Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Εστιάζοντας στην εστίαση

Posted by sarant στο 26 Απριλίου, 2021


Το άρθρο που θα διαβάσετε σήμερα δημοσιεύτηκε πριν από μερικές μέρες στο ηλεπεριοδικό 2020mag. Όπως έχω ήδη γράψει, στο ηλεπεριοδικό αυτό δημοσιεύω άρθρα με Λέξεις της επικαιρότητας -σαν εκείνα που δημοσίευα κάθε μήνα στα Ενθέματα της Αυγής. Εδώ μπορείτε να βρείτε όλα μου αυτά τα άρθρα. Η εικονογράφηση είναι του περιοδικού.

Εστιάζοντας στην εστίαση

Αμέσως μετά το Πάσχα, όπως ανακοινώθηκε, ανοίγει επιτέλους η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους -το κατά Σαββόπουλο τραπεζάκια έξω. Το μέτρο είναι καλοδεχούμενο, και μάλιστα μάλλον καθυστέρησε να εφαρμοστεί, αφού στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες τα τραπεζάκια έξω έχουν ήδη ανοίξει, όχι μόνο σε χώρες του Νότου αλλά και σε βορειότερες, όπως στο Λουξεμβούργο, όπου βέβαια θέλει θάρρος ή πανωφόρι για να καθίσεις έξω.

Αλλά αυτά τα διαβάσατε ήδη στις ειδησεογραφικές στήλες. Εμείς εδώ λεξιλογούμε, οπότε θα λεξιλογήσουμε σήμερα για την εστίαση, που είναι μια από τις λέξεις της επικαιρότητας.

Στιγμιότυπο από την αγορά της Δράμας κατά την περίοδο του δεύτερου λοκντάουν για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού.
(EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ)

Ποιαν εστίαση, θα πείτε. Μα, τα εστιατόρια, θα απαντήσει κάποιος, αν και βέβαια ο όρος πιάνει και καφετέριες, καφενεία, μπαρ, ταβέρνες, μεζεδοπωλεία, ουζερί, σουβλατζίδικα, φαστφουντάδικα (ταχυφαγεία κατά Μπαμπινιώτη) και άλλα «καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος».  Όλα αυτά, και αμέτρητα άλλα ακόμα, απαρτίζουν τον κλάδο της εστίασης.

Η ερώτηση όμως δεν είναι άστοχη· κάθε άλλο, διότι αν ανοίξετε το λεξικό θα δείτε ότι υπάρχουν δύο διαφορετικά λήμματα «εστίαση»: η εστίαση των εστιατορίων και η εστίαση που είναι το αποτέλεσμα του εστιάζω. Όταν λέμε ότι η καινούργια φωτογραφική μηχανή μου έχει σύστημα αυτόματης εστίασης, δεν εννοούμε βέβαια ότι παραθέτει γεύματα, και δη αυτόματα· εννοούμε ότι εστιάζει αυτόματα, ότι δεν είναι ανάγκη να το φροντίσει αυτό ο φωτογράφος.

Μα, δεν είναι η ίδια λέξη; θα ρωτήσετε. Το ερώτημα είναι φιλοσοφικό μάλλον, αλλά από λεξικογραφική άποψη όλα τα λεξικά τις δυο εστιάσεις τις καταγράφουν ως δύο διαφορετικά λήμματα.

Συναφής, αλλά όχι ίδια, είναι και η προέλευση των δυο όρων. Η εστίαση ως παράθεση γεύματος είναι αρχαία (εστίασις, βέβαια) και προέρχεται από το ρήμα εστιώ και από την εστία, αυτή την πολυσήμαντη λέξη, ήδη ομηρική, που σημαίνει και το τζάκι, και το σπίτι, και την οικογένεια· υπήρχε και θεά με αυτό το όνομα, ενώ έτσι ονομάζεται και η παλαιότερη σήμερα ελληνική εφημερίδα.

Εστίασις ήταν η παράθεση γεύματος· στην αρχαία Αθήνα ονομαζόταν εστίασις και το δημόσιο γεύμα που παρέθεταν, ως λειτουργία, οι πλούσιοι πολίτες. Από εκεί και οι λέξεις εστιάτωρ και εστιατόριον, που είχαν στα αρχαία κάπως διαφορετικές σημασίες: ο εστιάτωρ ήταν ο οικοδεσπότης που παρέθετε γεύμα ενώ εστιατόριον ήταν η αίθουσα των συμποσίων. Αυτή η οικογένεια λέξεων, παρόλο που μοιάζει ηχητικά με το ρήμα «εσθίω» (τρώω) δεν έχει καμιά σύνδεση μαζί του· άλλωστε στα αρχαία η εστία έπαιρνε δασεία ενώ το εσθίω ψιλή.

Αντίθετα, η εστίαση από το ρήμα εστιάζω είναι νεότερος σχηματισμός, μεταφραστικό δάνειο που αποδίδει το αγγλ. focalization. Παρόλο που υπήρχε σε διάφορες επιστημονικές εφαρμογές, με την εστίαση του φωτός ας πούμε (και γενικότερα με τη συγκέντρωση ενός κύματος ή μιας δέσμης σε ένα σημείο), η λέξη έγινε δημοφιλής από την τέχνη της φωτογραφίας -και συνάμα απέκτησε και μεταφορικές σημασίες, αφού μιλάμε για την εστίαση της προσοχής ή του ενδιαφέροντος. Μαζί και το ρήμα «εστιάζω» ή «εστιάζομαι», που επίσης χρησιμοποιείται πολύ με μεταφορική σημασία -π.χ. η μελέτη εστιάζει ή εστιάζεται στο τάδε θέμα (προσωπικά δέχομαι και τους δύο τύπους του ρήματος· άλλοι θεωρούν σωστό μόνο τον ένα από τους δύο, δεν ξέρω γιατί).

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, στα σώματα κειμένων κυριαρχούσε αυτή η εστίαση, συνήθως μεταφορικά αλλά και σε διάφορες εφαρμογές της φωτογραφίας. Σπάνια ακουγόταν «ο κλάδος της εστίασης». Τα τελευταία χρόνια ο συσχετισμός αντιστράφηκε -και βέβαια, μετά τον κορονοϊό και την ανάγκη για περιοριστικά μέτρα ακούμε διαρκώς για εστίαση και πότε θα ανοίξει και όλοι καταλαβαίνουμε τα εστιατόρια και συναφή κατάστήματα· όχι το φόκους των φωτογραφικών μηχανών.

Διότι βέβαια η εστίαση είναι πολύ σημαντικός κλάδος οικονομικής δραστηριότητας, που δίνει δουλειά σε πολλές χιλιάδες ανθρώπους (σε μια έρευνα του 2017 βρίσκω να αναφέρονται 187000 εργαζόμενοι στον κλάδο της παροχής υπηρεσιών εστίασης, δηλ. το 10,76% του συνόλου των εργαζομένων -δεν είναι σαφές αν υπολογίζονται στον αριθμό αυτό και οι επιχειρηματίες, μάλλον όχι). Πέρα όμως από οικονομικά μεγέθη, η μη λειτουργία του κλάδου στερεί από τους πολίτες, που τόσο έχουν δοκιμαστεί, μια προσιτή ευκαιρία αναψυχής και κοινωνικότητας, τόσο απαραίτητη για την ψυχική μας ισορροπία.

Καλώς να ανοίξει λοιπόν η εστίαση -αλλά κι αυτό μια κουβέντα είναι. Χωρίς κεφάλαιο κίνησης αφού το όποιο απόθεμα έχει εξανεμιστεί ύστερα από τόσους μήνες αναγκαστικής απραξίας, με το προσωπικό να έχει σε πολλές περιπτώσεις σκορπίσει αναζητώντας εργασία σε άλλη πόλη, με τις υποχρεώσεις που έχουν μετατεθεί χρονικά να περιμένουν στη γωνία, ο καλός ελληνικός καιρός δεν θα είναι αρκετός για να λειτουργήσει ο κλάδος· τουλάχιστον όχι χωρίς γενναία κρατική στήριξη. Φοβάμαι πως όταν περάσει η ευφορία των πρώτων ημερών τα χαμόγελα θα σβήσουν· αλλ’ αυτό δεν θα μας εμποδίσει να τιμήσουμε τα αγαπημένα μας στέκια, ύστερα από χωρισμό τόσων μηνών!

220 Σχόλια προς “Εστιάζοντας στην εστίαση”

 1. Φυσικός ων μεγάλωσα με την εστίαση των φακών και με την ευκαιρία παραθέτω την αγαπημένη μου άσκηση: Σε ένα φακό το αντικείμενο τοποθετείται στο ένα κέντρο καμπυλότητας και το είδωλο εμφανίζεται στο άλλο. Πόσος είναι ο δείκτης διαθλάσεως του υλικού του φακού;

 2. Με την ευκαιρία, να βρεθεί και η ορι(α)κή γωνία του υλικού του φακού.

 3. Πέπε said

  Καλημέρα.

  Υποθέτω ότι από την εστία-τζάκι θα προέκυψε η έννοια «εστία-κέντρο, επίκεντρο» (το τζάκι κέντρο του σπιτιού) και από κει η ομάδα εννοιών σχετικά με την εστίαση, την επικέντρωση, από τις εστίες μιας πυρκαϊάς μέχρι την εστίαση στη φωτογραφία.

  Όμως μου κίνησε την περιέργεια το focalisation: υπάρχει και στα λατινικά σχέση μεταξύ των λέξεων για τη φωτιά και των λέξεων για τον φακό;

 4. Αυτή η λέξη «ορική» (γωνία) είναι εντάξει; Αυτός ήταν ο όρος τότε.

 5. Κέντρο ναι, επίκεντρο όχι. Ως όροι εννοώ. Είναι μεταφορικό σχήμα.

 6. Πέπε said

  Δ. Χώρε, εσύ ως μαθητής είχες καταφέρει να μάθεις τη διαφορά κυκλοφορικού (ανατομία) και κυκλοφοριακού (δρόμοι της πολης); Εγώ με πολλή δυσκολία και αβεβαιότητα.

 7. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  4-6 Ορικός; Δεν νομίζω να το έχω συναντήσει ξανά. Ενώ για το κυκλοφορικός/-ιακός τη διαφορά δεν τη διδάχτηκα ως μαθητής, ή τουλάχιστον δεν το θυμάμαι.

 8. Η λατινική Hestia που μαθαίναμε στα λατινικά είναι κακοπρόφερτη.

 9. Λεύκιππος said

  Εστιάτορας, αστειάτορας και χιουμορίστας. Κοντά κοντά.

 10. Ορική, σε όλα τα βιβλία οπτικής.

 11. aerosol said

  Υπάρχουν και οι αστειάτορες…

 12. Βέβαια, στα αγγλικά critical.

 13. aerosol said

  […αλλά με πρόλαβε ο Λέυκιππος!]

 14. @ 6 Πέπε

  Το ακούω αλλά δεν μπορώ να το χρησιμοποιήσω με επιτυχία.
  Πάντως κι εγώ είχα προτείνει το ενδεχόμενο της (ύστατης) διαφοροποίησης μακεδονικός / μακεδονιακός για ευνόητους λόγους.

 15. Κιγκέρι said

  Εμείς δεν την είχαμε καθόλου την Οπτική στην ύλη όταν ήμουν μαθήτρια!

 16. Παναγιώτης K. said

  Έμεινα παρατεταμένα στη φωτογραφία. Η σύνθεση του τραπεζιού έχει αλλάξει. Λείπει το φλυτζανάκι του καφέ και το ποτήρι με το νερό.
  Το τασάκι κρατάει από το παρελθόν λόγω της ιδιωτικότητας στο στιγμιότυπο καθότι δεν επιτρέπεται πια το κάπνισμα στο καφενείο.
  Υπάρχει το αντισηπτικό και ο άνδρας δεν κρατάει κάποια εφημερίδα όπως συνέβαινε παλιά αλλά το σμαρτόφωνο.
  Τα υπόλοιπα αντικείμενα στο τραπέζι δεν τα ταυτοποίησα.
  Έχουμε λοιπόν αλλαγή εποχής!

 17. Σημειολογία.

  Οι πελάτες συνήθως κάθονταν παράλληλα στο τραπέζι με την πλάτη στον τοίχο. Αυτός μοιάζει με μαγαζάτορας που θα κάνει κάποια τηλέφωνα.

 18. LandS said

  3
  Να θυμηθούμε ότι στα σπίτια τότε η εστία(focus) ήταν στο κέντρο του μεγαλύτερου (ή του μόνου) δωματίου. Λογικό είναι στο σημείο που έκαιγε η φωτιά για το μαγείρεμα να μαζευόταν η οικογένεια, να φάει, να ζεσταθεί κλπ.
  Κάτι σαν τα σημερινά κουζινο-τραπεζαριο-καθιστικά.

  Tip: Μη μαγειρεύεται ποτέ κουνουπίδι ή μπρόκολο και (ταυτόχρονα ή μη) τρηγανίζετε ψάρια σε τέτοιους χώρους. Ο ισχυρός αποροφητήρας μόνο τα αυτιά σου παίρνει και οι μυρουδιές μένουν για μέρες.

 19. Παναγιώτης K. said

  Υπάρχει και το εξής προς…διευθέτηση.
  Οριοθετώ ή οροθετώ;
  Παραθέτω από το ΛΚΝ.

  οριοθετώ [orioθetó] -ούμαι Ρ10.9 : χαράζω τα όρια. 1. εντοπίζω τα ακραία σημεία μιας επιφάνειας ή χαράζω τα όρια ανάμεσα στα τμήματα στα οποία αυτή χωρίζεται· οροθετώ. 2. (μτφ.) σε μεγέθη, καταστάσεις, ιδιότητες, δραστηριότητες κτλ.: Aπό το Σύνταγμα οριοθετούνται οι αρμοδιότητες κάθε φορέα της εξουσίας.
  [λόγ. < ελνστ. ὁριοθετῶ & σημδ. γαλλ. délimiter]

  οροθετώ [oroθetó] -ούμαι Ρ10.9 : εντοπίζω τα ακραία σημεία μιας επιφάνειας ή χαράζω τα όρια ανάμεσα στα τμήματα στα οποία αυτή χωρίζεται· οριοθετώ.

  Από ό,τι φαίνεται και τα δύο "παίζουν"
  Εγώ όμως θέλω να επιλέξω ένα. Ποιό;

 20. Παναγιώτης Κ. said

  Γεωμετρική Οπτική!
  Ενδιαφέρον θέμα!
  Το πήρε όμως το…ποτάμι όπως πήρε το ποτάμι και την Θεωρητική Γεωμετρία. Αυτή που την συναντάμε και με το όνομα Ευκλείδεια.

  Θέλεις να αναβαθμίσεις ένα οποιοδήποτε γνωστικό αντικείμενο;
  Κάνε το εξεταστέο στις Πανελλαδικές.

 21. Konstantinos said

  Νικοκυρη δεν είναι φαστφουντάδικο, είναι φασφουνταδικο.

 22. nikiplos said

  Με το καλό να ανοίξει η εστίαση, και αναμφισβήτητα απαιτείται κρατική στήριξη, η οποία δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, όχι μόνο λόγω της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος αλλά κυρίως στο χάος που διέπει τον συγκεκριμένο χώρο. Πάντως ήδη η εστίαση έχει ανοίξει σιωπηρά, στην περιφέρεια με μεγάλους και μικρούς να συγκεντρώνονται ως παρέες έξω από τα τέϊκ εγουέη.
  Θεωρώ εξαρχής λάθος μέτρο το κλείσιμο της εστίασης, αλλά ήταν η κορυφή του παγόβουνου. Πάντως δεν τους έπιασε ο πόνος για τους εργαζόμενους, ούτε για τους ιδιοκτήτες. Απλά διετάχθησαν να ανοίξουν τον τουρισμό και συνεμορφώθησαν προς τας υποδείξεις. Ως εκ τούτου, τουρισμός άνευ εστίασης δεν λογίζεται.

 23. Πέπε said

  @17:

  > Οι πελάτες συνήθως κάθονταν παράλληλα στο τραπέζι με την πλάτη στον τοίχο.

  Ναι, με τα τραπεζάκια ανάμεσά τους (εναλλάξ άνθρωπος – τραπεζάκι), ώστε να μην είναι σαφές ποιο τραπέζι είναι ποιανού. Κρατάμε κάποιον προσωπικό χώρο, αλλά με ανοιχτό παράλληλα το ενδεχόμενο να γίνουμε όλοι μία παρέα αν προκύψει.

 24. @ 23 Πέπε

  Ναι, ναι, situationisme κατά τον Ντεμπόρ.

 25. @ 20 Παναγιώτης Κ. said
  26 Απριλίου, 2021 στις 09:35

  >>Γεωμετρική Οπτική!
  Ενδιαφέρον θέμα! Το πήρε όμως το…ποτάμι όπως πήρε το ποτάμι και την Θεωρητική Γεωμετρία. Αυτή που την συναντάμε και με το όνομα Ευκλείδεια.
  =======

  Μια ομάδα φυσικών κάναμε μια πρόταση διδασκαλίας της με πίνακες (μητρώα) αλλά… καλά…

  >>Θέλεις να αναβαθμίσεις ένα οποιοδήποτε γνωστικό αντικείμενο;
  Κάνε το εξεταστέο στις Πανελλαδικές.
  ==============

  Φυσικά. Ισχύει και για τη Γεωγραφία (όχι του σταυρόλεξου βέβαια, την επιστήμη).

 26. […] Το άρθρο που θα διαβάσετε σήμερα δημοσιεύτηκε πριν από μερικές μέρες στο ηλεπεριοδικό 2020mag. Όπως έχω ήδη γράψει, στο ηλεπεριοδικό αυτό δημοσιεύω άρθρα με Λέξεις της επικαιρότητας -σαν εκείνα που δημοσίευα κάθε μήνα στα Ενθέματα της Αυγής. Εδώ μπορείτε να βρείτε όλα μου αυτά τα άρθρα. Η εικονογράφηση είναι του περιοδικού. Εστιάζοντας στην εστίαση Αμέσως… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2021/04/26/estiasi/ […]

 27. sarant said

  10 Βρε τι μαθαίνει κανείς!

  21 🙂

 28. Pedis said

  Αυτό το φοκαλιζασιόν (focalisation) θα μεταφραζόταν εστιοποίηση κι όχι εστίαση, ράιτ;

  Μήπως ο όρος εστίαση ή παρόμοιος με τη ίδια σημασία έχει βρεθεί σε τίποτα σχόλια του Περί Κατόπτρων ή αλλού στο (ή για το) έργο του Αρχιμήδη (από καποιον σχολιαστή του) και γι αυτό κάποιος πρόγονος του 19ου αιώνα απέδωσε στα ελληνικά τον όρο σε αυτή τη μορφή;

 29. Avonidas said

  Καλημέρα.

  Όμως μου κίνησε την περιέργεια το focalisation: υπάρχει και στα λατινικά σχέση μεταξύ των λέξεων για τη φωτιά και των λέξεων για τον φακό;

  Όχι τον φακό, αλλά την εστία και το εστιάζω. Πρέπει να υπάρχει, αφού και στα ελληνικά λέμε «φόκο», φωτιά. Και λέξεις όπως το fuego πρέπει να σχετίζονται, ή κάνω λάθος;

  Ο φακός, πάλι, σχετίζεται με τη φακή, και στα ελληνικά και στα λατινικά/ιταλικά, και στα αγγλικά (lens/lentil)!

 30. Pedis said

  # 29 – έτσι, ωραία.

 31. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  29 και στα Γαλλικά

 32. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Οι φάκιν φακές είναι ένα ταπεινό έως περιττό συνοδευτικό του ψαρικού, των ελιών, του κρεμμυδιού, της φέτας. Και για κάποιο ακατανόητο σε μένα λόγο έχουν καταφέρει να αποκαλούνται το μενού της μέρας.

 33. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  15, 20, 25.
  Εκτός από Οπτική, Γεωγραφία και άλλα … «παλαιολιθικά», έχει υποβαθμιστεί και η Θερμότητα. Κάτι υπήρχε περί Θερμοδυναμικής στην ύλη των Πανελλαδικών και τώρα, με τη μείωσή της λόγω κορονοϊού, αφαιρέσανε κι αυτό το αντικείμενο!

  Έχουμε και την εστία που παραβιάζεται στο γκολ. Είναι επέκταση της σημασίας ‘τζάκι, σπίτι’ κ.τ.ό. ή προέρχεται από κάτι άλλο πιο …ποδοσφαιρικό;

 34. spyridos said

  28

  «Αυτό το φοκαλιζασιόν (focalisation) θα μεταφραζόταν εστιοποίηση κι όχι εστίαση, ράιτ; »

  φοκαλιζασιόν όπως πόιντ οφ βιού. Είναι η εστιοποίηση αποδεκτή μετάφραση?

 35. spyridos said

  Και για όσους με τον όρο εστίαση σκέφτονται την φωτογραφική τους μηχανή, παρακάτω το καλύτερο άρθρο που έχω διαβάσει
  για την εστίαση σε ζώνες.

  «Η υπερεστιακή απόσταση, η εστίαση σε ζώνες, οι εφαρμογές κι ο υπολογισμός τους»
  https://www.dpgr.gr/forum/index.php?topic=34500.0

  Το δεύτερο σχόλιο είναι του Ηρακλή (ozzy)

 36. sarant said

  33 Σωστά

  35 Α μπράβο!

 37. # 33

  Εχει λίγο νόημα σεξουαλικό το γκολ, όπως λέγεται το «σου γ@$ω το σπίτι !» 🙂

 38. Πρερί φακών …

  Κλασσικό ανέκδοτο στο Π.Ν. (πρώην Β.Ν.) η απρόοπτη επίσκεψη άγγλου ναύαρχου στον ελληνικό στόλο την ημέρα που το καρέ των αξιωματικών είχε μόνο φακές.
  Αγνοώντας ο έλληνας ναύαρχος το πως λέψονται η φακές στα αγγλικα και όντας καθαρευουσιάνος ρώτησε τον άγγλο
  – Ντου γιου λάικ…φακάς
  – Νο μάι ντίαρ, γιου φακ ας, γιου φακ ας !

 39. leonicos said

  Εστιάζοντας στην εστίαση

  Πού είναι η δασεά στο πρώτο και η ψιλή στο δεύτερο;

 40. leonicos said

  Καραμπινάτη αγραμματοσύνη

  Ούτε ο Τζι δεν θα το έγραφε έτσι

 41. leonicos said

  καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

  είναι και άλλα, όπως τα κομμωτηρια και τα κουρεία

  Έχει πλεονέκτημα να έχεις συζυγο λογίστρια

 42. leonicos said

  ροέρχεται από το ρήμα εστιώ και από την εστία,

  προηγουμένως το έγραψα για πλάκα, αλλά τώρα σοβαρεύει

  νομίζω ότι η εστάση (eat, essen) είναι από το ἔδω, τρώω, ταϊζω, ρήμα ψιλούμενο, εντελώς άσχετο με την ἑστία, το τζάκι, από όπου προέρχονται όταν τα άλλα σχετικά

 43. Χαρούλα said

  Σε συνδιασμό με το προχθεσινό η απορία μου. Εστιατορικός/η ή
  Εστιατοριακος/η; Χρησιμοποιούνται και τα δυό το ίδιο, ακόμη και σε τίτλους βιβλίων σχολών.

 44. leonicos said

  ενώ το εσθίω ψιλή

  διάβαζε ἔδω

 45. leonicos said

  δεν θα μας εμποδίσει να τιμήσουμε τα αγαπημένα μας στέκια

  Να τηρούμε τις δέουσες αποστάσεις, ιδώς με τον επικινδυνέστατο Τζι

 46. leonicos said

  Μεσημέριασε και η εστία δεν τρέχει ούτε με ψιλή ούτε με δασεία

 47. leonicos said

  Έχουμε και το ἔστω……

  κάποιοι αγράμματοι το συσχετίζουν με το εἰμι. Τί δουλειά έχει; Άκου λέει ‘προστακτική’.

  θα τους στείλω αρμοδίως να βάλουν μυαλό

 48. spiridione said

  μαρμάγκα

 49. spiridione said

  Για τα γλωσσικά ληξιαρχεία: Ο Κουμανούδης λέει η λ. εστιακός υπάρχει από το 1870, τη βρίσκουμε όμως σε γαλλοελληνικό λεξικό του 1842: focal, le επ. οπτ. εστιακός, της εστίας.
  https://books.google.gr/books?id=MEhmAAAAcAAJ&pg=PA993&dq=%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD+%CE%BB%CE%B5%CE%BE%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwiFlNPa0pvwAhXsgP0HHaEHB40Q6AEwBnoECAAQAg#v=onepage&q=focal&f=false
  Και εδώ εστία και εστιακή απόστασις με επιστημονική σημασία σε σχολικό βιβλίο Φυσικής του 1863 του Β. Λάκωνος
  https://books.google.gr/books?id=OzJbAAAAcAAJ&pg=PA326&dq=%22%CE%B5%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AE%CF%82+%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B5%CF%89%CF%82%22&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwiFjNjE2JvwAhVGh_0HHQIdC-sQ6AEwAHoECAQQAg#v=onepage&q=%22%CE%B5%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AE%CF%82%20%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B5%CF%89%CF%82%22&f=false
  Για τα εστιάζω και εστίαση θα πρέπει να περιμένουμε πολύ αργότερα. Π.χ. στον Ηπίτη (1908) η εστίασις είναι το δίδειν τράπεζα, το φίλευμα
  https://anemi.lib.uoc.gr/php/pdf_pager.php?rec=/metadata/2/a/e/metadata-02-0000637.tkl&do=243080_01.pdf&pageno=1408&width=463&height=692&maxpage=1668&lang=el

 50. Απάντηση της άσκησης στο σχόλιο 1

 51. sarant said

  41 Εμαθα και κάτι!

  49 Γεια σου συλληξίαρχε!

 52. Και για την ορική γωνία ξέρουμε πως ημφ = 1/ν = 1/2 = 0,5 δηλαδή φ = 30 μοίρες !

 53. Από LSJ

  Greek Monolingual
  (I)
  -ή, -ό (Α ὁρικός, -ή, -όν) [[όρος (Ι)]
  νεοελλ.
  φρ. α) «ορική γωνία»
  φυσ. η ελάχιστη γωνία πρόσπτωσης μιας φωτεινής ακτίνας πάνω στη διαχωριστική επιφάνεια δύο διαφανών οπτικών μέσων, ώστε να διαθλαστεί, κινούμενη στη συνέχεια παράλληλα προς την επιφάνεια αυτή
  β) «ορικό στρώμα»
  (ηλεκτρολ.) βλ. οριακός («οριακό στρώμα»)
  αρχ.
  1. αυτός που ανήκει ή αναφέρεται στη χάραξη ορίων, συνόρων
  2. αστρολ. αυτός που ανήκει ή αναφέρεται στο όριο, δηλ. στην υποδιαίρεση ενός ζωδιακού σημείου το οποίο είναι προσαρτημένο σε έναν πλανήτη.
  επίρρ…
  ὁρικῶς (Α)
  1. σε σχέση με τη χάραξη ορίων, συνόρων
  2. αστρολ. με ορικό τρόπο.
  (II)

 54. Γιάννης Ιατρού said

  μιας και πιάσαμε συζήτηση για τις εστίες, εδώ το μοντελάκι κουζίνας ΔΗΛΟΣ, με 3 εστίες, φούρνο, ψησταριά κλπ.. είχε σπάσει ταμεία λέμε🤗👍

  Έχουμε όμως και την άλλη Εστία (την Vesta για τους Ρωμαίους), η αδελφή του Δία, του Ποσειδώνα του Ερμή, του Άδη και της Ήρας. Eδώ σε απεικόνιση του Sebastiano Ricci (1773), όπου προσφέρεται θυσία προς τιμή της. Το ιδιαίτερο που έχει αυτή η απεικόνιση, είναι η «πολυκοσμία» και οι επισκέπτες στον ναό της, όπου συνήθως ήσαν παρούσες οι Εστιάδες Παρθένες (οι ιέριές της) μόνο..

 55. Αργυρώ said

  Να μάς πεί ο κύριος Νίκος αν σχεδιάζει να κάνει Αγιασμό στο Ιστολόγιο, δεδομένου ότι προ ολίγων λεπτών η Alexa το ανέβασε (Μεγάλη Δευτέρα ανήμερα) στην 666η θέση της Βαθμολογίας όλων των εν Ελλάδι ιστοσελίδων. Πρόκειται για Νέο Ρεκόρ 12ετίας (το προηγούμενο ήτο 673 και είχε σημειωθεί την προπερασμένη Δευτέρα 12 Απριλίου)

  Όσο για το παρόν άρθρο, πρόκειται για ένα ακόμη γονατογράφημα. Ο κ. Σαραντάκος δεν ξέρει ούτε το πλέον στοιχειώδες να μάς πεί: Πότε πρωτοχρησιμοποιήθηκε το «Εστιάζω» στην Θεία Ελληνική Γλώσσα με την σημασία του «focalization»; Τα υπόλοιπα που γράφει το άρθρο, τα γνωρίζει και ο τελευταίος απόφοιτος Παλαιού Σχολαρχείου

  ΥΓ: Η άπελπις προσπάθεια του σχολιαστού Spiridione στο σχόλιο 49 να σώσει τα προσχήματα, απεδείχθη μια τρύπα στο νερό

 56. Avonidas said

  #53. φρ. α) «ορική γωνία»
  φυσ. η ελάχιστη γωνία πρόσπτωσης μιας φωτεινής ακτίνας πάνω στη διαχωριστική επιφάνεια δύο διαφανών οπτικών μέσων, ώστε να διαθλαστεί, κινούμενη στη συνέχεια παράλληλα προς την επιφάνεια αυτή

  Με άλλα λόγια, να παγιδευτεί μέσα στο αρχικό μέσο. Όπως καταλαβαίνεις, κάτι τέτοιο έχει τεράστια σημασία στο σχεδιασμό οπτικών ινών και κυματοδηγών.

 57. Αγγελος said

  To «1/π + 1/π’ = 1/φ» (που ισχύει και για τα κάτοπτρα, αν θυμάμαι καλά) το θυμάμαι κι εγώ από σχολικά βιβλία, όπως και την ορική γωνία. Τον τύπο που δίνει την εστιακή απόσταση δεν τον θυμόμουν, αλλά τον αναγνώρισα όταν τον είδα 🙂
  Αλλά το «εστιατόριο» έπαιρνε δασεία; Αυτό δεν το θυμόμουν καθόλου, ή μάλλον δεν το ήξερα ποτέ, και όμως ήμουν γενικά ορθογράφος. Ίσως να μη χρειάστηκε ποτέ να γράψω αυτή τη λέξη — και όποτε την έβλεπα γραμμένη, να ήταν με κεφαλαία 🙂

 58. dryhammer said

  f(55): Άμα ψοφάει ο γάδαρος, κ@υλώνει… (Χιακή παροιμία)

 59. dryhammer said

  57β. …και η μόνη σύνθετη (που ίσως μας διαφώτιζε για το δασυνόμενο της υπόθεσης) είναι το ζυθεστιατόριο(ν) που δεν…

 60. Avonidas said

  #57. Προφανώς, η εξίσωση αυτή είναι μια προσέγγιση, που ισχύει όταν οι σχετικές γωνίες είναι μικρές – δηλαδή όταν οι απόστάσεις είναι μεγάλες, οι φακοί λεπτοί κλπ. Διαφορετικά, μπαίνουν στο παιχνίδι στρεβλώσεις/εκτροπές από την ιδανική συμπεριφορά.

 61. spiridione said

  53. Για την ορική γωνία στο βιβλίο Φυσικής του Β. Λάκωνος σελ. 316 (σχόλιο 49).

 62. Γιώργος Κ. said

  @Dimosioshoros, #10, #53
  Και στη ρευστομηχανική, την μέγιστη ταχύτητα ενός σώματος που κάνει ελεύθερη πτώση, την λέγαμε ορική και όχι οριακή ταχύτητα. Εγώ πήρα διαζύγιο με τη ρευστομηχανική πριν 30 χρόνια, όταν πέρασα το μάθημα στο πολυτεχνείο, αλλά στο google βλέπω οτι τώρα μάλλον έχει επικρατήσει η «οριακή ταχύτητα». Βρίσκεις πάντως και την ορική.

 63. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @38. Ἀπρίλιος 1944, Στόλος Μ. Ἀνατολῆς, ἀντιναύαρχος Δ. Βούλγαρης..

 64. Κιγκέρι said

  Εγώ το πολυτονικό το ξέμαθα στην δευτέρα γυμνασίου και καθόλου δεν το νοσταλγώ έκτοτε, όμως το ποιηματάκι το θυμάμαι ακόμα από την τετάρτη δημοτικού (σωστά, ελπίζω):

  Ένα, έξι, επτά, έντεκα, εκατό,
  Εβραίος, εβδομάδα, ενικός,
  Έλληνας, εστία, εαυτός,
  Ελένη, έδρα, εορτή, εστιατόριο!

 65. Αγγελος said

  Λεώνικε (47), τι ακριβώς εννοείς;
  Για όποιον δεν το ξέρει, έχουμε να κάνουμε με τέσσερις διαφορετικές ρίζες, όλες ινδοευρωπαϊκές:
  = es-, του εἰμί (< εσ-μί, πρβ. εσ-τί, εσ-μέν, εσ-τέ, και φυσικά έσ-τω), λατ. es-se, es-t, κλπ.
  = i-/ei-, του εἶμι (ίτε παῖδες Ἑλλήνων, ιτέον, ἁμαξ-ιτός…), λατ. i-re, i-ter…
  = ed-, του έδω = τρώω, εδώδιμος, λατ. edo, αγγλ. eat = ολλ. eten κλπ.
  = wid-, και του Fίδω (το «εἶδον» έχει αύξηση), λατ. video, σλαβ. vidit’, αλλά και του Fοἶδα (ίσ-μεν, ισ-τέον, κλπ.), που ιστορικά είναι παρακείμενος του ίδιου ρήματος (αυτό που έχεις δει το ξέρεις!), αγγλ. wit = oλλ. weten, κλπ.

 66. Αν θυμάμαι καλά, εστιακούς λέγαμε και τους συμφοιτητές μας που έμεναν στις Εστίες.

 67. ΣΠ said

  Hestia FC, γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου από πρόσφυγες.
  https://olympictruce.org/hestia-fc/
  https://www.contra.gr/podosfairo/feministiko-manifesto-podosfairiko-prologo.7458895.html

 68. Pedis said

  # 60 – παραξονική προσέγγιση (έτσι λέγεται στα ελλήνικος;)

 69. Pedis said

  # 49 – Ενδιαφέρουσα δομή έχει το βιβλίο του Λάκωνος. Σαν του Αλεξόπουλου έναν αιώνα πριν. 😃

 70. Μαρία said

  64
  Αυτό που μαθαίναμε εμείς με μέτρο στην 3η δημοτικού . Τα παράγωγα Έλληνας, εστιατόριο κλπ παραλείπονται
  Ένα, έξι και επτά
  εκατό και ερπετά
  Ερμής, Έλλη, Ελένη
  η Ελλάδα η ξακουσμένη
  έδρα, έτοιμος, ενώνω,
  μια εβδομάδα σιδερώνω,
  εορτή και η εστία
  εταιρεία, ερμηνεία.

 71. Μαρία said

  70
  επομένως και ευρίσκω
  εταιρεία, ερμηνεία.

 72. Πέπε said

  @65

  Άγγελε, σε λίγο που θα σκάσει μύτη ο Νεσταναίος εγώ ούτε σε εfίδα ούτε σε ξέρω!

 73. Πέπε said

  @57, 59

  Στα χρόνια του πολυτονκού, στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι δασυνόμενες λέξεις βρίσκονταν από τα σύνθετα όπου τα κ-π-τ δασύνονται, ή επειδή ανήκουν σε κάποια γνωστή ομάδα όπως «αναφορικές αντωνυμίες/επιρρήματα». Οι λιγοστές εξαιρέσεις είναι κυρίως σπάνιες λέξεις (τόσο μικρής σημασίας ώστε δεν έδωσαν εύχρηστα ή καθόλου σύνθετα), που μπορεί κανείς να μη βρισκόταν ποτέ στη ζωή του στην ανάγκη να ξέρει πώς γράφονται. Το εστιατόριο ίσως είναι από τις ελάχιστες που είναι συνηθισμένες αλλά με όχι προφανές πνεύμα. (Που και πάλι δηλαδή: εφέστιοι θεοί…)

 74. Γιάννης Κουβάτσος said

  70: Τι μου θύμισες…☺ Με μια μικροδιαφορά: η Ελλάδα η τιμημένη.

 75. 66: Ακριβώς. Έχω υπάρξει για 3 χρόνια.

  Η εστία, άραγε, στο ποδόσφαιρο, γιατί ονομάστηκε έτσι; Στις υπόλοιπες γλώσσες υπάρχει κάτι ανάλογο; Εκτός από τα γκολ ποστ, δεν μούρχεται τώρα άλλη λέξη, ούτε στα αγγλικά.

 76. ΣΠ said

  73
  Εκτός από τα σύνθετα, ένας άλλος τρόπος που με βοηθούσε ήταν αν υπήρχαν οι αντίστοιχες λέξεις με h στην αρχή στα αγγλικά ή γαλλικά.

 77. Pedis said

  Συνεστίαση σε ταβερνάκι, παρεούλα …

  Εδώ και λίγους μήνες πήρε επίσημη μορφή το σωματείο «Ταμείον Ελληνικού Στόλου – Αβέρωφ ΙΙ», το οποίο, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του, έχει σκοπό την «ενημέρωση, ενεργοποίηση και ευαισθητοποίηση όλου του Ελληνισμού, των μελών του και της κοινωνίας γενικότερα, ώστε να συμβάλλουν, όσον δύνανται, στη δημιουργία Ταμείου, για την αγορά Υπερσύγχρονης Φρεγάτας ώστε να την δωρίσει στο Πολεμικό Ναυτικό της Χώρας».

  Το Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου δημοσίευσε στις 2.10.2020 το καταστατικό του σωματείου, όπου διαβάζουμε τα μέλη του πρώτου Δ.Σ.: Πρόδρομος Εμφιετζόγλου (πρόεδρος), Αντώνιος Κουνάδης (αντιπρόεδρος), Περικλής Νεάρχου (γεν. γραμματέας), Σταύρος Φαρμάκης (ταμίας), Εμμανουήλ Κοττάκης, Αναστάσιος Τενεκούδης, Ελευθέριος Τριβουλίδης (μέλη).
  Σε ταβερνάκι

  Οι αναγνώστες της «Εφ.Συν.» θα θυμούνται ότι ο κ. Κοττάκης, διευθυντής της «Εστίας», είχε περιγράψει τα πρόσωπα αυτά ως «μια ωραία παρέα πνευματικών ανθρώπων» που συναντιέται μία φορά τη βδομάδα «σε ένα ταβερνάκι της Καλλιθέας»

  και μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι είχε μεσολαβήσει στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ώστε να ανατεθεί σε κάποια κυρία να αποδώσει τον εθνικό ύμνο πάνω στην Ακρόπολη κατά τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

  https://www.efsyn.gr/politiki/291626_patriotes-o-stolos

 78. Pedis said

  Μια παρεούλα όλοι μαζί

  Ο Πρ. Εμφιετζόγλου σε εκδήλωση του ΛΑΟΣ. Διακρίνονται οι Βελόπουλος, Γεωργιάδης, Ροντούλης, Πλεύρης (5.3.2008)

 79. Μαρία said

  77
  Το έβαλα στα μεζεδάκια.

 80. Μαρία said

  73
  Αν δεις τις λέξεις απο ε, θα διαπιστώσεις οτι δεν πρόκειται για σπάνιες κι οτι το κόλπο με τα σύνθετα δεν πιάνει.

 81. π2 said

  33, 75: Ενδιαφέρον φιλοσοφικό ερώτημα: η ποδοσφαιρική εστία θα μπορούσε να προέρχεται και από τα δύο εννοιολογικά συμπλέγματα: για τον αμυνόμενο από το σύμπλεγμα «σπίτι», για τον επιτιθέμενο από το σύμπλεγμα «εστιακό σημείο» (των προσπαθειών του).

 82. 75β: Γκολ, στόχο, το λένε

 83. 81, 82: Και γκολκίπερ ο φύλακας του στόχου. Τώρα, εστία και τέρμα σε μας, ποιος ξέρει γιατί. Πρέπει να ανατρέξουμε στους πρώτους επίσημους κανονισμούς.

 84. Pedis said

  # 75 τέλος : porta (ιτ), porteria (arco) (ισπ.)

 85. Pedis said

  … εξαρτάται από το πώς το βλέπει κανείς: επιθετικά (στόχος, να βάλουμε γκολ) ή αμυντικά (εστία, να μην φάμε αφού δεν μπορούμε να βάλουμε) ή αμφί (πόρτα: να κλείσουμε τη δική μας με αλυσίδες – κατενάτσιο και να παραβιάσουμε του άλλου) 😀

 86. sarant said

  55 Βρε την Αργυρώ, με το κύκνειο άσμα της ανάγγειλε τον αριθμό του κτήνους

  66 Ναι μπράβο, κινητοποιήσεις των εστιακών

  73 Ναι, ετσι ψάχναμε κι εμείς -εφόρμηση, άρα η ορμή δασύνεται

 87. Πάντως λέμε «παραβίασε την εστία του αντιπάλου», όχι;

 88. Μαρία said

  83
  Και στα γαλλικά το ίδιο: τέρμα και γκολ= but (στόχος), και φύλακας του but.

 89. π2 said

  87: Ναι, αλλά από την άλλη το γεγονός ότι η εστία λέγεται τέρμα, στόχος σε αγγλικά και γαλλικά ευνοεί την προέλευση από τη δεύτερη σημασία.

 90. Γιάννης Κουβάτσος said

  Στην Κύπρο το τέρμα το λένε πόρτα και τον τερματοφύλακα πορτάρη.

 91. Pedis said

  Βέβαια, ο Π2 έχει δίκιο ότι λέγεται εστία επειδή ουσιαστικά καθορίζει (όπως οι εστίες στις κωνικές τομές) το παιχνίδι ή συγκεντρώνει (όπως λ.χ. στα κάτοπτρα) τις προσπάθειες των παικτών, και των αμυνομένων και των επιτιθεμένων.

  Ενδιαφέρουσα απόδοση. Ποιος, άραγε, να την πρότεινε;

 92. Nestanaios said

  55. Αργυρώ.
  Συ συμφωνείς με αυτά που λέει ο «σοφός Νέστωρας του ιστολογίου» στο #65; Εγώ διαφωνώ αλλά δεν θα πω περισσότερα διότι είναι αδιόρθωτος.

 93. Πέπε said

  @80

  Μαζί με το αν ανήκουν σε σεσημασμένη ομάδα (πριν είπα τα αναφορικά, τώρα οι αριθμοί) και με το άλλο κόλπο που μου διέφυγε και το προσθέτει ο ΣΠ (ξ. λέξεις από h), τα πιο πολλά βγαίνουν.

  Ή τέλος πάντων με διάφορα κόλπα! (π.χ. ερπετά – σερπετά)

  Το θέμα δεν είναι ποιο κόλπο είναι καλύτερο αλλά ότι για τις περισσότερες περιπτώσεις βρίσκονται κόλπα.

  Το «έτοιμος» όσο μπορώ να θυμηθώ είναι από τις λέξεις που δε βγαίνουν με κόλπο, και μάλλον και η εταιρεία… Για την Έλλη, δεν ξέρω αν έχω δει πουθενά Hellespontus ή απλώς τη συνδέω με την Ελένη, πάντως δεν τη βρίσκω με ειδική προσπάθεια.

 94. Γιατί «ορική»;
  Ούτε από τον όρο, ούτε από το όρος.
  Οριακή, όπως μοριακή από το μόριο.
  (Μορική;)
  Πού είναι ο Άγγελος;

 95. Μαρία said

  93
  Τις δεκαετίες του 50 και 60 απ’ το σιδηροδρομικό σταθμό παίρναμε το αμαξάκι με δασεία αλλά είχαμε ταξιδέψει με αυτοκινητάμαξα, δηλ οτομοτρίς. Αλίμονο αν ένα μικρό παιδί χρειάζεται να ξοδεύει τόση φαιά ουσία για κόλπα, που μάλιστα δεν πιάνουν πάντα.

 96. Pedis said

  Στη διεθνή ορολογία είναι η terminal velocity, δηλ. τερματική, καταληκτική(?), βεβαια και οριακή ταχύτητα (από πάνω ή από κάτω) είναι όρος ορθός και πετυχημένος. Ορική (ταχύτητα) δεν θα την έλεγα ποτέ.

 97. Πειραιώτικες προσθαφαιρέσεις !!

  Διαμαρτύρεται ο ΟΣΦΠ που θα παίξει με τον ΠΑΣ την Τετάρτη και ζητά να παίξει την Πέμπτη γιατί ο ΠΑΣ έπαιξε Σάββατο και ο ΟΣΦΠ Κυριακή οπότε ο ΠΑΣ έχει μια μέρα ξεκούρασης παραπάνω.

  Απορία τυχόντος περαστικού : καλά αν παίξουν Πέμπτη δεν θα έχει πάλι ο ΠΑΣ μια μέρα παραπάνω ξεκούρασης ;

  Μήπως να παίξει ο ΠΑΣ μόνος του την Τετάρτη κι ο ΟΣΦΠ μόνος του την Πέμπτη κι όποιος νικήσει τότε που θα έχουν ίδιες μέρες ξεκούρασης ;;

  Από αυτούς όλα να τα περιμένεις !!

 98. Εγώ πάλι νομίζω το home αποδίδει η εστία στο ποδόσφαιρο.

 99. 95: Ε, ναι, φαντάσου να βάζει αντηλιακό, και να πρέπει να γράψει ήλιος.

 100. @ 57 Αγγελος

  Ναι, ναι ο τύπος με τις ακτίνες για την εστιακή απόσταση φακού λεγόταν «τύπος των κατασκευαστών φακών» όπου, με τις δύο γενικές, πέρασε καιρός για να καταλάβω πως εννοούσε «των κατασκευαστών των φακών». Μου έμοιαζε σαν να βγαίνει από …«ο κατασκευαστός φακός» (δηλαδή τεχνητός και όχι φυσικός). 🙂

 101. @ 52 Γιώργος Κ.

  Ναι, ναι περίεργη η λέξη χωρίς -α-, ορικ-.

 102. @ 94 Μιχάλης Νικολάου

  Μα και ΄γω όταν το έγραφα επάνω (σχόλιο 2) κοντοστάθηκα και έβαλα σε παρένθεση (α), «ορι(α)κή» παρότι το είχα διδάξει δέκα χρόνια. 🙂

 103. @ 96 Pedis

  Για την «ορική γωνία» δεν είχε αμφισβητηθεί ποτέ επί καθαρευούσης, τέλος πάντων.

 104. Δεν κουβεντιάσαμε καθόλου νομίζω για τους δύο τύπους «εστιάζομαι» και «εστιάζω».
  Τα τελευταία χρόνια λέμε μεταβατικά και αμετάβατα «εστιάζω»:
  — Που εστιάζει η κριτική του;
  — Πού εστιάζει την κριτική του;
  Παλιότερα θυμάμαι γινόταν διάκριση:
  — Που εστιάζεται η κριτική του;
  — Πού εστιάζει την κριτική του;

 105. Γιάννης Ιατρού said

  για την προέλευση του ονόματος/λέξης, την δασεία (πνεύμα), ετυμολογικά κλπ. στο λήμμα Hestia στην Pauly-Wissowa Realencyclopaedie, σελ. 1257- 1262 – Τόμος 8.1, 15 Hbd. έχει εκτενέστατες αναφορές κλπ. (Δυστυχώς για πολλούς εδώμέσα -ιδίως τον Πέπε σκέφτομαι- είναι όλα στα γερμανικά 🤔)
  Εδώ, προσφορά του υπογείου, όλες οι 47😕 σχετικές σελίδες (1257-1304) από το λήμμα.

 106. Και για την αντιύλη δεν είπαμε τίποτα.
  Το πρώτο επίσημο λάθος που θυμάμαι, αντί για ανθύλη.

  Ιδεολογικά το αντιύλη κρατάει ακέραια τη σχετική σημασία που θα κρυβόταν με το ανθύλη. Άσε που θα λουλούδιαζε ο τόπος.

 107. sarant said

  106 Δεν θυμάσαι την αυτοκινητάμαξα ή την μαργαριταλιεία;

  104 Αυτή τη διάκριση την κρατάω.

 108. Κιγκέρι said

  Μήπως και στο σουβλατζίδικο δεν ζητάμε «ένα με απ’ όλα» ενώ δίνουμε εξετάσεις «εφ’ όλης της ύλης»;

 109. 66 Ε, ναι. Έκανα δυο χρόνια…
  Γενικά υπάρχουν διάφορες τέτοιες εστίες εκτός απ’ τη φοιτητική. Π.χ. Ναυτικών ή η Εστία Νέας Σμύρνης.
  Επίσης, στον έντυπο κόσμο εκτός απ’ την εφημερίδα είναι κι ο εκδοτικός οίκος.

 110. Pedis said

  # 103 – Παντως, «κρίσιμη» λέγεται στη διεθνή βιβλιογραφία. Βέβαια, πρόκειται για οριακή τιμή, επομένως κι αυτη είναι μία ορθή απόδοση στα ελληνικά.

 111. Pedis said

  # 106 – Tην αποκάλεσε κανείς ανθύλη; Άσε που δεν ανθίσταται καθόλου στην ύλη. 😀

 112. ΣΠ said

  106
  Αυτό δεν είναι λάθος αφού διατηρείται το ι κατά την σύνθεση. Λάθος θα ήταν αν είχε γίνει αντύλη.

 113. ΣΠ said

  Περί δασείας υπάρχει άρθρο.
  https://sarantakos.wordpress.com/2018/08/09/daseia/

 114. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  81, Π2
  Λογική προσέγγιση.

  49, Spiridione
  Άργησε κάποια χρόνια να χρησιμοποιηθεί το επίθετο ’’εστιακός, -ή, -όν’’, που αναφέρεται στην συγκέντρωση ακτίνων-δέσμης φωτός, δεδομένου ότι το σημείο συγκέντρωσής τους εμφανίζεται να λέγεται ’’εστία’’ αρκετά νωρίτερα. Εδώ ένα απόσπασμα από την «Σύνοψιν Φυσικής», 1812, του Κ. Κούμα.

  [Προφανώς, λόγω των γεγονότων της Επανάστασης…]

 115. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Για χορτοφαγικά (vegan) εστιατόρια και εστιατόρια με «κοψίδια» δεν είδα σχόλια.

 116. Μαρία said

  112
  Τι είναι αυτά που λες; που θα έλεγε κι ο Άγγελος. Το ι ήταν βραχύχρονο και εκθλίβεται, π.χ. αντεπίθεση, αντέκταση, ανθελληνικός, ανθίσταμαι, ανθυπολοχαγός κλπ

 117. @ 110 Pedis

  Ναι, ναι, το έχω επάνω, στο σχόλιο 12, αλλά αμετάφραστο critical.
  Έχει περάσει και το critical από μεταφραστικές αναποδιές.

 118. Pedis + ΣΠ

  Υπάρχει κάποια Ανθύλη του Ρένου Αποστολίδη.

  Έχουμε όμως ανθέλληνας, ανθιδρωτικός κ.λπ.

 119. @ 116 Μαρία

  Ναι, ναι.

 120. @ 107 Sarant

  >>Δεν θυμάσαι την αυτοκινητάμαξα ή την μαργαριταλιεία;
  ============
  Πράγματι, έχουν περάσει απαρατήρητα. Τα «σωστά» θα ήταν κουφά. Αυτοκινηθάμαξα…

 121. π2 said

  Για τη δάσυνση στη σύνθεση νομίζω ότι έχω ξαναπεί ότι τα «λάθη» μαρτυρούνται ήδη από την αρχαιότητα. Βρίσκει κανείς σε επιγραφές, για παράδειγμα, διάφορες υπερδιορθώσεις του τύπου καθ’ ἔτος, καθ’ ἰδίαν κλπ., και μάλιστα αρκετά πρώιμα, και όχι μόνο σε διαλέκτους που ξέρουμε ότι η δάσυνση είχε χαθεί (η λεγόμενη αιολική ψίλωση).

 122. Pedis said

  # 118 – τέλος πάντων, το anti- είναι καλό που παρέμεινε αντί για να παραπέμπει στον αρχικό διεθνή όρο. Το αντιύλη χάσκει (αντύλη θα ήταν καλύτερο) αλλά έτσι το μάθαμε, και στο κάτω-κάτω η προφορά μία συνήθεια είναι.

 123. @ 122 Pedis

  Σωστά.
  Εμένα απλά μου μένει η υποψία ότι η αγραμματική αντιύλη έχει ιδεολογικό πρόσημο.

 124. Γιάννης Ιατρού said

  101 ετών έφτασε, και τι δεν είδαν τα μάτια του…
  Έφυγε από τη ζωή ο Βάσος Λυσσαρίδης

 125. Μαρία said

  121
  Μεθαύριο 🙂

  122
  Ε ναι, διατηρείται σε όλους τους νεολογισμούς.

 126. «Εστιατορι(α)κή γωνιά»
  για φαγάδικο

 127. Pedis said

  Ο αγιασμός επιβάλλεται από το Δημόσιο πρωτόκολλο ή γίνεται με πρωτοβουλία όσων προϊσταμένων θέλουν να γλείψουν δημόσια τους παπάδες ή είναι, έστω, οι ίδιοι δεισιδαίμονες;

  Τρεις παπάδες για τον αγιασμό, απίθανο να βρίσκονται συγχρόνως παρόντες δύο ειδικευμένοι στη εφημερία.

 128. ΣΠ said

  116
  Τι σχέση έχει αυτό, βρε Μαρία; Αυτό που είπα είναι ότι, όταν δεν εκθλίβεται το ι, δεν έχει καμιά σημασία αν δασύνεται ή όχι το δεύτερο συνθετικό. «Λάθος» είναι όταν εκθλίβεται το ι και δεν μετατρέπεται το τ σε θ.
  Υπάρχουν δεκάδες σύνθετες λέξεις με το αντί στις οποίες δεν εκθλίβεται το ι. Είναι λάθος όλες αυτές;
  https://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%B1*&dq=
  https://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%B5*&dq=
  https://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%B7*&dq=
  https://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%B9*&dq=
  https://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BF*&dq=
  https://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%85*&dq=

 129. 86α

  Νικοκύρη, μη δίνεις βάση σ’ αυτά που λέει η τσουράπω. Φοράω πολύ μικρότερο νούμερο.

 130. @ 126
  Μιχάλης Νικολάου
  🙂

 131. Γιάννης Ιατρού said

  127: Σαν φτιαχτή μου φαίνεται η εικόνα.

 132. Μαρία said

  128
  Σε παρερμήνευσα. Στους νεολογισμούς/μεταφραστικά δάνεια το αντί δεν υφίσταται έκθλιψη παρά τον κανόνα, όπως αρχικά επισήμανε ο ΔΧ.

 133. Επίσημα, λοιπόν, λέγεται goal στα αγγλικά και τέρμα στα ελληνικά:
  https://www.epo.gr/media/files/KATASTATIKO_KANONISMOI/2020_2021/Laws_of_the_game_Digital_2020_2021.pdf (σελ. 25-26)
  https://resources.fifa.com/image/upload/ifab-laws-of-the-game-2020-21.pdf?cloudid=d6g1medsi8jrrd3e4imp (σελ. 40-41)
  Οπότε μένει να δούμε ποιος πρωτομίλησε για εστία, και τι συμβαίνει στις υπόλοιπες γλώσσες -μαζί με την porta και την porteria…

 134. Μαρία said

  131
  Σε ιδιαίτερα φορτισμένο με συγκίνηση κλίμα έγινε χθες στις 10π.μ. από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα ο αγιασμός για την λειτουργία 18 νέων κλινών ΜΕΘ στο Γενικό Νοσοκομείο «Γεώργιος Παπανικολάου» με την τέλεση στη συνέχεια των επίσημων εγκαινίων από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη που μετέβη στη Θεσσαλονίκη για αυτό το σκοπό με την κ. Γιάννα Αγγελοπούλου, Πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». https://www.iatronet.gr/article/100883/egkainia-18-klinon-meth-sto-geniko-nosokomeio-georgios-papanikolaoy-dorea-ths-epitrophs-ellada-2021

  Αναζητείται προσωπικό.

 135. Μαρία said

  131
  φωτό

 136. Μαρία said

  135
  Κι άλλες 28
  https://www.facebook.com/pages/category/Hospital/%CE%93%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%9D%CE%BF%CF%83%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CE%93%CE%B5%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%A0%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%AC%CE%BF%CF%85-364503697746787/

 137. Pedis said

  # 131 – Τι να πω, δεν το αποκλείω. Επειδή, επιπλέον, μετά από όλο αυτό το ράντισμα και τα λιβάνια ο θάλαμος θα θέλει έξτρα-ειδική απολύμανση. 😄 Εκτός κι αν επιβάλλεται από το πρωτόκολλο των εκδηλώσεων του ελληνικού θρησκευτικού κράτους. Και μ’ αυτά που βλέπουν τα μάτια μας με τον αρχηγό του κρατους που πάει κάθε λίγο και λιγάκι επίσημα και με την απαραίτητη κουστωδία από στρατιωτικούς και πολιτικούς στην Εκκλησία για να λειτουργηθεί, το άγιο φως που θα γίνει και φέτος δεκτό με τιμές αρχηγού κράτους …

 138. Pedis said

  Ντάξει, δεν υπάρχει ελπίδα.

 139. Μαρία said

  137
  Δεν ανανέωσες το νήμα 🙂

 140. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @116, 118, 123, 128. Ὅλο και περισσότερο οἱ νεώτερες συνθέσεις ἀγνοοῦν τήν δάσυνση του δευτέρου συνθετικοῦ (αὐτοκινητάμαξα), ἐκτός καί ἄν ἡ σύνθεση γίνη σἐ λόγιο γλωσσικό ἐργαστήριο.

  Σέ αὐτές τίς νεώτερες συνθέσεις, τά ἀντί- καί ἀπο- ΣΥΝΗΘΩΣ,
  -ὅταν σημαίνουν ἀντίθεση, ἀντίσταση, ἀντίδραση ἀπομάκρυνση, ἀπόσχιση κλπ συνήθως παραμένουν ἄθικτα στην σύνθεσή τους, χωρίς νά έκθλίβονται τα «ι» και «ο» (ἀντιηλιακό, ἀντιυπερτασικό, ἀντιύλη, ἀντιωρολογιακός, ἀποϊεροποίηση κλπ).

  -ὅταν σημαίνουν ἀντικατάσταση, ὑποκατάσταση, μετατροπή σέ καλύτερη ποιότητα, προσήλωση κλπ, χάνουν τά «ι» και «ο» και δασύνουν τα «τ» και «π» (ἀφιερώνω, ἀνθυπολοχαγός, ἀφαίμαξη)

 141. 139# Άστονε μωρέ, έχει πρασινίσει απ’ την κακιά τη ζούλια του, γι αυτό τα λέει αυτά 😃

 142. sarant said

  121 Πράγματι η υπερδιόρθωση είναι πιο σίγουρη ένδειξη για την απώλεια της δάσυνσης

  129 🙂

 143. kpitsonis said

  29 . Προφανώς η φακή έδωσε την ονομασία του φακού λόγω του αμφίκυρτου σχήματός της . Τι λένε οι γλωσσειδήμονες επ’ αυτού ;

  Στη ΣΕΑΠ πριν μισό αιώνα μας έφτιαχνε η μαγείρισσα κάτι φακές αριστούργημα ! Πάντως τα πρωτοτόκια για φακές εγώ δεν θα τα έδινα . Για παϊδάκια θα το σκεφτόμουν !

 144. Χαρούλα said

  Pedis, Μα ο Αγιασμός είναι θαύμα!!! Νερό που δεν χαλάει! Τίποτις δεν ξέρεις αντίχριστε; Φτου σου για Ελληνας, μεγαλοβδομαδιάτικα!🤣

  Νομίζω πως δεν είναι υποχρεωτικός ο Αγιασμός στο Δημόσιο. Εκτός αν σιωπηρά ανέχονται να μην γίνεται. Με σιγουριά ξέρω σχολική χρονιά που δεν έγινε αγιασμός. Σίγουρα όμως γίνεται ως κοινωνική εκδήλωση (πολιτευτάδες,γονείς,μπουφέδες), ή από συνήθεια, και φυσικά από τους θρησκόληπτους.

 145. Γιάννης Ιατρού said

  131, 135 Ευχαριστώ Μαρία, την βρήκα κι εγώ τώρα μ΄ αυτήν την εικόνα, π,χ, εδώ. Αυτήν του Πέδη δεν την έβρισκα σε κάποιο ειδησεογραφικό.

 146. Μαρία said

  143
  Στα αρχ. ελληνικά η φακή λέγεται φακός, όπως και διάφορα αντικείμενα στο σχήμα της φακής. Όταν π.χ. οι Γάλλοι χρησιμοποίησαν για το φακό τη λέξη για τη φακή, εμείς προτιμήσαμε την αρχαία λέξη για τη φακή.

 147. mitsos said

  33 Εεεεε όχι και να λέμε ότι θέλουμε.
  κ. Μικ_ιε.
  Η θερμοδυναμική από το 2000 κι μετά βρίσκεται στην ύλη της Φυσικής Κατεύθυνσης της Β Λυκείου . Σε πανελλαδικές εξετάστηκε μόνο το 2001 και 2002 που έγραφαν πανελλαδικές και στην Β Λυκείου …
  Από το 2003 και ως σήμερα εξετάζεται ενδοσχολικά ως μάθημα θετικής Κατεύθυνσης (ή Θετικού Προσανατολισμού στην Β Λυκείου).
  Καμιά μεταβολή δεν συνέβη στην θερμοδυναμική λόγω κορονοϊού.

 148. Γιάννης Ιατρού said

  146: κι οι Γερμανοί, Linsen τις λένε, «φακούς»

  Εδώ συνοδεία χειροποίητων ζυμαρικών (σαν μακαρόνια) και λουκάνικων (τύπου Βιέννης/Φρανκφούρτης), κλασσικό τοπικό πιάτο στην περιοχή της Στουττγάρδης (Schwaben, ΝΔΔ Γερμανία)
  Linsen mit Spätzle und Saitenwürstchen

 149. kpitsonis said

  146 , Σ’ ευχαριστώ , Μαρία .

 150. Pedis said

  # 139 (141) – Ναι, τo είδα μόλις ανέβηκε, γι αυτό και το 138. 😀

  # 148 – Α, αν δεν το βάλεις σε πιάτο τρία στρέμματα έκταση με έναν κάμπο πρασινάδα δεν είναι γνήσιο γερμανικό πιάτο. 😄

  Πάντως, μ’ αρέσουν πολύ τα γερμανικά πιάτα κομπινάδος.

 151. Γιάννης Ιατρού said

  150γ Κι εμένα, ειδικά από εκείνη την περιοχή και το Elsaß/Alsace έχω να πω τα καλύτερα λόγια για τα φαγητά. Γούστα είναι αυτά βέβαια… 🙂

 152. mitsos said

  Για όλα τα είδη εστίας είδα να σχολιάζετε
  μέχρι και την ποδοσφαιρική !
  Δεν αναφέρθηκαν όμως -αν δεν κάνω λάθος- οι εστίες των κωνικών τομών ( έλλειψη , υπερβολές
  … ) του Απολλώνιου ( ή μάλλον του Πάππου που μας πληροφορεί γι αυτόν αφού έργο του Απολλώνιου δεν σώζεται))
  Αν και ο όρος πρέπει να υπάρχει ( δεν το έλεγξα ) και στα έργα του Αρχιμήδη

 153. Νάχαμε τώρα ένα σβάινσχάξε με τα καρτόφια του τα βουτυράτα, ή καμιά τάβλα βουρστ με ζάουερκράουτ. Και κάμποσα μισόλιτρα βάις ή ντούνκελ. Και καπάκι απφελστρούντελ μιτ βανίλα άις. Καλά θα ήτο.

 154. ΣΠ said

  133
  Βλέπω ότι σε τρία σημεία των κανονισμών αναφέρεται ο όρος «εστία». Πάντως, το τέρμα σίγουρα προηγήθηκε της εστίας αφού εκτός από την εστία σημαίνει και γκολ (π.χ. επίτευξη τέρματος). Υπάρχει άλλωστε και ο τερματοφύλακας αλλά όχι εστιοφύλακας.

 155. spyridos said

  153

  Έφτασε

  https://www.google.com/maps/place/Brewery+P%C3%A4ffgen/@50.9406678,6.9417459,3a,75y,90t/data=!3m8!1e2!3m6!1sAF1QipPl-aPabNGNRAvwTqB3QhRuMzPTGN4BkRtU9qZR!2e10!3e12!6shttps:%2F%2Flh5.googleusercontent.com%2Fp%2FAF1QipPl-aPabNGNRAvwTqB3QhRuMzPTGN4BkRtU9qZR%3Dw203-h151-k-no!7i1080!8i808!4m11!1m2!2m1!1sCologne,+brauhaus!3m7!1s0x47bf2507c83580d7:0xdc3816d262b1722f!8m2!3d50.9407476!4d6.9418098!14m1!1BCgIgAQ!15sChFDb2xvZ25lLCBicmF1aGF1c1okChBjb2xvZ25lIGJyYXVoYXVzIhBjb2xvZ25lIGJyYXVoYXVzkgEHYnJld2VyeZoBI0NoWkRTVWhOTUc5blMwVkpRMEZuU1VORGRqVTNka2RSRUFF

 156. Pedis said

  # 152 – Αναφέρθηκε κάπου παραπάνω. Κι ως επιπλέον απόδειξη ότι τα γκολποστ αποδίδονται ορθότερα στα ελληνικά ως εστίες, ιδού:

 157. spyridos said

  Αν και το αγαπημένο μου ήταν αυτό. Κάποτε π.π. (προ παιδιών) πεταγόμουν για πλάκα.
  Που θα πάει δεν θα ξανανοίξουν. Θα βρω παρέα να πάω να κατασκηνώσω μια μέρα εκεί.

  https://www.google.com/maps/place/Bier-Esel/@50.9389167,6.9461757,3a,75y,90t/data=!3m8!1e2!3m6!1sAF1QipOI4ODxlb9TDF8imKCnIgX9gkIukdF4jzddS22t!2e10!3e12!6shttps:%2F%2Flh5.googleusercontent.com%2Fp%2FAF1QipOI4ODxlb9TDF8imKCnIgX9gkIukdF4jzddS22t%3Dw203-h152-k-no!7i4032!8i3024!4m5!3m4!1s0x47bf25a9ac5a8e25:0xe1acdfdc76824042!8m2!3d50.9389167!4d6.9461757

 158. sarant said

  143-146 Για τη φακή και τους φακούς έχουμε άρθρο, ίσως θέλει επανάληψη γιατί το ξεχάσατε 🙂

  Φακή επαφής

  157 Άμα ανοίξουν να κανονίσουμε 🙂 Σε δυόμισι ώρες είμαι εκεί.

 159. Ναι μπράβο, αυτό στο 157 εννοούσα. Θυμάμαι το Μόναχο γεμάτο ψησταριές τίγκα στα σουβλισμένα κότσια. Έχουνε γεμίσει τα ιδρύματα με ανάπηρα γουρούνια 🙂

 160. Pedis said

  # 159 – Οι Γερμανοί κάνουν μισές δουλειές

 161. 111, … Tην αποκάλεσε κανείς ανθύλη; …

  Στην Φθιώτιδα

 162. 156, … τα γκολποστ αποδίδονται ορθότερα στα ελληνικά ως εστίες …

  Για τα δοκάρια άκουγα από τον θείο μου μικρός το υβριδικό
  γκολπόστυλα

 163. 35, … Η υπερεστιακή απόσταση, … σχόλιο είναι του Ηρακλή …

  Καίτοι με υφεστιακές καταβολές,
  ο Ηρακλής
  εστίασε
  σε υπερεστιακό σχόλιο.

 164. 160,
  Δεν συνεστιάζουν με τα χειρομέρη του χοίρου;

 165. Spiridione said

  133. Εστία από το 1928. Άρα δεν είναι των Διακογιάννηδων κτλ.
  http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=108&pageid=-1&id=45835&s=0&STEMTYPE=1&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=AAiASNASbAScASHASJASVAAiAAgAAiAScASFASZASUASJAScASXASaAAi&CropPDF=0
  Άλλο, ο κυνηγός πώς προέκυψε;

  Το τέρμα όντως υπάρχει από πολύ παλιά (1895)
  https://lekythos.library.ucy.ac.cy/bitstream/handle/10797/26095/pod_issue9.pdf?sequence=8&isAllowed=y

 166. Τον τερματοφύλακα τον λέμε και πορτιέρο ή γκολκήπερ, τον οπισθοφύλακα, αμυντικό ή μπακ, τον παίκτη κέντρου χαφή της μεσαίας γραμμής, τον αμυντικογενή χαφ «εξάρι» ή και κόφτη , τον επιθετικογενή «οκτάρι», τον πιο προωθημένο «δεκάρι», τους επιθετικούς παίκτες φορ, χωρισμένους σε σέντερφορ ή σπάνια εννιάρι και εξτρέμ (χωρίς φορ), τους λέμε και κυνηγούς γιατί κυνηγάνε το γκολ, Εσχάτως τους παίκτες που αγωνιζονται στα άκρα στο στυλ που χάραξε ο Ρομπέρτο Κάρλος καλύπτοντας όλη την πλευρά του γηπέδου τους λέμε φουλμπακ ή «φτερά» ή ακραίους επί το ελληνικότερον. Τους κεντρικούς οπισθοφύλακες ή σέντερμπακ τους ξεχωρίζουμε σε στόπερ και λίμπερο, ανάλογα με την δουλειά που κάνουνε, και τέλος τους παίκτες που μπορούν να αγωνισθούν σ΄όλες τις θέσεις τους λέμε Βεϊρίνια, παλιότερα Τάκη Λουκανίδη.
  Τον διαιτητη τον λέμε και ρέφερυ ή «άρχοντα του αγώνα, τους διαιτητές γραμμών, επόπτες, λάϊνσμαν ή πλαϊνούς. Ο αναπληρωτής διαιτητής, υπεύθυνος και για τις αλλαγές παικτών λέγεται τέταρτος και εσχάτως ο διαιτητής βίδδεο λέγεται βαρ και ο βοηθός του αβαρ !
  Τον αγωνιστικό χώρο μας έμαθε ο Διακογιάννης να τον λέμε τερέν

 167. Γιάννης Ιατρού said

  ΣΠΑΜΟΠΑΓΙΔΑ !!!

 168. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  147, Mitsos
  Έχετε δίκιο! Συγνώμη για την …παραπληροφόρηση!
  Η παρεξήγηση προήλθε από μια συζήτηση με καθηγητή που διδάσκει σχετικά μαθήματα στο ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. (πρώην ΤΕΙ Κρήτης) και ο οποίος «παραπονιόταν» ότι οι φοιτητές έρχονται χωρίς να έχουν καμία επαφή με το αντικείμενο της Θερμοδυναμικής στο Λύκειο, τώρα που δεν εξετάζεται στις Πανελλαδικές. Δεν ξέρω γιατί είχα θεωρήσει (παρεξηγήσει, δηλαδή) αυτό το ‘τώρα’ ότι αφορούσε την μετά την εμφάνιση του κορονοϊού περίοδο, ενώ –φαίνεται ότι– το «έγκλημα» είχε συντελεστεί πολύ νωρίτερα…
  Λάθος μου, βέβαια, που δεν τσέκαρα το σχόλιό μου πριν το στείλω.
  Επί της ουσίας, όμως, θα μ’ ενδιέφερε η γνώμη σας για το αν είναι υποβαθμισμένη η διδασκαλία των σχετικών με τη Θερμότητα μαθημάτων στη Β΄βάθμια εκπαίδευση. Ας πούμε, προλαβαίνουν να διδαχτούν –κάπως αξιοπρεπώς– τη Θερμοδυναμική οι της Β. Λυκείου Θετ. Κατ/νσης; Και οι υπόλοιποι ακούνε κάπου κάτι σχετικό;

 169. Pedis said

  # 165 α – Υπάρχει και το ρήμα σουτάρω!
  β – τέρμα, αν και μέσω, γαλλικής επιρροής.

  (90-180 μ μήκος, 45-90 μ πλάτος το γήπεδο? 😀 Δεν είχε δει τη Λεωφόρο;)

 170. Γιάννης Ιατρού said

  155: Αυτή η τραπεζάρα είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεται για μια σύναξη της ολομέλειας του επιτελείου, όπως αυτή συνηθιζόταν μέχρι που μας ήλθαν οι απαγορεύσεις με την επιδημία. Και με τις μπύρες κλπ. θα γινόταν πανηγυρική, βάλε και κάτι απαγγελίες ποιητών/ποιητριών, βάλε και τα εδέσματα (κεφτεδάκια… δεν πήρε το μάτι μου 🙂 🙂 ), κόλαση!

 171. sarant said

  165 Μπράβο για το ευρημα. Ωραια η ερώτηση για τον κυνηγό. Δεν νομίζω να είναι από παράκουσμα του calciatore για cacciatore.

  167-170 Ωραία θα ηταν!

 172. avadista said

  Εστία ή Τέρμα θέλει δουλίτσα ακόμα……

  (Η κάρτα πρέπει να είναι γύρω στο 1935-36 δεδομένου ότι έχει ταχυδρομηθεί το 1937)

 173. avadista said

  Είπαμε, θέλει δουλίτσα

 174. ΣΠ said

  172
  Έτσι

 175. Γιάννης Ιατρού said

  Έχει και στεγασμένο πάρκινγκ (για οχήματα με πολλούς ίππους 🙂 🙂 ) με καλαμωτή για σκεπή (πάντως φωτοβολταϊκά δεν είχαν τότε!)

 176. avadista said

  Ευχαριστώ ΣΠ

 177. spiridione said

  169. Και φύλαξ του τέρματος ή μάνα.

  Και ο συντάκτης του άρθρου καταλήγει:
  όταν η Ελληνική νεότης απαλασσομένη των δεσμών του σχολαστικισμού, του τραμπουκισμού και του καφφενέ ζητήση
  εις την υπαιθρίαν άσκησιν την αρμόζουσαν αυτή τέρψιν και διασκέδασιν τότε άφ’ εαυτών θα προκύψωσιν οι τεχνικοί όροι συν τη εγκλιματίσει των θαυμασίων τούτων νεανικών Απασχολήσεων.
  Πού να ξέρε 🙂

 178. Πέπε said

  @95

  Μαρία, έχεις προφανώς δίκιο για την αυτοκινητάμαξα, το μαθαύριο κλπ. Αλλά ποιος είπε ότι αναφερόμαστε ειδικά σε παιδιά; Εγώ μίλησα για την προσωπική μου εμπειρία. Αυτή τη στιγμή (δεν ξέρω από πότε) ξέρω το πνεύμα των περισσότερων λέξεων, χωρίς η καθεμία από αυτές να αποτελεί ξεχωριστή καταχώρηση πληροφορίας στο μυαλό μου. Οι ξεχωριστές απομνημονευμένες πληροφορίες είναι λίγες.

 179. Pedis said

  # 177 – Πού να ξέρε

  Έτσι! Πού να φανταζόταν ότι το άθλημα για τον καθέναν και την παρέα του θα μετατρεπόταν σε θέαμα της αρένας και της πολυθρόνας.

  [Μου φαίνεται ότι το έναυσμα για τη μαζική φανατική ενασχόληση του κόσμου με το ποδόσφαιρο ως θεατών και μαζικών καταναλωτών σχετικών ειδήσεων δόθηκε στα τέλη της δεκ. του 20 αρχές του ’30 στη φασιστική Ιταλία.]

 180. ΣΠ said

  165α
  Εντυπωσιακό ντοκουμέντο. Βλέπω ότι τότε έπαιζαν με δύο μπακ, δύο χαφ και έξι επιθετικούς!

 181. ΣΠ said

  179
  Το 1930 υπήρχε ήδη στην Ελλάδα μαζική ενασχόληση του κόσμου με το ποδόσφαιρο και αντιπαλότητα Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού. Τότε έγινε το περίφημο 8-2 και η «κηδεία» του Παναθηναϊκού από τους οπαδούς του Ολυμπιακού πριν από τον αγώνα.

 182. Pedis said

  # 181 – Ναι, βέβαια, δεν εννοούσα ότι το φασιστικό καθεστώς δημιούργησε το φαινόμενο, το οποίο έτσι κι αλλιώς εντάσσεται οργανικά στις εκδηλώσεις της «μαζικής κοινωνίας», αλλά του έδωσε μεγάλη ώθηση σε μικρό χρονικό διάστημα: αθλητικός Τύπος, καθημερινό σφυροκόπημα ειδήσεων σχετικά με τους αγώνες της Κυριακής, «τεχνικές αναλύσεις», αποτελέσματα και σχολιασμοί, το κυνήγι των εισιτηρίων, ενασχόληση του κόσμου με παίκτες-αστέρες, δημιουργία νέων ομάδων (και οπαδών) σε κάθε πόλη κοκ.

  Και βέβαια παρατηρείται η συστηματική προσπάθεια για ενοποίηση-ομογενοποίηση του πληθυσμού κάτω από το καθεστώς με κοινό παρανομαστή το πάθος για την εθνική ομάδα, ιδιαίτερα με τα μουντιάλ (ραδιοφωνικές αναμεταδόσεις που άρχιζαν ήδη να γίνονται από τα τέλη της δεκ. του 20 και εντάθηκαν στα τέλη του ’30 καθώς υπήρχαν όλο και περισσότεροι δέκτες κλπ).

 183. Άρα μεταξύ 1899 και 1928 ψάχνουμε την πρώτη εστία

 184. voulagx said

  Απο το λινκ του #165:
  «…ο οποίος την προχωρεί μέχρι του τέρματος αλλά έχασε ένα σούτ και η μπάλα αποκρούεται από τον μπάκ.»
  Τοτε λέγανε «έχασε» κι όχι «απόλεσε».

 185. voulagx said

  #180: ΣΠ, ο Ολυμπιακός έπαιζε έτσι δηλ. 2-2-6, ο Άρης Νεμέας έπαιζε με το σύστημα 5-0-5.

 186. spiridione said

  181. Το ’30 υπήρχαν 6-7 αθλητικές εφημερίδες στην Ελλάδα.
  183. Κάν’ το 1924. Παρακάτω, σελ. 154. Στο ίδιο κείμενο έχει και ένα ωραίο «σούτερναν».
  Στην ίδια εφημερίδα, απ’ τη σελ. 91 δημοσιεύεται σταδιακά ένας απ’ τους πρώτους εγκεκριμένους κανονισμούς ποδοσφαίρου. Δεν υπάρχει εστία. Διάφορα άλλα λεξιλογικά (σε σχόλια του κανονισμού): η μάρκα, όπως κοινώς λέγεται, δηλ. το μαρκάρισμα, η ποδαριά το τάκλιν, η λεγόμενη καμάρα το τύπτειν έμπροσθεν των παικτών. Τους επιθετικούς τους λένε και μαχητές. Ίσως το κυνηγός να βγήκε απ’ το στράικερ.
  https://srv-web1.parliament.gr/display_doc.asp?item=45926&seg=

 187. Δημήτρης Καραγιώργης said

  Μετά από καιρό, λόγω κορωνοϊού, ξανά εδώ.
  Ελπίζω να είναι αλήθεια και να τον πρόλαβαν πριν πάει στη Νορβηγία.
  https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/291833_synelifthi-o-giannis-lagos-stis-bryxelles

  Ο Παππάς για πότε με το καλό; Τι λέει ο ΠροΠοτζής;

 188. sarant said

  187 Σιδερένιος, φίλτατε!

  184 🙂

 189. voulagx said

  «Κατά τήν ήμί-παυσιν (mi-temps,half-time)…» απο το 2ο λινκ-θησαυρός του #165

 190. voulagx said

  Απο το ιδιο λινκ:
  «Τό κτύπημα τής αποστολής δίδεται άπό τού κέντρου τού έδάφους τής σφαίρας τιθεμένης κατά γής»

  Προφανως «κτύπημα τής αποστολής» ειναι το εναρκτηριο λάκτισμα. Παραξενο δεν είναι το «αποστολής»;

 191. Αγγελος said

  (190) κατά λέξη μετάφραση του γαλλικού coup d’envoi

 192. Αγγελος said

  (94) Μιχάλη, όρος (με δασεία) αρχικά πρέπει να σήμαινε ορόσημο, σημάδι που ξεχώριζε τα χωράφια και τα οικόπεδα. Από κει το ρήμα ορίζω (=οριοθετώ), από κει και το (σπάνιο εκτός επιστημονικής ορολογίας) επίθετο ορικός —ενώ το πολύ συχνότερο οτριακός βγαίνει από το όριο.

 193. Αγγελος said

  Για τους κυνηγούς του ποδοσφαίρου, υπεθετα ως τώρα αφελώς ότι λέγονται έτσι γιατί κυνηγάνε τη μπάλα και ότι η ονομασία είναι ελληνικό δημιούργημα. Τώρα όμως που το λέτε, σκέφτομαι ότι στα αγγλικά της Αγγλίας το κυνήγι λέγεται συνήθως shooting και όχι hunting (που σημαίνει ειδικά το κυνήγι της αλεπούς, με άλογα και σκυλιά). Μήπως λοιπόν μεσολάβησε λανθασμένη μετάφραση του shooter, που βεβαίως σουτάρει και δεν κυνηγάει;

 194. # 180

  Λάθος μέτρημα,

  δυο μπακ, τρία χαφ (σαν σκέτο χαφ αναφέρεται ο σέντερχαφ, νυν σέντερ μπακ) και 5 κυνηγοί, κλασσικός σχηματισμός WM όπου οι επιθετικοί είναι οι δυο ντεμί, τα δυο εξτρέμ και ο σένερεφορ. Τότε την παντάδα του ΟΣΦΠ αποτέλεσαν μια εποχ΄’η οι 5 αδερφοί Ανδριανόπουλοι.
  Το σύστημα στην Ελλάδα άλλαξε για πρώτη φορά ο Στέφαν Μπόμπεκ εφαρμόζοντας το 4-2-4 στον ΠΑΟ με πρωταθλήματα και αήττητο ώσπου να ξυπνήσουν οι άλλοι…

  Η καλύτερη σύνθεση αυτού του ΠΑΟ ήταν :

  τερματοφύλακας : Οικονομόπουλος
  Ακεραία μπακ : Ανδρέοτ Τζουνάκος
  σέντερ μπακ : Παπουλίδης
  Χαφ : Πιτυχούτης,Νεμπίδης
  Ντεμί : Παπαεμμανουήλ, Λουκανίδης
  Σένερ φορ : Πανάκης
  Εξτρέμ :Θεοφάνης (αρ) , Δομάζος (δεξ)

 195. Γιάννης Ιατρού said

  187: βλ. κι εδώ https://sarantakos.wordpress.com/2021/04/24/meze-476/#comment-733697

 196. ΣΠ said

  Μου άρεσε το «Ή σφαίρα είνε σφαιρική καί στοιχίζει 6—12 φράγκα.»

 197. ΣΠ said

  194
  Λάθος έγραψα 165α. Εννοούσα το δεύτερο λινκ του 165 όπου γράφει: «Ό άριθμός τών παικτών είνε 11 δι’ έκαστον στρατόπεδον, διευθυνομένων ύφ’ ένός άρχηγοΰ. ‘Έκαστος όμιλος άποτελείται. Ύφ’ ένός φύλακος τοϋ τέρματος (μάνας), δύο οπισθοφυλάκων, δύο φυλάκων καί έξ προφυλακών τούς όποιους οί άρχηγοί τοποθετοΰσι κατά τήν άρχήν τής παιδιάς δπως υποδεικνύεται εις τό διάγραμμα.»

 198. 186β: Φυλλομέτρησα όλα τα τεύχη του περιοδικού απ’ το πρώτο του Ιουνίου 1923, διάβασα όλα τα ποδοσφαιρικά, και διασκέδασα αφάνταστα με πολλά. Πράγματι η πρώτη εμφάνιση της εστίας είναι στο τεύχος Δεκεμβρίου του 1924. Οι γνωστοί 17 Νόμοι του Παιχνιδιού είναι που μεταφράζονταν σε συνέχειες, οι ίδιοι όπως εξελίσσονται και φτάνουν στους τωρινούς της FIFA που λίνκαρα στο 133.

 199. Πέπε said

  178 συμπλ.:

  Αυτές τις μέρες χρειάστηκε να γράφω πολυτονικά τη λέξη έρημος. Δεν είναι από αυτές που έχω φτάσει απλά να τις ξέρω αυτόματα, έπρεπε να βρω κόλπο. Έκατσα και σκέφτηκα: σύνθετα; δε βρίσκω κανένα… ξένα παράγωγα; το ίδιο… ο συσχετισμός με το ήρεμος ποιος είναι; έχουμε πει ότι το έρημος είναι όπως το ήρεμος, ή μήπως ότι είναι αντίθετα απ’ ό,τι το ήρεμος; Ή μήπως δεν έχουμε πει τίποτε απ’ όλα αυτά, και απλώς συγχέω με το ότι το ήρεμος είναι ανάποδα από το ήμερος;

  Κατάλαβα ότι δεν είμαι σε καλό δρόμο και άνοιξα ένα λεξικό και το βρήκα.

  Όμως αυτές οι περιπτώσεις είναι λιγοστές. Όχι για μένα (δεν είμαι κανένας βιρτουόζος των πνευμάτων), αλλά για τον καθένα που για χ-ψ λόγους ξέρει να βάζει πνεύματα. Υπάρχουν πολλοί τέτοιοι άνθρωποι. Βάζω στοίχημα ότι κανένας από αυτούς δεν έχει ανατρέχει, για κάθε πνεύμα, σε απομνημονευμένες λίστες δασυνόμενων λέξεων (τις οποίες μάλιστα λίστες να ξέρει με τόση σιγουριά ώστε να μπορεί να βρει από αυτές και τις ψιλούμενες λέξεις).

 200. 192,
  Ευχαριστώ!

 201. sarant said

  Πολύ γούστο έχουν τα αρχαιοποδοσφαιρικά.

 202. Pedis said

  Είναι ιστορικό δεδομένο ότι το ποδόσφαιρο στην Ιταλία σχεδιασμένα μετατράπηκε σε μαζικό θέαμα κατά την φασιστική περίοδο, από το ’28 κι έπειτα. Με τη θέσπιση εθνικού πρωταθλήματος (πριν υπήρχαν τα πρωταθλήματα Βορρά και Νότου), δημιουργία νέων ομάδων ή την αναδημιουργία υπαρχόντων υπό την εποπτεία τοπικών φασιστών, τη «χορηγεία» και διεύθυνση από πλούσιους (λ.χ. Ανιέλι), στημένα πρωταθλήματα, την κατασκευή γηπέδων μεγάλης χωρητικότητας θεατών, το καθημερινό σφυροκόπημα με ειδήσεις στον τύπο από τον κόσμο του γηπέδου, τις απευθείας ραδιοφωνικές μεταδόσεις.

  Σχετικό το ντοκυμαντέρ το οποίο επικεντρώνεται, όμως, στο ρόλο της προβολής των εθνικών ομάδων των φασιστικών καθεστώτων. Για την Ιταλία το πρώτο 1/3 περίπου.

 203. Αγγελος said

  Πέπε (199), γενικά συμφωνώ μαζί σου (μόλις χτες ομολόγησα δημοσία πως δεν ήξερα ότι το εστιατόριο έπαιρνε δασεία), αλλά ειδικά για τον/την έρημο οι γλωσσομαθείς και ταξιδεμένοι 🙂 ξέρουν τον hermit και το Hermitage. Όμως:
  1) Γαλλικά ο ερημίτης, ακόμη και ο Βερνάρδος 🙂 γράφεται ermite, χωρίς h. Λέξη eremite, επίσης χωρίς h, υπάρχει και στα αγγλικά.
  2) Αν η γλωσσομάθειά σου είναι κυρίως ιταλική, μεγάλη βοήθεια δεν θα έχεις. Και προπάντων
  3) Είναι φοβερά σόλοικο ν’ανατρέχουμε σε ξένες γλώσσες για να δούμε πώς θα γράψουμε τη δική μας!
  Οπότε, καλά κάναμε και τα ξεφορτωθήκαμε τα σκουληκάκια. Γαῖαν ἔχοιεν ἐλαφράν!

 204. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @199. Μήν τό βάζεις τό στοίχημα! 🙂 (Μοῦ ἔτυχε νά ξυπνήσω ἄγρια χαράματα γιά μιά δασεῖα.. 🙂 )
  @203. Τελικά, βέβαια, ἡ ἔρημος παίρνει ψιλή, Ἄγγελε!)

 205. Γιάννης Ιατρού said

  187: Κι από μένα οι καλύτερες ευχές για το μέλλον.
  Είναι πολύ ευχάριστο, μέσα στις 1000 κακές ειδήσεις επί του θέματος, να έχουμε και κάποιες θετικές. Όχι πως δεν αναρρώνουν πολλοί, αλλά τα καλά νέα δεν πολυακούγονται, και νομίζω μας κάνει καλό όταν τα ακούμε.

 206. Καλησπέρα
  Τι ταλαιπωρία ο παντέρημος για ένα πνεύμα 🙂

 207. sarant said

  204 και πριν: Πράγματι, η έρημος παίρνει ψιλή, γι΄’ αυτό και παντέρημος όπως στο 206 (αν και θα μπορούσε να είναι περίπτωση αντηλιάς). Το hermit πήρε το h στα γαλλικά αλλά όχι με συνέπεια.

  Θυμάμαι μια ιστορία για το αν η λ. οπαδός δασύνεται -ίσως τη διηγηθούμε κάποτε.

 208. Μαρία said

  Εξαιρετικά αφιερωμένο.

 209. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γειά σας.

  @207. sarant said:

  » Θυμάμαι μια ιστορία για το αν η λ. οπαδός δασύνεται -ίσως τη διηγηθούμε κάποτε.

  Δὲν δασύνεται, φυσικά.

  Ἀλλιῶς δὲ θά ᾿γραφα κοπαδισμός, ἀλλὰ χοπαδισμός. 🙂

  Μιᾶς κι ἀναφέρθηκαν ἀρκετοὶ στὶς δασυνόμενες λέξεις προηγουμένως, νομίζω ὅτι εἶναι θέμα συχνῆς χρήσης. Οἰ πιὸ πολλοὶ γράφουμε αὐτόματα, χωρὶς νὰ ἀνατρέχουμε σὲ κανόνες. Ἂν χρειαστεῖ, τὸ κάνουμε ἐκ τῶν ὑστέρων.

  Προσωπικῶς, ὅποτε ἔχω ἀμφιβολία γκουγκλάρω τὴ λέξη γραμμένη στὸ πολυτονικὸ καὶ βρίσκω τὶς ἀντίστοιχες παραπομπές, συνήθως σὲ ἀρχαῖα κείμενα.

 210. ΣΠ said

  Έχω σχεδόν 40 χρόνια να γράψω πολυτονικό και λίγες λέξεις πια θυμάμαι αν δασύνονταν. Αν θελήσω να δω πάντως, ψάχνω την λέξη στο ΛΚΝ και από την ετυμολογία της το βρίσκω.

 211. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @209. Ἀναμφισβήτητα εἶναι θέμα συχνῆς χρήσης. Κυρίως!. (Τά ὑπόλοιπα ἐνισχυτικά ἐργαλεῖα (πίνακες, λεξικά, σύνθετα, λατινο-αγγλικές μεταγραφές κλπ) ἁπλῶς περιίπτανται.. 🙂 )

 212. Δημήτρης Καραγιώργης said

  188, 205 <- Σας ευχαριστώ πολύ. Όσο για το "σιδερένιος", μέχρι στιγμής είμαι καλά, έτσι λέω δλδ. Θα δείξει. Πάντως, έστω και από το σπίτι κι όχι σε νοσοκομείο, έφτασε στιγμή να σκέφτομαι μα γιατί σε μένα, γιατί τώρα, είχα πράγματα να κάνω ακόμη ή λόγια να πω που δεν είπα.
  Οι μέρες αυτές, μού ήταν αποκαλυπτικές και για το αλαλούμ των υπηρεσιών όπου καμιά δεν ήξερε τι έκανε η άλλη.

 213. Μαρία said

  212
  Καλή ανάρρωση. Ξέρεις πού τον άρπαξες;

 214. Πέπε said

  @203

  Ε ναι, άμα ξέρεις ιταλικά ψώνισες από σβέρκο!

 215. Nestanaios said

  Υπάρχει «έρημος» με ψιλή και «έρημος» με δασεία. Κάθε μια έχει ξεχωριστή έννοια και προκύπτουν ξεχωριστές συνεκδοχικές σημασίες από κάθε μια από αυτές. Όλες οι «έρημ-ες» δεν είναι ίδιες.

 216. Δημήτρης Καραγιώργης said

  213<- Σ' ευχαριστώ! Τυπικά έχω αναρρώσει. Υποθέτω σε ΑΤΜ γιατί κάποια πληρωμή έπρεπε να γίνει με μετρητά. Είτε από προηγούμενο, είτε από θετικό υπάλληλο που τοποθέτησε τα χαρτονομίσματα στην κασετίνα και δεν απολύμανα τα δάχτυλά μου. Ναι μεν πλύθηκα στο σπίτι άλλα μάλλον ήταν αργά πια.

  Και κάτι για τους σχολιαστές που έχουν ξεσκονισμένα τα πανεπιστημιακά Μαθηματικά τους κι είναι αρκετοί, καθώς και για τον κ. Σαραντάκο. Τα δικά μου έχουν ένα παχύ στρώμα σκόνης που δεν βγαίνει με τπτ. Για την απόδοση επιστημονικών όρων:
  Με τα αλλοπρόσαλλα αποτελέσματα στα τεστ COVID19, ξανάνοιξα το βιβλίο Πιθανοτήτων του Κουνιά και κοίταξα τις πιθανότητες υπο συνθήκη ή δεσμευμένες όπως τις λέγαμε τότε. Το θεώρημα Bayes πως το εκφέρουμε στα Ελληνικά; Κάποιος Έλληνας, Μαθηματικός στην Αγγλία, το είχε αναφέρει με Γαλλικό αξάν: Μπαγιέ. Μου φάνηκε περίεργο. Πως το γράφουμε; Μπεϊζ; Μπέυζ; Το sensitivity; μάλλον ευαισθησία του τεστ. Το spesificity; Δεν μου μοιάζει δόκιμο το: ειδικότητα. Μήπως είναι καλύτερα το: ακρίβεια του τεστ;
  Ευχαριστώ και αναμένω

 217. sarant said

  216 Kάτι κάνεις και όλα σου τα σχόλια τα πιάνει η μαρμάγκα, ενώ δεν θα έπρεπε.

  Θεώρημα του Μπέις θυμάμαι ότι λέγαμε.

 218. ΣΠ said

  216
  https://el.forvo.com/search/Bayes'%20theorem/

 219. Μπέις, φυσικά, ο επίσκοπος, αν θυμάμαι καλά, ασχέτως που πολλοί τον λένε Μπάγιες. Κι αν τον πιάσουμε, θα δούμε ότι όλα τα σελφ τεστ γίνονται μόνο για την κονόμα των κατασκευαστών, καθώς η πληροφορία που δίνουν είναι ασήμαντη.

 220. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @217, 219. Εἷστε σέ καλό δρόμο! 🙂 [Ἴσως Μπέιζ..] Ἐκεῖνο τό αὐθαίρετο Μπάγιες τό ἄκουγα συχνά ΜΟΝΟ ἀπό δικούς μας (κυρίως γιατρούς) καί βέβαια, πουθενά ἀλλοῦ δέν προφέρεται ἔτσι..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: