Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Η μέρα του 21

Posted by sarant στο 21 Φεβρουαρίου, 2021


Σημερα ο μήνας έχει 21. Έχουμε δηλαδή 21 Φεβρουαρίου του 2021 ή αλλιώς 21/02/2021, μια μέρα με δύο 21άρια. Με το σημερινό άρθρο συνεχίζουμε μια παράδοση του ιστολογίου.

Οι ταχτικοί θαμώνες ίσως να θυμούνται ότι στις 12 Δεκεμβρίου του 2012 (στις 12/12/12) είχα γράψει ένα άρθρο για τη Μέρα με τα τρία δωδεκάρια, συνεχίζοντας μια παράδοση που ήδη μετρούσε τέταρτο χρόνο, αφού στις 11/11/2011 είχαμε τη μέρα με τα τρία εντεκάρια, στις 10/10/ 2010 είχαμε γράψει για τη  μέρα με τα τρία δεκάρια και στις 9/9/2009 για  την αντίστοιχη μέρα με τα τρία εννιάρια. Η ωραία αυτή παράδοση κινδύνεψε να σταματήσει το 2013, διότι μέρα με τρία 13άρια δεν υπάρχει, αφού δεν έχουμε δέκατο τρίτο μήνα, τελικά όμως σκέφτηκα ότι η 13/3/13 ήταν μια καλή προσέγγιση κι έτσι έγραψα το άρθρο για τα δεκατριάρια, και στο ίδιο πατρόν το 2014 το άρθρο για τα δεκατεσσάρια, στις 14/4/14. Στις 15/5/15 αγρόν ηγόραζα, κι έτσι το αντιστοιχο άρθρο με τα δεκαπεντάρια το έβαλα τελικά στις 15 Οκτωβρίου, αλλά το 2016 επανήλθα στην κανονικότητα κι έτσι είχαμε το άρθρο για τα δεκαεξάρια στις 16/6/16 και το άρθρο για τα δεκαεφτάρια στις 17/7/17. Το άρθρo για τα δεκαοχτάρια θα έπρεπε να δημοσιευτεί στις 18 Αυγούστου, αλλά λόγω ραστώνης δημοσιεύτηκε στις 18/9/18. Πρόπερσι είχαμε το άρθρο για τα δεκαεννιάρια στις 19/9/19, ενώ το πέρυσι το άρθρο για τα εικοσάρια στις 20/10/20.

Το φετινό άρθρο θα ήταν ίσως καλύτερο να δημοσιευτεί στις 21/01/2021, αλλά περί άλλα ετύρβαζα τότε. Κι έτσι, δημοσιεύεται σήμερα, παρόλο που είναι Κυριακή. Ελπίζω οι φίλοι της λογοτεχνίας, που θα περίμεναν σήμερα κάτι λογοτεχνικό, να μη μου κρατήσουν μούτρα.

Επίσης, να γίνει φανερό ότι το σημερινό άρθρο αφορά τον αριθμό 21 σε όλες τις εκφάνσεις του και όχι το Εικοσιένα, δηλαδή το 1821. Θα αναφερθούμε και σε αυτό, αλλά όχι μόνο.

Λοιπόν, ο αριθμός 21 έχει ενδιαφέρον από αρκετές απόψεις. Καταρχάς, είναι γινόμενο δύο πρώτων αριθμών, του 3 και του 7, όχι του 2 ή του 5. Είναι επίσης αριθμός Φιμπονάτσι -οι οποίοι είναι 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13 και 21 δηλ. ο καθένας είναι άθροισμα των δύο προηγούμενων. Παρακαλούνται οι αριθμολάτρες του ιστολογίου να μας αναλύσουν τους αριθμούς Φιμπονάτσι.

Το 21 είναι επίσης τριγωνικός αριθμός -ο 6ος τριγωνικός αριθμός, που εκφράζεται και ως 1+2+3+4+5+6 = 21 (ή 6 x 7/2). Άρα, 21 είναι και το άθροισμα των αξιών ενός ζαριού.

Στη χημεία, το 21 είναι ο ατομικός αριθμός του σκανδίου, που είναι ένα μάλλον σπάνιο μέταλλο, το οποίο πήρε το όνομά του επειδή βρέθηκε σε ορυκτά στη Σουηδία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέγας Μεντελέγιεφ είχε μαντέψει πως υπήρχε ένα στοιχείο με αυτή την ατομική μάζα, που το ονόμασε εκα-βόριο (εκα: σανσκριτικό για το ένα).

Στο ελληνικό αριθμητικό σύστημα το 21 είναι κα’, ενώ στο ρωμαϊκό είναι XXΙ. Τους αριθμούς αυτούς τους χρησιμοποιούμε πλέον κυρίως για αιώνες και για εστεμμένους αν και το να υπάρξει εικοστός πρώτος εστεμμένος με το ίδιο όνομα δεν είναι εύκολο. Στους πάπες, αντιθέτως, το όνομα Ιωάννης έχει φτάσει το 23. O Πάπας Ιωάννης XXΙ έζησε τον 13ο αιώνα και ήταν Πορτογάλος. Δεν μακροημέρευσε και μάλιστα πέθανε μάλλον περίεργα. Έβαλε και έχτισαν στο παπικό παλάτι ένα πρόσθετο δωμάτιο σε πρόβολο, για να αποσύρεται εκεί και να μελετάει ιατρικά συγγράμματα. Λίγους μήνες αργότερα, το δωμάτιο κατέρρευσε και ο Πάπας σκοτώθηκε -καλά να πάθει ο αιρετικός που διάβαζε ιατρική, είπαν.

Αναφέραμε ήδη τους αιώνες, οπότε η πρώτη από τις πολλές και διάφορες μορφές που εμφανίζεται ο αριθμός 21 στη ζωή μας είναι, ακριβώς, ότι ζούμε στον 21ο αιώνα, έστω κι αν οι περισσότεροι που διαβάζουμε αυτό το άρθρο γεννηθήκαμε στον εικοστό -και ίσως να μη γνωρίσουμε όλοι τον 22ο.

Με την ευκαιρία, να διαλύσω μια παρεξήγηση. Ο εκδοτικός οίκος του Γιάννη Νικολόπουλου, που με εκδίδει, ονομάζεται μεν «Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου», αλλά δεν αναφέρεται στον αιώνα -παρά στον παράλληλο.

Μια άλλη σημαντική παρουσία του αριθμού 21 στη ζωή μας είναι ότι τα δυο ηλιοστάσια, του Ιουνίου και του Δεκεμβρίου, πέφτουν πολύ συχνά στις 21 του μηνός, ενώ εκεί κοντά πέφτουν και οι ισημερίες τον Μάρτη και τον Σεπτέμβρη, κι έτσι η 21η Μαρτίου, Ιουνίου, Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου θεωρείται η πρώτη μέρα της άνοιξης κ.ο.κ. των αντίστοιχων εποχών.

Και τρίτη βαριά παρουσία, ότι το 21ο έτος παραδοσιακά θεωριόταν (σικ) η έναρξη της ενηλικίωσης. Σταδιακά, και για πολλά πράγματα, το όριο αυτό έχει πέσει στα 18 ή και παρακάτω -ας πούμε, όταν εγώ ήμουν έφηβος, το δικαίωμα ψήφου το αποκτούσαν στα 21 (εγώ πρώτη φορά ψήφισα το 1981, αλλά όχι ΠΑΣΟΚ). Τώρα έχει πέσει στα 17. Οπότε, είναι σωστότερο να πούμε ότι τα 21 χρόνια είναι σήμερα το έσχατο όριο ενηλικίωσης, αφού σε ορισμένες χώρες εξακολουθεί να υπάρχει -είτε για τη ψήφο, είτε για την ικανότητα δικαιοπραξίας είτε π.χ. για να μπορεί κανείς να αγοράσει όπλα ή οινοπνευματώδη.

Επόμενη βαριά παρουσία, το Εικοσιένα, που λέγαμε. Το 1821, η χρονολογία που άρχισε η Επανάσταση, συχνότατα συντομεύεται σε Εικοσιένα -από τον Παλαμά («Μεθυστε με τ’ αθάνατο κρασί του Εικοσιένα») έως το τραγούδι του Νταλάρα (Να’ τανε το 21). Παρεμπιπτόντως, θυμάμαι μια γελοιογραφία πριν από μισό αιώνα, με κάποιον να περιμένει στη στάση, να έρχεται το λεωφορείο 17, κι εκείνος να τραγουδάει «Να’τανε το 21».

Φέτος που έχουμε τα διακόσια χρόνια από εκείνο το Εικοσιένα, κάποιοι βγάζουν βιβλία για να ανιχνεύσουν το Εικοσιένα μέσα από τις λέξεις του, ενώ ένα από τα λιγοστά καλά του κορονιού είναι ότι ως τώρα έχουμε γλιτώσει κάμποσα επετειακά ταρατατζούμ.

Εχουμε βέβαια και την Εικοσιμία, το παιχνίδι της τράπουλας, μικρή αδερφή της τριανταμίας αλλά με νυχια γαμψά. Επειδή όμως περιέργως δεν έχω εντρυφήσει, ας μας πει κάποιος άλλος για αυτό το ωραίο παιχνίδι (ξένε, πολύ γρήγορα έμαθες!) και για τη σχέση του με τον Τζακ τον Μπλακ.

Ο νέος που είναι 21 χρονών (στην καλύτερη ηλικία, το λέμε από τα 16) είναι «εικοσιενάχρονος», που ακούμε να το προφέρουν με κάποια αμηχανία στα δελτία ειδήσεων.

Υπάρχει ταινία 21, ή μάλλον υπάρχουν πολλές ταινίες με τον ίδιο αριθμοτίτλο -η τελευταία το 2008.

Και θα κλείσω με ένα τραγούδι. Θα περιμένατε ίσως να βάλω το Νάτανε το 21, που το ανέφερα ήδη, αλλά θα σας αιφνιδιάσω και θα βάλω «Τα παιδιά των είκοσι και εικοσιένα» της Αρλέτας με την Αρλέτα.

Ραντεβού στις 22/2/22!

 

 

 

Advertisement

123 Σχόλια προς “Η μέρα του 21”

 1. Πέπε said

  Καλημέρα.

  > > του σκανδίου, που είναι ένα μάλλον σπάνιο μέταλλο, το οποίο πήρε το όνομά του επειδή βρέθηκε σε ορυκτά στη Σουηδία

  Ορίστε; Κάτι μου διαφεύγει εδώ!

 2. Πέπε said

  (Η κλασική περίπτωση που συνειδητοποιείς την απάντηση μόλις διατυπώσεις την ερώτηση…)

  Α χα χα, το ‘πιασα! Σκάνδιο από τη Σκανδιναβία. Καλό ε;

  Καλημέρα Λεώνικε, μα τι κάνεις τόσην ώρα;

 3. Να πούμε –με καλημέρες– και το ιαπωνικό 21 ni-jū-ichi = 2×10 + 1.
  Είναι δύο δάχτυλα και δύο διασταυρωμένα χέρια για τα δέκα δάχτυλα και ένα ακόμα δάχτυλο.

 4. Καλημέρα κι από μένα
  «Στο ελληνικό αριθμητικό σύστημα το 21 είναι κα’». Και πάντα τέτοια μέρα, όταν το συνειδητοποιώ πως είναι 21/02 αναρωτιέμαι αν είναι ΚΑ’ σήμερα. Γιατί ΚΑ’ Φεβρουαρίου 1913 είναι η μέρα της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων. Κι επειδή τα Γιάννενα είναι η δεύτερη πατρίδα (αφού εκεί έγινε η φοιτητική ανα-γέννηση) κι επειδή ένας δρόμος παλιότερα σημαντικός και τώρα ξεπεσμένος είναι η οδός ΚΑ’ Φεβρουαρίου και πάντα έτσι τον λέγαμε, το έχω συνηθίσει έτσι. ΚΑ’ σημαίνει για μένα επέτειος απελευθέρωσης.
  Είχα πάει πριν λίγα χρόνια στα Γιάννενα για τις τζαμάλες της αποκριάς κι ανεβαίνοντας στη Δωδώνης πέφτω πάνω σε παρέλαση. Τότε συνειδητοποίησα πως ήμουν εκεί στην ΚΑ’!

  3 Μας το ξανάπες και προχτές αν δεν κάνω λάθος, αλλά εδώ ταιριάζει μάλλον καλύτερα!

 5. LandS said

  Εγώ τη σειρά Φιμπονάτσι τη γράφω
  Χ(n+2)-ΣΧ(ν)=1 [όπου ν<=n]
  Αν παίζει κανείς καλά τον έντιτορ της γουέρντπρες ας τη γράψει καλύτερα τη σχέση.

 6. Τα βαριέμαι αυτά τα άρθρα, να πω την αλήθεια, αλλά το σημερινό το φχαριστήθηκα με τις ιστοριούλες του.
  Από πού περνάει ο 21ος παράλληλος; Από δω;

 7. Άγγελος Σέρτης said

  «το τραγούδι του Νταλάρα»= το τραγούδι του Κουγιουμτζή

 8. @ 4 Γιάννης Μαλλιαρός

  Χαχα… μοιάζει καλέ. Προχθές ήταν το δώδεκα. 🙂

 9. ΓΤ said

  @0
  «[…] το τραγούδι του Νταλάρα (Να’ τανε το 21) […]».

  Κανενός Νταλάρα, ασφαλώς το τραγούδι είναι της Σώτιας Τσώτου.
  Ας το απολαύσουμε από τον Μητροπάνο (θα λέγαμε άραγε «το τραγούδι του Μητροπάνου»;)

 10. Νέο Kid Al Afrikii said

  Κουίζ: Ποιος ήταν ο πρώτος που παρατήρησε ότι ο λόγος δύο διαδοχικών όρων της ακολουθίας Φιμπονάτσι τείνει στη χρυσή τομή, τον αριθμό φ ;

  Εδώ σε θέλω κάβουρα! 🙂

 11. ΓΤ said

  9@

  Ξέχασα τη μουσική στο #9, πρόλαβε στο #7 ο Σέρτης 🙂

 12. Νέο Kid Al Afrikii said

  Κουίζ 2: Ποιο ήταν το πραγματικό όνομα του Λεονάρντο Φιμπονάτσι; (Βοήθεια: Δεν ήταν Pisano όπως γράφεται σε πολλές μεριές! Απλώς ήταν απ την Pisa (όχι πίτσα, βλάχοι!)

 13. Φανούρης said

  (10) Ο ελληνόψυχος Γερμανός αστρονόμος Γιοχάνες Κέπλερ (1571-1630) που διάβαζε αρχαία ελληνικά στο πρωτότυπο και ήξερε απ’ έξω κι ανακατωτά τον Αρχιμήδη

 14. Αντώνης said

  «Παρεμπιπτόντως, θυμάμαι μια γελοιογραφία πριν από μισό αιώνα, με κάποιον να περιμένει στη στάση, να έρχεται το λεωφορείο 17, κι εκείνος να τραγουδάει “Να’τανε το 21”.»
  Ναι, κι εγώ τη θυμάμαι και νομίζω πως ήταν του Σκουλά.
  Καλημέρα.

 15. Πέπε said

  > > Στο ελληνικό αριθμητικό σύστημα το 21 είναι κα’

  Οι αρχαίοι το 21 το έγραφαν έτσι. Εμείς όμως γράφουμε έτσι κυρίως τον εικοστό πρώτο. Γενικά η μία από τις δύο συχνότερες σημερινές χρήσεις της ελληνικής αρίθμησης είναι για τα τακτικά αριθμητικά, π.χ. για τις τάξεις του σχολείου: Α’ (πρώτη) Δημοτικού κ.ο.κ. Επομένως η ΚΑ’ Φεβρουαρίου της γιαννιώτικης οδού (#4) είναι η εικοστή πρώτη και όχι η εικοσιμία. Και στην Αθήνα έχει Γ’ Σεπτεμβρίου (G Septemvriou!! – υπάρχουν ακόμη αυτές οι πινακίδες; πάντως παλιότερα τις θυμάμαι ξεκάθαρα). Παλιότερα, ή ίσως πιο καθαρευουσιάνικα, οι ημερομηνίες εκφωνούνταν έτσι, με τακτικό αριθμήτικό, δηλ. η πρώτη / δεύτερη κλπ. [μέρα] του μηνός. Σήμερα αυτό έχει μείνει αφενός για σημαδιακές ημερομηνίες, π.χ. εθνικές εορτές, η 11η Σεπτεμβρίου κλπ., και αφετέρου ειδικά για την πρώτη του μήνα.

  (Η άλλη χρήση της ελληνικής αρίθμησης είναι για όταν αριθμούμε επιμέρους υποπεριπτώσεις, υποομάδες, υποενότητες κλπ. μέσα σε ευρύτερες, αλλά εκεί συνήθως περιοριζόμαστε σε λίγα νούμερα, σπανίως πέρα από τη δεκάδα)

 16. ΚΑΒ said

  Σήμερα, 21 -2-2021 αρχίζει το Τριώδιο. Είναι η Κυριακή του τελώνου και φαρισαίου. Πόσοι φαρισαίοι γιορτάζουν σήμερα!

 17. Πέπε said

  @9

  > > θα λέγαμε άραγε «το τραγούδι του Μητροπάνου»;

  Ντάξει, το λέμε κι αυτό. Τραγούδι χωρίς τραγουδιστή δεν υπάρχει, δεν είναι τόσο άδικο να τον προτάσσουμε.

  Αλλά αν συνθέτης, στιχουργός και τραγουδιστής είναι τρεις διαφορετικοί άνθρωποι και θέλουμε να αναφέρουμε μόνο τον ένα, «το τραγούδι του…», τυπικά τον συνθέτη συνήθως βάζουμε. Στη μελοποιημένη ποίηση π.χ. λέμε «ένα τραγούδι του Μικρούτσικου», που μπορεί να είναι σε ποίηση Καββαδία…

  @ 0:

  > > Το φετινό άρθρο θα ήταν ίσως καλύτερο να δημοσιευτεί στις 21/01/2021, αλλά περί άλλα ετύρβαζα τότε.

  Έριξα μια ματιά: 21/1 είχαμε «Σαν σήμερα πριν 100 χρόνια». Δεν το λες και ακριβώς τυρβασμό, ότι δηλαδή άφησες τον γάμο και πήγες για πουρνάρια.

 18. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  2 🙂

  6 Όχι. Ο 21ος παράλληλος περνάει από Κούβα, Καραϊβική κτλ. Από τα μέρη μας περνάει ο 38ος -αυτός της Κορέας, το έχουμε γράψει. Από την Αγίου Μελετίου.

  12 Υπάρχει βιβλίο για τον Φιμπονάτσι από τις ΠΕΚ (Κρήτης)

 19. Γιάννης Ιατρού said

  τι Fibonaci (το καλλιτεχνικό του Leonardo di Pisa), τρεις τουλάχιστον πριν απ΄αυτόν είχαν διακρίνει την σειρά αυτή των αριθμών.

  What are generally referred to as the Fibonacci numbers and the method for their formation were given by Virahanka (between A.D. 600 and X00). Gopala (prior to A.D. 1135) and Hemacandra (c. A.D. 1150). all prior to L. Fibonacci (c. A.D. 1202). [HISTORIA MATHEMATICA 12 (1985) 229-244]

 20. Στο μπλακ Τζακ η μπάνκα υπόκειται σ’ εναν κανόνα, στο 16 (και κάτω) τραβάει φύλλο υποχρεωτικά και στο 17 (και πάνω) σταματά υποχρεωτικα. Αυτό κάπως εξισορροπεί το πλεονέκτημα της νίκης στην ισοβαθμία που έχει η μπάνκα,, ώστε το παιχνίδι να γίνει κατά το δυνατον ισοπίθανο αλλά από την άλλη οδηγεί στην ακραία περίπτωση αν τα πέντε τελευταία φύλλα της τράπουλας είναι τρία οκτάρια και 2 εφτάρια, η μπάνκα-που συμπληρώνει πρώτη φύλλα αφού έχει μοιράσει από ένα στους παίκτες για να ποντάρουν- να καίγεται με ολους τους συνδυασμούς των φύλλων.
  Αυτό το εξουδετέρωσαν με τον κόφτη δηλαδή δεν εξαντλούν όλα τα φύλλα της τράπουλας αλλά μέχρι ένα σημείο για να έχουν καλύτερη αντιμετώπιση των περίπου 5 αριθμομνημόνων στον κόσμο που είχαν απομνημονεύσει τους πίνακες από το βιβλίο Beat the Dealer: A Winning Strategy for the Game of Twenty-One του Edward O. Thorp, ένας των οποίων, Αμερικανός, κατ’ ουσίαν συνονόματοςσεξόβομβας της εποχής (!), είχε έρθει στην Ελλάδα επί χούντας αλλά δεν τόλμησε να μεταμφιεσθεί και τον αναγνώρισε ο φυσιογνωμιστής του καζίνου παρότι δεν καθότανε ο ίδιος στο τραπέζι αλλά παρακολουθούσε κι έκανε νοήματα στους δύο συνεργάτες του. Το βιβλίο αυτό είχε πίνακες με πιθανότητες για κάθε συνδυασμό παίκτη-μπάνκας σε κάθε δεδομένη στιγμή ανάλογα με τα φύλλα που είχαν περάσει χωρισμένα σε μεγάλα, ουδέτερα και μικρά.
  Δεν θα ξεχάσω ποτέ την επίδειξη που έκανε σ’ ένα διαμέρισμα της Λήμνου (νυν Λέλας Καραγιάννη) όπου ανακάτεψε τέσσερις τράπουλες με τα μπαλαντερ τους, γύρισε ένα-ένα 212 φύλλα και προσδιόρισε με πλήρη ακρίβεια (αριθμό και φυλή) τα τέσσερα τραπουλόχαρτα που δεν είχε αναποδογυρίσει !!

 21. dryhammer said

  18 (12) >Υπάρχει βιβλίο για τον Φιμπονάτσι από τις ΠΕΚ (Κρήτης)

  Ελπίζω να μην ισχυρίζονται πως ήτανε Λι(ο)νάρδος Φιμπονάκης; [τσιτακισμός κλπ κλπ]

 22. Γιάννης Ιατρού said

  …Oι στίχοι της αείμνηστης Σώτιας Τσώτου αφενός έπιαναν τον παλμό της 150ετηρίδας από την Επανάσταση του ’21 (που θα συμπληρωνόταν το 1971) και από την άλλη άφηναν τους χουντικούς να νομίζουν πως εκείνο το «’21» θα μπορούσε και να τους αφορά (παραπέμποντας στην 21η Απριλίου). Αυτή η… δημιουργική ασάφεια, να το πούμε έτσι, έδωσε πολλούς πόντους στο άσμα, το οποίο δεν εμποδίστηκε από πουθενά, ώστε να φτάσει μέχρι και στο τελευταίο χωριό της χώρας (κατ’ αναλογία με την κοκακόλα) …
  από το η ιστορία πίσω από το πιο γνωστό (και έξυπνο) τραγούδι για την Ελληνική Επανάσταση

 23. Costas Papathanasiou said

  Καλημέρα!
  21 γραμμάρια και το υποτιθέμενο βάρος πάσης ψυχής ανεξαρτήτως ειδικού βάρους φορέα της (κακόβουλου ή καλόψυχου, βαρύθυμου ή ελαφρών ηθών κ.τ.λ)
  [βλ. και «Τα 21 γραμμάρια της ψυχής, το φάντασμα της λογοδοσίας» Παντελής Μπουκάλας “Η Καθημερινή” 24.01.2021 • 21:21 ]

 24. voulagx said

  #12: Λεοναρντο Φιμπονατσι (=Φιλιο ντι Μπονατσι= γιος του Μπονατσι) που μερικες φορες υπεγραφε ως μπίγκολο = χοντροκεφαλος αλλα και ταξιδιωτης.

 25. Αν πάντως το 21 του εκδότη σου αναφέρεται σε μεσημβρινό αυτός μάλλον από Ηγουμενίτσα περνάει…

 26. LandS said

  16
  Οι Φαρισαίου, μπροστά στους Σαδδουκαίους, ήταν καλοί και «προοδευτικοί» άνθρωποι (σχετικά πάντα). Ο Λουκάς, από ότι φαίνεται, δεν τους είχε μεγάλη υπόληψη,
  Γιατί;

  Φαίνεται ότι πάντα οι άνθρωποι συγχωρούσαν ευκολότερα τους φορατζήδες, ακόμα και αν αυτοί μάζευαν λεφτά για τον κατακτητή, από ότι τους εσωτερικούς αντιπάλους.

 27. π2 said

  Βλέπω τα ποδοσφαιρικά σχόλια του ιστολογίου μονοπωλούνται από τον ΠΑΟΚ, κι έτσι κανείς δεν μνημόνευσε ότι το 21 είναι αριθμός της ΑΕΚ.

 28. LandS said

  16
  Όταν τελειώσουμε το μέτρημα των μασκαράδων θα δώσουμε την απάντηση.

 29. 8 Ανεπίδεκτος μαθήσεως… Και παρατηρητικότητα μηδέν. Άστα.

  15 «Επομένως η ΚΑ’ Φεβρουαρίου της γιαννιώτικης οδού (#4) είναι η εικοστή πρώτη και όχι η εικοσιμία.» (καλά είκοσι μία είναι, αλλά δεν είν’ αυτό το θέμα μου). «Σήμερα αυτό έχει μείνει αφενός για σημαδιακές ημερομηνίες, π.χ. εθνικές εορτές, » Τόπες μόνος σου. Επέτειος η ΚΑ’, αφού! Τοπική εθνική γιορτή.

 30. sarant said

  23 Ναι μπράβο, ξέχασα να το αναφέρω

  27 Σωστό και ορίτζιναλ.

 31. ΓΤ said

  «[…] Ο εκδοτικός οίκος του Γιάννη Νικολόπουλου, που με εκδίδει, ονομάζεται μεν «Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου», αλλά δεν αναφέρεται στον αιώνα -παρά στον παράλληλο […]».
  Θυμάμαι ότι σε μια παλιά παρουσίαση στην «Αυγή» για βιβλίο του Εικοστού Πρώτου, ακριβώς κάτω από το «γραμματόσημο»*, έγραφε «Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου Αιώνα», αλλά δεν θυμάμαι αν είχε αντιδράσει ο Γιάννης.

  *»γραμματόσημο»: στην εσωτερική γλώσσα του εκδοτικού χώρου, το εικονίδιο με το εξωφυλλάκι του βιβλίου που βλέπουμε στις αντίστοιχες σελίδες του Τύπου.

 32. @ 29 Γιάννης Μαλλιαρός

  🙂

 33. Πέπε said

  @29:

  Το ξέρω ότι το ‘πα μόνος μου, δεν είπα και τίποτε άλλο εκεί! Η εικοστή πρώτη Φεβρουαρίου πέφτει βέβαια στις εικοσιμία, αλλά η συγκεκριμενη ταμπέλα διαβάζεται εικοστής πρώτης, επειδή ακριβώς είναι σημαδιακή ημερομηνία.

  Άλλη σημαδιακή εικοστή πρώτη, τώρα που το θυμήθηκα, είναι του Απριλίου (αλλά κανείς δεν το ανέφερε επειδή το ιστολόγιο είναι δημοκρατικοκρατούμενο). Υποθέτω ότι επί Χούντας ίσγουρα θα αναφερόταν κάπου ως ΚΑ, όπως και ότι θα υπήρχαν φερώνυμες οδοί και πλατείες.

 34. ΓΤ said

  31@

  Συμπληρώνω ότι «γραμματόσημο» λέγεται επίσης, συνεκδοχικά, και η βραχύτατη παρουσίαση ενός βιβλίου στον Τύπο, σε αντίθεση με μια «εκτενή» βιβλιοκρισία, ένα περιληψάκι.

  -Έγραψαν για μας στην «ΕφΣυν».
  -Καλά λόγια;
  -Γραμματόσημο.
  -Α, ‘ντάξει…

 35. Πέπε said

  …ή τέλος πάντων η πρόθεση ήταν να διαβάζεται έτσι. Το πώς τη λένε όντως την οδό οιΓιαννιώτες δεν το ξέρω.

 36. voulagx said

  Και η ταινία «21 γραμμάρια» https://www.imdb.com/title/tt0315733/

 37. Γιάννης Π. said

  Να πω από σήμερα για αύριο…
  Στις 22 του Φλεβάρη του 1821 ο Αλέξανδρος Υψηλάντης περνάει τον Προύθο ποταμό και στις 24/2 δημοσιεύει στο Ιάσιο την προκήρυξη του Αγώνα για την Ελευθερία, σηματοδοτώντας την έναρξη της επανάστασης.

 38. sarant said

  33 Εγώ τουλάχιστον δεν θυμάμαι ΚΑ’ Απριλίου. Μόνο 21η.

 39. Χαρούλα said

  Καλημέρα!
  Είναι και τα «Εικοσιένα χαϊκού» του Πεσόα.
  Και …Α.Ο. Εικοσιμίας Κεφαλονιάς

  Διαβάζοντας σήμερα πάντως, ένα(ολχι 21) μου καρφώθηκε στο μυαλό!:
  Νίκο, Νίκο μεριμνάς και τυρβάζη περί πολλά, τελικά!😊

 40. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

 41. ΓΤ said

  Στα τακτικά αριθμητικά με το γράμμα έχουν αδυναμία οι λογιστές στην εσωτερική τους γλώσσα.

  (λογιστής προς βοηθό του)

  -Πού είναι αυτός;
  (Ρωτά σε ποια ΔΟΥ ανήκει, γιατί πάντα παίζουν κονέ)
  -Στη Γιώτα Βήτα.

  (παλαιά ΔΟΥ Ζωγράφου, σήμερα ΙΒ’ Αθηνών)

 42. ΓΤ said

  38

  Ε, βέβαια. «ΚΑ» ούτε κατά διάνοια. Και στα σπιρτόκουτα, κάτω από τον «φοίνικα», «21» υπήρχε…

 43. Pedis said

  A principios de la década de los setenta, cuando las españolas aún no podían abrir una cuenta corriente sin permiso del marido …

  Στις αρχές της δεκαετίας του 70, όταν οι Ισπανίδες δεν μπορούσαν ακόμη να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό χωρίς τη συγκατάθεση του συζύγου …

 44. Να μη ξεχάσουμε και τους 21 βαθμούς της εικοσάβαθμης βαθμολογικής κλίμακας, όταν λέμε «μηδενίζεται» και το εννοούμε πραγματικά,
  αφού
  0 (ως βαθμός) και 1-20 (βαθμοί) μας κάνουν 21 !

 45. Pedis said

  Λάθος νήμα. Perdón.

 46. @ 21 Dryhammer

  Μπράβο, καλέ. 21ο σχόλιο στις 21… 🙂

 47. Κιγκέρι said

  Βρετιμαθαίνεικανείς! 🙃

  https://www.tovima.gr/2014/07/01/science/21-deyterolepta-arkoyn-gia-na-adeiasete-tin-oyrodoxo-kysti-sas/

 48. Nestanaios said

  1. Πέπε.
  Δεν το πήρε. Κάποιος, κάποιοι του το έδωσαν. Κάποιος άλλος, εξετάζοντας όλα τα στοιχεία, Θα μπορούσε να το δει διαφορετικά.

 49. 35 ΚΑ τη λένε (κάπα άλφα) χωρίς το Φεβρουαρίου.

  38 Κι εγώ το ίδιο

 50. Κουτρούφι said

  #27. Πράγματι. Από την παλιά θύρα 21 στα Φιλαδέλφια. Υπήρχε και το σύνθημα:
  Ορίτζιναλ (κλαπ, κλαπ)* Ορίτζιναλ (κλαπ, κλαπ) Ορίτζιναλ εικοσιένα.
  Οι αντίπαλοι οπαδοί είχαν απάντηση:
  Ορίτζιναλ (κλαπ, κλαπ) Ορίτζιναλ (κλαπ, κλαπ) Ορίτζιναλ μαλακισμένα.

  *κλαπ: χτύπημα των παλαμών.

 51. Λεύκιππος said

  47 Όταν γεράσει ο άνθρωπος, ισχύει; 😂🤣😢

 52. 47 Άμα είσαι νέος. Άμα γεράσεις (κι είσαι άντρας) άστα να πάνε.

 53. LandS said

  Μία Γκινέα = 21 Σελίνια μέχρι την 15/2/1971.

  Φοβάμαι ότι τα άλογα του ιπποδρόμου, τα αντρικά είδη στα posh μαγαζιά και κάποια άλλα πράματα πρέπει ακόμα να αποτιμώνται, τουλάχιστον προφορικά, σε γκινέες. Οι ιδιοκτήτες Αγγλικού καθαρόαιμου παρακαλούνται να μας διαφωτίσουν.

  Το Νομισματοκοπείο της ΑΜ έχει σταματήσει να τα κόβει από το 1917.

 54. Δημήτρης Καραγιώργης said

  Κι ένα αρχείο gif με τους αριθμούς Fibonacci και τη δημιουργία της έλικας και του γράμματος φι
  https://imgur.com/a/vyOTSmm

 55. ΣΠ said

  Το 21 είναι ένας αριθμός Niven, δηλαδή διαιρείται με το άθροισμα των ψηφίων του 21/(2+1) = 7.

 56. ΣΠ said

  Το «Νάτανε το 21» στα τούρκικα.

 57. Δεν ξεχνούμε πως σήμερα, ως 21η Φεβρουαρίου, είναι και η Παγκόσμια ημέρα μητρικής γλώσσας, όπως ανακηρύχθηκε από την UNESCO (και μας το υπενθυμίζει και το μηνολόγιο του ιστολογίου αυτού). Οι γλωσσικοί ακτιβιστές τη γιορτάζουμε.

 58. Στους παραλλήλους και τους μεσημβρινούς η αρίθμηση έχει λίγο μπλέξιμο, γιατί συνήθως παραλείπουμε και τον απαραίτητο γεωγραφικό προσανατολισμό. 38ος παράλληλος σκέτο, είναι ελλιπής προσδιορισμός, πρέπει να πούμε 38ος βόρεια, που σημαίνει βόρεια του Ισημερινού. Ισημερινός, και αντίστοιχα ο μεσημβρινός του Γκρίνουϊτς είναι χωρίς τακτική αρίθμηση. Η αρίθμηση αφορά πόσες μοίρες βόρεια ή νότια από το επίπεδο του Ισημερινού, ανατολικά ή δυτικά από αυτό του μεσημβρινού του Γκρίνουϊτς, είναι ο αντίστοιχος κύκλος-έλλειψη.

  Σας θυμίζει κάτι με τις δεκαετίες, τους αιώνες και τις χιλιετίες; 😁😋😂 Δεν θα έπρεπε, στη μία διάσταση παράλληλοι και μεσημβρινοί γίνονται σημεία…

 59. Γιάννης Ιατρού said

  56: είχε γίνει φασαρία τότε γι αυτό… (#22)

 60. Λοζετσινός said

  Καλλιτέχνης: Πάριος Γιάννης
  Άλμπουμ: Που θα πάει που
  Συνθέτης: Κουγιουμτζής Σταύρος
  Στιχουργός: Λογοθέτης Γιάννης
  Έτος Κυκλοφορίας: 1974
  Εγώ που κλείνω τα εικοσιένα, κι εσύ που μπαίνεις στα δεκαεννιά…
  https://www.greeklyrics.gr/stixoi/to-despoinaki/

 61. Ηράκλειτος said

  Καλημερα! Γιατί αυτο το «εικοσιενάχρονος» δεν μου καθετε καλα στο αυτι ;; ειναι θεμα συνηθειας; Μονο σ εμενα συμβαινει αυτο;

  Στην παλιοτερη γλωσσα υπηρχε αλλη λεξουλα; Ευχαριστω.

 62. Πέπε said

  @61

  Ούτε εμένα μου κάθεται καλά. Υποθέτω πως ο λόγος είναι ότι δε λέμε «ενάχρονος», και ότι το λογικά αναμενόμενο (παρόλο που ούτε αυτό το λέμε) θα ήταν «μονόχρονος», όπως μονόχρωμος, μονοκόμματος κλπ.

  Ωστόσο μου φαίνεται τελείως απίθανο να έλεγαν ποτέ «εκοσιμονόχρονος». Μάλλον παλιότερα δεν τους ενδιέφερε να έχουν ειδική λέξη για κάθε ηλικία: πράγματι, και σήμερα κυρίως δημοσιογραφικά χρησιμοποιείται, και σύμφωνα με μια σειρά σιωπηρές συμβάσεις (ότι πίσω από αυτή τη λέξη υπονοούμε ολόκληρη την υπόσταση ενός ανθρώπου, με ονοματεπώνυμο, πληροφορίες για το γενονός κλπ.) που είναι ξεκάθαρα πρόσφατο φαινόμενο.

  Ωστόσο και πριν από 30, 50, 100 χρόνια, τι διάβολο, δεν είχε προκύψει ποτέ η ανάγκη να μιλήσουν για 21εδρα, 21μελείς ομάδες, 21θέσια οχήματα κλπ.; Πώς τα έλεγαν; Κι εγώ αναρωτιέμαι.

  (Πάντως από την ηλικία των 10 ή 12 περίπου θυμάμαι ακόμη τη φρίκη που μου είχε προκαλέσει η έκφραση ενός λίγο μεγαλύτερου φίλου μου «το μιάωρο διάλειμμα».)

 63. ΣΠ said

  62
  Δεν λέμε μονόχρονος, αλλά λέμε μονοετής.

 64. ΣΠ said

  Του χρόνου το αντίστοιχο άρθρο θα είναι στις 22/2/22. Θα είναι όμως για τον αριθμό 22 ή για τον αριθμό 2;

 65. Nikos Valkanos said

  Εγώ ξεκίνησα αυτή την ακολουθία από 6.6.66…

 66. sarant said

  39 Α, για το τυρβάζει/τυρβάζη πρέπει να γράψουμε άρθρο

  53 Μπράβο, και ήθελα να αναφέρω τη γκινέα!

  61 Μάλλον θα έγραφαν 21ετής και θα το παρέκαμπταν

  64 Στο 22. Για το 2 ίσως κάνουμε κάτι το 2102.

 67. ΣΠ said

  66δ 🙂
  Για το 2 υπάρχει η 2/2/22.

 68. Ηράκλειτος said

  @ 62, 63, 66 Ευχαριστω!

 69. voulagx said

  Στο progressive metal / hard rock τραγούδι των Tool, το Lateralus, οι στίχοι σχετίζονται με την ακολουθία Fibonacci, καθώς οι συλλαβές κάθε στίχου αυξάνονται όπως οι αριθμοί στην ακολουθία Fibonacci (1,1,2,3,5,8..)

  Μετρώντας μεταξύ των παύσεων, οι συλλαβές στα φωνητικά του Maynard James Keenan κατά τη διάρκεια των στίχων αποτελούν τους πρώτους αριθμούς Fibonacci.

  Εδω το τραγούδι: https://www.youtube.com/watch?v=Y7JG63IuaWs
  Τα σχόλια έχουν πλάκα.

 70. Αλέκος81 said

  Ο νέος 21 ετών είναι εικοσιεναχρονος, ενώ η συνομηλικη νεαρά…. εικοσιμιαχρονη;

 71. Yorikas said

  Υπάρχει και αμερικανική αλυσίδα με ρούχα με όνομα Forever 21 η οποία φαλήρισε πρόσφατα. Ανακριβές το «forever» λοιπόν 🙂

  https://en.wikipedia.org/wiki/Forever_21

 72. William T. Riker said

  «O Πάπας Ιωάννης XXΙ έζησε τον 13ο αιώνα και ήταν Πορτογάλος. Δεν μακροημέρευσε και μάλιστα πέθανε μάλλον περίεργα»

  Υπάρχουν και χειρότεροι τρόποι να πεθάνει κανείς πάντως! 😮
  https://en.wikipedia.org/wiki/Erfurt_latrine_disaster

 73. @ 70 Αλέκος81

  Χαχα… η κοπέλα έχει θηλυκά χρόνια; 🙂
  Εικοσιενάχρονη και αυτή.

 74. Αγγελος said

  «Ο εκδοτικός οίκος του Γιάννη Νικολόπουλου, που με εκδίδει…»
  Επί χρήμασι; Δεν περιμένεις απ’ αυτά να ζήσεις, αλλά ελπίζω κάτι να σου δίνει 🙂

 75. Οι εκδοτικοί οίκοι –κακά τα ψέματα– είναι ο μόνοι που δεν εκδίδουν επί χρήμασι. Τουλάχιστον δεν το δηλώνουν στους συγγραφείς… 🙂

 76. Αγγελος said

  LandS (5), ισχύει πράγματι ότι Χ(n+2)-ΣΧ(ν)=1, δηλαδή ότι 1+Χ(1)+Χ(2)+Χ(3)+….+Χ(n) = Χ(n+2), αλλά και πιο εύληπτο είναι να γράψεις ότι Χ(n+2) = Χ(n+1)+Χ(n), και πολύ πιο εύκολα επιτρέπει να υπολογιστούν οι όροι της ακολουθίας Φιμπονάτσι.
  Το εκπληκτικό όμως (για όποιον δεν ξέρει την απόδειξη) είναι ο τύπος που δίνει απευθείας τον νιοστό όρο της ακολουθίας. Είναι ο κοντινότερος ακέραιος (και πολύ κοντινός, αν ο n είναι λίγο μεγάλος) προς την ποσότητα ((1+√5)/2)ⁿ/√5. Πράγματι, ιδού οι τιμές αυτής της ποσότητας για n=1 έως 10 και οι αντίστοιχοι αριθμοί Φιμπονάτσι:
  0,72360679775 1
  1,17082039325 1
  1,89442719100 2
  3,06524758425 3
  4,95967477525 5
  8,02492235950 8
  12,9845971348 13
  21,0095194943 21
  33,9941166290 34
  55,0036361232 55

 77. sarant said

  72 Στην Ερφούρτη κιόλας;

  75 Εμ….

 78. Αγγελος said

  (72β) Κύριε ελέησον! Τι μαθαίνει κανείς…
  Ο λοχίας Ζαφειρίου στη Ζωή εν Τάφω δεν ήταν που βρήκε (μόνος όμως) τέτοιο οικτρό τέλος;

 79. 72β Να το έχει άραγε συμπεριλάβει το επεισόδιο ο Ουγκό στους Άθλιους, εκεί που μπαίνοντας στους υπονόμους του Παρισιού απαριθμεί τέτοιους θανάτους;

 80. …με την ελπίδα πως ζητωκραύγασε υπέρ του έθνους, αν το στόμα του δεν ήταν μπουκωμένο…

 81. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

  Πως παίρνουμε οθονιά ρε παιδιά;

 82. Εγώ δουλεύω στο λάπτοπ και είναι παλιά και διαφορετική η τεχνική.

 83. aerosol said

  Ο Νικοκύρης έχει μεγάλη ρέντα στο χιούμορ τελευταία.

 84. Γιάννης Ιατρού said

  81: υπάρχουν διάφορες μέθοδοι, ειδικά σαν πρόσθετα των browsers, αλλά η στάνταρτ μέθοδος κι άσχετη από το πρόγραμμα που τρέχει είναι το
  Ctr+PrtSC (κοντρολ+πριντ σκριν, τα πλήκτρα κάτω αριστερά και -συνήθως- το 3o ή το 4ο από επάνω δεξιά στο πληκτρολόγιο)

 85. Κιγκέρι said

  72β, 78, 79:

  Αμυδρά θυμάμαι ότι κι ο Τσίρκας στο διήγημα «Ο χλωρός παράδεισος» περιγράφει κάποιο ανάλογο τραγικό περιστατικό, αλλά δεν έχω κοντά μου το βιβλίο…

 86. sarant said

  83 Νάσαι καλά!

 87. kpitsonis said

  78. Έπεσε υπέρ πατρίδος μπουκωμένος σκατά . Κάπως έτσι το λέει ο Μυριβήλης .

 88. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Αυστηρά για …λυκόπουλα! 🙂
  Να θυμηθούμε μερικά εξώφυλλα παλιών παιδικών περιοδικών με Νο21.

 89. leonicos said

  Ελπίζω οι φίλοι της λογοτεχνίας, που θα περίμεναν σήμερα κάτι λογοτεχνικό, να μη μου κρατήσουν μούτρα.

  Απουσιάζαμε

 90. leonicos said

  Άρα, 21 είναι και το άθροισμα των αξιών ενός ζαριού.

  ΜΑΘΑΙΝΩ

 91. leonicos said

  Άρα, 21 είναι και το άθροισμα των αξιών ενός ζαριού

  Διορθώνω

  του κανονικού ζαριού.

  Δεν υπάρχουν ζαρια με άλλες αξίες;

 92. leonicos said

  Καλά! Δεν γράφω αλλες κουταμάρες

 93. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Τζή, σήμερα είδαμε ένα καταπληκτικό τηλεοπτικό εφέ από το Καραϊσκάκη. Δύο ενδεκάδες που έπαιζαν με διαφορετικά χρώματα κι έδιναν την εντύπωση δύο διαφορετικών ομάδων. Πανέξυπνο!

 94. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Νίκο, μήπως μεταξύ των αποκλειομένων ψευδωνύμων του Πολυωνύμου είναι και το «Μοσχολιού»; Αν ναι, καταλαβαίνω γιατί μου το κράτησε η μαρμάγκα..

 95. Γιάννης Ιατρού said

  93: χαχα, δώσε πόνο Γιώργο!

 96. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @88. Διαβάζαμε και τα τέσσερα, αλλά ο Γιώργος Θαλάσσης ήταν μακράν ο αγαπητότερος ήρωας! 🙂

 97. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Υπάρχουν ζάρια που έχουν μεν τις κλασσικές/ ίδιες αξίες, αλλά είναι πειραγμένα. 🙂
  «..έριξα άλλη μιά ζαριά/κι έφερα ΔΥΟ κι ΑΣΣΟ»
  (Ως γνωστόν, το ασσόδυο χάνει στο μπαρμπούτι..).
  Με την αξέχαστη Μοσχολιού

 98. sarant said

  88 Μπράβο!

  94 –> 97 Ποιος ξέρει γιατί κρατήθηκε;

 99. Χαρούλα said

  Το φιλμ «21» το αναφέραμε;
  https://www.imdb.com/title/tt0478087/

 100. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Στην σύνταξη, Μαρία (από το άλλο νήμα), θα βγάλω από την αποθήκη τα παλιά τεύχη του Μικρού Ήρωα. Και θα ξαναδώ τον Γιώργο να σώζει τελευταία στιγμή την Κατερίνα από τα χέρια των Γερμανών, και τον Σπίθα να μουγκρίζει «»μανούλα μου!» βλέποντας τα κοψίδια στο γερμανικό τραπέζι.. 🙂

 101. Αγγελος said

  Θα μπορούσε να υπάρχει εικοσαεδρικό ζάρι, με αριθμούς 1 ως 20, αλλά δεν ξέρω να χρησιμοποιείται σε κανένα παιχνίδι. Υπάρχουν βεβαίως κυβικά ζάρια με εικόνες τραπουλόχαρτων, με τα οποία μπορεί να παιχτεί ένα είδος πόκερ.

 102. Αγγελος said

  (81) Και σκέτο το πλήκτρο PrtScr αντιγράφει (στα Windows) ως εικόνα το περιεχόμενο της οθόνης στο Clipboard, απ’ όπου μπορεί να κοπυπαστωθεί οπουδήποτε.
  Στα πρόσφατα Windows όμως υπάρχει και το ωραιότατο προγραμματάκι Snip, που σου επιτρέπει να διαλέξεις με το ποντίκι το κομμάτι της οθόνης που θέλεις ν’αντιγράψεις.

 103. ΣΠ said

  76
  Άγγελε, ο τύπος που δίνει τον n-οστό αριθμό Fibonacci είναι (((1+√5)/2)ⁿ-((1-√5)/2)ⁿ)/√5.

 104. ΓΤ said

  101@

  Σε RPG παιχνίδια φτάνουμε στις 30 έδρες.

 105. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  To Μάη του ΄72 πνίγηκαν 21 κρητικοπούλες σε σχολική εκδρομή στη Γεωργιούπολη Ρεθύμνου

  Κατά μαύρη σύμπτωση
  21 και τα σχολιαρόπαιδα από την Ημαθία, στο φοβερό δυστύχημα, το 2003, στα Τέμπη
  😥

 106. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Εικοσιμία Κεφαλονιάς

 107. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Οι χαιρετιστήριες 21 βολές από το πυροβολείο του Λυκαβηττού

 108. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  21 και οι Έλληνες ευρωβουλευτές

  Κι ύστερα θα γίνω εικοσιένα
  και συ σαρανταεννιά
  Τα Μίκυ Μάους μου σκισμένα
  τα ΑΝΤΙ σου σε κουτιά
  Φοίβος Δεληβοριάς
  «Φώτης»

 109. Γιάννης Ιατρού said

  106, 107, 108: το πρωί τα θυμόμαστε όλα, ε; 🤗👌👍

 110. Κιγκέρι said

  Ένα μελωδικό 21 για καλημέρα!

 111. paolodrosi said

  21 ειναι οι γέφυρες και τα τούννελ, που ενώνουν το Μανχάτταν με τα Μπόρος και το Ν. Τζερσυ.
  Θέμα της ταινίας https://youtu.be/qaZoSTG10lw

 112. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  96.
  Σαφώς το προβάδισμα στις προτιμήσεις το είχε ο ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΣ! Ακολουθούσαν όμως από κοντά το ΜΥΣΤΗΡΙΟΝ και η ΜΑΣΚΑ! Έκρυβα καμιά εκατοστή (-αριά) τεύχη κάτω από το κρεβάτι των γονιών μου. 🙂 Δεν τα ανακάλυψαν ποτέ-όσο ζούσαν! Δεν θυμάμαι πώς και πότε και γιατί εξαφανίστηκαν μετά… ☹😬

  105, 106, 107 + 110
  👍👌
  108.
  Ωραίο! Αν είχε και πιο εμπνευσμένη μουσική… (Δεν το είχα ξανακούσει!)

  Καλημέρες σε όλους!

  [Δοκιμή: \sqrt[n]{abc}]

 113. leonicos said

  2 Πέπε

  Scandia > Scania

  Ελειπα! Προ-εόρταζα την Μαύρη Επέτειο της ΕΥ = εθελούσιας υποταγής μου στη Φωτεινή

  Είναι σήμερα, αλλά σήμερα είναι εργατινή

  και το εργατινή ριμάρει με τη Φωτεινή

  οπότε…..

 114. dryhammer said

  74, 75,[και 77β]

  Απέξω έχουν κάγκελα; [Έτσι λύνονται μιας ζωής απορίες…]

 115. Αντώνης said

  @81
  Καθυστερημένα:
  Και στους Apple:
  Shift+Command+3 για οθονιά ολόκληρης της οθόνης
  Shift+Command+4 για οθονιά επιλεγόμενου τμήματος της οθόνης.
  Καλημέρα

 116. Alexis said

  Καλημέρα.
  #38: Κι εγώ παντού 21η Απριλίου θυμάμαι, δεν θυμάμαι ποτέ να λέγεται ή να γράφεται ΚΑ’

  Θυμάμαι χαρακτηριστικά τον εορτασμό μιας επετείου στο σχολείο (Δημοτικό). Η διευθύντρια με ιδιαίτερη χαρά και περηφάνεια (χουντική πρέπει να ήταν, αλλά δεν μπορεί να το πει κανείς με βεβαιότητα αυτό κατόπιν εορτής) μας έβγαλε λόγο για το ιστορικό της ημέρας, φωνάξαμε και μερικά «ζήτω» και πήγαμε σπίτια μας.
  Γύρισα σπίτι γεμάτος απορίες. Μέχρι τότε είχα εμπεδώσει ότι την 25η Μαρτίου γιορτάζουμε την επανάσταση κατά των Τούρκων και την 28η Οκτωβρίου τον πόλεμο του ’40 με τους Ιταλούς. Την 21η Απριλίου τι στο διάολο γιορτάζουμε; Απευθύνθηκα στη μάνα μου που εκείνη την ώρα έκανε δουλειές στο σπίτι.
  -Μαμά τι έγινε την 21η Απριλίου;
  -Δεν σας είπαν στο σχολείο;
  -Μας είπαν αλλά δεν κατάλαβα!
  -Έκανε ο στρατός επανάσταση.
  -Τι επανάσταση; Όπως τότε με τους Τούρκους; Με ποιους πολεμήσαμε;
  -Όχι, δεν είχαμε Τούρκους, απλώς έκανε επανάσταση και πήρε την εξουσία.
  -Δεν καταλαβαίνω!
  -Δεν πειράζει, θα τα μάθεις όταν μεγαλώσεις. Πήγαινε να παίξεις τώρα!

  (Πού να τολμήσει τότε γονιός να συζητήσει κάτι παραπάνω! Να πάω την άλλη μέρα στο σχολείο και να αρχίσω να λέω «εμένα η μάνα μου μου είπε το και το…» ) 😆

 117. # 93

  Εκτός του πασιφανέστατα προσδοκωμένου αποτελέσματος (κατά «λάθος» πέναλτυ ο Σα, γιατί τα σκασμένα αλλιώς δεν μπορούσαν να σκοράρουν) μετά από τις υπερδέκα συνεχείς επικρατήσεις του «θρύλου», έπρεπε να τηρηθούν τα προσχήματα το παιχνίδι ήταν χαμηλών τόνων ενόψει της ρεβάνς με την ΡSV. Σύμφωνα με τον νόμο του Μέρφι, τραυματίστηκαν τρεις παίκτες του ΟΣΦΠ- ο ένας στην προθέρμανση, οι άλλοι μάλλον γιατα μάτια του κόσμου. Ο δε διαιτητής Σιδηρόπουλος με έντονη διάθεση χιούμορ, στο πνεύμα του αγώνα, έδειξς 5 κίτρινες σε παίκτες του ΟΣΦΠ, ακίνδυνες βέβαια, αν τις έδειχνε σε άλλο ματς θα ερχότανε κανένα άσπρο πόλο στην γειτονιά του…
  Το κύριο μήνυμα που εστάλη ήταν πως όποιος είναι υπό την αιγίδα του Βαγγέλα απολαμβάνει ασυλίας. Ετσι ο καταζητούμενος-κατά τον ΣΚΑΕΙ- πρόεδρος της ΠΑΕ ΟΑΡΗΣ είδε το ματσάκι -χωρίς μάσκα- από τα επίσημα του Καραϊσκάκης χαριεντιζόμενος ως συνήθως με τους επίσημους του ΟΣΦΠ (φωτο). Ενας βλάκας της ακολουθίας του Θ.Καρυπίδη δεν κατανόησε το κλίμα και πανηγύρισε το γκολ της ισοφάρισης με το πέναλτυ του Μήτρογλου με αποτέλεσμα να τρέξει λίγο αίμα από τα χαστούκια που του έδωσε ομάδα 10-15 επιστημόνων !!

 118. Γιάννης Ιατρού said

  να τον ακούτε τον Τζί….
  Θόδωρος Καρυπίδης: Ενταλμα σύλληψης και απευθείας ανάθεση από την Περιφέρεια Πειραιά

 119. Νομίζω δεν βάλαμε κάτι και για το 21ο συνέδριο του ΚΚΕ.

 120. # 118

  Γιάννη και άλλοι, δυστυχώς τα πολιτικά πράγματα έχουν ποδοσφαιρική οσμή και σ΄αυτό το θέμα :

  Δίνει ο Σκάει του Αλαφούζου (της Νουδούλας) τον Λιγνάδη και τον Καρυπίδη (συμφερόντων Κούλη και Βαγγέλα αντιστοίχως) διαμαρτυρόμενος για το μονόπλευρο φαγοπότι των δυό τους ενώ κι αυτός μετέχει της Νουδούλας και φυσικά ΞΕΡΕΙ ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ και θα ανακρούσει πρύμνη. Ακολουθεί ο Ιβάν που καίγεται να ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙ λιμάνι Θεσ/νίκης και Νέα Τούμπα αλλά κι αυτός φυσικά ΞΕΡΕΙ ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ. Η διαφορά τους είναι πως ο Αλαφού δεν φεύγει από την Νουδούλα ενώ ο Ιβάν θα την έκανε αν υπήρχε σοβαρό αντιπολιτευτικό κόμμα, με μέλλον ξέρει πως εκεί μέσα μια ζωή τρίτος θα είναι.
  ( Την ΑΕΚ δεν την λογαριάζει κανείς εκτός από τον Λεόνικο αλλά κι αυτόν χωρίς την έγγραφη υποστήριξη της Φωτεινής δεν τον υπολογίζουν) 🙂 🙂 🙂

  Το πιθανό πρόβλημα που μάλλον θα έχουν σύντομα οι δεξιοί Μακεδόνες (χαιρετώ Κώστα και Γιώργο Κατσέα) είναι πως θα πρέπει να διαλέξουν μεταξύ ομάδας και κόμματος, εγώ την έχω κάνει πριν από 40+ χρόνια οπότε τώρα λέω τα στιχάκια

  Καλύτερα ο Τζώλης
  παρά κάθε καριόλης !

 121. Αγγελος said

  ΣΠ (103), φυσικά ο τύπος που δίνει ακριβώς τον n-οστό αριθμό Fibonacci είναι (((1+√5)/2)ⁿ-((1-√5)/2)ⁿ)/√5. Αλλά ο δεύτερος όρος είναι τόσο μικρός που (αφού ξέρουμε a priori ότι ο αριθμός είναι ακέραιος) μπορούμε με ασφάλεια να τον αμελήσουμε και απλώς να στρογγυλέψουμε την τιμή του πρώτου.

 122. sarant said

  119 Καλά λες, και μάλιστα έχει και λογότυπο.

 123. Πάνος με πεζά said

  Να μην ξεχάσουμε ότι το ενδιάμεσο άθροισμα 21 είναι η «ασίστ πάσα», ή το «τετ-α-τετ» της τριανταμίας, αφού με σημαντικές πιθανότητες μπορεί το επόμενο φύλλο να είναι φιγούρα ή δεκάρι, και να φτασεις στο επιδιωκόμενο 31… Όπως και να έχει, αποκλείεται να μην πεις «τράβα», γιατί χάνεις μόνο με δεύτερο άσο…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: