Αποφραδομεζεδάκια
Posted by sarant στο 29 Μαΐου, 2021
Που τα λέω έτσι επειδή δημοσιεύονται 29 Μαΐου, την αποφράδα ημέρα που πάρθηκε η Πόλη -μη νομίσετε ότι ο τιτλος περιέχει κάποια αναφορά στη σημερινή κατάσταση. Αν θέλετε περισσότερα για τις αποφράδες ημέρες, ορίστε ένα παλιότερο άρθρο, που το είχαμε δημοσιεύσει σαν σήμερα πριν από 9 χρόνια και που ασχολείται με τη λέξη αυτή.
* Με ρωτάει φίλος αν στέκει το μέσο «εγκυμονείται» που το είδε σε ανακοίνωση της Αστυνομίας, την περασμένη βδομάδα, όταν απαγορεύτηκε η κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας λόγω της διεξαγωγής του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας:
Η ανωτέρω απαγόρευση επιβάλλεται, καθώς εγκυμονείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια και επαπειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής στην πόλη των Αθηνών, ενόψει της διεξαγωγής του τελικού αγώνα ποδοσφαίρου για το Κύπελλο Ελλάδος….
«Μόνο το ΛΚΝ έχει μέσο ‘εγκυμονούμαι'», λέει ο φίλος. «Σήμερα νομίζω πως είναι σε αχρηστία».
Μια ματιά στο γκουγκλ δείχνει πως το ρήμα δεν είναι σε αχρηστία, ιδίως στο γ’ πρόσωπο. Επιπλέον, φαίνεται πως το αγαπά ιδιαίτερα η Ελληνική Αστυνομία και το χρησιμοποιεί αβέρτα, διότι και χτες έβγαλε ανακοίνωση με την οποία απαγορεύει τη διεξαγωγή των προγραμματισμένων εκλογών στην Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (!), επειδή:
εγκυμονείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια και επαπειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής στην εν λόγω περιοχή…
Πιο σοβαρό θέμα βρίσκω τις απαγορεύσεις για ψύλλου πήδημα και όχι το «εγκυμονείται».
* Τίτλος άρθρου:
Προσπάθησε να περάσει με φορτηγό πάνω από 58 κιλά χασίς από Ισπανία
Ο φίλος που το στέλνει λέει ότι χρειάστηκε να το διαβάσει δεύτερη και τρίτη φορά, διότι την πρώτη φορά κατάλαβε ότι απίθωσε στο δρόμο τα 58 κιλά χασίς (σε τσουβαλάκια ίσως) και θέλησε να περάσει με το φορτηγό από πάνω τους και να τα ισοπεδώσει.
Φταίει και ο χωρισμός του τίτλου σε αράδες που βάζει σε διαφορετική αράδα το «πάνω» από το «από».
* Και πάλι για τον τελικό του Κυπέλλου. Σε ρεπορτάζ στο in.gr διαβάζουμε ότι:
….μια ομάδα ατόμων έσπασε το πίσω μέρος του περιπολικού μετά τους πανηγυρισμούς του ΠΑΟΚ, σύμφωνα με το thesstoday.gr και διέφυγαν άμεσα χωρίς να καταφέρουν να γίνουν αντιληπτοί.
Προσπάθησαν οι άνθρωποι να γίνουν αντιληπτοί, αλλά -ατυχία!- δεν τα κατάφεραν!
* Φίλος από Δράμα στέλνει τη φωτογραφία που βλέπετε και αναρωτιέται αν υπάρχει σε άλλη πόλη της Ελλάδας τέτοιο παράξενο οδωνύμιο.
Πράγματι είναι λιγάκι παράξενο. Και δεν βρίσκω να υπάρχει αλλού «οδός Γης». Βρήκα μόνο «οδός Γης Σεπτεμβρίου», δηλαδή «3ης Σεπτεμβρίου».
* Φίλος στέλνει είδηση σχετικά με την πειρατική απαγωγή του Λευκορώσου δημοσιογράφου:
«μαχητικό Μινγκ και ελικόπτερο ανάγκασαν το Μπόινγκ να προσγειωθεί στο Μινσκ»
Μιγκ βέβαια, όχι Μινγκ, διότι δεν ήταν εκπαιδευμένα ζωάκια μινκ που επιστρατεύτηκαν.
Δίκιο έχει ο φίλος, ΜIG (ή έστω MiG) είναι ο ρωσικός τύπος αεροπλάνων, δεν υπάρχει ένρινο.
Βέβαια, παλιότερα και τα ονόματα/τοπωνύμια όπως Congo, Hong Kong, κτλ. τα μεταγράφαμε Κογκό, Χογκ Κογκ, ενώ τώρα Κονγκό, Χονγκ Κονγκ.
Ο φίλος παρατηρεί ακόμα το αξιοπερίεργο ότι στην παραπάνω μικρή φράση υπάρχουν 3 λέξεις που τελειώνουν σε κ (Μινγκ, Μπόιγκ, Μινσκ), που δεν είναι και συνηθισμένο. Αν μάλιστα τα ελικόπτερα ήταν και Σινούκ θα κλείναμε καρέ.
* Κάτι αστείο από το Τουίτερ, μια ιστορία «βγαλμένη από τη ζωή» ενός εξαιρετικά επιτυχημένου χάρη στην εργατικότητά του -που τελικά αποδεικνύεται βγαλμένη από το μυαλό του.
(Kατά γενικό κανόνα, πάντως: αυτοί που τα λένε δεν τα κάνουν, κι αυτοί που τα κάνουν δεν τα λένε).
* Ένα μεταφραστικό σχετικά με την τελευταία σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Στο σχετικό ρεπορτάζ διαβάζουμε ότι ο Σαρλ Μισέλ, μιλώντας για τη βοήθεια προς φτωχότερες χώρες είπε:
«Ως κορυφαίος παραγωγός εμβολίων, εξαγωγέας και μέρος που συνεισφέρει στον COVAX, η ΕΕ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για την κάλυψη των παγκόσμιων αναγκών. Πρέπει τώρα να εξετάσουμε πώς, και σε ποιο βαθμό, μπορούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω την ανταλλαγή εμβολίων με τον υπόλοιπο κόσμο».
Ανταλλαγή εμβολίων με τον υπόλοιπο κόσμο; Θα τους δώσουμε εμβόλια και θα μας δώσουν άλλα εμβόλια; Θα τους δώσουμε π.χ. Μοντέρνα και θα μας δώσουν Σπούτνικ;
Μάλλον όχι. Βρίσκω το πρωτότυπο και η επίμαχη παράγραφος είναι:
We should also discuss international solidarity in fighting the pandemic. As a leading vaccine producer, exporter and contributor to COVAX, the EU is at the forefront of efforts to help meet global needs. We should now address how, and to what extent, we can further step up our sharing of vaccines with the rest of the world.
Εδώ μοίρασμα εμβολίων θα γίνει, όχι ανταλλαγή.
* Τι καταλαβαινετε από αυτόν τον τίτλο;
O Nεϊμάρ είναι ο θύτης ή το θύμα της παρενόχλησης;
Διαβάζοντας θα δούμε ότι καταγγέλλουν για δράστη παρενόχλησης τον Νεϊμάρ. Θα μπορούσε να αρθεί η αμφισημία (αν θεωρήσουμε ότι υπάρχει) με αναδιατύπωση: Καταγγελία σε βάρος του Νεϊμάρ για παρενόχληση
Εκπαιδευτής τσίρκο δέχτηκε επίθεση από λιοντάρι – Παρακολουθούσαν παιδιά
Δύο παρατηρήσεις έχω στον τίτλο. Πρώτα, την ακλισιά. Η λέξη «τσίρκο» είναι απολύτως ενταγμένη στο νεοελληνικό τυπικό, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μένει άκλιτη, κι ας είναι δάνεια (από ιταλ. circo).
Το πιάνο του πιάνου, το πόστο του πόστου, το τσίρκο του τσίρκου.
Κι έπειτα, η δεύτερη πρόταση του τίτλου, «Παρακολουθούσαν παιδιά», υποβάλλει την ιδέα ότι ο εκπαιδευτής μαζί με το λιοντάρι παρακολουθούσαν κάποια παιδιά και τότε το λιοντάρι του επιτέθηκε. Όχι όμως, το επεισόδιο έγινε ενώ την παράσταση την παρακολουθούσαν παιδιά.
Eπίσης, διαβάζουμε ότι ο εκπαιδευτής δέχτηκε επίθεση από «ένα ζευγάρι από νεαρά λιοντάρια γένους θηλυκού». Από δυο λέαινες ή λιονταρίνες, θα λέγαμε για μεγαλύτερη σαφήνεια. Και βέβαια δεν βοηθάει η συνοδευτική φωτογραφία, που δείχνει ένα ζευγάρι λιονταριών, αρσενικού και θηλυκού.
Σαν παρωνυχίδα, το τοπωνύμιο είναι Νοβοσιμπίρσκ, όχι Νοβομπίρσκ.
* Tα άχρηστα εισαγωγικά της εβδομάδας, σε τίτλο από Θεσσαλονίκη.
Η φίλη που το επισήμανε, σχολιάζει:
Αναγκάστηκα να κλικάρω στον τίτλο για να διαβάσω και το κυρίως άρθρο, για να δω μήπως θα παίξουν μέσω γιγαντοοθόνης ή με κάποιον άλλον έμμεσο τρόπο που δεν μπορώ να σκεφτώ. Τελικά όχι, παίζουν ολοζώντανοι.
Οπότε, προς τι τα εισαγωγικά;
* Διάβασα ένα ωραίο σχόλιο φίλου σχετικά με τη συζήτηση για το νομοσχέδιο Βορίδη στη Βουλή:
«Οι εδώδιμοι Έλληνες, δηλαδή οι εδώ κατοικούντες». Ακούστηκε από χειλέων βουλευτού της συμπολίτευσης για τη ρύθμιση της ψήφου των αποικιακών.
* Φίλος στέλνει το εξής απόσπασμα από την Καθημερινή:
H διατριβή λοιπόν αποδείχθηκε «προϊόν πλαγιαρισμού». Ο φίλος που το στέλνει αναρωτιέται τι θα διέφερε το «προϊόν λογοκλοπής».
Δεν διαφέρει στην ουσία, ίδιο πράγμα είναι. Ωστόσο, νομίζω ότι ο πλαγιαρισμός ακούγεται (και θα ακούγεται ολο και περισσότερο) για δυο λόγους. Αφενός, είναι η πανίσχυρη επιρροή του αγγλ. plagiarism. Kαι επειδή μοιάζει ελληνικής ετυμολογίας η λέξη -στην πραγματικότητα δεν είναι, εκτός από το -ism στο τέλος- γίνεται ακόμα πιο ελκυστικός ο εξελληνισμός. Ο δεύτερος λόγος, νομίζω, είναι ότι η «λογοκλοπή» (ή λογοκλοπία, που λέγαν παλιότερα) ακούγεται βαρύτερος όρος επειδή έχει μέσα την «κλοπή».
Οπότε, περιμένω ο πλαγιαρισμός να λέγεται όλο και περισσότερο.
* Σε άρθρο για το μέλλον της αεροπορίας, διαβάζουμε:
Το σπάσιμο του χρονικού περιορισμού θα μπορούσε να αλλάξει τη ζωή μας, λέει ο Scholl. «Αλλάζει όπου μπορούμε να κάνουμε διακοπές, αλλάζει όπου μπορούμε να δουλέψουμε».
Αλλάζει όπου μπορούμε να δουλέψουμε; Αλλάζει το πού μπορούμε να δουλέψουμε, θα έλεγα.
Και πιο κάτω:
Το τρέχον χρονοδιάγραμμα της Boom Supersonic είναι να πετάξει το πρωτότυπο αεροσκάφος XB1 κλίμακας 1:3 «γύρω στο τέλος του έτους», να ανοίξει το δρόμο για ένα νέο αμερικανικό εργοστάσιο το 2022 (τοποθεσία TBD)
Βλέπουμε ότι προστίθεται η τοποθεσία TBD στην διαρκώς αναπτυσσόμενη γεωγραφία της Νομανσλάνδης (to be determined, βεβαίως!)
* Φίλος στέλνει λινκ από την αθλητική σελίδα εφημερίδας, όπου διαβάζω για τον προπονητή του ΠΑΟΚ:
Με βάση τα όσα διαρρέονται από το περιβάλλον του Λουτσέσκου….
Αφού το διαρρέω έγινε μεταβατικό, λογικό είναι να αποκτήσει και μέση φωνή.
Αλλά γιατί ο τίτλος είναι «Επιστροφή στο μέλλον»; Ότι κάποτε στο μέλλον ο Λουτσέσκου ήταν προπονητής στον ΠΑΟΚ; Μάλλον τη ζημιά την έχει κάνει η ταινία, που έχει μεν τίτλο Επιστροφή στο μέλλον, αλλά κατά το μεγαλύτερο μέρος της παρουσιάζει την επιστροφή στο παρελθόν (εννοώ την πρώτη ταινία της τριλογίας).
* Και κλείνω με ένα εξαιρετικό μεταφραστικό που το ψάρεψα από τη Λεξιλογία.
Aπό την ιστοσελίδα χειρούργου (ή χειρουργού) άρθρο για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου:
Λοιπόν, σε ασθενείς με σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, η ανερχόμενη άνω και κάτω τελεία δεν χαλαρώνει τόσο πολύ….
Προσέξτε ότι το άρθρο αυτό υποτίθεται ότι είναι πρωτότυπο, όχι μεταφρασμένο.
Αλλά τι δουλειά έχει η «ανερχόμενη άνω και κάτω τελεία»; Μα, απλούστατα: άνω και κάτω τελεία είναι στα αγγλικά το colon.
Όπως πολύ εύστοχα παρατηρεί ο Νίκος Λίγγρης: Λυπάμαι, αλλά φαίνεται ότι ο γιατρός έριξε το αγγλικό άρθρο στον γκουγκλομεταφραστή και, παρότι γνωρίζει τα πάντα για το κόλον, εκείνο το σημείο τού ξέφυγε και το άφησε αδιόρθωτο!
Ηθικό δίδαγμα: Όταν δανείζεστε ξένα άρθρα, μην τα στραβομεταφράζετε γιατί τότε φαίνεται ο… πλαγιαρισμός (που λέγαμε και πιο πάνω).
Κουνελόγατος said
Για κυβέρνηση τσίρκο ξέρω, για εκπαιδευτή τσίρκο όχι. Καλημέρα.
Γιάννης Κουβάτσος said
Οι «εδώδιμοι Έλληνες» είπε ο κυβερνητικός βουλευτής; Κάτι μάς ετοιμάζουν πάλι, θα το δείτε…Για το καλό μας, βέβαια, αλλά κάτι μας ετοιμάζουν.
Γιάννης Κουβάτσος said
Χτες που χάζευα την ωραία σειρά της ΕΡΤ «Οικογένεια Ντάρελ», λέει σε κάποια στιγμή η κόρη της οικογένειας στα αγγλικά «Είμαι η Ελληνίδα Άγκαθα Κρίστι. Η μις Μαρπλ». Μις Μάρπο το μετέφρασε ο υποτιτλιστής, πέφτοντας θύμα της παχιάς προφοράς και αποδεικνύοντας ότι υπάρχει και κάποιος που δεν έχει ούτε ακουστά τη μις Μαρπλ.
dryhammer said
Καλημέρα!
Ο εργατικός-πετυχημένος-άριστος τουιτεράς είναι που λέει το τουίτ, τιούτ [εκτός αν τοιούτα λέγονται τιούτ και δεν το ξέρω ως μη τιτιβίζων]
Ο άλλος ο αεροπορολόγος, είμαι σίγουρος πως πιστεύει ότι ο Scholl είναι αυτός που βγάζει τα τσόκαρα [κι άλλα ποδολατρικά]
Γιάννης Κουβάτσος said
Σήμερα που διεξάγεται ο τελικός του τσάμπιονς λιγκ στο Πόρτο, μας επιτρέπουν η κυβέρνηση και η αστυνομία να κυκλοφορήσουμε στην Αθήνα;
dryhammer said
3. Και το πρωτότυπο είναι άστα να πάνε. Σαν να λέει «Είμαι ο σύγχρονος Όμηρος. Ο Αχιλλέας»
Δύτης των νιπτήρων said
Ο ντόκτορ μπορεί να μπερδεύτηκε με την άνω και κάτω κοιλία.
dimosioshoros said
Μπράβο για τη γεωνυμία. Μακάρι να φύγουμε, σιγά σιγά, από την προσωπολατρία των οδών.
sarant said
Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!
2 Ναι, αυτό φοβήθηκαν πολλοί
4 Όχι, δεν λέγονται «τιούτ».
7 Καλή υπερασπιστική γραμμή 🙂
dimosioshoros said
Μινγκ vs Μιγκ
Το ωραίο είναι να βρούμε ζεύγη λέξεων (που δεν υπάρχουν, εκτιμώ) που να διαφοροποιούνται σημασιολογικά, όταν τα ακούμε, από την παρουσία/απουσία μόνο του νγκ/γκ.
dimosioshoros said
Κοντά στην Οδό Γης η καφετέρια Γη. 🙂
atheofobos said
Το παχύ έντερο αποτελείται από το τυφλό έντερο με τη σκωληκοειδή απόφυση και από το ανιόν, εγκάρσιο, κατιόν και σιγμοειδές κόλον και το απευθυσμένο ή ορθό.
Οπότε η άνω τελεία είναι το ανιόν και η κάτω τελεία το κατιόν κόλον !
Για αυτό και η μη αρεστή σε πολλούς, αλλά πρακτικά ανώδυνη και αναγκαία εξέταση στους άνω των 50, λέγεται πλέον κολοσκόπηση.
Σχετικά γράφω στο ποστ μου:
Η ΚΟΛΟΣΚΟΠΗΣΗ, Ο ΣΤΑΘΗΣ ΚΑΙ Ο ΚΡΗΤΙΚΑΡΟΣ
http://atheofobos2.blogspot.com/2010/06/blog-post_16.html
theopeppas said
7. Ευγενής η προσπάθεια, αλλά ανατομική γνωρίζουν οχι μόνο οι ειδικευμένοι, αλλά και οι ειδικευόμενοι χειρουργοί και ξέρουν την ορθη γραφή του …κόλου (με ¨ο» , προσέξατε-το κόλον, του κόλου) στα αγγλικά..αλλά άφησε την μετάφραση στον αυτόματο…εάν μεταφράσεις μόνος σου το colon μια χαρά το γραφεις στα ελληνικά…το αντίστροφο είναι …ολισθηρό εάν ξεχάσεις να αλλάξεις την γραμματοσειρα στα αγγλικά!!!!
sarant said
12 Και σε μένα δεν ήταν αρεστή, αλλά με τη μέθη δεν κατάλαβα τίποτα.
Spiridione said
γεωγραφία της ΝομανσλάνδηςΣε ά
κάτι λείπει εδώ
dimosioshoros said
Θυμάμαι που ο Κώστας Ε. Τσιρόπουλος μου είχε διορθώσει σε ένα κομμάτι μου τη λέξη «τσίρκα». Μου πρότεινε να αλλάξω τη σύνταξη ώστε να έρθει σε ονομαστική ενικού.
gpointofview said
Η (μπιμπ) ασδτυνομία όταν πανηγύριζαν οι γάβροι το πρωτάθλημα έψαχνε τον Χρ. Παππά, μόλις κατέβηκαν τα παόκια από την Θεσσαλονίκη (τόχανε σίγουρο όσοι βλέπανε ποδόσφαιρο και δεν διαβάζανε αθλητικές φυλλάδες) και παρότι ήτανε ήσυχοι, νομότυποι και όχι προκλητικοί τους μάζεψε και τους ξαπόστειλε πίσω γιατι ΟΣΦΠ =Δεξιά καραμπινάτη και φαταουλική
Στο γήπεδο του ΠΑΟ θα γινότουσαν οι εκλογές του μπάσκετ όπου ο Φασούλας της δεξιάς δεν συγκέντρωνε κουκιά οπότε…αναβολή ενώ για να πάρει τα παδιά ο Βαρδινογιάννης από την Αλλίμονου, ψηφίστηκε ο νόμος εν ριπή οφθαλμού.
Αυτή είναι η καραμπινάτη δεξιά,, δυο-τρεις οικογένειες κυβερνούν κατά το δοκούν και χωρίς να φαίνονται, με τοποτηρητές Μπουμπούκους και σία κι έναν χαρούμενο άριστο να…επιθεωρεί τα πεπραγμένα.
Για να βρεις το δίκιο σου πρέπει να πας στο CAS και για να βρεις το…άδικό σου στον Κούγια (!!!!!!)
skom said
Στο παχύ έντερο δεν είναι και το παράρτημα; Το index ντε; 🙂
sarant said
15 Μάλλον κάτι περίσσευε
Θα λείψω για μερικές ώρες
dimosioshoros said
Εκπαιδευτής τσίρκο δέχτηκε επίθεση από λιοντάρι…
Εδώ είναι διπλό το αποτέλεσμα του συμφυρμού με την καθαρεύουσα.
1) Δεν γίνεται χρήση πρόθεσης με/σε/για που διευκολύνει τη σύνταξη της δημοτικής αλλά μένει η γενική πτώση.
2) Δεν γίνεται κλίση του «τσίρκου».
Αγγελος said
(18) Skom, μάλλον εννοείς το appendix, ή όχι; Πάντως, αμίμητη η άνω και κάτω τελεία!
Αγγελος said
Πόσα μέλη έχει η άλλη ΕΟΚ, η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης εννοώ, ώστε ακόμα κι αν τσακωθούν για τις εκλογές να προκύπτει κίνδυνος για τη δημόσια τάξη;
Αυτό τουλάχιστον σκέφτηκα διαβάζοντας το άρθρο. Αλλά όταν διάβασα και την ανακοίνωση της Αστυνομίας, είδα ότι απαγορεύονται οι υπαίθριες δημόσιες συναθροίσεις, όχι οι εκλογές του σωματείου! Αν και βέβαια δεν είναι απόλυτα σαφές αν απαγορεύεται και η συγκέντρωση επί της οδού Παναθηναϊκού, έξω από τη Θύρα 13 του Γηπέδου, 2000 οπαδών για τον εορτασμό κλπ. Λογικά, κατ’εξοχήν αυτή θα έπρεπε να απγορευτεί, αλλά η ανακοίνωση μάλλον την παρουσιάζει σαν δεδομένη
gpointofview said
# 14
Αυτό είναι το κακό με την μέθη πως δεν καταλαβαίνεις τι γίνεται…
Θυμίζει και το ανέκδοτο με την δακτυλοσκόπηση προστάτου που έγινε με μέθη και στο όρθιο και τον ρώτησε ο γιατρός που στεκόταν πίσω του :
– Καταλαβαίνεις τίποτε ;
– Οχι γιατρέ μου
– Ε δες τώρα και τα δυο χέρια μου !
π2 said
Η ανερχόμενη άνω και κάτω τελεία θα μπορούσε να είναι αναφορά στο πρόβλημα της χρήσης του middle dot αντί της ano teleia, χρήση που, ως γνωστόν, προκαλεί το σύνδρομο του ευερέθιστου χρήστη του Unicode.
Costas X said
Καλημέρα, κι ευχαριστούμε για τα μεζεδάκια !
Και κάτι από μένα : Δύο Ασιάτες, οι κύριοι Μαλέη και Ιάσκαρ, ζητούν επειγόντως άσυλο στην Νομανσλάνδη. Πρόκειται για έναν Μαλαίσιο (Malay) και έναν Ινδό ναυτικό (Lascar), που εμφανίζονται επανειλημμένα σε ένα επεισόδιο της υπέροχης αγγλικής τηλεοπτικής σειράς «Σέρλοκ Χολμς» (1984-85), που κυκλοφόρησε ως βίντεο CD με το «Έθνος της Κυριακής». Ο φοβερός μεταφραστής, ενώ ακούγονται καθαρά, τα μετέφερε αβασάνιστα ως επώνυμα, ενώ μάλλον εξέλαβε και το πεζό «L» του «lascar» ως «Ι»! Είναι δε τόσο χάλια οι μεταφράσεις, που αναγκάστηκα εκτός από διορθώσεις, να μεταφράσω κι ένα ολόκληρο επεισόδιο, προκειμένου να το δουν κάποιοι φίλοι.
Γιάννης Ιατρού said
5: Γ. Κουβάτσος: «…….μας επιτρέπουν η κυβέρνηση και η αστυνομία να κυκλοφορήσουμε στην Αθήνα;…»
Πολλά δεν επιτρέπουν, π.χ. μουσική σε καταστήματα εστίασης, μπαρ, καφετέριες κλπ., βλέπεις φοβούνται για την υγεία μας.
Επίσης, επειδή όλα τα ΜΜΑ κι η κυβέρνηση/ΝΔ/δεξιά απορρίπτουν τον Μιθριδάτη ισχυριζόμενοι πως «αυτό δεν είναι μουσική… » ή «αν το ακούσεις δεύτερη φορά, δεν χρειάζεται να κάνεις εμβόλιο» κλπ., προφανώς δεν θα είχαν αντίρρηση ειδικά αυτό (να επιτρέπεται) να ακούγεται σε μπαρ/καφετέριες κλπ. που μαζεύεται κυρίως νεολαία…
π2 said
Όσο για τη βγαλμένη από τη ζωή ιστορία για την εργατικότητα, βλέπω καταπληκτικό τουίτ του 2015 από τον πρωθυπουργό μας, το οποίο δεν θυμόμουν:
Γιάννης Ιατρού said
Ο γιατρός της καρδιάς μας έχει εξαφανιστεί, προφανώς φοβάται μην του ζητήσουμε καμιά ντομάτα από την παραγωγή του… 😉
Δύτης των νιπτήρων said
25 Τι υπέροχη σειρά! Την έδινε το Έθνος πριν κλείσει; Την έπαιρνα προ αμνημονεύτων με την Ελευθεροτυπία και μου λείπουν μερικά επεισόδια. Πολύ αργά για δάκρυα…
the rascally lascar https://dytistonniptiron.wordpress.com/2013/04/11/lascar/
LandS said
26 «αν το ακούσεις δεύτερη φορά, δεν χρειάζεται να κάνεις εμβόλιο»
Δεν είχε πει ότι αν έφερνε το Σπούτνικ θα έπεφτε από πρωθυπ; Έ όντως ο Μιθριδάτης αυτό κάνει.
Ο Κ.Μ. δεν έχει τζάμπα τα πτυχία. Βγάζει… εμβόλιο διπλής δόσης από τα δεξιά.
Ποιος Μιθριδάτης; Η Μόνικα στο Ζάππειο! https://www.avgi.gr/vivere/lifestyle/387998_poios-mithridatis-i-monika-sto-zappeio
LandS said
Μη με παραξηγείτε, ο Μιθριδάτης ΔΕΝ είναι παράφωνος, ούτε γρυλίζει, ούτε θρομβώσεις προκαλεί
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Αγριο ρύζι Σπερχειού και κατσίκι από την Κρήτη
Ένα μενού «όλο Ελλάδα ετοίμασε ο σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης για το γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο για τα 40 χρόνια από την ένταση στην Ευρώπη
https://www.thetoc.gr/politismos/best-of-internet/to-pio-elliniko-den-ginetai-menou-tou-sef-mpaxebani-gia-to-geuma-sto-proedriko–agrio-ruzi-sperxeiou-kai-katsiki-apo-tin-kriti/
40 χρόνια έντασης!
Pedis said
Kαι επειδή μοιάζει ελληνικής ετυμολογίας η λέξη -στην πραγματικότητα δεν είναι, εκτός από το -ism στο τέλος …
Είναι 100% βέβαιον αυτό;
π2 said
33: Πολύ μακρινή σχέση με την ελληνική έχει, βλέπω: από το ύστερο λατινικό plagiarius (απαγωγέας) που σχετίζεται με τη σημασία «ύπουλος, επίβουλος» του αρχαίου πλάγιος.
dimosioshoros said
Έχουν γίνει και τέτοιες υποθέσεις https://www.etymonline.com/word/plagiarism.
Pedis said
https://www.topontiki.gr/caricature/24-05-2021/
dimosioshoros said
Άγριο ρύζι Σπερχειού
κατσίκι από την Κρήτη
η μέρα εκείν’ η αποφράς
δεν ήτανε και Τρίτη.
Pedis said
# 33-35 – Ο Τρίκυνας δεν το ρισκάρει. Ο Γάζας αναφέρεται με βεβαιότητα:
Etimologia: ← dal lat. tardo plagĭu(m) ‘furto di schiavi e bestiame altrui’, prestito del gr. plághion ‘sotterfugio’, neutro sost. di plághios ‘obliquo, ingannevole’.
https://www.garzantilinguistica.it/ricerca/?q=plagio
Ο Ισπανός βίκας το πάει 100% σε ελληνική διχάλα
El término plagio deriva del latín plagiārius: «secuestrador», equivalente a plagium: «secuestro», que contiene el latín plaga: «trampa», «red», basada en la raíz indoeuropea *-plak: «tejer». Véase, por ejemplo, en griego: plekein; en latín: plectere, donde ambos significan «tejer».2 Otras versiones de la raíz son: del griego πλάγιος: oblicuo (como en los minerales denominados plagioclasas),3 engañoso.4 .
https://es.wikipedia.org/wiki/Plagio
Κι παρόμοια ο Γάλλος συνάδελφος αλλά με φλύαρο και αποκοιμιστικό γαλλικό ύφος
https://fr.wikipedia.org/wiki/Plagiat
ΣΠ said
10
Εδώ ένα άρθρο για λέξεις που διαφοροποιούνται σημασιολογικά ανάλογα με το αν ένα σύμπλεγμα προφέρεται έρρινο ή όχι.
https://sarantakos.wordpress.com/2017/06/19/sifonios/
Pedis said
-> 36
ΣΠ said
Καλύτερα θα ήταν «εκπαιδευτής σε τσίρκο» αντί «εκπαιδευτής τσίρκου» αφού εκπαιδεύει τα λιοντάρια και όχι το τσίρκο.
dimosioshoros said
@ 39 ΣΠ
Καλό.
Με τις σχετικές αβεβαιότητες της φωνολογίας του κάθε ομιλητή.
dimosioshoros said
@ 41 ΣΠ
Καλό. Έτσι λέω κι εγώ στο 20.
Aghapi D said
4 Θα μπορούσε να λέγεται και «παπαρολόγος» ;
Aghapi D said
Η αναζήτηση για μια έξυπνα σχεδιασμένη βρεφική τσάντα τελειώνει εδώ με το «Συσκευάστε όλα τα παιδικά πράγματα» σε οργανωμένα διαμερίσματα ή ξεδιπλώστε την τσάντα σε ένα φορητό παιδικό παχνί. Από https://www.facebook.com/dokishopgreece/
Στέκει το παχνί;
Γιάννης Κουβάτσος said
26: Και βέβαια το κατασκεύασμα του Μιθριδάτη δεν είναι μουσική. Αυτό εδώ είναι μουσική 😂:
Γιάννης Ιατρού said
30: Lands (τέλος) ==> στο χθεσινό 🙂
Stazybο Hοrn said
Επίσης, μπορεί το τσίρκο να περιγράφει μεταφορικά τον χαρακτήρα του εκπαιδευτή…
Γιάννης Ιατρού said
32: ΕΦΗ
ναι, ναι, καλά το έγραψαν, 40 χρόνια έντασης… 😂😡
dryhammer said
10. Κάτι σαν: Deng Xiaoping eating a big pink pig ;
Stazybο Hοrn said
Τα τσίρκα στο μακρινό 2009.
LandS said
47
Είχα ήδη αφήσει το ιστολόγιο όταν μπήκαν στο χτεσινό τα σχ. 206 και 203. Όπως γνωρίζουμε όμως, στη μουσική υπάρχουν εκτελεστές-τραγουδιστές και εκτελεστές-δολοφόνοι.
Alexis said
#41: Ε, όχι απαραίτητα, άλλωστε λέμε «καθηγητής Γυμνασίου»
gpointofview said
# 47
Ηξερα μια Μόικα, την φώναζα πλεμόνι-κα …
LandS said
Πριν καμιά ώρα στον Μάνεση στο Άλφα ΤV ακούστηκε το εξής:
Μία κοπέλα της εκπομπής παρουσιάζει ένα θέμα για μια ψηφιακή παρουσίαση έργων, ή κάτι τέτοιο, του Βαν Γκογκ, Ο μέγας Μάνεσης την κόβει και λέει «αυτός που ζωγράφιζε από την Αϊτή», η κοπέλα ψελλίζει «ήταν Ολλανδός ζωγράφος», Μάνεσης: «Αυτός που έκοψε το αυτί του και μετά πήγε στην Αϊτή»
Έχει κάποιο δίκιο. Ο Γκωγκέν έφυγε για την Ταϊτή μετά το χοντρό καβγά με τον Βαν Γκογκ που οδήγησε τον δεύτερο να κόψε το αυτί του.
dimosioshoros said
@ 53 Alexis
Ναι, αλλά δεν έχει γίνει αποδεκτό και κατανοητό μέσω της λόγϊας προέλευσής του; Με καλημέρες.
dimosioshoros said
@ 55 LandS
Δηλαδή ένας αναγνωρισμένος ζωγράφος γίνεται δεκτός από Μάνεση στο Άλφα ΤV κύρια ως κοψαύτης
dimosioshoros said
Κοψαϋτής…
Μαρία said
Ο μεταφραστής του κόλου έχει ειδικότητα πρωκτολόγου https://mousiolis.gr/proktologos/
Spiridione said
theopeppas said
59. Το είδα και γω αλλά από επαγγελματική ευγένεια δεν το σχολίασα στο 13. Για να είμαστε δίκαιοι όμως αυτός είμαι …μη μεταφραστής. Ο …αυτόματος μεταφραστής είναι στα …ευκόλως εννοούμενα!
Pedis said
Εκπαιδευτής (ζώων με σκοπό τη συμμετοχή των δεύτερων και συχνά και του πρώτου σε θεάματα) τσίρκου. Τώρα πάει; 🧐 🤓 😎😁
Κι εσκοτώσαμε με υψηλής ακριβείας σχολαστικίστικο νυστέρι τον τζίτζικα του Γαλιλαίου. 😩🙄😄
LandS said
56
Ότι ο Βαν Γκογκ είναι πολύ γνωστός ζωγράφος αλλά περισσότερο γνωστός κοψαύτης είναι γεγονός. Αλλά το γεγονός που έπρεπε να σχολιαστεί ήταν αυτή τη ψηφιακή παρουσίαση.
Το 1917 έγινε μια τέτοια έκθεση στο Μέγαρο. Ο Μάνεσης το ήξερε;
Ας του συχωρήσουμε τα μπέρδεματα Βαν Γκογκ – Γκογκέν και Αϊτή-Ταϊτή. Αλλά κάνει τον έξυπνο ενώ είναι μαλάκας.
Κώστας said
Καλημέρα!
Μι(ν)γκ! Μπόινγκ! Μινσκ!
Σαν ήχοι γραμμένοι σε καρεδάκια καρτούν όπου πέφτει κλωτσοπατινάδα είναι.
Μαρία said
https://www.ieidiseis.gr/politiki/item/94975-i-fotografia-pou-ekopse-o-mitsotakis-apo-to-zappeio
Costas X said
29.
Πραγματικά υπέροχη σειρά, και ο μακαρίτης Τζέρεμι Μπρετ ο καλύτερος Σέρλοκ Χολμς όλων των εποχών! Ίσως να κάνω λάθος στην εφημερίδα, και να ήταν η «Ελευθεροτυπία» που έδινε τα επεισόδια. Κι εμένα μου έλειπαν επεισόδια, αλλά τα βρήκα στα τόρεντ, και μάλιστα σε καλύτερη ποιότητα. Παράνομο μεν, αλλά άξιζε τον κόπο. Πολύ ωραίο το άρθρο για τους λάσκαρ.
Δύτης των νιπτήρων said
66 Μερσί – και συμφωνώ για τον μακαρίτη!
sarant said
Eπανελθών, ευχαριστώ για τα νεότερα!
24 🙂
25 !
27 Ναι, για κάποιο λόγο ξαναηρθε τώρα το τουίτ αυτό στην επικαιρότητα. Και όσο το βλέπω τόσο πιο αστείο το βρίσκω. Αλλά το παν είναι να τα λες χωρίς να κοκκινίζεις.
33-34 Eγώ βρήκα: …. from Latin plagiarius «kidnapper, seducer, plunderer, one who kidnaps the child or slave of another,» used by Martial in the sense of «literary thief,» from plagiare «to kidnap,» plagium «kidnapping,» from plaga «snare, hunting net» (also «open expanse, territory»), which is perhaps from PIE *plag- (on notion of «something extended»), variant form of root *plak- (1) «to be flat.» De Vaan tentatively compares Greek plagia «sides, flanks,» Old High German flah «flat,» Old Saxon flaka «sole of the foot.»
38 Αν προσέξεις ο Ισπανός δεν το πάει 100% σε ελληνικό αλλά σε ινδοευρωπαϊκό.
48 Εμ!
sarant said
Και συνεχίζω
55 Ό,τι θυμότανε μέσες άκρες
61 Από αλληλεγγύη 🙂
65 Μικροψυχοι.
ΣΠ said
Στο άρθρο που λέει για «πλαγιαρισμό» παρακάτω χρησιμοποιεί κατ’ επανάληψη τον όρο «λογοκλοπή».
https://www.kathimerini.gr/society/561373192/einai-paidi-exadelfoy-moy-oi-paterades-mas-adelfia/
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
30/54 το Μο με ου ! 🙂
45 >>παχνί
ε όχι και παχνί! Παχνί/φάτνη μόνο η ταϊστρα ζώων νομίζω. Ο πατέρας μου το έλεγε και μεταφορικά για κάποιον ακαμάτη σώγαμπρο που φημολογούνταν ότι απειλούσε να φύγει: «Μπα,πού θα βρει τέτοιο παχνί» ή «ματζαδούρα» όπως λέμε τοπικά ,κυρίως το σταθερό (μέσα στο σταύλο) παχνί. Παχνιά πιο πολύ λέγανε τις φορητές (τσουβαλένιες συνήθως) ατομικές ταίστρες των ζώων που τις κρέμαγαν στο λαιμό κατά τη στάση τους από το όργωμα ή το αλώνισμα.
Ταγάρι ή ζεμπίλι θα μπορούσε να το πει, αν έχει ανάλογο σχήμα κι αν θέλει σώνει και ντε ορολογία που τη μοιραζόμαστε με το ζωικό … «νοικοκυριό» 🙂
Spiridione said
Σημαντικό άρθρο
https://www.efsyn.gr/ellada/ygeia/296104_thanatifora-i-egkataleipsi-toy-dimosioy-systimatos-ygeias
και βιβλίο
http://www.toposbooks.gr/contents/books_details.php?nid=717
mazianos said
Με τα ομόηχα υπάρχει θεματάκι.
Φίλος, τις προάλλες, έγραφε έκκληση και εννοούσε έκλυση.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
49 🙂 Μα που τα ξετρυπώνεις…!
sarant said
71 Άδικο έχει;
ΚΩΣΤΑΣ said
Οδός Γης, μάλιστα! Και που το περίεργο; Στην Επτάλοφο, τα παλιά χρόνια, υπήρχε οδός Ηλίου και οδός Μέλλοντος!
–>δεν υπάρχει κανένας λόγος να μένει άκλιτη,… Το πιάνο του πιάνου, … το τσίρκο του τσίρκου.
Θεσσαλιστί, παραμένουν άκλιτα
Ονομαστική: του πιάνου, του τσίρκου
Γενική (πάλι): του πιάνου, του τσίρκου 😉
dimosioshoros said
@ 74 ΚΩΣΤΑΣ
Αλλά στα ΒΙ έχουμε και την εμπρόθετη επιλογή
ΟΝΟΜ./ΑΙΤ. του ψγείου
ΓΕΝ. απ του ψγείου (π.χ. σού πα να κλείεις ντ μπόρτα απ του ψγείου).
🙂
Alexis said
#71: Παχνιά πιο πολύ λέγανε τις φορητές (τσουβαλένιες συνήθως) ατομικές ταίστρες των ζώων που τις κρέμαγαν στο λαιμό κατά τη στάση τους από το όργωμα ή το αλώνισμα.
Αυτό στο Ξηρόμερο το λένε ταϊσάρ(ι) 🙂
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
ΚΩΣΤΑΣ said
@77 Dimosioshoros
Σωστός! 😉
spyridos said
@29 και @66
Στο γιουτουμπ βάλτε «Jeremy Brett as Sherlock Holmes»
και έχουν ανεβάσει και τα 41 επεισόδια σε HD.
Μιχάλης Νικολάου said
… πλαγιαρισμός …
… η «λογοκλοπή» … έχει μέσα την «κλοπή». …
Στον πλαγιαρισμό η κλοπή εκφέρεται
πλαγίως.
Μιχάλης Νικολάου said
… ο γιατρός έριξε το αγγλικό άρθρο στον γκουγκλομεταφραστή και,
παρότι γνωρίζει τα πάντα για το κόλον,
εκείνο το σημείο τού ξέφυγε και το άφησε αδιόρθωτο! …
Μέλημα του γιατρού
η ευκολία
Αποφραδομεζεδάκια « Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία – Kon/Spira[l] said
[…] Που τα λέω έτσι επειδή δημοσιεύονται 29 Μαΐου, την αποφράδα ημέρα που πάρθηκε η Πόλη -μη νομίσετε ότι ο τιτλος περιέχει κάποια αναφορά στη σημερινή κατάσταση. Αν θέλετε περισσότερα για τις αποφράδες ημέρες, ορίστε ένα παλιότερο άρθρο, που το είχαμε δημοσιεύσει σαν σήμερα πριν από 9 χρόνια και που ασχολείται με τη λέξη αυτή. *… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2021/05/29/meze-482/ […]
sarant said
82 🙂
77 Α μπράβο!
Γιώργος Κ. said
Αν ήθελα πιο ήπια λέξη για την λογοκλοπή θα χρησιμοποιούσα την λέξη «αντιγραφή». Και οι δύο λέξεις είναι πολύ πιο παραστατικές απο τον πλαγιαρισμό, που αν δεν ξέρεις το plagiarism πρέπει να γκουγκλάρεις.
Παναγιώτης Κ. said
#79. Προσοχηηή!
Να μη υποπέσουμε στο αμάρτημα του…ρατσισμού! 🙂
Γιάννης Κουβάτσος said
86: Συμφωνώ. Αφήνω που ο πλαγιαρισμός είναι και κακόηχος και νοηματικά αδιαφανής.
ΚΑΒ said
κατέχοντας ένα διδακτορικό τίτλο που …αποδείχτηκε προϊόν πλαγιαρισμού.
Σωστά στο σχολιασμό του ο Νικοκύρης έγραψε ότι «η διατριβή αποδείχτηκε πρ. πλ». και όχι βέβαια ο τίτλος. Ο τίτλος απονεμήθηκε με συγγραφή που ήταν πρ. πλ.
aerosol said
Ο Αδάμ Σμίθιος, εάν όντως είναι φιλελεύθερος και όχι κωμική περσόνα, μοιάζει χαρακτηριστικός του είδους. Νέος, σχετικά προνομιούχος, δεν έχει καμία αντίληψη των προνομίων του (οπότε θεωρεί πως όσοι δεν τα έχουν είναι απλά τεμπέληδες) και φτιάχνει ηθικοπλαστικά παραμυθάκια -που του φαίνονται καλούτσικα- για να ερμηνεύσει τον κόσμο. Εντάξει, πάσχει λίγο και στην γραφή αλλά αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλά και του το δίνουμε.
Γιάννης Κουβάτσος said
87: Σίγουρα. Αλλά θυμάμαι πώς σχολιάζονταν κάποιες στυλιστικές επιλογές των κυβερνώντων συριζαίων από τα ΜΜΑ, που τώρα βρίσκουν μόνο εγκωμιαστικά λόγια. Αν η Μενδώνη ήταν συριζαία υπουργός πόσα θα είχε ακούσει από Κασιμάτηδες και κασιματοειδείς γι’ αυτήν της την εμφάνιση…
spyridos said
77
«…. απ του ψγείου»
Κάποτε η κόρη μου άρχισε να σχηματίζει έτσι ακριβώς τις γενικές και νόμισα ότι ήταν Ολλανδισμός.
Μετά συνειδητοποίησα ότι η καλύτερη φίλη της στο ΤΕΓ (Τμήμα Ελληνική Γλώσσας) ήταν Τρικαλινή.
sarant said
91 Tόμοι θα ήταν γραφτεί.
Μαρία said
79 κλπ
Ετοιμαζόμουν να γράψω οτι το τουί είναι μισογύνικο αλλά μόλις είδα αυτό 🙂
Γιώργος Κ. said
91:
Αυτό αντιστρέφεται: «Αν ο Κασιμάτης είχε σχολιάσει την εμφάνιση συριζαίας υπουργού με τέτοιο σεξιστικό τρόπο, πόσα θα είχε ακούσει απο τους συριζαίους…». Δεν καταλήγουμε πουθενά έτσι.
Το tweet του @NTrachiotis (και το σχόλιο 79 εδώ, που το αναπαρήγαγε) δεν λέει «αν ήταν συριζαία, τι θα λέγατε…». Ήταν ένα ξερό σεξιστικό αστειάκι και ως τέτοιο θα κριθεί.
Αν θες να λες οτι είσαι διαφορετικός απο τον αντίπαλό σου, πρέπει και να συμπεριφέρεσαι διαφορετικά. Αν λες οτι είσαι διαφορετικός αλλα κάνεις τα ίδια, επειδή «τα κάνουν κι οι άλλοι», είσαι υποκριτής.
Γιάννης Ιατρού said
71α: ΕΦΗ (Μόνικα στο Ζάππειο)
Όσες φορές το διαβάζω μου έρχεται το κλασσικό βιντεάκι στο νού (extended version εδώ 🙂 🙂 🙂 ):
Δύτης των νιπτήρων said
Και γιατί όχι αυτό:
Γιάννης Ιατρού said
97: αφού δεν τραγουδά γυναίκα, πως να το ταίριαζα; 🤔
Γιάννης Κουβάτσος said
95: Προφανώς, και το κομματικό παιχνίδι σ’ αυτό το επίπεδο με αφήνει αδιάφορο. Αλλά κάποια συμπεράσματα ως προς την έμφαση και την αποσιώπηση που αναλόγως προκρίνουν τα ΜΜΑ, μπορούν να εξαχθούν.
dimosioshoros said
91 Spyridos
80 ΚΩΣΤΑΣ
🙂
ΜΙΚ_ΙΟΣ said
– Δεν αντιλέγω, απολαυστικά και τα σημερινά μεζεδάκια.
Αλλά εκεί που γέλασα πραγματικά -και δυνατά- ήταν στο σχ. 27 του Π2!
Το …«τιουτ» του π/θ που μας θύμισε θα έπρεπε να έχει διεκδικήσει το βραβείο του καλύτερου ανέκδοτου της χρονιάς 2015!
– Οδός Γης! Μάλλον δεν υπάρχει σε άλλη πόλη.
Οδός Γαίας, όμως, ναι. (Γκουγκλικώς…)
nikiplos said
95@, αλλά και στα προηγούμενα.
Έναν μικρό ρόλο πάντως παίζει και η ομάδα στόχευσης της επικοινωνούμενης πληροφορίας. Και η εικόνα παίζει τεράστιο ρόλο, όπως και να το κάνουμε. Και η εικόνα σημειολογικά ενώνει ή διχάζει ανάλογα τα στερεότυπα της εκάστοτε παράταξης-κοινού.
Στα 80ς ξεχωρίζαμε αμέσως τους κεντροδεξιούς νεολαίους από τους μουστακαλήδες πουροαριστερούς του ΚΚΕ. Από τους μουσάτους του Ρήγα, δεν υπήρχε μυστακιοφόρος δεξιότερα, όλοι το ξύριζαν. Υπήρχε βέβαια και το «πασοκικό Μουστάκι» το οποίο σαφώς διέφερε από εκείνο των ΚΚΕδων, ήταν πιο περιποιημένο, όπως πχ εκείνο του Σταύρου Μπένου.
Βέβαια ήταν και το παχύ μουστάκι των στρατιωτικών και λοιπόν ΕΔ και σωμάτων ασφαλείας, αλλά τότε το λέγαμε «κουραδομούστακο». Οι μουλούδες και λοιποί, παραδοσιακά άφηναν σταλινικό μουστάκι, παχύ και ολίγον τσιγκελωτό.
Οι της Χριστιανικής Ενώσεως χουντοδάσκαλοι πάλι, άφηναν το μουστακάκι τύπου Τσαλδάρη, με φωτογκρέυ γιαλί και φυσικά συντηρητικά κοστούμια, κατά προτίμηση ριγέ.
Και σε άλλα ζητήματα ομοίως βέβαια. Ο Ροκ στάρ πρέπει να είναι μακρυμάλλης, ενώ εκείνος που τραγουδάει σε ρεμπετάδικο πρέπει να φέρνει στους παλαιούς ρεμπέτες, συνήθως φέρει μύστακα. Πόσο ξενερώναμε, όταν τέλη 80ς και αρχές 90ς, που κατάφεραν επιτέλους να φέρουν κλασσικούς ροκάδες και στην εσχατιά της Ελλάδας και πηγαίναμε στις μεγασυναυλίες τους στο γήπεδο της Λεωφόρου, ξινίζαμε που βλέπαμε τα ινδάλματά μας, ντυμένους με χαβανέζικα πουκάμισα, βερμούδες και παπούτσια seaandcity, όμοια με τους σφίχτες των σκυλάδικων ή τους πουρογιάπηδες της Μυκόνου. Θυμάμαι τους κοντοκουρεμένους Γουέηλερς, την μπάντα του Ίαν Άντερσον, τους Πινκ Φλόϊντ κα. Ξενέρα ρε φίλε.
Συνεκδοσικά λοιπόν Ο Τσίπρας ό,τι και να βάλει, σε έναν ΝΔτη πάντα θα έχει αναφορές σε κάτι αντίστοιχο αρνητικό (πχ Ταμτάκο), εκεί στοχεύουν θυμικά και οπαδικά. Εύστοχο κατά τη γνώμη μου. Σαφώς το ίδιο κοστούμι μπορεί να το φοράει ο Πρόντι ή ένας άλλος Ιταλός, και οι ίδιοι που σχολιάζουν αρνητικά αυτούς να τους βρίσκουν υπέρκομψους, αλλά εκεί δεν κάνουμε τον συνειρμό.
Το τούγι του ΝΤ στο @79 το βρήκα και σεξιστικό και ρατσιστικό. Όμως προπάντως είναι θέμα και ζήτημα αισθητικής, λες και έτοιμοι από καιρό συνωθούμαστε στις επιταγές της εκάστοτε μόδας. Στυλιστικά δεν θα μας πείραζε αν το βλέπαμε στην Άννα Βαγενά ή τη «Γεροβασίλω» όπως την αποκαλούσε ο Φώτης Γεωργελές που είχε πάθει πολιτισμικο σόκ τάχα μου, με τους πρώτους Υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ξεχάσαμε βέβαια τα (μερικά εύστοχα) σχόλια για τα φανταχτερά πουκάμισα του Βαρουφάκη.
Γιάννης Κουβάτσος said
102: Το σχόλιο για το σακάκι του Τσίπρα δεν είναι σεξιστικό;Μήπως επειδή είναι άντρας, οπότε μπορούμε να λέμε ό,τι θέλουμε; Και από πότε ο σχολιασμός για μια «κακή» ενδυματολογική επιλογή συνιστά ρατσισμό; Μήπως αυτούς τους όρους πρέπει να τους χρησιμοποιούμε με μέτρο και όπου όντως χαρακτηρίζουν τέτοιες συμπεριφορές και να μην τους κάνουμε τσίχλα όπως τον άλλο χιλιοταλαιπωρημένο χαρακτηρισμό, τον «φασισμό»; Στην περίπτωση των ενδυματολογικών επιλογών της Μενδώνη, του Τσίπρα, του Φίλη, του Βαρουφάκη νομίζω μπορούμε να μιλήσουμε για ανούσια, για κακοήθη έστω, κριτική και για κακόγουστη πλάκα αλλά όχι για σεξισμό και ρατσισμό.
Μαρία said
102
Κανένας απ’ αυτούς που σχολιάζουν το σακάκι δεν είναι ΝΔ. Την πλάκα τους κάνουν.
Πέπε said
@103
Βασικά συμφωνώ. Θα προσέθετα όμως μία παράμετρο ακόμη:
Αν υποψιάζεσαι ότι κάποιος ντύθηκε έτσι όπως ντύθηκε προσπαθώντας απλώς να είναι φυσιολογικός και εμφανίσιμος, αλλά βρίσκεις το αποτέλεσμα γελοίο και τον κράζεις, είναι λίγο -όχι ρατσιστικό, αλλά ας πούμε επίθεση σε αδύνατο. Περίπτωση #79 (κττμγ)
Αν πάλι δείχνει ότι οι επιλογές του είναι επιδεικτικές, αλλά τα κάνει μαντάρα και εμφανίζεται γελοίος ή κιτς, εκεί παίρνει και λίγο κράξιμο. Περίπτωση τσαντακιού 1821.
sarant said
105 Επίθεση σε αδύνατο επειδή είναι γυναίκα;
ΣΠ said
103
Το σχόλιο που συγκρίνει με ειρωνεία την Μενδώνη με μοντέλα είναι προφανώς ρατσιστικό. Είναι σχόλιο όχι απλώς για τις ενδυματολογικές επιλογές της αλλά και για τα κιλά της και την εν γένει εμφάνισή της.
Πέπε said
@106
Όχι επειδή είναι γυναίκα βέβαια!
Γιάννης Κουβάτσος said
107: Δεν το νομίζω. Στη συγκεκριμένη φωτογραφία ξενίζει το ντύσιμο και όχι τα παραπανίσια κιλά ούτε το φύλο. Μια γυναίκα και ένας άντρας με παραπανίσια κιλά μια χαρά κομψοί μπορεί να είναι με τις κατάλληλες ενδυματολογικές επιλογές, αν υποθέσουμε ότι δίνουν σημασία σε κάτι τέτοια, πράγμα καθόλου απαραίτητο.
Μαρία said
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Ο βασιλιάς είναι γυμνός και η Μενδώνη είναι ντυμένη απαίσια μ΄αυτό το ρομποφούστανο.
Μιλάμε για μια πανίσχυρη περσόνα, μια υπουργίνα Πολιτισμού κιόλας κι όχι έναν καθημερινό άνθρωπο. Η ατίμωση της Ακρόπολης θα έπρεπε να την κάνει πιο προσεκτική ακόμη και στην εμφάνισή της την ώρα που κλείνει την Ακρόπολη για 9 τριαξονικά με συμπράγκαλα μόδας (που θα ξεφορτώσουν στο Παλαιο Μουσείο), αλλά τί να διαπεράσει αυτηνής το πετσί. Εντεταλμένη καταστροφέας.
(Εντωμεταξύ λένε ότι έχει στιλίστρια-να ζητήσουμε το τηλέφωνο 🙂 )
Μαρία said
109
Τρέχα γύρευε τι έχει ο καθένας στο κεφάλι του. Ρητά στο πάχος της Μαλτέζας αναφέρθηκε π.χ. ο Μπογκντάν. Γενικά όσοι σχολιάζουν την εξωτερική εμφάνιση γράφουν μαλακίες απο χέρι. Φωτεινή εξαίρεση του άρθρο του κυρίου Μάξιμου https://www.newsbreak.gr/lifestyle/131611/elampse-i-mareva-mesa-sto-glyko-kritiko-deilino/
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
112 Χαχα! Μια χαρά ο κύριος Μάξιμος θα έγραφε για το ένδυμα της κυρίας υπουργού, ίσως της Λίνας ; που έδενε αρμονικά με το κονίαμα του Ιερού Βράχου

στο λαμπρό φως της μαγιάτικης μέρας ξερωγώ
ΣΠ said
Η κριτική στην Μενδώνη και στον Τσίπρα θα πρέπει να γίνεται για αυτά που κάνουν και όχι για αυτά που φοράνε. Σχολιασμός της εμφάνισης και μάλιστα με ειρωνεία, όπως στα τουίτ 79 και 94, είναι κομματικός χουλιγκανισμός.
Μαρία said
Pedis said
Πού είναι ο Χτήνος; Έχω μπαρουφόπιτα της θείας Αριστονίκης!
Από το 70% του συνολικού εργατικού δυναμικού στην Αττική κόψε ένα 20%.
Αν δεν έπεφταν μπετά στο Ελληνικό θα χάλαγε η ομοιομορφία του λεκανοπεδίου και θα πήγαινε στράφι ο κόπος έξι δεκαετιών.
Ένα σωστό το είπε, πάντως. Ο Σύριζα στηρίζει.
—
Α προπό, για παρόμοιους λόγους το τσιμέντο στην Ακρόπολη ήταν η μόνη ενδεικνυόμενη λύση.
Αν υπήρχε έστω και μισό στρέμμα πράσινο από κάτω να το καταλάβω. Τότε θα είχε νόημα να παίξει κάποια άλλη επιλογή που να πηγαίνει ασορτί.
Πέπε said
@111
Απαίσια; Εντάξει, δεν την κολακεύει και πολύ, αλλά δε βλέπω γιατί το πόστο της και η πολιτεία της θα επέβαλλαν να ντύνεται κομψότερα. Δεν έχει την παταγώδη αποτυχία ενός φιγουρατζήδικου ντυσίματος που να σε γελοιοποιεί, είναι ένα κοινό φόρεμα. Και εν πάση περιπτώσει η γυναίκα απλώς περπατάει στο πεζοδρόμιο (δεν ξέρω από πού έβγαινε ή πού πήγαινε), δεν είναι στην πασαρέλα. Οποιοσδήποτε έβλεπε μια γυναίκα μ’ αυτή την εμφάνιση στον δρόμο, αν δεν την ήξερε, δε βλέπω τι θα έβρισκε να σχολιάσει. Θα το ξέχναγε το επόμενο δευτερόλεπτο.
Μου φαίνεται σαν να την πέφτουμε σε κάποιον επειδή η μούρη του έχει σπάσει από ρυτίδες ή το μαλλί έχει γκριζάρει: μπορεί να μην τον κολακεύει, αλλά σάμπως μας το χρώσταγε να πλακώνεται στα καλλυντικά και τις επεμβάσεις πριν εμφανιστεί στα ευαίσθητα μάτια μας;
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
117 >>σαν να την πέφτουμε σε κάποιον επειδή…
Άλλος την έπεσε, αν την έπεσε, αλλά βγάζει γέλιο γιατί ήταν η Τσιμενδώνη -υπουργός Πολιτισμού , χαλκέντερη, στριφομουτριάστρα στο άκουσμα «Ξαρχάκος» κλπ κλπ κι όχι οποιαδήποτε γυναίκα, είχε και φόντο τη πανίσχυρη – επίσης σύμβουλό της στα φλοράλ με κόκκινο γοβάκι, ε ας πρόσεχαν!
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
118 κόκκινο πεδιλάκι
Pedis said
Χμ. Θα τον περιλάβει η αχώνευτη και θα φάει μεταγωγή στου διαόλου το κέρατο.
… οδοντιατρείο , να έρχεται από το χώρο εισόδου του ιατρείου για να μπει στο οδοντιατρείο …
Τον ρωτάμε , «συγνώμη ποιος είναι μέσα και δεν έχει δεχτεί άτομο εδώ και τρεις ώρες περίπου» ?
Μαθαίνουμε λοιπόν , ότι από τις 9:00 το πρωί ίσως και νωρίτερα , είχε κάνει «κατάληψη» στο
οδοντιατρείο και στα μηχανήματά του ο Μένιος με τον προσωπικό του οδοντίατρο που τον είχε επισκεφτεί …
Κάθε κρατούμενος όπως και ο Μένιος , έχει δικαίωμα να ζητήσει να τον επισκεφθεί ο προσωπικός ιατρός τον οποίο πληρώνει με δικά του έξοδα !
(Άρθρο 21 του σωφρονιστικού Κώδικα)
Το θέμα για μας δεν είναι εδώ,το θέμα είναι ότι χτες ο οδοντίατρος της φυλακής δεν μπόρεσε να δει κανέναν από τα 20 και άνω άτομα που βρίσκονταν έξωθεν του οδοντιατρείου,διότι δεν είχε τελειώσει ακόμα ο Μένιος και ο γιατρός του ! Με αποτέλεσμα ,να μην εξεταστεί κανένας από τους υπόλοιπους συγκρατούμενούς μου !
Όπως είπα και πριν έχει δικαίωμα ο καθένας να φέρει το γιατρό του απέξω με δικά του έξοδα αλλά αυτό θα έπρεπε να γίνει τις ώρες τις οποίες δεν έχει προγραμματισμένο ιατρό η φυλακή , ο οποίος εξετάζει δίχως χρήματα -εννοείται-δεκαδες εκ των συγκρατουμένων μου !
Το άρθρο 3 του σωφρονιστικού Κώδικα ορίζει τα σχετικά περί της ισότητας μεταξύ των κρατουμένων και της ίσης μεταχείρισής των , η διάκριση μεταξύ των κρατουμένων συνιστά κατάφωρη παραβίαση !!!
Καλούμε λοιπόν τους ιθύνοντες , να μην υποπέσουν ξανά σε τέτοιο ατόπημα εις βάρος των υπολοίπων κρατουμένων εν είδει υποχρέωσης !
Το ότι δεν βγήκαμε στα κανάλια και στη Ζήνα Κουτσελίνη να λέμε πόσο ωραία είναι η διευθύντρια Μαρία Στέφη και ο αρχιφύλακας Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος και ότι ξημεροβραδιάζονται υποτίθεται εδώ για τη δική μας εξυπηρέτηση , αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να υφιστάμεθα αρνητική μεταχείριση σε σχέση με όσους βγαίνουν και διαλαλούν ψεύδη τα οποία «πληρώνονται άμεσα» με την διαφορετική μεταχείριση σε σχέση με τους υπόλοιπους !!!
Γιάννης Ιατρού said
Καλημέρτα,
Περί Τσι-Μενδώνης & Σια, σχόλια με θέμα την φωτό του τουί στο #79:
Παρ΄ όλο το πικάντικο της λεζάντας στην φωτό (καταφθάνουν τα Μοντέλα…) δεν νομίζω πως μ΄ αυτήν γίνεται κάποια ιδιαίτερη αναφορά στην εμφάνιση, σωματότυπο κλπ. της κυρίας για να χαρακτηριστεί όλο το τουί ρατσιστικό κλπ. Περισσότερο εστιάζει στο θέμα της «πασαρέλας/μοντέλων του Dior στην Ακρόπολη», κάτι που επέτρεψε, μάλιστα θα έλεγα υποστήριξε (σε ρόλο σφουγκοκωλάριας), η υπουργίνα Πολιτισμού (κατ΄ όνομα) για να κάνει την χάρη στην σύζυγο του ΠΘ, η οπoία ενδιαφέρεται για τις σχέσεις της επιχείρησης μόδας που έχει με άλλους οίκους μόδας, όπως αυτός του Dior. Κι αφού υπάρχει υψηλό ενδιαφέρον κι η χώρα θεωρείται οικογενειακό τσιφλίκι, γιατί να μην χρησιμοποιηθεί κι η Ακρόπολη…
Η Αρχόντισσα-Θησαυροφύλαξ υπουργίνα και η φιλενάδα και πιστή ακούλουθός της έχουν δώσει με δημόσιες εμφανίσεις/φωτογραφίες τους κι άλλες φορές αφορμές για σχόλια (και γέλια), χωρίς αυτά να συσχετισθούν με τον σωματότυπο κλπ., δηλ. να θεωρηθούν ρατσιστικά κλπ. π.χ. με αυτήν την φωτό:

Γιάννης Κουβάτσος said
111: Άλλο κομματισμός χουλιγκανισμός, στο οποίο ίσως μπορούμε να συμφωνήσουμε, και άλλο ρατσισμός και σεξισμός, χαρακτηρισμοί που πρέπει να τους προσάπτουμε σε άλλες περιπτώσεις και με πολλή προσοχή.
Για το «υπέρκομψο» ντύσιμο της κυρίας Μαρέβας, που ξετρέλανε τους κυρίους Μάξιμους, κάποιος είχε γράψει ότι την κάνει να μοιάζει με μεθυσμένη τουρίστρια που ξέμεινε στην Αμοργό (ή σε κάποιο νησί τελοσπάντων). Ρατσισμός και σεξισμός κι αυτό ή αντίδραση στους τόνους γλοιώδους κολακείας; Κσποτε η Μαλβίνα Κάραλη είχε πει στη σατιρική εκπομπή της ότι ο Δημήτρης Βουνάτσος με το ψάθινο καπέλο που φορούσε θύμιζε τον γάιδαρο της Μανταλένας. Ρατσισμός, σεξισμός και κομματικός χουλιγκανισμός; Μα τον θύμιζε, διάολε, ασχέτως αν δεν είναι ευγενικό να το λέμε δημόσια.
Γιάννης Κουβάτσος said
«Μου φαίνεται σαν να την πέφτουμε σε κάποιον επειδή η μούρη του έχει σπάσει από ρυτίδες ή το μαλλί έχει γκριζάρει»
Όχι, δεν είναι το ίδιο. Αυτά είναι σωματικές συνέπειες της ηλικίας και όποιος τα κριτικάρει είναι γελοίος. Αν και συνήθως κριτικάρεται η προσπάθεια να τα «διορθώσει» κάποιος, ως ένδειξη ναρκισσισμού. Το ντύσιμο της Μενδώνη είναι άκομψο και, δυστυχώς, τα δημόσια πρόσωπα κρίνονται και για το ντύσιμό τους. Αλλά δεν νομίζω πως γνήσιοι αριστεροί ασχολούνται με τέτοιου είδους κριτική. Αφού, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ μετατράπηκε εκ των πραγμάτων σε μαζικό και πολυσυλλεκτικό κόμμα, μοιραίο είναι να βρεθούν στις τάξεις του και τύποι που εστιάζουν στις στυλιστικές επιλογές των άλλων.
sarant said
120 Άξιος ο Δημάκης
123 Υπάρχει και μια άλλη παράμετρος: η ανταπόδοση για όσα ανάλογα (πολύ περισσότερα) λέγονταν το 2015-2019.
Πέπε said
122
> Για το «υπέρκομψο» ντύσιμο της κυρίας Μαρέβας, που ξετρέλανε τους κυρίους Μάξιμους…
Συγγνώμη, ο κ. Μάξιμος δεν είναι τρολ; Ένα άρθρο που λίνκαρε άποιος παραπάνω νόμιζα ότι ήταν παρωδία.
Πέπε said
*κάποιος* προφανώς
Πέπε said
123
Δεν έχω παρατηρήσει στενά τα ενδυματολογικά της Μενδώνη. Η αναλογία που βρίσκω ανάμεσα στο να έχεις σπάσει λόγω ηλικίας (που είναι ανεξάρτητο από τη θέλησή σου) και σ’ αυτό το ντύσιμο είναι ότι μοιάζει να ντύθηκε έτσι επειδή μέχρι τόσο φτάνει το γούστο της. Δεν προκαλεί όμως, το ντύσιμο εννοώ βέβαια, όπως δεν προκαλεί και η ρυτίδα.
Όπως δε γελάω με κάποιον που δεν ξέρει κάτι, γελάω όμως αν νομίζει/παριστάνει ότι το ξέρει.
Τέλος πάντων, αυτά. Δε βρίσκω και πολύ ενδιαφέρον στη συνέχιση της επιχειρηματολογίας γι’ αυτό το θέμα…
Γιάννης Κουβάτσος said
Ένα ενδιαφέρον σχετικό άρθρο:
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://pollsandpolitics.gr/politiki-kai-moda-to-politiko-endyma/&ved=2ahUKEwia7bXJ8vDwAhUPnhQKHVrqAWcQFjABegQICBAC&usg=AOvVaw0sNdPwZmpI7LtiS0Zb9xzD&cshid=1622360220784
Γιάννης Κουβάτσος said
Και άλλο ένα:
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://simerini.sigmalive.com/article/2015/7/4/moda-politikon-proektaseon/&ved=2ahUKEwia7bXJ8vDwAhUPnhQKHVrqAWcQFjADegQICxAC&usg=AOvVaw0aJdlFVKKeB2WSxzPK9_KV&cshid=1622360300777
ΣΠ said
122, 123
Έχω θυμώσει με το τουίτ 79 επειδή με έχει κάνει να υπερασπίζομαι την Μενδώνη.
Όταν ειρωνεύεσαι μια γυναίκα συγκρίνοντάς την με μοντέλο, αυτό που σχολιάζεις δεν είναι μόνο το ντύσιμο. Είναι η εμφάνισή της. Δηλαδή υπονοείς ότι μια γυναίκα οφείλει να είναι πάντοτε κομψή και ευπαρουσίαστη. Ε, αυτό είναι σεξισμός.
Για την Μαρέβα τα σχόλια ήταν δικαιολογημένα από την στιγμή που χαρακτηρίστηκε υπέρκομψη από τους αυλοκόλακες.
124
Η ανταπόδοση σε εξομοιώνει με τον άλλον. Αυτό θέλουμε;
Pedis said
Στη φωτογραφία στο τέλος του #116, αν και δεν καλοφαίνεται, βλέπει κανείς τη (μη τσιμεντένια) επιλογή που έκαναν οι μοντέρνοι Ρωμαίοι για να κατασκευάσουν έναν διάδρομο περιπάτου στο foro romano (Ρωμαϊκή Aγορά, Ρώμη).
(Στο βάθος η εκκλησία (μπαρόκα) των Αγίων Λουκά και Μαρτίνας.)
dimosioshoros said
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
131# Τι συγκρίνουμε τώρα, αυτοί οι μακαρονάδες κοκορόφτεροι φασίστες είναι τόσο ξεφτίλες που σέβονται την ιστορία τους.
Θυμάμαι την εντύπωση που μου είχε κάνει πριν απο καμια τριανταριά χρόνια, όταν είδα για πρώτη φορά στη ζωή μου, στη Βερόνα, ένα τεράστιο παλάτσο (καμιά εκατοστή μέτρα μήκος) σε εργασίες αποκατάστασης, με την προσωρινή πρόσοψη που έδειχνε το πώς θα ήταν το κτίριο μετά το τέλος των εργασιών. Θυμήθηκα αυτομάτως τις αιώνιες σκαλωσιές στην Ακρόπολη…
Πέρασαν δεκαετίες για να δω το ίδιο πράγμα στην ψωρολακόσταινα.
132# Τουλάχιστον την κηρία και το πορτοφολάκη τα έχεις ανορθόγραφα. Αν πσάκσω θα βρω κιάλλα, κε τότε αλίμονό σου 🙂
Pedis said
Νυν υπέρ πάντων πασόκ
Pedis said
# 133α – Ρε συ Χτήνε, ακόμη και οι Ρωμαίοι! Tα μεγαλύτερα μπάζα, αρχικατστσόνοι και αλλακατστσόνοι, τι να λέμε τώρα …
—
Και έ και νού κι ΕΠΕΝουδού!
https://www.efsyn.gr/themata/fantasma-tis-istorias/296136_epen-toy-1989-nd-toy-2021
dimosioshoros said
@ ΣτοΔγιαλοΧτηνος
🙂
Pedis said
Πολύ καλά. Επομένως και προφανώς όπως όλοι οι υπόλοιποι κρατούμενοι 🤔 🤥
Pedis said
Να πούμε την αλήθεια σε διαμέρισμα των βιπ στον κορυδαλλό, με γιατρούς, μανοπεντικιουρίστες, μασσάζ, λιποαναρρόφηση, ειδική διατροφή γκίλι ντάιετ για πάρτη του, ίντερνετ, σοσαλμίντια, βιβλία και τα ρέστα, και ποιος δε θα ‘θελε να έχει αυτή τη μοναδική εμπειρία για σκληρούς χαρακτήρες που έχουν κάνει φυλακή;!
Spiridione said
Ο κύριος Μάξιμος ναι τρολάρει. Αλλά υπάρχουν βέβαια άλλα άρθρα αποθεωτικά του ντυσίματος της Μαρ.
Pedis, ένα παλιό άρθρο, τότε που ήθελε να έρθει η Gucci στην Ακρόπολη, που λέει και για τους χορηγούς στα ιταλικά μνημεία.
https://www.elculture.gr/blog/article/%CE%BF-%CE%BF%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%82-gucci-%CE%B7-%CE%B1%CE%BA%CF%81%CF%8C%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B1-%CE%B9%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BC%CE%BD%CE%B7%CE%BC/
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
135β
Αδυνατώ να εντοπίσω κάτι αξιοπερίεργο στο λυγξ. Όλα δένουν αρμονικά, φανερώνοντας συνέπεια και συνέχεια σε βάθος χρόνου. Νταξ το 75-81 σωστά ακολουθήθηκε τακτική χαμηλών τόνων, και πιό μετά έπρεπε δυστυχώς να δοθεί χρόνος στις δυνάμεις της Αλλαγής για να χαρτογραφήσουν, να εξερευνήσουν και να οργανώσουν τη σύμπλευση με τον Μηχανισμό. Αλλά η ιστορία της παράταξης είναι σαν την κουράδα στο νερό. Βγαίνει πάντα στην επιφάνεια.
Γιάννης Κουβάτσος said
139: Με τόσους «αυθόρμητους» ύμνους για την κυβέρνηση, με τους οποίους βομβαρδιζόμαστε καθημερινά από τα ΜΜΑ, άντε να ξεχωρίσουμε τα τρολαρίσματα. Άσε που αυτά πολλές φορές υστερούν σε ενθουσιασμό και συγκίνηση.☺
Γιάννης Ιατρού said
125: Πέπε, για να μην είσαι ανημέρωτος 🙂 🙂
όχι, δεν είναι τρολ (o άποιος 😂 είναι άποια ⏫). Αυτός ο Μάξιμος λοιπόν είναι ο αρθρογράφος του newsbreak.γρ, αυτός που είχε γράψει και το μνημειώδες άρθρο (Έλαμψε η Μαρέβα μέσα στο γλυκό, κρητικό δειλινό😂🤢) όταν επισκέφτηκε ο PoromPompe(r)o τον Σεπ. 2020 τον ΠΘ στην Κρήτη (κι εξερράγη ο Πολάκης, ξέρεις…, αυτός που καπνίζει😋).
ΥΓ: έχουμε κι άλλους με τέτοιο όνομα (που προφανώς εμπνέει🙄), π.χ. τον προστατευόμενο μάρτυρα στο σκάνδαλο με την Novartis, τον «Μάξιμο Σαράφη»😎, πού ΄χε φάει τα πόδια του ο ΓεΟργιάδης να αποκαλύψει την ταυτότητά του, έχουμε τον άλλον, τον νετάκια με το μπλογκ του, κι αυτός «κος Μάξιμος» είναι🤔, αλλά όλοι τους αλλά σχέση με τον κο Μάξιμο του #112…
Γιάννης Ιατρού said
142: αλλά σχέση => καμία σχέση
Pedis said
# 133α – Παλιαααά!
Π.χ. Έργα συντήρησης της πρόσοψης μιας πασίγνωστης εκκλησίας της Ρώμης, Chiesa della Trinità dei Monti, piazza di Spagna. Ο μουσαμάς εκτέθηκε, αν δεν κάνω λάθος, για ένα χρόνο.
Urban vision
https://www.urbanvision.it/it/
# 139 – Π.χ. Δέκα χρόνια πριν: έργα συντήρησης του Κολοσσέου με έξοδα επιχειρηματία που του έδινε το δικαίωμα της αποκλειστικής χρησιμοποίησης της εικόνας του μνημείου για 15 χρόνια με ενδεχόμενη παράταση
https://www.ilfattoquotidiano.it/2012/08/03/colosseo-restauro-da-25-milioni-di-euro-offerto-da-della-valle/313548/
Η προγραμματική πρόταση του Μπερλουσκόνι από το ’90 για πώληση των θησαυρών τέχνης και της πλήρους ιδιωτικοποίησης μνημείων και μουσείων εφαρμόζεται με τη μέθοδο της σαλαμοφετοποίησης και με επιχείρηματα α λά ψωροκώσταινας θα λέγαμε εδώ, ιταλιέτας θα λέγανε εκεί με σάλτσα εφφίσιενσυ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και του επιχειρηματικού πνεύματος
(όπως στην περιπτωση του ατυχήματος του τελεφερίκ πριν από μερικές μέρες, που ο επιχειρηματίας-ιδιοκτήτης έβγαλε εκτός λειτουργίας το μηχανισμό των φρένων στο φέροντα συρματόσχοινο επειδή ο μηχανικός του δεν μπορούσε να βρει τι φταίει και κολλάει, και μέχρι να το ανακαλύψει θα χάνονταν πολύτιμές μέρες από την τουριστική περίοδο, άσχετο; μπα!)
και κατά κύριο λόγο με τη συνήθεια της απάθειας και του ωχαδερφισμού (menefreghismo) της (αυτο-) παραλυμένης πλειοψηφίας, όπως παντού άλλού στον κόσμο τα τελευταία σαράντα χρόνια, είτε με δεξιά είτε με «αριστερή» διακυβέρνηση, είτε σε τοπικό είτε σε κρατικό επίπεδο.
Pedis said
# 140 – Αλλά η ιστορία της παράταξης είναι σαν την κουράδα στο νερό. Βγαίνει πάντα στην επιφάνεια.
Ακριβέστατος!
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
137, 138# Εδώ στο λυγξ η Νικολάου, γύρω στο 11:00, λέει κάποια ενδιαφέροντα πράγματα. Και σε άλλο σημείο: Ο Βασίλης ο Δημάκης. Τώρα: Ο κ. Φουρθιώτης.
Μαρία said
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
O Τζάμπος τάλεγε από νωρίς.
https://www.rizospastis.gr/story.do?id=6630222&textCriteriaClause=%2B%CE%9F+%2BJUMBO+%2B%CE%9C%CE%99%CE%9B%CE%97%CE%A3%CE%95
Γιάννης Ιατρού said
Λέει κι ο Μπαμπι τώρα στην κα. Φλέσσα για την ετυμολογία της λέξης «αλγόριθμος» για τον (😋πρό- )Περση μαθηματικό κλπ.
Ποιόν Πέρση ρε φίλε, από την Χωρεσμία, στο σημερινό Ουζμπεκιστάν, ήταν. Το λέει και τ΄ όνομα: Αμπού Αμπντουλάχ Μοχάμεντ ιμπν Μουσά αλ-Χουαρίζμι, εδώ και 4 χρόνια παρά δυό ‘βδομάδες τα έχουμε πει, εδώ: https://sarantakos.wordpress.com/2018/08/06/algorithm/
Spiridione said
Χτήνος, αυτό με τους Ιάπωνες στην Ακρόπολη τα χει πει ο Κουτρουμπούσης πριν από χρόνια. Δεν το ξέρα αυτό με τον Τζάμπο
Δύτης των νιπτήρων said
149 Παρακαλώ: Το Khwarizmi αποδίδει έναν περσικό φθόγγο (خوا) που σήμερα τουλάχιστον προφέρεται -χα-. Χαρίζμι λοιπόν και όχι Χβα- ή Χουα-. Αντιγράφω από σχόλιό μου στο εν λόγω άρθρο!
Μαρία said
149
Χα, χα, αυγουστιάτικο, άρα το έχασα, με χόακα του Λοβέρδου.
Πέρσης θεωρείται https://de.wikipedia.org/wiki/Al-Chwarizmi
αυτής της περιόδου https://en.wikipedia.org/wiki/Afrighids
π2 said
Μου έχει κολλήσει στο μυαλό ένας χορταστικός αγγλικός μεζές στο βιογραφικό μιας κυρίας που έβγαινε στα κανάλια ως ψυχολόγος της δολοφονηθείσας στα Γλυκά Νερά. Είχα παραξενευτεί που μιλούσε για την πρώην πελάτισσά της, με λεπτομέρειες που κανείς γιατρός που σέβεται τον εαυτό του δεν θα έλεγε. Μέχρι που διάβασα ότι δεν είναι γιατρός, αλλά life coach και τα συναφή. Ψάχνοντας να το επιβεβαιώσω, βρήκα βιογραφικό στον Χρυσό Οδηγό όπου, ανάμεσα στα πολλά πτυχία που λέει ότι διαθέτει, αναφέρεται και σε δίπλωμα από το National Guilt of Hypnotists. Αυτή η Εθνική Ενοχή των Υπνωτιστών μου έχει καρφωθεί στο μυαλό έκτοτε.
Πέπε said
@142
Α μάλιστα. Ευχαριστώ.
Πάντως κι αν ήταν τρολ, ακριβώς τα ίδια δε θα έγραφε;
Πέπε said
@139 (μα ένα ένα τα βλέπω!)
Παιδιά αποφασίστε.
Γιάννης Ιατρού said
152: Ναι, και μάλιστα με τους Σπίραλ, Κρόνη, Γς, Αυγουστίνο να σχολιάζουν κι οι τέσσερεις, στα κέφια τους… Θα τους θυμόμαστε.😥
Θρασύμαχος said
«ο δεύτερος ξάδερφος του πατέρα της βασιλομήτωρ» https://www.iefimerida.gr/zoi/giati-basilomitor-de-ithele-prigkipa-filippo-gampro
Δύτης των νιπτήρων said
153 https://www.doctoranytime.gr/d/Psychologos/mylonopoulou-eleni
Μαρία said
155
Φταίει η σημασία του τρολάρω που κατάντησε πασπαρτού. Ο Σπύρος δεν ισχυρίζεται οτι ο κύριος Μάξιμος είναι ένα τυχαίο τρολ του διαδικτύου αλλά οτι το συγκεκριμένο άρθρο είναι σατιρικό και διακωμωδεί την εμφάνιση της Μαρέβας δια της υπερβολής.
Μαρία said
158
Έχει και δεύτερο επώνυμο 🙂 https://medylife.gr/%cf%83%cf%87%ce%b5%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%ce%bc%ce%b5-%ce%b5%ce%bc%ce%b1%cf%82/
sarant said
153 Πολύ ωραίο!
156 Αχ….
Πέπε said
@159
Αυτό εννοούσα κι εγώ. Εντάξει, δεν ήταν πολύ καλή η λέξη τρολάρω. Ηθελα να ξέρω αν πρέπει να τον πάρω τοις μετρητοίς ή όχι. Ή μάλλον να βεβαιωθώ ότι δεν πρέπει! 🙂
π2 said
Συγγνώμη αν το σχολιάσατε αλλού, τώρα το είδα εγώ.
Όχι, δεν θα σταθώ στις ανορθογραφίες (και μη μου πει κανείς 9 χρονώ παιδί ήταν, πώς κάνεις έτσι, κι άλλοι υπήρξαμε 9 ετών και δεν κάναμε τέτοια λάθη), ούτε καν στο γεγονός ότι ένας 9χρονος ήταν φαν του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και με πλήρως αποκρυσταλλωμένη κομματική ταυτότητα (μα τον Σουφλιά!). Θα σημειώσω μόνο ότι το να υπογράφει ένας 9χρονος ως «ο Νικόλαος Ρωμανός» (έτσι, με το άρθρο) έχει λίγο ψυχοπαθολογικές προεκτάσεις.
Μαρία said
163
Εδώ όχι. Είδα όμως χτες οτι το περιποιήθηκαν το παρατράγουδο στο τουίτερ.
Για το -ε στην μεσοπαθητική φωνή δεν έχεις δίκαιο, πρόκειται για κλασικό ορθογραφικό και των ενήλικων, που για μένα έτσι κι αλλιώς δεν χαρακτηρίζει το μορφωτικό επίπεδο.
Γιάννης Ιατρού said
153, 161α: Είναι ακουστικός τύπος, τι να κάνουμε 🙂
π2 said
164: Δεν είναι μόνο τα -ε, είναι και τα ω: προθυπουργός, Κοστήσ, Φλοράκης, Ζολότας. Και η αδυναμία συλλαβισμού. Για ένα πιτσιρίκι τετάρτης δημοτικού που θέλει να μιμηθεί γλώσσα τύπου, οπότε υποτίθεται την προσέχει, πολλά είναι. ΟΚ, μπορεί να υπερβάλλω γιατί εγώ ήμουν ορθογράφος, αλλά μαζεύονται πολλά.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
163 >> έχει λίγο ψυχοπαθολογικές προεκτάσεις
Σωστά, λίγο. Ντιπ ζουρλός θα ήταν αν έγραφε το σιγμα τελικό του επωνύμου με φι.
Πέπε said
164
Αυτό ότι ο ανορθόγραφος δεν είναι κατ’ ανάγκην αμόρφωτος, αν και προφανώς ισχύει, έχει ξεχειλωθεί λίγο. Αν δεν ξέρεις κάτι, δεν το ξέρεις. Αν από την άλλη ξέρεις χίλια άλλα, μπράβο σου, αλλά αυτό δεν παύεις να μην το ξέρεις.
Ούτε όποιος δεν ξέρει πρόσθεση είναι κατ’ ανάγκην αμόρφωτος, ούτε όποιος δεν ξέρει γεωγραφία, αλλά …ντάξει.
sarant said
163 Πάντως αξιοποιήθηκε.
Γιάννης Κουβάτσος said
Πάντως, το τουίτ του δείχνει ότι έμαθε ορθογραφία τελικά.☺ Τα εννιάχρονα τα κάνουν αυτά τα λάθη, αν και τόσα χρόνια σε σχολείο με αλλοδαπούς μαθητές έχω χάσει την επαφή με τα γραπτά των Ελλήνων μαθητών .
Πέπε said
163
> δεν θα σταθώ […] ούτε καν στο γεγονός ότι ένας 9χρονος ήταν φαν του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και με πλήρως αποκρυσταλλωμένη κομματική ταυτότητα…
Ούτε στο ότι σήμερα εξακολουθεί ο ίδιος να το θεωρεί φυσιολογικό και μάλιστα αξιέπαινο;
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
171# Η άλλη καμάρωνε πως το παιδί της πρωτοείπε μαμά-μπαμπά-Κυριάκο.
sarant said
157 Είναι Αγγλίδα η Βασιλομήτωρ γι’ αυτό δεν κλίνεται.
Γιάννης Ιατρού said
173: Βασιλομάδερ τότε 🙂
Pedis said
# 148 – Σε άλλη φάση θα παίξει το ρόλο του πατριώτη-εθνικόφρονα … ούτε σπιθαμή εδάφους … η Ελλάς δεν υποκύπτει … , σε άλλη θα γίνει μενουμευρώπης … η χώρα οφείλει να σεβαστεί τους εταίρους της … κι άλλα παρόμοια, όπως γνωρίζουμε από την πλούσια ιστορία τής πατριωτικής ιθύνουσας τάξης της χώρας μας …
Pedis said
# 153 – Αυτές είναι επαγγελματικές ειδικότητες. Λάιφ κόουτς!
Γιάννης Ιατρού said
175: 80 χρόνια πέρασαν… Και πέρυσι, 30 Μαρτίου τον χάσαμε τον «τελευταίο των Μοϊκανών»!

Pedis said
sarant said
175-177 Θεωρώ ότι η σημαία κατέβηκε στις 31/5, οπότε τα λέμε στο αυριανό.
Γιάννης Ιατρού said
Καλημέρα
179: Την νύχτα της 30ής προς 31 Μαΐου 1941. Το 31η είναι όντως πιό σωστό, αφού ο Μ. Γλέζος έχει πει: …
…. Και τότε την ταρακουνήσαμε και μετά από λίγο, έπεσε πάνω μας. Μας κουκούλωσε. Η ώρα κόντευε μία το πρωί….
Γιάννης Ιατρού said
dimosioshoros said
Τι ωραία μιλάει όμως.
π2 said
Σε ποδοσφαιρικό ρεπορτάζ για νεαρό παίκτη της Ομόνοιας Λευκωσίας που αποτελεί μεταγραφικό στόχο ομάδων σε Ελλάδα και εξωτερικό, διαβάζω για την «ομάδα της Νικοσίας». Χρησιμοποιούν οι κουμπάροι και το ιταλικό τοπωνύμιο ή πρόκειται απλώς για αντίστροφη μετάφραση.
π2 said
(ερωτηματικό αντί τελείας στο τέλος)
sarant said
183 Mάλλον το δεύτερο
nikiplos said
183@ πολλές φορές έχω ακούσει στη Λευκωσία τον όρο «Νικοσιά» και δεν ξενίζει κανέναν εκεί, αν τον χρησιμοποιήσεις…
«Τώρα φεύγω από τη Νικοσιά, θέλω καμιά ώρα να φτάσω εκεί ρε παιδί μου!»
Pedis said
# 179-180 –
Γυρίζοντας αργά για τα σπίτια μας μάς έπιασε ο σκοπός χωροφύλακας έξω από το Κρατικό Ταμείο (Ερμού). Η ώρα ήταν 12.10′, η κυκλοφορία είχε σταματήσει. Του δικαιολογηθήκαμε ότι είμαστε σε γλέντι και μας άφησε. Και πραγματικά σε γλέντι είμαστε. Κείνο που ποθούσαμε είχε γίνει. Η απαρχή του αγώνα έγινε. Το μάθημα στους Γερμανούς είχε δοθεί…
Μα αν είχαν τότε Κεντρική Ευρωπαϊκή Θερινή Ώρα Ράιχ θα ήταν σίγουρα 1:00 μετά τα μεσάνυχτα. 😁 😆
Γιάννης Ιατρού said
187: Πέδη, αργά ξυπνάς 🙂 🙂
Μαρία said
Ακούστηκαν το τελευταίο διάστημα ακραίες και αντιεπιστημονικές τοποθετήσεις που συνδέουν το έγκλημα με τους αλλοδαπούς οι οποίοι τάχα δεν ασπάζονται τις ίδιες αξίες με τους Έλληνες. Αποδεχόμαστε σχετικά εύκολα ότι ο λαός μας γνώρισε πολλές φορές στην ιστορία του τη μετανάστευση, τους διωγμούς, την προσφυγιά, αρνούμαστε όμως πεισματικά να παραδεχτούμε ότι οι συνθήκες στις οποίες ζούσαν οι Έλληνες τους οδήγησαν πολλές φορές στην τέλεση ειδεχθών εγκλημάτων. Λυπάμαι εάν θα χαλάσω τις ψευδαισθήσεις κάποιων αλλά πρέπει να κάνουμε μια αναδρομή στην Αμερική των αρχών του 20ου αιώνα: Στις 12 πρώτες εβδομάδες του 1909 στο Σικάγο σε σύνολο 149 ειδήσεων στον τοπικό Τύπο, οι 78 (ποσοστό 52,3%) αφορούσαν πραγματικά εγκληματικά περιστατικά με δράστες Έλληνες μετανάστες. Τα εγκλήματα ήταν κυρίως βιασμοί ανηλίκων, δουλεμπόριο, σωματεμπορία. Στην ίδια Πολιτεία τη διετία 1906-1908 σε επίσημα στατιστικά στοιχεία της εποχής οι πιο σκληροί κακοποιοί ήταν οι Έλληνες. Το ίδιο δείχνουν και τα στατιστικά στοιχεία στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης την εποχή της μεγάλης οικονομικής κρίσης το 1929. Οι Έλληνες έχουν υπερδεκαπλάσιες ανθρωποκτονίες από τους Ιταλούς που είναι δεύτεροι. Όμοια και στους βιασμούς, στις κλοπές, στα ναρκωτικά και στις ληστείες. Ο πίνακας με τα στατιστικά στοιχεία της εποχής που είχε δημοσιεύσει η Εφημερίδα Ελευθεροτυπία στις 21-3-1998 είναι αποκαλυπτικός.
Τα ίδια ψευδοεπιχειρήματα που χρησιμοποιούνται στη σύγχρονη Ελλάδα για να δώσουν στο έγκλημα φυλετική διάσταση, χρησιμοποιούσε ο Τύπος της Αμερικής για τους παππούδες μας.
https://ende.gr/%CF%87%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%83-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%AD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%AD%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%B4/
Κουνελόγατος said
189. Κι αυτό πριν από αρκετά χρόνια, πριν την ένταξη -λτ- των Αλβανών.
Μαρία said
Τζαβάρας εναντίον Κασσιμάτη με αναφορές εκτός απ’ τον αγαπημένο του Ντεριντά στο Λακάν και άλλους.
https://www.newsbreak.gr/politiki/210801/chamaiziloi-ethelodoyloi-typoy-ithiki-parenochlisi-kasimati-tzavaras/
Διόρθωση: kaşıma
Εσύ, ως Κασιμ-άτης, είσαι καταδικασμένος να «ξύνεσαι» αιωνίως αυτοκαταστροφικά (τουρκικό kassima= φαγούρα, κνησμός + Ατη).
voulagx said
#191: Ω, τι τούπε! «Επειδή δεν έχω άλλα αποθέματα ανωτερότητας για να εξακολουθώ να μεταμφιέζω την αηδία μου σε κοσμιότητα (αστική ευγένεια, όπως λένε κάποιοι), σταματώ εδώ.»
ΣΠ said
191
Δεν ξέρει τι του γίνεται. Επιτίθεται στο Πανεπιστήμιο Πατρών που το μόνο που έκανε είναι να εισηγηθεί προς την κυβέρνηση ένα σχέδιο εξορθολογισμού των τμημάτων που έγιναν μπουρδέλο μετά την ένταξη των ΤΕΙ με τον καταστροφικό νόμο Γαβρόγλου και την άθλια συμβολή της τότε πρυτάνεως, η οποία πήγε αντίθετα στις αποφάσεις της Συγκλήτου. Αυτή την στιγμή το πανεπιστήμιο είναι σκορπισμένο σε έξι πόλεις και έχει τμήματα με ομοειδή αντικείμενα (π.χ., Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων – Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων). Και οι τυφλοί βλέπουν ότι χρειάζεται εξορθολογισμός. Και χρειάζεται απόφαση της κυβέρνησης. Το πανεπιστήμιο απλώς εισηγείται.
ΣΠ said
Μαρία said
194
Τρίχες. Είναι και ανιστόρητη.
Δύτης των νιπτήρων said
Μην απορήσουμε όμως αν δούμε αυτή την τύπα στην επόμενη βουλή.
Μαρία said
196
Συμφωνώ με πιδύο, γι’ αυτό κι οι Τρίχες. Η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η περιφρόνηση.
ΣΠ said
Το έβαλα για το διπλό λ στο «επιβάλλουν». 🙂
Μαρία said
198
Στο ίνστα που το ανέβασε αρχικά της έκαναν αναφορά και μάλλον γι’ αυτό το κουβάλησε στο τουίτερ, ώστε να τη σχολιάσει κι η πολύ φιλελεύθερη επικοινωνιολόγος, φίλη του Νικοκύρη. Απο επαγγελματική διαστροφή λέει.
Μαρία said
Στο μεταξύ ο τύπος που φάγανε χτες στα Σεπόλια λέγεται Αριστείδης Παππάς αλλά είναι Αλβανός, δεν είναι ήρωας σαν τον Κατσίφα.
Μαρία said
Μαρία said
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Pedis said
#196 – Μην απορήσουμε όμως αν δούμε αυτή την τύπα στην επόμενη βουλή.
Και υπουργός! Γιατί, ο Γεωργιάδης καλύτερος ήταν (είναι);
Μιχάλης Νικολάου said
195, … Τρίχες …
Διχάζουν οι δυσκολίες της
τριχοτόμησης.
sarant said
Καλημέρα από εδώ, ωραία τουίτ!
Γιάννης Ιατρού said
203:
Μαρία said
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Απάντηση σε ένα ακόμα γλωσσολογικό ζήτημα έδωσε ο Γιώργος Μπαμπινιώτης, αναφερόμενος στον σωστό όρο όταν μιλάμε για μία γυναίκα βουλευτή.
https://www.in.gr/2021/06/02/greece/o-mpampiniotis-ksanaxtypa-einai-vouleytis-vouleytria/
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
209# Νταξ η βουλευτής είναι, αλλά επιτρέπουμε στη χλεμπάγια και το βουλεύτρια.
Στο σημερινό νήμα έπρεπε να το βάλεις ΕΦΗ 🙂
Μαρία said
https://sarantakos.wordpress.com/2021/06/02/kexoda/#comment-740580
Ακούμε Λευτέρη Ξάνθο. Έχω το βιβλίο του για την Αστυπάλαια.
https://www.avgi.gr/gallery/podcasts/388405_o-dimos-astypalaias-hrimatodotei-peirama-tis-volkswagen
spyridos said
Τελικά το Μητσοτακέικο είναι ανθρωπόμορφες βδέλλες
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
196 Σαχλατινοπούλου
210 Το σκέφτηκα 🙂
αλλά μάλλον στις «βουλεύτριες» πρέπει:
https://sarantakos.wordpress.com/2021/04/09/bouleutria-5/
Μαρία said
θρεντ
Γιάννης Ιατρού said
212: Άσε που προ ετών ψηφίζανε και τα δένδρα… Αλλά δεν τα θυμούνται αυτά σήμερα οι απόγονοι, Να δεις που μ΄ αυτά που κάνουν (και μ΄αυτά που δεν κάνουν) ο κόσμος πεισμώνει και τους τα μαζεύει και επομένως θα το θυμηθούν προσεχώς.
ΣΠ said
Ιταλός καλλιτέχνης πούλησε αόρατο άγαλμα για 18.000 δολάρια
Μαρία said
216
Πούλησε το τετράγωνο και τον τίτλο Ο Βούδας σε έκσταση; Ο φιλότεχνος αγοραστής διατηρεί την ανωνυμία του ή βρίσκεται κι αυτός στη φαντασία του καλλιτέχνη.
Και μόνο ένας τίτλος μπορεί να σε κάνει να δεις και να αντιληφθείς μια ύπαρξη λέει. Θα βλέπει ο αγοραστής το τετράγωνο και θα είναι σα να βλέπει το Βούδα. Άσε που αντέχει και στο χρόνο, αφού κανείς δεν μπορεί να το καταστρέψει. https://artslife.com/2021/02/07/salvatore-garau-buddha-in-contemplazione/
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
216, 217
Στην τιμή συμπεριλαμβάνεται και ο cazzo di Buddha?
Κουνελόγατος said
Είπε κανείς για τα εκατομμύρια τις μύγες που κάτι παραπάνω ξέρουν;
Κουνελόγατος said
Μάλλον έπαθα βέρτιγκο…
sarant said
216-7 Να παίξουμε και το 3.43 στην τελετή αποκάλυψης του αγάλματος.
ΣΠ said
221
4:33. Άφησες έξω το καλύτερο μέρος. 🙂
dryhammer said
221,222 συνδυασμένα με το 218.
Μάλλον αυτό πρέπει να παίξει:https://www.youtube.com/watch?v=hfgwrdYUQ2A
Γιάννης Ιατρού said
Ρε το τσακάλι τον Τσακαλώτο😂😉, που τις προάλλες Κακοποιοί… σχεδόν γκρέμισαν την πολυκατοικία που στεγάζονται τα γραφεία του, βρήκε την ευκαιρία κατά την διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για θέματα που άπτονται του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων κι απηύθυνε τρία ερωτήματα προς τον Άδωνι Γεωργιάδη:
α) Είναι ευχαριστημένος για την ασφάλεια των πολιτών, βασική υπόσχεση της κυβέρνησης της ΝΔ ως αντιπολίτευση;
β) Τον καθησυχάζει η πρόταση Πορτοσάλτε👏 ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε, γιατί οι γκάνγκστερ σκοτώνονται μεταξύ τους και έχουν καλό σημάδι;
και
γ) Επειδή δεν έχουμε όλοι την εμπιστοσύνη στους γκάνγκστερ που έχει ο κ. Πορτοσάλτε😁, αν προτίθεται από το Ταμείο Ανάκαμψης να δώσει κάποια λεφτά κατάρτισης για να σιγουρέψουμε ότι οι γκάνγκστερ έχουν καλό σημάδι;
Γιάννης Ιατρού said
Ένα σεισμούλη τον έκανε εκεί προς την Πάτρα, αισθητός, λένε, και στην Αττική 😋🤨
Μαρία said
Γιάννης Ιατρού said
Δεν έφτανε που μας χαντάκωσε κανά δυό φορές στην Αλέξαινα με τις απρόοπτες εμφανίσεις του εδώ μέσα, μ΄ αυτά και μ΄ εκείνα του γνωστού φιλοαμερικάνου και αρχαιολάγνου σχολιαστή, να τα αποτελέσματα….🙄
Το Πρίνστον εξοστρακίζει Αρχαία Ελληνικά και Λατινικά για να… καταπολεμήσει τον «δομικό ρατσισμό»
Γιάννης Ιατρού said
Και μας γράφουν και στα παλιά τους τα παπούτσια, τέτοια επιτυχία η εξωτερική μας πολιτική:
Η απάντηση της Γερμανίας για τη μη κλήση της Ελλάδας στην νέα διάσκεψη για τη Λιβύη εκθέτει την κυβέρνηση και τον Δένδια!
κατά τα άλλα, μάλλον θα μυρίστηκε κανένα νέο πέτσωμα και βάλθηκε να μας ξανα-ξεβλαχέψει ο Κωστόπουλος, αυτός που άφησε στο δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενους πτωχεύοντας τον εκδοτικό του όμιλο, ξανά βγάζει το Νίτρο… Έχει να πέσει διαφήμιση για την μόδα..🤢
Nestanaios said
227. Υπάρχει πρωτότυπο ή μήπως είναι αυτό;
Γιάννης Ιατρού said
229: ουυυ, π.χ. εδώ https://paw.princeton.edu/article/curriculum-changed-add-flexibility-race-and-identity-track
κι εδω https://thecollegepost.com/princeton-removes-greek-latin/
καλά ρε συ, βαριέσαι να γκουγκάρεις;
Μαρία said
Την είχε σχολιάσει ο Πιδύος. Απατεώνισσα η μαμμή.
Την είχαν διαγράψει και οι μασόνοι απο το 2018 https://www.avgi.gr/koinonia/388580_nees-apokalypseis-gia-ti-psyhologo-tis-karolain
sarant said
227 Το «εξοστρακίζει» πάντως είναι υπερβολή. Δεν είναι πια υποχρεωτικά.
Αγγελος said
Για όσους δεν ξέρουν τα αμερικάνικα εκπαιδευτικά πράγματα, ίσως χρειάζονται μερικές εξηγήσεις:
Αυτό που στις ΗΠΑ λέγεται college (τετραετείς σπουδές μετά το high school = Λύκειο) ΔΕΝ είναι επαγγελματική σχολή. Παρέχει βασικά γενική μόρφωση, που επιστέφεται με το πτυχίο Β.Α. (bachelor of arts), μετά το οποίο μπορεί να συνεχίσει κανείς, αν θέλει, είτε σε καθαυτό επαγγελματικές σπουδές (ιατρική, νομικά, θεολογία, διοίκηση επιχειρήσεων… — αλλά η εισαγωγή είναι δύσκολη και οι σπουδές εντατικές) είτε σε κάποια επιστήμη σε επίπεδο Μ.Α. ή διδακτορικού.
Ο σπουδαστής του college διαλέγει στο τρίτο έτος (!) έναν τομέα συγκέντρωσης (major): αγγλικά (φιλολογία δηλαδή), ιστορία, πολιτικές επιστήμες, μουσική, μαθηματικά, φυσική, χημεία, βιολογία…, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι ακόμα και τότε μόνο μαθήματα του τομέα του παρακολουθεί. Στο Πρίνστον, μια που αναφέρθηκε, υπάρχει (ή υπήρχε στον καιρό μου) ο «κανόνας των 12» — ότι δηλαδή δεν έπρεπε να παρακολουθήσει κανείς συνολικά πάνω από 12 μαθήματα στον τομέα του (από 1 ανά εξάμηνο στα δύο πρώτα χρόνια και από 2 στα δύο τελευταία) — υπήρχαν όμως διάφοροι τρόποι να παρακαμφθεί αυτό (εγώ π.χ., με τομέα συγκέντρωσης τα μαθηματικά, παρακολούθησα και στατιστική — που ήταν τυπικά άλλο τμήμα — και οικονομομετρία — που λογιζόταν ως οικονομικά και κάλυπτε την υποχρέωση να παρακολουθήσεις δύο εξάμηνα κοινωνικές επιστήμες — και μαθηματική λογική — που προσφερόταν και με κωδικό του τμήματος φιλοσοφίας 🙂 )
Εννοείται ότι για να διαλέξεις π.χ. μαθηματικά ως major, είναι σκόπιμο να έχεις πρακολουθήσει απειροστικό λογισμό και γραμμική άλγεβρα στα δύο πρώτα χρόνια — αλλιώς θα τα βρεις μπαστούνια. Δεν είναι όμως τυπική προϋπόθεση· αν τους πείσεις ότι τώρα είδες το φως 🙂 και θέλεις να σπουδάσεις μαθηματικά, όλα γίνονται. Γενικώς, τα αμερικάνικα πανεπιστήμια (τουλάχιστον αυτά που έχω γνωρίσει εγώ· τα πολιτειακά ίσως να είναι πιο άκαμπτα) είναι μάλλον ελαστικά στην εφαρμογή των τυπικών κανονισμών.
Ε, ένα από τα τμήματα του πανεπιστημίου είναι και οι κλασικές σπουδές (classics). Αυτός που θα διαλέξει αυτό το major δεν θα γίνει αναγκαστικά κλασικός φιλόλογος, ούτε πρέπει οπωσδήποτε να μάθει και αρχαία ελληνικά και λατινικά. Υποθέτω (χωρίς να το έχω ελέγξει) ότι και με τους προϊσχύοντες κανονισμούς θα μπορούσε π.χ. να παρακολουθήσει μόνο μαθήματα ελληνικής φιλολογίας και να μην ασχοληθεί σοβαρά με τα λατινικά. Το νέο στοιχείο είναι ότι τώρα φαίνεται πως θα μπορεί να πάρει Β.Α. χωρίς να έχει μάθει ούτε αρχαία ελληνικά ούτε λατινικά, έχοντας δηλαδή παρακολουθήσει μόνο μαθήματα που μιλούν για την κλασική γραμματεία και τον ελληνορωμαϊκό πολιτισμό. Κλασικός φιλόλογος δεν θα είναι βέβαια με τίποτε ο τοιούτος 🙂 πτυχιούχος· θα είναι όμως (αν έχει ασχοληθεί σοβαρά) άνθρωπος με γερή κλασική μόρφωση, εξοικειωμένος με την κλασική γραμματεία και τον ελληνορωμαϊκό πολιτισμό, και εξίσου απασχολήσιμος με τον παραδοσιακό classics major του Πρίνστον σε οποιαδήποτε δραστηριότητα δεν απαιτεί γνώση των κλασικών γλωσσών. Και ποια δραστηριότητα την απαιτεί, πλην αυτής καθεαυτήν της επαγγελματικής ενασχόλησης με την κλασική φιλολογία και τις συναφείς επιστήμες (ιστορία, θεολογία…);
Από αυτή την άποψη, η απόφαση του Τμήματος Κλασικών Σπουδών του Πρίνστον, όχι βέβαια να «εξοστρακίσει» τις κλασικές γλώσσες αλλά να πάψει να θεωρεί την έστω στοιχειώδη γνώση τους απαραίτητη προϋπόθεση για να δηλώσει κανείς classics ως major, γίνεται πιο κατανοητή. Και βεβαίως είναι και ιδιοτελής· επειδή πολύ λίγα παιδιά κάνουν πια λατινικά ή αρχαία ελληνικά στο Λύκειο, δεν προφταίνουν να μάθουν αρκετά στα δύο πρώτα χρόνια του Πανεπιστημίου ώστε να πληρούν τις παλιές τυπικές προϋποθέσεις. Χαλαρώνοντάς τες, το Τμήμα Κλασικών Σπουδών θα μπορεί να προσελκύσει περισσότερα παιδιά, μην το κλείσουν κιόλα λόγω έλλειψης σπουδαστών!
dryhammer said
Άσχετο, αλλά έχω την απορία.
Εδώ
https://m.naftemporiki.gr/story/1734590
λέει: «Υποστηρίζουν επίσης ότι αυτό το κοσμικό παγόβουνο έχει ηλικία 35 εκατ. ετών και υποδεικνύουν ως τόπο δημιουργίας του ένα μοριακό νέφος που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 εκατ. ετών φωτός από την Γη.»
Γίνεται;
Δηλ. Να γεννήθηκε κάπου που απέχει 100εκ ε.φ. και ενώ είναι ηλικίας 35 εκ ετών να είναι στη γειτονιά μας; [και ηλικίας 350 εκ. ετών να είναι πάλι δε βγαίνει – πολύ γρήγορο]
sarant said
233 Σε ευχαριστώ, είναι λογική εξήγηση
Γιάννης Κουβάτσος said
Τι Παρθενώνα…Ούτε ένα γήπεδο στον Παναθηναϊκό δεν είμαστε άξιοι να χτίσουμε.
”Μα γιατί δεν είμαστε πλέον ικανοί να χτίσουμε έναν Παρθενώνα;” Και τους απαντώ: ”Γιατί πάψαμε να ομιλούμε την αρχαία ελληνική γλώσσα.”
Για να επιστρέψω, λοιπόν, στην ερώτηση, σε μια Ελλάδα όπου άπαντες θα ομιλούσαν αρχαία ελληνικά, θα ήμασταν ικανοί να ξαναχτίσουμε έναν Παρθενώνα.»
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://m.huffingtonpost.gr/amp/entry/sterne-moe-archaia-ylossa-na-se-eicha-prota_gr_60b0d4d0e4b01de8b781d44b/&ved=2ahUKEwiBs-Or6P7wAhWILewKHZpvAKUQFjAAegQIAxAC&usg=AOvVaw3J5JI6UHzQYf_ftv2zPCOl&cf=1
Nestanaios said
230. Το πρωτότυπο είναι πάντοτε καλλίτερο … και χωρίς τα ελληνικά και τα λατινικά δεν θα έχουμε πρωτότυπα και τα παιδιά μας θα έχουν δασκάλους β΄ κατηγορίας. Αλλά δεν πειράζει, υπάρχουν οι σπαρτοί τρελοί εδώ και εκεί που θα σώσουν την κατάσταση.
Από όλους τους σπόρους, καλλίτεροι είναι οι παλαιοί, μη μεταλλαγμένοι, και υπάρχει επιστροφή σε αυτούς τους σπόρους.
Μαρία said
236
Η ψωνάρα έχει και δεύτερο όνομα, Ωρείθυια.
Γιάννης Κουβάτσος said
238:«η εν τω όρει ως μανιώδης τρέχουσα»…
Κι ύστερα σου λένε πως δεν πάει στα βουνά.
Γιατί, όμως, δεν προτίμησε το Ειλείθυια, αφού βοηθάει στη γέννηση της Γνώσης;
Γιάννης Ιατρού said
καλημέρα,
239: Έλα μου ντε, πού ΄χει και καταγωγή από την κρητική – μινωική μυθολογία, πέρασε στο δωδεκάθεο και που την γιορτάζουν ακόμα και σήμερα, π.χ. στην Καλλονή της Λέσβου σαν «Παναγιά Κωλοπανού». Αλλά ποιάς γνώσης ρε Γιάννη, «μογοστόκο» (=επίφορο πόνων) την αποκαλούσαν.
dryhammer said
240. Δλδ. Εμ να μοχθείς, εμ νά ‘σαι και στόκος.
Γιάννης Ιατρού said
Α, μάλιστα, αυτό θα θυμήθηκες, ε;

ΣΠ said
234
Μπα, μπούρδες γράφουν. Εκτιμάται ότι είναι ηλικίας 45 εκ. ετών και προέρχεται από απόσταση 100 παρσέκ (περίπου 300 έτη φωτός).
https://en.wikipedia.org/wiki/%CA%BBOumuamua#Indications_of_origin
BLOG_OTI_NANAI said
Προς Γιάννη Ιατρού!
Καλημέρα Γιάννη, ρίχνοντας σήμερα μια ματιά στην προχθεσινή συζήτηση, είδα -κατόπιν εορτής- ότι μου είχες απευθύνει καλωσόρισμα ( https://sarantakos.wordpress.com/2021/06/02/kexoda/#comment-740542 ) και με συγχωρείς πολύ που δεν το είδα ώστε να απαντήσω.
dryhammer said
243. Ευχαριστώ [άρα, σωστά δεν μου καθότανε…]
Γιάννης Κουβάτσος said
240:«Όποιος προσθέτει γνώση, προσθέτει πόνο»(Εκκλ. 1, 18).☺
Γιάννης Ιατρού said
244: Καλά ρε συ, αφού ξέρεις πως δεν παρεξηγούμαι 🙂 (χρωστάς τσίπουρο 😋🍷)
BLOG_OTI_NANAI said
247: Σωστός!
sarant said
Ήρθε ένα επώνυμο σχόλιο από ελληνική ΙΡ. Επειδη μυρίζει πλαστοπροσωπία, δεν αναφέρω το όνομα, αλλά μεταφέρω το περιεχόμενο:
Σχετικά με όσα γράφετε για την κατάργηση της υποχρεωτικότητας των αρχαίων ελληνικών στο Princeton University, ως μόνιμος κάτοικος New Jersey θα ήθελα να μου επιτρέψητε να σας ενημερώσω για κάτι που είναι άγνωστο στην Ελλάδα:
Αυτός που εδώ και χρόνια πρωτοστατεί στην κατάργηση των λατινικών και αρχαίων ελληνικών στα αμερικανικά πανεπιστήμια είναι ένας διαπρεπής κλασικός φιλόλογος, μόλις 36 ετών (b. 1985). Ονομάζεται Dan-el Padilla Peralta και είναι επιφανής καθηγητής Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Princeton. Γιος μεταναστών από τη Δομινικανή Δημοκρατία, μεγαλωμένος σε υπόγεια διαμερίσματα κτιρίων της Νέας Υόρκης, όπου η άξια μητέρα του εργαζόταν σαν καθαρίστρια, κέρδισε σχολική αναγνώριση για την επιμέλεια και εξυπνάδα του από μικρή ηλικία. Φανατικός αναγνώστης βιβλίων λίγα χρόνια πριν τα social media καταλύσουν την εφηβική δημιουργική φαντασία, μαγεύτηκε από τον ελληνορωμαϊκό πολιτισμό και εξακολούθησε με αφοσίωση και φαντασία τη μελέτη του μέχρι να γίνει δεκτός με υποτροφία στο Princeton όπου διέπρεψε.
Με υποτροφία και από την ελληνικές κυβερνήσεις Κώστα Καραμανλή και Γιώργου Παπανδρέου, κατόρθωσε να συνεχίσει τις σπουδές του στην Οξφόρδη και στο Stanford της Καλιφόρνιας όπου και έλαβε το διδακτορικό του στο Δίκαιο και τα δικαστήρια της Ρώμης. Η ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία άρχισε στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης. Τα τελευταία χρόνια ο Padilla Peralta μιλάει δημόσια και αρθρογραφεί υπέρ της κατάργησης των κλασικών σπουδών και της πλήρους απαξίωσης των αξιών και ιδεωδών που εκφράζουν οι πολιτισμοί της αρχαίας Αθήνας και Ρώμης.
Ο ίδιος εκφράζει την ανενδοίαστη αποστροφή του για την καταπιεστική κυριαρχία παραδοσιακών προτύπων, δομών και προσωπικοτήτων της λευκής φυλής και απερίφραστα καταδικάζει τη δουλεία, την κοινωνική απαξίωση και τη σωματική βία που υπέστη η μαύρη φυλή. Κατά την άποψή του, οι χρυσοί αιώνες της ελληνορωμαϊκής ιστορίας καθοδηγούν και δικαιολογούν τις αποικιοκρατικές επιδιώξεις της Αγγλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας αλλά και των ΗΠΑ μέχρι το πρόσφατο παρελθόν. Κατά τον Padilla Peralta, η σύγχρονη δημοκρατική Δύση μόνο κακά παραδείγματα μπορεί να αντλήσει από την κλασική αρχαιότητα. Ο ίδιος, παρόλο που στις δημοφιλείς διαλέξεις και σεμινάριά του συρρέει πλήθος φοιτητών διαφόρων κλάδων, θα προτιμούσε να αφοσιωθεί στην κοινωνική αλλαγή παρά στην ιστορική έρευνα και διδασκαλία. Δεν διστάζει να επαναλαμβάνει ότι σκοπεύει σύντομα να εγκαταλείψει το cursus honorum του διαπρεπούς Princeton και να αφοσιωθεί στην πολιτική δράση με το κίνημα Black lives matter
Ως δεύτερης γενιάς ελληνίδα μετανάστης στις ΗΠΑ, αναρωτιέμαι: Ποια θέματα θα επέλεγε να συζητήσει ο Padilla Peralta με έναν ιστορικό – αρχαιολόγο σε επίσκεψή του στην Ακρόπολη, στη Βεργίνα, στην Ολυμπία, στον Παλατίνο Λόφο ή στην Πομπηία: Την καταπίεση της μαύρης φυλής ή τα επιτεύγματα ελληνορωμαϊκών πολυεθνικών κοινωνιών που δημιούργησαν μέγιστα κοινωνικά και πολιτιστικά αγαθά για την ανθρωπότητα, όπως το Ρωμαϊκό Δίκαιο;
Σας ευχαριστώ
Μαρία said
Σίγουρη πλαστοπροσωπία.
θρεντ
Δύτης των νιπτήρων said
Αν η υπογραφή είναι «Μιχάλης Μόσχος» δεν είναι πλαστοπροσωπία, απλά κόπι-πέιστ: https://www.kathimerini.gr/opinion/readers/561381193/oi-klasikes-spoydes-dechontai-epithesi/
Δύτης των νιπτήρων said
… με κάποια ποικίλματα όπως το (b. 1985)
Αγγελος said
Για να μη νομίζουμε ότι ο Dan-El Padilla Peralta, καίτοι διαπρεπής καθηγητής κλασικών σπουδών, θέλει να… καταργήσει την επιστήμη του, ιδού ένα απόσπασμα από συνέντευξή του:
Classical literature and rhetoric fascinated you from an exceptionally young age. What is it about this writing that held—and continues to hold—such appeal? If you could recommend one ancient work to your readers, which would it be and why?
At the time of my earliest exposure to them, Greek and Latin literatures and cultures allowed me to indulge my imagination and fly away into a world some 2,000-plus years in the past. In the years since, I’ve come to see the study of Greco-Roman antiquity as a necessary and indispensable tool for responsible civic engagement. I don’t endorse ascriptions of transcendent value to Greco-Roman antiquity, preferring instead to see what value resides in classical alterity as negotiated through many centuries of contestation, disagreement, policing, and effacement; besides, I’m a rank hedonist, so in the end classical literature and rhetoric keep me interested because they give me great pleasure. But I see this pleasure as an occasion for the exercise of social responsibility and for the testing and recalibration of the field that I’ve come to love. If classical texts are indeed capable of accommodating a multitude of voices (and I’m one of those who believe that they do), then that capaciousness is best brought out by confrontation with the social and ethical demands of the here and now.
I always find singling out any one ancient text for recommendation hard. I’ve already sung Homer’s praises. Plenty of people still read the Odyssey, but not as many read the Iliad; so go read about the wrath of Achilles! Or spend some time in the company of that ethnographic genius Herodotus. On the Latin side, the prospect of a pumpkin-complexioned president has forced me to console myself with the satirical genius of Seneca’s Apocolocyntosis and Petronius’s Satyricon.
Μου φαίνεται φανερό πως, ακριβώς επειδή λατρεύει τους κλασικούς, θα ήθελε περισσότεροι άνθρωποι να παίρνουν μια καλή γεύση τους, χωρίς το εμπόδιο μιας δυσκολομάθητης γλώσσας. Στο άρθρο του για τον εαυτό του στον ιστότοπο του Τμήματος Κλασικών Σπουδων του Πρίνστον καταλήγει λέγοντας «I love nothing more than to proselytize for classics and the humanities.»
Μαρία said
251
Ο Μιχάλης Μόσχος είναι «δεύτερης γενιάς ελληνίδα μετανάστης (sic) στις ΗΠΑ»;
Εκτός απο πλαστοπροσωπία ; έχουμε και λογοκλοπή.
Δύτης των νιπτήρων said
254 Σωστό…
Nestanaios said
Εδώ πρέπει να ενδιαφέρει το περιεχόμενο της επιστολής και όχι η πιθανή πλαστοπροσωπία και η λογοκλοπή.
Nestanaios said
253.
All universities, for centuries now, recommend all ancient works to their readers but before they read any of these works, they recommend that they read “Socrates Apology” by Plato. Here, they can learn what wisdom (σοφία) is only if they read it directly from and in the language Plato wrote.
Nestanaios said
249.
Εγώ θέλω να πω την γνώμη μου στην μόνιμη κάτοικο της πολιτείας «New Jersey» όποιο και αν είναι το όνομά της, το όνομά του.
Ο Padilla Peralta δεν θα εύρισκε κανέναν απέναντί του για να συζητήσει και να υπερασπιστεί τα επιτηδεύματα του ελληνικού πολιτισμού. Όλα αυτά μου θυμίζουν το «Κούφιοι και οκνοί καταφρονούν….»
Έχουν περάσει από πανεπιστημιακές έδρες, και όχι μόνον, αμέτρητοι με τις ιδέες του Padilla Peralta. To μενού του «Princeton University» έχει τα πάντα για όλες τις ορέξεις. Σε 100 χρόνια θα συζητάμε για άλλα ονόματα και άλλες ορέξεις. Ο Όμηρος, ο Αριστοτέλης, ο Πλάτων, ο Αισχύλος, ο Ευριπίδης και ο Σοφοκλής και όλοι οι άλλοι θα υπάρχουν στα μενού όλων των σοβαρών πανεπιστημίων.
Αναρωτιέμαι, αν ήξερε ο Padilla Peralta ότι ο Σωκράτης δεν ήταν λευκός, θα τηρούσε την ίδια στάση για τις κλασσικές σπουδές;