Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Όποιος βιάζεται σκοντάφτει

Posted by sarant στο 3 Φεβρουαρίου, 2021


Το σημερινό άρθρο το είχα κατά νου να το γράψω εδώ και πολλές μέρες, αφού παίρνω την αφορμή από μια δήλωση που είχε κάνει πριν απο ένα μήνα σχεδόν ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην παρατηρούμενη καθυστέρηση των εμβολιασμών. Μεσολάβησαν όμως διάφορα άλλα και το αμέλησα. Το ξαναπιάνω σήμερα, αφού στο μεν γλωσσικό σκέλος δεν έχει αλλάξει τίποτε, αλλά ούτε και στο σκέλος των εμβολιασμών έχει καλυφθεί η αρχική καθυστέρηση, το αντίθετο μάλιστα.

Βέβαια, δεν βαραινει την κυβέρνηση η καθυστέρηση -είναι φαινόμενο πανευρωπαϊκό ή, για να το πούμε ακριβέστερα, πανενωσιακό, αφού στην Ευρώπη είναι βεβαίως και το Ηνωμένο Βασίλειο το οποίο όμως μπορεί πλέον να κάνει τα δικά του κουμάντα κι έτσι είναι η μοναδική χώρα από τους κάποτε 28 εταίρους που θα μπορέσει να πλησιάσει ή και να πετύχει τον στόχο που είχε αρχικά τεθεί, δηλαδή να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού έως τον Σεπτέμβριο. Αντίθετα, για τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ ο στόχος αυτός, αν τηρηθούν οι σημερινοί ρυθμοί εμβολιασμού, θα επιτευχθεί το 2023 ή το 2024. Και βέβαια, κατά πάσα πιθανότητα οι σημερινοί ρυθμοί θα επιταχυνθούν, αυτό είναι σχεδόν βέβαιο, αλλά και πάλι όλα δείχνουν ότι μέσα στο 2021 δεν θα έχουμε πετύχει ικανοποιητικό επίπεδο εμβολιασμού, κάτι που σημαίνει μάλλον άλλη μια χαμένη χρονιά για τον τουρισμό και πολλές ακόμα δραστηριότητες. Κακά τα ψέματα, η όλη διαχείριση της πανδημίας από την ΕΕ ήταν απογοητευτική.

Αλλά ξεστράτισα. Έλεγα για μια φραση του πρωθυπουργού, που μου δίνει το έναυσμα για το σημερινό άρθρο. Πράγματι, πριν από ένα σχεδόν μήνα, ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει:

Όπως, άλλωστε, λέει και ο σοφός ελληνικός λαός μας, όποιος βιάζεται σκοντάφτει. Δεν έχει νόημα να επιταχύνουμε περαιτέρω, όταν τα εμβόλια που έχουν αδειοδοτηθεί μέχρι σήμερα είναι μόλις δύο, οι διαθέσιμες δομές ακόμα σχετικά περιορισμένες και φυσικά η όλη επιχείρηση αποτελεί κάτι πρωτόγνωρο για τη χώρα μας και φυσικά για τον υπόλοιπο κόσμο. Επενδύουμε στην ασφάλεια και τη μεθοδικότητα και σε αυτό το πλαίσιο μετά την αρχική δοκιμαστική φάση -στην οποία είχαν ενταχθεί 9 νοσοκομεία- η πρώτη φάση των εμβολιασμών ξεκίνησε στις 4 Ιανουαρίου και λήγει στις 20 αυτού του μήνα.”

Η αναφορά στον «σοφό ελληνικό λαό μας» αξίζει κάποια ανάλυση -θα επανέλθω όμως σε αυτό αργότερα, έστω και διά πληρεξουσίου. Προς το παρόν, στέκομαι στην παροιμία, που είναι από τις πολύ γνωστές γνωμικές παροιμίες και μας συμβουλεύει να αποφεύγουμε τις βιαστικές ενέργειες.

Ο Ν. Πολίτης στον 3ο τόμο των Παροιμιών του (από τις οποίες, ως γνωστόν, έχουν εκδοθεί μονο 4 τόμοι, δηλ. περίπου το 1/5, προς δόξαν του ελληνικού κράτους) καταγράφει βέβαια την πασίγνωστη αυτή παροιμία και σημειώνει πολλά ανάλογα σε αλλες γλώσσες, μερικά πανομοιότυπα, όπως το γερμανικό Wer schnell ist mit Füssen, wird stolpern ή το ρουμάνικο. Δεν θα σκεφτούμε δανεισμό -σε τόσο στοιχειώδη πράγματα, οι ομοιότητες είναι αναμενόμενες. Άνθρωποι είναι κι οι Γερμανοί, και σκοντάφτουν κι αυτοί.

Ο Πολίτης καταγράφει επίσης ένα σωρό παραλλαγές, με διαφορετικό το δεύτερο ρήμα:

Όποιος βιάζεται τα παθαίνει

Όποιος βιάζεται γνώση χρειάζεται

Όποιος βιάζεται ξωμένει

Οπού βιάζεται πολλά πίσω απομένει

Όποιος βιάζεται χέζεται

Όποιος βιάζεται κάνει στραβά μουρά (μυτιληνιά η παροιμία φυσικά)

Όποιος βιάζεται γρήγορα γερνάει

και μια διαφορετική, από τον καιρό που είχε πια έρθει η ατμοπλοΐα: Όποιος βιάζεται πάει με το παπόρι (και όχι με το ιστιοφόρο, δηλαδή), που μου θυμίζει αυτό που έλεγε ο παππούς μου, που του άρεσε να ανατρέπει τις παροιμίες: Όποιος βιάζεται πάει με το αμάξι (το αυτοκίνητο εννοώντας).

Κι άλλες παροιμίες έχουμε που προειδοποιούν ότι η βιασύνη δεν είναι καλό πράγμα.

 • Όσο βιάζεται η γριά, τόσο κόβεται η κλωστή
 • Η βιάση ψήνει το ψωμί, μα δεν το καλοψήνει
 • Η σκύλα από τη βιάση της στραβά κουτάβια κάνει -και παρόμοια και για τη γάτα με τα γατάκια της
 • Βιαστικές κακές πραμάτειες
 • Απού τρέχει στην αρχή, γλήγορα αποσταίνει
 • Το γλήγορο και το καλό δεν παν αντάμα και τα δυο

Και πάλι, υπάρχουν ανάλογα και σε άλλες γλώσσες. Από τις 12 καρέκλες των Ιλφ και Πετρόφ θυμάμαι την ατάκα «Γρήγορα μόνο οι γάτες γεννάνε».

Και μια συμβουλή, που φαίνεται οξύμωρο αλλά δεν είναι: Αν βιάζεσαι μην τρέχεις -που θυμίζει το αρχαίο «Σπεύδε βραδέως». Αν δηλαδή θέλεις να τελειώσεις γρήγορα, μην το κάνεις βιαστικά.

Υπάρχουν και άλλες παροιμίες, που προειδοποιούν να μην βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα, να μην προτρέχουμε, π.χ. Ακόμα δεν τον είδαμε Γιάννη τονε βγάλαμε, Προτού να βρούνε τον γαμπρό στολίζουνε τη νύφη κτλ. αλλά ίσως αξίζει αυτές να τις εξετάσουμε σε μιαν άλλη περίσταση.

Αλλά αν στιγματίζεται η βιασυνη, δεν επαινείται η αργοπορία. Άλλες παροιμίες παινεύουν την ταχύτητα.

 • Το γοργόν και χάριν έχει
 • Ο Γρηγόρης εγρηγόρει κι ο Μελέτης εμελέτα, κι ο Γρηγόρης την επήρε του Μελέτη τη γυναίκα.
 • Η αλέστα έτρωγε πίτα κι η κουτή έστεκε κι εκοίτα
 • Το γλήγορο πουλάκι ποτέ του δεν πεινάει

ή στιγματίζουν τη βραδυπορία, π.χ. Τα ζώα μου αργά, Ώσπου να σηκώσει το ένα βρωμάει το άλλο, Βάστα Τούρκο να γεμίσω, Αργοκίνητο καράβι κτλ.

Ασφαλώς στα σχόλιά σας θα συμπληρώσετε τον παραπάνω κατάλογο, είτε στη μια είτε στην άλλη ομάδα.

Θα πει κάποιος ότι δεν υπάρχει αναγκαστικά αντίφαση, ότι οι παροιμιες στηλιτεύουν την υπερβολή και προς τη μία και προς την άλλη πλευρά, επιδιώκοντας τη μεσότητα. Ωστόσο, παραμένει δεδομένο ότι μπορει κανείς να βρει μια παροιμία που να δικαιολογεί  μια πορεία δράσης και μιαν άλλη που να δικαιωνει την αντίθετη επιλογή.

Οπότε, θα κλείσω το άρθρο παραθέτοντας ολόκληρο ένα σχετικό άρθρο του φίλου Παντελή Μπουκάλα, που είχε δημοσιευτεί λίγες μέρες μετά την πρωθυπουργική παροιμία.

Όποιος βιάζεται σκοντάφτει…

Τι ισχύει αλήθεια κάθε φορά που, χρησιμοποιώντας κάποια παροιμία, καταφεύγουμε στο στερεότυπο «όπως λέει και ο σοφός λαός μας»; Το λέμε νιώθοντας πως είμαστε κι εμείς απλό μέλος του λαού, άρα μοιραζόμαστε τη σοφία του, σαν ισότιμος πλην ανώνυμος κόκκος του; Ή το λέμε με κάποια συγκατάβαση αριστοκρατικής ή ελιτίστικης κοπής, σαν να του κάνουμε τη χάρη του λαού, αναγνωρίζοντας πως έχει και τις εκλάμψεις του, τις έξυπνες στιγμές του; Φοβάμαι ότι το δεύτερο ενδεχόμενο είναι ισχυρότερο του πρώτου. Δεν έχουμε παρά να θυμηθούμε πόσο συχνά η μεγάθυμη προεκλογική ρήση περί του λαού που «έχει και μνήμη και κρίση» εκπίπτει μετεκλογικά, στο στόμα των ηττημένων, σε αλαζονική κατάκριση για την «αμνημοσύνη, την ακρισία και την αχαριστία του». Ναι, ο λαός είναι ευφυής. Αρκεί να συμφωνεί μαζί μας. Σοφός πάντως δεν είναι μόνο ο δικός μας λαός. Μάρτυς, οι δυστυχώς ανολοκλήρωτες «Παροιμίες» του Ν.Γ. Πολίτη: Λιγοστές είναι όσες δεν απαντούν σχεδόν ίδιες σε ποικίλες γλώσσες.

Δεν έχει ιδιαίτερα νόημα να αντιθέτουμε σε κάποια παροιμία μιαν άλλη, για να αποδείξουμε, και πάλι με την αυταρέσκεια της πάνσοφης ελίτ, ότι η λαϊκή θεώρηση των πραγμάτων παγιδεύεται από αντιφάσεις. Στην πραγματικότητα πρόκειται για εναντιοφάνειες, για να θυμηθούμε έναν όρο με τον οποίο οι εκκλησιαστικοί δικαιολογούν τις αντιφατικές περικοπές των Ευαγγελίων. Η εμπειρική θυμοσοφία συνάπτεται στενότατα με τα πράγματα, δεν παράγει άχρονους φιλοσοφικούς αφορισμούς. Τα πράγματα, με τον εκάστοτε χαρακτήρα τους, επιβάλλουν να πορευτείς αργόρρυθμα ή με λελογισμένη σπουδή.

Αν διέκρινε κανείς έναν ισχνό έστω αυτοκριτικό χαρακτήρα στην πρόσφατη πρωθυπουργική χρήση της παροιμίας «όποιος βιάζεται σκοντάφτει», με πεδίο αναφοράς το πρόγραμμα εμβολιασμού, θα συμφωνούσε. Ας έλεγε, για παράδειγμα, «ναι, μες στην αμηχανία ή τον φόβο μας, βιαστήκαμε να ανακοινώσουμε τον άμεσο εκτελωνισμό εκατομμυρίων δόσεων, και τώρα είμαστε υποχρεωμένοι να προσφύγουμε σε ατυχέστατα μαθηματικά και να υμνήσουμε σαν αξιοθαύμαστα τα 8.000 εμβόλια ημερησίως». Ας έλεγε, δημοσίως όμως, ότι όσα στελέχη του βιάστηκαν να υπηρετήσουν «τη συνέχεια του κράτους», αυτοθυσιαστικώς εμβολιαζόμενα, σκόνταψαν στην ηθική, και όχι απλώς στην επικοινωνιακή διαχείριση της ανηθικότητας. Ας έλεγε ότι θα σκοντάψει όποιος βιάζεται να ανακοινώσει το άνοιγμα των σχολείων, ρωτώντας εκ των υστέρων την επιτροπή των ειδικών. Τίποτε σχετικό δεν είπε. Ισως μιαν άλλη φορά. Με μιαν άλλη παροιμία. Διατίθενται σε αφθονία άλλωστε.

166 Σχόλια προς “Όποιος βιάζεται σκοντάφτει”

 1. ΓΤ said

  Μηνολόγιον

  Τε 3> Ίδρυσις ΠΑΟ

 2. Α… μου άρεσε πολύ η λέξη «πανενωσιακό» που τη λέγαμε επί Ένωσης. Βσεσαγιούζνυι…

 3. ΓΤ said

  «Προς το παρόν, στέκομαι στην παροιμία, που είναι από τις πολύ γνωστές γνωμικές παροιμίες και μας συμβουλεύει να αποφύγουμε τις βιαστικές ενέργειες». Διαχρονική η συμβουλή της παροιμίας, οπότε θα αναμέναμε «[…] και μας συμβουλεύει να αποφεύγουμε […]». (εκτός αν… υποκρύπτεται αλλαγή υποκειμένου, και γυρίζουμε στον Μητσοτάκη)

 4. Το λέμε και στα βόρεια ιδιώματα.

  Η βιασύνν κι η ατχία είνι μάνα κι κουπέλα.
  Είνι η πρώτ σ’ αυτό μανούλα
  κι έχχ μαζί τς κι ντ γκουπιλούλα…

 5. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρες, δύο ταχυτήτων ! Πολύ ωραίο το άρθρο.
  Μου αρέσει, και την έχω ξαναπεί, μια παροιμία στο πνεύμα, «Το μονό σκοινί δε φτάνει, το διπλό φτάνει και περισσεύει», δηλ. αν κάνεις κάτι βιαστικά, θα το κάνεις και δεύτερη φορά τελικά…

 6. Πάνος με πεζά said

  @ 5 : Υπάτχουν κι άλλες παραλλαγές σ’ αυτό, «του χωριάτη», «του μουρλού» κλπ., αλλά εγώ πάντα το χρησιμοποιώ με την έννοια της βιασύνης.

 7. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

  Τε 3 Προσεδάφισις επί της Σελήνης του πρώτου γηίνου αντικειμένου

 8. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  3 Καλα λες, θα το διορθώσω

  5 Πάνο, εγώ αυτή την παροιμία την καταλαβαίνω περισσότερο να σημαίνει την αδυναμία συνεννόησης με έναν παράλογο ή δύστροπο άνθρωπο «του χωριάτη το σκοινί, μονό δεν φτάνει και διπλό περισσεύει»

 9. sarant said

  6 Α, με πρόλαβες

 10. Ανδρέας Τ said

  Καλημέρα. Όποιος βιάζεται σκοντάφτει. Κι ο αγαπητότατος για μένα κ Σαραντάκος που βιάζεται να δώσει χρόνο ολοκλήρωσης των εμβολιασμών. Ίσως κάτι ξέρει περισσότερο λόγο παρουσίας στο Λουξεμβούργο. Οι εξελίξεις για τη προμήθεια εμβολίων είναι τόσο ρευστές (σύντομα θα δούμε και το ρωσικό εμβόλιο καλοδεχούμενο μετά βαΐων και κλάδων, ίσως και κάποιο κινέζικο ). Σε θέματα σαν κι αυτό των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού δεν χρειάζεται, νομίζω, να εντείνουμε τα άγχη, χωρίς λόγο μάλιστα.

 11. Πάνος με πεζά said

  @ 8 : Ο πατέρας μο,υ μου την έλεγε όταν πήγαινα να κάνω κάτι βιαστικά · ήταν ο σαρκασμός του όταν «τον έπινα», που λέμε… 🙂

 12. Πάνος με πεζά said

  Aλήθεια, τώρα που βγήκαν μεταλλάξεις του ιού, για τί ακριβώς βιαζόμαστε; Για να εμβολιάσουμε γρήγορα με το πολυπόθητο αρχικό εμβόλιο, που όμως, πιθανώς ή πράγματι, να μην τις πιάνει, ή για να βγάλουμε άλλου τύπου εμβόλια, που θα τις πιάνουν;

  ΜcAffe έγινε η υγεία…

 13. Πάνος με πεζά said

  McAfee, Norton, Panda, Kaspersky, ό,τι…

 14. leonicos said

  Το γλήγορο πουλάκι ποτέ του δεν πεινάει

  το πρωινό πουλί πιάνει το σκουλήκι

 15. leonicos said

  Ωστόσο, παραμένει δεδομένο ότι μπορει κανείς να βρει μια παροιμία που να δικαιολογεί μια πορεία δράσης και μιαν άλλη που να δικαιωνει την αντίθετη επιλογή.

  Η μάνα μου έλεγε

  Όλες οι παροιμιες είναι σωστές. ανατρέπουν η μία την άλλη

 16. leonicos said

  12 και γενικώς περί μεταλλάξεων

  κάθε μικρόβιο, μύκητας, ιός έχει, όταν έχει, κάποιο σημείο ή περισσότερα, με τα οποία τον ναγνωρίζει ο οργανισμός μας και κινητοποιεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

  Το στοιχείο αναγνώρισης, λέγεται αντιγόνο
  Αυτό που παράγει ο οργανισμός για να δεσμεύσει το αντιγόνο (που το αντιμετωπίζει απλώς ως ξένο σώμα, εισβολέα) λέγεται αντίσωμα.

  Είναι πιθανό ορισμένες μεταλλάξεις να έχουν το ίδιο αντιγόνο με τις προηγούμενες, οότε τις πιάνει το ίδιο εμβόλιο.
  Αν κάποια μετάλλαξη δεν έχει κοινό αντιγόνο με τις προηγούμενες (όλοι οι ιοί, άσχετο ποια στιγμή ανακαλύπτονται, είναι προϊόντα μεταλλάξεων, διότι μεταλλάσσονται συνεχώς) τοτε δεν θα τον πιάνει και το εμβόλιο.

  Επομένως κάθε μετάλλαηξη δεν σημαίνει αποτυχία του εμβολίου

  αλλά και κάθε εμβόλιο δεν μας εξασφαλίζει έναντι όλων των μετλλάξεων

  χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση, όπως γίνετια με την γρίππη

 17. leonicos said

  το αντιγόνο δεν είναι κατ’ αναγκη βλαπτικός παράγοντας. Γι’ αυτό απορρίπτονται μερικές μεταμοσχεύσεις.

  και ο οργανισμός μας αντιμετωπίζει καθημερινά χιλιάδες τέτοιους εισβολείς, που συχνά είναι εντελώς αθώοι… αλλά ξένοι.

  Ως αντιγόνα, δυστυχώς ο οργανισμός μας αναγνωρίει και δικά του στοιχεία, και τους επιτίθεται. Έτσι έχουμε τα λεγόμενα αυτοανοσα νοσήματα, παλιά ‘νόσοι κολλαγόνου’ και ‘πρωτοπαθη νοσηματα’ δηλαδή χωρίς εξωτερικό αίτιο

 18. Λεύκιππος said

  Άνθρωποι είναι κι οι Γερμανοί, και σκοντάφτουν κι αυτοί…………. Δεν λέω, αλλά άλλο να σκοντάψεις και να πέσεις στο ίσιωμα, κι άλλο στις Άλπεις.

 19. nikiplos said

  5@ περισσότερο αυτήν την παροιμία την ξέρω για «του φτωχού το σκοινί…». Όμοια με αυτήν «το φθηνό το κρέας το τρώνε τα σκυλιά». Δηλαδή όταν πας τσίμα τσίμα (σε χρήμα, υποδομές, εφεδρείες) δεν βγαίνει.
  Οι παροιμίες είναι αποκυήματα δήθεν λαϊκής σοφίας, επιστρατευμένα όμως κατόπιν εορτής, που ξέρουμε τις συνέπειες της επιλογής μας. Συνήθως τις εκφέρουν για αρνητικά σκορ οι λεγόμενοι εκ των υστέρων σταλεγάκηδες.
  Παλαιότερα που οι πολιτικοί φάνταζαν στον σοφό πλην αγράμματο λα(γ)ό ως ημίθεοι φωστήρες, οι παροιμίες χρησιμοποιούνταν κατά κόρον από εκείνους που ήθελαν να τονίσουν την προσήνειά τους στα λαϊκά στρώματα.

  Ενδεικτικός ήταν ο αείμνηστος Χαρ. Φλωράκης που χρησιμοποιούσε παροιμίες σχεδόν σε κάθε ατάκα του με διασημότερες εκείνες του «έχουμε απλώσει τραχανά», «να λείπει το βύσινο» «δεν προκάνουμε» του βρώμικου 89.
  Τον θυμάμαι όμως και στη Βουλή, να χρησιμοποιεί παροιμίες.

 20. leonicos said

  Τίποτε σχετικό δεν είπε. Ισως μιαν άλλη φορά.

  Καλά ρε….. με τον Μητσοτάκη θ’ ασχολούμαστε τωρα; Μόνο το ο,τι έχει τον Μπομπούκο υπουργό, αι ξεπουλάει τις αρχαιότητες σε ξένα μουσεία αρκεί. Πιθανώς δε οι μουσάτοι και οι ακούρευτοι ναμηνεπιτρέπεται να μπαίνουν στα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων. Θα πρέπει να έχουν δε αρωματίσει και τις μασχάλες τους

  Θα πρέπει μόλι πέσει,η επόμενη κυβέρνηση ν’ ανατρέψει τις περισσότερες από τις επιλογές του.

 21. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  >> Όποιος βιάζεται χέζεται

  Εξ ου και το αγγλ hasty.
  Όλα από μας τα πήρανε.

 22. Πάνος με πεζά said

  Ναι, οι πολιτικοί χρησιμοποιούν συχνά παροιμίες… «There is an expression in Greece… ‘we have already eaten the camel and now there is the queue» (Τσίπρας). Αυτό ο Νίκος θα το έλεγε «μετεξέλιξη της γλώσσας» 🙂 🙂 (γέλιο διπλό)

 23. Αγγελος said

  (14) «το πρωινό πουλί πιάνει το σκουλήκι»
  Δεν ξέρω αν αυτή είναι όντως ελληνική παροιμία· εγώ πάντως την έμαθα από τον… Σιλβέστρο, ο οποίος τη συνέχιζε λέγοντας «και φυσικά ο πρωινός γάτος πιάνει το πουλί» — και εκεί ήταν σαφώς μετάφραση γνωστότατης αγγλικής παροιμίας.

 24. sarant said

  14-23 Κι εγώ δεν την θεωρώ ελληνική παροιμία, αλλά μετάφραση αγγλικής.

 25. Costas Papathanasiou said

  Καλημέρα (βιαστική!)
  …Για τους “σταλεγάκηδες” σχετική -και συμπληρωματική στα περί βιασύνης-είναι και η παροιμία “Όταν σκοντάφτει τ’ άλογο, όλοι φωνάζουν, τύφλα!”, καθώς και η πειρακτική νεοδημώδης “κι η γοργόνα χάριν έχει, μα να οργώνει δεν αντέχει” (:εξυπνάδα του τύπου “αραμπάδες με καρούλια, βάσανα που’ χει η αγάπη”)

 26. geobartz said

  # Με «συγκατάβαση αριστοκρατικής ή ελιτίστικης κοπής», παρακάμπτω την μπουκαλολογία της οκάς. Επίσης σήμερα αποφεύγω να πω Μακεδονικά τινα για να μην στεναχωρήσω κανέναν …βορειοιδιωματικό (4, dimosioshoros). Πιπέρι στο στόμα όποιου τολμήσει να αρθρώσει Μακεδονικά ή Θρακικά ή Ηπειρωτικά (ου μην αλλά και Ρουμελιώτικα και Μυτιλινιά κλπ, κλπ)!!
  # Βια μηδέν πράττει έλεγε … (ποιος;; ο Βίας;;;), ενώ λέμε (και στα χαμουτζήδικα) πάω αργά γιατί βιάζομαι.
  # Τίποτα από τα παραπάνω δεν «πιάνει» τα παρακάτω σταράτα λόγια του Τιατιάκου. Ήν δε τω καιρώ εκείνω ο Τιατιάκος μεσήλιξ Μακεδών που συχνά-πυκνά έλεγε (και έπραττε) γουστόζ(ι)κα πράματα:
  Ήταν πρωϊνή ώρα. Φερέλπιδες τινές, φορώντας καπέλα με κουκουβάιες, πηγαίναμε ποδηλατηδόν στο Γυμνάσιο. Φτάσαμε στη Γκορνιτσιά. Ήταν ένα σημαδιακό δέντρο με δυο κορμούς (πατέντα της Μακεδονικής φύσης κι αυτό!). Εκεί, ένας γεροδεμένος και …μουντζουρωμένος, είχε ξαπλώσει καταής το μοτοσακό του. Είχε χαλάσει μες τη μέσ(η) του δρόμου. Προσπαθούσε, μάλλον «πάλευε», να το επιδιορθώσει. Σταματήσαμε και χαζεύαμε. Λίγοι περπατούσανε τότε …με μοτοσακό!
  Σε λίγο, έφτασε εκεί κι ο μπαρμπα-Τιατιάκος καβάλα στο γαϊδουράκι του. Πήγαινε στο παζάρι για τα ψώνια της βδομάδας. Δεν σταμάτησε αλλά …φρέναρε λίγο τον γάιδαρο και κοίταξε το ξαπλωμένο μοτοσακό, για να πει:
  – Ααα! Τρέχουν πολύ τα άτιμα, αλλά αν πουν να σταματήσουν;;;;

 27. @ 26 Geobartz

  🙂

 28. ΓΤ said

  «[…] μπουκαλολογία της οκάς»…

 29. @ 26 Geobartz

  Φιαλολογούμεν μετ’ ευτελείας, που λένε στα νοτιοϊδιωματικά. 🙂

 30. Καλημέρα,

  Της βιασύνης τα παιδιά έχουν τον ίδιο νουνό: το Λάθος.

  το διάβασα στο άρθρο «Βρίθουν τα προβλήματα;» (28/1/2021) μου άρεσε και το συγκράτησα. Το έφερα εδώ για «παρέα» των παραπάνω.

 31. Ατακαμα said

  Καναδάς Αυστραλία Ιαπωνία δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα εμβολιασμούς. Ο λόγος βέβαια ότι τους φάγανε λάχανο ΗΠΑ, ΗΒ ακόμα και η αργοπορημένη ΕΕ.

  Σκεφτείτε η Ελλάδα να μην ήταν στην ΕΕ, πότε και αν θα παιρνε εμβόλια και τι εμβόλια θα ταν αυτά.

 32. sarant said

  30 Nαι μπράβο

  31 Η Σερβία πάντως έχει ποσοστό 7,3, υπερδιπλάσιο της Ελλάδας.

 33. Γιάννης Κουβάτσος said

  Οι παροιμίες, μαζί με τα αρχαία ελληνικά επιγράμματα, είναι υπόδειγμα καίριου λόγου και καλόν είναι να τις μελετάμε, αν θέλουμε να απαλλαγούμε από την πολυλογία και την παλιλλογία. Μεγάλο σχολείο λόγου.
  Από το σημερινό κέρδισα τη λέξη εναντιοφάνεια, θαυμάσια λέξη, δεν την ήξερα.

 34. π2 said

  31: Στον Καναδά έχουν γίνει έως σήμερα 988.202 δόσεις εμβολίου. Μη λέμε ό,τι να ‘ναι.

 35. nikiplos said

  31@ Αυτή η εμμονή μας, να βρούμε τον χειρότερο ώστε να επαναπαυθούμε και να μην κάνουμε κάτι για την επόμενη φορά (που δεν θ’ αργήσει να έρθει φοβάμαι και δριμύτερη αν ο ιός είναι της γρίππης) με ξεπερνάει και δεν αφορά ένα κόμμα ή μόνο μια κατηγορία ανθρώπων. Μιας διέπει μέχρι το μεδούλι.
  Συγκρίνετε την ΕΕ που το μοριακό τεστ κοστίζει 10€ στην φτωχή Πορτογαλία, 20€ στην πελούσια Γαλλία, δωρεάν σε περιοχές της Ιταλίας με τη Ρώμη 13€, 10-15€ στην Ισπανία, όπου ο καθένας μπορεί να κάνει το τεστ εύκολα και να πράξει αναλόγως εάν είναι φορέας του ιού – εδώ ναι κολλάει η ατομική ευθύνη, με την Ελλαδίτσα μας που πετάει αετό εδώ και μήνες και μόνο μια ιδιωτική (προσοχή ΙΔΙΩΤΙΚΗ) εταιρεία «προσφέρει» το τεστ 50€ ?

  Ενδεικτικά στην Ισπανία το πρώτο δίμηνο τα τεστ κόστιζαν 100-150€, αλλά αμέσως η κυβέρνησή τους παρενέβη ρυθμιστικά ως προς την τιμή τους.

  Παντού η βιβλιογραφία, πλέον φωνάζει και δηλώνει απερίφραστα πως: COVID-19 tests are key to stop the pandemic. Εμείς εδώ πετάμε αετό και παίζουμε ακορντεόν.

 36. […] Το σημερινό άρθρο το είχα κατά νου να το γράψω εδώ και πολλές μέρες, αφού παίρνω την αφορμή από μια δήλωση που είχε κάνει πριν απο ένα μήνα σχεδόν ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην παρατηρούμενη καθυστέρηση των εμβολιασμών. Μεσολάβησαν όμως διάφορα άλλα και το αμέλησα. Το ξαναπιάνω σήμερα, αφού στο μεν γλωσσικό σκέλος δεν έχει αλλάξει… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2021/02/03/haste/ […]

 37. sarant said

  35 Στο ομολογουμένως πλούσιο και μικρό Λουξεμβούργο τα τεστ είναι σε γενικές γραμμές δωρεάν ή καλύπτονται από το σύστημα πρόνοιας.

 38. Alexis said

  #19: Το ’81 είχε πει προεκλογικά ένα ωραίο (ο Φλωράκης) : ‘Ήταν στραβό το κλήμα το τρώει τώρα και η ΕΟΚ και θα το καταντήσει κούτσουρο!»

  «Πάω αργά γιατί βιάζομαι».
  Και στο πίσω μέρος λεωφορείων, φορτηγών κλπ. το έχω δει παλιότερα…

 39. Alexis said

  #38: …ή στις ευρωεκλογές του ’84 μάλλον…

 40. Καλημέρα,
  Σε μια διακοπή να σχολιάσω κάτι. Λέει το κείμενο: «Η αναφορά στον «σοφό ελληνικό λαό μας» αξίζει κάποια ανάλυση -θα επανέλθω όμως σε αυτό αργότερα, έστω και διά πληρεξουσίου.» Όμως, ο πληρεξούσιος αναφέρει μόνο το «όπως λέει και ο σοφός λαός μας». Ο «σοφός ελληνικός λαός μας» δεν αναφέρεται. Μόνο μένα μου φαίνεται παράδοξο που παρεμβάλλεται η διευκρίνιση για το ποιος είναι ο δικός μας σοφός λαός. Γιατί το κλισέ (αν θέλετε να το πούμε έτσι) το ξέρω «όπως λέει και ο λαός». Άντε να γλύψουμε και λίγο τον λαό και να του κοτσάρουμε και το επίθετο σοφός. Ήδη το πράγμα αρχίζει και βαραίνει. Προσθέτουμε και το «μας», βάρυνε κι άλλο. Αλλά γιατί να μπει επιπλέον το επίθετο ελληνικός; Ακόμα κι ο Τραμπ να τόλεγε 🙂 θα αναφερόταν στον αμερικάνικο λαό πούναι μείξη και πάλι δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη επεξήγηση.

 41. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

 42. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

  Έπειδή εδώ μέσα κάποιοι ξέρουν πολλά και μπορεί να έχουν λίγο χρόνο. https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CE%B9%CE%BA%CE%B9%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CE%B9%CE%B1:%CE%9C%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B8%CF%8E%CE%BD%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%BB%CE%B7%CE%BC%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%AC%CF%86%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82_%CE%B6%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD_%CE%BB%CE%B7%CE%BC%CE%BC%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD

 43. π2 said

  35: Στα ΜΚΔ βλέπω και μια άλλη νοοτροπία που μ’ εκνευρίζει. Σε μια προσπάθεια είτε συνειδητής δικαιολόγησης της κυβερνητικής πολιτικής είτε ποζεριάς «χα, εγώ σκέφτηκα την ορθολογική, φτηνή λύση, νισάφι πια με την γκρίνια σας», μετακινείται συνεχώς ο πήχυς. Όταν φωνάζει ο κόσμος για νοσηλευτικό προσωπικό, λένε «τι να το κάνουμε, το μόνο που έχει σημασία είναι τα τεστ», όταν φωνάζει ο κόσμος για τα τεστ, λένε «τι σαχλαμάρες, αρκεί η μελέτη των λυμάτων για την στατιστική αποτύπωση της πανδημίας», όταν φωνάζει ο κόσμος για τα εμβόλια, λένε «δεν έχετε ιδέα από logistics» (πάντοτε στα αγγλικά το τελευταίο, για να φανεί ότι είναι μες στα πράγματα).

  Το τελευταίο με εκνευρίζει ιδιαίτερα. Δεν μ’ ενδιαφέρουν τα logistics. Δεν μ’ ενδιαφέρει ποιος φταίει. Δεν μ’ ενδιαφέρει καν αν η Ελλάδα τα πηγαίνει καλύτερα ή χειρότερα από τους άλλους. Ξέρω ότι σε συνθήκες πολέμου (όπως έχουν φαγωθεί να διατυμπανίζουν τα ΜΜΕ εδώ και πάνω από έναν χρόνο) η διεθνής κοινότητα απέφυγε να χρησιμοποιήσει την οικονομία του πολέμου και τρέχει πίσω από τα φουστάνια της κάθε Αστραζενέκας. Το αποτέλεσμα είναι ότι η μεγάλη καθυστέρηση σημαίνει, πέραν των θανάτων, και οικονομικές συνέπειες μεγαλύτερες από αυτές που θα είχε η οικονομία του πολέμου.

 44. kpitsonis said

  Ώστε το παπαδαριό χρησιμοποιεί τη λέξη εναντιοφάνεια για να χαρακτηρίσει την αντιφατική μπουρδολογία με την οποία κάνει πλύση εγκεφάλου στο αφελές χριστεπώνυμο πλήθος;

 45. Pedis said

  «και τώρα είμαστε υποχρεωμένοι να προσφύγουμε σε ατυχέστατα μαθηματικά και να υμνήσουμε σαν αξιοθαύμαστα τα 8.000 εμβόλια ημερησίως»

  Ρε έχει δίκιο ο Κούλης σου λέω! Με ποια υποδομή και προσωπικό θα μπορούσαν να γίνουν 80000 εμβόλια τη μέρα;

 46. Νέο Kid Al Afrikii said

  Η Ε.Ε είναι μια οργάνωση «λογιστών»! Απολύτως αναμενόμενο , όταν εμπλέκονται λογιστές κι όχι μηχανικοί που είναι οι μόνοι ικανοί για ορθολογιστική και αποτελεσματική οργανωτική σκέψη, ότι τα Logistics της πανδημίας θα ήταν για τον μπούτζιον! (για να μην ξεχνάμε και το 1821)…

 47. ΚΩΣΤΑΣ said

  38 >> «Πάω αργά γιατί βιάζομαι».
  Και στο πίσω μέρος λεωφορείων, φορτηγών κλπ. το έχω δει παλιότερα…

  Και στο πίσω μέρος αγροτικών, ντάτσουν… κλπ με άδεια: πατάται, οπωρ/νικά, ιχθείς, σίδερα, καρέκλαι… υπήρχε γραμμένο το: «φίλε μη ζ’γών΄ς σ΄μά»

 48. Nestanaios said

  17. Leonicos.
  Τα είπες όλα εδώ: «και ο οργανισμός μας αντιμετωπίζει καθημερινά χιλιάδες τέτοιους εισβολείς, που συχνά είναι εντελώς αθώοι… αλλά ξένοι». Δεν χρειάζεται να πεις κάτι άλλο.

 49. Pedis said

  «Όποιος πάει αργά, πάει καλά και μακριά»
  («Chi va piano, va sano e va lontano». Πολύ κοινή Ιταλ. παρ.)

  Αλλά

  «Όποιος τρέχει γερνάει αργότερα» 😝
  (Αϊνσταινιάζουσα παροιμία)

 50. Konstantinos said

  Ο Τζιμακος έλεγε (αναφερόμενος σε εκλογές νομίζω) » ο σοφός Έλληνας λαγός»

 51. ΣΠ said

  32β
  Επειδή έχουν πάρει και από το ρωσικό εμβόλιο.

 52. sarant said

  40 Σωστή επισήμανση

  49 Την έλεγε ο παππούς μου αυτή την παροιμία

  51 Ε ναι.

 53. Triant said

  Καλημέρα.

  Στην Ελβετία, σε σχολή ωρολογοποιίας (ή στην Rolex, δεν θυμάμαι για που μου το είχαν πει) προβλέπεται ελάχιστος χρόνος για κάθε εργασία και απαγορεύεται να κάνεις πιο γρήγορα. Το είχε πει στον (Ελληνοελβετό) ξάδερφό μου κολλητός του (τον οποίο ξέρω και εγώ) που έχει σπουδάσει ωρολογοποιός και δουλεύει στην Rolex.

 54. Triant said

  51: Το οποίο Ρωσικό εμβόλιο είναι, κατά τον Μόσιαλο, σούπερ-ντούπερ και από την πρώτη δόση.

 55. ΣΠ said

  Σε μήνυμα στην κροατική τηλεόραση για τα τροχαίο είχε το εξής σλόγκαν:
  «Καλύτερα Α λεπτά αργότερα παρά Β χρόνια νωρίτερα» (Α, Β αριθμοί που δεν τους θυμάμαι), εννοώντας καλύτερα να φτάσεις αργότερα στον προορισμό σου παρά να πεθάνεις νωρίτερα.

 56. ΣΠ said

  Σχετική παροιμία χωρίς ακριβώς το ίδιο νόημα είναι η «κάλλιο αργά παρά ποτέ».

 57. spyridos said

  Ο Σταμάτης κι ο Γρηγόρης

  https://tinyurl.com/1op6645n

 58. Άγγελος said

  Εγώ το ξέρω «κάλλιο αργά σ’ αυτόν τον κόσμο παρά γρήγορα στον άλλο» – – και είναι όντως σοφή παροιμία 🙂

 59. spyridos said

  (ΑΕΙ) ΣΠΕΥΔΕ ΒΡΑΔΕΩΣ και FESTINA LENTE
  στο έμβλημα του πανεπιστημίου της Σαλαμάνκα.

 60. Επειδή γενικώς οι ελληνικές παροιμίες είναι γεμάτες…εναντιοφάνεια δεν τις έχω σε υπόληψη, με κάποιες σοφές ψαράδικες για εξαίρεση όπως π.χ, αργό τσίμπημα, μεγάλο ψάρι, πολύ αργό τσίμπημα, καθόλου ψάρι και άλλες.

  Επειδή λοιπόν απ ΄το ρόδο βγαίνει αγκάθι και το μήλο πέφτει κάτω από την μηλιά, περιορίζομαι σε αλλοδαπές παροιμίες η ορθότητα των οποίων (*) δεν επιδέχεται αμφισβητήσεις όπως :

  αργεντινέζικη : η δουλειά είναι κακό πράγμα γι αυτό και σε πληρώνουν για να την κάνεις (*) δεν ισχύει για χριστιανομπολσεβίκους

  πέρσική : αν θες να δεις πως θάναι η γυναίκα σου μετά 23 χρόνια , δες τώρα την πεθερά σου (διαχρονική)

  ιταλική : όταν μια γυναίκα λικνίζει τα οπίσθια, αν δεν είναι μειωμένων ηθικών αντιστάσεων, η παροιμία σφάλλει (αυτό το il proverbio sbaglia, μοναδικό στο πλήθος των παροιμιών, την κατατάσσει στην κορυφή των σοφών εκφράσεων, θυμίζει Κρέοντα στην Αντιγόνη (;) που κάποια στιγμή αναρωτιέται αν έχει πάντοτε δίκιο, βασιλιάς όντας, δεν είχε ανακαλυφθεί ακόμα το αλάθητο του πάπα)

 61. Κιγκέρι said

  Αυτήν την παροιμία με το σκοινί εγώ δεν την ήξερα, όμως δεν μου φαίνεται να περιγράφει ούτε τον βιαστικό που λέει ο Πάνος στο 5, ούτε τον δύστροπο που λέει ο Νικοκύρης στο 8γ, ούτε τον τσιγγούνη; τον υπερβολικά οικονόμο; αν κατάλαβα καλά αυτό που λέει ο Νίκιπλος στο 19. Βλέπω ότι την καταγράφει το Κέντρο Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας, με ερμηνεία:
  «η οικονομική κατάστασις του πτωχού δυνατόν να μη επιτρέπη άνετον διαβίωσιν, δια της προσεκτικής όμως διαχειρήσεως και της λιτότητος επιτρέπει και καθιστά δυνατήν την διαβίωσιν»
  εδώ: http://repository.kentrolaografias.gr/xmlui/handle/20.500.11853/179139
  αλλά και:
  «λέγεται επί ανθρώπου, δαπανώντος υπέρ τας οικονομικάς του δυνάμεις»
  εδώ: http://repository.kentrolaografias.gr/xmlui/handle/20.500.11853/194821.

  Εγώ λοιπόν την καταλαβαίνω ως εξής: όταν το σκοινί είναι μονό και άρα το μήκος του είναι μεγαλύτερο, δεν κάνει κανείς σωστό υπολογισμό και καλή διαχείριση, το σπαταλά και δεν του φτάνει. Όταν το σκοινί διπλώσει και μειωθεί το μήκος του, στενέψουν δηλαδή τα περιθώρια, αναγκάζεται να στριμωχτεί, οπότε καταφέρνει να του φτάσει και να του περισσέψει κιόλας.

 62. Κιγκέρι said

  Ίσως το πνεύμα της παροιμίας να είναι κάτι τέτοιο:

  Μα πού πηγαίνουν τα χρήματα των φτωχών;

 63. # 62

  Κιγκέρι , την λέμε και μεις οι πσαράδες για τους μη κατέχοντες την τέχνη, για όσους δεν μπορούν να χρσιμοποιήσουν τα εργαλεία σωστά και τα κατηγορούν, ενω φταίει η άγνοιά τους

 64. spiridione said

 65. Ατακαμα said

  @ Sarant

  Ναι η Σερβία είναι πολύ μπροστά σε εμβολιασμούς όπως και η Τουρκία γιατί πήραν από Κίνα με ο,τι πολιτικές επιπλοκές και εξαρτησεις μπορεί να συνεπάγεται (τουτέστιν τους πήρε εργολαβία το Πεκίνο και ειδικά τη μικρή Σερβία). Δε νομίζω να προτιμούσαμε να μαστε πιο μπροστά σε εμβολιασμούς αλλά με ένα αμφιβόλου ποιότητας εμβόλιο και εξαρτημένοι από την Κίνα. όσο για Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, αυτοί στην δεύτερη και τρίτη γύρα και ο,τι περισσέψει.

  Mea culpa για τον Καναδά. Ισχυει πάντως ότι οι Καναδοί σχεδιάζουν να φτιάξουν δικό τους εμβόλιο από το 22 γιατί δε μπορούν να τη βγουν απέναντι σε ΗΒ ΗΠΑ και ΕΕ. Εδώ ακριβώς είναι το πρόβλημα με την ΕΕ. Αν και η πιο πλούσια χώρα(;) ο αργός τρόπος λήψης αποφάσεών της τη φέρνει πίσω όταν η μπάλα καίει. Το φιάσκο με τα εμβόλια δεν είναι βέβαια η μόνη περίπτωση.

  Όσο για το ρωσικό εμβόλιο, με χαρά βλέπω την ΕΕ και τις επί μέρους χώρες να ξεπερνάνε ανόητες αγκυλώσεις που έχουν και να το σκέφτοναι να το χρησιμοποιήσουν. Αν είναι πράγματι όσο καλό λένε ότι είναι, μακάρι.

 66. «Αν αργήσω φάτε» έγραφε το βανάκι του εστιατόριου που έτρωγα συχνά φοιτητής στη Θεσσαλονίκη («Ζάππειο» στη Σβώλου).

 67. aerosol said

  #31
  Ο Καναδάς έχει εμβολιάσει 1 εκατομμύριο. Αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα με ΕΕ, όχι παραπάνω.
  Η Αυστραλία με επτά (7) νέα κρούσματα την ημέρα, με το συμπάθειο αλλά… χέστηκε. Σκόπευε να αρχίσει εμβόλια το Μάρτη, θα τα αρχίσει Φλεβάρη τελικά.
  Η Ιαπωνία είναι ιδιαίτερα σκεπτική για την ασφάλεια των εμβολίων, οπότε άλλο είναι το θέμα τους.

  Μη μαγειρεύουμε τα γεγονότα για να #μείνουμεΕυρώπη.

 68. Marina Rodia said

  31. ο Καναδας άρχισε τους εμβολιασμους 14/12, δηλώνοντας παράλληλα ότι θα διαθεσει το τυχόν πλεόνασμα εμβολίων όπου υπάρχει ανάγκη.

  προσθέτω μια παροιμία εκ πρώτης όψεως άσχετη, να τη σκεφτούμε λιγουλάκι: «άρμεγε λαγούς και κούτευε χελώνες». Ε, κάπου ταιριάζει στα πράγματα που ζούμε σήμερα!

 69. Marina Rodia said

  συγγνωμη, «κούρευε χελώνες» ειναι (ως συνηθως βιαστικη)

 70. Νέο Kid Al Afrikii said

  Εγώ πάντως, αν υποχρεονόμουνα με το ζόρι να κάνω ένα εμβόλιο, το κινέζικο θα επιθυμούσα!
  Χίλιες φορές τα κινέζικα προϊόντα που τα ξέρουμε και μας ξέρουν ,παρά τα εβραιομασωνικοσιωνιστικά της Πφίτσερ…
  Και με το κινέζικο δεν κινδυνεύεις κι από τζιπάκια! Το πολύ -πολύ να σου εμφυτέψουν κανα παπάκι 50άρι…

 71. Χαρούλα said

  Τα ψάρια στον γυαλό, το τηγάνι στην φωτιά.
  Μην κουνάς τα πόδια, πριν ανέβεις στον γάιδαρο.
  Ο άνθρωπος βιάζεται. Ο θεός όχι.(νομίζω Καζαντζάκης)
  Όσο βιάζεται η γριά, τόσο κόβεται η κλωστή.

 72. Χαρούλα said

 73. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  71 Επίσης: Μη σκοτώνεις ποτέ την αρκούδα πριν πουλήσεις το τομάρι της. Μπορεί μετά να μη βρίσκεται αγοραστής 🙂

 74. Κιγκέρι said

  Μπα! Μαρμάγκα!
  Φαίνεται δεν τα καταλαβαίνει τα καβακλιώτικα.🙂

 75. GeoKar said

  Θυμήθηκα την viral πινακίδα τεχνίτη που λέει «οι υπηρεσίες μας είναι καλές, γρήγορες κ φθηνές, αλλά προσφέρονται σε συνδυασμούς των παραπάνω ανά δυο κ μόνον». Παρατηρώ, επίσης, ότι ο «σοφός λαός» συνήθως καλύπτει παροιμιακώς τόσο το ένα ενδεχόμενο όσο κ το αντιθετό του, διατηρώντας δηλ. «και την πίτα ολάκερη κ τον σκύλο χορτάτο» – για να κλείσω επίσης με παροιμία. Καλό βραδακι σε όλες κ όλους 🙂

 76. Κιγκέρι said

  71: Χαρούλα,

  «Τα ψάρια στον γυαλό, το τηγάνι στην φωτιά»

  στην καβακλιώτικη εκδοχή: η γκάργκα στο κ’ωνάρ’ και το μπακίρ’ στον άλ’τσο!

  όπου
  η γκάργκα = το πουλί
  στο κ’ωνάρ’ = στο κλωνάρι
  το μπακίρ’ = το μπακίρι, η κατσαρόλα
  στον άλ’τσο = στην αλυσίδα (πάνω από τη φωτιά)

 77. sarant said

  74 –> 76

  61 Xμμμμ… Ελκυστική η εκδοχή σου, αλλά υπάρχουν κι άλλες παροιμίες της ίδιας οικογένειας, πχ στο καλάθι δε χωρεί στο κοφίνι περισσεύει, που το ΛΚΝ το εξηγεί: για κπ. που αισθάνεται παντού και σε κάθε περίσταση ανικανοποίητος

  68 Καλώστην

  72 Α μπράβο!

 78. Κιγκέρι said

  77β: Α, αυτήν Νικοκύρη κι εγώ έτσι την ερμηνεύω, γιατί νομίζω ότι το κοφίνι είναι μεγαλύτερο από το καλάθι, άρα κάποιος που δεν χωράει στο καλάθι, στο κοφίνι χωράει και θα έπρεπε να είναι ευχαριστημένος – αν δεν είναι, πα να πει ότι είναι κακοβόλευτος. Με το μονό/διπλό σχοινί δεν είναι το ίδιο.

 79. Παναγιώτης Κ. said

  @53. «προβλέπεται ελάχιστος χρόνος για κάθε εργασία και απαγορεύεται να κάνεις πιο γρήγορα»
  Πολύ σοφό!

  @60. Πόσο είναι το αργό και πόσο το πολύ αργό; 🙂

 80. Ε… τότε θα πω κι εγώ μία της σοφής γιαγιάς μου: «Κάλλιο πλούσιος και υγιής παρά φτωχός και άρρωστος»…

 81. voulagx said

  80: «Κάλλιο πλούσιος και υγιής παρά φτωχός και ασθενής» για να κανει ριμα

 82. 81 Κάλλιο Έλλην και υγιής, παρά Άγγλος και ασθενής

 83. Και μια ιταλική για την πολωνική υπεροχή:
  Meglio un monco Polacco che un Ciecoslovacco…
  [Έχει και ορθογραφικά].

 84. Όποιος βιάζεται να εμβολιαστεί τ’ ακουμπάει στο Ντουμπάι. Πάει, τεστάρεται, εμβολιάζεται την 1η δόση, μένει σε 5άστερο, τρεις βδομάδες, επανεμβολιάζεται και επιστρέφει ασκόνταφτος…

 85. @ 81 82 🙂 🙂

 86. Ε…. Μαγδαληνή…

  «Καλύτερα Ντουμπάι, παρά εις το σταντμπάι».

 87. sarant said

  78 Κατ’ εμέ το ίδιο είναι, αλλά τέλος πάντων.

 88. Costas Papathanasiou said

  «Η αναφορά στον «σοφό ελληνικό λαό μας» αξίζει κάποια ανάλυση – …»

  …κι αφού πάρει κανείς μιαν ανάσα, χωρίς να έχει σκοντάψει σε κάνα μισομηνιάτικο πρόστιμο γιατί μπέρδεψε το μέσα-κλικ με το έξω, μπορεί επιτέλους να επισημάνει ότι η σημερινή ανάρτηση φλεβίζει πολύ όμορφα, σαν κι εκείνο το άρθρο του Δ.Γληνού στον Ριζοσπάστη της 2/2/1936 με τίτλο «Ο “όχλος” των αναλφάβητων”» (όρο τον οποίο η “λαϊκή(;!) εφημερίδα Πρωΐα” αντέταξε υποτιμητικά στους έντιμους “οικογενειάρχες”) και το οποίο (ξανα)διαβάζοντας διακατέχεσαι από την τραγική αυταπάτη του ντεζα-βού (:ορθότερον, του “βοός”) ότι εδώ και τόσα χρόνια τίποτα δεν έχει αλλάξει..
  (Καλησπέρα μας!)

 89. 86😄
  Αν τα … φυσάει….

 90. Το 81 είναι η Μποστική εκδοχή που ξέρω, δεν ξέρω αν προϋπήρχε το 80.

 91. Αγγελος said

  (60) την αργεντίνικη παροιμία για τη δουλεια την έχουμε κι εμείς:
  «Αν η δουλειά ήταν καλή, θα δουλεύανε κι οι δεσποτάδες» 🙂

 92. mitsos said

  Θα ήταν προτιμότερο να είχαμε ένα λαϊκό τύπου πρωθυπουργό που να έλεγε π.χ. :
  Αγάλι , αγάλι το φιλί για να χει νοστιμάδα.
  Αλλά άλλο Φλωράκης άλλο Μητσοτάκης
  Άσε που δεν θα είχε μετά άρθρο ο Μπουκάλας
  Διότι τι θα έγραφε ;
  Κάλιο πέντε και στο χέρι , παρά δέκα κι ακαρτέρει ;

  Καλό βράδυ σε όλους

 93. eran said

  91. Εμ, εδώ εκφράζει kαθαρά τη γνώμη (και τη σοφία του) ο λαός, στις άλλες αυτονόητα και κοινοτοπίες.
  Φαντάζομαι το πρώτο πάει: Αν ήταν η δουλειά καλή,…

 94. Λάζαρος Μ. said

  «Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η μοναδική χώρα από τους κάποτε 28 εταίρους που θα μπορέσει να πλησιάσει ή και να πετύχει τον στόχο που είχε αρχικά τεθεί».

  Από την άλλη βέβαια το Ηνωμένο Βασίλειο του Μπόρις Τζόνσον αποτελεί εμβληματική περίπτωση παταγώδους αποτυχίας στη διαχείριση της πανδημίας, ως η μόνη ευρωπαϊκή χώρα με περισσότερους από εκατό χιλιάδες νεκρούς.

 95. RouGe said

  Chi va piano va sano, ma non arriva mai (αλλα δεν φτάνει ποτε) είναι η άλλη εκδοχή των Ιταλων

 96. Δημήτριος Καραγιώργης said

  α) μη π’λαλάς μαρί, δα ξιείρ’ς καταή
  β) 66<– αλλιώς και "χρυσό παγώνι" στην Πρίγκιπος Νικολάου παρακαλώ. Φοιτητικές θύμησες

 97. sarant said

  95 Η εκδοχή των γκαζιάρηδων!

 98. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  43, Π2
  >>’’Το αποτέλεσμα είναι ότι η μεγάλη καθυστέρηση σημαίνει, πέραν των θανάτων, και οικονομικές συνέπειες μεγαλύτερες από αυτές που θα είχε η οικονομία του πολέμου’’.
  Μια και παροιμιολογούμε (5 εκ. +; 🙂 ) σήμερα: ‘Αναμεσίς μαμής και λουχούνας εχάθηκε το κοπέλι’, λέει η κρητική (ή και πανελλήνια) παροιμία, για τα δυσάρεστα επακόλουθα αδικαιολόγητης καθυστέρησης ή αβουλίας.
  Και από την άλλη: ‘Απού κυνηγά πολλούς λαγούς, κακό κυνήγι κάνει (ή χάνει και τσι λίγους)…

  49, Pedis
  Στην κρητική εκδοχή: ‘Όποιος αγάλια πορπατεί πολύ μακριά πηγαίνει’.
  ====-
  Και κάτι ενημερωτικό περί Κίνας: Έλληνες εργαζόμενοι στην Κίνα τεστάρονται για Covid-19, ανά εβδομάδα. Δεν ξέρω αν είναι γενικός κανόνας.

 99. Αντώνης said

  Σ’ ένα νεκροταφείο του Σικάγου υπήρχε μια μεγάλη πινακίδα «Drive slowly, we can wait». Την έβλεπα κάθε μέρα και μού ‘φτιαχνε τη διάθεση (!).

 100. ΓιώργοςΜ said

  Καλησπέρα, από το (ελαιοπαραγωγικό😏) ερημητήριο.
  Για το σκοινί, στην εκδοχή που ξέρω είναι του τρελού και σημαίνει αυτό που λέει ο Νικοκύρης, δηλαδή κάποιον που δεν τον βρίσκεις πουθενά, του δίνεις πέντε μέτρα είναι λίγο, του δίνεις δέκα είναι πολύ.
  Για τα πανδημικά, να προσθέσω κι εγώ αυτά που ξέρω για την Αυστραλία, πως έκαναν και κάνουν εκτεταμένα μαντρώματα ακόμα και για λίγα κρούσματα, και δωρεάν τεστ όποτε θέλει ο καθένας.
  Αναρωτιέμαι, σκέφτηκε κανείς πόσο έχει κοστίσει, έστω και στυγνά οικονομικά, η νοσηλεία κοβιντ τον τελευταίο χρόνο, κι αν ναι, πόσο θα κόστιζε η μαζική διεξαγωγή τεστ και στοχευμένης καραντίνας;

 101. ΓΤ said

  αθλητική κίνηση

  Χανιά-Δόξα Δράμας 1-0

  @Κύπελλο
  Ατρόμητος-ΠΑΣ* 2-3
  ΟΣΦΠ*-Παναιτωλικός 3-0
  ΑΕΛ-ΠΑΟΚ* 1-2

  *πρόκριση

  ΟΦΗ-Φοίνικας 0-3 (19-25, 15-25, 23-25)

 102. Pedis said

  # 95, 97 ,99:

  Γραφείο Τελετών: TAFFO 😀

 103. 98 Και:

  Όποιος νύχτα πορπατεί βρομούν του τα στιβάνια 🙂

 104. Pedis said

  … καταγράφει βέβαια την πασίγνωστη αυτή παροιμία και σημειώνει πολλά ανάλογα σε αλλες γλώσσες, μερικά πανομοιότυπα, όπως το γερμανικό Wer schnell ist mit Füssen, wird stolpern ή το ρουμάνικο …

  Τι σόι σχετικές παροιμίες να ‘χουν οι Ταϊλανδοί, οι Κινέζοι, οι Ίντιος, οι Ινδοί, οι Ούγγροι, οι Φιλανδοί, οι Νιγηριανοί κλπ και γενικά πληθυσμοί των οποίων τη γλώσσα δεν τη γνωρίζουμε … πολύ καλά; 😀

 105. mitsos said

  @101 ΓΤ
  Δεν ξέρω πόσους ενδιαφέρουν αυτά.

  Αν και όσους ενδιαφέρονται θα μπορούσαν να τα μάθουν από δεκάδες άλλους ιστότοπους που ασχολούνται με το θέμα θα το προεπεράσω

  Τα αναρτάς όμως κάθε μέρα κάτω από τον ΨΕΥΔΕΠΙΓΡΑΦΟ τίτλο Αθλητική κίνηση.

  Τουλάχιστον δώσε κάποιον άλλο τίτλο
  π.χ. Αποτελέσματα αγώνων Επαγγελματικού ποδοσφαίρου,

  Λέμε τώρα … Διότι ως σχολιαστής διατηρείς το δικαίωμα να αναρτάς ότι θέλεις και με όποιον τίτλο θέλεις σε οποιοδήπουε νήμα με οποιοδήποτε θέμα . Αναρωτιέμαι τι θα γινόταν αν ασκούσαμε όλοι το ίδιο δικαίωμα ποιό θα ήταν το αποτέλεσμα.

 106. sarant said

  102 !!

  104 Υπάρχουν πολλές συλλογές διεθνών παροιμιών αλλά δεν ξέρω κατά πόσον είναι έγκυρες.

 107. 104 Θυμήθηκα αυτό
  https://www.politeianet.gr/books/simopoulos-kuriakos-simopoulos-didagmata-koinonikopolitika-ton-paroimion-olon-ton-ethnon-197355

 108. Pedis said

  # 106 β – ναι, αυτό είναι πρόβλημα.

  # 107 – ενδιαφέρον.

 109. Pedis said

 110. Κώστας said

  104, 105: Για τη γερμανική εκδοχή θα έβαζα το χέρι μου στη φωτιά ότι δεν υπάρχει τέτοια παροιμία. Αυτό που ταιριάζει εδώ είναι το Erst wägen, dann wagen «Πρώτα ζύγισε τα πράγματα και μετά τόλμησε». Δεν νομίζω να υπάρχει κάποια άλλη φράση που να προσιδιάζει στο δικό μας Όποιος βιάζεται, σκοντάφτει. Ενδιαφέρον πάντως έχει το 116 του Οιδίποδα τυρράνου, όπου γίνεται λόγος για βιαστικούς και… πτώσεις: «καλῶς ἔλεξεν εὐλαβουμένῳ πεσεῖν, ἄναξ· φρονεῖν γὰρ οἱ ταχεῖς οὐκ ἀσφαλεῖς».

 111. Κώστας said

  Το 616.

 112. Μαρία said

  110
  Σε συλλογή του 1876. Αλλά απο τότε μπορεί να έχει ξεχαστεί.
  https://books.google.gr/books?id=FPVg8XsYAFsC&pg=PA303&dq=Wer+schnell+ist+mit+F%C3%BCssen&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwiTqbTp587uAhWGEBQKHaCeC8EQ6AEwBXoECAkQAg#v=onepage&q=Wer%20schnell%20ist%20mit%20F%C3%BCssen&f=false

 113. Κώστας said

  Ευχαριστώ, Μαρία. Ναι, μάλλον αυτό θα συμβαίνει. Γιατί ούτε σε ειδικά λεξικά δεν τη βρήκα.

 114. Πέπε said

  @64, Spiridione:

  Απίστευτο ρε φίλε!! Από την αρχή που διάβασα κάπου το «πάω αργά γιατί βιάζομαι», αυτόν σκέφτηκα! Ξέρεις ποιος είναι, ετσι; Ή τυχαία βρήκες τη φτγρ;

  Ο συμπαθέστατος πλανόδιος φιστικάς (αυτό σημαίνει «τσακατσούκας» που γράφει πίσω) που επί άπειρα χρόνια αλώνιζε τα Εξάρχεια και το ευρύτερο κέντρο, όπου είχε μπαράκια και καφετέριες. Πρώτα μοίραζε από 3-4 φιστίκια μαλάγρα σε κάθε τραπέζι, και μετά περίμενε ποιος θα τον φώναζε.

  _________________________

  Οι παροιμίες του θεματικού κύκλου «όποιος δεν έχει μυαλό έχει πόδια», δεν μπορούν να θεωρηθούν συναφείς μ’ αυτές του σημερινού θέματος; Όταν ξανακάνεις τις δουλειές σου επειδή την πρώτη φορά τις έκανες λειψές, συχνά φταίει η βιασύνη. Εδώ εντάσσεται μια ωραία παροιμία που έμαθα στην Κάρπαθο:

  Ο κακός χέστης δυο φορές χέζει.

 115. Πέπε said

  Ρωτάει ρητορικά ο Μπουκάλας:

  > > Τι ισχύει αλήθεια κάθε φορά που, χρησιμοποιώντας κάποια παροιμία, καταφεύγουμε στο στερεότυπο «όπως λέει και ο σοφός λαός μας»; Το λέμε νιώθοντας πως είμαστε κι εμείς απλό μέλος του λαού, άρα μοιραζόμαστε τη σοφία του, σαν ισότιμος πλην ανώνυμος κόκκος του; Ή το λέμε με κάποια συγκατάβαση αριστοκρατικής ή ελιτίστικης κοπής, σαν να του κάνουμε τη χάρη του λαού, αναγνωρίζοντας πως έχει και τις εκλάμψεις του, τις έξυπνες στιγμές του;

  Σαφέστατα το δεύτερο, όπως άλλωστε απαντά αμέσως μετά κι ο ίδιος. Όχι μόνο σε περιπτώσεις πολιτικών προσώπων, όχι μόνο σε περιπτώσεις ανθρώπων που την επόμενη μέρα λένε (ή πράττουν -χειρότερα!) το αντίθετο. Σε κάθε περίπτωση.

  Αν είμαι και αισθάνομαι μέλος του λαού και, από αυτή τη θέση, πω «όπως λέει κι ο σοφός λαός μας», είναι σαν να λέω «όπως λέμε κι εμείς οι σοφοί». Αλλά αφού όλοι είμαστε σοφοί και όλοι το λέμε, ποιος ο λόγος να ενημερώσω; Ο συνομιλητής μου το ξέρει ήδη ότι έτσι λέμε. Όχι, το λέω ξεκάθαρα βγάζοντας τον εαυτό μου ασπέξω, και με συγκατάβαση.

  Όταν δεν θέλουμε να βγάλουμε τον εαυτό μας απέξω, ούτε να δείξουμε συγκατάβαση, τότε χρησιμοποιούμε την (αντιπαθέστατη κττμγ) έκφραση «όπως λέμε και στο χωριό μου», ή «όπως λέμε εδώ στο ___». Συνήθως βέβαια τη λέμε για παροιμίες ή φράσεις που εξίσου λέγονται σε κάθε χωριό. Στη σπάνια περίπτωση που θα ακούσω, μετά από τέτοια εισαγωγή, μια φράση που όντως να μην την ξέρω από το δικό μου χωριό ή από άλλα, τότε ΟΚ, πάω πάσο και μπορεί να έχει και ενδιαφέρον. Συνήθως όμως δεν είναι αυτό που συμβαίνει.

  Και γενικότερα άλλωστε, ο «σοφός λαός» είναι ούτως ή άλλως ένα σιχαμερό κλισέ, είτε χρησιμοποιείται με απροκάλυπτη συγκατάβαση είτε λαϊκίστικα.

 116. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Στην οικογένεια δεν πολυχρησιμοποιούσαμε παροιμίες κατά της βιασύνης. Όλοι είμασταν …λιγόψυχοι, οπαδοί του «το γροργόν και χάριν έχει» – «σαν το ντελόγο δεν υπάρχει » 🙂
  «Εδώ και τώρα»
  Μια που τη λέγαμε όμως:
  «Βιασύνη ψήνει το ψωμί μα δεν το καλοψήνει»

  Στο επόμενο σχόλιο, παροιμίες που τουϊταρίστηκαν όταν είπε ο σοφολογιώτατος Π/Θ μας «Οποιος βιάζεται σκοντάφτει», κάνοντας άκαιρη μην πω τίποτα πιο βαρύ, χρήση μιας παροιμίας.
  Ό,τι να ΄ναι…

 117. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Κάλλιο μάσκα και στο χέρι παρά εμβόλιο και καρτέρει
  Το καλό εμβόλιο αργεί να γίνει
  Των αρίστων τα παιδιά, τα στοιχεία μαγειρεύουν
  Αγάλι αγάλι γίνεται η ανοσία της αγέλης
  Εμβολιάζεται καλά, όποιος εμβολιάζεται τελευταίος
  Των φρονίμων τα παιδιά πριν κολλήσουν κοινωνούσαν
  Θετικό αρκούδι δε χορεύει
  Ο εμβολιασμένος,ταξίδια ονειρεύεται
  Μια δόση δεν φέρνει την άνοιξη
  Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το εμβόλιο
  Τα πολλά εμβόλια είναι φτώχια

  Ο χρόνος όλα τα θεραπεύει-Κυριάκος Μητσοτάκος

 118. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Η παροιμία των ημερών: Όποιος βιάζεται, να το καταγγείλει αμέσως! 😦

  https://www.koutipandoras.gr/article/parti-sto-twitter-me-tin-paroimia-toy-mitsotaki-gia-ton-emboliasmo

 119. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  https://pbs.twimg.com/media/ErOVSYaXAAAqp-o?format=jpg

 120. Costas Papathanasiou said

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ
  115. Πέπε (και μετά ΕΦΗ-ΕΦΗ)
  Ωραίος (και ωραία)!

 121. Alexis said

  #117: Πολύ ωραία!

 122. Alexis said

  #114: «Τσάκα-τσούκας» ήταν κι ένας τύπος που έσκαγε μύτη στα γήπεδα παλιά, με ανάλογο εμπόρευμα.
  «Ο Τσάκα Τσούκας παιδιά! Έχω πασατέμπο, ηλιόσπορο, φυστίκια παιδιά…»

 123. Κουνελόγατος said

  Ο τσάκα τσούκας ήταν σαν τους εσταυρωμένους σωτήρες, περισσότερα από ένα πρόσωπα.
  Εγώ τον θυμάμαι στο παλιό Καραϊσκάκη, μικρός όταν ήμουνα. Πρόσφατα δηλαδή.

 124. Alexis said

  Την παροιμία με το σκοινί εγώ την καταλαβαίνω έτσι όπως τη λέει το Κιγκέρι στο #61.
  Ήταν μονό και δεν μου ‘φτανε, τώρα που είναι διπλό (άρα μισό σε μήκος) η ανάγκη με κάνει και μου φτάνει.
  Άλλο πράγμα αυτό με τα καλάθια, που πράγματι σημαίνει τον ανικανοποίητο και κακόβολο άνθρωπο.

 125. Alexis said

  123: 🙂🙂🙂

 126. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Τον επαγγελματικό τίτλο τσακατσούκας για τον φιστικά τον αναφέρει ο Λουντέμης σε βιβλίο του των αρχών 70ζ (μάλλον), που πραγματεύεται καταστάσεις των 60ζ, άρα ο τίτλος πρέπει να είναι αρκετά παλιός.

 127. Από τους πλανόδιους φιστικοπώλες κορυφή ήταν ο γνωστός σαν «Ματσεντάλες(και τζουρίτσα)» ο οποίος ξεκίναγε κάπου από το Παγκράτι το απόγευμα και κάνοντας διαδρομή ανάγη των τρόλλεϋ έφτανε στην Φ.Ν. κατά τις 10-11 το βράδυ. Είχε πολλά πλεονεκτήματα, το μεγαλύτερο το πανέρι του ήταν…ηλεκτρικό και μπαίνοντας σε φιλικά του μαγαζιά ζέσταινε το αράπικο φιστίκι κάνοντας το σαφώς πιο επιθυμητό. Μετά άφηνε σε κάθε τραπέζι πάνω σ’ ενα χαρτάκι λίγα φιστίκια για δοκιμή, πάντοτε εύχαρις και με διάφορες παρόλες όπως τζούρα, τζουρίτσα, δοκιμαστούχεν, είναι γκούτεν είναι μπούχτεν, ματσεντάλες κ.λ.π. Υστερα ξαναπέρναγε από τα τραπέζια και ρώταγς «ταλληρούχτεν, δεκαρικούχτεν» και άντε να μην αγοράσεις με την αλμύρα της δοκιμής να θέλει συνέχεια και ειδικά αν συνόδευες πρόσωπο. Λέγανε πως είχε κάνει δυο-τρεις πολυκατοικίες περιουσία πολώντας μόνο φυστικι αράπικο, ίσως να αλήθευε γιατί τα φιστίκα ήταν ελάχιστα για τα λεφτά που έπαιρνε
  Ενας άλλος στην Φ.Ν., της Αιγίνης φιστίκι αυτός έπαιζε μονά ζυγά τα φιστίκια που είχε στο χέρι ή δεκάρικο, κέρδιζε πάντοτε , έπαιρνε το δεκάρικο και σου χάριζε τα φιστίκια μετά, αυτός έκανε διάλογο στον υπερθετικό βαθμό (το καλύτερον, το νοστοινότερον , το υγειηνότερον κ.λ.π.)
  Τέλος ήταν και ο Σιου, με το αντίστοιχο κούρεμα στην δεκαετία του 60 (!), ο οποίος ακίνητος σ’ ένα σημείο ψιθύριζε » Φιστίκι, μύγδαλο» και κανένας δεν αγόραζε από αυτόν, ήταν και λίγο θέμμα καθαριότητος. Αυτός συχνά ξεπούλαγε κατά τις 3, 4 η ώρα όταν η γνωστή ηθοποιός- χορεύτρια Μ.Κ. μετά του διεθνούς ποδοσφαιριστή-ξενύχτη Μ.Σ, στο τσακίρ κέφι τον πέταγαν από συνήθεια μαζί με το καλαθάκι του στο συντριβάνι του Σελέκτ μετά τον διάλογο
  – Τί έχεις ;
  – Φιστίκι, μύγδαλο
  – Εχεις μήλα ;
  – Φιστίκι, μύγδαλο
  – Εχειςμικρόβια ;
  – Φιστίκι, μύγδαλο
  -Εχεις πυρετό;
  – Φιστίκι, μύγδαλο

  Πλάτςςςς !

 128. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Του Κόρτο απόντος κάποιος πρέπει να καθαρίσει την κατάστα.

 129. # 126

  Δεν θέλει φιλοσοφία πως ο τσάκατσούκα πούλαγε πασσατέμπο, άντε λιόσπορο, άλλοι ήταν οι φιστικάδες

 130. nikiplos said

  101@ λίρα εκατό οι προβλέψεις του βάτμαν, που ήθελε τον ΠΑΟΚ να ρίξει 3 ή και 4 γκόλ στη Λάρισα του Κούγια. Εικάζω ότι έτσι έγινε το σενάριο:
  Ο μέγας ΠΑΟΚ ρίχνει 2 τεμάχια από το 29′. Ο άχαστος τον έχει παίξει (τον ΠΑΟΚ) να βάλει 3 ή 4 μπαλάκια. Το μαθαίνει αυτό η μαφία του στοιχήματος και αλλάζει τα σχέδια ώστε το ματς να λήξει 1-2.
  🙂

 131. dryhammer said

  127.Ο Ματσεντάλες τραγουδήθηκε το 1980 από τον Θ. Ανδρεάδη πάνω στο σκοπό του Speedy Gonzales (από κει τον έμαθα ο άσχετος περί τα Αθηναϊκά επαρχιώτης)

 132. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  129 Εύκολα όμως η σημασία διαστέλλεται για να συμπεριλάβει τον πωλητή κάθε είδους ξηροκάρπιων.

 133. Κουιζάκι για το #127 ο διεθνής αυτός ποδοσφαιριστής ομάδας του ΠΟΚ (τι άλλο τότε) στο (κατά πάσα πιθανότητα) πριν τελευταίο παιχνίδι της ομάδας στην Σαλονίκη είχε δηλώσει (ανεπίσημα βέβαια, σε φίλους του) πως «όσα γκολ βάλουμε, τόσα θα φάμε». Τελικό σκορ (τεράστια βοήθεια) 4-4

 134. sarant said

  Καλημέρα απο εδώ!

  119 Εχει κι άλλες τέτοιες παροιμίες;

 135. Πουλ-πουλ said

  122, 123
  Τι μου θυμίσατε πρωινιάτα!
  Ο αυθεντικός Τσάκα-Τσούκας είχε τη φωλιά του στο Καραϊσκάκη, και διακρίνεται από τους λοιπούς ψευτοπροφήτες, γιατί συνόδευε τη νευροχαλαρωτική δράση του πασατέμπου με την επίκληση του αναρχικού, ου μην αλλά και θυελλώδους παιχνιδιού ενός διάσημου εξτρέμ της εποχής, του Μποτίνου:
  -Α ρε Μποτίνα νευρικιά (ή τρελή)!

  Από τις αναμνήσεις ενός παναθηναϊκού.

 136. # 130

  Ο τύπος νομίζει πως είναι Τειρεσίας, Κάλχας και Σίβυλλα σε μια συσκευασία. Από την άλλη είναι πιο αγαθός από ψημάρι, αγνοεί πως σε παιχνίδια χωρίς το παραμικρό ενδιαφέρον,όπως και στα φιλικά,μόνο στο α΄ημίχρονο παίζεται (αν) ποδόσφαιρο,στο β’ όλοι πειραματίζονται.

 137. spiridione said

  114. Ναι, αυτός που λες είναι Πέπε.
  123. 🙂

 138. Κιγκέρι said

  124: Αλέξη,

  βρήκα κι αυτήν την εκδοχή που ταιριάζει περισσότερο με τη δική μας ερμηνεία:

  «Είχα ένα σκοινί στη τσεπη μου, το’ βανα μακρύ, δεν έφτανε, το’ κοψα κι το κομπόδιασα, έφτασε κι περίσσιψε»

  http://repository.kentrolaografias.gr/xmlui/handle/20.500.11853/258690

 139. # 132

  Ναι αλλά τέτοιοι είχαν (οι περισσότεροι)σταθερό σημείο πώλησεις με καροτσάκι στα πάρκα και στόχευαν συνήθως σε παιδιά, ενω οι φιστικάδες ήταν περιπλανώμενοι, με στόχο ενήλικες γιατί ήταν πιο ακριβή η πραμάτειά τους

 140. nikiplos said

  @133, @127, αν μη τι άλλο θα έλεγα ότι ο ποδοσφαιριστής είναι ο Μπάμπης Σταυρόπουλος, αλλά το 4-4 που είπες δεν παίζει με τον Ολυμπιακό. Με την ΑΕΚ είχαν ένα τέτοιο αποτέλεσμα το 1999 αλλά θα ήταν αργά για την εποχή που μιλάς.

 141. spiridione said

  Υπάρχει και στον Ζορμπά ο τσακατσούκας
  — Πώς σε λένε;
  — Αλέξη Ζορμπά. Με λένε και Τελέγραφο, για να με πειράξουν που ’μαι μακρύς μακρύς καλόγερος και πίτα η κεφαλή μου. Μα δεν πάνε να λένε! Με φωνάζουν και Τσακατσούκα, γιατί μια φορά πουλούσα κολοκυθόσπορους καβουρντισμένους….
  https://selidodeiktes.greek-language.gr/lemmas/1450/1434

 142. ΣΠ said

  127, 133
  Μίμης Στεφανάκος – Μάρθα Καραγιάννη.

 143. # 140

  Οχι,κανονικά το μικρό του αρχίζει από άλλο γράμμα με Μ είναι το υποκοριστικό όπως και το Μπάμπης φυσικά. η εποχή είναι δεκαετία 60 και από τα συμφραζόμενα παίκτης της άμυνας ήταν για να κανονίζει πόσα θα φάνε. Η γυναίκα σταρ της εποχής, από τα πρώτα ονόματα

  # 142

  εύγε, και Απόλλων Καλαμαριάς-ΟΣΦΠ 4-4 !

 144. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  141 Οι σχιζοφρενικές συνέπειες του τσουβαλιάσματος 🙂

  βρήκα ένα μερακλή Τούρκο, τον Ρετσέπ-εφέντη, το δάσκαλο του σαντουριού. Πέφτω στα πόδια του. «Τι θες, μωρέ ρωμιόπουλο;», μου κάνει. «— Εγώ θέλω να μάθω σαντούρι! — Ε, και γιατί μαθές πέφτεις στα πόδια μου; — Γιατί δεν έχω παράδες να σε πλερώσω! — Έχεις μεράκι για σαντούρι; — Έχω. — Ε, κάτσε, μωρέ, κι εγώ δε θέλω πλερωμή!». Έκατσα μαζί του ένα χρόνο κι έμαθα. O Θεός ν’ αγιάσει τα κόκαλά του, θα ’χει πια πεθάνει. Αν ο Θεός βάζει στην Παράδεισο και σκύλους, ας βάλει και τον Ρετσέπ-εφέντη.

 145. spiridione said

  54. Για το σπούτνικ
  https://www.politico.eu/article/russia-sputnik-v-coronavirus-vaccine-breakthrough-leverage/
  Δεν θα έπρεπε σε ολόκληρη Ε.Ε. να υπάρχει και να χρηματοδοτείται γενναία ένας οργανισμός σαν το Ινστιτούτο Gamaleya;
  https://en.wikipedia.org/wiki/Gamaleya_Research_Institute_of_Epidemiology_and_Microbiology

 146. @ 104 Pedis

  >> Τι σόι σχετικές παροιμίες να ‘χουν οι Ταϊλανδοί, οι Κινέζοι, οι Ίντιος, οι Ινδοί, οι Ούγγροι, οι Φιλανδοί, οι Νιγηριανοί κλπ και γενικά πληθυσμοί των οποίων τη γλώσσα δεν τη γνωρίζουμε … πολύ καλά; 😀

  Σωστή παρατήρηση. Από αυτές τις γλώσσες δεν ξέρω κάτι σχετικό αλλά από τις ιαπωνολογικές μου σημειώσεις αποσπώ τα παρακάτω σχετικά.

  Πολυτεχνίτης κι …άλλες παροιμίες ή εκφράσεις

  Ασχολούμαστε εδώ με μερικές ιαπωνικές παροιμίες και εκφράσεις, αρχίζοντας με μια σύντομη παροιμιώδη έκφραση που είναι το ισοδύναμο, εκτιμούμε, της δικής μας έκφρασης «Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης».
  Σε kanji: 多芸は無芸
  Διαβάζεται «Tagei wa mugei».
  Σε χιραγκάνα: たげい は むげい.
  Η μετάφραση μπορεί να αποδοθεί κατά λέξη (δηλαδή κατά κινέζικο χαρακτήρα) ως «ο πολλών τεχνών (είναι) καμιάς τέχνης». Όπως καταλαβαίνουμε, χρησιμοποιείται όταν συμβαίνει κάποια άτομα να έχουν μεν ποικίλες ικανότητες αλλά να δείχνουν αναποτελεσματικότητα σε επιμέρους συγκεκριμένη δουλειά.

  Μικρή σε διατύπωση είναι και η έκφραση Kaeru no ko ha kaeru που σημαίνει «Του βατράχου το παιδί (είναι) βάτραχος».
  Σε kanji: 蛙の子は蛙.
  Σε χιραγκάνα: かえるの こ は かえる.
  Την έκφραση αυτή θα πρέπει να την αντιστοιχίσουμε σε κάποιες ή κάποια ακριβώς από παρόμοιες της γλώσσας μας, όπως την παροιμία «Το μήλο θα πέσει κάτω απ’ τη μηλιά» και την πιο βαριά σε διατύπωση «Kατά μάνα κατά κύρη, κατά γιο και θυγατέρα». Μας υπενθυμίζουν πως η φυσική ομοιότητα και μάλιστα η συμπεριφορά ενός ατόμου θα πρέπει να παραλληλιστεί με εκείνη των γονέων του. Ή, όταν κάτι δεν πήγε καλά στη ζωή κάποιου, το ερμηνεύουμε με βάση την οικογενειακή προέλευση και την κληρονομική προδιάθεση.

  Πολλές παροιμιακές εκφράσεις διατυπώνονται με τέσσερις κινέζικους χαρακτήρες όπως αυτή που είναι τατουαρισμένη στην πλάτη της κοπέλας στην εικόνα, όπου και οι σχετικές επεξηγήσεις.

 147. Χρηστάρας said

  Λέω πως ο λαός -έστω με την έννοια της κάπως χαοτικής συλλογικής συνείδησης- αποδεικνύεται σοφός, ευφυής, αγωνιστής, νικητής, αφελής ή προδομένος. Και η απόδειξη, ευτυχοδυστυχώς, δεν έρχεται με το συρμό, αλλά με το χρόνο.
  Στο καθ’ ημάς παρόν δεν γράφονται πλέον δημώδη τραγούδια ούτε βέβαια παροιμίες. Αντίθετα, με μερικά πετυχημένα σλόγκαν μπορεί να επικρατήσει συλλογική εκούσια «αμνησία» και να εκλεγεί η συνηθισμένη για τα κοινωνικά μας δεδομένα κυβερνησάρα.

 148. Prince said

  110 Κώστας

  Κι όμως υπάρχει στα Γερμανικά αντίστοιχο του «Σπεύδε βραδέως».
  Είναι το «Eile mit Weile».

 149. Pedis said

  # 146 – Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά. Μερσί.

  # 148 – Αποκλείεται να μην είχαν, αφού το ρητό είναι πανάρχαιο ελληνικό, λατινοποιημένο και ευρέως διαδεδομένο -> Festina lente

  αναπαριστώμενο για παράδειγμα στο λόγκο του Οίκου των Μεδίκων

 150. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Πέδη, πάρε και κάτι τούρκικες.

  Acele işe şeytan karışır. Στη βιαστική δουλειά ανακατεύεται ο διάβολος

  Acele yürüyen yolda kalır. Όποιος προχωράει βιαστικά μένει στο δρόμο

  Merdiven ayak ayak çıkılır. Τη σκάλα την ανεβαίνουμε σκαλί-σκαλί

  Geç olsun, güç olmasın. Ας γίνει αργά για να μη γίνει δύσκολα

 151. Μαρία said

  150
  Έχουμε κληρονομήσει και την προτροπή γιαβάς γιαβάς.

 152. Πέπε said

  @129
  > > Δεν θέλει φιλοσοφία πως ο τσάκατσούκα πούλαγε πασσατέμπο, άντε λιόσπορο, άλλοι ήταν οι φιστικάδες

  Μα δεν είναι θέμα φιλοσοφίας. Ο παππούς της φτγρ του Σπυριδίωνος έγραφε στο καλάθι της μηχανής του «ο Τσακατσούκας» και πούλαγε φιστίκι αράπικο. Μπορεί να πούλαγε όλων των ειδών τους ξηρούς καρπούς, θα σε γελάσω επ’ αυτού, αλλά φιστίκι σίγουρα, και αυτά ήταν που μοιίραζε στα τραπέζια.

  Δεν είχε τίποτε το τόσο κραυγαλέα γραφικό όσο άλλοι που περιγράψατε, αλλά ήταν χαρακτηριστική μορφή, ευγενής, συμπαθέστατος, και θαρρείς βγαλμένος από τη φωτογραφία στο λήμμα «βιοπαλαιστής» της εγκυκλοπαίδειας.

 153. # 152

  Πέπε, ο πασσατέμπος λέγεται λαϊκά και τσακα-τσούκα από τον θόρυβο που κάνει όταν σπάζεις τα σποράκια, τώρα έχω δει βάρκα να λέγεται γιότ και σκύλο που τον φωνάζανε γάτα, ο κόσμος είναι μεγάλος.
  Αυτό το μοίρασμα στα τραπέζια το ξεκίνησε ο Ματσεντάλες από το 65 περίπου, φυσικά χωρίς μηχανάκι, γράφω πιο πάνω.

 154. 151 Και την προτροπή γκελ γκελ καϊξή 🙂

 155. Pedis said

  # 150 – Παρόμοιες και κοινές προσεγγίσεις στις διάφορες κουλτούρες, αν πρόκειται για δουλειά. Αλλά, αν πρόκειται για τα πλεονεκτήματα της προτεραιότητας, το πράγμα αλλάζει, έτσι;

  Άσχετο:

  Να έχετε εμπιστοσύνη. Οι δρόμοι του Κυρίου είναι άπειροι.

  Και οι δρόμοι προς τον Κύριον, το ίδιο.

 156. 155β
  Μάστα. Dominus nobiscum. Miserere nobis Domine.

 157. aerosol said

  Δεν γνωρίζω πόσο διαδεδομένη είναι αυτή η εκδοχή αλλά έχω ακούσει το: αν η δουλειά ήταν γλυκειά θα τη λέγαν ζαχαρούλα.

 158. Πέπε said

  @153
  Πολύ σωστά. Το φιστίκι κάνει τσίκι τσίκι.

  Είναι γεγονός ότι μερικοί τα ‘χουν κάνει όλα ίσωμα. Άκου τώρα να βάζουν την ίδια λέξη για τον πασατεμπά και για τον φιστικά! Μεταξύ μας, κάτι τέτοιοι θα έπρεπε να καούν στην ίδια πυρά με όσους ακούνε λάθος μουσική.

  Να διευκρινίσουμε και κάτι ακόμη. Ο δικός σου, ο σωστός, πούλαγε λες πασατέμπο με τα πόδια. Ο δικός μου, ο λάθος, φιστίκια με το μηχανάκι. Αν κάποιος κάνει άλλο συνδυασμό, συγκεκριμένα πασατέμπο με μηχανάκι (δεν ξέρω αν προβλέπεται τέτοο πράγμα βέβαια, αλλά λέω ΑΝ), δικαιούται να ονμάζεται τσακατσούκας, ή είναι πάλι ξεπούλημα ονομασίας και συνείδησης;

 159. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  128 και Τσακα Τσούκα σπασ΄τα

 160. >> ξεπούλημα ονομασίας και συνείδησης

  Χιροσίμα θα γίνει εδωμέσα.
  https://en.wiktionary.org/wiki/tickle_the_dragon%27s_tail

 161. Κώστας said

  148, 149β: Μα εγώ δεν μίλησα για το «σπεύδε βραδέως» αλλά για το «όποιος βιάζεται, σκοντάφτει». Το «Eile mit Weile» είναι παγιωμένο και πασίγνωστο και ουδέποτε τέθηκε θέμα για την ύπαρξή του.

 162. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  134 >>…κι άλλες παροιμίες;
  Πλήθος. Για να μη χαθούν στα τουϊτοτάρταρα,ας βγάλω στον αφρό ακόμη μερικές:

  Εις οιωνός άριστος, εμβόλιο για την πάρτη σας
  Ο διάβολος έχει πολλά εμβόλια
  Θα γυρίσει ο τροχός, να εμβολιαστεί και ο φτωχός
  Από Μάρτη καραντίνα και από Αύγουστο εμβόλια
  Για πήγαινε στην γωνία να δεις αν εμβολιάζομαι
  Βάστα με να σε βαστώ να κάνουμε τον εμβολιασμό

  158 >>Άκου τώρα να βάζουν την ίδια λέξη για τον πασατεμπά και για τον φιστικά!
  Ξηροκαρπά; 🙂

 163. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  https://twitter.com/adiakrit0s/status/13572305139882516

 164. Κώστας said

  Ενδιαφέρον: βρήκα μια περσινή δήλωση του πρωθυπουργού της Βαυαρίας Σέντερ (κατά σύμπτωση και αυτή με αναφορά στην πανδημία), σύμφωνα με την οποία «Wer zu schnell rennt, wird stolpern», δηλαδή, «όποιος τρέχει, θα σκοντάψει». Βάζοντας, ωστόσο, την επίμαχη φράση, έστω και με παραλλαγμένες εκδοχές, στη μηχανή αναζήτησης, πέφτει πάντα πάνω στον Σέντερ. Αυτό σίγουρα δεν είναι τυχαίο.

 165. Γιάννης Ιατρού said

  149: Πέδη, παραποιείς/υπερβάλεις, επιεικώς. Ο προπρο..πάππους μου, ο Κόζιμο, το είχε ορίσει για έμβλημα του στόλου του, όχι για οικόσημο της οικογένειας. Άλλο τώρα αν στο (παλιό😉) πατρικό το είχαν κοτσάρει σε ταβάνια και δάπεδα, παντού.
  Οικόσημο ήταν αυτό

 166. dryhammer said

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: