Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεζεδάκια εν ου παικτοίς

Posted by sarant στο 6 Φεβρουαρίου, 2021


Ο τίτλος του σημερινού μας πολυσυλλεκτικού άρθρου, θα το μαντέψατε, οφείλεται σε ένα από τα μεζεδάκια της πιατέλας. Θα μπορούσα να βάλω κάποιον τίτλο σχετικόν με την πανδημία, τις μεταλλάξεις, το επικείμενο τρίτο κύμα, θα μπορούσα να πω για το ακορντεόν, τη μαραθώνια συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων και το σφίξιμο του λοκντάουν, αλλά σκέφτηκα ότι πανδημικούς τίτλους έχω βάλει πολλούς και θα βάλω κι άλλους στο μέλλον, οπότε ας κάνω σήμερα μιαν ανάπαυλα.

Οπότε, μη θεωρήσετε ότι ο τίτλος είναι έμμεσο σχόλιο για τους χειρισμούς στην αντιμετώπιση της πανδημίας, διότι τον διάλεξα πριν ανακοινωθούν, με μεγάλη καθυστέρηση, τα αυστηρότερα μέτρα εγκλεισμού για Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Βέβαια, δεν θα κλειστούν όλοι μέσα από τις 6 απόψε. Ο πρωθυπουργός θα ταξιδεύει στην Ικαριά (των 4 κρουσμάτων) για να… ελέγξει την πορεία του εμβολιασμού. Ομολογώ ότι τέτοιον κυνισμό δεν τον περίμενα -αλλά όταν ο ηγέτης δεν δίνει το καλό παράδειγμα της στέρησης της ελευθερίας του, πώς να ακολουθήσουν οι πολίτες;

Τελος πάντων, ας αρχίσω με τα μεζεδάκια. Γιατί άραγε τα είπα «εν ου παικτοίς»; Πήρα αφορμή από ένα μαργαριτάρι που δημοσιεύτηκε χτες στο κύριο άρθρο του Μ. Κοττάκη στην Εστία, τη μοναδική εφημερίδα που τυπώνεται σε πολυτονικό, και που θέλει να τονίζει τις διαφορές της από τον υπόλοιπο Τύπο, προβάλλοντας τη μακρά ιστορία της.

Λοιπόν, στο άρθρο αυτό, που βλέπουμε στην εικόνα απόσπασμά του, διαβάζουμε:

«Αντιπολίτευση δεν υπάρχει.Η Κυβέρνηση και τα συγκυβερνώντα συγκροτήματα παίζουν εν ου παικτοίς»

Υποψιάζομαι, όπως υποψιάζεται κι ο φίλος Ακίνδυνος που το ψάρεψε, ότι ο διευθυντής της Εστίας νομίζει ότι «παίζω εν ου παικτοίς» θα πει «παίζω χωρίς αντίπαλο».

Όχι όμως. Η λόγια αυτή φράση, που την κληρονομήσαμε από τους λογίους της ύστερης αρχαιότητας (τη χρησιμοποιούσε πολύ ο Ιωάννης Χρυσόστομος, που ίσως και να την επινόησε, αφού οι πρώτες ανευρέσεις είναι σε δικά του κείμενα), σημαίνει «αστειεύομαι με κάτι σοβαρό, φέρομαι με επιπολαιότητα ενώ οι περιστάσεις είναι κρίσιμες».

Τα «παικτά» είναι αυτά στα οποία επιτρέπεται να παίζει κανείς, τα «ου παικτά» είναι αυτά με τα οποία δεν πρέπει να παίζει κανείς.

Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, το πολυτονικό δεν αρκεί για να αποκτήσει κανείς λογιοσύνη. Οι μεταξωτές περισκελίδες θέλουν κι άλλα προσόντα.

* Θυμάμαι με την ευκαιρια μια κωμωδία του 19ου αιώνα (του Καπετανάκη, μάλλον) όπου κάποιος χρησιμοποιεί τη φράση «εν ου παικτοίς» σε μια κοινωνική συναναστροφή, και η συνομιλήτριά του εξοργίζεται («ακούς εκεί να μου πει ότι ενουπαικτώ!).

* Και συνεχίζουμε με μια άλλη έκφραση.

Φίλος στέλνει λινκ για τίτλο άρθρου της Καθημερινής, που μάλιστα ήταν και πρωτοσέλιδο:

Το «ακορντεόν» των μέτρων σπάει νεύρα και ταμεία

Και λέει ο φίλος:

Ωστόσο, την έκφραση «σπάει τα ταμεία» εγώ την ξέρω μόνο με θετικό νόημα, δηλαδή ότι κάτι πάει πολύ καλά οικονομικά και όχι με το αντίθετό της (δηλ. μια μεγάλη οικονομική ζημιά).

Δίκιο έχει βέβαια ο φίλος μου, αλλά εδω θέλει να κάνει λογοπαίγνιο ο τίτλος, οπότε λογοπαικτική αδεία θα το δεχτούμε, νομίζω.

Να καταγράψουμε και τον όρο «ακορντεόν» για το «ανοίγω και κλείνω», που ακούγεται εδώ και λίγο καιρό. Ίσως αξίζει χωριστό άρθρο. Όσο για τα εισαγωγικά, ο όρος είναι μάλλον καινούργιος, οποτε δεν με ενοχλούν.

(Ειδα όμως σε μια αθλητική σελίδα προχτές την είδηση: Η Λίβερπουλ (ας πούμε) «έκλεισε» τον τάδε παίκτη. Και λέω, πάλι καλά που εβαλαν τα εισαγωγικά, αλλιώς θα σκεφτόμασταν ότι τον έχουν κλειδαμπαρωσει σε κανενα υπόγειο).

* Κι ένα κέρασμα.

Φίλος του ιστολογίου θέλει να σας τρατάρει αυτό το εξωτικό έδεσμα, που προφανώς πουλιέται στην Ελλάδα, αν κρίνουμε από την ελληνική (κατά δήλωσή της) πληροφοριακή ένδειξη.

Aλλά περί τίνος πρόκειται; Το όνομά του είναι, διαβάζουμε, Εραστής Plum και το βασικό του συστατικό είναι το Λι Μέι.

Ξερά δαμάσκηνα πρέπει να είναι, όπως βλέπω σε διάφορες απωανατολίτικες ιστοσελίδες, ας πούμε εδώ, γκουγκλίζοντας το Lover Plum (ή Lover’s Plums ή παραλλαγές).

Γιατί ονομάστηκαν έτσι, δεν το ξέρω. Ούτε ξέρω τι είναι και τι θελει το Λι Μέι (που μπορεί να είναι τα δαμάσκηνα). Αλλά ίσως η συλλογική σοφία του ιστολογίου με διαφωτίσει.

* Κι ένα ποδοσφαιρικό μεταφραστικό -ή μεταφραστικό ποδοσφαιρικό.

Τις τελευταίες μέρες δημοσιεύτηκε σε πολλούς ελληνικούς ιστότοπους η είδηση ότι ο γιατρός του Μαραντόνα, μόλις ειδοποιήθηκε ότι ο ασθενής του έπαθε καρδιακή προσβολή, και ενώ έσπευδε να τον συναντήσει, είπε «Θα χεστεί πεθαίνοντας ο χοντρός» (π.χ. εδώ -μάλιστα τα περισσότερα σάιτ, ενδίδοντας στη σεμνοτυφία, γράφουν «χ@στεί»).

Είναι δυνατόν να το εννοούσε αυτό ο γιατρός, είτε με την κυριολεκτική έννοια είτε με τη μεταφορική, ότι δηλαδή τον ετοιμοθάνατο θα τον κυριεύσει ο φόβος;

Τα λόγια του γιατρού ήταν «Se va a cagar muriendo el gordo». Cagarse muriendo στη Λατ. Αμερική και ιδιαίτερα στην Αργεντινή σημαίνει ότι κάποιος πεθαίνει πρόωρα. Θα λέγαμε «θα τα τινάξει πριν την ώρα του».

Οι ισπανομαθείς ας ρίξουν μια ματιά σ’ αυτήν τη σελίδα όπου εξηγείται η έκφραση. Φυσικά, πρόκειται για μάλλον υποτιμητική έκφραση και υπονοεί ότι ο λεγάμενος φταίει κι αυτός που πέθανε ή θα πεθάνει πριν την ώρα του -αλλά δεν είναι τόσο βαριά όσο η κυριολεκτική της απόδοση.

* Μια παρωνυχίδα από τουίτ της κ. Κεραμέως.

Η υπουργός Παιδείας γράφει ότι συζήτησε με τη Σοφία Μπεκατώρου για το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η εκπαίδευση «μέσω των θεματικών που εισάγαμε στα σχολεία».

Όχι, δεν θα μπω στην ουσία αν και είμαι βέβαιος ότι όταν η προηγούμενη κυβέρνηση έβαζε αυτές τις θεματικές η κ. Κεραμέως εξέφραζε διαφωνίες.

Αλλά σήμερα θα σταθώ στο γλωσσικό. Το «εισάγαμε» δεν μπορεί να είναι σωστό. Δεν στέκει εδώ παρατατικός, και μπορείτε να το δείτε αν αλλάξετε το ρήμα και αντί για εισάγω βάλετε π.χ καθιερώνω. Δεν θα πείτε «τις θεματικές που καθιερώναμε στα σχολεία». Θα πείτε «τις θεματικές που καθιερώσαμε», έτσι δεν είναι; Οπότε, το σωστό είναι «που εισαγάγαμε». Σωστό αλλά για πολλούς αχώνευτο. Εγώ θα προτιμούσα ή ν’ αλλάξω το ρήμα ή, αν είχα κυριολεξία, «που εισάξαμε».

Κακόηχο, θα πείτε. Αυτά ειναι υποκειμενικά -εγώ θεωρώ πολύ πιο κακόηχο το… αμαληκιτικο «αγαγ». Και χαίρομαι που, κατά σύμπτωση, μπορώ να παραθέσω έναν πρόσφατο αναλογικό τύπο από από τη Μεγαλόνησο όπου ο επικεφαλής του ΔηΣυ δήλωσε: Εισήξαμε τοξικότητα από την Ελλάδα. Εστω και με εσωτερική αύξηση (που εμποδίζει και τη ρίμα με το… λυσσάξαμε) είναι πολύ καλύτερο.

* Και συνεχίζω με αλλο ένα γλωσσικό αστόχημα της Εστίας -δύο την ίδια βδομάδα είναι πολλά, αλλά έγινε τυχαία. Λοιπόν, σε πρόσφατο άρθρο για τη Βόρεια Μακεδονία, γράφει, με δασείες και περισπωμένες και με όλα τα πολυτονικά καλούδια:

Τῶν δηλώσεων Πενταρόφσκι δοθέντων ἐξακολουθεῖ ἄραγε νά εἶναι ὑπερήφανος ὁ ἀρχηγός τῆς ἀξιωματικῆς Ἀντιπολιτεύσεως γιά τό κατόρθωμά του;

Δοθέντων των δηλώσεων, αλλά οι έρμες οι δηλώσεις είναι θηλυκές. Τι τη θες τη γενική απόλυτη, κυρά Εστία μου, αν δεν ξέρεις να την κουμαντάρεις;

(Όχι ότι το σωστό «Δοθεισών των δηλώσεων…» είναι πολύ στρωτό. «Με δεδομένες τις δηλώσεις», «Έχοντας υπόψη τις δηλώσεις», «Μετά από αυτές τις δηλώσεις»… υπάρχουν πολλοί τρόποι να το πούμε στου μπαμπά μας τη γλώσσα).

* Μια περίεργη ακλισιά, σε ξένη βέβαια λέξη, στον τίτλο βιβλίου:

Οι ντονμέ της Θεσσαλονίκης.

Εννοούνται οι εξισλαμισμένοι εβραίοι, που όμως παρέμεναν, όπως λέγεται, πιστοί στην παλιά τους θρησκεία και μόνο επιφανειακά είχαν ασπαστεί το Ισλάμ -κρυπτοεβραίοι, θα λέγαμε. Λένε και για τον Κεμάλ ότι βαστούσε από οικογένεια ντονμέδων. Νομίζω πως dönme είναι ο «γυρισμένος», όπως ντονέρ κεμπάπ λέγεται ο γύρος. Κι αν λέω βλακεία, πείτε να διορθώσω.

Αλλά η τουρκική λέξη έχει προ πολλού ενσωματωθεί στο ελληνικό τυπικό (δεν είναι και δύσκολο) και ο όρος «ο ντονμές» είναι καθιερωμένος. Αλλωστε, στη σελίδα του εκδοτικού οίκου στο Φέισμπουκ διαβάζουμε: Οι άγνωστοι ντονμέδες της Θεσσαλονίκης….

Τότε γιατί η ακλισιά στον τίτλο, στο εξώφυλλο; Υποψιάζομαι ότι έγινε από ευπρεπισμό. Αυτοί οι ανισοσύλλαβοι τύποι ακούγονται πολύ μπας κλας, χωριάτικοι, θυμίζουν μεντεσέδες, βαλέδες, ρεμπεσκέδες. Οπότε, «οι ντονμέ».

* Διαβάζω στο Πρόταγκον για έναν ήρωα του Τσέρνομπιλ:

«Ο σοβιετικός-ρώσος πιλότος Νικολάι Αντόσκιν είχε συγκλονίσει όλον τον κόσμο το 1986, όταν τέθηκε επικεφαλής των πιλότων ελικοπτέρων που με βολονταρισμό πέταξαν χιλιάδες φορές πάνω από την κόλαση του φλεγόμενου αντιδραστήρα. Τότε γλίτωσε, αλλά η COVID-19 δεν τον ξέχασε»

Ο φίλος που το στέλνει με ρωτάει: Τι εννοεί «πέταξαν με βολονταρισμό»;

Μπορεί και να στέκει, δηλαδή ότι πέταξαν επιστρατεύοντας τη δύναμη της θέλησής του. Μπορεί όμως και να είναι κακομετάφραση από κανένα voluntarily, ότι παρουσιάστηκαν δηλαδή ως εθελοντές. Αλλά ας αναγνωρίσουμε το ευεργέτημα της αμφιβολίας.

* Και μια περίπτωση λάθους λόγω συνωνυμίας σε άρθρο της έντυπης Lifo.

Παρουσιάζεται το βιβλίο του Κωνσταντίνου Τσιτσελίκη «Ιβάν Τσέρμσκι και άλλα διηγήματα».

Ο Κωνσταντίνος Τσιτσελικης (1882-1938) ήταν ένας σημαντικός διανοούμενος από την Κοζάνη και έγραψε αυτό το αξιόλογο βιβλίο στο οποίο αφηγείται τη ζωή στην Κοζάνη της εποχής του Διχασμού και του Μακεδονικού μετώπου, όταν η περιοχή βρισκόταν υπό τον έλεγχο των Γάλλων.

Θα έλεγε κανείς ότι το ονοματεπώνυμο είναι σπάνιο, αλλά υπάρχει κι άλλος Κωνσταντίνος Τσιτσελικης, γεννημένος το 1967 και καθηγητής στο ΠΑΜΑΚ, με αξιόλογη δράση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όπως ίσως θα περιμένατε, είναι συγγενείς, ο νεότερος είναι εγγονός του αδελφού του παλαιότερου.

Και βέβαια, ο υλατζής της Lifo διακόσμησε το άρθρο για το βιβλίο του παλαιότερου Τσιτσελίκη με τη φωτογραφία του νεότερου, παρόλο που δύσκολα φαίνεται να ταιριάζει σε άνθρωπο του 1916. Ευτυχώς το φανέρωσε στο Φέισμπουκ ο Μάριος Μώρος, επιμελητής του βιβλίου του (παλαιότερου) Τσιτσελίκη, κι έτσι στην ηλεκτρονική τουλάχιστον έκδοση άλλαξε η φωτογραφία και μπήκε η σωστή.

Αλλά και στη Βιβλιονέτ, το βιβλίο του παλαιότερου πιστωνόταν στον νεότερο (ο οποίος έχει κι αυτός γράψει κάμποσα βιβλία, αν και όχι λογοτεχνικά). Όμως διορθώθηκε, που δείχνει ότι υπάρχουν καλά ανακλαστικά.

* Το ξέρατε ότι υπάρχουν αιμοβόρα χερούλια, που μαζεύονται σε στίφη και κάνουν επιδρομές και ερημωνουν ό,τι βρεθεί μπροστά τους; Δεν το ξέρατε.

Διαβάζουμε σε ρεπορτάζ για τον ναό του Ολυμπίου Διός:

Δυστυχώς η αίγλη του ναού δε διήρκεσε πολύ, διότι λεηλατήθηκε από μια εισβολή των Χερουλίων, τον 3ο αιώνα μ.Χ. Από τότε έπαψε να χρησιμοποιείται, δεν επισκευάστηκε ποτέ και μετατράπηκε σιγά σιγά σε ερείπια.

Είδατε λοιπόν ότι τα Χερούλια κάνουν εισβολές, λεηλατούν και ισοπεδώνουν ναούς; Να τα προσέχετε τα χερούλια!

Εντάξει, πλάκα κάνω. Λέει «εισβολή των Χερουλίων», δεν θα είναι τα χερούλια αλλά… αλλά; Οι Χερούλιοι; Ποιος ήταν αυτός ο λαός; Οι Έρουλοι ήταν βεβαίως, λαός γερμανικός, που πράγματι εισβάλανε στην Ελλάδα. Ο συντάκτης τους αγνοούσε, είδε Heruli ή Herules και προέκυψαν οι Χερούλιοι.

Είδατε; Καταργήσαμε το πολυτονικό, χάσαμε τη δασεία και αγριέψανε τα χερούλια και μας λεηλατούν…

* Πάνε δυο μέρες που το έχουν δημοσιεύσει και ακόμα δεν το έχουν διορθώσει. Εννοώ την iefimerida, που δημοσίευσε τις υποψηφιότητες για τις Χρυσές σφαίρες, και στην κατηγορία του Β’ γυναικείου ρόλου έχει πέντε μαντραχαλαίους με πρώτον τον Σάσα Μπάρον Κοέν!

Nα δούμε, θα το διορθώσουν τώρα;

* Ένα πολύ γουστόζικο ορθογραφικό λάθος.

Διαβάζω σε αθλητικό ιστότοπο ότι ο Σανκαρέ, που ήρθε στον Παναθηναϊκό, «τον Σεπτέμβριο κλείνει τα 32 του χρόνια, δεν μπορεί να προσφέρει στον Παναθηναϊκό μεταπολιτική αξία και η συνεισφορά του θα έχει αποκλειστικά να κάνει με όσα θα είναι σε θέση να δώσει στο γήπεδο».

Τι να είναι άραγε η μεταπολιτική; Post-politics; Όχι, το ομόηχο ήθελε να γράψει ο άνθρωπος, ότι ο Σανκαρέ, επειδή είναι μεγάλος στα χρόνια, δεν πρόκειται να πουληθεί αργότερα σε άλλη ομάδα για περισσότερα -δεν έχει δηλαδή μεταπωλητική αξία.

* Και κλείνω με μιαν ακόμα ενσάρκωση της «δημοκρατίας που αυτοκαταστρέφεται», του ανύπαρκτου αρχαίου αποσπάσματος που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να αρχίσει να εκπέμπει το παρόν ιστολόγιο.

Γράφει κάποια αρθρογράφος στο Πρώτο Θέμα:

Η  Δημοκρατία  μας, όπως έλεγε ο  Σωκράτης, 2.500 χρόνια  περίπου πριν,  αυτοκαταστρέφεται  ,διότι  κατεχράσθη  το δικαίωμα  της  ελευθερίας  και της  ισότητας , διότι έμαθε  τους πολίτες  να θεωρούν  την αυθάδεια ως δικαίωμα, την  παρανομία  ως  ελευθερία, την  αναίδεια  του λόγου  ως ισότητα  και  την αναρχία  ως  ευδαιμονία

Βέβαια, εμείς ξέρουμε ότι το απόφευγμα αυτό δεντοείπε ο Ισοκράτης, όπως υποστήριξε και η Άννα Διαμαντοπούλου του ΟΟΣΑ, όχι ο Σωκράτης.

Ίσως να το είπε ο Ισωκράτης, ποιος ξέρει!

* Και κλείνουμε με αναγγελίες.

Σας είχα πει πριν από 15 μέρες ότι το ντοκιμαντέρ του Μιχάλη Αναστασίου στο οποίο παρουσιάζομαι θα παιζόταν σε επανάληψη σήμερα στις 4 από το κανάλι της Βουλής. Επειδή όμως θα γίνει μια εκδήλωση σήμερα, η προβολή αναβλήθηκε για το επόμενο Σάββατο, 13/2.

Αλλά ουδέν κακόν αμιγές καλού. Σήμερα στις 5 είμαι καλεσμένος του φίλου Θανάση Λαζαρίδη στο Κόκκινο 105.5. Είναι σημαδιακή η μέρα, διότι αύριο γιορτάζονται τα γενέθλια του Κόκκινου, τα 15 χρόνια του σταθμού, οπότε διπλή η χαρά μου.

Εξάλλου, στις 6 θα κλειστούμε έτσι κι αλλιώς όλοι μέσα, οπότε μια ώρα νωρίτερα δεν πειράζει.

Advertisement

352 Σχόλια προς “Μεζεδάκια εν ου παικτοίς”

 1. Καιρό είχα να δω τόσο χορταστικά μεζεδάκια, οπότε θα αντιπαρέλθω τις ομοβροντίες εναντίον της αγαπημένης μου εφημερίδος. Ο βολονταρισμός έχει πολύ κακοπάθει, και πραγματικά αναρωτιέμαι ποιος θυμάται πια τη λέξη έστω και αν δεν θυμάται τι σημαίνει, για να την κακοποιεί έτσι.

  Το ίδιο με τον Τσιτσελίκη έπαθε στη Βιβλιονέτ και ο Παναγιώτης Στάθης, ο ιστορικός: https://biblionet.gr/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%89%CF%80%CE%BF/?personid=73156

 2. Μέσω ιαπωνικών, όμορφα δαμάσκηνα. Εδώ για περισσότερα.
  Καλημέρες.

 3. Ανδρέας Τ said

  Καλημέρα. Τρομερό σήμερα. Μετά τις ζαρντινιέρες τα χερούλια….Μακριά από πεζούλια λοιπόν που έχουν σειρά.

 4. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Θα πεθάνω με αυτήν την απορία: Πώς είναι δυνατόν να εκφέρεις προετοιμασμένο δημόσιο λόγο (ιδιαίτερα γραπτό) δηλ. λόγο που θα υποστή την κριτική και τον έλεγχο του πλήθους, και να μην ανοίγεις ένα λεξικό ή ένα βοηθητικό βιβλίο ή μιά εγκυκλοπαίδεια για να επαληθεύσεις κάποιο αμφίβολο στοιχείο.. (Για την Διαμαντοπούλου δεν τίθεται θέμα. Απλώς, τα αισθήματά της για τον Σαραντάκο είναι αμοιβαία 🙂 )
  Καλημέρα σας!

 5. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Θα σου κόψω τα πόδια βρωμοκόριτσο! Μου είπαν πως σε είδανε να μιλάς με έναν σκηνοθέτη.. https://www.iefimerida.gr/zoi/haris-romas-lampri-kataggelies-ithopoioi-05-02

 6. Ρενέ said

  Σε λατινικό αλφάβητο, Li Hing Mui.

 7. Νίκος Μαστρακούλης said

  0: Στο πρώτο της Εστίας λέει και το εξής: «Και ας συγκέντρωσαν τα δυο μεγάλα κόμματα ενάμισι χρόνο πριν από το 72% της προτιμήσεως των πολιτών στις κάλπες».

  Αυτό το «από» περισσεύει και υποψιάζομαι ότι μπήκε από μηχανιστική διόρθωση (του στιλ «δεν λέμε πριν το χάραμα, λέμε πριν από το χάραμα»).

 8. Ρενέ said

  Τα βρώσιμα πάλι ως συστατικό τι είναι;

 9. Καλημέρα

  Σαν φαν του εισήγαγα (εισήξα…πφφφφ) αφιερώνω το ασμα του Σταρόβα για τα καθως πρέπει ελληνικά (στο 0.50 του βίδδεο)

 10. Spiridione said

  Από τη Βεγγέρα του Καπετανάκη
  ΚΑΤΙΝΑ, – Με συγχωρείτε, ματμαζέλ, έρως δεν υπάρχει. Χα, χα, χα! Να σκάζω, να φουρκίζω, να βασανίζω μάλιστα είνε ευχάριστον. Ο έρως είνε μέσον τα γελά κανείς και να παίζη.
  ΝΙΚΟΣ, – Νομίζω, δεσποινίς, ότι ο παίζων εν τω έρωτι, παίζει εν ου παικτοίς.
  ΜΑΡΙΚΑ. – Πώς είπατε, κύριε ;
  KATINA, εγειρομένη. – Κύριε, παρακαλώ να είστε προσεκτικώτερος εις τας εκφράσεις σας, όταν ομιλείτε εις ντεμουαζέλ.
  ΝΙΚΟΣ, εγειρόμενος. – Δεσποινίς, με …
  ΚΑΤΙΝΑ. – Τα περισσότερα είνε περιττά ! Να σου πω, Μαρίκα {Αποσύρονται ιδιαιτέρως].
  ΝΙΚΟΣ, ιδία, Με παρεξήγησαν. [Τη Μαρίκα] Δεσποινίς, δύναμαι . . . .
  ΜΑΡΙΚΑ. – Συγγνώμην, κύριε [Απομακρύνοντα].
  ΝΙΚΟΣ, ιδία. – Περίεργον ! … Αλλά τι τους είπα και . . .τούτο είνε αλλόκοτον !… Αύται λοιπόν είνε αι αριστοκράτιδες που θαυμάζομεν εις το νυμφοπάζαρον ; Ας ίδωμεν. [Βηματίζει].
  ΚΑΤΙΝΑ. – Καλέ, είνε ύβρις, σου λέγω, την ήκουσα και ‘ς την Φαύστα. Είνε βάναυσος άνθρωπος.
  ΜΑΡΙΚΑ. – Και βλάξ, καϋμένη, αλλά μην είπης τίποτε, διότι θα γίνη σκάνδαλον [Κάθηνται παρά τη μητρί των].
  […]
  ΚΑΤΙΝΑ. – Είνε ανεψιός τους. Ησύχασε, Πίπη !
  ΦΡΟΣΩ. – Τι ωραίος που είνε !
  ΜΑΡΙΚΑ. – Ένας βλάκας, καϋμένη ! . . .
  ΚΑΤΙΝΑ. – Χαχαχα ! Κολοκύθι σωστό. Απόστολος του χριστιανισμού.
  ΦΡΟΣΩ. – Όχι δα, καυμένη,… Μη Πίπη μου. !
  ΜΑΡΙΚΑ. – Και ένας βάναυσος !.
  ΚΑΤΙΝΑ. – Να, πρoτήτερα μ’ έπρόσβαλε κατά πρόσωπον. Μου είπε ότι ένoυπαικτώ !
  ΦΡΟΣΩ. – Μπα ! αλήθεια ; [Ομιλούσι περιπατούσαι, εναγκαλιζόμεναι,αντασπαζόμεναι, γελώσαι,
  κτλ.].

  Click to access %CE%9A%CE%91%CE%A0%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9D%CE%91%CE%9A%CE%97%CE%A3%20%CE%97%20%CE%92%CE%95%CE%93%CE%93%CE%95%CE%A1%CE%91.pdf

 11. Costas X said

  Καλημέρα, κι ευχαριστούμε τον Νικοκύρη για τα σαββατιάτικα μεζεδάκια !

  Και για να λεξιλογήσω λιγάκι…

  «…«ακορντεόν» για το «ανοίγω και κλείνω», που ακούγεται εδώ και λίγο καιρό…»

  Παλιότερα νομίζω χρησιμοποιούσαμε τον όρο «φυσαρμόνικα», «λεωφορεία φυσαρμόνικα», «πρόγραμμα φυσαρμόνικα», εννοώντας τη φυσούνα του μικρού πρωτόγονου ακορντεόν «κοντσερτίνα». Σήμερα θα ήταν λάθος, γιατί έχει επικρατήσει ο όρος «φυσαρμόνικα» γιά το όργανο που παίζεται με το στόμα. Παλιότερα στην Κέρκυρα τα ξεχώριζαν λέγοντας «φυσαρμόνικα» αυτό με τη φυσούνα, την κοντσερτίνα, και «σονέτο» αυτό που παίζεται με το στόμα, αυτό που σήμερα λέμε «φυσαρμόνικα».

 12. Spiridione said

  http://kosmopolis.lis.upatras.gr/index.php/hmerologio_skokou/article/view/71251/70127

 13. Chryssi Lyraki said

  Είστε φανταστικός! Χρυσή Λυράκη

 14. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλημέρα.
  Διαβάζω ότι του ετοιμάζουνε «θερμή» υποδοχή του τριημεράκια στην Ικαρία. Ξινό θα του βγει το ταξιδάκι. Να δούμε τι θα δείξουν και τα συγκυβερνώντα κανάλια, βέβαια.
  Πε πράμα του Λαζαρίδη και για το χθεσινό παιχνίδι στο ΣΕΦ, Νικοκύρη. 😉

 15. Πουλ-πουλ said

  το… αμαληκιτικο «αγαγ»

  Έχω άγνωστες λέξεις. Τι είναι αυτό το … αμαληκιτικο;

 16. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @14. Τα χούγια του πατέρα του πήρε, Γιάννη. Πάει για 95+ και συλλέγει χρήσιμες πληροφορίες! 🙂 https://m.naftemporiki.gr/story/1263644/to-mustiko-tis-makrozoias-stin-ikaria

 17. LandS said

  8
  Ό,τι τρώγεται 🙂

 18. Kουτρούφι said

  Πρόσφατα, προβλήθηκε στο κανάλι της Βουλής πολύ καλή εκπομπή με συνέντευξη της Χ. Αλεξίου στον δημοσιογράφο Κώστα Μπαλαχούτη: https://www.youtube.com/watch?v=0R3jO28lRsY
  Η Χ. Αλεξίου διηγείται το ξεκίνημά της και αναφέρεται στις πρώτες της εμφανίσεις σε κέντρο, τις αρχές της δεκαετίας του 1970. Στο 20:03 δίνει το όνομα του μαέστρου Βασιλά και στο βίντεο εμφανίζεται φωτογραφία για την οποία ο θεατής υποθέτει ότι δείχνει τον συγκεκριμένο μαέστρο. Όμως, η φωτογραφία απεικονίζει τον σύγχρονο δεξιοτέχνη μπουζουκιού Γρηγόρη Βασίλα, ο οποίος γεννήθηκε το 1968 και άρα αποκλείεται να ήταν μαέστρος στις αρχές της δεκαετίας του 1970.

 19. Θρασύμαχος said

  Η Βουλή των Ελλήνων διαθέτει μιάν ακριβοπληρωμένη Επιστημονική Υπηρεσία (με διάφορες ιδιαιτερότητες που δεν είναι του παρόντος: πλήρωση θέσεων με κομματική ποσόστωση αντί ανοιχτής προκήρυξης, διπλοτριπλοθεσία επιστημονικών συνεργατών, διευθυντικά στελέχη μαθουσάλες χωρίς όριο ηλικίας), με αρμοδιότητα τη σύνταξη νομοτεχνικών εκθέσεων για τα κατατιθέμενα νομοσχέδια. Εκτός όμως από τα συνταγματικά και νομοτεχνικά, εκθέτει συχνά-πυκνά και γλωσσικές εμμονές, όπως πρόσφατα επί του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/7b24652e-78eb-4807-9d68-e9a5d4576eff/covid-19-epist.pdf όπου μεταξύ πολλών άλλων διαβάζουμε:

  Επίσης, επισηµαίνεται ότι η ορθή γραφή της λέξης «κτήριο» είναι µε -η-, και όχι µε -ι-, δεδοµένου ότι προέρχεται είτε από το ρήµα «οικώ», το οποίο παράγει τον όρο «οικητήριο» και (κατά συγκοπή του –η) «κτήριο», είτε από τον όρο «ευκτήριον» (οίκηµα), και όχι από το ρήµα «κτίζω», το οποίο δεν µπορεί να δώσει παράγωγα µε ανύπαρκτη κατάληξη «-ριο» (βλ. Γ. Μπαµπινιώτη, Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, Β΄ έκδοση, Β΄ ανατύπωση ε-µπλουτισµένη, Κέντρο Λεξικολογίας, 2005, σελ. 966. Βλ., επίσης, Α. Δηµητράκου, Μέγα Λεξικόν της Ελληνικής Γλώσσης, τόµος πέµπτος, σελ. 4158, και Σύγχρονον Λεξικόν της Ελληνικής Γλώσσης, Επιτροπής Φιλολόγων, Ο.Ε.Ε. Άτλας, Αθήναι, 1961, σελ. 1274). Περαιτέρω, παρατηρείται ότι σε πλείστα σηµεία του νοµοσχεδίου γίνεται αναφορά σε «κορωνοϊό COVID-19». Επισηµαίνεται, συναφώς, ότι, εφόσον η ρύθµιση αφορά, πράγµατι, τη διάδοση του κορωνοϊού καθαυτή, πρέπει να γίνεται αναφορά σε «κορωνοϊό SARS-CoV-2». Αν, αντίθετα, η ρύθµιση αφορά τη νόσο που προκαλείται από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 και την εξ αυτής πανδηµία, πρέπει να γίνεται αναφορά στη «νόσο του κορωνοϊού 2019 (COVID-19)».

 20. Spiridione said

  Ακορντεόν
  https://mobile.twitter.com/TOPONTIKI/status/1357970947123347457

 21. Κουνελόγατος said

  Υποψιάζομαι, όπως υποψιάζεται κι ο φίλος Ακίνδυνος που το ψάρεψε, ότι ο διευθυντής της Εστίας νομίζει ότι «παίζω εν ου παικτοίς» θα πει «παίζω χωρίς αντίπαλο».
  Βρετιμαθενοικανοις… Καλημέρα.

  ΥΓ. Γι αυτό είμαστε εδώ συνέχεια.

 22. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αν το «αγαγ» είναι αμαληκητικό, το «αξ» έχει επίσης πολλά προβλήματα ευφωνίας. Να εξάξω, ας πούμε, ή να διάξω, δεν τα λες και κελάηδισμα αηδόνος.☺ Γούστα είναι αυτά, βέβαια.
  (15: https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://sarantakos.wordpress.com/2012/04/18/paraksei-2/amp/&ved=2ahUKEwi2k5j379TuAhXOnKQKHSbFCGYQFjACegQICBAB&usg=AOvVaw1mrH9sZ9aKLrEAlxfWwbu2&ampcf=1)

 23. Πολύ δυσάρεστο συμβάν αυτολογοκρισίας όπου, σε εποχή ανασυγκρότησης της νεοελληνικής, οι Ντονμέδες μετατρέπονται σε άκλιτη λέξη. Αυτό οφείλεται στο σουσουδισμό της κρατικής σχολικής γραμματικής η οποία ρυθμίζει το ζήτημα σε βάρος του πιο λαϊκού γλωσσικού μας αισθήματος. Ο εχθρός είναι από μέσα δυστυχώς. Με το μέρος τίνος είναι οι χαφιέδες;

 24. Eli Ven said

  Μας δουλεύει η Κεραμέως; Αφού αυτή κατάργησε τη θεματική εβδομάδα, περιεχόμενο της οποίας ήταν αυτά τα οποία αναφέρει ότι είσαξε

 25. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  1 Ναι, είχαμε πολλά και καλά αυτή τη φορά. Ώστε και ο Στάθης.

  2 Α μπράβο!

  7 Κι εγώ το πρόσεξα. Ίσως έφυγαν δυο λέξεις, δηλ. «συγκέντρωσαν … κάτι λιγότερο από 72%»

  8 Έλα ντε;

  10 Όλα τα βρίσκει ο Σπυρος!

  14β Χαχαχά!

  15 Δείτε εδώ:
  https://sarantakos.wordpress.com/2009/10/08/paraksei/

  18 Α, άρα είναι συχνό το μπέρδεμα

  19 Ωχ, αφόρητοι. Και τόσα λεφτά που παίρνουν, δεν έχουν κάποια νεότερη έκδοση του λεξικού;

 26. sarant said

  24 Α μπράβο, δεν ήμουν βέβαιος.

 27. LandS said

  Δεν είναι μόνο ο «βολονταρισμός», χτυπάει άσχημα και αυτό το Σοβιετικός-Ρώσσος πιλότο. Δηλαδή αν ήταν κάποιος Αχμέτοφ από το Αζερμπαΐτζάν θα λέγανε ο Σοβιετικός-Αζέρος; Ακόμα χειρότερα Σοβιετικός-Λευκορώσος;
  Πες Ρώσσος! Δεν υπήρχαν τέτοιες διακρίσεις τότε.

 28. Πουλ-πουλ said

  25.
  Merci. Το 2009 ήμουν πολύ μικρός, αμολούσα αετό τότε.

 29. Κουνελόγατος said

  Το μπέρδεμα με Σωκράτη και Ισοκράτη υπάρχει σ’ ένα βιβλίο του Στίβεν Πρέσφιλντ, το είχα γράψει κάποτε στο αντίστοιχο άρθρο. Δεν το έχω δει πουθενά αλλού.

 30. Κουνελόγατος said

  Το βρήκα.

  Υπενθυμίζω και αυτό που είχα γράψει σχετικά πρόσφατα (Οκτώβριος 2014) σε παλαιότερο κείμενό σας με τίτλο «…. και η καμμένη τράπεζα».
  Κατά τα λοιπά, keep writing…

  Καλησπέρα σας.
  Βρήκα ένα βιβλίο (δώρο από το μακρινό 2003) στη βιβλιοθήκη μου, και ξεκίνησα να το διαβάζω, επειδή ταυτόχρονα προσπαθώ να διαβάσω την ιστορία του Πελοποννησιακού πολέμου και το θέμα είναι «συναφές».
  Ο συγγραφέας είναι κάποιος STEVEN PRESSFIELD και το βιβλίο του TIDES OF WAR (Άνεμοι πολέμου). Απ’ ότι είδα υπάρχει στο διαδίκτυο η «αυθεντική» του μορφή.
  Αυτό που μ’ εντυπωσίασε, είναι μια φράση που αποδίδεται στον Σωκράτη (προσοχή SOCRATES, όχι στον Ισοκράτη), που μιλάει για τη δημοκρατία που αυτοκαταστρέφεται γιατί είναι αδύναμη (σελ. 24). Στην αυθεντική (Αμερικανική) έκδοση, γράφει τη λέξη wickedness (σελ. 17-18), που αν δεν κάνω λάθος σημαίνει κακή (κι όχι αδύναμη, οπότε θα έγραφε weak ή κάτι τέτοιο).
  Μήπως έχουμε κι άλλο λερναίο (μιλώ για τη ρήση) ή αγνοώ κάτι (πράγμα όχι απίθανο);
  Υ.Γ. Ο συγγραφέας βέβαια, στη σελίδα με τις ευχαριστίες, γράφει ότι πρόκειται για μυθιστόρημα (κι όχι ιστορία), όμως δεν πείθει.

 31. Καλημέρα,
  Συνήθως με κάποιους σχολιαστές δεν ασχολούμαι. Μπορεί να διαβάζω τα γραφόμενά τους αλλά δεν θέλω να μπλέξω σε συζητήσεις μαζί τους που θα τους ρωτάς τι μέρα είναι κι αυτοί θα σου λένε άσπρο γιατί αυτό είχαν πει στην αρχή. Μα είναι άλλη η ερώτηση. Άσπρο. Όμως για μια παροιμία που επαναλαμβάνεται σε στιλ μότο και που την αναφέρουν κι άλλοι μου έχει δημιουργήσει την απορία: ο κάβουρας είναι που περπατάει στα κάρβουνα (άμα τα καταφέρνει μπράβο του, αλλά γιατί να γίνει παροιμία) ή του ζητάμε να περπατάει στα κάρβουνα άρα του ζητάμε κάτι δύσκολο; Τι λένε οι παροιμιογνώστες; Είναι «εδώ σε θέλω κάβουρα που περπατάς στα κάρβουνα» ή «εδώ σε θέλω κάβουρα να περπατάς στα κάρβουνα»; Υπάρχει μεζεδάκι στην συγκεκριμένη περίπτωση ή εγώ τα ξέρω λάθος;

  22 Γιάννη, δεν ξέρω αν το «διάξω, δεν τα λες και κελάηδισμα αηδόνος» αλλά εγώ όταν πάω να διδάξω αηδόνα και βάλε 🙂

 32. Γιώργος said

  «Η Κυβέρνηση και τα συγκυβερνώντα συγκροτήματα παίζουν εν ου παικτοίς»
  Τελικά, όπως το βλέπω, η σωστή ερμηνεία αποδίδει πιστά τα της κυβέρνησης

 33. Πέπε said

  > > στην Εστία, τη μοναδική εφημερίδα που τυπώνεται σε πολυτονικό, και που θέλει να τονίζει τις διαφορές της από τον υπόλοιπο Τύπο

  Μόνο να τις οξύνει και να τις περισπά όμως. Στη φωτογραφία δε βλέπω να τις βαρύνει.

  …Επουστέψαν και οι Μανιάται…

 34. sarant said

  32 Σωστά, αλλά….

  31 «να περπατάς», ξέρω εγώ.

  30 Αυτό το εύρημα δεν το πρόσεξα όσο του άξιζε.

 35. Στέλιος said

  Ισοκράτης: https://www.papakostakaterina.gr/

 36. SteliosZ said

  ->Το είχα δει πρώτη φορά στη ζωή μου στην «Μυροβόλο Σμύρνη» στην αγορά του Μοδιάνο (αρχές δεκαετίας του 80). Ο ψήστης πέταξε τον κάβουρα ολοζώντανο στα κάρβουνα…

  Δεν δοκίμασα. Έφαγα όμως το καλύτερο γεμιστό καλαμάρι της ζωής μου. Θαυμάσιο φαγητό και θαυμάσια ατμόσφαιρα. Τότε.

 37. ΣΠ said

  Καλημέρα.

  李美 σημαίνει στα κινέζικα «ωραία δαμάσκηνα» και διαβάζεται λι μέι.

 38. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @31, 34. Θέλει και ρώτημα; 🙂

 39. sarant said

  37 Αρα δεν είναι ποικιλία, το «ωραία» στη μετάφραση έγινε «εραστής».

 40. Πέπε said

  Το νόημα του «παίζω εν ου παικτοίς» είναι απολύτως ανάλογο με αυτό σημερινών εκφράσεων όπως «όχι παίζουμε!». Έχει να κάνει με την βασική σημασία του παίζω, τα παιδία παίζει, και όχι με το «παιχνίδι = αθλητικός αγώνας», με την παιδιά κι όχι με την αθλοπαιδιά.

  Εντωμεταξύ έγραψα παραπάνω για την Εστία χωρίς να έχω φτάσει στο σημείο με το «ἄραγε». Άκου κει «ἄραγε»!!! Στον καιρό μου, που υπήρχαν αρχές και σέβας, λέγαμε «ἆράγε».

 41. π2 said

  30: Για τον Σωκράτη θα πρέπει να ρωτήσουμε τον υπουργό που έχει διαβάσει όλα του τα βιβλία.

 42. Spiridione said

  Δεν ξέρω αν είχε μπει στις λέξεις της χρονιάς ή αν έχει σχολιαστεί η κοινωνική φούσκα που πρέπει να ζούμε. Το άκουσα χτες στην ανακοίνωση των μέτρων. Επίσης, η κινητικότητα ή αυτό που λέμε το μομπίλιτι όπως είπε ο Νικ Χαρντ.

 43. Γιάννης Κουβάτσος said

  31τέλος: Το -δ- σώζει την ευφωνία.☺ Θέλω να διδάξω, ωραία ακούγεται. Θέλω να διάξω έντιμο βίο, όχι και τόσο.

 44. ΓΤ said

  33@

  Τις βαρύνει πολύ αραιά, αραιότερα από μία φορά την εβδομάδα, σε κομμάτι της σελ. 8, όταν φιλοξενεί άποψη ξενερωτικού κολληματία.
  Δυστυχώς, τονίζει τις διαφορές της λέγοντας στις κεφαλίδες της το ψευδέστατο, πλην «πιασάρικο», εμπορικότατο αφού έχει βιώσει αλλαγές αιώνων, «3 αιώνες στην υπηρεσία της πατρίδος», ενώ εκδίδεται για 145 χρόνια.

 45. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το «εν ου παικτοίς» είναι άλλο ένα γλωσσικό απολίθωμα που έχει χάσει το αρχικό του νόημα. Όπως και το «εξ απαλών ονύχων».

 46. @ 27 LandS

  >>Δεν είναι μόνο ο «βολονταρισμός», χτυπάει άσχημα και αυτό το Σοβιετικός-Ρώσσος πιλότος. […] Πες Ρώσσος! Δεν υπήρχαν τέτοιες διακρίσεις τότε.

  Μπορεί ο συντάκτης να μη θέλει να κρύψει κάποια ιδιότητα ένταξης / υπαγωγής του πιλότου, κρατική, εθνική, εθνοτική κ.λπ. Και πραγματικά, όταν μιλούμε για τη Ρωσία (με το γνωστό ιδεολογικό φορτίο της ιστορίας της) ή το τότε σοβιετικό έδαφος, είναι θεμιτή επιλογή ενός ομιλητή ή συγγραφέα η σχετική αναφορά.

 47. Triant said

  Καλημέρα.

  41: Ποιός είναι αυτός; Κάνας Χρυσοχοΐδης φαντάζομαι.

 48. ΣΠ said

  31α
  Έχει πει ο ίδιος (με άλλο χρηστώνυμο) γιατί γράφει έτσι την παροιμία.
  https://sarantakos.wordpress.com/2019/08/27/mpampiniotis-5/#comment-601814

 49. @ Γιάννης Κουβάτσος

  >>Το «εν ου παικτοίς» είναι άλλο ένα γλωσσικό απολίθωμα που έχει χάσει το αρχικό του νόημα. Όπως και το «εξ απαλών ονύχων».

  Σωστή παρατήρηση. Συμφωνώ. Και μάλιστα και για το χαρακτηριστικό παράδειγμα το «εξ απαλών ονύχων».

 50. ΓΤ said

  @ 41, 47

  Θεωρητικά, κανείς, αφού, ως γνωστόν, ο Σωκράτης ποτέ δεν έγραψε κάτι 🙂
  Άρα, αφού Πλάτων, τότε Άδωνις 😉

 51. Γιάννης Κ. said

  Θα προτιμούσα κι εγώ το Ντονμέδες.

  Θα μ’ ενδιέφερε όμως να δω πώς χρησιμοποιείται η λέξη μέσα στο σώμα του βιβλίου. Εκεί θα ήταν, κατά τη γνώμη μου, ακόμη περισσότερο προβληματικό το «Ντονμέ» αντί για «Ντονμέδες».

  (Αν και νομίζω ότι σχεδόν όλοι όσοι πρωτοενημερώνονται για τους Ντονμέδες από το βιβλίο αυτό θα έρθουν, σύντομα και αναπόφευκτα, σε επαφή με τον καθιερωμένο τύπο και θα προσαρμόσουν αναλόγως τον τρόπο που θα εντάξουν τη λέξη στη δική τους ομιλία/γραφή.)

  Τεντώνοντας το μπένεφιτ οφ δε ντάουτ (χα): Ως τίτλος του βιβλίου, στο εξώφυλλο, και γραμμένη όπως είναι στον (τουρκικό) ενικό, η λέξη θα μπορούσε ίσως να παραπέμπει στην αρχική της πηγή, κάνοντας και μια κάποια οικονομία χώρου. Συμφωνώ λοιπόν με τους προλαλήσαντες αλλά θεωρώ ότι ακόμη περισσότερη σημασία έχει το αν κρατιέται ο τύπος του εξωφύλλου μέσα στο βιβλίο.

 52. Κιγκέρι said

  Για τα χερούλια το υποψιαζόμουν από καιρό – εμένα μου έχουν ρημάξει τους αγκώνες!

 53. Πέπε said

  50

  Το ποιος υπουργός έχει δενδιαβάσει περισσότερα έργα του Σωκράτη είναι ανάλογο ερώτημα με το ποιος δενείπε το ρητό για τη δημοκρατία, ο Σοκράτης ή ο Ισωκράτης.

 54. ΓΤ said

  53@

  E, βάλε ένα χαμογελάκι, γιατί με μπέρδεψες 🙂

 55. Όχι θα κάτσει να σκάσει στο Λεκανοπέδιο: http://www.topontiki.gr/article/426369/stoys-foyrnoys-o-kyriakos-mitsotakis-epivlepei-ti-diadikasia-ton-emvoliasmon
  Γιατί αν δεν επιβλέψει ένας πρωθυπουργός αυτοπροσώπως τους εμβολιασμούς στους Φούρνους, μπορεί να τους μπολιάσουνε όλους σε μια μέρα και τότε, πάει ο προγραμματισμός του κυβερνητικού έργου!

 56. Alexis said

  #31: Έτσι όπως το λες είναι το σωστό, με «ΝΑ»
  Βέβαια πολλές παροιμίες λέγονται με μικροδιαφορές είτε από παράκουσμα είτε εσκεμμένα.

 57. Άγγελος Παπαδημητρίου said

  Απλά να πω ότι είμαι κι εγώ θιασώτης (φαν ή fan, νεοελληνιστί) του ‘αγαγ-‘, ενώ το ‘αξ-‘ μου ξύνει τα νεύρα! Δεν καταλαβαίνω γιατί το πρώτο ακούγεται σε κάποιους τόσο κακόηχο.

  Για παράδειγμα, δεν θα επέλεγα ‘απάξει’ αντί για ‘απαγάγει’*, ‘πάραξε’ αντί ‘παρήγαγε’, ‘εισάξει’ αντί ‘εισαγάγει’, ‘προσήξε’ αντί ‘προσήγαγε’ κ.ο.κ.

  Επίσης, πώς θα σας φαινόταν αν ακούγατε ή διαβάζατε: άναξη, πρόσαξη, πάραξη, άπαξη, πρόαξη στη θέση των αναγωγή, προσαγωγή, παραγωγή, απαγωγή, προαγωγή; Θα μου πείτε, αυτά τα ουσιαστικά σε -ξη δεν υπάρχουν (ακόμα). Ναι, σωστά, αλλά έτσι που πάμε ίσως να μην αργήσουν. Ή μήπως είναι ήδη εδώ; https://healthaction.gr/product/egkefaliki-paralisi/

  *Ποιο είναι το ρήμα τελικά εδώ (στον ενεστώτα), απάγω ή απαγάγω; Απάγω προφανώς, θα μου πείτε. Ναι, όντως. Όμως είναι αυτό που ακούγεται σωστό στον μέσο σημερινό ομιλητή της γλώσσας; Όπου θέτω το ερώτημα, η απάντηση που παίρνω, στο 90% τουλάχιστον των περιπτώσεων, είναι ‘απαγάγω’! Η πιο χαρακτηριστική απάντηση που θυμάμαι είναι από (περισσότερες της μιας) περιπτώσεις στη σχολική τάξη πριν από αρκετά χρόνια, όταν ήμουν ακόμη ενεργός εκπαιδευτικός: «Απαγάγω, κύριε, όχι απάγω!», μετ’ εμφάσεως μάλιστα. Το έχω ακούσει επίσης τουλάχιστον τρεις φορές σε τηλεοπτικά σήριαλ, π.χ. «Απαγάγουμε τον επιχειρηματία, ζητάμε λύτρα, τα παίρνουμε και εξαφανιζόμαστε»!

 58. atheofobos said

  Όταν ο πρωθυπουργός πάει στην Ικαρία και στα νησάκια Φούρνους και Θύμαινα, προφανώς για να δείξει ότι η πολιτεία ενδιαφέρεται και γι αυτούς, το κάνει για επικοινωνιακούς λόγους και για να κάνει διακοπές.
  Αν ο πρωθυπουργός δεν πάει στις εσχατιές της Ελλάδας αυτό γίνεται γιατί αδιαφορεί για την ξεχασμένη Ελλάδα και ενδιαφέρεται μόνο για τις μεγάλες πόλεις, που είναι και οι περισσότεροι ψηφοφόροι του.
  Ανάλογα με την περίπτωση άμα είσαι αντιπολίτευση διαλέγεις το κατάλληλο στην κάθε περίπτωση και είσαι μέσα!

 59. Jago said

  «οστικό κύμα» πσσσσ! Χερούλια ήταν που σπάσανε και σκορπίσανε οστά;

  https://www.in.gr/2021/02/06/world/ekriksi-stin-mpornto-prokalese-mexri-kai-ostiko-kyma-ylikes-zimies-se-katastimata/

 60. Πέπε said

  @57
  Συμφωνώ απολυτότατα.

  Και να θυμίσω ότι υπάρχει η λέξη «σύναξη» εκ του «συνάζω» που είναι από το «συνάγω», λέξη που σημαίνει περίπου το ίδιο όπως και η συναγωγή. Γιατί όμως υπάρχει σύναξη και δεν υπάρχει πάραξη, είσαξη και η ευηχότατη έξαξη;

  Γιατί κάπου υπάρχει κι ο παράγοντας της γλωσσικής κοινότητας που αποφασίζει αδιαφορώντας για τις ντιρεκτίβες. Οι άνθρωποι είπαν σύναξη, κι έτσι η λέξη σύναξη έλαβε ύπαρξη και έκτοτε είναι υπαρκτή και άρα σωστή. Δεν είπαν πάραξη, και άρα η πάραξη δεν υπάρχει.

 61. LandS said

  Συγνώμη ρε δάσκαλοι, είναι δόκιμο το διαγάγω; Λέμε «Θέλω να διαγάγω έντιμο βίο;»

 62. geobartz said

  (α) «Υποψιάζομαι …. νομίζει ότι ‘παίζω εν ου παικτοίς’ θα πει ‘παίζω χωρίς αντίπαλο’».
  # Νομίζω ότι με αυτήν την (λανθασμένη) έννοια έχει παγιωθεί η χρήση του «εν ου παικτοίς», εδώ και …δενξερωπόσες 10/ετίες! (όπως περίπου είπαν και άλλοι σχολιαστές)

  (β) «θα προτιμούσα ή ν’ αλλάξω το ρήμα ή, αν είχα κυριολεξία, ‘που εισάξαμε’».
  # Καλό. Να ισάξουμε γιατί αλλιώς μπορεί να στραβώσουμε (για να …λυσσάξουμε το βρίσκω κομμάτι δύσκολο)

  (γ) «σε … άρθρο για τη Βόρεια Μακεδονία, γράφει …τῶν δηλώσεων … δοθέντων…. το σωστό ‘δοθεισών…».
  # Σιγά να μην κλονιστούν, λόγω …δοθέντων ή δοθεισών δηλώσεων. οι λαθρέμποροι που ξεπούλησαν στους ΒουλγαροΣκοπιανούς τη Μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα!

 63. Χαρούλα said

  …..άλλο ενα, κλασσικό πιά, μεζεδάκι.
  Από τοπικό σάιτ. Που ακολουθεί μεν τον Νικοκύρη για έμφυλους τίτλους, αλλα χανεται σε απλά …θηλυκά!

  Η διδασκαλία της Θρακιώτικης γλωσσικής μορφής του Σουφλίου ξεκινά στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ, με πρωτοβουλία της Κοσμητόρισσας της Σχολής κας Πηνελόπης Καμπάκη Βουγιουκλή.
  «Είναι μια γλώσσα που μιλιέται ακόμη, από ηλικιωμένους, αλλά και νέους του οικισμού» δήλωσε η κα Καμπάκη σημειώνοντας ότι είναι παρόν ακόμη και στα Social Media με συχνές αναφορές Σουφλιωτών που διαμένουν εντός αλλά και εκτός Σουφλίου.
  Ποιό να είναι άραγε αυτό το παρΟν στα σόσιαλ τα μήντια;;;🙃😀

 64. Κιγκέρι said

  Σ’ αυτό το άρθρο του Μ. Κοττάκη στην Εστία, εκτός από τη λανθασμένη χρήση του «εν ου παικτοίς», υπάρχει κι άλλο εκφραστικό λάθος : το «να διεξέλθουμε αναλυτικότερα – παρντόν, αναλυτικώτερα – με περισσότερες λεπτομέρειες» είναι πλεονασμός.

  Το διεξέρχομαι σημαίνει ήδη «μελετώ ή εξετάζω κάτι πλήρως και λεπτομερώς», άρα ούτε κι αυτό το ήξερε ο συντάκτης του άρθρου. Κατά τα άλλα, πολυτονικό και το μέγα έλεος…

 65. π2 said

  50: https://twitter.com/AdonisGeorgiadi/status/399485375330385920

  Φανατικός αναγνώστης των βιβλίων του Σωκράτη λέμε. Όλα, ένα ένα τα ξεκοκάλισε.

 66. @ 61 LandS

  >>Συγνώμη ρε δάσκαλοι, είναι δόκιμο το διαγάγω; Λέμε «Θέλω να διαγάγω έντιμο βίο;»

  Καλό ερώτημα. Θα ξεχωρίσουμε το σωστό από το αντίστοιχο δοκιμαστικό ζευγάρι:

  — «Θέλω να ζω έντιμο βίο;»
  — «Θέλω να ζήσω έντιμο βίο;»

  Ποιο από τα δύο;

 67. Γιάννης Κουβάτσος said

  58: Σωστά. Παίζει ρόλο, όμως, και ποιος είναι πρωθυποργός. Αν είναι ο Μητσοτάκης, που αποδεικνύει εμπράκτως και καθημερινά το γνήσιο ενδιαφέρον του για τις λαϊκές τάξεις ή αν είναι ο αφασίας Τσίπρας, που ξςκουνιόταν από την πολυθρόνα του, μόνο όταν τον ξύπναγαν ο Καρανίκας με τον Παππά.

 68. Μαρία said

  Ο Μαρκόπουλος του Πρώτου Φλέματος σε γραμμή Κατσέα.

 69. Πέπε said

  @Οι Ντονμέ:

  Το να κάνουμε άκλιτες κάποιες κλιτές λέξεις που είναι σχετικά σπάνιες, ενίοτε ασυνήθιστες γραμματικά, και συνήθως ξένες, συνήθως συμβαίνει σε όσους απλά δε γνρίζουν τη λέξη. Δε λέγαμε τις προάλλες ποιοι λένε «τα γριγριά» (οι ψαράδες) και ποιοι «τα γριγρί» (όχι οι ψαράδες);

  Ο μεταφραστής βιβλίου για τους Ντονμέδες αποκλείεται,προφανώς, να αγνοεί τη λέξη. Μήπως όμως την αγνοούσε ο άνθρωπος του εκδοτικού οίκου που είναι υπεύθυνος για το εξώφυλλο;

  Να πω ότι εγώ τη λέξη την πρωτόμαθα από τον (μεταφρασμένο φυσικά) Μαζάουερ. Κι εμένα με παραξένεψε, μέχρι να τη συνηθίσω. Γιατί;
  -Ήξερα ήδη τους κεφτέδες, τους λεβιέδες, τους καφέδες, τους καμπινέδες
  -όσο κι αν τους ήξερα, ήξερα παράλληλα ότι όλοι αυτοί τοποθετουνται, όχι βέβαια στο περιθώριο της γλώσσας, αλλά πάντως ούτε και στο κέντρο της γραμματικής μας, παρά κάπου λίγο περιφερειακότερα
  -είναι όμως κι αυτό το εντελώς ασυνήθιστο σύμπλεγμα -νμ-, που πιο πολύ σε γαλλικά παραπέμπει παρά σε τούρκικα. Όλοι οι -έδες είναι ή Γάλλοι ή Τούρκοι, κι εδώ το συμφραζόμενο έλεγε Τουρκία αλλά η μορφή της λέξης έφερνε και σε Γαλλία (κομπλέ, Montblanc κλπ). Όλο αυτό μού άφηνε μια σύγχυση σχετικά με τη λέξη.

  Εξακολούθησα να διαβάζω το βιβλίο μου, ο συγγραφέας επέμενε για τους Ντονμέδες και δώστου οι Ντονμέδες, ε, λέγε λέγε το συνήθισα. Αναγνωρίζω παρά ταύτα ότι προξενεί μια αμηχανία η λέξη σ’ όποιον δεν την ξέρει.

 70. π2 said

  70: Οι Ντονμέδες πάντως κλίνονται από πολύ παλιά. Με μια πρόχειρη έρευνα στα γκουκλοβιβλία, τους βλέπω από το 1882 τουλάχιστον.

  https://books.google.gr/books?id=1LcpAAAAYAAJ&pg=PA277&dq=%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%BD%CE%BC%CE%AD%CE%B4%CE%B5%CF%82&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwii3OjLnNXuAhUGC-wKHUajCVcQ6AEwAnoECAEQAg#v=onepage&q=%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%BD%CE%BC%CE%AD%CE%B4%CE%B5%CF%82&f=false

 71. GeoKar said

  Ισαξε από το ισαζω 🤓

 72. 48 Ααααα. Μάλιστα. Άποψη είναι. Τότε καλά. Αυτήν ξέρετε αυτήν εμπιστεύεστε που λέει και μια διαφήμιση. Γιατί εγώ την ξέρω από παραμύθι (κι απ’ τη Μυτιλήνη, δηλ. όχι μακριά απ’ τη Σμύρνη) και στο παραμύθι δεν θα μου κόλλαγε.

  58 Γενικά «οι επιτόπου» δεν μ’ αρέσουν. Πιθανά να μούμεινε αντιπολιτευτική διάθεση, αλλά όλοι αυτοί προΐστανται. Θα πρέπει λοιπόν επί τόπου να είναι αυτοί που θα καταλάβουν τι γίνεται. Τι να το κάνω εγώ να είναι επί τόπου ο χ υπουργός για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Φρύδι (ένα π.χ. λέω). Να είναι ο αρχηγός της Πυροσβεστικής ή κάτι τέτοιο το καταλαβαίνω. Αλλά ο υπουργός; Αυτός να είναι σταντμπάι (απίκο στα ελληνικά 🙂 ) στο τηλέφωνο για να βγάλει τις αποφάσεις που θα χρειαστεί αυτός που ξέρει τι κάνουν σε τέτοιες περιπτώσεις. Έτσι το βλέπω.

 73. Μαρία said

  71
  Όχι μόνο κλίνονται αλλά η γενιά της γιαγιάς μου χρησιμοποιούσε τον παραφθαρμένο τύπο ντολμές/έδες, για να χαρακτηρίσει τους πολιτικά ΟΦΑ.

 74. Πέπε said

  73β:

  Έχει κανείς σας την εμπειρία να τον επισκέπτεται το υψηλό πρόσωπο στην πινέζα όπου κατοικεί;

  Τα χρόνια που ήμουν στην Κάρπαθο μας επισκεπτόταν ταχτικά ένας Ροδίτης βουλευτής και υπουργός, και έδειχνε να ξέρει τους πάντες στο νησί με ονοματεπώνυμο και ιδιότητα. Ακόμη κι εμένα (άρα ήξερε ότι δεν είμαι δυνητικός ψηφοφόρος του, αφού δεν ήμουν από κει, και όμως!) Κολλητιλήκια, στον έναν ένα αστειάκι, στον άλλο κάτι σχετικό με τη δουλειά του κλπ. Αφιέρωνε πραγματικά πολλά εκγεφαλικά κύτταρα σ’ αυτή τη διαδικασία.

  Το πράγμα βρώμαγε τόσο καραμπινάτα ότι είναι λαϊκίστικο γλείψιμο, όσο σε σάτιρες τύπου Μαυρογιαλούρου. Δεν ξέρω πόσο απεγνωσμένος πρέπει να είναι κανείς που έχουν ξεχάσει όλοι τον ίδιο και τον τόπο του για να μην το καταλάβει.

 75. Γιάννης Κουβάτσος said

  Προφανώς και οι επισκέψεις πολιτικών επιτόπου έχουν αποκλειστικά επικοινωνιακό και ψηφοθηρικό χαρακτήρα. Από τη Βάσω Παπανδρέου με τις γαλότσες της στον πλημμυρισμένο Κηφισό, εγχώρια μιμήτρια του Σρέντερ, μέχρι τον Κωστάκη Καραμανλή με το επιχειρησιακό αμπέχωνο α λα Μπους στις πυρκαγιές του 2007, το δούλεμα είναι φτηνιάρικο και διαρκείας. Από την άλλη, βέβαια, όταν λείπουν, το εκμεταλλεύεται η αντιπολίτευση και ο Τύπος της: Εξαφανισμένος ο υπουργός ή ο πρωθυπουργός. Έτσι ανάρμοστα που παίζεται το κομματικό παιχνίδι, χωρίς κανόνες και με συνεχή χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, «φυσικό» είναι το κυνήγι των εντυπώσεων να είναι κυρίαρχο.

 76. Μαρία said

  αποφασίστηκε υπό τις προτάσεις

 77. Δημήτριος Καραγιώργης said

  Για το πολύ κατατοπιστικό βιβλίο με τους Ντονμέδες, που το διάβασα τα Χριστούγεννα, και το ξεφυλλίζω πάλι από το σχόλιο της ημέρας. Και ο επιμελητής Γ Καρατζόγλου και ο μεταφραστής Φ Κοκαβέσης, χρησιμοποιούν άκλιτο τον όρο: «ο Ντονμέ», «οι Ντονμέ», «των Ντονμέ», «τους Ντονμέ». Με ξένισε γιατί κι εγώ χρόνια κλίνω τη λέξη. Υπέθεσα πως το άκλιτο είναι το σωστό κι άρχισα να μην κλίνω τη λέξη, αυτοί θα ξέρουν καλύτερα σκέφτηκα. Τώρα μπερδεύτηκα. Α, στα διάλα πχια

 78. Μαρία said

  78
  Αυτό δείχνει οτι αγνοούν την ιστοριογραφική παράδοση της πόλης. Και καλά ο Πέπε είναι μικρός και χαμουτζής αλλά ο Καρατζόγλου Σαλονικιός και γέρος άνθρωπος Μοσκώφ δεν διάβασε; Ένα οδηγό της πόλης για το Γενί Τζαμί που χτίστηκε για τους ντολμέδες της Θεσσαλονίκης δεν άνοιξε;

 79. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  40-41 🙂

  42 Όχι, η φούσκα δεν είχε μπει. Ούτε αυτο το μομπίλιτι

  52 🙂

  57 Το απαγάγω ναι, είναι νεόπλαστος ενεστώτας. Όπως και πολλά άλλα που έχουν καθιερωθεί, πχ πιάνω.

  60 Χμμμ… η σύναξη δεν είναι απο το συνάζω, είναι αρχαίο σύναξις. Κάποιος λόγος θα υπάρχει που είχαμε σύναξις και όχι πάραξις, αλλά δεν είναι αυτός που λες.

  70 Το εξώφυλλο προφανώς συζητήθηκε πριν φτιαχτεί, ιδίως ο τίτλος -άρα, ο εκδότης πήρε την απόφαση.

  77 Ναι, αυτό το «υπό τις προτάσεις» τι σύνταξη είναι;

 80. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Κατ!
  Ο Νικοκύρης Στοκόκκινο, 105.5 σε 2΄

 81. mazianos said

  Αρκούντως γευστικά και χορταστικά μεζεδάκια.
  Με το θράσος του νέου (όχι ηλικιακά, στο παρόν ιστολόγιο μόνο) και με άγνοια κινδύνου, θα σας κάμω μία παρατήρηση:
  Ως λάτρης της απλής καθαρεύουσας (είμαι έτοιμος να υποστώ κριτική επ’ αυτού) θα έγραφα «εισέβαλαν» και όχι «εισβάλανε», που εσείς χρησιμοποιήσατε στην παράγραφο για τα χερούλια – Ερουλους.
  Κι ένα σχετικό, χαριτωμένο (;) στιγμιότυπο:
  στις ταραχές μετά τη δολοφονία Γρηγορόπουλου το ’08, στον εξώτοιχο του Πανεπιστημίου στα Προπύλαια, υπήρχε γκράφιτι «Από δω πέρασαν οι Ερουλοι».
  Καλό απόγευμα.

 82. Ίδια επιχειρήματα με αυτών που δεν αποδέχονταν χρόνια τον πάροχο.

 83. Μαρία said

  Φούρνοι

  Ικαρία

 84. aerosol said

  #39
  Σε αυτή την περίπτωση είναι ποικιλία αποξηραμένων δαμάσκηνων. Τα Li hing mui (=»δαμάσκηνα ταξιδιού») έχουν ιδιαίτερη, έντονη γεύση, περιέχουν και αλάτι. Υπάρχει σχετικό λήμμα στη Βίκι για περισότερα. Ανήκουν στις κατηγορίες αποξηραμένων που αποκτούν μια υφή με ρυτίδες. Εικάζω πως το lover plums ή lover’s plum προκύπτει από την ομοιότητα με τους όρχεις -που και στα αγγλικά ενίοτε αναφέρονται χιουμοριστικά ως plums, αν και οι Άγγλοι έχουν στην αργκό αυτόν τον όρο και για τη βάλανο του πέους. Μάλλον είναι συνηθισμένη ονομασία/παρομοίωση στην Κίνα, καθώς βλέπω πως είναι μόνιμη περιγραφή στα μεταφρασμένα κινεζομάγαζα και όχι στα δυτικά.

 85. Αγγελος said

  Τους ντονμέδες στην Αθήνα κανείς δεν τους ξέρει, αλλά στη Θεσ/νίκη η λέξη είναι κοινότατη, χρησιμοποιείται μάλιστα και υβριστικά για τους διπρόσωπους, που άλλο είναι κι άλλο φαίνονται. Και βεβαίως πάντοτε κλίνονται, όπως όλα τα τούρκικα δάνεια σε -έ, μπαξές, μιναρές, ιραδές, μετζιτιές…

 86. Αράουτ said

  Καλησπέρα κι από εμάς. Βλέποντας την ραγδαία πτώση της θεαματικότητος (σήμερα στο 832 της Alexa) από την ημέρα που ξανάσκασε μύτη εδωπέρα ο (σ.σ.: σιδερένιος ευχόμαστε…) σχολιαστής Ιατρού (πτώσις 34 θέσεων σε μόλις δύο ημέρες, με εμφανή τάσι περαιτέρω πτώσεως) αποφασίσαμε να επανέλθουμε με νέο μνημειώδες σχόλιο. Και το κάνουμε αυτό, προκειμένου να αποτρέψουμε τυχόν νέα βουτιά του Σαραντακείου Ιστολογίου στα σκοτεινά βάθη της βαθμολογίας της Alexa (σ.σ.: 1.759 στις 13/9/2020 που έσκασε μύτο ο Αράουτ με το Επιτελείο του)…

  1) Είναι όντως ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ότι τόσον ο κ. Σαραντάκος, όσον και ο δοκησίσοφος φιλόλογος κ. Πέπες (σχόλιο 70), αλλά και άλλοι σχολιασταί (Π-2 στο 71, Γιάννης Κ. στο 51, Δημόσιος Χώρος στο 23, Καραγιώργης στο 78, Μαρία στο 79 κλπ) αγνοούν ότι εδώ και 4 χρόνια θεωρείται αντισημιτισμός η κλίσις της λέξεως «ντονμέ» και το πολιτικώς ορθό είναι να παραμένει άκλιτος. Απαξάπαντες οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι ο νέος Πρόεδρος του ΚΙΣ κ. Δαβίδ Σαλτιέλ με εγκύκλιό του (το 2017) έχει παρακαλέσει τα ΜΜΕ να μή κλίνουν την λέξι «ντονμέ» όπως συνηθιζόταν επί δεκαετίες στο Ρωμέϊκο, διότι στην συνείδηση των λαϊκών τάξεων κάνει άσκημους συνειρμούς με άλλες κακόφημες λέξεις (χαφιές, κουραμπιές, ρεμπεσκές κλπ)

  2) Γράφει ο κ. Σαραντάκος: «Λένε και για τον Κεμάλ ότι βαστούσε από οικογένεια ντονμέδων. Νομίζω πως dönme είναι ο «γυρισμένος», όπως ντονέρ κεμπάπ λέγεται ο γύρος. Κι αν λέω βλακεία, πείτε να διορθώσω.»

  Αλλά, αγαπητέ κύριε Νίκο, ποιοί λένε ότι ο Μουσταφά Κεμάλ υπήρξε Ντονμές (= εξισλαμισμένος Εβραίος); Μόνον οι ακροδεξιοί και οι εθνικοπαράφρονες το λένε!.. Αν είχατε απλώς ξεφυλίσσει το μνημειώδες σύγγραμμα του Αγγλο-Εβραίου ιστορικού Μάρκ Μαζάουερ «Θεσσαλονίκη η πόλις των Φαντασμάτων» ασφαλώς θα γνωρίζατε ότι ο Μαζάουερ αποδεικνύει με πλήθος ντοκουμέντων ότι ο Κεμάλ Ατατούρκ δεν ήτο Ντονμές.

  Αλλά και το εξαίρετο βιβλίο του Marc David Baer (1η έκδοσις 2009) περί Ντονμέδων που μάς μοστράρετε στο άρθρο, αν είχατε ξεφυλλίσει, δεν θα υποπίπτατε σε τέτοιου βεληνεκούς γκάφα, που σάς εμφανίζει ως παντελώς ανιστόρητο στα μάτια των ειδημόνων. Ο Baer αποκαλύπτει σε δεκάδες σελίδες ότι η φήμη πως ο Κεμάλ είναι Ντονμές ξεκίνησε απο τους Οθωμανούς ισλαμιστές που τον μισούσαν θανάσιμα και από αυτούς την εγκολπώθηκαν οι Ρωμηοί εθνικιστές. Το συμπέρασμα του Baer ταυτίζεται απολύτως με αυτό του Μαζάουερ: Έχει οριστικώς αποδειχθή πως ο Κεμάλ Ατατούρκ δεν είχε κανέναν Εβραίο πρόγονο

  3) Από ένα Γλωσσικό Ιστολόγιο όπως το παρόν, θα ανέμενε κανείς ότι μετά από 8 ώρες ολόκληρες ώρες παραμονής του παρόντος άρθρου στον ουρανό του Διαδικτύου, κάποιος χριστιανός θα εφιλοτιμείτο να μάς πεί πότε πρωτομπήκε ο η λέξις «ντονμέ» στην Θεία Ελληνική Γλώσσα. Πρόκειται περί κολοσσιαίας παραλείψεως που σπεύδει να επανορθώσει το Επιτελείο μας:

  Η πρώτη καταγραφή της λέξεως «ντονμέ» (χωρίς το τελικό σίγμα) στην υπερτρισχιλιετή Ελληνική Γλώσσα συνέβη το σωτήριον έτος 1812, στο μνημειώδες σύγγραμμα του Δημητρίου Αλεξανδρίδου, «Λεξικόν Πρόχειρον της Γραικικής και Τουρκικής Διαλέκτου», Βιέννη 1812:

  (σε λιγάκι η συνέχεια…)

 87. sarant said

  85 Λοιπόν, το σκέφτηκα αυτό με τους όρχεις

  82 Πράγματι, νέος εδώ. Το «εισβάλανε» είναι κατ’ αναλογία με το «εισβάλαμε, εισβάλατε» των δύο άλλων προσώπων του πληθυντικού. Δεν το θεωρώ καν τολμηρό. Τολμηρό θα θεωρούσα το «είσβαλα».

 88. Αράουτ said

  …(συνέχεια μνημειώδους σχολίου 87)

  4) Όσο για την φράση του τίτλου «εν ού παικτοίς», ο αγαπητός σε όλους μας κύριος Σαραντάκος κάνει ένα μικρό λάθος. Η φράσις πρωτοκαταγράφεται στις περίφημες Το του Ισιδώρου Πηλουσιώτου και από αυτόν την αντέγραψε ο Ιερός Χρυσόστομος και την έκανε διάσημη. Ο Πηλουσιώτης με την φράση «παίζοντες εν ού παικτοίς» εννοεί τους Έλληνες, χαρακτηριστικό των οποίων ήτο το να παίζουν με τα πάντα, ακόμη και με τις Ιερές Γραφές των Χριστιανών, εξ ού και η οργή του Ισιδώρου Πηλουσιώτου εναντίον τους και η προαναγγελία τιμωρίας στα καζάνια της Κολάσεως:

  Το μόνο βέβαιον είναι ότι πρόκειται για 100% χριστιανική φράση (οι Έλληνες την ηγνόουν) και προέρχεται από την λέξη «εμπαίκτης» (= αυτός που εμπαίζει, κοροϊδεύει, λοιδορεί κλπ) που εφηύραν οι Εβδομήκοντα για να μεταφράσουν την προφητεία του Ησαΐα 3,4 ότι στις Έσχατες Ημέρες θα πλακώσουν οι εμπαίκται που θα λοιδορούν την Χριστιανική Πίστη

  « καὶ ἐπιστήσω νεανίσκους ἄρχοντας αὐτῶν, καὶ ἐμπαῖκται κυριεύσουσιν αὐτῶν»,

  Την ως άνω Προφητεία του Ησαΐα επαναλαμβάνει η Β΄ Επιστολή Πέτρου 3,3 («ελεύσονται επ’ εσχάτων των ημερών εμπαίκται») και η Επιστολή Ιούδα 1,18 «Ἐπ’ ἐσχάτου [τοῦ] χρόνου ἔσονται ἐμπαῖκται κατὰ τὰς ἑαυτῶν ἐπιθυμίας πορευόμενοι τῶν ἀσεβειῶν»

  ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η καθαρά χριστιανική φράσις «παίζοντες εν ού παικτοίς» ξεκίνησε από την Προφητεία του Ησαΐα και αφορά τους Έλληνες (που κατά τους ιερείς των Αιγυπτίων «αεί παίδες εισίν») οι οποίοι δεν δίσταζαν να παίζουν με τα πάντα, ακόμη και με τα Ιερά Κείμενα των Χριστιανών

 89. Αράουτ said

  Ημαρτημένο σχολίου 89…

  Δεν τυπώθηκε ο σύνδεσμος προς τις «Επιστολές» του Ισιδώρου Πηλουσιώτου, όπου πρωτοκαταγράφεται η φράσις για τους παίζοντες «εν ού παικτοίς»

 90. aerosol said

  Οι αγριότατοι Χερούλιοι έκαναν συχνά επιδρομές στην αρχαία Νομασλάνδη.

  #23
  Ω, μα τι λέτε κύριε; Μάλλον θέλατε να πείτε οι χαφιέ!

  #31
  Όντως η παροιμία «κανονικά» είναι με να, καθώς η έννοια της είναι: εδώ θέλω να σε δω, στα δύσκολα, να περπατάς στα κάρβουνα.

 91. Γιάννης Κουβάτσος said

  61: Γραμματικά είναι σωστό. Αλλά θα προτιμούσα να πω «θέλω να ζήσω έντιμο βίο».

 92. @ 78 Δημήτριος Καραγιώργης

  Ενδιαφέρουσα η μαρτυρία σας για τους Ντονμέδες και το βιβλίο.
  Εκφράζω κι εγώ τη λύπη μου που οι συνάδελφοι της έκδοσης πήραν αυτή την απόφαση. Μακάρι, στο πλαίσιο αυτού εδώ του φόρουμ, ίσως με πρωτοβουλία και του Νικοκύρη να είχαμε μια σχετική τεχνική τοποθέτηση.

 93. Πέπε said

  Ευχαριστούμε τον διακεκριμένο σχολιαστή Αράου για το μνημειώδες σχόλιο 87. Το επιτελείον μας πιστεύει βάσιμα ότι το μνημειώδες σκέλος 1 του μνημειώδους #87 δεν είναι παπαριά ως είθισται, αλλά σοβαρή κουβέντα (για μια ασόβαρη πραγματικότητα βέβαια, αλλά δε φταίει ο Αράουαν γι’ αυτό). Πράγματι, το επιτελείον μας δεν εκπλήσσεται αν κάποιοι θεωρούν τον άκλιτο τύπο ως πιο αποστασιοποιημένο και τον κλιτό ως έμφορτο συνυποδηλώσεων (και δη αρνητικών), πρβλ. οι Ρομά – οι Ρόμηδες, οι γκέι – οι γκέηδες.

  Για την ακριβή χρονολόγηση και προέλευση αυτής της διάκρισης, το Επιτελείο μας συλλέγει στοιχεία (μνημειώδη ως επί το πλείστον) και σύντομα θα αποφανθεί, ιδίως αν προκληθεί, αν ο διακεκριμένος σχολιαστής Αράου για άλλη μια φορά κατετρόπωσε τους απανταχού αγράμματους κάφρους δικαιώνοντας τη φήμη του ως διακεκριμένου ανυψωτή ιστολογίων στην Αλέξαινα, ή υπέπεσε σε άλλη μια μνημειώδη και ουρανομήκη γκάφα εκτιθέμενος διά βίου στα μάτια και του τελευταίου αποφοίτου παλαιού Σχολαρχείου.

  Είπα και ελάλησα και αμαρτίαν ουκ έχω.

  Μένει να εξηγηθεί η σιωπή παλαιάς αρσακειάδος του φιλαράκου μας κ. Παντελεήμονος εξ Ι.Π. Μεσολλογγίου.

 94. Απορία
  Μαρία (ή άλλος) έχετε δει ΦΕΚ με το οποίο να απαγορεύεται κάτι (ή να επιτρέπεται); Γιατί ας πούμε αυτή την ώρα απαγορεύεται η κυκλοφορία, λέει ανακοίνωση υπουργών, αλλά χτες κυκλοφόρησαν καμιά 25αριά ΦΕΚ τεύχος Β με υπουργικές αποφάσεις, κοίταξα κάμποσα, αλλά ΚΥΑ δεν είδα. Σήμερα μέχρι στιγμής, δεν έχει κυκλοφορήσει κανένα ΦΕΚ. Κι ως γνωστόν, κανένα μέτρο δεν υφίσταται χωρίς σχετική απόφαση, δημοσιευμένη μάλιστα.

 95. Triant said

  50: Δεν μπορεί να είναι τόσο αγράμματος.

 96. atheofobos said

  Δυστυχώς όταν έγινε η συζήτηση για το –ευάριθμοι- δεν υπήρχαν τα παραπάνω βιντεάκια από την Ικαρία ώστε με οπτικό υλικό να γίνεται η πλήρης εμπέδωση της πραγματικής έννοιας της λέξης!

 97. Ακυρώθηκαν δελτία 10 ποδοσφαιρισών που πήρε στις μεταγραφές η Λάρισσα γιατό σφραγίσθηκε μια επιταγή της. Κατόπιν αυτού το ματς σην Λαμία δεν έγινε και ο Κούγιας έκανε την δήλωση της χρονιάς :

  Κούγιας: «Μαζί με Ολυμπιακό και Αυγενάκη κάνουμε προσπάθεια να ξεβρωμίσουμε το ποδόσφαιρο»

  Ούρα δεν έχει ο ακρινός, τραγούδαγε ο γλωσσέψας την μπέρδα του κάποτε Γιάννης Αργύρης

 98. @ 91 Aerosol

  🙂

 99. Ενδιαφέρουσες πληροφορίες (όπως πάντα από Αράουτ, 87, 89) για την πολιτικά ορθή αποκατάσταση Ντονμές > Ντονμέ. Το ζήτημα, ως γλωσσική επέμβαση, είναι περισσότερο σοβαρό από όσο νομίζαμε.

 100. Μαρία said

  95
  https://www.avgi.gr/koinonia/378710_horis-fek-ta-metra-gia-tin-apagoreysi-apo-tis-6-apogeyma

  Έχει ξαναγίνει https://twitter.com/christidisp/status/1325004228415328258

 101. Triant said

  98: Ήσουνα τακτικός στις Εσπερίδες Γιώργο;

 102. Πέπε said

  @94
  Αυτό το περίεργο τυπογραφικό λάθος «Αράουαν» δεν ξέρω πώς παρεισέφρησε στο μνημειώδες μου σχόλιο.

 103. @ 94 Πέπε

  Ενδιαφέρον το ύπερθεν μνημειώδες σχόλιο.

 104. sarant said

  95-101 ΦΕΚ και τέτοια είναι για το κράτος δικαίου.

 105. # 102

  Μια φορά τον χρόνο για καμιά δεκαετία…έβρικες πιο εύκολα θέση από του Ζωτράφου

 106. Πέπε said

  Είστε τόσοι που διαπιστώνετε ότι η έκφραση «παίζω εν ου παικτοίς» όλο και συχνότερα χρησιμοποιείται άστοχα. Εγώ προσωπικά τη θεωρώ σπανιότατη έκφραση, σαφώς πιο σπάνια από το «εξ απαλών ονύχων», και ανάμεσα στις λίγες φορές που την έχω ακούσει δε θυμάμαι να σήμαινε ποτέ κάτι άλλο εκτός από το κανονικό.

 107. Μαρία said

  100
  Και δεν σου περνάει απ’ το μυαλό οτι ο φασίστας λέει ως συνήθως ψέματα;
  σ. 4 https://kis.gr/files/chronika_nov_dec.pdf

  Αναδημοσίευση άρθρου https://kis.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2779:2020-07-29-11-22-32&catid=96:2009-06-04-07-05-34&Itemid=34
  Σύμφωνα με μια δημογραφική στατιστική, που δημοσιεύθηκε στην Le Journal de Salonique το 1901, από τους 86.702 κατοίκους της πόλης, οι Εβραίοι αντιπροσώπευαν το 51% του πληθυσμού, έναντι 31% των Μουσουλμάνων, 14.5% των Ελλήνων, 1,5% των Βουλγάρων, 0,5% των Αρμενίων, 0,5% των Καθολικών και 1% των αλλοδαπών. Nα σημειωθεί ότι οι μισοί μουσουλμάνοι ήταν Ντονμέδες.

 108. 101 A, τότε καλά. Άρα κάνουμε ό,τι θέλουμε!

 109. 108α Μπα, πού το πέτυχες αυτό; Το είχα δει κάποτε αλλά είχα ξεχάσει την ύπαρξή του 😉

 110. sarant said

  107 Την ίδια εντύπωση με σένα είχα

 111. Μαρία said

  110
  Το είχα αποθηκέψει παλιότερα και το ξέθαψα χάρη στους Ντονμέδες. 🙂

 112. ΚΩΣΤΑΣ said

  Χορταστικά τα μεζεδάκια, δεν θα φάμε βραδινό. Τα σχόλια εν τάχει.

  Για τους Ντονμέδες, μέχρι και λίγα χρόνια μετά την εγκατάστασή μου στη Θεσσαλονίκη αγνοούσα παντελώς τον όρο. Σημερινή μου αίσθηση, ο όρος είναι αρκετά γνωστός, όχι όμως σε σημείο που στα λαϊκά στρώματα θα σε καταλάβουν όλοι αμέσως αν αρχίσεις κουβέντα γι΄αυτούς.

  Για το «παίζω εν ου παικτοίς,» το ακούω αραιά και που, πάντα όμως με την σωστή του σημασία. Απορώ για τον Μ. Κοττάκη.

 113. Μαρία said

  Ο βουλευτής Σάμου της ΝΔ Χριστόδουλος Στεφανάδης επιβεβαίωσε ουσιαστικά στο ethnos.gr την αυθεντικότητα της φωτογραφίας που κυκλοφορεί στα social media.https://www.ethnos.gr/politiki/144854_antidraseis-gia-geyma-mitsotaki-sti-beranta-toy-boyleyti-hristodoyloy-stefanadi

 114. Δημήτριος Καραγιώργης said

  Για τους Ντονμέδες συνέχεια…
  στο βιβλίο του Baer αναφέρεται κι άλλη παρόμοια θρησκευτική σέχτα. Οι Εβραίοι της Ιβηρικής που υποχρεώθηκαν να γίνουν Χριστιανοί για να μη φύγουν από τη γενέθλια γη. Στη μεν Ισπανία ονομάστηκαν maranos (διατηρείται ο πληθυντικός από τον μεταφραστή), στη δε Πορτογαλία, conversos (πάλι πληθυντικός στο κείμενο). Για να σωθούν από το να γίνουν ψητοί από την Ιερά Εξέταση, που πάντα τους παρακολουθούσε αν τρώνε χοιρινό, αρκετοί από αυτούς πήγαν στην Αμερική και πρόκοψαν με το εμπόριο. Το ίδιο, για το εμπόριο μιλάμε, έγινε και με τους δικούς μας Ντονμέδες. Συναγωνίζονταν στα ίσα με τους άλλους Εβραίους που δεν αλλαξοπίστησαν. Παρόμοιοι Εμπορικοί και Βιομηχανικοί Οίκοι, υποκαταστήματα μέσα στην αυτοκρατορία αλλά κι έξω στην Ευρώπη. Κλειστή κοινότητα οι Ντονμέδες με ενδογαμίες. Ίσως αυτός ήταν και ο λόγος που εξαφανίστηκαν όταν έφυγαν στην Τουρκία ως ανταλλάξιμοι. Οι ορίτζιναλ, Οσμανλί, Μωαμεθανοί δεν τους χώνευαν και στην Τουρκία. Τους θεωρούσαν 5η φάλαγγα των Εβραίων.
  Θεσσαλονίκη, άνοιξη 74, ένας καθηγητής παίρνει το τμήμα που δίδασκε Ιστορία και τους πάει περπατιστούς 300 μέτρα πιο πέρα από το σχολείο στο Γενί Τζαμί. Εκεί άκουσα για πρώτη φορά τη λέξη Ντονμέ. Φανούρης Βώρος το όνομά του. Πέρσι τέτοιο καιρό πέθανε. Αν και ήμασταν Πρακτικό, μας έμαθε να αγαπάμε την Ιστορία.
  Ίσως κάποια στιγμή ο κύριος Σαραντάκος ανοίξει θέμα για τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης. Παραμένουν ακόμη «φαντάσματα» στην πόλη.
  Συγνώμη για το μακρινάρι.

 115. mitsos said

  Μόλις τώρα
  Μπαμπινιώτης στην εκπομπή «Σε Προσκνώ Γλώσσα» ( Φλέσσα )

  Η μεταγραφή των ξένων ονομάτων π.χ. Σαίξπηρ και Ντε Γκώλ δεν πρέπει να απλοποιούνται π.χ. σε Σέξπιρ και Ντε Γκολ
  Διότι πρώτον πρέπει να υπηρετείται η αρχή της αντιστεψιμότητας ( να θυμίζει την ξενική γραφή επειδή το όνομα είναι σύμβολο -ταυτότητα )
  Και δεύτερον έχει κατωχυρβθεί ένας τρόπος για πολλά χρόνια μια εικόνα της γραφής του ονόματος
  Αναρωτήθηκα [ως θα έπρεπε να γραφτεί ο Σαίξπηρ για να θυμίζει και το Shakespeare και το Σακεσπύρος και γέλασα … Μάλλον δεν είμαι προσεκτικός ομιλητής 😜

 116. Γιάννης Κουβάτσος said

  Σαίξπηρ και Μπωντλαίρ γράφω κι εγώ, Μήτσο.Χωρίς μπαμπινιωτική αιτιολογία, απλώς η δύναμη της συνήθειας και προσωπική αισθητική.☺

 117. 115 όχι ρε γμτ πέθανε ο Βώρος; Χαμπάρι δεν πήρα. Από τους καλύτερους δασκάλους και ανθρώπους. Τον είχα στη μετεκπαίδευση στο Μαράσλειο και προσπάθησε να μας ανοίξει τα μάτια και να μας μάθει τον βάσανο των πηγών στην ιστορία και το πώς θα το δουλεύαμε με τα παιδιά του δημοτικού. Είχε γράψει και κάποιο σχετικό βιβλίο για τις πηγές στο Λύκειο. Πολύ λυπάμαι.

 118. Μαρία said

 119. Ανεξεταστέος στην αριθμητική της Γ’ Δημοτικού ο Χριστόδουλος Στεφανάδης, στο σπίτι του οποίου γευμάτισε ο Κούλης στην Ικαρία ο οποίος δήλωσε στο Εθνος :

  . Στο ένα τραπέζι κάθισαν 7 άτομα και στο άλλο 4», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον Αλέξανδρο Διαμάντη και τονίζοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης γευμάτισε με συνεργάτες και τοπικούς παράγοντες της περιοχής. Σύνολο 11…

  Αλλά όπως φαίνεται στην φωτό στο αριστερά τραπέζι κάθονται 8 και στο μεσαίο 6, σύνολο 14, χώρια που υπάρχουν και τουλάχιστον 9 όρθιοι !! Μόνη του δικαιολογία πως δεν φτάνανε τα δάκτυλα των χεριών του. Για το παράδειγμα του Κούλη τι να πει κανείς…

  . https://i.postimg.cc/Sswp3BHj/ikaria-0.jpg

 120. mitsos said

  @117 Γιάννη
  Κι εγώ έτσι τα γράφω αλλά …
  Άλλο να κτυπάς το πόδι σου με δύναμη στο πάτωμα θέλοντας να εκφράσεις ότι κάποια εξέλιξη σε νευρίασε και άλλο να φτιάχνεις μια θεωρία ότι το χτύπημα του ποδιού σου στο πάτωμα θα επθρεάσει την εξέλιξη που σε νευρίασε .

 121. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Παραιτήθηκε ο Λιγνάδης.Η επιστολή
  https://tvxs.gr/news/ellada/paraitithike-apo-ethniko-theatro-o-d-lignadis

 122. sarant said

  115 Πολύ ευχαρίστως αλλά δεν ξέρω καλά το θέμα. Όποιος μπορεί να γράψει, το φιλοξενώ.

  116 Η αντιστρεψιμότητα είναι φενάκη. Θα το βάλω κάποτε και στο ιστολόγιο, αλλά δείτε κι εδώ
  https://www.lexilogia.gr/threads/%CE%97-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AE-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BE%CE%AD%CE%BD%CF%89%CE%BD-%CE%BA%CF%8D%CF%81%CE%B9%CF%89%CE%BD-%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CF%86%CE%B5%CE%BD%CE%AC%CE%BA%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B5%CF%88%CE%B9%CE%BC%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1%CF%82.1775/

 123. @ 108 Μαρία

  Ευχαριστώ για την επισήμανση. Το κείμενο στη σελίδα 4 αναφέρεται καθαρά σε ντονμέδες. Δηλαδή ο όρος «Ντονμές» είναι πάντα αποδεκτός χωρίς κάποια αντίρρηση «πολιτικής ορθότητας» και ο Α. ψεύδεται μνημειωδώς;

 124. Γιάννης Κουβάτσος said

  Η Μαρία Ευθυμίου, στα ανοικτά μαθήματα στορίας που προβάλλονται από το κανάλι της Βουλής κάθε Σάββατο, αναφέρθηκε σήμερα (τι σύμπτωση!) επανειλημμένως στους ντονμέδες.

 125. Τι λέτε για το αρχικό ν/Ν;

  Γράφουμε «Ντονμές» όπως Έλληνας και Ρομά ή «ντονμές» όπως γύφτος, κομμουνιστής κ.λπ.;
  Εγώ χρησιμοποίησα ήδη (καλώς/κακώς) το κεφαλαίο.

 126. Μαρία said

  124
  Ναι, όπως κάθε φασίστας που σέβεται το όνομά του. Απ’ τη στιγμή που κάποιοι τσιμπάτε είναι μεγάλη η ευθύνη του Νικοκύρη που τον αφήνει να αλωνίζει.

 127. Αράουτ said

  Αφελέστατε Δημόσιε Χώρε (124),

  «Άρα γε γινώσκεις ά αναγινώσκεις;» (Πράξεις 8,30)

  Πίστεψες την αρλούμπα του σχολίου 108 χωρίς να δείς ότι τα περί ού ο λόγος «Χρονικά» (σ.σ.: το επίσημο περιοδικό του ΚΙΣ) που κλίνουν την λέξι «ντονμές» είναι του σωτηρίου έτους 2001. Η έκκλησις του προέδρου του ΚΙΣ , Δ. Σαλτιέλ, προς τα ΜΜΕ να παραμένει η λέξις άκλιτος είναι του 2017, όπως αναφέρω σαφώς στο σχόλιο 87. Τί δεν καταλαβαίνεις;

  Βρές μου ένα τεύχος των «Χρονικών» τα τελευταία 4 χρόνια που να κλίνει τον «ντονμέ» κι εγώ θα ζητήσω από τον κ. Σαραντάκο να μού επιβάλει ένα μήνα αυστηρό αποκλεισμό για παραπλάνηση του Ιστολογίου

  Εδώ σε θέλω κάβουρα που περπατάς στα κάρβουνα

 128. ΓΤ said

  @108α, 124

  Σπαθάτη Μαρία και Βούιμαν

  Να συμπληρώσουμε και κάτι πιο κοντινό ενάντια στον ισχυρισμό του #87. Ομιλία του Σαλτιέλ στην Παλαιά Βουλή, 01.11.2017. Στην τρίτη παράγραφο, «Ντονμέδων».

  Click to access OMILIA_PROEDROU_MEGAS.pdf

  Οπότε αναμένουμε να δούμε μια εγκύκλιο Σαλτιέλ στο διάστημα 02.11.2017-31.12.2017…

 129. ΓΤ said

  αθλητική κίνηση

  Ατρόμητος-ΠΑΟ 2-3

  Εργοτέλης-Ξάνθη 2-1
  Λεβαδειακός-Διαγόρας 0-0
  ΟΦΙ-Δόξα Δράμας 2-3

  Άρης-Λαύριο 89-94
  Ιωνικός-Μεσολόγγι 100-85
  Κολοσσός-Ηρακλής 84-61
  Προμηθέας-ΑΕΛ 81-63

  ΠΑΟΚ-Μίλων 3-0 (25-21, 25-14, 25-16)

 130. sarant said

  129 🙂

  122 Ίσως η παραίτηση του Λιγνάδη να έχει κάποια σχέση με αυτό:
  https://www.2020mag.gr/themata/501-nikos-s

 131. 108, 124, 129 Το άρθρο στο ΚΙΣ που είναι στο δεύτερο λινκ είναι στις 29/07/2020. Δηλ. το ΚΙΣ στον επίσημο ιστότοπό του δεν τηρεί την εγκύκλιο Σ… Γίνεται; δεν νομίζω.

 132. ΓΤ said

  128@

  «Χρονικά», τχ. 252, τόμ. 42, Μάιος-Δεκέμβριος 2019, σελ. 11 pdf, στλ. 2, αράδα 14, «ντονμέδων»

  Click to access XRONIKA_252_2019_FINAL.pdf

 133. sarant said

  132-3 Εριξε ο κουζουλός μια πέτρα στο πηγάδι…

 134. Pedis said

  # 114, 119:
  Φιρί-φιρί το πάει ο μπαγάσας να τον θυμούνται για πολύ καιρό. Χάλια ρεντιΚουλα.

 135. Μαρία said

  131
  Κτηνωδία! Τον φωτογραφίζει πάντως.

 136. Γιάννης Κουβάτσος said

  133: Εντάξει, κτήνος ο σκηνοθέτης και το ότι γεννήθηκε και ανδρώθηκε μέσα στα γράμματα και την τέχνη και παρέμεινε κτήνος, αποδεικνύει από τι σάπια υλικά αποτελείται ο ψυχικός του κόσμος. Αλλά, όσο κι αν είσαι φανατικά με το μέρος των θυμάτων, κάπου λες έλεος, δεκαεννιά χρονών μαντράχαλος δεν κάνεις «σαν υπνωτισμένος» ό,τι αισχρότητα σού ζητάει ο κάθε κρετίνος, προκειμένου να βγεις στο θέατρο και να μην εκτεθείς στη μαμά και τη θεία. Πρέπει να προστατέψουμε τη σοβαρότατη υπόθεση του «me too» από την αυτογελοιοποίηση και το ξεχείλωμα.

 137. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το 137 στο 131β.

 138. Nestanaios said

  94. Πέπε.

  Εγώ δεν κατάλαβα τίποτα από αυτά που έγραψες. Ή μήπως κατάλαβα;

 139. Spiridione said

  137. Δεν την έχω διαβάσει τη συνέντευξη, αλλά δες για παράδειγμα αυτή την ταινία
  https://en.wikipedia.org/wiki/Compliance_(film)

 140. Pedis said

  # 131 β – Πρέπει να την πιστέψουμε τη διήγηση;

 141. Προσέξτε τη συμπεριφορά σας και τις ανακρίβειές σας, γραφικέ Αράουτ.
  Εξάλλου εκκρεμεί, νομίζω, απέναντι μας. η απόσειση της κατηγορίας περί φασιστικού ήθους.

 142. @ 132 Γιάννης Μαλλιαρός

  Χρήσιμο.

 143. BLOG_OTI_NANAI said

  Τα 19 έτη είναι ηλικία με σαφή δυνατότητα συναίνεσης. Ελπίζω πριν πάει στη δικαιοσύνη να συμβουλευτεί δικηγόρο για το τι ακριβώς δυνατότητες υπάρχουν να δικαιωθεί και ως προς ποιο σκέλος, σε μια τέτοια περίπτωση.

  Το λυπηρό είναι ότι από τη συνέντευξη φαίνεται να φέρει βάρος τεράστιο. Πιθανόν να έψαχνε και ο ίδιος τον σεξουαλικό του προσανατολισμό, αλλά με αυτά που του συνέβησαν εισέπραξε μόνο ένα τραύμα. Δικηγόρος δεν είμαι, αλλά δεν ξέρω τι ελπίδες έχει.

  Να πω την αλήθεια, όπως πιστεύω εδώ και πολλά χρόνια, όλες οι καταστάσεις που βίωσα σε ηλικία πριν τα 16-17 μου χρόνια, είναι ένα θολό τοπίο. Και ορθά η δικαιοσύνη δεν αναγνωρίζει ούτε καν συναίνεση σε εφηβικές ηλικίες και μάλιστα, αν ο θύτης είχε προσωπική σχέση με το παιδί (π.χ. καθηγητής, προπονητής κ.λπ.) οι ηλικίες πάνε και μέχρι τα 16 για να καταδικαστεί κάποιος.

  Όμως, με τιμιότητα να πω ότι, για όποια κουταμάρα έκανα από τα 17 και μετά, ας πούμε από τη Γ΄ λυκείου και μετά, ουδέποτε σκέφτηκα την πιθανότητα να μην φέρω ευθύνη. Πόσο μάλλον στα 19 μου. Το δυστύχημα είναι ότι μερικές φορές μαθαίνουμε τη ζωή και τους ανθρώπους με τραυματικές εμπειρίες. Εκτός κι αν με κάποιον τρόπο αποδειχτεί καταναγκασμός. Από εκεί και πέρα, δεν ξέρω αν ανήκει στο metoo μια λάθος συναίνεση και μια συναινετική τραυματική εμπειρία.

 144. Pedis said

 145. Pedis said

  Αν η φάση ξεφύγει και γίνει δεύτερη Πάρνηθα, τώρα υπάρχει ισχυρό επιχείρημα: όλοι στο τραπέζι είναι εμβολιασμένοι!

  Στοίχημα; Πόσο;

 146. Πέπε said

  @139, Νεσταναίε:

  Είπα ότι δε μου φαίνεται καθόλου απίθανο να θεωρείται ο κλιτός τύπος «ντονμές» πολιτικά μη ορθός, και ο άκλιτος «ντονμέ» πολιτικά ορθός. Και ότι δε γνωρίζω αν οι συγκεκριμένες λεπτομέρειες που δίνει ο Αράουτ (ποιος, πότε, με ποια εγκύκλιο…) είναι ακριβείς, αλλά η όλη ιστορία του #87.1 μου φαίνεται πιστευτή στις γενικές της γραμμές.

  Βέβαια μέχρι να ρωτήσεις και μέχρι να σου απαντήσω προέκυψαν κι άλλα στοιχεία, από άλλα επιτελεία…

 147. Alexis said

  #137: Έτσι είναι Γιάννη!

 148. Μαρία said

  146
  Και τον αριθμό των ατόμων πώς θα τον δικαιολογήσουν, όταν άλλοι πληρώνουν πρόστιμα;
  π.χ.
  Στη σύλληψη 31χρονης, η οποία κάλεσε κόσμο στο σπίτι της, παραβιάζοντας τα μέτρα που ισχύουν για την αποτροπή της διασποράς του κορωνοϊού, προχώρησε το πρωί της Κυριακής η Αστυνομία.
  Στο σπίτι της, στη Μενεμένη Θεσσαλονίκης, είχαν μαζευτεί 11 άτομα, οι οποίοι, όταν έφτασαν οι αστυνομικοί, τράπηκαν σε φυγή.
  Η οικοδέσποινα συνελήφθη και της επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ. https://www.naftemporiki.gr/story/1676639/thessaloniki-prostimo-gia-sunathroisi-11-atomon-se-spiti

 149. Alexis said

  #134: Αντί να ψάχνουμε ψύλλους στ άχυρα δεν είναι πιο απλό να ζητήσουμε από τον κουζουλό να αποδείξει αυτό που λέει;
  Ας δώσει λινκ προς την περίφημη «εγκύκλιο» που επικαλείται.
  Εδώ σε θέλω κάβουρα…

 150. ΓΤ said

  150@ Alexis

  Στο #128 διαβάσαμε «Βρές μου ένα τεύχος των «Χρονικών» τα τελευταία 4 χρόνια που να κλίνει τον «ντονμέ» κι εγώ θα ζητήσω από τον κ. Σαραντάκο να μού επιβάλει ένα μήνα αυστηρό αποκλεισμό για παραπλάνηση του Ιστολογίου».

  Το #133 είναι σαφές.

 151. Μαρία said

  Δημοσιεύθηκε η νέα ΚΥΑ με τα μέτρα έως τις 15/2 – Τι ισχύει για τη λειτουργία των δικαστηρίων (ΦΕΚ) https://www.lawspot.gr/nomika-nea/koronoios-dimosieythike-i-nea-kya-me-ta-metra-eos-tis-15-2-ti-ishyei-gia-ti-leitoyrgia

 152. 146 Νταξ δεν είμαστε ντιπ χαζοί να το πάμε. Μπορούμε όμως να δούμε κάνα στοιχηματάκι για το με ποια ιδιότητα εμβολιάστηκαν 🙂
  Όμως έτσι κι αλλιώς σταρ χίδια τους.

 153. 149
  Δεν σε είχα δει αλλά νομίζω στο τέλος του 153 απαντάω στην ερώτησή σου. Δεν θα βρεθούν ποτέ στη δύκολη θέση να πρέπει να αντιμετωπίσουν επί ίσοις όροις κάποιον που να μην είναι κωλογλείφτης τους.

 154. Pedis said

  # 153 – Σιγά, τώρα … Χαζούς ψάχνεις; 😀

 155. 155 Ναι 😃

 156. Pedis said

 157. Pedis said

  # 156 – Καλά κάνεις. Θα βρεις, νάααα!

 158. spyridos said

  Μεσαίωνας

 159. sarant said

  149 Αυτό ακριβώς. Δεν υπάρχει κανένα ηθικό έρεισμα πλέον.

 160. Μαρία said

 161. Μαρία said

 162. Pedis said

  # 160 – Ηθικό, τι; ξέρασμα;

  # 161 – Τρίβιαλ.

  Τώρα, απομένει να βγάλουν στη δημοσιότητα ένας-ένας οι συνδαιτημόνες το πιστοποιητικό εμβολιασμού για να ταπώσουν τους κακοήθεις.

  Πιο έντιμος ήταν ο Πολάκης, στη χοντροβλακώδη αλαζονεία του, όταν έβγαλε ο ίδιος στη φόρα τη φωτογραφία στο τραπέζι, είχε προετοιμάσει τη δικαιολογία (ότι είχε κάνει τεστ) και είπε δε μου γαμ..’στε που θα ζήσουμε χωρίς τσικουδιές με τους σύντεκνους.

  Ο Κούλης κάνει σχέδια για το πώς θα περάσει το επόμενο ΣΚ από την προηγούμενη Δευτέρα, καλλιώρα όπως ο Άγγλος που σκέφτεται και αποφασίζει σε ποια παμπ θα πάει να τα πιεί στις πέντε το απόγευμα της Παρασκευής που έρχεται.

 163. Μαρία said

  Εδώ εικόνες, εκεί εικόνες, πού είναι οι εικόνες;

 164. Pedis said

 165. 164 Άσε, δράμα. Και ήμασταν συμμαθητές και φίλοι στο λύκειο.

 166. Pedis said

  Του τη λένε ακόμη και οι δικοί τους, οι αυλικοί θεούσοι. Μωρέ πώς τα κατάφερε έτσι χάλια αυτό το παιδί; Έχει ικανότητες.

  https://www.ekklisiaonline.gr/nea/ntropi-i-ekklisies-klistes-o-kosmos-ypoferi-ke-o-prothypourgos-se-glenti/

 167. Μπίλλυ Λο said

  Για την ιστορία με τον «ντονμέ»: Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει δράκος στο παραμύθι. Ο ίδιος ο Σαλτιέλ σε ομιλία του στα τέλη του 2019, με θέμα μάλιστα τον αντισημιτισμό, κλίνει τον ντονμέ δις (κι αν λάβει κανείς υπόψη την ηλικία και τα ενδιαφέροντά του, δεν νομίζω να του ‘χει περάσει καν απ’ το μυαλό η ιδέα του άκλιτου ντονμέ).

  Εγώ δεν θα τόλεγα ευπρεπισμό, αλλά μάλλον αρτηριοσκλήρωση της γλώσσας. Το να μην εξελληνίζονται ή να μη μεταφράζονται οι ξένες λέξεις είναι λογικό δεδομένης της ταχύτητας που μας έρχονται πια, αλλά το να ξεκλίνουμε καθιερωμένες λέξεις ξενικής προέλευσης, σε συνδυασμό με τα γιουρούσια των Χερουλίων και τους διάφορους… «Μάο Ζεντόνγκ» (το θυμάστε αυτό, ε;), είναι πισωγύρισμα με τις μπάντες.

 168. Pedis said

  # 167 – Είναι ακριβές αυτό που λέει ότι στις συνεδριάσεις των επιτροπών των ειδικών (λοιμοξιολόγων) δεν τηρούνται πρακτικά;

 169. 168
  Κοίτα, ούτε σε διάφορες φάσεις παλιότερα, ούτε τώρα στο 165 δεν είπα τπτ, αλλά μετά το 168 αρχίζω να υποψιάζομαι πως μου έχεις χακάρει τον κομπγιούτορα και παρακολουθείς το σερφάρισμά μου, όπως οι μουσικοί ρ/σ που ακούνε ο ένας τον άλλο και μόλις βάλει κάποιος ένα τραβηχτικό άσμα, τσουπ μέσα σε πέντε λεπτά και ο άλλος το ίδιο. Συνέχισε έτσι και θα σου τον φάω τον καρύτζαφλο 😂

 170. 170 Το συγκεκριμένο δεν το ξέρω, αλλά τα υπόλοιπα είναι ακριβής αποτύπωση της πραγματικότητας νομίζω.

 171. sarant said

  167 Πολύ καλός ο Πουλής!

  169 Μου άρεσε το «ξεκλίνονται». Όσο για τον Σαλτιέλ, είπαμε -έριξε ο κουζουλός μια πέτρα στο πηγάδι και σαράντα γνωστικοί παλεύουν να τη βγάλουν.

 172. Pedis said

  # 172 – Τα υπόλοιπα τα ξέρω κι εγώ και αρκετοί άλλοι. Και είναι ακριβέστατα.

  Αλλά αυτό παραπάει. Καταρχήν, δεν το πιστεύω. Δεν μπορεί να έχουμε τέτοια μπαζοκατάσταση.

  Σε όλον τον κόσμο, σε όλες τις δουλειές, ακόμη και σε ανεπίσημες συνδιασκέψεις, όταν δύο άντε τρεις τουλάχιστον άνθρωποι συζητάνε σοβαρά για δουλειά, κρατούνται σημειώσεις και η κοινώς αποδεκτή εκδοχή τους μοιράζεται σε όλους. Για να ξέρουν και να θυμούνται όλοι τι έχει συμφωνηθεί.

  Όχι η εθνική επιτροπή ειδικών για την πανδημία!;

 173. Pedis said

  # 171 – 😇

 174. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Το έξυπνο ακορντεόν

 175. 174 Τι να σου πω, δεν ξέρω. Τόσα τσακάλια στο ψάξιμο είστε εδωμέσα, δείτε το.
  Τώρα, για τα υπόλοιπα, ίσως αυτά που περιγράφεις να συμβαίνουν σε κυβερνήσεις χωρίς μπουμπούκους κωλοτούμπες και χωρίς σκάηδες για κυβ. εκπρ.

  (Αλλά ας δεχτούμε πως ο Πουλής είπε παπαριά και πως κρατάνε πρακτικά. Με δεδομένη την ακρίβεια των στοιχείων του υπόλοιπου βίντεο, ξέρουμε και τι σκουπίζουν με τα χαρτιά των πρακτικών).

 176. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  36 >>το καλύτερο γεμιστό καλαμάρι
  και οι γεμιστές πατάτες 🙂

  45 >>Το «εν ου παικτοίς» είναι άλλο ένα γλωσσικό απολίθωμα που έχει χάσει το αρχικό του νόημα. Όπως και το «εξ απαλών ονύχων».
  Ο Κοττάκης έχει δύο στα δύο 😦

 177. Μαρία said

  166
  Αυτός ξεφτιλίστηκε όταν εμφανίστηκε να κάνει το μάγειρα στην ΕΡΤ μαζί με τη βυσματωμένη κόρη του Σαλαγκούδη.

 178. Pedis said

  # 177 – Μα δεν χάνουν σε αξία τίποτα από τα υπόλοιπα που καταγγέλει, αν αυτό δεν είναι ακριβές ή το είπε έτσι ώστε να παρερμηνεύτηκε (θα μας πει η Μαρία που το ερευνά τώρα, τέτοιο κόκκαλο, αν το δαγκώσει, δεν το αφήνει 😁).

  Αλλά, ΑΝ είναι σωστό και ακριβές τότε κάτι πρέπει να γίνει. Κάτι χοντρό, όμως. Δεν ξέρω …

 179. 179 Το είχα ξεχάσει ντιπ αυτό. Δεν ασχολούμαι κιόλας.

 180. Pedis said

  Μήπως εννοεί ότι τα πρακτικά δεν δημοσιεύονται;

  https://www.efsyn.gr/politiki/boyli/277436_kybernitiki-arnisi-gia-ta-praktika-tis-epitropis-loimoxiologon

  Το οποίο είναι κι αυτό χοντρό από μόνο του.

  Βέβαια, στο πρώτο κύμα ο Τσιόδρας και η Επιτροπη έδιναν με το σταγονόμετρο κάνα στοιχείο και στο δεύτερο η καθημερινή έκθεση του ΕΟΔΥ είναι ελλιπέστατη.

 181. Pedis said

  Σχετικά τέλος, με την παρατήρηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η κυβέρνηση αρνείται να δώσει τα πρακτικά της επιτροπής λοιμοξιολόγων στα κόμματα, ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας απάντησε ότι η δημοσιοποίηση των πρακτικών, θα έπληττε «την ανεξαρτησία και ευθυκρισία των μελών της Επιτροπής».

  Φοβερό επιχείρημα. Επιστημονικότατο.

 182. spyridos said

  150

  Που … να … περπατάει τώρα στα κάρβουνα;

 183. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  «ζητήθηκε η δημοσιότητα των πρακτικών της Επιτροπής, με την έννοια να δοθούν στα κόμματα. Περνάμε στο τρίτο κύμα και υπάρχει ακόμα άρνηση. Με ποιο δικαίωμα;»
  https://www.news247.gr/politiki/otan-o-tsiodras-kryftike-piso-apo-ton-kikilia.9132057.html

 184. aerosol said

  Παιδιά συγνώμη αλλά εγώ σοκάρομαι με τα σχόλια που αφορούν την ιστορία του λινκ στο #131.
  Αναρωτιόμαστε αν μετά την ενηλικίωση (ή όταν μπορείς νόμιμα να συναινέσεις) υπάρχει βιασμός;
  Αναρωτιόμαστε το 2021 αν είναι βιασμός άμα δεν φωνάξεις, δεν χτυπηθείς και δεν φας φούσκο;
  Ή το μόνο διαφορετικό κριτήριο εδώ είναι πως μιλάμε για άντρα, εξ ορισμού σοφό, δυνατό, ρωμαλέο και ώριμο;
  [Σε αντίθεση με…;]

  Δηλαδή κάθε άντρας είναι αμάσητος στα 19; Εγώ κρίνω πως οι μισοί 19άρηδες που έχω γνωρίσει στη ζωή μου μπορούσαν να ψαρώσουν κι από δάσκαλο Γυμνασίου, εσείς είσαστε σίγουροι για το πώς θα αντιδρούσατε με τα τότε μυαλά; Κι αν εσείς είστε (σεβαστό), κάποιοι άλλοι, λιγότερο δυναμικοί, ή με χαμηλότερο IQ, ή πιο φοβισμένοι, ή ακόμα και με ψυχικά προβλήματα, φταίνε αν βρεθούν με μεταλλικό σωλήνα στον πρωκτό διότι «έλεος, ας προσέχανε»;! Ή πιστεύετε ακόμα πως όλες οι γυναίκες που βιάζονται το παθαίνουν μόνο σε περιπτώσεις μικρότερης μυικής δύναμης; Ή μήπως ψυχικής, επειδή δεν έχουν την… ψυχική δύναμη 19άρηδων; Ή θα λέγαμε και γι αυτές πως παίζει και να γούσταραν το σωλήνα αλλά διστάζουν να το παραδεχτούν;
  Προσπαθώ να χωνέψει το μυαλό μου τα διάφορα συμφραζόμενα αλλά δεν μπορώ, ειλικρινά.

  Και μια απάντηση; Ναι, τέτοιου τύπου περιστατικά ανήκουν απόλυτα στο #metoo. Ίσως δεν είχατε καταλάβει περί τίνος πρόκειται. Τώρα, το πώς κρίνεται κάθε περίπτωση νομικά είναι άλλο θέμα. Πολλά περιστατικά που αφορούν άμεσα το #metoo (σε σημείο να καταρρακωθούν παγκοσμίως γνωστά ονόματα) δεν εμπίπτουν καν στη δικαιοδοσία των δικαστηρίων.

  ΥΓ: Αν αλλάζαμε το φύλλο του θύματος της ιστορίας, αναρωτιέμαι πώς θα αντιδρούσαν οι σχολιαστές -και, ιδιαίτερα οι σχολιάστριες.

 185. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  186 >>Ναι, τέτοιου τύπου περιστατικά ανήκουν απόλυτα στο #metoo.
  Έχεις απόλυτο δίκιο και δεν είναι μόνο το πολύ νεαρό και άπραγο της ηλικίας του θύματος. Και μεγαλύτερος να ήταν μπορεί να «υπάκουε» . Πήγε για να του κάνει φροντιστήριο,για τ΄ονειρό του, αυτός ο μέγας με το βαρύ όνομα της υψηλής διανόησης και κουλτούρας, για τις εισαγωγικές εξετάσεις σε Δραματική Σχολή. Με την πείρα του και την οργάνωση σκέψης και πράξης ενός 40άρη (διεστραμμένου κιόλας-τόσες φορές θα το είχε διαπράξει) θα μπορούσε να τον κάνει ακόμη και να πηδήξει απ το παράθυρο ως «θέατρο του ρεαλιστικού».
  Αεροζόλ, σαν να μην διαβάσανε καν πώς ο ίδιος περιγράφει το φρικτό σκηνικό.Μεγάλο πράμα η ενσυναίσθηση έχω να πω (μαϊντανός-λέξη αλλά δε βρίσκω άλλη τώρα) .
  σ.σ.Η αντίληψή μου για την προκείμενη κατάσταση ενισχύεται και από το ότι έχω δουλέψει αρκετά χρόνια (όχι στην καλλιτεχνική πλευρά) μ΄αυτόν το χώρο. Μεγάλη παγίδα να θένε να φανούν τα παιδιά στους καλλιτέχνες-εξεταστές ότι δεν έχουν ταμπού, ότι είναι ακομπλεξάριστοι και για τους πιο δύσκολους ρόλους. Το είχα νομίζω ξαναγράψει πριν καιρό ότι είναι απίστευτο πόσες φορές σ΄αυτές τις απαγγελίες και τους μονολόγους κατά τις εισαγωγικές εξετάσεις, προφανέστατα για να φανούν «άνετοι», βρίσκουν και λένε κείμενα ιδιαίτερα ακραία, είτε με σεξουαλικο-πορνό διαλόγους είτε σκατολογικά κατεβατά.
  Φανταστείτε ο εκπαιδευτής- συνήθως σκηνοθέτης ή ηθοποιός, πόσο πειθήνεια όργανά του μπορεί να τα κάνει. Τρομερή θέση εξουσιαστή, τί να λέμε.

  Καλημέρα.Χαράζει με κελαηδίσματα πουλιών

 186. BLOG_OTI_NANAI said

  186: Σε όσα γράφεις, υπάρχει ένα πρόβλημα: ολόκληρο το σχόλιο σου αναφέρει κακώς τον όρο βιασμός, ο οποίος τιμωρείται από τη δικαιοσύνη, ενώ το δικό μου τουλάχιστον σχόλιο, βασίστηκε στο ότι δεν φαινόταν να είναι βιασμός. Άφησα ανοιχτό όμως το ενδεχόμενο να υπήρχε καταναγκασμός, άρα βιασμός, και αν μπορεί να αποδειχτεί.

  Το σχόλιο σου είναι προσβλητικό, ως εξυπναδίστικό, μόνο που εδώ δεν είμαστε ο όχλος των σόσιαλ μίντια. Από τη στιγμή που το σχόλιο σου δεν βασίστηκε σε ορολογία που δεν εμπίπτει στη νομοθεσία, και μόνο που έβαλες μέσα τη λέξη «βιασμός» που καταδικάζεται από το νόμο, το σχόλιο σου είναι εντελώς αδύναμο και αντιφατικό.

  Είναι άλλο πράγμα το βιάζομαι από κάποιον και είτε φεύγω τώρα, είτε δεν μπορώ να φύγω και το καταγγέλω μετά, ακόμα και από 15 χρόνια, και άλλο πράγμα ΜΕΤΑΝΙΩΝΩ που δέχτηκα να το κάνω. Η πρώτη περίπτωση, που είναι και η ευκολότερη και γι’ αυτό φυσικά ασχολήθηκες με αυτή, είναι αυτονόητα καταδικαστέα, και δεν χρειάζεται προσφυγή σε εξυπναδίστικα τεχνάσματα. Σχολιαστές σε αυτό το ιστολόγιο που να συμφωνούσαν με έναν βιασμό, δεν γνωρίζω ούτε έναν. Και γι΄ αυτό μόνο, είσαι προσβλητικός που σκέφτηκες να γράψεις κάτι τέτοιο.

  Αν ήθελες να είσαι επί της ουσίας, θα μπορούσες να πεις ότι κατά τη γνώμη σου μάλλον εμπίπτει νομικά στον βιασμό για τον τάδε και τάδε λόγο, διότι όσοι γράψανε κάτι διαφορετικό, δεν συναινούν στον βιασμό, και αυτό φαίνεται καθαρά στο δικό μου σχόλιο, αλλά διαφοροποιείται η τραυματική εμπειρία του να συμμετέχεις σε κάτι με τη θέληση σου και μετά να το μετανιώνεις πικρά.

  Και για τους άντρες και για τις γυναίκες, υπάρχουν ζητήματα, που είναι δύσκολο να χαρακτηριστούν. Για παράδειγμα, ευγενικά ζητάει η ηγέτης ενός θιάσου ένα ραντεβού με μια κοπέλα. Με πλήρη συναίνεση η κοπέλα βγαίνει ραντεβού, διαπιστώνει κάποια στιγμή ότι ο παρτενέρ έχει φαντασιώσεις που οριακά μπορεί αν τις ανεχτεί, τελικά αποφασίζει να μην φύγει και τις ανέχεται, αργότερα όμως μετανιώνει. Σε ένα τέτοιο επεισόδιο, είτε θα υποχρεώσεις νομικά, στα ραντεβού προϊσταμένων – υφισταμένων να προηγείται και να έπεται έγγραφο συναίνεσης, είτε από εκεί και πέρα παρεμβαίνει ο νόμος αν υπάρχει παραβίαση του. Διότι εσύ γράφεις για το «μέταλο στα οπίσθια», το οποίο είναι μια αηδία για πολύ κόσμο και προκαλεί εμετό, αλλά οι συναινετικές φαντασιώσεις πρέπει να συλαμβάνονται; Αν δεν είναι συναινετικές, όλα είναι απλά, πρόκειται για βιασμό. Αν όμως είναι συναινετικές και εκ των υστέρων γίνοτναι αντιληπτές ως τραυματικές εμπειρίες, τότε τι ακριβώς πρέπει αν συμβεί;

  Το ζήτημα λοιπόν είναι οι ΔΥΣΚΟΛΕΣ πλευρές μια τέτοιας υπόθεσης και όχι αν συνέβη παραβίαση του νόμου, όπου διαλέγεις να γράψεις ένα σχόλιο όπου επαναλαμβάνεις 100 φορές τον όρο «βιασμό» για να κάνεις τον έξυπνο στα αυτονόητα.

  Άρα λοιπόν, αν ήταν ΠΑΡΑ τη θέληση του 19χρονου τότε, ήταν βιασμός (όπως κι αν συνέβη ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ που αποτελεί βιασμό), άρα δεν υπάρχει καν θέμα για συζήτηση, ο δρόμος είναι η φυλακή, άρα, κακώς έχεις αυτό το ύφος, διότι παραβιάζεις ανοιχτές πόρτες. Το να γράφεις ολόκληρο σχόλιο βασισμένος στον νομικά φορτισμένο όρο «βιασμός», λες και υπάρχουν εδώ άνθρωποι που θα ανέχονταν ένα επεισόδιο βιασμού, δείχνει ότι πρέπει να μάθεις να γράφεις χωρίς να προσβάλεις και να μάθεις να διαβάζεις πριν γράψεις, ειδικά μια τέτοια χοντράδα, σε χώρους όπως αυτός, που δεν έχουν καταντήσει σόσιαλ μίντια.

  ΥΓ
  Το μόνο που μπορώ να προσθέσω, σκεπτόμενος ότι και η περίπτωση της Μπεκατώρου ήταν στα 21 χρόνια της, είναι ότι οι δημοσιοποιήσεις αυτές, έστω και ανώνυμες, έστω και με πλάγια φωτογράφιση του θύτη, θα καταδικάσουν στις συνειδήσεις τα αποτελέσματα της επιβολής της δύναμης της εξουσίας σε οποιαδήποτε ηλικία, που στον χώρο του θεάτρου είναι π.χ. οι οντισιον σε σπίτια. Η οντισιόν σε σπίτια ακούστηκε από ηθοποιούς τις περασμένες ημέρες και σίγουρα κάτι ύποπτο από μόνο του.

 187. Nestanaios said

  188. BLOG_OTI_NANAI.

  Εσύ έχεις σοβαρό πρόβλημα. Και το λέω αυτό επειδή έχεις όλες τις δικαιολογίες.
  Μη ξεχνάς ότι βιασμός δεν είναι μόνο ο βιασμός του σώματος αλλά και της ψυχής και αυτό είναι αυτό που εσύ έχεις πάθει και μετά από πολλά χρόνια δεν δύνασαι να το παραδεχτείς.
  Ένα παιδί έστω και δεκαεννέα χωρίς πατέρα δεν έχει που να στραφεί για βοήθεια και ενδίδει σε αρρωστημένες και άδικες ορέξεις και αυτό είναι βιασμός ψυχής και δική μου γνώμη είναι ότι πρέπει να τιμωρείται με θάνατο. Αλλά βλέπεις επιλέγουν παιδιά χωρίς πατέρα.
  Εσύ να προσέχεις, έχεις πρόβλημα.

 188. Nestanaios said

  116. Mitsos.

  Νέος είσαι ακόμα. Θα γίνεις προσεκτικός.

 189. BLOG_OTI_NANAI said

  189: Nestanaios όπως πάντα γράφεις ανοησίες, διότι ΚΑΙ ο βιασμός της ψυχής επίσης τιμωρείται από τον νόμο. Είναι ΕΓΚΛΗΜΑ. Κανένας εδώ δεν αναρωτιέται αν τιμωρείται το έγκλημα, απλά είσαι αρκετά βλάκας για να το καταλάβεις.

 190. Alexis said

  Και σ’ όλη τη διάρκεια που γινόταν αυτό, έλεγα μέσα μου «φύγε Νίκο, τρέχα, εξαφανίσου». Αλλά ταυτόχρονα ήξερα ότι αν το κάνω, θα πρέπει να δώσω εξηγήσεις στη μητέρα μου και στη θεία μου, να πω τι συνέβη. Μ’ είχε στείλει η θεία μου στο σπίτι αυτό, δεν μπορούσα να της το κάνω αυτό…».

  Aerosol και ΕΦΗ συμφωνώ 1000% με όσα γράφετε και ναι, ο,τιδήποτε γίνεται χωρίς συναίνεση και υπό την απειλή σωματικής ή ψυχολογικής βίας είναι ΒΙΑΣΜΟΣ.
  Όμως διαβάζω το παραπάνω απόσπασμα και τρελαίνομαι! Επιτέλους ποιο ήταν αυτό το μεγάλο κακό που δεν έπρεπε να κάνει στη θεία του και στη μάνα του και τα ανέχτηκε όλα αυτά; Πού ακριβώς μπαίνει ο πήχης της αυτοεκτίμησης και της ατομικής αξιοπρέπειας;

 191. aerosol said

  #188
  Ασφαλώς το σχόλιό μου δεν γράφει 100 φορές βιασμός. Το γράφει δύο (αριθμητικά: 2).
  Και το αν εμπίπτει η περίπτωση στη νομοθεσία δεν θα το κρίνω εγώ. Χέστηκα αν «εμπίπτει νομικά στο βιασμό», παιδάκια είμαστε; Για δικηγορικές αγορεύσεις ερχόμαστε εδώ;
  Ναι, απ’ ότι βλέπω υπάρχουν άνθρωποι εδώ που δέχονται ένα βιασμό αν έχουν μείνει στο τι θεωρούσαν βιασμό το ’60 και το πώς κρίνεται από την νοημοσύνη, το φύλλο ή την συμπεριφορά του θύματος.

  Αν διαβάζοντας την ιστορία του λινκ κατάφερες να σχολιάσεις πως
  «Το λυπηρό είναι ότι από τη συνέντευξη φαίνεται να φέρει βάρος τεράστιο. Πιθανόν να έψαχνε και ο ίδιος τον σεξουαλικό του προσανατολισμό, αλλά με αυτά που του συνέβησαν εισέπραξε μόνο ένα τραύμα.»
  … τότε σου ομολογώ πως η «εξυπνακίστικη» και «προσβλητική» μου αντίδραση που διάβασες είναι η ΠΟΛΥ λογοκριμένη βερσιόν και ΜΟΝΟ για χάρη του ιστολογίου.
  Αν σε αυτή την αφήγηση κατάφερες να μιλήσεις για πιθανή συναίνεση, τεράστιο βάρος (=ευθύνη) και ότι ο άλλος 19 χρονών έτσι έψαχνε τον σεξουαλικό του προσανατολισμό τότε δεν έχεις καταλάβει καν τι εικόνα δημιουργείς για εσένα τον ίδιο.
  Να θυμήσω πως στην Ελλάδα η ηλικία συναίνεσης είναι 15 ετών. Νομικά, μια που μας κόφτει τόσο, θα μπορούσαν αυτα θα μπορούσαν να συμβούν σε 15χρονο και να αναρωτιόμαστε αν τά’θελε ο κώλος του -απολύτως νομότυπα.

 192. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  πολλές αβρότητες βλέπω…
  Πάρτε παράδειγμα για την αξιολόγηση για το θέμα από το #187 της ΕΦΗς.

  Για το γεύμα του ΠΘ στην Ικαρία:
  Έχει γίνει σχετική «μνεία» στο τουίτερ κι αλλού, προσπαθήσανε να πουν πως ήταν όλοι εμβολιασμένοι γιατί στα μικρά νησιά ο εμβολιασμός γίνεται οριζόντια, άσχετα από ηλικίες, αλλά κι εκεί την πάτησαν (τότε ποιους εμβολιασμούς πήγε να επιθεωρήσει ο ΠΘ;;; 😂🙄), μετά είπαν «…ε, όχι κι όλοι…» και γέλασε το παρδαλό κατσίκι κλπ. ευτράπελα. Είναι γελοίοι και οι συμπεριφορές τους ελιτίστικες, εγωιστικές κλπ. Λές και δεν το ξέραμε.

 193. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μέχρι και ο συγκυβερνών Σκάει βλέπω να τους κράζει, έστω ήπια, έστω και για τα μάτια του κόσμου. Κράξιμο και για τη φιέστα της Ικαρίας και για το αλαλούμ με το τέικ αγουέι. Τριγμοί στη συγκυβέρνηση των μπάχαλων; Μπα, οι συνδετικοί αρμοί συμφερόντων είναι πολύ ισχυροί.

 194. dryhammer said

  195. Και τα «καλά» τους (λέμε τώρα) και τα «κακά» τους για τα μάτια (πότε του κόσμου, πότε ορισμένων) γίνονται. Αλλά κι αυτό ακόμα θέλει την τέχνη του, αλλιώς… τα βλέπουμε (με τα μάτια μας) καθημερινά. [Δεν αθωώνω τους προηγούμενους, προπροηγούμενους, προπροπρο… κλπ. Ανέκαθεν για το θεαθήναι όλα, απλά αλλάζει ενίοτε το φιλοθεάμον κοινόν όπου απευθύνονται – αλλά τα βλέπουν όλοι όσοι βλέπουνε]

 195. dryhammer said

  …και δεν το διορθώνω σε «φιλοθέαμον»

 196. Γιάννης Κουβάτσος said

  Συγγνώμη, Aerosol και Έφη, αλλά πρέπει να οριοθετούμε τα πράγματα, αν δεν θέλουμε να καταντήσει πολτός η ιστορία του metoo. Όσες καταγγελίες διαβάσαμε μέχρι τώρα από γυναίκες εναντίον ανδρών στον χώρο του αθλητισμού και του θεάτρου, είναι βάσιμες και πειστικές. Αλλά η επίμαχη ιστορία,όχι, εμένα τουλάχιστον δεν με πείθει. Δύο μαντράχαλοι 19 και 22 ετών που υπακούουν σαν ρομποτάκια στις εντολές ενός κτήνους, μόνο και μόνο για να τους βοηθήσει να γίνουν φίρμες στο θέατρο, ε, όχι, αγανακτώ με τον ανώμαλο εξουσιαστή, αλλά αγανακτώ και μαζί τους. Στη συνέντευξη δεν διακρίνω πουθενά χρήση σωματικής και ψυχολογικής βίας. Δύο εναντίον ενός ήταν, δύο νέοι άντρες εναντίον ενός σαραντάρη, που δεν τον λες και ντούκι σωματικά.
  Επαναλαμβάνω: Η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή, άνθρωποι υπέφεραν και υποφέρουν από εξουσιαστικά κτήνη, ας μην επιτρέψουμε να εκφυλιστεί, όπως συνέβη στις ΗΠΑ, όπου κάποια βγήκε και είπε ότι πριν από 40 χρόνια ο Τραμπ την είχε κοιτάξει λάγνα, όταν έτυχε να συνταξιδεύψουν με το ίδιο αεροπλάνο. Τα θύματα πρέπει να βγαίνουν και να ξεμπροστιάζουν τους θύτες, όχι όσοι βρίσκουν ευκαιρία για δημοσιότητα και διαφήμιση.

 197. Γιάννης Κουβάτσος said

  198: Και να συμπληρώσω στο 198: Ναι, θα μπορούσε το θύμα ή «θύμα», στην προκειμένη περίπτωση να ήταν 15 χρόνων, νομικά θα μιλούσαμε για συναίνεση. Αλλά μόνο νομικά, όχι ουδιαστικά. Γιατί ουσιαστικά υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές ανάμεσα σε έναν 15χρονο και έναν 19χρονο, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά και πνευματικά. Ακόμα στην εν λόγω περίπτωση απουσιάζει το ζήτημα της απελπισίας, το να εκμεταλλεύεσαι δηλαδή την ανάγκη του άλλου για επιβίωση.

 198. […] Ο τίτλος του σημερινού μας πολυσυλλεκτικού άρθρου, θα το μαντέψατε, οφείλεται σε ένα από τα μεζεδάκια της πιατέλας. Θα μπορούσα να βάλω κάποιον τίτλο σχετικόν με την πανδημία, τις μεταλλάξεις, το επικείμενο τρίτο κύμα, θα μπορούσα να πω για το ακορντεόν, τη μαραθώνια συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων και το σφίξιμο του λοκντάουν, αλλά σκέφτηκα ότι πανδημικούς… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2021/02/06/meze-465/ […]

 199. Ο Κούλης παρουσιάζει συμπτώματα …βασιλικά αφού βρέθηκε στην πρωθυπουργία όπως και ο πατέρας του (κατ’ άλλους ο παππούς του- θυμίζω πως ο ακατανόμαστος είχε δηλώσει πως η Ντόρα θα γινότανε εξαιρετική πρωθυπουργίνα, για τον Κούλη, τίποτε) όπως συμβαίνει και στις βασιλείες. Ιδια συμπτώματα είχε παρουσιάσει κι ο Γιωργάκης- αν θυμάστε καλά- άσχετο αν αυτός έκανε την «δουλειά» του στα γρήγορα κι αποσύρθηκε με την βασιλική αποζημίωση. Ο Κωστάκης, σαν ανηψιός, ήταν πολύ πιο συγκρατημένος, μάλλον σαν συγκρατημένος αντιβασιλεύς κυβέρνησε.

  Και καλό είναι να θυμόμαστε πως ένα σεβαστό ποσοστό (περίπου 30% την τελευταία φορά που μετρήθηκε), έχοντας ψυχολογικά προβλήματα και λίγη λογική πως δεν μπορεί το ίδιο να βασιλεύσει, εύχεται ολόψυχα να υπάρχει (αντ’ αυτού) βασιλιάς και κάτι συμπεριφορές σαν του Κούλη τις εγκρίνει με την ίδια αφέλεια που χαρακτηρίζει τους γείτονες του μπασκλασαρία.

  Φταίει και η εκκλησία που άργησε να κάνει τους βασιλεύσι, ευσεβέσι !!

 200. sarant said

  198 Παραλείπεις όμως, Γιάννη, την εξουσία που έχει ο σκηνοθέτης πάνω στους επίδοξους ηθοποιούς. Και μόνο ότι καλεί τον 19χρονο στο σπίτι του «για να πει τον μονόλογο» και του την πέφτει, είναι καταδικαστικό -ανεξάρτητα από το αν ο νεαρός έπρεπε ή μπορούσε να φύγει.

 201. Γιάννης Κουβάτσος said

  202: Μα νομίζω πως είπα σαφώς και κατηγορηματικά τη γνώμη μου για τον σκηνοθέτη, Νικοκύρη. Αλλά εκτός από ηθική απέχθεια δεν βλέπω κάτι άλλο να μπορούμε να εκφράσουμε στην περίπτωση αυτή. Θα εξέφραζα αμέριστη συμπάθεια και εκτίμηση στον νεαρό, αν είχε ρίξει δυο χαστούκια στον σκηνοθέτη και είχε βροντήξει την πόρτα πίσω του. Τώρα, όμως, μόνο απέχθεια για την παθητική, ίσως και υστερόβουλη, στάση του μπορώ να νιώσω.

 202. spyridos said

  Αν ήταν περιγραφή 19χρονης θα υπήρχε ομοφωνία ότι είναι βιασμός. Αλλά ο σεξισμός ζει και βασιλεύει βλέπω.

 203. Pedis said

  Τον βλέπει για λίγα λεπτά, τον μπανίζει, σκέφτεται «Α χά αυτόν θα τον πηδήξω», περνάνε μερικές μέρες, τον καλεί στο σπίτι και τον παίρνει παρτούζα.

  Εκτός κι αν είστε του επαγγέλματος και του χώρου και γνωρίζετε ότι ο συγκεκριμένος είναι μανιακός νυμφομανής, γαμπρομανής ξερωγώ, έχει το μυαλό του κολλημένο στο πώς να απαυτώσει στην ψύχρα όποιον πιτσιρικά συναντά, η διήγηση, έτσι από μόνη της χωρίς άλλο στοιχείο δεν μου είναι πιστευτή.

 204. Pedis said

  Την ίδια αίσθηση μού έδωσε και η καταγγελία και η περιγραφή σχετικά με τoν μουσικοσυνθετη. Από μόνης της η ιστορία, χωρίς αλλο στοιχείο και μαρτυρία για τον καταγγελόμενο και τις συνήθειές του, εμένα μου φάνηκε ψεύτικη. Με το που βλέπει το κοριτσάκι για πρώτη φορά κάθεται και την π…ζει μπροστά της. Ντάξ’ …

 205. BLOG_OTI_NANAI said

  193: Καταρχάς γελοιοποιείσαι, διότι δεν κατάλαβες (και δεν ρώτησες) ότι με τη φράση «τεράστιο βάρος» δεν μιλάω για ευθύνη, αλλά για το βάρος της τραυματικής εμπειρίας. Μία πρώτη ένδειξη της αυθαιρεσίας κάποιου που όπως λέει το άρθρο, παίζει βλακωδώς «εν ου παικτοίς».

  Και η απόδειξη της πονηρής σου προσέγγισης, είναι η εξής:

  1) Όταν γράφεις «βιασμός», είναι όρος που νομικά τιμωρείται. Δεν γίνεται να είναι «βιασμός» και να μην τιμωρείται.
  2) Και όμως, ενώ γράφεις «βιασμός» και «γυναίκες που βιάζονται» και ταυτόχρονα γράφεις βρε απίθανε, για «το πώς κρίνεται κάθε περίπτωση νομικά είναι άλλο θέμα»!!!

  Μα είσαι σοβαρός; Μιλάς για βιασμό και αναρωτιέσαι «πώς κρίνεται νομικά»;!
  Υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη της πονηριάς σου;
  Ομολογείς άθελα σου με τη φράση «πώς κρίνεται νομικά» ότι βλέπεις κι εσύ μια δύσκολη περίπτωση (αλλιώς δεν θα έβαζες ποτέ το ερώτημα «πώς κρίνεται νομικά»), και όμως, ονομάζεις την πράξη «βιασμό», άρα κάτι που είναι ΔΕΔΟΜΕΝΟ ότι αποτελεί ΕΓΚΛΗΜΑ.

  Είσαι ένας πονηρός υποκριτής και γι’ αυτό αναρωτιέσαι χωρίς να το καταλάβεις, «πώς κρίνεται νομικά» ένας βιασμός!
  Πρόσεξε καλά λοιπόν τα όρια του θράσους σου απέναντι μου και μην τολμήσεις να ξαναδιαστρεβλώσεις τις σκέψεις μου για τόσο σοβαρά ζητήματα.

 206. BLOG_OTI_NANAI said

  204: Η δυσκολία της περίπτωσης δεν έχει ουδεμία σχέση με σεξισμό, παρά μόνο με την ίδια την διήγηση που περιγράφει πολλά βήματα πριν φτάσει στο ακραίο αποκορύφωμα, βήματα εξίσου βίαια αν δεν είναι συναινετικά. Ο ίδιος περιγράφει την έως τότε ψυχολογική του κατάσταση ως εξής: καθόταν επειδή σκεφτόταν τι θα πει η μητέρα του και η θεία του. Υπάρχει ένας ασύμβατος συνειρμός στο να υπομένει κάποιος αυνανισμό τρίτου, ξεγύμνωμα και στοματικό έρωτα με αυτή την αιτιολογία, που κανονικά θα έπρεπε να λειτουργήσει αντίστροφα: φεύγω από εδώ ακριβώς επειδή σκέφτομαι τι θα πει η μητέρα μου και η θεία μου αν ανεχτώ όλα αυτά που μου ζητάει.

  Από την άλλη, είναι πιθανόν η συναίνεση να έπαψε στην τελευταία ακραία πράξη που ήταν αναπάντεχη. Μπορεί εκεί να υπάρχει νομικό έρισμα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο νεαρός έφτασε εκεί όχι με προσωπικό ραντεβού, αλλά με πλαστό, δήθεν «επαγγελματικό» ραντεβού.

  ΥΓ
  Όταν μία τόσο σοβαρή συζήτηση γίνεται από άτομα που ουδέποτε έχουν ανεχτεί αναφορές σε βία, διακρίσεις, σεξισμό εις βάρος κάποιου, πόσο μάλλον του αδυνάτου, θα πρέπει να αποφεύγονται τα χυδαία υπονοούμενα. Πλακίτσα και χαβαλές σε στιλ «σόσιαλ μίντια» δεν χωράει σε αυτά τα ζητήματα.

 207. Pedis said

  https://www.efsyn.gr/themata/thema-tis-efsyn/280229_i-epanastasi-toy-1821-kai-i-dexia

  Αλλά αυτή η αντίθεση που οδήγησε σε ένα «κιτσάτο υβριδικό σχήμα» ανταποκρίνεται ακριβώς στην ταυτότητα της σημερινής Δεξιάς στην Ελλάδα, που επιχειρεί να συνδυάσει τη σκληρή εθνικιστική ατζέντα (μέσω της οποίας προσεγγίζει και ενσωματώνει ακόμα και την Ακροδεξιά) με μια ακραία προσήλωση στα οικονομικά δόγματα του νεοφιλελευθερισμού και τις πολιτικές τους απολήξεις.

  Δεν είναι κάτι νέο για όσους θυμούνται ότι οι ιδρυτές της σχολής του νεοφιλελευθερισμού, τα «παιδιά του Σικάγου», μπόρεσαν να δειγματίσουν το πρόγραμμά τους μόνο σε καθεστώτα όπως η χιλιανή δικτατορία του Πινοσέτ.

  [Έτσι!]

 208. Καλημέρα,
  152 με ημερομηνία 5/2 (το τελευταίο της μέρας) που όμως μέχρι την ώρα που έγραφα το 95 (στις 18;30 δηλ. χτες) δεν υπήρχε τίποτα. Και βέβαια, άντε να τ’ αποδείξεις. Για όποιον θέλει την ΚΥΑ όπως δημοσιεύτηκε στο
  http://www.et.gr/idocs-nph/search/pdfViewerForm.html?args=5C7QrtC22wEzH9d6xfVpRXdtvSoClrL8Me0aJK1aIZ15MXD0LzQTLf7MGgcO23N88knBzLCmTXKaO6fpVZ6Lx3UnKl3nP8NxdnJ5r9cmWyJWelDvWS_18kAEhATUkJb0x1LIdQ163nV9K–td6SIuYNxR0IE9869NaXntX29j48x0DuTdrW3xEjoKBSb5ITL

 209. Γιάννης Κουβάτσος said

  208: ΥΓ. Πολλά ζητάς, φίλε μου. Οι χαρακτηρισμοί και τα υπονοούμενα είναι πιο αποτελεσματικά και πιο ξεκούραστα από την επιχειρηματολογία. Σιγά να μην καθόμαστε κάθε φορά να αποδεικνύουμε (και σε ποιους; και γιατί;) ότι δεν είμαστε φασίστες, σεξιστές και ρατσιστές, επειδή διαφωνούμε με την Αποψάρα τους.

 210. freierdenker said

  Αυτό που βγάζει μάτι στον μεταφρασμένο τίτλο είναι οτι το «The Donme» έγινε «Οι Ντονμέ της Θεσσαλονίκης». Το Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει καθόλου στον τίτλο του αγγλικού βιβλίου, προστέθηκε στην ελληνική μετάφραση για λόγους μάρκετινγκ.

  Στην ελληνική wikipedia το λήμμα είναι Ντονμέ. Αν δει κανείς την ιστορία του λήμματος, αρχικά ήταν Ντονμέδες. Στην αγγλική έκδοση το Donme χρησιμοποιείται και ως επίθετο, αναρωτιέμαι αν το ίδιο συμβαίνει και στην ελληνική μετάφραση, π.χ. «η Ντονμέ θρησκεία» ή «η θρησκεία των Ντονμέ».

  Δεν ξέρω αν υπάρχει θέμα εδώ με το τι είναι politically correct (πόσοι γνωρίζουν την λέξη, και σε πόσους φέρνει αρνητικούς οι θετικούς συνειρμούς ο ένας ή ο άλλος τύπος). Από την άλλη, λόγω αντισημιτισμού, υπάρχει μεγάλη ευαισθησία για το ποιες λέξεις ή ακόμα και τύπους χρησιμοποιούμε (για παράδειγμα, στα αγγλικά υπάρχει συζήτηση για το αν πρέπει να λέμε οτι κάποιος είναι Jew ή Jewish). Το Κ.Ι.Σ. προφανώς έχει γράψει την ιστορία του ως Κ.Ι.Σ. και αυτό δεν αλλάζει, αλλά αν ήταν να ιδρυθεί σήμερα (ιδρύθηκε με νόμο το 1945) μπορεί να το ονόμαζαν Εβραϊκό αντί για Ισραηλιτικό.

  https://www.wnycstudios.org/podcasts/otm/segments/it-okay-say-jew

 211. Nestanaios said

  191. BLOG_OTI_NANAI.

  Τον πατέρα να φοβάσαι και όχι τον νόμο. Ένας πατέρας το τελευταίο πράγμα που θα σκεφτεί είναι ο νόμος.

 212. Nestanaios said

  207, 208. BLOG_OTI_NANAI.

  Εγώ είμαι σίγουρος ότι δεν έχεις δικά σου παιδιά. Αν είχες, δεν θα υποστήριζες όλες αυτές τις νομικούρες και ανοησίες.

 213. freierdenker said

  Χωρίς να είμαι σίγουρος, έχω την αίσθηση οτι το εν ου παικτοις ως «χωρίς αντίπαλο» προήλθε από την αθλητική δημοσιογραφία. Υπάρχει και μια εννοιολογική γέφυρα «παίζουμε χωρίς αντίπαλο» -> «σας παίζουμε για πλάκα». Οπότε στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί κάποιος να πουλήσει λίγο τρέλα και να τα μπαλώσει αν χρειαστεί.

  Π.χ. ένα άρθρο του Δημήτρη Καμπουράκη για τον Τσίπρα, γραμμένο σε στυλ «εδώ τα λέμε χύμα», καταλήγει με ένα «Ο Κυριάκος παίζει εν ου παικτοίς και μοναδικός του αντίπαλος είναι ο εαυτός του». Αν τον ρωτήσει κανείς τι εννοεί, μπορεί να πει οτι ο Κυριάκος παίζει για πλάκα, ενώ δεν θα έπρεπε να είναι έτσι γιατί ο τόπος έχει ανάγκη την σοβαρή αντιπολίτευση.

  https://www.liberal.gr/apopsi/mia-fora-pseutis-panta-pseutis/304287

 214. Nestanaios said

  203. Γιάννης Κουβάτσος.

  Ήσουν δάσκαλος και δεν ξέρεις την ψυχολογία των παιδιών. Εγώ σου λέω ότι αν έξω από την πόρτα τον περίμενε ο πατέρας του, αυτό το παιδί θα είχε κάνει αυτό που λες και κάτι άλλο ακόμα.
  Ούτε την ψυχολογία αυτών ξέρεις. Αναζητούν παιδιά χωρίς πατέρα. Και αυτός ήξερε από την θεία ότι δεν υπάρχει ενεργός πατέρας. Προμελετημένο το πράγμα. Και ο νόμος θα πρέπει να είναι πολύ διαφορετικός για τέτοιες περιπτώσεις. Τις άλλες περιπτώσεις τις φροντίζει ο πατέρας.

 215. sarant said

  215 Όμως ούτε το «παίζει για πλάκα» είναι η σημασία του «παίζει εν ου παικτοίς». Κανονικά είναι σαφώς αρνητικό.

 216. freierdenker said

  217, ισχύει, πρέπει να το ζορίσει κανείς για να κάνει την γέφυρα. Βασικά έχω την αμυδρή εντύπωση οτι πρόκειται για κοτσάνα σπορτκάστερ που έμεινε.

 217. Γιάννης Κουβάτσος said

  216: Ναι, δεν είμαι αμπελοψυχολόγος και δεν κάνω εικασίες. Κοιτάζω τα γεγονότα και οι δεκαενιάχρονοι δεν είναι παιδιά, είναι άντρες τόσο βιολογικά όσο και νομικά. Παιδί ήταν το εντεκάχρονο κοριτσάκι που αποπλάνησε ο παιδόφιλος προπονητής του και τώρα λέει, ο θρασύδειλος αλήτης, πως εκείνο τον προκάλεσε. Αν δεν βάλουμε όρια, τότε η υπόθεση «metoo» θα εκφυλιστεί, το λέω και θα το ξαναλέω, και τότε τα γνήσια θύματα, τα ανυπεράσπιστα θύματα, θα συνεχίσουν να είναι θύματα των ορέξεων και των εκβιασμών του κάθε ανώμαλου.

 218. … Η Λίβερπουλ (ας πούμε) «έκλεισε» τον τάδε παίκτη. …

  Μόλις έχουμε φτάσει στην Τροία, ΝΥ,
  ο Σύλλογος Ελλήνων Φοιτητών χρειάζεται αίθουσα για την χοροεσπερίδα που ετοιμάζει,
  και προτρέπουμε τον Γραμματέα να πάρει τηλέφωνο αμέσως για να προλάβει
  να κλείσει το Grand Ballroom του πανεπιστημίου:

  – Hello, I would like to close the Grand Ballroom!

  Το κρατήσαμε ρεζερβέ, μετά από κάποιες επεξηγήσεις.

 219. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Απέφυγα να σχολιάσω, κυρίως επειδή έχω σαουδαραβικές απόψεις επί του θέματος και θα ήμουν προκλητικά παράφωνος. Ρωτώ, όμως, καλοπροαίρετα, αριστερούς και δεξιούς. Σ’ αυτήν την φάση, που δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε εμετούς από αυτά που βλέπουμε (σε μιά τέτοια βράση κολλάει καλύτερα το σίδερο..), πώς και δεν βρέθηκε ΕΝΑ ΚΟΜΜΑ να κάνει προτάσεις για το:
  1)Πώς μπορούμε, ως κοινωνία, να υιοθετήσουμε τόσο εξοντωτικούς νόμους, που να κόβονται τα ήπατα όσων κινούνται σ’ αυτόν τον υπόκοσμο, και μόνο με την σκέψη μιάς τέτοιας εμπλοκής;
  [Όσο ανίκητη σεξουαλική ανωμαλία και να σέρνει κάποιος, υπάρχουν χίλιοι δυό τρόποι -κοινωνικά αποδεκτοί- για να την διοχετεύσει. ]
  2)Πώς μπορούμε να συμφωνήσουμε, ως κοινωνία, να αποκλείσουμε απόλυτα, από κάθε συναφή επαγγελματική δραστηριότητα τα καθάρματα που διπράττουν τέτοια εγκλήματα;
  3)Πώς θα διατηρήσουμε ΔΙΑΡΚΩΣ αυτό το ευοδωτικό κλίμα, ώστε τα απρόσφορα θύματα να μην αισθάνονται δυσκολία για να καταγγείλουν τέτοιες συμπεριφορές;
  4)Πώς θα καταφέρουμε να λειτουργήσουμε θεραπευτικά γι αυτά τα θύματα; [λχ η κοινωνική λειτουργός: «Έλα εδώ αγόρι μου που το όνειρό σου ήταν να παίξεις στο θέατρο και έπεσες σ’ αυτό το τέρας. Θα κοιτάξουμε να βρεθεί μιά θέση σε κάποια κρατική σκηνή ή κάποιο περιφερειακό θέατρο και θα σε βολέψουμε με αξιοπρέπεια» κ.ο.κ]

 220. … «που εισάξαμε». …
  από τη Μεγαλόνησο … δήλωσε: Εισήξαμε … που εμποδίζει και τη ρίμα με το… λυσσάξαμε …

  … αλλά και εισάξαμε,
  που μπορεί να προδιαθέσει για θετική αντιμετώπιση ως
  σάξαμε
  (ταχτοποιήσαμε — το έλεγε συχνά η γιαγιά μου)

 221. Nestanaios said

  219. Γιάννης Κουβάτσος

  Οι δεκαεννιάχρονοι με πατέρα δεν είναι παιδιά αλλά οι δεκαεννιάχρονοι χωρίς πατέρα είναι παιδιά. Εγώ έχω δει παιδιά 40 χρόνων και άνδρες 12 χρόνων. Ο χρόνος σταματάει την ώρα που παύει να υπάρχει ο πατέρας. Το «βιολογικό» και το «νομικό» εδώ δεν παίζει. Και όποιος τα επικαλείται είναι αλλού αντί αλλού.
  Και εγώ δεν είμαι αμπελοψυχολόγος αλλά είμαι πολύ καλός ζωοψυχολόγος.

 222. 220 For how many atoms?

 223. Νίκος Κ. said

  Σχετικά με την καταγγελία του 19χρονου:
  Τα νομικά ας τα βρουν οι νομικοί και οι δικαστές. Αυτό που για εμένα «υποστηρίζει» τα λεγόμενά του είναι το ακόλουθο: Έχουν περάσει 16 χρόνια και έκανε την καταγγελία μόνο και μόνο παίρνοντας το θάρρος από όλα όσα έχουν συμβεί πρόσφατα. Επίσης (από ότι λέει) δεν δραστηριοποιήθηκε στον χώρο των τεχνών (για να περιμένει κάτι ή για να εκδικείται κάποιον).
  Να έκανε την καταγγελία για να κάνει ντόρο γύρω από τον εαυτό του; Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που θα ήθελε να συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας προβάλλοντας μια τέτοια περιγραφή.

 224. Μαρία said

  Καλτάκη: ότι πρέπει για ρεπορτάζ όπου γίνεται της πουτάνας 🙂

 225. Γιάννης Κουβάτσος said

  221: Έχουμε καμιά τριανταριά χιλιάδες ηθοποιούς, Γιώργο. Οι περισσότεροι ατάλαντοι. Δεν γίνεται να βρούμε δουλειά σε όλους. Εκτός από το νομοθετικό πλαίσιο και την καταστολή, θα πρέπει και να πάψουμε να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας σαν μπεμπέκους και σαν μπεμπέκες και να τα γαλουχούμε με την ψευδαίσθηση ότι η κοινωνία είναι ένας ειδυλλιακός ανθώνας, που τα περιμένει με ανοικτές αγκάλες να δρέψουν όποια λουλουδάκια ονειρεύονται. Πρέπει να τα προετοιμάζουμε για τα τέρατα που υπάρχουν εκεί έξω. Η ιστορία του νεαρού και η αξιοθρήνητη αντίδρασή του είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού που λέω.

 226. freierdenker said

  Όταν ο Λιγνάδης έδωσε την παρακάτω συνέντευξη, η υποψηφιότητα του για διευθυντής του Εθνικού θα έπρεπε να είχε αποκλειστεί αυτόματα.

  «Aς μου τύχει η καψούρα και ας πάει στον διάολο η αξιοπρέπεια. Αν πρέπει να την διατηρήσεις είναι γιατί λειτουργεί αφροδισιακά. Είναι αφροδισιακό δηλαδή, να κάνεις τον δυνατό.»

  «Καψουρεύτηκα και θα κοιτάξω την αξιοπρέπεια; Τι λέτε ρε; Δεν με ενδιαφέρει η αξιοπρέπεια.»

  Προφανώς τότε (το 2019) η συνέντευξη διαβάστηκε διαφορετικά. Έπαιξε σίγουρα μεγάλο ρόλο και οτι ανάμεσα στα δυο αποσπάσματα που παρέθεσα παρεμβάλει και μια πρόταση από την Αντιγόνη του Σοφοκλή.

  Στην ίδια συνέντευξη δείχνει οτι ο ίδιος διάβαζε καλά την τότε κατάσταση.

  «… δεν θα μιλούσα έτσι, αν δεν είχα φτιάξει το στάτους που έχω σήμερα. Έχω φτάσει όμως, σε μια ηλικία που ακόμη και να κατ…ήσω πάνω στη σκηνή θα πουν «μμμ τι τόλμη ο Λιγνάδης».

  Τι να σου κάνει μετά ο 19χρονος? Πήγε ως πρόβατο στη σφαγή.

  https://www.zappit.gr/showbiz/echo-katastrepsei-olokliri-parastasi-gia-chari-enos-erota-o-pateras-mou-gam-e-ti-zoi-kai-tin-ygeia-tou-gia-ton-erota-7/1016163

 227. aerosol said

  #198 #199 #203 #211
  Η εν λόγω ιστορία μπορεί να είναι ψέμα. Θα μπορούσε να είναι και απόσπασμα λογοτεχνικού έργου. Δεν έμεινα εκεί -και μέχρι να βγει κάτι πιο συγκεκριμένο δημόσια, δε με νοιάζει. Η δική μου αντίδραση είναι στο ποιός τρόπος σκέψης πυροδοτείται από αυτή την αφήγηση, πώς αυτή αντιμετωπίζεται και τι κοινωνικά αντανακλαστικά προκύπτουν.
  Έχω γνωρίσει 16χρονο που θα ψάρωνε κάμποσους 30ρηδες που γνωρίζω. Και 50χρονο που είναι σαν αρνί.
  «Θα εξέφραζα αμέριστη συμπάθεια και εκτίμηση στον νεαρό, αν είχε ρίξει δυο χαστούκια στον σκηνοθέτη και είχε βροντήξει την πόρτα πίσω του. Τώρα, όμως, μόνο απέχθεια για την παθητική, ίσως και υστερόβουλη, στάση του μπορώ να νιώσω.»
  Κι εγώ θα εξέφραζα εκτίμηση στην πρώτη περίπτωση. Κι έχω μεγαλώσει να νιώθω απέχθεια για μια τέτοια παθητική στάση (το υστερόβουλη δεν προκύπτει από κανένα «κέρδος» του αφηγητή, το αφήνω). Δηλαδή… έχουμε μεγαλώσει και οι δυο να νιώθουμε απέχθεια για κάποιον που κρίνουμε πιο παθητικό από εμάς ή από το αντρικό πρότυπο. Επειδή όμως αναπόφευκτα κάμποσοι άνθρωποι θα είναι έτσι ή μια στιγμή θα φερθούν έτσι (ίσως κι εμείς μια στιγμή στη ζωή μας), αυτό σημαίνει πως κάποια άθλια συμπεριφορά εναντίον τους τους αξίζει; Πως είναι δική τους ευθύνη αν την υποστούν;
  Θα πιάσω ένα κλισέ του σινεμά: Κι εγώ κι εσύ μπροστά σε έναν πορωμένο συμμορίτη, ισοβίτη για πολλαπλά εγκλήματα, ίσως είμαστε (με ανάλογα δικά του κριτήρια) καραφλώροι. Οπότε αν μας βουτήξει να μας κάνει τις bitches του στη φυλακή τα θέλει ο κώλος μας, ας ήμασταν σκληρότεροι, όπως οι άντρες στον δικό του κόσμο -που θα νιώθουν απέχθεια για την συγκριτική παθητικότητά μας. Νομίζω το γιατί νιώθουμε απέχθεια και το τι θεωρούμε ως ανεκτό αποτέλεσμα της έλλειψης «αντρωσύνης» είναι κλειδί για το πόσο μπάζει αυτή η θεώρηση. Άντρες και γυναίκες όλων των σωματότυπων, διανοητικών δυνατοτήτων και ψυχοσύνθεσης έχουν δικαίωμα να είναι ασφαλείς.

  Θέτω προς σκέψη το πού βάζεις τα όρια να μην συνάδει με το πού τα βάζουν αυτοί που έχουν ασχοληθεί ενεργά με φαινόμενα σεξουαλικής βίας, παρενόχλησης και βιασμού. Ειδικά η άποψή σου (και όχι η «αποψάρα σου», ειρήσθω εν πάρόδω…) για την σωματική ρώμη ως ικανό αποτρεπτικό βιασμού πολύ συχνά διαψεύδεται από την πραγματικότητα. Κοιτάζεις τα γεγονότα όπως θα ήθελες να είναι ή θα ήταν αν όλοι ήταν σαν εσένα.

  Το #metoo δεν αφορά μόνο περιπτώσεις που εμπίπτουν σε νομική έρευνα. Ποτέ δεν αφορούσε μόνο τέτοιες. Αφορά και περιπτώσεις ηπιότερης σεξουαλικής παρενόχλησης, καθώς και περιπτώσεις που η όποια ποινική ευθύνη έχει παραγραφεί προ πολλού. Αφορά περιπτώσεις που απασχολούν ηθικά την κοινωνία πρώτα απ’ όλα. Παράδειγμα: ο αγαπημένος μου κωμικός Louis CK (και ίσως ο πιο πετυχημένος standup κωμικός στον κόσμο εκείνη την περίοδο) είδε την καριέρα του να κόβεται εν μία νυκτί και γνώρισε διασυρμό για κάτι που εδώ θα λέγαμε πως είναι στα όρια του ανέκδοτου.
  Και η τωρινή ελληνική εκδοχή αυτής της ιστορίας έχει να κάνει με καταγγελίες που γίνονται για ηθική δικαίωση και κοινωνική κατακραυγή και όχι ποινικές ευθύνες. Αυτό μπορεί να το πούμε θολό, πολτό, πάντως έτσι είναι. Ναι, είναι αναπόφευκτο σε αυτό το τρένο να επιβιβαστούν και άτομα που θα το παίξουν θύματα για δικούς τους λόγους. Έχω πολλούς λόγους να πιστεύω πως η καριέρα και το όνομα του Τζώνυ Ντεπ βουλιάζουν εξαιτίας μιας πολύ επικίνδυνης γυναίκας που αυτή τη στιγμή θεωρείται ηρωίδα…

 228. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @227. Γιάννη, τα περί ευρέσεως εργασίας ήταν ένα παραδειγματάκι για το πως θα μπορούσαν οι κρατικές υπηρεσίες να ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΝ να γιατρέψουν τέτοιες πληγές και να συμβάλουν σε μιά λιγότερο υποτακτική/ μοιρολατρική στάση αυτών των ευάλωτων νέων απέναντι στους εκβιασμούς τέτοιων καθαρμάτων.
  Πάντως, γενικά συμφωνώ..

 229. … των πιλότων ελικοπτέρων που με βολονταρισμό πέταξαν …

  Ήταν βολάντες βολονταριστές

 230. … Β’ γυναικείου ρόλου έχει πέντε μαντραχαλαίους με πρώτον τον Σάσα Μπάρον Κοέν! …

  Ε, πρέπει να τους αναγνωριστεί το υποκριτικό ταλέντο, αν έπαιξαν γυναικείο ρόλο.

 231. Γιάννης Ιατρού said

  Μετά από παρότρυνση γνωστής σχολιάστριας👍😍 το ανεβάζω, για να θυμηθούμε τα παλιά, το ΄68 κλπ. με τις τότε επιτυχίες κλπ. προσαρμοσμένο στην σημερινή κατάσταση και με προβολή στο μέλλον:
  https://drive.google.com/file/d/1pxQ5gYjzNX4WY4Zl_nJmfWMqiNwuNK7C/view?usp=sharing

 232. … 李美 σημαίνει στα κινέζικα
  «ωραία δαμάσκηνα»
  και διαβάζεται λι μέι. …

  Είναι από την κινέζικη επαρχία
  Ωραία Δαμάσκινα,
  φημισμένη για την παραγωγή τους

 233. Pedis said

  Τι συγνώμες και μαλακίες. Και φταίνε οι άλλοι που τον κάλεσαν και δεν προσέχουν την εικόνα του Πθ.

  Ο Κυριάκος είναι ηγετάρα, θα πάρει την ευθύνη πάνω του και θα κάνει αυτό που πρέπει. Θα δώσει την παραίτησή του και θα πάμε σε εκλογές. 😛 😂

 234. Γιάννης Ιατρού said

  235 και σχετικά: Αρχή άνδρα δείκνυσι…

 235. Γιάννης Κουβάτσος said

  230:Κι εγώ, Γιώργο, σαν παράδειγμα το ανέφερα. Σαν παράδειγμα μη ρεαλιστικών επιλογών εκ μέρους των νεαρών και των δύο φύλων, που τους κάθιστούν εύκολα θύματα των επιτήδειων. Και, εννοείται, το κράτος και η κοινωνία δεν έχουν την υποχρέωση να σπαταλούν πολύτιμους πόρους, προκειμένου να γεμίσουμε Αλ Πατσίνο και Μέριλ Στριπ.

 236. 235 Θα έπρεπε να ντρέπεσαι με τέτοια που γράφεις. Το είπε κι ο Ταραντίλης (κυβερνητικός εκπρόσωπος λέει, αλλά το ρεπορτάζ λέει πως είναι ανακοίνωση από τη ΝΔ – ούτε τους ρόλους δεν ξεχωρίζουν).

 237. Και προφανώς μέσα σ’ αυτούς http://www.topontiki.gr/article/426453/prostima-683850-eyro-savvato-gia-paravasi-ton-metron-gia-ton-koronoio-loyketo-se-mia δεν είναι ο βουλευτής της ΝΔ που οργάνωσε το μεζεδάκι στον ΠΘ (σε ξένο τόπο ο καημένος κάτι έπρεπε να τσιμπήσει, και τι τους υπόλοιπους νηστικούς θα τους αφήναμε; πού είναι η πατροπαράδοτη φιλοξενία μας)/

 238. Άλλες ειδήσεις τώρα: Η λέξη «νηπιοτροφείο» υπάρχει; Όχι; Τι λέτε; Τι ξέρουν τα λεξικά (τα δυο που κοίταξα). Υπάρχει. Και σε πινακίδα και σε τίτλο:
  http://www.topontiki.gr/article/426436/ygeionomiki-vomva-se-nipiotrofeio-stin-kallithea-dekades-ta-kroysmata

 239. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κι επειδή οι ποιητές τα λένε πάντα καλύτερα:

  ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ (Μανόλης Αναγνωστάκης)

  Στο παιδί μου δεν άρεσαν ποτέ τα παραμύθια

  Και του μιλούσανε για Δράκους και για το πιστό σκυλί
  Για τα ταξίδια της Πεντάμορφης και για τον άγριο λύκο

  Μα στο παιδί μου δεν άρεσαν ποτέ τα παραμύθια

  Τώρα, τα βράδια, κάθομαι και του μιλώ
  Λέω το σκύλο σκύλο, το λύκο λύκο, το σκοτάδι σκοτάδι,
  Του δείχνω με το χέρι τους κακούς, του μαθαίνω
  Oνόματα σαν προσευχές, του τραγουδώ τους νεκρούς μας.

  Α, φτάνει πια! Πρέπει να λέμε την αλήθεια στα παιδιά.

 240. 240 το πρόσεξα και εγώ. Δεν είναι νηπιαγωγείο, είναι σαν οικοτροφείο για νήπια: «Το νηπιοτροφείο, το οποίο είναι κοινοφελούς χαρακτήρα, φροντίζει παιδιά νηπιακής ηλικίας και παιδιά δημοτικου μονογονεϊκών οικογενειών και οικογενειών με σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Κάποια παιδιά μένουν εκεί και επιστρέφουν στο σπίτι τους τα Σαββατοκύριακα, άλλα φιλοξενούνται κάποιες ώρες μέχρι να τα πάρουν οι δικοί τους.» https://www.capital.gr/epikairotita/3524049/sunagermos-sto-nipiotrofeio-kallitheas-exaitias-pollon-krousmaton
  Έχει και σάιτ: https://www.pen-kallithea.gr/

 241. 242 Ναι, είναι λέει 100 χρονών. Κι είναι κάτι σαν ορφανοτροφείο για νήπια. Αλλά μου έκανε εντύπωση η λέξη.

 242. aerosol said

  #193
  Μπορεί να γελοιοποιούμαι. Είναι ρίσκο που παίρνω, δε με ενοχλεί.
  Με αποκαλείς συνεχώς πονηρό και υποκριτή και η αιτίαση σου εξακολουθεί να είναι νομικίστικης φύσης. Δεν είμαι δικηγόρος, δεν γνωρίζω με ακρίβεια τα νομικά προηγούμενα που δημιούργησε ο σχετικά πρόσφατος νόμος περί βιασμού στην Ελλάδα, δεν οφείλω σε κανέναν νομική τοποθέτηση. Μιλώ ως άνθρωπος και το πώς μπορώ να κρίνω εγώ ηθικά μια κατάσταση, δεν μπήκα κρυφά σε φόρουμ δικηγόρων.

  Μιλώ και σαν άνθρωπος που γνωρίζει πως το ίδιο περιστατικό μπορεί να είναι ποινικά κολάσιμο στην Σουηδία, να μην είναι στην Ελλάδα, ενώ μπορεί να λιθοβολείται το θύμα στην Σαουδ. Αραβία. Εσύ δεν το γνωρίζεις αυτό; Δεν γνωρίζεις πως οι νόμοι περί βιασμού αλλάζουν έντονα παγκοσμίως εδώ και λίγα χρόνια (βασικά μετά το #metoo); Πως υπάρχει παγκόσμιο ξεσήκωμα για το πόσο πίσω είναι αυτοί οι νόμοι και πόσο δεν απηχούν την τωρινή κοινωνική ηθική εκτίμηση; Δεν γνωρίζεις πως δεν συμβαίνει το ανάλογο με τους νόμους για πλαστογραφία ή ληστεία, ας πούμε, αλλά ΕΙΔΙΚΑ για τα θέματα βιασμού και σεξουαλικής παρενόχλησης; Αν γνωρίζεις και συνεχίζεις να ταμπουρώνεσαι πίσω από τον νομικό ορισμό, τότε η δική σου στάση είναι υποκριτική. Αν αυτός ο ορισμός σου επιτρέπει ηθικά να δικαιολογείς καταστάσεις σαν αυτές που διαβάσαμε, τότε είναι και κοινωνικά προβληματική.

  Και κρίνω τη στάση. Δεν σε διαγράφω ως άνθρωπο προσπαθώντας να πω στους άλλους τάχαμου τι «είσαι». Ακόμα και στο αρχικό μου σχόλιο δεν απευθύνθηκα σε κάποιον προσωπικά (όπως σχεδόν πάντα κάνω βάζοντας νούμερα σχολίου) ακριβώς για να αντιμετωπίσω αυτό που αντιλήφθηκα ως νοοτροπία και όχι να ισοπεδώσω άτομα, και μάλιστα ελπίζοντας να έχω παρεξηγήσει κάτι. Ναι, το βάρος το εξέλαβα ως ευθύνη, και το έκανα σαφές ακριβώς για να μπορείς να δεις τι κατάλαβα.

  Επίσης, μιλώ ως άνθρωπος, εφόσον έχω δει τη στάση ΟΛΩΝ των φορέων και οργανώσεων που βρήκα να ασχολούνται με σεξουαλική βία, παρενόχληση και βιασμό. Και είδα τι κρίνουν πως συμβαίνει, τι θεωρούν βία και βιασμό, τι θεωρούν μεμπτό και γιατί, τι θεωρούν μύθευμα, πού και γιατί καλούν τους νομοθέτες να επιφέρουν αλλαγές. Οπότε είμαι σχετικά ενήμερος και καθόλου υποκριτής. Και απλά συμφωνώ μαζί τους, δεν εφηύρα από το πουθενά την οπτική μου, είτε αυτή σ’ αρέσει είτε όχι.

  ΥΓ: Και βέβαια για θέματα που θεωρώ πολύ σοβαρά θα «τολμάω» ό,τι κρίνω σωστό.

 243. Γιάννης Ιατρού said

  235, 238: Το ρεπορταζ και η κριτική για την συμπεριφορά του ΠΘ στην Ικαρία, έτσι όπως διατυπώθηκε στην εκπομπή της 07/02/2021 «ΤΩΡΑ, ό,τι συμβαίνει» στο OPENTV με την Φαίη Μαυραγάνη (😎😉) είναι πολύ σωστή και ξεκάθαρη.
  Με τους Νίκο Σβέρκο (avgi.gr) και τον Νίκο Ελευθερόγλου (Παρασκήνιο).
  Εδώ το σχετικό απόσπασμα:
  https://drive.google.com/file/d/1U_3elCCzEKZDkSuQQO8sYeIB6M5LnE0F/view?usp=sharing

 244. Γιάννης Ιατρού said

 245. sarant said

  240 Α, με προλάβατε.

  245 Αυτό ήταν στη μαρμάγκα και το ανέβασα -ή μήπως είναι το λάθος;

 246. Γιάννης Ιατρού said

  Πάντως, από ό,τι βλέπω εδώ στις προγνώσεις καιρού, χοντρό χιόνι θα έχουμε στην Ελλάδα σε καμιά 10αρία μέρες. Αν πούμε πως προβλέψεις πέραν των 4-5 ημερών έχουν μιά γεύση προφητείας…

  Δεν πιστεύω να υπάρχει συνεννόηση για να ανοίξουν τα χιονοδρομικά να πάει ο ΠΘ για επιθεώρηση…🙄😕

  Πάντως όπως και νά ΄χει, η θερμοκρασία θα πέσει αρκετά, από τους 18-20 °C τις τελευταίες μέρες, στο μηδέν δεν είναι και λίγο. Από κάτι τέτοια θα πάμε τελικά…

 247. Γιάννης Ιατρού said

  247β Σωστός, αυτό εννούσα👍

 248. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πάσα της Αρβελέρ στον Νικοκύρη. ☺

  «Όποιος δεν καταλαβαίνει το «τη Υπερμάχω» δεν καταλαβαίνει καλά ελληνικά και αν αρχίσουμε από αυτή τη βάση στα σχολειά μας, τα παιδιά θα μάθουν καλύτερα τα ελληνικά»

  https://www.skai.gr/news/greece/arveler-opoios-den-katalavainei-to-ti-ypermaxo-den-katalavainei-kala-ellinika
  Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook | @skaigr on Instagram

 249. freierdenker said

  229, να συμπληρώσω οτι η επίσημη/θεσμική διάσταση του σκανδάλου δεν εξαντλείται στο νομικό ζήτημα.

  Π.χ. το Εθνικό Θέατρο έχει ένα ΔΣ, το οποίο υπάρχει για ακριβώς τέτοιες περιπτώσεις. Ακούσατε να κάνει κάποια παρέμβαση, να ξεκινήσει μια έρευνα, να βγάλει μια ανακοίνωση έστω? Αν όπως φαίνεται δεν θέλει ή δεν μπορεί, το Υπουργείο Πολιτισμού ως εποπτεύουσα αρχή δεν έπρεπε να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία? Κανονικά για τόσο σοβαρά ζητήματα θα έπρεπε ούτως ή άλλως να παρακάμψει το ΔΣ για να ερευνηθεί η κατάσταση από έξω. Ή, πιστεύει κανείς οτι αυτή τη στιγμή η Αστυνομία ερευνά τον Λιγνάδη? Υπάρχουν κατηγορίες, που είναι μεν ανώνυμες, και σε αναξιόπιστο μέσο, αλλά αρκετά συγκεκριμένες ώστε να μπορούν να ερευνηθούν.

  Μέχρι πριν λίγα χρόνια εξηγούσα την διαχρονική παράλυση των θεσμών μπροστά στο κάθε σκάνδαλο ως αποτέλεσμα ενός γενικότερου ξεχαρβαλώματος. Αλλά πλέον η εξήγηση που δίνω είναι η διαπλοκή.

 250. Pedis said

  # 238 – Τι είπε ο Ταραντίλης; Ότι ντρέπεται;

 251. sarant said

  250 Το βλέπω και λίγο σαν κόντρα με τον Μπαμπινιώτη 🙂 Όχι τα κλασικά αρχαία, αλλά η Κοινή.

 252. Pedis said

  40 αιώνες η ελληνική …; Επειδή δεν έχουμε παρόν και μέλλον επιμηκύνουμε το παρελθόν;!

 253. Pedis said

  # 246 – έτσι τους πρέπει των καρτούν.

 254. Μαρία said

  250
  Και γιατί το «τη υπερμάχω» κι όχι «την ωραιότητα της παρθενίας σου», η οποία προσφέρεται και για να εξακριβώσουμε πόσοι διακρίνουν την άγνοια απ’ την αγνεία; 🙂

  253
  Ναι, και το Βυζάντιο.

 255. Γιάννης Ιατρού said

  246: Δεξιά στη φωτό ο γιατρός που δεν δέχτηκε να τον χαιρετήσει

 256. Μαρία said

  252
  Σε κάθε περίπτωση στις μελλοντικές περιοδείες του Πρωθυπουργού θα καταβληθεί κάθε δυνατή φροντίδα έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί καμία εσφαλμένη εικόνα. https://www.news247.gr/politiki/tarantilis-gia-ikaria-den-itan-glenti-itan-procheiro-geyma-o-syriza-organonei-poreies.9135807.html

 257. Γιάννης Ιατρού said

  Κατάρα πέφτει, χοντρή. Σαμποτάζ από τον γνωστό σχολιαστή που εξοστρακίστηκε το απόγευμα, για να πέσει η βαθμολογία στην Αλέξαινα λόγω έλλειψης φιλοθεάμονος κοινού
  Εδώ και 20′ περίπου έχουν μείνει χωρίς ρεύμα πολλές περιοχές σε Πειραιά, Κερατσίνι, Νίκαια, Νέα Σμύρνη, Σαλαμίνα κλπ.

 258. Γιάννης Ιατρού said

  Και στο ερημητήριο (Κορινθία) διακοπές. Φωτό από κάμερα με UPS,
  Το Λουτράκι με τα Γεράνια στο βάθος, σπάνια το έχω δει πιο σκοτεινό

 259. Pedis said

  Σκοπεύουν να ποινικοποιήσουν τη διάδοση μη εγκεκριμένου οπτικοακουστικού υλικού με θέμα τον ΠΘ;

 260. Γιάννης Ιατρού said

  Προφανώς βλάβη/έκρηξη σε υποσταθμό κάπου στον Ασπρόπυργο/Ελευσίνα

 261. Γιάννης Ιατρού said

  χαχαχα

 262. Μαρία said

  257
  This is not the first time Mitsotakis has been in the spotlight for flouting rules his own government has set, with opposition parties seizing the opportunity to score points.
  In early December the politician was criticised after images emerged of him posing with admirers during a mountain biking excursion with his wife in the Parnitha range north of Athens. No one was wearing a mask or keeping social distancing rules. He subsequently apologised.
  https://www.theguardian.com/world/2021/feb/07/greek-prime-minister-criticised-for-lunch-with-up-to-40-people

 263. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κόπηκε στις 11 και επανήλθε στις 11.25. Και νόμισα πως έφταιγα εγώ, γιατί εκείνη τη στιγμή διάβαζα ένα άρθρο για τον Μητσοτάκη. 😨

 264. Pedis said

  + 261

 265. Γιάννης Ιατρού said

  265: προ 3′ επανήλθε στο ερημητήριο. Παιδιά, ένα μεσαίο UPS για κρίσιμες λειτουργείες (internet, modem.router, κάμερες κλπ.) στα εξοχικά είναι απαραίτητο. Ιδίως αν είναι εκτός νομού…

 266. sarant said

  260-267 Eντυπωσιακό

 267. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Ο δημοσιογράφος της Deutsche Welle, Κώστας Συμεωνίδης, μεταφέρει όσα του είπε Γερμανός συνάδελφός του. «Ο Μητσοτάκης κάνει ο,τι κάνει επειδή μπορεί. Και μπορεί επειδή τα μέσα ενημέρωσης δεν επιτελούν το ρόλο τους. Εδώ στη Γερμανία θα τον είχαν κατασπαράξει. Ειδικά τα συντηρητικά φύλλα. Η εξάρτηση των μέσων ενημέρωσής σας εξελίσσεται σε κίνδυνο για τη δημοκρατία», γράφει σε ανάρτησή του στο Twitter.»
  https://www.efsyn.gr/politiki/paraskinia/280382_xeperase-ta-ellinika-synora-trapezoma-proklisi-ston-prothypoyrgo

 268. Pedis said

  Και στην Γιαπωνία θα είχε ήδη κάνει σεπουκου και στο ρόλο του καϊσακούνη θα είχε προθυμοποιηθεί ο ανειψιός.

 269. Νίκος Κ. said

  Ερώτηση προς τη συλλογική σοφία του ιστολόγιου (και ιδιαίτερα προς τους πολιτικούς μηχανικούς):
  Σαν ολίγον αυθαίρετος δεν μοιάζει ο πάνω-πάνω όροφος, στο οίκημα όπου συνέφαγε ο Πρωθυπουργός με την παρέα του;

  https://www.efsyn.gr/sites/default/files/styles/default/public/2021-02/ikaria-trapezoma.jpg?itok=-Y9AGdpB

 270. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  αυθαίρετος ≠ κακόγουστος, παράταιρος.
  Βέβαια, συνήθως οι βιαστικές (για να προλάβουν να στηθούν ;;;) κι οι πρόχειρες κατασκευές δεν είναι καλοσχεδιασμένες…
  Εδώ προφανώς πρόκειται για καθ΄ ύψος προσθήκη στο φαινόμενο ισόγειο κτίσμα. Όμως χωρίς εξωτερικό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό🤢, αταίριαστη σε κτίσμα μπάτσα-φάτσα στην παραλία/λιμάνι κλπ. σε νησί του Αιγαίου που συνήθως βλέπεις παλιαά, παραδοσιακά κτίρια, ανακαινισμένα όμορφα. Η έλλειψη «ομορφιάς» σχολιάστηκε κι αλλού. Και δεν χρειάζεται να είσαι πολ. μηχανικός για να κρίνεις την εικόνα του κτιρίου…😉

 271. Γιάννης Ιατρού said

  Καραγκιόζ-Σεράι

 272. dryhammer said

  272. Τόσο η αυθαιρεσία όσο και η κακογουστιά συνάδουν (άλα της) και με τον οικοδεσπότη και με τους μουσαφιρέους του.

  248. Προ 25 χρόνια (που ακόμα είχε εποχές) στο βαπόρι παίρναμε δελτία μέχρι και 15 μέρες πριν και περίπου ίσχυαν [στον ωκεανό, στις ΗΠΑ, που δεν έχει ανάγλυφο για μικροκλιματικά φαινόμενα]. Τώρα, πάνω από τρεις μέρες είναι ζαριά, ιδίως αν σε νοιάζει ο τοπικός καιρός [πχ για Χίο μόνο κι όχι γενικά για ανατολικό Αιγαίο (που είναι από Λήμνο μέχρι Πάτμο – περίπου-)]. *

  *σε επόμενη ευκαιρία θα χρησιμοποιήσω και εισαγωγικά για να βάλω 5 σημεία στίξης μαζεμένα.

 273. dryhammer said

  274. Από την Άλγεβρα της Γ’ Γυμνασίου όταν λύναμε ασκήσεις (από την -εξωσχολική- Άλγεβρα του Τόγκα) έχω να βάλω τόσα στη σειρά [καμιά φορά ξεμέναμε και εφευρίσκαμε δικά μας στα χειρόγραφα].

 274. Γιάννης Ιατρού said

  275: τό χουμε 🙂

 275. dryhammer said

  276. Κι εγώ [και με συγκινεί κι εκείνο το Αλγέβρας στο εξώφυλλο]

 276. nikiplos1 said

  Ας ξεκινήσουμε από τα αυτονόητα:

  α. Τυπικά, ένας πρωθυπουργός και η κουστωδία του, μπορούν να πάνε οπουδήποτε, υπό οιεσδήποτε συνθήκες. Το αν αυτό (νόμιμο) είναι και ηθικό, ας ρωτήσουν τον Βουλγαράκη. Για μένα λέω ότι όχι μόνο δεν είναι ηθικά σωστό, (ο ηγέτης πρέπει να δίνει πρώτος το καλό παράδειγμα, από δεκανέας μέχρι αρχιστράτηγος), αλλά και μεμπτό ίσως, απέναντι σε μια κοινωνία που κλυδωνίζεται οικονομικά, βιολογικά και ζει δύσκολα και σκληρά.

  β. Ο Γιατρός στην Ικαρία, καμία αντίσταση δεν έκανε και ας με συγχωρούν εκείνοι που αναζητούν σημειολογικά δεδομένα. Έπραξε το σωστό, κράτησε τα χέρια του πίσω, ώστε να μην αγγίξει ούτε άμεσα, ούτε έμμεσα τους επισκέπτες, ως επιβάλλεται από τις συνθήκες υγιεινής. Δεν είναι μόνο ο κορόνας, αλλά και άλλες ασθένειες. Πέραν τούτου προστατεύει και τον ίδιο τον πρωθυπουργό και το περιβάλλον του από τις λοιμώξεις, να μην λοιμωχθεί δηλαδή. 🙂

 277. nikiplos said

  Ένα τιπ, προς τους ανέμελλους χρήστες του κελαηδιστηρίου:
  Εχθές είδα ξαφνικά τον λογαριασμό μου να συμμετέχει σε ανόητες συνομιλίες του στυλ: «έβγαλα 1000 ντάλαρς σε μια μέρα, με αυτό το επενδυτικό κομμάτι με τα κρυπτονομίσματα» και τέτοιες μπούρδες με μπότια από πίσω να λεν «μπράβο ρε μεγάλε! είσαι σουπερ ντούπερ σπουδαίος ακολούθησα τη συμβουλή σου κι έβγαλα κι εγώ!»
  Φυσικό ήταν να τεθεί καραντίνα ο λογαριασμός μου, παρόλη τη δήλωση που έκανα ότι δεν έχω σχέση κλπ. Οι αλγόριθμοι είναι αμείλικτοι.

  Σκοπός του παρόντος είναι βέβαια να προειδοποιήσω τους λοιπούς εδώ που χρησιμοποιούν το twitter να ενεργοποιήσουν το two factor authentication και να αυξήσουν την ασφάλεια του λογαριασμού τους, γιατί αυτή η νέα ηλεκτρονική εποχή των κοινωνικών δικτύων, μάλλον ζοφερό μέλλον μας επιφυλάσσει.

  Όσοι δλδ ενδιαφέρεστε για την παρουσία σας εκεί, εγώ χαβαλέ έκανα κυρίως. Δεν με τοσονοιάζει…

 278. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Τυπικά, ένας πρωθυπουργός και η κουστωδία του, μπορούν να πάνε οπουδήποτε, υπό οιεσδήποτε συνθήκες.»
  Όχι,Νίκιπλε, δεν ισχύει αυτό, δεν είναι υπεράνω των νόμων ούτε ο πρωθυπουργός ούτε οι παρατρεχάμενοί του. Όταν είχε έρθει στο σχολείο μας ο πρώην υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου, χτύπησε την πόρτα και ζήτησε την άδειά μου για να μπει στην αίθουσα διδασκαλίας. Αλλά, όπως είπες, το ουσιώδες εδώ είναι ο συμβολισμός: ο ηγέτης πρέπει να δίνει πρώτος το καλό παράδειγμα. Και αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε φροντίσει να σουτάρει τον δικό του κορονοσυγκεντρωσιάρχη, θα ασκούσε πολύ πειστικότερη αντιπολίτευση σ’ αυτές τις έκνομες ενέργειες του πρωθυπουργού. Τώρα το βρίσκει μπροστά του, αφού στο μόνο κανάλι που έδειξε το επίμαχο βίντεο, στο OPEN, βλέπω τον βουλευτή του Σαντορινιό να αμύνεται έναντι όλων των συνομιλητών του, επίσημων και άτυπων εκπροσώπων της ΝΔ, ακριβώς επειδή του θυμίζουν τη στάση του κόμματός του στην περίπτωση του Πολάκη. Τα λέγαμε τότε εμείς οι «ισαποστασάκηδες».☺

 279. nikiplos said

  280@ Δάσκαλε συμφωνώ μέχρι κεραίας στο σχόλιό σου. Εντούτοις για το τυπικά που είπα να δώσω κι ένα άλλο αντίστροφο παράδειγμα.
  Σεισμός 1986, Καλαμάτα, καταστροφή. Καταρρεύσεις κτηρίων με ενοίκους εντός. Το προηγούμενο της Θεσσαλονίκης δεν έδινε καλή πρόγνωση-πρόβλεψη για τους εγκλωβισμένους. Υπουργός τότε ο Γεννηματάς. Καίτοι απαγορευόταν τυπικά οι πολίτες, οι άσχετοι κλπ, αυτός ήρθε στην πόλη, φόρεσε κράνος και έφθασε σε ένα τριώροφο 2 μέτρων ύψος. Ανέβηκε στη σκάλα με τον πυροσβέστη και μίλησε στα δυό εγκλωβισμένα κορίτσια-αδέρφια (η μία είναι γνωστή μου, από όπου ξέρω την ιστορία). Πήραν κουράγιο, γλύτωσαν. Καθώς υπήρχε το προηγούμενο της Θεσσ/νίκης πήρε τηλέφωνο τους Γάλλους που είχαν εμπειρία, γιατί ήθελαν κάποιες ώρες για να φθάσει η ειδική αποστολή τους (η ΕΜΑΚ τότε ήταν ανύπαρκτη). «Βάλε τους ποντικούς, αυτοί ξέρουν» του είπαν στο τηλέφωνο. «Βρες τους φώναξέ τους, και πές τους, ό,τι αξίας βρουν είναι δικό τους, αρκεί να βγάλουν κανέναν ζωντανό!» διέταξε ο ίδιος τον τοτινό αρχηγό της Αστυνομίας της πόλης. Αυτός φώναξε τους «ποντικούς» κι αυτοί έβγαλαν καμιά δεκαριά ζωντανούς από την διάσημη πολυκατοικία.

  Φυσικά ο Υπουργός παρανόμησε και παρέκαμψε πολλά τοτινά τεχνικά πρωτόκολλα. Παρενέβη κανονισμούς ασφαλείας, πιστοποιημένες κι εγκεκριμένες από τις Υπηρεσίες διαδικασίες δράσης κι επέμβασης και πολλά άλλα. Γι’ αυτό είπα για το τυπικό, αλλού είναι θεμιτό, αλλού αθέμιτο.

 280. Μετά την τηλεοπτική μόδα της ακλισιάς του «Λονδίνο», κομμάτι δυσκολο να μ’ εντυπωσιασει εκεινη των dönme(lerin)…

 281. Μαρία said

 282. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν βλέπω να υπογράφει η μάνα του Αξαρλιάν.

 283. sarant said

  282 Του Λονδίνο; Άλλο πάλι και τούτο.

 284. Μαρία said

  Χαρούλα, η κυρία στην αρχή του βίντεου είναι ντόπια ή εισαγόμενη νύφη απο Βουλγαρία;

  https://www.efsyn.gr/politiki/kybernisi/280555_ayga-kata-mitaraki-poy-ehase-tin-psyhraimia-toy

 285. Χαρούλα said

  #286 Μαρία οι περισσοτεροι ντόπιοι(αυτοί οι ίδιοι που πριν ένα χρόνο χειροκροτούσαν Μητσοτάκη) είναι εναντίον του ΚΥΤ, του Μηταράκη, κάποιων βουλευτών ΝΔ.
  Η κυρία όμως δεν έχει εβρίτικη προφορά. Θα μπορούσε εκ Βουλγαρίας νύφη, αλλά ως «πολύ παθιασμένοι» Έλληνες αυτοπροβάλλονται αυτοί που ήρθαν από πρώην ΕΣΣΔ. Αυτό νομίζω πως έχουμε εδώ.
  (συνειδητά δεν χρησιμοποίησα τους όρους ομογενής ή πόντιος)

 286. Γιάννης Ιατρού said

 287. Μαρία said

  287
  Το παρακολουθώ το θέμα με το ΚΥΤ εδώ και καιρό. Κι εμένα για σλάβικη μου ακούγεται η προφορά παρά τα άψογα ελληνικά αλλά ήθελα να το επιβεβαιώσω. Πριν απο χρόνια είχα δει ρεπορτάζ με μαζική εισαγωγή γυναικών απο Βουλγαρία στα παραμεθόρια χωριά. Αλλά αυτή η πολύ Ελληνίδα μπορεί πράγματι να είναι απο Ρωσία.
  Πάντως ένα απ’ τα συνθήματα (διώξτε τον πούστη απ’ τον Έβρο) δείχνει λουμπεναριό. https://www.youtube.com/watch?v=4T5dgGRv4JA&feature=emb_logo

 288. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Περίμενα αυτή τη στιγμή, γιατί δεν είχα μιλήσει ποτέ μου. Ο γιός μου ήταν ένα χαρισματικό παιδί, που θα προσέφερε στην κοινωνία. Θα μπορούσα να μιλώ ώρες γι αυτόν. Οταν σκοτώθηκε χάθηκε όλος ο κόσμος από μπροστά μου».
  Σταυρούλα Αξαρλιάν

 289. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @284. Τον Βασιλικό, πώς τον μπλέξανε τώρα στα στερνά; 🙂

 290. Μαρία said

  Καλά αυτό είναι μπαξές.
  «Πρόκειται για την γλώσσα με την οποία γράφτηκαν τα πρώτα θρησκευτικά κείμενα ,των δώδεκα θεών του Ολύμπου, της καινής διαθήκης , των ευαγγελίων και πάνω στην οποία στηρίχθηκε η διδασκαλία και η διάδοση του Χριστιανισμού.
  Σε αυτήν την γλώσσα γράφτηκαν, διασώθηκαν και κληρονόμησε η οικουμένη αριστουργήματα του Ομήρου, οι τραγωδίες του Αισχύλου, του Σοφοκλή και του Ευρυπίδη, οι Κωμωδίες του Αριστοφάνη, τα Ιστορικά μνημεία του Ηροδότου και του Θουκυδίδη, τα φιλοσοφικά κείμενα του Σωκράτη , του Αριστοτέλη, οι επιστημονικές θεωρίες του Πυθαγόρα και του Ιπποκράτη, αλλά και των νεώτερων όπως του Ελύτη, Ρίτσου, Σεφέρη, Κάλβου , Καβάφη και άλλων πολλών. »
  Ούτε ο Πυθαγόρας έγραψε κάτι αλλά η περίπτωσή του όπως και του Ομήρου διασώζεται απ’ το «διασώθηκαν».
  Πηγή: https://www.voria.gr/article/ekklisi-savva-anastasiadi-gia-diasosi-tis-ellinikis-glossas

 291. Διαφωνώ με τον κ. Αναστασιάδη. Προτείνω να την αφήσουμε να χαθεί, γιατί σ’ αυτή τη γλώσσα λέγονται και γράφονται φοβερές μαλακίες.

 292. Πέπε said

  Τι ωθεί άραγε, λέτε, έναν άνθρωπο να κόπτεται τόσο πολύ για κείμενα που δεν τον ενδιαφέρουν και δεν ξέρει ούτε καν αν υπάρχουν;

 293. >> Τι ωθεί άραγε, λέτε, έναν άνθρωπο να κόπτεται τόσο πολύ για κείμενα που δεν τον ενδιαφέρουν και δεν ξέρει ούτε καν αν υπάρχουν;
  Δεν ξέρω. Ξέρω όμως τι τον ωθεί να φαίνεται ότι κόπτεται κλπ.

  Άμα δεν το έχεις βρει μέχρι αύριο θα επανέλθω με φοβερές αποκαλύψεις του επιτελείου Μου 🙂
  Προς το παρόν γκούτενάχτ.

 294. sarant said

  295 Ακριβώς, να φαίνεται

 295. Πέπε said

  Ναι, αλλά άλλο πσεκασμένος και άλλο απατεώνας

 296. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  297 Καλημέρα.
  Ναι, ο πρώτος ταΐζει τον δεύτερο. Όμως, από την ίδια πλευρά της γραμμής βρίσκονται και οι δύο. Στην τελική είναι θέμα Παιδείας και όχι (Ελληνικής) Αγωγής.

 297. nikiplos said

  294@ Καθώς σε όλα τα μέτωπα: Πατριωτικά (με Μακεδονικό, Τουρκία), Προσφυγικό (Ανοίγουν και προχωρούν οι ΚΥΤ), Οικονομία (είχαν καθίσει στο τραπέζι περίμεναν να σερβιριστούν, αλλά έσκασε ο Κορώνας), Κορόνας καθεαυτός,
  τα έχουν πάει τέλεια, δεν μένουν και πολλά να ετεροπροσδιοριστείς, έστω κι αν αυτό απαιτεί την επίκκληση των ποταπότερων ενστίκτων της πλέμπας. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε πως ο μέσος συμπατριώτης μας, δεν είναι δημοκράτης με αισθήματα συνύπαρξης με τον γείτονα, αλλά μισάνθρωπος που εύχεται να ψοφήσει ο γείτονας, κι ας είναι ο ίδιος ξεβράκωτος, αρκεί να κυβερνάν οι δικοί του που θα κάνουν τον γείτονα να ψοφήσει. Αυτό το λύνει κι ένας τοπικός γιδοβοσκός βουλευτής.

 298. Γιάννης Ιατρού said

  Βγήκε κι ο γνωστός Βασιλάκης σήμερα και μας είπε πως θα δει τα στοιχεία και μάλλον θα εισηγηθεί ακόμα πιό σφιχτό λοκντάουν… Δηλαδή λοκντάουν μέσα σε λοκντάουν που το προηγούμενο λοκντάουν δεν έχει λήξει.

  Απ’ το σύστημα ακορντεόν στο σύστημα μπάμπουσκα.

 299. ΓιώργοςΜ said

  Επιτέλους ας σκεφτούν μερικοί-μερικοί τις επιπτώσεις των πράξεών τους στη δημόσια υγεία! Προπαντός, κρατήστε τους μακριά από τη Σαντορίνη, έχει και ηφαίστειο!
  https://www.news247.gr/seismos-anoichta-tis-ikarias.9137511.html

 300. Γιάννης Ιατρού said

  Του βγήκε πανελληνίως 🤨 το όνομα, από το Γιουχάϊσμα…, σαν αυτό στην επίσκεψή του στην Ικαρία κλπ.

 301. 302 Με δεδομένη την τρολιά της υπέρκομψης, αυτοί είναι ικανοί, έτσι και τα χαλάσουνε με την Οικογένεια (λ.τ.) να βγούνε και να λένε, ορίστε, εμείς κάναμε αντίσταση στη μαφία του μητσοτακέικου 😂 🤣

 302. Νέο Kid said

  Μόλις άκουσα το Μητσοτάκη να λέει στο διάγγελμα του «..το τελευταίο μίλι προς την ελευθερία»
  Από ποτέ μετράμε σε μίλια στο ψωροκωσταιναίικο, γαμώ τα χάρβαρντά σας γαμώ! ;;

 303. 304 Ωχ την κάτσαμε. Πράσινο θα είναι, σίγουρα πράματα.
  https://www.imdb.com/title/tt0120689/

 304. Γιάννης Κουβάτσος said

  304: Τελευταίο μίλι προς την ελευθερία; Δηλαδή; Θα παραιτηθεί; Να σιδερώσω τη σημαία;

 305. Κιγκέρι said

  Εμένα πάλι, μόλις μου έστειλαν αυτό:

  «Μάρτ-ΙΟΣ
  Απρίλ-ΙΟΣ
  Μά-ΙΟΣ
  Ιούν-ΙΟΣ
  Ιούλ-ΙΟΣ
  Αύγουστο βγαίνουμε παιδιά, τα υπολόγισα!»

 306. Μαρία said

 307. ΓΤ said

  300

  ματριόσκα 🙂

 308. 308 Βρε το φουκαρά το Στεφανάδη, πού θα βρει τώρα 3 χιλ?

 309. 309 Μπα. Γκραμπόφσκα.

 310. Μαρία said

 311. Silent Bob said

  Ωραία περίπτωση «μωρό δάγκωσε σκυλί»
  https://sputniknews.gr/ellada/202102099603913-kokaini-ekryve-konteiner-me-mpananes–fotografies/

 312. Πέπε said

  @309:

  Δικός μου είναι αυτός (ο ΓΤ).
  Θα του αναγνωρίσουμε όμως του Γιάννη ότι τουλάχιστον είπε μπάμπουσκα, όχι μπαμπούσκα.

 313. sarant said

  305 Το έκλεψα, να ξέρεις

  307 Ωχ!

  314 Όντως.

 314. Μαρία said

 315. Γιάννης Ιατρού said

  303: => 312:
  Μαρτία, καλά το έβαλες, αλλά όσο νά ‘ναι θέλει και την φωτό του

 316. Μαρία said

 317. sarant said

  319 Κάποιος έπρεπε να το πει 🙂

 318. Γιάννης Ιατρού said

  Σήμερα, και μετά τα νέα στοιχεία που είχαν στα χέρια τους υπέρ του lockdown ψήφισαν 21 μέλη της Επιτροπής, ενώ 7 εξ αυτών ψήφισαν λευκό
  Στιγμιότυπο από την σημερινή συνεδρίαση για το λοκνταόυν της επιτροπής λοιμωξιολόγων

 319. Γιάννης Ιατρού said

  Δεν έχουν αφήσει κανένα χωρίς πέτσωμα ρε γμτ%@@$ 🙂

  Νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Ιερουσαλήμ (ΠΑΝΙΕΡ):
  Βαραββάς: 25%
  Ιησούς: 12%
  Κούλιους Μητσοτάκιους: 63%

 320. Γιάννης Ιατρού said

  Επειδή εδωμέσα περιφέρονται (free radicals που λένε στη Χημεία…😂😜) και επιστήμονες, η σχετική μελέτη για peer review 🙄

 321. Pedis said

  Νικοκύρη, για δες εδώ τι γράφει ο χαζός αυλικός:

  Πώς είναι κάτι κωμωδίες που έχουν εξαντληθεί και ψάχνουν κάποιο εφέ για να βγάλουν χάχανα; Ευτυχώς υπάρχει η τούρτα που την πετάει ο ένας στον άλλον. Tarte à la crème την λεν οι Γάλλοι.

  Είναι στις συνήθειες και στις εκφράσεις των βάρβαρων τρανσαλπίνων; Επειδή οι τσιζαλπίνοι και κάτω, τις τούρτες με κρέμα παστιτσέρα όπως τις λένε, εγώ ξέρω ότι, τις τιμάνε δεόντως …

  Κρίνε και κανόνισε θέση στην πιατέλα του Σαββάτου.

 322. Μαρία said

  324
  Έχει χάρη που ο Γκοντέν δεν ζει εδώ. Αλλιώς θα τον είχε σίγουρα ταρτώσει. Οκτώ φορές τάρτωσε τον BHL https://www.rtbf.be/info/belgique/detail_bernard-henri-levy-entarte-par-noel-godin-alias-le-gloupier-a-namur?id=8994327

  https://fr.wikipedia.org/wiki/No%C3%ABl_Godin

 323. Pedis said

  Ε, μπράβο ( δεν τον γνώριζα). Μωρέ τη θέλει η μούρη του μία ταρτ ά λα μερντ.

  Μέχρι κι ο Πορδοψάλτης τους μίλησε για αστοχία, αλλά ο τακίς κολλημένος στο γλείψιμο του ηλίθιου ότι δήθεν δεν υπάρχει πραγματικό θέμα και ότι το δημιούργησε ο σύριζα.

 324. Μαρία said

 325. Μαρία said

 326. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Το ερώτημα των ημερών
  να μπει ή να μην μπει, το μπόλι τ΄ς astra
  Εδώ σε θέλω σοφία του ιστολογίου.
  Μία ευπαθής
  https://tvxs.gr/news/ellada/deka-krisima-erotimata-gia-toys-emboliasmoys

 327. Pedis said

  # 328 – Ούτως ή άλλως, βάζει ψηλά τον πήχη.

 328. Μαρία said

  Τσακαλώτος.
  Δεν είσαστε καν η ελίτ, είσαστε μια κλίκα της ελίτ, που θέλει να μη καταλαβαίνει, που, επειδή μεγαλώσατε με τον τρόπο που μεγαλώσατε, νομίζετε οτι οι νόμοι δεν αφοράν εσάς, ούτε οι κανόνες αφοράν εσάς αλλά αφορούν τους άλλους. Μετά το 7:00 https://www.youtube.com/watch?v=35xl15A9IGs&feature=emb_logo

 329. Νίκος Μαστρακούλης said

  Είδα μια άκακη καραβίδα του Βαρουφάκη και είπα να τη μοιραστώ μαζί σας. Παρεμπιπτόντως, αυτή η ομιλία πολύ μου άρεσε.

  Ο Βαρουφάκης στη Βουλή (https://thepressproject.gr/varoufakis-eiste-mia-lailapa-h-dap-megali-pligi-ton-aei/) αναφέρθηκε σε μια εμβληματική φράση:
  «[Η] εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση εναντίον των εκπαιδευτικών θυμίζει τον Αμερικανό στρατηγό στο Βιετνάμ που, για να δικαιολογήσει τις ναπάλμ με τις οποίες κατέκαψε ένα ολόκληρο χωριό, είχε πει: Έπρεπε να το καταστρέψουμε για να το σώσουμε από τον κομμουνισμό.»

  Μόνο που (σύμφωνα με το https://en.wikipedia.org/wiki/Peter_Arnett) 
  – δεν ήταν στρατηγός (αλλά ταγματάρχης)
  – δεν ήταν χωριό (αλλά κωμόπολη, πρωτεύουσα επαρχίας)
  – δεν ήταν ναπάλμ (αλλά συμβατικές βόμβες και οβίδες)

  Ολόκληρη η σχετική παράγραφος της Βίκης για ευκολία:
  In what is considered one of his iconic dispatches, published on 7 February 1968, Arnett wrote about the Battle of Bến Tre: «‘It became necessary to destroy the town to save it,’ a United States major said today. He was talking about the decision by allied commanders to bomb and shell the town regardless of civilian casualties, to rout the Vietcong.»[7] The quotation was gradually altered in subsequent publications, eventually becoming the more familiar, «We had to destroy the village in order to save it.»[8] The accuracy of the original quotation and its source have often been called into question. Arnett never revealed his source, except to say that it was one of four officers he interviewed that day.[8] US Army Major Phil Cannella, the senior officer present at Bến Tre, suggested that the quotation might have been a distortion of something he said to Arnett.[8] The New Republic at the time attributed the quotation to US Air Force Major Chester L. Brown.[9] In Walter Cronkite’s 1971 book, Eye on the World, Arnett reasserted that the quotation was something «one American major said to me in a moment of revelation.»[10]

 330. sarant said

  Kαλημέρα από εδώ!

  332 Την προσθέτω στο καραβιδολόγιο, ευχαριστώ!

  329 Τι λένε και οι άλλοι για το ΑστραΖενεκα;

  324-5-6 Μια τάρτα στον κύριο Τάκη

 331. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  328 Ευτυχώς που καθάρισε την κατάστα η ελληνική διοίκηση γιατί αυτοί οι σκιτζήδες οι πορτογάλοι μια δουλειά τους αναθέσαμε και τα κάνανε κώλος.

 332. Γιάννης Ιατρού said

  333β (329): Οικονομικά συμφέροντα βλέπω και παιγνίδι με τις μεταλλάξεις (βλ. και εμβόλιο για τη γρίπη, κάθε χρόνο άλλα στελέχη…) καθώς και με τους ρυθμούς παραγωγής. Όλοι θα πλουτίσουν. Άσε που η παραγωγή δεν φτάνει να καλύψει την ζήτηση, έχουμε κι από πάνω κάτι «δημοπρασίες», όποιος προσφέρει πολλά, κάτι θα πάρει, extra.
  Και για το ρώσσικο αρχικά έλεγαν πως δεν είναι καλό, δεν, δεν, δεν… τώρα ψάχνονται να πάρουν καμιά παρτίδα να καλύψουν τις καθυστερήσεις της Pfizer και των άλλων (προσοχή, μπορεί να πάθετε και μπολσεβικισμό αν το κάνετε… 🙂 )..

  Κάτι σαν τα μοντέλα αυτοκινήτων, ένα είναι γρήγορο, τ΄ άλλο «σκυλί» (Lada 🤣), τό ‘να έχει χώρο για αποσκευές, τ΄ άλλο είναι σπορ κλπ.

  Γνώμη μου: όλα πάνω-κάτω τα ίδια είναι (σιγά τις πολλές μελέτες ηλικιακά προσεγμένες που έχουν κάνει όλοι τους…). Σε κανένα χρόνο θα ξέρουμε περισσότερα. Η δράση τους χρονικά αβέβαιη, θα χρειαστούν επαναλήψεις (το διάστημα παίζεται και προσαρμόζεται στους ρυθμούς παραγωγής). Οι συνθήκες φύλαξης στο μοντελάκι της pfizer & Co. πολύ απαιτητικές, θέλει προσοχή μην μας δώσουν «ληγμένα» (βλ. Ιωάννινα και ψυγεία/βλάβες).

  Εγώ, όποιο μου δώσουν, θα το κάνω. Αλλά κυρίως θα προσέχω, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου, να δούμε πως θα εξελιχθεί κιόλας.

 333. ΓΤ said

  335@

  Παράλυση στα κάτω άκρα εμφάνισε στην Κέρκυρα 40χρονη νοσηλεύτρια μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου

  https://www.in.gr/2021/02/11/greece/nosileytria-stin-kerkyra-parelyse-sta-kato-akra-meta-ti-deyteri-dosi-tou-emvoliou/

 334. Γιάννης Ιατρού said

  Η κριτική, οι κινητοποιήσεις/διαμαρτυρίες κλπ. κάτι απέδωσαν και αποσύρεται από την ΝΔ (Λιβάνιο, πρώην Πέτσα 😂) η διάταξη για την «λογοκρισία» στην μουσική.

 335. Γιάννης Ιατρού said

  336: μην βγάζουμε γρήγορα «πιασάρικα» συμπεράσματα. Χρονική σύμπτωση πιθανότατα το «μετά τον εμβολιασμό». Αυτοάνοσο νόσημα (Guillain=Barre) που επηρεάζει το νευρικό σύστημα. Κάτι είπε επ΄αυτού ο Θ. Βασιλακόπουλος, καθ. πνευμονολόγος, νομίζω.

 336. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  338 Μπράβο. Τράβα τώρα στο σημερινό νήμα να μας πεις πώς θα μεταγράψουμε στα ελλν αυτόν τον τύπο. Όχι τον πνευμονολόγο, τον άλλονε, με το αυτοάνοσο 😜

 337. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  337 >>Η κριτική, οι κινητοποιήσεις/διαμαρτυρίες κλπ. κάτι απέδωσαν και αποσύρεται από την ΝΔ (Λιβάνιο, πρώην Πέτσα 😂) η διάταξη για την «λογοκρισία» στην μουσική

  Β7Σ – Όσο αντέξουν
  (…)
  Νέο σπίτι, νέα γούστα
  Αντέχουμε να ζούμε και χωρίς τα λούσα
  Στη σκιά του Υμηττού, μετά τις εννιά
  παρανοούσα
  Ενώ ο μπάτσος έκοβε την κλήση
  γιατί παρανομούσα

  Γύριζα και έψαχνα,
  Χαρδαλιά αν θα σε έβρισκα
  Σπίτι Καρέα,
  στη μπασκέτα θα σε έβαζα
  Ρητορική βίας
  στο μονοπώλιο εξουσίας
  Στο άρθρο οκτώ,
  φωτιά και μπετό

  (…)
  Χάπι τράβελερ, αράζει Ικαρία
  Έτσι το ζει μες την παρανομία
  πίνει κοκτέιλ σε κάποια παραλία
  Κούλης ο διημεράκιας, γράφει η επωνυμία

  Σκάει σαν γκάνγκστα
  σηκώνει κροσσάκια
  Βαράει εμβόλια,
  πουκάμισα βγάλτα
  ανέμελος και πολιορκημένος
  Αυτή είναι η αρχή
  θα σε πάω μέχρι τέλους

 338. Αγγελος said

  (324) tarte à la crème γαλλικά σημαίνει περίπου «κοινοτυπία», «στερεότυπο», κάτι που λέγεται τόσο συχνά ώστε να μην το παίρνουμε πια στα σοβαρά και να γίνεται γελοίος όποιος το επαναλαμβάνει. Η έκφραση προέρχεται από κωμωδία του Μολιέρου και είναι πολύ παλιότερη από τον Gloupier και τα γιαουρτώματά του.

 339. Γιάννης Ιατρού said

  Οοοοπ, τι έγινε ρε παιδιά με τον ALPHA;

 340. 328

 341. sarant said

  341 Βρε τι μαθαίνει κανείς

 342. 344

  Nicola Sarantac: Βγε τι ματαινεί κανείς, κολοκυτιά με τη γιγκανή στα γκγέκ σημαινεί bêtises, ο μον ντιέ! 🤪

 343. Γιάννης Ιατρού said

  340: Β7Σ !!

 344. Μαρία said

  341
  Ο κύριος Τάκης όμως κυριολεκτεί. Αναφέρεται στις ταινίες μπουρλέσκ και το σχετικό ταρτοπόλεμο.

 345. Μαρία said

  Επικό σαρδάμ εν ου παικτοίς, καρατσεκαρισμένο μετά το 29:30 https://www.youtube.com/watch?v=NviGKvEZp2I&feature=emb_logo

 346. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  http://www.topontiki.gr/article/426946/ikaria-proskroysi-ploioy-sto-limani

 347. dryhammer said

  Κάνας Φούρνος δεν γκρέμισε ακόμα;

 348. Pedis said

  # 347 – Ακριβώς, κυριολεκτεί. Αλλά, χρησιμοποιείται στα γαλλικά η έκφραση για τον τουρτοπόλεμο και στις φαρσοκωμωδίες;

  Αν όχι, ίσα που προλαβαίνουμε πριν κλείσει η ύλη για αύριο. 😀

 349. Μαρία said

  351
  https://fr.wikipedia.org/wiki/Tarte_%C3%A0_la_cr%C3%A8me

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: