Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Εξαπατημένα μεζεδάκια

Posted by sarant στο 20 Φεβρουαρίου, 2021


Θα το καταλάβατε ίσως ότι ο τίτλος του σημερινού μας πολυσυλλεκτικού άρθρου οφείλεται σε μια φράση που είπε η (ακόμα) υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ότι ο Δ. Λιγνάδης «μας εξαπάτησε» και μάλιστα «με βαθιά υποκριτική τέχνη». (Ωραία άποψη έχει για τους ηθοποιούς!) Οπότε, μάθαμε επιτέλους ποιος ήταν ο «γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης» στον οποίο αναφέρονταν όλες τις προηγούμενες μέρες οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί -he who must not be named.

Ένας αλλος τιτλος που σκεφτόμουν για το σημερινό άρθρο ήταν και το «Πανδημηδειακά μεζεδάκια», που είχε και το πλεονέκτημα ότι πλούτιζε την υπερτρισχιλιετή μας με μιαν ακόμα λέξη, ωστε να φτάσουμε κάποτε τα 7 εκατομμύρια και να τρώμε με χρυσά κουτάλια. Πανδημήδεια βέβαια είναι ο συνδυασμος πανδημίας και Μήδειας, όπως ονομάστηκε η κακοκαιρία που χτύπησε την Αθήνα και άφησε χιλιάδες νοικοκυριά κυρίως στα βόρεια προάστια χωρίς ρεύμα -78 ώρες συμπλήρωσε ο κ. Στέφανος Μάνος στην Εκάλη, αν πιστέψω το τελευταίο σχετικό τουίτ του. Αλλά, για να παραφράσουμε τον κ. Μαρκουλάκη, αφού τα νοικοκυριά που επανηλεκτροδοτήθηκαν είναι περισσότερα από εκείνα που δεν είχαν ρεύμα, δεν υπάρχει λόγος να το κάνουμε θέμα.

* Και μιλώντας για την πανδη-Μήδεια, παρατήρησα πως όλα τα κανάλια την παρουσίασαν σαν τη χειρότερη κακοκαιρία που έπληξε τη χώρα από την εποχή των Παγετώνων και δώθε.

Αυτό βέβαια οφείλεται και στην εγγενή προσπάθεια για εντυπωσιοθηρία, αλλά ίσως αυτή τη φορά υπήρχε και η στόχευση να υπερτονιστεί η δριμύτητα της κακοκαιρίας έτσι ώστε να δικαιολογηθούν οι επιδόσεις της κρατικής μηχανής, που δεν ήταν και εντυπωσιακές -αφου έφτασε να παραπονιέται ο κ. Μάνος.

Κι εδώ βλέπουμε γιγαντόσωμη δημοσιογράφο να μιλάει για 70 εκατοστά χιόνι, που όμως της φτάνει μέχρι τον αστράγαλο.

Θυμάμαι σε ανάλογη περίπτωση μιαν άλλη δημοσιογράφο που έκανε ρεπορτάζ με το χιόνι ως το γόνατο -και μιλούσε για «ένα μέτρο χιόνι». Και βέβαια η Ελληνοφρένεια είχε βάλει λεζάντα «Τρίμετρη καλλονή».

* Φίλος γράφει εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το ηλεκτρονικό ΚΕΠ, με το οποίο ο ενδιαφερόμενος πολίτης μπορεί να κλείσει ραντεβού πολύ γρήγορα για να εξυπηρετηθεί. Έχει όμως μια γλωσσική παρατήρηση.

Όταν το σύστημα σου προτείνει ημερομηνία για ραντεβού, εμφανίζει την ερώτηση: «Υπάρχει διένεξη; Αλλαγή της συνάντησης». Καλύτερα να αναδιατυπωθεί αυτό, που προφανώς είναι μετάφραση από κάτι με conflict… Η διένεξη δεν είναι καλό πράγμα.

* Για τη Μήδεια, που λέγαμε πιο πάνω, φίλος που του αρέσει να χαζεύει τα πρωτοσέλιδα εφημερίδων μου στέλνει πρόσφατο πρωτοσελιδο τίτλο του Λόγου, απ’ όπου φαίνεται ότι η κραταιά Μήδεια έπεσε κι αυτή θύμα της ακλισιάς.

(Eίναι αρκετοί εκείνοι που χαζεύουν πρωτοσέλιδα κάθε πρωί, από τους σχετικούς ιστότοπους που τα παρουσιάζουν συγκεντρωμένα. Εγώ ομολογώ πως το έκανα αυτό τον παλιό καιρό, που οι εφημερίδες κρέμονταν στα μανταλάκια έξω από τα περίπτερα, αλλά δεν συνηθίζω το ηλεκτρονικό αντίστοιχο σπορ. Κάποιος φίλος ειδικεύεται στα πρωτοσέλιδα της Εστίας,που τα διαβάζει ανελλιπώς).

Παρεμπιπτόντως, αναρωτιέμαι αν ο Λόγος είναι κάποια μετεξέλιξη του Δημοκρατικού Λόγου, της εφημερίδας που έβγαζε ο Κουρής ως πρωινό αδερφάκι της Αυριανής. Μάλλον ναι.

* Ένα μεταφραστικό ναυάγιο σε άρθρο της Μηχανής του χρόνου σχετικά με έναν ναυτικό που είχε την τύχη να επιζήσει όχι μόνο από το ναυάγιο του Τιτανικού αλλά και από το αντίστοιχο της Λουζιτάνιας μερικά χρόνια αργότερα (Μετά σταμάτησαν να τον προσλαμβάνουν οι πλοιοκτήτες γιατί τον θεωρούσαν καντέμη).

Λέει λοιπόν:
Μετά τη βύθιση του Τιτανικού από πρόσκρουση με παγόβουνο το 1912 κλήθηκε να δώσει στοιχεία στη βρετανική έρευνα για το ναυάγιο. Τη στιγμή της πρόσκρουσης του υπερωκεάνιου με το παγόβουνο, ο Τζορτζ Μποσάμπ τροφοδοτούσε τις μηχανές του Τιτανικού με κάρβουνο. «Άκουσα έναν ήχο σαν κεραυνό», είπε στις αρχές περιγράφοντας την πρόσκρουση. Καθώς ένιωθε το τράνταγμα στα πόδια του, δόθηκε διαταγή να κλείσουν τους αποσβεστήρες ενέργειας γιατί το νερό έμπαινε από διάφορα σημεία….

Όλα καλά, αλλά τι δουλειά έχουν οι… αποσβεστήρες ενέργειας;

Το αγγλικό κείμενο λέει we were ordered to close the dampers. Τώρα, ίσως ο αγγλικός όρος να έχει και τη σημασία του αποσβεστήρα, προκειμένου όμως για πλοίο που μπάζει σημαίνει, θαρρώ, τα στεγανά.

Βέβαια, αποσβεστήρας ενέργειας είναι πιο σέξι.

* Κι ένα ετυμολογικό που θα έκανε περήφανο τον Γκας Πορτοκάλο. Η Ελληνική Αγωγή, το τσαρλατανείο της οικογένειας Γεωργιάδη, κάθε τόσο μας χαρίζει ψήγματα σοφίας ή βιντεάκια της Ευγενίας Μανωλίδου να μιλάει (όπως νομίζει) αρχαία ελληνικά.

Πρόσφατα, δημοσίευσαν το τουίτ που βλέπετε αριστερά, κάτι που με παρακίνησε να γράψω κάτι στο Φέισμπουκ, το οποίο στη συνέχεια το μετέτρεψα σε αρθράκι για το 2020mag και το παραθέτω εδώ:

Πρόσφατο τουίτ από το Τσαρλατανείο της οικογένειας Γεωργιάδη παραθέτει ετυμολογία της λέξης «παράδεισος» ως εξής:

Παράδεισος = ὁ λειμών: τὸ λιβάδι, ὁ κῆπος, ὁ κατάφυτος τόπος, παρὰ τὸν δεύσω μέλλοντα, ὃς δηλοῖ τὸ βρέχω, ῥηματικὸν ὄνομα δεῦσος, καὶ παράδεισος, κατὰ τροπὴν τοῦ υ εἰς ι.

Προφανώς, η «ετυμολογία» αυτή είναι παρμένη από κάποιο βυζαντινό ετυμολογικό σύγγραμμα, όπως το Μέγα Ετυμολογικόν, γραμμένο φυσικά σε μια εποχή όπου η γλωσσολογία ήταν ανύπαρκτη.

Φυσικά, η λέξη έχει περσική ετυμολογία. Και κάποιος που ξέρει λίγα αρχαία, θα έχει διαβάσει την περιγραφή στον Ξενοφώντα για τους περίφρακτους κήπους που είχαν οι Πέρσες βασιλιάδες και σατράπες. Ο Ξενοφών καθιστά σαφές ότι μεταφέρει την περσική λέξη και λέει «κήποι τε έσονται, οι παράδεισοι καλούμενοι, πάντων καλών τε καγαθών μεστοί όσα η γη φύειν θέλει».

Η λέξη παράδεισος είναι λοιπόν δάνειο από τα περσικά, από κάποιον μέσο περσικό τύπο *pardez (που είναι αμάρτυρος).
Στα αβεστικά υπήρχε η λέξη pairi.daeza, που σήμαινε τον περιφραγμένο χώρο, και κατ’ επέκταση το πάρκο (απ’ όπου και το εβραϊκό pardes).
Στα σημερινά περσικά είναι pardis.
Όταν τον 3ο αιώνα π.Χ. οι Εβδομήκοντα μετέφρασαν την Πεντάτευχο, διάλεξαν αυτή την εξελληνισμένη περσική λέξη στη μετάφραση της Γένεσης: «και εφύτευσεν κύριος ο Θεός παράδεισον εν Έδεν» και έτσι η λέξη έγινε διεθνής.

Όλα αυτά είναι πασίγνωστα.

Κι όμως, το Τσαρλατανείο της οικογένειας Γεωργιάδη παραθέτει απόσπασμα από αυτό το «ετυμολογικό» σύγγραμμα της βυζαντινής εποχής – σαν να θέλει κανείς να θεραπεύσει άρρωστο με βάση τα συγγράμματα του Γαληνού.

Αυτή την ιδιωτική εκπαίδευση θέλει ο Μητσοτάκης: κωλέγια που πουλάνε (πανάκριβα) φούμαρα.

* Σπεύδω να διευκρινίσω, οτι ο εισηγητής του όρου «τσαρλατανείο» είναι ο φίλος Γιάννης Χάρης, ενώ της γραφής «κωλέγια» ο φίλος Γιώργος Γιαννόπουλος από την Καλαμάτα. Για να μη φωνάζει ο Καίσαρας.

* Κι ένα απο σουπεράκι της ΕΡΤ, με το πανταχού παρόν πια «ανεξαρτήτου».

Ανεξαρτήτου ηλικίας ο εμβολιασμός με υποκείμενα νοσήματα.

Λες και είναι τόσο δύσκολο να γραφτεί «ανεξαρτητα απο ηλικία ο εμβολιασμός» ή «ανεξαρτητως ηλικίας».

Σπευδω να διευκρινίσω ότι, επειδή έτυχε να ακούσω τι ειπώθηκε, η κ. Θεοδωρίδου είπε «ανεξαρτήτως ηλικίας». (Είναι πολύ καλή παιδίατρος, την είχαμε για τα παιδιά όταν ήταν μικρά. Θα ήταν πολύ καλή κι αν έλεγε «ανεξαρτήτου ηλικίας».).

* Ποιος ήταν ο Σπύρος Μήλιος;

Σε βλαχοσελέμπριτι αρθρο, που μου στέλνει φίλος, διαβάζουμε ότι ο Γ. Τράγκας «πίνει το (σικ) καφέ του στην κοσμοπολίτικη στοά Σπύρου Μήλιου».

Ενώ αν την πούμε Σπυρομίλιου τη στοά, χάνει το κοσμοπολίτικο άρωμά της κι αρχίζει ν’ αποπνέει επαρχιώτικη οσμή.

* Σε εμπορικό ιστότοπο, βλέπω να διαφημίζεται μια λάμπα, σε σχήμα (!) σελήνης.

Και: Κάθε κρατήρας και καμπύλη έχει σχεδιαστεί προσεκτικά για να απεικονίσει στενά την επιφάνεια του φεγγαριού – καθιστώντας το να φαίνεται απίστευτα ρεαλιστικό.

Η καμπύλη δεν ξέρω τι είναι, αλλά το «να απεικονίσει στενά» εγώ θα το έβαζα «να απεικονίζει πιστά». Όσο για το «καθιστώντας το να φαίνεται» είναι ποίημα, τι να πω. Κάνοντάς το να φαίνεται, έτσι ώστε να φαίνεται, με αποτέλεσμα να φαίνεται -κι άλλες χίλιες εκδοχές είναι απείρως προτιμότερες.

* Ο άλλος είναι «τομεάρχης ενέργειας της ΝΔ» και βγάζει αφισάκι και δεν γράφει σωστά το όνομα του ΔΕΔΔΗΕ. Θα μου πείτε, εδω δεν έγραψε σωστά το δικό του όνομα, για τον ΔΕΔΔΗΕ θα νοιαζόταν.

Και τι σας λέει το «Κατανοούμε όλο το τεχνικό προσωπικό»; Τι εννοεί; Περίεργη διατύπωση.

Από την άλλη, ο κ. Ησαΐας απλώς έχει ενστερνιστεί το πνεύμα οικονομίας που απαιτείται να επιδείξουμε όλοι σε μια κρίσιμη περίοδο σαν κι αυτήν που περνάμε.

Έτσι, κατάργησε τα διαλυτικά απο το όνομά του, έφαγε το ένα Δ από τον ΔΕΔΔΗΕ, έφαγε και το τελικό ν από το «την ταχύτερη».

* Φίλος στέλνει τον εξής τίτλο άρθρου:

Γυναίκες και άτομα με αναπηρίες καλούνται να επανδρώσουν την επόμενη ευρωπαϊκή διαστημική αποστολή

Γυναίκες να επανδρώσουν; Το αποφεύγουμε, και σωστά. Αν ήταν πχ εταιρεία, οργανισμός, θα λέγαμε «να στελεχώσουν». Προκειμένου για διαστημική αποστολή θα πούμε το ίδιο; Τι λέτε;

* Οι τιμητές ξαναχτυπούν, αυτή τη φορά από τον ιστότοπο της ΕφΣυν, όπου διαβάζουμε:

Σε δεινή θέση η υπουργός Πολιτισμού, επιχείρησε να εμφανιστεί ως τιμητής της νομιμότητας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Τα είπαμε, ευάριθμοι τιμητές…

* Τώρα με τη λιγναδιάδα, κάποιοι ξέθαψαν μια περσινή ανάρτηση του κ. Μπαμπινιώτη στο Φέισμπουκ, στην οποία υμνούσε την περυσινή παράσταση στην Επίδαυρο (και καλούσε, στο δεύτερο μισό της ανάρτησης, που δεν το έβαλα, τη νέα κυβέρνηση να αξιοποιήσει ανθρώπους όπως ο Λιγνάδης και ο Μαρκουλάκης).

Θα ήταν άτοπο να ενοχοποιήσουμε τον κ. καθηγητή επειδή του άρεσε μια παράσταση -εγώ όμως πρόσεξα κάτι άλλο, αμιγώς γλωσσικό. Ο κ. Μπαμπινιώτης χαρακτηρίζει τη γλώσσα της παράστασης «λιτή, εύληπτη, ορθά εξενεγμένη». Ο τύπος αυτός δεν υπάρχει πουθενά αλλού στα σώματα κειμένων του Γκουγκλ, και δεν είναι περίεργο που απουσιάζει -διότι είναι τύπος ανύπαρκτος, κατασκευή του κ. Μπαμπινιώτη.

Το ρήμα είναι «εκφέρω». Η μετοχή στα αρχαία ήταν «εξενηνεγμένη». Στα νέα ελληνικά δεν θα βάλουμε πιστεύω το αρχαίο τέρας, ούτε το μπαμπινιωτικό τερατάκι. Αν θέλουμε σώνει και καλα μετοχή και αν θεωρούμε πολύ μαλλιαρό το «εκφερμένη», μπορούμε να βάλουμε «εκφερόμενη» -οπως σωστά έλεγε σε ένα σεμινάριο ο κ. Μπαμπινιώτης, στα νέα ελληνικά είμαστε μάλλον χαλαροί με τους χρόνους. Ή, στου μπαμπά μας τη γλώσσα, χωρίς μετοχή: Η γλώσσα της παράστασης λιτή, εύληπτη, με ορθή εκφορά…. Να μην σπαζοκεφαλιάζει το 99% των αναγνωστών με το «εξενεγμένη».

Είπαν κάποιοι ότι δεν είναι και τόσο λάθος, αφού είναι σαν να παραλείπεις τον αναδιπλασιασμό, όπως το «εγκαταλελειμμένος» το λέμε «εγκαταλειμμένος». Αμ δεν είναι το ίδιο. Ο τύπος «εγκαταλειμμένος» μας είναι οικείος διότι πατάει πάνω στο «εγκαταλείπω». Ο τύπος «εξενεγμένος» δεν πατάει πουθενά, κι ο αναγνώστης πέφτει και τσακίζεται.

* Και κλείνω με κάτι για την Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας -το τελειωτικό χτύπημα, ας πούμε. Σε μαρουσιώτικη ιστοσελίδα διαβάζω ότι μήνυμα για την ελληνική γλώσσα εξέδωσε και η κ. Μαρίνα Πατούλη, ως πρόεδρος του δικτύου SDG 17 Greece.

Ανάμεσα στα άλλα πομφολυγώδη: Η αξία της ελληνικής γλώσσας είναι ανεκτίμητη. Μιλιέται αδιάλειπτα εδώ και 40 αιώνες! Και δεν είναι το μόνο ρεκόρ που κατέχει. Η αγγλική γλώσσα έχει 490.000 λέξεις από τις οποίες 41.615 λέξεις είναι ελληνικές.

Να κανονίσουμε να μας δώσει από 41615 ευρώ ο κάθε αγγλόφωνος (δεχόμαστε και δολάρια) για να πατσίσουμε.

309 Σχόλια προς “Εξαπατημένα μεζεδάκια”

 1. ndmushroom said

  Καλημέρα!
  Μικρό typo στο ανεξαρτήτου «ηλιίας» (αν και όντως, ο νόμος με πρωτεύουσα τον Πύργο έτσι προφέρεται) 😋

 2. Λεύκιππος said

  Ο Νόμος του Μέφρυ, εκεί που λέτε «ανεξαρτήτου ηλιίας» λείπει το κ.

 3. Λεύκιππος said

  Με πρόλαβαν. Καλημέρα

 4. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια.

  1-2 Το διόρθωσα, μερσί!

 5. Κουνελόγατος said

  Να κλάψεις ή να γελάσεις με τους τσαρλατάνους-απατεώνες που μας έτυχαν. Είπαμε, ο σοφός λαός. Καλημέρα σας.

 6. ΘΝΣ said

  Επι πολλα χρονια λεω «Μηδεία» -οπως και «παιδεία» ή «υγεία»- εχοντας μαθει οτι «η προπαραλήγουσα δεν τονίζεται όταν η λήγουσα είναι μακρά».
  Τωρα βλεπω παντου «Μήδεια».
  Τι εχω χασει απο τις νεες γλωσσοπλασιες???

 7. voulagx said

  «Γυναίκες να επανδρώσουν;» Γιατί όχι; Αφού παντρεύονται οι άντρες γιατί να μην επανδρώνουν (και με τον καιρό παντρώνουν) οι γυναίκες.

 8. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Καλημέρα!

  «Μήδεια»: Υπό το μηδέν η αξιοπρέπεια της κ. Μενδώνη!
  ====-
  Δεν πάνε καλά εκεί στην Πολιτική Προστασία και(;) στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.
  Τα πολλά κρούσματα δεν προέρχονται από τον Δήμο Ηρακλείου (που τον ‘κοκκινίσανε’) αλλά από την ενδοχώρα του νομού (Περιφ. Ενότητας). Αυτό είναι γνωστό σε γιατρούς και μη… Τά ’χουνε μπλέξει και μας έχουνε μπλέξει…
  Δείτε και εδώ σχετικά. https://www.cretalive.gr/apopseis/lockdown-mono-sto-irakleio-i-opos-leme-mia-trypa-sto-nero

 9. Ε… ας πούμε πως η απλολογία υποχρεώνει (« l’haplologie oblige »…) και το «εξενηνεγμένη» μετατράπηκε σε «εξενεγμένη»… Οπότε ορθώς εξενήνοχεν. Τι θα λέγαμε για το «εκφερμένη»;

 10. Πέπε said

  Καλημέρα.

  Ο κ. Ησαΐας οφείλει βέβαια να βάζει διακυτιά στο όνομά του στα κεφαλαία, για΄τι έτσι έχει θεσπιστεί. Ωστόσο προσωπικά θεωρώ ότι κακώς έχει θεσπιστεί αυτό, και ότι από πολλές απόψεις θα ήταν συνεπέστερο να μην μπαίνουν διαλυτικά στα κεφαλαία. Προκαλεί παραναγνώσεις; Παιδάκια στη σχάρα; Εντάξει, αλλά και με την παράλειψη τόνων γίνεται το ίδιο.

 11. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Για να απαντήσω (τρόπον τινά) με κουίζ σε μιά ερώτησή σου, ποιός είναι ο «ήρωας» αυτού του πασίγνωστου θρηνητικού τραγουδιού που έγραψε ο Θεοδωράκης;
  (..ο οποίος κάνει και την δεύτερη φωνή στον Μπιθικώτση και αφήνει τα μαγικά χέρια του Χιώτη να κλαίνε με τις χορδές του μπουζουκιού του..)

 12. # 5

  Οι τσαρλατάνοι- απατεώνες δεν ήρθαν μόνοι τους, κάποιοι τους έφεραν από το πουθενά, με την δική τους επιπολαιότητα-ανικανότητα για να μην πω τίποτε χειρότερο. Κι επειδή τα μυαλά τους δεν αλλάζουν απ’ ό,τι φαίνεται, θα περιμένουμε πάλι πότε θα πέσει το σάπιο μήλο χωρίς να κουνήσουμε το δέντρο για άλλο ένα σύντομο διάλειμμα ΔΦΑ.
  Γιατί πόσο πείθει ηπρώην υπουργός Πολιτισμού του ΣύΡιζΑ όταν εγκαλεί την Μενδώνη τους έχοντες μνήμη ; Δεν είναι σαν το γιουτιούμπ που κόβεις την προβολή ενός βίδδεο.

 13. sarant said

  7 Σωστό αυτό

  Θα λείψω για κάμποσες ώρες, να είστε φρόνιμοι.

 14. Costas X said

  Καλημέρα κι ευχαριστούμε για τα μεζεδάκια !

  «Γυναίκες να επανδρώσουν; […] Τι λέτε;»
  Μήπως έχει κι αυτό καθιερωθεί, ανεξαρτήτως φύλου, όπως η υιοθεσία ;
  Λέμε τώρα !

 15. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @11. Όχι, δεν είναι κανένας νεκρός αγωνιστής της Αριστεράς, αλλά ένας Σπυρομήλιος.
  Της Μελίνας..

 16. Παναγιώτης Κ. said

  Btw εφημερίδες όπως ο Λόγος, με ανύπαρκτη κυκλοφορία πως μπορούν και εκδίδονται;
  Να υποθέσουμε με την ελεημοσύνη του κράτους;
  Αυτά και πολλά άλλα «μικρά» τα αφήνουμε στη σκιά…ενώ δεν θα έπρεπε.

 17. Παναγιώτης Κ. said

  Τσαρλατανείο!
  Εύηχο, περιγραφικό και προσφέρεται για διάφορους γλωσσικούς συνειρμούς…
  Αυτό το…μαγαζί που λέγεται «Ελληνική Αγωγή» λειτουργεί και έχει και πελάτες;

 18. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλημέρα!
  Εξενεγμένη,ε; Θυμάμαι ότι στον πρόλογο του λεξικού του ο Μπάμπι αναφέρει τη λέξη οτρηρός. Με κάτι τέτοια τσαχπινογλωσσικά προκαλεί ηδονικές ανατριχίλες σε αρχαιόπληκτες κυρίες όπως η συμπαρουσιάστριά του και η χήρα Μήτση του Λαζόπουλου.
  Η Μενδώνη ήταν 10 χρόνια γ.γ. του ΥΠ.ΠΟ. Δεν είναι αρκετό αυτό το διάστημα, ώστε να ξέρει τι καπνό φουμάρουν οι Λιγνάδηδες και οι λοιποί Λιγδιάρηδες. Τα ίδια δεν-είδα-δεν-άκουσα-δεν-γνώριζα είχαμε ακούσει και στις περιπτώσεις των παραδικαστικών και των παραεκκλησιαστικών σκανδάλων. Θερίζει η Αριστεία στις μέρες μας, έκλεισε για τα καλά η αριστερή παρένθεση, δόξα τω Θεώ των Αρίστων.

 19. gbaloglou said

  ΒΥΒΛΙΟΝ ΟΥΚ ΕΞΕΝΕΧΘΗΣΕΤΑΙ ΕΠΕΙ ΩΜΟΣΑΜΕΝ («κανένα βιβλίο δεν βγαίνει επειδή ορκισθήκαμε (να μην το βγάλουμε από την βιβλιοθήκη)»)

 20. jesus said

  «έφαγε και το τελικό ν από το «την ταχύτερη».»

  ξέρω κάποιους (όλοι απ’ την αθήνα και ολιγάριθμοι) που δεν βάζουν ποτέ το τελικό -ν σε αυτές τις περιπτώσεις. ως επτανήσιος το θεωρώ βαρβαρικό, αλλά νομίζω είναι υπαρκτός αν κ σπάνιος τρόπος ομιλίας

 21. @ 10 Πέπε

  Ο κ. Ησαΐας οφείλει βέβαια να βάζει διακυτιά…
  Συμφωνώ. Μειονοτικός και εγώ.
  Καλημέρα.

 22. Γιάννης Κουβάτσος said

  15:Μεγάλος έρωτας με τον Πύρρο Σπυρομήλιο. Ο οποίος, αν και ήταν μέλος των κοσμικών κύκλων εκείνης της εποχής και της παρέας του Χατζηφωτίου, δεν ήταν κάνα βουτυρόπαιδο του Κολωνακίου αλλά ήρωας του Β’Π.Π.

 23. @ 17 Παναγιώτης Κ. s

  >>Τσαρλατανείο!
  Εύηχο, περιγραφικό και προσφέρεται για διάφορους γλωσσικούς συνειρμούς…

  Αμ και το «περιγραφικό» δεν πάει πίσω σε συνειρμούς… 🙂

 24. LandS said

  10
  Εδώ που τα λέμε δεν μπορώ να σκεφτώ άλλη διένεξη🙂 εκτός από ΠΑΙΔΑΚΙΑ

 25. 12 – Είναι γνωστό πως το δικό μας το σκατό δεν βρωμάει, μόνο το ξένο.😂

  Καλημέρα

 26. Nestanaios said

  «κήποι τε έσονται, οι παράδεισοι καλούμενοι, πάντων καλών τε καγαθών μεστοί όσα η γη φύειν θέλει».
  Παράδεισοι καλούμενοι ναι αλλά από ποιους καλούμενοι δεν μας λέει. Είναι προφανές ότι η λέξη είναι ελληνική και έχει ετυμολογία και δεν είναι αυτή που αναφέρουν τα αρχαία λεξικά και κατ’ επέκταση η Ελληνική Αγωγή. Αν οι Πέρσες χρησιμοποίησαν την λέξη «παράδεισος» είναι επειδή δεν είχαν δική τους. Τα πράγματα είναι απλά.

  Την πρόθεση «παρα» την γνωρίζουμε όλοι. Το ρήμα δέω, δέσω, έδεσα το γνωρίζουμε επίσης. Αν προσθέσουμε την δίεση «ι» έχουμε δείω, δείσω έδεισα. Και τώρα έχουμε τον παράδεισο που δώσαμε στους Πέρσες. Αν δεν μας αρέσει μπορούμε να την τροποποιήσουμε. Εμείς έχουμε τον τρόπο.

 27. yannisd said

  «…σχετικά με έναν ναυτικό που είχε την τύχη να επιζήσει όχι μόνο από το ναυάγιο του Τιτανικού αλλά και από το αντίστοιχο της Λουιζιάνας μερικά χρόνια αργότερα…»
  Μια μικρή διόρθωση. Το όνομα του δεύτερου πλοίου ήταν Λουζιτάνια και βυθίστηκε από γερμανικό υποβρύχιο το 1915.

  Καλημέρα!

 28. ΓΤ said

  0@
  «[…] Ενώ αν την πούμε Σπυρομίλιου τη στοά […]».

  ΣπυρομΗλιου

 29. leonicos said

  Φυσικά, η λέξη έχει περσική ετυμολογία.

  πασίγνωση firdush

  εξ ου και ο ποιητής Firdoshi, Παραδείσιος.

  Όσο για τον Παράδεισο των Ο΄, ‘εφυτευσε Παράδεισον εν τη Εδέμ’ το εβραϊκό κείμενο λέει
  וַיִּטַּע יְהוָה אֱלֹהִים, גַּן-בְּעֵדֶן–מִקֶּדֶם wayita’ YHWE-Elohim gan be-‘edem miqedem, και φύτεψε ο YHWE ο Θεός κήπο στην Εδέμ προς την ανατολή

  Δηλαδή, οι Ο΄ χρησιμοποίησαν γράφοντας Ελληνικά τον όρο Παράδεισος, αντί του κήπος, και φυσικά δεν τον έβγαλαν από το κεφάλι τους. απευθυνονταν σε συγχρόνους τους με στόχο να είναι κατανοητοί. άρα η λέξη υπήρχε στην Ελληνική, συνωνυμη του κήπος, ίσψς να σήμαινε ‘πολύ ωραίος κήπος’.
  Έδεμ ΔΕΝ ήταν ο κήπος, ούτε τόπος ιδιαίτερης ομορφιάς ή αγαλλίασης, αλλά το χέρσο, ίσως η τούνδρα, μέσα στην οποία έγινε ο κήπος

 30. Γιάννης Κουβάτσος said

  Σαφώς και πρέπει να μπαίνουν τα διαλυτικά στα κύρια ονόματα, ώστε να ξέρουμε πώς προφέρονται. ΠΑΙΔΟΥΣΗΣ π.χ. πώς προφέρεται; Παϊδούσης ή Παιδούσης; Απαραίτητα, λοιπόν, τα διαλυτικά.

 31. Voyageur autour de la chambre said

  Καλημέρα.
  Μ’ άρεσε η πανδημήδεια.
  Μ’ αρέσει και που ο νικοκύρης κάνει update στη φράση με τα χρυσά κουτάλια κάθε που βρίσκεται κάποιος [βάλτε ουσιαστικό] να προσθέσει κάνα μύριο λέξεις στην ελληνική γλώσσα.

  @1
  Ο Μέφρυ χτύπησε κι εδώ, ο νομός έγινε νόμος 🙂

  «Καθιστώντας το να φαίνεται»
  Πού μπορεί να φτάσει ο ευπρεπιστής για να αποφύγει το «κάνω»! Πάλι καλά που δεν είδαμε «ποιώντας το να φαίνεται»…

 32. leonicos said

  Γιεχοσούα – Σωτήρη μας

  ξέρω κάποιους (όλοι απ’ την αθήνα και ολιγάριθμοι) που δεν βάζουν ποτέ το τελικό -ν σε αυτές τις περιπτώσεις.

  ήξερα κάποια που έλεγε τη Παρασκευή

  ως επτανήσιος το θεωρώ βαρβαρικό,

  δεν είμαι επτανησιος, αλλά μου σηκώνει εξ ίσου την τριχα

 33. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  μεζεδάκι δεν είναι, αλλά αξίζει να το παρακολουθήσει κανείς.

 34. leonicos said

  16

  Γύρω στο 2000 πήγ να δω κ΄ποιον παλιό γνωστό μου, από τον οποίο άλλα περίμενα και άλλα είδα,

  και τον βρήκα εκδότη της εφημερίδας Ἐλπίς. Δεν την ειχα ούτε ξανακούσει ούτε ξαναδει, και δεν έτυχε ούτε και μετά.

  Νομίζοντας ότι είναι αυτός που ήξερα παλιά, του πήγα διάφορα κείμενά μου.

  Με ευχαρίστησε, αλλά δεν μου έδωσε ούτ εένα αντίτυπο της εφημερίδας του. ηταν όλα δεμένα σε δέματα. κα μετρημένα.

  Και φυσικά δεν φροντίσαμε να ξανασυναντηθούμε

  Την Ελπίς (ακλισιά) την έχει ξανακούσει;

 35. LandS said

  12 & 25

  Μπράβο ρε παιδιά. Μπράβο σας.

  Σας μυρίζουν το ίδιο. Το σκατό των γιόγκα της Κονιόρδου με το το σκατό της συγκάλυψης των πράξεων Λιγνάδη. Για να μη μιλήσω για το σκατό της φωτογραφικής αλλαγής του Νόμου για τη πρόσληψη του συγκεκριμένου για Καλλιτεχνικό Διευθυντή στο Εθνικό.

  Μπράβο μύτες!

 36. gbaloglou said

  29 «ἀπὸ δὲ κήπων κηπουρός κηπουρεῖν καὶ κηπεύειν καὶ κηπεία, καὶ κηπαία θύρα, καὶ κῆπος ἡ κουρά. οἱ δὲ παράδεισοι, βαρβαρικὸν εἶναι δοκοῦν τοὔνομα ἥκει κατὰ συνήθειαν εἰς χρῆσιν Ἑλληνικήν, ὡς καὶ ἄλλα πολλὰ τῶν Περσικῶν.» — Ιούλιος Πολυδεύκης (μέσω TLG)

  [Πολύ θα μου άρεζε αυτό, παρεμπιπτόντως: «πάω να κηπευτώ» = «πάω να κουρευτώ» 🙂 ]

 37. Triant said

  Καλημέρα.

  Δεν ξέρω, αλλά εκείνο το ‘επί ποδός’ μου φαίνεται άστοχο. Την έκφραση την ξέρω να σημαίνει έτοιμος να δράσει, στην τσίλια (επί ποδός πολέμου) ενώ υποπτεύομαι οτι δεν εννοούσε αυτό. Τι λέτε;

 38. leonicos said

  Το ρήμα είναι «εκφέρω». Η μετοχή στα αρχαία ήταν «εξενηνεγμένη»

  ο μεσοπαθητικός παρακείμενος είναι ἐξείνεγμαι
  επομένως εξεινεγμένος

  μάλλον του ξέφυγε το ι στην πληκτρολογηση

  ό,τι κι αν πεις, ε, ελληνικά ξέρει

 39. Λοιπόν δεν τόχα σκεφθεί…

  η πρόθεση παρά είναι ελληνική και από το παρά$, βγήκε ο παράς (σε δολλάρια !! )

  🙂 🙂

 40. Γιάννης Κουβάτσος said

  35: Έτσι. Είπαμε να μην είμαστε κομματόσκυλα, ό,τι κι αν ψηφίζουμε, και να προσπαθούμε να κρίνουμε τις πράξεις της εκάστοτε εξουσίας ως πολίτες. Αλλά να συγκρίνουμε τη γραφικότητα της Κονιόρδου με τη σιχαμερή περίπτωση Λιγνάδη, ε, είναι άνω ποταμών. Όμως, εδώ εγείρεται ένα μεγάλο ζήτημα: Αν δεν έχουμε πάθει πλήρη σύγχυση αξιών, οι κυβερνήσεις θα έπρεπε να αναθέτουν την ηγεσία του Πολιτισμού και της Παιδείας στα κορυφαία στελέχη τους. Κορυφαία από κάθε άποψη. Αλλά βλέπουμε ότι μόνο αυτό δεν συμβαίνει, δυστυχώς.

 41. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  10,24 ΑΡΧΑΙΚΟΣ, ΑΙΔΙΝΙΟ, ΓΑΙΔΑΡΟΣ, ΛΑΙΚΟΣ, αλλά κυρίως τα ονόματα, που δεν έχουμε ιδέα πώς προφέρονται.
  Ο κανόνας μπήκε όταν τα κεφαλαία ήταν πολύ περισσότερο σε χρήση. Κάτι θα ήξεραν αυτοί που τον θέσπισαν…

  Άλλο, σημαντικότερο κτγμ λάθος στο ίδιο μεζεδάκι, που περνάει ντούκου είναι η γραφή του επωνύμου πριν από το όνομα. Σε κάθε άλλη χρήση εκτός από προσκλητήριο λόχου και τηλεφωνικό ή παρόμοιο κατάλογο, είναι λάθος. Θυμάμαι τον πατέρα μου να το κοροϊδεύει στις ταμπέλες καταστημάτων, που είναι πολύ συχνό: «Κι άλλος φαντάρος…»

 42. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Γιάννη,
  @22. Από την ώρα που έκανε τόσο σπουδαία πράγματα για την Πατρίδα σε δύσκολες στιγμές, χαλάλι του και οι οποιεσδήποτε κοσμικότητες, ΑΚΌΜΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΧΑΤΖΗΦΩΤΊΟΥ!. (Τί στο καλό; Πώς αλλιώς θα έδενε την Μελίνα; 🙂 )
  Κι απ΄ότι έχω ακούσει, ούτε κάν ο μεγάλος Καραμανλής (δηλ. το περιβάλλον του) δεν μπόρεσε να του επιβάλει κάποιες επιλογές στην Ραδιοφωνία. Ίσως γι αυτό και ο Μίκης κάθησε και του έγραψε τραγούδι μετά τον θάνατό του..

  @30. Δεν ξέρω πώς προέκυψε ως ζήτημα, αλλά νομίζω πως είναι κάτι προφανής η αναγκαιότητα των διαλυτικών.

 43. Costas Papathanasiou said

  Καλημέρα!
  Αντί του έμφυλου “..να επανδρώσουν την..” μπορούν ίσως να χρησιμοποιηθούν και τα ουδέτερα “να συναπαρτίσουν την…” / “να γίνουν μέλη στην…”

 44. theopeppas said

  Αν το αρθρο της Μηχανης του Χρονου λέει «.. από το ναυάγιο του Τιτανικού αλλά και από το αντίστοιχο της Λουιζιάνας …» και δεν ειναι lapsus πληκτρολογησης ή αυτόματου διορθωτη, μάλλον μπέρδεψαν την ατυχη Λουζιτάνια (εννοω το πλοίο που τορπιλιστηκε 1917 και «έβγαλε» τις ΗΠΑ συον πόλεμο και όχι ομώνυμο …μπουζουξίδικο του Αιγάλεω Σιτυ) με την Πολιτεία των ΗΠΑ….

 45. theopeppas said

  Τωρα ειδα πως ηδη επισημανθηκε (#27)…ειχα μεινει πίσω στα σχόλια, απολογιες

 46. ΓΤ said

  41@

  εξουγγρισμός…

 47. 8 Το ίδιο συνέβη και με το Ρέθυμνο. Μας έβαλαν μια βδομάδα σε σκληρό λοκντάουν ενώ ο ιός αλώνιζε στο Μυλοπόταμο και αλλού, και τη δεύτερη βδομάδα μόνο τους έκοψε να κλείσουν όλη την περιφερειακή ενότητα.

 48. ΣΠ said

  Έτσι, κατάργησε τα διαλυτικά απο το όνομά του, έφαγε το ένα Δ από τον ΔΕΔΔΗΕ, έφαγε και το τελικό ν από το «την ταχύτερη».

  Έφαγε και τους τόνους από το «επί» και το «από».

 49. Γιάννης Κουβάτσος said

  42: Ο οποίος Χατζηφωτίου, για να είμαστε δίκαιοι, πολέμησε στη Μέση Ανατολή ως εθελοντής και βρέθηκε 17 χρονών ανάμεσα στους πολιορκημένους του Τομπρούκ. Ακόμα και οι καλοπερασάκηδες και οι γλεντζέδες εκείνων των πέτρινων χρόνων πέρασαν δύσκολα, αν εξαιρέσουμε κάποιους θαμώνες αθηναϊκών ζαχαροπλαστείων, που τους κατακεραυνώνει ο Ελύτης στα «Ανοιχτά χαρτιά».

 50. # 35

  Σταύρο και οι δυο δεν έπρεπε να υπουργοποιηθούν (δλδ σκατά και τα δύο), το πόσο μυρίζει το καθένα είναι θέμα δικαστηρίων, δεν είπε κανείς πως είναι για ίδιες ποινές.Οπως θα έλεγε ο μεγάλος Μάνος το υπουργείο Πολιτισμού πρέπει να είναι Υπουργείο και να προστατεύει-παράγει πολιτισμό Αλλά να έχεις υπ’ όψιν σου πως όσοι ψήφισαν ΣυΡιζΑ χωρίς να είναι κατ’ ανάγκη αριστεροί , δεν τον ψήφισαν για να έχει την ίδια κομματική νοοτροπία με την δεξιά. Για τον απλό λαό ήταν μεγάλο πισωγύρισμα να βλέπει να προωθούνται οι φίλοι (Βαρουφάκης), η οικογενειοκρατία (Κωνσταντοπούλου και η παλιά νοοτροπία (Βαλαβάνη στα κάπιταλ κοντρόλ) ό,τι δηλαδή θέλανε να αποφύγουν ψηφίζοντας ΠΦΑ
  Οταν αλλάζει μια κυβέρνηση και οι υπάλληλοι παραμένουν οι ίδιοι υπάρχουν δυο δρόμοι δράσης : ο ένας είναι να τους αφήσεις να κάνουν την δουλειά τους όπως ξέρανε, είναι ο εύκολος, αποφεύγεις τις εντάσεις και στο τέλος καταντάς ολόιδιος με τον προηγούμενο. Ο ¨αλλος είναι ο δύσκολος, θέλει πυγμή, λογικά και κόπο για να τον πείσεις να αλλάξει τρόπους και σκεπτικό. Κι αυτό δεν γίνεται όταν σε θέσεις κλειδιά αντί για ικανούς βάζεις αυτούς που έχεις «υποχρέωση» γιατί σεβοηθήσανε.

 51. LandS said

  43
  Να αποτελέσουν;

 52. ΣΠ said

  10
  Εγώ αντίθετα έχω την γνώμη ότι θα ήταν σκόπιμο να βάζουμε και τόνους στα κεφαλαία. Με το πολυτονικό δεν ήταν πρακτικό να φορτώνεις τα κεφαλαία με τόσα σημάδια. Τώρα όμως ένα επιπλέον σημαδάκι σε μια λέξη είναι απλό να μπει.

 53. Avonidas said

  Καλημέρα.

  Οπότε, μάθαμε επιτέλους ποιος ήταν ο «γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης» στον οποίο αναφέρονταν όλες τις προηγούμενες μέρες οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί -he who must not be named.

  Ο Λίγδεμορτ; 😜

 54. Pedis said

  Ρε μήπως ο παιδάριστος έχει πιασμένον κάποιον υψηλά καθήμενον κώλον (τίποτα όργιο-σεξουαλικές παιδοφιλικές κωλεγιές);

  Για δύο εβδομάδες μία ολόκληρη κυβέρνηση, η μοναδική στον κόσμο, η οποία δάμασε την πανδημία, που έχει κάνει τον Ερντογάν να χεστεί απάνω του στο Αιγαίο, έχει τον πιο έξυπνο, τον πιο ικανό, τον φιτ ΠΘ έβερ και, το βασικό, έχει πληρωμένο το 99% των μμε απ’ όπου ενημερώνεται ο ψηφοφόρος (ο «μάλαξ ο κοινός»), και να μην λέει να βγει από το βρακί του «γνωστού σκηνοθέτη και ηθοποιού»; Μπα …

 55. Anasto said

  Το πρώτο σχόλιο επιβεβαιώνει το δεύτερο με τον καλύτερο τρόπο. Είναι ο νομός τού Μέρφι όπως λέει το δεύτερο σχόλιο (λίγο κάτω απ’ την Ηλεία είναι μου φαίνεται αυτός 😛 )

  Και μια που μιλάμε και για τόνους, Νικοκύρη πρέπει να βιαζόσουν γράφοντας το σημερινό. Δεν εξηγείται αλλιώς τόση οικονομία, 14 μέτρησα ότι λείπανε. Απ’ την άλλη, δεν παρέλειψες να βάλεις τόνο στο «τουίτ». Αλλά σωστά μπήκε; Θέλω να πω, είναι δισύλλαβη;

  Και να ψελλίσω και μια ένσταση επί της ουσίας για τη στελέχωση. Μου φαίνεται πολύ ξένη όταν μιλάμε για πλήρωμα. Ίσως φταίει το ότι στη ναυτιλία είμαστε συνηθισμένοι σε πιο κλασικούς όρους. Από την άλλη, ακόμη και στα πιστοποιητικά που κατά κανόνα βγαίνουν (τουλάχιστον και) στην αγγλική, η λέξη που χρησιμοποιείται είναι «manning». Που όσο κι αν υποστηρίξεις την ευρύτερη έννοια του «man» σε σχέση με αυτή του «άνδρας», τόσο μπορεί να υποστηριχτεί απ’ την άλλη ότι, τότε, στα αγγλικά το ζήτημα είναι ευρύτερο. Μάλλον όμως μιλάμε για μια καθιερωμένη λέξη πια (όπως νομίζω λέει κι ο Κώστας στο 14) που χρησιμοποιείται και στις δυο γλώσσες και για τα δυο φύλα. Τέλος πάντων, για να μην πελαγοδρομώ σε ξένα χωρικά ύδατα, θα πω ταπεινά ότι αν υπήρχε χρόνος και χώρος για μια λιγάκι πιο περιφραστική απόδοση, θα την προτιμούσα. Πχ θα έκανα λόγο για σύνθεση του πληρώματος, που σιγά τον χώρο που πήρα ο καημένος.

  Καλό ΣΚ!

 56. 35 – Θα μιλήσω για μένα, αν και νομίζω πως το ίδιο εννοεί κι ο Gee.
  Το θέμα για σένα, είναι ποιό βρωμάει περισσότερο ή αν βρωμάνε και τα δύο; Για μένα το δεύτερο, είναι θέμα κυβερνητικού χρόνου για να φτάσει η βρώμα στο ίδιο επίπεδο, και βέβαια, το σχόλιο έχει να κάνει κυρίως με την «διακυβέρνηση» (λέμε και καμιά μαλακία για να περνάει η ώρα😂) που ουσιαστικά έφερε την ΝΔ από τον πάτο στον αφρό, (εξ ού και το -για άλλο ένα σύντομο διάλειμμα ΔΦΑ.- του Gee) κι όχι για την πνευματικά ανισόρροπη Κονιόρδου, που παρά την αποδεδειγμένη πνευματική ανισορροπία της, έγινε υπουργίνα πολιτισμού και αθλητισμού τρομάρα της, τρομάρα τους και τρομάρα μας.

  Κονιόρδου, Μενδώνη, απ΄την Κική και την Κοκό ποιά να διαλέξω; ΚΑΤΑΝΤΗΜΑ!

 57. ΣΠ said

  38
  Όχι, Λεώνικε, είναι «εξενήνεγμαι».
  https://el.wiktionary.org/wiki/%CF%86%CE%AD%CF%81%CF%89

 58. Avonidas said

  Όλα καλά, αλλά τι δουλειά έχουν οι… αποσβεστήρες ενέργειας;

  Μήπως είχε και inertial dampeners ο Τιτανικος? Παρακαλείται ο Κυβερνήτης Riker να γνωματευσει!

 59. Κιγκέρι said

  «Ανεξαρτήτου ηλικίας ο εμβολιασμός με υποκείμενα νοσήματα.»

  Και το «ο εμβολιασμός με υποκείμενα νοσήματα», προβληματικό είναι.

  «Γυναίκες και άτομα με αναπηρίες καλούνται να επανδρώσουν την επόμενη ευρωπαϊκή διαστημική αποστολή»

  Ίσως να έλεγα «καλούνται να συμμετάσχουν στην επόμενη διαστημική αποστολή»
  Δεν είμαι σίγουρη όμως αν θα το πρόσεχα αμέσως, ενώ όταν πρόκειται για εταιρείες ή οργανισμούς, έχει πραγματι καθιερωθεί το «να στελεχώσουν».

  Παρόμοια περίπτωση με το «επανδρώνω» και το «εξανδραποδίζω».

  Την ανάρτηση του Μπαμπινιώτη πάλι, τη βρίσκω ολόκληρη γραμματικά και συντακτικά απογοητευτική. Επίσης με ενόχλησε πολύ η αυταρέσκεια του κι ας την έκρυψε μέσα σε μια παρένθεση, στη δεύτερη σειρά του κειμένου του.

 60. voulagx said

  Αναγάγει ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης σε θεώρημα την παιδεραστία …
  Πολύ ανάγωγα είναι τα παράγωγα του «άγω».

 61. LandS said

  41
  ΑΡΧΑΙΚΟΣ, ΑΙΔΙΝΙΟ, ΓΑΙΔΑΡΟΣ, ΛΑΙΚΟΣ

  Ενώ υπάρχουν και παι-δάκια και πα-ϊ-δάκια, δεν υπάρχουν αρχαι-κός, αι-δίνιο, γαί-δαρος, λαι-κός.
  Αν το καλοεξετάσεις και το ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΣΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ το πολύ πολύ χαμόγελα να προκαλέσει. Την πρώτη φορά μόνο.

 62. LandS said

  50
  Πολύ μακελειό πέφτει ρε παιδί μου!

  Παραδέξου ότι συμψηφίζεις για να μη διαβάζουμε κατεβατά.

  Ή έστω ξαναπές ότι ποδόσφαιρο και Πολιτική είναι το ίδιο και άρα ο οπαδός και ο Πολίτης πρέπει να έχουν ίδια συμπεριφορά.

 63. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ο Μαρκουλάκης, ο Γεωργουσόπουλος…Αυτή η προσπάθεια για δικαιολόγηση ή συγκάλυψη ειδεχθών πράξεων μέσω της καταφυγής σε κλασικά κείμενα ή στην αμπελοψυχολογία, με ξεπερνάει. Θυμάμαι τη μακαρίτισσα την Κάραλη να λέει ότι λάτρεψε έναν Ιάπωνα που είχε σκοτώσει την ερωμένη του και την έτρωγε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όχι επειδή ήταν κανίβαλος, όοοχι, αλλά για να αφομοιωθεί μαζί της, μια καθαγιασμένη πράξη υπέρτατου πάθους. Για να μη μας κακοφαίνεται μετά που γελάει ο απλός κοσμάκης με τους «κουλτουριάρηδες».

 64. # 35

  Και κάτι ακόμα Σταύρο για το πως γίνεται η αντιπολίτευση σήμερα :

  Εδώ και περίπου μια βδομάδα έγραψα εδώ για τον πρόεδρο του ΟΑΡΗΣ (μην παραξενεύεστε έτσι είναι η ΕΠΙΣΗΜΗ ονομασία της ΠΑΕ ) ο οποίος πούλησε στην περιφέρεια Αττικής τεστ κόβιντ αξίας 1 εκ. στην τιμή των 9,3 ευρώ το τεμάχιο ενώ βρίσκονται στο διαδίκτυο με περίπου 2,5 και ο ίδιος τα είχε προτείνει στην περιφέρεια Θεσ/νίκης με περίπου 7 ευρώ το τεμάχιο. Φυσικά δεν έγινε διαγωνισμός αλλά ανάθεση σε 3 εταιρείες και ο Καρυπίδης (που βγήκε ένταλμα σύλληψης του από την εισαγγελία Βέροιας για χρέη 27 εκ. προς το δημόσιο ) έδωσε την χαμηλότερη τιμή.
  Αν δεν έχεις υπ’ όψιν σου η ΠΑΕ ΟΑΡΗΣ συνεργάζεται αρμονικότατα με την ΠΑΕ ΟΣΦΠ του Μαρινάκη, κουμπάρου του Μητσοτάκη και αενάως αθώου τώρα που -επιτέλους- δικάζεται…
  Παρότι εγώ το έγραψα, φαίνεται πως ο ΣύΡιζΑ δεν το θεώρησε άξιο λόγου και δεν έκανε καμιά κίνηση. Στις μέρες που μεσολάβησαν, ο Καρυπίδης είπε πως διώκεται για τις επιτυχίες της ομάδας του, απειλείται από …πακιστανικά τηλέφωνα, εξασφάλισε την υποστήριξη του συλλόγου του, έκανε μια άλλη δουλίτσα μέσω άλλης εταιρίας του με το δημόσιο και…
  ξαφνικά ο ΣΚΑΕΙ του Προέδρου της ΠΑΕ ΠΑΟ βγάζει το θέμα στο δελτίο του και τότε 40τόσοι βουλευτές του ΣυΡιζΑ καταθέτουν ερώτηση στην βουλή περί Καρυπίδη…

  Το φτωχό μυαλουδάκι μου λέει πως επειδή η υπόθεση είναι καραμπινάτη και τα μισόλογα του Πατούλη πως αυτά τα τεστ ήταν προηγμένης τεχνολογίας δεν τα τρώει ούτε οπαδός της Νουδούλας, στο διάστημα της σιωπής του ΣυΡιζΑ έγιναν οι αοπαραίτητες ενέργειες κάλυψης για την τιμή από τους Κινέζους, τυράκι με τις δηλώσεις Καρυπίδη και στο τέλος ανακοίνωση του σκανδάλου από κανάλι στελέχους της Νουδούλας, δήθεν σαν ποδοσφαιρικό αντίποινο του ΠΑΟ στον ΟΑΡΗΣ.
  Φυσικά τίποτε το μεμπτόν δεν πρόκειται να βρει ΤΩΡΑ όποια επιτροπή συστήσουν και είναι μεγάλη εξυπηρέτηση στην Νουδούλα η ερώτηση κατόπιν εορτής των συριζέων βουλευτών, θα βγουν στον αφρό α λα Μαρινάκη όλοι οι εμπλεκόμενοι.

  ΥΓ. ο καταζητούμενος Καρυπίδης ανέβαζε φωτογραφίες να παίζει με τα παιδιά του στα χιόνια, στο σπίτι του στην Βουλιαγμένη κατά το διάστημα που είχε εκδοθεί το ένταλμα συλλήψεως. Μετά θυμήθηκε πως τον κυνηγάνε επειδή ΟΑΡΗΣ πάει καλά ποδοσφαιρικώς…

 65. Κιγκέρι said

  Συγνώμη, θα το πω:

  Όλη αυτή η κουβέντα για τα παιδάκια – παϊδάκια μού θύμισε το:

  – Πώς λέγονται τα παϊδάκια στα αγγλικά;
  – Τσάιλντρεν! 🙃

 66. π2 said

  Για τον έρωτα της Ελληνικής Αγωγής για τις παρετυμολογήσεις των βυζαντινών λεξικών, σκεφτόμουν το εξής:

  Δεν είναι μόνο ζήτημα άγνοιας, έλλειψης επιστημοσύνης ή ελληναράδικης ιδεολογίας και γκασπορτοκαλισμού. Είναι και εμπορικό το ζήτημα. Είχα δει από περιέργεια μαθήματα ελληνικής ιστορίας του Αδώνιδος. Ήταν εμφανής -και επιτυχημένη- η διάθεσή του να προσφέρει ένα ελκυστικό προϊόν, να κάνει την ιστορία ιστοριούλες. Με αυτήν την έννοια, οι βυζαντινές παρετυμολογήσεις (σε ευθεία συνέχεια από τις αρχαιοελληνικές, παρεμπιπτόντως), με τους λογής λογής παιγνιώδεις ή αμπελοφιλοσοφικούς συνδυασμούς εννοιών, προσφέρονται ιδιαιτέρως στο να γίνει το προϊόν πιο ελκυστικό.

 67. π2 said

  63: Ομολογώ ότι δεν κατάλαβα γιατί πήρε η μπάλα και τον Γεωργουσόπουλο στα ΜΚΔ. Έγραψε ένα κείμενο για να εξηγήσει ότι το θέατρο ήταν πάντοτε χώρος σκληρός και εξουσιαστικός, στον οποίο η σεξουαλική παρενόχληση ή χειρότερα έμεναν πάντοτε δυστυχώς ατιμώρητα. Δεν είδα να προσπαθεί να δικαιολογήσει.

  Και στο κάτω κάτω, ο Γεωργουσόπουλος (που δεν μου είναι καθόλου συμπαθής) είχε παύσει τον Λιγνάδη στο Εθνικό μετά τις πρώτες καταγγελίες, σε αντίθεση με τον Μπαμπινιώτη στο Αρσάκειο, ο οποίος τώρα στέλνει εξώδικα να μην αναφέρουν ΜΜΕ, μπλογκ, ακόμη και λογαριασμοί τουίτερ (!) την υπόθεση της κόρης του.

 68. LandS said

  56
  Η Κονιόρδου, ως υπουργός Πολιτισμού, δεν ήταν ότι καλύτερο. Δεν ήταν όμως και ότι χειρότερο.
  Δεν πήγε να βγάλει Νόμο να δώσει το Πολυτεχνείο στο Μουσείο. Δεν κατάστρεψε, χάριν εργολάβων, τα Αρχαία του Σταθμού Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη. Δεν έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων της το Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Δεν έστειλε συλλογές εκθεμάτων στο εξωτερικό, δεν τσιμέντωσε την Ακρόπολη και την έκανε να πλημμυρίζει κάθε φορά που βρέχει.
  Ο άνθρωπος κρίνεται για αυτά που κάνει και όχι αν εσύ και εγώ τον νομίζουμε καλό ή κακό.
  Και διάολε μαύρε, βρες κάπου αλλού να δείξεις την ανωτερότητα σου. Όχι θολώνοντας, έστω και χωρίς καμία τέτοια πρόθεση, την υπόθεση Λιγνάδη και την ανάμειξη της Υπουργού και του Πρωθυπουργού στην συγκάλυψή της.

  Η στιγμή μας καλεί, όχι μόνο να δείξουμε την απέχθειά μας στον Λιγνάδη, Χαϊκάλη, Φιλιππίδη, Κιμούλη και, δυστυχώς, πολλούς άλλους και να τους καταδικάσουμε. Όχι μόνο να απορρίψουμε τον κάθε μαλάκα που πάει να τους συγκαλύψει. Αλλά να ενθαρρύνουμε, με όση δύναμη έχουμε, τα θύματά τους να τους καταγγείλουν και να τους καταγγέλλουν μέχρι να μην υπάρχει πια ανάγκη για άλλες καταγγελίες.

  Σε λίγους μήνες μάλλον θα έχουμε την ευκαιρία να (ξανά;)τιμωρήσουμε τον Τσίπρα για τις κακές επιλογές του.

 69. Γιάννης Κουβάτσος said

  67: Έχεις δίκιο. Το έψαξα λίγο και ανακαλώ για τον Γεωργουσόπουλο στο συγκεκριμένο θέμα. Μου είναι αντιπαθής από τη δεκαετία του ’80, όταν ύστερα από ένα κύμα αυτοκτονιών φαντάρων, βρήκε ως μοναδική αιτία του φαινομένου το ότι ήταν βουτυρόπαιδα, εν αντιθέσει με κάποιες πολυ ευαίσθητες τοποθετήσεις του Γιώργου Βότση. Συμπέρασμα για εμένα: Όταν αντιπαθώ κάποον, θα πρέπει να το ψάχνω περισσότερο, πριν υιοθετήσω τις κατηγορίες εναντίον του.

 70. Αγγελος said

  O «εξηνεγμένος λόγος» του Μπ. μου θύμισε μια φορά που, έχοντας βαρεθεί να μεταφράζω περιφραστικά το modifications à apporter, έγραψα «οι επενεκτέες τροποποιήσεις», και μου τηλεφώνησαν από το πουλ (έτσι λέγαμε στην υπηρεσία μου το δακτυλογραφικό τμήμα – δεν ξέρω αν λέγεται και στην Ελλάδα έτσι) να με ρωτήσουν μήπως ήθελα να πω τίποτε άλλο. Ε, τα ήθελε κι ο ποπός μου 🙂

 71. Λοιπόν, έχω νέα για όλους εσάς που δεν τρώτε μπάμιες. Να τρώτε εξωτικές ώχρες.

  Η στοά Σπυρομίλιου απευθύνεται στο αθηναϊκό αναγνωστικό κοινό. Οι υπόλοιποι, δεν τον πιάσαμε τον μεζέ…

  6: Οπότε ανακατεύοντας κανόνες και φτιάχνοντας νέους, λέτε και καλλιεργεία, αγενεία, αδεία, διαφανεία, κλπ.

  Καμιά εβδομηνταριά ΕΛΜΕ, και βάλε, και πόσα «ενημερωτικά» / «εκπαιδευτικά» σάιτ του κοπιπαστε, έχουν πάρει γραμμή από την ΟΛΜΕ, έναν δεν βρήκα να αναρωτηθεί και να διορθώσει εκείνο το «κατείνει»: απέχοντας συναφώς και νομίμως από την άσκηση των συγκεκριμένων καθηκόντων μου/μας που σχετίζονται με κάθε διαδικασία κατείνει στην υλοποίηση των ανωτέρω νομοθετικών και κανονιστικών προβλέψεων του ν.4692/2020 και της κατ’ εξουσιοδότηση τούτου εφαρμοστικής υπουργικής απόφασης, το οποίο διόρθωσε η ΟΛΜΕ στο σάιτ της, αλλά πάλι δεν έβαλε ένα εισαγωγικό «που» ή «η οποία», ανακατεύοντας καθαρεύουσα και δημοτική.

  Επανάληψη: Μαρίνα Σταυράκη Πατούλη, φιλόλογος (ΠΕ02) Α.Μ. 222618, οργανική στον Ν. Κεφαλληνίας, ίσως να πέρασε και μερικές μέρες κάποιους Σεπτέμβριους από εκεί, μεταξύ των αποσπάσεων της σε γυμνάσια και λύκεια της Πεύκης-Μαρουσιού…
  «Η ελληνική γλώσσα έχει λέξεις για έννοιες, οι οποίες παραμένουν χωρίς απόδοση στις υπόλοιπες γλώσσες όπως άμιλλα, θαλπωρή, φιλότιμο.», κ.α.

 72. Nestanaios said

  29. Leonicos.

  Εσύ έχεις κατι άλλο να πεις από το να επαναλαμβάνεις αυτά που έχουν πει άλλοι;
  Οι κήποι και οι «τούνδρες» και τα πιθανά συνώνυμα δεν είναι στοιχεία. Η ετυμολογία συνεργάζεται με στοιχεία και λέγονται στοιχεία του λόγου. Αν δεν υπάρχει λόγος, δεν υπάρχουν και στοιχεία του λόγου. Το στοιχείο είναι αμερές και το στοιχείο συνάγει και διαλύει τα σύνθετα. Η μέθοδος λέγεται ετυμολογία και η ετυμολογία είναι μόνον ελληνική.

 73. voulagx said

  #70: Αγγελε, κι όμως γουγλίζεται σε δημόσια έγγραφα και συντάχθηκε για την συμπλήρωση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου της μελέτης με τις επενεκτέες μεταβολές σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία

 74. # 68

  Σταύρο, δεν καταλαβαίνεις τι λέω : δεν έκρινα το έργο της Κονιόρδου, είπα απλά πως δεν έπρεπε να την επιλέξει ο Τσίπρας για το υπουργείο πολιτισμού, ούτε μπορώ να δεχθώ πως ο Τσίπρας δεν ήξερε για τις «θεραπείες» της, όπως δεν μπορώ να δεχθώ πως δεν ήξερε για το ποιόν του Λιγνάδη η Μενδώνη. Αυτήν την κατηγορώ για την υπακοή της στην κομματική…τεθλασμένη, την Κονιόρδου σχεδόν καθόλου, η ευθύνη ήταν του Τσίπρα που την τοποθέτησε

 75. BLOG_OTI_NANAI said

  Μια αναφορά στον σχηματισμό του «εξενεγμένος»:

 76. BLOG_OTI_NANAI said

  «Μιλιέται αδιάλειπτα εδώ και 40 αιώνες»

  Έβαλε και τη γραμμική Β΄μέσα και στρογγύλεψε και τους αιώνες.

 77. @ Leonicos

  >>Το ρήμα είναι «εκφέρω». Η μετοχή στα αρχαία ήταν «εξενηνεγμένη».
  Ο μεσοπαθητικός παρακείμενος είναι ἐξείνεγμαι επομένως εξεινεγμένος…

  Ε… τι είναι αυτό καλέ;

 78. William T. Riker said

  58 Εμ, αν είχε κι ένα deflector dish θα την έβγαζε καθαρή

 79. Παύλος said

  10 Πέπε
  52 ΣΠ
  Ναι και με τους τόνους: ΑΥΛΟΣ

 80. Χαρούλα said

  Η επάνδρωση με ενοχλεί. Αλλά και η στελέχωση σωστότερη; Όλοι-ες στελέχη θα είναι; Μήπως κατα περίπτωση πρέπει να χρησιμοποιούμε λέξεις που περιγράφουν ακριβώς;
  Εδώ απλά συμμετοχή είναι. Για να φανούμε «μορφωμένοι», πρέπει να μπλεκόμαστε και στα απλά;;;; Αλλά, …δημοσιογράφοι! Τι να πεις;

 81. @ 41 ΓιώργοςΜ said
  20 Φεβρουαρίου, 2021 στις 11:43
  Καλημέρα!
  10,24 ΑΡΧΑΙΚΟΣ, ΑΙΔΙΝΙΟ, ΓΑΙΔΑΡΟΣ, ΛΑΙΚΟΣ, αλλά κυρίως τα ονόματα, που δεν έχουμε ιδέα πώς προφέρονται.
  Ο κανόνας μπήκε όταν τα κεφαλαία ήταν πολύ περισσότερο σε χρήση. Κάτι θα ήξεραν αυτοί που τον θέσπισαν…

  Άλλο, σημαντικότερο κτγμ λάθος στο ίδιο μεζεδάκι, που περνάει ντούκου είναι η γραφή του επωνύμου πριν από το όνομα. Σε κάθε άλλη χρήση εκτός από προσκλητήριο λόχου και τηλεφωνικό ή παρόμοιο κατάλογο, είναι λάθος.

 82. ΓιώργοςΜ said

  78 Για να μην πούμε και αν επέλεγαν κινητήρες σύντηξης με διλίθιο δεν θα έσκαζε το καζάνι 😁

  61 Όταν διαβάζει κανείς ένα κείμενο, δε γνωρίζει τις λέξεις από πριν. Με τα διαλυτικά μειώνεται η ασάφεια, κι έτσι μπορεί να διαβαστεί το κείμενο χωρίς να υπάρχει ανάγκη να ψάξει ο αναγνώστης τις λέξεις και το νόημά τους. Όπως μπορώ να διαβάσω μεγαλόφωνα ένα κείμενο στα Γερμανικά χωρίς λάθος κι ας είναι άγνωστες οι μισές λέξεις, έτσι θα έπρεπε να γίνεται και με τα κεφαλαία Ελληνικά.
  Η χρήση τόνων είναι κατ’ αρχήν καλή ιδέα, αλλά ο κανόνας να μπαίνει ο τόνος αριστερά από το γράμμα θα έκανε ακαλαίσθητο το κείμενο, δεδομένου δε πως τα κεφαλαία μπαίνουν συνήθως σε τίτλους,η καλαισθησία έχει περισσότερη σημασία. Με έναν άλλο σχεδιασμό, όπου το τονικό σημάδι μπαίνει επάνω από το γράμμα θα συμφωνούσα, έστω και απρόθυμα κάπως.

 83. @ 81 ΓιώργοςΜ

  >>Άλλο, σημαντικότερο κτγμ λάθος στο ίδιο μεζεδάκι, που περνάει ντούκου είναι η γραφή του επωνύμου πριν από το όνομα. Σε κάθε άλλη χρήση εκτός από προσκλητήριο λόχου και τηλεφωνικό ή παρόμοιο κατάλογο, είναι λάθος.

  Ενδιαφέρουσα θέση.
  Τα ιαπωνικά ονοματεπώνυμα γράφονται πάντα και αποκλειστικά με τη σειρά ΕΠΩΝΥΜΟ + ΟΝΟΜΑ.
  🙂

 84. ΓιώργοςΜ said

  79 Ωραίο παράδειγμα. Με τους κανόνες όπως τους ξέρω, θα έμπαιναν διαλυτικά στο Υ του άυλος όταν η λέξη γράφεται με κεφαλαία.

 85. @ 48 ΣΠ

  >>Έφαγε και τους τόνους από το «επί» και το «από».

  Δηλαδή του ξέφυγε το σωστό, με τις πάντα άτονες προθέσεις. 🙂

 86. ΓιώργοςΜ said

  Με την ύλη μου ήρθε κι άλλο παράδειγμα: ΜΙΚΡΟΥΛΙΚΑ🧐

 87. Καλέ, γιατί μερικοί υποστηρίζουν πως η γλώσσα μας «Μιλιέται αδιάλειπτα εδώ και 40 αιώνες» μόνο; Την παραμονή, αποβραδίς, στα μούτα την βγάζαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι (διάβαζε: ΑΗΠ); Δεν μιλούσαν;

 88. Στελλα said

  Αφού οι άνδρες παντρεύονται πια αντί να νυμφεύονται, γιατί όχι και οι γυναίκες να επανδρώνουν.

 89. voulagx said

  #88: Στελλα, φυγε, κραταω εφταρι! (βλεπε σχολιο #7)! 🙂

 90. Πέπε said

  @ 24:

  > > Εδώ που τα λέμε δεν μπορώ να σκεφτώ άλλη διένεξη🙂 εκτός από ΠΑΙΔΑΚΙΑ

  https://static.wixstatic.com/media/e3eee9_f913f3971f4e4606b0c390573d092cf3~mv2.jpg/v1/fill/w_500,h_333,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01/e3eee9_f913f3971f4e4606b0c390573d092cf3~mv2.webp

  (θα μου τη βγάλει την εικόνα τώρα; Αν όχι, είναι το εξώφυλλο του δίσκου «Άυλος αυλός»).

  (Βέβαια εκ των υστέρων βλέπω ότι συζητήθηκε.)

  @30:

  > > Σαφώς και πρέπει να μπαίνουν τα διαλυτικά στα κύρια ονόματα, ώστε να ξέρουμε πώς προφέρονται. ΠΑΙΔΟΥΣΗΣ π.χ. πώς προφέρεται; Παϊδούσης ή Παιδούσης; Απαραίτητα, λοιπόν, τα διαλυτικά.

  Και ποιος είπε ότι σκοπός των κεφαλαίων είναι να δείχνουν τέτοιες λεπτομέρειες;

  Η επικεφαλίδα «ΣΥΝΘΕΤΕΣ / ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ» είναι από κατάλογο δισκογραφικής εταιρείας ή από άσκηση ετυμολογίας;

  Γι’ αυτό -μεταξύ άλλων- μίλησα για συνέπεια. Έχουμε αποφασίσει άλλα για τα κεφαλαία και άλλα για τα μικρά. Αυτό που αποφασίσαμε για τα κεφαλαία (ότι θυσιάζουμε τη λεπτομερειακή πληροφόρηση) πρέπει να το κρατάμε μέχρι τέλους.

  @42

  > > Δεν ξέρω πώς προέκυψε ως ζήτημα, αλλά νομίζω πως είναι κάτι προφανής η αναγκαιότητα των διαλυτικών.

  Προέκυψε από τον κ. ΗΣΑΙΑ.

  Δεν ξέρουμε αν διαβάζεται Ήσαιας, Ησάιας, Ησαίας ή Ησαιάς, αλλά είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε αν είναι κάτι από αυτά τα 4 ή κάτι από τα άλλα δύο, Ησαΐας ή Ησαϊάς.

  @84:

  > > Με τους κανόνες όπως τους ξέρω, θα έμπαιναν διαλυτικά στο Υ του άυλος όταν η λέξη γράφεται με κεφαλαία.

  Όχι θα έμπαιναν, μπαίνουν. Κεφαλαία ΑΫΛΟΣ, μικρά άυλος. Άλλος ένας λόγος που επικαλέστηκα τη συνέπεια.

 91. Μαρία said

  18
  Τη θυμήθηκα προχτές τη χήρα Μήτση, όταν διαβάζοντας το βιογραφικό του Ησαΐα είδα οτι υπηρέτησε τη θητεία του στο Κουφόβουνο.

 92. Πάνω απ’ όλα με ενοχλεί που αυτός ο κύριος τομεάρχης ενέργειας την ώρα που έπρεπε να τρέχει και να μη φτάνει έφτιαχνε και έστελνε αφισάκια ομορφοφτιαγμένα για να μείνει στον επικοινωνιακό αφρό.

 93. Πέπε said

  @90:

  > > θα μου τη βγάλει την εικόνα τώρα; Αν όχι…

 94. ΓιώργοςΜ said

  90 δεν καταλαβαίνω τη συνέπεια. Συνέπεια σε ποιον κανόνα; «Στα κεφαλαία δεν μπαίνουν τόνοι»; «Στα κεφαλαία δεν μπαίνει κανένα σημάδι»; «Όπως τα πεζά και τα κεφαλαία»;
  Τουλάχιστον με τα διαλυτικά ο αριθμός των συλλαβών είναι σωστός. Χωρίς αυτά, η γραφή είναι ανεπαρκέστερη. Με τόνο, είναι ισοδύναμη με την πεζογράμματη.
  Αν είναι να αλλάξουμε έναν κανόνα, τι λογικό κτγμ είναι να επιλέξουμε αυτόν που δίνει αποτέλεσμα με μεγαλύτερη και όχι μικρότερη σαφήνεια.

 95. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @11,15. Γιῶργο, σ᾿ εὐχαριστῶ ποὺ μᾶς ξαναθύμισες αὐτὸ τὸ θαυμάσιο τραγοῦδι τοῦ Μίκη.

  Δὲν τὸ ἤξερα πὼς τό ᾿γραψε γιὰ νὰ τιμήσει τὴ μνήμη τοῦ Πύρρου Σπυρομήλιου.

  Τοῦ τὸ χρωστοῦσε ἄλλωστε.

  Αὐτὸς εἶχε τὰ κότσια νὰ τὸν βάλει στὸ ΕΙΡ*, παρὰ τὶς ἀντιδράσεις τῶν σκληροπυρηνικῶν τῆς ΕΡΕ.

  Ἔχω ἀκούσει σχετικὴ ραδιοφωνικὴ ἀφήγηση τοῦ Μίκη. Μάλιστα διηγήθηκε καὶ κάποιο περιστατικό, ἐνδεικτικὸ τοῦ γενικότερου κλίματος τῆς ἐποχῆς.

  Σὲ κάποια ἠχογράφηση τραγουδιῶν του γιὰ τὸ ΕΙΡ οἱ μουσικοὶ τῆς ὀρχήστρας τοῦ ΕΙΡ ἀρνήθηκαν νὰ παίξουν, ἐπειδὴ θὰ συμμετεῖχε στὴν ὀρχήστρα καὶ μπουζοῦκι μὲ σολίστ τὸν Μανώλη Χιώτη. Ἡ ἀντίρρησή τους ἀφοροῦσε τὸ ὄργανο καὶ ὄχι τὸν Χιώτη.

  Ὁ Μίκης ἐνημέρωσε τὸν Σπυρομήλιο κι αὐτὸς ἀνακοίνωσε τὴν ἀπόλυση ὅλων τῶν μουσικῶν τῆς ὀρχήστρας τοῦ ΕΙΡ. Τελικὰ μὲ τὴν μεσολάβηση τοῦ Μίκη ἀνακάλεσε τὴν ἀπόλυση, ἀλλὰ ἔβαλε τοὺς μουσικοὺς νὰ ζητήσουν συγγνώμη ἀπὸ τὸν Χιώτη καὶ φυσικὰ ἡ ἠχογράφηση ἔγινε κανονικά.

  Σημειωτέον ὅτι πολλοὶ ἀπὸ τοὺς μουσικοὺς ποὺ ἀρνήθηκαν νὰ παίξουν ἔπαιζαν συχνὰ μαζί μὲ τὸν Χιώτη στὰ λεγόμενα κοσμικά κέντρα τῆς ἐποχῆς.

  *(γιὰ τοὺς νεώτερους) ΕΙΡ: Ἐθνικὸ Ἵδρυμα Ραδιοφωνίας, πρόγονος τῆς σημερινῆς ΕΡΤ.

 96. Μαρία said

  33
  Στην προσπάθειά του να φανεί υπερκομματικός ξέχασε την παραίτηση Τόσκα.

  67
  Δεν προσπάθησε να δικαιολογήσει, αντίθετα κατέφυγε σε υπερβολές θεωρώντας μέρος της τελετής μύησης μέχρι και το βιασμό.
  https://www.in.gr/2021/02/14/apopsi/to-eftapsyxo-alaloum/

 97. Κανόνας 1: Τα διαλυτικά μπαίνουν για να δείξουν ότι δύο συνεχόμενα φωνήεντα δεν σχηματίζουν δίψηφο φωνήεν. Αυτό, και στην πεζογράμματη και στην κεφαλαιογράμματη γραφή.

  Κανόνας 2: Στην κεφαλαιογράμματη γραφή δεν μπαίνουν τόνοι (αλλά μπαίνουν διαλυτικά, λόγω του προηγούμενου κανόνα).

  Παρατήρηση: Οι συνέπειες της απουσίας τόνων του κανόνα 2, είναι ανεξάρτητες του κανόνα 1. Τα ΠΑΪΔΑΚΙΑ μπορεί να ξεχωρίζουν από τα ΠΑΙΔΑΚΙΑ, κι ο ΑΫΛΟΣ από τον ΑΥΛΟ ως προς το δίψηφο, αλλά όχι ως προς τον τόνο. Αν είναι παιδακιά, ή παιδάκια, ή παίδακια, αύλος, ή αυλός, αν είναι παΐδακια, παϊδάκια, ή παϊδακιά, άυλος, αΰλος ή αϋλός, αυτό θα μας το πει ο τόνος.

  Τέλος, η παρουσία τόνου στην πεζογράμματη γραφή μπορεί να έχει αποτέλεσμα τη μη χρήση διαλυτικών, π.χ., Μάιος και όχι Μάϊος, όμως η απουσία του τόνου αυτού στην κεφαλαιογράμματη κάνει αναγκαία τα διαλυτικά στο ΜΑΪΟΣ, για την ορθή ερμηνεία της ακολουθίας Α και Ι ως 2 χωριστά φωνήεντα, χωρίς ωστόσο να λύνει το θέμα του τονισμού: Μάιος, Μαΐος ή Μαϊός, δεν θα το καταλάβουμε στην κεφαλαιογράμματη.

 98. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Και ποιος είπε ότι σκοπός των κεφαλαίων είναι να δείχνουν τέτοιες λεπτομέρειες;»
  Δεν το κατάλαβα αυτό, Πέπε. Αν ο σκοπός της γραπτής γλώσσας δεν είναι η συνεννόηση, τότε ποιος είναι; Όταν περνάω έξω από ένα γραφείο και βλέπω μια πινακίδα που γράφει «ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΙΔΟΥΣΗΣ», θέλω, μπαίνοντας μέσσ, να ξέρω πώς θα αποκαλέσω τον κύριο: Παϊδούση ή Παιδούση. Πραγματικά, δεν καταλαβαίνω καν για ποιο λόγο γίνεται συτή η συζήτηση. Φορολογείται η χρήση διαλυτικών στα κεφαλαία;

 99. Επίσης, η γραφή ΆΥΛΟΣ ΑΥΛΟΣ δεν έχει εσωτερική συνέπεια στους κανόνες της, και δεν δηλώνει πού είναι ο τόνος στη δεύτερη λέξη. Απουσία τόνου και διαλυτικών, αυτή θα μπορούσε να διαβάζεται αύλος, αυλός, αΰλός ή αϋλός, αφού την ίδια ώρα η πρώτη λέξη δηλώνει τον κανόνα ότι η κεφαιογράμματη γραφή παίρνει τόνους.

 100. 98: Και πώς θα καταλάβεις αν ο τόνος είναι στην παραλήγουσα ή στη λήγουσα; και γιατί όχι στην προπαραλήγουσα; Το ίδιο και στην πρώτη λέξη; πώς ξέρεις ότι θα διαβάσεις δημήτριος, κι όχι δημητρίος ή δημητριός -πάντοτε θεωρώντας ότι δεν έχεις γνώση λεξιλογίου, διαφορετικά βάζεις κι άλλον παράγοντα στην ανάγνωση.

 101. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @95. Υπέροχη ιστορία! (,,και αποδεικτική της ποιότητας τού ανδρός 🙂 )

 102. Γιάννης Κουβάτσος said

  100: Σωστά, γι’ αυτό και συμφωνώ με τον Σταύρο (ΣΠ): πρέπει να μπαίνει τόνος και στα κεφαλαία.

 103. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Πολλά από τα επικριτικά εναντίον της κυβέρνησης σχόλια που διάβασα γι αυτήν την αηδιαστική υπόθεση δεν με έπεισαν ότι έχουν άλλη, πλην της αντιπολιτευτικής ξινίλας, προέλευση. Πριν από λίγο όμως άκουσα (κάπου αλλού) μιά απορία ενός φίλου, η οποία πράγματι με ταρακούνισε και την οποία δεν είδα να διατυπώνεται εδώ, (Κι αν κάποιος -πρόσωπο ή κόμμα- έχτιζε την αντιπολιτευτική του αντιπαλότητα πάνω σ’αυτήν την απορία, θα τον καταλάβαινα απολύτως)..
  Τί εμπόδισε τους κάθε κατηγορίας και κάθε τάξεως κρατικούς παράγοντες (υπουργούς, εισαγγελείς, αστυνομία κλπ) να κάνουν φύλλο και φτερό ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΚΑΘΑΡΜΆΤΩΝ;;; Τί;;;;

 104. Γιάννης Κουβάτσος said

  101: Η ποιότητα του ανδρός φαίνεται κι από ένα περιστατικό που αφηγείται ο Χατηφωτίου. Όταν ο Χατζηφωτίου, ύστερα από ένα στραπάτσο, αντιμετώπιζε μεγάλο οικονομικό πρόβλημα, του τηλεφώνησε ο Σπυρομήλιος και του είπε: Εσύ να ‘σαι καλά. Ο μισθός μου από το ΕΙΡ δικός σου, η σύνταξή μου από το ναυτικό δική μου. Μέχρι να δεις τι θα κάνεις.
  Είχα πολλούς πλούσιους φίλους, συνεχίζει ο Χατζηφωτίου. Ο μόνος που με σκέφτηκε ήταν ο πιο φτωχός.
  Προφανώς αυτή τη λεβεντιά ερωτεύθηκε η Μερκούρη.

 105. Γιάννης Ιατρού said

  96α: ναι, η πολυσυζητημένη παραίτηση Τόσκα στις 3/8/2018 για την πυρκαγιά και τους νεκρούς στο Μάτι. Είχε υποβληθεί νωρίτερα, αλλά έγινε δεκτή με καθυστέρηση 11 ημερών από τον Τσίπρα με την δικαιολογία πως υπήρχε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο διάστημα αυτό, που έπρεπε πρώτα να λήξει.

 106. Γιάννης Κουβάτσος said

  103: Χρειάζεται δικαστική εντολή για κάτι τέτοιο, αλλά ακόμα δεν έχουν ασκηθεί διώξεις. Ας μας πουν και οι νομικοί.

 107. GeoKar said

  “Ανεξάρτητου” κ “ο ΑΣΕΠ”: αρνούμαι να τα ακούω κ να τα διαβάζω…

  Αντί “επανδρώνουν”, γιατί όχι “συμμετεχουν”?

  Και γιατί “επαναηλεκτροδότηση” και όχι “επανηλεκτροδοτηση” στην μπλε αφίσα?

 108. ΣΠ said

  98
  Στην Θεσσαλονίκη η γιατρός κυρία Μαλακά είχε στην πινακίδα στην είσοδο του ιατρείου της το όνομά της με κεφαλαία: ΜΑΛΑΚΑ. Είναι προφανές πώς το διάβαζαν όσοι δεν την ήξεραν.

 109. Κιγκέρι said

  Νικοκύρη, μαρμάγκα στη Στοά Σπυρομήλιου!

 110. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @104. Υπόκλιση στην λεβεντιά! Πού να ξαναδούμε τέτοιους Άντρες στον δημόσιο βίο, Γιάννη;

 111. Γιάννης Ιατρού said

  103: Αφού ρε Γιώργο πήγε προ μερικών ωρών στη ΓΑΔΑ, συνοδευόμενος από τον δικηγόρο του, παρέμεινε στον 10ο όροφο της για τουλάχιστον 15 λεπτά με τους αστυνομικούς, που τον ενημερώνουν ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ένταλμα σύλληψης εις βάρος του ή κάποια άλλη ενημέρωση από την δικαιοσύνη γι΄ αυτόν και έφυγε σαν κύριος (δηλ. μόνο καφέ δεν τον κέρασαν τον άνθρωπο). Τι έρευνα στους υπολογιστές/κινητά κλπ. να κάνουν;

  ΥΓ: το θέμα που θίγεις έχει συζητηθεί αρκετά στα ΜΚΔ…

 112. Κιγκέρι said

  Κι εδώ για την οικογένεια Σπυρομήλιου:

  https://www.himara.gr/istoria/9458-himariotes-spyromilioi-atromitos-zahos

 113. Θρασύμαχος said

  Click to access 11573163.pdf

 114. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @111. Δεν το ήξερα ότι έχει συζητηθή στα ΜΚΔ, Γιάννη. Όμως, θα ήθελα να ξέρω (και υποθέτω ότι πολλοί θα ήθελαν να ξέρουν) αν υπάρχει κανένα ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΟ ΕΜΠΟΔΙΟ για να διαταχθή από εισαγγελικό λειτουργό μιά τέτοια έρευνα. Αν δεν υπάρχει, τότε πράγματι μιλάμε για τεράστια κυβερνητική ευθύνη..

 115. ΓΤ said

  Στις 15:45, συνοδευόμενος από τον δικηγόρο του, ο Λιγνάδης πέρασε το κατώφλι της ΓΑΔΑ, και άφησε τα… τηλέφωνά του.
  «Είμαι στη διάθεση των Αρχών». Άνθρωπος με αρχές…

 116. ΓΤ said

  111@

  Ες αύριον τα σπουδαία, Γιάννη…

 117. Γιάννης Ιατρού said

  114 (111): Γιώργο, διευκρινιστικά:
  Δεν έχει εκδοθεί (ακόμα) ένταλμα σύλληψης κλπ. γιατί ναι μεν υπάρχει (και δεύτερη) μήνυση εις βάρος του, η οποία μάλιστα αφορά αδίκημα που δεν έχει παραγραφεί, αλλά αυτή η δεύτερη μήνυση έγινε από άτομο, το οποίο δεν είναι στην Ελλάδα αλλά στην Σουηδία. Θα πρέπει λοιπόν να έρθει στην χώρα μας και να παρουσιαστεί ο ίδιος. Την πληροφορία την έδωσε η Ιωάννα Μάνδρου, σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΙ και στην εκπομπή «ΣΚ Παρέα» (απ΄ όπου και το βίδεον στο #33).

 118. Μαρία said

  111
  Μετά το 6:27.

 119. ΓΤ said

  108@

  https://www.ianos.gr/pediatriki-0192087

 120. Γιάννης Κουβάτσος said

  108, 119: Εμ, χωρίς τόνο στα κεφαλαία δεν θα μπορεί να ζητήσει τον λόγο από όσους της κάνουν πλάκα με αθώο ύφος προσφωνώντας την «κυρία Μαλάκα». Το ίδιο παθαίνει προφανώς και ο κύριος Παπαράς. ☺

 121. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @117. Γιάννη, η αίσθηση που έχω για τα πράγματα (μπορεί να πέφτω πολύ έξω αλλά..) είναι ότι αν υπήρχε ισχυρή πολιτική βούληση να ανοιχτεί και να θεραπευτεί ΑΜΕΣΩΣ το τεράστιο δύσοσμο απόστημα όταν πρωτοέσπασε, θα βρίσκονταν και ένας τρόπος, έστω και οριακής νομιμότητας. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΛΕΓΜΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ δεν τον βρήκαν..

 122. Γιάννης Ιατρού said

  μ΄ έπιασε κι η ΜΑΡΜΑΓΚΑ για μια γελοιογραφία …

 123. Κιγκέρι said

  122: Είμαστε παρέα!
  🕸🕸🕸

 124. 121 Εκείνος ο πρώην υφυπουργός της ΝΔ που τον ηχογράφησε η ίδια η ΕΥΠ να γουστάρει σαδομαζό παρτούζες με δεκαεφτάχρονες που θέλουν πολύ ξύλο, τι έγινε, μάθαμε το ονοματάκι του ή σκάλωσε κι αυτό στο τεράστιο πλέγμα? Ο Νίκος Γεωργιάδης πάντως δήλωσε πως ο ΠΘ του είπε να κάτσει λίγο πίσω μέχρι να ξεφουσκώσει το θέμα και μετά ξαναβγαίνει. Και, απ’ όσο ξέρω, εκ μέρους του ΠΘ δεν υπήρξε διάψευση. Αυτά περί του πλέγματος. Περί του συρματοπλέγματος που χρειάζονται καμπόσοι δεν υπάρχουν εξελίξεις.

 125. Γιάννης Ιατρού said

  125: Άσε, κι Νίκος λείπει… 🙄🤦‍♂️

 126. ΓΤ said

  124
  https://www.flash.gr/greece/1648377/ypoklopes-eyp-o-proin-ypourgos-tis-neas-dimokratias-kai-i-17xroni-apantiseis-zitaei-o-syriza

 127. Καθόλου δεν μου αρέσει που συνελήφθη ο Καραπαπάς για απώλεια όπλου και πήρε 3 μέρες αναβολή να ετοιμάσει την απολογία του. Ο νους μου πήγε στον μάρτυρα του Noor1 που είχε σκηνοθετήσει την κηδεία του για να επιζήσει και γύρισε να καταθέσει, γιατί ; άγνωστο…

  https://www.sdna.gr/politiko-deltio/ellada/811940_synelifthi-o-karapapas

 128. Επίσης σχετικά με τον Λιγνάδη είναι πολιτική απόφαση αν θα τον τελειώσουν ή όχι. Στα δικαστήρια εφαρμόζουν νόμους και όχι λογική οπότε δύσκολα θα αποδειχθούν οι κατηγορίες εναντίον του. Ισως γι αυτό η πρεμούρα του να τεθεί στην διάθεχή της

 129. Τέλος, σχετικά με το ανεξαρτήτου και άλλες αχώνευτες γενικές (γενικώς), πρώτη διδάξασα η κυρία που έμενε εκεί που παρκάρησε ο χωροφύλαξ του ιστολογίου την τελευταία φορά που ήρθε στην Κυψέλη !!

 130. Πέπε said

  Γιάννη Κ., θα ήταν δυνατόν να εισαγάγουμε και άλλες διακρίσεις της πεζογράμματης γραφής στην κεφαλαιογράμματη, όπως π.χ. αυτά καθ’ εαυτά τα κεφαλαία: άμα λέμε π.χ. ΚΙΣΣΟΣ, δε θα ήθελες να καταλαβαίνεις με την πρώτη ματιά αν είναι το φυτό κισσός ή το χωριό Κισσός; (Και μάλιστα υπάρχει τέτοιο πράγμα στις γραμματοσειρές, είναι τα «μικρά κεφαλαία», small caps.)

  Όμως εξ αρχής φαίνεται πως αποφασίστηκε ότι η κεφλαιογράμματη γραφή δε θα μπει σε τέτοιες λεπτομέρειες.

  Αυτό, όσο κι αν αφήνει περιθώριο για ενστάσεις, πάντως έχει μια λογική, από τη στιγμή που κεφαλαιογράμματη χρησιμοποιούμε μόνο σε σύντομα κείμενα: επικεφαλίδες, ταμπέλες, τέτοια πράγματα. Όχι σε συνεχόμενο λόγο κάποιας έκτασης.

  Σύμφωνα μ’ αυτή λοιπόν την αρχή ρυθμίστηκε ακόμη και η αισθητική της κεφαλαιογράμματης: όλα τα σχοιχεία πατάνε στην ίδια γραμμή, δεν κατεβαίνουν παρακάτω από αυτήν, έχουν το ίδιο ύψος, δεν έχουν τίποτε από πάνω (εκτός από τα διαλυτικά! – άλλη μια ασυνέπεια), και τίποτε να παρεμβάλλεται ανάμεσά τους.

  Ως γνωστόν, στο αρχικό κεφαλαίο της κατά τα άλλα πεζογράμματης γραφής, αν υπάρχει τόνος μπαίνει πριν, ενώ στο πεζό από πάνω. Αν λοιπόν αρχίσουμε να βάζουμε τόνους και στην κεφαλαιογράμματη, θα πρέπει να επιλέξουμε:

  α) Συνεχίζουμε να βάζουμε τους τόνους πριν το φωνήεν; (π.χ. «ΑΠΑΓΟΡΕΎΕΤΑΙ Η ΕΊΣΟΔΟΣ»). Αυτό θα μας ρίξει σε μια ακόμη ασυνέπεια, αφού στα πεζά ο τόνος συνοδεύει το φωνήεν στο οποίο ανήκει, ενώ στα κεφαλαία θα γίνεται αλλιώς. Θα μου πεις, όλα μαθαίνονται (είμαι σίγουρος ότι βλέποντας το παράδειγμα που έγραψα οι τόνοι μάλλον σ’ εμποδίζουν παρά σε διευκολύνουν), αλλά γιατί να κάνουμε τα εύκολα δύσκολα; Επιπλέον, αυτό καθαυτό το γεγονός ότι η λέξη διακόπτεται από την παρεμβολή των τόνων ανάμεσα στα γράμματα αποτελεί μια δεύτερη επιπρόσθετη δυσκολία. Και τέλος, τι ακριβώς θα γίνει με τα διαλυτικά, που τώρα μπαίνουν από πάνω; ΗΣΑ΄ΪΑΣ; ΗΣΑ΅ΙΑΣ;

  β) Ή βάζουμε τους τόνους από πάνω όπως στα πεζά; (π.χ. ΑΠΑΓΟΡΕÝΕΤΑΙ Η ΕÍΣΟΔΟΣ). Τώρα η κεφαλαιογράμματή μας είναι συνεπής προς τα τερτίπια της πεζογράμματης, όχι όμως προς τη διτκή της αισθητική (της κεφαλαιογράμματης). Αν καταργήσουμε αυτό με τα ίσα ύψη όλων των γραμμάτων, τότε γιατί να μην εισαγάγουμε και τα μεγαλύτερα αρχικά (μεγάλα κεφαλαία σε αντιδιαστολή προς τα μικρά κεφαλαία) που διακρίνουν τον κισσό από τον Κισσό; Άρα να κάνουμε έναν ριζικό επανασχεδιασμό όλων των γραμματοσειρών και όλων των σχετικών αναγνωστικών μας συνηθειών. Μα άμα είναι να τα κάνουμε όλα αυτά, ας καταργήσουμε ολωσδιόλου τα πεζά! Σε τι θα χρησιμεύουν πια;

  …Όλα αυτά επειδή, ανάμεσα σε τόσες πληροφορίες που ΔΕΝ μας δίνουν τα κεφαλαία και ΔΕΝ μας πειράζει, σκαλώσαμε στο αν δύο συνεχόμενα φωνήεντα είναι ή δεν είναι δίψηφο/συνδυασμός;

 131. … ΤΟ ΣΦΟΔΡΟΤΕΡΟ … ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ 12ΕΤΙΑΣ …
  … Στο μάτι της «Μήδεια» …

  Οπότε διαβάζω

  Στο μάτι-της, «Μήδεια»

  (της τελευταίας δωδεκαετίας;)

 132. Κιγκέρι said

  Στοά Σπυρομήλιου την ξέρω κι εγώ, δείτε όμως στην πινακίδα της τι γράφει:

 133. Γιάννης Ιατρού said

  με λίγα λόγια …

 134. Πολλοί φίλοι μιλάνε για την αναγκαιότητα των διαλυτικών. Όμως η θέση θα είναι καθαρή αν προτείνουν την επέκταση της χρήσης των διαλυτικών σε ζεύγη τέτοια όπως ΜΕΛΑΝΙΑ – ΜΕΛΑΝΙΑ και μελάνια – Μελάνια (η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ) και σε πολλές άλλες περιπτώσεις. Θα χαλάσει βέβαια το ίνδαλμα της παραδεδομένης/καθαρευουσιάνικης λέξης αλλά θα γίνουν ευανάγνωστες/ευνόητες οι αντίστοιχες λέξεις. Αλλιώς είναι σαν να θέλουν, μόνο, να υπερασπιστούν τις γραφόμενες καθαρευουσιάνικες μορφές.

 135. @ 132 Κιγκέρι

  Δεν έχει όμως σχέση με τον εδώ αναφερόμενο Σπυρομήλιο.

 136. Είναι πιθανώς αυτός.

 137. Όχι, δεν είναι. Θέλει ψάξιμο.

 138. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Για τα διαλυτικά
  -ΜΟΥΣΕΙΟ/ΜΕΓΑΡΟ ΕΥΝΑΡΔΟΥ
  -ΑΥΛΗ ΑΥΛΗ

  96β (από το σύνδεσμο)
  Και σήμερα αντιδρούν, και συχνά βίαια, οι νέοι καλλιτέχνες που διαθέτουν άλλου είδους κοινωνική αγωγή και διατίθενται ποικίλα κέντρα να απευθυνθούν.
  «διατίθενται» ; !

 139. Εδώ μάλλον.

 140. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @132. (από τον δικό σου σύνδεσμο 🙂 ) Όσο γιά τήν δημοφιλή Στοά Σπυρομήλιου έλαβε τό όνομά της προκειμένου νά τιμηθεί ο αγωνιστής τού 1821 Σπύρος Σπυρομήλιος, ο οποίος ήταν ο ιδρυτής τού Μετοχικού Ταμείου Στρατού πού είναι ο ιδιοκτήτης τού οικοδομικού συγκροτήματος στό οποίο ανήκει η Στοά.

 141. Γιάννης Ιατρού said

  133/134: Θαύματα κάνει σήμερα ο Νίκος (ξελεφτερία που λέγαμε..)🤗✔

 142. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>Το ρήμα είναι «εκφέρω». Η μετοχή στα αρχαία ήταν «εξενηνεγμένη»
  μη εισενέγκης ημάς εις πειρασμόν 🙂

 143. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα και να με συμπαθατε για την πολύωρη απουσια. Για να χαιρετίσουμε το τέλος (προς το παρον) του παλιόκαιρου, πήγαμε μια μεγάλη πεζοπορία, 25 χλμ, κοντέψαμε να βγούμε από τα σύνορα της χώρας..

  16 Υπάρχει μια κομπίνα με αυτές τις εφημερίδες -όπως και με τη Βραδυνή. Αλλά δεν θυμάμαι τι ακριβώς κομπίνα είναι.

  27 Ωχ ναι

  28 Ποιος είναι όμως; Αυτός του 1821 γραφόταν (και) Μίλιος

  53 Α γεια σου!

  55 Έχω πει ότι το πληκτρολόγιό μου πάσχει στα πλήκτρα του τόνου.

  57 Ναι

  60 Μπα; Απέκτησε αδερφάκι το «απαγάγω»;

  66 Ναι, ιδίως στις περιπτώσεις όπου η επιστημονική εκδοχή ΔΕΝ είναι ελκυστική, όπως στον παράδεισο, αλλά λέει «αβέβαιη» κτλ.

  70 Ωραία ιστορία!

  71 Ωχ, αυτό ξέχασα να το σημειώσω και να το βάλω!

  88-89 🙂

 144. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  141 «Θύματα» διάβασα! 🙂

 145. Γιάννης Κουβάτσος said

  Να και μια φορά που θα συμφωνήσω μέχρι κεραίας με ανακοίνωση της ΝΔ. Μέχρι κεραίας, όμως.

  https://www.efsyn.gr/politiki/kybernisi/282386_nd-fonaklades-poy-rypainoyn-oi-allileggyoi-ston-d-koyfontina

 146. theopeppas said

  81, 83 Και τα Ουγγρικά ονοματεπώνυμα βαζουν πρώτα το επώνυμο…αλλά, ναι, σωστα γράφτηκε κα τα γιαπωνέζικα…ειχα γνωρίσει γιαπωνεζα φοιτητρια στην Φινλανδία το 1978 με τις ανταλλαγες φοιτητων…της είπα -υπερήφανα-ότι ξέρω τον Τοσίρο Μιφούνε και με κοιταγε σαν εξωγηινο…ευτυχως αγγλικα ηξερε και οταν ακουσε άλλες …φράσεις κατάλαβε ..κάποτε! Φωτίστηκε και ειπε…»Οοου, γιες…Μιφουνέ Τοσιρό..»!!!!!

 147. sarant said

  Και συνεχίζω

  93 Αντί για τόνο, δεν έβαζε διαλυτικά;

  103 …όπως κάνουν στον πρώτο τυχόντα αναρχικό;

  109 Το ελευθέρωσα με καθυστέρηση

  113 Ωχ, αυτή θέλει εθνικόφρονα γλωσσολογία

  122 Εμ, έλειπα

  132 Μάλιστα… οπότε απαλλασσεται λόγω αμφιβολιών

 148. @ 146 Theopeppas

  🙂

 149. MA said

  Καλησπέρα,

  Συνελήφθη ο Λιγνάδης:

  https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/282395_synelifthi-o-dimitris-lignadis

 150. voulagx said

  Συνελήφθη ο Δημήτρης Λιγνάδης https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/282395_synelifthi-o-dimitris-lignadis

 151. voulagx said

  #149: MA, πιάσε κόκκινο! 🙂

 152. Μαρία said

  Απ’ το Ριζοσπάστη στο Μαυρίδη.

 153. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Εν τω μεταξύ «Το παλικάρι» του Μίκη βλέπω κυκλοφόρησε το 1959 (Αρχιπέλαγος) αλλά ο Πύρρος Σπυρομήλιος πέθανε το 1961 (από μεγαλοκαρδία – -πολύ ποιητικό, τόνιζε η Μελίνα).

  Οι στίχοι είναι επιμνημόσυνοι
  Παλικάρι στη δουλειά στο σπίτι παλικάρι
  μίλαγες κι η γειτονιά μας γέμιζε πουλιά.
  Άπλωνες το χέρι σου κι έκοβες το φεγγάρι
  πώς σ’ έκοψε σα λούλουδο ο Χάρος μια νυχτιά.
  Κλαίνε οι τράτες κλαίνε τα κύματα κι οι φίλοι σου κλαίνε.

 154. Παναγιώτης Κ. said

  @50. Κατά σύμπτωση διάβασα χθες τον απολογισμό του ΣυΡιζΑ-ένα κείμενο 84 σελίδων που δημοσιεύτηκε πριν έναν ακριβώς χρόνο και αφορά την περίοδο 2012-2019- και σημείωσα αυτά τα ονόματα στα οποία βεβαίως δεν αναφέρεται ο απολογισμός.
  Βρήκα και άλλα ενδιαφέροντα πράγματα όπως π.χ στη σ.19 όπου αναφέρεται στα ΜΜΕ. «είναι λάθος να ερμηνεύσουμε αυτήν αποδοκιμασία (αναφέρεται στις εκλογές του Ιουλίου 2019) ως προϊόν χειραγώγησης και παραπλάνησης της κοινωνίας μέσω της επικοινωνιακής υπεροπλίας των αντιπάλων μας. Χωρίς ταυτόχρονα να υποτιμούμε καθόλου τη σημασία και τη λειτουργικότητα αυτής της υπεροπλίας».
  Παρέθεσα αυτή τη θέση διότι υπερτονίζουμε τον ρόλο των ΜΜΕ. Δύσκολα θα βρούμε άνθρωπο να παραδεχτεί ότι επηρεάζεται.

  Btw το εν λόγω κείμενο είναι ένα ντοκουμέντο για την συνολική αποτίμηση αυτής της περιόδου χρήσιμο στον ιστορικό που ασχολείται με τη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

 155. Figgles said

  https://ypodomes.com/ti-lene-ta-somateia-tram-kai-metro-gia-tis-proslipseis-sta-mmm/

  χθεσινό οπότε δεν προλαβαίνει να ενταχτεί στην κανονική μεζεδο-εβδομάδα του αλλά:
  «Εδώ και αρκετό καιρό, γινόμαστε αποδέκτες ενός “bradefer” κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.»

  Γαλλικά δεν μιλώ αλλά δεν μου έκατσε καλά, οπότε και το έψαξα και πράγματι το μπραντεφέρ δεν είναι έτσι αλλά bras de fer (μπράτσα από σίδερο, αρκετά πιο ποιητικό απο το αγγλικό arm wrestling).

 156. Παναγιώτης Κ. said

  @90. Έχω υπόψη μου το περιστατικό.
  Λαϊκά, φαντάζομαι, παιδιά με ελιτίστικη νοοτροπία.
  «Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή» είναι η επόμενη σκέψη που έκανα.

 157. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Γιατί η υπουργός Πολιτισμού έπεσε απ’ τα σύννεφα, δεν γνώριζε, δεν ήξερε; Αυτό είναι μία μεγάλη ντροπή! Εάν δεν ήξερε, είναι ανίκανη. Εάν ήξερε και δεν το έκανε είναι ανήθικη και θα έπρεπε να έχει ήδη παραιτηθεί.»
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.megatv.com/2021/02/20/partsalakis-ta-gnoriza-ola-alla-den-eixa-apodeikseis/&ved=2ahUKEwiL1rapjvnuAhWaAGMBHfL6DLgQFjAAegQIARAC&usg=AOvVaw1gNCIx-zIM_laLsU8GPIiq&cshid=1613846416804

 158. sarant said

  155 Και γιατί να μη γράψουμε «μπρα ντε φερ»;

  152 Πίκρα….

  149-50 Συνέλαβαν τον καθηγητή ορθοφωνίας του πρωθυπουργού…

 159. Κιγκέρι said

  135, 136, 137, 139: Δημοσιεχώρε,

  για τους Σπυρομηλαίους μπορείς να δεις το λινκ που έβαλα στο 112.

  (Έβαλα πρώτα τη φωτό του 132, που έπρεπε να είχε μπει στο 109, αλλά μου την κράτησε η μαρμάγκα και μου χάλασε τη συνέχεια. 🙂)

 160. @ 159 Κιγκέρι

  Ναι, ναι, ωραία. Κάπως έτσι βέβαια.

 161. Χαρούλα said

  Και μια αξιοπρεπέστατη στάση του Θ.Παπαγεωργίου
  https://www.imerodromos.gr/th-papageorgioy-pros-l-mendoni-enas-tetoios-anthropos-den-mporei-na-igeitai-kamias-dimosias-archis-poso-mallon-enos-ypoyrgeioy-politismoy-150647-2/

 162. Καλησπέρα,
  78 ώρες ήταν για τον Μάνο (καθώς και για την κόρη μου). Υπάρχουν τυχεροί που ακόμα δεν έχουν ρεύμα (τουλάχιστον σήμερα το μεσημέρι που μίλαγα με κάποιον στον Άγιο Στέφανο).

  Άλλη παρατήρηση. Αν άφηναν τα ντάμπερ, κάποιοι θα τα καταλάβαιναν. Κάποιο όχι. Με τους αποσβεστήρες, κανένας!

  «Ανεξαρτήτου ηλικίας ο εμβολιασμός με υποκείμενα νοσήματα» Εγώ δεν θέλω να εμβολιαστώ με υποκείμενο νόσημα. Δεν με φτάνουν όλα τ’ άλλα, να πάω γυρεύοντας και για άλλα; 🙂 Α! Γράφτηκε ήδη στο 59. Ε, καλά, δεν πειράζει.

  «Να μην σπαζοκεφαλιάζει το 99% των αναγνωστών με το «εξενεγμένη».» Μπαααα. Θα εγώ που είμαι στο 99% που δεν το κατάλαβαν θα το προσπέρναγα και θα τ’ άφηνα σαν μια ακόμα επίδειξη γλώσσας.

  17 Αν έχει λέει! Ξέρεις πόσοι είναι οι θαυμαστές; Αμέτρητοι.

  40 Θυμάμαι έναν τέτοιον υπουργό, κορυφαίο στέλεχος του κόμματος. Σουφλιάς τούνομα. Που όταν ο Κοντογιαννόπουλος τάκανε μούτι, μπήκε κι έβαλε μια τάξη στα της Παιδείας. (Υπάρχουν και παλιότερα παραδείγματα όπως ο Ράλλης π.χ. αλλά τότε ήμουν μαθητής, στον άλλον αναπληρωτής). Θα μου πεις ίσως και για τον Γιωργάκη, αλλ’ αυτός ήταν εντεταλμένος πυροσβέστης. Κορυφαίος κι ο Αρσένης της μπαχαλοποίησης αργότερα.

 163. 71 Εγώ που υπέγραψα ένα παρόμοιο χαρτί το διόρθωσα όπως νόμιζα, δεν έψαξα αν το έκανε η ΟΛΜΕ. Γιατί σκέφτηκα μια το «κατατείνει» αλλά ούτ’ αυτό μου άρεσε (και χωρίς το που, όπως λες).

  120 Τον κ Παπαρά δεν τον ξέρω. Έναν δικηγόρο ονόματι Παπάρα, τον γνώρισα.

 164. aerosol said

  Είμαι βαθιά σκεπτόμενο άτομο, της κουλτούρας και της διανόησης. Συνεπώς παρακολουθώ συχνά το Μάστερ Σεφ, για να διευρύνω τους πνευματικούς μου ορίζοντες! Είναι σύνηθες οι περισσότερες γυναίκες που συμμετέχουν, να μιλούν για «αντρίκεια» συμπεριφορά, για «παντελονάτο» φέρσιμο, για το ποιος «τιμά τα παντελόνια του» κλπ. Επειδή στην δική μου ζωή αυτά τα πετύχαινα μόνο σε ελληνικές ταινίες, μου έκανε εντύπωση που γυναίκες διαφόρων ηλικιών (αλλά κυρίως νέες, μεταξύ 20 και 30 ετών) προτιμούν να ταυτίζουν γλωσσικά σημαντικές αρετές με το ανδρικό φύλο όπως στον καιρό των παπούδων τους. Συνεπώς… «επανδρώνω» μέχρι να έρθει ο Κόκκινος Μάης και να παγώσει η κόλαση! Εκεί θα κολλήσουμε; 😀

  Αντιπαθώ τον Γεωργουσόπουλο αλλά καλά τα είπε. Δεν συμπαθώ τον Μαρκουλάκη αλλά δεν νομίζω πως είπε κάτι ακραίο.

 165. Μαρία said

 166. Γιάννης Ιατρού said

  154: Παναγιώτη, βάλε και κανένα σύνδεσμο να μην ψάχνει ο κόσμος …. 😉😎

 167. Μαρία said

  Μετά το 14:38 ακούγεται φωνή υποβολέα. Είναι της εκπροσώπου τάφου;

 168. Pedis said

  Πολύ ζορίζονται με τον «τέως γνωστό καλλιτεχνικό σκηνοθέτη ηθοποιό» … και αυτό βγαίνει στο κοινό …

  Σιγά το πρόσωπο και την ευαίσθητη και κρίσιμη θέση στον κυβερνητικό, κομματικό ή στον κρατικό μηχανισμό, δηλαδή …

  Δηλ. τι θα γινόταν αν επρόκειτο για κάποιον μεγαλο-υπουργό;

 169. BLOG_OTI_NANAI said

  Ένα σχόλιο πήγε στα σπαμ.

 170. Παναγιώτης K. said

  Απολογισμός…

  file:///C:/Users/User/Desktop/%CE%91%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82%20%CE%A3%CF%8D%CF%81%CE%B9%CE%B6%CE%B1%20%CE%A6%CE%B5%CE%B2%CF%81%CE%BF%CF%85%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%82%202020.pdf

 171. aerosol said

  #12 & #25
  Δεν καταλαβαίνω καθόλου ποιο είναι το πρόβλημα με την Κονιόρδου -και δεν είναι «δικιά μου».
  Ασχολείται με εναλλακτική θεραπεία που θεωρώ πως είναι φούμαρα. ΟΚ, και; Αυτό την κάνει παρανοϊκή ή εξ ορισμού ανίκανη για πολιτική θέση;

  Φούμαρα θεωρώ και τα δόγματα των κυρίαρχων θρησκειών (που αφορούν τουλάχιστον το 95% των Ελλήνων), την ομοιοπαθητική (από την οποία παίζει να έχει περάσει τουλάχιστον το 1/3) και πολλά άλλα πράγματα. Αυτό δεν σημαίνει πως οι άνθρωποι που ασχολούνται με αυτά, τα ασπάζονται ή τα αγαπούν είναι παρανοϊκοί, τρελοί, ανόητοι, ανίκανοι, κακοί ή «σκατά».
  Και η μόνιμη οπτική του Τζη για την πραγματικότητα μέσω μπάλας και του Λάμπρου μέσω σεξοκοινωνιολογίας εμένα μπορεί να μου φαίνονται κάπως, αλλά δεν θεωρώ πως είστε εσείς παλαβοί κι εγώ μάγκας. Και οι δικές μου εμμονές σε κάποιους φαίνονται μπούρδες. Δηλαδή από πού θα εισάγουμε «λογικούς», από άλλο πλανήτη;

  Το ότι όχι μόνο συγκρίνετε αλλά και εξισώνετε μια ενασχόληση της Κονιόρδου με την αμιγώς πολιτική δράση και ανεπάρκεια της Μενδώνη πάνω σε φλέγον για την κοινωνία θέμα, με εντυπωσιάζει.

 172. Μαρία said

 173. Παναγιώτης Κ. said

  #170. Αποτυχία!
  Δείτε #166

 174. ΚΩΣΤΑΣ said

  Στα γρήγορα το κείμενο, ωραία μεζεδάκι περιέχει. Τα σχόλια φευγαλέα, μια πολύ πρόχειρη ματιά. Κάπου πήρε το μάτι μου για κεφαλαία και τόνους. Δεν γουστάρω τους τόνους στα κεφαλαία, υπάρχει όμως πρόβλημα. Αυτές τις μέρες το αντιμετωπίζω έντονα, ασχολούμαι με οδωνυμικά.
  Δύο παραδείγματα.
  οδός ΑΛΕΞ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
  Αλέξανδρος/α; και η μισή Ελλάδα Παπαδοπουλαίοι.

  οδός ΛΟΧ ΔΙΑΜΑΝΤΗ
  Λοχαγός, λοχίας, λοχ νες; Διαμάντης; Διαμαντής;

  Τα ξέρω, αλλά σας τα αφήνω να παιδεύεται όποιος/α γουστάρει. 😉

 175. Μαρία said

  168

 176. Μαρία said

  171
  Κάτι τέτοιους η Μαριαν τους περιμένει να πεθάνουν.

 177. ΚΩΣΤΑΣ said

  Φιρί-φιρί το πας, Μαρία, να ανάψεις καμιά φωτιά! 😉

 178. BLOG_OTI_NANAI said

  Η κομματικοποποίηση αποτελεί μια τραγική φάση όλης της κίνησης. Οι κομματικοποιημένες συμμορίες των «ευαίσθητων» ως προς την κακοποίηση, όπως έδειξα, έκαναν επιθέσεις σε γυναίκα ως «τσόκαρο» και «ξέκωλο», με το υπονοούμενο ότι της αρέσει να την κακοποιούν!.

  Ταυτόχρονα, πηγαίνεις στις κομματικοποιημένες συμμορίες των σόσιαλ μίντια της μίας πλευράς και στα κατεβατά τους με τεράστια δυσκολία βρίσκεις τον Κιμούλη ή και τον Χαϊκάλη διότι ήταν στην συγκυβέρνηση, ενώ όταν πας στις αντίπαλες κομματικοποιημένες συμμορίες «τιμούν δεόντως» τους δύο αυτούς στα σόσιαλ μίντια.

  Μιλάμε με λίγα λόγια για εξαθλίωση…

  Αλλά με πείραξε και κάτι άλλο, παρά το γεγονός ότι ΣΥΡΙΖΑ ψήφισα και την έχω @εσμένη την Μενδώνη και ουδέποτε ψήφισα ή θα ψηφίσω ΝΔ.
  Αναφέρθηκε ένα περιοδικό που το λένε «2020mag».

  Πάω εκεί και βλέπω έναν τίτλο, που ουσιαστικά λέει ότι η Μενδώνη (απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ όπως υπονοείται στον τίτλο) υπερασπίστηκε το ήθος του Λιγνάδη σε υποτιθέμενη επίθεση της αντιπολίτευσης. Ιδού ο τίτλος του «2020mag» που υπονοεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταδίκασε το ήθος του Λιγνάδη τον οποίο κατόπιν υπερασπίστηκε η Μενδώνη:

  Το «τολμάτε να αμφισβητείτε» σημαίνει ότι ΗΔΗ αμφισβητήθηκε το ήθος του Λιγνάδη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Βεβαίως, εκ πρώτης όψεως αυτό μεν είναι πολύ ύποπτο για την Μενδώνη, αλλά ταυτόχρονα, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταδικάσει μέσα στην Βουλή το ήθος του Λιγνάδη, τι στοιχεία είχε και γιατί δεν τα παρέδωσε στη Δικαιοσύνη;!

  Αλλά βάζω το βίντεο να παίξει και τι βλέπω το κερατό μου μέσα; Ότι μας δουλεύουν λες και είναι η φυλάδα του Στέφανου Χίου: στο βίντεο η Μενδώνη απλώς πετάει το μπαλάκι στον ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας του να πει και να καταγγείλει επίσημα στη Βουλή ΑΝ έχει κάτι να πει για το ήθος του Λιγνάδη.
  Το χειρότερο όμως είναι ότι οι ξεδιάντροποι, κόβουν το βίντεο και το σταματάνε εκεί. Λες και με θεωρούν έναν ηλίθιο, μου δίνουν ένα κομμένο βίντεο, από το οποίο λείπει το σπουδαιότερο: Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ! Διότι όλη η ουσία είναι τι είπε ο Σκουρολιάκος που είναι ΚΑΙ ΗΘΟΠΟΙΟΣ για το ήθος του Λιγνάδη. Και όμως, το βίντεο ανέβηκε κομμένο.

  Και πάω στα πρακτικά της Βουλής, και βλέπω ότι ο Σκουρολιάκος είχε κάνει την κότα, και λέει «ΑΦΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟΝ ΛΙΓΝΑΔΗ«! Αυτή ήταν η απάντηση στην πρόκληση, και γι’ αυτό την είχαν κόψει από το βίντεο! Δηλαδή έχουμε μια επίσημη πρόσκληση από την πλευρά της ΝΔ να ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ η αντιπολίτευση επίσημα τη γνώμη της για το ήθος του Λιγνάδη, ο Σκουρολιάκος κάνει τουμπεκί.
  Που ήταν όλο το συνάφι των ηθοποιών τότε, να πει «που τον βάζετε ρε τον παιδόφιλο»; Διότι εφόσον η Μενδώνη είναι ανίκανη που δεν ήξερε, κι εμείς οι δύστυχοι σε ψηφίσαμε για να ελέγχεις την εξουσία, τι έκανες, που ήσουνα; Ούτε εσύ ήξερες; Τότε σε βάλαμε με την ψήφο μας εκεί για να ελέγχεις τι; Και όλη αυτή η στρατιά ηθοποιών από το συνάφι του Λιγνάδη που τώρα φωνάζουν, κανείς τους δεν ήξερε τίποτα;

  Αν λοιπόν δεν ήξερε κανένας σας τίποτα, καθίστε εκεί όλοι με τις ενοχές σας που δώσατε βήμα στον παιδόφιλο και οπωσδήποτε, το σίγουρο είναι ότι δεν είμαι μακάκας κανενός περιοδικού «2020mag» που θα με δουλέψει με τέτοιες βιντεοκαφρίλες…

  Είναι ακριβώς ο λόγος που και εγώ αλλά και χιλιάδες άνθρωποι, ακόμα κι αν ψηφίζουν κεντροαριστερά ή και αριστερά (εννοούμε την δημοκρατική αριστερά, ούτε τους φασίστες, ούτε τα κουφοντινοειδή), δεν έχουν καμία διάθεση να μπούν κάτω από την ομπρέλα κανενός γιατί πρέπει χωρίς δεσμεύσεις να αποδίδονται τα μπινελίκια σε όποιους τα αξίζουν. Και πρέπει κάποτε να μπει ένα τέρμα στην κομματικοποίηση σοβαρών κοινωνικών ζητημάτων.

  Εδώ ο «στρίβειν διά του αρραβώνος» του Σκουρολιάκου που έχει φυσικά κοπεί από το βίντεο.

 179. sarant said

  178 Ήταν φορτωμένο και κρατήθηκε, συγγνώμη

  167 Πολλοί λένε ότι είναι η Παναγιωταρέα που κάνει τον υποβολέα

 180. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  158γ βαθύ λαρύγγι

 181. ΚΩΣΤΑΣ said

  178 >> ΣΥΡΙΖΑ ψήφισα και την έχω @εσμένη την Μενδώνη και ουδέποτε ψήφισα ή θα ψηφίσω ΝΔ.

  Έχασα πάσα ιδέα για σένα, Μπλογκ… Θα σε χρεώσω στη συνομοταξία του Δύτη… 😂

  *Λόγω κούρασης έχω διάθεση για χαλάρωση και αστεία, μάλλον το παράκανα, σταματάω εδώ.

 182. aerosol said

  #176
  Και μετά δεν θα υπάρχουν σύνορα και όλα τα παιδάκια του κόσμου θα δώσουμε τα χέρια…
  [Άσε, καλά λέει ο Κώστας, το μουγκώνω]

 183. Pedis said

  https://www.imerodromos.gr/gia-tin-ypothesi-toy-kratoymenoy-kai-apergoy-peinas-koyfontina/

 184. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  68 – Σταύρο σου εξήγησα πως το σχόλιό μου δεν είχε να κάνει με την Κονιόρδου, αλλά με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α και την ελεεινή διακυβέρνησή του, γιατί αυτό στηλιτεύει κι ο Gee.
  Aπό κει και πέρα, αν εσύ θεωρείς πως η Κονιόρδου ήταν καλύτερη από την Μενδώνη, με γειά σου με χαρά σου, αλλά μόνος σου λές πως δεν ήταν ότι καλύτερο. Για μένα δεν τίθεται θέμα, και οι δύο είναι ηλίθιες και δεν κάνουν για υπουργείο, αλλά δεν είναι οι μόνες και οι μόνοι ηλίθιοι που ήταν στην προηγούμενη και είναι στην νυν κυβέρνηση υπουργοί, ο κανόνας είναι.
  Είναι γνωστό πως οι περισσότεροι εδώ, είστε υπέρ του, μη χείρον βέλτιστον, εγώ δεν είμαι, θέλω να με κυβερνούν οι καλύτεροι, κι επειδή το παιχνίδι, είναι στημένο, συνειδητά δεν ψηφίζω κανέναν, δεν περιμένω τίποτε καλό από τον λιγότερο βλάκα, πόσο μάλλον, να κάθομαι να μαλώνω για το ποιός βλάκας έκανε μικρότερη ζημιά.

  «Ο άνθρωπος κρίνεται για αυτά που κάνει και όχι αν εσύ και εγώ τον νομίζουμε καλό ή κακό.»
  Και τι καλό έκανε η Κονιόρδου;

  «Και διάολε μαύρε, βρες κάπου αλλού να δείξεις την ανωτερότητα σου.»
  Δεν σε καταλαβαίνω, ποιά ανωτερότητα δείχνω, λυπάμαι που το λές εσύ αυτό για μένα.

  «Όχι θολώνοντας, έστω και χωρίς καμία τέτοια πρόθεση, την υπόθεση Λιγνάδη και την ανάμειξη της Υπουργού και του Πρωθυπουργού στην συγκάλυψή της.»
  Δεν θολώνω τίποτε, αν από την αρχή των αποκαλύψεων πολιτικής σκοπιμότητας θολώνει κάποιος, αυτή είναι η αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και γενικώς τα κόμματα που έχουν μουγγαθεί, τέτοια σύμπνοια ούτε στον Παράδεισο.

  Και για νάχουμε καλό ρώτημα, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α κι η Κονιόρδου που είναι και του θεατρικού χώρου, τι έκαναν 5 χρόνια; Γιατί δεν ανέδειξαν αυτά τα τραγικά θέματα; Δεν ήξερε τίποτε η κυρία πρώην υπουργίνα, ή μελετούσε σαν τον μακαριστό και δεν πήρε τίποτε είδηση;

  «Η στιγμή μας καλεί, όχι μόνο να δείξουμε την απέχθειά μας στον Λιγνάδη, Χαϊκάλη, Φιλιππίδη, Κιμούλη και, δυστυχώς, πολλούς άλλους και να τους καταδικάσουμε.»
  Αφού δικαστούν κι ακούσουμε και την δική τους άποψη πρώτα, είναι σημαντική λεπτομέρεια για την δημοκρατία αυτό, τουλάχιστον για όσους πιστεύουμε σ΄αυτήν πραγματικά.

  » Όχι μόνο να απορρίψουμε τον κάθε μαλάκα που πάει να τους συγκαλύψει. Αλλά να ενθαρρύνουμε, με όση δύναμη έχουμε, τα θύματά τους να τους καταγγείλουν και να τους καταγγέλλουν μέχρι να μην υπάρχει πια ανάγκη για άλλες καταγγελίες.»

  Ειλικρινά, αναρωτιέμαι αν εθελοτυφλείτε οι περισσότεροι εδώ, η όντως δεν βλέπετε τι γίνεται στην κοινωνία και πέφτετε από τα σύννεφα.
  Ξέρεις πόσες τέτοιες καταγγελίες έχουν γίνει τα τελευταία τουλάχιστον είκοσι χρόνια, ακόμη και από σημερινές καταγγέλλουσες και σημερινούς καταγγέλλοντες; Γιατί δεν έγινε τίποτε;
  Τώρα έπιασε πονοψυχιά την κυβέρνηση και τα ΜΜΑ; ή πιστεύεις πως το ανέδειξαν οι φεμινίστριες;😂😂😂

  Έτσι κι αρχίσουν για κάποιον λόγο, οι αποκαλύψεις για την παιδεραστία και την παιδική σωματεμπορία που είναι εξαπλωμένη σε όλο το κοινωνικό και πολιτικοθρησκευτικό φάσμα, από που θα πέσετε; (μιά κι από τα σύννεφα πέσατε ήδη😊) ή δεν γνωρίζετε τίποτε γι΄αυτό το χρόνιο κατ΄ εξακολούθηση στυγερό έγκλημα;
  Για να μη πώ για την ενδοοικογενειακή, σωματική, ψυχική και σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών, ΚΑΙ από τις καταπιεσμένες από τους άντρες γυναίκες και μανούλες. Αυτά τα 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10 κλπ χρόνων, πού πρέπει να πάνε να κάνουν καταγγελία;
  Αλλά ποιός τα γαμεί τα παιδιά, εδώ προέχουν άλλα σοβαρά θέματα.

  «Σε λίγους μήνες μάλλον θα έχουμε την ευκαιρία να (ξανά;)τιμωρήσουμε τον Τσίπρα για τις κακές επιλογές του.»
  Το τι θα κάνετε με τον κάθε ξεπουλημένο Τσίπρα, με αφήνει παγερά αδιάφορο. Εγώ όπως πάντα, απλώς θα σας κοιτάζω χαμογελώντας.😊

 185. Μαρία said

 186. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  171 – Εξήγησα πως δεν ήταν η Κονιόρδου και η Μενδώνη το θέμα, αν επιμένετε, δεν επιμένω.

  176 – Για μένα θα περιμένει πολύ, θα πεθάνω στα 131 από ατύχημα, άρα σε 72 χρόνια από τώρα.😂

 187. Pedis said

  Νικοκύρη, βλέπω αναμεταδίδεις …

 188. Spiridione said

 189. Pedis said

  Και Κροίσος ο Μωυσής;!? 😆

  Ο σώζων εαυτόν σωθήτω.

  Ognuno per sé e Dio per tutti. Prega per noi.

 190. Spiridione said

  178. Για το συγκεκριμένο βίντεο που κυκλοφορεί έχεις δίκιο, όντως είναι φάουλ και αχρείαστο. Έχει κάνει και έχει πει τόσα και τόσα η Μενδώνη.
  Εδώ ένα καταπληκτικό άρθρο για τον Λιγνάδη που διάβασα στο έγκυρο (λολ) in.gr
  https://www.in.gr/2021/02/19/greece/dimitris-lignadis-den-dexomai-tis-xydaies-prakseis-eimai-arrostos/

 191. # 171

  Αεροζόλ, να μην γράφεις για μένα αυτά που φαντάζεσαι αλλά αυτά που λέω. Επανειλημένα έχω δηλώσει πρώτον πως το ποδόσφαιρο είναι πιο σοβαρό από την πολιτική και ουδέποτε πως η πραγματικότητα ερμηνεύεται με την οπτική της μπάλας όπως γράφεις. Τώρα για το αν μπλέκεται η πολιτική με την μπάλα ήταν μια πρωτοτυπία της χούντας την οποίαν συνέχισαν -όπως και πολλά άλλα- όλες οι μετέπειτα εκλεγμένες κυβερνήσεις. Αν εσύ δεν βλέπεις τι επιρροή έχει ο Μαρινάκης στα πολιτικά (ακόμα και στα εκκλησιαστικά) πράγματα του τόπου, δικό σου πρόβλημα είναι.

  Οσον αφορά την Κονιόρδου η μια «ενασχόληση» της που είδαμε στο βιδδεο -που κατέβασε όταν υπουργοποιήθηκε- ηταν να τραβάει εξ αποστάσεως την κακή ενέργεια από τον σβέρκο ενός καράφλα και να την «πετάει» έξω από το παράθυρο. εσύ το λες…ενασχόληση και γω τσαρλατανισμό. Δεν έκρινα το έργο της ούτε το σύγκρινα με της Μανδώνη ΠΟΥΘΕΝΑ, έγραψα πως κακώς υπουργοποιήθηκε.

  Δεν είναι πρώτη φορά που το κάνεις να αναφέρεις για άλλους άλλα από όσα γράφουν, έχε υπ’ όψιν σου πως άμα το κάνουν στα δικά σου γραφόμενα θα αισθανθείς άσχημα

 192. aerosol said

  #186
  Αν εννοείς πως η κριτική σου ήταν σαφώς πολιτικής και διακυβέρνησης, ευχαρίστως να ανακαλέσω και να σου ζητήσω συγνώμη που παρεξήγησα.
  Αλλά όντως παρεξήγησα; Στο #56 αναφέρεις μεν για διακυβέρνηση και μετά λες:
  «για την πνευματικά ανισόρροπη Κονιόρδου, που παρά την αποδεδειγμένη πνευματική ανισορροπία της, έγινε υπουργίνα πολιτισμού και αθλητισμού»

  Εγώ δεν γνωρίζω αν είναι πνευματικά ανισόρροπη, και μάλιστα αποδεδειγμένα, κι αν δεν ήταν επαρκής στο πόστο της εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω πόθεν βγαίνει θεότρελη -και μάλιστα σαν να ήταν γνωστό σε όλους πριν καν την κάνουν υπουργίνα. Το δικό μου θέμα είναι, λοιπόν, αυτό και δεν βλέπω να παρεξήγησα καθόλου. Ας μην επιμείνεις, ήθελα μόνο να είμαι κι εγώ σαφής.

 193. Μαρία said

  188
  Ελληνικά πλαγγόνες 🙂

 194. aerosol said

  #171
  Τζη, και για τον ρόλο του Μαρινάκη ξέρω, και ενίοτε διαβάζω με ενδιαφέρον τις συνδέσεις που κάνεις (πράγμα που μπορεί να σου κάνει έκπληξη). Δεν σε βγάζω τρελό. Μπορεί να θεωρώ την έντονη ενασχόλησή σου εκκεντρική (σόρυ) αλλά ακριβώς αυτό λέω: δεν είμαι εγώ πιο λογικός επειδή ο τρόπος σου μου κάνει εντύπωση. Δεν βγάζω τρελό ούτε τον Λάμπρο μόνο και μόνο επειδή διαφωνώ συχνότατα με την πάγια οπτική του. Η δικές μου εμμονές έχουν φανεί έως και σκουπίδια σε άλλους -και μου το έχουν πει. Κάποιοι μπορεί να θεωρούν τρελούς και τους τρεις μας.

  Η Κονιόρδου πιστεύει σε κάτι που υπό άλλες μορφές, πιο γνώριμες, πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Δεν θα πω τρελό αυτόν που προσεύχεται, επειδή εγώ αμφιβάλλω για την ύπαρξη ενός αόρατου πανεπόπτη Θεού και την δύναμη της προσευχής. Δεν θα πω τρελό τον πονεμένο που θα πειστεί από την ομοιοπαθητική, επειδή εγώ διάβασα την θεωρία της και μου έπεσαν τα μαλλιά. Δεν θα πω τρελό αυτόν που παρακολουθεί την αστρολογία. Μάλιστα μπορεί όλοι τους να έχουν βρει όφελος (ακόμα κι αν κάποιος ψυχρά το πει placebo) που εγώ δεν έχω. Και σίγουρα αυτά δεν τους κάνουν ανίκανους για δημόσιο πόστο.

  Ο μόνος λόγος που λες τρελή την Κονιόρδου ειναι πως το δικό της κόλλημα είναι λίγο πιο εξωτικό. Αν έτυχε να δεχτείς κανένα φυλαχτό «από Τίμιο Ξύλο» από κάποιον δικό σου, δεν θα τον έλεγες για δέσιμο, το πολύ να χαμογελούσες συγκαταβατικά. Αν ακολουθήσουμε με δικαισύνη τα κριτήριά σου δε μας μένει κανείς «λογικός», μόνο η πάρτη μας, επειδή μας αρέσουμε.

  [Συχνά αλλοιώνουν τα λόγια μου. Και συχνά ο κόσμος δεν καταλαβαίνει ο ίδιος τι έχει γράψει, ίσως γιατί άλλο εννοούσε.]

 195. MA said

  Μα Blog η συζήτηση στη Βουλή ήταν για τις απευθείας αναθέσεις του υπουργείου. Και γινόταν στις 17.2, τότε που η υπουργός δεν είχε καταλάβει ότι είχε …εξαπατηθεί.

  Εδώ διαβάζω την αντίδραση του Σκουρολιάκου μετά τη συνέντευξη της Μενδώνη:

  https://www.avgi.gr/koinonia/379901_skoyroliakos-akrita-apantoyn-sti-lina-mendoni

  Voulagx έπιασα κόκκινο, αλλά δεν θα μαλώσουμε, είμαι σίγουρη😊

  Καληνύχτα

 196. Μαρία said

 197. Μαρία said

  Το παρτάλι το λένε και στην Κρήτη;

 198. Pedis said

 199. Πέπε said

  @194

  > > Συχνά αλλοιώνουν τα λόγια μου.

  Αεροζόλ, όχι κι εσύ ρε φίλε! Έχουμε στριμωχτεί εδωμέσα από τα υπερφυή εγώ άλλων σχολιαστών. Εσύ παραδοσιακά κρατάς ψηλά το επίπεδο.

 200. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  V Ninja
  V Ninja
  πριν από 8 μήνες
  Ο Λαγνίδης μπροστάρης του εθνικού θεάτρου! γελάει όλη η ταϊλανδη. Οποιος κατάλαβε κατάλαβε

 201. aerosol said

  #199
  Έλα μωρέ, το επίπεδο που κρατάω! Ίσωμα πες το… 😀
  Τέσπα, δημόσια γράφουμε, μαλώνουμε κάθε τόσο, ολονών μας έχουν αλλοιωθεί λόγια, είτε από παρεξήγηση είτε ηθελημένα.

 202. # 191

  Πάλι δεν με κατάλαβες… κατανοώ την αδυναμία αυτού που φοράει ένα φυλακτό, την ανάγκη να προσευχηθεί, την δύναμη της αυθυποβολής του λάτρη της ομοιοπαθητικής, αντιπαθώ αυτούς που την πουλάνε, γιατί εκτός από τους (περισσότερους) παπάδες οι άλλοι το έχουν για επάγγελμα και το συγκεκριμένο βιδεάκι -αν το έχεις δει- είναι καθαρά προωθητικό. Ξαναγράφω πως η υπουργοποίησή της ήταν μια απόδειξη πως στην Ελλάδα η πολιτική στερείται σοβαρότητας, ως τότε το θεωρούσα σύμφυτο νόσημσ της δεξιάς, και μια άλλη είναι πως στο πιο κομματικοποιημένο σωματείο, σε καίριες θεσεις έχουν περάσει τύποι όπως Κοσκωτάς, Σαλιαρέλης, Θεοδωρίδης, Καραπαπάς, Κουντούρης, οι δυο τελευταίοι εν ενεργεία αντιπρόεδροι του ΟΣΦΠ.

 203. Alexis said

  #201: Είσαι ένας από τους κορυφαίους σχολιαστές εδώ σε επίπεδο λόγου, ορθολογισμό και ψυχραιμία. Έχω γράψει και άλλοτε ότι πολλά από τα σχόλιά σου θα ήθελα ή θα μπορούσα να τα είχα κάνει κι εγώ.
  Και φυσικά συμφωνώ με τα λεγόμενά σου περί Κονιόρδου-Μενδώνη.

 204. Alexis said

  #202: Με αυτή την έννοια που το λες, μέγιστη απόδειξη μη σοβαρότητας είναι η τοποθέτηση Γεωργιάδη σε θέση κορυφαίου υπουργού και αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

 205. BLOG_OTI_NANAI said

  195: Για όποιο θέμα κι αν συζητούσαν δεν έχει σημασία διότι αυτό είναι το βίντεο που συνδέθηκε με την παιδοφιλία χωρίς να εξεταστεί τι συζητούσαν.

  Γενικά, όπως καταλαβαίνουμε σε αυτά που γράφω, το πρόβλημα είναι πρώτον, η έντονη κομματικοποίηση ενός κοινωνικού προβλήματος και δεύτερον, εγώ προσωπικά βλέπω ένα ακόμα πρόβλημα: έχω ακούσει κατά καιρούς παράπονα από καλλιτέχνες για την Μενδώνη ότι δεν προστατεύει τα δικαιώματα τους, ότι δεν τους υποστηρίζει, με λίγα λόγια ότι είναι ανίκανη.
  Καλά κάνουν λοιπόν και φωνάζουν να φύγει από εκεί εφόσον κρίνουν ότι είναι ανίκανη. Επιτρέπεται όμως να υπονοείται χωρίς στοιχεία και αποδείξεις, ότι η Μενδώνη είχε μια τέτοια διαστροφή (που είναι και σπάνια για γυναίκα), που ήξερε ότι ο Λιγνάδης ήταν παιδόφιλος και τον έβαλε εκεί με γνώση της; Και μετά τι; Σκεφτόταν δηλ. στο σπίτι της, «χα,χα,χα, τώρα θα βιάζει παιδιά»; Είναι δυνατόν να υπάρχει αυτού του τύπου επιχείρημα χωρίς στοιχεία, για να αναγκάσεις κάποιον να φύγει; Δεν αρκεί ότι είναι ανίκανος; Ειδικά αν έχεις τόσα να πεις αν τυχόν δίνει λεφτά σε ημέτερους, αν δεν ενδιαφέρεται, αν κάνει ό,τι της λέει το κόμμα εις βάρος του ρόλου της κ.λπ.. Αλλά πας να πατήσεις σε ένα τέτοιο σοβαρότατο θέμα χωρίς να παραθέτεις αποδείξεις, λέγοντας ότι γνώριζε και τον έβαλε εκεί, άρα αφού «γνώριζε», υπονοείς τον έβαλε για να βιάζει; Τέτοιες κουβέντες δεν πρέπει να μπαίνουν στο ζήτημα της πολιτικής συζήτησης, εκτός αν γίνονται με αποδείξεις και με τις αρμόδιες αρχές φυσικά.

 206. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  «..μέχρι να απολογηθεί θα παραμείνει κρατούμενος στη ΓΑΔΑ. Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο της προφυλάκισης, εισαγγελέας και ανακρίτρια θα «ζυγίσουν» δύο στοιχεία: αν είναι ύποπτος φυγής και αν είναι επικίνδυνος για τη διάπραξη νέων αδικημάτων»

  Και όμως! Το πρόβλημα δεν είναι ο Λιγνάδης. Υπάρχουν εκατοντάδες Λινάδηδες που κάνουν παρόμοια εγκλήματα και καταφέρνουν να ξεφεύγουν. Το πρόβλημα είναι ΑΚΡΙΒΩΣ ο «εισαγγελέας και η ανακρίτρια», οι συνεργάτες τους που κάτι αντιλήφθηκαν αλλά «τί να πείς;», ο υπουργός που κάτι άκουσε, αλλά «αφού δεν υπάρχει επίσημη καταγγελία».. Και βέβαια, οι πολύ «προοδευτικές» αντιλήψεις που έχουν επιβληθή στην κοινωνία μας και μετράνε την αηδία, την καταισχύνη και την οργή με το αν ο βιαζόμενος πρόλαβε να κάνει τα 18α γενέθλιά του..

 207. gbaloglou said

  205 Δεν σκεφτόταν «χα, χα, χα, τώρα θα βιάζει παιδιά», απλώς σκεφτόταν — και αυτή και άλλοι — ότι «του αρέσουν τα αγοράκια»: έτσι αόριστα και ‘χαμογελαστά’, ανάμεσα σε κάθε είδους κουτσομπολιά…

 208. Γιάννης Ιατρού said

  καλημέρα,

  173: Παναγιώτη, δεν δουλεύει η επισύναψη/παράθεση στην WP με τοπικά (στο πισί σου) αρχεία 😉

  χαχα, πάρτι έγινε κι εγώ είχα αποσυρθεί νωρίς σχετικά 🙂

  176: να φωνάξουμε τον Μπούκουρα;

  180: 🤣😂👍

  184/186: Λάμπρο,
  είναι που δεν διαβάζεις/σχολιάζεις αυτό τον μήνα, σκέψου να τό ΄κανες κιόλας 😜. Όχι πως δεν χαίρομαι που επανάκαμψες! Νά ΄χουμε και κανένα διπλοσέντονο, για την προίκα…
  Μιάς και δίνεις πάτημα, να πούμε και μερικά επί του θέματος (επιγραμματικά δηλαδή, όχι σε ανάλυση…):
  Λάμπρο, προφανώς σε διαβάζουν (…Αφού δικαστούν κι ακούσουμε και την δική τους άποψη πρώτα, είναι σημαντική λεπτομέρεια για την δημοκρατία αυτό…) εκεί στο Υπ. Δικαιοσύνης, να χθες βράδυ έβγαλαν αυτήν την ανακοίνωση:

  Όχι πως είναι λάθος αυτά, αλλά γενικά και ιδίως τελευταία η εμπιστοσύνη μου στην δικαιοσύνη έχει αυξηθεί κατακόρυφα😋🙄
  Για ΄κείνο το «η κυβέρνηση θα συνδράμει» τι λες; δείχνει παρέμβαση στη Δικαιοσύνη; Πάντως όσο η εκκλησία δεν έχει πάρει θέση στην υπόθεση, όλα είναι ανοιχτά…
  Όσο για το παρελθόν, τι φωνάζεις, δεν έχεις εμπιστοσύνη στην δικαιοσύνη; Ολόκληρο κύκλωμα παιδεραστίας, όπως γράφεις κι ένας μόνο πελάτης; Ψάχνω κι εκείνους τους ελληνάρες που ‘λεγαν ότι θα τους βιάσουν τα παιδιά οι πρόσφυγες…
  Και μην κατηγορείς τον Τζι, έχει δίκιο με την σύγκριση με το ποδόσφαιρο. Για να καταλάβεις τι εννοώ: «Αφού εξαφάνισε τα ηλεκτρονικά ίχνη που θα οδηγούσαν σε άλλους παιδόφιλους, αφού εκβίασε τόσο καιρό τα θύματα να μην μιλήσουν, αφού τα μμε και τα κυβερνητικά στελέχη αρχικά τον υποστήριξαν, τώρα εντελώς τυχαία τον δίνουν στεγνά, και συνελήφθη.» Πιο στημένο κι από τα στημένα του θρύλου

 209. BLOG_OTI_NANAI said

  207: Ομοφυλοφιλία όμως δεν σημαίνει ομοφυλοφιλική παιδεραστία, όπως και ετεροφυλοφιλία δεν σημαίνει ετεροφυλοφιλική παιδεραστία. Εάν δηλ. με το «αγοράκια» εννοεί κάποιος ανηλίκους, τότε δεν υπάρχει δικαιολογία, είναι προστάτης παιδόφιλου.

  ΥΓ
  Να πω ότι ένα όφελος προς την πλευρά της κοινωνικής συμπερίληψης, ήταν η αποδοχή (εκτός κάποιων εξαιρέσεων φυσικά) των σκληρών μαρτυριών ομοφυλοφιλικής κακοποίησης ως μαρτυρίες σκέτης κακοποίησης χωρίς να προηγείται ως κάτι αρνητικά φορτισμένο το «ομοφυλοφιλικής» για το θύμα ή και για τον θύτη. Επίσης, κατανόησε επιτέλους πολύς κόσμος ότι ο ομοφυλόφιλος εκτός από βιολογικά άντρας, είναι άντρας και ως πολλές παραμέτρους του εσωτερικού του δείκτη προσανατολισμού (ασφαλώς βέβαια, ο εσωτερικός αυτός δείκτης σεξουαλικότητας προσανατολίζεται σε διάφορα ποσοστά ταύτισης ως προς τα δύο και μοναδικά «στερεότυπα» που υπάρχουν στον κόσμο, το αρσενικό και το θηλυκό, διότι όπως έχω αναφέρει πάλι, δεν μπορώ να δέχομαι ορολογίες εκτός λογικής όπως οι διακυμάνσεις ανάμεσα στα δύο φύλα, να ονομάζονται ως «πολλαπλά φύλα», σαν να αποκτήσαμε νέα πρότυπα φύλου από τους εξωγήινους).
  Είχα ακούσει και παλαιότερα σε συνέντευξη ενός ομοφυλόφιλου ηθοποιού ότι «ως άντρες παραμένουμε επιθετικοί ως προς το ζήτημα του σεξουαλικού συντρόφου». Και όντως βλέπουμε ότι ο άντρας πρωταγωνιστεί σε όλες τις εκφάνσεις της κακοποίησης.

 210. Γιάννης Ιατρού said

  208: (συνέχεια) ξέχασα κι αυτό, της Δέσποινας Κουτσούμπα
  (ΥΓ: της γνωστής αρχαιολόγου και «θαυμάστριας» της Α. Παναγιωταρέας, από την εποχή που ήταν εκπρόσωπος τάφου, της Αμφίπολης 😉🙄🤔)

 211. Καλημέρα.
  Άλλες ειδήσεις από το νησί. Διαβάστε αυτό στο Νησί, να εκτιμήσετε άλλη μια φορά την αξία μιας τράπεζας θεμάτων:
  https://stonisi.gr/post/15145/de-tha-gineis-ellhnas-pote-ektos-an-ksereis-ta-phlhkia-toy-stratoy-kai-ton-tragoydisth-twn-pyks-laks

 212. Γιάννης Ιατρού said

  211: Τα διάβαζα προχθές κι έκανα τους συνειρμούς μου… Αλλά τι να περιμένεις, εδώ είναι προφανώς θέμα «φροντιστηρίου»/διδάκτρων, εκτός από το θέμα των φωτεινών μυαλών που έγραψαν τα θέματα αυτά αλλά και τον προφανή συγχρονισμό τους με την σημερινή διοικητική διαίρεση στην Ελλάδα.

 213. gpointofview said

  # 204

  Σαφώς έχεις δίκιο αλλά στην δική μου θεώρηση αυτός -όπως κι ο Αυγενάκης- είναι αναγκαία κακά, τοποτηρητές των συμφερόντων μεγαλοοικογενειών της μεγαλονήσου. Αν κρίνουμε από τον Αυγενάκη, όταν τα θέματα υπερβαίνουν το επίπεδο νηπιαγωγείου αντικαθίσταται από τον Γεραπετρίτη, ο δε Μπουμπούκος κατ’ ουσία δεν έχει αντικείμενο, χρησιμοποιείται σαν παιδί για όλες τις δουλειές.
  Για να λέμε όμως και του στραβού το δίκιο ο μεν ένας είναι «αυτοδημιούργητος» του ακροδεξιού χώρου, εξαγνισμένος στην Νουδούλα για την δράση του υπερ συμφερόντων συγκεκριμμένου κύκλου όπου υπουργοποιήθηκε, ενώ ο άλλος εκλεκτός των κουμπάρων-ψηφοφόρων της οικογένειας, μάλλον ανεπίδεκτος βελτίωσης.

 214. π2 said

  Περί κομματικοποίησης:

  Ναι, καταλαβαίνω ότι η κομματικοποίηση με τη στενή, καφενειακή έννοια είναι αντιαισθητική και αποπροσανατολιστική, σαν τον Μουμτζή που έγραψε ότι ο Χαϊκάλης, ο Κιμούλης και ο πρεσβευτής της Βενεζουέλας είναι «δικοί σας», λες και κρατάει το σκορ (3-1 στα κιτάπια του). Ακόμη πιο αποπροσανατολιστικό όμως είναι το επιχείρημα «μην κομματικοποιούμε ένα βαθύ κοινωνικό πρόβλημα» που τείνει να γίνει πλέον γραμμή υπεράσπισης. Και είναι αποπροσανατολιστική αυτή η γραμμή γιατί το θέμα είναι εξόχως πολιτικό.

  Το ζήτημα δεν είναι τι έκανε ο κάθε Λιγνάδης, το ζήτημα είναι με τι πλάτες τα έκανε. Και, κυρίως, το ζήτημα είναι με τι είδους προσωπικές διασυνδέσεις απέκτησε αυτή την κυρίαρχη αίσθηση ότι είναι στο απυρόβλητο ό,τι κι αν κάνει κι όσο ανοιχτά και να το κάνει, αίσθηση που ήταν κυρίαρχη και στον περίγυρό του (ο Λιγνάδης ήταν προστατευμένος και όλοι το ήξεραν, είναι ο κοινός παρονομαστής όσων μου μεταφέρουν άνθρωποι του καλλιτεχνικού χώρου, όπου οι σχετικές φήμες κυκλοφορούσαν πάνω από είκοσι χρόνια). Οι διαδρομές συγκεκριμένων προσώπων, σε συγκεκριμένες θέσεις εξουσίας, εμπλέκονται γλυκά, επί δεκαετίες. Οι διασυνδέσεις συγκεκριμένων κύκλων που κινούνται στον πολιτικό χώρο, τον χώρο της παιδείας, τον καλλιτεχνικό χώρο, του δικαστικού κυκλώματος, των ΜΚΟ, της «καλής κοινωνίας» γενικότερα, διασταυρώνονται με πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Αν κλείσουμε τα μάτια στις διασυνδέσεις αυτές, τις ευθύνες, τα κυρίαρχα (και συχνά διακομματικά) «κράτα με να σε κρατώ» και μείνουμε στη σούπα του κοινωνικού προβλήματος, της ατομικής παρεκτροπής, της αρρώστιας (το τελευταίο θα είναι και η κυρίαρχη υπερασπιστική γραμμή υποθέτω), θα πέσουμε πάλι από τα σύννεφα στην επόμενη σχετική υπόθεση.

 215. sarant said

  211 Αξίζει να αναδειχτεί αυτό το θέμα.

 216. BLOG_OTI_NANAI said

  214: Από που κι ως που χαρακτηρίζεις «αποπροσανατολιστικό» το «μην κομματικοποιούμε ένα βαθύ κοινωνικό πρόβλημα» και από κι ως που αντλείς το ΘΡΑΣΟΣ και την ΧΥΔΑΙΟΤΗΤΑ απέναντι μου ώστε εν μέσω μιας συζήτησης για ΠΑΙΔΟΦΙΛΟΥΣ, χαρακτηρίζεις ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟ ως «γραμμή υπεράσπισης»;!!!!!! Υπεράσπισης ποιου ρε θρασύτατε; Υπεράσπισης παιδόφιλων ή κάποιων που ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ παιδόφιλους;;;!!!

  Περιμένω μια συγγνώμη για την χυδαιότητα σου και απαντώ με όση ψυχραιμία μπορώ να διαθέσω στα απίθανα που γράφεις:

  Από που κι ως που προβλέπεις σαν να είσαι μέντιουμ, ότι αν εξεταστούν τα απόνερα του Λιγνάδη, θα υπάρξει μόνο μίας κομματικής προέλευσης συμμέτοχος;! Εφόσον γράφεις ότι την έννοια της κομματικοποίησης την χρησιμοποιούν κάποιοι ως «υπερασπιστική γραμμή», ΑΡΑ, εσύ για κάποιον λόγο είσαι ΒΕΒΑΙΟΣ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ή μαντεύεις ότι μόνο μίας κομματικής παράταξης πρόσωπα θα βρεθούν μπλεγμένα! Δηλαδή, μας λες το απίστευτο, ότι οι παιδόφιλοι έχουν ή ενεργούν με κομματικό πρόσημο! Διαφορετικά, τι νόημα έχει το αστείο επιχείρημα σου, ότι η κομματικοποίηση είναι «γραμμή υπεράσπισης»;!

  Άρα, έρχεσαι ως τιμητής και κάνεις το ακόμα χειρότερο, κομματικοποιείς την παιδοφιλία! Πόσες φορές έχουμε πει για τα παιδοφιλικά εγκλήματα που έγιναν στις χώρες που έχτισαν την ιδεολογία που επικαλούνται οι σημερινοί αριστεροί;! Ζεις σε παράλληλο σύμπαν; Και δεν κάθομαι καν να ψάξω να βρω τις κομματικές πεποιθήσεις παιδόφιλων των τελευταίων ετών γιατί θα ήταν γελοίο. Αλλά για το γεγονός ότι η παιδοφιλία δεν έχει κομματικο-ιδεολογικό πρόσημο, έχει αποδειχτεί από τον προηγούμενο αιώνα. Συνειδητοποιείς λοιπόν γράφεις;

 217. Πέπε said

  211

  Καλλικάντζαροι, όπως Καλλικράτης, καλλικέλαδος κλπ. (επειδή έχουν ωραίο κάντζαρο).

 218. Triant said

  211: Εγώ πάντως, με λίγη γκίνια δεν θα πέρναγα.
  Για να λέμε όμως και του στραβού το δίκιο το ίδιο πρόβλημα έχουν και στη Μεγαλούτσικη Βρετανία. Όπως διάβαζα σε ένα φόρουμ, οι ερωτήσεις που βάζουν στις αντίστοιχες εξετάσεις είναι δύσκολες και για τους αυτόχθονες.

 219. π2 said

  216: Δεν είναι η πρώτη φορά που δεν καταλαβαίνεις τι εννοεί κάποιος, από ποια οπτική γωνία και σε ποιους απαντώντας (hint: όχι σ’ εσένα), οπότε τα θυμωμένα κεφαλαία και τις απαιτήσεις για συγγνώμη αλλού.

 220. Τα-ντάν! Είπα κι εγώ, πότε θα εμφανιζόταν ο παιδόφιλος Μάο 🙂

 221. ΣΠ said

  Λανθασμένη χρήση παροιμιακής φράσης από τον Τσίπρα:
  Αν υπάρχει κάποιο κύκλωμα παιδεραστίας, αν υπάρχει κάποιο κύκλωμα trafficking πρέπει να φτάσει o κόμπος στο χτένι.
  https://thefaq.gr/varies-aichmes-gia-tin-yparxi-kyklomatos-paiderastias-kai-trafficking-afise-o-tsipras-quot-ayti-i-ypothesi-den-mporei-na-afora-monacha-ton-k-lignadi-an-yparchei-kapoio-kykloma-prepei-na-ftasei-o-kompo/

 222. Γιάννης Κουβάτσος said

  221: Ε, όσο ήταν πρωθυπουργός, μεριμνούσε σε όλα τα θέματα να φτάνει το μαχαίρι στο κόκαλο και είπε τώρα να πιάσει τις τσατσάρες.

 223. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  192 – Επιμένεις, και ξέρουμε κι οι δύο πως δεν έχω την δική σου ευχέρεια στην γραπτή διατύπωση, και μετά με κατηγορείτε ως σεντονά.😂😂😂

  «Αν εννοείς πως η κριτική σου ήταν σαφώς πολιτικής και διακυβέρνησης, ευχαρίστως να ανακαλέσω και να σου ζητήσω συγνώμη που παρεξήγησα.
  Αλλά όντως παρεξήγησα;»
  Ακριβώς αυτό εννοώ γι΄αυτό και το διευκρίνισα, κι εσύ όντως παρεξήγησες αλλά δεν χρειάζεται ούτε να ανακαλέσεις ούτε να ζητήσεις συγγνώμη, διαδικτυακή συζήτηση κάνουμε, ούτε σε επηρεάζω ούτε με επηρεάζεις χωρίς να θέλουμε, κι έχω πεί πως οι άνθρωποι που εκτιμώ εδώ (κι εσύ είσαι ένας από αυτούς) μπορούν ελεύθερα να λένε ό,τι θέλουν για μένα, δεν θίγομαι και δεν παρεξηγούμαι. Το ίδιο μπορούν να κάνουν και οι υπόλοιποι, έτσι κι αλλιώς, τους περισσότερους δεν τους διαβάζω, αλλά ούτε αυτούς παρεξηγώ. Αν μπορείς αν κατανοήσεις το κίνητρο, δεν παρεξηγείς κανέναν, μαθαίνεις όμως να προσέχεις.

  Εγώ δεν διάβασα το άρθρο του Νικοκύρη, μπήκα αργά στο ιστολόγιο, κι επειδή ο Gee, ασχέτως των διαφωνιών μας, είναι φίλος και τον διαβάζω, σχολίασα πάνω σ΄αυτό που είπε στο 12 «Οι τσαρλατάνοι- απατεώνες δεν ήρθαν μόνοι τους, κάποιοι τους έφεραν από το πουθενά, με την δική τους επιπολαιότητα-ανικανότητα για να μην πω τίποτε χειρότερο. Κι επειδή τα μυαλά τους δεν αλλάζουν απ’ ό,τι φαίνεται, θα περιμένουμε πάλι πότε θα πέσει το σάπιο μήλο χωρίς να κουνήσουμε το δέντρο για άλλο ένα σύντομο διάλειμμα ΔΦΑ.
  Γιατί πόσο πείθει η πρώην υπουργός Πολιτισμού του ΣύΡιζΑ όταν εγκαλεί την Μενδώνη τους έχοντες μνήμη ; Δεν είναι σαν το γιουτιούμπ που κόβεις την προβολή ενός βίδδεο.»

  που για μένα, είναι σαφές πως αναφέρεται στην διακυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α, και μάλλον (γιατί δεν διάβασα τι γράφει το άρθρο, ούτε τώρα) μια απάντηση στον Νικοκύρη.

  Επειδή συμφωνώ με την διατύπωση του Gee, έγραψα αυτό, «Είναι γνωστό πως το δικό μας το σκατό δεν βρωμάει, μόνο το ξένο.😂» εννοώντας πως ενώ γινόταν πρίν την ΠΦΑ, και γίνεται και μετά, ΕΝΤΟΝΗ κριτική στις κυβερνήσεις (εν προκειμένω της ΝΔ) στο ιστολόγιο, για την ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ διακυβέρνηση της ΠΦΑ, όχι μόνο δεν έγινε ΚΑΜΙΑ ανάλογη κριτική, αλλά παρουσιάζεται και ως αριστερή, (Κάρολε συγχώρεσέ με😂).

  Ο Lands για δικούς του λόγους, παρέβλεψε την ουσία των σχολίων, και εστίασε στο ανούσιο, εξ ού και οι εξηγήσεις από μέρους μου στο 56 – «Το θέμα για σένα, είναι ποιό βρωμάει περισσότερο ή αν βρωμάνε και τα δύο; Για μένα το δεύτερο, είναι θέμα κυβερνητικού χρόνου για να φτάσει η βρώμα στο ίδιο επίπεδο, και βέβαια, το σχόλιο έχει να κάνει κυρίως με την «διακυβέρνηση» (λέμε και καμιά μαλακία για να περνάει η ώρα😂) που ουσιαστικά έφερε την ΝΔ από τον πάτο στον αφρό, (εξ ού και το -για άλλο ένα σύντομο διάλειμμα ΔΦΑ.- του Gee) κι όχι για την πνευματικά ανισόρροπη Κονιόρδου, που παρά την αποδεδειγμένη πνευματική ανισορροπία της, έγινε υπουργίνα πολιτισμού και αθλητισμού τρομάρα της, τρομάρα τους και τρομάρα μας.

  Κονιόρδου, Μενδώνη, απ΄την Κική και την Κοκό ποιά να διαλέξω; ΚΑΤΑΝΤΗΜΑ!»

  και η πιο αναλυτική δευτερολόγηση γιατί επέμεινε.

  Ακριβώς το ίδιο έκανες και κάνεις κι εσύ – «Στο #56 αναφέρεις μεν για διακυβέρνηση και μετά λες:……» – επιμένεις να διυλίζεις τον κώνωπα, δεν σ΄ενδιαφέρει η εξήγηση που έδωσα, που ΞΕΚΑΘΑΡΑ λέω πως δεν έχει να κάνει με τις Κονιόρδου και Μενδώνη το σχόλιό μου, αλλά η διατύπωση που έκανα γι΄αυτήν, που για δικούς σου λόγους, σ΄ενόχλησε.
  Το πώς κρίνω έναν άνθρωπο, είναι δικό μου θέμα, ο συνομιλητής μου, οφείλει να εστιάζει σ΄αυτό που διευκρινίζω κι όχι σ΄αυτό που θέλει αυτός, (το ίδιο ισχύει και για μένα) αλλιώς δεν υφίσταται συζήτηση, αλλά διαλογικός μονόλογος.
  Έστω ότι είναι λάθος η διατύπωσή μου για την Κονιόρδου, αφού εξήγησα πως δεν είναι αυτή το θέμα, γιατί επιμένεις-επιμένετε; Αν πώ τώρα, ναί έκανα λάθος, δεν είναι ανισόρροπη αλλά ανίκανη (όπως αποδείχθηκε, σ΄όσους δεν φοράνε κομματικά γυαλιά) τι αλλάζει στην ουσία του σχολίου μου;

  «Εγώ δεν γνωρίζω αν είναι πνευματικά ανισόρροπη, και μάλιστα αποδεδειγμένα, κι αν δεν ήταν επαρκής στο πόστο της εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω πόθεν βγαίνει θεότρελη -και μάλιστα σαν να ήταν γνωστό σε όλους πριν καν την κάνουν υπουργίνα.»

  Δεν θα μπώ στην διαδικασία να σου αναλύσω γιατί την θεωρώ ανισόρροπη, γιατί θα βραδιάσουμε😂, μείνε στην διευκρίνηση πως η ηλιθιότητα των υπουργών, είναι ο κανόνας. Πάντως, ο πνευματικά ανισόρροπος δεν είναι τρελός, πόσο μάλλον θεότρελος, μπορεί να είναι από γραφικός έως πολύ επικίνδυνος. Την συγκεκριμένη την κατατάσσω στην κατηγορία Τσίπρα, δηλαδή του γραφικοαπατεώνα.

  Σ΄αυτή την κατηγορία ανήκει και η πλειονότητα του κοινοβουλίου, ενώ στην κατηγορία των απατεωνοεπικίνδυνων, ανήκουν οι ΓεΟργιάδης, Πολλάκης, Βορίδης, Μπογδάνος, Χρυσοχοϊδης, Σταθάκης, κλπ «δημοκρατικές» δυνάμεις.

  «Το δικό μου θέμα είναι, λοιπόν, αυτό και δεν βλέπω να παρεξήγησα καθόλου. Ας μην επιμείνεις, ήθελα μόνο να είμαι κι εγώ σαφής.»

  Ας μη συμφωνείς, ελπίζω να έγινα κι εγώ σαφής.

  Κόντρα στο ρεύμα των καιρών,😂 Καλημέρα.

 224. BLOG_OTI_NANAI said

  219: «σε ποιους απαντώντας (hint: όχι σ’ εσένα)»

  Το δέχομαι ως συγγνώμη, διότι ξέρω πόσο δύσκολο είναι να βρεθεί άνθρωπος να πει ότι «έχεις δίκιο, μιλούσαμε για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα και δεν πρόσεξα όσο έπρεπε αυτά που έγραψα».

  Η χοντράδα εδώ:

  220: Δύτη, λάθος ώρα.

 225. Νέο Kid Al Afrikii said

  223. Ρε Λάμπρο! Φιλικά πολύ τώρα. Γιατί επιμένεις να γράφεις αυτά τα σεντόνια ;; Αφού δεν αντέχει να τα διαβάσει κανένας!

 226. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  208 – Δεν είπα πως δεν θα διαβάζω/σχολιάζω, αλλά πως δεν θέλω διάλογο γενικά, σε ειδικά θέματα που δεν μ΄ενδιαφέρουν και με συγκεκριμένους σχολιαστές, θα παραβαίνω το «ν’ομο», αλλά μη φοβάσαι, η «κομματική» γραμμή για αποχή, ισχύει.
  Μπορεί να περάσουν και 1,2 ίσως και 3 μήνες να σχολιάσω το οτιδήποτε, η διατάραξη της ιστολογικής ηρεμίας δεν κινδυνεύει πλέον από μένα.😂

  «Όχι πως είναι λάθος αυτά, αλλά γενικά και ιδίως τελευταία η εμπιστοσύνη μου στην δικαιοσύνη έχει αυξηθεί κατακόρυφα😋🙄»
  Εγώ δεν είχα και δεν έχω ΚΑΜΙΑ εμπιστοσύνη στην δικαιοσύνη όπως λειτουργεί στο πατριαρχικό πλαίσιο, πιστεύω στον θεσμό της δημοκρατίας και ειδικά στην εξέλιξη του, στην Σεξουαλική αυτορρυθμιζόμενη δημοκρατία, μέσα σ΄αυτό το πλαίσιο ευελπιστώ να λειτουργήσει κάποτε και ο θεσμός της δικαιοσύνης.
  Από κει και πέρα, κατανοείς φαντάζομαι, πόσο επικίνδυνο είναι αυτό το «Η στιγμή μας καλεί, όχι μόνο να δείξουμε την απέχθειά μας στον Λιγνάδη, Χαϊκάλη, Φιλιππίδη, Κιμούλη και, δυστυχώς, πολλούς άλλους και να τους καταδικάσουμε.» του Σταύρου, που ναί μεν κατάλαβα ακριβώς τι είπε, πλήν όμως, δεν συμφωνώ καθόλου μ΄αυτή την δημόσια διατύπωση, στην ταβέρνα δεν θα είχα κανένα θέμα.😂

  Για την παιδεραστία και όχι μόνο, έχω μεγάλη ευαισθησία κι έχω αφιερώσει την ζωή μου για τα κοινωνικά προβλήματα των παιδιών, αλλά δυστυχώς χωρίς ουσιαστική συμπαράσταση, ίσως φταίει που ρίχνω την ευθύνη στους γονείς και μιλώ για οικογενειακό φασισμό. Η αλήθεια πολύ δύσκολα γίνεται αποδεκτή όταν είναι εναντίον μας και εναντίον των πιστεύω και αντιλήψεών μας.

  «Και μην κατηγορείς τον Τζι, έχει δίκιο με την σύγκριση με το ποδόσφαιρο.»
  Άντε πάλι, ΠΟΤΕ ΤΟ ΕΙΔΕΣ ΑΥΤΟ ΚΑΛΗ ΜΟΥ;😂😂😂
  Με τον Γιώργο έχουμε αρκετές διαφορές, αλλά σ΄αυτό το θέμα καμία, τον έχω επικαλεστεί πολλές φορές άλλωστε.

  2,05 αλλά επιμένω, Καλημέρα.😊

 227. Γιάννης Ιατρού said

  226: (τέλος) ….ΚΑΛΗ ΜΟΥ…

  τι καλή μου ρε συ; Κοπυπαστώνεις αβέρτα-κουβέρτα. Τ΄ άλλα στά ‘πε ο Κίντος 🙂

 228. Pedis said

  Σα να την τελειώνουν τη μη-φίλη του Μιμάκου, λ.χ.

  https://www.kathimerini.gr/opinion/561271582/to-onoma-tis-ypokrisias/

  Ψάξε-ψάξε, μπορεί και να τους κάτσει καμιά υπόθεση παιδοφιλίας από μαδουραίο ώστε να λένε στον μαλάκα τον κοινό ότι πάτσισαν.

 229. Γιάννης Ιατρού said

  Τι γίνεται ρε σεις; Περιστέρι: Συνελήφθη καθηγητής – Κακοποιούσε σεξουαλικά ανήλικο μαθητή 🤢
  …τελικά είναι να μην πάρει φόρα η δικαιοσύνη

 230. Γιάννης Ιατρού said

  Ωραίο το «δια ταύτα» σε άρθρο στην ΕφΣυν με τον τίτλο«Ιδιωτικά βίτσια, δημόσιες αρετές» (για τις επιδόσεις του «κράτους του ΚΜ» στα ΒΠ και ειδικά σε Εκάλη κλπ. κατά την πρόσφατη κακοκαιρία…)

  …Η δυστυχία τού να είσαι νεοφιλελεύθερος σήμερα είναι να διαπιστώνεις με δέος ότι χρειάζεσαι περισσότερο κράτος. Το χρειάζεσαι σε θηριώδεις ποσότητες, αλλά το χρειάζεσαι απαλλαγμένο από ιδιωτικά βίτσια και προικισμένο με όλες τις δημόσιες αρετές. Το χρειάζεσαι για να αντιμετωπίσεις μια πανδημία, για να διαχειριστείς μια κακοκαιρία, για να εξασφαλίσεις τα δημόσια αγαθά, για να συντηρήσεις τα δημόσια δίκτυα, για να κρατήσεις τους δρόμους ανοιχτούς, τα σπίτια ηλεκτροδοτημένα και τους ανθρώπους συνδεδεμένους. Το χρειάζεσαι απαλλαγμένο από τη φαυλότητα της ιδιωτικής χρήσης, από τον εκμαυλισμό της συναλλαγής, από τη διαλυτική γραφειοκρατία. Το χρειάζεσαι απελευθερωμένο από τους ιδιώτες καταληψίες και καταχραστές του.

 231. Pedis said

  Noblesse oblige & wishful thinking

  The second step is that the highest private wealth will, of course, have to be used at some point to finance social recovery and reduce public debt. This will require an increased effort at financial transparency.

  The OpenLux survey has shown that the register of the actual beneficiaries of companies (i.e. genuine owners, and not simply ‘shell’ companies acting as fronts) made public by Luxembourg as a result of a European Union obligation, and which we are still waiting for France to put online, unfortunately has many flaws. The same is true of the system of automatic exchange of banking information set up by the OECD.

  […]

  In concrete terms, tax authorities must publish detailed information each year on the taxes paid and the overlaps made concerning the different categories of taxpayers concerned. As with the registers of actual beneficiaries, information should ideally be nominal, especially for the largest companies and the highest fortunes.

  If it is decided that this is not desirable, then at the very least, the published statistical information should make clear the taxes paid by people in very high wealth brackets: fortunes between 1 and 10 million euros, between 10 and 100 million, between 100 million and 1 billion, and so on. Model tables have been proposed by the World Inequality Lab, and they could naturally be discussed and improved.

  The general idea is simple: billionaires are everywhere in magazines, and it’s time for them to appear in tax statistics. According to Challenges, the top 500 French fortunes rose from 210 to 730 billion euros between 2010 and 2020 (from 10% to 30% of GDP). How did their taxes change during this period? No one knows.

  If governments have really made the dramatic progress in terms of transparency that they claim to have made in recent years, then it is time for them to prove this by making this type of information public.

  If we extend the focal point of the first 500 fortunes (beyond 150 million Euros of individual assets according to Challenges) to the 500,000 highest assets (about 1% of the adult population, with assets in excess of 1.8 million Euros according to the World Inequality Database), then the total fortunes concerned reach 2500 billion Euros (nearly 120% of GDP), thus increasing the tax stakes.

  To go beyond the prevailing conservatism, it is also urgent to go back to history. After the Second World War, when public debt had reached levels higher than today, most countries introduced exceptional levies on the highest private assets.

  This is particularly the case in Germany with the Lastenausgleich system (or « burden-sharing » system, which was the subject of an excellent historical study by Michael Hughes) adopted by the Christian Democrat majority in 1952.

  With a levy of up to 50% on the highest financial and real estate holdings, payable over 30 years, this system yielded 60% of GDP to the state, at a time when billionaires were much less prosperous than today.

  Combined with the monetary reform of 1948 and the cancellation of the external debt in 1953, this system allowed Germany to get rid of its public debt without resorting to inflation (which had done so much harm to the country in the 1920s) and by relying on a credible social justice objective.

  It is high time to go back to the roots of what made the success of post-war European reconstruction.

  https://www.lemonde.fr/blog/piketty/2021/02/16/time-for-social-justice/

  https://www.lemonde.fr/blog/piketty/2021/02/16/le-temps-de-la-justice-sociale/

 232. Γιάννης Ιατρού said

 233. Μαρία said

  229
  Παραπλανητικός τίτλος. Ο μαθητής δεν ήταν μαθητής του αλλά μακρινός συγγενής του.

 234. dryhammer said

  233. Το λέει άλλωστε κι η παροιμία: «Το συγγενή σου γάμησε, να μην παραστρατήσει» [κάτι έλεγαν παραπάνω για τα ενδοοικογενειακά διάφοροι εμμονικοί τύποι…]

 235. sarant said

  221-222 Λαθος βέβαια. Αλλά το χτένι της παροιμίας δεν είναι τσατσάρα. Είναι το χτένι του αργαλειού.

 236. Prince said

  234. Εξ ου και το «Γαμώ το σόι μου».

 237. Αγγελος said

  Πήγε τελείως αλλού η κουβέντα, αλλά αφού είναι άρθρο με μεζεδάκια, ας επανέλθω στην απίστευτη ερώτηση που κατέθεσε στο (113) ο Θρασύμαχος. Παρωνυχίδα είναι μπροστά στον όλο χειμαρρώδη παραλογισμό του κειμένου, αλλά μου άρεσε το «Πεπερασμένος μόνο αριθμός λέξεων…», λες και θα μπορούσαν να είναι άπειρες (εντάξει, υπήρξα μαθηματικός και μου ‘χουν μείνει κάποιες ευαισθησίες 🙂 ) Πού τη βρήκαν αυτή την κυρία (Δρα μάλιστα) Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου;

 238. 237: Κωλάμπια…

 239. Μαρία said

  237
  Η Διονυσία αποφοίτησε ως αριστούχος (πρώτη τη τάξη) από τη Νομική Σχολή του Παν/μιου Αθηνών και ακολούθησε σπουδές Διεθνούς Δικαίου και Δικαίου Περιβάλλοντος στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Είναι αριστούχος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος (LL.M.) του Georgetown University Law Center, ενώ έχει λάβει Διδακτορικό στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο Περιβάλλοντος από τη Νομική Σχολή του Παν/μιου Columbia της Νέας Υόρκης. https://www.avgerinopoulou.gr/viografiko/

 240. Μαρία said

 241. Μαρία said

  240
  Προς διευκρίνιση: Η φωτογραφία είναι προϊόν μοντάζ. Αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να είναι αληθινή, όπως αληθινές είναι άλλες με τον πρώην ή τον νυν πρωθυπουργό και χιλιάδες πρόσωπα από όλους τους χώρους.
  Αυτό όμως δεν τους κάνει ταυτόχρονα παιδεραστές, σεξουαλικά αρπακτικά, κλέφτες ή λαμόγια. Αλίμονο αν σε κάθε φωτογραφία προβλέπαμε το αμαρτωλό μέλλον ή ξέραμε το αμαρτωλό παρελθόν ορισμένων ανθρώπων.
  https://www.in.gr/2021/02/21/apopsi/apokalypsi-eisai-paiderastis-aleksi/

 242. sarant said

  239 «τη τάξη»;

 243. Αγγελος said

  (239) Μωρέ μπράβο! Μάλλον θα έπρεπε ν’αρχίσει να διδάσκεται ο Σαραντάκος στα σχολεία…

 244. Μαρία said

  242
  Ακριβώς.

 245. aerosol said

  #223
  Εντάξει Λάμπρο, κι εγώ σεντονάς είμαι, μη μασάς.
  Το τι θα μου κάνει εντύπωση εμένα είναι άσχετο από το τι θεωρείς εσύ σημαντικό. Δεν μου κάνει εντύπωση η πολιτική σου κριτική, γιατί είναι αυτονόητο οτι ως πολίτης έχεις δικαίωμα να κρίνεις πώς ασκεί ο οποιοσδήποτε την εξουσία. Μου κάνει μεγάλη εντύπωση που δυο άνθρωποι βγάλατε μια γυναίκα τρελή (και μάλιστα αυτονόητα, «αποδεδειγμένα») για λόγους που θεωρώ αυθαίρετους και παράλογους.

  «Το πώς κρίνω έναν άνθρωπο, είναι δικό μου θέμα, ο συνομιλητής μου, οφείλει να εστιάζει σ΄αυτό που διευκρινίζω κι όχι σ΄αυτό που θέλει αυτός,»
  Θα εστιάσω σε ό,τι μου κινεί το ενδιαφέρον, δεν οφείλω κάτι άλλο πέρα από το να τα διαβάσω όλα προσεκτικά.
  Το πώς κρίνεις δημόσια κάποιον κρίνεται κι αυτό. Αν έλεγες πως η τάδε είναι ιδιόρυθμη, εκκεντρική, παράξενη, ή ακόμα παλαβιάρα, γραφική, δεν θα με ένοιαζε. Το πνευματικά ανισόρροπη (και μάλλον ανίκανη για θέση ευθύνης) είναι πολύ βαρύ, μια σοβαρή ρετσινιά, δεν είναι μια λεπτομερειούλα που πετάμε εύκολα και πάμε παρακάτω. Και η μόνη «απόδειξη» είναι πως ασκεί κάτι που σας φαίνεται περίεργο ή ανόητο, οπότε για μένα είναι μια σπίλωση χαρακτήρα. Η ίδια σπίλωση χαρακτήρα χρησιμοποιήθηκε από πολιτικούς αντίπαλους της Κονιόρδου για να την ξεφτιλίσει ως άνθρωπο και να θεωρηθεί ΓΙ ΑΥΤΟ κακή στη δουλειά της.

  Γι αυτούς τους λόγους έμεινα σ’ αυτό. Η γενική κριτική στην κυβέρνηση Σύριζα έγινε με πολιτικά κριτήρια, όπως αρμόζει -είτε συμφωνώ, είτε διαφωνώ, που μάλλον συμφωνώ.

 246. Μαρία said

 247. Μαρία said

  246

 248. Γιάννης Κουβάτσος said

  235: Ναι, ε; Λογικό, οι πιο πολλές παροιμίες βαστάνε από τη ζωή στο χωριό. Μάθαμε κάτι και σήμερα οι αστοί. ☺

 249. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  241 λινκ
  Η αυτοκρατορία αντεπιτίθεται

 250. Μαρία said

  248
  Σε μπέρδεψαν τα γένια και τα χτένια.

 251. Μαρία said

  259
  Στο μεταξύ διαβάζω οτι ο Άδωνας στο μέγκα συνέχισε τα ψέματα για τον ΠΚ. βλ σχ. 165

 252. Pedis said

  # 247 – έλα, μαλακία θα είναι αυτό.🥳

 253. aerosol said

  #251
  Επηρεάστηκα από το 246 κι αναρωτήθηκα τι ψέμα λέει ο Άδωνης για τον Παναγή Κουταλιανό!

 254. Γιάννης Κουβάτσος said

  250: Δυστυχώς, όταν μεγαλώνεις στην πόλη, αποκομμένος από τις προγονικές ρίζες και αναφορές, τον λαϊκό πολιτισμό τον γνωρίζεις μεγάλος στα λαογραφικά μουσεία, σαν τουρίστας στον ίδιο σου τον τόπο.

 255. Μαρία said

  252
  Πολιτισμός,
  θέμα 58
  Κουταλιανός https://exetaseis-ithageneia.ypes.gr/#topics
  θέμα 41 Ολύμπιανς
  Θέμα 48 Υπολοχαγός Νατάσα
  κι άλλα πολλά καλούδια ικανά, για να μας στερήσουν την ιθαγένεια, αδέρφια.

 256. Μαρία said

  Α χα,χα Εμείς που τα είδαμε, όταν μας πήγαν στο δημοτικό με τη γραμμή, είμαστε με το ένα πόδι στον τάφο!
  Θέμα 49
  Ποια διεθνούς φήμης Ελληνίδα ηθοποιός έπαιξε στη διάσημη ταινία:«Τα κανόνια του Ναβαρόνε»;

 257. Pedis said

  # 255 – Ανκρουγιαμπλ!

  Ποιος είναι ο Στόκας και ο Μαραντίνης;

  Τη χάνω την υπηκοότητα;

 258. Γιάννης Ιατρού said

  μεροληπτούν ασύστολα, ρωτούν για τους Ολύμπιανς και αποσιωπούν τους Βίκινγκς. Κατάντια, εμείς με κάτι τέτοια μεγαλώσαμε, στο ημίφως των πάρτι… 🤗🎶🤦‍♀️

 259. ΚΩΣΤΑΣ said

  237 >> … «Πεπερασμένος μόνο αριθμός λέξεων…», λες και θα μπορούσαν να είναι άπειρες…

  Με αφορμή το παραπάνω του Άγγελου, να κάνω μια ερώτηση, λίγο αφελής φαίνεται βέβαια, επαληθεύεται όμως πλήρως.

  Μπορούμε να ισχυριστούμε ή εξ ορισμού να πούμε ότι οι λέξεις μιας οποιασδήποτε γλώσσας είναι άπειρες;

  Οπότε καταργείται και η διένεξη για το πόσα εκατομμύρια λέξεις έχει η υπερτρισχιλιετής μας. 😉

 260. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και βέβαια είναι άπειρες, Κώστα, αφού, να, εδώ και τώρα, μπορούμε να φτιάξουμε όσες σύνθετες λέξεις θέλουμε. Ειδικά η ελληνική προσφέρεται για κάτι τέτοιο.

 261. sarant said

  257 Αν δεν ξέρεις τον Μαραντινη (ποιος είναι;) δεν αξιζεις να λέγεσαι Έλληνας

 262. Πάνος με πεζά said

  Να κι ένα περίεργο τραύμα (βλ., τελευταία παράγραφο), που παράγει γάλα… https://www.fosonline.gr/podosfairo/superleague/article/129623/olympiakos-oi-diagnoseis-gia-vroysai-sokrati?fbclid=IwAR11oEhcb3OK4d9cB2JqNYRIillSJuSR909jI1bojYqjmdTofULbRncE_jg

 263. ΚΩΣΤΑΣ said

  260
  Λοιπόν, Γιάννη, δες τον συλλογισμό μου. Έχουμε τους αριθμούς 1,2,3,… 10,… 100… 1000…. κλπ
  Αν σχηματίσουμε τα αριθμητικά επίθετα αυτών των αριθμών, πρώτος, δεύτερος, τρίτος, δέκατος, εκατοστός, χιλιοστός…. και μόνο αυτά εκτείνονται στο άπειρο, καθότι και οι αριθμοί είναι άπειροι. Μπορούμε να πούμε ότι οι λέξεις αυτές είναι μία με διαφορετικές μορφές, όπως λέμε για τα ουσιαστικά, επίθετα, ρήματα… παιδί – παιδιού, καλός – καλοί, γράφω – γράφεις…; Δεν νομίζω. Άρα πριν απαντήσουμε πόσες λέξεις έχει μια γλώσσα, πρέπει πρώτα να ορίσουμε τι ακριβώς εννοούμε με τον όρο λέξη.

  Από την άλλη σκέφτηκα, τόσοι σοφοί σε όλον τον κόσμο, τόσοι έξυπνοι, τόσοι ενασχολούμενοι με τη γλώσσα,… δεν το σκέφτηκε κανείς και βρέθηκα εγώ ο έξυπνος να το ρωτήσω;

  Εδώ σε θέλω κάβουρα που περπατάς στα κάρβουνα, να μην πάθουμε και σύνδρομο στέρησης 😉

  Πάσα σοβαρή απάντηση δεκτή.

 264. Pedis said

  # 261 – έτσι-έτσι, γουστάρω!

  Δεν έχω κοιτάξει τις υπόλοιπες, πολιτικές, ιστορικές κλπ ερωτήσεις θα το κάνω κάποια στιγμή διότι θάχει πολύ γέλιο. Δεν κάνεις κάνα άρθρο;

  Σίγουρα ένα 5-10% των ερωτήσεων θα είναι και λάθη.

 265. Γιάννης Ιατρού said

  255: Δεν εμβαθύνουν ούτε πολιτισμικά, ούτε γεωγραφικά. π.χ. παραλείπουν σημαντικές πληροφορίες, όπως το ότι οι Ολύμπιανς έπαιζαν στη Χαβάη, το ίδιο και οι Μονκς. Στο Αριγκάτο έπαιζαν οι Ίντολς. Περασμένα μεγαλεία…

  Γενικά το ΄60/’70, στην Θεσσαλονίκη, περιοχές όπως η Νέα Κρήνη, η Αρετσού και το Καραμπουρνάκι προσέλκυσαν τότε τη νεολαία με αρκετά νεανικά συγκροτήματα που βγήκαν κι έπαιζαν π.χ. στα κέντρα που ανέφερα (κι έμειναν στην ιστορία….).

 266. ΚΩΣΤΑΣ said

  263 συνέχεια
  Τώρα το σκέφτηκα, δεν σχηματίζουν όλοι οι αριθμοί μονολεκτικά επίθετα. Άρα…. τζίφος το άπειρες λέξεις. Καλά που βρήκα μόνος μου.

 267. voulagx said

  #263: Κωστα, η γλώσσα είναι πεπερασμένη άνευ περάτων.

 268. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @265. Γιάννη, ξέρεις πολλά! Υποψιάζομαι ότι ανηφόριζες κατά ‘δώ ενίοτε.. 🙂
  (Ολύμπιανς και Πασχάλης, 17 χρονών!. Και άλλοι πολλοί..)

 269. Μαρία said

  265
  Άιντολς.

  268
  17 χρονώ! Καλά οι γιατροί σε ποια ηλικία βγαίνετε στη σύνταξη; 🙂
  Όταν βγήκε «Ο τρόπος» πήγαινα Γ γυμνασίου.

 270. ΚΩΣΤΑΣ said

  267 Σωστός 😉

 271. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @269. 🙂 🙂 17 ήταν ο Πασχάλης! 🙂 🙂

 272. sarant said

  264 Αν βρω καιρό να το κοσκινίσω…

 273. Pedis said

  # 272 – Θα είχε κάποια αξία ένα ξεφτίλισμα και μόνο για το λόγο ότι κάνουν καψώνια σε καημένο κόσμο που τον βρίσκουν στην ανάγκη.

  Μόνο σε ελάχιστα θεμελιώδη συνταγματικά θέματα θα έπρεπε να εξετάζονται όπως η Αγία Τριάδα. Τίποτ’ άλλο. 😁

 274. Χαρούλα said

  Πήραν έτοιμες ερωτήσεις από τηλεπαιχνίδια. Αν το ψάξουμε μπορεί και να τις ακριβοπληρώσαμε σε κάποιο κανάλι! Λέω τώρα εγώ η κακιόσα,μην δίνετε σημασία!😊

 275. Pedis said

  Τρολλάρουν τον Πειραιώς; ‘Ελα Μονί στον τόπο σου!

  Είναι βράδυ. Ο Ιβάν βγαίνει από το Διαβαλκανικό μετά από μία σύντομη περιπέτεια με την υγεία του.

  Υψηλή πίεση διέγνωσαν οι γιατροί.
  Είδε το Χριστό φαντάρο.

  Μέσα στο σκοτάδι καθώς περπατά στο πίσω μέρος του κτιρίου να πάει στο πάρκινγκ βλέπει μια θείτσα στα σκαλάκια να κλαίει.
  Την ρωτάει τι έχει και γιατί κλαίει.
  Αυτή δεν ξέρει φυσικά ποιος είναι, και του λέει τον πόνο της…..
  Ο γιός της πρέπει να κάνει μια εγχείρηση, και χρειάζονται αρκετά χρήματα, τα οποία δεν υπάρχουν.

  Έξι χιλιάδες ευρώπουλα της είπαν οι γιατροί και δεν τα έχει.

  Ο Ιβάν, ψυχούλα, βγάζει εκείνη τη στιγμή από τη τσέπη του τα λεφτά, κάτι μοβ μαρούλια, τα μετρά και της τα δίνει.

  Τί τον τραβάει η γυναίκα του, τί του λένε οι συνοδοί του, οι ανηψιές του ” πού την ξέρεις, άστην, τί κάνεις, όχι θείε, ” κλπ κλπ, ο Πόντιος κάνει το δικό του.

  Της δίνει τα λεφτά και χάνεται στο σκοτάδι…

  Πέρασαν πολλοί μήνες, και μία Κυριακή στην εκκλησία στο Πρόχωμα, εμφανίζεται στα ξαφνικά μια κυρία και πάει, τον αγκαλιάζει και τον γεμίζει με ευχαριστώ και με ευχές.
  Να την τραβάνε και να μην ξεκολλάει από πάνω του.

  Ο Ιβάν απορεί, και δεν καταλαβαίνει.
  Οι ανιψιές του εξηγούν ότι είναι η θείτσα από εκείνο το βράδυ.
  “Ποιό βράδυ” λέει ο Ιβάν ? ”
  Ποιά θείτσα ? Ποια λεφτά ? ” ……… !!!!
  Όσο κι αν του εξηγούν, αυτός δεν θυμάται με τίποτα. Με τίποτα. Αδύνατον.

  Είναι η επιτομή αυτού που λέμε, ΚΑΝΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΡΙΞ’ ΤΟ ΣΤΟ ΓΥΑΛΟ. ….
  Αυτός είναι ο Ιβάν Σαββίδης.

  Ο πρόεδρος του μεγάλου ΠΑΟΚ.

  https://www.ekklisiaonline.gr/nea/o-alithina-pistos-ivan-savvidis-i-peripetia-sto-nosokomio-i-prosfora-ke-i-ekklisia/

 276. Αγγελος said

  Σε εισαγωγικό μάθημα γλωσσολογίας, μας τόνιζαν ότι δυνητικά οι φράσεις είναι άπειρες, διότι π.χ. πάντα μπορούμε να προσθέσουμε «πιστεύω ότι» κλπ. Οι λέξεις όμως είναι πεπερασμένες. Δεν πιστεύω π.χ. να υπάρχει ούτε καν στα γερμανικά 🙂 λέξη με πάνω από εκατό συλλαβές.

 277. Μαρία said

  276
  Η κυρία βέβαια δεν εννοεί το μήκος μιας λέξης αλλά τον αριθμό των ελληνικών δανείων..

 278. ΣΠ said

  263
  http://www.foundalis.com/lan/largenum.htm

 279. Γιάννης Ιατρού said

  268 (269, 271): χεχε, μ΄ έφαγαν οι ανηφόρες 🤗 (η γυναίκα μου σπούδαζε στη νομική εκεί…).
  Εδώ οι Ολύμπιανς σε τοτινή έκδοση 🙂

 280. Γιάννης Ιατρού said

  279: με το Χαβάϊ απ΄έξω

 281. Γιάννης Ιατρού said

  233: Μαρία
  τώρα το πρόσεξα: Ο καθηγητής αυτός δίδασκε ειδική αγωγή! Το παιδί δηλαδή είναι ΑμΕΑ… ΦΡΙΚΗ !!!

 282. Triant said

  Καλημέρα.

  Από Θεσσαλονίκη και Χαβάη θυμάμαι μόνο τον ‘Χαβανέζο’, το καφενείο απέναντι από το Πανεπιστήμιο, το οποίο (καφενείο) είχε πίσω από μιά κουρτίνα τέσσερα (παράνομα) φλιπεράκια. Αυτά τα φλιπεράκια ήταν ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο όποτε έπρεπε να ανέβουμε στην Θεσσαλονίκη για κάποιο τουρνουά πέταγα τη σκούφια μου. Αν τα έχει κρατήσει κάποιος, κάνουν ένα κάρο λεφτά γιατί ήταν ηλεκτρομηχανικά και πρωτόγονα – το μπαλάκι δεν ανέβαινε αυτόματα στον διάδρομο εκτόξευσης (;) παρά είχε έναν δεύτερο μοχλό που τον έσπρωχνες και το ανέβαζε.
  Μιλάω για τα τέλη 70 αρχές 80.

 283. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @282. 🙂 Αυτές οι κουρτίνες ήταν για τα μάτια του κόσμου. Οι αστυνομικοί που θα μπορούσαν να σου κάνουν την δουλειά, ήταν «τακτοποιημένοι».. 🙂

 284. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @282. Το «Ι» προέκυπτε από την μεταγραφή του Hawaii. Και είναι μιά προφητική απάντηση στις απορίες του Πεπε για την αναγκαιότητα των διαλυτικών στα κεφαλαία! 🙂

 285. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @284>>> στο 280..

 286. Triant said

  283: Προφανώς, αφού τα γκλιν-γκλιν πίου-πίου και τα μπινελίκια ακούγονταν μέχρι έξω. Αν θυμάμαι καλά μάλιστα, η κουρτίνα ήταν από χάντρες (πώς λέγονται αυτές; ).

 287. Bugs said

  Δεν ξέρω αν πρόκειται για μεζεδάκι, ο τίτλος όμως σίγουρα με πόνεσε…

  http://prntscr.com/103ov8t

 288. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  225 – Να σου πώ Κίντ, αν βάλει ο αρχειοφύλακας όλα τα σεντόνια που έχω γράψει, θα δείς πως το 99%, είναι δευτερολογίες για να διευκρινίσω σε παρερμηνείες, πως δεν είπα αυτό αλλά το άλλο, ή σε διαστρεβλώσεις έως αντιστροφές με το παροιμιώδες πλέον, ΠΟΥ ΤΟ ΕΙΔΕΣ ΑΥΤΟ ΓΡΑΜΜΕΝΟ; Οπότε αδίκως μου έχει βγεί το όνομα.😊

  Από την άλλη, το 99,9% των σχολίων μου, έχουν αριθμό, δηλαδή απευθύνονται σε κάποιον-α, δεν καταλαβαίνω τι λόγο έχει κάποιος που δεν αντέχει να διαβάζει σεντόνια να το κάνει σε μένα, τι σόι διαστροφή είναι αυτή δεν ξέρω. Έχω πεί πολλές φορές, ΠΑΙΔΙΑ, ΟΣΟΙ ΕΝΟΧΛΕΙΣΤΕ ΜΗΝ ΑΣΧΟΛΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΟΥ, τόσο δύσκολο είναι να με προσπεράσετε ή να με κάνετε πλονκ ή όπως αλλιώς λέγεται;
  Προσωπικά, δεν διαβάζω κανέναν απ΄όσους θεωρώ δογματικούς, και δεν ανοίγω συζήτηση με όσους δεν μπορέσαμε να βρούμε ένα μίνιμουμ επικοινωνίας κι έτσι είμαι μια χαρά.

  Στο προκείμενο σχόλιο, μια από τα ίδια είναι, ξεκίνησα με μια φράση προς τον Gee, μπήκε σφήνα ο Lands κι επειδή γνωριζόμαστε προσωπικά από τις συνάξεις, θεώρησα απρέπεια να μη του απαντήσω-εξηγήσω 1και2 φορές, στο καπάκι μπήκε κι ο Aerosol, που επίσης εκτιμώ, κι ενώ του απάντησα λιτά και περιεκτικά, επέμεινε, οπότε, ή θα τον έγραφα (που δεν) ή θα του απαντούσα αναλυτικά, εξ ού και το σεντόνι, που όμως δεν είναι δικό μου γιατί έβαλα όλους τους προηγούμενους διαλόγους.

  Κι ερχόμαστε τώρα σε σένα, μου κάνεις μια ερώτηση, «Γιατί επιμένεις να γράφεις αυτά τα σεντόνια;» Να σου απαντήσω ή όχι; Κι αν ναί πώς; π.χ Γιατί έτσι μου αρέσει! Γνωριζόμαστε διαδικτυακά καμιά δεκαριά χρόνια (κι άντε να δούμε πότε θα βρεθούμε κι από κοντά ρε χαμένε😊) πώς θα σου φαινόταν αυτό;
  Τσίμπα λοιπόν ένα επεξηγηματικό σεντονάκι και χρέωσέ το σε μένα, αλλά η αιτία είσαι εσύ.😂

  Eπειδή είσαι κιμπαρόπαιδο και σε πάω πολύ, σου αφιερώνω αυτό που ακούω τώρα και μ΄αρέσει πολύ.

 289. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  167, 179 >>Πολλοί λένε ότι είναι η Παναγιωταρέα που κάνει τον υποβολέα
  χάσαμε τον υποβολέα, στοπ
  «…εκτός υπουργείου για αρκετό διάστημα»
  https://www.newsit.gr/ellada/anna-panagiotarea-atyxima-kai-ektos-ypourgeiou-politismou-gia-arketo-diastima/3227305/

 290. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  245 – «Μου κάνει μεγάλη εντύπωση που δυο άνθρωποι βγάλατε μια γυναίκα τρελή (και μάλιστα αυτονόητα, «αποδεδειγμένα») για λόγους που θεωρώ αυθαίρετους και παράλογους.»
  Δεν την έβγαλα τρελή αλλά ανισόρροπη, (δεν είναι το ίδιο) και επιμένω σ΄αυτό, αλλά σου εξήγησα πως αν σου αναλύσω τους λόγους θα βραδιάσουμε, ή μάλλον θα ξημερώσουμε.

  «Θα εστιάσω σε ό,τι μου κινεί το ενδιαφέρον, δεν οφείλω κάτι άλλο πέρα από το να τα διαβάσω όλα προσεκτικά.»
  Αυτό σε πρώτη ανάγνωση, όταν όμως απαντώ και εξηγώ πως δεν είναι αυτό το θέμα, είναι το δέντρο αν θέλεις κι όχι το δάσος που δείχνω, αν επιμένεις στο δέντρο δεν θα βγάλουμε άκρη, άσε που γίνεσαι και κνίτης.😂 Εγώ θα σου λέω για το μεγάλο δάσος κι εσύ θα μου λές για ένα δέντρο, το μόνο που μένει, είναι να σου τεκμηριώσω για το δέντρο.😂

  «Το πώς κρίνεις δημόσια κάποιον κρίνεται κι αυτό. Αν έλεγες πως η τάδε είναι ιδιόρυθμη, εκκεντρική, παράξενη, ή ακόμα παλαβιάρα, γραφική, δεν θα με ένοιαζε. Το πνευματικά ανισόρροπη (και μάλλον ανίκανη για θέση ευθύνης) – (σ.μ δική μου, αυτό δεν το είπα, όχι πως δεν το πιστεύω) – είναι πολύ βαρύ, μια σοβαρή ρετσινιά, δεν είναι μια λεπτομερειούλα που πετάμε εύκολα και πάμε παρακάτω.»

  Η βαρύτητα μιας κριτικής, είναι ανάλογη με το μέγεθος αυτού-ής που την κάνει, με αυτό το δεδομένο, η δική μου είναι πούπουλο και πολύ λέω. Είμαστε εδώ από την εποχή Γιωργάκη😂 λίγο πολύ γνωριζόμαστε, θα έχεις καταλάβει πως προσέχω πολύ τους χαρακτηρισμούς μου για τον οποιονδήποτε, και πλήν φασιστών, είναι χωρίς εμπάθεια (κι ας ενοχλήθηκες κάποτε😊) και πάντα έχουν στέρεα βάση, αλλά επειδή ουδείς ΑΣΦΑΛΤΟΣ😂 δεν έχω κανένα πρόβλημα να αναιρέσω αν μου αποδείξουν το αντίθετο.
  Για την συγκεκριμένη, ξέρω ΠΟΛΥ καλά τι λέω, όμως επαναλαμβάνω, δεν είναι αυτή-αυτές το θέμα του αρχικού μου σχολίου, αλλά το κατά πολύ σοβαρότερο.

  Όμως, αφού επιμένεις, ας πώ κάτι για τον συμψηφισμό που υποτίθεται πως έκανα (μιλώ για μένα) με την Μενδώνη που συνεργάστηκε με το Λιγνάδη κλπ.
  Το ρώτησα και σε κάποιο σχόλια κι απάντηση δεν πήρα. Η Κονιόρδου που είναι και του χώρου, όταν ήταν υπουργίνα γιατί δεν ανέδειξε κανένα τέτοιο θέμα; Απ΄ότι φαίνεται, υπήρχαν προ πολλού, δεν ήξερε, δεν άκουσε, ή μελετούσε σαν τον μακαριστό; Για μένα, και μόνο αυτό, την κάνει ανίκανη να είναι σε υπουργική θέση, και δεν την διαφοροποιεί καθόλου από την Μενδώνη, είναι το ίδιο εγκληματική, κι αν αυτή είναι αριστερή, να χέσω όλη την αριστερά και τον πατέρα μου μαζί που σαν βλάκας έχασε την ζωή του για μαλακίες και η οικογένειά μας πλήρωσε πανάκριβα παράπλευρες συνέπειες.
  Όχι φίλε μου, είμαι πολύ επιεικής μαζί της -τους, αλλά έχω κατανοήσει από την εφηβεία μου πως οι κυβερνήσεις στον κόσμο, είναι χειραγωγημένες καρικατούρες της οικονομικής ελίτ, κι αν προσέξεις, από την τον 19ο αιώνα και μετά, έχουν γραμμική παράλληλη πορεία με τις αλληλεπιδρούμενες τεχνολογική εξέλιξη και οικονομία.
  Όσο λιγοστεύει η ανάγκη για εργατικό δυναμικό, τόσο πιο άχρωμοι και βλάκες γίνονται οι πολιτικοί «ηγέτες» φτάνοντας στα καθ΄ημάς από τονΚωστάκη τον Γιωργάκη και τον Αντωνάκη, στο χαζό παιδί χαρά γεμάτο Αλέξη και στον ΒλαΚούλη.
  Δεν είναι καθόλου τυχαίες προεπιλογές της ελίτ για να «επιλέξουν» μετά οι ψηφοφόροι με το αλάθητο κριτήριο.
  Τέλος πάντων ας μην ανοίξω τέτοια ασήμαντα θέματα.😊

  Να αυτά μου κάνεις, βγήκε σεντόνι πάλι και ποιός ακούει τον αγρότη από την Λιβύη.😂

 291. ΣΠ said


  https://www.in.gr/2021/02/22/greece/ekopsan-tin-koniordou-apo-ti-fotografia-ton-lignadi-stin-aygi/

 292. Μαρία said

  291
  Μαλακίες. Θα μπορούσαν να βάλουν π.χ. αυτή.

 293. Γιάννης Ιατρού said

  289: ΕΦΗ,
  είναι αυτό που λένε: «την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια» (κι ας έχει τάχα μου⁉ πρόβλημα στο πόδι…) 🙄🤨

 294. Γιάννης Ιατρού said

  Μιά ιδέα για την παραγωγικότητα και τις σκέψεις «τους» την πήραμε ήδη με την φωτοσοπιά με τον Τσίπρα και τον Λιγνάδη στο in.gr
  Προπόνηση ήταν παιδιά… η LIFO είναι πολύ πιό μπροστά. Βέβαια το κατέβασαν τα μουνιά, αλλά η οθονιά είχε ήδη παρθεί!

 295. Γιάννης Ιατρού said

  294: για τους «καλοπροαίρετους» που πιστεύουν στα «ανθρώπινα» λάθη 😋

 296. ΣΠ said

  292
  Θα μπορούσαν, αλλά δεν το έκαναν και έδωσαν δικαιώματα.

 297. Γιάννης Ιατρού said

  296: Μεγάλοι ρουφιάνοι αυτές οι μηχανές αναζήτησης με βάση κάποια εικόνα, ή έστω απόσπασμά της… 😎🤨

 298. Γιάννης Ιατρού said

  καλημέρα

 299. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 300. Το «Ρ» της Φωκίωνος Νέγρη said

  Μπαμπινιώτης: Δεν είναι «56 προσωπικότητες», είναι «29 κατασκευαστές πλυντηρίων».

 301. Μαρία said

  296
  Τώρα σε είδα. Ο λόγος που δημοσιεύονται φωτογραφίες με Μητσοτάκη και Μενδώνη είναι το σημείωμα στην ΕΡΤ με την υπόδειξη να μην δημοσιεύουν φωτογραφίες του Λιγνάδη … με άλλους. Αυτοί ενοχοποίησαν τη φωτογράφηση μαζί του. Και προφανώς οι άλλοι δεν είναι οι ηθοποιοί.

 302. Γιάννης Ιατρού said

  Η Κων. Ριτσάτου αγκάλιασε, για να προστατεύσει, τον φοιτητή που χτυπούσαν οι αστυνομικοί.
  …της αντιγύρισαν τη συμπαράσταση με τον συγκλονιστικό χαιρετισμό:
  «…Γεια σου ρε δασκάλα, γεια σου καπετάνισσα. Οh captain! Μy captain!».

 303. Μαρία said

  Click to access %ce%91%ce%9d%ce%91%ce%9a%ce%9f%ce%99%ce%9d%ce%a9%ce%a3%ce%97-%ce%9a%ce%9f%ce%a3%ce%9c%ce%97%ce%a4%ce%9f%ce%a1%ce%91-23.2.pdf

 304. Μαρία said

  Στο ΑΠΘ δεν πρέπει ο Πρύτανης των ΜΑΤ
  https://left.gr/news/sto-apth-den-prepei-o-prytanis-ton-mat

 305. Μαρία said

 306. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Προφυλακιστέος κρίθηκε ο Λιγνάδης
  https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiosyni/283181_profylakisteos-o-dimitris-lignadis

 307. Γιάννης Ιατρού said

  306: Ναι, ήδη ξεκίνησε η πορεία διαμαρτυρίας στην Ευελπίδων από τις μπουλντόζες του Ελληνικού 🙂

 308. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  305 Εδώ υπάρχει μια εξόφθαλμη προσπάθεια συγκάλυψης του κακουργήματος της παραποίησης στολής.

 309. Alexis said

  #290: Το ρώτησα και σε κάποιο σχόλια κι απάντηση δεν πήρα. Η Κονιόρδου που είναι και του χώρου, όταν ήταν υπουργίνα γιατί δεν ανέδειξε κανένα τέτοιο θέμα; Απ΄ότι φαίνεται, υπήρχαν προ πολλού, δεν ήξερε, δεν άκουσε, ή μελετούσε σαν τον μακαριστό;

  Να ξυπνήσει δηλαδή ένα πρωί η Κονιόρδου και να πει «σήμερα θα ψάξω περιπτώσεις ηθοποιών και σκηνοθετών που εμπλέκονται σε υποθέσεις βιασμών και σεξουαλικών παρενοχλήσεων, γιατί έχω ακούσει ότι κάτι δεν πάει καλά»
  Και επειδή δεν το έκανε, αυτό την καθιστά «το ίδιο εγκληματική» με τη Μενδώνη που διόρισε τον Λιγνάδη, και στη συνέχεια προσπάθησε να τον υπερασπιστεί όταν ξέσπασε το σκάνδαλο.
  Δεν πρέπει να τα λες στα σοβαρά όλα αυτά, δεν μπορεί να τα λες στα σοβαρά.
  Λάμπρο, όταν ξεμένεις από επιχειρήματα δεν υπάρχει πραγματικά κανένας λόγος να αυτοεξευτελίζεσαι με κάτι τέτοια σοφίσματα.
  Υπάρχουν όρια σε όλα τα πράγματα.
  Και στην υποτίμηση της νοημοσύνης (όλων μας) επίσης…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: