Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Πριν από 60 χρόνια: Ο Μποστ και ο σάτυρος του Λιόπεσι

Posted by sarant στο 5 Μαρτίου, 2021


Tο ιστολόγιο αγαπάει τον Μποστ και του έχει αφιερώσει αμέτρητα άρθρα, σε πολλά από τα οποία θυμόμαστε (οι παλιότεροι) ή γνωρίζουμε (οι νεότεροι) γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας μέσα απο γελοιογραφίες του Μποστ. Στην αρχή, τα άρθρα αυτά είχαν γενικό τίτλο «Πριν από 50 χρόνια…», μετά «Πριν από 55 χρόνια…», αλλά τα χρόνια περνάνε και το ιστολόγιο συνεχίζει να εκπέμπει, οπότε πέρσι εγκαινιάσαμε μια νέα χρονολόγηση, τη σειρά «Πριν από 60 χρόνια». Το προηγούμενο, έκτο σκίτσο της σειράς το δημοσιεύσαμε πριν από δυο βδομάδες -είναι εδώ.

Το σκιτσο που θα δημοσιεύσουμε σήμερα έχει ηδη δημοσιευτεί στο ιστολόγιο, αλλά πολύ παλιά: στις αρχές Μαρτίου του 2009, όταν δηλαδή το ιστολόγιό μας δεν είχε κλείσει ούτε έναν μήνα ζωής, και γι’ αυτό ελπίζω βάσιμα ότι δεν θα το ξέρουν οι περισσότεροι από τους σημερινούς αναγνώστες. Βλέπω μάλιστα ότι είχαμε τότε μόνο 14 σχόλια με πρώτο το σχόλιο του αξέχαστου Αλλού Φαν Μαρξ που δεν βρίσκεται πια στον μάταιο τούτο κόσμο. Οπότε νομίζω ότι η αναδημοσίευση δικαιολογείται -ίσως μαλιστα και το θέμα να έχει μιαν υπόγεια επικαιρότητα.

Πρόκειται φυσικά για μια υπόθεση του αστυνομικού δελτίου που είχε κάνει αίσθηση τότε.

Στις 27 Φεβρουαρίου 1961, δυο μαθήτριες του Δημοτικού επιστρέφουν από το σχολείο στο σπίτι τους, στου Ζωγράφου. Ένα πολυτελές αυτοκίνητο σταματάει δίπλα τους και ο οδηγός, ένας όμορφος νεαρός γύρω στα τριάντα, ρωτάει τα κορίτσια πού είναι η οδός Ανακρέοντος. Όταν του απαντούν, παρακαλεί τη μία τους να ανεβεί στο αυτοκίνητο και να τον οδηγήσει εκεί για να μη χάσει το δρόμο. Ανυποψίαστο, το οχτάχρονο κοριτσάκι κάθεται στη θέση του συνοδηγού αλλά ο οδηγός αναπτύσσει ταχύτητα και βγαίνει στη Μεσογείων. Η μικρή καταλαβαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά και βάζει τις φωνές, τότε εκείνος τη φιμώνει με το ένα χέρι ενώ πατάει γκάζι. Περνάει τον Χολαργό, την Αγία Παρασκευή και τον Σταυρό. Λίγο πριν φτάσει στο Λιόπεσι, στρίβει σε χωματόδρομο, βιάζει το κοριτσάκι και ύστερα εξαφανίζεται.

Διαβάτες βρίσκουν το κοριτσάκι και το οδηγούν στη Χωροφυλακή και από εκεί στους γονείς της. Όπως λέει το ρεπορτάζ της εποχής, «αι αστυνομικαί αρχαί υπέθεσαν κατ’ αρχήν ότι η μικρά υπερέβαλε τα γεγονότα και ότι δια να δικαιολογήση περίπατον επ’ αυτοκινήτου μετ’ αγνώστου και ίσως μερικά αηδή φιλήματα παρ’ αυτού, έπλασε τον μύθον περί της βδελυράς επιθέσεως … Εις τούτο συνέτεινε βεβαίως και η αφέλεια της διηγήσεως της παιδίσκης περί των συμβάντων. … Η μικρά, όμως, την μεσημβρίαν χθες απεστάλη εις την ιατροδικαστικήν υπηρεσίαν και εξητάσθη από τον ιατροδικαστήν κ. Αγιουτάντην, ο οποίος διεπίστωσεν ότι ο άγνωστος κτηνάνθρωπος είχε καταστρέψει την μικράν κατά σαδιστικόν τρόπον δια να κορέση το βδελυρόν πάθος του».

Αυτό το περιστατικό, οπωσδήποτε συγκλονιστικό για την τότε Αθήνα, δίνει στον Μποστ την έμπνευση για ένα σατιρικό σκίτσο που σήμερα θα μπορούσε να θεωρηθεί πολιτικά απρεπές:

Το σκίτσο δημοσιεύτηκε στην Ελευθερία, την κεντρώα εφημερίδα με την οποία συνεργαζόταν τότε ο Μποστ, σαν σήμερα: στις 5 Μαρτίου 1961.

Παριστάνει τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον τότε πρωθυπουργό, ως τον «σάτιρο του Λιόπεση», να οδηγεί πολυτελές αυτοκίνητο μάρκας ΕΡΕ και να προσπαθεί να ξεγελάσει με γαλιφιές τη μικρή Εξουσία, μαθήτρια στη «Δημοκρατική Σχολή». Οι οδικές πινακίδες είναι όλες επηρεασμένες από την μακρά προεκλογική περίοδο που ζούσε ο τόπος. Θυμίζω ότι στις προηγούμενες εκλογές, του 1958, η αριστερή ΕΔΑ είχε αναδειχτεί αξιωματική αντιπολίτευση, οπότε η κυβέρνηση αναζητούσε ένα εκλογικό σύστημα που όχι μόνο θα της εξασφάλιζε την αυτοδυναμία αλλά και θα απέτρεπε την επανάληψη του  «ατυχήματος».

Έτσι, ο «σάτιρος» κατευθύνεται προς «Οδόν Πλειοψυφικών» και «Λεοφόρο Συνγκενών Κομάτων» (επρόκειτο για διάταξη που απέτρεπε ευρείες εκλογικές συμμαχίες) και τελικά προς την «Πλατείαν Ολαδικάμας», ενώ η μικρή έχει σκοπό να φτάσει στην «Πλατείαν Αναλογικής». Δεν έχω ξεδιαλύνει που αναφέρεται το «Ήροος Μεθοδίου Καρενγκιόζη» -επαφίεμαι στη συλλογική σοφία σας.

Σε ένα από τα τολμηρά λογοπαίγνια του σκίτσου, η μαθήτρια έχει λεζάντα «η βιαζομένη διά τον προορισμόν της» -δεν ξέρω αν είναι σκόπιμο να καθιερωθούν τα διαλυτικά που προωθεί ο φίλος μας ο Δημόσιος χώρος, αλλά θα ξεκαθάριζαν ότι άλλο είναι το βιάζομαι και άλλο το βϊάζομαι.

Ο διάλογος είναι σχετικά σύντομος, ωστόσο βρίσκουμε αρκετά μποστικά στερεότυπα, όπως τη χρήση του είμαι με μετοχή αντί γι’ απλό ρήμα (είμαι σέβων), την κατάχρηση της γενικής (με ανοικτών χρωμάτων), τις αρσενικές μετοχές με θηλυκό γένος (κλαίων και πονών) και τα φοβερά νεοτριτόκλιτα, όπως το «είμαι σέβων τας κοπέλεις».

Παρεμπιπτόντως, βλέπουμε ότι ο Μποστ σπάνια παίζει με τόνους και πνεύματα, οι ανορθογραφίες του στη συντριπτική πλειοψηφία μεταφέρονται αυτούσιες στο μονοτονικό. Όσο για το «μαιανδρικό» κείμενο που πλαισιώνει το σκίτσο, για να μη στραβολαιμιάζετε το αντιγράφω εδώ, ζητώντας συγνώμη αν από κεκτημένη ταχύτητα έκανα κάποιο «ορθογραφικό σωστό»:

Έχω μια κούρσα γιότα χη με ανοικτών χρωμάτων
έλα να πάμε εξοχή στων συγκενών κομάτων
Εκεί που ψάλουν τα πτηνά κε άνθη εβοδιάζουν
δεν είμαι από τους σοφέρ τας κορασίς που βιάζουν.

Εγώ συνήθος φέρομε ως στοργικός πατέρας
κυκλοφορώ με την ΕΡΕ κε πιάτσαν εις τας Σέρας
Έλα στο αφτοκίνητον υπάρχη μία θέση
όλαι συνήθως αντιδρούν στο τέλος τούς αρέση.

Τις επόμενες μέρες ο σάτυρος του Λιόπεσι θα κυριαρχήσει στην επικαιρότητα. Σύμφωνα με τις εφημερίδες, η κινητοποίηση της αστυνομίας είναι πρωτοφανής· τα ρεπορτάζ κάνουν λόγο για 1350 αστυνομικούς. Ωστόσο, ο δράστης δεν θα εντοπιστεί. Οι μαρτυρίες της μικρής, της συμμαθήτριάς της και ενός περαστικού που είχε βρεθεί μπροστά στη στιγμή της συνομιλίας με τον απαγωγέα δεν συμπίπτουν ούτε στην περιγραφή του αυτοκινήτου (από γκρίζο έως πράσινο σκούρο, πάντως τύπου στέισον) ούτε στα χαρακτηριστικά του δράστη. Από πρόχειρη αναδίφηση των εφημερίδων, δεν βρήκα κάποια αναφορά σε μεταγενέστερη σύλληψη.

Τελικά, το σκίτσο του Μποστ θα αποδειχτεί προφητικό, καθώς οι εκλογές που θα γίνουν στις 29 Οκτωβρίου 1961 θα μείνουν στην ιστορία ως Εκλογές βίας και νοθείας, κυρίως σε βάρος της ΕΔΑ (που μην το ξεχνάμε ήταν αξιωματική αντιπολίτευση) αλλά και εναντίον της Ένωσης Κέντρου. Έτσι, το λογοπαίγνιο για την «βιαζομένη δια τον προορισμό της» θα βγει αληθινό.

Όταν δημοσίευσα πρώτη φορά το σκίτσο, τον Μάρτιο του 2009, σημείωνα ως κατακλείδα: Κατά σύμπτωση, σήμερα που δημοσιεύω το σκίτσο κλείνουν 48 χρόνια από την αρχική του δημοσίευση (5.3.1961), η χώρα βρίσκεται λίγο-πολύ σε προεκλογική περίοδο, ενώ στην πολιτική ζωή πρωταγωνιστούν ο ανιψιός του ενός και ο εγγονός του άλλου πρωταγωνιστή της εποχής. Μένει να δούμε αν η μαθήτρια αυτή τη φορά θα τη γλιτώσει.

Και πάλι έχουμε «λίγο-πολύ» προεκλογική περίοδο, πρωθυπουργός δε της χώρας είναι ο γιος του πολιτικού τον οποίο υποστήριζε η εφημερίδα στην οποία δημοσιεύτηκε το σκίτσο του Μποστ πριν από 60 χρόνια. Όσο για τη μαθήτρια…

ΥΓ Κι ενα γλωσσικό. Το Λιόπεσι (σήμερα το λέμε Παιανία, αλλά η παλιά ονομασία δεν έχει ξεχαστεί εντελώς), όπως και όλα τα άλλα αρβανίτικα τοπωνύμια σε -εσι, αντιστέκεται στο να κλιθεί. Ακόμα και τότε που κυριαρχούσε η καθαρεύουσα, λέγανε για «σφαγή του Δήλεσι» κυρίως και λιγότερο (ή καθόλου) «σφαγή του Δηλεσίου».

 

Advertisement

133 Σχόλια προς “Πριν από 60 χρόνια: Ο Μποστ και ο σάτυρος του Λιόπεσι”

  1. Κουνελόγατος said

    Καλημέρα. Μας έφτιαξες το κέφι.

  2. Λεξιδϊάλυσις… 🙂

  3. faltsos said

    «ίσως μαλιστα και το θέμα να έχει μιαν υπόγεια επικαιρότητα.»

    Εμένα μου θύμισε μια ιστορία του 1998 που ξαναήρθε στο φως τώρα με το μιτου.

    δεν θα την περιγράψω ο ίδιος, παραθέτω το διαβιβαστικό της δικογραφίας που σχηματίστηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου στις 20 Ιουλίου 1998:

    «Οπως κατήγγειλαν στην Υπηρεσία μας τη 19-7-1998 η ανήλικη… και οι γονείς της, ανωτέρω δράστης ημίγυμνος επιβαίνων στο υπ’ αριθμ. ΗΡΙ-5304 ΙΧΕ αυτοκίνητο μάρκας NISSAN, αφού πλησίασε την ανήλικη παθούσα που μετέβαινε στην οικία της με το πρόσχημα της υποβολής ερώτησης σχετικά με διεύθυνση Σχολείου περιοχής της, επέδειξε περιοδικό ασέμνου περιεχομένου και ταυτόχρονα τα γεννητικά του όργανα προσβάλλοντας βάναυσα τη γενετήσια αξιοπρέπεια της. Η παθούσα μετά απ’ αυτό τράπηκε σε φυγή αναφέροντας το περιστατικό στους γονείς της.

    Τη 19-7-1998 και ώρα 13.00 ο ανωτέρω δράστης εντοπίστηκε από τους οικείους της πλησίον της οικίας της παθούσας οδηγώντας το ανωτέρω αυτοκίνητο και ημίγυμνος, οι οποίοι ενημέρωσαν Αστυνομικούς της Υπηρεσίας μας που μετέβησαν στο σημείο και οδήγησαν αυτόν στο Κατάστημα της Υπηρεσίας μας, όπου και αναγνωρίσθηκε από την παθούσα. Σε επακολουθείσα έρευνα στο αυτοκίνητο του δράστη βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πέντε περιοδικά σεξουαλικού περιεχομένου»

    Ποιος είναι ο παραπάνω δράστης; Για όποιον δεν κατάλαβε αμέσως, να σημειώσω ότι το όνομά του ακούστηκε παρα πολύ τα τελευταία χρόνια σχετικά με άλλη υπόθεση.

  4. LandS said

    Πάντως η μαθήτρια τη Δημοκρατική Σχολή δεν την έβγαλε (αν την έβγαλε) με καλό βαθμό.
    Μπορεί και να μη φταίει η μαθήτρια. Πράγμα που δεν είναι καθόλου απίθανο. Η Δημοκρατική Σχολή τότε ήταν ξένο κολλέγιο και, αν είχες φάκελο, δεν έμπαινες. Όχι, τώρα δεν είναι. Οι απόφοιτοι έχουν σπουδάσει έξω.

  5. ωραίος ο Μποστ, μυστήριο πως δεν βρέθηκε ο δράστης σε εποχή που τα αυτοκίνητα δεν ήσαντε πολλά και τα στέισον βάγκον… ευάριθμα. Πιο πολλή συγκάλυψη μυρίζουν τα γεγονότα αν είναι όπως γράφτηκαν !

  6. Έμπνευση από την εποχή της ΕΡΕ.

  7. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρα ! Πολύ ωραίο το άρθρο για μια τόσο όμορφη μέρα σήμερα, έτσι κι αλλιώς…
    Το μόνο «ανεξήγητο» στο σκίτσο είναι η μικρή βλάστρα που φαίνεται από το πίσω παράθυρο του αυτοκινήτου, πίσω από τον Καραμανλή. Υποθέτω ότι δεν έχει μπει τυχαία (άλλωστε και καμιά «τύχη» δεν τη δικαιολογεί), αλλά αδυνατώ να βρω και το συμβολισμό…

  8. Πάνος με πεζά said

    …γλάστρα… Αλλά και βλάστρα, αφού έχει βλάστηση ! 🙂

  9. leonicos said

    του Λιόπεσι

    ακλισιά!!!!

  10. Pedis said

    Κάνα ανώμαλο πλουσιόπαιδο με άκρες θα ήταν και του το παραγράψανε στην πηγή όχι σαν τον άτυχο τον Γεωργιάδη που τον ταλαιπώρησαν …

    Απορώ πώς δεν διώχτηκε ο Μποστ;

    Μήπως επειδή στο πλαίσιο του ελληνικού πρωτογονισμού της εποχής η σχετική σεξουαλική χοντροπλάκα γινόταν γενικά, αν και κυνικά, ανεκτή;

  11. leonicos said

    Απλώς σ’ εκδικούμαι. Κάθομαι στο γραφείο μου κατά τις 7 με 7.30. Περιμένω, περιμένω, περιμένω, περιμένω,

    και άρθρο πουθενά.

    Στο μεταξύ κάνω δουλειά και κάποτε ξεχνιέμαι

    Και τσουπ

    ξαναμπαίνω στις 11.30

    Όχι τιποτε άλλο. Με προλαβαίνουν

    Μακάρι να με προλάβαινε ο Γς

  12. Epaminondas Papayannis said

    Αναφέρθησαν και οι εκλογές τής 29.10.1961 (βίας και νοθείας).
    Η οκταετία τής «Ε ρε» αποτελεί μια μελανή σελίδα τής Νεοελληνικής Ιστορίας. Αστυνομικό κράτος, παρακρατικοί και βία και νοθεία στις εκλογές. Ο αυταρχικός Καραμανλής θείος δημιούργησε το λεγόμενο «αντιδεξιό σύνδρομο» (όπως είναι γνωστό, το λεγόμενο «αντιδεξιό σύνδρομο» δεν δημιουργήθηκε από τον εμφύλιο πόλεμο δεδομένου ότι, και κατά την διάρκεια του και μετά, σύμπασα η αστική τάξη ήταν ενωμένη κατά τού ΚΚΕ)· το λεγόμενο «αντιδεξιό σύνδρομο» δημιουργήθηκε κατά την οκταετία τής «Ε ρε» (όπου είχαμε αστυνομικό κράτος, παρακρατικούς, βία και νοθεία στις «εκλογές» και καθ’ όλων τών άλλων αστικών κομμάτων) και ολοκληρώθηκε με την χούντα.

    Και επειδή υπάρχει και κάτι που λέγεται επικαιρότητα, συνεχίζεται η απεργία πείνας τού Κουφοντίνα.
    Για την ιστορία: ο Holger Meins (RAF) άντεξε 58 ημέρες, ο Bobby Sands (IRA) άντεξε 66 ημέρες, ο Kevin Lynch (INLA) άντεξε 71 ημέρες, ο Kieran Doherty (IRA) άντεξε 73 ημέρες· δεν γνωρίζω απεργό πείνας που να άντεξε περισσότερο (χωρίς και να αποκλείω να υπήρξε).

  13. nikiplos1 said

    Faltsos, μιλάμε για πολιτικό?

  14. leonicos said

    τα διαλυτικά που προωθεί ο φίλος μας ο Δημόσιος χώρος,

    τα χρησιμοποιώ σταθερά στο δόλϊος

    δεν βϊάζω ακόμα αλλά βιάζομαι συχνά

  15. leonicos said

    18 μονο σχόλια;

    Δεν σε είχε ανακαλύψει ακόμα ο Ατακάμα να σε ανεβάσει καημένεεεεεεε

  16. @ 14 Leonicos

    Ενωμένοι στο δϊαγώνα… 🙂

  17. faltsos said

    13 «μιλάμε για πολιτικό?»

    Όχι μιλάμε για μεγαλοστέλεχος επιχειρήσεων (φερόμενο ως) φίλο πολιτικών.

  18. Κουνελόγατος said

    ΦΡΟΥΦΡΟΥ κι αρώματα ΦΑΛΤΣΕ.
    Καλημέρα ξανά.

  19. leonicos said

    3
    Ποιος είναι ο παραπάνω δράστης; Για όποιον δεν κατάλαβε αμέσως, να σημειώσω ότι το όνομά του ακούστηκε παρα πολύ τα τελευταία χρόνια σχετικά με άλλη υπόθεση

    Κουίζ έβαλες; Πές το!
    Τι να ψάχνουμε;

  20. leonicos said

    ΥΓ Κι ενα γλωσσικό.

    πάλι τη σκαπούλαρες

    Από εκδρομή στην Κέρκυρα… Μαθήτρια: δεν μπορώ να έρθω θα με πιάσουν σκαπαδόρα

    από το ελληνικό echaper

  21. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια:

    3 Βρε τι μαθαίνει κανείς

    6 Πράγματι, τι να είναι αυτή η γλάστρα;

    13 Γκουγκλίζεται

  22. Γιάννης Κουβάτσος said

    3: Ο Κωνσταντίνος «Novartis» Φρουζής;

  23. Λεύκιππος said

    3 Με αυτό το νούμερο, πρέπει να είναι Κρητικός, από το Ηράκλειο.

  24. Γιάννης Κουβάτσος said

    Με ακριβό αυτοκίνητο το 1961; Γόνος καλής οικογενείας μάλλον, άρα απροσπέλαστος για τις διωκτικές αρχές. Πάλι καλά που δεν έπιασαν κάναν φουκαρά Παγκρατίδη, για να κλείσει η υπόθεση, να πάρει τα εύσημα η αστυνομία και να ικανοποιηθεί η κοινή γνώμη. Αλλά Παγκρατίδη με σεντάν πού να βρουν;

  25. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    Οι πινακίδες σ’ αυτό το σκίτσο είναι «όλα τα λεφτά»!
    Υπέροχο το «ΑΔΙΕΞΟΔΟΝ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΖΜΟΥ»!!
    Τι καταπληκτικά σκίτσα θα δημιουργούσε σήμερα ο πανεξυπνότατος ( 5 εκ. +; ) Μποστ…

  26. Πέπε said

    @14, 16
    Κι εγώ τα χρησιμοποιώ αυτά τα διαλυτικά, αλλά μόνο στις περιπτώσεις όπου υπάρχει πλήρως ομόγραφη (αλλά όχι ομόηχη) λέξη. Π.χ. τα λόγϊα (έργα), η λόγϊα (ποίηση), αλλά όχι της λόγϊας.

    Πολύ συνεπές δεν είναι βέβαια (ή διακρίνεις πάντα το φωνηεντικό από το ημιφωικό ι, ή δεν το διακρίνεις), αλλά δεν μπορώ να ξαναγράψω τους κανόνες ελληνικής γραφής, να τους ανακοινώσω στον εαυτό μου, και να τους εφαρμόζω μόνος μου! Το κάνω πιο πολύ σαν βοήθεια – αποσαφήνιση, καταχρηστική μεν αλλά κάποτε απαραίτητη.

  27. Γιάννης Κουβάτσος said

    22:https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.candiadoc.gr/2018/07/10/to-skotino-parelthon-tou-frouzi-stin-periochi-tou-irakliou-echi-syllifthi-gia-parenochlisi-11chronou-koritsiou-engrafa-vinteo/&ved=2ahUKEwjRooG17JjvAhXd8uAKHTUaBmwQFjABegQIBBAC&usg=AOvVaw2JnkVIuOFSCbPvFBQOWXwz&cshid=1614937025959

  28. Κουνελόγατος said

    Δεν χρειάζεται να το γκουγκλίσεις, είναι γνωστός ως μια από τις 3 περιπτώσεις που χτυπάνε με documenta…

  29. faltsos said

    22 Αυτός είναι.

    https://www.candiadoc.gr/2018/07/10/to-skotino-parelthon-tou-frouzi-stin-periochi-tou-irakliou-echi-syllifthi-gia-parenochlisi-11chronou-koritsiou-engrafa-vinteo/

    Είναι και Χημικός Μηχανικός…

  30. Κουνελόγατος said

    Διακρίνω μια βιασύνη να πάρει το βραβείο ένας δάσκαλος, ενώ εγώ το έγραψα πρώτος στο 18. 🙂

  31. faltsos said

    30 συγνώμη αλλά η απάντησή σου (φρουφρου) ήταν ένα νέο κουιζ, που δεν έτυχε της απαραίτητης προσοχής. Καλείται ο κ. Κουβάτσος να μοιραστεί μαζί σου το βραβείο.

  32. Γιάννης Κουβάτσος said

    30,31: Παραχωρώ το βραβείο, είμαι υπεράνω, εκτός αν πρόκειται για βραβείο Νόμπελ. ☺

  33. dryhammer said

    Αχνοθυμάμαι (γιατί μου είχε κάνει εντύπωση) σε ταξί τέλη ’60ζ αρχές ’70ζ (με αισθητική λατέρνας) κάτι σαν βαζάκια χωνοειδή, με πλαστικά λουλουδάκια στις κολόνες ανάμεσα στις πόρτες, και το ίδιο σε υπεραστικό στην κολόνα που χώριζε το παρμπρίζ στα δύο.
    [τα τότε πολυτελή -αμερικάνικα κυρίως- είχανε μια πιθαμή κολόνα]

  34. Κιγκέρι said

    «…Παριστάνει τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον τότε πρωθυπουργό… να οδηγεί πολυτελές αυτοκίνητο μάρκας ΕΡΕ…»,

    το οποίο ζωγραφίζει και δεξιοτίμονο!

  35. Κουνελόγατος said

    Το βραβείο ανήκει στον άιρονμαν. Ευχαριστώ πάντως.

  36. Αγγελος said

    Σ’έναν Φρουζή, Αθηναίο, έκανα λίγες μέρες ιδιαίτερο μαθηματικά (ήταν πρωτοετής φοιτητής στη Γαλλία και μάλλον είχε γυρίσει για διακοπές) τα Χριστούγεννα του 1978. Η ηλικία ταιριάζει. Να ήταν άραγε αυτός; Δεν θυμάμαι το μικρό του όνομα…

  37. Λάζαρος Μ. said

    3 Είναι γνωστή υπόθεση. Το Documento την έχει αναδείξει επανειλημμένα και την έκανε και πρωτοσέλιδο. Μάλιστα ο Φρουζής έκανε μήνυση για τις αποκαλύψεις.

    https://mobile.twitter.com/kostasvaxevanis/status/1363210217140412421

    Ο Βαξεβάνης έχει μηνύσει τον Φρουζή για άλλη υπόθεση που αφορά διάδοση ανακριβειών σχετικά με διαφημιστική καταχώριση της Novartis στο Hot Doc.

    https://www.ieidiseis.gr/eidiseis/parapolitika/item/27625-minysi-kai-agogi-vaksevani-kata-frouzi

    Έχει επίσης αθωωθεί για τη δημοσιοποίηση ηλεκτρονικών μηνυμάτων του Φρουζή.

    https://www.koutipandoras.gr/article/athooi-baxebanis-mihopoyloy-gia-tin-apokalypsi-tis-shesis-mitsotaki-froyzi

  38. #34

    Μάλλον αριστερά είναι το τιμόνι και έχει γείρει δτο πράθυρο του συνοδηγού ο υψηλότατος …αν ήταν δεξιά δεν θα φαινότανε τόσο μεγάλο μέρος του ταμπλό

  39. ΣΠ said

    Καλημέρα.

    Με το «Ήροος Μεθοδίου Καρενγκιόζη» μάλλον εννοεί την μέθοδο του Καραγκιόζη. Ο Καραγκιόζης μοιράζοντας κάτι ακολουθούσε την μέθοδο «ένα εγώ, ένα εσύ, ένα εγώ – ένα εγώ, ένα εσύ, ένα εγώ – κλπ.», και έτσι έπερνε ο ίδιος τα 2/3 και ο άλλος το 1/3.

  40. loukretia50 said

    Ο Μποστ κάνει όπως πάντα εύστοχη και καυστική σάτιρα.
    Καμιά φορά ξεφεύγει.
    Η υπερβολή συνήθως βοηθάει να πετυχαίνει καλύτερα το στόχο.
    Ομολογώ όμως ότι με ενόχλησε πολύ η αναφορά στο κοριτσάκι.
    Υποθέτω με θεωρείτε υπερβολική.

    Πόσο πιο εύστοχο μου φαίνεται αυτό…

    Η Ελλάδα σου μοιάζει Μπλανς Επιφανί

    Και μιλώντας για αυτοκίνητα που εντυπωσίαζαν

  41. ΣΠ said

    39
    έπαιρνε, όχι έπερνε.

  42. Γιάννης Κουβάτσος said

    36: Σπούδασε χημικός μηχανικός αλλά και χημικός στη Γαλλία. Οπότε, μάλλον ναι, Άγγελε.

  43. ΣΠ said

    40
    Και μένα με ενόχλησε. Σκέφτηκα ότι εκείνο το κοριτσάκι είναι σήμερα 68 χρόνων και πώς θα αισθανόταν αν διάβαζε το ιστολόγιο.

  44. faltsos said

    «Δεν έχω ξεδιαλύνει που αναφέρεται το «Ήροος Μεθοδίου Καρενγκιόζη»»

    Σε συνδυασμό με την «Πλατείαν Ολαδικάμας» και αφού εκει οδηγούν η «Οδός Πλειοψυφικών» και η «Λεοφόρος Συνγκενών Κομάτων» πιθανολογώ ότι ονοματοποιεί το εκλογικό σύστημα με την μέθοδο του Καραγκιόζη.

  45. Avonidas said

    Καλημέρα.

    Για το «ρεπορτάζ της εποχής» τι να πω, δείχνει πόσο έχουν εξελιχθεί τα ήθη, έστω κι αν δεν έχουν εξελιχθεί αρκετά. Αλλά «περίπατον επ’ αυτοκινήτου» μπορεί να κάνει μόνο ο Σπάιντερμαν γαντζωμένος στην οροφή 😁 Εντάξει, η «βόλτα με αυτοκίνητο» μάλλον παραήταν λαϊκή για τα γούστα του συντάκτη, αλλά κάπως αλλιώς θα πρεπε να το διατυπώσει.

  46. Avonidas said

    Με το «Ήροος Μεθοδίου Καρενγκιόζη» μάλλον εννοεί την μέθοδο του Καραγκιόζη.

    Αλλά γιατί Καρενγκιόζη; Πρέπει να υπάρχει κάποιο επιπλέον λογοπαίγνιο εδώ.

  47. faltsos said

    39 – 44
    Επι τρεις ώρες δεν απαντήθηκε το ερώτημα και μέσα σε εφτά λεπτά, όσο να ολοκληρώσω την σκέψη μου, έρχομαι δεύτερος …

  48. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    Το Υ.Γ. καλύπτει και τα εις -άσι, όπως το Δαμάσι, που χτυπήθηκε πρόσφατα από το σεισμό στην Ελασσόνα;

  49. Γιάννης Κουβάτσος said

    46: Καρενγκιόζη νομίζω πως προφέρει το όνομα του Καραγκιόζη ένας από τους ήρωες του θεάτρου σκιών, δεν θυμάμαι ποιος.

  50. faltsos said

    «Λεοφόρο Συνγκενών Κομάτων» (επρόκειτο για διάταξη που απέτρεπε ευρείες εκλογικές συμμαχίες)

    ΄Διαβάζω εδώ ότι τα πράγματα ήταν λίγο διαφορετικά (δεν απέτρεπε τις εκλογικές συμμαχίες, αλλά…)
    https://www.rizospastis.gr/story.do?id=1480998

    «βάσει αυτού του συστήματος τα κόμματα θα χωρίζονταν σε δύο κατηγορίες, στα εθνικόφρονα και μη εθνικόφρονα. Τα κόμματα θα δρούσαν ανεξάρτητα, αλλά όλες οι βουλευτικές έδρες θα πήγαιναν στην κατηγορία που θα συγκέντρωνε το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων. Η τελική κατανομή των εδρών στα κόμματα της νικήτριας κατηγορίας θα γινόταν αναλογικά.
    Το σύστημα των συγγενών κομμάτων τελικά δεν υιοθετήθηκε.»
    Α. Παπανδρέου: «Η Δημοκρατία στο Απόσπασμα» σελ. 157

  51. Χαρούλα said

    Μήπως η γλάστρα στο αυτοκίνητο μαζί με το πουλάκι στον δρόμο, οπτικοποιούν
    από το πλαίσιο, το
    ………………………………………
    Εκεί που ψάλουν τα πτηνά κε άνθη εβοδιάζουν
    …………………………………

  52. sarant said

    39κε Σωστά, πολύ πιθανό φαίνεται

    50 Α μπράβο

  53. ΓΤ said

    Ο δράστης ήταν «ένας όμορφος νεαρός γύρω στα τριάντα», αλλά ο «ασύληπτος σάτιρος του Λιόπεση» στο τιμόνι, ο γνωστός ξυλεπιστεγοφρύδης καράβλαχος πολιτικός, ήταν 54 τότε.

    Μποστ: εμπνεύστηκε από ένα βιασμό… Εμετικός ο τύπος

    Μποστ ο νιος και Μποστ ο γέρος / Μποστ ακούς σε κάθε μέρος…
    Κουραστήκαμε…

  54. ΕΥΤΥΧΩΣ Ή ΔΥΣΤΥΧΩΣ;…

    Κορασίδος απαχθείσης
    και κατόπιν βϊασθείσης
    του βϊαστή μες στη βιασύνη
    κάποια ίχνη είχαν μείνει.

    Το λοιπόν και συνελήφθη
    δράση δόλϊα απεδείχθη
    μα η δόλια η κοπέλα
    έχει στο χωριό ταμπέλα.

  55. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    53 Υπάρχουν και χειρότερα. Αυτός εδώ εμπνεύστηκε από έναν φόνο.

  56. @ 26 Πέπε

    Και τα λόγϊα του Χριστού, π.χ. στο κατά Θωμά Ευαγγέλιο. Οπότε π.χ. ένα λόγϊο του Χριστού.

  57. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    54

    >> μα η δόλια η κοπέλα
    έχει στο χωριό ταμπέλα.

    Έτσι πάει. Η αγνή ελληνική ύπαιθρος γιβεντίζει τις Παρασκευούλες και γλείφει τα δημαρχόπουλα (δε θα τα χαλάσουμε τώρα με τον κύριο Δήμαρχο για την πουτανίτσα που τα ‘θελε ο κώλος της).

  58. Αγγελος said

    Μα ακριβώς γι’ αυτό δεν κυνηγήθηκε ο Μποστ, για «περιύβριση αρχής» ή άλλο τέτοιο.
    Με τίποτα δεν υπαινίσσεται ότι ο Καραμανλής πειράζει κοριτσάκια. Εμπνέεται από ένα θλιβερό συμβάν της εποχής, που το είχαν γράψει οι εφημερίδες και το ήξερε όλος ο κόσμος, για να πει πως ο Καραμανλής ετοιμάζεται να βιάσει την εκλογική διαδικασία. Βαρύτατη κατηγορία (που βγήκε αληθινή λίγους μήνες αργότερα), αλλά αμιγώς πολιτική — όχι ηθών!

  59. Νίκος Μαστρακούλης said

    55: Δεν εμπνεύστηκε από τον φόνο, αλλά από την εμετική εκμετάλλευση του φόνου από τα ΜΜΕ.

  60. @ 57 ΣτοΔγιαλοΧτηνος

    Δυστυχώς.

  61. Χαρούλα said

    Αυτή την διαφωνία την παρακολουθήσαμε έντονα τοοοότε παλιά, με το τραγούδι του Σαββόπουλου για τον Κοεμτζή.

    Εγώ έως να το πρωτοαναφέρει η Λου, ούτε που το σκέφτηκα. Μετά έψαξα να δώ τον τρόπο χρήσης από τον Μποστ, και μαλάκωσα κάπως τις τύψεις μου.

  62. Χαρούλα said

    Όποτε ακούω αυτό το συγκλονιστικό τραγούδι, αυτα τα κοριτσάκια σκέφτομαι

  63. # 58

    πλην όμως σε πολλούς ήταν γνωστές οι σεξουαλικές του προτιμήσεις και οι νυχτερινές επισκέψεις στην Ιερά Οδό την εποχή που ήταν υπουργός. Στην Ιερά οδό δεν σύχναζαν γυναίκες -για τους μη γνωρίζοντες- και φυσικά όλα αυτά εξαύλώθηκαν όταν έγινε πρωθυπουργός, εγώ νομίζω πως δεν τον ζωγράφισε τυχαία ο Μποστ, ούτε ήξερε τι θα γίνει στις εκλογές.

  64. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    56
    Αντιθέτως με το λαμόγιο δεν υπάρχει πρόβλημα. Προφέρεται με συνίζηση και σημαίνει τον ποινικά κολάσιμο (λ.τ.) απατεώνα.
    Χωρίς συνίζηση και με άλλη ορθογραφία έχουμε το λαμόγειο που σημαίνει την κρατικά υποστηριζόμενη και ποινικά ακαταδίωκτη Τράπεζα που κατάσχει ακίνητη περιουσία.

  65. Να προσθέσω ακόμη πως ο Μποστ δεν γράφει τίποτε ξεκάρφωτο και να προσέξτε το » βιάζων εις αφάνταστον σημίον» που δείχνει πολλά …

  66. @ 64 ΣτοΔγιαλοΧτηνος

    Ενδιαφέρον.

  67. Avonidas said

    Άσχετο: αναρωτιέμαι πόσο επηρέασε την πορεία της γελοιογραφίας και της σάτιρας στην Ελλάδα το γεγονός ότι τόσο πολλές αφηρημένες έννοιες (κυβέρνηση, ισότητα, ελευθερία, δικαιοσύνη, κ.α.) είναι γένους θηλυκού.

  68. Θυμάμαι στο στρατό τον ταγματάρχη Κώστα Σειρηνίδη που ήταν πολύ άνετος στην ΕΗΔ ακόμα και για ιδεολογικά θέματα που χρειαζόταν ιδιαίτερη προσοχή αφού ξέρουμε ποια ήταν η θέση του στρατεύματος.
    Θυμάμαι, μας είχε πει δυο τρεις φορές «είναι εύκολο να θυμόμαστε πότε πέθανε ο Ιωσήφ Στάλιν, 5-3-5-3, πέντε Μαρτίου του 1953».
    Ο Σειρηνίδης είχε αφήσει καλό όνομα στους συναδέλφους του. Φεύγοντας από το στρατό πολιτεύτηκε με το ΚΚΕ.

  69. # 53

    εκείνες τις εποχές και με τις πείνες που είχαμ προηγηθεί ‘ενας καλοζωισμέμος 50άρης μπορεί και να φαινότανε νεότερος από ένα 30άρη θύμα της πείνας της κατοχής και της σκληρής δουλειάς. Λείπει κι ο Γς να στα πει από πρώτο χέρι, εγώ μόνο την βρεμένη φέτα ψωμιού με ζάχαρη και το κτυπητό αυγό πρόλαβα γιατί πολλές φορές δεν είχε γάλα

  70. Κουνελόγατος said

    46. Ο Χατζηαβάτης.
    68. Όταν πέθανε, κάποια εφημερίδα, η Ε νομίζω, είχε τίτλο «πέθανε ο κόκκινος συνταγματάρχης».

  71. sarant said

    Ευχαριστω για τα νεότερα!

    68 Είχες τον Σειρηνίδη αξιωματικό;

  72. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Κόκκινος συνταγματάρχης» δεν ήταν ο Ευριπίδης Μπακιρτζής;

  73. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ο Σειρηνίδης ήταν ο «κόκκινος ταγματάρχης».

  74. Γιάννης Κουβάτσος said

    Φοβερός τύπος, πάντως: Από την σκληροπυρηνική καραδεξιά Σχολή Ευελπίδων της δεκαετίας του ’50, στο ΚΚΕ και μετά στον αναρχικό χώρο. Μοναδική πορεία.

  75. @ 70 Κουνελόγατος

    Καλό.

  76. @ 71 Sarant

    Ναι.

  77. @ 74 Γιάννης Κουβάτσος

    Ακριβώς.

  78. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Γειά σας.

    Μοῦ ἀρέσει τὸ σημερινό. Νὰ σκάσει λίγο τὸ χειλάκι μας μέσα στὰ τόσα ποὺ μᾶς ταλαιπωροῦν.

    Αὐτὰ τὰ λέω ὡς ἀθεράπευτα μποστικός, καίτη* ὑπάρχουν διαφονίε* ἐντὸς τοῦ ἱστολογίου.

    *σίκ, γιὰ νὰ εἶμαι στὸ πνεῦμα

    Γιὰ τὶς θεμιτὲς ἀντιρρήσεις σχετικὰ μὲ τὸν γελοιογραφικὸ σχολιασμὸ ἑνὸς πολιτικοῦ θέματος τοῦ 1961, παραλληλίζοντάς το μὲ κάποιο ἀποτρόπαιο περιστατικὸ τοῦ ἀστυνομικοῦ δελτίου τῆς ἐποχῆς, νομίζω πὼς δὲν πρέπει νὰ κρίνουμε μὲ τὰ μέτρα τοῦ σήμερα.

    Καὶ κάτι λεξιλογικὸ σχετικὰ μὲ τὸ Λιόπεσι.

    Ἡ ὀνομασία δὲν ἔχει σχέση μὲ πεσμένες ἐλιές, ὅπως θὰ μπούσαμε νὰ φανταστοῦμε ἀπὸ τοὺς ἐκτεταμένους ἐλαιῶνες τῆς περιοχῆς.

    Εἶναι ἀρβανίτικη καὶ σημαίνει ἀγελαδότοπος.

    Ἡ περιοχὴ δὲν εἶχε ποτὲ ἐκτεταμένη ἀγελαδοτροφία.

    Ὁνομάστηκε ἔτσι ἀπὸ τοὺς ἀρβανίτες ἐποίκους, ὅταν ἐγκαταστάθηκαν ἐδῶ στὰ χρόνια τῆς Φραγκοκρατὶας, ἐπειδὴ ἔτσι ὀνομαζόταν ὁ γενέθλιος τόπος τους.

    Παρακαλοῦνται οἱ γνωρίζοντες νὰ ἐπιβεβαιώσουν ἢ νὰ διορθώσουν αὐτὰ πού, κάποτε-κάπου-δὲ θυμᾶμαι ποῦ, διάβασα.

  79. 78 Πού ιππάρχουν διαφονίε? Φωνιάς θα γίνω!

  80. Χαρούλα said

    Ο Σειρηνίδης που αναφέρετε τιμητικά, πως προέκυψε; Κάπου χάθηκα.

    Πολύ μελετήθηκε σήμερα ο Γς. Έχουμε κάποιο νέο; Ή του Theo; Λείπει η πινελιά τους.

  81. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  82. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @80. Πρωτοαναφέρθηκε στὸ σχόλιο 68, Χαρούλα.

  83. Χαρούλα said

    #82 κ.Μαρτίνε ευχαριστώ.
    Εκεί τον πρωτοδιάβασα αλλά μου φάνηκε ξαφνική είσοδος. Πάντως τον εκτίμησα αν και δεν τον ήξερα.

  84. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @78. (..ἐξοικειωμένος πλέον κι ἐγώ μέ τά πλῆκτρα τῶν τονικοπνευματικῶν συμπλεγμάτων.. 🙂 )
    Δημήτρη, κατ’ ἄλλην -ἔγκυρη- ἐκδοχή, Λιόπεσι σημαίνει «ὁ τόπος ὅπου οἱ κάτοικοί του ἔχουν μαῦρα μάτια, σάν τῆς ἀγελάδας». Ἀκόμη πιό τραβηγμένα, ἡ ἐτυμολογική εἰκοτολογία πάει μέχρι «Ἐλλοπία»

  85. Γιάννης Κουβάτσος said

    83: Καλά, αυτή η ξαφνική αλλαγή θέματος είναι καθεστώς εδώ μέσα και, κατά κανόνα, οδηγεί σε ενδιαφέρουσες συζητήσεις και πληροφορίες.☺

  86. Costas Papathanasiou said

    Καλησπέρα.
    Απλή και ωραία ως σύλληψη η αντίρροπη κατεύθυνση εποχούμενου, μεσήλικος αρχολίπαρου και πεζής, μαθητριούλας δημοκρατικής σχολής. Της οποίας όμως η ποδιά “Εξουσία” (παρότι δικαιολογημένη ως πρώτη σκέψη), δεν είναι -κατά τη γνώμη μου- η καλύτερη δυνατή επιλογή , λαμβανομένου υπόψη ότι η εξουσία δεν συνάδει με την εικόνα αθώας παιδίσκης, διότι είναι εκείνη που αποπλανεί και διακορεύει κατά κόρον (ξεκινώντας από εκείνους που νομίζουν πως την κατακτούν) και κάθε άλλο παρά βιάζεται. Θα προτιμούσα λοιπόν μια ποδιά που να γράφει “Αρχούλα” ή “Γελλάδα” [ αφού “Λιόπεσι”=(αλβανιστί) γελαδότοπος, βουστάσιο]

    υγ:Το γλαστράκι εντός της καμπίνας του αυτοκινήτου, ίσως απλώς προς αρωματισμόν του χώρου αλλά και ως δέλεαρ ταζόμενων ανθών κατ’ εξοχήν.

  87. @ 80 Χαρούλα

    >> Ο Σειρηνίδης που αναφέρετε τιμητικά, πως προέκυψε; Κάπου χάθηκα.

    Χαχα… λόγω δευτέρου προσώπου, εκτιμώ πως αναφέρεται στον εισηγητή του θέματος (εμένα)…

    Δεν αναφέρομαι τόσο στον Κ. Σειρηνίδη (που πάντα γράφω γι’ αυτόν δυο λόγια τιμητικά) όσο στην σημερινή μηνολογική (τής 5/3) προσωπικότητα, που είναι ο Στάλιν. Απλά το έβαλα σαν ανέκδοτο προσωπικό (από το στρατό) και δασκαλίστικο (μνημοτεχνικός κανόνας).

  88. leonicos said

    26 Πέπε

    Νομίζω ότι ορθότατα το έθεσες. Θα τα βάζουμε μόνο όταν επιβάλλεται από τα πράγματα.

    Ανάλογα, τονίζουμε τις ντωνυμίες όταν κινδυνεύουν να εκληφθούν ως κτητικά, Αλλά αν προηγείται κόμμα, οπότε ΔΕΝ μπορεί να εκληφθει ως κτητικό, ΔΕΝ τις τονίζουμε

  89. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    39κε
    Και βέβαια αυτή τη μέθοδο, του ‘φαταούλα’ Καραγκιόζη –κυβέρνησης/στελεχών/υποστηρικτών της ΕΡΕ- υπονοεί ο Μποστ. Είναι πιθανό όμως να υπήρξε κάποιο γεγονός που ‘πυροδότησε’ τον παραλληλισμό.
    Εντόπισα αυτή την είδηση στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της 15/3/1961. Είναι μεταγενέστερη του σκίτσου, αλλά αναφέρεται σε γεγονός που συνέβη σε προγενέστερο χρόνο, όπως σαφώς προκύπτει από το περιεχόμενο της ανταπόκρισης.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ πολύ στήριζε τον Ανδρέα Κουρή-πατέρα και τον πρωτοεμφανιζόμενο τότε ως εκδότη Γιώργο Κουρή (ο οποίος στήριζε Μητσοτάκη κλπ 🙂 ). Ο Γ. Κουρής, που την περίοδο εκείνη ήταν φαντάρος, υφίστατο επανειλημμένες διώξεις από το καθεστώς και η εφημερίδα είχε γράψει αρκετές φορές σχετικά ενημερωτικά/υποστηρικτικά κειμενάκια.
    Τον απόηχο του σχετικού ντόρου πρέπει να τον είχε υπόψη του ο Μποστ.
    Δεν μπόρεσα, όμως, να βρω κάτι πιο συγκεκριμένο. Πιο έμπειροι σχολιαστές μήπως;;

  90. @ 88 Leonicos + 26 Πέπε

    >>Νομίζω ότι ορθότατα το έθεσες. [Τα διαλυτικά] θα τα βάζουμε μόνο όταν επιβάλλεται από τα πράγματα.

    Δυστυχώς η νοοτροπία του ορθογραφικού ιερατείου που έδωσε ρέστα με το μονοτονικό είναι διαφορετική. Εμένα μου φαίνεται και λίγο σαν αγραμματοσύνη να ορίζεται ο τόνος με βάση το πλήθος των συλλαβών και όχι με βάση τη λειτουργία της λέξης. «Μην του το πεις», «και τα μεν και τα δε», «κατα του Γιώργου τις εξηγήσεις» και τόσα άλλα τονίζονται κατά τη βούληση του ομιλητή.

  91. Μπόκολης said

    68 Πριν χρόνια, όταν ήμουν πολύ πιτσιρικάς, συνάντησα ένα καλοκαίρι σ’ ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε επαρχιακή πόλη ένα εργαζόμενο κορίτσι έναν καστανόξανθο άγγελο εκ Βαλτικής που μετά από δύο κοκακόλες κατάφερα να πείσω να μου δώσει το τηλέφωνό της, μπας και τη συναντήσω στην πρωτεύουσα πριν φύγει για τις επόμενες διακοπές της. Επειδή, όμως, δεν ήταν φρόνιμο να βγάλω κινητό να το γράψω, είπε να με βοηθήσει να το θυμάμαι πιο εύκολα.
    ― Τέσσερα πρώτα νούμερα.
    ― …
    ― Τον Στάλιν τον ξέρεις;
    ― Ακουστά τον έχω.
    ― Ξέρεις πότε πέθανε;
    ― Το χίλια εννιακόσια…
    ― Πάρε με τηλέφωνο.

    Νερό απ’ την πηγή τελικά δεν ήπια, αλλά ακόμα θαυμάζω την ποιότητα της σοσιαλιστικής παιδείας κι ας έχει περάσει τόσος καιρός από τότε που ‘πεσε το ανατολικό μπλοκ.

  92. Dimitra said

    Όταν έσκασε το σκάνδαλο της Νοβαρτις ,δημοσιεύτηκε και η ιστορία στο Ηράκλειο με τον Φρουζη .

  93. argyris446 said

    Reblogged στις worldtraveller70.

  94. Yiannis KYRiakides said

    Τι μπορει να τραβά η κορασίς με το σχοινακι το δεμενο στην σχολικη τσαντα (παλάσκα); Μηπως σπόγγο;

  95. 94 σπόγγο ναι.

  96. @ 91 Μπόκολης
    🙂

  97. Η κενωνία αναμένων αλλαγάς προς τα αριστερά…http://i.imgur.com/Tv0ZY2j.png

  98. Αφιχθέντων αλλαγών…

  99. Spiridione said

    58. Θα είχε ενδιαφέρον να μαζευτούν όλες οι μηνύσεις και τα δικαστήρια που είχαν γίνει τότε επί περιυβρίσει αρχής. Έχω διαβάσει περιστατικά όπως επειδή κάποιος έσπασε ένα κάδρο του Καραμανλή σε καφενείο, ή κάποιος έσκισε μια αφίσα, ή επειδή κάποιος είπε κάτι στον δρόμο, και πιο σοβαρά όπως για άρθρα εφημερίδων, που ήταν και έμμεσος τρόπος λογοκρισίας κλπ. Και το πιο κωμικό, που είχαμε συζητήσει εδώ, με τον γάιδαρο που τον έλεγαν Καραμανλή. Αλλά δεν ξέρω αν είχε ασκηθεί μήνυση για περιύβριση αρχής για γελοιογραφία.

  100. sarant said

    99 Υπάρχει και μια περίπτωση που επενέβη η αστυνομία όταν κάποιος έφερε κότα στον Τσάτσο. Το έχω κρατήσει κάπου.

    98 Έφερες αν όχι τα πάνω κάτω πάντως τα πέρα δώθε!

    94-95 Δεν το είχα προσέξει!

    89 Α μπράβο!

  101. Πέπε said

    @ 54, Δ. Χώρος:

    Συνεχίζω τη συζήτηση για τα διαλυτικά:

    > > Κορασίδος απαχθείσης
    και κατόπιν βϊασθείσης
    του βϊαστή μες στη βιασύνη
    κάποια ίχνη είχαν μείνει.

    Το λοιπόν και συνελήφθη
    δράση δόλϊα απεδείχθη
    μα η δόλια η κοπέλα
    έχει στο χωριό ταμπέλα.

    Χμ… Εδώ το πράγμα γίνεται κάπως πολύ σύνθετο. Ο βιαστής ναι μεν είναι τρισύλλαβος, χωρίς καταχρηστικό δίφθογγο «ια» (δηλαδή ja) παρά με δύο ξεχωριστά φωνήεντα σε δύο ξεχωριστές συλλαβές, όμως εδώ υφίσταται μετρική συνίζηση. Το ίδιο ακριβώς και η δόλϊα.

    Τι γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις;

    Να ξεκινήσουμε με το δεδομένο ότι στην ποίηση οποιαδήποτε δύο φωνήεντα μπορούν να υποστούν μετρική συνίζηση. Πρόκειται για φαινόμενο ανεξάρτητο από τη γλωσσική συνίζηση. Για παράδειγμα, ένας «αετός» μπορεί να γίνει μετρικά δισύλλαβος χωρίς να χρειαστεί να γίνει αϊτός. Ενώ η γλωσσική συνίζηση γίνεται μόνο μεταξύ ενός ι και κάποιου άλλου φωνήεντος (άντε και σε δάνειες λέξεις μεταξύ ου και άλλου φωνήεντος, όπου το ου αντιστοιχεί σε w).

    Αφού στην ποίηση μπορούν να συνιζηθούν οποιαδήποτε δύο φωνήεντα, άρα μποροεί και το ι με κάποιο άλλο φωνήεν. Άρα και ο βιαστής και η δόλϊα. Παρα΄ταύτα, είναι σημαντικό να διατηρηθεί η σωστή προφορά: ο μεν βιαστής, αν γίνει βjαστής είναι λάθος και μάλιστα από τα πιο άσχημα, η δε δόλϊα, ακόμα χειρότερα, θα γίνει άλλη λέξη.

    Όμως ένα ελληνικό στόμα δεν είναι καθόλου συνηθισμένο να προφέρει το πραγματικό ημίφωνο ι, δηλαδή ένα μη συλλαβικό ι που ωστόσο να παραμένει διακριτό από το σύμφωνο j (ή, στην περίπτωση της δόλϊας, ένα λ + ένα ημίφωνο που να παραμένουν διακριτά από ένα ουρανικό λ).

    Εδώ λοιπόν είναι της άποψης ότι από τα δύο μετρικώς συνιζανόμενα φωνήεντα πρέπει να θεωρήσουμε ότι αυτό που διατηρεί τη συλλαβικότητά του είναι το ι, και αυτό που επέχει θέση ημιφώνου το άλλο (εν προκειμένω το α και στα δύο παραδείγματα).

    Είναι γεγονός ότι ούτε αυτό είναι κάτι οικείο, κατ’ αρχήν, στα ελληνικά στόματα. Με τους κανόνες της ελληνικής γλώσσας, ένα μη συλλαβικό φωνήεν πρέπει να είναι πιο κλειστό από το γειτονικό του που παραμένει συλλαβικό, όπως π.χ. στον «γάιδαρο». Αν προφέρουμε τον βιαστή με συλλαβικό ι και με μη συλλαβικό α, ανατρέπεται τελείως η τάξη του κόσμου.

    Έστω κι έτσι όμως, θεωρώ ότι προκειμένου για ποίηση, ρυθμικώς απαγγελλόμενη, ή για τραγούδι, είμαστε ήδη επαρκώς εξοικειωμένοι με περιπτώσεις μετρικών συνιζήσεων που δεν υπακούουν στους γλωσσικούς κανόνες, οπότε το ανορθόδοξο αυτό ια δεν είναι τελικά πιο ανορθόδοξο από το μονοσύλλαβο αε του αετού.

    ……………………

    Πιο δύσκολη περίπτωση είναι η μετρική συνίζηση μεταξύ δύο όμοιων φωνηέντων! Να θες ας πούμε «αέναα» σε τρεις συλλαβές, α – έ – ναα. Για ν’ ακουστεί αυτό πλήρως σωστά, δηλαδή και τρισύλλαβο όπως το ήθελε ο ποιητής αλλά και με δύο άλφα όπως είναι η λέξη, μάλλον θέλει ειδικές πρόβες απαγγελίας… Κι αν μάλιστα μιλάμε για τραγούδι και τύχει η επίμαχη συλλαβή να μελίζεται με πολλές νότες, θα πρέπει το ένα άλφα να πιάσει πολλές μουσικές συλλαβές και το άλλο καμία, και πάλι όλο αυτό να ακουστεί σωστά (όπως το θέλει και η γλώσσα, και ο ποιητής, και ο συνθέτης)!

  102. Πέπε said

    #101 διόρθ.

    > > εδώ λοιπόν είναι της άποψης > είμαι της άποψης

  103. Πέπε said

    @40
    > > Υποθέτω με θεωρείτε υπερβολική.
    @53
    > > Εμετικός ο τύπος

    Λουκρητία, δε σε θεωρώ υπερβολική (και προφανώς κανείς δε σε θεωρεί). Σε θεωρώ φυσιολογικό άνθρωπο του 2021. Όμως το 1961 δεν ήταν 2021, οπότε για τα τότε δεδομένα, ΓΤ, ούτε και τον Μποστ θεωρώ εμετικό. Ο Sarant σχολίασε μεν ότι το σκίτσο «σήμερα θα μπορούσε να θεωρηθεί πολιτικά απρεπές», τότε όμως δε θα μπορούσε να θεωρηθεί γιατί δεν υπήρχε καν η διάκριση πολιτικής ευπρέπειας / πολιτικής απρέπειας (ή ορθότητας και μη ορθότητας).

  104. @ 101 Πέπε

    Δηλαδή συμπερασματικά και αποκλειστικά για τον συνήθη λόγο ανεξάρτητα από την ποίηση (που μπήκε για το ευτράπελο του πράγματος) είναι ορθογραφημένες οι αποδόσεις-προτάσεις
    — βϊαστής
    — δόλϊα
    — βϊασθείσης
    ή όχι;
    Έχουμε αντιπροτάσεις, εννοείται σε πλαίσιο μελλοντικής ορθογραφικής αλλαγής;

  105. @ 100 Sarant

    Προσπάθησα να κάνω το αυτοκίνητο αριστεροτίμονο… 🙂

  106. Πέπε said

    @49
    > > Καρενγκιόζη νομίζω πως προφέρει το όνομα του Καραγκιόζη ένας από τους ήρωες του θεάτρου σκιών, δεν θυμάμαι ποιος.

    Ακούγεται όντως κάπως έτσι από τον Χατζηαβάτη, τουλάχιστον από ορισμένους καραγκιοζοπαίχτες. Αλλά αυτό είναι πιο πολύ θέμα εκφοράς του λόγου του Χατζηαβάτη, δεν είναι όπως τα διάφορα λογοπαικτικά ή τέλος πάντων πραγματικά αλλοιωμένα ονόματα που λένε άλλοι ήρωες και ο ίδιος ο Καραγκιόζης. (Η διαφορετική εκφορά του λόγου σε κάθε ήρωα είναι μια αναγκαία λύση για τον καραγκιοζοπαίχτη: αν απλώς αλλάζει τη φωνή του, πόσες διαφορετικές φωνές να κάνει ένας άνθρωπος, όσο και προικισμένος να ‘ναι;)

    Δε νομίζω ότι θα έφτανε κανείς σε σημείο να το γράψει διαφορετικά.

    Μπα, κάτι άλλο λάκκο έχει η φάβα.

  107. Πέπε said

    104:
    Τι ορθογραφημένες; Όχι, δεν είναι, αφού οι κανόνες ορθογραφίας είναι αυτοί που είναι.

    Για πάρτη μου σωστά τα βρίσκω βέβαια. (Δε γράφω ωστόσο «βϊαστής», γιατί ακολουθώ άλλο κριτήριο από σένα όπως έλεγα κάπου παραπάνω. Θα γράψω «αν βϊαστείς» για να το διακρίνω από το «αν βιαστείς».) Άλλο όμως η άποψη η δική σου ή η δική μου κι άλλο το επισήμως ισχύον.

    Αντιπροτάσεις;

    Αν είναι ν’ αλλάξουμε το ισχύον, θα πρέπει να βρεθεί ριζική λύση. Να μη συγχέεται ποτέ το i με το j. Ούτε καν στην άδεια, στην οποία δε χωράνε διαλυτικά!

    Οπότε εγώ δεν έχω. Εφαρμόζω μπαλωματικά και …συνειδητά 🙂 αυτό που έχω σκεφτεί.

  108. sarant said

    101 Ενδιαφέρον σχόλιο

    103 Συμφωνώ

  109. @ 107 Πέπε

    Λέμε «εννοείται σε πλαίσιο μελλοντικής ορθογραφικής αλλαγής». 🙂

  110. Πέπε said

    @109

    Τότε ίσως όχι, αφού δεν καλύπτουν περιπτώσεις όπως η άδεια, ούτε όσες τυχόν έχουν η ή οι που να πρέπει να επισημανθεί ότι ακούγεται ακέραιο.

    Πράγμα που με οδηγεί στην εξής σκέψη: Και γιατί να επισημαίνεται ότι ένα φωνήεν ακούγεται ακέραιο; Αφού αυτό είναι το κανονικό! Θα αποδεικνύυμε ότι δεν είμαστε ελάφαντες; Μήπως, αν είναι να αναζητηθεί μια λύση σ’ αυτό το ζήτημα, θα ήταν προτιμότερο να επισημαίνεται η αντίστροφη περίπτωση, το φωνήεν που δεν ακούγεται ακέραιο; Εννοώ κάτι στη λογική της παλιάς περισμπωμένης από κάτω.

    Από την άλλη πλευρά, όσα παλιά κείμενα χρησιμοποιούσαν αυτό το σύστημα μου προξενούν αναπόφευκτα μια εντύπωση σχολαστικισμού. Το βρίσκω λογικό και ανεκτό μόνο σε περιπτώσεις που θέλουν να τονίσουν μια ιδιωματική προφορά ή κάτι τέτοιο. Γι’ αυτό άλλωστε, υποθέτω, και δε γενικεύτηκε ποτέ.

    (Παρεμπιπτόντως, έχω την εντύπωση ότι ήταν απλώς μια περισμωμένη από κάτω και όχι αυτό που συνήθως λέμε, ένα ῖ αντεστραμμένο όλο μαζί. Απλώς δεν υπήρχε τέτοιο τυπογραφικό στοιχείο και οι στοιχειοθέτες έβρισκαν τη βολική λύση της αντιστροφής. Δε νομίζω όμως ότι έγραφαν ανάποδο γιώτα στα χειρόγραφα. Και μια-δυο σπανιότατες φορές που έχω δει τυπωμένο ανάποδο ῦ, το θεωρώ καταχρηστικό.)

  111. Πέπε said

    (Αλήθεια, τον καιρό που γινόταν αυτό με το ανάποδο ῖ συνηθίζονταν και ορθογραφίες όπως «παλῃός». Πώς τα συνδύαζαν αυτά τα δύο;Δεν πιστεύω να τύπωσε κανείς ποτέ ανάποδο ήτα με περισπωμένη από κάτω και …υπογεγραμένη από πάνω! Και μάλιστα με σκοπό να κάνει ευχερέστερη την ανάγνωση.)

  112. Θέμος said

    @6:

    Συχνά υπήρχαν βαζάκια για λουλούδια στα αυτοκίνητα

  113. Πέπε

    Τα προβλήματα μένουν αλλά η σωστή φωνητική και φωνολογική μελέτη της γλώσσας πρέπει να γίνει σε πλαίσιο υπηρέτησης της ΚοιΝΕ με τη βοήθεια της σύγχρονης γλωσσολογίας, με ελάχιστες αλλαγές στην αλφαβητική μορφή.

  114. 106
    Ναι, μάλλον. Μπας και έπαιξε στην τότε επικαιρότητα καμιά εξ Αμερικής Κάρεν?

    110
    >> ελάφαντες.
    Αν έγινε αυτό που φαντάζομαι, η μάνα τους πρέπει να ζορίστηκε πολύ στη γέννα, και όχι μόνο.

  115. Μαρία said

    110
    Η περισπωμένη που λες λέγεται υφέν και χρησιμοποιείται και τώρα για τα κυπριακά.

  116. sarant said

    112 Να κάτι που δεν θυμάμαι!

  117. Pedis said

  118. Μαρία said

    117
    Ο Κ. δικάστηκε με τον 509;

  119. Pedis said

    # 118 – Πρόβα ορολογίας.

  120. ioannis moisiadis said

    Η πινακίδα ΠΡΟΣ ΠΛΑΤΕΙΑΝ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΝ έχει να κάνει με το αναλογικό εκλογικό σύστημα της εποχής μας? Ποιό ήταν τότε το εκλογικό σύστημα?

  121. Άκουσα από παιδάκι: «το δωμάτιο μου». Το βρίσκω όμορφο αλλά αφού η πιο διαδεδομένη εκδοχή είναι «το δωμάτϊό μου», θα μπορούσαμε να την υποστηρίξουμε με διαλυτικά «το δωμάτϊο».

  122. @ 120 Ioannis Moisiadis

    Ήταν μικτό «καλπονοθευτικό»: Εκεί που υπερίσχυε η ΕΡΕ ήταν πλειοψηφικό (ή ενισχυμένη(*) αναλογική και τις έδινες όλες τις έδρες με ένα π.χ. 51%) και εκεί που υστερούσε η ΕΡΕ, ήταν αναλογική.
    =============
    (*) «Ενισχύουσα» το πρώτο κόμμα.

  123. Alexis said

    Περιπτώσεις όπως πρόβειος (με συνίζηση) και υπόγειος (χωρίς συνίζηση) πώς θα τις διαχωρίζουμε;
    Ορθογραφικά εννοώ…

  124. Alexis said

    ΓΤ αν θεωρήσουμε «εμετικό» τον Μποστ του ’61, τότε τι πρέπει να πούμε για το Σαρλί Εμπντό του δύο χιλιάδες τόσο, που έκανε πλάκα π.χ. με τους νεκρούς του σεισμού στην Ιταλία;

  125. @ 123 Alexis

    Εύλογο ερώτημα. Κι εμένα με απασχολεί, Αλέξη, από την (ορθο)γραφική πλευρά. Θα ακούσουμε προτάσεις. Π.χ. με ένα υφενάκι από κάτω.
    Όλα τα αλφάβητα χρειάστηκαν προσαρμογές σε σχέση με την αρχική ελληνική μορφή. Το Τ το έγραψαν στα λατινικά σταυρωτά t και οι Ρώσοι σαν m για να ενώνεται με τα άλλα γράμματα.

  126. Nestanaios said

    9.
    Όπως τα άλλα, έτσι και αυτό ελληνικό είναι. «Εκεί που πέφτει ο ήλιος».

  127. Spiridione said

    100α. Α, ωραία, αν γράψεις κανένα άρθρο για να είναι ολοκληρωμένο, με όλα τα ζωντανά
    https://sarantakos.wordpress.com/2013/05/31/mpost-glezos-kolombos/#comment-174161

  128. ΓΤ said

    124@

    To ίδιο

  129. sarant said

    127 Καλά λες 🙂

  130. Πέπε said

    @115

    Ένα έντυπο παράδειγμα κυπριακών;

  131. Μαρία said

    130
    https://docplayer.gr/12164338-I-elliniki-kypriaki-dialektos-sta-sholika-glossika-egheiridia-tis-kypriakis-ekpaideysis-orthografikes-symvaseis-kai-typografikes-praktikes.html

  132. Πέπε said

    Μα αυτό δεν είναι το ίδιο σύμβολο.

    Εννοείς ότι εννοούνταν ένα τέτοιο υφέν, και το τύπωναν ως περισπωμένη από κάτω (δηλαδή ως ανεστραμμένο περισπώμενο φωνήεν) ελλείψει κατάλληλου τυπογραφικού στοιχείου;

  133. Μαρία said

    132
    Ποιο απ’ όλα τα διακριτικά δεν είναι το ίδιο;
    Μπορείς να δεις υφέν, για να δηλωθεί η συνίζηση στη σ. 331, Το Τραούιν του Διγενή.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: