Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μηνολόγιον Απριλίου έτους 2021

Posted by sarant στο 1 Απριλίου, 2021


Το Μηνολόγιο, που το δημοσιεύω εδώ συνήθως την πρώτη του μηνός, ήταν ιδέα του πατέρα μου, του αξέχαστου Δημήτρη Σαραντάκου, ο οποίος αρχικά το δημοσίευε στο περιοδικό Φιστίκι, που το έβγαζε επί πολλά χρόνια στην Αίγινα. Στο εδώ ιστολόγιο, το Μηνολόγιο άρχισε να δημοσιεύεται τον Οκτώβρη του 2010 και βέβαια μέσα σε 12 μήνες έκλεισε τον κύκλο. Τότε, αποφάσισα να εξακολουθήσω να το δημοσιεύω στις αρχές κάθε μήνα, επειδή έχει γίνει το σταθερό σημείο αναφοράς που ενημερώνεται συνεχώς με δικά σας σχόλια μέσα στη διάρκεια του μήνα, σχόλια που συνήθως αφορούν επισήμανση ημερομηνιών, αν και κυρίως αγγελτήρια θανάτων.

Οπότε, συνεχίζω τις δημοσιεύσεις όσο θα υπάρχει ενδιαφέρον, προσθέτοντας πάντοτε δικές σας προτάσεις από πέρυσι. Πάντως, σε κάποιες περιπτώσεις η επέτειος έχει εσκεμμένα μετατεθεί κατά μία ημέρα.

Πε 1 Του βαρώνου Μυγχάουζεν και των ανιδιοτελώς ψευδομένων
Πα 2 Διεθνής ημέρα παιδικού βιβλίου
Σα 3 Γενέσιον Θεοδώρου Κολοκοτρώνη του στρατηλάτου
Κυ 4 Γενέσιον Ανδρέου Ταρκόφσκη και αυτοκτονία Δημητρίου Χριστούλα
Δε 5 Ιακώβου Καζανόβα του μεγάλου εραστού
Τρ 6 Του ζωγράφου Ραφαήλου
Τε 7 Παγκόσμια ημέρα υγείας – Ιπποκράτους του Κώου
Πε 8 Γενέσιον Ιακώβου Μπρελ
Πα 9 † Φραγκίσκου Βάκωνος. Kαι Γς τελευτή
Σα 10 Θρίαμβος Σπυρίδωνος Λούη του ωκύποδος
Κυ 11 Γιούρι Γκαγκάριν, του πρώτου ανθρώπου εις το Διάστημα
Δε 12 Τα μεγάλα Διονύσια
Τρ 13 Βαρούχ Σπινόζα του προδρόμου του Διαφωτισμού και Σαμουήλ Μπέκετ γενέσιον
Τε 14 † Βλαδιμήρου Μαγιακόφσκι αυτοχειριασμός
Πε 15 Λεονάρδου ντα Βίντσι
Πα 16 † Γεωργίου Βιζυηνού, το τελευταίον της ζωής του ταξίδιον
Σα 17 Γενέσιον Κωνσταντίνου Καβάφη και τελευτή Νίκου Παπάζογλου και Δημήτρη Μητροπάνου
Κυ 18 † Αλβέρτου Αϊνστάιν τελευτή
Δε 19 † Καρόλου Δαρβίνου
Τρ 20 Ιωάννου Ιακώβου Ρουσώ και του Κοινωνικού Συμβολαίου
Τε 21 Βεβήλωσις του Φοίνικος (αποφράς ημέρα)
Πε 22 † Γουλιέλμου Σαιξπήρου του μεγάλου δραματουργού
Πα 23 † Τελευτή Γεωργίου Καραϊσκάκη. Και παγκοσμία ημέρα του βιβλίου
Σα 24 Της γενοκτονίας των Αρμενίων
Κυ 25 † Μαγελάνου του εξερευνητού. Και τελευτή Σπειροειδούς αρχιτέκτονος.
Δε 26 Γενέσιον Ευγενίου Ντελακρουά
Τρ 27 Γενέσιον Αδαμαντίου Κοραή του Διαφωτιστού
Τε 28 Μιχαήλ Λομονόσωφ
Πε 29 † Κωνσταντίνου Καβάφη του ανεπαναλήπτου
Πα 30 Μαρίας Πολυδούρη τελευτή.

Να διευκρινίσω εδώ ότι η νίκη του Σπύρου Λούη στην Ολυμπιάδα του 1896 έγινε, με το τότε ημερολόγιο, στις 29 Μαρτίου. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι Ολυμπιακοί αγώνες είναι ένα διεθνές γεγονός, και επειδή την ίδια μέρα το μηνολόγιο τιμά τη μνήμη ενός δικού μας προσώπου, προτίμησα να τιμήσω τον Λούη με το νέο ημερολόγιο, αλλά ας έχουμε κατά νου την αλλαγή των ημερολογίων.

Μια ακόμα διευκρίνιση είναι ότι στις 29 Απριλίου δεν έχουμε μόνο τον θάνατο του Καβάφη αλλά και τη γέννησή του: ο ποιητής ανήκει στη σχετικά σπάνια ομάδα ανθρώπων που έφυγαν από τον κόσμο τη μέρα των γενεθλίων τους. Αυτό όμως ισχύει μόνο με το νέο ημερολόγιο: με το παλαιό, που ίσχυε το 1863, ο Καβάφης γεννήθηκε στις 17 Απριλίου γι’ αυτό και τον τιμάμε και εκείνη την ημερομηνία.

Βέβαια, σήμερα είναι και πρωταπριλιά και ίσως θα έπρεπε να βάλουμε ένα πρωταπριλιάτικο αστείο (όπως είχαμε βάλει πριν από μερικά χρόνια). Ωστόσο, σε καιρούς πανδημίας δεν έχουμε πολλή διάθεση να βρούμε τέτοια αστεία, χώρια που στις μέρες μας δυσκολεύεται κανείς να βρει ένα πρωταπριλιάτικο που να μην έχει γίνει ή να μην υπάρχει κίνδυνος να γίνει πραγματικότητα.  (Δείτε πάντως και ένα παλιότερο άρθρο μας για μερικά πετυχημένα πρωταπριλιάτικα αστεία, καθώς κι ένα σχετικό γιουτουμπάκι για τα ελβετικά σπαγγετόδεντρα, όπως και ένα γλωσσικό πρωταπριλιάτικο από παλιότερα: Η τρόικα επιβάλλει το λατινικό αλφάβητο.)

Κατά τα άλλα, ο Απρίλιος, πέρα από την πρωταπριλιά, είναι επίσης (κατά τον Έλιοτ) ο μήνας ο σκληρός, γεννώντας μέσα απ’ την πεθαμένη γη τις πασχαλιές, ενώ σύμφωνα με ένα παμπάλαιο δημοτικό τραγούδι είναι και απριλοφόρητος (δείτε το παλιό μας άρθρο) -ωστόσο, το επίθετο “απριλιανός” έχει σπιλωθεί, ώσπου να την ξεχάσουμε, από τη δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967.

Επίσης, ο Απρίλης είναι συνήθως ο μήνας του Πάσχα -το οποίο μπορεί να πέσει από 4 Απριλίου έως 8 Μαΐου (τουλάχιστον στον αιωνα μας), άρα τις περισσότερες φορές πέφτει Απρίλη. Όχι όμως φέτος. Το φετινό Πάσχα πέφτει Μάιο -εννοώ το ορθόδοξο, διότι το καθολικό Πάσχα είναι σε λίγες μέρες, στις 4 Απριλίου.

Επειδή όμως συνηθως ο Απρίλιος είναι μήνας πασχαλινός με εκδρομές στα χωριά μας, παραδοσιακά είναι, μαζί με τους καλοκαιρινούς μήνες, από τους μήνες με σχετικά λίγες ιστολογικές επισκέψεις. Ωστόσο, ο περυσινός Απρίλιος, του 2020, όχι μόνο δεν είχε λίγες επισκέψεις αλλά, αντίθετα, έσπασε κάθε ρεκορ επισκεψιμότητας: είχαμε 271.105 επισκέψεις (μέσος όρος πάνω από 9000 τη μέρα), ρεκόρ που διατηρείται ακόμα. Για να πω την αλήθεια, θα προτιμούσα να ήταν η ζωή μας όπως π.Κ. κι ας ήταν μειωμένη η απηχηση του ιστολογίου. Αλλά αρκεί η περιαυτομπλογκία.

Συνεχίζουμε μηνολογιακά. Επειδή, σε αντίθεση με τον άστατο Μάρτη, τον Απρίλη η άνοιξη έχει πια εδραιωθεί, πολύ συχνά τους δυο καθαρόαιμους ανοιξιάτικους μήνες τους λέμε μαζί: Απριλομάης ή και Μαγιάπριλο, λέξεις ποιητικότατες. Υπάρχει πάντως και η παροιμία «των καλών ναυτών τα ταίρια, το μαγιάπριλο χηρεύουν», για τις αιφνίδιες ανοιξιάτικες κακοκαιρίες, όπως και η «στον καταραμένο τόπο, το Μαγιάπριλο χιονίζει», που τη λέμε και μόνο για τον Μάη. Βέβαια, οι απριλιάτικες βροχές χρειάζονται: Αν κάνει ο Μάρτης δυο νερά κι ο Απρίλης άλλο ένα, χαρά σ’ εκείνον τον ζευγά που’χει πολλά σπαρμένα, λέει μια γνωστή παροιμία, και «Τ’ Απριλιού κάθε σταλαματιά νερό είναι βαρέλι λάδι», ένα όχι πολύ γνωστό κεφαλονίτικο γνωμικό.

Πάντως, στην Κεντρική Ευρώπη ο Απρίλης είναι πολύ πιο άστατος -έχει τα σουσούμια του δικού μας Μάρτη, κι έτσι υπάρχουν γερμανικές παροιμίες όπως April, April, er macht was er will (κάνει ό,τι θέλει) ή η έκφραση launisch wie April (παλαβός σαν Απρίλης).

Η λέξη Απρίλιος φαίνεται πως είναι είδος αντιδανείου. Πράγματι, το λατινικό aprilis (όλα τα ονόματα των μηνών έχουν λατινική προέλευση), σύμφωνα με μια παμπάλαιη ετυμολογία προέρχεται από το ρήμα aperire (ανοίγω). Επί αιώνες, οι φιλόλογοι έμειναν ικανοποιημένοι από την εξήγηση αυτή, που άλλωστε είναι απολύτως ευλογοφανής, μια και τον Απρίλιο «ανοίγει» ο καιρός, γίνεται ανοιξιάτικος και φιλικός. Να θυμίσουμε και την δική μας άνοιξη. Όμως ο Emile Benveniste υποστήριξε, πειστικά, ότι ο Απρίλιος προέρχεται από την θεά Αφροδίτη, και ειδικότερα από τον συγκεκομμένο τύπο του ονόματός της, το υποκοριστικό Αφρώ. Αλλά δεν πήγε κατευθείαν από τα ελληνικά στα λατινικά -μεσολάβησαν οι ετρούσκοι, και ο ετρουσκικός τύπος, apru, είναι αυτός που πήραν οι ρωμαίοι. Η εξήγηση του Μπενβενίστ γίνεται απόλυτα πειστική αν σκεφτούμε ότι ο γειτονικός μήνας του Απρίλη, ο Μάρτιος, δεν είναι άλλος από τον μήνα του θεού Αρη (Mars στα λατινικά), και απ’ αυτόν έχει πάρει τ’ όνομά του. Και, όπως ξέρουμε, η Αφροδίτη και ο Αρης είχαν στη μυθολογία κάτι παραπάνω από στενούς δεσμούς. Λογικό ήταν να έχουν και τους μήνες τους πλάι-πλάι. Αλλωστε, και Ρωμαίοι το αναγνώριζαν αυτό, όπως ο Οβίδιος. Κι αν ο Απρίλης είναι όντως της Αφροδίτης, δικαιώνεται ακόμα περισσότερο ο σολωμικός στίχος έστησ’ ο Έρωτας χορό με τον ξανθόν Απρίλη.

Υπάρχει πάντως και επώνυμο Απρίλης, το οποίο όπως βλέπω επιχωριάζει στη Φαλάνη του ν. Λαρίσης.

Επίσης, την 1η Απριλίου, ανάμεσα στις άλλες επέτειες που υπάρχουν, και που δεν χώρεσαν στο μηνολόγιο (όπως είναι η έναρξη του κυπριακού αγώνα ανεξαρτησίας το 1955 ή η δημιουργία του Gmail), είναι και μια ιδιωτική, ας πούμε, επέτειος, που πολύ ενδιαφέρει όσους ασχολούνται με τις μεταφράσεις και γενικότερα με τη γλώσσα. Πριν από 13 χρόνια, την πρωταπριλιά, ιδρύθηκε το μεταφραστικό φόρουμ Λεξιλογία, όπου γίνονται πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις σαν κι αυτές για μεταφραστικά και γλωσσικά θέματα και όπου μπορείτε να βρείτε απάντηση σε όποια μεταφραστική απορία έχετε!

Θα κλείσουμε όπως συνήθως με ένα απριλοτράγουδο. Από τα Συναξάρια του Γιώργου Χατζηνάσιου, ο Δημήτρης Μητροπάνος τραγουδάει σε στίχους Κυριάκου Ντούμου «Θεσσαλονίκη, Σαββατόβραδο κι Απρίλης».

Στη Θεσσαλονίκη δεν μπορούμε να πάμε αφού δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, για το Σαββατόβραδο θα περιμένουμε άλλες δυο μέρες, ο Απρίλης όμως ήρθε:

Advertisement

113 Σχόλια προς “Μηνολόγιον Απριλίου έτους 2021”

 1. Πέπε said

  Καλό μήνα. Το νου σας/μας!

  Τις επέτειες βέβαια τις καταγγέλλω ως ακαλαίσθητες και επιτηδευμένες.

 2. Καλό μήνα !

 3. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Καλό μήνα.

 4. eran said

  Ψάχνεις σε ειδησεογραφικά σάιτ να βρεις την πρωταπριλιάτικη είδηση και δεν τη βρίσκεις…
  Καλημέρα και καλό μήνα.

 5. sarant said

  Καλημέρα και καλό μήνα. Ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  Αντε να βρεις πρωταπριλιάτικο τη σήμερον ημέρα….

 6. Δείγμα από πρωταπριλιάτικα του ’83… https://twitter.com/manchurian/status/1245337132895547392

 7. Λοζετσινός said

  Καλημέρα και καλό μήνα.

  …Επίσης, ο Απρίλης είναι συνήθως ο μήνας του Πάσχα -το οποίο μπορεί να πέσει από 4 Απριλίου έως 8 Μαΐου (τουλάχιστον στον αιώνα μας), άρα τις περισσότερες φορές πέφτει Απρίλη. Όχι όμως φέτος. Το φετινό Πάσχα πέφτει Μάιο -εννοώ το ορθόδοξο, διότι το καθολικό Πάσχα είναι σε λίγες μέρες, στις 4 Απριλίου.

  Κι επειδή κάθε κανόνας έχει τις εξαιρέσεις του (αρκεί βέβαια να συμφωνεί και ο Πάπας):

  Στη Σύρο υπάρχει μεγάλη Καθολική κοινότητα. Χαρακτηριστική είναι η αρμονική συνύπαρξη Καθολικών και Ορθοδόξων, με τους μεικτούς γάμους να είναι συχνό φαινόμενο και τον κλήρο να συμμετέχει από κοινού σε φιλανθρωπικές δράσεις. Στη Σύρο, οι δύο εκκλησίες γιορτάζουν την ίδια ημέρα το Πάσχα κατά την ορθόδοξη ημερομηνία, με άδεια και τη σύμφωνη γνώμη του Πάπα της Ρώμης.

  Γνωρίζει κανείς αν το ίδιο (Πάσχα Καθολικών και Ορθόδοξων την ίδια ημερομηνία) συμβαίνει αλλού;

 8. eran said

  6. Πρωταπριλιάτικο η αποφυλάκιση των χουντικών! Θα μου πεις ότι για το 83 έπεφτε κάπως βαρύ. Μετά όμως…

 9. 8 Αυτό πρόσεξα κι εγώ!

 10. kpitsonis said

  @1 Είναι σαν τις μέθοδες κι αυτές .

 11. sarant said

  9 Γενικά δεν είχαν τόσο πολλές αναστολές στα πρωταπριλιάτικα

 12. nikiplos said

  Συνελήφθη ο Παππάς!
  (πρωταπριλιάτικο βέβαια)

 13. Καλημέρα και καλό μήνα

  Ο Λεώνικος αποφάσισε να γίνει ΠΑΟΚτσης…πρέπει ν΄αλλάξω (πάλι) ομάδα, δεν θα μπορούμε πια να τσακωνόμαστε στα ποδοσφαιρικά !

 14. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  12 Αν επρόκειτο για τον Νίκο Π. θα μπορούσε κάλλιστα να μην είναι.

 15. atheofobos said

  Για όσους δεν θυμούνται ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΥΛΑΣ. http://atheofobos2.blogspot.com/2012/04/blog-post_05.html

 16. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλό μήνα!Η Πρωταπριλιά στη σατιρική στιχουργία. Σουρής και άλλοι:

  Ο κόσμος απεφάσισε το δρόμο του ν’ αλλάξει,
  να αγαπά, να συγχωρεί, ποτέ να μη σκοτώνει,
  ο κλέφτης τ’ άλλου το ψωμί να μη ζητεί ν’ αρπάξει,
  κι ο ψεύτης να φουρκίζεται για την αλήθεια μόνη.
  Του γείτονά του το καλό ο άνθρωπος να θέλει,
  και πώς περνά την ώρα του ποτέ να μη τον μέλλει.

  Όλα τ’ ανδρόγυνα να ζουν πιστά κι αγαπημένα,
  εις την γυναίκα μοναχά ο άνδρας της να φθάνει,
  ποτέ να μη φαίνεται με μάγουλα βαμμένα,
  και ούτε να τρελαίνεται για μόδια και φουστάνι.
  Να είναι όλα ζάχαρη, να είναι όλα γλύκα,
  κι’ ο κόσμος να παντρεύεται χωρίς παπά και προίκα.

  Να παύσουν πια οι πόλεμοι, να λείψει πια το αίμα,
  να μην πατεί ο δυνατός εις του πτωχού το χώμα,
  ο κόσμος να μη σκιάζεται το ράσο και το στέμμα,
  κι ο Κουμουνδούρος να γενεί με τον Τρικούπη κόμμα.
  Οι βουλευταί να μη ζητούν ρουσφέτια για τους φίλους,
  και πέντε δέκα να χουμε του κράτους υπαλλήλους.

  Οι νόμοι και το Σύνταγμα να παν κατά διαβόλου,
  να μην ευρίσκεται αρχή, κλητήρας, Αστυνόμος,
  ο Δεληγιάννης ο κομψός να μη μιλεί καθόλου,
  κι ο Τραπεζίτης ο Σκουζές να γίνει γαλαντόμος.
  Να προσκαλούνται στα ψηλά σαλόνια και οι χωριάται,
  κι’ οι κύριοι ομογενείς να γίνουν δημοκράται.
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://ola-ta-kala.blogspot.com/2014/03/blog-post_31.html%3Fm%3D1&ved=2ahUKEwillMfDx9zvAhWiwAIHHZ4aC2YQFjAAegQIAxAC&usg=AOvVaw2XtmLG7pblhIUeLADEeoD9&cshid=1617263914925

 17. Γιάννης Κουβάτσος said

  Βλάντιμιρ Χολάν “Τέταρτος μήνας”

  “Απριλιάτικη καταχνιά. Μια αχτίδα ήλιου

  χλωμή σαν το ραβδί ενός τυφλού χαράζει σιγά το δρόμο της,

  αν και πιο σίγουρη από μια βδομάδα πριν.

  Κρύα χέρια, ζεστή καρδιά.

  Κι εσύ νιώθεις πιο πολλά από ένα αίσθημα. Όμως αυτό είναι όλο.

  Αν σ’ απειλήσει ο κίνδυνος, δεν έχεις προστασία.

  Αν σ’ απειλήσει η ευτυχία, είσαι ανίσχυρος.

 18. sarant said

  16 Α μπράβο!

 19. ΚΑΒ said

  Καλό μήνα.

 20. Alexis said

  Καλημέρα και καλό μήνα!
  Βλέπω την 25η του μήνα και με πιάνει θλίψη! 😦

 21. Κιγκέρι said

  Όταν ήμουν μαθήτρια, την Πρωταπριλιά υπήρχε μια διάχυτη ατμόσφαιρα σκανταλιάς στο σχολείο. Εμείς συνηθίζαμε να αλλάζουμε αίθουσες με άλλα τμήματα για να μπερδεύουμε τους καθηγητές μας κι εκείνοι βέβαια μόλις έμπαιναν στην αίθουσα έλεγαν: «βγάλτε μια κόλλα χαρτί»!

  Να βάλω και 10+1 τραγούδια για τον Απρίλιο:

  https://www.ogdoo.gr/diskografia/stigmes/10-1-tragoydia-gia-ton-aprili

 22. Alexis said

 23. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Καλό μήνα να’χουμε! (με αμφιβολίες πολλές… και τρελές.)

  – Ήξερα για την ‘ημέρα παιδικού βιβλίου’, 2 Απριλίου, ημέρα γέννησης του Άντερσεν (παππούς γαρ…)
  – Δεν ήξερα όμως ότι για την ‘παγκόσμια ημέρα βιβλίου’ επιλέχθηκε η 23 Απριλίου (του Ιουλιανού ημερολογίου) γιατί αυτή τη μέρα πέθανε ο Σαίξπηρ και τάφηκε ο Θερβάντες, και οι δυο το 1616!
  – Μεγάλη φυσιογνωμία και ο Μιχαήλ Λομονόσοφ!

  15.
  Θενκς, Αθεόφοβε!
  Επειδή στην ανάρτηση αναφέρονται οι πρόσφατα σχολιασθέντες εδώ Ανδρ. Πετρουλάκης και Δημ. Χαντζόπουλος, θα είχε ενδιαφέρον να βρίσκαμε το άρθρο και τη γελοιογραφία, αντίστοιχα.

 24. spiridione said

 25. Εδώ ένα γεωγραφικό πρωταπριλιάτικο.

 26. Georgios Bartzoudis said

  (α) «Πε 1 Του βαρώνου Μυγχάουζεν και των ανιδιοτελώς ψευδομένων»
  # Αντιφάνους του Βεργαίου Μακεδόνος του ανιδιοτελώς τε και ξεκαρδιστικώς ψευδομένου, και Μυγχάουζεν του αντιγράψαντος αυτόν (ήτις αντιγραφή, αντιπατάρα λέγεται νεομακεδονιστί)

  (β) «Τρ 6 Του ζωγράφου Ραφαήλου»
  # Εν πρώτοις μνήσθητι Κύριε του ΟΧΙ εις τον ναζισμόν!

  (γ) «Πα 23 † Τελευτή Γεωργίου Καραϊσκάκη. Και παγκοσμία ημέρα του βιβλίου»
  # Αη-Γιώργη, της εορτής των τσιόμπανων και απάντων των εν υπαίθρω εργαζομένων,

 27. Pedis said

  Η τιμωρία των ναζιστών ως πρωταπριλιάτικο αστείο

 28. Αργυρώ said

  Καλημέρα και καλό μήνα Απρίλιο σε όλους. Ως επαγγελματίας φιλόλογος, επιτρέψτε μου να διορθώσω μερικά πολύ σοβαρά λάθη που έχει το Μηνολόγιον του πατρός + του υιού Σαραντάκου, προκειμένου να διασωθεί ολίγη από την υποτιθέμενη εγκυρότητα του παρόντος Ιστολογίου:

  1) Στις 10 του μηνός διαβάζουμε: «Θρίαμβος Σπυρίδωνος Λούη του ωκύποδος».

  Αλλά, κύριε Νίκο, «ωκύπους» στην Θεία Ελληνική Γλώσσα είναι ο ταχύπους, δηλαδή ο σπρίντερ. Είναι δυνατόν να αποκαλεί «σπρίντερ» ο αλησμόνητος πατήρ σας έναν μαραθωνοδρόμο; Ιησούς Χριστός νικά κι όλα τα κακά σκορπά: Πρόκειται περί πολύ σοβαρού λάθους και απορώ γιατί δεν το διορθώνετε επί 12 χρόνια.

  2) Στην καταχώρηση της 30ής Απριλίου δεν αναφέρεται η γέννησις του κορυφαίου (μετά τον Αρχιμήδη) μαθηματικού όλων των εποχών, Καρόλου Φρειδερίκου Γκάους. Είναι δυνατόν να αγνοούν αυτό το μέγα γεγονός ο πατήρ και υιός Σαραντάκος;

  3) Στις 20 Απριλίου διαβάζουμε: «Ιωάννου Ιακώβου Ρουσώ και του Κοινωνικού Συμβολαίου».

  Αλλά ο ελληνόψυχος Ζάν – Ζάκ Ρουσσώ , αγαπητέ κύριε Νίκο, εγεννήθη στις 28 Ιούνη 1712 και εκοιμήθη στις 2 Ιούλη 1778. Το δε «Κοινωνικό Συμβούλιο» πρωτοκυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1762, χωρίς να ξέρουμε συγκεκριμένη ημέρα. Πώς, λοιπόν, ο μακαριστός πατήρ σας μνημονεύει τον Ρουσσώ στις 20 Απριλίου χωρίς να μάς λέει τί έκανε εκείνη την ημέρα ο Μέγας αυτός ανήρ;

  ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί ο πατήρ Σαραντάκος γράφει τον Ρουσσώ με ένα σίγμα, όταν ο υιός του ο κύριος Νίκος μάς έχει διαβεβαιώσει πως τα παλιά κατοχυρωμένα ονόματα διασήμων δεν απλοποιούν την ορθογραφία τους στα ρωμέικα; Ούτε οι πιό φανατικοί μαλλιαροί δεν τολμούν να γράψουν τον Ρουσσώ με ένα σίγμα και το ξέρει πολύ καλά ο κ. Σαραντάκος.

  4) Στις 30 του μηνός διαβάζουμε: «Μαρίας Πολυδούρη τελευτή»

  Εδώ το λάθος είναι τριπλό: Ουδεμία αμφιβολία υπάρχει ότι η Μαρία Πολυδούρη ετελεύτησε στις 29 (και ουχί στις 30) Απριλίου του 1930 από ένεση μορφίνης στην κλινική Χρηστομάνου στα Πατήσια. Η ίδια είχε ζητήσει λίγο νωρίτερα από τον καλό της φίλο και «αιώνιο θαυμαστή» της, Βασίλη Γεντέκο, να της προμηθεύσει το ναρκωτικό στο θεραπευτήριο όπου βρισκόταν, καθώς είχε προσβληθεί από φυματίωση. Συνεπώς η Πολυδούρη ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ και άρα είναι λάθος να μιλάμε για τελευτή, όταν πρόκειται για κάποιον αυτόχειρα.

  Επίσης, πατήρ + υιός Σαραντάκος δεν αναφέρουν την γέννηση της Πολυδούρη που συνέβη την Πρωταπριλιά του 1902. Γιατί, άραγε; Άγνοια ή σκοπιμότης; Εδώ σε θέλω κάβουρα που περπατάς στα κάρβουνα…

  Τελειώνω ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΣ το καλύτερο ποίημα της αυτόχειρος Μαρίας Πολυδούρη, που ποτέ δεν φιλοτιμήθηκε να αναρτήση επί 12 ολόκληρα χρόνια στο παρόν Ιστολόγιο ο κ. Σαραντάκος. Πρόκειται, ασφαλώς, γιά το εξαίσιο «Μαριάννα» που θυμίζει σε πολλά σημεία το περίφημο διήγημα του Παπαδιαμάντη «Ώχ βασανάκια» (1894) που μισούν θανασίμως οι χριστιανούληδες, διότι καταγράφει την χαρά της ζωής στα πρόσωπα των μικρών κορασίων.

 29. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ο σκοταδισμός ελλοχεύει παντού, ακόμα κι εκεί που δεν τον περιμένεις:
  «Αν δεν είσαι Αφροαμερικανός, νέγρος ή μιγάς δεν δικαιούσαι να μεταφράζεις (μήπως και να γράφεις;) κείμενα που πραγματεύονται τον φυλετικό ρατσισμό, αν δεν είσαι πρόσφυγας για το προσφυγικό, αν δεν είσαι Εβραίος για το Ολοκαύτωμα, αν δεν είσαι αλκοολικός για τον αλκοολισμό, ομοφυλόφιλος για την ομοφυλοφιλία, κακοποιημένος για την κακοποίηση, ψυχικά ασθενής για την ψυχική ασθένεια;»
  https://www.efsyn.gr/stiles/ano-kato/287908_simeioseis-apo-poythena

 30. ΚΩΣΤΑΣ said

  Καλό μήνα! άντε απαλλαγή απ’ τον κορονοδιάολο και καμιά αλήθεια να μαθαίνουμε.

  25 Απριλίου, και αιωνία η μνήμη του Σπειροειδούς του αρχιτέκτονος.

  Αυτό τί είναι; πρωταπριλιάτικο ή άρχισαν τα όργανα; Παρακαλούνται οι καθιαυτού Μακεδόνες να τοποθετηθούν. 😉

 31. ΚΩΣΤΑΣ said

  Συνέχεια στο #30, ξέχασα το λόνκι

  https://www.defence-point.gr/news/quot-i-voreia-makedonia-einai-voylgariki-quot-quot-machi-quot-voylgarias-skopion-i-ee

 32. Γιατί καλέ έγινε «Κοινωνικό Συμβούλιο» το Contrat social;

 33. dryhammer said

  32. Άμα είσαι μαθημένος στα Επιτελεία και τα Συμβούλια… [άσε που τα Συμβόλαια είναι για να τηρούνται]

 34. Γιάννης Ιατρού said

  Χαιρετώ και καλό μήνα

  24: Τι έγινε ρε συ; Φτάσαμε τα 8.000 νέα κρούσματα;

  ΥΓ: γενικά ό,τι φάκελο βρίσκουν μπροστά τους, θα τον ανοίγουν…

 35. Αγγελος said

  (7) Ναι, συμβαίνει και το αντίστροφο: η (μικρή, αλλά υπαρκτή) Ορθόδοξη Εκκλησία της Φινλανδίας γιορτάζει το Πάσχα με το Γρηγοριανό Ημερολόγιο, μαζί δηλαδή με τους Δυτικούς.

 36. Πέπε said

  @32, 33:

  Αφήστε τα αυτά κύριε Δημόσιε Χώρε και πείτε μας ευθέως ποια μέρα του Απριλίου εκδόθηκε το Κοινοτικό Συμβούλιο του Ρουσό. Τι είμεθα εδωμέσα, αγράμματοι κάφροι;

 37. Alexis said

  Από το λινκ του #31: …το μήνυμα Βούλγαρου ευρωβουλευτή του συγκυβερνώντος κόμματος VMRO

  Κάτι δεν πάει καλά εδώ. Το VMRO είναι κόμμα της Β.Μ. και όχι της Βουλγαρίας, εξ’ όσων γνωρίζω…

 38. Alexis said

  #37: Ως γνωστόν ο Ρουσσώ είχε εκλεγεί κοινοτάρχης στο χωριό του, όλα εμείς θα τα λέμε επιτέλους;

 39. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Συγκλονιστικές εξελίξεις.

 40. sarant said

  29 Γι αυτό που λες, λίγο περισσότερα. Ανοησία μεγαλη.

  https://www.theguardian.com/books/2021/mar/01/amanda-gorman-white-translator-quits-marieke-lucas-rijneveld

 41. Pedis said

  Όταν επιτευχθεί κοινή ημερομηνία εορτασμού του Πάσχα

  https://www.agi.it/cronaca/news/2021-03-30/pasqua-data-unica-cattolici-ortodossi-nicea-11970628/

  θα δούμε και τους παλαιοπασχαλίτες.

  Όπως απάντησε κάποτε στα παιδιά στην τάξη της μιά βλαμένη δασκάλα η οποία γιόρταζε τα χριστούγεννα μόλις αυτά γύρισαν από τις διακοπές: «Μην γελάτε! Θα μου πει εμένα ο Πάπας πότε θα γιορτασω τα χριστούγεννα!;»

 42. atheofobos said

  23
  Το άρθρο Σιωπή του Πετρουλάκη υπάρχει εδώ, το σκίτσο του Χαντζόπουλου δεν είναι εύκολο να βρεθεί.
  https://www.protagon.gr/epikairotita/ellada/siwpi-14245000000

 43. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  29, 41

  Μια χαρά τους βρίσκω. Και θέλω να καταγγείλω τον Τόμας Μαν που δεν ήταν ούτε βενετσιάνος ούτε νεκρός όταν έγραφε για την καψούρα του Άσενμπαχ.

 44. papathm said

  Δεν είναι σωστό να λείπει μια από τις πιο σημαντικές ημερομηνίες της ελληνικής ιστορίας:

  13 Απριλίου 1204 ► Η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους της Δ΄ Σταυροφορίας

  Αυτή την «εσκεμμένη μετάθεση» κατά μία ημέρα δεν την πολυκαταλαβαίνω. Για λόγους copyright μήπως; (φαντάζομαι έχει συζητηθεί σε παλαιότερες δημοσιεύσεις μηνολογίων)

 45. Γιάννης Κουβάτσος said

  1 Απριλίου 1955: Έναρξη του ένοπλου απελευθερωτικού αγώνα των Κυπρίων κατά της αγγλικής κατοχής.

  ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ (Κώστας Μόντης)

  Ευτυχώς που το αίμα δεν παίρνει οδηγίες απ’ το μυαλό,

  ευτυχώς που μονάχα με την καρδιά έχει να κάνει,

  που η καρδιά το κινεί,

  γιατί ποιος ξέρει τι τσιγγουνιές εκείνο θα μας έκανε,

  τι υπολογισμούς στις πιο κρίσιμες στιγμές

  όταν θα ‘πρεπε οπωσδήποτε να βάψουμε την άσφαλτο κόκκινη, όταν θα ‘πρεπε οπωσδήποτε να πιτσιλίσουμε τους τοίχους, κόκκινους.

 46. rogerios said

  Καλό μήνα στον Νικοκύρη και την εκλεκτή παρέα!

  Μια και φαντάζομαι ότι έχει κάποιο ενδιαφέρον, λόγω της θεματολογίας του ιστολογίου, μεταφέρω κι εδώ ένα μέρος της σημερινής ανάρτησής μου στο ΦΜΠ.
  ——————————————————————————————————————————————————————————————————-
  Έχουμε την εντύπωση ότι σε όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες οι μήνες του έτους έχουν λατινογενείς ονομασίες. Μολονότι αυτό ισχύει στην πλειονότητα των περιπτώσεων, δεν είναι αλήθεια για όλες τις γλώσσες.
  Ας ξεκινήσουμε με τους συνήθεις υπόπτους, δηλαδή ορισμένες σλαβικές γλώσσες. Στα πολωνικά ο Απρίλιος είναι Kwiecień, δηλαδή ο μήνας των λουλουδιών, της ανθοφορίας. Σχεδόν όμοια λύση και στα ουκρανικά: Квітень. Στα λευκορωσικά ο Απρίλης ονομάζεται Красавік, παραπέμποντας στη σλαβική λέξη που δηλώνει το ωραίο, το όμορφο (και, εμμέσως πλην σαφώς, πάλι στα άνθη). Και οι Τσέχοι έχουν τη λέξη «květen», μόνο που δηλώνει τον Μάιο! Στα τσεχικά ο Απρίλιος είναι Duben (dub σημαίνει βελανιδιά). Για τους Κροάτες πάλι, ειδικά από την ώρα που ανεξαρτητοποιήθηκαν ως κρατική και γλωσσική οντότητα, ο τέταρτος μήνας του έτους είναι ο Travanj. Στις περισσότερες σλαβικές γλώσσες η λέξη «τράβα» σημαίνει «χορτάρι» (και οι Ουκρανοί έχουν μήνα Травень, αλλά, μπορεί και να το μαντέψατε, είναι ο… Μάιος).
  Λίγο πιο πέρα, οι Λιθουανοί λένε τον Απρίλιο Balandis. Η λέξη σημαίνει στη γλώσσα τους «περιστέρι». Δεν γνωρίζω πώς έγινε η σύνδεση αυτή. Κι αν φύγουμε από την οικογένεια των ινδοευρωπαϊκών γλωσσών, οι Φινλανδοί ονομάζουν τον μήνα που μόλις άρχισε «huhtikuu», δηλαδή μήνα που καίνε τα δέντρα (προκειμένου να δημιουργηθούν νέες καλλιεργήσιμες εκτάσεις). Οι φιννομαθείς φίλοι μπορούν ίσως να μας πουν περισσότερα.
  Όπως κι αν τον ονομάσετε, όμως, ο Απρίλιος είναι ένας μήνας ελπίδας, μήνας που προμηνύει το καλύτερο. Μακάρι να κρατήσει τις υποσχέσεις του!

 47. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα και καλό μήνα !
  Εντυπωσιακή η περίπτωση της Μαρίας Πολυδούρη (γεννήθηκε σαν σήμερα, Πρωταπριλιά του 1902), και στo ποίημά της «Σαν πεθάνω», «επεζήτησε» το θάνατο ακριβώς αυτό το μήνα !

  «Θα πεθάνω μιαν αυγούλα μελαγχολική τ’ Απρίλη
  όταν αντικρύ θ’ ανοίγει μες στη γλάστρα μου δειλά
  ένα ρόδο -μια ζωούλα. Και θα μου κλειστούν τα χείλη
  και θα μου κλειστούν τα μάτια μοναχά τους σιωπηλά.

  Θα πεθάνω μιαν αυγούλα μελαγχολική τ’ Απρίλη.
  Η στερνή πνοή μου θα ‘ρθει να στο πει και τότε πια,
  όση σ’ απομέν’ αγάπη, θα ‘ναι σα θαμπό καντήλι
  -φτωχή θύμηση στου τάφου μου την απολησμονιά.»

  Το εντυπωσιακό είναι ότι…για δυο μέρες, βίαια μεν από φυματίωση, η πρόβλεψή της έγινε πραγματικότητα, στις 29 Απριλίου μόλις του 1930 !

 48. Μαρία said

  Πρωταπριλιάτικο;
  Στα κινητά των αστυνομικών έφτασε υπηρεσιακό σήμα το οποίο τους ενημερώνει ότι το απαγορευτικό της αριστερής στροφής δεν ισχύει όταν στο όχημα επιβαίνει πολιτικό πρόσωπο! Το σήμα που μεταβιβάστηκε στα κινητά των αστυνομικών, αναφέρει κατά λέξη τα εξής: «Ουδείς οδηγός θα εισέρχεται στην είσοδο της Βουλής κατερχόμενος τη Λ. Β. Σοφίας στρίβοντας αριστερά εκτός εάν στο όχημα επιβαίνει η συνοδεύει επίσημο πρόσωπο». Κοινώς αν ο αστυνομικός βρίσκεται μόνος στο αυτοκίνητο, δεν θα μπορεί να επαναλαμβάνει το μοτίβο που οδήγησε στο τροχαίο. Αν όμως μεταφέρει πολιτικό πρόσωπο, μπορεί να στρίβει αριστερά!
  https://www.protagon.gr/apopseis/epitrepetai-i-aristeri-strofi-gia-politikous-44342257177

 49. @ Dryhammer

  🙂

  @ 37 Πέπε

  «Εκδόθηκε» ή «συνήλθε» καλέ Πέπε;

  @ 49 Alexis

  🙂

 50. Πάνος με πεζά said

  @ 48 : Ήθελα να γράψω, για την Πολυδούρη, «αν και γεννήθηκε Πρωταπριλιά…επεζήτησε το θάνατό της… κλπ.κλπ.»

 51. ΣΠ said

  47
  Από τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας μόνο στην Κροατία ο Απρίλιος είναι travanj (τους μήνες τους γράφουν με πεζό το αρχικό γράμμα). Σε όλες τις άλλες είναι April/Април.

 52. rogerios said

  @52: Πράγματι. Είπα εγώ κάτι το διαφορετικό; Παρέλειψα, μήπως, να υπονοήσω τους λόγους της κροατικής διαφοροποίησης; Όσο για τα κεφαλαία και τα πεζά, όλοι (αυτοί που μνημονεύουμε) με πεζά τους γράφουν τους μήνες, αλλά κι εσείς (όπως κι εγώ) βάλατε κεφαλαίο. 😉 🙂

 53. Με την ευκαιρία να πούμε και τον γιαπωνέζικο Απρίλη.
  四月shi gatsu = Τέταρτο φεγγάρι ή Τέσσερα φεγγάρια.
  Οπότε μαντεύουμε και τους προηγούμενους:
  一月ichi gatsu = Ένα φεγγάρι = Γεναρης.
  二月ni gatsu = Δύο φεγγάρια = Φλεβάρης.
  三月san gatsu = Τρία φεγγάρια = Μάρτης.

  Έτσι κάπως εξελίχθηκε το φεγγάρι σαν χαρακτήρας [5], από την εικόνα του [1].

 54. ΣΠ said

  Δεν υπονόησα ότι είπατε κάτι διαφορετικό, ούτε ότι παραλείψατε κάτι. Βρήκα το σχόλιό σας ενδιαφέρον και έδωσα για όποιον ενδιαφέρεται μια επιπλέον πληροφορία. Για τους λόγους που διαφοροποιούνται οι Κροάτες, όχι μόνο για τους μήνες αλλά γενικότερα, είχα γράψει παλιότερα σε σχόλιό μου. Θα μπορούσα να τους επαναλάβω κι εδώ, αλλά είμαι σίγουρος ότι τους γνωρίζετε καλύτερα από μένα.

 55. Εγώ αυτό το φεγγάρι Ν. Gatsu ήξερα 🙂

 56. @ 56 ΣτοΔγιαλοΧτηνος

  Πολύ κακό κι αυτό.

 57. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  45 Μετάθεση για να μη συμπίπτουν πολλές γιορτές μαζί την ίδια μερα

  47 Χαίρε Ρογήρε! Kwiecień λέγεται ένας από τους πρωταθλητές του μπριτζ που μεσουρανούσε όταν ασχολιόμουν. Έπαιζε ζευγάρι με τον Psczola, ή κάπως έτσι, που στα ελληνικά δεν ξέρω αν προφέρεται Πτσόουα (ή Πσόλα;) αλλά θαρρώ πως σημαίνει μέλισσα.

 58. @ 56 ΣτοΔγιαλοΧτηνος

  Πολύ καΛΛΛό κι αυτό. Sorry.

 59. rogerios said

  @58: 🙂 🙂 🙂 Χαίρε, Νικοκύρη! Πράγματι, pszczóła (πολύ κατά προσέγγιση: πστσόουα) είναι η μέλισσα. Κι άλλοι Γραικοί έχουμε ρίξει γέλιο μαθαίνοντας τη λέξη. 😉

 60. Χαρούλα said

  Καλό μήνα! Καλό μήνα! Όλοι γεροί να τον χαρούμε κι αυτόν, και πολλούς ακόμη Απρίληδες στην ζωή μας.

  Με πρόλαβε η Κίγκερι με τα ελληνικά τραγούδια, και εγώ…..
  Ξένα τραγούδια με Απρίλη στον τίτλο:
  Simon & Garfunkel – April Come She Will
  Ella Fitzgerald and Louis Armstrong – April in Paris
  Queen – April Lady
  Prince – Sometimes it Snows in April
  Deep Purple – April

  Η σχετικά πρόσφατη ταινία(2019) https://www.imdb.com/title/tt8885172/ και η παλαιότερη(1998) https://www.imdb.com/title/tt0363437/

  Υπάρχει μια ακόμη παλαιότερη με τρεις έγχρωμες αδελφές με αυτά τα τρία ονόματα, και δουλειά την παραγωγή μελιού. Μου την κρύβει ο Αλτσχαϊμερίδης. Θυμάται κάποιος κάτι;

 61. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Ὁ Ἀπριλομάης τοῦ Λ. Παπαδόπουλου

  Βάλε τ’ ἄσπρα σου
  γίνε κρῖνο καί βγές ἀπό τή γλάστρα σου
  κι ἔλα πλάι μου
  νά γιορτάσω κι ἐγώ Ἀπριλομάη μου

 62. rogerios said

  @58: Νομίζω πως τους βρήκα. 😉 Ιδού ο Κβιέτσεν και να κι ο Μελισσάς , ο οποίος βλέπω ότι έγινε κι Αμερικανάκι. 😉

 63. sarant said

  63 Α μπράβο! Βλέπω πως σταμάτησαν να παίρνουν μετάλλια μόλις σταμάτησα να ασχολούμαι κι εγώ με το άθλημα -δεν ξέρω αν συνδέονται τα δύο γεγονότα.

 64. leonicos said

  13 Ο Λεώνικος αποφάσισε να γίνει ΠΑΟΚτσης…πρέπει ν΄αλλάξω (πάλι) ομάδα, δεν θα μπορούμε πια να τσακωνόμαστε στα ποδοσφαιρικά !

  Φίλε, αν το λες για πρωταπριλιάτικο, έππεσες έξω. Έγινα ΠΑΟΚτζης από 31 Μαρτίου

 65. leonicos said

  Κάτι έπαθε ο κέρσοράς μου στο προηγούενο κι έγραφε άλλα αντ’ άλλων, Έγραφε κι έπενε πίσω από το γράμμα. Τώρα έφτιαξε. Δεν μπορεσα με τ΄ποτα να διορθώσω το έππεσες. έσβηνε και τα δύο ππ

  Πρώτη φορά μού συμβαίνει

  Το δεύτερο κακό από τότε που έγινα ΠΑΟΚτζής

  Το πρώτο ηταν που με συνὀδευψε η Φωτεινή για να εμβολιαστώ, 2η δόση. Στιλ μαμά 6-χρονου. Θα μου πάρει και ποδηλατάκι με τριες ρόδες

 66. leonicos said

  Στη Θεσσαλονίκη δεν μπορούμε να πάμε αφού δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό

  εκτός αν σε λένε Ντόρα και πας Χανιά

 67. leonicos said

  17 Γιάννης Κουβάτσος

  υπέροχος

 68. kpitsonis said

  Ξεχάσαμε το πιο ωραίο ή μου διέφυγε ;

 69. Μαρία said

  58
  Ψτσόλα https://el.forvo.com/word/pszczo%C5%82a/#pl

 70. leonicos said

  28 Γλυκιά μας Αργυρώ

  Κατ’ αρχήν ευχαριστούμε για την Μαριάνα, όχι ό,τι δεν την ξεραμε, αλλά που μας τη θύμισες

  Η αλήθεια είναι ότι η στιχουργική του τύπου:
  Μπαίν’ η Ξανθούλα
  στο μαύρο πλοίο
  δίχως μια βούλα
  δίχως αντίο
  δεν με συγκινεί ιδιαίτερα, όσο και αν το θέμα είναι τρυφερό, δροσερό, μελαγχολικό, νοσταλγικό κοκ

  Κατά τα άλλα η ανάρτησή σου είναι εξαιρετική.
  Έχει όντως πολύ χιούμορ, διότι ό,τι και να σκεφτεί κανείς, είναι αδύνατο να προσάψει δόλον εις τους Σαραντάκους, πατέρα τε και υιόν, ότι απέκρυψαν την ημρομηνία γέννησης της Πολυδούρη. Συνεπώς το χιούμορ σου φουσκώνει σαν το γάλα της Φωτεινής που το ξεχνάει στο microwave και σε λίγο σκουπίζει όλα γύρω γύρω και πίνει το υπόλοιπο κρύο.

  Ο κάβουρας που περπατάει στα κάρβουνα ήταν σήμερα τόσο ξεκάρφωτος, που αναρωτήθηκα: Δεν είχε κάποια κακιούλα να τον βαλει;

  Γενικά όμως διαβλέπω μια τάση πτωτικήστα σχόλιά σου. Δεν έχουν τη δριμύτητα των παλαοτέρων. Σα να ξεθυμαίνεις.

  Θέλω να πιούμε καφέ να τα πούμε (της Φωτεινής παρούσης εννοείται) Μπορείς επίσης να συνοδεύεσαι από όποιον σου αρέσει,εκτός από τον Τζι.

  Ο Τζι ως ΠΑΟΚτζης ήταν……. (δεν το λέω χάριν αβρότητος). Τώρα που δεν είναι ούτε κι αυτό….. Άσ’ τα πάνε.

  Μια μέρα θα σου κλείσω ραντεβού από εδώ μέσα, όταν ανοίξουν τα καφέ, και αν θέλεις έλα.

  Τον πιο καλό καφέ τον κάνουν στο κυλικείο του ΑΤΤΙΚΟΝ. Έτσι, αν με στήσεις δεν θα μου κοστίσει.

  υπό πλήρη εχεμύθεια εννοείται

 71. ΣΠ said

  Τα τραγούδια του Απριλίου

 72. ΣΠ said

 73. rogerios said

  @72: Αργυρό μετάλλιο, επομένως, όσον αφορά την ελληνική δισκογραφία.

 74. Triant said

  58: Τι μου θύμησες Νικοκύρη!
  Με τον Πσόλα γελάγαμε αλλά το ’80 στο Valkenburg παίξαμε εναντίον του PRZYBORA εξίσου αστείου ονόματος ιδίως αν προσπαθήσεις να το διαβάσεις. Μάλιστα, ενώ η Πολωνία ήταν από τα φαβορί, τους διαλύσαμε 20 με -5 και έχασαν κάθε ελπίδα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο NPC της ομάδας που τους είχε άχτι γιατί ήταν βέβαιος πως έκλεβαν, να μας κάνει το τραπέζι μόλις γυρίσαμε, και στο Abreuvoir παρακαλώ.
  Τότε, σε αυτούς τους αγώνες μου έβγαλε και το Triant ο Γέροντας.

 75. kpitsonis said

  Και άλλος ένας Απρίλης

  Omnia sol temperat
  purus et subtilis,
  novo mundo reserat
  faciem Aprilis,
  ad amorem properat
  animus herilis
  et iocundis imperat
  deus puerilis.

  Rerum tanta novitas
  in solemni vere
  et veris auctoritas
  jubet nos gaudere;
  vias prebet solitas,
  et in tuo vere
  fides est et probitas
  tuum retinere.

  Ama me fideliter,
  fidem meam nota:
  de corde totaliter
  et ex mente tota
  sum presentialitar
  absens in remota,
  quisquis amat taliter,
  volvitur in rota
  16 σχόλια

 76. rogerios said

  @75: Κάπως πιο σιτεμένος ο Πζυμπόρα, αλλά, απ’ ό,τι βλέπω, δεν του λείπουν οι διακρίσεις. Το όνομά του παραπέμπει σε εργαλεία, αξεσουάρ κ.λπ. Przybory kuchenne είναι κουζινικά του στυλ σπάτουλες, κουτάλες κ.λπ. Από την άλλη przybory szkolne είναι τα σχολικά είδη.

 77. ΚΩΣΤΑΣ said

  0 –> Στη Θεσσαλονίκη δεν μπορούμε να πάμε…

  Μας την έφερε ο Νικοκύρης, πρωταπριλιάτικο ψέμα, αλλά ο Θεός αγαπάει….

  Πριν λίγη ώρα, Νικοκύρης, Ιατρού (χωροφύλαξ) και Γιώργος Κατσέας έπιναν καφέ σε παγκάκι, έξω από το Ντορε Ζύθος.

  Ο Γιώργος τους μοίραζε και κάτι ματζούνια θεραπευτικά και κάτι λαχανικά ορεκτικά. Τους έπιασα επ΄αυτοφόρω. Έτσι εξηγείται και η αναφορά στη Σαλονίκη… 😉

 78. Μου φαίνεται δεν βάλαμε και καθόλου Έλιοτ.

 79. Επειδή για μένα η Ανοιξη ταυτίζεται με τον μήνα των λουλουδιών και τον μήνα που γεννήθηκαν πολλά «λουλούδια», ‘ολων των ειδών, ας βάλω και μια κλειδοκυμβαλική προσέγγιση του Απρίλη…

 80. sarant said

  69 Αυτό το έχω βάλει παλιότερα, έχω και ιδιαίτερη σχέση με το τραγούδι.

  75 Όπως έχει πει ο Ρηζ για κάτι άλλους Πολωνούς: Δεν ξέρω πώς προφέρονται τα ονόματά τους αλλά πιάνουν καταπληκτικό σκορ στο Σκραμπλ (επειδή έχουν πολλά Ζ)

 81. Μαρία said

  Ωραίος ο nyrros.

 82. Γιάννης Ιατρού said

  78: ta petaneis 😎

 83. Triant said

  TWIMC: Να μην κάνεις πράγματα που δεν θέλεις να μάθουν οι φίλοι σου 🙂

 84. voulagx said

  #82: Ο αριθμός του κτήνους 666 στο Άγιο Όρος, σημαδιακό

 85. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

  Καλό μήνα στο ιστολόγιο!

 86. Triant said

  85: Ρίξε καμιά ματιά στο ημερολόγιο 🙂

 87. Μαρία said

 88. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Με το κρητικόΑπριλολούλουδο, που μ΄αρέσει πολύ,
  καλό μήνα σε όλους!

  Μια σκέψη και για τον Σπάιραλ που μίσεψε τόσο νωρίς.
  …………………………………………………………….

  Να `τανε Θε μου καλύτερα φάρσα
  αχ να `τανε πρωταπριλιά

 89. Κιγκέρι said

  79:

  …από τον οποίο στίχο του Έλιοτ εμπνεύστηκε ο Μάνος Χατζιδάκης και ονόμασε δύο από τα έργα του «Πασχαλιές μέσα από τη Νεκρή Γη» και «Ο Σκληρός Απρίλης του ’45».

 90. # 65

  Λεώνικος έγραψε : Φίλε, αν το λες για πρωταπριλιάτικο, έππεσες έξω. Έγινα ΠΑΟΚτζης από 31 Μαρτίου

  Ψεύδεται, απόδειξη η φωτό :

 91. Παναγιώτης K. said

  » έφυγαν από τον κόσμο τη μέρα των γενεθλίων τους»

  Ιδού ένα «τρανταχτό» παράδειγμα:
  Τσιτσάνης: Γεννήθηκε 18 Ιανουαρίου 1945
  Πέθανε 18 Ιανουαρίου 1984

 92. Παναγιώτης Κ. said

  Διορθώνω.
  Γεννήθηκε το 1915

 93. Stalker said

  Και αφού ο Απρίλης έχει και άλλη αποφράδα μέρα, στο ενδέκατο τραγούδι θα ακούσετε το » Απρίλης του ’41 » , που νομίζω οτί δεν αναφέρθηκε.
  Καλό μήνα(πρόκανα)

  https://vrahokipos.net/library/index.php/hxhtika/8-antartika-thessalias

 94. Άγγελος Σέρτης said

  Νίκου Παπάζογλου=Νικολάου Παπάζογλου
  Δημήτρη Μητροπάνου=Δημητρίου Μητροπάνου

 95. Μαρία said

  93
  31 Ιανουαρίου με το νέο ημερολόγιο.

 96. @ 90 Κιγκέρι

  Σωστά. Έχω τα παλιά βινύλια. 🙂

 97. sarant said

  Eυχαριστω για τα νεότερα -και καλό ξημέρωμα!

 98. Παναγιώτης Κ. said

  Μου γεννήθηκε η σχετική απορία και η απάντησή της πήρε την εξής μορφή για τις απώλειες στην χώρα μας.
  2020 121444:365=332 απωλ/ημέρα (από covid-19 3625:365=10)
  2019 124965:365=342
  2018 120297:365=329
  2017 124501:365=341

 99. Μαρία said

  99
  Αύριο που θα ειδοποιηθείς για εμβολιασμό να ξέρεις οτι το Τ.Ι. Καλαμαριάς κάνει το άστρα, ενώ το κέντρο μέσα στη ΔΕΘ το μοντέρνα. Επιλέγοντας κέντρο επιλέγεις και εμβόλιο.

 100. Μαρία said

  99
  2020 απο κόβιντ νεκροί 4.838, ο 1ος στις 12/3.

 101. Παναγιώτης Κ. said

  @100. Ευχαριστίες για την πληροφορία.
  @101. Το 3625 δεν είναι ακριβές;
  «ο 1ος στις 12/3» Τι σημαίνει αυτό;

 102. Stalker said

  @ 99
  Νομίζω πως από το ’20 λείπει ο Δεκέμβριος, άρα καμια 11αριά χιλιάδες ακόμη.
  Κατά τα άλλα… πιασ’ τ’ αυγό και κούρευ’ το.

 103. Αγγελος said

  Συνέχεια του (47):
  Γουστόζικα είναι και τα ονόματα των διεθνών μηνών στα τούρκικα: τρία (mart, mayıs, ağustos) μοιάζουν με τα ρωμαϊκά (τα δύο τελευταία είναι σαφώς … ρωμέικα), τέσσερα (Οκτώβριος-Ιανουάριος) είναι βέρα τούρκικα, τέσσερα (şubat = Φεβρουάριος, nisan = Απρίλιος, temmuz = Ιούλιος και eylül = Σεπτέμβριος) μοιάζουν εβραΙκά αλλά κατά τη Βικιπαίδεια (που παραπέμπει στον Νισανιάν, άρα μάλλον σωστά τα λέει) προέρχονται από τα αραμαϊκά μέσω των αραβικών, και ένα (haziran = Ιούνιος) είναι και αυτό αραβικό δάνειο από τα αραμαϊκά, αλλά κάπως σχετίζεται με τον Σείριο και κάποιον καπρόμορφο βαβυλωνιακό θεό, εξ ού και το όνομα.
  Ας μας πουν οι αραβοαμαθείς αν στα αραβικά οι ρωμαϊκοί μήνες έχουν ακόμα τέτοια ονόματα, ή αν οι Άραβες, ή τουλάχιστον οι Χριστιανοί Άραβες, έχουν υιοθετήσει τα λατινικά. (Ξέρουμε ότι η Εκκλησία της Αλεξάνδρειας είχε δικό της ημερολόγιο, το οποίο χρησιμοποιούν ακόμα οι Κόπτες.)

 104. Stalker said

  @102
  Ήταν ο πρώτος στην Ελλάδα…από τους χατζήδες.

 105. Pedis said

 106. Μαρία said

  102
  Παναγιώτη, ετοιμάσου να πας για ύπνο 🙂
  Για να σου δώσω άλλο νούμερο, εννοείται οτι δεν είναι το 3.625 ακριβές. 12/3 = 12 Μαρτίου. Δες κι εδώ https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2020/12/covid-gr-daily-report-20201231.pdf

  Εμένα με ειδοποίησαν για το ΤΙ Καλαμαριάς με 2η δόση … στις 29/6, οπότε το άλλαξα, πήγα σήμερα στη ΔΕΘ, στο γνωστό μας περίπτερο 13, και στις 29 του μηνός θα ξεμπερδέψω.

 107. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @78. Κώστα, τόν καφέ τόν πέτυχες. Τό Ντορέ δέν τό πέτυχες! Τον πίνω στο γραφεῖο, τρεῖς ὧρες πρίν νά τελειώση ἡ εφημερία.. (Κι ἄν ἀνέβη ὁ Ἰατροῦ, ἐγώ δέν θά τόν χαραμίσω σέ καφέδες καί πάρκα. Θά ΣΑΣ πάω σέ πιό ἁμαρτωλά μέρη.. 🙂 ) Καλημέρα σας!

 108. Γιάννης Ιατρού said

  108: Εμ πές τα ρε Γιώργο👍😂🎼🎈, μόνο να μας επιτρέψουν την μετακίνηση εκτός περιφέρειας περιμένω!

 109. Γιάννης Ιατρού said

  100, 107 (109): κι μένα, για «μοντερνο» με έχουν, ξεμπέρδεμα στις 20 του Μάη, ό,τι πρέπει δηλαδή, μιας και όπως λέγεται από τις 15/5 θα επιτρέψουν τις ευρύτερες μετακινήσεις (ένεκα τουριστικής επιδρομής)

 110. sarant said

  108-109 Άμποτε!

 111. sarant said

  9η Απριλίου: Γουσου τελευτή

 112. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Όχι ρε γαμώτο! Πάει κι αυτός…Δεν ήταν η ώρα του κι αυτό, ανθρώπινα, είναι πικρό.
  Με το Φίλιππο όμως! Αμ δε μ΄ακούει να ρίξει κανένα πιπεράτο 😦

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: