Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μηνολόγιον Φεβρουαρίου έτους 2021

Posted by sarant στο 1 Φεβρουαρίου, 2021


Το Μηνολόγιο, που το δημοσιεύω εδώ στις αρχές κάθε μήνα (συνήθως, αλλά όχι πάντα, την πρώτη του μηνός), ήταν ιδέα του πατέρα μου, του αξέχαστου Δημήτρη Σαραντάκου, ο οποίος αρχικά το δημοσίευε στο περιοδικό Φιστίκι, που έβγαζε επί πολλά χρόνια στην Αίγινα. Στο εδώ ιστολόγιο, το Μηνολόγιο άρχισε να δημοσιεύεται τον Οκτώβρη του 2010 και βέβαια μέσα σε 12 μήνες έκλεισε τον κύκλο. Τότε, αποφάσισα να εξακολουθήσω να το δημοσιεύω στις αρχές κάθε μήνα, επειδή έχει γίνει το σταθερό σημείο αναφοράς που ενημερώνεται συνεχώς με δικά σας σχόλια μέσα στη διάρκεια του μήνα, σχόλια που συνήθως αφορούν επισήμανση ημερομηνιών, αν και κυρίως αγγελτήρια θανάτων.

Οπότε, συνεχίζω τις δημοσιεύσεις όσο θα υπάρχει ενδιαφέρον, προσθέτοντας πάντοτε δικές σας προτάσεις από πέρυσι. Πάντως, σε κάποιες περιπτώσεις η επέτειος έχει εσκεμμένα μετατεθεί κατά μία ημέρα.

Δε 1 † Ζαχαρίου Παπαντωνίου
Τρ 2 Γενέσιον Γεωργίου Σουρή· επίσης Δημητρίου Μενδελέγεφ και του Περιοδικού Συστήματος αυτού
Τε 3 Προσεδάφισις επί της Σελήνης του πρώτου γηίνου αντικειμένου
Πε 4 † Τελευτή Θεοδώρου Κολοκοτρώνη. Και Δύτου Ανάδυσις
Πα 5 † Ιωάννου Γαβριήλ Εϋνάρδου
Σα 6 Δυστύχημα του αεροδρομίου του Μονάχου
Κυ 7 Καρόλου Ντίκενς και Λουκιανού Κηλαηδόνη του μοναχικού καουμπόη τελευτή
Δε 8 Μάρκου Βαμβακάρη και Νικολάου Ξυλούρη, των γνησίων μελωδών
Τρ 9 † Κοίμησις Διονυσίου Σολωμού. Και Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας
Τε 10 † Νικολάου Καββαδία, βάρδου των ναυτικών
Πε 11 † Καρτεσίου «σκέπτομαι άρα υπάρχω».
Πα 12 Γενέσιον Καρόλου Δαρβίνου
Σα 13 Εφεύρεσις κινηματογραφίας υπό αδελφών Λυμιέρ και θανή Ιωάννου Καλαϊτζή του δαιμονίου γελοιογράφου
Κυ 14 Έρωτος του ανικήτου
Δε 15 Γενέσιον Γαλιλαίου
Τρ 16 Ιστολογίου ίδρυσις· και Δημοκρίτου του Αβδηρίτου
Τε 17 † Θανάτωσις Ιορδάνου Μπρούνο επί της πυράς
Πε 18 Κοίμησις Μιχαήλ Αγγέλου και γενέσιον Νικολάου Καζαντζάκη, Κρητός
Πα 19 Γενέσιον Κοπερνίκου του ανατροπέως
Σα 20 Εφεύρεσις φωνογράφου υπό Θωμά Έδισων. Και Σπειροειδούς Αρχιτέκτονος γενέθλιον
Κυ 21 Παγκόσμια ημέρα μητρικής γλώσσης
Δε 22 † Αμερίκου Βεσπουκίου
Τρ 23 † Ιωάννου Γουτεμβεργίου και της τυπογραφίας εν Ευρώπη. Και ίδρυσις της ΕΠΟΝ
Τε 24 † Τένεση Γουίλιαμς
Πε 25 Γενέσιον Καρόλου Γολδόνη
Πα 26 Γενέσιον Βίκτωρος Ουγκώ
Σα 27 Ανακάλυψις της δομής του DNA. Και τελευτή Άλκης Ζέη
Κυ 28 † Κήδευσις Κωνσταντίνου Παλαμά – «Ηχήστε οι σάλπιγγες!…»

Στο παλιό ρωμαϊκό ημερολόγιο, που το έχουμε δανειστεί, ο Φλεβάρης ήταν ο τελευταίος μήνας του χρόνου -η χρονιά άρχιζε από τον Μάρτιο. Στο τέλος του χρόνου γίνονταν τελετές εξαγνισμού, και από το februum (= κάθαρση) ο μήνας ονομάστηκε Februarius. Από το Φεβράριος > Φεβράρης > Φεβλάρης προέκυψε η δημώδης ονομασία Φλεβάρης, που παρετυμολογικά συνδέεται με τη φλέβα, δηλ. ο Φλεβάρης ανοίγει τις φλέβες του (φλεβίζει) και βρέχει τον κόσμο -εξού και η παροιμία “Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει”.

Μάλιστα, στις θηλάζουσες υπήρχε η εθιμική συνήθεια, για την πρόληψη των παθήσεων των θηλών, να τηρούν απόλυτη αργία και νηστεία την ημέρα της Υπαπαντής, στις 2 Φεβρουαρίου, που σαράντισε η Παναγία-Λεχώνα. Η κάθε μικρομάνα πριν θηλάσει το βρέφος της σταύρωνε τις θηλές των μαστών της και έλεγε την παρακάτω επωδή τρεις φορές: “Φλεβάρη, φλέβες άνοιξε στις ρώγες των βυζιών μου για να βυζάξω το παιδί και να το μεγαλώσω για να βυζάξω τον υγιό τον κανακάρικό μου”.

Ο Φλεβάρης είναι ο μόνος μήνας που έχει λιγότερες από 30 ημέρες, και γι’ αυτό λέγεται Κουτσοφλέβαρος, ενώ σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας έχει κι άλλα ονόματα που δηλώνουν κάτι ανάλογο: Μικρός, Κουτσός, Γκουζούκης και Κούντουρον (ποντ. κοντή+ουρά). Και εξαιτίας αυτού, μια από τις παροιμιώδεις «ανύπαρκτες ημερομηνίες», είναι και η 30 Φεβρουαρίου, όπως είναι και οι 32 του μηνός, η μέρα του Αγίου Ποτέ (και του άλλου που αρχίζει απ’ το ίδιο γράμμα), ο μήνας που δεν έχει Σάββατο ή ο κόκκινος Μάης.

Υπάρχουν άφθονες λαϊκές παραδόσεις για το πώς έχασε τις μέρες του ο Φλεβάρης. Παραθέτω μία από το Σοποτό Αχαΐας, που περιλαμβάνεται στο κλασικό βιβλίο Παραδόσεις του Ν. Πολίτη: Ήτανε μια φορά μια γριά, κι είχε κάτι κατσικάκια. O Mάρτης τότες είχε είκοσι οχτώ ημέρες κι ο Φλεβάρης τριάντα μία. Ήρθε εκείνη την εποχή ο Mάρτης κι επέρασε χωρίς να κάμει χειμώνα. Kαι η γριά, από τη χαρά της που βγήκανε πέρα καλά τα κατσικάκια της, εγελάστη και είπε: «Στην πομπή σου, γερο-Mάρτη, τ’ αρνοκατσικάκια μου καλά τα πέρασα». Kαθώς τ’ άκουσεν αυτά τα λόγια ο γερο-Mάρτης, εθύμωσε και στη στιγμή δανείζεται τρεις ημέρες από το Φλεβάρη, το γείτονά του, και αρχίζει ένα σορόκο, π’ έκαμε τη γριά να χωθεί από κάτου από ένα κακκάβι και να φωνάζει:«Kάτσι, κάτσι, κάτσι!» γιατί έλεγε ότ’ εχόρευαν τα κατσικάκια απάνου στο κακκάβι. Tα κατσικάκια της γριάς εψόφησαν από το σορόκο. Kι από τότε έχει ο Mάρτης τριάντα μία ημέρα και ο Φλεβάρης είκοσι οχτώ. Ένεκα γι’ αυτό πόπαθε εκείνη η γριά, τις τρεις ύστερες ημέρες του Mάρτη τις λένε «ημέρες των γριών». Kαι ονοματίζουνε καθεμία από δαύτες και με τ’ όνομα μιανής από τις πλιο ηλικιωμένες γριές του χωριού· και αν τύχει καλή η ημέρα, λεν πως και η γριά είναι καλή, και αν γίνει κακοκαιρία, λεν πως από την κακία της έγινε.

Είπαμε πιο πάνω ότι «Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει». Πολλοί προσθέτουν κι ένα δεύτερο σκέλος που μετριάζει τη μετεωρολογικήν αισιοδοξία της παροιμίας. Στην Κεφαλονιά λένε ή λέγανε «μα αν τις φλέβες του ανοίξει, ξεροπήγαδα γεμίζει», ενώ στην Κρήτη «μα κι αν τύχει και θυμώσει μες στα χιόνια θα μας χώσει».

Είναι πάντως γεγονος ότι στα μέρη τα δικά μας ο Φλεβάρης πράγματι μυρίζει καλοκαίρι, και οι λιακάδες του είναι καλοδεχούμενες αφού προαναγγέλλουν την άνοιξη. Γράφει ο Βάρναλης στους Σκλάβους Πολιορκημένους:

Στης αμυγδαλιάς τα χιόνια,
στις λιακάδες του Φλεβάρη,
στου Μαρτιού τα χελιδόνια
και στ’ Αυγούστου το φεγγάρι
είχες μου, καρδιά, σπαρτάρει.

Αντίθετα, όπως μας ενημέρωσαν πριν από μερικά χρόνια οι ανταποκριτές μας, στα Πολωνικά ο Φλεβάρης είναι Luty, που σημαίνει κάτι σαν «μεγάλη παγωνιά», ενώ στα σουηδικά η λαϊκή ονομασία του είναι göjemånad, ο μήνας του χιονιού. Και εδώ στη Λοθαριγγία ο φετινός Φλεβάρης μας βρισκει χιονοσκεπείς.

Ο Φλεβάρης είναι από τους μήνες για τους οποίους έχει φτιαχτεί λέξη για γεγονότα που συνέβησαν στη διάρκειά του, αν και κοντεύει να ξεχαστεί. Πρόκειται για τα Φεβρουαριανά: τις συγκρούσεις στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 1863 μεταξύ Ορεινών και Πεδινών, στη μεσοβασιλεία μεταξύ Όθωνα και Γεωργίου. Σε ανάμνηση της συμφιλίωσης των αντιμαχόμενων, πήρε τ’ όνομά της η πλατεία Ομονοίας.

Να μην είμαστε όμως αθηνοκεντρικοί. Υπάρχουν και τα Φεβρουαριανά του Βόλου, η μεγάλη διαδήλωση στις 15.2.1921, μια απο τις πλέον σημαντικές στιγμές του εργατικού κινήματος προπολεμικά

Αντιγράφω από το περιοδικό Εν Βόλω, αριθ.30, Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2008:

Οι εργάτες του Βόλου είχαν καταφέρει να διατηρήσουν σταθερή την τιμή του ψωμιού με μαζικές διαμαρτυρίες αλλά και πρωτοποριακές ενέργειες, όπως την ίδρυση φούρνου της Πανεργατικής Ένωσης Βόλου ΠΕΒ. Στις αρχές του 1921 η τιμή του ψωμιού ανέβηκε λόγω των σκανδαλωδών επιπλέον εξόδων εκφόρτωσης ενός μεγάλου φορτίου αλεύρων. Συγκεκριμένα ο λιμενάρχης με ψευδή βεβαίωση ότι το πλοίο ΝΙΣΚΙ ΝΟΒΟΓΟΡΟΔ δεν μπορούσε να προσδέσει στον λιμενοβραχίονα, επέτρεψε σε εργολάβο να μεταφέρει το αλεύρι με τις μαούνες του. Προκαλείται έτσι αγανάκτηση και η ΠΕΒ κάλεσε συλλαλητήριο για τις 15.2 με ομιλητές τους Αβραάμ Μπεναρόγια, Θωμά Αποστολίδη και Σπύρο Σταυράκη, μέλη του ΣΕΚΕ. Περίπου 12 με 15.000 άτομα συμμετείχαν. Μετά τις ομιλίες ακολούθησε πορεία κατά την οποία κάποιοι έσπασαν τζάμια στο μακαρονοποιείο Σκαρίμπα και στο Ακταίο και άλλα κέντρα επί της παραλίας. Η αστυνομία παρότι παρούσα δεν επεμβαίνει. Καλεί όμως σε βοήθεια τον στρατό για να αντιμετωπίσει την κομμουνιστική στάση. Έτσι δύο λόχοι πεζικού κατέλαβαν την πόλη όταν οι ταραχές είχαν πλέον σταματήσει και η αστυνομία συνέλαβε τους συνδικαλιστές ηγέτες οι οποίοι πλέον …κοιμούνταν. Συνελήφθησαν όλοι όσοι είχαν κατά καιρούς εκλεγεί σε διοίκηση σωματείου και οι γνωστοί κομμουνιστές, εκατοντάδες άτομα. Τα 15 εξ αυτών παρέμειναν προφυλακισμένα δύο χρόνια.

Ο Φεβρουάριος είναι επίσης από τους μήνες που έχουν δώσει επώνυμα, τόσο το Φλεβάρης όσο και το Φλεβαράκης (όπως ο προπονητής του μπάσκετ), πιθανώς από παρατσούκλι, ή το Φλεβαρόπουλος. Βρίσκω ότι το επώνυμο Φλεβάρης εντοπίζεται κυρίως στη Ρόδο, ενώ το Φλεβαράκης στο Σταυροχώρι Λασιθίου και στη Σητεία.

Τέλος, ο Φλεβάρης είναι ο μήνας που το ιστολόγιο γιορτάζει τα γενέθλιά του, αφού άρχισε να εκπέμπει στις 16 Φεβρουαρίου 2009. Φέτος θα κλείσουμε δώδεκα χρόνια, ζωή να ‘χουμε.

Ο φετινός Φλεβάρης, για τους Ευρωπαίους, είναι σημαδιακός και από μιαν άλλη άποψη, ότι κλείνει ένας χρόνος από τον ερχομό της πανδημίας στα μέρη μας και στη ζωή μας. Θυμίζω ότι το πρώτο κρούσμα στη χώρα βρεθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2020 και η πρώτη απαγόρευση ήταν η απαγόρευση των καρναβαλικών εκδηλώσεων, στις 28-29 Φεβρουαρίου (ηταν δίσεκτο το 2020, καραδίσεκτο) και 1 Μαρτίου. Οι νεκροί και τα λοκντάουν ήρθαν τον Μάρτη. Στο αντίστοιχο περσινό άρθρο είχαμε τις πρώτες συζητήσεις για τον ιό (θα μελαγχολήσετε αν το κοιτάξετε, αφού σχολιάζουν και οι αξέχαστοι φίλοι μας Αυγουστίνος και Σπάιραλ).

Συνηθίζω τα μηνολόγια να τα κλείνω με τραγούδι, που βέβαια αναφέρεται στον εκάστοτε μήνα. Ο Φεβρουάριος, φυσικά, έχει στο όνομά του τον δίσκο Άγιος Φεβρουάριος, του Δήμου Μούτση και του Μάνου Ελευθερίου, έναν από τους σημαντικούς δίσκους του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού. Όπως έχει εξιστορήσει ο Μάνος Ελευθερίου, ο ίδιος είχε προτείνει τίτλο με τον Άγιο Στέφανο, αλλά ο Μούτσης ήθελε οπωσδήποτε να αρχίζει το όνομα από Φ.

Ωστόσο, έχουμε βάλει άλλη φορά τραγούδια από τον σημαντικότατο αυτό δίσκο, και θα ξαναβάλουμε στο μέλλον. Σήμερα όμως θα βάλω το τραγούδι Του μικρού Φλεβάρη με τον Γιάννη Κούτρα, σε μουσική Γιώργου Χατζηνάσιου και στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου.

Advertisement

124 Σχόλια προς “Μηνολόγιον Φεβρουαρίου έτους 2021”

 1. Καλό μήνα να έχουμε.

 2. Κιγκέρι said

  Είδα το «Και τελευτή Άλκης Ζέη» και ταράχτηκα. Μου είχε διαφύγει…

 3. Καλημέρα

  Να γράψω μερικά- ίσως αυτονόητα- πράγματα

  Ο Γιάννης Ιατρού σας στέλνει φιλικούς χαιρετισμούς. Λόγω ορών δεν μπορείι να χρησιμοποιήσει δυο χέρια ώστε να γράψει σχόλια, ενώ μπορεί να μιλήσει στο τηλέφωνο. Λόγω της δεύτερης επέμβασης η μετατραυματική περίοδος είναι περισσότερο μακρά και επίπονη. Ευχαριστεί όσους ενδιαφέρθηκαν γι αυτόν και σύντομα θα είναι πάλι μαζί μας στα καθημερινά σχόλια

 4. Μακάρι να είναι καλά.

 5. dryhammer said

  3. Με το καλό!

 6. sarant said

  Καλημέρα, καλή βδομάδα, καλό μηνα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  3 Με το καλό!

 7. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα και καλό μήνα σε όλους ! Το Φλεβαρη κι αν φλεβίσει, καραντίνα θα μυρίσει !

 8. Πάνος με πεζά said

  Aπό την άλλη, σε όλες τις μουσικές εκπομπές της τηλεόρασης, βλέπω μπουζούκι τους Καραντίνηδες, μια τον πατέρα, μια το γιο. Και λέω, πώς γίνεται πια; Ε, μετά σκέφτηνα «καραντίνα, ρε συ !»

 9. leonicos said

  Ευχόμαστε, η Φωτεινή κι εγώ, κ΄θε καλό για τον Γιάννη

  Είχα πάντα την εντύπωση ότι του ειχε μεινει μια εκκρεμότητα από προηγούμενη ιστορία, αλλά με τον καιρό ε΄χα ησυχάσει.

 10. leonicos said

  Καληέρα μετά τη διήμερη απουσία στον Βόλο

 11. spiridione said

  Σύντομα ο Γιάννης να είναι γερός κοντά μας.

  Ο τέλειος Φεβρουάριος
  https://www.dw.com/el/o%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CF%86%CE%B5%CE%B2%CF%81%CE%BF%CF%85%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%82/a-56400589

 12. leonicos said

  Οι νεκροί και τα λοκντάουν ήρθαν τον Μάρτη.

  Μάρτη, δεν θυμάμαι ημερομηνία, επέστρεφα αό το Στρασβούργο, και ότν είδα μερικους να μπαίνουν στο αεροπλάνο με μάσκα, σκέφτηκα

  τι υπερβολή….

  Αλλά δεν ηταν

 13. Λεύκιππος said

  Λουκιανός Κηλαηδόνης, ένας απ’ αυτούς που, όπως κι ο Τζιμάκος Πανούσης,πίστευα ότι δεν θα αναχωρήσουν ποτέ.

 14. sarant said

  9 🙂

  11 Τέλειος, ε;

  12 Εμ, δεν ήταν

 15. Πάνος με πεζά said

  Περαστικά πολλά στο Γιάννη,δεν το είχα διαβάσει !

 16. Μυλοπέτρος said

  Στα μαστιχόχωρα λέμε:
  Φλεβάρη μήνα κλαδευγε και λιγος μην κοιτάτζεις. Όπου λίγος το χάσιμο του φεγγαριού.

 17. antonislaw said

  Καλημέρα σας!
  Νομίζω θα μπορούσαμε να αναφέρουμε και την κατάληψη της Νομικής το Φλεβάρη του 1973.

  Όταν αργότερα εμείς ως φοιτητάκια τη δεκαετία του 90 βγήκαμε στην ταράτσα την περίοδο μιας καταληψούλας υπήρχε ακόμα ένα δέος.

  https://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/katalipsi-tis-nomikis-21-fevrouariou-1973/

 18. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Ήτανε πράγματι λανθασμένη πληροφόρηση ή ήτανε που ο μοναδικός Δ. Ψαθάς (που είχε ακούσει τον δίσκο και τους στίχους του Μ. Ελευθερίου!) ήξερε την ψυχολογία και τον τρόπο σκέψης των Νεοελλήνων; Κανέναν χρόνο δεν είχε πουλήσει σχεδόν τίποτε ο Άγιος Φεβρουάριος, ένα από τα πιό ακριβά διαμάντια του μεταπολεμικού μας τραγουδιού, ώσπου ο Ψαθάς στην πρωτοσέλιδη στήλη του στα Νέα συσχέτισε λανθασμένα τα μαχαιρώματα του Κοεμτζή με το «ο Χάρος βγήκε παγανιά», δηλ. δήθεν αυτό το τραγούδι έπαιζε (στο σκυλάδικο, παρακαλώ!) η ορχήστρα την νύχτα του φονικού και έβαλε ιδέες στον φονιά…

 19. @ 16 Μυλόπετρος

  …και λίγωση [του φεγγαριού] μην κοιτάζεις…

  Ωραία προφορική βορειοϊδιωματική απόδοση (λίγως’) αλλά πρέπει να το γράψουμε με ωμέγα. (Αντιρρήσεις;)

 20. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Κόψε τίτλο και βγάλε συμπέρασμα. Νικοκύρη, πάει για μεζεδάκι?

  http://www.topontiki.gr/article/425301/aystralia-apo-epithesi-karharia-6-stoys-10-thanatoys-2020

 21. nikiplos1 said

  Καλημέρα…

  Περαστικά στον Γιάννη Ιατρού ξανά και ξανά.
  2@ Κι εγώ το είχα ξεχάσει. Μέσα στην προπέτεια εκείνων των ημερών, μεσούντων των νέων του Κορώνα από την Κίνα και τα αστεία μας διέφυγαν τα σημαντικά. Και πόσα σημαντικά δεν θα διέφυγαν βέβαια όλον τούτον τον περίκλειστο χρόνο που πέρασε.

 22. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Ένα πλούσιο τραπέζι (με πολλούς φίλους του ιστολογίου) σε όποιον μας υποδείξει έστω και ΜΙΑ ημέρα του περασμένου χρόνου κατά την οποία είτε ο εν λόγω [Γώγος], είτε η Ματίνα Παγώνη, δεν εμφανίστηκαν σε κανένα τηλεοπτικό παράθυρο ή άλλο ΜΜΕ.. 🙂

  https://www.skai.gr/news/ygeia/gogos-se-skai-aystirotera-metra-an-xreiastei-den-yparxei-dedomeno-gia-3i-dosi

 23. ΣΠ said

  Καλημέρα.

  3
  Δεν πειράζει που δεν σχολιάζει αρκεί να ξέρουμε ότι είναι καλά.

 24. Νέο Kid Al Afrikii said

  20. Εγώ πάντως τον κάτυ σάρκ δεν τον φοβάμαι! Τον πίνω στο ποτήρι. (και μάλιστα σκέτον! Νερό ,κοακόλες και πάγοι είναι για τους φλώρους…) 😆

 25. Πάνος με πεζά said

  Ψάχνοντας κάτι στη δουλειά, δεν άντεχα να μην το «μεζεδιάσω» από σήμερα !
  http://www.roadtecgroup.com/index.php/el/manholes/manual-manholes/item/45-e-a-c-fiber-optic-heavy-duty

 26. Νέο Kid Al Afrikii said

  25. Πάνο, αυτό δεν είναι ακριβώς μεζεδάκι. Είναι κυπριωτισμός!
  Η επιχείρηση είναι κυπριακή βλέπω, και στην Κύπρο «βαρετός» = βαρύς!

 27. ΣΠ said

  Διόρθωση: Kι από τότε έχει ο Mάρτης τριάντα μία ημέρα και ο Φλεβάρης είκοσι οχτώ.

 28. Πάνος με πεζά said

  Έλα Χριστέ ! Και λέω, τόσο επίσημα να το γράφουν !

 29. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλημέρα καὶ καλὸ μήνα.

  @3. Καλὴ ἀνάρρωση στὸν Γιάννη καὶ γρήγορα κοντά μας.

 30. sarant said

  20 Eμ βέβαια! Τι καρκίνοι και εγκεφαλικά, ο καρχαρίας είναι η πρώτη αιτία θανάτου.

  26 Ακριβώς!

  27 Ετσι πρέπει να το έχει ο Πολίτης, αλλά θα το ψάξω.

 31. Κάπου, κάποτε είχα διαβάσει πως αυτό το Cutty Sark σημαίνει περίπου κοντομάνικο κάτι που ταιριάζει στα πολλά μικρά πανιά που έχει το καραβάκι. Ισχύει ;
  Πάντως σαν οουίσκυ δεν είναι στην γκάμα μου, προτιμώ σ’ αυτές τις τιμές το Jameson (ειδικά με την περίεργη προφορά του που αρχίζει από Γ…)

 32. geobartz said

  # Καλημέρα, καλό μήνα, υγεία σε όλους!
  # Του Τρύφωνα του Κλαδευτή σήμερα. Πιάνουν δουλειά οι αμπελουργοί.
  # Παρασκευή 12/2 πήρε τη μπροστέλα ο …άγιος Δαρβίνος, όμως έχουμε τη Δευτέρα 15/2, «Γενέσιον Γαλιλαίου» και ….άλλων μεγάλων ανδρών. Έπεται 16/2 το παρόν ιστολόγιο. Ας του ευχηθούμε από σήμερα να είναι πολύχρονο.
  # Κυριακή 21/2 «Παγκόσμια ημέρα μητρικής γλώσσας». Αρχίζω έρανο για να «ξαναγοράσουμε» τα Μακεδονικά που κάποιοι λαθρέμποροι τα ξεπούλησαν …λόγω εκπτώσεων!
  # Κι ας κλείσω με την ανακάλυψη, 27/2, της δομής του DNA, κάπου το 1953-54 νομίζω. Άμα τη ανακαλύψει άρχισε να το διδάσκει ο Διανελίδης στο ΑΠΘ. Ελάχιστα «δάσκαλος» αλλά πολύ καλός επιστήμονας.

 33. Pedis said

  Ντοττόρε, ταχεία και καλή ανάρρωση!

  Για να δούμε, αυτό εδώ θα γίνει σκάνδαλο σαν εκείνο με τη στρεσσαρισμένη νηπιαγωγό ή μπά;

  https://www.902.gr/eidisi/neolaia-paideia/249336/kanena-paidi-den-axizei-na-stegazetai-se-kimpo-3-nipiagogeia-me-180

  Νηπιαγωγεία σε κονσέρβες.

 34. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  33 Σε καλώ να αρθείς στο ύψος των περιστάσεων. Η Παιδεία έχει άλλες προτεραιότητες. Τα μπασταρδάκια να φέρουνε καμιά κουβερτούλα απ’ το σπίτι. Και καμιά ομπρέλα, μπας και τους πέσει ο ουρανός στο κεφάλι.
  https://workenter.gr/el/article/24285/elas-olokliri-i-apofasi-gia-1-000-nees-proslhpseis

 35. sarant said

  33 Μαθαίνουμε και τη λέξη ΚΙΜΠΟ

 36. Pedis said

  # 34 – Στο πνεύμα της πρότασης Μάρδα, να προτιμηθούν στις προσεχείς προσλήψεις νηπιαγωγοί και δάσκαλοι με διαθεματική εξειδίκευση στην Εφαρμοσμένη Δημόσια Δύναμη. 😉

  # 35 – https://kibo.gr/

 37. dryhammer said

  Ο ΚΙΜΠΟς της Εδέμ(ας γ…τε ντενεκετζήδες)

 38. Αγγελος said

  Tης Άλκης Ζέη τα χρόνια να πάρουμε — ήταν 96, και πολύ καλά για την ηλικία της. Και πέθανε χωρίς ν´αρρωστήσει και να ταλαιπωρηθεί, καθισμένη στο τραπέζι με την κόρη της.
  Αλλά τον φουκαρά τον Spiral πότε τον χάσαμε; Ή μου διέφυγε η είδηση, ή έχει αρχίσει ν´αδυνατίζει ανησυχητικά η μνήμη μου…

 39. dryhammer said

  37. Ζητάω συγγνώμη από τους λευκοσιδηρουργούς.

 40. ΣΠ said

  θα μελαγχολήσετε αν το κοιτάξετε, αφού σχολιάζουν και οι αξέχαστοι φίλοι μας Αυγουστίνος και Σπάιραλ

  Εγώ μελαγχόλησα που είδα ότι αυτόν τον μήνα ο Σπάιραλ είχε γενέθλια.

 41. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  36

  Άσε μας κυρ-δάσκαλε
  να πάμε εις το σπίτι μας
  να καλοσπερνήσουμε
  και το ταχύ που δεν ερθεί
  θα φάγει εις τα πόδια
  τα μικρά από δώδεκα
  και τα τρανά εικοστέσσερις
  και τον πρωτόσχολον σαράντα οχτώ
  και δυό για την ευχήν πενήντα
  Αμήν, αμήν, αμήν.

  (Σχολικό τραγουδάκι επί τουρκοκρατίας. Έχουμε και μια παλιά τεχνογνωσία στο φάλαγκα, να μην πάει χαμένη. Έτσι κουμπώνει η παράδοση με το μέλλον).

 42. ΣΠ said

  Αυτόν τον μήνα η τρισχιλιετής γιορτάζει δύο φορές, στις 9 και στις 21.

 43. sarant said

  36 A, μάλιστα…

  38 Θα σου ξέφυγε, το είχαμε αναφέρει. Πέρυσι τέλος Απριλίου.

  40 Ναι, και πέρσι τα γιόρτασε. Ίσως πρέπει να τα βγάλω.

 44. Αντώνης said

  #31
  Καλά θυμάσαι:
  https://www.rmg.co.uk/cutty-sark/history/why-ships-name-cutty-sark#:~:text='Cutty%20Sark'%20is%20an%20archaic,sark'%20means%20nightdress%20or%20shirt.

 45. Κιγκέρι said

  20, 30α:

  Δεν καταλαβαίνω γιατί καγχάσατε για τους θανάτους από καρχαρίες. Ως και σχετικό άζμα σπαρακτικό υπάρχει, αλλά! 😛

  Τι το ’θελες και σάλπαρες, καημένε μου πατέρα
  στης Γιαπωνίας τα νερά με μια μικρή μπρατσέρα
  Έκανε δώδεκα μποφόρ, βροχές, κακοκαιρία
  και η μπρατσέρα βούλιαξε μέσα στην τρικυμία
  και κολυμπώντας ο μπαμπάς, είδ’ έναν καρχαρία.

  Χραπ τον κάνει ο καρχαρίας στ’ ανοιχτά της Γιαπωνίας
  Χραπ τον έκανε το τέρας, Θιοσχωρέστον ο πατέρας!

 46. @ 45 Κιγκέρι

  Πολύ καλό.

 47. دوشنبه

  Δευτέρα σήμερα μπορούμε να πούμε πως η πρωτεύουσα του Τατζικιστάν (Ντουσαμπέ ή Δουσάμβη) λέγεται Δευτέρα.
  Το όνομα προέρχεται από την περσική λέξη για τη δεύτερη ημέρα της εβδομάδας (du [δύο] + shanbe [ημέρα]) και αναφέρεται στο γεγονός ότι ο αρχικός χώρος τής μετέπειτα πόλης ήταν ο χώρος ανταλλαγής και πώλησης προϊόντων, δηλαδή της λαϊκής αγοράς που γινόταν κάθε Δευτέρα.
  Το 1929 η πόλη έγινε πρωτεύουσα της τότε Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Τατζικιστάν. Το 1929 μετονομάστηκε σε «Σταλιναμπάντ», προς τιμήν του Στάλιν και επανέκτησε το αρχικό της όνομα «Ντουσαμπέ» με την «αποσταλινοποίηση», το 1961.

 48. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  45 Πίπτουν όλοι εις το κύμα και τους τρώ- και τους τρώγουν καρχαρίαι 🙂

 49. Τα τραγούδια του Φεβρουαρίου

 50. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  https://www.documentonews.gr/article/protroph-keramews-pros-aei-diagrapste-foithtes-epiballete-peitharxikes-poines-gia-na-exoikonomhsete-xrhmata-eggrafo

 51. ΚΑΒ said

  Καλό μήνα σε όλους.

  Με το καλό να γυρίσει γρήγορα κοντά μας ο Γιάννης.

  45. Πολύ ωραίο!

 52. ΚΩΣΤΑΣ said

  Καλό μήνα κι από εμένα, γρήγορη ανάρρωση και ξανά κοντά μας οι αγαπητοί μας Γιάννηδες, Ιατρού και Γς.

 53. 12 Κι εγώ είχα ακριβώς την ίδια εμπειρία, στο Βερολίνο. Ακριβώς δεκατέσσερις μέρες μετά μ’ έπιασε μια ημικρανία ως συνήθως και αναρωτιόμουν μήπως…

 54. Και φυσικά γρήγορη ανάρρωση!

 55. Alexis said

  Καλό μήνα!
  Γρήγορη ανάρρωση στον Γιάννη Ιατρού!

 56. Pedis said

  # 41 – Και μετά μου λες σε τι χρειάζονται οι προσλήψεις τόσων αστυνομικών (# 34) …

  Π.χ. έξι περιπολικά (όπως μέτρησα στο βίντεο) απαιτούνται να εμπλακούν για να συλλάβουν εννιάχρονο κοριτσάκι. Και σπρέι και χειροπέδες για να το κάνουν καλά. Πάλι καλά που δεν το πυροβόλησαν να λες.

  https://www.efsyn.gr/node/279438

 57. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  56 Δεν είναι να απορεί κανείς που νικήθηκαν στο Βιετνάμ. Αλλά στείλανε μετά το Ράμπο και καθάρισε, να τα λέμε κι αυτά.

 58. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @45. Πάντως, για να σε καταβροχθίση καρχαρίας, δεν χρειάζεται να πιάσης Γιαπωνία. (Γίνεται και στο Κερατσίνι). Και η συνέπεια της καταβρόχθισης δεν είναι πάντα ο θάνατος. Μάρτυς η «Φαύστα»..

 59. Χαρούλα said

  Καλό μήνα.
  Εδώ τα πράγματα άσχημα. Αποκλείστηκαν χωριά, πνίγηκαν ζώα. Μαθητές και δάσκαλοι αποκλεισμενοί σε σχολείο 10 χλμ από Αλεξανδρούπολη και το χειρότερο… πνιίγηκε πυροσβέστης κοντά στο αεροδρόμιο!😢 Και πιο βόρεια Σουφλί, Διδυμότειχο μαθαίνουμε το ίδιο δύσκολα.

  Αχ ας είναι καλός ο μήνας…

 60. dryhammer said

  ΑΣΧΕΤΟ – ΑΣΧΕΤΟ – ΑΣΧΕΤΟ

  Δε φτάνει που φυσά μια λωλονοτιά ίσαμε 8 μποφόρ με θολούρα, έχει ξεκωλιαστεί και στους σεισμούς από το πρωί. Ψιλοπενταράκια βέβαια, αλλά έχω νοιώσει από τις 8παρά ως τώρα 4-5. [εστία κάτω από τη Μυτιλήνη]

 61. Νέο Kid Al Afrikii said

  60. Για πιάστε κάτω από κανα δοκάρι και νάχετε και τραπέζι ευρύχωρο κοντά! Ύποπτα τα απανωτά 5άρια! (Μα είσαι σίγουρος ότι ήταν πεντάρια, όμως;)

 62. nwjsj said

  Καλό μήνα και του χρόνου μακάρι να μην συζητάμε ακόμα για το χτικιό!

  Ο κ. Ιατρού να προσέχει πολύ για να γίνει γρήγορα καλά καλά και να επανέλθει στην παρέα μας. Ως τότε καλή δύναμη!!

 63. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  60

  https://ekloges.ypes.gr/current/v/home/districts/49/

 64. Μαρία said

  61
  https://www.emsc-csem.org/#2

 65. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  24 Σιγά μωρέ, τι να φοβηθείς, κάτι σαρκ εκεί χάμω…

 66. sarant said

  45 Πολύ καλό!

  49 Α μπράβο!

  65 🙂

 67. dryhammer said

  61. Από 4,5 ως 5,1 κι είναι πεντέξι. [χώρια τα πιό ψιλά]

  Μπαίνω να δω καμιά θεωρία, σκοντάφτω σ΄αυτό
  https://www.in.gr/2021/01/31/b-science/space/sympan-pos-kai-pote-tha-ftasei-sto-telos-tou-tha-kyriarxisoun-oi-mayres-trypes/

  και διαβάζω:
  «Μπορεί να μοιάζει καταστροφολογικό, όμως είναι fact το γεγονός πως τίποτα δεν κρατάει για πάντα.»

 68. Pedis said

  # 60 – Για δες εδώ: http://www.gein.noa.gr/en/

  Δίνει πληροφορίες σε ντετέ (με αυτοματοποιημένο υπολογισμό και επανάλυση+επιβεβαίωση αργότερα).

  Τσιμπήσατε ήδη 4.9, 4.8, 4,7 4,5 x 2 ..

 69. dryhammer said

  και στου #64 μπαίνω και στου #68, αλλά πια έχω γίνει σεισμογράφος. Σ’ εκείνον της Σάμου, λέω της γυναίκας; «αυτό είναι 7ρι». [Στο κρεβάτι όταν είμαι δεν ανησυχώ ποτέ, εκτός κι αν έχει θόρυβο, γιατί ξυέται ο γάτης και κάνει 7,5+R το στρώμα]

 70. Μαρία said

 71. sarant said

  67 Ε, αφού είναι fact το γεγονός…

 72. spiridione said

  Μια διόρθωση μόνο Νικοκύρη: Η Ομόνοια πήρε τ΄ όνομά αμέσως μετά τα γεγονότα τη έξωσης του Όθωνα στις 10/11 Οκτωβρίου 1862.
  https://books.google.gr/books?id=nXc1XNAjaOcC&pg=PA26&dq=%CE%91%CF%82+%CE%BF%CF%81%CE%BA%CE%B9%CF%83%CE%B8%CF%8E%CE%BC%CE%B5%CE%BD+%CE%B5%CF%80%CE%AF+%CF%84%CE%B7%CF%82+%CE%A0%CE%BB%CE%B1%CF%84%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82+%CF%84%CE%B1%CF%8D%CF%84%CE%B7%CF%82,+%CF%84%CE%B7%CF%82+%CE%BB%CE%B1%CE%B2%CE%BF%CF%8D%CF%83%CE%B7%CF%82+%CE%AE%CE%B4%CE%B7+%CF%84%CE%BF+%CF%89%CF%81%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CE%BD+%CF%84%CE%B7%CF%82+%C2%AB%CE%9F%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%AF%CE%B1%CF%82%C2%BB&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwjBqtXLgMnuAhVHP-wKHQnbAjQQ6AEwAXoECAEQAg#v=onepage&q=%CE%91%CF%82%20%CE%BF%CF%81%CE%BA%CE%B9%CF%83%CE%B8%CF%8E%CE%BC%CE%B5%CE%BD%20%CE%B5%CF%80%CE%AF%20%CF%84%CE%B7%CF%82%20%CE%A0%CE%BB%CE%B1%CF%84%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82%20%CF%84%CE%B1%CF%8D%CF%84%CE%B7%CF%82%2C%20%CF%84%CE%B7%CF%82%20%CE%BB%CE%B1%CE%B2%CE%BF%CF%8D%CF%83%CE%B7%CF%82%20%CE%AE%CE%B4%CE%B7%20%CF%84%CE%BF%20%CF%89%CF%81%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CE%BD%20%CF%84%CE%B7%CF%82%20%C2%AB%CE%9F%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%AF%CE%B1%CF%82%C2%BB&f=false

 73. Αγγελος said

  (38) «Ή μου διέφυγε η είδηση, ή έχει αρχίσει ν´αδυνατίζει ανησυχητικά η μνήμη μου…»
  Μάλλον το δεύτερο συμβαίνει, γιατί όπως βλέπω τώρα, σχεδόν όλα τα σχόλια την 1η Μαΐου πέρυσι το θλιβερό συμβάν αφορούσαν — και το είχα σχολιάσει κι εγώ 😦

 74. sarant said

  72 Ωραια, το διόρθωσα

  73 Όλοι ξεχνάμε…

 75. ΓιώργοςΜ said

  Καλησπέρα, καλό μήνα, περαστικά στους ασθενείς Γιάννηδες και καλή επάνοδο!

 76. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλό μήνα σε όλες και σε όλους και περαστικά στους ασθενείς. Καλή λευτεριά πάνω απ’ όλα, δεν πάει άλλο μ’ αυτήν την κατάσταση.

 77. Costas Papathanasiou said

  Καλό μήνα!
  «…και οι λιακάδες του είναι καλοδεχούμενες αφού προαναγγέλλουν την άνοιξη.»
  Όθεν και παροιμία “Απ’ τα μέσα του Φλεβάρη, χτυπάει τ’ αλόγου το ποδάρι”
  (Που σημαίνει ότι τους επιβήτορες τους πιάνει η άνοιξη και μιμούνται τον ατενίζοντα την Αρβανίτη Κωνσταντάρα, στο τέλος της ταινίας “Κάτι κουρασμένα παλικάρια”)

 78. sarant said

  76 Εμ, πάει άλλο;

 79. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

  Καλό μήνα. Φεβρουάριο του 1929 είχαν γίνει και στο Λαύριο μεγάλες απεργίες. Διαβάζω:
  «Οι γυναίκες των απεργών του Λαυρίου, με ρόπαλα ελευθέρωσαν βιαίως τα συλληφθέντα μέλη της κεντρικής απεργιακής επιτροπής»!
  (δεν αναφέρεται η πηγή)

 80. antonislaw said

  Με αφορμή τους ασθενείς μας Γιάννη Ιατρού και Γς-να είναι γεροί και να επιστρέψουν γρήγορα- αυθόρμητα μου ήρθε η λέξη αντί για ασθενείς, ασθενήδες.
  Το κοιτάω λίγο στον γούγλη και σε ένα σάιτ, ο μουσικός και ερευνητής Πάνος Σαββόπουλος λέει ότι είναι λέξη που κατασκευάστηκε από δημιουργό ρεμπέτικου και μάλιστα από το Γιώργο Μπάτη στο «οι φυλακές του Ωρωπού» το 1934, οπότε και γραμμοφωνήθηκε. Λέει ο στίχος » Και στο έβδομο οι ντεκετζήδες και στο όγδοο όλοι οι ασθενήδες». Εμένα πάλι η λέξη μου φαίνεται πως είναι λαϊκή και όχι φτιαχτή για την περίσταση.

  Και άλλες λέξεις αναφέρει ως κατασκευασμένες ο συντάκτης που εμένα πάλι μου φαίνονται κοινές λαϊκές: πχ «γριγριά» (=πληθυντικός του «γριγρι») «Τα Κουλουριώτικα γριγριά» (Μ. Χρυσαφάκη), 1936,«διαφυντής» (αντί «διευθυντής) – «Βρε μάγκες δυό στη φυλακή» (Κ. Τζόβενου), 1934, «μπέκρος» – «Μπέκρος δεν είμαι» (Σ. Περιστέρη, 1935), «ενούς» (αντί «ενός») – Μεσ’ στον οντά ενός πασά» (Σ. Περιστέρη), 1946 (για το ενούς λέει ότι ακουγόταν ίσως το ενού, χωρίς τελικό σίγμα)

  https://24grammata.com/%CE%B7-%CE%B3%CE%BB%CF%8E%CF%83%CF%83%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%81%CE%B5%CE%BC%CF%80%CE%AD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%85-%CE%BD%CE%B5%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CE%AF-%CE%BA/

 81. sarant said

  Νομίζω ότι σφάλλει ο Π.Σ.

  Το «ασθενήδες» και «αστενήδες» υπάρχει και σε κείμενα και στο ΙΛΝΕ. Ο διαφεντής είναι λαϊκός τύπος (τον έχει πχ ο Ψυχάρης ή ο Τριανταφυλλίδης)

  Αλλά και το τζιμάλι δεν είναι βεβαια απο το g-man, έχουμε γράψει άρθρο.

 82. Πέπε said

  @45

  Αϊ αϊ αϊ Μαρία,
  Μαρία μου Μαρία,
  πήγαινε στο Φάληρο να δεις τον καρχαρία
  που με την πρώτη τη βουτιά
  θα σε κάνει μια μπουκιά
  και δε θα σε δούμε πια.

  ________________________________

  Σε άλλα θέματα:
  Ο τελευταίος διάλογος (σε σχόλια εδώ) που είχα με την Γιάννη Ιατρού ήταν όταν μας ενημέρωσε για την υγεία του Γς και του είπα «με τις ευχές των άλλων δώσε και τις δικές μου». Ο επόμενος ελπίζω να είναι «γυρίσαμε και είμαστε καλύτερα κι από πριν»!

  _________________________________

  @80:
  Αστενήδες νομίζω ότι λέει ο Μπάτης. Και σιγά μην είναι δικιά του η λέξη. Κι όλα τα άλλα παραδείγματα εξίσου στάνταρ είναι. Ειδικά το γριγρί αμφιβάλλω αν υπήρξε ποτέ άκλιτο, εκτός αν είπε ποτέ «τα γριγρι» κανείς που να μην του είναι οικεία η λέξη και απλώς να τη συνάντησε κάπου για πρώτη φορά.

 83. Καλησπέρα
  Για τα σεισμολογικά της Μυτιλήνης (και της Λέσβου μη σας πω) απευθείας από το νησί (και το Νησί) στο https://stonisi.gr/post/14683/koyniomaste-apo-to-rhgma-toy-seismoy-ths-vrisas Έχει και το βίντεο του 70 αλλά έχει και παραπάνω πληροφορίες.

 84. 80 82 Τα γκιργκίρια έλεγε ο πατέρας μου. Είτε για τα θαλασσινά είτε για το γρι – γρι της γρίνιας (ή πιο καλά το γκρι γκρι γκρίνιας) 🙂

 85. Γιάννης Κουβάτσος said

  80: Ασθενήδες έλεγε μια ολιγογράμματη θεία μου. Την είχα ακούσει πριν από καμιά σαρανταριά χρόνια και μου είχε κάνει εντύπωση. Αμέσως παρενέβη ο γιος της ο φοιτητής και τη διόρθωσε με αυστηρό ύφος.☺

 86. Αυτό το νεο-ζολωτικό επίτευγμα το έχουμε σχολιάσει;

 87. sarant said

  86 Είναι παλιό, δεν θυμάμαι.

 88. aerosol said

  Εύχομαι γρήγορη επιστροφή στους Γιάννηδες, σταθερότητα στη Λέσβο που χορεύει τον Ξεροσφύρη μας, να στεεγνώσει το Λουξεμβούργο για να μη μουσκέψει τα σκουτιά στο Σαραντακέϊκο της ξενιτιάς, και καλό μήνα σε όλους.

  Επιπλέον:
  Δηλώνω μετρίως φλώρος, καθώς προτιμώ ένα (1) παγάκι στα ουίσκιΑ μου, για να τα δροσίζει.
  Δόξα και τιμή στις ροπαλοφόρες του Λαυρίου του #79.
  Τίποτα δεν κρατάει για πάντα: αυτό το γεγονότο δεν είναι απλά fact, είναι καραφάκτ!
  Προφανέστατα δεν είναι σύμπτωση που από τότε που σχολιάζω συχνότερα έχει εκτοξευθεί το μπλογκ στην Αλέξαινα, να τα λέμε αυτά…

 89. dryhammer said

  80 -81. Οι ασθενήδες (και οι αστενήδες) λεγόταν παλιά ιδίως από μικρασιάτες. Επίσης το ενούς και το μιανού.

  84. Από τη μάνα μου έμαθα τα γριγρί «γκιργκίλια». Μεγάλος τα έμαθα γριγριά [τα θαλασσινά. Γρι-γρι και γούρου-γούρου της γρίνας και το «Μάινα γρίνα!» του πατέρα μου]

 90. Alexis said

  #67:
  Σ’ ένα επιστημονικό συνέδριο ο ομιλητής ανακοινώνει με δραματικό ύφος: «Όλες οι επιστημονικές θεωρίες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι το σύμπαν, και μαζί μ’ αυτό και η γη, θα καταστραφούν σε 3 δισεκατομμύρια χρόνια»
  -Σε πόσααα;;; φωνάζει έντρομος ένας από το ακροατήριο.
  -Σε 3 δισεκατομμύρια κύριε.
  -Ουφ, ευτυχώς! Γιατί προς στιγμήν άκουσα 3 εκατομμύρια!

 91. Alexis said

  #89: Ενού, μηνού, (ε)τουτουνού, στανταράκια στον Πύργο Ηλείας:
  -Θα τα ξαναπούμε στις είκοσι του μηνού.
  -Ποιανού μηνού; Ετουτουνού;

 92. antonislaw said

  81-89 σχετικά με τις λαϊκές λέξεις ασθενήδες-αστενήδες, γριγριά, διαφυντής:
  Σας ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση!

 93. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Καλό μήνα! Μακάρι να χαρούμε μέσα στο μήνα σχόλια των προσωρινά απόντων…
  ====-
  «…εκεί ο Φλεβάρης, που άγρια τα κύματα κυλάει,
  γέρνει στης Μυγδαλιάς το πλάι…»

  Κ. Παλαμάς, Οι μήνες (1890)
  ====-
  19, 16
  >>…(λίγως’) αλλά πρέπει να το γράψουμε με ωμέγα. (Αντιρρήσεις;)
  Εδώ ο …αντιρρησίας! 🙂
  Απλώς μετατρέπεται η λίγωση σε ουδέτερο, το λίγος, όπως το κέντος (στα μαστιχοχώρια επίσης…).
  Αλλά και το τρύγος, το κλάδος (σε μας εδώ κάτω στην Κρήτη) και άλλα παρόμοια, υποθέτω, που δεν μου έρχονται τώρα.

  76.
  Αμήν και πότε!

  90.
  Ο άλλος, σε ανάλογη περίπτωση, είχε την απορία: «Από πότε;;».

 94. Πέπε said

  93
  Ναι, το κλάδος. Των ελιώς! Και το κούρος δε λέτε;

  Και κάπου αλλού (δε θυμάμαι πού, όχι Κρήτη) έχω ακύσει και το μέτρος. Πιθανόν κατά το μήκος, το πλάτος, το βάθος κλπ., πάντως δεν ξέρω, πολύ ταιριαστό μού φαίνεται.

 95. Μαρία said

  91
  τουτουνού αθηνιώτικο = αρχ. τουτουΐ

 96. Μαρία said

 97. sarant said

  96 Ωχ…

 98. Μαρία said

  Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε η δήλωση της προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ότι οι εργαζόμενοι «αμέλησαν» να εμβολιαστούν https://www.avgi.gr/koinonia/378314_rihnoyn-tin-eythyni-gia-ta-kroysmata-stoys-ergazomenoys-toy-nosokomeioy

 99. freierdenker said

  72, ένα πολύ ψαγμένο κείμενο (εγκυκλοπαιδικό λήμμα, υπάρχει και στα ελληνικά και στα γαλλικά, αλλά στα ελληνικά το URL γίνεται περίεργο)

  https://www.athenssocialatlas.gr/en/article/omonia-concorde/

  αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο το Πλατεία Ομονοίας να σχετίζεται με το Place de la Concorde στο Παρίσι. Το θεωρώ πιθανό διότι την μετονομασία από Πλατεία Όθωνος την κάνει ο αρχηγός της νέας κυβέρνησης, δυο μόλις μέρες μετά το στρατιωτικό κίνημα.

  Επίσης, δεν ξέρω αν είναι ιδέα μου, αλλά το Ομόνοια για όνομα ελληνικής πλατείας ξενίζει λίγο. Συνήθως δεν δίνουμε τέτοια ονόματα στις πλατείες και στους δρόμους μας. Το σίγουρο είναι οτι το όνομα δεν προέκυψε οργανικά, και ήταν το κεντρικό πολιτικό σύνθημα της νέας κυβέρνησης, σα να λέμε, Πλατεία Αλλαγής, Οδός Κάθαρσης, Λεωφόρος Εκσυγχρονισμού.

 100. Να φκιάξουμε και μια Πλατεία Σκατόβουρτσας, κατά την Place Pigalle.

 101. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Καλό μήνα!
  Ωχ η μέση μου! …συμπαράσταση στο Γιάννη 😦

 102. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  93 >>το τρύγος, το κλάδος
  το κέντρος, κέντρισμα/μπόλιασμα
  το θέρος, ο θερισμός
  το πλούτος και το έχος είναι άλλες περιπτώσεις 🙂

  Ένα πρόσφατο π΄άκουσα, άσχετο αλλά λαϊκός σχηματισμός: «δυο σειράδες βιβλία»

  94 >>το μέτρος
  ναι, και στην Κρήτη :
  «Με το μέτρος κλάνει ο Πέτρος» παροιμ. έκφραση

 103. Κιγκέρι said

  80: Αντώνη, καλημέρα!

  Για το «ενούς» ή «ενού» (αντί «ενός»):

  Το έχω ακούσει από τη μία μου γιαγιά, που είχε γεννηθεί το 1899 σε ένα χωριό της Προποντίδας κοντά στη Ραιδεστό, και τη θυμάμαι να τραγουδάει:
  «Εγώ ’μαι ενούς ψαρά ο γιος, ο έμορφος και ταπεινός..»

 104. Alexis said

  #100: Θα σε καταγγείλω για διάδοση εθνομηδενιστικών ιδεών…

  Ρεσιτάλ γλοιωδίλας και γλειψίματος από τον Χατζηαβάτη χθες βράδυ, με καλεσμένο τον Νικ Χαρντ:
  «Είστε κανονικός άνθρωπος υπουργέ; Πώς αντέχετε και δεν σπάει το στομάχι σας;»…σλουρπ…σλουρπ…

 105. Κιγκέρι said

  99: «….το Ομόνοια για όνομα ελληνικής πλατείας ξενίζει λίγο.»

  Πάντως έχουμε και Πλατεία Συντάγματος, και Πλατεία Ανεξαρτησίας, και κάμποσες πλατείες Ελευθερίας και πλατείες Δημοκρατίας, βρίσκω δε, αν και αυτές θα είναι κάπως πιο πρόσφατες, πλατείες Ειρήνης, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηρώων Πολυτεχνείου, Εργατικής Πρωτομαγιάς, κ.ά.

 106. Alexis said

  #105: Πλατεία Ομονοίας υπάρχει και στην Πάτρα.

 107. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  94, 102
  Αυτά που συμπλήρωσε η Έφη τα έχω ‘ακουστώντας’, το κούρος όμως (για τις κουρές, δηλαδή) όχι.
  Να συμπληρώσω με δύο παρόμοια ακόμη: το ράβδος (=ράβδισμα) και το –σπανιότερο σήμερα– πλάνος, το (=ερωτική γοητεία, σεξουαλική έλξη), με πιο συνηθισμένη αντίστοιχη τη λ. πλανέτο, το.
  Πλάνος/πλανέτο είναι, όμως, και κάποιο ‘κόλπο’ (ή αντικείμενο;) που θα διεγείρει τη σεξουαλική επιθυμία ζώου για ζευγάρωμα -τουλάχιστον σε κάποιες περιοχές του Ηρακλείου.

  104, Alexis
  >>Ρεσιτάλ γλοιωδίλας.
  Έ, ναι ρε γμτ! Ξεπερνά τα όρια! (Δεν άντεξα πολύ…)

  Καλημέρα σε όλους!

 108. Κιγκέρι said

  106:

  Έχω ανοίξει εδώ εναν οδηγό της ΕΛΠΑ, κομματάκι παλιό είναι αλήθεια, τιμή δρχ 5500 παλιό, και βλέπω Πλατεία Ομονοίας (σε παρένθεση: Διαμάντως Κουμπάκη) και στη Νίκαια. Επίσης, Εθνομαρτύρων Κυπρίων στην Άνω Κυψέλη, Εργατών Πολεμιστών 1912-13(!) στη Λαμπρινή, Παγκόσμιας Ειρήνης στον Κορυδαλλό..

  Α, στη Λάρισα, έχουμε και Πλατεία Εβραίων Μαρτύρων Κατοχής, δίπλα από τη Συναγωγή, που τη λένε για συντομία σκέτο Εβραίων.
  https://www.jcl.gr/services/plateia-evraiwn/

 109. antonislaw said

  94, 102, 107
  «93 >>το τρύγος, το κλάδος
  το κέντρος, κέντρισμα/μπόλιασμα
  το θέρος, ο θερισμός
  το πλούτος και το έχος είναι άλλες περιπτώσεις,
  το μέτρος
  «Να συμπληρώσω με δύο παρόμοια ακόμη: το ράβδος (=ράβδισμα) και το –σπανιότερο σήμερα– πλάνος, το (=ερωτική γοητεία, σεξουαλική έλξη),»

  Και το κρύος (και το κρύγιος, και η κρυγιότη)

  103 ευχαριστώ Κιγκέρι

 110. Αντώνης said

  Ένα άλλο ουδέτερο σε -ος που έχω ακούσει είναι «το μέτρος». Το έλεγε η μικρασιάτισα μητέρα μου και πλησιάζει την έννοια του πατρόν ή του γαλλικού gabarit· όταν, π.χ., ήθελε να κόψει μια λωρίδα υφάσματος πλάτους 10 cm, χρησιμοποιούσε ένα κομμάτι χαρτόνι πλάτους 10 cm το οποίο μετατόπιζε συνεχώς πάνω στο ύφασμα αντί να χρησιμοποιεί συνεχώς τη μεζούρα.

 111. ΣΠ said

  106
  Από το googlemaps βρίσκω ότι Πλατεία Ομονοίας υπάρχει και στο Αγρίνιο και στην Καστοριά.

 112. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  109 Κρυγιότη, ναι.
  Υπάρχει και στην απάντηση της μαντινάδας:

  -Μόντεμ και υπολογιστή θα βάλω στο μιτάτο
  για να πουλώ στο ιντερνέτ το γάλα των προβάτω

  -Δε βάζω μόντεμ στο μαντρί μηδέ και στο μιτάτο
  γιατί η κρυγιότη του βουνού το ίντερνετ χαλά το.

 113. dryhammer said

  Ένα ιδιότροπο ουδέτερο χρησιμοποιούσε ο πατέρας μου όταν έπαιρνε μέτρα για παπούτσια. [Ξεκίνησε κάνοντας καινούργια για τα μαγαζιά της Χώρας, αλλά το 1970 άρχισαν να παίρνουν έτοιμα από εργοστάσια, οπότε τα συνεργεία και οι ελεύθεροι μάστορες έμειναν άνεργοι και το γύρισε στην επιδιόρθωση. Άμα κανένας παράγγελνε χειροποίητα είτε λόγω ιδιοτροπίας του ποδιού του είτε δικής του, ερχόταν και τους έπαιρνε τα μέτρα και τα στέλνανε όπου…] Τύλιγε τη μεζούρα γύρω από την καμάρα και τον κουτουπιέ, και (νομίζω το μισό της περιφέρειας αυτής) το ονόμαζε και το σημείωνε «χώστος». Τα άλλα ήταν το μήκος από το μεγάλο δάχτυλο ως τη φτέρνα και η περιφέρεια (ή το μισό της) από το κότσι ως τη βάση του μικρού δάχτυλου. Τα σημείωνε δίπλα στο σχήμα της πατούσας που έπαιρνε σ΄ένα χαρτί όπου πατούσε ο πελάτης και με το στυλό έκανε το σχήμα της (αυστηρά με κάλτσα).

  Πιθανότατα να κάνω λάθη στην περιγραφή, γιατί πέρασαν πάνω από 40 χρόνια από τότε, αλλά το χώστος το θυμάμαι γιατί η λέξη μου έκανε (αστεία) εντύπωση

 114. sarant said

  99 Eνδιαφέρον

  110 Το μέτρος υπάρχει και στον Τυχοδιώκτη του Χουρμούζη

 115. loukretia50 said

  Καλό μήνα!
  Κι όμως στην περιοχή μου θυμάμαι καλά ότι λένε «ο μέτρος»
  Το λένε σίγουρα για μέτρημα αιγοπροβάτων, αλλά και γενικότερα.
  «όταν λείπει ο μέτρος…»
  «Κοντή είν’ η νύφη μας να κι ο μέτρος τ’ς»

  Χχτήνος !!
  Μη σαλαγάς τα πρόβατα με σκέρτσο κλαρινάτο
  Δε βγαίνει ο μέτρος ο σωστός, γουστάρουν πιο μπιτάτο!

 116. Κιγκέρι said

  113: Dry,

  Μ’ άρεσε κι ο κουτουπιές!

 117. Κιγκέρι said

  Κι εδώ μιλάει για τον γιόμο της ελιάς:

  https://www.kalamatajournal.gr/oikonomia/agrotika/item/15877-lygizoyn-oi-elies-sthn-kyparissia-apo-ton-giomo%E2%80%A6

 118. dryhammer said

  116. Κλίνεται όπως ο σουτιές [Αποκλείεται να το έλεγα «το κουτουπιέ», ακόμα λιγότερο»το κουντεπιέ» και που να με σταυρώνανε δεν θα έγραφα cou-de-pied ]

 119. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  118 Άμα έγραφες cou-de-pied θα σε σταύρωνε ο γαλλομαθής υπηρεσίας 🙂

 120. Πάνος με πεζά said

  «Το χόντρος» = το πάχος, το έλεγαν αρκετοί.

 121. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  109,112,120
  -Το κρύος, το χόντρος , ναι!
  -η κρυγιότη, ναι και ναι!
  Θυμήσου χαϊδεμένο μου
  τα κάναμεν αλλότες
  κι εδά μας επλακώσανε
  αντάρες και κρυγιότες

  Το κούρσος, το κούρσεμα

 122. ΓΤ said

  το βιος

 123. spiridione said

 124. sarant said

  123 Ήταν τουλάχιστον τρεις που ταίριαζαν στα χρόνια…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: