Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τενιστικά μεζεδάκια

Posted by sarant στο 12 Ιουνίου, 2021


Που τα λέω βεβαίως έτσι επειδή τις προηγούμενες μέρες η επικαιρότητα σημαδεύτηκε από τις νίκες του Στεφανου Τσιτσιπά και της Μαρίας Σάκκαρη στο τουρνουά Ρολάν Γκαρός στο Παρίσι, όπου για πρώτη φορά δυο Έλληνες αθλητές πέρασαν στα ημιτελικά μεγάλου τουρνουά.

Επιπλέον, τώρα που γράφω, ο Τσιτσιπάς μόλις κέρδισε το πρώτο σετ απέναντι στον Ζβέρεφ και έτσι όπως παίζει είναι φαβορί για να περάσει στον τελικό. Αναμεσα στα πολλά κοινά που έχουν οι δυο αντίπαλοι, είναι πως κατοικούν και οι δυο στο Μόντε Κάρλο, όπως άλλωστε και ο Τζόκοβιτς, όπως και η Σάκκαρη. Θα έχει πολύ καλά προπονητήρια για τένις το πριγκιπάτο, γι’ αυτό το προτιμούν όλοι. Απορώ πώς τα καταφέρνει ο Ναδάλ που μένει ακόμα στη γενέτειρά του, στη Μαγιόρκα.

* Και ξεκινάμε με το τένις. Όχι βεβαια για τα λεξιλογικά του, που θα άξιζαν ιδιαίτερο άρθρο, αλλά για την ορθογραφία της λέξης. Με ρώτησε κάποιος αν γράφουμε τένις ή τέννις. Απάντησα ότι με την επίσημη ορθογραφία, από το 1976, τα δάνεια γράφονται με τον απλούστερο τρόπο, άρα τένις.

Τότε να γράψουμε και «δάνια» είπε ένας άλλος.

Του απάντησα ότι η λέξη δάνεια δεν είναι δάνεια, άρα γράφουμε «δάνεια».

* Και συνεχίζουμε με ένα κρούσμα διπλαρνησιοφοβίας, όπως το είπε φίλος στο Τουίτερ -εμείς το λέμε περιφραστικά, «τρόμο της διπλής άρνησης».

Γράφει ο δημοσιογράφος και βουλευτής Μπάμπης Παπαδημητρίου:

ΟΛΟΙ οι διασωληνομένοι ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ εμβολιαστεί.

Και οι 398 – για πρώτη φορά, μετά την 28/2, κάτω 400 – δεν έχουν την προστασία που σώζει ζωές.

Πέρα από την ανορθογραφία, διότι βέβαια είναι διασωληνωμένοι, τι σημαίνει «Όλοι οι διασωληνωμένοι δεν έχουν εμβολιαστεί»; Και τι σημαίνει «Και οι 398 δεν έχουν προστασία»;

Κατά τη γνώμη μου, σημαίνει «Δεν έχουν όλοι εμβολιαστεί, αλλά ίσως έχουν κάποιοι εμβολιαστεί». «Δεν έχουν προστασία και οι 398, αλλά κάποιοι μπορεί να έχουν».

Αλλά ο κ. Μπάμπης ολοφάνερα θέλει να πει ότι «Κανείς από τους διασωληνωμένους δεν έχει εμβολιαστεί» και «Κανείς από τους 398 δεν έχει προστασία».

Η αποφυγή του «κανείς», από φόβο της διπλής άρνησης, οδηγεί σε ασάφεια -όπως θα θυμούνται και όσοι ακούν την αναγγελία στα αεροπλάνα της Ετζίαν «Το κάπνισμα δεν επιτρέπεται σε όλες τις πτήσεις της Ετζίαν» (αλλά δεν μας λένε σε ποιες επιτρέπεται!)

* Μου γράφει φίλος ότι διάβασε δηλώσεις της αντιδημάρχου Πειραιά, όπου και η φράση «κρίναμε χρήσιμο να αποδεχτούμε την πρόταση του Ομοσπονδιακού προπονητή Ζίου Ζίτσου…» και για ένα δευτερόλεπτο σκέφτηκε ότι είναι πολύ παράξενο όνομα το Ζίος Ζίτσος. Βέβαια αμέσως μετά δινόταν το όνομα του ανθρωπου και δεν υπάρχει κανένα λάθος στο κείμενο, εκτός ίσως από τα κεφαλαία γράμματα που προκάλεσαν και το μπέρδεμα -αλλά ο φίλος μας έκρινε ότι έχει έτσι κι αλλιώς πλάκα. Συμφωνώ.

* Νομανσλάνδη από τα παλιά.

Ο φίλος μας ο Ακίνδυνος, δεινός ανασκαλευτής παλιών εφημερίδων (να το πούμε εφημεριδοδίφης να κάνει και παρήχηση; ), ψάρεψε έναν παλιό κάτοικο Νομανσλάνδης σε εφημερίδα της δεκαετίας του 1980 (Έθνος ή Ελευθεροτυπία, αν κρίνω από τη γραμματοσειρά).

Ο Χάντυμαν Εντ Γκέιν είναι ο κάτοικος της Νομανσλάνδης. Ο φονιάς λεγόταν Ed Gein και έκανε διάφορες μαστοροδουλειές, δηλαδή ήταν handyman. Προφανώς στα αγγλικά θα ήταν Handyman Ed Gein, whose… κι έτσι θεωρήθηκε όνομα -άλλωστε τα συνηθίζουν τα διπλά ονόματα οι Αμερικανοί.

Πέρα από τη νομανσλανδιανή διάσταση, το ειδησάριο έχει κι ένα ακόμα λάθος. Ο φονιάς δεν πέθανε στα 57 αλλά στα 77, όπως μας λέει η Βικιπαίδεια.

* Άκουγα τις προάλλες στο ραδιόφωνο να γίνεται λόγος για τον Εμιλιάνο Ζαπάτα: «αν ζούσε στην Ισπανία, θα τον έλεγαν Θαπάτα, αλλά στη Λατινική Αμερική προφέρεται το ζήτα, Ζαπάτα».

Το πρώτο σκέλος είναι σωστό -εξού και ο Θαπατέρο, ο κάποτε πρωθυπουργός της Ισπανίας. Αλλά στη Λατινική Αμερική (και σε περιοχές της Ισπανίας) δεν προφέρουν Ζ, προφέρουν Σ. (Κάποτε μπορεί να γράψουμε άρθρο για το σεσέο, όπως το λένε).

Σαπάτα προφέρεται λοιπόν στο Μεξικό, έστω κι αν έχει καθιερωθεί το όνομά του να το προφέρουμε «αλά γαλλικά» (ή αγγλικά) Ζαπάτα.

Με τον ίδιο τρόπο, λέμε και θα συνεχίσουμε να λέμε Ζορό, παρόλο που το Ζ αυτό δεν το προφέρουν οι φυσικοί ομιλητές της γλώσσας.

Σαν γενικό κανόνα, στα στάνταρ ισπανικά λοιπόν δεν υπάρχει φθόγγος Ζ (με εξαίρεση κάποια συμφωνικά συμπλέγματα όπως rasgo όπου ακούγεται κάτι σαν ζ, όπως και στο δικό μας «σγουρός κόσμος».

* Από σελίδα φρουταγοράς, επαινετικό σχόλιο πελάτη, που κάπου είδα να σχολιάζεται για την ορθογραφία του.

Και πράγματι, το «στημένο ρόδι» μας κάνει να αναρωτιόμαστε να το έχουν στήσει κάπου, περιμένοντας να έρθει να το πάρει ο πελάτης, ή αν είναι στημένο με τη μεταφορική σημασία της λέξης, όπως λέμε για «στημένο ματς».

Αλλά βέβαια, το «στημένο ρόδι» δεν είναι στημένο, αλλά… αλλά εδώ μπλέκουμε. Είναι «στυμμένο» κατά ΛΚΝ και ΜΗΛΝΕΓ, «στειμμένο» κατά Μπαμπινιώτη, «στιμμένο» που το γράφουν πολλοί άλλοι (κι εγώ καμιά φορά). Το δε Χρηστικό δέχεται (κατά σειρά) τις ορθογραφίες: στύβω, στίβω και στείβω.

Αν συνδυάσουμε τις τρεις παραλλαγές με τη δυνατότητα να βάλουμε ένα ή δύο μι (στυμένο και στυμμένο, ας πούμε) ίσως θα αναγνωρίσουμε κάποιαν αρετή στο στημένο ρόδι 🙂

* Ξεκίνησε και το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, το Γιούρο που το λέει ο κ. Μπαμπινιώτης, και διαβάζω για κάποια προγνωστικά με τη βοηθεια υπολογιστή, που έδωσαν μάλιστα πρώτο φαβορί τη Γαλλία (κι εγώ την υποστηριζω, μαζί βέβαια με τη Β. Μακεδονία). Λοιπόν:

Σύμφωνα λοιπόν με το «The analyst», το οποίο έτρεξε το δικό του λογάριθμο χρησιμοποιώντας στοιχεία από στοιχηματικές εταιρείες αλλά και από τη φόρμα των ομάδων, το αποτέλεσμα έδειξε ως πρώτο φαβορί τη Γαλλία και δεύτερο το Βέλγιο.

Λέτε να έτρεξε λογάριθμο; Δεν αποκλείεται (δικός μας είναι, και στο δέντρο τον κρεμάμε) αλλά υποψιάζομαι ότι αλγόριθμο ήθελε να πει ότι έτρεξε. Αλλά έτσι είναι αυτοί οι Άραβες, σε μπερδεύουν.

* Λέγαμε πιο πάνω για το «στημένο ρόδι», αλλά βλέπω στη Λεξιλογία ότι έχουν και οι αγγλοσάξονες πρόβλημα με τα ομόηχά τους.

Όπως γράφει κάπου ο Ν. Λίγγρης, σε αγγλικό βιβλίο και μάλιστα καλογραμμένο, ψάρεψε ένα «…was the sole of discretion».

Και συνεχίζει: Για να το τεκμηριώσω, έψαξα στα βιβλία του Google. Δεν βρήκα το βιβλίο που διαβάζω, αλλά βρήκα πολλά άλλα θύματα του ομόηχου.

Είναι «soul of discretion» και όχι βέβαια «sole of discretion»!

Εικονογραφώντας το μπέρδεμα ανάμεσα σε soul (ψυχή) και sole (σόλα), ο φίλος μας ο Δαεμάνος ανέβασε τη φωτογραφία που βλέπετε αριστερά, όπου ένας έξυπνος τσαγκάρης παίζει με τρία ομόηχα (heel-heal, sole-soul, dye-die).

Εγώ πάλι θυμήθηκα ένα διήγημα που είχα διαβάσει πριν από πολλά χρόνια, στο οποίο κάποιος έκανε το παροιμιώδες σύμφωνο με τον διάβολο (ξέρετε, που πουλάς την ψυχή σου και σε αντάλλαγμα παίρνεις ό,τι ζητήσεις) και απορούσε πώς πιάστηκε κορόιδο ο Λούσιφερ να δεχτεί να του προσφέρει τα πλούτη όλου του κόσμου με ένα τόσο ταπεινό αντάλλαγμα, μια σόλα -sold his sole to the Devil.

* Στην προχτεσινή ενημέρωση για την πανδημία και τα νέα μέτρα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε, μεταξύ άλλων:

Από το Σάββατο 12 Ιουνίου η απαγόρευση κυκλοφορίας, το curfew επεκτείνεται κατά μια ώρα. Θα ξεκινά, δηλαδή, στην 1:30 μετά τα μεσάνυχτα και θα διαρκεί, όπως και σήμερα, μέχρι τις 5:00 το πρωί.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας, είπε ο κ. Χαρδαλιάς, «επεκτεινεται κατά μία ώρα». Τι θα πει αυτό στα ελληνικά; Ότι διαρκεί μία ώρα περισσότερο από ό,τι ίσχυε ως τώρα.

Όμως στην πραγματικότητα, η απαγόρευση περιορίζεται κατά μία ώρα. Ως τώρα η κυκλοφορία σταματούσε στις 12.30 (00.30 αν θέλετε) ενώ από απόψε θα σταματάει στις 1.30. Αυτό που επεκτείνεται είναι η δυνατότητα ελεύθερης κυκλοφορίας.

Κοινώς, έχουμε χάσει τον μπούσουλα.

Να προσέξουμε επίσης ότι εξηγεί τον όρο «απαγόρευση κυκλοφορίας» με τον όρο curfew!

* Μιλώντας για πανδημία, μια άσκηση στα ανώτερα μαθηματικά σε σχέση με τους εμβολιασμούς.

Γράφει η Καθημερινή:

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, ήδη έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση 6.463.465 πολίτες, ακόμη 4.100.056 έχουν λάβει τη μια δόση και πλήρως εμβολιασμένοι είναι 2.506.621 πολίτες.

Δεν το καταλαβαίνω. Αν οι 6.463.000 έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση, οι «ακόμη» 4.100.056 τι είναι; Έχουν λάβει μια δόση, λέει. Εμβολιάστηκαν κατευθείαν με τη… δεύτερη; Να έχουν πάρει τόσο πολλοί το μονοδοσικό αποκλείεται, άλλωστε σε αυτή την περίπτωση θα ήταν «πλήρως εμβολιασμένοι».

Οπότε; Ποιοι ανήκουν σε αυτα τα «ακόμη 4.100.000»;

* Μεταφραστικό από την Καθημερινή.

Σε άρθρο για την απονομή παρασήμων σε στενούς συνεργάτες του εκλιπόντος Φιλίππου, που έγινε προχτές με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννησή του, διαβάζουμε:

Στις 10 Ιουνίου, σε μία σπάνια τελετή, η Βασίλισσα Ελισάβετ τίμησε τους πιο στενούς φίλους και συνεργάτες του εκλιπόντος συζύγου της, την ημέρα που ο πρίγκιπας Φίλιππος θα γινόταν 100 ετών …

Ενδεικτικά, ο ιδιωτικός γραμματέας και ταμίας του Δούκα του Εδιμβούργου, και γενικά το δεξί χέρι του πρίγκιπα Φίλιππου για 11 χρόνια, έγινε Διοικητής της Βασιλικής Βικτωριανής Τάξης (CVO).

Και ρωτάει (ρητορικά) ο φίλος που το στέλνει:

Αφού βρήκε το VO ότι είναι Royal Victorian Order, δεν έψαξε να βρει ότι ο Commander στα καθ’ ημάς  είναι Ταξιάρχης και το Order Τάγμα;

Διαβάζουμε επίσης για τα «σπάνια βραβεία Demise» που απένειμε η Ελισάβετ και ότι «Την τελευταία φορά που η Βασίλισσα απένειμε τους τιμητικούς τίτλους Demise ήταν πριν από 19 χρόνια, το 2002, μετά το θάνατο της μητέρας της Βασιλομήτορος Ελισάβετ και της αδερφής της Πριγκίπισσας Μαργαρίτας, σε κυρίες που άνηκαν στον στενό τους κύκλο και βρισκόταν για χρόνια στις υπηρεσίας τους».

Βραβεία Demise, τίτλοι Demise… Πράγματι σπανίως απονέμονται οι σχετικοί τίτλοι αφού δεν πεθαίνουν πλέον τόσο συχνά οι γαλαζοαίματοι, αλλά πώς θα πούμε τα Demise awards που απένειμε η… Λίλιμπετ;

Ίσως «Βραβεία ευδόκιμων υπηρεσιών σε εκλιπόντα» αλλά είναι μακρινάρι.

* Στο μεταξύ ο Τσιτσιπάς άντεξε στην αντεπίθεση του Ζβέρεφ και τον νίκησε 3-2, αλλά ακόμα δεν ξέρουμε με ποιον θα παίξει στον τελικό, Ναδάλ ή Τζόκοβιτς.

Πάντως, τα μεζεδάκια του έφεραν γούρι στον ημιτελικό -γιατί όχι και στον τελικό!

Advertisement

305 Σχόλια προς “Τενιστικά μεζεδάκια”

 1. Θρασύμαχος said

  6.463.465+4.100.056+2.506.621=13.070.142

 2. Ο κ. Μπάμπης έχει και πρόσβαση στα ιατρικά δεδομένα και ξέρει αν και γιατί δεν εμβολιάστηκαν οι διασωληνωμένοι.

 3. LandS said

  Λέμε όμως Σαραγόσα με αποτέλεσμα, πιτσιρίκος, να χάσω ώρες πάνω από ξενόγλωσσο χάρτη της Ισπανίας για να τη βρω.
  Δεν τη βρήκα, μου την έδειξαν εξηγώντας μου ότι στα Ισπανικά το Ζου προφέρεται Θου.
  Μπερδεύτηκα περισσότερο.

  Διάλογος με Ισπανό (Καστιλιάνο)
  Ωραίο αμάξι το Εμχιμίχετ
  Δεν υπάρχει τέτοια μάρκα
  Μα πώς, Εμχιμίχετ
  Για γράψτο
  (Ξεκινάει γράφοντας το Μ)
  Α! Εμ Τζι Μίντζετ (MG Midget)
  Σι Εμχιμίχετ

  Άσε μας ρε που η λέξη αλγόριθμος δεν είναι Ελληνική και βγαίνει από το όνομα κάποιου Αλ Χουαρίσμι.

 4. Costas-x said

  Καλημέρα !

  Περί Ζαπάτα και Ζορό :
  Στο «Ζορό» ο τόνος στη λήγουσα στην Ελλάδα, μάλλον λόγω γαλλικής επίδρασης, ενώ στις ταινίες ακούγεται «Ζόρο». Το ίδιο και στο «Ταρζάν». Επίσης θυμήθηκα τον «Δον Χουάν», που έγινε «Δον Ζουάν». Ο δε «Γκάλιβερ» που έγινε «Γκιούλιβερ» είναι άλλη περίπτωση.

 5. atheofobos said

  Χωρίς οι περισσότεροι, όπως και εγώ, να έχουμε την παραμικρή σχέση με το τένις, είναι φυσιολογικό όταν βλέπουμε δύο νέους αθλητές μας να νικούν και να διακρίνονται σε διεθνείς αγώνες, να χαιρόμαστε.
  Υπάρχουν όμως και αρκετοί μίζεροι και μικρόνοες που αντί να χαρούν εμέσουν την χολή τους και για τους δύο με άθλια σχόλια .
  https://www.in.gr/2021/06/10/apopsi/sakkari-o-gios-tou-mitsotaki-kai-athliotita-tis-kleidarotrypas/

 6. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  5 Υπάρχουν και άλλοι που προσπαθούν να βγάλουν πολιτική υπεραξία από τις νίκες των αθλητών.

 7. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μικροί λέγαμε και Βαλέντσια, που την έμαθαν οι περισσότεροι λόγω της μεταγραφής του Μάριο Κέμπες. Κάποια στιγμή, ανεπαισθήτως, επικράτησε πλήρως το Βαλένθια. Η Μπαρτσελόνα όμως ποτέ δεν έγινε Μπαρθελόνα, θα έχανε τους μισούς Έλληνες οπαδούς της μ’ αυτό το κωμικό όνομα. Ίσως το καταλανικό Μπαρσελόνα να είναι το πλέον ενδεδειγμένο.
  Δεν επιτρέπεται η κατανάλωση τροφίμων και ποτών σε όλους τους χώρους του μετρό, επιμένει η απρόσωπη φωνή, χωρίς να διευκρινίζει σε ποιους επιτρέπεται. Το έχουμε ξανασχολιάσει.
  Μπάμπης και Χαρδαλιάς τιμούν τη γλώσσα, πραγματικοί στυλοβάτες της αριστείας.

 8. atheofobos said

  3
  Άσε μας ρε που η λέξη αλγόριθμος δεν είναι Ελληνική και βγαίνει από το όνομα κάποιου Αλ Χουαρίσμι.

  Όχι κάποιου Αλ Χουαρίσμι!
  Έξω από την δυτική πύλη της πόλης Χίβα στο Ουζμπεκιστάν υπάρχει το άγαλμα του μαθηματικού, αστρονόμου και γεωγράφου, Al-Khorezmi (780-850) που καταγόταν από την περιοχή, πατέρα της Άλγεβρας και επίσης του όρου Αλγόριθμος που προέρχεται από το λατινικό του όνομα Algoritmi .
  Η φωτογραφία από το ποστ μου
  ΣΤ΄ ΧΙΒΑ, ΜΙΑ ΑΝΑΛΛΟΙΩΤΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΙΑ
  http://atheofobos2.blogspot.com/2013/12/blog-post.html

 9. LandS said

  Σέξπιρ, Ιούλιος Καίσαρ, Πράξη Ι

  Στη σκηνή που ένας απ΄ τον όχλο του ζητάει να προσέχει στις Ειδές (δεν είμαι καλός μαθητής; ) του Μάρτη, αυτός τον ρωτάει τι δουλειά κάνει και ο τσαγκάρης (ή ο μάντης) του απάντάει Why? I mend soles και αυτός (άντε πάλι) καταλαβαίνει souls και τα τσιράκια του βλέπουν ότι ταράζεται και τον παίρνουν μακρυά.

 10. Πέπε said

  Καλημέρα.

  Η ορθογραφία του ρήματος στίβω είναι όντως περίπλοκη, αλλά όπως τρεις είναι οι εκδοχές για τον ενεστώτα, τρεις είναι και για την οαθητική μετοχή, όχι έξι. Από πού κι ως πού ένα μ;

  ___________________

  8

  > υπάρχει το άγαλμα του μαθηματικού, αστρονόμου και γεωγράφου, Al-Khorezmi…

  Και τραγουδιστή. Μικρόφωνο δε βαστάει;

 11. Γιάννης Κουβάτσος said

  Σε λίγο θα πρέπει να απολογούμαστε, επειδή χαιρόμαστε όταν νικούν και διαπρέπουν διεθνώς συμπατριώτες μας αθλητές. Θα πρέπει να ζητάμε την άδεια των μίζερων και των κολλημένων, που μονίμως τσαλαβουτάνε στα κομματικά λασπόνερα ή κριτικάρουν από το ύψος της «κουλτούρας» τους τους φιλάθλους. Όταν όμως τα φαρμακωμένα σοβιετικά ρομποτάκια σάρωναν τα μετάλλια, τότε πανηγύριζαν έξαλλα.

 12. LandS said

  Έλα μωρέ και συ, αυτοί που κάνανε μόνο τη δεύτερη.

 13. LandS said

  7 Ίσως το καταλανικό Μπαρσελόνα να είναι το πλέον ενδεδειγμένο

  Πάντα ήταν το ενδεδειγμένο. Για να μη πω το σωστό.

 14. BLOG_OTI_NANAI said

  Τα περί Σάκκακρη αποτελούν τον ορισμό της σεξιστικής χυδαιότητας. Μια γυναίκα που παλεύει σκληρά, αγωνίζεται και ότι καταφέρνει και κερδίζει είναι με το σπαθί της, υποβιβάζεται από άθλιους ιδεολογικούς χούλιγκανς σε μια «γκόμενα» κάποιου που τον προωθούν.
  Οι άνθρωποι είναι άρρωστοι.

  Όσο για τα χρήματα που κερδίζουν, να πούμε σε όλη τους την τενιστική ζωή και η Σάκκαρη και ο Τσιτσιπάς μαζί, δεν έχουν βγάλει ούτε κατά προσέγγιση όσα έχει βγάλει έως τώρα ο Γιάννης Αντετοκούνμπο.
  Μήπως τα έκλεψε κάποιος από αυτούς;
  Μήπως υπάρχουν αθλήματα της φτωχολογιάς; Εκατομμυριούχοι έχουν το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ και εκατομμυριούχοι είναι πολλοί αξιοθαύμαστοι ποδοσφαιριστές και μπασκετμπολίστες. Υπάρχουν φυσικά και φτωχοί ποδοσφαιριστές, μπασκετμπολίστες ή τενίστες (π.χ. το παιδί κάποιου που πάει για άθληση με ελάχιστα χρήματα και επιδότηση των μαθημάτων από τον Δήμο ή ένας επαγγελματίας αθλητής χωρίς καλές επιδόσεις που δεν μπορεί να κερδίσει χρήματα από τα τουρνουά).

  Μερικοί είναι τόσο ανόητοι που ταξικοποιούν το τένις επειδή υπάρχει π.χ. το Πολιτεία τένις κλαμπ. Μα τένις δεν μαθαίνουν μόνο εκεί. Σε τόσους Δήμους υπάρχει η υποστήριξη μαθημάτων τένις όπως και βόλει ή χαντμπολ για να αθλούνται τα παιδιά και όποιος θέλει.
  Ένας που μαθαίνει μπουζούκι στο παιδί του θα πληρώνει τον μήνα περισσότερα από ένα φτωχό παιδί που θέλει να μάθει τένις. Και το μπουζούκι ή και το αρμόνιο (δεν συζητάω το πιάνο) μπορεί να κοστίζει περισσότερο από όσα θα δώσει ένα φτωχό παιδί για μια απλή ρακέτα, μια φανέλα, ένα σορτσάκι και φτηνά παπούτσια.

  ΟΙ άνθρωποι είναι απλώς διεστραμμένοι και σεξιστές.

 15. BLOG_OTI_NANAI said

  6β: Είναι η άλλη όψη του ίδιου νπομίσματος, που γράφουν ότι «οι συριζαίοι κλαίνε όταν πάει καλά η Σάκκαρη». Αλλά αυτή η ιδεολογική χρεοκοπία είναι σωστό να απαντηθεί με σεξισμό και χυδαιότητα κατά της αθλήτριας; Αντιθέτως πρέπει να απαντηθεί με απαξίωση όσο την εμπλέκουν σε μια φτηνή κομματική αντιπαράθεση.

 16. Με την ευκαιρία του Ναδάλ, μερικοί θα μάθουν να λένε σωστά και τους Podemos (Ποδέμος), αν χρειάζεται… 🙂

 17. Λιθοστρωμένοι πίθηκοι!
  https://www.lexilogia.gr/threads/%CE%9C%CE%B7%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CF%86%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AF%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%BD%CF%8C%CE%B7%CE%BC%CE%B1.3866/post-288119

 18. LandS said

  8. Μα αν ισχυρίζεται κάποιος ότι το algorithm έρχεται από το ελ. αλγόριθμος, όχι μόνο δεν ξέρει τον Αλ Χουαρίζμι (όπως τον λέει η ελ. Βίκι) αλλά ούτε καν τι είναι αλγόριθμος.

  Ωραίο άρθρο.

 19. sarant said

  14 Βέβαια, οι Ναδάλ, Τζόκοβιτς κτλ έχουν βγάλει δεκαπλάσια (λίγα λέω) από Τσιτσιπά, που τώρα ξεκινάει. Αλλά κάθε άθλημα έχει τα δικά του επίπεδα αμοιβών.

  9 Α, ωραίο!

 20. Γιάννης Κουβάτσος said

  14,15:Ίσως δεν γνωρίζουν οι τιμητές ότι ο Τσιτσιπάς είναι εγγονός εκ μητρός του σοβιετικού διεθνούς ποδοσφαιριτή Σεργκέι Σαλνίκοφ, ο οποίος κατέκτησε χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο με την ομάδα της ΕΣΣΔ. Αν το ήξεραν, μπορεί να μετρίαζαν την κριτική τους.😉

 21. BLOG_OTI_NANAI said

  Υπήρχε και η κλωστή «Ντεμισέ» που ακούγαμε διαρκώς στις διαφημίσεις στο ράδιο:

 22. LandS said

  14,15 Συμφωνώ απολύτως.

  20. Η διαστροφή και ο σεξισμός γεννάνε πολιτικές ιδεολογίες και όχι το αντίθετο.

 23. ΓΤ said

  Πάντως, ο «αλγόρΥθμος» είναι του Παντελή Μπουκάλα.

 24. sarant said

  20 Η μητέρα του έπαιξε και με την ΕΣΣΔ και με την Ελλάδα.

 25. sarant said

  23 Εσκεμμένο όμως.

  Θα λείψω για μερικές ώρες.

 26. Στα καταλανικά είναι Μπαρσαλόνα.

 27. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλημέρα κι ἀπὸ ᾿δῶ.

  » Σαν γενικό κανόνα, στα στάνταρ ισπανικά λοιπόν δεν υπάρχει φθόγγος Ζ »

  Κι ἐγὼ ἔτσι εἶχα μάθει. Μάλιστα ἡ καθηγήτρια τῶν Ἱσπανικῶν μᾶς ψευτομάλωνε, ὅταν -παρασυρμένοι ἀπὸ τὴν προφορά ὁμόρριζων λέξεων στ᾿ Ἀγγλικὰ- πετάγαμε κάποιο Ζ.

  Τὸν Αὔγουστο τοῦ 1989 εἶχα τὴν τύχη νὰ παρακολουθήσω τόν βάρδο τῆς Λατινικῆς Ἀμερικῆς Ἀταουάλπα Γιουπάνκι στὴν τελευταία του συναυλία στὴν Ἑλλάδα.

  Κι ἔπαθα πραγματικό σόκ ἀπὸ τὰ ἀλλεπάλληλα Ζ ποὺ ἄκουγα στὴν Ἀργεντίνικη προφορά του. Μοῦ πῆρε κάμποση ὥρα καὶ ἀρκετὴ προσπάθεια γιὰ νὰ καταλάβω ὅτι τὰ (συνιζημμένα) ζια, ζιε, ζιο, ζιου ποὺ ἄκουγα ἦταν ἡ Ἀργεντίνικη προφορὰ γιὰ τὰ lla, lle, llo, llu ἢ τὰ ya, ye, yo, yu· αὐτὰ ποὺ εἴχαμε μάθει ἀπὸ τὴν καθηγήτριά μας πὼς προφέρονται για, γιε, γιο, γιου. 🙂

 28. Όλα θυμίζουν Ζεύς, Διός…

 29. ΓΤ said

  25@
  Προφανώς, ρε μαν. Είναι σχηματισμός που δίνει πόνο 🙂

  Λεξιπλασία δίχως Μπουκάλα
  είν’ καπηλειό μ’ άδεια μπουκάλα

 30. BLOG_OTI_NANAI

  Έχουμε και πολλά ρετιρέ από το (en) retrait.

 31. Και γκάζι…

 32. Ρε συ Αθεόφοβε, τι ωραίες φωτογραφίες!

 33. ΓΤ said

  27@

 34. Α, ώστε ο Ζορό δεν είναι Ζορό αλλά Σορό ή μάλλον ούτε και αυτό (#4) αλλά Σόρο!
  Μου διαλύσατε τον παιδικό μου ήρωα!

 35. Voyageur autour de la chambre said

  Καλημέρα.
  Για τη Σάκκαρη και τον Τσιτσιπά, μόνο ένα μπράβο στους αθλητές και χαρά για την επιτυχία τους.

  Η πινακίδα του τσαγκάρη λογοπαικτικό αριστούργημα!

  Η «επέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας» με μπέρδεψε για λίγο, παρόλο που ήξερα σε τι αναφερόταν. Είναι απλώς λάθος. Ωστόσο πιο ανεξήγητο μου φαίνεται το curfew ως επεξήγηση – δεν είναι και η πιο γνωστή αγγλική λέξη και δεν νομίζω ότι χρησιμοποιείται ευρέως στα ελληνικά.

  Όσο αφορά τα νούμερα για τους εμβολιασμούς, άποψή μου είναι ότι οποιοσδήποτε αριθμός εκτός από τους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς απλώς λέει ψέμματα.

 36. Voyageur autour de la chambre said

  @34

  Σόρος, αν ελληνοποιηθεί. 🙂

 37. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το πιο ωραίο που γράφτηκε για την επαίσχυντη απεργοσπασία του Σκάει:

  «@NikoAgo_: Θα έκανε και ο ΣΚΑΪ απεργία σήμερα μαζί με τους δημοσιογράφος, αλλά δεν έχει καταφέρει ακόμα ο Αλαφούζος να προσλάβει κάποιον δημοσιογράφο.»
  (Ή κάποιον ποδοσφαιριστή…)

  https://www.efsyn.gr/politiki/paraskinia/297856_hamos-sto-twitter-ti-xeftilismenoi-apergospastes-ti-skai-idio-pragma

 38. ΣΠ said

  23

 39. LandS said

  26
  Catalan: [bəɾsəˈlonə] οπως American English: [/kəˈləmbiə/] Εξ ου και Μπάρσα κοινώς Μπάρτσα.

 40. Voyageur autour de la chambre said

  Άσχετο με την ανάρτηση, αλλά μεζεδάκια είναι…
  Βρίσκετε να δικαιολογείται ο τίτλος από το άρθρο;
  https://www.moneyreview.gr/business-and-finance/35645/i-nike-zita-na-proslavei-epeigontos-ellina-metafrasti/

 41. Psi said

  Σημερα χωρις ντροπη, μπορω να ρωτησω το άσχετό μου: Πως θα μεταφράζατε το peer-review?Το peer-reviewed?
  Θα προτιμουσα μια λεξη, η οποια να δηλωνει τη διαδικασια (δηλ. έχει διαβαστει [ελπιζουμε!] κριτικα απο αλλους εγνωσμενου κυρους συναδελφους).

 42. ΓΤ said

  38@

  Ο «Αλγόρυθμος» του Μπουκάλα είναι του 1980. Ο του Αλεξανδρίδη του 2016.

 43. Psi said

  «…τα δάνεια γράφονται με τον απλούστερο τρόπο, άρα τένις. Τότε να γράψουμε και «δάνια» είπε ένας άλλος.»
  Σαν λογοπαιγνιο για την δισημια της φρασης «τα δάνεια γράφονται με τον απλούστερο τρόπο», ισχύει η αντιρρηση 🙂 [αν και αμφιβαλλω αν αυτο ειχε στο μυαλο του ο αντιρρησίας, ειδικά με το «και» της αντιρρησης]

 44. 41 «αξιολόγηση από ομότιμους» ίσως https://www.lexilogia.gr/threads/country-peer-review.1977/#post-188428

 45. ΣΠ said

  Διαβάστε αυτόν τον τίτλο και προσπαθήστε να καταλάβετε ποιος έκανε τι σε ποιον.
  Έκλεψε λεφτά από το πορτοφόλι της κόρης του και τον ξάπλωσε κάτω με 19 μπουνιές

 46. ΓΤ said

  44@

  Ξὐλινο μοιάζει. Δεν αποδίδει επακριβώς. Παίζει τέτοιος ενδελεχής έλεγχος από το ειδημοναριάτο, που συγκρίνεται με το να στείλει πέιπερ ο Χριστοδούλου από το ETεΧα και να το τσεκάρει ο Τέρενς Τάο από Ούκλα. Και ασφαλώς κάπου ανάμεσα ο Πέρελμαν, προτού αποσυρθεί. 🙂

 47. Πέπε said

  39

  Αυτό δε μας βοηθάει. Οι λεπτές φωνητικές διορρυθμίες κάθε γλώσσας εξυπηρετεί να μη δεσμεύουν τη μεταγραφή (π.χ.: τα άτονα ο των ρώσικων, που γίνονται σχεδόν α, δε μας αφορούν). Το θέμα είναι:

  Το κάθε [ə] στο [bəɾsəˈlonə] σε ποιο «βασικό» φωνήεν αντιστοιχεί, α ή ε;

 48. LandS said

  45
  Μα που πάει ρε η κενωνία. Γονιός να κλέβει το πορτοφόλι του παιδιού του και το παιδί να δέρνει γονιό.
  Τέρατα και σημεία.

 49. Αγγελος said

  Φυσικά η επέκταση της απαγόρευσης είναι λάθος, αφού εννοεί το αντίθετο, αλλά πέρ’ απ’ αυτό, έχω την εντύπωση ότι (ίσως με επηρεασμό από το αγγλικό extend) τα «επεκτείνω/επέκταση» χρησιμοποιούνται συχνά κακώς εκεί όπου σωστότερο θα ήταν «παρατείνω/παράταση». Επέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας θα είχαμε αν π.χ. ίσχυε μόνο στις πόλεις και αποφασίζαμε να ισχυει από αυριο και εκτός πόλεων• αν όμως ξανάρχιζε να ισχύει από τις 9 μμ, όπως το χειμώνα, μάλλον παράταση δεν θα ήτανε, ή ακόμα καλύτερα διεύρυνση των ωρών ισχύος;

 50. Pedis said

  Αναμεσα στα πολλά κοινά που έχουν οι δυο αντίπαλοι, είναι πως κατοικούν και οι δυο στο Μόντε Κάρλο, όπως άλλωστε και ο Τζόκοβιτς, όπως και η Σάκκαρη. Θα έχει πολύ καλά προπονητήρια για τένις το πριγκιπάτο, γι’ αυτό το προτιμούν όλοι. Απορώ πώς τα καταφέρνει ο Ναδάλ που μένει ακόμα στη γενέτειρά του, στη Μαγιόρκα.

  Πατριώτες. Για τη φανέλλα παίζουν!

  Τουλάχιστον ένας εφοπλιστης αν θέλει να αποφύγει πληρώσει νόμιμο φόρο, δηλ. το 0.0000000001% του φόρου ενός μισθωτού, δεν κοτσάρει, βέβαια, την ελληνική σημαία στα πλοία του.

  Η περίπτωση Ναδάλ
  https://english.elpais.com/elpais/2012/02/20/inenglish/1329752518_482153.html

  ‘Εχω μεγάλη αγωνία. Θα το παρει το ενάμισι εκατ. ευρώπουλα ο Τσιτσιπάς (1.4 εκ. για την ακρίβεια) ή θα μείνει στον άσσο

  με μόνο 750 χιλιάρικα;

  Και σε δυο βδομάδες στο Ουίμπλεντον θα κτυπήσουμε δύο τρακόσα και βάλε!

  1.4 εκ! Τι να τα κάνεις αν τα πάρεις αμέσως, να τα χάσεις; Να στα κλέψουν; Ενώ αν είσαι δάσκαλος θα τα βγάλεις σιγά-σιγά αλλά σταθερά, με ασφάλεια, σε 120 χρόνια συνεχούς εργασίας και θα έχεις πρόσθετο κέρδος τη μακροζωία. 🤣

 51. Psi said

  44 Θενκς. ομο(τιμο)κριμενα? ομο(τιμο)κριθεντα? 😀

 52. LandS said

  47
  Καλά, σήμερα δεν μπορεί κανείς να κάνει πλάκα;

 53. Pedis said

  Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, ήδη έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση 6.463.465 πολίτες, ακόμη 4.100.056 έχουν λάβει τη μια δόση και πλήρως εμβολιασμένοι είναι 2.506.621 πολίτες.

  Ακόμη, δε,

  4 100 056 + 2 506 621 = 6 606 677 ⁉️ 🤔 🧏🏼‍♂️

 54. Θα σ’ αρέσει αυτό το εξώφυλλο, Pedis!
  https://www.frontpages.gr/d/20210612/601/ON-time

 55. Νέο Kid Al Afrikii said

  Για τους ισπανόφωνους ανεξαρτήτως ηπείρου ΔΕΝ υπάρχει ζ. Δεν ακούγεται ποτέ το ζήτα ο φθόγγος ζου… Απλούς κανών.
  Και φυσικά ,για να προφερεθεί ως τς πρέπει να γράφεται ch . Οπότε δεν υπάρχει Μπαρτσελόνα.

 56. Psi said

  45,48: Ηταν ενας πατερας με την κορη του. Τους πλησιαζει ο δραστης, κλεβει τα λεφτα απο το παιδι και ριχνει 19 μπουνιες στον πατερα. Αν εβαζε «που» ή «που μετα» αντι για «και», ειναι οτι λεει ο 48

 57. Jago said

  Δυσάρεστα νέα, πέθανε η Σοφία Αδαμίδου. Τρεις φορές είχα δει την παράσταση για τον Άρη Βελουχιώτη.

  https://www.efsyn.gr/tehnes/art-nea/298035_efyge-i-dimosiografos-kai-syggrafeas-sofia-adamidoy

 58. Voyageur autour de la chambre said

  @54
  Ήμουν έτοιμος να ψάξω το «καρδοι» στο ΛΚΝ, όταν πρόσεξα το «Λεοντο-» από πάνω.

 59. BLOG_OTI_NANAI said

  41,44: Ο Δύτης ξέρει, έχει αξιολογηθεί και έχει γράψει άλλωστε αξιόλογα πράγματα.
  Ααντίστοιχη έκφραση είναι και αυτή: «Διαδικασία ομότιμης αξιολόγησης»

 60. ΣΠ said

  53
  Η διαφορά πρέπει να είναι τα μονοδοσικά.

 61. BLOG_OTI_NANAI said

  30: Δυστυχώς δεν ξέρω τι σημαίνει το «(en) retrait».

  20: Καλό!
  Επίσης, κάποιοι που σε σχόλια λένε π.χ. «δεν είναι καλοδεχούμενοι οι τενίστες στις λαϊκές γειτονιές» κ.λπ. ας μην ξεχνούν ότι υπάρχουν κάποια πόθεν έσχες αριστερών που δημιουργούν ένα πρόβλημα στον ακριβή εντοπισμό των ταξικών ορίων.

 62. BLOG_OTI_NANAI said

  51: Υπαρκτή μονολεκτική απόδοση είναι το: «ετεροαξιολόγηση»

  Άλλες διατυπώσεις:

  διομότιμη αξιολόγηση
  κρίση από συναδέλφους
  κρίση από εμπειρογνώμονες
  κρίση από ομότεχνους
  κρίση από ομότιμους
  αμοιβαία αξιολόγηση
  αξιολόγηση από ομότιμο

 63. Anasto said

  Νικοκύρη, βλέποντας το πώς έπαιζε ο Τσιτσιπάς στα πρώτα 2 σετ, έλεγα ότι είναι πια στο ίδιο επίπεδο με τους μεγάλους τενίστες του κόσμου. Μετά όμως, έμεινα με το σαγόνι στο πάτωμα με την απόδοση στου Ναδάλ στην αρχή του άλλου ημιτελικού. Απίθανο, τρομερά ποιοτικό παιχνίδι και σε τακτική και σε αθλητικές ικανότητες αλλά και σε τεχνική. Ήταν απόλαυση και μάλιστα διπλή για εμένα που υποστήριζα τον Τζόκοβιτς. Δύσκολη δουλειά θα έχει ο Έλληνας στον τελικό, αλλά, στα 22 του, έχει πολύ χρόνο για να εξελιχθεί στον παίχτη που θα μας χαρίσει αθλητική ομορφιά στα επόμενα χρόνια.

  Αλλά για άλλο σού γράφω. Κλείνεις το σημερινό, γράφοντας «Πάντως, τα μεζεδάκια του έφεραν γούρι στον ημιτελικό -γιατί όχι και στον τελικό». Κάλλιστα μπορεί κάποιος να θεωρήσει ότι έφερε ο Τσιτσιπά έφερε τα «μεζεδάκια του» και τα… σέρβιρε 😛 (PUNαι το αστείο θα πει κανείς) κι αυτό του έφερε γούρι. Όμως, γράφοντάς το σωστά (χωρίς τόνο, που θα ήταν λάθος ή κόμμα, που θα ήταν κουραστικό ένα α-κόμμα στην ανάγνωση), προξενείται, στιγμιαία τουλάχιστον σύγχυση στον αναγνώστη. Εγώ συνεχίζω να προτιμώ το λάθος του τόνου από την πιθανή ασάφεια κι ας μου «κόψουν βαθμούς» όσοι άμοιροι με διαβάσουν.

  Παρεμπιπτόντως, τη Δευτέρα αρχίζει για τα 18ρικα η αγχώδης, για τα περισσότερα παιδιά, διαδικασία των Πανελλαδικών εξετάσεων. Καλή δύναμη εύχομαι από εδώ, μια και στο σπίτι δεν τολμώ να μιλήσω για να μην τρυπήσει η αγωνία το ταβάνι.

 64. Pedis said

  # 54 – Το βόλλευ είναι όλα τα λεφτά. 😍

 65. BLOG_OTI_NANAI said

  50: Είναι εκτός νοήματος τέτοιες προσεγγίσεις. Τη σύνδεση, απόδοχη, επιδοκιμασία, απόλαυση κ.λπ. κ.λπ. από ένα άθλημα, έργο τέχνης, μουσική, κινηματογράφο, θέατρο, λογοτεχνικό έργο θα την αφήσω να εξαρτηθεί από το πόσο πληρώνεται, πόσα θα βγάλει, ή πόσα έχει βγάλει ως τώρα ο πρωταγωνιστής/ές;

  Και αν μάθω ότι έχει βγάλει ποσό που θεωρώ μεγάλο ο λογοτέχνης, ηθοποιός, σκηνοθέτης, αθλητής, μουσικός, αυτομάτως θα πάψει να μου αρέσει; Από όλους τους γνωστούς καλλιτέχνες (μουσικούς, τραγουδιστές, ηθοποιούς είτε Έλληνες είτε ξένους) που αρέσουν σε πλήθος κόσμου, ακριβώς επειδή αρέσουν σε πολλούς, έχουν περάσει πολλά έως και τρελά λεφτά από τα χέρια τους.

  Εδώ ο Νίκος αφιέρωσε ένα άρθρο στον Ντίλαν με τον τίτλο «Χρόνια πολλά, κύριε Ντίλαν!».

  Ο Ντίλαν όμως είναι ένας μεγιστάνας πολυ-εκατομμυριούχος και μπροστά του o Τσιτσιπάς είναι ψιλικατζής και ο Ναδάλ ακόμα ίσως να μην έχει ούτε τα μισά. Άρα, να πάψει να μας αρέσει; Δεν έκανε καλά ο Νίκος που έφτιαξε άρθρο;

  Δηλαδή ας βάζουμε ένα όριο που να σχετίζεται με την κοινή λογική…

 66. LandS said

  50
  Για το 2018 οι αθλητικογράφοι είχαν βγάλει καλύτερο Έλληνα αθλητή τον Στέφανο Τσιτσιπά που είχε παίξει σε ένα τελικό μάστερς (έχασε από τον Ναδάλ) και είχε εισπράξεις καριέρας 6εκ. Όχι τον Αντετοκούνμπο που την ίδια χρονιά είχε παίξει σε δυο ολ σταρ γκέιμς, είχε ψηφιστεί παίχτης του μήνα για Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο και Φεβρουάριο, ενώ, όταν έγινε η ψηφοφορία που τον πέρασε ο Τσιτσιπάς, το MVP της χρονιάς φαινόταν να το έχει στο τσεπάκι. Είχε εισπράξει το πρώτο εξάμηνο του 2019 ποσό σχεδόν πενταπλάσιο από ότι ο Τσιτσιπάς στη μέχρι τότε καριέρα του.

 67. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @41, 51, 62 κλπ. Ἄν κρίνω ἀπό τήν χρῆσι του στόν χῶρο τῶν ἰατρικῶν δημοσιεύσεων, νομίζω πώς τά «ὁμότιμη/ συλλογική κλπ ἀξιολόγησι» πού φαίνεται νά υἱοθετῆ καί ὁ Νικοκύρης, δέν ἀποδίδει ὀρθά τήν σημασία του [τονίζω:Τουλάχιστον στόν χῶρο τῶν ἰατρικῶν δημοσιεύσεων 🙂 ] Οἱ peer reviewers ὄχι μόνο δέν εἶναι [καί δέν πρέπει νά εἶναι] ὁμότιμοι [ἰσότιμοι] μέ τούς κρινόμενους ἀλλ’ ἀντίθετα, πρέπει νά εἶναι διακεκριμένα μέλη τοῦ κοινοῦ γνωστικοῦ πεδίου, μέ ὑψηλό ἐπίπεδο γνώσεων καί ἐμπειρίας στούς ἔγκυρους τρόπους παραγωγῆς αὐτῶν τῶν γνώσεων. Νομίζω πώς οἱ ἐπίδοξοι μεταφραστές τοῦ ἐν λόγῳ ὅρου πρέπει νά ρίξουν πρόσθετες ματιές στόν λεξικογραφικό κῆπο τῶν ἑρμηνευμάτων του (..εὐγενής, εὐπατρίδης, κοιτῶ προσεκτικά κλπ)

  https://www.wordreference.com/engr/peer

 68. Καραγκιόζης said

  Είναι διαδεδομένο λάθος να θεωρείται άρνηση το «κανείς» και τα συναφή. «Κανείς» (<και αν εις) σημαίνει "ακόμη και ένας"/"έστω και ένας". Δεν αντιστοιχούν στο αγγλικό "no-one" αλλά στο "anyone".
  Γι'αυτό έχουν ανάγκη το "δεν" για να γίνουν άρνηση: "Δεν ήρθε κανείς" (=δεν ήρθε έστω και ένας). Γι'αυτό, επίσης, χρησιμοποιούνται και στις ερωτήσεις: ("Είναι κανείς εδώ;" "Έφαγες καμία (πάστα);" "Σου έδωσε τίποτα;")

  Ιδού και μερικά παραδείγματα απο τη σημερινή σελιδα: "κι εγώ καμιά φορά (Σαραντ.)" = (κάποιες φορές/μερικές φορές), "PUNαι το αστείο θα πει κανείς", "Καλά, σήμερα δεν μπορεί κανείς να κάνει πλάκα;" (το οποίο ΔΕΝ σημαίνει ότι "Κανείς δεν έχει τη δυνατότητα/επιτρέπειται να κάνει πλάκα" – σκεφτείτε το).

  Είναι μάλιστα τόσο διαδεδομένο λάθος που εδώ και κάμποσα χρόνια έχει αρχίσει ένας αγώνας να αντικατασταθούν από το "κάποιος", "κάτι", τα οποία όμως εκφράζουν κάτι διαφορετικό.
  Άλλο "Είδες κανέναν;" και άλλο "Είδες κάποιον;"
  Άλλο "Δεν καταλαβαίνω τίποτα" και άλλο "Δεν καταλαβαίνω κάτι".

 69. Πέπε said

  (Αν βγει δύο φορές, παρακαλώ διαγράψτε)

  68

  Ακριβώς έτσι.

  Το ξέρουμε γενικά (οι περισσότεροι εδώ, τουλάχιστον) ότι δεν είναι λάθος η άρνηση μαζί με το κανείς, αλλά ξέραμε και το γιατί; Αυτή ακριβώς είναι η εξήγηση.

  Και εφαρμόζει εξίσου και με τα ποτέ, πουθενά, τίποτα κλπ.

 70. Psi said

  62 ευχαριστω

  67 Τοτε ειναι λαθος και στα Αγγλικα. Το «peer» παμε να αποδωσουμε.

 71. Γιάννης Ιατρού said

  Χαιρετώ

  27: Δημήτρη, χίλιες ευχές απ΄ εδώ 👏🤗🎈🤩

  40: τα παράπονά τους στο Πρίνστον😋… Τέτοιες σπουδές θέλουμε; 😂😉

  Πρόωρα στα 58της έφυγε από τη ζωή χτυπημένη από τον κορονοϊό μια πολυγραφότατη, έντιμη δημοσιογράφος και πολύ καλή θεατρική συγγραφέας και αγωνίστρια, η Σοφία Αδαμίδου. Δεν είχε προλάβει να εμβολιαστεί, όπως και πολλοί άλλοι.
  Λόγω ηλικίας (δεν είχε κληθεί η κλάση της… κι όταν κλήθηκε ήταν αργά). Πρόστυχος, αν μη τι άλλο, ο Παπαδημητρίου με αυτά που γράφει αναπόδεικτα και επιπόλαια (μάλλον κακόβουλα…) για τους διασωληνωμένους.

 72. ΣΠ said

  63
  Βάσει των κανόνων του μονοτονικού σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να μπει ο τόνος ακριβώς για να αποφευχθεί η σύγχυση.

 73. Πέπε said

  63, 72:

  Ακριβώς, το σωστό είναι με τόνο.

 74. Γεια σας κι από δω.
  Πρώτα να πω πως το αν είναι Έλληνας ο παίχτης που κερδίζει λίγο με ενδιαφέρει πια, μπράβο του παιδιού αλλά δεν θα καμαρώνω για κάτι που πέτυχε κάποιος άλλος. Το να θαυμάζεις που κερδίζουν οι Σοβιετικοί (που είπε ο Γιάννης) ή οι Κουβανέζοι ή οι τάδε στους αγώνες, έχει να κάνει με το πώς αντιμετωπίζουν (ή πώς αντιμετώπιζαν) τον αθλητισμό εκεί (όλα για τις νίκες). Κι όσο για το αν βγάζουν πολλά ή λίγα, δικό τους θέμα. Αλλά πάω παρακάτω.

  «Όμως στην πραγματικότητα, η απαγόρευση περιορίζεται κατά μία ώρα. Ως τώρα η κυκλοφορία σταματούσε στις 12.30 (00.30 αν θέλετε) ενώ από απόψε θα (διαγράφονται δύο λέξεις) σήμερα σταματάει στις 1.30.» Έτσι διόρθωναν στα παλιά δακτυλογραφημένα κείμενα των συμβολαίων. Γιατί η αλλαγή των περιορισμών ίσχυσε ήδη από την νύχτα που μας πέρασε. Ήταν 12 Ιουνίου ήδη στις 01:30!

  Αντίστοιχα για την Καθμερινή: «Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, ήδη έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση 6.463.465 πολίτες, ακόμη (διαγράφεται μία λέξη) από τους οποίους 4.100.056 έχουν λάβει τη μια δόση και πλήρως εμβολιασμένοι είναι 2.506.621 πολίτες.» Κι όλα είναι μια χαρά. Η διαφορά όπως λέει και στο 60 οι μονοδοσικοί.

 75. Pedis said

  Λογιστικώς οι πρωταθλητές βγάζουν φράγκα, αν και είναι ψίχουλα μπροστά στο συνολικό μπάντζετ, διότι τους τα δίνουν από το εισόδημά τους όλοι, κι αυτό επειδή βρίσκονται αρκετοί που κάθονται και ασχολούνται (βασικά, κοιτάνε τηλεόραση).

 76. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @71. Γιάννη, σ᾿ εὐχαριστῶ πολὺ γιὰ τὶς εὐχές.

 77. Pedis said

  # 60 – (Τώρα σε είδα). Ναι, το σκέφτηκα, αλλά μόνον 150 χιλιάδες;

  Τέλος παντων, όχι πώς πιστεύω τα νούμερα όπως τα γραφει η πετσωμένη, που τους τα έχει πασαρει το Υπουργείο, που θα είναι έτσι κι αλλιως ψευδή, που τα έχει αντιγράψει κάποιος στα γρήγορα και θα έχει κάνει και λάθη …

 78. # 14

  Δεν διάβασα όλα τα σχόλια ίσως κι άλλος έχει απαντήσει στα εκτός πραγματικότητας σχόλια του Μπλογκ ότι νάναι.

  Τένις από τένις έχει διαφορά και οι Τσιτσιπάς και Σάκαρη ΔΕΝ το έμαθαν στην Ελλάδα, μην τρελλαθούμε. Η κοινή λογική λέει πως δεν έχουν πα’ικτες αρκετής ποιότητας για προπόνηση, τιο επίπεδο όσων ασχολούνται με το τένις στην Ελλάδα είναι κλάσεις κατώτερο. Οπως και σε άλλα αθλήματα (ιστιοπλοΐα, ιππασία, επί κοντώ κ.λ.π) πρέπει να επενδύσεις αρκετά χρήματα σε ταξίδια , διαμονές σε χώρες κατάλληλες για προπόνηση-βελτίωση, προπονητές,γιατρούς, ακόμα και ψυχολόγους
  Χωρίς ιδιαίτερα λεφτά γίνεσαι αθλητής σε ποδόσφαιρο μπάσκετ, βόλλεϋ αν μπεις σε ακαδημία, οι αθλητές συνήθως έχουν χορηγούς

 79. Αγγελος said

  (45, 48, 56) Διαβάζοντας «Έκλεψε λεφτά από το πορτοφόλι της κόρης του και τον ξάπλωσε κάτω με 19 μπουνιές», κι εγώ κατάλαβα (με λίγη προσπάθεια) ότι ο πατέρας έκλεψε την κόρη του κι αυτή τον έδειρε. Δεν μου πέρασε καν από το νου ότι μπορούσε να εννοεί τίποτε άλλο, και ανέκραξα κι εγώ O tempora, o mores!
  Η όλη φράση είναι άθλια συνταγμένη. Υπάρχουν γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά) όπου το υποκείμενο δηλώνεται υποχρεωτικά, και όταν επιπλέον εμφαίνει και γένος φαίνεται καθαρά ποιος κάνει τι. Υπάρχουν γλώσσες (λατινικά, ρωσικά, Εσπεράντο) όπου χρησιμοποιείται άλλη κτητική αντωνυμία όταν ο κτήτωρ συμπίπτει με το υποκείμενο και άλλη όταν δεν συμπίπτει. (Μερικοί, σε βαριά καθαρεύουσα, έγραφαν το «αυτού» με δασεία στην πρώτη περίπτωση και με ψιλή στη δέυτερη!). Στα ελληνικά τίποτε απ’ αυτά δεν συμβαίνει, και πρέπει να προσέχουμε τις δυνατές παρανοήσεις και αμφισημίες.
  Αυτό που θέλει να εκφράσει η φράση, όπως αντιλαμβάνεται όποιος δει το βίντεο, είναι «Έκλεψε λεφτά από το πορτοφόλι κοπέλας και ο πατέρας της τον ξάπλωσε κάτω με 19 μπουνιές» ή «Έκλεψε λεφτά από το πορτοφόλι της κόρης φίλου του και αυτός τον ξάπλωσε κάτω με 19 μπουνιές».

 80. Για τρίτη συνεχόμενη μέρα το πρωί είναι λιακάδα και χαρά θεού και το μεσημέρι βροχή και μπουρίνι (σήμερα μόνο βροχή το μπουρίνι δείχνι να περνάει ξώφαλτσα αλλά δεν ξέρεις ποτέ) …
  Αν είχα ρίξει βάρκα θα είχα ήδη πάθει λουμπάγκο να βγάζω νερά !

 81. spyridos said

  Πείτε μου ότι είναι ψέμα , τρολιά

 82. Αγγελος said

  Αλλη μεταφραστική απορία για το ιδιο: ποια λέξη του πρωτοτύπου μεταφράζεται «κ…η», δηλαδή, υποθέτω, «καριόλη»; Ρωτώ διότι ομολογώ πως δεν ξέρω τι σημαίνει κυριολεκτικά η συγκεκριμένη ελληνική βρισιά και δεν μπορώ να φανταστώ ποιαν αγγλική λέξη αποδίδει 🙂

 83. ΓιώργοςΜ said

  Περί της ταξικότητας των αθλημάτων να θυμίσω το θέσφατο:
  -Στα γκέτο των μαύρων, παίζουν μπάσκετ.
  -Στις φτωχογειτονιές των λευκών, παίζουν ποδόσφαιρο.
  -Στα μεσαία στελέχη στις επιχειρήσεις παίζουν τένις.
  -Οι Διευθύνοντες σύμβουλοι παίζουν γκολφ.
  Συμπέρασμα:
  Όσο μεγαλύτερο το εισόδημα, τόσο μικρότερα τα μπαλάκια.
  ΟΕΔ

  😁

 84. ΓιώργοςΜ said

  Για το peer review, η απόδοση που ξέρω κι εγώ είναι αξιολόγηση ομοτίμων.

 85. 77 https://emvolio.gov.gr/vaccinationtracker

 86. BLOG_OTI_NANAI said

  78: «Δεν διάβασα όλα τα σχόλια ίσως κι άλλος έχει απαντήσει στα εκτός πραγματικότητας σχόλια του Μπλογκ ότι νάναι»

  Πρώτα απ’ όλα, διάβασε εκεί που είσαι, φωναχτά αυτά που έγραψα, και μετά διάβασε πάλι φωναχτά αυτά που έγραψες εσύ. Εάν συνεχίσεις να πιστεύεις ότι κάτι αυτά που έγραψες μπορεί να θεωρηθεί ως «απάντηση» σε κάτι από όσα έγραψα, επισκέψου γρήγορα κάποιον ειδικό.

  Αλλά και πέρα τούτου. Εγώ έγραψα ότι όποιος πιστεύει πως ένα έργο μπορεί να το θεωρήσει καλό μόνο αν αυτός που το παράγει είναι φτωχός ή πληρώνεται λίγο, τότε θα πρέπει να τον έχουν ψεκάσει εξωγήινοι.

  Αν λοιπόν θεωρείς «εκτός πραγματικότητας» αυτή τη σκέψη που διατύπωσα, αυτό σημαίνει ότι εσύ όντως επιτρέπεις στον εαυτό σου να εκτιμήσει ένα έργο μόνο αν ο δημιουργός του δεν έχει περιουσία, ή χρήματα ή πληρώνεται λίγα; Δηλαδή αν ανακαλύψουμε ότι κάποιος από τους μαέστρους ή συνθέτες που μας τσαμπουνάς εδώ κατά καιρούς έχει χρήματα, τότε παραδέχεσαι ότι το έργο του δεν πρέπει να χαίρει εκτίμησης;

  Αυτό μόνο πες μας. Διότι αυτό μόνο ήταν το σχόλιο που έκανα.

 87. Αγγελος said

  (81) Δεν μοιάζει να είναι ψέμα. Δείτε https://mdcongress.gr/event/fertility-2021/ Δεν βρήκα τον κατάλογο των ιερωμένων ομιλητών (δεν έψαξα κι όλο τον ιστότοπο!), αλλά η γενική περιγραφή των στόχων του συνεδρίου μου φάνηκε πάρα πολύ περίεργη. Παραθέτω:
  «η υπογεννητικότητα μαστίζει τη σύγχρονη κοινωνία, και ο βασικός λόγος που την χαρακτηρίζει είναι η έλλειψη γνώσης για τα ζητήματα της γονιμότητας. Έχει χαθεί, ήδη, η δυναμική της πρόληψης και εστιάζουμε στη «θεραπεία», καθώς έχει δημιουργηθεί η εσφαλμένη αντίληψη πως μέσω της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, όλοι οι φραγμοί που ανυψώνει η υπογονιμότητα, είναι πλέον εύκολα προσπελάσιμοι και αντιμετωπίσιμοι. Όραμά μας, όλων εκείνων που υπηρετούμε την ανθρώπινη αναπαραγωγή είναι να μιλάμε για υπογονιμότητα μόνο σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν αδιασάλευτοι ιατρικοί λόγοι. Να εκλείψουν τα ζευγάρια εκείνα που λόγω της μη ενημέρωσής των είναι υπογόνιμα και επομένως άτεκνα σε προχωρημένη ηλικία.
  Θα αναδειχθεί στις επιστημονικές διαλέξεις και συζητήσεις, η ανάγκη της επαγρύπνησης από την νεότητα, ακόμα και τη εφηβεία, για την προάσπιση της γονιμότητάς τους με τον σωστό οικογενειακό προγραμματισμό και με την επαναφορά του προτύπου δημιουργίας «πυρηνικής» οικογένειας ενωρίς, παράλληλα με την υλοποίηση των επαγγελματικών προσδοκιών, με την κατάκτηση της επιστημονικής καταξίωσης και αναγνώρισης, με τις δυσκολίες της ζωής, οικονομικές και κοινωνικές, και με τις ιδιαιτερότητες του κάθε ελεύθερου ανθρώπου που τον διαμορφώνουν ως ξεχωριστό μαχητή στην κοινωνία μας, όχι όμως μόνο του και απογοητευμένο φυγά για τις επιλογές του, ειδικά όταν είναι πια πολύ αργά.»
  Δηλαδή ως προς τι να διαφωτιστεί ο κόσμος; Ότι αν θέλουμε να κάνουμε παιδιά, καλό είναι να μην το αναβάλλουμε για πολύ, διότι στα γεράματα δεν θα μπορούμε;Υπάρχει κανείς που δεν το ξέρει; Και η «επαγρύπνηση από την νεότητα, ακόμα και τη εφηβεία, για την προάσπιση της γονιμότητάς» πού το πάει; Είμαι εγώ πονηρός και καταλαβαίνω «μην αυνανίζεστε, γιατί φέρνει στειρότητα»; (ότι κουφαίνει, δεν το λένε…) Ή αντιθέτως «γαμείτε γιατί χανόμαστε;»

 88. BLOG_OTI_NANAI said

  83: Το «Όσο μεγαλύτερο το εισόδημα, τόσο μικρότερα τα μπαλάκια» στείλτο μήνυμα στον Αντετοκούνμπο ή καλύτερα πήγαινε πές του το κατ’ ιδίαν και φώναξε μας να βλέπουμε.

 89. Μαρία said

  https://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/antifeminismos-ypo-tin-aigida-tis-proedroy-tis-dimokratias-me-oxima-dimografiko
  https://www.news247.gr/koinonia/yvris-gia-ta-thymata-viasmoy-protasi-gia-apaleipsi-toy-oroy-choris-synainesi-ston-neo-poiniko-kodika.9258198.html
  Κι εδώ οι εκπρόσωποι των πολυτέκνων Ελλάδας με πρόεδρο τον Αρχιεπίσκοπο …Τυράννων!

 90. Πέπε said

  Ναι αλλά άμα μαζευτούμε όλοι να βλέπουμε δε θα ‘ναι κατ’ ιδίαν! 🙂

 91. Αγγελος said

  (30) Μπλογκ, en retrait(e) γαλλικά θα πει «πίσω από τη βασική γραμμή» (retrait = απόσυρση, retraite = υποχώρηση, τελικά από το λατ. retractus). Υπάρχει η λέξη retiré = αποτραβηγμένος, αποσυρμένος, αλλά ΔΕΝ λέγεται για τα ρετιρέ.

 92. BLOG_OTI_NANAI said

  81: Δεν είναι μόνο αυτός που παραποίησε το πρόγραμμα, αλλά και αυτοί που τα πιστεύουν… Το πρόγραμμα είναι 28 σελίδες, και όπως λέει αφορά όλη την κοινωνία, μέρος της οποίας σαφώς είναι και η Εκκλησία. Υπάρχει μια ενότητα που λέγεται, «Συνεδρία Vi: «Προάσπιση της γονιμότητας: Ο ρόλος, της Εκκλησίας, της δικαιοσύνης, και της επιστήμης».

  Άλλη συνεδρία: «Ο ρόλος της Πολιτείας από την ενημέρωση σε θέματα γονιμότητας στην αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας».

  Άλλη: «Παρουσίαση δεδομένων αναφορικά με τις στάσεις σχετικά με την επιθυμία δημιουργίας οικογένειας και πως διαμορφώνονται από τα κοινωνικά – οικονομικά δεδομένα – Γνώσεις – Συμπεράσματα – Έρευνα MRB

  Προφανώς ο ψεκασμένος που πετσόκοψε το πρόγραμμα νόμιζε ότι ήταν αποκλειστικά ιατρικό συνέδριο.

  Ακριβώς επειδή αφορά όλη την κοινωνία υπάρχουν εκεί Οικονομολόγοι, Δημοσιογράφοι, Δικηγόροι, Επικοινωνιολόγοι, εκπρόσωποι Εταιρείας Δημοσκοπήσεων και ένα σωρό άλλοι.

 93. Μαρία said

  Και το σχετικό βίντεο.

 94. Αγγελος said

  Ενα από πολλά περίεργα μ’ αυτό το Συνέδριο είναι ότι η «Τελετή έναρξης», κατά την οποία αναμένεται να χαιρετίσει και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, θα γίνει το Σάββατο 3/7 στις 19:00 – 20:30 το βράδυ, ενώ το Συνέδριο θα έχει αρχίσει από την Παρασκευή το πρωί.
  Αντιθέτως, δεν είναι περίεργο ότι μέσα σ’όλες τις άλλες «συνεδρίες» υπάρχει και μία, η Συνεδρία Vi: «Προάσπιση της γονιμότητας: Ο ρόλος,
  της Εκκλησίας, της δικαιοσύνης, και της επιστήμης» (Σάββατο 2/7, 11:20 – 13:20), όπου προεδρεύει (μαζί με δύο κοσμικούς) ο Πρωτοσύγκελος π. Επιφάνιος της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.
  Γενικώς, διαβάστε το «προκαταρκτικό πρόγραμμα». Εχει ενδιαφέρον.

 95. BLOG_OTI_NANAI said

  91: Ευχαριστώ Άγγελε.

 96. Γιάννης Κουβάτσος said

  83,88: Προφανώς αφορά την ερασιτεχνική ενασχόληση και, ως προς αυτό, είναι σωστό. Στο επαγγελματικό επίπεδο, οι αμοιβές του Τάιγκερ Γουντς, του Λεμπρόν Τζέιμς, του Φέντερερ και του Μέσι κινούνται σε δυσθεώρητα ύψη, ανεξαρτήτως αθλήματος.

 97. BLOG_OTI_NANAI said

  90: Εμείς αν και θα ξέρουμε, δεν θα ακούσουμε όσα πουν κατ’ ιδίαν, αλλά θα δούμε τι θα γίνει… δημοσίᾳ

 98. Γιάννης Κουβάτσος said

  Χαιρετισμό στα αρχαία ελληνικά απηύθυνε ο Μαργαρίτης Σχοινάς. Στο λινκ υπάρχει και η νεοελληνική μετάφραση, ώστε να ελέγξετε την αρχαιογνωσία σας, όταν διαβάσετε και μεταφράσετε μόνοι σας το πρωτότυπο ☺:
  «Προσέτι δὲ τοῦ θαυμασίου ὑμῶν ἔργου ἕνεκεν βούλομαι ὑμῖν συγχαρῆναι.

  Περὶ τοῦ τῆς ὑμετέρας Ἀκαδημίας ἔργου πολλά τε καὶ ἀγαθὰ ἀκήκοα. Τήμερον δε, ἐνταῦθα μεθ΄ ὑμῶν ἄσμενος πάρειμι. Ἅτε Ἕλλην τὸ γένος καὶ Ἐπίτροπος ὢν τῇ Εὐρωπαϊκῇ Ἑνώσει, δοκεῖ μοι χρῆναι τὴν ἐμὴν ἐπίσκεψιν ἐν Ἰταλίᾳ ἄρξασθαι ἐκ τῆς σπουδαίας ταύτης Ἀκαδημίας, ἧς γε τὸ ἔργον ἐπὶ πάσης τῆς ὑφηλίου γνωτόν ἐστι. Θεμέλια γὰρ τοῦ Εὐρωπαϊκοῦ Πολιτισμοῦ τὰ Ἑλληνικά τε καὶ τὰ Λατινικά ἐστι. Ὑπερήφανος τοῦ παρεῖναι ἐνταῦθά εἰμι, ὡς θηητὴρ καὶ ἐγὼ τῆς Ἑλληνικοῦ Παιδείας καὶ τῶν Γραμμάτων, σὺν τῷ σπουδαίῳ καθηγητῇ Miraglia, ὅστις ἔργῳ τὴν αὐτοῦ ἀγάπην πρὸς τὸν Κλασσικὸν Πολιτισμὸν ἀποδείκνυσι. Θαῦμα μ΄ ἔχει τὸ τῶν γνώσεων εὖρος ὁρῶντα, ἃς τοῖς ὑμετέροις μαθηταῖς παρέχετε καὶ ἐλπίζω ὅτι τάχα καὶ ἄλλοι τινὲς μέλλουσι τὸ ἔργον τοῦτο, ὃ ὑμεῖς ποιεῖτε, μιμήσεσθαι. Πολὺ δὲ πλέον τήμερον παρὰ ἄλλοτε, τῆς Κλασσικῆς Παιδείας χρείαν ἔχομεν, ἵνα προέλθωμεν εἰς τὸ μέλλον τοῖς ἀναγκαίοις ἐπιτηδείοις χρώμενοι, ἃ οὐδόλως οἱ τῶν ἡμετέρων προγόνων λόγοι φείδονται διδόναι ὑμῖν. Ἤδη τήμερον γὰρ σύννους καὶ ἀληθῶς πεπαιδευμένους ἀνθρώπους δυνάμεθα διὰ τῶν εὐγενῶν προτύπων, τῆς ἐπιπνοίας καὶ τῶν ζητημάτων τῶν τῆς φιλοσοφίας λόγων ποιῆσαι. Ἐγὼ δὲ καὶ αὐτὸς συνεχῶς παρ΄ ὑμῖν ἔσομαι πολλὴν ἀγάπην ἔχων καὶ εὐγνώμων ὢν πρὸς ὅλα ταῦτα, ἃ ὑμεῖς πορίζετε τῇ τῶν νέων ἀνθρώπων παιδείᾳ καὶ εὔχομαι ὑμῖν ἀεὶ ὑγίειαν σχεῖν καὶ δύναμιν.

  Ὀφείλω δ΄ ὑμῖν πλείστας χάριτας.

  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.tovima.gr/2021/06/11/politics/margaritis-sxoinas-o-xairetismos-tou-stous-italous-sta-arxaia-ellinika/&ved=2ahUKEwjKiIDrk5LxAhWIxYUKHf-_D6oQFjADegQIFBAC&usg=AOvVaw0hQ3PA31m0e_w1W_yDwd-6&cshid=1623502991034

 99. ndmushroom said

  85
  Το πρόβλημα έχει επισημανθεί από την αρχή. Κανονικά η πρώτη στήλη είναι το άθροισμα των άλλων δύο. Και έτσι ήταν όντως, μέχρι που ήρθε στην Ελλάδα το J&J, που είναι μονοδοσικό, και επειδή στο υπουργείο δεν ήξεραν πού να το βάλουν, το έβαλαν και στις δύο στήλες! Που τεχνικά ισχύει (ναι, έγινε μία τουλάχισοτν δόση και ναι, ολοκληρώθηκε ο εμβολιασμός), αλλά δημιουργεί σύγχυση στο συνολικό αριθμό των εμβολιασμένων (μερικώς ή πλήρως).

  Για το θέμα του Τσιτσιπά και της Σάκκαρη, να θυμίσω απλά ότι ενώ μέχρι τις 7 Ιουνίου 2021 κανείς, μα κανείς εκτός του αθλητικού ρεπορτάζ (και εκεί μόνο αν δεν είχαμε «Βόμβες», «Κανόνια», «Σφαίρες» και άλλους ποδοσφαιριστές τρίτης διαλογής που «έρχονται» στις δικές μας ομάδες τεταρτοπέμπτης διαλογής) δεν είχε ασχοληθεί με τη Σάκκαρη, στις 7 Ιουνίου που νίκησε (και) την Κένιν και πέρασε στους 8 του Ρολάν Γκαρός όλοι, αθλητικοί, πολιτικοί, λάιφσταϊλ και λοιποί δημοσιογράφοι, ανακάλυψαν, ταυτόχρονα και με ιδιαίτερο ενθουσιασμό, τη σχέση της με το Γόνο Μητσοτάκη. Κάθε αρνητικό σχόλιο που γράφτηκε (κακώς) για τη Σάκκαρη, (κακώς) για το Γόνο Μητσοτάκη και (απόλυτα δικαιολογημένα) για τη Δυναστεία και τις μεθοδεύσεις της, λοιπόν, δεν θα είχε γραφτεί αν δεν είχε προηγηθεί αυτή η ξεδιάντροπη και πέρα για πέρα οπορτουνιστική προσπάθεια άντλησης πολιτικού οφέλους από τις επιτυχίες μιας συμπαθέστατης και σκληρά προπονούμενης ελληνίδας αθλήτριας. Επίσης, σεξισμός είναι να περνάει η Σάκκαρη στους 4 και για το ΜΜΕ (οθντκ) σου η είδηση να είναι «δείτε πώς πανηγύρισε ο Μητσοτάκης». Άντε, γιατί εκεί που μας χρωστούσανε μας πήραν και το βόδι…

 100. ΣΠ said

  82
  Άγγελε, το αγγλικό κείμενο κείμενο λέει p***k (prick υποθέτω).
  https://www.dailymail.co.uk/news/article-9663327/Moment-man-rains-punches-drinker-stealing-cash-daughters-purse.html

 101. LandS said

  67, 70

  Δεν έχει να κάνει το peer με το κοιτάζω προσεκτικά ή σε βλαθος, ίσως και με περιέργεια. Είναι το γνωστό peer αυτού που βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο από άποψη θέσης, κύρους, γνώσεων κλπ.

  Το «μοντέλο» είναι
  Αυτός που έγραψε το άρθρο το υποβάλει στους εκδότες του περιοδικού οι οποίοι το προωθούν για αξιολόγηση σε ειδικούς στο ίδιο αντικείμενο. Επειδή οι αξιολογητές ειδικεύονται στο ίδιο πεδίο με αυτόν που έγραψε το άρθρο, θεωρούνται ισότιμοί του (peers) και έτσι έχουμε την αξιολόγηση που αγγλικά λέγεται peer review.
  Είναι κάπως δύσκολο να φτιάξουμε μία σύνθετη λέξη που να αποτελείται από άλλες και αυτές σύνθετες. Το αξιο-λόγηση δεν μπορούμε να το αποφύγουμε. Το ίσος/όμοιος δεν είναι το ίδιο με το ισό-τιμος/ομό-τιμος και προκαλεί και σύγχυση. Μπορούμε, ίσως να πρέπει κιόλλας, να αποκρυνθούμε από το peer και να «χρωματίσουμε» την αξιολόγηση. Κριτική αξιολόγηση; Έγκυρη;
  Δεν θα με φόβιζε το «αξιολογημένο από επιστημονική ομάδα / ομάδα ειδικών» στη θέση του peer reviewed.

 102. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Επίσης, σεξισμός είναι να περνάει η Σάκκαρη στους 4 και για το ΜΜΕ (οθντκ) σου η είδηση να είναι «δείτε πώς πανηγύρισε ο Μητσοτάκης».
  Όχι, δεν είναι σεξισμός, το ίδιο θα έπρατταν αν ο Γόνος πανηγύριζε για τη νίκη του Τσιτσιπά. Είναι, απλώς, συνεπείς οι μουμουάνθρωποι στο έργο που έχουν αναλάβει να προμοτάρουν: Ο,τι καλό συμβαίνει στη χώρα έχει άμεση ή έμμεση σχέση με την Αγία Οικογένεια, ό,τι κακό συμβαίνει, βαραίνει, για κάποιον λόγο, τον ΣΥΡΙΖΑ.

 103. ΓιώργοςΜ said

  88 Το ότι επιστρατεύεις επιχειρήματα για να αποδείξεις αν ισχύει ή όχι κάτι που περιγράφει ένα ανέκδοτο, κάτι λέει από μόνο του…

  Αλλά ακόμα κι έτσι, όταν ασχολήθηκε με το μπάσκετ ο Αντετοκούμπο, δεν είχε ιδιαίτερα υψηλό εισόδημα, νομίζω. Ούτε το ισχυρίστηκε ποτέ, κάθε άλλο μάλιστα, ούτε το ξέχασε ποτέ, και το δείχνει έμπρακτα.

  Δεν ασχολούμαι καθόλου με τα αθλητικά, γνωρίζω για τη ζωή των αθλητών μόνο όσα δε μπορώ να αποφύγω. Από αυτά και μόνο, για τον Αντ. ξέρω για τις δυσκολίες που είχε μεγαλώνοντας και για τη φιλανθρωπική δράση του, για τον Τσ. μόνο για το ταξίδι αναψυχής του εν μέσω πανδημίας. Ούτε από τη μία ούτε από την άλλη πληροφορία εκπλήσσομαι, δε νομίζω πως θα έπρεπε να εκπλήσσεται κανείς.
  Η ενασχόληση με το μπάσκετ και το αμερικανικό ποδόσφαιρο είναι μία από τις λίγες διεξόδους από τη φτώχεια που έχουν οι μειονότητες στις ΗΠΑ, ο πρωταθλητισμός στο τένις είναι υπόθεση πλουσίων, και οι αρκούδες χέζουν στο δάσος. Υπάρχουν και εξαιρέσεις, αλλά αυτό είναι ο κανόνας.

 104. Γιάννης Ιατρού said

  81, 87, 89, 93. 94 κλπ. (περί συνεδρίου Γονιμότητας κλπ.)

  Όπως γράφει και ο Μπλόγκιος, όντως έχει κι άλλους ομιλητές εκτός εκκλησίας στο συνέδριο. Αλλά ρε παιδί μου, όλοι αυτοί οι ομιλητές της εκκλησίας τι να πουν σε ένα συνέδριο Γονιμότητας κλπ. και μάλιστα τι θέλουν να μιλήσουν περί υπογεννητικότητας στην Ελλάδα απ΄ την στιγμή που οι ίδιοι απέχουν δια βίου από το σεξ (λέμε τώρα… 🙂 🙂 ); Και οριοθετούν κιόλας το πως και το γιατί… Αν έφερναν μερικούς ιερωμένους απ΄αυτούς που έχουν οικογένεια για να μιλήσουν, θα γίνονταν (σαν εκκλησία) περισσότερο πιστευτοί. Έτσι, σκέτος εμπαιγμός είναι!

 105. Μαρία said

  104
  Κανείς δεν ισχυρίστηκε οτι δεν υπάρχουν κι άλλοι ομιλητές. Το πατρίς θρησκεία οικογένεια σχολιάζεται σε συνδυασμό με όσα ανέφερα παραπάνω. Η επίθεση είναι συνολική: υποχρεωτική συνεπιμέλεια, βιασμός, γεννάτε γιατί χανόμαστε.

 106. ΣΠ said

  Οι πανεπιστημιακοί μεταξύ τους το peer review το λένε… πιρ ριβιού. Σε κάπως επίσημο κείμενο τα peer reviewed journals τα λένε περιοδικά με κριτές.

 107. Γιάννης Ιατρού said

  102: Κι όχι μόνο, διδάσκαλε. Εδώ εμπλέκουν και πολύ προσωπικά θέματα, του παιδιού τους και της κοπέλας. Για την δεύτερη να επαναλάβω τα του Ηροδότου [Ι, 1,4,3] που συζητούσαμε προχθές …δῆλα γὰρ δὴ ὅτι, εἰ μὴ αὐταὶ ἐβούλοντο, οὐκ ἂν ἡρπάζοντο...

  Εννοώ πως δεν είναι ούτε εν αγνοία ούτε άμοιρη της όποιας εκμετάλλευσης γίνεται για την προβολή του ονόματος του γόνου της οικογένειας (που είναι δημόσιο πρόσωπο πλέον), π.χ. με την διάδοση σχετικών ειδήσεων στα πετσωμένα ΜΜΑ και με τον διαμοιρασμό εικόνων και βίντεο από εκδηλώσεις ή και φωτό από προσωπικές στιγμές κλπ. κλπ.

 108. Γιάννης Ιατρού said

  105: Έτσι. Ρε λες να θέλουν να δικαιολογήσουν γιατί ο κόσμος δεν πιστεύει πως μερικοί απ΄ αυτούς τελικά δεν πάνε για ψάρεμα.. 🙂

 109. Γιάννης Ιατρού said

  108: κι αυτό

 110. Τρίβλαξ said

  Το λογοπαίγνιο soul/sole εμφανίζεται και στο μυθιστόρημα Cat’s Cradle του Curt Vonnegut. Από την Βικι:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Cat%27s_Cradle

  The semi-humorous religion secretly practiced by the people of San Lorenzo, called Bokononism, encompasses concepts unique to the novel. Many of these concepts use words from the San Lorenzan creole «dialect» of English. Many of its sacred texts, collectively called The Books of Bokonon, are written in the form of calypso songs.[12] Bokononist rituals are equally strange or absurdist; for example, the supreme religious act consists of any two worshippers rubbing the bare soles of their feet together to inspire spiritual connection.

 111. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  40 Όχι. Και δεν αποκλείω να είναι εσκεμμένο το ΠΙΚΣ.

  41 Επισήμως λέγεται αξιολόγηση/αξιολογημένο από ομοτίμους. Μονολεκτικό δεν είναι. Για πλάκα είχα πει κάποτε «πηρριβιωθέν» ή κάτι τέτοιο.

  51 Ομοτιμο…; Νομίζω όμως ότι το «αξ από ομ» έχει καθιερωθεί.

  57 Ναι ρε γαμώτο, πολύ στενοχωρήθηκα.

 112. Διαβάζοντας το σχόλιο του ΣΠ συνειδητοποίησα πως όντως, λέμε απλώς «περιοδικό με κριτές», «δημοσιευμένο σε περιοδικό με κριτές» κλπ.

 113. Triant said

  Η ταξικότητα ενός αθλήματος καθορίζεται από την επιφάνεια/χώρο που χρειάζεται κάθε παίκτης. Στο ποδόσφαιρο γειτονιάς 1/10 ενός τμήματος της αυλής σχολείου, για το μπάσκετ 1/6 μιας μπασκέτας μονού (50 τμ). για το τένις ένα τέταρτο του στρέματος και για το γκολφ δεν ξέρω.
  Είναι τόσο προφανές που απορώ πώς και δεν το έχω δει γραμμένο.

 114. @ 91 Αγγελος

  Βέβαια. Πάντως, συμπτωματικά ή παρετυμολογικά (σε ανώτερο επίπεδο) μεταπίπτει σε κάτι καλούτσικο. 🙂

 115. sarant said

  Και συνεχίζω

  63 Σε τέτοιες περιπτώσεις βάζω κι εγώ τόνο αν το προσέξω.

  68-69 Φυσικά δεν συμφωνώ ότι το «καμιά φορά πηγαίνω…» είναι λάθος.

  71 Από κορονοϊό; Την καημένη…

  89 Ωχ!

  98 Ωχ ωχ!

  110 Α, ευχαριστώ, δεν το έχω διαβάσει.

 116. @ 61 BLOG_OTI_NANAI

  Συγγνώμη, δεν είχα δει το ερώτημα αλλά τα είπε ο Άγγελος μια χαρά.

 117. Καραγκιόζης said

  115. Φυσικά και δεν είναι λάθος το «καμιά φορά πηγαίνω».

 118. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Ο Μπ. Παπαδ. για μένα ήταν -και παραμένει- από τους πιο γλοιώδεις (τουλάχιστον…) τύπους της τηλεόρασης. Παράλληλα με την εμφάνισή του στην οθόνη, η συσκευή αρχίζει να ξερνάει κάτι αηδιαστικά παχύρρευστα σάλια (όπως του alien…)
  Ακολουθεί, με μικρή διαφορά ο κ. Πορτ….

  Τι κατάντημα η δημοσιογραφία…

  4 κε
  Μη μου …ζορίζετε (=πειράζετε) τον Ζορό! 🙂
  Θυμηθήκατε αυτόν; https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRRFPucmQIUdy6wjOD0AFauxnWlJ1U6gi_yqA&usqp=CAU

  49.
  >> τα «επεκτείνω/επέκταση» χρησιμοποιούνται συχνά κακώς εκεί όπου σωστότερο θα ήταν «παρατείνω/παράταση».
  Έτσι! Το πρώτο αφορά αύξηση/μεγέθυνση σε μήκος, έκταση κλπ (χωρικό), ενώ το δεύτερο σε αύξηση/συνέχιση της διάρκειας (χρονικό).
  Θα ήταν ίσως δικαιολογημένη μια παράλληλη χρήση των «επεκτείνω/επέκταση» και «προεκτείνω/προέκταση».

 119. gpointofview said

  Ειναι αστειο που απανταω σε καποιο που δεν γνωριζει την διαφορα του τενις απο το παιζω ρακετες στην παραλια,απλαο,τι εγραα ειναι γιατι μας διαβαζουν και μικρα παιδια και μπορει κανενα μειρακιο α ομισει πς το τενις ειναι πιοφτηνο απο τιο να μαθει μπουζουκιοπως εγραψε ο ασχετος με αυτα τα πραγματα η μηπως μαθαινουν τενις στις ιερατικες σχολες καιστο κατηχητικο και ξερουν τα εξοδα που απαιτουντα

 120. 6,66, τόσα, εκατομμύρια είναι οι εμβολιασμοί πού έχουν γίνει, πρώτες και δεύτερες, και μοναδικές δόσεις μαζί. Με αυτές 2,66 εκατομμύρια νοματαίοι έχουμε τελειώσει με το εμβόλιο, είτε κάνοντας και τις 2 δόσεις, είτε το μονοδοσικό (νικοκύρη, νεολογισμός για τη ΛτΧ, κι όχι μόνο…). Για 4,16 εκ, εκκρεμεί η 2η δόση (ή συμπεριλαμβάνονται οι μονοδοσικοί, δεν διευκρινίζεται).
  https://emvolio.gov.gr/vaccinationtracker

 121. sarant said

  120 Kαλά λες, πρέπει να αρχίσω να σημειώνω λέξεις για τη ΛτΧ

 122. # 119

  Συγγνώμη για το χάλι του σχολίου είχε πρόβλημα το λαπτοπ και από το τάμπλετ δυσκολεύομαι αφάνταστα

  Ξαναγράφω κυρίως για όσους δεν ξέρουνε πως η ασχολία με το τένις είναι πολυέξοδη για να παίζεις σε κορτ, οι ρακέτες στην θάλασσα είναι δωρεάν αλλά δεν είναι τένις. Οι οικογένειες του Τσιτσιπά και της Κανελλοπούλου έχουν επενδύσει δεκάδες-ίσως και εκατοντάδες- χιλιάδες ευρώ και τώρα αποδίδει η επένδυσή τους, δεν γίνεσαι αθλητής με τα δωρεάν μαθήματα του δήμου.
  Αντίθετα ποδοσφαιριστής ή μπασκετμπολίστας γίνεσαι με πολύ λιγότερα «οικογενειακά» έξοδα.
  Εκ των πραγμμάτων μαζεύονται όλοι οι τενίστες στο Μονακό, βρίσκουν έτσι και ανάλογους τενίστες ώστε να βελτιώνονται μέσω των υψηλού επιπέδου φιλικών αγώνων προετοιμασίας, κατι που σε χώρες όπως η Ελλάδα είναι ουτοπία.Οι φορολογικές ελαφρύνσεις είναι κάτι συν αλλά δεν τις βρίσκουν μόνο στο Μονακό.

  Μπλογκ δεν χρειάζεται να μου ξανααπαντήσεις, there are no truths outside the Gates of Eden και τέλος

 123. Μαρία said

  98
  Αυτό είναι αρχαΐζουσα καθαρεύουσα. Έχει διάφορα συντακτικά λάθη, π.χ. στην πρώτη περίοδο το ένεκεν είναι περιττό αλλά αυτό που βγάζει μάτι είναι η φράση «Ὑπερήφανος τοῦ παρεῖναι ἐνταῦθά εἰμι». Το επίθετο υπερήφανος έχει κυρίως αρνητική σημασία και βέβαια δεν συντάσσεται με γενική. Θα μπορούσε να πει «Πάρειμι ενταύθα σεμνυνόμενος ή λαμπρυνόμενος, θεατής* καγώ …»
  *Αυτός που του έγραψε το κείμενο διάλεξε τον ιωνικό τύπο για φιγούρα αλλά έτσι κι αλλιώς, αν δεν τα διάβασε με ερασμιακή προφορά, κανένας δεν κατάλαβε τίποτα απ’ τα αλαμπουρνέζικα.

  Πού είσαι, ρε Τιπούκειτε.

 124. Πέπε said

  122

  Οι ρακέτες στην παραλία σαφώς και δεν είναι τένις. Και μόνο που η άμμος δεν γκελάρει, διαφοροποιείται ριζικά το πράγμα.

  Αλλά δεν υπάρχει κάποιος πιο πρόχειρος, φτηνός τρόπος να παίξεις τένις (που να μην είναι ρακέτες στην παραλία), πέρα από το κανονικό γήπεδο με εξοπλισμό αξιώσεων; Κάτι ανάλογο του ποδοσφαίρου στην αυλή ή την αλάνα; Δεν πήγε ποτέ κανείς να στήσει ένα μπουγαδόσχοινο σ’ ένα πάρκιν ξερωγώ;

 125. Πέπε said

  @98, 123

  > Ἐπίτροπος ὢν τῇ Εὐρωπαϊκῇ Ἑνώσει […] Θεμέλια γὰρ τοῦ Εὐρωπαϊκοῦ Πολιτισμοῦ […] σὺν τῷ σπουδαίῳ καθηγητῇ Miraglia […] τὴν αὐτοῦ ἀγάπην πρὸς τὸν Κλασσικὸν Πολιτισμὸν […]

  Αυτά τα πράγματα είτε δε λέγονται στ’ αρχαία, είτε, σε κάθε περίπτωση, δε λέγονται έτσι.

  Στην τάξη μου του Λυκείου, μια ιστορία σαν ανέκδοτο κυκλοφορούσε για πραγματικό γεγονός, που συνέβη (δήθεν;) με δύο συμμαθητές μας:
  -Βαγγέλη, πώς λένε στ’ αρχαία το αυτοκίνητο;
  -(Σκέφτεται…) Δεν ξέρω.
  -Βαγγέλη, πώς λένε στ’ αρχαία το αεροπλάνο;
  -(Σκέφτεται…) Δεν ξέρω.
  -Βαγγέλη, πώς λένε στ’ αρχαία το ποδήλατο;
  -(Σκέφτεται) Με δουλεύεις ρε; Είχαν οι αρχαίοι ποδήλατα;

  Πώς έλεγαν λοιπόν οι αρχαίοι τον κλασικό πολιτισμό;

 126. sarant said

  123-125 Α μπράβο!

 127. sarant said

  125 Μήπως είχαν «κλασσικό» οι αρχαίοι;

 128. Georgios Bartzoudis said

  «κι εγώ την υποστηριζω, μαζί βέβαια με τη Β. Μακεδονία… Σύμφωνα λοιπόν με το «The analyst», το οποίο έτρεξε το δικό του λογάριθμο».

  # Και γω θέλω να υποστηρίξω τη Β[ουλγαρο]Μακεδονία αλλά φοβάμαι μην με περάσουν για λαθρέμπορο γλωσσών και εθνών, τρέχοντας κανέναν …τσιπράριθμο.

 129. ΓΤ said

  87@

  Στη φάση με το συνέδριο στα Ιωάννινα να σημειώσουμε την… καταλυτική παρουσία του Ντάνου Αγγελόπουλου

 130. Γιώργος Κεγκερογλου said

  Στην Κρήτη υπάρχει η λέξη βατσισμένος, που κυριολεκτικά σημαίνει το ζώο το οποίο έχει !αποκτήσει μια κακή συνήθεια, λόγου χάρη ο σκύλος να πνίγει κότες.το ίδιο λέγεται και για άνθρωπο ο οποίος κάνει κακές πράξεις και του έχει γίνει συνήθεια.Υπάρχειβάραγε σχέση ετυμολογική μεταξθ της λέξης βατσισμλενος και του vaccinate;

 131. Μαρία said

  98
  Σχετικό 🙂 Το είχα φυλάξει και το θυμήθηκα τώρα.
  Επίκαιρη ερώτηση Κ. Ζουράρι: Ομόφωνη, θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου στο αίτημα του οίκου Dior για τις επιδείξεις του στις 14, 15 και 17 Ιουνίου 2021 https://www.syriza.gr/article/id/110078/Epikairh-erwthsh-K.-Zoyrari:-Omofwnh-thetikh-gnwmodothsh-toy-Kentrikoy-Archaiologikoy-Symboylioy-sto-aithma-toy-oikoy-Dior-gia-tis-epideikseis-toy-stis-14-15-kai-17-Ioynioy-2021.html
  Ο οίκος Dior θα επιδείξει οιονεί πλαγγόνας, «αγάλματα φωνήεντα», η δε επίδειξή τους έχει ως θέμα εξώρουχα. Επομένως, η συνύπαρξη της ως άνω ενζώου ενδυματολογίας μετά των προαναφερθέντων ιερών ναών μας ενδέχεται να μην είναι η ενδεδειγμένη.

  Η συνέχεια:https://www.efsyn.gr/node/297457
  «Οι ιεροί ναοί, όχι τα κοσμικά, δίδονται μόνο σε 2 περιπτώσεις τα τελευταία 3.000 χρόνια! Σε αστέγους και πρόσφυγες και όταν το αποφασίζει η ενορία για λόγους συγκεκριμένους. Πάσα άλλη χρήση δεν είναι δεκτή!» είπε μεταξύ άλλων ο Κ. Ζουράρις. Και πρόσθεσε: «Υπάρχει αυτό το βδελύκτροπον της Dior, το 51’ όταν δόθηκε από το αμερικανικοδωσιλογικό κράτος. Ο πατέρας μου ήταν ακόμα φυλακισμένος όταν γινόταν το πορνοφωτοστάσιον από το κράτος στο ναό της παρθένου με τα oπισθέλκουσα τα μοντέλα. Ο οίκος είναι βεβαρημένος από αυτό! Θα γίνουμε Τουρκαλάδες που δώσανε αυτοί σε χανούμισσες για να παρελαύνουν με εσώρουχα στο ναό της Αγίας Ειρήνης; Τουρκαλάδες γίναμε; Έλεος δηλαδή».

 132. Αγγελος said

  (127) Είχαν «την ἡμετέραν παίδευσιν», που έλεγε κι ο Ισοκράτης 🙂

 133. spyridos said

  122
  Η θεία του Τσιτσιπά έχει δώσει πεντακόσια χιλιάρικα, μες στο νερό (ελάχιστο).
  Ο πατέρας του σταμάτησε τη δουλειά του πριν 10 χρόνια.
  Τα έξοδα της οικογένειας, ταξίδια προπονητές κτλ για 7 χρόνια και λίγα βάζω.
  Ο μόνος μη προερχόμενος από πλούσια οικογένεια μεγάλος τενίστας ήταν ο Μποργκ.
  Δεν θα υπάρξει βέβαια άλλο ταλέντο σαν κι αυτόν. Στην ηλικία του Τσιτσιπά είχε 4 Ρολάν Γκαρός και 4 Γουίμπλεντον.
  Και η Σουηδία παρείχε τα γήπεδα και προπονητές σε κάθε ανερχόμενο τενίστα.

  «όλοι οι τενίστες στο Μονακό»
  Η οικογένεια του Ναδάλ κατάφερε να φτιάξει έναν δεύτερο πυρήνα από τενίστες στη Βαρκελώνη με τεράστια προσπάθεια. Δύσκολο να φτιαχτεί τρίτος.
  Βγαίνουν τρομεροί τενίστες κι από κει.
  Ο Ruud έκανε μια μικρή προετοιμασία με τον Ναδάλ ειδικά για τον Τσιτσιπά και στη Μαδρίτη τον πέταξε έξω.
  Ο Τσιτσιπάς δεν είχε την παραμικρή ελπίδα.

 134. BLOG_OTI_NANAI said

  Έχω απαντήσεις σε ιδεολογικούς σκοταδισμούς μέχρι να αρχίσει ο ήλιος να ανατέλει από τη Δύση. Προσωπικά είμαι φτωχός, τα παιδιά μου έχουν παίξει δωρεάν τένις, υπάρχουν σε Δήμους γήπεδα τένις και παίζει ο λαός. Η τοξικότητα αφορά τις ιδεοληψίες και τους μισαλλόδοξους.

  Τα ίδια ισχύουν κιαι για το συνέδριο:

  Για παράδειγμα ο Παπανικολάου που έχω διαβάσει ότι είναι στον ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο οποίος ΑΝΤΑΡΣΥΑ μέχρι το 2014 είχε σελίδα στο site των ψεκασμένων του… indymedia, με απασχολεί τι θα πει, ή μήπως δεν ξέρω εκ των προτέρων τι θα πει; Και τι να μου πει εκπρόσωπος κόμματος που έχει καταφέρει να τακιμιάσει με το φασισταριό του indymedia;

  Ή μήπως θα ακούσω την Φωτεινή Λαμπρίδη που ξέρει να γράφει μόνο για τον Κουφοντίνα και να χρησιμοποιεί τον χώρο που της δίνεται για να διαφημίζει την μισαλλοδοξίας της βρίζοντας την Εκκλησία και αντιγράφοντας ό,τι έχουν αφήσει στο διαδίκτυο από νεοπαγανιστές μέχρι indymedia;

  Μου δημιουργεί μια τεράστια απόλαυση το γεγονός ότι στάθηκα απέναντι σε όλη την υμνολογία του Κουφοντίνα και πραγματικά, ήταν μια προσωπική δικαίωση όταν ο Τσίπρας χαρακτήρισε κατά γράμμα ΚΑΤΑΝΤΙΑ το ότι η πολιτική ζωή περιστρέφεται γύρω από έναν τρομοκράτη. Πραγματικά χάρηκα που μου έδειξε ότι κάποιος που ψήφισα δεν θα υμνούσε έναν φασίστα δολοφόνο θεωρεί ότι όποιος δεν του κάνει, τον σκοτώνει.

  Υπάρχει άνθρωπος Δημοκράτης που να ζει με γνώμονα την μισσαλοδοξία και αυτή πάλι ιδεολογικοποιημένη; (π.χ. είμαστε κατά του σεξισμού, αρκεί να μην μας ρωτήσουν για την μπούρκα και το μπουρκίνι).
  Ο κάθε δυστυχής αναφέρεται στην Εκκλησία όταν του έχουμε δείξει τι ράμματα υπάρχουν για τις γούνες όλων; Τουλάχιστον δείξε ταπεινότητα για όσα έχει κάνει στον κόσμο η ιδεολογία σου και μαζέψου. Που βρίσκουν το θράσσος όλοι αυτοί να πουν τι; Να μας διδάξουν τι; Φιλελευθερία; «Ανοιχτά» σύνορα; Την ιδεολογική τους φιλανθρωπία; Την ιδεολογική τους αλλυλεγγύη; Τους ουτοπικούς παραδείσους «αυτοδιαχειρίσης» χωρίς τμήματα καταστολής; Ποιος; Αυτοί που αν φυσούσες τη μύτη σου χωρίς άδεια σε έστελναν στα μνήματα;

  Είναι για γέλια η κατάσταση. Μέχρι και «ιερά λείψανα» προσκυνήσανε οι άνθρωποι. «Προοδευτικότητες» και αερολογίες να περνάει η ώρα… Έχουν διαβάσει ποτέ ιστορία;

  Ξέρει κανένας από αυτούς που παριστάνουν ότ έχουν δυσανεξία με την έννοια της πατρίδας ή ακόμα και με το 1821 ότι ο Τσε Γκεβάρα έλεγε Πατρίδα ή θάνατος; ¨Η θα μας περάσουν για τίποτα χθεσινούς και θα μας μιλήσουν για δήθεν «ταξικούς πατριωτισμούς»; Μήπως θυμούνται πόσους σακάτεψαν οι ταξικοί πατριώτες από τη λαϊκή τάξη; Μήπως θυμούνται τους πολέμους που έκαναν; Μήπως θυμούνται τις εισβολές; Τα τακίμια με τον Χίτλερ; Διότι η Φωτεινή Λαμπρίδη θυμήθηκε ότι οι αγιορείτες που κιινδύνευαν από τους Βούλγαρους έστειλαν επιστολή στον Χίτλερ όταν οι Σοβιετικοί και σύμφωνο μαζί του έκαναν και τους γύρω λαούς σακάτεψαν.

  Ας μάθουν κάποιοι να ζουν με τους άλλους και όχι μόνο με τις παρωπίδες τους.

 135. Γιάννης Ιατρού said

  123: κατά παράφραση: Τον Ζολώτα πολλοί ηγάπησαν, τον Σχινά ουδείς 🙂

 136. spyridos said

 137. Μαρία said

  Μητσοτακική παρετυμολογία της πολιομυελίτιδας μετά το 8:38
  Η μαμά μου, ας πούμε, την οποία, όπως με ρώτησες, αγαπούσα πάρα πολύ, είχε αρρωστήσει από μία αρρώστια η οποία λέγεται πολυμυελίτιδα.

  Τα παιδάκια ψαρεύτηκαν απο δώ https://atraktos.org/

 138. Γιάννης Ιατρού said

  134: Άμα αγριεύουν τα πράγματα στο τερέν, πετάμε την μπάλα στην εξέδρα.

 139. Μαρία said

  Κι άλλη απόσυρση.

 140. sarant said

  129 Σοβαρά;

  130 Για το βατσίζω = κακοσυνηθίζω ο Πιτυκάκης δίνει ετυμολογία από ιταλ. viziare, που δεν ξέρω μήπως προσκρούει σε δυσκολίες φωνητικές. Να δούμε μήπως έχει κανείς να εισφέρει άλλη πρόταση.

 141. Γιάννης Ιατρού said

  Ωχ, από λάθος μου έγραψα δύο σχόλια σε άσχετο νήμα.
  https://sarantakos.wordpress.com/2021/06/10/princeton/#comment-742183
  https://sarantakos.wordpress.com/2021/06/10/princeton/#comment-742184
  Τα μεταφέρω εδώ

  ΑΞΙΟΙ και μπράβο τους. Οι Δανοί ξεφτίλισαν👍✌🎈 τα ανθρωποφάγα ΜΜΕ… κι εκτός αυτού σώθηκε και ο παίκτης (Ερικσεν), καλή του ανάρρωση👍

  Κι ο αρχηγός τους, ο Κιάερ, αποδείχτηκε πραγματικός αρχηγός. 1) βεβαιώθηκε πως δεν γύρισε η γλώσσα του Έρικσεν,
  2) οργάνωσε το «παραβάν» με τους συμπαίκτες του και 3) στάθηκε στο πλευρό της συντρόφου του Έρικσεν δίνοντάς της κουράγιο και πληροφόρηση!

 142. Μαρία said

 143. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ο Κιάερ και οι συμπαίκτες του έδωσαν μαθήματα πολιτισμού σήμερα. Ας τα βλέπουν αυτά όσοι θεωρούν το ποδόσφαιρο, τους ποδοσφαιριστές και τους φιλάθλους συνώνυμα της ανεγκέφαλης καφρίλας.

 144. Μαρία said

  Υπομονή μέχρι το γάμο του Λαιμού το άλλο Σάββατο.

 145. Μαρία said

 146. Alexis said

  #81, 89: Ο Αναστάσιος ως γνωστόν είναι αρχιεπίσκοπος σε κάτι τύρρανους εκεί στην Αλβανία 🙂

  Το καταθέτω εδώ όχι σαν μεζεδάκι αλλά ας πούμε σαν αξιοπερίεργο:
  Θρίλερ με την Δημήτρη της Λέσβου: Έπεσε θύμα θανατηφόρου τροχαίου με εγκατάλειψη; (από το in.gr-με το ζμπάθειο…)
  Τέτοιου είδους δήθεν γλωσσικοί ακτιβισμοί νομίζω ότι συνιστούν βιασμό της ελληνικής γλώσσας (το έχουμε ξανασυζητήσει το θέμα με αφορμή «τα φοιτητά»)

 147. sarant said

  145 Και μόνο 25 ακόλουθους είχαν;

 148. Spiridione said

 149. Pedis said

  # 148 – Έλα ρε, το καταλάβανε; Δήθεν;!

  Σαν πολλές μέρες δεν έχει να φανεί ο Χτήνος; Να δηλώσω εξαφάνιση;

 150. Pedis said

  Εκεί στο Συνέδριο να παίξουν βίντεο με τον Κυρανάκη τον τζίνιους που να λέει ότι από τώρα η ΝΔ δίνει το δικαίωμα στις γυναίκες αποκτούν να δουλεύουν 12ωρα τούς οκτώμισι μήνες της εγκυμοσύνης τους για να πάρουν, σε συμφωνία με τον εργοδότη τους, μεγαλύτερη άδεια μητρότητας, κατά μία εβδομάδα, μπορεί και μιάμιση.

 151. Μαρία said

  146
  Στα περισσότερα μμε Δήμητρα τον γράφουν, αν και ο ίδιος μετά το 5:15 λέει οτι, όταν τον ρωτάνε πώς τον λένε, λέει Δημήτρη. «Τι να πω; Δήμητρα; Δεν αλλάζει κάτι.»https://www.youtube.com/watch?v=JfQNAIzUG-M&t=105s
  Είχα μαθητή τρανς κι, όταν τον συνάντησα στα 40φεύγα του, μου πήρε λίγο χρόνο, για να αρχίσω τον φωνάζω με το γυναικείο όνομα.

  Κι εδώ η συνάντηση με την Πάολα https://video.vice.com/gr/video/paola-meets-dimitr/5885d01df46523d027f95dc8

 152. spyridos said

  Ετσι για να υπάρχει. Ας ντρέπονται αυτοί που το έφτιαξαν.

 153. Μαρία said

 154. Pedis said

  «Κ» η μπαρουφομάνα.

  🤦‍♀️ 🤦 🤦‍♂️

 155. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  135 >>Τον Ζολώτα πολλοί ηγάπησαν, τον Σχινά ουδείς
  αναλόγως τον Σχινά! βλ.136τέλος 🙂

 156. gpointofview said

  # 138

  Οχι την μπάλα, το μπαλάκι του τένις !!!!!!!

 157. 154 !!!!

 158. Καλημέρα
  Η ΠτΔ απέσυρε
  https://www.newsit.gr/politikh/salos-gia-to-seksistiko-synedrio-gonimotitas-apesyran-tin-stiriksi-tous-i-proedros-tis-dimokratias-alla-kai-ert-kai-ape/3304582/

 159. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Καλημέρα!

  130, 140β
  Από το λεξικό του Πάγκαλου, τ. Β, σ. 218

  150.
  Ο Κυρανάκης στέκεται επάξια δίπλα στους Μπ. Παπαδημητρίου και Πορτοσάλτε. Συναγωνίζονται σε κυνικότητα και …γλίτσα!

 160. Νεσταναιος said

  98. Κάποια στιγμή αυτός ο δρόμος θα γίνει μονόδρομος και δεν θα είναι η πρώτη φορά.

 161. sarant said

  159 Ευχαριστώ! Να δούμε βέβαια αν στέκει η ετυμολογία.

 162. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Θα είναι για πάντα ο Σίμον Κιάερ ο σπουδαίος άνθρωπος που έκανε όλο τον κόσμο να κλάψει από συγκίνηση. Αυτός που γέμισε με δάκρυα τα μάτια μας και θα μας κάνει για πάντα πια να υποκλινόμαστε κάθε φορά που θα τον βλέπουμε.

  Θα θυμόμαστε πως την ώρα που εμείς παίρναμε βαθιές ανάσες προσπαθώντας να συνειδητοποιήσουμε τι έχει συμβεί, την ώρα που ο συμπαίκτης του έχασε τη δική του ανάσα, αυτός ήταν εκεί… Με τη δική του ανάσα…

  Σαν να ήταν ο δικός μας αρχηγός, ο φίλος μας, ο σύντροφός μας…»
  https://www.sdna.gr/podosfairo/848796_o-filos-mas-o-arhigos-mas-o-sympaiktis-mas-o-syntrofos-mas-o-simon-kiaer

 163. ndmushroom said

  Φαίνεται πως για άλλη μια φορά το ταπεινό χαμομηλάκι του τουίτερ καταφέρνει να ματαιώσει, ή έστω να ψαλιδίσει, άλλη μία σκοταδιστική απόπειρα με πολύ χρήμα και δημόσιες σχέσεις από πίσω. Αρχίζει να θυμίζει γαλατικό χωριό η κατάσταση. Και δυστυχώς, παρά το αίσιο -μάλλον- τέλος της συγκεκριμένης ιστορίας, κατέστη και πάλι σαφές ότι η Ελλάδα είναι ο επόμενος στόχος της Μπανονικής νεοακροδεξιάς, μετά την επιτυχημένη απόβαση σε Ουγγαρία και Πολωνία. Έχουμε δρόμο μπροστά μας, ας έχουμε το νου μας (και ας προστατέψουμε το γαλατικό μας χωριό!)

  ΥΓ. Παιδιά, όταν σας πιάνουν με τη γίδα στην πλάτη, μην αρχίζετε τα «ναι, αλλά ο Στάλιν…». Καρφώνεστε.

 164. dryhammer said

  162. Να σημειώσουμε πως το άρθρο το έγραψε η Βάσω Πρεβεζιάνου, [για να μη σημειώνονται μόνο οι παπαρολόγοι]

 165. dryhammer said

  163 ΥΓ. Καιρό έχει να ακουστεί και «ο παιδεραστής Μάο». Μάλλον τον φυλάνε για τίποτα πιο στριμόκωλο.

 166. BLOG_OTI_NANAI said

  Το αν και ήταν σαφές ότι αναφερόταν στην ενημέρωση και στο τέλος εκθέτει τον όχλο διότι γράφει ξεκάθαρα «ΑΝ θέλεις» κ.λπ., εντούτοις το συνολικό μήνυμα ήταν θολό διότι έβαζε στην εξίσωση την κοινωνική πίεση συγενών κ.λπ.

  Όμως, ο όχλος έπρεπε να ηττηθεί και πάλι όπως και στην περίπτωση Κουφοντίνα. Καταρχάς ο σεξιστικός όχλος που υποβίβασε τη Σάκκαρη σε μια «γκόμενα» δεν μ πορεί να παριστάνει τον τιμητή και το κυριότερο:

  Η ΠτΔ είχε πλήρη γνώση του συνεδρίου και του προγρτάμματος του όταν το στήριζε όπως και όλοι οι διάσημοι όπως και η ΕΡΤ ή το ΑΠΕ.
  Αποτελεί το χειρότερο μήνυμα που έχει δοθεί ποτέ ότι η οχλοκρατία μπορεί να αποφασίζει στη θέση της ΠτΔ.

  Έπρεπε να κατέβει το βίντεο, να αλλάξει και κατόπιν όλα να συνεχίσουν.
  Διότι το βίντεο δεν ήταν αφορμή για τον όχλο. Ήταν άλλοθι. Ο όχλος ήδη είχε διαδώσει τον χόακα ότι ήταν συνέδριο κληρικών. Άρα, ήταν μεγάλη επικοινωνιακή ήττα για την ΠτΔ να αφήσει τον όχλο να κάνει επικοινωνικό παιχνίδι εκτός ουσίας διότι επί της ουσίας, επί του Συνεδρίου η ΠτΔ στήριζε, την ώρα που ήδη ο όχλος ούρλιαζε. Ίσα-ίσα που έπρεπε να ξεκινήσει η επικοινωνιακή συντριβή του όχλου που διέδιδε χόακες και παραμύθια.
  Ντροπιαστική κατάσταση. Περίμενα μια δεύτερη ήττα του όχλου όπως στην περίπτωση Κουφοντίνα. Κρίμα για την τόσο άβουλη στάση της ΠτΔ.

 167. BLOG_OTI_NANAI said

  166: Διορθώνω:
  Το βίντεο, αν και ήταν σαφές ότι αναφερόταν στην ενημέρωση γυναικών στην εμμμηνόπαυση και στο τέλος του εκθέτει τον όχλο που διαδίδει ότι θέλει τη γυναίκα ως μηχανή αναπαραγωγής, διότι α) μιλάει για γυναίκα καρριέρας και β) λέει σαφώς το «Αν Θέλεις» κ.λπ., εντούτοις το συνολικό μήνυμα ήταν θολό διότι έβαζε στην εξίσωση την κοινωνική πίεση συγενών και άλλων.

 168. Παναγιώτης Κ. said

  #123. Πριν καμιά δεκαπενταριά χρόνια έγινε μια κουβέντα με τους φιλολόγους δηλ. με τις φιλολογίνες :), στο σχολείο και διαμορφώθηκε περίπου η εξής πρόταση για να γίνουν πιο φιλικά τα Αρχαία Ελληνικά στους μαθητές: Τα αρχαία ελληνικά κείμενα που διδάσκουμε στο σχολείο να έχουν μια πιο «φυσιολογική» σύνταξη και να μη ψάχνουμε το αντικείμενο του ρήματος…δυο σειρές παρακάτω κάτι που δυσκολεύει τα παιδιά… 🙂
  Η κουβέντα όπως γίνεται αντιληπτό ήταν κάτι σαν πνευματικό παιχνίδι και δεν είχε συνέχεια!
  Με αυτό το πνεύμα λοιπόν είναι διατυπωμένο και το κείμενο του Σχοινά.

  Μια και το έφερε η κουβέντα. Οι ΑΗΠ είχαν κάποιο εγχειρίδιο Γραμματικής;
  Έχουμε μαρτυρίες περί γλωσσικών λαθών και κυρίως τον σχολιασμό τους;
  Γενικότερα, ποια ήταν η στάση τους απέναντι στο γλωσσικό φαινόμενο και απέναντι στη διδασκαλία της γλώσσας.

 169. Γιάννης Κουβάτσος said

  Εμ κι εσείς, βρε παιδιά, αποκηρύξτε καθαρά και ξάστερα τον σταλινισμό, αν δεν θέλετε να σας τον τρίβουν συνεχώς στη μούρη. Όλοι οι δημοκράτες αριστεροί σ’ όλον τον πλανήτη το έχουν κάνει, χωρίς να πάψουν να είναι αριστεροί. Εδώ, σταλινικό χωριό, σαν να έχει παγώσει η ιστορία…Μην ανησυχείτε, δεν κινδυνεύουν οι ιδέες της αριστεράς εξαιτίας αυτής της αποκήρυξης. Όσο κυριαρχούν η αδικία και η εκμετάλλευση, θα είναι πάντα επίκαιρες, με τη μία ή την άλλη μορφή.

 170. BLOG_OTI_NANAI said

  Να προσθέσουμε ότι το κείμενο που κατηγορείται για… σεξισμό, φαίνεται ότι το έγραψε μια εργαζόμενη γυναίκα άνω των 40 χωρίς παιδιά(!) η οποία στο σποτάκι αποτύπωσε απλώς τα βιώματα της (κοινωνική πίεση κ.λπ.) αλλά και την δική της δυσκολία να κάνει παιδιά όταν θέλησε. Δηλαδή ο όχλος κατηγορεί για σεξισμό μια γυναίκα επειδή λέει ανοιχτά τα βιώματα της… Και μάλιστα η ίδια αναφέρει ότι στον όχλο των σόσιαλ μίντια είδε να χτυπιούνται ενάντια στο βίντεο δημοσιογράφοι που και αυτήν αλλά και πολλές άλλες γυναίκες, τις ρωτούσαν διαρκώς στις γελοίες συνεντεύξεις τους την κλασική σεξιστική ερώτηση «άντε, πότε θα κάνεις ένα παιδάκι»!

 171. sarant said

  168 Ναι, είχαν στην ελληνιστική περίοδο πολλούς γραμματικούς και κάμποσους γλωσσοδιορθωτές όπως ο Φρύνιχος.

  Ο Φρύνιχος και τα λάθη μας

  Θα λείψω για μερικές ώρες.

 172. Avonidas said

  Εμ κι εσείς, βρε παιδιά, αποκηρύξτε καθαρά και ξάστερα τον σταλινισμό, αν δεν θέλετε να σας τον τρίβουν συνεχώς στη μούρη

  Εμ, διαβάζουμε σίγουρα το ίδιο ιστολογιο; Γιατί έχω χάσει τον λογαριασμό πόσες φορές το έχουμε κάνει. Άσε που για να αποκηρύξεις κάτι πρέπει πρώτα να το έχεις υποστηρίξει.

  Κι ο πρήχτης εκεί, συνεχίζει ακάθεκτος. Όπως ο λύκος στον μύθο του Αισώπου, δεν προτίθεται να χάσει το γεύμα του επειδή το πρόβατο έχει επιχειρήματα.

 173. Ο όχλος πεινάει
  παιδάκια για να φάει

 174. Νέο Kid Al Afrikii said

  Ελλάς, Τσιτσιπάς! Γαμιέται ο θρύλος κι ο Πειραιάς!

 175. π2 said

  Στα λεξιλογικά του peer review, να προσθέσω και μια πρόταση (του Dr Moshe) που δεν έπιασε (και δικαίως): ομότιμη αναθεώρηση. Έτσι ονομάζεται το λήμμα στην ελληνική βίκη.

  Στα ουσιαστικά του peer review, όσοι έχουν επαφή με τούτον τον κατηραμένον όφι γνωρίζουν ότι το σύστημα πάει για φούντο, τουλάχιστον στις ανθρωπιστικές επιστήμες που ξέρω καλύτερα.

  1. Πρώτα απ’ όλα, το οικονομικό μοντέλο του peer review είναι εξ ορισμού παράλογο. Κατά κανόνα δεν πληρώνεται (στις ανθρωπιστικές επιστήμες ποτέ, με εξαίρεση μονογραφίες σε μεγάλους εκδοτικούς οίκους, αλλά νομίζω και στις θετικές κατά κανόνα δεν πληρώνεται). Ο υπερπληθωρισμός δημοσιευμάτων, η κύρια πηγή των προβλημάτων των ανθρωπιστικών και όχι μόνο επιστημών, σημαίνει ότι, από ένα σημείο της καριέρας σου και μετά, καλείσαι συνεχώς να κάνεις απλήρωτη δουλειά. Αν είσαι από τους βλάκες που κάνουν την απλήρωτη αυτή δουλειά με επιμέλεια και σοβαρότητα α) σε καλούν όλο και περισσότερο, β) αν δεν μάθεις γρήγορα να λες όχι ξοδεύεις όλο και περισσότερο χρόνο, για κάτι που δεν είναι καθόλου ευχάριστο ή δημιουργικό, δεν έχει οικονομικό αντίκρισμα για σένα και (στις θετικές επιστήμες τουλάχιστον) ωφελεί τον εκδοτικό οίκο.

  2. Το πρόβλημα εντείνεται ακριβώς από την πολύ κακή δουλειά που κάνουν πολλοί αξιολογητές. Πολλοί διστάζουν ή δεν θέλουν να πουν όχι κι αναλαμβάνουν την αξιολόγηση, αλλά κάνουν αξιολόγηση – πασάλειμμα, που ακυρώνει τον σκοπό της άσκησης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι έχοντες την ευθύνη ενός επιστημονικού περιοδικού να κυνηγάνε με το δίκανο τους ευσυνείδητους και καλούς αξιολογητές, καταλήγοντας ξανά και ξανά στους ίδιους ανθρώπους, λόγω της υπερεξειδίκευσης του κλάδου.

  3. Η υπερεξειδίκευση συχνά ακυρώνει μια από τις παραδοχές της όλης διαδικασίας, ότι κριτές και κρινόμενος είναι ανώνυμοι ο ένας για τον άλλο. Πολύ συχνά, η ανωνυμοποίηση του κειμένου είναι αδύνατη. Μικρός ο χώρος, όλοι γνωρίζονται από ένα σημείο και μετά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα κόντρες, γκρίνιες και αστείες μηχανορραφίες (ξέρω συγγραφέα που εξοργίστηκε με αρνητική αξιολόγηση άρθρου του κι έχει κινήσει γη και ουρανό για να μάθει ποιος ήταν ο αξιολογητής).

  4. Τα προβλήματα αυτά, και η γενικότερη βιασύνη του κλάδου είναι ορισμένοι από τους λόγους που δημοσιεύονται όλο και περισσότερα σκουπίδια -είτε μιλάμε για άρθρα σε περιοδικά είτε για μονογραφίες σε αξιοσέβαστους υποτίθεται εκδοτικούς οίκους-, σκουπίδια που είτε δεν θα έπρεπε να τυπωθούν ποτέ είτε θα έπρεπε να έχουν περάσει από δυο – τρία στάδια διορθώσεων προτού τυπωθούν.

  5. Υπάρχει πλέον κίνημα κατά του peer review (να φέρει ο καθένας την ευθύνη όσων γράφει). Μου φαίνεται τελείως χαζό και, κυρίως, μου φαίνεται να ρίχνει στα σκουπίδια το μωρό μαζί με τ’ απόνερα, που λένε κι οι αγγλοσάξωνες. Μ’ όλα τα προβλήματα που προανέφερα, η έννοια του peer review βρίσκεται στον πυρήνα της (σχετικής) αυτονομίας της επιστήμης.

  6. Δεν ξέρω αν αποτελεί λύση το ανοιχτό peer review που έχει αρχίσει να γίνεται της μόδας σε κάποια περιοδικά των θετικών επιστημών. Αν έχει κανείς εμπειρία της λειτουργίας του, ας πεί.

 176. Spiridione said

  130. Δεν υπάρχει γιατί είναι μεσαιωνική η λέξη
  https://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/search.html?lq=%CE%B2%CE%B1%CF%84%CF%83%CE%AF%CE%B6%CF%89&dq=

 177. BLOG_OTI_NANAI said

  172: Δεν ξέρω τι εννοεί ο Γιάννης όταν λέει «σταλινισμός», όμως για μένα είναι ακόμα και αυτό που βλέπουμε και σήμερα στη Βόρεια Κορεά. Εϊναι όλο το πλαίσιο ενός ιδεολογικού ολοκληρωτισμού που εφαρμόστηκε στο όνομα του λαού. Η «Μαύρη Βίβλος του Κομμουνισμού» ξέρουμε ότι ενόχλησε επειδή μέσα συμμετείχαν πρώην μαρξιστές. Μήπως όμως ο Κώστας Αξελός μίλησε με μεγαλύτερη επιείκεια όταν αναφέρθηκε σε χρεοκοπημένες αντιλήψεις που κατάντησαν μια απέραντη γραφειοκρατία σε ένα πλαίσιο ολοκληρωτισμού;

  Το σημαντικό είανι πως οι γνωστοί εργολάβοι απολογητές κάθε παθογένειας αυτού του ολοκληρωτισμού, ο «Ιός», το μόνο πυ μπόρεσε να πει απέναντι σε αυτόν τον καταιγισμό είναι ότι η «Μαύρη Βίβλος του Κομμουνισμού» ανέβαζε τα θύματα σε 90 εκατομμύρια, ενώ ήταν μόνο… 30 εκατομμύρια! Ουσιαστικά δηλ. παραδέχτηκε ότι όλο αυτό το σύστημα αναφοράς της ιδεολογίας των σημερινών αριστερών, ήταν ένας απέραντος «σταλινισμός» που και «μαοϊσμό» να τον πεις, πάλι μέσα είναι ιδίως με το έγκλημα στο Μεγάλο Άλμα.

  Έχουμε λοιπόν δικτατορίες, σε κλειστές κοινωνίες και κλειστά επί ποινή θανάτου σύνορα, ανελευθερία, αστυνομοκρατία, ιμπεριαλισμό, στρατοκρατία, και φυσικά κλασική θρησκεία μια «Λατρεία του Αυτοκράτορα» με τις ταριχευμένες μούμιες, τα τεράστια αγάλματα, τις γιγάντιες αφίσες.

  Συν όλων των άλλων, έχουμε υποχρεωτική αθεΐα και αντιθρησκευτική πολιτική.

  Φυσικά, αν και οι δικτατορίες αυτές δεν ήταν λιγότερο δολοφονικές από τις δεξιές ή ναζιστικές, εντούτοις έχουν μια βασική διαφορά: όσο κι αν ψάξεις μέσα στον βούρκο του ναζισμού θα βρεις μόνο σκ@τ@, ενώ όταν ψάξεις μέσα στον βούρκο των αθεϊστικών δικτατοριών θα βρεις πολλά σκ@τ@ αλλά και ένα ψήγμα χρυσού, δηλ. την ματιά στον αδύναμο, στον φτωχό. Φυσικά τον αδύναμο και τον φτωχό τελικά τον ξέσκισαν, αλλά όταν έκατσε όλο αυτό το κατακάθι του σταλινισμού, υπήρχε αυτή η ματιά στον αδύναμο που θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη στις κοινωνίες, που φυσικά πρώτα από όλους είχε διδάξει ο Χριστός.

  Διότι τελικά, ναι μεν είναι τεράστιο πρόβλημα ο φυλετικός ρατσιμός του ναζισμού, αλλά όταν τα θύματα του ταξικού ή ιδεολογικού ρατσισμού είναι εξίσου τεράστια, ποιο το όφελος;

  Τελικά λοιπόν, πλήθος ανθρώπων που εκφράζουν ιδεολογική μισαλλοδοξία π.χ. κατά της Εκκλησίας, αντί να έχουν το κεφάλι κάτω για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στα ολοκληρωτικά τους καθεστώτα, παριστάνουν τους τιμητές. Από που κι ως που; Ξέρεις να μιλάς για Ολοκαυτώματα ή για θύματα φυλετικού ρατσισμού, και έχεις ξεχάσει τα εγκλήματα του ταξικού/ιδεολογικού ρατσισμού εις βάρος Ουκρανών, Κινέζων, Καμποτζιανών, Βορειοκορεατών;

  Ποιος είσαι (γενικά μιλάμε) που νομίζεις ότι θα θυμάσαι μόνο ό,τι σε βολεύει και θα παριστάνεις τον τιμητή λες και εμφανίστηκε η ιδεολογία σου μόλις πριν λίγα λεπτά με παρθενογένεση; Ποιος είσαι που θα μιλάς για «ανοιχτά σύνορα» όταν έχεις στην πλάτη σου σύνορα ερμητικά κλειστά; Ποιος είσαι που θα θυμηθείς δοσίλογους, και θα ξεχάσεις τις συμφωνίες με τον Χίτλερ; Ποιος είσαι που θα θυμάσαι στον εμφύλιο αυτούς που «νέμονται την πατρίδα» όταν τα κομμάτια της πατρίδας μια χαρά τα δώριζες, έτοιμος να κόψεις την Μακεδονία σε φέτες να την προσφέρεις; Ποιος είσαι που θα βρίζεις την επανάσταση του 1821 λέγοντας για «γενοκτονία» των κατακτητών μας στην Τριπολιτσά, ξεχνώντας τις γενοκτονίες Κινέζων και Καμποτζιανών; Ποιος είσαι που θα μιλάς για τις παρελάσεις λες και ξεχνάς τον μιλιταρισμό και τις ιμπεριαλιστικές εισβολές;

  Σαφώς σέβομαι τους έχοντες αυτογνωσία αριστερούς, σέβομαι όσους διώχθηκαν άδικα από καθεστώτα της δεξιάς, μόνο που εξίσου εύκολα θυμάμαι ότι όταν οι αριστεροί είχαν τα ηνία, έκαναν τα ίδια.
  Προσωπικά είμαι άνθρωπος του παν μέτρον άριστον με έννοια φιλοσοφική, όπου αποκόπτωντας όλες τις ιδεολογικές ακρότητες στα δεξιά και αριστερά που για μένα εκπροσωπούν τον φασισμό, μένει ένας χώρος δημοκρατικός για όλους τους πολίτες με ισονομία και ισοπολιτεία.

  Ασφαλώς, για μένα που ανήκω στους ασθενέστερους οικονομικά, η κομματική αντιπροσώπευση με τα υπάρχοντα δεδομένα μπορεί να είναι κυρίως κέντρο ή κεντροαριστερή, αρκεί αυτός που φέρει το όνομα «αριστερά» να έχει αποκυρήξει τις χρεοκοπημένες ιδεοληψίες και να μπορεί να μιλάει για τα πάντα χωρίς υποσημειώσεις. Δεν μπορείς να ζεις στο σήμερα π.χ. και να μιλάς με ιδεοληψίες για την αστυνομία ή τον στρατό ή την πατρίδα πόσο μάλλον όταν στα καθεστώτα αυτά υπήρχε και σκληρή αστυνόμευση, και στράτευμα τεράστιο αλλά και ύμνοι για την πατρίδα όπως π.χ. «Μητέρα Πατρίδα» κ.λπ.

  Με λίγα λόγια, ο πρήχτης είναι αυτός που παριστάνει ότι πάσχει από αμνησία για το ιδεολογικό του παρελθόν και μάλιστα έχει την ψευδαίσθηση ότι την ίδια πάθηση έχουν και όλοι οι άλλοι…

 178. Δεν βλέπω τον παιδεραστή Μάο και πραγματικά ανησυχώ…

 179. …Θα ανησυχώ όμως λιγότερο πλέον, γιατί διαπιστώνω πως βρισκόμαστε σε καλά χέρια:
  https://www.enimerotiko.gr/lifestyle/gossip/konstantinos-mitsotakis-o-goiteytikos-gios-toy-prothypoyrgoy-poy-eklepse-tin-kardia-tis-marias-sakkari/

 180. Pedis said

  Ο ένας, κοιμάται ξυπνάει, σολάρει με την ίδια κασέτα, ο άλλος τρώγεται διαρκώς με τα ρούχα του, πάμε γερά.

 181. Avonidas said

  #175. Πρώτα απ’ όλα, το οικονομικό μοντέλο του peer review είναι εξ ορισμού παράλογο. Κατά κανόνα δεν πληρώνεται (στις ανθρωπιστικές επιστήμες ποτέ, με εξαίρεση μονογραφίες σε μεγάλους εκδοτικούς οίκους, αλλά νομίζω και στις θετικές κατά κανόνα δεν πληρώνεται).

  Το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν πληρώνεται – έτσι πρέπει να γίνεται. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή τη δωρεάν προσφορά της επιστημονικής κοινότητας την παίρνουν μετά τα περιοδικά και την κλειδώνουν. Κι έτσι ζούμε σουρεαλιστικές καταστάσεις, να πρέπει π.χ. να ζητήσω την άδεια από τον εκδότη για να χρησιμοποιήσω αλλού τα διαγράμματα που εγώ ο ίδιος έφτιαξα!

  Αυτή τη στιγμή, τα επιστημονικά άρθρα πρακτικά σε κάθε κλάδο των επιστημών:
  – τα γράφουν οι ερευνητές
  – τα τεκμηριώνουν οι ερευνητές
  – κάνουν peer review οι ερευνητές
  – τα ανεβάζουν σε ιστοτόπους αναφοράς όπως το arXiv οι ίδιοι οι ερευνητές

  και παρ’ όλα αυτά, κάνουν κουμάντο στη διαχείρισή τους οι εκδότες και τα περιοδικά, γιατί; επειδή χρειαζόμαστε μια δομή να κινήσει τη διαδικασία να βρει πρόθυμους κριτές, να στοιχειοθετήσει/χτενίσει/μορφοποιήσει ένα άρθρο που 9 στις 10 είναι ήδη μορφοποιημένο καλά σε LaTeX, και μετά να του κοτσάρει έναν αριθμό σειράς και να το «εκδόσει» στο τάδε ή το δείνα έγκριτο περιοδικό – που πλέον δεν πρόκειται να τυπωθεί κατά κανόνα ούτε ένα φυσικό αντίτυπο, παρά μόνον αν το παραγγείλει ο συγγραφέας. Με δυο λόγια, πληρώνουμε για το πρεστίζ· θα μπορούσε ωραιότατα να τα κάνει όλα αυτά μόνη της η επιστημονική κοινότητα, χωρίς μεσάζοντες, και το άρθρο, κατόπιν κρίσης, να δημοσιεύεται σ’ έναν ιστότοπο όπως το arXiv, όπου να μπορεί να το διαβάσει ο κάθε ενδιαφερόμενος.

  Γιατί λοιπόν δεν το κάνουμε; Βασικά, από αδράνεια. Κι ακόμη επειδή, όπως σε πολλούς άλλους τομείς, συγχέουμε την ύπαρξη μεσάζοντα με την αντικειμενικότητα και την εγκυρότητα, ενώ ο μεσάζοντας στην πραγματικότητα δεν κάνει τίποτα άλλο από το να ενορχηστρώνει τη δουλειά άλλων. Φυσικά, είναι προς το συμφέρον του μεσάζοντα να υπερβάλλει τη σπουδαιότητα του ρόλου του.

 182. Pedis said

  # 181 – Έτσι-έτσι. Ευτυχώς που σε πολλούς τομείς έρευνας τα άρθρα προδημοσιεύονται στο arXiv

  https://arxiv.org/
  https://en.wikipedia.org/wiki/ArXiv

  και κανείς τα βρίσκει δωρεάν (βολεύει και τους συγγραφείς επειδή έτσι επικυρώνουν τη σειρά προτεραιότητας τής δημοσίευσής τους). Για κείνα πριν το ’90 υπάρχουν ερευνητικά ιδρύματα που επιδίδονται στο σκανάρισμα των τότε προδημοσιεύσεων και τα προσφέρουν ελεύθερα οπότε, πάλι, σώζεται η κατασταση.

  Αλλά ο γνωστός πολυπλόκαμος ιστότοπος (ο αλλάχ να τον έχει καλά κι ο θεός να τον φυλάει) έχει σχεδόν τα πάντα.

 183. Spiridione said

  159. Η ετυμολογία από το βατί/βατσί είναι του ΙΛΝΕ. Ο κ. Καραποτόσογλου σε άρθρο του στα Βυζαντινά, τ. 12 σ. 387 ‘παρατηρήσεις σε ελληνικά δυσετυμολόγητα’ λέει η ετυμολογία αυτή δεν είναι σωστή και ότι η αρχική σημασία του ρήματος ήταν συνηθίζω και αργότερα ανέπτυξε την έννοια του προσκολλώμαι. Το ρήμα προέρχεται από το ιταλ. av(v)ezzare = συνηθίζω. Η λ. θα εξελίχθηκε: *αβετσίζω – *αβατσίζω, με εξακολουθητική αφομοίωση, και τελικά βατσίζω με απόρριψη του αρκτικού α-. για την κατάληξη του ρήματος πρβλ: πιπιλίζω – ιταλ. pipilare

 184. 181-182 Κάποιοι κάνουν και την εξής εξυπνάδα, βγάζουν δικό τους ονλάιν περιοδικό κι όλα καλά. Αν έχεις μια στοιχειώδη χρηματοδότηση, βγαίνει πολύ φτηνότερα από το να πληρώνεις κερατιάτικα στον Σπρίνγκερ και τον Μπριλ! https://ghost.ims.forth.gr/acaib/

 185. Avonidas said

  #184. Φτηνότερα βγαίνει, αλλά όταν ψάχνεις για ακαδημαϊκή θέση, ή σε αξιολογούνε στη θέση που κατέχεις με τις γνωστές μετρικές και τους βολικούς τυφλοσούρτες, μην ελπίζεις ότι θα χτυπήσεις ιδιαίτερα μεγάλο σκορ με δημοσιεύσεις σε πουθενάδικα 😛 περιοδικά – ενώ άμα έχεις στον Σπρίνγκερ (ουχί Τζέρι), μάλλον θα χτυπήσεις ταβάνι 🙂

  Πρέπει ν’ αλλάξουν πολλών οι νοοτροπίες για να δουλέψει ένα ανοιχτό σύστημα δημοσιεύσεων :-/

 186. π2 said

  Στο πρόγραμμα του συνεδρίου βλέπω και ομιλία της «Αγγελικής» (το Άντζελα δεν έχει φαίνεται επαρκείς συμπαραδηλώσεις φαίνεται) Γκερέκου, με τον καταπληκτικό τίτλο «Η Ελλάδα ως προορισμός ιδεών, γονιμότητας και Ιατρικού Τουρισμού». Το καμ του γκρης για να τη βρεις αποκτά πλέον νέο νόημα.

 187. ΣΠ said

  181 επειδή χρειαζόμαστε μια δομή να κινήσει τη διαδικασία να βρει πρόθυμους κριτές

  Κι αυτή την δουλειά την κάνουν και πάλι δωρεάν οι editors, που κι αυτοί ερευνητές είναι. Το περιοδικό, τώρα που τείνει να καταργηθεί η έντυπη μορφή, βάζει μόνο το όνομα και ό,τι το συνοδεύει (impact factor κλπ.).

 188. π2 said

  184: Βρε τους άτιμους, πώς το σκέφτηκαν;

 189. π2 said

  185: Μην αρχίσω τώρα πάλι για τα impact factors γιατί θα αρχίσει και ο Τσιτσιπάς μέχρι να τελειώσω.

 190. 186 Φαντάζομαι κάτι τέτοιο θα έλεγε και ο Θεοχάρης, που τώρα σκούζει ότι δεν τόνε ρώτησαν καν.

 191. π2 said

  Υπάρχουν κι άλλα είδη peer review: https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/298057_zofero-mellon-tis-akadimaikis-eleytherias

  (Καταπληκτικό το ότι ο διορισμένος πρόεδρος του ΕΑΠ είναι υπέρ της πανεπιστημιακής αστυνομίας, ενώ προΐσταται ενός φορέα που εξ ορισμού δεν θα έχει πανεπιστημιακή αστυνομία.)

 192. ΣΠ said

  191
  Είναι και καθηγητής στο πανεπιστήμιο Κρήτης.

 193. Alexis said

  #179: Άραγε κατανοούν πόσο τεράστιες μαλακίες γράφουν;

  …παρότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το όνομα του πατέρα του προκειμένου να κάνει τη θητεία του σε κάποιο κοντινό στην πρωτεύουσα μέρος, εκείνος επέλεξε τον Έβρο από όπου και απολύθηκε τον Μαϊο του 2021.

 194. Αγγελος said

  Ας μου επιτραπεί να αναδημοσιεύω ένα σχόλιο του Νίκου Μπίστη από το Fb:

  «Του φτωχού το μεγαλείο είναι τα πολλά παιδιά.
  Η Καιτούλα Γαρμπή το κατάλαβε πρώτη και απεσύρθη αξιοπρεπώς. Η Προεδρία της Δημοκρατίας άργησε λίγο αλλά τελικά απέσυρε και αυτή την αιγίδα υπό την οποία είχε θέσει το εθνικοπατριωτικό καθαροφυλετικό και ψευδοεπιστημονικό Συνέδριο για την γονιμότητα. Σωστά έπραξε άλλα ας θυμούνται εκεί στην Προεδρία ότι και για αυτούς ισχύει ότι την υπογραφή τους, πόσο μάλλον την «αιγίδα» τους, πρέπει να προσέχουν που την βάζουν. Πόσο μάλλον όταν αυτή λειτουργεί σαν κράχτης και παρασύρει και άλλους σοβαρούς ανθρώπους , που με την σειρά τους όφειλαν επίσης να είναι πιο προσεκτικοί. Μένουν, λοιπόν, συνδιοργανωτές η ΝΔ και η εκκλησία . Όλη η ΝΔ; Φοβάμαι πως ναι. Προφανώς το τρίο μπελκάντο της Ακροδεξιάς πτέρυγας, Βορίδης,Άδωνις, Πλεύρης πρωτοστάτησε . Είναι στο στοιχείο τους, κολυμπάνε μέσα στο θέμα, από τον μεσοπόλεμο και μετά η Ακροδεξιά σε όλες τις ευρωπαϊκές εκδοχές της προπαγάνδιζε την πολυμελή, χαμογελαστή , ευτυχισμένη οικογένεια, την γυναίκα στο σπίτι αφοσιωμένη βασικά με την τεκνοποίηση. Ο ολοκληρωτισμός με ανθρώπινο , ευτυχισμένο πρόσωπο απαντά με την γονιμότητα στο επιμελώς κατασκευασμένο κίνδυνο αφανισμού του έθνους. Ας μην μας αποπροσανατολίζει το φιάσκο στο οποίο εξελίσσεται η υπόθεση. Ας προσέξουμε την επιμονή με την οποία προσπαθούν να βαθύνουν και να επιταχύνουν την συντηρητικοποίηση της κοινωνίας κατά τα προσφιλή σε αυτούς ορμπανικά πρότυπα. Ας καταλάβουν και κάποιοι αφελείς ότι η συνεπιμέλεια ήταν ένας προπομπός και όχι μια τυχαία κίνηση. Εξάλλου ο Υπουργός Δικαιοσύνης κος Τσιάρας κοσμεί με την υπογραφή του το περί την γονιμότητα Συνέδριο. Όλη , λοιπόν, η ΝΔ. Και αν κάποιοι διαφωνούν , μέχρι στιγμής τουλάχιστον το κάνουν από μέσα τους ή στον πνευματικό τους. Είναι αναμφισβήτητο, ότι σε θέματα δικαιωμάτων και ιδεολογίας το πάνω χέρι το ´χει η Ακροδεξιά πτέρυγα που επιβάλλει με επιμονή και υπομονή την ατζέντα της. Και αυτό θα το πληρώσει ακριβά ο τόπος. Όσοι κατά καιρούς υποβάθμισαν την σημασία αυτών των πρωτοβουλιών, τις θεώρησαν γελοίες και χωρίς επιπτώσεις, αργότερα χτύπησαν το κεφάλι τους.»

 195. Μαρία said

  190

 196. Μαρία said

 197. 161,
  Το ΛΚΝΕ για το βατσίζω

  (Μέσ.) συνηθίζω: Την όρεξήν της τσάκιζε μη βατσιστεί να θέλει τραγούδια, γάμους και χορούς (Φαλιέρ., Λόγ. 239). [πιθ. <ιταλ. avvezzare. H λ. και σήμ. ιδιωμ.]

  Αναρωτιέμαι πόσο εθισμένος να είναι ο
  βαβάτσικος
  (Ποιος να ξέρει;)

 198. ΣΠ said

 199. Avonidas said

  #193. Ε ωραία, πού το παράξενο; Κι εγώ Έβρο επέλεξα. Είχε καλές κριτικές στο TripAdvisor 😀

 200. Μαρία said

  Πάντος σε ΣΚΑΪ: Το βίντεο είχε εγκριθεί από το ΕΣΡ- Μπορεί να ακυρώσουμε το Συνέδριο Υπογονιμότητας
  https://www.skai.gr/news/greece/pantos-skai-to-vinteo-eixe-egkrithei-apo-esr-mporei-akyrosoume-synedrio-ypogonimotitas
  Είχαν παραγγείλει λέει έρευνα στην mrb και διαπίστωσαν οτι οι γυναίκες αγνοούν οτι υπάρχει μια ορμόνη που δείχνει τη γονιμότητα και βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της στα 18-20 έτη και ήδη στα 35 έτη πέφτει στο 5% της αρχικής τιμής.

  Ο ίδιος είναι καρπερός, έχει 5 κορίτσια.

 201. Πέδη, κάπου πήρε το μάτι μου ότι με ψάχνεις. Επί της ουσίας δεν έχω μπει να διαβάσω εδώ και μέρες. Ούτε κέφι ούτε χρόνος. Αλλά εδώ είμαι, δεν ψόφησα ακόμα 🙂

 202. ΝΕΣΤΑΝΑΙΟΣ said

  Στην αρχή έχουμε το στοιχείο της ψιλής μεταφοράς (αυτομεταφοράς).
  Καταγράφουμε αυτό το στοιχείο με το γράμμα «τ».
  Άν προσθέσουμε το επιτατικό μόριο «ι» έχουμε την συλλαβή «τι».
  Αν προσθέσουμε στη συλλαβή «τι» μια πτωτική κατάληξη, έχουμε το όνομα «τι – ς».
  Και αν προσθέσουμε μια ρηματική κατάληξη, έχουμε το ρήμα τί – ω.
  Έτσι κτίζονται τα μέρη του λόγου.
  Παρετυμολογία δεν υφίσταται.
  Δυστμολογία υπάρχει.

 203. sarant said

  183 Ευχαριστούμε!

  197 Ο Βαβάτσικος κατά 99% είναι μπαμπάτσικος (μεγαλόσωμος, σλάβικο) εξελληνισμένος.

 204. Πέπε said

  @199

  Και σ’ έστειλαν; Ή δεν είχε αρκετά ηχηρό όνομα ο πατέρας σου; 🙂

 205. Spiridione said

 206. BLOG_OTI_NANAI said

  205: Ενώ στα αθεϊστικά καθεστώτα η ιατρική ειδικότητα που χρειάστηκε όσο καμία άλλη κατά τον σοφρωνισμό του λαού ήταν ο νεκροτόμος…

 207. Alexis said

  #199: Ελπίζω να έγραψες κι εσύ καλές κριτικές φεύγοντας. Για να «ξεστραβώσεις» τους επόμενους 😆

 208. dryhammer said

 209. Πέπε said

  @205

  Έχω βαρεθεί να βλέπω να ανεμίζουν τον κρίνο ως παράδειγμα χαζομάρας της θρησκείας. Ποιον κρίνο επιτέλους;! Πού είναι γραμμένος αυτός ο κρίνος; Για θυμηθείτε, από πού τον μάθατε τον κρίνο; Από το μάθημα των θρησκευτικών; Μήπως όχι;

 210. Pedis said

  # 201 – ΟΚ Σερ, να δίνεις το παρών και να μην διαβάζεις τα σχόλια. Δεν χάνεις και πολλά εδώ, που τα λέμε… 🙂

 211. Avonidas said

  #209. Κι εγώ έχω βαρεθεί για κάθε καλαμπούρι να προσποιούμαστε ότι γράφτηκε στα σοβαρά.

  Και τέλος πάντων, η πραγματική ιστορία είναι πιο βλακώδης απ’ τον «κρίνο» που φτιάχτηκε για να την παρωδήσει.

 212. Πέπε said

  211

  Στα σοβαρά = τοις μετρητοίς;

  Γιατί αν την πραγματική ιστορία την πάρουμε τοις μετρητοίς…

 213. BLOG_OTI_NANAI said

  Ούτε κρίνος, ούτε και «μήλο» φυσικά στους πρωτόπλαστους. Κλασικές παρανοήσεις από εκπροσώπους της σκέψης τουίτερ…

 214. π2 said

  Μια αντιδημοφιλής γνώμη:

  Είναι κρίμα λόγω αντίδρασης στον πολύμορφο σκοταδισμό και τον (λανθάνοντα ή συνειδητό) ρατσισμό που έφερε στην επιφάνεια το συνέδριο να αγνοήσουμε το υπαρκτό πρόβλημα της υπογεννητικότητας. Ναι, προφανώς, κανείς δεν έχει δικαίωμα να κάνει κουμάντο στο τι θα κάνει μια γυναίκα με το κορμί της και τη ζωή της (κι ένα ζευγάρι με τη δική του). Ναι, βραχυπρόθεσμα η υπογεννητικότητα είναι ψευδοπρόβλημα, γιατί το κενό θα γεμίσουν μετανάστες, είτε μας αρέσει είτε όχι.

  Αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι όλα τα μοντέλα δημογραφικής πρόβλεψης προβλέπουν σταθεροποίηση του παγκόσμιου πληθυσμού σε λίγες δεκαετίες. Οπότε το ότι ανησυχώ για την υπογεννητικότητα δεν με κάνει αυτόχρημα εθνογκαγκά και ρατσιστή. Το πρόβλημα είναι παγκόσμιο και χωρίς χρώμα δέρματος. Ο παγκόσμιος πληθυσμός θα γερνάει, σε όλο και γρηγορότερους ρυθμούς. Και σύντομα θα αρχίσει να μειώνεται. Θα μου πείτε, το βλέπουμε όταν έρθει η ώρα. Δεν ξέρω αν είναι τόσο απλό.

 215. ΚΩΣΤΑΣ said

  @ 214 Π2

  Να και μια σώφρων φωνή, υπάρχει ελπίδα. 😉

  Γιατί αν εκφράσεις κάποιον προβληματισμό για υπογεννητικότητα, μεταναστευτικό… αυτομάτως ανακηρύσσεσαι από τους Πεχτασίδες ρατσιστής…

 216. Κώστα, εξηγείς λίγο τους «Πεχτασίδες»; Είναι έκφραση που συνηθίζεται κάπου;

 217. ΚΩΣΤΑΣ said

  216
  Όχι, Δύτη, δεν είναι κάποιος καθιερωμένος όρος. Ο συγκεκριμένος είναι γνωστός κυρίως από το Μπούλκες, με τις πεντάδες και όπως λέγεται, ιστορικά, ευθύνεται για εκτελέσεις συντρόφων του, επειδή ενδεχομένως απέκλιναν από τις σκέψεις του κόμματος. Αορίστως, το έχω ακούσει κάπου σε συζήτηση, γι΄αυτούς που αναλαμβάνουν αυτόκλητα ρόλο να κατατάσσουν τους άλλους σε καλούς και κακούς-επικίνδυνους.

 218. Γιάννης Ιατρού said

  Οργανώνεται νέο συνέδριο…

 219. 217 Ρωτάω γιατί προφανώς βγαίνει από τους Μπεκτασήδες, τους δερβίσηδες, και δεν μπορώ να καταλάβω πώς.

 220. π2 said

  Για να είμαι τριπλά on topic (και μεζεδάκι και Τσιτσιπάς και Sportime, που έχει ξεσηκώσει με το συνέδριο), θαυμάστε εισαγωγικομανία τίτλου: «Λύγισε» στο 5ο σετ ο «ΜΕΓΑΣ» Στέφανος, στον σωστό δρόμο για να γίνει «μύθος».

  Και στο κυρίως κείμενο αφθονούν τα περιττά εισαγωγικά, με πιο αστεία τη φράση που μας λέει ότι ο Τζόκοβιτς «συχνά πυκνά έκανε «μορφασμούς»».

 221. π2 said

  ξεσαλώσει (τον Ότι Κορρέκτ μου μέσα)

 222. π2 said

  Ότο!

 223. sarant said

  219 Ο Μιχάλης Πεχτασίδης ήταν ο επικεφαλής του κόμματος στο Μπούλκες. Οπότε, θα ήταν σαφέστερο να πει «Πεχτασίδηδες» ο Κώστας.

 224. Avonidas said

  #214. Αν κανείς ανησυχεί για την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα και αυτοπροσδιορίζεται ως καπιταλιστής, και δη φιλελεύθερος*, ε, τότε είναι ξεκάθαρο το τι πρέπει να κάνει: να δώσει κίνητρα στις νέες μητέρες, να δημιουργήσει εργασιακή ασφάλεια, να δώσει επιδόματα, με δυο λόγια να βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη.

  Η νουδούλα δεν θέλει (και δεν μπορεί) να βάλει το χέρι στην τσέπη, εκτός κι αν είναι η τσέπη των άλλων. Κι έτσι κάνει αυτό που μπορεί: προσκαλεί εκείνους που δεν κάνουν οικογένεια να δώσουν συμβουλές για τη γονιμότητα.

  Τ’ άλλα όλα είναι για να ‘χαμε να λέγαμε.

  *για την κυβέρνηση μιλάω, έτσι;

 225. 223 Α, έτσι είναι σαφέστατο και καθόλου ανεξήγητο.

 226. ΚΩΣΤΑΣ said

  219 Διασώθηκαν και τάφοι Μπεκτασήδων στη Θεσσαλονίκη.

  223 Δίκιο έχεις, Νικοκύρη, όπως το λες έπρεπε.

  224 Και μαζί σου δεν διαφωνώ, τον πρώτο λόγο έχει η κυβέρνηση να βοηθήσει, και σήμερα η συγκεκριμένη κυβέρνηση.
  Αυτό όμως δεν απαγορεύει κανέναν να το συζητά το θέμα. Άλλο αν υπήρξαν λάθη και αστοχίες στη διοργάνωση.

 227. ndmushroom said

  Εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω γιατί είναι πρόβλημα η υπογεννητικότητα. Είτε μιλάμε για αυτήν σε τοπικό, είτε σε εθνικό, είτε σε παγκόσμιο επίπεδο, η υπογεννητικότητα είναι ένα τεχνητό πρόβλημα, που οφείλεται σε συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές. Είναι πολιτική επιλογή το αν θα προωθήσεις την αστυφιλία ή την αποκέντρωση, είναι πολιτική επιλογή το αν θα προωθήσεις ή θα αποτρέψεις τη μετανάστευση, είναι πολιτική επιλογή ο τρόπος που θα επιλέξεις για την κατανομή των πόρων. Ο πληθυσμός της γης τετραπλασιάστηκε μέσα σε 100 χρόνια. Ακόμα κι αν σταθεροποιηθεί ή αρχίσει να μειώνεται, δεν μας λες και απειλούμενο είδος. Όλα τα υπόλοιπα είναι προβλήματα που μόνοι μας τα δημιουργήσαμε, και που όσο δεν τα λύνουμε δημιουργούμε νέα (μιλάμε για τη γήρανση του πληθυσμού, εννοώντας το συνταξιοδοτικό. Ωραία, και πες ότι αύριο γέννησης όλες οι γυναίκες του κόσμου δίδυμα. Τι δουλειά θα βρουν αυτά όταν μεγαλώσουν -για να πληρώσουν με τις εισφορές τους τις συντάξεις του γηράσκοντος πληθυσμού- σε μια κοινωνία όπου οι περισσότερες δουλειές θα έχουν αυτοματοποιηθεί πλήρως;).
  Κάποιοι αντιλαμβάνονται ότι το πρόβλημα δεν είναι η υπογεννητικότητα, αλλά το ισχύον μοντέλο παραγωγής, κατανάλωσης και βιοπορισμού. Κάποιοι νομίζουν ότι η λύση είναι να φτιάξουμε στην πράξη τον κόσμο του Handmaid’s tale. Εγώ ξέρω με ποιους είμαι.

 228. BLOG_OTI_NANAI said

  227: Δεν μας εξήγησες όμως το «μοντέλο παραγωγής, κατανάλωσης και βιοπορισμού» που αποδέχεστε εσείς «που ξέρετε με ποιους είστε».

 229. ndmushroom said

  228
  Γιατρός δεν είμαι, αλλά από τη λίγη εμπειρία που έχω σε τέτοια θέματα έχω διαπιστώσει ότι η διάγνωση προηγείται της θεραπείας. Όταν λοιπόν ο ένας πιστεύει ότι το πρόβλημα είναι ο καπιταλισμός (στη σημερινή του μορφή τουλάχιστον) και ο άλλος ότι είναι… Τι, αλήθεια; Μπορείτε να το διατυπώσετε; , δεν έχει νόημα να συζητήσω μαζί του πώς θα διορθωθεί (ή από τι θα αντικατασταθεί) η σημερινή μορφή καπιταλισμού, όπως κι αυτός, φαντάζομαι, δεν έχει ιδιαίτερη όρεξη να συζητήσει μαζί μου πώς θα λυθεί το πρόβλημα που αυτός θεωρεί ότι υπάρχει αλλά εγώ δεν αναγνωρίζω (ενδεχομένως. Θα μάθουμε όταν μας πείτε ποιο είναι το πρόβλημα) ως πρόβλημα.

 230. Pedis said

  # 211 – Δες και τη σκηνή με τον Γαβρίλο και τη Μαντόννα σε χορογραφία Μποττιτσέλλι. 😀

  (L’annunciazione di Cestello)

 231. BLOG_OTI_NANAI said

  224: Δηλαδή έχεις ελέγξει όλους τους γιατρούς που συμμετέχουν ότι έχουν ή δεν οικογένεια και θα κρίνεις από αυτό αν μπορούν ή όχι να μιλήσουν; Αλλά να αγνοείς ότι οι ιεράρχες είναι μεν άγαμοι, αλλά οι ιερείς είναι έγγαμμοι;

  Αλλά το πρόβλημα δεν είστε εσείς. Το πρόβλημα είναι το πόσο εκτέθηκε ως θεσμός η Προεδρία της Δημοκρατίας, ώστε να καταντά να παροδηγείται από έναν ασαφή, ανώνυμο διαδικτυακό όχλο ως προς τις αποφάσεις του θεσμού! Είχε βάλει υπογραφή στο Συνέδριο και κατόπιν γελοιοποίησε έναν τεράστιο αριθμό επιστημόνων που συμμετείχαν, τους άφησε εεκτεθιμένους, διότι προτίμησε αντί να σεβαστεί τους επιστήμονες, να συρθεί από ιδεολογικούς χούλιγκανς. Θα μπορούσε να προτείνει να αλλάξει το βίντεο αντί να ξεφτιλίσσει τόσους ειδικούς που πολύ καλά θα κάνουν να το αναβάλουν. Ο όχλος όπως πάντα φωνάζει για 3-4 μέρες. Αν τα βίντεο είχαν αλλάξει, το συνέδριο θα προχωρούσε, η ΠτΔ θα τιμούσε την υπολγραφή της αντί να διασύρεται έτσι και όλα θα είχαν λήξει. Και θα ξέραμε τουλάχιστον έχουμε Δημοκρατία και όχι οχλοκρατία. Δεν ζούμε ούτε στην Αμερική του ρατσιστικού Νότου, ούτε στη ναζιστική Γερμανία του Χίτλερ, ούτε στο Φαρ Ουέστ για να κάνουν κουμάντο οι όχλοι και τα λυντσαρίσματα.

  Κρίμα για την επιπολαιότητα της ΠτΔ που άφησε έρμαιο των σόσιαλ μίντια τον θεσμό της Προεδρίας. Αυτό είναι τραγικό και ντροπιαστικό…

 232. BLOG_OTI_NANAI said

  229: Το πρόβλημα είναι η δική μας υπογεννητικότητα λόγω της οποίας το συνταξιοδοτικό, τα όρια ηλικίας και όλο το σύστημα υγείας είναι τρεις σημαντικότατοι παράγοντες που θα εξαθλιωθούν ακόμα περισσότερο.

 233. ndmushroom said

  232
  Όπως έγραψε και ο π2, αυτό λύνεται πολύ εύκολα (σε εθνικό επίπεδο) με την αλλαγή της μεταναστευτικής πολιτικής. Επόμενος!

 234. sarant said

  232 Η υπογεννητικότητα της Ελλάδας δεν είναι (πολύ) μεγαλύτερη ή μικρότερη από των άλλων χωρών της νότιας Ευρώπης. Η μόνη λύση στο δημογραφικό είναι η μαζική εισδοχή μεταναστών. Όσο νωριτερα το χωνέψουμε, τόσο καλύτερα ώστε να γίνει αυτό πιο εύτακτα.

 235. Avonidas said

  #231. Σ’ αυτό τον «ανώνυμο διαδικτυακό όχλο» περιλαμβάνονται μερικά πολύ ηχηρά ονόματα.

  Κατά τα άλλα: πριν κάτι μήνες δεν ήθελες «λογοκρισία» στο τουίτερ. Αποφάσισε τι θέλεις.

 236. Μαρία said

  234
  Η εμπειρία έχει δείξει οτι η δεύτερη γενιά ενσωματώνεται και δεν γεννοβολάει. Και καλά κάνει. Ο αναλφαβητισμός και η πολυτεκνία θεωρούνται δείκτες υπανάπτυξης.

 237. BLOG_OTI_NANAI said

  234: Φυσικά δεν είναι λύση Νίκο. Απόδειξη γι’ αυτό είναι η κρατική αγαπολογία έως τώρα. ΔΙότι τα κράτη δεν έχουν συναισθήματα. Μόνο συμφέροντα. Η λύση που προτείνεις είναι λατρεμένη για το Κεφάλαιο διότι ο εξαθλιωμένος είναι ο αναγκαίος μοχλός ώστε α) να εξαθλιώσει ακόμα περισσότερο τις αμοιβές σε κάθε ευρωπαίκή χώρα, β) να μεγαλώσει η ανεργία των ντόπιων ώστε να ανεχτούν οποιοδήποτε μεροκάματο με τελικό στόχο να αυξήσει το Κεφάλαιο τα έσοδα του και την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων με τις λιγότερες δυνατές παροχές.

  Αλλά εμπεριέχει και πονηρές παραμέτρους. Ο Λιάκος μίλησε για 1 εκατ. μετανάστες. Άρα, ουσιαστικά λέει ότι «τόσους θέλω, οι άλλοι να πάτε να πνιγείτε διότι κλείνω τα σύνορα». Αλλιώς δεν θα έλεγε «θέλω 1 εκατ». Όμως συνολικά οι άνθρωποι που θα θεωρούσαν λύση για τον εαυτό τους τη μετανάστευση είναι 1,8 δις άνθρωποι. Αυτοί τριπλασιάζουν τον πληθυσμό Ευρώπης και Αμερικής. Άρα, όχι λύση δεν είναι αλλά η απόλυτη καταστροφή. Εκτός αν όποιος προτείνει αυτή τη λύση, διαφέρει από τις ιδέες των ιδεολογικών του αντιπάλων μόνο στο πότε και σε ποιον αριθμό θα κλείσουν τα σύνορα…

  Η μοναδική λύση στο πρόβλημα της μετανάστευσης είναι η αυτή που δεν προβάλεται από κανένα Κεφάλαιο, από καμία ταινία των εκατομμυριούχων του χόλιγουντ, από κανέναν πλούσιο: η εξαγωγή του τεράστιου πλούτου τους προς τις χώρες προέλευσης ώστε να κρατηθεί εκεί ο πληθυσμός που θέλει να μεταναστεύσει. Αλλά αυτή η λύση δεν προβάλλεται από το Κεφάλαιο διότι κανείς δεν θέλει να θυσιάσει τον πλούτο του, αντιθέτως, με χαρά θέλει αν θυσιάσει το δικό μας εξαθλιωμένο μεοκάματο και μάλιστα με την διάχυση προβοκατόρικων συνθημάτων περί «ρατσισμού» να φορτωθεί ο εργαζόμενος ενοχές που αντιδρά στα σχέδια του Κεφαλαίου.

 238. Μαρία said

 239. Γιάννης Ιατρού said

  234: Νίκο, αυτό θα ήταν μιά ένεση αλλά όταν για τον πολύ τον κόσμο αυτά που παίρνει είναι πολλά για να πεθάνει και λίγα για να ζήσει, τι παιδιά να φέρει στον κόσμο; Νέα παιδιά, επιστήμονες, τεχνίτες κλπ. με 400 και 500 ευρώ, με 4ωρες συμβάσεις, ακόμα και με 700 τον μήνα δεν φτιάχνουν οικογένεια με παιδιά.

  Ιδίως όταν η παιδεία, η υγεία ιδιωτικοποιούνται και τα ενοίκια παίρνουν την ανηφόρα (λέγε με ΕΝΦΙΑ και συμβουλές του κάθε Σκυλακάκη, airbnb σε αστικές περιοχές κλπ.).

 240. BLOG_OTI_NANAI said

  Κανένα «ηχηρό» όνομα δεν ενδιέφερε την κάλυψη του θέματος, η μόνη αναφορά στην ειδησεογραφική κάλυψη ήταν «χαμός στο τουίτερ» και κατόπιν φυσικά η τραγική στάση της ΠτΔ με βάση την οποία οι σελέμπριτις που βγάζουν λεφτά από το διαδίκτυο θέλησαν να απομακρυνθούν γιατί δεν ήξερα που θα βγει όλο αυτό.
  Επίσης δεν μίλησα για λογοκρισία, αλλά για συνειδητές πράξεις από τον εκπρόσωπο ενός τόσο σημαντικού θεσμού της χώρας. Είχε μπει θεσμικά επικεφαλής ενός τεράστιου αριθμού επιστημόνων και τους άφησε όλους εκτεθιμένους εν ψυχρώ επειδή κάποιοι έγραψαν ότι έγινε «χαμός στο τουίτερ».

  Σε ποιο τουίτερ; Να επαναλάβουμε τα κατορθώματα της απρόσωπης μάζας χωρίς ταυτότητα που λέγεται «τουίτερ»; Το τουίτερ με τα λυντσαρίσματα κατά παικτών του σερβάιβορ ή του μάστερσεφ; Με τον σεξισμό στην Σάκκαρη και την κοπέλα με το μίνι φόρεμα; Με τους ύμνους στον Κουφοντίνα και την 17 Νοέμβρη;

 241. ndmushroom said

  237
  – Φταίει ο καπιταλισμός.
  – Δεν φταίει ο καπιταλισμός, φταίει η υπογεννητικότητα., που προκαλεί γήρανση του πληθυσμού.
  – Η γήρανση του πληθυσμού ρυθμίζεται εύκολα με τη μετανάστευση.
  – Η μετανάστευση δεν είναι λύση, γιατί όλοι αυτοί θα ρίξουν τις μισθούς, θα αυξήσουν την ανεργία και εν τέλει θα ευνοήσουν το κεφάλαιο.
  – Άρα φταίει ο καπιταλισμός.

  (Σειρά σου. Πάμε για νέο κύκλο άραγε;)

 242. BLOG_OTI_NANAI said

  241: Αυτά που γράφεις ανακατεμένα χωρίς ειρμό νομίζεις εμένα αφορούν; Έγραψα εγώ ότι «η γήρανση του πληθυσμού ρυθμίζεται εύκολα με τη μετανάστευση»; Ανακατεύεις συζητήσεις και επιχειρήματα διαφορετικών ανθρώπων με ποιο σκοπό; Αν προσπαθείς να αποφύγεις τη συζήτηση απλά πες το.

 243. Γιάννης Κουβάτσος said

  239: Και το χειρότερο είναι ότι τα νέα παιδιά έχουν αποδεχτεί αυτούς τους μισθούς-χαρτζιλίκι και όλο εν γένει το εκμεταλλευτικό πακέτο που κυριαρχεί πλέον στην αγορά. Την Πέμπτη ήταν γενική απεργία και όλες οι εταιρείες λειτούργησαν κανονικά. Στην πορεία συμμετείχαν κυρίως εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα και μέλη αριστερών κομμάτων, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα απουσίαζαν. Καταλαβαίνω τον λόγο, αλλά αυτή η παθητική αποδοχή πού οδηγεί; Και η λύση είναι η μαζική (πόσο πιο μαζική) εισδοχή μεταναστών από τον τρίτο κόσμο; Δεν ξέρω αν αυτό είναι η λύση στην υπογεννητικότητα, αλλά μπορώ να φανταστώ πόσα άλλα προβλήματα θα δημιουργήσει. Κι ελπίζω να μην αρχίσουν πάλι οι τρίχες περί ρατσισμού και ξενοφοβίας, εδώ μιλάμε σοβαρά και χωρίς τη δαμόκλειο σπάθη της λογοκρισίας και της αυτολογοκρισίας.

 244. ΚΩΣΤΑΣ said

  Ποιος φταίει κανένα στόμα
  δεν τό ‘βρε και δεν τό ΄πε ακόμα.

  Αν το θέμα είναι τόσο απλό, καθαρά οικονομικό και τίποτα άλλο και ο υπαρκτός απέδειξε εν τη ζωή του ότι μόνο συντρίμμια επιφυλάσσει στους λαούς, ε! τότε θα δεχθούμε τον καπιταλισμό με όλες τις αδικίες του, γιατί μέχρις ώρας δεν έχουμε τίποτα καλύτερο.

  Αλλά αν δεχτούμε ότι υπάρχουν λαοί, ιστορία, γλώσσες, πολιτισμός, ήθη – έθιμα, ρίζες, … καλό είναι κάθε λαός να αναπαράγεται και να διαιωνίζεται. Επιμιξίες είναι καλοδεχούμενες αλλά ποσοτικά και ποιοτικά θα ήταν καλύτερα να υπάρχουν κάποιες αναλογίες.

  Αυτά μας διδάσκει η έως τώρα ιστορία. Σοφός δεν είμαι να έχω δική μου πρόταση – λύση.

 245. ndmushroom said

  242
  Αν πρέπει να εξηγήσω και τα σημεία στίξης που βάζουμε για να περιγράψουμε ένα διάλογο, άστο, καλή νύχτα.

 246. Pedis said

  # 234 – Κι αυτό μα και άλλα κοινωνικά μετρα και κίνητρα για τα ζευγάρια. Αν κι όποτε κάνουν κέφι. Και κατά κύριο και αποκλειστικό λόγο, αν κι όποτε το αποφασίσει η γυναίκα.

  Εκτός από τα γνωστά και χιλιοειπωμένα, υπάρχουν και μερικά άλλα.

  Η τεχνητή γονιμοποίηση έχει τέτοιο κόστος που μόνον η μεσαία τάξη μπορεί να αντιμετωπίσει σήμερα, και μάλιστα όχι με ευκολία. Η διαδικασια αυτή θα έπρεπε να παρέχεται δωρεάν από το δημόσιο σύστημα υγείας. Έπειτα, η διατήρηση/κατάψυξη ωαρίων της νέας γυναίκας θα έπρεπε, επίσης, να παρέχεται δωρεάν από το δημόσιο σύστημα υγείας. ‘Ωστε *όταν κι αν* η γυναίκα θελήσει σε μεγαλύτερη ηλικία να τα χρησιμοποιήσει σε συνδυασμό με το γενετικο υλικό όποιου αγαπά ή ακόμη και μόνη της με δωρεά σπέρματος (βλ. Ισπανία).

  Έπειτα, μία άλλη λύση, δεδομένου του μεγάλου αριθμού ορφανων και εγκαταλειμένων παιδιών σε όλον τον κόσμο, είναι η υιοθεσία. Με διαδικασίες στις οποίες δεν θα εμπλέκονται ιδιωτικά-θρησκευτικά κυκλώματα, με ευνοϊκή δημόσια γραφειοκρατία και, στην περίπτωση υιοθεσιών παιδιών από ξένα κράτη, στη βάση επίσημων συμβάσεων σχετικά με τις διαδικασίες υιοθεσίας σε επίπεδο κρατών.

  # 236 – Ο αναλφαβητισμός και η πολυτεκνία θεωρούνται δείκτες υπανάπτυξης.

  Ορθόν και προφανές.

 247. ΣΠ said

  Η ΠτΔ έκανε το αυτονόητο. Θα έλεγα μάλιστα ότι άργησε. Έπρεπε να το είχε κάνει όταν έγιναν γνωστά το βίντεο και το πρόγραμμα με όλους τους άσχετους ομιλητές. Σαν να είχε βάλει υπό την αιγίδα της συνέδριο για την ελληνική γλώσσα και μετά να είδε στο πρόγραμμα για τους λεξάριθμους. Δεν θα έπρεπε να κάνει το ίδιο;

 248. Pedis said

  Η Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου μετά τις αντιδράσεις εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: «Με μεγάλη έκπληξη διαπιστώσαμε ότι παρερμηνεύεται η επιδίωξη μας να περάσει στην κοινωνία μας ένα σημαντικό μήνυμα. Ένα τηλεοπτικό σποτάκι που ήθελε να τονίσει τα προβλήματα αναπαραγωγικής φύσης, που συσσωρεύονται στην τετάρτη δεκαετία της γυναίκας, στοχοποιήθηκε αρνητικά ενώ δεν επικοινωνήθηκε η ουσία ενός σημαντικού ιατρικού συνεδρίου, με συμμετοχή και άλλων κοινωνικών φορέων. …

  Επειδή κάνουν κουμάντο, οπως παλιά με τις πλάτες του σουλτάνου, σήμερα χάρη στο Ελληνικό Συντάγμα, με την χοντροειδώς επιθετική τη διαφήμιση που με σιγουριά επέλεξαν, κατάφεραν να δώσουν ροπαλιά στ’ @ρχίδια τους.

 249. ΓΤ said

  Θα παἰξει ματαιωσούρα του συνεδρίου.
  Δεν χρειάζεται στο Hotel du Lac να γκώσουμε με τον κάθε Μαλάκ
  (θα πιω ξίδι που δεν ξέρω να χώσω στο Ο το σιρκονφλεξίδι!)

 250. Avonidas said

  #249.
  Έχουμε hôtels odieux,
  μα έχουμε επίσης και autels aux dieux,
  που στήνονται απ’ του Μωϋσή τον κάθε π@π@ρολεβιέ,
  διαλιέχτε και πάρτε, απ’ όλα έχει ο μπαξέ!

 251. π2 said

  233-234: Το ότι το δημογραφικό κενό θα καλυφθεί νομοτελειακά από τη μετανάστευση δεν σημαίνει ότι λύνεται το πρόβλημα, και μάλιστα εύκολα. Όλες οι μελέτες δείχνουν ότι ακόμη και μεγάλες μεταναστευτικές ροές δεν αναστρέφουν τις συνολικές δημογραφικές τάσεις (πολύ απλά γιατί οι μετανάστες ακολουθούν τα δημογραφικά μοντέλα της χώρας υποδοχής πολύ σύντομα, συχνά ήδη στην πρώτη γενιά). Εκτός αν μιλάμε για ενεργητικές πολιτικές προσέλκυσης όλο και περισσότερων νέων μεταναστών, που μόνο σε κοινωνίες τράνζιτο μπορούν να οδηγήσουν, κοινωνίες που ακριβώς επειδή θα απαιτούν συνεχώς νεήλυδες, θα είναι νομοτελειακά κοινωνίες εκμετάλλευσης. Επίσης, αυτή η συνεχής μεταναστευτική ροή έχει από μόνη της κάτι το βαθιά εκμεταλλευτικό, γιατί προϋποθέτει χώρες «παραγωγής» μεταναστών, προϋποθέτει δηλαδή χώρες με πολέμους, οικονομική ανασφάλεια, αναλφαβητισμό κλπ., προϋποθέτει διαιώνιση των ανισοτήτων μεταξύ ανεπτυγμένου και μη κόσμου. Η μετανάστευση είναι παράγοντας προσωρινής ανάσχεσης του προβλήματος, όχι πανάκεια.

  227: Ασφαλώς και δεν είναι μόνο συνταξιοδοτικό το ζήτημα της γήρανσης του πληθυσμού. Βαθύτερο και βιολογικό είναι το πρόβλημα. Πες ότι λύνεται το συνταξιοδοτικό με ένα κοινωνικό σύστημα που διανέμει δικαιότερα τους πόρους. Σου φαίνεται φυσιολογική και ελκυστική μια κοινωνία με όλο και μικρότερους αριθμούς ανθρώπων σε νεαρή και μέση ηλικία και όλο και μεγαλύτερους αριθμούς υπερηλίκων; Εμένα όχι.

 252. Ρενέ said

  Λίγα γρήγορα σχόλια, χωρίς να θυμάμαι σε ποιον απαντώ:

  Το ΠΙΚΣ φυσικά είναι εσκεμμένο. Είναι καθαρά οπτικό. Δεν περιμένουν από το μέσο Αμερικανό να ξέρει ότι το Σ προφέρεται /σ/, αλλά όλοι βλέπουν ότι μοιάζει με Ε. Έχω δει π.χ. γραμμένο GRΣΣK. Και πριν από δύο χρόνια που το κατάστημα της ίδιας εταιρείας (ΝΙΚΕ) είχε αφιέρωμα σε έναν ΄Ελληνα που παίζει στο ΝΒΑ, όλα τα Ε είχαν αντικατασταθεί από Σ (π.χ. ORDΣR HΣRΣ = ORDER HERE). Παρομοίως το Π οπτικά μοιάζει με το μικρό λατινικό νι (n). Μπορεί να έχετε δει ότι κάτι αντίστοιχο κάνουν για μάρκετινγκ και με τα ρωσικά και άλλες γλώσσες με εξωτικά πλην μη ακαταλαβίστικα αλφάβητα. Χρησιμοποιούν π.χ. το Я όχι για τον ήχο /για/ αλλά για το /ρ/ ή το И για /ν/ και βλέπεις γραμμένο π.χ. ЯUSSIA.

  Ναι, υπάρχουν γυναίκες που δεν ξέρουν ότι γύρω στα 35 πέφτει η γονιμότητα απότομα και, όταν αποφασίζουν να κάνουν παιδί στα 38, 39, 40+, βρίσκονται προ εκπλήξεως. Νομίζω ότι αυτό το μήνυμα θέλει να περάσει το τουιτ που ανήρτησε κάποιος. «Ενημερωθείτε ώστε να μη μας χρειαστείτε [αν δε θελήσετε/μπορέσετε έως τότε]». Όχι «Θα ασχοληθώ μόνο με αυτές που έχουν βαθύτερο πρόβλημα κι εσύ στα 40 κόψε το λαιμό σου». Σα να σου λέει ένας καρδιολόγος «Θα σου πω τι να τρως για να μη σε έχω ασθενή». Δεν το εξέφρασαν πολύ καθαρά, αλλά η φροντίδα που παρέχουν κατά μέσο όρο οι γιατροί εξωσωματικής δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης. Πάνω σε αυτό, να πω ότι δε μου αρέσει καθόλου ο όρος «ιατρικός τουρισμός», αλλά οι Έλληνες γιατροί εξωσωματικής έχουν και γνώσεις και ανθρωπιά που ξεχωρίζουν και καλά θα κάνουν να έρθουν στην Ελλάδα ξένοι γι’αυτό το λόγο.

  Ειρήσθω εν παρόδω ότι υπάρχει τεράστιο χάσμα αντιμετώπισης του γυναικείου και του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος. Το γυναικείο είναι ακόμα μεγάλο ταμπού ακόμα και ανάμεσα σε γυναίκες. Πόσες δε γνωρίζουν το σώμα τους, τον κύκλο τους, σχεδόν τίποτα; Δεν είναι ανήκουστο να εμφανιστεί κάποια στο νοσοκομείο επειδή νόμισε ότι παράφαγε και να αποδειχθεί ότι γεννάει.

  Δεν κοίταξα το πρόγραμμα του συνεδρίου, αλλά από αυτά που διάβασα στα σχόλια μου φαίνεται ότι ο κλήρος δεν έχει θέση.

  Επίσης δε βλέπω γιατί μεμφόμαστε τους συντελεστές και χορηγούς που αποσύρθηκαν. Μπορεί η κατακραυγή να τους έκανε να δουν μια πλευρά του θέματος που δεν είχαν δει πριν. Άνθρωποι είμαστε όλοι, έχουμε δικαίωμα να αλλάξουμε γνώμη και αλίμονο αν απαιτείται να είμαστε τέλεια τοποθετημένοι πάντα εξαρχής. Ίσως αυτό χρωματίζεται από το αν η αλλαγή ταιριάζει με την προσωπική μας άποψη: αν η ΠτΔ αλλάξει προς κάτι με το οποίο συμφωνούμε, είδε το φως το αληθινό. Αν αλλάξει προς κάτι με το οποίο διαφωνούμε, υπέκυψε στην πίεση του όχλου.

  Τέλος, μάλλον μόνο εγώ βλέπω την υπογεννητικότητα ως κάτι μακροπρόθεσμα καλό. Με 7.5 δις και τον τρόπο ζωής μας, τον έχουμε γονατίσει τον πλανήτη (φυτά, ζώα, ορυκτά κοκ). Μακάρι να περιοριζόταν όλη η υφήλιος σε 1 τέκνο μέχρι να επιστρέφαμε σε ένα βιώσιμο επίπεδο. Ξέρω, είναι ουτοπικό.

 253. ndmushroom said

  251
  Η μετανάστευση λύνει το πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού. Όχι την υπογεννητικότητα. Από την άλλη, το πρόβλημα της υπογεννητικότητας ταυτίζεται (για όσους το θεωρούν πρόβλημα τουλάχιστον) με το πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού. Αποτελεί, όντως, βραχυπρόθεσμη λύση, με την έννοια (και μόνο) ότι όταν η υπογεννητικότητα γίνει παγκόσμιο, και όχι μόνο Δυτικό, πρόβλημα, δεν θα υπάρχουν δεξαμενές μεταναστών που θα τροφοδοτούν με νέους τις δυτικές χώρες.
  Επαναλαμβάνω, όμως, ότι τόσο τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν τότε όσο και τα προβλήματα που δημιουργεί σήμερα η μετανάστευση (χαμηλοί μισθοί, ανεργία, εκμετάλλευση, διαιώνιση ανισοτήτων κ.ο.κ.) είναι αποτέλεσμα των δικών μας πολιτικών επιλογών, του τρόπου κατανομής των μέσων παραγωγής, του τρόπου που (δεν) εντάσσουμε ως ισότιμα μέλη στην αγορά εργασίας τους μετανάστες, της άμεση σύνδεσης του εισοδήματος, της μέριμνας για την τρίτη ηλικία, της υγείας κ.ο.κ. με την εργασία κλπ. Επιλογών που δεν καθιστούν απλά την υπογεννητικότητα «πρόβλημα» (ενώ δεν είναι), αλλά δημιουργούν και άλλα παράλληλα προβλήματα: εξάντληση των φυσικών πόρων του πλανήτη για τη συντήρηση ενός οικονομικού μοντέλου που βασίζεται στην χωρίς σταματημό αύξηση της παραγωγής, συσσώρευση αποβλήτων (στερεών, υγρών και αερίων) που με τη σειρά της απειλεί με χίλιους τρόπους τη φυσική ζωή στον πλανήτη και τα λοιπά και τα λοιπά.
  Ξαναλέω επίσης ότι όταν σήμερα, που τις περισσότερες δουλειές τις κάνουν άνθρωποι, αντιμετωπίζεις ήδη τεράστιο πρόβλημα ανεργίας, εργασιακής επισφάλειας και χαμηλών μισθών, η «επίλυση» του «προβλήματος» της υπογεννητικότητας με τη μέθοδο που προτιμούν οι σκοταδιστές διεθνώς (γυναίκες που γεννοβολάνε σαν τα κουνέλια και γεμίζουν τον τόπο Άρια χριστιανόπουλα) δεν θα κάνει τίποτα άλλο από το να δημιουργήσει νέες στρατιές ανέργων, επισφαλώς εργαζομένων και εργαζόμενων φτωχών.
  Και αυτό πριν συνυπολογίσουμε τις ολέθριες συνέπειες που θα έχει, αδιαμφισβήτητα, για την εργασία η ολοένα αυξανόμενη αυτοματοποίηση της παραγωγής.

 254. Γιάννης Ιατρού said

  Ένας γιατρός από τους ομιλητές του συνεδρίου ήταν και ο γυναικολόγος Κ. Πάντος. Προφανώς έχει πάθος με την γλώσσα όπως κι άλλοι γνωστοί ελληνόψυχοι που έχουν κάνει διαλέξεις σε ακροδεξιό φόρουμ για την ανωτερότητα της ελληνικής γλώσσας.
  Αναρωτιέμαι μήπως έκανε την διάλεξή του σε τίποτα αρχαία ή έπιανε κι ετυμολογούσε/εξηγούσε γνωστές λέξεις των ΑΗΠ, όπως έχει πολλάκις κάνει κι ο ακατανόμαστος εδωμέσα.. 🙂 🙂

 255. Pedis said

  Τελικά, το Συνέδριο κρίθηκε άγονο. 😆 😅

 256. ΓΤ said

  @255

  Κόντρα στη γονιμότητα 🙂

 257. ΣΠ said

 258. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Σχετικοάσχετο, επειδή ακούστηκε πως πίσω από το «συνέδριο» ήταν (και) το αβαντάρισμα της ψύξης ωαρίων-που στην Ελλάδα πληρώνεται έξτρα, στη Γαλλία για κάποιες ασθένειες (πχ νεανική λευχαιμία) η φύλαξη/κατάψυξη ωαρίων καλύπτεται από τα ταμεία μέχρι την ηλικία των 43 ετών. Νομίζω ότι είναι σχετικά πρόσφατη η πρόβλεψη αυτή.
  Σκέφτομαι τώρα ότι από αυτό, έμμεσα καταδεικνύεται και η (τυπικά ιατρικά παραδεκτή/αποδεκτή ) γόνιμη ηλικία.

 259. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  «Ο κόσμος, οι προσδοκίες και οι φόβοι των νέων μετά την πανδημία».
  Αυτός είναι τίτλος έκθεσης από την πρεμιέρα των πανελλαδικών εξετάσεων.
  Δεν είναι κάπως ασαφές το ζητούμενο;
  Ο κόσμος μαζί τις προσδοκίες και τους φόβους, είναι σωστή «σούμα»; Ή δεν είναι σύνολο και η έκθεση έχει δύο σκέλη; Ή ο κόσμος μπήκε με τη μεταφορική του έννοια;

 260. Αγγελος said

  Ωστε τελικά ματαιώθηκε το μυστήριο αυτό συνέδριο!
  Θα το ξαναπώ: χρειαζόταν συνέδριο για «την ανάδειξη των επιστημονικών δεδομένων σχετικά με την επίδραση της ηλικίας στη γυναικεία γονιμότητα, ενός φαινομένου το οποίο δεν είναι γνωστό στο γενικό πληθυσμό»; Δηλαδή σοβαρά, ο κόσμος δεν ξέρει ότι είναι πιο δύσκολο να συλλάβεις και να γεννήσεις άμα έχεις περάσει τα 40; (ή και τα 35, δεν θα παίξουμε την κολοκυθιά!)
  Η Ρενέ (252) βέβαια μας λέει ότι «Ναι, υπάρχουν γυναίκες που δεν ξέρουν ότι γύρω στα 35 πέφτει η γονιμότητα απότομα και, όταν αποφασίζουν να κάνουν παιδί στα 38, 39, 40+, βρίσκονται προ εκπλήξεως.» Αν όντως είναι έτσι, μάλλον με το σχολικό μάθημα της Υγιεινής (αν υπάρχει ακόμα) ή της Σεξουαλικής Αγωγής (αν υπάρχει ήδη) θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Και με κάποια διαφώτιση μέσω των ΜΜΕ, όπως γίνεται π.χ. για τη χρησιμότητα των εμβολιασμών. Και δεν θα μου φαινόταν κακό να το έλεγαν και οι παπάδες στο κήρυγμα, επ’ευκαιρία εορτών σχετικών με τη μητρότητα (του Ευαγγελισμού, π.χ., η των Αγίων Θεοπατόρων), ευγενικά βέβαια, π.χ. «και να θυμίσω σε όσες γυναίκες θέλουν ν’αποκτήσουν κάποτε παιδιά να μην το αναβάλλουν πολύ, διότι το θαύμα της Σάρας, ακριβώς επειδή είναι θαύμα, δεν επαναλαμβάνεται συχνά και μετά τα 35-40 δεν είναι εύκολο να συλλάβει η γυναίκα, και μάλιστα για πρώτη φορά». Ακόμα και στην ιερολογία του γάμου θα μπορούσε να περιληφθεί κάτι τέτοιο!

 261. Αγγελος said

  «Ο κόσμος των νέων μετά την πανδημία, οι προσδοκίες και οι φόβοι τους» θα ήταν ίσως λίγο καλύτερη διατύπωση. Πολύ χαίρομαι πάντως που δεν έχω να εξεταστώ στην έκθεση 🙂

 262. Avonidas said

  #251. Σου φαίνεται φυσιολογική και ελκυστική μια κοινωνία με όλο και μικρότερους αριθμούς ανθρώπων σε νεαρή και μέση ηλικία και όλο και μεγαλύτερους αριθμούς υπερηλίκων; Εμένα όχι.

  Υποθέτεις ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί αμείωτη. Δεν είναι έτσι και δεν μπορεί να είναι έτσι· αν ήταν, ο ολοένα και πιο γερασμένος πληθυσμός θα οδηγούνταν τελικά στην εξαφάνιση. Όμως, ακόμη και τα άλογα ζώα είναι ικανά να αποτρέψουν μια τέτοια αυτοκαταστροφική συμπεριφορά, είτε σταθεροποιώντας τον πληθυσμό τους είτε διαγράφοντας κύκλους ανάμεσα σ’ έναν ελάχιστο κι έναν μέγιστο πληθυσμό. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να υποθέσουμε ότι οι άνθρωποι, που είναι σε θέση να σκεφτούν λογικά* κι ακόμη να παρακολουθούν τις εξελίξεις παγκοσμίως, θα αφεθούν να εξαφανιστούν κατ’ αυτό τον ηλίθιο τρόπο. Πιο πιθανό είναι ότι ο ρυθμός γεννήσεων θα εξισορροπήσει σ’ ένα χαμηλό κατώφλι. Αλλά βεβαίως πολύ πιθανότερο είναι ότι οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στους φτωχότερους και πιο γόνιμους από τη μία και τους πιο ευημερείς αλλά λιγότερο γόνιμους από την άλλη θα οδηγήσουν σε δημογραφικές αλλαγές μέσω της μετανάστευσης.

  Επιπλέον, κάνεις μια ακόμα λανθασμένη παραδοχή: ότι ο ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός υπερηλίκων συνδέεται αναγκαστικά με τη χαμηλότερη γονιμότητα. Όμως υπάρχουν δύο παράγοντες που επηρεάζουν το ποσοστό των υπερηλίκων: ο ρυθμός των γεννήσεων και ο ρυθμός των θανάτων. Αν ο ρυθμός των θανάτων μειωθεί χωρίς ο ρυθμός των γεννήσεων να αυξηθεί, θα έχεις περισσότερους υπερήλικες, απλούστατα γιατί οι άνθρωποι ζουν περισσότερο. Σου φαίνεται αυτή μια αρνητική εξέλιξη; Φυσικά, θα έχεις και περισσότερους ανθρώπους συνολικά, οπότε όσο αυξάνει το προσδόκιμο ζωής, το φυσιολογικό είναι αντίστοιχα να μειώνεται ο ρυθμός γεννήσεων, για να αποφευχθεί ο υπερπληθυσμός.

  Αλλά όλα αυτά και πάλι στηρίζονται στην εσφαλμένη παραδοχή μιας ομοιογενούς ανθρωπότητας· απέχουμε πολύ απ’ αυτό το στάδιο, αν το φτάσουμε ποτέ. Κι έτσι, οι μεταναστευτικές ροές με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είναι αναπόφευκτες.

  *μερικοί, τουλάχιστον

 263. spiridione said

  Επίσης το δημογραφικό το επηρεάζει και η μετανάστευση απ’ την ανάποδη, δηλ. η φυγή νέων απ’ την Ελλάδα.

 264. Γιάννης Ιατρού said

  257: Αυτός ο Κ. Πάντος που αναφέρεται στο τέλος της ανακοίνωσης (οργανωτική επιτροπή) και σχολίασα στο 254, δεν είναι εκείνος που προ αρκετών ετών το όνομά του εμπλέκονταν με παράνομο εμπόριο φαρμάκων για εξωσωματική γονιμοποίηση και εμπόριο γονιμοποιημένων ωαρίων το 2013;

 265. Pedis said

  # 263 – Λάθος. Αυτό είναι συνέπεια των μέτρων που είναι … ευλογία για τον τόπο. 🤭

  Η πλειοψηφία των ψηφισάντων τα τελευταία δέκα χρόνια αυτά τα μέτρα τα έχει ψηφίσει με χερια και με πόδια και τα έχει υποστηρίξει εμπράκτως μία-δύο τρεις-τέσσερις φορές και βάλε με τις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση και τις «μένουμε Ευρώπη». Δεν καταλαβαίνω το λόγο που δημιουργούν πρόβλημα; Είναι ο Έλληνας πατριώτης, ο δεξιός θρησκόληπτος, ο οτινάναι μαλάκας, ο ακροδεξιός κάθικος, ο αριστερός κομφορμιστής, μαζοχιστής, υποκριτής, άλλαντάλλα;

 266. Μαρία said

  264
  Άλλη πονεμένη ιστορία το εμπόριο ωαρίων, επειδή κάποιοι θέλουν να επιδείξουν το βιολογικό τους απόγονο κι ας είναι με ξένα κόλλυβα. Το όριο ηλικίας για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή είναι τα 50.

  Μόνο εμένα μου μυρίζει εδώ μέσα αδερφή ψυχή του Βάτμαν;

 267. dryhammer said

  266 τέλος. Εκτός του γνησίου (της μη υπογραφής) υπάρχουν και, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ή νοοτροπία, οι Βατμανιστές και οι Βατμανίζοντες…

 268. Γιάννης Ιατρού said

  266: χεχε, εγώ είμαι του κατηχητικού και θυμάμαι ακόμα εκείνη την περικοπή στο κατά Ματθαίο [22, 28], αυτήν που διαβάζεται τη Μ. Δευτέρα, γνωστή και ως: «..τίνος αὐτῶν έσται η γυνή;…».
  Όμως ακόμα περισσότερο θυμάμαι την επ΄ αυτού απάντηση του Ιησού στους μαθητές του.🙄🤔
  Οπότε παιδιά, το ρεζουμέ συνοψίζεται στο: «ό,τι φάμε, ό,τι πιούμε κι ό,τι …προλάβουμε» 🙂

 269. ΚΑΒ said

  268. «και ακούσαντες οι όχλοι εξεπλήττοντο»

  Κι εγώ παιδί του κατηχητικού ήμουνα, αναγκαστικά, αλλά αποκλείεται σε παιδιά να ειπώθηκε αυτή η ευαγγελική περικοπή.

  Απλώς ἠθελα να γράψω ένα σχόλιο.

 270. Μαρία said

  267
  Γι’ αυτό μίλησα για αδερφή ψυχή.

  268
  Αυτοί όμως και οι επτά γαμήσαντες ετελεύτησαν μη έχοντες σπέρμα, ενώ σήμερα προσφέρεται και δανεικό.
  Μια γνωστή μου έκανε παιδί με δανεικό ωάριο κι η μάνα της που δεν το ξέρει βρίσκει οτι η εγγονή της είναι φτυστή η κόρη της 🙂

 271. Γιάννης Ιατρού said

  269: Είμασταν πολύ προχώ εμείς

  270β: το μετά την Ανάσταση είναι αυτό που με φοβίζει 🙂

 272. Μαρία said

 273. Γιάννης Ιατρού said

  255: Πέδη,

 274. Pedis said

  # 272 – Τον λογογράφο του να κοροϊδεύετε, όχι το παιδί που πρέπει να τα πει και δεν καταλαβαίνει τι λέει!

  # 273 – Όπως και με πορδές δεν βάφονται αυγά! 😉

 275. 272 Γκάτάλαβα, μια χαρά ορατός είναι ο υιός.

 276. Μαρία said

 277. Μαρία said

 278. Ρενέ said

  260. Προφανώς τόσες ώρες συνεδρίου δεν είναι όλες για να λένε και να ξαναλένε ότι μετά τα 35 πέφτει η γυναικεία γονιμότητα. Κοίταξα στα γρήγορα τους τίτλους των ομιλιών και στο σύνολο ήταν ενδιαφέροντες. Ούτε είπε κανείς ότι ένα συνέδριο είναι ο μόνος τρόπος ενημέρωσης του κοινού. Αλλά σίγουρα είναι πιο εύκολος και πιο αποτελεσματικός από το να εισαγάγεις μάθημα ή σχετική ύλη στα λύκεια. Οπότε στην ερώτηση «χρειαζόταν τέτοιο συνέδριο;» θα απαντούσα καταφατικά και σίγουρα δε βλάπτει. Πάντως μου κάνει εντύπωση που ματαιώθηκε ένα τόσο μεγάλο συνέδριο λόγω του τηλεοπτικού σποτ. Δεν κατάφερα να το δω, αλλά από το 257 φαίνεται ότι έγινε παρεξήγηση και ότι οι οργανωτές ήταν στο πλευρό της γυναίκας. Ξεκαθαρίζω ότι κρίνω από αυτά που διαβάζω εδώ. Αν υπάρχουν παρασκήνια όπως εμπόριο κατεψυγμένων ωαρίων (αίσχος!) αλλάζει το πράγμα.

 279. sarant said

  277 A μπράβο!

 280. Μαρία said

  279
  Άδεια ανατροφής τέκνου λέγεται χωρίς … φυλετικές διακρίσεις.

 281. Γιάννης Ιατρού said

  278: .. κρίνω από αυτά που διαβάζω εδώ..
  Εννοείτε πως δεν διαβάζετε το τι γράφουν περί των θεμάτων αυτών κι άλλες πηγές ενημέρωσης ή πως ναι μεν ενημερώνεστε κι απ΄ αλλού, αλλά οι κρίσεις σας αφορούν μόνο στα άρθρα και στα σχόλια του μπλογκ εδώ;

 282. Γιάννης Ιατρού said

  Τι γίνεται με το εμβόλιο της Αστρα-Ζενεκα, το ξεστοκάρουν τώρα Εμβόλιο AstraZeneca: Παύση για τους κάτω των 60.
  (διαψεύδεται η είδηση πως όσοι θα κάνουν την δεύτερη δόση Α-Ζ, έχουν συγγένεια με τον Χουλκ).

  Γενικά, ο ΙΟΣ είναι αόρατος, αντιθέτως, διαβάζοντας το ανάποδα (το ΣΟΙ) είναι ορατό 🙂

  Όταν το ζητούσε η αντιπολίτευση (ΑΤ) ήταν επικίνδυνοι, λαϊκιστές κλπ., τώρα που το λέει ο ΕΟΔΥ είναι επιστημονική απόφαση…
  Πως να τους εμπιστευτεί ο κόσμος μ΄ αυτά (και με τ΄ άλλα, π.χ. την ενίσχυση των εργατικών δικαιωμάτων με το νέο νομοσχέδιο του κρυφομπολσεβίκου Κωστή Χατζηδάκη) πού ζει καθημερινά;

  ΥΓ: (για τους αγρότες-γεωργούς-ιατρούς-καλλιεργητές) Προσέξτε αν (εκτός απ΄το «μποστάνι») έχετε και καμιά ελίτσα, γιατί με τον βροχερό καιρό (υγρασία), ετοιμάζεται ο δάκος για έξοδο

 283. Ρενέ said

  278. Για το συνέδριο έμαθα και ενημερώθηκα μόνο από αυτόν τον ιστότοπο και από το πρόγραμμά του – κι αυτά στα πεταχτά. Μακάρι να είχα χρόνο να διαβάσω και άλλες πηγές, είναι ενδιαφέρον θέμα.

 284. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @282. Καλῶς τόν Γιάννη! Ἐλίτσα ἔχω 2-3, ἀλλά δέν πολυνοιάζομαι γι αὐτές (περιστασιακά μαζεύω κάτι λίγες..). Ἡ φροντίδα μου εἶναι στραμμένη ἀποκλειστικά στά ὀπωροκηπευτικά. 🙂

 285. Γιάννης Ιατρού said

  284: Δηλ. με ψιλο-βιολογικά μέσα, τίποτα σαν θειάφισμα για τις βρομούσες κλπ. ή βορδιγάλειο πολτό όταν τα φυτά είναι μικρά και παρόμοια, ε;
  Καλά, συγκαλλιέργησε και κανένα κατιφέ, βασιλικό, καλό θα κάμεις στις ντοματιές σου 🙂

 286. Μαρία said

 287. Νεσταναιος said

  254. Ο Κύριος Πάντος είναι εξαιρετικός επιστήμονας, πολύτεκνος και ΑΝΘΡΩΠΟΣ που δύσκολα συναντάς σε αυτή την επιστήμη.

 288. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  287 Έχετε ιδίαν πείραν; 🙂 😦

 289. Γιάννης Ιατρού said

  287: ..που δύσκολα συναντάς σε αυτή την επιστήμη…
  Γιατί η ιατρική, έστω η γυναικολογία, διώχνει τους καλούς ανθρώπους;; 🙂

 290. 281 Nα εμπλουτίσουμε τις πληροφορίες 🙂

 291. Νεσταναιος said

  288. Η γνώση δεν είναι μόνο εμπειρική. Ο Πάντος έχει βοηθήσει πολλές οικογένειες στο χωριό μου και στον ευρύτερο χώρο μου. Ο Τρύφων Λαϊνάς επίσης έχει βοηθήσει πολλές οικογένειες και ξέρω ότι και οι δύο είναι πρώτα άνθρωποι και μετά γιατροί. Αν ξέρεις κάποιον που χρειάζεται έναν γιατρό από τον χώρο αυτό, καλό είναι να ψάξει πρώτα για άνθρωπο και μετά για γιατρό.

  289. Όχι, δεν τους διώχνει αλλά προσελκύει και πολλούς μη καλούς.
  «Αν καταλάβουν ότι έχεις χρήματα, θα σου τα πάρουν όλα και αν δουν ότι δεν έχεις άλλα, τότε μπορεί να σου δώσουν κανένα παιδί».

 292. Γιάννης Ιατρού said

  Έρχεται η Δευτέρα Παρουσία, έσπασαν πλέον όλες οι σφραγίδες, Μετανοείτε αμαρτωλοί
  ο Πορτοσάλυε είπε ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε δίκιο όταν μιλούσε για ξεστοκάρισμα του AstraZeneca από την κυβέρνηση😂

 293. Γιάννης Ιατρού said

  292: τώρα είδα το 286 της Μαρίας… sorry Mme 🙏

 294. Μαρία said

  293
  Πα ντε κουά.

 295. Γιάννης Ιατρού said

  τι να πει κανείς…

 296. Γιάννης Ιατρού said

  Νέα οδηγία από τον ΕΟΔΥ, όποιος έκανε την 1η δόση με AstraZeneca, αντί για την 2η δόση να κάνει τη προσευχή του…

 297. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  296# Όπως στο αεροπλάνο που έπεφτε, δαγκώστε τα διαβατήρια γιατί θα γίνει της πουτάνας στην ταυτοποίηση.

 298. dryhammer said

  296. Όπως και με τα σελφ τεστ, (όπως και με όλα τους δηλαδή) στις 16 Ιούλη που είναι η 2η μου δόση, θα δω τι θα ισχύει εκείνη τη μέρα…

 299. Γιάννης Ιατρού said

  298: Έδειξαν όοολη τους την αγάπη🙄 στα νησιά, ειδικά σε ακριτικά… ΑΖ και ξερό ψωμί. μόνο. Γιατί βιάζονταν να δείξουν πως οι (εν δυνάμει) τουρίστες θα ήσαν ασφαλείς (λέμε τώρα..) σ΄αυτούς τους ταξιδιωτικούς προορισμούς. Αλλά δεεεν μάσησαν… και έχουμε και νέα (14/6) ακύρωση πακέτων διακοπών από την TUI κλπ. κλπ.

  Να δεις και τι αλαλούμ γίνεται (και θα γίνει ακόμα μεγαλύτεροο) με όσους «αφέθηκαν να νοσήσουν σπίτι τους»… Αυτούς που, όταν τους ζητούσαν οδηγίες γιατί είχαν συμπτώματα επί μήνες, τους «έκλειναν στο σπίτι» χωρίς ιατρική εξέταση ή τεστ κλπ. και δεν τους κατέγραφαν πουθενά. Τώρα δεν ξέρουν αν αυτοί νόσησαν πράγματι ή αν είχαν κάτι άλλο και τι να κάνουν με τον εμβολιασμό και την έκδοση πιστοποιητικού.

 300. Θρασύμαχος said

  Νέο ρεκόρ εισαγωγικών: https://www.constitutionalism.gr/wp-content/uploads/2021/06/2021-05-25_Pavlopoulos_FRENCH-DATA-NETWORK.pdf Τα «καταιγιδοφόρα νέφη» αμφισβήτησης της υπεροχής του Ευρωπαϊκού Δικαίου όχι μόνο δεν φαίνεται να «διαλύονται» αλλά, όλως αντιθέτως, «πυκνώνουν» επικίνδυνα στο θεσμικό «στερέωμα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απειλώντας την κανονιστική «στατική και δυναμική ευστάθεια» του όλου οικοδομήματος της Ευρωπαϊκής Έννομης Τάξης, αρχής γενομένης από αυτό τούτο το «θεμέλιό» της: ήτοι την κανονιστική «στατική και δυναμική ευστάθεια» της δικαιοδοσίας του
  Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης [κλπ κλπ]

 301. Γιάννης Ιατρού said

  Έφτιαχναν, λένε, στο ίδιο εργοστάσιο (στις ΗΠΑ) και τα εμβόλια της Άστρα-Ζενέκα και πιθανόν να επιμολύνθηκαν από ουσίες των Άστρα τα εμβόλια της Τζόνσον και τώρα αποσύρονται 17 εκατ. δόσεις εμβολίων της Johnson από την ΕΕ.

  Ρε τι ξεφτίλες είναι αυτοί με την υψηλή τεχνολογία και τα εξελιγμένα εργοστάσια;

 302. Για τον Πέπε μετά τις πανελλήνιες…
  http://www.zoornalistas.com/2021/06/tinos-world-music-festival.html

 303. sarant said

  300 Αυτό θα το μεταφέρω στο επόμενο άρθρο, αξίζει.

 304. Γιάννης Κουβάτσος said

  300: του όλου «οικοδομήματος», βέβαια.☺

 305. […] Που τα λέω βεβαίως έτσι επειδή τις προηγούμενες μέρες η επικαιρότητα σημαδεύτηκε από τις νίκες του Στεφανου Τσιτσιπά και της Μαρίας Σάκκαρη στο τουρνουά Ρολάν Γκαρός στο Παρίσι, όπου για πρώτη φορά δυο Έλληνες αθλητές πέρασαν στα ημιτελικά μεγάλου τουρνουά. Επιπλέον, τώρα που γράφω, ο Τσιτσιπάς μόλις κέρδισε το πρώτο σετ απέναντι στον Ζβέρεφ και… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2021/06/12/meze-484/ […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: