Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Οι Εσταυρωμένοι Σωτήρες, ιστορικό μυθιστόρημα του Δημ. Σαραντάκου – 15

Posted by sarant στο 30 Μαρτίου, 2021


Εδώ και λίγο καιρό άρχισα να δημοσιεύω σε συνέχειες, κάθε δεύτερη Τρίτη, το ιστορικό μυθιστόρημα του πατέρα μου, του Δημήτρη Σαραντάκου, «Οι εσταυρωμένοι σωτήρες». Η σημερινή συνέχεια είναι η δέκατη πέμπτη. Η προηγούμενη συνέχεια βρίσκεται εδώ. Βάζω μαζι και τις υποσημειώσεις, παρόλο που είναι πάρα πολλές.

Σήμερα θα μπούμε στο 11ο κεφάλαιο, στο οποίο πρωταγωνιστεί ο Σαύλος/Παύλος.  Επειδή είναι μεγάλο, το χωρίζω σε δύο μέρη.

11

ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΝ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΑΣΘΕΝΗΣ

Ο Βαρνάβας με εντολή του Σίμωνα-Πέτρου κάλεσε τον Σαύλο από την Ταρσό της Κιλικίας1 στην Αντιόχεια, την πρωτεύουσα της Συρίας, όπου με ζήλο άρχισαν να συγκροτούν σε εκκλησία τους Ναζωραίους που υπήρχαν εκεί. Μολονότι οι δύο άντρες διαφέραν σε πολλά σημεία, δέθηκαν σιγά σιγά με φιλία. Ο Βαρνάβας τον αντιμετώπισε από την αρχή με συμπάθεια και μάλιστα είχε εγγυηθεί γι’ αυτόν, όταν ο Σαύλος ζήτησε να προσχωρήσει στην εκκλησία των Ναζωραίων.

Σε σύγκριση με τον μεγαλόσωμο και επιβλητικό Βαρνάβα ο Σαύλος ήταν καχεκτικός, μάλλον άσχημος, πάντως δε με ασήμαντη εμφάνιση. Επί πλέον έπασχε από κάποια δερματική ασθένεια2.  Ο Βαρνάβας ήταν άνθρωπος κάπως μονοκόμματος και βαρύς ενώ ο φίλος του ήταν ορμητικός, θαρραλέος, εύστροφος μέχρις υποκρισίας3 και ενεργητικός, ταυτόχρονα δε δογματικός, φανατικός και εριστικός.

Οι Ναζωραίοι των Ιεροσολύμων τον αντιμετώπισαν με δυσπιστία, την οποίαν επαύξησαν οι πληροφορίες, που συγκέντρωσαν για το πρόσωπό του. Ο νέος προσήλυτος ήταν άτομο αρκετά μυστηριώδες. Ισχυριζόταν ότι καταγόταν από την Ταρσό, πόλη εξέχουσα και ευημερούσα (που εκείνη την εποχή υπερείχε στα γράμματα και από την Αθήνα και από την Αλεξάνδρεια4), από γονείς ευπόρους,  προερχόμενους κατά κάποιες φήμες από τα Γίσχαλα της Γαλιλαίας5. Ο Σαύλος τους πληροφόρησε ότι ο πατέρας του (του οποίου όμως δεν ανέφερε ποτέ το όνομα) ήταν Ρωμαίος πολίτης και Φαρισαίος6. Τους Ναζωραίους εντούτοις ανησυχούσαν άλλες φήμες, σύμφωνα με τις οποίες ήταν συγγενής με την οικογένεια του Ηρώδη7. Αργότερα εξακριβώθηκε πως είχε πολύ ισχυρές γνωριμίες και υπήρχαν υψηλά ιστάμενοι φίλοι του παντού, ακόμα και στο περιβάλλον του Καίσαρα8. Ανήκε και αυτός στους Φαρισαίους και πήγε στα Ιεροσόλυμα, όπου ήταν εγκατεστημένη η αδελφή του, για να σπουδάσει τις Γραφές κοντά στο νομοδιδάσκαλο Γαμαλιήλ9 και γιαυτό ήταν κάτοχος της εβραϊκής. Μιλούσε όμως άνετα και την ελληνική γλώσσα10, όπως φυσικά και την αραμαϊκή.

Στον Βαρνάβα ο Σαύλος διηγήθηκε πολλές φορές πως μετεστράφη και από διώκτης έγινε ένθερμος οπαδός. Μετά τα επεισόδια που κατέληξαν στο λιθοβολισμό του Στεφάνου, μαθαίνοντας ότι στη Δαμασκό είχαν δημιουργηθεί ομάδες Ναζωραίων, ζήτησε από το Συνέδριο να τον στείλει εκεί με συνοδεία, για να συλλάβει τους ηγέτες τους και να αντιμετωπίσει την αίρεση11. Ξεκίνησε πράγματι για τη Δαμασκό αλλά, όπως διηγήθηκε αργότερα ο ίδιος, είδε σε μια εκτυφλωτική λάμψη τον Ιησού το Ναζωραίο, που τον ρώτησε γιατί τον καταδιώκει. Από τους συνοδούς του άλλοι είδαν μόνο τη λάμψη και άλλοι άκουσαν μόνο τα λόγια, ο δε Σαύλος έμεινε πρόσκαιρα τυφλός. Πάντως  αμέσως μετά το όραμα, από σκληρός διώκτης των Ναζωραίων έγινε φλογερό μέλος της αίρεσης12. Φτάνοντας στη Δαμασκό αντί να προχωρήσει σε διώξεις των Ναζωραίων ήρθε σε επαφή με έναν από αυτούς, τον Ανανία, του αφηγήθηκε το όραμα του  και δήλωσε πως έγινε πιστός του Ιησού του Ναζωραίου. Βαπτίστηκε, ανέκτησε αμέσως την όρασή του και άρχισε να κηρύσσει τους λόγους της  μεταστροφής του στις συναγωγές της πόλης. Αυτό προκάλεσε την οργή των Ιουδαίων, που αποφάσισαν να τον σκοτώσουν και επιτηρούσαν τις πύλες της πόλης για να τμη διαφύγει. Τον έσωσαν όμως οι νέοι φίλοι του, κρύβοντας τον και κατεβάζοντας τον τη νύχτα από τα τείχη της Δαμασκού μέσα σε ένα κοφίνι13.

Μετά την αποτυχία του να προσηλυτίσει τους ελληνίζοντες Εβραίους (οι οποίοι μάλιστα αποπειράθηκαν να τον σκοτώσουν), φυγαδεύτηκε στην Καισάρεια, από όπου πήγε με πλοίο στην πατρίδα του την Ταρσό, όπου έμεινε σε αφάνεια για λίγον καιρό14, ώσπου με πρόσκληση του Βαρνάβα πήγε στην Αντιόχεια15.

Στην πρωτεύουσα της Συρίας μαζί με τον Βαρνάβα προσηλύτησαν πολλούς, Ιουδαίους και Έλληνες και μάλιστα από τα ευπορότερα στρώματα του πληθυσμού. Με πρόταση του Αγάβου16, ενός μαθητή του Ιησού του Ναζωραίου, που ήρθε στην Αντιόχεια από τα Ιεροσόλυμα, ανθρώπου με κύρος και ισχυρές γνωριμίες, ο οποίος σύντομα πήρε ηγετική θέση στην Εκκλησία της Αντιόχειας, (γιατί τα αρχαία βιβλία τον ονομάζουν προφήτη και διδάσκαλο, που τότε ήταν τίτλοι των επικεφαλής των εκκλησιών), έγινε έρανος μεταξύ των μελών της εκκλησίας και  συγκεντρώθηκε σημαντικό χρηματικό ποσό. Τα χρήματα αυτά ο Σαύλος τα έστειλε στα Ιεροσόλυμα, για να ανακουφίσει την εκεί εκκλησία, που δοκιμαζόταν από τον λιμό17, ο οποίος είχε επί δύο χρόνια ήδη ταλαιπωρούσε τον πληθυσμό της Iουδαίας18. Ο Άγαβος συνδεόταν και με άλλα επιφανή μέλη της κοινωνίας της Αντιοχείας, που είχαν προσχωρήσει στην εκκλησία, όπως ήταν ο Συμεών ο επονομαζόμενος Νίγερ, ο Λούκιος ο Κυρηναίος και ο Μαναήν19. Ο τελευταίος ήταν γιος του Πρίγκηπα Ιησού και μετά τη θανάτωση  του πατέρα  του ζούσε τον περισσότερο καιρό στην Αντιόχεια και  στη Ρώμη, αφού τα βιβλία αναφέρουν πως  είχε συνεκπαιδευθεί με τον, συνομίληκο και συγγενή του  εξ αγχιστείας, Ηρώδη Αγρίππα Β’ (το δισέγγονο του μεγάλου Ηρώδη)20 ο οποίος αποδεδειγμένως  πέρασε  τα  παιδικά  και εφηβικά του χρόνια στη Ρώμη. Ο Σαύλος και ο Βαρνάβας απόχτησαν φιλικές σχέσεις μαζί τους. Μερικούς από αυτούς θα τους ξανασυναντήσουμε στην ιστορία που αφηγούμαι.

Με απόφαση της εκκλησίας της Αντιοχείας, η οποία σιγά σιγά αποκτούσε μεγαλύτερη ακτινοβολία και παρουσιαζε εντονότερη δραστηριότητα από την εκκλησία των Ιεροσολύμων, οι Βαρνάβας και Σαύλος, με βοηθό τον Ιωάννη-Μάρκο, επιχείρησαν το πρώτο αποστολικό τους ταξίδι, που κράτησε δύο χρόνια21,  για τη διάδοση της νέας πίστης. Εφοδιασμένοι με σημαντικό χρηματικό ποσό πέρασαν στη Σαλαμίνα, πρωτεύουσα τότε της Κύπρου, πατρίδας του Βαρνάβα. Εκεί είχαν την πρώτη τους επιτυχία, αφού προσηλύτισαν τον ανθύπατο του νησιού Σέργιο Παύλο, άνθρωπο συνετό και αξιόλογο22. Στον προσεταιρισμό του ανθύπατου αντέδρασε ένας Εβραίος, που ήταν στην ακολουθία του, ο Ελύμας Βαριησούς23, αυτοί όμως τον αντιμετώπισαν κατηγορώντας τον για μάγο. Από τότε φαίνεται ότι ο Σαύλος προς τιμήν του επιφανούς προσηλύτου αντικατέστησε το εβραϊκό του όνομα με το ρωμαϊκό Παύλος24. Αφού πέρασαν από τις λοιπές πόλεις της  Κύπρου, κηρύσσοντας στις εκεί συναγωγές, διεκπεραιώθηκαν από την Πάφο στην Πέργη της  Παμφυλίας, από όπου επισκέφθηκαν και κήρυξαν σε διάφορες ορεινές πόλεις της Πισιδίας και της Λυκαονίας: στην Αντιόχεια της Πισιδίας, στο Ικόνιο, στα Λύστρα και στη Δέρβη. Το ταξίδι τους ήταν κουραστικό και πολυτάραχο25.

Στα Λύστρα θεράπευσαν έναν εκ γενετής κουτσό και οι απλοϊκοί κάτοικοι τους αντιμετώπισαν σαν θεούς που κατέβηκαν στη γη  και μάλιστα τον μεγαλύτερο στα χρόνια και πιο σωματώδη Βαρνάβα τον πέρασαν για τον Δία ενώ το νεώτερο και λαλίστερο  Παύλο για τον Ερμή. Ετοιμάστηκαν δε να θυσιάσουν ταύρο προς τιμήν τους. Αυτοί όμως σταθήκαν ανάμεσα τους και τους φώναζαν

ΑΝΔΡΕΣ ΤΙ ΤΑΥΤΑ ΠΟΙΕΙΤΕ; ΚΑΙ ΗΜΕΙΣ ΟΜΟΙΟΠΑΘΕΙΣ ΕΣΜΕΝ ΥΜΙΝ, ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΥΑΓΓΕΛΙΖΟΜΕΝΟΙ ΥΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΤΩΝ ΤΩΝ ΜΑΤΑΙΩΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΘΕΟΝ ΤΟΝ ΖΩΝΤΑ 26

και κατόπιν άρχισαν το κήρυγμά τους.

Οι κάτοικοι στην αρχή τους άκουσαν ευνοϊκά, αλλά αργότερα ήρθαν από το Ικόνιο και την Αντιόχεια της Πισιδίας ορθόδοξοι Ιουδαίοι, που τους κυνήγησαν, τους έδιωξαν έξω από την πόλη και τους λιθοβόλησαν. Οι Απόστολοι έμειναν στο ύπαιθρο τραυματισμένοι, ώσπου κάποιοι άλλοι τους περιέθαλψαν.

Γυρίζοντας στην Αντιόχεια (της Συρίας) οι δύο Απόστολοι, έχοντας μαζί τους και ένα νέο έθνικό προσήλυτο, τον Τίτο, αντιμετώπισαν προβλήματα σχετικά με το αν το βάπτισμα εις το όνομα του Ιησού κάνει περιττή την περιτομή ή αν η τελευταία είναι υποχρεωτική και για τους μη Εβραίους προσήλυτους. Όπως φαίνεται, μετά τη διάδοση του κηρύγματος σε Έλληνες και άλλους εθνικούς, το θέμα απασχολούσε και τις άλλες εκκλησίες των Ναζωραίων, γιατί συγκλήθηκε στα Ιεροσόλυμα σύνοδος όλων των Αποστόλων για να το αντιμετωπίσει27. Οι Έλληνες και πολλοί άλλοι εθνικοί αποστρέφονταν  την περιτομή και κυκλοφορούσαν πολλά σατιρικά ποιήματα κατά των Εβραίων, ακριβώς γιατί έκαναν περιτομή. Στις κοινότητες των Ναζωραίων γίνονταν τότε έντονες συζητήσεις, που συχνά κατέληγαν σε έριδες, σχετικά με το υποχρεωτικό ή μη της περιτομής. Οι ελληνίζοντες δεν θέλανε την περιτομή28

ΜΗ ΠΕΡΙΤΕΜΝΕΣΘΩ… Η ΠΕΡΙΤΟΜΗ ΟΥΔΕΝ ΕΣΤΙ29

— ΟΤΙ ΕΑΝ ΠΕΡΙΤΕΜΝΗΣΘΕ ΧΡΙΣΤΟΣ ΥΜΑΣ ΟΥΔΕΝ ΩΦΕΛΗΣΕΙ30

λέγανε και ο Παύλος συμφωνούσε μαζί τους.  Οι ιουδαϊζοντες όμως θεωρούσαν την περιτομή όχι μόνο ένα ωφέλιμο μέτρο υγιεινής αλλά και απαράβατη θρησκευτική υποχρέωση, που την επιβάλλει ο Ν.ομος και τυχόν παράλειψή της συνιστούσε παράβασή του. Στην περίπτωση αυτή ο Παύλος υποστήριζε:

ΠΕΡΙΤΟΜΗ ΜΕΝ ΓΑΡ ΩΦΕΛΕΙ ΕΑΝ ΝΟΜΟΝ ΠΡΑΣΣΕΙΣ. ΕΑΝ ΝΟΜΟΥ ΠΑΡΑΒΑΤΗΣ ΗΣ Η ΠΕΡΙΤΟΜΗ ΣΟΥ ΑΚΡΟΒΥΣΤΙΑ ΓΕΓΟΝΕ31

Ιδιαίτερα είχαν σκανδαλιστεί από τις απόψεις αυτές οι  προερχόμενοι από τους Φαρισαίους πιστοί, (που είχαν προσηλυτιστεί από τον Ιάκωβο), οι οποίοι   υποστήριζαν πως όλοι έπρεπε να περιτέμνονται32.

Στη σύνοδο, όπου ο Βαρνάβας και ο Παύλος είχαν μαζί τους και τον Τίτο, μίλησε πρώτος ο Πέτρος, ο οποίος ήταν διαλλακτικός και προσεκτικός στην τοποθέτησή του. Κατόπιν πήραν το λόγο ο Βαρνάβας και ο Παύλος και παρουσίασαν τα αποτελέσματα του ταξιδιού τους και τις απόψεις των εθνικών προσηλύτων. Τη σύνοδο έκλεισε ο Ιάκωβος, που όπως φαίνεται είχε ήδη γίνει ο αρχηγός της εκκλησίας στα Ιεροσόλυμα33 και επέμενε στην υποχρεωτική περιτομή των εθνικών προσηλύτων αλλά γρήγορα αντελήφθη ότι η θέση του μειοψηφούσε. Ο Παύλος με τη χαρακτηριστική του ευστροφία34 έκανε μιαν υποχώρηση, που έκαμψε τις τελευταίες αντιρρήσεις του Ιακώβου. Δέχτηκε να περιτμηθεί ο Τίτος35. Η απόφαση που πήρε τελικά η σύνοδος ήταν ένας συμβιβασμός: η περιτομή θα ήταν υποχρεωτική για τους εξ Ιουδαίων προερχόμενους Ναζωραίους, ενώ για τους εξ Εθνικών όχι. Για τους τελευταίους γινόταν σύσταση να ζουν με εγκράτεια, να αποφεύγουν τις πόρνες και να μην τρώνε κρέας από ειδωλόθυτα και στραγγαλισμένα ζώα36. Η απόφαση αυτή δεν ικανοποίησε τους ιουδαϊζοντες, αλλά βρήκε απόλυτα σύμφωνους τον Παύλο και το Βαρνάβα, οι οποίοι γύρισαν στην Αντιόχεια για να επιμεληθούν τα της εφαρμογής της, παίρνοντας μαζί τους δύο νέους προσύλητους, τον Σίλα και τον Ιούδα τον Βαρσαββά37.

Στην Αντιόχεια ο Παύλος, που είχε αντιληφθεί πως τυχόν εμμονή των εκκλησιών των Ναζωραίων στην τήρηση αυτού του εβραϊκού εθίμου, θα εμπόδιζε το κήρυγμα του Ιησού να διαδοθεί στον κόσμο των Εθνικών, είχε δημοσία μεν προσωπική αντιπαράθεση με τον Πέτρο, που εκείνη την εποχή κήρυττε στη Συρία και ο οποίος υποστήριζε την άποψη των ιουδαϊζόντων, φαίνεται όμως ότι ιδιαιτέρως βρήκε κάποιο κοινό έδαφος συνεννόησης μαζί του.  Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν, στο μέλλον ο μεν ένας να απευθύνεται για προσηλυτισμό σε Ιουδαίους και ο  άλλος σε Εθνικούς. Φαίνεται δε ότι από τότε υιοθέτησαν τους τίτλους Απόστολος της Περιτομής και Απόστολος των Εθνών αντιστοίχως. Πάντως μετά την Αντιόχεια οι δύο άνδρες δεν ξανασυναντήθηκαν38. Στην Αντιόχεια όμως ο Παύλος ψυχράθηκε με τον παλιό του συναγωνιστή, τον Βαρνάβα και μάλιστα για ένα δευτερεύον ζήτημα: για το αν ο τελευταίος θα συνοδευόταν από τον Ιωάννη τον λεγόμενο Μάρκο ή όχι.

Το αποτέλεσμα αυτής της αντιπαράθεσης ήταν να ξεκινήσει ο Παύλος, με συνοδό έναν άλλο προσήλυτο εξ εθνικών, τον Συλβανό ή  Σίλα, για το δεύτερο αποστολικό του ταξίδι39, που κράτησε τρία χρόνια40, ενώ ο Βαρνάβας μαζί με τον Ιωάννη – Μάρκο έφυγε για την Κύπρο41, όπου έμεινε ως το τέλος της ζωής του. Αργότερα ο Σίλας, ακολούθησε και τον Πέτρο στις περιοδείες που έκανε ο τελευταίος στη Συρία.

Ο Παύλος ξαναπέρασε από τα μέρη όπου είχε κηρύξει στο πρώτο του ταξίδι, πήρε στα Λύστρα μαζί του ένα νέο πιστό, τον Τιμόθεο, διέσχισε διαγωνίως τη Μικρασία, ως την Αλεξάνδρεια της Τρωάδας, όπου γνωρίστηκε με ένα γιατρό,  τον Λουκά, Εθνικό, που είχε προσηλυτιστεί στην Ιουδαϊκή θρησκεία και τώρα χάρη στον Παύλο έγινε Ναζωραίος. Από την Τρωάδα ο Παύλος, ο Τιμόθεος και ο Σίλας πέρασαν με πλοίο στη Νεάπολη της Μακεδονίας,  από όπου  κατέληξαν στους Φιλίππους. Εκεί προσηλύτισαν μια πλούσια γυναίκα, που εμπορευόταν πορφύρα, τη Λυδία, η οποία όταν βαφτίστηκε τους παραχώρησε το σπίτι της να μείνουν όσο θέλαν. Από το πρώτο Σάββατο άρχισαν να κηρύττουν στη Συναγωγή. Στην πόλη όμως υπήρχε μια υστερική κοπέλα, υπηρέτρια σε σπίτι εθνικών, που τα αφεντικά της, εκμεταλλευόμενα την πάθησή της, τη χρησιμοποιούσαν ως μάντιδα, κερδίζοντας πολλά χρήματα42. Ο Παύλος με τους συντρόφους του τη θεράπευσαν από την πάθησή της κι αυτό στέρησε μεγάλα κέρδη από τους κυρίους της, οι οποίοι, κατόπιν αυτού, τους κατήγγειλαν στις αρχές για διατάραξη της οικιακής ειρήνης, με αποτέλεσμα οι ήρωές μας να φυλακιστούν. Παρά τις δυσκολίες που πέρασαν, η περιπέτειά τους είχε αίσιο τέλος, χάρη στην ιδιότητα του ρωμαίου πολίτη που είχε ο Παύλος. Όχι μόνο απελευθερώθηκαν αλλά οι αρχές της πόλης τους ζήτησαν συγγνώμη43. Από τους Φιλίππους πήγαν στη Θεσσαλονίκη, όπου ο Παύλος δίδαξε επί τρία Σάββατα στη Συναγωγή και προσηλύτισε πολλές γυναίκες, από τις πιο εκλεκτές οικογένειες της πόλης44.

— ΠΟΛΛΟΙ ΜΕΝ ΟΥΝ ΑΥΤΩΝ ΕΠΙΣΤΕΥΣΑΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΕΥΣΧΗΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΟΥΚ ΟΛΙΓΟΙ

Και πάλι κατηγορήθηκαν σαν εχθροί του ιουδαϊσμού και ταραχοποιοί και ο Παύλος, αφήνοντας στη Θεσσαλονίκη τον Τιμόθεο και τον Σίλα, έφυγε μόνος του,  νύχτα, για τη Βέρροια. Κήρυξε και εκεί με αρκετήν επιτυχία και προσηλύτισε πολλούς, μάλιστα δε γυναίκες της ανώτερης τάξης, κατόπιν δε με πλοίο έφτασε στην Αθήνα, όπου μίλησε από το βήμα του Αρείου Πάγου45. Τόσο κατά την ομιλία του  όσο και σε άλλες συζητήσεις που είχαν μαζί του, οι Αθηναίοι στην πλειοψηφία τους τον αντιμετώπισαν με σκεπτικισμό και κάποια ειρωνική διάθεση, ιδίως όταν  άρχισε να μιλά για την εκ νεκρών ανάσταση του Ιησού46. Γενικά η διδασκαλία του Παύλου στην Αθήνα δεν είχε επιτυχία47. Αναφέρεται ότι προσηλύτησε ελάχιστα άτομα, τον Διονύσιο, μέλος του Αρείου Πάγου, τη  Δάμαρη, γυναίκα της ανώτερης τάξης και ίσως έναν ή δύο άλλους48. Πάντως δεν ίδρυσε εκκλησία στην πόλη της Παλλάδας.

Από την Αθήνα πήγε  στην Κόρινθο, όπου έμεινε επί δεκαοκτώ ολόκληρους μήνες49, κηρύσσοντας μέσα στη Συναγωγή. Στην Κόρινθο, προσηλύτισε αρκετούς, μεταξύ των οποίων τον αρχισυνάγωγο Κρίσπο και την οικογένειά του50. Συγκρούστηκε όμως με τους πιστούς στο Νόμο Ιουδαίους, οι οποίοι τον οδήγησαν στον ανθύπατο Γαλλίωνα, (αδελφό του Σενέκα και φίλο του Κλαυδίου), κατηγορώντας τον ότι παραβαίνει το Νόμο. Ο Γαλλίων κράτησε ευμενή για τον Παύλο ουδετερότητα. Απευθυνόμενος στα ελληνικά στους κατηγόρους του, είπε

— ΕΙ ΜΕΝ ΟΥΝ ΑΔΙΚΗΜΑ ΤΙ Η ΡΑΔΙΟΥΡΓΗΜΑ ΠΟΝΗΡΟΝ, Ω ΙΟΥΔΑΙΟΙ, ΚΑΤΑ ΛΟΓΟΝ ΑΝ ΑΝΕΣΧΟΜΗΝ ΥΜΩΝ. ΕΙ ΔΕ ΖΗΤΗΜΑ ΕΣΤΙ ΠΕΡΙ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΚΑΘ’ ΥΜΑΣ, ΟΨΕΣΘΕ ΑΥΤΟΙ. ΚΡΙΤΗΣ ΓΑΡ ΕΓΩ ΤΟΥΤΩΝ ΟΥ ΒΟΥΛΟΜΑΙ ΕΙΝΑΙ51

και τους έδιωξε από το βήμα του δικαστηρίου. Οταν δε κάποιοι Ελληνες χειροδίκησαν κατά του αρχισυνάγωγου Σωσθένη (που διαδέχθηκε τον Κρίσπο) μπροστά του, ο Γαλλίων αδιαφόρησε πλήρως52. Στην Κόρινθο ήρθαν να τον βρουν από τη Θεσσαλονίκη ο Τιμόθεος με τον Σίλα, μεταφέροντας του τα νεώτερα από την εκκλησία που είχε ιδρύσει εκεί. Με την αφορμή αυτή ο Παύλος έγραψε δύο Επιστολές προς τους Θεσσαλονικείς πιστούς53. Στην Κόρινθο επίσης συνάντησαν τον Παύλο άλλοι δύο πιστοί και παλιοί γνωστοί του, ο Ακύλας και η γυναίκα του Πρισκίλλα, μέλη της εκκλησίας της Ρώμης, με τους οποίους διατηρούσε αλληλογραφία. Το ζευγάρι είχε έρθει πρόσφατα από τη Ρώμη, ίσως όταν ο Καίσαρας Κλαύδιος απέλασε πολλούς Εβραίους από την Ιταλία54.

Από την Κόρινθο ο Παύλος, πήρε  μαζί του τον Ακύλα και την Πρισκίλλα  και πήγαν στην  Έφεσο, όπου εκείνος μεν έμεινε λίγο διάστημα, αρκετό όμως για να  ιδρύσει εκκλησία, ενώ οι φίλοι του εγκαταστάθηκαν μονίμως. Από την Έφεσο ο Παύλος  μέσω Αντιοχείας επέστρεψε στα Ιεροσόλυμα.

Μετά την αναχώρηση του Παύλου από την Έφεσο, έφθασε εκεί ένας Αλεξανδρινός Ιουδαίος, ο Απολλώς, άνθρωπος πολύ σημαντικός, που είχε δεχτεί το βάπτισμα του Ιωάννη του Βαπτιστή55  και είχε μελετήσει σε βάθος τις Γραφές. Ο Απολλώς δίδασκε για τον Ιησού τον Ναζωραίο, τον οποίον όμως παρουσίαζε σαν μία υπερκόσμια θεία μορφή, χωρίς να υπεισέρχεται σε καμμιά λεπτομέρεια για την κατά σάρκα ζωή του56, την οποίαν όπως φαίνεται αγνοούσε. Μετά την Έφεσο ο Απολλώς πήγε και στην Κόρινθο, έχοντας μαζί του θερμό συστατικό γράμμα του Ακύλα και της Πρισκίλλας και δίδαξε στην εκκλησία που είχε ιδρύσει ο Παύλος. Καθώς ήταν άριστος γνώστης της ελληνικής, πολύ καλός ρήτορας και επιβλητικός στην εμφάνιση, πολύ σύντομα έγινε το ίνδαλμα της αφρόκρεμας των Κορινθίων Ναζωραίων, που τον έκριναν πολύ ανώτερον από τον Παύλο. Οι πολλοί προσηλυτισμοί, Ιουδαίων και μη, που πέτυχε ο Απολλώς ολοκλήρωσαν την εικόνα του μεγάλου θρησκευτικού ηγέτη. Όπως όμως συνάγεται από πολλά εδάφια των αρχαίων βιβλίων57 η διδασκαλία του Απολλώ περί Ιησού παρουσίαζε σημαντικές διαφορές από εκείνη του Παύλου, πράγμα που δημιούργησε αργότερα προβλήματα, μολονότι οι δύο άνδρες σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους δεν ήλθαν ποτέ σε αντιπαράθεση.

Το τρίτο αποστολικό ταξίδι του Παύλου έγινε λίγους μήνες μετά την επιστροφή του και κράτησε σχεδόν τέσσερα χρόνια58. Αφού επισκέφθηκε πολλές παράλιες πόλης στη ΒΔ ακτή της Μικρασίας, κατέληξε στην Έφεσο, όπου παρέμεινε επί τρία σχεδόν χρόνια, για τα οποία τα αρχαία βιβλία δίνουν ελάχιστες πληροφορίες59. Στην αρχή δίδαξε για λίγο στην τοπική Συναγωγή και όταν τον έδιωξαν από εκεί εγκαταστάθηκε με τους μαθητές του στη σχολή κάποιου που λεγόταν Τύραννος, όπου κήρυξε για δύο περίπου χρόνια, σε Ιουδαίους και Έλληνες της Δυτικής Μικρασίας60. Το γεγονός είναι πως προσηλύτισε πολλούς, Ιουδαίους και Εθνικούς, καθώς και δώδεκα πιστούς του Ιωάννη του Βαπτιστή61.

Μολονότι περιστοιχιζόταν από πολλούς και αγαπητούς φίλους και παρά την έντονη δραστηριότητα που ανέπτυσε στα αποστολικά του ταξίδια, αισθανόταν μεγάλη μοναξιά. Κατά βάθος ήταν άνθρωπος μοναχικός και ασκητικός. Σε αντίθεση με τον Σίμωνα-Πέτρο, που είχε δημιουργήσει οικογένεια και ζούσε κανονική και υγιή συζυγική ζωή, με τη γυναίκα του μάλιστα να του παραστέκεται και να τον βοηθά στο αποστολικό του έργο62, ο Παύλος δεν είχε ποτέ την παρηγορία της γυναικείας παρουσίας. Στην πραγματικότητα τη γυναίκα την αντιμετώπιζε με φόβο και δυσπιστία, σαν πηγή κακών.

— KΑΛΟΝ ΑΝΘΡΩΠΩι ΜΗ ΑΠΤΕΣΘΑΙ ΓΥΝΑΙΚΟΣ

έγραφε63 στους φίλους του στην Κόρινθο και τον γάμο τον έβλεπε με αντιπάθεια και σαν αναγκαίο κακό. Στους πιστούς συνιστούσε να τον μιμηθούν και να απέχουν σαρκικών σχέσεων αλλά αν αυτό δεν το άντεχαν να καταφεύγαν στο γάμο για να αποφύγουν τη μοιχεία

— ΚΡΕΙΣΣΟΝ ΕΣΤΙ ΓΑΜΗΣΑΙ Η ΠΥΡΟΥΣΘΑΙ 64

Φαίνεται πως όταν βρισκόταν στην Έφεσο, επιχείρησε ένα σύντομο ταξίδι στην Κόρινθο, για να αντιμετωπίσει κάποια προβλήματα της εκεί εκκλησίας. Το ταξίδι δεν είχε επιτυχία, ο ίδιος μάλιστα κακοποιήθηκε και αναγκάστηκε να γυρίσει αμέσως στην Έφεσο65. Επιστρέφοντας στη μεγαλούπολη της Ιωνίας, ο Παύλος ήρθε σε αντιπαράθεση με κάποιους Ιουδαίους εξορκιστές, τον μάγο Σκευά και τα παιδιά του, που ισχυρίζονταν ότι θαυματουργούσαν εν ονόματι του Ιησού66 και των οποίων τα μαγικά βιβλία έκαψε67  ενώ αντιμετώπισε τη σφοδρή αντίδραση πολλών Εθνικών, οπαδών της αρχαίας θρησκείας, επικεφαλής των οποίων ήταν κάποιος Δημήτριος, που έφτιαχνε αργυρά ομοιώματα του Ναού της Αρτέμιδας. Ο Δημήτριος αυτός προκάλεσε μεγάλη αναταραχή, δυο σύντροφοι του Παύλου από τη Μακεδονία, ο Αρίσταρχος και ο Γάιος πιάστηκαν και οδηγήθηκαν στο θέατρο, που ήταν γεμάτο από εξαγριωμένους Εθνικούς, οι οποίοι φώναζαν συνεχώς

— ΜΕΓΑΛΗ Η ΑΡΤΕΜΙΣ ΤΩΝ ΕΦΕΣΙΩΝ

ο Παύλος κινδύνευσε να κακοποιηθεί αλλά τελικά με το μέρος του στάθηκαν οι αρχές της πόλης68. Υστερα από το επεισόδιο αυτό ο Παύλος έφυγε από την Έφεσο για τη Μακεδονία.

Αφού περιόδευσε τις πόλεις όπου είχε ιδρύσει εκκλησίες κατά το δεύτερο ταξίδι του, μαθαίνοντας ότι στην εκκλησία της Κορίνθου είχαν ξεσπάσει ταραχές και έριδες, δεν περιορίστηκε να τους νουθετήσει με επιστολή του69, αλλά πήγε εκεί αυτοπροσώπως, έμεινε τρεις μήνες περίπου και τακτοποίησε τα πράγματα. Από την Κόρινθο έγραψε μιαν επιστολή στους πιστούς της εκκλησίας της Ρώμης70, μαθαίνοντας δε ότι οι ιουδαϊζοντες, παραβιάζοντας την απόφαση της Συνόδου των Ιεροσολύμων, είχαν προσπαθήσει να επιβάλουν στις εκκλησίες της Γαλατίας την περιτομή και άλλες διατάξεις του Μωσαϊκού Νόμου, έστειλε προς τα μέλη τους μιαν οργισμένη επιστολή71, στην οποία τους αποκαλούσε ανόητους, αναφερόμενος δε σαφώς στον Ιάκωβο τον Δίκαιο έγραφε:

ΑΠΟ ΔΕ ΤΩΝ ΔΟΚΟΥΝΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΙ, ΟΠΟΙΟΙ ΠΟΤΕ ΗΣΑΝ, ΟΥΔΕΝ ΜΟΙ ΔΙΑΦΕΡΕΙ. ΠΡΟΣΩΠΟΝ ΘΕΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΟΥ ΛΑΜΒΑΝΕΙ, ΕΜΟΙ ΓΑΡ ΟΙ ΔΟΚΟΥΝΤΕΣ ΟΥΔΕΝ ΠΡΟΣΑΝΕΘΕΝΤΟ72

Κατόπιν γύρισε δια θαλάσσης, μέσω την παραλίων της Μικρασίας στην Παλαιστίνη. Δεν πέρασε από την Έφεσο, γιατί φοβήθηκε πως θα τον κρατούσαν πολύν καιρό τα προβλήματα, που είχαν δημιουργηθεί εκεί από κάποιους, που ερμήνευαν διαφορετικά το κήρυγμα του Ναζωραίου. Σταθμεύοντας  πάντως στη γειτονική Μίλητο, κάλεσε τους επικεφαλής της εκκλησίας της Εφέσου να έρθουν να τον συναντήσουν και εκεί αφού τους νουθέτησε, τους είπε μεταξύ άλλων

— ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ ΟΥΝ ΑΥΤΟΙΣ [….] ΕΓΩ ΓΑΡ ΟΙΔΑ ΤΟΥΤΟ, ΟΤΙ ΕΙΣΕΛΕΥΣΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΦΙΞΙΝ ΜΟΥ ΛΥΚΟΙ ΒΑΡΕΙΣ, ΕΙΣ ΥΜΑΣ ΜΗ ΦΕΙΔΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΠΟΙΜΝΙΟΥ. ΚΑΙ ΕΞ ΥΜΩΝ ΑΥΤΩΝ ΑΝΑΣΤΗΣΟΝΤΑΙ ΑΝΔΡΕΣ ΛΑΛΟΥΝΤΕΣ ΔΙΕΣΤΡΑΜΜΕΝΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΠΑΝ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΑΣ ΟΠΙΣΘΕΝ ΑΥΤΩΝ73

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

 1. Πραξ. κβ’ 3 … ΕΓΩ ΕΙΜΙ ΑΝΗΡ ΙΟΥΔΑΙΟΣ ΓΕΓΕΝΗΜΕΝΟΣ ΕΝ ΤΑΡΣΩι ΤΗΣ ΚΙΛΙΚΙΑΣ..
 2. Κορινθ. Β’ ι’ 10: Η ΔΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΑΣΘΕΝΗΣ… ιβ’ 7: ΕΔΟΘΗ ΜΟΙ ΣΚΟΛΟΨ ΤΗι ΣΑΡΚΙ…
 3. Α’ Τιμοθ. θ’ 10 και Α’ Κορ. θ’ 20 .. ΕΓΕΝΟΜΗΝ ΤΟΙΣ ΙΟΥΔΑΙΟΙΣ ΩΣ ΙΟΥΔΑΙΟΣ ΙΝΑ ΙΟΥΔΑΙΟΥΣ ΚΕΡΔΙΣΩ…
 4. Αγουρ. Εισ. σ.202
 5. Στο ίδιο
 6. Πραξ. κβ’ 25-29. Ο πατέρας του (που αγνοούμε το όνομά του) ήταν Ρωμαίος πολίτης, ιδιότητα εξαιρετικά πολίτιμη, που κατά κανόνα, την αποκτούσαν εύπορα ή πλούσια άτομα (πολλές φορές με καταβολή σημαντικών χρηματικών ποσών) και μεταβιβαζόταν στους απογόνους τους. Ετσι σύμφωνα με το νόμο και ο Παύλος ήταν εκ γενετής Ρωμαίος πολίτης, πράγμα πολύ σημαντικό και για το οποίο περηφανευόταν. Εντούτοις ορισμένοι συγγραφείς αμφιβάλλουν αν οι γονείς του Παύλου ήταν   από την Ταρσό, γιατί η Ταρσός έγινε ρωμαϊκή επαρχία περίπου έναν αιώνα μετά τη γέννηση του και  άλλοι αν ήταν καν αυτοί οι γονείς του και όχι κάποια μέλη της ηρωδιανής δυναστείας, που ήταν όντως Ρωμαίοι πολίτες.
 7. Ρωμ. ις’11 ΑΣΠΑΣΑΣΘΕ ΗΡΩΔΙΩΝΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΕΝΗ ΜΟΥ.. Πώς ερμηνεύεται αυτή η περικοπή; Ήταν συγγενής με τους ηρωδιανούς; Μήπως πρόκειται για τον Ηρωδίωνα το γιο του Αριστοβούλου Γ’ (βασιλιά της Αρμενίας) και της Σαλώμης (κόρης της Ηρωδιάδας και εγγονής του βασιλιά Ηρώδη);
 8. Ρωμ. ις’ 11 ΑΣΠΑΣΑΣΘΕ ΤΟΥΣ ΕΚ ΤΩΝ ΝΑΡΚΙΣΣΟΥ, ΤΟΥΣ ΟΝΤΑΣ ΕΝ ΚΥΡΙΩι.. και Φιλιππησ. δ’22 :.ΑΣΠΑΖΟΝΤΑΙ ΥΜΑΣ ΠΑΝΤΕΣ ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΔΕ ΕΚ ΤΗΣ ΚΑΙΣΑΡΟΣ ΟΙΚΙΑΣ.. Ποιές ήταν οι σχέσεις του με τον οίκον του Καίσαρα, που αφήνουν να υπονοηθεί αυτές οι περικοπές; Πρόκειται για υπηρέτες ή απελεύθερους του γνωστού πανίσχυρου αυλικού Ναρκίσσου και γενικά για ανθρώπους του οίκου του Καίσαρα;

Γενικά η ιστορία και η δράση του Παύλου, όπως τις ανασυνθέτουμε με βάση τις Πράξεις και τις Επιστολές, που του αποδίδονται, παρουσιάζει μεγάλα κενά, σημαντικές αντιφάσεις και αρκετό μυστήριο.

9.Πραξ. κβ’3 : … ΑΝΑΤΕΘΡΑΜΕΝΟΣ ΕΝ ΤΗι ΠΟΛΕΙ ΤΑΥΤΗι ΠΑΡΑ ΤΟΥΣ ΠΟΔΑΣ ΓΑΜΑΛΙΗΛ ΠΕΠΑΙΔΕΥΜΕΝΟΣ..

10.Πραξ. θ’ 28-29

 1. Πραξ θ’ 1-2. Η μετάβαση στη Δαμασκό συνέβη αμέσως μετά τον λιθοβολισμό του Στεφάνου, που με τη σειρά του έγινε μετά την εξέγερση του Θευδά (βλ. σχόλια 36 και 45 στο προηγούμενο κεφάλαιο), δηλαδή το έτος 45 ή 46 και όχι το έτος 34 της επίσημης εκδοχής.
 2. Πραξ.θ’ 3-18
 3. Πραξ.θ’ 25 ..ΝΥΚΤΟΣ ΚΑΘΕΙΛΟΝ ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΕΙΧΟΥΣ ΧΑΛΑΣΑΝΤΕΣ ΕΝ ΣΠΥΡΙΔΙ…
 4. Πραξ.θ’30: .. ΚΑΙ ΕΞΑΠΕΣΤΕΙΛΑΝ ΑΥΤΟΝ ΕΙΣ ΤΑΡΣΟΝ. Περίπου τα έτη 46 – 47.
 5. Πραξ ια’ 25: ΕΞΗΛΘΕΝ ΔΕ ΕΙΣ ΤΑΡΣΟΝ Ο ΒΑΡΝΑΒΑΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΑΙ ΣΑΥΛΟΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΝ ΑΥΤΟΝ ΗΓΑΓΕΝ ΑΥΤΟΝ ΕΙΣ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΝ. Από τις Πράξεις ήδη εμφανίζεται η προϊούσα υπεροχή της εκκλησίας της Αντιοχείας, ως κέντρου προσηλυτισμού, ιδίως εθνικών, σε σχέση με τα Ιεροσόλυμα όπου ως το τέλος κυριαρχούν οι ιουδαϊζοντες.
 6. Πραξ. ια’ 28: ΑΝΑΣΤΑΣ ΔΕ ΕΙΣ ΕΞ ΑΥΤΩΝ [των προφητών] ΑΓΑΒΟΣ ΟΝΟΜΑΤΙ Η εξέχουσα θέση του Αγάβου στην ιεραρχία της Εκκλησίας στην Αντιόχεια φαίνεται από τους τίτλους προφήτης και διδάσκαλος, που του απονέμει το κείμενο. Στην πρωιμότατη φάση του Χριστιανισμού, δεν είχαν ακόμη καθιερωθεί οι τίτλοι ιερέας (αφορούσε ακόμη λειτουργούς άλλων θρησκειών) και επίσκοπος (πρωτοεμφανίζεται στα τέλη του 2ου αιώνα και αποκτά τη σημερινή του σημασία τον 4ο αιώνα). Στην Καινή Διαθήκη αναφέρονται οι τίτλοι προφήτης, διδάσκαλος, άγγελος [Αποκαλ.] διάκονος.

Το πρόβλημα είναι ότι με τους τίτλους του προφήτη και διδάσκαλου οι Πράξεις χαρακτηρίζουν όχι μόνο τον Αγαβο, τον Βαρνάβα και τον Σαύλο, αλλά και κάποιους άλλους φίλους τους, που η μετέπειτα συμπεριφορά τους δεν ανταποκρίνεται στην ιδιότητα του μέλους της εκκλησίας, όπως αναφέρω αμέσως μετά.

 1. Πραξ. ια’28-30
 2. Πρόκειται για τον λιμό των ετών 47-48,
 3. Πραξ. ιγ’ 1: ΗΣΑΝ ΔΕ ΤΙΝΕΣ ΕΝ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑι ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΥΣΑΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΝ ΠΡΟΦΗΤΑΙ ΚΑΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΙ, Ο ΤΕ ΒΑΡΝΑΒΑΣ ΚΑΙ ΣΥΜΕΩΝ Ο ΕΠΙΚΑΛΟΥΜΕΝΟΣ ΝΙΓΕΡ, ΚΑΙ ΛΟΥΚΙΟΣ Ο ΚΥΡΗΝΑΙΟΣ, ΜΑΝΑΗΝ ΤΕ […] ΚΑΙ ΣΑΥΛΟΣ... Ο κύκλος του Μαναήν παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Από τη μία πλευρά αποτελείται από προφήτες και διδασκάλους, δηλαδή επιφανή μέλη της εκκλησίας στην Αντιόχεια και από την άλλη από αριστοκράτες (όπως ο Συμεών ο επονομαζόμενος Νίγερ άρχοντας της Πέραίας και ο Λούκιος ο Κυρηναίος) ο δε Μαναήν είχε συνεκπαιδευθεί με τον δισέγγονο του Ηρώδη, τον Ηρώδη Αγρίππα Β’ γιο του βασιλιά της Ιουδαίας Ηρώδη Αγρίππα Α. (Βλ. επίσης σχόλια: 37 του 4ου κεφαλαίου, 19 του 8ου κεφαλαίου και 15 του 13ου κεφαλαίου).
 4. Πραξ. ιγ’1: … ΜΑΝΑΗΝ ΤΕ ΗΡΩΔΟΥ ΤΟΥ ΤΕΤΡΑΡΧΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ…
 5. Από τις αρχές του 49 έως το τέλος του 50 Το πρώτο αποστολικό ταξίδι του Παύλου και του Βαρνάβα, δε μπορεί να έγινε το 47-48 (κατά την επίσημη εκδοχή) αφού ακολούθησε την αποστολή χρημάτων στα Ιεροσόλυμα για την ανακούφιση των πιστών από τον λιμό των ετών 47-48. Πρέπει να έγινε στα έτη 48-49, οπότε η «πρώτη Αποστολική Σύνοδος» πρέπει να τοποθετηθεί το 50 και όχι το 49.
 6. Ο οποίος εντουτοις μας είναι άγνωστος από άλλη πηγή. Ισως γιατί στην Κύπρο ως μικρή και όχι σημαντική επαρχία διορίζονταν ανθύπατοι πρόσωπα δευτερεύοντα.
 7. Πραξ. ιγ’ 6-11. Βαριησούς=Γιος του Ιησού. Το όνομα Ιησούς ήταν κοινότατο την εποχή εκείνη μεταξύ των Εβραίων.
 8. Το όνομα αυτό το χρησιμοποιεί κατά κύριο λόγο στις Επιστολές του, ενώ οι Πράξεις εξακολουθούν να αναφέρουν και  το Σαύλος.
 9. Πραξ. ιγ’ 5-52, ιδ’1-27
 10. Πραξ. ιδ’15 .. Τί ειν’ αυτά που κάνετε βρε παιδιά. Άνθρωποι σαν και σας είμαστε και ήρθαμε να σας κηρύξουμε για τον ζωντανό Θεό.
 11. Η σύνοδος αυτή πρέπει να συγκλήθηκε το 50 ή αρχές του 51. Για το περιεχόμενό της συνόδου των Ιεροσολύμων διαθέτουμε δύο πηγές (Πραξ. ιε’ 1-21 και Γαλ. β’) οι οποίες όμως παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές. Στην πρώτη ο Παύλος παρουσιάζεται διαλλακτικός ενώ η δεύτερη τονίζει την ανεξαρτησία του από την εκκλησία των Ιεροσολύμων.
 12. Γαλ. β’3:
 13. A’ Kor. ζ’ 18-19 … Να μη περιτέμνεσθε, η περιτομή δε σημαίνει τίποτα,
 14. Γαλ. ε’ 2 … Και αν περιτμηθείτε ο Χριστός σε τίποτα δε θα σας ωφελήσει
 15. Ρωμ. β’ 25-27 Η περιτομή ωφελεί εφ’ όσον τηρείς το Νόμο. αν όμως τον παραβαίνεις, τότε η περιτομή σου γίνεται ακροβυστία
 16. Πραξ. ε’ 5 .. ΟΤΙ ΔΕΙ ΠΕΡΙΤΕΜΝΕΙΝ ΑΥΤΟΥΣ
 17. Πραξ. ιε’ 7, 13
 18. Α’ Κορ. θ’ 20 .. ΕΓΕΝΟΜΗΝ ΤΟΙΣ ΙΟΥΔΑΙΟΙΣ ΩΣ ΙΟΥΔΑΙΟΣ ΙΝΑ ΙΟΥΔΑΙΟΥΣ ΚΕΡΔΙΣΩ
 19. Γαλ. β’ 3-5… ΑΛΛ’ ΟΥΔΕ ΤΙΤΟΣ Ο ΣΥΝ ΕΜΟΙ ΕΛΛΗΝ ΩΝ ΗΝΑΓΚΑΣΘΗ ΠΕΡΙΤΜΗΘΗΝΑΙ… Ο Ρενάν [Αποστ. Παύλ. Τομ Β’…] επιμένει ότι τελικά ο Τίτος περιτμήθηκε. Στο σημείο αυτό οι πηγές (Πράξεις και Επιστολές) δεν είναι σαφείς.
 20. Πραξ. κα’ 25
 21. Πραξ. ιε’ 22
 22. Μετά την Αντιόχεια δεν αναφέρεται πουθενά άλλη συνάντηση του Πέτρου με τον Παύλο. Όσον αφορά τις ονομασίες αυτό συνάγεται από την επιστολή προς Γαλάτας [β’8]: Ο ΓΑΡ ΕΝΕΡΓΗΣΑΣ ΠΕΤΡΩι ΕΙΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΝ ΠΕΡΙΤΟΜΗΣ, ΕΝΗΡΓΗΣΕ ΚΑΙ ΕΜΟΙ ΕΙΣ ΤΑ ΕΘΝΗ..
 23. Πραξ. ιε’ 40-41
 24. Από το 51 εως και το 53
 25. Πραξ. ιε’ 36-39, ις’, ιζ’, ιη’ 1-21
 26. Πραξ. ις’ 16-19
 27. Πραξ. ις’ 35-37
 28. Πραξ. ιζ’4, ιζ’ 12 Α’ Θεσ. α’ 9, Επίσης βλ. Ρενάν Απ. Παυλος Α’ τομ. 172
 29. Πραξ. ιζ’ 16-34 Το ότι μπόρεσε να αγορεύσει μπροστά σε αθηναϊκό ακροατήριο χωρίς να αποδοκιμαστεί, σημαίνει ότι ο Παύλος μιλούσε άνετα τα ελληνικά, δεν είχε όμως φιλολογική κατάρτιση, όπως μαρτυρεί η άτεχνη ελληνική των Επιστολών που του αποδίδονται.
 30. Πραξ. ιζ’ 17-18
 31. Α΄Κορ. β΄3
 32. Πραξ. ιζ’34. Ο Διονύσιος είναι ίσως μυθικό πρόσωπο. Από τον Ευσέβιο [Εκκλ. Ιστορ. 4 23] ονομάζεται Διονύσιος ο Κορίνθιος. Στην περίπτωση αυτή αποκλείεται να ήταν Αρεοπαγίτης, δεδομένου ότι το υψηλό αυτό αξίωμα δινόταν σε Αθηναίους πολίτες και μάλιστα επιφανούς καταγωγής και ουδέποτε σε μέτοικους. Επίσης το όνομα της Δαμάρεως, κατά τον Ρενάν, εμβάλλει σε υποψίες, γιατί δεν είναι ελληνικό εκτός αν λεγόταν Δάμαλις και μεταγράφηκε λανθασμένα στις Πράξεις
 33. Το 51 και το μισό 52
 34. Πραξ ιη’ 11
 35. Αν αυτό που καταγγέλετε σε βάρος του αφορούσε παράβαση του νόμου ή συνωμοσία κατά του κράτους θα καθόμουν να σας ακούσω. Εσείς όμως μιλάτε για ονόματα και για νόμους δικούς σας. Γι’ αυτά να τα κρίνετε μόνοι σας. Εγώ δε θέλω να αναμιχθώ
 36. Πραξ ιη’ 12-17
 37. Αγουρ.Εισ. σ.217
 38. Για την απέλαση των Εβραίων από τη Ρώμη και την Ιταλία γενικώτερα ο Σουητώνιος, στον βίο του Κλαύδιου , αναφέρει ότι: Judaeos impulsore Chresto assi que hunultustes Roma expulit. Πρόκειται για γεγονότα των ετών 48-50 και βεβαίως προϋποθέτουν την παρουσία του Χριστού στη Ρώμη. Είναι πολύ πιθανότερη η εκδοχή ότι αναφέρεται σε συνομωσίες μέσα στους εβραϊκούς κύκλους της Ρώμης που τις προκάλεσε κάποιος Χρηστός (= ενάρετος, ειλικρινής).
 39. Πραξ ιη’ 24-26 .. ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΣ ΤΩι ΓΕΝΕΙ, ΑΝΗΡ ΛΟΓΙΟΣ… ΔΥΝΑΤΟΣ ΩΝ ΕΝ ΤΑΙΣ ΓΡΑΦΑΙΣ … ΕΠΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΜΟΝΟΝ ΤΟ ΒΑΠΤΙΣΜΑ ΙΩΑΝΝΟΥ

Ο Απολλώς παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Προέρχεται από την Αλεξάνδρεια, όπου είχε δεχτεί το βάπτισμα του Ιωάννου. Αυτό σημαίνει ότι μαθητές του Βαπτιστή δρούσαν και στην Αίγυπτο, ενώ δεν αναφέρεται καμμιά επίσκεψη του Πέτρου, του Ιωάννη ή του Παύλου εκεί. Είναι γνώστης της διδασκαλίας του Ιησού, αλλά την αποδίδει διαφορετικά από τον Παύλο και τους Αποστόλους. Αυτό ενδεχομένως να σημαίνει ότι κάποιοι άλλοι μεταφέρανε στην Αλεξάνδρεια το κήρυγμα του Ναζωραίου, αλλοιωμένο όμως, ίσως από γνωστικές αντιλήψεις, δεδομένης της μεγάλης διάδοσης των γνωστικών θεωριών στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου.

 1. Πραξ ιη’ 27-28.. ΔΗΜΟΣΙΑι ΕΠΙΔΕΙΚΝΥΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑ ΤΩΝ ΓΡΑΦΩΝ ΤΟΝ ΙΗΣΟΥΝ ΧΡΙΣΤΟΝ
 2. Πραξ. ιη’ 24-28, Α’Κορ. γ’5, γ’22
 3. Από το 53 έως το τέλος του 56
 4. Αγουρ.Εισ. σ.218
 5. Πραξ. ιθ’ 10
 6. Πραξ. ιθ’ 1-5
 7. Πραξ.ιβ’ 17
 8. Α’ Κορ. ζ’1
 9. Α’ Κορ. ζ’2. Η στάση του Παύλου απέναντι στις γυναίκες, τις σεξουαλικές σχέσεις και το γάμο είχε σοβαρές και πολύ αρνητικές συνέπειες, γιατί επηρέασε μελλοντικά τη στάση των χριστιανών απέναντι στα κεφαλαιώδη αυτά προβλήματα.

Ο Παύλος υιοθέτησε απολύτως τις πρωτόγονες και αντιεπιστημονικές εβραϊκές αντιλήψεις, ότι η γυναίκα πλάσθηκε όχι ως αυθύπαρκτο και ισότιμο με τον άνδρα όν αλλά από πλευρά του άνδρα και για την τέρψη του και ότι συνεπώς η υποταγή της στον άνδρα έχει θεία προέλευση. Ας σημειωθεί ότι παρόμοια αντίληψη δε συναντάμε σε καμμιάν άλλη θρησκεία, εκτός από την ιουδαϊκή και τις ιουδαιογενείς (χριστιανισμό και ισλαμισμό). Στην ελληνική και ρωμαϊκή θρησκεία δε θα ανιχνεύσουμε καμμιά θεία προσταγή, που να επιβάλει την υποταγή της γυναίκας στον άνδρα.

 1. Αγουρ.Εισ. σ.219
 2. Αγουρ.Εισ. σ.218. Η δεύτερη μακρόχρονη παραμονή του στην Έφεσο, παραμένει αρκετά σκοτεινή [Αγουρ.Εισ. σ.219]. Κατά τη διάρκειά της φαίνεται πως φυλακίστηκε και κινδύνεψε αλλά σώθηκε χάρη στην επέμβαση του Ακύλα και της Πρισκίλλας. Φαίνεται επίσης ότι διέκοψε την παραμονή του εκεί για να κάνει κάποιο σύντομο ταξίδι στην Κόρινθο και ένα άλλο «στο Ιλλυρικόν». Τελικά στην Κόρινθο πήγε δύο ή τρεις φορές; Από πού έγραψε τις λεγόμενες «επιστολές της αιχμαλωσίας»: από την Έφεσο ή τη Ρώμη; Και αυτό μένει σκοτεινό.
 3. Πραξ. ιθ’ 1-8
 4. Πραξ ιθ’ 13-20
 5. Πραξ. ιθ’ 23-41
 6. Αγουρ.Εισ. σ.221
 7. Γαλ. γ’ 1-5
 8. Γαλ. β’ 6 .. Και γι’ αυτούς που νομίζουν πως είναι κάτι, όποιοι κι αν ήταν κάποτε, δε με μέλλει καθόλου. Ο Θεός δεν ενδιαφέρεται για πρόσωπα και αυτοί οι μεγάλοι εμένα δε με βοήθησαν σε τίποτα
 9. Πραξ.κ’29-30 .. Να προσέχετε γιατί όταν εγώ θα φύγω θα έρθουν άγριοι λύκοι που θα κατασπαράξουν το ποίμνιο της εκκλήσίας. Κι από σας τους ίδιους θα βγουν άνθρωποι διεστραμμένοι, που θα παρασύρουν πολυν κόσμο
Advertisement

94 Σχόλια προς “Οι Εσταυρωμένοι Σωτήρες, ιστορικό μυθιστόρημα του Δημ. Σαραντάκου – 15”

 1. Παρόντες !

 2. Γιατί ξαφνικά έγιναν κεφαλαία τα παραθέματα;

 3. ἐρωτῶ σε, ἔχε με παρῃτημένον.
  (Λουκάς ιδ’, στ. 18)
  Και παρελθούσης απράκτου της περί τούτου ορισθείσης μηνιαίας προθεσμίας, το αίτημα καθίσταται οριστικόν και αμετάκλητον.
  ὁ καιρός οὖν ἐγγὺς.
  ( Εντάξει λίγο τροποποιημένο, αλλά ταιριάζει καλύτερα)

  Θα μου πείτε τι σχέση έχουν τα παραπάνω με το κείμενο; Ε, περικοπές του ευαγγελίου είναι και παρόμοια. Βέβαια, άμεση σχέση δεν έχουν, αλλά έλα που βολεύει η συγκυρία! Ο Νικοκύρης ξέρει.

 4. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  2 Και στο προηγούμενο κεφάλαιο είχαμε δυο παραθέματα σε κεφαλαία.

 5. Κουνελόγατος said

  Καλημέρα.
  Αυτό με το φως το αληθινό, το έχουν πάθει κι άλλοι.
  Πάνω σ’ αυτό, έχει κάνει ένα ωραίο σχόλιο η Λιλή Ζωγράφου στην Αντιγνώση.

 6. ΣΠ said

  Καλημέρα.

  Υπάρχουν δύο παραπομπές 70. Η δεύτερη πρέπει να είναι 71.

 7. sarant said

  6 Διόρθωσα, ευχαριστώ!

 8. Πουλ-πουλ said

  Διαβάζεται σαν παραμύθι. Δεν ήξερα ότι στον Παύλο οφείλουμε τη σωματική μας ακεραιότητα!

 9. ΚΑΒ said

  Σιδερένιος

  κάποιες διορθώσεις:

  1. Στο πρώτο μεγαλογράμματο παράθεμα ΟΜΟΙΟΠΑΘΕΙΣ
  2. Στο τρίτο » ΩΦΕΛΗΣΕΙ
  3. Στο τέταρτο » ΩΦΕΛΕΙ
  4. Στη σημείωση 31 ωφελεί

 10. Αργυρώ said

  Εξαιρετικά ενδιαφέρον και σήμερα το αφήγημα του πατρός Σαραντάκου. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι χρειάζεται απίστευτο θάρρος + υπομονή για να καταπιαστείς με όλο αυτό το τεράστιο υλικό που αφορά τον Πρώϊμο Χριστιανισμό, καθώς είναι σίγουρο πως κάποιοι σχολαστικοί θα σού βρούνε εκατοντάδες λάθη, από ασήμαντα (βλέπε σχόλιο 9) έως πολύ βαρβάτα…

  ΓΡΆΦΕΙ στην παρούσα συνέχεια ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: «Εφοδιασμένοι με σημαντικό χρηματικό ποσό πέρασαν στη Σαλαμίνα, πρωτεύουσα τότε της Κύπρου, πατρίδας του Βαρνάβα. Εκεί είχαν την πρώτη τους επιτυχία, αφού προσηλύτισαν τον ανθύπατο του νησιού Σέργιο Παύλο, άνθρωπο συνετό και αξιόλογο22. Στον προσεταιρισμό του ανθύπατου αντέδρασε ένας Εβραίος, που ήταν στην ακολουθία του, ο Ελύμας Βαριησούς23, αυτοί όμως τον αντιμετώπισαν κατηγορώντας τον για μάγο. Από τότε φαίνεται ότι ο Σαύλος προς τιμήν του επιφανούς προσηλύτου αντικατέστησε το εβραϊκό του όνομα με το ρωμαϊκό Παύλος24. »

  1) Ο αξέχαστος πατήρ Σαραντάκος, προκειμένου να μή δυσαρεστήσει τους χριστιανούς αναγνώστες του και αρχίσουν να υποψιάζονται ότι ο Χριστιανισμός ήταν εξ αρχής μια θρησκεία γεμάτη μίσος, ΑΠΟΚΡΥΠΤΕΙ το βασικότερο: Ο Παύλος δεν αντιμετώπισε τον Εβραίο μάγο Ελύμα Βαριησού απλώς καταγγέλλοντάς τον ως μάγο. Επιπλέον τον ΤΥΦΛΩΣΕ (αυτό θα πεί Θρησκεία της Αγάπης!..) αφήνοντας άναυδο τον Σέργιο Παύλο, ο οποίος πίστεψε στον Χριστό εξαιτίας αυτού του εκδικητικού θαύματος!..

  ΜΕΤΑΦΕΡΩ το Πράξεις 13, 10-12 για του λόγου το αληθές: «Πραξ. 13,10 εἶπεν· ὦ πλήρης παντὸς δόλου καὶ πάσης ῥαδιουργίας, υἱὲ διαβόλου, ἐχθρὲ πάσης δικαιοσύνης, οὐ παύσῃ διαστρέφων τὰς ὁδοὺς Κυρίου τὰς εὐθείας;
  Πραξ. 13,11 καὶ νῦν ἰδοὺ χεὶρ Κυρίου ἐπὶ σέ, καὶ ἔσῃ τυφλὸς μὴ βλέπων τὸν ἥλιον ἄχρι καιροῦ. παραχρῆμα δὲ ἔπεσεν ἐπ᾿ αὐτὸν ἀχλὺς καὶ σκότος, καὶ περιάγων ἐζήτει χειραγωγούς.
  Πραξ. 13,12 τότε ἰδὼν ὁ ἀνθύπατος τὸ γεγονὸς ἐπίστευσεν, ἐκπλησσόμενος ἐπὶ τῇ διδαχῇ τοῦ Κυρίου.»

  2) ΕΡΩΤΩ τον αγαπητό μας κύριο Νίκο: Πόθεν συνάγει ο αλησμόνητος πατήρ σας ότι «… ο Σαύλος προς τιμήν του επιφανούς προσηλύτου (σ.σ.: Σεργίου Παύλου) αντικατέστησε το εβραϊκό του όνομα με το ρωμαϊκό Παύλος»;

  Αυτό από καμμία πηγή δεν προκύπτει. Ως γνωστόν, το εβραϊκό όνομα του Αποστόλου Παύλου ήταν «Σαούλ», που οι Πράξεις εξελληνίζουν σε «Σαύλος» (17 φορές για την ακρίβεια…) στα 13 πρώτα κεφάλαιά τους. ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ: Για ποιόν λόγο ο Σαύλος μετονομάστηκε ξαφνικά σε Παύλος στο Πράξεις των Αποστόλων 13,9 ενώ μέχρι τότε οι Πράξεις τον αποκαλούσαν «Σαύλο»; Και γιατί ο ίδιος ο Παύλος στις Επιστολές του ουδέποτε αυτοαποκαλείται «Σαύλος», αλλά πάντοτε «Παύλος»;

  Η ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ είναι απλουστάτη και απορώ πώς την ηγνόει ο πατήρ Σαραντάκος (κατά την γνώμη μου την εγνώριζε, αλλά δεν ήθελε να στεναχωρέσει τους χριστιανούληδες αναγνώστες του): «Σαύλος» στα αρχαία ελληνικά είναι μία από τις υβριστικότερες λέξεις για τους ομοφυλόφιλους… Ο Εβραίος συγγραφέας των Πράξεων (Λουκάς ή κάποιος άλλος) αγνοούσε μέχρι το κεφ. 13, παρ. 9 ότι «Σαύλος» στα αρχαία ελληνικά είναι μία από τις υβριστικότερες λέξεις για τον ομοφυλόφιλο. Όταν κάποιοι ελληνογνώστες του το σφύριξαν, άλλαξε το όνομα του ήρωά του στο ομοιοκατάληκτο ρωμαϊκό «Παύλος» (περισσότερες λεπτομέρειες ΕΔΩ) .

  Να γιατί ο Απόστολος των Εθνών καταφέρθηκε με τέτοια δριμύτητα κατά της Ομοφυλοφιλίας εξαιτίας του άρχικού εξελληνισμένου ονόματός του «Σαύλος»: Για να αποδείξει πως δεν είναι θηλυπρεπής (σαύλος, αρχαιοελληνιστί…), όχι μόνο άλλαξε το όνομά του σε Παύλος, αλλά και καταφέρθηκε με φοβερή αυστηρότητα κατά μιάς κατ’ εξοχήν ελληνικής (κατά τον Μέγα Ηρόδοτο…) πρακτικής, που ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Ελληνο-Ρωμαϊκή εποχή του και στην οποία ο ίδιος ο Σαύλος – Παύλος (και να ήθελε) δεν θα μπορούσε να έχει καμία τύχη: Κι αυτό διότι ήταν κοντός, κακάσχημος και γεμάτος έλκη που βρωμούσαν, όπως επανειλημμένως εξομολογείται ο ίδιος στις Επιστολές του.

 11. Κουνελόγατος said

  Για τον Λουμίδη δεν έχω άποψη…

 12. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Πολύ ενδιαφέρον το σημερινό, καθώς προσθέτει κάποιες πινελιές που δεν νομίζω ότι υπάρχουν σε σχολικά και άλλα –μη εξειδικευμένα- σχετικά κείμενα (Απολλώς, διευθέτηση του ζητήματος της περιτομής κλπ)
  >> Εφοδιασμένοι με σημαντικό χρηματικό ποσό πέρασαν στη Σαλαμίνα…
  Τα τόσα και μακρινά ταξίδια που έκανε με τα μέσα της εποχής θα κόστιζαν αρκετά. Προφανώς θα είχε και κάποιους χρηματοδότες, πλούσιους που είχαν ασπαστεί τη νέα θρησκεία. (Έχει μελετηθεί άραγε αυτό το θέμα;).
  Χρέη διαχειριστή, διεκπεραιωτή αλλά και διαπραγματευτή για τα διάφορα προβλήματα που αναφύονταν, πρέπει να είχε αναθέσει στον Τίτο, τον οποίο εγκατάστησε αργότερα ως Επίσκοπο της Εκκλησίας της Κρήτης.
  – ακροβυστία: Κάτι δεκαετίες είχα να ακούσω τη λέξη… 🙂

 13. Pedis said

  Πρωταγωνιστής τα πισινά του αλόγου τα οποία ευθύνονται κατά βάση για την μεταστροφή του Παύλου προς τη νέα εβραϊκή θρησκεία.

  Caravaggio «Conversione di San Paolo» (sulla via del Damasco)

  Basilica Santa Maria del Popolo, Roma.

 14. Γιάννης Ιατρού said

  Χαιρετώ

  μια φωτό σχετική με το ταξίδι του στην Κόρινθο (το βελάκι δείχνει περίπου το Βήμα του Απ. Παύλου).
  Το επιτελείο, με πλήρη σύνθεση, έχει επισκεφτεί το μέρος τον Οκτ. του 2010 🙂

 15. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  9 Ευχαριστώ, τις πέρασα!

  12 Στην τετάρτη ή πέμπτη δημοτικού είχα ρωτήσει τον δάσκαλο τι θα πει «περιτομή» και μου απάντησε «άσε καλύτερα»

 16. Γιάννης Ιατρού said

  14: διορθώνω: το 2016 !

 17. leonicos said

  Το ταξίδι τους ήταν κουραστικό και πολυτάραχο

  Πισιδία – Ικόνιο

  Και σήμερα δεν ειναι ευκολότερο (εννοώ με αμάξι)

 18. Πουλ-πουλ said

  14. Βιαστήκατε. Το βήμα του Απ. Παύλου αναστηλώθηκε λίγο αργότερα.

 19. leonicos said

  Στην πραγματικότητα τη γυναίκα την αντιμετώπιζε με φόβο και δυσπιστία, σαν πηγή κακών.

  no woman no cry

  Το λέω και της Φωτεινής, κι εκείνη μου απαντάει

  no woman no cry

  και απιελί να μ’ εγκαταλείψει.

  Ευτυχώς που το γραφείο είναι στο ίφδιο κτηριο, πάνω κάτω και δεν τη συμφέρει

 20. Γιάννης Ιατρού said

  18: κι εσείς, βλ. 16 🙂

 21. Πουλ-πουλ said

  16. Ωχ, δεν είχα δει τη διόρθωση της ημερομηνίας.

 22. Georgios Bartzoudis said

  Χολήν εκπέμπει κατά του Παύλου ο μακαρίτης πατήρ Σαραντάκος (μόνο η Αργυρώ θα μπορούσε να τον ανταγωνιστεί). Αλλά, ας έρθω στα καθ’ημάς!

  (α) «πέρασαν με πλοίο στη Νεάπολη της Μακεδονίας»
  # Άραγε, γιατί δεν πήγαν και στο …Νόβογκραντ της …Τσιπρομακεδονίας;;

  (β) «Από τους Φιλίππους πήγαν στη Θεσσαλονίκη, όπου ο Παύλος δίδαξε…»
  # Πολύ εθνικιστές θα ήταν. Δεν καταδέχτηκαν να πάνε ούτε στο Πλόβντιβ ούτε στο Σολούν!

  (γ) «δυο σύντροφοι του Παύλου από τη Μακεδονία, ο Αρίσταρχος και ο Γάιος».
  # Λάθος θα κάνει ο πατήρ Σαραντάκος. Όλο και θα ήταν μαζί τους κανένας Αριστάρχωφ, κανένας Γκαϊόφσκυ, από τα …Τσιπροβόρεια!

 23. leonicos said

  10 Αργυρώ

  Πρώτον επαναλαμβάνεσαι
  Δεύτερον: Επαναλαμβάνομαι εξ ανάγκης, αλλά συνοπτικά Shaul = ο αναζητούμενος
  προσωπικά υποπτεύομαι ότι ούτε αυτό ήτν το πραγματικό του όνομα, αν και είχα έναν θείο που τον έλεγαν Σαούλ, αλλά δεν ειναι συχνό ως όνομα, αλλά προσωνύμιο, για να μεγαλώσει την εμβέλειά του μεταξύ των ιουδαίων πιστών, απόρροια της μεταστροφής του. ¨οτι, δηλαδή, ήταν ο ‘αναζητούμενος’ διότι ‘από τη μήτρα της μάνας του είχε οριστεί η πορεία του’ αν και για μερικά χρόνια υπήρξε διώκτης.

 24. Pedis said

  + 13 : η δίδυμη καραβατζέσκα εκδοχή της πτώσης από το άλογο sulla via di Damasco (που δεν την είχα υπόψην μου)

  https://fr.wikipedia.org/wiki/La_Conversion_de_saint_Paul_(Le_Caravage)

 25. leonicos said

  12 ακροβυστία

  πιο απλά, πόσθη

 26. Αργυρώ said

  1) Εκλαμπρότατε κύριε Μπαρτζούδη (22), δεν είμαστε όλοι κάφροι σε αυτό το Ιστολόγιο.

  Ο Σαούλ – Σαύλος πήγε στην Νεάπολη της Μακεδονίας και ουχί στο Νόβογκραντ της …Τσιπρομακεδονίας, επειδής εκεί ΔΕΝ υπήρχαν Εβραϊκές Συναγωγές. Αν υπήρχαν, θα πήγαινε και εκεί. Η ίδια απάντηση ισχύει και για το β΄ ερώτημά σας

  Μέχρι την εποχή του Σαύλου – Παύλου όλοι οι κάτοικοι της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας επεδίωκαν να παίρνουν ελληνικά ονόματα και απηχθάνοντο τα εβραϊκά. Μία από τις βλαβερές συνέπειες της επικρατήσεως της Ιουδαϊκής Σέχτας που ονομάστηκε «Χριστιανισμός» ήταν κι αυτό: Από το 400 μ.Χ. και μετά (βλέπε τις περίφημες παραινέσεις του Ιερού Χρυσοστόμου) η Εκκλησία συνιστούσε στους Χριστιανούς να αποφεύγουν τα αμαρτωλά ελληνικά ονόματα και να προτιμούν τα εβραϊκά ονόματα, προς τιμήν των Εβραίων Προπατόρων μας Αβραάμ, Ισαάκ, Αυνάν και δεν συμμαζεύεται…

  2) Φίλτατε κύριε Λεώνικε: Επανάληψις μήτηρ πάσης μαθήσεως. Αντί να αερολογείτε, επικαλούμενος εβραϊκές ετυμολογίες που κανείς δεν μπορεί να ελέγξει, απαντήστε μας στο εξής απλό ΕΡΩΤΗΜΑ: Για ποιόν λόγο ο Σαύλος μετονομάστηκε ξαφνικά σε Παύλος στο Πράξεις των Αποστόλων 13,9 ενώ μέχρι τότε οι Πράξεις τον αποκαλούσαν «Σαύλο»; Και γιατί ο ίδιος ο Παύλος στις Επιστολές του ουδέποτε αυτοαποκαλείται «Σαύλος», αλλά πάντοτε «Παύλος»;

  Εδώ σε θέλω κάβουρα που περπατάς στα κάρβουνα

 27. sarant said

  22 Χολή; !

 28. Πέπε said

  Ναι, κι έτσι γέμισε ο τόπος Γιάννηδες, Μαρίες και άλλα ειδεχθή ονόματα.

 29. Να κάνουμε και ένα αναμνηστικό της εκτέλεσης (30 Μαρτίου 1952) του Νίκου Μπελογιάννη;

 30. Νέο Kid Al Afrikii said

  Δεν έχω ιδέα τι σημαίνει η παραπομπή : «4. Αγουρ. Εισ. σ.202», αλλά το «..Ταρσό, πόλη εξέχουσα και ευημερούσα (που εκείνη την εποχή υπερείχε στα γράμματα και από την Αθήνα και από την Αλεξάνδρεια4) » μου θυμίζει εκείνες τις περιβόητες (ή μάλλον, διαβόητες…) λίστες με τις «αξιολογικές κατατάξεις» των «καλύτερων» πανεπιστημίων που βγάζουν κάτι πανεπιστήμια της άπω ανατολής και της αραπιάς ακόμη (έλεος δηλαδή!…) πολύ «καλύτερα» από το ΜΙΤ ,το Εκόλ Πολυτεκνίκ ή το Πολυτεχνείο της Ζυρίχης ας πούμε… 🙂 😆

  O Παύλος ήταν αναμφισβήτητα μια μεγαλοφυία! Πρέπει να είναι μέσα στα 10 «ιστορικά πρόσωπα» με το υψηλότερο IQ. ( Oι άσχετοι βέβαια θα πουν οτι είχε ψηλό ΕQ (emotional quotient) αλλά φυσικά οι ψαγμένοι σχολιασταί ξέρουν οτι τέτοιο πράμα ΔΕΝ υφίσταται (Είναι κολπάκια για να πουλάνε βιβλία και «μεθόδους» κάποιοι πονηροί!…)

 31. Γιατί όχι Σάββα Αγουρίδη, Εισαγωγή κ.λπ.;

 32. Εισαγωγή εις την Καινήν Διαθήκην

 33. nikiplos said

  8@ Πράγματι οφείλουμε και κάτι στον απόστολο των εθνών που κήρυττε την υποδούλωση και υποταγή στην κοσμική εξουσία, ως εκπορευόμενη από τον Θεό. Καίτοι κάποιοι εξ ημών, εμού συμπεριλαμβανομένου, έχουμε περιτομή. Πέρα από καθαριότητα και την άρση του φόβου της πρώτης φοράς (ξεπαρθένιασμα), δεν προσφέρει κάτι άλλο. Αντίθετα αφαιρεί ευαισθησία και λειτουργικότητα ως προς την αίσθηση. Πάντως δεν έχει πολλά μείον.

 34. dryhammer said

  Περί περιτομής:
  Τον καιρό που είχα δουλειά (κι αξιοπρέπεια), μια κοπελίτσα μας έλεγε για της εμπειρίες της όταν δούλευε σ΄ένα βρεφονηπιακό σταθμό. Κάποια στιγμή κλήθηκε ν’ αλλάξει ένα αγοράκι μουσουλμανάκι και τότε είδε περιτμημένο πέος. Καθώς προσπαθούσε να περιγράψει τι ακριβώς είδε -με μια σχετική απέχθεια- δεν έβρισκε τις κατάλληλες λέξεις . «Ήτανε σαν…, πως να το πω…, σαν…» Κι εκεί επενέβη συνάδελφος, ειδικότερος επί των πεών, που αναφώνησε «Ρεβέρ!» κάνοντας και τη σχετική χειρονομία στο μπατζάκι του.

 35. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  28
  Η αλήθεια είναι πως στο χριστιανισμό χρωστάμε την κατακόρυφη μείωση των πιθανοτήτων να βρεθούμε με κάνα όνομα Ποδαλείριος ή Όκλασος που αναφέρθηκε προ ημερών. Να τα λέμε κι αυτά 🙂

 36. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Εσταυρωμένοι.
  https://tvxs.gr/news/ellada/nees-kataggelies-gia-astynomiki-bia-xydaio-ybreologio-ksylodarmoi-apeiles

 37. sarant said

  29 Α μπράβο!

  35 Ενώ ο Παφνούτιος ειναι ωραιο όνομα.

 38. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  37β
  Θες να πεις κάτι για το όνομά μου?

 39. # 35

  Ναι μεν αλλά… δεν αποφύγαμε κάποια άλλα, Κοντοσταβλίνα λέγανε μια παιδική μου φίλη, Θεόφραστο έναν άλλον (όλοι θεόβραστο τον φωνάζανε). Ευτυχώς που υπάρχουν τα υποκοριστικά, όπως Αλέκος, και προσεγγίζουν την πραγματικότητα από τους συνειρμούς και τις προσδοκίες του επισήμου Αλέξανδρος

 40. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Πω πω, σκέψου να μην είχα βάλει και φατσούλα στο 35…

 41. Πέπε said

  @39
  Το Αλέκος (που έτσι κι αλλιώς τείνει προς εξαφάνιση) είναι από το Θεόφραστος ή από το Κοντοσταβλίνα;

 42. ΚΩΣΤΑΣ said

  26 –> … προς τιμήν των Εβραίων Προπατόρων μας Αβραάμ, Ισαάκ, Αυνάν και δεν συμμαζεύεται.

  Κα Αργυρώ, μήπως είστε κάπως απαξιωτική για τους προπάτορές μας και κυρίως για τον Αυνάν; Αναλογισθήκατε ποτέ πόσα εκατομμύρια σπονδές και θυσίες γίνονται καθημερινά στο όνομά του;

  Καιρός ήταν να αφήσω κι εγώ ένα μνημειώδες σχόλιο. 😉

 43. Αργυρώ said

  Εκλεκτέ σχολιαστά κύριε Κώστα (42): Παρόλη την εκτίμηση που σάς έχω θα σάς το πώ ανοιχτά: Το σχόλιό σας μόνο μνημειώδες δεν είναι. Είτε από άγνοια, είτε εξεπίτηδες, παραπλανάτε τους αδαέστατους περί τα θρησκευτικά αναγνώστες του παρόντος Ιστολογίου, του κυρίου Σαραντάκου συμπεριλαμβανομένου. Ακούστε πώς έχουν τα πράγματα, προκειμένου να ξεστραβωθείτε:

  Όταν ο Γιαχβέ (δηλαδή ο Ιησούς Χριστός πρίν ενσαρκωθεί) θανάτωσε λόγω αδικοπραγίας το μεγαλύτερο αδελφό του Αυνάν, τον Ηρ, ο οποίος πέθανε άτεκνος, ο Ιούδας είπε στον Αυνάν να κάνει ανδραδελφικό γάμο με τη Θάμαρ, τη χήρα του Ηρ. Αν γεννιόταν κάποιος γιος, αυτός δεν θα ήταν ιδρυτής της οικογένειας του Αυνάν, και η κληρονομιά του πρωτοτόκου θα περνούσε σε αυτόν, ως τον κληρονόμο του Ηρ. Αντίθετα, αν δεν ερχόταν σε ύπαρξη κάποιος κληρονόμος, ο Αυνάν θα έπαιρνε την κληρονομιά για τον εαυτό του. Όταν ο Αυνάν είχε σχέσεις με τη Θάμαρ, «άφηνε να χάνεται το σπέρμα του στη γη» αντί να το δίνει σε αυτήν.

  Γένεσις 38,9 σε Μετάφραση των Εβδομήκοντα: «γνούς δε Αυνάν ότι ουκ αυτώ έσται το σπέρμα, εγίνετο όταν εισήρχετο προς την γυναίκα τού αδελφού αυτού, εξέχεεν επί την γήν τού μη δούναι σπέρμα τώ αδελφώ αυτού.»

  Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Αυνάν αυνανιζόταν, διότι η αφήγηση λέει πως «όταν είχε σχέσεις με τη σύζυγο του αδελφού του», τότε έκανε να χύνεται το σπέρμα του. Προφανώς επρόκειτο για «ΔΙΑΚΕΚΟΜΜΕΝΗ ΣΥΝΟΥΣΙΑ», κατά την οποία ο Αυνάν σκόπιμα απέτρεπε την εκσπερμάτωση μέσα στο αιδοίο της Θάμαρ. Λόγω της ανυπακοής του προς τον πατέρα του, καθώς και της πλεονεξίας του και της αμαρτίας που διέπραξε εναντίον του θεϊκού θεσμού του Γάμου. Δεν επρόκειτο, λοιπόν, περ΄αυνανισμού, φίλτατε κύριε Κώστα: Ο Αυνάν, που ήταν και ο ίδιος άτεκνος, θανατώθηκε από τον Κύριο Ημών Ιησού Χριστό (που στην Παλαιά Διαθήκη λέγεται Γιαχβέ) για καθαρά ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟΥΣ λόγους: Διότι δεν έδινε το σπέρμα του, προκειμένου να αυγατιστεί ο Λαός Ισραήλ

 44. Μαρία said

  34
  Την έκπληξη θα την καταλάβαινα αλλά απέχθεια;
  Έχω πάει με δύο περιτμημένους. Ο ένας χριστιανός μετά απο φίμωση, ο άλλος εβραίος. Οι Αμερικάνοι περιτέμνονται για λόγους υγείας αλλά με Αμερικάνο δεν έχω πάει 🙂

 45. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Όπως έχω επισημάνει σε παλιότερο μνημειώδες σχόλιό μου που πήγε άπατο (γομάρια), Onan (> Αυνάν) σημαίνει δυνατός.
  Συνεπώς μην ελπίζετε σε νίκη.

 46. Γιάννης Ιατρού said

  Τέρμα τα χειροκροτήματα…

  ΥΓ: Ε, ρε και να αρρωστήσει κάποιος από τους ΜΑΤαζτήδες που βαράνε και ψεκάζουν, να δείτε τι ελαφρό χέρι θα έχουν στο ΕΣΥ, αν χρειαστεί περίθαλψη εκεί (κι όχι σε κανένα 401) και τύχει να τον αναγνωρίσουν.

 47. Pedis said

  # 45 – Πάντωςμ, κάποιοι γλύτωσαν να τους αποκαλούν Αρχίδαμο …

 48. dryhammer said

  44. Ούτε εγώ κατάλαβα το γιατί, αλλά η έκφραση του προσώπου της απέχθεια έδειχνε. [μην ξεχνάμε και την απόρριψη μπροστά στο ό,τι ξένο σε όσα ξέρουμε…]

 49. kpitsonis said

  Υπάρχει και ο Αγαθαρχίδας , ρε παιδιά !

 50. Διδασκόμαστε όμως και τον Ορθόκλαστο.

 51. Αργυρώ said

  Αγαπητοί κύριοι: Παρατηρώ μιά έντονη απέχθεια πολλών σχολιαστών στα αρχαία ελληνικά ονόματα. Προφανώς έχουμε μιά ακόμη επέλαση χριστιανούληδων που αισθάνονται οργασμό στο άκουσμα ονομάτων που παραπέμπουν στην Παλαιά Διαθήκη και σιχαίνονται τα ελληνικά τοιαύτα. Περί ορέξεως κολοκυθόπιττα.

  Το θέμα μου είναι άλλο: Εδώ και 3 ημέρες υπάρχει μία παγκόσμια είδησις που θάπρεπε να έχει απασχολήσει το Ιστολόγιό σας, το οποίο σεμνύνεται να παριστάνει το Γλωσσικό τοιούτο: Ο κορυφαίος εν ζωή Αμερικανός ράπερ, 22χρονος Lil Nas X , κατά κόσμον Montero Lamar Hill, κυκλοφόρησε στο YouTube το νέο του τραγούδι που σπάει όλα τα ρεκόρ θεαματικότητος (43,5 εκατομμύρια θεάσεις και 375.000 σχόλια μέσα σε 3 μόνο ημέρες) γιατί συνδέει τον Σατανά, τους Ομοφυλόφιλους και το «Συμπόσιον» του Πλάτωνος. Στο 1:11 του βίντεο, ο Lil Nas X μάς μοστράρει την θρυλική φράση

  «Ἐπειδὴ οὖν ἡ φύσις δίχα ἐτμήθη, ποθοῦν ἕκαστον τὸ ἥμισυ τὸ αὑτοῦ συνῄει,..»

  που ξεστομίζει στο «Συμπόσιον» ο κωμωδιογράφος Αριστοφάνης και σημαίνει κατά τον έγκριτο Ηλία Σπυρόπουλο… «Που λες, από την ώρα που η ανθρώπινη φύση σχίστηκε σε δυο κομμάτια, το καθένα απ᾽ αυτά ποθώντας το άλλο — τον μισό εαυτό του— έτρεχε να το συναντήσει· »

  Ως γνωστόν, η φράσις αύτη του Αριστοφάνους από το «Συμπόσιον» είναι το πιό ισχυρό επιχείρημα υπέρ της Ομοφυλοφιλίας τα τελευταία 2.500 χρόνια και δικαιολογημένα οι Ομοφυλόφιλοι όλου του κόσμου αποθεώνουν το βίντεο του ράπερ Lil Nas X.

  ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ: Γιατί ο αγαπητός κύριος Σαραντάκος στα 12 χρόνια λειτουργίας του Ιστολογίου του δεν τόλμησε να κάνει μιά ανάρτηση γι’ αυτήν την φράση του Αριστοφάνη από το Πλατωνικό «Συμπόσιο» , την οποία λατρεύουν όλοι οι Ομοφυλόφιλοι παγκοσμίως, αφού τους δίνει το πιό δυνατό επιχείρημα για τις ερωτικές τους επιλογές;

  Εδώ σε θέλω κάβουρα που περπατάς στα κάρβουνα…

  ΙΔΟΥ και το καταπληκτικό βίντεο του Lil Nas X που σαρώνει σε θεαματικότητα παγκοσμίως

 52. Ξέρω ένα Ζαχαρία αλλά δεν έχω γνωρίσει Μαλαχία εισέτι από τα ελληνίζοντα εβραϊκά, από τα γνήσια τα Ιεζεκιήλ ( ήταν νομίζω κι ένας αργεντινός του ΠΑΟ, ισοδύναμος με δυό Ριβάλντο ή κάτι τέτοιο), Οβδιού, Αβακούμ και άλλα δεν είναι και τόσο εύηχα…
  Εγώ τα είχα καλά με την Χούντα (λιβανέζα αραβωνιάρα0 αλλά για λόγους ασφάλειας στην Ελλάδα την έλεγα Ουντά γαλλιστί.

 53. Ουντά αντί Ζόντ… 🙂

 54. Διδάσκαμε όμως και μαλαχίτη… 🙂 Άστα να πάνε.

 55. voulagx said

  #44: «Ο ένας χριστιανός μετά απο φίμωση». Τι σημαίνει «μετά απο φίμωση»;

 56. Φίμωση και (ατελής) παραφίμωση. Βλ. λέξη.

 57. voulagx said

  #56: Κι εγω νομισα οτι τον φιμωσανε για να τον κανουν χριστιανο! 🙂

 58. # 42Κώστα το σχόλιό σου δεν είναι μνημειώδες, πολλοί συγχέουν ταν αυνανισμό με την αυτοϊκανοποίηση αλλά είναι μια μέθοδος αντισύλληψης ούτε πολύ ασφαλής ούε πολύ χρησιμοποιουμένη. Φοβάμαι πως θα σου απαντήσει η Αργυρώ (ή η Στεφανία, ανάλογα τα κέφια) η οποία σε μια προηγούμενη «ζωή» είχς κατάλληλα προσόντα όπως φαίνεται από το σχόλιο :

  Αρλουμποκυνηγός said
  17 Μαρτίου, 2019 στις 14:02
  Θα κριτικάρω το σημερινό διήγημα υπό την ιδιότητά μου ως συνταξιούχος χειρουργός γυναικολόγος…

 59. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  Το σχ. 58 είχε απαγορευμένα ονόματα και γι αυτό το κράτησε η μαρμαγκα.

 60. Μαρία said

  57
  Και μετά τον σουνέτισαν, για να τον ξεφιμώσουν 🙂

 61. Πέπε said

  @52
  Δε νομίζω ότι το Ζαχαρίας είναι σπάνιο όνομα. Πάντως στην Κρήτη (που τους φωνάζουνε Ζαχάρηδες) είναι αρκετά συνηθισμένο.

 62. Nestanaios said

  51. Αργυρω.

  Έχω και εγώ μια ερώτηση για σένα πολυαγαπημένη Αργυρούλα.
  Γιατί οι ομοφυλόφιλοι που έχουν τέκνα δεν επιθυμούν τα τέκνα τους να γίνουν ομοφυλόφιλοι; Υπάρχει απάντηση στο βίδεο; Στο Συμπόσιο;

 63. dryhammer said

  Μ’ αυτά και μ’ εκείνα έγινε η μέρα αμφι-Τρίτη

 64. sarant said

  61 Σε μια μελέτη συχνότητας των ονομάτων ο Ζαχαρίας έρχεται στην 69η θέση.

  66. Μάρκος 67. Θεοχάρης 68. Ηρακλής 69. Ζαχαρίας 70. Ιορδάνης

 65. Alexis said

  Ωραίο το σημερινό!
  Πάντα μου ήταν απεχθής ο Παύλος-Σαύλος-Σαούλ ή όπως αλλιώς λεγότανε και το σημερινό ανάγνωσμα ενισχύει αυτή μου την απέχθεια.
  Φαίνεται πως επρόκειτο για έναν άνθρωπο φανατικό και γεμάτο κόμπλεξ.

  Τέλος πάντων, με αφορμή το #13 του Pedis προτιμώ να σχολιάσω την υψηλή τέχνη του Καραβάτζιο και να πω ότι τον θεωρώ ως τον κορυφαίο (ίσως) ζωγράφο όλων των εποχών.
  Απλά εκπληκτικός!

 66. Να χαρεί ο νικοκύρης : στο 30 ανοίγει το σκορ το Λουξεμβούργο με κεφαλιά ψαράκι του (μαύρου) Ροντρίγκεζ (δείχνει παικταράς πάντως). Στεναχώριες ο Κριστιάνο Ρονάλντο !!

 67. ΚΩΣΤΑΣ said

  Ώρα τώρα να κάνω και ένα απλό έως αφελές σχόλιο.

  Ερωτώ, απασχόλησε ποτέ την φιλοσοφία, την θεολογία, την κοινωνιολογία ή άλλη συναφή επιστήμη, γιατί η εβραϊκή και η μουσουλμανική θρησκεία έχουν, ως ένα σημείο, επίκεντρο στα πιστεύω τους και μια ανατομική περιοχή του ανθρώπινου σώματος; Αναφέρομαι βεβαίως στην βάλανο και κλειτορίδα, περιτομή και κλειτοριδεκτομή. Σαφώς σεξουαλική περιοχή.

  Καταλαβαίνω ότι το ερώτημα είναι δύσκολο για απλούς σχολιαστές, όπως κι εγώ, υπάρχουν όμως και οι άλλοι, οι κορυφαίοι. Εδώ σας θέλω… 😉

 68. Αργυρώ said

  1) Εκλεκτέ σχολιαστά, κύριε Νεσταναίε (62),

  Ξέρετε πόσο σάς εκτιμώ για την ελληνομάθειά σας. Ωστόσο, μού προξενεί κατάπληξη ότι αγνοείτε αυτό που λέει ο Ηρόδοτος στην «Κλειώ»
  (1.134.3): Η Ομοφυλοφιλία είναι 100% Ελληνική Εφεύρεσις και οι Έλληνες την δίδαξαν στους Πέρσες, στους Μήδους και στους άλλους Λαούς της Μεσογείου. Πώς, λοιπόν, τολμάτε να απεμπολείτε μιά καθαρά Ελληνική συνήθεια, κύριε Νεσταναίε;

  2) Διαπρεπή Θεσσαλονικιέ σχολιαστά, κύριε Κώστα (67),

  Τα αφελή ερωτήματά σας δείχνουν απλώς πόσο ανεπαρκή είναι τα ρωμέηκα σχολεία στα οποία φοιτήσατε: Ο Μέγας Ηρόδοτος είναι ο πρώτος που επεσήμανε («Ευτέρπη, 2.37.2) ότι οι εφευρέτες της περιτομής Αιγύπτιοι οδηγήθηκαν στην ανακάλυψή της για λόγους καθαριότητος, επειδής είναι λιγοστό το νερό στην έρημο και δεν επαρκεί για να πλύνουν τα τσουτσούνια τους:

  ΗΡΟΔΟΤΟΣ: «τά τε αἰδοῖα περιτάμνονται καθαρειότητος εἵνεκεν, προτιμῶντες καθαροὶ εἶναι ἢ εὐπρεπέστεροι.» (2.37.2)

  Όσο για την κλειτοριδεκτομή που κάνουν οι μουσουλμάνοι, κι εδώ την απάντηση την δίνει η σοφή Ελληνική Μυθολογία: Ως γνωστόν, ο Μάντης Τειρεσίας ήταν ο μοναδικός άνθρωπος στον κόσμο που είχε ζήσει και ως άνδρας και ως γυναίκα. Όταν ο Δίας και η Ήρα διαφώνησαν για το ποιός ηδονίζεται περισσότερο κατά την ερωτική πράξη, οι άνδρες ή οι γυναίκες, σκέφθηκαν να φωνάξουν τον Τειρεσία που ήξερε… Πράγματι, ο Τειρεσίας τους απάντησε ότι οι γυναίκες αισθάνονται πολύ μεγαλύτερη ηδονή από τους άνδρες κατά την διάρκεια της συνουσίας. Για την ακρίβεια, αισθάνονται ηδονή 9 (εννέα) φορές περισσότερο από τους άνδρες.

  Αυτή την στοιχειώδη αλήθεια γνωρίζουν άριστα και οι μουσουλμάνοι, γι’ αυτό κάνουν κλειτοριδεκτομή στα κορίτσια τους: Για να μήν αισθάνονται οργασμό και ηδονή όταν οχεύονται. Γι’ αυτό και οι Αρχαίοι Έλληνες έκλειναν τις συζύγους τους στον γυναικωνίτη κι αυτοί όχευαν εταίρες, αυλητρίδες και πόρνες. Γνώριζαν οι σοφοί αυτοί άνδρες ότι η ηδονή της γυναίκας δεν έχει τέλος και είναι 9πλασία αυτής του ανδρός. Και πως ακόμη και στο μπουκάλι να την κλείσεις την γυναίκα, αυτή θα βρεί τον τρόπο να συνουσιαστεί με τον φελλό.

  ΥΓ: ΠΗΓΗ της ιστορίας για τον Τειρεσία και τους Δία + Ήρα είναι ο Λατίνος συγγραφεύς Γάϊος Ιούλιος Υγίνος (ιστορία υπ’ αριθμόν 75) ενώ ευρεία χρήση της κάνει και ο Οβίδιος στις «Μεταμορφώσεις» του.

 69. Μαρία said

  67
  Ο ιουδαϊσμός και το ισλάμ δεν έχουν καμία σχέση με την κλειτοριδεκτομή; Όπως επίσης η περιτομή δεν περιορίζεται μόνο στους πιστούς αυτών των δύο θρησκειών αλλά συνηθίζεται και σε διάφορες φυλές της Αφρικής και της Πολυνησίας.

  Και οδηγίες για Πολυνησία http://piritome-com.over-blog.com/pages/Comment_se_deroule_la_circoncision_Duree_de_loperation-5255743.html

 70. Κιγκέρι said

  67: ΚΩΣΤΑ

  Δεν ξέρω αν απαντάει ακριβώς στην ερώτησή σου, αλλά μου φάνηκε ενδιαφέρον:

  Γιατί κάνουμε περιτομή;

 71. ΚΩΣΤΑΣ said

  69 Το ισλάμ δεν έχει καμία σχέση με την κλειτοριδεκτομή; Τι εννοείς;

 72. ΚΩΣΤΑΣ said

  68
  Κι εσείς, εκλεκτή σχολιάστρια, κα Αργυρώ, με διαφωτίσατε και σας ευχαριστώ πολύ. Είναι ανάγκη να σχολιάζετε πιο τακτικά, για να μαθαίνουμε κι εμείς οι αδαείς.

 73. Alexis said

  Θα είχε ενδιαφέρον μία στατιστική έρευνα στα σημερινά ελληνικά ονόματα για να δούμε σε τι ποσοστό υπάρχουν ονόματα εβραϊκής, ελληνικής ή άλλης προέλευσης.
  Κάτι σχετικό είχα ξεκινήσει με ένα αρκετά μεγάλο δείγμα αλλά μετά έμπλεξα και με τα επώνυμα και το σταμάτησα.
  Ελπίζω κάποια στιγμή να το τελειώσω…

 74. Γιάννης Κουβάτσος said

  71: Τι λένε οι ίδιοι οι μουσουλμάνοι για το θέμα:
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://islamforgreeks.org/2012/12/09/female-circumcision/amp/&ved=2ahUKEwjZkMWF6tjvAhUA_rsIHSQBCV0QFjAAegQIAxAC&usg=AOvVaw36hqDKOQ3E1EaWS1KSzehK&ampcf=1

 75. Μαρία said

  71
  Καμία. Κάνουν π.χ. οι Τουρκάλες ή οι Παλαιστίνιες εκτομή; Τη συναντάμε μόνο σε αφρικάνικους πληθυσμούς που ασπάστηκαν το ισλάμ και διατήρησαν την παράδοση της εκτομής παρά την κρατική απαγόρευση.

 76. Κιγκέρι said

  71: Δες κι αυτό:

  https://thepressproject.gr/kleitoridektomi-i-katara-tis-gunaikeias-seksoualikotitas/

 77. Γιάννης Κουβάτσος said

  Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Υγείας, υπάρχουν σήμερα ζωντανές περίπου 200 εκατομμύρια γυναίκες, που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων. Η πρακτική αυτή είναι πιο παλιά ακόμα και από το Χριστιανισμό και το Ισλάμ. Και ενώ δεν συνδέεται με τη θρησκεία, συνδέεται πάρα πολύ με την πατριαρχία. Η κλειτοριδεκτομή είναι ένας τρόπος να ελέγξεις το γυναικείο σώμα και τη σεξουαλικότητά του.
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.europarl.europa.eu/news/el/headlines/society/20170203STO61016/malin-mpiork-i-kleitoridektomi-sundeetai-me-tin-patriarchia-ochi-me-ti-thriskeia&ved=2ahUKEwjZkMWF6tjvAhUA_rsIHSQBCV0QFjAEegQICRAC&usg=AOvVaw3lRFC2_DbdrM4HymN3baii&cshid=1617135759289

 78. ΚΩΣΤΑΣ said

  70 Κιγκέρι, πραγματικά ενδιαφέρουσα άποψη, φυσικά και δεν την υιοθετώ, είναι όμως μια ερμηνεία για πιστούς αυτής της αντίληψης.

  74 – 75 Εγώ ξέρω ότι το μουσουλμανικό στοιχείο στη Θεσσαλονίκη κάνει κλειτοριδεκτομές. Περισσότερα δεν γνωρίζω για το θέμα αυτό.

 79. Μαρία said

  78
  Και ποιο είν’ αυτό το στοιχείο; Οι μουσουλμάνοι που μετακόμισαν εδώ απ’ τη Θράκη;

 80. ΚΩΣΤΑΣ said

  79 Μερικοί πηγαινοέρχονται Θράκη, άλλοι είναι κατά κάποιο τρόπο γηγενείς, βρίσκονται από παλιά στη Θεσσαλονίκη.

  Αυτά που λέω εγώ ότι ξέρω, δεν είναι πρόσφατα, είναι κάπως παλιότερες ιστορίες.

  Εντάξει, εγώ να δεχθώ ότι η πολιτική εξουσία και η νομοθεσία απαγόρευσαν αυτό το φαινόμενο. Το θέμα όμως είναι άλλο, αν η θρησκεία του ισλάμ το περιέχει ως δοξασία, ως πίστη στη διδασκαλία της. Και το ερώτημα παραμένει, γιατί το περιέλαβαν…

 81. Γιάννης Κουβάτσος said

  80: Στο λινκ του 74 αρνούνται σαφώς ότι η κλειτοριδεκτομή είναι επιταγή του Ισλάμ. Προφανώς στο Κοράνιο δεν θα βρεθεί κάτι σχετικό, δεν το έχω διαβάσει. Αλλά, όπως όλοι ξέρουμε,
  τα πανάρχαια έθιμα είναι πανίσχυρα και ενσωματώνονται, άτυπα, στις θρησκευτικές τελετουργίες του κάθε τόπου.

 82. Γιάννης Ιατρού said

  69: Η τεχνική και η τελετουργική σημασία της περιτομής μεταδόθηκαν από τους αρχαίους Αιγύπτιους στους Εβραίους πριν από το 1300 π.Χ. Στους Εβραίους όμως είχε/απέκτησε διαφορετική σημασία (μέσω της θρησκείας κυρίως δηλωτική ως μέλος του εβραϊκού έθνους) από αυτήν των αρχ. Αιγυπτίων (π,χ. μετάβαση από την εφηβεία στην ενηλικίωση). Πιθανότατα η περιτομή ήταν χαρακτηριστικό λαών της Αφρικής (π.χ. στην περιοχή της σημερινής Αιθιοπίας) πριν φτάσει στους αρχ. Αιγύπτιους και να είχε και άλλες σημασίες, όπως π.χ. την τιμωρία/σημάδεμα αιχμαλώτων κλπ.

 83. Μαρία said

  80
  Στη Θεσσαλονίκη είναι εγκατεστημένοι πίσω απ’ το Διοικητήριο Τούρκοι απ’ τη Θράκη απ’ τη δεκαετία του ’70, παράτυπα τότε. Καμία σχέση με κλειτοριδεκτομές.
  Και σ’ αυτές τις παλιές ιστορίες οι πληροφοριοδότες σου πώς ονόμαζαν την κλειτοριδεκτομή;
  Δεν το περιέλαβαν. Κλειτοριδεκτομή στην Αφρική κάνουν και χριστιανές και εβραίες. Εθιμικό είναι γι’ αυτούς και δεν σχετίζεται αποκλειστικά με το ισλάμ. Ξεκόλλα.

  Άρθρο για Αιθιοπία https://journals.openedition.org/afriques/415

 84. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  με την αλλαγή της ώρας έχουμε πάλι το ίδιο πρόβλημα με την ώρα στο μπλογκ. Μόλις το ξεσυνηθίζουμε το φθινόπωρο, τσααακ έρχεται η άνοιξη😎, έτσι για να μην ξεχνιόμαστε δηλαδή😉

  83: Με τους πρόσφυγες, μετανάστες κλπ. που προέρχονται από την Αφρική ή από χώρες της Ανατολής σίγουρα θα έχουμε προσεχώς στην Ελλάδα έξαρση τέτοιων τρομακτικών για εμάς πρακτικών.

 85. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Εν κατακαυλίδι, σπουδαίο νήμα. Μάθαμε τι ακριβώς πρέπει να πάει να κάνει η Αργυρώ για να γίνει σωστός Έλληνας με 100% Ελληνικές συνήθειες.

 86. dryhammer said

  Όταν προ μηνών έγραφα πως έχοντας ένα επιτελείο από πίσω, φωνάζει «Να κλείσει ο κύκλος», γελούσατε…

 87. sarant said

  Καλημέρα από εδώ! Ωραια συζητηση έγινε για την κλειτοριδεκτομή και το Ισλάμ. Ίσως υλικό για μελλοντικό άρθρο.

  66 Το ματς έχει ιδιαίτερη σημασία επειδή οι Πορτογάλοι είναι περίπου το 15% των κατοίκων του Λουξεμβούργου. Μετανάστες μετά το 1950. Και ο Ζερσον Ροντρίγκες είναι από το Κάπο Βέρντε, παλιά αποικια της Πορτογαλίας.

 88. Γιάννης Ιατρού said

  86: «Να οργανωθούμε» φώναζε όταν ξέμεινε στο τέλος…

 89. Nestanaios said

  68. Αργυρώ.

  Η νεοελληνική απόδοση δεν μου αρέσει, αλλά πέρα από αυτό, το θέμα δεν είναι ποιοι είναι οι γενάρχες της ομοφυλοφιλίας. Η ερώτηση είναι σαφέστατη. Γιατί οι άνδρες ομοφυλόφιλοι που έχουν τέκνα αρσενικά δεν επιθυμούν τα τέκνα τους να γίνουν ομοφυλόφιλοι; Να σου πω και κάτι άλλο. Όσοι εκ των ομοφυλοφίλων ανδρών έχουν δύο αρσενικά τέκνα και ένα εξ αυτών είναι ομοφυλόφιλος και το άλλο δεν είναι, ο πατέρας αν και ομοφυλόφιλος είναι πολύ περήφανος για αυτό το τέκνο που δεν είναι ομοφυλόφιλος.
  Να σου πω και κάτι άλλο; Ίσως το πιο σημαντικό. Αν έχεις φίλο ή γνωστό και ανησυχεί για τον γιό του μήπως γίνει ομοφυλόφιλος να είσαι σίγουρος ότι ο ίδιος ο πατέρας είναι ομοφυλόφιλος.
  Να σου πω και κάτι άλλο; Κάπου έχεις δίκιο για το «Συμπόσιο» και όχι μόνο. Ένας λόγος που οι ξένοι ενδιαφέρονται για τη γλώσσα μας είναι αυτό που εσύ υποστηρίζεις. Ο άλλος λόγος είναι η χριστιανική θρησκεία.

 90. Γιάννης Κουβάτσος said

  84β: Έχουμε ήδη με το φρικιαστικό αυτομαστίγωμα σε «θρησκευτικές» τελετές στον Πειραιά. Το γνωστό ζήτημα του κατά πόσον πρέπει να ανέχονται οι χώρες υποδοχής την τήρηση εθίμων εκ μέρους των μεταναστών, τα οποία έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τον πολιτισμό τους και τις αξίες τους.

 91. Γιάννης Ιατρού said

  90: … την τήρηση εθίμων…. τα οποία έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τον πολιτισμό τους και τις αξίες τους..
  Τι φρικιαστικό μας λες! Αφού το μαστίγωμα γενικά μας αρέσει κι εδώ, σ΄εμάς. Τι νομίζεις πως κάνει ο ΚΜ και η κυβέρνηση καθημερινά;

 92. GeoKar said

  Με καθυστέρηση: στη Σημείωση 6, 2η αράδα «πολΎτιμη», αντί πολίτιμη.

 93. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Πραγματικά ωραία παραμυθοϊστορία! Ευχαριστώ τον αείμνηστο πατέρα Σαραντάκο και τον αγαπητότατο γιο-Νικοκύρη!

  >>από την Ταρσό, πόλη εξέχουσα και ευημερούσα (που εκείνη την εποχή υπερείχε στα γράμματα και από την Αθήνα και από την Αλεξάνδρεια4
  και από κάθε άλλο τόπο, σύμφωνα με τον Στράβωνα
  «Τοσαύτη δὲ τοῖς ἐνθάδε ἀνθρώποις σπουδὴ πρός τε φιλοσοφίαν καὶ τὴν ἄλλην παιδείαν ἐγκύκλιον ἅπασαν γέγονεν, ὥσθ᾿ ὑπερβέβληνται καὶ Ἀθήνας καὶ Ἀλεξάνδρειαν καὶ εἴ τινα ἄλλον τόπον δυνατὸν εἰπεῖν, …»
  https://www.loebclassics.com/view/strabo-geography/1917/pb_LCL223.347.xml
  ……………………………………………………………

  Βρε τί έμαθα η ασχετούρα! Τέτοιες θύελλες λοιπόν για την περιτομή. Πρώτα (ξανα)διδάχτηκα στο γυμνάσιο την Περιτομή του Κυρίου και μετά (ίσως αρκετά μετά) έμαθα τί εστί. Μια τελετή για τα αρσενικά παιδιά, κάπως έτσι, αν θυμάμαι, το είπε η θρησκευτικού.
  Είχα βαθύ μεσάνυχτο για όλες αυτές τις φασαρίες για χάρη της!

 94. ΕΦΗ - ΕΦΗ said


  Ο Απ.Παύλος στους Καλούς Λιμένες
  https://www.e-storieskritis.gr/2018/06/blog-post_59.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: