Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ποιοι δημιουργούν προβλήματα;

Posted by sarant στο 11 Μαρτίου, 2021


Να διευκρινίσω εξαρχής ότι, παρά τον τίτλο του, το σημερινό άρθρο δεν αφορά την πολιτική ή άλλη επικαιρότητα. Δεν αναρωτιέμαι, ας πούμε, αν φταίει η αστυνομία και κατ’ επέκταση η κυβέρνηση για τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη ή αν η αντιπολίτευση τα υποκινεί.

Όχι, εμείς εδώ λεξιλογούμε και γλωσσικό είναι και το σημερινό άρθρο -αμιγώς γλωσσικό μάλιστα. Το έναυσμα το έδωσε φίλος που μου έθεσε μια ερώτηση με μέιλ -και επειδή έχω ξαναδεί να γίνεται η ερώτηση αυτή αποφάσισα να γράψω το άρθρο.

Η ερώτηση ήταν αν κατά τη γνώμη μου είναι λάθος να λέμε ότι κάποιος «δημιουργεί προβλήματα». Ο φίλος που έκανε την ερώτηση μου είπε ότι είχε χρησιμοποιήσει αυτήν ακριβώς τη φράση σε μια συζήτηση στα σόσιαλ και πετάχτηκε κάποιος που τον διόρθωσε, λέγοντάς του ότι το ρήμα «δημιουργώ» συντάσσεται με θετικά μόνο πράγματα, ενώ για τα προβλήματα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε άλλο ρήμα, ας πούμε προκαλώ, προξενώ κτλ.

Αυτή την επιχειρηματολογία την έχω ακούσει κι εγώ σε διαδικτυακές συζητήσεις. Φυσικά, φράσεις όπως «δημιουργεί προβλήματα» είναι πολύ συνηθισμένες. Με το γκουγκλ θα βρούμε εκατοντάδες ή χιλιάδες παραδείγματα, όπως ότι «Η έλλειψη υπομονής στην Ελλάδα δημιουργεί προβλήματα» (άποψη του Μπόλονι), «Αν η γνώση δημιουργεί προβλήματα τότε η άγνοια σίγουρα δεν τα λύνει» (από τα Βικιφθέγματα) ή «Η καταγραφή των διαφόρων οφειλετών … εξακολουθεί να δημιουργεί προβλήματα (έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου).

Όμως, στο «Λεξικό των δυσκολιών και των λαθών της ελληνικής» του Γ. Μπαμπινιώτη διαβάζουμε:

δημιουργώ ευκαιρίες – προκαλώ προβλήματα

Η λέξη δημιουργώ χρησιμοποιείται τελευταία καταχρηστικά με συμπληρώματα που δηλώνουν αρνητικές καταστάσεις (π.χ. προβλήματα, δυσκολίες κ.τ.ό.) υποκαθιστώντας άλλοτε το ρ. κάνω (π.χ. Δημιουργώ θόρυβο, φασαρία κ.ά.), άλλοτε το προκαλώ (π.χ. Δημιουργώ δυσάρεστες εντυπώσεις, μεγάλες καταστροφές, αντιδράσεις κ.τ.ό.), άλλοτε το γεννώ (π.χ. Δημιουργώ προβλήματα, δυσκολίες κ.ά. κ.λπ. Ωστόσο, το δημιουργώ έχει θετική σημασία, δηλώνοντας κάτι νέο και καλό (π.χ. Δημιούργησαν αθάνατα έργα τέχνης / πολιτισμό / πρότυπα κ.λπ/)

Βέβαια δεν νομίζω ότι λέει κανείς «δημιουργώ θόρυβο» τουλάχιστον με την κυριολεκτική σημασία, αλλά κατά τα άλλα το επιχείρημα είναι σαφώς διατυπωμένο.

Βρίσκω πάντως να «δημιουργούν προβλήματα» και επώνυμοι συγγραφείς σε κείμενα που δεν είναι πολύ πολύ πρόσφατα π.χ. ο Κυριάκος Ντελόπουλος (δημιουργεί προβλήματα απόδοσης των ψευδωνύμων στα σωστά πρόσωπα, 1983) ο Τσαρούχης (Αυτό ήδη μάς δημιουργεί προβλήματα και θα μας προξενήσει μεγάλο κακό, 1989), ο Αδαμ. Πεπελάσης (Αυτό αποτελεί σοβαρό εμπόδιο για τη μεγέθυνση των μονάδων και δημιουργεί προβλήματα διαδοχής, 1978), η Ρένα Σταυρίδη-Πατρικίου (Ο Φ . Πολίτης όμως, με τον ψυχαρικό φανατισμό του και την οξύτητα, με την οποία θέλει να επιβάλει τις απόψεις τους, δημιουργεί προβλήματα, 1976).

Εξίσου πολλά και από βαριά ονόματα είναι και τα αποσπάσματα που «δημιουργούν δυσκολίες». Μάλιστα στη βιογραφία του Θεοτόκη από τον Γεώργιο Ράλλη βρήκα απόσπασμα επιστολής προφανώς από τις αρχές του 20ού αιώνα: «ο Σκάρπας τελευταία δημιουργεί δυσκολίες και φρόντισε, τώρα που είναι εκεί, να τον συνετίσεις».

Μάλιστα ο Κ. Σημίτης στο ίδιο βιβλίο του δημιουργεί και προβλήματα και δυσκολίες:

«η τουρκική στάση δημιουργεί προβλήματα στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση»  και αλλού: «Η συνεχής αμφισβήτησή τους περιορίζει τις δυνατότητές τους και δημιουργεί δυσκολίες στην κυβέρνηση»

Άρα δεν είναι πρόσφατο φαινόμενο να συντάσσεται το ρήμα «δημιουργώ» με αρνητικά συμπληρώματα. Αλλά αφού το συνηθίζουμε στο ιστολόγιο, ας πούμε δυο λόγια για την ιστορία της λέξης.

Το ρήμα δημιουργώ προέρχεται από το ουσιαστικό δημιουργός, από το «δήμος» και «έργον». Η λέξη είναι ήδη ομηρική και δηλώνει τον τεχνίτη, αυτόν που κατασκευάζει πράγματα για τον δήμο. Στην Οδύσσεια (Ρ383) ο Αντίνοος μαλώνει τον Εύμαιο που έφερε μαζί του τον μεταμφιεσμένο Οδυσσέα, αλλά ο Εύμαιος απαντάει πως πράγματι οι ξένοι δεν είναι καλοδεχούμενοι «εἰ μὴ τῶν, οἳ δημιοεργοὶ ἔασι» δηλαδή «εκτός αν είναι χρήσιμος για το κοινό τεχνίτης». Ωστόσο, βλέπουμε και στα αρχαία να συνδέεται το ρήμα με αρνητική χροιά πχ στον Ιπποκράτη «οι τα της ιητρικής έργα κακώς δημιουργέοντες».

Στην πλατωνική φιλοσοφία η λέξη «δημιουργός» χρησιμοποιείται για τον πλάστη του κόσμου κάτι που εδραιώνεται πολύ περισσότερο με τον χριστιανισμό -και εικάζω ότι η αντίρρηση σε φράσεις όπως «δημιουργώ προβλήματα» έχει θρησκευτική αιτιολόγηση: αφού Δημιουργός είναι ο Θεός, δεν πρέπει το ρήμα να συντάσσεται με αρνητικά συμπληρώματα. (Σχετική είναι και η άλλη δοξασία, ότι τα εις -ούργος είναι κακόσημα και τα εις -ουργός είναι ευφημιστικά έστω κι αν ο ραδιούργος αρχικά ήταν ραδιουργός).

Σε άλλες γλώσσες δεν ξέρω αν υπάρχει ανάλογη αναστολή. Στα αγγλικά και στα γαλλικά νομίζω ότι λένε create chaos ή créer des problèmes. Αλλά τη λογική Μπαμπινιώτη δεν τη δέχονται τα άλλα λεξικά. Ας πούμε το ΛΚΝ έχει ολόκληρη υποσημασία αφιερωμένη στα προβλήματα και τις δυσκολίες:

3α. με ενέργειες, πράξεις, δραστηριότητες παράγω, προκαλώ, διαμορφώνω (ή γίνομαι αιτία για) ένα αποτέλεσμα, ένα (νέο) γεγονός, μια (νέα) κατάσταση: ~ φασαρίες / επεισόδια / καβγάδες. Mη (μου) δημιουργείς προβλήματα / δυσκολίες / μπελάδες. H υπερβολική ανάπτυξη των πόλεων δημιούργησε μεγάλα προβλήματα. Προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις.

Το Χρηστικό Λεξικό της Ακαδημίας επίσης παραθέτει παρόμοιες φράσεις και μάλιστα περισσότερες -ανάμεσά τους και το «δημιουργεί αδιέξοδα» που θυμάμαι να το άκουσα χτες στις ειδήσεις: η κυβέρνηση κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι δημιουργεί αδιέξοδα -ή το αντίστροφο.

Βλέπουμε λοιπόν ότι παρά το γεγονος ότι η λέξη «δημιουργός» έχει συνήθως ή σχεδόν πάντα θετική χροιά ακόμα κι όταν αναφέρεται όχι στον Δημιουργό αλλά π.χ. σε έναν τραγουδοποιό και παρά την επίσης αποκλειστικά θετική σημασία άλλων λέξεων της οικογένειας όπως «δημιουργικότητα», το ρήμα «δημιουργώ» μπορεί να συντάσσεται και με αρνητικά συμπληρώματα.

Νομίζω δηλαδή ότι η ένσταση του κ. Μπαμπινιώτη δεν έχει γίνει ευρέως αποδεκτή. Θυμάμαι μάλιστα, πριν από πολλά χρόνια, μια νεαρή μητέρα του κύκλου μου, στις συζητήσεις μεταξύ νέων γονέων, να παραπονιέται ότι η μικρότερη κόρη της «συνεχώς μου δημιουργεί δυσκολίες» με το φαγητό της. Ακούγοντάς το αυτό, η μεγαλύτερη (κατά 15 μήνες) κόρη, με το βαθυστόχαστο και φιλοσοφημένο ύφος που έχουν τα πρωτότοκα παιδιά, επιβεβαίωνε: Ναι, δημιουργεί. Πολύ δημιουργεί!

Εσείς, αλήθεια, δημιουργείτε προβλήματα; Εννοώ, χρησιμοποιείτε το ρήμα με αρνητικά συμπληρώματα;

 

 

 

Advertisement

252 Σχόλια προς “Ποιοι δημιουργούν προβλήματα;”

 1. Πέπε said

  Καλημέρα.

  Δεν έχω πρόβλημα να δημιουργεί κανείς αρνητικά πράγματα (προβλήματα, δυσκολίες, χάος). Νομίζω ότι υπάρχει μια κάποια, έστω και ελάχιστη, σημασιολογική διαφορά από το να τα προκαλείς ή να τα προξενείς.

  Εκεί που έχω πρόβλημα είναι στο «δημιουργήστε τη δική σας πίτσα» (δηλαδή διαλέξτε υλικά), «δημιουργήστε νέο λογαριασμό» σε κάποιο σάιτ κλπ.

  Η δημιουργία μπορεί να είναι κακή, αλλά πρέπει πάντα να είναι δημιουργική.

 2. leonicos said

  1

 3. leonicos said

  Πέπε με πρόλααβες

  Καλημέρα

  Σήμερα εμβολιάζομαι

  Το πράγμα θα ήταν απλό αν
  1) Η Φωτεινή δεν επέμενε να με πάει η ίδια. ΔΗΛΔΗ Θα πάω ε τον κηδεμόνα μου
  2) Αντί να κάνω μπάνιο το πρωί, όπως συνηθίζω, θα κάνω το μεσημέρι, για να είμαι πιο φρέσκος. Δηλαδή από τις 7 μέχρι τις 3 θα βρομούσα.
  3) Θα ελέγξει ποια φανέλα θα φορέσω

  Σκέπτομαι να γίνω αρνητής τελικά

 4. eran said

  Δημιουργούμε … κανόνες, που δεν ανταποκρίνονται στη γλωσσική χρήση. Το ότι μπορεί να έχει θετική χροιά το δημιουργώ δε σημαίνει προφανώς ότι έχει μόνο θετική χροιά.

 5. Καλημέρα
  2 Σιγά. Πού το είδες. Σε πρόλαβε άλλος στη στροφή 🙂
  Περιμένουμε τα ουσιαστικά. Χειρούργος άνθρωπος είσαι! Γιατί εγώ όλα τα χρόνια σε χειρούργους πήγαινα όταν τους χρειαζόμουνα. Μετά βγήκαν τα ρετσέτα όχι αυτό αλλά εκείνο. Και φτάσαμε να προσπαθούμε να μιλάμε μια γλώσσα διαφορετική απ’ αυτήν που μιλάγαμε μέχρι τώρα. Μια νεοκαθαρεύουσα, που όχι μόνο θέλει να χρησιμοποιούνται πολλοί τύποι της καθαρευούσης(sic) αλλά και να εισέρχεται κάποιος στο πανεπιστήμιο (με τις εισαγωγικές – πανελλαδικές, όχι όπως τα ΜΑΤ στο ΑΠΘ) απ’ το οποίο και να λαμβάνει πτυχίο και άλλα τέτοια φαιδρά.

  Πάντως προσπαθώ να μην δημιουργώ προβλήματα αλλά να τα λύνω. Βέβαια, ακόμα βάζω προβλήματα στους μαθητές μου.

 6. Εγώ νομίζω πως το δημιουργώ είχε αρχικά μόνο θετική χροιά και δημιουργούσε καλά αλλά επειδή ουδέν καλό αμιγές κακού δημιούργησε άθελά του και κακά οπότε σωστή η χρήση του και για αρνητικά γεγονότα

 7. π2 said

  Για να είμαι και επίκαιρος:

  – Όσοι εργάζονται για τον δήμο, ασφαλώς προκαλούν ενίοτε προβλήματα. Άρα τα δημιουργούν.
  – Συμφωνώ με το σχ. 1: το δημιουργώ συνεπάγεται πάντοτε κάποια δημιουργικότητα, όχι απλώς αντίδραση σε μια δράση (ή σε μια ομάδα ΔΡΑΣΗ).
  – Η δημιουργικότητα άλλοτε προϋποθέτει σχέδιο, άλλοτε χαρακτηρίζει απλώς αυτόν που θέτει σε κίνηση απρόβλεπτους μηχανισμούς. Θα δείξει.

 8. leonicos said

  Όταν ο σχολαστικισμός δεν έχει πού να πάει, πάει στη γλώσσα.

  Το ‘δημιουργό θόρυβο’ και ‘δημουργώ φασαρία’ (άλλο ‘φασαρίες’ με τη σημασία ‘αναταραχές’) είναι ακραία και μάλλον ψεύτικα παραδείγματα.

  Εν τούτοις, η λέξη ‘θόρυβος’ χρησιμοποιείτι και με άλλες πολύ πιο ειδικές σημασίες, αυτο που συνήθως λέμε ‘παρασιτα’ (μεταφορικώς). π.χ. αν την ώρα που σου παίρνουν ΗΚΓ κουνηθείς, δημιουργείται μια διαταραχή που κάνει το ΗΚΓ στο σημείο εκείνο άχρηστο. Αυτό είναι παράσιτα ή θόρυβος.Επίσης ‘θόρυβοι’ υπάρχουν στην αστρονομία, όταν ανιχνεύονται ηλεκτορμαγνητικές εκπομπές κοκ. Εδώ το σωστό ρήμα είναι δημιουργώ. Υπάρχει ένα κβαζαρ που δημιουργεί θόρυβο και ανιχνεύεται από αυτόν.

  Κατά τα άλλα, η φράση ‘δημιουργώ ανησυχίες, προβλήματα, δυσάρεστες ακταστάσεις’ είναι απολύτως κατανοητή, κι επομένως, κατά τη γνωμη (και την πρακτική μου) πάντα, κάθε περαιτέω συζήτηση πάνω σ’ αυτό αποτελεί νοσηρό σχολαστικισμό

 9. Χρήσιμο κομμάτι. Ίσως να μην ξέρω αν μου ξεφεύγει και …δημιουργώ προβλήματα αλλά προτιμώ το «προκαλώ».
  Διαδεδομένο φαίνεται και το «θέτω προβλήματα» καθώς και το «βάζω προβλήματα».

 10. Παναγιώτης Κ. said

  Πρέπει να δούμε πρώτα τι σημαίνει η λέξη «πρόβλημα».
  Αρχίζουμε λοιπόν από τα λεξικά και πρώτο το ΛΚΝ.

  πρόβλημα το [próvlima] Ο49 : 1. (σύνθετο, πολύπλοκο) ερώτημα, ζήτημα, στο οποίο επιζητείται και επιχειρείται να δοθεί απάντηση με επιστημονικό τρόπο, με επιστημονική μέθοδο: Φιλοσοφικά / ηθικά / ιστορικά / μεταφυσικά προβλήματα. Οι αρχαίοι φιλόσοφοι έθεσαν το ~ της δομής της ύλης. || Θεωρητικό ~, που ανάγεται στη θεωρία, στην αφηρημένη σκέψη. 2. (ειδικότ.) ερώτημα, ζήτημα που ορισμένα στοιχεία του είναι γνωστά, και με βάση αυτά ζητείται η εύρεση άλλων, άγνωστων με μαθηματικές ή με άλλες επιστημονικές μεθόδους: Mαθηματικό / αλγεβρικό / γεωμετρικό ~. Διατυπώνω ένα ~. Tο ~ επιδέχεται δύο διαφορετικές λύσεις. Tα δεδομένα / τα ζητούμενα ενός προβλήματος. Tο ~ του τετραγωνισμού του κύκλου είναι άλυτο. Στις εξετάσεις έπεσε / μπήκε ένα πολύ δύσκολο ~. (έκφρ.) δήλιο* ~. 3. δύσκολη, περίπλοκη κατάσταση, υπόθεση, θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, που επιζητεί λύση, διευθέτηση: Θέτω / επισημαίνω / θίγω / προσεγγίζω / συζητώ / αντιμετωπίζω / λύνω / επιλύω / οξύνω / περιπλέκω ένα ~. Ένα ~ αναδύεται / εμφανίζεται / παρουσιάζεται / προκύπτει / δημιουργείται. Γλωσσικό / δημογραφικό / κυκλοφοριακό ~. Aνθρώπινα / τεχνικά / οικονομικά / επαγγελματικά / προσωπικά προβλήματα. Tο ~ του αλκοολισμού / των ναρκωτικών / του ρατσισμού / της στέγης. H ανεργία είναι κοινωνικό ~. Aπαιτείται ομοψυχία για την αντιμετώπιση των εθνικών προβλημάτων. H αύξηση της χρήσης βίας συνιστά ένα σοβαρό ~. Tεχνητό ~. Kαταβλήθηκαν προσπάθειες να παρακαμφθεί το ~. Οι εργαζόμενοι ζήτησαν από την κυβέρνηση την επίλυση των προβλημάτων τους. (έκφρ.) πρόβλημά σου, για κτ. που θεωρούμε ότι αφορά μόνο το συνομιλητή μας και όχι εμάς: Έχω μείνει χωρίς φράγκο. – Πρόβλημά σου. 4. δυσκολία, δυσχέρεια που δημιουργεί αρνητικές καταστάσεις, δυσλειτουργίες: Έχει ~ συνεννόησης με τους συναδέλφους του. Στις μεγάλες πόλεις υπάρχει ~ επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων. Έχει ~ να διαφωνήσει με ανωτέρους του. Tο αυτοκίνητο παρουσιάζει προβλήματα στη μηχανή / στην τροφοδοσία / στα ηλεκτρολογικά. Έχει προβλήματα με τους γείτονές του. Yπάρχει ~ στο παρκάρισμα. Άτομα με προβλήματα ακοής / ομιλίας / κίνησης. Aρκετά προβλήματα έχω, μη μου δημιουργείς κι άλλα! || Ψυχολογικά προβλήματα, δυσκολίες στην εύρεση ψυχικής ισορροπίας: H εφηβική / γεροντική ηλικία παρουσιάζει πολλά ψυχολογικά προβλήματα. || (έκφρ.) κανένα ~!: α. δεν υπάρχει δυσκολία, όλα είναι εύκολα, λειτουργούν καλά. β. δεν έχω αντίρρηση: Θα περάσεις να με πάρεις; – Kανένα ~, θα έρθω κατά τις οχτώ. προβληματάκι το YΠΟKΟΡ μικρό, εύκολο, ασήμαντο πρόβλημα.

 11. leonicos said

  5 Βρε Γιάννη
  Αφού ομολόγησα την ήττα μου!

  Τι ου το χτυπάς, να κλαίω;

  Μη γινεσαι χειρότερος από τη Φωτεινή

 12. basmag said

  Καλημέρα! Ενα ανάλογο πρόβλημα έχω και εγώ και με τη χρήση / διακριση των «συντελώ – συμβάλλω» (όπου το συμβάλλω θεωρώ ότι είναι καταλληλότερο όταν αναφέρομαι στην προσπάθεια υλοποίησης θετικών στόχων). π.χ. συντελεί στην εμφάνιση της βίας ή συμβάλλει στην εμφάνιση της βίας;

 13. leonicos said

  Βγήκε και ο ΠΑΟΚ να μας πει τις απόψεις περί του γλωσικού

  Πολύ καλά κάνει

  Αφού δεν κάνει τίποτ στο ποδόσφαιρο,

  ίσως στα γλωσσικά να έχει καλύτερη τύχη

 14. […] Να διευκρινίσω εξαρχής ότι, παρά τον τίτλο του, το σημερινό άρθρο δεν αφορά την πολιτική ή άλλη επικαιρότητα. Δεν αναρωτιέμαι, ας πούμε, αν φταίει η αστυνομία και κατ’ επέκταση η κυβέρνηση για τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη ή αν η αντιπολίτευση τα υποκινεί. Όχι, εμείς εδώ λεξιλογούμε και γλωσσικό είναι και το σημερινό άρθρο -αμιγώς… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2021/03/11/demiurge/ […]

 15. leonicos said

  12 Basmag

  Πολύ ωραία παρατήρηση, και πολύ πιο ουσιαστική από τα περί το ‘δημιουργώ’

  Προσωπικά δεν έχω δίλημμα, τα χρησιμοποιώ εναλλακτικά. Ίσως θα έγρ;φα περισσότερο ‘συνετέλεσε’ αλλά συνέβαλα. Η διαφορά τους φαίνεται στην παθητική. Αυτό που ‘συντελείται’ δεν είανι αυτό που συμβάλλεται. συμβαλλόμενος σημαίνει συμετέχων, ενώ συντελούμενο έργο είναι αυτό που ολοκληρώνεται

  Έτσι όπως την έθεσες όμως, βρίσκω την απορία σου μη επιδεχόμενη απάντησης διότι ΔΕΝ ξέρεις πώς προσλαμβάνει ο άλλος τα ρήματα.

 16. Παναγιώτης Κ. said

  Να προστρέξω στη μνήμη των συναδέλφων μαθηματικών, επειδή εγώ δεν θυμάμαι, αν άκουσαν ποτέ στο πανεπιστήμιο ή αν διάβασαν σε κάποιο πανεπιστημιακό σύγγραμμα τι είναι «πρόβλημα»;
  Μπορώ να θέσω την ίδια ερώτηση για το «θεώρημα», την «απόδειξη», το «αίτημα» και πολλά ακόμη.
  Επαναλαμβάνω: Αν υπάρχει κάποιο πανεπιστημιακό σύγγραμμα το οποίο να ασχολείται με αυτές τις έννοιες.

 17. Γιάννης Κουβάτσος said

  Χρησιμοποιώ το ρήμα και με αρνητικά συμπληρώματα, αφού έμαθα να μιλάω και να γράφω πριν ενσκήψει η μπαμπινιωτική λαίλαμπα της υστερικής ακριβολογίας. Οπότε, παλιός γάιδαρος καινούργια περπατησιά δεν κάνει.

 18. Γιάννης Κουβάτσος said

  17: λαίλαπα, διορθώνω.

 19. Παναγιώτης K. said

  Στο #10 βεβαίως χωρούν πολλές παρατηρήσεις.
  π.χ «Tο πρόβλημα του τετραγωνισμού του κύκλου είναι άλυτο»
  Το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν είναι άλυτο. Είναι αδύνατο.
  Όπως αδύνατη είναι η διαίρεση με το μηδέν, η εξίσωση 0.χ=8 και πολλά άλλα.

 20. Epaminondas Papayannis said

  Πράγματι, ουδέποτε έχω ακούσει «δημιουργώ θόρυβο»· αν και νομίζω ότι ο θόρυβος δεν έχει πάντα αρνητική έννοια.
  Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τη χριστιανική μυθολογία, ο θεός τους (γνωστός και ως «δημιουργός») δημιούργησε (και) τον άνθρωπο. Ερώτηση (ρητορική): μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερο πρόβλημα;

 21. 10 16 Σιγά μην το (τα) βρεις σε πανεπιστημιακό (ή άλλο) σύγγραμμα. Πάντως για το πρόβλημα η κλασσική μου τοποθέτηση είναι μια κατάσταση απ’ την οποία δυσκολεύομαι να ξεφύγω και πρέπει να ψάξω να βρω τρόπο. Συνήθως λέω το εξής στα παιδιά: είμαι σ’ ένα ξένο μέρος και πεινάω. Είναι πρόβλημα; εξαρτάται από τα υπόλοιπα. Δεν φτάνει μόνο αυτό για να πω αν είναι ή δεν είναι. Αν έχω λεφτά, αν είναι κατάλληλη η ώρα κλπ πάω τρώω και ξεμπερδεύω. Αν όχι, εκεί αρχίζει να γίνεται πρόβλημα και ανάλογα με τα υπόλοιπα στοιχεία που υπάρχουν προσπαθώ να βρω μια λύση.
  Σίγουρα, με τίποτα δεν δέχομαι αυτό που πολλές φορές φαίνεται να εννοείται ότι το πρόβλημα (στα σχολικά μαθηματικά) είναι μια άσκηση με πολλά λόγια. Αλλά δυστυχώς, αυτό τους έχει εντυπωθεί.

 22. Alexis T. said

  Καλημέρα.
  Σαφώς και χρησιμοποιώ το «δημιουργώ» και με αρνητικά συμπληρώματα.
  Και συμφωνώ με τον Πέπε ότι υπάρχει μια μικρή σημασιολογική διαφορά μεταξύ του «δημιουργώ προβλήματα» και του «προκαλώ προβλήματα»
  Το πρώτο είναι πιο εμφατικό, σημαίνει ότι τα δημιουργώ σκόπιμα και στοχευμένα.

 23. Πουλ-πουλ said

  Μα το χάος δημιουργείται κιόλας από την απαρχή του Κόσμου.
  Από τη Βίκι:
  «Η Νύχτα άφησε στους κόλπους του Ερέβους το Κοσμικό Αβγό οπότε και δημιουργήθηκαν το Χάος…..»

 24. Παναγιώτης Κ. said

  Στα Μαθηματικά, εξ όσων γνωρίζω, δεν λέμε «δημιουργώ ένα πρόβλημα» αλλά «συνθέτω ένα πρόβλημα».
  Υποτίθεται ότι υπάρχει πρωτοτυπία σε αυτό.
  Ένας συγγραφέας μαθηματικού εγχειριδίου (όπως αυτά που διαβάζουν οι μαθητές που προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές) αν μπορέσει να συνθέσει 4-5 πρωτότυπα προβλήματα έχει πετύχει το… θαύμα! Τις υπόλοιπες σελίδες θα τις γεμίσει με τα κλασικά του αντικειμένου με το οποίο καταγίνεται στο βιβλίο του και τα οποία είναι απαραίτητα στον μαθητή.

 25. Χαρούλα said

  #22 Alexis T. Συμφωνώ απόλυτα.

 26. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  Κι ο δήμιος υπάλληλος του Δήμου δεν ήταν; Δημιουργούσε αποκεφαλισμούς; 🤨
  (Υποδόρια σύνδεση με τη επικαιρότητα 😏

 27. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Εφόσον εδώ το θέμα έχει σαφώς τη σημασία πρόβλημα ο Μπάμπι να ενημερώσει τον Δένδια για να μην εκτίθεται ο άνθρωψ. Είμαι σίγουρος ότι μπορεί να βρει το τηλ του.

  Θα ήθελα να πω επίσης ότι το θέμα που δημιουργήθηκε από μία πρόσφατη προκήρυξη οικοπέδων από την αιγυπτιακή πλευρά στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ένα καθαρά τεχνικό θέμα που αφορά την Αιγυπτιακή πλευρά. Η ελληνική πλευρά το θεωρεί επί τη βάσει των αναρτήσεων της αιγυπτιακής πλευράς, ένα θέμα το οποίο κατ’ ουσίαν έχει επιλυθεί.

  https://www.mfa.gr/epikairotita/proto-thema/delose-upourgou-exoterikon-nikou-dendia-meta-to-peras-tes-sunanteses-tou-me-ton-upourgo-exoterikon-tes-kupriakes-demokratias-niko-khristodoulide-larnaka-08032021.html

 28. # 13

  Εχεις κάνει το εμβόλιο ή ακόμα ;

  (για να ξέρω…)

  Ο ΠΑΟΚ έχει αφήσει το ποδόσφαιρο κι κοιτάζει πως θα ρίξει την κυβέρνηση …εκ των έσω !

  (εγώ δεν έχω κάνει ακόμα, φαίνεται ! )

 29. sarant said

  Καλημέρα! Ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  1 Εύστοχη παρατήρηση για τον διαφημιστικό ευπρεπισμό -αντί για «φτιάξτε τη δική σας πίτσα».

  7 Επίκαιρος!

 30. eran said

  Ωστόσο, βλέπουμε και στα αρχαία να συνδέεται το ρήμα με αρνητική χροιά πχ στον Ιπποκράτη «οι τα της ιητρικής έργα κακώς δημιουργέοντες».

  Είναι φυσικό αυτό, ο τεχνίτης μπορεί να είναι και καλός τεχνίτης και κακός τεχνίτης.

  Στην πλατωνική φιλοσοφία η λέξη «δημιουργός» χρησιμοποιείται για τον πλάστη του κόσμου.

  Ο Πλάτωνας βέβαια χρησιμοποιεί τη λέξη και με τη συνηθισμένη τότε σημασία της, σε αντιθετικό ζεύγος με τον ιδιώτη, όπως βλέπουμε στον Πρωταγόρειο μύθο:

  «Πότερον ὡς αἱ τέχναι νενέμηνται, οὕτω καὶ ταύτας νείμω; νενέμηνται δὲ ὧδε· εἷς ἔχων ἰατρικὴν πολλοῖς ἱκανὸς ἰδιώταις, καὶ οἱ ἄλλοι δημιουργοί»

 31. sarant said

  23 Σωστά!

  27 Και τον Σημίτη πρέπει να διορθώσει…

 32. ΓιώργοςΜ said

  *)
  Ψυχαναγκασμός από το εξελ…

 33. Πέπε said

  Μα ρε παιδιά, είναι σαφές ότι σε μια διατύπωση του τύπου:

  «Ταιριάζει άραγε το δημιουργώ μαζί με έννοιες αρνητικές, π.χ. δημιουργώ προβλήματα;»

  …εννοούμε «πρόβλημα» με όποια από τις σημασίες αυτής της λέξης είναι όντως αρνητική. Προβλήματα-μπελάδες, όχι προβλήματα μαθηματικών!

 34. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  33 Θυμάμαι από το σχολείο πως τα προβλήματα των μαθηματικών, της φυσικής και της χημείας τα θεωρούσα σοβαρούς μπελάδες.

 35. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Η έλλειψη υπομονής στην Ελλάδα δημιουργεί προβλήματα» (άποψη του Μπόλονι)

  Στην περίπτωση και αυτουνού και του αφεντικού του παραέχουμε δείξει υπομονή.

 36. faltsos said

  Κάποιοι αρέσκονται να θέτουν περιορισμούς στην ελευθερία και επειδή δεν τους έλαχε να ψηφίζουν άλλου είδους αυταρχικούς νόμους, κάνουν ότι μπορούν: Θέτουν περιορισμούς στη γλώσσα. Το παράδοξο είναι ότι πολιτικά αυτοχαρακτηρίζονται φιλελεύθεροι.
  Φτάνει πια με την αστυνόμευση της γλώσσας. Μας έχουν κουράσει…

 37. Και σε μένα μοιάζει με νεολογισμό αυτό το «έχει πρόβλημα με» όταν έχει τη σημασία «αντιμετωπίζει δυσκολίες με» που θα το λέγαμε παλιά «τα βρήκε ζόρικα με», «ζορίστηκε με»,«τα βρήκε μπαστούνια» κ.λπ.

 38. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα !
  Κι εγώ διαφωνώ, ένας -έξω από δω- καρκίνος, δημιουργεί μεταστάσεις, δεν προκαλεί. Κι ήταν απλώς το πρώτο που μου ήρθε… Η να, ο ιός, δημιουργεί μεταλλάξεις.
  Άλλωστε ένα ακόμα «θετικότερο» ρήμα, το «γεννά», είναι πιο ταιριαστό ακόμα για τα προβλήματα !

  Εκείνο στο οποίο βασίζεται η άποψη βεβαίως, είναι αυτή η σαθρή ευχή, που έχει καταντήσει συρμός : «Χρόνια πολλά, δημιουργικά». Είναι κλισεδιάρικη «επαγγελματική» ευχή, συνήθως μεταξύ εταιριών ή επαγγελματιών που έχουν δουλειά και τζίρο… Ναι, εκεί, η δημιουργία εννοείται σαφώς ως αναζήτηση, θετική σκέψη, πρόοδος, προκοπή, ανήσυχο πνεύμα κλπ.

 39. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα !
  Κι εγώ διαφωνώ, ένας -έξω από δω- καρκίνος, δημιουργεί μεταστάσεις, δεν προκαλεί. Κι ήταν απλώς το πρώτο που μου ήρθε… Η να, ο ιός, δημιουργεί μεταλλάξεις.
  Άλλωστε ένα ακόμα «θετικότερο» ρήμα, το «γεννά», είναι πιο ταιριαστό ακόμα για τα προβλήματα !

  Εκείνο στο οποίο βασίζεται η άποψη βεβαίως, είναι αυτή η σαθρή ευχή, που έχει καταντήσει συρμός : «Χρόνια πολλά, δημιουργικά». Είναι κλισεδιάρικη «επαγγελματική» ευχή, συνήθως μεταξύ εταιριών ή επαγγελματιών που έχουν δουλειά και τζίρο… Ναι, εκεί, η δημιουργία εννοείται σαφώς ως αναζήτηση, θετική σκέψη, πρόοδος, προκοπή, ανήσυχο πνεύμα κλπ.

 40. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

 41. Νίκος Μαστρακούλης said

  Αυτός ο τεχνητός κανόνας δημιουργεί γλωσσικό χάος.
  Δημιουργεί δυσαρέσκεια, η οποία προκαλεί αντιδράσεις.
  Οι χειρισμοί του υπουργείου δημιουργούν βίαιες συνθήκες.

  Τέτοιες φράσεις τις θεωρώ φυσιολογικές.

 42. ΣΠ said

  Καλημέρα.

  Αν κάτσει κανείς και το αναλύσει, μπορεί να βρει μικρές σημασιολογικές διαφορές ανάμεσα στα δημιουργώ, προκαλώ, προξενώ κλπ. Η ουσία όμως είναι ότι στην πράξη, ιδιαίτερα στον προφορικό λόγο, τέτοιες διαφορές αγνοούνται και τα ρήματα χρησιμοποιούνται εναλλακτικά, εκτός αν πρόκειται για «προσεκτικούς» ομιλητές.

 43. LandS said

  Ουφ μωρέ. Ο δημιουργός δημιουργεί καλά πράματα και ο δημιούργος δημιουργεί κακά.
  Που είν’ το πρόβλημα;

 44. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  42 Επειδή μας τάχουνε κάνει τσουρέκια με την προσοχή, θα είχε πολύ γούστο να δούμε ένα λογοτεχνικό κείμενο γραμμένο από προσεκτικό (μη χέσω) ομιλητή. Έχω κάποιες ιδέες σχετικά με το κατάλληλο είδος χαρτιού για να γραφτεί ένα τέτοιο κείμενο.

 45. Πάνος με πεζά said

  Επίσης διαφωνώ χοντρά με την έκφραση » κάνω πρόβλημα » : «Δε μου κάνει πρόβλημα αυτό», ή «θα σου κάνει πρόβλημα το αλλο»… Κάποτε ένας καθηγητής μου, είχε κάνει την ερώτηση «έχετε σκεφτεί ποτέ πόσα πράγματα συντάσσουμε στ ελληνικά με το ρήμα «κάνω»;
  Να π.χ. ένα παράδειγμα με τρία στη σειρά : Κάναμε έρωτα, μετά κάναμε τσιγάρο, και στο τέλος την έκανα ! 🙂

 46. Διονύσης said

  Χωρίς να το έχω σκεφτεί ή να θυμηθώ τι χρησιμοποιώ, διαβάζοντας το άρθρο και τα παραδείγματα μου δόθηκε η εντύπωση ότι σε καποιες περιπτώσεις το «δημιουργεί προβλήματα» είναι ηπιότερο του «προκαλεί προβλήματα». Σαν να μην υπάρχει πρόθεση.

 47. gbaloglou said

  10 Χα χα, τελείως ‘ιδιώνυμη’ (και ΘΕΤΙΚΗ) η έκφραση «δημιουργός (του) προβλήματος» στα Μαθηματικά!

 48. gbaloglou said

  47 Και λέμε συχνά (εμείς οι μαθηματικοί) ότι η δημιουργία του προβλήματος είναι σημαντικότερη από την λύση του!

 49. faltsos said

  Μπαμπινιώτης: «παρόλο που η συμφωνία των Πρεσπών λέει ρητά ότι δεν υπάρχει μειονότητα στην Ελλάδα, η αναγνώριση της γλώσσας δημιουργεί μια επιστημονική εστία η οποία θα θέτει μειονοτικό ζήτημα με αφορμή τη γλώσσα.»
  https://www.ethnos.gr/ellada/27151_mpampiniotis-mega-lathos-i-anagnorisi-makedonikis-glossas
  Εδώ το «δημιουργεί» έχει θετική σημασία;
  (Έψαξα λίγο το ενδεχόμενο η διατύπωση να μην είναι του κ. καθηγητή, αλλά capital, liberal, iefimerida έχουν την ίδια ακριβώς φράση.)

 50. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλημέρα.

  Πάλι ἀκούγονται φτερνίσματα στὸν Κοκκιναρᾶ! 🙂

  (Τό δημιούργησα ἐμπνεόμενος ἀπὸ τὸν Γουτοῦ Γουπατοῦ).

  Πάντως, κι ἐμένα μοῦ δημιουργοῦν προβλήματα αὐτοὶ οἱ σχολαστικισμοί.

  Ἂ, ναί.
  Εἶναι καὶ ἡ δημιουργικὴ ἀσάφεια τοῦ Γιάνη.

  Αὐτὴ κι ἂν μᾶς δημιούργησε προβλήματα.

 51. Μυλοπέτρος said

  Άσχετο αλλα πολύτιμη για μένα η συλλογική σοφία.
  Κατι γράφω και εχω κολλήσει. Ποιο ειναι το σωστό: αποξενώνομαι από ή αποξενώνομαι με. Το πρώτο το οποιοτ γλωσσικό μου αισθητήριο μου λέει οτι προκειται για πλεονασμό. Αλλά και πάλι…
  Το ίδιο ισχύει άραγε και με το αλλοτριώνομαι;
  Βοήθεια…

 52. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  51 Από (ΛΚΝ).

 53. Αγγελος said

  Εμεινα έκπληκτος την πρώτη φορά που άκουσα ότι το «δημιουργώ» δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για αρνητικά πράγματα. Ανέκαθεν έλεγα, νομίζω, «δημιουργεί προβλήματα», και μου ακουγόταν τελείως φυσικό. Χαίρομαι που ο Νικοκύρης επιβεβαιώνει πως δεν είναι καμιά καινούργια, κακόζηλη χρήση.
  «Πρόβλημα», αν δεν κάνω λάθος, σήμαινε στην αρχαία γεωμετρία «κατασκευή». Η πρώτη πρόταση του πρώτου βιβλίου του Ευκλείδη είναι πρόβλημα, όχι θεώρημα: να κατασκευαστεί ισόπλευρο τρίγωνο με δεδομένη βάση. (Τη χρειάζεται για ν’αποδείξει ότι μπορεί να κατασκευαστεί κύκλος με οποιοδήποτε σημείο ως κέντρο και οποιοδήποτε ευθύγραμμο τμήμα ως ακτίνα· δεδομένο θεωρεί μόνον ότι μπορεί να κατασκευαστεί κύκλος με οποιοδήποτε σημείο ως κέντρο και οποιοδήποτε ευθύγραμμο τμήμα αρχίζει από αυτό το σημείο ως ακτίνα.) Στη σχολική χρήση, βέβαια, «πρόβλημα» είναι κάθε τι που πρέπει να λύσουμε, διατυπωμένο με λόγια, είτε εφαρμογή της πρακτικής αριθμητικής είναι («Ένας έμπορος αγόρασε 40 οκάδες (ναι, τις πρόλαβα 🙂 ) λάδι προς τόσες δραχμές (κι αυτές τις πρόλαβα 🙂 🙂 …»), είτε, πιο ύστερα, «Έστω ορθογώνιο ισοσκελές τρίγωνο ΑΒΓ. Να αποδειχθεί ότι…»), ενώ «άσκηση» είναι ό,τι έχει μόνο πράξεις, αριθμητικές ή αργότερα αλγεβρικές — χωρίς βέβαια η διάκριση να είναι απόλυτη. (Οι «Ασκήσεις Γεωμετρίας» των Ιησουιτών μόνο ασκήσεις μ’αυτή την έννοια δεν ήτανε…)
  Τα άλλα που λες, Παναγιώτη Κ., αν διευκρινίζονται σε πανεπιστημιακό σύγγραμμα, μάλλον σε σύγγραμμα Λογικής ή Ιστορίας των Μαθηματικών θα διευκρινίζονται. Τι είναι «θεώρημα» και «απόδειξη», υποτίθεται ότι το ξέρουμε από το Γυμνάσιο· το «αίτημα» σήμερα πια μόνο για το «Ευκλείδειο αίτημα» λέγεται, και δεν διαφοροποιείται νοηματικά από το «αξίωμα».

 54. Avonidas said

  Καλημέρα.

  Στην πλατωνική φιλοσοφία η λέξη «δημιουργός» χρησιμοποιείται για τον πλάστη του κόσμου κάτι που εδραιώνεται πολύ περισσότερο με τον χριστιανισμό -και εικάζω ότι η αντίρρηση σε φράσεις όπως «δημιουργώ προβλήματα» έχει θρησκευτική αιτιολόγηση: αφού Δημιουργός είναι ο Θεός, δεν πρέπει το ρήμα να συντάσσεται με αρνητικά συμπληρώματα

  Μόνο που ο Πλάτωνας ο ίδιος σκόπιμα διάλεξε τη λέξη για να υποδηλώσει έναν υποδεέστερο τεχνίτη. Ο Πλατωνικός Δημιουργός, μολονότι δεν είναι κακόβουλος όπως (μάλλον) ο Δημιουργός του Γνωστικισμού, ωστόσο δεν είναι με κανέναν τρόπο ο Υψιστος Θεός που πλάθει τα πάντα από το μηδέν. Είναι απλώς κάποιος που κατασκευάζει και βάζει τάξη στο υλικό σύμπαν, και δεσμεύεται από τις προϋπάρχουσες Ιδέες, όπως ακριβώς ένας θνητος τεχνίτης υπόκειται στους περιορισμούς των υλικών που χρησιμοποιεί και των φυσικών νόμων που τα διέπουν.

  Μάλιστα, ο Δημιουργός που εμφανίζεται στον Τίμαιο είναι μάλλον μια αλληγορία, ένας μύθος που χρησιμοποιείται για να εξηγήσει τη μαθηματική δομή του κόσμου. Δεν ειναι ουσιώδες στοιχείο της πλατωνικής φιλοσοφίας, ούτε και υπάρχει κάποια ένδειξη ότι ο Πλάτωνας θεωρούσε τον υλικό κόσμο κτιστό. Μάλιστα, ο Αριστοτέλης επισημαίνει ότι φαίνεται παράδοξο να λες ότι ο κόσμος και ο χρόνος έχουν δημιουργηθεί, και άρα έχουν αρχή, αλλά όχι τέλος. Η ιδέα ενός κόσμου που δημιουργήθηκε από τον Θεό και κάποτε θα καταστραφεί είναι μάλλον χριστιανική αντίληψη – στην αρχαιοελληνικη σκέψη ο κόσμος κι ο χρόνος είναι ειτε αιώνιος είτε κυκλικός.

 55. Αγγελος said

  Μυλοπέτρο (51), σαφώς «αποξενώνομαι από». Θα πεις μήπως ότι και το «απομακρύνομαι από» ή το «αποχωρίζω (κάτι) από (κάτι)» είναι πλεονασμοί;
  Το «αλλοτριώνομαι» εγώ τουλάχιστον δεν το χρησιμοποιώ με πρόθεση, ή μάλλον δεν το χρησιμοποιώ καθόλου, αλλά αν έπρεπε, με «από» θα το συνέτασσα κι αυτό.

 56. Costas Papathanasiou said

  Καλημέρα!
  Εφόσον υπάρχουν εκφράσεις όπως δημιουργικό χάος, δημιουργική ασάφεια, αλλά και «δημιουργική καταστροφή» (βλ. https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/218493_gia-ti-dimioyrgiki-katastrofi), σαφώς και συνάγεται ότι το δημιουργώ δικαιούται να συνταχθεί και με ουσιαστικά σεσημασμένα αρνητικά (τα οποία εξ άλλου ουδέποτε είναι αμιγώς κακά ή καλά, αφού συχνά ομολογούμε ότι «κάθε εμπόδιο για καλό» ιδίως όταν προκύπτει «γόνιμος προβληματισμός», επιπλέον -ας μην το ξεχνάμε- και η παραγωγικότητα έχει θετική σημασία εν τούτοις «αρνητικοί παράγοντες» υπάρχουν ουκ ολίγοι).
  Οπότε το ερώτημα με το «δημιουργώ προβλήματα» είναι εάν μπορεί να λάβει και τη σημασία «καλά κάνω και προκαλώ προβλήματα» γενόμενο ανεπιθύμητα αμφίσημο (όπως κατ’αντιστροφή το «προξενώ καλό» θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως «κάνω κάτι σωστό παρότι ενεργώ κακώς»).
  Προς αποφυγή λοιπόν παρόμοιας σοφιστείας ή στρεψοδικίας καλό είναι να προτιμούνται εν προκειμένω τα «προξενώ/ προκαλώ» και να καταγράφουμε παράλληλα ότι και το «δημιουργώ» μπορεί να έχει αρνητική σημασία εάν συντάσσεται με σαφώς αρνητικό αντικείμενο. Επισημαίνοντας επιπροσθέτως ότι, έστω και έτσι, το «δημιουργώ» θα παραμένει και πάλι θετικότερο, υπό την έννοια ότι μπορεί να αναφέρεται σε ενέργεια σχεδιαζόμενη, εν εξελίξει και όχι ολοκληρωμένη, εν αντιθέσει με τα «προξενώ/ προκαλώ» που προ-τίθενται για τελεσθείσες πράξεις «ξένες και έγκλητες».
  [ Σημειωτέον ότι ανντίστοιχο ερώτημα μπορεί να τεθεί και για «create problems» vs «cause/make/produce problems» ( βλ. https://forum.wordreference.com/threads/create-problems-vs-produce-problems.2713806/) ].

 57. Πάνος με πεζά said

  @ 53 : τα πρόλαβα κι εγώ, αλλά αυτό το αποτιμητικό «προς» είναι όλα τα λεφτά. Γιατί αυτό πια δε λέγεται (…προς πέντε δραχμές το κιλό…) .

 58. Pedis said

  create chaos ή créer des problèmes …

  creare problemi, crear problemas …

  Δεν καταλαβαίνω τι τους πιάνει μερικούς φελόλογους και δημιουργούν προβλήματα, φασαρία, ένταση, συζητήσεις, γλωσσική ανασφάλεια, ταραχή, καταστάσεις υστερικής σχολαστικότητας κοκ για το τίποτα.

 59. atheofobos said

  Με το σημερινό κατάφερες με δημιουργικό τρόπο, ως γνωστός δημιουργός λεκτικών προβλημάτων, να δημιουργήσεις νέο δημιουργικό προβληματισμό για το αν δημιουργούμε προβλήματα ή προκαλούμε προβλήματα!

 60. Pedis said

  # 54 – και ναι και όχι.😀

 61. raf said

  Άκουσα πρόσφατα το ρήμα αυτό σε τραγούδι (ελεύθερη απόδοση Θανάση Παπακωνσταντίνου σε ποίημα του Βαλιέχο)

  *δραπετεύω, ξεμακραίνω
  κι όσα πίσω μου αφήνω
  πρέπει να δημιουργήσουν
  τ’ άλλοθι της ύπαρξής μου

  η λάσπη κάτω απ’ το παπούτσι
  το παπούτσι μου το ίδιο
  και η τσάκιση του αγκώνα
  στ’ αδειανό πουκάμισό μου*

  Στάθηκα είναι η αλήθεια, γιατί υπάρχει κάτι σε αυτή τη λέξη, η πολυσυλλαβικότητά της ίσως (βλ. και αυτό το άρθρο https://sarantakos.wordpress.com/2018/08/31/quiz-10/ ), που την κάνει λίγο αταίριαστη σε τραγουδιστό στίχο.

 62. nikiplos said

  Συμφωνώ με τον Λεώ στο 8@ και στους μεταλαλήσαντες. Πολύς σχολαστικισμός από τον κο Καθηγητή. Λες και οι φυσικοί ομιλητές της γλώσσας πριν την μιλήσουν κάθονται σε ένα γραφείο και ανοίγουν τα άπαντα. Κι ένα διδακτικό παράδειγμα για τον σχολαστικισμό τώρα στην εποχή των τεράτων που φαίνεται να εισερχόμαστε.

  (8@ ) Θυμήθηκα έναν γείτονα των παιδικών μου χρόνων. Εγώ δλδ ήμουν παιδί, αυτός τότε ήταν 60ρης. Έγερνε μόνιμα το κεφάλι του προς τα δεξιά – ανάπηρος. Αργότερα έμαθα πως τον είχαν σακατέψει στο ΑΤ-τότε χωροφυλακή κι έτσι απέκτησε αυτή την «δημιουργική» αναπηρία του. Τις λεπτομέρειες τις έμαθα βέβαια αργότερα. Χωρίς να είναι αριστερός ή κομμουνιστής – δημοκρατικός δήλωνε- τον υποχρέωσαν να υπογράψει δήλωση, όπου «βδελύσσετο τους κομμουνιστάς και τους συνοδοιπόρους αυτών».

  Δεν συμμετέχω, είμαι άλλης πολιτικής προτίμησης, διαφέρω, αλλά δεν βδελύσσομαι τους ανθρώπους, πόσο μάλλον τις ιδέες τους, τους είπε. Είχε αντιπροτείνει να γράψει αυτός ο ίδιος μια δήλωση, στην οποία θα φαίνεται ξεκάθαρα πως δεν είχε καμία πολιτική σχέση με κομμουνισμό, ή κομμουνιστάς. Αυτοί φυσικά αντιπρότειναν καλύτερα να του σπάσουν τον σβέρκο και στη συνέχεια τον απόλυσαν από καθηγητή ΜΕ. Χωρίσανε τα τσανάκια τους αυτός και το κράτος, άλλοι καιροί άλλα έθιμα. Πάντα έλεγα πως ο κύριος ΔΠ, την πάτησε γιατί ήταν υπέρ το δέον σχολαστικός.

 63. Triant said

  45 τέλος: Καλά έκανες.

 64. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τίτλος στον Άλφα:
  » Σοκ! Δύο αδέλφια κατηγορούνται ότι μέθυσαν και κακοποίησαν σεξουαλικά δύο 15χρονες». Διφορούμενος τίτλος. Ποιοι μέθυσαν, τα αδέλφια ή οι 15χρονες; Από την ανάλυση της υπόθεσης καταλαβαίνουμε ότι ο τίτλος, για να είναι σαφής, θα έπρεπε να λέει: «Σοκ! Δύο αδέλφια κατηγορούνται ότι μέθυσαν δύο 15χρονες και τις κακοποίησαν σεξουαλικά».

 65. ΓΤ said

  @0

  Στην Οδύσσεια (Ρ383) —–> Στην Οδύσσεια (ρ383)

 66. Πέπε said

  @56

  > > Εφόσον υπάρχουν εκφράσεις όπως δημιουργικό χάος, δημιουργική ασάφεια, αλλά και «δημιουργική καταστροφή» (βλ. https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/218493_gia-ti-dimioyrgiki-katastrofi), σαφώς και συνάγεται ότι το δημιουργώ δικαιούται να συνταχθεί και με ουσιαστικά σεσημασμένα αρνητικά

  Όχι, δε συνάγεται. Το δημιουργικό χάος, η δημιουργική ασάφεια, η δημιουργική καταστροφή, είναι ένα χάος / μια ασάφεια κλπ. που δημιουργούν κάτι. Άλλο ποιος δημιουργεί κάτι (εδώ το χάος ή η ασάφεια κλπ.) και άλλο αν δημιουργούμε χάος και ασάφειες ή όχι.

  @57

  > > αυτό το αποτιμητικό «προς» είναι όλα τα λεφτά. Γιατί αυτό πια δε λέγεται (…προς πέντε δραχμές το κιλό…)

  Φυσικά είναι όλα τα λεφτά. Αν βγάλεις τις δραχμές λειψές, ζήτω που καήκαμε! Κι ο δάσκαλος σ’ έκοψε και ο έμπορας θα σε κυνηγάει.

 67. leonicos said

  59 Atheofobos

  Γειά σου Αθεόφοβε, Πού γκιζιρούσες και σε ψάχναμε τελευταίως;

 68. leonicos said

  48 Gbaloglou

  η διατύπωση λέτε

 69. # 45

  Προηγείται το κάνααμε χωριό …

 70. leonicos said

  39 Πάνος Με Πεζά
  Ο καρκίνος μεθίσταται, άρα προκαλεί την εμφάνιση μεταστάσεων, άρα προκαλεί μεταστάσεις. Φεύγει ένα κύτταρο και πάει και κάθεται αλλού

  Ο ιός δεν προκαλεί αλλά υφίσταται μεταλλάξεις

 71. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Δημιουργεί ή δημιούργησε ή δεν δημιουργεί ή θα δημιουργήσει πρόβλημα, λίαν συνηθισμένες εκφράσεις σε ιατρικές γνωματεύσεις/συνομιλίες/επισκέψεις/ εξετάσεις.

  Δημιουργεί θόρυβο, γκουγκλίζεται αρκετά αλλά περισσότερο μεταφορικά. Και κυριολεκτικά βλέπω κάποιες,π.χ. για ηχείο ή
  «Κατά τις ώρες της μεσημβρινής και νυκτερινής ησυχίας απαγορεύονται: α.Οι εργασίες ή άλλες δραστηριότητες που δημιουργούν θόρυβο…»

 72. Anasto said

  Μου φαίνεται πως σε είχα ρωτήσει κι εγώ Νίκο πριν από κάποια χρόνια και μου είχες πει ότι δεν υπάρχει ζήτημα του να συντάξεις τη δημιουργία με κάτι αρνητικό. Εμένα βέβαια, μου δημιουργεί ξεβόλεμα να τη χρησιμοποιώ έτσι τη λέξη, οπότε το αποφεύγω.

  Από την άλλη, οι αρνητικές έννοιες είναι ούτως ή άλλως πιο απόμακρες από αυτήν της δημιουργίας. Θέλω να πω ότι κατ’ αρχάς ούτως ή άλλως είναι αφηρημένες. Μπορείς να δημιουργήσεις μια καρέκλα (καλά όχι εγώ, ένας που πιάνουν τα χέρια του) αλλά δεν μπορείς να δημιουργήσεις μια καταστροφή. Ή μπορείς; Μου πάει πιο πολύ να δημιουργήσω κάτι υπαρκτό, κάτι χειροπιαστό, παρά την απώλειά του ή την καταστροφή του. Και κατανοώ ότι η λέξη πρόβλημα συντάσσεται συχνά με τη δημιουργία αλλά ειδικά αυτή η λέξη, δεν έχει τόσο αρνητική χροιά. Προβλήματα δημιουργούν καθημερινά οι δάσκαλοι. Προβλήματα είναι αυτά που καλούμαστε να λύσουμε στη διαδικασία τού να γίνουμε καλύτεροι σε κάτι. Σαν πρόβλημα μπορείς να δεις ότι είναι το γιν για το γιαν και το αντίστροφο. «Έχω ένα πρόβλημα για κάθε σου λύση» λέει ο τραγουδοποιός, κι ας μου πει κάποιος αν είναι αρνητικό ή προβληματικό αυτό σαν φιλοσοφία εμβάθυνσης ή αν είναι προβληματικότερο το να βλέπεις όλα τα προβλήματα σαν κάτι αρνητικό. Και τέλος, μπορείς να δημιουργήσεις ζωή αλλά δεν μπορείς να δημιουργήσεις θάνατο.

  Οπότε, με βαριά καρδιά και λίγο προβληματισμό, διαπιστώνω ότι για πρώτη φορά συμφωνώ σε κάτι με τον Μπαμπινιώτη.

 73. leonicos said

  Να δημιουργήσω κι εγώ ένα πρόβλημα

  Σχόλιο για τα χθεσινά δάνεια

  qla ebi > lαθθi > lada > Λητώ = σύζυγος (του telêzi) telêzijehi qla
  Zrrpdu Σαρπηδών
  pigasa Πήγασος
  από την Λυκική

  Sarpedon und verwandte Namen
  BNF NF. 48, 2013

 74. ΓΤ said

  48@

  Δυο μήνες συμπληρώθηκαν
  από ερώτημά σου
  στη μούγγα ταμπουρώθηκαν
  και τώρα λένε… «γεια σου»

 75. leonicos said

  72 Anasto

  Δεν χρειάζεται βαριά καρδιά και προβληματισμός για να συμφωνήσεις με τον Μπαμπινιώτη, κι αν είναι η πρώτη φορά, είναι λάθος

  Εν προκειμένω όμως συμφωνεί, κατά τη γνώμη μου βέβαια, λάθος

 76. leonicos said

  Ο Μπαμπινιώτης δεν είναι ούτε απορριπτέος ούτε τυχαίος

  Είναι σπουδαίος

  Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε και να τον σεβόμαστε, για τη Φιλολογία του εννοώ, και να διαφωνούμε. Φυσικό είναι

  κνένας δεν είναι θεός. ούτε η Λαίδη Άντζελα! Ούτε ο Ζαχαράτος

 77. ΓιώργοςΜ said

  44 Παράδειγμα οι προσεκτικοί προς επίρρωση του «Όποιος δεν μπορεί να κάνει κάτι, το διδάσκει. Κι αν δεν μπορεί ούτε αυτό, τότε ασχολείται με τη διοίκηση».

 78. E… τελικά φαίνεται πως μέσα στο γενικότερο σουσουδισμό της γλώσσας μας οι λέξεις δημιουργία / δημιουργώ συντάσσονται (χωρίς να …δημιουργούν πρόβλημα 🙂 ) με προβλήματα και καταστροφές.

 79. …και οχλήσεις, καλέ.

 80. Varsos Dimitrios said

  Για άλλη μια φορά ευχαριστώ για τη τροφή για σκέψη. Όσο το σκεφτόμουν μου δημιουργήθηκε μια κάπως αιρετική σκέψη. Ενώ αρχικά δεν έβρισκα κάποιο πρόβλημα στην σύνταξη του «δημιουργώ κάτι αρνητικό», έπειτα συνειδητοποίησα ότι καμία από τις περιπτώσεις που μου έρχονταν στο μυαλό δεν είχαν υποχρεωτικά αρνητική σημασία.

  Ειδικά η λέξη «πρόβλημα» μπορεί να έχει θετική σημασία, όπως εύστοχα σχολίασε και ο κ. Μανωλάς στο fb. Και σχεδόν πάντα, ακόμα σε περιπτώσεις δυσεπίλυτων προβλημάτων ή ακόμα και άλυτων προβλημάτων, εμπεριέχει την ελπίδα της λύσης ή έστω της απόδειξης μη ύπαρξης λύσης, που καταχρηστικά μπορεί να θεωρηθεί λύση.

  Γενικότερα, εάν κάποιος θέλει να προοδεύσει, θα πρέπει να αναδεικνύει τα προβλήματα και όχι να τα κρύβει, γιατί μόνον η ανάδειξή τους μπορεί να οδηγήσει στην λύση τους. Πολλές φορές μάλιστα τα προβλήματα βρίσκονται ήδη εκεί, δίπλα μας, και αυτός που «δημιουργεί» προβλήματα είναι αυτός που απλά τα αναδεικνύει.

  Τείνω λοιπόν να συμφωνήσω σε ένα μόνον κομμάτι με τον κ. Μπαμπινιώτη: ότι πράγματι το ρήμα δημιουργώ δημιουργεί προβλήματα κατανόησης, όταν συντάσσεται με αρνητικές έννοιες. Όμως έχω ήδη διαφωνήσει μαζί του ότι το πρόβλημα είναι κάτι αμιγώς αρνητικό. Και μήπως και οι άλλες περιπτώσεις που το «δημιουργώ» συντάσσεται με κάτι φαινομενικά αρνητικό, ξεκινάει από το ότι η έννοια τελικά δεν είναι αμιγώς αρνητική; Ως προς τον «θόρυβο», εάν χρησιμοποιηθεί με τρόπο που να μην είναι αμιγώς αρνητική θα μπορούσε να σταθεί η δημιουργία θορύβου. Όπως ο θόρυβος που δημιουργούν οι αυξομειώσεις θερμοκρασίας στην καμπύλη θανάτων, που είναι και επίκαιρο θέμα. Σίγουρα πάντως εδώ, με το πρόβλημα που δημιουργήθηκε, μπορέσαμε να κατανοήσουμε καλύτερα τη γλώσσα μας. Και αυτό είναι θετικό!

 81. mitsos said

  Όταν καυασκευάζω προβλήματα φυσικής προσπαθώ να είναι δημιουργικά ( αυτά μόνο παιδεύουν )
  Βέβαια σε κάθε δημιουργία το αποτέλεσμα δεν εξαρτάται μόνο από την πρόθεση του δημιουργού. Μπορεί το αποτέλεσμα να λειτουργεί προβληματικά.

  Στην περίπτωση των επεισοδείων της Νέας Σμύρνης η απάντηση είναι προφανής :
  Χωρίς την «Δράση» δεν θα είχε δημιουργηθεί αντίδραση. Αν η κυβέρνηση δεν ήθελε αντιδράσεις θα καταργούσε τουλάχιστον την «Δράση» όπως προτείνει και ο πρώην ΠΡΟΠΟ ( κ. Τόσκας ) Δεν όμως …προφανώς η κυέρνηση επιδιώκει την σύγκρουση.

  Αν και στην περίπτωση μας λοιπόν δεν είναι θέμα ανικανότητας όπως στην περίπτωση της ελιάς :

 82. leonicos said

  Το επαθα πρόσφατα με τον Ζαχαράτο

  Τον είχα ακούσει καποτε σε κάτι καλαμπούρια και μιμήσεις. Καλά, μπορεί να γελάσεις μια φορά, αλλά όχι δύο

  Για μένα ήταν το συνωνυμο του ακραίου απορριπτέου φρικιού, μια ελαφράδα χωρίς προηγούμενο. Ούτε στο νυχάκι του του άλλου της Μέδουσας, που μου διαφεύγει

  Πώς ετυχε ψάχνοντας κι έπεσα σε δυο συνετεύξεις του. Βέβαια, είναι πληθωρικός, κι επειδή σατιρίζει, προσπαθεί να τα έχει καλά με όλους, ακριβώς γι να μπορεί να σατιρίσει χωρίς προβλήματα. Αυτό φαίνεται.
  Υπήρχαν όμως απόψεις που μ’ εντυπωσίασαν. Έβγαζε υγιές συναίσθημα και κυρίως έδειχνε ότι ξέρει ακριβώς ποιος είναι και πού πατάει. Αυτό είναι πολύ μεγάλο προσόν. Έφτασα να αισθανθώ σεβασμό.
  Δεν θα τον κάνω παρέα, δεν θα επιδιώξω να δω παρασ΄τασεις του, γιατί αυτό το πολύ γαργάλημα δεν το αντέχω, εγώ χαίρομαι αλλά δεν γελάω, και σπάνια ξεκαρδίζομαι, χαίρομαι όταν γλεντάει οι άλλοι αλλά εγώ δεν γλεντάω, αλλά το χαίρομαι

  Ξέχασανα πω, τον ειδα και σε καποιο Στην υγειά μας στο γιουτιουμπ

  Αλλά αναγνωρίζω ότι αυτό που κάνει, ξέροντας τι κάνει, και χωρίς να προσπαθεί να δείξει κάτι περισσότερο, για κείνους που τους ενδιαφέρει,
  είναι πολύ καλό.
  Και πάνω απ’ όλα, είναι μια αξιοσέβαστη προσωπικότητα

  Και το λέω,,, γιατί ξέρετε ότι δεν είμαι επιεικής σε ορισμένα πράγματα

 83. Πάντως με στενοχώρησε η έκφραση «πρόβλημα: 1. πολύπλοκη ή επικίνδυνη κατάσταση που απαιτεί λύση» στο λεξικό της Ακαδημίας.

 84. Χρίστος said

  Criamos problemas porque erramos, e erramos porque somos humanos.
  https://blog.grancursosonline.com.br/pare-de-criar-problemas/.

  Σε μια γλώσσα που το ρήμα σημαίνει και εκτρέφω.

 85. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Μη μου δημιουργείς άγχος, στρες, κόμπλεξ,
  μόνο εγώ τα ακούω; 😉

 86. Και άλλοι πολλοί.

 87. Πάνος με πεζά said

  @ 70 : Eυχαριστώ. Απαραίτητη η ιατρική διευκρίνιση. Στην καθομιλούμενη βεβαίως, κάπως το απλοποιούμε σαν έκφρση, όχι; (αν και πάλι έρχεται το «κάνω», «κάνει μεταστάσεις»…)
  Όσον αφορά το προκαλώ πρόβλημα vs δημιουργώ πρόβλημα, γιατί εμένα μου μοιάζει ότι το «προκαλώ», έχοντας μέσα του και το «προ», έχει την έννοια ότι ξέρεις από πριν πού θα οδηγηθείς, ενώ το «δημιουργώ» ενέχει και κάποια άγνοια;
  Εξηγούμαι :
  – Η αυριανή απεργία του Μετρό αναμένεται να προκαλέσει πρόβλημα στις μετακινήσεις (σαφώς, ξέρουμε κι από άλλες περιπτώσεις, είναι κάτι ήδη βιωμένο). Ενώ :
  – «Πονοκέφαλο» στους φορολογούμενους δημιουργεί η νέα ρύθμιση σύμφωνα με την οποία…
  Φυσικά, μετά από κάποια χρονική απόσταση, κι αφού δούμε την κατάσταση στην πράξη, «Πολλά προβλήματα έχει προκαλέσει η νέα φορολογική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία…» (το «έχει δημιουργήσει» όχι πως δε λέγεται, αλλά μοιάζει πιο αταίριαστο και ακούγεται λιγότερο επιτατικό…)
  Γενικώς κάτι άσχημο που «δημιουργείαι», έχεις την αίσθηση ότι μπορεί και να ξεπεραστεί, κάτι που «προκαλείται» δείχνει πιο μόνιμο και πιο δύσκολα ξεπεράσιμο : «Η ρύπανση που προκλήθηκε κλπ.κλπ….» Λ.ε.τ.

 88. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 89. ΣΠ said

  72
  Συμφωνείς με τον Μπαμπινιώτη, αλλά γράφεις «μου δημιουργεί ξεβόλεμα».

 90. ΚΩΣΤΑΣ said

  Οι προσεκτικοί ομιλητές μπορούν να χρησιμοποιούν την έκφραση «προκαλεί πρόβλημα ο, η, το,…». Δεν είναι εκ προοιμίου αξιοκατάκριτο.

  Οι λοιποί ομιλητές, μεταξύ των οποίων κι εγώ, μπορούμε να χρησιμοποιούμε την έκφραση «δημιουργεί πρόβλημα ο, ή, το …» χωρίς να θεωρούμαστε εκ προοιμίου λάθος.

  Η χρήση εκείνη που θα επικρατήσει στη ζωή, στο το μεγαλύτερο μέρος του κοινωνικού συνόλου, θα είναι η σωστή λύση.

 91. ioannis moisiadis said

  Να ‘φτιάξεις’ προβλήματα χρειάζεσαι κάποια ενέργεια και ο δημιουργός για να δημιουργήσει κάτι χρειάζεται κάποια ενέργεια, οπότε το δημιουργώ προβλήματα νομίζω δεν είναι τόσο αταίριαστο.

 92. Anasto said

  @Leonicos, δεν είμαι καν της άποψη ότι τα στερνά τιμούν τα πρώτα. Οι άνθρωποι χαράζουν πορείες, αλλάζουν αριθμό κυττάρων, απόψεις, χαρακτήρες και είναι συνήθως εντελώς διαφορετικά καράβια στην αρχή της ζωής τους από αυτά που είναι στο τέλος της. Αλλά υπάρχουν εν προκειμένω στερνά μαζί με διάφορα «πρώτα», που έχουν κάνει την ασημαντότητά μου να μη συμπαθεί, να μην εμπιστεύεται και σίγουρα να μην θεωρεί σπουδαίο τον κύριο Μπαμπινιώτη.

  @Varsos Dimitrios, ώστε υπάρχει κι άλλος ποδοσφαιρεπώνυμος που εστιάζει στο ότι το πρόβλημα (που είναι και το παράδειγμα στο οποίο βασίζεται κυρίως η αντίθετη άποψη) δεν είναι απαραίτητα αρνητική έννοια; Και μάλιστα με παρόμοιο σκεπτικό με το δικό μου στο 72! Είναι τυχαίο που συμφωνούν ο μεγαλύτερος Έλληνας γκολτζής με τον μεγαλύτερο Έλληνα αμυντικό, του τελευταίου μισού αιώνα;

 93. Eli Ven said

  Ο Μπαμπινιώτης ο καημένος έχει καταντήσει για τη γλώσσα ότι είναι ο Κούγιας για τη δικηγορία. Ακούς ότι κάποιος πήρε δικηγόρο τον Κούγια κι είσαι σίγουρος ότι είναι ένοχος. Έτσι και με τον Μπαμπινιώτη πια. Ακούς ότι υποστηρίζει κάτι και αμέσως ενστικτωδώς ξέρεις ότι το σωστό είναι το άλλο.

 94. Μαρία said

  Πέθανε ο Τάκης Μουσαφίρης.

 95. ΓΤ said

  82@

  Γιώργος Μαρίνος

 96. Anasto said

  @89 Καλέ ΣΠ εσκεμμένα, χαριτολογώντας δηλαδή. :p

 97. Avonidas said

  #60.

  # 54 – και ναι και όχι.

  Δηλαδή;

 98. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  93
  Αν και ίσως όχι απόλυτα, κάπως έτσι. Άμα έχεις μάθει στο λιβάνισμα και την έχεις δει καθεστώς και θεός που ρυθμίζει τα πάντα με φετφάδες…

 99. ΓΤ said

  93@

  O ένας προσπαθεί να τυλίξει σε μια κόλλα χαρτί όσους κατηγορούν τον πελάτη του και ο άλλος, με όσα γράφει σε μια κόλλα χαρτί, αρχίζει να χάνει πελάτες. Προφανώς εδώ κάνει παιχνίδι το δυαδικό ισοδύναμο. Σινιερουχάκηδες και γλωσσικό τερτίπι. Τζιριτζάντζουλες με λέξεις για να μη χτυπήσουν στις μπαριέρες. Θεοποίηση του ψεύδους, ακάματη προσπάθεια να αναγνωστεί ως αλήθεια, και απεύθυνση σε δήθεν κουτορνίθια. Αγνάντιο από κότερο κι από μπαλκόνι Κοκκιναρά, με αμφότερους να αδυνατούν να αφιππεύσουν καλάμων. Τρομακτική ανάγκη το κοστούμι για πρόσδωση κύρους. Είναι βέβαιο ότι με αυτό κοιμούνται.

 100. ΓΤ said

  99@

  πρόσδΟση

 101. Παναγιώτης K. said

  @94. Εξ Ιωαννίνων ορμώμενος…
  Ένας γνήσιος λαϊκός συνθέτης στην εποχή μας.
  Με αξιοπρόσεκτο λαϊκό φιλοσοφικό στοχασμό.

 102. gsx said

  70 Και υφίσταται ο ιός μεταλλάξεις και προκαλεί/δημιουργεί μεταλλάξεις.

 103. Αιμ. Παν. said

  @ 77 «Όποιος δεν μπορεί να κάνει κάτι, το διδάσκει. Κι αν δεν μπορεί ούτε αυτό, τότε ασχολείται με τη διοίκηση» …

  Αυτό ταιριάζει με το άλλο που είπε ο Brendan Behan :

  «Critics are like eunuchs in a harem; they know how it’s done, they’ve seen it done every day, but they’re unable to do it themselves» …

 104. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  33 Στο Φέισμπουκ μού απαντησε ένας φίλος σκακιστής: Εγώ δημιουργώ (σκακιστικά) προβλήματα 🙂 (αν και το επίσημο ρήμα είναι «συνθέτω»)

  35 Για το αφεντικό κυρίως

  46 Χμμμμ… να το σκεφτούμε

  49 Ωπ! Πολύ καλό εύρημα. Πάλι «δάσκαλε που δίδασκες!»

  51 «από» θα έλεγα κι εγώ

  65 Σημασία στη λεπτομέρεια αλλά έχεις δίκιο

  72 Δεν ξέρω αν συμφωνείς με τον Μπαμπινιώτη τη στιγμή που λες ότι το «δημιουργώ» το συνδέεις με χειροπιαστά. Ο Μπαμπ το συνδέει με θετικά πχ «δημιουργησε μια ευκαιρία».

  88 Α μπράβο. Ταιριάζει!

  93 Ωχ ωχ! 🙂

  94 Από κόβιντ ο καημένος

 105. antonislaw said

  Καλημέρα σας!
  Κατά την άποψή μου είναι απολύτως φυσιολογική η χρήση του δημιουργώ πρόβλημα και σε καμία περίπτωση το ρήμα δημιουργώ καταχρηστικά μόνο χρησιμοποιείται με ουσιαστικά που δηλώνουν αρνητικές καταστάσεις:
  Ένα παράδειγμα από το νομικό κόσμο είναι η δημιουργία χρέους. Να παραθέσουμε και ένα χορίο από απόφαση τελευταίας κοπής από τον Άρειο Πάγο η 712/2020 του Ε Ποινικού Τμήματος ,όπου κατά λέξη αναφέρει ότι η στοιχειοθέτηση της αντικειμενικής υπόστασης του αδικήματος της καταδολίευσης δανειστών γίνεται μεταξύ άλλων :» με δημιουργία ψευδών χρεών ή ψευδών δικαιοπραξιών από τον οφειλέτη».

  Επομένως ο συντηρητικός γλωσσικά Άρειος Πάγος αδιακρίτως χρησιμοποιεί τον όρο για τη δημιουργία (ψευδών) χρεών και (ψευδών) δικαιοπραξιών.

  Και στην 750/2020 πάλι του Αρείου Πάγου του Β2 Πολιτικού Τμήματος λέει » για να αποφευχθεί η δημιουργία ή/και η σώρευση ζημιών που θα καθιστούσαν αναπόφευκτες τις απολύσεις».

  Δημιουργία ζημιών και όχι πρόκληση ζημιών λέει.

  Και η 781/2020 του Αρείου Πάγου του Α1 Πολιτικού Τμήματος λέει «Έτσι, η παραβίαση τέτοιας υποχρεώσεως, αυτή καθ’ εαυτή, δεν είναι δημιουργική ζημίας, θεμελιωτικής αξιώσεως αποζημιώσεως,». Ομοίως και οι 981, 982/2019 του ίδιου δικαστηρίου και τμήματος.

 106. antonislaw said

  105 Συγγνώμη για το ορθογραφικό λάθος, χωρίο ήθελα να γράψω

 107. antonislaw said

  Και στο Μεσαιωνικό Λεξικό του ο Κριαράς στο λήμα «μπερδένω» αναφέρει ως ερμηνεία μεταξύ άλλων «5) Δημιουργώ προβλήματα, δυσκολίες σε κάπ (Θυσ. 300). »

  https://www.greek-language.gr/greekLang/medieval_greek/kriaras/search.html?start=10&lq=%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%B2%CE%BB%CE%B7&loptall=true&dq=

 108. gbaloglou said

  68 Στα Αγγλικά ακούγεται το «the creator of the problem», αν και επικρατεί μάλλον το proposer. Στα Ελληνικά λέμε «αυτός που έθεσε το πρόβλημα», «ο θέσας το πρόβλημα». Η «διατύπωση του προβλήματος» αντιστοιχεί όχι τόσο στην γέννηση του προβλήματος όσο στην περιγραφή του.

 109. Ηράκλειτος said

  Καλημερα, στα ισπανικα επισης λεγεται «δημιουργω προβληματα» (generar problemas).

  Ακομα, γιατι θεωρουμε την λεξη προβλημα ως κατι αρνητικό;; Η θεωρηση, η κατασκευη και η λυση ενος προβληματος στις θετικες επιστημες ειναι κατι καλο, και οχι αρνητικο, που μας παει παντα ενα βημα παραπερα!

 110. Γιάννης Ιατρού said

  105: Έτσι Αντώνη. Να αναφέρεις πάραυτα στον ΛΑΜΠΡΟ όποιον εδώ μέσα υποστηρίζει πως η χρήση του «δημιουργώ» στην έκφραση «δημιουργώ χρέος» κλπ. παραπλήσια είναι λάθος/καταχρηστική γιατί, τάχα μου, το «δημιουργώ» πρέπει να έχει μόνο θετική χροιά! 😉

 111. gbaloglou said

  108 Η επίλυση και δημιουργία προβλημάτων ως κριτήριο ταλαντούχων νέων στα Μαθηματικά.

 112. @ 109 Ηράκλειτος

  >> Ακομα, γιατι θεωρουμε την λεξη προβλημα ως κατι αρνητικό;; Η θεωρηση, η κατασκευη και η λυση ενος προβληματος στις θετικες επιστημες ειναι κατι καλο, και οχι αρνητικο, που μας παει παντα ενα βημα παραπερα!

  Γενικά λεξικογραφούνται παντού (Μπαμπ., Ακαδημίας, Petit ROBERT) δύο είδη προβλημάτων (λέξεων). Το ένα αφορά π.χ. φιλοσοφικά ή ακόμα και μαθηματικά προβλήματα και το άλλο δυσκολίες και αναποδιές.

 113. Τρία χρόνια συμπληρώθηκαν σήμερα από την μεγαλύτερη ποδοσφαιρική κλοπή στα γήπεδα της Ελλάδας. Οι (γνωστοί) έχοντες αντιρρήσεις ας ρωτήσουν έναν ευρωπαίο τι συμπεραίνει όταν ένας διαιτητης κι επόπτης κατακυρώνουν ένα γκολ, ο επόπτης στα μισά του δρόμου προς την σέντρα ξαφνικά αλλάζει γνώμη, ο διαιτητής ακυρώνει τώρα το γκολ, το ματς διακόπτεται λόγω επεισοδίων και τελικά στο φύλλο αγώνα ο διαιτητής κατακυρώνει το γκολ !!!

  (εγώ έχω άποψη για το ποιός αλλά δεν την επιτρέπεται να την γράψω)
  Ελπίζω κάποτε να βρεθεί ποιός ειδοποίησε (απείλησε) από την ενδοσυνενόηση, το ανθρωπάκι , τον βοηθό που έτρεχε στην σέντρα έχοντας κατακυρώσει το γκολ, να γυρίσει πίσω με υψωμένη σημαία, όλα τα άλλα είναι αστεία. Εκείνη την ημέρα όσοι ασχολήθηκαν και είχαν αίσθηση δικαίου, έσβησαν τον ΣυΡιζΑ από τις επιλογές τους, πολλοί περισσότεροι απ΄όσους φαντάζεσθε, ούτε ξεχάσθηκε με το νταμπλ.

 114. Κιγκέρι said

  «Δημιουργώ κακό προηγούμενο»: να άλλη μία παγιωμένη έκφραση όπου το δημιουργώ δεν έχει θετική σημασία.

 115. Αργυρώ said

  Περί όνου σκιάς το σημερινό άρθρο, θα οδηγήσει σε περαιτέρω πτώση στην βαθμολογία της Alexa (σήμερα στο 930). Επειδή σοφίστηκε μία «εξυπνάδα» ο Μπαμπινιώτης (ότι το «δημιουργώ» δεν πρέπει «να χρησιμοποιείται με συμπληρώματα που δηλώνουν αρνητικές καταστάσεις»), καθόμαστε και ασχολούμαστε με το ποιός κάνει «νιάου – νιάου» στα κεραμίδια.

  Την απάντηση την έχει δώσει εδώ και 25 αιώνες ο μισογύνης Ευριπίδης. Σε ένα απόσπασμα χαμένης τραγωδίας του που
  διασώζει ο Ιωάννης Στοβαίος , ο Ευριπίδης κατηγορεί την γυναίκα ότι είναι ο μεγαλύτερος «δημιουργός κακών». Προφανώς, ο κ. Μπαμπινιώτης αγνοεί αυτή την εδω και 2.420 χρόνια σύνδεση του «δημιουργού» με το κακό, γι’ αυτό και ξεστόμισε μιά τόσο μεγάλη αρλούμπα

 116. Κιγκέρι said

  Ούτε και η έκφραση «δημιουργώ εντυπώσεις» έχει απαραιτήτως θετική χροιά, διότι υποννοείται ότι αυτές οι εντυπώσεις μπορεί να είναι απατηλές.

 117. ΓΤ said

  113@

  «[…] Εκείνη την ημέρα όσοι ασχολήθηκαν και είχαν αίσθηση δικαίου, έσβησαν τον ΣυΡιζΑ από τις επιλογές τους[…]».
  Άρα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, άνθρωπος που έχει αίσθηση του δικαίου, ΠΑΟΚτσής που, αυτονοήτως, δεν έχει σβήσει τον ΣΥΡΙΖΑ από τις επιλογές του, δεν ασχολήθηκε εκείνη την ημέρα με το παιχνίδι της ομάδας του.

 118. Μαρία said

  116
  Κάνω κάτι για δημιουργία εντυπώσεων: σαφώς αρνητικό.

 119. # 117

  Προσπαθείς από κάπου να πιαστείς αλλά…
  Στους μη έχοντες ευστροφίαν θυμίζω πως ο Ευκλείδης σαν στέλεχος και υπουργός συγκεκριμμένου κόμματος δεν είχε επιλογές, όπως δεν έχουν και οι «ταγμένοι». Οι λεγόμενοι «αναποφάσιστοι’ είναι αυτοί που κρίνουν πάντοτε τις εκλογές, με τις επιλογές τους, όχι τα στελέχη τους. Εκτός και νομίζεις πως τυχαία δεν μπήκε στην Βουλή το κόμμα του Καμμένου (κοντά στα ξερά καίγονται και τα χλωρά) και μπήκαν τα άλλα μικρά.

 120. Αγγελος said

  Λίγο άσχετο, αλλά μόλις είδα το in.gr να σχολιάζει «την εμπρηστική και ανορθόγραφη ανακοίνωση της Ένωσης Ειδικών Φρουρών Κρήτης κατά του ΣΥΡΙΖΑ». Εμπρηστική μπορεί εύλογα να θεωρηθεί, ανορθόγραφη σαφώς είναι, αλλά μόνο εμένα μου φαίνεται αστεία η σύζευξη των δύο επιθέτων;

 121. ΣΠ said

  11
  Ας μου εξηγήσει κάποιος σε τι διαφέρει εκείνο το γκολ από το δεύτερο γκολ του Ολυμπιακού με τον Βόλο (στο 2:30), για το οποίο δεν υπήρξε καμία συζήτηση.

 122. Χαρούλα said

  Στην αρχή έμαθα πως το επικεφαλής μένει πάντα έτσι.
  Μετά το άριστον μέτρον έπαψε να είναι παν.
  Μετά έφτασε η ώρα των αβγών, του τρένου, του αφτιού.
  Και ξάφνικά να και η καλησπέρα μεσημεριάτικα!
  Δεν λέμε καλή απόλαυση.
  Και τώρα καινούργιο να «μου δημιουργήσει ενοχές»!
  Το πήρα απόφαση! Μιλάω και γράφω λάθος την γλώσσα. Και είμαι αρκετά μεγάλη. Και κουράστηκα. Δεν αντέχω συνεχείς διορθώσεις. Το πήρα απόφαση. Ζω, μιλάω, γράφω, αγαπώντας τα λάθη μου. Ουφ, πιά!

 123. ΓΤ said

  119@

  Μα κάθε πολιτικός δεν μπορεί να φύγει από το μαντρί του και να πάει σε άλλο;

 124. # 121

  Το αυτονόητο, ο παίκτης του ΟΣΦΠ είναι ΜΠΡΟΣΤΑ από τον τερματοφύλακα και μάλλον τον επηρεάζει οπότε το γκολ έπρεπε να μη μετρήσει, ενώ ο Μαουρίσιο ήταν ΠΙΣΩ, δεν τον επηρέασε και ενώ η κίνησή του ήταν να αποφύγει την μπάλλα οι ΑΕΚτσήδες έλεγαν πως κινήθηκε προς αυτήν άρα οφφσάιντ. Τελικά στο φύλλο αγώνα (και αφού το είδε στο βίδδεο) ο Κομίνης,το κατακύρωσε αλλά ήταν αργά, ο ΑΕΚτσήδες δεν δέχθηκαν να συνεχίσουν το παιχνίδι για να το κερδίσουν στα χαρτιά για μια φωτογραφία ΕΝΟΣ μόνο ρεπόρτερ που είδαν στην τηλεόραση και…τρόμαξαν !!
  Για να μην τα πολυλογούμε υπάρχει και φωτό από το κόρνερ όπου ήταν ένας παίκτης της ΑΕΚ για το ενδεχόμενο πάσας που κάλυπτε και τον Μαουρίσιο, τι να λέμε για κανονισμούς αφού έπεσε εντολή μέσω ενδοσυνενόησης, δεν ήταν η πρώτη φορά, είχε ξαναγίνει το ίδιο σκηνικό πάλι σε παιχνίδι της ΑΕΚ με τον Ατρόμητο, πάλι ο επόπτης στα μισά του δρόμου «θυμήθηκε να βάλει μπριλκρίμ»

  Μην τα σκαλίζεις, βρωμάνε, ένα μηνμόσυνο έκανα…

 125. Μαρία said

  120
  Το σωστό θα ήταν «αλλά και ανορθόγραφη». 🙂

 126. Γιάννης Κουβάτσος said

  122: Τι, μόνο αυτά; Πάρε κι αυτά ☺:

  «Συχνά λοιπόν ακούμε και βλέπουμε γραμμένο: απ’ άκρου εις άκρον (αντί για το σωστό απ’ άκρου έως άκρου), επί δικαίων και αδίκων (αντί για επί δικαίους και αδίκους), πρόβατο επί σφαγής (αντί επί σφαγήν), λίθος επί λίθου (αντί λίθος επί λίθον), ουκ έχω πού την κεφαλήν κλίναι (αντί κλίνη), εν χορδαίς και οργάνοις (αντί και οργάνω), ίνα πληρωθή το ρηθέν υπό του προφήτου (αντί διά του προφήτου), οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ (αντί εν Ιερουσαλήμ), του λόγου το αληθές (αντί το ασφαλές), διά το θεαθήναι (αντί προς το θεαθήναι), ο κλαυθμός και ο τριγμός των οδόντων (αντί και ο βρυγμός των οδόντων· το ίδιο σημαίνει, αλλά εν πάση περιπτώσει βρυγμός γράφει το Ευαγγέλιο), μη κρίνετε ίνα μη κριθήτε (αντί και ου μη κριθήτε), πριν αλέκτωρ φωνήσει/λαλήσει τρις (αντί για πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις) κ.ο.κ.»
  (Από επιφυλλίδα του Ανδρέα Παππά)

 127. Nestanaios said

  Πολλά για την δημιουργία αλλά τίποτα για την ετυμολογία.
  Ούτε καν ένας, τίποτα για ετυμολογία.

  Ο νοικοκύρης είπε για δήμος + έργον και κανένας άλλος δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες. Οι λεπτομέρειες κάνουν την διαφορά.

  115. Αράουτ. Περί «δημιουργός των κακών». Η γυναίκα είναι δημιουργός κακών και εγώ αποδίδω την σημασία η γυναίκα εργόει κακά έργα τω δημίω. Δημίω + εργεί = Δημιουργεί. (ω + ε = ου). Και όσοι άνδρες είναι δήμιοι καλά να πάθουν.

 128. Georgios Bartzoudis said

  Δεν διάβασα τα σχόλια αλλά νομίζω ότι η φράση «προκαλεί προβλήματα» υπονοεί πρόθεση, ενώ δεν συμβαίνει το ίδιο με τη φράση «δημιουργεί προβλήματα». Μπορούμε να πούμε: Η συμμετοχή του Δήμου Νέας Σμύρνης στο συλλαλητήριο (που δεν ξέρω αν συμμετέσχε) συνέβαλε στο να δημιουργηθούν προβλήματα, ενώ η συμμετοχή των …καλών παιδιών της τρομοκρατίας προκάλεσε προβλήματα. [Εντάξει και γενικότερα: Για το ποιος δημιούργησε και ποιος προκάλεσε προβλήματα, ας δει ο καθένας μας τον εαυτό του στον καθρέφτη!].

 129. Στεφανία said

  Ωστόσο, κύριε Νεσταναίε (127), η θεωρία σας δεν εξηγεί γιατί
  στον Ησύχιο «δημιουργοί» είναι οι «πόρνες»… Παρακαλώ γίνετε αναλυτικώτερος, ώστε να ξεστραβωθούμε όλοι

 130. dryhammer said

  Στο 127 ο Νεσταναίος αναφέρεται σε σχόλιο της Αργυρώς αποκαλώντας την Αράουτ και του απαντά η Στεφανία. [ I love this game!]

 131. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

 132. Nestanaios said

  129 Στεφανία.

  Στεφανία μου αρέσει πολύ αυτό το όνομα. Προσπάθησε να το διατηρήσεις.

  Ο Δαμιουργός και ο Δημιουργός.
  Ο Δημιουργός σχέση έχει με το «δήμος» από το «δέμας»
  Ο «δαμιουργός» σχέση έχει με το «δαμάω» το «δαμάζω» στα νέα ελληνικά.

  Βλέπεις, είναι δυο διαφορετικές λέξεις.

 133. Αγγελος said

  Αν το «ουκ έχω πού την κεφαλήν κλίναι» δεν είναι σωστό, για το «ουκ έχΩ πού την κεφαλήν κλίνΗ» που φαίνεται να συνιστά ο Ανδρέας Παππάς τι να πούμε; Εντάξει, μπερδεύτηκε ο άνθρωπος από την απαρίθμηση των λαθών, που πολλά είναι όντως λάθη, αλλά… Μέφρυ.

 134. ΣΠ said

  Για να απαντήσουμε στο ερώτημα του τίτλου.
  Ποιοι δημιουργούν προβλήματα; (εκεί όπου δεν υπάρχουν). Οι σχολαστικοί λαθοθήρες.

 135. Αργυρώ said

  Γλυκύτατε κύριε Νεσταναίε (132) την πατήσατε αγρίως, το Liddell-Scott σας διαψεύδει: Το «δαμιουργός» του Ησυχίου είναι ο δωρικός τύπος του «δημιουργός». Περί της ιδίας λέξεως πρόκειται

 136. Πάντως όμως δεν είναι σωστό να βασιζόμαστε πολύ σε αρχαία κείμενα για τις σημασίες των νεοελληνικών λέξεων. Ενδεικτικές αναφορές χρειάζονται βέβαια, έστω και για επιβεβαίωση της ευρύτητας των γνώσεων του κάθε γράφοντος.
  Τα στοιχεία σύγχρονων νεοελληνικών φράσεων που διατυπώθηκαν δείχνουν πως σε μεγάλο βαθμό η τόσο θετική έννοια δημιουργώ/δημιουργία ταιριάζει πολύ καλά με αρνητικές έννοιες όπως «πρόβλημα» (με τη σημασία «δυσκολία»).

 137. Nestanaios said

  129. Στεφανία

  Συνέχεια από το 132.
  Θα διαφωνήσω με τον Ησύχιο λέγοντας ότι ο δαμιουργός μπορεί να είναι ο νταβατζής, ο προαγωγός αλλά όχι η πόρνη. Εκτός πια και την τότε εποχή υπήρχε ταύτιση των δύο. Και γιατί όχι.

 138. Nestanaios said

  135. Αργυρώ.

  Γλυκιά Ηρώ, το Liddell-Scott δεν μπορει να με διαψεύσει επειδή δεν με είχαν γνωρίσει όταν έγραψαν αυτά που έγραψαν. Εγώ όμως μπορώ να τους διαψεύσω και το έχω κάνει ήδη. Τροπή του «η» σε «α» γίνεται κυρίως όταν αυτά είναι πτωτικές καταλήξεις και όχι όταν μας συμφέρει. Το επιτατικό μόριο «δα» δεν γίνεται ποτέ «δη».

 139. ΧΗΜΙΚΟΣ ΧΗΜΙΚΟΣ said

  Anasto: Κορυφαίος επιθετικός είναι ο Θωμάς Μαύρος.
  Για τον Μπ. έχω μείνει στις επαφές του στην πρεσβεία των ΗΠΑ (για Συριζαίους καθηγητές ΑΕΙ, κολλέγια, τρόπο εισαγωγής σε ΑΕΙ κ.α.) – thanks to Wikileaks..

 140. sarant said

  105-107 Πολύ ενδιαφέροντα

  116 Προφανώς

  126 Ο Παππάς τα παραθέτει αυτά ως λάθη; Εντύπωση μού κανει

  133 Την πάτησε ο Παππάς

  131 Φοβερός είσαι!

  139 Γεια σου συνάδελφε -και συγνώμη που σου κρατήθηκε το σχόλιο, επειδή ήταν το πρώτο σου!

 141. Αργυρώ said

  Τί να σάς πώ κύριε Νεσταναίε (138), γνωρίζω ότι είστε ειδήμων στην Ελληνική Γλώσσα, αλλά όχι μέχρις εκεί: Είναι η πρώτη φορά στα 12 χρόνια ζωής του Σαραντάκειου Ιστολογίου που κάποιος σχολιαστής βγαίνει επωνύμως και διαψεύδει το Liddell-Scott. Το θέμα είναι σοβαρό, ας βγεί ο κύριος Νίκος να πει τη γνώμη του: Πώς γίνεται το «δημιουργός» να γίνεται «δαμιουργός» και να σημαίνει την πόρνη; Μήπως πρόκειται για άλλη λέξη και έχει δίκιο ο κ. Νεσταναίος, οπότε η γκάφα του Liddell-Scott πρέπει να μπεί στα μεζεδάκια του Σαββάτου;

  Εδώ σε θέλω κάβουρα που περπατάς στα κάρβουνα

 142. angelos said

  Μην ξεχναμε και την «δημιουργικη λογιστικη» που εχει αρνητικη, ή εστω ειρωνικα θετικη, σημασια.

 143. Αγγελος said

  Νεσταναίε (138), ξέρω πως έχεις κάποιες περίεργες ιδέες περί γραμματικής και ετυμολογίας, που δεν μπορώ να τις παρακολουθήσω, αλλά ότι το μακρό α των άλλων ελληνικών διαλέκτων είχε τραπεί σε η στην ιωνική και (εκτός όταν προηγείται φωνήεν ή ρ) στην αττική είναι πασίγνωστο και απολύτως θεμελιωμένο. Ή μήπως δεν έχεις ακούσει τον Σπαρτιάτη Αρχίδᾱμο και το «χρυσοῦν ἁμέρας βλέφαρον» ή το «ἔρως ἀνίκατε μάχαν» των Τραγικών, που είχαν την ιδιορρυθμία να γράφουν τα χορικά τους σε δωρική διάλεκτο;

 144. Nestanaios said

  143. Αγγελος.
  Εγώ θα σου απαντήσω.

  Όταν έχουμε δήμος από το δέμας δεν μπορούμε να έχουμε δαμάω από το δήμος. Δεν γίνεται. Υπάρχει λογική. Η σχέση του «η» με το «α» και το «ε» δεν συσχετίζει το «α» και το «ε». Με άλλα λόγια, όταν ένα «η» προκύπτει από ένα «ε» αυτό το «η» δεν μπορεί να γίνει «α».

 145. freierdenker said

  94, 104, η οικογένεια του είπε οτι κόλλησε πρόσφατα κορωνοϊό, αλλά είχε αναρρώσει. Είχε όμως καρκίνο. Κάποιες εφημερίδες όπως η Ναυτεμπορική έκαναν update μετά την αρχική φήμη.

  https://www.naftemporiki.gr/story/1701721/pethane-o-sunthetis-takis-mousafiris

 146. Anasto said

  Οκ, εντάξει, ωραία, κουλκουλκούλ θα πω εγώ και θα ρωτήσω: Ποια λέξη χρησιμοποιείτε, ποια σας έρχεται στο μυαλό σαν αντίθετη του «δημιουργώ»;

  Μια χαρά λοιπόν το κλείσαμε, δεν πειράζει, ένα μικρό λαθάκι κάνατε όλοι σας, δεν θέλω συγνώμες είμαι ανώτερος άνθρωπος, η γλώσσα είναι άτιμο πράμα, παραδεχτείτε το απλά να πάμε παρακάτω. 😛

 147. Πέπε said

  @132, Νεσταναίος

  > > Στεφανία μου αρέσει πολύ αυτό το όνομα. Προσπάθησε να το διατηρήσεις.

  Ό,τι καλύτερο έχεις δημοσιεύσει όσα χρόνια παρακολουθώ!!!!

 148. Αργυρώ said

  Κύριε Πέπε (147) αφήστε τα κομπλιμέντα και μπείτε στην ουσία: Ποιός έχει δίκιο, ο κ. Νεσταναίος ή το Liddell-Scott; Είναι ο «δημιουργός» ίδια λέξη με τον «δαμιουργό» (= πόρνη); Και γιατί ο κ. Σαραντάκος τηρεί σιγήν παλαιάς αρσακειάδος, αν και του ζήτησα να παρέμβει και να δώσει λύση;

 149. loukretia50 said

  Αρσακειάδος παλαιάς, σιγή – λεν΄! – κόσμον φέρει!
  Μα των συγχρόνων τις πομπές ο κόσμος υποφέρει!

  Ποστάρουνε ασύστολα τα πάντα στο τουίτερ
  Εσχάτη ενημερώνεσαι – αλί! ω! δόλια μήτερ

 150. sarant said

  149 Τι ωραίο. Βρεθηκε και ρίμα για το Τουίτερ!

 151. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Η απάντηση του ΣΠ (#134), νομίζω είναι αυτή που δίνουν οι περισσότεροι από τους σχολιαστές στην ερώτηση του άρθρου.

  Αλλά, ρε γμτ, ο κ. Μπαμπινιώτης πρέπει να έχει και κάποιους αξιόλογους συνεργάτες. Αυτοί δεν τον προφυλάσσουν από μερικές ‘ακραίες’ θέσεις και απόψεις του, οι οποίες προφανέστατα είναι, αν όχι λανθασμένες, τουλάχιστον μη επαρκώς δικαιολογημένες;

  Με ένα πρόχειρο ψάξιμο σε εφημερίδες από 1896-1900, βρίσκουμε εκφράσεις όπως:
  – … εν μέσω της συγχύσεως και της ανεμοζάλης την οποία εδημιούργησεν η ανεπάρκεια…
  – … πόσον τραγική θα ήτο η φάρσα … την οποία θα εδημιουργούσε,…
  – … η έκρυθμος κατάστασις, ην ιδίως εδημιούργησαν αι σφαγαί…
  – … Ούτε τας δυσχερείας τας οποίας δημιουργεί δια του συστήματός της.
  – … η πρόληψις έχει δημιουργήσει τόσας απαγορεύσεις…
  – … ο Ιγγλέσης εδημιούργησεν αυτήν την κατηγορίαν. με σκοπόν…
  – … ηθέλησαν μερικοί να δημιουργήσουν ταραχάς…
  κ.ά.
  Έχουν θετική σημασία/απόχρωση όλες αυτές οι εκφράσεις με το ’’δημιουργώ’’;

  Και από την άλλη: Μόνο θετικές ή αρνητικές σημασίες υπάρχουν στη γλώσσα; Δεν υπάρχουν κάποιες ενδιάμεσες/ουδέτερες -κατά σύμβαση κι αυτές…; Δηλ. κατά τον κ. Μπ. δεν πρέπει να αναφερόμαστε σε δημιουργία καταστάσεων, ζητημάτων, αξιώσεων κλπ κλπ.
  Μην τρελαθούμε!

 152. aerosol said

  Συμφωνώ απολύτως με τον Λεώνικο στο #8, και σκέφτηκα αμέσως και τον Δημιουργό των Γνωστικών του #54.
  Το σημερινό δεν το θεωρώ καν γλωσσικό δίλλημα και μου έκανε μεγάλη έκπληξη. Ποτέ δεν είχε πέσει στην αντίληψή μου ανάλογη θέση. Είναι λες και το σκαρφίστηκε κάποιος για να μας τρολάρει -και να μας δημιουργήσει προβλήματα.

  Κατά τ’ άλλα:
  Υπέρτατη αυθεντία στην ελληνική γλώσσα είναι ο δικός μας Νεσταναίος. Όποιος αναρωτιέται γιατί -και μας πετάει κάτι Λίντελ Σκοτ και λοιπές δευτεράντζες- δεν έχει δει το φως το αληθινό.
  Για να συνεισφέρω δημιουργικά στις σημερινές μας αναζητήσεις, θα δώσω την πραγματική ετυμολογία της δημιουργίας = Δήμιος + Ουργία!

 153. Pedis said

  # 54, 97 – Όπως το βλέπω εγώ, σύμφωνα με τον Πλάτωνα, φύση και δημιουργός (τεχνίτης-πλάστης) είναι οντότητες ισότιμες, πάνε χέρι-χέρι. Οι χριστιανοί δεν είχαν παρά να μάθουν τη λαβή στον δεύτερο να βάλει από κάτω την πρώτη 😀. Έτοιμα, σχεδόν, στο πιάτο τα βρήκαν. Η φιλοσοφία του Πλάτωνα είναι η βάση (αρχή) της δυτικής μεταφυσικής και της εφαρμογής της στη μάζα (ό,τι θα απευχόταν ο Πλάτωνας), δηλ. του χριστιανισμού.

 154. Χρήστος Π. said

  Μας έφαγε και το Μουσαφίρη ο Κορωνοϊός. Νάχει καλό εκεί που πάει. Μάς άφησε ωραία τραγούδια αλλά αυτό ήταν για μένα το καλύτερό του. Σε στίχους και μουσική.

 155. Alexis T. said

  #132, 135, 138: Τι θα γίνει ρε παιδιά, θα μας φάει ο Nestanaios όλες τις γκόμενες σήμερα;

 156. Λεξιπενής said

  @144 Κάνετε λάθος. Το ζεύγος -μάω/-μος δίνει τύπους που ξεκινούν από όλα τα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου. Ααμάω-αάμος, βαμάω-βάμος και ούτω καθεξής.

 157. Alexis T. said

  Δεν έχω πάθει μετάλλαξη, ούτε αποφάσισα να αλλάξω χρηστώνυμο. Απλώς έκανα μια μ… και δεν ξέρω πώς να την διορθώσω.
  Έκανα χθες έναν λογαριασμό στη WordPress
  χρησιμοποιώντας το προσωπικό μου e-mail με το οποίο σχολιάζω και εδώ. Στη συνέχεια τον διέγραψα. Τώρα όποτε πάω να σχολιάσω με το μέιλ αυτό μου ζητάει να συνδεθώ στον λογαριασμό WordPress γιατί το μέιλ χρησιμοποιείται λέει από αυτόν τον λογαριασμό. Όταν βάζω τον κωδικό για να συνδεθώ μου βγάζει ότι ο λογαριασμός έχει διαγραφεί (λογικό)
  Αδιέξοδο… Ούτε σαν Wordpess μπορώ να σχολιάσω γιατί δεν έχω πλέον λογαριασμό, ούτε ως Alexis χρησιμοποιώντας το μέιλ μου. Έτσι αναγκάστηκα και έκανα δύο σχόλια χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google.
  Αν κάποιος μπορεί να βοηθήσει, ας μου πει τι να κάνω…

 158. @ 151 ΜΙΚ_ΙΟΣ

  Νομίζω θα υπήρχαν πολλοί ρεβιζόρηδες που θα αισθάνονταν υποχρέωση να τις διορθώσουν αυτές τις εκδοχές… 🙂

 159. sarant said

  157 Μπορεί κανείς να λύσει το πρόβλημα που έχει… δημιουργηθεί στον Αλέξη;

 160. Μαρία said

  157
  Δοκίμασε να ξανανοίξεις λογαριασμό με άλλο κωδικό.

 161. 151 >> ο κ. Μπαμπινιώτης πρέπει να έχει και κάποιους αξιόλογους συνεργάτες

  Έχω την εντύπωση πως ο Μπ. δεν έχει συνεργάτες αλλά υποτακτικούς και λιβανιστές που έτσι κι αλλιως δουλεύουν στην αφάνεια και δεν προβλέπεται να βγουν μπροστά για να επιχειρηματολογήσουν υπέρ κάποιων απόψεων του αρχηγού τρώγοντας τη μπόρα. Η δε δημόσια παρουσία του Μπ. εξαντλείται απ’ όσο ξέρω (σιγά μην τον παρακολουθώ κιόλας) στην εκπομπή της μπολσεβίκας Φλέσσα (πληρωνόταν από την ΕΡΤ, την Πράβντα του Σύριζα) και σε κάνα από καθέδρας άρθρο σε καθεστωτικές φυλλάδες. Δεν υπάρχει επιστημονικός διάλογος στον κόσμο των ισχυρών, δεν χρειάζεται άλλωστε.

 162. 157: Δοκίμασες να σβήσεις cookies;

 163. Pedis said

  Δημιουργοί ρεπορτάζ στο σκάι

 164. loukretia50 said

  Η σκέψη ότι το εμβόλιο που θα κάνω αύριο πουρνό – πουρνό
  (το μοναδικό μετά τα χρόνια της αθωότητας) , μπορεί να έχει παρενέργειες, μου δημιουργεί αναστάτωση.
  Οι προσφιλείς και γνωστές που εμβολιάστηκαν – έκρυβαν χρόνια – εγγυώνται ότι η δική μου αναισθησία θα θριαμβεύσει , αλλά…

  Per aspera ad astra!!
  (ρημάδα παιδεία!)
  Εμβόλιο αστράτο κι εγώ – μα το Δία!

  Κυρία θα πάω, δεν κάνω χαλάστρα
  Μπροστά στο καθήκον θα στέκω σα γλάστρα

  Η μάσκα μου πάει και κρύβει τα χρόνια
  (Σαν πέφτει μου λένε : «ωρέ, σαν τα χιόνια»!)

  Προβάρω φανέλες « Εμείς δε μασάμε»
  Φορώ ελβιέλες – να τρέχω θυμάμαι…

  Χμμμ! Κάλυψα το θεωρητικό μέρος… περί του πρακτέου όμως…

  Λυκόπουλα φίλοι. τελειώσαν τ’ αστεία!
  Βελόνες φοβάμαι, παθαίνω ναυτία

  Αντέχω τον πόνο, μα όχι ενέσεις
  Δε θέλω συμπόνοια, σφιχτά να με δέσεις!

  Θα κλείσω τα μάτια, θα σφίξω τα χέρια
  Καθώς στο ντεντίστ που κρατάει νυστέρια

  Ρεζίλι θα γίνω αν λέω στιχάκια
  Κουλτούρα δεν έχουν μικρά γιατρουδάκια

  Ες αύριον παίδες με νέα σπουδαία
  Θα στέκω αγγούρι, κομψή και γενναία!
  ΛΟΥ
  Σαν έρθει η ώρα μπορεί να δειλιάσω
  Να πω «δε βαριέσαι! Να φύγω μπορώ!»
  Μα έχω ευθύνη – βεβαίωση δίνει,
  Ελεύθερη πλέον θα κυκλοφορώ – λέμε τώρα!
  Θα πάω, θα νικήσω – αρκεί να ξυπνήσω!
  Κι ας είμαι η μόνη
  που τρέμει γιατρό – ω! ω! ω!

 165. Preknas said

  όταν ήρθα από το χωριό μου στην πόλη σε παιδική ηλικία μου φάνηκε πολύ πρωτευουσιάνικο το π.χ. υπερβολικά κοντός. Η υπερβολή είναι για κάτι μεγαλύτερο όχι για κάτι μικρότερο. Το ίδιο και το αφόρητα όμορφος, απελπιστικά καλό. Κάπως έτσι μου ακούγεται και ο δημιουργός προβλημάτων. Αντανακλαστικό.

 166. Μαρία said

  164
  Καλό μπόλι. Εμείς τα λυκόπουλα ακόμα περιμένουμε.

 167. loukretia50 said

 168. loukretia50 said

  Μαρία, για σένα

  (ακόμα σου χρωστάω μια Μιμή ή Τιτίνα!)

 169. aerosol said

  #164
  Λουκρητία μου γενναία
  πες μας την αλήθεια εδώ:
  Πώς εσύ, που είσαι νέα,
  πας για τσίμπημα καλό;

  Μάλλον διαθέτεις μέσο,
  δόντι σε πολιτικό…
  Κι εγώ μπουμπουκάκι είμαι
  μα για εμβόλιο αργώ!

  Το εμβόλιο είναι φίνο,
  και βοηθά την ποίηση.
  Άκου τον σοφό εμένα.
  [Θεέ μου… πόση οίηση!]

 170. loukretia50 said

  Φλίτ ατε ποτέ δεν είπα ότι είμαι νεαρά!
  μάλλον τότε μ’ αγνοούσες! είμαι μια παλιοσειρά!

  Μέσο μόνο για κοπάνες απ΄το κατηχητικό
  Όταν ήμουν 15 μ’ αγαπούσε ένα φρικιό.
  Ήταν γιος του θεολόγου που μας μάθαινε σωστά
  Να σεβόμαστε τα θεία, και σκερτσάκια λιγοστά.

  Έσβηνε τις απουσίες που μου έβαζε ο μπαμπάς
  Κι ο σεβάσμιος απορούσε, του ερχότανε ταμπλάς.
  Πώς μπορεί μια κορασίδα που δεν πάτησε ποτέ
  Νάχει τόσες παρουσίες αν δεν κάνει ούτε σεφτέ?

 171. aerosol said

  Δεν σε ηγνόουν*, Λουκρητία,
  μα σε βλέπω πάντα νια.
  Όσα χρόνια κι αν περάσουν
  δεν γερνάει η ροκιά!

  [*: Πσσσς! Το έγραψα το άτομο!]

 172. loukretia50 said

  171. Aγάπη διαχρονική https://youtu.be/VUI-ELCdjxo μαζί κι ελπίδα

  γλυκόπικρη

  φευγάτη https://youtu.be/4sfhvxTZ0wo εντελώς λέμε!

  κρατάμε επιφυλάξεις https://youtu.be/rxSTECKFZ4U πάντα…

  και στην τελική…

  (όχι αντιπροσωπευτικά για το είδος, αλλά για τη διάθεσή μου αυτή τη στιγμή!)

 173. aerosol said

  🙂

 174. loukretia50 said

  61. RAF
  Είχα βρει αυτό για σένα – ισπανικό πρωτότυπο και αγγλική βερσιόν, αν σ΄ενδιαφέρει.
  Είναι τόσο μελωδικό , πώς να το μεταφράσεις!
  César Vallejo https://fundacionbbva.pe/wp-content/uploads/2016/04/libro_000015.pdf σελ. 128

  ή εδώ αν προτιμάς https://www.poemas-del-alma.com/cesar-vallejo.htm
  με αρκετούς άλλους ποιητές

  ============================

  165. Το «δημιουργώ » με κάτι αρνητικό βγαίνει σε μένα εξίσου αυθόρμητα, αλλά αυτό που γράφετε σκεφτόμουν κάθε φορά που μια γνωστή Γαλλίδα (σπαστική, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα) έλεγε για κάτι πολύ καλό :
  «c’ est vâchement bien!”

 175. Putain, putain
  C’est vachement bien
  Nous sommes quand même
  Tous des Européens

 176. Λεώνικος εμβολιάsτηκε, Λου εμβολιάζεται, τι μένει ; η σειρά του Λάμπρου !!!

 177. Alexis said

  test

 178. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  ΜΑΡΜΑΓΚΑ πρωϊνιάτικη ρε γμτ$%@&. Είπα 1-2 «κακιές λέξεις» στο χθεσινό νήμα και μ΄ έπιασε.

  Νίκο, ξελευθερία please 🙂 🙂

 179. ΕΥΜΗ said

  Το δημιουργεί προβλήματα υπονοεί πως κατασκευαζει αυτά τα προβλήματα, όπως και το ορθωνει εμπόδια δεν τα παραθέτει απλώς δηλαδή. Απ τις γνωστές εμμονικες αστοχίες Μπαμπινιωτη η άρνηση του δημιουργεί προβλημα; Ίσως όχι ακριβώς. Δεν δημιουργείται το προβλημα μας λέει, κάτι άλλο δημιουργείται που προκαλεί
  προβλήματα η αποτελεί προβλημα. Σχολαστικισμος μάλλον σαν το τελικό ν. Περι επιτηδευμένης γραφής πρόκειται.

 180. sarant said

  Καλημέρα από εδώ!

  178 Οκ!

 181. 177: passed

 182. Λεύκιππος said

  164 Λουκριτία, μα τι νυχτιάτικη έμπνευση κι αυτή. Μπράβο σου !!!

 183. Γιάννης Ιατρού said

  164: Καλή εξέλιξη Λου, όλα καλά θα πάνε. Άντε, να πάρει θάρρος και ο Λάμπρος (176 👍😂).

  Εμάς δεν μας δίνουν, προς το παρόν🙄 (καλό φθινόπωρο…, μπας και γλυτώσουν καμιά σύνταξη😟, που να τα βρουν τα εμβόλια, ούτε σε καμιά λίστα με «περισσεύματα» δεν μας έχουν γράψει, τα καταναλώνουν οι ίδιοι.).

 184. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  183 >> Εμάς δεν μας δίνουν…τα καταναλώνουν οι ίδιοι

  Άσε την κλαψούρα και πες ότι θέλεις να καταρρεύσει το Κράτος για μικροκομματικά οφέλη. Δλδ τι θες, να κορονιαστούν οι άνθρωποι για να τη γλυτάρεις εσύ? Την πάρτη μας μόνο και να ψοφήσουν οι άλλοι, ε? Και στην τελική, πού να τα βρούν τα εμβόλια, να τα γεννήσουν? Αλλά, αυτοί είστε.

 185. aerosol said

  #184
  Λαϊκισταί, Χτήνε μου, τριγυριζόμεθα από λαϊκισταί!

 186. nikiplos said

  154@ Θυμάμαι τον ίδιο τον Τάκη Μουσαφίρη να εξηγεί ένα τραγούδι του, που ερμήνευε ο Μητροπάνος. Τότε ήμουν 18 χρόνων και ήταν η εκπομπή νομίζω Καλλιτεχνικό καφενείο. Ήταν το τραγούδι «κάνε κάτι λοιπόν να χάσω το τρένο».
  Αυτό το τσιγάρο που καίει είναι το τελευταίο
  τα μάτια σου κλείσε δεν θέλω να δείς ότι κλαίω
  Γιατί είναι μοιραίο να φύγω, σε λίγο, σε λίγο, σε λίγο
  κάνε κάτι λοιπόν να χάσω το τρένο

  (ήμουν σε μια σχέση απόστασης τότενες και είχαμε χτίσει τα άτιμα τα τρένα και κάπως με άγγιζε το τραγούδι αυτό)
  Στην φλυαρία των συνδαιτημόνων, ο Τάκης Μουσαφίρης είπε: «Κάνε κάτι λοιπόν να χάσω το τρένο: Δηλαδή πες πως μ’ αγαπάς και δεν πάω πουθενά!»

 187. nikiplos said

  Για τις μέρες που ζούμε, φυσικά δεν μου έρχεται άλλη μουσική να τις ντύσει από τούτην εδώ:

 188. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  185 Ναι, και θέλω να καταγγείλω την ιδιότυπη ασυλία που απολαμβάνουν οι διάφοροι Ιατρού από τον Νικοκύρη.
  Αλλά, αυτοί είναι.

 189. Pedis said

  # 184 – Αναρχία και ταραχές θέλουν. Να μείνουμε ακέφαλοι. Να ξεμείνουμε από στρατηγούς και ηγέτες εν μέσω πολέμου. Γίνονται αυτά ρε; Ντροπή! Η Λινού το είπε το σωστό άσχετα που είναι Σύριζα και θεούσα. Άιντε μπράβο.

 190. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  189# Λοιπόν, φτάνουν τα λόγια. Να καθαρίσουμε το σπίτι μας πρώτα. Μαζεύουμε υπογραφές για το #188. Να αποβληθεί πάραυτα ο Ιατρού από το ιστολόγιο, αλλιώς κατεβαίνουμε σε επ’ αόριστον σχολιαστική απεργία.

 191. Pedis said

  # 190 – Κάνουμε απεργίες εμείς, ρε; Τι είμαστε αναρχοάπλυτοι κουμουνιστές; Και σιγά μην κάνουμε και απεργία πείνας.

 192. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Ε τότε να ζήσετε με τον Ιατρού και να τον χαίρεστε. Εγώ φεύγω. Πάω στο άλλο νήμα.

 193. ΣΠ said

  192
  Τι κάνεις; Μας εκβιάζεις;

 194. spyridos said

  «Ες αύριον παίδες με νέα σπουδαία
  Θα στέκω αγγούρι, κομψή και γενναία!
  ΛΟΥ»

  Και αμέσως εισαγωγή για το επόμενο άρθρο.

 195. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  193 Ναι 🙂

 196. Χαρούλα said

  Απαπαπα…. χάλια γίναμαι! Λαϊκιστές, εκβιαστές! Που βαδίζει αυτό το νήμα…..🤗

 197. Triant said

  Λου χαρά παρενέργεια είναι ειχα εμβόλιο έκανα μια δεν εγώ το και το καμμία.

 198. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  197 Ακριβώς.

 199. Εγώ αν δεν έρθει το Τζόνσον και Τζόνσον ( τους εμπιστεύομαι από το μπέιμπυ πάουντερ που αποσύρθηκε σαν επικίνδυνο) δεν κάνω εμβόλιο! Να ξέρουμε τι βάζουμε στο ιχώρ μας !

 200. sarant said

  Ο Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή κατηγόρησε τα σόσιαλ μίντια ότι «δημιουργούν στεγανα» όπου ακούγεται μόνο μία άποψη.

  Να το μάθει ο Μπαμπινιώτης να του τραβήξει το αυτί.

 201. Αγγελος said

  Νεσταναίε (144), δυοῖν θἄτερον: ή η λέξη «δὴμος» είχε εξαρχής Η, είτε είχε αρχικά Α μακρό, το οποίο τράπηκε σε Η. Ο δωρικός τύπος δᾶμος, που και ο ίδιος μαρτυρείται και στα παράγωγα / σύνθετα δᾱμογέρων, δᾱμόσιος, στο γνωστότατο Αρχίδαμος και στο «δαμιουργός=πόρνη» του Ησυχίου ανευρίσκεται, μας δείχνει ότι η αρχική μορφή είχε ᾱ — άρα μάλλον είναι ετυμολογικά άσχετη με το «δέμας».

 202. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  200# Μισές δουλειές. Να βάλει και τον Υπονόμου να μας το πει από τηλοψίας να το εμπεδώσουμε.

 203. ΣΠ said

  196
  Αυτό σε πείραξε; Εδώ έχει αναρχοκομμουνιστάς. 🙂

 204. Pedis said

  Άντε γιατί τό ‘χετε παραχέσει δω πέρα

 205. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  204 Τι μου τα λες εμένα? Στον καθρέφτη σας να τα πείτε εσείς που τους ψηφίζετε.

 206. Γιάννης Ιατρού said

  204: από την ταράτσα επιτρέπεται; 😟

  200: Από τις πλέον χλωμές ομιλίες/εμφανίσεις του ΠΘ.
  Μ΄ εκείνο το …«ξέρατε τι καφέ πίνει ο 29χρονος που ξυλοκοπήθηκε στη Νέα Σμύρνη και 1,5 χρόνο είχατε πλήρη άγνοια για τον Λιγνάδη».. που του είπε ο Α.Τ. ξεμπροστιάστηκε με την επί ημερών του επανασύσταση του φακελώματος παλιάς κοπής, χαρακτηριστικό των κυβερνήσεων της δεξιάς πριν την μεταπολίτευση.

  184 και λοιπά σχετικά: Ξεσαλώσες ρε Χτήνος, ε; 😂😂

 207. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  206

  Αξιότιμε Κύριε Ιατρού:

  Σχετικά με τα 184 κλπ που αναφέρετε, μόλις τώρα υπέπεσαν εις την αντίληψίν μου. Δηλώνω σοκαρισμένος και εξοργισμένος από την εξόφθαλμη παρέμβαση (χυδαϊστί χακάρισμα) του λογαριασμού μου και αποφασισμένος να κινηθώ με το Επιτελείο μου κατά των υπευθύνων για τα χυδαία αυτά σχόλια. Οι ποταποί θα λάβουν το μάθημα που τους χρειάζεται και που τους αξίζει. Έχουσι γνώσιν οι φύλακες. Τα καρκινοειδή μαλακόστρακα θα βαδίσουν επί των ανθράκων.

  Είναι νομίζω περιττό να δηλώσω εδώ την εκτίμηση και τον σεβασμό που τρέφω για το σεπτό Σας πρόσωπο.

  Μετά της προσηκούσης τιμής,

  ΣΔΧ (The real Trump)

 208. Pedis said

  Αλλάζω θέμα: το βρήκε!!

  Υπάρχουν ιδιωτικοί ή υπάλληλοι άοπλοι και ιδιωτικοί ένοπλοι φύλακες (οι δεύτεροι ειναι γνωστοί ως guardie giurate). Ο κανονισμός για τη δράση τους, όπου έχει κερδίσει το σχετικό διαγωνισμό η εταιρεία του αφεντικού τους, προβλέπει χρήση όλπου *μόνον* για αυτοάμυνα και δικαίωμα ακινητοποίησης πολίτη *μόνον* σε περίπτωση αυτόφωρου αδικήματος του οποίου ο χαρακτήρας θα ελεγχθεί στη συνέχεια. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση το μόνο που είναι επιφορτισμένοι να κάνουν είναι να ειδοποιήσουν την αστυνομία. Δεν έχουν δικαίωμα να ακουμπήσουν πολίτη πολύ περισσότερο να τον ακινητοποιήσουν. Τα καθήκοντά τους στην πράξη ειναι όπως και των υπόλοιπων φυλάκων, ελέγχουν τις εγκαταστάσεις, ειδοποιούν για παράνομο παρκάρισμα και κάποιοι χαφιεδίζουν φοιτητές. Οι περισσότεροι είναι φοβισμένοι με στολή, ειδικά τα βράδια. Τα όπλα τους, δε, είναι καλά δεμένα και ασφαλισμένα πάνω τους λ.χ. για να μην τους τα σουφρώσει κάνα ιταλο-αϊτοκλεφτρόνι εκεί που πάνε στο μπαρ στην πολυκοσμία να πιουν τον καφέ τους και μετά βρουν τον μπελά τους.

  Σόρρυ Χτήνος, για τη διακοπή. Συνέχισε να τα ρίχνεις στους άπλυτους συριζομπαχαλάκηδες. Δεν μπορούσα να βλέπω χοντρομαλακίες χωρίς να σχολιάσω.

 209. π2 said

  206: Είπε πολλά άξια σχολιασμού ο πρωθυπουργός. Αυτό που με σόκαρε, ειλικρινά, ήταν η εξίσωση των διαδηλώσεων με τις ευρωπαϊκές διαδηλώσεις εναντίον των υγειονομικών μέτρων. Αυτό βέβαια δεν θα το διαβάσετε στις δημοσιογραφικές περιλήψεις της ομιλίας. Εκεί μένουν στην αβανταδόρικη ατάκα «Γνωρίζετε ένα κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ευρώπη που να στηρίζει ανοιχτά δημόσιες συγκεντρώσεις αναλαμβάνοντας το ρίσκο διασποράς του ιού;» και, πολύ βολικά, δεν περιγράφουν τη συνέχεια, όπου συνεχίζει λέγοντας ότι διαδηλώσεις κατά των μέτρων κάνουν μόνο οι ακροδεξιοί και οι ψεκασμένοι.

 210. Κε ΣουΔουΧου οι κάβουρες είναι καρκινοειδή οστρακόδερμα και ουχί μαλακόστρακα, κοιμάται το επιτελείο σας και σας εκθέτει! Συνέλθετε πριν σβήσουν τ αναμμένα κάρβουνα !

 211. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Δυστυχώς Μας ηπάτησε η Βίκη κ. Τζιπόιντ, αναγνωρίζωμεν το σφάλμα Μας.

 212. Μαρία said

  209
  Και αυτό.

 213. Pedis said

  # 212 – Ω ρέ τι καρικατούρας είναι τούτος για πρωθυπουργός;! Απερίγραπτος.

 214. Pedis said

  Δεν σου πάει καρδιά ούτε να τον φτύσεις.

 215. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Προσπάθησε λοιπόν να φανταστείς το χάλι των ψηφοφόρων του.

 216. Μαρία said

 217. spyridos said

  216

  Μπράβο στους κυρ Παντελήδες που ψήφισαν ΝΔ για να εκδικηθούν την κοινωνία.
  Για κλάματα.

 218. Μαρία said

  209
  Με ψέματα απ’ ότι βλέπω.

 219. Γιάννης Ιατρού said

  Να μην εμπιστευόμαστε όσα διαβάζουμε στα social media είπε ο Μητσοτάκης. Καλά κάνω εγώ κι εμπιστεύομαι μόνο Οικονόμου και Πορτοσάλτε. Να, π.χ. σήμερα είπαν στον Σκάει ότι είναι Παρασκευή. Γι αυτούς που νομίζουν πως τα ΜΜΑ λένε μόνο ψέματα…

 220. Μαρία said

  219
  Τρεντάρει απο χτες #boycotGreekMedia και τον πόνεσε.

 221. spiridione said

  Η Αμερική διδάσκει «σοσιαλισμό», η Ελλάδα δέρνει
  https://www.news247.gr/politiki/i-ameriki-didaskei-sosialismo-i-ellada-dernei.9168971.html?fbclid=IwAR3ZlgxaXf74gSlSJtKzYVzYHOx-jfEGMkdWJ0XiKz0jN_joUkHSul99F-4

 222. Σε λίγο θα μας πούνε να βγαίνουμε στα μπαλκόνια να χειροκροτάμε την αστυνομία.

 223. π2 said

  212: Αυτό δεν με σόκαρε, δεν είναι κάτι καινούριο, είναι το ύφος του ηθοποιού που παρασύρεται «δείτε τι ωραία που τα λέω ο άτιμος» και βγαίνει κατά λάθος από τον ρόλο.

  218: Όχι, αυτό δεν είναι το ίδιο με αυτό που λέω. Άλλο είναι να λες ότι οι διαδηλώσεις ευνοούν την υπερμετάδοση (ασχέτως του πόσο ισχύει) κι άλλο να λες ότι οι διαδηλώσεις των τελευταίων εβδομάδων είναι διαδηλώσεις για τα υγειονομικά μέτρα.

 224. π2 said

  222: Πρόσεξε μόνο μη θεωρηθεί ειρωνικό το χειροκρότημά σου: https://twitter.com/ThePressProject/status/1370416213382291470?s=20

 225. Μαρία said

  223
  Στην πρωτολογία του και άρα διά χειρός λογογράφου;
  Αυτό είναι σαν το άλλο ψέμα που διάβασα οτι είπε, πως οι βουλευτές του συριζα πήγαν να συμπαρασταθούν τους φοιτητές που κατέλαβαν την πρυτανεία του ΑΠΘ, για να συμπαρασταθούν στον Κουφοντίνα! Λαμπρά ταιριάζουν όλα.

 226. π2 said

  225: Ναι. 21:05 και εξής.

  Γι’ αυτό το τόνισα, γιατί δεν το βλέπω πουθενά στις χτενισμένες περιλήψεις. Ήταν ανέντιμο σε σημείο πετάγματος της μπάλας έξω από το γήπεδο.

 227. Nestanaios said

  201. Αγγελος
  Πρέπει να υπάρχει διάκριση των στοιχείων. Τα μακρά (η,α και ω) δεν είναι στοιχεία. Αυτά είναι ένα σύμπλεγμα στοιχείων. Το «δαμας» με το «δα» μακρό, από ποια στοιχεία προκύπτει; Πρέπει να ξέρουμε για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην ετυμολόγηση της λέξεως. Ποιό είναι το θέμα; Από την λέξη «δαμιουργος» συμπεραίνω ότι το θέμα είναι «δαμ» αλλά από που προκύπτει η επέκταση του α για να λέμε ότι το «α» είναι μακρό;

  Το «δημιουργός» έχει σχέση με το «δέμας» αλλά δεν είναι από το δέμας. Το «δέμας έχει θέμα το «δεματ». Τα ονόματα στην ελληνική γίνονται από συλλαβές και οι συλλαβές από στοιχεία. Το ίδιο ισχύει και εδώ. Από πού προκύπτει η επέκταση του «η» για να έχουμε την συλλαβή «δη»; Η απάντηση είναι από πουθενά και έχει καθιερωθεί καταχρηστικώς. Τα μακρά ενέχουν μια δύναμη και δύο χρόνους. Το μακρό ε(η) ενέχει την δύναμη του «ε» και τον χρόνο του «ε» και άλλον ένα χρόνο ενός εκθλιβομένου στοιχείου. Το ίδιο συμβαίνει και με τα άλλα δύο. Το «α» την δύναμη του «α» και το «ω» την δύναμη του «ο».

  Τώρα, ποιά είναι η διαφορά μεταξύ των δυο συλλαβών (δαμ και δεμ) και τις καθιστά διαφορετικές; Η διαφορά είναι η ίδια που υπάρχει μεταξύ των δύο στοιχείων «α» και «ε».

  Θα το συντομεύσω.

  Δέμος είναι ο Δήμος οι πολίτες.
  Δάμος είναι ο Δήμος τα κτήρια.
  Και για τον λόγο αυτό οι δύο λέξεις είναι διαφορετικές.

  Τώρα το «δαμιουργός = πόρνη» πιστεύω ότι προκύπτει επειδή μερικές διάλεκτοι πρόφεραν το «γα» ως «δα». Ή ίσως επειδή θεωρούσαν το επάγγελμα πολύ επικερδές με αποτέλεσμα να επιφέρει πολλά κτήρια στις «πόρνες».

 228. Αργυρώ said

  Κύριε Νεσταναίε (227), σάς αγαπώ, σάς εκτιμώ, αλλά πάει πολύ να βγάζετε σκάρτο το Liddell-Scott. Ίδια λέξη είναι το «δημιουργός» και το «δαμιουργός». Μήν εκτίθεσθε στα μάτια των αναγνωστών που πιστεύουν σ’ εσάς. Θα το εκμεταλλευτούν οι αντίπαλοί μας, που προσπαθούν να βρούν ευκαιρία για να γελοιοποιήσουν την υπερτρισχιλιετή Ελληνική Γλώσσα. Θα σάς βγάλουν γραφικό, δεν το καταλαβαίνετε;

 229. Pedis said

  (Μία στις τόσες φτιάχνει και καμιά γ/γραφία ισορροπημένη 😄)

 230. Μαρία said

  226
  Και μη χειρότερα! Έχει πέσει γραμμή οτι όσοι διαδηλώνουν αυτές τις μέρες είναι αρνητές μάσκας; Ο Βλαστάρης του της γράφει αυτές τις μαλακίες;

 231. Γιάννης Ιατρού said

  220: Ναι, ναι, και μαύρο φόντο 🙄

  Στο μεταξύ τα καλέσματα για συγκεντρώσεις με το σύνθημα «Πονάω, ως εδώ!» σε πλατείες της χώρας το Σάββατο και την Κυριακή συνεχίζεται. Εϋχομαι να τηρηθούν τα υγειονομικά μέτρα και να μην υπάρξουν επεισόδια από καμία πλευρά και με αυξημένη προσοχή για προβοκάτσιες κλπ.

  Μερικές που πήρε το μάτι μου, σίγουρα θα υπάρξουν/υπάρχουν κι άλλες:

  ΣΑΒΒΑΤΟ 13/03
  ►ΑΤΤΙΚΗ:
  Αγία Παρασκευή: 13:00, Κεντρική Πλατεία Αγ. Παρασκευής
  Εξάρχεια: 13:30, Πλατεία Εξαρχείων
  Αμπελόκηποι, Πανόρμου 13:00 Πλ. Πανόρμου
  Ίλιον, Αγ. Ανάργυροι, Καματερό 12:00 Πλ. Αγ. Αναργύρων
  Νέα Ιωνία 12:00 Πλ. Σημηριώτη
  ►ΕΚΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ:
  Πάτρα: Πλ. Γεωργίου 12:00
  Τρίκαλα: Πλ. Ρήγα Φεραίου 12:00
  Κέρκυρα: Άνω Πλατεία
  Καρλόβασι 12:00 Πλ. Καρλοβασίου
  Θεσσαλονίκη 12:00 Λ Πύργος
  Νεάπολη Θεσ/νίκης 12:30 Πλ. Ειρήνης
  Δράμα 13:00 Πλ. Ελευθερίας
  ►ΚΡΗΤΗ:
  Ιεράπετρα: Κεντρική Πλ. 11:30
  Αγ. Νικόλας: Πλ. 11:30
  Ρέθυμνο 12:00 Πλ. Δημαρχείο
  Σητεία 11:30 Πλ. Σητείας

  ΚΥΡΙΑΚΗ 14/03
  ►ΑΤΤΙΚΗ:
  Γλυφάδα-Αργυρούπολη: 12:00, Πλατεία Σούρμενων
  Ζωγράφου: 14:00, Πλατεία Γαρδένιας
  Κυψέλη-Γκύζη: 12:00, Πλατεία Πρωτομαγιάς
  Πατήσια: 11:30, Σταθμός ΗΣΑΠ Άνω Πατησίων (Αγ. Βαρβάρα)
  Χαλάνδρι: 13:00 Πλ.
  Νέα Σμύρνη: 12:00 Πλ.
  Καισαριανή: 11:30, Σκοπευτήριο
  Αιγάλεω: 17:00, Ιερά Οδός και Θηβών
  Κολωνός, Σεπόλια, Ακαδημία Πλάτωνος 12:00 Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος
  ►ΕΚΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
  Πάρος: 12:30 Κεντρική Πλ. Παροικίας
  ►ΚΡΗΤΗ:
  Ιεράπετρα: Σάββατο 13/03 Κεντρική Πλ. 11:30
  Αγ. Νικόλας: Σάββατο 13/03 Πλ. 11:30
  Χανιά: 12:00 πλ. Αγοράς

 232. 230
  Πλάνα από τις διαδηλώσεις δείχνουνε τα κωλοχανεία τους? Ή, εκτός από τον ήχο, πειράζουνε και την εικόνα για να φαίνεται ο κόσμος χωρίς μάσκες?
  Με απελπίζει το να σκέφτομαι την απροσμέτρητη γιδοσύνη των ψηφοφόρων τους (σιγά μην παρακολουθούνε και ομιλίες στη βουλή. Έχουνε τον υπονόμου και τον πορδό να τους τα κάνουνε λιανά).

 233. Triant said

  230: Ο Βλαστάρης είναι λογογράφος του; Όταν είμασταν μικροί, στα Πατήσια, ήταν ΚΚΕ 🙂
  Ά ρε Γιάννη 😦

 234. Μαρία said

  233
  Ποτέ δεν φανταζόμουν οτι θα λινκάρω Παπαχλιμίντζουρα. https://www.parapolitika.gr/stories/article/1027309/giannis-vlastaris-apo-tin-panspoudastiki-kai-tin-kuriakatiki-eleutherotupia-logografos-tou-kuriakou-mitsotaki/

 235. Nestanaios said

  228. Αργυρω.

  Δεν είναι το ίδιο.
  Το στοιχείο «α» είναι τα σώματα, χωρίς ψυχή.
  Το στοιχείο «ε» είναι η κίνηση, η ψυχή, και ψυχή είναι το αίτιον της κινήσεως των σωμάτων.
  Το στοιχείο «ρ» είναι χρονικό, αναφέρεται στον χρόνο.
  «ΑΕΡ» είναι η κίνηση των σωμάτων για ένα χρονικό διάστημα. Η ευθεία είναι «ΑΕΡ – ς» και φεύγει το «ς» και εκτείνεται το «ε» σε «η» για να έχουμε αήρ – , αέρ – ος, αέρ – ι, αέρ – α.

  Η ελληνική γλώσσα έχει ψυχή και δεν ισοπεδώνει τα στοιχεία, όπως κάνουν άλλες γλώσσες.

 236. Pedis said

  Ε, ποιον θα προσλάμβανε για λογογράφο, κανέναν μαλακοπίτουρα μυκονοϊκό δαπίτη;

  Διότι δεν είναι απαραίτητο προσόν μόνον να είναι ο άλλος κωλοπαιδαράς αλλά και να του κόβει, έστω στοιχειωδώς.

 237. Pedis said

  Μα μπορείτε να φανταστείτε ως λογογράφο του Πρωθυπουργού τον Κούλη;!😂

 238. 237 Τον Κικίλια, μια χαρά 😂

 239. Μαρία said

  Μόνος του ρωτάει μόνος του απαντάει ο Χρυσοχοΐδης για την αστυνομική βία https://www.efsyn.gr/politiki/kybernisi/285413_monos-toy-rotaei-monos-toy-apantaei-o-hrysohoidis-gia-tin-astynomiki-bia
  15. Υπάρχει περίπτωση που έγινε καταγγελία αλλά αποδείχθηκε αναληθής;

  Χαρακτηριστική περίπτωση είναι το περιστατικό Ινδαρέ- Κουκάκι, το οποίο παρουσιάστηκε ως το πλέον βάρβαρο περιστατικό αστυνομικής βίας. Οι αποσπασματικές εικόνες οδήγησαν πολιτικά κόμματα, ακόμη και καλοπροαίρετους πολίτες να υιοθετήσουν το περιστατικό ως υπέρμετρη βία και παραβίαση οικογενειακού ασύλου πριν να υπάρξει η αντίστοιχη διερεύνηση από τη δικαιοσύνη. Οι εισαγγελικές αρχές απέρριψαν τις προσφυγές του Ινδαρέ για παραβίαση οικογενειακού ασύλου και για χρήση υπέρμετρης βίας. Ενώ, λοιπόν, υπήρξε καταγγελία, δεν υπάρχει γεγονός. Η αποσπασματική εικόνα δημιούργησε συγκίνηση και εντυπώσεις, η ψύχραιμη διερεύνηση έδειξε το αντίθετο.

 240. Γιάννης Ιατρού said

  239: Ε, σε λίγο θα βγουν τα σχετικά μιμίδια με καμιά «προφητεία γέροντα» του στυλ «θα είναι καταγγελία, αλλά δεν θα υπάρχει γεγονός» κλπ.

 241. MA said

  Καλησπέρα, και εγώ δημιουργώ πρόβλημα χωρίς καμιά τύψη γλωσσική😊

  Να συνεισφέρω όμως στο όργιο βίας γιατί, όπως διαβάζω, δεν χρειάζεται πια να πηγαίνουμε σε διαδηλώσεις για να τρώμε ξύλο, μας δέρνουν και μας συλλαμβάνουν μες στο σπίτι μας:

  https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiomata/285439_astynomikoi-toys-arpaxan-kai-toys-synelaban-mesa-apo-spiti-toys

  Τι ζούμε Θεέ μου!

  ΥΓ: Η Λου εμβολιάστηκε; Όλα καλά;

 242. sarant said

  233-234 Όχι απλώς ήταν στο ΚΚΕ αλλά ήταν από τους επικεφαλής της Πανσπουδαστικής στη Νομική (στο Πολιτικό νομίζω)

 243. Pedis said

  # 242 – E, είναι ικανός. Να η Αριστεία. 🤮

 244. Μαρία said

  242
  Μέχρι πότε ήταν στο ΚΚΕ; Το ’10 πήρε φύσημα απ’ την Ελευθεροτυπία, γιατί έκανε παιχνίδι με Ντόρα.

  Εδώ το σχετικό ρεπορτάζ https://alterthess.gr/ena-panepistimio-gemato-mat/

 245. Pedis said

  Μόλις φύγει αυτή η γενιά η ιθύνουσα τάξη θα αντιμετωπίσει σημαντικό πρόβλημα. Πού να βρει πλέον και να διαλέξει από μία τέτοια δεξαμενή ικανών και αυτοδίδακτων στην πολιτική τύπων που στα νειάτα τους έκαναν τους κουκουέδες, ρηγάδες, μουλούδες, πιπισιπίδες, τροτσκίστες κοκ; Κι δεν ήταν σαν κάτι τεμπέλικα χαζά μαλακισμένα παπαγαλάκια που σπουδάζουν δήθεν «ηγεσία» και «διοίκηση» και με τα λεφτά του μπαμπά εξαγοράζουν πτυχία στα Κωλάμπια και στα Γέλια.

 246. Μαρία said


  https://www.efsyn.gr/politiki/207562_oloi-oi-dromoi-odigoyn-dexia

 247. aerosol said

  Γράψ’ το εδώ και όχι αλλού
  πως είσαι εντάξει, βρε συ Λου,
  να ησυχάσουμε κι εμείς
  που ‘μαστε νέοι κι ευηδείς!

 248. Triant said

  244: Μιλάω για το ’75 και ο Νικοκύρης υποθέτω για το ’80 😦

 249. Γιάννης Ιατρού said

  241: ΜΑ
  Ιατρικόν 🙂 🙂 ανακοινωθέν: Ναι, τώρα έχει πέσει σε safe mode🎈😍, πιστεύω πως αύριο θα έχει κάνει και reboot 👍👍✌🤩

 250. Γιάννης Ιατρού said

  247: βλ. ==> 249

  ΥΓ: αύριο ==> δηλ. σήμερα Σ. 13/3 🙂

 251. Γιάννης Ιατρού said

  231: Προφανώς έχει επιτυχία η πρωτοβουλία αυτή των τοπικών διαμαρτυριών (έχουμε και το θέμα των μετακινήσεων μόνο εντός του οικείου Δ¨ημου…)
  Μαζικές συγκεντρώσεις σε δεκάδες πλατείες

 252. 251 Δεν πειράζει το διασάκι 🙂 στη μετακίνηση. Έτσι, να βγαίνει αυτοφυώς παντού το πράμα. Ανταπόκριση από νότια προάστια αύριο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: