Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Παιδιά που κάνουν κούνια

Posted by sarant στο 28 Απριλίου, 2021


Το περασμένο Σαββατοκύριακο, η πεζοπορία που έκανα με έφερε σ’ ένα χωριό που λέγεται Βαλ (Wahl, όπως οι εκλογές στα γερμανικά), στο δυτικό μέρος του Λουξεμβούργου, καμιά σαρανταπενταριά χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα (είναι μικρό το Λουξεμβούργο, αλλά δεν είναι και Μονακό, έχει αποστάσεις).

Το χωριό αυτό (που είναι και έδρα δήμου) δεν είχε τύχει να το επισκεφτώ ως τώρα, ίσως επειδή δεν έχει κάποιο τουριστικό αξιοθέατο ή κάποια περιοχή με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος. Το όνομα όμως το θυμόμουν επειδή πριν απο μερικά χρόνια που είχα διαβάσει τα στοιχεία του πληθυσμού του Λουξεμβούργου, είχα προσέξει ότι το μεσοδυτικό Λουξεμβούργο γενικά και ο δήμος του Βαλ ειδικότερα είχαν το μικρότερο ποσοστό αλλοδαπών κατοίκων, μόλις 20%. Αυτό σε μια χώρα όπου οι ξένοι φτάνουν στο 48% (και φυσικά στο 52% των Λουξεμβούργιων πρέπει να υπολογιστούν οι χιλιάδες που έχουν πάρει ιθαγένεια τα τελευταία χρόνια). Σε αντιδιαστολή, στην πρωτεύουσα, οι ξένοι αντιπροσωπεύουν ποσοστό 70%.

Όπως βλέπετε, είναι αγροτικό χωριό το Βαλ. Λοιπόν, καθώς προχωρούσα και είχα πια μπει μέσα στο χωριό, κι ενώ ήταν μεσημέρι και ο ήλιος έλαμπε ακμαίος (δεν είναι τόσο συχνό, οπότε το τονίζω), πρόσεξα από μακριά στον κήπο ενός σπιτιού μια κούνια από εκείνες που έχουν μια μεγάλη σαμπρέλα για κάθισμα -και πάνω στη σαμπρέλα ήταν 3-4 παιδιά, και άλλα τόσα έπαιζαν τριγύρω.

Πλησίασα λίγο περισσότερο και τότε ένα από τα παιδιά, ένας μικροσκοπικός πιτσιρίκος, δεν θα ήταν πάνω από τριών χρονών, διάσχισε τον δρόμο, που ήταν ο κεντρικός δρόμος του χωριού (πράμα και όνομα: Rue Principale λεγόταν) και πέρασε απέναντι για να πιάσει κάτι -μάλλον ένα μπαλάκι που είχαν πετάξει τα άλλα παιδιά. Ενώ είχε πιάσει το μπαλάκι και ετοιμαζόταν να γυρίσει πίσω, εμφανίστηκε από τη στροφή γιγάντιο το λεωφορείο της γραμμής. Σφίχτηκα λίγο, φοβήθηκα μήπως ο μικρός επιχειρήσει να περάσει τον δρόμο -τα μικρά παιδιά υπολογίζουν τις αποστάσεις πολύ διαφορετικά.

Ευτυχώς ο μικρός έμεινε ακίνητος, το λεωφορείο πέρασε, και εκείνη τη στιγμή βγήκε από το σπίτι ένας μεγάλος, ένας μελαψός άντρας με μάλλον αγριωπό πρόσωπο, σαν τον Βόσκαρη στις Άγριες μέλισσες. Δεν έβαλε τις φωνές στον μικρό, που είχε στο μεταξύ περάσει τον δρόμο και μπει στην αυλή, αλλά σε καναδυό από τα λίγο μεγαλύτερα παιδιά -και πρέπει να τους μιλούσε στα αραβικά, τουλάχιστον απ’ όσο έπιασα τα λόγια του.

Να ήταν άραγε δικά του όλα τα παιδιά; Πολύ δύσκολο -συν τοις άλλοις, ήταν όλα της ίδιας περίπου ηλικίας, θα χρειάζονταν δυο-τρεις πολύδυμες γέννες για να προκύψει τέτοια συγκέντρωση ηλικιών. Εκτός αυτού, ένα δυό από τα παιδιά ήταν πολύ πιο σκουρόχρωμα ενώ τα υπόλοιπα πεντέξι απλώς μελαψά.

Θυμήθηκα ένα περιστατικό από τη δική μου παιδική ηλικία. Μια φορά, όταν ήμουν γύρω στα 10-12, είχαμε πάει στη Μυτιλήνη, οικογενειακώς, με δυο ακόμα φιλικές οικογένειες, σύνολο τρία αντρόγυνα και έξι παιδιά. Ένα απόγευμα που οι άλλοι ενήλικες της παρέας βαριούνταν, ο πατέρας μου ανέλαβε να μας πάει κάπου όλα τα παιδιά μαζί, που μας το είχε υποσχεθεί. Είχε τότε ένα στέισον Πεζώ με τρεις σειρές καθισμάτων, οπότε χωρούσαμε άνετα. Στη διαδρομή, τα άλλα παιδιά, άρχισαν επίσης να τον φωνάζουν «μπαμπά», για πλάκα. Καθίσαμε σε ένα καφενείο για πορτοκαλάδες. Ο καφετζής, βλέποντας έξι παιδιά να τον φωνάζουν «μπαμπά, μπαμπά» παραξενεύτηκε και τον ρώτησε

— Θκά σου είναι όλα;

Ο πατέρας μου συνέχισε το αστείο, απαντώντας καταφατικά. — Ναι, δικά μου.

— Χαρά στα νεφρά σ’, αποφάνθηκε ο καφετζής.

Με τον Άραβα του Βαλ δεν έκανα παρόμοια συζήτηση. Άλλωστε, ενώ συνέχισα το δρόμο μου, είδα να έρχεται από την άλλη μεριά κατηφορίζοντας ένα λίγο μεγαλύτερο αγόρι πάνω σε πατίνι, και λίγο μετά ένας νεαρός, κι οι δυο πολύ σκουρόχρωμοι.

Προφανώς όλοι αυτοί που συνάντησα είναι από τους πρόσφυγες που έχει συμφωνήσει να δέχεται το Λουξεμβούργο και τους εγκαθιστά άλλοτε σε δομές και άλλοτε σε σπίτια, άλλοτε στην πρωτεύουσα και άλλοτε σε μικρά χωριά. Θυμάμαι άλλωστε ότι την τελευταία φορά που είχα πετάξει με την Ετζίαν στο Λουξεμβούργο από Αθήνα, στο αεροπλάνο ήταν πολλές οικογένειες που έμοιαζαν να είναι πρόσφυγες -και κρατούσαν όλοι παρόμοια ταξιδιωτικά έγγραφα.

Το Λουξεμβούργο είναι τόπος υποδοχής μεταναστών από παλιά: στις χαλυβουργίες στα νότια της χώρας, σε μια περιοχή που ανήκει στην ανθρακοφόρα λεκάνη της Λωραίνης και του Σάαρ, άρχισαν να έρχονται Ιταλοί εργάτες από τις αρχές του 20ού αιώνα, ενώ το δεύτερο κύμα, αμέσως μετά τον δεύτερο πόλεμο, ήταν Πορτογάλοι. Τις τελευταίες δεκαετίες έρχονται ξένοι απ’ όλες τις χώρες, εν μέρει χάρη στα ευρωπαϊκά όργανα που εδρεύουν εδώ αλλά και τις τράπεζες και άλλες εταιρείες του ιδιωτικού τομέα.

Η πρώτη κάπως μαζική εγκατάσταση Ελλήνων έγινε στη δεκαετία του 1950, όταν ήρθαν, με τις οικογένειές τους, οι υπάλληλοι μιας υπηρεσίας του ΝΑΤΟ, της Νamsa, που εδρεύει στο Λουξεμβούργο. Μετά το 1981 είχαμε τους κοινοτικούς υπαλλήλους και τα τελευταία χρόνια πάρα πολλούς νεομετανάστες. Στις αρχές του 2021 οι Έλληνες του Λουξεμβούργου ήταν περίπου 3800, αλλά στον αριθμό αυτό δεν υπολογίζονται όσοι έχουν πάρει τη λουξεμβουργιανή ιθαγένεια (διατηρώντας βέβαια και την ελληνική). Αυτοί υπολογίζονται στους Λουξεμβούργιους. Για την ιστορία, πάντως, ο πρώτος Έλληνας στο Λουξεμβούργο πρέπει να ήταν ο Μάριος Μάτσας (δεν ζει πια), που θα τον έχουν γνωρίσει πολλοί στις δεκαετίες του 1980 και του 1990 αφού είχε το εφημεριδοπωλείο έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό. (Εγώ τον γνώρισα καλύτερα διότι κατά καιρούς ήμουν παρτενέρ του στο μπριτζ).

Αλλά το Λουξεμβούργο δεν ήταν πάντοτε τόπος υποδοχής μεταναστών. Κατά σύμπτωση, ένα άλλο χωριό που ανήκει στον δήμο του Βαλ και λέγεται Γκρέβελς (Grevels) ονομαζόταν παλιότερα Nei Brasilien, Νέα Βραζιλία, επειδή φτιάχτηκε τον 19ο αιώνα από μετανάστες που είχαν προσπαθήσει να πάνε στη Βραζιλία και δεν τα κατάφεραν.

Τον 19ο αιώνα, πράγματι, δεκάδες χιλιάδες Λουξεμβούργιοι (ίσως και το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας) μετανάστευσαν στην Αμερική, Βόρεια και Νότια. Όσοι αγαπούν την επιστημονική φαντασία θα ξέρουν έναν από αυτούς τους χιλιάδες μετανάστες, αν και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα ξέρουν πως ήταν Λουξεμβούργιος. Βλέπετε, το βραβείο Hugo, που είναι ίσως το μεγαλύτερο βραβείο της λογοτεχνίας επιστημονικής φαντασίας, πήρε το όνομά του από τον Hugo Gernsback, ή Hugo Gernsbacher όπως λεγόταν όταν γεννήθηκε στο Μπονβουά, μια γειτονιά της πρωτεύουσας στην οποία έμεινα κι εγώ κανα χρόνο παλιά -ήταν εφευρέτης, έγραφε όμως κιόλας και το 1926 εξέδωσε το πρώτο περιοδικό επιστημονικής φαντασίας, το περίφημο Amazing stories.

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, είχα πάει σε ένα άλλο, κάπως μεγαλύτερο και πιο κεντρικό χωριό, το Νιντερφόιλεν. Καθώς επέστρεφα από την πεζοπορία μου στο αυτοκίνητό μου και ετοιμαζόμουν να επιστρέψω, άκουσα ελληνικά από το διπλανό παρκαρισμένο αυτοκίνητο. Πράγματι, μια νεαρή μητέρα, φώναζε τα παιδιά της, που έκαναν κούνια στη διπλανή παιδική χαρά, «ελάτε, πρέπει να γυρίσουμε». Κι έτσι, τρία μικρά παιδιά, ηλικίας 3-6 χρονών, πιθανότατα γεννημένα στο Λουξεμβούργο και τα τρία, άφησαν τις κούνιες και μπήκαν στο πολυμορφικό.

Κατά πάσα πιθανότητα, κι αυτά τα παιδιά, όπως και τα άλλα που έπαιζαν στην αυλή του σπιτιού στο Βαλ, θα είναι οι αυριανοί Λουξεμβούργιοι πολίτες. Τότε που η Ελλάδα, αν δεν ακολουθήσει παρόμοια πολιτική γενναίων πολιτογραφήσεων, υπάρχει φόβος να αριθμεί 7-8 εκατομμύρια γερασμένους κατοίκους.

Advertisement

104 Σχόλια προς “Παιδιά που κάνουν κούνια”

 1. Ινδιάνος Μπάρτελμπουθ said

  Καλημέρα. Εξαιρετικό.

 2. nikiplos said

  Καλημέρα! Δύσκολο θέμα. Και ζήτημα που δεν έχει επιλυθεί ούτε στην Ευρώπη ούτε πουθενά στον κόσμο. Σίγουρα ο φυλετικός διαχωρισμός δεν είναι σπουδαίος, εάν υπάρχει υπόστρωμα μιας πολιτισμικής και σχετικής θρησκευτικής ομοιογένειας. Το είδαμε στην Ελλάδα του 1830 αυτό με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, που αφομοίωσε από κατάμαυρους στρατιώτες του Ιμπραήμ, μέχρι και γάλλους και βάραγκους. Λογικά θα το ξαναδούμε και πάλι, και στην περιοχή μας και σε άλλες. Το πρόβλημα είναι τι γίνεται, όταν το υπόστρωμα αυτό δεν υφίσταται, αλλά αντίθετα υφίστανται σαφείς εκθλιπτικές τάσεις που καθορίζονται από άλλα μεγάλα γεωστρατηγικά κέντρα, και τις οποίες δεν μπορούμε να αγνοήσουμε.

 3. spyridos said

  0
  Αμήν

  3
  «εάν υπάρχει υπόστρωμα μιας πολιτισμικής και σχετικής θρησκευτικής ομοιογένειας.»
  Μου ανέβασες την πίεση πρωί-πρωί

 4. Πέπε said

  > Θυμήθηκα ένα περιστατικό από τη δική μου παιδική ηλικία. Μια φορά, όταν ήμουν γύρω στα 10-12…

  Περίμενα ότι θα πέρναγε πάλι λεωφορείο και θα πετάχτηκαν απ’ όλες τις πόρτες δεκάδες ελληνίδες θειάδες και γειτόνισσες οιμώζοντας «το παιδί, το παιδί», μαλώνοντας τον οδηγό και χαστουκίζοντας το παιδί…

 5. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ε, καλά, μη συγκρίνουμε τη μελετημένη και οργανωμένη μετανάστευση που δέχεται το Λουξεμβούργο με τα προσφυγικά κύματα που εισρέουν κατά βούλησιν και ατάκτως από τα ανατολικά σύνορα της χώρας μας, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που ύστερα βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε έναν τόπο όπου δεν θέλουν να μείνουν, που τον βλέπουν απλώς σαν μονοπάτι που οδηγεί σε κάποιον επίγειο Παράδεισο.

 6. Ωραίο ανθρωπογεωγραφικό κομμάτι και τι σύμπτωση!
  Συμβαίνει να γιορτάζω τα λουξεμβουργιανά σαραντάχρονά μου.
  Τέτοιες μέρες εγκαταστάθηκα στο Μεγάλο Δουκάτο, με τυπική ημερομηνία πρόσληψης 1 Μάη 1981…

 7. LandS said

  Μπαίνει στο ράουνταμπάουτ άτσαλα από αριστερά (εκεί στις κυκλικές διασταυρώσεις έχει πάντα προτεραιότητα αυτός που βρίσκεται μέσα και όχι αυτός που έρχεται από τη μεριά της κυκλοφορίας· οπότε άτσαλα), μας στριμώχνει και αυθορήτως συνοδεία της ελληνοπρεπούς χειρονομίας φωνάζουμε

  Να ρε μαλάακα εγγλέζε…

  Ποιον είπες εγγλέζο ρε!

 8. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  5 Σε ό,τι αφορά το δημογραφικό κτλ αποτέλεσμα της μετανάστευσης, είτε οργανωμένη είναι είτε άτακτη, δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά. Οι Αλβανοί που ήρθαν το 1990 δες πόσο ωφέλησαν.

 9. leonicos said

  Μάριος Μάτσας

  τους πας τους εβραίους βλέπω….

 10. sarant said

  7 Και στο Λουξ-Γαλλία-Γερμανία και γενικά παντού πλην Ελλάδας(*) νομίζω ότι προτεραιότητα έχει αυτός που είναι μέσα στο στρογγυλό.

  (*) Στην Ηλιούπολη νομίζω ότι πάνε ευρωπαϊκά

 11. Γιάννης Αντωνόπουλος said

  Ζητείται ενσυναίσθηση με το φανάρι του Διογένη, πατριώτες.

 12. Καλημέρα
  Ωραία και ανάλαφρη αφήγηση άλλα έλα που αφήνει υπονοούμενα 🙂

  Με αφορμή το τελευταίο (τώρα που γράφω) «βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε έναν τόπο όπου δεν θέλουν να μείνουν, που τον βλέπουν απλώς σαν μονοπάτι που οδηγεί σε κάποιον επίγειο Παράδεισο» Οι ίδιοι το βλέπουν σαν μονοπάτι. Αλλά κι οι Έλληνες αυτό έχουν στο νου τους. Ότι δεν τους ενδιαφέρει αυτό το δυναμικό (γιατί κατά κύριο λόγο νέοι άνθρωποι έρχονται, άρα είναι δυναμικό). Απλά το θέμα είναι πώς θα μπλοκάρουν το μονοπάτι. Γιατί ο επίγειος παράδεισος που ονειρεύονται οι πρόσφυγομετανάστες δεν είναι ένας παράδεισος μ’ ανοιχτές πόρτες. Τους θέλει εγκλωβισμένους σε γκέτο ώστε να μπορεί να επιλέγει ποιους θα πάρει. Ποιοι τον εξυπηρετούν. Κι η Ελλάδα παίζει ακριβώς αυτό το παιχνίδι. Όπως οι Ευρωπαίοι απαιτούν οι νεοεισερχόμενοι να μένουν στη χώρα εισόδου κι οι συμπατριώτες μας απαιτούν το ίδιο: να μένουν στο νησί εισόδου. Κι αυτοί που μένουν στα νησιά, εύκολα λένε «να (τους) φύγετε να (τους) πάτε αλλού».
  Αλήθεια, πόσους έχει εντάξει η Ελλάδα σε κάποιο μέρος με χαρτιά και ελευθερίες ώστε να μπορούν να βρουν δουλειά και να μπουν μέσα στον υπόλοιπο ιστό; Ακόμα και στα νησιά, πόσοι βρίσκονται (νόμιμα) έξω από τις δομές γκέτο που να μπορούν να δουλέψουν εκεί;

  Πολιτίκ, πολιτίκ μούλεγαν οι Τούρκοι που γνώρισα όταν αναφέρονταν τα όποια ελληνοτουρκικά προβλήματα. Ε, και στο θέμα αυτό, πολιτίκ είναι το μυστικό.

 13. leonicos said

  4 Πέπε
  Περίμενα ότι θα πέρναγε πάλι λεωφορείο και θα πετάχτηκαν απ’ όλες τις πόρτες δεκάδες ελληνίδες θειάδες και γειτόνισσες οιμώζοντας «το παιδί, το παιδί», μαλώνοντας τον οδηγό και χαστουκίζοντας το παιδί…

  Γιά κάν’ το μας πιο απλό. τι θα πει ‘θα πέρναγε πάλι λεωφορείο και θα πετάχτηκαν’ και ποιο παιδί χαστούκισαν τελικά;

 14. 10 Και στην Κρήτη απ’ όσο μπορώ να σκεφτώ τώρα ευρωπαϊκά το πάνε.

 15. 10 Στην Ηλιούπολη που έχει ποοολλά ράουναμπάουτ (=κυκλικές πλατείες) προσπαθούν με στοπ να το κάνουν Ευρωπαϊκά αφού αν δεν αδειάσει το στρογγυλό, είναι χαζό να αφήνεις να μπαίνουν κι άλλοι μέσα. Εξαίρεση μία που είναι η διέλευση της Κατεχάκη που εκεί δεν έχει στοπ κι αν χρειάζεται να την περάσεις είναι μαρτύριο (πάντοτε προσπαθώ να πάω από εναλλακτικές διαδρομές αν πρέπει να κάνω το γύρω της). Όμως οι περισσότεροι δεν το παίρνουν χαμπάρι, έτσι κι αλλιώς στην Ελλάδα προτεραιότητα έχω πάντα εγώ.
  (Είναι κι η πλατεία ΙΚΑ που έχει ένα πεζοφάναρο λίγο πριν μπεις στην πλατεία και παρασέρνει πολλούς πως έχουν πράσινο και μπαίνουν με φόρα, το στοπ δεν τους πιάνει).

 16. Παναγιώτης Κ. said

  Λίγοι πια είναι αυτοί που διατυπώνουν ενστάσεις για τις πολιτογραφήσεις.
  Ενστάσεις διατυπώνονται, από όσο μπόρεσα να καταλάβω, όταν αυτές γίνονται αδιακρίτως και χωρίς κριτήρια. Οι ίδιοι λένε ότι η Γερμανία επέλεξε μορφωτικώς ανεβασμένα άτομα για να ενταχθούν στην κοινωνία της.
  Η εμπειρία μου από αυτή τη μίξη των διαφόρων πληθυσμών είναι περιορισμένη.
  Αναφέρω το εξής περιστατικό: Σε ένα από αυτά τα πλυντήρια αυτοκινήτων με πέντε αλλοδαπούς, ξεχώρισα μόνον ένα για την επιδεξιότητά του. Από την Συρία, καθώς έμαθα. Οι υπόλοιποι κάπως μελαμψοί.
  Ωστόσο πρέπει γενικώς να είμαστε προσεκτικοί στις κρίσεις μας.
  Το παράδειγμα με την ενσωμάτωση στη χώρα των Αλβανών είναι χαρακτηριστικό.

 17. Καλημέρα

  Σήμερα θα το παίξω Λεώνικος βάζοντας δύσκολα στον Νικοκύρη

  Καθόλου δύσκολο να ήταν όλα τα παιδια του ίδιου πατέρα χωρίς να χρειάζονται πολλαπλές γέννες. Οι (πλούσιοι) μουσουλμάνοι έχουν τρείς και τέσσερις γυναίκες ! (οι πλούσιοι χριστιανοί έχουν ισάριθμες ερωμένες )
  Δεν διαλέγες καλούς συμπαίκτες στο μπριτζ, ξαδερφάκι μου είχε συμπαίκτρια στα βόρεια προάστια μια καλλονή(και όχι μόνο) εκ Δανίας και εξακολουθεί να την έχει ,κέρδισε και κάποιο τουρνουά το χειμώνα. Λεπτομέρεια, για να μην την χάσει από συμπαίκτρια την παντρεύτηκε !

 18. Πέπε said

  @13

  Θα πει «την ανάρτηση τη διάβασες;»

  @14

  Στην Κρήτη ανάθεμα κι αν έχω καταλάβει πώς πάει. Το φυσιολογικό, αν δεν υπήρχε καμία σήμανση, θα ήταν να προηγείται ο εισερχόμενος (όπως στις πλατείες), επειδή είναι από δεξιά. Άμα έχεις στοπ, δε γίνεται αυτό αλλά τουλάχιστον το καταλαβαίνεις. Αλλά σε κάποια σημεία είναι πιο περίπλοκο το πράγμα. Βασικά παίζεις ματιές με τον αντίπαλο οδηγό και κανονίζεις την προτεραιότητα εκεί επιτόπου.

 19. leonicos said

  Θα πω κάτι σκληρό. Και ε΄χω δικαίωμα να το πω εφόσον, κατά μία έννοια, κι εγώ πρόσφυγας είμαι. Ο Παππούς μου βρέθηκε στην Κρήτη από την Πόλη, παντρεύτηκε κρητικιά, την Ραχήλ, κι έμεινε. Δεν ξέρω πόσο έλληνας ένιωσε, λαντίνο και τούρκικα μιλούσε μόνο.
  Εγώ τριτη γενιά, είμαι όχι μόνο πολιτογραφημένος αλλά και συνειδησιακά έλληνας. Παρ’ όλα αυτά, νοιάζομαι και για το τι γίνεται στο Ισραήλ, και υποφέρω και όταν το καταπονούν, και όταν κάνει μ@λ@κίες.

  Δεν είναι όλοι οι άραβες του Ισραήλ Παλαιστίνιοι. Ένα μεγάλο ποσοστό ήταν εγκατεστημένοι στο Ισραήλ πριν από τον πόλεμο των 6 ημερών, και πολλοί από αυτούς,οχι ολοι, δήλωναν ισραηλινοι μουσουλμάνοι. Έχω φιλο γιατρό στην Ελλάδα.

  Τώρα έχει ανακύψει το πρόβλημα των ‘εγκλημάτων πολέμου’ και τα διάφορα τύπου ‘απαρχαιντ’ που καταγγέλλονται. Δεν ξερω τι θα βγει από αυτή την ιστορία, αλλά δεν υπάρχει καπνος χωρίς φωτιά. Και δεν είναι μόνο οι εγκαταστάσεις εβραίων στα κατεχομενα.
  Αππαρτχάιδ δεν υπάρχει, με την έννοια ότι δεν απαγορεύεται να ψωνίσει κανείς από αραβικό κατάστημα, πολλοί βενζινοπώλες είναι άραβες, ούτε απαγορεύονται οι μεικτοί γάμοι, ούτε υπάρχουν χωριστά λεωφορεία ή διακριτές θέσεις. Αλλά πολλά άλλα γίνονται. Για παραδειγμα, έχει καταγγελθεί ότι ασθενοφόρο που έπρεπε να περάσει από τα κατεχόμενα στο Ισραήλ, περίμενε μισή ώρα να του δώσουν την άδεια κάτι ένστολα τσογλάνια που έπαιζαν τάβλι.

  Κι ερχόμαστε στην Ελλάδα του 1960. Εβραϊκή Νεολαία. Η προσπάθεια αποτροπής μεικτών γάμων ήταν τόσο έντονη, που καταντούσε παρακολούθηση. Κάθε μέρα πάρτι στον χώρο της Νεολαίας γι» αυτόν τον λόγο. Το πρόβλημα δεν ήταν εθνικιστικό. Δεν πρόβαλαν τον Ισραήλ, αλλά θρησκευτικό. Να μην αλλοιωθεί και να μη βλαβεί η κοινότητα. Και μιλάμε για μια κοινότητα αφομοιωμένη εντελώς σε όλα τα επίπεδα. Ευτυχώς τώρα νεολαίοι δεν υπάρχουν με εκείνη την έννοια, όλοι πάνε ή στην ΜΑΗ (Μεγάλη Ανθρωποφάγα Ήπειρο) ή στο Ισραήλ ή και αλλού…

  Επομένως, οι μετανάστες όσο και αν αφομοιωθούν πολιτισμικά, γλωσσικά και πολιτικά, πάντα θα υπάρχει το στοχείο της κοινότητας, ιδίως εάν μπαίνει και το θρησκευτικό στοιχείο στη μέση.

  @

 20. 18 Στους κόμβους της παραλιακής του Ηρακλείου δεν έχει στοπ στην είσοδο όλων των πλατειών;

 21. Ατακαμα said

  Δημογραφικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν όμως όλες οι χώρες, ακόμα και η Κίνα, όχι μόνο η Ελλάδα. Δε νομίζω ότι η ισλαμοποιηση της χώρας μπορεί να είναι λύση στο δημογραφικό. Η Σουηδία, η Γαλλία, το ΗΒ μας έχουν ήδη δείξει γιατί δε λειτουργεί η πολυπολιτισμικότητα, άλλο αν τα μίντια κάνουν αβαβα σε μεγάλο βαθμό το τι συμβαίνει.

  Από κει και πέρα, πόσο πρακτικό θα είναι για τον τόπο να έχει σιιτικό και σουνιτικό κόμμα στη Βουλή; Πόσο Ελλάδα θα είναι όταν ο μίσος πληθυσμός θα γιορτάζει το Πάσχα και ο άλλος μισός το ραμαζάνι. Χώρια που τα παιδιά των νατουραλιζε θα την κάνουν για άλλες πολιτείες για τους ίδιους ακριβώς λόγους που την κάνουν να ελληνόπουλα. Άντε φτου και απ’την αρχή τότε να ελληνοποιουμε κόσμο.

  Περισσότερο για πολιτική ατζεντουλα μοιάζουν οι συγκεκριμένες απόψεις παρά για ανησυχία για το δημογραφικό. Η αριστερά σε αγαστη συνεργασία με το μεγάλο κεφάλαιο, όπως ακριβώς μας έχει συνηθίσει στις τελευταίες δεκαετίες.

 22. leonicos said

  17 Τζι

  Από αυτά που γράφεις, δεν προσυπογράφω τίποτα εκτός από την τελευταία φράση.

  Λεπτομέρεια, για να μην την χάσει από συμπαίκτρια την παντρεύτηκε !

  Από την αφήγησή σου προκύπτει ότι ο εν λόγω ‘παίκτης’ έπαιζε με τη συμπαίκτρια σε δύο ταμπλώ ταυτόχρονα, επί της ταπέζης και επί της κλίνης.
  Αυτές είναι διακριτές δράσεις, και όταν αναμειγνύονται προκύπτει (εγκυμοσυνη και) γάμος.

  Ασφαλώς δεν του είπε «»παντρέψου με αλλιώς δεν ξαναπαίζω μαζί σου μπριτζ»» του είπε «»παντρέψου με αλλιώς θα παίξω σε άλλο κρεβάτι»»

  Εκέινο που δεν μας είπες, είναι σε ποιο ταμπλώ ήταν καλύτερη.
  Την παντρεύτηκε για το τραπέζι ή για το κρεβατι, και το αλλο ήταν δώρο. Δύο σε ένα!

 23. Georgios Bartzoudis said

  Είμαστε πράγματι πολύ πίσω από το Λουξεμβούργο, σε σχέση με το μεταναστευτικό.
  Κατά πρώτον, δεν συμφωνούμε ούτε στο τί είναι μετανάστες, τί λαθρομετανάστες, τί εντεταλμένοι εισβολείς κλπ, κλπ. Στην αγωνία μας να «διαφοροποιηθούμε», κακοποιούμε ακόμα και τη γλώσσα μας, μπερδεύοντας τους παράτυπους με τους παράνομους, τους πρόσφυγες με τους λαθρο- (ή μη) μετανάστες, κλπ. [Καλά! Να μην πω για την μεταφραστική απόδοση του «κουτοφραγκικού» irregular με το «έξυπνο» (και κακοποιημένο) «παράτυπος»]
  Ατυχές το παράδειγμα με τους «Αλβανούς που ήρθαν το 1990 [και πράγματι] ωφέλησαν»: Κατά κανόνα και αντάν-μπαμπαντάν, οι Αλβανοί, Χριστιανοί ή Μουσουλμάνοι», δεν διέπονται από θρησκευτικό φανατισμό. Δυστυχώς, δεν συμβαίνει το ίδιο με πολλούς εξ ανατολών (συνήθως λαθρο)μετανάστες.
  Τέλος, θεωρώ εκτός «κοινής λογικής» την ευχή(;) να έρθουν …δενξερωπόσα αναπαραγωγικά θρεφτάρια για να …ζωντανέψει το Ελλαδιστάν: Δεν απαντά στο αντικειμενικό ερώτημα, πόσους μπορείς να στεγάσεις στο σπίτι σου;;; Δύο, τρεις, πέντε, δέκα;; Τί κάνεις αν σου έρθουν χίλιοι;;;

 24. leonicos said

  Ο Τζι όλο μισά τα λέει

 25. voulagx said

  #10: Και εδω προτεραιοτητα εχει αυτος που βρισκεται μεσα στον κυκλο, οι αλλοι εχουν ΣΤΟΠ.

 26. […] Το περασμένο Σαββατοκύριακο, η πεζοπορία που έκανα με έφερε σ’ ένα χωριό που λέγεται Βαλ (Wahl, όπως οι εκλογές στα γερμανικά), στο δυτικό μέρος του Λουξεμβούργου, καμιά σαρανταπενταριά χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα (είναι μικρό το Λουξεμβούργο, αλλά δεν είναι και Μονακό, έχει αποστάσεις). Το χωριό αυτό (που είναι και έδρα δήμου) δεν είχε τύχει να… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2021/04/28/wahl/ […]

 27. sarant said

  21 Aν σκεφτούμε το βιοτικό επίπεδο του ΗΒ και της Γαλλίας, μάλλον θετικό ισοζύγιο έχει η πολυπολιτισμικότητα. Επίσης, παρά τις κινδυνολογίες, σε καμιά από τις χώρες αυτές δεν υπάρχει σουνιτικό κόμμα.

  Αλλά αν σε ενοχλεί το Ισλάμ, κανόνισε να φέρεις Αιθίοπες που είναι χριστιανοί (Ελβετούς δύσκολα θα φέρεις). Πάντως πρέπει να φέρεις 1-2 εκατομμύρια σε βάθος 15ετίας, αλλιώς σε περιμένει η Ελλάδα των 6-7 εκατομμυρίων γέρων. Οι νέοι έτσι κι αλλιώς θα φεύγουν για τον πλούσιο Βορρά, αυτό δεν το εμποδίζεις.

 28. Ατακαμα said

  @bartzoudis

  «Τέλος, θεωρώ εκτός «κοινής λογικής» την ευχή(;) να έρθουν …δενξερωπόσα αναπαραγωγικά θρεφτάρια για να …ζωντανέψει το Ελλαδιστάν: Δεν απαντά στο αντικειμενικό ερώτημα, πόσους μπορείς να στεγάσεις στο σπίτι σου;;; Δύο, τρεις, πέντε, δέκα;; Τί κάνεις αν σου έρθουν χίλιοι;;;»

  Τίποτα, δε σταματάς μέχρι να εισέλθουν και τα 6 δις των ανθρώπων που ζουν φτωχότερα από σένα. Μα προφανώς το ζήτημα δεν είναι η δήθεν ανησυχία για το δημογραφικό. Είναι η ατζέντα των ελίτ και του μεγάλου κεφαλαίου που ενοχλείται με την ύπαρξη συνόρων και άρα εθνών κρατών. Όσο περισσότερο ο κόσμος τείνει σε έναν άναρχο αχταρμα παγκοσμιότητας τόσο ευκολότερα θα κάνουν τις μπίζνες τους. Αν μου βρεις άλλωστε μια πολυεθνική ή ένα μείζον χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που να μην προκρίνει πολιτικές σαν και αυτές του άρθρου, από μένα έχεις ένα κουτί σοκολατάκια.

 29. Η αναφορα στους Λοτξεμβουργιους επιδοξους μεταναστες στη Βραζιλια μου θυμισε τον Βαντερλει Λουξεμπουργκο. Τσεκαροντας την wiki ειδα οτι εκει το επωνυμο συνδεεται με τη Ροζα Λουξεμπουργκ, αλλα δεν αναφερει κατι αλλο σχετικα με αυτο.

 30. Αγγελος said

  (19) «– Το βιβλίο της Εσθήρ είναι το μόνο (της ΠΔ) όπου δεν αναφέρεται το όνομα του Θεού. Γιατι;
  — Γιατί μιλά για μικτό γάμο!»
  Στην Ελλάδα του 1960 υπήρχε ειδικό άρθρο στον Αστικό Κώδικα που όριζε ότι «Κωλύεται ο γάμος Χριστιανού μετ’ αλλοθρήσκου.» Μικτός γάμος δηλαδή δεν μπορούσε να γίνει χωρίς εξωμοσία! Ε, δικαίως η μικρούτσικη Ισραηλιτική Κοινότητα πάσχιζε να ζευγαρώσει τα μέλη της μεταξύ τους — κινδύνευε να εξαφανιστεί ακλλιώς!

 31. Ατακαμα said

  @ sarant

  Λέμε δηλαδή ότι οι εκατοντάδες νεκροί από την ισλαμική τρομοκρατία στη Δύση στα τελευταία χρόνια και οι no go zones είναι απλώς ένα τίμημα για το καλό της πολυπολιτισμικότητας. Τόσο κοστολογουμε την ανθρώπινη ζωή. Οκ.

  Επίσης την άνοδο του βιοτικού επιπέδου την φέρνουν η πρόοδος των τεχνολογιών, της παραγωγής και το ελεγχόμενο διεθνές εμπόριο. Δεν τη φέρνει ο ιρακινός μπογιατζής που παίρνει λιγότερο μεροκάματο από τον αυτόχθονα. Αυτός απλώς καταναλώνει λίγο από το πλεόνασμα που δημιούργησε η οικονομική δραστηριότητα της δύσης. Αν ήταν έτσι η Λακωνία με τους μυριάδες Πακιστανούς εργάτες θα ήταν η πλουσιότερη περιοχή στην Ελλάδα.

 32. Αγγελος said

  Μου κάνει πάντως εντύπωση ότι το Λουξεμβούργο, που είχε (έχει ακόμα;) για εθνικό σύνθημα το mir wöllen bleiwen, was mir sin» (=θέλουμε να μείνουμε αυτό που είμαστε), έχει ανοίξει τελευταία διάπλατες τις πύλες του όχι μόνο στη μετανάστευση (αυτό δεν είναι πρόσφατο) αλλά και στην πολιτογράφηση. Ακόμα και ο ξάδερφός μου, συνταξιούχος συνάδελφος του Νικοκύρη, πολιτογραφήθηκε Λουξεμβούργιος, μαζί με τη γυναίκα και τα παιδιά του!

 33. π2 said

  25: Αν δεν θυμάμαι πολύ λάθος, προτεραιότητα κανονικά έχει ο εισερχόμενος. Απλώς στους περισσότερους κόμβους πλέον ακολουθείται η ευρωπαϊκή λογική και έχουν μπει πινακίδες στοπ στον εισερχόμενο. Εγώ πάντως πάντοτε στα δρομάκια ακολουθώ τη μέθοδο Πέπε: με το μάτι. Τι να το κάνω το Stop αν ο άλλος δεν προσέχει; Ασυναίσθητα κόβω πάντοτε ταχύτητα κι ας έχω προτεραιότητα.

 34. Costas Papathanasiou said

  Καλημέρα!
  Ωραίο άρθρο ή μάλλον σωστή -αν και αυτονόητη- υπενθύμιση (δοθέντος πως μιλά για κάτι τόσο φυσικό και επόμενο, που μοιάζει πλέον να ξεχνιέται), αφού –χιλιάδες χρόνια τώρα– πολύχρωμο λιβάδι είναι η γη κι όσα γεννά παιδιά της δεν γίνεται παρά να καλλιεργούνται και να φυτρώνουν ποικίλως μονοιασμένα πάνω της κατά το πώς μπορεί εκείνη να τ’αντέξει (ειδάλλως Μήδεια αυτή ή εμείς Οιδίποδες-Ορέστες).
  Σχετικό και ένα απόσπασμα από τη «Χινοπωρινή Ραψωδία»(1943) του Αργείου Σπύρου Παναγιωτόπουλου:
  (…)
  Ανήλεον το Χινόπωρον εθέρισε
  την πάσα ακμή σου κι ομορφιά λιβάδι,
  κι ως πάνωθέ σου μαύρα απλώνει σύγνεφα,
  σ’ αιώνιο λέω πως σε τυλίγει βράδυ.
  ***
  Μα τα ξερά τα φύλλα σου θα θρέψουνε
  τους σπόρους, κ’ η χειμωνοκαταλύτρα
  η Άνοιξη τα πουλιά θα ξαναφέρει σου,
  θα σε γεμίσει νέους ανθούς, νέα φύτρα.
  (…)
  Και θα χαρείς των πάντων το ξεφάντωμα
  και στην πλατειάν απέραντή σου κούνια,
  ζευγαρωμένα θα λικνίσεις πρόσχαρα
  ζά, σερπετά, πουλιά, άνθρωπους, μαμούνια.

 35. Παναγιώτης K. said

  Το πρόβλημα που εξετάζουμε σήμερα είναι δύσκολο και σε μας και στον υπόλοιπο κόσμο.
  Ας πέσουν λοιπόν όσο γίνεται περισσότερες πληροφορίες στο τραπέζι και στο τέλος θα βγουν κατά το δυνατόν περιεκτικά συμπεράσματα.
  Έχει συμβεί και στο παρελθόν…brainstorming.

  Φίλος βρέθηκε στη Φλόριντα φιλοξενούμενος από συγγενείς του που ανήκουν στην ανώτερη τάξη. Μεταξύ άλλων μας περιέγραψε και την διαδικασία για να εισέλθει στη συνοικία και μετά στο σπίτι όπου έμειναν οι δικοί του. Μέτρα ασφαλείας, βεβαίωση από τους ενοίκους και τα σχετικά. Υπερβάλλοντας εγώ κάπως αστειεύτηκα λέγοντας για…γκέτο από την ανάποδη.
  Με το παράδειγμα αυτό θέλω να πω ότι οι ελίτ δεν θα υποστούν τις όποιες συνέπειες λόγω αθρόας εισόδου αλλοδαπών.
  Συνηθίζουμε να σκεφτόμαστε εαυτούς στην γειτονιά μας και τις πιθανές…αναταράξεις. Δεν είναι όμως σε καλύτερη μοίρα οι δημόσιες υπηρεσίες μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση όπου θα κληθούν να αντιμετωπίσουν διάφορα κοινωνικά προβλήματα.

  Περιστατικό δεύτερο για το οποίο έχω προσωπική εικόνα.
  Βρέθηκα λοιπόν στο χώρο του ΑΧΕΠΑ (προ κορονοϊού) και το φαινόμενο που είδα με ξένισε. Ρομά ή άλλοι που ξεχώριζαν από το χρώμα να έχουν διάφορα κατσαρολικά για μαγείρεμα.
  Ρώτησα τι συμβαίνει και με πληροφόρησαν ότι έχουν τους δικούς τους στο νοσοκομείο οπότε αυτοί…πρέπει να φάνε…
  Με το παράδειγμα αυτό θέλω να επισημάνω ότι οι διάφορες καταστάσεις θέλουν μέθοδο για να αντιμετωπιστούν…

  Περιστατικό τρίτο.
  Η χθεσινή ειδησεογραφία για την αντίδραση των Γάλλων απόστρατων.
  Μπορούμε να πούμε ό,τι θέλουμε.
  Μπορούμε όμως να ισχυριστούμε ότι δεν αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα η Γαλλία; Δεν ξεκινάω από τους απόστρατους.
  Δεν μπορώ όμως να παραβλέψω τα φονικά που έλαβαν χώρα και μας συγκλόνισαν.

 36. Γιάννης Ιατρού said

  11: Εδώ πάντως, για να είναι σίγουροι, βάζουν κι ένα ΣΤΟΠ στην είσοδο στην κυκλική κι έτσι, ό,τι και να λέει γενικά ο ΚΟΚ είναι σαφές το ποιός έχει υποχρέωση να περιμένει, μέχρι σταματημού 🙂

 37. sarant said

  32 Eχουν στόχο 8000 πολιτογραφήσεις το χρόνο. Βάζουν προϋπόθεση να ξέρεις τη γλώσσα (σε επίπεδο Β1-2) αλλά αυτό δεν ισχύει για τους παλιότερους.

 38. voulagx said

  #33 @Π2: Σωστα θυμασαι γι’ αυτο εχουν τοποθετηθει πινακιδες STOP για τους εισερχόμενους.

 39. atheofobos said

  Οι μικρές εθνικές κοινότητες προσπαθούν να αποφύγουν τους γάμους με άτομα που δεν ανήκουν σε αυτές αλλά και να τις διατηρήσουν στεγανές από επιδράσεις που μπορούν να τις αλλοιώσουν . Ακραία παραδείγματα αυτής της αντίληψης είναι το πρόσφατο, εξαιρετικό σήριαλ Unorthodox με μια Χασιδική Εβραία από το Μπρούκλιν που πηγαίνει στο Βερολίνο, για να ξεφύγει από έναν γάμο από προξενιό.
  Γνωστός μου Αρμένιος επίσης στην Αθήνα, μου είχε πει την ουσιαστική του αποπομπή από την αρμενική κοινότητα γιατί παντρεύτηκε μη αρμένισα.

  Το Λουξεμβούργο τι κάνει ως κράτος όταν βρεθεί ότι κάποιος ξένος βρίσκεται εκεί χωρίς άδεια παραμονής ή εισόδου στην χώρα;

 40. π2 said

  Ωραία συζητάτε εδώ θεωρητικά, άλλοι όμως συζητάνε πιο πρακτικά, με τσεκούρι:

  https://www.efsyn.gr/politiki/291955_tsekoyri-boridi-stin-ithageneia

 41. Και μετά, οδηγείς από το Βέλγιο στην Ολλανδία, και ξανικά αλλάζουν και τα ράουντ αμπάουτ και οι λωρίδες, μούλεγε ένας φίλος από Αμβέρσα…

 42. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Το πρόβλημα που εξετάζουμε σήμερα είναι δύσκολο και σε μας και στον υπόλοιπο κόσμο.»
  Προφανώς είναι δύσκολο και περίπλοκο, Παναγιώτη, για τους λόγους που αναφέρεις και για πολλούς ακόμα. Οι μόνοι που το βλέπουν εύκολο είναι όσοι ανήκουν σε μια τραλαλά αριστερά (όλοι είμαστε αδέρφια, ανοίξτε τα σύνορα για όλους) και όσοι ανήκουν στην ξενοφοβική-ρατσιστική δεξιά (έξω οι εισβολείς-απέλαση τώρα). Για όλους τους άλλους η σκεπτικιστική στάση είναι μάλλον η ενδεδειγμένη.

 43. Περί γάμων στις μικρές κοινότητες: Στην Αυστραλία, ο θείος μου, το έφερε βαρέως που ο γιος του παντρεύτηκε ξένη: από την Πελοπόννησο κι όχι απ’ τη Μυτιλήνη! Καλά, η προηγούμενη, η Κινεζούλα, δεν είχα μέλλον με τίποτα. Θα ήταν καταστροφή κι έτσι συμβιβάστηκε κάπως.

 44. Α! σχετικοάσχετο: https://stonisi.gr/post/16673/pathste-ton-axino-2742021 (Για όποιον δεν ξέρει, τη σίτιση των «φιλοξενούμενων» στο ΚΥΤ της Μυτιλήνης ανέλαβαν δυο εταιρίες με έδρα τα Γιάννενα. Με 5€ τη μέρα το άτομο, αλλά με καθημερινές καταγγελίες πως το φαγητό δεν τρώγεται με τίποτα. Χτες ακόμα διάβαζα που έλεγε στον αξιωματικό – την εποπτεία έχει ο στρατός – που το παρέλαβε αν θα το έτρωγε αυτό το φαΐ – για το αν θα χόρταινε, άλλο πράγμα).

 45. Στις 16 Μαΐου οι περιβόητες εξετάσεις για την απόκτηση του Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση (ΠΕΓΠ). Ζητούνται επιτηρητές, αξιολογητές, βαθμολογητές.

 46. GeoKar said

  #10 κ.ά.: η προτεραιότητα στους κυκλικούς κόμβους είναι απο δεξιά, εκτός αν έχει ΣΤΟΠ. Κι οπως λέγαν στην Αγγλία, οι χαζοί πέρα απο το κανάλι υιοθέτησαν τον κανόνα μας χωρίς να σκεφτούν ότι οδηγούν ανάποδα (με αποτέλεσμα να …στουμπωνουν οι αντίστοιχοι κομβοι).

 47. Pedis said

  Πρόκειται για τον εμβολιασμό για τον Covid-19 ξένων κατοίκων στη χώρα, που μπορεί να είναι από επιστήμονες που μένουν εδώ αλλά εργάζονται σε ξένα πανεπιστήμια, από άλλους εργαζόμενους σε διάφορες εταιρείες εδώ, που ήρθαν γιατί βρήκαν δουλειά ή επειδή απλά τους άρεσε η χώρα, από ζευγάρια ή συγγενείς οικογενειών που κάποιο μέλος δεν είναι από την Ελλάδα έως, φυσικά, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες (και εκτός προσφυγικών δομών).

  Ολα δείχνουν πως η αντιμετώπιση του κράτους σε σχέση με τον εμβολιασμό είναι η ίδια σε όλες τις περιπτώσεις. Ακόμη κι αν υπάρχει ΑΦΜ ή προσωρινό ΑΜΚΑ – πόσο μάλλον αν δεν!

 48. Μαρία said

  43
  Στη Γερμανία τις αδερφές γνωστού μου που πήραν Γερμανούς τις θεωρούσαν πουτάνες.

 49. sarant said

  40 Με τα κριτήρια του Βορίδη χιλιάδες και χιλιάδες ημεδαποί δεν θα περνούσαν

  39 Για το Λουξεμβούργο ομολογώ πως δεν ξέρω τι κάνει με τους «χωρίς χαρτιά». Αλλά ξέρω τι κάνει η Γαλλία. Και τελικά τους νομιμοποιούν.

 50. ΣΠ said

  https://en.wikipedia.org/wiki/Priority_to_the_right

 51. Μαρία said

  47
  «Έχω πάρει θέση και η νοσηλεύτρια περιμένει με τη βελόνα στον αέρα». Και τότε το χαμόγελο παγώνει: «Βλέπω να κάνει νόημα ο γιατρός. Το σύστημα δεν αναγνωρίζει το ΑΜΚΑ μου». Της είπαν να κάνει «μια βόλτα για 45 λεπτά και θα την ειδοποιήσουν», «δεν θα χάσετε το ραντεβού σας. Τυπικό είναι το θέμα»…
  Δύο ώρες μετά, έμαθε ότι ο εμβολιασμός ματαιώνεται και για δεύτερη φορά χάνεται το ραντεβού της επειδή δεν ανταποκρίνεται η πλατφόρμα. Θα πρέπει να ξαναπεράσει από το ΚΕΠ για να κάνει από την αρχή ό,τι έκανε στις αρχές Μαρτίου, να δηλώσει πάλι ενδιαφέρον για εμβολιασμό. Το αίτημά της θα διαβιβαστεί στον δήμο και από εκεί στον ΕΟΔΥ για να γίνει η παραγγελία της δόσης και να ξαναπάρει σειρά.
  https://www.avgi.gr/koinonia/385279_kapsoni-xenon-katoikon-kai-ellinon-toy-exoterikoy

 52. spyridos said

  39

  «Το Λουξεμβούργο τι κάνει ως κράτος όταν βρεθεί ότι κάποιος ξένος βρίσκεται εκεί χωρίς άδεια παραμονής ή εισόδου στην χώρα;»

  Ότι κάνουν όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες.

  1. Η παράνομη είσοδος σε μια χώρα δεν είναι αδίκημα που διώκεται ενεργά.
  Οι πραγματικοί πρόσφυγες δεν μπορούν να ταξιδέψουν νόμιμα με έγγραφα.
  2. Εξετάζεται οποιαδήποτε αίτησή τους για νόμιμη παραμονή στη χώρα.
  Αίτηση ασύλου, αίτηση αναγκαίας ιατρικής περίθαλψης, σπουδών ή ότι άλλο.
  3. Σε περίπτωση που έχει προηγηθεί αίτηση ασύλου σε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα στέλνονται εκεί.
  Στην πραγματικότητα εξαιρείται η Ελλάδα από αυτή την ρύθμιση γιατί οι δικηγόροι τους μπορούν να αποδείξουν ότι στην Ελλάδα οι συνθήκες διαβίωσης είναι άθλιες και επικίνδυνες για την υγεία αλλά και για την ζωή τους.
  4. Αν δεν λάβουν με κανένα τρόπο άδεια παραμονής γίνονται όλες οι νόμιμες διαδικασίες για να επιστρέψουν στην χώρα καταγωγής τους. Οι περισσότερες χώρες καταγωγής δεν δέχονται την επιστροφή και οι μετανάστες αποκτούν τελικά ντε φάκτο νόμιμο καθεστώς.

 53. Pedis said

 54. Pedis said

  Αυτό το αίσχος, το καψώνι, πραγματικά

  Click to access IPOURGIKI_APOFASIS_VORIDI.pdf

  αν υπάρχουν νομικοί του κράτους ή δικαστές στα Ανώτατα Δικαστήρια που θέλουν να πλουτίσουν το βιογραφικό με την αξία τους κι όχι με γλείψιμο και λακεδιλίκια, το προσβάλλουν και το ακυρώνουν για πλάκα.

  Τι άλλο να περιμένει κανείς από χουντοδεξιούς στην κυβέρνηση!

 55. Pedis said

  Όχι, ρε … υπερβολές.

  Και φτηνά τη γλύτωσε, δηάδή, επειδή ήταν παπάς.

 56. sarant said

  54 Eιναι αισχρός.

 57. Λεύκιππος said

  Στα 3 χρόνια που έζησα στο Βέλγιο συνάντησα ελληνοβελγους, ιταλοβέλγους ισπανοβέλγους, πορτοκαλοβέλγους που συνυπήρχαμε και κάναμε παρέα και πλάκα και σε μεγάλο βαθμό είχαμε τελικά ενσωματωθεί στην εκεί κοινωνία με τους ντόπιους, με τα όποια προβλήματα. Οι μουσουλμάνοι είχανε το δικό τους γκέτο. Και η άποψη όλων ημών των πρώτων ήταν ότι αυτοί μας αποφεύγανε και όχι εμείς. Αυτοί δεν ήθελαν να ενσωματωθούν. Και ήταν Βέλγιο.
  Αν το ίδιο γίνει εδώ, αυτές οι αντίστοιχες γκετοποιημένες ομάδες κάποιων εκατομμυρίων νεαρών, θα είναι βούτυρο στο ψωμί του οποιοδήποτε γείτονα και προστάτη τους, όπως θα εμφανίζεται, Ερντογάν. Μακάρι να κάνω λάθος αλλά η πραγματικότητα….

 58. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  55# Φίλτατε εν Χριστώ αδελφέ, ακόμα και οι ιερείς είναι χρήσιμοι μόνον εφόσον πράττουν εντός του αποδεκτού πλαισίου. Από Γιούρα και Μακρονήσι πρέπει να πέρασαν καμιά πενηνταριά ανταρτοπαπάδες, αν θυμάμαι καλά κάτι παλιά μου ψαξίματα στα ιντερνέτια.

 59. Μαρία said

  Ας έχουν την παρρησία να ανακοινώσουν την συνολική κατάργησή του παρά να εμπαίζουν με αυτό τον τρόπο ανθρώπους οι οποίοι ταλαιπωρούνται ακόμα και για περισσότερο από 10 χρόνια για την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας.​https://left.gr/news/al-haritsis-k-zahariadis-i-antilipsi-toy-yp-esoterikon-gia-tin-ithageneia-vrisketai-makria-apo

 60. Κιγκέρι said

  >>…η πεζοπορία που έκανα με έφερε σ’ ένα χωριό που λέγεται Βαλ (Wahl, όπως οι εκλογές στα γερμανικά), στο δυτικό μέρος του Λουξεμβούργου, καμιά σαρανταπενταριά χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα..

  Και μέχρι την προτελευταία παράγραφο, εγώ θαύμαζα τις πεζοπορικές σου επιδόσεις, Νικοκύρη! 🙂

 61. atheofobos said

  49
  Όσοι έχουν δει τις ευρωπαϊκές ταινίες Le Ηavre του Aki Kaurismaki,
  Welcome (2009) του Philippe Lioret τον Παράδεισο στην Δύση (Eden à l’ouest ) του Κώστα Γαβρά , Στα σύνορα του κόσμου (In this World) του Michael Winterbottom ή το Illegal σε σκηνοθεσία-σενάριο Ολιβιέ Μασέ-Ντεπάς έχουν σχηματίσει τελείως διαφορετική γνώμη καθώς οι παράνομοι μετανάστες σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες αφού εγκλειστούν σε κλειστά κέντρα κράτησης στην συνέχεια οι περισσότεροι απελαύνονται.
  Με αυτό το θέμα ασχολούνται οι παραπάνω ταινίες και μερικές άλλες που δεν μου έρχονται τώρα στην μνήμη.

 62. spyridos said

  57
  Ως το 1970 περίπου αυτά και χειρότερα έλεγαν οι Σουηδοί για τους Φινλανδούς.
  Τη δεκαετία του 70 τα έλεγαν για τους Έλληνες. Από το 80+ και μετά πήραν τη σκυτάλη οι μουσουλμάνοι.
  Είναι μεγάλη η ανάγκη

  Στην Ουτρέχτη το 65-80 έτσι υπήρχε το Ελληνικό γκέτο και οι Ουτρεχτιανοί έλεγαν τα χειρότερα.
  Τους στοίβαξαν μάλιστα και σε ένα σχολείο με ρατσιστές δασκάλους και έστελναν όλα τα παιδιά στο LTS αντί για το γυμνάσιο για να γίνουν βοηθοί οδοκαθαριστή. Γιατί ήταν όλοι «χαμηλής νοημοσύνης και από άλλο πολιτισμό».
  Ευτυχώς για τους Έλληνες μετά ήρθαν Τούρκοι και Μαροκινοί και γλύτωσαν.
  Οι μισοί ρατσιστές υποστηρίζουν πλέον ότι δεν ενσωματώνονται στην κοινωνία και οι άλλοι μισοί που κατάλαβαν ότι το πρώτο δεν ισχύει ότι τους κλέβουν τις δουλειές. Δεν τους τις κλέβουν. Οι μισοί μαθητές σε ΤΕΙ πλέον είναι ξένης προέλευσης. Στα ΑΕΙ είναι 1/4 και ανεβαίνει. Η Μαροκινή παροικία της Ουτρέχτης έχει βγάλει βουλευτές, ένα υπουργό και ένα δήμαρχο.

  Δεν ξέρω σε ποιο Βέλγιο έζησες. Σε γαλλόφωνες περιοχές υπάρχει κατάρρευση της οικονομίας και της κοινωνίας και φυσικά αύξηση του ρατσισμού.
  Στο Ολλανδόφωνο η κατάσταση είναι ανάλογη με της Ολλανδίας.
  Η ενσωμάτωση αλλά και το μορφωτικό επίπεδο των μεταναστών είναι υψηλότερα.

  Μια μικρή, επιφανειακή θα έλεγα υπενθύμιση του ρατσισμού που τράβηξαν οι Ιταλοί μετανάστες στο Βέλγιο.
  Ηταν χειρότερα στην πραγματικότητα.

  Η πλάκα είναι ότι άκουσα Αλβανό μετανάστη στο Ναύπλιο (πρώτης γενιάς, έμενε σε ένα κοτέτσι το 1992 και του κρατούσαν και νοίκι) να λέει τα ίδια για νεότερους μετανάστες.

 63. Παναγιώτης K. said

  Ο διάλογος περί μπρέξιτ στη Βρετανία και η Βραζιλιάνα που κατοικεί στο Λονδίνο, λάβρη κατά των ξένων. Να μην εγκαθίστανται στη Βρετανία διότι «μας παίρνουν τις δουλειές» και διάφορα τέτοια. Δεν θυμάμαι αν είχε πει ότι θα αλλοιώσουν την πολιτιστική ταυτότητα της Βρετανίας. 🙂
  Όταν της θύμισαν ότι και αφεντιά της είναι ξένη, θριαμβικά αναφώνησε: Εγώ όμως έχω βρετανική υπηκοότητα.

 64. Georgios Bartzoudis said

  28 Ατακαμα said: «Τίποτα, δε σταματάς μέχρι να εισέλθουν και τα 6 δις των ανθρώπων που ζουν φτωχότερα από σένα. Μα προφανώς το ζήτημα δεν είναι η δήθεν ανησυχία για το δημογραφικό. Είναι η ατζέντα των ελίτ και του μεγάλου κεφαλαίου που ενοχλείται με την ύπαρξη συνόρων και άρα εθνών κρατών. Όσο περισσότερο ο κόσμος τείνει σε έναν άναρχο αχταρμα παγκοσμιότητας τόσο ευκολότερα θα κάνουν τις μπίζνες τους. Αν μου βρεις άλλωστε μια πολυεθνική ή ένα μείζον χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που να μην προκρίνει πολιτικές σαν και αυτές του άρθρου, από μένα έχεις ένα κουτί σοκολατάκια».
  # Όπως η σαράντεια έτσι και η δική σου …εξογκωμένη πρόταση/πρόβλεψη, δεν απαντά στο «φτωχό» ερώτημα: Τί θα κάνεις ΕΣΥ αν προσφύγουν στο σπιτικό ΣΟΥ πέντε, δέκα, δεκαπέντε κατατρεγμένοι;; [και αν ξεκαθαρίσεις ΕΣΥ (και ΕΓΩ) τότε πάμε και …στις πολυεθνικές].

 65. Ατακαμα said

  Εγώ σαν εγώ, αν έρθουν σπίτι μου το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να φωνάξω την αστυνομία. Και το ίδιο θα κάνανε όλοι ανεξάρτητα αν λόγω ατζέντας ή λόγω ανευθυνοτητας διακηρύσσουν την κατάργηση των συνόρων και των κρατών.

  Ελπίζω να μην φτάσουμε σε τέτοιο σημείο. Βέβαια στη Λέσβο και στα άλλα νησιά που μετανάστες μπουκαραν στα κτήματα και στα σπίτια των ανθρώπων και αρπαγανε ο,τι βρίσκανε δυστυχώς δημιουργήθηκαν δυσάρεστα σκηνικά. Χαρακτηριστικά, καταγγέλθηκαν ακόμα και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όταν βρέθηκαν στην αντιπολίτευση.

  Για αυτό μόνη ρεαλιστική λύση είναι η πολύ καλή φύλαξη των συνόρων ώστε να περιορίζονται οι ροές στο ελάχιστο. Άπαξ και μπει ο παρατυπος μετανάστης υπάρχουν δύο σενάρια. Είτε θα λάβει καθεστώς πρόσφυγα (κακώς βέβαια γιατί καμία συνορευουσα με την Ελλάδα χώρα δε βρίσκεται σε πόλεμο) και άρα θα τον πληρώνεις όσο ζει και αναπνέει, είτε δε θα πάρει και πάλι θα τον πληρώνεις γιατί η απέλασή του είναι εύκολη μόνο στα λόγια.

 66. Pedis said

  Ας βάλουμε, μέρα που ‘ναι, και δύο μυστικούς (ή τελευταίους) δείπνους:

  Cenacolo di San Marco (Ultima Cena), Domenico Ghirlandaio (Museo nazionale di San Marco, Φλωρεντία)

  ——

  Ultima cena, Jacopo Bassano (Galleria Borghese, Ρώμη)

 67. Pedis said

  Κουϊζ: Ποιο είναι το κάπως παράξενο κοινό χαρακτηριστικό στους δύο πίνακες;

 68. voulagx said

  #67: Η γάτα;

 69. ΚΩΣΤΑΣ said

  Κι εγώ την πάτησα με τα 45 χλμ πεζοπορίας του Νικοκύρη. Συνήλθα λίγο πριν το τέλος. 🙂

  Επί του θέματος, γενικά συμφωνώ με το σχόλιο @42 του Γιάννη Κ.

  Και ανθρωπιστικό είναι το θέμα, και δεν μπορείς να πάρεις παραπάνω από όσο αντέχεις και ο Ερντογάν καραδοκεί με τους μουσουλμανικό στοιχείο, είναι πολύπλοκο το θέμα.

  Ήθελα να πω και κάτι γι’ αυτούς που λένε ορθάνοιχτα σύνορα… κλπ, κλπ, αλλά χρονιάρες μέρες τώρα, Μεγάλη Εβδομάδα, μην ανέβουν οι τόνοι. 😉

 70. Pedis said

  # 68 – Ακριβώς!

  Αλλά, τι ρόλο έχει; 🙂

 71. sarant said

  60-69 Όχι, τόσο πολύ δεν περπατάω! Μέχρι 25 έχω δοκιμάσει, όχι κυκλική αλλά με δυο αυτοκίνητα. Και από τις παρυφές της πρωτεύουσας φτάσαμε στα σύνορα 🙂

  61 Πού απελαύνονται; Έχεις δει πόσες είναι οι απελάσεις ως ποσοστό; (Είναι πολύ λίγες, διότι οι χώρες προέλευσης δεν συνεργάζονται)

 72. Μαρία said

  70
  Εδώ όλη η Αλήθεια https://it.aleteia.org/2015/05/29/perche-ce-spesso-un-gatto-nei-dipinti-dellultima-cena/

 73. Γιάννης Ιατρού said

  72: Καλυψώ…

 74. avno13 said

  Η Φύση «απεχθάνεται» το «κενό». Όπου υπάρχει ζωή το γεμίζει με έμβια όντα. Μια βόλτα στο Τσερνόμπιλ, έστω και μέσω τιβί είναι κατατοπιστική.

 75. ΚΩΣΤΑΣ said

  Ας φυσήξει βόρειος άνεμος, να γεμίσει τα κενά αέρος. Πλήθος χριστιανών και αντιμαρξιστών, που πεινούν.

  Με τρώει η γλώσσα σήμερα… 😜🤣😛

 76. spyridos said

  Έριξε το δόλωμα ο Νικοκύρης πλάκωσαν τα ναζίδια σαν τη μύγα στο σκατό.
  Βαρετό πια.

 77. angelos said

  «Ερχονται τα ξενα (παιδακια) και μας παιρνουν τις σαμπρελες μας» 😛😁
  Καλο Πασχα σε ολους.

 78. sarant said

  72 Αυτό το aleteia και λιγάκι σαν αλητεία διαβάζεται 🙂

 79. Μαρία said

  71β
  Επειδή είναι δύσκολες οι απελάσεις έχουν ξεσχιστεί στις επαναπροωθήσεις.

  Διαβάστε το ρεπορτάζ: Μαφιόζικες πρακτικές αποκαλύπτει καταγγελία για επαναπροώθηση Μαροκινού μετανάστη
  https://alterthess.gr/mafiozikes-praktikes-apokalyptei-kataggelia-gia-epanaproothisi-marokinoy-metanasti/?fbclid=IwAR0fypxRcF4bIGCKTS6gv6PS5EWomAlToxa1S2Qt2fzaC0VWDpHuiWFgDfk

 80. Χαρούλα said

  Και επειδή Πάσχα δεν είναι εγκώμια, ούτε Ανάσταση οι λαμπάδες…..

  https://publicorthodoxy.org/2018/02/12/papanikolaou-racism-gr/

 81. ΚΩΣΤΑΣ said

  Κόντεψε να κοιμηθούν από τις 7μμ οι σχολιαστές. Έριξα το δόλωμα και ξανά στις επάλξεις, φυσικά με σοβαρότητα και επιχειρήματα. 😉 Τις παραφωνίες ποιος τις…

 82. Αθλητικό σχόλιο

  Για τους πράσινους ο ουρανός ανοίγει στο βόλλεϋ με την ενεργοποίηση του Τράκη και τις σούπερ μεταγραφές του Ντεντρις από τον ΠΑΟΚ και τον Πρωτοψάλτη από τον Φοίνικα Σύρου, Στο ισχυρότατο ρόστερ η απάντηση του ΠΑΟΚ είναι Καλμαζίδης, προπονηής από τα παλιά που είχε σαρώσει τους τίτλους σε όποια ομάδα πήγε κι έφερε νταμπλ στον ΠΑΟΚ. Μόνο που τότε είχε παντού τον Γκόμεζ που καθάριζε, εκτός κι έχει βρει κάνα άλλο πουλαίν τώρα.

  Ο αποκλεισμός του ΠΑΣ Γιάννινα από τον ΟΣΦΠ δίνει οριστικά τέσσερα εισιτήρια στους αγωνιζόμενους στα πλέη οφφ. Οποιος προκριθεί αύριο από τους ΑΕΚ και ΠΑΟΚ θα έχει και μια παραπάνω ευκαιρία σαν πέμπτος με την κατάκτηση του κυπέλλου, ο τέταρτος δεν είναι ακόμα εξασφαλισμένος.

 83. MA said

  Καλησπέρα,

  Για την πρώην Νέα Βραζιλία έχει γράψει ο Λουξεμβούργιος Γκυ Χέλμινγκερ ένα μυθιστόρημα βασισμένο σε ντοκουμέντα της εποχής και αφηγήσεις απογόνων αυτών των δυστυχισμένων. Όσοι δεν κατάφεραν να φύγουν για τη Βραζιλία έζησαν σε συνθήκες φοβερής φτώχειας και στερήσεων στην περιοχή που στη συνέχεια πήρε και το όνομα Nei Brasilien

  https://anlux.public.lu/fr/actualites/2013/hoffnung-op-brasilien.html

 84. sarant said

  84 Α, αυτό δεν το ήξερα!

 85. Pedis said

  # 72 – Σωστά. Ο γάτος συμβολίζει το δαιμόνιο (και κάθεται συχνά δίπλα στον Ιούδα). Ο σκύλος το καλό (στον πίνακα του Bassano). Πρόληψη με μεσαιωνική καταγωγή που επιβίωσε μέχρι στη Αναγέννηση αλλά κι έπειτα.

  Στη «Λοάνα» του Έκο, υπάρχει η σκηνή με την απλοϊκή γρια χωριάτισσα, Αμάλία (τονίστε όπου αγαπάτε), στην ερώτηση του πρωταγωνιστή, (Γ)ιάμπο να μάθει τα ονόματα των τριών γάτων της, εκείνη του απαντάει (κάπως έτσι): «οι γάτοι δεν έχουν ονόματα επειδή δεν είναι χριστιανοί. Οι σκύλοι, ναι, επειδή είναι πιστοί.»

 86. Μαρία said

  86
  Μα πούμε κι οτι μυστικός δεν σημαίνει κρυφός, όπως φαίνεται πιστεύει ο ηλίθιος Χαντζ., αλλά μυστηριακός.

  Ούτε και το επίρρημα μυστικώς στο χερουβικό (οι τα χερουβείμ μυστικώς εικονίζοντες …).

 87. Κι ένας κοπρίτης πάπας του Μεσαίωνα είπε πως οι γάτες είναι διαβολικές και τις κατασφάξανε.

 88. Pedis said

  Τι γίνεται και σε αυτή την κωλοχώρα!

 89. Λεύκιππος said

  Κάτι μυρίζει…..

 90. Pedis said

  # 87 – H K έχει κάνει χαντ-τρικ με το τρίο-κρυομαλάκας στο τμήμα της γελοίο γραφίας.

  # 88 – Ήταν ενάντια στους μαύρους γάτους μόνο. 😃 Και δεν είναι βέβαιο αν τα είχε και με τις γάτες.

  Στους μυστικούς δείπνους εμφανίζονται μόνο γάτοι για να μην προκαλείται το κοινό αίσθημα. Το ιβέντ είναι, προφανώς, πριβέ, μόνο για αρσενικούς.

 91. Pedis said

  Όχι χαντ το τρυκ, αλλά χατ, αν και …

 92. Μαρία said

  89
  Παρίσι 3/1/2020

  https://www.bbc.com/news/world-europe-53145497

 93. skom said

  Μιλώντας για γάτες
  https://en.wikipedia.org/wiki/The_Great_Cat_Massacre

 94. Pedis said

  # 93 – Παντού, πλέον, ακόμη και οι κοινοί μπάτσοι εκπαιδεύονται στο σαδισμό και στις μεθόδους άσκησης βίας (υπέρμετρης και μη δικαιολογημένης βίας, το είδες το άλλο με την 73-χρονη που τη σακάτεψαν; https://sarantakos.wordpress.com/2021/04/27/swtires-17/#comment-733828)

  αλλά οι ΗΠΑ έχουν διαφορά, αν εξαιρέσεις τον Καναδά, από μία και πάνω τάξεις μεγέθους σε σχέση με άλλες χώρες.

 95. konstantinos said

  Η κάθοδος των Αλβανέων έχει σημαντικές διαφορές με την τωρινή μετανάστευση. Με τους Αλβανούς είμαστε πολιτισμικά ξαδερφάκια. Επίσης οι Αλβανοί ήρθαν γυρεύοντας μια καλύτερη ζωή, όχι για να γλιτώσουν από το θάνατο και τον πόλεμο.

  Αληθινός διάλογος προ δεκαετίας σε εργοτάξιο:
  Ο αλβανός γυψοσανιδάς (που είχε έρθει στην Ελλάδα όταν ήταν παιδάκι δημοτικού) » Μένω Πετρούπολη. Εσύ που μένεις; »
  «Πλατεία Βάθης»
  «Πω ρε φίλε πως μπορείς.. εκεί είναι όλο μετανάστες»

  Σχετικά με την υπογεννητικότητα, αυτό το δόγμα ότι πρέπει να είμαστε πολλοί για να είμαστε καλά, δεν το καταλαβαίνω. Οι Αυστραλοί περνάνε ζάχαρη που είναι 25 μύρια και έχουν μια ολοκληρη ήπειρο για πάρτυ τους. Και τον ειρηνικό και τον ινδικό ωκεανό με 1 δις ανθρώπους που τους πουλάνε παπάτζα και μαζεύουν χρήμα βέβαια…

 96. Γιάννης Ιατρού said

  88: …Κι ένας κοπρίτης πάπας του Μεσαίωνα είπε πως οι γάτες είναι διαβολικές και τις κατασφάξανε…
  ΛΕΓΕ, που είναι η ΛΟΥ !!!! 🙂

 97. Παναγιώτης K. said

  Ασφαλιστικό σύστημα, εργασίες που δεν τις κάνουν οι Έλληνες π.χ συγκομιδή φρούτων και πολλές ακόμη δουλειές που έχει ανάγκη η οικονομία για να κινηθεί. Για όλα αυτά χρειάζεται νέο αίμα…
  Παλαιότερα έκαναν περισσότερα παιδιά οι άνθρωποι όχι μόνο γιατί αγνοούσαν τις μεθόδους αντισύλληψης αλλά διότι ήθελαν εργατικά χέρια για τις αγροτικές δουλειές (κατεξοχήν αγροτική χώρα η Ελλάδα) αλλά και γιατί είχαμε αυξημένη παιδική θνησιμότητα.
  Πέρα από τι λένε οι διάφοροι υπολογισμοί το δικό μου συμπέρασμα-κατέληξα σε αυτό πριν από πέντε χρόνια- είναι ότι ένα ζευγάρι πρέπει να κάνει τρία τουλάχιστον παιδιά και αυτό όχι γιατί πρέπει να έχει στο νου την υπογεννητικότητα της χώρας αλλά για οικογενειακούς και πρακτικούς λόγους.

 98. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Η Λου σε καλά χέρια είναι, εσένα δεν καταλαβαίνω πρωί πρωί 😛 😝 😜 🤪

 99. Γιάννης Ιατρού said

  99: τι δεν κατάλαβες; 😎

 100. sarant said

  96
  Το 1960 η Αυστραλία είχε 10 εκατ. πληθυσμό (όταν η Ελλάδα είχε 8 και κάτι).
  Σήμερα έχει 25. Άρα, θέλουν να είναι πολλοί και το καταφέρνουν μια χαρά.

 101. Pedis said

  # 98 Μόνο τρία;! Και βάλε! Αρκεί να σκεφτείς ότι με τρία παιδιά χρειάζονται και τρεις νταντάδες, μορφωμένες ει δυνατόν … άρα, τουλάχιστον η μικρομεσαία τάξη απαιτείται να κάνει ακόμη περισσότερα παιδιά … 🤔 😀

 102. Georgios Bartzoudis said

  65 Ατακαμα said: « Εγώ … αν έρθουν σπίτι μου το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να φωνάξω την αστυνομία…. μόνη ρεαλιστική λύση είναι η πολύ καλή φύλαξη των συνόρων… Άπαξ και μπει ο παρατυπος μετανάστης…»

  # Αντιφάσκεις: Διότι, όταν κατά την πρόβλεψή σου «εισέλθουν και τα 6 δις των ανθρώπων που ζουν φτωχότερα από σένα», η αστυνομία σου πρακτικά παύει να υπάρχει και η «φύλαξη των συνόρων» είναι όνειρο απατηλό. Βλέπω λοιπόν, εκ του εικαζομένου αποτελέσματος, ότι οι απόψεις σου προσεγγίζουν εκείνες του Νοικοκύρη. Εύχομαι καλή ουρτακιά! (όπως λέμε Μακεδονιστί).
  # Αλλά ήδη έχεις κάνει μια ουρτακιά με τον Νοικοκύρη: Σου κάνω ερώτηση για «κατατρεγμένους» [ναι, γι΄αυτούς που οι …πάτερ λένε ότι πλήττονται υπό «λιμού, λοιμού, καταποντισμού, πυρός, μαχαίρας, επιδρομής αλλοφύλων, εμφυλίου πολέμου» κλπ]. Και μου απαντάς με την σαραντάκεια εφεύρεση «παράτυποι μετανάστες». Δεν ξέρω πού βρήκες τέτοιους αλλά αν βρήκες, αυτοί δεν έχουν καμιά ανάγκη ούτε από σένα ούτε από μένα ούτε από κανέναν. Έχουν πάρει «χαρτί» νόμιμου μετανάστη, για παραμονή, διακίνηση, εργασία κλπ, μόνο που έγινε ένα τυπικό λάθος κατά το γράψιμο του «χαρτιού». Ας πούμε, αντί να γράφει χώρα καταγωγής Ιράκ, γράφει Μεσοποταμία. Ε! Δεν είναι τίποτα ουσιαστικό. Οσονούπω το «τυπικό» λάθος θα διορθωθεί, και όλα μέλι-γάλα.
  # Λοιπόν, όπως λέω και στο αρχικό σχόλιό μου (23), προτού επιχειρήσουμε να …λύσουμε το μεταναστευτικό με φαεινές ιδέες, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε «τί είναι μετανάστες, τί λαθρομετανάστες, τί εντεταλμένοι εισβολείς κλπ, κλπ». [Όχι επειδή κάποιοι από εμάς δεν ξέρουμε καλά ελληνικά. Ξέρουμε και παραξέρουμε. Μόνο που έχουμε το χούι να μπερδεύουμε (και) τη γλώσσα με τις κομματικές μας αγκυλώσεις. Πουλάει βλέπεις. Βρώμ’κα ψάρια καλά παζάρια, όπως λέμε (Μακεδονιστί και πάλι)].

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: