Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Η κάνναβη, λοιπόν

Posted by sarant στο 13 Μαΐου, 2021


Ξαναήρθε στην επικαιρότητα η κάνναβη, καθώς συζητιέται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη -ή, αν προτιμάτε τον πλήρη, σχοινοτενή τίτλο, το σχέδιο νόμου για την παραγωγή, εξαγωγή και διάθεση τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2%

Στη συζήτηση για το νομοσχέδιο αυτό, δυο τοποθετήσεις δημόσιων προσώπων έδωσαν τροφή για σχολιασμό. Καταρχάς, είχαμε την εντυπωσιακή μεταστροφή («κωλοτούμπα» στο λιγότερο φιλικό) του αρμόδιου υπουργού, του Άδωνη Γεωργιάδη, που είχε το μισό θάρρος να πλέξει το εγκώμιο ενός στελέχους της προηγούμενης κυβέρνησης, του Νίκου Καρανίκα, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προεργασία του νομοσχεδίου και στην προσέλκυση επενδύσεων. Πράγματι, ο Άδ. Γεωργιάδης είπε: «Μπορεί να είναι ένα πρόσωπο με το οποίο έχουμε προφανώς σοβαρές πολιτικές διαφορές και έχουμε δημόσια συγκρουστεί ιδιαίτερα πολύ όμως για την περίπτωση της φαρμακευτικής κάνναβης, την προσπάθεια να νομοθετηθεί και να ανοίξουν οι δρόμοι στην ελληνική αγορά, εγώ θέλω να είμαι απολύτως ειλικρινής. Η παρουσία του κυρίου Νίκου Καρανίκα ήταν θετική και το γεγονός ότι πολέμησε για αυτό και πολεμά ακόμη και σήμερα, τον τιμά. Διότι είναι κάτι από το οποίο η πατρίδα έχει να κερδίσει. Και χρήματα και το κυριότερο η ανακούφιση των ασθενών»

Μισό θάρρος, είπα. Μισό, επειδή για να είναι ειλικρινής και έντιμη η τοποθέτηση του κ. Γεωργιάδη θα έπρεπε να συνοδεύεται από μια μεγάλη δημόσια συγγνώμη για όσα εμετικά είχε γράψει ο ίδιος, αλλά και πολλά άλλα στελέχη του κόμματός του, εναντίον του κ. Καρανίκα και του ΣΥΡΙΖΑ ακριβώς για το θέμα της κάνναβης. Όπως έχουμε χιλιοπεί, τον καιρό του διαδικτύου τα βέρμπα δεν βόλαντ. Κι έτσι, σε βίντεο του 2018 μπορείτε να δείτε τον κ. Γεωργιάδη να χλευάζει το τότε νομοσχέδιο για την φαρμακευτική κάνναβη, λέγοντας ότι «η πρώτη επένδυση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μπάφος», κάνοντας ενα χυδαίο τσουβάλιασμα της φαρμακευτικής κάνναβης με το χασίσι. Άλλωστε, το 2018 η ΝΔ (όπως και η ΧΑ αλλά και το ΚΚΕ) είχε καταψηφίσει το νομοσχέδιο για την ιατρική χρήση της κάνναβης.

Οπότε, δεν είναι ειλικρινής και έντιμη η σημερινή τοποθέτηση του κ. υπουργού, όσο κι αν, ακόμα και μ’ αυτή τη λειψή αναγνώριση, έρχεται σε αντίθεση με άλλα στελέχη του κόμματός του όπως ο κ. Βορίδης.

Η δεύτερη τοποθέτηση που συζητήθηκε, πολύ λιγότερο από του Άδωνη στη δημόσια σφαίρα, αλλά αρκετά στο ιστολόγιό μας, σε σχόλια προηγούμενου άρθρου, ήταν του δημάρχου Πάτρας, του Κώστα Πελετίδη. Ο κ. Πελετίδης, που εκτός από πετυχημένος δήμαρχος είναι και γιατρός, σε συζήτηση σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (εδώ το σχετικό ρεπορτάζ, με αποσπάσματα βίντεο) επέκρινε την ιατρική χρήση της κάνναβης.

Ο κ. Πελετίδης κάνει ένα άλμα διπλούν ή ίσως ένα διπλό τσουβάλιασμα. Αφενός, θεωρεί ότι δεν υπάρχουν μαλακά και σκληρά ναρκωτικά, εφόσον, όπως λέει, όλοι όσοι είναι χρήστες ηρωίνης (ή έστω το 99%) ξεκίνησαν από την κάνναβη. Αφετέρου, ταυτίζει την ιατρική χρήση της κάνναβης με τη χρήση της κάνναβης ως ναρκωτικού και θεωρεί ότι κάθε συζήτηση για τα καλά της κάνναβης είναι ύποπτη αφού εξοικειώνει τη νεολαία με το ναρκωτικό («η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ βοήθησε τα παιδιά να οδηγηθούν στην ναρκοκουλτούρα μέσω της νομιμοποίησης της ιατρικής κάνναβης»).

Ο Κ.Πελετίδης είναι συνεπής στην τοποθέτησή του, αφού αυτή είναι η θέση του ΚΚΕ -αλλά συνεπής δεν σημαίνει σωστός, όσο κι αν και τα δύο άλματα-τσουβαλιάσματα που (εγώ θεωρώ ότι) κάνει σηκώνουν συζήτηση. Ούτε θα συμφωνήσω, για να τα λέμε όλα, με την τοποθέτηση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ στην ίδια συζήτηση, διότι από θέση αρχής αποδοκιμάζω τη χρήση του όρου «σταλινικός» σε συζητήσεις που αφορούν τη σημερινή πολιτική. Παρά ταύτα, η θέση του ΚΚΕ πιστεύω ότι είναι λαθεμένη. Και για την κάνναβη γενικά και για τη φαρμακευτική κάνναβη ειδικότερα.

Το λέω αυτό διότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην κοινή κάνναβη και στην ινδική κάνναβη, αν και δεν είναι βέβαιο αν η ινδική κάνναβη, από την οποία παράγεται το χασίς, είναι άλλο είδος φυτού ή άλλη ποικιλία του ίδιου φυτού. Και η κοινή ή κλωστική κάνναβη περιέχει τετραϋδροκανναβινόλη (THC) τη δραστική ουσία του χασίς, αλλά σε πολύ μικρότερη περιεκτικότητα.

Πάντως, η κάνναβη είναι πράγματι ένα φυτό με εντυπωσιακά πολλές χρήσεις -οι υποστηρικτές του το θεωρούν σχεδόν θαυματουργό. Γι’ αυτό άλλωστε και στις αρχές του 20ού αιώνα καλλιεργιόταν εκτενώς στην Ελλάδα, και μάλιστα η ινδική κάνναβη. Μάλιστα, πριν από μερικά χρόνια είχα ανεβάσει ένα άρθρο όπου είχαμε δει τις συμβουλές του νομογεωπόνου κ. Μπακόπουλου για την καλλιέργεια της ινδικής κάνναβης στη Μαντίνεια της Αρκαδίας. Δηλαδή, πριν από 100 χρόνια η καλλιέργεια του χασίς όχι απλώς ήταν νόμιμη στην Ελλάδα (και στις περισσότερες χώρες του κόσμου), όχι απλώς γινόταν ανεκτή, αλλά και υποστηριζόταν επίσημα από το κράτος, με ενημερωτικές εκδόσεις όπως κάθε άλλη καλλιέργεια.

Αλλά εμείς εδώ λεξιλογούμε και θα ήταν περίεργο να μην πούμε δυο λόγια για την κάνναβη πέρα από το σημερινό νομοσχέδιο.

Η ίδια η λέξη είναι αρχαία (κάνναβις), την πρωτοσυναντάμε στον Ηρόδοτο, ο οποίος μάς λέει ότι οι Σκύθες έριχναν τους σπόρους της κάνναβης πάνω σε πυρακτωμένες πέτρες που είχαν μέσα στις σκηνές τους, και οι σπόροι κάπνιζαν βγάζοντας τόσο ατμό που ούτε στο καλύτερο ελληνικό ατμόλουτρο δεν βρίσκεις -και οι Σκύθες πολύ το χαίρονται και φωνάζουν από τη χαρά τους και αυτό είναι το λουτρό τους διότι με νερό δεν λούζονται ποτέ. Η λέξη θεωρείται ανατολικό δάνειο.

Η λ. κάνναβις πέρασε στα λατινικά (cannabis) και από εκεί στις δυτικοευρωπαϊκές γλώσσες, κι επειδή η κάνναβη είχε πολλές χρήσεις γέννησε και πολλές λέξεις, κάποιες από τις οποίες επιστρέψανε στα ελληνικά ως αντιδάνεια: το κανναβάτσο, ας πούμε, αφού το ύφασμα αυτό κατασκευαζόταν από ίνες κανναβιού. Κι επειδή τις παλαίστρες τις στρώνανε με τέτοιο χοντρό ύφασμα, λέμε «τον έριξε στο κανναβάτσο», τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά. Είναι αντιδάνειο γιατί το πήραμε από το βενετικό canavazza (το ιταλικό είναι canovaccio), που ανάγεται στο λατιν. canapa < cannabis.

Άλλο ένα αντιδάνειο είναι ο καμβάς, δάνειο από το γαλλικό canevas, που όμως ανάγεται, μέσω λατινικών πάντοτε, στην κάνναβη. Το κανναβούρι επίσης προέρχεται από την κάνναβη, χωρίς όμως να έχει μεσολαβήσει άλλη γλώσσα.

Για τα λεξιλογικά του χασίς (και τους ασασίνους) έχουμε παλιότερο άρθρο, οπότε σας παραπέμπω εκεί -αλλά χρωστάω πάντοτε ένα άρθρο για τη γενικότερη λεξιλογική εξέταση του θέματος. Όσο για την κάνναβη και τις χρήσεις της, περιμένω τα σχόλιά σας.

194 Σχόλια προς “Η κάνναβη, λοιπόν”

 1. Γιάννης Κουβάτσος said

  «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ βοήθησε τα παιδιά να οδηγηθούν στην ναρκοκουλτούρα μέσω της νομιμοποίησης της ιατρικής κάνναβης»
  Κρίμα…Θεωρούσα τον Πελετίδη σοβαρό άνθρωπο. Προφανώς γίνονται και στην Πάτρα ψεκασμοί από αέρος.

 2. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Φτου ρε πστ, τζάμπα κουβαλήθηκα κι άφησα δίπλα τους ημεδαπούς να αλωνίζουνε. Για ίντικα ήρθα, κι ήτανε σατίβα η μπουρούχα.

 3. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  1# Ο Πελετίδης είναι σοβαρός και έντιμος άνθρωπος και αυτό φαίνεται από το έργο του. Αλλά αυτή είναι η κομματική θέση περί κάνναβης και δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί. Και πιθανότατα ούτε θέλει, είναι και δική του άποψη.
  Να θυμόμαστε μόνο πως ο άνθρωπος για διάφορους λόγους κάνει χρήση ουσιών από την εποχή των σπηλαίων, και αυτό δεν πρόκειται ν’ αλλάξει.

 4. leonicos said

  Εκτός θέματος και πάλι

  και ας με μαλώσει ο Πέπε

  Κάνοντας ριφρέσι στα σχολιοαναρτήματα και άλλα αμαρτήματα, μετ’ εκπλήξεως και λύπης παρετήρησα ότι μοι είχε διαφύγει το

  Το σπρεσόμπρικο (διήγημα του εκπληκτικού Αλεξαντρή Παπαδοδιαμαντάκη)

  διότι τας Κυριακάς η Φωτεινή παίρνει αμπάριζα και βγαίνει. Φτάνει να τρέχει, και όπου φτάσει. Κι εγώ συνοδηγος, πότε κοιμαμαι, πότε ξπνώ, πότε τραγουδώ, πότε της χαϊδεύω το χέρι για συμπαρασταση, πότε φωνάζω γιατί μιλάει συνεχως στο τηλέφων, γράφει δε και μηνύματα, και μου λέει μη φοβάμαι και της απαντώ ‘ελίζω τουλάχιστον να μην προλάβω να φοβηθώ’

  Το διήγημα του Αλεξαντρή Παπαδοδιαμαντάκη με άφησε ενεό, τουτεστιν με ανοιχτό το στόμα. ι εγώ, όπως η Χαρούλα (νομίζω) χρειάστηε να φτάσω στο κλικαγουέ για να ερμηνεύσω ανιόντως το εσεμέν.

  Αναρτήθηκα, όπως όλοι σας φαντάζομαι, ποτε ο κόσμος ήταν γενικώς μασκοφόρος. Χρονολογικά τοοθετώ το διήγημα περί τ μεσα του 19ου αιώνα, τότε που εσπρεοσόμπρικα είχαν μεγάλη περαση, και ο προπάππος μου μου ελεγε ότι εδωσε δυο μηνών μιστό για να αγοράσει ένα. Ήταν βέβαια ανθεκτικά. Πιο συχνά τελείωνε το γκαζάκι παρά το μπρίκι. Το μπρίκι του διηγήματος τα έφτυσε.

  Νομίζω ότι ο Πέπε όφειλε να διευκρινίσει τι ακριβώς συμπλήρωσε, πού ήτα οι φθορές, και να μας παρουσιάσε μια τουλάχιστον φωτογραφία του πρωτοτύπου, που θα είναι ασφαλώς κιτρινισμένο από την πολυκαιρία, και διάτρητο από τον βιβλιοφάγο

  Επίσης θέλουμε πληρέστερη περιγραφή της Γιασεμώς. Το ν’ αναφέρεις μια γυναίκα απλώς με το όνομά της προκαλείς θύελλα εν κρανίω διότι αρχίζουμε να φανταζόμαστε διάφορα

  Επίσης νομίζω ότι ο Πέπε οφείλει ν’ αναδείξει τον συγγραφέα που ανεκάλυψε, δημοσιεύοντας το πλήρες έργο του ώστε να συγκροτηθεί ένα Corpus Alexanropapadodiamandacicum

  Αυτά
  και συγγνώμη για το παρεκτόπισμα

 5. ΣΠ said

  Καλημέρα.

  όλοι όσοι είναι χρήστες ηρωίνης (ή έστω το 99%) ξεκίνησαν από την κάνναβη

  Ο Κιντ (πού χάθηκε αυτός; ) εδώ θα έγραφε «correlation does not imply causation».

 6. Γιάννης Κουβάτσος said

  3: Μα το ξέρω ότι είναι επιτυχημένος δήμαρχος. Αλλά η υποταγή στην κομματική γραμμή και πειθαρχία καταντάει ασόβαρους και τους σοβαρούς.

 7. leonicos said

  Ιατρική κάνναβις, μη ιατρική κα΄νναβις, τσουβαλιάσματα κοκ

  Σε δύο χρόνια θα τα πούμε. Σε τρία χρόνια θα κλαίμε και σε πέντε χρόνια θα τραβάμε τα μαλλιά μας

  Πού χρειάζεται η κάνναβις και δεν καλύπτεται από άλλα μη επικίνδυνα φάρμακα;

  Πήγατε στην έκεθεση Θεσσαλονίκης να δείτετο τεράστιο περίπτερο με τα έλαια κλπ;

  Τι δουλειά έχει η κάνναβις στα τυριά και τα αλλαντικά;

  Βρίσε με όσο θέλεις, αλλά κάποια στιγμή θα με καταλάβεις

 8. leonicos said

  Έχετε πάει στο Αμστερνταμ, στα ‘ζαχαροπλαστεία (η δεν ξερω τι)’ που έχουν άδεια; Μπήκατε μέσα να σας πιάσει η μπόχα;

  Πήγανε γνωστοί μου να δοκιμάσουν, κι έφυγαν προτροπάδην από τα βλέμματα και την μπόχα και τη βρομιά

  Ήμουν κι εγώ στο ίδιο ταξιδι, αλλά δνε πήγα. Έφριξα από τις περιγρφές και μόνο

  Αλλά δεν άλλαξα γνώμη. Απλώς την επιβεβαίωσα

 9. leonicos said

  Έχετε χειρουργήσει χασισοπότη;

  έχετε ανοίξει το στόμα του να του βάλετε τον τραχειοσωλήνα, και να του φεύγουν τα δόντια;

  έχετε δει απόστημα προσώπου σε χασισοπότη, που παροχετεύτηκε από τη γνάθο;

  Θ τα δείτε και θα με θυμηθείτε

 10. leonicos said

  Δεν ξέρω οι χρήστες ηρωίνης πώς ξεκίνησαν

  Ασθενής μου όμως, χρήστης χασίς που απεξαρτξτοποιήθηκε. μου είπε το εξής: Δεν υπάρχουν σκληρά και μαλακά. Και με το χασίς, μαθαίνει τι θα πει μαστούρα, κι έπειτα την αναζητάςμε κάθε τρόπο.

  Και ο άλλο τροπος σε περιμένει στη γωνία

 11. leonicos said

  Σήμερα εγκαταλείπω

 12. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  (Ο Γεωργιάδης) … έρχεται σε αντίθεση με άλλα στελέχη του κόμματός του όπως ο κ. Βορίδης.. και
  (#1): .. αεροψεκασμοί.. στην Πάτρα..

  Υπάρχει σύνδεση, από το τέλος του 2010 , τουλάχιστον😉😎:

 13. Triant said

  Καλημέρα.

  5: Συνηθίζω να λέω πως σχεδόν το σύνολο των χρηστών ηρωίνης τρώει μακαρόνια. Αυτό δεν σημαίναι πως τα μακαρόνια οδηγούν στην ηρωίνη. Θα συμφωνήσω όμως με την υπόθεση οτι δεν υπάρχουν ηρωινομανείς που δεν πέρασαν από την κάνναβη (και από τα μακαρόνια φορ δατ μάττερ).

  Το πραγματικό ερώτημα όμως είναι: Αν δεν υπήρχε κάνναβη τι θα γινόταν με την ηρωίνη και τους χρήστες;
  α. δεν θα υπήρχαν πια
  β θα υπήρχαν λιγότεροι
  γ θα οδηγούνταν εκεί από τα χάπια και άλλες ουσίες (βενζινόκολλα κλπ)
  δ θα οδηγούνταν εκεί από το αλκοόλ

  Για όσους δεν ξέρουν, η ηρωίνη δεν γίνεται μόνο ενδοφλέβια, σνιφάρεται κι όλας οπότε είναι πιο εύκολο να σε μυήσει ο ενδιαφερόμενος.

 14. leonicos said

  Πάντως, η κάνναβη είναι πράγματι ένα φυτό με εντυπωσιακά πολλές χρήσεις -οι υποστηρικτές του το θεωρούν σχεδόν θαυματουργό. Γι’ αυτό άλλωστε και στις αρχές του 20ού αιώνα καλλιεργιόταν εκτενώς στην Ελλάδα, και μάλιστα η ινδική κάνναβη. Μάλιστα, πριν από μερικά χρόνια είχα ανεβάσει ένα άρθρο όπου είχαμε δει τις συμβουλές του νομογεωπόνου κ. Μπακόπουλου για την καλλιέργεια της ινδικής κάνναβης στη Μαντίνεια της Αρκαδίας. Δηλαδή, πριν από 100 χρόνια η καλλιέργεια του χασίς όχι απλώς ήταν νόμιμη στην Ελλάδα (και στις περισσότερες χώρες του κόσμου), όχι απλώς γινόταν ανεκτή, αλλά και υποστηριζόταν επίσημα από το κράτος, με ενημερωτικές εκδόσεις όπως κάθε άλλη καλλιέργεια

  Η πιο πάνω παράγραφος αποδεικνύει ότι η κάνναβις είναι ευεργετική και απαραίτητη; Τότε γιατί την απαγόρευσαν οι οπισθοδρομικοι;

  Δεν δίνω δεκάρα για τη θέση του ΚΚΕ και τη σοβαρότητα του δημάρχου Πατρέων. Αλλά για τη δική μου δίνω. Και δεν γίνομαι ασόβαρος επειδή δεν συμφωνώ να κάτσω πάνω σε μια βόμβα

 15. Triant said

  Λεώνικε, από το χασίς του πέφτανε τα δόντια; Το λες αυτό υπεύθυνα ως γιατρός;
  Εμμέσως να το δεχτώ. Εάν είναι χασικλής όπως αλκοολικός μπορεί να μην πηγαίνει στον οδοντογιατρό όπως δεν κάνει και τίποτα άλλο. Αλλά από την ουσία αυτή καθαυτή μου φαίνεται δύσκολο. Έχω φίλους που το συνηθίζουνε καθώς και έναν που αγοράζει κάθε χρόνο ένα κιλό φούντα για την προσωπική του χρήση και είναι όλοι όσο μια χαρά είμαστε και οι υπόλοιποι.

 16. spiridione said

 17. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  15 και πριν: Κάπου το έχω ακούσει αυτό με τα δόντια και θα ήθελα κι εγώ αιτιολόγηση

  16 Φοβερό εύρημα, δεν το ήξερα. Αν κρίνω από την τεχνοτροπία πρέπει να είναι όψιμο, μετά το 1972

 18. 16 Ωραίο εύρημα αυτό! Θα έπρεπε βέβαια να το είχε βρει ο Νικοκύρης 😉

 19. 17β Εγω αυτό με τα δόντια το έχω διαβάσει σε ένα οθωμανικό αστυνομικό εγχειρίδιο του 1913 🙂 Εικάζω ότι έχει να κάνει με κοινωνικούς παρά ιατρικούς λόγους, πάντως.

 20. LandS said

  1
  Όχι δεν είναι σοβαρός άνθρωπος και το έχει δείξει και σε άλλες περιπτώσεις.

 21. LandS said

  5
  Μπα!
  Πρώτα θα είχε πέσει πάνω σε ραβδιά και βροχές, γιαγιάδες και φάλαινες, αστυνομικόυς και μπουζούκια κλπ. κλκπ.

 22. Γιάννης Ιατρού said

  Για τα δόντια: #15 και #19 κλπ.
  Έχετε δίκιο, δεν είναι από την ίδια την χρήση αλλά από την συνήθεια να τρώνε πολλά γλυκά, σορόπια κλπ. οι χρήστες μετά. Προφανώς για να φτιάξουν την γεύση τους; Ίσως. Αλλά πολλοί παραμελούν και την στοματική υγιεινή, όποτε οι παθιήσεις και οι βλάβες στα δόντια είναι αναμενόμενες (πέφτουν συνήθως όχι γιατί έχουν χαλάσει, αλλά λόγω παθήσεων/υποχώρησης των ούλων).

  Αυτά 😉

 23. LandS said

  13
  Πολύ καλά τα είπες.

  Το (δ) δεν χρειαζόταν. Το αλκοόλ δεν μπορεί να οδηγήσει στην ηρωίνη γιατί οδηγεί σε περισσότερο ακοόλ.

 24. spiridione said

  17. Όχι, 1960 στη Μακεδονία. Το είχε βρει παλιά η Μαρία, τώρα το είδα
  https://sarantakos.wordpress.com/2016/12/02/cannabis/#comment-400259

 25. 20 Καθόλου σοβαρός. Πρόχειρο παράδειγμα όταν έσπευσε να ακυρώσει το καρναβάλι του ’20 καλά-καλά πριν τον προλάβει ο Κικίλιας, ενώ σοβαροί δήμαρχοι άλλων καρναβαλικών πόλεων εξέφραζαν επιφυλάξεις, καταστρέφεται η πόλη, δεν έχουμε κανένα κρούσμα κλπ. 😉

 26. spiridione said

  Εδώ αναφέρεται το σκίτσο, στον Εμμ. Κεφαλογιάννη
  http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=124&pageid=27582&id=-1&s=0&STEMTYPE=1&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ASSASEASVASVASJASKASRASa&CropPDF=0

 27. 24 εις ορισμένους κήπους ανευρίσκετο μεταξύ των ανθέων και ινδική κάνναβις
  Μ’ άρεσε αυτό!

 28. Γιάννης Ιατρού said

  Επειδή μας διαβάζουν και εκπαιδευτικοί (ίσως και μαθητές ή γονείς μαθητών):

  παιδιά, μας τελείωσαν τα self-test & δεν περιμένουμε άλλα άμεσα….
  … Από Δευτέρα με ένα self-test οι μαθητές στα σχολεία🤔🤨

 29. Avonidas said

  Καλημέρα.

  όλοι όσοι είναι χρήστες ηρωίνης (ή έστω το 99%) ξεκίνησαν από την κάνναβη

  Ο Κιντ (πού χάθηκε αυτός; ) εδώ θα έγραφε «correlation does not imply causation».

  Μπα, άλλη είναι η λογική πλάνη εδώ, δεν θυμάμαι πώς λέγεται. Όταν ξεκινάς από το «αν P τότε Q» και συμπεραίνεις ότι «αν Q τότε P», ενώ το σωστό συμπέρασμα είναι «αν όχι Q, τότε όχι P».

  Δηλαδή, κι αν όλοι οι χρηστες ηρωίνης ήταν και χρήστες κάνναβης δεν συνεπάγεται ότι όλοι οι χρήστες κάνναβης θα πέσουν στην ηρωίνη.

  Αν όμως θέλουμε να κάνουμε μια έντιμη συζήτηση, θα πρέπει να μην κρυβόμαστε πίσω απ’ το δάχτυλό μας και να παραδεχτούμε ότι πολλοί θα εκμεταλλευτούν τη νομιμοποίηση της κάνναβης για φαρμακευτική χρήση για να κάνουν ψυχαγωγική χρήση της κάνναβης. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, ούτε επιβλαβές, διότι απλούστατα ο ορισμός μας των παράνομων ουσιών έχει ελάχιστη ως καθόλου επικάλυψη με τις εθιστικες / επιβλαβείς ουσίες. Αλλά αυτό είναι άλλο καπέλο.

 30. LandS said

  25
  Όχι, τότε καλά έκανε.

 31. Γιάννης Ιατρού said

  25: κι άλλα παρόμοια τρελά πράγματα έχει κάνει, ειδικά στην κοινωνική πολιτική:
  π.χ. έχει καταφέρει να εξασφαλίσει γεύματα για τους απόρους, τους παιδικούς σταθμούς και τα σχολεία. Έχει μειώσει τα δημοτικά τέλη και επιβάρυνε όσους έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν περισσότερα, ενώ έχει δώσει εντολή, το λάδι που προκύπτει από την εκμετάλλευση των ελαιοδέντρων που έχει στην κατοχή του ο δήμος Πατρέων, να μοιράζεται στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Επίσης, δημιούργησε το πρώτο υπνωτήριο για αστέγους στην Πάτρα, ενώ ζήτησε από την κεντρική εξουσία να μη διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα στα ευάλωτα νοικοκυριά όσο διαρκεί η πανδημία.

 32. Καλημέρα,
  Έχει σχέση το κανάβι που βάζουν οι υδραυλικοί στις συνδέσεις (ακόμα βάζουν αν και σε πολλά έχει αντικατασταθεί από τεφλόν).

 33. ΣΠ said

  Αν η κάνναβη οδηγούσε στην ηρωίνη, ο Καναδάς, όπου η χρήση κάνναβης είναι ελεύθερη, θα ήταν γεμάτος ηρωινομανείς.

 34. Triant said

  22: Θυμήθηκα μια φάση με την οποία είχαμε γελάσει πολύ. Κατά τη μιάμιση-δύο (το βράδυ) σκάει μύτη στην Χαρά (το παγωτατζήδικο στο τέρμα Πατησίων) μια μικρή παρέα από πιτσιρικάδες με μαύρα παλτά και κόκκινα μάτια και σηκώνει όλο το στοκ σε γαλακτόπιττες. Πολύ σοβαρά όμως, που ήταν και η αιτία της θυμηδίας.

 35. Avonidas said

  Όσο για τον Πελετίδη και το ΚΚΕ: είναι γνωστό και δεδομένο πλέον αυτό το μοτίβο της οπισθοδρόμησης του ΚΚΕ, αλλά και γενικότερα της κομμουνιστικης αριστεράς, σε θέματα όπως η προστασία του περιβάλλοντος ή όποιοι κοινωνικοί αγώνες δεν είναι ταξικοί. Θα ευχόμουν να μπορούσα να το αποδώσω απλώς στο ότι η βάση τους κυριαρχειται ηλικιακά από συνομηλίκους του Μαθουσαλιξ, 😜 αλλά δυστυχώς το πράγμα είναι χειρότερο: πρόκειται για ιδεολογική αγκυλωση που εκπορευεται από τα γερόντια / τους νεκρούς καθοδηγηταδες και προσβάλλει τα νεαρά μυαλά.

 36. Avonidas said

  … Από Δευτέρα με ένα self-test οι μαθητές στα σχολεία🤔🤨

  Θα έχει και απροειδοποίητα self-test, του στυλ «βγάλτε μια μπατονέτα»; 🤣

 37. ndmushroom said

  Συχνά πυκνά την κάνουμε αυτή τη συζήτηση. Ας τα ξαναγράψουμε λοιπόν:
  Η κάνναβη αποτελεί ένα φυτό με πλείστες χρήσεις, από την κλωστοϋφαντουργία μέχρι την ιατροφαρμακευτική (Λεώ, ρώτα καρκινοπαθείς, ρώτα επιληπτικούς, ρώτα πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας που μέχρι πρότινος αναγκάζονταν να φεύγουν έξω, και ακόμα και σήμερα ψάχνουν με το κυάλι Έλληνα γιατρό να τους γράψει CBD. Ή, καλύτερα, διάβασε τη διεθνή βιβλιογραφία, πλέον υπάρχει άφθονη), μέχρι τη χρήση για λόγους αναψυχής. Στην Ελλάδα μέχρι πρότινος κυνηγούσαμε και τα τρία (θυμίζω την «τεράστια επιτυχία» της ελληνικής αστυνομίας κάπου στη Θεσσαλία πριν λίγα χρόνια, που κατάφερε να «εντοπίσει» -και να ξεριζώσει- φυτεία κάνναβης -μόνο που η φυτεία α. αφορούσε την υφαντουργική κάνναβη και β. ήταν πλήρως νόμιμη και αδειοδοτημένη). Το ΚΚΕ, που σε διάφορα θέματα έχει εξήντα χρόνια καθυστέρηση, συνεχίζει να την κυνηγά, με τα ίδια ακριβώς (χιλιοκαταρριφθέντα) επιχειρήματα που χρησιμοποιούσαν οι «κακές» ΗΠΑ πριν από 60 χρόνια (είπαμε, έχουμε μια καθυστέρηση). Βέβαια, η ειρωνία είναι ότι το ΚΚΕ προειδοποιεί ότι η κάνναβη θα σε κάνει άβουλο, πειθήνιο, χαζό (αμερικανάκι, με άλλα λόγια), ενώ οι Αμερικανοί προειδοποιούσαν -τη δεκαετία του ’50 τουλάχιστον- ότι είναι όπλο των κομμουνιστών.
  Για την κλωστοϋφαντουργική χρήση νομίζω ότι πλέον, πέρα από τα καφενειακού τύπου αστειάκια διαφόρων Βορίδηδων, δεν τίθεται πλέον θέμα συζήτησης.
  Για τη φαρμακευτική χρήση σιγά σιγά τείνουμε να καταλήξουμε στο ίδιο συμπέρασμα. Και πάλι, μόνο επιχείρημα που έχει απομείνει στη φαρέτρα των πολεμίων είναι η σύγχυση της φαρμακευτικής με την ψυχαγωγική χρήση, είτε εκ του πονηρού είτε λόγω άγνοιας.
  Οπότε μας μένει η ψυχαγωγική χρήση. Που… τι; Οδηγεί στα άλλα ναρκωτικά; Πώς βγάζουμε αυτό το συμπέρασμα; Με το κλασικό και χιλιοκαταρριφθέν επιχείρημα «οι περισσότεροι χρήστες βαριών ξεκίνησαν από την κάνναβη»; Όπως οι περισσότεροι αλκοολικοί ξεκίνησαν από τη μπυρίτσα ή το κρασάκι. Τα έχουμε ξαναπεί. Το ζήτημα δεν είναι πόσοι χρήστες ηρωίνης ξεκίνησαν από την κάνναβη, αλλά πόσοι χρήστες κάνναβης προχώρησαν στην ηρωίνη. Άσε που, άθελά τους, οι πολέμιοι της νομιμοποίησης δίνουν ένα ακόμα επιχείρημα υπέρ της: αν αναγκάζεσαι να αγοράζεις την κάνναβη από τον υπόκοσμο, από εμπόρους ηρωίνης, κοκαΐνης και λοιπών πιο επικίνδυνων (και πιο κερδοφόρων) ναρκωτικών, δε θέλει πολύ να σε σπρώξουν στα βαριά. Αν την αγοράζεις νόμιμα, η αλυσίδα μεταξύ ελαφρών και σκληρών ναρκωτικών σπάει.
  Από την άλλη πλευρά, ας το δούμε και από τη σκοπιά του εθνικού συμφέροντος: καλώς ή κακώς, η χώρα έχει παράδοση στην παραγωγή ενός ποιοτικότατου προϊόντος με μεγάλη ζήτηση παγκοσμίως. Τι είναι καλύτερο για τη χώρα; Να προστατέψουμε και να ενισχύσουμε αυτήν την παραγωγή, διασφαλίζοντας την ποιότητα της και εξασφαλίζοντας μεγάλα φορολογικά έσοδα από την εξαγωγή και την εμπορία της, ή να την κυνηγήσουμε, βλάπτοντας όχι μόνο την οικονομία μας αλλά και την υγεία των χρηστών, Ελλήνων και μη, που αναγκαστικά στρέφονται σε χειρότερης ποιότητας και πιο εθιστικές και επικίνδυνες (αυξημένο THC) ποικιλίες;

 38. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  Ενδιαφέρον το σημερινό, περιμένω ντοκουμεντέισιο για να ενημερωθώ και να τοποθετηθώ 🙂

  32 Ναι, είναι ίνες της κλωστικής κάνναβης. Το σχοινί από κάνναβη είναι πολύ ανθεκτικό σε σύγκριση με τα άλλα μη συνθετικά, μπαϊδεγουέι.

 39. Κιγκέρι said

  Από κάτι παλιά άρθρα, ίσως του Κλεάνθη Γρίβα, είχα σχηματίσει την εντύπωση ότι οι λόγοι απαγόρευσης της κάνναβης ήταν περισσότερο εμπορικοί και λιγότερο ιατρικοί ή ηθικοί.

  Δείτε κι εδώ:
  https://cannabisnews.gr/i-kannavi-ap-to-1606-eos-to-1893-mch-kai-i-vretaniki-epitropi-gia-tin-indiki-kannavi/?doing_wp_cron=1620243484.5147299766540527343750

 40. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Ας μπει και μια οικονομική παράμετρος: Δεν είναι πολύς ο κόσμος που μπορεί να παράξει δικό του αλκοόλ (κυρίως κρασί/ρακή), σε σχέση με τη μαζική ζήτηση. Επιτρέπουμε λοιπόν τη διακίνηση του φονικού αλκοόλ επειδή μπορούμε σε μεγάλη κλίμακα να το ελέγξουμε φορολογικά (εισαγωγές/οργανωμένη παραγωγή) και απαγορεύουμε το χόρτο που μπορεί να φυτέψει ο καθένας και να το καταναλώνει τζάμπα.
  Έτσι κι αλλιώς, όπως έγραψα παραπάνω, ο άνθρωπος θα συνεχίσει να αποζητά ουσίες, όπως κάνει από αρχαιοτάτων.

 41. Avonidas said

  Βέβαια, η ειρωνία είναι ότι το ΚΚΕ προειδοποιεί ότι η κάνναβη θα σε κάνει άβουλο, πειθήνιο, χαζό (αμερικανάκι, με άλλα λόγια), ενώ οι Αμερικανοί προειδοποιούσαν -τη δεκαετία του ’50 τουλάχιστον- ότι είναι όπλο των κομμουνιστών.

  Μπα, δεν υπάρχει αντίφαση. Και οι Αμερικανοι θεωρούσαν τους «προσηλυτους» στον κομμουνισμό άβουλα, πειθήνια και χαζά κορόιδα. Καπάτσους και πράκτορες θεωρούσαν μόνο τους καθοδηγητές.

  Γενικα, αυτή η ρετσινιά ότι τα ναρκωτικά χρησιμοποιούνται σκόπιμα για τη διαφθορά της νεολαίας είναι παλιά και δημοφιλής. Εμφανίζεται, ας πούμε, στα αντισημιτικά «Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών»

 42. Inigo Montoya said

  Κάποιος που δεν καπνίζει δεν έχει καμία πιθανότητα να δοκιμάσει χασίσι. Έχει όμως πολλές πιθανότητες να σνιφάρει κοκό ή πρέζα. Ο συμπαθέστατος αγωνιστής δήμαρχος κάνει άλμα λογικής όπως έκανε και το ΚΚΕ παλιότερα που συνδίαζε τα ναρκωτικά με την ροκ μουσική.

  @Triant, 3g ημερησίως είναι βαριά χρήση. Έχει δόντια ο φίλος σας;

 43. […] Ξαναήρθε στην επικαιρότητα η κάνναβη, καθώς συζητιέται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη -ή, αν προτιμάτε τον πλήρη, σχοινοτενή τίτλο, το σχέδιο νόμου για την παραγωγή, εξαγωγή και διάθεση τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2% Στη συζήτηση για το νομοσχέδιο αυτό, δυο τοποθετήσεις… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2021/05/13/cannabis-2/ […]

 44. sarant said

  24-26 Πω πω, ξεχνάω….

  37 Αυτό το επιχείρημα που είπες έχει βάση: Αν νομιμοποιηθεί η κάνναβη, δεν θα την προσφέρουν τα ίδια κυκλώματα με την ηρωίνη, αρα δεν θα οδηγεί στην ηρωίνη. Βλ. και το σχ. 33 για τον Καναδά.

 45. Pedis said

  Πάλι με την κάνναβη τον Καρανίκα και τον Γεωργιάδη; Προχτές τα λέγαμε.

  Κάποιο λάκκο έχει η φάβα. Σιγά μην του ήρθε επιφοίτηση να δώσει δίκιο στον λαοπρόβλητο στον κόσμο της Αριστεράς, Καρανίκα. Θα μπήκε προξενήτρα σε ντιλ για το δίκτυο διανομής και πώλησης των προϊόντων στη χώρα. Δεν μπορεί, κάτι τρέχει. Αφού το έχει δηλώσει περήφανα ότι είναι κερδοσκόπος. Από 17 χρονών.

 46. Pedis said

  Πάντως δεν βλέπω το ζήτημα να είναι τόσο σύνθετο ούτε καταλαβαίνω το λόγους για τους οποίους εξάπτονται τα πολιτικά πάθη.

  Σκέφτομαι, λοιπόν, ότι στις περιπτώσεις εκείνες όπου υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις για την ικανοποιητική συμπτωματική θεραπεία της φαρμακευτικής κάνναβης (με οφέλη που υπερτερούν των παρενεργειών και των βλαβών) αυτή πρέπει να χορηγείται με ιατρικη συνταγή και παρακολούθηση.

  Οποιαδήποτε ρύθμιση για διαφήμιση, διάθεση και πώληση των προϊόντων χωρίς ιατρικό έλεγχο, λ.χ. από χέρι σε χέρι ή σε σικ μαλακομάγαζα για τρέντυ, αντικομφορμιστές και μπάιο υγιεινιστές που νομίζουν οτι κάνουν κάτι πολύ εξεζητημένο και ενδιαφέρον είναι κρατική και συστημική συνεισφορά στη ναρκοκουλτούρα.

 47. ndmushroom said

  44
  Δεν είπα κάτι καινούριο. Η πρακτική, είτε μιλάμε για το παράδειγμα της Πορτογαλίας είτε για τα πιο πρόσφατα παραδείγματα του Καναδά και πολλών αμερικανικών πολιτειών, έχει αποδείξει προ πολλού ότι η νομιμοποίηση μόνο οφέλη έχει. Αλλά πρέπει να τα λέμε και να τα ξαναλέμε, γιατί στην Ελλάδα συνεχίζουμε να συζητάμε για το θέμα όπως συζητάνε οι Έλληνες της Αστόριας ή της Μελβούρνης για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα: από μακριά, και με βάση όσα θυμόμαστε από τα νιάτα μας.

 48. Γιάννης Ιατρού said

  45: μη σου πω πως σε λίγο θα βγαίνει στα κανάλια και θα λέει:
  «…το λιγουρεύεστε; » 😂

  ΥΓ: όπου νά ΄ναι θα οπτικοποιηθεί από γνωστό σχολιαστή-ταλέντο 🙂

 49. Γιάννης Ιατρού said

  37: https://sarantakos.wordpress.com/2021/05/08/meze-478/#comment-736144

 50. Pedis said

  Να προσθέσω επίσης ότι τι έχει αποφασιστεί για το ζήτημα σε άλλες χώρες δεν αποτελεί από μόνη της αξιόπιστη ένδειξη.

  Ένα (αντι)παράδειγμα: δεν σημαίνει ότι επειδή και επίσημα η ΕΕ και άλλες χώρες προμοτάρησαν και νομιμοποποίησαν (για μια δεκαετία και παραπάνω) τα ομοιοπαθητικά προϊόντα ως φάρμακα, αυτά έπαψαν να είναι αισχρές, ελεεινές και προσβλητικές για τη νοημοσύνη του σύγχρονου ανθρώπου τσαρλατανερίες. Τουλάχιστον, αν είναι 100% ομοιοπαθητικά δεν κάνουν τίποτα, ούτε καλό ούτε κακό.

  Απαιτείται ανεξάρτητη μελέτη των επιστημονικών δεδομένων από τους ειδικούς στη χώρα, όπου δεν υπάρχει βιβλιογραφία να γίνει ερευνα με ιατρικά πρωτόκολλα κλπ.

  Αν ο σκοπός είναι, δηλαδή, να βοηθηθούν άνθρωποι που έχουν ανάγκη κι όχι να ικανοποιηθεί η ανάγκη της ιθύνουσας τάξης να ρίχνει κόσμο στα ναρκωτικά

  (ως τον πιο γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο για την κοινωνική απάθεια, ιδιαίτερα, των νέων, σε σύγκριση π.χ. με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ που είχε ευεργετικά αποτελέσματα για τους δουλοκτήτες όπως είχε λ.χ. διαπιστώσει και καταγγείλει ο F. Douglass για την κατάσταση των μαύρων σκλάβων στις ΗΠΑ)

  για νάχει το κεφάλι της πιο ήσυχο.

 51. Triant said

  42: Κι εγώ για πολύ το είπα. Κερνάει όμως και κανα φιλαράκι.
  40: Βεβαίως και είναι αυτό το θέμα, είναι προφανές. Μόλις είπε ο κακομοίρης ο Γιωργάκης (χπχγ) ‘βάλτε μια γλάστρα στο μπαλκόνι σας’ πέσανε να τον φάνε.

 52. sarant said

  45 Προχτές τα λέγαμε σε σχόλια άσχετου άρθρου, όμως.

 53. venios said

  Αυτό που θυμάμαι από τη μακρινή εποχή της δεκαετίας του 60 είναι πως είχε ανακαλυφθεί χασισοφυτεία στα εδάφη του Κεφαλογιάννη και τελικά το πράμα κουκουλώθηκε με το πόρισμα ότι το χασίσι αυτό ήταν αυτοφυές.

 54. Nestanaios said

  13.
  Αποκλείω Α και Β και συμφωνώ με όλα από το Γ μέχρι και το Ω.

 55. Nestanaios said

  Όλοι οι Καρανίκες και όλοι οι Γεωργιάδηδες και όλοι οι Πετετίδιδες και όλοι οι άλλοι που διεκδικούν μια θέση στο κοινοβούλιο και στα δημαρχεία θα πρέπει να δηλώνουν προεκλογικά το ύψος της αμοιβής που επιθυμούν να λαμβάνουν από τους φόρους των φορολογουμένων άν τους δοθεί η θέση … και ο λαός θα αποφασίζει σε ποιόν θα δίνει την θέση.

 56. Nestanaios said

  53.
  Κερδοφόρα τα απαγορευμένα αλλά και θανατηφόρα τα μη απαγορευμένα. Το σωστό είναι κάπου ενδιάμεσα.

 57. Avonidas said

  του Άδωνη Γεωργιάδη, που είχε το μισό θάρρος να πλέξει το εγκώμιο ενός στελέχους της προηγούμενης κυβέρνησης, του Νίκου Καρανίκα

  Μισό, έστω, θάρρος θα ήταν αν ο Άδωνις σε κάτι έβλαπτε τη δημόσια εικόνα του στα ανίατα γίδια που τον ψηφίζουν. Αλλά με το να εγκωμιάζει τον Καρανίκα για την πολιτική του θέση, αποσιωπώντας ότι ο ίδιος την αποδοκίμαζε τότε, απλώς προσπαθεί να πιστωθεί μερίδιο του επαίνου και να εμφανιστεί ως πρωτοπορία. Άρα δεν είναι μισό θάρρος, είναι ολόκληρος καιροσκοπισμός.

 58. Επειδή δεν είχα ποτέ φανταστεί πως η σχέση μας με την κάνναβη θα έθετε ζήτημα νόμιμης εμπορίας κ.λπ., να πω (υπενθυμίσω) πως την κάνναβη τη συναντούμε μαθαίνοντας τους τέσσερις τόνους στα κινέζικα.

  马 = άλογο [χαίτη και ουρά], προφ. mǎ (η φωνή ανεβοκατεβαίνει)
  骂 = επιπλήττω [άλογο και δύο στόματα], προφ. mà (η φωνή βαραίνει προς τα κάτω)
  妈 = μητέρα [γυναίκα + άλογο], προφ. mā (η φωνή σταθερή)
  麻 = κάνναβη [δενδρύλλια], προφ. má (η φωνή ελαφραίνει προς τα πάνω).

  Υπάρχουν και σχετικά ανέκδοτα, μαμαμαμα, 🙂 αφού οι λέξεις του παραδείγματος είναι όλες «μα».

 59. nikiplos said

  Καλημέρα… Λεξιλογικά να προσθέσουμε και τον κάνναβο των τεχνικών σχεδίων.

  Επί του θέματος:
  κλωστική χρήση Δεν υπάρχει νομίζω άνθρωπος που εναντιωνόταν στην κλωστική χρήση της κάνναβης. Ίσως συμφέροντα ανταγωνιστικών κλωστικών ινών, αλλά έχουν ήδη πεθάνει στη χώρα μας. Ναι εκεί φαντάζομαι τον Λάδωνη να διαφημίζει κοστούμια από κάνναβη, τα οποία εκτός ότι δεν παθαίνουν τίποτε και ζουν για 30 χρόνια, αποτρέπουν τους ρευματισμούς κλπ.
  ιατρική χρήση Δεν υπάρχει κάποια αποδεδειγμένη ιατρική χρήση της κάνναβης, εξόσων γνωρίζουν οι ειδικοί. Κυκλοφορεί συνήθως σαν παραϊατρικό σκεύασμα, μαζί με όλα τα ομοιοπαθητικά, από έναν μοδάτο, εξελιγμένο και καλά δικτυωμένο σύγχρονο Τζιριτόκωστα, που λέγεται ομοιοπαθητικά φάρμακα, ομοιοπαθητική ιατρική, ολιστική ιατρική, βελονισμός κοκ.
  Εδώ να προσθέσουμε πως υπάρχει μεγάλη εκμετάλλευση ψυχών από επιτήδειους, δυο συγγενείς μου καρκινοπαθείς, πριν φύγουν, πλήρωσαν 3.000€ χασισέλαιο, για να θεραπευτούν, παρατείνουν τη ζωή ή να απαλύνουν τους πόνους κλπ. Η μητέρα μου πάλι, γνωστό εύπιστο θύμα τέτοιων διαδόσεων, κατά καιρούς έχει στο σπίτι διάφορα τέτοια σκευάσματα, τα οποία ευτυχώς βρίσκει από πηγές που απευθύνονται στα ταπεινά βαλάντια.
  ναρκωτική χρήση Μπαίνουμε σε ένα μεγάλο και δύσκολο ζήτημα που αφορά τα ναρκωτικά, την ντρόγκα, τα φτιασίδια κλπ. Την ακούς, φτιάχνεσαι, γίνεσαι χάϊ, ταξιδεύεις, μαστουρώνεις, κοκκαλώνεις, και γενικώς μπαίνεις με τα μπούνια σε ψυχοτρόπες ουσίες, που συνήθως έχουν μόνιμες συνέπειες στον ψυχισμό και στην ψυχική σου ισορροπία. Διαταρράσσουν τον ύπνο, τη διάθεση, την αμφιθυμία, την κατανόηση και ερμηνεία των συναισθημάτων σου, την έκφραση αυτών με ξέσπασμα ή εκτόνωση. Επηρεάζουν βέβαια την πείνα, τη δίαιτα, το έντερο και την ισορροπία του (η έκφραση «χέστηκα» είναι κοινή στους παλιούς χασικλήδες), τον κιρκαδιανό κύκλο του οργανισμού, τον κύκλο δράσης ορμονών, την αντίδραση του οργανισμού σε ερεθίσματα και άλλα πολλά.

  Εκτός από την συνήθη ψυχοτρόπα επίδραση της προηγούμενης παραγράφου, προκαλεί μόνιμες βλάβες, ανεπανόρθωτες σε χρήστες που έχουν κληρονομική τάση για σχιζοφρένεια ή άλλες διπολικές νόσους, μανιοκατάθλιψη κα. Έχει κακή επίδραση σε καταθλιπτικούς ασθενείς, ενώ προκαλεί και κατάθλιψη σε άλλους. Κάτι που φροντίζουν η μόδα, οι μοδάτοι, οι σικάτοι καλλιτέχνες, οι ιθύνοντες νόες, οι αρμόδιοι κλπ να ΜΗΝ κοινοποιείται στη νεολέρα.

  Κοινωνικά ο χρήστης χασίς ή άλλου ναρκωτικού περιθωριοποιείται, όχι μόνο γιατί κάνει παρέες στα μπαφάδικα – που κάνει, αλλά γιατί ψυχικά δεν απαιτείται πια να προσέχει τι λέει στους φίλους του, στους συνεργάτες του κλπ. Έχει άλλη αντίληψη των συναισθηματικών αλληλεπιδράσεων, από ενός κανονικού ανθρώπου, που δεν διέπεται από ουσίες. Συνήθως χωρίζουν, διαλύονται επαγγελματικά κλπ. Είναι άπειρα τα παραδείγματα καταστροφής χρηστών ναρκωτικών, ενώ τα «αντιπαραδείγματα» δηλαδή περιπτώσεις ανθρώπων που μετά τη χρήση πέτυχαν διάφορα, εκλείπουν παντελώς. Αντίθετα άνθρωποι αξιόλογοι, επιστήμονες, επιχειρηματίες, καταστρέφονται καθημερινά, μετά τον εθισμό τους στο «άγιο χασισάκι».

  Ιατρικά, έχουν γίνει ελάχιστες μελέτες. Στερεότυπα πάντως οι χασικλήδες είναι ξεδοντιάρηδες, κάτι που δεν συμβαίνει σε αλκοολικούς ας πούμε. Και δεν είναι τα πολλά γλυκά (η ξηρασία στο στόμα είναι το συνήθες σύμπτωμα και η μπύρα η μεγαλύτερη ανακούφιση), γλυκατζής (αλλά όχι Αρβελέρ) είμαι κι εγώ. Βέβαια απαιτεί έρευνα. Επίσης στερεοτυπικά ο χασικλής είναι ένας εμμονικός άνθρωπος, που μιλάει αργά, και περιφέρει κοινοτοπίες ως ψήγματα σοφίας, αλλά δεν είναι οι μόνοι.

  Προσωπικά είμαι ενάντια στη ναρκωκουλτούρα. Αυτός που θέλει να βρει ουσίες θα βρει, αλλά υπάρχει άλλη ψυχολογία από το να βρίσκεις κάτι σε μαγαζιά, δίπλα στα αλαντικά, όπως προειπώθηκε. Επομένως κάθε προώθηση της ναρκωκουλτούρας είναι εγκληματική. Η ναρκωκουλτούρα είναι άμεσα συνυφασμένη με το δουλεμπόριο και το τράφικινγκ. Πριν προάξει κανείς ένα κορίτσι στην πορνεία, βολεύει να του άρει τις αντιστάσεις μέσω ναρκωτικών. Είναι ο συνήθης τρόπος οι μαστρωποί να φυλακίζουν τα κορίτσια, να τα εθίζουν στα ναρκωτικά (σκληρά) και στη συνέχεια να τα ζπρώχνουν στους πελάτες που αγωνιούν: είναι 17χρονο ρε μαλάκα ή τίποτε βλαχάρα?

  Προσωπικά είμαι ενάντια στην νομιμοποίηση της εμπορείας του χασίς. Είμαι υπέρ της νομιμοποίησης της εμπορείας της κάνναβης cbd, υπό την προϋπόθεση να υπάρξουν σοβαρές και έγκυρες ιατρικές μελέτες.

 60. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  58# Μετάφραση: Κωλόπαιδο έτσι και ξαναφέρεις φούντα στο σπίτι θα σε κάνω ίσαμε ένα άλογο.

 61. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  59# Νίκιπλε στη ναρκοκουλτούρα συμπεριλαμβάνεις το αλκοόλ?

 62. geobartz said

  Μεταφέρω τη δική μου εμπειρία και ποιάν τινα γνώσιν περί καννάβεως.
  # Ο καθηγητής της Συστηματικής Βοτανικής στο ΑΠΘ, έλεγε προ …Χριστού ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα στα «είδη» Cannabis sativa (κλωστική) και Cannabis indica (χασίσι). Κοντολογίς, πρόκειται για ένα και το αυτό φυτικό είδος.
  # Γενικά μιλώντας, μέσα σε κάθε φυτικό είδος υπάρχουν ουκ ευάριθμες ποικιλίες, παραλλαγές κλπ, που διαφέρουν όχι μόνο μορφολογικά αλλά και στην περιεκτικότητα σε διάφορες ουσίες. Συνεπώς, καμία έκπληξη αν διαπιστώνουμε ότι διάφορες παραλλαγές (ακόμα και «άτομα») της κάνναβης έχουν διαφορετική περιεκτικότητα σε συγκεκριμένη ουσία.
  # Παλαιότερα, κυκλοφορούσαν διάφορα βιβλιαράκια της εποχής του μεσοπολέμου που έδιναν οδηγίες για την καλλιέργεια της (κλωστικής) κάνναβης. Υπήρχαν τότε και εργοστάσια επεξεργασίας της κάνναβης, που έκαναν τα λεγόμενα «τσιουβάλια», σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Νιγρίτα κλπ. Πιστεύω ότι ο «νομογεωπόνος Μπακόπουλος» «μπέρδεψε» την κλωστική κάνναβη με το χασίσι. Ένα «μπέρδεμα» για το οποίο θα περνούσε με άριστα τη Συστηματική Βοτανική, αν είχε εξεταστή τον καθηγητή Γκανιάτσα!
  # Σε στραγγιστικά κανάλια της πεδιάδας Σερρών υπήρχαν ουκ ολίγα δενδρύλλια κάνναβης (δενδράλλες, θα τα έλεγα), τουλάχιστον μέχρι πριν κάποια (κάμποσα) χρόνια που ήμουν στο κουρμπέτι. Ήταν (ή είναι) «απόγονοι» της καλλιεργούμενης κατά τον μεσοπόλεμο κάνναβης.
  # Τέτοιοι «απόγονοι» υπήρχαν (ή υπάρχουν) και σε άλλα μέρη. Και θα πω τώρα μια πραγματική ιστορία που έλαβε χώρα «εν σωτηρίω έτει» 1967, κάπου στην Αιτωλία: Υπήρχε διαταγή της «εθνικής κυβερνήσεως» για εκρίζωση και καύση των και κατεσπαρμένων τήδε κακείσε «απογόνων»-δενδρυλλίων καννάβεως. Και την μεν εκρίζωση την έκαναν μόνοι τους οι αγροφύλακες. Την καύση όμως την επέβλεψε και την πιστοποίησε μια επιτροπή: Ένας Ανθυπομοίραρχος, ο Αγρονόμος and …MeToo. Και ενώ εκαίγετο το κακό προϊόν, άνεμος ελαφρύς έφερε τον καπνό σε επαφή με τας ρίνας ημών. Ίσως μάλιστα η ρις του Αγρονόμου να ήταν πιο ευαίσθητη ή να εισέπνευσε αυξημένην ποσότητα καπνού. Και άρχισε ο «μετρημένος» αυτός άνθρωπος να …πουλά μαγκιές, να προτρέπει να πάμε για κανένα ουζάκι κλπ, κλπ. Εν ολίγοις, του την έδωσε!

 63. ΓΤ said

  29@

  Έχουμε άρνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης ακριβώς επειδή τυχαίνει να μην αγνοούμε την αρχή της αντιθετοαντιστροφής.

 64. antonislaw said

  22 «Για τα δόντια: #15 και #19 κλπ.
  Έχετε δίκιο, δεν είναι από την ίδια την χρήση αλλά από την συνήθεια να τρώνε πολλά γλυκά, σορόπια κλπ. οι χρήστες μετά. Προφανώς για να φτιάξουν την γεύση τους; Ίσως»

  Το κάπνισμα μπάφου (καπνού με μια ποσότητα χασίς) και γενικά η τετραϋδροκανναβινόλη προκαλεί ξηροστομία. Μάλιστα γνωστοί μου που χρόνια επιδίδονται στο σπορ μου έχουν πει ότι και η παροιμία » η ουσία είναι μία και ο μπακλαβάς γωνία» αναφέρεται στο μαύρο. Επομένως οι καπνιστές μαύρου λόγω ξηροστομίας μετά τρώνε γενικώς πολλά γλυκά για να μην είναι το στόμα τους σαν παντόφλα. Ίσως ένας λόγος να είναι αυτός για την κακή στοματική υγιεινή των χασισοποτών αλλά και γενικότερα η παραμέληση της στοματικής υγιεινής από ένα μεγάλο μέρος των ανθρώπων, ειδικά αν ανήκουν σε χαμηλή κοινωνικοοικονομική τάξη, βλέπε Ρομά κλπ.

 65. Πουλ-πουλ said

  59.
  «Είμαι υπέρ της νομιμοποίησης της εμπορείας της κάνναβης cbd»

  Και όμως, στη Μ. Βρετανία έχει εγκριθεί σκεύασμα για την πολλαπλή σκλήρυνση με αναλογία THC:CBD=1:1.
  https://www.medicines.org.uk/emc/product/602/smpc

 66. aerosol said

  Λυπάμαι που η πίεση χρόνου δε με αφήνει να γράψω αυτά που θα ήθελα. Δυο λόγια μόνο:

  «Πού χρειάζεται η κάνναβις και δεν καλύπτεται από άλλα μη επικίνδυνα φάρμακα;»
  Δεν υπάρχουν «άλλα μη επικίνδυνα φάρμακα». Συνήθως η επίδραση της κάνναβης στον οργανισμό είναι απειροελάχιστη. Δεν υπάρχει σύγκριση με τα οπιούχα (τα οποία συχνά υποκαθιστά ή τουλάχιστον μειώνει την χρήση τους) αλλά ούτε καν με τα αντιφλεγμονώδη. Ασφαλέστερη από αντικαταθλιπτικά και αγχολυτικά. Ασφαλέστερη ακόμα κι από το Ντεπόν, που πρόσφατα το έχω τσακίσει και για το οποίο τελευταία βγαίνει κάμποση βρώμα σε μελέτες -μέχρι και για… πολλαπλασιασμό κινδύνου κώφωσης σε γυναίκες!

  «Τότε γιατί την απαγόρευσαν οι οπισθοδρομικοι;»
  Σε μεγάλο βαθμό διότι έπεσαν πακτωλοί χρημάτων από φαρμακευτικές στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα, έτσι ώστε τα «μη επικίνδυνα φάρμακα» (όπως η ηρωίνη, που αρχικά πουλιόταν ως μη εθιστική εναλλακτική της μορφίνης!) που κατασκεύαζαν να μην χάσουν έδαφος στην αγορά από ένα φτηνό φυτό.

  Με μια συγκεκριμένη οπτική, τα ανθρώπινα ερείπια που χειρουργούν καθημερινά γιατροί οφείλονται σε Φιξ, γουρουνοπούλα και μιλφέιγ. Ο συνδιασμός υπερβολής, ψυχολογικών και άλλων προβλημάτων, και προσωπικότητας με τάση για εθισμό (πιθανώς και με κάποια προδιάθεση στον εγκέφαλο) στέλνει καθημερινά κόσμο αδιάβαστο εξαιτίας τέτοιων… ουσιών. Όποιος έφτασε στην ηρωίνη από το χασίς μάλλον θα το πάθαινε και με μπύρες. Ή -όπως ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ- με χάπια. Αν ψάχνεις να φτιαχτείς θα βρεις. Στα νιάτα μου έπεζε η «τζουνάβα» (βενζίνη που εισπνεόταν). Παλιότερα η απλή κόλλα.

 67. SteliosZ said

  Μια μόνο ερώτηση σε όλους όσους διατυμπανίζουν τις καταστροφικές συνέπειες της (για οποιοδήποτε λόγο) χρήσης της κάνναβης. Να δεχτώ, ότι με κάνει άβουλο όργανο του καπιταλισμού, με οδηγεί στα σκληρά, μου χαλάει τα δόντια, σχιζοφρενή, καταθλιπτικό και ότι άλλο θέλετε. Στα σοβαρά λοιπόν, τι λόγος σας πέφτει; Με ποιο δικαίωμα θα με τραβολογάτε σε αστυνομικά τμήματα, σε δικαστήρια ή θα με φυλακίσετε; Με πιο δικαίωμα τελικά θα με καταστρέψετε (λέγοντας ότι θέλετε το καλό μου); Πόσο μα πόσο υποκριτές είσαστε;

 68. nikiplos said

  61@ τυπικά το τσιγάρο και το αλκοόλ, ανήκουν στις εθιστικές ουσίες και περιλαμβάνονται στα ναρκωτικά σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Και τα δύο δεν είναι όμως ψυχοτρόπα νομίζω. Προσωπικά ανήκω σε σπάνια κατηγορία – κάποιο ένζυμο θυμάμαι μου λείπει ή το παράγω ελλειπτικά – που το αλκοόλ με πειράζει πολύ περισσότερο από κάποιον μέσον συνάνθρωπο. Στα 18 μου μετά από ένα πολύ σκληρό μεθύσι, με πήγαν στο Γενικό Κρατικό και εκεί μετά την ένεση Καφεΐνης, μου έκαναν καπάκι δύο ενέσεις κωδεΐνης, για να με γλυτώσουν. Μου προκαλεί εκνευρισμό το σκληρό ποτό, ιδίως αν έχει πολλές αλδεΐδες, που συνηθίζεται στα κοινά «σπιτικά» ποτά. Η μπύρα μου προκαλεί πονοκέφαλο. Το κρασί αντίθετα μου κάνει καλό, ακόμη και σε μεγάλες ποσότητες. Εδώ και μια 20ετία λοιπόν, είμαι του κρασιού.

  Από ναρκωτικά έχω δοκιμάσει περιστασιακά μόνο (δλδ 4-5 φορές όλες όλες) το χασίς, είμαι στην ευχάριστη κατηγορία ανθρώπων που δεν τους πειράζει. Όμως και με ένα τσιγάρο μόνο, έχω κάνει άπειρες μαλακίες, κάποιες πολύ χοντρές. Έτσι το έχω εξαιρέσει διαπαντός από το «διαιτολόγιό» μου. Να πω μόνο, ότι τις ήπιες φορές, ήμουν οκ, εντάξει, εύχαρις, δεν είχα σεξουαλικές αντανακλάσεις. Εκείνες τις ήπιες φορές όμως, τις επόμενες ημέρες είχα μια έντονη δυσθυμία και ανεξήγητη θλίψη.

  Τώρα από τα παλιά καθαρά δικές μου προσωπικές ιστορίες.
  -Πλούσιος θείος, στενός συγγενής καταστράφηκε οικονομικά και οικογενειακά. Από χρήστης έγινε έμπορος, έκανε δις φυλακή και ζει με μικροπαρανομίες και εμπόριο, καρφώνοντας τα «μεσαία ψάρια». Χασίς πάντα.
  – Μια φίλη είχε πάθει ένα σοκ κατά τη χρήση, δυό τζούρες έκανε μόνο, και άρχισε να ουρλιάζει ότι πεθαίνει από έμφραγμα κλπ, αναγκαστήκαμε να την πάμε στα επείγοντα στο Ιπποκράτειο, όπου εκεί μας «έδωσε» στεγνά στους γιατρούς, ευτυχώς πέσαμε σε εφημερεύοντες με κατανόηση, που όμως δεν παρέλειψαν να μας τα πουν ένα χεράκι.
  – Κάποιοι φίλοι μάτσο και μπρουτάλ είχαν φιληθεί στο στόμα, μετά από τη βιβλιογραφία του ρεμπέτικου και από χασικλήδες έμαθα πως κάτι τέτοιο δεν ήταν σπάνιο.
  – Έχω δει και ιδίοις όμμασι μια παρέα που είχαν πηδήξει ένα 18χρονο, όλοι τους κόκκαλο από το χασίς – δεν είχα δει την πράξη εκ του σύνεγγυς, αλλά ήμουν μέσα στον θάλαμο, ώστε να βλέπω μακρόθεν λεπτομέρειες, στρατός γαρ. Αλλά εκεί ευτυχώς εκπαιδεύεσαι να είσαι ο «αόρατος άνθρωπος».
  – Δυό συμμαθητές μου από το σχολείο, είχαν κακή εξέλιξη. Και οι δύο με σχιζοφρένεια που εξελίχθηκε γρήγορα, ο ένας πέθανε έγκλειστος στο ψυχιατρείο, ο άλλος σε άσυλο.
  – Ένας συμφοιτητής κάπνιζε περιστασιακά (1-2 ετησίως δοθεισών των περιστάσεων). Έγινε ναρκωμανής κανονικός. Οι γονείς του πέθαναν νέοι από τη στεναχώρια τους, ενώ ο ίδιος μέχρι πριν λίγα χρόνια ζούσε σε άσυλο.
  -Δεύτερος εξάδελφος, ως ναρκομανής , από το χασισάκι πήγε στα σκληρά και στη συνέχεια καταστράφηκε. Ο θείος μου μετακόμισε με το γιό του σε άλλη πόλη για να τον γλυτώσει αφού είχε πληρώσει πανάκριβα κέντρα αποτοξίνωσης κλπ. Ήξερε μόνο ο ίδιος και η σύζυγος την πόλη (στην Κομοτηνή πήγαν). Την τρίτη ημέρα, χτυπούσαν το κουδούνι του σπιτιού (άξοιξε ξέρουμε ότι είσαι μέσα). Για να μην πεθάνει, ο πατέρας του έζμπρωξε την περιουσία τους (πολύ μεγάλη) για να τον σώσουν σε αυτά «Στροφή» κλπ. Ο θείος πέθανε, ο εξάδελφος είναι εθελοντής σε κάποια από αυτές, μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

  Εμπειρικά λοιπόν μιλώντας, δεν είμαι και το καλύτερο παράδειγμα, αλλά όπως προείπα, εδώ και 20 χρόνια μόνο κρασάκι εμφιαλωμένο για πολλούς διάφορους λόγους.

  Ζητώ συγνώμη για τις ιστορίες, εάν είναι σοκαριστικές για κάποιους, αλλά είναι 100% αληθινές και προσωπικές.

 69. Ηλίας Φωλιας said

  Δεν εχω εμπειρια με το θεμα παρα μονο οτι οσοι ασχολουνται με την απεξαρτηση ΚΕΘΕΑ ειναι καθετοι κατα της διακρισης σε σκληρα και μαλακα ναρκωτικα. Εμπιστευομαι την γνωμη τους περισσοτερο απο εναν που ξερει εναν που κλπ. Για την ιατρικη χρηση νομιζω οτι υπαρχουν πολλες μελετες που αποδεικνυουν πως βοηθα κυριως στην ανακουφιση απο τον πονο. Με σωστο ελεγχο θα μπορουσε να προχωρησει και εδω.

 70. gpoint said

  Βρε γμτ στο Γαλαξίδι δεν έχει ποτάμι και φύτεψα τομάτες και πεπόνια !!

  τρία σποράκια φύτεψα στην άκρη στο ποτάμι
  οι μπάτσοι μου τα πιάσανε και πήγανε χαράμι

 71. antonislaw said

  «και το ΚΚΕ) είχε καταψηφίσει το νομοσχέδιο για την ιατρική χρήση της κάνναβης.»

  Υπάρχει μια πάγια θέση του ΚΚΕ ότι δεν γίνεται διαχωρισμός σκληρών και μαλακών ναρκωτικών (ηρωίνης και χασίς χονδρικά) και ότι επίσης δεν συνάδει η χρήση εν γένει ναρκωτικών με την έννοια του επαναστάτη. Αντιγράφω από το ισχύον καταστατικό της ΚΝΕ:
  «ΑΡΘΡΟ 9
  Το μέλος της ΚΝΕ έχει τις παρακάτω υποχρεώσεις:…
  ● Να παλεύει μαχητικά ενάντια στα φαινόμενα
  σήψης και παρακμής που γεννά το καπιταλιστικό
  σύστημα. Ενάντια στα ακραία φαινόμενα κοινωνικής αποξένωσης που έχουν τη ρίζα τους στην
  ίδια την καπιταλιστική εκμετάλλευση. Η χρήση
  ναρκωτικών είναι ενέργεια ασυμβίβαστη με την
  ιδιότητα του μέλους της ΚΝΕ. Τα ναρκωτικά είναι
  επίθεση που δέχεται η νεολαία για συμβιβασμό
  και υποταγή.»

  Αυτή η θέση βέβαια προκαλεί πολλά ερωτήματα:
  1. Δηλαδή αν ένα μέλος της ΚΝΕ καπνίσει ή καπνίζει μαύρο συστηματικά πρέπει να διαγραφεί;
  2. Η έννοια των ναρκωτικών σύμφωνα με ποια ταξινόμηση περιλαμβάνει και το χασίς;
  3. Η χρήση είναι λογικό να μην διακρίνεται από την κατάχρηση, κάτι που χρησιμοποιείται από τους ιατρικούς οδηγούς;
  4. Με την ίδια λογική δεν θα μπορούσε να αναφέρει ότι και η χρήση αλκοόλ είναι ασύμβατη με την ιδιότητα του μέλους;

  Αυτά τα ερωτήματα είχαν τεθεί στην ΟΒΑ της Νομίκα στις αρχές της δεκαετίας του 1990 από εμένα. Συμπτωματικά εγώ ήμουν από τους λίγους ίσως που δεν έκανα χασίς γιατί δεν μου άρεσε. Έθεσα το θέμα λοιπόν ότι καταρχάς είναι θέμα ειλικρίνειας απέναντι στον εαυτό μας, καθώς θα πρέπει να διαγράψουμε αρκετό κόσμο…. Η απάντηση ήταν ότι αυτά τα γράφουμε για να αισθάνονται ασφάλεια οι μαμάδες και να μας εμπιστεύονται τα παιδιά τους στην οργάνωση. Δηλαδή ότι τα γράφουμε για τους άλλους, όχι για εμάς. Στη συνέχεια ως νομικός έθεσα θέμα κατά πόσο είναι νόμιμη μια τέτοια τόσο γενική και ατεκμηρίωτη αναφορά στο καταστατικό ενός σωματείου, ότι ουσιαστικά ένας τέτοιος περιορισμός αντιβαίνει στο ισχύον-αστικό μεν και ουχί ικανοποιητικό-αλλά σε κάθε περίπτωση ισχύον σύνταγμα του 1975/1986 καθώς περιορίζει το δικαίωμα στην ελεύθερη συμμετοχή στην πολιτικοοικονομική ζωή. Αλλά το βασικό θέμα ήταν πολιτικό: Πώς ήταν δυνατόν σε ένα πολιτικό κείμενο να γραφτούν τέτοια εντελώς άσχετα πράγματα; Ως συμβιβαστική λύση είχα προτείνει τουλάχιστον να γίνει αναδιατύπωση του άρθρου ,να διαχωριστούν τουλάχιστον τα σκληρά από τα μαλακά ναρκωτικά ή τα ευφορικά και να γραφεί-στη χειρότερη περίπτωση- ότι η κατάχρηση ουσιών, όπως είναι το αλκοόλ, το χασίς και φυσικά τα ναρκωτικά» προκαλεί κοινωνικό πρόβλημα και μπορούν να αναληφθούν και σχετικές δράσεις ενημέρωσης.
  Η πρόταση κατέβηκε και δεν πέρασε για λίγες ψήφους. Μας έλεγαν ότι το θέμα αυτό είναι γραμμή του κόμματος, παλιοί από το κόμμα μας μιλούσαν για να μας νουθετήσουν. Τελικά όπως είπα δεν πέρασε για λίγο. Προσωπικά αποστασιοποιήθηκα μετά από αυτό.

  Click to access Katastatiko_KNE_2015.pdf

 72. Konstantinos said

  Ο Πελετιδαρος εσωσε την Πατρσ. Με προσωπικο ρισκο και κοστος κερδισε την παραλια της απο το οργανομενο εγκλημα (οργανισμος λιμενος). Ισως ακομα να ει αι κατηγορουμενος στα δικαστηρια. Με τα συνεργεισ του δημου την διαμορφωσε και την εδωσε στους δημοτες που τη χρησιμοοοιουν και τη χαιρονται. Με πορδες εβαψε αυγα.
  Το γεγονος οτι εκφραζει την κομματικη γραμμη δεν τον υποβιβαζει σαν ανθρωπο ουτε τον κανει ηλιθιο, απλα ειναι ΚΚΕ.

  Για το θεμα μας τωρα :χασισι γαμησι κι επιστροφη στη φυση.
  Αρκει να μην το παρακανει κανεις. Αν το παρακανεις ειτε αλκοολ πινεις, ειτε καφε προβλημα θα εχεις. Προβλημα θα εχεις σκομα κι αν τρως παρα πολλες σαλατες.

  Προσωπικσ εχω πολυ μεγσλυτερο προβλημσ με την υπαρξη και το προμοταρισμα του νομιμου (και ημιδημοσιιυ) τζογου απο οποιοδηποτε ναρκωτικο.

 73. Avonidas said

  Είναι ενδιαφέρον ότι κατά βάση τραβάμε τη γραμμή ανάμεσα στα νόμιμα (αλκοόλ, νικοτίνη) και τα παράνομα ναρκωτικά (χασίς, ηρωϊνη, κοκαϊνη,…) όχι με βάση τον εθισμό αλλά πιο πολύ με βάση το αν είναι ψυχοτρόπες ουσίες. Δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε, αλλά υπάρχει κοινωνικό στίγμα, και έντονο μάλιστα, στο να νιώθεις ευχάριστα παίρνοντας ουσίες.

  Καθώς φαίνεται, οι Σοβαροί Άνθρωποι χρειάζονται αντικειμενικούς λόγους για να νιώσουν καλά – μια καλοπληρωμένη δουλειά, μια νίκη του παγκόσμιου προλεταριάτου, της ομαδάρας τους στη μπάλα, κλπ. Ευτυχώς, κανείς ακόμα δεν επιχείρησε να μας εμποδίσει να νιώσουμε καλά τρώγοντας σοκολάτα, κάνοντας σεξ ή παρακολουθώντας σταντ-απ κωμικούς.

 74. antonislaw said

  64
  Ξέχασα πριν να βάλω παραπομπές για την ξηροστομία που προκαλεί η τετραϋδροκανναβινόλη κλπ

  https://www.iatrikistinpraxi.gr/eksartisi-apo-ousies/%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%87%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B9%CF%8E%CE%BD-%CE%B5%CE%BE%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B1%CE%B2%CE%B7/

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%B5%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%8B%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%BD%CE%B1%CE%B2%CE%B9%CE%BD%CF%8C%CE%BB%CE%B7

 75. Avonidas said

  #71. και ότι επίσης δεν συνάδει η χρήση εν γένει ναρκωτικών με την έννοια του επαναστάτη

  Αλλά, το τι ποσότητες αλκοόλ χρειάζονταν για ν’ αντέξεις τον Υπαρκτό δε λέγεται 😛

 76. Pedis said

  # 67 – Δεν ξέρω σε ποιους απευθύνεσαι με το β’ πληθυντικό, αλλά με την ευκαιρία να πώ ότι δεν συμφωνώ ούτε με την ποινικοποίηση της χρήσης των ναρκωτικών ουσιών ούτε με τη νομιμοποίηση της διάθεσης και εμπορίας τους.

  Το ποιοι είναι οι χρήστες και ποιοι είναι οι παραγωγοί, έμποροι και μεγαλοδιακινητές είναι ευκόλως αντιληπτό και γνωστό (εκτός από τη γάτα μου, και) από τις Αρχές και την πολιτική ηγεσία.

  Επαναλαμβάνω ότι ακόμη και ο συστηματικός χρήστης σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να είναι μέρος ενός ποινικού προβλήματος, αφού σε μεγάλη έκταση το φαινόμενο είναι κοινωνικό-προσωπικό.

  Η πολιτεία πρέπει να διαθέτει επαρκείς και εντελώς δωρεάν θεραπευτικές-κοινωνικές δομές στις οποίες να απευθύνονται **εθελοντικά** οι χρήστες οι οποίοι συνειδητοποιούν ότι είναι εξαρτημένοι και θέλουν να διακόψουν τη χρήση (ή/και τις παλιές παρέες τους).

  Βέβαια, η αντιμετωπιση του κοινωνικού προβλήματος στο γενικότερο πλαίσιο θα εξασφαλιζόταν σε μεγάο βαθμό αν η Πολιτεία φρόντιζε να εξαλειφθεί η ανεργία, η μιζέρια και η σκατοζωή που έχει επιβάλλει με τις πολιτικές της στο μεγαλύτερο μέρος πληθυσμού, ώστε να περιοριστεί δραστικά η ανάγκη εκείνων που δεν μπορούν να αντισταθούν να φτιάχνονται συστηματικά με ναρκωτικά ή με υπερβολική κατανάλωση αλκοολούχων για να «την κάνουν» από τα προβλήματα τους …

 77. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  68# Το τσιγάρο όχι, αλλά το αλκοόλ μια χαρά ψυχοτρόπο είναι αν δεν κάνω λάθος.
  Έχω την εντύπωση πως αν για κάποιο λόγο το χασίσι ήταν παλαιόθεν νόμιμο, η χρήση του δεν θα συνοδευόταν από τον σημερινό στιγματισμό των χρηστών. Αντιθέτως το -φονικότατο, επαναλαμβάνω- οινόπνευμα δοξάζεται σε απειράριθμα άσματα που δεν ξεσηκώνουν την κατακραυγή που πήγαινε/πάει πακέτο με τα χασικλήδικα.

 78. Konstantinos said

 79. nikiplos said

  75@ Πάντα το είχα απορία. Έπιναν τέτοιες ποσότητες οι Ανατολικοί μόνο επί υπαρκτού ή και πριν? ΓΙατί μετά πίνουν σίγουρα, το χούϊ τους είναι των άτιμων. Ο Τολστόϊ κάπου έχει γράψει ένα δοκίμιο για το αλκοόλ, αλλά δεν θυμάμαι τώρα που. Για να το έγραψε όμως τότε που το έγραψε, πρέπει αυτοί οι σατανάδες να έπιναν εξαποανέκαθεν.

  Τα πολώνια εδώ στη γειτονιά πάντως γίνονται ντίρλα από τις 11:00 το πρωί. Δυό φορές που έχουμε συμφάγει (έχουμε τρόπον τινά βαφτίσει την κόρη κάποιων – όταν έγινε 12 ετών), μου ξέσκισαν ένα πεντόκιλο τσίπουρο στην καθισιά τους. Τέτοιο πιώμα δεν έχω ματαξαναδεί, ούτε στην Ιρλανδία.

 80. Πέπε said

  33

  > Αν η κάνναβη οδηγούσε στην ηρωίνη, ο Καναδάς, όπου η χρήση κάνναβης είναι ελεύθερη, θα ήταν γεμάτος ηρωινομανείς.

  Όχι, γιατί είναι ελεύθερη!

  Το κοινό μεταξύ κάνναβης και ηρωίνης είναι ότι και τα δύο είναι παράνομα, και τα κυκλώματα διακίνησης είναι σε κάποιο βαθμό τα ίδια.

  Κατά τα άλλα, εννοείται (και τονίστηκε ήδη) ότι η σχέση δεν προκύπτει από το πόσοι πρεζάκηδες ξεκίνησαν από κάνναβη (ή από μακαρόνια), αλλά από το πόσοι χασικλήδες και μακαρονλήδες έπεσαν στην πρέζα.

  Γενικά νομίζω πως ό,τι λογικό υπάρχει να ειπωθεί σ’ αυτό το θέμα ειπώθηκε ήδη στα σχόλια. Και όποια κλισέ χαζομάρα κυκλοφορεί, κι αυτή ειπώθηκε.

 81. gpoint said

  # 68

  Νίκιπλε δεν θέλει πολύ μυαλό πως -ειδικά αν μυριστούν ψητό- οι προμηθευτές μπορούν να ραντίσουν και με άλλες ουσίες την κάνναβι -όπως ρίχνουνε χάπια στα ποτά- για να έχουν το ποθούμενο αποτέλεσμα. Αν κάποιος καλλιεργείμόνος του και έχει λίγο μυαλό δεν πρόκειται να πάθει τίποτε από το χόρτο όπως δεν παθαίνουν (σχεδόν) τίποτε από καθαρή κόκα οι πολιτικοί, αθλητές και καλλιτέχνες που σνιφάρουν. Αυτά είναικατορθώματα εμπόρων και όχι της ουσίας. Διδακτικό (και όμορφο) το άσμα από το easy rider
  Από μαθητή περπατημμένο είχα ακούσει πως το 0+0=14 του ακατανόμαστου έδειχνε χρήση κοκαΐνης. Γενικά πολλές ιστορίες έχω ακούσει στο νυχτερινό, τύχαινε να είμαι και ο αγαπημένος καθηγητής όπου δίδασκα μια που τα μαθηματικά ήτανε «τσόντα» στα τεχνικά λύκεια και δεν το επαιζα Αρχιμήδης.

 82. Avonidas said

  #79. Από την (περιορισμένη) εμπειρία μου, θα έλεγα ότι 2 πράγματα στους Ανατολικούς απλώς τα ενίσχυσε, χωρίς να τα δημιουργήσει, ο Υπαρκτός: τη γραφειοκρατία και το μπεκρούλιασμα.

 83. sarant said

  57 Κι έτσι πες το

  59-61 Επί του ορθογραφικού, εγώ προτιμώ ναρκΟκουλτούρα

  71 Ενδιαφερον

  79 Και προ υπαρκτού έπιναν νομίζω. Και οι βόρειοι (σκανδιναβοί) πίνουν όμως.

 84. Πισμάνης said

  .. καί τό 100% ξεκίνησε από τό τσιγάρο.

 85. Konstantinos said

  Nikiplos σε ποια γειτονια αναφερεσαι; Στην αθηνα η πολωνικη συνοικια ειναι στη Μ. Βοδα κοντα στην πλατεια Βαθης. Εκει εχουνε εκκλησια, μπυραριες, μαγαζια μινι μαρκετ,σχολειο. Μεχρι το 95 ειχαν και βιβλιοπωλειο.
  Πινουνε τον αμπακα, ευτυχως ειναι ησυχοι και οχι καυγατζηδες οπως πχοι αγγλοι. Μονο προβλημα το κατουρημα στα πεζοδρομια. Πολυ κατουρημα λεμε!

 86. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν πίνουν μόνο οι Ανατολικοί, πίνουν και οι Βόρειοι. Αφήνω Ιρλανδούς και Σκοτσέζους. Με το κλίμα που εχουν, δικαιολογούνται σε μεγάλο βαθμό. Παγωνιά+συννεφιά=καταθλιψάρα.

 87. ΓιώργοςΜ said

  Μιας και αναφέρθηκαν περιπτώσεις χρηστών, να πω και για καναδυό που ξέρω:
  Δύο συμφοιτητές, Έλληνες, στο μεταπτυχιακό, κάπνιζαν συστηματικά. Έτυχε καναδυό φορές επίσης να είμαι παρών όταν πέρναγαν το τσιγαρλικι μεταξύ τους αλλά και σε άλλους, περιστασιακούς, επίσης συμφοιτητές.
  Και οι δύο που προανέφερα είναι μια χαρά τώρα, απ’ όσο ξέρω, 30 χρόνια μετά. Ο ένας έχει δική του εταιρεία, ο άλλος τελευταία φορά που έμαθα για αυτόν, ήταν καθηγητής σε ΤΕΙ της Αττικής.
  Σε συζητήσεις σαν την σημερινή που κάναμε τότε, μου είπαν πως ένα τσιγάρο είναι σαν να πίνεις πεντέξι μπύρες. Φυσικά δεν πρέπει να οδηγήσεις μετά, φυσικά δεν θα είσαι και πολύ παραγωγικός στη δουλειά σου την επόμενη μέρα, αλλά αν καπνίζεις ένα τσιγάρο στο σπίτι σου την Παρασκευή ή το Σάββατο, δεν δημιουργείται πρόβλημα.
  Αν βέβαια είναι κανείς κόκαλο κάθε μέρα, λογικό είναι να έχει προβλήματα αντίστοιχα με του αλκοολικού.

  Και μια παρατήρηση: Είδα κάπου παραπάνω πρόταση να είναι νόμιμη η χρήση και παράνομη η εμπορία. Το βρίσκω από οξύμωρο έως υποκριτικό, αυτή η πρακτική μπορεί να μην επιβαρύνει με φόρους το προϊόν, αλλά ανεβάζει το κόστος λόγω ακριβώς της παρανομίας…

 88. Γιάννης Ιατρού said

  64: Αντώνη,

  και η έκφραση «ξενερώνω» σ΄ αυτήν την ξηροστομία έχει την προέλευσή της, αν θυμάμαι καλά τα λεχθέντα σε μια πολύ ωραία ραδιοφωνική εκπομπή προ 10-15 ετών (ίσως με θέμα τον παλαιό Πειραιά, την περιοχή γύρω από το Χατζηκυριάκειο κλπ. και τα τότε χασισοποτεία, τεκέδες και συναφή).

 89. antonislaw said

  86 «Δεν πίνουν μόνο οι Ανατολικοί, πίνουν και οι Βόρειοι. Αφήνω Ιρλανδούς και Σκοτσέζους. Με το κλίμα που εχουν, δικαιολογούνται σε μεγάλο βαθμό. Παγωνιά+συννεφιά=καταθλιψάρα.»

  Προσωπικά έχω πάει δύο φορές Μπέργκεν-Νορβηγία και διαφορετικές εποχές, Μάη και Νοέμβρη. Θα έλεγα ότι υπάρχει μια κουλτούρα κατάχρησης αλκοόλ συνυφασμένη με τη διασκέδαση. Δηλαδή βγαίνω σημαίνει πίνω-εκτός αν οδηγώ- και πίνω μεγάλες ποσότητες. Μάλιστα επειδή ισχύει ένα παράξενο/ανόητο μέτρο αλκοολοαποφυγής -τα μαγαζιά επιτρέπεται να πωλούν αλκοόλ έως τις 7 το απόγευμα, μετά κλείνουν τα συγκεκριμένα ράφια με σιδεριά- κάνουν λογικά το εξής: έως τις 7 αγοράζουν ό,τι θέλουν, κάθονται σπίτια τους και πίνουν και μετά βγαίνουν και γίνονται σκνίπα. Είδα πολλές μαθήτριες και μαθητές στο δρόμο να γελούν και να τρεκλίζουν την Παρασκευή το βράδυ, καθώς και παιδικές χαρές να είναι γεμάτες το πρωί με άδεια μπουκάλια μπύρας. Όμως σε καμία περίπτωση δεν έχει σχέση με την κατάθλιψη ( ή τη στενοχώρια καλύτερα, καθώς η κατάθλιψη είναι ασθένεια και ας μην τη μπλέκουμε με το κλίμα). Τα παιδιά που είδα σκνίπα την Παρασκευή το βράδυ ήταν αθλητικά, καλοντυμένα, χωρίς κανένα οικονομικό πρόβλημα και ήταν μέσα στην τρελή χαρά. Δεν πάσχουν από κατάθλιψη. Είναι στην κουλτούρα τους για το πώς ορίζεται η διασκέδαση και το ότι περνάμε πολύ καλά.

 90. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γειά σας.

  Τὴ δεκαετία τοῦ 80 ἀσχολήθηκα μὲ τὴν προώθηση ἀντιδραστηρίων προσδιορισμοῦ τῶν ἐπιπέδων φαρμάκων στὸ αἶμα (Syva emit). Ἡ ἑταιρεία διέθετε καὶ ἀντιδραστήρια γιὰ τὸν προσδιορισμὸ τῶν ἐπιπέδων ναρκωτικῶν (drugs of abuse), ὅπως κανναβινοειδῆ, ὀπιοῦχα, ἀμφεταμίνες. Τὰ τελευταῖα τὰ χρησιμοποιοῦσε τὸ Ἐργαστήριο Τοξικολογίας τοῦ ΕΚΠΑ.

  Θυμᾶμαι συζητήσεις μὲ πανεπιστημιακοὺς τοῦ παραπάνω ἐργαστηρίου, ὅπου μοῦ ἔλεγαν ὅτι τὸ τσιγάρο εἶναι πιὸ βλαβερὸ ἀπὸ τὸ χασίς.

  Πρὶν ἀπὸ δυοτρία χρόνια σὲ σχετικὴ συζήτηση μὲ φίλο καθηγητὴ τῆς ψυχιατρικῆς, πολὺ προοδευτικὸ στὶς ἀντιλήψεις του, ἄκουσα ὅτι αὐτὲς οἱ ἀπόψεις ἔχουν ἀνατραπεῖ ἀπὸ νεώτερα ἐρευνητικὰ δεδομένα μὲ χρήση τῶν νέων ἀπεικονιστικῶν τεχνολογιῶν γιὰ τὸν ἐγκέφαλο.

  Νομίζω ὅτι τὸ πρόβλημα εἶναι ἐξαιρετικὰ πολὺπλοκο καὶ ὑπάρχουν πολλὲς παράμετροι πέρα ἀπὸ τὶς καθαρὰ ἰατρικές· πολιτικές, κοινωνικές, οἰκονομικές.

  Ἡ κωλοτούμπα τοῦ Ἀδώνιδος εἶναι χαρακτηριστικὸ παράδειγμα τοῦ τί μπορεῖ νὰ παίζεται στὰ παρασκήνια.

  Ἂς μήν ξεχνᾶμε καὶ τὴ διάδοση τῆς πρέζας στὰ γκέτο τῶν μαύρων τὴν ἐποχὴ τῆς ἀνάπτυξης τοῦ κινήματος ριζοσπαστικοποίησης (π.χ. μαῦροι πάνθηρες) τὶς δεκαετίες τοῦ 60 καὶ τοῦ 70.

  Ἀπ᾿ ὅσο ξέρω, ἔβαλαν τὸ χεράκι τὴ χερούκλα τους οἱ ἁρμόδιες ὑπηρεσίες.

  Τὸ μόνο θετικὸ μέτρο, κατὰ τὴ γνώμη μου, θὰ ἦταν τὸ σπάσιμο τῶν κυκλωμάτων πλουτισμοῦ τῶν ναρκεμπόρων, μέσα ἀπὸ τὴ διάθεση ὅλων τῶν σήμερα παράνομων οὐσιῶν μὲ ἐλεγχόμενο τρόπο, μέσα ἀπὸ κρατικὰ κέντρα.

 91. GeoKar said

  Παλιότερο σχετικό ανεκδοτακι:
  – Ξέρεις τι σημαίνει παγκοσμιοποίηση?
  – Όχι.
  – Ε να: κάνανε έφοδο οι μπάτσοι στα Ζ…ά κι ανέβηκαν οι τιμές στα καφενεία του Άμστερνταμ.

 92. Πέπε said

  @62

  > …ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα στα «είδη» Cannabis sativa (κλωστική) και Cannabis indica (χασίσι). Κοντολογίς, πρόκειται για ένα και το αυτό φυτικό είδος.

  Εφόσον οι ονομασίες αυτές είναι επίσημες και όχι απλώς του τρέχοντος λόγου, δηλώνουν διαφορετικά είδη (sativa και indica) του ίδιου γένους (Cannabis).

 93. antonislaw said

  88
  «και η έκφραση «ξενερώνω» σ΄ αυτήν την ξηροστομία έχει την προέλευσή της, αν θυμάμαι καλά τα λεχθέντα σε μια πολύ ωραία ραδιοφωνική εκπομπή προ 10-15 ετών (ίσως με θέμα τον παλαιό Πειραιά, την περιοχή γύρω από το Χατζηκυριάκειο κλπ. και τα τότε χασισοποτεία, τεκέδες και συναφή).»

  Πολύ ενδιαφέρουσα η πληροφορία , Γιάννη. Άλλωστε η λέξη και κατ’ουσίαν σημαίνει στεγνώνω, καθώς από ό,τι είδα η λέξη απαντάται και στη μεσαιωνική ελληνική, σαν κάτι που προεξέχει από το νερό , συνώνυμη με το ξενερίζω. Η ξέρα ξενερώνει, προβάλει από το νερό και επομένως είναι στεγνή. Κι εγώ που νόμιζα ότι ξενερώνω σημαίνει αραιώνω με νερό…
  (σήμερα βέβαια ξενερώνω σημαίνει συνέρχομαι από μεθύσι ή χρήση ουσιών, απογοητεύομαι αλλά και μου πέφτει ο ερωτικός πόθος)

  ξενερώνω. Ξενερίζω (βλ. ά.): εις την χώρα κοντά έχει πολλά νησία και ξέρες και δεν ξενερώνουν (Πορτολ. Α 24313). στερ. ξε‑ + ουσ. νερό + κατάλ. ‑ώνω· πβ. ξενερίζω. Η λ. και σήμ.

  https://www.greek-language.gr/greekLang/medieval_greek/kriaras/search.html?lq=%CE%BE%CE%B5%CE%BD%CE%B5%CF%81%CF%8E%CE%BD%CF%89&dq=

 94. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @91. 🙂 Σχετικό:

 95. Pedis said

  Ο χρήστης κάνει κακό στον εαυτό του. Έχει προβλήματα. Δεν είναι ούτε σωστό ούτε απαραίτητο να υποστεί ακόμη μεγαλύτερο κακό με ποινικές διώξεις, ώστε, επιπλέον, να έχει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα και για να τα «αντιμετωπίσει» να κοιτάει να κάνει ακόμη μεγαλύτερη χρήση ναρκωτικών ουσιών.

  Ο παραγωγός κι ο έμπορος κάνουν κακό στους άλλους. Γι αυτούς είναι αναγκαία η δίωξή τους.

  Επειδή, ιδιαίτερα, στις σημερινές μαζικές κοινωνίες, η προσφορά (παραγωγή, μαζική διάθεση και διαφήμιση) ξυπνάει, ενεργοποιεί, καθορίζει, και συντηρεί τη ζήτηση, η παραγωγή και διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών, κατά τη γνώμη μου, πρέπει να είναι απαγορευμένη. Εκτός, βεβαίως, από φαρμακευτικά σκευασματα (λ.χ. τα λεγόμενα ψυχοφάρμακα) που ορθώς χορηγούνται με ιατρική συνταγή αν συντρέχει λογος, και για τα οποία κανείς υπεύθυνος και λογικός άνθρωπος δεν υποστηρίζει τη νομιμοποίηση της ελεύθερης και απεριόριστης διακίνησής τους στον πληθυσμό, στη βάση του σεβασμού ενός υποτιθέμενου ατομικού δικαιώματος ή της όρεξης του καθενός.

 96. antonislaw said

  91 «Παλιότερο σχετικό ανεκδοτακι:
  – Ξέρεις τι σημαίνει παγκοσμιοποίηση?
  – Όχι.
  – Ε να: κάνανε έφοδο οι μπάτσοι στα Ζ…ά κι ανέβηκαν οι τιμές στα καφενεία του Άμστερνταμ.»

  Στα Ζωνιανά, για όποιον τυχόν δεν κατάλαβε. Καθηγητής μας χθες σε τηλεμάθημα μας είπε ότι κατά τη γνώμη του αν υπάρχει κάποια συνέχεια των «παραδοσιακών ενόπλων-ληστών» κατά Χομπσμπάουμ στην Ελλάδα αυτό βρίσκεται στον ορεινό Μυλοπόταμο.

 97. Avonidas said

  #95. Άρα, λοιπόν, η σιωπηλή, ή όχι-και-τόσο σιωπηλή παραδοχή σου, είναι ότι ο χρήστης κάνει κάτι που δεν θα έπρεπε να κάνει, κι αντί να του το απαγορεύσουμε άμεσα το κάνουμε έμμεσα, κόβοντάς του την πρόσβαση στα μέσα. Το ότι τον βλέπεις ως θύμα δεν αλλάζει το γεγονός ότι κατά βάση τον θεωρείς ανίκανο/πολύ βλάκα για ν’ αποφασίσει για τον εαυτό του. Το ότι επίσης μπορεί να είναι παραγωγός/έμπορος παράλληλα με το να είναι χρήστης επίσης δεν φαίνεται να σε απασχολεί.

  Το «κακό» που κάνει ο παραγωγός ή ο έμπορος ναρκωτικών συνίσταται σχεδόν αποκλειστικά στην εκμετάλλευση και στην αισχροκέρδεια, που εδράζονται και οι δύο στο παράνομο της υπόθεσης. Ο χρήστης είναι αναγκασμένος να πάρει αυτό που θα του δώσουν, σε εξωφρενικές τιμές, και δεν μπορεί ούτε να προσφύγει στην πολιτεία και τη δικαιοσύνη αν τον ξεγελάσουν, τον κλέψουν, ή του πουλήσουν νοθευμένο προϊόν. Ιδιοφυές.

  Παρόμοια επιχειρήματα ακούμε, βεβαίως, και για τη σεξουαλική εργασία (με συγχωρείτε, την πορνεία εννοώ). Θεωρείται αυτονόητο ότι είναι αποτέλεσμα εκμετάλλευσης, τράφικινγκ, απότοκο απελπισίας και απόγνωσης – τρομερές κοινωνικές πληγές, βεβαίως, και εντελώς πραγματικές, αλλά που δεν καλύπτουν το σύνολο της σεξουαλικής εργασίας, μόνο την παθολογία της. Και που εντείνονται με την απαγόρευση και την περιθωριοποίηση της σεξουαλικής εργασίας, όπως κάθε τόσο επισημαίνουν οι ίδιοι και οι ίδιες που την εξασκούν.

 98. Triant said

  Κάνναβη και τσιγάρο.

  Φίλος νευρολόγος προσπαθούσε πολύ καιρό να κόψει το τσιγάρο.
  Κάποια στιγμή τον ρώτησα τι κάνει με τα θέματα αυτά. Μου απάντησε: ‘κάθε βράδυ στο σπίτι βάζω μουσική και κάνω ένα γεμιστάκι με φούντα. Δεν ξέρω όμως αν το κάνω για τη φούντα ή για το τσιγάρο’ 🙂

 99. Nestanaios said

  95. Pedis.

  Κανένας δεν κάνει κακό σε κανέναν. Το κακό έχει γίνει προ πολλού σε μικρή ηλικία. Τώρα προσπαθούν να επανορθώσουν αλλά λίγα μπορούν να γίνουν. Η συμμετοχή της πολιτείας είναι απαραίτητη αλλά οι κυβερνόντες άλλα σκέπτονται.

 100. Ατακαμα said

  Ανεξάρτητα από την ιατρική χρήση, θεωρώ πως η νομιμοποίηση του χασισιου για ψυχαγωγία θα είναι καταστρεπτική. Αφενός μεν, ειδικά σε μια χώρα όπου ο νεοπλουτισμος χτυπάει κόκκινο όπως η Ελλάδα, θα αρχίσει να καπνίζει κόσμος που ειδάλλως δε θα το σκεφτόταν. Αφετέρου, σε τίποτα δε θα περιορίσει/ σταματήσει το λαθρεμπόριο μαύρου.

  Απλούστατα αν πχ το νόμιμο πωλείται 10€ το γραμμάριο στο δίπλα στενό θα πωλείται 8 το παράνομο. Το πόσο τζίρο κάνουν άλλωστε τα λαθραία ποτά και τσιγάρα φανερώνει το μάταιο της νομιμοποίησης.

  Χώρια που από ένα σημείο και μετά θα στιγματίζονται όσοι κάνουν το νόμιμο ως «φλωροι». Σαν να ακούω ήδη αναρχες στα Εξάρχεια να πιέζουν κόσμο να μην παίρνει το νόμιμο των κεφαλαιοκρατων αλλά το παράνομο του ξαδέρφου τους από το χωριό που είναι καλύτερο πράμα.

 101. Pedis said

  # 97 – Κάτσε να καταλάβω, από περιέργεια: είσαι υπέρ της ελεύθερης πώλησης των ναρκωτικών ουσιών;

  Ό,τι παράγεται και διακινείται στην αγορά και καταπίνεται, μασιέται, φουμάρεται και τρυπιέται;

  (Α προπό είσαι υπέρ και της ελεύθερης διάθεσης των φαρμάκων, ας πούμε;)

 102. Γιάννης Ιατρού said

  Έχει κόψει και την διαφώτιση γνωστός σχολιαστής που όπως έχει πληροφορηθεί το επιτελείο ασχολείται την εποχή αυτή με προηγμένα συστήματα υδροπονίας κλπ. 😉 Ποιός ξέρει, μπορεί και να διαβάσει το σημερινό και να τον τσιγκλίσει…😃🏴‍☠️

 103. Triant said

  100: Αν βάλουν αντίστοιχο φόρο έχεις δίκιο. Στα τσιγάρα από τα 4 ευρώ του πακέτου οι φόροι (ειδικός φόρος καπνού + ΦΠΑ) είναι 3,46. Ο παραγωγός, η εταιρία και ο περιπτεράς μοιράζονται τα 0,54. Πως να μην κυκλοφορούν λαθραία; Αν είχε μόνο ΦΠΑ και έκανε 67 λεπτά δεν νομίζω να έμπαινε κανείς στον κόπο.
  Αντίστοιχη, λόγω πάλι ειδικού φόρου στο οινόπνευμα είναι η κατάσταση στα ποτά.
  Οπότε, ναι. Αν κάνει στη γωνία 10 ευρώ και στο περίπτερο 50 θα έχουμε τα ίδια.

  Μπάι δε γουέι θυμάστε όταν υπήρχε το μονοπώλιο στα παιγνιόχαρτα; Τα καφενεία ήταν γεμάτα σιχαμερές τράπουλες και καινούργιες μπαίναν μόνο στους πολύ χοντρούς τζόγους.

 104. 9, 15, 17, 19, 22, 59, 64, 67,
  Τα δόντια σίγουρα σαπίζουν με μεθαμφεταμίνες (κρύσταλ μεθ του Breaking Bad)

 105. 95# Να ρωτήσω κι εσένα, χρησιμοποιώντας πάλι ως λυδία λίθο το αλκοόλ, αποδεδειγμένα φονικό ναρκωτικό. Το συμπεριλαμβάνεις στην προτεινόμενη απαγόρευση?

 106. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  32, 38
  Το γνωστό στεγανωτικό των υδραυλικών μπορεί να είναι και από ίνες λιναριού, γι’ αυτό και το ονοματίζουν εναλλακτικά, καννάβι ή λινάρι -και οι υδραυλικοί ‘κανναβώνουν το λινάρι’!
  Άλλωστε, η διάκριση μακροσκοπικά είναι μάλλον δύσκολη…

  – Μια και αναφέρθηκε ο Μποστ, ιδού και άλλο σχετικό ποιημάτιον:
  ’’Πεχνίδια, λίγα έφερα, θ’ αργήσουνε τα άλλα,
  παθών ζημίε τρομερέ, διασχίζων την Καβάλα.
  Βιαζόμενος του αφιχθείν, πεινώντος των ελάφων,
  άφησα βόσκοντα αφτών είς κινηματογράφον•
  προτρέπων, λέγων “τα πεδιά θέλουν τον Αη-Βασίλειον”,
  έχασα δύο έλαφων, φαγών χασίς δενδρίλιων.
  Πέστε, πεδιά, που θα μπορώ να εύρω δυό γαϊδούρεις,
  καθόσον των ελάφων μου, κατήντησαν μαστούρεις, …….………..’’
  Το πλήρες σκίτσο εδώ: https://www.ithaque.gr/xristougenna-mpost/
  (Σηκώνει συζήτηση…)

  – Για το καθαυτό θέμα του άρθρου έχουν ειπωθεί όλα! Επιχειρήματα λογικά (και μερικά παράλογα 🙂 ), ένθεν κακείθεν. Κτγμ η νομιμοποίηση της παραγωγής/διάθεσης/χρήσης της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς, υπό όρους και έλεγχο, θα -μπορεί να- είναι θετικό βήμα. Αλλά, στο Ελλάντα, είμαι πολύ επιφυλακτικός αν θα υπάρξει τήρηση των όποιων προϋποθέσεων και ο αναγκαίος έλεγχος. Έτσι, ‘κρατώ μικρό καλάθι’…

 107. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Τα παιδιά που είδα σκνίπα την Παρασκευή το βράδυ ήταν αθλητικά, καλοντυμένα, χωρίς κανένα οικονομικό πρόβλημα και ήταν μέσα στην τρελή χαρά. Δεν πάσχουν από κατάθλιψη.»
  Πολλοί αθλητικοί, καλοντυμένοι, χωρίς κανένα οικονομικό πρόβλημα και μέσα στην τρελή χαρά πάσχουν από κατάθλιψη. Πάρα πολλοί, μάλιστα. Δεν είμαστε ψυχολόγοι, εννοείται, αλλά το ότι λαοί που ζουν σε «σκοτεινά» κλίματα πίνουν συστηματικά και κτηνωδώς, κάτι λέει. Δεν ισχυρίζομαι πως είναι ο μόνος λόγος, δεν πιστεύω στους μόνους λόγους, αλλά δεν μπορεί να είναι και άσχετος.

 108. Γιάννης Κουβάτσος said

  107:»Η στατιστική ανάλυση των παγκόσμιων δεδομένων έδειξε ότι, όσο μειώνονταν οι μέσες ετήσιες θερμοκρασίες και οι ώρες ηλιοφάνειας, η κατανάλωση του αλκοόλ αυξήθηκε, όπως και το ποσοστό της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ και ο αριθμός των ανθρώπων που έπιναν στο συνολικό πληθυσμό. Αυξήθηκαν επίσης τα επίπεδα της κίρρωσης του ήπατος που σχετίζονται με το αλκοόλ στα ψυχρότερα και με λιγότερο ήλιο κλίματα.»
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.itrofi.gr/pota/alkooloyha/article/2485/kryo-mas-kanei-na-pinoyme-perissotero-alkool%3Famp&ved=2ahUKEwj2hLGVjcfwAhUy_7sIHUU3C-MQFjADegQIDRAC&usg=AOvVaw3edeIICX0Lk0TwflP3bX0i&ampcf=1

 109. Pedis said

  # 105 – Θα έλεγα όχι. Καταρχήν (ιν πρινσιπλ που λέμε), πιστεύω ότι υπάρχει μια σχετικά καλή διάκριση μεταξύ χρήσης και κατάχρησης του αλκοόλ. Ο χρήστης δεν πίνει αλκοόλ για να φτιαχτεί και να φύγει (εξαιρούνται οι Άγγλοι κι άλλοι βάρβαροι … α προπό υπάρχει μεγάλη βιβλιογραφία σχετικά με το θέμα, τον εκχριστιανισμό των βαρβάρων και την αποτυχία του ιδεατού (και θεωρητικού) λιτού ρωμαϊκού και χριστιανικού τρόπου ζωής να επιβληθεί στις γαστρονομικές συνήθειες των βαρβάρων … άσχετο).

  Το κάνει για τη γεύση. Με το φαγητό του, ας πούμε. Ή μετά ένα λικέρακι αμάτσα-καφέ. Γιατί να απαγορευτεί; Μεγαλύτερο κακό στην υγεία θα κάνουν ξύγκια, τηγανητά, η σόγια και τα γλυκά (λέμε τώρα).

  Έπειτα, ακόμη και να διαφωνήσουμε σε αυτό
  δηλ. όσον αφορά τη φυσική δυσκολία (ή μη) στη λήψη ικανής ποσότητας αλκοόλ ώστε να βγει ο άλλος γκολ σε μικρό χρονικό διάστημα

  δηλ. αυτό ακριβώς που επιζητα ο χρηστης ναρκωτικών ουσιών,

  την έκταση της κατάχρησης του αλκοόλ, τον εθισμό και τις μεσομακροπρόθεσμες συνέπειες στη ζωή του δυστυχισμένου, βασικά, μέρος του πληθυσμού,

  το ζήτημα είναι ιστορικό.

  Δεν είναι εύκολο να τεθεί το αλκοόλ εκτός σφαίρας διάθεσης στο κοινό. Πρόκειται για μακρά παράδοση.

  Επιπλέον, δεν θα υποστήριζα ότι επειδη δεν μπαίνει σε απαγόρευση (ή δεν μπαίνει εύκολα ή επειδή δεν είναι το ίδιο σημαντικό) το ένα πρέπει να επιτραπούν όλα ακόμη και τα χειρότερα από αυτό.

  Δεν ξέρω αν σε κάλυψα (με το σεντόνι). 😄

 110. Γιάννης Κουβάτσος said

  107,108:»Τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται. Ας πάρουμε για παράδειγμα τους Δανούς – τον «πιο ευτυχισμένο λαό στον κόσμο», που όμως έρχονται δεύτεροι στην Ευρώπη, μετά τους Ισλανδούς, στη χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.»
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.tovima.gr/2014/02/01/world/i-skoteini-pleyra-toy-skandinabikoy-paradeisoy/amp/&ved=2ahUKEwjXsbmojsfwAhXphP0HHT6UDnEQFjAAegQIAxAC&usg=AOvVaw28JXq5oMY44O_HJUEI7WqN&ampcf=1

 111. spiridione said

  88. 93.
  Το ξενερώνω προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα απ’ το αλκοόλ. Οι πιο παλιές ανευρέσεις είναι της λ. ξενέρωτος, στον Θεοτόκη, στον Μαλακάση (Μπαταριάς) κ.α. σε σχέση με το κρασί. Πώς ακριβώς προήλθε δεν ξέρω (το επιτατικό ξε-; αυτός που είναι έξω απ’ τα νερά του;)
  Στην Τιμή και το χρήμα:
  Κι αυτήν τη στιγμή εμπήκε στο σπίτι ο γέροντας ο Τρίνκουλος. ‘Ετρεμε όλος, αχνός, λιγνός, φοβισμένος, με μάτια που το κρασί από τόσα χρόνια τού τα’ χε θολώσει. Μα τώρα ήταν ξενέρωτος κι εδάκρυζε.

 112. Γιάννης Ιατρού said

  111: λες να έχει σχέση με τον «κεκραμένον» ή με τον «άκρατον οίνο»;

 113. Γιάννης Ιατρού said

  112: Η τέχνη του ξενερώματος

 114. Γιάννης Ιατρού said

  κι ο Αλέξης, εδω: https://sarantakos.wordpress.com/2015/11/09/kse/#comment-319279

 115. Costas Papathanasiou said

  Καλησπέρα.
  Γνωστότατη και η σχετική οικολογική προτροπή «Don’t Walk on The Grass, Smoke It! “ που μπορεί να (ξανα)διαβαστεί και ως μακρινός απόηχος των στίχων του Ουίτμαν “Καλόδεχτοι οι απέραντοι βοσκότοποι, καλόδεχτη η γης η καρπερή για περιβόλια, λιναριές, μέλι και κάνναβη·(κλπ)” [:”Welcome the measureless grazing-lands, welcome the teeming soil of orchards, flax, honey, hemp;/ Welcome just as much the other more hard-faced lands,/ Lands rich as lands of gold or wheat and fruit lands,/ Lands of mines, lands of the manly and rugged ores,/Lands of coal, copper, lead, tin, zinc,/ Lands of iron—lands of the make of the axe.”Walt Whitman, SONG OF THE BROAD-AXE part 2, “Leaves of Grass” (1891–92)]

 116. Avonidas said

  #101. Δεν θα είχα ιδιαίτερες αντιρρήσεις να πωλούνται νόμιμα ναρκωτικές ουσίες με τις ίδιες προειδοποιήσεις και αντενδείξεις που κοτσάρουμε σε κάθε πακέτο τσιγάρων. Ούτε μπορώ να φανταστώ ότι η νομιμοποίησή τους θα αύξανε δραματικά τη χρήση τους. Και βεβαίως, ακόμα και σ’ αυτή την περίπτωση δεν πρόκειται να δούμε ηρωΐνη να πουλιέται στα σουπερμάρκετ, για καθαρά λογιστικούς λόγους.

  Στο σουπερμάρκετ, ωστόσο, μπορείς ν’ αγοράσεις ποντικοφάρμακο, και δεν βλέπω ν’ ανησυχούμε ιδιαίτερα μήπως οι πελάτες το βάλουν στον καφέ τους – πιο πολύ θ’ ανησυχούσα μην το βάλουν στον καφέ της πεθεράς τους, εδώ που τα λέμε. Αλλά πόσο μας απασχολεί έστω κι αυτό το ενδεχόμενο;

  Το αυτό ισχύει και για τα φάρμακα. Ο μόνος λόγος που θα έπαιρνε κάποιος ένα ισχυρό φάρμακο χωρίς συνταγή γιατρού, ή θα λήστευε ένα φαρμακείο, είναι γιατί προσπαθεί απεγνωσμένα να υποκαταστήσει κάποιο σκληρό ναρκωτικό. Αν έχει πρόσβαση σε εγγυημένα καλής ποιότητας ναρκωτικά/ψυχοτρόπες ουσίες, με ελάχιστες ή καθόλου παρενέργειες και σε λογική τιμή, για ποιο λόγο να πάρει κάτι ισχυρό/επικίνδυνο/εθιστικό;

  Βεβαίως, πάντοτε θα υπάρχει αυτός που θα το κάνει. Και πάντοτε υπάρχουν και τύποι που τσιμεντώνουν το κεφάλι τους μέσα σε φούρνο μικροκυμάτων· αλλά δεν χαράσσουμε πολιτικές με βάση τους μουρλούς.

 117. Ένας υποψιασμένος πολίτης said

  Μπαράκια, σερβίρουν ποτά σε δεκαπεντάχρονα παιδιά, εννοείται με την ανοχή της κοινωνίας που έχει αποδεχθεί το ποτό, κρασί, ούζο, τσίπουρα και άλλα ξύδια σαν κάτι το απολύτως φυσιολογικό.
  Είμαι ελεύθερος, να αγοράσω πέντε μπουκάλια ουίσκι και να τα πιώ με μιας, γιατί έτσι γουστάρω.
  Ένα ποσοστό γύρω στο 90% είναι αλκοολικοί ,χωρίς να το ξέρουν η να το παραδέχονται ΑΛΛΑ είναι νόμιμοι.

  Τι υποκρισία ……..

 118. Myriolis said

  #16, 106
  Εμένα ο Μποστ μου θύμισε μια γελοιογραφία του Φωκ. Δημητριάδη. Αυτό που θυμάμαι ένα ή δύο γουρούνια που έγραφαν πάνω τους «αυτοφυές Ηρακλείου».
  Μικιέ, θυμάσαι κάτι;
  Με απλό ψάξιμο δεν βρήκα κάτι. Αλλά εδώ μέσα υπάρχουν σαΐνια!

 119. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  117 Καλώς ήρθατε. Το σχόλιό σας κρατήθηκε επειδή ήταν το πρώτο σας

  111-114 Κι εγώ έτσι λέω

  90 Μήτσο, το τελευταίο επιχείρημα δεν είναι καθόλου αμελητέο.

 120. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

 121. # 116

  Για φέτος δεν ξέρω αλλά πέρισυ τα σούπερμάρκετ ΔΕΝ πουλούσανε ποντικοφάρμακο, μόνο τα φαρμακεία

 122. sarant said

  120 !

 123. Γιάννης Ιατρού said

  120: χαχαχα, κάθε μέρα και καλύτερος!

 124. antonislaw said

  110
  «107,108:»Τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται. Ας πάρουμε για παράδειγμα τους Δανούς – τον «πιο ευτυχισμένο λαό στον κόσμο», που όμως έρχονται δεύτεροι στην Ευρώπη, μετά τους Ισλανδούς, στη χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.»»

  Θα μου επιτρέπετε να διαφωνήσω. Λέει παρακάτω το ίδιο το άρθρο: «Η χρήση των αντικαταθλιπτικών χαπιών είναι πολύ περίεργη και παράδοξη. Αποτελεί αντικείμενο συζήτησης από τους ειδικούς εδώ στη Δανία τελευταία» προσθέτει ο βρετανός συγγραφέας ο οποίος, έχοντας παντρευτεί Δανή, πηγαινοέρχεται και ζει στη Δανία τα τελευταία δέκα χρόνια.
  Και συνεχίζει: «Μπορεί εν μέρει να οφείλεται στο γεγονός ότι οι γιατροί υπερσυνταγογραφούν, αλλά είναι αλήθεια ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα στη Δανία όπως τα παρουσιάζουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης. Γι’ αυτό έγραψα το βιβλίο μου: ήθελα να επιφέρω κάποια ισορροπία στη συζήτηση για το «σκανδιναβικό θαύμα». Υπάρχουν πολλά υπέροχα πράγματα στις κοινωνίες του Βορρά (Nordic societies) αλλά και πολλά μειονεκτήματα».»

  Καταρχάς στις χώρες αυτές τα αντικαταθλιπιτικά «συνταγογραφούνται». Στην Ελλάδα τα αντικαταθλιπτικά τα αγοράζει κανείς ευκολότερα και από ασπιρίνη στο φαρμακείο, για παράδειγμα το Zoloft, 7 ευρά. Επομένως δεν έχουμε στοιχεία για χώρα όπως η Ελλάδα που είναι μες στον ήλιο, γιατί χώρες όπως η Ελλάδα, ξαναλέω, δυστυχώς συνήθως δεν συνταγογραφούνται άρα απλώς δεν έχουμε στοιχεία. Η κατάθλιψη είναι ασθένεια, το φως και το περιβάλλον είναι ένας παράγοντας και μάλιστα για την εποχική κατάθλιψη, υπάρχουν δεκάδες άλλοι. Υπάρχουν δεκάδες άλλες αιτίες νόσησης από κατάθλιψη, που όσον αφορά τους ψυχωκοινωνικούς (απώλεια εργασίας κλπ) ισχύουν πολύ περισσότερους για τους Έλληνες από ότι για τους Σκανδιναβούς.

  «κίνδυνος προσβολής από κατάθλιψη, όσο αφορά τη διάρκεια ολόκληρης της ζωής, είναι (στη Σουηδία) περίπου 45% για τις γυναίκες και περίπου 23% για τους άντρες.

  Αιτίες
  Συνδυασμός κληρονομικότητας και περιβαλλοντικών παραγόντων.

  Δεν έχει διασαφηνιστεί ενδεχόμενη σχέση ανάμεσα στην (ψυχική) πίεση και την ευαισθησία (=συνδυασμός κληρονομικότητας και επίκτητης ανθεκτικότητας σε συνθήκες ψυχικής πίεσης).

  Ψυχοκοινωνικές δοκιμασίες:

  Έλλειψη ύπνου, στρες, σοβαρά γεγονότα της ζωής (απώλεια εργασίας, εκφοβισμός, πένθος, διαζύγιο κ.ά.) κυρίως στο πρώτο επεισόδιο κατάθλιψης.

  Βιολογική ευαισθησία:

  Χαμηλή παραγωγή μονοαμινών (σεροτονίνης, ντοπαμίνης και νοραδρεναλίνης) στο ΚΝΣ,

  υποδιέγερση μετωπιαίου φλοιού (εγκεφαλικά κέντρα σχεδιασμού, λειτουργίας περιγραφής, διαχείρισης των συναισθημάτων και του στρες),

  υπερδιέγερση κεντρικών νευρικών οδών (κέντρα άγχους),

  επίδραση του άξονα-ΥΥΕ (/ ΗPA) με εναπόθεση κορτιζόνης (ο εγκέφαλος δεν ξεκουράζεται στη διάρκεια της νύκτας, προβλήματα μνήμης, κόπωση).

  Έλλειψη τεστοστερόνης (σε άντρες).

  Μειωμένο μέγεθος και υπολειτουργία του ιπποκάμπου (δεν έχει αποσαφηνιστεί αν το τελευταίο αποτελεί αιτία ή επακόλουθο της κατάθλιψης).

  Επαναλαμβανόμενη κατάθλιψη (επηρεάζεται ο εγκέφαλος με αποτέλεσμα προδιάθεση για μελλοντικές καταθλίψεις).

  Εποχική κατάθλιψη (μονοαμιδάσες του ΚΝΣ, που επηρεάζονται από βιολογικούς ρυθμούς. Ενδεχομένως επίδραση από την έλλειψη φωτός).

  Κληρονομικότητα (ιδιαίτερα στη μελαγχολία και τη διπολική/ μανιοκαταθλιπτική νόσο),

  προσωπικότητα (π.χ. ΔΕΠΥ, αυτισμός),

  σωματικές ασθένειες (βλέπε Διαφορική διάγνωση),

  φάρμακα (κορτιζόνη, άλφα-αποκλειστές, μη-εκλεκτικοί β-αποκλειστές, οπιούχα, αντιεπιληπτικά, βαρενικλίνη, ΜΣΑΦ, σκευάσματα γεσταγόνου π.χ. για ενδομήτρια τοποθέτηση).
  Κατάχρηση αλκοόλ (έχει απευθείας καταθλιπτική δράση και αποτελεί αίτιο, που συχνά παραβλέπεται).

  Η μεγάλη ηλικία στους υπερήλικες δεν αποτελεί από μόνη της αιτία κατάθλιψης.»

  https://www.iatrikistinpraxi.gr/psuxika/%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%B8%CE%BB%CE%B9%CF%88%CE%B7/

 125. # 102

  Αλλά οι βολβοί τουλίπες κι άλλο οι τουλίπες του καπνού…

 126. @ 117 Ένας Υποψιασμένος Πολίτης
  🙂

 127. Μαρία said

  109
  Η διάκριση μεταξύ χρήσης και κατάχρησης ισχύει και για το χασίς. Όπως ο πότης δεν είναι υποχρεωτικά αλκοολικός έτσι κι ο περιστασιακός χρήστης χασίς δεν είναι χασικλής. Η δε χρήση της φαρμ. κάνναβης ως παυσίπονου είναι προτιμότερη απο διάφορα οπιούχα που συνταγογραφούνται.

 128. Γιάννης Ιατρού said

  127: Εμ., αν δεν ήταν καλό δεν θα το αγόραζαν/προτιμούσαν αυτοί που υποφέρουν και δεν θα ενδιαφερόταν κανένας (πλην Λακεδαιμονίων😎) να το παράξει👍.

 129. Pedis said

  # 116 – Δεν θα είχα ιδιαίτερες αντιρρήσεις να πωλούνται νόμιμα ναρκωτικές ουσίες με τις ίδιες προειδοποιήσεις και αντενδείξεις που κοτσάρουμε σε κάθε πακέτο τσιγάρων. Ούτε μπορώ να φανταστώ ότι η νομιμοποίησή τους θα αύξανε δραματικά τη χρήση τους. Και βεβαίως, ακόμα και σ’ αυτή την περίπτωση δεν πρόκειται να δούμε ηρωΐνη να πουλιέται στα σουπερμάρκετ, για καθαρά λογιστικούς λόγους.

  Γιατί δεν μπορείς να το φανταστείς; Ό,τι πουλιέται και διαφημίζεται, αγοράζεται. Πολύ περισσότερο όταν υπάρχουν καταναλωτές οι οποίοι εκτιμούν ότι η απόκτηση του προϊόντος είναι μία εύκολη, φτηνή και γρήγορη λύση στο πρόβλημά τους.

  Δεν κατάλαβα δε αυτό που λες για το λογιστικό πρόβλημα με την ηρωίνη, αν τοποθετείται σε διαφορετικό ράφι από τη ζάχαρη άχνη;! 😀

  Στο σουπερμάρκετ, ωστόσο, μπορείς ν’ αγοράσεις ποντικοφάρμακο, και δεν βλέπω ν’ ανησυχούμε ιδιαίτερα μήπως οι πελάτες το βάλουν στον καφέ τους – πιο πολύ θ’ ανησυχούσα μην το βάλουν στον καφέ της πεθεράς τους, εδώ που τα λέμε. Αλλά πόσο μας απασχολεί έστω κι αυτό το ενδεχόμενο;

  Και πολλά άλλα δηλητήρια, βεβαίως. Αν τα διάφορα ναρκωτικά χάπια που παράγει η διεθνής ναρκο-βιομηχανικη μαφία είχαν ως πρωταρχική και κοινή χρήση το ξεβούλωμα του νιπτήρα θα είχες ένα πόιντ εδώ. Και τα μαχαίρια της μαρμελάδας μπορεί να γίνουν επικίνδυνα για τη σωματική ακεραιότητα της πεθεράς, αλλά ακόμη και στις πρωτόγονες ΗΠΑ δεν (πρέπει να) πουλιώνται σε διπλανά ράφια με τις ξιφολόγχες.

  Το αυτό ισχύει και για τα φάρμακα. Ο μόνος λόγος που θα έπαιρνε κάποιος ένα ισχυρό φάρμακο χωρίς συνταγή γιατρού, ή θα λήστευε ένα φαρμακείο, είναι γιατί προσπαθεί απεγνωσμένα να υποκαταστήσει κάποιο σκληρό ναρκωτικό. Αν έχει πρόσβαση σε εγγυημένα καλής ποιότητας ναρκωτικά/ψυχοτρόπες ουσίες, με ελάχιστες ή καθόλου παρενέργειες και σε λογική τιμή, για ποιο λόγο να πάρει κάτι ισχυρό/επικίνδυνο/εθιστικό;

  Διαφωνώ με την πρώτη φράση. Ο καθένας βρισκόμενος σε ανάγκη θα μπορούσε να ζητήσει και να προμηθευτεί είτε από άγνοια είτε από εσφαλμένη αντίληψη, πληροφορία και γνώση οποιοδήποτε φάρμακο πιστεύει ότι θα του έκανε καλό.

  Δεν θα σχολιάσω τη δεύτερη φράση.

  Βεβαίως, πάντοτε θα υπάρχει αυτός που θα το κάνει. Και πάντοτε υπάρχουν και τύποι που τσιμεντώνουν το κεφάλι τους μέσα σε φούρνο μικροκυμάτων· αλλά δεν χαράσσουμε πολιτικές με βάση τους μουρλούς.

  Οι χρήστες ναρκωτικών ουσιών δεν είναι μουρλοί. Από ανάγκη και αδιέξοδα, όπως τα αισθάνονται, την πέφτουν όπως λέμε στα ναρκωτικά. (Δεν αναφέρομαι, προφανώς, σε εκείνο το υποσύνολο ατόμων που έχουν κανει κάποιες φορές στη ζωή τους χρήση ναρκωτικών από περιέργεια, επιστημονική ή καλλιτεχνική ξερωγώ κλπ. )

  # 127 – Στο πρώτο διαφωνώ.

  Για το δεύτερο, επαναλαμβάνω, ας αποφασίσουν οι ειδικοί επιστήμονες κι ας πάρει την ευθύνη ο ΕΟΦ και οι γιατροί που θα προτείνουν τη χορήγηση εκεί που χρειάζεται και (υπάρχει η βάσιμη εκτίμηση ότι) κάνει περισοτερο καλό από κακό, όπως γίνεται με όλα τα φάρμακα.

 130. Παναγιώτης Κ. said

  Το δικό μου σχόλιο…

 131. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

  Τρομάξαμε να ξεφορτωθούμε το βρομοτσίγαρο (‘στο βαθμό που το ξεφορτωθήκαμε) και θα φορτωθούμε τους μπάφους τώρα;
  Ειδικοί χώροι όπου θα επιτρέπεται η χρήση ελεγχόμενα. Με διαδικασίες απεξάρτησης.

 132. Πέπε said

  @129 προς το τέλος:

  Εκτός από αυτούς που την πέφτουν στα ναρκωτικά και σ’ εκείνους που έχουν δοκιμάσει καναδυό φορές από περιέργεια, και εκτός φυσικά κι από κείνους που δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ, υπάρχει και μία πολύ σημαντική μερίδα σταθερά περιστασιακών χασισοποτών: άτομα που δεν θα πουν όχι σ’ ένα κέρασμα, αλλά που ποτέ δε θα το αποζητήσουν σε βαθμό να ψάξουν ν’ αγοράσουν δικό τους, που ποτέ δεν τους λείπει, και που βρίσκονται σ’ αυτή την ισορροπία επί δεκαετίες.

  Τέτοια άτομα βρίσκονται σε όλες τις κοινωνικές, οικονομικές, μορφωτικές κλπ. βαθμίδες. Όσοι εδωμέσα εκφράζονται με υπέρμετρο αποτροπιασμό για πράγματα που δεν έχουν κατανοήσει πλήρως, απλώς αγνοούν ότι και στο περιβάλλον τους υπάρχουν πιθανότατα τέτοια άτομα, τα οποία θεωρούν σωφρονέστερο να τους το κρατήσουν μυστικό αφού δεν περιμένουν να γίνουν κατανητοί.

 133. Γιάννης Κουβάτσος said

  Διαβάζοντας κάποια σχόλια, αντιλαμβάνομαι γιατί τα καθεστώτα-παιδονόμοι και τα κόμματα-παιδονόμοι έχουν ακόμα οπαδούς.

 134. sarant said

  132 Ωραίοι οι σταθερά περιστασιακοί. Τους θαυμάζω (όχι απαραίτητα για το χασίς αλλά -και- για διάφορα άλλα πάθη).

 135. Μαρία said

  132
  Έχω τρεις φίλους σ’ αυτή την κατηγορία + μια ξαδέρφη μου που σπούδασε στην Κρήτη και δοκίμασε το καλό των Ζωνιανών γι’ αυτό και μιλάω για περιστασιακούς.

 136. Avonidas said

  #129. Δεν κατάλαβα δε αυτό που λες για το λογιστικό πρόβλημα με την ηρωίνη, αν τοποθετείται σε διαφορετικό ράφι από τη ζάχαρη άχνη;! 

  Εννοώ ότι κάποια σκληρά ναρκωτικά θα ήταν σχετικά ακριβά για αντικειμενικούς λόγους, ακόμα και χωρίς την τεχνητή άνοδο της τιμής τους που οφείλεται στο ότι είναι παράνομα. Επομένως, δεν θα συνέφερε η μαζική παραγωγή και διάθεσή τους, εκτός κι αν το ποσοστό των χρηστών εκτινασσόταν στα ύψη.

  Γιατί δεν μπορείς να το φανταστείς; Ό,τι πουλιέται και διαφημίζεται, αγοράζεται. Πολύ περισσότερο όταν υπάρχουν καταναλωτές οι οποίοι εκτιμούν ότι η απόκτηση του προϊόντος είναι μία εύκολη, φτηνή και γρήγορη λύση στο πρόβλημά τους.

  Εδώ είναι που διαφωνούμε. Η γνώμη μου είναι ότι, χωρίς τα θέλγητρα της παρανομίας, η τεράστια πλειοψηφία του κόσμου θα διάλεγε, αν διάλεγε, σχετικά ήπιες ψυχοτρόπες ουσίες, και θα έμενε σ’ αυτές. Έπειτα, σκέψου τη στρατηγική των παραγωγών και των εμπόρων. Με τις τωρινές συνθήκες, μπορούν να διαθέσουν φτηνά, ή δωρεάν, μικρές ποσότητες ακριβών ναρκωτικών για να εθίσουν τους χρήστες, και ύστερα μπορούν να ορίσουν την τιμή τους, και να ρίξουν την ποιότητα στα τάρταρα. Με καθεστώς νομιμότητας, θα έπρεπε να διαφημίσουν ένα σχετικά ακριβό προϊόν στο γενικό πληθυσμό, να διαθέσουν τεράστιες ποσότητες, και μετά να διαχειριστούν επικοινωνιακά τα αποτελέσματα ενός πολύ δημόσιου και πολύ διαδεδομένου εθισμού. Πιστεύεις ότι αυτό είναι βιώσιμο μοντέλο επιχείρησης; Μόνο για τις καπνοβιομηχανίες, και μόνο επειδή έχουν βάλει πλάτες τα κράτη.

  Αν τα διάφορα ναρκωτικά χάπια που παράγει η διεθνής ναρκο-βιομηχανικη μαφία είχαν ως πρωταρχική και κοινή χρήση το ξεβούλωμα του νιπτήρα θα είχες ένα πόιντ εδώ. Και τα μαχαίρια της μαρμελάδας μπορεί να γίνουν επικίνδυνα για τη σωματική ακεραιότητα της πεθεράς, αλλά ακόμη και στις πρωτόγονες ΗΠΑ δεν (πρέπει να) πουλιώνται σε διπλανά ράφια με τις ξιφολόγχες.

  Κι εδώ επίσης το ζήτημα είναι στις διαφορετικές απόψεις μας. Εσύ θεωρείς, αν δεν κάνω λάθος, πως η οποιαδήποτε χρήση οποιουδήποτε ναρκωτικού δεν μπορεί ποτέ να είναι ενδεδειγμένη, ανεξάρτητα από τη συχνότητα ή την ένταση. Αν συμφωνούσα, τότε πράγματι θα έλεγα ότι δεν πρέπει να διατίθενται, όπως ακριβώς θεωρώ ότι η οπλοκατοχή θα έπρεπε να είναι παράνομη, μιας και τα όπλα έχουν μία μόνο χρήση, να σκοτώνουν, κι αυτή η χρήση είναι ολωσδιόλου ανεπιθύμητη. Ωστόσο, θεωρώ ότι μπορεί να γίνει λελογισμένη χρήση ναρκωτικών ουσιών, για ψυχαγωγικούς λόγους. Και άρα, ότι θα έπρεπε να μπορείς να αγοράσεις π.χ. κάνναβη για να κάνεις λελογισμένη χρήση, κι ότι το πρόβλημα θα ήταν να κάνεις κατάχρηση, ακριβώς όπως θα μπορούσες να κατεβάσεις ένα βαζάκι ασπιρίνες μονοκοπανιά.

  Διαφωνώ με την πρώτη φράση. Ο καθένας βρισκόμενος σε ανάγκη θα μπορούσε να ζητήσει και να προμηθευτεί είτε από άγνοια είτε από εσφαλμένη αντίληψη, πληροφορία και γνώση οποιοδήποτε φάρμακο πιστεύει ότι θα του έκανε καλό.

  Κι ο καθένας μπορεί ν’ αγοράσει ένα μαχαίρι και να το χώσει στην κοιλιά του. Αυτό που θα ήθελα να μου εξηγήσεις είναι πόσοι και ποιοι, ρεαλιστικά, θα έπαιρναν ένα φάρμακο που πιστεύουν ότι θα τους κάνει καλό, αν είχαν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη και συνταγογράφηση, ώστε να πάρουν αυτό που πράγματι θα τους κάνει καλό. Και ποια είναι τα πλεονεκτήματα της αστυνόμευσης του γενικού πληθυσμού για να μην κάνει μ@λ@κίες με την υγεία του, σε σχέση με την εναλλακτική μέθοδο (i) ενημερώνουμε, (ii) παρέχουμε φτηνή/δωρεάν ιατρική φροντίδα, (iii) διαθέτουμε επαρκή ποσότητα φαρμάκων στο εμπόριο. Το μόνο αντεπιχείρημα που θα δεχόμουν είναι να ρυθμιστεί η διάθεση ενός σπάνιου/ζωτικής σημασίας φαρμάκου ώστε να μην παρουσιαστούν ελλείψεις. Αλλά αυτό ισχύει για κάθε σπάνιο αγαθό, δεν έχει να κάνει με το ζήτημα της κατάχρησης ουσιών.

 137. Πέπε said

  @134

  Επειδή προφανώς δεν τους είναι πάθος. Όπως συμβαίνει και με διάφορα άλλα πράγματα: πολλοί πίνουν (αλκοόλ), κάποιοι το ‘χουν πάθος. Πολλοί τζογάρουν, κάποιοι το ‘χουν πάθος. Σοκολάτα σχεδόν δεν υπάρχει άνθρωπος να μην τρώει, αλλά κάποιοι το ‘χουν πάθος.

  Ενώ αντίθετα με το τσιγάρο λ.χ. είναι σπανιότατη η περίπτωση να μην το ‘χεις πάθος. Εκεί, κι εγώ θαυμάζω.

 138. 109
  Κοίτα, στο πρώτο, αν μιλάμε για το κρασί που συνοδεύει το φαγητό, εντάξει. Αν και ακόμα κι εκεί, όποιος θέλει να γίνει ντίρλα, θα ξεφύγει με την ποσότητα και θα γίνει.
  Όμως αυτός που πάει στο μπαρ/κλαμπ/άλλο και πίνει ό,τι μπόμπα/σκληρό του σερβίρουνε το κάνει αντ χοκ για να γίνει. Δλδ χρησιμοποιεί το ποτό ακριβώς ως αυτό που είναι: ναρκωτικό που επιδρά στο ΚΝΣ, κα μάλιστα με εν δυνάμει φρικτές συνέπειες για τους γύρω του που δε φταίνε σε τπτ. Το χασίσι δεν προκαλεί τέτοια πράγματα.

  Για την παράδοση και το ιστορικό βάθος, προφανώς έχει νόημα όσον αφορά το αλκοόλ με τα χιλιάδες χρόνια παρουσίας στα καθ’ ημάς τουλάχιστον. Από την άλλη, η κάνναβη τελεί σε απαγόρευση από δεκ 30, ούτε αιώνα δλδ, και πάντως μετά το αμερικάνικο opium act του 20ου αιωνα. Βεβαίως σε μας ποτέ δεν είχε την εξάπλωση του κρασιού, αλλά θέλω να δείξω πως η ξερή απαγόρευση κτγμ δεν είναι λύση. Χοντρικά κινούμαι στη σκέψη Αβονίδα, Μαρίας και Πέπε.

  Σύνθετο το θέμα και με κουράζεις βρε μούργο, αφού ξες πως δεν μπορώ να γράφω σεντόνια 😃
  Nα δώσει ο αλλάχ να τα πούμε δια ζώσης με τον αργιλέ και τη γκράπα μας.

 139. Παναγιώτης Κ. said

  (87,89,91,…)
  Οι απόψεις περί ψυχοτρόπων ουσιών και για τα αντίστοιχα κοινωνικά φαινόμενα που προκαλούν δεν είναι πάντα ίδιες.
  Για παράδειγμα, αν γυρίσω καμιά τριανταριά χρόνια πίσω, δεν κατανοούσα επαρκώς γιατί ο άνθρωπος που μπαίνει στις ουσίες αρρωσταίνει και επομένως, χρειάζεται βοήθεια για να ξεφύγει.
  Είναι πελώριο ζήτημα και λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε πράγματα που φανερώνουν την τραγική πλευρά του φαινομένου. Μόνο αυτή κτγμ υπάρχει!

  Υπάρχει ανά τους αιώνες η κουλτούρα των ψυχοτρόπων ουσιών σε όλες τις κοινωνίες. Κουλτούρα αποδοχής στην συνείδηση των ανθρώπων.
  Ιδού ένα χτυπητό κτγμ παράδειγμα:
  Μαθητής Γ΄Γυμνασίου στη περιοχή του Μυλοποτάμου Κρήτης. Συστηματικά δεν πήγαινε την πρώτη ώρα.
  Τον πιάνει ο καθηγητής του ιδιαιτέρως και τον ρωτάει γιατί χάνει την πρώτη ώρα.
  Ο μαθητής με εντελώς φυσικό τρόπο απαντάει:
  -Μα το πρωί κύριε πηγαίνω για να ποτίσω τα δεντρά!
  ( Ο τόνος στη λήγουσα και να φανταστούμε την κρητική προφορά στην ομιλία…) 🙂

  Κουλτούρα αποδοχής…
  Όλο και πιο συχνά φτάνουν στα αυτιά μας περί χρήσης…πολυτελών ουσιών δηλαδή ακριβών ουσιών , από πολιτικούς και άλλες προβεβλημένες ομάδες της κοινωνίας.
  Πριν μερικά χρόνια είχα διαβάσει τούτη την είδηση: Δημοσιογράφος τηλεοπτικού σταθμού στην Ιταλία είχε την ιδέα με κάποιο εύσχημο τρόπο να κάνει τους βουλευτές να φυσήξουν με τη μύτη σε κάποια συσκευή. Διαπιστώθηκε εκτεταμένη χρήση μέσα από τα υπολείμματα της ουσίας στη μύτη…
  Δεν παίρνω όρκο για την αλήθεια του πράγματος. Το σίγουρο είναι ότι το είχα διαβάσει.

  Και ένα τελευταίο: Δεν είναι αντιφατικό να επιτρέπεται η χρήση ενώ η παραγωγή στο Μυλοπόταμο, στη Μεσσηνία και όπου αλλού να είναι παράνομη;
  Κατ΄επέκταση, στην Ολλανδία για παράδειγμα, το προμηθεύονται μέσω παρανόμων διαδικασιών για να το διαθέσουν μετά νομίμως στα γνωστά cofeeshops ;

 140. ΚΩΣΤΑΣ said

  Έχω και μέρες να φανώ, έμπλεξα με κάτι δικά μου, είδα και το θέμα, ε! ας κάνω ένα ντου, σκέφτηκα.

  Θα ήμουν ευγνώμων, αν κάποιος μπορεί να μου στείλει ένα τσιγαριλίκι, τύπου Καρανίκα! 😉

  Κείμενο και σχόλια ακόμη δεν είδα.

 141. Παναγιώτης Κ. said

  Να μη μας διαφεύγει από το νου η νόμιμη χρήση που δεν είναι άλλη από αυτή που γίνεται με συνταγή γιατρού…

 142. sarant said

  137 Όταν κάπνιζα, θυμάμαι ότι ζήλευα όσους έκαναν από 3-4 τσιγάρα τη μέρα έως ένα τσιγάρο κάθε τρεις μέρες. Και ήταν κάμποσοι. Δεν λέω για τον πατέρα μου, ο οποίος ζητούσε τσιγάρο μόνο ύστερα απο οικογενειακά γεύματα με συχνότητα μια φορά στα 3 χρόνια.

 143. Παναγιώτης K. said

  Εννοώ βεβαίως τα διάφορα χάπια της χαράς κ.λπ.

 144. Παναγιώτης Κ. said

  Όλοι οι φίλοι μου πρώην καπνιστές εδώ και αρκετά χρόνια, επαναλαμβάνω ό λ ο ι , έπαψαν πια να καπνίζουν!
  Νομίζω ότι αυτή είναι μια γενική τάση στην κοινωνία.
  (Μήπως άλλο φανερώνουν τα στοιχεία και δεν το έχω πληροφορηθεί;)

 145. Nestanaios said

  117. Ένας Υποψιασμένος Πολίτης.

  NITIMUR IN VETITUM.

 146. Πέπε said

  @144

  Παναγιώτη πού μένεις; Από την Αθήνα την ίδια εικόνα έχω κι εγώ, αλλά από το Ηράκλειο δυστυχώς όχι. Όσο για λυκειόπαιδα ή και γυμνασιόπαιδα που το αρχίζουν (και στις δύο πόλεις), άσ’ τα βράσ’ τα. Σημαντικά χειρότερα από αυτό που θυμάμαι όταν ήμουν στην ηλικία τους.

 147. Μαρία said

  146
  Θα το κάψουν, όταν πάρουν σύνταξη, όπως οι φίλοι του Παναγιώτη.

 148. ΣΠ said

  Αττική: Εκρηκτική άνοδος κατά 80% στη χρήση κοκαΐνης και ψυχοφαρμάκων στο δεύτερο lockdown – Τι έδειξαν τα λύματα

 149. Παναγιώτης Κ. said

  @146. Εδώ και σαράντα χρόνια στην Καλαμαριά και ειδικότερα, στη Ν.Κρήνη.

 150. Μαρία said

  Και πιο φρέσκο μετά το 4:50

 151. Γιάννης Ιατρού said

  145: …. semper cupimusque negata

 152. Γιάννης Ιατρού said

  Πού είναι ο Γιώργος να δει τις πρώτες ντομάτες που βγήκαν φέτος εδώ στο μπαλκόνι 🙂 🙂 🙂

 153. 152# Solanum lycopersicum. Πρωτοήρθε με το βαπόρι απ’ την Περσία.

 154. Μαρία said

  152
  Να το πατεντάρεις το υβρίδιο με το όνομα ντομαβουριά.

 155. Pedis said

  # 136 – Εννοώ ότι κάποια σκληρά ναρκωτικά θα ήταν σχετικά ακριβά για αντικειμενικούς λόγους, ακόμα και χωρίς την τεχνητή άνοδο της τιμής τους που οφείλεται στο ότι είναι παράνομα. Επομένως, δεν θα συνέφερε η μαζική παραγωγή και διάθεσή τους, εκτός κι αν το ποσοστό των χρηστών εκτινασσόταν στα ύψη.

  Το κόστος αγοράς διαφόρων ειδών χαπιών, σνιφαρίσματος και χασισιού-μαριχουάνας είναι ήδη αρκετά χαμηλό. Τα προμηθεύονται όλοι οι φτωχοί και πάμφτωχοι του κόσμου. Είσαι σε θέση να στοιχηματίσεις για την τιμή της ηρωίνης (χωρίς φόρους) αν μπει στη μαζική αγορά;

  Εδώ είναι που διαφωνούμε. Η γνώμη μου είναι ότι, χωρίς τα θέλγητρα της παρανομίας, η τεράστια πλειοψηφία του κόσμου θα διάλεγε, αν διάλεγε, σχετικά ήπιες ψυχοτρόπες ουσίες, και θα έμενε σ’ αυτές.

  Μα η πλειοψηφία των χρηστών δεν κάνει ηρωίνη. Χάπια και χασίσι και τα ρέστα παίρνει. Η μεσαία τάξη γουστάρει και κοκαϊνη.
  Και όπου έχει απελευθερωθεί η χρήση αυτών που λέγονται μαλακά ναρκωτικά η συνολική χρήση τους έχει αυξηθεί. Προφανής ο λόγος. Δεν ξέρω από πού γίνεται η προμήθεια στις χώρες αυτές κι αν γίνεται «έλεγχος ποιότητας». Πιθανολογώ ότι αφού με το καθεστώς ελεύθερης αγοράς έχουν ελαχιστοποιηθει οι έλεγχοι στα είδη διατροφής, δεν νομίζω να υπάρχει ιδιαίτερη πρεμούρα για τα ναρκωτικά. 😄

  Με καθεστώς νομιμότητας, θα έπρεπε να διαφημίσουν ένα σχετικά ακριβό προϊόν στο γενικό πληθυσμό, να διαθέσουν τεράστιες ποσότητες, και μετά να διαχειριστούν επικοινωνιακά τα αποτελέσματα ενός πολύ δημόσιου και πολύ διαδεδομένου εθισμού. Πιστεύεις ότι αυτό είναι βιώσιμο μοντέλο επιχείρησης; Μόνο για τις καπνοβιομηχανίες, και μόνο επειδή έχουν βάλει πλάτες τα κράτη.

  Δεν νομίζω ότι στέκει το επιχείρημα. Πιστεύω ότι, με την γενική επιταχυνόμενη κατάσταση μιζέριας, ναι, είναι βιώσιμο μοντέλο επιχείρησης.

  Εσύ θεωρείς, αν δεν κάνω λάθος, πως η οποιαδήποτε χρήση οποιουδήποτε ναρκωτικού δεν μπορεί ποτέ να είναι ενδεδειγμένη, ανεξάρτητα από τη συχνότητα ή την ένταση. Αν συμφωνούσα, τότε πράγματι θα έλεγα ότι δεν πρέπει να διατίθενται, όπως ακριβώς θεωρώ ότι η οπλοκατοχή θα έπρεπε να είναι παράνομη, μιας και τα όπλα έχουν μία μόνο χρήση, να σκοτώνουν, κι αυτή η χρήση είναι ολωσδιόλου ανεπιθύμητη.

  Αν και με την ελεύθερη οπλοκατοχή κανείς ενδέχεται να κάνει, κυρίως, κακό στους άλλους, καταλαβαίνω το συλλογισμό σου. Μα έχω άλλη γνώμη.

  Ωστόσο, θεωρώ ότι μπορεί να γίνει λελογισμένη χρήση ναρκωτικών ουσιών, για ψυχαγωγικούς λόγους. Και άρα, ότι θα έπρεπε να μπορείς να αγοράσεις π.χ. κάνναβη για να κάνεις λελογισμένη χρήση, κι ότι το πρόβλημα θα ήταν να κάνεις κατάχρηση, ακριβώς όπως θα μπορούσες να κατεβάσεις ένα βαζάκι ασπιρίνες μονοκοπανιά.

  «Λελογισμένη χρήση» και επιλογή λήψης ναρκωτικών που έχει αντικειμενικό σκοπό από τον χρήστη το «φτιάξιμο», το «φευγιό» ή το «χάλασμα», μου φαίνεται αντίφαση στους όρους.

  Στην τελευταία παράγραφο για το πώς πρέπει να χορηγούνται τα φάρμακα και για την ανάγκη να έχουν όλοι δωρεάν πρόσβαση στην περίθαλψη, προφανώς, θα με βρεις σύμφωνο. Την ερώτηση για την απελευθέρωση τη χορηγησης των φαρμάκων σε όποιον καταναλωτή τα ζητήσει από μόνος του (στη βάση ατομικού δικαιώματος και γούστου) στην έκανα, βέβαια, σε προηγούμενο σέσσιον για άλλο λόγο.

 156. Pedis said

  # 138 – Χτήνε, καταλαβαινεις ότι δεν έχω στο μυαλό μου ως την κύρια λύση ενός σοβαρού κοινωνικού προβλήματος τη ξερή απαγόρευση, όπως τη λες. Εντούτοις, για τα ναρκωτικά (σκληρά, μαλακά, ημίσκληρα και λάιτ σαν να ήταν τυριά 😁) θεωρώ ότι είναι μέτρο αναγκαίο, προφανώς, όχι ικανό. Για το αλκοόλ, είμαι βέβαιος ότι θα καταλάβουμε καλύτερα ότι συμφωνούμε κι αν και πού διαφωνούμε, όταν ποτέ τα πούμε από κοντά (και σου φέρω πεσκέσι).

  Αλλά ό,τι και να λέμε μεταξύ μας, τώρα που έγινε η αρχή και τα βρίσκουν ο Καρανίκας με τον Γεωργιάδη και κατ’ επέκταση με τους πολιτικούς προστάτες των καλών (που λέει η Μαρία ☺️), αγνών και μπάιο χασισοφυτειών σαν αυτές της κρητικής μάνας-γης, και, χωρίς αμφιβολία, θα δώσουν το παρών στην κοινή εθνική προσπάθεια οι θρυλικοί πρωταθλητες ευεργέτες μας με την ευλογία της εκκλησίας, τα βλέπω σκούρα τα πράγματα.

 157. 155 τέλος
  Κοίτα, στην καθημερινότητά μου πίνω μπύρα χωρίς αλκοόλ. Κάποιες φορές που γυρνάω σπίτι ξεπατωμένος από βαριά δουλειά έχω την τάση να πιώ. Συνήθως κρασί ή ρακή. Όχι για τη γεύση αλλά για να κάνω λίγο κεφάλι και να χαλαρώσω χωρίς ωστόσο να μεθύσω. Πίνω μια κάποια ποσότητα, ξερωγώ 3-4 ποτήρια να με πιάσει και σταματάω. Αυτό το λέω λελογισμένη χρήση.

  Καληνυχτώ. Αύριο.

 158. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @157. Τὰ 3-4 νεροπότηρα ρακὶ τὰ λὲς λελελελελογισμένη χρήση; 🙂

 159. Μαρία said

  157
  Με μια τζούρα Ζωνιανών ή καλαματιανό θα κοιμάσαι σαν πουλάκι και δεν θα καις τα τζέρια σ’.

 160. Pedis said

  # 157 – Ο σκοπός μετράει.

  Όποιος πίνει για να μεθύσει έχει πάρει στραβό δρόμο.

  # 127 – Το θέμα φαίνεται να είναι ακόμη στο ψάξιμο με κάποιες θετικές ενδείξεις σε μερικές περιπτώσεις.

  Unfortunately, if studies such as these are not done — or not done properly — then consumers will be left to fend for themselves in a poorly monitored marketplace. In that scenario, the signal of true clinical benefit would almost certainly be drowned out by the noise from personal anecdotes and the placebo effect, which could jeopardize the future of a potentially valuable medicine. “Humans are notoriously bad when they think they see patterns,” says Devinsky. “When everyone is convinced that they’re right with no data, I call that religion — and CBD is currently religion for the average person.” (2019)

  https://www.nature.com/articles/d41586-019-02524-5

  Cannabidiol Drugs Clinical Trial Outcomes and Adverse Effects (2020)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7053164/

  Σχετικές οδηγίες του Υπουργείου Υγείας της Ιταλίας (2017, δεν βρήκα πιο πρόσφατες)

  Συνοπτικά:

  Πρώτη ύλη και παρασκευή με ευθύνη της Χημικης-Φαρμακευτικής υπηρεσίας του Στρατού.

  Ελεγχόμενη ιατρική συνταγόγραφηση.

  Πιθανές θετικές ενδείξεις για ορισμένες παθήσεις που θα τεθουν σε αξιολόγηση σε δύο χρόνια.

  Αν άλλες διαφορετικές αγωγές δεν έχουν αποτέλεσμα, τότε χορηγείται σκεύασμα με φαρμακευτική κάνναβη.

  Ακριβείς οδηγιες όσον αφορά τη δοσολογία, κάθε ασθενής να είναι υπό συνεχη ιατρική παρακολουθηση και αναφορά παρενεργειών.

  Αναφέρονται οι πιθανές συνέπειες από τη χρήση «ψυχαγωγικής κάνναβης». Δεν υπάρχουν πλήρεις μελέτες για τις αντίστοιχες της φαρμακευτικής, αν και ενδέχεται να είναι διαφορετικές στις δυο περιπτώσεις. Για την ψυχαγωγική αναφέρονται, φυσικά, όλα τα γνωστά … καλά της.

  (Για τους ιταλομαθείς, αν και πολλοί όροι είναι ευκόλως κατανοητοί από ελληνόφωνους)

  È importante specificare che laddove esistono numerose evidenze sugli effetti avversi dell’uso ricreazionale di cannabis, non ci sono altrettante informazioni nel caso dell’uso medico della cannabis. Nei due casi, infatti, i dosaggi e le vie di somministrazione possono essere significativamente differenti.

  Gli effetti collaterali più comuni, osservati dopo il consumo ricreazionale di cannabis, sono: alterazione dell’umore, insonnia e tachicardia, crisi paranoiche e di ansia, reazioni psicotiche e infine, la sindrome amotivazionale. Quest’ultima consiste in apatia, mancanza di motivazioni, letargia, peggioramento della memoria e della concentrazione e stato di giudizio alterato.
  L’uso della cannabis in associazione con bevande alcoliche intensifica gli effetti avversi sopra menzionati.

  Quando s’impiega la cannabis per uso medico, alle dosi terapeutiche raccomandate, solitamente inferiori a quelle per uso ricreativo, e non si utilizzano dosaggi sub-terapeutici, si riduce il rischio di dipendenza complessa.

  Si ritiene, pertanto, opportuno che il medico prescrittore valuti attentamente, in ogni soggetto eleggibile al trattamento, il dosaggio della sostanza utile nel caso specifico, tenendo conto anche delle aree problematiche correlabili ad un eventuale rischio di dipendenza complessa da cannabis del soggetto.

  Click to access C_17_pagineAree_4589_listaFile_itemName_2_file.pdf

 161. dryhammer said

  Kαλημέρα!
  Δύο περιστατικά (γιατί θαρρώ πως τά ‘χω ξαναπεί;)

  1. Πριν 30+ χρόνια. Μεγάλη παρέα (περ 15 άτομα) πάμε εκδρομή σε παραλία της Δυτ. Χίου. Φωτιά, ψησίματα, χαχά χουχού, ποτά. Κάποτε πέφτουν για ύπνο και ξεμένουμε δύο, εγώ κι ένας φίλος. Ανοίγει ο φίλος το σακίδιο και βγάζει ένα μπουκάλι κοντά μισό λίτρο. «Σούμα του παππού μου». Πάμε παρακάτω να μην ενοχλήσουμε και αρχίζουμε να το γλείφουμε πίνοντας από το καπάκι (λίγο μεγαλύτερο από τα κανονικά) και κουβεντιάζοντας. Μέχρι σχεδόν το ξημέρωμα, το είχαμε τελειώσει, είχαμε λύσει κι όλα τα προβλήματα της ανθρωπότητας και πήγαμε κι εμείς να γείρομε. Κάποια στιγμή την επομένη μια Δανέζα από την παρέα, ρώτησε τι κάναμε όλη νύχτα και της είπαμε περί σούμας και κουβέντας. «Και, δε μεθύσατε;» «Όχι.» «Τσάμπα το ποτό» …

  2. Μερικά χρόνια αργότερα. Μαρόκο. Σάφι. 9+ το βράδυ, στο κάστρο της πόλης. Οι άνθρωποι γυρνάνε το σπίτι από τη δουλειά, με σακούλες ή όχι στο χέρι. Σε μια εσοχή του τοίχου στέκεται ένας τύπος με κάτι σαν μακριά πίπα στο χέρι. Πολλοί από τους διαβάτες κοντοστέκονται, του δίνουν κάτι τις (νομίζω κέρμα) τους σπάει ένα κομματάκι, τραβάνε μια τσιμπουκιά, καληνυχτίζουν και πάνε σπίτι τους, κάπως σαν να πίνουν ένα στο τεζιάκι στο σχόλασμα.

 162. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα

  με τα νομοθετήματα για τα εργασιακά που μαγειρεύουν, λίαν προσεχώς, όταν θα φτάνεις στην δουλειά, θα έχει κι ένα πανέρι με κάτι φύλλα μέσα, θα παίρνεις μια μπουκιά να τα μασάς όσο εργάζεσαι, γιατί αλλιώς δεν θα αποδίδεις όπως αναμένει τ΄ αφεντικό.

 163. Nestanaios said

  152.
  Θαύμα. Όλες μαζί ωρίμασαν. Ούτε καν μία άγουρη. Ασύμφορη ντοματιά.

 164. ΣΠ said

  https://en.wikipedia.org/wiki/Annual_cannabis_use_by_country
  https://en.wikipedia.org/wiki/Adult_lifetime_cannabis_use_by_country

 165. ΣΠ said

  https://en.wikipedia.org/wiki/Legality_of_cannabis

 166. Nestanaios said

  Όταν ραγίσει το γυαλί δεν μπορεί να γίνει τίποτα για να επανέλθει στην καλή πρότερη κατάσταση. Μπορεί όμως να είναι λειτουργικό και ας είναι ραγισμένο. Δεν πρέπει όμως να καταρρεύσει. Δεν φαίνεται καλό αλλά εξαρτάται και που είναι. Σε μια βιτρίνα δεν μπορούμε να έχουμε ραγισμένο γυαλί αλλά σε πολλές άλλες περιπτώσεις θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς αντικατάσταση.
  Καλό είναι η πολιτεία να φροντίσει τα ραγισμένα γυαλιά να γίνουν λειτουργικά, αποδοτικά και μη ευάλωτα κατάρρευσης. Υπομνήματα τοις επιγιγνομένοις αναμεσά μας και όχι στο όρος Άθως.

 167. leonicos said

  Θα ήθελα να δω τα σχόλια των υποστηρικτών της κάνναβης μετά από πέντε χρόνια

 168. Α. Σέρτης said

  16/17/18

  Το εύρημα του Μποστ (από το 1960) είναι της Μαρίας προ πενταετίας (σχόλιο 273)

  https://sarantakos.wordpress.com/2016/12/02/cannabis/

 169. 168
  …όπως είχαμε μάθει ήδη από το #24.

 170. sarant said

  154 🙂

  157-8 Κι εγώ έτσι λελογικός είμαι.

 171. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  158# Όχι ρε Δημήτρη νεροπότηρα, υπερβάλλεις. Για τη ρακή έχω αυτά τα μπουριά της μπύρας, του λίτρου.

 172. Pedis said

  + 160 – Τα ζητήματα παραγωγής/παρασκευής/πιστοποίησης/δοσολογίας του σκευάσματος για κάθε περίπτωση και συστηματικής παρακολουθήσης των ασθενών δεν είναι απλά.

  Αν ξερωγώ κάποιος εννοεί ότι οι ελληνικές κρατικές υπηρεσίες υγείας πρέπει να επιτρέψουν να πηγαίνει ο άλλος στο κάναμπις-σοπ να παίρνει κανναβόλαιο να αλείφεται, να το βάζει στη σαλάτα ή να το πίνει για έναν πόνο στην πλάτη που έχει από το πρωί, μάλλον κάνει μεγάλο σφάλμα.

  «Διπλά-τυφλά» τεστ με προδιαγραφές σπανίζουν.

  Όπως γράφει και το 160, στην Ιταλία η λύση αυτή προτείνεται ΜΟΝΟΝ όταν οι άλλες θεραπείες δεν πιάνουν και μπορεί να έχει κάποια αποτελέσματα (ίσως, κατ’ άτομο και πάθηση).

  Επειδή, όμως, σκοπός είναι να βοηθηθούν συνάνθρωποι με όλους τους δυνατούς τρόπους χωρίς, όμως, να υποστούν βλάβες από τσαρλατάνους και ψευτογιατρικά που μπορεί να είναι επικίνδυνα ως προς τις παρενέργειες, τον εθισμό κλπ λόγω της παρασκευής τους και της δοσολογίας, η ευθυνη της πολιτείας και των επιστημονικών συλλόγων είναι μεγάλη στην περίπτωση που προχωρήσει η νομιμοποίηση της χορήγησης σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης σε ασθενείς.

  Να δεις που ο Πελετίδης, παρότι αρτηριοσκληρωτικό κουμούνι, μπορεί να έχει ένα πόιντ ΚΑΙ για τη φαρμακευτική κάνναβη.

 173. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Tα ναρκωτικά υπάρχουν πια μέσα στον αστικό ιστό.
  Αλίμονό μας. Τι θ’ απογίνουμε, οι δύστυχοι?

  https://left.gr/news/enas-ypoyrgos-anakalyptei-ton-kosmo

 174. Γιάννης Ιατρού said

  169: Ρε Δύτη, παλιά δεν ήταν τόσο μαρτυριάρης 🙂 🙂

 175. Pedis said

  # 173 – Το υπενθυμίζει επειδή θα ήταν αδικία και αγνωμοσύνη να μην πιστώσουμε στους μπάτσους το μερίδιο που τους αναλογεί.

 176. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  175# Όχι, νομίζω εννοεί αυτό εδώ: https://www.efsyn.gr/node/265421
  Οκτώβρης του 2020 το γεγονός, Μάης 2021 η δήλωση. Εύλογο χρονικό διάστημα για να το πληροφορηθεί, να το αναλύσει και να καταλήξει στο αναμφισβήτητα σωστό συμπέρασμα. Υπουργάρα έχουμε, αχάριστε Πέδη.

 177. loukretia50 said

  172. Pedis,
  Κάθε ασθενής είναι ξεχωριστή περίπτωση.

  Με ποιο δικαίωμα να του στερήσουμε εναλλακτικές?
  Μήπως εθιστεί ο καταδικασμένος?
  Μήπως έχει (και) απ΄αυτό παρενέργειες?
  Τον ρώτησε κανείς?

  Ναι, το λογικό και επιθυμητό είναι να γίνεται αυστηρός έλεγχος στη χορήγηση αμφιλεγόμενου σκευάσματος για ιατρικούς σκοπούς.
  Με κρατική ευθύνη και διαφάνεια.
  Και φυσικά προέχει ν’ αλλάξει το σύστημα υγείας και να έχουν όλοι πρόσβαση.
  Ποιος θα διαφωνούσε?

  Όμως ειλικρινά απορώ μαζί σου,πίστευα ότι είσαι πιο ρεαλιστής κι ανοιχτόμυαλος.
  Προτείνεις , αντί για ένα σημαντικό βήμα στη σωστή κατεύθυνση,
  να περιμένουμε το πλήρωμα του χρόνου για να εξασφαλίσουμε τις ιδανικές προϋποθέσεις?
  Κι ως τότε να εκμεταλλεύονται πλήρως την παραγωγή και διάθεση ύποπτα κυκλώματα?
  Και όσοι το έχουν ανάγκη (εδώ, εσύ βάλε «ασθενείς») να εξαρτώνται από επικίνδυνους τσαρλατάνους τους οποίους αδυνατούν να καταγγείλουν?
  Να ρισκάρουν να μπλέξουν με διάφορους τρόπους ή να τους τσακώσουν κι ας μην είναι χρήστες οι ίδιοι?

  Και η ταλαιπωρία ασθενών που υποφέρουν?
  Σκλήρυνση κατά πλάκας, μορφές καρκίνου διάφορες, ρευματοειδής αρθρίτιδα προχωρημένη, AIDS, κλπ. κλπ. Δε μετράει?
  Συνήθως στις βαριές περιπτώσεις οι γιατροί ανακυκλώνουν τα φάρμακα και αλλάζουν τις δόσεις χωρίς αποτέλεσμα. Πειραματίζονται στα πλαίσια της νομιμότητας. Κάνω λάθος?

  Κι όταν θεραπεία δεν υπάρχει, και η αγωνία κι ο πόνος του αρρώστου μεγαλώνει, χορηγούν ψυχοφάρμακα – εγκεκριμένα , με όλες τις προδιαγραφές για την περίπτωση – που όμως προκαλούν απίστευτες παρενέργειες χωρίς καν να ανακουφίζουν.
  Άνθρωποι με σώας τας φρένας βιώνουν τρόμο, κατατονία παραισθήσεις, κλπ.
  ( ‘Εχετε δει αγαπημένο σας πρόσωπο να ουρλιάζει « αίμα!» στη θέα λίγων σταγόνων νερού? Το κόβω, ξέρετε τι εννοώ),

  Και όπως αναφέρθηκε, θα περιοριστούν αρκετά οι συναλλαγές με ύποπτα κυκλώματα.
  Θα γίνουν κάποιοι έλεγχοι, δε θα συνταγογραφούνται μούφες.
  Οι γιατροί που νοιάζονται θα εξετάζουν κάθε περίπτωση.

  Μια ανοιχτή πρόσβαση και μια – έστω στοιχειώδης- προστασία καταναλωτών,δεν είναι προτιμότερη απ΄την τωρινή ασυδοσία?

  Και κάτι άλλο που πιστεύω – για όσους μπορεί να ενδιαφέρονται!

  Τα αλκοολούχα ποτά είναι στη διάθεση κάθε έφηβου.
  Δεν υπάρχει κίνδυνος?
  Δε λέω εγώ να απαγορευτούν, έλεγχο στις μπόμπες και το σερβίρισμα σε ανήλικους θα ήθελα, όμως σας βρίσκω γενικά πολύ λαρτζ για το θέμα.

  Δε θέλω να ξεστρατίσω τη συζήτηση σε κάτι άσχετο με το θέμα, αλλά για τις εκτρώσεις δε λέγανε ότι με τη νομιμοποίηση θα αποτελέσουν το κύριο μέσο αντισύλληψης? – λες και για πολλές δεν ήταν!

  ΥΓ Προσωπικά δε μ’ ενδιέφερε ποτέ το άγιο χασισάκι.
  Έχω άλλες εξαρτήσεις.

 178. Pedis said

  Πας καλά Λουκρητία; Ο,τι θες καταλαβαίνεις από αυτά που έγραψα; Παίξε τη σκηνή σου, μη με ανακατευεις. Ελεος κάπου. Που λένε σημερα. 😶

 179. loukretia50 said

  178. Από το 172 αυτά κατάλαβα.
  Αν κάνω λάθος, διόρθωσέ με, ή να με παραπέμψεις σε προηγούμενα σχόλιά σου.
  Και δεν σε ειρωνεύτηκα.

 180. Pedis said

  # 179 – Δεν θα σου υποδείξω τίποτα. Η γενική γνώμη μου (εγώ, τουλάχιστον, δεν είμαι ειδικός στο θέμα) και οι προβληματισμοί μου υπάρχουν και παραπάνω και στα μεζεδάκια.

  Πάντως, ούτε του λόγου μου σε ειρωνεύτηκα. Προς στιγμήν με έβγαλες από τα ρούχα μου. Μι σκούζι σινιόρα και επιστρέφω στην κατάσταση αταραξίας. 😌

 181. loukretia50 said

  180. Κι εγώ έσκουξα, για λάθος λόγους!
  Πιάστηκα αδιάβαστη, δεν είχα δει ολόκληρο το έργο
  «Cannabissimo con meze»!

 182. ΣΠ said

  Συνέντευξη του Νίκου Καρανίκα
  https://www.reader.gr/politiki/372232/karanikas-gia-adoni-georgiadi-efyga-enthoysiasmenos-apo-grafeio-toy

 183. Μαρία said

  182
  Και προχτές στη Λουπάκη.
  https://www.avgi.gr/gallery/podcasts/386667_o-adonis-georgiadis-tilefonise-kai-moy-zitise-syggnomi

 184. Μαρία said

  Τον Καρανίκα τον θυμάμαι ως αντιρρησία στράτευσης, χαρακτηριστική φιγούρα των αντιρατσιστικών φεστιβάλ.

 185. Pedis said

  # 181 – αμίτσι κόμε πρίμα. 🙂

 186. Γιάννης Ιατρού said

 187. Pedis said

  Καλά, χέστηκε από τη χάρά του ο τύπος.

 188. Γιάννης Ιατρού said

  λάθος νήμα… 🙄

 189. Pedis said

  Η διαφορά με τον Μητσοτάκη είναι πως, όταν είδε την πραγματικότητα, είπε «λάθος» και «συγγνώμη». Δεν συγκρίνονται οι δύο. Ο ένας είναι δεξιός και ο άλλος είναι… Μητσοτάκης.

  Ναίαι-ναί.

  Κάνει μία ανάλυση, πώς να την πούμε … ασύλληπτη.

 190. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καρανίκας-Γεωργιάδης…Οι καλτ φιγούρες πάντα τα βρίσκουν στο τέλος…Το δυσάρεστο για την κοινωνία είναι ότι έχουν βαρύνοντα λόγο στη λήψη σημαντικών αποφάσεων που την αφορούν. Αλλά φταίει κι αυτή γι’ αυτό.
  (177: Έτσι είναι, Λουκρητία.)

 191. gpoint said

  Απορώ πως δεν αναζητήσατε την γνώμη του υρίου Μαρινάκη….

 192. π2 said

  Ένα ελαφρώς άσχετο: θυμάμαι έναν θείο να μου λέει ότι αποκοιμήθηκε πιτσιρικάς σε χωράφι με γλυκάνισο και ξύπνησε βαριά μαστουρωμένος. Έχει κι ο γλυκάνισος τέτοιες ιδιότητες;

 193. Γιάννης Ιατρού said

  192: Έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες, γνωστές από την αρχαιότητα. Επειδή δρα και καταπραϋντικά πιθανώς να έχει κάποια βάση η διήγηση του θείου σου.

 194. Pedis said

  Περπλέξντ? Τι θα επιτραπεί για ιατρική χρήση με το νέο τυμπανόκρουσο νόμο «Καρανίκα-Γεωργιάδη» που δεν επιτρέπεται ήδη από το 2013, 2017 και 2018;

  https://www.lawspot.gr/nomika-nea/allages-sto-nomo-peri-exartisiogonon-oysion-anaforika-me-tin-kalliergeia-kannavis

  https://www.lawspot.gr/nomika-nea/dimosieythike-o-nomos-gia-ti-farmakeytiki-kannavi-n-4523-2018

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: