Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Κορονογενεθλιακά μεζεδάκια

Posted by sarant στο 27 Φεβρουαρίου, 2021


H πρώτη λέξη του τίτλου δεν γκουγκλίζεται ή, για να είμαι ακριβέστερος, δεν γκουγκλιζόταν όταν άρχισα να γράφω το άρθρο. Τι θέλει να πει; Ότι τη βδομάδα που μας πέρασε είχαμε κορονογενέθλια. Γενέθλια υπό συνθήκες κορονοϊού; Όχι ακριβώς. Ασφαλώς πολλοί θα είχαν γενέθλια την εβδομάδα που μας πέρασε (εγώ όχι, είμαι Σκορπιός) αλλά, από μια άποψη, γενέθλια είχε και ο ίδιος ο κορονοϊός.

Πράγματι, πέρυσι τέτοιες μέρες, στις 26 Φεβρουαρίου 2020, είχαμε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα. Και το μεζεδοάρθρο μας στις 29.2.2020 (πέρσι ο χρόνος ήταν δίσεκτος από πολλές απόψεις) ειχε τίτλο «Κορονιασμένα μεζεδάκια», τον πρώτο «κορονοτίτλο» τέτοιου άρθρου.

Το Φέισμπουκ έχει το χαρακτηριστικό να σου θυμίζει μια δημοσίευση που έκανες πέρσι ή πρόπερσι ή πριν από 3 χρόνια τέτοια μέρα. Κι έτσι χτες μού θύμισε ότι πέρσι τέτοιον καιρό είχα κάνει δημοσίευση για την παρουσίαση του βιβλίου μου Μύθοι και πλάνες για την ελληνική γλώσσα, στο Επί λέξει. Μου φαίνεται να πέρασε πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αλλά ας πάμε στα μεζεδάκια μας.

* Από την επικαιρότητα της εβδομάδας και τη λιγναδιάδα, και το σουπεράκι του Μέγκα, που εμφανίζει τον καλλιτεχνικό κόσμο να ζητάει την παραίτηση «της Μενδώνης».

Ναι, θα το διορθώσουμε αν το δούμε, αλλά εγώ τουλάχιστον με κάποια συμπάθεια, για έναν λαϊκό τύπο που έχει μια λογική -το άκλιτο θηλυκό επίθετο είναι μια ανωμαλία, αν το καλοσκεφτούμε.

Θυμόμαστε βέβαια οι παλιότεροι πόσους αγαπούσαν «τις ταινίες της Βουγιουκλάκης» και οι κάπως νεότεροι τους θαυμαστές και τις θαυμάστριες «της Βανδής».

* Μέσα στην εβδομάδα είχαμε κι ένα υβριστικό τουίτ του βουλευτή της ΝΔ Μακάριου Λαζαρίδη που αποκάλεσε «κίναιδο και παιδεραστή» τον Άρη Βελουχιώτη, πριν τον αναγκάσει ο αρχηγός της ΝΔ να ανακαλέσει και να ζητήσει συγγνώμη (αν και αυτή τη συγγνώμη δεν την έχω δει, πιστεύω όμως πως ζητήθηκε).

Υπήρξε όμως και αντίδραση από τον Κ. Ζουράρη, που καιρό είχαμε να τον ακούσουμε. Τη δήλωση τη μεταφέρω εδώ, διατηρώντας το πολυτονικό:

«Μαψυλάκας βουλευτὴς τῆς Νέας Δημοκρατίας, ὁ Μακάριος Λαζαρίδης, πίσυνος ὢν γιὰ τὸ κοπροβριθὲς τῶν φρενῶν του, καθύβρισε τὸν ἱερομάρτυρα τοῦ Γένους Ἄρη Βελουχιώτη, τὸν Καθηγέτη καὶ Πρωτουργὸ στὴν μεγίστη ἐποποιΐα τοῦ λαοῦ μας, τότε, στὰ χρόνια τῆς κατοχῆς 1941-44.

Ὁ σαπροδιψὴς Μακάριος Λαζαρίδης, βουλευτὴς τῆς Νέας Δημοκρατίας, ὡς γερμανοκατοχικὸς μόθων, συνεπὴς μὲ τὴν βεβορβορωμένη γλωσσοπλασία του, συναρμόζει καὶ τὴν ψολοκομπία του.

Ἐναρμονίως: γενέσιον σκῶρ τὸν γεμίζει, Θυέστειον τὸ σκῶρ ποὺ τὸν φαιδρύνει. Κεχεσμένως».

Θυμίζει λίγο το περίφημο Ψολόεις κατουρίσας του Ποριώτη.

Δεν έχω τσεκάρει την ορθότητα των τύπων, όποιος έχει όρεξη το ψάχνει και μας λέει.

* Κυπριακή ταμπέλα -ή αν προτιμάτε ταπέλλα- ανακοινώνει ότι ζητούνται «ταπελλογράφοι».

Στην κοινή ελληνική θα γράφαμε «ταμπελογράφοι» -ή μάλλον δεν θα το γράφαμε, αφού η λέξη ανήκει στην κυπριακή (και πράγματι, αν γκουγκλίσετε θα δείτε ότι σε κυπριακές σελίδες εμφανίζεται ο όρος).

Επιγραφοποιός το λέμε στα καλαμαρίστικα; Γιά πείτε.

* Μου λέει φίλος ότι, τώρα με τη λιγναδιάδα, άκουσε μια ηθοποιό να λέει σε ραδιοφωνικό σταθμό «Έμεινα ενεός».

Όχι όμως. Ο ηθοποιός μένει ενεός. Η ηθοποιός μένει ενεή. Ή πιο απλά, μένει άναυδη, μένει άφωνη.

* Το επόμενο μεζεδάκι το είχε στείλει ο φίλος μας ο Στάζιμπος από την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά το λησμόνησα. Αξίζει όμως να μη μείνει σε σχόλια, οπότε το βάζω στο άρθρο.

Λοιπόν, σε εκπομπή μαγειρικής της ΕΡΤ2, ο μάγειρας παίρνει μια μπάμια και λέει I’ll take the okra… διότι okra λέγεται η μπάμια στα αγγλικά.

Ο υποτιτλιστής της ΕΡΤ2 θεωρώντας προφανώς πως «όλα από εμάς τα πήρανε», το αποδίδει «ώχρα». Φυσικά δεν υπάρχει καμιά σχέση, η αγγλική λέξη είναι δάνειο από αφρικανική γλώσσα (έχουμε ειδικό άρθρο εδώ).

Ώχρα στα ελληνικά τουλάχιστον είναι ένα ορυκτό -που δεν έχει κοτσάνι στην κορυφή!

* Mια ενδιαφέρουσα ιστορία από την Ελευσίνα. Η πόλη έχει οριστεί «Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021» -αν και δεν ξέρω κατά πόσον ο γιορτασμός θα γίνει φέτος ή το 2023 όπως βλέπω σε αυτή την πινακίδα.

Κάτι άλλο που βλέπουμε σε αυτή την πινακιδα, είναι ότι το όνομα της πόλης στο λατινικό αλφάβητο μεταγράφεται ELEVSIS. Κάποιοι πολίτες διαμαρτυρήθηκαν στον Δήμο για αυτή την αλλαγή από το καθιερωμένο ELEUSIS, και μάλιστα έφτασαν και σε εξώδικη διαμαρτυρία. Στην οποία διαμαρτυρία διαβάζω την απάντηση του αρμόδιου αντιδημάρχου που τη βρίσκω πολύ γουστόζικη:

«Οι τρεις γραφές U ή F ή V, αποτελούν αμφότεροι δόκιμους τρόπους καταγραφής και απόδοσης του ονόματος της πόλης μας στο διεθνές στερέωμα».

Αμφότεροι και οι τρεις γραφές λοιπόν είναι δεκτές! Πώς έλεγε ο άλλος για μια τριμελή επιτροπή από πέντε-έξι άτομα;

* Μπορεί ο κ. Αλέξης Κούγιας, εκτός από πανύψηλος, να είναι και ο καλύτερος δικηγόρος του ηλιακού μας συστήματος, αλλά σε δηλώσεις που έκανε χτες φάνηκε να μπερδεύει την Ελένη Παπαδάκη με τη Λέλα Καραγιάννη.

Πράγματι, στο 7.50 του βίντεο που υπάρχει εδώ τον ακούμε να λέει ότι ο Λιγνάδης έδωσε σε αίθουσα το όνομα «της εκτελεσθείσης από τον Εμφύλιο κατά βάρβαρο τρόπο Καραγιάννη».

Ύστερα έφυγε επειδή είχε ένα ραντεβού στην οδό Ελένης Παπαδάκη.

* Η οθονιά είναι από τον ιστότοπο της Lenovo και μας λέει ότι το καινούργιο μοντέλο λάπτοπ έχει, ανάμεσα στα άλλα, θύρες και κουλοχέρηδες!

Kαι οι μεν θύρες είναι τα ports. Οπότε καταλαβαίνετε ότι οι κουλοχέρηδες είναι τα slots. Δηλαδή κοτζάμ μεγάλη εταιρεία καταφεύγει για τις μεταφράσεις σε μηχανάκια αντί να πληρώσει έναν μεταφραστή. Ή αντί -έστω- να βάλει έναν υπάλληλο να κοιτάξει τι βγάζει το μηχανάκι.

Ή αλλιώς, η εκδίκηση του κουλοχέρη.

* Δεν ξέρω αν το ξέρετε, αλλά στην Κύπρο γίνεται μεγάλη φασαρία επειδή το τραγούδι που επιλέχτηκε για να εκπροσωπήσει τη χώρα στη Γιουροβίζιον λέγεται El Diablo, και αυτό αναστατώνει κάποιους κουμπάρους.

Όπως διαβάζω, οι θεολόγοι ζήτησαν να αποσυρθεί το τραγούδι επειδή προάγει τη «σατανολατρεία» (ή σατανολατρία;) ενώ άλλοι απείλησαν να κάψουν το ΡΙΚ. Το οποίο ΡΙΚ απάντησε ότι το τραγούδι «εξιστορεί την περιπέτεια μιας κοπέλας που βρίσκει τον εαυτό της δέσμια σε μια σχέση εκμετάλλευσης μ’ έναν αλήτη, εξού και τον αποκαλεί «El diablo». Πρόκειται για την αιώνια πάλη του κακού με το καλό. Μέσα από αυτή την προβληματική σχέση με σύνδρομα Στοκχόλμης (…) και παρά την παράνοια που βιώνει, στο τέλος λάμπει πάντα η αλήθεια, όπου αποζητά βοήθεια για έξοδο και αποτίναξη των δεσμών σε μια πορεία για ελευθερία».

Αλλά η κοπέλα, κι ας είναι γένους θηλυκού η ίδια, βρίσκει τον εαυτό της δέσμιο μιας σχέσης -ή αλλιώς βρίσκεται δέσμια μιας σχέσης. Και πόσα σύνδρομα της Στοκχόλμης υπάρχουν άραγε, και μάλιστα μέσα στη ίδια σχέση;

Ο φίλος που το στέλνει απορεί επίσης για τον όρο «υποκουλτούρα» που χρησιμοποιούν οι θεολόγοι: «…καλύτερα να μην συμμετέχουμε καθόλου αν εκπροσωπούμαστε με την κάθε διαβολική υποκουλτούρα».

Μου λέει:
«Εδώ δεν ξέρω αν πρόκειται για μεζεδάκι. Αλλά την υποκουλτούρα, έχω την εντύπωση ότι την έχουν προλάβει οι κοινωνιολόγοι εδώ και πολλές δεκαετίες ενώ στη συγκεκριμένη περίπτωση νομίζω πως οι Κύπριοι θεολόγοι εννοούν την κατώτερης ποιότητας κουλτούρα.»

Όμως ενώ στην κοινωνιολογία πράγματι το «υποκουλτούρα» αποδίδει το αγγλ. subculture, η λέξη χρησιμοποιείται επίσης με τη σημασία «κουλτούρα υποδεέστερης ποιότητας» επίσης εδω και πολλές δεκαετίες -θυμάμαι πριν από 35 περίπου χρόνια που είχα γράψει ένα πύρινο άρθρο στον Ριζοσπάστη ενάντια στους φορείς της υποκουλτούρας.

* Κι ένα από το Ηράκλειο Κρήτης. Μου στέλνει ένας από τους ανταποκριτές του ιστολογίου σκρίνσοτ από τον ιστότοπο των ΚΤΕΛ:

Προσέξτε την τελευταία γραμμή κειμένου. Σχολιάζει ο φίλος:

Τι μπορεί να συνδέει την ιστοσελίδα αυτή με τα διάσημα σκοιλ ελικικου και μετζι του νεουκτη;
Μήπως το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ είχε διατελέσει και πρόεδρος της ΝΟΔΕ της ΝΔ στο Ηράκλειο;

* Σε άρθρο του Δ. Καμπουράκη γραμμένο τη μέρα πριν από την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή, διαβάζουμε:

Όταν ο Τσίπρας έχει καλέσει επισήμως τον Κυριάκο «να ζητήσει συγνώμη από τα θύματα του Λιγνάδη» λες και τα βίασε ο ίδιος ή κρατούσε φαναράκι στον βιασμό, τι άραγε θα ‘πρεπε να απαντήσει; «Λυπείμαι δια το επίπεδόν σας, ω αγαπητέ Αλέξιε;»

Η τελευταία πρόταση πρέπει να άρεσε πολύ στον Καμπουράκη, αφού την έβαλε και τίτλο του άρθρου. Προφανώς θέλησε, για κωμικό αποτέλεσμα, να εκφραστεί σε άπταιστη καθαρεύουσα -και το έκανε ακόμα πιο κωμικό αφού αγνοεί ότι έπρεπε να βάλει «λυπούμαι» και ότι το «λυπείμαι» είναι τύπος ανύπαρκτος.

* Η Lifo σε είδησή της για τον καταζητούμενο χρυσαβγίτη Χρήστο Παππά βάζει τη φωτογραφία του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά.

Δεν λέω ότι το έκαναν επίτηδες, αλλά βαρύ είναι.

* Από τη συζήτηση στη Βουλή για τη λιγναδιάδα δεν άκουσα πολλά αποσπάσματα -συν τοις άλλοις, με έπαιρναν διαρκώς τηλέφωνο. Πρόλαβα πάντως να ακούσω τον Δημήτρη Κουτσούμπα να λέει κάτι σαν «αναδύει τη σαπίλα του συστήματος».

Για τη σαπίλα μπορεί να έχει δίκιο, αλλά την αναδίδει. Δεν την αναδύει. Πολλοί τα μπερδεύουμε αυτά τα δύο.

* Φωτογραφία στην Καθημερινή με τίτλο Έκρηξη και με λεζάντα «Φωτιά ξερνά πίσω του το Σογιούζ 2 την στιγμή της ανάφλεξης στο Μπαϊκούρ του Καζακστάν».
Κι έτσι μαθαίνουμε πως εκτός από το Μπαϊκονούρ υπάρχει και Μπαϊκούρ. Να  σημειωθεί ότι σε θέματα εκρήξεων επικίνδυνο είναι και το Μπακούρ.

* Ο Νίκος Μαστοράκης (ο γνωστός από τα χρόνια της δικτατορίας) παρεμβαίνει σχολιάζοντας στο Φέισμπουκ. Έγραψε χτες για τη φυλάκιση Λιγνάδη το εξής ειρωνικό:

Aλλά οι γηραιοί χουντικοί δεν θα μάθουν ότι ο αλαζόνας γράφεται με ένα λ.
* Και κλείνω με ένα μη μεζεδάκι. Στέλνει φίλος το εξής απόσπασμα από την επιστολή των 285 αποφοίτων του Αρσακείου:

Οι πρόσφατες εξελίξεις αναφορικά με τα περιστατικά ψυχικής και σεξουαλικής βίας σε βάρος ανηλίκων, με φερόμενο θύτη εξωτερικό συνεργάτη του Αρσακείου Ψυχικού, ενεργοποίησαν την ευαισθησία και την απωθημένη μνήμη μας. Αποτελούμε μια ομάδα αποφοίτων από το 1994 έως το 2018 με ετερόκλιτες πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές καταβολές. Ωστόσο, η παρούσα παρέμβαση είναι αποτέλεσμα μιας πηγαίας επικοινωνίας που προέκυψε από κοινά μας βιώματα κατά τη φοίτησή μας σε αυτό το σχολείο, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος μιας κοινωνίας που αυτή τη στιγμή συγκλονίζεται από τις αποκαλύψεις.

Και μου γράφει: Δεν ξέρω αν έχεις ασχοληθεί, αλλά παλιά θυμάμαι όλοι να το γράφουν «ετερόκλητος».

Το έχουμε συζητήσει ασφαλώς αλλά δεν έχουμε αφιερώσει ειδικό άρθρο στο θέμα. Πράγματι, πολλοί γράφουν ακόμα «ετερόκλητος». Το ΛΚΝ αναγνωρίζει δυο διαφορετικές λέξεις, μία την αρχαία ετερόκλιτος, που σήμαινε τα ουσιαστικά «που σχηματίζουν ορισμένες πτώσεις σύμφωνα με κάποια άλλη κλίση ή συγχρόνως με δύο κλίσεις» και τη νεότερη ετερόκλητος, που δηλώνει ένα σύνολο (π.χ. ανθρώπων) με άσχετα μεταξύ τους στοιχεία, το οποίο είναι δάνειο από το γαλλ. héteroclite, που με τη σειρά του προέρχεται από το αρχαίο ετερόκλιτος αλλά με σφαλερή ταύτιση των λέξεων κλιτός και κλητός.

Ο Μπαμπινιώτης όμως δεν δέχεται ότι πρόκειται για δυο διαφορετικές λέξεις και θεωρεί λαθεμένο τον τύπο «ετερόκλΗτος». Προφανώς, οι απόφοιτοι του Αρσακείου θα έχουν ενστερνιστεί κάποιες μπαμπινιωτικές διδαχές σε θέματα ορθογραφίας, κι έτσι παρόλο που επί της ουσίας διαφωνούν με τον Μπαμπινιώτη, χρησιμοποιούν τη γραφη που εκείνος προτιμά.

Να σημειωθεί ότι στην ετυμολογία του το ΛΚΝ (αλλά και το ΜΗΛΝΕΓ, που το αντιγράφει) γράφουν λάθος τη γαλλική λέξη, hétéroklite ενώ είναι hétéroclite.

Ή μάλλον, ας κλείσουμε το σημερινό άρθρο με ένα μπαμπινιωτικό μιμίδιο. Όσο για τα γενέθλια του κορονιού, ΜΗΝ του ευχηθείτε «Χρόνια πολλά, και του χρόνου»!

 

Προσθήκη επί του πιεστηρίου:

Την Τετάρτη που μας πέρασε πολλοί πολίτες έγραφαν μηνύματα στον τοίχο της Προέδρου της Δημοκρατίας στο Φέισμπουκ, ζητώντας της να παρέμβει στο θέμα του απεργού πείνας. Έγραψα κι εγώ ένα σχόλιο, που ίσως επειδή ήταν εύστοχο, συγκέντρωσε εκατοντάδες λάικ. Ύστερα από μία ώρα το σχόλιό μου διαγράφτηκε «επειδή παραβιάζει την πολιτική της κοινότητας για τα επικίνδυνα άτομα».

Οπότε, έγραψα μια ανάρτηση στον τοίχο μου όπου επισημαινα το γεγονός αυτό της διαγραφής. Ταυτόχρονα ανέβασα ξανά το σχόλιό μου στον τοίχο της Προέδρου -πανομοιότυπο, με εξαίρεση μια μικρή διαφορά: δεν ανέφερα το όνομα του απεργού πείνας. Το νέο σχόλιο δεν διαγράφτηκε.

Χτες, πήρα από το Φέισμπουκ μια ειδοποίηση ότι τιμωρήθηκα για το απαγορευμένο μου σχόλιο με ποινή να μη μπορώ επί 30 ημέρες να βάζω διαφημίσεις και να βγαίνω σε λάιβ. Μικρό το κακό, ποτέ δεν το έκανα. Λίγες ώρες αργότερα, πήρα μια δεύτερη ειδοποίηση ότι τιμωρήθηκα για τη δημοσίευση στην οποία ανέφερα ότι μου είχαν διαγράψει το σχόλιο, με ποινή να μη μπορώ ούτε να δημοσιεύω, ούτε να σχολιάζω επί 24 ώρες. Πάλι μικρό το κακό, αλλά αν συσσωρευτούν κι άλλες τέτοιες ποινές ο λογαριασμός μπορεί να καταργηθεί. Πολλή δημοκρατία!

Advertisement

458 Σχόλια προς “Κορονογενεθλιακά μεζεδάκια”

 1. Ω… σοβαρά, πολύ σοβαρά ζητήματα σήμερα.

 2. Παναγιώτης Κ. said

  Ζουράρις! 😦

 3. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Ο Καμπουράκης είναι ένας καλός δημοσιογράφος (όχι, δεν είμαι θαυμαστής του!) και ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να «λυπείμαι δια το επίπεδόν σας» εκ μέρους του. Πιθανότατα είναι χιουμοράκι για τον βαθμό γλωσσικής επάρκειας Τσίπρα και Μητσοτάκη 🙂
  Καλημέρα σας!

 4. Παναγιώτης K. said

  Όταν στοιχίζεις στο Δημόσιο 600 χιλιάδες τον χρόνο απαιτείται σοβαρότητα και όχι…πόζα!
  Αυτό νομίζω.
  Η παρατήρησή μου είναι γενική και όχι μόνο για τον συγκεκριμένο.

 5. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Δεν φταίνε καθόλου οι γηραιοί χουντικοί που γαυγίζουν. Φταίνε αυτοί που τους δίνουν σημασία, αναπαράγουν τις πορδές τους και τους δίνουν σημασία.. (Την εμεσματική αηδία την έχω από εκείνα τα χρόνια και δεν επιθυμώ καθόλου να την αμβλύνω..)

 6. atheofobos said

  Απορώ πως σου ξεφεύγουν κάτι τέτοια μεζεδάκια!
  Α. Τσίπρας στη Βουλή: «ναι μεν μειώσαμε τη μέγιστη ποινή από 20 σε 15 χρόνια φυλάκισης, αλλά αυξήσαμε το χρόνο που εκτίουν από 1/3 σε 2/5, άρα αυστηροποιήσαμε το νόμο».
  Και ο καταδικασμένος για κακούργημα υπολόγισε ενθουσιασμένος πως με την αυστηροποίηση θα βγει νωρίτερα! (20×1/3=6,7 ενώ 15×2/5=6,0! )

 7. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πολλά λάθη σε μια πρόταση: Δεν δολοφονήθηκε στον εμφύλιο η Ελένη Παπαδάκη αλλά στα Δεκεμβριανά. Λεπτομέρειες, θα μου πείτε, για τον «ψηλό».

 8. ioannis moisiadis said

  Τι σχόλιο κάνατε; Για όσους δεν έχουν Fb.

 9. Γιάννης Κουβάτσος said

  3: Όποτε μπλέκει με καθαρεύουσες ο Καμπουράκης, τα θαλασσώνει, Γιώργο:

  «Όσο ο Τσίπρας εισπράττει … τα επίχειρα της σωστής πολιτικής του Αλαβάνου, θα ανεβαίνουν τα ποσοστά …»
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.sarantakos.com/language/kambur.html&ved=2ahUKEwielI2I0InvAhWMOuwKHemIAYYQFjAAegQIARAC&usg=AOvVaw33byW65wFawP84hP1EgBnE&cshid=1614413909725

 10. Πουλ-πουλ said

  «Δεν έχω τσεκάρει την ορθότητα των τύπων»
  Ορθά πράττεις. Το πολύ το τάκα-τάκα…..

 11. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @6.Δηλαδή,; Ο Κουφοντίνας προβλέπεται να αποφυλακιστεί σε λίγα χρόνια; Δεν ισχύει εκείνο το «όταν λέμε ενδεκάκις ισόβια, εννοούμε -έστω και άπαξ- ισόβια;».

 12. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  3 Γιώργο, δεν έχω την ίδια γνώμη. Φιγουρατζής είναι. Τα «ιστορικά» βιβλία του, αν κρίνω από το ένα που έχω διαβάσει (για τον Παπουλάκο) είναι πολύ ρηχά.

  6 Κι όμως, έχει δίκιο ο Τσίπρας -γιατί οι περισσότεροι δεν καταδικάζονται με την ανώτατη. Ένας που θα καταδικαστεί πχ 12 χρόνια, θα εκτίσει περισσότερο χρόνο (γενικά, όποιος καταδικαστεί από 18 και κάτω).

  7 Να το χαρίσουμε αυτό σε όσους θεωρούν ότι τα Δεκεμβριανά είναι το πρελούδιο του εμφυλίου.

  8 Το σχόλιο που έκανα στον τοίχο της ΠτΔ και κόπηκε ύστερα από μία ώρα από το ΦΒ και μου απέφερε την πρώτη ποινή, ήταν:

  Αξιότιμη και αγαπητή κ. Πρόεδρε της Δημοκρατίας, θα ήταν τραγικό για τη χώρα, άδικο για Σας και πλήγμα για το κράτος δικαίου να σπιλωθεί η προεδρία Σας με τον πρώτο νεκρό απεργό πείνας.

  Με όλο το θάρρος της μεγάλης εκτίμησης προς το πρόσωπό Σας, Σας εξορκίζω να πάρετε θέση!

 13. Χρήστος Π. said

  7 Ναι το πρόσεξα κι εγώ αυτό, έμπλεξε τη Παπαδάκη που δολοφονήθηκε στα Δεκεμβριανά με περίεργη σύλληψη όσο και τραγικό τρόπο από την ΟΠΛΑ, με τη Λέλα Καραγιάννη ηρωϊκό θύμα των Γερμανών. Δεν φαντάζομαι να ξέρει πολλά πράγματα πέρα από τα νομικά του και ό,τι δουλεύει καλά ο Κούγιας.

  Τώρα γιατί ξαφνικά αποφάσισε ξαφνικά να τιμήσει τη Παπαδάκη αλλά και τις ανόητες ως συνήθως αντιδράσεις της αριστεράς, πολλά λέγονται. Είχα ακούσει μια συνέντευξη του Λιγνάδη που δεν είχα ποτέ για δεξιό, ειδικα τον πατέρα του, αλλά ίσως κάνω λάθος, δεν ξέρω. Υποψιάστηκα ότι αντί να τιμήσει τη Παπαδάκη ήθελε περισσότερο να εκδικηθεί ή να ικανοποιήσει μια βεντέτα με τους ηθοποιούς που την έδωσαν. Η εμμονή του με το Τσαγανέα πχ, κλπ. Πολλοί ΕΑΜικοί την ζήλευαν και την κατηγορούσαν αλλά δεν γνωρίζουμε ποιός την έδωσε ξερά στη Πολιτοφυλακή που έστειλε ένα άσχετο φοιτητή της ΕΠΟΝ Ιατρικής να τη συλλάβει. Όταν συνελήφθη πάντως, ήταν στο σπίτι του ΕΑΜικού Δ. Μυράτ και άλλους ηθοποιούς του ΕΑΜ έπαιζαν χαρτιά κλειδαμπαρωμένοι με τις μάχες να μαόνονται.

  Η βρώμα που θα αναδυθεί από την υπόθεση παιδεραστίας δεν πρόκειται να καλυφθεί ούτε με Δεκεμβριανά, ούτε με πτώματα, ούτε με οξυζενέ….

 14. sarant said

  11 Ο Κουφοντίνας προβλεπόταν βάσει νόμου να βγει φέτος. Η ΝΔ το άλλαξε σε 22 χρόνια άρα το 2024. Αλλά θα βγει νεκρός, φοβάμαι, σε λίγες μέρες ή ώρες.

 15. sarant said

  13 Χρηστάρα, γιατί ο Δ. Λιγνάδης να έχει εμμονή με τον Τσαγανέα, που έχουν τόσο μεγάλη διαφορά χρονική;

 16. Χριστοδούκας said

  Καλημέρα σας.

  Η χρήση του όρου «ευπατρίδης» σ’ αυτό το άρθρο για τον εκλιπόντα Ιωάννη Μαζαράκη Αινιάν θεωρείται λανθασμένη; Η λέξη δεν σημαίνει πατριώτης όπως καταλαβαίνω ότι αφήνεται να εννοηθεί αλλά ο έχων ευγενική καταγωγή, ο αριστοκράτης ή ο πατρίκιος, με άλλα λόγια. Κυριολεκτικά είναι αυτός που έχει καλό πατέρα.

  https://www.kathimerini.gr/culture/athinaika-plus/561274066/ioannis-mazarakis-ainian-enas-akoyrastos-ergatis-tis-patridas/

 17. sarant said

  16 Δεν το λέει ακριβώς (και μόνο) με τη σημασία του πατριώτη. Το ΛΚΝ λέει ότι ευπατρίδης είναι «χαρακτηρισμός ατόμου που συνδυάζει την αριστοκρατική καταγωγή με την ευγένεια του χαρακτήρα και με την πνευματική καλλιέργεια». Ο Μπαμπινιώτης έχει την αριστοκρατική καταγωγή και, σε δεύτερη σημασία, μεταφορικά, τη μεγάλη προσφορά κτλ.

  Οπότε, θα το δεχόμουν.

 18. atheofobos said

  12
  Αυτό που λες θα ήταν σωστό αν άλλαζε μόνο το κλάσμα. Αν λοιπόν με τον προηγούμενο νόμο αντί για το ανώτατο 20 χρόνια τον καταδίκαζαν σε 12 χρόνια, γιατί με τον νέο των 15 να τον καταδικάσουν πάλι με 12 και όχι αναλογικά με 9;

 19. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @14. Ξέρω, Νίκο, ότι θα σε πληγώσω αλλά εγώ τον θέλω ζωντανό, και όσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια μέσα. Πραγματικά ισόβια. Έχω, όμως κάποια ανεπίσημη μεν, αλλά από «ενημερωμένους κύκλους'» (πώς αλλιώς να το πώ; 🙂 ) πληροφόρηση, ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να υποχωρήσει..

 20. Λεύκιππος said

  ….«τις ταινίες της Βουγιουκλάκης» και οι κάπως νεότεροι τους θαυμαστές και τις θαυμάστριες «της Βανδής»…..και τα παιδιά της Λαζαρίδους.

  Όσο για τον κορονοϊό…….Happy birthday to him……..🤣🤣🤣

 21. Χαρούλα said

  Καλημέρα!
  Όποις κατάλαβε τον Ζουράρη, ας το πεί και σε μένα!🤔

  Τελικά στα γυναικεία επίθετα έχουμε γενική; Και ποιά είναι; Με ς ή κανονική γραφή, άνευ; Δυστυχώς το γυναικείο επίθετο είναι ήδη στην γενική. Μην το διπλογενικοποιούμε😊!

 22. gran said

  Συχνότερα ταλαιπωρείται η περίφημη πλατεία Βάθη(ς) .

 23. Χρήστος Π. said

  15 Αυτό υποψιάζομαι Νίκο, ότι ίσως κάτι έχει παιχτεί με το πατέρα του… Ο Τάσος Λιγνάδης τους ήξερε τους παλιούς ηθοποιούς, στέλέχη οργανώσεων από τη κατοχή, κλπ. Μιλούσε γι αυτούς μάλιστα. Οπότε υποθέσεις κάνω. Ξέρω άτομα που είχαν επαφές με το Τάσο Λιγνάδη και θα ρωτήσω όμως

 24. sarant said

  18 Δεν είναι η επιβαλλόμενη ποινή συνάρτηση της ανώτατης.

 25. Χριστοδούκας said

  @17

  Ευχαριστώ για την απάντηση. Βέβαια, οι τίτλοι ευγενείας έχουν καταργηθεί συνταγματικά για τους Έλληνες πολίτες (απ’ όσο ξέρω και καταλαβαίνω τουλάχιστον) και ταυτόχρονα η λέξη μού βγάζει μια έντονη ταξικότητα μέσω της σύνδεσης καταγωγής με πεπραγμένα που υπονοεί. Αυτός είναι και ο λόγος που μού κακοφάνηκε. Εκτός αυτού, το ίδιο το κείμενο μιλάει για την χαμένη κυριολεκτική σημασία και ίσως παραπέμπει στον χωρισμό της Αθήνας από τον Θησέα; Τέλος πάντων.

 26. ΚΩΣΤΑΣ said

  7, 12γ
  Ο εμφύλιος ανεπίσημα άρχισε το 1943, επί κατοχής ακόμη. Επίσημα το 1946. Και τα Δεκεμβριανά τί ήταν, πανηγύρι ειρήνης; Να ήταν αυτό το λάθος του Κούγια…

 27. Γιάννης Κουβάτσος said

  26: Επίσημα ο εμφύλιος ξεκίνησε το 1946,Κώστα. Τα πρελούδια και τα ανεπίσημα και τα προανεπίσημα δεν έχουν τελειωμό, αφού για πολλούς ο εμφύλιος ήταν συνέπεια και συνέχεια του εθνικού διχασμού. Μην αλλάξουμε τώρα τα γεγονότα, επειδή έτσι βολεύει τους αρπακολλατζήδες Κούγιες.☺

 28. sarant said

  26 Ναι, αυτό το προσπέρασα.

  Θα λείψω για μερικές ώρες.

 29. …Πώς έλεγε ο άλλος για μια τριμελή επιτροπή από πέντε-έξι άτομα;…

  ο άλλος διεθνής ποδοσφαριστής ομάδας του ΠΟΚ ήτανε , ο Αρδίζογλου ή ο Βαμβακούλας.

 30. Epaminondas Papayannis said

  Και ο «δάσκαλος τής γενιάς μας» Ηλίας Πετρόπουλος έχει γράψει τα ίδια για τον Άρη τον Βελουχιώτη («Ο κουραδοκόφτης», «Νεφέλη», Αθήνα 2002). Να πιθανολογήσουμε ότι ο βουλευτής ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης διαβάζει Ηλία Πετρόπουλο;
  Για την ιστορία, ο διαγραφείς Άρης ο Βελουχιώτης αποκαταστάθηκε το Σάββατο 23 Ιουνίου 2018 μόνον πολιτικά, όχι κομματικά!

  Δεν νομίζω να αμφισβητείται ότι ο Κωνσταντίνος Ζουράρις αποτελεί το μεγαλύτερο «εφιάλτη» για τους διερμηνείς που αποδίδουν στη νοηματική τις ομιλίες βουλευτών.

 31. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Ας μην τον αγαπούσα τόσο πολύ τον Ζουράρι (Ολογράφως: Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης) και θα του έλεγα εγώ, ποιός ήταν ο ιερομάρτυρας του Γένους και Πρωτουργός! 🙂

 32. π2 said

  Ορθώς έχεις Νίκο την αίσθηση ότι έχει περάσει πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από έναν κορονοχρόνο. Η αίσθηση του χρόνου σε συνθήκες εγκλεισμού έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Στη διάρκεια της ημέρας, καρφωμένοι όλοι στις οικιακές οθόνες μας, με σύγχυση χρόνου δουλειάς και χρόνου λογής λογής περισπασμών, έχουμε νομίζω όλοι την αίσθηση ότι ο χρόνος τρέχει πιο γρήγορα, με την έννοια ότι δεν προλαβαίνουμε τίποτε. Στη μακρά διάρκεια, όταν αναλογιζόμαστε τον χρόνο, η ακριβώς αντίθετη αίσθηση, ότι ο χρόνος κυλά πολύ αργά και τίποτε δεν γίνεται είναι νομίζω κυρίαρχη.

 33. ΣΠ said

  Καλημέρα.

  Η ώχρα – ochre στα αγγλικά – έχει ως βάση το τριοξείδιο του σιδήρου που της δίνει το χαρακτηριστικό ομώνυμο χρώμα και χρησιμοποιείται ως χρωστική.

 34. Γιάννης Κουβάτσος said

  30: Δεν τους κουράζει καθόλου. Όταν λέει τέτοια, κάνουν τη γνωστή παλινδρομική χειρονομία και οι κωφοί συμπολίτες κατανοούν πλήρως τα λεγόμενα του Ζουράρεως.

 35. Σχετικά με την ώχρα, στα μέρη μου έχει αρκετές πέτρες από ώχρα, ειδικά μέσα στην θάλασσα. Ενας ιταλός αρχιτέκτονας, τις έβγαζε, τις έτριβε (εύκολο) και έβαφε με το αυθεντικό χρώμα ώχρας όπως κάνανε οι παλιοί.

 36. ΚΩΣΤΑΣ said

  27 Άστο, Γιάννη, δεν είναι ώρα να μιλάμε για εμφύλιο. Όλα τα λεφτά στα σημερινά μεζεδάκια είναι ο Ζουράρις. Καλά λέει ο Παναγιώτης, αυτόν τον πληρώνουμε εμείς οι φορολογούμενοι ένα σωρό ευρώ το χρόνο. Καλά, εσείς τουλάχιστο κάνετε απόσβεση, κατανοείτε πλήρως τις μλκς του. Εγώ και η Χαρούλα που δεν καταλαβαίνουμε τίποτα, τί φταίμε να πληρώνουμε τζάμπα παράδες; 🤣🤣🤣

 37. ΣΠ said

  29
  Ο Βαμβακούλας ήταν.

 38. π2 said

  Στα του Αρσακείου, άξια σχολιασμού είναι και μια αποστροφή της απάντησης του Μπαμπινιώτη στην καταγγελία των 258:

  Συνεπής προς τη χθεσινή μου ανακοίνωση σάς ενημερώνω ότι με σημερινή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας υποβλήθηκε αυθημερόν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών Αναφορά με αίτημα να κληθούν ένας προς έναν οι 285 απόφοιτοι των Αρσακείων Σχολείων που υπογράφουν την επίμαχη ανακοίνωση, η οποία διοχετεύθηκε στα ΜΜΕ, προκειμένου να συγκεκριμενοποιήσουν τις καταγγελίες τους ώστε να διερευνηθούν αυτές αρμοδίως από την Εισαγγελία Αθηνών.

  Η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία θα παρακολουθεί στενά τη διαδικασία και θα συνδράμει το έργο των εισαγγελικών αρχών με οποιονδήποτε τρόπο τής ζητηθεί.

  Αυτό το «ένας προς έναν», μάλλον περιττό νοηματικά, αποπνέει κατά τη γνώμη μου εκνευρισμό και διάθεση εκδικητικότητας. Το νόημα δεν είναι «επιθυμώ την πλήρη διαλεύκανση». Το νόημα είναι «Έτσι μου είστε; Θα σας τρέξω όλους, έναν προς έναν».

 39. Γιάννης Κουβάτσος said

  32: Πολύ σωστά. Αυτό είναι και το κυρίαρχο, ίσως, θέμα στο «Μαγικό βουνό» του Τόμας Μαν.

 40. # 33

  Οσον αφορά την τεχνητή ώχρα, σαν… μπογιατζής, προ καιρού είχα δώσει οδηγίες στο 24ωρο του :

  Η καλή ώχρα από το πόσο μαύρο βάζεις μέσα εξαρτάται.

 41. Γιάννης Κουβάτσος said

  36: Καταλαβαίνουμε τις ζουραριές; Μας προσβάλλεις. 15.000 Θεσσαλονικείς τον ψηφίσανε, σ’ αυτούς απευθύνσου.☺

 42. ΣΠ said

  Το λινκ στο άρθρο του Καμπουράκη οδηγεί σε άλλο άρθρο. Το σωστό λινκ είναι αυτό
  https://www.liberal.gr/apopsi/lupeimai-dia-to-epipedon-sas-o-agapite-alexie/358920

 43. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @27. Πολύ θα του έπεφτε να ήταν αρπακολλατζής, Γιάννη. Άνθρωπος που μπερδεύει την Καραγιάννη με την Παπαδάκη, είναι ΠΑΝΑΣΧΕΤΟΣ (τουλάχιστον στην ιστορία της Κατοχής και του Εμφυλίου)..

 44. Καλημέρα,
  Ο χρόνος περνάει, η ώρα δεν περνάει, λέμε στο χωριό μου!

  (Για άλλα, αργότερα, από κομπιούτα)

 45. ΣΠ said

  Πράγματι, το google translate μεταφράζει το slots σε κουλοχέρηδες.
  https://translate.google.rs/?hl=el&tab=wT&sl=en&tl=el&text=slots&op=translate

 46. ΣΠ said

  Να σημειωθεί ότι σε θέματα εκρήξεων επικίνδυνο είναι και το Μπακούρ.

  Δεν το κατάλαβα αυτό.

 47. Εντυπωσιάστηκα που θυμάται κι άλλος ότι το κοσμοδρόμιο του (νυν) Καζαχστάν είναι το Μπαϊκονούρ 🙂

 48. 46 Και τα μπακούρια εκρήγνυνται 🙂

 49. ΣΠ said

  Χρειάστηκε να ψάξω στην Wikipedia για να βρω τι είναι το SLAPP lawsuit στο μιμίδιο με τον Μπαμπινιώτη.

 50. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το ΣΕΗ διαγράφει τον Λιγνάδη. Ορίστε, απέκτησε και κάτι κοινό (το μόνο) με την Ελένη Παπαδάκη:
  https://www.efsyn.gr/tehnes/art-nea/283324_somateio-ellinon-ithopoion-diagrafei-ton-dimitri-lignadi

 51. Νικοκύρη, καλά έκανε και σου θύμισε και κάποιος άλλος το προηγούμενο βιβλίο σου, μπας και το βάλεις κι αυτό δεξιά, στη σωστή σειρά.

 52. Pedis said

  Κι όπως έχει αποδείξει η Ιστορία μας οι δεξιοί ηγέτες πατριώτες θα βρεθούν με αυταπάρνηση και αλτρουϊσμό στην πρώτη γραμμή. Για τον κώλο τους.

 53. dryhammer said

  52τελος. Κάνουν κι εδώ πρωκτικό τεστ για τον κορονοϊό;

 54. Pedis said

  Γιατί διαβόητος;

  Η γαλλική κυβέρνηση αναζητά επειγόντως εταιρική χορηγία για να αποκτήσει το χειρόγραφο του διαβόητου Mαρκήσιου ντε Σαντ «Οι 12 μέρες των Σοδόμων», αξίας 4,5 εκατομμυρίων ευρώ, για την Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας.

  https://www.efsyn.gr/tehnes/art-nea/283095_o-nte-sant-kai-ta-sodoma-ton-45-ekat-eyro

 55. Χρήστος Π. said

  27 Τι λε ρε παιδί μου, όλοι οι δεξιοί πάντα για το πρωκτό τους είναι, το δίδαξε η… ιστορία. Για πε μας για τους αριστερούς τι λέει η ιστορία; Είναι για τη μαλαπέρδα ή δεν είναι;

 56. Χρήστος Π. said

  Στο #52 αι μαλαρπέδαι…

 57. Ας πει κάποιος στους συντάκτες της ΕφΣυν, και άλλων μέσων, ότι το μεταβατικό «παραιτώ» φτιάχτηκε ειρωνικά για να δείξει ότι ο προϊστάμενος, ζητά μη δημοσίως από τον υφιστάμενο να υποβάλει την παραίτησή του, για να μη φανεί ότι τον απολύει ή τον «απαλλάσσει από τα καθήκοντά του». Εν προκειμένω, ο Ζέρβας ρητά και δημοσίως απάλλαξε από τα καθήκοντά της τη μία, και ζήτησε την παραίτηση του άλλου, οπότε ο τίτλος «Τους… παραιτούν μετά τον σάλο» δεν στέκει. Τους απολύουν είναι ο ορθός.

 58. Pedis said

 59. Μαρία said

  38
  Το διοχετεύτηκε αντί του δημοσιεύτηκε μόνο σε μένα φαίνεται αδόκιμο;

 60. Μαρία said

  58
  Αυτό το πήρες είδηση; https://www.avgi.gr/diethni/380540_epiki-gkafa-parethese-frasi-apo-miky-maoys-nomizontas-oti-einai-stihos-toy-danti

 61. 59: Το έδωσαν κάποιοι εννοεί. Σε αρμονία κι αυτό με τον απειλητικό – εκδικητικό τόνο της ανακοίνωσης. Η Κουτσούμπα περίλαβε μια πρώην διευθύντρια: https://www.facebook.com/dkoutsoumpa/posts/2933119373634757

 62. Pedis said

  # 60 – Ναι 😂. Imbecille. Υφυπουργός (= sottosegretario -> όχι αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας) Παιδείας και … Λεγκίστας. Τι καταλαβαίνεις;

 63. Pedis said

 64. Νίκος Μαστρακούλης said

  60: Σαν να λέμε, «Όπως έγραψε ο θείος Πλάτων, ‘Ζμπαρακουάκ!'» ¨)

 65. @ 7 Γιάννης Κουβάτσος

  >>Δεν δολοφονήθηκε στον εμφύλιο η Ελένη Παπαδάκη αλλά στα Δεκεμβριανά.

  Αυτό, είναι μια παραδεδεγμένη περιοδολόγηση της μεταπολεμικής εποχής; Δεν μπορούμε όλες τις αντιπαραθέσεις έως και εκτελέσεις εκ μέρους των παρατάξεων να τις εντάξουμε –έστω λεκτικά– στον Εμφύλιο; Ανεξάρτητα, βέβαια, από το αντάρτικο και ό,τι επακολούθησε, αλλά και μαζί;

 66. Αργυρώ said

  Για ένα ακόμα Σαββάτο, ο αγαπητός σε όλους μας κ. Σαραντάκος μεροληπτεί ασυστόλως…

  1) Ελέγχει τον 80χρονο Νίκο Μαστοράκη γιατί έγραψε τον «αλ(λ)αζόνα με δύο λάμβδα, αγνοώντας πως όλος ο 19ος αιώνας έτσι έγραφε την λέξη: «αλλαζών». Ακόμη κι ο μέγας Κωνσταντίνος Βαρβάτης
  με δύο λάμβδα την γράφει
  στο μνημειώδες Ιταλο-Ελληνικό Λεξικό του

  2) Κι ενώ ο κύριος Νίκος επισημαίνει το πταίσμα του γερο-Μαστοράκη, επειδή στα νιάτα του υπήρξε φίλος του Σπυράκου Ζουρνατζή, δεν βγάζει άχνα για τις 3 (τρείς!) φοβερές αγραμματοσύνες της αγαπημένης του Προεδρίνας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στον τοίχο της οποίας έγραψε το σχόλιο που προκάλεσε την ποινή από το Facebook: «ΓιάνενΝα», «ΚαΛιρρόη» και «ΜΕικτό»!..

  3) Η πλέον κραχτή μεροληψία του κ. Σαραντάκου στα σημερινά μεζεδάκια αφορά την αγαπημένη του «Εφημερίδα των Συντακτών». Στο προχθεσινό της φύλλο (Πέμπτη 25/2) η «Εφ.Συν.» ανέφερε την είδηση για το χειρόγραφο των «120 Ημερών στα Σόδομα» που θέλει να αγοράσει το Γαλλικό Κράτος, αναφέροντας ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ (!) ότι ο τίτλος του αριστουργήματος του Θείου Μαρκησίου είναι 12 μέρες, αντί του ορθού 120!..

  Εννοείται ότι αυτή την φοβερή αγραμματοσύνη της «Εφημερίδας των Συντακτών» δεν την πήραν χαμπάρι ούτε ο λαλίστατος μπολσεβίκος σχολιαστής Pedis που μνημονεύει την είδηση στο σχόλιο 54, αλλά ούτε και ο πολυδιαφημισμένος για την σοφία του σχολιαστής Στάζυμπος που αναφέρεται στην είδηση στο σχόλιο 57 διορθώνοντας ένα πταίσμα της «Εφ.Συν»

 67. @ 38
  @ 59 Μαρία

  >> …οποία διοχετεύθηκε στα ΜΜΕ…

  Τι πρόταση έχουμε; Εννοείται, αν θέλουμε να αποφύγουμε κάτι (διαρρέω κάτι / επικοινωνώ κάτι) που ο συγκεκριμένος συντάκτης δεν θα δεχόταν.

 68. π2 said

  61: Ωραία η διευθύντρια. Εμμέσως πλην σαφώς λέει τους καταγγέλλοντες φασίστες.

 69. Μαρία said

  67
  Το έγραψα ήδη: δημοσιεύτηκε.

 70. Μαρία said

  68
  Εμείς όμως που δεν έχουμε φουμπού δεν μπορούμε να τη δούμε την ωραία.

 71. Pedis said

 72. Μαρία said

 73. π2 said

  70: Oύτε εγώ έχω φουμπού αλλά ανοίγει το λινκ.

 74. Νίκος Μαστρακούλης said

  Ο νόμος δεν ισχύει γι’ άλλους, αλλά για όλους. Ατυχής η αβλεψία.
  https://imgur.com/9KTvgEj
  https://www.avgi.gr/politiki/380588_otan-o-ethnarhis-tis-nd-edose-hari-ston-hristo-roysso

 75. @ 26 ΚΩΣΤΑΣ

  Σωστό.

 76. rogerios said

  @47: Αγαπητέ Δύτη, όχι απλώς θυμούνται ορισμένοι το Μπαϊκονούρ, αλλά και εκπλήσσονται που γράφεις για «κοσμοδρόμιο του Καζαχστάν». Μπορεί το Μπαϊκονούρ να βρίσκεται εντός της επικράτειας του Καζακστάν, αλλά το κοσμοδρόμιο (και η πόλη που οικοδομήθηκε δίπλα του) είναι υπό ρωσικό έλεγχο (και θα συνεχίσει να είναι τουλάχιστον έως το 2050), βάσει διμερούς συμφωνίας. Κατά συνέπεια, πρόκειται για κοσμοδρόμιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας [έως το 2016 ήταν, άλλωστε, το μόνο ρωσικό κοσμοδρόμιο. Το νέο που φτιάχτηκε στην Περιφέρεια Αμούρ (Βοστότσνι ή, σε μετάφραση, «Κοσμοδρόμιο της Ανατολής»), σχεδόν υπολειτουργεί προς το παρόν].

 77. Μαρία said

  73
  Σε μένα όχι. Μου ζητάει εγγραφή.

 78. ΣΠ said

  77
  Δέσποινα Κουτσούμπα
  Προς την Γυμνασιάρχη του Αρσακείου:
  Προφανώς ήσασταν γυμνασιάρχης και όταν ο κατηγορούμενος για παιδοβιασμούς Δ. Λιγνάδης δίδασκε στους μαθητές και τις μαθήτριες θέατρο. Αλλά δεν σας συγκλονίζει που επί μια δεκαετία είχατε έναν τέτοιο διδάσκοντα στο σχολείο σας (1990-2002). Δεν σας σοκάρει, δε νιώθετε την ανάγκη να ζητήσετε μια συγνώμη που δεν πήρατε χαμπάρι τι γινόταν. Σοκάρεστε από αυτά που λένε οι απόφοιτοι, και τους απευθύνεστε με τα λόγια ενός εκπαιδευτικού που τους αγαπάει. Σωστά. Η φυσιολογική συνέχεια θα έπρεπε να είναι τι λάθος έγινε στο σχολικό περιβάλλον και δεν μπορούσαν τα παιδιά να μιλήσουν τότε. Αντί να αναρωτηθείτε αυτό, τους ζητάτε να αποσύρουν την υπογραφή τους από το κείμενο! Ξέρετε, πολύ καιρό αναρωτιόμουν πώς και γιατί αυτά που τώρα λένε οι πρώην μαθητές δεν τα έλεγαν και τότε, τι στην ευχή κλίμα είχε στο εσωτερικό της η σχολική κοινότητα για να μη μιλάνε τότε τόσα παιδιά. Με αυτή την ανάρτηση μου το απαντήσατε

  Έφη Ταμπακάκη
  Κυρίες απόφοιτες και κύριοι απόφοιτοι,
  είμαι η Έφη Ταμπακάκη, η δασκάλα σας. Όχι μόνο η δική σας αλλά και εκατοντάδων άλλων παιδιών στα 30 χρόνια της εκπαιδευτικής και προπάντων παιδαγωγικής μου πορείας.
  Πολλούς από εσάς σας είχα μαθητές κα μάλιστα πολυαγαπημένους· αν εσείς δεν το θυμάστε, το θυμάμαι εγώ πολύ καλά. Καθεμία και καθένα σας ξεχωριστά. Με το όνομά σας, τις έγνοιες, τις χαρές και τα ζόρια σας. Το χαμόγελο και το δάκρυ σας, που πάσχιζα να είμαι δίπλα του. Κι είμαι περήφανη γι’ αυτό.
  Με τεράστια έκπληξη και απορία στην αρχή διάβασα την Τετάρτη το κείμενό σας. Τα συναισθήματα αυτά μετατράπηκαν σε αμηχανία, πίκρα και απελπισία, όταν την Πέμπτη είδα τα ονόματά σας και σας αναγνώρισα.
  Αλήθεια «σας εξοργίζουν οι ισχυρισμοί ότι δεν έγινε τίποτα από τα παραπάνω αντιληπτό από το υπόλοιπο εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό»! Πιστεύετε λοιπόν ότι οι δάσκαλοί σας, άρα κι εγώ, γνώριζα – όπως λέτε– ότι κάποιος σάς κακοποιεί με οποιονδήποτε τρόπο, έστω και ελάχιστο, και έμενα βουβή και άπρακτη!
  Η έγνοια μου για τον καθένα ξεχωριστά από σας ως προσωπικότητα και η προσπάθεια να σας μάθω –όσο ξέρω κι όσο μπορώ– να ανοίξετε τα φτερά σας και να πετάξετε προς το αύριο, και η αγωνία μου ακόμα και σήμερα να μαθαίνω πώς ζείτε και τι κάνετε προφανώς δεν έγινε αντιληπτή. Κι αυτό μάλλον είναι επιτυχία, μιας και ο δάσκαλος πρέπει να αφήνει χώρο στα παιδιά του. Μα η πεποίθησή σας ότι γνώριζα και συγκάλυπτα (ή μήπως ότι κι εγώ άσκησα οποιουδήποτε είδους βία πάνω σας;) με εκμηδενίζει ως οντότητα· ως γυναίκα, ως μάνα, ως δασκάλα, ως προσωπικότητα, ως άνθρωπο. Στο όνομα ποιας συναδελφικότητας μπορεί ο δάσκαλος να συγκαλύψει την πάσης φύσεως κακοποίηση του πιο ιερού γι’ αυτόν προσώπου, του μαθητή του, ενός παιδιού, του παιδιού του;
  Με το κείμενό σας αμφισβητήσατε τριάντα και πλέον χρόνων προσπάθειας να είμαι «δασκάλα», να είμαι άνθρωπος. Αμφισβητήσατε τα ιδανικά για τα οποία αγωνίζομαι, όχι μόνο τριάντα χρόνια, μα από τότε που άρχισα να έχω ιδανικά
  Θέλω να πιστεύω ότι τα ονόματά σας βρέθηκαν κάτω από αυτό το κείμενο από απερισκεψία. Σας ζητώ λοιπόν να με αποκαταστήσετε στον καθρέφτη του εαυτού μου πρώτα από όλα, αλλά και των σημερινών μου μαθητών – αυτών που είναι οι πραγματικοί καθημερινοί κριτές μου –, των γονιών τους και της κοινωνίας, αποσύροντας την υπογραφή σας και την πεποίθησή σας ότι κακοποίησα ή γνώριζα και συγκάλυπτα.
  Κι αν γνωρίζετε ενόχους, υποδείξτε τους, αποκαλύψτε τους ευθαρσώς και επωνύμως, ώστε να επιληφθούν οι αρμόδιοι και να αποδοθεί δικαιοσύνη, πρώτα από όλα ως ελάχιστη ηθική ικανοποίηση για τα θύματα, αλλά και για να λειτουργήσει καθαρτικά και αποτρεπτικά, και για να διαφυλάξετε πια τα δικά σας παιδιά –κάποιοι ίσως κιόλας να έχετε– από κάθε λογής κακοποίηση του σώματος, του μυαλού ή της ψυχής τους. Και σε αυτήν την ενέργειά σας θα είμαι μαζί σας.
  Αλλά η κοπαδοποίηση και η συλλογική ευθύνη, όπως την καταλογίζετε, είναι γνώρισμα ιδεολογιών και πρακτικών που ζεσταίνουν το αυγό του φιδιού. Και θέλω τουλάχιστον να πιστεύω ότι οι μαθήτριες κι οι μαθητές μου το δεν το επωάζουν.
  Μιλώ για μένα, αλλά ξέρω πολύ καλά ότι εκφράζω, αν όχι όλους, τη συντριπτική πλειοψηφία των δασκάλων του σχολείου μας.
  Με την αγάπη μου (που δεν αναιρείται από την πίκρα μου),
  Έφη Ταμπακάκη,
  απόφοιτος (1982) Κλασικού Λυκείου Αρσακείου Ψυχικού,
  μητέρα δύο αποφοίτων,
  Δασκάλα
  και δευτερευόντως φιλόλογος και διευθύντρια Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού

 79. 76 Όταν έμαθα το Μπαϊκονούρ, ήταν «κοσμοδρόμιο στο Καζαχστάν [της ΕΣΣΔ]», ε, έμεινα σε κείνη τη διατύπωση. Με λες και νοσταλγό δηλαδή 🙂

 80. Γιάννης Κουβάτσος said

  65: Νομίζω πως η αριστερά θεωρεί ως εναρκτήριο γεγονός του εμφυλίου τη συγκρότηση οργανωμένου αντάρτικου στρατού τον Οκτώβριο του 1946, ενώ η δεξιά θεωρεί ότι τα γεγονότα στο Λιτόχωρο στις 31/3/1946 σηματοδοτούν την έναρξη του εμφυλίου. Το 1946, λοιπόν. Αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς με τα γεγονότα, δεν θα πρέπει να ταυτίζουμε το εμφυλιοπολεμικό κλίμα και την οποιαδήποτε μεμονωμένη ένοπλη σύγκρουση με αυτόν καθαυτόν τον πόλεμο.

 81. rogerios said

  @79: Έ, το νοσταλγός νόμιζα ότι ήταν παγκοίνως γνωστό. 🙂 [η πλάκα με το Μπαϊκονούρ είναι ότι το ορίτζιναλ τοπωνύμιο αφορά μια μικρή πόλη η οποία ιδρύθηκε στις αρχές του 20ού αι. (και κάποτε, επί ΕΣΣΔ, μετονομάστηκε σε Λενίνσκ), βρίσκεται στην Περιφέρεια Καραγκαντά και απέχει από το κοσμοδρόμιο (και τη δίπλα σε αυτό πόλη, που επίσης ονομάζεται Μπαϊκονούρ)… 320 χλμ! Βέβαια τέτοιες αποστάσεις σε κλίμακα Καζακστάν, και, κατά μείζονα λόγο, ΕΣΣΔ, είναι σαν να πηγαίνεις από το σπίτι στο περίπτερο για σοκοφρέτα]

 82. Merops said

  «Ο Καμπουράκης είναι καλός δημοσιογράφος» είναι τρολιά εφάμιλλη του «θα υπάρχουνε αναπόφευκτα εκδηλώσεις αγάπης και σεβασμού προς τον Μητσοτάκη ό, τι μέτρα και να πάρεις»

 83. Μαρία said

  78
  «Προφανώς ήσασταν γυμνασιάρχης …»
  Αν ήταν τότε γυμνασιάρχης, τώρα θα ήταν με το ένα πόδι στον τάφο. Είναι συνομήλικη του Λιγνάδη (γενν. 1964).

 84. Πέπε said

  Διαφωνώ με το σχόλιο για το «λυπείμαι». Από πού τεκμαίρεται ότι αφενός μεν η πρόθεση ήταν να χρησιμοποιηθεί καθαρεύουσα για κωμικό αποτέλεσμα, αφετέρου όμως ο συντάκτης δεν ήξερε τον σωστό τύπο στην καθαρεύουσα; προσωπικά, πολλές φορές έχω ακούσει το «λυπείμαι» με τη σαφέστατη πρόθεση να δημιουργηθεί κωμικό εφέ από λάθος χρήση της καθαρεύουσας. Το σωστό «λυπούμαι» λέγεται και σήμερα και δε νομίζω να θεωρείται ιδιαίτερα καθαρευουσιάνικο, απλώς λίγο πιο βαρύγδουπο ίσως από το «λυπάμαι». Το δεύτερο και τρίτο πρόσωπο όμως της καθαρευουσιάνικης κλίσης, λυπείσαι, λυπείται, ακόμη και προν 50 χρόνια χτύπαγε τόσο περίεργα στο αφτί ώστε πιθανώς να έκανε κάποιους να υποθέτουν ότι και το πρώτο πρόσωπο θα είναι «λυπείμαι». Κι αν ακόμη δεν έγινε (τότε) αυτό το λάθος από κανέναν, να πει δηλαδή «λυπείμαι» νομίζοντας ότι μιλάει σωστή καθαρεύουσα, ωστόσο ο έστω και υποθετικός αυτός σουσουδισμός σατιρίστηκε.

  Δεν ξέρω αν σε μάγκικα Τσιφόρου ή σε ελληνικές ταινίες εμφανίζεται κανείς να λέει «λυπείμαι» και να σατιρίζεται γι’ αυτή του την ημιμάθεια. Στον κοινό καθημερινό λόγο όμως σαφέστατα και έχει γίνει αυτή η σάτιρα, και γίνεται και σήμερα ακόμη.

  Όταν θεωρούμε δεδομένη τη χιοουμοριστική πρόθεση του συντάκτη, το να υποθέτουμε ότι θεωρεί το «λυπείμαι» σωστή καθαρεύουσα είναι σαν να υποθέτουμε ότι οι κειμενογράφοι εκείνης της σειράς που αναφέρθηκε πρόσφατα εδώ, του Καφέ της χαράς, νομίζουν ότι γράφουν σωστή καθαρεύουσα όταν βάζουν τον ήρωα να λέει όλα εκείνα που έλεγε, και κοιτάν να βγάλουν γέλιο με την καθαρεύουσα και όχι με τις κοτσάνες.

  ___________________________

  Επίσης, διαφωνώ και με το σχόλιο για τον Μαστοράκη. Άλλο η ανορθογραφία, άλλο το χουντικό παρελθόν ή ο σεξισμός πίσω από το δικό του σχόλιο. Ένας τύπος τέτοιος που είναι ο Μαστοράκης έκανε ένα σχόλιο σαν αυτό που έκανε. Και έγραψε λάθος και μια δύσκολη ομολογουμένως λέξη. Έτερον εκάτερον.

  Θέλω να πω, αν ήταν αγωνιστής κατά της Χούντας τότε και κατά του σεξισμού τώρα, αυτό θα έκανε τη γραφή «αλλαζόνας» σωστή; Όχι βέβαια.

 85. Το «Ρ» της Φωκίωνος Νέγρη said

  82: Πολύ σωστή και αυτονόητη παρατήρηση.

  Παρακάτω μια μαρτυρία από έναν πρώην συνεργάτη του Καμπουράκη για την ποιότητα της δημοσιογραφίας την οποία «διακόνησε» στο Mega όλα αυτά τα χρόνια:

  «Εδώ μπορεί να σοκάρω μερικούς αλλά αυτή είναι η αλήθεια μου: δεν ένιωσα στο Mega ούτε μία στιγμή περισσότερο ή λιγότερο ελεύθερος, απ ‘όσο είχα νιώσει στα άλλα ΜΜΕ, που έχω δουλέψει. Αν υπήρχε “γραμμή”? Βεβαίως και υπήρχε. Αν υπήρχαν λευκές και μαύρες λίστες καλεσμένων και θεμάτων? Βεβαίως και υπήρχαν. Αν υπήρχαν εναλλαγές στη στήριξη ή στην κριτική απέναντι σε κυβερνήσεις και κόμματα? Βεβαίως και η απάντηση είναι θετική. Αλλά μόνο κάποιος αδαής μπορεί να υποστηρίξει ότι υπήρχε, υπάρχει ή θα υπάρξει ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο που δεν θα τα έχει ΟΛΑ αυτά. Μόνο κάποιος αδαής. Ή ψεύτης. Η δημοσιογραφία είναι μία σειρά συμβάσεων, συμβιβασμών και ορίων, που πρέπει να τηρήσεις για να μείνεις στο παιχνίδι. Εγώ είχα την τύχη να δουλεύω στην πρωινή εκπομπή με τον Δημήτρη Καμπουράκη και τον Γιώργο Οικονομέα, που έκαναν αυτές τις συμβάσεις … λάστιχο». => https://www.postmodern.gr/ime-ergazomenos-tou-mega/

  Για αυτή την κυνική και χυδαία παραδοχή του Δημήτρη Καλαντζή, τον περιέλαβε μια χαρά ο συγχωρεμένος Κώστας Εφήμερος στο TPP:

  α) Ένα ευαίσθητο τομάρι που εργάζεται στο MEGA => https://thepressproject.gr/ena-euaisthito-tomari-pou-ergazetai-sto-mega/
  β) Round II => https://thepressproject.gr/round-ii/

 86. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  38 >>Το νόημα δεν είναι «επιθυμώ την πλήρη διαλεύκανση». Το νόημα είναι «Έτσι μου είστε; Θα σας τρέξω όλους, έναν προς έναν».

  Στην περίπτωση του θεάτρου κύριε Μπαμπινιώτη, οι καταγγελίες δεν απειλούν το ίδιο το θέατρο. Στην περίπτωση του Αρσακείου, επιτέλους το απειλούν. Η προσωπική, δική σας περίπτωση, είναι ενδιαφέρουσα. Ενώ κατά κανόνα είστε μια φιγούρα της δημόσιας σφαίρας που περιορίζεται σε εθνοπαραληρηματικές δηλώσεις περί γλώσσας, τις οποίες συχνά-πυκνά έγκριτοι συνάδελφοι γλωσσολόγοι καταδεικνύουν ως αδόκιμες και γραφικές, φτάνετε να γίνεστε επικίνδυνος σε συγκυρίες σαν τη σημερινή. Αυτό δεν θα σας το επιτρέψουμε. Όσες και όσοι είδαμε την προσωπικότητά μας να ισοπεδώνεται στο Αρσάκειο, όσες και όσοι αποκτήσαμε τραύματα από αυτό, έχουμε πλέον βρεθεί μεταξύ μας. Είμαστε πολλές και πολλοί, και δεν διανοήστε το πόσο δεν μας τρομάζουν οι κινήσεις σας. Γιατί κανείς δεν θέλει τόσο πολύ να μιλήσει, όσο βαθιά το θέλει ένα παιδί που έχει κακοποιηθεί.
  Μετά καμίας βέβαια τιμής,
  Θέμης Πανταζάκος
  Λέκτορας Ιστορίας-Φιλοσοφίας της Επιστήμης,
  Επίτιμος Ερευνητικός Υπότροφος, University College London (UCL)

  «Η στάση σας αφού μάθατε είναι που σας καθιστά τουλάχιστον ακατάλληλο»

  Δεχόμενος ότι δε γνωρίζατε, δεχόμενος ακόμα κι ότι δεν θα μπορούσατε να γνωρίζατε, η στάση σας αφού μάθατε είναι που σας καθιστά τουλάχιστον ακατάλληλο, αν όχι επικίνδυνο για τη θέση σας. Αν η κ. Μενδώνη αδιαφόρησε για τον λύκο, εσείς, κ. Μπαμπινιώτη, είστε που τον βάλατε ανάμεσα στα πρόβατα και συνεχίζετε και κοιμάστε ανενόχλητος, ενώ όλοι έχουμε χάσει τον ύπνο μας με τη φρίκη των καταγγελιών.
  Έχετε τον αέρα, αλλά και τη δύναμη, να επιτίθεστε κιόλας σε όσους μιλούν. Δεν είναι, λοιπόν, που δεν έχετε την ευαισθησία να στηρίξετε τα θύματα, δεν έχετε καν την ευθιξία να σωπάσετε.
  Θέλω να σας συγχαρώ για τη σημερινή δημόσια τοποθέτησή σας, γιατί είναι πλέον καιρός να ξεχωρίζει ο καθένας για αυτό που είναι. Δεν μπορείτε πλέον να απειλείτε, καμία και κανένας δεν θα είναι μόνος του. Ειπώθηκε μια φορά, μα έχει εφαρμογή καθολική «Ή με τους λύκους, ή με τις μέλισσες». Εμείς ξέρουμε με ποιους είμαστε. Εσείς;
  Νίκος Βασιλειάδης,
  Απόφοιτος Τοσιτσείου – Αρσακείου 2005, Νο 286

 87. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  86 το λινκ https://tvxs.gr/news/ellada/martyries-gia-arsakeio-kyrie-mpampinioti-ayta-synebainan-sto-sxoleio-sas-ftanete-na-gine

 88. Μαρία said

 89. Αργυρώ said

  Εκλεκτέ φιλόλογε κύριε Πέπε (84),

  αφήστε τις αερολογίες και απαντήστε: Πιό μεγάλο λάθος ποιό είναι; Το «αλΛαζόνες» του γερο-Μαστοράκη ή το «Καλιρρόη» (μέ ένα λάμβδα) + το «ΓιάνενΝα» (ανάποδα τα διπλά νύ) + «μΕικτό» της Προεδρίνας Κατερίνας;

  Και γιατί δεν βγάζετε άχνα για την τριπλή γκάφα της «Εφ.Συν» που νομίζει ότι το αριστούργημα του Μαρκησίου Ντε Σάντ είναι 12 και όχι «120 μέρες στα Σόδομα»;

  Εδώ σε θέλω κάβουρα που περπατάς στα κάρβουνα

 90. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  38 Και έτσι το κατάλαβε πολύς κόσμος

  42 A, ευχαριστώ, διορθώνω

  46 Ε, οι μπακούρηδες

  51 Ποιος το θύμισε; Αλλά θα χωρέσουν όλα;

  60 Ωραία ιστορία

  71 Υπήρχε 1η Μαρτίου την αρχαιότητα;

 91. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  13 >>ό,τι δουλεύει καλά ο Κούγιας
  Οι κακοποιητικές μέθοδοι του Αλέξη Κούγια
  https://thepressproject.gr/oi-kakopoiitikes-methodoi-tou-alexi-kougia/

 92. sarant said

  76 Βρε τι μαθαίνει κανείς

  84 Ήθελε να κατασκευάσει μια σωστή καθαρευουσιάνικη φράση (που θα έλεγε ο πρωθυπουργός) ή μια λανθασμένη; Εγώ λέω ότι ήθελε να φτιάξει μια σωστή αλλά περίτεχνη καθαρευουσιάνικη φράση

 93. Χρήστος Π. said

  80 Ακούγονται κατά καιρούς πολλές ημερομηνίες έναρξης του εμφυλίου, που έτρεχε όμως από τα τέλη του 1942 είτε σε πλήρη εξέλιξη είτε όχι. Στην ουσία ποτέ δεν σταμάτησε. Ακόμα και μετά τη Βάρκιζα έως το 46, που οι κομμουνιστές αυτοπαρουσιάζονται μόνο ως θύματα της «λευκής τρομοκρατίας», υπάρχουν συγκρούσεις και εγκλήματα, από δολοφονίες έως ξυλοδαρμούς και σεξουαλικές κακοποιήσεις, που διαπράττουν συμμορίες και των δύο πλευρών (βέβαια πιστεύω ακράδαντα πως ο εμφύλιος ήταν η κύρια επιλογή της σταλινικής άκρας αριστεράς, όπως φαίνεται και από τις κατηγορίες και συζητήσεις με τις οποίες διώχθηκε ο Ζαχαριάδης αλλά και σε πολλά -όχι όλα- τα απομνημονεύματα κομμουνιστών της εποχής). Δολοφονούνται άνθρωποι είτε για λόγους εκδίκησης και αντεκδίκησης είτε από ιδεολογικό φανατισμό αλλά εξακολουθεί να υπάρχει και το οικονομικό συμφέρον σαν αίτιο όπως και στη κατοχή. Υπάρχουν στοιχεία με ονόματα, ημερομηνίες και επίσημες ή απόρρητες αναφορές και των δύο πλευρών γι αυτά, απλώς οι κομμουνιστές διαλέγουν προσεκτικά τι διαβάζουν και τι χρησιμοποιούν.

  Μετά την αποτυχία του ΕΛΑΣ να καταλάβει την Αθήνα, την υποχώρησή του στη κεντρική Ελλάδα, τις μαζικές λιποταξίες ανταρτών που όμως ομολόγησε ο Άρης δεν μπόρεσε να σταματήσει με εκτελέσεις και τη πίεση του κόσμου για ειρήνευση, η ανακωχή της Βάρκιζας ήταν μονόδρομος. Οι δυο αντίπαλοι κέρδιζαν χρόνο για τον επόμενο γύρο, που το κράτος προσπάθησε να αποφύγει, διατηρώντας το ΚΚΕ νόμιμο ακόμα και μετά το Λιτόχωρο, ενώ καταδίωξε και τους δεξιούς παρακρατικούς με τους νόμους Σοφούλη αλλά και τους χωροφύλακες που κάλυπταν τη λευκή τρομοκρατία. Είναι ειρωνεία ότι το ΚΚΕ γενίκευσε τον εμφύλιο όταν η λευκή τρομοκρατία έσβηνε, όπως δραματικά είχαν μειωθεί και τα θύματά της, δημιουργώντας την ελπίδα συνύπαρξης και κοινοβουλευτικής λύσης. Εξ αρχής το ΚΚΕ δεν χώνεψε το ότι έχασε την εξουσία με τις παλινωδίες του, την ισχυρότερη αντίσταση που συνάντησε από αυτή που περίμενε από τους εγχώριους αντιπάλους του που νόμιζε πως είχε εξασθενήσει αρκετά, και φυσικά την Βρετανική αποφασιστικότητα. Μετά τη Βάρκιζα και με το καλημέρα του «αφοπλισμού», μερικές χιλιάδες πιστών στο ΚΚΕ ανδρών του ΕΛΑΣ και της ΟΠΛΑ στέλνονται με τον οπλισμό τους για εκπαίδευση στη Γιουγκοσλαβία εν όψει της προετοιμασίας του επόμενου γύρου. Πόσες χιλιάδες, θα ξέρουμε μόνο όταν οι κόκκινες μεγαλειότητες του ΚΚΕ ανοίξουν τα αρχεία τους στην ιστορική έρευνα. Ο Βλαντάς γράφει για 10.000 άτομα, μάλλον υπερβολικό νούμερο. Περισσότερο ακούστηκαν για τα συντροφικά αλληλομαχαιρώματα στο Μπούλκες. Ο μουρλός σταλινικός Πεχτασίδης ή Μπεκτασίδης, κλπ, πρώην εκτελεστής της ΟΠΛΑ έριξε περίπου 125 … κομμουνιστές, μόνο στη πηγάδα του στρατοπέδου. Είναι τρομερές οι αναφορές που υπάρχουν για τους συντροφικούς βασανισμούς.

  Η επίθεση στο Λιτόχωρο ήταν ίσως η σημαντικότερη πράξη πολέμου και σύγκρουσης με σταθμό χωροφυλακής και γι αυτό μπορεί να θεωρείται αρχή του εμφυλίου, αλλά συγκρούσεις και σκοτωμοί ΄ήδη υπήρχαν. Η ημέρα είχε επιλεγεί λόγω του δημοψηφίσματος και της επανόδου του Βασιλέως Γεωργίου Β στην Ελλάδα. Ενώ στα βουνά ο πόλεμος γενικευόταν σιγά σιγά, στις πόλεις το ΚΚΕ διατηρούσε ανοιχτά γραφεία και τα περίπτερα πούλαγαν Ριζοσπάστη. Επειδή οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες σκοτώνονταν και για γκομενοδουλειές και αλληλοκερατώματα, η κατάσταση στο Μπούλκες ξέφυγε και άλλο. Ένας αντάρτης από το Μπούλκες πήγε Θεσσαλονίκη και δολοφόνησε το Ζεύγο. Η σύζυγος είχε μείνει πίσω και ακούστηκαν διάφορα τότε. Για μένα πιθανό είναι ο Ζεύγος να φαγώθηκε από το Ζαχαριάδη. Τέλος πάντων, ο Ζαχαριάδης πήγε στη Θεσσαλονίκη για τη κηδεία του Ζεύγου. Μετά τη κηδεία, εξαφανίστηκε και εμφανίστηκε πάλι στο βουνό με διαγγέλματα και στραταρχιλίκια. Τότε εδέησε και το κράτος να θέσει τον αντίπαλο εκτός νόμου και τις δραστηριότητές του. Αυτή την ημερομηνία θεωρούν πολλοί επίσημη έναρξη του εμφυλίου πολέμου. Ότι θέλει ο καθένας…

 94. aerosol said

  Δεν θα αποκαλούσα τον Μαστοράκη χουντικό. Τον θεωρώ αριβίστα που θα έκανε τα κουμάντα του με κάθε εξουσία.
  Και φτηνιάρη, βέβαια, και σεξιστή, αλλά αυτά είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο. Το αλλαζόνας δε μου χτύπησε, νομίζω πως το βλέπω τόσο συχνά που μπορεί να μου ξέφευγε και μένα -κι επειδή όλα τα λάθη που κάνω είναι ορθότατα, γίνομαι λαρτζ! Η πλήρης απουσία τόνων, όμως, μου έκανε κάποια εντύπωση, ειδικά από άνθρωπο τη γενιάς του, που γράφει μια ζωή -μαλακίες έστω.

  #36
  Εγώ από Ζουράρι/η/ει καταλαβαίνω μόνο πως λέει κάτι σόκιν και γαργαλιέμαι -αλλά δεν έχω βγάλει παλαιό Σχολαρχείο.

 95. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  76 >>το κοσμοδρόμιο (και η πόλη που οικοδομήθηκε δίπλα του) είναι υπό ρωσικό έλεγχο (και θα συνεχίσει να είναι τουλάχιστον έως το 2050), βάσει διμερούς συμφωνίας
  Η τιμή της μίσθωσης – που ορίστηκε σε 115 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το χρόνο – είναι η πηγή μιας μακράς διαφωνίας μεταξύ των δυο χωρών. Αυτή η επιλογή οδήγησε τη Ρωσία στο να αρχίζει να αναβαθμίζει το διαστημικό κέντρο του Πλεσέτσκ* στη Βόρεια Ρωσία σαν εναλλακτική επιλογή.
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%BF%CF%83%CE%BC%CE%BF%CE%B4%CF%81%CF%8C%CE%BC%CE%B9%CE%BF_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%9C%CF%80%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CF%8D%CF%81

  * https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%BF%CF%83%CE%BC%CE%BF%CE%B4%CF%81%CF%8C%CE%BC%CE%B9%CE%BF_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%A0%CE%BB%CE%B5%CF%83%CE%AD%CF%84%CF%83%CE%BA

  Βοστότσνι κοσμοδρόμιο
  Λόγω της προόδου της τεχνολογίας το νέο κοσμοδρόμιο αναμένεται να έχει δέκα φορές μικρότερη έκταση από το αντίστοιχο του Μπαϊκονούρ.
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%BF%CF%83%CE%BC%CE%BF%CE%B4%CF%81%CF%8C%CE%BC%CE%B9%CE%BF_%CE%92%CE%BF%CF%83%CF%84%CF%8C%CF%84%CF%83%CE%BD%CE%B9

 96. Πέπε said

  @92

  Μπράβο, όταν έγραψα «διαφωνώ» εννοούσα αυτήν ακριβώς τη διαφωνία.

  Αν υποθέσουμε ότι προσπάθησε ανεπιτυχώς να κατασκευάσει μια σωστή καθαρευουσιάνικη φράση, γιατί το υποθέτουμε; Πού το στηρίζουμε;

  Την αντίθετη υπόθεση (ότι πήγε να κάνει ένα σκόπιμο λάθος και το πέτυχε) τη στηρίζω στο ότι έχω ξανακούσει ακριβώς το ίδιο.

 97. Χρήστος Π. said

  94 Δεν έχω αντίρρηση για το χαρακτήρα του Μαστοράκη αλλά η τηλεόραση είναι γεμάτη τέτοιους. Θυμάμαι κατοπινούς αριστερούς και πωλητές δημοκρατικών φρονημάτων, που έβγαιναν συχνά στη τηλεόραση επί χούντας, ακόμα και σε τηλε-παιχνίδια με επίδοξους τραγουδιστές, κλπ. Αν ο Μαστοράκης δεν είχε ενδώσει στο Ζουρνατζή θα ήταν κάτι ιδιαίτερο; Οι άλλοι θα αντιστέκονταν περισσότερο και δεν θα ενέδιδαν; ήσαν καλύτεροι; κάναμε τις συγκρίσεις μας όπως έλεγε και ο Αναγνωστάκης;

 98. aerosol said

  #93
  Χρήστο, σοβαρά τώρα, φοβόμουν ένα σεντόνι σαν αυτό -και ταυτόχρονα ήμουν σίγουρος πως το βλέπω νά ‘ρχεται. Πλέον το πρόβλημα με τον Εμφύλιο δεν είναι πότε άρχισε… είναι πότε επιτέλους θα τελειώσει, που μας έχει (μπιπ) τη μανούλα.

 99. 90δ: Το φβ δεν λες στο άρθρο; Ότι είχες παρουσίαση πέρσι τέτοια μέρα;

 100. Pedis said

  # 90 τέλος – ε, σιγά μην ανακάλυψαν τους μήνες μας οι Ρωμαίοι; 😁

 101. Χρήστος Π. said

  Μην φοβάσαι μεγάλε, δεν έχω τώρα άλλο χρόνο για σεντόνια. Το Επιτελείο είναι σε επιφυλακή, συναγερμό, και οργασμό (παραγωγικότητας). Ίσως … αργότερα, μια άλλη προσωπική εμπειρία που αφορά περιπέτεια εγκλήματος και συνωμοσίας που έχω στο μυαλό. Αυτή μπορεί να κάνει πάταγο 🙂 🙂

  Ληγμένος για καλά είναι ο εμφύλιος, απλώς μας αρέσει να μιλάμε έστω και έντονα γι αυτό, και θέλουμε φυσικά να είμαστε ελεύθεροι να μιλάμε. Δεν κυνηγιόμαστε! Από το Επιτελείο μου γράφω, δεν βγήκα στο βουνό! Οι νεότερες γενιές θα έχουν άλλες εποχές στις ιδιαίτερες προτιμήσεις τους. (Επί τη ευκαιρία χαίρομαι που ο Σαραντάκος ασχολείται τόσο πολύ με το αρχείο του αδικημένου πατριώτη Α. Μαυρκορδάτου γιατί έγινε αναγκαστικός νόμος το λιβάνισμα του Καποδίστρια).

 102. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>το άκλιτο θηλυκό επίθετο είναι μια ανωμαλία, αν το καλοσκεφτούμε.
  Θυμόμαστε βέβαια οι παλιότεροι πόσους αγαπούσαν «τις ταινίες της Βουγιουκλάκης»

  Προς κυρίαν Μενδώνην
  Να σας πω δυο κουβέντες για το θέμα της εξαπάτησης. Είμαι ειδικός.
  https://parallaximag.gr/epikairotita/mendoni-an-ksefortothoume-kai-esas-to-ofelos-einai-diplo

 103. 84

  Πέπε, απ’ αυτά που έχω δει με τα ματάκια μου, το «λυπείμαι» ήταν σε συχνή χρήση σε μόνιμη σατιρική στήλη εφημερίδας ή περιοδικού ποικίλης ύλης του 50-60, ίσως και πιό παλιά (δυστυχώς δεν θυμάμαι με ακρίβεια). Ο αφηγητής ήταν ένας κουτσαβοειδής μάγκας που τα έχωνε ειρωνικά στην κοπέλα/αρραβωνιάρα του, και ένα από τα κλισέ του ήταν «Δις Ρενέ λυπείμαι λυπητερώς αλλά…».

 104. Γιάννης Κουβάτσος said

  Να και μια δημοσκόπηση με τη διαφορά στο 9% και όχι στο κλασικό 17%. Για όσους, βέβαια, δίνουν βάση στις «δημοσκοπήσεις»:
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.pagenews.gr/2021/02/27/politiki/dimoskopisi-prorata-meiothike-i-diafora-nd-syriza/amp/&ved=2ahUKEwial9WlsorvAhUU6OAKHbssDNAQyM8BMAF6BAgBEAo&usg=AOvVaw1CEJrLSlUN-XQK2I-BdnV9&ampcf=1

 105. Spiridione said

  103

 106. 105 A μπράβο. Από πού ήτανε τελικά?

 107. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @104. Τὸ θυμᾶμαι κι ἐγὼ τὸ «Δις Ρενέ».

  Μᾶλλον στὸ Ρομάντσο ἦταν.

  Πιθανὸς τίτλος τῆς στήλης «Σταρᾶτες κουβέντες».

  Τὸ ξέρω. Σᾶς φώτισα μὲ τὶς ἀκριβεῖς πληροφορίες μου. 🙂

 108. Μαρία said

  105
  Χα, χα, Ρομάντζο. Το παίρναμε στο σπίτι.

 109. Spiridione said

  Ρομάντσο

 110. # 107

  Οχι μάλλον, σίγουρα!!. Επειδή έχω τα τεύχη στην εξοχή, στο υπόγειο του επιτελείου μου και δεν μπορώ να το επαληθεύσω, με κάποια επιφύλαξη ο τύπος με την Δις Ρενέ, ονομάζεται Μίλτος

 111. Άσε, Δημήτρη, μας τα πήρε τα σώβρακα ο Σπιριντιόνε εδώ από πάνω. Να δούμε τι θα τα κάνει 🙂

 112. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @107. Tὸ ὡς ἄνω σχόλιό μου ἦταν ἀκριβέστατο μέχρι κεραίας (μὲ κάποιες μικροαστοχίες).

  Δηλαδὴ ἀφοροῦσε τὸ σχόλιο 103 καὶ ὄχι τὸ 104, βγῆκε λίγο ἀργά, ἀφοῦ εἶχε ἤδη βάλει σχετικὸ ἀντίγραφο τῆς στήλης ὁ Spiridione καὶ εἶχε ἕνα μικρὸ λάθος στὴν ἐπικεφαλίδα (σταρᾶτες ἀντὶ σπαθᾶτες κουβέντες). 🙂

 113. Γιάννης Κουβάτσος said

  Νικοκύρη, στη μαρμάγκα πιάστηκε ο Μίλτος Σπαθής, να ‘ούμε.☺

 114. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @111. Δὲν ξέρω γιὰ τὰ δικά σου.

  Μὲ τὰ δικά μου μέχρι πανὶ γιὰ μικρὸ ἱστιοπλοϊκὸ φτιάχνεις. 🙂

 115. Spiridione said

  111. Εντυπωσιακή όμως η μνήμη σου 🙂

 116. dryhammer said

  114.

 117. aerosol said

  #101
  Όχι πως δεν είναι σοβαρό, πως δεν με ενδιαφέρει, πως δεν έχω απόψεις ή πως δεν καθορίζει και εξηγεί διάφορα στοιχεία της κοινωνίας μας. Φταίει ίσως που -για τα δικά μου δεδομένα- την παρακαθορίζει ακόμα, το ενδιαφέρον δεν είναι μπλαζέ και ιστορικό, και καμιά φορά ο τρόπος που μας εμπλέκει (κι εμένα) σε ατέρμονες διαφωνίες με απελπίζει.
  Κάνε λίγο πάταγο με έγκλημα, συνομωσία, ίντριγκες και πάθη, να τσιτώσουν αλλιώς τα αίματα!

 118. 114 Με το δικό μου μια χαρά κατασκηνώνεις στην παραλία που θα αράξεις 🙂

 119. @ 80 Γιάννης Κουβάτσος

  >>Νομίζω πως η αριστερά θεωρεί ως εναρκτήριο γεγονός του εμφυλίου τη συγκρότηση οργανωμένου αντάρτικου στρατού τον Οκτώβριο του 1946, ενώ η δεξιά θεωρεί ότι τα γεγονότα στο Λιτόχωρο στις 31/3/1946 σηματοδοτούν την έναρξη του εμφυλίου. […] Το 1946, λοιπόν. Αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς με τα γεγονότα, δεν θα πρέπει να ταυτίζουμε το εμφυλιοπολεμικό κλίμα και την οποιαδήποτε μεμονωμένη ένοπλη σύγκρουση με αυτόν καθαυτόν τον πόλεμο.

  Επειδή στην ιδιαίτερη πατρίδα μου Πρέβεζα έγιναν εκτεταμένες σφαγές στην περίφημη «Παργινόσκαλα του Σεπτέμβρη του 1944» σε ταμπλό φασιστών / κομμουνιστών, υποστηρίζω πως δεν έχει νόημα να περιοδολογείται διαφορετικά ο Εμφύλιος. Η περισσότερο μετατοπισμένη ημερομηνία θα πρέπει απλά να συμπίπτει με την έξοδο των ναζιστικών δυνάμεων, όποτε και να έλαβε αυτή χώρα από περιφέρεια σε περιφέρεια.

 120. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μίλτος Σπαθής και δις Ρενέ. Τι θυμηθήκατε!☺
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://lolanaenaallo.blogspot.com/2015/06/blog-post_96.html%3Fm%3D1&ved=2ahUKEwje25KVt4rvAhVK-qQKHS7mC0sQFjAAegQIARAC&usg=AOvVaw3TqI_aNEOh_3XMlwcpCCFv&cshid=1614441514445

 121. sarant said

  96 Μα, να κάνει εσκεμμένο λάθος σε πρόταση που θα απέδιδε στον Μητσοτάκη;

  99 Οκ!

  103 κ.ε. Μωρέ μπράβο το Ρομάντζο!

  119 Για την Ήπειρο είναι δεκτό ότι έγιναν εμφύλιες συγκρούσεις το 1944.

 122. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @121δ. Φιρί φιρί το πάς Νικοκύρη, να αρχίσουμε πάλι με τα εμφυλιοπολεμικά και να το πάμε μέχρι τα ξημερώματα. 🙂 Και βέβαια έγιναν ΑΓΡΙΩΤΑΤΕΣ συγκρούσεις και στην Ήπειρο, [πού νομίζεις ότι ήταν ο Σαράφης, ο Βελουχιώτης, ο Αυγερόπουλος κλπ] και στην Μακεδονία, και αλλού. Ήταν μια π-ε-ρ-ί-ε-ρ-γ-η (????!!!::::) επιλογή του ΕΛΑΣ, η οποία έκανε ευκολώτερη την συντριβή του στην Αθήνα..

 123. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Θα προτιμήσω το μεζεδάκι με τις μπάμιες… Μ’ αρέσουν κιόλας! 🙂

  Ωχρές ώχρες

  0, 22.
  Μην ξεχάσουμε τους στύλους της ΔΕΗς…

 124. Μαρία said

  121α
  Έλα, ντε. Ο Μητσ. σε ρόλο Μίλτου. Ούτε ο Φέρμας δεν θα ‘λεγε λυπείμαι 🙂

 125. Μαρία said

  Δελτίο Τύπου εξέδωσε ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας Α. Ι. Κολοκυθάς για την επιδείνωση της υγείας του Δ. Κουφοντίνα
  https://left.gr/news/sovari-epideinosi-tis-ygeias-toy-dimitri-koyfontina

 126. Πέπε said

  121
  Γιατί όχι; Άμα κάνεις πλάκα, κάνεις πλάκα. Δεν υπάρχει καμιά σύμβαση ότι θα πρέπει να το πει όπως θα το έλεγε ο Μητσοτάκης. Άλλωστε και τα υπόλοιπα, που είναι σωστά (διά το επίπεδόν σας αγαπητέ Αλέξιε) δε θα τα έλεγε ο Μητσοτάκης.

  Ο λόγος που επιμένω είναι ότι μου παραφαίνεται απίθανο να το νομίζει για σωστό. Το ντοκουμέντο του Ρομάντζου (που δεν το είχα υπόψη μου αλλά χοντρικά κάτι τέτοιο σκεφτόμουν) δείχνει ότι παλιότερα ένα τέτοιο λάθος ήταν προφανές στους πάντες. Έστω κι αν σήμερα δεν είναι τόσο προφανές, πάντως δεν είναι δα και καμιά απόκρυφη γνώση.

 127. ΚΑΒ said

  ΡΟΜΑΝΤΣΟ τ. 979 / 5 Δεκεμβρίου 1961

 128. aerosol said

  #126
  Δεν θεωρώ τον Καμπουράκη δημοσιογραφάρα αλλά νομίζω κι εγώ πως έχεις δίκιο (ειδικά μετά από τις τρανταχτές αποκαλύψεις Χτήνους και Σπυριδιόνε, εδώ σε θέλω κάρβουνα κλπ.) Να δω αν θα τολμήσει να απαντήσει ο φίλτατος Σαραντάκος στις καταιγιστικές αποδείξεις των επιτελείων σας! 😀

 129. Στο άγριο κοινωνιογλωσσικό πλαίσιο του καθαρευουσιανισμού γίνονταν παλιότερα πολλά …πειράγματα με αυτό το ζευγάρι λαϊκό α / «σωστό» ει:
  — Τι ωραία που φυσεί.
  — Σε ποια σχολή φοιτείτε;

 130. Κιγκέρι said

  Ε, μα πια κι εμείς, η Μενδώνη να μην κλίνεται, ο Ξυδούς να κλίνεται, στο καλάθι δεν χωράμε και στο πανέρι περισσεύουμε! 😛

  https://www.tovima.gr/2021/02/27/media/spiti-me-to-mega-deite-protoi-apospasma-apo-to-apopsino-afieroma-ston-mano-ksydous/

 131. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κοίτα σύμπτωση: Ο Μπάμπι και η Φλέσσα σχολιάζουν τώρα τη συμπαθή λαϊκή γενική, κατά Νικοκύρην, της «Βουγιουκλάκης». Η Φλέσσα ανατριχιάζει με το γνωστό αυτοκρατορικό της ύφος, ενώ ο Μπαμπινιώτης εξηγεί επιστημονικά γιατί είναι λάθος, άρα και πρέπει να αποφεύγεται. ☺

 132. Μαρία said

  μαρμάγκα

 133. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ούτε ο Ξυδούς να κλίνεται.☺ Το Ξυδούς είναι τυπική περίπτωση οικογενειακού επωνύμου που προέρχεται από μητρικό όνομα (μητρωνυμικό). Δηλαδή είναι ο γιος της ξυδούς, της γυναίκας του ξυδά. Παρομοίως και ο απόμαχος ποδοσφαιριστής Γιάννης Μαλλούς του Άρη, που μπέρδευε πολύ τους αθλητικογράφους.

 134. Μαρία said

  Σαβουάρ βιβρ, κανόνας 1: Σε αγνώστους και μάλιστα μεγαλυτέρους μας μιλάμε στον πληθυντικό.

  Σημαντικό αυτό το οποίο είπες, Δημήτρη, … στο 1:12

 135. sarant said

  129 Kαι το ποίημα του Παλαμά για μια κοπέλα που του άρεσε μέχρι που του είπε:

  — Θέλετε καπινό; Μη ηγαπείς;

  131 Μπα; Σύμπτωση

  132->134

  133 Γιατί όμως να μην κλίνεται επειδή είναι μητρωνυμικό; Μήπως ο Βασίλαινας ή ο Γαρουφαλιάς πρέπει να μένουν άκλιτοι;

 136. ΚΩΣΤΑΣ said

  Ζήλεψα από τον Μίλτο Σπαθή, να σας αυτοσυστηθώ κι εγώ φωτογραφικά. Σε μια χιουμοριστική στήλη που κρατούσα σε ένα περιθωριακό τοπικό έντυπο, είχα τον τίτλο «Ο,ΤΙ ΜΟΥ ΚΑΤΕΒΕΙ», υπέγραφα ως δεξιόστροφς, και ο ακατανόμαστος εκδότης του εντύπου μου κοτσάρισε στη σελίδα μου και αυτόν τον περίεργο κιθαρωδό. Στην αρχή ξίνισα λίγο, όσο περνούσε όμως ο καιρός δέθηκα πολύ μαζί του. Τώρα θέλω να κάνω ένα ανάτυπο των δημοσιεύσεων και σκέφτομαι να τον ξαναβάλω κι αυτόν.

  Γελάτε όσο θέλετε, δεν μου νιάζει! 🤣🤣🤣

 137. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @133,135δ. Τὸ ἴδιο κι ὁ Ζαμπέτας.

 138. Γιάννης Κουβάτσος said

  135τέλος: Δεν έχεις άδικο. Δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι το Γαρουφαλιάς είναι μητρωνυμικό. Άλλωστε «του Ξυδούς» δεν βγαίνει αυθόρμητα, πρέπει να το σκεφτεί κανείς.

 139. Κιγκέρι said

  135α: «Θέλετε καπινό»

  Φίλη της μητέρας μου μας έλεγε πως, όταν κατέβηκαν από το χωριό τους στη Λάρισα (ακριβώς πότε δεν ξέρω, υπολογίζω κάπου μεταξύ 1940 -1950), κάποια στιγμή την έστειλε η μάνα της να αγοράσει σάλτσα κι αυτή, για να μην την πει ο μπακάλης χωριατούλι, του ζήτησε «σάλισα»!

 140. sarant said

  136 Κούκλος!

  139 Πολύ καλό!

 141. Μπερδεγουέι λίγο το πράμα. «Της Βουγιουκλάκης» δεν είναι σωστό γιατί εννοείται «Η του Βουγιουκλάκη». «Του Ξυδούς» κανονικά πρέπει να είναι σωστό εφόσον εννοείται «Ο της ξυδούς», νεσπά?

 142. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  » άκουσε μια ηθοποιό να λέει σε ραδιοφωνικό σταθμό «Έμεινα ενεός».

  Όχι όμως. Ο ηθοποιός μένει ενεός. Η ηθοποιός μένει ενεή. Ή πιο απλά, μένει άναυδη, μένει άφωνη.

  Ἂν ὅμως ἤθελε νὰ χρησιμοποιήσει τὴν ἔκφραση ποὺ ἔγινε τοῦ συρμοῦ ἀπὸ τὴν ἀμήχανη στάση τοῦ Π. Παυλόπουλου κατὰ τὴν ἐπίθεση τοῦ Κασιδιάρη στὴ Λιάνα Κανέλλη, τί θὰ ἔπρεπε νὰ πεῖ, «Ἔμεινα Παυλόπουλη»; 🙂

 143. ΚΩΣΤΑΣ said

  140α Ευχαριστώ πολύ, Νικοκύρη. 😉

 144. Γιάννης Κουβάτσος said

  141: Έτσι. Αλλά πώς να τηρήσεις τον κανόνα, αφού «του Γαρουφαλιάς» και «του Βασίλαινας» δεν παίζουν με τίποτα, δε λέγονται;

 145. Γιάννης Κουβάτσος said

  142: Αμήχανη ήταν η στάση του Παπαδάκη,του Παυλόπουλου ήταν αδιάφορη. Οπότε οι γυναίκες μπορούν να λένε αναλόγως «έμεινα Παπαδάκη» και «έμεινα Παυλοπούλα».😂

 146. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @136. Τί έκπληξη είναι αυτή, Κώστα; Μπράβο σου!
  (Πού να δεις χαϊρι με το «δεξιόστροφος», μωρέ Κώστα;)

 147. Κιγκέρι said

  Το «Ξυδούς» το κλίνω πολύ απλά όπως το «παππούς». Ομοίως και τα άλλα ανδρικά επίθετα σε -ούς που μπορεί να συναντήσω, πχ Αλπούς. Το μόνο από αυτά που ξέρω που αφήνω άκλιτο, είναι το Φελλούς, επειδή είναι εβραϊκό.

 148. 144
  Σωστά. Πράγμα που δικαιώνει τον βασικό κανόνα που έλεγα πρόσφατα πως ακολουθώ. Κάνω ό,τι μου κατέβει στη γκλάβα. Εν προκειμένω: του Ξυδούς, του Βασίλαινα.

 149. ΚΩΣΤΑΣ said

  Πάντως εγώ δεν μπορώ να πω της Βουγιουκλάκης, από αίσθημα ενοχής. Έριχνα πολύ γέλιο όταν παλιότερα το άκουγα, οπότε…

  146. Ευχαριστώ, Γιώργο. Εγώ έριχνα το περισσότερο γέλιο όταν βρισκόμουν σε παρέες που προσπαθούσαν να αποκωδικοποιήσουν ποιος είναι αυτός ο περίεργος. Ενοχοποιούσα όποιον ήθελα. Μη νομίζεις όμως ότι περνούσα απαρατήρητος, πάντα σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας. Παρουσιάστηκε άλλη στήλη με το ψευδώνυμο Ευώνυμος.

 150. Κιγκέρι said

  Αχ, τώρα θυμήθηκα, η γιαγιά μου με τις φιλενάδες της τη Βουγιουκλάκη τη λέγανε Γιαβουκλάκη!

 151. @ 139 Κιγκέρι

  >> …την έστειλε η μάνα της να αγοράσει σάλτσα…

  Να μια λέξη με ιδιαίτερη χρήση: «σάλτσα». Όχι;
  Υποτίθεται πως η σάλτσα παρασκευάζεται με τοματοπολτό ή πελτέ.
  Υπάρχουν και έτοιμες αλλά μεταγενέστερες σάλτσες και σος.

 152. ΚΩΣΤΑΣ said

  150 Οι περισσότερες γιαγιάδες την έλεγαν Βοϊδοκλάκη.

 153. Μαρία said

 154. Γιαβουκλάκη, στάνταρ και σε μας, από τους παλιούς.

 155. Χαρούλα said

  #136
  Καλά το δεξιόστροφος το καταλαβαίνω🙂, αλλά εκείνο το …περιθωριακό!
  Εσύ ΚΩΣΤΑ, σε περιθωριακό έστω και τοπικό;!🤔
  Εκτός από τον κιθαρωδό-συνοδό, κείμενο θα χαρούμε;

 156. Μαρία said

  Τη θυμάστε τη φάση που το 2013 διευθύντρια δημοτικού λογόκρινε μουσικό που δίδαξε τον Κεμάλ του Χατζηδάκι μετά απο καταγγελία γονιού
  οτι το τραγούδι συνδέεται με ισλαμική προπαγάνδα; Αποκαλύπτεται τώρα οτι αυτή ήταν το αστέρι η Ακριτίδου.

 157. ΚΩΣΤΑΣ said

  155
  Χαρούλα, έφυγα από τον τόπο μου και ήρθα σε Αμπελόκηπους-Επτάλοφο με το σκεπτικό: κάλιο πρώτος στο χωριό, παρά τελευταίος στη Λάρσα. Κάτι περίεργοι περιθωριακοί μαζευόμασταν και γράφαμε ιστορία εδώ στο χωριό μας. Εσύ με κόβεις για σοβαρό; Ποιο σοβαρό έντυπο θα με δεχόταν…

  Νομίζω είναι κατάχρηση της φιλοξενίας να βάλω εδώ δείγμα από αυτά που έγραφα. Έχω γίνει πολύ αυτοαναφορικός σήμερα, μην το παραξηλώσουμε…

  Σε ευχαριστώ πάντως για το ενδιαφέρον και τα καλά σου λόγια 🙂

 158. mitsos said

  Καλησπέρα

  https://thepressproject.gr/ki-esy-giati-den-antidras-mipos-thes-na-tis-tros-mia-eponymi-katangelia-gia-to-arsakeio/

  Χωρίς σχόλιο

 159. @ ΚΩΣΤΑΣ

  🙂

 160. aerosol said

  #149
  Α, μεσιέ μου, ενίσταμαι. Δηλαδή όταν χρησιμοποίησες τον όρο ευώνυμος, τον οποίον πλεόν υιοθετώ καμιά φορά, εννόαγες (sic) τον άσπονδο αντίπαλο αρθρογράφο; Your archnemesis, που λέμε στο χουργιόμ;
  Ωραίο το σκίτσο, έχεις και μια στρατοκάστερ ανά χείρας, πολύ κουλ. Κάπου το έχω δει αλλά μάλλον απίθανο να διάβαζα τοπικό έντυπο. Και μάλιστα περιθωριακό. Εγώ μεγάλωσα στα πιάνα, τα μπαλέτα και την Αγία Γραφή!

  Λεξιλογώντας, έχει ενδιαφέρον η αρχαία ταύτιση του αριστερού με το κακό. Αν θυμάμαι καλά υπάρχει παλιά ανάρτηση επί του θέματος, ή μήπως όχι; Παντως και το φυτό ευώνυμο είναι δηλητηριώδες και τοξικό, χρήσιμο μόνο ως εμετικό ή καθαρτικό.

 161. ΚΩΣΤΑΣ said

  156 Μετά παρρησίας το λέω, πρέπει να είναι μεγάλο φρούτο αυτή. Δεν τη γνωρίζω, ούτε καν ακουστά την είχα, αλλά μόλις είδα ότι ήταν αυτή με τον «Κεμάλ» δεν χρειάζομαι άλλες αποδείξεις. Δυστυχώς ευδοκιμούν και στο χώρο μας πολλά τέτοια είδη και λυπάμαι, τί να πω…

 162. sarant said

  160 Μάλλον εννοείς αυτή την ανάρτηση

  https://sarantakos.wordpress.com/2013/06/03/aristera/

 163. ΚΩΣΤΑΣ said

  162 >> «αριστερός» ευφημιστική είναι, αφού παράγεται από το άριστος.

  Πω, πω, πω,… τί έμαθα σήμερα, Νικοκύρη! Τότε που τό ΄γραψες δεν ήμουν πελάτης εδώ, και το αγνοούσα. Δηλαδή με λίγα λόγια, κάπως μητσοτακοκρατάτε και σεις οι αριστεροί; 😉 άριστοι…

  ====================================

  160 Για να είμαι ειλικρινής,Αεροζόλ, έκανα νοερά κάποιον συνειρμό, όταν και μεταξύ μας χρησιμοποιούσαμε το ευώνυμος. 😉 Πάντως ειδικά εκείνος ο ευώνυμος ήξερε ποιος είμαι και με αγαπούσε και τον αγαπούσα πολύ.

 164. aerosol said

  #158
  Εγώ έχω ένα σχόλιο. Δεν γνώριζα καν την ύπαρξη Αρσακείου στην Πάτρα. Αλλά το «ήμουν μεταλλάς και με τραμπούκιζαν μπροστά στους καθηγητές» με αφήνει σκεπτικό, όπως και η αναφορά σε ξεκομένες ατάκες. Και βρίσκω χυδαίο να ονοματίζονται καθηγητές με βάση ακριβώς αυτές τις άσχετες, ξεκομένες ατάκες. Επίσης, επειδή το ‘φερε η μοίρα να γνωρίσω καλά κάμποσα άτομα από τα εδώ Αρσάκεια, αμφιβάλω ΠΟΛΥ κατά πόσο «όλοι ήταν έρμαια συνεχών προσβολών και υποτίμησης που περίμεναν στη γωνία σε κάθε λάθος απάντηση» και κατά πόσο είδαν την «προσωπικότητά τους να ισοπεδώνεται στο Αρσάκειο» ή απόκτησαν τραύματα.

  Κρατάω την αναφορά σε εκπαραθύρωση για την οποία, ναι, πολύ καλά θα έκανε ο κάθε Μπαμπ. να ζητήσει συγκεκριμένη καταγγελία ώστε να διερευνηθεί από Εισαγγελία. Δεν μου φαίνεται καθόλου πειστικό να περιγράφεται με τόσο μελανά χρώματα ένα σχολείο (στην πραγματικότητα πολλά είναι) από το οποίο έχουν περάσει δεκάδες χιλιάδες άτομα, λες και δεν θα είχε γίνει βούκινο εδώ και χρόνια. Δεν ξέρω τα κριτήρια του καθενός, ούτε την ευαισθησία του, όπως δεν ξέρω και τι κουβαλάει μέσα του ο καθένας.

  Αλλά, μια που εγώ είμαι του δημόσιου σχολείου, αν κάποιος μπορεί να περιγράψει έτσι το… Αρσάκειο, τότε στη Γκράβα πρέπει να στήσουμε Μουσείο Πεσόντων και Μνήμης Εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας;

 165. Pedis said

  # 103 – Υπερχτηνώδης μηνήμη 😆 !!

 166. Alexis said

  #129: Ναι λέγονταν κάτι τέτοια παλιά.
  «Γιατί γελείς;» συνήθιζε να λέει ο πατέρας μου ειρωνικά.

 167. aerosol said

  #162
  Ευχαριστώ, αυτήν θυμόμουν.
  θα προσθέσω, για να μας δει και η Αλέξαινα, πως στην τελετουργική μαγεία το Δεξιό Μονοπάτι (Right-hand path) συχνά ταυτίζεται με το «καλό» (ηθικοί κανόνες, τήρηση κοινωνικών συμβάσεων, αναζήτηση του Θείου, «λευκή μαγεία») ενώ το Αριστερό Μονοπάτι (Left-hand path) με το «κακό» (σπάσιμο ταμπού, ηθική χαλαρότητα, ωφελιμιστικά κίνητρα, «μαύρη μαγεία»). Διαχωρισμός που έχει αμφισβητηθεί μεν αλλά ακόμα αναφέρεται. Στην Δύση τον έφερε η Μαντάμ Μπλαβάτσκυ, η ιδρύτρια της Θεοσοφικής Εταιρίας.
  [Άντε, τώρα καλώς να δεχτείς κι ακόμα πιο παλαβούς σχολιαστές, μέσω γκουγκλ! 😀 ]

  #163
  Άμα υπάρχει αγάπη όλα καλά!

 168. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Γράφει η Αγγελική Κώττη
  Είναι πολλά τα λεφτά, Λίνα…
  (είναι κι ένα μεζεδούλι «αντιδρούντες» αλλά στο κείμενο είναι το ψαχνό)
  https://mail.google.com/mail/u/0/?tab=rm&ogbl#inbox/WhctKJWQgltLhqgrmVtfNClTPglbvxPNzWhzWcpMSbHPzRmBMZpJJtjQGWxjBwVCLHdwpqG

 169. Πέπε said

  @161:

  > > …και λυπάμαι, τί να πω…

  Να πεις λυπείμαι! Κάτι ερωτήσεις…

  @Ξυδούς, Γαρουφαλιάς κλπ.:

  Τον Ξυδού μερικοί έχουν αμηχανία στο πώς να τον κλίνουν. Τον έχω ακούσει και λάθος σε ραδιόφωνα, όχι βέβαια επειδή είναι μητρωνυμικό σε γενική αλλά επειδή μπερδεύει η κατάληξή του. Του Γαρουφαλιά η κατάληξη δεν μπερδεύει κανέναν (δηλαδή, ετυμολογικά μιλώντας, τους μπερδεύει όλους!).

  Πέρα από αυτό όμως, το γιατί κλίνονται τα αρσενικά μητρωνυμικά ενώ δεν κλίνονται τα θηλυκά κανενός είδους, η απάντηση είναι πολύ απλή: όλα τα αρσενικά κλίνονται έτσι όπως είναι λογικό να κλίνονται τα περισσότερα. Τα λίγα που αποτελούν εξαίρεση προερχόμενα από γενικές, αν θυμίζουν ονομαστική ακολουθούν κι αυτά την πελιοψηφία. Αν είναι προφανείς γενικές (δηλαδή γενικές αρσενικών: Νικολάου π.χ.), μέουν άκλιτα γιατί απλώς είναι εύκολο να μείνουν.

  Ενώ τα θηλυκά είναι όλα σε άκλιτη γενική και δεν υπάρχει αμφιταλάντευση. Ή τουλάχιστον, δε θα περιμέναμε να υπάρχει. Κάτι συγγένισσές μου, αδελφές μεταξύ τους, που άκουγαν στο ηχηρό επώνυμο Κομνηνού τις αναφέραμε καμιά φορά ως «οι Κομνηνές», αλλά μάλλον ήταν ένα είδος ενδοοικογενειακού αστείου. Γενικά πάντως εδώ και πολλές γενιές δεν υπάρχουν ούτε Κομνηνές ούτε Μπουμπουλίνες ούτε άλλα τέτοια κλιτά επώνυμα.

 170. ΚΩΣΤΑΣ said

  161 συνέχεια
  Και τι σόι δεξιά είναι αυτή η αντιδήμαρχος που μάλλον αγνοούσε ότι «ο Κεμάλ» είναι τραγούδι του Χατζηδάκι. Και αντί να κάνει και τους βλάκες δεξιούς που αντέδρασαν μέτοχους και λάτρεις του τραγουδιού, έκανε βλακείες γενικώς. Ανάξια και αμφιβάλλω τι σόι δεξιά είναι, μήπως είναι ακόμα παραπέρα;

 171. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  168
  https://www.liberal.gr/news/einai-polla-ta-lefta-lina/359344

 172. Γιάννης Κουβάτσος said

  156: Και έχει κάνει κι άλλα η αρίστη.
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://parallaximag.gr/epikairotita/erga-kai-imeres-tis-antidimarchou-paideias&ved=2ahUKEwiA_KHY94rvAhUGdBQKHSyDDm0QFjAAegQIARAC&usg=AOvVaw21u0W1b6j2CY-mNyLGh9Oq&cshid=1614458930377

 173. jesus said

  «Αμφότεροι και οι τρεις γραφές κτλ» βεβαίως είναι λάθος, γιατί όταν είναι παραπάνω από δύο χρησιμοποιούμε τον υπερθετικό βαθμό «αμφότατοι και οι τρείς γραφές κτλ»

 174. mitsos said

  @164 Αεροδιάλυμα
  Είπα να μείνω στο κρατείται και να μην σχολιάσω αλλά
  και εγώ έχω πολλές επιφυλάξεις
  άλλο ακτιβισμός και άλλο ταλιμπανισμός

 175. Prince said

  38. Σύμφωνα με τα γραφόμενα του Μπαμπινιώτη:
  «Η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία θα παρακολουθεί στενά τη διαδικασία και θα συνδράμει το έργο των εισαγγελικών αρχών με οποιονδήποτε τρόπο τής ζητηθεί.»

  Υπάρχει ρήμα «συνδράμω»; Είχα την εντύπωση ότι μόνο η συνδρομή υπάρχει κι ότι είναι ουσιαστικό τού «συντρέχω». Κάνω λάθος;

 176. mitsos said

  @ 175
  Κι όμως υπάρχει το συνδράμω σε οποιοδήποτε λεξικό.

 177. Γιάννης Κουβάτσος said

  175: Τώρα υπάρχει και στα λεξικά:
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html%3Flq%3D%25CF%2583%25CF%2585%25CE%25BD%25CE%25B4%25CF%2581%26dq%3D&ved=2ahUKEwjFtp3L_IrvAhXXt6QKHcHfCqoQFjABegQICxAD&usg=AOvVaw1_7chgw6ClTcjTmyPXkxmT&cshid=1614460126404

 178. Γιάννης Κουβάτσος said

  175: Παρά τις αντιρρήσεις:
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://aromalefkadas.gr/%25CF%2583%25CF%2585%25CE%25BD%25CE%25B4%25CF%2581%25CE%25AC%25CE%25BC%25CF%2589-%25CE%25AE-%25CF%2583%25CF%2585%25CE%25BD%25CF%2584%25CF%2581%25CE%25AD%25CF%2587%25CF%2589/&ved=2ahUKEwjFtp3L_IrvAhXXt6QKHcHfCqoQFjACegQIGBAC&usg=AOvVaw2iiMgieWMzrMAk5MmZFQUX&cshid=1614460258280

 179. Μαρία said

  170
  Με τον Ταχιάο κατέβηκε και μεταπήδησε στο Ζέρβα. Τυπικότατη δεξιά δασκάλα.

  172
  Το επαναλαμβάνεις για εμπέδωση;
  Τη δήλωση φτωχού πρέπει να εννοείς. Έφαγε μεγάλο κράξιμο γι’ αυτό.

  175
  Ο αόριστος του συντρέχω είναι συνέδραμα. Έτσι το θέμα των συνοπτικών χρόνων είναι συνδραμ-

 180. Γιάννης Κουβάτσος said

  179: Το επαναλαμβάνω λόγω στραβωμάρας.☺ Αλλά είναι καταπληκτικό το κράξιμο που της ρίχνει για τον «Κεμάλ» ο μετέπειτα καταδικασθείς για δωροληψία Μιχελάκης. Τι γίνεται, βρε Κώστα, πολλή αριστεία, βρε παιδί μου…

 181. ΚΩΣΤΑΣ said

  179 α
  Είναι αυτοί που στα χρόνια της μαρμίτας μαζεύονται και είναι πιο ακραιφνείς από εμάς. Μόλις αλλάξουν οι καιροί, από εδώ παν και οι άλλοι… Τρώμε τη λάτζα εμείς. Τους ξέρω κι από τα χρόνια του ΠΑΣΟΚ.

 182. ΚΩΣΤΑΣ said

  180 Ισχύει ως απάντηση και για σένα το 181, Γιάννη.

 183. Μαρία said

  180
  Ο Μιχελάκης και ο Πάλλης αθωώθηκαν στο εφετείο το καλοκαίρι που μας πέρασε.

  181
  Οι περισσότεροι δεξιοί δάσκαλοι και καθηγητές είναι κάφροι. Φωτεινή εξαίρεση καλλιεργημένου φιλόλογου ο Ζαχόπουλος και η γυναίκα του.

 184. sarant said

  173 Χαχαχά!

  175 Εγώ προσέχω τον αγγλισμό «θα παρακολουθεί στενά». Δεν το περίμενα από κάποιον που σκίζει τα ρούχα του για την «αγγλοκρατία στη γλώσσα».

 185. Pedis said

  Ο ΠΘ είναι ουμανιστής.

  Δεν θα κάνει πίσω την τελευταία στιγμή ώστε να τον αφήσει φυτό να βασανίζεται.

 186. Pedis said

  Εκείνη η πρώτη φορά γυναίκα ΠτΔ ούτε μια γενική και αόριστη δήλωση για να κάνει τη διαφορά. Τέλος πάντων, ποια διαφορά; Λέμε, τώρα, για το ονόρε.

 187. Μαρία said

  184
  Δηλαδή η καθιερωμένη φράση «ο τάδε βρίσκεται υπο τη στενή παρακολούθηση της αστυνομίας» είναι αγγλικούρα;

  165
  Εκτός απ’ τα 11 αμελητέα ορθογραφικά περιέχει και την εξής ψεματάρα: Θα μπορούσε να προσφυγει στη Δικαιοσύνη για τη μεταγωγή του, αλλά δεν το κάνει κι εκβιάζει.
  Καθάρματα.

 188. Μαρία said

  187

  185 και όχι 165.

 189. Pedis said

  Οι ιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου Λαμίας αντιστέκεται στην εντολή βασανισμού του απεργού πείνας

  Αν και είναι δύσκολο αυτές τις ώρες να διακρίνεις την πληροφορία απο την φήμη, αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι ασκούνται τρομακτικές πιέσεις και απειλές στους γιατρούς και το προσωπικό του νοσοκομείου Λαμίας και ειδικά της ΜΕΘ για να προχωρήσουν στην πρακτική βασανισμού της δια της βίας υποχρεωτικής σίτισης, που έχει ήδη κυνικά διαταχθεί.

  Είναι πολύ πιθανό η κυβέρνηση να ζητήσει και την απομάκρυνση του απεργού απο το νοσοκομείο και την επιστροφή του στην φυλακή. Η κυβέρνηση παίζει το τελευταίο της χαρτί για να μη βρεθεί στο δίλημμα που θέλει να αποφύγει.

  Από ότι φαίνεται αν θέλει να κάνει δια της βίας υποχρεωτική σίτιση θα πρέπει να το αναθέσει σε ένστολους, τόσο το δέσιμο όσο και την ιατρική πράξη που ακολουθεί.

  Είναι επίσης βέβαιο ότι στήνει και το σκηνικό για την ποινική δίωξη των γιατρών σε περίπτωση θανάτου του απεργού και τα κυβερνητικά ενεργούμενα εκτοξεύουν προς το προσωπικό εκβιασμούς διώξεων.

  Άνθρωποι με συνείδηση, που τιμούν τον όρκο και το επαγγελματικό τους ήθος, στέκονται εμπόδιο στον εκφασισμό κι αποτελούν μια ακτίνα φωτός μέσα στο σκοτάδι των ημερών μας και θα έχουν την με κάθε μέσο υποστήριξη όλων των υγιών κομματιών της κοινωνικής βάσης.

  Αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί σε κυβερνητικά κτίρια στην Λαμία ενώ ο διευθυντής του νοσοκομείου εξέδωσε σήμερα αυτή την ανακοίνωση που επιβεβαιώνει τις παραπάνω πληροφορίες και μας επιβεβαιώνει την κρισιμότητα των στιγμών για την ζωή του απεργού.

  https://www.alerta.gr/archives/15037

 190. Pedis said

  # 187 β – Αισχρά και προφανέστατα.

 191. Pedis said

 192. sarant said

  187α Λεγόταν αυτό πριν από 30 χρόνια;

 193. Πέπε said

  185
  Τα 11 ορθογραφικά λάθη είναι όντως αμελητέα, και το σχετικό σχόλιο της ΕφΣυν το βρίσκω λίγο κακόηθες. Για την ακρίβεια τα περισσότερα δεν ξέρω καν αν θα θεωρούνταν ορθογραφικά (το να ξεχάσεις ολωσδιόλου να τονίσεις μια λέξη π.χ.). Επιπλέον, παρέλειψαν ένα που δεν είναι μεν ορθογραφικό αλλά είναι αναφισβήτητα λάθος (τα κόμματα στην αρχή της 3ης παραγράφου).

  Η ανακοίνωση του ΠΘ είναι επαρκώς φρικαλέα ώστε να μη χρειάζεται να κοιτάμε …ορθογραφίες. Που και πάλι δηλαδή, η φρικαλεότητά της δεν έγκειται στο τι προσπαθεί να φορτώσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι η ανώριμη και παιδαριώδης πτυχή της ανακοίνωσης. Υπάρχει και η πτυχή της πρόχειρης γραφής, και υπάρχει και η πτυχή της φρίκης. Εκεί είναι το θέμα, στην τελευταία.

 194. Μαρία said

  192
  Εγώ το θυμάμαι απο πάντα για ασθενείς απο γιατρούς.

 195. ΚΩΣΤΑΣ said

  μαρμάγκα, λινκ δεν έβαλα, να φταίει ένα θηλυκό όνομα που έγραψα;

 196. Μαρία said

  189 191
  Την ιατρική ανακοίνωση την έχω βάλει στο οικείο νήμα αλλά οι πληροφορίες στο 189 μου φαίνονται τερατώδεις.

 197. Μαρία said

  192
  Χημικά χρονικά, τ.26, 1961
  στενή παρακολούθηση της ζυμώσεως

 198. Μαρία said

 199. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Οι εκπαιδευτικοί έχουν ένα και μόνο όπλο που όταν το χρησιμοποιούν είναι υπερόπλο: Μαζική ενωτική αντίσταση. Η εμπειρία των εκπαιδευτικών αγώνων δείχνει ότι όταν οι εκπαιδευτικοί είχαν μαζική ενωτική παρατεταμένη αντίσταση λύγιζαν και ανέτρεπαν τις κυρίαρχες πολιτικές ή ακόμη και αν περνούσαν στα χαρτιά τις καθιστούσαν ανενεργές.»
  Η Εφημερίδα των Συντακτών: Το 80% των εκπαιδευτικών λέει «όχι» στην αξιολόγηση-Διάλογο ζητά τώρα η Κεραμέως.
  https://www.efsyn.gr/ellada/ekpaideysi/283435_80-ton-ekpaideytikon-leei-ohi-stin-axiologisi-dialogo-zita-tora-i-kerameos

 200. Pedis said

  # 196 – … ευχή να υπερβάλουν και να έχεις δίκιο.

 201. Γιάννης Κουβάτσος said

  193: Έχεις δίκιο. Ποια 11 ορθογραφικά λάθη; Μόνο το «προσβάλουν» εμπίπτει σ’ αυτήν την κατηγορία. Αλλά, πράγματι, είναι μια ανακοίνωση γραμμένη στο πόδι που κανείς δεν της έριξε δεύτερη ματιά, ούτε καν κάπως προσεκτική πρώτη ματιά. Γιατί τέτοια βιασύνη, άραγε;

 202. Pedis said

  Ζώον

 203. 200 Μακάρι ρε παιδιά να μην είναι έτσι, αλλά εδώ κάλεσαν σε απολογία νοσηλευτικό προσωπικό που νόσησε από κόβιντ και άσκησαν δίωξη για κακούργημα στην έγκυο που αυτοπυρπολήθηκε στο Καρά Τεπέ…
  Σωπαίνω. Ό,τι και να πω τζούφιο μου φαίνεται.

 204. Pedis said

  # 203 – Δεν έχω υπόψην μου πόσα μεγαλοστελέχη τους διαφωνούν με το Σχέδιο και για ποιους λόγους ο καθένας (ότι δεν είναι θεσμικώς ορθό; ότι θα τους έρθει μπούμεραγκ; …). Αλλά, όσοι και να είναι δεν μετράνε:

 205. Μαρία said

  Πλήρωσαν και το πρόστιμο για την άσκοπη μετακίνηση διάβασα αλλού.
  Διαμαρτυρία έξω από το νοσοκομείο Λαμίας υπέρ του Δημήτρη Κουφοντίνα – προσαγωγές από την Αστυνομία https://www.documentonews.gr/article/diamartyria-exw-apo-to-nosokomeio-lamias-yper-toy-dhmhtrh-koyfontina-prosagwges-apo-thn-astynomia-video

 206. 204 Σιγά μην τους πήρε το θεσμικό φιλότιμο τώρα, μετά από τρία μνημόνια. Το μπούμερανγκ φοβούνται νομίζω.

 207. Η τελευταία ανακοίνωση από την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Ηρακλείου έχει τίτλο «Ανακοίνωση σχετικά με την εγκύκλιο της Μακρής για τις βαθμολογίες»…

 208. Μαρία said

  204

 209. Pedis said

  # 206 – Ντάξει, δεν μπορείς να το αποκλείσεις. Στατιστικώς μιλώντας. Όπως επίσης, αν δεν είχε εκδοθεί νόμιμη οδηγία τις πρώτες ημέρες ώστε να εμβολιαστούν πρώτα-πρώτα τα κυβερνητικά στελέχη, θα ήταν μη μηδενική η πιθανότητα να βρεθεί τουλάχιστον ένας που θα του γινόταν η πρόταση να κάνει το εμβόλιο εκτός σειράς και θα την απέρριπτε. Μη γίνεσαι τόσο απαισιόδοξος.

 210. Πέπε said

  @207

  Ρε φίλε!!!… Κι έλεγα, να το πω να μην το πω…

  Λοιπόν, πράγματι μάς ήρθε αυτό το μέιλ, με την ίδια τερατώδη γενική να επαναλαμβάνεται στον τίτλο του μέιλ, τον τίτλο του συνημμένου και την επικεφαλίδα του ίδιου του κειμένου. Μάλιστα το σχολίασα με κάποια οξύτητα στα ομαδικά μέιλ του σχολείου, με αποτέλεσμα ο συνάδελφος που το είχε κυκλοφορήσει να σπεύσει να απολογηθεί την επόμενη μέρα, πριν καλά καλά πούμε καλημέρα, ότι δεν ήταν δική του η διατύπωση. Φυσικά δεν ήταν δική του η διατύπωση, ούτε η ευθύνη να απολογηθεί.

 211. Εννοείς να την απέρριπτε έντιμα και σιωπηρά, μακριά από τις κάμερες? Ή διαφημίζοντας την άρνησή του «κοιτάξτε τι ξηγημένος που είμαι»?
  Από την άλλη, ναι, έχεις ένα δίκιο. Τπτ αμελητέοι σήμερα καραμανλικοί πιθανώς να το βλέπουν έτσι. Το θέμα είναι το κυρίαρχο ρεύμα και ποιος δίνει τον τόνο.

 212. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Η εμμονική αυτή παραφιλική του τάση, η οποία περιγράφεται με σαφήνεια στις καταθέσεις, αλλά και στις εκκλησίες που κατατέθηκαν Ενώπιον του εισαγγελέα, καθώς και η σταθερή εξακολουθητική ροπή του προς την ικανοποίηση της γενετήσιας ορμής του με ανήλικα αμφοτέρων των φύλων, η οποία ροπή έφτασε στην εγκληματική και μάλιστα κακουργηματική της μορφή, με παθόντες δύο αλλοδαπούς, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αυτό συνεχίζει να μένει στην ευρύτερη περιοχή του Μεταξουργείου όπου ανέκαθεν αλίευε ανήλικους για τον ανώτερο σκοπό, δικαιολογούσαν κατά την άποψή μας απόλυτα την εφαρμογή στο πρόσωπο του περί παραλείψεις κλήσεις του ως υπόπτου για λήψη χωρίς όρκο εξηγήσεων και της άμεσης άσκησης ποινικής δίωξης σε βάρος του με σκοπό Την αποτροπή τέλεσης νέων παρόμοιων αδικημάτων σε βάρος ανηλίκων παθόντων
  https://www.news247.gr/koinonia/lignadis-parafiliki-efivofiliki-sexoyaliki-tasi-vlepei-i-elliniki-dikaiosyni.9156351.html?utm_source=News247&utm_medium=MintaXasete_article&utm_campaign=24MediaWidget&utm_term=Pos1

 213. Κιγκέρι said

  185:

  «Όταν οι αντάρτες θα μπαίνουν στην Αθήνα το Σύνταγμα θα λέγεται πλατεία Κουφοντίνα».

  Ακούστηκε πράγματι τέτοιο σύνθημα; 😯

 214. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @213. Είχες καμιά αμφιβολία για το τί ονειρεύεται η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ πλειονότητα αυτών που κόπτονται για τον Κουφοντίνα; 🙂
  Καλημέρα σας!

  https://omadaalithias.gr/ellada/diadilosi-gia-koyfontina-otan-oi-antartes-tha-mpoyne-stin-athina-syntagma-tha-legetai-plateia?fbclid=IwAR1kLf7WzgN7m-0GBLqeWHbXkym-7Rb-_aO5-s7kkwHInGhWkYpXM3uwVFU

 215. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Γιάννη Ιατρού, σαν να μη σε βλέπω εδώ. Εμφανίσου, δείξε ότι είσαι καλά και ρίξε όσα μπινελίκια θέλεις για την ΝΔ.. 🙂

 216. @314 Α το ε΄γραψε η οάδα αλήθειας και το επιβεβάιωσε ο Αδωνης;
  τότε οι ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ πλοινότητα (sic) το πιστεύει

  Σοβαρά τωρα; Το πιστευετε αυτό; ή το λeέι το κόμmα και πρέπει να το μεταφέρετε

 217. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Γιάννη Κουβάτσο, όταν πρωτοάρχισαν να φέρνουν ξένους αθλητές, τους έραβαν μιά μακρινή ελληνική καταγωγή και τους άλλαζαν τα επώνυμα επί το ελληνικότερον. Μήπως πρέπει να πάρετε κάτι από εκείνη την τέχνη και να κάνετε κάτι με το επώνυμο του εν λόγω;; 🙂

  https://www.iefimerida.gr/spor/panathinaikos-ntempoyto-hezonia-anaballetai

 218. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα (τρόπος του λέγειν.., γιατί σου σφίγγεται το στομάχι απ’ όλα αυτά που μαθαίνεις…)

  Ρε Γιώργο, μιάς κι είσαι εκεί πάνω, κοντά τουλάχιστον, και πιθανόν να ξέρεις, τι έγινε μ΄ εκείνους τους εμβολιασμούς; Έγιναν όντως για να μην πάνε χαμένα τα εμβόλια ή το να είσαι μέλος της ΝΔ θεωρείται υποκείμενο νόσημα και γι αυτό εμβολιάζονται πρώτοι;

 219. Γιάννης Κουβάτσος said

  213,214: Μα δεν είναι καινούργιο αυτό το σύνθημα περί ανταρτών και Κουφοντίνα που φώναζαν χτες τα κουφοντινάκια, που κόπτονται για τον νομικό πολιτισμό και το κράτος δικαίου:
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://sinthimatapantou.blogspot.com/2017/11/blog-post_95.html%3Fm%3D1&ved=2ahUKEwjb_9rJh4zvAhWXuaQKHay_D8EQFjABegQIBhAC&usg=AOvVaw13g1ZeBgqxO5xjEsLJZMOe&cshid=1614497442084

 220. π2 said

  219: Και αυτός ακριβώς είναι ο σκοπός της κυβερνητικής άσκησης. Να δημιουργηθούν βολικά κουφοντινάκια. Οι από δω κι οι από κει. Βολεύει πολλαπλά και το βλέπουμε και σ’ άλλα πεδία. Το ότι κατάφεραν να ανασύρουν από τη δικαιολογημένη κοινωνική λήθη ακόμη και τον Κουφοντίνα για τον σκοπό αυτό είναι εντυπωσιακό.

 221. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @218. Γίνονται Γιάννη, κανονικά- τουλάχιστον στα νοσοκομεία που ξέρω. Μην κοιτάς κάποιες φαιδροπεριπτώσεις που έλαβαν και την πρέπουσα απάντηση. (Χαίρομαι που σε διαβάζω! :))

 222. Νίκος Μαστρακούλης said

  212: «αλίευε ανήλικους για τον ανώτερο σκοπό»
  Ε, αφού τους αλίευε για ανώτερο σκοπό… 🙂
  Σαν να εκλείπει σιγά-σιγά το «ανωτέρω», ή είναι ιδέα μου;

 223. Γιάννης Ιατρού said

  221: 🙂

 224. Γιάννης Ιατρού said

  222: το «αλίευε» προφανώς έχει σχέση με το ψάρεμα

 225. Γιάννης Ιατρού said

  και η συνέχεια: (προφανώς προβαίνουν σε αναγκαστική σίτιση, ή πως αλλιώς να το εκλάβει κανείς;)

 226. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @219. Γιάννη, αυτά τα κουφοντινάκια δεν με πολυνοιάζουνε- 2-3 χιλιάδες είναι σε
  όλη την Ελλάδα. Με προβληματίζουν οι πολιτικοί χώροι που ενδέχεται να κυβερνήσουν την Ελλάδα και δεν κρατούν ασφαλείς αποστάσεις από αυτούς. (Τέλος πάντων. Θα έρθει κάποτε η ώρα να δούμε, ποιά αντίληψη πραγμάτων φτουράει στις ψυχές των Ελλήνων και ποιά όχι. Έσεται ήμαρ..)

 227. Γιάννης Κουβάτσος said

  220: Λες; Πάντως, η αυταρχική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση σε όλους τους τομείς δεν χρειάζεται το φάντασμα του Κουφοντίνα για να ριζοσπαστικοποιήσει τμήματα του πληθυσμού, τα καταφέρνει μια χαρά κι από μόνη της. Μόνο που θα είναι πολύ πολυπληθέστερα αυτά τα τμήματα από τους «επιθυμητούς» εσωτερικούς εχθρούς μπαμπούλες.

 228. Γιάννης Κουβάτσος said

  227: …εχθρούς-μπαμπούλες, απαραίτητη η παύλα.

 229. ΣΠ said

  212 αλλά και στις εκκλησίες που κατατέθηκαν Ενώπιον του εισαγγελέα

  εκκλησίες;

 230. Μια στάση δρόμος.

 231. Εννοώ Κουφοντίνα – Μπακογιάννη.

 232. ΚΩΣΤΑΣ said

  Την έβγαλα στη μπουζού απόψε, θα παραμείνω και σήμερα;

  218
  Γιάννη μου, καλόψυχε, με αυτό το: «το να είσαι μέλος της ΝΔ θεωρείται υποκείμενο νόσημα και γι αυτό εμβολιάζονται πρώτοι» έγραψες.
  Παρότι θίγεται ανεπανόρθωτα το ιδεολογικό μου πιστεύω, σου απονέμω χρυσούν σταυρόν για το υπέροχο λεκτικό σου εύρημα! 😅🤣😂

 233. Γιάννης Ιατρού said

  232β: χεχε, ευχαριστώ πολύ!

  ΥΓ: κι εγώ σε πάω ρε Κώστα🤗, άσχετα από τα πολιτικά (de gustibus non est disputandum😉)

 234. Γιάννης Ιατρού said

  229: εκκλήσεις ;;; (λες να χρησιμοποιούν κορέκτορα;)

 235. […] H πρώτη λέξη του τίτλου δεν γκουγκλίζεται ή, για να είμαι ακριβέστερος, δεν γκουγκλιζόταν όταν άρχισα να γράφω το άρθρο. Τι θέλει να πει; Ότι τη βδομάδα που μας πέρασε είχαμε κορονογενέθλια. Γενέθλια υπό συνθήκες κορονοϊού; Όχι ακριβώς. Ασφαλώς πολλοί θα είχαν γενέθλια την εβδομάδα που μας πέρασε (εγώ όχι, είμαι Σκορπιός) αλλά, από μια… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2021/02/27/meze-468/ […]

 236. ΚΩΣΤΑΣ said

  183β
  Μια κουβέντα είναι αυτή Μαρία. Τεραστία η σημασία των βλακών εν τω συγχρόνω βίω και είναι κατανεμημένοι αναλογικά σε όλα τα μήκη και πλάτη της κοινωνικής διαστρωμάτωσης.

  Η Πέρσα έχει γράψει και βιβλία. Ο Ζ. την πάτησε, ήταν ασχημούλης, νόμισε άνοιξε η τύχη του, και τον έστειλε ο γραμματοκομιστής. Έχουμε και το μιτού, τώρα. Δύσκολοι καιροί…

 237. sarant said

  Καλημέρα από εδώ, Κώστα συγγνώμη που το 236 διανυκτέρευσε στο φρέσκο.

 238. Pedis said

  # 211 – Το θέμα είναι το κυρίαρχο ρεύμα και ποιος δίνει τον τόνο.

  και ΑΑ και ΟΥΟΥ …

 239. Γιάννης Κουβάτσος said

  226: Το πρόβλημα, Γιώργο, δεν είναι μόνο οι πολιτικοί χώροι, μέλη των οποίων φλερτάρουν με τα κουφοντινάκια. Το πρόβλημα, όπως λέω στο 227, είναι κυρίως η αυταρχική όσο και αλλοπρόσαλλη κυβερνητική πολιτική της ΝΔ, που έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε μεταδημοκρατική χώρα, όπου (αντιγράφω από τη «Μεταδημοκρατία» του Κόλιν Κράουτς):
  «Οι οικονομικώς ισχυροί χρησιμοποιούν εργαλεία με τα οποία επιβάλλουν την ισχύ τους, ενώ ο δήμος αποδυναμώνεται».
  «Ολα τα συστατικά μέρη της δημοκρατίας επιβιώνουν, ωστόσο οι πολίτες περιορίζονται στον ρόλο παθητικών και χειραγωγημένων ατόμων».
  «Η πολιτική και η κυβέρνηση επανέρχονται στον έλεγχο των προνομιούχων ελίτ με τον τρόπο που χαρακτηρίζει την προδημοκρατική εποχή».
  Αυτό ξεκίνησε κυρίως με τα μνημόνια και εδραιώνεται υπό την παρούσα κυβέρνηση. Σε συνδυασμό όλα αυτά με τα οικονομικά προβλήματα που επιφέρει και θα επιφέρει η λαίλαπα του κορονοϊού και ο προβληματικός τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται την κατάσταση η κυβέρνηση, έχουμε έτοιμη τη συνταγή για ένα εκρηκτικό μίγμα.

 240. Pedis said

  https://www.efsyn.gr/stiles/ypografoyn/283477_ti-simainei-nekros-apo-apergia-peinas

  Για το τι ακριβώς σημαίνει θάνατος από απεργία πείνας, μοναδικό εύγλωττο τεκμήριο απομένει έτσι η ασπρόμαυρη φωτογραφία της νεκροτομής του 33χρονου Χόγκερ Μάινς, μέλους της δυτικογερμανικής ένοπλης ακροαριστερής οργάνωσης «Φράξια Κόκκινος Στρατός» (RAF), μετά το θάνατό του στις φυλακές Βίτλιχ (9/11/1974) ύστερα από απεργία πείνας 58 ημερών.

  Φωτογραφία πασίγνωστη κάποτε, αλλά που σήμερα χρειάζεται κάποια προσπάθεια για να τη βρεις στο σούπερ μάρκετ εικόνων του Διαδικτύου. Ας την έχουμε υπόψη μας, όταν ακούμε τις επαναλαμβανόμενες ανατριχιαστικές διακηρύξεις της κυβέρνησης πως «η δημοκρατία [τους] δεν εκβιάζεται».

 241. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @239. Αυτό, Γιάννη, είναι πολιτική κριτική και την ακούω με αγαλλίαση, προσπαθώντας να ρίξω φως ελέγχου στις πεποιθήσεις μου, όσο και να με ξενίζουν.
  Τις δολοφονομπαχαλοπαρέες είναι που απεχθάνομαι! 🙂

 242. Βέβαια, όλα όσα είπαμε θα είχαν μεγαλύτερο βάρος αν, όταν, με τις πράξεις του, ο (κάθε) Κωφωδείνας μάς καλούσε σε πολεϊκό αντάρτικο δεν κωφεύαμε. Οι τότε έχοντες ώτα ακούειν, εννοείται.

 243. 238

  …κι όποιος δεν είναι φίλος μας…

 244. Pedis said

 245. ΚΩΣΤΑΣ said

  Ας υπάρχει κι αυτό, ο πλουραλισμός βοηθάει για τη διαμόρφωση σωστότερης γνώμης

  https://www.kathimerini.gr/society/561279628/ypothesi-koyfontina-anakoinosi-syggenon-ton-thymaton-tis-tromokratias/

 246. Pedis said

  οι Αρχές εγγυώνται την καλλιτεχνική ελευθερία έκφρασης

  Παιδί μου, πέντε μέρες τιμητική από μένα και δέκα από τον Διοικητή.

 247. Pedis said

  «Οι κυβερνητικοί κόλποι κατέστησαν το θερμοκήπιον μιας άνευ προηγουμένου, μετά τον Δεκέμβριον του 1944, ανδρώσεως του κομμουνιστικού κινήματος μέχρις σημείου ώστε ν’ αποτελή πλέον και εκ νέου ο κομμουνισμός θανάσιμον κίνδυνον διά τον ελληνισμόν», διαπίστωνε πάλι σε κύριο άρθρο της η «Καθημερινή» (16/2/1965). «Η οργάνωσις των “Λαμπράκηδων”, με τας ευλογίας της αριστεράς ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας -το ολιγώτερον με την ευμενή της ανοχήν- έθεσεν την μαθητιώσαν και την φοιτητιώσαν νεολαίαν υπό τον έλεγχόν της».

  Για την ανάσχεση του κακού, η Ελένη Βλάχου θα προτείνει έτσι επωνύμως, εν μέσω Ιουλιανών, τη λήψη ανορθόδοξων μέτρων: «Η μόνη λύσις: Να κλείση η Βουλή και ν’ ανοίξουν τα φλίππερς. Να ξαναγλυστρίσουν οι αρουραίοι της Ομονοίας και των Χαυτείων στις φωληές τους, στις στοές και στα υπόγεια, να βρούνε τα παλαιά τους παιχνίδια, και ν’ αφήσουν τα καινούργια, τις “Δημοκρατίες” και τα “114”…».

  Το κακό εξορκιζόταν έτσι διά της πλασματικής αποπολιτικοποίησής του: «τα παιδιά» που έβγαιναν μαζικά στους δρόμους κατά του βασιλικού πραξικοπήματος έπαιζαν απλώς «κλέφτες κι αστυνόμους», αφού «μέσα στη φύσι τους είναι να φανατίζωνται, να μεθούν με επαναστατικά συνθήματα, να ηλεκτρίζωνται και από τα ζήτω και από τα κάτω χωρίς καν ν’ αναζητούν εξηγήσεις ούτε για το ένα ούτε για το άλλο» («Καθημερινή», 26/8/1965).

  «Οι Λαμπράκηδες είναι πρώτοι και καλύτεροι σε κάθε εκδήλωσι που στρέφεται εναντίον της τάξεως και της ησυχίας. Στις φοιτητικές διαδηλώσεις παίζουν τον ρόλο υποκινητών και υποδαυλιστών κάθε ταραχής», υπενθυμίζει ο Λάμψας δύο μήνες πριν από το πραξικόπημα («Ακρόπολις» 16/2/1967).

  Σε άλλο ρεπορτάζ του διαβάζουμε, πάλι, πως «οι “Λαμπράκηδες” επωφελούνται του πανεπιστημιακού ασύλου για να δημιουργούν ταραχές έξω απ’ τον καθαυτό χώρο του Πανεπιστημίου» (5/2/1967).

  Ετσι κι αλλιώς το «άσυλο» δεν κάλυπτε σχεδόν τίποτα, όπως εξήγησε η «Καθημερινή» (13/4/1967) μετά τη βίαιη εισβολή της Χωροφυλακής στο Αριστοτέλειο: «Ούτε νόμιμον δικαίωμα είχον ούτε και ηθικήν δικαιολογίαν διά την κατάληψιν του πανεπιστημιακού αμφιθεάτρου και την μετατροπήν του εις κέντρον κομμουνιστικής προπαγάνδας και ασχημιών, οι Θεσσαλονικείς “Λαμπράκηδες”.

  Το ακαδημαϊκόν άσυλον προσφέρεται εις την ελευθέραν έκφρασιν και ανάπτυξιν επιστημονικών ιδεών και όχι ως άντρον ύβρεων του υποκόσμου εναντίον των πανεπιστημιακών αρχών, της χωροφυλακής και του εισαγγελέως. Διά το είδος αυτό των εκδηλώσεων υπάρχουν άλλα άσυλα, εις τα οποία η δημοσία γνώμη αναμένει ότι θα αποσταλούν οι πρωτεργάτες των χθεσινών ασχημιών».

  Το αποκορύφωμα αυτής της ιδιότυπης αντίληψης περί δημοκρατικών ελευθεριών αναπτύχθηκε από τον ίδιο τον αρχηγό της ΕΡΕ, Παναγιώτη Κανελλόπουλο, κατά την τοποθέτησή του στο συμβούλιο του στέμματος (1/9/1965):

  «Η κρίσις του καθεστώτος της ελευθερίας είναι βαρυτάτη», ισχυρίστηκε. «Εις τα περισσότερα Υπουργεία, αν όχι εις όλα, εις ολόκληρον την ύπαιθρον υπάρχουν ωργανωμένα συνεργεία Λαμπράκηδων. Τα συνεργεία αυτά εκφοβίζουν και απειλούν τους κατοίκους, τους οποίους κρατούν υπό καθεστώς φοβίας. […] Η ύπαρξις και το κύρος του Κράτους εις την ύπαιθρον έχουν σχεδόν μηδενισθή. Επί 1½ έτος υπετιμήθη η έννοια της παρουσίας του Κράτους εις το πρόσωπον εκείνου ο οποίος είναι τεταγμένος να ενσαρκώνη εις την ύπαιθρον το Κράτος, εν τω προσώπω του χωροφύλακος. Ο χωροφύλαξ Μεγαλειότατε κρύπτεται αντί να είναι παρών»

  https://www.efsyn.gr/themata/fantasma-tis-istorias/283439_neolaia-gia-desimo

 248. Pedis said

  διαχρονικό καλούπι

  Ακολούθησε η παρακάτω στιχομυθία, όπως την κατέγραψε ο ομόφρων «Εθνικός Κήρυξ» (17/2/1965):

  «Π. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Οι δεσμοί εδώ, εις τον τομέα της νεολαίας δεν χρειάζεται να είναι αμέσως σφιχτοί, ορθόδοξοι, αυστηροί. Εδώ αρκεί και ένα τραγούδι του κ. Θεοδωράκη ως πρώτος αρραβών. Εδώ συγχωρούνται όλα τα μέσα: Εκδρομαί και πάρτυ, διασκεδάσεις πάσης φύσεως, καλλιτεχνικαί εκδηλώσεις ασαφούς πολιτικής χροιάς και όχι καθαρώς κομμουνιστικής. Εδώ μάλιστα χρησιμοποιείται δυστυχώς εις μεγάλην έκτασιν και το σεξουαλικόν κίνητρον με πρωτοβουλίαν των κοριτσιών έναντι των εφήβων. Το καταγγέλλω υπευθύνως ότι αυτό γίνεται και θα δώσω ονόματα εις την κυβέρνησιν αγοριών και κοριτσιών. Και στρέφεται η πρωτοβουλία αυτή των κοριτσιών κυρίως προς εφήβους που ανήκουν εις οικογενείας διεπομένας από εθνικόφρονα ιδεολογίαν. (Διαμαρτυρίαι εκ της πλευράς της ΕΔΑ). Στρέφονται ακόμη και προς εφήβους που είναι παιδιά αξιωματικών.

  Μ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ (ΕΔΑ): Επειδή αυτοί είναι ομορφότεροι…

  Π. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι διότι είναι ωραιότεροι, αλλά διότι η προσπάθειά σας είναι να υπονομεύσετε τας οικογενείας που διέπονται από εθνικόν φρόνημα.

  Μ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Προσβάλλετε την ελληνικήν νεολαίαν.

  Π. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι την ελληνικήν, αλλά το τμήμα εκείνο που διαφθείρετε σεις».

  Το βραβείο κερδίζει πάντως κι εδώ το εκπληκτικό (από κάθε άποψη) ανώνυμο παράδειγμα που παρέθεσε ο Λάμψας στην «Ακρόπολι» (16/2/1967):

  «Μια κοπέλλα 15 ετών είχε γνωρισθή με πολλούς νέους, μέλη της Δ.Ν.Λ. Επηρεάσθηκε τόσο απ’ τα κηρύγματά τους, ώστε άρχισε να κάνη θεωρία στον πατέρα της ο οποίος και την έκλεισε σε μια νευρολογική κλινική, γιατί η κατάστασί της έφθανε τα όρια του υστερισμού. Αλλά οι φίλοι της Λαμπράκηδες την απήγαγαν από την κλινική και την αποπλάνησαν. Οταν ο πατέρας έφερε την υπόθεσι στην Δικαιοσύνη, ένας απ’ τους πολλούς αποπλανητάς της προσφέρθηκε να την παντρευτή, κατ’ εντολήν του κόμματος, για να συγκαλυφθή το σκάνδαλο».

 249. Spiridione said

  Έχουμε και επέτειο σήμερα του έπους στον Εβρο.

 250. Χαρούλα said

  ….δεν το έμαθα έγκαιρα να σημαιοστολίσω! Κρίμα!
  Αν και χωρίς πλάκα υπάρχουν κάποια λίγα(ευτυχώς) σπίτια σημαιοστολισμένα από τότε!!!

 251. Μαρία said

  249

  Έπεσε γραμμή για το έπος της μάχης του Έβρου. Κι ο Μουμτζής έγραψε κάτι παρόμοιο.

 252. Pedis said

  Όταν με κρατική και κυβερνητική κάλυψη λυντσάρανε πρόσφυγες και μετανάστες. Έπος.

  Πάει κι ο ταραντούλης. Τον τσίμπησε ο ταρακούλης.

  http://www.topontiki.gr/article/428856/paraitithike-apo-kyvernitikos-ekprosopos-o-hristos-tarantilis

 253. Νίκος Μαστρακούλης said

  252: Όταν λέει ότι παραιτήθηκε για οικογενειακούς λόγους, ποια οικογένεια εννοεί; Τη δική του, ή την Οικογένεια της «δημοκρατίας-που-δεν-εκδικείται»;

 254. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  251β. Μου αφηγείται προ ημερών μια θεία, ότι του Αγίου Παρθενιου που προστατεύει λέει τους καρκινοπαθείς, τώρα κάπου πρόσφατα είτανε, πήγε ν΄ανάψει κερί σ΄ένα φερώνυμο εκκλησάκι στο άλσος στη Φιλαδέλφεια. Τιγκάρισε λοιπόν η εκκλησία και κανείς/καμιά με μάσκα, ούτε γάντια για το αντίδωρο και τους άρτους ούτε οι ιερείς ούτε το εκκλησίασμα. Βγήκε και στάθηκε απέξω και ήρθε ο νεωκόρος, αμάσκωτος να της πει να μπει μέσα γιατί δεν επιτρέπεται.Του έδειξε την ταμπέλα στην πόρτα του ναϊσκου «Απαγορεύεται η είσοδος χωρίς μάσκα». Την παράτησε και μετά από λίγο ο ιερέας λέει στο ποίμνιο: έχετε όλοι μάσκες στην τσέπη ε; μήπως φτάσει η αστυνομία…
  Μάλλον θορυβήθηκαν από την «ατίθαση» .
  Όση ώρα έμεινε εκεί η συγγενής μου, πέρασε και μπήκε λέει και μια νέα κοπέλα (με μάσκα) και βγήκε σχολιάζοντας μεγαλόφωνα, τί είναι εδώ, αντάρτικο κατά της μάσκας;

  252
  Ντίλι ντίλι ταραντίλη
  τόσο ήταν το καντήλι

 255. Pedis said

  Το φιλικότερο σενάριο γι αυτόν θα μπορούσε να είναι για λόγους πρεστίζ και υπόληψης, να μην χρεωθεί δηλαδή τις δημόσιες δικαιολογίες για την αντιμετώπιση επικειμενης σφοδρότερης μπόχας από το σκάνδαλο Λιγνάδη & Κυβ. περιβάλλοντος ή/και να μην μοστράρει τη μούρη του ως συνυπεύθυνη στον προαποφασισμένο φόνο του Κουφοντίνα.

 256. Γιάννης Ιατρού said

  245: Κώστα, προκαλείς!
  Γράφουν: ..Το δίκιο του, αν θεωρείτε ότι έχει, ας το βρει στα δικαστήρια…

  Ναι, βοηθά (ο πλουραλισμός για τη διαμόρφωση σωστότερης γνώμης), γι αυτό και μερικές σκέψεις (για τους καλοπροαίρετα σκεπτόμενους), γιατί πρέπει να τα λέμε όλα, όχι μόνο να πετάμε την μπάλα στην εξέδρα:

  Αυτό θέλει κι ο Δ.Κ, να προσφύγει στη δικαιοσύνη. Αλλά δεν του δίνουν το αναγκαίο (για να κάνει την αγωγή του) έγγραφο (αυτό της μετακίνησής του), ενώ όφειλαν να του το δώσουν. Κι ο συνήγορος του Πολίτη αυτό υπογράμμισε. Και η Σ. Νικολάου (η ΓΓ) προφασίζεται βλακείες (GDPR λέει, γιατί στο έγγραφο αναφέρονται και ονόματα 2-3 άλλων κρατουμένων που μετήχθησαν) για να μην του το δώσει.

  Αυτό για την διαμόρφωση της γνώμης. Για τα άλλα που γράφουν οι συγγενείς, κατανόηση.

  Η πολιτική σκοπιμότητα, με τον θάνατο του Δ.Κ. που αναμένεται, εκτός από την προσωπική εκδίκηση της οικογένειας του ΠΘ, είναι:
  α) να αλλάξει για λίγο καιρό η ατζέντα/επικαιρότητα που είναι γεμάτη από γκάφες, παραλείψεις και κακούς χειρισμούς και σκάνδαλα (ανεμελιές) κλπ. του ΠΘ και της κυβέρνησης* και
  β) να συσπειρώσει αγανακτισμένους/προβληματισμένους οπαδούς** της ΝΔ δείχνοντας τις διαμαρτυρίες κι αντιδράσεις για την εξώθηση σε θάνατο του Δ.Κ. (που πιθανόν να μεγαλώσουν).
  Ββεβαίως φορτώνοντας την αντιπολίτευση με λόγια και πράξεις που δεν ειπώθηκαν/έγιναν κλπ. (γνωστές οι επιδόσεις της ΝΔ σ΄ αυτό το σπορ, σε αγαστή συνεργασία με τα σχεδόν ιδιόκτητα ΜΜΑ (Α=>Αποβλάκωσης).

  *Ενδεικτικά μόνο:
  ΥΓΕΙΑ: αστοχίες στην οργάνωση και εκτέλεση των εμβολιασμών, απαξίωση του ΕΣΥ, λάθος τακτική με τα μέτρα για τον κορονοϊό κλπ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: πλήρης διάσταση από τα σχεδιασθέντα στον προϋπολογισμό (από 4 δις σε 14 δις το έλλειμα!), στέγνωμα της αγοράς από ρευστότητα, γελοιότητες του Θεοχάρη για τον σχεδιασμό του τουρισμού κλπ., ΠΑΙΔΕΙΑ: ισοτιμίες ιδιωτικών 3τούς φοίτησης με ΑΕΙ, κατάσταση στα σχολεία (απροκάλυπτη η υποστήριξη ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων), αστυνομία στα ΑΕΙ κλπ., Εξ.ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Το αφήνω κενό το θέμα, όλοι μας βλέπουμε τι επιτυχίες έχουμε καθημερινά (ακόμα και οι δικοί τους ανησυχούν πλέον). ΚΟΙΝΩΝΙΑ: σκάνδαλα διορισμών ημετέρων, συνήθως χωρίς ή με πλαστά πτυχία, απ΄ευθείας αναθέσεις σε υπέρογκες τιμές, εκτός επιπέδου αγορών, εμβολιασμοί ημετέρων (#218😉), υπέρμετρη αστυνομική βία (δόγμα νόμος και τάξη…), συνήθως άνευ αφορμής, προσπάθεια συγκάλυψης σκανδάλων (βλ. Γεωργιάδη, Λιγνάδη, Αρσάκειο κλπ).

  ** Θα μπορούσα να το διατυπώσω κι αλλιώς, αλλά θέλω να είμαι ήπιος😎:
  Πως επιθυμεί να ενώσει όλα τα γίδια της δεξιάς και της ακροδεξιάς, κυρ Παντελήδες και χαζοαπολιτίκ νοικοκυραίους κυρίως (οι υπόλοιποι δεν χρειάζονται μάντρωμα, αφού δεν είναι όλοι οι οπαδοί της δεξιάς γίδια…)

 257. Μαρία said

 258. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  255 >>σφοδρότερης μπόχας από το σκάνδαλο Λιγνάδη
  Μάλλον! Ζορίστηκε ήδη ο Ταραντίλης πολύ. Έχανε τα λόγια (ας τον αποχαιρετήσουμε ξαναθυμίζοντας)
  ο..!ε..! ο..! ε..! ο πρόεδρος του Εθνικού Θεάτρου…

 259. Μαρία said

  256
  Το ίδιο παραμύθι για προσφυγή στη δικαιοσύνη χρησιμοποίησε προκλητικά χτες κι ο Μητσοτάκης, ενώ ξέρει πολύ καλά οτι αυτοί τον εξώθησαν στην απεργία πείνας.

 260. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  256 >>προφασίζεται βλακείες (GDPR λέει, γιατί στο έγγραφο αναφέρονται και ονόματα 2-3 άλλων κρατουμένων που μετήχθησαν) για να μην του το δώσει.
  Ακριβώς! οχι όμως βλακείες αλλά (κολάσιμη) πρόφαση.Είναι κατασκευή! Μπορεί να το διαχωρίσει με ακριβές αντίγραφο αποσπάσματος! Είναι το βου α βα διοικητικής λειτουργίας.

 261. Μαρία said

 262. Μαρία said

  Α χα, χα, το Θηλέων Σερρών έχει την τιμητική του 🙂
  https://www.avgi.gr/politiki/380623_dimokratia-me-peisma
  Ο χουντικός μαθητικός κανονισμός αποτελούνταν από πολλά άρθρα απαγορεύσεων και τρία μόνο άρθρα στην τελευταία σελίδα του, υπό τον τίτλο «Τι επιτρέπεται εις τους μαθητάς». Τα δύο από τα τρία επιτρεπτικά ήταν επίσης απαγορεύσεις. (Έχει κάνει συγκριτική δημοσίευση, με τον κανονισμό του 1963, ο Νίκος Σαραντάκος στο μπλογκ του).
  https://sarantakos.wordpress.com/2012/11/23/kanonismos/

 263. 254

  του Αγίου Παρθενιου που προστατεύει λέει τους καρκινοπαθείς

  Τέσσερα γράμματα το εισιτήριο για την Κόλαση.
  Δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση σου 😁 😜 🤪😆 😅 😂 🤣

 264. Μαρία said

 265. π2 said

  264: Έψαξα λίγο στο τουίτερ, και συνειδητοποιώ για άλλη μια φορά την ολοένα και μεγαλύτερη ενίσχυση της περιχαρακωμένης ταυτότητας. Χωρίς να ψάξουν, χωρίς να αναρωτηθούν τι δουλειά έχει το ναζιστικό σύμβολο στην υπογραφή του, χωρίς να γνωρίζουν τις χρυσαυγίτικες αναφορές του, ένα κάρο κόσμος θεωρεί ότι τον κατηγορούν μόνο κάτι ανεγκέφαλοι αριστεριστές επειδή απεικονίζει «μορφές της εθνεγερσίας».

  Νιώθω όλο και πιο γέρος, όλο και πιο έκπληκτος από τις μαχητικές παρωπίδες.

  Να σημειωθεί ότι οι χρυσαυγίτες κάνουν προσπάθεια ανάκαμψης. Ραδιοφωνικός σταθμός, πληρωμένες διαφημίσεις στο τουίτερ (με τι λεφτά άραγε; ), κάτι πάλι κινείται στον χώρο.

 266. sarant said

  265 Βέβαια, διότι ο Βελόπουλος είναι φαιδρός και υπάρχει χώρος.

 267. ΚΩΣΤΑΣ said

  Αυτό το δεν μπορεί να κάνει προσφυγή, στέκει; μπορεί να μας το βεβαιώσει κάποιος δικηγόρος;

  Ακόμη δεν μπορεί να κάνει προσφυγή ή μήνυση επειδή δεν του χορηγούν αντίγραφα αποφάσεων που τον αφορούν, καθ΄ότι έχει έννομο συμφέρον για να προασπίσει νόμιμα δικαιώματά του;

  Στο κάτω-κάτω ας κάνουν κάτι και ας το απορρίψει το δικαστήριο, για να δει κι ο κόσμος ότι μόνη λύση είναι η διαμαρτυρία. Έχω βάσιμη υποψία ότι μας δουλεύουν όλοι αυτοί που ισχυρίζονται αδυναμία προσφυγής.

 268. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Νιώθω όλο και πιο γέρος, όλο και πιο έκπληκτος από τις μαχητικές παρωπίδες.»
  Κι εγώ το ίδιο, ένθεν κακείθεν.

 269. Γιάννης Ιατρού said

  267: Κώστα, με καλή πρόθεση στο λέω, ψάξε το λίγο, βοά το διαδίκτυο, και από φιλοΝΔ μέσα και σχολιαστές, ακόμα και νομικούς.

 270. 267 Γκούγκλαρε πχ «Σοφια Νικολάου Κουφοντίνας GDPR».

 271. 265 «Ένα κάρο κόσμος» ψήφισε Άδωνη, Μποκτάνο, Βορίδη, Πλεύρη, Μπάμπη. Δεν χρειάζεται να αναρωτηθούν ούτε για σύμβολα, ούτε για αναφορές. Ξέρουν. Στην καλύτερη δε νοιάζονται, στη χειρότερη επικροτούν.

 272. ΚΩΣΤΑΣ said

  269 Ας κάνει ένας μια μήνυση, ρε Γιάννη, κι ας την επιστρέψει το δικαστήριο ως απαράδεκτη, χωρίς καν να την εξετάσει.. Είναι άλλο δεν μπορώ να κάνω μήνυση και άλλο και να την κάνω θα πάει στο βρόντο. Τι θα χάσουν όσοι έμπρακτα θέλουν να αποδείξουν ότι δεν υπάρχει δικαστική οδός;

  Είναι δυνατόν να μου απαγορεύσουν εμένα να κάνω μια αίτηση σε δημόσια υπηρεσία; Άλλο η υποβολή της αίτησης και άλλο η ικανοποίηση του αιτήματος. Έτσι το βλέπω και με τις μηνύσεις, έχω άδικο;

 273. 272 Κοροϊδευόμαστε τώρα Κώστα? Για να το κυνηγήσει νομικά πρέπει να έχει το χαρτί που του αρνούνται, λόγω και καλά προσωπικών δεδομένων. Η ίδια η Ενωση Δικαστών κ Εισαγγελέων βάλλει κατά της κυβέρνησης.

 274. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πάντως, μπαίνοντας εδώ, μπαίνω σ’ έναν άλλον κόσμο, σ’ έναν μικρόκοσμο με τα δικά του ενδιαφέροντα. Εκτός διαδικτύου, ο περισότερος κόσμος ούτε ακουστά δεν έχει για την υπόθεση Κουφοντίνα ή κάτι έχει πάρει αδιάφορα το αφτί του. Τουλάχιστον στον δικό μου στενό και ευρύτερο περίγυρο, αυτό συμβαίνει. Ο κόσμος έχει τα δικά του, πραγματικά και πιεστικά, προβλήματα, έχει λαλήσει από την κλεισούρα, την πίεση, την ανασφάλεια για το σήμερα και το αύριο…Προβλήματα του καθημερινού
  ανθρώπου που κάποτε απασχολούσαν την αριστερά, πριν το ρίξει στην ομφαλοσκοπία, στον sui generis δικαιωματισμό, στη διύλισιν του κώνωπος και στην κατάποσιν της καμήλου, πριν χάσει δηλαδή τελείως την επαφή της με τις περίφημες «μάζες».

 275. ΚΩΣΤΑΣ said

  270 Ωραία, να κάνουν μήνυση για την άρνηση παραχώρησης στοιχείων ή να κάνουν μήνυση κατά της παράνομης μεταγωγής στο Δομοκό χωρίς άλλα δικαιολογητικά. Αυτό δεν είναι εφικτό;

  Έτσι μού ΄ρχεται να βάλλω εγώ το παράβολο (πόσο είναι:) και ας αναλάβει δικηγόρος από εδώ μέσα να κάνει τη διαδικασία…

 276. Χρήστος Π. said

  256 Και ο Βελόπουλος, είναι φαιδρός, και ο Τράγκας – που ήδη πλαισιώνεται με σοβαροφανείς καθηγητές ΑΕΙ και εκτός δεξιάς – είναι φαιδρός, και ο Μακελειός είναι φαιδρός (αλλά επικίνδυνος φαιδρός γιατί του διαρρέουν οι κυπατζήδες της κλίκας που ανήκει βίντεο με ακουστικά, και τον κυνηγάει πάλι με αστυνομίες ο Κούλης), ΟΛΟΙ που κυριαρχούν ή επικαλούνται τη δεξιά σήμερα φαιδροί – έστω και πετυχημένοι σαν απατεώνες- είναι. Το πόσο φαιδροί είναι οι απέναντι της αριστεράς που δεν μπορούν να τους σβήσουν, το αναρωτήθηκες όμως ποτέ; Μήπως κάνεις το λάθος ή παρασύρεσαι να πιστεύεις ότι η μπαρούφα της αριστεροδιανόησης, η σοβαρή κοτσάνα, είναι λιγότερο φαιδρή;;; Είτε πχ ακούμε τη καταπιεσμένη μεγαλειότητα του Ευτύχη Μπιτσάκη να εξηγεί τις απύθμενης βλακείας απόψεις του περί κβαντικής φυσικής και μαρξισμού, είτε τον Βελόπουλο (που όπως όλοι οι γραφικοί τα τσεπώνει μάλλον από τους Ρώσους) να μας λέει να ρουφήξουμε τελοπόν, ακραίον, και γαστρικόν, τι διαφορά νομίζεις βλέπουμε όσοι δεν είμαστε αριστεράντζες;

  Το ότι απέναντι στο κόμμα και τους παιδεραστές του κολλεγίου που μαζί με το ΠΑΣΟΚ χρεωκόπησαν την Ελλάδα, οι σοβαροί κοτσανολόγοι της αριστεράς είναι δημοσκοπικά τόσο αδύναμοι δεν σε προβλημάτισε; Το ότι ήσαν ανίκανοι ακόμα και ηγεσία να αλλάξουν μετά την ήττα τους και τα καραγκιοζιλίκια του Τσίπρα, αγγλόφωνα και ελληνόφωνα, ή τουλάχιστον δεν μπορούσαν να βρουν τις ισορροπίες να τον αντικαταστήσουν, τι σου λέει;

  Για να σε παρηγορήσω: Έπεσα κι εγώ θύμα λογοκρισίας στο twitter, σε κείμενό μου κατά του ΚΚΕ και δεν φαντάζεσαι ποιός «δεξιός» με λογόκρινε! Σημειωτέον, πάντα με το όνομά μου γράφω και δεν χρησιμοποίησα καμμία χυδαία έκφραση. (Πάνε οι καλές εποχές που κυκλοφορούσα με ψευδώνυμα όπως Φασιστικός Βούρδουλας, Ηλεκτρικό Πριόνι, κλπ, και με διασκέδαζαν οι αριστεροί…).

  Μη τολμήσει κανείς να μου κάνει μπούλινκ ότι γράφω σεντόνια ή ότι θα πετάξει το κουφάρι μου στα χαντάκια του ιστολογίου. Και τα 12 Ευαγγέλια άμα μου τη δώσει θα γράψω και όποιος δεν γουστάρει να μη με διαβάζει. Θα το αντέξω. Δεν μας έφτανε ο Μελισσανίδης έχουμε και τις αριστεράντζες τώρα! Έλεος. Να δούμε πώς θα φύγει η ομάδα του Αυτοκράτορα από το ντέρμπυ. 0-0 στο ημίχρονο… ( Θα μας σχολιάζει και ο άσχετος γελοίος Αποδυτηριάκιας….)

 277. Μαρία said

  267
  Κι εγώ έχω την υποψία οτι εθελοτυφλείς αλλά ειλικρινά σε καταλαβαίνω.

 278. ΚΩΣΤΑΣ said

  273 Διάβασα την ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών κ Εισαγγελέων, …Χτήνε μου, αλλά Πόντιο Πιλάτο κατάλαβα εγώ. Και κάποιοι ίσως το παίζουν ισαποστάκηδες ή κρατάνε πισινή, ο φόβος φυλάει τα έρημα, επιθέσεις, βόμβες μολότοφ,…. ας μην τα παραβλέπουμε και αυτά.

 279. Pedis said

  # 273 – 272 Κοροϊδευόμαστε τώρα Κώστα?
  Πες το κι έτσι.

 280. ΚΩΣΤΑΣ said

  277 Όπως νομίζεις, Μαρία, ο καθένας έχει το δικαίωμα στη γνώμη του και στην κρίση του. Φυσικά αυτό δικαίωμα το έχω κι εγώ.

 281. Κώστα: https://www.news247.gr/koinonia/koyrtovik-osoi-lene-oti-o-koyfontinas-epilegei-tin-aytocheiria-pseydontai.9157144.html

 282. Pedis said

  Ολόκληρη η ανακοίνωση της κ. Κούρτοβικ

  Να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους

  Εδώ και δυο ημέρες με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις, κυβερνητικών στελεχών, του ίδιου του πρωθυπουργού, αλλά και «φορέων της κοινωνίας των πολιτών» (εντελώς τυχαία, στην ίδια γραμμή), εγκαλείται ο κρατούμενος Δημήτρης Κουφοντίνας ότι δεν έχει ασκήσει τις νόμιμες διαδικασίες για την μεταφορά του στον Κορυδαλλό και ότι ο ίδιος διαλέγει την αυτοχειρία!

  Ψεύδονται. Και οφείλουμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα:

  Αμέσως μετά την μεταγωγή του στον Δομοκό, ο κρατούμενος κατέθεσε στην γραμματεία αίτηση για την μεταγωγή του στον Κορυδαλλό, σύμφωνα με όσα πρόβλεπε ο ν. 4760/20, η οποία όπως μας διαβεβαίωσαν από το κατάστημα διαβιβάστηκε στο Υπουργείο, την 11/1/2021 με αριθμό πρωτοκόλλου 23624.

  Η αίτηση αυτή μέχρι σήμερα δεν έχει απαντηθεί.

  Επιπλέον, από τις 28/12/20, ο κρατούμενος έχει ζητήσει να του δοθεί αντίγραφο της απόφασης μεταγωγής, που μέχρι τότε ήξερε ότι ήταν της Γενικής Γραμματέως και όχι του αρμοδίου οργάνου, που είναι η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών (ΚΕΜ).

  Με επιστολή της η κα Νικολάου δήλωσε ότι υπήρχαν απόφαση της ΚΕΜ, βάσει της οποίας ο κρατούμενος είχε μεταχθεί στον Κορυδαλλό και εν συνεχεία στο Δομοκό με δική της απόφαση και αρνήθηκε να χορηγήσει αντίγραφα.

  Η δήλωση αυτή, σύμφωνα με την οποία, μέσα σε μία ώρα, είχε μεταχθεί στον Κορυδαλλό και συνεχόμενα στον Δομοκό, ήταν αυτή που εξώθησε τον κρατούμενο στην απεργία πείνας.

  Αίτημα για τα αντίγραφα των αποφάσεων υποβλήθηκε από εμένα ηλεκτρονικά, ξανά, στις 17/1/21, με ρητή αναφορά στην άσκηση των νόμιμων ένδικων μέσων.

  Το ίδιο αίτημα απευθύνθηκε και από τον Συνήγορο του Πολίτη, στις 21/1/21, στην γνωστή του παρέμβαση στην υπόθεση.

  Στις 18/2, η Γεν.Γραμματέας μας απέστειλε ακριβές αντίγραφο της δικής της απόφασης, αλλά όχι και των αποφάσεων της ΚΕΜ, που επεκαλείτο, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή οποιαδήποτε διαδικασία κατ’ αυτών.

  Η προσβολή στη Δικαιοσύνη μιας απόφασης μεταγωγής της ΚΕΜ προβλέπεται από το άρθρο 9 παρ.4 του Σωφρονιστικού Κώδικα, όταν ο κρατούμενος έχει δύο φορές αρνητική απόφαση στην αίτηση (του) για μεταγωγή (ποιος είπε ότι οι κρατούμενοι δεν ζητούν την μεταφορά τους σε άλλη φυλακή;):

  -όχι όταν την μεταγωγή αποφασίζει η ίδια η ΚΕΜ, αυτεπάγγελτα,

  – όχι πολύ περισσότερο όταν την αποφασίζει η Γεν.Γραμματέας αντεγκληματικής πολιτικής ,

  – όχι όταν το αρμόδιο Δικαστήριο, είναι το Δικαστήριο του Βόλου που είχε το θάρρος, με παρότρυνση δημόσια του σημερινού πρωθυπουργού να «σταθεί στο ύψος του» και να ανατρέψει απόφαση του Αρείου Πάγου, αυτήν του δικαίωνε το αίτημα για άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα,

  – όχι όταν τα αρμόδια για τις διοικητικές αποφάσεις διοικητικά δικαστήρια έχουν πλήρη άγνοια από σωφρονιστικό κώδικα και δεν έχουν ούτε το σώμα των προσβαλλόμενων αποφάσεων,

  – όχι όταν το Πρωτοδικείο της Λαμίας (αναρμόδιο έτσι κι αλλιώς με το νόμο), αν δεν νοιώθει κι αυτό την επιταγή ότι «πρέπει να σταθεί στο ύψος του» θα στέκει αμήχανο μπροστά στο δέος μιας πολιτικής απόφασης που αγγίζει όχι μόνον τον πρώην περιφερειάρχη του, αλλά την ίδια την κεντρική αρχή εξουσίας της χώρας τον πρωθυπουργό.

  Το νέο non paper στα μέλη της ΝΔ για διαχείριση της προοπτικής ενός νεκρού απεργού πείνας, με την προτροπή «να λέτε ότι δεν έχει απευθυνθεί στην Δικαιοσύνη», παραπλάνησε ακόμη και τον πρωθυπουργό.

  Θα έπρεπε οι επιτελείς της ομάδας προπαγάνδας να διαβάζουν το νόμο πριν τολμήσουν να τον χρησιμοποιούν, για να μην γελοιοποιούν τα στελέχη του κόμματος.

  Η, μήπως, η κυβερνητική δικαιοκρατική άποψη του «έτσι θέλω, έτσι κάνω», υπερισχύει και νομιμοποιεί κάθε αυθαιρεσία;

  Ακόμη και την βαρβαρότητα μιας θανατικής ποινής;

  Αθηνα, 28/2/2021
  Ιωάννα Κούρτοβικ
  Δικηγόρος

  https://www.efsyn.gr/node/283520

 283. “Μην κάνετε εκβιασμούς”, ήταν το αυστηρό μήνυμα που έστειλε ο Ερντογάν στους απεργούς, στο πλαίσιο ομιλίας του για τα δέκα χρόνια από την άνοδο του κόμματός του, AKP, στην εξουσία. “Δε θα απελευθερώσουμε τον τρομοκράτη ηγέτη απλώς επειδή το απαιτείτε και έχετε ξεκινήσει μια τέτοια ενέργεια”, πρόσθεσε.

  Όμως δε σταμάτησε εκεί. “Η ποινή του θανάτου επιβλήθηκε στον τρομοκράτη ηγέτη που είναι υπεύθυνος για το θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στη χώρα αυτή”, τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι η απόφαση αυτή δεν εκτελέστηκε ποτέ, αφού η θανατική ποινή καταργήθηκε στην Τουρκία τον Αύγουστο του 2002. “Σήμερα, πολλοί άνθρωποι είναι υπέρ της αποκατάστασης της θανατικής ποινής, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, επειδή οι συγγενείς των νεκρών υποφέρουν ενώ άλλοι γιορτάζουν τρώγοντας κεμπάμπ», συνέχισε στο ίδιο αιχμηρό ύφος ο Τούρκος πρωθυπουργός.
  https://www.news.gr/kosmos/alles-hores/article/14797/erntogan-ekviastes-oi-apergoi-peinas.html

 284. ΚΩΣΤΑΣ said

  272 Εγώ, Πέδη, δεν κοροϊδεύω κανέναν. Έχω ακράδαντη πίστη ότι προσφυγή, μήνυση ή όπως αλλιώς το λένε μπορεί να γίνει, ανεξάρτητα της τύχης της. Αναρωτιέμαι γιατί δεν γίνεται κάτι τέτοιο. Τώρα αν κάνω λάθος, τι να πω; Λέω αυτό που πιστεύω.

 285. ΚΩΣΤΑΣ said

  Το 284 στο 279

  Εν τω μεταξύ όσο να απαντήσω σε ένα σχόλιο, ακολουθούν γρήγορα και άλλα. Θα τα διαβάσω και αν χρειαστεί θα επανέλθω αργότερα.

 286. Pedis said

  # 284 – Πίστευε ό,τι λες.

 287. Το «Ρ» της Φωκίωνος Νέγρη said

  Ρε σεις, σταματήστε να προσπαθείτε να πείσετε τον καφενόβιο μαλάκα ότι δεν πετάει ο γάιδαρος. Το ξέρει… Ο κρετίνος διασκεδάζει που σας έχει στο κουτσό να πηγαίνετε πέρα δώθε ανάλογα με την όρεξη της στιγμής.

 288. π2 said

  Αυτήν τη λεπτομέρεια για το πόσο φωτογραφικός είναι ο νόμος 4760/2020 ομολογώ δεν την ήξερα: https://thepressproject.gr/psifisate-fotografiko-nomo-gia-ton-koufontina-ochi-gia-ton-michaloliako-mia-apantisi-sta-paradeigmata-georgiadi/#.YDvnwE7hER8.twitter

 289. aerosol said

  #276
  Kαλά βρε, ούτε εγώ δεν επιτρέπεται να σου κάνω λίγο μπούλινγκ; 😀

  Δεν νομίζω πως υπάρχει μετρίως ξύπνιος άνθρωπος που να μην έχει σκεφτεί πολύ και πικρά για κάμποσα απ’ όσα αναφέρεις. Αυτό ακριβώς δίνει και την απάντηση στο γιατί το μεγαλύτερο αριστερό κόμμα πείθει τόσο λίγο που δεν καρπώνεται την δυσαρέσκεια κατά της κυβέρνησης. Και δεν έπεισε ποτέ ιδιαίτερα: σε αντίθεση με το πάλαι ποτέ Πασόκ και τη ΝΔ, ο Σύριζα είχε και έχει πολύ λίγα μέλη και μικρό πάτημα στην κοινωνία. Οι πραγματικοί, πιστοί «Συριζαίοι» είναι ελάχιστοι, και οι περισσότεροι που τον έφεραν κυβέρνηση δεν το έκαναν ενθουσιασμένοι -πολλοί απομακρύνθηκαν ενοχλημένοι.
  Εγώ κρίνω (ίσως εξ ιδίων τα αλλότρια αλλά δεν το πιστεύω) πως οι περισσότεροι άνθρωποι που τοποθετούνται προς τα αριστερά του κέντρου, νιώθουν πολιτικά άστεγοι. Γι αυτό και τσαντίζονται όταν κάθε άποψή τους κρίνεται ως «συριζαία», διότι απλά δεν είναι. Οι δεξιοί δεν έχουν αντίστοιχο πρόβλημα, καλύπτονται με το να ανήκουν στο κόμμα εξουσίας που έχουν. Άντε να ψηφίσουν μια φορά κάτι άλλο και επιστρέφουν μάλλον ικανοποιημένοι.
  Δεν είναι παράλογο όλο αυτό. Ιδανικά μιλώντας, Αριστερά σημαίνει αλλαγές και υπέρβαση πολύχρονων τάσεων, ο πολιτικός συντηρητισμός είναι πάντα ευκολότερος. Τα αριστερά κόμματα σχεδόν πάντα προδίδουν την θεωρία τους, τους πέφτει πολύ βαριά η «φανέλα», πασοκοποιούνται.

  Όμως εξισώνεις περίεργα πράγματα. Από τη μια δεν υπάρχουν απλά φαιδρότητες αλλά παλιές δομές εξουσίας που τις στηρίζουν (παλιότερες κι από το Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια). Ο Πλεύρης, ας πούμε, προέρχεται από σόι με τόσες ρίζες στο παρακράτος που έχουν γεμίσει βιβλία για τον πανευρωπαικό νεοφασισμό, δεν είναι ένας τυχαίος κλόουν. Ο Μπογδάνος είναι υπερπροβλημένο τίποτα με ραγδαία πολιτική προώθηση (και παμπάλαιες συμπεριφορές, γνωστές στον χώρο του εδώ κι έναν αιώνα). Τι δομή εξουσίας ή τάση εκπροσωπεί ο… Μπητσάκης; Ή ο κάθε διανοούμενος ή ακόμα και χαζοδιανοούμενος; Η Ελλάδα με την διανόηση ασχολείται και πορώνεται, τρομάρα μου; Εκεί εκφράζεται η εξουσία; Εκεί πέφτουν οι υπογραφές που καθορίζουν τη ζωή μας;
  [Που κολλάει, είτε στην αριστερά είτε στη διανόηση, ο Βελόπουλος (!!!) μόνο εσύ γνωρίζεις.]

  ΥΓ: Λέω να αρχίσω να πληρώνομαι σε Δολλάρια Β.Κορέας!

 290. aerosol said

  #287
  Ρ(εμάλι), εγώ πληρώνομαι με τη λέξη! 😀

 291. Χρήστος Π. said

  287 Πάλι καλά που εσύ είσαι μη καφενόβιος μαψιλάκας. Είτε μπορεί να γίνει είτε δεν μπορεί να γίνει προσφυγή δεν έχετε πείσει για το ακράδαντο των επιχειρημάτων σας. Η κυβέρνηση έχει νομικά επιχειρήματα, είτε επικαλείται το σκοπό των φυλακών Κορυδαλλού είτε όχι. Αν δεν γουστάρεις τη συζήτηση κόφτην και χωρίς βρισιές. Ναι ρε, εξω από το παράθυρο του Επιτελείου μου πετάει τώρα ένας γάιδαρος με φτερά. Έχεις πρόβλημα ή θα μας αποδείξεις ότι δεν είναι γάΙδαρος; Απόδειξέ μας καλύτερα ότι τον ίδιο πόνο θα βγάζατε ακόμα και αν ο «αδικημένος» κρατούμενος ήταν ναζιστής ή απλώς ένας οποιοασδήποτε ιδεολογικός σας αντίπαλος; Κράτησε τόσο πολύ το αστείο με την υποκρισία της έγνοιας σας για τα ανθρώπινα δικαιώματα που κρύωσε…

  Ας τα τινάξει ο κ. Κουφοντίνας μια χαρά αν αυτό θέλει να κάνει. Κακώς παραβιάζουν τα δικαιώματά του και τον σιτίζουν. Και ναι, η Ελλάδα αντέχει δεκάδες χιλιάδες νεκρούς απεργούς πείνας, έξοδα θα γλυτώσουμε. Aντέξαμε και χειρότερα. Γιατί να μην αντέχουμε; Τα παράπονά σας να τα κάνετε στη κλίκα των μυστικών υπηρεσιών που τον στήριζε, που έχασε το παιχνίδι, που προφανώς τα μέλη της κοίταξαν να σώσουν τα δικά τους τομάρια, όταν η κατάσταση ξέφυγε γιατί οι κομπλεξικοί Γιωτόπουλος, Κουφοντίνας και οι άλλοι αμόρφωτοι ιδεολόγοι δολοφόνοι που τους ακολούθησαν νόμισαν πως έγιναν θεοί

  Τελικά ναι, χάρη στο Φαρμακοχέρη αποδείχτηκε -δια μιαν εισέτι φοράν- ότι μέσα στη ψυχή αριστερού φιλάνθρωπου, αριστερού προστάτη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και ιεροκήρυκα της αριστεράς, κρύβεται ένας φανατικός, εκδικητικός, αιμοβόρος και χαιρέκακος σταλινοφασίστας που αγωνίζεται να απελευθερωθεί και να βγει έξω.

 292. ΚΩΣΤΑΣ said

  287 Αν απευθύνεσαι σε μένα, είσαι και φαίνεσαι. Αν όχι, ταπεινά συγνώμη.

  Τέλος, τι κάθομαι και ασχολούμαι

 293. Χρήστος Π. said

  292 Πιστεύω κι εγώ πως είναι, αλλά δεν φαίνεται. Πρέπει να γράφει λίγο για να αρχίσεις να υποψιάζεσαι…

 294. Το «Ρ» της Φωκίωνος Νέγρη said

  291: Γειά σου Χρηστάρα που στο ίδιο σχόλιο προτρέπεις για δεκάδες χιλιάδες νεκρούς απεργούς πείνας και στο τέλος κατηγορείς τους άλλους φανατισμό, εκδικητικότητα και αιμοβορία… Είσαι τρελός για δέσιμο, κυριολεκτικά. 🙂

 295. Spiridione said

  288 Την είχα διαβάσει αυτή τη φωτογραφική λεπτομέρεια και τη δίωξη του Κ. για μια επιστολή, δεν θυμόμουν τον χαμό που είχε γίνει με τη δίκη της ΧΑ και τις αγροτικές φυλακές. Τα κείμενα του Καμπαγιάννη και της Κούρτοβικ τα λένε όλα.

 296. Χρήστος Π. said

  294 Σοβαρά ε; Δεν θυμάμαι να ευχήθηκα ή να προέτρεψα στο θάνατο κανενός. Αλλά δεν θα εκβιαζόμουν και με το θάνατο κανενός. Ας τα τινάξει όποτε θέλει ο κ. Κουφοντίνας και αν θέλουν να τον ακολουθήσουν χιλιάδες υπάρχει χώρος για οσίους.

 297. sarant said

  279 !

 298. voulagx said

  «η ιδιοκτησία του χώρου που μισθώθηκε ερείδεται μεταξύ του Δήμου Τεμπών και του Ελληνικού Δημοσίου (αρμοδιότητα Δασαρχείου Λάρισας)…

  Το «ερείδεται» μου χτυπάει άσχημα. Μήπως είναι κανένας νομικός όρος; Τι λέει η συλλογική σοφία;

 299. Γιάννης Ιατρού said

  295 και προηγούμενα σχετικά:
  Αναρωτιέμαι αν πρόκειται άραγε για: α) εκδίκηση της οικογένειας ή έστω κάποιων μελών της, κυρίως για προσωπικούς λόγους ή
  β) για μια καλοσχεδιασμένη κίνηση ώστε να i) αναδειχτεί το προφίλ του «ηγέτη που δεν πτοείται», του δόγματος «νόμος και τάξη» σε συνδυασμό με το «L’État, c’est moi», ii) της συσπείρωσης της πελατείας και συνάμα iii) να βρεθεί αφορμή για να αλλάξει η ατζέντα θεμάτων ιδίως αυτήν την εποχή που όλα είναι ιδιαίτερα αρνητικά για την κυβέρνηση;

  Πιθανώς συνδυασμός α+β (το τερπνό μετά του ωφελίμου). Αλλά αναρωτιέμαι, η άλλη πλευρά κοιμάται τον ύπνο του δικαίου; Δεν πήρε είδηση που αποσκοπούσαν; Δεν υπήρξε μιά στρατιγικής να αποφύγουν τις παγίδες; Δεν πήραν καν είδηση ή δεν αξιολόγησαν σωστά τις προπαρασκευαστικές ενέργειες; Όπως (ενδεικτικά μόνο αναφέρω): Την τοποθέτηση σε θέσεις κλειδιά πιστών σφουγγοκωλάριων και άλλων προσώπων (ανδρείκελων, για τα οποία διαδόθηκε προηγουμένως πως και με τι τα κρατούν στο χέρι…), την ψήφιση ασυνήθιστα εξειδικευμένων νομοθετικών κι άλλων διατάξεων και μέτρων («νύχτα» τα πέρασαν μέσα στην αναμπουμπούλα της επιδημίας και των λοκντάουν) και γενικά την στοχευμένη παραπληροφόρηση από τα ΜΜΑ και τα ΜΚΔ κλπ.;

 300. Γιάννης Ιατρού said

  298: Δεν είναι ασυνήθιστος, ιδίως σε διατυπώσεις νομικών θεμάτων, π.χ. εδώ παραδείγματα

 301. sarant said

  298 Ναι, από τους πολύ χαρακτηριστικούς.

 302. Αγγελος said

  Σαφώς υπάρχει η λέξη «ερείδεται», αλλά απ’ ό,τι ξέρω θα πεί «στηρίζεται, εδράζεται» (πρβ. «έρεισμα»). Υποπτεύομαι ότι στο παράθεμα του Βουλάγξ ο συντάκτης την μπέρδεψε με την «έριδα» και νόμισε πως σημαίνει «αμφισβητείται» 🙂

 303. voulagx said

  #300: Με την εννοια του «βασιζεται» ή «στηριζεται» ναι, αλλά στο λινκ του #298 το εννοει ως «διεκδικειται», αυτό μου χτυπαει ασχημα.

 304. Μαρία said

  298, 300, 301
  Ο Βλάχος δεν ρωτάει για τον τύπο αλλά για τη χρήση του.
  Αντί του «για το χώρο ερίζουν ο δήμος και το δημόσιο» προτίμησε ο συντάκτης την παθητική φωνή ερίζεται και μετά έγινε το τυπογρ. λάθος.
  Όταν γουγλίζουμε μια λέξη, να βλέπουμε και τα συμφραζόμενα 🙂

 305. Αγγελος said

  Αλλωστε ο συντάκτης της μηνυτήριας αναφοράς, που λέγεται, αν έχετε θεό, Πουτσιάκας (!), μιλάει πιο κάτω για «διαφιλονικούμενη δημοτική έκταση».

 306. Μαρία said

  303
  Εμ

 307. voulagx said

  #305: Αγγελε, συντακτης της μηνυτήριας αναφοράς ειναι ενας δικηγορος κι οχι ο Πουτσιάκας ( που, ενταξει δεν εχουμε θεο, αλλά μια χαρα Βλάχικο ονομα ειναι) 🙂

 308. Γιάννης Ιατρού said

  304: για αυτό και στα ευρήματα του γούγλη πολύ συχνά συνοδεύεται από το «επί», «ερείδεται…επί» => #303

 309. voulagx said

  #304: Μαρια, δεν εγινε τυπογραφικο λαθος, γι΄αυτο ρωταω μηπως ειναι νομικος ορος τελευταιας κοπης.

 310. Μαρία said

  Γονείς δεν είχε που θα έλεγε κι η Μάνδρου; Το ’84 ζούσε ακόμα ο πατέρας του.

  «Τουλάχιστον από το έτος 1984, οπότε χρονολογείται σήμανσή του για αδίκημα σχετιζόμενο με τη γενετήσια ελευθερία σε βάρος ανηλίκου και έως έτος 2015, δηλαδή για διάστημα τουλάχιστον 30 ετών, προσέγγιζε ανηλίκους..https://left.gr/news/dikastiko-voyleyma-gia-ypothesi-lignadi-plisiaze-anilikoys-gia-30-hronia

 311. Pedis said

  Θανάσης Καμπαγιάννης

  https://www.efsyn.gr/node/283529

  Στην παρέμβασή του στη σελίδα του στο facebook, ο υπουργός και αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης μπλέκει την ποινική μεταχείριση του Κουφοντίνα με αυτή των χρυσαυγιτών. Θα μπορούσε κάποιος να απαντήσει σύντομα ότι το κράτος δεν μεταχειρίστηκε ποτέ τους φασίστες εκδικητικά (επί μακρόν, δεν τους αντιμετώπισε καν κατασταλτικά) και να φέρει και πρόσφατα ιστορικά παραδείγματα όπως τις αποφυλακίσεις του Παττακού και των λοιπών χουντικών. Εξάλλου ο κ. Γεωργιάδης δεχόταν γράμματα από τον Παττακό και είναι αδύνατον να μην πρόσεξε ότι δεν είχαν διεύθυνση αποστολέα τον Κορυδαλλό, αλλά το σπίτι του…

  Ωστόσο, τα πράγματα είναι πιο συγκεκριμένα. Η διαφοροποίηση των περιπτώσεων Κουφοντίνα-χρυσαυγιτών δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας νομοθέτησε έναν φωτογραφικό νόμο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για τον Κουφοντίνα, εξαιρώντας ρητά τους Χρυσαυγίτες. Και τούτο, αν και η καταρτίσασα τον νόμο κ. Νικολάου χρησιμοποίησε ως δικαιολογητική βάση της νομοθέτησης αλλαγών στην έκτιση της ποινής σε αγροτικές φυλακές την πιθανότητα να μεταχθούν εκεί Χρυσαυγίτες (Συνέντευξη ΣΚΑΪ, 26/10/2020).

  «Η κ. Νικολάου τόνισε ότι είναι σε εξέλιξη από την παρούσα κυβέρνηση η διαδικασία αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα και με κάποιες διατάξεις θα αντιμετωπιστούν και οι «αστοχίες» της προηγούμενης κυβέρνησης που βρίσκουν εφαρμογή στους Χρυσαυγίτες», έλεγαν τότε τα δημοσιεύματα (https://tinyurl.com/t8zd9pdd).

  Τι έγινε όμως όταν η κυβέρνηση πραγματικά νομοθέτησε;

  Το άρθρο 3 του ν. 4760/2020 ορίζει τους όρους μεταγωγής κρατούμενων στις αγροτικές φυλακές. Απαγορεύει τη μεταγωγή αν ο κρατούμενος βαρύνεται με συγκεκριμένα αδικήματα και ορίζει την τύχη όσων εκτίουν την ποινή τους σε αγροτικές φυλακές.

  Όσον αφορά την απαγόρευση μεταγωγής ή την παραμονή σε αυτές λέει: «Απαγορεύεται η μεταγωγή ή η παραμονή σε αγροτικές φυλακές και στην Κ.Α.Υ.Φ. σε όσους κρατούμενους έχουν καταδικασθεί για ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, όπως επίσης σε κρατούμενους που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας ή έχει εκλείψει ο λόγος χορήγησής της ή έχουν υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα ή εάν εκκρεμεί σε βάρος τους ποινική διαδικασία για αξιόποινη πράξη σε βαθμό ΠΛΗΜΜΕΛΗΜΑΤΟΣ που ενέχει πράξεις βίας ή απειλής βίας κατά προσώπων και πραγμάτων ή κακουργήματος ή διαδικασία εκτέλεσης ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης ή έκδοσης σε τρίτη χώρα».

  Όποιος κρατούμενος απωλέσει το δικαίωμα «επαναμετάγεται στο κατάστημα κράτησης από το οποίο αρχικά μετήχθη», δηλαδή η γνωστή διατύπωση του νόμου που δικαιώνει απολύτως το αίτημα Κουφοντίνα να μεταχθεί στον Κορυδαλλό (ο νόμος δεν εφαρμόστηκε ποτέ, καθώς ο κρατούμενος μετήχθη απευθείας από την Κασσαβέτεια στον Δομοκό, αυτά ειναι πλέον γνωστά).

  Τι δεν έχει λάβει τη δέουσα προσοχή;

  Μα βέβαια, ότι ο νόμος είναι χειρουργικά φτιαγμένος ώστε να μην καταλαμβάνει τους χρυσαυγίτες, οι οποίο διώχτηκαν με το άρθρο 187 (εγκληματική οργάνωση) και όχι με το άρθρο 187Α (τρομοκρατική οργάνωση, τρομοκρατικές πράξεις). Όσο λοιπόν και αν γίνονται επικλήσεις και αναλογίες με τους διευθυντές της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, ο νόμος που έφτιαξε η κυρία Νικολάου δεν τους καταλαμβάνει…

  Αποδεικνύεται δε αυτό περίτρανα από το εξής γεγονός: ούτε ο Κουφοντίνας έχει καταδικαστεί για «εγκλήματα τρομοκρατίας». Όταν συνελήφθησαν και δικάστηκαν τα μέλη της «17 Νοέμβρη», δεν υπήρχε 187Α (αυτό ψηφίστηκε το 2004), αλλά αποκλειστικά το 187 (δεν υπήρχε καν το άρθρο της διεύθυνσης, το οποίο προστέθηκε το 2010). Ο Κουφοντίνας λοιπόν δεν καταδικάστηκε ποτέ για εγκλήματα τρομοκρατίας. Γι’ αυτόν τον λόγο, έπρεπε να νομοθετηθεί μια επιπλέον περίπτωση, η απώλεια δικαιώματος λόγω εκκρεμούς ποινικής δίωξης σε βαθμό ΠΛΗΜΜΕΛΗΜΑΤΟΣ.

  Στην πραγματικότητα, η απώλεια του δικαιώματος Κουφοντίνα να εκτίει την ποινή του στις αγροτικές φυλακές επήλθε όχι λόγω τρομοκρατίας αλλά λόγω μιας ποινικής δίωξης σε βάρος του εν όσω ήταν στη φυλακή, και συγκεκριμένα για ένα κείμενο συμπαράστασης προς τον κρατούμενο ΚΓ. Δηλαδή μια υπογραφή (!) ενός κειμένου τέσσερις μέρες (!) μετά από μια αναταραχή στις φυλακές Κορυδαλλού τον Φεβρουάριο του 2018 αξιολογήθηκε ως ηθική αυτουργία (!) σε υποκίνηση σε στάση. Με αυτή την ποινική δίωξη (πλέον πλημμεληματική, μετά την αλλαγή του ΠΚ το 2019) έχασε το δικαίωμα ο κρατούμενος για έκτιση της ποινής στις αγροτικές φυλακές.

  ΤΟΣΟ φωτογραφικός ήταν ο νόμος σας, κύριε Γεωργιάδη. Απαγόρευση μεταγωγής ή παραμονής σε όσους έχουν καταδικαστεί για «εγκλήματα τρομοκρατίας» (ώστε να εξαιρούνται οι Χρυσαυγίτες του 187, τους οποίους κατά τα άλλα χρησιμοποιούσατε ως δικαιολογητική βάση της νομοθέτησης), αλλά και επιπλέον ρύθμιση για όσους διώκονται για τέλεση πλημμελήματος που ενέχει πράξεις βίας (ώστε να περιλαμβάνεται ο Κουφοντίνας)…

  Το γεγονός ότι ο κρατούμενος –προς τιμήν του– δεν βγαίνει να τα διατυμπανίσει αυτά, γιατί δεν θέλει ο αγώνας του να σταθεί αφορμή απώλειας δικαιωμάτων για οποιονδήποτε άλλον, δεν σημαίνει ότι δικαιούμαστε να σιωπήσουμε, ιδίως τώρα που η ζωή του κρέμεται από μια κλωστή.

  Αυτή είναι η αλήθεια. Αφήστε λοιπόν τις στρεψοδικίες και κάντε, έστω και την ύστατη ώρα, αυτό που ζητά η κοινή λογική.

 312. Μαρία said

  311
  Βλ. 288 🙂

 313. Άραγε σε περίπτωση -ό μη γένοιτο- θανάτου, τι πιθανότητες καταδίκης του Ελλ. Κράτους να υπάρχουν μετά από προσφυγή σε διεθνή δικαστήρια? Οι νομικοί του ιστολογίου τι λένε?

 314. sarant said

  302-303 Δεν είχα διαβάσει το άρθρο. Προφανώς, ερίζεται. Λες να το υπαγόρευσε ψευδός;

 315. Το ερίζεται είναι εντάξει? Μήπως το διαφιλονικείται είναι καλύτερο?

 316. Pedis said

  # 312 – Σωστά, το προσπέρασα χωρίς να το δω. Ντεζολέ

  Ο πορδοψάλτειος χρησμός παραπέμπει μάλλον σε αυτογκόλ. Όμως, δεδομένης της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, το σχόλιο κρίνεται τουλάχιστον ως αισχρό.

 317. Μαρία said

  309
  Ο γραμματέας του δικηγόρου έγραψε ερίζεται και το διορθωτήρι το μετέτρεψε αυτόματα σε εδράζεται.

  315
  Στα έγγραφα συνήθως έχουμε ενεργ. σύνταξη. Για το τάδε οικόπεδο ερίζουν ο χ κι ο ψ.

 318. Pedis said

 319. Όμως το κείμενο λέει πως η ιδιοκτησία ερείδεται (σικ). Δεν είναι ενεργ. συντ. Θα έλεγε πως ερίζουν για την ιδιοκτησία κλπ.
  Τι καθόμαστε και κουβεντιάζουμε τώρα…

 320. ΚΩΣΤΑΣ said

  ΣΥΝΤΑΓΜΑ
  MEPOΣ ΔEYTEPO – Aτομικά και κοινωνικά δικαιώματα

  ‘Αρθρο 20: (Έννομη προστασία, δικαίωμα προηγούμενης ακρόασης)
  1. Kαθένας έχει δικαίωμα στην παροχή έννομης προστασίας από τα δικαστήρια και μπορεί να αναπτύξει σ’ αυτά τις απόψεις του για τα δικαιώματα ή συμφέροντά του, όπως νόμος ορίζει.
  2. Tο δικαίωμα της προηγούμενης ακρόασης του ενδιαφερομένου ισχύει και για κάθε διοικητική ενέργεια ή μέτρο που λαμβάνεται σε βάρος των δικαιωμάτων ή συμφερόντων του.

  ————————————————————————————–

  Με τη διάταξη αυτή αναγνωρίζεται υπέρ εκάστου, δηλαδή υπέρ παντός προσώπου, εξουσία δημοσίου δικαίου όπως ζητήσει από την πολιτεία ένδικη προστασία από τα δικαιοδοτικά όργανά της.

  Click to access 1394.pdf

  Συμπέρασμα δικό μου: Το δικαίωμα προσφυγής στη δικαιοσύνη είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και δεν αποκόπτεται ποτέ από κανέναν.

  Συγνώμη για το κόλλημά μου. 😂

  *Αυτό και αν γίνομαι ενοχλητικός θα αραιώσω τις επισκέψεις μου. Ο σεβασμός και η εκτίμηση στον Νικοκύρη παραμένει εσαεί και πλήθος σχολιαστών/στριών μού είναι προσφιλέστατα πρόσωπα, θα περνάω για ένα γεια. Έχω και άλλες ενασχολήσεις τώρα, οπότε με βολεύει και καλύτερα στη διαχείριση του χρόνου μου.

 321. Μαρία said

  318
  Μεταφέραμε το άλλο νήμα εδώ, οπότε κάποια σχόλια θα αρχίσουμε να τα βλέπουμε διπλά 🙂
  Εκτός απ’ τον Σαλώμη, μίλησε κι η συμπάθεια του Δύτη στο ανθρωπιστικό με ολίγη υποκρισία.

  319
  Ναι, ρε παιδί. Έγραψα οτι προτίμησε παθητική σύνταξη 🙂 Ο Βλάχος φταίει.

 322. 321 τέλος
  Ποιος, ο Βουλάγξ? Με την καμία, εγγυώμαι προσωπικά 😎

 323. Μαρία said

  320
  Ρε συ, Κώστα, για να ασκήσει κανείς το δικαίωμα, πρέπει να έχει αποδείξεις οτι έχει π.χ. έχει υποστεί βλάβη ή στην περίπτωση Κουφ. τα κωλόχαρτα που δεν δίνει η Νικολάου.

 324. Μαρία said

  322
  Ναι. Ένας είναι ο δηλωμένος Βλάχος του μπλογκ που τα μιλάει άπταιστα μάλιστα. Ελληνικά έμαθε στο σχολείο 🙂

 325. Μαρία said

 326. ΚΩΣΤΑΣ said

  323
  Στο σχόλιο 267 έγραψα:

  Αυτό το δεν μπορεί να κάνει προσφυγή, στέκει; μπορεί να μας το βεβαιώσει κάποιος δικηγόρος;

  Ακόμη δεν μπορεί να κάνει προσφυγή ή μήνυση επειδή δεν του χορηγούν αντίγραφα αποφάσεων που τον αφορούν, καθ΄ότι έχει έννομο συμφέρον για να προασπίσει νόμιμα δικαιώματά του;
  ………………………………………………………………………..

  Πάλι να ξαναλέω τα ίδια, Μαρία; …

  *πάω για ύπνο, καληνύχτα σε όλους/ες

 327. Χρήστος Π. said

  Επειδή οι κανονισμοί μεταγωγής, κλπ φυλακισμένων δεν εξαρτώνται πάντα από το είδος του αδικήματος κμαι οι σαχλαμάρες περί πλημμελήματος του κατά συρροή δολοφόνου κ. Κουφοντίνα του κ. Καμπαγιάννη είναι επιχειρήματα απλώς -ψευδές ότι δεν μπορούν να απαντηθούν πουθενά- και επειδή ΝΑΙ, με λιγότερουςφόνους θα μπορούσε και η Χρυσή Αυγή να επικαλεστεί και θα επικαλεστεί, ό,τι λέγεται και γράφεται για τον Κουφοντίνα, ας προσέχετε γιατί θα «γελάμε» με τις εξελίξεις. Ένας μακαρίτης αγαπητός μπάρμπας μου που ήταν παλιά καθηγητής στη Φιλοσοφική, ο Σκουβαράς που του άρεσαν οι παροιμίες, με έβλεπε μικρό να ζητάω «ειδική μεταχείριση» (παιδικές χάρες δηλ.) και να βρίσκω και επιχειρήματα γιατί πρέπει οι γονείς μου, οι παππούδες μου, κλπ να κάνουν «λογικές» εξαιρέσεις, μου χαμογελούσε και έλεγε «λαγός τη φτέρη έσειε, κακό του κεφαλιού του»!

  Δεν σας δημιουργεί ερωτήματα το γιατί δεν βλέπουμε πάρόμοιο έργο με το Γιωτόπουλο; Μόνο ο εκνευριστικός κ. Κουφοντίνας δεν μπορεί να δεχθεί ότι οι υποσχέσεις που του έδωσαν πριν δεχθεί την φυλάκισή του (σιγά την «υποχώρηση» αν έλεγε όχι θα ήταν κάπου χτισμένος και δεν θα τον θυμόταν κανείς), δεν ισχύουν. Έχασε το παρακράτος από άλλο, τι να κάνουμε τώρα! Δεν κατάλαβε ο ηλίθιος μελλοθάνατος ότι για να τον έχουνε σε ρόλο δολοφόνου Φαρμακοχέρη δεν ήταν ο συνταγματάρχης της παρέας;;; Δεκανέας στη διμοιρία των αποχαβνωμένων αδελφών Ξηρού ήταν ο φουκαράς…

 328. Pedis said

  #321 – Τώρα το είδα πάλι το άλλο νήμα, καρίσσιμα. Χμ, μπορεί μεν να έχασα τα καλά σχόλια, αλλά ευτυχώς είχα ήδη διαβάσει στο ορίτζιναλ τι γράφουν διάφοροι σαν τον Παπάρα, τη Λατινοπούλου, τον Τζήμερο, τον Πλεύρη … Δεν θα κέρδιζα κάτι περισσότερο αν είχα διαβάσει τα ιμιτασιόν.

  Θα σου κάνω ακνόου σε άλλη ευκαιρία. 😀

 329. Χρήστος Π. said

  Ο παρα-Καντιανός δεν ξέρει καλά τους «δεξιούληδες» γι αυτό και γράφει σαχλαμάρες. Ο Τζαβάρας είναι καραμανλική κλίκα και μάλιστα εκείνης που τα βρήκε με το ΣΥΡΙΖΑ και έβαλαν παρέα καραμανλικό μούτρο αρχηγό της ΕΥΠ. Όταν οι μαφιόζοι Μητσοτάκηδες πήραν τον έλεγχο της ΝΔ, με βοήθεια και παρέα τους πολύ αντίθετους τάχα ιδεολογικά -«ακροδεξιούς» κατά την αριστεράντζικη ασχετοσύνη- Πίπη Άδωνη Γεωργιάδη και τον πολλαβαρύ καρδινάλιο Μάκη- ήρθε η ώρα να ξεκαθαριστούν λογαριασμοί. Το μίσος με τους καραμανλικούς είναι μεγαλύτερο, εξ ου και η ανοχή στο Σαμαρά και τους «ακροδεξιούς» συνεργάτες της οικογένειας που είναι μια ομάδα δική της η κάθε μια. Οι καραμανλικοί θα χρησιμοποιήσουν και τη φιλική κλίκα του ΣΥΡΙΖΑ για να δημιουργήσουν πρόβλημα στην μαφιόζικη οικογένεια. Όσο κυριαρχεί η κλίκα στο ΣΥΡΙΖΑ που διαπλέκεται με κοινό παρακράτος με τους καραμανλικούς, θα αλληλοβοηθούνται. Η κλίκα στο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γαυγίσει τώρα για τον Κουφοντίνα αλλιώς οι ευαίσθητες ισορροπίες με τις αντίπαλες κλίκες που δουλεύουν ελέγχοντας τα επαναστατικά κορόϊδα και στηρίζονται σε ψήφους ακραίων και οπαδών της καταδικαζόμενης υποτίθετα, κόκκινης τρομοκρατίας, θα διαταραχθούν. Έτσι και αλλιώς στο γαύγισμα της διαμαρτυρίας είναι μανούλα η αριστερά, καλύτερη κι από σκυλάδικο. Οι καραμανλικοί και ο κάθε Τζαβάρας ευχαρίστως θα προσφέρουν την βοήθειά τους και την εκδούλευσή τους, για να δείξουν και τη χρησιμότητά τους. Άδικα όμως. Χωρίς επηρεασμό της εξουσίας, η συμμαχική κλίκα του ΣΥΡΙΖΑ θα τους ξεράσει.

  Πολύ βρώμικα και υπερβολικά αυτά ε; Αν καταλάβαιναν τον Καντ όμως οι παρα-Καντιανοί παπατζήδες της αριστεράς θα καταλάβαιναν ότι ακόμα και οι κλίκες και οι συμμορίες και τα κόμματα, είτε έχουν ιδέες, είτε εξουσιοφρένεια, είτε οικονομικό συμφέρον, θεωρούν ενίοτε πως έχουν αρχές, αυτό το σημαντικό κίνητρο που βλέπουν σαν τη Καντιανή «καλή θέληση». Μόνο που αυτό μπορεί να οδηγήσει σε τερατώδεις πράξεις όπως και η ανυπαρξία καλής θέλησης μπορεί να οδηγήσει σε ενάρετες! Τα είπε ο Καντ στη Μεταφυσικη Θεμελίωση Ηθών μόνο που οι παρα-οπαδοί του δεν καταδέχονται να ασχοληθούν πέραν της Κριτικής του Καθαρού λόγου… Δεν υπάρχει λόγος αναζήτησης υπερβολής ή ανηθικότητας. Ο ορθός λόγος θα συστηματοποιήσει απλώς τις επιδιώξεις ασχέτως της ηθικής θεμελίωσης. Οπότε ούτε αρχές ούτε πράξεις ούτε τα λόγια του κάθε Τζαβάρα πρέπει να μας λένε υποχρεωτικά κάτι.

 330. Γιάννης Ιατρού said

 331. Κουιζάκι για ξενύχτηδες

  Στην όπερα Γουσταύος ο ΙΙΙ, γνωστή σαν ο χορός των μεταμφιεσμένων, ο βασιλιάς αντί να εξορίσει μια τσιγγάνα μάγισσα πηγαίνει στην σπηλιά της να του πει την μοίρα του κι αυτή του λέει πως σύντομα θα πεθάνει από φιλικό χέρι και μάλιστα του υπασπιστή του. Ο Γουσταύος που είναι ερωτευμένος με την γυναίκα του υπασπιστή του γελάει, κοροϊδεύει την προφητεία, πληρώνει την τσιγγάνα και πάει να συναντήσει την αγαπημένη του όπου γίνεται αντιληπτός ο δεσμός τους από τον άντρα της ο οποίος σ΄ένα χορό μασκέ σκοτώνει τον βασιλιά που καθυστέρησε να φύγει παρά τις συμβουλές της αγαπημένης του.
  Ερώτηση κρίσεως : ποιά ήταν η καθοριστική στιγμή που υπέγραψε την θανατική του καταδίκη ;

  (εδώ σε θέλω, κάβουρα κ.λ.π. )

 332. Χρήστος Π. said

  331 Υποθέτω όταν γέλασε και αγνόησε τη τσιγγάνα ρε. Για δύο λόγους όπως το βλέπω τώρα :

  1) Για να θέλει να την εξορίσει όπως είπες, κάτι δεν πήγαινε καλά με αυτή. Πού ήξερε για το θάνατό του άλλωστε; Πρέπει να ήταν κοντά ή στο δολοφόνο ή σε κάποιους στη κλίκα του δολοφόνου. Έπρεπε να τη παρακολουθήσει, να συλλάβει το κύκλο της και να τους τελειώσει μετά. Τολμάει κάποιος να προβλέψει θάνατο Βασιλέως και μένει χωρίς παρακολούθηση;;!! Τι ξεφτίλα.

  2) Τραγικό λάθος το γέλιο. Της έδειξε πως δεν φοβάται τίποτα και εχει απόλυτη εμπιστοσύνη στα φιλικά χέρια. Η τσιγγάνα θα μετέφερε τη πληροφορία και η δολοφονία του θα φάνηκε τότε εξαιρετικά εύκολη.

  Δεν είμαι της όπερας.

 333. # 332

  Οχι, φίλε

  Δεν είσαι της όπερας αλλά ούτε και της πιάτσας αλλιώς θα ήξερες πως οι προφητείες επαληθεύονται ΜΟΝΟΝ όταν ασημώσεις, κι αυτός την πλήρωσε !!!

 334. nikiplos said

  331@ καλημέρα, λογικά που συνέχισε τη σχέση του με την ερωμένη του, αφού για να έφθασε στα αφτιά της τσιγγάνας είχε γίνει βούκινο, επομένως αν μη τι άλλο θα το μάθαινε κι ο ενδιαφερόμενος. Τώρα το γεγονός ότι εκείνη την εποχή κάτι τέτοιο ήταν αδιανόητο, επαληθεύει και τον Χρήστο Π, πως πρέπει αν μη τι άλλο να υπήρχε ήδη εξυφασμένη μια στάση εναντίον του. Προφανώς η τσιγγάνα είχε μάθει με κάποιον παρόμοιο τρόπο για την επικείμενη στάση, γι’ αυτό και θέλανε να την βγάλουν από τη μέση εκείνοι που κατάλαβαν ότι γνωρίζει.
  Επομένως αρχικά ορθώς ο Βασιλιάς πληρώνοντας την τσιγγάνα έμαθε αυτά που έπρεπε. Όμως δεν σκέφτηκε πως θα μάθαιναν και οι άλλοι ότι ξέρει, οπότε η δολοφονία του ήταν μονόδρομος για τους στασιαστές. Επομένως θα έπρεπε να εξορίσει την τσιγγάνα, ώστε να μην μάθουν αυτοί ότι ξέρει. Αυτή ήταν η πρώτη του κίνηση.

 335. Γιάννης Ιατρού said

  333: χαχα, γιατί τον πετσόκοψες έτσι τον Χρήστο ρε Γιώργο;

 336. paolodrosi said

  Δυστυχώς, η ΝΔ του Κούλη κυβερνά μόνη της, χωρίς αντιπολίτευση, από τις Ουρσουλίνες του Συριζα, οπως σωστά τους χαρακτηρισε ο Βαξεβάνης.
  Στην ουσία πρόκειται για μία μονοκομματική κυβέρνηση εξι κομμάτων, κάτι σαν το Δημοκρατικό Τόξο που ειχε πει προ καιρού ο Μπένι.
  Το κοινό σημείο των πέντε απο τα εξι κ’ομματα, είναι οτι ψήφισαν μνημονια. Τουλαχιστον οι αρχηγοί τους.
  Το εκτο κομμα (ΚΚΕ), ψήφισε υπερ της απαλλαγής του Στουρνάρα, υπ. οικονομικών τότε, Διοικητη της ΤτΕ σήμερα. (Τα έρμα τα θαλασσοδάνεια …).

  Σαφώς και ο πιθανός θάνατος του Κουφοντίνα, αλλάζει την ατζέντα και βολεύει την κυβερνηση, που θα κερδισει κι άλλο χρόνο,
  παίζοντας μπαλα σε προνομιακο γι αυτην πεδίο, εχοντας τα ΜΜΕ στο πλάι της.

  Το ελλειμμα του προυπολογισμού, για το 2020, είναι 24,1 δισ. ευρώ.
  Πώς θα καλυφτει ;
  Εννοείται με τεταρτο μνημονιο.

  Τα λοκντάουν έχουν συρρικνώσει την ελληνικη οικονομια, μειωνοντας το ΑΕΠ, κατα 18%.
  Πολλες επιχειρησεις που εκλεισαν λογω της πανδημίας, δεν προκειται να ξανανοιξουν.
  Πού θα φτάσει η ανεργία ;

  Η Ευρωπαική Ενωση της αλληλεγγυης και των Λαών, που βρίσκεται μεσα σε ολ’ αυτά ;
  Μας συμφέρει να είμαστε μέλος σ΄αυτην την ένωση ;
  Να έχουμε παραιτηθεί οριστικά και ανευ όρων από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα ;
  Να έχουμε Ανεξαρτητες Αρχες σαν την ΑΑΔΕ και το Υπερταμείο, υπευθυνες για τη δημοσιονομικη πολιτικη ;

  Για να θέσεις αυτά τα ερωτήματα, πρέπει να είσαι αριστερός ή δεξιός ;
  Μήπως γραφικός, συνωμοσιολόγος και ψεκασμένος ;

  Δεν αντιλέγω. Ειναι σοβαρότατα θέματα και η στέρηση δικαιώματος του Κουφοντίνα,
  και η υπόθεση του Λιγνάδη.
  Εδώ όμως καταρρέει ολοκληρη η χώρα, κι αυτό περνάει στα ψιλά. Αβαβά που λένε ποδοσφαιρικά.

 337. π2 said

  Διάβασα προσεκτικά την απάντηση της Νικολάου στην ανακοίνωση Κούρτοβικ. Έχω τρεις απορίες, σημαντικότερη από τις οποίες είναι η δεύτερη.

  1. Η ΓΓΑΠ δεν εξηγεί γιατί σε ένα αίτημα που υποβλήθηκε στις 28/12 απάντησε στις 18/2. Και δεν το εξηγεί γιατί παραλείπει την απάντησή της στις 31/12, αυτήν που στάθηκε η αφορμή της απεργίας πείνας.
  2. Η ΓΓΑΠ λέει ρητά ότι κοινοποιήθηκε στην Κούρτοβικ στις 18/2 και η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών, ενώ η Κούρτοβικ λέει ότι δεν κοινοποιήθηκε η κρίσιμη αυτή απόφαση, χωρίς την οποία δεν μπορεί να γίνει προσφυγή. Εδώ δεν πρόκειται για νομικίστικες διαφορές. Ένας λέει άσπρο, άλλος λέει μαύρο. Μια από τις δύο λέει ψέματα.
  3. Η ΓΓΑΠ γράφει: «Στο άρθρο 6 του Σ.Κ. αναφέρει ότι επιτρέπεται η αναφορά στο Συμβούλιο της φυλακής κάθε παράνομης ενέργειας σε βάρος κάθε κρατούμενου και σε περίπτωση αρνήσεως ή μη απαντήσεως, χορηγείται η δυνατότητα προσφυγής στο Δικαστήριο εκτέλεσης ποινών (Συμβούλιο Πλημμελειοδικών).» Ένας νομικός να μας εξηγήσει αν ισχύει και τι ισχύει;

 338. sarant said

  337 Ακριβώς -πρέπει να δούμε τι ισχύει στο δεύτερο ερώτημα.

 339. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Εδώ όμως καταρρέει ολοκληρη η χώρα, κι αυτό περνάει στα ψιλά. Αβαβά που λένε ποδοσφαιρικά.»
  Ακριβώς, φίλε μου, ακριβώς. Η χώρα καταρρέει εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής και η αντιπολίτευση εξαντλεί τη δραστηριότητά της στο σιγοντάρισμα των καμωμάτων του «φαρμακοχέρη». Έχουμε μπλέξει άσχημα μεταξύ αυταρχικής κυβέρνησης και ιδεοληπτικής αντιπολίτευσης. Η ανικανότητα κοινό χαρακτηριστικό αμφοτέρων.

 340. # 334

  Είσαι εκτός θέματος

  Φίλε οι όπερες του Βέρντι (σχεδόν όλες) είναι ψαγμένες μέχρι την τελευταία τους λεπτομέρεια, τα έργα διαλεγμένα από τα πολλά καλά διηγήματα μεγάλων της λογοτεχνίας και με λεπτομέρειες που ανακαλύπτονται στην νιοστή πρόσληψη. Ο βασιλιάς κορόϊδευε την τσιγγάνα γιατί δεν μπόρεσε να τον αναγνωρίσει ντυμένο σαν ψαρά, την πληρώνει όμως γιατί είναι μεγαλόκαρδος, κι αυτό είναι η καταδίκη του.
  Υπ’ όψιν πως το έργο είχε λογοκριθεί αυστηρά τόσο που αναγκάστηκε ο Βέρντι να το μεταφέρει στην Βοστώνη από την Σουηδία όπου ήταν αρχικά και παίχθηκε με τα αρχικά ονόματα 30-40 χρόνια μετά, όταν είχε ιδρυθεί η Ιταλία και αμβλυθεί τα ήθη ώστε να επιτρέπεται η επι σκηνής δολοφονία ενός βασιλιά.

 341. nikiplos said

  340@ και ως ψαράς πάλι δεν θα πλήρωνε;

 342. ΚΑΒ said

  https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/283609_mehri-kai-poiima-toy-ritsoy-logokrine-facebook

 343. Μπετατζής said

  337. Επίσης δεν λέει τίποτα για την από 20-1-2021 παρέμβαση τ5υ Συνηγόρου του Πολίτη.

  Επιτρέψτε μου να πω κάτι. Ο πυρήνας της υπόθεσης, βρίσκεται σε μια σύγκρουση νόμων, δηλαδή αφενός του νόμου της ίδιας της κυβέρνησης που έλεγε ότι οι περιπτώσεις σαν του ΔΚ «επιστρέφουν στην φυλακή από την οποία μετήχθησαν», δηλαδή στον Κορυδαλλό, όπως είναι το αίτημα του ΔΚ, και αφετέρου μεταγενέστερων αποφάσεων της ίδιας της κυβέρνησης και της εκτελεστικής εξουσίας (Νικολάου και διοίκησης Κορυδαλλού) ότι λόγω κορωνοϊού ο Κορυδαλλός δεν θα δέχεται άλλους κρατούμενους.

  Αφού έχουμε περίπτωση σύγκρουσης νόμων (που δεν είναι σπάνια), όταν όλα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα έχουν τελειώσει, η κυβέρνηση θα κριθεί για το πόσο εύλογα, δικαιολογημένα και εν τέλει νόμιμα, μπορούσε να παρακάμψει τον ίδιο τον δικό της τον αρχικό νόμο, με την επίκληση κορωνοϊού, επειδή δεν είναι και τόσο απλό όσο φαίνεται τώρα, η κυβέρνηση (πιο απρόσωπα : η εκτελεστική εξουσία) να επικαλείται τον κορωνοϊό και να «καθαρίζει».

  Θα κριθεί δηλαδή επί πραγματικών γεγονότων και στοιχείων, σύμφωνα με ένα «εργαλείο» που χρησιμοποιείται στις περιπτώσεις αυτές και λέγεται αρχή αναλογικότητας εάν : α) η μεταγωγή ΔΚ στον Κορυδαλλό όντως επιβάρυνε τόσο πολύ την υγειονομική κατάσταση, ώστε να δικαιολογείται η παραβίαση ενός νόμου, β) θα κριθούν οι υγειονομικές συνθήκες Κορυδαλλού και Δομοκού, γ) θα κριθεί εάν η παραβίαση του ίδιου του νόμου της κυβέρνησης από την ίδια, δημιουργούσε τελικά περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι έλυνε, από πλευράς ανθρωπίνων δικαιωμάτων.Θυμίζω στο σημείο αυτό ότι χτίστηκαν ειδικά κελιά στον Κορυδαλλό για τα μέλη της 17 Ν όπου σήμερα κρατούνται και οι υπόλοιποι.

  Μέχρι τότε, η εκτελεστική εξουσία παίζει παιγνιδάκια με το αν έδωσε τα έγγραφα ή όχι και βεβαίως ΠΌΤΕ τα έδωσε και με ποιο περιεχόμενο, (όμως από την θεσμική παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη στις 20-1-2021 είναι απόλυτα επιβεβαιωμένο ότι δεν τα είχε δώσει). Επισημαίνω ότι στον ίδιο τον Συνήγορο του Πολίτη δεν προκύπτει απάντηση της Γ.Γ., ο οποίος της ζητούσε μεταξύ άλλων, να τεκμηριώσει και την αναγκαιότητα να μην μεταφερθεί ο ΔΚ στον Κορυδαλλό (είναι το δύσκολο κομμάτι με την αρχή της αναλογικότητας που λεγαμε).

  Υπάρχουν και άλλα θέματα, όπως π.χ. ότι το άρθρο 6 του Σωφρονιστικού Κώδικα που επικαλείται αναφέρεται σε άλλες παρατυπίες και όχι σε παρατυπίες λόγω μεταγωγής ή μη μεταγωγής. Το άρθρο αυτό είχε π.χ. χρησιμοποιήσει ο Δημάκης για την δική του περίπτωση και θυμόμαστε πόσο είχε ταλαιπωρηθεί με τους τοπικούς Εισαγγελείς. Οι αποφάσεις περί μεταγωγών (ή μη μεταγωγών) δεν κρίνονται από τους τοπικούς εισαγγελείς.

  Για τον ΔΚ ισχύει το άρθρο του Σωφρονιστικού Κώδικα περί ΚΕΜ το οποίο ορίζει τα εξής : Σε περίπτωση απόρριψης αιτήματος μεταγωγής κρατουμένου για ουσιαστικούς λόγους για δεύτερη συνεχόμενη φορά, μπορεί αυτός να προσφύγει κατά της απόφασης της Κ.Ε.Μ. στο Δικαστήριο Εκτέλεσης Ποινών, το οποίο συνεδριάζει ως Συμβούλιο, εντός δέκα ημερών από την κοινοποίηση σε αυτόν της απορριπτικής απόφασης.» Για αυτό η συνηγορος λέει ότι δεν μπορεί να προσφύγει, επειδή δεν έχει ακόμα δύο στη σειρά απορριπτικές αποφάσεις και βλέπουμε πόσο μεγάλο ρόλο παίζουν οι καθυστερήσεις στην επίδοση των αποφάσεων.

  Επισημαίνω ότι για το άρθρο 6 του Σ.Κ που επικαλείται η Νικολάου ότι δήθεν δεν χρησιμοποιεί ο ΔΚ, η Ελλάδα έχει ήδη πάνω από μια φορά καταδικαστεί στο Στρασβούργο, με πιο πρόσφατη την από 17-5-2018 απόφαση στον παρακάτω σύνδεσμο https://hudoc.echr.coe.int/eng#{%22itemid%22:[%22001-182869%22]} Ζάβελος και λοιποί κατά Ελλάδος.

  Το Στρασβούργο λοιπόν έχει πει ότι το άρθρο 6 είναι μια ανεπαρκής διάταξη για να προστατεύσει τους κρατούμενους (are not effective) και στην περίπτωση Ζάβελος μάλιστα οι κρατουμενοι είχαν προσφύγει με το άρθρο 6 αλλά όπως λέει το Δικαστήριο but to no avail, δηλαδή μάταια, (δεν έλαβαν καν απάντηση). Σκέψεις 91, 92, 93 παρακάτω.

  Turning to the circumstances of the present case, the Court reiterates that regarding conditions of detention, the Court has ruled in some cases (see Vaden v. Greece, no. 35115/03, §§ 30-33, 29 March 2007, and Tsivis v. Greece, no. 11553/05, §§ 18-20, 6 December 2007) that the applicants had not exhausted domestic remedies owing to a failure to make use of the remedies provided by Article 572 of the Code of Criminal Procedure and Article 6 of the Penal Code (Law No. 2776/1999). In those cases, the applicants complained of particular circumstances which had affected them personally as individuals and to which the prison authorities could have put an end by taking the appropriate measures. .On the other hand, the Court has ruled on many occasions that when applicants claim to have been personally affected by the conditions prevailing in a prison, the remedies provided by Article 572 of the Code of Criminal Procedure and by Article 6 of the Penal Code are not effective (see among other authorities, Papakonstantinou v. Greece, no. 50765/11, § 51, 13 November 2014). In the present case, the applicants lodged a complaint with the Prison Board under to Article 6 of the Penal Code but to no avail.

  Καταδικαστήκαμε δηλαδή από το Στρασβούργο, επειδή ακριβώς το άρθρο 6 δεν θεωρείται ικανοποιητικό μέσο για την θεραπεία των παραπόνων των κρατουμένων. Εδώ να πούμε ότι μερικοί ενοχλητικοί κρατούμενοι έχουν το βίτσιο να το πηγαίνουν μέχρι Στρασβούργο, όπως ο Ζάβαλος και τελικά να δικαιώνονται κιόλας !!! αν και προφανώς και αυτοί για να είναι φυλακή είχαν προηγουμένως παραβιάσει κάποιο νόμο (όπως ο ΔΚ).

  Oυσιαστικά δηλαδή τι γίνεται για να το πω όσο πιο απλά γίνεται. ¨Ολοι μας έχουμε αντιμετωπίσει την ελληνική διοίκηση σε απλές καθημερινές π.χ. φορολογικές, διοικητικές υποθέσεις, όπου η διοίκηση πολύ απλά παρανομεί, και η απάντησή της είναι «τραβήξου στα δικαστήρια να βρεις το δίκιο σου», όπου τότε εμείς πολύ απλά ζυγίζουμε μεγάλα κόστη, ταλαιπωρίες και πιθανά μελλοντικά οφέλη και απλά σιχτιρίζουμε και δεν συνεχίζουμε δικαστικά. Αυτό ακριβώς κάνει και η κυβέρνηση με τον ΔΚ, που όμως είναι κρατούμενος και ο χρόνος μετράει διαφορετικά, δηλαδή παρανομεί ευθέως και του λέει τραβήξου με το άρθρο 6 στα Δικαστήρια να βρεις το δίκιο σου, για να καταλήξει μετά από χρόνια στο Στρασβούργο να αποφασίσει το ΕΔΔΑ ότι το άρθρο 6 είναι μια παπαριά και μισή. Αλλά η κυβέρνηση στο ενδιάμεσο θα έχει επιδείξει την πυγμή που θέλει, έστω και αν παρανομεί, έστω και αν έχει πεθάνει στο μεταξύ ο κρατούμενος.

  Στο παρόν δεν θίχτηκαν εις βάθος θέματα όπως, π.χ. ότι η απεργία πείνας δεν είναι εκβιασμός (αφού σε περίπτωση αποτυχίας πεθαίνει ο απεργός), αλλά ένα μέσο που ρυθμίζεται στον Σωφρονιστικό Κώδικα με συγκεκριμένη διάταξη (άρθρο 31) και ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι αυτή που τροποποίησε τον Σωφρονιστικό Κώδικα με διάταξη του 2020 και μεταβίβασε την αρμοδιότητα για τις μεταγωγές στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και έτσι έχουμε την χαρά σήμερα να ασχολούμαστε με την ανεπαρκή κ. Νικολάου που δεν ξέρει ή υποκρίνεται ότι ξεχνάει ότι η Ελλάδα έχει καταδικαστεί στο Στρασβούργο για το άρθρο 6 που προτείνει. Αυτό έχει σχέση με αυτό που έγραψε η συνήγορος ότι θα έπρεπε για πρώτη φορά να προσβάλει π.χ. την παράλειψη της ΚΕΜ να της απαντήσουν ή να της δώσουν τα έγγραφα στα Διοικητικά Δικαστήρια (αφού μεταφέρθηκε η αρμοδιότητα στο ΥΠ ΠΡΟ ΠΟ) και επομένως ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ θα αντιμετώπιζαν τέτοια πρωτόγνωρα θεματα για αυτούς οι διοικητικοί δικαστές (αφού το 2020 έγινε η μεταφορά αρμοδιοτήτων).

  Και επειδή αρκετά με τις νομικούρες, το «τραβήξου στα δικαστήρια, για να δικαιωθείς μετά από χρόνια», δεν είναι απάντηση κράτους δικαίου και μάλιστα σε κρατούμενο, αλλά ορμπανικού/ερντογανικού κράτους. Αυτό θα έπρεπε να ενοχλεί όλους, ακόμα και αυτούς που λένε «τι με νοιάζει εμένα ο δολοφόνος» επειδή πολύ απλά δεν ξέρουμε αύριο ποιός θα πέσει στα νύχια τους. Συγγνώμη, δεν γράφω πια συχνά, οπότε τα έγραψα μαζεμένα.

 344. Μπετατζής said

  Ο σωστός σύνδεσμος για την απόφαση Ζάβελος κατά Ελλάδος είναι ελπίζω αυτός : https://hudoc.echr.coe.int/eng#{%22itemid%22:[%22001-182869%22]}

 345. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Καλό μήνα! (που δεν το βλέπω, δηλαδή…)
  Κάποιοι ιέρακες και σκάρες* στη ‘δεξιά πολυκατοικία’ θεωρούν ότι από την αναμπουμπούλα που θα ακολουθήσει τυχόν θάνατο του Κουφ. θα ωφεληθούν κομματικά ή/και οικονομικά… (διότι οι λύκοι περιμένουν!). Κάποιοι νουνεχείς δεξιοί πάνε κάπως να τους συγκρατήσουν. Αλλά, πολύ φοβάμαι, μάταια· και θα ’χουμε ντράβαλα…
  (Άντε πάλι να ξαναπώ ότι δεν τρέφω καμία συμπάθεια προς το συγκεκριμένο πρόσωπο – το αντίθετο μάλιστα!)
  *όρνεα πτωματοφάγα.

  – Και μια αφιέρωση… Φαντάζεστε σε ποιόν! 🙂

 346. Μπετατζής said

  δεν μου βγάζει το σύνδεσμο για κάποιο λόγο. Όποιος ενδιαφέρεται πάει στην αρχική σελίδα, επιλέγει GREECE από τη δεξιά στήλη και με την ημερομηνία 17-5-2018 βρίσκει την απόφαση.

 347. π2 said

  343: Χρήσιμο και διαφωτιστικό σχόλιο. Απλώς να σημειώσω ότι το χρονικό σημείο για το οποίο λέω ότι είναι κρίσιμο να αποδειχθεί ποια από τις δύο πλευρές λέει ψέματα είναι μεταγενέστερο από την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη στις 20/1, αφορά το έγγραφο της 18/2.

 348. Γιάννης Ιατρού said

  343: μια χαρά τα έγραψες, το ότι έχει ψιλοχαθεί είναι κρίμα… 🙂

 349. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Τώρα διάβασα και το #343 του Μπετατζή. Πολύ εμπεριστατωμένο…
  Να τονίσω κι εγώ τα όσα σχετικά γράφει (κάπου στη μέση του κειμένου του) για την άποψη του …‘φιλοτρομοκράτη’ Συνήγορου του Πολίτη. Κυρίως, να τη λάβουν υπόψη τους οι προς τα δεξιά κλίνοντες 🙂 , συμπαθείς και αξιόλογοι και -θέλω να πιστεύω- όχι φανατικοί σχολιαστές εδώ.

 350. Γιάννης Ιατρού said

  344: Ο σύνδεσμος εδώ: CASE OF ZABELOS AND OTHERS v. GREECE

 351. voulagx said

  #347 @Π2: Μήπως εννοείς αυτό;
  Στις 18/2, η Γεν.Γραμματέας μας απέστειλε ακριβές αντίγραφο της δικής της απόφασης, αλλά όχι και των αποφάσεων της ΚΕΜ , που επεκαλείτο, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή οποιαδήποτε διαδικασία κατ’ αυτών.

 352. voulagx said

  Μεγάλη σπουδή και ταχύτατα αντανακλαστικά έδειξε αυτή τη φορά η Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής όχι βέβαια για να επισπεύσει την όποια απόφαση της ΚΕΜ προκειμένου να μην πεθάνει ο Δημήτρης Κουφοντίνας αλλά για να απαντήσει αναλυτικά στην συνήγορο του Ιωάννα Κούρτοβικ ψέγοντας την ακόμα και για παραπληροφόρηση! Βέβαια προηγούμενη απάντηση στα ερωτήματα και στα έγγραφα που ζητούσε η συνήγορος άργησε δύο μήνες.

  https://www.efsyn.gr/politiki/kybernisi/283580_apantiseis-gia-toys-typoys-tin-ora-poy-o-apergos-pethainei

 353. Γιάννης Ιατρού said

 354. π2 said

  351: Ακριβώς. Μια από τις δύο λέει ψέματα.

 355. 118 (Ε, τώρα ξαναμπήκα στα Σαββατιανά). Χτήνε μου θύμισες το Κλαιν’ οι χήρες, κλαίνε κι οι παντρεμένες….

 356. Γιάννης Ιατρού said

  Εδώ άλλη μιά επιτυχία του ΠΘ στην επιλογή προσώπων για θέσεις ευθύνης….

 357. Μαρία said

  «Η κυβέρνηση έχει αυτοεγκλωβιστει σε μία θέση η οποία προδήλως δεν συνάδει ούτε με τις αρχές και τους κανόνες της σωφρονιστές επιστήμες, ούτε με το τεθιμένο δίκαιο», επανέλαβε το μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ και αναρωτήθηκε «για ποιο λόγο θα πρέπει να γίνει τόσο μεγάλο αυτό το θέμα, και να στρατοπεδεύει η Δημοκρατία λες και είναι ντέρμπι αντί να δίνει μια εύκολη λύση με μία υπογραφή».

  Αναφορικά με τη φράση του πρωθυπουργού ότι ο Δ. Κουφοντίνας πρέπει να προσφύγει στη δικαιοσύνη, ο κ. Σοφός σημείωσε ότι ο Κ. Μητσοτάκης παραπλανήθηκε.

  «Υπάρχει και η ανάκληση των δυσμενών διοικητικών πράξεων. Η διοίκηση μπορεί να ανακαλεί την πράξη όταν έχει σφάλει, ώστε να μην αφήσει να διογκωθεί ένα ζήτημα», σημείωσε ο κ. Σοφός αναφορικά με τη στάση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ξεκαθαρίζοντας ότι «είναι υποχρέωση της πολιτείας να ανακαλέσει το σφάλμα της είτε της τους αρέσει είτε όχι».
  https://www.avgi.gr/koinonia/380793_paraplanithike-o-mitsotakis-stin-ypothesi-koyfontina

 358. spiridione said

  Θ. Καμπαγιάννης
  Η ανακοίνωση της «Εναλλακτικής Παρέμβασης» για την υπόθεση Κουφοντίνα.
  Κοντολογίς: 1) η κυβέρνηση ψήφισε φωτογραφικό νόμο για τον κρατούμενο που δεν τον εφάρμοσε, 2) αρνήθηκε να χορηγήσει τα απαιτούμενα έγγραφα στον κρατούμενο εξωθώντας τον σε απεργία πείνας, 3) μετά από 40 ημέρες (στις 18/2), εξαιτίας της πίεσης της απεργίας πείνας, χορήγησε λειψά έγγραφα, ΟΧΙ τις αποφάσεις με το σκεπτικό της ΚΕΜ, 4) αρνείται τη συνεδρίαση της ΚΕΜ που θα πρέπει να απορρίψει δις τα αιτήματα μεταγωγής του κρατούμενου (υποβληθέντα από την πρώτη στιγμή) για να προχωρήσει ο κρατούμενος σε σύννομη προσβολή της αρνητικής απόφασης.
  Η ανακοίνωση:
  Η κα Νικολάου με την κυνική επίθεση στη συνήγορο Ι. Κούρτοβικ προαναγγέλλει έναν προαποφασισμένο θάνατο.
  Η κυβέρνηση θα πρέπει έστω και τώρα να κάνει πίσω και να διαχωριστεί από αυτή τη στάση δικαιολόγησης της εκτροπής που διασύρει τη χώρα μας διεθνώς.
  Η ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής κα Νικολάου δεν έχει καμία νομιμοποίηση να ομιλεί για διαστρέβλωση όταν εκπροσωπεί το χειρότερο είδος δυστοπικής διοίκησης και μεταμορφισμού επιχειρημάτων.
  Πανικόβλητη η κυβέρνηση από την απόλυτη απομόνωσή της στο ζήτημα της εκδικητικής και δυσμενούς μεταχείρισης του συγκεκριμένου κρατούμενου, μεταβάλλει διαρκώς τα επιχειρήματά της στο απλό ερώτημα γιατί δεν εφάρμοσε το φωτογραφικό, δυσμενή, νόμο που ψήφισε ειδικά για το συγκεκριμένο κρατούμενο, προσθέτοντας νέους αβάσιμους ισχυρισμούς.
  Πρώτα ισχυρίστηκε ότι ο Κορυδαλλός είναι φυλακή υποδίκων και όχι καταδίκων, πράγμα οφθαλμοφανώς αναληθές που έχει επαρκώς απαντηθεί (και που ας σημειωθεί δεν το επικαλείται στην από 21-12-20 απόφασή της για μεταγωγή του κρατουμένου στο Δομοκό).
  Δεύτερον, επικαλούμενη την πανδημία του κορονοϊού, ισχυρισμός αστείος, και εφαρμόσιμος σε κάθε φυλακή και βέβαια στις φυλακές Δομοκού. Πολλώ δε μάλλον όταν η ίδια η ΓΓΑΠ συνομολογεί ότι ούτε οι αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας, ούτε οι φυλακές Κορυδαλλού είχαν κρούσματα κορονοϊού, σε αντίθεση με τις φυλακές Δομοκού και ενώ το επικαλούμενο από την ίδια από 17-12-2020 έγγραφό της δεν αφορά μεταγωγές ήδη κρατουμένων, αλλά έκδοση νέων φυλακιστηρίων από τις Εισαγγελείες. Περιττό να πούμε ότι το έγγραφο αυτό ήταν εν γνώσει της ΓΓΑΠ (αφού είναι δικό της!) όταν συναποφάσισε ως μέλος της ΚΕΜ την μεταγωγή του κρατουμένου στον Κορυδαλλό (21-12-20) την ίδια μέρα που μόνη της πλέον αποφάσισε να τον μεταγάγει στον Δομοκό!!
  Αφού τα επιχειρήματά της κατέπεσαν, τα επιτελεία της εξόπλισαν την κα Νικολάου με το νέο επιχείρημα: Γιατί ο κρατούμενος προέβη σε απεργία πείνας και δεν ακολούθησε τη δικαστική οδό;
  Πρόκειται για μια κυνική ομολογία της παραβίασης της νομιμότητας. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι δικαιούται να προβαίνει σε διαρκείς παρατυπίες και εμπαιγμούς στο πρόσωπο ενός κρατουμένου και να του αντιτάσσει «τρέχα βρες το δίκιο σου».
  Αλλά και οι νέοι ισχυρισμοί της Νικολάου είναι αναληθείς και συκοφαντικοί απέναντι στη συνάδελφό μας Ιωάννα Κούρτοβικ που έχει αποτελέσει επί χρόνια υπόδειγμα νομικού- προασπίστριας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συλλειτουργού της δικαιοσύνης.
  Για την αποκατάσταση της αλήθειας και της νομικής επιστήμης όπως την μαθαίνουμε στη Νομική Σχολή και όχι από τις, προφανώς αγνοούσες τα νομικά, ομάδες αλήθειας του κυβερνώντος κόμματος επισημαίνουμε τα ακόλουθα:
  Όπως με σαφήνεια έγραψε και η συνάδελφος Ι. Κούρτοβικ στην επιστολή της, ο κρατούμενος έχει δύο τρόπους για να προσβάλει δικαστικώς την κατάσταση της μεταγωγής του. Είτε (α) θα έχει στα χέρια του τις αποφάσεις που πρέπει να προσβάλλει ώστε να αιτηθεί την ακύρωσή τους, είτε (β) εν ανάγκη μπροστά στην αδικαιολόγητη άρνηση της διοίκησης να τα χορηγήσει, να αιτηθεί ο ίδιος την μεταγωγή του δις ώστε σε περίπτωση διπλής άρνησης μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο εκτέλεσης ποινών κατ’ άρθρο 9 παρ. 4 του Σωφρονιστικού Κώδικα.
  Και τις δύο αυτές οδούς στερήθηκε ο συγκεκριμένος κρατούμενος.
  Πρώτον όπως με κυνισμό η κα Νικολάου συνομολογεί το από 28/12/2020 αίτημα του κρατούμενου για χορήγηση των αναγκαίων εγγράφων απαντήθηκε δύο μήνες μετά στις 18/2/2021 και ασφαλώς, όπως ξεχνά να αναφέρει, με αμέτρητες εκκλήσεις και την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη. Αλλά και αυτό απαντήθηκε ανεπαρκώς αφού η Γεν.Γραμματέας απέστειλε ακριβές αντίγραφο της δικής της απόφασης, αλλά όχι και των αποφάσεων της ΚΕΜ, που επεκαλείτο, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή οποιαδήποτε διαδικασία κατ’ αυτών. Ασφαλώς στο διάστημα αυτό είχε ήδη λάβει χώρα άρνηση της διοίκησης να χορηγήσει τα έγγραφα και ο κρατούμενος είχε ήδη προβεί σε απεργία πείνας.
  Β) Με απύθμενο κυνισμό η κα Νικολάου αναφέρει: «Δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί η κ. Κούρτοβικ μάς υπενθυμίζει ότι για να προσφύγει ένας κρατούμενος στη Δικαιοσύνη κατά απόφασης μεταγωγής πρέπει πρώτα να έχει λάβει δύο αρνητικές αποφάσεις στην αίτησή του. Γιατί χρησιμοποιεί ως επιχείρημα μια διαδικασία που ασφαλώς ο Κουφοντίνας δεν μπορεί να προτάξει καθώς ακόμη δεν έχει λάβει απορριπτικές αποφάσεις;»
  Αυτό ενώ, αμέσως μετά την μεταγωγή του στον Δομοκό, ο κρατούμενος κατέθεσε στην γραμματεία αίτηση για την μεταγωγή του στον Κορυδαλλό, σύμφωνα με όσα πρόβλεπε ο ν. 4760/20 (διαβιβάστηκε στο Υπουργείο την 11/1/2021 με αριθμό πρωτοκόλλου 23624). Η κα Νικολάου συνομολογεί, δηλαδή, ότι συνειδητά η Διοίκηση αρνείται να απαντήσει έστω αρνητικά στο αίτημα του κρατούμενου για μεταγωγή προκειμένου να μην δύναται να χορηγήσει τη νομική δυνατότητα της εφαρμογής του άρθρου 9 παρ. 4 του Σωφρονιστικού Κώδικα, που προϋποθέτει να έχει λάβει ο κρατούμενος δύο φορές αρνητική απόφαση σε αίτηση του για μεταγωγή.
  Το άρθρο 6 του Σ.Κ. που οψίμως επικαλείται η κα Νικολάου, ορίζει ότι στην περίπτωση παράνομης ενέργειας σε βάρος τους ή παράνομης εντολής οι κρατούμενοι έχουν το δικαίωμα να αναφέρονται γραπτώς και μέσα σε εύλογο χρόνο στο Συμβούλιο Φυλακής, εφόσον, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντα Κώδικα δεν τους παρέχεται άλλο ένδικο βοήθημα. Το άρθρο αυτό για την αρμοδιότητα του Συμβουλίου που συγκροτείται ανά κατάστημα κράτησης, αναφέρεται σε παράνομες εντολές ή ενέργειες που λαμβάνουν χώρα εντός ορισμένου καταστήματος κράτησης και όχι τις περιπτώσεις αποφάσεων της ΚΕΜ (κεντρική επιτροπή υπό τον Υπουργό) για μεταγωγή για την οποία υπάρχει άλλη ειδική διάταξη.
  Σε κάθε περίπτωση η κα Νικολάου «ξέχασε» να συμπεριλάβει στην επιστολή της την τελευταία περίοδο της διάταξης αφού καθιστά σαφές ότι δεν είναι εφαρμοστέο το άρθρο στις περιπτώσεις που η διοίκηση στερεί, ή καθυστερεί εγκληματικά την δυνατότητα άσκησής των προβλεπόμενων ενδίκων μέσων όπως στην περίπτωση αυτή (το ρητά προβλεπόμενο είναι αυτό του άρθρου 9 παρ. 4 ΣΚ).
  Μπροστά στον κίνδυνο ενός άμεσου θανάτου, που η ίδια η κυβέρνηση φαίνεται να επιδιώκει, λίγη ντροπή δεν θα έβλαπτε κυρία Νικολάου.
  Το κρίσιμο όμως είναι άλλο. Η διοίκηση μπροστά στο ενδεχόμενο άμεσου θανάτου κρατούμενου απεργού πείνας επικαλείται (αβάσιμους σε κάθε περίπτωση) νομικισμούς για να του επιρρίψει την ευθύνη. Η ευθύνη όμως της διοίκησης δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί.
  Ότι ο κρατούμενος πρέπει να εξαντλήσει τα νομικά μέσα για να προβεί σε απεργία πείνας δεν ορίζεται πουθενά, ακόμη και να ίσχυε εν προκειμένω (που όμως δεν ισχύει αφού η διοίκηση στερεί το δρόμο για την εξάντησή τους). Όφειλε κατά την κα Νικολάου ο κρατούμενος να φτάσει μετά από χρόνια στο ΕΔΔΑ για να προβεί σε απεργία πείνας; Ο κυνισμός της δεν έχει όριο. Η απεργία πείνας, ρητά προβλεπόμενη και ρυθμιζόμενη ως μέσο, από το Σωφρονιστικό Κώδικα, είναι η κραυγή αγωνίας των κρατουμένων μπροστά στην αυθαιρεσία της διοίκησης. Κι εδώ δεν έχουμε απλώς αυθαιρεσία, αλλά συνειδητή ώθηση στην απελπισία από ένα δυστοπικό κρατικό μηχανισμό. Πρώτα η κυβέρνηση ψηφίζει φωτογραφικό νόμο που από μόνος του είναι ως διαδικασία νομοθέτησης τουλάχιστον αμφισβητούμενης συνταγματικότητας. Ακολούθως, η διοίκηση παραβίασε ακόμη και το νόμο αυτό και στη συνέχεια προσκαλεί τον κρατούμενο να προβεί σε δημιουργικές ερμηνείες για να εξεύρει τρόπο καταφυγής στη δικαιοσύνη αφού του στερούνται οι καθιερωμένοι.
  Υπάρχει όμως και μια άλλη διάταξη την οποία «ξέχασε’ η κα Νικολάου, παρά το ότι την εφάρμοσε με τη δικιά της απόφαση. Αυτή του άρθρου 9§3 ΣΚ, σύμφωνα με την οποία ο Υπουργός Δικαιοσύνης μπορεί να παραγγέλλει τη μεταγωγή κρατουμένου για λόγους που συνδέονται με την ασφάλεια της χώρας ή τη δημόσια τάξη και σε περίπτωση κατεπείγοντος ή όταν απειλείται διασάλευση της τάξης και της ασφάλειας του καταστήματος, η μεταγωγή διατάσσεται από τον Γενικό Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής. Τι πιο κατεπείγον από την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του κράτους δικαίου;
  Η σπουδή και η ταχύτητα που επέδειξε η κα Νικολάου για να συκοφαντήσει τη συνήγορο και συνάδελφό μας, αντίστοιχη της σπουδής που επέδειξε για την λήψη απόφασης μεταγωγής από το Βόλο στον Κορυδαλλό και από τον Κορυδαλλό στο Δομοκό την ίδια μέρα, θα ήταν προτιμότερο να επιδειχθεί για να σωθεί την ύστατη ώρα η ζωή ενός ανθρώπου που βρίσκεται στη μέγγενη ενός εκδικητικού εφιαλτικού διοικητικού μηχανισμού.

 359. Χρήστος Π. said

  318 Μπουχαχαχαχα, η Σαλώμη του Καραμανλή, άλλη μια απόδειξη πως έχουν βγει στα μανταλάκια οι καραμανλικοί να τη πέσουνε στο Κούλη. Προσπαθούν οι άχρηστοι να φανούν χρήσιμοι στη συνεργαζόμενη κλίκα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν βγαίνει με τίποτα η εξίσωση. Το μόνο που μένει τώρα είναι ναεμφανιστεί και ο εκ Θεσσαλονίκης κοσμηματοπώλης εραστής του Κωστάκη να στηρίξει… ΣΥΡΙΖΑ δια του Κουφοντίνα. Άδικος κόπος για τον Άρη, ας ασχοληθεί με τις μηνύσεις που λέει τον έκαναν πλούσιο ο συμπαθής μας μποτοξαρισμένος ή τραβηγμένος ή οτιδήποτε άλλο. Βλάκας βλάκας ο Κούλης, αλλά άμα ο αρχηγός είναι κουρασμένος από τη πολύ ξεκούραση στη Ραφήνα θα σας τη φέρει και ο βλάκας. Πού πας ρε Άρη, πού πας ρε Καραμήτρο;;;; !!!!

  Μόλις πεθάνει για το τόπο διαμονής του και ο φυλακισμένος ακούραστος ηλίθιος Κουφοντίνας, και ενισχύσει ο Κούλης τη θέση ως ο … αποφασιστικός ηγέτης που έχει τη πυγμή να να κυβερνήση, και συσπειρώσει, θα πάμε για εκλογές. Όσο δε, κραυγάζει η αριστερά για τον ηλίθιο απεργό πείνας, τόσο περισσότερο αδιαφορεί γι αυτήν η μεγάλη πλειοψηφία που αντιμετωπίζει άλλα προβλήματα. Μετά, μαύρα σας χούχουλα καραμανλικοί! Θα ψάχνετε για επάγγελμα σαν το Καραχάλιο που έτρεξε στο Τράγκα 🙂 🙂 Όλοι γη και ύδωρ θα δώσουν στην Οικογένεια.

  Αντί για τους αντιεξουσιαστές και συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ που κραυγάζανε χτες «όταν οι αντάρτες μπούνε στην Αθήνα, το Σύνταγμα θα λέγεται πλατεία Κουφοντίνα», θα έπρεπε να ονομάσει η ίδια η μαφία των Μητσοτάκηδων τη πλατεία, σε Πλατεία Σταλινοασφαλίτη Χαφιέ και Αρχιδολοφόνου Κουφοντίνα. Με προτομή μάλιστα. Και την επιγραφή «Αθώο θύμα ΚΥΠατζίδικης κλίκας που αγρίεψε όταν πήγε η Ασφάλεια να κάνει μόνη της παιχνίδι εις βάρος του καθεστώτος Αλεξάκη στις μυστικές υπηρεσίες»! Μέχρι και τον συνεργάτη τού Αλεξάκη τον Κρυστάλλη τόλμησαν τα ζώα και συνέλαβαν (για λίγο φυσικά), μπας και κρατήσουν οι Ασφαλίτες μόνοι το μονοπώλιο της 17Ν. Η παιδεραστία θα ξεπλυθεί πιο εύκολα πλέον μόλις τα τεζάρει ο βλάκας Κουφοντίνας, που χάρισε τη σύγκρουση και αυτοκτονία του στο Μητσοτακέικο όταν ακριβώς την είχε ανάγκη! Είναι απίστευτο πόσο βλάκας μπορεί να είναι ο «ασύλληπτος» φονιάς τόσων ανθρώπων. Επάγγελμα χαμηλών προσόντων το δολοφονιλίκι.

  Μακάρι η αυτοκτονία του μεγαλύτερου ηλίθιου της ανθρωπότητας να έκανε τους αριστερούς, πολιτικώς τουλάχιστον, εξυπνότερους αλλά η ιστορία διδάσκει να κρατάμε μικρό καλάθι προσδοκιών από τον αριστεροεγκέφαλο. Ο βλάκας που έκοψε τα γεννητικά του όργανα επειδή τον κεράτωνε η γυναίκα του, απεδείχθη τελικώς απείρως ευφυέστερος του Κουφοντίνα. Τουλάχιστον, για να μην πάει χαμένη η θυσία του ασφαλίτη σταλινοχαφιέ των δύο κυρίων, ελπίζω την επόμενη φορά που η ηγετική κλίκα στην Ασφάλεια φτιάξει οργάνωση να ξεπληρώνει λογαριασμούς και να δολοφονεί κοσμάκη, ας την ονομάσει «Επαναστατική Λαϊκή Οργάνωση Δημήτρης Κουφοντίνας». Και προς θεού, ας μην εμφανίζονται παρέα με τους τρομοκράτες πάλι, γιατί οι κυπατζήδες έχουν μάτια, βλέπουν, και τα λένε και αλλού…. Και μην τους τσαντίσουν αναίτια πάλι. Κι αυτοί ψυχούλα έχουν, μανούλα μας έκανε όλους.

 360. Χρήστος Π. said

  359 Αν είναι αργά πλέον για το Φαρμακοχέρη, καλά θα κάνει η κλίκα που στήριξε Τσίπρα να αλλάξει από τώρα ριζικά εικόνα και φρασεολογία γιατί η ηγεσία (ενότητα;) στο ΣΥΡΙΖΑ, και οι ισορροπίες με τις άλλες κλίκες θα αλλάξουν.

 361. π2 said

  357: H ντρίπλα του Σοφού (παραπλανήθηκε ο άριστος) είναι θαρρώ μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί λύση πολιτικού τύπου, να φάει δηλαδή τη λέζα η Νικολάου και να έρθει άσπιλος ο πρωθυπουργός να δώσει μεγαλόψυχα τη λύση.

 362. Χρήστος Π. said

  361 Ναι όλη η Ελλάδα την έξυπνη ντρίπλα του Σοφού θαυμάζει και αναλύει. Δικόγραφα διαβάζει για το τόσο, μα τόσο, σοβαρό θέμα του τόπου διαμονής του Φαρμακοχέρη. Μόνο άμα βγει και ο ίδιος ο Καραμανλής και αυτοεξευτελιστεί, ζητώντας τη σωτηρία του Φαρμακοχέρη θα υπάρξουν ελπίδες για το τελευταίο. Αυτό έπρεπε να είχε γίνει όμως νωρίτερα. Τώρα γιατί να αρκεστεί ο Κούλης στην οριστική ήττα των Καραμανλικών αφού μπορεί να πάει παραπέρα;;;; Αν θέλει να τα τεζάρει ο Φαρμακοχέρης, θα το εκμεταλλευτεί και αυτό. Όλοι οι λογικοί το ίδιο θα έκαναν. Και οι ηθικοί επίσης!!!

 363. sarant said

  361 Θα βρεθει; Αμφιβάλλω.

 364. π2 said

  Αφήνω κι αυτήν την ενδιαφέρουσα πτυχή: https://kosmodromio.gr/2021/03/01/o-%CF%83%CF%89%CF%86%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CF%87%CE%AD%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BF%CF%80%CE%B1%CE%B4%CF%8E%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%84/

 365. Μαρία said

 366. Μαρία said

  364
  Αυτά τα ξέρουμε κι απ’ την περίπτωση Δημάκη π.χ. https://info-war.gr/s-nikolaoy-poia-einai-i-ellinida-tram/

 367. Χρήστος Π. said

  Αυτός ο Καμπαγιάννης ζει στο πλανήτη μας; αν όχι θα πρέπει να τον επισκέπτεται συχνά, πολλά ξέρει.

 368. Μπετατζής said

  337. Π2, να και η κοινοποιηθείσα απόφαση (φυσικά χωρίς αιτιολογίες, ώστε να μπορεί να προσβληθεί).

  https://omniatv.com/853463213

 369. Μαρία said

 370. Pedis said

  Μπράβο στον Μπετατζή για την ανάλυση.

 371. aerosol said

  #363
  Κι εγώ. Νομίζω μένει να δούμε πιο επικοινωνιακό παιχνίδι θα διαλέξει ο Κούλης: Φιλεύσπλαχνος Μπαμπάς ή Αυστηρός Μπαμπάς; Πιστεύω το δεύτερο. Όχι πως αλλάζει κάτι στην ουσία των όσων είδαμε.

  #362
  Καλά, μη σκίζουμε και τα σουτιέν μας πως έχει η ηθική οποιαδήποτε σχέση με όλα αυτά.

 372. Νίκος Μαστρακούλης said

  Διδάγματα από την ξένη εμπειρία:

  «Δεν παραβλέπω τις προηγούμενες πράξεις του [Κουφοντίνα], όμως οι βαθιές διαιρέσεις που προκάλεσαν οι θάνατοι των απεργών πείνας στη Βόρεια Ιρλανδία είχαν αντίκτυπο διαρκείας, γι’ αυτό και τους αναθυμόμαστε 40 χρόνια μετά. Μάθετε από το παρελθόν, μη λησμονείτε.»

 373. Το «Ρ» της Φωκίωνος Νέγρη said

  367: Όχι απλά ζει στον πλανήτη Γη, αλλά έχωσε μετά βαΐων και κλάδων στη μπουζού και τα χρυσάβγουλα.
  Εκεί να δεις κλάμα τα φιλελέδια στα ιντερνέτια και τα σόσιαλ μήδια για τα νεοναζί ξαδερφάκια τους. Πάντα τέτοια σύντρολε.

 374. sarant said

  371 Kι εγώ αυτό θεωρώ πιθανότερο -να το παίξει αυστηρός.

 375. Το «Ρ» της Φωκίωνος Νέγρη said

  Εσείς που έχετε λογαριασμό στο FB και έχετε αγριευτεί με τη λογοκρισία και τους αποκλεισμούς, δώστε λίγη προσοχή εδώ: https://www.documentonews.gr/article/apokleistiko-ayth-einai-h-etaireia-poy-exei-analabei-th-logokrisia-sto-facebook

  Η εταιρεία Teleperformance, μία από τις πρώτες εισπρακτικές που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα, είναι αυτή που έχει αναλάβει τη λογοκρισία στο Facebook, με το πρόσχημα των «αλγορίθμων που λειτουργούν κάπου στην Άπω Ανατολή» και εμποδίζουν αναρτήσεις. Στην πραγματικότητα πρόκειται για υλοποίηση εντολών για λογοκρισία, που έχουν γίνει πλέον ορατές στην υπόθεση απεργίας πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα, αφού το facebook λογοκρίνει κάθε ανάρτηση που αναφέρεται στην υπόθεση. Από τις ανακοινώσεις της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων μέχρι στίχους του Ρίτσου.

  Το facebook με απάντησή του στην «Αυγή» που έθεσε επισήμως το ερώτημα για τη λογοκρισία, απάντησε γενικόλογα πως οι αναρτήσεις δεν ευθυγραμμίζονται με τις πολιτικές του facebook. Ποιος όμως είναι ο εντολέας; Ποιος δηλαδή έδωσε την αρχική εντολή να κόβεται οτιδήποτε αποτελεί αναφορά στην απεργία πείνας του Κουφοντίνα, από νομικές απόψεις έως διαμαρτυρίες συγγενών του;

  Δεν υπάρχει ούτε από μηχανής εντολέας, ούτε αλγόριθμος. Οι εντολές δόθηκαν από φυσικό πρόσωπο της εταιρείας Teleperformance, στο τμήμα που έχει αναλάβει να κάνει content moderator, έλεγχο ακατάλληλου περιεχομένου.

  Η Teleperformance ανέλαβε τη διαχείριση του περιεχομένου του facebook λίγο πριν από τις εκλογές του 2019. Τότε δεκάδες site, ανάμεσά τους και το Documento, είχαν διαμαρτυρηθεί για λογοκρισία. Μία ομάδα πρώην υπαξιωματικών του Στρατού, που εμφανίστηκαν ως fact checkers (ελεγκτές) με τον τίτλο ellinikahoaxes και ουσιαστική οργανική σχέση με νεοφιλελεύθερα έντυπα όπως το Athens Voice, παρουσίαζαν περιεχόμενο πολλών αντιπολιτευτικών Μέσων ως fake news, για να δικαιολογήσουν τον αποκλεισμό τους από το facebook. Τα δημοσιεύματα αυτών των site δεν εμφανίζονταν στο facebook γιατί είχαν κριθεί αυθαιρέτως ως ακατάλληλα.

  Η συγκεκριμένη λογοκρισία, όλως τυχαίως ευνοούσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ. Οι διαμαρτυρίες προς το facebook ήταν χωρίς αποτέλεσμα, αφού έριχνε την ευθύνη στα ellinikahoaxes. Λίγο αργότερα, η λογοκρισία επεκτάθηκε σε προσωπικά ιστολόγια ή σε πρόσωπα.

  Στην περίπτωση της λογοκρισίας για την απεργία του Δημήτρη Κουφοντίνα, η λογοκρισία έγινε απροκάλυπτη και γενικευμένη. Νομικοί διαμαρτύρονται γιατί λογοκρίνονται ακόμη και καθαρά νομικές απόψεις που εκφράζουν στο facebook. Φυσικά τέτοιου είδους μαζική παρεμπόδιση και λογοκρισία απόψεων, δεν μπορεί να την κάνουν τα ellinikahoaxes τα οποία άλλωστε είναι απαξιωμένα. Στο ερώτημα που ακούγεται από παντού «ποιος είναι ο λογοκριτής» η απάντηση είναι η Teleperformance. Η εταιρεία πέρασε από το ιερό έργο της πιεστικής είσπραξης ως εισπρακτική εταιρεία, στην ιερά εξέταση και λογοκρισία. Ανέλαβε το ρόλο αυτό , τότε που εντοπίστηκαν τα πρώτα φαινόμενα λογοκρισίας, δηλαδή πριν από τις εκλογές του 2019. Στα γκρίζα κτήρια της οδού Πειραιώς 39-43 της εταιρείας, έχει εγκατασταθεί η «ομάδα facebook» η οποία περιλαμβάνει άτομα από όλη την Ευρώπη. Η λειτουργία του «τμήματος λογοκρισίας» γίνεται με αυστηρούς κανόνες που θυμίζουν περισσότερο μυστικές υπηρεσίες παρά εταιρεία. Κανένας εργαζόμενος ή στέλεχος, δεν μπορεί να μπει στα γραφεία έχοντας το κινητό του τηλέφωνο, ενώ υπογράφει σύμφωνο εμπιστευτικότητας με πολύ ισχυρές ρήτρες.

  Από την πρώτη ημέρα της απεργίας πείνας του Κουφοντίνα, δόθηκε εντολή στο τμήμα Facebook της Teleperformance , να κόβει οτιδήποτε τον αφορά. Δεν πρόκειται για τη λειτουργία κάποιου αλγόριθμου που λειτούργησε αυτόματα για να προστατεύσει το κοινό του facebook αλλά για εντολή να δημιουργηθεί αλγόριθμος λογοκρισίας.

  Τα στοιχεία που υπάρχουν σήμερα (η έρευνα συνεχίζεται) καταδεικνύουν ισχυρή σχέση της εταιρείας και των στελεχών της με το περιβάλλον του κυβερνώντος κόμματος και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η Teleperformance , στο ξεκίνημα της πανδημίας, ανέλαβε εν κρυπτώ να λειτουργεί ως τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΔΥ για την ενημέρωση του κοινού. Υπάρχουν χιλιάδες καταγγελίες για πλημμελή ενημέρωση του κόσμου από το τηλεφωνικό κέντρο 1135, που τελικώς διαχειριζόταν η Teleperformance με ανειδίκευτο προσωπικό. Είναι εντυπωσιακό γιατί ενώ η εταιρεία εμφανίστηκε να προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες της, η «προσφορά» της κρατήθηκε μυστική, μέχρι που αποκαλύφθηκε από δημοσιεύματα.

  Εναντίον της συγκεκριμένης εταιρείας υπάρχουν δημοσιεύματα και καταγγελίες για τον τρόπο χειρισμού των εργαζομένων . Αυτή τη φορά όμως οι καταγγελίες αφορούν την καταπάτηση συνταγματικού δικαιώματος των πολιτών να διακινούν ελεύθερα τις απόψεις τους. Υλοποιεί η Teleperformance σχέδιο λογοκρισίας των πολιτών της χώρας σε συνεργασία με την κυβέρνησή της; Πρέπει να απαντήσει.

 376. Pedis said

  Πολύ μυαλό η θεία.

 377. Νίκος Μαστρακούλης said

  Από τη χτεσινή εκδήλωση στη Ρώμη, μου κίνησε το (γλωσσικό) ενδιαφέρον το «Μητσοτάκη μπόγια»:

  https://imgur.com/wpRLtU4

 378. Νίκος Μαστρακούλης said

  377: Συγνώμη, προχτεσινή πλέον.

 379. Pedis said

  Καπου θα το έχει ήδη ποστάρει η Μαρία 😃 αλλά βαριέμαι να ψάξω …

 380. Pedis said

  # 377- «μπόια»-> δήμιος (στη συγκεκριμένη περίπτωση).

  Πριν θα μπορούσες να το χρησιμοποιήσεις για να πεις τον αλήτη μασκαρά και τα συναφή.

 381. Νίκος Μαστρακούλης said

  380: Ναι, απλά δεν είχα συνειδητοποιήσει μέχρι σήμερα ότι το ελληνικό μπόγιας το πήραμε από τα ιταλικά από το boia. Εξ ου και το γλωσσικό ενδιαφέρον (για μένα τον ανιτάλιστο).

 382. sarant said

  380-1 Ίσως αξίζει άρθρο.

 383. Pedis said

  # 382-380 – Γρήγορα ρεφλέξ. Με πρόλαβες πριν στο προτείνω. 😀

 384. Χρήστος Π. said

  373 Τι λες ρε, πω πω τι γίνεται, αυτός έχωσε τα χρυσάβγουλα μέσα ε;;; Μπράβο ρε του καραμπουμπούνα. Κλαίγανε πολύ και οι …»φιλελέδες» ε; Μαραζώσανε; Πες του να λυπάται και κανένα 🙂 Ο κυπατζήδες που τους πλήρωναν και τους παρακολουθούσαν τα τηλέφωνα κλαίγανε κι αυτοί;; Πες του να μη χώσει κι εμένα στη μπουζού, το πίνω το γάλα μου

 385. Το «Ρ» της Φωκίωνος Νέγρη said

  384: Τι εννοείς Βίρνα; Ότι η πολιτική αγωγή (Καμπαγιάννης και σία) έτρωγε τζάμπα τα λεφτά του κοζμάκη για πέντε χρόνια και έφερε σε πέρας -τρόπος του λέγειν- μια δουλειά για την οποία το μόνο που χρειαζόταν ήταν απλά να πάνε οι κυπατζήδες τα στοιχεία στο δικαστήριο ή ακόμη καλύτερα τα στοιχεία να πάνε μόνα τους με ταξί, ώστε να αποφανθεί η κυρία πρόεδρος με την ησυχία της για την ενοχή των ηγετικών στελεχών της εγκληματικής οργάνωσης χρυσαβγούλας; Μίλα ξεκάθαρα Βίρνα…

 386. Μαρία said

  380
  Τομάρι (βοδιού) στα αρχαία 🙂

 387. Χρήστος Π. said

  385 Εκτός πάντως από τον Κουφοντίνα που φλιπάρησε και αγρίεψε γιατί πρέπει να του είχαν υποσχεθεί άλλα τα αφεντικά της κλίκας του όταν χώθηκε μέσα, είναι βέβαιο ότι έχουν τσαντιστεί και κάποια χαφιεδάκια που πηγαιονοέρχονταν σε όλες τις κλίκες. Τη μια ο Μακελειός υποστηρίζει το Κάιν και τους ειρηνικούς αναρχικούς των Εξαρχείων. Την άλλη διακήρυτε την αθωότητα ενός συλληφθέντα και αθωωθέντα για τις δολοφονίες της Μarfin, επιβεβαιώνοντας αυτό που πάντα υποψιαζόμουνα. Μέσα στους παρανοϊκούς ιδεολόγους που ακολουθούσαν τον όχλο και έριξαν τις μολότωφ στη τράπεζα πρέπει να ήταν και κάποιος από τους χαφιέδες που υποτίθεται τους παρακολουθούν και αναφέρουν αλλά μάλλον ανήκε στη κλίκα που έχει και κατευθύνει τους επικεφαλής της συγκεκριμένης ομάδας. Λίγο μετά την επίθεσή του στις κλίκες της ασφάλειας για επαφές με τη 17Ν, ο Μπακογιάννης δολοφονείται. Ο συνεργάτης Τράγκας δεν δολοφονείται. Σε αντίθεση με τον Μπακογιάννη που δουλεύει με τον Αλεξάκη, ο «φίλος» του Τράγκας δουλεύει και με τις δυό πλευρές.. Βέβαια οι μυστικές υπηρεσίες το ήξεραν το παιχνιδάκι του Γιωργάκη και τον παρακολουθούσαν. Του το ομολόγησαν άλλωστε οι ίδιοι όπως λέει και με τα ονόματά τους. Έτσι όμως, σώζει μονίμως το τομάρι του όταν οι λυκοφιλίες του καταλήγουν στο τάφο. Τζώρτζης Αθανασιάδης και Παύλος Μπακογιάννης, αλλά ο Γιωργάκης είναι … αρχηγός κόμματος με τις ευλογίες των Καραμανλικών.

  Όπως όμως έγινε με το Κουφοντίνα, πήραν τα μυαλά του αέρα, ήθελε και άλλα, τα έβαλε με το Μητσοτάκη, και τώρα το πάνε στα ράδια όπως ο το φείσμπουκ το Σαραντάκο.Τα χαφιεδάκια νόμισαν απέκτησαν μπόι. Ο Φαρμακοχέρης αντί να παίρνει τις άδειές του όπως όλοι, να κάνει τα μεροκάματά του στη φυλακή όπως οι άλλοι, να κρατάει έξυπνα χαμηλό προφίλ όπως οι άλλοι πλην Ξηρών (σπανίως πλεόν), τουλάχιοστον αν δεν εκφράζει μετάνοια απλώς να το βουλώνει, αυτός ήθελε να βρει το «δίκιο» του. Αρχηγιλίκια. παράτες, δημοσιότητα κάθε φορά που έβγαινε. Με την έγκρισή του έγιναν όλα. Νόμιζε θα ανασυστήσει ο δεκανέας της κλίκας τη κλίκα. Του την είχαν μια χαρά στημένη. Τώρα δε, ανάμεσα στα άλλα, η δικηγόρος του επαναστάτη που ήθελε να καταστρέψει το σύστημα, επικαλείται τους νόμους του όπως έχει δικαίωμα μεν, αλλά είναι θέαμα ξεφτίλας να ζητάς εσύ εφαρμογή νόμων τώρα που σε βολεύει.. Τσάμπα μάγκας…. Στο επιχείρημα δε που μου έλεγε πρόσφατα μια φίλη μου ότι «θέλουν να τον ξεκάνουν και υπάρχει βεντέτα», ή «πέρασαν νόμο ειδικά γι αυτόν», η απάντηση είναι, πως τότε είναι δυο φορές πανίβλακας.

  Περνάνε δηλαδή νόμο ειδικά για σένα, μπορεί και να υποψιάζεσαι ότι θέλουν να σε φάνε, και εσύ τι κάνεις γελοίε;;; Απεργία πείνας!! Τι ωραίο δώρο, μόνο λουλούδια στη Μαρέβα δεν έστειλε. Σε λίγο θα πάρει και ευχαριστήρια κάρτα από το Μητσοτακέικο ο καλός δεκανέας τρομοκράτης, που πίστεψε ο αστοιχείωτος ότι έγινε Βασιλεύς μόλις έπιασε το 45άρι και άρχισε να σκοτώνει… Τώρα βέβαια τους κάνει και άλλα δώρα. Έρχονται και εκλογές σε κάποια φάση.

  Συμβουλή: Αν ποτέ δουλέψετε με τέτοιες κλίκες, να προτιμάτε πάντα αυτές των Κυπατζήδων παρά της ασφάλειας. Μπορεί για καιρό να έχετε από την Ασφάλεια το πάνω χέρι αλλά οι Κυπατζήδες πάντα επιστρέφουν. Πάντα οι ασφαλιτόκλικες πάνε φυλακή, όχι οι άλλοι. Όσοι δε ανεξαρτοποιήθηκαν από τους Κυπατζήδες, το πλήρωσαν. Τώρα θα μου πείτε ΟΚ, Κυπατζήδες, αλλά ποια κλίκα;;; Κατά κανόνα τις ηγετικές, αλλά υπό δύο προϋποθέσεις: 1) Κοιτάτε τη σχέση της κυβέρνησης με την ηγεσία και της ηγεσίας με τα περισσότερα κλιμάκια. 2) Δεν πάτε μόνο για τα λεφτά. ΄Η εσείς ή η ηγεσία της κλίκας σας. Αν πάτε για λεφτά, διαφορετικές κλίκες παίρνουν διαφορετικές εργολαβίες από συμφέροντα, που να ξέρεις τώρα τι σου γίνεται τρέχα γύρευε. Θα μου πείτε τώρα, και που να τα ψάξω ρε, αυτοί με στρατολογούν! Ναι ΟΚ, αν δεν μπορείς εν τούτοις να έχεις έστω επαφή με άλλα μούτρα σαν και σένα από άλλες κλίκες, τότε μην στρατολογείσε ρε καημένεεεεε! Που θες να πας ρε Καραμήτροοοοοοο! Το πρώτο αναλώσιμο χαφιεδάκι και πιστολάκι θα είσαι. Στη πρώτη ανάγκη έρμε. Κάτσε στο Επιτελείο σου, κάνε τη δουλειά σου, κάνε ντη μελέτη σου, διάβαζε και Σαραντάκο. Άϊντε καημένεεεεεε.

 388. Pedis said

  # 386 – Έτσι! Και τομάρι και βόιδι. 😀

 389. Χρήστος Π. said

 390. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  379
  (ευτυχώς που με έχει χακάρει ο Πέδης και κάνει αυτός το χαμαλίκι με τα ποσταρίσματα) 😁

  376
  Εδώ υπάρχει ένας έρωτας μεγάλος 😜

 391. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  388
  Στα υπόψη πως tomar (ισπν) = παίρνω, και tomar (τρκ) = δεσμίδα χαρτονομισμάτων.
  Οι συνειρμοί δικοί σου 🙂

 392. # 387

  Ξέρω τον πανύβλακα…πανίβλακας είναι αυτός που έμεινε πανί με πανί ;

 393. Γιάννης Ιατρού said

  392: 😂😂😂👍👍
  ΥΓ: θέλει κότσια Γιώργο να κάτσεις να διαβάσεις σεντόνια… (και μάλιστα σκούρου χρώματος) και να προσέξεις και την (αν)ορθογραφία!

 394. Pedis said

  # 391 – Και σίγουρα καμιά σχεση με Β/Μπογιάρους; 😁

 395. Pedis said

  Για τον γιατρό που δεν υπέκυψε στην «υποχρεωτική σίτιση τρομοκρατών»

  Ως επικεφαλής του νοσοκομείου της φυλακής Μοαμπίντ του Βερολίνου, ο Λέσχορν είχε αρνηθεί να υπακούσει στις επίσημες εντολές για υποχρεωτική σίτιση των φυλακισμένων, οπότε διασύρθηκε, απειλήθηκε και διώχθηκε νομικά για «επίδειξη μη υπερασπίσιμης αλληλεγγύης στους τρομοκράτες φυλακισμένους». Στο σημείωμα της αυτοκτονίας του έγραψε: «Δεν μπορώ πια να αντέξω την καταδίωξη που υφίσταμαι. Είχα καλό σκοπό».

  Τις συνθήκες που κυριαρχούσαν ώστε να γίνει δυνατή η βίαιη, υποχρεωτική σίτιση, κατέγραψε, με συγκλονιστικό τρόπο, ένα από τα θύματα των απεργιών πείνας της RAF, ο Χόλγκερ Μάινς.

  https://thepressproject.gr/gia-to-giatro-pou-den-ypekypse-stin-ypochreotiki-sitisi-tromokraton/

 396. Pedis said

  Ναι, αλλά δεν σκέφτεται ότι έτσι μπορεί να ξεμείνει το κόμμα από προσωπικότητες, φίλους και στελέχη 😀

 397. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  396 Και μέχρι στιγμής δεν προκύπτει να έχουν τουλάχιστον τπτ κτηνοβάτες να καλύψουν κάπως τα κενά 😁

 398. Pedis said

  Αναδεικνύεται μεγάλος κ@ …παιδαράς. Είναι, βέβαια, και ο συναγωνισμός σε αυτό το κόμμα (στελέχη, μέλη, ψηφοφόροι) πολύ σκληρός για όποιον θέλει να φανεί περισσότερο.

 399. Pedis said

  Πράγμαι, πολύ μεγάλος ο συναγωνισμός …

  http://www.topontiki.gr/article/429053/aparadekti-dilosi-mpalaska-110-astynomikoi-fylane-skinoma-toy-koyfontina-video

 400. Μαρία said

  399
  Νομίζεις οτι ξέρει τι σημαίνει σκήνωμα το αρχίδι; Αγιοποίησε τον Κουφοντίνα.

 401. Pedis said

  Αρχιδοκέφαλος μπάτσος.

  Παρατήρησες βέβαια ότι κανείς δεν τον διόρθωσε ετυμολογικώς όπως έπρεπε. 😁

 402. Pedis said

  Ισχυρότατη η Δαλιάνη!

 403. Pedis said

  398 -> https://twitter.com/xstefanou/status/1366706216920092672

 404. Pedis said

 405. Μαρία said

 406. Μαρία said

 407. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Τον Αλικάκο των χόαξιζ με το «μπάχαλο» (σικ chic) (siktir) μάλλον τον πήρε ο Αλ. Γόριθμος τηλέφωνο και του είπε να μαζευτεί…
  https://left.gr/news/d-koyfontinas-synergatis-toy-facebook-strefetai-kata-tis-platformas-gia-ti-logokrisia

 408. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  https://www.efsyn.gr/politiki/kybernisi/283778_basanistirio-tis-anagkastikis-sitisis-thelei-o-syrigos-gia-na-min

 409. Pedis said

 410. Pedis said

 411. Μαρία said

  409
  Ο τύπος μένει στο Trier. Βλέπει κάθε μέρα το άγαλμα του Μαρξ και τα ‘χει παίξει. https://www.facebook.com/sdamianakis

 412. sarant said

  411 Γείτονας ε; Είναι και Παναθηναϊκάκιας.

 413. Μαρία said

  412
  Τύπου Ντογιάκου 🙂

 414. Και φωτό με στούρμγκεβέρ 44 (το γερμανικό του ΒΠΠ) φάτσα κάρτα στο προφίλ, με φόντο τη (λάθος) σημαία. Άνθος το αμάραντον ο τύπος.

 415. Pedis said

  # 414 – Δεν κατάλαβες. Λάφυρο των ναζί είναι που πήρε ο πατριώτης.


  Η ΠροεΝΔρίνα μεγάλη απογοήτευση.

 416. 415β
  Τι ακριβώς περίμενες είπαμε? 😎

 417. Μαρία said

  396

 418. Μαρία said

  417
  Ο Πατέλης είναι και παντρεμένος.
  Ο κόσμος με τον οποίο συνεργάζομαι στην κυβέρνηση ξέρει πως είμαι γκέι και δεν τους νοιάζει. Ο πρωθυπουργός προφανώς και έχει γνωρίσει τον σύζυγό μου, όπως έχω γνωρίσει και εγώ τη σύζυγό του.https://www.kathimerini.gr/life/people/1082696/alexis-patelis-sto-geyma-me-tin-k-i-diaforetikotita-einai-kati-thetiko/

 419. 418
  Επειδή παίζει σοβαρά οι αναλφάβητοι μπάτσοι να μη διαβάζουν την Κ, να τους το πούνε πως ο ΠΘ δεν έχει πρόβλημα, για να μην την πέφτουνε σε γκέι στον δρόμο. Εκτός και ο Πατέλης είναι ερασιτέχνης και η ΕΛΑΣ παρενοχλεί μόνο επαγγελματίες ομοφυλόφιλους.

 420. dryhammer said

  Οι επαγγελματίες ερασιτέχνες

 421. Μαρία said

  Τον έβγαλε παρανοϊκό αλλά πήρε πληρωμένη απάντηση. Μέχρι και ορθογραφικό λάθος του βρήκε.

 422. sarant said

  421 Το έχω στα υπόψη για το άλλο Σάββατο.

 423. Άρτι αλιευθέν από εφημερίδα μικρών αγγελιών:

  Περιοχή τάδε, ζητείται κοπέλα για συγκατοίκηση, μέχρι 30 ετών, συζητήσιμη, μεγάλα μπαλκόνια.

 424. Χρήστος Π. said

  Ας παρακαλούν οι αγαπητές και καθ’ όλα σεβαστές αριστεράντζες, να τα τινάξει ο Φαρμακοχέρης σύντομα, διότι κάθε μέρα που περνάει όλο και κάποια βλακώδη σχόλια θα κάνουν οι βουλευτές και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ (σήμερα είχε ο χαζο-Δρίτσας τη τιμητική του), για να πείσουν ένα κατεστραμένο οικονομικά εκλογικό σώμα, ότι δεν αξίζει να ψηφίζει κανείς την αριστερά με τίποτα γιατί απλούστατα δεν έχει ούτε τη στοιχειώδη σοβαρότητα για να προσέχει πώς μιλάει! Αυτό βέβαια για όσους δεν είμαστε αριστεράντζες είναι διαχρονική Όμως καλό θα ήταν τώρα, απέναντι στην αριστερά να υπήρχαν συντηρητικοί, φιλελεύθεροι, σοσιαλδημοκράτες, κλπ σοβαροί, γνώστες των ζητημάτων, ανοιχτόμυαλοι, διαλεκτικοί, και πάνω απ’ όλα άνθρωποι με αρχές και αξιοπρέπεια.

  Σε μια εποχή που κυριαρχεί η απόλυτη διαφθορά, η αναποτελεσματικότητα, το απόλυτο μπάχαλο, και η η ηγεσία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στα χέρια ληστών, μαφιόζων και διεστραμμένων, με την οικονομία και τη ψυχολογία του λαού σε μαύρο χάλι, δεν μπορούσε η αιώνια αριστερά να κρυφτεί, δεν την αφήνει η χαρά, τι να κάνουμε! Έπρεπε με τη βλακεία της να κάνει το Κούλη να φαίνεται διάνοια.

  Τώρα οι οπαδοί του σταλινοασφαλίτη δεκανέα τρομοκράτη Κουφοντίνα, εκτός τόπου και χρόνου για πολλές βδομάδες, διαισθάνθηκαν τι έρχεται και είπαν να παρηγορηθούν στην ήττα, κάνοντας το ένα επικοινωνιακό χάλι μετά το άλλο, αφοπλίζοντας τον ηλίθιο μελλοθάνατο και από τα τελευταία ψήγματα υποστήριξης. Καταστρέφουν εικόνες αγωνιστών του 1821 αφού λένε τα… ζωγράφισε ακροδεξιός!!!! Δεν κατέστρεψαν όμως ακροδεξιά συνθήματα. Στη φάτσα του Κολοκοτρώνη ξέσπασαν. Ενοχλήθηκαν γιατί ένας παπάς σταμάτησε να…χαρεί το βάψιμο και αστυνομικός παραβρέθηκε για σφάλεια επειδή ένας Δήμος του ανέθεσε τη δουλειά! (προτιμούν τους μπάτσους που τους πουλάνε την αγαπημένη μαύρη τους παπάδες μόνο όταν σκύβουν ευλογημένα αγοράκια). Για τέτοια βλακεία μιλάμε.

  Εκτός από την εκλογική συμπαράσταση στο Μητσοτάκη και τη βοήθεια στον ρωσικής μισθοδοσίας Βελόπουλο, θα καταφέρουν οι μεγάλες συμμορίες αριστερο-τραμπούκων με υψηλή προστασία (αλλά λαϊκή συποστήριξη μόνο από τα μέλη τους) να στήσουν και το κόμμα του Κασιδιάρη. (7% αφελείς, βλάκες, εξωγήινοι, ψεκασμένοι και τσαντισμένοι, περιμένουν πάλι να δούνε πού θα πάνε). Εμπρός γενναίοι αριστεροί στο δρόμο του αγώνα και της ήττας που χάραξε η Ρόζα. Αφερίμ και sieg heil κορόιδα..

  Τελικά δεν σώζεται η κατάσταση με τίποτα. Κούλης για ακόμα καλύτερες μέρες.

 425. Χρήστος Π. said

  Πού να καταλάβει ο Χατζηστεφάνου ότι τα δικαιώματα του Κουφαντίνα με την υποχρεωτική σίτιση παραβιάζονται, για να λέει μετά ο Κούλης πως τον ένοιαζε η ζωή του κορόιδου και προσπάθησε να τη σώσει!

 426. aerosol said

  #421
  Μα καλά, τό ‘χασε Ο Μπαμπ; Τελικά, υπό πίεση ακόμα και οι πιο έμπειροι δε σκαμπάζουν από δημόσιο λόγο (και δεν εννοώ γραμματικά, συντακτικά ή λεξιλογικά).

  #424
  Είχες τάξει ίντριγκες και εγκλήματα και κάθεσαι και γράφεις τρολίστικες παπαρίτσες. Άρχισα να βαριέμαι, τι θα γίνει;

 427. sarant said

  426 Εδώ και καιρό η υπερέκθεση στα σόσιαλ τον έχει κάνει να τα χάσει.

 428. Pedis said

  Καλά, ο ένας είναι άρρωστος, και σε αυτην την ηλικία κάθεται και τη μετράει και τη συγκρίνει … (την αναγνωρισιμότητα)

  Και μια και μιλάμε για ιστορία, ο καθένας έχει οικοδομήσει την προσωπική του ιστορία, μέσα από την δουλειά, την επιστήμη και το έργο του. Η δική μου ιστορία είναι αρκετά γνωστή. Η δική σας; Γιατί τόση αλαζονία όταν παραμένετε ακόμη ευρύτατα άγνωστος;

  αλλά κι ο άλλος, δεν μου φαίνεται ότι πάει πίσω. Ειρωνεύεται την ποσότητα έργου του άλλου, λέει, που βρίσκει στο γκουγκλ σκόλαρ. Και θέλει να του στείλει τις αξιολογήσεις των φοιτητών του που είναι πολύ καλές.

  Η μαλακία πάει γόνα.

 429. Χρήστος Π. said

  392, 393 Συγχωράτε με ρε παλληκάρια, που κάνω ορθογραφικά λάθη, συγχωράτε με που γράφω σεντόνια, συγχωράτε με που δεν αντέχετε να τα διαβάζετε.Γερνάω, ξεχνάω, βιάζομαι, ε, κάνουμε και λάθη… δείχτε έλεος

 430. Χρήστος Π. said

  Και όπως λέει και ο Μπαμπ, πιος μας κρήνι δηλαδής;

 431. Μαρία said

  ΑΡΣΑΚΕΙΟ ΕΚΑΛΗΣ: Τέσσερις συγκλονιστικές μαρτυρίες για σωματική και ψυχολογική βία σε Γυμνάσιο, Λύκειο και Δημοτικό
  https://www.2020mag.gr/themata/812-arsakeio-ekalis-tesseris-sygklonistikes-martyries-sto-2020mag-gr-gia-somatiki-kai-psyxologiki-via-se-gymnasio-lykeio-kai-dimotiko

 432. Χρήστος Π. said

  Μου τόλεγε η μάνα μου να μάθω ορθογραφία αλλά ας όψεταιτ η αλητεία. Από από το Κολομπότσι στο Βέλο και από εκεί στα ‘θήκια και το Σωλομό μια γκιόσα δρόμος…

 433. Χρήστος Π. said

  Οοοοοπςςςς, σόρι, το λάθος άσμα έπαιξε το τζουμπόκι πάνω

 434. Pedis said

  https://www.news247.gr/koinonia/koyfontinas-prosfygi-koyrtovik-sto-ypoyrgeio-dikaiosynis.9159251.html

  Το παλεύει με όλα τα μέσα η Κούρτοβικ. Εντυπωσιακή! Μπράβο.

 435. 434 Τελευταία φορά, μετά από χρόνια, την είδα στην κηδεία της Κρόνης. Όχι, ψέματα, και μετά στο αφιέρωμα στο Στέκι. Έντιμη και γλυκύτατη παρουσία.

 436. Μαρία said

  434
  Όπως όμως μάθαμε στο άλλο νήμα, επειδή είναι γιατρός, αγνοεί τον σωφρονιστικό κώδικα και την παρέπεμψε στο Χρυσοχουντίδη που τον μελέτησε σε βάθος.

 437. Χρήστος Π. said

  435 Eμ, xωρίς εντιμότητα και γλυκύτητα πώς θα βρεις κουράγιο να υπερασπιστείς τα πιο γρήγορα 45άρια του παρακράτους;

 438. 437 Α κάνε τσίσα σου ρε.-

 439. Pedis said

  # 435 – 436: Μαχήτρια! Πρέπει να είναι αξιόλογη και ξεχωριστή προσωπικότητα.

  Το έγραψα και παραπάνω, άκουσα τη Δαλιάνη στη διαδικτυακή συνέντευξη και εντυπωσιάστηκα. Ξεκάθαρη, ευφραδής, ακριβής, καίρια, πολυβόλο η γλώσσα της. Σα λατινόγλωσση ρητόρισσα.

 440. 439 Είναι.

 441. Άντε μπουένας νότσες.

 442. Spiridione said

  Μαχητική και ταυτόχρονα ήρεμη και ψυχραιμη.
  Στο βίντεο που είδα από την εμφάνισή της στο Όπεν σήμερα με εντυπωσίασε ανάμεσα στ’άλλα όταν τη ρώτησε το αρδάκι τι του λέτε του πελάτη σας, δεν του λέτε να σταματήσει την απεργία να σώσει τη ζωή του και τέτοια, με τρομερή ψυχραίμια απαντά ότι εμένα το μερίδιο μου είναι να κάνω αυτό κ αυτό, το τι λέω με τον κρατούμενο εντολέα μου δεν σας αφορά.

 443. Μαρία said

  442
  Νομίζω οτι ήταν ο συνεπώνυμος του Νικοκύρη, παλιότερα γραφείο τύπου της ΝΔ.

  Και χωρίς αναστολή.
  https://left.gr/news/fylakisi-45-hronon-se-dyo-adelfia-gia-yvristika-sholia-sto-diadiktyo-enantion-eisaggelea
  Φυλάκιση 4,5 χρόνων σε δύο αδέλφια για υβριστικά σχόλια στο διαδίκτυο εναντίον εισαγγελέα

 444. Χρήστος Π. said

  439 Α, όλα κι όλα, μαχήτρια μεν εντιμότατη και γλυκύτατη μαχήτρια δε. Κι εμείς τέτοιες μαχήτριες θέλουμε. Κι όποια φοβάται, πέφτει και κοιμάται.

  Τώρα μιλαγε στο Κόντρα και κριτκάρει τους συγγενείς των θυμάτων που αποκαλούν το Κουφοντίνα στις ανακοινώσεις τους… δολοφόνο! 🙂 🙂 Δεν πρέπει να βλέπουμε τον καταδικασθένα ασελγό, για πάντα ως ασελγό (!) και το διολοφόνο για πάντα ως δολοφόνο στο σωφρονιστικό μας πολιτισμό!! Με το καιρό, ακόμα και οι καταδικασθέντες ως εγκληματίες που παραμένουν αμετανόητοι και περήφανοι μετατρέπονται σε προσκόπους 🙂 🙂

  Μιλάμε για γλυκύτητα μέχρι βλακείας. Έχασα όμως το καλύτερο (κάτι είπε η γλυκύτατη για να υποστηρίξει ότι ο ο χαρακτηρισμός του δολοφόνου ταιριάζει στο Ρουπακιά αλλά στο Φαρμακοχέρη όχι). Τώρα βγήκε και ο Μπογδάνος και στη τιβί. (Αυτός ο εντιμότατος σίγουρα δεν ανήκει σε παρακράτος, λόγω ανυπέρβλητης βλακείας. Πού να βρεθεί ηλιθιότερος να τον στρατολογήσει;;; Τού φεξε όμως. Θα τον ξανακάνουν οι μαψιλάκες πάλι βουλευτή).

  Να ζήσουν και οι άλλες μαχήτριες του λαού, οι πολυτραγουδισμένες στα πολιτιστικά κέντρα της παλιάς Βόχας.

 445. Spiridione said

  Οπισθοκρότηση
  https://www.tovima.gr/2021/03/02/opinions/mixanistikes-proseggiseis-kai-metra-pou-opisthokrotoun-stin-pandimia/

 446. Μαρία said

  Λώλος για λογοκρισία
  https://www.avgi.gr/gallery/podcasts/380881_aishri-logokrisia-apo-ta-social-media

 447. Μαρία said

  445
  Αντί για οπισθοδρόμηση;

 448. sarant said

  445-447 Mεταφράζει το αγγλ. backfire

 449. Pedis said

  # 445, 447, 448 – Πολύ πιθανά. 😃

  Αλλά η κατάσταση μάλλον θυμίζει εμπλοκή.

 450. Χρήστος Π. said

 451. Μαρία said

  448
  Έτσι φαίνεται. Είναι και Λονδρέζοι οι αρθρογράφοι.
  https://dictionary.cambridge.org/fr/dictionnaire/anglais/backfire

 452. paolodrosi said

  Υπάρχει ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και το βλέπουμε με το πρόσφατο νομοσχέδειο.
  Υπαρχει ιδιωτικοποιηση της Υγειας και το βλεπουμε με τον κορωνοιό.
  Υπαρχει ιδιωτικοποιηση στις Ενοπλες Δυνάμεις και το βλέπουμε με την Φροντεξ και την κεφαλη της ΕΥΠ, πρώην κεφαλη της Γκρουπ 4.
  Γιατί να μην υπάρξει και ιδιωτικοποιηση των φυλακών, όπως γίνεται στις ΗΠΑ ;
  Μάλιστα μεγάλες εταιρίες στις ΗΠΑ, χρησιμοποιουν δουλική εργασία απο φυλακισμένους.
  https://www.careeraddict.com/prison-labour-companies

 453. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  452 Πρόοδος λέγεται αυτό. Σουηδία έγιναν οι ΗΠΑ.

  Ο Χούγκο Ντίντριχ θυμάται ακόμη τις σκοτεινές ημέρες της δεκαετίας του ’80, όταν ήταν πολιτικός κρατούμενος στην Ανατολική Γερμανία. Όπως και πολλοί ακόμη αντικαθεστωτικοί – αλλά και ποινικοί κρατούμενοι – εργαζόταν χωρίς αμοιβή στο Νάουμπουργκ, μια μικρή πόλη 30 χιλιάδων κατοίκων. Κάθε μέρα, καθώς κάρφωνε πόδια σε ξύλινες καρέκλες, έβλεπε τις τεράστιες κούτες με το λογότυπο των IKEA να φεύγουν από το εργοστάσιο.

  https://info-war.gr/ikea-to-soyidiko-montelo-ekmetaleysis/

 454. ΚΩΣΤΑΣ said

  Δεν έχει δικαίωμα προσφυγής στη δικαιοσύνη ο Κ., αλλά τελικά προσφεύγει… ρεμάλια!
  Προς αποφυγή παρανοήσεων και παρεξηγήσεων, σεβαστέ μου Νικοκύρη και αγαπητοί/ές σχολιαστές/στριες, το παρόν σχόλιο έχει αποκλειστικά και μόνο συνάφεια με τα προηγηθέντα @287 & 392.

  Την αγάπη μου σε όλους/ες. 🙂

 455. ΚΩΣΤΑΣ said

  454 διόρθωση λάθους

  … με τα προηγηθέντα @287 & 292.

 456. Γιάννης Ιατρού said

  454: Κώστα,
  απρόσεχτος, επιεικώς απληροφόρητος, είσαι (ή δεν θέλεις να… ;;;).
  Προσφεύγει για (προσωρινή) διακοπή ποινής σύμφωνα άρθρο 557 ΚΠΔ,
  ΟΧΙ γι αυτά που συζητήσαμε.

  Αν ότι αν κάποιος κρατούμενος βρίσκεται στο νοσοκομείο τότε έχει δικαίωμα να ζητήσει διακοπή της ποινής υπό την εξής έννοια: να φύγει από το νοσοκομείο αυτό επειδή έχει σοβαρή ασθένεια και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία του και είναι αναγκαίο να πάει σε άλλο νοσοκομείο που μπορεί να αποτραπεί ο σοβαρός κίνδυνος για την υγεία του. Σε αυτή την περίπτωση το δικαστήριο, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο του τόπου, που κρατείται, μπορεί να αποφασίσει -δεν υποχρεούται- την μεταφορά του σε άλλο νοσοκομείο για πέντε μήνες…κλπ. κλπ.)

  Με λίγα λόγια:
  η νομική του σύμβουλος/δικηγόρος, η κα. Κούρτοβικ, προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, προτού ο πελάτης της πεθάνει, για να δούμε τι θα γίνει επί του αρχικού θέματος, όπου σχεδόν σύσσωμος ο νομικός κόσμος αποφαίνεται πως η κυβέρνηση έχει άδικο και ενώ μπορούσε άνετα να τον μεταγάγει σε όποια φυλακή ήθεκε τον ΔΚ, νόμιμα, αυτή διάλεξε τον λάθος και παράνομο τρόπο να το κάνει.
  Δεν με εκπλήσσει με την μόρφωση που έχει η κα. ΓΓΑΠ (εμπορικό δίκαιο…). Αλλά έλα ντε που προφανώς εκτελεί διαταγές η γυναίκα…

 457. ΚΩΣΤΑΣ said

  456 Γιάννη, επειδή είσαι εσύ, απαντάω, θέλω να αποφύγω τον συχνό σχολιασμό, δεν επανέλθω σήμερα…

  «Προσφυγή στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας για να του δοθεί αναβολή έκτισης της ποινής του, για να σωθεί η ζωή του και μην υποστεί ανήκεστο βλάβη η υγεία του,
  καθώς και στο Τριμελές Δικαστήριο Λαμίας για να ακυρωθεί η μεταγωγή του στο Δομοκό και να διαταχθεί να μεταφερθεί στον Κορυδαλλό, υποβάλλει η συνήγορος του Δημ. Κουφοντίνα, Ιωάννα Κούρτοβικ»

  http://www.lamiakos-typos.gr/topika-eidiseis/prosfygi-ston-eisaggelea-protodikon-lamias-apo-ti-dikigoro-toy-dimitri-koyfontina

 458. Μαρία said

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: