Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Οι Εσταυρωμένοι Σωτήρες, ιστορικό μυθιστόρημα του Δημ. Σαραντάκου – 17

Posted by sarant στο 27 Απριλίου, 2021


Εδώ και μερικούς μήνες άρχισα να δημοσιεύω σε συνέχειες, κάθε δεύτερη Τρίτη, το ιστορικό μυθιστόρημα του πατέρα μου, του Δημήτρη Σαραντάκου, «Οι εσταυρωμένοι σωτήρες». Η σημερινή συνέχεια είναι η δέκατη έβδομη. Η προηγούμενη συνέχεια βρίσκεται εδώ. Βάζω μαζι και τις υποσημειώσεις, παρόλο που είναι πάρα πολλές.

Σήμερα θα παραθέσω το 12ο κεφάλαιο, στο οποίο εμφανίζεται ο Ιωάννης και γίνεται λόγος για τις Αποκαλύψεις.

ΣΥΝΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΥΜΩΝ ΕΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑι ΑΚΟΥΩ ΣΧΙΣΜΑΤΑ ΥΜΙΝ ΥΠΑΡΧΕΙΝ

Κατά το δέκατο έτος της ηγεμονίας του Καίσαρα Νέρωνα1, ενώ επίτροπος της Ιουδαίας είχε οριστεί ο Γκέσσιος Φλώρος και τετράρχης Βαταναίας και Τραχωνίτιδος ήταν ο Ηρώδης Αγρίππας ο δεύτερος, όλη η οικουμένη βρισκόταν σε αναβρασμό. Η αιώνια πόλη καταστράφηκε από φοβερή πυρκαϊά, συνωμοσίες εξυφαίνονταν κατά του Καίσαρα και η Ιουδαία είχε φτάσει στο χείλος της εξέγερσης. Έχουν ήδη περάσει τριάντα χρόνια από τα δραματικά γεγονότα που σημάδεψαν το  τέλος της ηγεμονίας του Πόντιου Πιλάτου και οδήγησαν στη θανάτωση των μεγάλων ανθρώπων της αφήγησής μου.

Από τους επώνυμους ήρωες της ιστορίας μου ζούνε ακόμη ο Παύλος, φυλακισμένος στη Ρώμη, ο Βαρνάβας, που κηρύττει στην Κύπρο, ο Ιάκωβος ο Δίκαιος, επικεφαλής της εκκλησίας στα Ιεροσόλυμα, ίσως ο Πέτρος, που έχουν χαθεί τα ίχνη του και ο Μαναήν, που έχει πάρει τη μεγάλη απόφαση. Θα αφήσει την άνετη και ασφαλή ζωή του πλούσιου αριστοκράτη για να πορευθεί στους επικίνδυνους δρόμους της οικογενειακής του παράδοσης. Τους δρόμους που πήρανε οι πριγκηπες του οίκου του Δαυίδ: ο προπάππος του Εζεκίας, ο παππούς του Ιούδας, ο πατέρας του Ιησούς και οι θείοι του Ιακώβ και Συμεών. Η κατάσταση στην Ιουδαία έχει εκτραχυνθεί σε επικίνδυνο σημείο. Στη διάρκεια των τριάντα αυτών χρόνων σημειώθηκαν στην ύπαιθρο της Παλαιστίνης τουλάχιστον δέκα σημαντικές στάσεις και εξεγέρσεις, για τις οποίες έγραψα στο 9ο κεφάλαιο και κατά τις οποίες θανατώθηκαν χιλιάδες Ζηλωτές, πολλοί από τους οποίους ήταν Γαλιλαίοι, οπαδοί του Γαλιλαίου Χριστού2.

Παράλληλα όμως σε πολλές πόλεις, στην Παλαιστίνη αλλά και έξω από αυτήν, εξαπλώθηκε το κήρυγμα του Ιησού του Ναζωραίου. Η εξάπλωση αυτή στις περισσότερες περιπτώσεις γινόταν με τις προσωπικές σχέσεις των Ναζωραίων με Ιουδαίους και Εθνικούς φίλους τους και, σπανιώτερα, με την προσηλυτιστική δράση των Αποστόλων3, για την οποία τα αρχαία βιβλία ελάχιστες πληροφορίες δίνουν4. Όπως φαίνεται, εκτός από τον Πέτρο και τον Ιωάννη, όσοι από τους λοιπούς μαθητές του Ιησού του Ναζωραίου συνέχισαν το κήρυγμά του, δεν είχαν καμιάν αποστολική δράση. Ο Παύλος και ο Βαρνάβας, ιδίως ο πρώτος,  είχαν πολύ μεγαλύτερη αλλά δεν υπήρξαν μαθητές του. Χάρη σ’ αυτούς όμως η Αντιόχεια έγινε σιγά σιγά μεγαλύτερο κέντρο προσυλητισμού στη νέα πίστη, υποσκελίζοντας τα Ιεροσόλυμα.

Πάντως, τριάντα περίπου χρόνια μετά τη σταύρωση του Ιησού του Ναζωραίου, αδελφότητες-εκκλησίες  των  πιστών  του  υπήρχαν  σε  πολλές σημαντικές πόλεις, τόσο στην Παλαιστίνη όσο και έξω από αυτήν. Στην Παλαιστίνη, οι επιφανέστερες από τις εκκλησίες αυτές βρίσκονταν στα Ιεροσόλυμα, στη Σαμάρεια, στην Καισάρεια, στην Τιβεριάδα και στην Πτολεμαϊδα. Στη Συρία, στην Αντιόχεια και τη Δαμασκό. Στην Κύπρο, στη Σαλαμίνα. Στην Αίγυπτο, στην Αλεξάνδρεια. Στην (Μικρα) Ασία, υπήρχαν οι περισσότερες. Οι σημαντικότερες από αυτές είχαν ιδρυθεί στην Εφεσο, στις Σάρδεις, στα Θυάτειρα, στη Σμύρνη, στην Πέργαμο, στη Λαοδίκεια, στη Φιλαδέλφεια, στις Κολοσσές, αλλά  και σε κάποιες πόλεις της Πισιδίας, της Λυκαονίας και της Γαλατίας, όπου  υπήρχαν μικρότερης σημασίας εκκλησίες με ολιγάριθμους πιστούς.  Στη Μακεδονία, εκκλησίες είχαν ιδρυθεί  στους Φιλίππους, στη Θεσσαλονίκη και στη Βέρροια. Στην Αχαϊα (Νότια Ελλαδα) στην Κόρινθο. Στην Ιταλία τέλος, στη Ρώμη5.

Κατά τα πρώτα τριάντα χρόνια από τη σταύρωση του Ιησού του Ναζωραίου η νέα πίστη, παρά τη διαρκώς αυξανόμενη συμμετοχή εθνικών προσηλύτων στις εκκλησίες, δεν παρουσίαζε μεγάλες διαφορές από τα όσα πρέσβευαν οι άλλες ιουδαϊκές τάσεις και αιρέσεις  της   Παλαιστίνης  και  της  Διασποράς. Οι  δύο  βασικές   αρχές   της ιουδαϊκής θρησκείας: ό σύ μισείς ετέρω μή ποιήσεις και αγάπα τόν πλησίον σου ως σεαυτόν, τους εύρισκαν απόλυτα σύμφωνους. Ουσιαστικά πολλοί τη θεωρούσαν  μια καθαρά ιουδαϊκή αίρεση, μάλιστα δε οι εξ Ιουδαίων προερχόμενοι πιστοί επί πολλές δεκαετίες πίστευαν ότι το κήρυγμα του Ναζωραίου αντιπροσώπευε την καθαρότερη μορφή του ιουδαϊσμού6.

Όπως όμως προανέφερα, για τους καθαρούς Ιουδαίους η ιδέα ενός σταυρωθέντος Χριστού αποτελούσε σκάνδαλο. Και το σκάνδαλο έγινε πρόκληση όταν οι Ναζωραίοι άρχισαν να πιστεύουν (και να διδάσκουν) ότι η πηγή της σωτηρίας των ανθρώπων ήταν ο σταυρικός θάνατος και η ανάσταση του Ιησού και όχι ο μωσαϊκός νόμος7. Η σύγκρουση δεν άργησε και σημειώθηκαν οι πρώτες διώξεις των Ναζωραίων από τους ανθρώπους του Συνεδρίου, με αρκετά θύματα, επφανέστερο από τα οποία ήταν ο διάκονος Στέφανος. Οι Ναζωραίοι δεν αντιμετώπισαν παθητικά τους τους πρώην ομοπίστους τους. Κατηγορούσαν όσους επέμεναν στην αρχική μορφή της ιουδαϊκής πίστης ότι ακολουθούσαν λανθασμένο δρόμο και θεωρούσαν το ιερατείο  των Ιερoσολύμων υπαίτιο της θανάτωσης του Ιησού. Με την πάροδο των χρόνων πολλοί Ναζωραίοι έβλεπαν όλους τους λοιπούς Ιουδαίους σαν εχθρούς. Τέτοιες απόψεις ανέπτυσε ενας Ναζωραίος προφήτης, ο Ιωάννης.

Ο Ιωάννης8 ήταν Εβραίος από τα Ιεροσόλυμα και είχε αποδεχτεί τη νέα πίστη ενώ ζούσε ακόμα ο Ιησούς ο Ναζωραίος. Μετά τη σταύρωσή του Διδασκάλου, υπήρξε από την αρχή μέλος της εκκλησίας που ίδρυσαν ο Σίμων-Πέτρος και οι άλλοι Απόστολοι. Παρά τη δραστήρια συμμετοχή του στα δρώμενα της εκκλησίας δεν έγινε ούτε πρεσβύτερος ούτε καν διάκονος. Αργότερα όμως, λόγω των κηρυγμάτων που έκανε στους πιστούς, ονομάστηκε από το πλήρωμα της εκκλησίας, προφήτης.

Στα κηρύγματά του τόνιζε ότι ο Χριστός, που από αιώνες περίμεναν οι Εβραίοι, ήρθε. Ηταν ο Ιησούς ο Ναζωραίος, που σταυρώθηκε για το καλό  όλων των   ανθρώπων,  αναστήθηκε  και  σύντομα θα ξανάρθει για δεύτερη φορά για να κρίνει ζωντανους καί νεκρούς9, Οσες φορές τον άκουγαν οι Σαδδουκαίοι ιερείς ή οι Φαρισαίοι νομοδιδάσκαλοι, ξέσκιζαν τα ρούχα τους από την αγανάκτηση. Κατά την άποψή τους: πρώτον ο Χριστός δεν ήρθε ακόμα και δεύτερον αν ερχόταν, δεν θα ήταν δυνατό να δεχτεί να συλληφθεί και να θανατωθεί και μάλιστα με μαρτυρικό όσο και ταπεινωτικό τρόπο. Αντίθετα θα νικούσε τους εχθρούς του Ισραήλ και θα απελευθέρωνε τα τέκνα του από τον ειδωλολατρικό ζυγό10.

Ο Ιωάννης όμως τόνιζε και κάτι  άλλο, που το αποδέχονταν μεν όλοι οι Ναζωραίοι και ίσως και λίγοι Φαρισαίοι αλλά δε μπορούσαν να το συλλάβουν καν οι υπόλοιποι Εβραίοι:

— Ο Θεός που μας φανέρωσε ο Ιησούς, δίδασκε, είναι Θεός της αγάπης και του ελέους. Βλέπει όλους τους ανθρώπους το ίδιο και όλοι οι άνθρωποι μπορούν να σωθούν, αρκεί να πιστέψουν σ’ αυτόν, 

Οι Εβραίοι δεν μπορούσαν να κατανοήσουν παρόμοιο πνεύμα ευρύτητας και ανεκτικότητας. Τους ήταν αδιανόητο να ενδιαφέρεται ο Θεός, ο δικός τους Θεός, εξ ίσου για τον εκλεκτό λαό του και για τα  μιαρά έθνη11.

Ο Ιωάννης τόνιζε στους ακροατές του με ιδιαίτερη έμφαση την πίστη του στην Ανάσταση12 και στην προσδοκία πως σύντομα, επί των ημερών τους, ο Χριστός θα επανεμφανιζόταν. Τον φανταζόταν να έρχεται στη Δευτέρα Παρουσία του σαν μια υπερκόσμια μορφή, ο πρώτος και ο έσχατος από όσους ζήσανε, που κατέχει τα κλειδιά του άδη και του θανάτου13 να κρατάει επτά αστέρες στη δεξιά του και να περπατά ανάμεσα σε επτά χρυσούς λύχνους14.

Ως γνήσιος Εβραίος δεν δεχόταν πως ο Ιησούς ο Ναζωραίος ήταν Θεός ή Θεάνθρωπος ή γιος του Θεού, αλλά μόνον ο απεσταλμένος, ο Χριστός του. Τις ιδέες περί Θεανθρώπου, που τελευταία τις υποστήριζε ο Παύλος και τις αποδέχονταν οι περισσότεροι προσήλυτοι που προέρχονταν από εθνικούς, ο Ιωάννης και οί άλλοι τις απέρριπταν με αποστροφή και τις καταπολεμούσαν. Τον ίδιο τον Παύλο τον ονόμαζαν μεταξύ τους Βαλαάμ15 και Νικόλαο, (το τελευταίο, γιατί με τα ανεπαρκή  ελληνικά τους νόμιζαν πως σήμαινε ο νικών τον λαόν), τον ταύτιζαν με τον Σίμωνα το Μάγο16 και τους οπαδούς τους, που τους ονόμαζαν περιφρονητικά Νικολαϊτες17 τους θεωρούσαν αποστάτες.

Τον προφήτη Ιωάννη τον ενοχλούσε το γεγονός ότι πολύ γρήγορα καθιερώθηκε η γλώσσα εκκλησιών να είναι η ελληνική και όχι η αραμαϊκή, η γλώσσα του απλού λαού της Παλαιστίνης, που και ο ίδιος μιλούσε. Γρήγορα όμως κατάλαβε πως αυτό δε μπορούσε να αλλάξει. Τα ελληνικά είχαν επιβληθεί όχι μόνο στις άλλες πόλεις της Παλαιστίνης που κατοικούσαν και Εθνικοί αλλά και στα ίδια τα Ιεροσόλυμα. Σε πέντε τουλάχιστον Συναγωγές της πόλης προτιμούσαν να διαβάζουν αποσπάσματα των Γραφών από την ελληνική μετάφραση των «Εβδομήκοντα» και να σχολιάζουν τα ιερά κείμενα στα ελληνικά18. Σ’ αυτή τη γλώσσα άλλωστε δεν είχαν μεταφραστεί μόνο τα αρχαία ιερά βιβλία των Εβραίων αλλά και τα νεότερα, ορισμένα από τα οποία είχαν γραφεί απ’ ευθείας στα ελληνικά19.  Αλλά και στις συνάξεις των Ναζωραίων γινόταν το ίδιο. Όλοι σχεδόν οι πιστοί ήταν κάτοικοι πόλεων και συνεπώς και αν ακόμα δε μιλούσαν εκ γενετής τα ελληνικά, τα χρησιμοποιούσαν στις δoσοληψίες τους και στις κοινωνικές σχέσεις τους. Στο τέλος ο Ιωάννης αναγκάστηκε να μάθει κι αυτός ελληνικά, μ’ όλο που ποτέ δεν τα έμαθε στην εντέλεια.

Από την άλλη πλευρά όμως, υπήρχε και η διδασκαλία του Παύλου, που ήταν σαφώς διαφορετική από τις ιουδαϊκές και ιουδαϊζουσες απόψεις και, μ’ όλο που είχε και αυτή ως αφετηρία της τις Γραφές, κήρυττε ουσιαστικά μια νέα, παγκόσμια, θρησκεία.  Για πολλά χρόνια δεν είχε στην Παλαιστίνη την απήχηση που γνώρισε σε άλλες περιοχές. Ανάμεσα στις εκκλησίες των Ιεροσολύμων και άλλων παλαιστινιακών πόλεων και εκείνων που είχαν ιδρυθεί στην Αντιόχεια, την Εφεσο την Κόρινθο και άλλες πόλεις, υπήρχαν σοβαρές διαφορές, που συχνά έπαιρναν τη μορφή διενέξεων και ερίδων. Στην εκκλησία της Κορίνθου υπήρχαν για πολύν καιρό τρεις αλληλομαχόμενες παρατάξεις, του Παύλου, του Πέτρου ή Κηφά και του Απολλώ20. Ο Παύλος αναγκάστηκε να κάνει έκτακτο ταξίδι από την Έφεσο στην Κόρινθο, όταν όμως έφτασε εκεί υπέστη επίθεση από μέλος της εκκλησίας, που ανήκε σε αντιπαυλική μερίδα και το οποίο αγότερα τιμωρήθηκε από την πλειοψηφία του ποιμνίου21. Αργότερα και για σημαντικό χρονικό διάστημα η εκκλησία της Αντιόχειας είχε χωριστεί στα δύο, με ηγέτες τον Ιγνάτιο, που είχαν επιλέξει ο Παύλος με τον Βαρνάβα και τον Ευόδιο, που είχε τοποθετήσει επικεφαλής της εκκλησίας ο Πέτρος22. Ο Παύλος, όταν ακόμα βρισκόταν στην Έφεσο για δεύτερη φορά, προσπαθούσε να παρακάμψει αυτές τις διαφορές στο όνομα της κοινής πίστης στον Ιησού Χριστό και έγραφε στις εκκλησίες που είχε ιδρύσει

         — ΕΔΗΛΩΘΗ ΓΑΡ ΜΟΙ ΠΕΡΙ ΥΜΩΝ, ΥΠΟ ΤΩΝ ΤΗΣ ΧΛΟΗΣ, ΟΤΙ ΕΡΙΔΕΣ ΕΝ ΥΜΙΝ ΕΙΣΙ. ΛΕΓΩ ΔΕ ΤΟΥΤΟ, ΟΤΙ ΕΚΑΣΤΟΣ ΥΜΩΝ ΛΕΓΕΙ ΕΓΩ ΕΙΜΙ ΠΑΥΛΟΥ, ΕΓΩ ΔΕ ΑΠΟΛΛΩ, ΕΓΩ ΔΕ ΚΗΦΑ, ΕΓΩ ΔΕ ΧΡΙΣΤΟΥ. ΜΕΜΕΡΙΣΤΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ;23

Την προσπάθεια συνδιαλλαγής τη συνέχισε με επιστολές που έστειλε όταν ήταν κρατούμενος και αργότερα όταν ήταν φυλακισμένος στη Ρώμη και συνιστούσε στους οπαδούς του να αποφεύγουν τις λογομαχίες και τις αντιπαραθέσεις24.

Ούτε ο Παύλος όμως ούτε ο Ιωάννης ούτε άλλος κανείς είχαν στα χέρια τους κάποιο έγκυρο βιβλίο, σχετικό με τη διδασκαλία του Ναζωραίου, στο οποίο να μπορούσαν να βασιστούν για να υποστηρίξουν τις απόψεις τους. Τα αρχαία βιβλία, τα οποία, πολλά χρόνια αργότερα, ονομάστηκαν Ευαγγέλια, δεν είχαν ακόμα συγγραφεί, ήδη όμως κυκλοφορούσαν διάφορες ανώνυμες συλλογές με τα Λόγια του Ιησού, αφηγήσεις των θαυμάτων του, παραβολές και ιστοριες, που είχε πει στους μαθητές του25, καθώς και πολλές Επιστολές, όχι μόνο του Παύλου αλλά και άλλων. Πολλές φορές οι πιστοί ονόμαζαν τις συλλογές αυτές ευαγγέλιο, (που σήμαινε καλή είδηση και δεν είχε τη σημασία που πήρε αργότερα η λέξη). Ίσως οι πρώτες συλλογές με Λόγια του Ιησού να κυκλοφόρησαν στα αραμαϊκά στην Παλαιστίνη και να μεταφράστηκαν στα ελληνικά στην Αντιόχεια την εποχή που ζούσε ακόμα ο Παύλος26. Η έλλειψη έγκυρων κειμένων προκαλούσε μεγάλες συγχίσεις. Αυτό το είχε αντιληφθεί ο Παύλος, όταν ακόμα βρισκόταν στην Εφεσο27. Σε  πολλά γράμματα του μιλούσε για διχοστασίες και σκάνδαλα, που προκαλούσαν όσοι ερμήνευαν διαφορετικά το κήρυγμα του Ναζωραίου

— ΠΑΡΑΚΑΛΩ  ΔΕ ΥΜΑΣ ΑΔΕΛΦΟΙ, ΣΚΟΠΕΙΝ ΤΟΥΣ ΤΑΣ ΔΙΧΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΔΙΔΑΧΗΝ ΗΝ ΥΜΕΙΣ ΕΜΑΘΑΤΕ ΠΟΙΟΥΝΤΑΣ ΚΑΙ ΕΚΚΛΙΝΑΤΕ ΑΠ’ ΑΥΤΩΝ28

 Από εκκλησία σε εκκλησία έρχονταν απόστολοι, που κήρυτταν διαφορετικά πράγματα ο καθένας.

ΕΙ ΜΕΝ ΓΑΡ Ο ΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΑΛΛΟΝ ΙΗΣΟΥΝ ΚΗΡΥΣΣΕΙ ΟΝ ΟΥΚ ΕΚΗΡΥΞΑΜΕΝ Η ΠΝΕΥΜΑ ΕΤΕΡΟΝ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ Ο ΟΥΚ ΕΛΑΒΕΤΕ Η ΕΤΕΡΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΝ Ο ΟΥΚ ΕΔΕΞΑΣΘΕ29

Οι μεν κατηγορούσαν τους δε για «ψευδαποστόλους» και στέλναν επιστολές στις εκκλησίες και τις προέτρεπαν να μην τους ακούνε:

ΟΙ ΓΑΡ ΤΟΙΟΥΤΟΙ ΨΕΥΔΑΠΟΣΤΟΛΟΙ, ΕΡΓΑΤΑΙ ΔΟΛΙΟΙ, ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΖΟΜΕΝΟΙ ΕΙΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΥ 30

Τα μέλη των εκκλησιών των Ναζωραίων συγκεντρώνονταν αρχικά στις Συναγωγές της συνοικίας ή της πόλης όπου κατοικούσαν, αλλά πολύ γρήγορα οι ορθόδοξοι Ιουδαίοι τους το απαγόρευσαν. Από τότε άρχισαν να συγκεντρώνονται σε σπίτια πλουσίων ομοπίστων31 τους  ή στο ύπαιθρο32. Δεν υπήρχε ακόμα κανένα τυπικό ούτε γινόταν κάποια καθιερωμένη τελετή. Μετά την κοινή «Κυριακή» προσευχή33, ο πιο μεγάλος στα χρόνια πιστός (ο πρεσβύτερος, που στην αρχή ήταν κάποιος Απόστολος) διάβαζε κάποιο κατάλληλο απόσπασμα από τις Γραφές34 κάποιος άλλος το ερμήνευε, άλλος το σχολίαζε και η συγκέντρωση τέλειωνε με κοινο γεύμα ή δείπνο, την Αγάπη35. Οι Ναζωραίοι δεν έκαναν θυσίες36, όπως έκαναν οι ορθόδοξοι Ιουδαίοι ή οι Εθνικοί.

Δεν υπήρχαν μόνιμα αξιώματα ούτε καμμιά, έστω και υποτυπώδης, ιεραρχία37. Στις πολυμελείς εκκλησίες τον απόστολο ή τον πρεσβύτερο τον βοηθούσαν μερικοί νεώτεροι πιστοί που λέγονταν διάκονοι. Υπήρχαν και γυναίκες βοηθοί, οι διακόνισσες38. Προς το τέλος αυτής της περιόδου νέοι τίτλοι δίνονται στους επικεφαλής των εκκλησιών. Εκτός από τους πρεσβύτερους, εμφανίστηκαν τώρα οι διδάσκαλοι, ενώ άλλοι ονομάστηκαν  άγγελοι και προφήτες39.

Στις πρώτες εκκλησίες ήταν εμφανής η αντίθεση προς τους Ιουδαίους, που κατέληξε σε απροκάλυπτη εχθρότητα, ενώ απέναντι στους Ρωμαίους και τη ρωμαϊκή διοίκηση οι Ναζωραίοι κρατούσαν στάση ουδέτερη και μάλλον απολογητική40. Στις εκκλησίες γίνονταν δεκτοί κάθε είδους άνθρωποι, κατά κανόνα κάτοικοι των πόλεων, τεχνίτες, βιοτέχνες, φτωχοί αλλά και άτομα σχετικώς εύπορα, Ιουδαίοι  αλλά  και  Έλληνες και Σύροι  και άλλοι Εθνικοί, ιδίως  στις εκκλησίες της Μικρασίας, της Συρίας και της Αιγύπτου, όπου βαθμιαία οι προσήλυτοι από Έλληνες και εξελληνισμένους Σύρους, Αιγύπτιους, Ρωμαίους και άλλους, κυριάρχησαν. Στην εκκλησία που ίδρυσε ο Παύλος στην Κόρινθο41, υπήρχαν και φτωχοί, δηλαδή άνθρωποι που για να ζήσουν έπρεπε να δουλέψουν, αλλά και κάποιοι εύποροι καθώς και ελάχιστοι πλούσιοι ακόμα και αριστοκράτες. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον προσηλυτισμό δούλων, εκτός ίσως ορισμένων οικιακών δούλων, που προσηλυτίστηκαν από τους κυρίους τους. Η μεγάλη μάζα των δούλων έμεινε ως το τέλος μακρυά από τη νέα πίστη42.

Στην εκκλησία των Ιεροσολύμων, όπου ανήκε ο Ιωάννης, επιζούσε το μισαλλόδοξο πνεύμα του Ιακώβου του Δίκαιου, του λιθοβοληθέντος από τον Άννανο. Στην ηγεσία της εκκλησίας των Ιεροσολύμων τον Ιάκωβο διαδέχθηκε ο Συμεών, αυτόν ο Ιούστος και τούτον ο Ζακχαίος, αλλά οι πληροφορίες για το πότε έγιναν πρεσβύτεροι και πόσο κράτησαν αυτή τη θέση, είναι συγκεχυμένες και αόριστες43. Για τις άλλες εκκλησίες της Παλαιστίνης δεν έχουμε καμμιά πληροφορία. Ολοι σχεδόν οι προσήλυτοι ήταν Ιουδαίοι, (ελληνίζοντες ή ιουδαϊζοντες αδιάφορο), oi οποίοι τηρούσαν την περιτομή, την αργία του Σαββάτου και τους κανόνες του Νόμου, ορισμένοι δε, παρά την αποστροφή που έδειχνε η εκκλησία τους σε κάθε πολιτική δράση, ανησυχώντας από την επιδείνωση της κατάστασης και την εντεινόμενη διαμάχη Ρωμαίων και Εβραίων, άρχισαν να ακούνε ευνοϊκά τα κηρύγματα των Ζηλωτών, που γίνονταν συνεχώς και πιο βίαια. Τόσο οι πρεσβύτεροι σαν τον Ιούστο και τον Ζακχαίο, όσο και οι προφήτες σαν τον Ιωάννη προσπαθούσαν να αποτρέψουν οποιαδήποτε  προσέγγιση με τους Ζηλωτές. Κατά την άποψή τους και πόλεμος να  ξεσπούσε, οι  πιστοί του  Ιησού του Ναζωραίου έπρεπε  να μείνουν ουδέτεροι.

Παρ’ όλα αυτά το αντιρωμαϊκό πνεύμα άρχισε να εισχωρεί σε πολλές από τις λεγόμενες Αποκαλύψεις, βιβλία που είχαν αρχισει τότε να εμφανίζονται και  που, όπως λέγανε, ήταν γραμμένα από τους αρχαίους προφήτες του Ισραήλ μιλούσαν δε για επερχόμενες τρομερές καταστροφές44. Οι Ναζωραίοι ισχυρίζονταν ότι τα δεινά και οι καταστροφές που προφήτευαν αυτές οι Αποκαλύψεις και που όλοι έβλεπαν επί θύραις, ήταν το προανάκρουσμα  της Συντέλειας του Κόσμου, που θα συνόδευε  τη  Δευτέρα Παρουσία του Χριστού, την οποίαν  οι πιστοί του δεν έπρεπε να φοβούνται αλλά να προσδοκούν, αφού μόνο στους κακούς Ιουδαίους και στα έθνη  θα έπεφτε η οργή του Θεού. Σε μια μάλιστα  Αποκάλυψη,  που,  όπως ισχυριζόταν ο Ιωάννης, του την είχε δώσει  ο ίδιος ο Ιησούς, αυτός επανερχόμενος μέλλει ποιμανεί τα έθνη εν ράβδω σιδηρά45.

Στις Αποκαλύψεις αυτές ήταν αποτυπωμένο ένα έντονο μίσος κατά της Βαβυλώνας, που όλοι όσοι τα διάβαζαν  έκλειναν με νόημα το μάτι και έλεγαν πως πρόκειται για τη Ρώμη, που σε άλλα σημεία παρομοιαζόταν με πόρνη

— Η ΠΟΡΝΗ Η ΜΕΓΑΛΗ Η ΚΑΘΗΜΕΝΗ ΕΠΙ ΥΔΑΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ46

και προαναγγέλλεται η πτώση της:

— ΕΠΕΣΕΝ, ΕΠΕΣΕΝ ΒΑΒΥΛΩΝ Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ ΕΓΕΝΕΤΟ ΚΑΤΟΙΚΗΤΗΡΙΟΝ ΔΑΙΜΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΗ ΠΑΝΤΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΑΚΑΘΑΡΤΟΥ ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΗ ΠΑΝΤΟΣ ΟΡΝΕΟΥ ΜΕΜΙΣΗΜΕΝΟΥ47.

Όταν μαθεύτηκε στα Ιεροσόλυμα ότι μια τρομερή πυρκαϊά κατέστρεψε τη Ρώμη, όλοι θυμήθηκαν πως τα βιβλία την είχαν προφητέψει

–ΟΥΑΙ, ΟΥΑΙ Η ΠΟΛΙΣ Η ΜΕΓΑΛΗ, Η ΠΕΡΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ ΒΥΣΣΙΝΟΝ ΚΑΙ ΠΟΡΦΥΡΟΥΝ ΚΑΙ ΚΟΚΚΙΝΟΝ ΚΑΙ ΚΕΧΡΥΣΩΜΕΝΗ ΕΝ ΧΡΥΣΙΩι ΚΑΙ ΛΙΘΩι ΠΟΛΥΤΙΜΩι, ΟΤΙ ΕΝ ΜΙΑι ΩΡΑι ΗΡΗΜΩΘΗ Ο ΤΟΣΟΥΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ48

συνεπώς δεν θα αργούσε και η τιμωρία των ισχυρών και των πλουσίων

— ΚΑΙ ΟΙ ΒΑΣΙΛΕΙΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΧΥΡΟΙ ΚΑΙ ΠΑΣ ΔΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΚΡΥΨΑΝ ΕΑΥΤΟΥΣ ΕΙΣ ΤΑ ΣΠΗΛΑΙΑ ΚΑΙ ΕΙΣ ΤΑΣ ΠΕΤΡΑΣ ΤΩΝ ΟΡΕΩΝ49

Όσο για τον Καίσαρα Νέρωνα οι Αποκαλύψεις τον ονόμαζαν το Θηρίον και δίναν κρυπτογραφημένο το  όνομά του. Όπως είδαμε  και ο Παύλος παρομοίαζε τον  Καίσαρα  με  λέοντα50

ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΘΗΡΙΟΥ Η ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟΝ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΑΥΤΟΥ. ΩΔΕ Η ΣΟΦΙΑ ΕΣΤΙΝ. Ο ΕΧΩΝ ΝΟΥΝ ΨΗΦΙΣΑΤΩ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟΝ ΤΟΥ ΘΗΡΙΟΥ, ΑΡΙΘΜΟΣ ΓΑΡ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΕΣΤΙ ΚΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΥΤΟΥ ΧΞς’51.

[Το οποίο ΧΞς είναι ο 666, βεβαίως]

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

 1. Το 64 της χρονολογίας μας
 2. Η δράση των Ζηλωτών-Γαλιλαίων και των πριγκήπων του οίκου του  Δαυίδ έχει σχεδόν αποσιωποιηθεί από τους  συγγραφείς ή τους αναθεωρητές των κειμένων της Καινής Διαθήκης και τούτο γιατί τα κείμενα αυτά, γραμμένα μετά τον ιουδαϊκό πόλεμο και αναθεωρημένα μετά την επανάσταση του Μπαρ Κοχεβά, απευθύνονταν πλέον σε ακροατήριο κατοίκων των ελληνιστικών ή ρωμαϊκών πόλεων, που αποστρέφονταν κάθε τι το εβραϊκό (πρβλ Τάκιτο) όπως και κάθε απελευθερωτική επανάσταση.
 3. Κυρτ. Επικρ. σ. 46
 4. Όπως αναφέρω και στο σχόλιο 1, του 12ου κεφαλαίου, μελετώντας τις Πράξεις των Αποστόλων παρατηρούμε ότι για ελάχιστους από αυτούς αναφέρεται κάποια αποστολική ή προσηλυτιστική δράση (Πέτρο, Ιωάννη, Φίλιππο). Οι λοιποί Απόστολοι ουσιαστικά απουσιάζουν από το μεγαλύτερο τμήμα των Πράξεών τους τις οποίες μετά το ιε’ κεφάλαιο μονοπωλεί σχεδόν ο Παύλος. Υπάρχουν βεβαίως τα Απόκρυφα, μερικά από τα οποία φέρουν το όνομα κάποιου μαθητή (τα Ευαγγέλια του Φιλίππου, του Πέτρου, του Ανδρέα, του Βαρθολομαίου, του Θωμά, οι Πράξεις του Πέτρου, του Ιωάννη, του Ανδρέα, του Θωμά, του Ματθαίου, του Θαδδαίου, του Βαρθολομαίου, του Φιλίππου, κλπ) αλλά κατά γενικήν παραδοχήν πρόκειται για ψευδεπίγραφα κείμενα του 2ου ή του 3ου αιώνα και οι πληροφορίες που δίνουν δεν είναι αξιόπιστες.
 5. Ο κατάλογος αυτός προκύπτει από τα όσα αναφέρονται στις Πράξεις, στις Επιστολές του Παύλου και στην αποκάλυψη του Ιωάννη. Ο μεγάλος αριθμός των εκκλησιών στη Μικρασία οφείλεται ενδεχομένως στο ότι ο πληθυσμός της περιοχής αυτής ήταν ώριμος για να δεχτεί τη θρησκεία του πάσχοντος Θεού, που ήταν γιος και απεστελμένος του υπέρτατου Θεού. Στην αρχαιότητα σε πολλές περιοχές της Μικρασίας λατρεύονταν πάσχοντες, θανατούμενοι και ανιστάμενοι θεοί: ο Αττις, ο Αδωνις κ.ά. Πριν από την εμφάνιση του Χριστιανισμού, στην ίδια περιοχή είχε διαδοθεί πολύ η λατρεία του Καίσαρα, που ονομαζόταν Θεός υιός Θεού και η οποία εν πολλοίς είχε κοινά χαρακτηριστικά με τη λατρεία του θεάνθωπου Ιησού.
 6. Ροπς σ.
 7. Αγουρ.Εισ. σ.81
 8. Δεν πρέπει να τον συγχέουμε με τόσους άλλους συνώνυμους που συναντούμε στην αφήγηση μου. Είναι ο μελλοντικός συγγραφέας της Αποκάλυψης. Τον ονομάζω προφήτη Ιωάννη γιατί δεν πιστεύω ότι ο συγγραφέας της Αποκάλυψης είναι ο συγγραφέας του 4ου Ευαγγελίου και ο απόστολος Ιωάννης. Πολύ διεξοδικά και εμπεριστατωμένα εξετάζει το θέμα ο Δημ. Κυρτάτας στη μελέτη του Η Αποκάλυψη του Ιωάννη και οι 7 εκκλησίες της Ασίας.
 9. Α’Πετρ. δ’ 5
 10. Αγουρ.Ιστ. σ.383-384
 11. Αγουρ.Ιστ. σ.366-369
 12. Ρωμ. ς’ 4-5, Α’ Κορ. ιε’14 και 17
 13. Αποκ. α’ 17-18 Ο ΠΡΩΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΕΣΧΑΤΟΣ ΖΩΝ […] Ο ΚΑΤΕΧΩΝ ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ
 14. Αποκ. α’15 Ο ΚΡΑΤΩΝ ΕΠΤΑ ΑΣΤΕΡΑΣ ΕΝ ΤΗι ΔΕΞΙΑι ΑΥΤΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΑΤΩΝ ΕΝ ΜΕΣΩι ΕΠΤΑ ΛΥΧΝΙΩΝ ΧΡΥΣΩΝ
 15. Επιστ.Ιουδ.11, Αποκ. β’ 14
 16. Ψ/Κλημεντιες ομιλίες 17,κ’9 και Ρενάν Αποστ. Παύλος Β’ τομ. σ.68
 17. Αποκ. β’ 6,15. Πάντως αναφορικά με τους Νικολαϊτες υπάρχει σύγχιση. Περισσότερα αναφέρονται το σχόλιο 3 στο κεφ.16
 18. Αγουρ.Εισ. σ.23
 19. Είναι περίεργο το γεγονός ότι δε βρέθηκε ίχνος ιερού κειμένου, αναγόμενο στον 1ον αιώνα και γραμμένο στα αραμαϊκά, την γλώσσα του υποτιθέμενου πληρώματος των πρώτων παλαιστινιακών εκκλησιών. Ακόμα και το αραμαϊκό, υποτίθεται, πρωτότυπο του 1ου Ευαγγελίου δεν έχει ανευρεθεί. Δυοίν θάτερον: είτε εξ αρχής το πλήρωμα ήταν ελληνόφωνο, αφού το αποτελούσαν αποκλειστικά κάτοικοι πόλεων, είτε τα κείμενα γράφηκαν μετά τον ιουδαϊκό πολέμο, όταν οι ιουδαϊζοντες χριστιανοί είχαν εξοντωθεί ή είχαν κηρυχθεί αιρετικοί.
 20. Α’ Κορ. α’12, γ’23 και Β’ Κορ. ι’ 7
 21. Β΄Κορ. β’ 5-8 και Αγουρ.Εισ. σ.221
 22. Ρενάν Αποστ. Παύλος τομ. Β’ σ.65
 23. Α’ Κορ. α’ 11-13 .. Μου αναφέρθηκε για σας από τους ανθρώπους της Χλόης, ότι γίνονται έριδες μεταξύ σας. Εννοώ ότι κάποιος λέει «έγώ είμαι του Παύλου», άλλος «εγώ είμαι του Απολλώ», άλλος «εγώ είμαι του Κηφά» και άλλος «εγώ ειμαι του Χριστού». Διαιρέθηκε δηλαδή ο Χριστός;  επίσης γ’ 3- 4, 22-23
 24. Β’Τιμοθ 14 .. ΜΗ ΛΟΓΟΜΑΧΕΙΝ, ΕΙΣ ΟΥΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΝ, ΕΠΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗι ΤΩΝ ΑΚΟΥΟΝΤΩΝ
 25. Αγουρ.Εισ. σ.90-91
 26. Αγουρ.Εισ. σ.109
 27. Πραξ κ’ 17-37
 28. Ρωμ. ις’ 17-18 ..Σας παρακαλώ αδελφοί να επαγρυπνείτε για αυτούς που προκαλούν διχοστασίες και σκάνδαλα και παραποιούν τη διδασκαλία που σεις μάθατε και να τους αποφεύγετε .. επίσης Α’ Κορ. α’ 10, Γαλ. ε’ 20, Τιτ. γ’ 10-11
 29. Κορ. ια’13 Γιατί κάθε τέτοιος που έρχεται κηρύττει για άλλον Ιησού, διαφορετικόν από αυτόν που κηρύξαμε εμείς και για Πνεύμα διαφορετικό από αυτό που πήρατε και άλλο Ευαγγέλιο που δε δεχτήκατε από μας
 30. Β’ Κορ. ια’ 4 Γιατί αυτοί οι ψευδαπόστολοι, μεταμορφωμένοι σε αποστόλους του Χριστού, έχουν δόλιους σκοπούς
 31. Ρωμ. ις’ 5 .. ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΑΥΤΩΝ (του Ακύλα και της Πρισκίλας) ΕΚΚΛΗΣΙΑΝ
 32. Ιουστιν. Α’ Απολ. 67, Χριστιανικοί ευκτήροι οίκοι άρχισαν να δημιουργούνται έναν αιώνα αργότερα
 33. η οποία όπως φαίνεται δεν είχε εξ αρχής ενιαία μορφή αφού και τώρα ακόμη η εκδοχή του κατά Λουκάν [ια’ 2-4] παρουσιάζει ελαφρές διαφορές από την του κατά Ματθαίον [ς’ 9-13].
 34. Δηλαδή μεταφρασμένα στα ελληνικά κείμενα της Παλαιάς Διαθήκης, που αποτελούσε ακόμα τις μόνες επίσημες Γραφές.
 35. Τα κοινά δείπνα ήταν γνώρισμα πολλών σύγχρόνων τους μυστηριακών λατρειών της εποχής. Στα Ελευσίνια Μυστήρια οι τελετές των «Μεγάλων Ελευσινίων» τελείωναν με κοινό γεύμα, που είχε βάση τα δημητριακα και ποτό που παραγόταν από κριθάρι.

Και οι οπαδοί του Μίθρα είχαν καθιερώσει κοινά δείπνα, τα οποία θύμιζαν τόσο έντονα το Μυστικό Δείπνο, ώστε να σκανδαλίζουν τους πιστούς κατά τον 2ο και 3ο αιώνες. Στα δείπνα αυτά έτρωγαν το σώμα και έπιναν το αίμα του Μίθρα, τον οποίο στην περίπτωση αυτή εκπροσωπούσε θυσιαζόμενος ταύρος.

 1. Αναφορικά με την προσφορά θυσιών, πρέπει να τονιστεί πως τα χρόνια εκείνα δεν είχε μόνο θρησκευτική αλλά περισσότερο πολιτική σημασία. Καθώς άρχισε να καθιερώνεται η λατρεία του Καίσαρα σαν Θεού-Σωτήρα, η προσφορά θυσίας προς αυτόν, αλλά και προς τους άλλους θεούς της επίσημης κρατικής θρησκείας, που τον πλαισίωναν, ήταν απόδειξη νομιμοφροσύνης, που την υπολόγιζαν πολύ οι ρωμαίοι υπάλληλοι. Οι Εβραίοι πέτυχαν με ειδική νομοθετική ρύθμιση την απαλλαγή τους από αυτή την υποχρέωση [Αγουρ.Ιστ. σ. 275] και πάλι όμως έπρεπε να απευθύνουν μια φορά την ημέρα προσευχή στο Θεό για τη Ρώμη.
 2. Ο τίτλος προφήτης μαζί με τους τίτλους διδάσκαλος και πρεσβύτερος ήταν οι μόνοι εν χρήσει την εποχή εκείνη για τους επικεφαλής των εκκλησιών. Στην Αποκάλυψη εντούτοις οι επικεφαλής ονομάζονται άγγελοι . Όπως φαίνεται δεν υπήρχε κανενός είδους ιεραρχία, την οποίαν απέκτησαν οι εκκλησίες αργότερα, κατά τα μέσα ή τα τέλη του 2ου αιώνα. Όταν έγινε αυτό και άρχισε να δημιουργείται το ιερατείο της νέας θρησκείας, οι προφήτες σε πολλές περιπτώσεις βρέθηκαν σε αντιπαράθεση με αυτό. Άλλοι αποδιώχτηκαν ή αποστασιοποιήθηκαν από τις εκκλησίες και άλλοι συγκρότησαν δικές τους οργανώσεις [Κυρτ. Αποκ.126].
 3. Ρωμ. ις’ 1 .. ΦΟΙΒΗΝ ΑΔΕΛΦΗΝ ΥΜΩΝ, ΟΥΣΑΝ ΔΙΑΚΟΝΟΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΕΝ ΚΕΓΧΡΕΑΙΣ
 4. Πραξ. ια’ 21, ιγ’ 1, ιε’ 23, Α’ Κορ. ιβ’ 28, Εφεσ. δ’΄11, Αποκ.β’ 1,8,12,18 κλπ
 5. Αγουρ.Εισ. σ.82
 6. Πραξ. κα’ 20-24. Στην Καινή Διαθήκη οι λέξεις που αναφέρονται σε φτωχά άτομα είναι ταπεινός, πένης, πτωχός, μη έχων, αλλά δεν έχουν όλες την ίδια σημασία. Ταπεινοί [Λουκ. α’52, Ρωμ.ιβ’ 16, Β’Κορ.ζ’6, Ιακ. δ’6] είναι προφανώς όσοι ανήκουν στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα. Πένητες [Β’Κορ. θ’9] είναι οι φτωχοί, που ζουνε σε ανέχεια αλλά πάντως επιβιώνουν. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και οι μη έχοντες [Ρωμ. β’14, Α’Κορ.ζ’38, Β’Κορ.ς’10]. Αντίθετα πτωχοί είναι οι εξαθλιωμένοι, οι ζητιάνοι [Ματθ. ια’5, ιθ’ 21, κς’ 9,11, Μαρκ.ι’21, ιδ’5,7, Λουκ.δ’ 18, ς’20, ζ’22, ις’ 20-22, Ιωαν. ιβ’5,8,ιγ’29 κ.α.].
 7. Η λέξη δούλος αναφέρεται στην Καινή Διαθήκη σε 124 περιπτώσεις, από τις οποίες όμως οι 18 αφορούν τίτλο (δούλος Ιησου ή δούλος Θεού) και όχι κατάσταση. Αναφέρονται επίσης σε 8 περιπτώσεις σύνδουλοι και σε μία κατάδουλοι. Στις περισσότερες περιπτώσεις σαν δούλοι αναφέρονται οι οικιακοί δούλοι και υπηρέτες (μολονότι στην περίπτωση αυτή χρησιμοποιείται και ο όρος οικιακοί [Ματθ.ι’36] ή οικέται [Α’ Πετρ. β’18]).
 8. Ευσ.Ε.Ι. 4.5.3
 9. Κατά το τέλος της ελληνιστικής εποχής και κατά τη ρωμαιοκρατία, κατά το πλείστον στις παροικίες της ιουδαϊκής διασποράς εμφανίστηκαν πολλά βιβλία που ανήκουν στην στην ιουδαϊκή αποκαλυπτική φιλολογία. Τα βιβλία αυτά ονομάζονται συνήθως ιουδαϊκά απόκρυφα ή απόκρυφα της Παλαιάς Διαθήκης.

Αναφορικά με την ιουδαϊκή αποκαλυπτική φιλολογία γράφει πολλά ο Σ. Αγουρίδης [σ. 365-367 και 374-386].

 1. Αποκ. β’27, ιβ’15. Δεδομένου ότι έθνη (γκογίμ) οι Εβραίοι έλεγαν όλους τους μη ιουδαϊκής θρησκείας, είναι φανερό αφ’ ενός μεν ποιούς αφορά η απειλή, αφ’ ετέρου δε πόσο κοντά στον ιουδαϊσμό αισθάνεται ο συγγραφέας της Αποκάλυψης.
 2. Αποκ. ιζ’ 1
 3. Αποκ. ιδ’8, ιζ’5, ιη’2
 4. Αποκ.ιη’ 16
 5. Αποκ.ς’ 15
 6. Β’ Τιμ. δ’ 17
 7. Αποκ.ιγ’ 17. Το όνομα του Θηρίου ταυτίστηκε αργότερα με το όνομα του Αντίχριστου και η μεταγραφή του σε αραβικούς αριθμούς, δηλαδή 666, του δίνει, καθώς αποτελείται από τρία όμοια ψηφία, κάποια μυστικιστική χροιά, που δεν την έχει το ελληνικο πρότυπο χξς’ ή το ρωμαϊκό DCLXVI αντίστοιχό του. Τα τελευταία χρόνια ο θόρυβος σχετικά με το 666 έχει πάρει στη χώρα μας υπερβολικές και αδικαιολόγητες διαστάσεις. Οι περισσότεροι ερευνητές πιστεύουν ότι το χξς’ (είτε μεταγραφόμενο σε εβραικά ψηφία είτε κατά τη ρωμαϊκή αρίθμηση) δίνει το όνομα του Νέρωνα και άλλοι του Δομιτιανού

87 Σχόλια προς “Οι Εσταυρωμένοι Σωτήρες, ιστορικό μυθιστόρημα του Δημ. Σαραντάκου – 17”

 1. Παρόντες !

 2. 666 ή χξς΄, Χίξιστος, όχι ύψιστος.

 3. Είχα ξεφυλλίσει το βιβλίο του Κυρτάτα για την Αποκάλυψη. Νομίζω τη θεωρεί κείμενο καταρχήν προορισμένο για τις εφτά εκκλησίες, με συγκεκριμένη στόχευση εντός τους. Δυστυχώς δεν πρόλαβα να προχωρήσω πέρα από το ξεφύλλισμα.

 4. Γιάννης Κουβάτσος said

  Θυμάμαι σε κάποιο μυθιστόρημα του Ντοστογιέφσκι να αναφέρεται κάποιος που όλοι τον σύστηναν ως μελετητή και ερμηνευτή της Αποκάλυψης και αυτή η ιδιότητά του ήταν το κυρίαρχο στοιχείο της ταυτότητάς του. Νομίζω πως δεν υπάρχει άλλο θρησκευτικό κείμενο που να εξάπτει τόσο πολύ την εξημμένη φαντασία των θρησκόληπτων και που να πυροδοτεί τόσες θεωρίες συνωμοσίας. Τη διάβασα στη μετάφραση του Ελύτη και την απόλαυσα ως λογοτεχνικό κείμενο.

 5. Γιάννης Κουβάτσος said

  4: Να εξάπτει την εξημμένη…Μπα, δεν το διορθώνω, ταιριάζει στη συγκεκριμένη περίπτωση.☺

 6. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  4 Και ο Σεφέρης έχει μεταφράσει την Αποκάλυψη. Και τώρα με τον κόβιντ, αν δεν σφάλλω, τον μετέφρασε ο Μπογδάνος. Κι η μυλωνού τον άντρα της….

 7. voulagx said

  #2: «Ο Αιθέρας, ο Θεός και ο ΧίΞιΣΤος» είχα σχολιάσει προ αμνημονεύτων ετών εδώ μέσα. Τα μεγάλα πνεύματα συναντώνται. 🙂

 8. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το θαυμάσιο ποίημα του Γέιτς, γραμμένο το 1920, επηρεασμένο από τη φρίκη του Α’Π.Π. και την Αποκάλυψη, σε μετάφραση του Σεφέρη:

  Η ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ

  Γυρίζοντας ολοένα σε κύκλους πού πλαταίνουν.

  Τό γεράκι δέν μπορεί ν’ ακούσει πια τό γερακάρη-

  Τα πάντα γίνουνται κομμάτια- τό κέντρο δεν άντέχει.

  Ώμή άναρχία λύθηκε στην οικουμένη,

  ’Απ’ τό αίμα βουρκωμένος λύθηκε ό ποταμός, και παντού.

  Ή τελετή τής άθωότητας πνίγεται-

  Οι καλύτεροι χωρίς πεποίθηση, ενώ οι χειρότεροι

  Είναι γεμάτοι άπό την ένταση του πάθους.

  Σίγουρα κάποια αποκάλυψη θά είναι κοντά-

  Σίγουρα ή Δευτέρα Παρουσία θά είναι κοντά.

  Ή Δευτέρα Παρουσία! Δεν πρόφταξα νά σώσω αύτό τό λόγο.

  Καί μιά μεγάλη εικόνα γέννημα του Spiritus Mundi

  Θολώνει τή ματιά μου: κάπου στην άμμο τής έρημου .

  Μορφή με σώμα λιονταριού και τό κεφάλι ανθρώπου,

  °Ένα άδειο βλέμμα κι αλύπητο σάν ήλιος,

  Κινείται με μηρούς άργούς, καθώς τριγύρω .

  Στροβιλίζουνται ίσκιοι άγαναχτισμένων πουλιών.

  Τό σκοτάδι ξαναπέφτει- τώρα όμως ξέρω

  Πώς είκοσι βασανισμένοι αιώνες πετρωμένου ύπνου

  Κεντρίστηκαν άπό ένα λίκνο λικνισμένο κατά τό βραχνά,

  Και ποιό άνήμερο θεριό, μιά πού ήρθε τέλος ή ώρα του,

  Μουντά βαδίζει γιά νά γεννηθεί προς τή Βηθλεέμ.

 9. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

 10. Πουλ-πουλ said

  Αυτός ο Παύλος, ο Θεός να με συγχωρέσει, μου φαίνεται ότι τροτσκίζει.

 11. leonicos said

  ενός σταυρωθέντος Χριστού

 12. leonicos said

  Βέβαια, έγραφε στον δικό του καιρό

 13. ΣΠ said

  Καλημέρα.

  Η παραπομπή 29 πηγαίνει στην σημείωση 30 και 30 στην 29.
  Σημείωση 19: Δυοίν θάττερον -> Δυοίν θάτερον.

 14. Πουλ-πουλ said

  8.
  «Οι καλύτεροι χωρίς πεποίθηση, ενώ οι χειρότεροι
  Είναι γεμάτοι άπό την ένταση του πάθους.»

  Ωχ, εδώ ήρθαμε, πάμε να φύγουμε.

 15. @ 7 Voulagx

  🙂

 16. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  13 Ευχαριστώ, νομίζω πως το διόρθωσα.

 17. Χαρούλα said

  Αναμενόμενο το σημερινό!
  Χθες ας είναι καλά το κορίτσι μας, μας ενημέρωσε για το 666 της Αλέξαινας, σήμερα ο Νικοκύρης αντίστοιχο απόσπασμα!🤣

  Δεν μπορούσα να πιστέψω για το θράσος του Μπογδάνου, και το έψαξα. Ναι το τόλμησε ο …λογοτέχνης!😬🤯😤
  «Μέσα στη διάρκεια της καραντίνας ανέλαβα ένα πνευματικό έργο και μετέφρασα την Αποκάλυψη του Ιωάννη. Σου βρήκα το χωρίο εκείνο που λέει πως: κάνει τους πάντες, τους μικρούς και τους μεγάλους, τους πλούσιους και τους φτωχούς, τους ελεύθερους και τους δούλους, να αποκτήσουν χάραγμα πάνω στο χέρι τους του δεξιού ή πάνω στο μέτωπό τους, ώστε να μην μπορεί κάποιος να αγοράσει και να πουλήσει, εκτός εάν έχεις το χάραγμα, το όνομα του Θηρίου ή τον αριθμό του ονόματός του. Τι λέει αυτό το χωρίο; Ότι δεν πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί από την ορθόδοξη πλευρά, αλλά από την φιλελεύθερη πλευρά».
  Από https://www.thetoc.gr/politiki/article/o-mpogdanos-metefrase-tin-apokalupsi-tou-ioanni-kai-dilonei-den-eimai-texnofobikos-alla-den-thelo-tsipaki-meso-emboliou/

 18. Η ψαρική η τέχνη κάνει τον άνθρωπο υπομονετικό και κάποιες φορές η υπομονή δικαιώνεται. Περιμένοντας το εμβόλιο της Τζόνσον και Τζόνσον θα ξεμπλέξω από τα εμβόλια στις 5 του Μάη (στις 16 θα κάνω ωτοστοπ στηγ Μαρίνα )

 19. sarant said

  17 Πνευματικό έργο!

 20. ORIO said

  Λέει στο 1ο εδάφιο.ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ του Ιησού Χριστού, που έδωσε σ’ αυτόν ο Θεός, για να δείξει στους δούλους του, εκείνα που σύντομα πρέπει να γίνουν· και τα φανέρωσε…3 Μακάριος(Ευτυχισμένος) αυτός που διαβάζει, κι αυτοί που ακούν τα λόγια τής προφητείας, και τηρούν τα γραμμένα…ο καιρός είναι κοντά. Άραγε γιατί είναι ακατανόητα ,ακόμα και σε ειδήμονες; Για να καταλάβεις έναν συγγραφέα πρέπει να ξέρεις κάτι για αυτόν,τι θέλει να πει ο ποιητής!

 21. Γιάννης Ιατρού said

  δεν ξέρω εσείς τι λέτε, αλλά εγώ τους είδα στον ουρανό τους τρεις καβαλάρηδες… 🙂

 22. Γιάννης Ιατρού said

  Κάποιες σημειώσεις (ή απόσπασμα από κάποια δημοσίευση) με παραπομπές που βρήκα στο υπόγειο:
  «Περί ταυτοπροσωπίας του Απ. Ιωάννη και του συγγραφέως της Αποκάλυψης»

  ….
  Η χριστιανική παράδοση αναφέρει ρητά ότι η Αποκάλυψη είναι έργο του Αποστόλου Ιωάννη από την Παλαιστίνη, γιου του Ζεβεδαίου. Στον ίδιο αποδίδονται τέσσερα ακόμα κείμενα της Καινής Διαθήκης, το Τέταρτο Ευαγγέλιο και τρεις επιστολές [1].

  Ο ίδιος ο Ιωάννης δηλώνει ότι είναι ο συγγραφέας του κειμένου και μάλιστα αποκαλεί τον εαυτό του «δούλο» του Θεού. Παρ’ όλα αυτά, η Αποκάλυψη προκάλεσε εξαρχής τόσο έντονες αντιδράσεις στους κόλπους της Εκκλησίας, ώστε αμφισβητήθηκε ακόμα και η πατρότητά της [2].

  Η συστηματικότερη αμφισβήτηση προήλθε από το Διονύσιο από την Αλεξάνδρεια (+265), ο οποίος υποστήριξε ότι ο συγγραφέας της Αποκάλυψης δεν είναι ο ίδιος με αυτόν του Τέταρτου Ευαγγελίου [3].

  Σύγχρονοι ερευνητές διατύπωσαν την άποψη ότι η Αποκάλυψη είναι ψευδεπίγραφο έργο, όπως πολλά ιουδαϊκά και χριστιανικά αποκαλυπτικά κείμενα. Θεωρούν ότι αποδόθηκε στον Ιωάννη σε πολύ μεταγενέστερη περίοδο, σύμφωνα με μια πάγια τακτική της Εκκλησίας να συσχετίζει αποκαλυπτικά κυρίως κείμενα με μεγάλες μορφές των πρώτων χριστιανικών χρόνων, προκειμένου να τους προσδώσει κύρος και να τα «νομιμοποιήσει» στη συνείδηση των πιστών. Το θέμα της πατρότητας του κειμένου κάθε άλλο παρά έχει αποσαφηνιστεί [4].

  Πάντως, η πλειονότητα των σύγχρονων μελετητών ακολουθεί τη χριστιανική παράδοση και το αποδίδει στον Απόστολο Ιωάννη.
  …..

  ———————————-
  [1] Σχετικά με την αναφορά του ονόματος «Ιωάννης» σε άλλες πηγές, βλ. Κυρτάτας, Δ. Ι., Η Αποκάλυψη του Ιωάννη και οι Επτά Εκκλησίες της Ασίας, (Αθήνα 1994), σελ. 45.

  [2] Είναι απαραίτητο να σημειωθεί ότι πολλά από τα προβλήματα της έρευνας οφείλονται στη σιωπή των πηγών για τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους. Οι Πράξεις των Αποστόλων αναφέρονται κυρίως στη δραστηριότητα του Αποστόλου Παύλου, ενώ ελάχιστα είναι τα στοιχεία για τους πρώτους χριστιανούς. Έτσι, όταν οι πρώτοι συγγραφείς ξεκίνησαν να γράφουν το 2ο αι. μ.Χ. για τα πρώτα βήματα του χριστιανισμού, είχαν στη διάθεσή τους ελάχιστες πηγές.

  [3] Βασιζόμενος σε γλωσσικές αναλύσεις υποστήριξε την ύπαρξη ενός δεύτερου Ιωάννη, διαφορετικού από το γιο του Ζεβεδαίου, εξαιτίας και της φημολογίας περί ύπαρξης δύο μνημείων στην Έφεσο αφιερωμένων στον Ιωάννη. Την ύπαρξη ενός δεύτερου, πρεσβύτερου Ιωάννη, συγγραφέα της Αποκάλυψης, υποστήριξε και ο Ευσέβιος από την Καισάρεια τον 4ο αιώνα.

  [4] Για μια σχετική συζήτηση βλ. Κυρτάτας, Δ. Ι.,Η Αποκάλυψη του Ιωάννη και οι Επτά Εκκλησίες της Ασίας, (Αθήνα 1994), σελ. 10-11.

 23. Γιάννης Ιατρού said

  Παραθέτv κι εκείνο το εδάφιο ap;o thn στην Αποκάλυψη που έχουν αποκρύψει οι γνωστοί κύκλοι:
  και άπαντα τα περίπτερα εσφάλισαν τας θύρας τους και μετά την ενάτη βραδυνή μήτε ηδυποτείον μήτε ταβερνείο μήτε εστιάτορες προσφέροντες οπτόν κρέας επί κάλαμου παρέμεινε ανοικτόν, μόνο εις τας πλατείας αι άσωτοι νεολαίοι εχαμουρεύοντω

 24. Γιάννης Ιατρού said

  Α, κι αυτό, για ενημέρωση….

 25. Georgios Bartzoudis said

  «Στη Μακεδονία, εκκλησίες είχαν ιδρυθεί στους Φιλίππους, στη Θεσσαλονίκη και στη Βέρροια».
  # Μακρόθυμος ο «Ναζωραίος». Φρόντισε ώστε ο … «πάτερ» Σαραντάκος να μη δει την εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα «μηδέποτε αριστερά» να ξεπουλά τη Μακεδονική ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ και γλώσσα!

 26. sarant said

  23 🙂

  25 Το οποίο σκουλήκι….

 27. Χαρούλα said

  #24 Ας πέσει 3-4 μέρες έξω ο εμβολιασμός Ιατρέ μου… Να κάνουν οικογενειακά γιορτινές μέρες και οι εργαζόμενοι. (Κι ας είναι άλλη μιά βλακεία των αρίστων).Εδώ με τα κόλπα των εταιριών και την ανικανότητα των Ευροαγοραστών, πέσαμε έξω βδομάδες!

 28. Γιάννης Ιατρού said

  27: Μωρε να κάνουν και να παρακάνουν. Και στην επαρχία, άλλοι δεν βρίσκουν εμβόλιο ούτε για δείγμα για να εμβολιαστούν. Εδώ προφανώς δεν υπάρχουν αρκετά εμβόλια και έχουν αρχίσει να ακυρώνουν ραντεβού…

 29. Γιάννης Ιατρού said

  28: (συνέχεια) Αμ εδώ υπάρχει και σχετική προφητεία…

 30. Χαρούλα said

  Χαχα! Ανοίγουν με την ελπίδα ότι οι νεότεροι δεν θα πάνε και φυσικά μετά ….θα φταίνε για το επόμενο κύμα. Αυτοί και όχι οι «αφέντες» μας του τουρίσμού.
  (Και γώ εδώ, αν και στις λίγο ευπαθείς, 22 του Μάη βρέθηκα.)

 31. Χαρούλα said

  Πολλαπλό χαχαχαχ😂🤣😂🤣😂🤣χαχαχαχ! Βοήθεια μας, μέρες που είναι!

 32. Γιάννης Ιατρού said

  Ζήσε Μάη μου… Πάλι καλά. Εδώ βρίσκουν από σήμερα και ραντεβού για το Johnson κλπ., μία κι όξω (αλλά βέβαια παρόμοιο με το Αστρα, δηλ. ιικού φορέα => χρησιμοποιεί έναν άλλον, αβλαβή ιό για τη μεταφορά «οδηγιών»), βλ. #18 👏

 33. Γιάννης Ιατρού said

  Τα σημερινά, δυστυχώς. Τι να πει κανείς, καλή Ανάσταση;
  3313 νέα κρούσματα
  92 έχασαν τη ζωή τους
  813 είναι οι διασωληνωμένοι.

 34. Αγγελος said

  Έχετε σκεφτεί ποτέ τι ταινία θα μπορούσε να κάνει την Αποκάλυψη ο μακαρίτης ο Κιούμπρικ; Και χωρίς διόλου να παρεκκλίνει από το γράμμα της αφήγησης, ώστε να μην μπορεί να κατηγορηθεί για κακοδοξία 🙂

 35. sarant said

  28 Είδες άμα μικροδείχνει κανείς;

  34 Καλά λες!

 36. voulagx said

  #23: Ιωαννη, με τοσα νι που παρελειψες πως να οξυγονωθει ο εγκεφαλος σου, τοκανες μανταρα το κειμενο, το διορθωνω:

  …και άπαντα τα περίπτερα εσφάλισαν τας θύρας τους και μετά την ενάτην εσπερινήν μήτε ηδυποτείον μήτε ταβερνείον μήτε εστιάτορες προσφέροντες οπτόν κρέας επί κάλαμου παρέμεινεν ανοικτόν, μόνον εις τας πλατείας οι άσωτοι νεολαίοι εχαμουρεύοντο και εγαμεύοντο απυλώτως εις τας πυλωτάς.

 37. Κάντε το «χοιρινόν» το οπτόν κρέας για περισσότερο οξυγόνο. 🙂

 38. 36 Τας θύρας τους; Όχι τα θύρας των; Άκου αιτιατική. Και χωρίς ν

  Περί εμβολίων και ημερομηνιών: 21 του μήνα ανοίγει η πλατιφόρμα για τσι εκπαιδευτικοί. Το πρωί κατά τις 9 και κάτι, πάω να κλείσω για την κόρη (που φέτος δουλεύει για πρώτη της χρονιά αναπληρώτρια). Μου δίνει ημερομηνία για πρώτο ραντεβού αρχές Μάη. Ωραία. Δεύτερο; Μετά 21 μέρες. Μπαααα. Άκυρο και το πρώτο. Μια, δυο τρεις, σε διάφορα κέντρα της περιοχής της. Το ίδιο. Αν εμφανιζόταν κάποιο, σε δεύτερη φάση εξαφανίζεται. Αλλάζω ΤΚ μου δείχνει πως στου Ζωγράφου έχει αρχές Ιούνη. Κι όχι απλώς έχει. Έχει πολλά. Κλείνω και της στέλνω την επιβεβαίωση με την διευκρίνηση πως αν δεν της αρέσει μπορεί να το τροποποιήσει όπως τη βολεύει, αλλά ας έχει ένα να της βρίσκεται.
  Το ελέγχει κι ή ίδια, δεν βρίσκει τίποτα. Το κρατάει. Το βράδυ της ίδιας μέρας δείχνει πως έχει ανοίξει καινούρια γραμμή στο «Προμηθέας» (στο Μαρούσι, το μεγάλο) που έχει ό,τι θέλεις, όποτε θέλεις. Κλείνει για 5 (και 26) Μάη!

 39. # 38

  Γιάννη, έχουν ανοίξει από σήμερα και τα κέντρα εμβολιασμού με Τζόνσον και Τζόνσον που ξεμπερδεύεις με την μία. Το πρωί ήταν άδεια κι έκλεισα για τις 5 Μάη. Θα τα βρεις σε νοσοκομεία που βλέπεις να έχουν και δεύτερο κέντρο εμβολιασμού-εγώ βρήκα στο Ελπίς Αμπελόκηποι

 40. Γιάννης Ιατρού said

  36: Νά ΄σαι καλά ρε Βούλαγκα, εγώ μόνο από μνήμης και επηρεασμένος από την δημοτική το έγραψα. Εσύ όμως που το κοπυπάστωσες από κάποιο σπάραγμα από το γνωστό μνημειώδες χαμένο σύγγραμμα που προφανώς έχεις στην κατοχή σου, (βλέπεις πως κι οι αντιγραφείς κάνουν λάθη ==> βλ. #38😋), δεν πρόσεξες κι εκεί στο τέλος παρέλειψες δύο-τρείς λέξεις: το αυθεντικό στην περγαμηνή έγραφε:
  …εχαμουρεύοντο και εγαμεύοντο πιλοτικώς άμα τε απυλώτως εις τας πυλωτάς…

 41. Καλά, ήταν ανάγκη το μονοδοσικό να πέσει σε διώνυμη μάρκα, Τζόνσον και Τζόνσον;

 42. Γιάννης Ιατρού said

  39: Γιώργο, για να μπούμε στο πνεύμα των ημερών:
  …αιτείτε και δοθήσεται υμίν, ζητείτε και ευρήσετε, κρούετε και ανοιγήσεται υμίν η πύλη του καταλλήλου εμβολιαστικού κέντρου…

 43. 39 Μα τώρα πια δεν ενδιαφέρομαι για τίποτα τέτοιο. Εγώ έκανα Άστρα με την ηλικία μου, τις πρώτες μέρες που ξεκίνησε και το άλλο Σάββατο κάνω τη δεύτερη δόση.
  Η Μαρία μπήκε με τους εκπαιδευτικούς από το παράθυρο: από τα αδιάθετα, την πήραν έν’ απόγευμα τηλέφωνο και φύγαμε κι αύριο κάνει τη δεύτερη δόση (καθότι πφίζερ)
  Η κόρη με τους τακτικούς των εκπαιδευτικών 5/26 Μάη, τα έκλεισε.
  Μένει ο γιος, αλλά μένει σ’ άλλη γη σ’ άλλα μέρη (και ξέφυγε απ’ τον κλάδο).

 44. ΚΩΣΤΑΣ said

  Να κάνω μια αφελή ερώτηση κι όποιος ξέρει και θέλει, μου απαντάει. Αυτό το ΧΞς τί σχέση έχει με τα διάφορα μπαρκοουντ και ερμηνεύονται ως 666; Πώς συνδέεται το κομπιουτεράκι που χτυπάει τους κωδικούς των προϊόντων με το 666;

  Για μένα το σημάδι του Θηρίου έφερε ο Γκορμπατζώφ, που διέλυσε το καλό σύστημα και τώρα πουλάει πίτσες! 🤣

 45. sarant said

  41 Καλό!

 46. # 42

  Καλά πάρε αυτό να μπεις καλύτερα στης Κασσιανής το πνεύμα (χοντρομπούτα ξανθιά με μαύρο μίνι στην πρωινή βάρδια σεβίριζε φασίολους)

  Υστερα χάϊδεψε ελαφρά τα μαλλιά του και λίγη από την επιδερμίδα του
  εκεί στον κρόταφο.
  Η μυρουδιά της νεκρανάστασης διέτρεξε όλη την απόσταση
  από τα ακροδάκτυλά της μέχρι τον κόρφο της.

  Κατάλαβε το τέλος του έρωτα,
  ήταν σημάδι αλάθητο

  Μόνο τον θάνατο μπόρεσε να νικήσει,
  σκέφτηκε,
  όχι χωρίς κάποια συγκίνηση.

  Υπομονή, σε λίγες μέρες θα αναληφθεί,
  είπε από μέσα της και κοίταξε μπροστά,
  στο μέλλον,
  το γεμάτο μ’ επίδοξους εραστές

  .

 47. 44
  Μην ασχολείσαι, όλα είναι χόαξις 😁

 48. Γιάννης Ιατρού said

  46: Χαχα, ρε συ, άν προκληθώ περεταίρω θα προβώ είς αποκαλύψεις… 🙂 🙂

 49. Triant said

  44: Δύο από τα πιο διαδεδομένα συστήματα barcode (υπάρχουν πολλά) είναι τα ΕΑΝ-8 και ΕΑΝ-13. Αμφότερα περιλαμβάνουν εκτός κειμένου δύο λεπτές γραμμες στην αρχή, δύο στη μέση και δύο στο τέλος για λόγους ευθυγράμμισης και ελέγχου. Έλα όμως που οι δυό αυτές λεπτές γραμμές συμβολίζουν το 6 σε αυτά τα συστήματα! Οπότε ναί, όλα σχεδόν τα barcodes περιλαμβάνουν το 666.

  Το σίγουρο πάντως είναι οτι ο τύπος που σχεδίασε το ΕΑΝ-8 είχε μπόλικο χιούμορ και αυτοί που το ενέκριναν δεν του αφιέρωσαν πάνω από λίγα δευτερόλεπτα.

 50. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Πάντως, καί οἱ δυό νομπελίστες μας μετέφρασαν/μετέγραψαν τήν Ἀποκάλυψη. Βρέ, μπάς καί τοῦ ἔβαλε κανείς τήν Ἰδέα;

 51. #48

  Αυτό το περεταίρω από ελξη…εταίρας προέκυψεν ; 🙂 🙂

 52. Triant said

  51: Δεν είναι call-girl είναι εταιρόκλητη!

 53. ΚΩΣΤΑΣ said

  49
  Δηλαδή, υπάρχει όντως το 666!!!
  Τί να πω! Γελάμε με τους παπάδες και τους θρησκόληπτους, χόαξις είναι λέει ο …Χτήνος, αλλά και οι άλλοι που το ανακάλυψαν και οι κυβερνήσεις που το καθιέρωσαν ως σύστημα ελέγχου είναι καλύτεροι;

 54. Γιάννης Ιατρού said

  51/52: Εμ τι; σιγά μην είναι από τον συγκριτικό βαθμό του «περαῖος»

 55. Γιάννης Ιατρού said

  53: Ρε Κώστα, το 666 ίσως να έχει σημασία για κάποιους χριστιανούς. Για όλους τους άλλους (πού ΄ναι και περισσότεροι) όχι. Τα barcode όμως είναι για όλους…

 56. Γιάννης Ιατρού said

  55 (συνέχεια): Εδώ να δεις τι γίνεται… 🙂 🙂

 57. ΚΩΣΤΑΣ said

  55 Και γιατί ρε Γιάννη, δεν μπορούσε να υπάρχει κάποιος άλλος συνδυασμός ή είναι μαθηματικά αδύνατο; Προκαλεί τα πιστεύω κάποιων, λιγότερων ή περισσότερων, δεν έχει και τόσο σημασία.

 58. Γιάννης Ιατρού said

  57: Κοίτα, δεν (πολυ)σκέφτηκαν τον αριθμό που αντιπροσωπεύουν, αλλά το ότι είναι δύο κάθετες λεπτές γραμμές, κάτι που αναγνωρίζεται σχετικά εύκολα από οπτικά συστήματα αναγνώρισης. Σιγά μην πήγαινε το μυαλό τους εκεί, τεχνοκρατικά σκέφτηκαν.

 59. Triant said

  Αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς, αυτά τα guard bars όπως λέγονται, δεν είναι ακριβώς το 6 το οποίο έχει και δύο ακόμα άσπρες γραμμες. Εγώ όμως αυτά τα λέω προφάσεις εν αμαρτίαις 🙂 Το θηρίο αναγνωρίζεται και εξ όνυχος. 🙂

 60. sarant said

  56 Σατανικό!

  50 Είπαμε για τη μυλωνού…

 61. Avonidas said

  #49, 57, 59: Μάλλον μύθος τα 3 εξάρια:

  https://www.idsuperstore.com/learning-center/barcode-myths-debunked/

  However, what conspiracy theorists fail to understand is that the spaces between the bars should also be taken into consideration. A “6” in a UPC barcode is designated by a series of alternating black bars and spaces in this exact sequence: 1 black bar unit + 1 white space unit + 1 white bar unit + 4 white bar units. This is not equivalent to the guard bars which consists of 3 (for the start and end markers) and 5 (for the middle marker) bar and space units.

  Κι άλλωστε, αν θέλουμε να το ψειρίσουμε, το χξς’ μπορεί να αντιστοιχεί στον αριθμό 666, αλλά ΔΕΝ αντιστοιχεί σε 3 εξάρια, απλούστατα γιατί τα 3 εξάρια δηλώνουν τον αριθμό 666 μόνο στο δεκαδικό θεσεογραφικό σύστημα, κι αυτό το σύστημα δεν ήταν σε ισχύ όταν γράφτηκε η Αποκάλυψη.

  Τόσο ο αριθμός 666 όσο και η δεκαδική του αναπαράσταση προκύπτουν ασφαλώς σε ένα σωρό εφαρμογές και καθημερινές καταστάσεις· τι θα κάνουμε, δηλαδή, θα σταματήσουμε να τον χρησιμοποιούμε για να μην προσβάλλονται οι θρησκόληπτοι;

 62. Avonidas said

  #61. Κι εδώ:
  https://www.snopes.com/fact-check/a-scan-of-wealth-and-taste/

 63. Γιάννης Ιατρού said

  61: Έτσι, για να μην αρχίσουμε με τα του Νέρωνα κλπ. της καθ. αρχαίων Μεσογειακών Θρησκειών του πανεπιστημίου Κορνέλ, της κας Kim Haines-Eitzen…

 64. Χαρούλα said

  #56 Ρε μπας και είναι του Χριστιανομπολσεβίκου;;;😅

 65. Ο πιο φοβερός αριθ(ι)μός είναι ο 8658, έχουσι γνώσιν οι φύλακες ! 🙂 🙂

 66. Alexis said

  Όχι, ο πιο φοβερός και τρομερός αριθμός είναι ο 6868357, ο αριθμός τηλεφώνου της Ραφαέλλα Καρρά που ουδέποτε χτύπησε! 😆

 67. Alexis said

  Καλημέρα.
  Είχα πει μήπως μπορέσω και γράψω κάτι για τις εκκλησιαστικές λέξεις και φράσεις που έχουν περάσει στην καθημερινή γλώσσα, αλλά έπεσαν τόσα πολλά μαζεμένα τις τελευταίες μέρες που δεν μου βγήκε…
  Κρίμα… ίσως μια άλλη φορά…

 68. Alexis said

  Έβλεπα χτες αργά ένα εξαιρετικό ντοκυμαντέρ στην ΕΡΤ2 για την Βίβλο, τις μεταφράσεις της, τις αμέτρητες παραλλαγές της και τις σκοπιμότητες οι οποίες επέβαλαν ποια βιβλία θα μπουν και ποια όχι, σ’ αυτήν.
  Αυτό που μου έκανε εντύπωση, και έχει και ενδιαφέρον να το αναφέρω και εδώ ως γλωσσικό, είναι ότι έχει πέσει μεγάλο μπαλαμούτι ακόμα και με τη μετάφραση αυτών των κειμένων.
  Ένα από τα βασικά δόγματα του χριστιανισμού π.χ. είναι ότι ο Χριστός γεννήθηκε από μία παρθένο. Αυτό στηρίζεται σε μια σχετική προφητεία του Ησαΐα. Το αρχικό εβραϊκό κείμενο του Ησαΐα όμως χρησιμοποιεί μια λέξη που απλώς σημαίνει «νέα γυναίκα». Αυτή η λέξη αποδόθηκε στα ελληνικά ως «παρθένος», με προφανείς σκοπιμότητες.

 69. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  67# Εγώ πάντως τώρα που πιάσανε τον Λαγό είδα στο ίντερνετ μια φωτογραφία της Πηγάδας του Μελιγαλά με λεζάντα «Ω γλυκύ μου φρέαρ».

 70. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Αλέξη, για δες εδώ:
  https://www.slang.gr/definition/15679-xristianoslangk

 71. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα

  68: 😂 Καταγγέλλω γνωστό κρυφομπολσεβίκο σχολιαστή στην ΒΔ Ελλάδα, ο οποίος προφανώς έγινε δεκτός στο επιτελείο του αποβληθέντος ακατανόμαστου πολυώνυμου πρώην σχολιαστή και προσπαθεί να μας παραπληροφορήσει σχετικά με την μετάφραση της Αγ. Γραφής στα Ελληνικά από τους 70κοντα κλπ. κλπ, ότι αυτός παρουσιάζει το θέμα κατ΄ εντολή γνωστών κύκλων εστιάζοντας στην μετάφραση του αποσπάσματος [Ησαΐου 7,14]:
  διὰ τοῦτο δώσει Κύριος αὐτὸς ὑμῖν σημεῖον· ἰδοὺ ἡ παρθένος(σημ:. στο Εβραϊκό κείμενο υπάρχει η λέξη άλμα*) ἐν γαστρὶ ἕξει, καὶ τέξεται υἱόν, καὶ καλέσεις τὸ ὄνομα αὐτοῦ Ἐμμανουήλ

  *Αν προκληθώ θα αποκαλύψω τις αλλεπάλληλες αρνητικές αναφορές του εν λόγω ύποπτου επιτελείου στους ιεράρχες Χρυσόστομο, Βασίλειο τον Μέγα κλπ., οι οποίοι έχουν πάρει σαφή θέση επί του θέματος!

 72. Pedis said

  # 70 – Στην κόλαση θα πας, καημένε μου, να το ξέρεις! 😁 👍

 73. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  72 Ναι, αλλά εσείς θα πάτε στον Παράδεισο, άρα ένα-μηδέν κερδίζω εγώ 😃

 74. sarant said

  Καλημέρα από εδώ!

  67 Αλέξη, θα μπουν άλλα πράγματα φέτος. Του χρόνου με το καλό, εδώ είμαστε.

 75. Pedis said

  Κι εδώ η καθεμιά από τις δυό μεριές κάνει ότι έχει κατατροπώσει την άλληνα … (ψιλοχάλια)

  https://www.imerodromos.gr/to-germaniko-ypex-piso-apo-to-programma-mnimes-katochis-stin-ellada/

  Μόνο με πίστη, αδερφέ μου, στην αγάπη του Τζεζού Κρίστο Ρεντεντόρε θα πάρεις (από άλλον) μια θέση στον Παράδεισο.

 76. Pedis said

  Προφανώς, 75 -> 73

 77. # 66

  Ξέρεις παραγοντοποίηση ; όλα τα μυστικά εκεί μέσα κρύβονται !!

  Με το έξη-οκτώ, έξη-0οτώ, τρία-πέντε-επτά κάποιος τόπαιξε τρικάστ στον ιππόδρομο 6,8/6,8/3,5,7 και κονόμησε !

 78. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  75# Ναι, το κοίταξα κι εγώ διαγωνίως το πρωί, αλλά συμπέρασμα δε βγάζω, κυρίως επειδή δεν έχω κάτσει να ψάξω λεπτομερειακά την ίδια την πλατφόρμα του MOG. Πάντως ενστικτωδώς είμαι τουλάχιστον επιφυλακτικός απέναντι σε γερμανικές ερμηνείες/προσεγγίσεις της περιόδου. Και το δικαιούμαι, με μια χώρα που ίσως ακόμα καλύπτει και συνταξιοδοτεί εν ζωή γερο-ναζήδες, κάθεται και κοιτάει ταγματαλήτες να παρελαύνουν στις βαλτικές χώρες και χαριεντίζεται με τους ουκρανούς χιτλεραίους. Και λίγα λέω, αλλά βαριέμαι να γράφω, κι έχω και δουλειά.
  Πάντως έχουν αξιοθαύμαστα συμπαγή εξωτερική πολιτική οι κιαρατάδες, από το 1871 μέχρι σήμερα. Αυτό τους το αναγνωρίζω.

 79. Pedis said

  Θα προσεύχονται και του λόγου τους για τον Παράδεισο …

  Σύλληψη 73-χρονης (πάσχουσα από άνοια) με βγάλσιμο ώμου και λοιπές μπατσικές τεχνικές εμπλοκής

  Austin Hopp, the arresting officer who bent Garner’s arm behind her back as she bent over a patrol car, can be heard to tell fellow officers: “Ready for the pop?”

  Two officers are seen to exchange a fist bump. As another joins them, they are heard to say the arrest “went great”. Earlier in the video, Hopp says Garner was “flexible”.

  “We crushed it,” one of the officers says, in the nearly hour-long footage.

  Near the end of the footage, Hopp says Garner is the first person on whom he has used a hobble restraint.

  “I was super excited,” he says. “I was like, ‘All right, let’s wrestle, girl. Let’s wreck it!’ I got her on the ground and all that stuff. I got her cuffed up … threw her on the ground a couple of times.”

  He adds: “I can’t believe I threw a 73-year-old on the ground.”

  https://www.theguardian.com/us-news/2021/apr/27/colorado-walmart-karen-garner-loveland-police-arrest

 80. Pedis said

  # 78 – Πιθανόν, αλλά, όπως το ξανασυζητήσαμε για τέταρτη-πέμπτη φορά, τα κείμενα της πλατφομας στα ελληνικά είναι εμπλουτισμένα και προσεγμένα στη διατύπωση (στα αγγλικά είναι πιο ραφ, πως το λέτε, όχι το χρώμα εννοώ, στα γερμανικά ας μας πει κανένας ουννομαθής.)

 81. Alexis said

  #71: 😆 😆 😆

  #74: Καλημέρα Νίκο, υγεία να ‘χουμε πάνω από όλα! 🙂

 82. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  80# Σαν τις οδηγίες για τα σελφ τεστ ένα πράμα. Άλλο οι κουτόφραγκοι κι άλλο εμείς 😁

 83. Γιάννης Ιατρού said

  75-78: Νομίζω πως η απάντηση του καθηγητή Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ, του Γιώργου Μαργαρίτη, δείχνει -μάλιστα και με αίσθηση χιούμορ σε κάποιες διατυπώσεις του- ιδιαίτερα κατατοπιστική και συγκεκριμένη. Δεν εκπλήσσομαι πως η αφήγηση στη Γερμανία διαφέρει από αυτά που έχουμε συνηθίσει εδώ. Αναμενόμενο είναι να υπάρχει εναρμόνιση των κρατικά επιδοτούμενων προγραμμάτων με την πολλάκις διατυπωθείσα γερμανική ματιά στα γεγονότα του ΒΠΠ (α) «δώσαμε-δώσαμε», β) ναι, αλλά και οι άλλοι δεν ήταν καλύτεροι, γ) έχουν περάσει τόσα χρόνια πλέον, καιρός είναι να ξεχάσουμε και δ) δεν είχαμε ιδέα οι περισσότεροι…).

 84. Γιάννης Ιατρού said

  82: Έτσι, καλό!

 85. Pedis said

  # 83 – Προσωπικά, στο συγκεκριμένο ζήτημα ο Μαργαρίτης και όσοι έχουν ασχοληθεί με παρόμοιες θέσεις και καταγγελίες δεν με πείθουν.

  Θέλω να δω επιχειρήματα με συγκεκριμένες αναφορές, όχι τσάμικο.

  Βέβαια, εντυπωσιάστηκα και από την απάντηση του MOG, σαν να έχει τη φωλια του χεσμένη.

  Φοβάμαι ότι έχουμε να κάνουμε, εκτός άλλων, και με μικροεπαγγελματικές έριδες και διενέξεις.

 86. Μαρία said

  85
  Δημήτρη Ψαρρά, Η χρυσή αυγή μπροστά στη δικαιοσύνη.
  «Η έκδοση, όπως και οι περισσότερες δραστηριότητες του Παραρτήματος Ελλάδας
  του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ, χρηματοδοτήθηκε από το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών.»
  Η αναφορά αυτή στο τέλος του βιβλίου χρησιμοποιήθηκε καταλλήλως απο ακροδέξιους και χρυσάβγουλα.

  Ο Σαχίνης είναι εθνικιστής και τουρκοφάγος κι ο δικηγόρος λαε.

 87. Pedis said

  # 86 τέλος – Μπορεί, δεν το ξέρω. Ούτε ξέρω τι καπνό φουμάρει ο Αποστολόπουλος.

  Τα κείμενα και των τεσσάρων είναι σα ζεϊμπεκιά σε σκυλάδικο. Αυτό διαπίστωσα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: