Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Λιανίζοντας το λιανεμπόριο

Posted by sarant στο 5 Απριλίου, 2021


Η είδηση της ημέρας, αναμφίβολα, είναι ότι απο σήμερα ανοίγει το λιανεμπόριο. Ανοίγει βέβαια με περιορισμούς και υπό προϋποθέσεις αλλά, τι τα θέλετε, δίνει το σινιάλο πως η Μεγάλη Χαλάρωση άρχισε.

Άρχισε η χαλάρωση, όπως έγραψα και προχτές, όχι επειδή έχουμε ρίξει στο ελάχιστο τους δείκτες εξάπλωσης της πανδημίας ή επειδή τα νοσοκομεία μας είναι απολύτως βέβαιο ότι θα αντεπεξέλθουν στην πίεση -κάθε άλλο, ο αριθμός των κρουσμάτων είναι τετραψήφιος και σχεδόν καθημερινά έχουμε νέο ρεκόρ σε διασωληνωμένους ασθενείς. Απλούστατα, δεν αντέχουμε άλλο.

Κουραστήκαμε, η οικονομία καταρρέει, οπότε ανοίγουμε ελπίζοντας ότι ο καλός μας ο καιρός και ο Θεός της Ελλάδος θα σταθούν αρωγοί.

Κι έτσι πρώτο ανοίγει το λιανεμπόριο -η εστίαση αργεί ακόμα αν και προσωπικά δεν βλέπω γιατί να μην άνοιγαν από τώρα και τα τραπεζάκια έξω, ιδίως αφού έφτασαν να συζητιούνται και στη Βουλή.

Όμως εμείς εδώ λεξιλογούμε, οπότε σήμερα θα λεξιλογήσουμε για το λιανεμπόριο -ή μάλλον για το πρώτο συνθετικό της λέξης.

Λιανεμπόριο ή εμπόριο λιανικής ή λιανική πώληση είναι το εμπόριο που απευθύνεται στον τελικό καταναλωτή και αφορά μικρές σχετικά ποσότητες -σε αντίθεση με το χονδρεμπόριο ή εμπόριο χονδρικής ή χονδρική πώληση που αφορά πολύ μεγαλύτερες ποσότητες και που συνήθως (αν και όχι υποχρεωτικά) γίνεται ανάμεσα σε επαγγελματίες εμπόρους. Υπάρχει επίσης και ο λιανοπουλητής όπως και το λιανοπούλημα, σε λαϊκότερο ύφος.

Το πρώτο συνθετικό των λέξεων αυτών είναι το επίθετο «λιανός» που σημαίνει «λεπτός, λιγνός, ισχνός». Η λέξη είναι μεσαιωνική, τη βρίσκουμε στο μεσαιωνικό λεξικό του Κριαρά με διάφορες σημασίες όμοιες με τις σημερινές ή κοντινές. Βρίσκουμε στον Κριαρά και δυο σύνθετες λέξεις που δεν λέγονται σήμερα: α) τη λιανοκοπιά, δηλαδή τα μικροπράγματα («Τη λιανοκοπιά του σπιτιού τως … να τη μοιράσουν») και β) το λιανόβροχο, που σήμερα θα το λέγαμε ψιλόβροχο.

Η λέξη «λιανός» ετυμολογείται από το επίθετο «λείος». Λείος –> λειανός. Γι’ αυτό και ο Μπαμπινιώτης προτιμά να γράφει «λειανός», «λειανικός», «λειανίζω». Και ο Κριαράς ακολουθεί την ίδια ορθογραφία. Ωστόσο, ολα τα αλλα λεξικά (ΛΚΝ, Χρηστικό, ΜΗΛΝΕΓ) όπως και η σχολική ορθογραφία προτιμούν τις γραφές «λιανός», «λιανική» κτλ. επειδη έτσι γράφτηκαν εξαρχής οι λέξεις στα κείμενα και επειδή για τον σημερινό ομιλητή της ελληνικής δεν είναι καθόλου προφανής η σχέση του λιανού με τον λείο.

Η ορθογραφία με -ει- δεν είναι καθόλου διαδεδομένη, και γραφές όπως «λειανικό εμπόριο» ξενίζουν δικαιολογημένα. Μόνη ίσως εξαίρεση όπου το -ει- εμφανίζεται με κάποια συχνότητα είναι το τοπωνύμιο Λιανοκλάδι, σιδηροδρομικώς διάσημο, που σε κάποιες πινακίδες το βλέπεις «Λειανοκλάδι».

Είπαμε πιο πάνω ότι το μεσαιωνικό λιανόβροχο αντιστοιχεί στο σημερινό ψιλόβροχο. Παρομοίως, λέμε «τα λιανά», που είναι μικρά κομμάτια από ένα σύνολο, και είναι περίπου συνώνυμα με «τα ψιλά». Ωστόσο, η οικονομία της γλώσσας έχει καταμερίσει τις σημασίες. Όταν θέλουμε να αναφερθούμε σε κέρματα, νομίσματα μικρής αξίας, λέμε «τα ψιλά» (πχ «έχεις να μου κάνεις ψιλά ένα πενηντάρικο;») και σπανίως «τα λιανά». Αντίστροφα, με τη μεταφορική σημασία «εξηγώ λεπτομερώς» χρησιμοποιούμε συνήθως τα λιανά, π.χ. «δεν σε καταλαβαίνω, μπορείς να μου τα κάνεις λιανά;». Δεν νομίζω ότι λέμε ποτέ «να μου τα κάνεις ψιλά» -αν και είναι διαδεδομένες διάφορες χαριτόλογες παραλλαγές όπως «θέλεις να σου τα κάνω πενηνταράκια;»

Yπάρχει και το ρήμα «λιανίζω», που σημαίνει «κόβω σε μικρά κομμάτια, τεμαχίζω». Συχνά χρησιμοποιείται σαν απειλή Aν πέσεις στα χέρια μου, θα σε λιανίσω. Ή: Θα σου λιανίσω τα κόκαλα, με σημασία «θα σε δείρω πολύ και άγρια». Αλλά και για να δηλώσουμε ότι κατατροπώσαμε τον αντίπαλο, είτε σε μάχη είτε σε αθλητική αναμέτρηση, μπορούμε να πούμε «τους λιανίσαμε» -δηλώνεται έτσι μια συντριπτική νίκη.

Από τα σύνθετα με πρώτο συνθετικό το «λιανο-«, πέρα από το λιανεμπόριο και τον λιανοπωλητή, εύχρηστα σήμερα είναι το λιανοτούφεκο ή λιανοντούφεκο, δηλαδή το ελαφρό όπλο, και το λιανοτράγουδο -δηλαδή το δημοτικό δίστιχο, λέξη που έγινε διάσημη μετά την πτώση της χούντας χάρη στα «18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας» του Γιάννη Ρίτσου.

Να θυμηθούμε το γνωστότερο από τα δεκαοχτώ:

Τη ρωμιοσύνη μην την κλαις
εκεί που πάει να σκύψει
με το σουγιά στο κόκκαλο
με το λουρί στο σβέρκο

Νάτη πετιέται απο ξαρχής
κι αντριεύει και θεριεύει
και καμακώνει το θεριό
με το καμάκι του ήλιου

Υπάρχει επίσης το λιανοκέρι, το λιγνό κερί που καίγεται γρήγορα. Στα λεξικά δεν βρίσκω άλλη σύνθετη λέξη με το «λιανο-«. Ίσως έχετε να προτείνετε κάποιαν ακόμα εσείς. Να αναφέρουμε όμως και επώνυμα όπως Λιανός, Λιανίδης κτλ.

Όσο για το λιανεμπόριο, δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε πως η πανδημία και τα συνακόλουθα μέτρα περιορισμού το έχουν λιανίσει. Μην ξεχνάμε πως στη χώρα μας είχαμε ίσως το πιο παρατεταμένο και το πιο περιοριστικό λοκντάουν της Ευρώπης -κι αν για τις μετακινήσεις των ιδιωτών πολλές φορές οι περιορισμοί δεν τηρούνταν, ένα εμπορικό κατάστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει κρυφά: αναγκαστικά, οι περιορισμοί τηρήθηκαν μέχρι κεραίας κι έτσι σήμερα οι περισσότεροι έμποροι λιανικής βρίσκονται σε δύσκολη θέση.

Σε ακόμα δυσκολότερη θέση θα βρεθούν οι έμποροι της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και της Κοζάνης που, όπως φαίνεται, δεν θα ανοίξουν σήμερα, παρά τα όσα είχε αρχικά εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, αφού τελικά οι περιοχές αυτές κρίθηκε ότι παρουσιάζουν ανησυχητική αύξηση στην επιδημιολογική επιβάρυνση.

Βέβαια στην Αττική η επιδημιολογική επιβάρυνση είναι πολύ μεγαλύτερη, κριθηκε όμως ότι έχει σταθεροποιηθεί -ή ίσως ότι είναι αδύνατον να αντέξει η οικονομία το κλείσιμο στην Αττική.

Δύσκολα θα το καταπιούν το χάπι οι έμποροι των περιοχών αυτών, ιδίως αφού δεν συνοδεύεται από μια έκτακτη αποζημίωση για τα επιπλέον έξοδα που πραγματοποίησαν για το άνοιγμα των μαγαζιών τους που είχε αρχικά αναγγελθεί. Στην Πάτρα πάντως υποδέχτηκαν χτες τον κ. Πέτσα με κηδειόχαρτα.

Το σίγουρο είναι πως πολλά μικρά καταστήματα δεν θα αντέξουν τη λαίλαπα της πανδημίας, είτε ανοίξουν αύριο είτε όχι. Αλλά αυτά θα τα συζητήσουμε σε άλλο άρθρο, όταν περάσει το τσουνάμι. Προς το παρόν εγώ ετοιμάζομαι να κλείσω ραντεβού με ένα-δυο καταστήματα λιανικής -και δεν χρειάζεται να σας πω τι είδους καταστήματα θα είναι.

 

 

 

 

 

 

 

 

164 Σχόλια προς “Λιανίζοντας το λιανεμπόριο”

 1. Παρόντες !

 2. Alexis said

  Καλημέρα.
  Να προσθέσω στα σύνθετα με λιανο- από τη ντοπιολαλιά του Ξηρομέρου:
  λιανόπαιδο ή λιανοπαίδι: νεαρό αγόρι, έφηβος
  λιανώματα: τα λεπτά ξύλα που χρησιμοποιούνται για προσανάμματα.

 3. nessim said

  όλοι για ψώνια;

 4. nessim said

  στο λιανοπούλι;

 5. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  2 Α μπράβο, τα λιανώματα τα έχω συναντήσει

  4 Έτσι φαίνεται!

 6. nwjsj said

  Καλημέρα & καλή βδομάδα!

  Επειδή εμείς ως γνήσιοι Ευρωπαίοι εφαρμόζουμε το σύστημα ‘γαία πυρί μιχθήτω’ ή αλλιώς ‘ό,τι να ‘ναι’, σας αφήνω εδώ μια μελέτη που λέει ότι οι χώρες που εφάρμοσαν Zero Covid στρατηγική είχαν πολύ καλύτερα αποτελέσματα σε επίπεδο οικονομίας.

  Click to access etude-zero-covid2021_en.pdf

  Δεν είναι ότι μας κούρασε τόσο ο κοροναϊός, όσο οι ανευθυνοϋπεύθυνοι που χρησιμοποιούν την οικονομία ως πρόφαση για να στέλνουν τους πολίτες στο θάνατο. Το επίπεδο δε της «ανικανότητας» είναι τέτοιο που πλέον έχει αρχίσει να καταντάει ύποπτο.

  Τέλος πάντων, να προσέχετε τους εαυτούς και τους δικούς σας πολύ και όσο σας είναι δυνατόν μέσα στις ειδικές συνθήκες που κινείται η καθεμιά/ο καθένας. Είμαστε εντελώς μόνοι μπροστά σε αυτή τη λαίλαπα, η οποία θα συνεχίζεται για πολλά χρόνια ακόμα.

 7. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Ἄν ταξίδευες κάπου κάπου καί μέ τραῖνο, θά ἤξερες καί τό Λιανικλάδι. 🙂 Καλημέρα σας!

 8. dryhammer said

  Λειανός επιζών [στο χουργιόμ τον λεν smooth survivor]

 9. LandS said

  Η είδηση της ημέρας είναι ότι κουμάντο πια κάνουν οι Αιώνιοι με κομπάρσους τους Δικέφαλους.
  Το λες ότι επανήλθε η κανονικότητα 😊🤣🤣
  Και ❤❤❤ στον Τζι.

 10. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @7. Διάβαζε:Λιανοκλάδι..

 11. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα σας, και καλή βδομάδα !
  «Λιανά», έλεγε ο πατέρας μου τα κέρματα, τα «ψιλά». «Κάτσε να δω αν έχω να σου δώσω λιανά». (κι όταν δεν είχε, έπιανε το χαρτονόμισμα και πριν να το δώσει, έκανε εκείνη τη χαρακτηριστική κίνηση τριψίματος με τον αντίχειρα και το δείκτη, μην τυχόν έχει δύο κολλημένα…)
  Δεν ξέρω αν κάποιος άλλος είχε ακούσει ή είχε χρησιμοποιήσει αυτή τη σημασία.

 12. Πάνος με πεζά said

  Μια παράγραφο άφησα αδιάβαστη, εκεί το έχραφε με τα κέρματα… (γελάκι)

 13. leonicos said

  «δεν σε καταλαβαίνω, μπορείς να μου τα κάνεις λιανά;».

  Εχω την εντύπωση ότι και αυτή η φράσηείναι μεταφορική από τα λιανά = ψθλά (χρήματα)

 14. leonicos said

  Μόλις αλλάξαμε ομάδες με τον Τζι

  κι έγινα εγώ ΠΑΟΚτζής και ο Τζι ΑΕΚ-τζής

  η ΑΕΚ έχασε 5-1 ό τον Ολυμπιακό.

  Τέτοιος γκαντέμης άνθρωπος δεν έχει ματαγεννθεί

 15. Παναγιώτης Κ. said

  Τι συμβαίνει για τον ρυθμιστικό ρόλο του Κράτους και της Κεντρικής Τράπεζας στην υπόλοιπη Ευρώπη και κατ΄ακολουθία και στη χώρα μας δεν το πολυκαταλαβαίνω!
  Ο Μπάιντεν θα βάλει τη μηχανή να κόψει ένα σωρό δολάρια. Δεν είναι προς απορία;
  Ίσως καταλαβαίνω κάπως την ουσία της Οικονομίας. Εικασίες όμως κάνω.
  Να μη τα πολυλογώ. Φάνηκε στα δικά μου μάτια ότι η Οικονομία μιας χώρας μπορεί να λειτουργεί έστω και κάτι από αυτές τις συνθήκες.
  Αναρωτιέμαι όμως και πάλι. Μέχρι που φτάνουν οι δυνατότητες του κράτους να πληρώνει χωρίς παραλλήλως να εισπράττει.

  Αυτό που ζούμε έναν χρόνο τώρα, το βλέπω ως ένα μεγάλο πείραμα που δεν επιλέχτηκε. Απλά προέκυψε. Όταν περάσει η μπόρα, (ευελπιστώ ότι το εμβόλιο θα κάνει δουλειά) η νέα κατάσταση θα είναι πολύ διαφορετική από αυτή που ξέραμε.
  Στις σκέψεις περί Οικονομίας που κάνω είναι και το περιστατικό με το καράβι που σφήνωσε στο κανάλι τους Σουέζ και έφερε μεγάλη αναστάτωση!

  Συμπέρασμα: Χρειαζόμαστε ένα συνεκτικό αφήγημα για τη λειτουργία της Οικονομίας.
  Εκτός και αν δεχτούμε ότι κάποιες χώρες της Ευρώπης οδεύουν προς τον…κομμουνισμό! 🙂
  Στον καθέναν ανάλογα με τις ανάγκες του! 🙂

  Στο αφήγημα, όποιος το δώσει, να μη ξεχάσει και τη λέξη χειραγώγηση. 🙂

 16. Πάνος με πεζά said

  @ 13 : Ναι, γιατί ο Γιώργος Γεωργίο τη λέει «ρε μάγκα, έχεις να μου κάνεις ένα τάλαρο λιανά;» (και μάλιστα επειδή η φράση χάνεται, άλλες φορές λέει «να σου το κάνω πενηνταράκια», που κι αυτά έχουν χαθεί εντωμεταξύ !)

 17. leonicos said

  λιανοπούλι νομίζω λένε και το μικρό πολί

  Σιγά τον κυνηγό, δυο λιανοπούλια έριξε

 18. ΣΠ said

  Καλημέρα.

  Τι έγινε; Βαλθήκατε όλοι να επαναλάβετε ό,τι λέει το άρθρο;

 19. @ 18 ΣΠ 🙂

 20. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Καλά νταξ, δεν είχα την απαίτηση να λέει το άρθρο για το λιανοκέρι, το λιανοντούφεκο και το λιανόβροχο. Αλλά τουλάχιστον μια αναφορά στο λιανεμπόριο, στα λιανά (=ψιλά) και στο ρ. λιανίζω θα μπορούσε να την κάνει. Και μια ετυμολογία του λιανός δεν θα έβλαπτε. Δεν καταλαβαίνω τι εξυπηρετεί μια τόσο φτωχή ανάρτηση. Για να δίνει πάτημα στο τρόλι του ιστολογίου?

 21. loukretia50 said

  Καλημέρα!
  Πάμε παραδοσιακά?
  ‘Δω στα λιανοχορταρούδια

 22. Κιγκέρι said

  Να και τα λιανομάχαιρα:

  …Ο μισεμός είναι κακός, το έχε γεια φαρμάκι,
  όντας τους φίλους χαιρετάει και όλους τους δικούς του,
  κι η δόλια η γυναίκα του κρυφά τον κουβεντιάζει,
  ― πού πας, πού πας, αφέντη μου, και μένα πού μ’ αφήνεις;
  ― Σ’ αφήνω ‘δώ στη μάνα μου, εδώ στην αδερφή μου,
  κι εδώ στην αξαδέρφη μου, την αρραβωνιασμένη.
  ― Μαχαίρια είν’ η μάνα σου, σπαθιά η αδερφή σου,
  μαχαίρια, λιανομάχαιρα, η πρώτη σ’ αξαδέρφη..

 23. # 9

  Οχι Σταύρο, μην παρασύρεσαι, και οι δυο έπαιξαν με ελλείψεις , φυλάγοντας δυνάμεις για τον ημιτελικό του κυπέλλου την Τετάρτη. Τα πλέηοφφ είναι της πλάκας και το «επαθλο» μια θέση στην «Ευρώπη των φτωχών» δεν είναι σπουδαίο κίνητρο για ομάδες που βγαίνανε Ευρώπη τα τελευταία χρόνια και απαιτεί 10 παιχνίδια ενω το κύπελλο 3. Αντίθετα είναι κίνητρο για τους εκτός κυπέλλου Αρη, ΠΑΟ και Αστέρα.Εξ άλλου και στα δυο παιχνίδια του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ το σκορ είναι «μαγική εικόνα» στου ΠΑΟΚ ίσως και αυτή η νίκη – προσφορά του τερματοφύλακα (;) Πασχαλάκη.
  Εχω (αξιόπιστους) μάρτυρες πως δεν καταδέχτηκα ούτε στο ραδιόφωνο να το ακούσω ζωντανά, είδα το βράδυ τα στιγμιότυπα και γέλαγα.
  Για τον Μπόλονι έχω γράψει από την πρώτη μέρα που ήρθε πως είναι προπονηταράς, αδιαφόρησε για το κύπελλο δίνοντας ανάσες στους παίκτες του-ξέροντας πως ήταν φρούδες οι ελπίδες του να το κατακτήσει- και τώρα είναι πιο φρέσκοι αλλά δεν σημαίνει πως γίνανενε ξαφνικά παικταράδες

 24. ΣΠ said

  Λιανόβεργα

 25. # 14

  Λεώνικε δεν το κατάλαβες… εσύ έγινες ΠΑΟΚτσής και γω έγινα οπαδός της εφηβικής ΠΑΟΚ Κ19 !!

 26. ΣΠ said

  Λιανοντέρτια

 27. # 15

  Ε, ρε Λάμπρος που σου χρειάζεται !! 🙂 🙂

 28. Πουλ-πουλ said

  Δεν το κατάλαβα. Ο Κριαράς βρίσκει στη μεσαιωνική γραμματεία το λιανός γραμμένο με -ι- ή -ει-;

 29. Κιγκέρι said

  Βλέπω επίσης στον νομό Ημαθίας και Λιανοβρόχι και Λιανοβέργι!

 30. Λοζετσινός said

  Καλημέρα!
  2,11,16
  Να μου κάνεις λιανώματα για να έχω να δίνω ταχιά στα παιδιά που θα μας πουν τα κάλαντα ή το Λάζαρο κλπ
  Θα σου γυρίσω το κατοστάρικο που σου χρωστάω όταν κάνω λιανά, έχω …χήνα-βλαχοπούλα-. (χιλιάρικο εννοούσε)
  Σε μας Νίκο υπάρχει λιανόμορφος και λιανόμορφη. Μάλιστα ενός χωριανού είναι το παρατσούκλι.

 31. loukretia50 said

  Λιανοπλούμιστα, λιανοπορέψαμε, λιανοδεμένα, σε λόγο ποιητικό

  Σα μυγδαλιά λουλούδιασε και ντύθηκε σα νύφη
  απ’ άκρη σ’ άκρη η Πόλη σου κι όλου του κόσμου η Πόλη
  για να διαβείς απάνου της, πατώντας την, αφέντης.
  Και τα παλάτια βγάλανε στον ήλιο και αραδιάσαν
  τ’ ανήλιαγα βλησίδια τους για να σε χαιρετίσουν·
  παλάτια και τα σπίτια ‘ναι και τα καλύβια, και όλα,
  περήφανα, και πράσινα κι άσπρα, γιορτάζοντάς σε.
  Τα πέπλα τα ολομέταξα, τα βελουδένια πεύκια,
  τα λιανοπλούμιστα πανιά, του δρόμου σου στρωσίδια·
  κι όπου είν’ ο δρόμος άστρωτος, γδύνονται και σου στρώνουν
  τη γη με τα χλανίδια τους, κι αργατικοί και αρχόντοι,
  και για το καλωσόρισμα, για το προσκύνημά σου
  τα φλάμπουρα όλα, ανάερα, στις δάφνες όλες, θέρος.
  Κ.Παλαμάς – Η φλογέρα του βασιλιά

  «Τα λιανοπορέψαμε
  με τούτο και με κείνο, με κριθάρι, με μπομπότα, με πίτουρο…»
  Γιάννης Ρίτσος – Ο αφανισμός της Μήλος

  «αχ, αχ, ονείρατα μ’ αραχνονήματα λιανοδεμένα στο φουρτουνιασμένο κάβο | καράβια…»
  Γ.Ρίτσος – Μονεμβασιώτισσες

 32. loukretia50 said

  Λιανοτράγουδα

 33. Πέπε said

  Καλημέρα.

  Η έκφραση «θα σε λιανίσω» (ή θα σου λιανίσω τα κόκαλα κλπ.) νομίζω ότι γίνεται αντιληπτή περισσότερο ως «θα σε λιώσω» παρά ως «θα σε κάνω ψιλοκόμματα». Μάλλον εδώ παίζει κάποια παρετυμολογική σύνδεση με το ίδιο το ρήμα «λιώνω». Η οποία, κοίτα πλάκα, στην πραγματικότητα δεν είναι και τόσο παρετυμολογική, αφού και το «λιώνω» βγαίνει από το «λείος» και, παρ’ ότι γενικά γράφεται με ι όπως το «λιανός», ωστόσο απαντά και η γραφή «λειώνω», σε ποσοστό μεγαλύτερο (πιστεύω προχείρως) απ’ ό,τι στο «λ(ε)ιανός» και τα παράγωγά του. Και όσους προτιμούν τη γραφή με ι, το ει (λειώνω, λειώμα) νομίζω ότι τους ξενίζει λιγότερο εδώ παρά στο εντελώς απίθανο «λειανός, λειανικός».

  Λίαν ενδιαφέρον, ε;

 34. Καλημέρα
  Για τα λιανώματα (είτε σε ξύλα είτε σε χρήματα) γράφτηκε. Να γράψω για το επίθετο υπάρχει ο ηθοποιός ο Περικλής Λιανός (ο γραμματικός στο Κολοκοτρωνίτσι 🙂 ) αλλά υπάρχει και κάποιος στο Σαρβάιβορ, γενικά κυκλοφορεί το επίθετο.

 35. Δυο και τρεις βολές τη μέρα το πάλεμα τούτο να φέρουν στην ακτή το σάκο, τους έκοβε το νεφρί στα δυο κι απόμενε λειψό το μεροδούλι και κέρδος μοναχό το παίδεμα του κορμιού, χώρια τους πόνους απ’ τη μέση. Ο κυρ Αντρέας όμως ήτανε καλό αφεντικό και μ’ απλοχεριά εμοίραζε τα λιανά για να γεμίζουν τ’ αδειανά στομάχια του σπιτιού οι βασανισμένοι τούτοι φαμελίτες.

  Από την εποχή που ο Κάπτα Ζέπος καλάριζε την τράτα στην ακτή Παρασκευά.

 36. Κιγκέρι said

  33: Πέπε,

  περίεργο μου φαίνεται αυτό που λες – νομίζω πως όλοι ξέρουν τι ακριβώς σημαίνει λιανίζω, πχ λιανίζω το κρέας και το κάνω κιμά.

 37. Το πρόθεμα λιανο- έχει υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια από τον καθημερινό λόγο. Αλλά η ανάγκη για αυτή τη μετριαστική έννοια ίσως γίνεται αισθητή και αρχίζει να καλύπτεται από το ψιλο- που μάλιστα, ως χρήση, μπορεί να διευρύνεται και ως επιλογή του ομιλητή. Γνώμη μου φυσικά.

 38. @ 34 Γιάννης Μαλλιαρός

  Ναι… ναι. Αναζήτησα στο Google τον ταγματάρχη Λιανό που θυμόμουνα από η θητεία μου.

 39. η = τη

 40. Περαστικός said

  Και φυσικά, τα λιανά τα χορταρούδια με τους τρανούς (χονδρούς) χορούς. Καλημέρα.

 41. Ψιλοκομμένος κιμάς vs. λιανοκομμένος κιμάς.

  204 – 0.

 42. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  18 Πες τα εσύ να μην τα λέω εγώ 🙂

  20 🙂 🙂 🙂

  Ευχαριστώ και για τις λιανο-προσθήκες!

 43. nikiplos1 said

  6@ Συγνώμη αλλά το άρθρο κάνει ένα άθροισμα αχταρμά και μετά συγκρίνει περιοχές σαφώς διακριτές μεταξύ τους, σε κλίμα, μικροκλίμα, οικιστική πύκνωση, βιωτικό επίπεδο, απασχόληση, εκβιομηχάνιση, και όλα αυτά για να βγάλει μια σούμα στο τέλος που να αφορά την οικονομία – τόση πρεμούρα ρε παιδί μου, ενώ:

  -το φαινόμενο είναι εν εξελίξει. Στο τέλος ξουρίζουν τον γαμπρό λένε, ας μην βιαζόμαστε.

  -οι χώρες που συγκρίνει και τονίζει (Ευρώπη, Καναδάς, Αυστραλία) έχουν διαφορετική χρονική είσοδο κι επομένως εξέλιξη. Το περασμένο Καλοκαίρι, οι Ιταλοί διάβαζαν ελληνικές φυλλάδες έμπλεες εθνικής υπερηφάνειας από τη διαχείριση της πανδημίας από τον Μωϋσή και έπεφταν στο πάτωμα από τα γέλια.

  -Εδώ και έναν χρόνο η βιβλιογραφία αναθεωρείται συνεχώς: από ένα κύριο κύμα, βγήκαν δύο, μετά τρίτο και τώρα μιλάνε για τέταρτο και φαρμακερό. Κάτι θα ξέρουν δεν μιλάν στον βρόντο.

  – Η συλλήβδην σύγκριση στην Οικονομία ανόμοιων πραγμάτων συχνά με ξεπερνάει. Άλλο να «φύγουν» οι συνταξιούχοι στη Σουηδία, που για τη χώρα θα είναι μια ανάσα, αφού κοστίζουν πάρα πολλά στο κράτος, που συντηρεί υποδομές κλπ, και που το μόνο που προσφέρουν είναι το λιανεμπόριο και οι εκδρομές, και άλλο στην Ελλάδα, που συντηρούν (κυριολεκτικά) 4 και 5 άτομα έκαστος, αφού τη χώρα τη δέρνει άγρια η ανεργία και οι χαμηλοί μισθοί.

  -Το να τσουβαλιάζεις στον ίδιο συντελεστή την Κίνα που έκανε τόσα για την αντιμετώπιση του κορόνα, ΟΣΟ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, με την Ινδία που ακολούθησε αντιδιαμετρική πολιτική, και που έχει περίπου 250.000.000 άγραφους σε χαρτιά και κατάστιχα πολίτες, οι οποίοι αν ψοφήσουν, ουδείς θα νοιαστεί, για να δώσεις ένα αποτέλεσμα ΑΣΙΑ, καταλαβαίνεις πόσο σοβαρό ακούγεται ακόμη και σε έναν καλοπροαίρετο αναγνώστη.

 44. nikiplos said

  Αφού μιλάμε για επώνυμα, ας μην λησμονήσουμε και την οικογένεια Λιάνη, ορμούμενη εκ Φλωρίνης!

 45. Yπάρχει και η Λιαντίνα περιοχή της Λακωνίας απ’ όπου καταγόταν και ο δάσκαλός μας Λιαντίνης και είχε πάρει το επίθετό του αλλάζοντας το πατρογονικό του που ήταν Νικολακάκος. Να’ χει κι αυτή σχέση με το λιανός;

 46. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @44. Ἀντιπροτείνω: Νά τήν λησμονήσουμε! 🙂

 47. nikiplos said

  45@ Μεγάλο μέρος της ευρύτερης περιοχής αυτής έχει αρκετά σλάβικα ονόματα.

 48. # 46

  αντισεξουαλικό σε βρίσκω 🙂 🙂

 49. avadista said

  Παροιμίες:
  Το σχοινί εκεί που ναι λιανό κόβεται
  Τα λιανά δεν ήθελες, τα χοντρά γύρευες, γύρνα τώρα το χειρόμυλο.

  Λέξεις από τη Στερεά Ελλάδα:
  Λιανολίθαρα
  Λιανοτάρια (τα μικροπράγματα)
  Λιανοτάρια (τα μικρά δέματα σανού ή γεννήματος)
  Λιανώματα (τα ψιλά)
  Λιανάσπρουδα (λαπτόφλουδα άσπρα σταφύλια)
  Έγινε λιάκατα (έγινε λιώμα) (?)

  Δημώδες άσμα:
  Η ΑΠΙΣΤΟΣ ΓΥΝΑΙΚΑ
  . . . .
  Τη Μάρω πιαν απ τα μαλλιά, τον Κώστ’ από το χέρι
  και το σπαθί του έβγαλε, λιανά καρφιά τους κάνει,
  και στο σακί τους έβγαλε, στο μύλο τους παγαίνει
  . . . . .
  (η συνέχεια είναι πολύ θρίλερ)

 50. nwjsj said

  @43 – Nikiplos
  Η κατάρτισή μου δεν μου επιτρέπει να κρίνω τη δημοσίευση εις βάθος. Καλό θα ήταν να τοποθετηθούν επί του θέματος οι οικονομολόγοι έτσι ώστε να μας το κάνουν λιανό ή να το λιανίσουν το συγκεκριμένο άρθρο. Σε κάθε περίπτωση έχει μεγάλο ενδιαφέρον η σύγκριση χωρών που ακολούθησαν Covid Zero πολιτική με τις άλλες που υιοθέτησαν ημίμετρα, διότι, ανεξάρτητα από τα επιμέρους ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, οι Οικονομίες των χωρών μετριούνται με βάση συγκεκριμένους δείκτες κοινούς για όλες. Η ανομοιογένεια μεταξύ των Οικονομιών της κάθε χώρας υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει πάντα, όποτε δεν ξέρω αν αυτό είναι αρκετό ως επιχείρημα για να καταδικάσουμε αυτή τη μελέτη και την κάθε οικονομική μελέτη που δημοσιεύεται.

 51. antonislaw said

  Καλημέρα σας!
  Λιανοχοχλιός,ο. Bερµικουλάτα ή Λιανοχοχλιός (Eobania vermiculata). Στη βόρεια Ελλάδα διαχειμάζει ενώ στην Κρήτη διαθερίζει (πέφτει σε θερινή νάρκη) και γι’αυτό κρύβεται σε κουφάλες και κλαδιά δέντρων ή κάτω από πέτρες και φτιάχνει ένα επίφραγμα στην είσοδο του κελύφους του για προστασία. Επειδή διαθερίζει το καλοκαίρι κάτω από πέτρες λέγονται και πετρογυριστοί χοχλιοί, από τον τρόπο της συλλογής τους. Θεωρούνται ποιοτικά ανώτεροι από τους χοντροχοχλιούς.

  Αριστερά λιανός, δεξιά χοντρός

  » Κατανομή: είδος µεγάλου χερσαίου σαλιγκαριού είναι κοινό στη µεσογειακή περιοχή και εκτείνεται από την Ισπανία ως τη Ρωσική Κριµαία. Συναντάται σε Ισραήλ, Αίγυπτο, ανατολική Ισπανία, ανατολική Βουλγαρία, νότια Ελλάδα και τη χερσόνησο της Κριµαίας. Βρίσκεται επίσης χωρίς να είναι αυτόχθονο (µεταφέρθηκε) σε Ν. Α. Αυστραλία, ενώ: Η µη ιθαγενής κατανοµή της Eobania vermiculata περιλαµβάνει: Τη Ν. Α. Αυστραλία, όπως προαναφέρθηκε, όπου είναι γνωστό ως σαλιγκάρι µε τη σοκολατί λωρίδα.»

  https://docplayer.gr/amp/8071162-Anotato-tehnologiko-ekpai-eytiko-i-ryma-kritis-sholi-tehnologias-geoponias-tmima-viologikon-thermokipiakon-kalliergeion-anthokomias.html

  https://www.cretangastronomy.gr/2012/05/lianoi-xoxlioi-vrastoi/

 52. Alexis said

  #33, 36: Σε μας εδώ τους επαρχιώτες ( 🙂 ) το «λιανίζω» είναι ξεκάθαρο, σημαίνει «τεμαχίζω» και δεν μπερδεύεται ποτέ με το «λιώνω»*. Χρησιμοποιείται δε κατά 99% σε δύο περιπτώσεις: στον τεμαχισμό του κρέατος και στο κόψιμο ξύλων.

  *Το λιώνω λέγεται και ματσαλιάζω 🙂

 53. loukretia50 said

  Λιανοχάραγα… δεν είναι παράξενα όμορφο?

  «…των Αθηνών τα ηρωικά, της Πολιτείας τα τίμια,
  κι αυτά που λιανοχάραγα και μόλις τα ξανοίγεις
  μέσ’ από βάθια γαλανά, θρησκευτικές εικόνες
  λατρείας που είν’ όλη από χαρά, ζωής που είν’ όλη απ’ άνθια.
  Και πάντα οι δώδεκα οι θεοί σαν κυβερνήτες είναι
  του κόσμου που ακυβέρνητος πια στέκεται γιατ’ ήβρε
  την ακριμάτιστη ζωή στον ουρανό της Τέχνης».
  Κ.Παλαμάς
  ————————–
  Είναι κι η λιανοκόκαλη κυρά που συναντάμε στον Σικελιανό.
  Νομίζω ότι πιο συνηθισμένο είναι το αντίθετο, βαρυκόκαλη.
  Όχι ακριβώς κολακευτικό!
  —————————————

  Κι όμως το Λιανοκλάδι που μας θυμίζει τραίνο (Αθήνα – Θεσ/νίκη , άντε και Λάρσα), βρήκε τη θέση του σε ποίημα :

  «…Κανένας δεν ανάσαινε. Σ’ ένα κοντρί μονάχος
  κοιτάζει ο Διάκος σιωπηλός κατά το Λιανοκλάδι.
  Έξυπνος κι ονειρεύεται. Από το ριζοβούνι
  ανέβηκε κι η καταχνιά, ψιλός αφρός του αγέρα,
  και μια στιγμή τον έκρυψε στη δροσερή αγκαλιά της,
  λες ότι εκείνην την αυγή λησμονημέν’ αχνάρια
  εσμίξαν σ’ ένα σύγνεφο κι ήρθαν από τον Άδη
  να μυριστούν το σκοτωμό, να ιδούνε το Θανάση».
  Α.Βαλαωριτης -Αθ.Διάκος

  ————————————–

  Να υποθέσω ότι ο πσαράς του ιστολογίου σνομπάρει τα λιανόψαρα?

 54. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @48. Ἀντιθέτως, Τζῆ! Ἄλλο, ὅμως, ἦταν ἠ Λιάνη γιά σπέσιαλ κέφια 🙂 καί ἄλλο ἡ Λιάνη, διευθύντρια τοῦ Γραφείου τοῦ Πρωθυπουργοῦ τῆς Ἑλλάδος..

 55. # 54

  Εγώ για τον (όντως γόη γυναικών) Λιάνη το έγραψα !

 56. Voyageur autour de la chambre said

  Καλημέρα.
  Εκτός από τα 18 λιανοτράγουδα του Ρίτσου και το υπέροχο τραγούδι στο σχόλιο 32 υπάρχει κι άλλο ένα αγαπημένο «Λιανοτράγουδο», με την Ελευθερία Αρβανιτάκη, σε μουσική Παπαδημητρίου και στίχους Γκανά – νομίζω από τα «Τραγούδια για τους μήνες».
  Αν και γιατί λέγεται λιανοτράγουδο τέσσερις στροφές τραγούδι δεν ξέρω.

 57. leonicos said

  25 Τζι

  Καλέ μου, αδικοχαμένε Τζι

  Τώρα καταφεύγουμε στη λιανο-ομαδούλα εφηβική ΠΑΟΚ Κ19;

  Υπάρχει νηπιακός ΠΑΟΚ;

 58. Πέπε said

  @52:
  Ακριβώς: η κυριολεκτική έννοια του «λιανίζω» χρησιμοποιείται σε συγκεκριμένα συμφραζόμενα, που δεν είναι οικεία σε όλους. Δε λιανίζουν όλοι ξύλα! Κρέας δε, μπορεί μεν να λιανίζουν περισσότεροι (ή έστω να βλέπουν να τους το λιανίζει άλλος), αλλά, κατά την προσωπική μου τουλάχιστον εμπειρία, η λέξη χρησιμοποιείται κυρίως σε καθαρώς μαγειρικά κείμενα, όχι στον τρέχοντα λόγο. Για τον κιμά πιο πολύ λέμε «μας τον έκοψε», «μας τον άλεσε», «μας το έκανε κιμά», και για το απλό ψιλόκομμα κρέατος λέμε «το ψιλοκόβουμε». Οι συνταγές γράφουν συχνά «λιανίζουμε», αλλά αυτό είναι για όσους διαβάζουν συνταγές!

  Επομένως, η έννοια που παραμένει σε ευρεία και πάνδημη χρήση είναι η μεταφορική.

  Τέλος πάντων, μπορεί και να μην είναι τόσο πολλοί αυτοί που μπερδεύυν την κυριολεκτική σημασία, πάντως εγώ αυτή την αίσθηση είχα…

 59. spiridione said

  Τα λιανικός κλπ σε σχέση με το εμπόριο δεν υπάρχουν στον Σομαβέρα, ούτε στον Βλάχο. Πρώτη φορά σε λεξικό μάλλον απαντάται στον Βεντότη (1790): λιανικά, λιανοπωλητής, λιανοπωλώ
  https://anemi.lib.uoc.gr/php/pdf_pager.php?filename=%2Fvar%2Fwww%2Fanemi-portal%2Fmetadata%2Ff%2Fb%2F1%2Fattached-metadata-155-0000080%2F109310_03.pdf&rec=%2Fmetadata%2Ff%2Fb%2F1%2Fmetadata-155-0000080.tkl&do=109310_03.pdf&width=513&height=659&pagestart=1&maxpage=590&lang=en&pageno=322&pagenotop=322&pagenobottom=572
  Αλλού υπάρχει λεπτοπώλης, και περιφραστικά, με την οκά, με τον πήχη, με το ζύγι.
  Σε κείμενο του Ευγένιου Βούλγαρη του 18ου αιώνα υπάρχει το λιανοπούλι. Η πράσις επί λεπτού είναι απόδοση του ιταλικού vendere a minuto.
  https://books.google.gr/books?id=4fEBAAAAcAAJ&pg=RA1-PA65&dq=%22%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B9%22&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwjg-bah0ebvAhVPhP0HHdohA3E4ChDoATAFegQIARAC#v=onepage&q=%22%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B9%22&f=false

  O Σομαβέρα έχει το ‘από χοντρικού’, ‘χοντρικά’, για την χοντρική πώληση.

  Σε παλιότερα κείμενα, σε αργυρόβουλλο του Θωμά Παλαιολόγου, δεσπότη του Μυστρά, προς του Ραγουζαίους υπάρχει η αναφορά «οπόταν έρχονται μετά των ιδίων πραγματειών οι ημέτεροι κομμερκάριοι λαμβάνειν εν ήμισυ εις τα εκατό, εάν πωλώσι τας εαυτών πραγματείας χοντρικώς, ει δε πωλώσι ταύτας κατακοπτικώς, ήγουν κατά το ονομαζόμενον ρετάλιον, δίδωσι εις τα εκατόν δύο (ritagliare, retail).
  https://books.google.gr/books?id=d4FJAAAAcAAJ&pg=PA532&dq=%22%CE%B1%CF%80%CF%8C+%CF%87%CE%BF%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D%22&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwjYpKql4-bvAhV4hP0HHXeLDCoQ6AEwAHoECAEQAg#v=onepage&q=%22%CE%B1%CF%80%CF%8C%20%CF%87%CE%BF%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D%22&f=false

  Και σε άλλη συνθήκη του αυτοκράτορα Ιωάννη Παλαιολόγου με τους Βενετούς, δόθηκε το δικαίωμα στους τελευταίους να ιδρύουν στην Κωνσταντινούπολη μέχρι 15 καπηλεία στα οποία μπορούσαν να πωλούν κρασί (ενώ πριν ήταν απεριόριστα) ‘εν οις δήπου τεταγμένοις καπηλείοις οι Βενέτικοι αυτών δυνήσονται πωλείν οίνον παντοίον κατακοπτικώς εν οιαδήποτε ποσότητι’.

 60. Αγγελος said

  Avadista (49), εγώ το ξέρω λίγο διαφορετικά:
  «Πίσκοπε του Δαμαλά, δίχως νου, δίχως μυαλά,
  τα λιανά δεν ήθελες, τα μεγάλα γύρευες·
  γύρνα το χερόμυλο, κούνα τ’ αραπόπουλο!»
  (Αναφέρεται σ’έναν επίσκοπο Τροιζηνίας, που βγήκε στ’ανοιχτά να ψαρέψει γιατί κόστα-κόστα μόνο ψαράκια έπιανε, και τον έπιασαν κουρσάροι και τον πούλησαν δούλο στην Αραπιά.)

 61. Αγγελος said

  Στο Λιανοκλάδι εκτυλίσσεται εν μέρει η συγκλονιστική «Φωτιά» του Δημήτρη Χατζή.

 62. dryhammer said

  59. Οπότε το λιανικώς συμπίπτει με το κατακοπτικώς κι απομένει το πότε το κατακόπτω αντικαταστάθηκε από το λιανίζω.

 63. Αγγελος said

  Το λιανικό εμπόριο λέγεται τούρκικα «παρακεντέ», απ’ό,τι βλέπω στα τούρκικα μαγαζιά των Βρυξελλών. Βυζαντινή δεν είναι η λέξη; Την έχει ο Κριαράς;

 64. sarant said

  63 Με μια ετυμολογία είναι βυζαντινή -δεν είμαι βεβαιος. Σε μας ο παρακεντές έχει υποτιμητική σημασία

  60 Έτσι! Ίσως αξίζει άρθρο για το θέμα

  59 Μπράβο Σπύρο. Και ήθελα να αναφέρω τo retail αλλά δεν φανταζόμουν ότι πάει τόσο πίσω. Μπορεί και να έχουμε υλικό για άρθρο.

  51 Κι άλλο θέμα για άρθρο.

  49 Ωραία!

 65. loukretia50 said

  Λιανοτρέμουλη ψυχή – συναντάμε στο στο Σολωμό
  Λιανότρεμη , Λιανοσάλευτη, αλλά και λιανοτρέμω
  στο Ρίτσο, ο οποίος συνηθίζει να τα κάνει λιανά, συχνά περισσότερο απ΄όσο χρειάζεται – κατά τη δική μου βέβαια άποψη!

  ΠΡΩΤΟΣ
  Α, μην το λες. Και τότες κείνο το τραγούδι τα μεσάνυχτα κάτου απ’ τα παραθύρια
  τότες που βλεφαρίζανε τ’ αστέρια κι άνοιγαν λιανότρεμα τα νυχτολούλουδα
  δίπλα στο πέτρινο το μονοπάτι που ’βγαζε στο σπίτι
  κι ήταν μια ζαχαρένια μυρουδιά στον αέρα που δε σ’ άφηνε
  μήτε να κοιμηθείς μήτε και να πεθάνεις; — Λοιπόν, το τραγούδι;

  ΤΡΙΤΟΣ
  Και τα λιανά τα νυχτολούλουδα που κλείναν πάλε με το χάραμα
  σφαλώντας στο μεταξωτό κελί τους μια δροσοσταλίδα,
  ————————————–
  Είναι τ’ ολόγιομο φεγγάρι· τα λιανά, χρυσά του φύλλα
  χτυπούν στους τοίχους και στα γόνατά μας. Άκου.
  ———————————————
  ΟΙ ΕΦΤΑ
  Α, η λιανοσάλευτη ψυχή του κόσμου η βαθιανάσαστη,
  καρφιτσωμένη στην τριανταφυλλένια ρώγα της —
  ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ

  «Και τότες τα μακριά στημόνια, τ’ ανύφαντα ακόμα, λιανοτρέμουνε | ώς την άκρια του…» – Χορικό των σφουγγαράδων

  —————————————————————-

  Χρυσή, λιανότρεμη χορδή, στον αέρα τεντωμένη,
  χαμόγελα κελάηδαγες μέσα στην οικουμένη.

  Και τώρα πώς σε τύλιξαν ματόβρεχτο κουβάρι
  ή οργή μας μες στο δάκρυ μας μαχαίρι στο θηκάρι.

  Κι εκείνη ή άμωμη μορφή, πού εψαλμωδούσε τ’ άγια,
  χιλιάδες βόλια δέχτηκεν αντίς δάφνες και βάγια.

  Κι από μακριά το πατρικό, το μέγα χέρι υψώνει
  και το κατάμαυρο ψωμί της προσφυγιάς σταυρώνει.
  Γ. Ρίτσος – Ύμνος και θρήνος για την Κύπρο

  «…άλλο βράδυ, πανομοιότυπο, με το λιανόφρυδο του φεγγαριού στα τζάμια…» Τροχονόμος

  «…θαλασσοκρούσματα στο κούτελό σου λιανοσκαλισμένα.» | Μονοβασιά, 14. VII.

  Κι αυτός ο Ρίτσος… τόσο όμορφα ταιριασμένες λέξεις, με δυνατό νόημα, στίχοι που σε ταξιδεύουν και ξαφνικά… τα λιανοσκαλισμένα χοντραίνουν απότομα και με απωθούν.
  Λίγοι ποιητές μου προκαλούν τόσο έντονα αντιφατικά συναισθήματα.

 66. Παναγιώτης K. said

  @27. Στρώνω το διάδρομο… 🙂

 67. Κιγκέρι said

  Πραγματικό παράδειγμα:

  Πριν από μερικά χρόνια, παραμονές του Πάσχα, γύρισε η μάνα μου έξαλλη από τον χασάπη:
  – Του είπα να κάνει μια κοψιά στη ραχοκοκκαλιά του αρνιού για να μπορέσω να το διπλώσω και να το χωρέσω στο ταψί κι αυτός ο αλμπάνης πήρε το μπαλντά και γκαπ γκαπ, το λιάνισε!

 68. Θρασύμαχος said

 69. CrazyFather said

  Μου λες να τηρήσω τα μέτρα και πάλι,
  για τη λογική τους ποιος δεν αμφιβάλλει;
  Κι όχι συγκεντρώσεις στην μέση του δρόμου:
  προπάντων το γράμμα του κοβιντονόμου.

  (Ρεφρέν)
  Τι θέλεις να κάνω, τι θέλεις να κάνω
  τα λίγα που μείναν κεφάλαια χάνω.
  Κι αν κάποτε λήξουν τα μέτρα, όπως πάμε,
  πολλοί δεν θα ανοίξουν φοβάμαι, φοβάμαι.

  Αν τα μαγαζά* δεν ανοίξουν να ξέρεις
  επιχειρηματίας ίσον κανονιέρης.
  Την οικονομία άκου πώς ασθμαίνει
  κι ούτε μια βδομάδα ακόμη δε βγαίνει.

  *μαγαζά: καταστήματα νομού Αχαΐας

 70. Κιγκέρι said

  64α:

  Παρακεντές: τη λέξη την ξέρω με την έννοια του δουλικού και κόλακα παρατρεχάμενου.

 71. sarant said

  68 🙂

  69 Πολύ καλό!

 72. 40 vs 21
  Δοϊτσίδης vs Αηδονίδης (ή Καριοφύλλης vs Χρόνης) Ψηφίζω τον δεύτερο, γιατί εκτός των άλλων ο πρώτος μόλις που ακούγεται!

 73. Θρασύμαχος said

 74. Πέπε said

  @69:

  > Μου λες να τηρήσω τα μέτρα και πάλι, / για τη λογική τους ποιος δεν αμφιβάλλει;

  Ποιος δεν αμφιβάλλει, δηλαδή αμφιβάλλουν όλοι; Θου κύριε! Δεν πιστεύω να είσαι από κείνους! Ή μήπως ήθελες να πεις το αντίθετο, ότι δεν αμφιβάλλει κανείς;

  Προφανώς αυτό, ε; Ωραία, τώρα είσαι συνεργάσιμος. Ήξερα ότι θα λογικευτείς.

  Δε μένει παρά να συμπληρώσουμε μια συλλαβή, π.χ. «για τη λογική τους ποιος τάχα αμφιβάλλει;»

  (Εξταιρετικό πάντως. Μπράβο, χωρίς πλάκα τώρα.)

 75. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  74 Πέπε, υπόγραψε μια και την ομολογία του κρέιζι φάδερ γιατί πρέπει να κλείσω τον φάκελο. Έχει μαζευτεί πολύ απλυταριό για ανάκριση, μην κωλυσιεργούμε.

 76. Ούτε μια αναφορά στη Λιάνα Κανέλλη! (Εκ του Γαρυφαλλιά).
  Οι παρακεντέδες, νομίζω, είναι αναμφισβήτητα εκ του περσικού. Υπάρχουν βυζαντινές αναφορές και από πότε; Στις οθωμανικές αναφορές είναι οι ακτήμονες ραγιάδες, διότι η λέξη σημαίνει «διάσπαρτοι, διασκορπισμένοι». Κατά τον Νισανιάν, περσικό parāgande پراگنده σκόρπιος, διάσπαρτος από το μεσαιων. περσικό ρήμα pargandan δηλ. σκορπίζω.

 77. spiridione said

  Στα αρχαία καπηλεία το λιανικό εμπόριο, καπηλεύω και κοτυλίζω πουλώ λιανικά.

  Επιγραφή νόμου του 5ου αιων. για την εξαγωγή θασίτικου κρασιού:
  …μηδὲ ἐξ ἀμφορέων μηδὲ ἐκ πιθάκνης μηδ’ ἐξ ψευδοπίθο κοτυλιζέτω μηδές.

  Δηλαδή, απαγόρευση της λιανικής πώλησης του οίνου μέσα σε αμφορείς, πιθάκνες και ψευδοπίθους, τα οποία ήταν αγγεία μεγάλου μεγέθους. Η πιθάκνη ήταν αποθηκευτικό αγγείο και χρησιμοποιούνταν ως υποκοριστικό του πίθου. Όσον αφορά το μέγεθός της, βρισκόταν μεταξύ του αμφορέως και του πίθου, η τιμή της κυμαινόταν από 4 έως 11 δραχμές και η
  χωρητικότητά της ισοδυναμούσε τουλάχιστον με δώδεκα αμφορείς ή και περισσότερο. Από την παραπάνω διάταξη προκύπτει ότι ο οίνος στην αγορά πωλούνταν σε μικρές ποσότητες και σε αγγεία μικρότερα του αμφορέως, ενώ στα καπηλειά, για τους απλούς καταναλωτές, με την κοτύλη. Γίνεται δηλαδή ένας διαχωρισμός από το χονδρικό εμπόριο, στο οποίο ίσχυαν άλλοι κανονισμοί. Η διαφοροποίηση αυτή υπάρχει στον Αριστοτέλη, όπου το κοτυλίζειν αντιτίθεται στο ἁθρόα …πεπρᾶσθαι. Όποιος παρέβαινε τον κανονισμό και πωλούσε λιανικώς τον οίνο σε μεγάλα αγγεία, κατέβαλε πρόστιμο ισάξιο με εκείνο που επιβαλλόταν σε περίπτωση νέρωσης του οίνου.

  Click to access GRI-2011-6091.pdf

 78. spiridione said

  https://epigraphy.packhum.org/text/79906

 79. Alexis said

  #65: Λίγοι ποιητές μου προκαλούν τόσο έντονα αντιφατικά συναισθήματα.

  Και μένα. Αλλά είναι πολύ μεγάλος όπως και να ‘χει.

 80. Πάντως ο κορονοίός την ξεφτέλισε την γρίππη κυριολεκτικά, ούτε ένα θάνατο από γρίππη δεν ακούσαμε τον χειμώνα αυτό !

 81. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το λιανοκόκαλος, εν αντιθέσει προς το χοντροκόκαλος, ήθελα να προτείνω, αλλά με πρόλαβαν η Λουκρητία και ο Σικελιανός. Αλλά το έχω συναντήσει στην καθημερινή ομιλία, όχι μόνο στη λογοτεχνία. «Δεν είμαι υπέρβαρος, είμαι απλώς χοντροκόκαλος, ενώ εσύ είσαι λιανοκόκαλος. Σύγκρινε τον πήχυ τον δικό μου και τον δικό σου.»

 82. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Εκ Κρήτης:
  Εκτός από τους λιανούς χοχλιούς (Antonislaw, #51*) είχαμε και το ‘λιανό κτήμα’, για τον γάιδαρο – κάτι δεκαετίες έχω να τον ακούσω έτσι. Πρέπει να λεγόταν και αλλού, π.χ. «… κινητά ζώα χονδρά και λιανά…», σε απογραφή της Μονής Ασωμάτων (Λευκάδας), το 1805.
  Και σύνθετα:
  – λιανολιές, εναλλακτικά για τις ψιλολιές
  – λιανοπίνω, συνώνυμο του ‘κουτσοπίνω’.
  (* Νομικαντώνη, οι λιανοχοχλιοί είναι ποιοτικά ανώτεροι υπό προϋποθέσεις και πρέπει -αλλά δεν αρκεί- 🙂 να είναι ‘γυρευτοί’. Προτιμώ, πάντως, τους χοντρούς).

 83. Nestanaios said

  13. Leonicos.

  Όχι. Αυτή είναι ομηρική. «Ψεύσομαι ή Έτυμον ερέω» = Να πω ψέματα ή να το κάνω λιανά (να το εξηγήσω). Ετυμολογία = Ευ – τμο – λογια. Μετάθεσις το πάθος.

 84. sarant said

  76 Με μια θεωρια, ο παρακεντές είναι από το «παρακενωτής». Προφανώς δεν ισχύει.

  82 Γυρευτοί;

 85. spiridione said

  Το Λιανοκλάδι μέχρι το 1940 ήταν Λιανοκλάδι. Από τότε διορθώθηκε σε Λειανοκλάδι.
  https://www.eetaa.gr/metaboles/dkmet2pdf.php?sid=1063

 86. geobartz said

  Λίαν Καλώς ή Λίαν Κακώς, έμειναν κλειστο το λιανεμπόριο σε τρεις περιοχές;;;

 87. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  84.
  Χοχλιοί γυρευτοί, που τους γυρεύεις, γιατί είναι καλά κρυμμένοι κάτω από πέτρες (εξ ού και πετρογυριστοί) ή μέσα σε ξερολιθιές ή σε κουφάλες λιόδεντρων ή και μέσα στο χώμα. Το μάζεμά τους γίνεται μετά τον Απρίλη-Μάη, όταν είναι από μόνοι τους ‘σακασμένοι’, δηλ. έχουν φάει καλά σε όλη τη διάρκεια του χειμώνα, έχουν βγάλει …ακαθαρσίες κλπ, έχουν ‘στουμπώσει’, δηλ. έχουν κάνει το επίφραγμα (που λέει ο Νομικαντώνης #51) και είναι …έτοιμοι για κατανάλωση.
  Σε αντίθεση με τους ‘σερνάμενους’ χοχλιούς που μαζεύονται εύκολα και σε σχετικά μεγάλες ποσότητες με την πρωινή ή βραδινή δροσούλα ή μετά από βροχή, οπότε βγαίνουν για να φάνε και τους βλέπεις. Αυτοί δεν τρώγονται αμέσως. Θέλουν τεχνητό ‘σάκασμα’ στο σπίτι, περιορίζοντάς τους και βάζοντάς τους να φάνε μακαρόνια, αλεύρι κ.τ.ό για να παχύνουν και να καθαρίσουν. Και πάλι όμως τη νοστιμιά των ‘γυρευτών’ δεν τη φτάνουν.

 88. Χαρούλα said

  Και μετά τους συντοπίτες μου Αηδονίδη και Δοϊτσίδη, και μια τρίτη εκτέλεση του από Γλυκερία.

  Και αφού με προλάβατε στο θρακιώτικό, βάζω ένα άλλο λιανοτράγουδο

 89. mazianos said

  Στα βλαχόφωνα χωριά της περιοχής των Ζαγοροχωρίων, το δεύτερο πασχαλινό πιάτο μετά την παραδοσιακή μαγειρίτσα είναι τα λιανώματα.
  Ψιλοκομμένα εντόσθια και έντερα αρνιού ή κατσικιού, περιχυμένα με ζωμό αρνιού, στο φούρνο με πιλάφι. Παιδικές μνήμες.

 90. Μαρία said

  88
  Για σένα ένα εβρίτικο επώνυμο: Λιανόπουλος, αδερφικός φίλος θείου μου που τον φωνάζαμε Λιάνο κόβοντας το μοραΐτικο -πουλος 🙂

 91. mazianos said

  Παρ’ ολίγον θα ξεχνούσα τον αείμνηστο Ζήκο Ντίνο, κορυφαίο νομικό και ιστορικό Πρόεδρο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, που ανάμεσα στα άλλα έργα του, μας έχει αφήσει παρακαταθήκη και το βιβλίο του «Λιανολίθαρα».

 92. Χαρούλα said

  #90 Μαρία, επίσης κοινό επίθετο είναι το Λιανίδης. Δυο συμμαθητές και επίσης είχαμε και φιλόλογο Λιανίδου.

 93. sarant said

  89 Μμμμμ….

  87 Μάλιστα. Το σάκασμα ως διαδικασία το είχα υπόψη μου (αν και όχι τη λέξη)

 94. dryhammer said

  77. Λιανο-ξεφύλλισα το πεντέφι και δυο πράματα μου κόλλησαν.
  Το ένα ο Ακαμάτης που επέβλεπε,
  και το άλλο εκείνο το «Η έγκριση της Μεταπτυχιακής εργασίας … δεν υποδηλώνει αναγκαστικά ότι αποδέχεται το Τμήμα τις γνώμες της συγγραφέως». Αυτό το τελευταίο είναι πάγια τακτική (όπως πχ στις εφημερίδες) ή ειδικά στο συγκεκριμένο υπάρχουν σημεία που σηκώνουν κουβέντα. [Αν και πού δεν υπάρχουν δηλαδή τέτοια σημεία…]

 95. 94 Πάγια τακτική είναι, υποχρεωτικό σε κάθε διατριβή/διπλωματική. Τον Ακαμάτη τον θυμάμαι από τα φοιτητικάτα μου 🙂

 96. geobartz said

  Συνέχεια στο 86: Έχουμε τη λεία πολέμου (που φαίνεται να έχει σχέση με τη λεηλασία). Έχουμε και τη Μακεδονική λέξη λιανά φασούλια ή λιανουφάσ’λα (άτινα χαμουτζιστί λέγονται γυφτοφάσουλα ή μαυρομάτικα). Σε αντιδιαστολή, όταν χρειάζεται, τα συνήθη φασόλια λέγονταν χουντρά φασούλια ή χουντρουφάσ’λα. Τα λιανά φασούλια μαγειρεύονταν γιαχνί στον ταβά (κάτι σαν τα φασόλια φούρνου). Μαγειρεύονταν όμως και αλεσμένα σε μεγάλο σινί που έμπαινε στον φούρνο. Το πασπάλιζαν με μια σάλτσα από σαμόλαδο, κόκκινο πιπέρι κλπ. Το φαγητό λέγονταν αλεσμένα φασούλια ή/και φάβα (μπουκιά και συχώριο). Τα χλωρά λιανοφάσ’λα τα έτρωγαν πολύ οι αχιλώνες. Με τη σειρά τους, τις αχελώνες τις έτρωγαν οι Αρμένοι: Είχαμε έναν γείτονα Καραμπέτ, που πήγαινε στα «Κάτ’ αμπέλια» και γυρνούσε με ένα τσιουβάλ(ι) στην πλάτη τ’, γεμάτο αχελώνες.

 97. loukretia50 said

  Λιανοπωλητές και μικροπωλητές θυμάμαι να λέγονται και όλοι οι πλανόδιοι που κυκλοφορούσαν με το εμπόρευμα στην πλάτη ή σε δίσκους (όχι, με το γαϊδούρι δε θυμάμαι!), ακόμα κι οι παγωτατζήδες ή εκείνοι που είχαν το καραβάκι με τους ξηρούς καρπούς και τα καλαμπόκια.
  Μικρός λιανοπωλητής , μιας άλλης εποχής
  Petit marchant de bonbons – Little sweet seller

  Πλανόδιοι φωτογράφοι σε παράταξη ενώ ένας πωλητής αναψυκτικών περνά μπροστά τους.

  Παγωτατζής

  Για χάζεμα στην παλιά Θεσσαλονίκη εδώ :
  http://thessaloniki.photos.vagk.gr/el/photos-gr/old-photos-gr/old-photos-people-gr/8-old-photos-people-003-gr.html

 98. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

  Στον Βάλτο Αι/νιας «λιανά» και «λιανώματα» και τα ξύλα και τα ψιλά. Επίσης τα μικρά παιδιά «λιανοπαίδια».
  Θυμάμαι το δίστιχο «Στα Βέρβαινα(;)στα Δολιανά τους Τούρκους έκαναν λιανά.» (200 χρόνια!)

 99. loukretia50 said

  96. Οι αχελώνες εκ του Αχελώου φαντάζομαι!
  Έχουμε πολλές!

 100. 99 Αντιβασκανικό: (για το θάρμ’σμα)

  Σκόρδα στα μάκια σ
  τσι χουντρές βιλόνις
  τσι βαρβάτις αχιλώνις!

 101. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

 102. «…δύο μάγκες
  ο λιανός και ο παχύς»

 103. 99, … 96. Οι αχελώνες εκ του Αχελώου φαντάζομαι! …

  Και τ’ αχέλια

 104. loukretia50 said

  103. Ακριβοθώρητος εσχάτως!
  Πάντως αν δεις χελώνα στον ύπνο σου λένε ότι είναι πολύ καλό!
  Ξύπνιος, εξαρτάται!

  100, Μαλλιαρέμ’ τί μου θύμισες!
  Διηγούνταν οι εκλιπόντες πλέον προσφιλείς, ότι όταν ήμουν μικρή – και πολύ λιανό! – μια καλή γειτόνισσα έλεγε κάθε φορά που φορούσα μεγάλο, κολλαριστό φιόγκο στα μαλλιά (φιούμπα λαϊκιστί) :

  – Σκόρδα στα μάτια σ’ κι κρουμμύδια στουν κ@λου σ’ !

  Και η καθωσπρέπει μικρά απαντούσε σοκαρισμένη :
  – Όχι κ@… (εκεί σταματούσα!) κυρία Μισία (εκ του Αρτεμισία παρακαλώ!) , πισινό να λέτε!

 105. aerosol said

  #104
  Και ξύπνιος, γιατί όχι; Μου είναι πολύ συμπαθείς.

 106. loukretia50 said

  105. Δε διαφωνώ, εξαρτάται πόσο ξαφνικά και πού θα τη δεις!

 107. Εγώ καλά σας τάλεγα…

  Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ, εξέδωσαν σκληρή ανακοίνωση κατά της Κυβέρνησης, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Η χούντα που ζούμε από την ημέρα που είναι στην εξουσία η Νέα Δημοκρατία είναι πρωτοφανής».
  Ανακοίνωση εξέδωσαν οι Σ.Φ. ΠΑΟΚ, εναντίον της Κυβέρνησης, σχολιάζοντας όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα.

  Αναλυτικά τα όσα αναφέρει η ανακοίνωση τους:

  Από την πρώτη μέρα της γέννησης της ιδέας του ΠΑΟΚ έχουμε μάθει να αντιμετωπίζουμε εχθρούς. Ξέρουμε πλέον να τους αναγνωρίζουμε, να τους πολεμάμε και να τους κερδίζουμε.

  Όπως πάντα, λοιπόν έτσι και τώρα είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε απέναντι μας ανθρώπους που θέλουν το κακό του ΠΑΟΚ….
  Κυριάκο Μητσοτάκη είσαι εχθρός του ΠΑΟΚ και της ελληνικής κοινωνίας. Είσαι ο κύριος υπεύθυνος για ότι συμβεί στο μέλλον. Όσο μας στερείς το αίσθημα του δικαίου από το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού, τόσο πιο πολύ θα σε βαραίνει η ευθύνη για ότι ακολουθήσει. Το έχουμε πει και το λέμε και πάλι. Η υπομονή μας δεν τελειώνει, έχει ήδη εξαντληθεί.
  Βαγγέλη Μαρινάκη, είσαι εχθρός του ΠΑΟΚ και κάθε νοήμονα Έλληνα πολίτη. Ο Μητσοτάκης σου παρέδωσε εν λευκώ τη διαχείριση της χώρας και εσύ κάνεις πλέον ότι γουστάρεις χωρίς να ρωτήσεις κανέναν. Εισαγγελείς και δικαστές αλλάζουν χώρες και ηπείρους για να μην βρεθούν με τσιμεντωμένα πόδια στο λιμάνι του Πειραιά. Αντίθετα, άλλοι εισαγγελείς, δικαστές και αρχιμπάτσοι, ακολουθούν τυφλά τις οδηγίες σου, εξυπηρετούν τα συμφέροντα της ομάδας σου και των εταιριών σου, νιώθοντας ασφάλεια και σιγουριά ότι δεν θα τους αγγίξει κανείς.

  Λευτέρη Αυγενάκη είσαι εχθρός όχι μόνο του ΠΑΟΚ, αλλά και του ελληνικού αθλητισμού. Αναρωτιόμαστε πόσα λάθη μπορείς να κάνεις σε μια θητεία; Στημένες επιτροπές με κουμπάρους μαριονέτες, επαναφορά ιδιωνύμου, φωτογραφικός αθλητικός νόμος για να βολέψεις τους φίλους σου ή μάλλον τα αφεντικά σου. Για τους Βορειοελλαδίτες βουλευτές που έχουν καταπιεί την γλώσσα τους, είστε εχθροί του ΠΑΟΚ. Δεν πείθετε κανέναν όταν λέτε ότι δουλεύετε παρασκηνιακά για το καλό μας, γιατί το αποτέλεσμα είναι μηδενικό. Αφού λοιπόν έχουμε αντιληφθεί ότι στο Ελλαδιστάν σας οι φωνές των οργισμένων πολιτών δεν εισακούγονται αλλά το μόνο που μετράει είναι οι ψήφοι των βουλευτών για να μην χαθούν οι ισορροπίες στα έδρανα σας. Αφού λοιπόν έτσι παίζετε το παιχνίδι σας, έτσι θα παίξουμε κι εμείς, το να σας μαυρίζουμε είναι λίγο. Από εδώ και πέρα οι ψήφοι μας θα δίνονται σε αυτούς που θα παράγουν ξεκάθαρα αποτελέσματα.

  Σταύρο Καλαφάτη και λοιπές μαριονέτες που δεν έχετε το ανάστημα να εκπροσωπήσετε τα συμφέροντα μας, δεν μας καλύπτουν οι δικαιολογίες σας, η υπομονή μας έχει εξαντληθεί.
  Κανένας εχθρός του ΠΑΟΚ δεν είχε καλό τέλος. Καλό είναι να το έχετε σφηνωμένο στο μυαλό σας αυτό, γιατί κάποια στιγμή θα σας χρειαστεί.

  Η χούντα που ζούμε από την ημέρα που είναι στην εξουσία η Νέα Δημοκρατία είναι πρωτοφανής. Τα μέτρα κατά της πανδημίας δεν έχουν καμία λογική και έναν χρόνο μετά το μόνο που συνεχίζουμε να ακούμε είναι να κάνουμε υπομονή δύο εβδομάδες, την ώρα που έχουμε χάσει δουλειές, οικογένεια, φίλους και οι ΜΕΘ παραμένουν ανεπαρκείς.
  Το νερό όμως συνεχίζει να ξεχειλίζει καθώς Χρυσοχοϊδης και Μητσοτάκης έχουν θέσει σε ισχύ το σχέδιο τους για μια αστυνομοκρατούμενη Ελλάδα με υπέρμετρη βία κατά των πολιτών της με αποκορύφωμα τα γεγονότα στην Νέα Σμύρνη που δεν ήταν παρά μόνο η αρχή των όσων έπονται. Τα γεγονότα που εξελίσσονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι πολύ κομβικά για να περάσουν απαρατήρητα οπότε μπορείτε να θεωρήσετε δεδομένο πως κανένα αστείο μέτρο δεν θα μας κρατήσει μακριά από το φυσικό μας στοιχείο τους δρόμους, τις πορείες και την αντίσταση σε κάθε είδους αδικία.

  Τα σκάνδαλα διαδέχονται το ένα το άλλο. Βρώμικες επιδοτήσεις καναλιών για να μην υπάρχει αντίλογος και αντιπολίτευση. Απευθείας αναθέσεις χωρίς διαγωνισμούς από τον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, στον υπηρέτη του Μαρινάκη, Θόδωρο Καρυπίδη. Θα λογοδοτήσει κανείς για αυτά; Αθώωση Μαρινάκη, ο οποίος όσο είναι στην εξουσία η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να φάει ούτε πρόστιμο από την τροχαία, πόσο μάλλον να δικαστεί βάσει των νόμων. Συγκάλυψη και προστασία παιδεραστών. Το έχετε ξανακάνει με τον Νίκο Γεωργιάδη. Πάτε να το κάνετε και τώρα με τον Δημήτρη Λιγνάδη. Δεν θα σας περάσει. Όλο αυτό το βρώμικο κατεστημένο που έχετε στήσει, θα διαλυθεί από μέσα, καθώς ούτε οι επί χρόνια πιστοί του κόμματος σας δεν αναγνωρίζουν πλέον αυτό το ¨κόμμα¨… Η υπομονή μας εξαντλήθηκε προ πολλού.΄ Ήρθε η ώρα να πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας και για αυτόν τον λόγο προχωρήσαμε στη σύνταξη αυτής της ανακοίνωσης και καλούμε τον πρόεδρο του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη, να εμπιστευθεί την δύναμη της Βορείου Ελλάδος, τα εκατομμύρια των οπαδών του ΠΑΟΚ, τον ποντιακό ελληνισμό και το πλήθος των αγανακτισμένων πολιτών σε όλη την Ελλάδα που έχουν σιχαθεί από τα βάθη της ψυχής τους την πολιτική σαπίλα αυτής της χώρας.Άσε τους άλλους να ανακαινίζουν τα γραφεία της ΝΔ.

  Όλοι όμως ξέρουνε ότι οι επενδύσεις σου έχουν δώσει μεγάλη ανάσα στην ελληνική οικονομία και θέσεις εργασίας σε πολλές οικογένειες της Βόρειας Ελλάδας. Ιβάν, σταμάτα να τους κάνεις τη χάρη και να δίνεις λεφτά σε ανθρώπους πολύ μακρινούς με τα ιδεώδη που πρεσβεύει η ιδέα του ΠΑΟΚ, που θα σου γυρίσουν την πλάτη εν μια νυκτί για δύο κόκκαλα παραπάνω απτό χέρι των εχθρών μας. Σταμάτα να δίνεις χρόνο και χρήμα σε μια κυβέρνηση που αποδεδειγμένα θέλει το κακό του ΠΑΟΚ και παραβιάζει κάθε αίσθημα δικαίου οποιουδήποτε Έλληνα πολίτη.

  Εμείς βλέπουμε τον ΠΑΟΚ σαν σύνολο, δεν βλέπουμε μόνο την μπάλα που κυλάει στο χορτάρι. Ο ΠΑΟΚ είναι πολλά περισσότερα από αυτό. Για αυτό και θέλουμε ο ηγέτης της οικογένειας μας και τα στελέχη ΠΑΕ, ΚΑΕ και ΑΣ να αρχίσουν να κινούνται αναλόγως και να επιδεικνύουν με θράσος και τόλμη τη δύναμη που έχουν αυτά τα τέσσερα γράμματα.
  Έχει έρθει η ώρα να ξυπνήσει η Βόρεια Ελλάδα, να απαιτήσει ότι της αναλογεί και να τρομοκρατήσει όποιον τόσα χρόνια δρα επιδεικτικά εναντίον της. Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα. Όσοι ζούμε μακριά από αυτή έχουμε τα ίδια δικαιώματα και θα τα διεκδικήσουμε όπως πρέπει. Ξέρουμε πολύ καλά πως παίζεται το παιχνίδι και θέλουμε ανθρώπους που θα πολεμούν μέχρι τέλους στο πλευρό μας.

  Εξάλλου, είμαστε έτοιμοι για πόλεμο. Είμαστε έτοιμοι για τόσο πόλεμο που θα παρακαλάτε για ειρήνη.

  ΥΓ1. Αναγνωρίζουμε πως το αγωνιστικό τμήμα του ποδοσφαίρου βρίσκεται σε κρίση αλλά η παραπάνω ανακοίνωση αποσκοπεί στον ευρύτερο πόλεμο που αντιμετωπίζει ο οργανισμός του ΠΑΟΚ.

  ΥΓ2. Ιβάν θέλουμε σύσσωμη την οικογένεια, ψυχικά και σωματικά στην Θεσσαλονίκη γιατί το καράβι του ΠΑΟΚ δεν διοικείται από μακριά.

  ΥΓ4. Για εσάς Ελλάδα είναι η χαβούζα και ο Βορράς σας χαλάει το έργο….

  ΑΜΠΑΛΑΕΑ, ΑΜΥΝΤΑΙΟ, ΑΡΙΔΑΙΑ, ΑΡΝΑΙΑ, ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙ, ΒΕΜ, ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ, ΓΡΕΒΕΝΑ, ΔΕΣΚΑΤΗ, ΔΡΑΜΑ, ΕΛΑΣΣΩΝΑ, ΕΠΑΝΟΜΗ, ΕΥΟΣΜΟΣ «LEMMY» – ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ, ZULU ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ, ΘΥΡΑ 4, ΚΑΛΟΧΩΡΙ, ΚΑΡΔΙΤΣΑ, ΚΑΣΤΟΡΙΑ, ΚΙΛΚΙΣ, ΚΟΜΟΤΗΝΗ, ΚΟΡΔΕΛΙΟ, ΚΥΜΙΝΑ-ΜΑΛΓΑΡΑ, ΛΑΓΚΑΔΑΣ, ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ, ΜΗΧΑΝΙΩΝΑ, ΜΟΥΔΑΝΙΑ, ΝΕΑΠΟΛΗ, ΞΑΝΘΗ, ΠΑΝΟΡΑΜΑ, ΠΑΤΡΑ, ΠΕΡΑΙΑ, ΠΕΡΑΝ, ΠΟΛΙΧΝΗ, ΡΗΤΙΝΗ, ΣΥΚΙΕΣ, ΤΟΥΜΠΑ, ΤΡΙΚΑΛΑ, ΦΛΩΡΙΝΑ, ΧΑΛΚΙΔΑ, ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗ, NORTHENERS.

  Αυτά συμβαίνουν μόλις έγινε ΠΑΟΚτσής ο Λεώνικος…

 108. loukretia50 said

  Καυσόξυλα χονδρικώς και λιανικώς!

  και λίγο από παλιά Αθήνα

 109. sarant said

  103 Tο αχείλι της αχελώνας….

 110. 104α,
  Με το Ζουμ μάλλον δεν καταλαβαίνω τι υποχρεώσεις αναλαμβάνω, και μετά ανακαλύπτω ότι παίρνουν πολύ περισσότερο χρόνο! 🙂

 111. loukretia50 said

  109. Στ’ αχείλια το φιλί κρατάς, σκοντάφτεις σ’ αχελώνα
  Στον Αχελώο αχέλι αν δεις σημαίνει αρραβώνα !

  Κάνω για καφετζού, μη μου πείτε όχι!

 112. Χαρούλα said

  Κι ο Λευτέρης Παπαδόπουλος
  Ξέρω πως πικράθηκε τ’ αχείλη σου,
  μα να καταλάβεις σου ζητώ.

 113. loukretia50 said

  Χαρούλα, από δω τους έστειλα μάλλον για ύπνο!
  Anyway,
  Θα την έκανε λέει βασίλισσα? Βέγγος έγινε κι ακόμα τρέχει!

  Κι επειδή το λιανεμπόριο δε φτούρησε έτσι κι αλλιώς και το χούι δεν κόβεται,

  Oι υποσχέσεις λιανική συνήθως ξεπουλιούνται
  Ανάδρομος είν’ ο Ερμής, αναξιόπιστοι εμείς,
  Τα όνειρα στις αγορές μια φούσκα θεωρούνται
  ΛΟΥ
  Μα τα ρουσφέτια χονδρική θα εξυπηρετούνται

 114. Απρι-λιανά
  τα νέα μέτρα,
  από το
  aprire (ανοίγει)
  και
  liana (το λιανεμπόριο)

 115. loukretia50 said

  114, Απρι-λιανίζουν τους λιανούς, με μέτρα και φανφάρες
  Γι άλλους τα ντόρτια κι οι διπλές και γι άλλους οι εξάρες

 116. 113 Εγώ πάντως burada yatıyorum, ενθάδε κείμαι, πάω για ύπνο 🙂

 117. loukretia50 said

  116. Ναι, όμως κάποιοι εκεί όξω αγρυπνούν!

  The Munsters – RARE vocal version of Theme Song

  Καληνύχτα!

 118. loukretia50 said

  116. Πολύ όμορφο!

 119. Stalker said

  Και δυο λέξεις από τον , ακραία «μαλλιαρό» και όχι μόνο, Πέτρο Βλαστό.
  λιανοθέρμη = θερμασιά και
  λιανοστράγγουρα =διαβολόστρατα

 120. 115,
  Ελπίδες για Ιου-λιανά,
  χαμηλό φορτίο στο μέσο των διακοπών,
  και χωρίς παραβάτες/αποστάτες
  (μόνο στον Ιου-λιανό αναφέρομαι)

 121. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  2 >>λιανώματα: τα λεπτά ξύλα που χρησιμοποιούνται για προσανάμματα.
  Λιανικούδια (και λιανά) εμείς.

  Λιανούδια και λιανουδάκια, οι λιανοί χοχλιοί (σχ.51,87)

  Λιανάτζης, ο με λεπτή γάμπα (ατζί)

  Λέμε και λιανή φωνή.

  Γυναίκα λιανοκάμωτη:
  Σελλάτο βούι αγόραζε και γάιδαρο καμπούρη, γυναίκα λιανοκάμωτη και χοίρο μακρομούρη

  Μαύρο σταμνί αγόραζε και κόκκινο τσικάλι, γυναίκα λιανοκάμωτη, να τση ΄φραθείς τα κάλλη

  Μαντινάδες
  Να τη χαρώ τη μέση σου
  ίντα λιανή-λιανή ΄ναι
  και για το σφιχταγκάλιασμα
  ίντα παντιδερή* ΄ναι

  Αν δεν την τελειώσουμε
  οφέτος την αγάπη
  θα μασε κάμει και τσι δυο
  λιανούς ωσάν τη ράπη**

  Θάρρος, ο θάνατος αυτός είναι. Στην παπαρούνα την πλατιά και στο λιανό λιανό χαμομηλάκι. Ο.Ελύτης «Παλίντροπον», Το Φωτόδεντρο και η Δέκατη Τέταρτη Ομορφιά

  *βολική
  **το υπόλοιπο απ΄ τα στάχυα π΄απομένει μετά το θερισμό

 122. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  115 σκολιανά (και με χ) 🙂

 123. Κουνελόγατος said

  Χοντροκόκαλος/η, πρέπει να ήταν κάποιο πείραγμα παλιά για όσους ήταν πολύ αδύνατοι. Το γράφω από προσωπική / οικογενειακή εμπειρία.
  Καλημέρα.

 124. Καλημέρα
  116 Τσοκ γκιουζέλ (τα τούρκικά μου είναι μόνο προφορικά – χώρια που κάποια απ’ αυτά είναι και παραφθαρμένα).

 125. Γιάννης Ιατρού said

  καλημέρα,

  116, (118): όντως, a capella, ωραίες φωνές. Παρόμοιο συγκρότημα κι αυτό με τις Γεωργιανές που ονομάζονται Τρίο Μαντήλι (εδώ σε θέλω κάβουρα 🙂 🙂 ) !!! https://www.youtube.com/watch?v=EDK9KOfknTw

 126. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  118, 124
  Όλο στα καλύτερα σας φέρνω, στα πούπουλα σας έχω 🙂

 127. # 116, 126

  Μπον πουρ λ΄οριάν 🙂 🙂

 128. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  125 Η πλάκα είναι ότι κι αυτές (οι κουκλάρες) που έβαλα γεωργιανές είναι, τουρκομεγαλωμένες.

  127 Το ξέρουμε ρε Τζη, άμα δεν είναι Βέρτης δε φτουράει 🙂

 129. # 128

  Σε ποιά ομάδα παίζει αυτός ρε ;

  (α καπέλα από Ζαννή και πάνω παρακαλώ, σοπράνο σε χάι-σι) 🙂 🙂

 130. dryhammer said

  126. «Τα πούπουλα τα είδες, την πίσσα δεν την είδες;» [Παροιμία δυτικά του Πέκος]

 131. sarant said

  Καλημέρα και από εδώ!

  125 Μια και είπες για κάβουρα πρόσεξα ότι κάποιοι λειπουν 🙂

 132. 131 Σου λείπουν, ε; 🙂

 133. […] Η είδηση της ημέρας, αναμφίβολα, είναι ότι απο σήμερα ανοίγει το λιανεμπόριο. Ανοίγει βέβαια με περιορισμούς και υπό προϋποθέσεις αλλά, τι τα θέλετε, δίνει το σινιάλο πως η Μεγάλη Χαλάρωση άρχισε. Άρχισε η χαλάρωση, όπως έγραψα και προχτές, όχι επειδή έχουμε ρίξει στο ελάχιστο τους δείκτες εξάπλωσης της πανδημίας ή επειδή τα νοσοκομεία μας είναι… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2021/04/05/liano/ […]

 134. Γιάννης Ιατρού said

  128α: Έχει πράμα ο Καύκασος, γιατί νομίζεις πως οι ΑΗΠ έτρεχαν εκεί πάνω και αλυσόδεναν κάτι μαρτυριάρηδες, κουτσούς μάλιστα…

  131: μην προκαλούμε την τύχη μας 🙂

 135. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  134

  Όχι ρε, ο Ήφαιστος ήτανε κουτσός.

 136. Γιάννης Ιατρού said

  135: σωστά, μπέρδεψα τον αντιπρόσωπο!

 137. Γιάννης Ιατρού said

  κατά λάθος το έβαλα προηγουμένως στο σημερινό νήμα…


  κάτι για 5000 κρούσματα σήμερα ακούστηκε…, όχι πως είναι έκπληξη, αλλά να δούμε πόσοι θ΄ απομείνουμε στο τέλος!
  Άσε που όλο και περισσότερο απομακρύνεται το Πάσχα στο χωριό/εξοχικό. Κακόχρονο νά ΄χουν!

  Αυτό που ότε ο Ικτίνος &Σια ή ο Φειδίας δεν τόλμησαν, το κάνει τώρα η Μενδώνη. Βάζει επιγραφή με τ΄ όνομά της στην Ακρόπολη. Καλά κάνει, προφανώς για να θυμόμαστε ποιός έκανε τη μαλακία!

 138. # 137

  Αυτό με το 5000 αύριο τόχουνε πει-προβλέψει καμιά 15αριά μέρες πριν. Δεν αποκλείω αύριο να κάνουν τεστ μέχρι να πιάσουν το επιθυμητό νούμερο, μπορεί να τόχει τζογάρει κιόλας ο Βαγγέλας στας Μαλαισίας !!

  # 136

  Ο Προμηθέας ήταν στον Καύκασο να ταίζει συκώτι το όρνεο επειδή πήρε την φωτιά από τον Ηφαιστο να την δώσει σους ανθρώπους- λένε.

 139. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Διοχετεύουμε τους πολίτες στο λιανεμπόριο… !
  https://www.2020mag.gr/politics/1078-nea-proklisi-gerapetriti-dioxeteyoume-tous-polites-sto-lianemporio-gia-na-mi-mazeyontai-se-spitia-kai-plateies

 140. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ο κορονιός λιανίζει
  751 διασωληνωμένοι
  79 θάνατοι(ρεκόρ στο 2021)
  4.309 νέες μολύνσεις (142 στην Κρήτη-νομίζω ρεκόρ από ξαρχής)

 141. Μαρία said

 142. Γιάννης Ιατρού said

  139: τι ρόλο παίζει πλέον, αφού ο ΠΘ πέταξε το μπαλάκι των ευθυνών στους πολίτες λέγοντας «Στα χέρια της κοινωνίας βρίσκεται η υπόθεση της Υγείας και της Οικονομίας…» στην ομιλία-αιρετισμό του στο συνέδριο της ΕΣΕΕ

  Ο Πόντιος Πιλάτος ήταν περισσότερο ειλικρινής κι οπωσδήποτε πιό ξεκάθαρος στα λόγια και στους συμβολισμούς του απ΄ αυτόν.

  Καλά πληροφορημένες πηγές του επιτελείου αναφέρουν πως όχι μόνο ετοιμάζει μαρμάρινη επιγραφή με το όνομά της στην Ακρόπολη (σε 3 σημεία!) η Μενδώνη, αλλά πως σχεδιάζει και άλλου είδους διαιώνιση της αφεντιάς της στο μνημείο, μιάς και οι Βρετανοί δεν ανταποκρίνονται στις εκκλήσεις για επιστροφή των κλεμμένων από την Ακρόπολη 🙂

 143. voulagx said

  Στον τωρινό διαγωνισμό της Πολιτικής Προστασίας για τα self tests, όλες μαζί, πάλι κατά διαβολική σύμπτωση, άλλαξαν το προϊόν και πρόσφεραν το «Joysbio», αυτό δηλαδή που προμηθευόταν ο Θ. Καρυπίδης, ο οποίος διατηρεί καλές σχέσεις και με τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός Β. Μαρινάκη. Επίσης, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως μία από τις συγκεκριμένες τέσσερις αναδόχους έχει αποκλειστεί από τα τραπεζικά ιδρύματα και άλλους φορείς ως ύποπτη εταιρεία, με την οποία δεν πρέπει να γίνονται συναλλαγές.

 144. # 143

  Αμα ακούς καρυπίδης… η μία είναι ύποπτη για μαύρες συναλλαγές, για τις άλλες τρεις είναι βέβαιοι πως κάνει μαύρες !!

 145. voulagx said

  Η ερευνητική ομάδα ήταν επικεφαλής του Denis Logunov, ενός ανθεκτικού χτισμένου 42χρονου.
  Τι θέλει να πει ο ποιητής;

 146. Μαρία said

  145
  Ότι έγραψε το μεταφραστήρι.
  Το πρωτότυπο απ’ το Σπίγγελ.
  The research group was led by Denis Logunov, a sturdily built 42-year-old. https://aw-journal.com/vaccine-diplomacy-the-surprising-success-of-sputnik-v/

 147. 145 Χτισμένος είναι ο σφίχτης.

 148. Μαρία said

  147
  Κόψε σφίχτη.

 149. Μάστα. Το κατά λέξη μηχανάκι τα φταίει λοιπόν. Απλά γεροφτιαγμένος, ευσταλής.

 150. Μαρία said

  149
  Τα αγγλικά μου είναι της πλάκας αλλά δεν νομίζω οτι ο χαρακτηρισμός για τον ερευνητή σχετίζεται με τη σωματική του διάπλαση. Μπορεί να σημαίνει κάτι σαν σθεναρός, αποφασιστικός, ας πούνε οι αγγλομαθείς.

 151. Τλχστ εγώ δεν μπορώ να αποδώσω αλλιώς το sturdily built. Μόνο σε συμφραζόμενα σωματικής διάπλασης έχω συναντήσει παρόμοιες εκφράσεις.

 152. Μαρία said

  151
  Άρα γεροδεμένος. Βρίσκω βέβαια γελοίο το χαρακτηρισμό σε άρθρο για το εμβόλιο.
  Το μηχανάκι φταίει και για την ασυνταξία : η ομάδα επικεφαλής του σφίχτη.

 153. Μαρία said

  3 σήμερα, Νικοκύρη, 5 είχε το Ισραήλ.

 154. sarant said

  150 και πριν: Κι εγώ μόνο με όρους σωματότυπου το καταλαβαίνω το sturdily built και με παραξενεύει πολύ

  153 Ε, ακομα χειρότερα.

 155. Γιάννης Ιατρού said

  152: σήμερα μάθαμε και για έναν ακόμα, μόνο που αυτόν τον άμοιρο μάλλον τον αποσυνέδεσε κάποιος από τον αναπνευστήρα, λένε. Αναρωτιέμαι, αν σταματήσει η παροχή οξυγόνου, το μηχάνημα σημαίνει αμέσως συναγερμό (αυτόν το συναγερμό άκουσαν και πήγαν να δουν τι συμβαίνει). Πως λοιπόν δεν το άκουσαν έγκαιρα και ο άνθρωπος, χωρίς οξυγόνο (αέρα) κατέληξε;

  Λέω, μήπως π.χ. από την πολύ δουλειά δεν άκουσαν τον συναγερμό εγκαίρως (για αρκετά λεπτά…); Μπορεί βέβαια να ήσαν και μακριά, σε κάποιον άλλο θάλαμο/ασθενή…

  Κι αυτά που είπε ο ΠΘ στην συνέντευξή του (για επάρκεια ΜΕΘ κλπ.) είναι ψέματα, απ΄ εκείνα που σκοτώνουν!

 156. Μαρία said

  155
  Υπάρχει κι η εκδοχή οτι εκτός ΜΕΘ το μηχάνημα δεν βαράει συναγερμό.

 157. Γιάννης Ιατρού said

  156: Γράφουν πως οι νοσηλευτές/γιατροί πήγαν στο δωμάτιο που νοσηλευόταν ΟΤΑΝ άκουσαν τον συναγερμό. Επομένως χτύπησε, αλλά μάλλον δεν είναι δυνατόν με την υποστελέχωση που έχουν, κι άν είναι και σε άλλο δωμάτιο, να τον ακούσουν εγκαίρως. Εδώ χτυπάς το κουδούνι να έλθουν και σου έρχονται μετά από 10-15 λεπτά, όχι από τεμπελιά κλπ., αλλά γιατί τρέχουν και σε άλλους ασθενείς. Το μόνο που βοηθά, να είναι κι άλλος στο δωμάτιο που να μπορεί να βάλει τις φωνές… αν είναι κάτι πολύ επείγον.

 158. Γιάννης Ιατρού said

  157: δες αυτό Χθες βράδυ, χτύπησε ο συναγερμός του μόνιτορ. Δύο εφημερεύουσες γιατροί έσπευσαν στο θάλαμο και είδαν ευθεία γραμμή στις ζωτικές λειτουργίες. Ξεκίνησαν ΚΑΡΠΑ,

 159. Μαρία said

  158
  Αν αληθεύουν αυτά, ο τύπος πρέπει να σάλταρε.

 160. voulagx said

  Νικοκύρη, για τα μεζεδακια του σαββατου:
  Στη θέση του Μούχτη των Σκόιλ Ελικκου έχουμε τώρα τον «Τενεκένα ». Τενεκέδες ξεγάνωτοι. 
  Το σωστο ειναι «Μέτζη του νέουκτη» των «σκοιλ ελικικου».

 161. Γιάννης Ιατρού said

  159: Κατ΄εμέ και σάλταρε (προφανώς) και δεν ήταν κοντά κανείς για να αντιληφθεί έγκαιρα τον συναγερμό…
  Δεν τους συμφέρει να ακούει ο κόσμος πως ήταν διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ ο μακαρίτης, αφού ο ΠΘ έχει πει την γνωστή μπούρδα του παραπληροφορόντας περί επάρκειας ΜΕΘ… που έχει ξεσηκώσει τους πάντες.

 162. Μαρία said

  161
  Για παρόμοιο σχόλιο το φουμπού ξαναμπλόκαρε τη Λουπάκη. https://twitter.com/elupaki/status/1380149736989147142

 163. Παρόμοιο άρθρο με αυτό εδώ Νικοκύρη, στην Εφημερίδα των Συντακτών του Σαββατοκύριακου που πέρασε. Από τον Παύλο Μεθενίτη με τίτλο «Τι σημαίνει, 10 Απριλίου, Λιανεμπόριο». Δεν το βρίσκω στην ηλεκτρονική έκδοση. Εξηγεί τα ετυμολογικά και λεξιλογικά του λιανός και του εμπορίου. (Το πρώτο μέρος, μοιάζει πολύ…)

 164. Γιώργος Κεγκερογλου said

  Λιανά ξύλα (τα μικρά σε διάμετρο ξύλα που βάζουμε στην αρχή για να ανάψει η φωτιά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: