Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Δέκα χρόνια χωρίς τον Θανάση Βέγγο (μια συνεργασία του Σταύρου Παύλου)

Posted by sarant στο 3 Μαΐου, 2021


Δημοσιεύω σήμερα με πολλή χαρά μια συνεργασία που μου έχει στείλει ο φίλος μας ο Σταύρος, γνωστός και ως ΣΠ, για την επέτειο του θανάτου του κοσμαγάπητου Θανάση Βέγγου. Ο Σταύρος παλιότερα μας έχει δώσει άρθρα για διάφορα «εξωτικά» αθλήματα όπως το μπέιζμπολ. Το σημερινό έχει την ίδια πληρότητα στην προσέγγιση και τέχνη στη συγγραφή.

Η μέρα που πέθανε το γέλιο – 10 χρόνια χωρίς τον Θανάση Βέγγο

Ο τίτλος, βέβαια, θυμίζει τον στίχο the day the music died από το τραγούδι American pie του Don McLean, που αναφέρεται στην ημέρα που έχασαν την ζωή τους σε αεροπορικό δυστύχημα οι μουσικοί του ροκ εντ ρολ Buddy Holly, Ritchie Valens και J. P. Richardson. Τον δανείστηκα παραλλαγμένο για να χαρακτηρίσω την μέρα που πέθανε ο πολυαγαπημένος ηθοποιός Θανάσης Βέγγος. Ακριβώς δέκα χρόνια από τότε και μία μέρα μετά την Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου θέλησα να γράψω κάτι για τον καλό μας άνθρωπο.

Όμως, τι θα μπορούσε να γράψει κανείς για τον Θανάση Βέγγο που να μην έχει γραφτεί ή ειπωθεί μέχρι τώρα; Υπάρχουν άρθρα στο Διαδίκτυο, τηλεοπτικά αφιερώματα, το βιβλίο του Γιάννη Σολδάτου Ένας άνθρωπος παντός καιρού, το ντοκιμαντέρ με τον ίδιο τίτλο, συνεντεύξεις κλπ. Σκέφτηκα λοιπόν να παρουσιάσω την κινηματογραφική πορεία του, επισημαίνοντας κάποια στοιχεία, κάποιες λεπτομέρειες που δεν έχουν προβληθεί και δεν είναι πολύ γνωστά. Ως οδηγό είχα τον ιστότοπο http://www.veggos.gr, που έχει τα πληρέστερα και ακριβέστερα στοιχεία για τον Θανάση Βέγγο. Έχω συμβάλει κι εγώ στην συμπλήρωση και την διόρθωση αυτών των στοιχείων μέσα από το φόρουμ του ιστότοπου, όταν αυτό λειτουργούσε.

Ο Βέγγος έκανε με επιτυχία και θέατρο και τηλεόραση και διαφημίσεις ακόμα και τραγούδι, όπως μπορεί να δει κανείς στον παραπάνω ιστότοπο, αλλά ήταν κατά βάση ηθοποιός του κινηματογράφου. Η λίστα με την φιλμογραφία του περιλαμβάνει 120 κινηματογραφικές ταινίες. Σε διάφορες ιστοσελίδες ίσως δει κανείς μικρότερα ή μεγαλύτερα νούμερα αλλά αυτό οφείλεται στο ότι δεν έχουν συμπεριλάβει όλες τις ταινίες ή έχουν προσθέσει και τις βιντεοταινίες ή τις τηλεταινίες. Στο τέλος έχω βάλει λίστα με τους τίτλους των ταινιών κατά χρονολογική σειρά.

Η λίστα, από όσο μπορώ να γνωρίζω, είναι πλήρης. Δεν υπάρχει άλλη ταινία στην οποία να έχει συμμετάσχει. Όσο για το αν έχει συμμετάσχει σε όλες αυτές τις ταινίες, μπορώ να βεβαιώσω ο ίδιος την συμμετοχή του στις 114 από αυτές, αφού τις έχω δει. Οι έξι, που δεν έχω δει και ελπίζω κάποτε να τις βρω, είναι: Το εισπρακτοράκι (1958), Μηδέν πέντε (1958), Οι καυγατζήδες (1958), Ένας Έλληνας στο Παρίσι (1959), Ποιος θα κρίνει την κοινωνία (1961), Υπέροχη οπτασία (1962). Δυστυχώς δεν έχουν προβληθεί ποτέ στην τηλεόραση ούτε υπάρχουν στο Διαδίκτυο έστω και κάποιες σκηνές τους. Πάντως η συμμετοχή του στις πέντε από αυτές τεκμηριώνεται και από άλλες πηγές, όπως είναι το βιβλίο του Γιάννη Σολδάτου, παλιά δημοσιεύματα και αφίσες. Όμως, δεν έχω καταφέρει να βρω καμία τεκμηρίωση για την ταινία Μηδέν πέντε και έχω αμφιβολίες για την συμμετοχή του σε αυτή. Το γεγονός ότι το βιβλίο του Γ. Σολδάτου δεν περιλαμβάνει την ταινία στην φιλμογραφία του δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι ο Βέγγος δεν έπαιξε σ’ αυτή. Κάποιες ταινίες λείπουν από την λίστα του βιβλίου, παρ’ όλο που η συμμετοχή του σε αυτές είναι βεβαιωμένη. Οπότε, μέχρι να τεκμηριωθεί η συμμετοχή του στην συγκεκριμένη ταινία, ίσως πρέπει να θεωρούμε ότι οι ταινίες στις οποίες έχει εμφανιστεί είναι 119. Η τεκμηρίωση είναι δύσκολη δεδομένου ότι, σύμφωνα με την βάση κινηματογραφικών δεδομένων IMDb, η ταινία μάλλον έχει χαθεί.

Η φιλμογραφία του Βέγγου διακρίνεται σε τρεις περιόδους. Κατά την πρώτη περίοδο (1954-1963) ο Βέγγος εμφανίστηκε σε κάθε είδους μικρούς και δεύτερους ρόλους όχι μόνο σε κωμωδίες, αλλά και σε μελοδράματα, βουκολικά δράματα, περιπέτειες κλπ. Αξίζει όμως να αναφερθεί η συμμετοχή του στις σημαντικές ταινίες Μαγική πόλις (1954) – η πρώτη του εμφάνιση – και Ο δράκος (1956) του Ν. Κούνδουρου, Το κορίτσι με τα μαύρα (1956) του Μ. Κακογιάννη, Ποτέ την Κυριακή (1960) του Ζιλ Ντασέν. Ακόμα και σε δραματικές ταινίες είχε συχνά κωμικό ρόλο συμμετέχοντας με κάποιες αστείες ατάκες ή με σύντομες κωμικές σκηνές, που έμπαιναν για αποφόρτιση από την ένταση της κεντρικής ιστορίας (αυτό που στα αγγλικά περιγράφεται με τον όρο comic relief).

Η αναγνώρισή του δεν ήταν από την αρχή δεδομένη. Στην ταινία Τσαρούχι, πιστόλι, παπιγιόν (1957) δεν υπάρχει το όνομά του στους αρχικούς τίτλους, ενώ στην ταινία Το κορίτσι με τα μαύρα αναγράφεται στους τίτλους ως φροντιστής. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι στους τίτλους των ταινιών Διακοπές στην Αίγινα (1958) και Χαρούμενοι αλήτες (1958) το επώνυμό του είναι γραμμένο «Βέγκος» (βίντεο 1 και 2). Αυτή ήταν η αρχική γραφή του επωνύμου του, αλλά την άλλαξε, όταν άρχισε να παίζει στον κινηματογράφο, επειδή το διπλό γάμα του φαινόταν καλύτερο όπως εμφανιζόταν στην οθόνη.

Εκείνη την εποχή οι ηθοποιοί προσέθεταν τις φωνές εκ των υστέρων, μετά την ολοκλήρωση της κινηματογράφησης των πλάνων. Έτσι συνέβαινε κάποιες φορές για διάφορους λόγους να ακούγεται ένας ηθοποιός να μιλάει με φωνή άλλη από την δική του, όπως ο Βέγγος στην ταινία Το κορίτσι με τα παραμύθια (1957) ή όπως σε μια σκηνή της ταινίας Τρεις κούκλες κι εγώ (1960) ακούγεται ένας ηθοποιός να μιλάει με την χαρακτηριστική φωνή του Βέγγου.

Στην ταινία Για σένα την αγάπη μου (1961) ακούγεται για πρώτη φορά η πιο χαρακτηριστική φράση του Βέγγου: «Καλέ μου άνθρωπε». Συγκεκριμένα, γύρω στο μέσο της ταινίας πληρώνει έναν αμαξά που μετέφερε την παρέα του και του λέει: «Πάρε, καλέ μου άνθρωπε» (στο 43:13 του βίντεο).

Η τελευταία εμφάνισή του κατά την περίοδο των δεύτερων ρόλων ήταν στην ταινία Ανήσυχα νιάτα (1963). Όμως, ήδη είχε αναγνωριστεί το ταλέντο του και το 1959 του δόθηκαν οι πρώτοι πρωταγωνιστικοί ρόλοι, ενώ την ίδια χρονιά πήρε άδεια άσκησης επαγγέλματος ηθοποιού από ειδική επιτροπή ως εξαιρετικό ταλέντο. Από αυτό το σημείο άρχισε η δεύτερη περίοδος (1959-1983) με ρόλους πλέον πρωταγωνιστή. Αρχικά ήταν συμπρωταγωνιστής με κάποιον άλλο ηθοποιό: τον Νίκο Σταυρίδη (Οι δοσατζήδες, 1959), τον Φραγκίσκο Μανέλλη (Ο Μήτρος και ο Μητρούσης στην Αθήνα, 1960, Δουλειές του ποδαριού, 1962), τον Γιάννη Μαλούχο (Το πιθάρι, 1962), τον Βασίλη Διαμαντόπουλο (Ψηλά τα χέρια Χίτλερ, 1962). Στις ταινίες Μην είδατε τον Παναή! (1962) και Σχολή για σωφερίνες (1964) είχε συμπρωταγωνιστή τον Ανδρέα Μπάρκουλη σε ένα αρκετά σύνηθες κινηματογραφικό δίδυμο ενός γοητευτικού και ενός κωμικού πρωταγωνιστή (πρβλ. Τζέρι Λιούς – Ντιν Μάρτιν). Η πρώτη ταινία στην οποία ήταν ο κύριος πρωταγωνιστής ήταν η Ζήτω η τρέλα (1962). Ακολούθησαν αρκετές ακόμα ταινίες με τον Βέγγο πρωταγωνιστή να ξεδιπλώνει όλο το κωμικό ταλέντο του. Λογικά υπήρξε ένα χρονικό διάστημα (1959-63) αλληλεπικάλυψης της πρώτης και της δεύτερης περιόδου, κατά το οποίο είχε και πρωταγωνιστικούς και δεύτερους ρόλους. Όμως, το 1962 άρχισε ουσιαστικά η περίοδος στην οποία πλέον θεωρείται ηθοποιός πρωταγωνιστικών ρόλων, αφού μέχρι τότε είχε, ως επί το πλείστον, δεύτερους ρόλους και μόνο δύο (συμ)πρωταγωνιστικούς.

Ο Βέγγος είχε γίνει πλέον τόσο δημοφιλής ώστε το επώνυμό του μπήκε στον τίτλο ταινίας (Είναι ένας τρελός-τρελός Βέγγος, 1965). Ακολούθησαν και άλλες ταινίες με το επώνυμό του στον τίτλο, που έμπαινε, βέβαια, για την προσέλκυση θεατών. Κάποιες από τις άλλες ταινίες, μάλιστα, ξαναπροβλήθηκαν αργότερα με αλλαγμένο τίτλο ώστε να περιλαμβάνει το επώνυμο του Βέγγου. Για παράδειγμα, η ταινία Μην είδατε τον Παναή! προβλήθηκε με τίτλο Καταζητείται ο Βέγγος και η ταινία Σχολή για σωφερίνες με τίτλο Ο Βέγγος σωφεράντζα. Δεν έχω υπ’ όψη μου άλλες περιπτώσεις Ελλήνων ή Ελληνίδων ηθοποιών όπου να συμβαίνει αυτό. Υπήρξαν περιπτώσεις όπου μπήκε το μικρό όνομα του πρωταγωνιστή ή της πρωταγωνίστριας (π.χ., Η Αλίκη στο ναυτικό) – όπως άλλωστε και του Βέγγου (π.χ., Ποιος Θανάσης!, 1969) – αλλά όχι το επώνυμο.

Στην ταινία Περάστε την πρώτη του μηνός (1965) δεν υπάρχει το όνομά του στους αρχικούς τίτλους, όχι βέβαια από έλλειψη αναγνώρισης, αλλά επειδή η συμμετοχή του ήταν μια εμφάνιση μόλις τεσσάρων δευτερολέπτων, δηλαδή μια εμφάνιση cameo, όπως συνέβη τότε και σε άλλες ταινίες με άλλους δημοφιλείς ηθοποιούς.

Θέλοντας να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο των ταινιών στις οποίες πρωταγωνιστούσε ίδρυσε εταιρεία παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών και ανέπτυξε το δικό του προσωπικό στιλ σκηνοθετώντας 7 ταινίες στο διάστημα 1967-73. Οι ταινίες αυτές είναι οι πιο αντιπροσωπευτικές της ελληνικής κωμωδίας slapstick. Χαρακτηρίζονται από γρήγορο ρυθμό, σουρεαλιστικά στοιχεία, εσκεμμένες υπερβολές και πλήθος από αστείες ατάκες, που εκφέρονται με τον κοφτό άμεσο τρόπο του Βέγγου. Οι πιο χαρακτηριστικές είναι οι ταινίες Βοήθεια!…ο Βέγγος, φανερός πράκτωρ 000 (1967) και Θου-Βου φαλακρός πράκτωρ, Επιχείρησις γης Μαδιάμ (1969), ακραίες παρωδίες των ταινιών κατασκοπίας.

Δυστυχώς η εταιρεία του χρεοκόπησε και ο ίδιος για χρόνια είχε οικονομικά προβλήματα. Ταυτόχρονα άρχισε την συνεργασία του με τον Ντίνο Κατσουρίδη και με άλλους σκηνοθέτες σε ταινίες που πραγματεύονταν κοινωνικά θέματα, πότε ως δραματικές κωμωδίες, πότε ως κοινωνικά δράματα. Στην τελευταία κατηγορία ανήκουν οι ταινίες Θανάση πάρε τ’ όπλο σου (1972) και Ο Θανάσης και το καταραμένο φίδι (1982), όπου απέδειξε ότι τα καταφέρνει εξίσου καλά και σε δραματικούς ρόλους. Το 1971 πέρασε από τις ασπρόμαυρες στις έγχρωμες ταινίες. Η τελευταία ασπρόμαυρη ταινία του ήταν η Τι έκανες στον πόλεμο, Θανάση; (1971) και η πρώτη έγχρωμη η Ένας ξένοιαστος παλαβιάρης (1971). Η δημοτικότητα δεν παρέμενε απλώς υψηλά, αλλά αυξανόταν. Έτσι, το 1978 ο Ηλίας Περγαντής γύρισε το ντοκιμαντέρ Βέγγος ο υπέροχος με αποσπάσματα από ταινίες δικής του παραγωγής της περιόδου 1958-62, στις οποίες ο Βέγγος είχε δεύτερους ρόλους.

Η τελευταία ταινία της δεύτερης περιόδου της φιλμογραφίας του ήταν η Τρελός και πάσης Ελλάδος (1983). Ακολούθησε ένα διάλειμμα οκτώ χρόνων στην κινηματογραφική παρουσία του. Στο διάστημα αυτό άρχισε να συμμετέχει σε τηλεοπτικές σειρές, ενώ γύρισε και εφτά βιντεοταινίες, που τότε ήταν στις δόξες τους.

Η τρίτη και τελευταία περίοδος στην φιλμογραφία του άρχισε με την ταινία Ήσυχες μέρες τοu Αυγούστου (1991) του Παντελή Βούλγαρη, που παρουσιάζει τρεις ιστορίες μοναξιάς και αναζήτησης ανθρώπινης επαφής στην άδεια Αθήνα τον Αύγουστο. Βλέπουμε έναν Βέγγο τελείως διαφορετικό απ’ ό,τι είχαμε συνηθίσει μέχρι τότε. Απουσιάζουν η υπερκινητικότητα και η έντονα τονισμένη εκφορά του λόγου. Η ερμηνεία του είναι χαμηλών τόνων, περισσότερο με τις εκφράσεις του προσώπου και τον χαμηλόφωνο διάλογο παρά με το σώμα. Τον ίδιο τύπο ερμηνείας διατήρησε ως έναν βαθμό και στις επόμενες ταινίες, με κυριότερες τις Το βλέμμα του Οδυσσέα (1995) του Θ. Αγγελόπουλου και Όλα είναι δρόμος (1998) του Π. Βούλγαρη. Το κύκνειο άσμα του, ταιριαστό με τον τίτλο της ταινίας, ήταν Το πέταγμα του κύκνου (2010).

Αυτή ήταν συνοπτικά η κινηματογραφική πορεία του Θανάση Βέγγου. Υπήρξαν όμως και κάποιες ταινίες που σκόπευε να γυρίσει, αλλά για διάφορους λόγους δεν τα κατάφερε. Θα αναφέρω μερικές περιπτώσεις. Την πρώτη την άκουσα από τον ίδιο τον Βέγγο στην εκπομπή του Φρέντυ Γερμανού Αλάτι και Πιπέρι το 1973. Σε αυτήν συζητούσαν την τότε πρόσφατη ταινία Ο άνθρωπος που έτρεχε πολύ. Μάλιστα, ο Βέγγος είχε φέρει μαζί του στο στούντιο το ποδήλατο που χρησιμοποιούσε στην ταινία. Όταν ρωτήθηκε ποια είναι τα άμεσα σχέδιά του, απάντησε ότι ετοιμάζει δύο ταινίες με τίτλους Καλοί μου άνθρωποι, το παιδί μου και Λας Βέγγος. Γνωρίζουμε, βέβαια, ότι ταινίες με αυτούς τους τίτλους δεν γυρίστηκαν, ίσως λόγω του κλεισίματος της εταιρείας του. Δυστυχώς, η συγκεκριμένη εκπομπή δεν σώζεται στο αρχείο της ΕΡΤ, οπότε αυτά που γράφω είναι απλώς μια προσωπική μαρτυρία χωρίς να μπορώ να τα τεκμηριώσω.

Η δεύτερη περίπτωση προέκυψε από μια συνέντευξη της Αλίκης Βουγιουκλάκη το 1979. Είπε τότε ότι ετοιμαζόταν να επιστρέψει στο κινηματογράφο με την νέα ταινία της Η λαίδη κι ο αλήτης με συμπρωταγωνιστή τον Θανάση Βέγγο. Όπως ξέρουμε, ούτε αυτή η ταινία γυρίστηκε ποτέ.

Η πιο γνωστή περίπτωση είναι η ταινία που ήθελε να γυρίσει ο Δήμος Αβδελιώδης σε σενάριο δικό του, παραγωγή Γιάννη Σολδάτου και με πρωταγωνιστή τον Βέγγο στον ρόλο ενός ηθοποιού που ετοιμάζεται να παίξει τον Πρόσπερο στην Τρικυμία του Σαίξπηρ (ή Σέξπιρ, δεν θα μαλώσουμε). Η ταινία θα είχε τίτλο Πρόβα για Τρικυμία και ο σχεδιασμός της ξεκίνησε το 2002. Το 2003 το σενάριο υποβλήθηκε στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και εγκρίθηκε χρηματοδότηση 300 χιλ. ευρώ. Όμως ένα πρόβλημα υγείας του Βέγγου δεν επέτρεψε να αρχίσουν τα γυρίσματα και η ταινία τελικά δεν έγινε. Ο Δ. Αβδελιώδης δεν εγκατέλειψε το σχέδιό του να κάνει ταινία με τον Βέγγο και το 2008 είπε σε συνέντευξή του ότι ετοιμαζόταν να ξεκινήσει με ένα καινούργιο σενάριο. Ωστόσο, τα προβλήματα υγείας είχαν καταβάλει τον Βέγγο και δεν μπορούσε πια να ανταποκριθεί στις ανάγκες ενός πρωταγωνιστικού κινηματογραφικού ρόλου. Είχε μόνο ολιγόλεπτες εμφανίσεις στις ταινίες Ψυχή βαθιά (2009) και Το πέταγμα του κύκνου (2010). Το πρωί της 3ης Μαΐου 2011 η μεγάλη καρδιά του σταμάτησε να χτυπά. Ο κόσμος όμως τον θυμάται με αγάπη εκτός των άλλων και από τις ταινίες του, που δεν έπαψαν να προβάλλονται από την τηλεόραση.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ
(με πλάγια γράμματα οι ταινίες στις οποίες είχε πρωταγωνιστικό ρόλο, με αστερίσκο (*) οι ταινίες τις οποίες σκηνοθέτησε)

1954
Μαγική πόλις
1955
Καταδικασμένη και απ’ το παιδί της
1956
Κυριακάτικοι ήρωες (Οι άσσοι του γηπέδου) – Ο δράκος – Το κορίτσι με τα μαύρα
1957
Έχει θείο το κορίτσι (Ο θείος της Βιολέτας) – Το κορίτσι με τα παραμύθια – Της τύχης τα γραμμένα – Μαρία η Πενταγιώτισσα – Τσαρούχι, πιστόλι, παπιγιόν
1958
Η φτώχεια θέλει καλοπέραση – Το εισπρακτοράκι – Μηδέν πέντε (;) – Διακοπές στην Αίγινα – Οι καυγατζήδες – Μόνο για μια νύχτα – Χαρούμενοι αλήτες – Κάθε εμπόδιο για καλό – Ο Μιμίκος και η Μαίρη – Το κορίτσι της αμαρτίας
1959
Καραγκιόζης, ο αδικημένος της ζωής – Γαμήλιες περιπέτειες – Η μουσίτσα – Ανθισμένη αμυγδαλιά – Ένα νερό, κυρα-Βαγγελιώ – Ο Ηλίας του 16ου – Για το ψωμί και τον έρωτα (Συννεφιασμένη Κυριακή) – Περιπλανώμενοι Ιουδαίοι (Οι δοσατζήδες) – Ένας Έλληνας στο Παρίσι – Ερωτικές ιστορίες – Το αγοροκόριτσο – Ο θείος από τον Καναδά
1960
Το ραντεβού της Κυριακής – Τα ντερβισόπαιδα – Το κλωτσοσκούφι – Μανταλένα – Πόθοι στα στάχυα – Ερωτικά παιχνίδια – Ποτέ την Κυριακή (Never on Sunday) – Οικογένεια Παπαδόπουλου – Ο Μήτρος και ο Μητρούσης στην Αθήνα – Τυφλός άγγελος – Η αυγή του θριάμβου
1961
Οι εννιακόσιοι της Μαρίνας – Για σένα την αγάπη μου – Μια του κλέφτη – Τα τέσσερα αδέλφια (Χωρίς μητέρα) – Ποιος θα κρίνει την κοινωνία – Διαβόλου κάλτσα – Η κατάρα της μάνας – Χαμένα όνειρα – Ζητείται ψεύτης – Διαμάντω – Μυρτιά – Λάθος στον έρωτα – Ευτυχώς τρελάθηκα! – Ποια είναι η Μαργαρίτα; – Η Λίζα και η άλλη – Οι χαραμοφάηδες
1962
Ο ατσίδας – Δουλειές του ποδαριούΤο πιθάρι – Υπέροχη οπτασία – Ψηλά τα χέρια Χίτλερ – Οι υπερήφανοι – Ζήτω η τρέλα – Βασιλιάς της γκάφας – Αστροναύτες για δέσιμο – Μην είδατε τον Παναή! – Γαμπρός για κλάματα – Η νύφη το ‘σκασε
1963
Ανήσυχα νιάτα – Ο Ιππόλυτος και το βιολί του – Τύφλα να χει ο Μάρλον Μπράντο – Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης – Ο τρελλάρας – Το τυχερό παντελόνι
1964
Σχολή για σωφερίνες – Οι φτωχοδιάβολοι – Ο πολύτεκνος – Έξω φτώχεια και καλή καρδιά – Θα σε κάνω βασίλισσα – Τα δίδυμα – Ο καταφερτζής
1965
Είναι ένας τρελός-τρελός Βέγγος – Περάστε την πρώτη του μηνός
1966
Ο παπατρέχας
1967
Βοήθεια!…ο Βέγγος, φανερός πράκτωρ 000* – Πάρε, κόσμε! – Τρελός, παλαβός και Βέγγος*
1968
Δόκτωρ Ζι-Βέγγος*
1969
Ποιος Θανάσης!* – Ένα ασύλληπτο κορόιδο* – Θου-Βου φαλακρός πράκτωρ, Επιχείρησις γης Μαδιάμ*
1970
Ένας Βέγγος για όλες τις δουλειές – Ο Θανάσης, η Ιουλιέττα και τα λουκάνικα
1971
Διακοπές στο Βιετνάμ – Τι έκανες στον πόλεμο, Θανάση; – Ένας ξένοιαστος παλαβιάρης
1972
Θανάση πάρε τ’ όπλο σου
1973
Ο άνθρωπος που έτρεχε πολύ* – Δικτάτωρ καλεί Θανάση – Ο τσαρλατάνος
1976
Ο Θανάσης στη χώρα της σφαλιάρας
1978
Από που πάνε για τη χαβούζα;
1979
Ο παλαβός κόσμος του Θανάση – Ο φαλακρός μαθητής
1980
Θανάση σφίξε κι άλλο το ζωνάρι – Βέγγος, ο τρελός καμικάζι
1981
Το μεγάλο κανόνι
1982
Ο Θανάσης και το καταραμένο φίδι
1983
Τρελός και πάσης Ελλάδος
1991
Ήσυχες μέρες τοu Αυγούστου
1993
Ζωή χαρισάμενη
1995
Το βλέμμα του Οδυσσέα
1998
Όλα είναι δρόμος – Το αίνιγμα
2002
Η ιστορία της Λίλυ (Lilly’s Story/Lilijina zgodba)
2009
Ψυχή βαθιά
2010
Το πέταγμα του κύκνου (The flight of the swan)

186 Σχόλια προς “Δέκα χρόνια χωρίς τον Θανάση Βέγγο (μια συνεργασία του Σταύρου Παύλου)”

 1. Ωραίο, μπράβο Σταύρο!
  Για λόγους πληρότητας θα πρόσθετα και τα «Βεγγαλικά» που έκανε για την τηλεόραση. http://www.veggos.gr/menu/tv_seires/tv1/tv1.htm

 2. Costas X said

  Καλημέρα !

  Ωραίο και περιεκτικό το άρθρο, αθάνατος και ο Βέγγος, ο αγαπημένος Θανάσης όλης της Ελλάδας, που μας έκανε, και μας κάνει, να γελάμε και να δακρύζουμε !

 3. dryhammer said

  Καλημέρα!

  Αν αξιωθώ τον Παράδεισο [με την καμία, σε καμιά θρησκεία] θά ‘μαι παιδάκι και θα τους έχω παππούδες…

  Νά ‘σαι καλά ΣΠ!

 4. dryhammer said

  3 συνέχεια …
  ξέχασα αυτό [γι αυτό σε κάθε θρησκεία θά ‘μαι στην κόλαση…]

 5. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Σταῦρε, ἄριστα 10! Ἐξαιρετικό! Ὁ Βέγγος ἤτανε ἡ χαρά τῆς παιδικῆς μας ἡλικίας..
  (Ἀρχές τῆς δεκαετίας τοῦ ’60, χρήματα δέν πολυπερίσσευαν γιά σινεμά καί στόν ἴσκιο μιᾶς κληματαριᾶς ὁ Τάσος μᾶς διηγοῦνταν τίς ταινίες του πού πάντα κατάφερνε καί ἔβλεπε πρίν ἀπό τούς ὑπόλοιπους, προσπαθώντας νά μήν τοῦ διαφύγουν οἱ ἀστεῖες λεπτομέρειες.. 🙂 )

 6. aerosol said

  Όχι μόνο σπουδαίο ταλέντο αλλά, στις δικές του παραγωγές, και δημιουργός ενός συγκεκριμένου κωμικού σύμπαντος με σαφή αισθητική -κάτι μοναδικό στην Ελλάδα.
  Ευχαριστούμε για το άρθρο!

 7. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια και βέβαια ευχαριστώ και πάλι τον Σταύρο για το εξαιρετικό του άρθρο!

 8. Εύγε Σταύρο, λατρεμένος και τεράστιος ηθοποιός ο Βέγγος !

  Τον πετύχαινα συχνά στην Κυψέλη, πότε στο βουλκανιζατέρ στην αρχή της Κυψέλης-φαίνεται θάχε χρόνια προβλήματα με τα ξεφούσκωτα λάστιχα, όπως στις ταινίες- πότε στα στενά, και μια φορά -μα τι φορά !- στο Λούνα Παρκ της Φωκίωνος Νέγρη, εκεί που είναι σήμερα το JoJo. Είχε γύρισμα εκεί , μια σκηνή που κάποιος παίζει μπιλιάρδο και έρχεται η κοπέλλα του (;) να παραπονεθεί που δεν είναι δστην δουλειά του. Η σκηνή γυρίστηκε άπειρες φορές παρά τις συμβουλές του Βέγγου πως πρ΄΄επει να δείξει την αγωνία της αλλά και την γυναικεία χάρη της η Αννα Φόνσου. Τελικά αφού δεν έπαιρνε από λόγια έπαιξε τον ρόλο της ο Βέγγος και λόγω τιμής ήταν πιο πειστικός από αυτήν.
  Εκεί είπα πως ηθοποιός γενιέσαι, δεν γίνεσαι σπουδάζοντας, μόνο βελτίωση θα βρεις.

  Ευχαριστώ Σταύρο και Νίκο για την δημοσίευση.

  Αναμένεται νέα εκτόξευση στην κλίμακα της Αλέξαινας !

 9. Πουλ-πουλ said

  Ούτε ληξίαρχος, τέτοια κιτάπια. Συγχαρητήρια.
  Πάντως στο πατρικό μου, μετράγαμε το χρόνο με την πυκνότητα των τριχών της κεφαλής του Βέγγου. Λέγαμε «από την εποχή που είχε ο Βέγγος, μαλλιά».

 10. Aghapi D said

  Παραμονή πρωτοχρονιάς παρακολουθούμε με έναν αλλοδαπό φίλο την παράσταση «Ο τρελλός του Λούνα Παρκ και η ατσίδα»
  Κουβαλάμε και δυο τρία δωράκια για το σπίτι όπου θα πηγαίναμε μετά. Ο φίλος στέλνει το ένα – κολόνια – στον Βέγγο, ενθουσιασμένος, με το σημείωμα: στην προσωποποίηση τής κωμικής τέχνης.
  Καθώς φεύγουμε με το τέλος τής παράστασης, μια ταξιθέτρια μας λέει ότι μάς γυρεύει «ο κύριος Βέγγος» και μάς οδηγεί στο καμαρίνι του. Ο «Θανάσης μας» συγκινηνος μάς δίνει από ένα φιλί.
  Μια από τις ωραιότερες πρωτοχρονιές μου.

 11. ΣΠ said

  Καλημέρα. Χρόνια πολλά στους Γιώργηδες, τον Τζη, τον Γιώργο Κατσέα, τον ΓιώργοΜ και όποιον ξεχνάω αυτή την στιγμή.

  Ευχαριστώ όλους για τα καλά σας λόγια, χαίρομαι που σας άρεσε. Ευχαριστώ τον Νικοκύρη που μου έδωσε την ευκαιρία να γράψω για τον αγαπημένο μου ΘΟΥ-ΒΟΥ.

 12. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  50; 100; 200; Ὅσες φορές καί νά παιχτῆ ἡ ταινία, θά καθίσουμε ὅλη ἡ οἰκογένεια γιά νά δοῦμε αὐτήν τήν σκηνή (..τό μουστάκι τοῦ διωκόμενου κομμουνιστῆ..) 🙂
  http://www.katiousa.gr/politismos/kinimatografos/thanasis-vengos-o-charaktirismenos-tis-makronisou-kai-agrio-koupi-sti-galera-tis-zois-kai-tis-technis/

 13. Γιάννης Κουβάτσος said

  Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες και ιδιαιτέρως στον Γιώργο Κατσέα.
  Ο Βέγγος ποιητής:

 14. Pedis said

  Ωραία δουλειά, Σταύρο, συγχαρητήρια!

  Στο «Θανάση πάρε τ’ οπλο σου» είναι παράδειγμα ταινίας «άλλου» Βέγγου.

  Από τις νεώτερες ταινίες του οι κοινωνικές σάτιρες (τέλη ’70 – αρχές ’80) είναι σπουδαίες δουλειές (με Μαραγκό, Κατσουρίδη).

 15. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

  Ο καλός μας άνθρωπος Θανάσης Βέγγος. Ευχαριστούμε ΣΠ!

  Σ’ όλες τις δουλειές που δούλεψα μου λέγανε «τρέχεις σαν τον Βέγγο». Ήμουν θαυμαστής και στην πράξη, όχι μόνο θεωρητικά.😄

 16. Κουνελόγατος said

  Ευχαριστούμε πολύ. Ο ΘουΒου παραμένει ακόμη και σήμερα, που έχουμε δει τις ταινίες δεκάδες φορές, ανάσα γέλιου, σε πολλές δε περιπτώσεις συνοδεύεται και από την προσφώνηση «ρε τον …., τι έκανε τότε;».

 17. sarant said

  Και βέβαια, που το ξέχασα πριν, χρόνια πολλά στον Τζη, τον Γιώργο Κατσέα, τον Γιώργο Μ. και όλους τους άλλους και όλες τις άλλες που γιορτάζουν σήμερα.

  Με την ευκαιρία, ένα ευχετήριο άρθρο

  Χρόνια πολλά, κύριε Γιώργο!

 18. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Γιάννη (13) καί Σταῦρε (11), σᾶς εὐχαριστῶ πολύ!

 19. ΣΠ said

  Από την μέρα που έστειλα το άρθρο στον Νικοκύρη μέχρι σήμερα βλέπω ότι δύο από τα βίντεο στα λινκ που έβαλα έπαψαν να λειτουργούν. Νικοκύρη, αν δεν είναι μεγάλος κόπος θα μπορούσες να τα αντικαταστήσεις με τα παρακάτω;
  Στο λινκ ‘δεν υπάρχει το όνομά του’ το https://zvgrafosradio.blogspot.com/2021/04/1957.html
  Στο λινκ ‘βίντεο 2’ το https://www.youtube.com/watch?v=RqthEUVuVLM&t=26s

 20. atheofobos said

  Όταν ήταν στην ζωή είχα γράψει το παρακάτω κείμενο με τις δύο φορές που τον έζησα εκτός οθόνης.
  ΕΝΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΥ ΜΠΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ
  http://atheofobos2.blogspot.com/2007/06/blog-post_18.html

 21. Κουνελόγατος said

  Και κάτι προσωπικό: Θα ήταν 18 Ιανουαρίου, μάλλον το 2001, στο κατάστημα που δουλεύω υπάρχουν 3 Θανάσηδες, περνάει όλο το προσωπικό και τους εύχεται. Μετά, όλοι περνάνε από το γραφείο μου κι εύχονται και σ’ εμένα, που δεν είμαι φυσικά Θανάσης. Ο λόγος; Από το 1995, που απέκτησα τον πρώτο υπολογιστή στη δουλειά, είχα -και έχω- σκριν σέιβερ το «Ποιος Θανάσης;»… Χρόνια πολλά και για τον υπολογιστή σας κύριε Κουνελόγατε…

 22. ΣΠ said

  1
  Δύτη, προτίμησα να μείνω μόνο στις κινηματογραφικές ταινίες και να μην αναφέρω τις βιντεοταινίες, τις τηλεταινίες και τις τηλεοπτικές σειρές.

  8
  Τζη, η σκηνή που λες είναι από την ταινία Ποιος Θανάσης. Εδώ η σκηνή

 23. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @19. Πολύ καλός ὁ πρῶτος σύνδεσμος, Σταῦρε! (Κι ἄς ἔχω καμμιά 600-700 ἑλληνικές ταινίες σέ CD)

 24. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Εὐχαριστοῦμε Νικοκύρη (17), κυρίως όμως γιά τό σημερινό θέμα!

 25. Πουλ-πουλ said

  Και μια ανάμνηση.
  1978, τάγμα Μηχανικού στο Κιλκίς. Χειμερινή διαβίωση στα σκηνάκια, άρση ναρκοπεδίου, νυχτερινές βολές, κρύο αφόρητο, η θητεία ατελείωτη (25 μήνες). Απροειδοποίητα, μας βάζουν σ’ ένα τολ, και μας προβάλλουν το «Τύφλα νάχει ο Μάρλον Μπράντο». Βγαίνοντας σκέφτηκα «ώστε υπάρχει ελπίς».

 26. Συγχαρητήρια για την πληρότητα της αναφοράς. Πραγματικά έχετε αφιερώσει τόσο χρόνο για τον αγαπημένο όλων μας ηθοποιό!
  Ήταν τη δεκαετία του 60 ή αρχές του ’70 που τον είδα στο θέατρο και πήγα να ζητήσω αυτόγραφο. Ακόμα θυμάμαι που με τον χαρακτηριστικό τόνο φωνής μου είπε: «πώς ήρθες κοριτσάκι μικρό εσύ, μόνο σου στο θέατρο;» (Κάπου έχω καταχωνιασμένα προγράμματα θεατρικών έργων με αυτόγραφα…).
  Σημερινό αφιέρωμα στην Εφημερίδα των Συντακτών:
  https://www.efsyn.gr/node/292395

  Χρόνια πολλά στους σημερινούς και χτεσινούς εορτάζοντες.

 27. # 22

  Σταύρο θα δω την ταινία το βράδυ, αυτό είναι το Λούνα Παρκ αλλά όχι ακριβώς η συγκεκριμένη σκηνή που είχα δει να γυρίζεται. Η απελπίστηκε ο Βέγγος και την πετσόκοψε ή την φάγανε στο μοντάζ, η Φόνσου έτρεχε προς τον τύπο, εδώ είναι ακίνητη.

 28. ΣΠ said

  10
  Έχει μείνει στην μνήμη μου ένα στιγμιότυπο από μιαν εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Πατρών το 2010 για να τιμηθεί ο Βέγγος. Η εκδήλωση έγινε σε αμφιθέατρο και ο Βέγγος καθόταν στην πρώτη σειρά. Μετά το τέλος σχεδόν όλοι περνούσαν να τον χαιρετήσουν. Μια κυρία μεγάλης ηλικίας δεν μπορούσε να κατέβει τα σκαλιά και έστειλε τον χαιρετισμό της με κάποιον άλλο. Ο Βέγγος μόλις το άκουσε ανέβηκε τα σκαλιά υποβασταζόμενος για να της μιλήσει.

 29. Παναγιώτης K. said

  Ο Βέγγος στα παιδικά μου δεν είχε την πρώτη θέση στις προτιμήσεις μου χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν παρακολουθούσα τις ταινίες του.
  Όταν όμως η τηλεόραση άρχισε να μεταδίδει τις ασπρόμαυρες έγινα μέγας θαυμαστής και το ενδιαφέρον μου πλέον παραμένει αδιάπτωτο.
  Δεν έχει σημασία αν μια ταινία την είδα…δέκα φορές. Αν ξαναπαιχτεί θα την δω σαν να είναι πρώτη φορά.
  Σταύρο, μπράβο για τη δουλειά που έκανες.

 30. Καλημέρα! Βέγγος! Ευχαριστούμε Σταύρο και Νικοκύρη!

  Από τους κορυφαίους κατ’ εμέ ρόλους του, θηροφύλακας στο Όλα είναι δρόμος:

 31. Παναγιώτης Κ. said

  Χρόνια πολλά στους πολυπληθείς Γιώργηδες του ιστολογίου.

 32. Κι από μένα χρόνια πολλά στους εορτάζοντες.

 33. ΣΠ said

  Εδώ μια αστεία φάση με τον Βέγγο. Δεν ξέρω αν συνέβη πραγματικά αλλά είναι χαρακτηριστική.
  https://bosko-hippydippy.blogspot.com/2011/05/blog-post_3345.html

 34. καλημέρα,
  χρόνια πολλά και καλά,
  με υγεία πάνω απ΄όλα
  Για το «όλα είναι δρόμος» να μια ενδιαφέρουσα πτυχή του αγαπημένου μας ΘΒ (στο 1.05 περίπου).

  Ευχαριστώ

 35. Κιγκέρι said

  Χρόνια πολλά στους Γιώργηδες!

  Μια ίσως όχι πολύ γνωστή ατάκα του Βέγγου, που όμως μας έμεινε και τη χρησιμοποιούμε οικογενειακώς, ήταν το «Διάβαση τρένου, αλτ, κλαρί-νο!».
  Ο Βέγγος, που είχε και στην πραγματικότητα ένα ατύχημα με τρένο, γύρισε αργότερα ένα διαφημιστικό για τον ΟΣΕ, ώστε να ευαισθητοποιήσει το κοινό:

 36. theopeppas said

  Καλημερα κι Χρόνια Πολλά σε όλους, ιδιως Γιωργους και Γεωργίες. Εξαιρετικό το κείμενο….να προσθέσω για λόγους κινηματογραφικής πληρότητας μέσα στα πολλά επαγγέλματα που άσκησε, …τρέχοντας πάντα, επί της οθόνης: Στην ταινία Κάθε εμπόδιο για καλό (1959) είναι γιατρός και μάλιστα …νευρολόγος και την ίδια χρονιά υποδύεται ξανά το γιατρό στην ταινία Ανθισμένη Αμυγδαλιά με ρούχα εποχής ! Και βέβαια άξια μνείας, αν και δεν αναφέρεται ούτε καν το όνομά του, η παρουσία του ως παπά στην ταινία Οι Υπερήφανοι, επίσης του 1962 όπου όχι μόνο κάνει τον παπά σε χωριό του 19ου αιώνα κομπλέ με φουστανέλες και τα πάντα αλλά παίρνει ένα ντουφέκι, καβαλάει ένα άλογο και καλπάζει σαν μαυροσκούφης του Βελουχιώτη και συλλαμβάνει έναν από τους κακούς πριν παντρέψει στην τελική σκηνή τον Γιάννη Βόγλη με την Αλεξάνδρα Λαδικού. «Η Αυγή του Θριάμβου» (1960) είναι το μόνο φιλμ στο οποίο απεικονίζεται να πεθαίνει ο Θανάσης Βέγγος – εκτελείται από τους Γερμανούς- ενω στο Όλα είναι δρόμος (1998) του Παντελή Βούλγαρη, ρόλο θηροφύλακα θα φτάσει ακόμα και στο έγκλημα όταν ένας λαθροκυνηγός σκοτώσει την τελευταία νανόχηνα.

 37. Γιάννης Ιατρού said

  32: έχουμε κάτι κρυφά ταλέντα εδώμέσα, αλλά ονόματα δεν λέμε…. 🙂

 38. Γιάννης Ιατρού said

  Σταύρο, πολύ το φχαριστήθηκα το σημερινό! Νά ΄σαι καλά και να γράφεις συχνότερα τέτοια ωραία👍

 39. ΚΩΣΤΑΣ said

  Σταύρε, συγχαρητήρια, πλήρης, τεκμηριωμένη και με πλούσιο υλικό και παραπομπές εργασία, για τον αείμνηστο τρεχαλατζή (σικ) και διανομέα χαράς και γέλιου Θανάση. Μου άρεσε και μένα πολύ, γέλασα και χάρηκα πολλές φορές με τις ταινίες του, δεν υπήρξα όμως ποτέ μου φαν του. Φωτόπουλος και Ηλιόπουλος οι πιο αγαπημένοι μου

  Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες.

  Πρωτίστως στον αγαπητό, συντοπίτη, ομοφρονούντα ;- Γιώργο Κατσέα. 🍷🍅😂

  Ιδιαίτερες ευχές στον Τζι και τον Γιώργο Μ 🙂

 40. Spiridione said

  Καλημέρα και χρόνια πολλά στους Γιώργηδες και Γεωργίες.
  Σταύρο ευχαριστούμε. Εδώ γράφει ότι για τις έξι ταινίες που λες ότι δεν έχεις βρει, μάλλον είναι χαμένες (εκτός από μία που δεν αναφέρεται).
  https://koitamagazine.gr/109834/ellinikes-tainies-poy-agnoeitai-i-tychi-toys-kai-mallon-de-tha-doyme-pote/
  Αλλά όμως η Μηδέν πέντε υπάρχει λέει στην Ταινιοθήκη
  https://www.europeanfilmgateway.eu/detail/%CE%9C%CE%97%CE%94%CE%95%CE%9D%20%CE%A0%CE%95%CE%9D%CE%A4%CE%95/tte::9485ac95b9755b3d5b22e9508aef06cb
  Και η Υπέροχη Οπτασία (και με αναφορά στον Βέγγο)
  https://www.europeanfilmgateway.eu/hu/detail/%CE%A5%CE%A0%CE%95%CE%A1%CE%9F%CE%A7%CE%97%20%CE%9F%CE%A0%CE%A4%CE%91%CE%A3%CE%99%CE%91%20(%CE%97)/tte::5ff9d5ea00ed9f78574067fb0730d0d9

 41. ΚΩΣΤΑΣ said

  37 Γιατρέ μου τί υπονοείς; μήπως γιορτάζει και κανένα χτήνος; Αν, ξαναλέω, αν, τότε εκ βάθους καρδίας τις δικές μου ευχές, δεν τις προσδιορίζω, ας τις διατυπώσει ο ίδιος καθότι τα γούστα μας είναι διαφορετικά…!!! 🤗

 42. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλημέρα καὶ χρόνια πολλὰ στὸν Τζῆ, στὸν Γιῶργο Κατσέα, στὸν Γιῶργο Μ καὶ στοὺς ὑπόλοιπους ἑορτάζοντες καὶ ἑορτάζουσες.

  Συγχαρητήρια στὸν Σταῦρο γιὰ τὸ ἐξαιρετικὸ καὶ ἄκρως ἐμπεριστατωμένο ἄρθρο καὶ εὐχαριστίες στὸν Νικοκύρη γιὰ τὴ δημοσίευση.

  Καὶ μιὰ προσωπικὴ ἀνάμνηση ἀπὸ γύρισμα τοῦ Βέγγου κάπου στὰ μέσα τῆς δεκαετίας τοῦ ᾿60.

  Γύριζε μιὰ σκηνὴ σὲ λεωφορεῖο στὸ Νέο Τέρμα Γαλατσίου, πολὺ κοντά στὸ σπίτι μου. Θυμᾶμαι τὶς ἐπαναλαμβανόμενες δοκιμές, ὅπως λέει ὁ Τζῆ στὸ #8. Δυστυχῶς δὲν πρόλαβα νὰ δῶ τὸ γύρισμα, ἐπειδὴ ἔπρεπε νὰ φύγω γιὰ τὸ σχολεῖο (ἤμουν ἀπογευματινὸς ἐκείνη τὴν ἡμέρα) καὶ δὲν μπορῶ νὰ τὴν ἐντοπίσω σὲ κάποια ταινία.

 43. takis#13 said

  Χρόνια πολλά στους Γιώργηδες. Μια μαρτυρία ,από τον θείο μου , για την ταινία «Ζήτω η τρέλα» που γυρίστηκε στην Κω . Η σκηνή που πέφτει με το ποδήλατο στην θάλασσα από την σκάλα του πολεμικού γυρίστηκε πέντε έξι φορές . Ο σκηνοθέτης έλεγε : «καλή ήταν » και ο Βέγγος έλεγε ότι δεν του άρεσε και ζητούσε να την ξανακάνει . Επίσης ήταν πάντα προσιτός και δεν τον ενοχλούσε η πιτσιρακαρία που μαζευόταν . Έκανε πλάκα και αστεία μαζί τους και ήταν ο αγαπημένος τους ηθοποιός. Οι υπόλοιποι ηθοποιοί συνήθως δεν κατέβαιναν από τα δωμάτια τους και δεν έβγαιναν από το ξενοδοχείο τους.

 44. ΣΠ said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα κολακευτικά σχόλια. Πολύ χαίρομαι που άρεσε το άρθρο.

  36
  Στην ταινία «Οι Υπερήφανοι» αναφέρεται το όνομά του στους τίτλους.

  Μια άλλη ταινία στην οποία απεικονίζεται να πεθαίνει (αλλά βέβαια δεν είναι το ίδιο) είναι η «Θου-Βου φαλακρός πράκτωρ, Επιχείρησις γης Μαδιάμ». Στο τέλος της ταινίας τον υποδέχεται ο άγιος Πέτρος.

 45. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Χρόνια πολλά στους Γιώργηδές μας εδώ, φανερούς και κρυμένους, σε όλους τους /τις εορτάζοντες /ουσες.
  Χρόνια Πολλά σου Τζη, καλές συγκομιδές σε όλα, ψάρια ,λουλούδια, σχέσεις…
  Ευχαριστούμε ΣΠ για το πλούσιο και προσεγμένο σου αφιέρωμα σ΄αυτόν τον αγαπητό σε όλους μας ηθοποιό-άνθρωπο-σύμβολο, αξεδιάλυτο σύνολο.

  Υπάρχει μία σκηνή στην (κορυφαία κατ εμέ) ταινία «Ο Θ.Β. στην χώρα της σφαλιάρας». όπου ο Θ.Β. (τρελός που οδεύει εν τη αγνοία του με απαγορευμένη μουσική για να χαλάσει μία «καθεστωτική» γιορτή) βαδίζει μπροστά από ένα πανό που γράφει ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ. Γραμμένο με μεγάλα γράμματα, σύνθημα-επιτομή όχι μόνο ενός καθεστώτος μα μιας ολόκληρης κοινωνίας υπό δικτατορία ή έπειτα υπό κοινο-βολευτισμό, σύνθημα-στάση ζωής όχι μόνο καθεστωτικών μα κι εναλλακτικών με το αζημίωτο όταν ήταν της μόδας συμπεριφορών – κρυμμένων πίσω από «σπουδαίες δικαιολογίες» πάντοτε- που οδηγούν σε θώκους κι απολαβές κάθε είδους). Κι αυτός («τρελός» γελωτοποιός στην αυλή της Μεσαιωνικής εξουσίας) επαναλαμβάνει σε κάθε βήμα ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ. Ακόμη κι όταν φτάνει μπροστά στον γκισέ είσπραξης αυτού του ΝΑΙ.
  https://tvxs.gr/news/blogarontas/thanasis-beggos-apo-ti-makroniso-sti-xora-tis-sfaliaras

 46. ΚΑΒ said

  Χρόνια πολλά στους Γιώργηδες του ιστολογίου.

  Ευχαριστούμε τον ΣΠ για το πολύ ενδιαφέρον κείμενό του για τον αξέχαστο Θανάση, τον καλό μας άνθρωπο.

 47. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Εὐχαριστῶ ὅλους γιά τίς εὐχές. Εὐχαριστῶ, Κώστα (39), εὐχαριστῶ, Δημήτρη (42).

 48. Γιάννης Ιατρού said

  41: Κοντά έπεσες, αλλά όχι αυτός 🙂

 49. ΣΠ said

  40
  Ευχαριστώ πολύ, Σπύρο. Είχα πει στον Νικοκύρη ότι ελπίζω πως οι δαιμόνιοι σχολιαστές ίσως βρουν κάποιες από τις ταινίες που λείπουν, έχοντας κατά νου κυρίως εσένα. Βλέπω λοιπόν ότι δεν είναι περίεργο που δεν μπόρεσα να τις βρω. Άραγε υπάρχει τρόπος να δει κανείς μια ταινία που υπάρχει στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος;

 50. Spiridione said

  40. Λάθος, στην Ταινιοθήκη υπάρχουν και οι ταινίες (με αναφορά στον Βέγγο)
  ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΡΙΝΗ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  https://www.europeanfilmgateway.eu/detail/%CE%A0%CE%9F%CE%99%CE%9F%CE%A3%20%CE%98%CE%91%20%CE%9A%CE%A1%CE%99%CE%9D%CE%97%20%CE%A4%CE%97%CE%9D%20%CE%9A%CE%9F%CE%99%CE%9D%CE%A9%CE%9D%CE%99%CE%91/tte::8effc92aef239c921bfde9ca824c250b
  ΕΙΣΠΡΑΚΤΟΡΑΚΙ (ΤΟ)
  https://www.europeanfilmgateway.eu/detail/%CE%95%CE%99%CE%A3%CE%A0%CE%A1%CE%91%CE%9A%CE%A4%CE%9F%CE%A1%CE%91%CE%9A%CE%99%20(%CE%A4%CE%9F)/tte::8653fd93eb1161c1aa254188e0a97040
  ΚΑΥΓΑΤΖΗΔΕΣ (ΟΙ)
  https://www.europeanfilmgateway.eu/detail/%CE%9A%CE%91%CE%A5%CE%93%CE%91%CE%A4%CE%96%CE%97%CE%94%CE%95%CE%A3%20(%CE%9F%CE%99)/tte::962f34655500662677a97e7325c49458

 51. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ο Βέγγος στην Επίδαυρο, με ψιλόβροχο, 1995,στην «Ειρήνη» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Γ. Μιχαηλίδη με Τρυγαίο τον «καλό μας άνθρωπο»

  Καίτοι θαμπή/ εντελώς ερασιτεχνική η λήψη και μόνο οι κινήσεις του σώματος αρκούν να φανεί η δυνατή του στόφα.
  Μια κριτική για την παράσταση
  http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=272124

  σ.σ. Σ΄αυτή την παράσταση είχε παρακαλέσει τον σκηνοθέτη Γιώργο Μιχαηλίδη να «χωρέσει» κάπου στην παράσταση να πει το «καλέ μου άνθρωπε». Στην αρχή ο Μιχαηλίδης έκανε το σταυρό του, πού να μπει τέτοια φράση αλλά μετά την έβαλε και κατά την εκφορά, σείστηκε η Επίδαυρος.

 52. Χαρούλα said

  ….τον Μπαρτζούδη κανείς;;;!😊
  Χρόνια πολλά Τζι, γιατρέ, Μ. και όλους τους άλλους που γιορτάζουν οι ίδιοι ή οι αγαπημένοι τους(χτήνος;). Κι εκτός από πολλά, να είναι γεμάτα με ότι σας ευχαριστει!

  ΣΠ δεν περίμενα τίποτα λιγότερο σε τεκμηρίωση. Πάντου και πάντα. Αλλά εντυπωσιάστηκα από την αγάπη που κρύβει το κείμενο! Για άλλη μια φορά ένα τεράστιο μπράβο, με εκτίμηση.

  Και γω σαν τον Κώστα δεν αγαπούσα τις ταινίες του.( Εκτός από τον ..Χίτλερ. )
  Με ενοχλούσε που έκανε πλάκα, αλλά όχι χιούμορ. Αλλά ήρθε η μεταπολιτευτική του περίοδος και με αποζημίωσε. Εγώ τότε κατάλαβα τον ηθοποιό.
  Αλλά ότι και να πούμε είναι μεγάλος! Και Πολίτης, και Άνθρωπος, και Ηθοποιός, και Οικογενειάρχης. …η μνήμη του, ναι θα είναι πολύχρονη!

 53. Χαίρετε,
  Δεν έχω να πω κάτι ιδιαίτερο για τον Βέγγο, εκτός πως κάποια στιγμή βίωσα κι εγώ εκείνο το πέρασμά του μέσα από το τζάμι! Έτσι, το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να ευχαριστήσω κι εγώ για το κείμενο.

  Και βασικά γράφω για να πω τις ευχές μου στους κουνητούς Γιώργηδες (και Γιωργίες; ) του ιστολογίου (εγώ βασικά είμαι με τους ακούνητους – δεν φτάνει πούναι τόσοι, νάχουν και γιορτή που δεν είναι ούτε στις κινητές ούτε στις ακίνητες αλλά όπως τα φέρνει κάθε χρονιά ο φάντης; 🙂 )

  Χρόνια καλά, χρόνια πολλά, χρόνια ευτυχισμένα.

 54. Δημήτρης Καραγιώργης said

  κατ’ αρχήν χρόνια πολλά και καλά στους σημερινούς (και χτεσινούς) εορτάζοντες.
  Πολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτηση για τη μνήμη του Βέγγου και η υπενθύμιση των ταινιών του από τον ΣΠ. Συγχαρητήρια.
  30 (ΣτοΔγιαλοΧτηνος) <– με το ανέβασμα της ταινίας "όλα είναι δρόμος" που ανέβασες φίλε μου, ξαναείδα τις ανασκαφές, στα λουλούδια, έξω από το χωριό μου. Πήγαινα τους γιους μου, 25 χρόνια πριν, βόλτα στο αρχαίο νεκροταφείο και βλέπαμε οστά μωρών τοποθετημένα μέσα σε πήλινα δοχεία, κομμένα στη μέση τα αγγεία φυσικά. Τελικά είναι αλήθεια, όλα είναι δρόμος. Μερικές φορές, μια τσιγάρα δρόμος.

 55. Χαρούλα said

 56. ΚΩΣΤΑΣ said

  Μεγάλη μου παράλειψη, λόγω αλτσχάϊμερ.

  Χρόνια πολλά! στον αγαπητό φίλο Γιώργο Μπαρτζούδη, υγεία και όλα τα καλά να έχεις, φίλε μου! 🙂

  *Να είσαι καλά, Χαρούλα, στάθηκες η αφορμή για να θυμηθώ, σε ευχαριστώ! 🙂

 57. Γιάννης Ιατρού said

  Η ξεφτίλα της ΤσιΜενδώνη…. L’Acropole, beauté bétonnée et défigurée

 58. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  19 Ωχ, θα τα διορθώσω.

  52 Παράλειψή μου. Χρόνια πολλά, κύριε Μπαρτζούδη!

  Θυμάμαι τον Βέγγο να παραθεριζει περί το 1970 στο Τολό και σε κάθε του έξοδο να μαζεύει όλη την πιτσιρικαρία (κι εμένα μαζί)

 59. Κώστα, Χαρούλα, δεν είμαι εγώ ο Γιώργος σας 🙂

 60. sarant said

  19 Διόρθωσα!

 61. Χαρούλα said

  Εγω αθώα χτήνος🥺! Στις ευχές για τους αγαπημένους σας, σε ενέταξα.😊

  Άμα δεν θες δεν λες. Πάντως κέρασμα δεν θα ζητήσω, να ξέρεις! Ααα, κανα χταποδάκι απ´ τον Τζι μπορεί.🤣

 62. ΚΩΣΤΑΣ said

  59 Είσαι όμως το …Χτήνος μας! 🤣

 63. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Χρόνια πολλὰ στὸν Γιῶργο Μπαρτζούδη κι ἀπὸ μένα.

 64. Spiridione said

  49.
  http://www.tainiothiki.gr/el/%CF%88%CE%B7%CF%86%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CF%8C-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CE%BD%CF%89%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%BF
  Τα λινκ του ψηφιακού αρχείου βλέπω δεν λειτουργούν

 65. Γιάννης Ιατρού said

  »Για όλες τις επόμενες μέρες, για όσο καιρό έζησα σαν αγρίμι, εξόριστος μέσα στην εξορία, πηγαινοερχόταν κάθε μέρα διανύοντας μια τεράστια απόσταση από το στρατόπεδο ίσαμε το βουνό, μόνο και μόνο για να μου φέρνει φαγητό να τρώω να μην πεθάνω»

  (απόσπασμα από συνέντευξη που μου είχε παραχωρήσει ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος για το ραδιοσταθμό ‘Στο Κόκκινο 105.5’ τον Ιούνιο του 2007)

 66. Γιάννης Ιατρού said

  65: κι ο σύνδεσμος https://www.koutipandoras.gr/article/treis-martyries-gia-ton-thanasi-beggo-poy-pethane-san-simera-2011-0

 67. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 68. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Ἐννοεῖται πώς εὐχαριστοῦμε ὅλους γιά τίς εὐχές.
  Ἐννοεῖται πώς διαθέτουμε καί ἀποθέματα εὐχῶν γιά τούς συνεορτάζοντες.
  Ἐννοεῖται πώς διαθέτουμε καί ἕνα ἰσομέγεθες ἀπόθεμα εὐχῶν γιά τούς συνεορτάζοντες πού χρησιμοποιοῦν χρηστώνυμα κλπ κλπ (συμπεριλαμβανομένων βέβαια καί τῶν Τζῆ, Μπαρτζούδη, Μ κλπ, κλπ).

  Καί ἡ πιό ὡραία εὐχή πού δέχτηκα σἠμερα, ἀπό φίλο διακεκριμένο γιατρό πού ἦταν διασωληνωμένος (ἴσως καί ἐπί 1-2 μῆνες) μέχρι πρίν ἀπό λίγες ἡμέρες..

 69. sarant said

  64 Ώστε περίπου 2500 ταινίες είναι η ελληνική φιλμογραφία

 70. ΣΠ said

  Το ιστολόγιο απαλλαγέν από την παρουσία του πολυώνυμου σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Σήμερα βρίσκεται στην 605η θέση της Αλέξαινας.

 71. ΣΠ said

  69
  Η IMDb βγάζει 3054 τίτλους. https://www.imdb.com/search/title/?title_type=feature&countries=gr&languages=el

 72. Ηλίας said

  Εξαιρετικό κείμενο για ένα πολύ σπουδαίο, ταλαντούχο αλλά κυρίως Καλό Άνθρωπο.

  Πολλά ευχαριστώ στο Σταύρο για την όλη δουλειά, σε όσους με τα σχόλια τους την εμπλούτισαν και τέλος στο Νικόλα που μας προσφέρει όχι μόνο γνώσεις αλλά συγκινήσεις.

  Πολλές ευχές σε όλους τους εορτάζοντες Γιώργους και Γεωργίες καθώς και σε όσους γιόρταζαν χθες.

 73. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

 74. Spiridione said

  Από τον Θείο Θανάση μερικά θρεντ
  Ο Θανάσης Βέγγος και 22 ριψοκίνδυνες σκηνές που γύρισε σε ρόλο… κασκαντέρ!
  http://www.cinemanews.gr/v5/flashback.php?n=11712

 75. Spiridione said

 76. Ωραίο κινηματογραφικό κομμάτι. Μαζί και οι ονομαστήριες ευχές. (Να πω όμως πως οι ρόλοι και τα σενάρια που υπηρετούσε ο ΘΒ δεν μου άρεσαν καθόλου, ούτε και τα αντίστοιχα αμερικάνικα εκείνης της εποχής).

 77. Παρόμοια περίπτωση με τη μεταγραφή Βέγκος > Βέγγος έχουμε, στην Πρέβεζα, και με το Ζάλογκο > Ζάλογγο. Πράγματι το διπλό -γγ- «ανεβάζει» τη λέξη.

 78. Ευχές στους φίλους Γιώργους (ζωόφοβους και ζωόφιλους/φιλόζωους*).

  * Χρησιμοποιώ (και προτείνω) και τη λέξη «ζωοφυλόφιλος» για την άλλη 🙂 έννοια. Έχει και «παιδοφυλόφιλους» ο λεξιλογικός μπαχτσές, ως πρόταση.

 79. Χαρούλα said

  #74 εδώ ο δευτερότοκος του, ο Χάρης. Καλό παιδί! (Ο πρωτότοκος νομίζω είναι Βασίλης)

 80. Κιγκέρι said

  Αν θυμάμαι καλά από τις ναυτικές του διηγήσεις, Γιώργης είναι κι ο Ξεροσφύρης.
  Χρόνια του πολλά λοιπόν!

 81. argyris446 said

  Reblogged στις worldtraveller70.

 82. … τον Βέγγο στην εκπομπή του Φρέντυ Γερμανού Αλάτι και Πιπέρι το 1973. … Δυστυχώς, η συγκεκριμένη εκπομπή δεν σώζεται στο αρχείο της ΕΡΤ, …

  Πολύ κρίμα, έχουν χαθεί διαμάντια απ’ το Α&Π.
  Το συγκεκριμένο της σειράς το θυμάμαι, και σαν να είναι μπροστά μου την συζήτηση για την εταιρεία του Βέγγου, όπου στην ερώτηση «Έχασες πολλά;» απαντάει με το πιο στωικό και νηφάλιο ύφος «Ακόμα πληρώνω…»

 83. … υπερκινητικότητα …

  Κατά σύμπτωση τον είχα πετύχει στην Τζωρτζ, απέναντι από το κτήριο Γκίνη στο ΕΜΠ, όπου ξεφόρτωνε κάποια πράγματα από το πορτ-μπαγκάζ ενός στέισον. Οι φυσικές, γρήγορες και κοφτές κινήσεις του ήταν σαν να τον έβλεπες σε ταινία.

 84. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Φίλε Ξεροσφύρη, πολύχρονος.
  Νὰ χαίρεσαι καὶ νὰ σὲ χαίρονται αὐτοὶ ποὺ ἀγαπᾶς.

 85. Γιάννης Ιατρού said

  80 ✔🎈

 86. Λεύκιππος said

  Σήμερα το μεσημέρι από σύμπτωση είδα στον ΑΝΤΕΝΑ τη «Μουσίτσα» με την Βουγιουκλάκη όπου ο Βέγκος είχε ένα σχετικά μικρό ρόλο μουσάτος. Το όνομά του ήταν 4ο γραμμένο στη σειρά με γκ ακόμη.

 87. Γιάννης Ιατρού said

  👉70: στους αμπελογκάρτνεν οι περίοικοι της περιοχής της οδού Πανόρμου παραπονέθηκαν αρμοδίως για την ένταση μουσικής που ακούγεται όλη την μέρα εκεί😋

 88. @ 83 Μιχάλης Νικολάου

  Ερώτηση: Γύριζε και αριστερά και μετά δεξιά αλλά ξαναγύριζε αριστερά παίρνοντας το δρόμο προς τα αριστερά; Ή κανονικά γύριζε αριστερά και συνέχιζε προς τα εκεί; 🙂

 89. aerosol said

  Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες θαμώνες!

  #45
  Α γειά σου βρε Έφη (-Έφη), δεν θυμόμουν τον τίτλο! Η ταινία αυτή είχε εξαιρετικά σημεία -αν και μάλλον άτσαλη ονομασία. Η σεκάνς όπου τον ανέμελο Βέγγο τον παρακολουθούν πολυάριθμοι ρουφιάνοι, κομπλέ με μαύρα γυαλιά και καμπαρντίνες, μου έχει μείνει σαν στιγμή ιδιαίτερης κωμικοτραγικής ποιητικότητας.

 90. 78,
  Ενδιαφέρον, παραδοσιακά ο Αγ. Γεώργιος είναι σε άσπρο άλογο, και στην βρετανική παράδοση.

 91. 88,
  Λίγο απ’ όλα! 🙂

 92. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ (και πάλι!) στους Γιώργηδες και στις Γεωργίες του Ιστολογίου. Να χαίρονται το όνομά τους, πάντα με ΥΓΕΙΑ και ΧΑΡΈΣ!

  – Τον Θ.Β. κάπως τον σνομπάραμε στα φοιτητικά μας χρόνια! Έπρεπε να έρθουν τα «Τι έκανες στον πόλεμο, Θανάση;» και «Θανάση πάρε τ’ όπλο σου» για τον δούμε με άλλο μάτι, να ξαναπροβληθούν οι ταινίες του και να εκτιμήσουμε το ταλέντο του και την προσωπικότητά του. Χρησιμοποιώ συνειδητά πληθυντικό γιατί ξέρω ότι τέτοιες αντιλήψεις ήταν κοινές σε αρκετούς γνωστούς και φίλους, τότε.
  Σήμερα, σχεδόν δακρύζω σε κάποιες από τις σκηνές που συμμετέχει…

  – Τεκμηρίωση μέσα από αφίσες: (η δεξιά μάς πληροφορεί ότι έπαιζε ρόλο Σταθμάρχη)

 93. sarant said

  70 Ωστε 605; Ασφαλώς ο έπαινος ανήκει στο άρθρο για τον Βέγγο!

  74-5 Α μπράβο!

  80 Δίκιο έχεις. Χρονια πολλά, Ξεροσφύρη!

  92 Μπράβο. Στο Εισπρακτοράκι λοιπόν αναφέρεται ως τρίτο όνομα.

 94. ΣΠ said

  74
  Πολύ ωραίος ο Θείος Θανάσης. Έχει ψάξει τις ταινίες του ΘΒ καλύτερα από μένα.

  83
  Στην Τζωρτζ 6 ήταν η εταιρεία του.

  86
  Στο βίντεο είναι με -γγ-.

 95. ΣΠ said

  92
  Μπράβο, πολύ καλό τεκμήριο. Μακάρι να μπορούσα να βρω κάτι τέτοιο για την ταινία «Μηδέν πέντε».

 96. # 70, 93 a

  το είχα προβλέψει ( # 8 )

 97. Ευχαριστώ όλους όσους (όσοι) με ευχήθηκαν και εύχομαι και γω στους συνεορτάζοντες χρόνα καλά και πολλά

  Και το για πολλούς λόγους προτιμητέο από τα τραγούδια περί Γιώργηδων , κυρίως γιατί αναφέρεται και η Γιώργαινα !

  :https://www.youtube.com/watch?v=Dd2eo1lz9eg&ab_channel=yiannijovanni

 98. ΣΠ said

  89
  Από αυτή την ταινία θυμάμαι έντονα την σκηνή που στέκεται μπροστά σε μια εκκλησία κρατώντας το σώμα ενός νεκρού παιδιού, που συμβολίζει τους νεκρούς του Πολυτεχνείου, και στο πρόσωπό του διαγράφεται μια γκριμάτσα γεμάτη πόνο. Εκεί σκέφτηκα ότι είναι και σπουδαίος δραματικός ηθοποιός.

 99. 94β,

  Κοίτα να δεις, δεν το ήξερα!
  Δικαιωματικά

 100. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Τό τί συκοφαντία ἔπεσε γιά τούς Ἕλληνες, δέν λέγεται! Οἱ εἰκόνες ἀπό τά ρεπορτάζ τῶν ἀπογευματινῶν εἰδήσεων τήν πρώτη ἡμέρα τῆς κορονοπανδημικῆς ἀπελευθέρωσης τό ἀποδεικνύουν. Ὅλοι (μά ὅλοι!) οἱ νεαροί Ἀθηναῖοι πού ἐφόρμησαν στίς καφετέριες, φοροῦσαν μάσκες. Τό ὅτι αὐτές κάλυπταν τήν κάτω γνάθο καί τόν λαιμό, εἶναι ἄνευ σημασίας.. (Γιά τούς Θεσσαλονικεῖς, δέν τίθεται ζήτημα: Δέν φορούσε μάσκα κανείς..)

 101. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  93, 95
  Από τη βιάση μου να ανεβάσω τις αφίσες, παρέλειψα να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου στον ΣΠ για την ΚΑ-ΤΑ-ΠΛΗ-ΚΤΙ-ΚΗ δουλειά του (αναφορά για μελλοντικούς μελετητές) και τις ευχαριστίες στον Νικοκύρη!
  Για το ‘Μηδέν πέντε’ θα κάνω μια προσπάθεια… 🙂

 102. sarant said

  92-95 Κι εγώ το σκέφτηκα να ψάξω εφημερίδες της εποχής, αλλά δεν πρόλαβα…

 103. Konstantinos said

  Μια μαρτυρία από πρώτο χέρι και δυο από δεύτερο:
  Στην Ειρήνη (όπου στο καλοί μου άνθρωποι το θέατρο χειροκροτούσε για μερικα λεπτά) στο διάλειμμα έτρεχε σαν τον Βέγγο στα παρασκήνια για να συντονίσει την παράσταση. Επαρχιακό το θέατρο (Σαλαμίνα) κι έτσι τον βλέπαμε. Παρά την ηλικία του οι κινήσεις του ζωηρές και κοφτές, σαν τις ταινίες. Ξαφνικά όπως περπάταγε -έτρεχε περνάει δίπλα από μια κοπέλα που κρατούσε ένα μωρό. Αφού την είχε προσπεράσει ήταν σαν να τράβηξε χειρόφρενο και να έκανε απότομα όπισθεν. Άρχισε να γελάει στο μωρό και να του γελάει το μωρό, να ξεκαρδίζεται. Απίστευτη φάση.

  Στη γειτονιά της Φίνος φιλμ μου χει πει γιαγιά ότι τον είχε δει σκαρφαλωμένο σε μια μουριά στο δρομο ( μάλλον για κάνα γύρισμα) « ο Βέγγος» άρχισε να λέει. « που είναι ;» τη ρωτάει αυτός. «Μα εσυ δεν είσαι ο Βέγγος;» « Α μπα , έτσι είναι ο Βέγγος;»

  Ο πατέρας ενός φίλου ήταν τζαμάς. Ήταν ο τζαμάς που άλλαζε τις τζαμαρίες που έσπαγε ο Βέγγος στο γύρισμα της διάσημης σκηνής. Μου είχε πει ο γιος του πόσες άλλαξε αλλά δεν θυμάμαι το νούμερο, δεν ήταν μια, ήταν ανάμεσα σε 5-7…

 104. loukretia50 said

  ΣΠ Συγχαρητήρια αγαπητέ, εξαιρετική δουλειά !
  Νομίζω ότι τελικά το σπορ που προτιμάς είναι η έρευνα!
  Να είσαι καλά και δούμε σύντομα κι άλλα πονήματα!
  ================

  Χρόνια πολλά και καλά στους εορτάζοντες !
  Επιτρέψτε μου να αναφερθώ ειδικά στον Ξεροσφύρη, γιατί ομολογώ είχα ξεχάσει το κανονικό του όνομα,
  και τους δύο απόντες – ελπίζω προσωρινά –
  ΓΤ και Νεοκιντ!

 105. Τα μπέρδεψα, εδώ εμφανίζεται ο Θανάσης

 106. sarant said

  104 Μπράβο Λουκρητία, που θυμήθηκες και τους ΓΤ και Νεοκίντ.
  Χρόνια πολλά βρε παιδιά, και να σας ξαναδούμε!

 107. dryhammer said

  Σας ευχαριστώ όλους από καρδιάς για τις ευχές σας, καθότι κρυπτο-Γιώργης, και ξαναεύχομαι στους συνεορτάζοντες.

 108. Avonidas said

  Καλησπέρα, και χρόνια πολλά στους Γιώργηδες, τις Γεωργίες κι όλους τους εορτάζοντες 🙂

  Για λόγους πληρότητας θα πρόσθετα και τα «Βεγγαλικά» που έκανε για την τηλεόραση.

  Πόσες αναμνήσεις… περίμενα το κάθε επεισόδιο με ενθουσιασμό. Θυμάμαι χαρακτηριστικά τη σκηνή που βγαίνει απ’ το νοσοκομείο κοιτάζοντας μια ακτινογραφία, πατάει μια μπανανόφλουδα στις σκάλες, τον μαζεύουν πάλι μέσα, βγαίνει με τις γάζες και τρώει μια γλάστρα στο κούτελο, και ούτω καθ’ εξής μέχρι που έχει γίνει σαν μούμια απ’ τους γύψους και τις γάζες 😀

  Μια θεία μου μένει στα Πετράλωνα, σ’ ένα πολύ ωραίο νεοκλασικό, όπου έχουν γυριστεί ανά τα χρόνια πάμπολλες σκηνές για σήριαλ και ταινίες εποχής. Μας διηγήθηκε με συγκίνηση πώς είχε γνωρίσει τον Θανάση Βέγγο, σε κάποια από τις τελευταίες του δουλειές:

  -«Πολύ μεγάλη μου χαρά και τιμή», του λέει.

  Κι εκείνος της απαντάει:

  -Μόνον χαρά, καλή μου κυρία…

 109. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Τεκμηρίωση μέσα από αφίσες (No 2)

  [και ο αγώνας συνεχίζεται… 🙂 ]

 110. antonislaw said

  Καλησπέρα σας και χρόνια πολλά!
  Να μας ζήσουν οι Γιώργηδες του ιστολογίου και όλοι οι αγαπημενοι του καθενός.
  Συγχαρητήρια στο κείμενο του ΣΠ για τον λατρεμένο ηθοποιό Θανάση Βέγγο.
  Τεράστιος ως ηθοποιός και ως άνθρωπος και με μεγάλο έργο όχι μόνο στον κινηματογράφο αλλά και στο θέατρο και στην τηλεόραση (και στις βιντεοταινίες από ό,τι βλέπουμε στο σάιτ veggos.gr).

  Είδα ότι λέτε ότι δεν θα αναφερθείτε στα τηλεοπτικά, στα θεατρικά και στις βιντεοκασέτες. Θα μου επιτρέψετε να προσθέσω το σήριαλ που έκανε στον Αντένα το 1990 (63 ετών τότε ο Βέγγος), στις απαρχές της ιδιωτικής τηλεόρασης με τίτλο» Αστυνόμος Θανάσης Παπαθανάσης», σε σενάριο και σκηνοθεσία του Γιώργου Λαζαρίδη μαζί με τον Ορφέα Ζάχο, το Βαγγέλη Τραϊφόρο, το Γιώργο Σταυρόπουλο και το Σταμάτη Τζελέπη. Νομίζω ότι είναι αξιοσημείωτο γιατί ήταν η τελευταία δουλειά του-πιστεύω- που έκανε τα «βέγγικα» του όπως τα έλεγε, δηλαδή τον αεικίνητο, ταχυλογικό και ελαφρώς σουρεαλιστικό καλό αφελή άνθρωπο. (Ως συνέχεια της παρθενικής εμφάνισής του στην τηλεόραση, των «Βεγγαλικών» (1984-1987) στην ΕΡΤ1, σε σενάριο πάλι του Γιώργου Λαζαρίδη-στο σενάριο συμμετείχε επίσημα και ο Θανάσης Βέγγος και σκηνοθεσία του Βέγγου) Μάλιστα έχω και τη μαρτυρία της ξαδέλφης μου που εκείνη την περίοδο φοιτούσε στη σχολή υπαξιωματικών στην Αμυγδαλέζα ότι τον είχε δει σε γυρίσματα σαν αστυνομικό και πραγματικά ήταν σίφουνας, δεν υπήρχε κάποιο κινηματογραφικό τρικ στην απίστευτη γρηγοράδα με την οποία κινιόταν «σαν Βέγγος».
  (σημειωθήτω ότι στο πρώτο επεισόδιο του Αστυνόμου Θανάση Παπαθανάση,που ξαναδείδα, ο Βέγγος συστήνεται ως ανθυπαστυνόμος, ενώ η στολή του έχω την εντύπωση ότι έχει στις επωμίδες γαλόνια ανθυπασπιστή. Σουρεαλισμός παντού! Μάλιστα ξεκινάει με τον τίτλο «ο Θανάσης είναι εδώ» και δείχνει το Βέγγο να βγαίνει από τον πυργίσκο μιας Αύρας)

  https://www.antenna.gr/watch/403377/astynomos-th-papathanasis-epeis-01-gia-na-gnoristoyme-

 111. Avonidas said

  1962 – Αστροναύτες για δέσιμο

  Αυτή η ταινία είναι αξιοσημείωτη ως η μοναδική, αν δεν απατώμαι, ταινία του παλιού ελληνικού κινηματογράφου που θα μπορούσε έστω καταχρηστικά να χαρακτηριστεί επιστημονικής φαντασίας – με έντονα στοιχεία παρωδίας, βέβαια.

  Είχε μάλιστα προβληθεί στο φεστιβάλ ταινιών ΕΦ SFFrated, που οργανώνει η Αθηναϊκή Λέσχη Επιστημονικής Φαντασίας (ΑΛΕΦ) το 2013:
  https://alef-gr.blogspot.com/2013/04/sffrated-athens-2013.html

  Δεν ξέρω γιατί το είδος δεν ευδοκίμησε στην Ελλάδα. Δεν υπήρχε το κοινό; Ήταν απαγορευτικός ο προϋπολογισμός για κάτι τέτοιο (εφφέ, σκηνικά); Μάλλον και τα δύο. Δεν είχε φτάσει ακόμα κι η τηλεόραση στην Ελλάδα, που θα επέτρεπε να γυριστούν σειρές ΕΦ με σχετικά μικρό προϋπολογισμό, όπως π.χ. στη Βρετανία.

  Υπήρχε όμως το ραδιόφωνο, κι είχαμε και κάποια ραδιοφωνικά σήριαλ στη δεκαετία του ’60. Έχει κανείς από τους γηραιότερους υπόψη του κάποια σχετική εκπομπή;

 112. Avonidas said

  #111. Θα μου επιτρέψετε να προσθέσω το σήριαλ που έκανε στον Αντένα το 1990 (63 ετών τότε ο Βέγγος), στις απαρχές της ιδιωτικής τηλεόρασης με τίτλο» Αστυνόμος Θανάσης Παπαθανάσης»

  Τριτσιμπίδας!! 😆

 113. ΚΩΣΤΑΣ said

  ΄Ολο εκπλήξεις σήμερα με τους Γιώργηδες. Ρε μαν, φίλε μου αγαπημένε, ΓΤ, Χρόνια σου πολλά, καλά, με χαρές και ό,τι αγαπάει η καρδούλα σου να έχεις στη ζωή σου. Και να ρίχνεις και καμιά καλημέρα από δω, μας δίνει χαρά η παρουσία σου! 🍷 😂 🍹

  Ξεροσφύρη, φίλε, πολύχρονος και όλα τα καλά να έχεις 🙂

  Κι εσύ Νεοκίντιε, εκεί στην Αραπιά, υγεία και να περνάς ονειρεμένα με ό,τι ξωτικό υπάρχει. 🙂

 114. antonislaw said

  113 Ο Σταμάτης Τζελέπης υποδυόταν τον αστυνόμο Σταμάτη Τριτσιμπίδα. (αδικημένος ο Τζελέπης από τη δημοσιότητα θα έλεγα)
  εδώ με τον Ορφέα Ζάχο στα αριστερά.

 115. ΣΠ said

  111
  Η σειρά ήταν συνέχεια (spin-off) της βιντεοταινίας Τρελλοκομείον η «Ελλάς»

 116. Alexis said

  Καλησπέρα.
  Κατ’ αρχάς να ευχηθώ χρόνια πολλά στους Γιώργηδες του ιστολογίου, τον Τζι, τον Γιώργο Κατσέα, τον ΓιώργοΜ, το Νεοκίντ, τον ΓΤ, τον Ξεροσφύρη και όσους άλλους ξεχνάω. Και βέβαια σε όλους τους Γιώργηδες και τις Γεωργίες που γιορτάζουν σήμερα.

  Πολύ καλό το αφιέρωμα του Σταύρου, πληρέστατο και κατατοπιστικό!
  Αγαπημένος όλων μας ο Βέγγος και από τους μεγαλύτερους ηθοποιούς μας.
  Χαρακτηριστικό του ταλέντου του είναι ότι έχει γράψει ιστορία και σε δεύτερους ρόλους (ας θυμηθούμε μόνο τον Θρασύβουλα και το «όλα είναι ατμός»)
  Ευχαριστούμε Σταύρο και Νικοκύρη για τη δημοσίευση!

 117. ΣΠ said

  112
  Αυτή η ταινία είναι η μοναδική κοινή εμφάνιση του Βέγγου με τον Βουτσά.

  Μια ελληνική τηλεοπτική σειρά επιστημονικής φαντασίας που θυμάμαι ήταν Η Συνωμοσία της Σιωπής του Νίκου Μαστοράκη.

 118. Avonidas said

  #118. Ενδιαφέρον! Δεν την είχα καθόλου υπόψη μου αυτή τη σειρά.

 119. Μαρία said

  95 κλπ
  Σταύρο, σ’ ευχαριστούμε. Εξαιρετική δουλειά.
  Δες ένα μυστήριο με την ταινία Μηδέν πέντε. Κοίταξε στην Ελευθερία. 28/12/1957, σ.3 και 9/1/1958 σ.2. Ανάμεσα στις διαφημίσεις άλλων ταινιών υπάρχει μόνο ο τίτλος, ολόσκετος, Μηδέν πέντε. Θυμίζει σύγχρονες διαφημιστικές καμπάνιες, μόνο που σε επόμενα φύλλα τζίφος, λες και την ταινία την έφαγε το σκοτάδι. Είδα τις διαφημίσεις στα περισσότερα κυριακάτικα φύλλα της Ελευθερίας.

  Και χρόνια πολλά στους Γιώργηδες, φανερούς και κρυφούς, που αποδεικνύονται περισσότεροι απ’ τους Γιάννηδες.

 120. ΣΠ said

  119
  Προβλήθηκε μόνο τότε και δεν σώζεται οπότε δεν ακούστηκε.

  Μια λίστα από το IMDb με ελληνικές ταινίες και σειρές ΕΦ: https://www.imdb.com/search/title/?title_type=feature,tv_movie,tv_series,tv_miniseries&genres=sci-fi&countries=gr&languages=el
  Ελάχιστες από αυτές ξέρω.

 121. ΣΠ said

  Ευχαριστώ για τους νεότερους επαίνους.

  120
  Καλά λες, Μαρία. Το κοίταξα. Δεν φαίνεται καν ότι πρόκειται για ταινία.

 122. Alexis said

  #111: σημειωθήτω ότι στο πρώτο επεισόδιο του Αστυνόμου Θανάση Παπαθανάση,που ξαναδείδα, ο Βέγγος συστήνεται ως ανθυπαστυνόμος, ενώ η στολή του έχω την εντύπωση ότι έχει στις επωμίδες γαλόνια ανθυπασπιστή. Σουρεαλισμός παντού!

  Όχι, δεν πρόκειται για λάθος ούτε για σουρεαλισμό. Στην ΕΛΑΣ ο ανθυπαστυνόμος έχει τα ίδια διακριτικά με τον ανθυπασπιστή του Στρατού. Βαθμός ανθυπασπιστή στην Αστυνομία δεν υπάρχει.

 123. Μαρία said

  123
  Άσχετο αλλά μια που σε πετυχαίνω …
  Έκανα τις προάλλες εκκαθάριση αρχείου κι έπεσα σε φωτοτυπίες με την Ιλιάδα την καλή 🙂 Σε ξεχωριστή σελίδα επαναλαμβάνονται οι πρώτοι 9 απ’ τους περίπου 60 στίχους κι απο κάτω με κόκκινο στιλό: Αυτά πρόλαβε και αντέγραψε η (όνομα μαθήτριας). Να παραπεμφθεί στο σύλλογο. Τη μαθήτρια τη θυμάμαι, τον μαλάκα που ήθελε την παραπομπή όχι. Σχ. χρονιά 87-88 πρέπει να ήταν.

 124. Μαρία said

  122
  Στη Μακεδονία, τη βρίσκω επιτέλους να παίζεται στη Θεσ/νίκη τον Απρίλιο του ’59 σε σινεμάδες Β προβολής.

 125. Χαρούλα said

  Επειδή εδώ έχουμε μιλήσει για τον «Σκοπελίτη», ενημερωτικά. Έχει 00.15-01.15 ντοκυμαντέρ στην ΕΤ2. Όσοι πιστοί….

 126. Μαρία said

  125
  Διαφήμιση στη Μακεδονία, 5/4/59, παίζεται μαζί με την Αστέρω κι αναφέρονται μόνο η Μαυροπούλου κι ο Ρίζος.
  Στην Αθήνα για δυο μέρες, 22 και 23/4 στο Ρεο, β’ προβολής, χωρίς διαφήμιση. Άπατη πήγε.

 127. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  127 και πριν: Μπράβο Μαρία. Άρα, τουλάχιστον, υπάρχει ισχυρό τεκμήριο ότι η ταινία παίχτηκε σε αίθουσες.

 128. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Αντιγράφω από το 15ήμερο κινηματογραφικό περιοδικό «Θεάματα» , (από το τελευταίο της χρονιάς- του 1963 τα έχω όλα δεμένα σε τόμο)

  ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΤΟΥ ΒΕΓΓΟΥ

  Όταν γυριζόταν η ταινία ΤΥΦΛΑ ΝΑΧΗ Ο ΜΑΡΛΟΝ ΜΠΡΑΝΤΟ ρώτησαν τον δημοφιλή κωμικό Θανάση Βέγγο ποιο ρόλο παίζει στην ταινία κι αυτός απήντησε: του Τόνυ Κέρτις.

  Καθώς περπατούσε στο δρόμο ο Θανάσης Βέγγος τον πλησιάζει ένας ανθρωπάκος και τον ρωτά: Είσαι ο Θανάσης Βέγγος; κι αυτός απάντησε: ‘Οχι, είμαι ο Μάρλον Μπράντο.

  Όταν τέλειωσε η ανάγνωση του σεναρίου «Ο ΝΑΥΤΗΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ από τον συγγραφέα Ναπολέοντα Ελευθερίου, ο παραγωγός Κώστας Στράντζαλης ρώτησε τον Θανάση Βέγγο πώς του φάνηκε ο ρόλος κι αυτός απήντησε: Ο ρόλος είναι στο πετσί μου και θα αποδώσω το ναυτάκι πολύ καλά γιατί εγώ υπηρέτησα στο Πεζικό.

  Οταν ο παραγωγός της ταινίας ΜΗΝ ΕΙΔΑΤΕ ΤΟΝ ΠΑΝΑΗ παρακάλεσε το ν Θανάση Βέγγο να παρευρεθή στην πρεμιέρα της ταινίας στα Μέγαρα αυτός απήντησε: Άσε να γυρίσω πρώτα την ταινία «Πάνω χέρι, κάτω χέρι» και μετά θάρθω στα Μέγαρα.

  Στην Σταδίου ένας χαμογελαστός νέος σταματά τον Βέγγο, τον χτυπά στον ώμο και του λέει: Γεια σου ρε Θανάση.Ο Θανάσης δεν τον αναγνωρίζει και τον ρωτά:Στο στρατό;στο στρατό; Όχι λέει εκείνος, είμαστε πατριώτες.Πού εγεννήθης τον ρωτά ο Θανάσης. Σαστισμένος ο νέος λέει …δεν εγεννήθην κ.Βέγγο. Κι ο Βέγγος: Τί διάβολο, σκίτσο είσαι;

  Όταν συνέστησαν στον Βέγγο την θελκτική παρτεναίρ του και «αγαπημένη» του στην ταινία Ο ΝΑΥΤΗΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, Σιμώνη Κυριακίδου, στο «χαίρω πολύ» της δεσποινίδος αυτός απήντησε: του ναύτη τα …κανόνια θα πάρουνε φωτιά…

  Κώστας Στράντζαλης

 129. Spiridione said

  127. Όχι ρε, στην Αθήνα παίχτηκε αρχές Γενάρη μια βδομάδα σε α’ προβολής, στο Κοσμοπολίτ, και μετά παιζόταν σε β’ προβολής και προαστειακούς συνέχεια μέχρι το καλοκαίρι.
  Η προτελευταία ταινία του Ούγγρου Χεπ
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B9%CF%8C%CE%B6%CE%B5%CF%86_%CE%A7%CE%B5%CF%80

 130. eran said

  Και να θυμίσουμε την ατάκα του εκπληκτικού Θρασύβουλα, στο στρίβειν δια του αρραβώνος: όλα είναι ατμός.
  Αλήθεια το ίντσι που αναφέρει στη σκηνή αυτή τούρκικο είναι;

 131. ΣΠ said

  127
  Μαρία, ευχαριστώ. Έχω προσπαθήσει επανειλημμένα αλλά ανεπιτυχώς να βρω κάποια στοιχεία γι’ αυτή την ταινία. Δεν είχε κάνει καμιά εισπρακτική επιτυχία. Εδώ λέει ότι έκοψε 10516 εισιτήρια και ήταν 34η στην κατάταξη μεταξύ 51 ταινιών της περιόδου.

 132. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  112 >>1962 – Αστροναύτες για δέσιμο
  Βρίσκω στα «Θεάματα» Ιαν.1963 τ.122 «Αστροναύτες για δέσιμο»
  Πρωτ. Θανάσης Βέγγος. Σκην. Σωκ.Καψάσκης.
  Παρ. «Κύκλος- Φιλμ».
  Εκμ. Χρ. Κύρκος.
  Εισιτ.38.562 (β΄προβολής)

 133. Μαρία said

  130
  Πράγματι. Απο 5/1 μέχρι 11/1 και μετά έβαλε την Κερένια κούκλα, που δεν ήξερα οτι γυρίστηκε ταινία.

 134. […] Δημοσιεύω σήμερα με πολλή χαρά μια συνεργασία που μου έχει στείλει ο φίλος μας ο Σταύρος, γνωστός και ως ΣΠ, για την επέτειο του θανάτου του κοσμαγάπητου Θανάση Βέγγου. Ο Σταύρος παλιότερα μας έχει δώσει άρθρα για διάφορα “εξωτικά” αθλήματα όπως το μπέιζμπολ. Το σημερινό έχει την ίδια πληρότητα στην προσέγγιση και τέχνη στη συγγραφή.… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2021/05/03/veggos-2/ […]

 135. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Η ταινία «Μηδέν πέντε» συμπεριλαμβάνεται εδώ σε μια λίστα με τις χαμένες ταινίες (και δεν αναφέρει επίσης τον Βέγγο)
  https://koitamagazine.gr/109834/ellinikes-tainies-poy-agnoeitai-i-tychi-toys-kai-mallon-de-tha-doyme-pote/

  Αλλά και η ταινία «Ένας Ελληνας στο Παρίσι» 1959 φέρεται χαμένη.
  Σκηνοθεσία Χρ.Κυριακόπουλος,
  Μουσική Μ.Χατζιδάκης, σενάριο Γιάννης Μαρής,
  από το 8:12

 136. Μαρία said

  130
  Και στη Θεσσαλονίκη την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου, χωρίς διαφήμιση. Την έθαψα πριν της ώρας της.

 137. ΣΠ said

  129
  Περίεργο, ο ΘΒ δεν έχει παίξει στην ταινία «Ο Ναύτης του Αιγαίου».

 138. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  138. Είδα ότι δεν περιλαμβανόταν στη φιλμογραφία του και με παραξένεψε όταν το βρήκα, γι΄αυτό το έβαλα 🙂
  Μήπως προδιαφήμιση (σχεδιαζόταν να παίξει ο ΘΒ αλλά τελικά δεν), αφού το γράφει τέλη του ΄63 και η ταινία τελικά είδα ότι γυρίστηκε το ΄68 (με παραγωγό τον γράφοντα Στράντζαλη).

 139. Μαρία said

  138
  Ούτε η Σιμόνη Κυριακίδου. Βλέπω όμως έπαιξαν μαζί στον καταφερτζή πάλι του Στράντζαλη.

 140. ΣΠ said

  140
  Και στην «Σχολή για σωφερίνες», επίσης του Στράντζαλη.

 141. ΣΠ said

  131
  ίρτζι, https://www.slang.gr/lemma/24174-irtzi

 142. atheofobos said

  Όπως γράφει στο ΕΜΠΡΟΣ της 10-1-1959 σελ 8 το ΜΗΔΕΝ ΠΕΝΤΕ μαζί με το ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ θα προβληθούν συντόμως σε χώρες της Μέσης Ανατολής, συγκεκριμένα Συρία, Λίβανο. Αίγυπτο και Ιράκ.

  http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin.asp?c=108&dc=10&db=1&da=1959

 143. sarant said

  Kαλημέρα από εδώ!

  Τελικά βγήκαν μερικά πράγματα για κάποιες δυσεύρετες ταινίες του Βέγγου.

 144. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  128 και πριν.

  [Εφημ. ΠΑΤΡΙΣ Ηρακλείου, 14/1/1959]

  Παιζόταν από 14-1 έως 18-1-1959. Ατυχώς, δεν αναφέρει τον Θ.Β…
  Δεν θυμάμαι αν έχει λεχθεί, αλλά το imdb περιλαμβάνει τον Θ.Β. στο ‘Μηδέν πέντε’.

  Καλημέρα! Πάμε να «πιάσομε το Μάη». 🙂

 145. #145

  Αυτλο το «την συγκίνησι» δημοτικοκαθαρευουσιάνικο μου φαίνεται !

 146. Alexis said

  #124: Ω, αυτό είναι ντοκουμέντο! 😆

 147. ΣΠ said

  145
  Ευχαριστώ, Μίκιε. Πολύ καλό εύρημα. Ενισχύει την υποψία μου ότι ο ΘΒ δεν έπαιξε στην ταινία. Το 1958 ήταν ήδη αρκετά γνωστός, το 1959 είχε τον πρώτο του πρωταγωνιστικό ρόλο, οπότε θα περίμενα ότι θα έβαζαν το όνομά του στην περίπτωση που έπαιζε. Βέβαια απόλυτη σιγουριά δεν μπορούμε να έχουμε παρά μόνο αν δούμε την ταινία. Το ότι τον έχει το imdb δεν με πείθει. Οι ιστότοποι παίρνουν συχνά τις πληροφορίες τους από άλλους ιστότοπους με αποτέλεσμα την διάδοση ενός λάθους.

  Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους σχολιαστές και όλες τις σχολιάστριες για τα καλά τους λόγια και για την συμβολή τους με νέα στοιχεία στην βελτίωση του άρθρου, ένα αξιοζήλευτο χαρακτηριστικό αυτού του ιστολογίου. Ευχαριστώ και τον Νικοκύρη για την παροχή του φιλόξενου περιβάλλοντος. Την χάρηκα την συζήτηση που έγινε.

 148. ΚΩΣΤΑΣ said

  Και αυτό για τον Θου Βου, από την ιδιαίτερη πατρίδα μου.

  https://www.larissanet.gr/2021/05/04/thanasis-vengos-o-kalos-anthropos-tou-ellinikou-kinimatografou-apo-ti-pethane/

 149. antonislaw said

  «1961
  Διαμάντω »
  Να συμπληρώσουμε η ταινία φουστανέλας Διαμάντω βγήκε στη διαφημιστική αφίσα και ως «Ο Βέγγος βλαχοδήμαρχος», αποδεικνύοντας τη διαφημιστική δύναμη του ονόματό του, ενώ αρχικά στις ρεκλάμες της Διαμάντως ο Βέγγος αναφερόταν μεν στους πρωταγωνιστές αλλά χωρίς φωτογραφία και το όνομά του ήταν τελευταίο μετά την Ντίνα Τριάντη, τον Ανδρέα Ζησιμάτο, τον Ν.Τσαχιρίδη ως «Θ.Βέγγος»

  https://imageupload.io/i/VjimNnFAdz

  https://imageupload.io/i/VjimNnFAdz

 150. antonislaw said

  150
  Συγγνώμη ανέβασα δύο φορές το ίδιο λινκ, η άλλη αφίσα του Βέγγου Βλαχοδήμαρχου (Διαμάντω) είναι το παρακάτω:

  https://imageupload.io/i/og1CfhwOCB

  (Αν μπορεί ας στείλει κάποιος σε ποια σάιτ μπορούμε να ανεβάσουμε δικά μας αρχεία και φωτογραφίες ώστε να μπορούμε να τα αναρτάμε εδώ, μάλλον είμαι ανεπίδεκτος…)

 151. ΚΩΣΤΑΣ said

  151

  https://postimages.org/

 152. Γιάννης Ιατρού said

  150: Σιγά μην πήγαινε κανείς να δει την Τσελιγκοπούλα. Για το δεύτερο έργο πήγαιναν 🙂 🙂

 153. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν ήξερα ότι ο Ξεροσφύρης και ο Κιντ είναι Γιώργηδες. Ιδιαιτέρως χρόνια πολλά και στους δυο τους.
  Δεν ξέρω άνθρωπο που να μην ένιωσε θλίψη στο άκουσμα του θανάτου του Βέγγου. Ακόμα κι όσοι δεν τρελαίνονταν για το ιδιάζον υποκριτικό του στυλ, μια στεναχώρια την ένιωσαν για την απώλεια του Καλού Ανθρώπου.

 154. Δεν ήξερα πως ζήτησε να ταφεί στην Αμοργό

 155. eran said

  142. Πολύ ωραία, λύθηκε και αυτό… και δεν το άκουγα και καλά…

 156. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Νεότερα:
  Βρίσκω διαφήμιση στο τέλος του ΄63 (όλα με κεφαλαία και στολισμένο Χριστουγεννιάτικο φόντο) : «Το Γραφείον Παραγωγής κ Εκμεταλλεύσεως Ελλ. Ταινιών Κ.Στραντζαλη-Α.Σπηλιώτη-Σ.Βεδουρά, προσφέρει για όλη τη χρονιά 1963-1964 ταινίες που εξακολουθούν να γεμίζουν τα ταμεία:
  Τύφλα ναχη ο Μάρλον Μπράντο-Θ.Βέγγος 100%,
  (ακολουθούν 6 τίτλοι ταινιών με διάφορους άλλους γνωστούς ηθοποιούς ,Μ. Καλατζοπουλου, Μ.Βούρτση, Ξ.Καλογεροπούλου, κ.α.) και μετά:
  «Η κωμωδία της χρονιάς
  Ο ναύτης του Αιγαίου -Θανάσης Βέγγος
  παραγωγή-σκηνοθεσία Κ. Στράντζαλη»
  κ συνεχίζει με τις λεζάντες τριών ακόμη ταινιών
  (Ο Γιάννης τα ΄κανε θάλασσα με τον Αλ. Αλεξανδράκη* κλπ) και κλείνει το δισέλιδο με «καλή χρονιά χρυσές δουλειές με ταινίες του γραφείου μας»
  Ωσάν να είναι δηλαδή ήδη γυρισμένες ταινίες!
  Και πριν το αναρτήσω, βλέπω μια σελίδα πιο πίσω να έχει πάλι ολοσέλιδη διαφήμιση από τον Κ.Στράντζαλη «Ο παραγωγός Κ.Σ. σας εύχεται ευτυχισμένο και εμπορικό το 1964 και σας προσφέρει για τον καινούργιο χρόνο τις νέες του παραγωγές:
  Ο ναύτης του Αιγαίου-Θανάσης Βέγγος του Ναπ. Ελευθερίου …» κλπ

  *που τελικά βλέπω ότι γυρίστηκε μεν το ΄64 αλλά με Γκιωνάκη , Αυλωνίτη, Στρατηγού!

  Διαφημιστικά κόλπα εποχής.

 157. Μαρία said

  153
  Στο μεταξύ το έργο ήταν αστυνομικό αλλά με χορεύτρια οριεντάλ. https://de.wikipedia.org/wiki/Orientalische_N%C3%A4chte

 158. ΣΠ said

  157
  Σ’ ευχαριστώ, Έφη. Ενδιαφέρον και αξιοπερίεργο. Μάλλον έγινε αυτό που γράφεις πιο πάνω. Ο Στράντζαλης σκόπευε το 1963 να γυρίσει την ταινία με τον ΘΒ, αλλά για κάποιο λόγο καθυστέρησε. Εντωμεταξύ ο ΘΒ έφτιαξε την εταιρεία του το 1965 και γύριζε τις δικές του ταινίες οπότε, όταν τελικά γυρίστηκε η ταινία το 1968, χρησιμοποιήθηκαν άλλοι πρωταγωνιστές (Γιάννης Μαλούχος, Αντώνης Παπαδόπουλος).

  Αν τα ήξερα αυτά πριν γράψω το άρθρο, ίσως να έβαζα κι αυτή την περίπτωση στις ταινίες στις οποίες σκόπευε να παίξει αλλά τελικά δεν έπαιξε ο ΘΒ. Αυτά τα βρήκες στο διαδίκτυο ή τα είδες τυπωμένα;

 159. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  151.
  Εγώ χρησιμοποιώ το:
  https://imgur.com/upload

 160. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  159. Τα αντέγραψα από τα «Θεάματα» του ΄63 (τ.143, Δεκ.1963), τα οποία έχω δεμένα σε τόμο (μόνο αυτής της χρονιάς) αλλά όπως τα έκοψαν για το δέσιμο, αφαίρεσαν το περιθώριο με τους αριθμούς των σελίδων, γι΄αυτό δεν αναφέρομαι σε σελίδα.

 161. ΣΠ said

  Να βάλω ένα κουίζ.
  Έγραψα στο άρθρο ότι το επώνυμο του ΘΒ έχει μπει στον τίτλο ταινίας και ότι δεν έχω υπ’ όψη μου άλλες περιπτώσεις Ελλήνων ή Ελληνίδων ηθοποιών όπου να συμβαίνει αυτό. Σήμερα βρήκα μια τέτοια περίπτωση και θυμήθηκα άλλη μια. Μπορείτε να βρείτε μια από τις δύο;

 162. sarant said

  Ευχαριστώ και από εδώ για τα νεότερα!

  162 Κορίτσια ο Μπάρκουλης -όχι, αυτό ειναι σύνθημα.

 163. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Με επώνυμο; χμ, Κορίτσια ο Μπάρκουλης δεν είναι ταινία, ούτε Με λένε Ρίζο κι όπως θέλω τα γυρίζω 😦

  Με μικρά ονόματα έχω μερικές 🙂
  Η Αλίκη στο ναυτικό, Τζένη-Τζένη, ο Λαμπρούκος μπαλαντέρ, ο Κώτσος στην ΕΟΚ, ο Κώτσος και οι εξωγήινοι

  Να σκεφτώ όμως…

 164. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  «Ο Μιχαήλ Μιχαήλ στα μπάνια»
  Αξιομνημόνευτος αυτός ο πιονιέρος του ελληνικού κινφου: Μιχαήλ Μιχαήλ του Μιχαήλ

 165. ΣΠ said

  165
  Ναι, υπάρχουν αυτές οι ταινίες μικρού μήκους του βωβού κινηματογράφου, τις οποίες δεν τις σκέφτηκα. Επίσης, δεν αποκλείεται να υπάρχουν και ντοκιμαντέρ. Αλλά ας μείνουμε στις ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου μήκους. Θα μαρτυρήσω την μία επειδή είναι μάλλον άγνωστη:
  Ο Κόμης Χατζηχρήστος (1958)
  . Η άλλη είναι πιο γνωστή, των τελευταίων 40 χρόνων.

 166. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  166 Στο Χατζηχρήστο πήγε ο νους μου (χωρίς να ξέρω την ταινία) και το γκούγκλαρα να πω την αμαρτία μου αλλά δεν το έβγαλε/δεν το είδα! 🙂
  Είδα στα Θεάματα μάλιστα ότι την ίδια εποχή, το 1963, υπήρξε δικαστική διαμάχη μεταξύ δύο κιν/κών γραφείων (Αφοι Κουρουνιώτη-και; -δε θυμάμαι το άλλο και που να το ξαναβρώ χωρίς σελίδες) για τα συμβόλαια με τον Χατζηχρήστο και το περιοδικό συνέστηνε να τα βρουν πολιτισμένα.
  Θα συνεχίσω την προσπάθεια 🙂

 167. sarant said

  166 Φοβερός τίτλος, όμως!

 168. Alexis said

  #166: Τελευταία 40 χρόνια; Μήπως είναι καμία με τον Ψάλτη; Δεν πάει αλλού το μυαλό μου…

 169. ΣΠ said

  Θα λείψω. Θα δώσω την απάντηση γύρω στα μεσάνυχτα, αν δεν την έχει βρει κάποιος.

 170. Alexis said

  «Οι κυβερνήσεις πέφτουνε… αλλά ο Ψάλτης μένει» (1987)

 171. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  171 Α! δεν το πιστεύω! Αν δεις το πισι μου τώρα, αυτόν έψαχνα, με την εξής σκέψη: Τα τελευταία 40 χρόνια, ΄80 κι εντεύθεν, που έχω αρκετά καλή εποπτεία των ελλ. ταινιών, μου φαινόταν απίθανο -από το γενικό κιν/κό πνεύμα- να μπει σε τίτλο το όνομα του ηθοποιού. Μόνο έλεγα σε τίποτα κωμωδίες της κακιάς ώρας ή βιντεοταινίες ή τηλεταινίες, τα πρώτα χρόνια του ΄80. (Ψευτο) κοίταξα τον Ψάλτη και δευτερευόντως το Μουστάκα (όχι φιλμογραφία).
  Εύγε.Μπορεί να είναι κι άλλη άραγε; 🙂

 172. 172 Αν πάντως υπήρχε πιθανότητα να είχαμε και άλλη ταινία, πριν από το ’70, τον Χατζηχρήστο είχα σκεφτεί κι εγώ (είχε αυτό το προφίλ). Και να που όντως αυτός ήτανε!

 173. Alexis said

  #172: 🙂
  Σκέφτηκα λίγο …πονηρά. Πήγα στον Ψάλτη γιατί σκέφτηκα ότι ως δισύλλαβο, όπως και ο Βέγγος, είναι πιο πιθανό να έχει μπει σε τίτλο (το επώνυμο)

  Πρέπει να βοηθάει λίγο και το επώνυμο για να μπει σε τίτλο. Ο Κωνσταντάρας π.χ. ή ο Παπαγιαννόπουλος δεν μπορούσαν να μπούνε με τίποτα για προφανείς λόγους. Ο Παπαγιαννόπουλος μπήκε βέβαια ως «κυρ-Γιώργης»
  Ο Χατζηχρήστος αποτελεί εξαίρεση γιατί έγινε λογοπαίγνιο με τον κόμη Μοντεχρήστο.

 174. Alexis said

  Άστοχο αυτό που έγραψα για τον Παπαγιαννόπουλο.
  Το «κυρ-Γιώργης» ήταν κινηματογραφικό «όνομα» του Παπαγιαννόπουλου, όχι πραγματικό.
  Ο Κωνσταντάρας έχει μπει ως «Λαμπρούκος».

 175. Χαρούλα said

  Με το μικρό όνομα είναι πολλές. Τζένη-Τζένη, Βίβα Ρένα, οφσάιντ, κλπ

 176. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  175τέλος «Ο Λαμπρούκος και οι λατρείες του»

 177. Χαρούλα said

  Απορία. Στο προξενιό της Άννας, το όνομα υπήρχε στο σενάριο ή έδωσαν της Βαγενά;

 178. Μαρία said

  178
  Μάλλον το δεύτερο. Έχει και βολικό όνομα.

 179. Μαρία said

  178
  Κοίτα να δεις και μια σύμπτωση με Βέγγο. Στο φεστιβάλ του ’72 η Βαγενά πήρε το βραβείο α γυν. ρόλου κι ο Βέγγος ανδρικού.

 180. ΣΠ said

  171
  Δεν την ήξερα αυτή. Μπράβο! Εγώ θυμήθηκα αυτή: Εις Μνήμην Χάρρυ Κλυνν (1984).

 181. Γιάννης Κουβάτσος said

  Να αναφέρουμε και το θεατρικό «Ο Γκουζγκούνης και η φυλή των χαμένων Αμαζόνων» με πρωταγωνιστή τον «άξιο» Κώστα. ☺

 182. atheofobos said

  166
  Τον κόμη Χατζηχρήστο τον είχα δει παιδί και το μόνο που θυμάμαι από την ταινία, επειδή ήταν φτηνοκατασκευή, όσοι ήσαν με στολή εποχής φορούσαν παντελόνια τζιν!

 183. Μαρία said

  182
  Άξιο τέκνο της Λάρισας κι αυτός.

 184. sarant said

  181 Αυτή πώς μου ξέφυγε, την έχω δει κιόλας.

 185. nikiplos said

  Καλημέρα χρόνια πολλά σε όλους και όλες όσους γιόρτασαν τούτες τις ημέρες ή γιορτάζουν σήμερα. Ευχαριστούμε τον ΣΠ, για το πολύ ωραίο και εμπεριστατωμένο αφιέρωμα σε ένα ιδιότυπο και αναμφισβήτητα μοναδικό φαινόμενο, ταλέντο, οδοστρωτήρα της εγχώριας 7ης Τέχνης. Ένας πραγματικά μεγάλος άνθρωπος, συμπολίτης μας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: