Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Οι Εσταυρωμένοι Σωτήρες, ιστορικό μυθιστόρημα του Δημ. Σαραντάκου – 16

Posted by sarant στο 13 Απριλίου, 2021


Εδώ και μερικούς μήνες άρχισα να δημοσιεύω σε συνέχειες, κάθε δεύτερη Τρίτη, το ιστορικό μυθιστόρημα του πατέρα μου, του Δημήτρη Σαραντάκου, «Οι εσταυρωμένοι σωτήρες». Η σημερινή συνέχεια είναι η δέκατη έκτη. Η προηγούμενη συνέχεια βρίσκεται εδώ. Βάζω μαζι και τις υποσημειώσεις, παρόλο που είναι πάρα πολλές.

Σήμερα ολοκληρώνουμε το 11ο κεφάλαιο, στο οποίο πρωταγωνιστεί ο Σαύλος/Παύλος. Έχουμε αφηγηθεί έως και το τρίτο αποστολικό του ταξίδι.

Όταν επέστρεψε ο Παύλος στα Ιεροσόλυμα, μετά το τρίτο του ταξίδι,  οι εκεί Ναζωραίοι τον υποδέχτηκαν θερμά, αλλά του έκαναν κριτική για τη στάση του απέναντι στους ιουδαϊζοντες, συνιστώντας του να δείχνει στο μέλλον μεγαλύτερη διαλλακτικότητα. Την αυστηρότερη κριτική του την έκανε φυσικά o Ιάκωβος, άνθρωπος εξ ίσου δογματικός και εριστικός με τον Παύλο, που δεn διέθετε όμως το δικό του πνεύμα και τη μεγάλη του καρδιά. Από την αρχή τον πολεμούσε με διάφορες υπόγειες και συνομωτικές πράξεις, όπως η προαναφερθείσα ενέργειά του με τις εκκλησίες της Γαλατίας74.

Πολύ σύντομα φάνηκε ότι οι δύο βασικές τάσεις, που δίχαζαν τις εκκλησίες των Ναζωραίων, ήταν οι σχέσεις τους με τον Ιουδαϊσμό αφενός, και η αντιμετώπιση των εθνικών προσήλυτων αφετέρου. Υπέρμαχος της στροφής προς τους Εθνικούς ο Παύλος, ήρθε αναπόφευκτα σε σύγκρουση με την εκκλησία των Ιεροσολύμων, όπου κυριαρχούσε το ιουδαϊζον πνεύμα και η τάση να θεωρούνται οι Ναζωραίοι πιστοί Ιουδαίοι, το δε κηρυγμα του Ιησού συνέχιση της ιουδαϊκής θρησκείας. Ο Σίμων – Πέτρος, παλιός μαθητής του Ιωάννη του Βαπτιστή και αρχηγός της ιουδαϊζουσας τάσης ήταν άνθρωπος μαλακός και διαλλακτικός, αλλά όπως ήδη ανέφερα, έπαψε να δρα στα Ιεροσόλυμα από πολύ νωρίς75. Ο Ιάκωβος ο Μικρός, που τον διαδέχτηκε, εκφράζοντας τις απόψεις των ιουδαϊζόντων, είπε στον Παύλο76.

— Βλέπεις αδελφέ πόσες μυριάδες είναι οι Ιουδαίοι που πιστέψαν στον Κύριο. Και όλοι αυτοί είναι ταυτόχρονα και με μεγάλο ζήλο πιστοί στο Νόμο. Μάθαμε όμως για σένα ότι διδάσκεις στους Ιουδαίους, που είναι σκορπισμένοι σε άλλους τόπους και ζουν ανάμεσα σε εθνικούς, να αποστατήσουν από το Νόμο του Μωυσή, να μη κάνουν περιτομή στα παιδιά τους ούτε να ακολουθούν τα άγια έθιμα μας.Τί πρέπει λοιπόν να γίνει τώρα;

Εν πάση περιπτώσει θα συναχθούν πολλοί πιστοί, γιατί το μάθανε πως γύρισες. Κάνε λοιπόν αυτό που θα σου πούμε. Είναι εδώ τεσσερις πιστοί που έχουν τάξει να μην κόψουν τα μαλλιά τους και να μένουν εγκρατείς κατά τις συνήθειες των παλιών Ναζωραίων. Πάρε τους μαζί, κάνε τους εξαγνισμούς που ορίζει ο Νόμος, πλήρωσε και τις δαπάνες για τις θυσίες και για να ξυρίσουν οι άνθρωποι αυτοί το κεφάλι τους  και να μάθουν έτσι όλοι οι πιστοί πως όσα ακούστηκαν για σένα είναι ανυπόστατα και πως κρατάς το Νόμο. Οσον αφορά τους εθνικούς που έγιναν πιστοί, εμείς τους στείλαμε επιστολή να μην τηρούν καμμιάν από τις τελετουργίες που ορίζει ο Νόμος, αλλά μόνο να μη τρώνε ειδωλόθυτα και αίμα στραγγαλισμένων ζώων και να φυλάγονται από την πορνεία. 

Μετά από αυτό ο Παύλος, με την ευστροφία που τον χαρακτήριζε και μη θέλοντας να φτάσει σε ρήξη, υπάκουσε και έκανε τις καθιερωμένες πράξεις εξαγνισμού μέσα στο Ναό. Αυτό όμως προκάλεσε την οργή των ορθοδόξων Ιουδαίων, οι οποίοι άρχισαν να φωνάζουν εναντίον του, να τον κατηγορούν ότι είναι εχθρός των Ιουδαίων και ότι έμπασε μέσα στο Ναό έναν Έλληνα, υπονοόντας τον Τρόφιμο τον Εφέσιο, που όντως είχε έρθει μαζί του στα Ιεροσόλυμα, αλλά δεν είχε προχωρήσει πέρα από το προαύλιο του Ναού.

Προκλήθηκε μεγάλη αναταραχή, τον έσυραν έξω από το Ναό και επιχείρησαν να τον σκοτώσουν77. Τον έσωσε απόσπασμα Ρωμαίων στρατιωτών, που τον έθεσε υπό κράτηση αλυσοδεμένον. Όταν όμως αυτός ζήτησε στα ελληνικά από τον επικεφαλής αξιωματικό να τον αφήσει να μιλήσει στον κόσμο, εκείνος εντυπωσιασμένος, γιατί ελληνικά μιλούσαν οι εύποροι και οι μορφωμένοι, τον έλυσε και του επέτρεψε μάλιστα να απευθυνθεί στο πλήθος, που εξακολουθούσε να είναι συγκεντρωμένο έξω από το στρατόπεδο ζητώντας το θάνατό του. Ο Παύλος μίλησε στους συγκεντρωμένους στα  αραμαϊκά, εξηγώντας το λόγο της μεταστροφής του. Στην αρχή το πλήθος τον άκουγε με προσοχή, όταν όμως αυτός αναφέρθηκε στους Εθνικούς ξανάρχισαν οι αποδοκιμασίες. Τότε ο αξιωματικός του είπε να πάψει και εκνευρισμένος διέταξε να τον ξαναδέσουν και να τον μαστιγώσουν, ανακάλεσε όμως αμέσως τη διαταγή, όταν έμαθε πως ο κρατούμενος ήταν Ρωμαίος πολίτης και μάλιστα  εκ γενετής78.

Υστερα από αυτό, ο επικεφαλής της φρουράς, χιλίαρχος Κλαύδιος Λυσίας, άτομο περιορισμένης ευφυΐας και μάλλον άσχετος με τα συμβαίνοντα στην Παλαιστίνη, θέλοντας να μάθει για τί πράγμα κατηγορούσαν τον Παύλο, κάλεσε τον Αρχιερέα Ανανία79 και άλλους εκπρόσωπους του Συνεδρίου να παρουσιαστούν και να ανακρίνουν μπροστά του τον Παύλο. Η ανάκριση όμως κατέληξε σε οχλαγωγία και διαπληκτισμούς, γιατί ο Παύλος εκμεταλλευόμενος τις δογματικές διαφορές μεταξύ Σαδδουκαίων και Φαρισαίων, σε ότι αφορά την πίστη σε αγγέλους και ανάσταση νεκρών, προκάλεσε έντονες διαφωνίες μεταξύ των ιερέων και των νομοδιδασκάλων80.

Τελικά ο Κλαύδιος Λυσίας (ο οποίος αρχικά τον είχε περάσει για τον «Αιγύπτιο» που είχε μαζέψει χιλιάδες οπάδούς του στο όρος των Ελαιών),  αποφάσισε να στείλει τον Παύλο στην Καισάρεια, να κριθεί από τον επίτροπο Φήλικα. Η μεταγωγή θα γινόταν την επομένη αλλά το βράδι ήρθε  ένας ανεψιός  του Παύλου και ανέφερε στον χιλίαρχο ότι οι σαράντα σικάριοι81, που είχαν ορκιστεί να μη φάνε ούτε να πιούν τίποτα ως που να σκοτώσουν τον Παύλο,  θα ενέδρευαν για να τον εξοντώσουν. Τότε  ο Ρωμαίος αξιωματούχος έστειλε στην Καισάρεια τον κρατούμενο με επιβλητική συνοδεία:  διακόσιους πεζούς, διακόσιους λογχοφόρους και εβδομήντα ιππείς82.

Στην Καισάρεια, παρέμεινε στο ανάκτορο του επιτρόπου Αντωνίου Φήλικα επί δύο ολόκληρα χρόνια, κρατούμενος μεν αλλά με  πολύ ευνοϊκούς όρους. Στο διάστημα αυτό είχε πολλές συζητήσεις με τον επίτροπο και τη γυναίκα του. Ο Παύλος του μιλούσε για εγκράτεια και αρετή και για την τελική κρίση, κατά την οποία οι ενάρετοι θα αμειφθούν ενώ οι φαύλοι θα τιμωρηθούν. Υστερα από κάθε τέτοια συζήτηση ο  Φήλικας   γινόταν έμφοβος,  χωρίς φυσικά να  μεταβάλει  τον τρόπο ζωής του83. Οι ιερείς του Ναού ήρθαν αρκετές φορές στην Καισάρεια και κατηγορούσαν μπροστά στον Φήλικα τον Παύλο και αυτός τους αντιμετώπιζε με παρρησία. Οπως φαίνεται ο υστερόβουλος και ιδιοτελής επίτροπος κρατούσε τόσον καιρό τον Παύλο, ελπίζοντας πως οι συγγενείς του θα του δίναν χρήματα για να τον απολύσει84.

Δύο χρόνια μετά τη σύλληψη του Παύλου, ο Φήλικας ανακλήθηκε στη Ρώμη85 και στη θέση του ήρθε ο Πόρκιος Φήστος, ο οποίος του πρότεινε να δικαστεί στα Ιεροσόλυμα και για μεγαλύτερη εγγύηση να είναι κι ο ίδιος παρών στη δίκη.  Ο  Παύλος  φοβήθηκε  πως  μια  δίκη  στο  Συνέδριο  θα   τέλειωνε  σε βάρος του και, επικαλούμενος τα δικαιώματά του ως Ρωμαίου πολίτη, ζήτησε να δικαστεί από τον Καίσαρα στη Ρώμη86. Ο Φήστος αποδέχτηκε την αίτησή του.

Πριν αναχωρήσει ο Παύλος για τη Ρώμη επισκέφθηκε το νέον επίτροπο στο ανάκτορο του στην Καισάρεια, ο βασιλιάς (τετράρχης)  Ηρώδης Αγρίππας Β΄,   με τη μικρότερη αδελφή του, την ωραιοτάτη Βερενίκη87. Ο Φήστος του ανέφερε το ιστορικό της σύλληψης και κράτησης του Παύλου, καθώς και τις κατηγορίες που τον εβάρυναν. Ο Ηρώδης θέλησε να μιλήσει με τον επιφανή κρατούμενο. Είχε ακούσει γι’ αυτόν από τους κοινούς φίλους που είχαν και οι δύο στην Αντιόχεια. Ο Φήστος οργάνωσε δεξίωση, στην οποία παραβρέθηκαν εκτός από τον ίδιο, τον Αγρίππα, τη Βερενίκη και τον Παύλο, οι χιλίαρχοι των σπειρών που στρατοπέδευαν στην Καισάρεια και μερικοί επιφανείς πολιτες88. Οι τρεις άνδρες είχαν μακρά και φιλική συζήτηση και σε μια στιγμή ο Αγρίππας, αστειευόμενος, είπε στον Παύλο πως κοντεύει να τον προσηλυτίσει στη νέα πίστη89. Αντίθετα ο Φήστος παρατήρησε πως μόνο τρελός θα υποστήριζε αυτά που ισχυριζόταν ο Παύλος.

Τελικά ο Παύλος και άλλοι κρατούμενοι με τη συνοδεία φρουράς επιβιβάστηκαν σε ένα  αδραμμυτινό πλοίο που έφευγε από την Καισάρεια για τη Ρώμη90.

 

Το ταξίδι του Παύλου από την Καισάρεια στη Ρώμη κράτησε πολλούς μήνες. Το πλοίο ήταν τόσο αργοκούνητο, που το βρήκε ο χειμώνας πριν φτάσει στη μέση της διαδρομής. Πόδισε αρκετές φορές, στους Καλούς Λιμένες της Κρήτης και στη Γαύδο και τελικά ναυάγησε στις ακτές της Μάλτας. Ο Παύλος σε όλη αυτή την περιπέτεια κράτησε σθεναρή στάση και εμψύχωνε τους συνταξιδιώτες του91.

Τελικά έφτασε στη Ρώμη, όπου οι μεν συγκρατούμενοί του οδηγήθηκαν στις φυλακές, στον ίδιο δε οι αρχές επέτρεψαν να νοικιάσει ιδιαίτερη κατοικία και του παραχώρησαν ένα φρουρό. Εκεί έμεινε δύο ολόκληρα χρόνια, περιμένοντας να φτάσουν από τα Ιεροσόλυμα οι κατήγοροί του. Γενικά του συμπεριφέρθηκαν με επιείκεια. Δεν μπορούσε βέβαια να κυκλοφορεί ελεύθερα αλλά είχε την άδεια να δέχεται οποιονδήποτε, να διδάσκει και να κηρύττει καθώς και να αλληλογραφεί χωρίς περιορισμούς92.

Αρχικά ήρθε σε επαφή με την ιουδαϊκή κοινότητα της Ρώμης. Κάλεσε στο σπίτι του τους επιφανέστερους εκπρόσωπους της και αφού τους αποκάλεσε «αδελφούς» τούς είπε πως η νέα αίρεση, την οποία εκπροσωπεί, αποτελεί την  ελπίδα του Ισραήλ. Εκείνοι τον άκουσαν με υπομονή αλλά όταν τους ανέπτυξε τις θεωρίες του για τη μη υποχρεωτική τήρηση του μωσαϊκού νόμου, οι περισσότεροι κράτησαν απέναντί του απροκάλυπτα εχθρική στάση,  πολύ   λίγοι  ευνοϊκή  και έφυγαν από το σπίτι του διαπληκτιζόμενοι93. Κατόπιν ήρθαν να τον επισκεφθούν εκπρόσωποι των Ναζωραίων της Ρώμης, που είχαν ήδη δημιουργήσει μιαν εκκλησία εκεί, στην οποία είχε παλαιότερα στείλει μιαν επιστολή94. Καθώς οι περισσότεροι τους ήταν ιουδαΐζοντες, του φέρθηκαν με ψυχρότητα, κρατώντας τον σε απόσταση. Παρ’ όλα αυτά είχε κάποιες επιτυχίες, προσηλυτίζοντας πολλούς από εκείνους τον επισκέφθηκαν στην κατοικία του, κυρίως Εθνικούς και μάλιστα από τις ανώτερες κοινωνικές τάξεις, ακόμα  και από τον Οίκο του Καίσαρα, όπου είχε από παλιά  γνωστούς και φίλους. Εν τούτοις παρά τις επιτυχίες  και παρά την προστασία που του δίνανε οι δικοί του από το παλάτι του Καίσαρα, ο Παύλος ένοιωθε μεγάλη πικρία για την απομόνωσή του, που κράτησε δύο χρόνια95.

Μόνη του παρηγοριά έμεινε η αλληλογραφία του με τους πιστούς των εκκλησιών που είχε ιδρύσει και με διαφόρους φίλους του. Χωρίς αμφιβολία έγραψε πλήθος επιστολών οι περισσότερες από τις οποίες δεν έφτασαν ως εμάς. Από την άλλη μεριά από τότε ήδη κυκλοφορούσαν σαν δικές του, πλαστές επιστολές, πράγμα που το είχε κι αυτός αντιληφθεί96.

Δύο χρόνια μετά την άφιξή του στη Ρώμη και αφού ήρθαν από τα Ιεροσόλυμα οι κατήγοροί του, παρουσιάστηκε μπροστά στον Καίσαρα Νέρωνα97, δικάστηκε   και αθωώθηκε. Ο ίδιος περιγράφει σε επιστολή του πώς με την απολογία του γλύτωσε από το στόμα του λιονταριού98, παραπονιέται όμως ότι κατά τη δίκη δεν είχε κανένα να του συμπαρασταθεί και πως όλοι τον εγκατέλειψαν99.

Μετά την αθώωσή του επιχείρησε το τέταρτο ταξίδι του. Αρχικά σκόπευε να πάει στην Ισπανία100 αλλά τελικά πήρε την αντίθετη κατεύθυνση και επισκέφθηκε την Τρωάδα και άλλες περιοχές της Δυτικής Μικρασίας101. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για το τί έκανε εκεί. Το βέβαιο είναι πως αναγκάστηκε να γυρίσει εσπευσμένα στη Ρώμη, αφήνοντας το πανωφόρι του και διάφορα βιβλία και έγγραφα, αρκετά σημαντικά όπως φαίνεται, αφού ζήτησε με ιδιαίτερο γράμμα102 να του τα στείλουν.

Δεν αποκλείεται να πιάστηκε με εντολή των ρωμαϊκών αρχών και να μεταφέρθηκε στη Ρώμη, τον ίδιο χρόνο που ξέσπασε η μεγάλη πυρκαϊά που κατέστρεψε την πρωτεύουσα. Γυρίζοντας έμεινε φυλακισμένος για τρία και πλέον χρόνια103.  Τελικά πέρασε από δίκη και αυτή τη φορά καταδικάστηκε σε θάνατο με αποκεφαλισμό και εκτελέσθηκε. Πέθανε ολομόναχος, αγνοημένος από τους Ναζωραίους και το έργο του άργησε πολύ να αναγνωριστεί104.

 

Ο Παύλος δεν είχε συναντήσει ποτέ τον Ιησού το Ναζωραίο και αισθανόταν μειονεκτικά απέναντι στους Αποστόλους που τον είχαν γνωρίσει από κοντά. Αφοσιώθηκε όμως, με το πάθος που τον χαρακτήριζε, στο κήρυγμά του. Χωρίς αμφιβολία ήταν ενήμερος για όλες τις ιδέες, τις διδαχές και τα κηρύγματα που ακούγονταν στην εποχή του, τόσο στην Παλαιστίνη όσο και έξω από αυτήν, τον συγκίνησε όμως μόνο το κήρυγμα του Ιησού του Ναζωραίου. Πίστεψε πως ήταν κλητός Απόστολος, σταλμένος για να διαδώσει το κήρυγμα του Ιησού Χριστού του Ναζωραίου σε όλους τος ανθρώπους.

Ο Παύλος, όπως και οι περισσότεροι άνθρωποι του καιρού του, πίστευε στην ύπαρξη αοράτων δυνάμεων και κακών πνευμάτων105. Μιλούσε για τον άρχοντα της εξουσίας του αέρος106, για τους κοσμοκράτορες του αιώνος τούτου107, για τα πνευματικά της πονηρίας108, για πράγματα πολύ οικεία σε όλους τους Εθνικούς της εποχής εκείνης. Θεωρούσε τους θεούς των Εθνικών δαίμονες στην υπηρεσία αυτών των κακοποιών δυνάμεων109 και τον Σατανά, τον αντίπαλο του θεού, τον ονόμαζε «θεόν του κόσμου τούτου»110. Οι Ναζωραίοι αντίπαλοι του τον κατηγόρησαν στο σημείο αυτό ότι ταυτίζεται με τον Σίμωνα τον Μάγο.

Σκοπός του Παύλου ήταν να δώσει στον κόσμο των Εθνικών μία καλή είδηση, ένα «ευαγγέλιο». Το δικό του ευαγγέλιο111 θα ήταν παραμυθία, που θα τους γαλήνευε και οδηγός, που θα τους έδειχνε πώς να απολυτρωθούν από το άγχος και το φόβο. Με την ευστροφία που τον διέκρινε112 και μολονότι ο ίδιος πίστευε πως ο Ιησούς ήταν άνθρωπος, κατά σάρκα απόγονος του Δαυίδ και πνευματικός μόνο γιος του Θεού113, άρχισε να μιλά γι’ αυτόν σαν να ήταν ο Θεός-Λυτρωτής του κόσμου, που θα τον απελευθέρωνε από την κακοποιό επίδραση των πνευμάτων.

Η πίστη στον Ιησού Χριστό, κατά τον Παύλο, θα λύτρωνε τους ανθρώπους από την εξουσία των κακών πνευμάτων114. Στο βάπτισμα των Εσσαίων, των Ναζωραίων του Ιωάννη, καθώς και άλλων μυστηριακών λατρειών έδωσε καινούργιο περιεχόμενο. Για τον Παύλο το βάπτισμα συμβολίζει το θάνατο και την ανάσταση του Ιησού115.

Από τα όσα δίδαξε ο Ναζωραίος, ο Παύλος ξεχώρισε την υποταγή, την εγκαρτέρηση, την πραότητα και πάνω απ’ ολα την αγάπη, που τη θεωρούσε το βασικότερο γνώρισμα και το ουσιαστικό θεμέλιο της νέας πίστης, το οποίο θα ένωνε την Ανθρωπότητα116. Ο ύμνος προς την αγάπη, που του αποδίδεται, αποτελεί ίσως το ποιητικότερο  κείμενο που έχει γραφτεί πάνω σ’ αυτό το θέμα

ΕΑΝ ΤΑΙΣ ΓΛΩΣΣΑΙΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΛΑΛΩ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ

ΑΓΑΠΗΝ ΔΕ ΜΗ ΕΧΩ,

ΓΕΓΟΝΑ ΧΑΛΚΟΣ ΗΧΩΝ Ή ΚΥΜΒΑΛΟΝ ΑΛΑΛΑΖΟΝ.

ΚΑΙ ΕΑΝ ΕΧΩ ΠΡΟΦΗΤΕΙΑΝ

ΚΑΙ ΕΙΔΩ ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΚΑΙ ΠΑΣΑΝ ΤΗΝ ΓΝΩΣΙΝ,

ΚΑΙ ΕΑΝ ΕΧΩ ΠΙΣΤΙΝ, ΩΣΤΕ ΟΡΗ ΜΕΘΙΣΤΑΝΕΙΝ,

ΑΓΑΠΗΝ ΔΕ ΜΗ ΕΧΩ

ΟΥΔΕΝ ΕΙΜΙ.

ΚΑΙ ΕΑΝ ΨΩΜΙΣΩ ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΜΟΥ

ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΩΣΩ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΥ ΙΝΑ ΚΑΥΘΗΣΟΜΑΙ

ΑΓΑΠΗΝ ΔΕ ΜΗ ΕΧΩ

ΟΥΔΕΝ ΩΦΕΛΟΥΜΑΙ.

 

Η ΑΓΑΠΗ ΜΑΚΡΟΘΥΜΕΙ, ΧΡΗΣΤΕΥΕΤΑΙ,

Η ΑΓΑΠΗ ΟΥ ΖΗΛΟΙ,

Η ΑΓΑΠΗ ΟΥ ΠΕΡΠΕΡΕΥΕΤΑΙ, ΟΥ ΦΥΣΙΟΥΤΑΙ,

ΟΥΚ ΑΣΧΗΜΟΝΕΙ, ΟΥ ΖΗΤΕΙ ΤΑ ΕΑΥΤΗΣ,

ΟΥ ΠΑΡΟΞΥΝΕΤΑΙ, ΟΥ ΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΚΟΝ,

ΟΥ ΧΑΙΡΕΙ ΕΠΙ ΤΗι ΑΔΙΚΙΑι

ΣΥΓΧΑΙΡΕΙ ΔΕ ΤΗι ΑΛΗΘΕΙΑι

 

ΠΑΝΤΑ ΣΤΕΡΓΕΙ

ΠΑΝΤΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙ

ΠΑΝΤΑ ΕΛΠΙΖΕΙ

ΠΑΝΤΑ ΥΠΟΜΕΝΕΙ

…………………….

ΝΥΝΙ ΔΕ ΜΕΝΕΙ: ΠΙΣΤΙΣ, ΕΛΠΙΣ, ΑΓΑΠΗ

ΤΑ ΤΡΙΑ ΤΑΥΤΑ

ΜΕΙΖΩΝ ΔΕ ΤΟΥΤΩΝ Η ΑΓΑΠΗ117.

Συμμεριζόταν την αγωνία των μορφωμένων ανθρώπων της εποχής του για την ανασφάλεια, την αβεβαιότητα και τους κινδύνους που αντιμετώπιζαν και ήθελε να τους παρηγορήσει118. Ζούσε έντονα τα προβλήματα της εποχής του119. Πολύ νωρίς όμως αντελήφθη ότι οι Ιουδαίοι, προσηλωμένοι ακόμα στο όραμα της ανάστασης του κράτους του Ισραήλ και στην προσδοκία της έλευσης του Χριστού, δεν αποτελούσαν το ιδανικό ακροατήριό του. Μολονότι εξακολουθούσε σε κάθε πόλη που επισκεπτόταν να ξεκινά το κήρυγμά του από την τοπική  Συναγωγή, η προτίμησή του ήταν οι σεβόμενοι, δηλαδή οι εξ Εθνικών προσήλυτοι στον ιουδαϊσμό120 και βεβαίως οι Εθνικοί. Αυτοανακηρύχθηκε Απόστολος των Εθνών121 και στράφηκε ολοκληρωτικά προς τον μεγάλο κόσμο των Εθνικών. Εκείνοι δεν είχαν τις προκαταλήψεις των Ισραηλιτών, ούτε τις λαχτάρες και τους πόθους τους. Αντίθετα τούς ήταν οικεία η αντίληψη για τον πάσχοντα Σωτήρα Θεό, που θυσιάζεται για το καλό των ανθρώπων.

Την απολύτρωση όμως την έβλεπε σαν υπόθεση του μέλλοντος αιώνα, που θα ερχόταν με τη Δευτέρα Παρουσία του Ιησού και τη Συντέλεια του Κόσμου

— ΛΟΓΙΖΟΜΑΙ ΓΑΡ ΟΤΙ ΟΥΚ ΑΞΙΑ ΤΑ ΠΑΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΥΝ ΚΑΙΡΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΜΕΛΛΟΥΣΑΝ ΔΟΞΑΝ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΝΑΙ ΥΜΑΣ122.

Ποτέ του δεν αμφισβήτησε τη ρωμαϊκή εξουσία. Αντίθετα την έβλεπε σαν θεόσταλτη  πραγματικότητα123. Περηφανευόταν για την ιδιότητά του ως Ρωμαίου πολίτη και είχε παντού και πάντα την εύνοια των ρωμαϊκών αρχών. Η εθνική αποκατάσταση των Ιουδαίων ποτέ δεν τον απασχόλησε. Στις συζητήσεις που είχε με τον Φήλικα, τον Φήστο και τον Ηρώδη Αγρίππα, έθιγε πάντοτε θέματα ηθικά και θρησκευτικά.  Δεν μπορεί λοιπόν να συγκριθεί με τον πρίγκηπα Ιησού, τον διεκδικητή της προγονικής κληρονομιάς124.

Τα κοινωνικά προβλήματα ομοίως δεν τον απασχολούσαν. Αποδεχόταν τη δουλεία σαν φυσική κατάσταση. Οι δούλοι και οι κύριοι  τους ήταν ίσοι αλλά εν Χριστώ, δηλαδή στη μέλλουσα ζωή125.

— ΔΟΥΛΟΣ ΕΚΛΗΘΗΣ; ΜΗ ΣΕ ΜΕΛΕΤΩ, ΑΛΛ’ ΕΙ ΚΑΙ ΔΥΝΑΣΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΓΕΝΕΣΘΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΧΡΗΣΑΙ126

Οσοι δούλοι, δίδασκε, έχουν αφέντες εθνικούς, πρέπει να τους τιμούν και να τους υπακούουν, για να μη τους δίνουν αφορμή να βλασφημούν το όνομα του Κυρίου. Εκείνοι πάλι  που έχουν αφέντες χριστιανούς, να μη τους καταφρονούν, αλλά να δουλεύουν περισσότερο, με προθυμία και υπακοή, για να απολαμβάνουν την ευεργεσία και την αγάπη τους127.

ΟΙ ΔΟΥΛΟΙ ΥΠΑΚΟΥΕΤΕ ΤΟΙΣ ΚΑΤΑ ΣΑΡΚΑ ΚΥΡΙΟΙΣ ΜΕΤΑ ΦΟΒΟΥ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΥ ΕΝ ΑΠΛΟΤΗΤΙ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΥΜΩΝ ΩΣ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩι 128

Τα χρόνια που πέρασε στη Ρώμη (από τα κρίσιμα  της ρωμαϊκής ιστορίας), είναι τα σκοτεινότερα της ζωής του.  Οι επιστολές που έστειλε από εκεί, μολονότι πλούσιες σε πληροφορίες, διδαχές και συναισθήματα, δεν μας  διαφωτίζουν πολύ. Τελικά ο Παύλος τέλειωσε, όπως και ξεκίνησε, μέσα στο μυστήριο.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

 1. Γαλ. γ’ 7-11
 2. Μετά το έτος 53 δεν εμφανίστηκε ξανά στα Ιεροσόλυμα.
 3. Πραξ. κα’ 20-26
 4. Πραξ. κα’ 27-30
 5. Πραξ. κα’ 32-51 και κβ’ 1-29
 6. Πραξ. κβ’ 30
 7. Πραξ. κγ’ 6-11
 8. Πραξ. κγ’ 12-14. Κατά τον Ροπς [ σ. 92] επρόκειτο για σικάριους.
 9. Πραξ. κγ’ 12-32. Η εν γένει συμπεριφορά των ρωμαϊκών αρχών απέναντι στον Παύλο, μας υποχρεώνει να σκεφτούμε πως δεν ήταν απλός σκηνοποιός, όπως τον εμφανίζουν οι Πράξεις αλλά πρόσωπο πολύ σημαντικό, το οποίο το φρουρεί ολόκληρο στρατιωτικό τμήμα, τον φιλοξενεί ο Επίτροπος στο σπίτι του, τον δεξιώνονται άλλος Επιτροπος και ένας Τετραρχης και σε κάθε περίπτωση που τον φυλακίζουν κατόπιν καταγγελιών των Ιουδαίων τον απελευθερώνουν οι αρχές των πόλεων.

Οσον αφορά τους Ιουδαίους που θέλουν να τον σκοτώσουν, αυτοί ήταν κατά τον Ροπς σικάριοι. Αν αυτό ευσταθεί, σημαίνει ότι η δυσπιστία και αντιπάθεια μεταξύ Ζηλωτών-Γαλιλαίων αφ’ ενός και Ναζωραίων αφ’ ετέρου, που εκδηλώνεται όταν ακόμα ζούσαν ο Ιησούς ο Ναζωραίος και ο Γαλιλαίος Χριστός, έχει μετατραπεί σε έχθρα μεταξύ των επιγόνων τους.

Αλλά και το περιβάλλον μέσα στο οποίο εκινείτο ο Παύλος ήταν των εύπορων και πλούσιων ανθρώπων. Με εξαίρεση το πρώτο του αποστολικό ταξίδι, σε όλα τα άλλα επισκέφθηκε κατά κανόνα μεγάλες πόλεις, όπου ανθούσε το εμπόριο και υπήρχε πλούτος. Σ’ αυτές επικοινωνούσε πάντα με ανθρώπους εύπορους, πολλούς από τους οποίους προσηλύτησε.

 1. Πραξ. κδ’24-27
 2. Πραξ. κδ’26
 3. Πραξ. κδ’ 27
 4. Πραξ. κε’ 6-12
 5. Πραξ. κε’13. Η ομορφιά της Βερενίκης κατέκτησε τον πορθητή των Ιεροσολύμων Τίτο, που παρά λίγο να την παντρευόταν.
 6. Πραξ. κε’23
 7. Πραξ. κε’ 23–32
 8. Πραξ. κζ’ 1-2
 9. Πραξ. κζ’ 4-44
 10. Πραξ. κη’ 16 και κη’ 30-31
 11. Πραξ. κη’ 17-29
 12. Προς Ρωμαίους, την οποία φαίνεται ότι την έγραψε όταν ήταν για τελευταία φορά στην Κόρινθο
 13. Πραξ. κη’30-31. Από το 61 ως το 63
 14. Β’ Θεσ. β’2. Από τις επιστολές που αποδίδονται στον Παύλο και πιστεύεται ότι τις έγραψε από τη Ρώμη, διαφαίνεται η πικρία του για την εγκατάλειψή του και για τη μικρή απήχηση των απόψεών του. Η Αποκάλυψη όχι μόνο τον αγνοεί αλλά είναι σαφώς εχθρική προς τις ιδέες του.
 15. το έτος 62
 16. Β’ Τιμοθ. δ’16-17
 17. Αξίζει να επισημανθεί ο χαρακτηρισμός του Καίσαρα ως λέοντος, που θυμίζει το Θηρίον της Αποκάλυψης. Τον μεταχειρίζεται σε ανάλογη περίπτωση και ο Απολλώνιος, μόνο που εκείνος αναφέρεται στο Δομιτιανό, ενώ ο Παύλος στον Νέρωνα.
 18. Ρωμ. ιε’24,25. Κατά τον Κλήμη της Ρώμης [Κορ. ε’7] πήγε πράγματι ΜΕΧΡΙΣ ΕΣΧΑΤΩΝ ΤΗΣ ΔΥΣΕΩΣ...
 19. Β’ Τιμοθ. δ’ 13
 20. στο ίδιο
 21. τα έτη 64-67. Ο Παύλος έζησε στη Ρώμη, αρχικά επί δύο χρόνια υπό περιορισμό και κατόπιν τρία χρόνια φυλακισμένος(Από το 64 έως το 67) από τον έβδομο ως το δέκατο τρίτο (και τελευταίο) χρόνο της ηγεμονίας του Καίσαρα Νέρωνα. Συνολικά δηλαδή στη Ρώμη έμεινε πέντε κρίσιμα χρόνια, μεστά σοβαρών γεγονότων (συνομωσίες κατά του Νέρωνα, πυρπόληση της Ρώμης, διωγμοί). Εύλογα λοιπόν μπαίνει το ερώτημα: Υπήρχε κάποια σχέση μεταξύ των γεγονότων αυτών και του Παύλου; Μερικοί επίσης ερευνητές ισχυρίζονται ότι ο Παύλος ήταν μέσα στη συνομωσία κατά του   Νέρωνα   και ευθύνεται για την πυρπόληση της Ρώμης και ακόμα ότι το τελευταίο ταξίδι  του έγινε πραγματικά στην  Ισπανία, όπου ήρθε σε επαφή με τον Γάλβα, τον  συγκλητικό που διαδέχτηκε τον δολοφονημένο Νέρωνα. Ολα όμως αυτά, εκτός από το ότι δεν τεκμηριώνονται  από τις πηγές, δε συμφωνούν  με  την όλη συμπεριφορά και το περιεχόμενο της διδασκαλίας του Παύλου .

Ενα άλλο ερώτημα που μπαίνει είναι: Είχε επαφές ο Παύλος με τον Σενέκα; Οι θέσεις του Σενέκα είναι τόσο χριστιανικές, ώστε ο Τερτυλιανός τον θεωρούσε «δικό μας» (Seneca noster) και  ένα απόκρυφο κείμενο περιέχει την υποτιθέμενη αλληλογραφία του με τον Παύλο, ο οποίος βρισκόταν στη Ρώμη την ίδιαν εποχή. Μολονότι σε πολλά αρχαία βιβλία αναφέρεται ότι οι δύο άνδρες είχαν στενή επαφή η μεταξύ τους αλληλογραφία είναι πλαστή και χωρίς ουσιαστική αξία.

 1. Στις εκκλησίες της Παλαιστίνης αλλά και σε άλλες όπου πλειοψηφούσαν οι εξ Ιουδαίων προσήλυτοι, ο Παύλος για πολλά χρόνια εθεωρείτο αιρετικός, ψευδαπόστολος και αποστάτης του ιουδαϊσμού. Η περικοπή της Αποκάλυψης [β’2]: τους λέγοντας εαυτούς αποστόλους και ουκ εισί, αυτόν αφορά. Τη διδασκαλία του την απέρριπταν επί πολλά χρόνια πολλές εκκλησίες, γιατί διέγνωσαν την πρόθεσή του να εισαγάγει στη νέα πίστη στοιχεία από μυστηριακές ελληνιστικές λατρείες, δίνοντας π.χ. άλλην ερμηνεία στο βάπτισμα, που θεωρούσε ότι συμβόλιζε το θάνατο και την ανάσταση του Ιησού [Ρωμ.ς’ 1-11]. Τέτοια στοιχεία βρίσκουμε και στα Ευαγγέλια. Ο Μυστικός Δείπνος αντιστοιχεί σε ανάλογες τελετές των Μιθραϊστών, όπως και η βρώση του σώματος και η πόση του αίματος του Χριστού [Ιωαν.ς’ 26-53].
 2. Αγουρ.Ιστ. σ. 148
 3. Ρωμ. ς’ 1-11
 4. Γαλ. γ’28, Α’ Κορ. ιβ’13
 5. Α’ Κορ. ζ’21
 6. Α’ Κορ. ι’ 20 .. ΑΛΛ’ Ο,ΤΙ ΘΥΕΙ ΤΑ ΕΘΝΗ, ΔΑΙΜΟΝΙΟΙΣ ΘΥΕΙ.
 7. Β’ Κορ. δ’4.. ΕΝ ΟΙΣ Ο ΘΕΟΣ ΤΟΥ ΑΙΩΝΟΣ ΤΟΥΤΟΥ και ια’ 14.. ΑΥΤΟΣ ΓΑΡ Ο ΣΑΤΑΝΑΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ΕΙΣ ΑΓΓΕΛΟΝ ΦΩΤΟΣ.
 8. Γαλ.β’2, ..ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΝ Ο ΚΗΡΥΣΣΩ ΕΝ ΤΟΙΣ ΕΘΝΕΣΙ Β’Τιμοθ.β’8 …ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΝ ΜΟΥ..
 9. Α’ Τιμοθ. ς’ 1-2
 10. Εφεσ. ς’5, Β’ Τιμοθ. β’8
 11. Αγουρ.Ιστ. σ. 148
 12. Ρωμ. ς’ 1-11
 13. Η σημασία της αγάπης τονίστηκε από τον Ιησού το Ναζωραίο και αναπτύχθηκε περισσότερο από τον Παύλο. Μολονότι αποτελεί το θελκτικότερο και σημαντικότερο γνώρισμα του χριστιανισμού, οι επίσημες Εκκλησίες ουσιαστικά το έχουν υποβαθμίσει. Κάποιοι μάλιστα θεολόγοι [Μ.Μελινός Πίστη και Λογική σ.51], ειρωνεύονται όσους πάσχουν από «αγαπήτιδα».
 14. Α’ Κορ. ιγ’ 1-13
 15. Εφεσ. ς’12
 16. Α’ Κορ. ιδ’ 3 και Αγουρ.Ιστ. σ.136. Οι φιλοδοξίες του σκόπευαν πολύ ψηλά. Εκτος από τους Ιουδαίους, που ήταν ο εκλεκτός λαός του Θεού, στην εποχή του υπήρχαν δύο «έθνη»: οι Ρωμαίοι, που τους ένωνε η κοινή αντίληψη για το κράτος και την κοινωνία και οι Ελληνες, που τους ένωνε η κοινή γλώσσα και παιδεία. Ο Παύλος ήθελε να δημιουργήσει ένα τρίτο «έθνος», που θα το αποτελούσαν Ιουδαίοι, Ελληνες, Ρωμαίοι και λοιποί εθνικοί, που θα τους ένωνε η κοινή πίστη στον Ιησού Χριστό [Δημ. Κυρτάτας Το τρίτο έθνος Αυγή/Ενθέματα…]
 17. Εφεσ. ς’12
 18. Β’ Τιμοθ.α’11 ..ΕΙΣ Ο ΕΤΕΘΗΝ ΕΓΩ, ΚΗΡΥΞ ΚΑΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΕΘΝΩΝ
 19. Ρωμ. η’18 .. Σκέφτομαι πως τα σημερινά παθήματά μας δεν είναι τίποτα μπροστά στη μέλουσα δόξα που θα μας αποκαλυφθεί.
 20. Ρωμ. ιγ’ 1-7..ΑΙ ΔΕ ΟΥΣΑΙ ΕΞΟΥΣΙΑΙ ΥΠΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΤΕΤΑΓΜΕΝΑΙ ΕΙΣΙΝ, επίσης Κολοσ. Α’16

Δεν ήταν μονο Φαρισαίος, ήταν και Ρωμαίος πολίτης, γεννημένος μεν έξω από την Παλαιστίνη, αλλά σπουδασμένος στα Ιεροσόλυμα κοντά στον Γαμαλιήλ, του οποίου είναι γνωστές οι απόψεις για τους Γαλιλαίους [Αγουρ. 136] Η εχθρότητα του Παύλου προς τους Γαλιλαίους και τους Ζηλωτές είναι ευδιάκριτη στο κήρυγμά του και υπήρξε αμοιβαία.  Οι επαναστάτες και πατριώτες τον εχθρεύονταν  και τουλάχιστον σε μία περίπτωση θέλησαν να τον σκοτώσουν.

Από το περιεχόμενο των επιστολών που του αποδίδονται φαίνεται ότι ήταν ενήμερος του περεχομένου της στωικής και της νεοπλατωνικής φιλοσοφίας αλλά και γνώστης των εσσαϊκών αντιλήψεων και φυσικά των κηρυγμάτων των διαφόρων προφητών και διδασκάλων που κυκλοφορούσαν στην Παλαιστίνη [Αγουρ.Εισ. σ.203]. Ούτε του Ιωάννη του Βαπτιστή, ούτε του Γαλιλαίου Χριστού, ούτε του πρίγκηπα Ιησού οι ιδέες και οι επιδιώξεις τον έθελγαν. Αντίθετα τις αποστρεφόταν και τις αντέκρουε. Στην  Έφεσο καταπολέμησε τις ιδέες του Βαπτιστή και έπεισε ορισμένους μαθητές του να δεχτούν το κήρυγμα του Ιησού του Ναζωραίου [Πραξ. ιθ’ 3-4].

 1. Εφεσ. β’2
 2. Γαλ.γ’ 28 .. ΠΑΝΤΕΣ ΓΑΡ ΥΜΕΙΣ ΕΙΣ ΕΣΤΕ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩι ΙΗΣΟΥ
 3. Α’ Κορ. ζ’21 Είσαι δούλος; Μη σε μέλλει γι’ αυτό. Καλύτερα μάλιστα να μη ζητήσεις να γίνεις ελεύθερος.. δούλος εκλήθης; μη σε μελέτω, αλλ’ ει και δύνασο ελεύθερος γενέσθαι μάσλλον χρήσαι
 4. Α’ Τιμ. ς’1-2 ..ΕΥΑΡΕΣΤΕΙΝ ΤΩι ΔΕΣΠΟΤΗι ΙΝΑ ΜΗ ΒΛΑΣΦΗΜΕΙΤΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ.
 5. Εφεσ. ς’ 5 ..Οι δούλοι να υπακούετε στους κυρίους σας , με φόβο και τρόμο και με την απλότητα της καρδιάς σας, όπως υπακούετε στον Χριστό.. επίσης Κολ. γ’22
 6. Η ακριβής χρονολόγηση των κυριότερων σταθμών στη ζωή και τη δράση του Παύλου παρουσιάζει αρκετές δυσκολίες [Αγουρ.Εισ. σ. 202, 204, 207, 219, 224]. Η μεταστροφή του π.χ. τοποθετείται συνήθως το έτος 37, εφ’ όσον έγινε μετά το λιθοβολισμό του Στεφάνου, ο οποίος με τη σειρά του πρέπει να έγινε το 46 και όχι το 34 ή 37 όπως συνήθως αναφέρεται, αφού ήταν μεταγενέστερος της εξέγερσης του Θευδά (βλ. σχόλια [6] και [7] στο κεφ. 12). Ομοίως το πρώτο ταξίδι του δε μπορεί να έγινε το 46-48 όπως συνήθως αναφέρεται, αλλά μετά το 48, εφ’ όσον πραγματοποιήθηκε  μετά τη συγκέντρωση χρημάτων για την ανακούφιση των πιστών στα Ιεροσόλυμα, που υπέφεραν από τον λιμό των ετών 47-48.

 

104 Σχόλια προς “Οι Εσταυρωμένοι Σωτήρες, ιστορικό μυθιστόρημα του Δημ. Σαραντάκου – 16”

 1. Κουνελόγατος said

  Καλημέρα.

 2. Παρόντες.

 3. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλημέρα στην εκλεκτή ομήγυρη.☺

 4. dryhammer said

  Καλημέρα!

 5. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

 6. LandS said

  Ε, καλημέρα και από μένα!

 7. Bonjour, να τιμήσουμε και το γαλλικό μας (το πιάνο αργότερα ! )

 8. Απορία ψάλτου βηξ. Έξι άνθρωποι (εφτά με μένα) γράφτηκαν μπας και προκύψει κανένα ενδιαφέρον σχόλιο!
  Και όμως οι Πράξεις είναι ενίοτε ακόμα πιο ενδιαφέρον κείμενο από τα Ευαγγέλια, μόνο που κανείς δεν τις διαβάζει.

 9. Μαρία said

  8
  Να γράψω τότε εγώ οτι απ’ το εδάφιο 12 του ύμνου της αγάπης, που μαθαίναμε απ’ έξω στο σχολείο, εμπνεύστηκε ο Μπέργκμαν.

 10. 9 δι᾿ ἐσόπτρου ἐν αἰνίγματι
  (θραυσμένου)

 11. Γιάννης Κουβάτσος said

  Από Βίβλο, προτιμώ την σουρεαλιστική ποίηση της Αποκάλυψης και την ποίηση των ύμνων του προφητάνακτα και του Άσματος Ασμάτων. Α, και τη σοφία των Παροιμιών και του Εκκλησιαστή.

 12. Και όμως οι Πράξεις είναι σαν μυθιστορηματική αφήγηση ενός κινήματος στην παρανομία. Το διάβαζα φαντάρος στη Λήμνο και μου έφερνε σε περιγραφές του κομμουνιστικού κινήματος του μεσοπόλεμου 😉

 13. Γιάννης Κουβάτσος said

  11. Των Ψαλμών του προφητάνακτα, για να είμαι ακριβής.
  Είναι γεγονός πως η Αγία Γραφή περιέχει εξαιρετικά λογοτεχνικά κομμάτια και ποίησης και πρόζας. Το βιβλίο του Ιώβ, ας πούμε, εξαίσια λογοτεχνία.

 14. Alexis said

  Καλημέρα.

  Δεν έχω παρακολουθήσει καλά όλη τη σειρά των άρθρων εδώ, αλλά αν κατάλαβα καλά η άποψη του Δημήτρη Σαραντάκου είναι πως υπήρξαν τρεις διαφορετικοί «Χριστοί» που δίδαξαν διαφορετικά πράγματα ο καθένας, αλλά τελικά ο χριστιανισμός θεμελιώθηκε (μέσω του Παύλου) στη διδασκαλία του ενός από τους τρεις.
  Ενδιαφέρουσα άποψη, που θα μπορούσε να εξηγήσει εν μέρει τις αντιφάσεις που παρουσιάζονται στα Ευαγγέλια στα λεγόμενα του Ιησού. Αλλού δηλαδή εμφανίζεται ως πράος, ταπεινός και ειρηνοποιός και αλλού ως σκληρός, άτεγκτος και εκδικητικός.

 15. Alexis said

  Νίκο, νομίζεις ότι έχει νόημα ένα άρθρο όπου θα συγκεντρώναμε όλες τις λέξεις και φράσεις εκκλησιαστικής προέλευσης; Και να δημοσιευτεί για παράδειγμα μεγαλοβδόμαδο;
  Να το επιχειρήσω ή όχι;

 16. Γιάννης Κουβάτσος said

  15: Ωραία ιδέα. Ως προς τις φράσεις το έχει κάνει και η Παπαζαφείρη:
  https://www.politeianet.gr/books/9789607218803-papazafeiri-ioanna-smili-riseis-gnomika-fraseis-apo-tis-grafes-47248

 17. sarant said

  12 🙂

  14-15 Αλέξη να το επιχειρήσεις αλλά πάρε υπόψη σου και όσα έχουμε γράψει εδώ.
  Κυρίως:

  Επί ξύλου κρεμάμενοι και πάλι


  και

  Ζωή χαρισάμενη και άλλες εκφράσεις από τη Μεγαλοβδομάδα, ξανά

 18. sarant said

  17 Η WordPress άλλαξε, όπως φαίνεται, τον τρόπο που παρουσιάζει τα λινκ και τον έκανε πιο φιγουράτο….

 19. Alexis said

  #16: Γιαυτό και το ερώτημα, να μην εμφανιστούμε δηλαδή ως κομίζοντες γλαύκα ες Αθήνας 🙂
  Από την άλλη όμως δεν είναι όλες οι εκκλησιαστικές λέξεις και φράσεις παρμένες από τη Βίβλο. Κάποιες είναι από τις ακολουθίες και την υμνολογία της εκκλησίας, ακόμα και από το τυπικό και την ειδική «εκκλησιαστική» φρασεολογία.

 20. Γιάννης Ιατρού said

  Χαιρετώ κι απ΄εδώ

  8: ε, σε λίγο θα βγει ο πολυώνυμος που έχει αδυναμία στον Παύλο και θα του σούρει καμιά 10αριά αμάξια…

  Να προσφέρω από την προσωπικήν βιβλιοθήκη 🙂 επ΄ ευκαιρία του σχολίου του Δύτη, το πρόσφατο (2020!) βιβλίο του Christopher Stroup Acts of the Apostles and Ethnicity in the Roman City που στο έργο του αυτό ερευνά την αποτύπωση της εβραϊκής και χριστιανικής ταυτότητας αναλύοντας την εθνικότητα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο μέσα από ευρήματα κι επιγραφές.

  Επίσης ειδική προσφορά για τον Απ. Παύλο μια έρευνα από το 2001 του ερευνητού της Βίβλου και καθ. στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins University, του John J. Pilch, με τον τίτλο Paul’s ecstatic trance experience near Damascus όπως περιγράφεται στις Πράξεις των Αποστόλων

 21. geobartz said

  Θέλω να κρίνω κάποιον από τα λεγόμενά του, έστω ως παράδειγμα, τον Τσίπρα. Από ποια λεγόμενα; Αν πρόκειται για ένα ή περισσότερα λεγόμενα, με συνολικώς μικρή έκταση, πρέπει (αν επιθυμώ να με εκλαμβάνουν ως δίκαιο κριτή), να παραθέσω ολόκληρο το ειπωθέν. Και μετά να παραθέσω και τη δική μου γνώμη.
  Η παραπάνω τακτική είναι επικίνδυνη για όσους θέλουν να διαστρεβλώνουν μεν τα λεγόμενα, αφανώς δε. Και συνήθως αποφεύγεται!
  Υπάρχει όμως και ένα άλλο πεδίον …εξαπάτησης λαμπρόν, Αυτή η «ευκαιρία» παρουσιάζεται όταν θέλω να κρίνω «εν ολίγοις» μεν, πολλά λεχθέντα δε: Να κρίνω π.χ, «εν ολίγοις» ολόκληρη την Καινή Διαθήκη, ή όλα τα λεχθέντα από τον ίδιο και τους «αποστόλους» του κατά τα πέντη έτη της διακυβέρνησης Τσίπρα. Κανένας βέβαια δεν θα απαιτήσει να παραθέσω όλα τα τσιπρόθεν λεχθέντα στη διάρκεια της 5/ετίας. Τώρα όμως μπορώ να επιλέγω ότι βολεύει την πρόθεσή μου: Να προβάλλω ή να …μουντζουρώνω τον Τσίπρα. Να μου βγαίνει «λευκή περιστερά» ή …κακός δαίμονας.
  Η παραπάνω «αρχή της διαστρέβλωσης» έχει ευρεία εφαρμογή την σήμερον ημέραν, όπως είχε και χθες και όπως θα έχει και αύριο. [είναι και μια άλλη «αρχή», ότι ψέμα που επαναλαμβάνεται πιστεύεται, αλλά αυτή δεν μας απασχολεί σήμερα].
  Βέβαια, οι παραπάνω «αρχές» βρήκαν ευήκοον ους (και γλώτταν λαλέουσαν) κατά τον παρελθόντα αιώνα από τους δύο φασισμούς, τον κόκκινο και τον μαύρο. [χημείαν τινα ξέρω αλλά χημικός δεν είμαι, γι’ αυτό ερωτώ τους ειδήμονας: Αν ανακατέψω κόκκινη και μαύρη μπογιά, θα μου προκύψει ροζέ;;;]. Σε κάθε περίπτωση οι δύο «αρχές διαστρέβλωσης» έχουν ευρεία εφαρμογή σε ΜΜΕ, διαδίκτυο κλπ.
  Συμπέρασμα: Ότι κάνουν σήμερα οι ΜΕΝ και οι …ΔΕΝ για τα τσιπρολεχθέντα μιας 5/ετίας, αυτό ακριβώς κάνει και ο πατήρ Σαραντάκος σχετικά με την Καινή Διαθήκη: Την διαστρεβλώνει!

 22. dryhammer said

  20. Συνδυάζοντας την αδυναμία στον Παύλο με τις άλλες του αδυναμίες, από το δεύτερο πεντέφι μόνο εκείνο το τρανς (trance) θα του μείνει…

 23. Γιάννης Ιατρού said

  22: χαχα, ναι. Πολύπλευρο συνθετικό 🙂

  Πάντως έχουν γίνει και σχετικές ιατρικές έρευνες, όσο αυτές είναι δυνατόν να γίνουν μέσα τις πηγές που διαθέτουθμε από την τότε εποχή (κείμενα κλπ., όπως η 2η προς Κορινθίους επιστολή), όπως π.χ. αυτή εδώ «St. Paul and temporal lobe epilepsy» του D. Landsboroughy (από την Ταϊβάν) του 1987

 24. Αράουτ said

  1) Είναι όντως ανήκουστη η αλητεία που διέπραξε ο κρυφοχριστιανούλης σχολιαστής Ιατρού στο σχόλιο 20: Μάς προσέφερε μεν το όντως μνημειώδες σύγγραμμα του Christopher Stroup που εξέδωσε στις 21 Απρίλη του 2020 το Πανεπιστήμιον του Yale, απέκρυψε δε τον πραγματικό του τίτλο «The Christians Who Became Jews» αναφέροντας μόνο τον υπότιτλο!!!..

  Κι αυτό, για να μήν αρχίσουν να υποψιάζονται οι μακαρίως κοιμώμενοι αναγνώστες του Σαραντακείου Ιστολογίου πως όποιος Εθνικός ασπάζεται τον Χριστιανισμό γίνεται αυτομάτως Εβραίος.

  2) Επί της ουσίας: Η σημερινή συνέχεια του αφηγήματος του πατρός Σαραντάκου είναι άκρως σημαντική για έναν πολύ απλό λόγο: Με καταιγισμό πληροφοριών κατευθείαν από τις πηγές, ο αλησμόνητος πατήρ του κυρίου Νίκου πείθει και τον τελευταίο κάφρο αναγνώστη πως ο πραγματικός Ιδρυτής του Χριστιανισμού είναι ο αποσυνάγωγος Εβραίος ραββίνος Σαούλ – Σαύλος, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Απόστολος Παύλος. Για τον Μεγάλο αυτόν Άνδρα (τον Σαούλ – Σαύλο) ισχύει πάντα η αθάνατος ρήσις του Εβραίου πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας, Βενιαμίν Ντισραέλι (1804 – 1881)…

  BENJAMIN DISRAELI: «Ο μεγαλύτερος ευεργέτης όλων των εποχών δι’ ημάς τους Εβραίους είναι είς αποτυχημένος Ραββίνος ονόματι Σαούλ. Μέσα εις 18 αιώνας απεβλάκωσε τόσον πολύ την Λευκήν Φυλήν, που ημείς οι Εβραίοι εκυριαρχήσαμε κατά τον 19ον Αιώνα εις κάθε τομέα της ζωής»

  ΘΥΜΙΖΩ και την παρόμοια φράση του Μεγάλου Ντισραέλι για τον Κύριο Ημών Ιησού Χριστό: Ότι, δηλαδή, αν δεν είχε υπάρξει ο Ιησούς, οι Εβραίοι θα ήσαν παντελώς άγνωστοι στην Παγκόσμιο Ιστορία. Σύμφωνα με τον σοφό Ντισραέλι, ο Ιησούς Χριστός κατάφερε να κάνει πραγματικότητα τα πιό τρελά ΜΕΣΣΙΑΝΙΚΑ όνειρα των ραββίνων περί πλήρους εβραιοποιήσεως του Ελληνο-Ρωμαϊκού Πολιτισμού

 25. Κώστας: «Ώστι, ου Χστός Ιβραίους ήταν, μουρ Γιουσήφ;»
  Αστείο από συζήτηση παλιών Πρεβεζάνων.
  Καλέ συγκρητισμό δεν έχουμε; Τι το ψάχνετε;

 26. sarant said

  20 Eυχαριστούμε!

 27. Αργυρώ said

  Συγχαίρω κι εγώ τον αξέχαστο Δημήτρη Σαραντάκο για την αποκαλυπτική σημερινή συνέχεια των «Εσταυρωμένων Σωτήρων» που αποδεικνύει οριστικά ότι ο πραγματικός Ιδρυτής του Χριστιανισμού ήτο ο κακάσχημος και ανέραστος ραββίνος, Σαούλ – Σαύλος.

  Όσο για τον γιό του, τον αγαπητό μας κύριο Νίκο, είναι απορίας άξιον ότι στα 12 χρόνια λειτουργίας του Ιστολογίου του αποφεύγει όπως ο Διάβολος το λιβάνι να μάς πεί αυτό που επισημαίνει ο Πατέρας της Γλωσσικής Επιστήμης στην Ελλάδα, Γεώργιος Χατζιδάκις (1848 – 1941), στην μνημειώδη μελέτη του «Περί της ενότητος της Ελληνικής Γλώσσης» (Επιστημονική Επετηρίς Παν/μίου Αθηνών 5, 1908-9, σ. 47-51)…

  ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ: «Εκ των 4.900 περίπου λέξεων της Καινής Διαθήκης σχεδόν αι ημίσειαι, ήτοι λέξεις 2.280, λέγονται και σήμερον έτι εν τη κοινή λαλιά· των δε λοιπών αι πλείσται μεν, 2.260, νοούνται καλώς υπό πάντων των Ελλήνων αναγιγνωσκόμεναι ή ακουόμεναι, ολίγαι δε μόνον, περί τις 400, είναι αληθώς ακατανόητοι υπό του ελληνικού λαού».

  Για να έχουμε ένα μέτρο συγκρίσεως με τα Αγγλικά: Όλοι οι αγγλόφωνοι Καινοδιαθηκολόγοι συμφωνούν πως από τις 4.500 λέξεις της Μεταφράσεως του King James (1611), πάνω από 1.000 είναι εντελώς ακατανόητες για τον μέσο μορφωμένο αγγλόφωνο του 21ου αιώνος

  ΗΘΙΚΟΝ ΔΙΔΑΓΜΑ: Πιό πολύ έχει αλλάξει η Αγγλική Γλώσσα κατά τα τελευταία 500 χρόνια, απ’ όσο η Θεία Ελληνική Γλώσσα κατά τους τελευταίους 20 αιώνες

 28. Nestanaios said

  Έχω αρχίσει να ανησυχώ για τον Λεώνικο. Μήπως έκανε το εμβόλιο;

 29. sarant said

  Απ’όσο ξέρω όμως ο Χατζιδάκις δεν δίνει παραδείγματα των λέξεων που θεωρεί ότι «λέγονται έτι και σήμερον» ή όσων «νοούνται καλώς υπό πάντων των Ελλήνων» ώστε να ελεγχθεί ο ισχυρισμός.

 30. Καλησπέρα
  29 Πέρα απ’ το ότι η επανάληψή τους μέσα από τα εκκλησιαστικά κείμενα βοηθάει στο να κρατιούνται στη μνήμη (και σαν λέξεις και σαν περιεχόμενο) ακόμα και από ανθρώπους που άλλες παρόμοιες λέξεις τις αγνοούν.

 31. Καλά, βρε παιδιά, μερικοί φίλοι εδώ είναι σαν να αγνοούν το στυγνό κοινωνιογλωσσικό καθεστώς που επιβλήθηκε με την καθαρεύουσα και έδρασε ως σιδηρούν προσωπείον της γλώσσας του λαού μας.
  Αν πάντως ο ιδρυτής του δωδεκάχρονου ιστολογίου υποχωρήσει σε κάποιες γλωσσικές πιέσεις, του προτείνω να δανειστεί τον θυρεό της Θεατρικής Εταιρείας του Λουξεμβούργου (ΘΕL) και, αντιστρέφοντάς τον, να τον προβάλει ως θυρεό της Θείας Ελληνικής Γλώσσας (ΘΕΓ).

 32. Γιάννης Ιατρού said

  Μιάς και είναι θρησκευτικο-ιστορικό το σημερινό θέμα, εκείνος ο BLOG OTI_NANAI τι έχει απογίνει; Από το πρώτο δεκαήμερο του Φλεβάρη και μετά, δεν τον πήρε το μάτι μου… Καλά νά ΄ναι όλοι τους δηλαδή, αλλά να, με τις καταστάσεις που ζούμε, αναρωτιέται κανείς… Άντε , μη βγάλω κανένα silver alert κλπ.

 33. Στεφανία said

  Κύριε Ιατρού (32), απεδείχθη οριστικά ότι ο Blogotinanai δεν συνεισέφερε το παραμικρό στην θεαματικότητα του Ιστολογίου. Προς τί, λοιπόν, τον νοσταλγείτε; Τα χριστιανικά του φληναφήματα + σχοινοτενή κηρύγματα μάλλον μάς καταβαράθρωναν, διότι έδιωχναν ακόμη και τους χριστιανούς αναγνώστες, που δεν μπορούσαν να καταπιούν την πασίγνωστη δημόσια δήλωση του κ. Blogotinanai πως είναι πιστός χριστιανός και συγχρόνως ψηφίζει Σύριζα.

  Σάς υπενθυμίζω, κύριε Ιατρού, πως στους δύο μήνες που απουσιάζει (εύχομαι να είναι καλά ο χριστιανός), το Ιστολόγιο σκαρφάλωσε 300 θέσεις στην βαθμολογία της Alexa και χθές Δευτέρα είχαμε νέο Ρεκόρ 12ετίας με 673 (προηγούμενο επροχθές Κυριακή με 679). Ας είναι καλά η δεσποινίς Αργυρώ και ο επανακάμψας κύριος Αράουτ. Με τα καθημερινά μνημειώδη σχόλιά τους οδηγούν το Ιστολόγιο σε απρόσιτες κορυφές, που ούτε στον ύπνο του δεν θα μπορούσε να διανοηθεί ο αγαπητός μας κύριος Νίκος

 34. sarant said

  32 Kι άλλες φορές έχει λείψει μεγάλα διαστήματα ο Μπλογκ. Εύχομαι να επανακάμψει.

 35. dryhammer said

  32. Γράψε άλλο ένα σχόλιο (ας είναι και για τον καιρό) να σου απαντήσει και το παλιοτόμαρο.

 36. # 28

  Χθες μίλησα μαζί του στο τηλέφωνο, μια χαρά ήτανε.

 37. Γιάννης Ιατρού said

  35: Ε τότε να θίξω το θέμα των εορταστικών εκδηλώσεων μετ’ επιδείξεων που οργανώνονται στην Κρήτη, επ΄ ευκαιρία της επετείου του «Unternehmen Merkur»😡
  Όπως λέει και η
  λαϊκή ρήση

 38. Γιάννης Ιατρού said

  μετά το « …εορταστικών εκδηλώσεων» ξέφυγε η παρένθεση

 39. Χαρούλα said

  Ως μακαρίως κοιμωμένη αναγνώστρια του Σαραντακείου Ιστολογίου και του αφηγήματος του πατρός Σαραντάκου(ο οποίος πείθει και τον τελευταίο κάφρο αναγνώστη όπως η υποφαινομένη), ευχαριστώ ιδιαιτέρως την δεσποινίδα Αργυρώ, την δεσποινίδα Στεφανία και τον επανακάμψαντα κύριο Αράουτ. Με τα καθημερινά μνημειώδη σχόλιά τους οδηγούν το Ιστολόγιο σε απρόσιτες κορυφές, που ούτε στον ύπνο του δεν θα μπορούσε να διανοηθεί ο αγαπητός σε όλους μας κύριος Νίκος.

  ……και μετά ξύπνησα!😊🤣🙂😂😊🤣🙂😜

  Ο ύμνος της αγάπης μπλέ και ευρωπαϊκός.

 40. # 39

  Μεγάλη παράλειψη, ξέχασες το παλιοτόμαρο με τις λίγες αλλά ουσιδεις παρεμβάσεις, βασικός συντελεστής στην άνοδο του ιστολογίου εις την κλίμακα της Αλέξαινας, μπλα,μπλα, μπλά 🙂 🙂

 41. ΣΠ said

  37
  https://www.huffingtonpost.gr/entry/e-krete-nikese-kai-pali-toes-nazi_gr_607593c9e4b0fcee71a2651d?5ge

 42. ΚΩΣΤΑΣ said

  Ακολουθεί μνημειώδες σχόλιο

  ΜΕΓΑΛΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΛΟΓΙΑ:

  1. –> ο Ιησούς Χριστός κατάφερε να κάνει πραγματικότητα τα πιό τρελά ΜΕΣΣΙΑΝΙΚΑ όνειρα των ραββίνων περί πλήρους εβραιοποιήσεως του Ελληνο-Ρωμαϊκού Πολιτισμού. (κύριος Αράουτ)

  2. –> Εκ των 4.900 περίπου λέξεων της Καινής Διαθήκης σχεδόν αι ημίσειαι, ήτοι λέξεις 2.280, λέγονται και σήμερον έτι εν τη κοινή λαλιά· (κυρία Αργυρώ)

  3. –> δεν μπορεί να είσαι πιστός χριστιανός και συγχρόνως να ψηφίζεις Σύριζα. (κυρία ή μάλλον δεσποινίς Στεφανία, καθότι από το κείμενο, υφολογικά, τεκμαίρεται μία τρυφερή, γλυκιά και ντροπαλή κορασίδα)

  4. –> θυρεός της Θείας Ελληνικής Γλώσσας (ΘΕΓ) να αποτελέσει ο ανεστραμένος θυρεός της Θεατρικής Εταιρείας του Λουξεμβούργου (ΘΕL (Δημοσιοχώρος)

  Είπα και ελάλησα και μετά έφαγα μια καβουρόπιτα, αναμένοντας το σκορ της Αλέξας να πάει από το 669 σήμερα, στο 666 αύριο. 😉

 43. Αγγελος said

  Στεφανία et consorts (33), επειδή κανείς δεν το ‘χει πει, θα το πω εγώ, πεπεισμένος ότι απηχώ (κι ας μην τον έχω ρωτήσει) και τα αισθήματα του Νικοκύρη:
  ΤΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΕΣΜΕΝΗ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑ!

 44. sarant said

  43 Μην πω και την Αλέξαινα

  42 Αυτό θα είναι πρόβλημα, αν πάμε στο 666!

 45. Γιάννης Ιατρού said

  41: κρατάμε μικρό καλάθι, μέχρι στιγμής μόνο το κατέβασαν από την σελίδα τους…

 46. Γιάννης Ιατρού said

  4033 κρούσματα, 93 θάνατοι, 802 διασωληνωμένοι (ρεκόρ σήμερα)

 47. Κιγκέρι said

  Ως και Άγγελοι αγανάκτησαν! 🙂

 48. Παναγιώτης Κ. said

  @36. Να λοιπόν ένας τρόπος για να πληροφορούμαστε το καλώς έχειν των φίλων εν ιστολογίω!

 49. # 46

  βρε Γιάννη, πες με ωρώμικο μυαλό αλλά εγώ πιστεύω πως γίνεται δούλεμα με τους αριθμούς των κρουσμάτων ανάλογα με τον αλλοπρόσαλλο σχεδιασμό των υπευθύνων, την μια θέλουμε χαλάρωση των μέτρων και μειώνουμε τον αριθμό τωνκρουσμάτων την άλλη φωνάζουν οι επιδημιολόγοι (; !) να μην γιορτάσουμε το Πάσχα και τσουπ (*) από 1900χθες πάμε στα 4000 σήμερα. Θα μου πεις σε τι είναι σοβαρή η κουλοκυβέρνηση για να είνα ι σ΄αυτό αλλά ωίναι ίσως το μόνο που απασχολεί όλο τον πληθυσμό ανεξαρτήυως κομματικών προτιμήσεων. Ας μιλήσουν και οι γιατροί του ιστολογίου αν ξέρουν κάτι παραπάνω.

  (*) είχαμε και κουιζάκι με το κε τσούπα-κετσούπα

 50. @ 42 ΚΩΣΤΑΣ

  🙂

 51. Γιάννης Ιατρού said

  49: Τα κρούσματα, όπως λές, είναι τελείως αναξιόπιστο μέτρο σύγκρισης (παίζουν πολλές παράμετροι που δεν ελέγχονται). Εγώ όπως έχω πει κι άλλοτε, κοιτάω τους διασωληνωμένους και τους θανάτους, όπως επίσης και τις μετρήσεις από τα λύματα. Αυτά δείχνουν το παρελθόν και το μέλλον. Το παρόν είναι τελείως αβέβαιο, ως συνήθως 🙂

 52. Γιάννης Ιατρού said

  51 (συνέχεια)

 53. Μαρία said

 54. Γιάννης Ιατρού said

  Άλλο καινούργιο επεισόδιο βίας: Αστυνομικοί χτυπούν πατέρα και γιο σε ποδοσφαιρικό αγώνα στην Κατερίνη. Ο πατέρας έπαθε έμφραγμα και μεταφέρθηκε κι εγχειρίστηκε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

 55. Αράουτ said

  Να μάς πεί ο λαλίστατος οπαδός του ΠΑΟΚ, κ. GpointofView (40), γιατί τηρεί στάσιν παλαιάς Αρσακειάδος (= η σιωπή μου προς απάντησίν σου) στην προ ολίγου δήλωση του αρχιδιαιτητού της FIFA, Μάρκου Κλάτενμπεργκ, ότι το χέρι του Κρέσπο στο κυριακάτικο μάτς Αστέρας Τριπόλεως – ΠΑΟΚ 1-1 ήταν 100% πέναλτυ που δεν έδωσε ο διαιτητής (3:48 έως 5:02 του βίντεο)

  Έχουμε να κάνουμε με σαφή αλλοίωση αποτελέσματος. Αν δινόταν το πέναλτυ, οι Αρκάδες θα νικούσαν τον ΠΑΟΚ και οι κυριακάτικες προβλέψεις του Επιτελείου μας (τις οποίες τόλμησε να λοιδορήσει το βράδυ της Κυριακής ο κ. Gpoint) θα στέλνανε πολύ κόσμο στο Ταμείο για ένα καλό χαρτζιλίκι. Θυμίζω πως η απόδοσις του άσσου στο μάτς αυτό ήτo 5,83

 56. Μαρία said

  54
  Έβλεπα το βίντεο πριν απο λίγο. Πολύ ξύλο λέμε.

 57. Μαρία said

 58. # 55

  Δεν πα να τόδινε, θα τόπιανε ο Πασχαλάκης προκειμένου να πιάσεις εσύ προγνωστικό !! (δεν σου λέω πως θα το έστελνε άουτ ο παίκτης του Αστέρα που θα το κτύπαγε για να μη λες για ατυχίες ! )

 59. 49 Μα σήμερα είναι Τρίτη. Καμιά σχέση με χτες για σύγκριση με τον αριθμό κρουσμάτων. Χώρια που τα θετικά σελφτεστ χτες, θα οδήγησαν αρκετά παραπάνω κόσμο να κάνει απ’ τα κονονικά. Τα άλλα νούμερα είναι τα ζόρικα που δεν έχουν σχέση με τις μέρες.

 60. Παναγιώτης Κ. said

  @56.
  Πόσοι εισάγονται κάθε μέρα για νοσηλεία και πόσοι παίρνουν εξιτήριο κάθε μέρα;
  Και από αυτούς που εισάγονται, πόσοι πάνε στις ΜΕΘ και πόσοι βγαίνουν από τις ΜΕΘ;

 61. sarant said

  56 Μαθηματικά, λέμε!

 62. Μαρία said

  60
  κλικ στο τουίτ για να δεις κι άλλα

 63. Pedis said

  # 54-56 – Η αλήθεια είναι διαφορετική και θα δημοσιευτεί με το αποτέλεσμα της ΕΔΕ.

  Πατέρας και γιος είχαν διαξιφισμό για ένα οφσάιντ. Κουβέντα στην κουβέντα πιάστηκαν στα χέρια.

  Οι αστυνομικοί έτρεξαν να τους χωρίσουν και αυτοί επέμεναν να βρίζει και να κτυπάει ο ένας τον άλλον. Εφάρμοσαν, λοιπόν την ελάχιστη νόμιμη βία για να επαναφέρουν την τάξη και να αποφευχθούν τα χειρότερα.

  🤪

 64. # 59

  Γιάννη, δεν ασχολούμαι με τα νούμερα καθεαυτά αλλά με την χρήση τους για προπαγανδιστικούς λόγους από την κυβέρνηση. Ο απλός κοσμάκης πληροφορείται από την κυβέερνηση στο κινητό του ή με μια ματιά πρόχειρη στα ΜΜΑ δυο πράγματα μόνο : αριθμό κρουσμάτων και νεκρούς.

 65. sarant said

  62 Όλοι παρακολουθούν τον nyrros

 66. Triant said

  49 κ.α.
  Γιώργο, η σύγκριση πρέπει να γίνεται στις ίδιες ημέρες της εβδομάδας για προφανείς λόγους. Έχουμε λοιπόν
  16/2 1.081
  23/2 2.111
  02/3 2.312
  09/3 3.181
  16/3 1.508 (είναι σαν Δευτέρα γιατί είναι μετά από αργία)
  23/3 3.517
  30/3 4.322
  06/4 4.293
  13/4 4.017

  Η πορεία είναι προφανής και χωρίς εκπλήξεις ή μυστήρια.

 67. Pedis said

  # 56 – Ε, καλά μωρέ, δεν έπαθε και τιποτα. Έχει ξανακολλήσει άλλες πεντέξι φορές. Έχει ανοησία του ποιμνίου.

 68. Triant said

  Όποιος θέλει μπορεί να πάρει και το δικό μου εξελ όπου περνάω αναλυτικά τα συνολικά, την Αττική και τα τεστ. Είναι ενημερωμένο μέχρι σήμερα 13/4/2021. Νούμερα, όχι γραφήματα.

 69. Pedis said

  Όταν σφίγγουν οι κώλοι …

  με το που θα χαλαρώσουν, πάμε πάλι …

 70. Θόδωρε προφανές είναι πως ο αριθμός των κρουσμάτων είναι ανάλογος του πλήθους που εξετάζεται, προφανές και πως το δείγμα της κυριακής ή της αργίας θα είναι μικρότερο άρα κι ο αριθμός των κρουσμάτων. Δεν είναι όμως καθόλου προφανές γιατί θα είναι μικρότερο την επόμενη μέρα της αργίας, τουλάχιστον για μένα. Αν εσύ έχεις εσωτερική πληροφόρηση να το καταλάβω, αλλιώς ν’ ακούσω πιο προσεκτικά τους Μάμας και Πάπας μπας και ξεστραβωθώ !

 71. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα

  70: ..γιατί θα είναι μικρότερο την επόμενη μέρα της αργίας..
  Αφού ρε Γιώργο τα νούμερα που ανακοινώνονται την Δευτέρα προέρχονται από τις μετρήσεις της προηγουμένης μέρας (Κυριακής), δεν είναι μετρήσεις που έγιναν την Δευτέρα.
  Γενικά, αυτά που ανακοινώνονται καθημερινά είναι της προηγουμένης μέρας (και ίσως μερικές διορθώσεις ή μετρήσεις που έφτασαν καθυστερημένα και προσμετρήθηκαν έτσι).

 72. Ναι βρε Γιάννη, μόνο που παραδοσιακά τα πολύ μικρότερα νούμερα ανακοινώνονται πάντοτε την ημέρα της αργίας, μάλιστα με χοντρή διαφορά από τις προηγούμενες μέρες γιατί την Κυριακή έχουνε πάντοτε μικρότερο δείγμα και η απογευματινή ανα κοίνωση αφορά τα κρούματα της ίδιας μέρας !!!!! Εχει μια λογική πως πολλά συηεργεία παίρνουν κυριακάτικο ρεπό. Εκτός και παίρνουν ρεπό και την Δευτέρα να ευθυγραμμισθούν με τα θέατρα που κάποτε ήτανε κλειστά την Δευτέρα, τώρα είναι γενικώς.
  Να μου πεις πως δεν είναι αξιόπιστη η μέθοδος και η διαδικασία, μα αυτό ΑΚΡΙΒΩΣ λέγω πως ανεβοκατεβαίνουν ανάλογα με την πρόθεση να ανοίξουν ή όχι την αγορά και την κίνηση, η οποία πρόθεση ακολουθεί το εκκρεμές !

 73. Και κάτι ακόμα…αν δεν με γελά η μνήμη μου, πέρισυ τέτοια εποχή είχαμε χοντρικά 1000 κρούσματα σε δείγματα των 10-12 χιλιάδων, φέτος έχουμε 4000 σε δείγματα των 70 000 και μας λένε πως είμαστε χειρότερα. Δεν αμφισβητώ πως είμαστε χειρότερα από αριθμό διασωληνωμένων, νεκρών κ.λ.π. αλλά επειδή τα νούμερα που προβάλλονται είναι κυρίως τα θετικά κρούσματα κι αυτά χοροπηδάνε (είτε δικαιολογημένα είτε όχι) ίσως αυτό συμβάλλει στην απείθεια στα μέτρα προφύλαξης.
  Γενικά η κρατική καθοδήγηση είναι για τα μπάζα.

 74. Γιάννης Ιατρού said

  Αμαν ρε σεις, όλο για την επιδημία γράφετε κι αμελείτε τα λεξιλογικά…

 75. Γιάννης Ιατρού said

  72: ..η απογευματινή ανακοίνωση αφορά τα κρούσματα της ίδιας μέρας..
  όχι ρε Γιώργο, δεν μετρούν ακριβώς ημερολογιακά, αλλά 24ωρα, π.χ. από το μεσημέρι της προηγουμένης έως το μεσημέρι της ίδια μέρας. Έτσι περιλαμβάνονται, ή τουλάχιστον σημαντικό μέρος τους είναι, μετρήσεις της (ημερολογιακά) προηγούμενης μέρας.

 76. Triant said

  Καλημέρα

  73: Αχ ρε Γιώργο, τι έχεις πάθει;
  Και κάτι ακόμα…αν δεν με γελά η μνήμη μου, πέρισυ τέτοια εποχή είχαμε χοντρικά 1000 κρούσματα
  Πέρσι τέτοια μέρα (13/4) είχαμε 31 (τριάντα ένα) κρούσματα, όχι 1000.

 77. Triant said

  76: Κατά λάθος έβαλα λινκ στην επόμενη μέρα 14/4 που τα κρούσματα ήταν ακόμα λιγότερα: 25.

 78. Triant said

  Γιώργο, κατέβασε το εξελάκι που έβαλα παραπάνω. Έχω δεδομένα από τον Ιούνιο με εβδομαδιαίους μέσους όρους κ.α. καθώς και τον αριθμό των τεστ και την θετικότητα από τις 22 Ιανουαρίου φέτος.
  Επίσης μην ξεχνάς οτι το Σάββατο είναι αργία εδώ και πολλά χρόνια, εξ ου και τα χαμηλά νούμερα της Κυριακής.

 79. Καλημέρα
  68 κλπ επειδή είναι xlsx δεν κατεβαίνει εύκολα, θέλει να του επιβεβαιώσεις πως και καλά καταλαβαίνεις πως μπορεί να έχει ρίσκο, αλλά εσύ είσαι σίγουρος.

 80. Γιάννης Ιατρού said

  73 (76,77): Άσε την μνήμη σου🙄😋 και κοίτα τα αρχεία (λινκ σ΄αυτά του nyrros έβαλα στο #52 κι η Μαρία στο #62 κι ο Θόδωρος το δικό του στο #68)

 81. Triant said

  79: Δεν είναι μόνο το xlsx είναι και το ότι το site μου είναι http και όχι https. Δεν έχω αξιωθεί ακόμα να του βάλω SSL (TLS) πιστοποιητικά.

 82. Που ήταν γαλλική, έγινε γερμανική, ξανά γαλλική, ξανά γερμανική, πόλεμοι κλπ. Κι όταν είχα πάει στο Στρασβούργο με είχε συγκλονίσει αυτό το άγαλμα. Για τους νεκρούς του, κι απ’ τις δυο πλευρές.

  (ήταν μερικές μέρες μετά από τότε που παραλίγο να συναντηθούμε με τον Νικοκύρη για πρώτη φορά)

 83. Ωχ. Γι’ αλλού πήγαινε αυτό…

 84. Κοίταξε, η ουσία δεν είναι στο «πέρισυ την ίδια μέρα» αλλά στα νούμερα τα οποία ήταν περίπου τέτοια πριν το λοκντάουν και εν συνεχεία «έπρεπε» να είμαστε «καθαροί» και εϊχαν μειωθεί τα δείγματα.Δεν θυμόμουνα πότε ξεκίνησε και πότ τέλειωσε. Εσείς που έχετε τα εξέλια γιατί δεν γράφεται 25 ή 31 στα ΠΟΣΑ δείγματα ;;

  Το νόημα όσψν γράφω είναι η μαλακία της κυβέρνησης που ανί να εξπλίσει με νοσοκομεία και κλίνες τα υπάρχοντα ακολουθεί τακτική ΓεΟργιάδη » τινα τα κάνουμε όταν θάχει περάσει η πανδημία» κι ενώ η κατάσταση είναι περίπου σταθερή απλά αθροιστικά και μόνο μεγαλώνουν ακόμα κρούσματα και διασωληνομένοι η κουλοκυβέρνηση έπαιρνε σκληρότερα μέτρα και για να τα δικαιολογήσει στο πόπολο αύξησε των αριθμό των δειγμάτων και εμμέσως των κρουσμάτων χωρίς να υπάρχει η έξαρση στο επίπεδο που αναφέρει

 85. Triant said

  Άσε μας ρε Γιώργο, ‘πόσα δείγματα;’. Ένας νεκρός, λέμε και τώρα έχεις 93. Ούτε αυτό σου κάνει; Όλοι στο κόλπο είναι πιά;
  Ίσα ίσα που προσπαθούν να πουν ότι όλα είναι μια χαρά μπας και έρθει κανένας τουρίστας. Την ώρα που εμείς έχουμε 9 νεκρούς στο εκατομμύριο και οι Γερμανοί που κλαίγονται έχουν 3,5.

 86. Γιάννης Ιατρού said

  84, (80): Καλά ρε, θα κάνουμε έρανο να σου πάρουμε γυαλιά, μπας και δείς το φώς σου (8η στήλη … 🙂 🙂 🙂 )
  ..Εσείς που έχετε τα εξέλια γιατί δεν γράφεται 25 ή 31 στα ΠΟΣΑ δείγματα ;;..

 87. Κιγκέρι said

  Εγώ παρακολουθώ αυτό, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα έχει λιγότερους θανάτους (78,14) ανά 100000 κατοίκους από τη Γερμανία (92,77):

  https://www.statista.com/statistics/1111779/coronavirus-death-rate-europe-by-country/

 88. Triant said

  87: Τα συνολικά έχουν αυτή τη μορφή γιατί στην αρχή για διάφορους λόγους (μικρότερη έκθεση στην παγκοσμιοποίηση, μικρότερος χρόνος παραμονής σε κλειστούς χώρους, δεν ξέρω) είχαμε πολύ μικρά νούμερα. Αυτά όμως τα ωραία πάνε. Δυστυχώς από όλα τα ανησυχητικά νούμερα άλλων χωρών που δημσιεύονται εμείς είμαστε πολύ χειρότερα (δοκίμασε να διαιρείς τα νούμερα του ΗΒ δια 7 της Γερμανίας και της Τουρκίας δια 8 της Ρωσίας δια 14 της Ιταλίας δια 6 κ.λ.π.).

 89. Γιάννης Ιατρού said

  87: λιγότερους μόνο και μόνο γιατί στο πρώτο κύμα η Ελλάδα είχε πολλή τύχη, αφού και αργότερα από άλλες χώρες ήλθε εδώ και με το λοκντάουν και την εμπειρία από την Ιταλία μετριάστηκαν κατά πολύ οι επιπτώσεις. Για κοίτα όμως τι γίνεται από φθινόπωρο του 2020 (2ο κύμα) ή στο 3ο (τελευταίο) κύμα…

 90. Γιάννης Ιατρού said

  88: σχεδόν μαζί γράφαμε. Έτσι

 91. # 86
  \
  Καλά κοιτώντας τις ημερομηνίες 11,12 και 13 όπου η θετικότητα κάνει το εκκρεμές 3,8%, μετά 0,7%, και μετά ξανά 2,7 % αν αυτό δεν λέγεται μόχλευση πες μου εσύ τι είναι. Ασε δηλαδή που πιο μπροστά ήτανε 3% και μετά την …αφηρημάδα στις 13/4 επανήλθε στο επιθυμητό 1,2% μ.ο. γιατι το 0,7 έβγαζε μάτια !

  Γιάννη, εκτίθεσσαι αν πιστεύεις αυτά πως δεν είναι μοχλευμένα είτε με παρέμβαση στα νούμερα, είτε επιλέγοντας περιοχές καθαρές ή μολυσμένες αντίστοιχα

  Οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι είναι λογικό να αυξάνονται αθροιστικά αφού μεγαλώνει ο αριθμός των νοσούντων αθροιστικά χωρίς να είναι απαραίτητη η αύξηση των ημερησίων κρουσμάτων.

  Το 75 ήξερα πως αξιόπιστες στατιστικές στην Ελλάδα απαιτούν 10 000 δείγματα με γεωγραφική κατανομή και για επίπεδο αποτελεσματικότητας 95%, 20 000-μόνο μια φορά ξέρω να είχε γίνει παραμονές εκλογών 81 κι έβγαζε ΠαΣοΚ με 7 % διαφορά, το θυμάμαι γιατί είχα βγάλει ένα μισθό από στοιχήματα για πάνω από 5% όταν το πλήθος θεωρούσε περίπου αμφίρροπες τις εκλογές

 92. Γιάννης Ιατρού said

  91: ..11,12 και 13 όπου η θετικότητα κάνει το εκκρεμές 3,8%, μετά 0,7%, και μετά ξανά 2,7 %..
  Γιώργο, τι έχεις πάθει ρε; Η 12/4 ήταν Κυριακή 🙂 , ποιά μόχλευση;

 93. Ναι Γιάννη μου ήταν Κυριακή γιαυτό κάνανε υπερδιπλάσια τεστ 4917 αντι 1000 με 1900 που κάνανε τις άλλες μέρες και απεργούσε ο κόβιντ γι αυτό βρήκανε λιγότερα κρούσματα !!!!

  Σου συστήνω την Ελσα με την Φλέρυ, τον νιόνιο δεν τον πάω- ο στίχος είναι ο ίδιος ( Γιάννη) σε αγαπώ και όλα τ’ άλλα φήμες και ψευτιές κι ανοησίες και στατιστκές…

 94. Triant said

  Εγώ σταματάω.

 95. Γιάννης Ιατρού said

  94: Ριψάσπη 🙂 🙂

 96. ORIO said

  Διαβάζω σχεδόν όλα τα άρθρα αλλά το μίσος εναντίον τού Αποστόλου Παύλου μου θυμίζει την εποχή του άγνωστου Θεού! Η διαστρέβλωση της ιστορίας του είναι απίστευτη! Πρώτον έγραψε στην ελληνική τον ύμνο τής αγάπης πού τον παραθέτουν όλοι οι λαοί εκτός των Ελλήνων?. Διάλεξε το ρωμαϊκό όνομα γιατι είχε διεθνή απήχηση. Οι απόπειρες να τον σκοτώσουν και μόνο είναι άξιες έρευνας, θυμίζουν όσους διαδίδουν νέες ιδέες ,τεχνολογίες κλπ. Το κατεστημένο τον κατηγορούσε ότι ήταν επαναστάτης κατά τού αυτοκράτορα,της θρησκείας κλπ. Αν ήθελε να κάνει κακό, θα έκανε στο αργυροχόο Δημήτριο στην Έφεσο. Το μίσος φεύγει με την απροκατάληπτη Γνώση.

 97. Γιάννης Ιατρού said

  96: ..απροκατάληπτη Γνώση..
  Που να ψάχνεις τώρα να την βρεις, ούτε καν καμιά παραπομπή δεν μας δίνεις 😎

 98. Αράουτ said

  Αδαέστατε κύριε Orio (96): Για ποιό μίσος εναντίον του Αποστόλου Παύλου μιλάτε; Ο ραββίνος Σαούλ – Σαύλος ήταν αυτός που μισούσε θανάσιμα τον υπέρλαμπρο Ελληνο-Ρωμαϊκό Πολιτισμό, επειδής ήτο κακάσχημος, αρρωστιάρης (τον βασάνιζε μονίμως σκώλωψ εν σαρκί) και δεν του καθόταν καμμία γυναίκα για να την οχεύσει και να ξεχαρμανιάσει.

  Δεν υπάρχει μεγαλύτερος φασίστας από τον αγαπημένο σας Απόστολο Παύλο, αγαπητέ κύριε Orio. Για ψύλλου πήδημα έκανε κακό σε όσους δεν συμφωνούσαν μαζί του. Επειδή κάνετε «μπάμ» από μακρυά ότι αγνοείτε παντελώς την Καινή Διαθήκη, σάς θυμίζω τί αναφέρει στο κεφάλαιο 13 των Πράξεων, 9-12 το πρωτότυπο ελληνικό κείμενο:

  «13,9 Σαῦλος δέ, ὁ καὶ Παῦλος, πλησθεὶς Πνεύματος ἁγίου καὶ ἀτενίσας πρὸς αὐτὸν .
  13,10 εἶπεν· ὦ πλήρης παντὸς δόλου καὶ πάσης ῥαδιουργίας, υἱὲ διαβόλου, ἐχθρὲ πάσης δικαιοσύνης, οὐ παύσῃ διαστρέφων τὰς ὁδοὺς Κυρίου τὰς εὐθείας;
  13,11 καὶ νῦν ἰδοὺ χεὶρ Κυρίου ἐπὶ σέ, καὶ ἔσῃ τυφλὸς μὴ βλέπων τὸν ἥλιον ἄχρι καιροῦ. παραχρῆμα δὲ ἔπεσεν ἐπ᾿ αὐτὸν ἀχλὺς καὶ σκότος, καὶ περιάγων ἐζήτει χειραγωγούς.
  13,12 τότε ἰδὼν ὁ ἀνθύπατος τὸ γεγονὸς ἐπίστευσεν, ἐκπλησσόμενος ἐπὶ τῇ διδαχῇ τοῦ Κυρίου.»

  που σε απλά ελληνικά σημαίνει τα εξής, σύμφωνα με την εγκυρότατη Μετάφραση Νέου Κόσμου 2017 που χρησιμοποιεί ο κοσμαγάπητος σχολιαστής του παρόντος ιστολογίου και δεδηλωμένος Μάρτυς του Ιεχωβά, κύριος Λεώνικος:

  13, 9 Τότε ο Σαύλος, που λέγεται και Παύλος, γέμισε άγιο πνεύμα, κάρφωσε το βλέμμα πάνω του 10 και είπε: «Απατεώνα και ραδιούργε του χειρίστου είδους, γιε του Διαβόλου,+ εχθρέ κάθε δίκαιου πράγματος, δεν θα πάψεις να διαστρέφεις τις ορθές οδούς του Ιεχωβά;* 11 Ορίστε! Το χέρι του Ιεχωβά* είναι πάνω σου, και θα είσαι τυφλός και για κάποιο διάστημα δεν θα βλέπεις το φως του ήλιου». Αμέσως έπεσε πάνω του πυκνή ομίχλη και σκοτάδι, και τριγύριζε αναζητώντας κάποιον να τον οδηγήσει από το χέρι. 12 Τότε ο ανθύπατος, όταν είδε τι είχε συμβεί, πίστεψε, επειδή έμεινε έκπληκτος από τη διδασκαλία του Ιεχωβά.*

  Σάς ΕΡΩΤΩ, κύριε Orio: Πώς εξηγείτε εσείς ότι ο γεμάτος Χριστιανική Αγάπη και παγκοσμίως γνωστός ως… ο συγγραφέας του «Ύμνου της Αγάπης», Παύλος, τύφλωσε κάποιον άγνωστο επειδή δεν δέχτηκε την Χριστιανική Αλήθεια; Κι απ’ ό,τι φαίνεται από το κείμενο, ο Ρωμαίος ανθύπατος Σέργιος Παύλος (σ.σ.: από τον οποίο έκλεψε το όνομα Παύλος ο ραββίνος Σαούλ – Σαύλος) πίστεψε στα χριστιανικά φληναφήματα, επειδή φοβήθηκε μήπως ο Σαούλ τον τυφλώσει κι αυτόν.

  Έτσι προσηλύτιζε επί 20 αιώνες η Θρησκεία της Αγάπης, αγαπητέ μου κύριε Orio: Με τον φόβο της αιωνίας Κολάσεως και της άμεσης τιμωρίας. Κατά τα άλλα, θέλετε να μάς κάνετε να πιστέψουμε ότι ο Χριστιανισμός είναι η Θρησκεία της Αγάπης. Είναι καιρός να μάθετε πως δεν είμαστε όλοι οι αναγνώστες του παρόντος Ιστολογίου αγράμματοι κάφροι. Μερικοί από εμάς έχουμε σπάνιες θεολογικές γνώσεις που ανάγκασαν ακόμη κι έναν κορυφαίο χριστιανό λόγιο όπως ο Blogotinanai να καταθέσει τα όπλα και να αποσυρθεί από το Ιστολόγιο εδώ κι ένα μήνα, προκειμένου να μή γίνεται καθημερινώς ρεζίλι. Και παρόλ’ αυτά, το Σαραντάκειο Ιστολόγιο όχι μόνο δεν καταποντίστηκε, αλλά σπάει καθημερινώς το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στην βαθμολογία της Alexa. Κι όπως όλα δείχνουν, αύριο 15 Απρίλη θα σπάσει και το ψυχολογικό φράγμα του Αριθμού του Θηρίου (666), για πρώτη φορά στην 12χρονη ιστορία του.

  ΗΘΙΚΟΝ ΔΙΔΑΓΜΑ: Εδώ καράβια (Blogotinanai) χάνονται / κι εσείς ψαρόβαρκες (Orio) πού πάτε;

 99. ORIO said

  Χρειάζεται θάρρος, αγάπη για την αλήθεια για μια απροκατάληπτη ματιά στην ιστορία. Έτσι θα φτάσουμε σε ακριβή συμπεράσματα. Με το να καταφρονούμε η να προσβάλλουμε τους άλλους, αυτό πώς λέγεται; Όσοι είναι αρκετά ανοιχτόμυαλοι, θα δουν το θέμα Παύλος με αυτά πού ανέφερα. Το ως άνω παράδειγμα αναφέρει…και θα είσαι τυφλός και για κάποιο διάστημα δεν θα βλέπεις το φως …πίστεψε, επειδή έμεινε έκπληκτος από τη διδασκαλία… Ούτε μόνιμα τυφλός,ούτε πίστεψε από φόβο!

 100. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  39β Ναι, το τραγούδι της Ενοποίησης της Ευρώπης

  «Νυνι δε μένει: Πίστις, ελπίς, αγάπη, τα τρία ταύτα
  Μείζων δε τούτων η αγάπη»
  ο Μπαρακ Ομπάμα χρησιμοποίησε λέει αυτόν το στίχο κατά την ορκωμοσία του στις 20 Ιαν. 2009.

  Såsom i en spegel
  (Μέσα από το σπασμένο καθρέφτη)
  http://www.cinephilia.gr/index.php/tainies/classicus/2764-sasom-i-en-spegel-ingmar-bergman

 101. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  46 κ.ε
  Εσταυρωμένος Σωτήρης,
  γίνηκε το νήμα από τα πολλά λοιμωξιολογικά 🙂

 102. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  100# Per speculum et in aenigmate.
  Και λατινικά ξέρουμε, αμ πώς 🙂

 103. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  100# Πίστις, ελπίς, αγάπη. Ναι.
  https://www.efsyn.gr/themata/infowar/89707_ompama-o-isyhos-amerikanos-fonias

 104. Γιάννης Ιατρού said

  102 (100): Αααα. μάλιστα😃. Τι λατινικά ρε συ, μάλλον θα το θυμάσαι όταν διάβασες τον U. Eco «Το όνομα Ρόδου», στον πρόλογο, σελ. 52).

  Videmus nunc per speculum in aegnigmate; tuc autem facie ad faciem. Nunc cognosco ex parte; tunc autem cognoscam sicut et cognitus sum: Προέρχεται από την πρωτότυπη έκφραση στα Ελληνικά (στην Α’ προς Κορινθίους, Κεφ. 13, 12): βλέπομεν γὰρ ἄρτι δι᾿ ἐσόπτρου ἐν αἰνίγματι, τότε δὲ πρόσωπον πρὸς πρόσωπον· ἄρτι γινώσκω ἐκ μέρους, τότε δὲ ἐπιγνώσομαι καθὼς καὶ ἐπεγνώσθην.
  Το εν αινίγματι ερμηνεύεται ως θαμπά, darkly που λένε στην επικυριαρχική. Βλ. και αίνιγμα = λόγος ασαφής και σκοτεινός (Δημητράκος, Τόμος Α’, σελ. 151).
  Η μετάφραση της Βιβλικής Εταιρείας λέει «βλέπουμε τα πράγματα θαμπά, σαν μέσα από μεταλλικό καθρέφτη» (στην αρχαιότητα είχαν μεταλλικούς καθρέφτες, κι επομένως όσο και να τους γυάλιζαν, κάπως θαμπά κι ατελή θα ήσαν τα είδωλα τους. Μερικούς που ήσαν λίγο κοίλοι τους γέμιζαν με νερό και τους χρησιμοποιούσαν οριζόντια, βλ. και λεκανομαντεία κλπ. κλπ.).

  Προφανώς μας έφαγε η εξέλιξη της τεχνολογίας, ενώ ο Παύλος χρησιμοποιεί τον καθρέφτη για να συμβολίσει την θαμπάδα, σήμερα τον χρησιμοποιούμε κυρίως ως ένα σύμβολο διαύγειας.😋

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: