Πατέντες
Posted by sarant στο 10 Μαΐου, 2021
Το άρθρο που θα διαβάσετε σήμερα δημοσιεύτηκε, με διαφορετικό τίτλο, πριν από μερικές μέρες στο ηλεπεριοδικό 2020mag. Όπως έχω ήδη γράψει, στο ηλεπεριοδικό αυτό δημοσιεύω άρθρα με Λέξεις της επικαιρότητας -σαν εκείνα που δημοσίευα κάθε μήνα στα Ενθέματα της Αυγής. Εδώ μπορείτε να βρείτε όλα μου αυτά τα άρθρα. Η εικονογράφηση είναι του περιοδικού. Στην εδώ δημοσίευση έχω προσθέσει μερικά πράγματα.
Πατέντες
Τον τελευταίο καιρό έρχονται αναπάντεχες ειδήσεις από την άλλη όχθη του Ατλαντικού, καθώς η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ανακοινώνει μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας και για την αύξηση της φορολογίας των πλουσίων, που έρχονται σε ευθεία αντίθεση όχι μόνο με τα πεπραγμένα της καταστροφικής περιόδου Τραμπ αλλά και με τα δόγματα που έχουν επικρατήσει στην Ευρώπη και γίνονται με παβλοφικό τρόπο δεκτά από πολλούς ηγέτες.
Η τελευταία όμως είδηση έκανε, δίκαια, ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση. Πράγματι, η κυβέρνηση των ΗΠΑ τάχθηκε υπέρ της προσωρινής άρσης της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων σε σχέση με τα εμβόλια για την Covid-19.
Δεν έγινε ξαφνικά ελευθεριακή η αμερικάνικη κυβέρνηση, αλλά όπως τόνισε η αρμόδια εκπρόσωπος για θέματα εμπορίου Κάθριν Τάι: «Πρόκειται για μια παγκόσμια υγειονομική κρίση και οι εξαιρετικές περιστάσεις της πανδημίας της Covid-19 απαιτούν έκτακτα μέτρα … Η κυβέρνηση πιστεύει ακράδαντα στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά προκειμένου να τερματιστεί η πανδημία, στηρίζει την άρση αυτής της περιφρούρησης για τα εμβόλια της Covid-19».
Όπως ήταν αναμενόμενο, η είδηση έγινε δεκτή με ενόχληση από τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, που χαρακτήρισαν «απογοητευτική» την απόφαση, αλλά με ενθουσιασμό από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Η πρόταση της κυβέρνησης Μπάιντεν έγινε γνωστή στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης ως «άρση των πατεντών». Ο φίλος μας ο Ρογήρος στο Φέισμπουκ μάλλον εύστοχα χαρακτήρισε τον όρο ως «γλωσσικό Κένταυρο»: από πάνω κοστούμι και γραβάτα, από τη μέση και κάτω σορτσάκι και αθλητικό υπόδημα (μοδάτο, πάντως). Είναι και αυτή η κάπως άβολη γενική πληθυντικού, που βέβαια με τη συχνή χρήση τρίβεται και γίνεται ολοένα και λιγότερο άβολη.
Το βέβαιο όμως είναι ότι οι πατέντες έγιναν η λέξη της επικαιρότητας. Οπότε, αφού εμείς εδώ λεξιλογούμε, σήμερα θα λεξιλογήσουμε, ακριβώς, για τις πατέντες.
Πατέντα είναι στην καθομιλουμένη το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, και συνεκδοχικά το δικαίωμα αποκλειστικής εκμετάλλευσης μιας εφεύρεσης -όπως εδώ είναι τα εμβόλια. Με την κατοχύρωση του διπλώματος ευρεσιτεχνίας, μόνο ο εφευρέτης έχει το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται την ευρεσιτεχνία του.
Τη λέξη «πατέντα» πρέπει να την πήραμε ως δάνειο από το ιταλ. patente, προσθέτοντας τη θηλυκή κατάληξη, αλλά η λέξη δεν είναι ιταλικής αρχής κι έχει μιαν αρκετά ενδιαφέρουσα ιστορία.
Ξεκινάμε από τον μεσαιωνικό λατινικό όρο littera patens, που σημαίνει κατά λέξη «ανοιχτή επιστολή» αλλά όχι με τη σημερινή σημασία· ήταν επίσημη επιστολή ενός ηγεμόνα ή μιας αρχής που παρείχε ορισμένα προνόμια στον κάτοχό της, π.χ. άδεια διελεύσεως ή πλεύσεως σε έναν τόπο. Ανοιχτή, επειδή ο κάτοχος χρειαζόταν να την επιδεικνύει κατά το ταξίδι του. Σε αντιδιαστολή υπήρχε και η litteræ clausæ, κατά λέξη «κλειστή επιστολή» που είχε περισσότερο ιδιωτικό χαρακτήρα. Το επίθετο patens ανάγεται στα λατινικό ρήμα patere, «ανοίγω, είμαι ανοιχτός».
Από τα μεσαιωνικά λατινικά ο όρος περνάει στις νεότερες γλώσσες, lettre patent στα αγγλογαλλικά και μετά το επίθετο αυτονομείται, patent, για να πάρει σημασίες παρόμοιες με τη σημερινή ήδη από τον 16ο αιώνα. Σημειώνω επίσης ότι στα αγγλικά και τα γαλλικά το επίθ. patent σημαίνει επίσης «πρόδηλος, ολοφάνερος».
Στην ελληνική γλώσσα η πατέντα πρωτομπήκε όπως είπαμε μέσω ιταλικών, τον Μεσαίωνα, με την παλιά σημασία. Περί πώς γράφουσιν οι αρχιερείς τα γράμματα, άπερ δίδωσι των απερχομένων διά ταξίδιον, διά ξηράς ή διά θαλάσσης … άτινα τη κοινή γλώττα καλούνται πατένται γράφει ο Μαν. Μαλαξός στον Νομοκάνονα (16ος αιώνας).
Φυσικά, στα νεότερα χρόνια πήρε τη σημασία του διπλώματος ευρεσιτεχνίας, αλλά σε λαϊκή χρήση χρησιμοποιείται επίσης για μια έξυπνη επινόηση που βέβαια δεν κατοχυρώνεται επίσημα με δικαίωμα ή για μια ιδιοκατασκευή. «Έκανα μια πατέντα και το ραδιόφωνο δουλεύει μια χαρά, αρκεί να μην το κουνήσεις από τη θέση του».
Λέμε επίσης «βλάκας/ηλίθιος με πατέντα» για κάποιον που είναι αναμφισβήτητα βλαξ, κατά γενική ομολογία, σαν η βλακεία του να ήταν πιστοποιημένη με έγγραφο δημόσιας αρχής. Πρόκειται για παραλλαγή της ανάλογης έκφρασης «με περικεφαλαία», που επίσης παίρνει και άλλες συμπληρώσεις, συχνά αυτοσχέδιες, όπως στον μονόλογο από την «Ωραία φάση» του Λένου Χρηστίδη:
Τι είπα χτες; Μαλάκας με περικεφαλαία; Ε, λοιπόν, με πατέντα. Με λοφίο. Με παράσημο. Με έγκριση του υπουργείου. Με άδεια του υγειονομικού.
Το λέμε και μονολεκτικά: είναι πατενταρισμένος (ή πατεντάτος) βλάκας. Γενικά αυτού του είδους οι… πατέντες συναρτώνται σχεδόν πάντοτε με αρνητικές ιδιότητες.
Να γυρίσουμε στις πατέντες των εμβολίων. Θυμίζω ότι στην Ελλάδα παρόμοια συζήτηση είχε γίνει τον Γενάρη. Τότε, ο Αλέξης Τσίπρας είχε διατυπώσει την πρόταση για άρση της προστασίας των πατεντών στα εμβόλια, που ήταν και πρόταση της ευρωπαϊκής Αριστεράς και είχε αντιμετωπιστεί με χλευασμό μέσα στη Βουλή από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη:
«Πάλι καλά κ. Τσίπρα που δεν μας ζητήσατε να κρατικοποιηθεί η Astrazeneca και η Pfizer με έναν νόμο και ένα άρθρο. Αυτά είναι αστεία επιχειρήματα και πυροτεχνήματα. Είτε δηλώνουν άγνοια για τα διεθνή δεδομένα, είτε αφέλεια, είτε σκόπιμη παραπλάνηση της κοινής γνώμης. Κάποιοι μετά τα λεφτόδενδρα ανακάλυψαν και τα εμβολιόδενδρα»
Το κακό είναι ότι στις μέρες μας δεν μένουν μόνο τα γραπτά αλλά και τα λόγια, όταν αποτυπωθούν σε βίντεο -κι έτσι μπορούμε σήμερα να δούμε ποιος δικαιώθηκε τελικά και ποιος εκτέθηκε ανεπανόρθωτα. Η γελοία ειρωνεία του Κ. Μητσοτάκη για τα εμβολιόδενδρα αποδείχτηκε μπούμερανγκ.
Και ακόμα περισσότερο εκτίθεται ο πρωθυπουργός αν σκεφτούμε τις οικτρές επιδόσεις της χώρας στην αντιμετώπιση της πανδημίας, όταν μετά το πιο σκληρό λοκντάουν της Ευρώπης καταφέραμε να έχουμε περισσότερες συνολικές απώλειες κατά κεφαλήν από χώρες όπως η Ολλανδία, που δέχτηκαν κατάφατσα το πρώτο κύμα το οποίο εμείς είχαμε την τύχη να αποφύγουμε λόγω της γεωγραφικής μας θέσης.
Και βέβαια, όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός κάνει φτηνά αστεία για εμβολιόδενδρα, δεν είναι περίεργο που η Ελλάδα είναι ουραγός στην Ευρώπη στον εμβολιασμό, ιδίως των ηλικιωμένων: μόλις το 63% των Ελλήνων ηλικίας 80+ έχουν λάβει έστω και μία δόση εμβολίου, ενώ η Ισπανία έχει 100%, η Δανία 99%, η Πορτογαλία 93%, η Ιταλία 85%.
Αποτυχημένος με πατέντα αποδεικνύεται ο Κ. Μητσοτάκης. Και αυτή η πατέντα δεν πρόκειται να καταργηθεί.
Δύτης των νιπτήρων said
Πότε άραγε να άλλαξε η σημασία της λέξης; Στον πρώιμο 19ο αιώνα τόσο σε οθωμανικά όσο και σε ελληνικά κείμενα πατέντα είναι πάντα το έγγραφο ελεύθερης διέλευσης.
Ξέρω κάποιον που έχει ασχοληθεί με την ιστορία των ευρεσιτεχνιών στην Ελλάδα αλλά δεν βρίσκω τώρα κάτι δημοσιευμένο…
ΓΤ said
γράφει ο Μαν. Μαλαξός στον Νομοκανόνα —–> γράφει ο Μαν. Μαλαξός στον Νομοκάνονα
Ατακαμα said
Δεν τις λες και καταστροφικές τις φορολογικές πολιτικές Τραμπ. Υπήρξε ρεκόρ νέων θέσεων εργασίας και νέων επιχειρήσεων στις ΗΠΑ, ενώ η ανεργία συνολικά (και χαρακτηριστικά η μαύρη ανεργία) έφτασε στα χαμηλότερα νούμερα εδώ και δεκαετίες.
Όσο για το ρομπεντωνδασολικι του Μπάιντεν δεν είναι παρά ένα ξαναζεσταμενο φαι που δεν λειτούργησε πουθενά και ποτέ γιατί πολύ απλά η άνοδος των φόρων ανεξάρτητα σε ποια τάξη τους βάζεις, επηρεάζει μακροπρόθεσμα μόνο τη μεσαία τάξη.
Το new deal έφερε τελικά μόνο μια ανακούφιση από την κρίση για λίγα χρόνια με την οικονομία να βυθίζεται ξανά στην ύφεση το 36 37. Για να βγει οριστικά χρειάστηκε ο βππ. Οι πληθωριστικές παρεμβατικές πολιτικές των Κένεντι και Τζόνσον τη δεκαετία του 60 αποδείχτηκαν καταστροφικές επίσης, με τα επιτελεία να τις αποσύρουν τελικά για να σταματήσει το οικονομικό χάος.
Το 90 επίσης που επιβλήθηκε φόρος στα γιοτ των πλουσίων (έτσι για να μάθουν να είναι πλούσιοι) το μόνο αποτέλεσμα που είχε ήταν να διαλυθεί η βιομηχανία των γιοτ με τη νύφη να την πληρώνει βέβαια ο εργατακος της μεσαίας τάξης. Ο συγκεκριμένος φόρος αποσύρθηκε έτσι λίαν συντόμως.
Όσο για τις πατέντες, προφανώς είναι μια δημαγωγική λαϊκίστικη πρόταση του γερο-Μπάιντεν. Για να βγουν τα εμβόλια, η κάθε εταιρεία θα πρέπει να αφιερώσει έξτρα πόρους τους οποίους θα τους πάρει από άλλες δραστηριότητές της. Αν άρα δεν πάρει πίσω τα λεφτά της με κέρδος προφανώς και δε θα αναλαμβάνει τέτοια πρόγραμμα όπως το εμβόλιο για τον κορονοιο και θα περιορίζεται σε ντεπονακια και αντισταμινικα. Αλλιώς θα μπαίνει μέσα και άρα θα κλείσει.
Πολύ περισσότερο η μαζική παραγωγή του εκάστοτε αγαθού απαιτεί οικονομίες κλίμακας που μόνο ο καπιταλισμός μπορεί να δημιουργήσει. Το Σπούτνικ πχ δε βγαίνει παρά σε ελάχιστες ποσότητες και αυτό γιατί η εταιρεία δε λειτουργεί με όρους αγοράς αλλά με όρους ρουσφετιού και κρατικοδιαιτισμου.
Με λίγα λόγια το παπαντρειλικι δε δούλεψε ποτέ δε θα δουλέψει ούτε τώρα. Εξαγγέλλεται μόνο για να γεμίζει τσέπες λίγων και να χαϊδεύει αυτιά πολλών.
Pedis said
Τη λέξη «πατέντα» πρέπει να την πήραμε ως δάνειο από το ιταλ. patente, προσθέτοντας τη θηλυκή κατάληξη, αλλά η λέξη δεν είναι ιταλικής αρχής κι έχει μιαν αρκετά ενδιαφέρουσα ιστορία.
(La ) Patente (di guida) στα σύγχρονα Ιταλικά είναι το δίπλωμα οδήγησης, ως η πιο καθημερινή της χρήση.
Η πατέντα λέγεταi brevetto.
Pedis said
Ενδιαφέρουσα η αντιπαράθεση με τα πετσωμένα τρολλοφερέφωνα που σχιζοφρένειασαν, με τον Μπάιντεν ή τη Μέρκελ … . «κιθαρίστας ή ντράμερ»
για τις πατέντες των άλλων (με λεφτά των παράλλων δηλ. όλων μας).
Αλλά, καμιά πιο ενδιαφέρουσα αντιπαράθεση για την πιθανότητα, κάποτε στο μέλλον, στο βάθος της τέταρτης χιλιετίας να βγάλει και η Ελλαδάρ-ιτσα και καμιά δική της; Όχι τρεις, έστω μία, για το ονόρε … 🥳😝😆
Can Cuba beat COVID with its homegrown vaccines?
Nature talks to vaccine designer Vicente Vérez Bencomo about the country’s efforts to produce its own coronavirus jabs — and set a record.
dimosioshoros said
Καλέ, πατενταρισμένος και ο Λίνκολν μου φαίνεται. 🙂
Πάνος με πεζά said
Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλους.
Νομίζω ότι παλιά υπήρχε ένας «εθνικός» διαχωρισμός, λέγαμε «δίπλωμα ευρεσιτεχνίας» για κάτι αναγνωρισμένο στην Ελλάδα μόνο, και «διεθνής πατέντα» για κάτι προερχόμενο από το εξωτερικό, ή απευθυνόμενο και εκεί. Προφανώς, γιατί το εγχώριο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας συνοδευόταν και από έναν σχετικό αριθμό καταγραφής, που τον διαβάζαμε κιόλας στις αντίστοιχες συσκευές/κατασκευές.
Ας πούμε, το πιο γνωστό μας δίπλωμα ευρεσιτεχνίας έχει λάβει από δεκαετίες ο κύριος Μανούσος Γ.Κλαπάκης (δεν ξέρω αν ζει ακόμα), για το περίφημο μοτέρ σούβλας, μια που είμαστε ακόμα στον αστερισμό του Πάσχα. Νομίζω ότι όντας μονοπώλιο, αυτοσαρκαζόταν κιόλας, διαγωρίζοντας τα «μοντέλα» του με αναγραφές στα κουτιά τους, άλλο «εγγυημένο για 1000 χρόνια», άλλο «για 10 χιλιάδες αρνιά» κλπ.
Σήμερα οι «παντέντες» φυσικά εξακολουθούν να υπάρχουν, αλλά στον καθημερινό αγωνα, ένα κλικ πιο κάτω, οι σωστοί επαγγελματίες αγωνίζονται για να είναι «πιστοποιημένοι», κι ας μην είναι μόνοι τους, γιατί αυτό τους ξεχωρίζει από τους εμπόρους «φυκιών για μεταξωτές κορδέλες»…
Πάνος με πεζά said
Εδώ λοιπον, και με πιστοποίηση Ευρωπαϊκ΄ςη Ένωσης πλέον…

dimosioshoros said
Σωστό, άλλο «εγγυημένο για 1000 χρόνια», άλλο «για 10 χιλιάδες αρνιά» κλπ. Όποιο έρθει πρώτο, που λένε… 🙂
nikiplos said
Χωρίς να θέλω να δικαιολογήσω τον ΠΘ, κι εγώ όταν είχα ακούσει τη δήλωση τότε είχα σχολιάσει πικρά την Ευρωπαϊκή Αριστερά, λέγοντας πως κρύβεται σε ουτοπικά στερεότυπα.
Τα validation tests ενός φαρμάκου, κοστίζουν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια, ενώ η έρευνα καθεαυτή προκειμένου να βγει ένα φάρμακο έχει ανυπολόγιστο κόστος. Είναι παράδεισος αυτό που ζούμε? Σαφώς όχι, αλλά τουλάχιστον είναι απείρως καλύτερο από την «μονοκαλλιέργεια» άλλων καθεστώτων, που τελικά είδαμε και τι παρήξε, καθώς τα εμβόλιά τους είναι παρωχημένης τεχνολογίας και όχι τόσο αποτελεσματικά.
Η Ελλάδα και η Κυβέρνηση έκανε κάκιστη διαχείριση της πανδημίας, κυρίως με την μη υιοθέτηση εφαρμογή της βασικής οδηγίας του ΠΟΥ: τεστ και ιχνηλάτηση.
Aγνόησε και εγκατέλειψε τον πληθυσμό τότε που έπρεπε: mετά το 1ο κύμα, καίτοι υπήρχαν οι εισηγήσεις.
Σαφώς υφίστανται και άλλα
Η μη δημιουργία ΜΕΘ. Εδώ βάζω το ελαφρυντικό ότι στα λόγια είναι εύκολο αλλά στην υλοποίηση είναι ιδιαίτερα δύσκολο, ιδίως με την δαιδαλώδη ελληνική γραφειοκρατία αλλά και παράδοση, όσον αφορά τους διορισμούς.
Πρακτικά εγκαταλείφθηκε στο έλεος του θεού, για άλλη μια φορά ο ιδιωτικός τομέας.
Για τον εμβολιασμό αυτής της ηλικιακής κατηγορίας που αναφέρθηκε, όσοι έσπευσαν να το κάνουν, περαιώνουν τώρα και τη δεύτερη δόση. Αρκετοί καθυστέρησαν με δική τους ευθύνη. Βοήθησαν σε αυτό και οι φωνές των αρνητών των εμβολιασμών που βρήκαν και πρόσφορο έδαφος και ευήκοα ώτα ΜΜΕ, να προβάλουν τις ανοησίες τους. Ας μην ξεχνάμε το κόμμα του Βελόπουλου, που έλεγε πως ο αγιασμός είναι φάρμακο για όσους πιστεύουν πραγματικά και όχι για τους θεομπαίχτες. Πόσοι ιεράρχες κήρυξαν από τον άμβωνα, ενάντια στο «χάραγμα του αντίχριστου» κα. Και αυτά «πιάνουν» δυστυχώς στις μεγαλύτερες ηλικίες, διότι ου γαρ έρχεται μόνον. Τα εμβόλια δεν τα παρέχει η κυβέρνηση αλλά η ΕΕ. Σαφώς κι εδώ φάνηκε η ανοργανωσιά μας και το ελληνικό ταπεραμέντο. Κυρίως όμως φάνηκε η χυδαιότητα της εξουσίας και η αλαζονία της, που έσπευσαν να εμβολιαστούν όλοι πρώτοι, δήθεν για να δώσουν το καλό παράδειγμα, λες και ένας πολίτης εμπιστεύεται περισσότερο όταν βλέπει να εμβολιάζεται ο Παπαμιμίκος αντί του Τσιόδρα ή άλλου Ιατρού και Νοσηλευτή.
Αντώνης said
Καλημέρα.
Μια και η συζήτηση για patent, ξέρουμε γιατί τα λουστρίνια ονομάστηκαν patent leather shoes στα αγγλικά; H wiki γράφει πως ο όρος φαίνεται να πρωτοεμφανίστηκε το 1793 χωρίς όμως να διευκρινίζει την προέλευσή του.
ΣΠ said
leonicos said
Πρώτον
Ζητάω συγγνώμη από τον Ξεροσφύρη, που χθες μπήκα πολύ αργά.
Δυστυχώς η Φωτεινή την Κυριακή ξεσαλώνει λόγω φόρτου εργασίας την εβδομάδα.
Η έξοχη καταγραφη των αναμνήσεών του από τον πατέρα του εκτός του ότι ήταν ένα υπέροχο κείμενο, πολύ καλογραμμένο και ευκολοδιάβαστο, παρά την πληθωρα των λεπτομερειών και του σχετικώς αγνωστου μικροπεριβάλλοντος.
Επιπλέον μας γνώτρισε έναν σπουδαίο άνθρωπο (καθ’ εαυτόν) και πατέρα, αγωνιστή και άνθρωπο (για την ανθρωπότητα)
Ασφαλώς το να εκτιμά κάποιος αυτές τις ιδιότητες, ώστε να είναι ικανος να τις ανασύρει και να τις περιγραφει με τόσο διεξοδικό και συγκινησιακά φορτισμένο τρόπο, αντανακλά και στον ίδιο.
Κοντολογίς, χαίρομαι που γνώρισε έναν ακόμα τόσο ωραίο Ξεροσφύρη.
gpointofview said
Η ενδυματολογική περιγραφή του Ρογήρου ταιριάζει γάντι με τον συνονόματο του προέδρου της ΠΑΕ ΟΑΡΗΣ (αλλά ισχυρού ανδρός της ΠΑΕ) όπως φαίνεται στην φωτό. Υπάρχει και φωτό του «βερμούδα» με σακκάκι, γραβάτα, βερμούδα και ξεκάλτσωτο παπούτσι αλλά δεν την βρήκα πρόχειρη
ΣΠ said
Έχω ακούσει να λέγεται και ουδέτερο: το πατέντο.
stodgialohtinos said
15 Όπως το μακέτο του Σημίτη?
leonicos said
Δεύτερον
Διαμαρτύρομαι για τη φωτογραφία του πρωθυπουργού μας ως Patented.
Για να είναι κάποιος ή κάτι Patented προϋποθέτει να είναι και useful. Διαφορετικά τι να την κάνεις την πατέντα; Άχρηστη είναι.
Είχα γνωρίσει κάποιον που είχε τη φαεινή ιδέα ότι «»αν το χαρτί τουαλέτας έχει ένα υπόστρωμα πλαστικό, δεν θα χρειάζεται να βάζουμε δυο τρεις στρώσεις για να σκουπιστούμε, και θα κάνουμε οικονομία»»
Την πατεντάρησε σε κάποια υπηρεσία ελληνική, όπου προφανώς τα βάζουν σ’ έναν φάκελο και ουτε ασχολούνται καν.
Φυσικά, το να βάλεις πλαστικό υπόστρωμα στο χαρτί τουαλέτας α) χρειάζεται πολύ πιο παχύ και απορροφητικό χαρτί σαν στυπόχαρτο, αλλιώς θα λιώνει και θα φεύγει, και β) θα εκτινάξει την τιμή παρασκευής στα ύψη (μόνο το πλαστικό υπόστρωμα).
Συμπέρασμα: Θα το είχαν κάνει ήδη, αν ήταν εφαρμόσιμο.
Πάντως, ηα πατέντα υπάρχει, και προσέξτε μη τυχόν και κανένας από σας,
για τον Τζι πιο πολύ το λέω, που είναι απρόσεκτος,
τολμήσει να παραγάγει στο εργοστάσιό του χαρτί τουαλέτας με πλαστικό υπόστρωμα, διότι η ευρεσιτεχνια πιθανώς να μην έχει λήξει
Γιάννης Ιατρού said
Ενδιαφέρουσα η ιδέα της παράκαμψης (με οποιονδήποτε τρόπο, δήμευση, εξαγορά κλπ.) των πατέντων και σωστή η σκέψη πως τα εμβόλια είναι αγαθά που ανήκουν στην ανθρωπότητα κλπ. ή όπως το διατύπωσε προ τριών ημερών ο Α. Τσίπρας «Η πατέντα ανήκει στην ανθρώπινη ζωή».
Υπάρχουν όμως θέματα που σχετίζονται με τις δυνατότηες παραγωγής ποιοτικά άριστων εμβολίων, ειδικά αυτών του τύπου με mRNA. Όπως δεν μπορεί κα΄ποιος να αναπαραγάγει π.χ. την Μόνα Λίζα γιατί του λείπουν οι ικανότητες του Ντα Βίντσι, έτσι και στην παραγωγή εμβολίων χρειάζεται να εκπληρούνται τουλάχιστον τρείς (3) προϋποθέσεις: Τεχνολογικός εξοπλισμός (εν πολλοίς πολύ εξειδικευμένος), Προσωπικό εξειδικευμένο (Τεχνογνωσία) και Πρώτε ύλες. Το οικονομικό θέμα (κεφάλαια) ας το θεωρήσουμε πως λύνεται εύκολα. Μιάς και τπό πλευράς έμψυχου δυναμικού (επιστήμονες, τεχνοκράτες κλπ.) η αγορά έχει σαρωθεί από τις υπάρχουσες εταιρείες (που και αμοίβουν αδρά και προσφέρουν επαγγελματική και επιστημονική εξέλιξη και μέσα), δύσκολα θα βρεθεί το αναγκαίο προσωπικό για νέες εταιρείες. Από πλευράς τεχνολογικού εξοπλισμού περίπου τα ίδια, δεδομένου πως την τεχνογνωσία την έχουν πολύ λίγα κράτη (εταιρείες. προμηθευτές). Αυτό συμπεριλαμβάνει και τις πρώτες ύλες, εννοώ εξειδικευμένα τεχνικά μέσα, όργανα, μέσα συντήρησης (μιάς και χρειάζονται πολύ χαμηλές θερμοκρασίες για την συντήρηση των εμβολίων αυτών), κλπ.
Επομένως, αν καταλαβαίνω καλά, οι προτάσεις του γέρο Τζο αποσκοπούν (εκτός από την διατήρηση της υπεροχής στις ΗΠΑ), τον αποκλεισμό της Κίνας, της Ρωσίας και ενδεχομένως των Ινδιών ή και άλλων κρατών από την τεράστια αγορά, ιδίως για τα κράτη εκτός ΝΑΤΟ, ΕΕ. Κι αυτό γιατί αν προμηθεύσουν αυτές οι χώρες στον υπόλοιπο κόσμο εμβόλια, θα αποκτήσουν και πολλά πολιτικά οφέλη. Εμ, δεν είναι ο Μπάϊνεν κανένας κρυφομπολσεβίκος. Η Μέρκελ τα έχει ξεκαθαρίσει από την αρχή, πως δεν σκοπεύει να χάσει την πρωτοκαθεδρία εντός Ευρώοπης τουλάχιστον. Γι αυτό και οι σφαλιάρες στους γείτονές της και στην Ούρσουλα (μία είναι η Ούρσουλα 😎) που έκαναν στην σύνοδο στο Πόρτο στροφή 180 μοιρών (άντε 360 όπως είχε πει εν τη ρήμη του λόγου ένα καλόπαιδο παλιά).
Αυτά σαν σκέψεις εκ μέρους μου και πολύ καλημέρα σε όλους
leonicos said
Απροπό
Για τα φλαρμακα ειδικά, η αποκλειστικότητα της εταιρειας διαρκεί 5 χρόνια. Κατόπιν μπορεί οποιοσδήποτε να εμπορευθεί γενόσιμα.
Και καμια φορά μερικά γενόσιμα είναι καλύτερα από τα γνησια
Εγώ προσωπικά μεταξύ Tobrex και Lofoto (κολλύρια) προτιμώ το δεύτερο, και οι φαρμακοοποιόι π=μου το δίνουν χαμογελώντας, νομίζοντας ίσως ότι το προτιμώ λόγω τιμής (0,905 ευρώ).
Έτσι κι αλλιως ούτε το Tobrex είνα της Eli Lilly, η οποία ανακάλυψ την tobramycine που το εμπορεύτηκε ως Nebcin
dimosioshoros said
@ 17 Leonicos
Η δια φλεβός ύδατος απομάκρυνση των περιπρωκτίων υπολειμμάτων
αντί
σπογγίσεως δια χάρτου, μας λέει κάτι;
dryhammer said
18.> είχε πει εν τη ρήμη του λόγου
Η ρήμη (με – η – ) είναι από το ρημάζω;
Άρης Γαβριηλίδης said
Βλάκας με πατέντα, με περικεφαλαία αλλά και «Ένας βλάκας και μισός» η γνωστή ταινία.
Πουλ-πουλ said
Read the fucking manual: αυτή είναι η προτροπή των άλλων, όταν αντιμετωπίζουν μια τεχνική δυσκολία. Εμείς, που δεν έχουμε αναπτύξει ακόμη τις πιστοποιημένες διαδικασίες επί παντός του επιστητού, είμαστε αναγκασμένοι να επιστρατεύουμε την εφευρετικότητά μας. Και πράγματι, είναι συγκινητικό να βλέπεις, πώς ο απλός Έλληνας εργατοτεχνίτης ανταποκρίνεται στις μικρές ή μεγάλες πρακτικές δυσκολίες. Αυτός είναι και ο λόγος που η λέξη πατέντα απέκτησε τόσο ευρεία λαϊκή χρήση.
dryhammer said
20. Αυτό το χάι -τεκ https://popovrisaki.gr/ ή τον παραδοσιακό μπιντέ;
leonicos said
3 Ατακάμα
Δυστυχώς, ο Ατακάμα έχει δίκιο σε ό,τι λέει πιο πάνω για τη συμπεριφορά των εταιρειών.
Η Eli Lilly που κάποτε πρωτοστατούσε στα αντιβιοτικά, Keflin, Kaflex, Cefaclor, σήμερα ακόμα Ceclor, αφού υποσκελίστηκε στον τoμέα, τον εγκατέλειψε. ΝΒ Το Nebcin αντιμετώπισε την αμικασίνη και ποτέ δεν έγινε πρώτη επιλογη.
gpointofview said
# 17
Καλημέρα Λεό
Την πατέντα που υπήρχε με το χαρτάκι που βρισκ΄τανε ματαξύ της πάνω και της κάτω σειράς των τσιγάρων στα πακέττα με σχήμα κασσετίνας, την ήξερες ή την χρησιμοποίησες όταν έκανες το αγροτικό σου ;
antonislaw said
Καλημέρα σας! πολύ ωραίο και το σημερινό άρθρο.
Υπάρχει βέβαια και το «κορόιδο με πατέντα».
Από την ταινία Καπετάν Φάντης Μπαστούνι, όπου ο Λαυρέντης Διανέλος ως περιβολάρης κάνει το δικό του μνημόσυνο στο «μακαρίτη», στο 0,98′
dimosioshoros said
@ 24 Dryhammer
Σωστός όπως πάντα (και όπως χθες 🙂 ).
Ναι, ναι, το υδροφλέβιο χάι τεκ.
leonicos said
24 Dryhammer
Σου έγραψα κάτι πιο πάνω για το χθεσινό
Στις Κουκουβάουνες εγκαταστάθηκε κάποτε ένας τσαγκάρης, που είχε δυο παιδιά, εκ των οποίων το ένα πρέπει να ήταν και συμμαθητής μου. Δεν ξέρω αν έφτιαχνε, αλλά σίγουρα επιδιόρθωνε παπούτσια
΄ταν ένας πολύ σεμνος άνθρωπος και τον θυμάμαι με κάποια νοσταλγία και τρυφερότητα, μολον΄τι δεν μπορω να περιγράψω όλον αυτόν τον πλούτο που περιγράφεις
Τον θυμάμαι με τόση στοργή που αν πω και το όνομά του, Αρούκατος, κανένας δεν θα προσβληθεί.
Οι γιοι του ασχολήθηκαν με την ελαιοκαλλιέργεια και την εμπορία λαδιού.
leonicos said
26 Τζι
Την πατέντα που υπήρχε με το χαρτάκι που βρισκ΄τανε ματαξύ της πάνω και της κάτω σειράς των τσιγάρων στα πακέττα με σχήμα κασσετίνας, την ήξερες ή την χρησιμοποίησες όταν έκανες το αγροτικό σου ;
Δεν ξέρω γιατί μιλάς καλέ μου. Δεν αγόρασα ποτέ πακέτο τσιγάρων σε σχήμα κασετίνας, αλλά και σε κανένα α΄λλο σχήμα.
leonicos said
20 Δημοσιόχωρος
24 Dryhammer
Εγώ αυτό ακριβώς χρησιμοποιώ, αλλά δεν είναι το καλύτερο. Είναι αναγκαία επιλογή για υπάρχουσα λεκάνη. Αλλά η διαφήμηση είναι παροσηγητική. Το μαραφέτι που επιδεικνύουν πολλές φοες αυθαδιάζει, μπλοκάρει και στο τέλος χαλάει και τρέχει, οπότε πρέπει να υπάρχει διακόπτη ασφαλείας. Εγώ δυστυχως το χρησιμοποιώ [λέον με τον διακόπτη ασφαλείας
Το καλύτερο, γενικευμένο στην Τουρκία, είναι ένα βρυσάκι ενσωματωμένο στην κατάλληλη θεση και με την πρέπουσα κατεύθυνση, που το χειρίζεσαι κατά βούληση. Όντως ανικαθιστούν και τον μπιντε (που δεν τον βλέπω πια πουθενα, εκτός από πολύ παλια σπίτια
Πάντως, α) σε απαλλάσσει από το γεμάτο καλάθι (δεν το καταργεί βέβαια καλού κακού και το χαρτί πρέπει να υπάρχει) και β) από το τρίψιμο εν΄ςο ευαίσθητου σημείου με υλικά που δεν ξέρεις πώς έχουν φτιαχτεί και βαφτεί, λευκανθεί κοκ.
γ) το κρύο νεράκι κάνει καλό και στι τοπικές φλέβες, από τις οποίες αναπτύσσονται οι αιμορροϊδες
leonicos said
26 Τζι
Στο αγροτικό μου δεν χρησιμοποίησα καμιά πατέντα
Καμιά απολύτως σου λέω
Μα καμιά!
leonicos said
Τι κάνετε, ρε χαμένοι;Μόνος μου μιλάω;
leonicos said
Πήγατε όλοι να παραγγείλετε βρυσάκι;
leonicos said
29-34 σερί;
Ποιός είμαι;
leonicos said
Το βρυσάκι αυτό (όχι το ενσωματωμένο) καταργεί και το σκουπάκι.
Κι αυτο καλό. Διότι το σκουπάκι λερωνεται όσο ναναι, κι αν είναι βουτηγμενο σε νερό και στάζει, ακόμα χειρότερα
Ενώ μ’ ένα φσιιιιτ καθάρισες
leonicos said
Πλάκα μού κάνετε;
Άντε να χαθείτε!
leonicos said
Ρε τα καθίκια! Με παράτησαν μόνο μου στο δάσος
leonicos said
Διαβαζετε και γελάτε, έ;
Περιμένετε να βάλω τα κλάματα;; Αμ δε!!!!
leonicos said
Θα σας καταγείλω όλους στον Νοικοκύρη
Το εννοώ
leonicos said
Θα του πω να σας μαρμαγκώσει και να μην ξεμαρμαγκώνεστε
leonicos said
Δάκτυλος Τζι!
Σίγουρα πράματα!
leonicos said
Θ’ αρχισω να φωνάζω!
Και φωνάζω δυνατά
leonicos said
Μπορεί να φταίει και ο Ιατρού
ένας από τους δυο
Θατον βρω, και θα τον πατεντάρω
Αγγελος said
Πολύτιμος ο μπιντές, και για τους ευκοίλιους και για τους δυσκοίλιους. Α ς μην μπω σε λεπτομέρειες, αλλά εμένα πολύ θα μου έλειπε αν δεν είχα στο σπίτι μου. Κάτι γίνεται και με το φορητό ντους («τηλέφωνο»), που έχουμε στο εξοχικό, αλλά δεν είναι το ίδιο…
leonicos said
Κοιτάω έξω από το παράθυρο…,,,
Η Ελλάδα στη θέση της
Πού είσαστε ρε χαμένοι;
leonicos said
Άγγελε, ευτυχώς
θα έκανα πανικό
leonicos said
45
Εξαρτάται από το εάν το τηλέφωνο φτάνει στη λεκάνη
Εννοείς τον μπιντε χωρίς την τάπα, με το νερό να τρέχει
Τη μόνη χρήση του μπιντέ που βλέπω είναι να βαζεις την τάπα για να πλύνεις κάλτσες και ξεσκονόπανα, που βγάζουν χρώμα ή βρόμα
Γιάννης Ιατρού said
21: από το ρυμάζω ρε συ, άσχετε😋
LandS said
3 «Το new deal έφερε τελικά μόνο μια ανακούφιση από την κρίση για λίγα χρόνια με την οικονομία να βυθίζεται ξανά στην ύφεση το 36 37. Για να βγει οριστικά χρειάστηκε ο βππ.»
Αγαπητέ κε Ατακάμα
Το 1932 το ΑΕΠ των ΗΠΑ μεταβλήθηκε κατά -12,9%
το 1933 -1,2% (τη πρώτη χρονιά του FDR ανέλαβε 14 Μάρτη)
το 1934 +10,8% (με το New Deal in full swing)
το 1935 + 8,9% (δεν το λες «μόνο μία ανακούφιση»)
το 1936 +12,9% (δεν μοιάζει με «βύθιση στην ύφεση»)
το 1937 + 5,1% (ούτε και αυτό, εδώ που τα λέμε)
το 1938 – 3,3%
το 1939 + 8,0%
το 1940 + 8,88%
το 1941 +14,7% (τον Δεκέμβρη μπαίνουν οι ΗΠΑ στον Πόλεμο)
το 1942 +18,9% σταδιακά και ομαλά μέχρι
το 1945 – 1,0% (που τελείωσε ο Πόλεμος)
Σαν άσκηση σας βάζω να ψάξετε να βρείτε σε τι ποσοστό του ΑΕΠ ήταν το Δημόσιο Χρέος το 1932 και σε τι το 1949. (hint: πάρτε δραμαμίνη)
Αφού λοιπόν συμβιβαστείτε με τη πραγματικότητα, αναρωτηθείτε τι ήταν αυτό που όντως έκανε την Αμερικανική Οικονομία να βγει οριστικά από την ύφεση. Ήταν ο βππ που αύξησε την μεταποίηση κατά 300% ή η οικονομική πολιτική που ακολουθήθηκε για να ανταποκριθεί στις ανάγκες που ο βππ προκάλεσε;
Τώρα πρέπει να ετοιμαστώ να φέρω το αγγόνι μου από το σχολείο και αφήνω τις πιο πολύπλοκες παρανοήσεις σας για κάποια άλλη φορά.
voulagx said
Το λέμε και μονολεκτικά: είναι πατενταρισμένος (ή πατεντάτος) βλάκας ή σπασαρχίδης: https://www.efsyn.gr/node/293180
Avonidas said
Καλημέρα.
Ένας απλός κανόνας είναι: οτιδήποτε προτείνει ο εκάστοτε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να αγνοηθεί ως ρητορεία εκ του ασφαλούς. Μπορείς πάντα να πεις ότι θα τα έκανες καλύτερα, σωστότερα και πιο οργανωμένα απ’ αυτόν που κρατάει την καυτή πατάτα. Δεν διατρέχεις τον κίνδυνο να διαψευστείς.
Η εκτίμησή μου είναι ότι αν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση θα είχαμε πάνω-κάτω τα ίδια μέτρα, τα ίδια κρούσματα, τα ίδια ποσοστά εμβολιασμού και την ίδια κατάσταση του συστήματος υγείας. Ίσως να είχαμε λίγο λιγότερους μπάτσους, μέσα κι έξω απ’ τα πανεπιστήμια, και θα είχαμε και διαφορετικούς επικοινωνιακούς αντιπερισπασμούς – διαφορετικούς· όχι λιγότερους. Αλλά το χάλι μας είναι συνάρτηση πολιτικών επιλογών που πάνε πίσω δεκαετίες, και μιας διεθνούς στρατηγικής για την αγορά και την υγεία που δεν ήταν ποτέ στο χέρι μας. Πόσο σθεναρός διαπραγματευτής με την ΕΕ είναι ο Τσίπρας κι ο ΣΥΡΙΖΑ το έχουμε διαπιστώσει και αυτό, οπότε δεν έχω αυταπάτες.
dimosioshoros said
@ 31 Leonicos
Ωραία τεκμηριωμένη περιγραφή και μετράει και ως ιατρική συμβουλή.
Συμφωνούμε.
gpointofview said
# 32
Αγαπητέ Λεό οι καπνίζοντες σιγαρέττα κασσετίνας ουδέποτε δυσκολεύθηκαν ή εδοκίμασαν τα χόρτα, όταν ευρέθησαν εις χρείαν εν τη εξοχή…
Το ορθογωνίου σχήματος τεμάχιον χάρτου, διπλούται εις τέσσερα και κόπτεται εις ακτίνα ημίσεως εκατοστού η γωνία, η μόνη μη περιέχουσα άκρας του χάρτου. Το μικρόν τούτο τεμάχιον του χάρτου φυλάσσεται καλώς. Εν συνεχεία προωθείται εντός της οπής του εκδιπλωμένου χάρτου μετά προοχής ώστε να μην διευρύνει την οπήν ο μέσος δάκτυλος και εισερχόμενος εν τω πρωκτώ ποιεί τον καθαρισμόν. Εξελθόντος του δακτύλου η έντεχνη απομάκρυνσις του χάρτου κατά το μήκος του δακτύλου επιφέρει την καθαριότητα αυτού, του μεγέθους της οπής παραμένοντος σταθερού δια προσεκτικών κινήσεων. Τέλος η γωνία του μικρού τεμαχίου χάρτου-προς τούτο φυλασσομένου- επιφέρει τον καθαρισμόν του όνυχος του μέσου δακτύλου !!
aerosol said
Περί πωποβρυσακίου:
Μπορεί η συγκεκριμένη κατασκευή να μην είναι ιδιαίτερα ποιοτική αλλά, συνολικά, αυτή η οπτική είναι εξαιρετικά βολική και υγειινή. Τέτοια κόλπα είναι το στάνταρ στην Ιαπωνία, και οι Δυτικοί που μένουν εκεί για κάποιο καιρό στην αρχή το αντιμετωπίζουν με έκπληξη ή και θυμηδία αλλά καταλήγουν να εγκαθιστούν κάτι ανάλογο μόλις γυρίσουν στην πατρίδα -λένε πως δεν υπάρχει γυρισμός στις δικές μας, βρόμικες, μεθόδους!
#10
Μεγάλο κομμάτι του οικονομικού βάρους και της δουλειάς που απαιτήθηκε για τα εμβόλια προήλθαν από τα κράτη, όχι τις φαρμακευτικές. Συχνά είναι ψιλοαπάτη τα θρυλούμενα ποσά που δίνουν οι εταιρίες, και μεγάλο κομμάτι του R&D γίνεται σε πανεπιστήμια -που βέβαια δεν πληρώνονται ως υπάλληλοι. Δεν υπολογίζω καν το ενεργειακό και υπολογιστικό κόστος των εκατομμυρίων (;) ανθρώπων που, όπως κι εγώ, μετέχουν εθελοντικά σε φάσεις folding@home, ενισχύοντας την έρευνα για τα συγκεκριμένα εμβόλια αλλά και τις τρέχουσες έρευνες για φάρμακα κατά του covid.
#50
Και λίγα λες… Με σοκάρει πόσο αδιάβαστοι είναι συχνά οι νεοφιλελεύθεροι (που συνήθως είναι και μορφωμένοι!).
dryhammer said
54. Τα Σαντέ κασετίνα που κάπνιζα κάποτε, δεν είχαν χαρτάκι, αλλά πλούσια στράντζα.
sarant said
Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα και τα δεύτερα και τα τρίτα σχόλια!
2 Καλώστον και πάλι, και έχεις δίκιο στη διόρθωση.
8 Ωραίος!
11 Το patent εδώ πάει στο leather, υποθέτω
(Ειδα 50 σχόλια τόσο νωρίς και παραξενεύτηκα -αλλά είχε ρέντα ο Λεώνικος)
mitsos said
Και είπα να διαβάσω τα σχόλια τρώγοντας το μεσημεριανό μου !
Πολύ κακή Ιδέα.
dimosioshoros said
ΓΙΑ ΤΟ Woshuretto ΕΔΩ
Είχα κι εγώ μια ανταπόκριση από τις τέλειεςτουαλέτες της Ιαπωνίας.
Από τότε μου έμεινε να λέω «μερικοί καθαρίζονται με εφημερίδα, περιοδικό, χαρτί υγείας (Κ/Χ) κ.λπ. αλλά υπάρχει και το …γουοσουλέτο».
Γιάννης Ιατρού said
54: https://i.postimg.cc/XJdpNTM3/JI-282.jpg
Αντώνης said
#57.
Αυτή ακριβώς ήταν η ερώτησή μου (δεν την διατύπωσα αρκετά καλά). Πώς προέκυψε το (δέρμα) λουστρίνι να αποκαλείται patent leather;
Αιμ. Παν. said
Περί patent leather λέει η βικι :
https://en.wikipedia.org/wiki/Patent_leather
Με πατέντα, με περικεφαλαία αλλά και με την βούλα… (βλαξ κλπ)xng
Γράφετε :
«να έχουμε περισσότερες συνολικές απώλειες κατά κεφαλήν»
όμως απώλεια ζωής μόνο μια κατά κεφαλήν μπορεί να είναι… μήπως εννοείτε ως ποσοστό του πληθυσμού ;
Ευχαριστώ για την κατανόηση.
spyridos said
https://www.bu.edu/sph/profile/yorghos-tripodis/
Yorghos Tripodis is a Research Associate Professor of Biostatistics. He has spent much of his career as an applied statistician collaborating with researchers in medicine and public health to address scientific questions with appropriate statistical methods. He has particular expertise in the analysis of longitudinal data. He serves as the Director for the Data Management and Biostatistics Core of the Boston University Alzheimer’s Disease and CTE Center (BU ADCTEC). Additionally, he directs the statistical analyses in multiple studies with researchers in medicine and public health to address issues of health disparities, especially among children.
ΣΠ said
61
https://en.wikipedia.org/wiki/Patent_leather
An early reference to patent leather is in the 1793 British periodical The Bee, or Literary Weekly Intelligencer, which notes, in an article entitled «Hand’s patent leather», that «a gentleman of the name of Hand» in Birmingham, England, obtained a patent for preparing flexible leather having a glaze and polish that renders it impervious to water and need only be wiped with a sponge to restore it to its original luster.
Konstantinos said
Ο Σημίτης είχε γράψει βιβλίο για την νομοθεσία/διαδικασίες της πνευματικής ιδιοκτησίας όταν ήταν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο.
Οι βιομηχανικές πατέντες μπορεί να διαρκούν μέχρι 20 χρόνια.
Η διεθνής πατέντα δεν είναι κατοχύρωση της πατέντας αλλά κατοχυρωση του δικαιώματος να υποβάλεις την πατέντα προς έγκριση σε διάφορες χώρες. Κοστίζει 3-5.000 ευρώ και από εκεί και πέρα πρεπει να πληρώνεις τα τοπικά κόστη των πατεντών ανά χώρα. Το χρονικό περιθώριο που έχεις είναι 1-1.5 χρονος. Στην Ελλάδα για κάτι απλό είναι γύρω στα 200 ευρώ. Αν πχ κατοχυρώσεις την πατέντα σε Κίνα ΗΠΑ Ελλάδα, πληρώνοντας ανάλογα κόστη κατοχύρωσης και διατήρησης, μπορεί κάποιος από την Ισπανία η τη Μαλαισία να χρησιμοποιήσει την πατέντα σου αν δεν την έχεις κάτοχυρωσει τοπικά στην χώρα.
Γενικά είναι παιχνίδι για μεγάλους παίχτες, μεγάλες εταιρίες. Ένας άνθρωπος που εφευρίσκει κάτι και θέλει να το εκμεταλλευτεί εμπορικά, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στα έξοδα των πατεντών μαζί με τους δικηγόρους που πάνε πακέτο.
Μέχρι πριν από μία δέκαετια δεν υπήρχε ευρωπαϊκή πατέντα για την ΕΕ, ούτε και τώρα νομίζω υπάρχει.
Πολύ ενδιαφέρον έχουν τα site των οργανισμών που τις διαχειρίζονται, υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στις πατέντες (ίσως όχι στο πλήρες κείμενο σε κάποιες περιπτώσεις)
Konstantinos said
Από όσο ξέρω τα πνευματικά δικαιώματα γεννήθηκαν με την τυπογραφία.
Ο λόγος ήταν για να προστατεύεται ο συγγραφέας από τον εκδότη. Γι’αυτό και τα αριθμημένα αντίτυπα και η υπογραφή του συγγραφέα στην πρώτη σελίδα.
Τώρα χρησιμοποιούνται άκριβως για τον αντίθετο λόγο, για να εκμεταλλεύονται αποτελεσματικότερα οι εταιρείες τον κόπο των δημιουργών.
Πότε και πώς πέρασαν στη βιομηχανία δεν ξέρω.
Πολύ ενδιαφέρον είναι η καμπύλη του Μίκυ Μαους: κάθε δέκα χρόνια που περνάνε επεκτείνονται κατά δέκα χρόνια τα πνευματικά δικαιώματα των εταιρειών στην διαχείριση οπτικοακουστικού υλικού. Ο λόγος είναι για να μην χάσει η Ντισνευ τα δικαιώματα του Μίκυ.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Copyright_Term_Extension_Act
Γιάννης Ιατρού said
Τώρα το πρόσεξα (#2), 👍
Konstantinos said
Και υπάρχει και μεγάλη αγορά θαψιματος πατεντών : εταιρείες αγοράζουν η κατοχυρώνουν πατέντες που δεν σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν για να μην τις χρησιμοποιήσει ο ανταγωνιστής
sarant said
62-4 Πατενταρισμένο δέρμα λοιπόν
67-8 Πριν από πολλά πολλά χρόνια είχα αρχίσει τις διαδικασίες για να δώσω εξετάσεις για το μεταφραστικό τμήμα του Ευρωπαϊκού Γραφείου Ευρεσιτεχνιών στη Χάγη και στο Μόναχο.
spiridione said
69β’ Στα βήματα του Αινστάιν; 🙂
Το «Ρ» της Φωκίωνος Νέγρη said
50: Πρόσφατη έρευνα του Διεθνούς Ινστιτούτου Ανισοτήτων του London School of Economics and Political Science, με συγγραφείς τον Ντέιβιντ Χόουπ του ίδιου πανεπιστημίου και τον Τζούλιαν Λίμπεργκ του King’s College London, μελέτησε τα στοιχεία 18 χωρών του ΟΟΣΑ, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με αυτήν οι περικοπές της φορολογίας στον μεγάλο πλούτο τα τελευταία πενήντα χρόνια προσέφεραν οφέλη μονάχα στον ίδιο τον μεγάλο πλούτο και δεν μεταφράστηκαν σε μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη ή μείωση της ανεργίας.
Η έρευνα αντικρούει τα επιχειρήματα των trickle-down economics από τα ανώτερα οικονομικά στρώματα στα χαμηλότερα. Η θεωρία του trickle down ισχυρίζεται ότι περισσότερος διαθέσιμος πλούτος για την οικονομική ελίτ μέσω μειωμένης φορολογίας θα σημάνει απαραίτητα δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και αύξηση της οικονομικής ανάπτυξης μέσω επενδύσεων. Η επάνοδος της θεωρίας, έπειτα από την αποτυχημένη χρήση της στο τέλος του 19ου αιώνα, ήρθε με την άνοδο του νεοφιλελευθερισμού, αρχής γενομένης από τα λεγόμενα «Reaganomics» και τις μεγάλες μειώσεις φορολογίας που επέβαλλε η κυβέρνηση Ρήγκαν στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1980.
Η θεωρία του trickle down δεν φαίνεται να επαληθεύεται, καθώς σύμφωνα με την έρευνα η μόνη επίδραση που έχουν αυτές οι περικοπές φόρων είναι στην αύξηση της οικονομικής ανισότητας. Κατά μέσο όρο, κάθε μεγάλη μείωση φορολογίας στον μεγάλο πλούτο αυξάνει κατά 0,8% το μερίδιο του προ φόρων εθνικού εισοδήματος που κατέχει το πλουσιότερο 1%. Αντίθετα, στα ζητήματα της οικονομικής ανάπτυξης και της ανεργίας, τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι δεν υπάρχει καμία βραχυπρόθεσμη ή μεσοπρόθεσμη επίπτωση, ενώ ειδικά στην ανεργία, παρατηρείται αύξησή της σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο έπειτα από κάθε μείωση φορολογίας στον μεγάλο πλούτο.
Click to access Hope_economic_consequences_of_major_tax_cuts_published.pdf
Nestanaios said
Εγώ λέω η μεγάλη έρευνα να ξεκινήσει από τους γιατρούς που υπέγραψαν ότι ο νεκρός έφυγε από κορονοιο ενώ είναι γνωστό τοις πάσι ότι ο νεκρός έφυγε από τα δύο λίτρα τσίπουρο που έπινε κάθε μέρα (κίρρωση ύπατος).
Nestanaios said
25.
Την αλήθεια την ξέρεις αλλά αργείς να την πεις. Να είσαι πιο γρήγορος.
Nestanaios said
71
Η ανεργία είναι η «Αμάλθεια» της πλουτοκρατίας.
sarant said
70 Eκείνος εξέταζε πατέντες, δεν τις μετέφραζε 🙂
Pedis said
Ξαναμπαίνω μετά από ώρες στα σχόλια και βλέπω ίχνη από έντονα συμπτώματα παρατεταμένου Λεώξυγκα.
—
# 71 – Καλά, είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Αμφισβητούνται τη σήμερον ημέρα οι ευεργετικές επιδράσεις του τρικλ-ντάουν στην οικονομία;
Των επιxειρηματιών;
Μη μου πεις ότι χρειάζονται να γίνουν και διδακτορικά για βαθύτερη έρευνα στο θέμα;
Μωρέ τι δίκιο που έχει ο Πατέλης! Άχρηστοι βρωμοτεμπέληδες. 😆
Δημήτρης Μαρτῖνος said
@18, 21, 49. Ἤ, ὅπως ἔλεγε κάποιος ποὺ ἤθελε νὰ τὰ λέει περιδιαγραμμάτου, ἐρήμην τοῦ λόγου. 🙂
ΣΠ said
ΣΠ said
http://www.cine.gr/film.asp?id=701480
Ατακαμα said
@Το «Ρ» της Φωκίωνος Νέγρη
Ότι τα trickle down economics φέρνουν αναλογικά μεγαλύτερα κέρδη στους πλούσιους παρά στους φτωχούς δεν αναιρεί το γεγονός ότι η θέση των φτωχών βελτιώνεται περισσότερο σε σχέση με οποιαδήποτε άλλο μέτρο εφαρμόστηκε.
Απόδειξη ότι ο φτωχός του σήμερα και του 2010 την βγάζει πολύ καλύτερα από τον φτωχό του 1975. Βάλε τι είχε και πως ζούσε ο φτωχός Αμερικανός το 75 και πως ο αντίστοιχος του 2010 μετά από 30 χρόνια reaganomics.
Φτωχός το 2010 λογίζεται κατά κύριο λόγο αυτός που έχει πολύ μεγάλη διαφορά σε σχέση με τον πλούσιο. Αυτό δε σημαίνει ότι ζει χειρότερα από τον αντίστοιχο φτωχό προ 40ετιας. Το ανάποδο μάλιστα. Σημαίνει ότι ο πλούσιος αναλογικά αύξησε έτι περισσότερο το δικό του βιοτικό επιπεδο.
Στον πραγματικό κόσμο, και όχι σε αυτόν της φαντασίας μας, δεν την έχει περάσει ποτέ καλύτερα ο μεροκαματιάρης από ό,τι στον καπιταλισμό του λειτ 20 ερλι 21 αιώνα.
Αν θέλουμε και κάτι πιο κοντινό σε μας, ας πάμε το καλοκαίρι στη Φολέγανδρο να πίνουμε κοκτειλακια με 40 βαθμούς σε ένα μέρος που από γεννησιμιου του δεν είχε ούτε νερό καλά καλά. Το ότι θεωρούμε κάποια πράγματα δεδομένα σήμερα δε σημαίνει ότι δεν είναι εξαίρεση σε σχέση με το τι συνέβαινε για χιλιετίες στον ανθρώπινο πολιτισμό.
Γιάννης Ιατρού said
φρέσκο άρθρο/έρευνα του @investigate_eu σε συνεργασία με το @reporters_gr που μιλά για την υποκρισία της ΕΕ απέναντι στην άρση των πατεντών των εμβολίων αλλά *δεν* υπησέρχεται στο «δια ταύτα» και *περιορίζεται* στην ανάδειξη των παλινωδιών και των ψευτο-επιχειρημάτων των κυβερνήσεων στη ΕΕ καθώς και τις διασυνδέσεις τους με τις γνωστές εταιρείες (εγώ θά ΄λεγα «χορηγούς«) …: Εμβόλια Covid-19: υποκρισία με (ευρωπαϊκή) πατέντα
Γιάννης Ιατρού said
υπεισέρχεται 🙂
sarant said
78 Το αγνοούσα
ΧΗΜΙΚΟΣ ΧΗΜΙΚΟΣ said
Στην ΕΕ πέφτει χρήμα για έρευνα σε εμβόλια, θεραπείες κλπ: https://ec.europa.eu/info/research-and-innovation/research-area/health-research-and-innovation/coronavirus-research-and-innovation/financing-innovation_el
Η έρευνα των φαρμακευτικών γενικότερα χρηματοδοτήθηκε όχι από ίδια κεφάλαια ή δανεισμό από «επενδυτές», αλλά με δισεκατομμύρια που προήλθαν σχεδόν αποκλειστικά από δημόσιο χρήμα, είτε με τη μορφή επιδότησης είτε πρόωρων συμβολαίων για την αγορά τεράστιων ποσοτήτων δόσεων εμβολίων που δεν είχαν καν δοκιμαστεί και εγκριθεί. Για του λόγου το αληθές, Moderna, Johnson & Johnson, Pfizer/BioNTech και Curevac (επίσης γερμανική) έχουν λάβει, σύμφωνα με το Forbes, σχεδόν 3,4 δισ. δολάρια από τα κρατικά ταμεία: https://tinyurl.com/3n9d9n39
Μαρία said
Αν πράγματι οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πνευματική ιδιοκτησία σε ένα κατ’ εξοχήν συλλογικό προϊόν όπως το κορονοεμβόλιο, τότε αυτή πρέπει να μοιραστεί στους χιλιάδες βιοχημικούς, βιοτεχνολόγους, βιολόγους, λοιμωξιολόγους, επιδημιολόγους, μικροβιολόγους, πληροφορικάριους, στους εθελοντές που έγιναν πειραματόζωα των δοκιμαστικών δόσεων, στην Κάταλιν Κάρικο, την ουγγρικής καταγωγής βιοχημικό που ανακάλυψε την τεχνολογία mRNA, για την οποία επαίρονται οι εταιρείες που διεκδικούν να γίνουν τα παγκόσμια μονοπώλια ιών, πανδημιών και εμβολίων.https://www.efsyn.gr/stiles/ypografoyn/292998_kai-i-pneymatiki-idioktisia-klopi-einai
dimosioshoros said
@ 80 Ατακαμα
>>Στον πραγματικό κόσμο, και όχι σε αυτόν της φαντασίας μας, δεν την έχει περάσει ποτέ καλύτερα ο μεροκαματιάρης από ό,τι στον καπιταλισμό του λειτ 20 ερλι 21 αιώνα.
Αν κατάλαβα καλά, οι φτωχοί Αμερικανοί και οι φτωχοί Ευρωπαίοι περνούν τώρα καλύτερα. Αλλά (ερώτημα) στον αυξανόμενο πληθυσμό της γης δεν πολλαπλασιάζονται τα εκατομμύρια των δυστυχισμένων σε απόλυτα μεγέθη ένδειας;
Ατακαμα said
@ dimosiosphoros
Μιλάμε για τα trickle down economics ή έστω ευρύτερα για τον καπιταλισμό όπως εφαρμόστηκε στις χώρες της Δύσης και τον αντίκτυπο που είχαν στον εκεί μεροκαματιάρη.
Ο σημερινός Πακιστανός Νιγηριανός από την άλλη και αυτός είναι σε καλύτερη κατάσταση από τον παππού του. Το γεγονός ότι ο πληθυσμός του τρίτου κόσμου αυξάνεται, όπως λες και συ, είναι ακριβώς μια συνέπεια της οικονομικής προόδου της ανθρωπότητας που έχει ρίξει το κόστος των αγαθών σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Ο δρόμος, το πηγάδι, το φάρμακο σήμερα κατασκευάζεται πολύ ευκολότερα και φθηνότερα από ό,τι πριν 100 χρόνια πχ. Ο πληθυσμός της Νιγηρίας και άλλων χωρών έχει πολλαπλασιαστεί μέσα σε λίγες δεκαετίες λόγω ακριβώς αυτών των ποιοτικών αλλαγών στην παραγωγή.
Από κει και πέρα προφανώς ο τρίτος κόσμος αντιμετωπίζει δυσκολίες που στη Δύση δεν τις έχουμε καν υπ όψη πλέον. Δύο από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τρίτος κόσμος σήμερα είναι ο υπερπληθυσμός και η κλιματική αλλαγή.
aerosol said
#87
Ας διαχωρίσουμε τα trickle down από το καπιταλισμό γενικά. Το trickle down δεν έφερε τίποτα στον μεροκαματιάρη. Αν έχεις έσοδα 2000 ευρώ το μήνα και γίνουν 10.000 θα υπάρξει trickle down:αγοράζεις πιο πολλές τυρόπιτες, αυτοκίνητα, πρόκες, κρουαζιέρες, παπούτσια. Αν είσαι όντως ελίτ, ΔΕΝ θα αγοράσεις άπειρες τυρόπιτες, ούτε θα πάρεις 500.000 παπούτσια, έχει όρια η κατανάλωση αγαθών και υπηρεσιών. Θα επενδύσεις. Αλλά τις τελευταίες δεκαετίες αυτό δεν σημαίνει πως θα ανοίξεις 10 εργοστάσια (αυτά ανήκουν στο 1940, όχι στις εποχές της υπερ-παραγωγής). Θα τζογάρεις σε άσχετα πράγματα που δεν κάνουν trickle down σε τίποτα. Πιθανότατα να τζογάρεις σε άπειρους τόνους σιτηρών στην άλλη άκρη του κόσμου, αλλοιώνοντας τις τιμές τους για τον πραγματικό μεροκαματιάρη -και φέρνοντας ακόμα και επισιτιστική κρίση, όπως αυτή που γέννησε την Αραβική Άνοιξη, τη στιγμή που οι παπαρίστας νόμιζαν πως την έφερε το twitter.
Παγκοσμίως, ο μεροκαματιάρης όντως είδε την θέση του να εκτινάσσεται μετά τον Β’ΠΠ -λόγω του οικονομικού μπουμ. Αυτό αργοτέλειωσε με την πετρελαϊκή κρίση αρχών ’70s. Σταδιακά, από ’80s και μετά η θέση του μάλλον χειροτέρευε και είναι σαφώς δύσκολη στον 21ο αιώνα. Από το 2008 και μετά… δεν συζητάμε! Ο μεροκαματιάρης δεν έχει καν μεροκάματο και τίνει να τον πιει από παντού.
Επίσης, είναι παγκοσμίως αποδεκτό πως και εν μέσω καπιταλισμού η καλύτερη θέση του πολίτη ήταν σε χώρες όπως Σκανδιναβία, Αυστραλία, Καναδά, όπου η κρατική μέριμνα ήταν ισχυρότερη από αλλού (και η φορολόγηση έντονη) ενἰοτε με σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις δεκαετιών -όχι πως λατρεύω απαραίτητα τους σοσιαλδημοκράτες, αλλά οι «παράδεισοι» Δανίας/Σουηδίας δεν προέκυψαν από κανένα trickle down.
ap8938 said
87, παλαιότερα δεν χρησιμοποιούσαμε τόσο τεχνικούς όρους. λέγαμε απλώς «σφάξε με αγά μου να αγιάσω».
Nestanaios said
84.
Έτσι γίνεται πάντοτε. Η πηγή του μεγάλου πλούτου λέγεται «Δημόσιο». Απλώνουν το χέρι τους και αρπάζουν. Και για αυτό πρέπει να γίνει κάτι.
Avonidas said
#80. Ότι τα trickle down economics φέρνουν αναλογικά μεγαλύτερα κέρδη στους πλούσιους παρά στους φτωχούς δεν αναιρεί το γεγονός ότι η θέση των φτωχών βελτιώνεται περισσότερο σε σχέση με οποιαδήποτε άλλο μέτρο εφαρμόστηκε.
Απόδειξη ότι ο φτωχός του σήμερα και του 2010 την βγάζει πολύ καλύτερα από τον φτωχό του 1975. Βάλε τι είχε και πως ζούσε ο φτωχός Αμερικανός το 75 και πως ο αντίστοιχος του 2010 μετά από 30 χρόνια reaganomics.
Ερώτημα 1ο: πρέπει άραγε ν’ ανεχτούμε ένα σύστημα που δημιουργεί δραματικές ανισοκατανομές πλούτου απλώς και μόνο επειδή μοιράζει κάποια (ελάχιστα) ψίχουλα στους μη έχοντες;
Ερώτημα 2ο: πόσες και ποιες εναλλακτικές εξετάσαμε σοβαρά; Δεν μιλάω φυσικά για τη Σοβιετία, μιλάω για μοντέλα κράτους προνοίας όπως π.χ. του Καναδά ή (κάποτε) των Σκανδιναβικών χωρών. Κάποιες, τουλάχιστον, από τις χώρες της Δύσης φορολόγησαν το μεγάλο εισόδημα, ενίσχυσαν τους οικονομικά ασθενέστερους και δεν κατέρρευσαν στο χάος και την αναρχία, όπως μας φοβερίζουν κάθε τόσο μερικοί ότι θα πάθουμε.
Ερώτημα 3ο: πόσο σίγουροι είμαστε ότι ήταν το trickle down αυτό που δούλεψε; Εφόσον σωστά επισημαίνεις ότι μια άνοδος του βιοτικού επιπέδου σε σχέση με το παρελθόν είναι η νόρμα, μήπως αυτή η άνοδος δεν ήταν αποτέλεσμα των reaganomics αλλά η ελάχιστη παραχώρηση, η απαραίτητη συνθήκη, για να δουλέψει το σύστημα που θα παράγει τον υπερπλούτο; Μήπως απλά μοιράστηκε κι έκανε trickle down αυτό που ήταν απολύτως αδύνατο να κρατήσουν για τον εαυτό τους; Ο Χένρυ Φορντ διαπίστωσε ότι έπρεπε να πληρώνει τους εργάτες του αρκετά, για να μπορούν να αγοράσουν τα αυτοκίνητα που κατασκεύαζαν, κι ο Ρούζβελτ είπε στους βιομηχάνους «δώστε το καπέλο σας για να μη χάσετε το κεφάλι σας». Μήπως το trickle down, μακράν του να είναι το πιο αποδοτικό σύστημα διάχυσης πλούτου, είναι απλώς ένα ωραίο κόλπο για να δίνεις ακόμη λιγότερα απ’ ό,τι μ’ ένα Νιου Ντηλ, και να κρατάς το κεφάλι (και το καπέλο) σου;
Nestanaios said
Η ιδιωτική περιουσία μπορεί να γίνεται δημόσια αν η δημόσια ανάγκη το επιβάλλει. Η δημόσια περιουσία όμως δεν μπορεί να γίνεται ιδιωτική σε καμμία περίπτωση.
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα!
Μιχάλης Νικολάου said
… στα αγγλικά και τα γαλλικά το επίθ. patent σημαίνει επίσης «πρόδηλος, ολοφάνερος». …
Υπάρχει και το κλισέ
patently obvious
για το πιο προφανεστερότερο.
Ατακαμα said
@ avonidas
Πολλά και σύνθετα τα ερωτήματα και λογικά βέβαια πλην του πρώτου που είναι καθαρά ιδεολογικό και δε χωράει στο πρακτικό του ζήτηματος.
Για να απαντηθούν θέλουν βιβλία που δεν μπορούν βέβαια να γραφτούν από μένα γιατί δεν είμαι οικονομολόγος. Μεταφέρω μόνο, αν μπορώ και αυτό, τι έδειξε η ιστορία και τα γεγονότα.
Με λίγα λόγια όμως, αυτά τα ψιχουλακια όπως τα χαρακτηρίζεις ήταν λεφτά που δουλευτηκαν, που παράχθηκαν δηλαδή μέσω οικονομικής δραστηριότητας. Δεν ήταν λεφτά κομμένα από το μηχάνημα όπως τα τρις που μοιράζει τώρα ο γέρος στο Αμέρικα.
Τα λεφτά της μονοπολης το μόνο που κάνουν μακροπρόθεσμα είναι να προκαλούν άκρατο πληθωρισμό, ρώτα και τον μπάρμπα Ερντογάν. Μάντεψε τώρα ποιον επηρεάζει πρωτίστως αυτός ο πληθωρισμός.
Ο Καναδάς λες δούλεψε. Πράγματι δούλεψε καθότι μικρός πληθυσμός και άλλη η νοοτροπία του κόσμου. Στις ΗΠΑ πήγαινε ο καθένας όχι γιατί αγαπούσε τον δίπλα του και ήθελε να πληρώνει φόρο για αυτόν αλλά για να κάνει τα λεφτά που δεν μπορούσε να κάνει στην πατρίδα του. Επομένως ήθελε όσο λιγότερο ένα κράτος μπαμπούλα να του σκοτιζει τα φρύδια.
Σήμερα όμως με την παγκοσμιοποίηση που ο καθένας μπορεί να μεταφέρει την επιχείρηση του όπου γουστάρει δε θα κάτσει στον Καναδά να τον σκίζουν στο φόρο. Πάει Μεξικό πάει Χονγκ Κονγκ και ξεμπερδεψε. Εδώ φεύγανε από τις ΗΠΑ που οι φόροι ήταν λιγότεροι
Μιχάλης Νικολάου said
7, 9, … άλλο «εγγυημένο για 1000 χρόνια», άλλο «για 10 χιλιάδες αρνιά» κλπ. Όποιο έρθει πρώτο, που λένε… 🙂 …
Αρκεί να αλλάζεις λάδι και λεμόνι όταν συνιστά ο κατασκευαστής.
spiridione said
-…Ξεκινάμε από τον μεσαιωνικό λατινικό όρο littera patens, που σημαίνει κατά λέξη «ανοιχτή επιστολή
Δηλαδή το αντίθετο του βουλωμένου γράμματος.
Και η λ. δίπλωμα παρόμοια αρχή έχει, χαρτί που δεν είναι βουλωμένο, αλλά διπλωμένο στα δύο, για άμεση χρήση.
Για τη λ. ευρεσιτεχνία, μια παλιά αναφορά βρίσκω στο Συνταγματικό Δίκαιο του Σαρίπολου το 1875
το ευρεσίτεχνον brevet d’ invention λέγουσι
https://books.google.gr/books?id=KsBmAAAAcAAJ&pg=PA450&dq=%CE%B5%CF%85%CF%81%CE%B5%CF%83%CE%AF%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%BF%CE%BD+brevet&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwjzpPuzuL_wAhWrg_0HHUsMDV4Q6AEwAHoECAAQAg#v=onepage&q=%CE%B5%CF%85%CF%81%CE%B5%CF%83%CE%AF%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%BF%CE%BD%20brevet&f=false
ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said
Pedis said
dimosioshoros said
Ωραία συζήτηση.
Avonidas said
#95. Πολλά και σύνθετα τα ερωτήματα και λογικά βέβαια πλην του πρώτου που είναι καθαρά ιδεολογικό και δε χωράει στο πρακτικό του ζήτηματος.
Διαφωνώ ότι είναι ιδεολογικό. Το θεωρώ άκρως πρακτικό ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης το ποιος και πόσο ωφελείται από τον πλούτο που παράγεται. Ιδίως όταν αυτός που ωφελείται δεν είναι αυτός που τον παράγει.
Με λίγα λόγια όμως, αυτά τα ψιχουλακια όπως τα χαρακτηρίζεις ήταν λεφτά που δουλευτηκαν, που παράχθηκαν δηλαδή μέσω οικονομικής δραστηριότητας. Δεν ήταν λεφτά κομμένα από το μηχάνημα όπως τα τρις που μοιράζει τώρα ο γέρος στο Αμέρικα.
ΟΛΑ τα λεφτά είναι κομμένα από μηχάνημα, κι αντανακλούν πολύ περισσότερο πίστωση παρά οποιαδήποτε χειροπιαστή παραγωγή. Ο «γέρος» δεν κάνει κάτι ριζικά διαφορετικό από τους προηγούμενους, και η ιδέα ότι είναι κάνας ριζοσπάστης σοσιαλιστής είναι καταγέλαστη. Θα απαιτούνταν πολύ περισσότερα από εκλογές για να καθίσει σ’ αυτή την καρέκλα ένας έστω κι ελάχιστα ριζοσπάστης.
Ο Καναδάς λες δούλεψε. Πράγματι δούλεψε καθότι μικρός πληθυσμός και άλλη η νοοτροπία του κόσμου.
Στις ΗΠΑ πήγαινε ο καθένας όχι γιατί αγαπούσε τον δίπλα του και ήθελε να πληρώνει φόρο για αυτόν αλλά για να κάνει τα λεφτά που δεν μπορούσε να κάνει στην πατρίδα του.
Και τα έκανε; Ή μήπως απλά ήταν αδύνατον να ξαναγυρίσει στην πατρίδα του, και να πρέπει εκεί να παραδεχτεί ότι απέτυχε στη «Γη της Επαγγελίας»; Απ’ το να είσαι αποτυχημένος φτωχός, καλύτερα να είσαι μέλλων πλούσιος – γιατί αυτό τελικά κατάφερε να τους πείσει η Αμερική ότι είναι.
Επομένως ήθελε όσο λιγότερο ένα κράτος μπαμπούλα να του σκοτιζει τα φρύδια.
Το «μέλλων πλούσιος» που λέγαμε; Γιατί φυσικά αυτό το κράτος-μπαμπούλας θα ήταν κράτος-μπαμπάκας για το 99.9% που δεν είναι, και δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ, πλούσιοι. Θα τους ασφάλιζε, θα τους περίθαλπτε, θα τους έδινε μισό δεκανίκι που το χρειάζονται προκειμένου να μπορέσουν καν να σταθούν σ’ αυτή την αγορά εργασίας και να ελπίζουν να έχουν καλά γεράματα. Αλλά δεν καταδέχονται αυτό το δεκανίκι ακόμα κι όταν τους το δίνουν, γιατί φοβούνται ότι θα πρέπει να το πληρώσουν απ’ την τσέπη τους «όταν» θα ματσωθούν, τρομάρα τους…
Σήμερα όμως με την παγκοσμιοποίηση που ο καθένας μπορεί να μεταφέρει την επιχείρηση του όπου γουστάρει δε θα κάτσει στον Καναδά να τον σκίζουν στο φόρο. Πάει Μεξικό πάει Χονγκ Κονγκ και ξεμπερδεψε.
Πόθεν ο Καναδάς, λοιπόν; Γιατί ακόμα έχει κοινωνικό κράτος. Επίσης, αυτό το παίρνω το καπελάκι μου και φεύγω δεν είναι κάτι που μπορούν έτσι απλά να κάνουν οι επιχειρηματίες, τους διευκόλυναν να το κάνουν. Γιατί αν εκτός από τα εργοστάσια έπρεπε να μεταφέρεις και την έδρα σου στο Χονγκ Κονγκ – την πραγματική έδρα σου, όχι απλά ένα γραφείο-φάντασμα – και να ζεις εκεί, και να λειτουργείς με τις εκεί συνθήκες, θα σου ‘λεγα αν θα πήγαιναν. Το κόλπο είναι να μπορείς να το ‘χεις δίπορτο – να ‘χεις τα λεφτά και τη ζωάρα σου στην Αμερική ή στο Σίτυ, τους κούληδές σου στο Χονγκ-Κονγκ και τους φόρους σου στα Κέυμαν. Αυτό μπορεί να το κάνει ο Μπιλ Γκέιτς αλλά όχι ο Μήτσος – γιατί, άραγε;
sarant said
97 Ένα αρθράκι για τις… πτυχές του διπλώματος το χρωστάμε.
Pedis said
# 102 – Ε, ναι, άλλο το πτυχίο, άλλο το δίπλωμα άλλο το diploma di laurea, άλλο ο titulo de μπλα-μπλα κλπ αλλά, βασικά, το ίδιο είναι, αν δεν πρόκειται για τίτλους από ανωτατοποιημένες με υπουργική απόφαση σχολές πληρώνει και τα Ξυνη …
ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said
Παντού το ίδιο παραμύθι λένε. Δεν μπορούμε να μοιραστούμε τα κέρδη γιατί δεν μας φτάνουν, αν γίνουν κι άλλες επενδύσεις τότε εκείνα τα κέρδη (τα καινούργια) θα τα μοιραστούμε. Περιμένουνε οι αφελείς (με τα σάλια να τρέχουν) τις καινούργιες επενδύσεις και ότι κάτι θα τσεπώσουν κι αυτοί. Σ΄ όλο τον κόσμο περιμένουν. Άδικα όμως. Η Γη ένα «χωραφάκι» είναι και δεν μπορεί ν΄ αντέξει όσες επενδύσεις μας λείπουνε. Ήδη με τις υπάρχουσες κοντεύει να καταστραφεί.
aerosol said
#95
Κατ’ αρχάς συγνώμη που καλείσαι να απαντάς σε 2-3 ταυτόχρονα, ξέρω πως είναι άχαρο. Εκτιμώ που πάντα μένεις ήπιος και ψύχραιμος. Δεν θα γράψω άλλα κατεβατά σήμερα, τελειώνω με αυτά:
Το πρόβλημα του Ερντογάν είναι η οικονομική κρίση -που δεν έληξε, απλά άγγιξε την Τουρκία λίγο αργότερα από εμάς, για λόγους δικών τους οικονομικών ισορροπιών. Όσοι παρακολουθούσαμε τα φαινόμενα την περιμέναμε. Δεν είναι ο ‘κακός» πληθωρισμός. Ο πληθωρισμός είναι κακός, αδιάφορος έως και χρήσιμος ανά περίπτωση και οικονομικές συνθήκες, δεν είναι κάποια ασθένεια από μόνος του.
Εδώ και πολλά πολλά χρόνια όλα τα λεφτά είναι κάπως «κομμένα» και δεν αντιστοιχούν σε τίποτα. Αυτό είναι όρος ταμπού για τους νεοφιλελεύθερους οικονομολόγους γι αυτό και χρησιμοποιούνται διάφοροι περίπλοκοι όροι και εξηγήσεις, αλλά ισχύει απόλυτα. Η αγορά είναι πάντα ελεγχόμενη, απλά αλλάζει το ποιός την ελέγχει. Οι ΗΠΑ έχουν το χρεος που έχουν γιατί όποτε θέλουν τα δημιουργούν εκ του μηδενός. Η μόνη διαφορά είναι πως τώρα ο Μπαϊντεν δίνει την αίσθηση πως μπορεί να αφήσει κάτι ψίχουλα να φτάσουν στην πλέμπα. Όλα αυτά τα χρόνια που έφταναν εκεί που «πρέπει», οι τώρα σοκαρισμένοι δεν σοκάρονταν καθόλου.
Η παγκοσμιοποίηση όπως την ξέραμε έχει ήδη λήξει. Η εξαγωγή παραγωγικής δύναμης ήδη πληρώνεται. Όσοι δεν τα κατάλαβαν όταν άρχισαν οι δασμοί επί Τραμπ, μπορεί να το κατάλαβαν τους προηγούμενους μήνες που εντάθηκε ο οικονομικός πόλεμος ΗΠΑ – Δύσης. Σου εγγυώμαι πως θα κλιμακωθεί. Ο οικονομικός εθνικισμός επανακάμπτει -η παγκοσμιοποίηση δεν ήταν αυτονόητο, φυσικό φαινόμενο- και η Δύση ήδη πληρώνει. Ψυχολογικά ετοιμάζομαι ακόμα και για shortages σε είδη που τώρα δεν το βάζει ο νους. Θα φανεί πως κανείς δεν «ξεμπερδεύει», όταν ρίχνει τους εργαζόμενούς του για να γιγαντώσει το κέρδος του σε κάποια χώρα φτηνών εργατικών. Όχι για ηθικούς λόγους, αλλά για πρακτικότατους. Στην αρχή ξεμένεις από καταναλωτές -γιατί στη δική σου χώρα έχουν πια φτωχοποιηθεί- και μετά… ίσως δεις πως έχεις χάσει και το know how ΚΑΙ τον έλεγχο της παραγωγής. Κι όσο τάχαμου τα πρήζεις στην Κίνα για τους κακόμοιρους Ουιγούρους -γιατί πολύ τους πόνεσες που καταπιέζονται- μπορεί να βρεθείς χωρίς αναπνευστήρες.
venios said
Σαν σήμερα, το 1968 στο Παρίσι, η νύχτα των οδοφραγμάτων.
Νίκος Κ. said
Ας αναφέρουμε την Μαρία και τον Πιερ Κιουρί που δεν κατοχύρωσαν τις μεθόδους τους για την απομόνωση των στοιχείων, επειδή θεωρούσαν ότι δε συμβάδιζε με το επιστημονικό πνεύμα, καθώς η επιστήμη είναι κοινωνική κατάκτηση και η «κατοχύρωση» (πατέντα) εμποδίζει τη συνέχιση της επιστημονικής έρευνας από τους επόμενους https://tvxs.gr/news/istoria/maria-kioyri-mia-gynaika-sto-pantheon-ton-iroon-tis-epistimis
Μια επιστημονική ηθική που φαίνεται απίστευτη (για να μην πω προκλητική) στους επιστήμονες-μάνατζερ, που άνετα καταναλώνουν το δημόσιο χρήμα αλλά θεωρούν φυσιολογικό να ιδιωτικοποιούν τα κέρδη. Ακόμη κι αν πρόκειται για τη δημόσια υγεία.
sarant said
105 Οπότε προβλέπεις επαναβιομηχάνιση της Ευρώπης;
Πέπε said
59
Δημόσιε χώρε, την ταινία με τη θυρωρίνα την ξέρεις;
Ένας πλούσιος και μορφωμένος Ιάπων στο Παρίσι είναι ο πρώτος που ανακαλύπτει ότι η άσχημη, άσημη και περιφρονημένη θυρωρίνα της πολυκατοικίας του έχει μια κρυφή ζωή ως απίστευτη βιβλιοφάγος με τεράστιες λογοτεχνικές γνώσεις και ευαισθησίες. Με το διακριτικό ενδιαφέρον που δείχνει σ’ αυτή της την πλευρά, η γυναίκα που κρύβεται μέσα σ’ αυτό τον ήσκιο αρχίζει σγά σιγά να ξυπνάει και ν’ ανθίζει.
Πολύ ωραία ταινία γενικώς, και τέλος πάντων σε κάποια φάση αυτός την καλεί σε δείπνο στο διαμέρισμά του, που το ‘χει φτιάξει γιαπωνέζικα και με μια διάχυτη υποβλητική πολυτέλεια. Έχει λοιπόν μια καταπληκτική σκηνή που η κυρία πάει στην τουαλέτα και πέφτει σε διάφορες εκπλήξεις, από την κλασική μουσική που αρχίζει μόλις κάθεται στη λεκάνη (αυτό δεν ξέρω αν είναι στάνταρ σ’ όλα τα γιαπωνέζικα σπίτια) μέχρι το αυτόματο πλύσιμο του πισινού την ώρα που πρέπει αλλά που δεν το περιμένει.
ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said
dimosioshoros said
@ 109 Πέπε
Ω…, ευχαριστώ φίλε Πέπε για την πληροφορία.
Την ταινία δεν την ξέρω, θα την ψάξω, αλλά φαίνεται κάπως σατιρική, παρά το γεγονός ότι οι Γάλλοι έχουν ιδιαίτερες σχέσεις με την Ιαπωνία και γιόρτασαν τα 60 χρόνια συνεργασίας.
Για τη μουσικούλα δεν ξέρω αλλά για άλλες ρυθμίσεις της άνετης περιπρώκτιας καθαριότητας υπάρχει πρόβλεψη με ειδικά κουμπιά (π.χ. θερμοκρασία της φλέβας του νερού).
🙂
dimosioshoros said
Πέπε
Εδώ H γοητεία του σκατζόχοιρου.
dimosioshoros said
…τα 160 χρόνια συνεργασίας…
sarant said
109 Tίτλος;
Μαρία said
114
Ταιριάζει να είναι ο σκαντζόχοιρος https://fr.wikipedia.org/wiki/Le_H%C3%A9risson_(film)
aerosol said
#108
Ίσως να προκύψει κάτι λίγο αν η παρούσα τάση συνεχιστεί (και πιστεύω πως θα συνεχιστεί, βλέποντας τα τερτίπια μεταξύ Δύσης-Κίνας). Αλλά αυτά παίρνουν δεκαετίες, όπως πήρε και η αποβιομηχάνιση. Στο μεταξύ δεν έχουμε την τεράστια ζήτηση που προέκυψε μετά τον Β’ ΠΠ και εκτίναξε την παραγωγή, ούτε τις φάμπρικες της εποχής που απλά άλλαξαν χρήση. Ούτε και πολιτική βούληση να ειδωθεί καν η κατάσταση ως (νομίζω πως) έχει. Έχουμε φτωχοποίηση, παν-Δυτική κατάργηση κεκτημένων και κράτους Πρόνοιας, και επέκταση του πρεκαριάτου. Η Ευρώπη όπως έδειξε και με την κρίση έχει απλά την τάση να τραβάει την κατάσταση ελπίζοντας πως θα γίνει κάποιο θαύμα. Δεν είμαι και εξπέρ αλλά είμαι μάλλον απαισιόδοξος.
Πέπε said
Μπράβο, ο Σκαντζόχοιρος!
Pedis said
Δημήτρης Καραγιώργης said
να αναφερθεί κι αυτό μια και μιλάμε για πατέντες.
Για τον πρόγονο του λογιστικού φύλλου που επινόησαν και ΔΕΝ το πατένταραν (ή μήπως «πατεντάρισαν»;) 2 ρομαντικοί και δεν το μετάνιωσαν
http://theinventors.org/library/weekly/aa010199.htm
«I’m not rich because I invented VisiCalc, but I feel that I’ve made a change in the world. That’s a satisfaction money can’t buy.» – Dan Bricklin
«Patents? Disappointed? Don’t think of it that way. Software patents weren’t feasible then so we chose not to risk $10,000.» – Bob Frankston on not patenting VisiCalc.
sarant said
115 Μπράβο Μαρία
119 Υπάρχουν κι άλλοι που δεν πατεντάρισαν.
Μαρία said
120
Η θεία μου το βρήκε με τρεις λέξεις κλειδιά. 🙂
Pedis said
Κάποιος του χάκαρε το λογαριασμό ή απλώς τάχει παιγμένα … 🤣
Πριν από ένα χρόνο ο Ιωαννίδης τα είπε πιο απλά αλλά το ρεζιλίκι δεν το γλυτωσε και εξαιτίας των εκτιμήσεων που έκανε.
Α προπό, 2.5 τοις χιλίοις είναι η θνητότητα; 🤪
Βάλε κάτι παραπάνω, κάνα x10, νάσαι μέσα.
Και η σύγκριση της διαμέσου με ένα νούμερο στην άκρη του δείγματος από όπου έχει υπολογιστεί η ίδια η διάμεσος πρέπει να είναι πολύ αντβάνσντ σάϊενς.
Avonidas said
#122. Η λογι(στι)κή του είναι πάνω-κάτω η ίδια με τους πολέμιους των εκτρώσεων…
(Και εντάξει, κανείς δεν θέλει να πεθαίνουν νέοι άνθρωποι – κανείς δεν θέλει να πεθαίνει ο οποιοσδήποτε πριν την ώρα του. Αλλά, 1ον, το πότε είναι του καθενός μας «η ώρα του» τραβάει πολλή συζήτηση· και 2ον, όχι ρε φίλε, δεν είναι λάμπες οι άνθρωποι για να πεις θα ανταλλάξω δύο πυρακτώσεως με μία LED που διαρκεί περισσότερο
)
Pedis said
# 123 – Συμφωνώ.
Αλλά κι αυτή την αηδία που θέλει να … επικοινωνησει 🤣, αυτό τέλος πάντων που τούρθε να πει, όπως διάολο (δεν) το σκέφτηκε να (μην) το εξηγήσει έτσι χαζόστρεβλα έχει σφάλματα: και στο ινπουτ και στη μέθοδο.
Έχουν καταντήσει πληγή όλοι αυτοί οι (μμμεϊντανό)τυποι.
Pedis said
Ο καθένας, πλέον, λέει και κάνει ό,τι του γουστάρει και λογαριασμό δεν δίνει …
Δεν σκάλισε, πάντως, το όνομά του «Βαρβαριτσιώτης» στα μάρμαρα κατά την παλαιά συνήθεια (και επιφανών) επισκεπτών. Να του αναγνωριστεί αυτή η ευαισθησία.
Παναγιώτης Κ. said
Μια μικρή υπενθύμιση, ως συμβολή στην οικονομολογική συζήτηση.
Οι παραγωγικοί συντελεστές είναι η εργασία, η γη, το κεφάλαιο και η επιχειρηματικότητα.
ΜΙΚ_ΙΟΣ said
>> …που η Ελλάδα είναι ουραγός στην Ευρώπη στον εμβολιασμό…
Είμαστε όμως ‘πρωτοπόροι’ στα μαζικά, για όλο τον πληθυσμό, σελφ-τεστ… ☺😣👹👎
«Τη διενέργεια δωρεάν τεστ για όλους τους πολίτες ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, κατά τη σημερινή τακτική ενημέρωση για την πανδημία.
Πρόκειται για νέου τύπου τεστ, τα οποία κάθε πολίτης θα μπορεί να προμηθεύεται μέσω των φαρμακείων της γειτονιάς του, χωρίς συνταγογράφηση, αλλά θα μπορεί να διενεργεί μόνος του.» (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 19.03.2021)
και
Γεραπετρίτης στις 24.03.2021, σε συνέντευξη στον Blue Sky, για τα σελφ-τεστ: «Η Ελλάδα, όπως συνέβη και με τα rapid tests, θα είναι η πρώτη, ίσως από τις πρώτες χώρες που θα κυκλοφορήσουν αυτό το νέο εργαλείο και σίγουρα η πρώτη χώρα που θα διανείμει σε όλους τους πολίτες τα διαγνωστικά αυτά τεστ», ανέφερε επίσης.
και στον Ν. 4790/2021 (ΦΕΚ A 48 – 31.03.2021) !
«1. Εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος από τη διασπορά του κορωνοϊού COVID19 και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της 30ης.6.2021, διανέμεται με κρατική μέριμνα σε κάθε κάτοχο Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), προσωρινού ΑΜΚΑ ή Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού, μία αυτοδιαγνωστική δοκιμασία ελέγχου της νόσησης από κορωνοϊό COVID-19 ανά εβδομάδα, η οποία προορίζεται για ατομική χρήση χωρίς ανάγκη διενέργειάς της από επαγγελματίες υγείας.
……….
4. Η διάθεση των προϊόντων της παρ. 1 προς τους δικαιούχους μέσω των φαρμακείων γίνεται χωρίς αντίτιμο.»
Από τότε, εκτός από τα αυτοτέστ για μαθητές και κάποιες κατηγορίες εργαζομένων, σε ποιους άλλους πολίτες έχουν διατεθεί, εδώ και 5 τουλάχιστον εβδομάδες, αυτοτέστ; Σε πόσους συνταξιούχους, νοικοκυρές, αγρότες κλπ κλπ; Σε μηδέν…
Δηλαδή: Παχιά λόγια πάλι ή, αλλιώς, μπαρούφες των κυβερνητικών ‘αρίστων’ με …πατέντα!
(Προσπαθώ να μην είμαι εμπαθής και παρακαλώ αν κάποιος ξέρει κάτι παραπάνω και έχει αντίθετη γνώμη ή μια δικαιολογία, ας το πει!)
Καλημέρα!
Μαγδαληνή said
Καλημέρα!
112, 115 κλπ
Διαβάστε το πολύ καλό βιβλίο από το οποίο προέρχεται η ταινία. «Η κομψότητα του σκαντζόχοιρου» της Barbery Muriel εκδόσεις Σύγχρονοι Ορίζοντες. Το 2013 κυκλοφόρησε στα ελληνικά.
Γιάννης Ιατρού said
127: ΜΙΚ_ΙΕ,
δεν παρέλαβαν όλα όσα ονειρεύονταν rabbit/self τεστ επειδή είχαν κάνει εκείνες τις απευθείας αναθέσεις για ένα μεγάλο μέρος της συνολικής ποσότητας σ΄ εκείνη την γνωστή εταιρεία μούφα κλπ. κλπ. Ε, μετά, τους πήρε η κατρακύλα, έχουν δημιουργήσει και σοβαρά προβλήματα στη λειτουργεία των φαρμακείων. Μεγάλα λόγια και οδηγίες/δουλειές του ποδαριού με αναθέσεις που βγάζουν μίζες.
gpointofview said
# 127
Οταν η περιφέρεια Πειραιώς (επικράτειας Βαγγέλα) κάνει απ΄ευθείας ανάθεσηγια προμήθεια σελφτεστ σε εταιρεία γεωργικών μηχανημάτων(!) συμφερόντων του φερόμενου ως προέδρου (στην πραγματικότητα συνονόματος) της ΠΑΕ ΟΑΡΗΣ, τι περιμένεις ;
ποδόσφαιρο και πολιτική αλλά αυτή την φορά το παρακάνανε πέσανε ενδοκομματικές κόντρες και ακυρώθηκε η παραγγελιά (παράπλευρο αποτέλεσμα οι συνεχόμενες αποτυχίες του ΟΑΡΗΣ )
sarant said
127-129 Εδώ στην Εσπερία, τα αυτοτέστ τα πουλάνε *και* στο σουπερμάρκετ, αλλά είναι ακριβά, 4 ευρώ το τεμάχιο.
Angelos said
Νίκο, με όλη την εκτίμηση που σου έχω, νομίζω ότι το «το πρώτο κύμα το οποίο εμείς είχαμε την τύχη να αποφύγουμε λόγω της γεωγραφικής μας θέσης» είναι και άστοχο και επικίνδυνο, σε αυτή τη φάση.
Το πρώτο κύμα το αποφύγαμε (κυρίως) επειδή πάρθηκαν έγκαιρα και αυστηρά μέτρα, τα οποία τηρήθηκαν, σε μεγάλο βαθμό.
Τα επόμενα κύματα μας έπνιξαν επειδή δεν έγινε τίποτε από τα παραπάνω. Και τα μέτρα άργησαν, και αρκετά αυστηρά δεν ήταν, και δεν τηρήθηκαν.
Και στις δύο περιπτώσεις, η χρέωση και η πίστωση πάει περισσότερο στην Κυβέρνηση, αλλά σαφώς και στους πολίτες.
Το καταλαβαίνω, για αντιπολιτευτικούς λόγους, να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα η τύχη, η γεωγραφική θέση κ.α., αλλά ας γίνει αργότερα αυτό, στον απολογισμό. Σήμερα είναι, ακόμα, πολύ επικίνδυνο να προωθούμε την ιδέα ότι η επιτυχία και η αποτυχία ήταν/είναι θέμα τύχης και γεωγραφικής θέσης (αν είναι δυνατόν).
Pedis said
Τα αντιπολιτευτικά κόλπα γίνονται σε άλλα λ.χ.
ανοίγει τα σχολεία-κλείστε τα σχολεία, κλείνει τα σχολεία-ανοίξτε τα σχολεία …
(αλήθεια, σε άλλες χώρες ή/και περιοχές χωρών, παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά και για μεγάλο χρονικό διάστημα τα γυμνάσια έμειναν ανοικτά. Να έχουν άλλα επιδημιολογικά δεδομένα εκεί σχετικά με τη μετάδοση στα πιτσιρίκια από ό,τι στην Ελλάδα; Αν, δηλαδή, διαθέτουν οι ελληνικές υγειονομικές υπηρεσίες ολοκληρωμένα επιδημιολογικά δεδομένα … χλωμό.)
ή ακόμη και στους εμβολιασμούς όπου βλέπουμε ότι η απάντηση στη βλακώδη βλαχοεπαρχιωτκη κομπορρημοσύνη των μπάζων της α(χρ)ιστείας και της αρπαχτής (που στην τελική δεν έχουν πάει και πολύ άσχημα, χάρη και στο μέγεθος της χώρας και την αυταπάρνηση του υγειονομικού και διοικητικού προσωπικού, και βρίσκονται είναι εκεί κοντά στη μέση της ΕΕ) είναι οι αντιπολιτευτικές κορώνες,
κορώνες, ίδιες και απαράλλαχτες αν ήταν ο ένας στη θέση του αλλουνού.
Όμως, εδώ ο Νικοκύρης έχει δίκιο.
Η Ελλάδα είναι στην άκρη των Βαλκανίων, μακριά από τις κύριες οδούς ευρωπαϊκές οδούς εμπορίου και υπηρεσιών, ειδικά με την Κίνα, σε μία περίοδο του χρόνου που δεν υπήρχε καθολου τουρισμός, κι έτσι τη γλύτωσε.
Τα πρώτα κρούσματα στην Ελλάδα παρουσιάστηκαν/εισήχθησαν όταν αλλού στην Ευρώπη είχε βαρέσει γενικός συναγερμός και άρχιζαν να κατεβάζουν τα ρολά τοπικά και να σκέφτονται πώς να εφαρμόοσυν το μέτρο σε εθνικό επίπεδο.
Η Ιταλία κήρυξε λοκντάουν στις 9/3/20, η Ισπανία στις 14/3/20, η Γαλλία στις 16/3/20
και η Ελλάδα στις 22/3/20.
Και την προετοιμασία του ΕΣΥ, την ανύπαρκτη πρωτοβάθμια περίθαλψη, τον ανεκδιήγητο ΕΟΔΥ, το αλαλούμ με τα μέτρα των επιστημονικών επιτροπών … όλα τα είδαμε και τα κρίναμε. Ειδικά στο β’ κύμα που ήταν κύμα, επειδή το πρώτο ήταν πλατσουρισματάκι.
😁
spiridione said
131. Εδώ κάνουν 7 ευρώ.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
133# Ε ναι, τόχουμε πει από νωρίς, έτσι κι έσκαγε εδώ μέσα στην τουριστική σεζόν, σφαγείο θα γινότανε. Τους υπόλοιπους μήνες είμαστε χώρα περιφερειακή και εντελώς ασήμαντη.
134# Έχει και τα άλλα με το σάλιο που τα πλήρωσα 5,10 € το τεμάχιον. Και το ράπιντ που έκανε 18, τώρα δεν ξέρω. Ήθελα κι εγώ να ρωτήσω το Νικοκύρη αν μας δουλεύει με τα ακριβά 4 € 🙂
spiridione said
135. Και εγώ με το σάλιο πήρα. Μου λένε ότι οι τιμές κυμαίνονται ανάλογα το φαρμακείο από 6 – 12 ευρώ. Εσύ έπεσες στις εκπτώσεις 🙂
Pedis said
# 135 α – Ναι, από πέρσι τάχουμε πει και ξαναματαπεί, αλλά νά που τα ξαναλέμε … 😄
aerosol said
#132
Τα αυστηρά μέτρα του πρώτου λοκντάουν τα επικρότησα απόλυτα. Πιστεύω πως βήθησαν. Βοήθησαν να πέσουν κρούσματα/θύματα και να κερδηθεί χρόνος για να δούμε τι να κάνουμε -και ο κόσμος ανταποκρίθηκε εντυπωσιακά, τη στιγμή που λαοί της «πολιτισμένης» Δυτικής Ευρώπης οργάνωναν μαζικές μπαρομαζώξεις. Ο χρόνος κερδήθηκε και μετά… τίποτα.
Σε καμία περίπτωση δεν φταίνε «οι πολίτες». Δεν φταίνε που δεν έγιναν ΠΟΤΕ μαζικότατα ράπιντ τεστ και πραγματική ιχνηλάτηση κρουσμάτων. Δεν φταίνε που 15 μήνες με την απειλή του ιού τα ΜΜΜ είναι εξίσου πακτωμένα και το ΕΣΥ δεν ενισχύθηκε. Δεν φταίνε που έχουν περάσει την αυστηρότερη και πιο μακρόχρονη καραντίνα στην Ευρώπη, αντιμετωπίζοντας παράλογους περιορισμούς (όπως το να μην ξεμυτίζουν από το σπίτι Σάββατο απόγευμα ενώ παστώθηκαν στο Μετρό Παρασκευή πρωί…). Τι ρόλο θα έπαιζαν τα «πιο αυστηρά μέτρα» αν δεν κάνεις τίποτα χρήσιμο στο μεταξύ; Και δεν υπήρξε ευρωπαϊκός λαός που να δέχτηκε τόσα ή να τα εφάρμοσε πιο πιστά.
Σαφώς και κάποιοι έκαναν του κεφαλιού τους, όπως κάνουν οι ανθρωποι σε κάθε χώρα και κάθε κοινωνία. Δεν θα χρεώσω στην ανθρωπότητα το ότι έχει και τα μειονεκτήματα των ανθρώπων. Αλοίμονο να νιώσουμε και ενοχές για την φύση μας, που ζορίστηκε με παντελώς αφύσικους τρόπους, επειδή δεν ανταποκρίθηκαν όλοι 100%. Σε αυτό το είδος ζωής κυβερνά κάθε κυβέρνηση, όχι σε εξωγήινους, και τις δικές του ανάγκες και ιδιαιτερότητες καλείται να εξυπηρετήσει.
Το μεσοβέζικο αλλά βασανιστικό λοκντάουν που ζούμε εδώ και εξάμηνο, χωρίς τεστ, χωρίς απομόνωση των όντως ασθενών, με ανόητα μέτρα και μπρος-πίσω, που μειώνεται ενώ η χώρα είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση απ’ όταν άρχισε (δηλαδή: απέτυχε τραγικά), με σχολεία που ανοίγουν βάση του «λόγου τιμής» για… ένα μήνα, δεν θα το χρεώσω στον κόσμο που έχει σαλτάρει, σαν ζώο σε κλουβί.
Εγώ φόρεσα και φοράω σα μαλάκας τη μάσκα μου στο δρόμο, 20 μέτρα από τον πιο κοντινό διαβάτη, προσποιούμενος πως τάχα μου δεν είναι για το θεαθήναι. Η κυβέρνησή μου συχνά μου υπενθύμιζε πως όντως για το θεαθήναι πρόκειται. Έχει και «παιδαγωγικούς» σκοπούς εξάλλου, να συνηθίσω να κάθομαι στ’ αυγά μου όταν μου λένε. Να «μένω ασφαλής» -και μονίμως σε επισφάλεια.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
138# Έτσι. Βάλε και τα κανάλια που πήραν τα λεφτά για τις ΜΕΘ για να σου λένε «πρόσεξε μαλάκα μη χρειαστείς ΜΕΘ».
nikiplos said
Ατακάμα και Avonida στην πολύ ωραία συζήτησή σας, λείπει ο φίλτατος Λάμπρος που οικουρεί αυτήν την περίοδο.
24@ και 31@,
Αγαπητοί Γιάννη Ιατρού και Λεώνικε, να προστεθεί στις διαπιστώσεις σας και η δική μου εμπειρία. Από το 2010 που εφήρμοσα αμετάκλητα την μέθοδο της ανατολικής μεσογειακής όχθης με μπιντέ, ή συναρμοσμένηβρυσούλα ή άλλες «πατέντες» (εγώ σώθηκα με αυτήν κυρίως γιατί είμαι αρκετά νομάς εργασιακά)
γλύτωσα άπαξ δια παντός από τις αιμορροείδες και άλλα συναφή. Το χαρτί σαφώς χρειάζεται για ταμποναριστή αφύγρανση μετά το πλύσιμο, ώστε το δέρμα να είναι και να παραμείνει σφρυγηλό.
sarant said
135 Αφού στην Ελλάδα είναι δωρεάν, έτσι δεν λένε; Οπότε τα 4 το τεμάχιο είναι ακριβά.
(Στο σουπερμάρκετ έχει και συσκευασία των 25 που κάνει 89, οπότε έρχεται φτηνότερα)
Μαρία said
Καθηγητής γυμνασίου συνελήφθη ύστερα από μήνυση που υπέβαλε εις βάρος του η διευθύντρια του σχολείου, επειδή πήγε να διδάξει χωρίς να έχει υποβληθεί προηγουμένως σε self test, ενώ αρνήθηκε και να φύγει.https://left.gr/news/minysi-dieythyntrias-sholeioy-se-kathigiti-poy-prosilthe-gia-mathima-horis-self-test
Γιάννης Ιατρού said
140: Το #24 το έγραψε ο Ξεροσφύρης, όχι εγώ Νίκιπλε, αλλά συντάσσομαι!
120: Angelos
Κοίτα, το αν (λέω, ΑΝ) στην πρώτη φάση τήρησε ο κόσμος τα μέτρα αλλά στην δεύτερη/τρίτη δεν τα τήρησε, τότε θα σου πως, πώς ΑΝ είναι έτσι, τότε θα πήρε παράδειγμα από της ΑΝΕΜΕΛΙΕΣ και τις άλλες αλλοπρόσαλλες πράξεις και τα Σαββατοκύριακα του Κυριάκου και των «ηγετών» του, εν προκειμένω του ΠΘ και κάποιων παρατρεχάμενων και σφουγκοκωλάριων.
Σιγά μην φταίει ο κόσμος που σε πολύ μεγάλο ποσοστό συμμορφώθηκε πλήρως (κι από τον φόβο των μεγάλων προστίμων και από τρόμο για όσα ακούγονταν για την πανδημία και τις συνέπιες της ίωσης). Αντέδρασε με ανυπακοή μόνο όταν έγινε η ελεεινή προσπάθεια να φιμωθεί γενικά, π.χ. να μην εκφράζεται στα έκτροπα (βιαιότητες των δυνάμεων καταστολής, γεγονότα στην δίκη της ΧΑ, κλπ.), σε μερικές περιπτώσεις αντέδρασε και στην απαγόρευση συμμετοχής σε μείζονες θρησκευτικές εκδηλώσεις (εδώ η εκκλησία δεν βοήθησε καθόλου, τουναντίον).
Οι λόγοι της αποτυχίας της μείωσης/περιορισμού των μολύνσεων, των πολλών θυμάτων και της υπερφόρτωσης του ΕΣΥ στην 2η και 3η φάση ιχνηλατείται πλήρως και δείχνει την αντιφατικότητα και ατολμία στις ενέργειες/οδηγίες, την εκμετάλλευση για ίδιο όφελος/πλουτισμό/μίζες και την έλλειψη ενσυναίσθησης και μακροχρόνιου σχεδιασμού από την πολιτεία.
Γιάννης Ιατρού said
143: (συνέχεια) Παράδειγμα
(Π. Αρκουμενέας, πρόεδρος Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας 31/01/2020),
«….πρόκειται για έναν νέο κορονοϊό, ο οποίος εμφανίζει χαμηλή μεταδοτικότητα και μειωμένη θνησιμότητα… Από τη μέχρι τώρα εικόνα, προκύπτει πως πρόκειται για έναν κορονοϊό, ο οποίος μεταδίδεται δύσκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο.. Η πιθανότητα εμφάνισης κρούσματος στην Ελλάδα είναι περιορισμένη…. Μέτριος ο κίνδυνος μετάδοσής του σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης….»
Γιάννης Μαλλιαρός said
Χαίρετε
Ακόμα δεν έχω διαβάσει τα υπόλοιπα σχόλια, στα χτεσινοβραδινά είμαι. Αλλά με τσιγκλάνε. Πχ.
101 Άβο, «Αυτό μπορεί να το κάνει ο Μπιλ Γκέιτς αλλά όχι ο Μήτσος – γιατί, άραγε;» Κι όχι μόνο. Μέγας ευεργέτης της ανθρωπότητας μπορεί να γίνει μόνο ο Μπιλ Γκέιτς αλλά όχι ο Μήτσος. Κι έχουμε πάει στο εθνικό αστεροσκοπείο (ξέρετε, στο λόφο Νυμφών, απέναντι απ’ την Ακρόπολη). Και πριν μπούμε στο κέντρο ξενάγησης μας είπαν κάμποσες φορές πως αυτό έγινε με χρήματα που έδωσε ο Σίνας. Και λέω κι εγώ πως θάθελα να μπορούσα να έκανα δωρεά ένα παρόμοιο κτίριο (ή τηλεσκόπιο τέλος πάντων) αλλά δεν έχω τα (οικονομικά) προσόντα για να γραφτώ κι εγώ στη λίστα των μεγάλων δωρητών.
(Το πώς και το γιατί γίνεται κάποιος δωρητής, είν’ άλλο θέμα).
Περί ποποβρυσάκι. Η συζήτηση είχε ξαναγίνει πριν ένα χρόνο και κάτι (λίγο πριν ή λίγο μετά την έναρξη της πρώτης καραντίνας, εεε, συγγνώμην, του πρώτου λοκντάουν ήθελα να πω). Με παρόμοιες τοποθετήσεις από τους ίδιους σχολιαστές. Τότε δεν είχα αποκτήσει άποψη για το σύστημα. Αλλά από τότε κάτι έμαθα: Εκτός απ’ το συγκεκριμένο του 24 που το διαθέτει ένας από το Άργος, παρόμοια συστήματα υπάρχουν κι άλλα στην πιάτσα. Άλλα για τηλεπαραγγελία αλλά και στα μεγάλα μαγαζιά υδραυλικών ειδών. με 6 – 7€ το ντουζ ή και ένα σπιράλ. Εκείνο που δεν βρίσκεται καθόλου εύκολα είναι ο σικάτος τριοδικός διακόπτης (που ο Αργείτης τον πουλάει και σκέτον άμα ζητήσεις – 15€). Το φτηνό του σύστημα δεν αξίζει.
Γιάννης Μαλλιαρός said
131 Ακριβά τα 4 που τα παίρνεις γιατί θέλεις; Και τα 8 που σκας εδώ στην ανατολική πλευρά γιατί το σύστημα δεν αναγνωρίζει τον ΑΜΚΑ σου για να σου δοθεί το δωρεάν που δικαιούσαι (αν δεν έχεις δηλώσει συμμετοχή στην άυλη!) είναι πιο λίγα; 🙂
Δημήτρης Μαρτῖνος said
@145β. Γιάννη, περὶ πωπωβρυσακιοῦ* εἶχε γίνει συζήτηση καὶ παλιότερα. Βρῆκα δυό-τρία διαφορετικὰ στὸ μαγαζὶ ποὺ πῆγα καὶ πῆρα αὐτὸ ποὺ μοῦ φάνηκε τὸ πιὸ ἀνθεκτικό. Δὲν ἦταν αὐτὸ τῆς πατέντας, ἀλλὰ τὸ ἔχω πάνω ἀπὸ δυὸ χρόνια καὶ δουλεύει μιὰ χαρὰ καὶ χωρὶς διαρροές.
Σημείωση: Τὸ τοποθέτησε φίλος ποὺ ἦταν ὑδραυλικὸς στὰ νειάτα του. (Εἶμαι ὑποδέξιος: ἀντίθετο τοῦ ἐπιδέξιος, σίκ, 5μύρια+) 🙂
*Tὸ ὠμέγα ἀποδίδει καὶ ὀπτικὰ τὴν ἐν λόγῳ περιοχή. 🙂
spiridione said
Ένα εντιτόριαλ του Nature πριν κανένα μήνα για την άρση των πατεντών
https://www.nature.com/articles/d41586-021-00863-w?fbclid=IwAR2m0DWURLGuhJjkU2kVmzqPxaXMHojTHZE8BHSEVyRdS1wuI9qGKYBegDc
Κιγκέρι said
Κάποιος πρέπει να σας μιλήσει και για τα μωρομάντιλα… 🙂
Γιάννης Μαλλιαρός said
149 Απορριπτέα. Δεν λιώνουν με τίποτα (μετά, στο περιβάλλον).
sarant said
146 Ώστε 8;! Αισχροκέρδεια…
Γιάννης Μαλλιαρός said
151 Και προσπαθώντας να βρει άκρη με τον ΗΔΙΚΑ στο 11131 για το πώς και γιατί δεν την έβγαζε στους δικαιούχους άλλα 3€ (κι άκρη δεν έβγαλε γιατί μόνο 9-17 λειτουργούν, αλλά το τηλέφωνο χρεώνει κανονικά)! Εκεί κι αν είναι αισχροκέρδεια με τα πενταψήφια (ή και το τετραψήφιο 1135 του ΕΟΔΥ). Για να λύσεις ένα πρόβλημά σου με το δημόσιο πρέπει να πάρεις σε τηλέφωνο με ειδική χρέωση!
Pedis said
# 152 – Το 1135 δεν (πρέπει να) έχει χρέωση. Το άλλο που γράφεις (καθώς και πολλά άλλα επείγοντα «κοινωνικά» νούμερα τηλεφώνων) έχει. Ωραία κατάσταση.
Γιάννης Ιατρού said
Ο ΕΟΔΥ στην ιστοσελίδα του δίνει και τα κανονικά νούμερα, έχω πάρει προ τριμήνου, δεν ξέρω αν τα σηκώνουν πλέον

sarant said
152 !!
Γιάννης Ιατρού said
Κι εδώ το συμβατικό τηλέφωνο για την Ηλεκτρ. Συνταγογράφηση

ΣΠ said
Spiridione said
127.
Γιάννης Μαλλιαρός said
Καλησπέρα και πάλι
154 – 156 Πρέπει να ξέρεις να ψάχνεις! Του ΕΟΔΥ το βρήκα, του ΗΔΙΚΑ όχι. Αλλά αν σου δίνουν ένα τηλέφωνο κι εσύ καίγεσαι, μάλλον θα το πάρεις και δεν θα περιμένεις να ψάξεις στα υπόγεια 🙂
Γιάννης Μαλλιαρός said
Και μιας και μιλάμε εδώ για πατέντες (το θυμάμαι) σήμερα με συνέλαβα να λέω τη λέξη κάμποσες φορές στο μάθημα. Μιλάγαμε για υπολογισμό δυνάμεων κι ήθελα να τους πω πως για να πετύχουμε να έχουν την ίδια βάση χρειάζεται να κάνουμε κάποια σχετική μετατροπή (που παίρνει στις ασκήσεις που δίνουμε). Και τους έλεγα πως χρειάζεται να βρούμε μια πατέντα για να δουλέψουμε κλπ (πατέντα δηλ. αυτό που λέγαμε για το πώς διορθώνονται τα πράγματα από τους Έλληνες, όχι το δίπλωμα)!
Γιάννης Ιατρού said
131: Κι εδώ το σκέφτηκαν, αλλά φαίνεται δεν τα βρήκανε με τους επιχειρηματίες… (για το καπέλο λέω💰🙄). Οπότε συνεχίζουν με τα φαρμακεία, που τους έχουν φορτώσει ένα κάρο πράγματα (π.χ. ραντεβού για εμβολιασμούς κλπ., λες και είναι ΚΕΠ)
ΕΟΦ: Self test μόνο από τα φαρμακεία – «Φρένο» στη συζήτηση περί διάθεσής τους από τα σούπερ μάρκετ
Μαρία said
Πατέντες « Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία – Kon/Spira[l] said
[…] Το άρθρο που θα διαβάσετε σήμερα δημοσιεύτηκε, με διαφορετικό τίτλο, πριν από μερικές μέρες στο ηλεπεριοδικό 2020mag. Όπως έχω ήδη γράψει, στο ηλεπεριοδικό αυτό δημοσιεύω άρθρα με Λέξεις της επικαιρότητας -σαν εκείνα που δημοσίευα κάθε μήνα στα Ενθέματα της Αυγής. Εδώ μπορείτε να βρείτε όλα μου αυτά τα άρθρα. Η εικονογράφηση είναι του περιοδικού. Στην… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2021/05/10/patent/ […]
Ελισαβετιανά μεζεδάκια - Χάρης Μεταλλίδης said
[…] η πατέντα, ανάγεται τελικά στις ίδιες απαρχές (έχουμε γράψει). Το letters patent (πάντα στον πληθυντικό) είναι η απόφαση […]