kar said

  133 είναι η νέα εποχή

 137. sarant said

  129β-134 Οκ, λογικό.

 138. Μαρία said

  129
  Δεν πρόκειται όμως για οξύμωρο όπως π.χ. η νύμφη ανύμφευτη. Για να δικαιολογήσω τον παραλογισμό, το ρουθούνιζε το διάβαζα μεταβατικό: ο Πικάσο ρουθούνιζε στον ταύρο 🙂

  130
  Παιδικό μου ραμόνι απ’ το απολυτίκιο των Τριών Ιεραρχών. Τους την οικουμένην ακτίσι το φανταζόμουνα την οικουμένη να κτίσει.

 139. Μαρία said

  126
  Ο μείζονας, η μείζονα! Εύγε!

 140. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μεζεδάκι ή ακτιβισμός η «μείζονα τέχνη»; Μεζεδάκι προφανώς, διαφορετικά κάθε κοτσάνα θα το παίζει γλωσσικός ακτιβισμός. Όποιος δεν γουστάρει το «ο,η μείζων, το μείζον», ας χρησιμοποιεί το «μεγαλύτερος-η-ο».

 141. Μαρία said

  https://emvolos.gr/kyriakos-mitsotakis-osa-emvolia-erchontai-tosa-tha-ginontai/
  Ανοίγουμε δραστηριότητες όταν τα κρούσματα υποχωρούν, τις περιορίζουμε όταν αυτά αναζωπυρώνονται. Κρατάμε τις απαραίτητες ισορροπίες ανάμεσα στις ανάγκες της δημόσιας υγείας και της εθνικής οικονομίας, αποφασίζοντας κάθε εβδομάδα ανάλογα με τα δεδομένα. Και μένουμε σε διαρκή επιφυλακή ώστε να παρεμβαίνουμε όταν αυτό χρειάζεται.
  Δεν είναι, δηλαδή, η πολιτική βλέποντας και κάνοντας, είναι ακριβώς το αντίθετο. Βλέπουμε, ώστε να ξέρουμε ακριβώς τι κάνουμε.

 142. 140 Γιάννης Κουβάτσος

  Ναι, αλλά τα υπερθετικά στη γλώσσα μας είναι προβληματικά αφού μοιάζουν με τα αντίστοιχα στο συγκριτικό βαθμό.

 143. 139 Η παράταξη δεν ξέρει να χειριστεί καλά τη λέξη, τους μπερδεύει η ορθογραφία με εκείνο το -ε- που περισσεύει.

 144. sarant said

  139-140 Δεν με ενοχλεί «η μείζονα τέχνη», άλλωστε γράφεται, όπως και «ο μείζονας». Μακάρι να ηταν αυτό το μεγαλύτερο φάλτσο της Κεραμέως.

 145. Πέπε said

  140, 142

  Βασικά στα ελληνικά μπορείς ωραιότατα να πεις «η μεγάλη τέχνη», και δε νομίζω ότι θα καταλάβει κανείς κάτι διαφορετικό από τη «μείζονα τέχνη». Μεγαλύτερη, εδώ που τα λέμε, ούτε πάει ούτε -κυριότατα- συνηθίζεται.

 146. Οπως το λέει ο Spiridione στο 129, η μουράβιαδεν ξεραίνεται μέσα στη θάλασσα αλλά στον χρόνο περίπου (εξαρτάται από ην κίνηση του σκάφους) θέλει αλλαγή οπότε θέλει ξύσιμο για να φύγει η παλιά και να μπει η καινούργια. Γι αυτούς που βγάζουν το πλεούμενο έξω το χειμώνα πιο καλό είνα να μην βάζουν μουράβια αλλά κάθε χρόνο ένα καλό καθάρισμα μ το πιεστικό.

 147. Κιγκέρι said

  Και στη μουσική συνηθίζεται πια «η μείζονα κλίμακα» κι όχι «η μείζων κλίμαξ»

 148. Γιάννης Κουβάτσος said

  105: Μάλλον δεν ήμουν σαφής, Lands. Εξηγούμαι τι εννοώ, εν προκειμένω, με την κομματοκρατία, ίσως θα έπρεπε να το πω κομματικό σοβινισμό: Δεν εννοώ, προφανώς, πως για όλα φταίει αυτό το απεχθές φαινόμενο. Εννοώ, όμως, πως σε πολλέ περιπτώσεις δεν κρίνουμε μια πράξη ανάλογα με τη σοβαρότητά της αλλά ανάλογα με το προς τα πού γέρνουν κομματικά και ιδεολογικά οι θύτες και τα θύματα. Ο τύπος που βίασε την Μπεκατώρου είναι δεξιός, χάλασε τον κόσμο, δικαίως, η αριστερά. Ο Κιμούλης πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, μουδιασμένες και χλιαρές οι αντιδράσεις, παρόλο που οι καταγγελίες είναι πολλές και επώνυμες και παρόλο που η αριστερά είναι εξ ορισμού υπέρ των θυμάτων εργασιακής βίας. Είναι έτσι ή είναι η ιδέα μου;

 149. Costas Papathanasiou said

  82,85 κλπ
  “Tου ταύρου ο Πίκασσο”, είναι -όντως- ένα ιδιαίτερο ποιητικό σχήμα λόγου, το οποίο, ίσως, θα μπορούσαμε να ονομάσουμε “αντιμετάθεση- προσδιορίζοντος και προσδιοριζόμενου όρου”, η οποία οδηγεί ως εκ τούτου στην ταύτισή τους, δηλαδή στο ότι ο ζωγράφος απέδωσε τέλεια την εικόνα του ταύρου (σα να ήταν μέσα σ’ αυτόν: βλέπε Γκουέρνικα), κάτι ανάλογο με το σεφερικό “οι χορευτές έγιναν δέντρα”(=οι ορχούμενοι χόρεψαν όμορφα, φυσικά, όπως ένας όρχος λυγερόκορμων δένδρων στον άνεμο).
  Όμως, εδώ, είναι κάτι πολύ περισσότερο, διότι δεν μπορεί να ιδωθεί χώρια απ’ το όλο ποίημα που περιγράφει μια στυγνή φασιστική δυστοπία εντός της οποίας δολοφονείται ο Λόρκα αλλά και όλος ο φυσικός και καλλιτεχνικός κόσμος μοιάζει να ψυχομαχεί (“να ρουθουνίζει βαριά”) , τον οποίο Λόρκα, ο δικός μας ποιητής, τον ξεπροβοδίζει με τους δικούς μας αντίστοιχους νεκρούς (“κοπέλες απ’ το Δίστομο”), τον καθησυχάζει (:”μη σε μέλει”) και του δίνει την υπόσχεση ότι θα γυρίσουν τα πράγματα -στο δρόμο που αυτός χάραξε- με μία αντεπίθεση προς τον ταύρο του φασιστικού “Βορρά”, οπότε, γι’ αυτή την ψυχωμένη υπόσχεση στη μνήμη Λόρκα και Καββαδία, αξίζει νομίζω να θυμόμαστε το εν λόγω ποιητικό σχήμα ως “τραβέρσο ανάποδο” στον Φασισμό.

 150. aerosol said

  Βρε την Cathrine the Great! Και δε μου λέτε, αυτή και ο Alexander the Great είναι συγγενείς;

  Η οποία ήταν μια απίστευτα δυναμική και ικανή γυναίκα. Κι επειδή ήταν γυναίκα με τόσο ισχυρή εξουσία (και όχι Babis the Great) οι επιθέσεις εναντίον της περιείχαν όλη αυτή την τερατολογία σεξουαλικής φύσης, βασισμένη σε τόσο εμφανή μυθεύματα που κανονικά θα μας έκαναν να γελάμε αλλά… τα αναπαράγουμε μες στους αιώνες.

  Ενώ ο Ναπολέων απλά έμεινε ως κοντός -κανείς δεν βρέθηκε να διαδώσει πως πήδαγε αρκούδες, ξερωγώ. Αλλά, φευ, ούτε αυτός ήταν κοντός. Είχε κανονικό ανάστημα, όμως (1) οι Άγγλοι κάτι έπρεπε να του βρουν για να τον κοροϊδεύουν και (2) περιστοιχιζόταν από κάτι γρεντάλια ευζώνους, του σώματος των Γρεναδιέρων, που ήταν ό,τι ψηλότερο στον στρατό της εποχής (συν κάτι καπελαδούρες να, με το συμπάθειο), κι έτσι το ψέμα φαινόταν πιο αληθοφανές.

  [Αλήθεια, χρησιμοποιείτε/γνωρίζετε την λέξη γρεντάλια;]

  #63
  Γιώργο, αυτά τα φαινόμενα δεν υπάρχουν μόνο στον χώρο του θεάματος. Ίσως ούτε και να ισχύουν περισσότερο στον χώρο του θεάματος σε σύγκριση με αλλού. Απλά υπάρχει ενδιαφέρον του κοινού για αναγνωρίσιμα ονόματα και όταν είναι να γίνει σάλος με κάτι, γίνεται σε τέτοιους χώρους. Μια ηθοποιός ή μια τραγουδίστρια θα βρει κανάλι πρόθυμο να ακούσει την ιστορία της. Μια ταμίας, μια φοιτήτρια, μια υπάλληλος γραφείου, δύσκολα θα βρουν ευήκοα ώτα.

 151. Νίκος Κ. said

  [127] (Συνήγορος Μπαμπι κι ο Διγαλάκης μόλις, για τους ξενόγλωσσους όρους)

  … συνεργάστηκαν για τη γρήγορη μετάβαση στο διαδικτυακό campus
  https://www.vdigalakis.gr/?p=5349

  Η Κρήτη – και τα Χανιά ακόμα περισσότερο – δεν έχουν επενδύσει στο branding του κύριου προϊόντος τους, του τουρισμού
  https://www.vdigalakis.gr/?p=1066

  … χαράζοντας στρατηγική, αναπτύσσοντας το branding και αναβαθμίζοντας το τουριστικό μας προϊόν
  https://www.vdigalakis.gr/?p=1066

  Σπεύδει, μάλιστα, με νομοσχέδια express, να δημιουργήσει τετελεσμένα για την επόμενη κυβέρνηση
  https://www.vdigalakis.gr/?p=1025

  … αποκλείουν πολύ αξιόλογους νέους επιστήμονες, ενισχύοντας το brain drain.
  https://www.vdigalakis.gr/?p=1025

  Στο Πολυτεχνείο Κρήτης συστάθηκε το TUC Innovation House
  https://www.vdigalakis.gr/?p=427

  Οι αριθμοί αυτοί είναι εξαιρετικά χαμηλοί με βάση τα διεθνή standards
  https://www.vdigalakis.gr/?p=423

 152. Κιγκέρι said

  150: Τα γρεντάλια φαντάζομαι ότι είναι κάτι σαν τα ντερέκια, αλλά όχι, δεν την ξέρω τη λέξη.

 153. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και στη γενική πώς θα είναι; Της μείζονα τέχνης; Σας αρέσει αυτό το κατασκεύασμα; Εμένα καθόλου. Η μεγάλη τέχνη, η μεγαλύτερη τέχνη ή η μείζων τέχνη, ναι. Επιλογές που σέβονται το γλωσσικό αίσθημα υπάρχουν. Τα αποκρουστικά υβρίδια τι προσφέρουν ακριβώς;

 154. dryhammer said

  151 [127] Κανονικά έπρεπε να υπογράφει Doublemilk [κατά τον Δίπορτο του Χάρη Κατσαρόλα]

 155. Μαρία said

  144
  Γιά πες πώς θα κάνει στη γενική.
  Ρωτάω γιατί βρήκα ένα καρναβάλι: Είναι γνωστό ότι η μείζονα κατάθλιψη … τα κριτήρια διάγνωσης μείζονος κατάθλιψης με ψυχωσικά στοιχεία,
  https://www.didaktorika.gr/eadd/handle/10442/47820

 156. Μαρία said

  153
  Γράφαμε μαζί 🙂

 157. sarant said

  153-155 Μα, της μείζονας, τι άλλο; Της μείζονας κλίμακας.

  150 Ξέρω τη γρεντιά, που είναι το δοκάρι, ιδίως το ξύλινο δοκάρι της στέγης στα παλιά σπίτια.

 158. Μαρία said

  148
  Δεν βλέπω τηλεόραση και δεν ξέρω τις αντιδράσεις. Αλλά εσύ θα συμψήφιζες ένα δάσκαλο που ρίχνει χαστούκια με ένα βιαστή; Υπάρχουν και σκηνοθέτες που ρίχνουν χαστούκια.

 159. sarant said

  148-158 Ακριβώς, είναι τελείως άκυρο να θεωρούμε ίδιο πράγμα, ίδιας τάξης πράγμα, το χαστούκι με τη σεξουαλική επίθεση/βιασμό κτλ.

 160. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μόνο που αν ο Κιμούλης ήταν δεξιός, οι αντιδράσεις θα ήταν πολύ πιο έντονες, έτσι; Σ’ αυτό επικεντρώνομαι, στα δύο μέτρα και δύο σταθμά, στους «δικούς» και στους «άλλους». Εννοείται πως ο βιασμός είναι έγκλημα, αλλά και το να μοιράζει ο προϊστάμενος (αριστερός κατά τα άλλα) κλοτσιές και προσβολές στις υφιστάμενές του και να τις ρίχνει στα ψυχοφάρμακα, μου είναι αποκρουστικό από κάθε άποψη και απορώ που τα βάζουμε στο ζύγι.

 161. Εγώ είδα να γράφεται αυτό με τις ανόμοιες αντιδράσεις, όχι όμως τις ίδιες τις αντιδράσεις. Θέλω να πω, μου φαίνεται για ευσεβής πόθος των «δεξιών» να σιώπησαν οι «αριστεροί» για τον Κιμούλη.
  Πολλοί παρασύρθηκαν από ένα τουί του τομέα πολιτισμού Σύριζα που τον υπερασπιζόταν για κάτι (δεν ξέρω τι) το 2017 και νόμισαν ότι ήταν σημερινό.

 162. ΚΩΣΤΑΣ said

  Τώρα μόλις μπήκα. Ούτε κείμενο, ούτε σχόλια, αργότερα.

  Τυχαία είδα το γρεντάλι, στα τελευταία σχόλια. Γκριντάλι, πιο γνωστό σε μένα, ο πανύψηλος άνδρας. Πιθανόν από τη γρεντιά που λέει ο Νικοκύρης. Συνηθέστερο σε ΝΔ Θεσσαλία – Ήπειρο, άντε και λίγο Αιτωλοακαρνανία… 😉 Πιθανολογώ σχέση του φίλου Αεροζόλ με αυτές τις περιοχές. 🙂

 163. Γιάννης Κουβάτσος said

  161: Καθόλου ευσεβής πόθος, δυστυχώς. Είναι εύκολο να το διαπιστώσει όποιος ψάξει λίγο στο διαδίκτυο και κάνει τις απαραίτητες συγκρίσεις. Λες και είναι πρώτη φορά που των άλλων είναι καρύδια και βροντούν και τα δικά μας σύκα και σιωπούν. Οι κτητικές αντωνυμίες διακομματικές, δυστυχώς.

 164. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @160. Δεν σχολιάζω σήμερα Γιάννη, επειδή προσυπογράφω κάθε σου λέξη! 🙂

 165. Μαρία said

  161
  Ένας τουιτεράς πάντως που το κυκλοφόρησε δήλωσε οτι ήξερε πως ήταν του 2017.
  https://left.gr/news/pseytes-kai-hrisimoi-ilithioi
  https://www.efsyn.gr/tehnes/art-nea/103631_ta-brontixe-me-aihmes-enantion-syriza

 166. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Πάντως (Νικοκύρη και λοιποί) κανείς δεν εξομοίωσε βιασμούς και άλλες -ας τις πούμε- ασελγείς πράξεις με απάνθρωπες και βίαιες συμπεριφορές, Φυσικά είναι άλλο το ένα και άλλο το άλλο, έχουν όμως ένα κοινό χαρακτηριστικό: Πρέπει να καταγγέλονται χωρίς δισταγμούς από τα θύματα και να καταδικάζονται ΑΛΥΠΗΤΑ από τον Νόμο και την κοινωνία. Κανένα έλεος γι αυτά τα κτήνη (σ’αυτήν την κατηγορία υπάγεται και αυτός ο ηθοποιάκος), σε όποια συλλογικότητα και να είναι ενταγμένα, όποια και να είναι η μέχρι την παρεκτροπή τους «προσφορά»- καλλιτεχνική ή άλλη..

 167. […] Βέβαια, στη γαστρονομία συνήθως τα λέμε “κοκκινιστά”, είτε τα φαγητά είτε τα μεζεδάκια, όχι “κοκκινισμένα”. Αλλά ο τίτλος του σημερινού βδομαδιάτικου πολυσυλλεκτικού μας άρθρου είναι εμπνευσμένος απο την επικαιρότητα και όχι απ’ τη μαγειρική -αφού από σήμερα επανέρχεται ο χάρτης με τις κίτρινες και τις κόκκινες περιοχές (“αυξημένου κινδύνου”), στις οποίες εντάσσεται και η Αττική… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2021/01/30/meze-464/ […]

 168. 152 Γιάννης Κουβάτσος
  155 Μαρία

  >>Τα αποκρουστικά υβρίδια τι προσφέρουν ακριβώς;

  Δεν υποτίθεται πως βρισκόμαστε σε μια φάση ανασυγκρότησης της ΚοιΝΕ με μια συνεπέστερη γραμματική, με βάση μηχανισμούς αναλογίας και οικονομίας;
  Η γενική δεν είναι από μόνη της «εξαίρεση» που την απωθεί η νεοελληνική σύνταξη;

  Κατά τη γνώμη μου, οι λέξεις ως λεξικά σημασιολογικά μορφήματα (θέμα) μπορούν να προτείνονται από τους χώρους που έχουν την επάρκεια να το κάνουν (ειδικοί, ορολόγοι και επαγγελματίες της καθημερινής ζωής) αλλά για τη γραμματική τους μορφολογία (καταλήξεις και τονισμό) το προβάδισμα το έχει η χρήση και ο απλός ομιλητής.

 169. sarant said

  166 και πριν: Εφόσον λοιπόν είναι δύο θέματα διαφορετικά, καλό είναι να τα κρατάμε χωριστά. Διότι έχουν μπερδευτεί και ο θόρυβος για τον Κιμούλη σκέπασε πχ τις καταγγελίες για τον Σπυροπουλο. Πράγμα που δείχνει ότι δεν υπάρχει και πολιτική στόχευση διότι ο Σπυρόπουλος πέφτει στα μαλακά, παρά το ότι δεν έχει φανερή πολιτική τοποθέτηση (έχει; )

 170. aerosol said

  #152 & 157 & 162
  Ναι, νομίζω είναι ίδιο με το ντερέκι: πολύ ψηλός αλλά και γεροφτιαγμένος. Μου φαίνεται πολύ ταιριαστό να προκύπτει από την γρεντιά, ένα μακρύ και στιβαρό δοκάρι. Δεν έτυχε να το ακούσω γκριντάλι. Έχω κάποια ρίζα από Αιτωλοακαρνανία, και το χρησιμοποιεί και η μητέρα μου, οπότε καμιά φορά μπαίνει και στον δικό μου λόγο.

  #160
  Γιάννη ούτε εγώ πιστεύω πως έχει κάποια «ασυλία» ο Κιμούλης λόγω αριστεροσύνης.
  Προσωπικά, μάλιστα, τον αντιπαθώ βαθύτατα ως χαρακτήρα εδώ και χρόνια. Διακρίνω μια τεράστια εγωπάθεια, σε σημείο που σε μια παλιότερη κοινή συνέντευξη με Νταλάρα, ο Νταλάρας μπροστά του φαινόταν σαν ένας απλός, προσηνής, άνθρωπος της διπλανής πόρτας -ε, αυτό λέει πολλά! Καθόλου δεν νομίζω πως είμαι ο μόνος, ασχέτως πολιτικής κατεύθυνσης. Γι αυτό και αμέσως μου φάνηκε ρεαλιστικότατη η κατηγορία της Ζέτας Δούκα -η οποία, αντίθετα, μου φαίνεται συμπαθής άνθρωπος που δεν απασχολεί με ανοησίες- σε σημείο που να προβληματιστώ μήπως τον αδικώ από προκατάληψη.

 171. Κιγκέρι said

  Α, κι εγώ την ξέρω τη γρεντιά, ή μάλλον την αγριντιά, από το θρακιώτικο τραγούδι του Στέργιου που πισμάνιψι:

  Ιδώ Στέργιος, ικεί Στέργιος, Στέργιος απάν’ σν’ αγριντιά
  Κατέβα Στέργιο μ’, κατέβα τζάνεμ να σι παντρέψουμι.

 172. Χαρούλα said

  #143 Χτήνος, τέλειο!👏🏻

  Εγώ πάλι θα ήθελα διαφορετική αντίδραση για Κιμούλη. Σκληρότερη. Η αριστερά δεν επιτρέπεται να παραβλέπει κακομεταχείρηση εργαζόμενου από εργοδότη.
  Οι άλλοι, τέτοιοι είναι. Να διωχθούν. Παραδοσιακά όμως ξέρουμε ότι οι περισσότερες λέρες στα ακροδεξιά της ΝΔ λουφάζουν. Τι να μας εντυπωσιάσει;; Στα δικαστήρια. Κατευθείαν! Ελπίζωντας στην …ανεξάρτητη δικαιοσύνη.
  (ΚΩΣΤΑ και κ.Κατσέα συγχωρέστε με. Μόνο για την ακροδεξιά του χώρου μιλάω)

 173. Εκδοχές
  Αψλός, γκαλγκάντς, γκαμλάρ, γκιαμίρς, γκλιαμίρς, γκριντάλ’, καλαμαντάρς, καμλάρς, κατέβα να φάμε, κλίκας, κριμανταλάς, λιτόν’, λουγκούρς, μακρύς, μπουερός, μπουϊλής, ντιλίν’, ντιντέικους, ντιρέκ’, ξεκλιέτζουνους, ραγκατζάνους, ψλέας, ψλος κ.ά.

 174. ΚΩΣΤΑΣ said

  164 Γιώργο, συμφωνώ μαζί σου για τον Γιάννη, είναι πολύ καλός, αλλά πως να το πω, μερικές φορές μας τα χαλάει λίγο με τον Μπάοκ και τον Μπάμπι… έχει γενικά δυσανεξία με το μπ… 😜

 175. Χαρούλα said

  #171 Κιγκέρι ρεζίλι η θρακιώτισσα! Αγριλιά ραμόνιζα τόσον καιρό🥴. Βέβαια τώρα που το έψαξα δίνει διάφορες εκδοχές. Αλλά γύρω από την δική σου. Αγριδιά, αγριμδιά…
  Έστω και αργά κάτι έμαθα. Σ´ευχαριστώ

 176. aerosol said

  #171
  Και Θράκη λοιπόν!

  #173
  Πσσσς, πολλά από αυτά τώρα τα μαθαίνω!
  Θα μείνω στο καλαμαντάρς (φαντάζομαι «καλαμαντάρης»). Θυμάμαι παλιά ρήση που παίνευε τις κοντούλες εις βάρος των ψηλότερων γυναικών: «Κοντή γυναίκα: πέρδικα, ψηλή: καραμαντάνα.» Μου μοιάζει για παραλλαγή της ίδιας λέξης, και μάλιστα όχι απλά περιγραφική του ύψους αλλά δηλώνοντας το άχαρο, το ατσούμπαλο.
  [Και τώρα ξανα-αναρωτιέμαι: έχουμε πει ποτέ για το ατσούμπαλο;]

 177. Triant said

  160: Συγγνώμη Γιάννη αλλά, ανεξάρτητα από την ουσία, το ‘αν … θα’ δεν είναι επιχείρημα.

 178. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @174. Έχει όμως καί ΜΠέσα και ηθικό ΜΠούσουλα 🙂

 179. Triant said

  176.2 Υπάρχει και η συμβουλή «ψηλό άλογο, κοντή γυναίκα»..

 180. Γιάννης Κουβάτσος said

  170: Αναφέρομαι στη στάση του επίσημου ΣΥΡΙΖΑ και όχι γενικώς των αριστερών, δικό μου το λάθος, αν δεν το κατέστησα σαφές. Του ΣΥΡΙΖΑ που απαίτησε από τον Μητσοτάκη να ζητήσει συγγνώμη από την Μπεκατώρου, επειδή ο θύτης ήταν μέλος της ΝΔ, λες και υπήρξε συνενοχή και συνυπευθυνότητα. Θα φταίει τώρα η ΝΔ να απαιτήσει από τον Τσίπρα να ζητήσει συγγνώμη από τη Δούκα και τις άλλες καταγγέλλουσες ηθοποιούς; Καταλαβαίνουμε, νομίζω, σε τι απίστευτες γελοιότητες οδηγεί η προσπάθεια για κομματική εκμετάλλευση οποιουδήποτε ζητήματος προκύπτει, αλλά και πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η τακτική, που κατεβάζει στη λάσπη της πολιτικής αρένας πολύ σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν τους φύσει και θέσει αδύναμους της κοινωνίας μας.

 181. @ 176 Aerosol

  >> Ατσούμπαλο[ς]

  Πράγματι, πάει προς το «κρεμανταλάς» αλλά όχι με επισήμανση του ύψους (γνώμη μου).

 182. aerosol said

  #180
  Ελήφθη, Γιάννη. ίσως έπρεπε να το σκεφτώ πως αυτό εννοούσες. Ομολογώ πως δεν παρακολουθώ τις αντιδράσεις Σύριζα (ούτε με Μπεκατώρου, ούτε με Κιμούλη) και όπως το περιγράφεις έχεις δίκιο. Δεν γίνεται να κομματικοποιείς μονόπλευρα τέτοια θέματα που είναι θέμα χρόνου να βγουν και από τον δικό σου πολιτικό χώρο.

 183. Αυτό ναι, η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν κάπως ξεκούδουνη.

 184. sarant said

  180 Πώς να ζητήσει οτιδήποτε από τον Τσίπρα η ΝΔ σε σχέση με τον Κιμούλη; Ο Κιμούλης από το 2017 έχει δηλώσει απογοητευμένος από τον ΣΥΡΙΖΑ και το 2019 ψήφισε ΚΚΕ και κάλεσε να ψηφιστεί το ΚΚΕ.

  Οπότε, Γιάννη, δεν είναι κομματικό το θέμα.

 185. Φαίδρα said

  Ευχαριστώ και πάλι για τα σχόλια σχετικά με τον στίχο του Καββαδία. Χρήσιμα όλα.

 186. 180 Δεν με ενδιαφέρει ιδιαιτέρως η στάση του σύριζα αλλά όταν έχουμε την ιστορία της Μπεκατώρου, τον Νίκο Γεωργιάδη και τον άλλο δεν-ξέρω-πώς-τον-λεν αξιωματούχο της ΝΔ που γούσταρε σαδομαζό παρτούζες με 17χρονα, ε, κάτι τρέχει με την παράταξη. Πρόσφατα σχολιάζαμε τις αφίσες των πάρτυ της ΔΑΠ που, όσο νάναι, κάτι φανερώνουν κι αυτές οι καημένες.

 187. ΓΤ said

  αθλητική κίνηση

  ΑΕΛ-Βόλος 0-0
  Αστέρας Τρίπολης-Άρης 2-1
  ΠΑΟ-Λαμία 0-0

  Τρίκαλα-Λεβαδειακός 1-3
  Ξάνθη-Χανιά 0-0

  Μεσολόγγι-Κολοσσός 87-77
  Λαύριο-ΠΑΟΚ 84-77
  Περιστέρι- Ιωνικός 86-70

  Μίλων-ΟΦΗ 3-0 (25-20, 25-21, 25-22)
  Κηφισιά-Φίλιππος (12-25, 22-25, 19-25)

 188. aerosol said

  #181
  Ναι, ο ατσούμπαλος μπορεί να είναι άχαρος σε μορφή ή απλά σε στάση σώματος, αλλά (συνηθέστερα;) αναφέρεται στην κίνηση. Συνεκδοχικά ίσως και στην συμπεριφορά. Μπορεί να είναι κοντός ή ψηλός, άσχημος ή όμορφος, μα… ατσούμπαλος.
  [Και είμαι λίγο. Μπορώ εύκολα να κοπανήσω χέρια ή ώμο στην κάσα της πόρτας στρίβοντας να μπω σε κάποιο δωμάτιο. Το μπαλέτο ΔΕΝ έχασε που δεν ασχολήθηκα!]

 189. Μαρία said

  168
  Καμία αντίρρηση. Οι νεότεροι μουσικολόγοι διαπίστωσα οτι χρησιμοποιούν τη γενική της μείζονας, άρα δεν μιλάμε για υβρίδιο.
  Η μείζονα όμως της Κεραμέως που είναι νομικός μου θυμίζει τα προστίματα του Κυριάκου.

  180
  Ε πες το, ρε συ, απ’ την αρχή και μη μας τυραννάς. Αυτή η ανακοίνωση ήταν απαράδεκτη.
  Ο Κιμ. βέβαια δεν υπήρξε ποτέ κομματικό μέλος, μόνο σύζυγος κομμ. μέλους.

 190. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @172. Χαρούλα, είνι αλήθεια ότι στις δυτικές κοινωνίες οι περισσότερες λέρες φωλιάζουν δεξιά (..και στις «σοσιαλστικές» αριστερά..), όπως είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι πορτοφολάδες δρουν στα λεωφορεία, χωρίς να φταίνε γι αυτό τα λεωφορεία. [Και ακροδεξιός δεν είμαι, αλλά δεν με ενοχλεί καθόλου το να με υποψιάζεσαι για τέτοιον. Στον ιδεολογικό πολτό της κοινωνίας μας έχουν θέση -ενίοτε περίοπτη!- υπερασπιστές του Κουφοντίνα, του Γιωτόπουλου, του Ζέγκου, του Στέργιου Αναστασιάδη, του Πεκτασίδη, του Γούσια, του Ιωαννίδη κλπ κλπ κλπ. Να μην έχουν και κάποια αντίβαρη θέση οι ακροδεξιοί; 🙂 ]

 191. Γιάννης Κουβάτσος said

  186: Δεν πίστευα ποτέ ότι θα χρειαστεί να υπερασπίσω τη ΝΔ, αλλά, σοβαρά τώρα, είναι επιλήψιμη ηθικά παράταξη, επειδή κάποια μέλη της ήταν/είναι βιτσιόζοι; Δεν βλέπω να έχεις βάλει και χαμογελαστή φατσούλα, για να καταλάβω αν αστειεύεσαι. Έχει τόσα τρωτά η κυβερνητική πολιτική της, για να την επικρίνει κανείς, που τέτοιες ασύστατες γενικεύσεις καλόν είναι να λείπουν.

 192. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @179. Από μόνα τους δεν φτάνουν. Θέλουνε και τα δύο, άξιο καβαλάρη! 🙂

 193. Χαρούλα said

  #190, αυτό ακριβώς εννοούσα, ότι δεν είστε ακροδεξιοί. (Όπως και πάρα πολλοί ψηφοφόροι της ΝΔ.) Πάλι ακατανόητα έγραψα;;;😢

  Και ένα μεζεδάκι για δείπνο. Αν και σιχαίνομαι που το ανεβάζω… Αφού δούμε τον μεζέ, ας τον φτύσουμε για την άποψη!

 194. 191
  Ηθικά επιλήψιμη δεν είναι για τις πρακτικές κάποιων στελεχών της αλλά για την κάλυψη που τους παρέχει όταν αυτές βγαίνουν στη φόρα. Ακόμα ανεμίζουν την αθώωση Γεωργιάδη κάνοντας γαργάρα την εισαγγελική αγόρευση (δυστυχώς πρέπει να αθωωθεί λόγω παραγραφής). Ποιός ήταν εκείνος ο βουλευτής ΝΔ (κάποιου νησιού) που οδηγώντας τύφλα στο μεθύσι προκάλεσε τον θάνατο επιβάτιδας του αμαξιού του και στη συνέχεια αρνήθηκε να υποβληθεί σε αλκοτέστ εν ονόματι της βουλευτικής ασυλίας? Έμεινε μια τετραετία εκτός βουλής για να καταλαγιάσει το πράμα και μετά ξανασπρώχτηκε από το κόμμα και ξαναεκλέχτηκε από την ό,τι σκατά και το φτυάρι κομματική βάση. Έχεις καμιά αμφιβολία για το τι παίχτηκε στην υπόθεση Σαμαρά-Μπουλούτα?
  Ηθικά όλα αυτά, δε λέω.

 195. Πέπε said

  @168

  Όχι, δεν έχω υπόψη μου να υποτίθεται τέτοιο πράγμα.

  > > το προβάδισμα το έχει η χρήση και ο απλός ομιλητής.

  Ποιος είναι ο απλός ομιλητής, και γιατί να έχει το προβάδισμα έναντι του σύνθετου ομιλητή;

  Ας πούμε ότι υπάρχουν τρεις κατηγορίες ομιλητών: αυτός που ξέρει πώς κλίνεται η μείζων, αυτός που δεν ξέρει, και αυτός που δε χρησιμοποιεί ολωσδιόλου τη λέξη. Ποιον από τους τρεις θα ρωτούσαμε, αν υποθέταμε ότι πρέπει να βγει μια απόφαση για το πώς θα κλίνεται εφεξής η λέξη;

  «Της μείζονος» είναι ωραιότατη γενική -η μόνη μάλιστα ωραία και η μόνη αποδεκτή- για την πρώτη κατηγορία. Το αν συμφωνεί ή δε συμφωνεί με τα γενικά πρότυπα της γλώσσας είναι μια θεωρητική κατασκευή. Το μόνο σημείο όπου αυτή η κατασκευή συναντάται με την εμπειρική πραγματικότητα είναι αν πάρουμε τη γνώμη της δεύτερης κατηγορίας ομιλητών.

 196. Μαρία said

  193
  Αυτή η ανάρτηση εξόργισε τον Αλέξανδρο Μπουρδούμη που ανέβασε ένα Instagram Story αναφέροντας: «Καμαρώστε τον Πρόεδρο των περίφημων Κορφιάτικων Βραβείων. Ποτέ ξανά ηθοποιός να μην πατήσει το πόδι του στις βραδιές που διοργανώνει».

 197. ΚΩΣΤΑΣ said

  193 Χαρούλα, μη στεναχωριέσαι, δεν μας έθιξες. Είσαι τόσο ευγενική, τόσο καλή και τόσο ανοιχτόμυαλη, που άμα λάχει, δέκα δεξιούς τους πετάω στον καιάδα αν είναι να γλυτώσω εσένα. Έχω ακούσει… και τί δεν έχω ακούσει, έπαθα ανοσία.

  Και μη φανταστείς ότι είμαι κανένα στέλεχος της ΝΔ, απλός δεξιός είμαι. Όλα ξεκίνησαν από το χούι μου να είμαι γενικά πειραχτήρι. Μόλις βγήκε το ΠΑΣΟΚ, στις παρέες, σε κάτι μικροσυγκεντρώσεις έλεγα για πλάκα διάφορα πειραχτικά, όπως: «μή σκιάζεστε στα σκότη, η δεξιά σαν της αυγής το φεγγοβόλο αστέρι, της νύχτας το ξημέρωμα θα φέρει». Ε! με βάλαν στο μάτι…. αποδείχτηκα όμως προφήτης, ήρθε το φως! 😜😂🤪

 198. ΓΤ said

  194@

  Ο γιατρός Κωνσταντίνος Καραμηνάς (μεθούλιακας βολευτής ΝΔ Σάμου)

 199. Λάζαρος Μ. said

  Σε χθεσινή σκακιστική στήλη διάβασα ότι «ο Χιρί διετέλεσε πολλές φορές πρωταθλητής στην Ολλανδία». Είναι κατάλληλο το ρήμα που επιλέχτηκε; Δεν θα ήταν προτιμότερο το «αναδείχτηκε»;

 200. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Γιάννη Ιατρού, θα περιμένω μέχρι τα ξημερώματα να σχολιάσεις! 🙂

 201. Konstantinos said

  Το ποίημα αναφέρεται στον ισπανικό εμφύλιο και στο Β παγκόσμιο πόλεμο.
  Ο ταύρος είναι το σύμβολο της Καστίλλης Μαδρίτης. ( Αντίστοιχα η Καταλονία έχει ένα γαϊδούρι)
  Ο Πικάσο ρουθουνιζει στην κρατική κεντρική (και φασιστική) εξουσία.

 202. Μαρία said

  23

 203. ΓΤ said

  199@

  Αν οι τέσσερις φορές που το έχει κατακτήσει είναι πολλές, πάσο.

  Μπρος στον Ανίς Χιρί
  πολλοί μοιάζουν ανίσχυροι

 204. Μαρία said

  Συντονιστής για Θέματα Επικοινωνίας και Ανίχνευσης Εκπαιδευτικών Αναγκών Μελών Ε.Κ.Ο. της Γραμματείας Ε.Κ.Ο. Νέας Δημοκρατίας – Φιλελεύθερος κεντροδεξιός.
  Οι ΕΚΟ τι είναι;
  Είχα πέσει και παλιότερα σε τουίτ του κι ελπίζω η μάνα του να κράτησε το πατρικό της επώνυμο.

 205. @ 188 Aerosol

  Σωστό.

 206. @ 189 Μαρία

  Γι’ αυτό χρειάζεται (και ελπίζουμε πως γίνεται τώρα) η ανασυγκρότηση της ΚοιΝΕ. Φυσικά το «ποιος, σε ποιον, πότε κ.λπ. μιλάει» πάντα θα το σκεπτόμαστε αλλά καλό είναι να γίνεται σε πραγματικούς όρους λειτουργίας της γλώσσας μας. 🙂

 207. Μαρία said

  Η κάνναβη και ο Σολομώντας https://www.avgi.gr/politiki/378055_i-kannabi-kai-o-solomontas

 208. sarant said

  199-203 Γιατί να μην στεκει το «διετέλεσε»; Επειδή ταιριάζει καλύτερα με αξιώματα; (πχ διετέλεσε υπουργός ναυτιλίας); Ίσως, αλλά δεν το θεωρώ λάθος.

 209. # 200

  μπορεί να μιλήσει στο κινητό αλλά πρέπει να είναι πιο δύσκολο να γράψει

 210. @ 195 Πέπε said

  >>Όχι, δεν έχω υπόψη μου να υποτίθεται τέτοιο πράγμα: το προβάδισμα το έχει η χρήση και ο α.π.λ.ό.ς. .ο.μ.ι.λ.η.τ.ή.ς.

  >>Ποιος είναι ο απλός ομιλητής, και γιατί να έχει το προβάδισμα έναντι του σύνθετου ομιλητή;
  >>Ας πούμε ότι υπάρχουν τρεις κατηγορίες ομιλητών: αυτός που ξ.έ.ρ.ε.ι. πώς κλίνεται η μείζων, αυτός που δεν ξέρει, και αυτός που δε χρησιμοποιεί ολωσδιόλου τη λέξη. Ποιον από τους τρεις θα ρωτούσαμε, αν υποθέταμε ότι πρέπει να βγει μια απόφαση για το πώς θα κλίνεται εφεξής η λέξη;
  >>«Της μείζονος» είναι ωραιότατη γενική -η μόνη μάλιστα ωραία και η μόνη αποδεκτή- για την πρώτη κατηγορία. Το αν συμφωνεί ή δε συμφωνεί με τα γενικά πρότυπα της γλώσσας είναι μια θεωρητική κατασκευή. Το μόνο σημείο όπου αυτή η κατασκευή συναντάται με την εμπειρική πραγματικότητα είναι αν πάρουμε τη γνώμη της δεύτερης κατηγορίας ομιλητών.

  ================

  Επειδή διαφωνούμε πλήρως ας πιάσουμε, βιαστικά βέβαια, μερικά σημεία.

  Το «ξέρει» θέλει πολύ κουβέντα. Από πού αντλεί τη γνώση αυτή; «Κείται» στη σύγχρονη λογοτεχνία μας; Στους δημοτικιστές μας; Υπάρχει αντίρρηση ότι είναι επείσακτο στοιχείο που μπήκε με συνθήκες γλωσσικής βίας της οποίας υπάρχουν ακόμα εκπρόσωποι που κρύβονται πίσω από την αρχαία γραμματική;

  Ναι, ναι, «[τ]ο αν συμφωνεί ή δε συμφωνεί με τα γενικά πρότυπα της γλώσσας είναι μια θεωρητική κατασκευή», συμφωνώ. Αλλά ποτέ δεν συνέβη να ακούσω για μια άλλη περιγραφή, παρά μόνο για λεξικογράφηση άλλων μορφών της γλώσσας και εξαντλητικές ετυμολογήσεις.

  Ας ευχόμαστε να ολοκληρωθεί η ανασυγκρότηση της ΚοιΝΕ.

  Καληνυχτίζω. 🙂

 211. rogerios said

  Να γυρίσω τη συζήτηση… στα μοσχάρια, για να δούμε λίγο τι ακριβώς προβλέπει η ενωσιακή νομοθεσία; Χοντρικά και ειδικώς όσον αφορά την Ελλάδα, έως τους οκτώ (8) μήνες το ζώο χαρακτηρίζεται ως «μοσχάρι γάλακτος», ενώ το κρέας ζώων ηλικίας οκτώ έως δώδεκα (12) μηνών διατίθεται στο εμπόριο ως κρέας από «νεαρό μοσχάρι». Για το κρέας ζώων μεγαλύτερων από 12 μήνες απαγορεύεται η χρήση του όρου «μοσχάρι».

  Το εφαρμοστέο νομοθέτημα είναι ο κανονισμός (ΕΕ) 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, για τη θέσπιση κοινής οργάνωσης των αγορών γεωργικών προϊόντων… Όπως ισχύει σήμερα, κατόπιν και της τελευταίας τροποποίησής του (με τον κανονισμό 2020/2220, της 23ης Δεκεμβρίου 2020), αυτός προβλέπει συγκεκριμένα τα εξής:

  «ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VΙΙ: ΟΡΙΣΜΟΙ, ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 78
  ΜΕΡΟΣ Ι, Κρέας βοοειδών ηλικίας κάτω των δώδεκα μηνών

  ΙΙ. Ταξινόμηση των βοοειδών ηλικίας μικρότερης των δώδεκα μηνών στο σφαγείο
  Κατά τη σφαγή τους, όλα τα βοοειδή ηλικίας κάτω των δώδεκα μηνών ταξινομούνται από τις επιχειρήσεις, υπό την εποπτεία της αρμόδιας αρχής, σε μία από τις ακόλουθες δύο κατηγορίες:
  A) Κατηγορία V: Βοοειδή ηλικίας κάτω των οκτώ μηνών….
  B) Κατηγορία Z: Βοοειδή ηλικίας άνω των οκτώ μηνών, αλλά κάτω των δώδεκα μηνών…
  ΙΙΙ. Ονομασίες πώλησης
  1. Το κρέας βοοειδών ηλικίας κάτω των δώδεκα μηνών διατίθεται στο εμπόριο στα κράτη μέλη μόνο με την ή τις ακόλουθες ονομασίες πώλησης που ορίζονται για κάθε κράτος μέλος:
  α) Για το κρέας βοοειδών ηλικίας μικρότερης των οκτώ μηνών (αναγνωριστικό γράμμα της κατηγορίας: V)
  Χώρα εμπορίας | Ονομασίες πώλησης που πρέπει να χρησιμοποιούνται:
  Βέλγιο: veau, viande de veau/kalfsvlees/Kalbfleisch – Βουλγαρία: месо от малки телета – Τσεχική Δημοκρατία: Telecí… – Γερμανία: Kalbfleisch – Ιρλανδία: Veal – Ελλάδα: μοσχάρι γάλακτος – Ισπανία: Ternera blanca, carne de ternera blanca – Γαλλία: veau, viande de veau – Κροατία: teletina – Ιταλία: vitello, carne di vitello – Κύπρος: μοσχάρι γάλακτος… – Λουξεμβούργο: veau, viande de veau/Kalbfleisch… – Κάτω Χώρες: Kalfsvlees – Αυστρία: Kalbfleisch – Πολωνία: Cielęcina – Πορτογαλία: Vitela – Ρουμανία: carne de vițel… – Σουηδία: ljust kalvkött…
  β) Για το κρέας βοοειδών ηλικίας 8 μηνών και άνω αλλά μικρότερης των 12 μηνών (αναγνωριστικό γράμμα κατηγορίας: Z)
  Χώρα εμπορίας | Ονομασίες πώλησης που πρέπει να χρησιμοποιούνται
  Βέλγιο: jeune bovin, viande de jeune bovin/jongrundvlees/Jungrindfleisch – Βουλγαρία: Телешко месо – Τσεχική Δημοκρατία: hovězí maso z mladého skotu… – Γερμανία: Jungrindfleisch – Ιρλανδία: rosé veal – Ελλάδα: νεαρό μοσχάρι – Ισπανία: Ternera, carne de ternera – Γαλλία: jeune bovin, viande de jeune bovin – Κροατία: mlada junetina – Ιταλία: vitellone, carne di vitellone – Κύπρος: νεαρό μοσχάρι… – Λουξεμβούργο: jeune bovin, viande de jeune bovin/Jungrindfleisch… – Κάτω Χώρες: rosé kalfsvlees – Αυστρία: Jungrindfleisch – Πολωνία: młoda wołowina – Πορτογαλία: Vitelão – Ρουμανία: carne de tineret bovin – Σουηδία: Kalvkött…
  2. Οι ονομασίες πώλησης που αναφέρονται στο σημείο 1 επιτρέπεται να συμπληρώνονται από ένδειξη του ονόματος ή του χαρακτηρισμού των τεμαχίων του κρέατος ή των παραπροϊόντων σφαγίου που αφορούν.
  3. Οι ονομασίες πώλησης που παρατίθενται για την κατηγορία V στον πίνακα του σημείου 1 στοιχείο A και οποιαδήποτε νέα ονομασία απορρέει από τις εν λόγω ονομασίες πώλησης χρησιμοποιούνται μόνο εφόσον πληρούνται οι απαιτήσεις του παρόντος παραρτήματος.
  Ειδικότερα, οι όροι «veau», «telecí», «Kalb», «μοσχάρι», «ternera», «kalv», «veal», «vitello», «vitella», «kalf», «vitela» και «teletina» δεν χρησιμοποιούνται σε ονομασία πώλησης ούτε αναγράφονται στην επισήμανση κρέατος βοοειδών ηλικίας άνω των 12 μηνών…
  IV. Υποχρεωτική ένδειξη στην ετικέτα
  1. Με την επιφύλαξη της οδηγίας 2000/13/ΕΚ, του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1169/2011 και των άρθρων 13, 14 και 15 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1760/2000, σε κάθε στάδιο της παραγωγής και της εμπορίας, οι επιχειρήσεις επισημαίνουν τα κρέατα τα οποία προέρχονται από βοοειδή ηλικίας μικρότερης των 12 μηνών με τις πληροφορίες που παρατίθενται στη συνέχεια:
  α) την ονομασία πώλησης, σύμφωνα με το σημείο ΙΙΙ του παρόντος μέρους·
  β) την ηλικία των ζώων κατά τη σφαγή, η οποία αναγράφεται, κατά περίπτωση, υπό τη μορφή:
  «ηλικία κατά τη σφαγή: κάτω των 8 μηνών»
  «ηλικία κατά τη σφαγή: «από 8 ως 12 μήνες»….
  2. Για το κρέας βοοειδών ηλικίας μικρότερης των 12 μηνών το οποίο παρουσιάζεται προς πώληση στον τελικό καταναλωτή μη προσυσκευασμένο στα σημεία λιανικής πώλησης, τα κράτη μέλη θεσπίζουν κανόνες βάσει των οποίων θα πρέπει να αναγράφονται οι πληροφορίες που αναφέρονται στην παράγραφο 1.»

 212. rogerios said

  [στο πρώτο σχόλιο κοπυπάστωσα και κάτι άσχετο – αν το δει ο Νικοκύρης ας το σβήσει κι ας αφήσει μόνο το δεύτερο. Σε κάθε περίπτωση, ζητώ συγγνώμη για τη βιασύνη]

 213. Μαρία said

  Άμεση ήταν η αντίδραση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στα σχόλια που εκφράστηκαν από τον Δημήτρη Μάρδα περί αξιοποίησης όσων αστυνομικών σπουδάζουν σε ΑΕΙ προς αντικατάσταση του μέτρου της πανεπιστημιακής αστυνομίας που προωθεί η κυβέρνηση. https://left.gr/news/apostaseis-neolaias-syriza-apo-tis-theseis-marda-gia-toys-astynomikoys-sta-panepistimia

  και πριν απο λίγο διάβασα την κατα Μάρδα επιμόρφωση των χαφιέδων. https://www.real.gr/koinonia/arthro/panepistimia_atermoni_syzitisi_gia_to_autonoito_praktikes_lyseis-708920/ Πολύ πρακτικές λύσεις!

 214. ΓΤ said

  O άμπαλος Αμπέλ Φερέιρα σηκώνει Λιμπερταδόρες

  Παλμέιρας-Σάντος 1-0

 215. Μαρία said

 216. sarant said

  211-212 Καλώς τον! Eυχαριστούμε, έσβησα το πρώτο!

 217. Alexis said

  #212: Σωστά. Δικό μου το λάθος. Με παρέσυρε το εξάμηνο της ελληνοποίησης. Δώδεκα μήνες και όχι έξι είναι το όριο για να χαρακτηριστεί ένα ζώο ως μοσχάρι.

 218. ΓΤ said

  207@

  Δεν θα εκπλαγώ εάν στρωθεί δρόμος με τρίφυλλα ώστε ο Ψαριανός να υποδεχτεί Καρανίκα…

 219. Pedis said

  # 135 – Ναι, ναι τόπιασα. Υπάρχουν κι άλλα τέτοια διασκεδαστικά ρητά, ένα πιο χαμηλού επιπέδου αυτό που έγραψα στο #81.

  Κάτι σαν το δικό μας «… και κλάσας τον άρτον» 😀 .

 220. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  του ταύρου ο Πικασο

 221. ΣΠ said

  204
  Ε.Κ.Ο. = Ειδικές Κομματικές Οργανώσεις

 222. Pedis said

  # 220 – των ταύρων ο Πικάσσο.

 223. Μαρία said

  221
  Α χα https://freesunday.gr/apopseis/item/28136-o-rolos-twn-eidikwn-kommatikwn-organwsewn-ths-nd

 224. sarant said

  222 Καλό!

 225. Pedis said

  # 222 – Με μια γραμμή!

  # 213:

  Δημοσιεύουμε στη συνέχεια τη διευκρινιστική απάντηση του κ. Μάρδα, μέρος της κριτικής που δέχθηκε καθώς και την αρχική του πρόταση.

  Στρέβλωση σκέψης για τα πανεπιστήμια

  Σε πρόσφατο κείμενο μου πρότεινα προς συζήτηση δυο λύσεις για τη φύλαξη στα πανεπιστήμια για «πράξεις χαμηλής ποινικής απαξίας» που είναι οι ακόλουθες.

  «Η πρώτη: Δημιουργείται ή ενισχύεται το ήδη υπάρχον σώμα ιδιωτικών φυλάκων υπό την εποπτεία της πρυτανείας, αποκτά όμως αρμοδιότητες για έρευνα-έλεγχο-σύλληψη όμοιες της αστυνομίας (π.χ. έλεγχος σταθμευμένων αυτοκινήτων εντός του χώρου των πανεπιστημίων για κλοπιμαία).

  Αυτό το σύστημα εποπτείας σε διάφορες μορφές ισχύει διεθνώς [Πού;], πλην Τουρκίας και εν μέρει Ρωσίας όπου ισχύει κάτι όμοιο της κυβερνητικής πρότασης.

  Η δεύτερη λύση: Στην περίπτωση όπου είναι ανέφικτη η παραπάνω πρόταση, εναλλακτικά θα μπορούσαμε να συζητήσουμε το ακόλουθο σενάριο.

  Αναλυτικότερα, σε κάθε Πανεπιστήμιο παραβρίσκεται ένας αριθμός αστυνομικών εν ενεργεία, που ως φοιτητές παρακολουθούν μαθήματα με σκοπό την απόκτηση ενός δεύτερου πτυχίου ή μεταπτυχιακού διπλώματος.

  Κυκλοφορούν λοιπόν στους χώρους του για κάτι χρόνια σε ώρες εκτός της υπηρεσίας τους. Είναι εξοικειωμένοι με το πανεπιστημιακό περιβάλλον και ουδείς γνωρίζει ποιοι είναι».

  Κάποιοι «αναλυτές» στο πλαίσιο της γνωστής αποκοπής φράσεων και παραγράφων, που διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, αγνόησαν τη συνέχεια της προηγούμενης παραγράφου η οποία είναι η ακόλουθη:

  «Αυτά τα άτομα μετά τη λήψη του πτυχίου ή του μεταπτυχιακού τους διπλώματος, (και συμπληρώνω, όχι ενώ είναι φοιτητές, αυτό είναι σαφές στην πρόταση και κάνει τη διαφορά με το παρελθόν) θα μπορούσαν να ενταχθούν σε ένα ολιγομελές σώμα και σε συνεργασία-συντονισμό με τις τους ιδιωτικούς φύλακες του πανεπιστημίου, να εποπτεύουν τους χώρους του και να παρεμβαίνουν. Θα αποτελούν ένα μικρό πυρήνα, με «έδρα» εκτός του πανεπιστημίου και θα κυκλοφορούν χωρίς στολή φυσικά. Έχουν τη γνώση αντιμετώπισης αξιόποινων πράξεων, διαθέτοντας επίσης προανακριτικές αρμοδιότητες όπως και για έρευνα-έλεγχο-σύλληψη».

  Και αυτό στην περίπτωση που οι ιδιωτικοί φύλακες δεν μπορούν να αποκτήσουν αρμοδιότητες όμοιες τις αστυνομίας (βλ. πρώτη πρόταση). Υπάρχει σημαντική διαφορά ανάμεσα στα όσα σημείωσαν κάποιοι αποκόπτοντας τη δεύτερη παράγραφο του κειμένου μου και στα όσα προτείνει το άρθρο μου προς συζήτηση.

  Δημήτρης Μάρδας
  Καθηγητής Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, ΑΠΘ

  https://tvxs.gr/news/ellada/d-mardas-sto-tvxs-gia-eidiko-astynomiko-soma-sta-aei

  Πρόκειται απλώς για βλάκα ή έχει ήδη κάνει τα κουμάντα του;

 226. Πέπε said

  @210:

  > > Υπάρχει αντίρρηση ότι είναι επείσακτο στοιχείο που μπήκε με συνθήκες γλωσσικής βίας της οποίας υπάρχουν ακόμα εκπρόσωποι που κρύβονται πίσω από την αρχαία γραμματική;

  Μα η μισή μας γλώσσα και παραπάνω έτσι είναι. Από το παρατιθέμενο απόσπασμά σου, θα μπορούσαμε να πούμε το ίδιο για τις παρακάτω λέξεις: αντίρρηση, επείσακτο, στοιχείο, συνθήκες, εκπρόσωποι, αν όχι και γι’ άλλες. Αμφιβάλλω αν μπορεί να βρεθεί Έλληνας ικανός να πει πέντε αράδες κείμενο χωρίς τέτοια ξένα (;) σώματα μέσα στον λόγο του.

  Οπότε, τι θα κάνουμε; Θα αποκαθάρουμε τη γλώσσα μας από όλες αυτές τις λέξεις, τους γραμματικούς σχηματισμούς, τα συντακτικά σχήματα που μας κληροδότησε η καθαρεύουσα;

  Και τι θα γίνει με όσους ομιλητές πρώτα άκουσαν «η μείζων, της μείζονος» και πολύ αργότερα έμαθαν ότι κάποτε υπήρχε γλωσσικό ζήτημα, ασκήθηκε η σχετική βία, κλπ.;

  (Αυτό μου θυμίζει την ιστορία με τον πάπα που αθώωσε, με αιώνες καθυστέρηση, τον Γαλιλαίο: πρώτα ως παιδάκι είδε τον ήλο να γυρίζει γύρω από τη γη, μετά λίγο μεγαλύτερος έμαθε ότι στην πραγματικότητα δε γίνεται έτσι, ακόμη λίγο μεγαλύτερος έμαθε ότι παλιά οι άνθρωποι πίστευαν ότι όντως η γη γυρίζει, έμαθε για τον Γαλιλαίο και τη δίκη του, και τέλος έφτασε κάποια στιγμή πάπας.)

 227. Πέπε said

  @226 τέλος διόρθωση:

  αντί «ότι παλιά οι άνθρωποι πίστευαν ότι όντως η γη γυρίζει» > «ότι παλιά οι άνθρωποι πίστευαν ότι όντως ο ήλιος γυρίζει γύρω από τη γη»

 228. ΓΤ said

  225@

  Για να σφίξει τον ιμάντα
  τα ‘χει κάνει τα κουμάντα

 229. Pedis said

  Ωωωωωωωωωωω!

  Τι έγινε, αρχίζει να παίζει μόδα κευνσιανισμός κέτσι φιλάρα;

 230. Pedis said

  # 226 – Ρε Πέπε, πώς στο καλό σούρθε κι έχωσες τον Πάπα και τον Γαλιλαίο στο επιχείρημα;

  Τα massimi sistemi είναι πιο πάνω από τα μείζονα τοιάυτα. 😀

 231. Μαρία said

  225
  Για τα κουμάντα του δεν ξέρω αλλά δεν τον θεωρούσα βλάκα.

  226
  Αντίρρηση και όχι αντίρρησις κλπ. Στη μορφολογική αφομοίωση των δανείων αναφέρεται ο ΔΧ.

 232. 229 Έλα ρε συ Πέδη τώρα να πούμε, τι φταίει ο Βασιλάκης άμα οι εταιρείες είναι μειωμένης αντιλήψεως? Δεν πρέπει δηλαδή να τους το επισημάνει για να συνέλθουν και να σωφρονιστούν?

 233. Pedis said

  # 231 – Ειναι out-out … που γράφουν και οι Ιταλοί που δεν έχουν κάνει κλασικό Λύκειο …

  Δεν ξέρω τι είναι καλύτερο να πιστέψουμε γι αυτόν; 😀

 234. freierdenker said

  190, Η συμβατική σοφία λέει οτι οι δεξιοί κάνουν σεξουαλικά σκάνδαλα και η αριστεροί οικονομικά. Δεν ξέρω κατά πόσο ισχύει ακόμα, έχουν συγκλίνει σε μεγάλο βαθμό.

  Το παρακάτω είναι από τον Spectator (συντηρητική πολιτική επιθεώρηση)

  This affair was the origin of the adage that Labour scandals are about money and Tory ones about sex.

  https://www.spectator.co.uk/article/top-50-political-scandals-part-two

 235. Μαρία said

  229

  Έλεγχος αυθεντικότητας, μετά το 4:00

 236. Pedis said

  # 232-,235 – Πρόκειται, για την ώρα, για στάση δειλού ρεφορμισμού. Τον Απρίλη θα ξεκαθαρίσουν οι Θέσεις. 😄

  Μη σου πω, ότι για να καλύψουν το πρόσκαιρο πολιτικό κενό στη μείζονα άκρα-ακροδεξιά, και σφιγμένων των γαλάτων, όπως φαίνεται ότι πάει η κατάσταση με την ελεύθερη αγορά, μέχρι και για αισχρούς πλουτοκράτες θα τους ακούσουμε να μιλάνε.

 237. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  σε τυχαίο έλεγχο της Άμεσης Δράσης χθες στη Λαμία, για τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό, σταμάτησαν οι αστυνομικοί το πολυτελές τζιπ και ανακάλυψαν πως επιβαίνοντες ήταν ο Αλκέτ Ριζάι που μόλις χθες είχε πάρει πενθήμερη άδεια από τις Φυλακές Δομοκού, ο Έλληνας …επιχειρηματίας και «αστέρας» στα αρχεία της Αστυνομίας και ο Αλβανός καταζητούμενος κακοποιός που κινείται στον χώρο της νύχτας.
  https://www.news247.gr/koinonia/eglima/lamia-provlimatismos-gia-to-rantevoy-rizai-me-enan-ektelesti-kai-ena-vary-onoma-tis-mafias.9127919.html
  Άντε καλή τύχη και για τον Παππά.

 238. … Συν της άλλης; Ποια είναι αυτή η άλλη που ζητάει μερτικό από τις λίρες; …

  Με την απαίτηση της άλλης στο μερτικό, αποδεικνύεται πως δεν είναι
  δοτική.
  (Από γνωστό μιμίδιο.)

 239. 236 Τότε θα είναι αργά. Ο Απρίλης είναι μετά τις 31/3. Ειδοποιώ πάραυτα τον σταθμό χωροφυλακής στο Λιτόχωρο να διπλασιάσει τις βάρδιες και τα περίπολα. Μη λακίσει ο Μίλκος στα βουνά με μάνλιχερ και σφυροδρέπανο και τον ψάχνουμε 🙂

 240. aerosol said

  #193
  Καλέ πεδγηά, πιαις ήνε αφταίς η Λεσβίες κε απηλούν το αρσενηκώ φοίλο; Να φωβάμε ή όλα εντάκσι;

 241. Πέπε said

  @231:
  Ντάξει, αλλά η αντίρρηση λέγεται, ενώ η αντίρρησις δε λέγεται (της αντιρρήσεως λέγεται κι αυτό καμιά φορά αλλά περίπου περιθωριακά, ενώ της αντίρρησης κυριαρχεί συντριπτικά).

  Δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί το ίδιο για τη μείζονα. Υπάρχει ίδρυμα μείζονα ελληνισμού, ή μείζονο ελληνικό λεξικό; Υπάρχουν απλώς άνθρωποι που έχουν ακούσει πάρα πολλές φορές από το Τρίτο «σε φα μείζονα» και πολύ λιγότερες φορές τις υπόλοιπες πτώσεις.

 242. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  https://pbs.twimg.com/media/Es-KjNnXUAcU_nw?format=jpg

 243. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 244. από τις αθλητικές ειδήσεις :

  Ο Αμπέλ Φερέιρα σήκωσε το Κόπα Αμέρικα με την Παλμέιρας

  Μετά τον Φερνάντο Σάντος και τον Ρεζάν Λουτσέσκου άλλος ένας που έμαθε μπαλίτσα στον ΠΑΟΚ… άμα περάσεις από κει όλα τα άλλα σου φαίνονται εύκολα !

 245. … σιδηρόδρομος Βοείου; … πράγματι, στην ορολογία των κομματιών του μοσχαριού …

  Αν είναι πρόσφατος ο όρος, πιθανόν να είναι εκ μεταφοράς (με σιδηρόδρομο) από το rack of beef.
  Πιο δημοφιλές rack το rack of lamb.

 246. Ρενέ said

  107, 112: Ποια νέα παιδιά; Μια μέσης ηλικίας αρθρογράφος είναι. Δεν υπάρχει ελπίδα. Το συγκεκριμένο άρθρο στο Βήμα δεν είναι προσβάσιμο, αλλά φαίνεται το όνομά της (Μαργαρίτα Σφέτσα). Αν κάνετε μια γρήγορη αναζήτηση στο δίκτυο θα βρείτε πολλά άρθρα της, όλα στο ίδιο ύφος, γεμάτα απλούστατες αγγλικές λέξεις γραμμένες με αγγλικούς χαρακτήρες. Μια αηδία.

 247. @ 226 Πέπε

  >>Μα η μ.ι.σ.ή. .μ.α.ς. .γ.λ.ώ.σ.σ.α. και παραπάνω έτσι είναι. Από το παρατιθέμενο απόσπασμά σου, θα μπορούσαμε να πούμε το ίδιο για τις παρακάτω λέξεις: αντίρρηση, επείσακτο, στοιχείο, συνθήκες, εκπρόσωποι, αν όχι και γι’ άλλες. Αμφιβάλλω αν μπορεί να βρεθεί Έλληνας ικανός να πει πέντε αράδες κείμενο χωρίς τέτοια ξένα (;) σώματα μέσα στον λόγο του.

  Δεν υπάρχει αμφιβολία. Ναι. Ακριβώς η «μισή γλώσσα». Αλλά πώς είναι κομμένα αυτά τα μισά (που δεν το αναγνωρίζουν οι κατέχοντες); Επαναλαμβάνω αυτό που υποστηρίζω στο 168 πως οι λέξεις ως λεξικά σημασιολογικά μορφήματα (θέμα) μπορούν να προτείνονται από διάφορους χώρους, πράγμα που έχουν την επάρκεια να το κάνουν κειμενοδίφες, ορολόγοι αλλά και επαγγελματίες της καθημερινής ζωής. Όμως, για τη γραμματική μορφολογία (καταλήξεις, κλίση, τονισμό και σύνταξη), το προβάδισμα το έχει η χρήση και ο απλός ομιλητής.
  ======================

  >>Οπότε, τι θα κάνουμε; Θα αποκαθάρουμε τη γλώσσα μας από όλες αυτές τις λέξεις, τους γραμματικούς σχηματισμούς, τα συντακτικά σχήματα που μας κληροδότησε η καθαρεύουσα;

  Δεν υπάρχουν λέξεις, έτσι αθώα. Το λέμε και εδώ πιο πάνω και υπάρχουν και ειδικοί να το επιβεβαιώσουν. Το θεματικό (λεξικό) μέρος παράγεται από ειδικούς (όπου, σε αυτούς, συμπεριλαμβάνεται και ο ολιγογράμματος τεχνίτης, ο ψαράς ή ο διαλεκτικός ομιλητής). Το λειτουργικό μέρος της λέξης ανήκει στην ασυναίσθητη γλωσσική ικανότητα των ομιλητών. Θα πρέπει να τους ακούσουμε και να τους δεχτούμε. Στο σχολείο μάς δίδασκαν την «ηλεκτρική αντίστασ-» αλλά το θεωρούσαν βουλγαρικό (!) να πούμε «ηλεκτρικής αντίστασης».
  ======================

  >>Και τι θα γίνει με όσους ομιλητές πρώτα άκουσαν «η μείζων, της μείζονος» και πολύ αργότερα έμαθαν ότι κάποτε υπήρχε γλωσσικό ζήτημα, ασκήθηκε η σχετική βία, κλπ.;

  Θεωρώ πως η χρήση «η μείζων, της μείζονος» είναι μια γλωσσική ακρότητα που πρέπει να αποφεύγεται (όταν δεν την απορροφά, ακόμα, η δημοτική σύνταξη). Εξάλλου είναι πολλοί και εκείνοι οι «καθώς πρέπει» ομιλητές που διαισθάνονται πως καταντάει σουσουδίστικη η (πράγματι σωστή, κατά τας γραφάς, εννοείται) χρήση της γλώσσας που κάνουν αυτοί. Όλα αυτά περιλαμβάνονται στο έργο της ανασυγκρότησης της ΚοιΝΕ που θεμελιώθηκε με την αναγνώριση της δημοτικής από το 1976. Φυσικά είναι πολλοί και δυναμικοί οι εχθροί που υπάρχουν.

  Με καλημέρες.

 248. dryhammer said

  245. Επειδή πρό κορονιού είχα σχετική συζήτηση με φίλο εστιάτορα μου διευκρίνισε πως σιδηρόδρομος είναι το κομμάτι χωρίς το καρέ δλδ αυτό που είναι γυμνωμένο από κρέας στη φοτό.

  Ειδικά ο μοσχαρίσιος, έχει και εναλλακτικη

 249. @ 231 Μαρία.

  Ναι, πολύ σωστά.

 250. @ 230 Pedis

  Σωστό.

 251. sarant said

  Καλημέρα και από εδώ!

  246 Αν είναι έτσι, ακόμα πιο δίκαιη η χλεύη.

 252. ΓΤ said

  244@

  To Κόπα Αμέρικα το σηκώνουν Εθνικές. Ο Φερέιρα το Λιμπερταδόρες.

  Ρεζάν ήταν η Μισραχή, η κατοπινή Μαρία Ρεζάν. Ο Λουτσέσκου ασφαλώς Ραζβάν.

 253. Pedis said

  Αλλά πού βρέθηκαν «φίλοι» Συρίγος και Κρανιδιώτης;

  Μα στη γνωστή οργάνωση «Δίκτυο 21», η οποία ιδρύθηκε το 1997 ως «μέτωπο κατά του ενδοτισμού» και υπήρξε καταφύγιο των «υπερπατριωτών», όταν είχε πλέον καταλαγιάσει ο εθνικιστικός πυρετός των συλλαλητηρίων που είχε φέρει στον αφρό τον μακεδονομάχο Αντώνη Σαμαρά από το 1992.

  Στην ιδρυτική εκδήλωση του «Δικτύου» είχε θέσει τους στόχους ο Σαράντος Καργάκος: «Χανόμαστε ως έθνος. Χάνουμε τη γλώσσα μας, καταρρέουν οι αξίες. Ζούμε την εποχή της εκπούστευσης του έθνους. Κίναιδοι και σπεκουλαδόροι διευθύνουν τη χώρα. Δεν υπάρχουν πολιτικοί άνδρες. Δεν έχουμε σχέδιο αντιμετώπισης της Τουρκίας, της Αλβανίας, που θα γίνει ιταλικό προτεκτοράτο, δεν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τους Σκοπιανούς, ούτε τους Βούλγαρους. Γεμίσαμε σατανιστές και ναρκομανείς». Αυτά χειροκροτούσαν Συρίγος και Κρανιδιώτης.

  https://www.efsyn.gr/politiki/prosopiki-ypothesi/279193_na-tane-diktyo-21

 254. Pedis said

  Ωραίες παρέες έχει ο Κρανιδιώτης …

 255. Κι έλεγα και γω, πώς χάλασε έτσι αυτό το παιδί…

 256. Νέο Kid said

  Το Λιμπερταδόρες , έτσι όπως κατήντησαν οι ομάδες της Ν.Αμερικής, με λίγη τύχη το σηκώνει και η Λαμία…

 257. Ορίστε ο φταίχτης:
  http://www.katiousa.gr/politika/o-antikommounismos-enonei-neo-akrodeksio-komma-etoimazoun-failos-kai-tzimeros/

 258. Μαρία said

  252
  Σιτεμένη.
  H Μαργαρίτα Σφέτσα ανέλαβε τη Γενική Διεύθυνση του ιστορικού περιοδικού του Βήματος, “BHMAgazino”. H δημοσιογράφος μεταξύ άλλων βρίσκεται πίσω από την επιτυχημένη στήλη “Σύβιλλα”, ενώ διετέλεσε Σύμβουλος Ειδικών Εκδόσεων στο “Βήμα” καθώς επίσης Διευθύντρια των Συλλεκτικών Εκδόσεων του BHMAgazino. http://www.typologies.gr/nea-dieythyntria-sto-quot-vimagazino-quot/

 259. Μαρία said

  Β7 για την κατ’ εξαίρεση μετακίνηση της αυτής Μεγαλειότητος

  Επίσκεψη της συζύγου του Πρωθυπουργού Μ. Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη και της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μ. Συρεγγέλα στο Συμβουλευτικό Κέντρο του Δ. Τρικκαίων https://ypergasias.gov.gr/episkepsi-tis-syzygou-tou-prothypourgou-m-gkrabofski-mitsotaki-kai-tis-yfypourgou-ergasias-kai-koinonikon-ypotheseon-m-syrengela-sto-symvouleftiko-kentro-tou-d-trikkaion/

 260. sarant said

  259 Αν θυμάμαι καλά, η Σίβυλλα (του Βήματος) είχε κάτι τέτοιες ξενικούρες.

 261. ΓΤ said

  261@

  Ωστόσο εκεί, αυτές οι «ξενικούρες», σαρκώνοντας ένα δήθεν «αφ’ υψηλού» βλέμμα, εξέφραζαν ειρωνεία, κυρίως σε ενδυματολογικές περιγραφές λεφταδιόληδων του τζετ σετ.

 262. ndmushroom said

  Αυτό το είδατε;
  https://www.theguardian.com/world/2021/jan/31/the-greeks-had-a-word-for-it-until-now-as-language-is-deluged-by-english-terms
  Ο Μπαμπινιώτης κάνει διεθνή καριέρα!
  (το «greenglish» δε θα το σχολιάσω, δεν ξέρω αν πιάνεται για μεζεδάκι, καθότι ξενόγλωσσο) 🙂

 263. ΣΠ said

  263
  Έτσι κάνουν τον συμφυρμό greek + english στα αγγλικά. Το πρωτοάκουσα από τον καθηγητή μου τον αγγλικών το 1972.

 264. Πέπε said

  @249
  Δημόσιε Χώρε, βρίσκω τόσο συναρπαστικό τον αντίλογό σου ώστε …δυσκολεύομαι να περιμαζέψω τις απαντήσεις μου μέσα σε μια λογική έκταση μηνύματος. Μπορούμε αν θες ν’ αφήσουμε το ζήτημα ανοιχτό, επιφυλασσόμενοι να το προχωρήσουμε ίσως κάποτε.

  Ένα σημείο μόνο, που δε χρειάζεται σεντόνι:

  > > Στο σχολείο μάς δίδασκαν την «ηλεκτρική αντίστασ-» αλλά το θεωρούσαν βουλγαρικό (!) να πούμε «ηλεκτρικής αντίστασης».

  Και τι φταίει η γραμματική γι’ αυτό; Εσένα κι όσους άλλους το έζησαν θα σας έχει σίγουρα επηρεάσει, αλλά είναι προφανές ότι θα πρέπει να προσπαθήσεις να το αφήσεις έξω από τους συλλογισμούς σου, γιατί δεν πρόκειται να σε οδηγήσει σε αντικειμενικές κρίσεις. Είναι σαν κάποιον να συνήθιζαν οι δασκάλοι να τον κατακεφαλιάζουν σωφρονιστικά μ’ έναν βαρύ σκληρόδετο τόμο ποίησης: δε φταίνε οι ποιητές!

 265. ndmushroom said

  264
  Στα αγγλικά, ίσως (αν και θα μου έκανε τεράστια εντύπωση αν το 1972 υπήρχαν άνθρωποι που έγραφαν ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες. Μάλλον στην ανάμειξη ελληνικών και αγγλικών -κατά το spanglish- θα αναφερόταν). Ωστόσο στο άρθρο φαίνεται σαν το «greenglish» να περιγράφει πώς οι Έλληνες αποκαλούν τo φαινόμενο (The emergence of “Greenglish” – Greek written with English letters – as an unofficial e-language since the arrival of the internet has also sparked alarm.)

 266. ΣΠ said

  266
  Ναι, εννοούν την μικτή χρήση ελληνικών και αγγλικών, αλλά νομίζω με αυτή την σημασία χρησιμοποιείται στην αρχή του άρθρου. Μετά βέβαια χρησιμοποιείται με την σημασία των γκρίκλις.

 267. sarant said

  263 κε. Και το greenglish μου έκανε εντύπωση (και για τη διπλή σημασία) και μερικά από τα παραδείγματα ξένων όρων που ο Μπαμπι στιγματίζει με παραξένεψαν -το curfew στην Ελλάδα δεν το λέει κανένας.

 268. Μαρία said

  268
  Είπε να περιλάβει και τους κουμπάρους.

 269. Μαρία said

  Eρικ Θανόπουλος-Παρκς: Ο άνθρωπος πίσω από την «κουκούλα» του Μαξίμου!
  https://www.newsbreak.gr/kurios-maximos/165308/erik-thanopoylos-parks-anthropos-koykoyla-maximou/

 270. @ 265 Πέπε

  Οπωσδήποτε το αφήνουμε ανοιχτό. Είπαμε: διαφωνούμε.

  Όσο για την ιδιαίτερη πολιτική εργαλειακή χρήση της μορφής της γλώσσας και της διδασκαλίας που έγινε, νομίζω πως θα πρέπει να κατεβάσουμε όλους τους τόμους του γλωσσικού μας. Θέση μου : μελετούμε τη γλώσσα μας ως πραγματικό λόγο και περιγράφουμε τη γραμματική λειτουργία. Όχι μόνο λεξικά άλλων μορφών της και ετυμολογίες. Τι φταίνε τα λεξικά…

 271. Pedis said

  # 270 – Τιτανειο έργο, ένας καταδρομέας για τον Μητσοτάκη, [καταδρομέα διακοσαπενήντα κιλά!] κατάσκοποι … «Ένας σύμμαχος που θα ήθελε κάθε πρωθυπουργός στο πλευρό του.»

  Πόσα πέτσινα πήρανε αυτούνοι, θα τους έχει υποσχεθεί, βέβαια, κι ο καταδρομέας κατιτίς για τη διαφήμιση …

  Ρε τι διαβάζει ο κόσμος!

 272. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  120, ΕΦΗ
  Βέβαια, δυο-τρεις καλές μεθιές έχω κάνει σε …ημιορεινά!
  Μια – σε ‘κουρές’– θα μου μείνει αξέχαστη. Κυρίως επειδή περάσαμε καλά, με αίγες και ριφάκια αορίτικα και εξαιρετική μουσική υποστήριξη 🙂 , αλλά και επειδή, μετά 5-6 μήνες μάθαμε ότι δυο από την παρέα –ντόπιοι– βρέθηκαν κατηγορούμενοι για …παράνομες ανασκαφές!

  141, Μαρία
  Μια ακόμη …σοφία βαθιά! Δεν την καταλάβαμε, όμως! Κάνουμε και …βλέπουμε, ήθελε να πει;; 🙂

 273. sarant said

  270 Ποιος ειναι στο Τουίτερ αραγε;

 274. Γιάννης Κουβάτσος said

  270: «αφού η συντριπτική πλειοψηφία των συμβατικών μέσων ελέγχεται από το μέγαρο Μαξίμου»
  Ελέγχεται; Δηλαδή δεν υπερασπίζουν την κυβέρνηση αυθορμήτως, επειδή αναγνωρίζουν την ικανότητά της και την αξία του έργου της; Και πώς ακριβώς τα ελέγχει; Και νόμιζα ότι μόνο τα δικτατορικά καθεστώτα ελέγχουν τον Τύπο. Το ίδιο κάνουν και τα φιλελεύθερα, έστω και βαλκανικού τύπου; Και πώς καταλαβαίνουμε τις διαφορές μεταξύ τους; Ή μήπως γίνονται όλο και πιο δυσδιάκριτες;

 275. freierdenker said

  267, όντως το άρθρο μπερδεύει τo grenglish με το greeklish (τυπικός Guardian).

  Τον όρο δεν τον είχα ξανακούσει αλλά από την περιγραφή είναι το αντίστοιχο του Denglish (γερμανικά επηρεασμένα από τα αγγλικά), π.χ. λες Ίντερνετ αντί για διαδίκτυο.

  Υπάρχει και το Chinglish, που είναι αγγλικά (όχι κινεζικά), αλλά κακής ποιότητας. Σε αυτήν την περίπτωση ένα παράδειγμα grenglish θα ήταν να πεις «open the television» αντί για «switch on the television».

 276. Πέπε said

  @271 (Δ. Χώρος)

  ΟΚ!

  Παρεμπιπτόντως, κοίταξα το λήμμα μείζων στο ΛΚΝΕ, όχι τόσο για να δω τι σημαίνει (που είναι η βασική χρήση των λεξικών αλλά εδώ στο ιστολόγιο φαίνεται να την έχουμε ξεχάσει) όσο για να δω αν σχολιάζει για την κλίση του κλπ., και διαπιστώνω ένα μείζον λάθος:

  2. (μουσ.) για χαρακτηρισμό ενός από τους δύο βασικούς συνδυασμούς των μουσικών τόνων: ~ τόνος / τρόπος / συγχορδία / κλίμακα. Mείζον διάστημα.

  Στο «μείζων τόνος» η σημασία του «μείζων» δεν είναι αυτή, άλλωστε και ο αμύητος περί τα μουσικά το βλέπει ότι με τέτοιο ερμήνευμα κάτι δεν πάει καλά με το παράδειγμα.

  Το ερμήνευμα του λεξικού αφορά την ευρωπαϊκή μουσική, στην οποία υπάρχουν μείζονες και ελάσσονες κλίμακες, μείζονες και ελάσσονες συγχορδίες. Ο μείζων τόνος είναι όρος της βυζαντινής μουσικής, η οποία δεν έχει τέτοια διάκριση, καθώς όλα αυτά τα εξετάζει σε τελείως άλλη βάση. Ο μείζων τόνος της βυζαντινής είναι ένα διάστημα ίσο με τον ένα και μοναδικό τόνο της ευρωπαϊκής, ο ελάσσων είναι λιγάκι μικρότερο διάστημα, και ο ελάχιστος είναι λίγο μεγαλύτερος από το ευρωπαϊκό ημιτόνιο.

  Που σημαίνει ότι είτε δε θα έπρεπε να υπάρχει ολωσδιόλου το «2. (μουσ.)» αλλά δύο ξεχωριστά υποερμηνεύματα, «2. (ευρ. μουσ.)» και «3. (βυζ. μουσ.)» (ή 2.α και 2.β), είτε, πιο απλά, να παραλείψουν τελείως το βυζαντινό παράδειγμα και άρα όλη αυτή τη σημασία (που στο κάτω κάτω είναι τεχνικός όρος ενός ειδικού λεξιλογίου, αδιάφορος για τον γενικό ομιλητή), και να κρατήσουν μόνο τα ευρωπαϊκά που, τέλος πάντων, θα τ’ ακούσουμε και λίγο πιο συχνά ακόμη κι αν δεν είμαστε μουσικοί.

 277. Μαρία said

  274
  Υποτίθεται προϊστάμενος της λεφτ του κώλου, που ο κύριος Μάξιμος χαρακτηρίζει εκπληκτική!

 278. sarant said

  278 Και δεν έχει δικό του ακάου; Ποιος να ξέρει.

 279. 278 Τώρα την κοίταγα. Είναι όντως εκπληκτικό το πόσο για τα μπάζα είναι.

  274, 279 Άμα τον έπαιρνες χαμπάρι τι σκατά καταδρομέας θα ήτανε?

 280. Πέπε said

  Τα γκρίγκλις τα είχα ακούσει από αρκετά παλιά, με τη σημασία του μακαρονικού ιδιώματος των Ελληνοαμερικάνων, τύπου γιατί γλυκό μου σουιτχάρτ να μου ξηγιέσαι τόσο χαρντ. Αναφερόταν σε κάτι παλιό χωρίς να ξέρω αν τότε παλιά (μεσοπολεμικά ας πούμε) το λέγαν κιόλας, ή αν ο όρος ήρθε αναδρομικά. Πάντως τα νεότερα γκρίκλις με σκέτο «κ» μου χτύπαγαν άσχημα στο αφτί (ακόμα και τώρα λίγο), επειδή ακριβώς το «γκλίγκλις» το είχα συνηθίσει καιρό.

 281. Pedis said

  # 280, 270 – Αυτός έχει τον «Στρατηγό», τον Τιτάνα, τον «καταδρομέα», περιδρομέα δεν ξέρω, τον «κατάσκοπο» να τον προστατεύει κι έχει αφήσει την αδερφή του στο έλεος του εχθρού, ο ανεπρόκοπος.

  Ευτυχώς, όμως, επετεύχθη πάραυτα ανακατάληψις του οχυρού.

 282. Μαρία said

  Περιμένω να δω τι θα πεις τώρα, Νικοκύρη, όταν σε ρωτήσουν για το εισάγαμε της Κεραμέως. Ο μπαμπάς της θα μείνει φαλακρός 🙂

 283. sarant said

  283 Σημειώνεται. Αν ήταν σημερινό, θα το σχολίαζα επί τόπου.

 284. Μαρία said

  284
  Θα τη συμβούλευες να γράφει στο εξής εισάξαμε και θα οδηγούσες τον Κεραμέα φαλακρό στην αυτοκτονία 🙂

 285. spiridione said

 286. Pedis said

  # 286 – Να απαιτήσουμε χωρισμό Στημένων και Εκκλησίας!

 287. Θρασύμαχος said

  Το επίθετο «πάναπλος/η/ο» https://www.iefimerida.gr/gastronomie/syntagi-gia-makaronia-me-feta-ehei-ginei-viral το έχουμε ξαναδεί ή αποτελεί νέα προσθήκη στο λεκτικό μας πλούτο;

 288. sarant said

  288 Δεν θυμάμαι να το έχω συναντήσει ξανά, αλλά τώρα βλέπω ότι χρησιμοποιείται πολύ σε συνταγές. Γιατί όχι;

 289. dryhammer said

  288. Γραμμένο δεν το είχα δει πριν, αλλά το ακούω και ενίοτε το λέω από παλιά (πχ σαν χαρακτηρισμό θεμάτων, ασκήσεων κλπ)

 290. 286 Ανάποδα δεν τα έχουνε πάνω-πάνω στο χαρτί? Πρώτα πάει η Μητρόπολις και μετά η Δημοκρατία. Νομίζω.

 291. Pedis said

  # 291 – Όχι Χτήνε, σωστό είναι:

  παρασιτισμός (ο) 1. η σχέση μεταξύ οργανισμών, κατά την
  οποία ο ένας ζει ως παράσιτο τού άλλου 2. (μτφ.) η ανάπτυξη
  εις βάρος άλλων, το να εξαρτάται κανείς πλήρως από άλλους
  απομυζώντας τους. *■
  [ΕΤΥΜ. Ελληνογενής ξέν. όρ., πβ. αγγλ. parasitism Η λ.
  μαρτυρείται από το 1888].

  Από το Λεξικό του Μπάμπι («ναι εγώ, βεβαίως εγώ!»):

  1888; Μόνο;

  Ή πρόκειται για φαινόμενο υπερπαρασιτισμού; 🙂

 292. Μαρία said

  https://lsj.gr/wiki/%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B9%CF%84%CE%AF%CE%B1#Greek_.28Liddell-Scott.29
  παρασῑτία: ἡ, ἡ χαμερπὴς κολακεία τοῦ παρασίτου, Ἰω. Χρυσ.

 293. 292 Δε γκζέρω εγώ απ’ αυτούνα, θα ρωτήσω τη γκόρη μου που σπουδάζει Βιολογία να μου πει για τις διασταυρώσεις, για τα υβρίδια και για τον μαϊντανό με γονίδια γομαργιού. Και θα ξαναδγιαβάσω και τη μπρομετωπίδα του Συντάγματος.

 294. Μαρία said

  Καταπίνοντας τον Άδωνη.

  Το πρόβλημα με τον κυρανακισμό https://www.liberal.gr/apopsi/to-problima-me-ton-kuranakismo/353160

 295. Pedis said

  # 293 – Το λήμμα αναφέρεται στον όρο «παρασιτισμός».

 296. Pedis said

  # 295 : Το πρόβλημα με τoν κωλογλειφτρακισμό

  Όμως η εκλογή στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας της προσωποποίησης του αντιλαϊκιστικού μετριοπαθούς Κέντρου, του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, μπορεί να μην σήμανε και τη διάλυση των βαρονιών αλλά μετέτρεψε τη Νέα Δημοκρατία, για πρώτη φορά στην ιστορία της, σε πομπό πολιτικού λόγου μοναδικής ποιότητας.

  Το γεγονός ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μιλούσε σκληρά πολιτικά, με ξεκάθαρες ιδεολογικές αναφορές στον πολιτικό φιλελευθερισμό (χαρακτηριστική η συνεργασία της Νέας Δημοκρατίας τότε με το γερμανικό φιλελεύθερο think tank Friedrich Naumann) ανάγκασε και τους υπόλοιπους βαρόνους του κόμματος να επιχειρήσουν να ανασυγκροτηθούν πολιτικά ψελλίζοντας κάποια λογάκια, στη βάση της ιδεολογίας.

  Απέτυχαν βέβαια, γιατί η δεξιά που είχε αφήσει τους ηττημένους του Εμφυλίου να γράψουν την ιστορία αφού το μόνο που ήξερε να κάνει ήταν να στήνει ανδριάντες χωροφυλάκων με κατόρθωμά τους μόνο ότι είχαν πετσοκόψει από 1-2 κομμουνιστές ο καθένας, ήταν απλώς αδύνατον να αντιπαρατεθεί με όρους ιδεολογικούς στον πολιτικό οδοστρωτήρα που λεγόταν Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που κάθε φορά που εμφανιζόταν στη Βουλή έδινε πραγματικό ρεσιτάλ με την πολιτική του βιρτουοζιτέ αφήνοντας άναυδους φίλους και αντιπάλους. Γι αυτό και το μόνο που είχαν να πουν γι αυτόν οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι ήταν ότι υπήρξε ένα «ξένο σώμα» για την παράταξη.

 297. Pedis said

  Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει από πολιτική θεωρία όσο ελάχιστοι συνάδελφοί του πολιτικοί, ίσως και να μην υπάρχει άλλος βουλευτής που να έχει τη δική του θεωρητική επάρκεια. Γι αυτό και σωστά έχει αναγνωρίσει την ακροδεξιά ως τον πιο επικίνδυνο αντίπαλο της Νέας Δημοκρατίας.

  Η χώρα ζει ένα μοναδικό πολιτικό πείραμα: δεξιοί, κεντροδεξιοί και κεντροαριστεροί, Έλληνες πατριώτες όλοι τους, αποφάσισαν να παραμερίσουν τα ατομικά ιδεολογικά τους πιστεύω και να υποστηρίξουν τη Νέα Δημοκρατία επειδή θεωρούν ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν πρέπει να καθυστερήσουν και ο πλέον αξιόπιστος φορέας για την υλοποίησή τους είναι μια κυβέρνηση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

 298. spyridos said

  297 -298

  Με την Βίβιαν οδηγό θα ξεπεράσουν το κουλούρι.
  Πετσωθήκανε καλά.

 299. Μαρία said

  297
  Μπορεί να εθελοτυφλεί αλλά γλείφτρα δεν είναι. Νομίζω οτι μπορεί να το βεβαιώσει κι ο Νικοκύρης.

 300. ΓΤ said

  286@

  Ωραία τα γίδια της Μητρόπολης στο έγγραφο: «ΠληΜεΛΛειοδικών»…
  Άνοιξε ο δρόμος για την αγιοκατάταξη του βυτίου

 301. Pedis said

  # 300 – Να το δεχτώ. Το κάνει αλλά με τα μάτια κλειστά … 😆

 302. Μαρία said

  Σπουδαστές Δραματικής Σχολής Εθνικού Θεάτρου: Δεν έχουμε αναφέρει περιστατικά βίας λόγω φόβου Πηγή: http://www.lifo.gr

 303. Pedis said

  # 303 – Η Ακρίτα καθημερινός μμμαϊντανός έχει γίνει από καιρό.

  Βγήκε τις προάλλες ο Αρζόγλου για να καταγγείλει τι (με παραπλανητικούς τίτλους στη σχετική είδηση όπως την έδιναν διάφορα μμε); ότι ο Κιμούλης τον είχε υπερκαταπιέσει επειδή κάθε βράδυ, όταν συνεργάστηκαν για τελευταία φορά, με τον Αρζόγλου σκηνοθέτη και συμπρωταγωνιστή (δεν κατάλαβα αν ήταν και ο θιασάρχης), άλλαζε τον ρόλο του όπως του γούσταρε, προφανώς για να κάνει το κομμάτι του. Έλεος.

  Ντάξει ο Κιμούλης (πρέπει να) είναι ψωνάρα και προσωπικά, δεν τον πάω με τίποτα και δεν με πείθει όσο τον έχω δει να ηθοποιάζει.

  Καλό είναι να γίνεται καταγγελία αν ο προϊστάμενος είναι μισογύνης, φυσικά αν πρόκειται για καταπιεστικό αφεντικό, ακόμη περισσότερο αν χειρο-ποδοδικεί (καλλιώρα με τον Κιμούλη) και βέβαια αν την πέφτει στα κορίτσια που πάνε για δουλειά και τα εκβιάζει.

  Μα όπως σε όλα τα σοβαρά κοινωνικά ζητήματα που προσφέρονται με κουτσομπολίστικη σάλτσα για την ακροαματικότητα, τα μμε θα το παραχέσουν επίτηδες με αποτέλεσμα (και στόχο) μία τρύπα στο νερό.

 304. Pedis said

  Σα δε μας τα λέει καλά

 305. sarant said

  300 Ναι, έτσι.

 306. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  304 Το θέμα μου με την Ακρίτα είναι πως όταν έπαιζε τη γκεσταπίτισσα στον Αδύναμο Κρίκο, κι όταν έγραφε σενάρια για ίντριγκες φραγκάτων και βέρες στο δεξί, δλδ όταν φύτευε κι αυτή τα σποράκια της σημερινής Ελλάδας, τότε ήταν όλα καλά και ανθηρά. Μετά ξύπνησε.

  305 Μαλακίες. Αφού θα είναι εκπαιδευμένοι, καταπώς τα πρότεινε ο Μάρδας. Ή θα σπουδάζουν ή θα κάνουν μεταπτυχιακό 🙂

 307. Pedis said

  # 307 α – Και πότε ντεμπουτάρισε στο ρόλο του Κήνσορα στη μιντιακή πολιτική σαπουνόπερα;

  β – Με ντοκτορά ντ’ ετά σε μουά. 😀

  Αφού παίζει δούλεμα ενώ είναι ακόμη στη βαθιά αντιπολίτευση, σκέψου τι θα κάνουν άμα έρθουν πάλι απάνου στην κυβέρνηση.

 308. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  α) Δεν παρακολουθώ τα μουκουδού παρά μόνο ό,τι βλέπω από δω, αλλά νομίζω πως φάνηκε πάρα πολύ τώρα επί Κούλη.

  β) Νταντά σε μουά. Κακό νινί 🙂

  γ) Εμ…

 309. Μαρία said

  Γκιόκας, χαφιεδισμός. Ο Μπ. έχει κερδίσει επάξια τον τίτλο.

 310. Μαρία said

  ΝΔ / Στέλεχος της ΟΝΝΕΔ μιλά για «Ψευτοπολυτεχνεία» και επιτίθεται στον Μητσοτάκη https://www.avgi.gr/politiki/378347_stelehos-tis-onned-mila-gia-pseytopolytehneia-kai-epitithetai-ston-mitsotaki
  Σαν έτοιμος απο καιρό https://www.avgi.gr/politiki/378553_apo-tin-onned-sto-komma-toy-kasidiari

 311. 311 Κορυφαία η αναφορά στον Σβορώνο, δεν ξέρω τι σκεφτόταν εκείνη τη στιγμή.

 312. 311 Πέφτω απ’ τα σύννεφα. Ποτέ δεν θα μπορούσα να φανταστώ κάτι τέτοιο😎

 313. Spiridione said

 314. Μαρία said

  312
  Στην κεφάλα!
  Στο μεταξύ γράφτηκε στο τουίτ απο χτες, γιατί το φουμπού τον τιμώρησε για 30 μέρες.

 315. Χαρούλα said

  #311 Ααα, δεν αντεξε τόση δημοκρατία! Τους παράτησε για τα …σκληρά!🤣
  https://www.stoxos.gr/2021/02/blog-post_868.html🥶μπρρρρρ

 316. Χαρούλα said

  Δεν ανοίγει. Αντιστέκεται…😂

  Την προσχώρηση στο κόμμα που ίδρυσε ο Ηλίας Κασιδιάρης ανακοίνωσε ο ίδιος ο Δήμος Κυριλίδης, στελέχους μέχρι σήμερα της ΟΝΝΕΔ Πέλλας (υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού Ν.Ε. Πέλλας) και με ανακοίνωση τους χαιρέτισαν και οι «Ελληνες για την Πατρίδα»…

 317. Μαρία said

  Η σωστή μετάφραση είναι: θα καζαντίσουν 🙂

 318. 311
  Όταν λέει εκατοντάδες χιλιάδες ΝΔτες εννοεί αυτούς που πήγαν στη ΝΔ όταν βούλιαξε η ΧΑ ή τις προϋπάρχουσες εσωκομματικές εφεδρείες?

 319. Μαρία said

  Τον είδα χτες τυχαία. Εξαιρετικά επίκαιρος.
  https://www.ertflix.gr/synenteyxeis/sta-akra/sta-akra-andreas-manolikakis/

 320. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 321. Μαρία said

  Με τη δέσμευση του διοικητή της 1ης ΥΠΕ ότι δεν θα προχωρήσει η εκδικητική απόλυση από το ΕΣΥ του προέδρου του σωματείου τους, ακτινολόγου Κώστα Καταραχιά, έληξε η κινητοποίηση των εργαζομένων στον «Άγιο Σάββα». https://left.gr/news/ypohorisi-gia-ta-aishi-tis-kyvernisis-sta-nosokomeia-kai-ton-apolymeno-giatro-toy-agioy-savva

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: