Τα στεγανά και η δημοκρατία
Posted by sarant στο 17 Μαρτίου, 2021
Το άρθρο που θα διαβάσετε σήμερα δημοσιεύτηκε πριν από μερικές μέρες στο ηλεπεριοδικό 2020mag. Όπως έχω ήδη γράψει, στο ηλεπεριοδικό αυτό δημοσιεύω άρθρα με Λέξεις της επικαιρότητας -σαν εκείνα που δημοσίευα κάθε μήνα στα Ενθέματα της Αυγής. Εδώ μπορείτε να βρείτε όλα μου αυτά τα άρθρα (προς το παρόν δεν είναι πολλά). Η εικονογράφηση είναι του περιοδικού.
Τα στεγανά και η δημοκρατία
Στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή, ο κ. πρωθυπουργός έκανε μια ενδιαφέρουσα τοποθέτηση -που δεν θυμάμαι να έχει ξαναγίνει είτε από τον ίδιο είτε από κάποιον προκάτοχό του. Συγκεκριμένα, είπε:
Είναι σημαντικό να εξηγήσουμε στους νέους μας ότι έτσι όπως λειτουργούν σήμερα τα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι αλγόριθμοι των μεγάλων πλατφορμών που χρησιμοποιούν στην ουσία αναπαράγουν και επιβραβεύουν τις όποιες απόψεις μπορεί ήδη να έχουν. Δημιουργούν στεγανά, στεγανά έντασης, όχι στεγανά διαλόγου. Στεγανά τα οποία ανατροφοδοτούν τα στερεότυπα τα οποία ήδη έχουν. Από τη μία και από την άλλη πλευρά. Κι αυτό είναι κακό για τη δημοκρατία μας, είναι κακό για το επίπεδο του διαλόγου μας. Διότι εγκλωβίζονται με αυτό τον τρόπο οι νέοι στις απόψεις τους χωρίς ν’ αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη, χωρίς ν’ αμφισβητούν αυτό το οποίο βλέπουν, αυτό το οποίο οποιοσδήποτε μπορεί να τους «σερβίρει».
Λοιπόν, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «δημιουργούν στεγανά», τα οποία ανατροφοδοτούν τα στερεότυπα του καθενός και αυτό «είναι κακό για τη δημοκρατία». Με τη μεταβατική ιδιότητα, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι βλάπτουν τη δημοκρατία, τουλάχιστον «έτσι όπως λειτουργούν». Τέτοια γενικευμένη επίθεση στα σόσιαλ μίντια θυμίζει λίγο Ερντογάν και σε καμιά περίπτωση δεν ταιριάζει σε ηγέτη σύγχρονου φιλελεύθερου κράτους.
Αλλά εμείς εδώ λεξιλογούμε, οπότε θα ξεκινήσουμε λέγοντας μερικά πράγματα για αυτή τη λέξη, τα στεγανά, που ξαφνικά κέρδισε το δεκαπεντάλεπτο της δημοσιότητας.
Τα στεγανά είναι βεβαίως ουσιαστικοποιημένος τύπος του επιθέτου «στεγανός». Η λέξη είναι αρχαία και προέρχεται από το ρήμα «στέγω», που είχε περισσότερες σημασίες από το, επίσης αρχαίο, στεγάζω -όχι μόνο «καλύπτω με στέγη» αλλά και «προστατεύω από το νερό». Στην ίδια οικογένεια λέξεων και η στέγη, όπως και πολλές ακόμα λέξεις που έχουν επιβιώσει και στα νέα ελληνικά (στέγαση, στέγαστρο κτλ), αλλά και ο στεγνός, που αρχικά ήταν συνώνυμος του στεγανού.
Η αρχική σημασία του επιθ. στεγανός ήταν λοιπόν «στεγασμένος, προστατευμένος από το νερό». Στην πορεία, ο στεγανός απέκτησε και τη σημερινή σημασία, του αδιαπέραστου από το νερό. Πάντως στα αρχαία η λέξη είχε και μεταφορικές σημασίες -σήμαινε, ας πούμε, τον κλειστό και επιφυλακτικό χαρακτήρα, τον λιγόλογο άνθρωπο· υπήρχε και παροιμιώδης φράση «Αρεοπαγίτου στεγανώτερος».
Σήμερα όταν χτίζουμε σπίτια προσέχουμε να είναι καλή η στεγάνωση ώστε να μην μπαίνει η υγρασία -τα σχετικά υλικά λέγονται στεγανωτικά. (Και να πω εδώ ότι ο αξέχαστος ο πατέρας μου, ως χημικός μηχανικός, με στεγανώσεις και με μονώσεις καταπιανόταν κυρίως. Μην κοιτάτε που εγώ πήρα στραβό δρόμο).
Αλλά βέβαια η ιδιότητα του αδιαπέραστου από το νερό είναι απολύτως ζωτική στη ναυπηγική. Έτσι, τα σύγχρονα πλοία έχουν προστατευτικά διαφράγματα που κλείνουν ερμητικά ώστε να μη μπορεί το νερό να μπει στο κύτος του πλοίου: αυτά είναι τα στεγανά.
Στα πλοία, τα στεγανά παίζουν ρόλο σωτήριο, αλλά στην υπόλοιπη ζωή μας η λέξη χρησιμοποιείται με σημασία μεταφορική και με αρνητική χροιά. Σημαίνει ένα τμήμα οργανισμού ή υπηρεσίας, τις δραστηριότητες του οποίου λίγοι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να επηρεάζουν ή να γνωρίζουν ή γενικότερα τομείς της κοινωνίας απολύτως διαχωρισμένους τον έναν από τον άλλο, χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας -και κατ’ επέκταση τα όρια ανάμεσά τους. Συχνά ακούμε εκκλήσεις «να καταργηθούν τα στεγανά» π.χ. στην εκπαίδευση ή στην πληροφόρηση ή κάποτε τα κομματικά στεγανά. (Κάποιος είχε βρει και «στεγανά κομματικά ύδατα«)
Οπότε, φτάνουμε στα «στεγανά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης». Έχει μια βάση ο προβληματισμός, ότι στα σόσιαλ μίντια (όπως όμως και στην πραγματική ζωή, σε μεγάλο βαθμό) προτιμάμε να συναναστρεφόμαστε ανθρώπους με τα ίδια ενδιαφέροντα με μας, και λίγο-πολύ την ίδια στάση ζωής. Αυτό ενέχει τον κίνδυνο να πέσουμε θύματα της «πλάνης του αντηχείου», όπως μ’ αρέσει να το λέω, και να θεωρήσουμε ότι οι απόψεις που ακούμε από τους ομόφρονές μας είναι αντιπροσωπευτικές του γενικότερου κλίματος, ενώ απλώς αλληλοεπιβεβαιωνόμαστε.
Ωστόσο, βρίσκω ανειλικρινή την έκκληση του πρωθυπουργού να «απεγκλωβιστούν» οι νέοι από τα στεγανά των σόσιαλ όταν προέρχεται από κάποιον που, αμέσως με την ανάληψη της πρωθυπουργίας, έθεσε υπό τον άμεσο έλεγχό του τη δημόσια τηλεόραση και το δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων -κατά πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία-, από έναν πρωθυπουργό που έχει έκτοτε επιβάλει μια πρωτοφανή μονολιθικότητα στο ελληνικό ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.
Υποκριτική βρίσκω επίσης την ανησυχία του κ. Μητσοτάκη μήπως οι νέοι μένουν μακριά από την αντίθετη άποψη -τη στιγμή που ο ίδιος, με πετσώματα και με αθρόους διορισμούς, έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον ενημέρωσης όπου νέοι, λιγότερο νέοι και ηλικιωμένοι δέχονται μονομερώς την κυβερνητική άποψη και μόνο.
Τέλος, αν ο πρωθυπουργός αγωνιά για την έλλειψη αμφισβήτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πώς εξηγείται ότι τόσο ο ίδιος όσο και επιφανείς υπουργοί του έχουν μπλοκάρει πάρα πολλούς λογαριασμούς χρηστών; Ότι πολύ πρόσφατα απενεργοποίησε τα σχόλια στο κανάλι του στο YouTube; Δεν θέλουν οι ίδιοι την αμφισβήτηση των στερεοτύπων τους; Μόνο για τους άλλους την επιθυμούν;
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρά το τοξικό κάποτε κλίμα, και παρά το πρόβλημα της πλάνης του αντηχείου, που αναφέραμε, παραμένουν δυστυχώς ο μοναδικός χώρος ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων που βρίσκεται ακόμα έξω από τον ασφυκτικό κυβερνητικό έλεγχο. Αυτό ακριβώς ανησυχεί τον πρωθυπουργό: όχι η δήθεν μονόπλευρη ενημέρωση των νέων, αλλά ότι δεν ακούγεται μόνο η άποψη της δικής του πλευράς.
Γι’ αυτό και παρουσίασε στην ομιλία του τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σαν «κίνδυνο για τη δημοκρατία» ενώ, στην πραγματικότητα, τα θεωρεί απειλή για τη Νέα Δημοκρατία.
Δύτης των νιπτήρων said
Στεγόσαυρος
leonicos said
2
leonicos said
Πονηρός ο βλάχος
Για να μην την ξαναπατήσωόπως προχτές, που δεν υπήρχε σχόλιο,και μέχρι να πατήσω το 1, είχα πάει στο 2, σήμερα πάτησα 2 και βγήκα αληθινός.
Βέβαια, η πραγματική μου επιθυμία ήταν να διαψευσθώ και να βγω πρώτος, αλλά φεῦ, που λέμε και στο πολυτονικό.
Αυτός ο Δὐτης…. από δύτης, γίνεται αναδύτης
leonicos said
Γειά σου Δύτη αναδύτη
Παναγιώτης Κ. said
«Σήμερα όταν χτίζουμε σπίτια προσέχουμε να είναι καλή η στεγάνωση ώστε να μην μπαίνει η υγρασία».
Ο πατέρας μου, οικοδόμος στο επάγγελμα, το ζήτημα των υγρασιών το είχε λύσει με τον εξής απλό τρόπο τον οποίο πρότεινε ανεπιφύλακτα. Το σπίτι ελαφρώς υπερυψωμένο. Ας πούμε 50 εκατοστά. (Μιλάμε για μονοκατοικίες…)
Γιάννης Κουβάτσος said
Τον Ερντογάν πολλοί εμίσησαν, τον ερντογανισμό ουδείς. Όλη αυτή η κλαούνα του Μητσοτάκη μού θυμίζει τη διαχρονική κλάψα περί ιδεολογικής και πνευματική ς ηγεμονίας της αριστεράς στη μεταπολίτευση. Ό,τι δεν μπορούμε να ελέγξουμε και να καθυποτάξουμε, το συκοφαντούμε και επιχειρούμε να το απαξιώσουμε, γνωστή και παμπάλαιη μέθοδος. Για την σκανδαλωδώς ομόφωνη υποστήριξη από τα ΜΜΕ, την πρωτοφανή στα χρονικά των δυτικών δημοκρατιών, δεν είπε κουβέντα ο πρωθυπουργός. Προφανώς τα ΜΜΕ δεν βλάπτουν τη (νέα) δημοκρατία, «έτσι όπως λειτουργούν». Τελικά, όλοι είναι δημοκράτες και φιλελεύθεροι και σοσιαλιστές μέχρι ν’ αποκτήσουν εξουσία.
gpointofview said
Οπως τα λάθη των γιατρών τα σκεπάζει το χώμα έτσι και τα λάθη των ναυπηγών στα στεγανά τα κάνει αόρατα ο βυθός, διδακτική η ιστορία του Τιτανικού
πολιτικά στεγανά δεν υπάρχουν, όλοι για το χρήμα και την δόξα (που το φέρνει) αγωνίζονται για την φανέλλα ουδείς
leonicos said
Το γελοιοδέστερο όλων, το καινούργιο έντυπό του
Κρίνουμε την εξουσία απ’ όπου και αν προέρχεται
Πουλ-πουλ said
Υπάρχει και η λεγόμενη «στεγανολεκάνη» για την ασφαλή προστασία θεμελίων και υπογείων, όταν ο υδροφόρος ορίζοντας είναι ψηλά.
leonicos said
στέγος < πρωτο-ΙΕ *(s)teg- εξ ου και τέγος
το αρχικό 'σ' πρέπει να είναι ανακροστικό, για ν' ακούγεται καλύτερα το τ
leonicos said
Στο Πήλιο, επειδή το ΄δαφος είναι επικλινές και εξαιρετικά υδροφόρο, όπου χώσεις μια σωλήνα, σε λίγο αρχίζει να στάζει νερό, σκαφτηκε περιφεριακά (σε σχήμα Π) ένα σκάμμα βάθους 2 μέτρων πιο κατω από τα θεμέλια. Τρέχει συνέχεια νερό, που θα πότιζε το σπίτι
leonicos said
Μόνο ο Τζι είναι Ήρωας της Φανέλας
leonicos said
Τζι
καλύτερα να γράφεις διηγήματα παρά να υποστηρίζεις ομάδες
Στο πρώτο είσαι σαφώς καλύτερος
στο δεύτερο είσαι πάτος. ακόμα και η Αργυρώ σε κοροϊδεύει
leonicos said
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, ή trackback from your own site.,,
Μπορεί κάποιος να μου εξηγησει τι είναι
RSS 2.0 feed.
trackback
είναι άλλο από τον σχολιασμο που κάνουμε εδώ;
Πέπε said
Καλημέρα.
Το άρθρο και η ανάλυση των διάφορων χρήεσων της λέξης στεγανός δε με βοήθησαν να καταλάβω τι σημαίνει η πρωθυπουργική φράση «στεγανά διαλόγου». Τι εννοεί; Κάποιον χώρο όπου μπορεί να γίνει διάλογος αλλά μόνο με συμμετοχή συγκεκριμένων προσώπων/απόψεων και όχι του καθενός; Και γιατί θα έπρεπε να είναι καλό αυτό;
Georgios Bartzoudis said
(α) «η ιδιότητα του αδιαπέραστου από το νερό»
# Υπάρχει ο όρος «αδιαπέρατο» από το νερό (πέτρωμα, εδαφικό στρώμα κλπ). Υπάρχει και ο όρος «διαπερατότητα». Μήπως το «αδιαπέραστο» είναι αχρείαστος δημοτικισμός;;
(β) «αμέσως …. έθεσε υπό τον άμεσο έλεγχό του τη δημόσια τηλεόραση και το δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων -κατά πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία- … που έχει έκτοτε επιβάλει μια πρωτοφανή μονολιθικότητα στο ελληνικό ραδιοτηλεοπτικό τοπίο».
# Ε! Όχι και πρωτοτυπία! Εσαεί, στο Ελλαδιστάν η κρατική ΕΡΤ (καταχραστικώς λεγόμενη δημόσια) είναι υπό τον έλεγχο του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος. Ξεχνιούνται τα παπατζιλίκια της «μήποτε αριστεράς»;; Όχι μόνο τα κρατικά αλλά και τα ιδιωτικά κανάλια θέλησε να αλώσει. Μέμνησο …του Καλογρίτσα (επίκαιρος γαρ εί).
nikiplos said
6@ δεν ξέρω γιατί αυτή η συζήτηση μου θύμισε τον Κων. Μητσοτάκη, που στα τέλη 80ς μιλούσε για τη «φασιστική τηλεόραση».
Περί της πλάνης του αντηχείου. Είναι πραγματικά ολίγον κωμικό να μιλάει κανείς για κάτι τέτοιο σε μια χώρα που έχει παράδοση σε αυτήν την πλάνη εδώ και 10ετίες. Από τα ξεχωρισμένα μετεμφυλιακά καφενεία, στις εμπρηστικές εφημερίδες των 80ς (μαυριανή, ελεύθερος ρύπος με τα ξώβυζα της Λιάνη), τη δαιμονοποίηση και κατηγοριοποίηση των καναλιών της νεότευκτης ιδιωτικής τηλεόρασης (mega, antenna), το κατούρημα της περιοχής των λεγόμενων καπετανάτων. Οι σπουδαγμένοι συμπολίτες μας, δεν μπορεί θα έχουν βρεθεί κάποτε σε κάποια γενική συνέλευση της σχολής τους, ώστε να δουν τι ορέα συζήτηση διεξάγεται εκεί.
Η πλάνη του αντηχείου θα ήταν το μικρότερο πρόβλημά μας, εάν δεν ζούσαμε τον κυνόδοντα του Λάνθιμου στην πραγματικότητα.
LandS said
Θέλει η πουτάνα να κρυφτεί μα η χαρά δεν την αφήνει.
Δημιουργούν στεγανά, στεγανά έντασης, όχι στεγανά διαλόγου. Στεγανά τα οποία ανατροφοδοτούν τα στερεότυπα τα οποία ήδη έχουν.
Δηλαδή αν ήταν στεγανά διαλόγου δεν θα υπήρχε πρόβλημα; Αλήθεια τώρα!
Τα στεγανά έντασης κακό, τα στεγανά διαλόγου καλό; Να μη περιορίζεται η ένταση και να περιορίζεται ο διάλογος;
Μωρέ χίλια δυο κουσούρια έχουν τα σόσιαλ, στεγανά όμως δεν φτιάχνουν. Αν ο διάλογος που γίνεται σε αυτά δεν είναι πάντα διάλογος και έχουν μεγάλη επιτυχία στο ανέβασμα φωτογραφιών με γατιά και στα χυδαία προσβλητικά σχόλια μεταξύ ανθρώπων τελείως αγνώστων μεταξύ τους, είναι μια τελείως διαφορετική ιστορία.
Το κακό που κάνουν στην Εξουσία μόνο με το που βρίσκουν βημα οι αποκλεισμένοι από αυτήν και όσοι δεν υπηρετούν τις σκοπιμότητες της, εμένα μου αρκεί.
Christos said
«Δημιουργούν στεγανά»; Σύμφωνα με τον κ. Μπαμπινιώτη, ο πρωθυπουργός μας δεν είναι πολύ προσεκτικός ομιλητής της Ελληνικής.
ΓιώργοςΜ said
Καλημέρα!
5 Το χωριό της μητέρας μου, προσφυγικό, χτίστηκε σε ένα πρώην βάλτο. Η υπερυψωμένη κατασκευή των σπιτιών είναι η λύση που ακολουθήθηκε, περισσότερο από 80εκ από το έδαφος, με σανιδένια πατώματα στα υπνοδωμάτια και οπές αερισμού για να φεύγουν οι υγρασίες. Όταν αργότερα κατασκευάσαμε υπόγειο για εξοικονόμηση χώρου, χρειάστηκαν πολλές επεμβάσεις και τελικά δημιουργία της στεγανολεκάνης που αναφέρθηκε, καθώς οι προηγούμενες λύσεις ήταν ανεπαρκείς, με απώλεια ~15-20 εκ ύψους.
16α από το γκούγκλη αδιαπέρατος:~9.000, αδιαπέραστος:~ 131.000
Epaminondas Papayannis said
Μια που (και) λεξιλογούμε, η τσιμούχα ονομάζεται: στεγανωτικό παρέμβυσμα.
Γιάννης Κουβάτσος said
16: Θέλετε να μιλήσουμε για τη στάση των ΜΜΕ επί ΣΥΡΙΖΑ και επί ΝΔ, πρόεδρε;😂 Δεν νομίζω ότι σας συμφέρει. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί. Η ΕΡΤ, οκ, ανέκαθεν είναι φερέφωνο του κυβερνώντος κόμματος (όχι πάντα στον ίδιο βαθμό, όμως), αλλά ο Τύπος, στις διάφορες μορφές του, ποτέ, ποτέ όμως, δεν υποστήριζε ομόφωνα μία και μόνο παράταξη.
LandS said
16
Να φανταστώ ότι προτιμάς το επίπεδο και το είδος ενημέρωσης από τη σημερινή δημόσια τηλεόραση.
Επίσης το να πληρώνει η ιδιοκτησία των καναλιών δικαιώματα χρήσης των συχνοτήτων το θεωρείς προσπάθεια άλωσης. Συνμπούρουμπουρου (η ακριβης έκφραση μου διαφεύγει) που λεν και οι δικε’όροι, Νοιώθεις όμορφα που πληρώνονται από πάνω.
leonicos said
στέγος / τέγος συνώνυμο ἐρεφος
στέγω, ἐρέφω /ἐρέπτω υψηρεφής ψηλοτάβανος, αμφιρεφής δίκλιτη στέγη σημερα όροφος
sarant said
Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!
15 Αυτό ήθελα να το επισημάνω στο άρθρο, αλλά δεν βρήκα πού να το χωρέσω. Εξ ορισμού, θα έλεγα, δεν υπάρχουν «στεγανά διαλόγου» αφού ο διάλογος είναι ανταλλαγή απόψεων.
19 Ε ναι 🙂
leonicos said
15
Πέπε
Μπορείς να μου πεις γιατί ζητάς εξηγήσεις από ανθρώπους που δεν ξέρουν τι λένε;
Δεν εννοώ τους σχολιαστές εδώ, εννοώ τον εξαποδώ και τους συν αυτώ
leonicos said
δαφνηρεφής = στολισμένος με δάφνικο στεφάνι
π.χ. ο ΠΑΟΚ που είναι πάντα νικήτης
leonicos said
ΠΑΟΚ
Πανηττητικός Αθλητικος όμιλος
το Κ τί είναι; Καζούρα;
Γιάννης Ιατρού said
καλημέρα,
5 (20): και γλύτωναν κι από πολλές πλημμύρες….
antonislaw said
«Η αρχική σημασία του επιθ. στεγανός ήταν λοιπόν «στεγασμένος, προστατευμένος από το νερό». Στην πορεία, ο στεγανός απέκτησε και τη σημερινή σημασία, του αδιαπέραστου από το νερό. Πάντως στα αρχαία η λέξη είχε και μεταφορικές σημασίες -σήμαινε, ας πούμε, τον κλειστό και επιφυλακτικό χαρακτήρα, τον λιγόλογο άνθρωπο· υπήρχε και παροιμιώδης φράση «Αρεοπαγίτου στεγανώτερος».»
Καλημέρα σας! Βέβαια και στην αρχαία κατά το Λίντελ-Σκοτ υπήρχε η γενικότερη έννοια αυτού που περιορίζει σαν δίχτυ
» 2. γενικά, αυτός που καλύπτει, που περικλείει, που περιορίζει, λέγεται για το δίχτυ, σε Αισχύλ. II.»
Στη μεσαιωνική μαρτυρείται ως επίθετο σχετικό με τη στεγανοποίηση δοχείων για υγρά
«2) Δοχείο μετρήσεως υγρών ή στερεών: μέτρῳ … στεγανῲ εξ οστράκου ή χαλκού κατεσκευασμένῳ (Metrol. 13519· 13225)»
Το επί της ουσίας θέμα για τα στεγανά των ΜΚΔ (άραγε υπάρχει σχετικό αρκτικόλεξο για τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης) δεν είναι το πρόβλημα του αντηχείου, ή δεν είναι το μεγαλύτερο από τα προβλήματα που έχει, είναι κατά πόσον ένα ιδωτικό μέσο, το οποίο δεν έχει ανοιχτό κώδικα και δεν είναι απολύτως σαφές με ποιον τρόπο προκρίνει κάποια θέματα ή όχι, δεν είναι απολύτως σαφές με ποιον τρόπο αποκλείει κάποιες σελίδες ή κάποιους λογαριασμούς, που είναι ένα εν τέλει κερδοσκοπικό προϊόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί και έως πότε για να υποκαταστήσει τα σε πολύ μεγάλο βαθμό μονοφωνικά ΜΜΕ. Δηλαδή κατά πόσον η δημοκρατία και η απορρέουσα από αυτή πολυφωνία μπορεί να βρει σύμμαχο την εταιρία του κ Ζούκεμπεργκ, για παράδειγμα;
Δηλαδή για να μην παρεξηγηθώ, δόξα τω Θεώ που υπήρχαν και μας ξεστραβώσανε τα ΜΚΔ τις τελευταίες μέρες ειδικά με την αστυνομική αυθαιρεσία στη Νέα Σμύρνη, αλλά νιώθω ότι όλα τα επιτελεία αυτή τη στιγμή των κυβερνώντων θα προσπαθήσουν αυτό να μην επαναληφθεί με κάθε μέσο.
https://www.greek-language.gr/digitalResources/ancient_greek/tools/liddell-scott/search.html?lq=%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%B3%E1%BE%B0%CE%BD%CF%8C%CF%82
https://www.greek-language.gr/greekLang/medieval_greek/kriaras/search.html?lq=%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%B3%CE%B1%CE%BD&loptall=true&dq=
Γιάννης Κουβάτσος said
«νιώθω ότι όλα τα επιτελεία αυτή τη στιγμή των κυβερνώντων θα προσπαθήσουν αυτό να μην επαναληφθεί με κάθε μέσο.»
Στην πολύ πιο δημοκρατική (ισχύει ακόμη αυτό;) Γαλλία μαστόρεψαν τον νόμο για την καθολική ασφάλεια, που θα έπρεπε να λέγεται νόμος για την προστασία της αστυνομικής αυθαιρεσίας. Να τον περιμένουμε και στα μέρη μας;
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
31# Στην Ισπανία από τέλη 2014. Με δεδομένο το παγκόσμιο πάτερν, εδώ αργήσανε.
https://www.news247.gr/kosmos/nomos-fimotro-stin-ispania-apagoreyetai-i-fotografisi-astynomias-nomimes-oi-kratikes-mayres-listes.6313264.html
Ατακαμα said
«από κάποιον που, αμέσως με την ανάληψη της πρωθυπουργίας, έθεσε υπό τον άμεσο έλεγχό του τη δημόσια τηλεόραση και το δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων -κατά πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία»
Δεν έκανε κάτι που δεν έκανε κάθε ελληνική κυβέρνηση πριν από αυτόν. Η ΕΡΤ υπήρξε κατεξοχήν συριζαίικο μέσο την περίοδο 15-19 και μάλιστα πλείστοι όσοι δημοσιογράφοι της πολιτευτηκαν το 19 με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο και με το ΑΠΕ, δυστυχώς όποτε αλλάζει η κυβέρνηση από τα πρώτα που κάνει είναι να αλλάξει τον διευθυντή να χειραγωγεί το περιεχόμενο των ειδήσεων. Έχοντας δουλέψει ως δημοσιογράφος την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ είχαμε πραγματικά μεγάλο πρόβλημα με το ΑΠΕ και τον τρόπο που χειριζόταν τις ειδήσεις προκειμένου να μην πληγεί η κυβέρνηση. Είμαι σίγουρος πως το ίδιο συμβαίνει και τώρα.
Η τσιφλικοκρατια καλά κρατεί στην Ελλάδα. Δυστυχώς βασικός λόγος για τον οποίο διατηρείται είναι η οπαδικη συμπεριφορά του Έλληνα ψηφοφόρου που κοιτάζει να βρίσκει τις παρατυπίες μόνο όταν κυβερνά η αντίπαλη ομάδα-κομμα.
LandS said
31
Τι να περιμένουμε; Έχει ήδη έρθει και μάλιστα προσαρμοσμένο στην Ελληνική πραγματικότητα. Σπουδάζεις σε Δημόσιο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα; Τρως ξύλο.
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
@24. Ἔχει ἕνα τέτοιο ὑψερεφές (δῶμα) στό Δ τῆς Ὀδύσσειας, Λεώνικε, [ὑψηρεφές, κάπου ἀλλοῦ] καί δέν μποροῦσα νά καταλάβω γιατί ὁ Μαρωνίτης δέν ἐπέλεξε τό λουκούμι «ψηλοτάβανο» γιά νά τό ἀποδώσῃ..
gpointofview said
# 28
Μην απογοητεύεσαι που η ΑΕΚ κληρώθηκε με τον ΠΑΟΚ στο κύπελλο, υπάρχει η περσινή χειρονομία καλής θέλησης με τα δελτία υγείας που περιμένει ανταπόδοση…ο ΠΑΟΚ τώρα δεν έχει μυαλό για μπάλλα, εξετάζει σενάρια απαλλαγής από τον Κούλη γιατί αν περιμένει από τα κόμματα, σώθηκε.
ΣΠ said
23
Συνμπούρουμπουρου = συνελόντι ειπείν.
Γιάννης Κουβάτσος said
33: Γιατί επιμένετε όλοι στην ΕΡΤ; Την υποταγή της στην εκάστοτε κυβέρνηση – κακώς,κάκιστα – την έχουμε συνηθίσει -κακώς,κάκιστα. Αυτό όμως που συμβαίνει με τα ιδιωτικά ΜΜΕ, αυτό το ανελέητο λιβάνισμα της κυβέρνησης, συμβαίνει σε κάποια άλλη δυτικού τύπου δημοκρατία;
Pedis said
Η ανάρτηση του Θανάση Καμπαγιάννη:
Οι καταγγελίες για βασανισμό μέσα στη ΓΑΔΑ, με ξύλο και κουκούλες σε πολίτες, είναι επώνυμες και συγκεκριμένες. Δεν απαντιούνται με εξυπνακισμούς από την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που πρέπει να καταλάβει ότι είναι απολύτως εκτεθειμένη.
Πέραν της αναγκαίας διερεύνησης που πρέπει να γίνει, οι καταγγελίες ενισχύονται από ένα αναντίρρητο γεγονός: η Αστυνομία (η κάθε Αστυνομία) συνηθίζει να υπερβαίνει τα νόμιμα όρια στον ξένο και στον ιδεολογικό εχθρό. Το γεγονός ότι στην περίπτωσή μας, οι αστυνομικές αρχές διερευνούσαν αδίκημα σε βάρος αστυνομικού (γνωστό από σχετικές ανακοινώσεις ως “ζήτημα τιμής για την ΕΛΑΣ”) και συνέλαβαν άτομο με δράση στον αντιεξουσιαστικό χώρο (με εμπλοκή, μάλιστα, στη σύλληψη της αντιτρομοκρατικής) ενισχύει τη βασιμότητα των καταγγελλομένων.
Το Υπουργείο ΠΡΟΠΟ και το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ πρέπει να προβούν άμεσα σε ενέργειες που θα καθησυχάσουν τους πολίτες, με αυτονόητες τις εξής δύο:
α. Πρέπει να σταματήσει άμεσα η παράνομη στέρηση επικοινωνίας του προσαχθέντος με τον δικηγόρο του. Το χρονικό διάστημα ανάμεσα στην προσωρινή στέρηση της ελευθερίας του προσαγόμενου πολίτη και στην ανακοίνωση της σύλληψής του λειτουργεί ως μια μαύρη τρύπα δικαιωμάτων. Δεν είναι τυχαίο ότι όλα τα καταγγελλόμενα συμβαίνουν πριν την επικοινωνία με δικηγόρο. Ο ΔΣΑ έχει πλέον επίσημα και ομόφωνα τοποθετηθεί για το ζήτημα. Η ΕΛΑΣ δεν έχει παρά να ανακοινώσει σήμερα ότι θα συμμορφωθεί με τη νομιμότητα όπως την κωδικοποιεί ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας.
β. Η ΕΛΑΣ πρέπει, σε συνεννόηση με την αρμόδια Αρχή, να ανακοινώσει την εγκατάσταση κλειστού κυκλώματος καταγραφής σε όλους τους χώρους της ΓΑΔΑ, το υλικό του οποίου να προβλέπεται ρητά ότι θα είναι προσβάσιμο σε κάθε προσαγόμενο πολίτη που θέλει να στοιχειοθετήσει κάποια καταγγελία.
Αυτά τα δύο είναι άσχετα με το αν υιοθετεί κανείς τα καταγγελλόμενα ή όχι, θα συνιστούσαν ωστόσο ένα σήμα από την κυβέρνηση ότι παίρνει στα σοβαρά την αντιμετώπιση της αστυνομικής αυθαιρεσίας.
Δυστυχώς, δεν το κάνει.
https://thepressproject.gr/kabagiannis-dyo-aftonoites-energeies-ypourgeiou-kai-el-as-gia-tis-katangelies-gia-vasanismo-sti-gada/
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
Παρ’όλο που αποφεύγω τις πολιτικές συζητήσεις, θα ήθελα να πώ ότι αυτήν την παράγραφο:
«»»»στα σόσιαλ μίντια (όπως όμως και στην πραγματική ζωή [..]) προτιμάμε να συναναστρεφόμαστε ανθρώπους με [..] την ίδια στάση ζωής. Αυτό ενέχει τον κίνδυνο να πέσουμε θύματα της «πλάνης του αντηχείου» [..] και να θεωρήσουμε ότι οι απόψεις που ακούμε από τους ομόφρονές μας είναι αντιπροσωπευτικές του γενικότερου κλίματος, ενώ απλώς αλληλοεπιβεβαιωνόμαστε.»»»»»»
δεν την κατάλαβα. Γίνονται, άραγε, τέτοια πράγματα στην ζωή;
ΣΠ said
Η πλάνη του αντηχείου είναι γενικότερο πρόβλημα, όχι μόνο – ούτε κυρίως – των ΜΚΔ. Όλοι παρακολουθούμε συγκεκριμένα τηλεοπτικά κανάλια, διαβάζουμε συγκεκριμένες εφημερίδες, κοιτάμε συγκεκριμένους ιστότοπους, έχουμε τις προτιμήσεις μας. Ο όρος fake news έφτασε να χρησιμοποιείται για θέματα που απλώς δεν μας αρέσουν ή δεν συμφωνούν με τις απόψεις μας.
Γιάννης Ιατρού said
Η δημοσιογραφία, ειδικά η ερευνητική, πάντα ήταν μόνο βιοποριστικό επάγγελμα, σχεδόν ποτέ λειτούργημα. Κι άλλο έχω τις απόψεις μου/πεποιθήσεις μου/κομματικές προτιμήσεις κι άλλο διαστρεβλώνω, αποκρύπτω, εφευρίσκω ειδήσεις και τις πλασάρω.
Στα σημερινά ΜΜΑ επικρατεί η ζούγκλα, κι όχι μόνο στα ειδησεογραφικά. Και στα «αθλητικού περιεχομένου» σφαγή γίνεται. Και τα περισσότερα ειδησεογραφικά έχουν και ραδιόφωνο και ιστοσελίδες και παραγωγή/επεξεργασία εικόνας και φιλμ.

Διάβαζα πολύ πρόσφατα για την τρομοκρατία και τις απολύσεις σε κανάλια/πλατφόρμες όπως το netfix (ενδεικτικά μόνο, αποκλειστικά) που μεταδίδουν (και) αγώνες (ποδοσφαίρου. μπάσκετ κλπ.). Αλλοίμονο στον σπήκερ που θα σχολιάσει την φάση… Πάνε οι παλιές εποχές, που γινόταν ανάλυση. Σήμερα μούγκα στη στρούγκα.
Γιάννης Ιατρού said
Είμαι περίεργος να δω, αν ποτέ ανακοινωθούν 666 κρούσματα στην Αττική…. 😉
Γιάννης Κουβάτσος said
Κόντρα στην «πλάνη του αντηχείου» ο διάσημος φιλελεύθερος δεκάλογος του Ράσελ:
“Οι Δέκα Εντολές που θα ήθελα να γνωστοποιήσω, ως δάσκαλος, θα μπορούσαν να περιγραφούν ως εξής:
1. Μην αισθάνεσαι απολύτως σίγουρος για τίποτα.
2. Μην νομίζεις ότι αξίζει να προχωρήσεις στην απόκρυψη αποδεικτικών στοιχείων, γιατί τα στοιχεία σίγουρα θα έρθουν στο φως.
3. Ποτέ μην προσπαθείς να αποθαρρύνεις τη σκέψη, γιατί είναι σίγουρο ότι θα επιτύχεις.
4. Όταν σου εναντιωθούν, ακόμα και αν είναι ο σύζυγος ή τα παιδιά σου, προσπάθησε να το ξεπεράσεις με επιχειρήματα και όχι ασκώντας εξουσία, γιατί μια νίκη που βασίστηκε στην εξουσία δεν είναι πραγματική, είναι απατηλή.
5. Μην έχεις κανένα σεβασμό για την εξουσία των άλλων, γιατί πάντα θα υπάρχουν αντίθετες, προς αυτήν, εξουσίες που μπορεί να βρεθούν.
6. Μην χρησιμοποιείς εξουσία για να καταπιέζεις απόψεις που νομίζεις ότι είναι επιβλαβείς, γιατί αν το κάνεις, οι απόψεις θα καταπιέσουν εσένα.
7. Μην φοβάσαι να έχεις εκκεντρικές απόψεις, γιατί κάθε άποψη που είναι τώρα αποδεκτή ήταν κάποτε εκκεντρική.
8. Βρες περισσότερη ευχαρίστηση στην ευφυή διαφωνία απ’ ότι στην παθητική συμφωνία, γιατί αν εκτιμάς την ευφυΐα, όπως θα έπρεπε, η πρώτη συνεπάγεται βαθύτερη συμφωνία από την δεύτερη.
9. Να είσαι σχολαστικά φιλαλήθης ακόμα και αν η αλήθεια είναι άβολη, γιατί είναι πιο άβολο όταν προσπαθείς να την κρύψεις.
10. Μην αισθάνεσαι ζήλια για την ευτυχία αυτών που ζουν σε παραδείσους ανόητων, γιατί μόνο ένας ανόητος θα νόμιζε ότι αυτό είναι ευτυχία”.
Dong-ho Spiros Merimanis said
16 Georgios Bartzoudis
ο όρος είναι «μη διαπερατό πέτρωμα» και κατασκευάστηκε την εποχή της καθαρεύουσας
δεν υπάρχει λέξη «αδιαπέρατος» γιατί εκείνη την εποχή δεν γίνονταν λέξεις με το στερητικό «α-«, όταν η έννοιάτους ήταν «δε μπορεί να»
υπάρχει λοιπόν κατοικίσιμος αλλά όχι ακατοικίσιμος, προβλέψιμος αλλά όχι απροβλέψιμος, … εννοείται ότι τώρα πολλοί και πολλές κατασκευάζουν λέξεις όπως ακαταστρέψιμος, ακατευνάσιμος, αναφομοιώσιμος
στο Λκν η μόνη λέξη που καταγράφεται είναι:
αδιαπέραστος -η -ο [aδiapérastos] Ε5 : 1.για υλικό το οποίο δεν επιτρέπει τη διείσδυση, το οποίο τίποτα δεν μπορεί να το διαπεράσει: ~ από νερό / από τις ηλιακές ακτίνες / από το φως. Δημιουργήθηκε ένα αδιαπέραστο στρώμα. Θώρακας ~ από τις σφαίρες, αλεξίσφαιρος. Ύφασμα αδιαπέραστο από το νερό, αδιάβροχο. Στέγη αδιαπέραστη από τη βροχή, στεγανή. || Tο ποτάμι είναι αδιαπέραστο, αδιάβατο. 2. με υπερβολή, για να δηλώσει την πολύ μεγάλη πυκνότητα: Aδιαπέραστο δάσος. Aδιαπέραστη ομίχλη / καταχνιά. || (μτφ.): Aδιαπέραστο μυστήριο, ανεξιχνίαστο. αδιαπέραστα ΕΠIΡΡ.
[λόγ. α- 1 διαπερασ- (διαπερνώ) -τος μτφρδ. γαλλ. impénétrable]
Alexis said
#30: Δηλαδή κατά πόσον η δημοκρατία και η απορρέουσα από αυτή πολυφωνία μπορεί να βρει σύμμαχο την εταιρία του κ Ζούκεμπεργκ, για παράδειγμα;
Η εταιρία του κ. Ζούκερμπεργκ, όπως και όλες οι παρόμοιες, το μόνο που κάνουν είναι να δίνουν φωνή σε άτομα που υπό άλλες συνθήκες η γνώμη τους το πολύ να έφτανε μέχρι το καφενείο της γειτονιάς.
Και επειδή από μόνο του αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη δημοκρατία και την πολυφωνία, οφείλει να παίζει με καθαρούς όρους και όχι με «χτυπήματα κάτω από τη μέση».
Φαντάσου μία εταιρεία που κάνει τη διανομή εφημερίδων πανελλαδικά να πει «εγώ την τάδε εφημερίδα σταματάω από σήμερα να την διανέμω μέσα από το δίκτυό μου γιατί παραβιάζει τους όρους της κοινότητας»
Τρελό; Κι όμως αυτό ακριβώς κάνουν κάποιες φορές τα ΜΚΔ με τους αποκλεισμούς και τις φιμώσεις λογαριασμών χρηστών.
Το ξέρω, είναι δύσκολο να υπάρξουν δίκαιοι και αντικειμενικοί κανόνεςστα ΜΚΔ, οι εφημερίδες είναι 20 και οι λογαριασμοί χρηστών εκατομμύρια. Αλλά ποιοτικά είναι το ίδιο πράγμα, τα μεγέθη μόνο αλλάζουν.
ΣΠ said
43
Χθες https://www.news247.gr/koinonia/koronoios-521-ta-nea-kroysmata-stin-attiki.9172930.html
Pedis said
Είναι δυνατόν να βάλεις ντισλάικ σε αυτήν τη μορφή;!
—
—
Γιάννης Ιατρού said
46: κερνάς;
Ατακαμα said
@ Γιάννης Κουβατσος.
Ναι αμέ στις ΗΠΑ με τους Ομπάμα/Μπάιντεν και τη λιμπεραλ ιδεολογία εν γένει.
Από την άλλη όμως το πες και μόνος σου. Ιδιωτικά μέσα. Είναι ελεύθεροι να τα πάρουν από όπου θέλουν και εσύ ελεύθερος να μην τους βλέπεις.
Επιλεξε αν θες να μην πληρώνεις τον Κούλογλου ή την Ακριβοπούλου στη Συριζερτ και στην όποια ΕΡΤ…
Γιάννης Ιατρού said
47: Ναι, δεν το είχα δει!

Μας πήρε ο διάολος που λένε, και το γνωστό δίλλημα «βούτυρο ή όπλα» μετατράπηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ και τον ΠΘ σε «δημόσια υγεία ή πικ-απ για την ΕΛΑΣ».
48: Ρε Πέδη, χτες το ξανάβαλες 🙂
Pedis said
# 51 τέλος – Ναι, αλλά με άλλη ευκαιρία.
Alexis said
#49: Α, σ’ ευχαριστώ πολύ Γιάννη για τις ευχές, να είσαι καλά και ό,τι επιθυμείς!
Τι να κεράσω έτσι που έχουμε γίνει, ΚΑΛΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ θα πω σε όλους μας… 🙂
Γιάννης Ιατρού said
53: Αμήν 😟😉 Καλά να περάσεις σήμερα!
Alexis said
#51: Ο πλήρης υπότιτλος θα ήταν «τους φτύνουν και κοιτούν αν βρέχει» 😆
gpointofview said
# 53
Χρόνια σου πολλά (δεν ήξρα αν είισαι του -ιος ή του -ανδρος )
επ ‘ευκαιρία, στα 3 της χρόνια βερυκοκιά στο βαρέλι έκανε άνθη10ευύκοκα 1, ατα 4 της ανθη 5 βρυύκοκο κανένα και φέτος στα 5 της ανθος…μηδέν. Λείπει κάποιο στοιχείο ή να εγκαταλείψω την προσπάθεια ;
Στεφανία said
Εκτός απο την παροιμιώδη φράση «Αρεοπαγίτου στεγανώτερος». που αναφέρει ο κ. Σαραντάκος, υπήρχε και η φράση «Μηλιακὸν πλοῖον» για τα πλοία που δεν ήσαν καθόλου στεγανά. Είναι εφεύρεση του Αριστοτέλη και την διασώζουν ο Πατριάρχης Φώτιος στο Λεξικό του και ο παροιμιογράφος Διογενειανός:
Επίσης υπήρχε η φράση «ού στεγανόν» για τους ακολάστους κιναίδους που δεν είχαν στεγανή (στεγνή) καμμία οπή του σώματός τους. Τη φράση διασώζει ο Πλάτων στον «Γοργία» όπου ο Σωκράτης λέει στον όμορφο νεαρό μαθητή του τον Καλλικλή σε ελληνικά που όλοι καταλαβαίνουμε:
«τὸ ἀκόλαστον αὐτοῦ καὶ οὐ στεγανόν, ὡς τετρημένος εἴη πίθος»
Επειδής απουσιάζει η Αργυρώ, σάς ενημερώνω ότι προ ολίγου η Alexa ανεκοίνωσε Νέο Ρεκόρ 12ετίας για το Ιστολόγιο: 777 (χθές στο 781). Το προηγούμενο Ρεκόρ 12ετίας ήταν 779 και είχε επιτευχθεί την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021 επί Αράουτ
ΣΠ said
53
Χρόνια πολλά, Αλέξη.
Γιορτάζει και ο Τσίπρας;
ΣΠ said
50
Fox News, CRTV, Newsmax, OAN.
Costas Papathanasiou said
ΚΑΛΗΜΕΡΑ!
“(Και να πω εδώ ότι ο αξέχαστος ο πατέρας μου, ως χημικός μηχανικός, με στεγανώσεις και με μονώσεις καταπιανόταν κυρίως. Μην κοιτάτε που εγώ πήρα στραβό δρόμο)”
Εύκολα όμως μπορεί να αποδείξει κανείς ότι και ο πατέρας μισούσε τη Γλώσσα όσο κι ο γιός,. οπότε αυτός ο «στραβός δρόμος» κάθε άλλο παρά διαρροή, ή αστοχία στεγάνωσης, είναι: Το μήλο της Γνώσης εξακολουθεί να μην τρέχει έξω από τα στεγανά της Μηλιάς.
Εσχάτως βεβαίως, ο κακός μας ο καιρός, φαίνεται πως ειδικεύεται πλέον και στην αεροστεγή συσκευασία ανθρώπων, αφού όλο και περισσότεροι είναι σαν να επαναλαμβάνουν καί αυτοί (:πάνω από 20 φορές) το «Ι can’t breathe» του Γεωργίου Φλόυδ.
Γιάννης Ιατρού said
έχει προχωρήσει πολύ η ασθένεια… 🙄👆👆
Γιάννης Κουβάτσος said
50: Ναι, δεν αμφιβάλλω ότι ο ολοκληρωτισμός στις μέρες μας δεν έχει καμία σχέση με τη γραφική μες στην κτηνωδία της τρομοκρατία του Στάλιν και του Χίτλερ. Είναι «βελούδινος», σου δίνει το δικαίωμα της επιλογής. Είναι δικαίωμα, ρε φίλε, των επιχειρηματιών του τύπου να μετατρέπουν το δικαίωμα του πολίτη στην πολυφωνική ενημέρωση σε καρικατούρα, τι θες τώρα; Αν θες να δεις αν είναι μέρα ή νύχτα, γιατί κι αυτό δεν είναι σίγουρο στις μιντιακές ημέρες μας, κοίτα απ’ το παράθυρο. «Επιλογές», όπως και λεφτά, υπάρχουν. Δεν είναι Μαδουρία εδώ, it’s a free coundry. Όλα καλά.
Γιάννης Κουβάτσος said
Χρόνια πολλά και καλά, φίλτατε συμβάζελε Αλέξη!☺
Γιάννης Κουβάτσος said
62:country,βέβαια. Μετράνε και τα μεζεδακια εις την αγγλικήν.☺
Alexis said
#56, 58, 63: Σας ευχαριστώ πολύ.
Το πρόβλημα με τις βερικοκιές φίλε Τζι, με την μικρή έως μηδενική ανθοφορία, πρέπει να οφείλεται στο μη επαρκές (πλέον) χειμερινό ψύχος, που είναι απαραίτητο για τη διαφοροποίηση των οφθαλμών και την κανονική ανθοφορία του δέντρου.
Άρα στην πράξη «δεν παλεύεται» (μόνο με αλλαγή ποικιλίας ίσως)
Δες και εδώ ένα σχετικό άρθρο.
Είναι απίθανο να λείπει κάποιο στοιχείο από το χώμα.
spiridione said
Αυτό ενέχει τον κίνδυνο να πέσουμε θύματα της «πλάνης του αντηχείου», όπως μ’ αρέσει να το λέω,
Echo chamber
https://en.wikipedia.org/wiki/Echo_chamber_(media)
Υπάρχει βέβαια και αντίλογος
https://www.kathimerini.gr/society/561231916/nomisma-me-dyo-opseis/
Five myths about misinformation
Assertions about “filter bubbles” are often overstated.
https://www.washingtonpost.com/outlook/five-myths/five-myths-about-misinformation/2020/11/06/b28f2e94-1ec2-11eb-90dd-abd0f7086a91_story.html
https://www.bbc.com/news/entertainment-arts-47447633
Ατακαμα said
@ Γιάννης Κουβατσος
Η λειτουργία ενός μαζικής εμβέλειας ΜΜΕ απαιτεί μεγάλους οικονομικούς πόρους τους οποίους μόνο ένας πλούσιος μπορεί να καλύψει. Προφανώς ο πλούσιος αυτός δε θα τρέξει το ΜΜΕ από μεράκι για την ενημέρωση αλλά θα το χρησιμοποιήσει για πολιτική επιρροή.
Εναπόκειται σε μας επομένως, τους δέκτες, να φιλτράρουμε το κάθε μήνυμα που λαμβάνουμε από τα συστημικά, και όχι μόνο, ΜΜΕ. Αυτό είναι άλλωστε το στοιχείο της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Εκτός και αν θέλουμε να μαστε αραχτοί και να μας δίνουν ενημέρωση και περιεχόμενο κατευθείαν στο στόμα σαν μασημένη τροφή. Αν υποτιμούμε τόσο την κριτική μας ικανότητα υπάρχει λύση: Πράβντα. Μια φωνή μια άποψη και τελειώσαμε. Μην κουραζόμαστε κιόλας να σκεφτόμαστε μόνοι μας.
ΚΩΣΤΑΣ said
Αλέξη, εκλεκτέ σχολιαστά, 😉 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και τις ολόθερμες ευχές μου για υγεία και όλα τα καλά!
Για σχόλια επί των στεγανών το σκέφτομαι, ίσως αργότερα… 🙂
Mary Frangaki said
θελησα να το ανεβασω στο f.b αλλα δεν ειναι επιτρεπτον διοτι καποιοι αναγνωστες το «κατεδωσαν» ως προσβλητικο
Γιάννης Ιατρού said
67: …Αν υποτιμούμε τόσο την κριτική μας ικανότητα υπάρχει λύση: Πράβντα….
Δηλαδή τα ντόπια τα ΜΜΑ, τουλάχιστον το 95% απ΄ αυτά, σε τι διαφέρουν απ΄ αυτό που λες;
Τα στεγανά και η δημοκρατία « Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία – Kon/Spira[l] said
[…] Το άρθρο που θα διαβάσετε σήμερα δημοσιεύτηκε πριν από μερικές μέρες στο ηλεπεριοδικό 2020mag. Όπως έχω ήδη γράψει, στο ηλεπεριοδικό αυτό δημοσιεύω άρθρα με Λέξεις της επικαιρότητας -σαν εκείνα που δημοσίευα κάθε μήνα στα Ενθέματα της Αυγής. Εδώ μπορείτε να βρείτε όλα μου αυτά τα άρθρα (προς το παρόν δεν είναι πολλά). Η εικονογράφηση είναι… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2021/03/17/stegana-2/ […]
Γιάννης Ιατρού said
69: ανεβαίνει όμως το σχετικό τουί του Νίκου, που περιέχει το άρθρο… 😀😉
gpointofview said
# 65
και δεν χωράει στο ψυγείο, αγαπητέ Αλέξη…
Στον κήπο κάτω πάντως μια κορομηλιά είναι ανθισμένη τώρα αλλά είναι πιο σκληραγωγημένη από το κουκούτσι εκλεκτής ράτσας που φύτεψα
Ευχαριστώ ένιγουέι, που λέμε στην Φωκίδα
odinmac said
«Στεγανά» ονομάζονται και οι οπές που έχουν τα μικρά πλοιάρια, ιστιοπλοΐκά κτλπ, οι οποίες οπές στραγγίζουν τα νερά της βροχής ή και της θάλασσας από τό κατάστρωμα.
Υπ’ αυτήν την έννοια το «στεγανά διαλόγου» του Πρωθυπουργού θα μπορούσε να σημαίνει «ροές διαλόγου» (να μην εγκλωβίζεται ο διάλογος)
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα!
32 Ναι, προηγήθηκε η Ισπανία
33 Πέρα από το ότι η ΕΡΤ επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολύ λιγότερο φιλοκυβερνητική από σήμερα, η διατύπωσή μου κυριολεκτεί: τον Ιούλιο του 2019 ΕΡΤ και ΑΠΕ υπήχθησαν απευθειας στον ΠΘ.
40 Δεν συμβαίνει και στην «πραγματική» ζωή; Σε πολλούς συμβαίνει.
41 Να, το λέει και ο ΣΠ
44 Μπράβο
57 777 χρόνια φαγουρα
58 Χρόνια πολλά Αλέξη(δες)!
66 Ωραία λινκ
69 Ναι, εδώ και καιρό είμαστε αποκλεισμένοι απο το ΦΒ. Εγώ δίνω το λινκ του Τουίτερ
72 Όπως σας δείχνει ο καλόψυχος Ιατρού.
sarant said
74 Χμ… ναι. Δεν το ήξερα αυτό.
antonislaw said
46
Καταρχάς χρόνια πολλά Αλέξη και να χαίρεσαι το όνομά σου!
Επομένως αξιοποιούμε τα ΜΚΔ στο μέτρο και στο βαθμό-που λέγαμε και παλιά στις πολιτικές μας αναλύσεις- που μας το επιτρέπουν, απλά νομίζω ότι δεν μπορούμε να εναποθέσουμε και πολλές πολλές ελπίδες σε αυτά. Πιστεύω ότι τα επιτελεία ήδη θα προσπαθήσουν να περιορίσουν την επιρροή και τη δυνατότητά τους να φτάνουν στην κατά το δυνατόν αδιαμεσολάβητη είδηση με κάποιο νομικοφανή τρόπο. (φαντάζομαι τον Γεραπετρίτη να έχει ανασκουμπώσει τα μανίκια του και να ψάχνει τα κιτάπια του. Πού΄σουν νιότη πού ‘δειχνες πως θα γινόσουν άλλος, τον θυμάμαι ως ένα φέρελπι λέκτορα στη Νομική της Αθήνας εκεί στα τέλη του ’90 που το τελευταίο που θα έλεγες πως θα τον ενδιέφερε θα ήταν να γίνει ό,τι τελικώς έγινε τώρα, θεράπων της εξουσίας…)
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
Από γιορτές, δεν τα πάω καλά, αλλά για να το λέτε.. Χρόνια σου πολλά, Αλέξη!
dimosioshoros said
Τελικά να δεχτούμε πως τα «στεγανά διαλόγου» είναι κάθε πλαίσιο «προστασίας του διαλόγου»;
Avonidas said
Καλησπέρα.
Η πρέπουσα απάντηση σε όλα τούτα είναι μάλλον «άει στο διάλογο», μ’ αυτό το ον που μας έλαχε για πρωθυπουργός. Δεν ξέρει κανείς αν πρέπει να γελάσει ή να κλάψει με το θράσος τέτοιων δηλώσεων.
Παναγιώτης Κ. said
Φαντάστηκα τον εαυτό μου εκπαιδευτικό εν ενεργεία που διδάσκει Στατιστική σε μια αρκούντως πολιτικοποιημένη τάξη.
Για εκείνους που δεν είναι εκπαιδευτικοί πρέπει να πω ότι δύο είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της σύγχρονης διδασκαλίας όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας. Το πρώτο είναι ότι κυρίαρχος στην τάξη (πρέπει να) είναι ο μαθητής (όχι ο διδάσκων) και το δεύτερο, η γνώση θα αποκτηθεί από τον μαθητή μέσω κατάλληλων δ ρ α σ τ η ρ ι ο τ ή τ ω ν με τις οποίες θα ασχοληθεί ο μαθητής. Ο διδάσκων έχει επικουρικό χαρακτήρα. Η λεγόμενη δασκαλοκεντρική διδασκαλία δεν έχει θέση στο σύγχρονο σχολείο.
Με πληροφόρησε εν ενεργεία συνάδελφος, και για κάτι ακόμη: Στις οδηγίες δεν υπάρχουν έννοιες που δεν είναι μετρήσιμες. Π.χ δεν λένε «να κατανοήσει ο μαθητής» κάτι που λεγόταν κατά κόρον παλαιότερα.
Κατά πόσον όλα αυτά εφαρμόζονται, δεν μπορώ να το βεβαιώσω με σιγουριά!
Η δραστηριότητα λοιπόν που θα πρότεινα θα ήταν κάπως έτσι:
Σε μια στήλη θα υπήρχαν οι εξής λέξεις ή φράσεις:
Siemens, Novartis, Oλοκληρωτισμός, Τρομοκρατία, Χρηματιστήριο, Ιμπεριαλισμός, Αμοιβές βουλευτών…και στην άλλη στήλη θα ήταν τα εν ενεργεία πολιτικά κόμματα της χώρας.
Το ζητούμενο λοιπόν θα ήταν: Να αντιστοιχίσετε στην κάθε λέξη της αριστερής στήλης το κόμμα που θα την επέλεγε προς συζήτηση.
Τα αποτελέσματα θα ομαδοποιούνταν και τα συμπεράσματα θα επέτρεπαν να εξηγηθεί ο καινοφανής όρος «στεγανά διαλόγου»… 🙂
Και επειδή εδώ εκφραζόμαστε ελευθέρως πρέπει να αναφέρω πως μου ήρθε στου νου αυτή η δραστηριότητα.
Πριν κάμποσα χρόνια, το παράρτημα Χίου της Μαθηματικής Εταιρείας ( αν θυμάμαι καλά) είχε κάνει μια έρευνα από την οποία προέκυψε ότι τα θέματα που έμπαιναν στις προαγωγικές εξετάσεις τον Ιούνιο δεν ήταν ήταν από όλη την διδαχθείσα ύλη όπως λογικά θα έπρεπε.
Όλοι γνωρίζουμε ότι στις εξετάσεις οι φροντιστές πιάνουν τα θέματα επειδή αυτά σχεδόν είναι τα ίδια!
Οι συνάδελφοι όμως μέσω αυτής της έρευνας δεν επεδίωκαν να… απαντήσουν σε κάποιο…μεγάλο ερώτημα! «Αποδεικτικά» στοιχεία ήθελαν για κάτι που εμπειρικά γνωρίζουμε ότι συμβαίνει.
Κατ΄ αναλογία προς τα «στεγανά διαλόγου», εδώ θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για «στεγανά θεματολογίας» ή «στεγανά θεματοδοσίας».
Παναγιώτης Κ. said
Υπάρχει άνθρωπος που θα παραδεχτεί ότι επηρεάζεται από τα ΜΜΕ ή…ΜΜΑ ;
Νομίζω κανένας.
Βεβαίως τα ΜΜΕ διαμορφώνουν τις συνειδήσεις και γενικώς χειραγωγούν χωρίς να το καταλαβαίνουν αυτοί που στήνονται απέναντι στην οθόνη της τηλεόρασης. Κτγμ , αυτό που κάνουν τα ΜΜΕ είναι να ενισχύουν ή να αποδυναμώνουν τις απόψεις που ήδη έχουν οι άνθρωποι για κάτι.
Είχα πρωτοδιαβάσει στο βιβλίο του Μεϋνώ «Πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα» τον όρο «μετακινούμενοι ψηφοφόροι». Είναι αυτοί που συμβάλλουν καθοριστικά στη νίκη του ενός ή του άλλου κόμματος.
Αυτοί μάλλον επηρεάζονται από διαφόρους παράγοντες. Σίγουρα αυτούς στοχεύει η πολιτική του κάθε μέσου.
Το παράδειγμα του ΚΚΕ είναι πολύ χαρακτηριστικό για μένα.
Διαθέτει εφημερίδα, ραδιοφωνικό σταθμό, περιοδικά, παρουσία στον μαζικό χώρο και παλαιότερα είχε και τηλεοπτικό σταθμό που όμως, δεν στάθηκε ικανό να τον διατηρήσει. Παρόλα αυτά λοιπόν δεν ανακάμπτει εκλογικά. Το γιατί το αφήνω ως ανοιχτό ερώτημα.
Κτγμ. οι πολιτικοί ασκούν ένα επάγγελμα και για να δικαιολογήσουν τις ανεπάρκειές τους σε αυτό που κάνουν, προσπαθούν να βρουν αποδιοπομπαίους τράγους.
Εξ άλλου βοούν τα ιστορικά παραδείγματα όπου η υποστήριξη των μέσων δεν έσωσε τα κόμματα που υποστήριζαν.
sarant said
82 Δεν διαθέτει (πλέον) ραδιοφωνικό σταθμό το ΚΚΕ
aerosol said
#67
Αυτό είναι μόνο στη θεωρία. Στην πράξη, ο πλούσιος πριμοδοτείται (ως αμοιβή για τις «υπηρεσίες» που προσφέρει στην εξουσία) με μιλημένες αναθέσεις κρατικής μπίζνας, ενίοτε ημιπαράνομες ή σκανδαλώδεις, ή ακόμα και άμεσα, μέσω παράλογου δανεισμού από τις τράπεζες (που εξυπηρετούνται από τις ίδιες υπηρεσίες), την χασούρα των οποίων θα πληρώσω εγώ. Και δεν θελω -εσύ αν επιθυμείς… ευχαρίστως. Το πώς και για πόσο έμεινε νεκροζώντανο το Μέγκα όταν «έπρεπε», ή το πώς τσίμπησε κάτι εκατομμύρια έξτρα δάνειο ο ΔΟΛ την εποχή που μας έμπαινε βαθιά το πρώτο μνημόνιο, και μας εξηγούσε πως μαζί τα φάγαμε, είναι μικρά παραδείγματα. Κι όταν έχεις τέτοιες πλάτες, έχεις τα εργαλεία και το ρευστό για να προσφέρεις προϊόν που έστω μια μερίδα κόσμο θα επηρεάσει.
Κανείς πλούσιος δεν τα βάζει από την τσέπη του. Αυτό είναι μια απάτη, ανάλογη στην απάτη με το πώς στον κομμουνισμό «ήταν όλοι ίσοι». Αν τα έβαζε δεν θα ήταν πλούσιος ή θα έπαυε να είναι συντομότατα. Συγκεκριμένοι μηχανισμοί φροντίζουν να ελέγχεται η αγορά με κάθε τρόπο όσο χρειαστεί, είτε βλέπεις είτε δεν βλέπεις ένα κανάλι, είτε αγοράζεις είτε όχι ένα έντυπο, είτε κάνεις κλικ σε ιστοσελίδα είτε όχι. Στην Ελλάδα σπάνια είναι κερδοφόρα τα Μέσα. Κι αν κάποιος δεν παίξει το παιχνίδι, υπάρχουν πολλά δάνεια που μπορεί να μην πάρει, άδειες για τις οποίες δεν θα πληροί τις προϋποθέσεις, θα «χάνονται» τα έντυπά του από τον διανομέα (ή ξεκάθαρα θα του πει δεν σου μοιράζω τίποτα) και άπειρα άλλα ευχάριστα τερτίπια, που δεν συνάδουν με την νεοφιλελεύθερη μυθολογία περί σύμπαντος κόσμου και ελεύθερης, αυτορρυθμιζόμενης αγοράς.
Μαρία said
Μαρία said
83
Μόνο διαδικτυακό https://www.e-tetradio.gr/Article/16490/902-to-pio-polysyzhthmeno-telos-epohhs-twn-teleytaiwn-etwn
https://www.radiofono-live.gr/?station=902-live-radio
mazianos said
«Τα ΣτΕγανά του ΣτΕ» μου γράφει στην προσωπική μας αλληλογραφία παλαιός φίλος και συμφοιτητής (δικαστικός λειτουργός πια).
Ενίοτε και η 3η εξουσία αυτοσαρκάζεται.
ΚΩΣΤΑΣ said
Κρούσματα σήμερα: σύνολο 3.465, Αθήνα 1.701, Θεσσαλονίκη 394, Πάτρα 130, Λάρισα 114.
Υπάρχει κάποια ευθύνη γι΄αυτή την αλματώδη αύξηση; και ποιοι ευθύνονται; Μήπως η ρήση «Δημιουργούν στεγανά, στεγανά έντασης, όχι στεγανά διαλόγου» κρύβει κάποια αλήθεια;
Κουφοντίνας, αστυνομική βία, κατάληψη πρυτανείας ΑΠΘ Θεσσαλονίκη –> κινητοποιήσεις για όλα αυτά, ενδέχεται να έχουν κάποια ευθύνη;
leonicos said
Τζι
αντί να γίνει το ματς ΠΑΟΚ – ΑΕΚ με ολα τα πιθανώς δυσάρεστα επακόλουθα,
να προτείνουμε να μονομαχήσουμε οι δυό μας.
Και όποιος νικήσει, να θεωρείται νίκη της ομάδας.
Το μόνο δυσάρεστο αυτού του ενδεχόμενου, είναι να ότι το ιστολόγιο θα χάσει ακόμα έναν σχολιαστή
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
88
Kώστα, αν υπάρχει σύνδεση αυτών που λες στο τέλος, τα πράματα είναι πολύ απλά. Εξαλείφουμε το φερόμενο ως αίτιο για να εξαφανιστεί το φερόμενο ως αιτιατό. Και έχουμε και το παράπλευρο όφελος ότι γινόμαστε κράτος δικαίου.
Γιάννης Κουβάτσος said
88: Απλώς βαρέθηκε ο κόσμος, Κώστα, και την έχει γραμμένη και την καραντίνα και τους καραντινοκράτορες εκεί που δεν πιάνει μελάνι και κυκλοφορεί και συγχρωτίζεται κανονικά. Τζάμπα είναι κλειστά τα μαγαζιά,άδικα των αδίκων καταστρέφεται η οικονομία και πληθαίνει η δυστυχία.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
90
Βέβαια μετά θα πρέπει να ζήσουμε χωρίς Κούλη, Χρυσοωίδη και Καμερέως. Θα είναι φρικτά δύσκολο αλλά νομίζω πως θα τα καταφέρουμε, ο άνθρωπος αντέχει πολλά.
ΜΙΚ_ΙΟΣ said
Αλέξιε (Άνθρωπε του θεού 🙂 ), ολόψυχα ΧΡΟΝΙΑ σου ΠΟΛΛΑ, με ΥΓΕΙΑ!
[2-3 Αλέξηδες που ξέρω είναι Αλέξανδροι, οπότε…]
>>Ότι πολύ πρόσφατα απενεργοποίησε τα σχόλια στο κανάλι του στο YouTube; Δεν θέλουν οι ίδιοι την αμφισβήτηση των στερεοτύπων τους; Μόνο για τους άλλους την επιθυμούν;
Αν λάβουμε υπόψη και τα σχόλια 51-55 προφανώς επιδιώκουν …αδιαβροχοποίηση των ιδίων.
15, 18, 25, 79.
«στεγανά διαλόγου». Έλα ντε!
– Ή ήθελε να περιλάβει στον λόγο του οπωσδήποτε τη λ. ‘διάλογο’ που την έχει …περί πολλού, κυκλοφορεί στο αίμα του αφού… 😁 😬
– Ή εννοούσε «στεγανά για τον διάλογο, έναντι του διαλόγου»!
Μαρία said
90
Πρέπει να καταργήσουμε και τα ΜΜΜ και να πεζοπορούμε.
Διαδηλώσεις και Κορωνοϊός https://www.avgi.gr/koinonia/382131_treis-epistimonikes-ereynes-diapseydoyn-ton-mitsotaki
Μαρία said
Χρόνια πολλά, Αλέξη.
spiridione said
88. Είπαμε, για εσάς φταίει ο χαρακτήρας σας, τα έχουμε πει αυτά.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Εεεεπ Αλέξη, χρόνια πολλά κι από μένα.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
94 Προφανώς θα τα καταργήσουμε, τώρα που πήρε ο Κούλης ανοιχτά ντατσούνια.
Τώρα για το λυγξ τι να σου πω? Στο 90/92 προτείνω απλή, γρήγορη και φιλική στο περιβάλλον λύση κι εσύ προτιμάς να τρέχεις στις διαδηλώσεις επειδή δεν κολλάει 🙂
Μαρία said
92
Ψηφίζεται σήμερα κι η νέα αποικιακού τύπου σύμβαση με την Ελληνικός Χρυσός. Ο Σκρέκας συνεχίζει την παράδοση της οικογένειας, βλ. ΛΑΡΚΟ.
gpointofview said
# 89
Ναι, αλλά έχω μια απορία…
Σε τι θα μονοχήσουμε ; εσύ θα γράψεις διήγημα κι εγώ θα ωσε χειρουργήσω ; :
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
99 Ελύσσαξες πιά. Εγώ μόλις τώρα τα διάβαζα στο σκάι και μια χαρά μου φαίνεται η σύμβαση.
ΚΩΣΤΑΣ said
90
…Χτήνος, ευφυής ως απάντηση το επιχείρημά σου, αλλά δεν συμφωνώ. Σιγά τώρα μην κάτσω να σου εξηγήσω, για ποιο λόγο; μήπως πρόκειται ν΄αλλάξεις γνώμη;
Το πολύ-πολύ να ρίξω καμμένα ορυκτέλαια στη σηκηά σου! 😂
.
.
96 Σπύρο, με γρίφους μιλάς
Γιάννης Ιατρού said
88, 91: Όσο και να θέλουν να αποφύγουν την ανοικτή πλέον εκδήλωση αγανάκτησης και θυμού του κόσμου, δεν τους βγαίνει, Σύνταγμα, προ ολίγου

Costas Papathanasiou said
…Και ένα συναφές σχόλιο, γραμμένο 38 χρόνια πριν:
«(…)Τώρα τα μέσα και τα έξω έχουν…εξευρωπαϊστεί. Έγιναν In και Out! Τα κόμματα τείνουν να υποκατασταθούν από παρέες, τα λεγόμενα κυκλώματα. Πιο σκληρά, πιο στεγανά απ’ τα πρώτα, αποφασίζουν αντί στους διαδρόμους της Βουλής ή στα γραφεία των κομμάτων, σε κοσμικά σαλόνια, το πόσο ταλέντο διαθέτει ο ένας, πόσος μύθος θα καλύψει τον άλφα, πόση σιωπή τον βήτα.
Κι ο χορός καλά κρατεί (…)”
[Δημ.Ποταμίτης “Οι παρέες”, περ.”η λέξη”, τ.26, Αύγουστος ‘83, σελ.700]
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Βρε Κώστα μου, δεν είναι θέμα ευφυίας. Τάχουν πει κι άλλοι. Άμα δε θες διαδηλώσεις, δεν φέρνεις αστυνομία στα παν/μια που δήθεν είναι άντρα ανομίας, δεν μοιράζεις χρήμα στα κανάλια για να κάνουν αυτό που υποχρεούνται εκ του νόμου να κάνουν δωρεάν, δεν σκορπάς το δημόσιο χρήμα στον φιλαράκο σου τον μέτζη, δεν ξαμολάς αφιονισμένα τσογλάνια να δέρνουν στις πλατείες την ώρα που περνάς καλά στις ικαρίες και στις πάρνηθες, δεν, δεν, δεν.
Πιό απλά: άμα σου πει κάποιος, κοίτα, για τους τάδε λόγους πρέπει να κάνουμε απόλυτη ησυχία, και μετά πιάσει κάνα ματσούκι και σ’ αρχίσει, τι θα κάνεις, δε θα φωνάξεις?
Εκτός πια και διαφωνούμε εντελώς στην εκτίμηση των πραγματικών περιστατικών.
Pedis said
# 90-92-94-98 – Η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, πάντως, όπως μου μεταδίδουν οι πηγές μου, έχει σιωπηρά σταματήσει να γίνεται εδώ και μερικές εβδομάδες, αν είχε ποτέ εφαρμοστεί μερικώς, αποτελεσματικώς, αποσπασματικώς και ανοργάνωτα από την αρχή της πανδημίας .
Για την υπόλοιπη «οργάνωση», ΕΟΔΥ, Υπουργείο Υγείας, πρωτοβάθμια (τι ‘ναι αυτό;) και νοσοκομειακή περίθαλψη, τά ‘χουμε πει αντ νάουσεαμ.
Για τα ΜΜΕ δεν κολλάει, όπως γνωρίζουμε, στους χωρους δουλειάς δεν κολλάει, γι αυτό προφανώς και δεν γίνονται έλεγχοι στις επιχειρήσεις.
Πέπε said
@91
Γιάννη, ακριβώς έτσι!
Βλέπω τον εαυτό μου: ναι μεν τα εφαρμόζω τα μέτρα, αλλά όχι από πίστη στην αναγκαιότητά τους. Απλώς από το λέγε-λέγε μου ‘χει γίνει συνήθεια. Έχω χάσει κάθε πίστη σε κάθε μέτρο, έχω χάσει κάθε φόβο για την πανδημία, έχω χάσει γενικώς κάθε συναίσθημα σχετικά με όλη αυτή την ιστορία, στην οποία επί ένα χρόνο καλούμαι να επενδύω ένα κάρο συναοσθήματα. Στέρεψαν.
Εντωμεταξύ, είδα μεν το δημοσίευμα της Αυγής (#94) για τις έρευνες που αποσυνδέουν τις διαδηλώσεις από την αύξηση κρουσμάτων, αλλά ήδη πριν το δω ετοιμαζόμουν να προσθέσω και το εξής:
Βλέπω τη φωτογραφία στο #103. Η πυκνότητα των ανθρώπων δεν είναι αισθητά μεγαλύτερη από αυτήν σε μια σχολική τάξη, και επιπλέον οι διαδηλωτές είναι σε ανοιχτό χώρο. Γιατί η διαδήλωση να είναι πιο επικίνδυνη από το σχολείο; Θα πει κανείς, ναι αλλά τα σχολεία τα (ξαναματα)κλείσαμε. Τα κλείσατε, αλλά ταυτόχρονα διατυμπανίσατε ότι δεν αυξήθηκε μεταξύ του σχολικού πληθυσμου η μετάδοση.
Αν το άνοιγμα των σχολείων επιτυγχανόταν όπως μια διαδήλωση (να πάμε όλοι μαζί, μαθητές και δασκάλοι, να κάνουμε κατάληψη στο σχολειό μας και να μπούμε στις αίθουσες για μάθημα), θα συμμετείχα.
Αυτό το αστείο, ότι δεν κάνουμε τίποτα (δε δουλεύουμε, δεν κάνουμε μάθημα, δε βγαίνουμε, ψωνίζουμε με απίθανους τρόπους, καταργούμε την τέχνη κλπ.) λες και περιμένουμε τους βαρβάρους, απλώς επειδή υπάρχει μια πανδημία, η οποία άλλωστε -όπως όλα δείχνουν- δε θα φύγει παρά όποτε το αποφασίσει μόνη της αφού δεν κάνουμε τίποτε για να τη διώξουμε, και το άλλο συναφές αστείο με την ατομική ευθύνη, ε, στον ένα χρόνο ξινίζει πια.
Μαρία said
Γιάννης Μαλλιαρός said
Καλησπέρα,
Τι νάγραφα για τα στεγανά; Να πω πως για τα θεμέλια τους σπιτιού στον Άγιο που κάποια στιγμή άρχισαν να ξερνούν νερό και ο κατασκευαστής μας αποκάλυψε πως είχε μεν φτιάξει χώρο από κάτω με πέτρες κλπ κι ένα κενό για να μαζεύεται το νερό αλλά δεν έβαλε μια αυτόματη αντλία των 50€ να τα βγάζει γιατί αν το βλέπαμε θα μας προβλημάτιζε και δεν θα τ’ αγοράζαμε και για να την βάλουμε εκ των υστέρων πληρώσαμε δεν θυμάμαι πόσα; Μπααα. Πως είδα παλιό σπίτι στο Λονδίνο (μέσα του 19ου αιώνα) που το πάτωμα στο ισόγειο ήταν ξύλινο με τρύπες στην άκρη για ν’ αναπνέει το έδαφος; Μπααα…
Κι άντε και ξεφύγαμε απ’ αυτά τα κυριολεκτικά στεγανά και πιάσαμε τα στεγανά των ΜΜΑ (που λέει κι ο Καλόψυχος). Πως το ΚΚΕ δεν έχει πια σταθμό στον αέρα ειπώθηκε. Πως έχει διαδικτυακό κι αυτό (έστω κι αν τα λίνκια είναι μέσα από συλλέκτες και παρουσιαστές τέτοιων λινκιών κι όχι απ’ ευθείας https://webradio.902.gr/ όπως τα προτιμώ εγώ – πρόσφατα ρώταγα την οδοντογιατρίνα μου γιατί ακούει το Κόσμος από τέτοιο συλλέκτη κι όχι απευθείας) κι αυτό ειπώθηκε.
Το βρήκα. Θα βάλω λίνκι για άρθρο του Μηνά Κωνσταντίνου (όχι, δεν τον ξέρω) στο Νησί. Γιατί κι εκεί στην επαρχία τους ενδιαφέρουν τα κοινά και τα λεγόμενα στα κέντρα. Κι είναι σχετικό με το θέμα. Εντάξει, για στεγανά δεν λέει, λέει για την αφορμή, την τοποθέτηση του πρωθυπουργού για τα ΜΚΔ.
https://stonisi.gr/post/15722/ston-martin-apo-to-oyagkantoygkoy-arese-to-diaggelma-toy-mhtsotakh-se-esena-giati-oxi
dimosioshoros said
Ευχές εγκάρδιες για τον Αλέξη.
Μαρία said
109τέλος
Πώς μπορείς να πιστεύεις οτι αυτό δεν ειπώθηκε; Πρέπει να πας στα μεζεδάκια.
gpointofview said
Να κι ένας που βαράει γροθιά στο μαχαίρι. Σαν πρώην ιδιοκτήτης αλόγων (ιπποδρόμου) και λογικών (μπασκετμπολιστών) κάτι παραπάνω ξέρει για να μην ανασκευάζει όσα είπε !
https://www.sdna.gr/podosfairo/820239_mitroydis-sto-sdna-den-anaskeyazo-tipota-xekathara-osa-synebisan
ΚΩΣΤΑΣ said
105
Παρόλο που θέλω να αποφύγω τα πολλά σχόλια, έχεις τον τρόπο σου, …Χτήνος μου, να με φέρνεις στα νερά σου. Και τί στο δγιάλο σε βρίσκω και μου είσαι και πολύ συμπαθής, δεξιό βίτσιο…
Πάμε λοιπόν, Κουφοντίνας, ελάχιστο έως καθόλου δίκιο οι υποστηρικτές του, κατά τη δική μου γνώμη. Τα δίκια του, εκείνο το επαναμετάγεται και η μή απάντηση στη δεύτερη αίτηση για να έχει το δικαίωμα προσφυγής. Και τα δύο μπορούσε πρώτα να τα διεκδικήσει δικαστικά. Υπάρχει νόμος που λέει ότι το δημόσιο είναι υποχρεωμένο να απαντήσει σε αίτημα του πολίτη εντός τακτού χρονικού διαστήματος, ένας ή δύο μήνες νομίζω. Αν είχε κάνει πρώτα αυτή την προσφυγή, θα προχωρούσε η υπόθεση. Γνωρίζω περίπτωση δεδικασμένου ανάλογης υπόθεσης.
Και δεν νομίζω ότι το δικαστήριο τελικά θα τον δικαίωνε. η απλή λογική λέει ότι η πολιτεία ρυθμίζει πού θα εκτίσει την ποινή του ο κάθε κρατούμενος. Και να δούμε τώρα που έχει την απάντηση, θα το κυνηγήσουν οι συνήγοροί του, ή όλα ήταν προφάσεις εν αμαρτία.
Αστυνομική βία, υπήρξε, αποκρουστική και απολύτως καταδικαστέα, αλλά δεν είναι απάντηση η αποκρουστικότερη ανταπόδοσή της. Κάποια καλύτερη λύση πρέπει να βρεθεί…
Αστυνομοκρατία στα πανεπιστήμια, απαράδεκτο φαινόμενο και στην ουσία, αλλά και αισθητικά. Αλλά και απ΄την άλλη μεριά, προσωπικά, με αγχώνει το γεγονός ότι μπορεί να χρειαστεί να πάω στην εφημερία του ΑΧΕΠΑ, που είναι μες τον πανεπιστημιακό χώρο και να φοβάμαι κάπου να περπατήσω ή να παρκάρω το αμάξι. Εδώ τα κόμματα μπορούν να συμφωνήσουν όλα σε μια λύση, μια μέση κατάσταση και να δεσμευτούν όλα ότι θα την τηρήσουν.
Δικές μου απλές σκέψεις…
Γιάννης Μαλλιαρός said
111 Α, δεν γνωρίζω στα παλιά τι γίνεται. Το ημερήσιο κι αυτό μέχρι κάποια στιγμή. Σπάνια δεύτερη μέρα.
Πάντως, νομίζω πως σχετίζεται με τη σημερινή αφορμή, ας υπάρχει κι από δω…
Παναγιώτης K. said
Όταν για πρώτη φορά είδα το αρκτικόλεξο ΜΚΔ και το κείμενο δεν ήταν μαθηματικό όπου το είδα, αναρωτήθηκα…τι δουλειά έχει ο Μέγιστος Κοινός Διαιρέτης… 🙂
dimosioshoros said
Κρίμα που δε μπορώ να μπαίνω στο 2020mag αφού μου ζητάει να κάνω επαλήθευση σε ανύπαρκτο «δικό μου» mail : 2020mag.gr requires you to verify your email address before posting. Send verification email to …osl@… Πού το βρήκαν;
dimosioshoros said
Τα μαθηματικά στην εξουσία… Μας έμεινε πάντως το ΕΚΠ.
π2 said
Δεν υπάρχει πλέον τήρηση των μέτρων, είναι αστείο και να το συζητάμε. Υπάρχουν οι απαγορεύσεις, που τις τηρούμε οι περισσότεροι, υπάρχει η κοινωνική αποστασιοποίηση, που την τηρούμε μια ολοένα και μειούμενη μειοψηφία ( ; ), μέχρι εκεί. Τίποτε άλλο. Στον δρόμο βλέπω όλο και περισσότερους μασκοφορεμένους πηγουνάτους. Με καφέ, κινητό, πατατάκια, πασατέμπο, ό,τι να ‘ναι, στο χέρι, για να υπάρχει η δικαιολογία για την κατεβασμένη μάσκα. Σήμερα ήμουν στο ταχυδρομείο, οι υπάλληλοι με πλαστικό «προστασίας» αντί μάσκας, ανακοίνωση «έως 8 άτομα», μέτρησα 32. Ένας γνωστός μου σάλταρε κι έκανε ταξίδι με αυτοκίνητο, δεν τον σταμάτησε στην Εθνική κανείς.
Δεν φταίει κάποια συγκεκριμένη δραστηριότητα. Είμαστε η μόνη χώρα της Ευρώπης χωρίς οργανωμένο κίνημα κατά των μέτρων, παρότι έχουμε το μεγαλύτερο σε διάρκεια λοκντάουν. Για να δουλέψει το ακορντεόν, θα έπρεπε να είχε συγκεκριμένο ορίζοντα (δεν είχε ποτέ), σοβαρά επιδημιολογικά στοιχεία με βάση τα οποία θα λαμβάνονταν οι αποφάσεις (δεν είχαμε, όπως ομολογούν πλέον όλο και περισσότερα μέλη της επιτροπής), σοβαρή ιχνηλάτηση (δεν είχαμε ποτέ), σοβαρό παράδειγμα άνωθεν (ουδέν σχόλιο, και δεν μιλάω μόνο για τις Πάρνηθες και τα βαφτίσια, μιλάω και για τα συχνότατα πλέον πάρτι των πλουσίων -ξέρω ότι κάποιοι σεφ δουλεύουν κανονικά, ετοιμάζοντας τσιμπούσια σε σπίτια). Ακούς κάποιους από τους σοβαρούς ειδικούς (π.χ. τον Δερμιτζάκη), κι η απελπισία του είναι καταφανής. Δεν ξέρει τι να προτείνει πια. Ο κόσμος είναι εξαντλημένος, και συντόμως θα αγριέψει.
Και κάπως έτσι, σύντομα θα ανοίξουν τα πάντα, κι όπως διάβασα κάπου θα βγούμε από το λοκντάουν με πολύ περισσότερα κρούσματα και διασωληνωμένους απ’ όσους όταν μπήκαμε, όπως βγήκαμε από τα μνημόνια με χρέος μεγαλύτερο από εκείνο που είχαμε όταν μπήκαμε. Κι η ζωή θα συνεχιστεί κάπως, όπως να ‘ναι.
Γιάννης Κουβάτσος said
Μέση λύση, Κώστα, ακριβώς. Αλλά στην Ελλάδα αυτό είναι ζητούμενο δυο αιώνες τώρα. Από την ασυδοσία π.χ. των μπαχαλάκηδων κατευθείαν στο άλλο άκρο, στην βάρβαρη αστυνομοκρατία. Κι αυτό παντού, σε όλους τους τομείς. Προσπαθούμε να λύσουμε ένα πρόβλημα με τη δημιουργία ενός άλλου, τρισχειρότερου. Η ιστορία της ζωής μας.
Παναγιώτης Κ. said
Είναι απορία μου. Γιατί δεν επιτρέπεται να πάω στο χωριό (είναι και η εποχή των κλαδεμάτων…) όπου είναι το σπίτι μου;
Είναι εύκολο να πιστοποιηθεί. Δείχνεις το Ε9.
Είμαι αποφασισμένος να πάω και…ό,τι βρέξει ας κατεβάσει…
ΓιώργοςΜ said
Ευχές κι από μένα στους εορτάζοντες, ξέχασα το πρωί.
Η περιγραφή του Πιδύου στο 118 είναι ακριβής.
Η μπάλα έχει χαθεί από εβδομάδες. Όταν ένα φαινόμενο παρουσιάζει απρόσκοπτη αύξηση παρά τα μέτρα, σημαίνει πως τα μέτρα δεν λειτουργούν. Οι αριθμοί που βλέπουμε τώρα είναι αποτέλεσμα των χειρισμών που έγιναν 15-30 μέρες πριν. Αν οι πορείες έχουν αντίκτυπο, θα φανεί σε 15-20 μέρες επίσης.
Οι χώρες με επιτυχημένη διαχείριση της κατάστασης (Ισλανδία. Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία), όλες στόχευσαν στον εντοπισμό και την απομόνωση των αρχικών κρουσμάτων, τον πλήρη έλεγχο των εισερχόμενων επιβατών, την ιχνηλάτηση. Αυτό που κάναμε κι εμείς πέρσι τέτοια εποχή.
Το παιχνίδι χάθηκε το καλοκαίρι του «ανοίξαμε και σας περιμένουμε». Ένα εκθετικό φαινόμενο με περίοδο αναδιπλασιασμού εβδομάδας περίπου, γίνεται ορατό στο μήνα. Έτσι φτάσαμε στον Οκτώβριο που δεν έγινε τίποτε μέχρι την έκρηξη, και τρέχουμε από το Νοέμβριο και δε φτάνουμε.
Το κυρίαρχο δόγμα φαίνεται να είναι πλέον να ανοίξουμε κανονικά, κι όποιος ζήσει έζησε. Κι επειδή ο κόσμος θα επαναστατήσει, προβλέπουν οι διορατικοί ιθύνοντες κι επενδύουν σε προσλήψεις τραμπούκων και του σχετικού εξοπλισμού, αλλά κυρίως στην κατά το δυνατόν απόκρυψη της πραγματικότητας.
Αφού δε μπορέσαμε να σβήσουμε τη φωτιά, φροντίζουμε να πουλήσουμε τα κάρβουνα… Άκουσα σήμερα στο ραδιόφωνο πως θα ανοίξουν τα μαγαζιά με «συστήματα απολύμανσης του αέρα» (~1000€/τεμ), τα οποία δεν καταλαβαίνω πώς είναι καλύτερα από τα ανοιχτά παράθυρα, αντίστοιχα συστήματα προωθούν για τα λεωφορεία – επίσης λιγότερο αποδοτικά από μειωμένους επιβάτες ανά όχημα και ανοιχτά παράθυρα. Κάποιος πρέπει να δώσει και καμιά μίζα, εκλογές έρχονται, πώς θα γίνουν οι καμπάνιες;
geobartz said
45 Dong-ho Spiros Merimanis said: «ο όρος είναι «μη διαπερατό πέτρωμα» και κατασκευάστηκε την εποχή της καθαρεύουσας. δεν υπάρχει λέξη «αδιαπέρατος» γιατί εκείνη την εποχή δεν γίνονταν λέξεις με το στερητικό «α»…στο Λκν η μόνη λέξη που καταγράφεται είναι: αδιαπέραστος -η -ο…»
# Ο (και επιστημονικός) όρος διαπερατό/αδιαπέρατο (πέτρωμα) ή διαπερατή/αδιαπέρατη (εδαφική στρώση κλπ) ΖΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ εδώ και πλείστες όσες δεκαετίες. Δεν ξέρω αν «κατασκευάστηκαν την εποχή της καθαρεύουσας» (δεν …ζούσα τότε). ΞΕΡΩ όμως ότι την χρησιμοποιούν εδώ και πάνω από μισό αιώνα ένα πλήθος καθηγητών, γεωλόγων, γεωπόνων, γεωτρυπανιστών, εργατών κλπ. Αν δεν την καταγράφει το «Λκν» ….κακό του κεφαλιού του! Αν στον «γκούκλη» υστερεί έναντι του «αδιαπέραστου» (σχ. 20- ΓιώργοςΜ), χαρά στον …αδιαπέραστο! Θα αρχίσω να παίρνω μεταφράσεις από τον «γκούγκλη» και θα …κοντράρω τον Νοικοκύρη! Σου συνιστώ να πάρεις στην πλάτη το «μπράβο» του Νοικοκύρη (σχ.75) και να …αρχίσεις να αναζητάς το αδιαπέρατο (κατά το αδιέξοδο-με το …μισητό στερητικό «α»)
Χαρούλα said
Χρόνια πολλά Alexis! (Ευτυχώς εντός του 24ώρου)
Παναγιώτη Κ.(#115) και γω. Αλλά συνήθισα. Δεν μπορώ όμως ακόμη να εξοικειωθώ με το ΚΝΕ😊!
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
113
Aααχ, πάμε λοιπόν, επιγραμματικά:
Κουφ: Το όλον πράγμα είναι ΄σάπιο, και ξεκινάει από την εκδικητική διάθεση της Αγίας Οικογένειας που κανόνισε φωτογραφικά τη μεταγωγή του από τις Αγροτικές καθότι δεν επιτρέπεται να καλοπερνάει. Ήδη φύγαμε από τον δρόμο που πάει στο κράτος δικαίου. Να θυμίσω πως την ίδια στιγμή ο Κασιδ κάνει από το κελί του φουλ παιχνίδι στα ΜΚΔ. Άρχοντας.
Αστυν. βία: Λίγο ν’ ακούσεις τον Μπαλάσκα και τον άλλον τον Λαρισαίο κλπ τι λένε δημοσίως, καταλαβαίνεις τι γίνεται στα κελιά της γαδα και αν είναι βάσιμες οι πρόσφατες καταγγελίες. Όσο πιό άσκημη η Δράση, τόσο πιό στρίγγλα η αντίδραση.
Πανεπ. αστυν: Κανείς δεν είπε να μην υπάρχει φύλαξη, παντού γίνεται αυτό. Με υπαλλήλους των πανεπιστημίων. Όχι με τα συγκεκριμένα ΜΑΤ της συγκεκριμένης αστυνομίας, που είναι σπίρτο στο μπαρουτχανέ. Κάθε μέρα θα πέφτει ξύλο, και η κλιμάκωση θα είναι άσκημη. Δλδ τι ήταν μέχρι τώρα τα ΑΕΙ μας, άντρα παρανόμων, το δάσος του Σέργουντ γμτ?
Μαρία said
120
Απαγορεύεται η μετακίνηση απο νομό σε νομό, ενώ μπορείς να το κάνεις, για να πας σε βουλγάρικο χιονοδρομικό. Έχω υπαρκτό παράδειγμα, που διέσχισε 3 νομούς μέχρι τον Προμαχώνα. Ο τέλειος παραλογισμός.
geobartz said
22 Γιάννης Κουβάτσος said: «Θέλετε να μιλήσουμε για τη στάση των ΜΜΕ επί ΣΥΡΙΖΑ και …Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί….»
# Επί τέλους συμφωνούμε σε κάτι αντιπρόεδρε/δάσκαλε. Αυτό είπα και γω, ΑΝ κατάλαβες! Όσο για «το ανελέητο λιβάνισμα της [εκάστοτε προσθέτω εγώ] κυβέρνησης», σε ρωτώ δάσκαλε: εκείνον τον μύθο του Αισώπου, για το δισάκκι που φοράμε όλοι μας, τον διάβασες;; Δεν νομίζω ότι σε αυτόν τον ιστότοπο υπάρχουν αρνητές του «δισακκίου» [μηδέ του Νοικοκύρη εξαιρουμένου (σχ.75)].
# Τέλος πάντων. Τουλάχιστον κάποιοι κατάλαβαν και κάποιοι δεν είναι αρνητές του «δισακκίου». Όπως ο LandS (σχόλιο 23), που έσπευσε να υπερασπιστεί τον …παπατζή της «μήποτε αριστεράς».
# Δεν μπορώ πάντως παρά να δεχτώ δάσκαλε ότι είσαι πολύ καλός στην αντιγραφή: Πολύ ωραία τα λεει ο μακαρίτης ο Ράσελ, που κατά δήλωσή σου αντιγράφεις (σχόλιό σου 44). Το ερώτημα όμως είναι: Καταλαβαίνουμε τί λεει ο Ράσελ ή ,,,,αντιγράφουμε αέρα-πατέρα!
Μαρία said
124
Συμπλήρωμα.
Ληστείες έχουν γίνει σε ΑΤΜ και άλλων νοσοκομείων, το ΑΧΕΠΑ δεν αποτελεί εξαίρεση.
ΚΩΣΤΑΣ said
124 Να δεχθώ, για τη συζήτηση, ότι έχεις σε όλα δίκιο. Στις δημοκρατίες όμως (τις αστικές, μη μπερδευτείς …Χτήνε μου 😉 ) η αυτοδικία δεν έχει θέση, παρά μόνο η θεσμική δικαιοσύνη. Και οι κυβερνήσεις αλλάζουν μόνο με εκλογές, όχι με επαναστατική βία. Υπομονή, κάνας χρόνος μένει ακόμη…
Τέλος γι΄απόψε.
Spiridione said
128.
https://www.voria.gr/article/koronoios-georgiadis-o-charaktiras-ton-thessalonikeon-efthinete-gia-tin-exarsi
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα!
118 Όμως τα μαγαζιά δεν δουλεύουν. Δίχως κέρδος κέρατα.
ΜΙΚ_ΙΟΣ said
6.
Κλαούνα ή κλαούρα; (Το περιεχόμενο του σχολίου με βρίσκει σύμφωνο).
30.
>>Στη μεσαιωνική μαρτυρείται ως επίθετο σχετικό με τη στεγανοποίηση δοχείων για υγρά.
Η λ. ‘στεγανοποίηση(-ις)’, όπως και το ρ. ‘στεγανοποιώ’ θα πρέπει να είναι αρκετά νεότερα. Δεν ξέρω αν υπήρχαν προκατοχικά. [Κάτι βρήκα το 1948…]
84, Aerosol
Αλήθειες! 👌👍
Μαρία said
128
Επαναστατική βία οι διαδηλώσεις!
Γιάννης Κουβάτσος said
131: Παίζουν και τα δύο. Μπας και φτάσουμε και τα 6 εκατομμύρια λέξεις και τρώμε όλοι με χρυσά κουτάλια, που λέει κι ο Νικοκύρης.☺
Pedis said
Τι σόι τραμπαμαλακία έκανε ο Μπάιντεν;!
—
# 124 – Εμένα λες μερακλή που παίρνω μάτι τα «επιχειρήματα» των ακροδεξιών στο τουίτερ … 🙃 και δεν κοιτάς τα χάλια σου που κάθεσαι και τα σχολιάζεις … 😆
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
134 Γι αυτό με τον Πούτιν λες?
______
Σιωπή εσύ. Έχω πανούργο σχέδιο διάβρωσης εκ των έξω 😎
Μαρία said
118
Και μετά θα ορίσουν πόσα άτομα θα μπορούν να τρωγοπίνουν σε κάθε πάρκο.
Pedis said
135 α – Ναι-ναί.
Να κάνεις το σταυρό σου ρε για την τύχη, και να φχαριστάς τσι leccaCuλοι που μας έδωσαν τέτοια κυβερνησάρα και την υποστηρίζουν σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, κι ας γίνονται ρεζίλι, χαλάλι.
Μαρία said
Συγγνώμη, παίδες αλλά το νήμα στα μεζεδάκια έχει βαρύνει πολύ και μου βγαίνει η πίστη, για ν’ ανεβάσω σχόλιο.
Κι άλλα ορέα, ταμάμ, για να φρικάρει ο Μπαμπί. https://best-tv.gr/%CF%83%CF%8D%CE%B3%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CF%83%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%8D%CF%87%CE%B9%CE%B1-%CE%BA/
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
137
Σου πω, τώρα με το σχέδιο διάβρωσης που έλεγα παραπάνω, εχω αποκτήσει κάτι άκρες στη ΝΔ. Θες να σου κάνω κάνα προξενιό με τη Τζαβέλαινα, γτ βλέπω πως η καψούρα σου όσο πάει και βαθαίνει? Θα της πω πως το πεδί έχει καλό σκοπό 😜
138
Ρε συ ξέχασα να πω ότι την καθαροδευτέρα ο Μπένεθ, ο Βενέτης μωρέ, πούλαγε μεταξύ άλλων παραδοσιακή λαγάνα Βαυαρίας. Μπέσα.
Pedis said
# 138 – Εδώ τα ορίτζιναλ
# 139 – Αργείς και στο μεταξύ θα κλεφτεί με κάνα Σέρβο
Pedis said
Κιμείς έχουμι ουραία κουρίτσα
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
138, 141
Να τους θέσουμε υπόψη εκείνο του Κωλοκοτρώνη που σε μια επιστολή ζήταγε να του φτιάξουν ένα σώβρακο γιατί δεν είχε και το περίμενε αφεύκτως. Να δούμε τι θα σκαρφιστούνε που νάχει τον Culi πίσω.
Μαρία said
140
Α χα, χα, η Γιάννα το λάνσαρε ήδη το πουγκί, να μη χάσει.
141
Ε όχι και παπά το δεσπότη, ρε Σκύλε.
Βλέπω οτι οι Μανιάτες οπαδοί του συνυποψήφιού του είχαν κάνει φασαρία. https://www.vimaorthodoxias.gr/ekklisia-tis-ellados/neos-mitropolitis-manis-o-archimandritis-chrysostomos-papathanasiou/
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
143 Τι pouch και μαλακίες, να του βρούμε ένα όνομα πατριωτικό και τραβηχτικό. Να το πούμε μπούτζον ξερωγώ (ουδέτερο, το, για να μπορεί να κάνει και διεθνή καριέρα άμα λάχει, bougeon κι έτσι να πούμε).
Pedis said
Χτήνε, το είδες το παρακάτω άρθρο σχετικά με κείνο που συζητούσαμε και αναρωτιόμασταν;
https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/285444_germaniko-yp-exoterikon-mas-didaskei-istoria
Ο Γιόζεφ Γκέμπελς, Υπουργός Προπαγάνδας του Ράιχ, με μια κυνικά διαστρεβλωμένη δήλωση παραποιεί τα αίτια του λιμού της Αθήνας. «Έλαβα μια εξοργιστική αναφορά για την κατάσταση στην Ελλάδα. Εκεί η πείνα έχει εξελιχθεί σε μάστιγα. Κατά χιλιάδες πεθαίνουν οι άνθρωποι στους δρόμους της Αθήνας από την εξάντληση, όλα αποτέλεσμα της βίαιης βρετανικής πολιτικής του ναυτικού αποκλεισμού, και μάλιστα σε βάρος ενός λαού που αφελώς θέλησε να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά για λογαριασμό των Εγγλέζων. Αυτή είναι η ευγνωμοσύνη του Λονδίνου».
Όμως, εγώ διαβάζω:
https://www.occupation-memories.org/deutsche-okkupation/ergebnisse-des-terrors/index.html
Ο Γιόζεφ Γκέμπελς, Υπουργός Προπαγάνδας του Ράιχ, με μια κυνικά διαστρεβλωμένη δήλωση παραποιεί τα αίτια του λιμού της Αθήνας. «Έλαβα μια εξοργιστική αναφορά για την κατάσταση στην Ελλάδα. Εκεί η πείνα έχει εξελιχθεί σε μάστιγα. Κατά χιλιάδες πεθαίνουν οι άνθρωποι στους δρόμους της Αθήνας από την εξάντληση, όλα αποτέλεσμα της βίαιης βρετανικής πολιτικής του ναυτικού αποκλεισμού, και μάλιστα σε βάρος ενός λαού που αφελώς θέλησε να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά για λογαριασμό των Εγγλέζων. Αυτή είναι η ευγνωμοσύνη του Λονδίνου».
Στην ελληνική συλλογική μνήμη η οδύνη του λιμού παραμένει ένα από τα ισχυρότερα μελανά στοιχεία της γερμανικής κατοχής.
—
Επίσης, ο Λιόσης λέει και παραθέτει:
Στη συνέχεια παρατίθεται μια αναφορά του Βρετανού Έντουαρντ Γουόρνερ από το Φόρειν Όφφις. Οι υπεύθυνοι του γερμανικού προγράμματος επικαλούνται τα δύο κείμενα για να «αποδείξουν» πως, τάχα, υπαίτιοι για τον ελληνικό λιμό ήταν οι Βρετανοί και όχι οι Γερμανοί. Ακολουθεί μία εκτίμηση της ιστοσελίδας με βάση την οποία γράφονται τα εξής: «Εξαιτίας της αναστάτωσης που είχαν προκαλέσει οι εχθροπραξίες, δεκάδες χιλιάδες άτομα είχαν βρεθεί μακριά από τις εστίες τους αναζητώντας καταφύγιο σε άλλες περιοχές.
Το γεγονός ότι η πλειονότητα αυτών των εσωτερικών μεταναστών βρέθηκε στις πόλεις, έφερε σε αδιέξοδο το κεντρικό σύστημα διανομής αγαθών και δημιούργησε χάσμα ανάμεσα στις συνθήκες ζωής των αστικών κέντρων και της υπαίθρου, όπου οι κάτοικοι μπόρεσαν να διατηρήσουν ένα σταθερό επίπεδο διαβίωσης. Βασικός παράγοντας της επισιτιστικής κρίσης υπήρξε ο ναυτικός αποκλεισμός από τις βρετανικές δυνάμεις. Επιπρόσθετα εμπόδια προκάλεσε η κατάρρευση του συγκοινωνιακού δικτύου και ο χωρισμός της επικράτειας σε ζώνες κατοχής, σε σημείο που να δυσχεραίνεται η μεταφορά τροφίμων ακόμα και σε γειτονικά διαμερίσματα. Μεγάλες ποσότητες αγροτικών προϊόντων, πατάτες, σταφίδες και λάδι, επιτάχθηκαν από τα κατοχικά στρατεύματα που σύντομα αντικατέστησαν αυτή την λεηλασία της παραγωγής με το σύστημα πληρωμής σε ειδικά χαρτονομίσματα»
Αλλά στο ίδιο λινκ του πρότζεκτ διαβάζω:
Σύμφωνα με τον Πολυμέρη Βόγλη η πείνα ήταν ένα σύνθετο φαινόμενο. «Ο πόλεμος και ο ναυτικός αποκλεισμός καθιστούσαν τις εισαγωγές τροφίμων αδύνατες και άρα οι διαθέσιμες ποσότητες περιορίστηκαν». Το ξεκίνημα του πολέμου και η επιστράτευση είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της αγροτικής παραγωγής του 1941. «Μετά τη συνθηκολόγηση, Ιταλοί και Γερμανοί στρατιώτες επιδόθηκαν σε μεγάλης έκτασης πλιάτσικο, ενώ πολλά αγροτικά προϊόντα, όπως λάδι, φρούτα και καπνός, όταν δεν επιτάσσονταν από τα στρατεύματα κατοχής, αγοράζονταν σε εξευτελιστικές τιμές για να μεταφερθούν στο Ράιχ». Επιπλέον, ο λιμός εντάθηκε και από το γεγονός ότι η χώρα ήταν διαιρεμένη σε ζώνες κατοχής που η καθεμία είχε τα δικά της «σύνορα» και το δικό της νόμισμα με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός περιορισμός στη διακίνηση των αγαθών. Η απαραίτητη ανταλλαγή αγαθών μεταξύ αγροτικών περιοχών και αστικών κέντρων περιορίστηκε ακόμη περισσότερο γιατί το δεδομένα «υποανάπτυκτο δίκτυο μεταφορών και συγκοινωνιών είχε πληγεί σοβαρά εξαιτίας της επίταξης οχημάτων και καυσίμων και των καταστροφών στο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο».
Παρόμοιο πνεύμα στην παράθεση του κειμένου βλέπω ότι έχει γίνει κι εδώ:
https://edromos.gr/i-elliniki-neolaia-stochos-ton-anatheoriton-tis-istorias/
Τώρα, ή κάτι μου διαφεύγει ή δουλευόμαστε ή στο μεταξύ έχουν γίνει τροποποιήσεις στο κείμενο του MOG.
Pedis said
+ 145: Λ.χ. ούτε αυτό το χωρίο το βλέπω στο σάιτ του MOG
«Περίπου 30.000 έως 50.000 είχαν χάσει τη ζωή τους ως αποτέλεσμα της Αντίστασης και του ανταρτοπολέμου, στη μεγάλη τους πλειοψηφία άμαχοι που είχαν εκτελεστεί ή δολοφονηθεί σε πράξεις αντιποίνων»
όπως παρατίθεται εδώ:
https://www.topontiki.gr/2020/12/04/dourios-ippos-tou-verolinou-stochos-i-elliniki-neolea/
Pedis said
145 erratum (σχετικά με την αναφορά του Λιόση στη δήλωση του Γκαίμπελς, μπήκε εκ παραδρομής το ίδιο κοπυπαστό κείμενο):
Ο Λιόσης, λοιπόν, στην efsyn γράφει:
Για αυτό τον λόγο θα σταθούμε μόνο σε μία από τις επίμαχες παρεμβάσεις του Προγράμματος που αφορά τον λιμό που βίωσε ο ελληνικός λαός. Στην ιστοσελίδα του Προγράμματος παρατίθεται μία διαπίστωση του Γκέμπελς ο οποίος δήθεν αγωνιά για τον ελληνικό λιμό: «Έλαβα μια εξοργιστική αναφορά για την κατάσταση στην Ελλάδα. Εκεί η πείνα έχει εξελιχθεί σε μάστιγα. Κατά χιλιάδες πεθαίνουν οι άνθρωποι στους δρόμους της Αθήνας από την εξάντληση, όλα αποτέλεσμα της βίαιης βρετανικής πολιτικής του ναυτικού αποκλεισμού, και μάλιστα σε βάρος ενός λαού που αφελώς θέλησε να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά για λογαριασμό των Εγγλέζων. Αυτή είναι η ευγνωμοσύνη του Λονδίνου»
Ενώ στο σάιτ του MOG διαβάζουμε (αυτό μπήκε σωστά στο 145):
Ο Γιόζεφ Γκέμπελς, Υπουργός Προπαγάνδας του Ράιχ, με μια κυνικά διαστρεβλωμένη δήλωση παραποιεί τα αίτια του λιμού της Αθήνας. «Έλαβα μια εξοργιστική αναφορά για την κατάσταση στην Ελλάδα. Εκεί η πείνα έχει εξελιχθεί σε μάστιγα. Κατά χιλιάδες πεθαίνουν οι άνθρωποι στους δρόμους της Αθήνας από την εξάντληση, όλα αποτέλεσμα της βίαιης βρετανικής πολιτικής του ναυτικού αποκλεισμού, και μάλιστα σε βάρος ενός λαού που αφελώς θέλησε να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά για λογαριασμό των Εγγλέζων. Αυτή είναι η ευγνωμοσύνη του Λονδίνου».
Στην ελληνική συλλογική μνήμη η οδύνη του λιμού παραμένει ένα από τα ισχυρότερα μελανά στοιχεία της γερμανικής κατοχής.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
>Τα στεγανά είναι βεβαίως ουσιαστικοποιημένος τύπος…
Όπως και τα μέσα
και τα στενά, τα στερνά, τα ύστερα, τα ανοιχτά, τα μυστικά.
133 Ναι, μ΄αρέσουν τα χρυσά κουτάλια! Σήμερα άκουσα
-φοροαπαλλαγίσημο (ποσό) και
-μονοδοσικό (εμβόλιο)
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Αλέξη, χρόνια πολλά σου!
gpointofview said
Συντροφικά μαχαιρώματα στη Νουδούλα, φυλλάδα του Βαγγέλα ( που τάχει καλά με το παπαδαριό) δίνει ψυχρά τον Αδωνι (της ανταγωνιστικής οικογένειας) για τα βαφτίσια
https://piraeuspress.gr/hellas/politiki/484695/adonis-i-iera-synodos-ton-adiazi-i-vaftisis-apagorevonte-den-yparchi-kat-exeresi/
το πουλόβερ αντέχει ακόμα…
Ηράκλειτος said
Ετσι μπραβο!
Ωραιο αρθρο!
Alexis said
68 ΚΩΣΤΑΣ, 75 Sarant, 77 Antonislaw, 78 Γιώργος Κατσέας, 93 ΜΙΚ-ΙΟΣ, 95 Μαρία, 97 ΣτοΔγιαλοΧτηνος, 110 Dimosiohoros, 121 ΓιώργοςΜ, 123 Χαρούλα, 149 ΕΦΗ-ΕΦΗ
Σας ευχαριστώ όλους για τις ευχές σας.
Δεν πρόκανα να ξαναμπώ χτες γιατί το τηλέφωνο κουδούνιζε συνέχεια και μετά έκανα κορονοπάρτι (με τσίπ’ρα) με 2-3 γείτονες. 🙂
Μην με καταδώσετε στον Νικ Χαρντ, ήμασταν φρόνιμοι και κρατάγαμε αποστάσεις 😆
Γιάννης Ιατρού said
καλημέρα,
118 (και συναφή, σχετικά με την όποια άρση των περιοριστικών μέτρων)
Νομίζω πως αφ΄ενός προσπαθούν να ανοίξουν μια βαλβίδα για να εκτονωθεί λίγο ο κόσμος, αλλά αυτό γίνεται και άναρχα (δηλ. βλέπω ανταγωνισμό, ποιός θα προσφέρει τα περισσότερα) και ακριβώς την στιγμής της έξαρσης με τα νοσοκομεία γεμάτα, τις ΜΕΘ πιασμένες στο 100%, τους γιατρούς/υγειονομικούς τελείως εξαντλημένους και θυμωμένους και τον ΕΟΔΥ διαλυμένο, δηλ. χωρίς συστηματικές και στοχευμένες μετρήσεις (εκτός αυτών των λυμάτων) και χωρίς ιχνηλάτηση…
Θα γίνει του κουτρούλη το πανηγύρι, και τα κρούσματα θα αυξηθούν πολύ και θα αργήσει να φανεί μιά ουσιαστική υποχώρηση.
Για τα μαγαζιά/εμπόριο καλό θα ήταν να ανοίξουν, αλλά στον τομέα του ρουχισμού είναι δύσκολο να αποφευχθεί η επίσκεψη και η επιτόπια πρόβα, με ό,τι αυτά συνεπάγονται (καλά, θα δούμε όλα τα νούμερα στην Ερμού και στα Mall να συνωστίζονται, λες και δεν έχουν ούτε βρακί να βάλουν). Πάντως ο κόσμος δεν έχει λεφτά γενικά για να κάνει αγορές, οπότε μην περιμένουμε πολλά, τα απολύτως αναγκαία τα αγοράζει και τώρα με παράδοση στο σπίτι κλπ.
Η εστίαση, αν περιοριστεί σε εξωτερικούς χώρους ή με ανοιχτά τα παράθυρα και τις συρόμενες πόρτες, ίσως δεν προκαλέσει μεγάλη αύξηση σε κρούσματα, πάντως οπωσδήποτε θα είναι πάντα ένα πρόβλημα επειδή θα συναντιόνται πολλά άτομα στις παρέες κλπ., και δεν μπορείς να τρως/πίνεις με μάσκα…
Γιάννης Ιατρού said
152: Τα τσίπ’ρα απολυμαίνουν 🙂
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Πέδη μπερδεύτηκα είναι η αλήθεια αλλά είναι διακριτή η προσπάθεια ελιγμών του πρότζεκτ. Θα το ξαναδώ αργότερα, ευχαριστώ.
Πάντως δεν εκπλήσσομαι, οφείλουμε να είμαστε τουλάχιστον επιφυλακτικοί με μια χώρα που κωλογλείφεται με τους ουκρανούς ναζήδες.
Δεν ξέρω αν έχεις διαβάσει το βιβλιαράκι του Μαργαρίτη «Από την ήττα στην εξέγερση», που μελετά τις συνθήκες δημιουργίας του πλαισίου στο οποίο γεννήθηκε η Αντίσταση, από το Αλβανικό μέχρι τις πρώτες αντιστασιακές ενέργειες. Λέει και διάφορα για το τι ήταν η μαύρη αγορά (=μαζική προσπάθεια επιβίωσης), κι έχει και κάτι στατιστικά που σου αρέσουνε 🙂
Alexis said
#154: 😆
Πάντως Γιάννη κάποια πράγματα που ζούμε τον τελευταίο καιρό είναι σκέτος παραλογισμός.
Έβλεπα το τριήμερο τα κανάλια να κάνουν τα καθιερωμένα ρεπορτάζ «αγοράς» και να μας δείχνουν σχεδόν με καμάρι εκατοντάδες ανθρώπους να συνωστίζονται στις αγορές Αθήνας και Θεσσαλονίκης για να ψωνίσουν θαλασσινά και ταραμάδες.
Και αμέσως μετά να μας αναγγέλλουν (επίσης με καμάρι) ότι η αστυνομία διέλυσε «κορονοπάρτι», στην ουσία συγκεντρώσεις σε σπίτια των 10-15 ατόμων! (Κάπου άκουσα και για «κορονοπάρτι» έξι (6) ατόμων, δεν ξέρω αν αληθεύει)
Την Τσικνοπέμπτη άκουγα έναν πιτσιρικά σε αντίστοιχο ρεπορτάζ να λέει ότι έχει κανονίσει μέσω διαδικτύου να μαζέψει 150-200 άτομα στο σπίτι του, να ψήσουν κλπ. Προφανώς τους έκανε πλάκα (με το ζόρι κρατιόταν να μην γελάσει και ο ίδιος) ή ήταν βαλτός. Και αυτό μας το παρουσιάζουν ως τεκμήριο για να μας δείξουν πόσο απείθαρχος είναι ο κόσμος, ότι κάνει του κεφαλιού του, ότι δεν τηρούνται τα μέτρα, ότι υπάρχει ατομική ευθύνη… μπλα…μπλα… μπλα…
Ε, όλα αυτά προκαλούν αγρίως το αίσθημα της κοινής λογικής όλων μας
Γιάννης Ιατρού said
156: Μην υπερεκτιμούμε μερικές παραδοσιακές τακτικές μας, π.χ. να κάνουμε κάποια ψώνια την τελευταία στιγμή ή σε κάποιο ορισμένο μέρος/αγορά. Ίσως και να εστιάζουν τα ΜΜΑ σε κάτι τέτοια για λόγους «πλύσης εγκεφάλου».
Θυμάμαι την Παρασκευή (;) που είχαν βγει οι καταστηματάρχες της Βαρβακείου και έλεγαν για την απουσία πελατείας και ο φακός έδειχνε όντως άδεια αγορά. Ε, την επομένη γινόταν της μουρλής. Πιθανώς να μπήκαν σε λογαριασμούς μισθοί ή συντάξεις (το τελευταίο υποπτεύομαι περισσότερο 🙂 ) 15θημέρου και ο κόσμος να πήγε να κάνει τα ψώνια του μαζεμένα, αφού προηγουμένως δεν είχε χρήματα. . Και τα «πάρτι» και άλλα ξεσπάσματα στο ίδιο μοτίβο, του ad hoc ξεσπάσματος (κάποιοι έχουν φρικάρει με την κλεισούρα, ίσως οι πιό νέοι), τα κατατάσσω. Δεν νομίζω πως είναι πολύ συχνά ούτε ο κανόνας, άλλο τώρα το πως παρουσιάζονται. Σε πόλεις με 1-4 εκατομμύρια πληθυσμό άν ψάξεις, κάτι θα βρεις… και στα χωριά επικρατούν άλλες συνήθειες (αλλά κι απ΄ την άλλη πλευρά συνήθως απομόνωση).
Γενικά νομίζω πως ο κόσμος και προσεκτικός είναι και δεν κάνει επιπολαιότητες. Αλλά τα Λεωφορεία και το Μετρό και λοιπά ΜΜΜ, οι συνθήκες εργασίας σε εργοστάσια/βιοτεχνίες και άλλα παρόμοια είναι περισσότερο ύποπτα. Έχει χαθεί κάθε έλεγχος σε αυτά.
Κι όταν δεν σ΄ αφήνουν να πας να δεις μία μέρα το σπίτι σου ή τον κατάκοιτο φίλο/συγγενή σου, αλλά αφήνουν/κάνουν άλλα…, ε, βεβαίως αγανακτείς. Σαν παράδειγμα τα έφερα.
Επομένως συμφωνώ με την κατακλείδα σου.
Pedis said
# 155 – Όχι, δεν το έχω του Μαργαρίτη που λες. Θα το κοιτάξω.
Για το άλλο, αυτό που έγραψα παραπάνω ότι αν δεν έχω παρεξηγησει κάτι, η κατάσταση είναι άουτ-άουτ. Μία από τις δύο μεριές μάς δουλεύει.
dimosioshoros said
Τι γίνεται;
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
159 Όλα καλά, εσείς? 🙂
sarant said
Καλημέρα από εδώ!
158-9 Είχα ξεχασει να ρυθμίσω την ώρα στο σημερινό άρθρο, κι έτσι άργησε η δημοσίευση.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
150 >>δίνει ψυχρά τον Αδωνι (της ανταγωνιστικής οικογένειας) για τα βαφτίσια
Τον υποβιβάζει κιόλας σε Αγροτικής Ανάπτυξης.
Μαρία said
Δεν είναι τρολιά!
MA said
163: Και το άρθρο του Κανελλόπουλου από τη σημερινή ΕφΣυν:
https://www.efsyn.gr/node/286138
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Μαρία said
Μαρία said
147
Τον έχει φάει η καχυποψία αλα Μαργαρίτη και παραποίησε και το κείμενο όπως είδες.
https://www.occupation-memories.org/deutsche-okkupation/ergebnisse-des-terrors/index.html
και
Δείτε τη βιβλιογραφία https://www.occupation-memories.org/bildung/Die-Lehreinheiten/Hunger/index.html
sarant said
163-166 Αντε να πιστέψεις ότι ΔΕΝ είναι τρολιά.
Μαρία said
168
Πριν να δώ το τουί του Ξανθάκη, είχα πέσει σε κάτι άλλα χωρίς τον τίτλο του Βήματος και τα πέρασα για τρολιά λόγω Γιάννας.
Γιάννης Κουβάτσος said
Δηλαδή, σοβαρά τώρα, δεν είναι τρολιά; Εγώ το έστειλα σε τόσους φίλους στο βάιμπερ, για να σπάσουμε πλάκα με τη φαντασία του δημιουργού της τρολιάς.😂 Αν όντως δεν είναι τρολιά, έχει πλέον ξεπεραστεί κάθε προηγούμενο ρεκόρ θρασύτητας και γελοιότητας από τα κυβερνώντα ΜΜΕ. Και αυτό είναι πολύ μεγάλο κατόρθωμα σε μια χώρα σαν την Ελλάδα.
Το «Ρ» της Φωκίωνος Νέγρη said
Ήταν θέμα χρόνου για τα ΜΜΕ που λιβανίζουν τα έργα και τις ημέρες του καθεστώτος Μητσοτάκη να καταφύγουν σε χουντική αισθητική. Κατά τα έργα και η αισθητική…
Δύτης των νιπτήρων said
Αφιερωμένο στους νοσταλγούς του Κύρκου
https://www.kathimerini.gr/opinion/561298930/kapote-ypirche-mia-alli-aristera/
Χαρούλα said
Καπου διαβασα πως ήταν προδημοσίευση και τελικά αφαιρείται από την τελοκή δημοσίευση. Δεν κατάλαβα τι σημαίνει προδημοσίευση. Συμβαίνει και με άλλες εκδόσεις;
Πάντως και μένα μου φαίνεται τρολιά. Πόσο χαζοί και κακόγουστοι μπορεί να είναι. Ο Καμμένος τους έβαλε;😂🤣
Pedis said
# 167 – Στο είπα, ή Λιόσης και Συγγελάκης έχουν παραποιήσει τα παραθέματα (και τα συμφραζόμενα) όπως τους βολεύει
ή το ΜΟG στο μεταξύ τροποποίησε το κείμενο.
Αν *όντως* έχεις εξακριβώσει ότι το πρώτο δεν έχει συμβεί, τότε ισχύει το δεύτερο.
Υπενθυμίζω (146): ο Λιόσης στην εφσυν παραθέτει χωρία και εντός εισαγωγικών τα οποία, προσωπικά, δεν βρίσκω στο σάιτ του MOG:
Στη συνέχεια παρατίθεται μια αναφορά του Βρετανού Έντουαρντ Γουόρνερ από το Φόρειν Όφφις. Οι υπεύθυνοι του γερμανικού προγράμματος επικαλούνται τα δύο κείμενα για να «αποδείξουν» πως, τάχα, υπαίτιοι για τον ελληνικό λιμό ήταν οι Βρετανοί και όχι οι Γερμανοί. Ακολουθεί μία εκτίμηση της ιστοσελίδας με βάση την οποία γράφονται τα εξής: «Εξαιτίας της αναστάτωσης που είχαν προκαλέσει οι εχθροπραξίες, δεκάδες χιλιάδες άτομα είχαν βρεθεί μακριά από τις εστίες τους αναζητώντας καταφύγιο σε άλλες περιοχές.
Το γεγονός ότι η πλειονότητα αυτών των εσωτερικών μεταναστών βρέθηκε στις πόλεις, έφερε σε αδιέξοδο το κεντρικό σύστημα διανομής αγαθών και δημιούργησε χάσμα ανάμεσα στις συνθήκες ζωής των αστικών κέντρων και της υπαίθρου, όπου οι κάτοικοι μπόρεσαν να διατηρήσουν ένα σταθερό επίπεδο διαβίωσης. Βασικός παράγοντας της επισιτιστικής κρίσης υπήρξε ο ναυτικός αποκλεισμός από τις βρετανικές δυνάμεις. Επιπρόσθετα εμπόδια προκάλεσε η κατάρρευση του συγκοινωνιακού δικτύου και ο χωρισμός της επικράτειας σε ζώνες κατοχής, σε σημείο που να δυσχεραίνεται η μεταφορά τροφίμων ακόμα και σε γειτονικά διαμερίσματα. Μεγάλες ποσότητες αγροτικών προϊόντων, πατάτες, σταφίδες και λάδι, επιτάχθηκαν από τα κατοχικά στρατεύματα που σύντομα αντικατέστησαν αυτή την λεηλασία της παραγωγής με το σύστημα πληρωμής σε ειδικά χαρτονομίσματα»
ενώ στο MOG βρίσκω μόνον:
Σύμφωνα με τον Πολυμέρη Βόγλη η πείνα ήταν ένα σύνθετο φαινόμενο. «Ο πόλεμος και ο ναυτικός αποκλεισμός καθιστούσαν τις εισαγωγές τροφίμων αδύνατες και άρα οι διαθέσιμες ποσότητες περιορίστηκαν». Το ξεκίνημα του πολέμου και η επιστράτευση είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της αγροτικής παραγωγής του 1941. «Μετά τη συνθηκολόγηση, Ιταλοί και Γερμανοί στρατιώτες επιδόθηκαν σε μεγάλης έκτασης πλιάτσικο, ενώ πολλά αγροτικά προϊόντα, όπως λάδι, φρούτα και καπνός, όταν δεν επιτάσσονταν από τα στρατεύματα κατοχής, αγοράζονταν σε εξευτελιστικές τιμές για να μεταφερθούν στο Ράιχ». Επιπλέον, ο λιμός εντάθηκε και από το γεγονός ότι η χώρα ήταν διαιρεμένη σε ζώνες κατοχής που η καθεμία είχε τα δικά της «σύνορα» και το δικό της νόμισμα με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός περιορισμός στη διακίνηση των αγαθών. Η απαραίτητη ανταλλαγή αγαθών μεταξύ αγροτικών περιοχών και αστικών κέντρων περιορίστηκε ακόμη περισσότερο γιατί το δεδομένα «υποανάπτυκτο δίκτυο μεταφορών και συγκοινωνιών είχε πληγεί σοβαρά εξαιτίας της επίταξης οχημάτων και καυσίμων και των καταστροφών στο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο».
To άλλο χωρίο με την αναφορά στη δήλωση του Γκαίμπελς στο # 147.
Στο #146 παρέθεσα άλλο χωρίο από άρθρο του Συγγελάκη το οποίο, όμως, δεν βλέπω στο σάιτ του MOG.
Εδώ σε θέλω. 😀
Μαρία said
173
Σου φαίνεται για τρολιά το βίντεο;
Έβγαλαν στο μεταξύ καινούριο.
Pedis said
-> 172 – «Μας» διαβάζει κι ο Μουμτζής! 🙀 🥳
Πέπε said
Τι ακριβώς εννοούμε αποσύρθηκε; Ξανατύπωσαν όλο το τιράζ (εφημερίδα + περιοδικό με καινούργιο εξώφυλλο + δεν ξέρω αν έχει άλλα ένθετα) και τρέξαν σε κάθε περίπτερο και πήραν τα παλιά και άφησαν τα καινούργια;
Εντωμεταξύ, το περνάει κανείς για τρολιά όχι μόνο για το εντελώς απίστευτο της ιδέας, αλλά και για το χοντροκομμένο της εκτέλεσης… Τέτοιες φάτσες με τέτοια σώματα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ να μην είναι χιούμορ.
(Μήπως τελικά, όσο κι αν είναι αληθινό, είναι τρολιά; Μήπως τρολάρει κάποιος από τη σύνταξη;)
Μαρία said
174
Διάβασαν αυτούς, τρόμαξαν κι άλλαξαν το κείμενο. Δεν μπαίνω σε τέτοια συνωμοσιολογικά τριπάκια.
177
Δεν χρειάστηκε να ξανατυπώσουν, γιατί το κυριακάτικο Βήμα δεν τυπώθηκε ακόμη. Αποσύρθηκε απ’ το διαφημιστικό.
Μαρία said
Pedis said
# 178 –
Κοίτα, ο Λιόσης είναι μαθηματικός και από όσο ξέρω, βλαμένος δεν ήταν. Μπορεί, βέβαια, να χάλασε το μυαλό του και να βάζει σε εισαγωγικά χωρία που τα εφήυρε ή τα πήρε από άλλον χωρίς να τα ελέγξει σε ντετέ, πηγαίνοντας να τα επιβεβαίωσει με ένα κλικ στο δημόσιο σάιτ της MOG, στο οποίο, όπως μπορείς να διαπιστώσεις παραπέμπει με ακριβές λινκ και στο επίμαχο κείμενο, διότι γουστάρει να γίνει ξεφτίλα. Κι αυτό μπορεί. Τίποτα δεν μου κάνει εντυπωση για κανέναν, πλέον, χωρίς, όμως, να έχω χάσει την ευαισθησία να παραξενεύομαι.
Πες ότι δεν γουστάρεις να το ψάξεις και είσαι πεισμένη, αλλά μην μου την πετάς έτσι «συνωμοσιολογικά τριπάκια». Στο κάτω-κάτω εγώ στο ανέδειξα, δίνω μικρή πιθανότητα στην εκδοχή για τροποποίηση του κειμένου, αλλά απόρησα. Και ήλπιζα να είχες καμιά άκρη στο φιλντ μπας και βγάλουμε άκρη κι εμείς οι απέξω. 😀 Δεν πειράζει.
sarant said
179 🙂 🙂 🙂
172 Είναι γνωστό, καλός αριστερός είναι ο νεκρός αριστερός.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Πάντως από μια βόλτα στο τουίτερ διαπίστωσα πως υπάρχουν και λογικοί άνθρωποι που παραδέχονται πως ήταν σοβαρό ατόπημα το κράξιμο του εξώφυλλου. Έπρεπε να αφεθεί ασχολίαστο μέχρι να βγει στα περίπτερα…
Το «Ρ» της Φωκίωνος Νέγρη said
181β: Στην περίπτωση του Κύρκου (και των συνοδοιπόρων του – «πέντε – έξι κώλοι που ψάχνουν για καρέκλα» τους είχε περιγράψει η Μαλβίνα), δεν είναι η ιδιότητα του νεκρού που τον κάνει συμπαθή στα μάτια του ΣάκητουΜουμτζή
και το κοινό των κάφρων που τον διαβάζει. Ηττημένος ή/και προσκυνημένος είναι η λέξη που ψάχνουμε. Για τον ΣάκητοΜουμτζή καλός αριστερός είναι πρώτα και κύρια ο προσκυνημένος αριστερός. Το ευνουχισμένο σκυλάκι που χαριεντίζεται με τις κυρίες της υψηλής κοινωνίας στα σαλόνια της Εκάλης και του Παλαιού Ψυχικού, την ώρα που οι άντρες παραδίπλα πίσω από τις κλειστές πόρτες κάνουν μπίζνες και υψηλή πολιτική.
Από τον ΣάκητοΜουμτζή δεν θα ακούσεις ποτέ καλά λόγια για τον Λένιν, τον Στάλιν, τον Μάο ή τον Κάστρο. Είναι νεκροί εδώ και χρόνια, αλλά υπήρξαν και νικητές. Δεν θα ακούσεις καλά λόγια ποτέ και για κανένα λόγο ούτε ακόμα και για τον Αλιέντε, γιατί με την πολιτική του πορεία και τον θάνατό του απέδειξε ότι, με την υπάρχουσα κατάσταση, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αφήσουν οι αντίπαλοι να γίνει σοσιαλισμός με κοινοβουλευτικά μέσα.
Το «Ρ» της Φωκίωνος Νέγρη said
Αφήνω με επιφύλαξη το παρακάτω βίντεο που έχει ανέβει στο youtube και υποτίθεται ότι αφορά το δυστύχημα της Παρασκευής έξω από τη Βουλή. Η οπτική γωνία της εικόνας δείχνει ότι τραβηχτεί μέσα από τη Βουλή:
Pedis said
Χτήνε, κάνεις μία χάρη σε παρακαλω. Βάζεις στο γκουγκλοψάχτηρο την παράγραφο:
—
Βασικός παράγοντας της επισιτιστικής κρίσης υπήρξε ο ναυτικός αποκλεισμός από τις βρετανικές δυνάμεις. Επιπρόσθετα εμπόδια προκάλεσε η κατάρρευση του συγκοινωνιακού δικτύου και ο χωρισμός της επικράτειας σε ζώνες κατοχής, σε σημείο που να δυσχεραίνεται η μεταφορά τροφίμων ακόμα και σε γειτονικά διαμερίσματα
—
και πέσμου αν σου δίνει μεταξύ των πρώτων αποτελεσμάτων τα ακόλουθα. Το πρώτο είναι από το άρθρο του Λιόση, το δεύτερο φαίνεται ότι παραπέμπει στο MOG, όπου, υποτίθεται, περιέχεται το επίμαχο χωρίο, αλλά αν κλικάρεις και μπεις δεν το βρίσκεις.
——————————-
Το γερμανικό Υπ. Εξωτερικών μάς «διδάσκει» Ιστορία | Η …
http://www.efsyn.gr › stiles › apopseis
— Βασικός παράγοντας της επισιτιστικής κρίσης υπήρξε ο ναυτικός αποκλεισμός από τις βρετανικές δυνάμεις. Επιπρόσθετα εμπόδια προκάλεσε η κατάρρευση του συγκοινωνιακού δικτύου και ο χωρισμός της επικράτειας σε ζώνες κατοχής, σε σημείο που να δυσχεραίνεται η μεταφορά τροφίμων ακόμα και σε …
Λιμός • Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα
http://www.occupation-memories.org › …
Μετά την κατάληψη της χώρας, η επισιτιστική κατάσταση βρισκόταν ήδη εκτός ελέγχου. … Βασικός παράγοντας της επισιτιστικης κρίσης υπήρξε ο ναυτικός αποκλεισμός από τις … Επιπρόσθετα εμπόδια προκάλεσε η κατάρρευση του συγκοινωνιακού δικτύου και ο χωρισμός της επικράτειας σε ζώνες κατοχής, σε σημείο που να …
———————————
Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό;
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
185 Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω την αυθεντικότητα του στοιχείου αλλά πληροφοριακά ο εν λόγω ΘΚ έχει κοινό θρησκόληπτων και ψεκασμένων. Έχω ακούσει σε βιντεάκι του να κάνει λόγο για «e-μβόλιο» και για «λαθρομετανάστες που τους διακινούν με πούλμαν τη νύχτα και πού τους πάνε άραγε?». Δεν έχω φβ αλλά μια ματιά στο δικό του με τις σημαίες και τους σταυρούς μου ήταν αρκετή.
Ξαναλέω πως δεν μπορώ να σχολιάσω επί της ουσίας το βίντεο.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
186 Πέδη, δυστυχώς όχι τώρα. Την πέφτω να ξεραθώ, η μέρα μου ήταν δύσκολη και έτσι θα είναι και η αυριανή. Καληνυχτώ.
Pedis said
Υπάρχουν κάποια κοινά μέρη στη φράση και ο γκούγκλης τα βρίσκει, και αυτά ανακατεύονται με άλλα τα οποία, όμως, δεν βρίσκονται στο κείμενο του σάιτ.
Πίσω στο σημείο μηδέν. Ένα από τα δύο μέρη έχει κάνει λαδιά.
Pedis said
-> # 145, 146, 147, 167, 174, 186 +
Το κείμενο με τον τίτλο «Λιμός» στο σάιτ της MOG που είναι γραμμένο στα αγγλικά, τώρα που το βλέπω, φαίνεται να είναι στημένο λίγο ως πολύ διαφορετικά από το ελληνικό αντίστοιχο.
https://www.occupation-memories.org/en/deutsche-okkupation/ergebnisse-des-terrors/index.html
https://www.occupation-memories.org/deutsche-okkupation/ergebnisse-des-terrors/index.html
—
Στη σελίδα της MOG στην αγγλική γλώσσα η (υποκριτική) ρήση του Γκαίμπελς ανοίγει το κείμενο χωρίς το σχετικό συνοδευτικό σχόλιο
Ο Γιόζεφ Γκέμπελς, Υπουργός Προπαγάνδας του Ράιχ, με μια κυνικά διαστρεβλωμένη δήλωση παραποιεί τα αίτια του λιμού της Αθήνας.
που βρίσκουμε στο αντίστοιχο ελληνικό σάιτ.
Παρατίθεται στη συνέχεια, κάτω από αυτή του Γκαίμπελς, μια (παράξενη) δήλωση του Βρετανού Ουόρνερ του Φ.Ο. χωρίς άλλο σχόλιο. Αυτή η αναφορά δεν υπάρχει στο ελληνικό σάιτ.
Γενικά, το αγγλικό κείμενο έχει άλλο στυλ, αρκετά διαφορετικό από το ελληνικό και αφήνει μια λίγο διαφορετική αίσθηση στον αναγνώστη.
Η σύγκριση ελεύθερη.
Χαρούλα said
#175 Μαρία ευχαριστώ. Μάλλον κατάλαβα το «προδημοσίευση». Συνεχίζει να μου φαίνεται τρολιά, αλλά δυστυχώς με διαψεύδει το βίντεο!!!
Γενικά….
Λυπάμαι να αποδομούμε «πεθαμένους αριστερούς» γιατί τους πιάνουν στήν πένα τους άτομα ανάξια. Τους γραφιάδες πρέπει να μεμφόμαστε, για κλοπή προσωπικοτήτων.
Μαρία said
145 κλπ
https://www.efsyn.gr/nisides/286353_mnimes-katohis-kai-oi-ellinikes-diekdikiseis-apozimioseon
Pedis said
# 192 – Ευχαριστώ.
Προβλεπω ότι θα συνεχιστεί αυτή η συζήτηση.
Πιθανά, κανένας δεν θα έχει το δίκιο με το μέρος του.
Δεν μου είπες, είδες το λήμμα famine στο λινκ του #190 που παραπέμπει στην αγγλική έκδοση;
Pedis said
Μπορεί κάποτε να μου λυθεί και η απορία: οι τύποι που κατακρίνουν το πρόγραμμα και παραπέμπουν σε χωρία του κειμένου βάζοντας τα εντός εισαγωγικών (δεν με ενδιαφερουν οι ερμηνείες και οι εκτιμήσεις τους για το τι σημαίνει αυτό που τσιτάρουν),
έχουν κάνει λαθροχειρία και έχουν βγάλει τα παρατιθεμένα χωρία από το κεφάλι τους,
έχουν κάνει μιξ παραθέσεων από τις εκδόσεις στις τρεις γλώσσες
ή ελληνική έκδοση εχει στο μεταξύ βελτιωθεί (και όντως δεν βλέπω κάτι το τόσο κατακριτέο σ’ αυτήν) για να μην προκαλεί την κριτική;
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
192
Σχετικό με τη δεύτερη υποσημείωση του κειμένου της εφσυν, περί συντάξεων σε ευρωπαίους συνεργάτες των ναζί:
https://www.tanea.gr/2019/02/21/world/nazi-pou-vriskontai-en-zoi-pairnoun-syntaksi-apo-ti-germania/
Pedis said
… και ΟΛΟΙ οι Ιταλοί στρατιωτικοί οι οποίοι κάποια στιγμή καταγγέλθηκαν για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατα του Ιταλικού πληθυσμού τιμήθηκαν από το Ιταλικό κράτος με σύνταξη (αφού στο μεταξύ είχε επέλθει γενική αμνηστεία -> η επονομαζόμενη του Τολιάτι και επόμενες), ενώ πολλοί που δεν ήταν ακόμη στην κατάλληλη ηλικία επέστρεψαν στο στράτευμα χωρίς απώλεια βαθμού.
Και βέβαια δικαστικοί, κρατικοί διοικητικοί υπάλληλοι, καθηγητές πανεπιστημίου που είχαν κάνει διάφορα επανήλθαν στην υπηρεσία από το 47 και μετά και βέβαια πήραν σύνταξη.
Μόνον οι φασίστες που εντοπίστηκαν εγκαίρως, πρακτικά μέχρι το Ιούλιο του ’45, πήραν αυτό που τους άξιζε με ή χωρίς αστική (αλλά παρτζάνικη) δίκη.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
>> Και βέβαια δικαστικοί
Πρέπει να υπάρξει συνέχεια του κράτους, κύριε. Δεν θα καταλύσουμε τη Δικαιοσύνη εν ονόματι της δικαιοσύνης.
sarant said
195 Αυτό δεν το έχουμε συζητήσει και στο ιστολόγιο; Ή το σχολίασα στο Φέισμπουκ;
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
198 Αυτό δεν ημπορώ να το κρίνω μετά βεβαιότητος 🙂
Pedis said
# 197 – Καποια στιγμή θα πω στο … Σπουδαστήριο να μου κάνουν σούμα τα επίσημα στοιχεία.
Θα φρίξεις.
Αν εξαιρέσεις καμιά δεκαριά χιλιάδες (εκτίμηση) που καθάρισαν οι Παρτιζάνοι από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούλιο του ’45, οι υπολοιποι εγκληματίες καραφασίστες, από κάτω μέχρι πάνω, συνέχισαν τη δουλειά τους παρόμοια όπως και στο λίγο ανατολικότερα αγγλοαμερικάνικο προτεκτοράτο.
Μαρία said
198
Είχαμε σχολιάσει ευκαιριακά το περσιλόχαρτο https://en.wikipedia.org/wiki/Persilschein
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
200 Δεν αμφιβάλλω. Το νέο αφεντικό έφερνε την παρτίδα στα μέτρα του. Με το ίδιο πρόσχημα της συνέχειας του κράτους, ούτε στην ίδια τη Γερμανία δεν έγινε απονάζωση (6+ μύρια 🙂 ). Εκεί βέβαια για να γίνει σωστά η δουλειά δεν θάπρεπε να μείνει χριστούγεννο, δεδομένου ότι οι γερμανοί της προκοπής είτε είχαν περάσει από λεπίδι, είτε την είχαν κοπανήσει όσοι πρόλαβαν, είτε, ελάχιστοι, είχαν λουφάξει.
Μαρία said
Αν δεν είδατε την ταινία στην τηλεόραση, μπορείτε να τη δείτε εδώ με ελλην. υπότιτλους. https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9F_%CE%BB%CE%B1%CE%B2%CF%8D%CF%81%CE%B9%CE%BD%CE%B8%CE%BF%CF%82_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CF%83%CE%B9%CF%89%CF%80%CE%AE%CF%82
http://voody.online/load/dramaa/12731-labyrinth_of_lies_im_labyrinth_des_schweigens_2014.html
Pedis said
# 202 – Υπήρχε ένα αντικειμενικό πρόβλημα και στα μεταπολεμικά κράτη. Επειδή επρόκειτο για μπάι δι τεξτμπουκ ορισμό ολοκληρωτικών καθεστώτων είχαν επιβάλλει, με διαδοχικές νομοθετικές ρυθμίσεις, σε όλους τους δημόσιους υπάλληλους και λειτουργούς να γίνουν μέλη του φασιστικού/ναζιστικού κόμματος.
Στη φασιστική Ιταλία λ.χ. (όπως με πληροφορούν συνεργάτες από το Σπουδατήριο που έχουν βάρδια) υπήρχαν 4.8 εκ μέλη του φασιστικού κόμματος (απογραφή 1943) σε συνολικό πληθυσμό τότε 40 εκ., δηλ. συμπεριλαμβανομένων ανήλικων (οι οποίοι, α προπό, από το δημοτικό μέχρι τα 18 εγγράφονταν υποχρεωτικά στις διάφορες φαιστικές οργανωσεις ανάλογα με το φύλο και την ηλικία) και ηλικιωμένων. Επομένως, το ποσοστό των εγγεγραμμένων στο φασιστικό κόμμα επί του οικονομικά ενεργού πληθυσμό ήταν πολύ μεγάλο.
Αυτό, οπως καταλαβαίνεις, περιέπλεξε τα πράγματα μετά τον πόλεμο, αφού βρέθηκε ένα σεβαστό ποσοστό του πληθυσμού να είναι φασίστες με σφραγίδα.
Και, όπως είναι αναμενόμενο, το σκηνικό αυτό χρησιμοποιήθηκε από τους εγκληματίες σε όλη την ιεραχική κλίμακα για να κρυφτούν πίσω από άλλους που δεν είχαν διαπράξει αδικήματα ή τουλάχιστον σοβαρά αδικήματα.
Αρχικά, την Ιταλία, στο δεύτερο μισό του ’45 και στις αρχές του ’46, άνοιξαν φάκελλοι έρευνας αδικημάτων για εκατοντάδες χιλιάδες άτομα σε διάφορες θέσεις της διοίκησης και του στρατού.
Αυτό από τη μία, εξ αντικειμένου, φράκαρε την όλη διαδικασία, από την άλλη επειδή δεν υπήρχε η κυβερνητική διάθεση (από τη μεριά των ΧΔημοκρατών) να δοθεί βοήθεια σε προσωπικό, υλικά και χώρο (έστω και για την ταξινόμηση των φακέλλων) ώστε να προχωρήσει η δουλειά όπως έπρεπε.
Επιπλέον, διαπιστώθηκε το εξής μπαγκ: σχεδόν όλοι οι προϊστάμενοι της δικαστικής ιεραρχίας ήταν οιωνοί καταγγελόμενοι και αρκετοί υπό καθεστώς έρευνας για αποδοση κατηγοριών.
Η λογική Τολιάτι ήταν … τι ψαχνουμε τώρα. Είναι αδύνατον να βγει άκρη. Θα κάνουμε αμνηστία έτσι ώστε να αποδείξουμε ότι δεν επιζητούμε την εκδίκηση και ότι είμαστε εθνικά σκεφτόμενη δύναμη και κοιτάζουμε το μέλλον και την ανοικοδόμηση. Κι αφού την εφάρμοσε λίγο μετά το ΚΚΙ και το ΣΚΙ πήραν πόδι από την κυβερνηση.
Τότε, μπήκε μπροστά η διαδικασία για την απαλλαγή όλων. Στη συνέχεια, μέχρι το 1952, ψηφίστηκαν κι άλλες σχετικές ρυθμίσεις αμνηστίας για ειδικές κατηγορίες αδικημάτων που δεν προβλέπονταν ρητά από το νόμο Τολιάτι, αλλά τις άφηνε στην ερμηνευτική δικαιοδοσια εισαγγελέων και δικαστών.
Οι «μισοί» φασίστες τη γλύτωσαν και βγήκαν κι από πάνω πηγαίνοντας με το βασιλιά στο Νότο υπό την προστασία των Συμμάχων και σχημάτισαν το λεγόμενο «Βασίλειο του Νότου». Εκεί βαφτίστηκαν σύμμαχοι των Συμμάχων.
Όσον αφορά τους άλλους «μισούς», τους φασίστες της Ρεπούμπλικας του Σαλό, αυτοί εξαγνίστηκαν κατά βάση με δύο επιχειρήματα. Το πρώτο ότι δήθεν εξαναγκάστηκαν να συνεργαστούν με το νέο φασιστικό καθεστώς εξαιτίας της γερμανικής κατοχής και πίεσης. Το δεύτερο ότι από αισθημα πατριωτισμού έλαβαν μέρος στην κυβέρνηση του Βορρά ώστε να μπορούν να παίξουν διπλό παιχνίδι για να σώσουν η χώρα από τη Γερμανική κατοχή από τα μέσα, και γενικά για να κρατήσουν ψηλά το εθνικό φρόνημα επειδή η πατρίδα βρισκόταν ανάμεσα σε δύο αντιμαχόμενες πλευρές κλπ κλπ και υπήρχε ανάγκη από εθνική διοίκηση (τα έχουμε ακούσει κι από αλλους … ).
Pedis said
-> 204 – «Υπήρχε ένα αντικειμενικό πρόβλημα και στα δύο μεταπολεμικά κράτη/»
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Αν υπάρχει η βούληση, τα φασιστικά κεφάλια πέφτουν. Μετά τον πόλεμο, είτε οι τοπικές κοινωνίες είτε η κεντρική διοίκηση θα μπορούσαν κάλλιστα να ξεχωρίσουν τους υποχρεωτικά εγγεγραμμένους από τους ενεργούς φασίστες. Κι επί Μεταξά εδώ ήταν υποχρεωτική η εγγραφή στην ΕΟΝ.
Αλλά όπως λες, άμα τους ανοίξεις την πόρτα μετά παίρνεις πόδι απ’ το ίδιο σου το σπίτι.
Pedis said
# 206 – Ναι, έτσι … πλην Αθηνά και χείρα κουλή.
Από τις χώρες που ήταν υπό κατοχή από το Ιταλικό φασιστικό καθεστώς (σε Ευρωπη και Αφρική), από το ’45 κι έπειτα, κατατέθηκαν ένας σωρός εμπεριστατωμένα αιτήματα για την παράδοση για δίκη Ιταλών πολιτών και στρατιωτικών που είχαν διαπράξει εγκλήματα πολέμου στις χώρες αυτές.
Γνωρίζεις πόσα αιτήματα είχαν θετική απόκριση;
Πόσοι από αυτούς δικάστηκαν στην Ιταλία;
Η απάντηση στην πρώτη ερώτηση είναι απλή. Η πιο απλή που σου έρχεται στο μυαλό.
Για τη δεύτερη, η απάντηση είναι ένα μικρό τοσοδούλικο νουμεράκι. (Μόλις πιάσει δουλειά η νέα βάρδια στο Σπουδαστήριο 😄 θα ρωτήσω τα παιδιά να σου πω ακριβώς.)
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
207
Υποψιάζομαι ότι αυτό το τοσοδούλικο νουμεράκι έχει ωραίες, διαδοχικές καμπύλες γύρω-γύρω 😎
Pedis said
# 202 – Ναι, αν και ο ορος «συνέχεια του κράτους», και είμαι βέβαιος ότι θα συμφωνήσεις, όσον αφορά το πολιτικό σκέλος της κατάστασης δεν είναι ακριβής ως πρώτη αιτία. Διότι είναι αποτέλεσμα του άλλου φαινομένου που ονομάζεται «συνέχεια της Δεξιάς».
Ποιοί γίνανε (πείστηκαν ή ένιωσαν μεγάλη έλξη να γίνουν) μαζικά Φασίστες και Ναζιστές πριν και ποιοι ξανάγιναν μαζικά Δεξιοί μετά τον πόλεμο;
(ρητορική ερώτηση).
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
209 Για την ακριβέστερη ακρίβεια, συνέχεια του (πολιτ/κοινων/οικον) στάτους κβο. Το οποίο είναι δεξιό όλως τυχαίως. Αφού συνεννοούμαστε, τι σπαταλάς ενέργεια για διευκρινίσεις? 🙂
Ενδεικτικά, για το κοινωνικό στάτους κβο αντιγράφω από τη βίκη:
Το 1925 ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις και εγκρίθηκε ένας νόμος που επιτρέπει στις γυναίκες να ψηφίζουν στις τοπικές εκλογές, εφόσον ήταν 30 ετών και είχαν παρακολουθήσει τουλάχιστον την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Ο νόμος παρέμεινε ανεφάρμοστος, μέχρις ότου τα φεμινιστικά κινήματα εντός της κρατικής λειτουργίας άσκησαν πίεση στην κυβέρνηση για την επιβολή του το Δεκέμβριο του 1927 και τον Μάρτιο του 1929. Οι γυναίκες είχαν δικαίωμα ψήφου σε τοπικό επίπεδο για πρώτη φορά στις τοπικές εκλογές της Θεσσαλονίκης, στις 14 Δεκεμβρίου 1930, όπου 240 γυναίκες άσκησαν το δικαίωμά τους να το κάνουν. Η συντηρητική πτέρυγα των πανεπιστημιακών εκφραζόταν σθεναρά και δημοσίως κατά του δικαιώματος ψήφου των γυναικών όπως ο Περικλής Βιζουκίδης – ο μετέπειτα συνεργάτης των ναζί – που θεωρούσε κατάπτωση την ψήφο των γυναικών.[60]
Στις εθνικές τοπικές εκλογές του 1934, η προσέλευση των γυναικών παρέμεινε χαμηλή, σε μόλις 15.000, παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες ήταν οριακή πλειοψηφία του πληθυσμού των 6,8 εκατομμυρίων. Οι γυναίκες δεν μπόρεσαν να εκλεγούν, παρά την πρόταση του υπουργού Εσωτερικών Ιωάννη Ράλλη, η οποία αμφισβητήθηκε στα δικαστήρια. Τα δικαστήρια αποφάσισαν ότι ο νόμος έδινε στις γυναίκες μόνο «περιορισμένο franchise» και κατάργησε οποιονδήποτε κατάλογο όπου οι γυναίκες απαριθμούνται ως υποψήφιοι για τα τοπικά συμβούλια. Ο μισογυνισμός ήταν αχαλίνωτος σε εκείνη την εποχή. Ο Εμμανουήλ Ροΐδης αναφέρεται πως είπε ότι: «δύο επαγγέλματα είναι κατάλληλα για γυναίκες: νοικοκυρά και πόρνη».[61]
Σε εθνικό επίπεδο, γυναίκες άνω των 18 ετών ψήφισαν για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 1944 για το Εθνικό Συμβούλιο, ένα νομοθετικό σώμα που δημιουργήθηκε από το κίνημα αντίστασης του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου. Τελικά, οι γυναίκες κέρδισαν το νόμιμο δικαίωμα ψήφου και την εκλογή τους στις 28 Μαΐου 1952.
Μετά την άνοιξη του ΕΑΜ, πισωγύρισμα μέχρι το 1952.
Pedis said
Επιμένω Χτήνε. Διότι η κυρίαρχη άποψη, όπως εκφράζεται από πλήθος Δεξιών διανοουμένων, των επιφανών συμπεριλαμβανομένων, όπως ο B. Croce, εξακολουθεί να αναφέρεται στον φασισμό ως «ασθένεια» του έθνους, μολυσματική μεν αλλά επειδοσιακή, «ξένη» προς το έθνος, μια «παρένθεση» κοκ.
—
Κι όμως το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες ήταν ένας σημαντικός παράγοντας (εκτός από τις εκλογικές απάτες, τις πολιτικές απαγορεύσεις και την τρομοκρατία) χάρη στον οποίον διεσώθηκε εκλογικά η μεταπολεμική κοινοβουλευτική Δεξιά. Μέχρι και στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης …
Ο Πολιτικός Αντιδραστικός Συντηρητισμός είναι κοντόθωρος. (ταυτολογία;)
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
211
Βιαστικά, πριν φύγω:
Δεν έχω διαβάσει Κρότσε αλλά υποψιάζομαι από αυτά που λες πως (θέλουν να) θεωρούν τον φ. ασύνδετο με τη «μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη», τον θεματοφύλακα των εθνικών αξιών. Αμα δεν τους κάνει ο Μπρεχτ, ε, ας τους εξηγήσει ο φον Πάπεν μερικά πραγματάκια.
Πάω τώρα.
Pedis said
# 212 – Μα κι ο Croce μέχρι το 1924 θα μπορούσε να το εξηγήσει ο ίδιος στον εαυτό του ότι δεν είναι έτσι όπως τα λέει μετά … 😄
Κι έπειτα, αφότου πήρε αποστάσεις από το καθεστώς, από το γεγονός ότι δεν τού πειράχτηκε ούτε μία τρίχα της κεφαλής του.
Μαρία said
Εξώδικο Κασιδιάρη στο avgi.gr / Δηλώνει προσβεβλημένος επειδή γράψαμε για «νεοναζιστικά κηρύγματά» του από την φυλακή
https://www.avgi.gr/politiki/382655_dilonei-prosbeblimenos-epeidi-grapsame-gia-neonazistika-kirygmata-toy-apo-tin
Pedis said
# 214 – Εχει δίκιο. Φάουλ της Αυγής. Να γράφανε ότι πρόκειται για ναζιστικά κυρυγματα να μην υπάρχει παρεξήγηση και διαμαρτυρία.