Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μηνολόγιον Μαΐου έτους 2021

Posted by sarant στο 1 Μαΐου, 2021


….ή αλλιώς έτους 2 μ.Κ. Βεβαια σήμερα δεν ειναι μόνο πρωτομηνιά παρά και Μεγασάββατο, κι αυτό βάζει στον ιστολόγο διάφορα προβλήματα προτεραιοτήτων, μα ας είναι.

Το Μηνολόγιο, που το δημοσιεύω εδώ στις αρχές κάθε μήνα (συνήθως την πρώτη του μηνός), ήταν ιδέα του πατέρα μου, του αξέχαστου Δημήτρη Σαραντάκου, ο οποίος αρχικά το δημοσίευε στο περιοδικό Φιστίκι, που έβγαζε επί πολλά χρόνια στην Αίγινα. Στο εδώ ιστολόγιο, το Μηνολόγιο άρχισε να δημοσιεύεται τον Οκτώβρη του 2010 και βέβαια μέσα σε 12 μήνες έκλεισε τον κύκλο. Τότε, αποφάσισα να εξακολουθήσω να το δημοσιεύω στις αρχές κάθε μήνα, επειδή έχει γίνει το σταθερό σημείο αναφοράς για τα γεγονότα του μήνα, που ενημερώνεται συνεχώς με δικά σας σχόλια μέσα στη διάρκεια του μήνα, σχόλια που συνήθως αφορούν επισήμανση ημερομηνιών, αν και κυρίως αγγελτήρια θανάτων.

Οπότε, συνεχίζω τις δημοσιεύσεις όσο θα υπάρχει ενδιαφέρον, προσθέτοντας πάντοτε δικές σας προτάσεις από πέρυσι. Πάντως, σε κάποιες περιπτώσεις η επέτειος έχει εσκεμμένα μετατεθεί κατά μία ημέρα.

 

Σα 1

Τα Ανθεστήρια – Ημέρα των ανθέων και των εργατών. Γενέσιον Ιωάννη Ρίτσου του βάρδου της ρωμιοσύνης και Τελευτή Αλεξάνδρου Παναγούλη του τυραννοκτόνου. Και των 200 της Καισαριανής.

Κυ 2

† Λεονάρδου ντα Βίντσι· αλλά και παγκόσμια ημέρα των ιστολογίων.

Δε 3

Τελευτή Αθανασίου Βέγγου, του καλού ανθρώπου. Και Παγκόσμια Ημέρα της Ελευθεροτυπίας

Τρ 4

Αρίονος του κιθαρωδού -και Αλέξη Δαμιανού τελευτή.

Τε 5

Γενέσιον Καρόλου Μαρξ

Πε 6

Ας είμαστε ρεαλιστές, ας επιδιώξουμε το αδύνατο: γαλλικός Μάης του 1968

Πα 7

Των εν Αιγίνη εκτελεσθέντων

Σα 8

† Γουσταύου Φλωμπέρ

Κυ 9

Αναστασίου Τούση και λοιπών εν Θεσσαλονίκη πεσόντων διαδηλωτών

Δε 10

Καραολή και Δημητρίου απαγχονισμός

Τρ 11

Γέννησις Λασκαρίνας Πινότση ή Μπουμπουλίνας

Τε 12

Της νίκης των επαναστατών εις Βαλτέτσιον Αρκαδίας

Πε 13

Κωνσταντίνου Θεοτόκη του ρεαλιστού πεζογράφου

Πα 14

Αισχύλου, τραγικού και μαραθωνομάχου

Σα 15

Γενέσιον Πέτρου Κιουρί

Κυ 16

† Καρόλου Περό και των δημιουργημάτων του: Σταχτοπούτας, Κοκκινοσκουφίτσας, Ωραίας Κοιμωμένης

Δε 17

Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών

Τρ 18

† Γουσταύου Μάλερ και Νικηφόρου Μανδηλαρά αναίρεσις.

Τε 19

† Χο Τσι Μινχ του απελευθερωτού

Πε 20

† Γρηγορίου Δικαίου Παπαφλέσσα τελευτή -και έναρξη της Μάχης της Κρήτης

Πα 21

Τα Αναστενάρια

Σα 22

† Βίκτωρος Ουγκώ, του δημιουργού των «Αθλίων»

Κυ 23

† Ερρίκου Ίψεν και Γεωργίου του Μετοίκου

Δε 24

† Νικολάου Κοπερνίκου

Τρ 25

Αιμιλιανού Ζαπάτα και Άρεως Βελουχιώτου εκκίνησις

Τε 26

Γενέσιον Αλεξάνδρου Πούσκιν και τελευτή Μιχαήλ Παπαγιαννάκη

Πε 27

Γρηγορίου Λαμπράκη τελευτή· και Ροβέρτου Κωχ

Πα 28

Πρώτη πρόβλεψις ηλιακής εκλείψεως υπό Θαλού του Μιλησίου

Σα 29

Εάλω η Πόλις – Η Ρωμανία πάρθεν (αποφράς ημέρα)

Κυ 30

† Θανή Βολταίρου του διαφωτιστού

Δε 31

Αποκαθήλωσις της ναζιστικής σημαίας υπό Εμμανουήλ Γλέζου και Αποστόλου Σάντα

 

Ο Μάιος ή Μάης ετυμολογείται, όπως και όλοι οι μήνες του ημερολογίου μας, από τα λατινικά, και συγκεκριμένα από το λατινικό Maius (mensis), δηλ. μήνας της Μαίας, μιας ρωμαϊκής θεότητας. Λαϊκή ονομασία ευρέως γνωστή δεν έχει, αν και βρίσκω το “Κερασάρης” σε κάποιες πηγές, επειδή τότε ωριμάζουν τα κεράσια (με το παλιό ημερολόγιο σκεφτείτε ότι ο Μάιος πιάνει και αρχές Ιουνίου).

Ο Παλαμάς έχει γράψει και ποίημα «Κεράσια»  που ξεκινάει:

Το Μάη έχ’ η άνοιξη, τα χελιδόνια ο Μάρτης,
ο Απρίλης τα τριαντάφυλλα, κι ο Μάης τα κεράσια.

Η πιο γνωστή παροιμία για τον Μάιο είναι μάλλον η «Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι» (που είχε αρχική μορφή “Ζήσε μαύρε μου να φας τον Μάη τριφύλλι», όπως είχαμε γράψει παλιότερα). Επίσης γνωστή είναι η “Στον καταραμένο τόπο τον Μάη μήνα βρέχει”, που δεν την έβγαλαν βέβαια φίλοι των εκδρομών και των περιηγήσεων, αλλά αγρότες, επειδή οι βροχές του Μάη όχι μόνο δεν ωφελούν, όπως στους προηγούμενους μήνες, αλλά αντίθετα βλάφτουν τη σοδειά, εξού και “Μάης άβροχος, τρύγος άμετρος” ή «Τον καιρό που ‘πρεπε δεν έβρεχε, το Μάη εδροσολόγα».

Ο Μάης είναι μήνας που προσφέρεται για αγροτικές εργασίες (“Τον Μάη βάζε εργάτες κι ας είν’ και ακαμάτες”), όχι όμως και για παντρειές, που θεωρούνται γρουσουζιά (“Απού παντρευτεί το Μάη, κακοποδωμένα πάει” λέει μια κρητική παροιμία από ένα βιβλίο που είχα παρουσιάσει εδώ παλιότερα).

Γιατί θεωρούνται γρουσουζιά οι μαγιάτικες παντρειές; Κατά πάσα πιθανότητα, επειδή  στις αγροτικές κοινωνίες είναι τόσο πολλές οι δουλειές τον Μάη, που η αναστάτωση και η χαλάρωση που μοιραία φέρνει ο γάμος σε όλο το σόι και το χωριό είναι αντιπαραγωγική. Μια άλλη εξήγηση είναι πως τον Μάη έχουν οίστρο οι γαϊδάροι (“Νάμουν το Μάη γάιδαρος, τον Αύγουστο κριάρι, όλο το χρόνο πετεινός και γάτος το Γενάρη” λέει η παροιμία) οπότε θεωρείται ανοίκειο να παντρεύονται κι οι ανθρώποι, αλλά νομίζω πως η εξήγηση αυτή επινοήθηκε εξηγητικά, εκ των υστέρων. Εκτός κι αν ισχύει η απάντηση που έδωσε κάποιος ευφυολόγος (ο Μπέρναρ Σόου; ) όταν τον ρώτησαν γιατί είναι γρουσουζιά να παντρεύεται κανείς την Παρασκευή: και γιατί να αποτελεί εξαίρεση η Παρασκευή;

Από τον Μάιο έχουμε το μαγιάπριλο (αλλά αυτό το αναφέραμε στο μηνολόγιο του Απρίλη), το μαγιοβότανο, ένα βότανο με το οποίο μαστουρώνουν οι γάτες, το μαγιάτικο, που είναι ψάρι, και το μαγιόξυλο που είναι ένα ξύλο ή κλαδί στολισμένο με λουλούδια που το περιφέρουν τα παιδιά την Πρωτομαγιά, είναι όμως και ευτράπελη λαϊκή ονομασία για το αντρικό μόριο.

Υπάρχει και επώνυμο Μάης το οποίο, όπως βρίσκω, ευδοκιμεί στη Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας και στην Καλαμπάκα.

Στα αγγλικά, βέβαια, έχουμε το επίθετο May, όπως η πρώην πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, που το όνομά της είχε δώσει λαβή σε πάμπολλα λογοπαίγνια είτε με τον μήνα είτε με το βοηθητικό ρήμα may. Ο τωρινός ομόλογός της δίνει λαβή σε αστεία χωρίς να έχει τέτοιο σημαδιακό επώνυμο.

Ο Μάης είναι από τους λίγους μήνες (μαζί με τον Απρίλη και, έμμεσα, τον Ιανουάριο) που η πρώτη μέρα του έχει δικό της όνομα. Η 1η του Μάη είναι η παγκόσμια μέρα των εργατών ή αλλιώς η εργατική Πρωτομαγιά σε ανάμνηση της σφαγής του Χεϊμάρκετ, το 1886 στο Σικάγο, όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ σε (αναρχικούς ως επί το πολύ) εργάτες που διαδήλωναν για το οχτάωρο χωρίς να σκέφτονται τις αρνητικές συνέπειες ενός τέτοιου μέτρου στην ανταγωνιστικότητα.

Πρωτομαγιά επίσης έγινε στην Καισαριανή η εκτέλεση 200 κομμουνιστών κρατουμένων σε αντίποινα για τον φόνο ενός Γερμανού στρατηγού από αντάρτες στους Μολάους, αλλά βέβαια στο θέμα αυτό είναι αφιερωμένο ένα ειδικό προπέρσινο άρθρο μας.

Βέβαια, ο φετινός Μάης είναι κορονιασμένος. Οπότε το γνωστό (μαθητικό ή προσκοπικό;) τραγουδάκι «Ο Μάιος μάς έφθασε εμπρός βήμα ταχύ, να τον προϋπαντήσουμε παιδιά στην εξοχή» θα πρέπει να περιοριστεί σε εντός νομού μετακινήσεις -τουλάχιστον για τούτο το πασχαλινό τριήμερο.

Πέρσι τέτοια μέρα, στο αντίστοιχο άρθρο, είχαμε πληροφορηθεί τον θάνατο του αγαπημένου μας φίλου Σπάιραλ, που είχε συμβεί μερικές μέρες νωρίτερα. Να αφιερώσω το σημερινό άρθρο στη μνήμη του.

Αν και δεν έχω κάνει ενδελεχή έρευνα, ο Μάης πρέπει να είναι ο πιο πολυτραγουδισμένος μήνας. Για φέτος θα διαλέξω ένα όχι γνωστό τραγούδι του Μάνου Λοΐζου, το Ξημερώνει Πρωτομαγιά, σε στίχους Μάρως Λημνού, με τη Σούλα Μπιρμπίλη, από 45άρι του 1965 (στην άλλη όψη ήταν η πρώτη εκτέλεση του Δρόμου):

 

Advertisement

70 Σχόλια προς “Μηνολόγιον Μαΐου έτους 2021”

  1. Aghapi D said

    Καλημέρα
    Καλό μήνα
    «Ο Μάιος ή Μάης ετυμολογείται, όπως και όλοι οι μήνες του ημερολογίου μας, από τα λατινικά, και συγκεκριμένα από το λατινικό Maius (mensis), δηλ. μήνας της Μαίας, μιας ρωμαϊκής θεότητας.»
    Δέν ήταν η Μαία μάνα τού Ερμή;

  2. Aghapi D said

    Υπάρχει και αυτός ο χορός

    Για όσους δεν το γνωρίζουν, αλλά και για όσους το “έχουν απλώς ακουστά” οι Μάηδες της Μακρινίτσας είναι ένα εντυπωσιακό δραματικό δρώμενο του Μαΐου το οποίο λαμβάνει χώρα στην ξακουστή Μακρινίτσα του Πηλίου.

    20 περίπου νέοι άνδρες μεταμφιεσμένοι συνοδεύουν τον Μάη, έναν άνδρα στολισμένον με λουλούδια, κισσούς,τριαντάφυλλα ,δάφνες και αγριολούλουδα της άνοιξης. Εκτός από αυτά ο “Μάης” φοράει στο κεφάλι ανθοστόλιστο στεφάνι, και στο χέρι κρατάει το μαγιόξυλο, σύμβολο αναγέννησης της φύσης. Η πομπή διασχίζει τους δρόμους της Μακρινίτσας. Ένα νέο κορίτσι που ακολουθεί το μπουλούκι πέφτει θύμα άσεμνου πειράγματος από κάποιον μεταμφιεσμένον. Αμέσως, ένας οπλισμένος φουστανελάς
    πυροβολεί και τον “σκοτώνει”. Το μπουλούκι που συνοδεύει τον “Μάη” αφήνει πάνω στον “νεκρό” ένα λουλούδι. Στη συνέχεια, γύρω από το “πτώμα” του, αρχίζουν να χορεύουν. Εν μέσω του ζωηρού χορού ο “νεκρός”…ανασταίνεται και με εντυπωσιακή ζωντάνια συμμετέχει κι αυτός στο χορό. Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η πλοκή του δρώμενου.
    Ένα έθιμο αφιερωμένο στην αναγέννηση της φύσης και της ζωής που παραμένει μετά από τόσα χρόνια ακόμα ζωντανό. Τελειώνοντας πρέπει να αναφέρουμε ότι πολλές φορές μέσα στα χρόνια σάτυροι και τράγοι, φορώντας βράκες, γιλέκα, χρωματιστά ζωνάρια, φέσια και σπαθιά, συνόδεψαν το μπουλούκι με ζεϊμπέκικους χορούς!

    Πηγή: http://www.aspromavro.net

    Και η άλλη εκδοχή: Με τους Μάηδες οι κάτοικοι του Πηλίου αναπαριστούσαν την τουρκική τυραννία. Η γιορτή αυτή είχε καθιερωθεί -άγνωστο από πότε- στη Μακρινίτσα, την Πορταριά και τον Άγιο Λαυρέντιο. Κάθε πρώτη Μαΐου περιέρχονταν στο χωριό μεταμφιεσμένοι και φορώντας μάσκα δέκα έως δώδεκα άντρες. Ο καθένας από αυτούς είχε και κάποια ιδιότητα, άλλος γενίτσαρος, άλλος ζεμπέκης, άλλος αράπης, άλλος εύζωνας, άλλος νύφη. Τους συνόδευε ένας νεαρός άντρας που ήταν καλυμμένος με λουλούδια: το μαγιόπουλο. Όλοι λοιπόν μαζί χόρευαν με τη συνοδεία νταουλιών και ζουρνάδων επί προαιρετική αμοιβή. Τα τραγούδια που χόρευαν σύμφωνα με τον Σωκράτη Βαμβάκο ήταν τα εξής:

    Μάη μου Μάη δροσερέ κι Απρίλη λουλουδάτε,

    ο Μάης με τα τριαντάφυλλα κι ο Απρίλης με τα λουλούδια,

    όλον τον κόσμον γέμισε τάθε και τα λουλούδια.

    Το νιόνε περικύκλωσε μες στης κυράς την πόρτα,

    πώς να την πω να σηκωθεί, πώς να την πω να κάτσει.

    Να την ειπώ λιγνό βεργί και το βεργί λυγάει,

    να την ειπώ αγιόκλημα, το κλήμα έχει κόμπους,

    να την ειπώ τριαντάφυλλο και απότ’ αγκάθι βγαίνει,

    να την ειπώ βασιλικό κι από τη μυρωδιά του.

  3. Alexis said

    Καλημέρα, καλό μήνα!

    «Χρόνια πολλά το Μάη που ‘ναι παχιές οι μύγες!» συνήθιζε να λέει ένας δάσκαλός μου στο Δημοτικό όταν κάποιο παιδί δεν ήξερε να απαντήσει σε κάτι ή έδινε λάθος απάντηση.
    Δεν ξέρω αν ήταν δική του επινόηση ή αν λέγεται ευρύτερα, γιατί οι μύγες ως γνωστόν είναι παχιές τον Αύγουστο και η αρχική παροιμία πρέπει να είναι με Αύγουστο.
    Πάντως με Μάη είναι πιο ρυθμικό! 🙂

  4. Καλημέρα,
    Καλό μήνα και καλή ανάσταση!

  5. Πέπε said

    Καλημέρα, καλό μήνα.

    Ότι σήμερα είναι 1η Μα:ιου αλλά όχι Πρωτομαγιά πάλι το αποκρύπτετε. Η Πρωτομαγιά φέτος πάει πιο μετά.

    @2

    Οι Μάηδες, που θαρρώ πως παλιότερα ήταν έθιμο όλου του Πηλίου αλλά πλέον διατηρείται μόνο στη Μακρινίτσα, είναι ένα γονιμικό έθιμο. Η δομή του είναι βασικά δομή λαϊκού καρναβαλιού. Οι γονιμικές γιορτές της άνοιξης (όπου αναγεννάται η φύση) γενικώς γίνονται τις Απόκριες. Στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν έθιμα παρόμοιας δομής που γίνονται στο 12μερο των Χριστουγέννων, με αρχική αφορμή το ηλιοστάσιο (αναγέννηση του ήλιου). Η περίπτωση να γίνονται Πρωτομαγιά είναι μοναδική εδώ.

    Εκτός από άλλα προφανή κοινά με τα λαϊκά καρναβάλια (μεταμφιέσεις / δρώμενα με γάμο, θάνατο και ανάσταση / φαλλικά σύμβολα όπως το μαγιόξυλο / κλπ.) έχουμε και τη χρήση του ζουρνά. Ο ζουρνάς, παλιότερα κύριο λαϊκό όργανο στο Πήλιο, έχει σχεδόν χαθεί από τη χρήση. Οι σημερινές τοπικές δημοτικές ορχήστρες έχουν κλαρίνο και βιολί. Ειδικά όμως στους Μάηδες τον ξαναθυμούνται. Ακριβώς όπως στις απόκριες πολλών νμησιών που εξακολουθούν να γίνονται με την τσαμπούνα, ενώ κάθε άλλος χορός και γιορτή γίνεται πια με τα βιολιά.

    Δεν έχω δει το έθιμο, μόνο από διαβάσματα και βίντεο όσα έχω καταλάβει.

  6. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Προτείνω νά τό κάνουμε Ἀρίωνος (γιά νά μήν νομίζη ὁ κόσμος ὅτι ἔτσι τό ἔγραφε ὁ Δ.Σ. 🙂 ) καί νά σᾶς ὑπενθυμίσω ὅτι ἀπό τόν μῦθο πού τόν συνοδεύει ἐμπνεύστηκε ὁ Λ. Παπαδόπουλος τό ὄμορφο τραγουδάκι του..

  7. sarant said

    Καλημέρα, καλό μηνα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    1 Το ετυμ. λεξικό του Μπαμπινιώτη έχει ακριβώς τη διατύπωση που έγραψα.

    5 Αυτό να μου πεις!

  8. Καλό μήνα!

  9. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

  10. Μαγιόδεντρο. Τα συνηθίζουν στην Βαυαρία. Αυτό είναι στο Μόναχο, στην Viktualienmarkt (Φικτουαλίενμαρκτ), την κεντρική λαϊκή αγορά του.

  11. Γιάννης Ιατρού said

    Καλό μήνα κι από μένα και καλή Ανάσταση.
    Τώρα βέβαια η πρώτη Ανάσταση έγινε κι έτσι η νηστεία πήρε ήδη τον κατήφορο… (για όποιον νήστευε, μετανοείτε ρε σεις 😋, μόνο οι ασθενείς και οδοιπόροι εξαιρούνται από νηστείες => Νίκο, πού ΄σαι😂). Αλλά έχουμε και την κανονική το βράδυ (παλιά στις 12, αυτήν την εποχή… ξέρετε, ο «ηγέτης» αποφάσισε αλλιώς…). Ο Άι Γιώργης, βοήθειά μας, θα απελευθερώσει και την εστίαση.

    ΥΓ1: Απ΄ό,τι ακούγεται, για τους 45άρηδες (έως 49) ούτε για δείγμα ραντεβού για εμβολιασμό, από Ιούλιο/Αύγουστο και μετά. Προχωρά ακάθεκτο το πρόγραμμα… τρομάρα τους.

    ΥΓ2: Την Λαμπρή γιορτάζει κι ο Λάμπρος μας, πάρτε σειρά για να υποβάλλετε εμπροθέσμως τις ευχές σας. Εγώ του ευχήθηκα πάντως θυμίζοντάς του τις Γραφές:
    «Μή θησαυρίζετε ὑμίν θησαυρούς ἐπί τῆς γής, ὁπού σής καί βρῶσις ἀφανίζει, καί ὅπου κλέπται διορύσσουσι και’ κλέπτουσι· θησαυρίζετε δε ὑμίν θησαυρούς ἐν οὐρανῶ (=cloud ☁🌥 😂)… ὅπου κλέπται οὐ διορύσσουσιν οὐδέ κλέπτουσιν»

    Ξεκάθαρα λένε να πάρετε bitcoin κλπ. κρυφονομίσματα:)

  12. 11 Αμάν πια οι πιστοί και θεολογούντες χριστιανοί με το κόλλημά τους για το ωράριο. Τα ξανάπαμε. Όλα είναι σχετικά…

  13. Aghapi D said

    7 Το γνωστό ετυμολογικό; Σωθήκαμε – αν και παίζει να μήν έχει άδικο 🙂

  14. # 3

    Ο εξειδικευμένος στην μύγα την δροσόφιλο σχολιαστής δεν σχολιάζει ξανά…

  15. Georgios Bartzoudis said

    «Πε 20 † Γρηγορίου Δικαίου Παπαφλέσσα τελευτή….»
    # Και του συν αυτώ Μακεδόνος Ιωάννου Εμμανουήλ Παπά, ήρωος και ευπατρίδου υιού. εξ ήρωος και ευπατρίδου πατρός πλειάδος ηρώων και ευπατριδών τέκνων.

  16. Χαρούλα said

    Τον ξεφτιλίσαμε τον Εμ.Παπά! Σαν την coca-cola που πάει μέ όλα! Εεεεέλεος! Και λόγος σεβασμός δεν βλάπτει πιά!
    Τα’παμε, τα διαβάσαμε, τα μάθαμε. Μόνο ντιπ χαζοί, τόση επανάληψη!

    🌺 Καλό μήνα, καλέ! 🌸 Σας άρπαξα απ´τα μούτρα! Να με συγχωρνάτε…

  17. Γιάννης Ιατρού said

  18. Χαρούλα said

    #18 ναι, αυτή είναι η θρακιώτικη πρωτομαγιά των παιδικών μου αναμνήσεων! Παπαρούνες και χαμομηλάκια! Ευχαριστώ πολύ-πολύ

  19. Pedis said

    Καλό μήνα.

    Τέτοιο παιδί και νεκρούς ανασταίνει 😝

    Caravaggio, «Marta e Maria Maddalena»

    Francesco Hayez, «La Maddalena penitente»

    Artemisia Gentileschi, «Maria Maddalena in estasi»

  20. Spiridione said

    Καλό μήνα.
    Το Αντάτζιο χτες στην Κέρκυρα συνοδεία πουλιών.

  21. spyridos said

  22. Χαρούλα said

    Spiridione Διαβάζω στο βίντεο ΦΕΚ Πάσχα 2021……., και σκέφτομαι: τι ΦΕΚ μπορεί να έβγαλαν για το …Πάσχα;;;; Όταν το άνοιξα, κατάλαβα. Και του χρόνου καλύτερα!

  23. ΚΩΣΤΑΣ said

    Διπλές σήμερα οι αναρτήσεις και διπλές οι ευχές. Κι από εδώ λοιπόν, στον Νικοκύρη, και σε όλες/ους από καρδιάς, ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ! 🍷

  24. Κιγκέρι said

    Καλό μήνα!

    Λεν ήρθι Μαής, από τη Θράκη,

    αλλά και Ήρχεν ο Μάης, από την Κύθνο.

    https://www.domnasamiou.gr/?i=portal.el.songs&id=70

  25. ΣΠ said

    Τραγούδια για τον Μάιο

  26. Χαρούλα said

    Κιγκέρι ευχαριστώ. Δεν το ήξερα. Χαραχτηριστική μελωδία και ντοπιολαλιά, στα βορειότερα του Νομού.
    Ανταποδίδω😊 και για ΚΩΣΤΑ

  27. Mihalis said

    Έχουμε κι άλλον Μάη.

  28. ΚΩΣΤΑΣ said

    Καλό μήνα! ξέχασα να πω.

    Στα χρόνια των νιάτων μου, ημείς οι συντηρητιΚΟΥΛΗΔΕΣ, την πρωτομαγιά την είχαμε μόνο ως γιορτή των λουλουδιών και του έρωτα. Βγαίναμε στα χωράφια, μαζεύαμε ναρκίσσους, ανεμώνες, αγιοδημητριάτικα… και σε καμιά ρεματιά, σε καμιά γούβα, που μας έδινε στοιχειώδη κάλυψη από αδιάκριτα βλέμματα, γινόταν και κανένα κορδοκύλισμα με τα κορίτσια… 🤣😜😂

  29. GeoKar said

    Καλό μήνα! Η περίφημη Μαργαρίτα Μαγιοπουλα «μετράει» του
    Ματιού (ή του μαγικού, καθότι μάγισσα)? Καλή Ανάσταση, με αγάπη κ υγεία!

  30. GeoKar said

    Μαγιού, βεβαίως…

  31. # 29

    Αγιοδημητράτικα λέμε τα χρυσάνθεμα του φθινοπώρου και σεις τα μαζεύατε τον Μάη ;;; Τι βαθμό είχες στην Φυτολογία ; 🙂 🙂

  32. spyridos said

  33. # 6

    Κλασσικό πείραγμα στα κορίτσια γινότανε μ’ αυτό το τραγούδι…σφυρίζαμε στον σκοπό ή λέγαμε να-να-να πως δήθεν δεν μπορούσαμε ναθυμηθούμε τα λόγια :
    – Καβάλα στο δελφίνι, λέει μια αθώα κοπελλιά !
    – Δελφίνι το λέμε τώρα ;

  34. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα και από εδώ!

  35. dryhammer said

    Αν δεν απατώμαι και η ανεμώνα είναι χειμωνιάτικο λουλούδι, το λέει και το άσμα…

    έχει βέβαια και κάτι ποικιλίες που πάνε ως Απρίλη [αλλά εδώ τα χωράφια είχανε παπαρούνες και φρέσκα κουκιά]
    Επίσης, πάλι αν δεν απατώμαι, η χούντα δεν έκανε την πρωτομαγιά γιορτή των λουλουδιών;

  36. Χαρούλα said

    Και υπήρχαν και οι (άσχετοι) ΜΑΫδες, που ενώ είχαν τόσο όμορφο όνομα, οι μεγάλοι τους ανέφεραν ως κάτι κακό! Τι να καταλάβει ένα παιδι;;;!!!

    *Μονάδες Ασφαλείας Υπαιθρου

  37. Καλό μήνα!
    Με το καλό κι η αυριανή μέρα!

  38. sarant said

    37 Καλά λες!

  39. ΚΩΣΤΑΣ said

    Καλέ μου, Νικοκύρη, θα το πω μόνο σε σένα.

    Προσπαθώ μόνο να αστειευτώ, αυτοσαρκαζόμενος, βάζοντας ότι ανήκω στους συντηρητιΚΟΥΛΗΔΕΣ και την πρωτομαγιά μάζευα νάρκισσους (όπως ο Α. Παράσχος 😉 ), ανεμώνες (χειμωνιάτικες) και αγιοδημητριάτικα (φθινοπωρινά). Έβαλα βέβαια και αποσιωπητικά… Ε! αυτά που είναι σε αποσιωπητικά μάζευα 🤗 δηλαδή παπαρούνες, τσιτσέκια, ήμερο και άγριο χαμομήλι, γρούβες… και άλλες αγροτικές ταξιανθίες.

    Αυτά προς αποκατάσταση του κύρους μου κι έμμεσα να το καταλάβουν όσοι δεν μ’ έπιασαν…
    ………………………………………………………………….

    32 Τζι, καλύτερο βαθμό από εσένα θα είχα στη φυτολογία, αφού μόνο τα χρυσάνθεμα έπιασες. Έλα, όλα τα κατάλαβες, πλάκα έκανες κι εσύ. 🙂
    ……………………………………………………………..

    36 Ξεροσφύρη μου, για τα ανθοκομικά ισχύουν τα παραπάνω. Για την αργία της πρωτομαγιάς, δεν είμαι και σίγουρος, βρήκα πρόχειρα στο διαδίκτυο τα παρακάτω:

    1. Η χούντα μετατρέπει την Πρωτομαγιάτικη απεργία, σε υποχρεωτική αργία, αφαιρώντας το διεκδικητικό περιεχόμενο της συγκεκριμένης ημέρας, ενώ παράλληλα απαγορεύει κάθε οργανωμένο αγώνα για κοινωνικά και εργατικά δικαιώματα.
    https://sputniknews.gr/20190501/protomagia-sygkentroseis-aimatires-istoria-3158023.html
    ………………………………………………………………

    2. Την αντίδραση της ΓΣΕΕ προκάλεσε η κατάθεση τροπολογίας του υπουργείου Εργασίας για τον καθορισμό της Πρωτομαγιάς ως ημέρας υποχρεωτικής αργίας
    Η κυβέρνηση, με τροπολογία της, μετατρέπει την πρωτομαγιάτικη απεργία σε υποχρεωτική αργία. Όπως υποστηρίζει η Συνομοσπονδία, έτσι επιχειρείται να σβήσει από τη μνήμη των εργαζομένων η ταξικότητα αυτής της ημέρας.
    https://www.protagon.gr/epikairotita/44341399096-44341399096
    ……………………………………………………………..

    33 Καλέ μου Spyridos, να σου ευχηθώ προσωπικά Καλή Ανάσταση, και να σε παρακαλέσω άσε με εμένα στην πλάνη μου, έχει πολλούς σαν εσένα δημοκράτες η πατρίδα μας, οπότε η η δημοκρατία μας δεν κινδυνεύει από κάτι περίεργους σαν εμένα.
    Α! και για το Κιλελέρ, μέσα σε αυτές τις λάσπες γεννήθηκα και μεγάλωσα, τα λίγα χωραφάκια που είχε ο πατέρας μου, ήταν πρώην περιουσίες τσιφλικάδων. Τα υπόλοιπα φαντάζομαι τα ξέρεις από το διαδίκτυο.

  40. Μαρία said

    40
    > Η χούντα μετατρέπει την Πρωτομαγιάτικη απεργία, σε υποχρεωτική αργία,
    Καλό είναι να διασταυρώνουμε αυτά που αναπαράγουμε.
    Α.Ν. 380/1968
    Άρθρον 1.
    1.Δύναται δι’ αποφάσεως του Υπουργού Εργασίας, κατ’ έτος εκδιδομένης, να καθορίζηται ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας η 1η Μαΐου.

    N.74/1975, άρθρο 7: προστίθεται οτι ο Υπουργός Απασχολήσεως δύναται να μεταθέτει την αργία σε άλλη εργάσιμη, όταν αυτή πέφτει τη μεγάλη εβδομάδα ή την Κυριακή του Πάσχα.

    Ν.4468/2017
    Άρθρο 14
    1. Η παρ. 1 του άρθρου 1 του α.ν. 380/1968 (Α΄ 85), αντικαθίσταται ως εξής:
    «1. Η 1η Μαΐου καθορίζεται ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας.
    Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μετατίθεται η αργία της 1ης Μαΐου σε άλλη εργάσιμη ημέρα, εφόσον συμπίπτει με Κυριακή, με ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας ή με τη Δευτέρα του Πάσχα.»
    2. Το άρθρο 7 του ν. 74/1975 (Α΄ 139) καταργείται.

  41. MA said

    Καλησπέρα,

    Καλό μήνα και Καλό Πάσχα, όσο γίνεται…

    Να θυμηθούμε και το Κάστρο του Υμηττού στις 28.4.1944:

    https://www.efsyn.gr/nisides/108438_den-itan-kastro-m-antexe-san-kastro

  42. ΚΑΒ said

    11. Υ2 Το ‘χει πει ωραία και ο Πίνδαρος:
    Διὸς παῖς ὁ χρυσός·
    κεῖνον οὐ σὴς οὐδὲ κὶς δάπτει.

    Καλή Ανάσταση και καλό μήνα.

  43. spyridos said

    40

    Χαίρομαι που σου υπενθυμίζω τις ρίζες σου

    Καλή Ανάσταση

  44. Γιάννης Ιατρού said

    43α: Ούτε τα κρυπτονομίσματα! Αυτά ίσως από τίποτα ιούς (οι μοντέρνοι «σκώροι» 🙂 ) ή μέσα αποθ;hκευσης που χαλούν μπορεί να κινδυνεύουν (π.χ. δίσκους, αλλά γι αυτό έβαλα το σύννεφο, cloud)

  45. antonislaw said

    Χριστός ανέστη, χρόνια πολλά σε όλους τους φίλους του ιστολογίου! Υγεία και χαρά και του χρόνου λεύτερα σε όλους τους τομείς!
    https://www.museodelprado.es/en/the-collection/art-work/the-resurrection/2267dcd8-2b87-43b7-8104-0fb5070c4b5c

  46. Γιάννης Ιατρού said

    40.5, 44: Ποιός ξέρει τι αμαρτίες έχει κάνει ο Κώστας εκεί… 🙂

  47. Χαρούλα said

    Εδώ ευχόμαστε στον Λάμπρο;

    Σε έναν ξεχωριστό άνθρωπο όπως είσαι εσύ, αξίζουν όλα τα όμορφα και ξεχωριστά πράγματα στη ζωή! Εύχομαι να είσαι πάντα υγιής και ευτυχισμένος και η ζωή σου γεμάτη όνειρα και όμορφες στιγμές.
    Σου εύχομαι καλές απόδρασεις από την καθημερινότητα για Χρόνια Πολλά! Η ζωή σου να είναι γεμάτη από ενδιαφέρουσες εμπειρίες! Άλλωστε στο τέλος, αυτό που μετρά δεν είναι τα χρόνια της ζωής σου, αλλά η ζωή που έζησες στα χρόνια σου! 🌸🍷🎼🎻🌺🎷🌻🎁🌼🎈🌹

  48. Γιάννης Ιατρού said

    48: Μου έλεγε το απόγευμα στο τηλέφωνο πως κάνει το «αγροτικό» του …😎😉

  49. # 40

    Ανεμώνες την πρωτομαγιά βρίσκεις στην μισή Ελλάδα

  50. MA said

    Σχόλιο 42: Παραείμαι καθυστερημένη

    Συγνώμη, ήθελα να το βάλω στο μηνολόγιο Απριλίου

  51. Georgios Bartzoudis said

    11 Χαρούλα said: «Τον ξεφτιλίσαμε τον Εμ.Παπά! Σαν την coca-cola που πάει μέ όλα! Εεεεέλεος! Και λόγος σεβασμός δεν βλάπτει πιά! Τα’παμε, τα διαβάσαμε, τα μάθαμε. Μόνο ντιπ χαζοί, τόση επανάληψη!Καλό μήνα, καλέ! Σας άρπαξα απ´τα μούτρα! Να με συγχωρνάτε…»
    # Ηρέμησε! Γράμματα ξέρεις. Δεν γράφω για τον Εμμανουήλ Παπά. Για τον γιο του Γιάννη γράφω που έπεσε στο Μανιάκι!
    Χρόνια Πολλά, Χριστός Ανέστη

    37 Χαρούλα said: «Και υπήρχαν και οι (άσχετοι) ΜΑΫδες, που ενώ είχαν τόσο όμορφο όνομα, οι μεγάλοι τους ανέφεραν ως κάτι κακό! Τι να καταλάβει ένα παιδι;;;!!! *Μονάδες Ασφαλείας Υπαιθρου».
    # Καλά λες, όπως λεει ο sarant (σχόλιο 39), για τότε που ήσουν παιδί. Για τώρα που δεν είσαι παιδί, μάθε ότι χάρη στους ΜΑΥδες (και τους διαδόχους αυτών ΤΕΑτζήδες) απαλλαγήκαμε από τις καθημερινές ληστρικές επιδρομές των κατσιαπλιάδων. Είχαν επιστρατεύσει βιαίως τον πατέρα μου, τον θείο μου και καμιά δεκαπενταριά κοπέλες και έναν ανήλικο τσιομπάνο (που τον έφαγε το …σκοτάδι).
    Και πάλι, Χρόνια Πολλά, Χριστός Ανέστη

  52. Χαρούλα said

    Στο επόμενο μάθημα να πούμε και για την χάρη που μας έκανε η εθνοσωτήριος επανάσταση του 1967! Μ´αρέσει να μαθαίνω! Βελτιώνομαι! 😊😀😅😂🤣

  53. Αγγελος said

    (36) «η χούντα δεν έκανε την πρωτομαγιά γιορτή των λουλουδιών;»
    Ε, όχι! Στην Αθήνα τουλάχιστον, αλλά και σε πολλά άλλα μέρη, η Πρωτομαγιά ήταν κατέξοχήν γιορτή των λουλουδιών, πολύ προτού πάρει πολιτικό χρώμα! Στο τέρμα Πατησίων γινόταν πάντα γιορτή, με λούνα-παρκ κλπ., εκεί που υπάρχει μέχρι σήμερα ανθαγορά. Όλοι βάζαμε στεφάνια πάνω από τις πόρτες μας, που έμεναν ως του Αι-Γιαννιού του Ρηγανά (24/6), οπότε είχαν πια τελείως ξεραθεί και τα καίγαμε μαζί με άλλα χαρτιά και σκουπίδια σε φωτιές πάνω από τις οποίες πηδούσαμε. Και βεβαίως, όταν έπεφτε μέσα στη Μεγάλη Βδομάδα, πράγμα που συνέβη π.χ. το 1959 και το 1964, αναβαλλόταν.
    Το 1967, λόγω της όλης αναμπουμπούλας με το πραξικόπημα, η μητέρα μου ξέχασε να βάλει στεφάνι — και όταν το αντιλήφθηκε, ορκίστηκε θυμωμένη να μην ξαναβάλει μέχρι να φύγουν «αυτοί». Και όταν πια έφυγαν «αυτοί», είχε χάσει τη συνήθεια — άλλωστε, πού να το κάψουμε; Όλοι οι δρόμοι των Πατησιίων είχαν πια ασφαλτοστρωθεί…

  54. 54>> Και όταν πια έφυγαν «αυτοί», είχε χάσει τη συνήθεια — άλλωστε, πού να το κάψουμε; Όλοι οι δρόμοι των Πατησιίων είχαν πια ασφαλτοστρωθεί…

    Χαρούλα (53), η χούντα έκανε δρόμους 😜 🤪

  55. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Καλό Μήνα. Καλή λευτεριά!
    Ανάσταση-επανάσταση.
    Ως τις έξι ,αρκετά,
    να μη φτάξουν τις εφτά!

    14 γάστρα ντενέκα 🙂

    5 >>σήμερα είναι 1η Μαϊου αλλά όχι Πρωτομαγιά
    είναι αργία, όχι απεργία! 🙂

    53 >>βελτιώνομαι
    «βαλτώνομαι» πάει εδώ 🙂
    «Σκορπίσανε οι φίλοι μου-οι μάυδες οι ήλοι μου»
    ¨Μεταπελευθερωτικά αίσχη¨
    https://archive.patris.gr/articles/112213

  56. Μαρία said

    54
    Και στο δημοτικό μαθαίναμε το τραγουδάκι σε στίχους του Πολέμη.

    και μια παραλλαγή αυτού https://www.youtube.com/watch?v=lZIj2N0K5zw

  57. Georgios Bartzoudis said

    53 Χαρούλα said: «Στο επόμενο μάθημα να πούμε και για την χάρη που μας έκανε η εθνοσωτήριος επανάσταση του 1967! Μ´αρέσει να μαθαίνω! Βελτιώνομαι»!
    # Η φασιστική σου φαγούρα, ας ξυθεί άλλη φορά. Χρόνια Πολλά, Χριστός Ανέστη!

  58. Μαρία said

    Για τη Χαρούλα λόγω Μάυδων https://www.avgi.gr/koinonia/385883_lampri-stin-antistasi-kai-ston-katatregmo

  59. Γιάννης Ιατρού said

    59: 👍

  60. Χαρούλα said

    #59,60 καλότυχοι όσοι δεν έζησαν την …ασφάλεια που πρόσφεραν!

  61. Γιάννης Ιατρού said

    37, 59: Τους αναφέρει κι ο πατέρας Σαραντάκος στο διήγημά του «Χθόνια Οδύσσεια», (στο μέσο και στο τέλος …Είχαμε και το χιταριό, τους μάυδες και τους παρακρατικούς. …).

    Μέχρι και ρασοφόρες μονάδες των ΜΑΥ είχαν φτιάξει… π.χ. στην περιοχή Γρεβενών-Τρικάλων, την περίοδο του εμφυλίου πολέμου (1948).

    Γι αυτό λένε και «το ράσο δεν κάνει τον παπά»🤔

  62. 62# Γιατρέμ μη μιλάς στη Χαρούλα, και μην την πλησιάζεις. Έχει φασιστική φαγούρα, δλδ ολοκληρωτική αναφυλαξία. Μπορεί να είναι κολλητική 😎

  63. Μαρία said

    63
    Ποια αναφυλαξία, ωγαθέ; Η πλάτη της τη φαγουρίζει αλλά λόγω της ημέρας ο μεγαλόψυχος αναβάλλει το ξύσιμο.

  64. Α, είναι μεγαλόψυχος ογαθός. Καλά τότενες 🙂

  65. Γιάννης Ιατρού said

    Άσε Χτήνος, είναι εντυπωσιακά τραγικό το πόσο πολλοί άνθρωποι ντρέπονται για το σώμα τους και πόσοι λίγοι για το μυαλό τους…

  66. 66 Σωστό αυτό 😦

  67. yanni ikon said

    «Λαϊκή ονομασία ευρέως γνωστή δεν έχει [ο Μάιος], αν και βρίσκω το “Κερασάρης” σε κάποιες πηγές, επειδή τότε ωριμάζουν τα κεράσια (με το παλιό ημερολόγιο σκεφτείτε ότι ο Μάιος πιάνει και αρχές Ιουνίου).» Ο Ιούνιος λέγεται qershor στα αλβανικά, από το κεράσι (=qershi).

  68. sarant said

    68 Γεια σου Γιάννη! Δεν το ηξερα, ευχαριστούμε!

  69. Γιάννης Ιατρού said

    Πάλι ψέματα είπε ο ΠΘ στο διάγγελμά του ισχυριζόμενος πως πάνω από 3,000,000 έχουν κάνει το εμβόλιο (περίπου στο 4ο λεπτό της ομιλίας του):
    Η διεθνής εμπειρία αποδεικνύει ότι όλα τα εμβόλια είναι ασφαλή, προσφέροντας μόνο αυτά το διαβατήριο της υγείας και μιας καθημερινότητας χωρίς εμπόδια. Ήδη, <b:περισσότεροι από 3,000,000 πολίτες έχουν κάνει την πρώτη ή και τη δεύτερη δόση. Και καθώς λειτουργούν, πια, πάνω από 1,000 σύγχρονα κέντρα….

    Συνολικά (1η+2η δόση) ήταν 2,170,847. Από αυτούς οι 944,481 είχαν κάνει και τις δύο δόσεις. ο ΚΜ τους ξαναπρόσθεσε στο σύνολο και τους έβγαλε >3,000,000. Και μην μου πείτε πως έγινε κατά λάθος… Τέτοιες ανεμελιές δεν συνάδουν με πρωθυπουργικό αξίωμα και μάλιστα με διάγγελμα στον λαό!
    Α Γ Υ Ρ Τ Ι Ε Σ 😡

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: