Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Κορονολαμπριάτικα μικρομεζεδάκια

Posted by sarant στο 1 Μαΐου, 2021


Λαμπριάτικα, επειδή αύριο είναι Πάσχα. Κορονολαμπριάτικα, επειδή είναι Πάσχα πανδημικό και περιορισμένο -στέλνεις εσεμές για να βγεις από το σπίτι του, ή τουλάχιστον είσαι υποχρεωμένος να το κάνεις, και όσοι πάνε στην Ανάσταση το βράδυ θα πάνε στις 9, όχι στις 12, πράγμα που προκαλεί και διλήμματα σε σχέση με τη μαγειρίτσα. Βέβαια, από Δευτέρα πολλά χαλαρώνουν.

Αν όμως αύριο είναι Πάσχα, σήμερα δεν είναι μόνο Μεγασάββατο, παρά είναι και πρωτομηνιά, πρωτομαγιά. Αφού είναι πρωτομηνιά, στο ιστολόγιο έχουμε το Μηνολόγιο. Δεν μπορούσε δα να αναβληθεί, διότι η 2η μέρα του μήνα είναι το Πάσχα, οπότε θα έχουμε κάτι πασχαλιάτικο, ενώ η 3η μέρα του μήνα είναι κι αυτή πιασμένη από κάτι επετειακό. Κι έτσι σήμερα Σάββατο δημοσιεύσαμε ήδη το Μηνολόγιο.

Και τα μεζεδάκια; Ούτε τα μεζεδάκια μπορούσαν να πάνε αύριο, ανήμερα Πάσχα, ή μεθαύριο. Οπότε, στην αρχή σκέφτηκα να μην δημοσιεύσω μεζεδάκια τούτη τη βδομάδα.

Αλλά έπειτα ήρθε στο νου μου το παραπονιάρικο «Και τα μεζεδάκια, κύριε;» (με το ύφος εκείνης της μαύρης διαφήμισης της Νέας Δημοκρατίας «Και η Ελλάδα, κύριε;») οπότε άλλαξα γνώμη -και αποφάσισα να βάλω δυο άρθρα σήμερα: το Μηνολόγιο, που ήδη δημοσιεύτηκε, και τούτο εδώ που τώρα διαβάζετε.

Μεζεδάκια λοιπόν. Επειδή όμως είναι λιγοστά, διότι, όπως είπα, είχα σκοπό να μη δημοσιεύσω άρθρο, τα χαρακτήρισα μικρομεζεδάκια.

Μικρά, αλλά με μια εισαγωγή νάαα (κάποιοι κακεντρεχείς θα έλεγαν για παραγέμισμα). Ξεκινάμε λοιπόν.

* Το ψάρεψε ο φίλος μας ο Jago, από την ΕΡΤ.

Αποχώρηση των δυνάμεων της ΗΠΑ και του ΝΑΤΟΥ

Τότε να κλίνουμε και τις ΗΠΑ, να πούμε ξερωγώ των Ηπαίων, λέει ο φίλος μας.

Συνήθως παραπονιούμαστε για την ακλισιά, βέβαια. Οπότε ο Γκιωνάκης θα μας έλεγε:

– Τα αφήνω άκλιτα, δεν θέτε. Τα κλίνω, δεν θέτε. Τι θέτε τέλος πάντων;

* Από ρεπορτάζ για τα περιοριστικά μέτρα ενόψει του Πάσχα:

Σε εγρήγορση βρίσκεται η ΕΛ.ΑΣ και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για να αποτρέψουν φαινόμενα που θα ανακόψουν τη διασπορά του ιού

Μισό λεπτό γιατί από τις πολλές αρνήσεις/αντιθέσεις μάλλον χάσαμε τον μπούσουλα.

Λοιπόν, από την αρχή:
Η διασπορά του ιού είναι κακό.

Το να ανακόψει κανείς τη διασπορά του ιού, είναι καλό.

Αν όμως κάποιος αποτρέψει τα φαινόμενα που ανακόπτουν τη διασπορά του ιού, αποτρέπει κάτι καλό, άρα είναι κακό.

Οπότε, η ΕΛΑΣ και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κάνουν κάτι κακό, όπερ (λέμε τώρα) άτοπον.

Ο συντάκτης ή τα μπέρδεψε ή δεν ξέρει τι σημαίνει το ανακόπτω. Μάλλον το πρώτο.

* Eκτός αν το πρόβλημα βρίσκεται στη λέξη «διασπορά». Το λέω αυτό διότι άλλος φίλος στο Φέισμπουκ επισήμανε την εξής αφίσα του ΕΟΔΥ:

Μας λέει ότι «Με την εφαρμογή των μέτρων πρόληψης, προστατεύουμε:
α) τον εαυτό μας,
β) την οικογένειά μας,
γ) τους συνανθρώπους μας,
δ) τη διασπορά του ιού στον γενικό πληθυσμό».

Και τα τρία πρώτα προφανώς αξίζουν προστασία -αλλά το τέταρτο; Η διασπορά του ιού;

Ο ένας θέλει να την προστατέψει, ο άλλος να αποτρέψει φαινόμενα που θα την ανακόψουν. Μάλλον τα έχουμε μπερδέψει, φίλοι μου. Άλλο η διασπορά του ιού κι άλλοι οι Έλληνες της διασποράς!

* Παρωνυχίδα από τη δυσώδη υπόθεση Φουρθιώτη, σε ρεπορτάζ στα Νέα:

Εκτός από τον Μένιο Φουρθιώτη οι δύο έλληνες που προήχθησαν έχουν ποινικό μητρώο και φαίνεται να συμμετείχαν σε συνεννόηση με τον Φουρθιώτη για να πυροβολήσουν στο σπίτι του.

Ε, αν όντως προήχθησαν κάτι δεν πάει καλά!

* Aπό κατάλογο ηλεκαταστήματος ειδών τένις:

Όπως βλέπετε, ένα από τα κριτήρια για να διαλέξετε παπούτσια είναι το «Δικαστήριο τύπου». Μπορείτε μάλιστα να διαλέξετε «Σκληρό δικαστήριο», το οποίο ασφαλώς θα επιβάλλει βαριές ποινές.

Εντάξει, το καταλάβατε μάλλον. Το «δικαστήριο τύπου» είναι το Court type, δηλαδή ο τύπος γηπέδου (αν θα έχει χόρτο, χώμα όπως στο Ρολαν Γκαρός ή σκληρή επιφάνεια). Αλήθεια, αν το court το αποδίδουμε «δικαστήριο», γιατί όχι «τύπος δικαστηρίου»; Και το σκληρό δικαστήριο είναι, ευτυχώς, το σκληρό γήπεδο.

* Ο φαντάρος που χειρίζεται τον λογαριασμό της Προεδρικής Φρουράς στο Τουίτερ καλά θα κάνει να μάθει να κλίνει τον εύζωνο, γιατί εκθέτει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Kι έπειτα, «ο εύζωνος» είναι ο κανονικός τύπος. Ο εύζωνας, λαϊκός τύπος. Ο εύζων είναι μια λογιοπληξία που ίσως και καλύτερα να μένει άκλιτη για να μάθουμε να μην τη χρησιμοποιούμε.

* Σε ρεπορτάζ για τον ιό σε μοναστήρι κοντά στη Λαμία:

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Μέγκα, ο ιός πρωτοεμφανίστηκε στο μοναστήρι της Γοργοϋπηκόου πριν από εννέα ημέρες, αλλά οι μοναχές δεν ενημέρωσαν τις αρχές, όταν αντιλήφθηκαν τα πρώτα συμπτώματα.

Γοργοεπήκοος, βέβαια. Σε μεγάλη φόρμα ο φίλος που το στέλνει, σχολιάζει:

Επί της ουσίας: Πώς άρπαξαν κόβιντ μοναχές τους; Ή δεν ήταν; Επί του τύπου: Βλέπω πως ο Δήμος Λαμιέων διερευνά αν δόθηκαν εντολές για ανυπακοή και σαμποτάζ από την Γοργώ την Λάμια.

* Και κλείνω με κάτι που μου έστειλε ο φίλος μου που αναζητεί στο Γκουγκλ λυρικές τραγουδίστριες -θα θυμάστε ότι πριν από λίγο καιρό μου είχε στείλει άλλα δυο δείγματα.

Λοιπόν, στο σύντομο βιογραφικό που βγάζει το Γκουγκλ όταν αναζητήσουμε την Christa Ludwig (που άφησε πρόσφατα τον μάταιο τούτο κόσμο), που είναι βέβαια αντλημένο από τη Βικιπαίδεια και μεταφρασμένο από τα αγγλικά στα ελληνικά με μηχανάκι, διαβάζουμε, ανάμεσα σε πολλά άλλα, ότι η «γερμανική mezzo-soprano διακρίθηκε για τις παραστάσεις της όπερας, ψεύτη, ορατόριο και άλλων σημαντικών θρησκευτικών έργων όπως μάζες».

Και καλά οι μάζες, είναι masses, παναπεί λειτουργίες. Αλλά ο ψεύτης; Πού ξεφύτρωσε;

Το πρωτότυπο:

Christa Ludwig was a German mezzo-soprano and occasional dramatic soprano, distinguished for her performances of opera, lieder, oratorio, and other major religious works like masses, passions, and solos contained in symphonic literature.

Ο ψεύτης είναι αυτό που μεταφράζει το μηχανάκι όταν βρίσκει τον όρο Lieder, που κατά λέξη στα γερμανικά σημαίνει «τραγούδια» αλλά στην ορολογία της σοβαρής μουσικής σημαίνει το τραγούδι για φωνή και πιάνο, συνήθως πάνω σε κάποιο ποίημα. Λιντ θα το λέγαμε. Πάντως όχι ψεύτη.

Τελικά, με το ένα και με το άλλο μαζεύτηκαν κάμποσα μεζεδάκια, οπότε δεν είναι εντελώς άδεια η πιατέλα μας.

Καλή μας Ανάσταση!

129 Σχόλια προς “Κορονολαμπριάτικα μικρομεζεδάκια”

 1. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  ΝΑΤΩΝ καί τῶν ΗΠΠΩΝ..

 2. takis#13 said

  Kαλή Ανάσταση.

 3. takis#13 said

  Yπάρχει και ο Νάτου , ο αθλητικός δημοσιογράφος της ΕΡΤ . Αυτόν θα λέει…

 4. Σκληρό το δικαστήριο στο φοβερό κριτήριο… Ξέχασες να σχολιάσεις και τη γερμανική μέτσο-σοπράνο. 🙂

 5. aerosol said

  Καλή Ανάσταση, ό,τι κι είναι για τον καθένα.

 6. sarant said

  Kαλημέρα (και καλό μηνα) και από εδώ!

  Ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια!

  4 Ε, όλα θα τα επισημαίνω; Έχει και συμφωνική λογοτεχνία

 7. Πουλ-πουλ said

  Κάποτε ψάχναμε παπούτσια για ημίσκληρα δικαστήρια, τύπου ταρτάν.
  Και του χρόνου.

 8. Λεύκιππος said

  Καλό μήνα, και του χρόνου κανονική Πρωτομαγιά.

 9. sarant said

  7 Αυτά δινουν εφέσιμες ποινές, ε;

 10. Αλεκος81 said

  Καλό μήνα
  Στη δεύτερη σειρά, η λέξη «σπίτι» αναφέρεται στο Πάσχα ή κάποιου που σε είχε περιορισμένο ως τώρα; Νέο Κωσταλέξι;
  🙂

  Καλό Πάσχα με υγεία!

 11. Πουλ-πουλ said

  9. Νικοκύρη, βλέπω αστιεύεσαι, αλλά άκου την ιστορία.

  Το καλοκαίρι του 1969 γίνονται οι πανευρωπαϊκοί αγώνες στίβου και στρώνεται το Καραϊσκάκη με τον ροδόχρου τάπητα, που τον λέγανε ταρτάν. Αφάνταστη πολυτέλεια για την εποχή.Τον Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου διεξάγονται οι πανελλήνιοι παιδικοί αγώνες. Εμείς, οι μικροί σπρίντερ του Πανελληνίου φοράγαμε παπούτσια με 4 τεράστια καρφιά μπροστά, κατάλληλα για το καρβουνίδι, όχι όμως και για το ταρτανισμένο σαλόνι. Λίγα λεπτά πριν την έναρξη του αγωνίσματος, στην απεγνωσμένη προσπάθεια μου να μην αποκλειστώ από το δικαστήριο, ανταποκρίνεται ένα καλό παιδί, αθλητής του επί κοντώ, και μου δανείζει τα παπούτσια του. Σε ένδειξη της αιώνιας ευγνωμοσύνης μου, ας μνημονεύσω, τόσα χρόνια μετά, και το όνομα του, Σακελλαριάδης. Με τα παπούτσια του στο χέρι μπαίνω στον στίβο, που πριν ένα μήνα τον πατούσαν οι ημίθεοι του αθλητισμού, ενώ ο εκφωνητής αναγγέλλει: «Δρόμος 300μ. τελικός. Του αγωνίσματος μετέχουν οι κάτωθι αθληταί …». Και ακούω το όνομά μου. Το παιδί που ήμουν τότε, σκέφτεται: «Νυν απολύεις τον δούλο σου, Δέσποτα.»

 12. ΣΠ said

  Καλημέρα, καλή Ανάσταση, καλή Πρωτομαγιά, καλή λευτεριά. Μηνολόγιο και μεζεδάκια, doubleheader σήμερα.

  Στο παρακάτω βίντεο ο Γ. Μπαμπινιώτης διακρίνει διαφορά στην χρήση των «εάν» και «αν», όπως και των «ότι» και «πως». Εμένα μου φαίνονται εντελώς ισοδύναμα, ιδίως το δεύτερο ζευγάρι.

 13. Christos said

  Το κινητό τηλέφωνο που έγινε «το κινητό» το πήρα χαμπάρι, αλλά στο μεγαλεπήβολο σχέδιο που έγινε «το μεγαλεπίβολο» κάτι έχασα.

 14. ΣΠ said

  11
  Ο Ηλίας Σακελλαριάδης ήταν βαλκανιονίκης στο άλμα επί κοντώ. Αυτόν εννοείς;

 15. Christos said

  Μήπως να κάναμε κι εμείς ένα «Όλοι μαζί μπορούμε… να σώσουμε την ελληνική γλώσσα από το ΣΚΑΪ»;

 16. Πουλ-πουλ said

  14. Αυτός είναι!
  Έγραψα το όνομά του με την ανομολόγητη ελπίδα ότι, πού ξέρεις, ίσως διαβάζει το ιστολόγιο. Αλλά σ’ ευχαριστώ από καρδιάς, που τον βρήκες, και τον μνημόνευσες.

 17. Alexis said

  Καλημέρα και από ‘δώ και καλή Ανάσταση!

  Δεν ξέρω αν έχω επισημάνει και παλιότερα την γελοιότητα (κατά τη γνώμη μου) να λέμε «χρόνια πολλά» ήδη από τη Μ. Τετάρτη-Μ. Πέμπτη, ή αντιστοίχως τα Χριστούγεννα από τις 21-22 Δεκέμβρη. Τι ακριβώς γιορτάζει ο χριστιανός τη Μ. Πέμπτη ή την Μ. Παρασκευή;
  Τέλος πάντων, είναι κάτι που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια και έχει (δυστυχώς) επικρατήσει.
  Σήμερα όμως στο δελτίο της ΕΡΤ στις 12:00, ο ρεπόρτερ Ηλίας Κούκος, που έκανε εμβολιαστικό ρεπορτάζ, πήγε ένα βήμα παραπέρα:
  -Καλημέρα Ηλία και χρόνια πολλά! είπε η Ντένια Σαρακήνη (δεν είμαι σίγουρος αν είπε καλημέρα ή καλησπέρα, η ώρα ήταν 12 και κάτι) 🙂
  -Καλημέρα Ντένια, χρόνια πολλά, Χριστός Ανέστη!

  Γιατί όχι και «καλή Παναγιά» ρε μεγάλε, θα έρθει κι ο Δεκαπενταύγουστος, που θα πάει… 😡

 18. ΚΩΣΤΑΣ said

  Στον Νικοκύρη, και σε όλες/ους από καρδιάς ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

 19. Πουλ-πουλ said

  12.
  «θέλω αβλεπεί τη Βίκυ Φλέσσα να με ψήνει να με λιώνει σαν τοστάκι στη φριτέζα»
  https://mousikesebeeries.gr/quot-gia-logoys-taxikoys-quot-foivos-delivorias-amp-chatzifragketa/

 20. Χαρούλα said

  Καλά και όμορφα εύχονται οι OMILO στα ελληνικά. Εκείνο όμως «το πρώτο κοόρς» τι το ήθελε; Μόνο αυτό δεν θα καταλάβαιναν τα …παιδιά; Αααχ! Δάσκαλε που δίδασκες!

 21. Avonidas said

  Καλημέρα, καλό μήνα, καλή Πρωτομαγιά, καλή Ανάσταση, καλό μπόλι, καλά κρασά 😜

  Τότε να κλίνουμε και τις ΗΠΑ, να πούμε ξερωγώ των Ηπαίων, λέει ο φίλος μας.

  Των Ηπανών. Όπως λέμε των Ισπανών.

 22. Pedis said

  # 12 – «Όταν υπάρχει αμφιβολία, λοιπόν, ο προσεκτικος ομιλητλης χρησιμοποιεί το πώς όχι το ότι …»

  —-

  Οι γλωσσολόγοι λένε πως πρώτα απ’ όλα και πάνω απ’ όλα κάθε γλώσσα είναι μια ιδιαίτερη δομή, μια ξεχωριστή μορφή, ένα αυτόνομο σύστημα. Αυτό σημαίνει πως δεν δεχόμαστε ότι η γλώσσα είναι μόνο λέξεις –ένα απλό άθροισμα λέξεων.

  http://old.babiniotis.gr/wmt/webpages/index.php?lid=1&pid=7&catid=T&apprec=73

  🤪 🤨

 23. Γιάννης Ιατρού said

  Είπα κι εγώ… Νίκο, μας κακομαθαίνεις 👍👍🤗🎶🍷🍾🎈🏴‍☠️✔!
  Διπλοανάρτηση λοιπόν σήμερα (μόνο που οι δικές μου «λουμπαγκο-αναρτήσεις» φωνασκούν 4-5 μέρες τώρα…).

 24. costasl said

  Να ρωτήσω κάτι με την ευκαιρία: διαβάζω σε μια είδηση πριν λίγο «Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΥΓΗΣ, την τελευταία στιγμή» και αναρωτιέμαι πώς θα ήταν το σωστό: η ΑΥΓΗ με κεφαλαία είναι τίτλος, δεν είμαι σίγουρος ότι κλίνεται. Εκτός αν κλίνεται ποιητική αδεία. Είχα αυτό το πρόβλημα πριν χρόνια όταν εργαζόμουν για το Βήμα της Κυριακής: να έγραφα «του ΒΗΜΑτος»; Προτιμούσα να το παρακάμψω με διάφορα κόλπα, π.χ. «του ΒτΚ» ή να αλλάξω διατύπωση για να το αποφύγω τελείως. Τί λέτε;

 25. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @11. Ἴδια χρόνια, πιθανῶς καί ἴδια χρονιά, στό Καυτατζόγλειο, μέ ἀντίστροφο σενάριο. Πιτσιρικάδες, κάναμε δρόμους ταχύτητας (στόν Ἡρακλῆ) καί ποῦ νά βρεθοῦν γιά μᾶς παπούτσια σπάικς; Μέ βόλεψε ὁ Κοκός (φιλικό παρατσούκλι ἑνός καλόκαρδου δρομέα τοῦ Τρίτωνα) καί καμάρωνα στήν ἀφετηρία
  (..μέ τήν ἀνομολόγητη ἐλπίδα, ΝΑ ΜΗΝ διαβάζει το ιστολόγιο ὁ Κοκός 🙂 ).

 26. Μαρία said

  Καλό μήνα.
  22
  Έχει ρετάρει και βλέπει παντού προσεκτικούς ομιλητές.

  24
  Ούτε ποιητικές άδειες ούτε πρόβλημα. Οι τίτλοι πάντα κλίνονταν. Αν θες να αποφύγεις την κλίση, μπορείς να γράψεις «της εφημερίδας «η Αυγή» ».

 27. Μαρία said

  Πασχαλιάτικες κανναβουριές.

 28. Pedis said

 29. Pedis said

  Σε έναν από κείνους τους ειδικούς ΜΜΕϊντανούς τα χώνει (μάλλον) …

 30. Δημήτρης Καραγιώργης said

  Καλή Ανάσταση, ό, τι κι αν σημαίνει αυτή η λέξη στον καθένα / καθεμιά μας. Α, και να είμαστε γεροί, κάτι που δεν είναι προφανές κι ούτε δεδομένο.
  Κι ένα τραγούδι για την Πρωτομαγιά από αγαπημένο μου δίσκο: https://youtu.be/MwKRAQ1Mqf4

  Σαραντάκος <– «Kάτι κάνεις και όλα σου τα σχόλια τα πιάνει η μαρμάγκα, ενώ δεν θα έπρεπε»
  Από το ιστολόγιο πατώ το «G», καταχωρώ τα στοιχεία μου από το gmail, επιβεβαιώνονται, γράφω το σχόλιο και το στέλνω. Κι εκεί «τσακώνεται» και μέχρι να «ξετσακωθεί» περνάν ώρες. Τι το διαφορετικό έπρεπε να κάνω;

 31. Τζίφος Μ. Ν. Κελεμίδης said

  Καλημέρα και καλό μήνα!

  Έξω οι βάσεις του Θα-ΝΑΤΟΥ!

 32. Μαρία said

  29
  Γώγος στην Πάτρα.

 33. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  10 🙂

  12 Θα το δω κάποια στιγμή. Το «εάν» και το «αν» το διακρίνουν και άλλοι παλιοί, νομίζω πχ στο Εγκόλπιο του Μαρωνίτη. Το «ότι» από το «πως», πρώτη φορά.

  18 Επίσης Κώστα!

  19 Πολύ καλό!

  24-26 Εγώ συμφωνώ με τη Μαρία και κλίνω τους τίτλους. Το έχουμε συζητήσει εδώ:

  Διάβασα στην Η Αυγή ένα αφιέρωμα στους Δε Χου

  30 Κανονικά δεν θα έπρεπε να σε πιάνει… Ας πει και κανας άλλος

 34. Μαρία said

  12
  Τώρα είδα τι λέει για το αν/εάν. Ισχυρίζεται οτι στον πλάγιο λόγο δεν υπάρχει απορηματικό (ερωτηματικό) εάν. Τρίχες. Παρασύρεται απ’ τα αρχαία όπου κυριαρχεί το ει χωρίς να αποκλείεται το εάν/αν.
  https://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CE%B5%CE%AC%CE%BD&dq=
  III. πλάγιες ερωτηματικές· δηλώνει: α. άγνοια, απορία· ανίσως, μήπως: Aναρωτιέμαι εάν θα τα καταφέρω.

 35. Γιάννης Ιατρού said

  Δεν βλέπω αναφορές, αν τελειώσατε με τις προετοιμασίες, γαδουμπάκια κλπ., για σήμερα μετά τις 21:00h…
  Δεν πιστεύω να παιδεύεστε ακόμα, σαν αυτόν εδώ, ε;

 36. Μαρία said

  Ωωω

 37. 27, … Πασχαλιάτικες κανναβουριές.
  φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης, σε αγροτική περιοχή …

  Κανναβιοπαλαιστές

 38. … λυρικές τραγουδίστριες …
  Η Christa Ludwig … διακρίθηκε … για τις παραστάσεις … σημαντικών θρησκευτικών έργων …

  Απέδωσε
  λυρικά
  κληρικά
  έργα

 39. sarant said

  37 Πολύ καλό. Καλή Ανάσταση με μερικές ώρες διαφορά!

 40. … Τελικά, με το ένα και με το άλλο μαζεύτηκαν κάμποσα μεζεδάκια …

  Μ’ αυτά και μ’ αυτά
  Βαμμένα κόκκινα αυγά!

  Καλή Ανάσταση!

 41. Γιάννης Ιατρού said

  39: κανονικά την ίδια χρονική στιγμή θα έπρεπε να εορτάζεται παγκοσμίως, άλλο τι δείχνουν τα ρολόγια.

 42. Γιάννης Ιατρού said

  40: Μιχάλη, καλό Πάσχα, καλή Ανάσταση

  ΥΓ: εμείς κόκκινα αβγά παίρνουμε μόνο να είναι ευλογημένα από Περισσό 🙂 🙂

 43. sarant said

  41 Και ποια θα ήταν αυτή η στιγμή;

 44. 42,
  Εκ Περισσού, δηλαδή!

 45. Γιάννης Ιατρού said

  43: Νίκο μου, εδώ σφάζονται για την ημέρα γέννησης κλπ., την ώρα που άφησε αυτόν τον κόσμο θα βρούν; Αλλά επειδή τέλος πάντων όλα συμβατικά είναι, ό,τι περίπου λένε τα ευαγγέλια (σιγά μην συμφωνούν κι αυτά μεταξύ τους…), στην ζώνη της Ιαρουσαλήμ βέβαια κλπ. κλπ.

  44: Ναι, ναι, αλλά να βάλεις και ένα «του» ενδιάμεσα, κόκκινα αβγά απ΄αυτόν τον προμηθευτή δεν τρως 🙂 🙂

 46. Γιάννης Ιατρού said

  45β να=> αν έστω εάν 🙂 🙂

 47. Καλή ανάσταση
  Τώρα, γιατί οι χριστιανούληδες του ιστολογίου ενοχλήθηκαν με την αλλαγή της ώρας που θα γίνει η αναγγελία της Ανάστασης, αυτό δεν το καταλαβαίνω. Εγώ θαρρώ πως όλα είναι συμβάσεις. Όποτε και να στο πούνε, το ίδιο είναι.

  Αλήθεια, πώς σας φάνηκε που το Άγιο Φως δεν το υποδέχτηκε η κυβέρνηση με τιμές αρχηγού κράτους; Μια παράδοση που δεν έσπασε ούτε επί ΠΦΑ.

  35 Αυτός δεν τα φτιάχνει για το σπίτι του. Του μαγαζιού είναι.

 48. ΣΠ said

  Σήμερα είναι ιστορική μέρα. Το ιστολόγιο έκανε νέο ρεκόρ στην 12ετή λειτουργία του φτάνοντας στην 645η θέση της Αλέξαινας. Είναι προφανής η θετική επιδραση του αποκλεισμού συγκεκριμένου πολυώνυμου σχολιαστή.

 49. 35,
  Subliminal!

 50. 45 Μα χριστιανέ μου, το 12 τα μεσάνυχτα διαλέχτηκε για να είναι 3 δωδεκάωρα (ντεμέκ μέρες) από το θάνατο,ή μάλλον την αποκαθήλωση. Άρα αν είχατε τόσο γκαϊλέ να τηρηθούν τα ωράρια, γιατί δεν ζητάγατε ν’ αλλάξει κι αυτή οπότε να είναι στα ίσα της;

 51. Γιάννης Ιατρού said

  49: χαχα, άμα έχεις μάτι… Έβαλες και το χρώμα που ταιριάζει !!

  50: Γιάννη, δεν αντιλέγω. Εγώ είπα μόνο «…ό,τι λένε οι Γραφές» στην ερώτηση του Νίκου. Άλλο ζήτησα στο #41, να γιορτάζεται το όποιο γεγονός την ίδια στιγμή παντού (γιατί δεν έχει σχέση με την περιστροφή/τροχιά της γης).

 52. sarant said

  47 Ένα από τα λίγα παράπλευρα οφέλη του κόβιντ μαζί με τον χαμηλότονο εορτασμό της Μεγάλης Επετείου

  48 Καλά που το επισημαίνεις -να το δει και να βράζει στο ζουμί του, που χωρίς αυτόν ανεβήκαμε στην Αλέξαινα.

 53. Γιάννης Ιατρού said

  Ανησυχώ γιατί δεν του αρέσει το φαγητό την μπουζου/ΓΑΔΑ και θα αδυνατίσει το παιδί😎
  Με ομόφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα ο Μένιος Φουρθιώτης και οι δύο από του τρεις συνεργάτες του κρίθηκαν προφυλακιστέοι και οδηγούνται στη φυλακή

 54. Γιάννης Ιατρού said

  48: χαχα, κι είχα σκοπό να πάω να δω τι γίνεται. Με πρόλαβες 🙂 🙂

 55. Αρχεται η παρασκευή της μαγειρίτσας !

  Καλή Ανάσταση σε όλους !

 56. ΣΠ said

  45
  Ποια ώρα, βρε Γιάννη; Εδώ δεν συμφωνούν Ορθόδοξοι και Καθολικοί για την μέρα εορτασμού του Πάσχα.

 57. sarant said

  55 Kι εμείς αβγοκόβουμε!

 58. costasl said

  Ευχαριστώ! Δεύτερη απορία σε συνέχεια της προηγούμενης (αλλά πιό φρέσκια): το Πάσχα κλίνεται; Πληθυντικό έχει; Γιατί;

 59. Γιάννης Ιατρού said

  56: Σταύρο, αφού κι εγώ διατύπωσα τις επιφυλάξεις μου για τις ημερομηνίες κλπ, δεν διαφωνούμε. Αλλά η ώρα είναι άσχετη από την ημέρα (ημερομηνία). Δεν είναι δυνατόν να γιορτάζουμε την Ανάσταση διαφορές ώρες ανάλογα με την γεωγραφική θέση, αυτό είπα. Αλλά ξέρω πως λύση δεν θα βρεθεί, έως την Δευτέρα Παρουσία 🙂

 60. Γιάννης Ιατρού said

  58: Όπως κι άλλες (γιορτές) επέτειοι (εδώ πρόκειται και για ξένη λέξη, σημιτικής προέλευσης).
  Νομίζω πως σε όλες τις πτώσεις είναι το ίδιο.

 61. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

  Καλή Ανάσταση! Καλό Πάσχα!

 62. ΣΠ said

  58
  Δες εδώ:
  https://sarantakos.wordpress.com/2020/04/17/pasxa-6/

 63. # 57

  Εγώ θα αυγοκόψω μετά τις 9, παραδοσιακά ετεροχρονισμένα !

  Τα κουμπιά της Αλέξαινας πληθαίνουν όταν δημοσιεύονται κείμενα για πρώτη φορά, λογικό και παρατηρημένο είναι

 64. ΣΠ said

  61
  😀 Πολύ καλό, αλλά τα έβαλες ανάποδα.

 65. Και του χρόνου συμπλογκιστές. Σύμφωνα μ’ αυτά που είπε ο παπάς της γειτονιάς, Ανέστη.

 66. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

  64 Φτου! Βιάστηκα.

 67. Γιάννης Ιατρού said

  62 => 60 όταν δεν προσέχεις στο μάθημα…. 🙂

 68. Avonidas said

  Χριστός Ανέστη, Χρόνια πολλά! 🙂

  https://luben.tv/videos/210430

 69. Χαρούλα said

  #65 εγώ το άκουσα κι από τον Κυριάκο! Το σιγούρεψα!

  Γεροί νάμαστε, πάντα ν´ανταμώνουμε, και πότε-πότε να τα τσουγκρίζουμε🥰 για το καλό!
  Και του χρόνου

 70. voulagx said

  Κι ο Μίθρας ανέστη αλλά δεν το κάναμε βούκινο. 🙂
  Χρονια πολλα με υγεια και καλοφαγωτο το αρνι.

 71. Pedis said

  # 68 – Τι σούργελο …

  Σαμπουτάζ στ’Λάρσσα ?!;

  Θα ‘χε μείνει περσινό μπαγιάτικο, δεν μπορεί.

 72. Γ.Κ. said

  Μπράβο κορίτσια!!!
  Και του χρόνου…

 73. Μαρία said

  71
  Σαμποτάζ σ’ όλη τη Θεσσαλία.

 74. Γιάννης Ιατρού said

  71, 73: Εμ, με τις αμαρτίες γνωστού κι αγαπητού σχολιαστή… 🙂

 75. Γιάννης Ιατρού said

  H Ντόρα που είναι; Την πήρε το μάτι κανενός; Μπα, ε; Ετοιμάζω SILVER ALERT… 😉

 76. Μαρία said

  74
  Τα σκυλάδικα φταίνε.

 77. voulagx said

  Αναστα ο Κυριος στον Νεο Κοσμο: https://www.youtube.com/watch?v=OUGm4VXFoUg

 78. voulagx said

  #76: φακ μάι ρηφρές που δεν εκανα

 79. Γιάννης Ιατρού said

  76/77 Ναι το είδα, έχουμε και μιά φίλη που μένει εκεί κοντά, χαμός… Νομίζω πως έριξαν κάτι εύφλεκτο στο οδόστρωμα και πέταξαν πάνω τα «πυρομαχικά». Πάλι καλά που δεν είχαμε τίποτα θύματα!

 80. Spiridione said

  76. Τα σκυλάδικα επηρεάζουν πολύ τους πασχαλινούς εορτασμούς

 81. voulagx said

  #79: Ειναι εθιμο, δες και του 2019: https://www.youtube.com/watch?v=9Ymqi3Xj_m4

 82. Μαρία said

  80
  Α χα, χα, κατα σατανική σύμπτωση η Κονέλ είναι Λαρισαία.

  81
  Ναι, κάθε χρόνο τα ίδια.

 83. […] Λαμπριάτικα, επειδή αύριο είναι Πάσχα. Κορονολαμπριάτικα, επειδή είναι Πάσχα πανδημικό και περιορισμένο -στέλνεις εσεμές για να βγεις από το σπίτι του, ή τουλάχιστον είσαι υποχρεωμένος να το κάνεις, και όσοι πάνε στην Ανάσταση το βράδυ θα πάνε στις 9, όχι στις 12, πράγμα που προκαλεί και διλήμματα σε σχέση με τη μαγειρίτσα. Βέβαια, από Δευτέρα… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2021/05/01/meze-477/ […]

 84. sarant said

  Aντε, Χριστός Ανέστη είτε στις 9 είτε προ τριών λεπτών!

 85. Γιάννης Ιατρού said

  Και τώρα, στις 00:00 ξανάρχισε… τουλάχιστον εδώ, σ΄εμάς

 86. Γιάννης Ιατρού said

  Μωρέ θα τον αναστήσουμε πολλές φορές με τις Κουλές Ιδέες…, Νίκο μου, υγεία να έχουμε και του χρόνου με τους φίλους μας κλπ.

 87. Μαρία said

  85
  Κι εδώ κάποιοι μόλις έριξαν τις τελευταίες φωτοβολίδες τους.

 88. Γιάννης Ιατρού said

  87: Χριστός Ανέστη 2.0 – η Επιστροφή 🙂

 89. Μαρία said

  88

 90. Και αναστάς εκ του τάφου είπεν ο Κύριος: Τι ψηφίσατε ρε μαλάκες?

 91. Χαρούλα said

  Καλά κι αυτός ο Χριστός μόνο έπιστολές του δίνει του Βελόπουλου; Τσιγκουνεύτηκε λίγο άγιο φως, για την εκλογική περιφέρεια του αρχηγού;😉

 92. Αγγελος said

  Εδώ και 5-6 χρόνια τουλάχιστον γίνεται της π… στο συγκεκριμένο σημείο του Ν. Κόσμου στην Ανάσταση, και η μόδα έχει διαδοθεί κι αλλού. Νομίζω πως δένουν βαρελότα σε μπουκάλια με βενζίνη. Απόψε έγινε και στον Αγ. Ελευθέριο Κάτω Πατησίων, που δεν φανταζόμουν πως έχει χώρο για τέτοια (Θα μου πείτε, στα Εξάρχεια, που γίνεται και εκτός Πάσχα 🙂 έχει; )
  Όποιος έχει facebook, ας δει εδώ: https://www.facebook.com/groups/307884759391188/permalink/1721037148075935/

 93. Pedis said

  Δεν την λυπάμαι, αλλά θα την περάσουν γενεές δεκατέσσερις την Σακελλαροπούλου με την «γκάφα» που έκανε.

  Δεν σταμάτησε να ακούσει το τζουμτζουμτζούμ του εθνικού ύμνου όπως τον παίζουν οι μπάντες.

  Και σιγά τα ωά.

  Σύμφωνα με γκάλοπ εννιά στους δέκα Έλληνες συμφωνούν με τη νέα ώρα της Ανάστασης. Φάγανε σαν άνθρωποι, χώνεψαν και θα είναι πανέτοιμοι για την αυριανή πιο απαιτητική ημέρα. 😁

 94. Ρενέ said

  48. Γιατί τον αποκλείσατε;;;

 95. Μαρία said

  93
  Είδα τη σκηνή στην τιβί. Απάνω στα καλύτερα έκοψαν τη μετάδοση της ακολουθίας, για να δείξουν την άφιξή της. Πού να το φανταστεί το ταρατατζούμ! Τη σταμάτησε ο στρατιωτικός που τη συνόδευε.

 96. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  95: και η τεκμηρίωση 🙂

 97. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Καλημέρα! ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΥΓΕΙΑ και ΧΑΡΈΣ σε όλους!

  93, 95, 96
  Καλά, ποιος διεστραμμένος εθιμοτυπιολόγος (7 εκ.+ 🙂 ) έχει προβλέψει την ανάκρουση του εθνικού ύμνου και –το εξωφρενικότερο !!!- στη συνέχεια του εμβατηρίου «Περνάει ο στρατός…» στην ακολουθία της Ανάστασης. Έχουνε …’σοτρελαθεί! (για να μην πω τίποτα βαρύτερο, μέρα πού’ ναι…)

 98. Καλημέρα, Αληθώς ο Κύριος !

  Θυσσανοστρώματα και μελανίες, σωρείτες κι άλλα υδρατμά μαζι μ’ «αφρικανίς η κόνις» απειλούν το τελετουργικόν του κοκορετσίου μου, μη υπαρκτού υποστέγου. Δία, μην ύει, σου διαμηνύει ο πσήστης γιατί θα σε πάρει και θα σε σηκώσει !!

 99. Χρόνια πολλά στον Λάμπρο μας, και σε όλους/ες που έχουν σήμερα γιορτή λόγω ονόματος σχετικό με Πάσχα,Λαμπρή κι Ανάσταση

 100. sarant said

  Καλημέρα από εδώ, αληθώς ο Κύριος!

  Και εδώ ριξανε μια δεύτερη δόση βαρελότα στις 12

  94: Ο πολυώνυμος σχολιαστής αποκλείστηκε για (κατ’ επανειλημμένη υποτροπή) βαριά και βάναυση προσβολή φιλοξενούμενου συνεργάτη και για νοσηρή εμμονή να αποκαλύπτει προσωπικά δεδομένα. Η απορία δεν είναι γιατί αποκλείστηκε αλλά γιατί δεν είχε αποκλειστεί από πολύ νωρίτερα.

 101. Νίκος said

  Μια μικρή διαφωνία: ο δημοτικός τύπος του εύζων πρέπει να είναι εύζωνας (και όχι εύζωνος), όπως Πλάτωνας και Ιάσονας. Στον πληθυντικό οι εύζωνες (ή λαϊκά ευζώνοι).

 102. Γιάννης Ιατρού said

  110α Μάλλον και ισχυρότερη σε πολλά μέρη…

 103. ΚΩΣΤΑΣ said

  Χριστός Ανέστη, χρόνια πολλά κι από εδώ σε όλους/ες.

  Γιάννη Ιατρού, Μαρία… κλπ οργιάσατε με τη Λάρ’σα και τ’ς Λαρσινοί, σας έφαγε η ζήλια! 😉

  Εμένα με διώξαν από τη Λάρσα, υπάρχει από εκεί άλλος εκπρόσωπος για να κάνετε τα παράπονά σας 😜

 104. Γιάννης Ιατρού said

  103: Εμείς εσένα ξέρουμε, δεν αλλάζουμε εύκολα κατάστημα 🙂

 105. Γιάννης Ιατρού said

  99: Η Αναστασία του μακαρίτη του Αυγουστίνου. Έστειλα τα Χρόνια Πολλά και μίλησα χθες μαζί της. Στέλνει χαιρετισμούς στους εδώ γνωστούς και φίλους και πότε-πότε μας διαβάζει κιόλας 👍

 106. Αγγελος said

  (101) Νίκο, η λέξη «εύζωνος» ειναι λόγια (ο λαός τους έλεγε τσολιάδες) και ο αρχικός και σωστός της τύπος είναι σε -ος. Τα «εύζωνας, εύζωνες» είναι παρακούσματα, και το «εύζων» είναι πλάσμα κάποιων που… νόμισαν ότι έτσι θα είναι στην καθαρεύουσα 🙂

 107. ΚΩΣΤΑΣ said

  105 Γιάννη, αν επικοινωνήσεις με την Αναστασία, τις ευχαριστίες μας για τις ευχές της και διαβίβασε και τις δικές μας ευχές για την ονομαστική της γιορτή.

 108. Μαρία said

  Στα ελληνικά σαρδόνιο είναι μόνο το γέλιο. Σαρδόνιοι άνθρωποι υπάρχουν μόνο για το μεταφραστή του ΑΠΕ.

 109. Γιάννης Ιατρού said

  107: καταχωρήθηκε Κώστα, αν και μπορεί ήδη να τα έχει πάρει κατευθείαν…

 110. voulagx said

  #79: Κι εδω: https://wetransfer.com/downloads/e0cd2cbcd159131b61e524513a2d231f20210501192652/6cbe2268aa24ef1737ee791b3c9f9f1120210501192943/66be81
  ενα βιντεο των απεσταλμενων μας, οπου φαινεται καθαρα το πώς προθερμαινεται η ομαδα και με το που σφυριζει ο διαιτητης την εναρξη του αγωνα γινεται το αναστα ο κυριος.

 111. Pedis said

  Με τη βοήθεια του θεού φέτος δεν έπεσε χειμώνα …

  Το ανοιξιάτικο Πάσχα, λοιπόν, προμηνύει ένα πιο ελεύθερο καλοκαίρι. Το Θείο Φως γίνεται ήλιος αισιοδοξίας για την έξοδο από την παγκόσμια περιπέτεια της πανδημίας. Και το αναστάσιμο μήνυμα διαπερνά την επικαιρότητα, δικαιώνοντας τη λυτρωτική του διάσταση. Οι ημέρες που έρχονται μπορούν να είναι αληθινά καλύτερες. Ώστε οι επόμενοι μήνες να γίνουν παραγωγικότεροι. Και τα αμέσως επόμενα χρόνια, χρόνια μεγαλύτερης ευημερίας για την Ελλάδα και όλους τους Έλληνες.

  Καλά αυτός που είναι γνωστός, αλλά ποιος του γράφει αυτές τις μαλακίες, βγαλμένες από εκθεσιολόγιο του ’50;

 112. Μαρία said

  111
  Σε παρασύρει η παπαρολογία που διαπερνά την επικαιρότητα 🙂 Αυτό θα μπορούσες να το πεις, αν έγραφε «Το Πάσχα ανοιξιάτικο» με το επίθετο σε θέση κατηγορηματικού προσδιορισμού.

 113. Pedis said

  # 112 – Το αντίθετο, μήπως; Το πάσχα (με) ανοιξιάτικο (καιρό);

  Στο κάτω-κάτω με 30+ βαθμούς δεν είναι καν άνοιξη.

 114. Γιάννης Ιατρού said

  110: Ναι, και εξ ουρανού το «μάνα»🎈, εδώ στο 00:57

 115. Γιάννης Ιατρού said

  Πέντε θέσεις κάτω με αντισυνταγματικό έλεγχο της ΕΡΤ από το Μαξίμου, φίμωση για όσα συμβαίνουν στα νησιά, αστυνομική βία στις διαδηλώσεις, χρηματοδότηση ΜΜΕ

  https://rsf.org/en/greece

 116. dryhammer said

  https://www.chiospress.net/koinonia/77928-ekapsan-os-iouda-ton-mitaraki-foto

 117. Χαρούλα said

  Ας μην το βάλω στο σημερινό καλό μας άνθρωπο

  Πέθανε τα ξημερώματα, σε ηλικία 76 ετών, ο ποιητής Κώστας Γ. Παπαγεωργίου

 118. Γιάννης Ιατρού said

  116: Ξεροσφύρη, το μέηλ σου το κοιτάς πότε-πότε;

 119. Γιάννης Ιατρού said

  Τουλάχιστον να ακούμε/διαβάζουμε και καμιά καλή είδηση:
  μτφρ: Όσοι πέρασαν την ίωση με τον κορονοϊό δείχνει να έχουν μακρά ανοσολογική μνήμη. Χάρις στα αντισώματα IgG και IgB με χρόνο υποδιπλασιασμού >200 ημέρες (σημ.: κάπου 7 μήνες!) και στις σταθερές αποκρίσεις των Τ- κυττάρων. Αυτό μας κάνει να ελπίζουμε σε μια μακράς διάρκειας ανοσία μετά από εμβολιασμό.

 120. Μαρία said

  119
  Κι ο Φραγγίδης του πασοκ πώς κόλλησε;

 121. Μαρία said

  119
  Σύμφωνα με πληροφορίες, εστάλη από τον κ. Καλογρίτσα στον πρόεδρο της προανακριτικής επιτροπής Σταύρο Κελέτση βεβαίωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ότι βρίσκεται από τις 30.4.2021 σε καθεστώς καραντίνας, καθώς ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού. 🙂
  https://www.cnn.gr/politiki/story/264528/neo-kolyma-epikalestike-o-kalogritsas-kai-den-katathetei-ayrio-stin-proanakritiki-epitropi

 122. Γιάννης Ιατρού said

  120: Τα εμβόλια «πιάνουν μεταξύ 8φεύγα και 9κάτι %». Επομένως, αν δεν έχεις αντισώματα ήδη επειδή είχες προσβληθεί από κορονοϊό, το εμβόλιο δεν προστατεύει 100%, π.χ. το SpudnikV υποστηρίζει πως έχει επιβεβαιωμένα 91,6% αποτελεσματικότητα.
  (…is the world’s first registered vaccine, with 91.6 percent efficacy against coronavirus disease 2019 as validated by internationally peer-reviewed data published in the medical journal The Lancet…)

  Δεν μας λέει ο Φραγγίδης ποιό εμβόλιο έκανε προ 2,5 μηνών (η πρώτη ή η 2η δόση;), προφανώς της Pfizer (ουσιαστικά μόνο αυτό είχαμε στην Ελλάδα τότε, αν δεν κάνω λάθος).
  Για αυτό λοιπόν (της Pfizer) υποστηρίζουν ότι: …Infectious Diseases, documented infection rates following a single dose of the Pfizer-BioNTech (BNT162b2) vaccine were 58% lower after 12 to 20 days, 69% lower after 21 to 44 days, and 72% lower after 45 to 59 days, compared with unvaccinated controls …και ( (επίσης το The Lancet) of 95% after the second dose if administered 3–4 weeks apart in participants without previous SARS-CoV-2 infection…

  Άσε που είναι τελείως λάθος αυτό που νομίζει ο πασόκος βολευτής του Κιλκίς για το τι ισχύει για την μετάδοση του ιού (…ένας εμβολιασμένος ενδέχεται να νοσήσει ελαφρά αλλά όχι να μεταδώσει τον κορονοϊό.

  121: Πέφτει πολύ δούλεμα με τον Καλογρίτσα, το διάβασα το μεσημέρι και γέλαγα 🙂
  Να δούμε «ως πότε παλικάρια θα ζούμε στα στενά…». Μεγάλη γκάφα τους στην ΝΔ να μπλέξουν με τέτοιους αφερέγγυους μάρτυρες/κατήγορους/ανεμιστήρες…. μόνο και μόνο για να στήσουν μιά ακόμα προανακριτική με την ελπίδα πως θα αποσπάσουν την προσοχή της κοινής γνώμης από τις αποτυχίες τους και παράλληλα θα λεκιάσουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους με το πέταγμα λάσπης.

 123. Μαρία said

  122
  Ο Φραγγίδης ως γιατρός ήταν πλήρως εμβολιασμένος, γι’ αυτό και το πέρασε ελαφρά. Για τον ίδιο λόγο εμβολιαζόμαστε κι εμείς.
  Η Πατούλαινα κόλλησε αλλά μετά την πρώτη μόνο δόση. Ο δε Κατσανέβας μπορεί και να τον άρπαξε πριν εμβολιαστεί.

 124. Πέπε said

  @12, 33, 34 κλπ.:

  Το ότι και το πως είναι πλήρως συνώνυμα. Έναρθρες δευτερεύουσες προτάσεις με «το πως…» δε λέγονται (ενώ λέμε «το ότι…»), και ίσως κάπου στον ωκεανό της γλώσσας να εντοπίζονται και άλλες διαφορές, αλλά ΔΕΝ ειναι διαφορές σημασίας.

  Για το εάν και το αν:

  Εμπειρικά έχω την εντύπωση ότι το να πεις «δεν ξέρω εάν…» είναι σπανιότερο από το «…αν…» αλλα΄εξίσου αποδεκτό. Διαφορά όμως υπάρχει στις εναντιωματικές προτάσεις: δεν υπάρχει «εάν και».

  Εντωμεταξύ τα σχόλια της παρουσιάστριας είναι γελοία. Σαν τον σπασίκλα μαθητή που όμως δεν είναι καλός μαθητής, και κάνει φιγούρα στον δάσκαλο ότι κατάλαβε χωρίς να ‘χει καταλάβει.

  -Είναι το αντικείμενο, στην προκείμενη περίπτωση.
  Ναι, αντικείμενο είναι, αλλά πού κολλάει αυτό; Θα μπορούσε να είναι και υποκείμενο («δεν είναι βέβαιο αν…»).

  -Είναι δύο ειδικοί σύνδεσμοι, δηλαδή!
  Όχι, δεν είναι δύο ειδικοί σύνδεσμοι δηλαδή! Ήταν δύο ειδικοί σύνδεσμοι ούτως ή άλλως, αυτό είναι το δεδομένο από το οποίο ξεκινήσαμε, όχι το συμπέρασμα!

 125. sarant said

  `124
  » Σαν τον σπασίκλα μαθητή που όμως δεν είναι καλός μαθητής, και κάνει φιγούρα στον δάσκαλο ότι κατάλαβε χωρίς να ‘χει καταλάβει.»

  Πόσο εύστοχο!

 126. Μαρία said

  Κερδάμε

  https://vaccinetracker.ecdc.europa.eu/public/extensions/COVID-19/vaccine-tracker.html#target-group-tab

 127. Μαρία said

 128. Μαρία said

 129. Μαρία said

  Δηλώσεις του Σεβ. Μητροπολίτη κ. Παύλου μετά τον εμβολιασμό του: «Θα καταθέσω στην Εισαγγελία για παραπτώματα 4-5 ιερέων μου»
  https://ergasia-press.gr/diloseis-tou-sev-mitropoliti-k-pavlou-meta-ton-emvoliasmo-tou-tha-katatheso-stin-eisangelia-gia-paraptomata-4-5-iereon-mou-fotografies-vinteo/
  Και διότι είχα μια στενάχωρη εμπειρία το Πάσχα με την ανταρσία 4-5 Ιερέων μου, οι οποίοι θεώρησαν καλό να μην ακολουθήσουν τις οδηγίες μου για την τελετή της Αναστάσεως, όπως τις όρισε η Ιερά Σύνοδος, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας διχασμός στους Χριστιανούς και να ταλαιπωρηθούν οι άνθρωποι ψυχικά, πνευματικά. Θεωρώ ότι κάποιοι το κάναν τελείως υποκριτικά. Διότι π.χ. δεν μπορεί ένας ιερεύς, το καλοκαίρι στην αυλή της εκκλησίας, να περιδιαβαίνει όλη την ημέρα με σορτσάκι και να ενοχλείται η συνείδησή του αν θα κάνει την Ανάσταση δύο ώρες ενωρίτερα. Και διότι δεν είναι δική μας δουλειά, των ιερωμένων, να ασχολούμεθα με ιατρικά ζητήματα. Και να λέμε ότι πρέπει να φοράμε μάσκα ή το χειρότερο ακόμη που συνέβη, να λέει ο ιερεύς δεν θα πλησιάσετε τον Επιτάφιο όσοι φοράτε μάσκα. Αυτά είναι ανεπίτρεπτα πράγματα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: