Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Φρασεολογικά του ποδοσφαίρου

Posted by sarant στο 14 Ιουνίου, 2021


Μια και ξεκίνησε προχτές το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, δεν βλάφτει να βάλουμε ένα άρθρο ποδοσφαιρικού περιεχομένου. Θα μπορούσα να βάλω κάτι με προγνωστικά (το έχουμε ξανακάνει άλλωστε) ή με στοίχημα, αλλά, αν κρίνω από τον εαυτό μου, το ενδιαφέρον μου δεν είναι τόσο μεγάλο. Λείπει και η συμμετοχή της εθνικής ομάδας μας, είναι και ο κορονοϊός στη μέση.

Το φετινό τουρνουά είναι έτσι κι αλλιώς αξιοπερίεργο. Διοργανωνεται, για πρώτη φορά, σε 11 12 (νομίζω) χώρες, μια πρωτοτυπία που ήταν προγραμματισμένη εξαρχής. Κι έπειτα, ενώ είναι το EURO2020, διεξάγεται το 2021, αφού η κορόνα άφησε το στίγμα της κι εδώ. Το ίδιο αλλωστε θα γίνει και με τους Ολυμπιακούς αγώνες. Σε καμιά πενηνταριά χρόνια, να μου το θυμηθείτε, θα γίνονται ωραίες ερωτήσεις σε τρίβια για τις ετεροχρονισμένες αυτές διοργανώσεις.

Αφού η Ελλάδα δεν παίζει στο Γιούρο, εγώ θα υποστηρίζω γείτονες. Τη Γαλλία, το Βέλγιο και τη Βόρεια Μακεδονία δηλαδή. Θεωρώ φαβορί τη Γαλλία. Στα σχόλιά σας θα μας πείτε κι εσείς, αν θέλετε, τι προβλέπετε ή τι θα υποστηρίξετε.

Αλλά εμείς εδώ λεξιλογούμε. Και πριν περάσουμε στα φρασεολογικά, να δούμε την ετυμολογία της λέξης.

Προφανώς πρόκειται για μεταφραστικό δάνειο, μεταφορά του αγγλικού football. Βέβαια, το τι λένε football διάφοροι αγγλόφωνοι λαοί είναι θέμα για ξεχωριστό άρθρο, οπότε δεν θα μας απασχολήσει σήμερα. Θυμίζω πάντως ότι ο φίλος μας ο ΣΠ έχει γράψει άρθρο για το «ποδόσφαιρο που παίζεται με τα χέρια«.

Χάρη στον Στέφανο Κουμανούδη και την πολύτιμη Συναγωγή του των νέων λέξεων, γνωρίζουμε με αρκετήν ακρίβεια πότε και πώς μπήκε η λέξη στη γλώσσα μας. Ο Κουμανούδης έχει στο λεξικό του το λήμμα: ποδόσφαιρα, η. Και γράφει: ποδόσφαιρα, η: όνομα παιγνίου. Ακρόπολις 7.7.1891 και Ημίφυλ. Ακρ. 5.2.1897. Το αυτό και ποδόσφαιρον. Αγγλιστί Football, εν Άστει 8.2.1895 και Πρωία 15.1.1897. Καταγράφει επίσης το λήμμα «ποδοσφαιρισμός» (17.3.1896) και το «ποδοσφαιρισταί» (24.1.1896). Βλέπουμε ότι το μεταφραστικό δάνειο στο ουδέτερο έχει πλέον επικρατήσει πλήρως στην καθημερινή και τη λαϊκή χρήση. (Ενώ, ας πούμε, οι Γάλλοι έχουν το Football και σκέτο foot ως επίσημο γαλλικό όρο).

Αντίθετα, σχεδόν σε όλα τα άλλα ομαδικά αθλήματα με μπάλα, τα αντίστοιχα μεταφραστικά δάνεια μόνο στην επίσημη ορολογία χρησιμοποιούνται (καλαθοσφαίριση, πετοσφαίριση, χειροσφαίριση κτλ.) Και πάμε τώρα στα φρασεολογικά μας.

Θα αναφέρω εκφράσεις που έχουν γεννηθεί στο ποδόσφαιρο και έχουν μεταφορικά περάσει στην καθημερινή ζωή (και όχι τη φρασεολογία του ποδοσφαίρου, που είναι θέμα πολύ ενδιαφέρον, αλλά για άλλο άρθρο). Θα πω εγώ μερικά και περιμένω να συμπληρώσετε.

άμπαλος: ο άσχετος, ο ανεπίδεκτος μαθήσεως, ο ανίκανος σε κάτι. Από τον ποδοσφαιρικό χαρακτηρισμό, η σημασία επεκτάθηκε.

αυτογκόλ: ενέργεια που βλάπτει αυτόν που την κάνει, όπως ο ποδοσφαιριστής που βάζει γκολ στην ομάδα του. Και στα αγγλικά: η Amazon πρόσφατα παραδέχτηκε ότι ένα αντεργατικό μέτρο της «ήταν αυτογκόλ» (own goal αγγλιστί, αλλά δεν ξέρω αν στα αμερικάνικά το πήραν από το ποδόσφαιρο ή από άλλο άθλημα).

βάζω γκολ: ολοκληρώνω τη σεξουαλική πράξη. Αλλά…

είμαι/γίνομαι γκολ: είμαι/γίνομαι τύφλα στο μεθύσι (έχουμε άρθρο για τα πολλά συνώνυμα της έκφρασης)

μετακινεί τα γκολπόστ: αλλάζει τους όρους μιας διαπραγμάτευσης/συμφωνίας/συνεννόησης εκ των υστέρων, στη μέση. Λέγεται συχνά σε περιπτώσεις διαπραγματεύσεων. Πρέπει να είναι δάνειο από τα αγγλικά.

δοκάρι: παραλίγο. (Νομίζω πως το είχε πει και ο Β.Βαρδινογιάννης για την αποτυχημένη εναντίον του απόπειρα από τη 17 Νοέμβρη το 1990).

στο ενενήντα: την τελευταία στιγμή, τη δωδεκάτη ώρα που λέγανε παλιά.

παίζω καθυστερήσεις: κωλυσιεργώ.

βγάζω/δείχνω κίτρινη κάρτα: προειδοποιώ κάποιον ότι την επόμενη φορά το παράπτωμά του θα έχει σοβαρότερες συνέπειες.

βγάζω/δείχνω κόκκινη κάρτα: διώχνω κάποιον, τερματίζω μια σχέση (το slang.gr δεν έχει την έκφραση).

παίζω κατενάτσιο: κρατάω αμυντική στάση, είμαι επιφυλακτικός.

βήτα κατηγορίας: Για κάποιον ή κάτι που είναι ή που θεωρείται υποδεέστερος. Ιδίως, «πολίτης β’ κατηγορίας». Θα μπορούσε να προερχεται από τις ποιοτικές διαβαθμίσεις των προϊόντων πχ των οπωρικών, αλλά μάλλον από το ποδόσφαιρο το πήραμε.

στενό μαρκάρισμα: πιεστική συμπεριφορά ή στενή παρακολούθηση -όπως στο ποδόσφαιρο ο παίκτης βρίσκεται διαρκώς κοντά στον προσωπικό του αντίπαλο και περιορίζει τις κινήσεις του.

παίρνω κάποιον μονότερμα: μονοπωλώ τη συζήτηση με τον συνομιλητή μου, δεν τον αφήνω να αρθρώσει κουβέντα. Πρόκειται για μεταφορά μεταφοράς, αφού στο ποδόσφαιρο όταν μια ομάδα έχει συντριπτική υπεροχή λέμε ότι «παίζει μονότερμα» τον αντίπαλό της, που κι αυτό είναι μεταφορά από το «κυριολεκτικό» μονότερμα, που το παίζουν τα παιδιά σε ένα τέρμα.

παίζει μπακότερμα: κάνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα, κυρίως για να σώσει μια κατάσταση. (Κάπως έτσι και στο slang.gr, αν και εγώ δεν ήξερα την έκφραση, που μου την είπε φίλος). Από το σχολικό ποδόσφαιρο, όπου ήταν συχνό ο τερματοφύλακας να παίζει και ως αμυντικός -επειδή οι ομάδες είχαν 2-3 μέλη.

πετάω τη μπάλα στην εξέδρα: αλλάζω θέμα στη συζήτηση, επειδή δεν με συμφέρει η τροπή της ή για να αποπροσανατολίσω τη συζήτηση, όπως η ομάδα που θέλει να διατηρήσει το αποτέλεσμα και κάνει καθυστέρηση πετώντας τη μπάλα αράουτ στις κερκίδες. Στο slang.gr βρισκω προϊστορικό παράδειγμα χρήσης: Θα θυμάστε άλλωστε ότι ο Κ. Καραμανλής απάντησε στην ερώτηση του Α. Τσίπρα για τα stage πετώντας την μπάλα στην εξέδρα: «Κι εσείς τι λέτε για το άσυλο;»

είσαι οφσάιντ: είσαι εκτός θέματος.

δίνω πάσα: βοηθάω κάποιον να κάνει κάτι. Για παράδειγμα, όταν οι δημοσιογράφοι κάνουν αβανταδόρικες ερωτήσεις στον πολιτικό αρχηγό που του παίρνουν συνέντευξη (ονόματα δεν λέμε), μπορούμε να πούμε ότι «αντί να τον στριμώξουν, του έδιναν συνεχώς πάσες». Μπορεί να το πούμε και δίνω ασίστ.

(την) ιδρώνει τη φανέλα: η γηπεδική αυτή έκφραση, που λέγεται για παίχτη που προσπαθεί ειλικρινά μέσα στο γήπεδο, που μοχθεί για την ομάδα, έχει περάσει μεταφορικά και εκτός γηπέδων. Πολλές φορές ειρωνικά -ας πούμε, για δημοσιογράφο (ονόματα δεν λέμε) έχει ειπωθεί ότι «την ιδρώνει τη φανέλα» υπέρ της κυβέρνησης.

φάουλ: για κάποιο λάθος και ιδίως για κάποιο ατόπημα. Το λέμε συχνά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όταν κάποιος (κρίνουμε ότι) ξεπέρασε τα όρια, συχνά με ποικίλματα όπως «σκληρό/αντιαθλητικό φάουλ, φάουλ για απευθείας κόκκινη». Κοντεύουμε τις είκοσι ποδοσφαιροεκφράσεις. Δεν θα πω περισσότερες, σας αφήνω να συμπληρώσετε.

Πάντως, υπάρχουν κι άλλες εκφράσεις που αν και είναι ακόμα κυρίως ποδοσφαιρικές έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται και εκτός γηπέδων.

Παράδειγμα, και θα κλείσω με αυτό, η έκφραση «βλέπει γήπεδο» που λέγεται για τον επιτελικό παίκτη που έχει καλή αίσθηση του χώρου και μοιράζει μπαλιές χωρίς μάλιστα να χρειαστεί να κοιτάξει. Χρησιμοποιείται λοιπόν κυρίως σε ποδοσφαιρικά συμφραζόμενα, αλλά και μεταφορικά, π.χ. για τον μπάρμαν που έχει ανά πάσα στιγμή έλεγχο της πελατείας και δεν αφήνει τον πελάτη να περιμένει.

Περιμένω λοιπόν τα δικά σας.

182 Σχόλια προς “Φρασεολογικά του ποδοσφαίρου”

 1. π2 said

  Παίζει μπαλίτσα: φλερτάρει ασύστολα.

 2. phrasaortes said

  Γαλλία, Βόρεια Μακεδονία και Τουρκία.

 3. Κιγκέρι said

  Αν και άμπαλη, έχω να προσθέσω:

  Κρεμάω τα παπούτσια μου.

  Ξέρει εκατό κιλά μπάλα.

  Λήξ’ το.

  Τον έβγαλε στη σέντρα.

 4. dryhammer said

  Κατά το «βλέπει γήπεδο» και το «βλέπει τέρμα», «βλέπει δίχτυα» που ποδοσφαιρικά μιλάει για τον επιθετικό παίχτη (κυρίως) που έχει τέτοια αίσθηση του χώρου αλλά και τις ικανότητες ώστε να σκοράρει και από φαινομενικά άσχετη θέση, χωρίς ορατότητα κλπ κλπ και μεταφορικά για κείνον που έχει την αίσθηση του τελικού στόχου του και τη δυνατότητα να τον πραγματώσει ακόμα και σε συνθήκες αντίξοες, σκοτεινές κλπ. Υπερθετικά το «βλέπει δίχτυα από το σπίτι του».

  [Πάντως οι συνηθέστερες μεταφορικές χρήσεις ποδοσφαιρικών όρων αφορούν το σεξ ως σκοπό και/ή ως πραγμάτωση, από την ασερνική πλευρά βεβαίως βεβαίως]

 5. takis#13 said

  Τους πήρε όλους η μπάλλα!

 6. dryhammer said

  Ούτε ο καλλιτέχνης, ούτε το τραγούδι μ΄αρέσουν
  https://www.youtube.com/watch?v=fLLfdyFC1VY οπότε μόνο ο λίκνος αρκεί.

 7. Καλημέρα

  Τον ζωγράφισε (τον τερματοφύλακα ) τον αιφνιδίασε και δεν αντέδρασε

  Του έκανε ποδιά, του πέρασε την μπάλα μέσα από τα πόδια

  ντριπλάρω, αποφεύγω τον αντίπαλο (και εκτός γηπέδου λέγεται σαν αποφεύγω τις κακοτοπιές)

  Διπλό ημίχονο , άσσο τελικό, λέγεται κι όταν κάτι τελειώνει ανάποδα απ’ο το πως αρχίζει

 8. atheofobos said

  Ποτέ μου δεν είχα φανταστεί πως τόσες πολλές σε χρήση φράσεις προέρχονται από το ποδόσφαιρο!
  Να προσθέσω το δώσαμε ματς , ή έγινε ματς για καυγά.
  Δεν ξέρω επίσης τα ματσώθηκε, ματσωμένος αν έχει ποδοσφαιρική προέλευση.

 9. Εξυπακούεται πως υποστηρίζω τα λήγοντα εις -ντο σημαντικά δλδ Φερνάντο και Ρονάλντο (Σάντος και Κριστιάνο για τους άσχετους)

 10. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστω πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  8 Αυτά είναι από το μάτσο 🙂

  7 Μπράβο, το διπλό ημίχρονο άσσο τελικό το ακούω ταχτικά.

 11. sarant said

  Πρέπει μάλλον να προστεθεί και το «παίζω εντός/εκτός έδρας». Βέβαια ισχύει για όλα τα ομαδικά αθλήματα, αλλά από το ποδόσφαιρο θα το πήραμε.

 12. Η εσχάτη των ποινών, πέναλτυ. Παρεφθαρμένα από πενάλτι μέχρι μπενάρτι !

  τσούκου-τσουκου μπολ, το βαρετό ποδόσφαιρο της μπαρτσαλιώμα

  Επίσης οι θέσεις λέγονται και αριθμητικά : στο ένα, ο τερματοφύλακας εξάρι, οκτάρι, δεκάρι τα χαφ και ενιάρι ο σέντερφορ, ενώ φτερά οι αγωνιζόμενοι στα άκρα

 13. # 8

  Τα λεφτά εντός γηπέδου είχαν ένα τελετουργικό : ποδοσφαιριστής του δωροδοκούντος βρισκότανε «τραυματισμένος» εντός της αντίπαλης εστίας. Ετρεχε προς τα κει ο γιατρός ή ο μασέρ της ομάδας με τα χρήματα στο βαλιτσάκι που κατέληγαν στις κάλτσες του αντίπαλου τερματοφύλακα. Ενα πρωτάθλημ χάθηκε έτσι (λένε) γιατί ο μασέρ τρέχοντας σκόνταψε, έπεσε κι άνοιξε η βαλίτσα …
  Οταν δεν υπήρχε εμπιστοσύνη τα χαρτονομίσματα κόβονταν στην μέση, τα μισά πριν και τα υπόλοιπα μετά.
  Σήμερα προτιμάται η μέθοδος των δανεικών , ελεύθερων μεταγραφων κ .λ.π.

 14. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα και καλή εβδομάδα ! Ωραίο το σημερινό άρθρο !
  Αν πεις για τις προβλέψεις μου, απλά και γενικά προβλέπω ομάδα που έχει καιρό να το πάρει ή δεν το έχει πάρει ποτέ. Όπως Αγγλία, Ιταλία ή Βέλγιο με Ολλανδία. Κάτι τέτοιο…
  Να συμπληρώσω στα λεξιλογικά το «αστόχησες προ κενής εστίας», το λέγαμε περιπαικτικά σε φίλο που, για διάφορους δικούς του λόγους δεν του «καθόταν» τελικά στρωμένη κατάσταση με γυναίκα, το γενικότερο «αυτό πόνεσε», προερχόμενη από σκληρό μαρκάρισμα αλλά αναφερόμενο σε ξαφνικές τραγικές διαπιστώσεις, και το «ήρθε από τον πάγκο», για άγνωστο πρόσωπο που ξαφνικά διεκπεραίωσε ανέλπιστα μια κατάσταση.

 15. alsatiancousin said

  Για τον «πολίτη β´ κατηγορίας» έχω μια αμφιβολία όσον αφορά την ποδοσφαιρική προέλευση. Θυμίζει πολύ το αγγλικό «second-class citizen» ή το γαλλικό «citoyen de seconde zone» (κανένα τους δεν μιλάει για division). Μεταφραστικό δάνειο;

 16. ΓΤ said

  Ο Χατζηπαναγής μοίραζε σακούλες

  Όπως το σακουλάκι στα πούλμαν για τον εμετό για όσους ζαλίζονταν, η παιχτούρα, με τις ντρίμπλες, κάνει τους αμυντικούς να ζαλίζονται, και τους «μοιράζει σακούλες»…

  το παλαβό μου ante-post>
  Οι Μαγυάροι στην 8άδα —-> 12,00
  Οι Μαγυάροι στα Ημιτελικά —-> 31,00
  Οι Μαγυάροι στον Τελικό —-> 101,00
  Οι Μαγυάροι την Κούπα —-> 351,00

 17. Κιγκέρι said

  Η «παράγκα» μετράει για ποδοσφαιρικό φρασεολογικό;

 18. ΓΤ said

  το «διπλό ημίχρονο άσος τελικό» γνωστό και ως «ανατροπέλα» 😉

 19. Γιάννης Κουβάτσος said

  Γαλλία και βλέπω ως φαβορί και υποστηρίζω εκ πεποιθήσεως. Τη Βόρεια Μακεδονία δεν την υποστηρίζω, δεν είχα κανένα λόγο ούτως ή άλλως, αλλά και μετά τα καμώματά τους και τις περικεφαλαίες στην εξέδρα …μακριά κι αγαπημένοι.☺
  Μετά τη Γαλλία βλέπω για τελικό Ιταλία και Αγγλία (αν κατανικήσει τους δαίμονές της).

 20. ΓΤ said

  (Βλέπουν σαραντάρα μόνη στην μπάρα)

  -Δυνατό το κόβω το μιλφίδι. Χώσου. Σε βλέπω να σκοράρεις απόψε.

 21. sarant said

  15 Δεν έχεις άδικο

  17 Θα μπορούσε.

 22. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  15
  https://www.protoporia.gr/balioylhs-stergios-poliths-b-kathgorias-9780007454051.html

 23. ΓΤ said

  Λογοπαίζοντας απλώς, μπορούμε να πούμε ότι το πέρασμα των ποδοσφαιρικών γνώσεων από τη μία γενιά στην άλλη θα μπορούσαμε να το συμπυκνώσουμε στη λέξη «μετα_μπαλά_δευση».

  Σημειώνουμε ασφαλώς ότι στο χτίσιμο της γέφυρας που μας διαπεραιώνει από την αργκοτική κερκίδα στην καθημερινή επικοινωνία συνέβαλε γλωσσικά, με τον χαρακτηριστικό τρόπο του, ο Νίκος Αλέφαντος.

 24. Κουνελόγατος said

  Δεν κολάει και το παλτό;

 25. sarant said

  24 Tο παλτό είναι αρχικά μεταφορά από εικόνα της καθημερινής ζωής στο γήπεδο. Αλλά πράγματι τώρα έχει εκ νέου γίνει μεταφορά από το γήπεδο στην έξω ζωή.

 26. spiridione said

  5. Τον πήρε η μπάλα προέρχεται μάλλον από τη μπάλα του κανονιού.

  Τον έβγαλε στη σέντρα, μίξη στρατού και ποδοσφαίρου.

 27. spiridione said

  Διάφορες άλλες φράσεις με μπάλα: έχει χάσει τη μπάλα/χάθηκε η μπάλα, παίζει μπάλα μόνος του

 28. theopeppas said

  από εκεί ξεκίνησε το «σικέ» (δεν ξέρω αν έχει σχέση με το chique-αυτό σημαινιε «σικ» οπως το ντυσιμο;) για τα στημενα ματς, και ό, τι άλλο στήνεται (εκτός από το πρόσωπο που δεν …καθυστερεί στα ραντεβου-δεν βαζω φυλο ίνα μη …σεξιστικόν!), τα «τσικό» για την ομαδα εφήβων/παίδων, αυτό σίγουρα εκ του chi-ldren qu-arters. Yπάρχει το «παίζουμε κατενάτσιο» εκ του ομων΄υμου ιταλικού-προφανώς-συστήματος , η φράση «παιζει σκούπα» εκ του αμυντικού sweeper (το ιταλικό ανάλογο libero το άφησαν, καλού κακού, χούντα τότε, αμετάφραστο!) ο ακραίος κυνηγός, δεξιά ή αριστερά, ονομάστηκε εξτρέμ και η λέξη πέρασε στις πολιτικές στήλες «εξτρεμιστής»…εχει πλήθος, ίσως σκεφτώ κι άλλα

 29. Πουλ-πουλ said

  Παλτό συνώνυμο του άμπαλος.
  Τροχονόμος για τον τερματοφύλακα που στις εξόδους χάνει τη μπάλα, κουνάει τα χέρια του σαν τροχονόμος.

 30. sarant said

  27 Aυτές οι εκφράσεις σίγουρα μας ενδιαφέρουν

  28 Τα τσικό μήπως είναι από το ισπ. chico.

 31. Pedis said

  έκανε γκέλα (η μπάλα -> η κατάσταση),

  σέρνει τα πόδια του,

  στη σέντρα (π.χ. στον στρατό, στην αναφορά),

  έχει σπάσει τα δοκάρια (για ατυχία),

  η μπάλα στην εξέδρα (γνωστή τακτική στο ιστολόγιο)

  παίζουμε/ουν τις καθυστερήσεις (με δύο νοήματα)

  στο γάμμα (τέλεια απάντηση)

  άντε να παίξεις μπάλα στο ξερό (άσχετο, εμπνευσμένο από τον Χ. Κλύν)

 32. Pedis said

  παίζει αέρα-πατέρα (εμπευσμένο από το ελληνικό στυλ ποδοσφαίρου)

  κάνει τον Ιταλό ποδοσφαιριστή (για κάποιον που προσποιείται τον θιγμένο, δική μου έκφραση)

  παίζουμε μπάλα μέχρι το 90

  βασικά & με τη βοήθεια του θεού & με τη βοήθεια του κόσμου <- εκφράσεις "τικ" που έγιναν μαϊντανός από τις δηλώσεις των ποδοσφαιριστων

 33. Πουλ-πουλ said

  δοκάρι και μέσα, η τέλεια απάντηση.

 34. ΓΤ said

  Από την αντίθετη πορεία, όταν δανειζόμαστε από την «κανονική» γλώσσα για να περιγράψουμε μεταφορικά μια φάση, θυμόμαστε το «λεωφορείο».

  Όταν πρόκειται να εκτελεστεί ένα φάουλ στα όρια της μικρής περιοχής, μπορεί ο τερματοφύλακας να ζητήσει ένα μεγάλο τείχος. Οπότε:

  -Ρε μαν, αυτός ο Διούδης, έβαλε λεωφορείο μπρος στο τέρμα!

 35. Φαίνεται πως στα κανάλια της τηλεόρασης έχουν δώσει στους παρουσιαστές υποχρεωτικές «φράσεις κλειδιά» ποδοσφαιρικής φρασεολογίας
  ώστε,
  όταν το επίπεδο μιας παρουσίασης ή συζήτησης ανεβαίνει κάπως,
  να κάνουν με αυτές τεχνητή χαλάρωση της κουβέντας και να κρατούν μεγαλύτερο μέρος του κοινού.

 36. nikiplos said

  Εκφράσεις που έχω ακούσει/ακούω.
  κλειστή άμυνα και στο γήπεδο αλλά και μεταφορικά, όταν κάποιος κάνει διαπραγμάτευση, παζάρια, εμπορεία κλπ Πήγα μήπως και τα βρούμε, αλλά με έπαιζαν κλειστή άμυνα, ούτε να μιλήσω δεν με άφησαν
  To φάουλ καμιά φορά το τονίζουμε και ως αντικανονικό, για ατόπημα με ηθικές προεκτάσεις, για χτύπημα κάτω από τη ζώνη. Το σκληρό φάουλ και ως τάκλιν, μπαίνει σε κάποιες εκφράσεις. Θυμάμαι τίτλο σε εφημερίδα:
  Τάκλιν από τον Τόμπρα στον Μαλέρμπα ή κάτι τέτοιο.
  Στημμένο , ματς, διαιτητής, οτιδήποτε δεν πάει με κανονισμούς.
  Μάθε μπαλίτσα κατά τη ρήση του Ν. Αλέφαντου σε δημοσιογράφο: Ρε μην την πέφτεις έτσι άγαρμπα, θα σε πάρουν χαμπάρι. Κάνε κάνα δωράκι, πες έναν καλό λόγο, στείλε λουλούδια εν ανάγκη. Μάθε μπαλίτσα
  Έφαγε ξύλο . Εικάζω πως είναι από το ποδόσφαιρο, για κάποιον που σε κάποια αναμέτρηση, διαπραγμάτευση τον έπαιξαν σκληρά. Πήγε να την πει στους άλλους και έφαγε πολύ ξύλο. Κι από τον Διευθυντή και από τους συναδέλφους
  πιασμένος ο διαιτητής συνήθως. Πες του να μην αρχίσει να λέει μαλακίες. Ο Δικαστής είναι πιασμένος, δικός μας
  χασογκόλης . Και αντίστοιχες εκφράσεις όπως έχασες γκολ σε άδειο τέρμα. Η γκόμενα σε γουστάρει ρε! Μην είσαι χασογκόλης καημένε! . Στη δική μου παρέα, λέγαμε και «ρε Δίντσικε!»
  γκολ από τα αποδυτήρια , για κάποιον που έχει εγγυημένη επιτυχία. την έψησε τη δουλειά προτού πάρουν χαμπάρι οι άλλοι. βάζει γκολ από τα αποδυτήρια αυτός

 37. sarant said

  36 Πόσοι τον θυμούνται τον Δίντσικο άραγε;

 38. Νέο Kid Al Afrikii said

  Μάθε μπαλίτσα στον Άρχοντα! (Αλέφαντος)
  Τι μαλάκα είναι ! (Αρχαίο σοφό διαχρονικό. Μαρκαριάν)
  Τι’ν αφτό ρε! (Βιερίνια)
  Δεν έχετ ομάδα, δεν έχετε λαό, τί ήρθατε να κάνετε στο γήπεδο αυτό; (Ανωνύμου)
  Δώσε στο θρήνο μπέναλντι! (Πανελλήνιο ,λαική σοφία)
  Γκολ αυτοί, σέντρα εμείς! (Θυμοσοφικόν αυτοσαρκαστικόν)
  Θα δένει τα κορδόνια του στη σέντρα (Χάρυ Κλυν, σκωπτικό περί διαφθοράς)
  Πιασμάν (Ο χρηματιζόμενος λάινσμαν)
  Πάρε ταξί! (Ιαχή προς ποδοσφαιριστή όχι ακριβώς ωκύπου…)
  Γίγαντα! (Ιαχή προς ποσοσφαιριστή μετά από καλή ενέργεια)
  Κρέας! (Ιαχή προς τον ίδιο ποδοσφαιριστή μετά από 10 δευτερόλεπτα…)

 39. spiridione said

  Και μια άλλη παλιά φράση που λέγεται ακόμα από κάποιους, αντίστοιχη της μπάλας στην εξέδρα: τη μπάλα στα μνήματα.

 40. ΓΤ said

  37@

  Ποιος να ξεχάσει επίσης το δολοφονικό μαρκάρισμα που του είχε κάνει ο Ιωσηφίδης, το δρεπάνι των μπουγατσομάχων που του ‘κοψε την μπάλα;

 41. ΣΠ said

  Καλημέρα.

  Αυτές τις μέρες παρακολουθώ την αγγλική σειρά 6 επεισοδίων The English Game για τα πρώτα χρόνια του ποδοσφαίρου. Πολύ καλή σειρά.

 42. Νέο Kid Al Afrikii said

  Το καλύτερο μακράν σύνθημα ήταν των γριών (Ηρακλειδέων) όταν είχαν τον έγχρωμο (σικ ρε!) ποδοσφαιριστή Επαλέ.
  «Επαλέ, επαλέ ,νάχαμε έναν ναργιλέ ,να τον πίνουμε όλη μέρα να σε βλέπαμε Πελέ! «

 43. Νέο Kid Al Afrikii said

  Πουτάνα (ή «πόρνη») μπάλλα!

 44. sarant said

  41 Εύστοχος ο τίτλος

 45. nikiplos said

  40@ Ιωσηφίδης, Καραΐσκος, Παπαδόπουλος, τα φονικά δρεπάνια του βορρά.

 46. ΣΠ said

  Το own goal είναι από το ποδόσφαιρο. Από το Oxford Dictionary of English:

  own goal
  noun
  (in soccer) a goal scored when a player inadvertently strikes or deflects the ball into their own team’s goal.
  • British informal an act that unintentionally harms one’s own interests: government scores own goal by assisting organized crime in London.

 47. Κιγκέρι said

  Κάποιες εκφράσεις (Αγαπούλα, πούλα, ο Πίου το μαύρο πιστόλι) προέκυψαν και από τις ποδοσφαιρικές διαφημίσεις της Wind με τον πρόεδρο:

 48. ΣΠ said

  Το δοκάρι (= παρά λίγο) είναι έκφραση παλιότερη από το 1990. Την λέγαμε ως φοιτητές.

 49. Πουλ-πουλ said

  39.
  Η έκφραση «η μπάλα στα μνήματα» μου φαίνεται ότι προέκυψε από τη γειτνίαση του γηπέδου του Απόλλωνα στη Ριζούπολη με το Β’ νεκροταφείο.

 50. ΓΤ said

  49@
  https://www.slang.gr/lemma/13635-ti-mpala-sta-mnimata

 51. «αντιπρόεδρος του Εδεσσαϊκού»

 52. Πάνος με πεζά said

  Το «μάθε μπαλίτσα» (με ή χωρίς τον άρχοντα) το χρησιμοποιεί κάποιος όταν κάνει επίδειξη-φιγούρα τεχνογνωσίας σε κάποιον άσχετο.Κάτι σαν «βλέπε και μάθαινε !»
  Και μια που πήγαμε στις Αλεφάντειες φράσεις, φυσικά κυριαρχεί το «τα πάντα όλα», σε πάμπολλές περιπτώσεις της καθημερινής ζωής, οφείλω όμως να πω ότι εγώ άκουγα από τη μάνα μου την αναστροφή «όλα τα πάντα» πολύ παλιότερα από την εποχή του αείμνηστου προπονητή !

 53. π2 said

  Εκτός από τα «μάθε μπαλίτσα» και «τα πάντα όλα», η αλεφάντεια φράση που ομολογώ ότι μου έχει κολλήσει και τη χρησιμοποιώ συνέχεια όταν χαριτολογώ είναι η φράση «το ‘να τ’ άλλο». Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις εκτενούς παρατακτικής απαρίθμησης, για έμφαση. Π.χ.

  – Έρχεται ο άλλος, με τα πτυχία του, τα ντοκτορά του, τις γραβάτες του, το ‘να τ’ άλλο, και δεν μπορεί να αρθρώσει κουβέντα.

 54. ΓΤ said

  42@

  Βάζελοι προς Γαύρους

  Ούτε ΜΕGA, ούτε UEFA
  Στον ΑΝΤ1 για να βλέπετε τη Βέφα!

 55. spiridione said

  Σε 11 χώρες διεξάγεται το euro.

 56. ΣΠ said

  Η μεταφορική χρήση αθλητικών εκφράσεων είναι κοινό φαινόμενο σε διάφορες γλώσσες και κουλτούρες. Βέβαια, κάθε χώρα έχει τα δικά της δημοφιλή αθλήματα και από εκεί αντλεί τις αντίστοιχες εκφράσεις. Π.χ., στις δύο παρακάτω εκφράσεις από την λίστα οι αντίστοιχες αμερικάνικες είναι από το μπέιζμπολ:

  βάζω γκολ: hit home run.
  δίνω πάσα: throw a soft ball.

  Την τελευταία την άκουσα για τον δημοσιογράφο του FOX Sean Hannity όταν έπαιρνε συνέντευξη από τον Τραμπ.

 57. π2 said

  42: Αυτό είναι της τεχνοτροπίας Αστέρα Εξαρχείων (Αστέρα, µε χόρτο, μοιάζεις µε την Πόρτο / Αστέρα, µε κόκα, μοιάζεις µε την Μπόκα / Αστέρα, µε ξύδια είσαι η Τσέλσι ίδια / Αστέρα, µε αρντάν σαν την Παρτιζάν). Αξεπέραστη πάντως είναι η άλλη τεχνοτροπική γραμμή του Αστέρα Εξαρχείων, με άσχετες φράσεις που ριμάρουν με «μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι» (π.χ. Την παίρνω στο τηλέφωνο κι αυτή δεν το σηκώνει / µπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι).

 58. Κιγκέρι said

  «Τα πάντα όλα» έχουν και συμπλήρωμα: «και τα κοάλα τίποτα».

  https://www.slang.gr/definition/13238-ta-panta-ola-kai-ta-koala-tipota

 59. nikiplos said

  Στα ποδοσφαιρικά της παρέας το όνομα που χρησιμοποιούσαμε συχνά σαν ψευδώνυμο, ήταν το Παραπραστανίτης. Μας άρεσε ηχητικά. Ένας μάλιστα που είχε κατέβει να γράψει για τον αδερφό του (αντάλλαξαν κόλλες), στην δική του κόλλα, έγραψε Ιωάννης Παραπραστανίτης (νομίζαμε πως τον λέγαν Γιάννη τότε).

 60. Πουλ-πουλ said

  50.
  Σαν πολύ παλιά, θεσσαλονικιώτικη έκφραση μου φαίνεται, για να έχει τόσο πανελλήνια αποδοχή.
  Εγώ πάντως την είχα ακούσει στη Ριζούπολη, και κυριολεκτούσε. Και ακόμη κυριολεκτεί.

 61. voulagx said

  #38 ΝιουΚιντ: (Ιαχή προς ποδοσφαιριστή όχι ακριβώς ωκύπου…)
  Ωκύποδα ρε άμπαλε! 🙂

 62. Νέο Kid Al Afrikii said

  61. Εγώ είμαι λόγιος ρε κτάβ! 🙂
  – ο ωκύπους (λόγ.)
  – του ωκύποδος (λόγ.)
  – τον ωκύποδα / ωκύπουν (λόγ.)
  – ωκύπου (λόγ.)
  – οι ωκύποδες (λόγ.)
  – των ωκυπόδων (λόγ.)
  – τους ωκύποδας (λόγ.)
  – ωκύποδες (λόγ.)

 63. sarant said

  46 Mάλιστα!

  51 Ναι ρε, αυτό!

  55 Να το διορθώσω.

 64. spiridione said

  Και τα μυαλά στα κάγκελα. Δεν ξέρω αν και η φρ. είμαι στα κάγκελα προέρχεται απ’ το γήπεδο.

 65. spiridione said

  Και στις παροιμιώδεις φράσεις από συνθήματα να βάλουμε και το Έμπαινε Γιούτσο.

 66. Konstantinos said

  Η μπαλα στα περιστερια (οταν το η μπαλα περναει πολλα μετρα πανω απο το οριζοντιο)

  Το μπακοτερμα ηταν περισσοτερο παγκοτερμα

 67. Konstantinos said

 68. π2 said

  66: Αυτό με το παγκότερμα πάντοτε με εντυπωσίαζε. Ξέρω πολύ κόσμο που επιμένει ότι το «σωστό» είναι παγκότερμα, το οποίο δεν βγάζει κανένα νόημα. Το μπακότερμα δεν είχε σχέση, π.χ. με παγκίτη τερματοφύλακα, ήταν προϊόν ανάγκης (δεν έφταναν τα άτομα) ή ποδοσφαιρικής στρατηγικής (αν είχε η ομάδα σου κάποιον που ήξερε μπαλίτσα αλλά ήταν και το καλύτερο τέρμα).

 69. Πάνος με πεζά said

  «Μια τριμελής επιτροπή από πέντε άτομα», του γίγαντα Νίκου Βαμβακούλα, φυσικά ! Χρησιμοποιείται για τη γνωστή τυπολατρικη κωλυσιεργία του Δημοσίου…

 70. ΣΠ said

  69
  Μνημειώδης βαμβακούλειος φράση ήταν τη ερώτηση «γιου φάουλ;» προς διαιτητή δείχνοντας τον εαυτό του.

 71. Konstantinos said

  Καραβολιδα (το δυνατο σουτ. Παιδικη λεξη. Απαγορευμενες οταν ειχε τζαμαριες κλντα)

  Μοιρασε μπαλα! (Μην προσπαθεις να τα κανεις μονος σου και τα κανεις σκατα. Ζητα βοηθεια/δωσε δουλειες σε αλλους)

  Του βγηκε η κοντρα.

  Το εσωσε στη γραμμη.

  Τα καταφεραμε/τα σκατωσαμε στις καθυστερησεις

  Γκολ απο τη σεντρα

 72. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  52
  https://www.slang.gr/definition/9530-ta-panta-ola#comment-98752

 73. 68.
  Και όχι μόνο αυτό. Επειδή τη θέση του τερματοφύλακα δεν την ήθελε κανένας, του χρύσωνες το χάπι λέγοντας: «Καλά, παίξε μπακότερμα».

 74. Πάνος με πεζά said

  «Παίξε μπαλίτσα» ή «Κάνε παιχνίδι», είναι φράσεις για να δώσουμε άνεση και πρωτοβουλίες είτε σε ανθρώπους που φιλοξενούμε, είτε σε ανθρώπους που μας σερβίρουν.
  – Εκεί στο βάθος τί είναι, σαγανάκι; Παίξε μπαλίτσα ! (κρατώντας απλωμένο το πιάτο μας)
  – Μπάνιο και κουζίνα, παίζετε μπαλίτσα ελεύθερα !

  Υποσύνολο αυτών το «παίζω+φαγητό», π.χ. «Λέω να παίξω μπιφτέκι γεμιστό» σχετικά με το τί σκοπεύω να παραγγείλω, τί ορέγομαι να φάω από τον κατάλογο.

 75. π2 said

  Και για να μην ξεχνιόμαστε, το ποδόσφαιρο το ανακάλυψαν με την αποπουδοβαλία οι ΑΗΠ, οι οποίοι, όπως γνωρίζουν οι τακτικοί αναγνώστες ανακάλυψαν και το χόκεϊ, αλλά και το τένις:

  https://pbs.twimg.com/media/E3yf4KIX0AIgKrd?format=jpg&name=large

 76. Πάνος με πεζά said

  Και φυσικά το «δε με παίζουνε» = δε με αποδέχονται, σε κάποια διαδικασία.

 77. Triant said

  Το «Δοκάρι» το είχε γράψει ο «καιρός» της Ελευθεροτυπίας. Δεν είχα δει πουθενά να το είπε ο παραλίγο παθών.

 78. ΣΠ said

  Για κάποιον που τα πάει πολύ καλά σε κάτι λέμε ότι «παίζει μεγάλη μπάλα».

 79. Πουλ-πουλ said

  69,70
  Κοροίδεύετε εσείς, αλλά όταν ο Τραμπάκουλας ήταν στα ντουζένια του, εμφανίστηκε μια κυρία στο χασάπικο και για να έχει καλύτερη περιποίηση είπε στον πατέρα μου: «Να με προσέξετε, ξέρετε, είμαι η μητέρα του Βαμβακούλα».

 80. rogerios said

  Χαιρετώ τον Νικοκύρη και την εκλεκτή παρέα και ζητώ την κατανόηση και την επιείκεια μια και έχω ως σκοπό με το σχόλιό μου την αυτοδιαφήμιση. Ανοίξαμε το ποδοσφαιρικό μαγαζί μας και αναμένουμε σχόλια και ψήφους για τη δημοσκόπηση όσον αφορά τον τελικό νικητή του φετινού Ευρωπαϊκού.
  Είναι αλήθεια ότι με αυτό που συνέβη το απόγευμα του Σαββάτου διατηρώ πια πολλές αμφιβολίες για το πόσο σημαντικό είναι τελικά το ενδιαφέρον μας για το ποδόσφαιρο, αλλά τι να πούμε; Η άτιμη η ζωή συνεχίζεται…

 81. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ένας ξάδελφός μου έλεγε τη μάνα του Αλέφαντο
  Γεια σου ρε Αλέφαντε είσαι παλικάρι
  https://www.contra.gr/podosfairo/i-istoria-poy-kryvei-to-geia-soy-re-alefante-eisai-palikari.7667447.html

 82. # 40,45

  Έίναι κακό στην άμμο να κτίζεις παλάτια, ο Βορράς θα τα κάνει συντρίμια κομμάτια

  Είναι αστείο να αναφέρετε τον Ιωσηφίδη σαν δρεπάνι ενώ οι Ανδρέου, Μπατάκης, Καλιτζάκης, Γούναρης κ.λ.π. ΑΦΘΟΝΟΙ άφησαν εποχή εσε’ις αναφέρετε το καλύτερο μπακ της εποχής του που ξεκίναγε η εθνική και η ομάδα του από αυτόν και είχε διακριθεί για το ήθος του, αλλά ο πόνος κατανοητός για τους παραλογισμούς, όχι μόνο για την παραφροσύνη που λέει το ασμα.
  Ας βρούνε οι στατιστικολόγοι πόσες φορές αποβλήθηκε στα πάμπολλα παιχνίδια που έδωσε

  Κι αν- που δεν το θυμάμαι- σταμάτησε την (12 ετή) καριέρα του Δίντσικου σε κάποια φάση, σ’ αυτό το στυλ τι να πούμε για τον Βουτσαρά που σταμάτησε την ζωή του Ιωάννου σε μια φάση ‘Η απαλάσσεται επειδή έπαιζε στον ΠΑΟ , ομάδα του ζουραριμιμούμενου γράφοντος μ-π-λογίες

  Τραγουδάκι ;

 83. ΣΠ said

  80
  Ψήφισα το Βέλγιο και το ανέβασα από την τελευταία στην τρίτη θέση (από 0 σε 1 ψήφο). 🙂

 84. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Έχασε τη μπάλα/χάνει τη μπάλα όταν κάποιος πελαγώνει, χάνει ευκαιρία ή τα έκανε σαλάτα.
  https://www.ieidiseis.gr/eidiseis/paixnidia-eksousias/item/68766-exase-ti-bala-i-kyvernisi-sti-deyteri-fasi-tis-pandimias

 85. rogerios said

  @83: Ευχαριστώ πάρα πολύ! Λογική κι ενδιαφέρουσα επιλογή. [εν προκειμένω βέβαια η τελευταία θέση μπορούσε να ερμηνευθεί και ως πέμπτη, μια και μέχρι εκείνη τη στιγμή μόνον τέσσερις ομάδες είχαν ψηφιστεί 😉 ]

 86. Μπάλα ήταν και το συνώνυμο του ποδόσφαιρου: πάμε να ακούσουμε τη μπάλα (στο ραδιόφωνο)

  Ο ποδοσφαιριστής λεγόταν και μπαλαδόρος.

  Στο ποδόσφαιρο της αλάνας ο «εξωφυλαρούχας» ήταν το παιδί που δεν το έβαζαν στην ομάδα και του ανέθεταν να φυλάει τα ρούχα των παιχτών, στοιβαγμένα σε κάποια πέτρα.

 87. π2 said

  Οποιαδήποτε συζήτηση για δρεπάνια δεν περιλαμβάνει το έγκλημα κατά της ποδοσφαιρικής ανθρωπότητας που ήταν ο τραυματισμός του Ζιοβάνι από τον Λάζαρο Σέμο του Ηρακλή στερείται σοβαρότητας. Ο πιο χαρισματικός ποδοσφαιριστής που έχει παίξει στα ελληνικά γήπεδα μαζί με τον Βασίλη Χατζηπαναγή δεν ήταν ποτέ ίδιος έκτοτε.

 88. Νέο Kid Al Afrikii said

  Η Γαλλία πήρε περίπατο το Μουνδιάλ. Δε βλέπω κανένα σοβαρό λόγο , πρακτικά με την ίδια ομάδα, να μην πάρει κι αυτή τη διοργάνωση της πλακός ,όπου παίζουν κάτι βραδυταλαιπωριακοί στυλ Σκοπιομακεδονίας και Αυστρίας…
  Πάω στου Ροζέ Μιλά του παικταρά να ρίξω την ψήφο της Libyan delegation…

 89. spiridione said

  μαρμάγκα

 90. 90 Επίσης, θα έπρεπε να συμπεριληφθεί στη λίστα και το τάκλιν του Κωνσταντίνου στον Χαμαντού, πριν 20 χρόνια στο Ζωσιμάδες, σε παιχνίδι που ο ΠΑΣ υποδεχόταν τον Παναθηναϊκό. Ήμουν στην εξέδρα ακριβώς μπροστά στην οποία έγινε και ακόμη και τώρα, μόνο που το θυμάμαι, ανατριχιάζω.

 91. skol said

  δίνω σουτ (ή σουτάρω) και τρώω σουτ: διώχνω/με διώχνουν από κάπου

 92. Ουπς, συγγνώμη, προφανώς η συμπλήρωση στο 87

 93. spiridione said

  88. Το φούρπος το λέτε;
  https://books.google.gr/books?id=gUXnAAAAMAAJ&q=%22%CF%86%CE%BF%CF%8D%CF%81%CF%80%CE%BF%CE%BD%22&dq=%22%CF%86%CE%BF%CF%8D%CF%81%CF%80%CE%BF%CE%BD%22&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwisoOyF-ZbxAhXR3YUKHSx5BeQQ6AEwAnoECAIQAg

 94. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  75 Για του λόγου το αληθές

  Αποπουδοβαλία, το αρχαιοελληνικό ποδόσφαιρο

  80 Καλά κάνεις και βάζεις το λινκ, Ρογήρε!

  89–>93

 95. nikiplos said

  82@ Δεν έχει καμία σχέση ο τραυματισμός του Ιωάννου, έγινε από διεκδίκηση της μπάλας. Απλά έσπασε ο αυχένας του, όπως του Γιάνκοβιτς.
  Συγκρίνεις τον Καλλιντζάκη (που ήταν δρεπάνι, ναί) με τους Καραΐσκο και Παπαδόπουλο? Θυμάσαι τον τελευταίο που παραλίγο να σκοτώσει τον Μαυροδήμο της ΑΕΚ?

  Αν πάμε στον Ανδρέου, γιατί όχι και στον Θεοδώρου? Ο Μπατάκης δεν ήταν τόσο δρεπάνι. Ο Ιωσηφίδης έκανε εγκληματικό τάκλιν στον Δίντσικο, έπρεπε να του κόψουν διαπαντός το ποδόσφαιρο τότε.

  87@ Ναι είναι και αυτά. Τελικά οι Γριές (Καραίσκος, Παπαδόπουλος, Σέμος) είχαν τα χειρότερα δρεπάνια…

 96. gpointofview said

  #95

  Aλλη μπαλα βλεπω απο σενα,διαπιστωμεο. Ο Ισηφιδηςδεν αφησε τετοια φημη.οΜπελλης κι ο Γουναρης ηταν πολυ πιο σκληρη,εσυ εχεις μεινει σε μια φασηενω χρονιαεπαιζε χωρις προβληματα

 97. BLOG_OTI_NANAI said

  Υπάρχει μια αναφορά σε «ποδοσφαίρα» το 1889 στην Εφημερίδα των Παίδων:

 98. ΣΠ said

  Εγώ θυμάμαι τον Στοϊμένο του Πανσερραϊκού που έστειλε στο νοσοκομείο τον Κούδα.

 99. Alexis said

  -παίζει μπάλα μόνος του
  -πήρε το παιχνίδι απάνω του
  -του πήρε την ταυτότητα
  -παίζει καθυστέρηση

  Και ευφυή συνθήματα του παρελθόντος:
  -Δε χωράτε σε ταξί
  -Μια βροχή σας σώζει
  -Ανοίξτε τις πόρτες να φύγουνε οι κότες
  -Εμείς Ευρώπη κι εσείς στο Νευροκόπι

 100. Alexis said

  Λάθος «Δεν γεμίζετε ταξί» ήταν το σύνθημα…

 101. Γιάννης Κουβάτσος said

  Του Ιωάννου ήταν δυστύχημα, δεν ήταν περίπτωση Σουμάχερ-Μπατιστόν και Κιν-πατρός Χάλαντ. Το χειρότερο «τσεκούρι» όλων ήταν ο Γιώργος Παπαδόπουλος (το ‘χει τ’ όνομα) που τερμάτισε την καριέρα του Ζάετς. Κατά τα άλλα…Φουντουκίδης, Γούναρης, Τάκης Ελευθεριάδης, Σταύρος Παπαδόπουλος, Τάσος Μητρόπουλος, Κολτσίδας, Ζε Ελίας, Ανατολάκης, Τάσος Λαγός, άλλος περισσότερο, άλλος λιγότερο, διακρίθηκαν στο θεριζοαλωνιστικό παιχνίδι.☺

 102. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Δέν ξέρω ποιός ἀνέφερε τόν Ἰωσηφίδη ὡς ‘σκοτώστρα’ ἀλλά ὁ ἄνθρωπος ἄφησε ἐποχή γιά τό ἀθλητικώτατο παιγνίδι του. Ἀπό τους δικούς μας, ὁ Ἀρίσταρχος ἤτανε λιγάκι 🙂 ὁδοστρωτήρας.. Αὐτός, ὅμως, πού ἦταν ἄρμα δρεπανηφόρο, ἦταν ὁ Σπυρίδων τοῦ Ἄρη..

 103. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Μπακότερμα ἔπαιζε κάποιος μόνο στά παιγνίδια γειτονιᾶς. Ὅταν τά ἄτομα ἦταν λίγα, γιά να στήσουν δύο ἀξιοπρεπεῖς ὁμάδες, τό μπακότερμα ἦταν αὐτό πού ἔπαιζε μέν μέσα (ἀμυντικός ἤ κυνηγός), ἀλλά μεταβάλλονταν αὐτόματα σέ τερματοφύλακα, ὅταν ἡ μπάλλα ἔφτανε στήν περιοχή τῆς ὁμάδας 🙂

 104. Πουλ-πουλ said

  103.
  Έτσι είναι. Με μια μικρή υποσημείωση: το μπακότερμα συνήθως ήταν ο τελευταίος αμυντικός και δηλωνόταν στην αντίπαλη ομάδα, πριν την έναρξη του παιχνιδιού.

 105. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @104. Ἐννοεῖται ὅτι δηλωνόταν πρίν τήν ἔναρξι τοῦ παιχνιδιοῦ! 🙂 Πάντως, στά μικρότερα γήπεδα, σέ μικρότερες ὁμάδες, ποῦ νά σκεφτόμασταν διάκρισι ἀμυντικοῦ-ἐπιθετικοῦ; 🙂

 106. Το «Ρ» της Φωκίωνος Νέγρη said

  Έξοδος του Μεσολογγίου: Αποτυχημένη έξοδος του τερματοφύλακα μετά από σέντρα ή εκτέλεση κόρνερ που οδηγεί σε γκολ, ευκαιρία για γκολ, πέναλτι ή τραυματισμό.

 107. sarant said

  106 Ναι μπράβο

  97 Ωραίο εύρημα Μπλογκ! Δεν διάβαζε Εφημερίδα των Παίδων ο Κουμανούδης 🙂

 108. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ο εξωφυλαρούχας αναφέρθηκε; Από τα νιάτα μας κι αυτός, μεγάλη ντροπή για όποιον χρεωνόταν αυτόν τον χαρακτηρισμό.☺
  60: Ο Παραπραστανίτης είχε το παρατσούκλι «Τζόνι».
  Κορυφαίο σύνθημα, αυτό των Παοκτσήδων «Μάθε στον Ριβάλντο λίγη μπάλα, Σικαμπάλα,Σικαμπάλα».

 109. Pedis said

  Και πώς το έλεγαν το παιχνίδι στο οποίο δεν υπήρχαν τερματοφύλακες και τα τέρματα ήταν δύο πέτρες, η μια ένα-δύο μέτρα απόσταση από την άλλη; Μπακότερμα δεν λεγόταν;

 110. Αιμ said

  Το άλιεν απλώνει πλοκάμια :

  Από του Ρογήρου

  Ματούλ@
  14 Ιουνίου, 2021 στο 15:29
  Κύριε Ρογήρε, να μάς δώσετε και τις στοιχηματικές προβλέψεις των μπούκς για να ξέρουμε ποιόν να ποντάρουμε για ένα καλό χαρζιλίκι

 111. Avonidas said

  Καλησπέρα.

  Ποδοσφαιρόφιλος δεν είμαι, αλλά να συνεισφέρω την αργοκαρούτα, με την ελπίδα κάποιος να γνωρίζει να μου πει την ετυμολογία ή την προέλευση της λέξης 🙂

 112. Γιάννης Κουβάτσος said

  111:https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.slang.gr/lemma/13742-karouta&ved=2ahUKEwjcp6SBuJfxAhWJHuwKHbFzBPoQFjAAegQIAxAC&usg=AOvVaw1rWl9r_3mByAH61wuEf_SM&cshid=1623684485202

 113. sarant said

  110 Καλό χαρτζιλίκι, λέει! Όποτε έδινε προγνωστικά, πήγαιναν κουβά.

 114. Πουλ-πουλ said

  105
  Το μπακότερμα μάλιστα μπορούσε να αλλάζει κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Θυμάμαι ομηρικές παιδικές μάχες, για το αν δηλώθηκε ευθαρσώς και εις επήκοον όλων η αλλαγή. Αν το ντέρμπυ ήταν αμφίρροπο, η ομάδα που θεωρούσε ότι αδικήθηκε, αποχωρούσε, υπό τις ιαχές των αντιπάλων: «Υποχώρηση, υποχώρηση…».
  Αυτό πια δεν είναι ιστολόγιο, είναι καναπές ψυχιάτρου, έτσι που ανασκαλεύει παιδικές μνήμες.

 115. ΣΠ said

  114
  Τότε να θυμηθούμε και τον κανόνα «στα τρία κόρνερ πέναλτι».

 116. BLOG_OTI_NANAI said

  107: Έτσι φαίνεται 🙂
  Που να φανταστούν πόσο θα άλλαζε το OCR τα δεδομένα στην σκληρή δουλειά που έκαναν τότε οι ερευνητές…

 117. Πουλ-πουλ said

  114.
  Στους στενούς δρόμους της Αθήνας, πώς να εκτελέσεις κόρνερ;
  Και όμως, η σοφία των παιδιών είχε βρεί λύση.

 118. Πουλ-πουλ said

  Το 117 στο 115.

 119. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και στο παιδικό ποδόσφαιρο της αλάνας και του δρόμου είχαμε και τις ατομιστίες. «Δώσε πάσα, ρε, και άσε τις ατομιστίες».

 120. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @114, 115. Ἀπό τό στόμα μου (=πληκτρολόγιο) τό πῆρες: «Τρία κόρνερ, ἕνα πέναλτυ»!! 🙂

 121. sarant said

  119 Ναι μπράβο. Από τότε έχω να ακούσω τη λέξη.

 122. Πάνος με πεζά said

  Και ο ατομίσταρος,που αναφωνούνταν περιπαικτικά με ρυθμό! Όπως και η υποχώτ!

 123. ΣΠ said

  Και οι καυγάδες για το αν το σουτ ήταν γκολ ή αν πήγε πολύ ψηλά και ήταν άουτ (πάνω από το κατά φαντασίαν οριζόντιο δοκάρι).

 124. Κιγκέρι said

  «Το εναρκτήριο λάκτισμα» ξεχάσαμε!

 125. theopeppas said

  Και ο νεολογισμός «ατομιστεία» οταν καποιος δεν εδινε την μπάλα «ασε τις ατομιστείες»!!!!

 126. theopeppas said

  122. Τι ηταν το «υποχωτ»; Πρωτη φορά το ακουω Το ρυθμικό, ειρωνικο ϋ-πο-χώ-ρηση» , ναι…»υποχωτ» δεν θυμαμαι

 127. Triant said

  123: ‘Οχι πάνω από το δοκάρι, αλλά αν το έφτανε το τέρμα ή όχι (άφυλο πριν τα άφυλα – κάθεται τέρμα αλλά και είναι τέρμα).

 128. Πουλ-πουλ said

  Εμείς οι Καλλιγάδες (πλατεία Καλλιγά ή Καραμανλάκη στα Πατήσια) λέγαμε «φιγουρίνι» τον καθ’ έξιν ντριπλαδόρο.

 129. Γιάννης Κουβάτσος said

  128. Κι εγώ κοντά στην Καραμανλάκη (Κορθίου, Μιχαήλ Νομικού, Επιδάμνου) έμενα και παίζαμε μπάλα (και) στο Όγδοο.

 130. Πάνος με πεζά said

  @122 : …όπως και η Υποχώρηση!

 131. Πάνος με πεζά said

  Το φρίκικ, ελληνιστί «διπλό», δηλαδή φάουλ που δεν επιτρεπόταν να πάει απευθείας μέσα χωρίς πάσα, είχε και τον εναλλακτικό τίτλο «φρίκη-πάσα», που ναι μεν ακουγόταν χωρίς να γράφεται, αλλά είμαι σίγουρος ότι στο μυαλό μας όλοι το είχαμε με αυτή την ορθογραφία…

 132. Πουλ-πουλ said

  129.
  Ωραία. Στο Όγδοο, ως ουδέτερο γήπεδο, γινόντουσαν τα ντέρμπυ με τους μισητούς γείτονες μας της πλατείας του Αγ. Ανδρέα.
  Και κάτι ακόμη. Στην πλατεία Καλλιγά, εκτός από ποδόσφαιρο, διοργανώναμε και αγώνες δρόμου: ταχύτητας: ένας γύρος της πλατείας, ημιαντοχής: 4 γύροι, αντοχής: 40 γύροι,

 133. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ναι. Θυμάμαι πόσο μας είχαν επηρεάσει οι ολυμπιακοί του ’72, ώστε να προσθέσουμε στο καθημερινό ποδόσφαιρο και αυτοσχέδιους αγώνες στίβου. Το μπάσκετ δεν μας ενδιέφερε καθόλου τότε, αργότερα κολλήσαμε.☺

 134. Πουλ-πουλ said

  133.
  Διάβασα «οι ολυμπιακοί» και μούρθε συμφόρηση. Μετά είδα το 72, και συνήλθα (φατσούλα).

 135. Γιάννης Κουβάτσος said

  Θα έγραφα οι «ακατονόμαστοι», αν εννούσα αυτούς.☺

 136. # 131

  Το φρηκίκ ελληνιστί ¨έμμεσο !

  # 102

  κάποιος βαρεμένος αντιπαοκτσής

  # 101

  Σαφώς και δεν υπήρχε πρόθεση από τον Βουτσαρά πλην όμως είχε την συνήθεια όταν έκανε έξοδο στο άλμα του να προτάσσει το διπλωμένο στο γόνατο ένα του πόδι ώστε να μεγαλώνει το εκτόπισμά του και σε περίπτωση (σπάνια) που του έφευγε η μπάλλα από τις παλάμες να βρεί στον μηρό και να την ξαναπιάσει. Τον είχα παρακολουθήσει σε δεκάδες παιχνίδια πριν την χούντα, πάντοτε έτσι έκανε έξοδο και μια φορά έγινε το κακό. ο πρώτος ποδοφιριστής που εφάρμοσε τον κανόνα του Σίβορι » ή ο παίκτης θα περάσει ή η μπάλλα και τα δυο ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ» ήταν ο Ανδρέου στον ΠΑΟ, εκείνος ο Παρίδης μόλις τον έβλεπε παράταγε την μπάλα κι έβγαινε μόνος του αράουτ στα ματς της Αθήνας με τους γνωστούς διαιτητές. Τον ίδιο κανόνα εφάρμοσαν πολλοί, ο Μπατάκης ι ο Καλλιτζάκης μέχρι να μάθουν μπάλα έτσι επιβίωσαν,ο Ανατολάκης δεν έμαθε ποτέ μπάλα αλλά μόνο όταν πήγε στον Ατρόμητο αποβλήθηκε. Αυτός μαζί με τον Ελευθεριάδη του Εθνικού και μετά ΠΑΟ πρέπει να ήτανε οι πιο βρώμικοι ποδοσφαιριστές της Α’ εθνικήΣχεδόν σε όλα τα μπακ έχει συμβεί σ’ ένα τάκιν αντί για μπάλα να βρουν πόδια, δεν χαρακτηρίζονται από μια φάση. Ο Ανατολάκης έχοντας αβάντες σε ακίνδυνες φάσεις συστημαυικά στην αρχή των αγώνων έδινα τα πόδια του αντιπάλου στα χέρια για να κτανοήσει το «κλίμα» της παράγκας. Σε πιο μαλακό βαθμό το έκανε κι ο Μάτος για να σπάσει τσαμπουκά και ξέροντας πως δύσκολα θα έβλεπε κόκκινη από έλληνα διαιτητή.

 137. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  124 Πράγματι!

 138. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πολύ σκληρός (δεν λέω τσεκούρι, γιατί ήταν φίλος και συμμαθητής και παίζαμε μαζί στο Όγδοο) ήταν και ο Αλέξης ο Φαμπιάτος. Στον Παναθηναϊκό ένα φεγγάρι και πολλά χρόνια στον Απόλλωνα.

 139. Georgios Bartzoudis said

  (α) «Αφού η Ελλάδα δεν παίζει στο Γιούρο, εγώ θα υποστηρίζω γείτονες. Τη Γαλλία, το Βέλγιο και τη Βόρεια Μακεδονία»
  # Επίσης και εγώ υποστηρίζω τους ίδιους γείτονες: Τη Γαλλία, το Βέλγιο και τη Δυτική Βουλγαρία!

  (β) «Για κάποιον ή κάτι που είναι ή που θεωρείται υποδεέστερος. Ιδίως, «πολίτης β’ κατηγορίας»
  # Τέτοιος ισχυρίζεται ότι ήταν και ο Βαλιούλης στο ομότιτλο βιβλίο του. Όμως, περιγράφοντας πώς πέρασε για λίγο σε ένα βαλτοχώρι (μικτό, από πρόσφυγες και ντόπιους βουλγαρόφωνους), θεωρεί τους χωρικούς πολίτες γ’ κατηγορίας [εντάξει, δικαιολογημένος είναι: Πάντοτε- και ιδιαίτερα στο πήκ του «πατερούλη»- το τσιαμπαρλάκ(ι) από τον σταλινισμό στον ναζισμό ήταν μια κωλοτούμπα δρόμος].

 140. dryhammer said

  Δύο ποδοσφαιρικά στιγμιότυπα προ 20ετίας από ιστορική* ομάδα του τοπικού της Χίου :
  α) Όταν κάποιος φίλος θα έπαιζε μπακ ένας άλλος τον συμβούλεψε: «Γιά δες, άμα δεις πως δε μπορείς, ας περάσει (ο αντίπαλος επιθετικός) κι ας μας βάλει και γκολ. Μην τονε σακατέψεις, γιατί τη Δευτέρα πρέπει να πάει για μεροκάματο…»
  β) Την ίδια εποχή ο προπονητής τους εφάρμοζε το εξής θαυμαστό. Επειδή το Σαββατόβραδο βγαίνανε, πλακωνότανε στα ξίδια και την Κυριακή (ειδικά αν ήταν ο αγώνας πρωί) ήταν νεκροί, τους έβγαζε Παρασκευή βράδυ και τους έκανε λιάρδα, ώστε το Σαββάτο να κάτσουν σπίτι να αναρρώσουν και να είναι φρέσκοι την Κυριακή.

  *έτος ιδρύσεως 1924, από πρόσφυγες, στα χρώματα και τα σινιάλα ίδια με της ΑΕΚ. Έφτασε μέχρι Β’ Εθνική το ’61 – ’62 και ’62 – ’63.

 141. ΚΩΣΤΑΣ said

  0 –> Αφού η Ελλάδα δεν παίζει στο Γιούρο, εγώ θα υποστηρίζω γείτονες. Τη Γαλλία, το Βέλγιο και τη Βόρεια Μακεδονία

  Κι εγώ αυτούς θα υποστηρίζω, αλλά δεν βλέπω πουθενά την Β.Μ., μια σκέτη Μακεδονία, συμμετέχει. Α! πα πα πα… σκέτη, ΟΧΙ. 😜🤗🤣

 142. Πέπε said

  > Χάρη στον Στέφανο Κουμανούδη και την πολύτιμη Συναγωγή του των νέων λέξεων, γνωρίζουμε με αρκετήν ακρίβεια πότε και πώς μπήκε η λέξη στη γλώσσα μας.

  Μμμ… άλλο ένα γονατογράφημα εκ μέρους του αγαπητού μας κυρ-Νίκου. Απορώ πώς είναι δυνατόν να εμπιστέυεσθε ακόμη τον ανυπόληπτο Κουμανούδη, τη στιγμή που και ο τελευταίος απόφοιτος παλαιού σχολαρχείου γνωρίζει ότι η λέξις είναι του Κοραή και ουδόλως πρωτοεμφανίζεται στην θεια μας την ελληνική γλώσσα στις 7.7.1891, αλλ’ αντιθέτως ήδη από τα τέλη Ιουνίου του ιδίου σωτηρίου έτους (σε μεταθανάτιο άρθρο του). Τάχα μας περνάτε όλους για αγράμματους κάφρους, κύριε Σαραντάκο μας, ή μήπως φοβείσθε μήπως στεναχωρηθεί ο Ι/Π/Μεσολογγίτης φιλαράκος μας από κοινού με τα απομεινάρια της μεταλληνικής κλικός;

  Άντε μην προκληθώ τώρα κι αρχίσω ν’ ανεβάζω δοκουμέντα που θα κάνουν κάθε κακόψυχο να μην ξέρει πού να κρυβή από τον διασυρμόν.

  Επειδής!

 143. voulagx said

  #142: Φρουρά! Φρουρά! Μέχρι και τον Πέπε πλαστοπροσώπησε. Μπανάκι μανάκι Νικοκύρη! 🙂

 144. Konstantinos said

  Για σκληρο τακλιν:κλαδεμα.
  Κι αυτος που το εκανε συστηματικα κλαδευτηρας.
  Στην αλλαγη στο παγκοτερμα γινοντουσαν μαχες γιατι επιανε τη μπαλα με τα χερια οποιος βρισκοταν κοντα και μετα ελεγε : μα ειχαμε αλλαξει!

  Η παιδικη σοφια ειχε δωσει λυση στα κορνερ αλλα οχι στο οφσαιντ οταν παιζαμε μονο. Μεχρι που μμεγαλωσαμε τσακωνομαστε πως μπορει να εφαρμοστει.

 145. sarant said

  141 Κι όμως, σε όλα τα ξένα κανάλια, σάιτ, μεταδόσεις, παντού λένε Νορθ Ματσεντόνια και Μασεντουάν ντυ Νορ. Χωρίς τις Πρέσπες θα λέγανε σκέτο Ματσεντόνια.

  142-3 🙂

 146. https://www.slang.gr/definition/22224-epanalabi

 147. Alexis said

  Να προσθέσω και το fair play στις εκφράσεις, αλλά μπορεί κα να μην είναι αποκλειστικά ποδοσφαιρικής προέλευσης.

  Από τις λέξεις του παιδικού ποδοσφαίρου της αλάνας και ο «μύτος», το δυνατό και ευθύβολο σουτ που γινόταν με τη μύτη του παπουτσιού.
  Ο πιο τεχνικός (και λιγότερο δυνατός) μύτος λεγόταν «μυτάκι»

 148. ΣΠ said

  142
  Ξέχασες το «εδώ σε θέλω κάβουρα…».

 149. Alexis said

  Όταν ο χώρος ήταν μικρός και οι παίχτες λίγοι παίζαμε «μονό».
  Ξεσπούσαν τότε ομηρικοί καυγάδες με τον τερματοφύλακα για το αν παίζει δίκαια ή αν «πνίγει» γκολ προς όφελος του αντιπάλου. Στην επαναφορά δε, για να μην βλέπει που θα πετάξει τη μπάλα, την πέταγε με τα χέρια και με την πλάτη γυρισμένη προς το «γήπεδο»

 150. ΣΠ said

  147
  Και ξερόμυτος.

 151. Σαφώς όρος και το κουντεπιέ ή κουτουπιέ, είδος σουτ εκ του γαλλικού coup de pied χρησιμοποιώντας όλο το μήκος της πάνω πλευράς του πέλματος ,ενώ πλασέ ή πλασεδάκι είναι το κτύπημα με την πλαϊνή μεριά του ποδιού

 152. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  -Λήχτο!

  _Σήκωσέ το το τιμημένο (πχ το τηλέφωνο)

  -Δώσαμε ένα ματς ή αρχίζει το ματς
  (κι όχι μόνο στο γήπεδο, κι όχι μόνο του Κηλαηδόνη)

  -Κάνω το διαιτητή
  Μπορεί να είναι αρχαιότατος ο διαιτητής και να συναντιέται και στα νομικά κείμενα κλπ αλλά το διαιτητή του ποδοσφαίρου νομίζω σκεφτόμαστε όταν το λέμε για διαφορές που καλούμαστε να εξομαλύνουμε/ισορροπήσουμε.

  -Σφύριξε(α) τέλος (για παύση καυγά/λογομαχίας)

  -Εδώ δεν είναι γήπεδο (για να ψέξουμε κάποιον που βωμολοχεί)

 153. Γιάννης Ιατρού said

  142: χαχα, η ημερήσια δόση, μην πάθουμε και κανένα στερητικό σύνδρομο… 😂😂
  143: 👍 👏

  Για το «τερέν» (ή και πλέον κατά παράβαση με -αι- ==> «τεραίν»=terain) δεν πήρε το μάτι μου να γράφτηκε κάτι. Έχουμε π.χ. την έκφραση «εκτός τερέν» για να εκφράσουμε «εκτός του συνήθη τόπου» όπως εδω: Οι δέκα πιο καυτές αθλήτριες… εκτός τερέν ή λέμε «καθαρίζεται το τερέν» στην πολιτική αν γίνει κάποια σημαντική αλλαγή κλπ.

 154. Γιάννης Κουβάτσος said

  147,150: Και καραβολίδα.

 155. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κι ένα κείμενο για το ποδόσφαιρο των παιδικών μας χρόνων:
  https://www.mixanitouxronou.com.cy/stiles/lifestyle/apagorevonte-i-karavolides-ke-ta-xeromita-sta-3-korner-penalti-ke-o-orismos-tou-noitou-termatos-pios-epeze-bakoterma-ke-giati-den-metrousan-i-spontes-to-podosfero-ton-pedi/

 156. Γιάννης Ιατρού said

  Τζί, δεν τρώγεσαι ρε συ! 🙂 Φάλαινα κατάπιε ψαρά και μετά τον έφτυσε – Πώς γλίτωσε

 157. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Πόσες @@@@ίες μποροῦν νά χωρέσουν σέ 10 σειρές του ἑλληνικοῦ CNN;

  «Το ποίημα του Νίκου Γκάτσου «Στον Σείριο υπάρχουνε παιδιά» από τη συλλογή «Αμοργός» ήταν το κείμενο στο οποίο διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών στην Νεολληνική γλώσσα. H «Αμοργός» κυκλοφόρησε το 1943 και προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον καθώς του χάρισε και περίοπτη θέση στο Πάνθεον των ελλήνων ποιητών. Λέγεται ότι το μακρύ αυτό ποίημα γράφτηκε μέσα σε μια νύχτα με το σύστημα της «αυτόματης γραφής», που χρησιμοποιούν οι σουρεαλιστές δημιουργοί.»

 158. Alexis said

  #152: Μπράβο, το «έδωσα/θα δώσω ένα ματς» είναι πολύ συνηθισμένη έκφραση και προέρχεται σαφώς από το ποδόσφαιρο.

 159. Πέπε said

  151

  Και ο κουντεπιές (ανατομικά = το αντίστοιχο μέρος του ποδιού) λογικά από κει προέρχεται. Άλλη μία γαλλική λέξη με σημασία τελείως άσχετη από τη γαλική, μαζί με το σουτιέν, το καλτσόν κλπ.

 160. # 153

  Γιάννη μου ( το μαντήλι σου 🙂 ) το τερέν λέγεται στο τένις, στο ποδόσφιρρο λέγεται γήπεδο, ή (πλέον) γρασίδι, χορτάρι, αρένα κ.λ.π.
  π.χ. τα συστήματα του Αλέφαντου στο χαρτί καλά, στο χορτάρι δεν !

 161. Alexis said

  #159: Κουτουπιέ το λέγαμε μικροί («θα πιάσω ένα κουτουπιέ») και δεν ξέραμε βέβαια …γαλλικά 🙂

  Το μπακότερμα, απ’ όσο θυμάμαι, δεν επιτρεπόταν να κάνει επαναφορά. Όταν μπλοκάριζε τη μπάλα την άφηνε κάτω και συνέχιζε ως παίκτης. Μόλις έδινε την πρώτη πάσα αυτομάτως γινότανε ξανά τερματοφύλακας και επιτρεπόταν να χρησιμοποιήσει πάλι τα χέρια του.

 162. # 156

  Δεν ήμουνα εγώ, στ’ ορκίζομαι 🙂 :-), ούτε προφήτης είμαι !

  κάπου το έχει ταγουδήσει ο Σαβόπουλος αλλά δεν πάει το μυαλό μου τώρα

 163. Μια έκφραση για τους άσχετους με την ποδοσφαιρική τέχνη αλλά χρήσιμους για οικονομικούς λόγους σε άλλες εποχές όπου τα σωματεία δεν μπορούσαν να προμηθεύσουν με στολές τους ποδοσφαιριστές τους και είχανε τέτοιους για μόνιμα αναπληρωματικούς, ήτανε ο τάδε παίζει στην θέση του εξωφυλαρούχα !!

 164. 162 σαν το φτωχό Ιωνά / Θεού λαλέω την χάρι / το θεόρατο ψάρι / τροφή για όποιον πεινά

 165. # 164

  Γκράτσι !!!

 166. Γιάννης Κουβάτσος said

  157: Καταρχάς, τι δουλειά έχει ο «Σείριος» στην «Αμοργό»;😂

 167. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @166. Ἔλα, ντέ! 🙂 (..ἔχει καί ἄλλα τοῦβλα παρακάτω..)
  [Ποτέ μου δέν μπόρεσα νά καταλάβω, Γιάννη, πῶς ἕνας δημοσιογράφος πού ξέρει ὅτι θά τόν διαβάση κόσμος πολύς, καταδέχεται νά ἀραδιάζη ἀνοησίες καί νά ρεζιλεύεται, παρά νά ἀφιερώση 5 λεπτάκια γιά νά συλλέξη ἔγκυρες πληροφορίες..]

 168. sarant said

  Καλημέρα από εδώ!

  157-166 Ελα ντε! Σου λένε Γκάτσος, αλλά το έβαλαν στις Πανελλήνιες, άρα δεν είναι τραγούδι, άρα Αμοργός

  164 Που το είχα ραμονίσει ως «θεούλα λέω την χάρι»

 169. Κουνελόγατος said

  Ωραία και τα ρεπά. 20 στα 20 Νίκο… 🙂

 170. Νεσταναιος said

  Μετά το Mundial της Αμερικής (1994) το ποδόσφαιρο πέθανε και στη θέση του έχει γεννηθεί κάτι άλλο.

 171. ΓιώργοςΜ said

  168α και πριν: Και στο Δεύτερο Πρόγραμμα της (μη χ@@@) ποιοτικής ΕΡΤ, τα ίδια άκουσα προ ολίγου, και μάλιστα εν μέσω αφιερωματικών εκπομπών στη μνήμη Χατζηδάκι….

 172. ΣΠ said

  Τους πήραμε τα σώβρακα. Έκφραση που ξεκίνησε από το ποδόσφαιρο και γενικεύτηκε.

 173. Γιάννης Κουβάτσος said

  157: Γονατογράφοι με αμοιβές της πλάκας και χωρίς μεράκι. Έγραψε ό,τι κοινοτοπία κυκλοφορεί για τον Γκάτσο ανάκατα με χοντρά λάθη.

 174. Πέπε said

  168

  Μια χαρά τραγούδι είναι. Το έπαιζε το Δεύτερο την ώρα που μπήκα στο αυτοκίνητο να επιστρέψω από την επιτήρηση των πανελλαδικών. Και σχολίασαν ότι είναι από την Αμοργό!

 175. Πέπε said

  (Να σημειώσω ότι ο επιτηρητής δεν ξέρει τα θέματα, εκτός αν τα λαθραναγνώσει πάνω από τον ώμο κάποιου εξεταζόμενου, ή περιμένει να του παραδώσουν τις πρώτες κόλλες. Στην αίθουσά μου ούτε ένας δεν παρέδωσε πριν τη λήξη, και από τη λαθρανάγνωση το μόνο που είχα προλάβει να κλέψω ήταν αυτό, ο Σείριος, επειδή έχει μικρούς στίχους και διαβάζεται εύκολα.)

 176. sarant said

  175 Nα τι έμαθα σήμερα.

 177. Μαρία said

  159
  Εσύ εννοείς το cou-de-pied, ενώ ο Τζι το ομόηχο coup de pied.

 178. dryhammer said

  168β (164)

  Θεούλα λέω τη Χαρη
  https://www.parapolitika.gr/politismos/article/1115518/stin-epidauro-i-haris-alexiou-tha-paixei-tin-thea-athina-stin-ifigeneia-tou-nanouri/

 179. Πέπε said

  176 και 177:

  Και να τι έμαθα εγώ σημερα! 🙂

 180. Μαρία said

  179
  Κι εγώ πριν απο χρόνια εδώ το έμαθα απ’ την Ππαν.

 181. Αγγελος said

  (153) «Τις βίλες του Ποζίλιπο θα δούμε,
  Κύριε, και τα τερέν του Παραδείσου,
  όπου θα παίζουν κρίκετ οι οπαδοί σου.»
  (Δεν είναι βέβαια ποδοσφαιρικό αυτό…)

 182. Βασίλης said

  Το ποδόσφαιρο έχει την αργκό του, όπως την έχουν και πολλές άλλες ασχολίες επαγελματικές ή ερασιτεχνικές. Εκείνο που (με) ενοχλεί είναι η τόσο μεγάλη σημασία και ο τόσο μεγάλος χώρος που καταλαμβάνει στη ζωή των ανθρώπων ένα παιχνίδι (ή θέαμα). Και η μεταφορά εκφράσεων του ποδοσφαίρου στην καθημερινότητά μας, αλλά συχνότατα και στον επίσημο πολιτικό λόγο, επιτείνει και υποβοηθά (στο ψυχολογικό επίπεδο) αυτήν την κυριαρχία που έχει επιτύχει στη ζωή μας ως μη ώφειλε. Είναι απαράδεκτο (κατ’ εμέ πάντα) ένα χαμηλής (από κάθε άποψη) στάθμης πλήθος ανθρώπων που είναι και οι κυρίως παράγοντες, παίκτες και οπαδοί και οι πρωταγωνιστούντες σε έκτροπα και παραβατικές ενέργειες (που φτάνουν και μέχρι φόνους), να έχουν εισαγάγει τη «γλώσσα» του αγαπημένου τους (συχνά όχι και τότο ειρηνικού) θεάματος στην καθημερινότητά μας και στον πολιτικό λόγο της χώρας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: