Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Το ξεστοκάρισμα

Posted by sarant στο 17 Ιουνίου, 2021


Πριν από λίγο καιρό, ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε συνέντευξη για το εμβόλιο της Αστρα Ζένεκα, που οι ελληνικές αρχές το χορηγούσαν και στους νέους, σε αντίθεση με όσα ίσχυαν σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες που το επιφύλασσαν μόνο για μεγαλύτερης ηλικίας πολίτες, είχε πει ότι αυτό έγινε «για να ξεστοκάρουμε».

Τότε, είχε δεχτεί δριμεία κριτική από την κυβέρνηση για τη διατύπωση αυτή, που θεωρήθηκε ότι υπονομεύει την εμπιστοσύνη προς την εμβολιαστική πολιτική.

Αυτό είχε γίνει στα τέλη Απριλίου. Προχτές όμως πολλοί θυμήθηκαν αυτή τη στιχομυθία όταν η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού άλλαξε την τακτική της και πλέον συνιστά το εμβόλιο ΑΖ (που δεν λέγεται πλέον έτσι, αλλά το παλιό όνομα έχει μείνει) μονάχα στους άνω των 60 πολίτες -με αποτέλεσμα να φέρει σε αμηχανία πάρα πολλούς νεότερους, που είχαν σπεύσει να εμβολιαστούν με το (ξαφνικά επικίνδυνο;) εμβόλιο.

Μάλιστα, κορυφαίοι (εννοώ ως προς την προβολή και το πάθος τους) φιλοκυβερνητικοί σχολιαστές όπως ο Άρης Πορτοσάλτε απόρησαν πώς είναι δυνατό να έρθει «η κυβέρνηση να δικαιώσει τον Αλέξη Τσίπρα που είπε για ξεστοκάρισμα» (εδώ και σε βιντεάκια).

Το θέμα βέβαια δεν είναι αν δικαιώθηκε ο Τσίπρας, αλλά ότι αυτή η παλινωδία υπονομεύει όχι υποθετικά αλλά πραγματικά την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στην εμβολιαστική πολιτική, αλείφει με βούτυρο το ψωμί των αντιεμβολιαστών, δίνει επιχειρήματα σε κάθε λογής αρνητές, επιβεβαιώνει τις καλοπροαίρετες επιφυλάξεις όσων συμπολιτών μας ανησυχούν και δεν βοηθάει στο να ξεπεράσει η χώρα μας τα πολύ χαμηλά (σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ) ποσοστά εμβολιασμού που σημειώνονται σε ορισμένες ηλικιακές ομάδες.

Εδώ όμως λεξιλογούμε. Και από αυτή αυστηρά την οπτική γωνία, με βολεύει ότι επανήλθε το «ξεστοκάρισμα» στο προσκήνιο. Διότι ήθελα να γραψω άρθρο για τη λέξη αυτή, αλλά όταν είχε πρωτοειπωθεί, μέσα στη Μεγάλη Βδομάδα, δεν είχα προλάβει -ταξίδευα κιόλας. Οπότε, βρίσκω τώρα την ευκαιρία.

Ξεστοκάρισμα λοιπόν, και ρήμα αυτού το ξεστοκάρω. Από τα τέσσερα μεγάλα σύγχρονα λεξικά μας, μόνο το Χρηστικό λημματογραφεί το «ξεστοκάρω» (αλλά και το «ξεστοκάρισμα»). Τα άλλα έχουν μόνο το «ξεστολίζω» που αφορά και περισσότερο κόσμο μια φορά το χρόνο. Θα μου πείτε ότι όσα ρήματα αρχίζουν από ξε- και εκφράζουν την αναίρεση της ενέργειας του απλούστερου ρήματος δεν είναι υποχρεωτικό να λεξικογραφούνται, αλλά δεν είναι τόσο απλό πάντοτε.

Ξεστοκάρει λοιπόν όποιος έμπορος πουλάει το απόθεμά του, το στοκ του, συχνά σε μειωμένη τιμή. Προηγουμένως, ο ίδιος έμπορος είχε στοκάρει, είχε δηλαδή δημιουργήσει απόθεμα. Ο όρος λέγεται επίσης για όσους αγοράζουν σε μεγάλες ποσότητες ένα προϊόν προκειμένου να το πουλήσουν αργότερα πιο ακριβά («στοκάρισε πετρέλαιο και τώρα το μοσχοπουλάει») ή και για ιδιώτες που, συχνά σε συνθήκες αγοραστικού πανικού, αγοράζουν μεγάλες ποσότητες από διατηρήσιμα προϊόντα («στο πρώτο λοκντάουν στοκάρισε μακαρόνια και χαρτιά υγείας»).

Στην αρχή του ρήματος αυτου έχουμε το στοκ, το απόθεμα, που είναι το αγγλ. stock, μια λέξη αγγλογερμανικής ετυμολογίας με πάρα πολλές σημασίες (η αρχική πρέπει να είναι «βάση κορμού δέντρου, κούτσουρο» αλλά θα άξιζε άρθρο για το πώς φτάσαμε από εκεί στις υπόλοιπες).

Αλλά βέβαια υπάρχει κι άλλο στοκάρω, ομόηχο, που μάλιστα είναι και παλιότερο -το ΛΚΝ έχει μόνο αυτό το δεύτερο «στοκάρω»: βάζω στόκο σε μια επιφάνεια ξύλου, μαρμάρου κτλ., για να κλείσω τους πόρους, τις ρωγμές ή για να καλύψω άλλες ανωμαλίες.

Στοκάρω λοιπόν όχι μόνο από το στοκ αλλά και από τον στόκο, ο οποίος στόκος είναι δάνειο από το ιταλ. stucco (ενώ επέδρασε και το συναφές βενετικό ρήμα stocar). Η ιταλική λέξη είναι γερμανικής αρχής και πρέπει να ανάγεται στην ίδια ρίζα με το stock.

Η αλήθεια είναι πως όταν στοκάρουμε με στόκο (και οχι με στοκ) είναι σπανιότερο το αναιρετικό ρήμα -παρόλο που αρκετές φορές χρειάζεται να βγάλουμε τον παλιό στόκο, μπορεί να το πούμε περιφραστικά και όχι μονολεκτικά «ξεστοκάρω». Αλλά αφού ο μηχανισμός υπάρχει και αφού όταν βάζουμε στόκο στοκάρουμε, μπορούμε θεωρητικά και να ξεστοκάρουμε.

Σε αντίθεση με το «ξεστοκάρω» που μόνο στο Χρηστικό λεξικό καταγράφεται, τα δυο ομόηχα ρήματα «στοκάρω» τα έχουν και τα τρια μεγάλα λεξικά μας ενώ όπως είπαμε το (κάπως παλιότερο) ΛΚΝ έχει μόνο το στοκάρω = βάζω στόκο. Στα λεξικά, τα παράγωγα συνυπάρχουν, έτσι στο Χρηστικό βλέπουμε τα λήμματα: στοκαδόρος (στόκος), στοκάρισμα (στόκος) και στοκατζίδικο (στοκ). Στοκάρισμα είναι βέβαια και η αποθεματοποίηση, αλλά όχι στα λεξικά.

Τελειώσαμε; Ναι και όχι. Διότι τελευταία έχει εμφανιστεί και τρίτο «στοκάρω», εντελώς άλλης ετυμολογίας και σημασίας από τα δύο προηγούμενα. Δεν το έχουν τα λεξικά, αλλά το βρίσκουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι η μεταφορά στα καθ’ ημάς του αγγλικού to stalk, που λέγεται για την εμμονική παρακολούθηση κάποιου μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στο Βικιλεξικό βρίσκω τους παράλληλους τύπους «σταλκάρω» (οπτικό δάνειο) και «στολκάρω», που χρησιμοποιείται μάλλον συχνότερα από το «στοκάρω». Το λ κανονικά δεν προφέρεται, εικάζω όμως ότι ο τύπος «στολκάρω» χρησιμοποιείται ακριβώς για να αποφευχθεί η σύμπτωση με τα άλλα δυο ρήματα που ήδη εξετάσαμε. Πάντως, και το «στοκάρω» (με τη σημασία αυτή) το βλέπω επίσης συχνά, ισως επειδή αποτυπώνει πιο πιστά την προφορά του πρωτοτύπου.

Έκανα ένα πείραμα και έβαλα στο Τουίτερ τον όρο αναζήτησης «στοκάρει». Όπως το περίμενα, στην πρώτη σελίδα βρήκα και τα τρία ομόηχα ρήματα. Πλειοψηφεί το «αποθεματοποιώ», αλλά και το «βάζω στόκο» έχει κάποια παρουσία, όπως επίσης και το «παρακολουθώ», π.χ. Κλείδωσε το για κάνα δυο βδομάδες μπας και σταματήσει να σε στοκάρει μετά ή Ούτε η δικιά μου έχει τουίτερ, ξέρει όμως το ακκάου μου. Οπότε δεν παίρνω κι όρκο ότι δε με στοκάρει.

Δεν έχω δει πάντως αυτό το τρίτο «στοκάρω» να σχηματίζει αναιρετικό ρήμα «ξεστοκάρω» (και τι θα σήμαινε άραγε;).

Όσο για τα εμβόλια, το ιστολόγιο δεν θα αλλάξει άποψη παρά τις παλινωδίες της εμβολιαστικής επιτροπής. Ελπίζω μόνο να μην έχουν εντελώς ξεστοκάρει κι έτσι να τηρηθεί το ραντεβού μου για τη δεύτερη δόση.

 

 

 

 

229 Σχόλια προς “Το ξεστοκάρισμα”

 1. Κουνελόγατος said

  Τροφή στους ψεκασμένους. Καλημέρα.

 2. Κουνελόγατος said

  Αλλά πρέπει να γίνει και μια συζήτηση για τους εξ αρχής και άνευ όρων υποστηρικτές του Σωτήρη (και όλων των αποφάσεων των «ειδικών»). Τώρα;

 3. leonicos said

  Το λ κανονικά δεν προφέρεται, εικάζω όμως ότι ο τύπος «στολκάρω» χρησιμοποιείται ακριβώς για να αποφευχθεί η σύμπτωση με τα άλλα δυο ρήματα που ήδη εξετάσαμε.

  Αυτό λέγεται…. το να διατηρείται στη γλώσσα μια μικρή διαφορά για να αποφεύγετι η σύγχυση δύο λέξεων …..

  νομίζω ‘πρόληψη’ όχι ‘οικονομία’

  Ας βάλει και ο Πέπε το χεράκι του, γιατί δεν μου ερχεται τώρα.

  Το τρίτο στοκάρω / σταλκάρω δεν το εχω ξανακούσει

 4. leonicos said

  Stucci λέγονται τα πολυπληθή αγγελούδια που πετάνε με τους άσπρους πωπούς τους σε όλες τις καθολικές εκκλησίες, μέχρι που καταντάει αστείο. Ομοιόμορφα γύψινα αγγελούδια από το ίδιο καλούπι σε μια αρμονία που προκαλεί εμετό

 5. Λεύκιππος said

  Το στόκος κυκλοφορεί και ως χαρακτηρισμός, βρισιά, για τα κολλημένα άτομα. Καλά, στόκος είσαι ρε;…….

 6. Γιάννης Κουβάτσος said

  Οι ψεκασμένοι κάνουν πάρτι με αυτές τις παλινωδίες. Η επιστήμη πορεύεται με τη δοκιμές και τα λάθη της και ο ανορθολογισμός με τις γραφικές όσο και επικίνδυνες βεβαιότητές του. Έτσι γίνεται ανέκαθεν.

 7. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  Το ξεστοκάρισμα δεν έχει εφαρμογή στον στόκο κτγμ επειδή δεν γίνεται ποτέ με σκοπό την αφαίρεση του στόκου του ίδιου, αλλά για διόρθωση κάποιας ατέλειας, κακοτεχνίας ή ζημιάς, που έχει η στοκαρισμένη επιφάνεια. Αντιθέτως, το ξεστοκάρισμα του στοκ έχει ακριβώς αυτό το ρόλο, να φύγει το στοκ.
  Θα πρότεινα στωκάρισμα για την απόδοση του stalk χωρίς τη χρήση του λ. Αποδίδει και τη μακρά συλλαβή, για όσους θυμούνται τα μακρά φωνήεντα (μακρόν προ βραχού, που έλεγε κι ο Τσιφόρος*… ) Πολύ αργά, νομίζω. Αλήθεια, άλλη λέξη δεν έχει η τρισχιλιετής για να προτείνουμε;

  * Η στιχομυθία, όπως τη θυμάμαι:
  -Μακρόν προ βραχού…
  -Βραχέος
  -Ε, περισπάται. Και δεν πα να περισπάται;

 8. nikiplos said

  Αν προσθέσει κανείς και την αντίδραση του συλλόγου των φαρμακοποιών για τα σελφ τεστ (ισχυρίζονται πως το 90% των σελφ τεστ βγαίνουν ψευδώς αρνητικά και πως είχαν προειδοποιήσει την Κυβ), τότε μιλάμε για επικοινωνιακή τραγωδία της κυβέρνησης, που επαναπαύθηκε στο πέτσωμα.
  Σχετικά με τα εμβόλια:
  Το AZ, το σπούτνικ και το κινέζικο είναι εμβόλια αποδυναμωμένων ιών, παλαιότερης τεχνολογίας. Καίτοι για το AZ είχαν γίνει τα validation tests, σήμερα που ένα μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού εισέρχεται στη χρήση, έχουμε ενδείξεις (αλλά όχι αποδείξεις) για ηλικιακή χρήση, μη χορήγηση σε γυναίκες κλπ. Η πιο «σοβαρή» μελέτη που είδα περιλαμβάνει 224 άτομα, όταν η συλλογική εργασία για το validation του εμβολίου περιελάμβανε 500.000 άτομα.
  Σαφώς όμως όταν μιλάμε για εμβόλιο, πάντοτε βγαίνουν παρενέργειες μακρού χρόνου.

  Τα εμβόλια mRNA έχουν άλλου είδους ζητήματα, αλλά προς ώρας δεν υπάρχει σοβαρή μελέτη ή κριτική που να εναντιώνεται στη χρήση τους.

 9. Παναγιώτης Κ. said

  Εξηγώντας σε κάποιον που δεν ξέρει τη λέξη «στοκάρω», πρέπει να αναφέρουμε και το ρήμα «στουκάρω» που σημαίνει συγκρούομαι.
  Έχει σχέση άραγε με τα αεροπλάνα κάθετης εφόρμησης τα λεγόμενα stukas;

 10. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  6 Έτσι

  9 Καλά λες, υπάρχει και το «στουκάρω» που νομίζω πως είναι από τα στούκας.

 11. ΣΠ said

  Από το ΛΚΝ:
  στουκάρω [stukáro] Ρ6α : (οικ.) πέφτω με κάποιο όχημα επάνω σε κτ.: Στουκάρισε με τη μηχανή σε μια κολόνα. || τρακάρω: Πότε πρόλαβες κιόλας και το στούκαρες, καινούριο αμάξι;
  [ιταλ. stoccar(e) -ω `χτυπώ με μυτερό όπλο΄ με τροπή [o > u] από επίδρ. του υπερ. [k] ]

  Από το Eτυμολογικό Λεξικό Μπαμπινιώτη

  στουκάρω «προσκρούω ορμητικά»
  πιθ. μεταφορά τού στούκα(ς) (με παραγ. τέρμα -άρω)
  < γερμ. Stuka (πληθ. Stukas), συντετμ. τύπος τού
  Stu(rz)ka(mpfflugzeug) «μαχητικό αεροπλάνο (καθέτου)
  εφορμήσεως» < Sturz «πτώση, εφόρμηση» +
  Kampf «αγώνας, μάχη» + Flugzeug «αεροπλάνο». Η
  λ. στουκάρω πιθ. από συσχετισμό με τις εφορμήσεις
  τού συγκεκριμένου γερμανικού αεροσκάφους κατά
  τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

 12. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα !
  Η Mαριανίνα Κριεζή, μέσω Αρλέτας, έλεγε «τα σπασίματα, δεν τα φοβάμαι, έχω μάθει να τα κλείνω με στόκο», σε μια ακροβατική ομοιοκαταληξία του παλαιού ποτού…

  Για το «στουκάρω», που αναφέρεται παραπάνω στο @9, εγώ το ξέρω και με δεύτερη, αποθετική έννοια, ως «διώχνω, πετάω» : τον στούκαραν από τη δουλειά, τα θες αυτά τα βιβλία ή να τα στουκάρω;

 13. Εγώ το ξεστοκάρω το χρησιμοποιώ-καλή ώρα- και για την εντός μου αποθηκευμένη τροφή του τριημέρου..

 14. Παύλος said

  Στοκάρισε ή στοκάρησε;

 15. Konstantinos said

  Το στουκι (21 ελληνικη επαρχία edition) εχει κάποια σχεση?

 16. ΓΤ said

  Παρενθετικά, επειδή σήμερα το Καλλιμάρμαρο θα ντυθεί Dior, σε μια χώρα με χιλιάδες αdiorιστους εκπαιδευτικούς να περιμένουν, προτείνουμε η συγκεκριμένη εκδήλωση να περιγραφεί ως «ντεφιλελέ».

 17. ΚΑΒ said

  Να θυμηθούμε και το στοκοφίσι:

  https://sarantakos.wordpress.com/2020/05/06/stockfish/

  στοκάρισε

 18. spiridione said

  Και το στοκοφίσι που λέγανε παλιά

 19. rogerios said

  @4: Εγώ πάλι είχα την εντύπωση ότι λέγονται putti . Τον όρο stucci δεν τον είχα ξανασυναντήσει. Αλλά ας μην είμαι απόλυτος.

 20. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  ..αλλά ότι αυτή η παλινωδία υπονομεύει όχι υποθετικά αλλά πραγματικά την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στην εμβολιαστική πολιτική..
  Για να την υπονομεύσει πρέπει να προϋπήρχε (η) εμπιστοσύνη στην εμβολιαστική πολιτική. Και βεβαίως για να υπάρξει εμπιστοσύνη πρέπει η κυβέρνηση να είχε και μιά κάποια εμβολιαστική πολιτική.

  Ε, κατ΄ εμέ, δεν είχε. Αυτοσχεδίαζε ανάλογα με την διακύμανση των καθημερινών στατιστικών για την επιδημία, τις παραδόσεις (ή καθυστερήσεις κλπ.) των εμβολίων και τις ειδήσεις για παρενέργειες/επιπλοκές για κάθε τύπο εμβολίου που έρχονταν από το εξωτερικό και από άρθρα σε σχετικά έντυπα/περιοδικά/ιστολόγια κλπ.

  Ο αυτοσχεδιασμός δεν είναι εμβολιαστική πολιτική.

  ΥΓ1: μόνο ένας σχεδιασμός (γενικά) υπάρχει στην κυβερνητική παράταξη:
  Η προβολή τους (και κυρίως του ΠΘ) από τα πληρωμένα ΜΜΑ και η απόκρυψη των οικονομικών σκανδάλων (μίζες, σπατάλες κλπ.), της αλαζονικής συμπεριφοράς (με πρώτον τον ανέμελο…) των κυβερνόντων και των σφουγκοκωλάριών τους, και της δικαιολόγησης της ιδιαίτερα έντονης κρατικής βίας και εκδικητικότητας απέναντι σε αντιφρονούντες, διαδηλωτές κλπ., κυρίως απέναντι στους νέους κλπ. καθώς και η κατασυκοφάντηση αυτών. Έστω και (ακόμα) χωρίς τόπους εκτοπισμού, χειρότεροι κι απ΄ την χούντα έχουν καταντήσει.
  ΥΓ2: Για τον Πολάκη που δεν έχει εμβολιαστεί ακόμα (χειρούργος ών) και τις δηλώσεις του χθες στην Βουλή δεν είδα (ακόμα) κάποιο σχόλιο (το ότι καπνίζει το ξέρουμε🙄)

 21. Κουνελόγατος said

  Στούκας (ή ξυπόλητα) τα τσιγάρα που καπνίζω… 🙂

 22. […] Πριν από λίγο καιρό, ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε συνέντευξη για το εμβόλιο της Αστρα Ζένεκα, που οι ελληνικές αρχές το χορηγούσαν και στους νέους, σε αντίθεση με όσα ίσχυαν σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες που το επιφύλασσαν μόνο για μεγαλύτερης ηλικίας πολίτες, είχε πει ότι αυτό έγινε “για να ξεστοκάρουμε”. Τότε, είχε δεχτεί δριμεία… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2021/06/17/destock/ […]

 23. sarant said

  14 Στοκάρισε, παρκάρισε κτλ.

  16 Φοβερό λογοπαίγνιο!

 24. Pedis said

  # 4 – Stucci λέγονται τα πολυπληθή αγγελούδια που πετάνε με τους άσπρους πωπούς τους σε όλες τις καθολικές εκκλησίες, …

  Αν ήταν θα λέγονταν κάτι σαν stucchi από το stucco -> γύψος, αν πρόκειται, δηλαδή, για ανάγλυφα. Αλλά, ούτε το έχω ακούσει, ούτε το βλέπω στο νετι με τρια σεκοντ που έκανα αναζήτηση.

 25. sarant said

  Στο ΦΒ φίλος θυμήθηκε την αλήστου μνήμης κ. Αλίκη Στούκα -η οποία δεν γράφει πια εδώ παρόλο που δεν μεσολάβησε… ξεστουκάρισμα.

 26. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  24# Gesso δεν είναι ο γύψος? Βλέπω κομούνκουε στη βίκη πως Lo stucco è un impasto finissimo a base di gesso.
  Τεσπά, τα κωλαράκια των αγγέλων ποτέ δε με γοήτευσαν. Αλλά άμα είναι ιπτάμενα μπορεί να είναι κι αυτά από το στούκας και νάχει δίκιο ο Λεώνικος 🙂

 27. LandS said

  Πέραν της ιατρικής και της στατιστικής/λοιμοξιολογικής πλευράς των εμβολίων εν γένει, υπάρχει, ειδικά για το Άστρα-Ζένεκα και η εμπορική/γεωπολιτική πλευρά.
  α) Αφού πέρασε τα τεστ το ΑΖ μπορούσε να δοθεί. Δεν είναι «παλιάς» τεχνολογίας. Απλά τα mRNA είναι νέας (10ετίας) και η τωρινή τους ευρύτατη χρήση οφείλεται στη ανάγκη να σταματήσει το ταχύτερο η διάδοση του ιού. Αυτό δεν κάνει την τεχνολογία του ΑΖ παρωχημένη. Και ισχύει πάντα το αν ένας ασθενής πάθει θρόμβωση χωρίς όμως να έχει προσβληθεί από την ασθένεια το πολύ πολύ να χρειαστεί μια κάποιων μηνών θεραπεία για να συνέλθει (μέχρι την επόμενη φορά, κάτι στο οποίο είμαστε όλοι εκτεθειμένοι). Αν όμως προσβληθεί από τον κορωνοϊό και πάθει θρόμβωση, πεθαίνει. Για αυτό και οι γιατροί συστήνουν να εμβολιαστούμε και με ΑΖ.

  β) Υπήρξε από την αρχή μια δυσκολία στην ένταξη αυτού του εμβολίου στην πολιτική διανομής εμβολίων στα κράτη μέλη της ΕΕ. Βγήκε από τα εργαστήρια και κατασκευάζεται σε μια χώρα η οποία μόλις είχε αποχωρήσει από την ΕΕ και δεν είναι υποχρεωμένη να ακολουθεί την πολιτική της και αφετέρου στη χώρα αυτή έτρεχε η πανδημία με μεγάλους ρυθμούς. Παζάρευε λοιπόν το ποσοστό της παραγωγής της που θα πήγαινε Ευρώπη. Ήταν πια κοινό μυστικό σε όσους διαβάζουν Πολίτικο και ανάμεσα στις γραμμές των ανακοινωθέντων και των δηλώσεων των Ευρωπαίων αξιωματούχων και μεγάλης πιθανότητας ενδεχόμενο σε όσους διαβάζουν Καθημερινή ότι, αργά ή γρήγορα, το ΑΖ θα σταματούσε να διατίθεται στις χώρες της ΕΕ.
  Το «ξεστοκάρουν» του Τσίπρα ήρθε το πρωινό της ημέρας που ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς ανακοίνωνε ότι στα μέσα του Ιούνη θα σταματήσει η ΕΕ να προμηθεύεται το συγκεκριμένο εμβόλιο.
  Η είδηση της δήλωσης Σχοινά χάθηκε μέσα στη χαβούζα της επίθεσης από τα ΜΜΕ στον Τσίπρα ότι δήθεν είπε «ξεσΚΑΡΤάρουν» και «λέει όχι στο εμβόλιο».

  Η Κυβέρνηση όχι μόνο ξεστοκάρισε αλλά το έκανε και άτσαλα. Φαίνεται ότι έδωσε περισσότερες από τις μισές δόσεις ως πρώτες και τώρα συζητιέται αν είναι σωστό να γίνει η δεύτερη με άλλο εμβόλιο ή αν «αναπληρώσουν» την δεύτερη δόση με αυτό το φάρμακο με τα μονοκλωνικά στελέχη.
  Ακούω ότι μελέτες δεν υπάρχουν.

 28. LandS said

  Να μη ξεχάσω.

  Νίκο, φρόντισες, για το Σάββατο, να βρεις τις χτεσινές ομιλίες καθώς και τις δηλώσεις Κυρανάκη, Βολουδάκη Χρυσομάλη και άλλων;

 29. Pedis said

  # 126 – Ναι, ακριβώς. Ε, θα μπορούσαν παλιά να τα λέγανε έτσι τα χαζοστοκαριστά-γύψινα ανάγλυφα αγγελάκια και κατ’ επέκταση κι εκείνα στα αφφρέσκι, αλλά μάλλον, δεν …

 30. Pedis said

  126 -> 26

 31. Γιάννης Ιατρού said

  25: Μιάς και την ανέφερες, σχολίαζε στην περίοδο 14 Σεπ. 2011 έως 13 Φεβ. 2014. Έκτοτε αγνοείται η τύχη της 🙄

 32. dryhammer said

  25,31. …του την θυμίσατε…

 33. Γιάννης Ιατρού said

  27: Lands
  …αν ένας ασθενής πάθει θρόμβωση χωρίς όμως να έχει προσβληθεί από την ασθένεια το πολύ πολύ να χρειαστεί μια κάποιων μηνών θεραπεία για να συνέλθει…. Αν όμως προσβληθεί από τον κορωνοϊό και πάθει θρόμβωση, πεθαίνει.

  Και με θρόμβωση από το εμβόλιο αυτό μπορεί να καταλήξει και με θρόμβωση από τον ιό μπορεί να θεραπευτεί.
  Σ΄ εκείνο που μπορώ να συμφωνήσω μαζί σου (στην επικινδυνότητα με την θρόμβωση από τον ιό) είναι στο ότι είναι πολύ πιθανότερο να την πάθει από τον ιό από το να το πάθει από το εμβόλιο (1:10.000 γενικά και 1:40.000 θρομβώσεις σε εγκεφαλική φλέβα (CVST), αν θυμάμαι καλά). Σημειωτέον πως δεν καταλήγουν όλες οι θρομβώσεις σε θάνατο, αλλά πολύ λίγες (μερικές δεκάδες στο εκατομμύριο, αν κι εδώ θυμάμαι καλά).

 34. ΣΠ said

  Εγώ θυμήθηκα τον Μπάμπη Στόκα.

 35. Γιάννης Ιατρού said

  33β: Η σχετική πρόσφατη μελέτη από Νορβηγία για το AstraZeneca: https://www.bmj.com/content/373/bmj.n1114 (Published 05 May 2021)

 36. Φώτης said

  Όταν τα κρούσματα είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και οι εμβολιασμοί σε πολύ χαμηλά είναι λογικό να θες να εμβολιασεις τον πληθυσμό όσο περισσότερο μπορείς, χρησιμοποιώντας ειδικά και το ΑΖ που υπήρχε σε μεγαλύτερη διαθεσιμότητα.

  Όταν πλέον η αναλογία κρουσμάτων και εμβολιασμών αντιστραφηκε είναι πάλι λογικό το να πουν οι ειδικοί ότι θα δώσουν προτεραιότητα σε άλλα εμβόλια που έχουν ελαφρώς λιγότερες παρενέργειες ή συμφέρουν γεωπολιτικά το κράτος περισσότερο.

 37. atheofobos said

  27
  ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς ανακοίνωνε ότι στα μέσα του Ιούνη θα σταματήσει η ΕΕ να προμηθεύεται το συγκεκριμένο εμβόλιο.

  Για την ακρίβεια ο Σχοινάς στις 26-4, την ίδια μέρα που ο Τσίπρας είπε για «ξεσκαρτάρισμα» ,δεν είπε πως η ΕΕ θα σταματήσει να προμηθεύεται το συγκεκριμένο εμβόλιο.
  Ανακοίνωσε πως Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κινηθεί νομικά κατά της AstraZeneca καθώς δεν τήρησε το συμβόλαιό της με την Ε.Ε. για τις παραδόσεις των εμβολίων της κατά της Covid και δεν είχε ένα «αξιόπιστο» πλάνο προκειμένου να διασφαλίσει την έγκαιρη διάθεσή τους.
  Η AstraZeneca είχε δεσμευθεί να παραδώσει 120 εκατ. δόσεις έως τα τέλη Μαρτίου και τελικά παρέδωσε μόλις 29,7 εκατ.
  Όσον αφορά το δεύτερο τρίμηνο, οι αρχικές δεσμεύσεις για 180 εκατ. δόσεις έχουν προ πολλού ψαλιδιστεί στα 70 εκατομμύρια.
  Μιλώντας δε στον ΣΚΑΪ, ο Μαργαρίτης Σχοινάς, είχε τονίσει ότι «δεν εξετάζουμε να ανοίξουμε ατέρμονη νομική διαδικασία, αλλά να κινηθούμε με εργαλεία που θα πιέσουν την εταιρεία να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις».

 38. ΓιώργοςΜ said

  26 Τον παλιό καιρό, που δεν υπήρχαν τα ακρυλικά και τα μαστόρια έφτιαχναν τα υλικά μόνοι τους, ο στόκος σπατουλαρίσματος φτιαχνόταν από γύψο και τσίγκο σε σκόνη (νομίζω 1:1) με προσθήκη νερού. Τώρα όλος ο κόσμος αγοράζει τον (ακριβότερο αλλά) εύχρηστο, έτοιμο προς χρήση ακρυλικό.
  Τελειώνοντας με τα μπογιατζήδικα, stucco antico είναι και μια τεχνοτροπία βαψίματος τοίχου με «νερά» που προσομοιάζει τα παλιά υλικά για όψη ρετρό. Όταν οι περιορισμοί και οι αστοχίες των υλικών γίνονται μόδα, όπως τα τρύπια ή μπαλωμένα παντελόνια…

 39. Εγώ θα πάω στο ομόηχο, στο στόκινγκ, και θα ρωτήσω τους εδώ ρωσομαθείς αν όντως στάλκερ σημαίνει κυνηγός στα ρώσικα. https://en.wikipedia.org/wiki/Stalker_(1979_film) Δεν θυμάμαι αν υπάρχει στην ελληνική μετάφραση του βιβλίου https://en.wikipedia.org/wiki/Roadside_Picnic αλλά υποπτεύομαι ότι οι συγγραφείς, οι αδελφοί Στρουγκάτσκηδες, την κατασκεύασαν ή την ξέθαψαν από τα αγγλικά μιας και διαδραματίζεται, γενικά, σε αγγλόφωνο περιβάλλον.

 40. sarant said

  28 Για Μπακούνιν κτλ. κάτι έχω δει.

 41. sarant said

  39 Και να σκεφτείς ότι είχα σκοπό να αναφερθώ στο Στάλκερ και το ξέχασα. Μπράβο.

 42. rogerios said

  @39: Φυσικά και όχι. Ο κυνηγός στα ρωσικά είναι охотник.
  Σύμφωνα με τη Βίκη: «Термин «сталкер» (от англ. «to stalk» – «идти, крадучись») устойчиво вошёл в русский язык и, по признанию авторов, стал самым популярным из созданных ими неологизмов. В контексте книги сталкер — это человек, который, нарушая запреты, проникает в Зону и выносит из неё различные артефакты, которые впоследствии обычно продаёт и тем самым зарабатывает на жизнь. В русском языке после фильма Тарковского этот термин приобрёл смысл проводника, ориентирующегося в различных запретных и малоизвестных другим местах и территориях, позднее сталкерами также стали называть любителей индустриального туризма, особенно посещающих заброшенные объекты и города-призраки». Με άλλα λόγια, οι αδελφοί Στρουγκάτσι εισήγαγαν στα ρωσικά τον όρο της αγγλικής.

 43. rogerios said

  «Στρουγκάτσκι», βεβαίως (αλλά, όποιος βιάζεται, σκοντάφτει). 🙂

 44. Σπασίμπα, Ρογήρε! Είναι λοιπόν όπως το φαντάστηκα. Σκέφτηκα μήπως είχε μπει στα ρώσικα όπως, ξερωγώ, ο σνάιπερ (αυτό το ξέρω από ένα τραγούδι του Βισότσκι).

 45. ΚΩΣΤΑΣ said

  Ωραίο και το σημερινό. Στο πολιτικό του σκέλος απολύτως αντικειμενικό. Χάλασες, Νικοκύρη! 😉 σε συνηθίσαμε και με λίγη αντιπολίτευση.

  Λεξιλογικά, πλήρες και διδακτικό για μένα. Δεν ήξερα την τρίτη σημασία, εμμονική παρακολούθηση…,

  Δεν διάβασα σχόλια, οπότε δεν ξέρω αν ειπώθηκε και η λέξη στόκος με την έννοια του… γκα, γκα. Γι’ αυτούς υπάρχει και αντίστοιχο ρήμα;

 46. (θα είδες ότι από την ευγνωμοσύνη μου δεν υπαινίχθηκα καν τη λέξη που αρχίζει από Βογ-)

 47. spyridos said

  26 , 29

  stucco είναι ο σοβάς που έχει μέσα γύψο.
  Τα αγγελάκια στο σοβά (φρέσκο) πρέπει να έχουν κάποια σχέση.
  Το 18ο-19ο αιώνα οι σοβατζήδες στην Ολλανδία ήταν Ιταλοί (μάλλον Ιταλοελβετοί οι περισσότεροι) εποχιακοί εργατοταξιδευτές
  και γιαυτό ο σοβατζής στα Ολλανδικά λέγεται stukadoor (Stuckateur στα Γερμανικά) κι ο σοβάς stuc.
  Ενώ στα Ιταλικά δεν λέγεται έτσι αν θυμάμαι καλά.

 48. nikiplos said

  33@, 35@. Από τη μελέτη διαβάζω ότι υπάρχει απλά αύξηση των περιστατικών θρόμβωσης από τον κατά μέσο όρο αναμενόμενων κάθε χρόνο: 30 σε 59. Αυτή η αύξηση γιατί πρέπει να συνδεθεί υποχρεωτικά με το AZ, όταν υπεισέρχονται τόσοι άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες (καραντίνα = λιγότερη άσκηση, lockdown, στρες, ανεργία κλπ); Θέλω να πω, πως οι επιστημονικές δημοσιεύσεις δεν απευθύνονται στο ευρύ κοινό. Είναι προφανές πως αυτή η πληροφορία θα αξιολογηθεί από τους κλινικούς, ώστε να συμβουλεύσουν ασθενείς με περιστατικά και ιστορικό θρομβοφιλίας, ή θρόμβων κλπ, να κάνουν άλλο εμβόλιο από το AZ. Όχι όμως γιατί το ΑΖ προκαλεί θρόμβους σε ποσοστό τόσο τοις εκατό, αλλά κυρίως επειδή είχαμε ενδείξεις ότι ίσως προκαλεί θρόμβους, οπότε για το φόβο των ιουδαίων κλπ.

  @27. Συμφωνώ στα περισσότερα όσα γράφετε. Με τον όρο παλαιότερης τεχνολογίας, εννοούσα σε σχέση με τα mRNA εμβόλια και όχι «πεπαλαιωμένης» ή «obsolent» (πως διάβολο μεταφράζεται αυτό;)

  Γενικότερα…
  Όπως είπε κι ο @NDietis, Ας φανταστούμε τον Νοε2020, αντί για το εμβόλιο της Pfizer να είχαμε τα πρώτα αποτελέσματα mRNA εμβολίου από την CureVac.. Τι άγχος θα είχαμε για την πανδημία, κ «τι άχρηστη αυτή η νέα τεχνολογία. μόνο 47%».. Και μετά θα έρχονταν η ΑΖ με 75% αποτελεσματικότητα ως Μεσσίας! «Το καλύτερο εμβόλιο ever!»

  Γρήγορα ξεχνάμε, αλλά εμείς τον Νοέμβριο ήμασταν στο κόκκινο, με χιλιάδες κρούσματα κάθε μέρα, με ανθρώπους να πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ και την κυβέρνηση να προβαίνει σε λοκντάουν διαρκείας επ’ αόριστον. Ούτε Χριστούγεννα, ούτε τίποτα. Και ήρθε ο Γεννάρης που έπρεπε να παρθούν αποφάσεις και την ΕΕ να μας δίνει τελικά το 20% των εμβολίων που είχαμε συμφωνήσει. Η Ελλάδα με την πλάτη στον τοίχο χωρίς εμβόλια, με λοκντάουν και το ΕΣΥ στο κόκκινο για μήνες. Σωστά αποφάσισαν για το ΑΖ και πήραν τα εμβόλια.
  Όπως λέει και ο LandS στο 27β, πήραν αρκετά pfizer οπότε έπρεπε να «ξεστοκάρουν» τα AZ για άλλους λόγους. Τι καλύτερο από το να διατεθούν στην ηλικιακή ομάδα που θα αργούσε, αλλά ήταν η κυρίως παραγωγική? Επίσης εκείνη την εποχή ήδη είχαν κάνει το εμβόλιο εκατομύρια Βρεττανοί.

  Και τώρα που το Γερμανικό Curevac δεν βγηκε αποτελεσματικό, μήπως ξανατρέξουμε παρακαλώντας τους Εγγλέζους για το ΑΖD1222 γιατι δεν βγαινουν τα νουμερα με BNT162b2 μονο.(Δεν αναφέρομαι μόνο στους ημεδαπούς σοφολογιότατους αλλά στους ευρωπαίους τέτοιους).

 49. Πάνος με πεζά said

  Για παιδιά-στόκους; Όχι βέβαια…πανάκριβα, γύρω στο χιλιάρικο (ίσως παίρνεις και παπί !) !

 50. Dong-ho Spiros Merimanis said

  το στουκάρω είναι από τα ιταλικά
  στουκάρω [stukáro] Ρ6α : (οικ.) πέφτω με κάποιο όχημα επάνω σε κτ.: Στουκάρισε με τη μηχανή σε μια κολόνα. || τρακάρω: Πότε πρόλαβες κιόλας και το στούκαρες, καινούριο αμάξι;
  [ιταλ. stoccar(e) -ω `χτυπώ με μυτερό όπλο΄ με τροπή [o > u] από επίδρ. του υπερ. [k] ]
  το Λκν έχει πάνω από 500 λέξεις που αρχίζουν από «ξε-«: ξεγαντζώνω, ξεγδέρνω, ξεγλιστρώ, ξεγοφιάζω, …

 51. Γιάννης Ιατρού said

  47: Στα γερμανικά ο σοβατζής (με την έννοια που το λέμε κι εδώ) λέγεται συνήθως Putzer (Putz => σοβάς). Stuckateur λένε κυρίως αυτόν που φτιάχνει τα γύψινα (και δευτερευόντως τον κοινό σοβατζή, μιάς ο Stukateur γνωρίζει επίσης την τέχνη με τους κοινούς σοβάδες).

 52. spyridos said

  51
  Α εντάξει.
  Στα Ολλανδικά δεν υπάρχει άλλη λέξη. Ως τις αρχές του 20 αιώνα ήταν ένα καθαρά εθνικό επάγγελμα.
  Μόνο Ιταλοί.

 53. ndmushroom said

  Η ιστορία του ΑΖ είναι άκρως διδακτική για τους κινδύνους του σημερινού μηντιακού τοπίου. Ένας τέλειος συνδυασμός click-baiting από τα κατεστημένα ΜΜΕ (με τίτλους όπως «ΠΕΘΑΝΕ ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ» -και, κάπου θαμμένο μέσα στο άρθρο, «χτυπήθηκε από κεραυνό»- με ρεπορτάζ επί ρεπορτάζ για τους <10 θανόντες από παρενέργειες του ΑΖ, συνεντεύξεις συγγενών, βιογραφικά κλπ., σε αντίθεση με τους δεκάδες νεκρούς ημερησίως από Covid), πάμπολων θεωριών συνομωσίας και προσπαθειών άντλησης πολιτικού οφέλους στα «εναλλακτικά» ΜΜΕ και στα σόσιαλ, και μη καταβολής της παραμικρής προσπάθειας, σε κανένα μέσο με απήχηση και από κανέναν έγκυρο φορέα να εξηγηθεί τι πραγματικά συμβαίνει, πόσο πραγματικά μεγάλος είναι ο κίνδυνος, με ποια κριτήρια αποφασίζεται η χορήγηση ή μη ενός εμβολίου κλπ. Κάποια από αυτά είναι αμιγώς ελληνικά, κάποια άλλα όμως συμβαίνουν και εις Παρισίους, με αποκορύφωμα το μύθο περί μη αποτελεσματικοτητας του ΑΖ στις μεγαλύτερες ηλικίες, που ξεκίνησε (συμπτωματικά) στη Γερμανία το Φεβρουάριο, όταν (συμπτωματικά) η ΕΕ άρχισε την επίθεση στην εταιρία με αφορμή τους χαμηλούς ρυθμούς παράδοσης των εμβολίων.
  Αποτέλεσμα; Διστακτικότητα στη χρήση του εν λόγω εμβολίου (αλλά και των εμβολίων γενικότερα) από κόσμο που δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο και που ΠΡΕΠΕΙ να εμβολιαστεί, που με τη σειρά της εκτροχιάζει όλο τον προγραμματισμό της χώρας και της κάθε χώρας.
  Και ναι, είναι εύκολο να κατηγορήσουμε την κυβέρνηση ή την επιτροπή ειδικών (άλλωστε σε όλα τα άλλα ζητήματα λήψης μέτρων για την πανδημία τα έχουν κάνει πραγματικά θάλασσα, με μέτρα πέρα από κάθε λογική, μέτρα που εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες και μέτρα που ανακοινώνονται και αναιρούνται εντός λίγων ωρών) για το θέμα της αντιμετώπισης του συγκεκριμένου εμβολίου, αλλά προσωπικά δεν ξέρω τι θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Ούτε διαθέτουμε, ούτε θα μπορούσαμε να διαθέτουμε πληθώρα διαφορετικών εμβολίων για να διαλέξουμε (η παραγωγή είναι πεπερασμένη, και είμαστε από τους πολύ προνομιούχους όσον αφορά τις δόσεις που έχουμε παραλάβει), ούτε είχαμε, μέχρι πολύ πρόσφατα -αν ισχύουν όντως τα επίσημα στοιχεία-, την περιορισμένη διασπορά που θα μας επέτρεπε να παγώσουμε τους εμβολιασμούς περιμένοντας ένα καλύτερο ή με ακόμα σπανιότερες παρενέργειες εμβόλιο. Θα μπορούσε σαφώς να έχει γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια στον τομέα της πληροφόρησης, ώστε να γίνεται πιο εύκολα αντιληπτό γιατί οι συστάσεις είναι αυτές που είναι και τί είναι καλύτερο να κάνουμε σε συνάρτηση με τη δική μας κατάσταση υγείας, αλλά έχω την εντύπωση ότι όσο καλή προσπάθεια κι αν γινόταν, θα θαβόταν μέσα στο μηντιακό τοπίο που περιέγραψα πιο πάνω.

 54. Πέπε said

  @21 (Κουνελό)

  Στούκας λέγανε παλιά τα πολύ βαριά τσιγάρα, κατά προτίμηση μάλιστα και κακής ποιότητας. Εφόσον υπάρχει πλέον ανώτατο όριο πίσσας και νικοτίνης, κανένα τσιγάρο δεν είναι στούκας. Όσο για ξυπόλητα, από τις πολλές μάρκες που υπήρχαν παλιά κυκλφορούν πλέον τρεις όλες κι όλες, Κάμελ και δυο λογιών Καρέλια.

 55. spiridione said

  μαρμάγκα

 56. ΓιώργοςΜ said

  και η στούκα

 57. Πέπε said

  @50:

  > το Λκν έχει πάνω από 500 λέξεις που αρχίζουν από «ξε-«: ξεγαντζώνω, ξεγδέρνω, ξεγλιστρώ, ξεγοφιάζω, …

  Σίγουρα χρειάζεται να λεξικογραφούνται όσες λέξεις δε σημαίνουν απλώς το αντίθετο από την ίδια λέξη χωρίς το ξε. Δεν ξέρω τι σημαίνει ξεγδέρνω, αλλά υποθέτω πως δε σημαίνει ξαναβάζω το δέρμα, οπότε καλώς λεξικογραφείται. Ομοίως και το ξεγλιστρώ και το ξεγοφιάζω. Για το ξεγαντζώνω πάλι δε θα ‘λεγα…

  Επ’ ευκαιρία, η λέξη αποθεματοποιώ του άρθρου είναι λίγο περίεργη. Σίγουρα σε κάποια νεότερη ανθρωπιστική (ή και όχι) επιστήμη θα υπάρχει όρος «θεματοποιώ» με το αντίθετό του. Το ίδιο σκάλωμα είχα φάει και με την «αποφαστιστικοποίηση» που εμφανίστηκε τις τελευταίες μέρες στα σχόλια. Από τους φασίστες, όχι από την απόφαση, αλλά αυτό μόνο από το συμφραζόμενο προκύπτει.

 58. BLOG_OTI_NANAI said

  Για τους αντιεμβολιαστές/ψεκασμένους, ο ντόρος για το ΑΖ δεν τους εξυπηρετεί, διότι στη συνομωσία που έχουν εφεύρει, «όλοι είναι στο κόλπο» για να παρασύρουν εμάς τα «πρόβατα». Ο ντόρος για το ΑΖ είναι επιχείρημα ενάντια στους ψεκασμένους, ότι έχουν άδικο όταν μιλάνε για συμφωνημένη επιχείρηση συγκάλυψης και σιωπής.

  Τους καλοπροαίρετους χτυπά το ζήτημα με το ΑΖ και καλό είναι να οι γιατροί να δείχνουν έναν σεβασμό στο «εγώ τώρα πεθαίνω» που έχει συμβεί στους ανθρώπους αυτούς που χτυπήθηκαν από θρόμβωση. Να διατυπώνουν προσεκτικά όσα λένε και να μην επιμένουν στις στατιστικές όταν ο άλλος πενθεί, όταν ο άλλος θρηνεί τον άνθρωπο του που δεν είχε νοσήματα, δεν είχε κορονοϊό και πέθανε, επειδή έκανε ένα εμβόλιο που του σύστησαν.

  Οπότε, για τους συνομωσιολόγους δεν παίζει κανένα ρόλο οποιαδήποτε παρενέργεια, δεν την συζητάνε, επιμένουν στο ότι «βλέπεις; Δεν βγάζουν φάρμακο για τον covid διότι δεν τους νοιάζουν οι ασθενείς, τους υγιείς θέλουν για τα πειράματα τους». Αν τους ρωτήσεις «τι πείραμα δηλαδή;» απαντούν «δεν ξέρω». Έχω παρατηρήσει ότι πολλοί, έχουν την τακτική του «δεν ξέρω». Δηλαδή επισημαίνουν οτιδήποτε θεωρούν βολικό για τη θεωρία τους, και όταν τους ρωτάς «πώς γίνεται αυτό», «πώς το καταφέρνουν αυτό», ή οτιδήποτε άλλο που τους φέρνει σε δύσκολη θέση, λένε «δεν ξέρω»! Τους ρωτάς, «οι πολιτικοί και οι γιατροί που σε θέλουν μέρος του πειράματος γιατί εμβολιάζονται» και απαντάνε, «δεν είμαι σίγουρος αν εμβολιάζονται». Αν πάλι τους ρωτήσεις, «οι γιατροί και οι πολιτικοί εμβολιάζονται»; Απαντάνε πάλι, «δεν ξέρω».

 59. Georgios Bartzoudis said

  «το Χρηστικό λημματογραφεί το «ξεστοκάρω» (αλλά και το «ξεστοκάρισμα»). Τα άλλα έχουν μόνο το ‘ξεστολίζω’… ρήματα αρχίζουν από ξε- και εκφράζουν την αναίρεση της ενέργειας του απλούστερου ρήματος δεν είναι υποχρεωτικό να λεξικογραφούνται, αλλά δεν είναι τόσο απλό πάντοτε».

  # Πράγματι δεν είναι τόσο απλό. Ίσως να είναι και πολύπλοκο. Για του λόγου το αληθές παραθέτω ένα κομμάτι από το Μακεδονικό μου λεξικό, που περιμένει υπομονετικά να ολοκληρωθεί και να δημοσιευτεί. [βέβαια δεν ξεστοκάρω αλλά κοπυπαστάρω, και ζητώ συγγνώμη απ’ όσους παθαίνουν αλλεργία ακούγοντας/βλέποντας οτιδήποτε Μακεδονικό. Τί να τους κάνω; Ας «εμβολιαστούν» με το αθάνατο κρασί της Μακεδονίας!]
  – ξιαστόησα ή αστόησα =ξέχασα. Στον ενικό αστοχώ_αστουχώ και ξιαστουχώ και ξιαστουχιέμι=ξεχνώ, και ξιαστουχήθ’κα=ξεχάστηκα (ξέχασα κάτι)
  – ξαφρίζω_ξιαφρίζου=αφαιρώ το αφρό από βράζον φαγητό κλπ. Αλλά, «ντιπ κουτουρνίθ(ι) είνι καϊμέν(η). Μπήκι γιούφτσα στου σπίτι τ’ς κι την ξιάφρισι».
  – Ξεαντεριάζω_ξιαντιριάζου= βγάζω τα έντερα κλπ από σφαγμένο ζώο.
  – ξεβαφή-ξιβαφή {Πασχ αρχ βάπτω}
  – ξεβγάζω_ξιβγάζου=αποπλύνω: «Έπλυνα τα ρούχα κι τώρα τα ξιβγάζου»
  – ξεβοτανίζω-ξιβουτανίζω {Πασχ αρχ βοτάνη κλπ}
  – ξεδιαλέγω_ξιδιαλέγου=διαλέγω τα τελευταία απομείναντα: «Αυτά τα φασούλια σκ’λήκιασαν. Ξιδιάλιξα όσα μπόρ’σα».
  – Ξεζεύω_ξιζεύου (τα ζώα)=τα ελευθερώνω από τον ζυγό
  – Ξεζουμίζω_ξιζουμίζου=εκμεταλλεύομαι στο έπακρο: «Τουν ξιζούμ’σι τουν πατέρα τ’ ου αχαϊριφτους. Τάφαγι όλα στου κουμάρ(ι)».
  – ξεθαρρεύω_ξιθαρρεύου=ξαναπαίρνω θάρρος, αποβάλλω τον φόβο μου: «Κρύβουνταν γιατί τουν κυνηγούσαν να τουν σκουτώσουν αλλά ύστιρα ξιθάριψι κι βγήκι όξου κι τουν ξιπάστριψαν»!
  – ξεθεώνομαι_ξιθιώνουμι=κουράζομαι υπερβολικά
  – ξεθυμαίνω_ξιθυμαίνου=χάνω την αψάδα μου.
  – Ξεθωριάζω_ξιθουριάζου=χάνω το χρώμα μου.
  Ξεκληρίσκι=ξεκληρίστηκε: «Κατιρίνα έμεινι πιντάρφαν(η). Πέρασαν Βουλγάρ(οι) κι ξηκλήρ’σαν όλου του σόϊ τ’ς».
  – Ξεκολλώ=αποκολλώ. «Φτα τα σκ’λιά μια ώρα ήταν ακουλλμένα. Μόλις τώρα ξιακκόλλ’σαν».
  – ξεκούτης ή ξικούτης=αυτός που έχασε τα μυαλά του. Επίσης, ξεκούτιασε κ.λπ.{Πασχ κουτός>κουτιαίνω κλπ} [βικιλεξ αρχ κόττος>κουτός]
  – ξεκόφτω_ξικόφτου=διακόπτω: «Την κουλάν’σι πουλλήν κιρό αλλά τώρα ξέκουψι». Αλλά και «ξικόφτου του φαϊ μι αυγουλέμουνου», η το παιδί από το μητρικό γάλα
  – ξεκωλώθηκα-ξικουλόθκα= από την κούραση, αλλά και «την ξικώλουσι»
  – ξελακώνω_ξιλακώνου=ανοίγω λάκκο περί το κούρβουλο: «Χτες κι σίμιρα ξιλάκουναμι τα’ αμπέλ(ι)»
  – ξελιγώθ’κα από την πείνα, ξελίγωμα, λιγώθηκα, λίγωμα [βικιλεξ αρχ ολιγος>ολιγόω> λιγώνω
  – ξεμακραίνω_ξιμακραίνου=απομακρύνομαι.
  – ξενέχωμα, ξενηχώνω ή ξινηχώνω=ξεθάβω {Πασχ ξι+νι+χώνωεκσυσπάζω>μσν ξυπάζω} και Κριαράς
  – ξεπαίδιασε=σταμάτησε να γεννά(διήλθε την κλιμακτήριο)
  – ξεπατώνω-ομαι_ξιπατώνου-ουμι=εξαντλώ-ούμαι: «ξιπατώθ’κι να δ’λεύ(ει) σι ξένα χουράφια»
  – ξεπετάχνομαι: «Μαρικούδα, μάνι-μάνι ξιπιτάχθ’κι». «Μην ξιπιτιέσι χουρίς λόγου»
  – ξεπλένω_ξιπλένου=πλύνω προχείρως ή ταχέως: «Ξέπλυνα τ’ αγγειά κι τάισα του γρούν(ι)»
  – ξεπληρώνω=πληρώνω όλο το χρέος μου.
  – ξεποβγάζω_ξιπουβγάζου: «Τουν βρήκι μπόσκιου κι τουν πλάκουσι σ’ παταριές. Ξιπόβγαλι του ξύλου πόφαγι προυχτές».
  – Ξεποδαριάστηκα-ξιπουδαριάσ’κα
  – Ξεποδιαλέγω_ξιπουδιαλέγου= διαλέγω τα τελευταία των χρησίμων
  – Ξεποτυλίγω_ξιπουτυλίγου= εκτυλίσσω, ξετυλίγω
  – Ξεπουπουλιάζω, ξιπουπουλιάσκι {Πασχ ξε+ κλπ βενετ pupola}
  – ξεπροβοδάω=κατευοδώνω, συνοδεύω τιμητικά κάποιον κατά την αναχώρησή του {Πασχ αρχ αρχ προ+αρχ ευοδόω, από Δημητρακ}
  – ξεπύρ’σι=ξιπύρ’σι φούρνους=ξεπύρωσε, έχασε την πύρα του {Πασχ αρχ πυρόω}
  – ξεσηκώνω-ξισ’κώνου-ξισκιουμένους, ξεσηκωμένος ή ξησκουμένος=έχουν τα μυαλά του αέρα
  – ξεσκαλνώ=ξεσκαλίζω(ψάχνω κάτι «σκαλίζοντας» με τα χέρια),ξισκαλνώ, ξισκάλτζμα
  – ξεσκίζω-ξισκίζου {Πασχ αρχ εκσχίζω>αορ εξέσκισα>ξεσκίζω}
  – ξεσκώ: Πήγα στην αδερφή μ’ να ξισκάσου λίγου =να ξεχάσω τις σκουτούρες μου
  – ξεσποριάζω και ξισπέρνου=τελειώνω τη σπορά (των σιτηρών)
  – ξεσπυρίζω=σπάζω τα σπυράκια
  – ξεσταλααίνω ή ξεσταλιάζω=κατασταλάζω, και ξισταλαή=το κατακάθισμα του σταχτόνερου [ναταλης, κατασταλαή]{Πασχ κατασταλααίνου, αρχ κατασταλάζω}
  – ξεσηκώνω_ξισκόνου, ξισκουμέν(η)
  – ξεσυνορίζω-ξεσ’νορίζω, και συνερίζομαι-σ’νορίζω {Πασχ αρχ συνερίζω}
  – ξετινάχτηκε-ξιτ’νίαχθ’κι=μεγάλωσε
  – ξετρώω-ξιτρώου, ξέφαγα=τελείωσα το φαγητό μου {Πασχ αρχ τρώγω}
  – ξετσίδοτη, ξετσιδώθ’κι προυί-προυϊ για να μας δείξ(ει) τουν κόρφου τ’ς
  – ξευτελίζω, ξευτελισμένος {Πασχ αρχ εξ+ευτελής>μτγν εξευτελίζω}
  – ξεφλικώνω (ξεθηλικώνω)_ξιφλικώνου=ξεκουμπώνω
  – ξεφλουδίζω {Πασχ αρχ φλους>μσν φλούδα κλπ}
  – ξεφτάω-ω=ξεφτίζω, ξέφτια, από ένα ύφασμα κλπ {Πασχ αρχ εκπτύω>ξεφτίζω}
  – ξεφτέρι ή ξιφτέρι(το)=ο πανέξυπνος {Πασχ 1 λατ accipiter=γεράκι>ξιφτέριν>μσν ξεφτέριν, 2 μτγν οξύπτερος>υποκορ οξυπτέριον>μσν ξεφτέριν, 3 μσν εξαπτέρυγος (ως Χερουβίμ)> ξεφτέρι}
  – ξεφωλιάσ’κα=ξε-φωληά-στηκα=έχασα όλατα χρήματά μου {Πασχ αρχ φωλεά κ΄π}
  – ξεχείλωσε_ξιχείλουσι ου πουδόγυρου τ’ς
  – ξεχνώ, ξεχά’ης=ξεχάσεις, ξιχάσκα, ξιχασμένους κλπ {Πασχ αρχ εξ+χάος>μτγν χαώ> μσν χάνω>ξεχάνω κλπ
  – ξεψαλλιδίζω-ξεψαλδίζω
  – ξεψειρίζω=βρίσκω και σκοτώνω τις ψείρες
  – ξηλώνω-ου {Πασχ αρχ εξ+ήλος=καρφί>μτγν εξηλώ>μσν ξηλωνω} και Κριαρ
  – ξιαλαφρώνω, ξιαλάφρουσ’, αλαφρύς, αλαφρουσύν’ {Πασχ αρχ ελαφρός}
  – ξιαντερίζω=βγάζω τα έντερα και γενικώς τα εντόσθια {Πασχ εξ + αρχ έντερον>μσν άντερο} και Κριαράς
  – ξιαπουστέλνω {Πασχ αρχ εξαποστέλλω}
  – ξιαρμυραίνω ή ξιαρμυρίζω=εξαρμυρίζω (όπως τον μπακαλιάρο) {Πασχ αρχ αρμυρίζω κλπ}
  – ξιάσπρος=ασπριδερός {Πασχ ξι+μτγν άσπρος}
  – ξιαστεριά (η)= ξιαστεριά (έναστρος ουρανός) {Πασχ αρχ εξάστερος=πλήρης άστρων> μσν ξάστερος}
  – ξιαφρίζω=μαζεύω τα ασπροσκάματα του φαγητού, αλλά και κλέβω επιτηδείως
  – ξικουβαλήθ’κι κι ήρθι κι αυτήν
  – ξιπουθαρρνώ, ξιπουθάρ’σι, ξιπουθάρριτους
  – ξιρατής= εμμετός. Αλλά ξέρασμα
  – ξισαλώνω, ξισάλουσι

 60. Π.Χ. said

  To stock με την έννοια του ζωμού (λαχανικών ή κρέατος) έχει άραγε σχέση με το στόκ;

 61. spiridione said

  Τον στόκο τον έλεγαν παλιότερα και στούκο και στουκάρω. Θα μπορούσε ενδεχομένως το στουκάρω = τρακάρω να προέρχεται από εκεί, δηλαδή το κόλλησε, έγινε χαλκομανία. Αλλά δεν βρίσκω ανευρέσεις πριν τον β’ππ.

  Σε κάποιους πολεμικούς νεολογισμούς που έχει ο Τριανταφυλλίδης (1946) αναφέρει περιέργως στούκα = είδος ψωμάκια μεγαλύτερα και καλύτερα μα πιο ακριβά, που δίνονταν στα εστιατόρια.
  Σε ένα άλλο κείμενο της Κατοχής βρίσκω:
  Στην άλλη γωνία , ένας πουλούσε κάτι ψωμάκια που ήταν μικρά , για το πρωινό των Γερμανών . Όταν λοιπόν περίσσευαν και έμεναν μέρες , αυτά γίνονταν σαν πέτρες και μυτερά από τις δύο πλευρές και τα λέγανε στούκας.
  https://books.google.gr/books?id=z64sAQAAIAAJ&q=%22%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%8D%CE%BA%CE%B1%CF%82%22+%CF%88%CF%89%CE%BC%CE%AC%CE%BA%CE%B9%CE%B1&dq=%22%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%8D%CE%BA%CE%B1%CF%82%22+%CF%88%CF%89%CE%BC%CE%AC%CE%BA%CE%B9%CE%B1&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwi05ZL8vJ7xAhV7hv0HHSRaAoQQ6AEwAHoECAYQAg

 62. ΣΠ said

  50
  Το Eτυμολογικό Λεξικό Μπαμπινιώτη δεν συμφωνεί (σχόλιο 11).

 63. sarant said

  54 Ξυπόλυτα τα άφιλτρα; Κοίτα να δεις, δεν το ήξερα. Και ο Άσσος σκέτος, που κάπνιζα φανατικά ως το 2002; Πάει, ε;

  55 –> 61

  57 Στο ΛΚΝ ήδη υπάρχει η αποθεματοποίηση, φυσικά ως δημιουργία αποθεμάτων.

  60 Mια από τις πάμπολλες σημασίες της λέξης

 64. Alexis said

  #12: Για το «στουκάρω», που αναφέρεται παραπάνω στο @9, εγώ το ξέρω και με δεύτερη, αποθετική έννοια, ως «διώχνω, πετάω» : τον στούκαραν από τη δουλειά, τα θες αυτά τα βιβλία ή να τα στουκάρω;

  Δεν το έχω ακούσει ποτέ έτσι. Μήπως εννοείς σουτάρω;

 65. Alexis said

  #59: Το ξεκαμπάω όμως δεν το ‘χεις 🙂 Δεν το λέτε στη Μακεδονία;
  Και μια ερώτηση (στα σοβαρά τώρα) : Αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα της μακεδονικής ντοπιολαλιάς (πες την και γλώσσα δεν θα μαλώσουμε) η αποκοπή των άρθρων, όπως βλέπω σε κάποια από τα παραδείγματα;
  Σκέφτομαι επίσης και ανάλογους στίχους από τραγούδια όπως «Στέργιους πισμάνιψι» «πάππους χουρεύ’ μπροστά» κ.ά.

 66. LandS said

  37
  Στο κανάλι του Τσίπρα στο γιούτουμπ η συνέντευξη στον Παπαδάκη έχει, τώρα που μιλάμε, ετικέτα «πριν ένα μήνα». Επίσης, αν θυμάμαι καλά, ήταν Δευτέρα.
  Αυτή η δημοσίευση https://www.xrima-online.gr/article/diethni/143861-stamata-ta-embolia-astrazeneca-h-ee-den-ananewnei-thn-paragwgh-meta-ton-ioynio (ένα παράδειγμα) έχει ημερομηνία 9/5 που ήταν Κυριακή.

  Αν και αναφέρεται στον Μ. Σχοινά αποδίδει την δήλωση στον επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ανανέωσε την παραγγελία της για τα εμβόλια της AstraZeneca κατά της COVID-19 για μετά τον Ιούνιο.

  Λάθος μου λοιπόν. Άλλος (πιο αρμόδιος) επίτροπος και «μετά τον Ιούνιο» αντί για «μέσα Ιουνίου»

 67. BLOG_OTI_NANAI said

  Σε έντυπα είναι μάλλον σπάνια λέξη, τη βρήκα δύο φορές, και οι δύο αφορούν βιβλία:

 68. sarant said

  67 Eνδιαφέροντα παραθέματα 🙂

 69. Μαρία said

  65
  Όχι. Στα παραδείγματα του 59 δεν βλέπω παράλειψη του άρθρου εκτός κι αν εννοείς το κτητικό της που γίνεται τς. Μπορεί να αλλάζουμε τα φώτα στα άρθρα π.χ. ζντου=στο αλλά δεν τα παραλείπουμε 🙂 Στα θρακιώτικα πρέπει να είναι απο τούρκικη επίδραση.

 70. 69 Κατιρίνα έμεινι πιντάρφαν(η).

 71. ΝΕΣΤΑΝΑΙΟΣ said

  Δύο είναι οι λόγοι που δεν είναι όλες οι λέξεις μέρη λόγου. Ο ένας λόγος είναι επειδή αυτές οι λέξεις είναι αυθαίρετες (δεν έχουν γίνει χρησιμοποιώντας το νιονιό). Ο άλλος λόγος είναι επειδή δεν γνωρίζουμε την ετυμολογία και προσπερνάμε τα επιτρεπτά όρια χρήσης αυτών των λέξεων.
  Έχουμε την λέξη «στόκος» και ετυμολογείται (για να μαθαίνουν και οι γιατροί). Αποκαλύπτουμε το θέμα αφαιρώντας την πτωτική κατάληξη και έχουμε ως θέμα το «στοκ». Και διαφέρει από το «στακ». Το «σ» είναι στερητικό και επιτατικό μόριο. Επιτάσσει και στερεί συγχρόνως και όχι όποτε θέλουμε εμείς επίταση επιτάσσει και όποτε θέλουμε στέρηση στερεί.
  Η συλλαβή «τοκ» ενέχει τρία στοιχεία. Το στοιχείο της ψιλής μεταφοράς και καταγράφεται με το γράμμα «τ». Το στοιχείο της επινόησης και καταγράφεται με το γράμμα «ο» και το στοιχείο του ψιλού χώρου (φίλα προσκείμενου στον άνθρωπο) και καταγράφεται με το γράμμα «κ». Και ο τόκος είναι η επινόηση που μεταφέρει (προσδίδει) στον άνθρωπο. Είτε αυτό είναι τέκνο, είτε αυτό είναι κερδοφορία (χρηματική), είτε αυτό είναι πολλά άλλα.
  Τώρα, όταν προσθέσουμε στην συλλαβή «τοκ» το «σ» γίνεται τροποποίηση της υπάρχουσας κατάστασης και ο «τόκος» γίνεται «στόκος» και δεν περιορίζεται στην γνωστή άσπρη και γκρίζα και όλων των χρωμάτων σκόνη ή πολτό. Αν αφαιρεθεί ένα κομματάκι από μία κατασκευή, έχουμε δύο δυνατότητες. Να αποκαταστήσουμε τη ζημιά με το ίδιο κομματάκι, αν υπάρχει, ή να αποκαταστήσουμε τη ζημιά με μία σκόνη στόκο και η αποκατάσταση λέγεται στοκάρισμα και δεν έχει σημασία πώς έγινε. Με τον τόκο (κομματάκι) ή τον τούκο (σκόνη, ξένο σώμα);
  Ο τούκος είναι το αντίθετο του τόκος. Το «υ» είναι στερητικό μόριο.
  Όταν συνεργάζεται ο τόκος με τον τούκο, έχουμε στόκο.
  Για να μαθαίνουν οι γιατροί.

 72. Triant said

  Και το ξελύνω που συνηθίζεται αντί για λύνω και δεν κρατιέμαι να μην κάνω ηλίθιο σχόλιο του τύπου ‘καλά, λύσ’ το πρώτα και μετά το ξανα-ξελύνεις’.

 73. BLOG_OTI_NANAI said

  68: Αποκαλυπτικά!

  Μια ακόμα μάλλον σπάνια λέξη με ξε- αλλά με διάφορες σημασίες:

 74. GeoKar said

  Απορία, αφού λεξιλογούμε, άνευ παρεξηγησεως: Γιατί «ομόηχες» κ όχι «ίδια λέξη με διαφορετικές έννοιες» το στοκαρω (αποθηκεύω) κ το στοκαρω (βάζω στόκο)? Ομόηχες δεν είναι το στοκαρω κ το στωκάρω?

 75. LandS said

  57. ..τι σημαίνει ξεγδέρνω, αλλά υποθέτω πως δε σημαίνει ξαναβάζω το δέρμα, οπότε καλώς λεξικογραφείται. Ομοίως και το ξεγλιστρώ και το ξεγοφιάζω.

  Αν κρίνω από τα δύο τελευταία πρέπει να σημαίνει γδέρνω.

  Λόγω επαγγέλματος το αποθεματο-ποιώ μου ήρθε πολύ φυσιολογικά. Απο-θεματοποιώ δεν θα το καταλάβω αμέσως.

  Αυτό που μου δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα είναι το απανθρακοποίηση (decarbinization). Προφανώς λόγω των μακάβριων εικόνων με τις οποίες έχω συνδέσει το απανθρακώνω.

 76. @ 59 Georgios Bartzoudis

  Πολύ ενδιαφερουσα προ(;)δημοσίευση.

  Μου κάνει εντύπωση όμως πως λίγες άτονες συλλαβές έχουν (κανονικά [;]) -ι- ενώ οι περισσότερες άτονες δέχονται -ε-:

  – ξιαστόησα ή αστόησα =ξέχασα. Στον ενικό αστοχώ_αστουχώ και ξιαστουχώ και ξιαστουχιέμι=ξεχνώ, και ξιαστουχήθ’κα=ξεχάστηκα (ξέχασα κάτι)
  – ξιαλαφρώνω, ξιαλάφρουσ’, αλαφρύς, αλαφρουσύν’ {Πασχ αρχ ελαφρός}
  – ξιαντερίζω=βγάζω τα έντερα και γενικώς τα εντόσθια {Πασχ εξ + αρχ έντερον>μσν άντερο} και Κριαράς
  – ξιαπουστέλνω {Πασχ αρχ εξαποστέλλω}
  – ξιαρμυραίνω ή ξιαρμυρίζω=εξαρμυρίζω (όπως τον μπακαλιάρο) {Πασχ αρχ αρμυρίζω κλπ}
  – ξιάσπρος=ασπριδερός {Πασχ ξι+μτγν άσπρος}
  – ξιαστεριά (η)= ξιαστεριά (έναστρος ουρανός) {Πασχ αρχ εξάστερος=πλήρης άστρων> μσν ξάστερος}
  – ξιαφρίζω=μαζεύω τα ασπροσκάματα του φαγητού, αλλά και κλέβω επιτηδείως
  – ξικουβαλήθ’κι κι ήρθι κι αυτήν
  – ξιπουθαρρνώ, ξιπουθάρ’σι, ξιπουθάρριτους
  – ξιρατής = εμετός. Αλλά ξέρασμα [ξι- / ξέ-]
  – ξισαλώνω, ξισάλουσι

  αλλά (μικτή εκφορά)

  – Ξεαντεριάζω_ξιαντιριάζου= βγάζω τα έντερα κλπ από σφαγμένο ζώο.
  – ξεβαφή-ξιβαφή {Πασχ αρχ βάπτω}
  – ξεβγάζω_ξιβγάζου=αποπλύνω: «Έπλυνα τα ρούχα κι τώρα τα ξιβγάζου»
  – ξεβοτανίζω-ξιβουτανίζω {Πασχ αρχ βοτάνη κλπ}
  – ξεδιαλέγω_ξιδιαλέγου=διαλέγω τα τελευταία απομείναντα: «Αυτά τα φασούλια σκ’λήκιασαν. Ξιδιάλιξα όσα μπόρ’σα».
  – Ξεζεύω_ξιζεύου (τα ζώα)=τα ελευθερώνω από τον ζυγό
  – Ξεζουμίζω_ξιζουμίζου=εκμεταλλεύομαι στο έπακρο: «Τουν ξιζούμ’σι τουν πατέρα τ’ ου αχαϊριφτους. Τάφαγι όλα στου κουμάρ(ι)».
  – ξεθαρρεύω_ξιθαρρεύου=ξαναπαίρνω θάρρος, αποβάλλω τον φόβο μου: «Κρύβουνταν γιατί τουν κυνηγούσαν να τουν σκουτώσουν αλλά ύστιρα ξιθάριψι κι βγήκι όξου κι τουν ξιπάστριψαν»!

  κ.λπ. κ.λπ.

  Μήπως είναι διόρθωση;

 77. Μαρία said

  70
  Τώρα το είδα. Μπορεί στου καθιαυτού τα μέρη να το παραλείπουν στην ονομ. των κύριων ονομάτων. Αλλά εκφράσεις όπως «μπαμπά μ’ μπαμπάς» αντί ο/ι μπαμπάς τ(ου) μπαμπά μ’ μόνο απο Θρακιώτες τις άκουσα.

 78. BLOG_OTI_NANAI said

  Μελέτη του Χατζιδάκι 41 σελίδων με τεράστιο πλήθος λέξεων από ξε-:

  Το λινκ για το PDF εδώ:

  https://docdro.id/GQ1FdXs

 79. sxoliastis2020 said

  Ο Λίνους Τόρβαλντς απαντά υποδειγματικά σε αντιεμβολιαστή που τόλμησε να γράψει σε χώρο συζητήσεων των Linuxάδων:

  https://lore.kernel.org/ksummit/CAHk-=wiB6FJknDC5PMfpkg4gZrbSuC3d391VyReM4Wb0+JYXXA@mail.gmail.com/

 80. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @65. Alexis said:

  » #59: Το ξεκαμπάω όμως δεν το ‘χεις »

  Οὔτε τὸ ξεφωλιάζω (μὲ φί καὶ ψί) 🙂

 81. LandS said

  59 ζητώ συγγνώμη απ’ όσους παθαίνουν αλλεργία ακούγοντας/βλέποντας οτιδήποτε Μακεδονικό

  Ειλικρινά τώρα. Σε άλλες ιστοσελίδες ίσως να υπάρχουν τέτοιες αλλεργίες. Εδώ όχι.

  Ούτε καν όταν παρουσιάζεις ως Μακεδονικες λέξεις κοινές και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

 82. Panayiota K said

  κι από τον Stalker του Ταρκοφσκι πως έφτασα στους Nightstalkers το συγκρότημα που οι αφίσες του κοσμούν τα εφηβικά δωμάτια ούτε που το κατάλαβα..
  https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fnightstalkerband.com%2Fsong%2Fone-million-broken-promises%2F&psig=AOvVaw3WHYHTD15GdJd8UZT1ioF8&ust=1624016353647000&source=images&cd=vfe&ved=0CAIQjRxqFwoTCMDXksDKnvECFQAAAAAdAAAAABAI

 83. sarant said

  78 Για το ξε- έχουμε κι εμείς άρθρο

  Ποιος φαντώνει; Πώς κουμπίζεται; Τι φτίζει;

  74 Το «στοκάρω = κάνω απόθεμα» δεν είναι η ίδια λέξη με διαφορετική σημασία με τη λέξη «στοκάρω = βάζω στόκο» διότι έχουν διαφορετική προέλευση και ετυμολογία. Είναι ομόηχες και ομόγραφες.

 84. Pedis said

  Να και κάποιος που τελικά τόλμησε στο τέλος να θυμίσει δημόσια αυτό που ηταν ο κανόνας.

  Αργά μεν αλλά …

  άσε που μπορεί να το πάρει πίσω μετά τις αντιδράσεις …

  Ξεστοκάρισμα έγινε στην Ελλάδα, πολύ περισσότερο από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, με το ΑΖ.
  (Σιγά τη μεγάλη αλήθεια που του ξέφυγε του Τσιπ.!;)

 85. Πέπε said

  @77
  Στην πραγματικότητα, το ότι στα κοινά νέα ελληνικά βάζουμε άρθρο στα κύρια ονόματα είναι ιδιορρυθμία. Από τη φύση της σημασίας του το οριστικό άρθρο πλεονάζει στα κύρια ονόματα, γι’ αυτό και δεν μπαίνει ούτε στα αγγλικά-γαλλικά-ιταλικά-ισπανικά-γερμανικά κλπ. ούτε στα αρχαία ελληνικά.

 86. aerosol said

  #71
  Υπάρχει κάποια πηγή για το πόθεν προκύπτει πως
  1. Το Το «σ» είναι στερητικό και επιτατικό μόριο;
  2. Το «τ» είναι στοιχείο της ψιλής μεταφοράς; Και τι είναι αυτή;
  3. Το «ο» είναι στοιχείο της επινόησης;
  4. Το «κ» είναι στοιχείο του ψιλού χώρου; Τι είναι ο ψιλός χώρος; Πώς ξέρουμε πως είναι φίλα προσκείμενος στον άνθρωπο;

 87. GeoKar said

  #83: ευχαριστώ!

 88. aerosol said

  #26
  Μήπως δεν εστιάζεις στα σωστά αγγελάκια; 😀

 89. @ 85 Πέπε

  Το άρθρο στα κύρια ονόματα έχει αναγεννηθεί και στα ιταλικά. Βλ. εδώ.

 90. Μαρία said

  89
  Δεν πρόκειται όμως για αναγέννηση.

 91. 90 Μαρία.

  Δηλαδή, απλά «γέννηση», μάλλον;

 92. Pedis said

  # 89 – Γιατί λες ότι πρόκειται για αναγέννηση;

  Στα επώνυμα γυναικών, αν αναφέρονται μόνα τους, δηλ. χωρίς το όνομα συνηθιζεται το άρθρο, χωρίς, όμως, να είναι λάθος αν δεν το χρησιμοποιήσεις. Ειναι σα να δίνεται έμφαση στο ότι γίνεται αναφορά σε γυναίκα με καποιο αποδιδόμενο σε αυτήν κύρος.

  Στα επώνυμα των αντρών δεν συνηθίζεται.

  Από την Εμίλια-Ρομάνια και βορειότερα το άρθρο στα γυνακεία ονόματα στον προφορικό λόγο, όχι στον γραπτό, είναι … υποχρεωτικό. Αν δεν το χρησιμοποιείς, εκτός από την προφορά, βέβαια, είναι σαν να δηλώνει κάποιος ότι η καταγωγή του είναι από αλλού. Στα αντρικά ονόματα αυτό το φαινόμενο συμβαίνει πολύ σπανιότερα και πολύ τοπικότερα. Δεν ξέρω γιατί υπάρχει αυτός ο διαχωρισμός.

 93. sarant said

  92 και πριν: Πρεπει να το έχουμε συζητήσει και εδώ αυτό με τα έναρθρα θηλυκά κύρια ονόματα, αλλά δεν το βρίσκω τώρα.

 94. @ 92 Pedis

  Πραγματικά, σκέφτηκα κάτι σαν «(ανα)γέννηση» κατά την έννοια ότι και το κύριο όνομα απέκτησε άρθρο. Αλλά δεν είναι σωστή η επιλογή μου. Στο λινκ που έχω το θέτει γενικότερα για θηλυκό και λιγότερο για αρσενικό, και τοπικά. Πάντως, είναι γεγονός, δεν είναι κυρίαρχο, αλλά υπαρκτό φαινόμενο.

 95. Ναι, ναι, το ξέρουμε και από τα ελληνικά «το Κατινιώ»/«το Κατινιό» και άλλα. Όπου μάλιστα το ουδέτερο γένος είναι σαν να υποβιβάζει το συγκεκριμένο άτομο-γυναίκα.

 96. spiridione said

  Στον Σομαβέρα στούκιον είναι η θήκη
  https://books.google.gr/books?id=1NOKUW9Is_kC&pg=PA468&dq=%22stuccio%22+%CE%B8%CE%AE%CE%BA%CE%B7&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwjNtfW8_J7xAhXQzIUKHce4Dl0Q6AEwAHoECAIQAg#v=onepage&q=%22stuccio%22%20%CE%B8%CE%AE%CE%BA%CE%B7&f=false

 97. Γιάννης Ιατρού said

  93: πιθανώς σ΄αυτό: Θηλυκή ταυτότητα γένους αρσενικού (της Αγγέλικας Ψαρρά) ή/και σ΄αυτό: Η Μόνα Οζούφ και η δολοφονηθείς βουλευτής. Δεν μπορώ να το ψάξω περισσότερο τώρα 🙂

 98. Χαρούλα said

  Στα χαρτιά ελχουμε το στούκι. Προέλευση ξέρουμε; Κατά κάποια έννοια, απόθεμα είναι.
  Έχω την αίσθηση πως το ξε- όταν προηγείται, συνήθως δίνει περισσότερη ένταση στην πράξη του ρήματος. Και σχεδόν πάντα έχει κυριολεκτική έννοια. Λύνω πρόβλημα, ξελύνω κορδόνι.

  Alexis, Μαρία, Δύτη μην προβληματίζεστε. Σύμφωνα με παλαιότερο σχόλιο του, και στην Θράκη, ομιλούμε την γνήσιαν Μακεδονική γλώσσα. Άρα έχει κάθε δικαίωμα να θεωρήσει ως μακεδονική και την έλλειψη(μη χρήση) άρθρου. (Δεν ξέρω αν πρέπει εδώ να βαλω φατσούλα να γελάει ή να βγάζει καπνούς)

 99. BLOG_OTI_NANAI said

  *στόκο*

 100. aerosol said

  #95
  Στο παράδειγμα που φέρνεις εγώ εκλαμβάνω το ουδέτερο ως τρυφερό και όχι μειωτικό. Και σε πιο μοντέρνα/αστική χρήση το «Μαράκι» δεν είναι υποτιμητικό σε σχέση με το «Μαρία», είναι δείγμα οικειότητας και συμπάθειας.

 101. @ 100 Aerosol

  Δεν θα διαφωνούσα.

 102. sarant said

  97 Ναι μπράβο, σε αυτό

  Η Μόνα Οζούφ και η δολοφονηθείς βουλευτής


  εχω εγω μια μικρή αναφορά στο άρθρο αλλά γίνεται κάμποση κουβέντα στα σχόλια.

 103. Pedis said

  # 94 – Πάντως, είναι γεγονός, δεν είναι κυρίαρχο, αλλά υπαρκτό φαινόμενο.

  Το αντίθετο, είναι κυρίαρχο, σχεδόν αποκλειστικό, φαινόμενο *στον προφορικό λόγο* να μπαίνει το άρθρο μπροστά από τα γυναικεία ονόματα από την Εμίλια Ρομάνια και πάνω. Περί τα 25-30 εκ, , είναι χρήστες ή μάρτυρες, αν και δεν είναι γεννημένοι εκεί, του φαινομένου.

 104. @ 103 Pedis

  Θυμάμαι ότι το άκουγα που το χρησιμοποιούσαν Ιταλοί στο εξωτερικό αλλά από αναζήτηση (τότε) σε γραμματικές δεν είχα βρει επίσημη αναγνώριση. Αυτό εννοώ, ότι δεν είναι κυρίαρχο.

 105. ΝΕΣΤΑΝΑΙΟΣ said

  86. Αν ψάξεις μέσα στις λέξεις θα σου λυθούν όλες οι απορίες. Προς το παρόν μένουμε με τον «στόκο».
  Υπάρχουν πιο σημαντικές απορίες που μπορεί κανείς να έχει από αυτό που έγραψα.

 106. Γιάννης Ιατρού said

  Εκεί στα Γλυκά Νερά έγινε του «πιλότου». Αλλά έχει και κάτι Λατινοτέτοιες που είχαν γεμίσει τα ΜΚΔ με εμετικές ρατσιστικές αναρτήσεις. Να αρχίσei να σβήνει σιγά-σιγά…

 107. Avonidas said

  Για μισό λεπτό ρε παιδιά, γιατί θα τρελαθούμε.

  Αντιμετωπίζουμε μια έκτακτη κατάσταση: μια πανδημία πρωτοφανών διαστάσεων μέσα στις τελευταίες αρκετές δεκαετίες (τουλάχιστον). Τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν για την καταπολέμηση του covid προφανώς και δεν θα είχαμε τα περιθώρια να τα δοκιμάσουμε και να τα τελειοποιήσουμε στον ίδιο βαθμό όπως τα εμβόλια κατά των γνώριμων ασθενειών, που τεστάρονται εδώ και δεκαετίες. Οπότε, αναγκαστικά προχωράμε με δοκιμές και επαναξιολογήσεις, σταθμίζοντας τους κινδύνους.

  Εμβόλιο μηδενικού ρίσκου δεν υπάρχει. Εμβόλιο χωρίς παρενέργειες δεν υπάρχει. Κι αν ακόμα απαιτήσεις να αποκλειστεί ο θάνατος και μόνον ως πιθανή παρενέργεια, και πάλι αυτό δεν είναι μια ρεαλιστική προσδοκία. Ο μόνος λόγος που δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι σχετιζόμενοι με κάποια από τα πιο κοινά εμβόλια είναι, προφανώς, ότι το ποσοστό είναι αρκετά μικρό, κι ο αριθμός των εμβολιαζόμενων αρκετά περιορισμένος, ώστε να μην παρατηρηθούν μοιραία περισταστικά. (Ένας ακόμη παράγοντας είναι η φυσική κατάσταση των εμβολιαζόμενων, και θυμίζω ότι πάρα πολλά εμβόλια γίνονται κυρίως σε παιδιά).

  Ο λογικός τρόπος να αξιολογήσεις το ρίσκο ενός εμβολίου κατά του covid είναι να το συγκρίνεις με το ρίσκο της ίδιας της ασθένειας – ΟΧΙ, όπως λανθασμένα κάνουμε, με το μηδενικό ρίσκο του να μην εμβολιαστείς ΚΑΙ να μην νοσήσεις! Από αυτή την άποψη, δεν νομίζω ότι το εμβόλιο της ΑΖ μπορεί να θεωρηθεί πιο επικίνδυνο από το ενδεχόμενο να νοσήσεις από covid.

  Από κει και πέρα, το «τι θα πούμε στους συγγενείς των θυμάτων από παρενέργειες του εμβολίου» είναι άσχετο με το θέμα· προφανώς δεν μπορείς να πεις σε κάποιον που έχασε τον άνθρωπό του ότι κοίταξε να δεις, είναι μέσα στο πρόγραμμα κι αυτό. Αλλά και δεν είναι δυνατόν να βαφτίζουμε εγκληματία τον γιατρό που συνέστησε τον εμβολιασμό, όταν μάλιστα στάθμισε το ρίσκο ΚΑΙ ενημέρωσε τον εμβολιαζόμενο γι’ αυτό. Όπως ακριβώς όταν μπαίνει κανείς για μια εγχείριση ρουτίνας υπάρχει μια άλφα πιθανότητα να μην ξυπνήσει ποτέ απ’ τη νάρκωση, αλλ’ αυτό δεν σημαίνει ότι η απόφαση του γιατρού να εγχειρίσει ήταν (ιατρικά) λανθασμένη ή αντιδεοντολογική. Γνωστά και αυτονόητα πράματα.

 108. Georgios Bartzoudis said

  65 Alexis said: «…Αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα της μακεδονικής ντοπιολαλιάς (πες την και γλώσσα δεν θα μαλώσουμε) η αποκοπή των άρθρων, όπως βλέπω σε κάποια από τα παραδείγματα; Σκέφτομαι επίσης και ανάλογους στίχους από τραγούδια όπως «Στέργιους πισμάνιψι» «πάππους χουρεύ’ μπροστά» κ.ά.
  # Ναι. Στα Μακεδονικά το άρθρο (κυρίως το αρσενικό και θηλυκό, στην ονομαστική) τείνει να καταργηθεί: «Μαργιώ μας, παντρεύκι στα ξένα», ή «μάνα μ’ κι τάτα μ’ πάν στου γάμου» (όπως λεει ένα Μακεδονικό παραμύθι, παρόμοιο με την Κοκκινοσκουφίτσα). Αλλά «του Μαράκ(ι) παντρεύκη τσιουρμπατζή» διατηρεί το ουδέτερο άρθρο του. Τοιαύτα λεει και ο Δύτης των νιπτήρων (σχόλιο 70). Κάπου μπερδεύτηκε η Μαρία (69) που κάπως ξεμπερδεύτηκε (στο 77). Ας τα βρει με την φερόμενη ως Θρακιώτισσα Χαρούλα (σχόλιο 98) αν είναι Θρακιώτικα ή Μακεδονικά (ΠΡΟΣΟΧΗ όμως διότι θα βαλει φατσούλα να γελάει ή να βγάζει καπνούς)

  76 dimosioshoros said: «…Πολύ ενδιαφερουσα προ(;)δημοσίευση. Μου κάνει εντύπωση όμως πως λίγες άτονες συλλαβές έχουν (κανονικά [;]) -ι- ενώ οι περισσότερες άτονες δέχονται -ε-:… Μήπως είναι διόρθωση;»
  # Δυστυχώς απέχει …παρασάγγες από κάθε «προδημοσίευση». Δεν πρόκειται ούτε για διόρθωση ούτε για μικτή εκφορά: Βάζω στην αρχή του λήμματος και την (υπάρχουσα ή υποτιθέμενη) χαμουτζήδικη εκφορά, ώστε πας Νεοέλλην που δεν ξέρει Μακεδονικά να μπορεί να βρίσκει εύκολα μια λέξη. Παράδειγμα το Ξεαντεριάζω _ξιαντιριάζου= βγάζω τα έντερα κλπ από σφαγμένο ζώο.

  80 Δημήτρης Μαρτῖνος said: «…Το ξεκαμπάω όμως δεν το ‘χεις »…Οὔτε τὸ ξεφωλιάζω (μὲ φί καὶ ψί)
  # Δεν παραθέτω όλα τα ξε- ή ξι. Απλώς κοπυπαστάρησα και …ότι πήρε ο χάρος!

  81 LandS said: «….παρουσιάζεις ως Μακεδονικες λέξεις κοινές και σε άλλα μέρη της Ελλάδας».
  # Τόσα χρόνια θαμώνας αυτού του ιστολογίου και ΔΕΝ ΕΜΑΘΕΣ ότι υπάρχουν πολλές-πολλές κοινές λέξεις ανάμεσα στα Μακεδονικά, Κρητικά, Κυπριακά, Ποντιακά, Ηπειρωτικά, Θρακικά και σε όλα τα εις -κά;;; [Ε! Τί να κάνουμε; Χρειάζονται και οι …αλλεργιολόγοι!].

 109. @ 108 Georgios Bartzoudis

  Έτσι… Κατάλαβα. Ξιαντιριάζου =_ξεαντεριάζω (χμτζ.) 🙂

 110. Γιάννης Κουβάτσος said

  107:Έτσι ακριβώς έχουν τα πράγματα,αλλά άντε να το καταλάβουν οι ψεκασμένοι και οι φοβικοί. Γνωστός μου μανιώδης καπνιστής, με κατακίτρινα από τον καπνό δάκτυλα, μου είπε ότι δεν σκοπεύει να δηλητηριάσει τον οργανισμό του με το εμβόλιο. Και τράβηξε συγχρόνως μια παθιάρικη τζούρα.☺

 111. Pedis said

  # 104 – Ναι, το άρθρο στα (γυναικεία) ονόματα δεν έχει περάσει στη γραμματική επειδή προκαλεί αναγούλα στη μισή Ιταλία και επιπλέον οι ανώτερες μορφωμένες τάξεις του Ιταλικού Βορρά δεν θελουν να το χρησιμοποιούν στις επίσημες δραστηριότητές τους. Αλλά, ενδέχεται να το κάνουν στον οικογενειακό κύκλο.

  Άλλο παράδειγμα είναι η υποτακτική. Στον Βορρά επιχειρηματικά στελέχη και ιδιοκτήτες (ντέλλα φαμπρικέτα), ουσιαστικά και ιστορικά μισομορφωμένοι (πολλοί, ειδικά στο Βένετο, ακόμη και σήμερα που είναι του συρμού, δεν έχουν περάσει από πανεπιστήμιο), και πολιτικοί που έλκουν την εκλογική τους πελατεία από αυτούς και όσους αυτοί ελέγχουν και επηρεάζουν με το παράδειγμά τους, έχουν ουσιαστικά ελαττώσει τη χρήση ιδιαίτερα στις δύσκολες ή εξεζητημένες περιπτώσεις τής σωστής χρήσης της υποτακτικής. Ο Μπερλούσκας το εκανε συχνά, προφανώς επίτηδες (δεν ήταν αμόρφωτος την εποχή που αυτά μετράγανε πολύ) για λαϊκισμό. Συν το γεγονός ότι δεν πολυξέρουν να την χρησιμοποιούν σωστά οι λαικές ταξεις ή μπερδεύονται, και σε συνδυασμό με τον γενικότερο εκφυλισμό του στάτους των μορφωμένων μικρο/μεσαίων επαγγελμάτων ιδιωτικής/δημόσιας γραφειοκρατίας και διοίκησης, τα οποία μπάι ντεφώ υα θεωρούσαν τιμή τους κάτι τέτοια, η πρόγνωση πολλών Ιταλών είναι ότι την υποτακτική θα την πάρει η μπάλα σε μερικές δεκάδες χρόνια.

 112. @ 108 Georgios Bartzoudis & Alexis

  Μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι τα άρθρα ατύχησαν στην εκφορά τους.
  Μετατράπηκαν σε -ου- (αρσ.) και -ι- (θηλ.) οπότε ως πολύ κλειστοί φθόγγοι εξαφανίστηκαν εντελώς, όπως (στα ΒΙ) που λέμε «κφός» (= κουφός) και «πράζ» (= πειράζει).

 113. Pedis said

  # 107 – Θανατηφόρες παρενέργειες (με σχετικά υψηλή βεβαιότητα) από προληπτική αγωγή σε υγιείς συνεπάγονται απόσυρση της αγωγής. Χωρίς συζήτηση.

  Τώρα, αυτά αλλάξανε. Βέβαια, όχι σε όλες τις χώρες κι όχι με την ίδια πεποίθηση ότι γίνεται το επιστημονικά και ανθρωπιστικά ορθό. Μάλιστα, η επιχειρηματολογία διαμορφώθηκε γύρω από υπολογισμούς σχετικού ρίσκου της πλάκας και χωρίς ολοκληρωμένα στοιχεία. Πολλοί ειδικοί από τις πρώτες μέρες αποφάνθηκαν αμέσως και χωρίς καν να μπουν στον κόπο να δείξουν ότι μελετούν το ζήτημα, για τα μάτια του κόσμου, αλλά με απόλυτη βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει καμιά συσχέτιση των περιπτώσεων θανάτου με το συγκεκριμένο εμβόλιο . Έπειτα, δήλωσαν ότι μπορεί και να υπάρχει. Μετά, ναι, υπάρχει. Στο καπάκι εμφανίστηκαν ως δια μαγείας παρόμοιες περιπτώσεις από τη ΜΒ των 17 εκ εμβολιασμών ενώ επί δύο μήνες δεν είχε βγει στη φόρα τίποτα σχετικό, κλπ κλπ κλπ.

  Κάποιες χώρες έκοψαν το ΑΖ, άλλες το χορήγησαν σε μεγάλες ηλικίες και όχι σε γυναίκες στη βάση εμπειρικών και λειψών δεδομένων. Αλλες, από τις μεσαίες ηλικίες και πάνω, άλλες, σε όλες τις ηλικίες. Με αποφάσεις που άλλαζαν κάθε εβδομάδα και επιχειρηματολογία έωλη και μπλαμπλαειδή.

  Η πολιτική πίεση του στοκαρίσματος μεγάλων ποσοτήτων του συγκεκριμένου τύπου εμβολίου και το γεγονός ότι αρκετες χώρες είχαν βασίσει την εμβολιαστική τους πολιτική στο ΑΖ, σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω, διαμόρφωσαν με καθοριστικό τρόπο την κατάσταση της έλλειψης εμπιστοσύνης από τον κόσμο στο συγκεκριμένο εμβόλιο και, δυστυχώς, γενικότερα.

  Άλλο ζήτημα, βέβαια, το ρίσκο μιας θεραπείας που χορηγεται σε ήδη ασθενείς.

 114. @ 111 Pedis

  Είναι φανερό πως πρόκειται κεφαλαιώδη κοινωνιογλωσσικά ζητήματα της ιταλικής γλώσσας (και βέβαια αφήνουμε κατά μέρος και τις διαλεκτικές τους διαφορές).

 115. angelos said

  Νομιζω οτι, σε καποιν βαθμο, αυτο «ξεστοκαρισμα» των AZ ηταν απο τα πραγματα που «γινονται αλλα δεν λεγονται».
  Προσωπικα, πιστευω οτι ειχε δικιο ο Τσιπρας, αλλα δεν επρεπε να το πει, εκεινη τη χρονικη στιγμη, τουλαχιστον.
  Εχει (πολλες) αλλες ευκαιριες να…στολκαρει την Κυβερνηση και να επισημαινει αυτα που βλεπει, ετσι κι αλλιως.

 116. Κιγκέρι said

  111: Πέδη,

  δεν ξέρω ιταλικά, αλλά μου φαίνεται ότι έχω δει να γράφεται La Callas, la Ricciarelli, la Tebaldi, για τις ντίβες της όπερας. Ισχύει;

 117. Bethel said

  Ας αφήσει για λίγο ο αγαπητός κύριος Νίκος την άκαρπη ενασχόλησή του με το ξεστοκάρισμα των εμβολίων, όπου κατά κοινή ομολογία έχει μαύρα μεσάνυχτα, και ας μάς απαντήσει σε κάτι της ειδικότητός του: Γιατί επί 48 ώρες αρνείται όπως ο Διάβολος το λιβάνι να ενημερώσει τους μακαρίως κοιμωμένους αναγνώστες του παρόντος Γλωσσικού Ιστολογίου πως ο ιδιοκτήτης της Tesla και πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη Γή, Elon Musk, τουϊτάρει στα αρχαία ελληνικά

  Ρωτάμε τον κ. Σαραντάκο: Στα 7 χρόνια που δραστηριοποιείται ο ίδιος στο Twitter, πόσες φορές έχει τουϊτάρει κάτι στα αρχαία ελληνικά; Ούτε μία!. Αυτό και μόνο τα λέει όλα για το θανάσιμο μίσος του κ. Σαραντάκου προς την Θεία Ελληνική Γλώσσα

  ΕΠΙΣΗΣ, να μάς πεί ο κύριος Νίκος αν θα τολμήσει στα μεθαυριανά μεζεδάκια να διορθώσει την γκάφα του Πρώτου Ψέματος που έγραψε ολόκληρο άρθρο για να μάς πείσει πως η ατάκα του Elon Musk είναι από την Απολογία του Σωκράτους, ενώ και ο τελευταίος απόφοιτος Παλαιού Σχολαρχείου γνωρίζει ότι είναι από τον Διογένη τον Λαέρτιο «Βίοι Φιλοσόφων».

  Εδώ σε θέλω κάβουρα που περπατάς στα κάρβουνα

 118. Avonidas said

  #113. Τι εννοείς «με σχετικά υψηλή βεβαιότητα»; Ότι η συσχέτιση με την αγωγή είναι ασφαλής (ξέρουμε με μεγάλη βεβαιότητα ότι ο θάνατος οφείλεται στην αγωγή), ή ότι είναι και η πιθανότητα μιας θανατηφόρας παρενέργειας σχετικά μεγάλη;

  Για παράδειγμα, ας πούμε ότι για κάποιο εμβόλιο γνωρίζουμε με 100% βεβαιότητα (ουτοπικό σενάριο) ότι ένας στο εκατομμύριο, από εκείνους στους οποίους χορηγείται, θα εμφανίσει δυνητικά θανατηφόρες παρενέργειες. Είναι αυτό αρκετό για να αποφασίσουμε ότι δεν θα χορηγήσουμε το εμβόλιο σε κανέναν;

  Γιατί βέβαια μπορείς να πεις ότι, ξέρετε, εγώ δεν θέλω ούτε έναν νεκρό από εμβολιασμό, αυτό επιτάσσει η ιατρική δεοντολογία, αλλά αυτό ΔΕΝ το εξασφαλίζει στην πραγματικότητα η απόσυρση του εμβολίου. Γιατί εκείνο απ’ το οποίο πας να προφυλαχτείς με το εμβόλιο σχεδόν σίγουρα ενέχει το ρίσκο θανάτου με πιθανότητα μεγαλύτερη από μία στο εκατομμύριο (αλλιώς δεν θα χρειαζόταν το εμβόλιο). Κι αν δεν έχεις εξασφαλίσει κάποιο άλλο εμβόλιο, με μικρότερες ή καθόλου παρενέργειες – ή αν δεν το έχεις εξασφαλίσει σε επαρκείς ποσότητες – έχεις απλά ανταλλάξει ένα μικρό ρίσκο μ’ ένα μεγαλύτερο.

  Από κει και πέρα, μπαίνουν οι πολιτικές ευθύνες και τα πολιτικά παιχνίδια. Δηλαδή, όταν παράγγελνες εμβόλια, πόσο είχες σταθμίσει τα πιθανά ρίσκα απέναντι στις ποσότητες (με βάση την τότε διαθέσιμη πληροφόρηση, εννοείται), πόσο τήρησες τα πρωτόκολλα που είχες ο ίδιος θεσπίσει, τι ρόλο έπαιξε η ιατρική και τι ρόλο η οικονομία στις προμήθειες κλπ. Μπορούμε να τα συζητήσουμε όλα αυτά, αλλά δεν έχω πειστεί ακόμα ότι έχουμε να κάνουμε αμιγώς με κακές προθέσεις, έστω κι αυτής της (άθλιας) κυβέρνησής μας. Γιατί για να βάλεις, με ήσυχη τη συνείδησή σου, στην άκρη τις παρτίδες ΑΖ και να κάνεις άλλα εμβόλια στον κόσμο, πρέπει να έχεις αρκετά απ’ αυτά τα άλλα εμβόλια. Αν δεν έχεις, δεν σώζεις ζωές, απλά αφήνεις τους θανάτους έρμαιο στην τύχη.

 119. Μαρία said

  106
  Ομολόγησε τελικά. Απ’ την αρχή βρομούσε οτι αυτός την έφαγε.

 120. Μαρία said

  116
  Για τα επώνυμα και τις φίρμες ναι, το αναφέρει κι ο Πεδις. Δες το 92. Η συζήτηση γίνεται για τα μικρά ονόματα.

 121. Γιάννης Κουβάτσος said

  Εμ, αν διάβαζε σύγχρονη αστυνομική λογοτεχνία και έβλεπε CSI, δεν θα τολμούσε να κάνει τέτοιο έγκλημα. Πάντα ο σύζυγος είναι ο κυρίως ύποπτος και με τη σύγχρονη τεχνολογία εξιχνίασης εγκλημάτων, ήταν αδύνατον να τη γλιτώσει. Τον έπαιζαν σαν τη γάτα με το ποντίκι οι αστυνομικοί.

 122. Pedis said

  # 116 – Σωστά. Για γυναίκες γνωστές, με κύρος, με δημοσιότητα (La Carrà), μα και για τις καθηγήτριες στο σχολείο. Π.χ. οι μαθητές μεταξύ τους θα πουν: «La Papadopoulou είπε αυτό στην τάξη». Και άλλες σχετικές περιπτώσεις. Δεν είναι υποχρεωτικό. Συνηθίζεται, ομως. Δεν εχω καταλάβει την προέλευση και την ιστορία της συγκεκριμένης σύνταξης. Οι γνώμες διίστανται. Κάποιες λένε ότι αυτή η σύνταξη μυρίζει από παλαιά φερμένη υποτίμηση (όπως και το άρθρο στη Β. Ιταλία μπροστά από τα θηλυκά ονόματα – la cosa ή κάτι τέτοιο). Η πτωχή δική μου γνώμη είναι ότι το άρθρο στα θηλυκά επώνυμα είναι για να αναγνωριστεί ότι πρόκειται για γυναίκα. Δεν ξέρω …

 123. Γιάννης Ιατρού said

  119: Μόνο τον Παππά δεν μπορούν να βρουν…
  (και να αφήσουν ήσυχο τον «ινδιάνο»)

 124. Πέπε said

  @108

  > Στα Μακεδονικά το άρθρο (κυρίως το αρσενικό και θηλυκό, στην ονομαστική) τείνει να καταργηθεί:

  Το άρθρο κάθε λέξης σ’ αυτούς τους τύπους, ή ειδικά στα κύρια ονόματα;

  Είδα το παράδειγμα με τη μάνα και τον τάτα, που βέβαια δεν είναι κύρια ονόματα, αλλά και πάλι αναφέρονται σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Ό,τι γίνεται μ’ αυτές τις λέξεις γίνεται και με κοινά προσηγορικά ουσιαστικά; Θα πούμε ξερωγώ χωρίς άρθρο τον κήπο ή την αυλή; Τον σκύλο και τη γάτα; Τον πόνο και τη σκέψη; Ή το φαινόμενο σχετίζεται με τις λέξεις για πρόσωπα;

  _______________________________________________

  @107

  > …κι ο αριθμός των εμβολιαζόμενων αρκετά περιορισμένος…

  Ε βέβαια. Όσοι έχουν εμβολιαστεί για κόβιντ τους τελευταίους μήνες, έχουν εμβολιαστεί για άλλες ασθένειες μέσα σε δεκαετίες. Επομένως στον κόβιντ όλα τα πιθανά παρατράγουδα έχουν σκάσει ταυτόχρονα, και κάνουν πιο πολύ μπούγιο παρά αν πέθαινε ένας κάθε μερικά χρόνια.

 125. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μαρμάγκα, Νικοκύρη.

 126. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ο Καρπετόπουλος είπε ότι το πορτοκαλί χρώμα στις φανέλες το οφείλουν οι Ολλανδοί στον Γουλιέλμο τον …Πορτοκαλή. Πάλι καλά που δεν το οφείλουν στον Πορτοκάλος. Άμα δε διαβάζεις Σαραντάκο…☺
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://sarantakos.wordpress.com/2014/07/09/oranje/amp/&ved=2ahUKEwiap8TbrZ_xAhVS_7sIHaHCC0QQFjACegQIChAC&usg=AOvVaw1n2wRyUI8okQAMBueyrbXr&ampcf=1

 127. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  Πάω να ψήσω καβούρια.

 128. eran said

  Ερώτηση χρηστικού χαρακτήρα: είναι σωστή φράση διαφθείρω το πολίτευμα;
  Το ΛΚΝ αναφέρει: 3. καταστρέφω ένα πνευματικό αγαθό (όταν θέλουμε να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση): Διαφθείρεται η γλώσσα μας.
  Ο Μπ. περιορίζει το ρήμα μόνο στην ηθική του διάσταση.

 129. Μαρία said

  128
  Ναι, συνήθως στην παθητική φωνή.

 130. eran said

  Σωστό βέβαια είναι αυτό, όμως στην παθητική φωνή η σημασία του ρήματος τείνει προς την αρχαία σημασία, καταστρέφεται. Έτσι άλλωστε χρησιμοποιείται και στο παράδειγμα του ΛΚΝ που έδωσα.
  Στην άσκηση όμως αυτό ακριβώς πρέπει να κάνουμε, να το χρησιμοποιήσουμε με διαφορετική σημασία από την αρχαία.

 131. Μαρία said

  130
  Ποια άσκηση;

 132. Καλησπέρα,
  Αργούτσικα σήμερα.
  63 (νομίζω) Νικοκύρη τα τσιγάρα με φίλτρο δεν τάχεις ακούσει με παπούτσι; Τα άφιλτρα έρχονται φυσιολογικά σαν ξυπόλυτα λοιπόν.

  118 Έτσι. Τίποτα απ’ ότι βάζουμε στον οργανισμό μας δεν είναι χωρίς πιθανές παρενέργειες. Ακόμα και το ψωμί ή το γάλα: η γλουτένη κι η λακτόζη σε κάποιους μπορεί να δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα. Οπότε; Θα σταματήσουν να τρώνε ΟΛΟΙ ψωμί ή γάλα γιατί μπορεί ΚΑΠΟΙΟΙ να έχουν πρόβλημα; Μα αυτοί είναι αλλεργικοί. Κι αν δεν το ξέρουν;

  Σχετικά με το φόνο στα Γλυκά Νερά: δεν είχε μάθει ο άνθρωπος πως ψηφίστηκε η συνεπιμέλεια κι ήθελε να κρατήσει το παιδί του…

 133. eran said

  131. Για καθεμιά από τις δύο παρακάτω λέξεις να γράψετε μία περίοδο λόγου στα νέα ελληνικά, όπου η ίδια λέξη, στο ίδιο μέρος του λόγου, σε οποιαδήποτε μορφή της (πτώση,
  αριθμό, γένος, έγκλιση, χρόνο), χρησιμοποιείται με
  διαφορετική σημασία από αυτήν που έχει στο αρχαίο
  κείμενο:
  «διεφθείροντο», «δημιουργοί».
  [ἄνθρωποι …..ὥστε πάλιν σκεδαννύμενοι διεφθείροντο]

  Από τα φετινά θέματα των αρχαίων.

 134. Georgios Bartzoudis said

  124 Πέπε said: ….

  # μπαξέ μας έβγαλι πουλύ χουρτάρ(ι) φέτου.

 135. sarant said

  132 Χμμμ… προσπαθώ να θυμηθώ αν έχω ακούσει το «με παπούτσια» και δεν είμαι βέβαιος.

 136. ΚΩΣΤΑΣ said

  Τσιγάρα με παπούτσι και ξυπόλητα δεν έτυχε να το ακούσω, ούτε γνώριζα ως τώρα ότι υπήρχε αυτή η έκφραση.

  Κάτι ανάλογο ξέρω με καραμέλες, αυτές που είχαν περιτύλιγμα χαρτί, ντυμένες και οι σκέτες, άνευ περιτυλίγματος, ξεμπλέτσωτες.

 137. Μαρία said

  133
  Με την ευκαιρία είδα τα θέματα. 🙂
  Το διεφθείροντο στον Πρωταγόρα κυριολεκτείται: εξοντώνονταν, τους έτρωγαν τα θηρία, άρα άνετα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε νεοελλ. παράδειγμα με την ηθική σημασία.

 138. Μαρία said

  136
  Ούτε εγώ κι ας κάπνιζα άσσο σκέτο μέχρι το ’95.

 139. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Μερικά πρόχειρα ληξιαρχικά:
  «στόκος»: μίγμα ιχθυόκολλας και γύψου (1852)
  «στοκάρω»: βάζω στόκο σε μια επιφάνεια (1910) – «στοκαρισμένη» (1919)
  «στοκάρω: δημιουργώ απόθεμα (1949)
  «ξεστοκάρω»: ξεπουλάω απόθεμα (1998;;)

  20, Ιατρού
  Συμφωνώ 100%.

  86, Aerosol
  Απορώ με τις απορίες σου! 🙂

 140. spyridos said

  139

  Το ξεστοκάρω είναι σίγουρα παλιότερο.
  Πρώτο μισό της δεκαετίας του 80 το χρησιμοποιούσαμε σε αποθήκες υφασμάτων και ρούχων.

 141. 15, 96, 98,

  Στούκι είναι το επώνυμο του Πωλ, στο συγκρότημα Πήτερ Πωλ εντ Μαίρη.
  Συνθέτει και τραγουδάει ακόμα.

 142. Το stucco (στάκο) είναι κοινότατο ως υλικό για το εξωτερικό κατοικιών στις ΗΠΑ.

 143. Μαρία said

  141
  Το πρώτο μου βινύλιο, όταν απέκτησα πικάπ το ’70 https://en.wikipedia.org/wiki/In_the_Wind

 144. Πέπε said

  @138 κλπ.

  Κυρίως «άσσο ξυπόλητο» θυμάμαι να έχω ακούσει, κι όχι για κάθε μάρκα γενικώς. Αλλά βέβαια μπορεί να έτυχε. Με παπούτσι πάντως, όχι, δεν το έχω ακούσει.

  Παρεμπ, @63: Ναι, ο Άσσος κασετίνα έχει καταργηθεί, με και χωρίς φίλτρο. Μαζί με τα αντίστοιχα δύο Σαντέ, το ιστορικό άφιλτρο και το μάλλον άσημο με φίλτρο. Πάνε γύρω στα πεντέμισι χρόνια, επί Παπαστράτου απορροφημένου από τη Φίλιπ Μόρις ο οποίος όμως είχε προηγουμένως πάρει τα Σαντέ από τους Αφούς Κωνσταντίνου που είχαν κλείσει. Είχε ήδη κλείσει ο Γεωργιάδης που μεταξύ άλλων έβγαζε το 22 άφιλτρο. Πολύ καιρό πριν είχε κλείσει ο Κεράνης που έβγαζε πολλά παραδοσιακά άφιλτρα. Η ΣΕΚΑΠ, που έκλεισε τελευταία, είχε προ πολλού πάψει να βγάζει άφιλτρα Ξάνθη, άφιλτρα Κούπερ κλπ. Και κάπου στην πορεία χάθηκαν (από την Ελλάδα ή και γενικώς) και διάφορα ξένα άφιλτρα όπως Γκολουάζ, Ζιτάν, Λάκι Στράικ, Παλ Μαλ.

 145. 16,
  «I came from the people,
  they need to adore me
  so Christian Dior me»

  από την Εβίτα

 146. 143,
  Α, ωραίο LP!
  Από τους ίδιους το Puff the Magic Dragon το τραγούδαγα με τον γιο μου όταν ήταν στο νηπιαγωγείο, και νομίζω πως το φχαριστιόμουνα περισσότερο από τα πιτσιρίκια! 🙂

 147. Pedis said

  # 118 – Σεντόνι-Αλέρτ για τον Αβό! 😄

  #113. Τι εννοείς «με σχετικά υψηλή βεβαιότητα»; Ότι η συσχέτιση με την αγωγή είναι ασφαλής (ξέρουμε με μεγάλη βεβαιότητα ότι ο θάνατος οφείλεται στην αγωγή), ή ότι είναι και η πιθανότητα μιας θανατηφόρας παρενέργειας σχετικά μεγάλη;

  Να επιχειρήσω να εκφράσω διαφορετικά αυτό που εγραψα παραπάνω. Αν η εκτιμούμενη συχνότητα θανάτου σε πληθυσμό *υγειών ατόμων* εξαιτίας (ή ακριβέστερα, θάνατου οφειλόμενου σε επιπλοκές λόγω) παρενεργειών από το εμβόλιο είναι μεγαλύτερη από το κατώφλι τού ενός ατόμου στον συνολικό ενδιαφερόμενο πληθυσμό, τότε οι Δημόσιες υπηρεσίες είναι υποχρεωμένες να επανεξετάσουν τη χορήγηση του εμβολίου. Λ.χ. με ελπίδα και σκοπό να διαπιστώσουν ότι η εκτίμηση δεν αφορά κάποιες μερίδες πληθυσμού, επομένως σε αυτές η χορήγηση είναι ασφαλής, να αποκλείσουν άλλες, να πάρουν μέτρα πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης των σοβαρών παρενεργειών κλπ κλπ.

  Για παράδειγμα, ας πούμε ότι για κάποιο εμβόλιο γνωρίζουμε με 100% βεβαιότητα (ουτοπικό σενάριο) ότι ένας στο εκατομμύριο, από εκείνους στους οποίους χορηγείται, θα εμφανίσει δυνητικά θανατηφόρες παρενέργειες. Είναι αυτό αρκετό για να αποφασίσουμε ότι δεν θα χορηγήσουμε το εμβόλιο σε κανέναν;

  Με την υπόθεσή σου, το εμβόλιο σε πληθυσμό σαν της Ελλάδας πρέπει να επαναξεταστεί.

  Γιατί βέβαια μπορείς να πεις ότι, ξέρετε, εγώ δεν θέλω ούτε έναν νεκρό από εμβολιασμό, αυτό επιτάσσει η ιατρική δεοντολογία, αλλά αυτό ΔΕΝ το εξασφαλίζει στην πραγματικότητα η απόσυρση του εμβολίου. Γιατί εκείνο απ’ το οποίο πας να προφυλαχτείς με το εμβόλιο σχεδόν σίγουρα ενέχει το ρίσκο θανάτου με πιθανότητα μεγαλύτερη από μία στο εκατομμύριο (αλλιώς δεν θα χρειαζόταν το εμβόλιο). Κι αν δεν έχεις εξασφαλίσει κάποιο άλλο εμβόλιο, με μικρότερες ή καθόλου παρενέργειες – ή αν δεν το έχεις εξασφαλίσει σε επαρκείς ποσότητες – έχεις απλά ανταλλάξει ένα μικρό ρίσκο μ’ ένα μεγαλύτερο.

  Ας δεχτώ το επιχείρημα προς στιγμήν. Και ότι ο κόσμος έχει δώσει πληρεξούσιο σε κάποιους να αποφασίζουν στη βάση ενός κατά βάση υποκειμενικού λόγου ρίσκο/κέρδος, αφού δεχτήκαμε ότι η συχνότητα σοβαρων παρενεργειών έχει μετρηθεί με καλή ακρίβεια και έχει κριθεί ότι είναι πάνω από το κατώφι ασφάλειας για τον πληθυσμό. Εξηγούμαι: με ποια κριτήρια και με τι τύπο επιστημονικής συναίνεσης θα οριστεί το άνω όριο στον λόγο ρίσκο/κέρδος κάτω από το οποίο η Δημόσιες Υπηρεσίες θα επιτρέψουν τον εμβολιασμό; Και, μάλιστα, να τον καταστήσουν και υποχρεωτικό, όπως έχουν πολλοί και διάφοροι πολιτικοί, έχουν προτείνει; 1/10, 1/100, 1/1000? Με τι αβεβαιότητα σχετιζόμενη με τα διοικητικά δεδομένα θνητότητας από τη μία μεριά, και επιπλοκών από το εμβόλιο από την άλλη, σε κάθε χώρα; Με ποια εκτιμώμενα ποσοσά ως προς την πραγματική θνητότητα ανά ηλικακή ομάδα; Στη βάση ποιας εκτιμώμενης πιθανότητας διάδοσης του ιού τη δεδομένη περίοδο; Έχουμε υπόψην μας ότι το Ελληνικό Υπουργείο Υγείας και οι επιτροπές ειδικών έκαναν σχετικές μελέτες, τις έθεσαν στη κρίση ποιανών; καθόρισαν τα πάνω όρια σε σχέση με την κατάσταση της πανδημίας για τη χώρα ειδικά ή πήραν έτοιμα νούμερα από αλλού αναφορικά με τη διάθεση του ΑΖ στο πληθυσμό;

  Από κει και πέρα, μπαίνουν οι πολιτικές ευθύνες και τα πολιτικά παιχνίδια. Δηλαδή, όταν παράγγελνες εμβόλια, πόσο είχες σταθμίσει τα πιθανά ρίσκα απέναντι στις ποσότητες (με βάση την τότε διαθέσιμη πληροφόρηση, εννοείται), πόσο τήρησες τα πρωτόκολλα που είχες ο ίδιος θεσπίσει, τι ρόλο έπαιξε η ιατρική και τι ρόλο η οικονομία στις προμήθειες κλπ. Μπορούμε να τα συζητήσουμε όλα αυτά, αλλά δεν έχω πειστεί ακόμα ότι έχουμε να κάνουμε αμιγώς με κακές προθέσεις, έστω κι αυτής της (άθλιας) κυβέρνησής μας. Γιατί για να βάλεις, με ήσυχη τη συνείδησή σου, στην άκρη τις παρτίδες ΑΖ και να κάνεις άλλα εμβόλια στον κόσμο, πρέπει να έχεις αρκετά απ’ αυτά τα άλλα εμβόλια. Αν δεν έχεις, δεν σώζεις ζωές, απλά αφήνεις τους θανάτους έρμαιο στην τύχη.

  Δύσκολο ερώτημα τι κάνεις αν ως Διοίκηση/Κυβέρνηση δεν έχεις καθόλου εναλλακτικές (αν υποθέσουμε ότι προσπαθείς ειλικρινά να βρεις). Τουλάχιστον, όμως, ως Διοίκηση, Κυβέρνηση και Επιτροπή Ειδικών δεν λες συνειδητά ψέμματα στον κόσμο ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, όταν αποκαλυφθεί ότι υπάρχει πρόβλημα δεν λες ότι είναι αμελητέο, και βασικά, δεν αμολάς «επστημονικές» παπαριές περί ασφάλειας χωρίς να έχεις κάνει ή μελετήσει κάποια σχετική μελέτη.

  Επειδή στο τέλος πολύς κόσμος, όχι ο ψεκασμένος, χάνει την εμπιστοσύνη του.

 148. greggan193 said

  Συνήθως το La στα ιταλικά μας είχαν πει όταν σπούδαζα τη γλώσσα (κι είναι από τα ελάχιστα που θυμάμαι) έμπαινε μπροστά και από τα μικρά ονόματα κυριών γνωστών: όταν μιλούσαν για την Πετάτσι, για παράδειγμα, έλεγαν Λα Κλάρα.

 149. Μουσική, περισσότερη μουσική…

 150. Κουνελόγατος said

  Πέπε και συνέχεια: Οι εκφράσεις για τα τσιγάρα είναι από τον στρατό (1992-1993). Τότε τα Κάμελ ήταν πολύ πιο βαριά σε σχέση με σήμερα.

 151. Καλημέρα
  Από άκαπνες οικογένειες γενικά, τα τσιγάρα με παπούτσι (φίλτρο) το έλεγε η γιαγιά της γυναίκας μου (δεκαετία του 80 που τη γνώρισα εγώ) – και δεν της άρεσαν, τάθελε ξυπόλυτα (Έθνος).

 152. @ 134 Georgios Bartzoudis + Πέπε

  Καλό. Άρα τείνει προς αποδοχή μιας καθαρά φωνητικής ερμηνείας του φαινομένου (βλ. 112) ανεξάρτητα από σημασιολογία.

 153. Alexis said

  #147: Καμία κυβέρνηση (πόσο μάλλον η ελληνική!) δεν είναι σε θέση να κάνει μελέτες και να εξαγάγει αξιόπιστα συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων σε σχέση με τη διάδοση και τις επιπτώσεις της πανδημίας.
  Γιατί οι μελέτες αυτές απαιτούν επαρκή επιδημιολογικά δεδομένα σε βάθος χρόνου, που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν.
  Όλη η ουσία είναι στη επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος και στα μηνύματα που περνάει στον κόσμο.
  Υπό αυτή την έννοια δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με τις δύο τελευταίες παραγράφους.
  Το να λέμε τη μια μέρα «τα εμβόλια είναι απόλυτα ασφαλή, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα» και την άλλη «καλύτερα να μην κάνουν το ΑΖ οι κάτω των 60» περνάει κάκιστα μηνύματα στον κόσμο.

 154. Νεσταναιος said

  107. Η διαφορά είναι ότι δεν σε υποχρεώνει κανένας να εγχειριστείς ενώ στην περίπτωση του εμβολίου σε πιέζουν.

 155. Γιάννης Ιατρού said

  135: Νίκο, τι τσιγάρα «ξυπόλυτα» ή με φίλτρο => «με παπούτσι» συζητάμε, εδώ έχουμε ακόμα ένα τσόκαρο, υπόλοιπο από τις παντόφλες των στρατηγών
  Καλοφάγωτα τα καβούρια (127β) 🙂 🙂

 156. Νεσταναιος said

  117. Εξαιρετική αποκάλυψη.

 157. Alexis said

  #144, τέλος: Και τα Κάμελ έβγαιναν άφιλτρα νομίζω…

  #143: Ωραίο θέμα για μελλοντικό άρθρο 🙂
  Το δικό μου πρώτο ήταν αυτό 😇

 158. Νεσταναιος said

  155. Έχω την εντύπωση ότι προσπαθείς να πιέσεις.

 159. Γιάννης Ιατρού said

  154: Ο μη χειρουργημένος δεν μολύνει καθημερινά όσους έρχονται σε επαφή μαζί του σε αντίθεση μ΄ αυτόν που έχει κολλήσει τον ιό και νοσεί γιατί δεν έκανε το εμβόλιο κλπ. Υπάρχουν και καλύτερα επιχειρήματα από αυτό που έφερες.

 160. Alexis said

  #135: Δεν θα ήταν καθιερωμένο φαντάζομαι, αλλά θα λεγόταν σποραδικά.
  Όταν τα άφιλτρα αποκαλούνται «ξυπόλητα» ε, όλο και κάποιος θα βρεθεί να πει «εγώ προτιμάω με παπούτσια»

 161. Pedis said

  # 153 – Όλα τα κράτη φέρονται ότι έκαναν σχετική μελέτη πριν αποφασίσουν. Άλλωστε τα στοιχεία τα διαθέτουν. Αλλά, αν επιμένεις, δεν επιμένω.

 162. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Για τα τσιγάρα με φίλτρο έχω ακούσει άπαξ την έκφραση «με φουρό». Τα ξυπόλυτα παλιός, διαδεδομένος χαρακτηρισμός.

 163. Pedis said

  # 148 – Μμμ ωραίο παράδειγμα. Πού έτυχε να κάνεις μαθήματα Ιταλικών, στο παράρτημα του MSI στην Ελλάδα; 😁

  Και είναι και λάθος. Το «La Clara» δεν υπάρχει στη γραμματική. Το «La Petacci», με τίποτα, δεν ξέρω, επιπλέον, στις φράξιες του MSI που είχε επιρροή η Donna Rachele τι θα έκαναν αν το άκουγαν. 😉

 164. sarant said

  163 Θυμάμαι πάντως μετάδοση πρωταθλήματος στίβου στη Ράι: Λα Βίρντις, λα Βίρντις βίντσε! Μια δρομέας ήταν.

 165. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Θυμάμαι τον Ιταλό καθηγητή μας που μιλώντας για τη Σοφία μας έλεγε la Loren, και, πολλά χρόνια αργότερα, συνεργάτη μου από ιταλική εταιρεία (ευρύτερη περιοχή Μόντενα) να αναφέρεται σε συναδέλφισσές του με το la + επώνυμο.

  Από τον καθηγητή θυμάμαι επίσης που γελάγαμε όταν μας έλεγε τι πρέπει να κάνουμε se vogliamo catturare un leone, αλλά άσχετο αυτό 🙂

 166. Pedis said

  # 164 – To La με το επώνυμο γυναικών -> 122

  Για γυναίκες γνωστές, με κύρος, με δημοσιότητα (La Carrà), μα και για τις καθηγήτριες στο σχολείο. Π.χ. οι μαθητές μεταξύ τους θα πουν: «La Papadopoulou είπε αυτό στην τάξη». Και άλλες σχετικές περιπτώσεις. Δεν είναι υποχρεωτικό. Συνηθίζεται, ομως.

 167. Pedis said

  & 165 -> 166.

  Το αρσενικό άρθρο il μπορεί ή συνηθίζεται να μπαίνει μπροστά από τα επώνυμα μεγάλων ανδρών. Μα συγκεκριμένων επαγγελμάτων ή δραστηριοτήτων. Π.χ. Il Petrarca (ποιητής), αλλά όχι il Botticelli (ζωγράφος), Και η εξαίρεση γίνεται αποκλειστικά για Ιταλούς. Δεν θα πει κανείς il Tolstoi.

 168. Pedis said

  # 165 –

  11 metodi per catturare un leone nel deserto

  🤓

 169. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  168# 😂 🤣

 170. Triant said

  Καλημέρα

  Υπενθυμίζω οτι ο εμβολιασμός των παιδιών είναι πρακτικά υποχρεωτικός.

  Βλέπω οτι είμαστε πολλοί εδώ πέρα φίλοι του Άσσου σκέτου. Η κατάργησή του έφερε πιο κοντά και το κόψιμο (του τσιγάρου, όχι το άλλο).
  Το μόνο τσιγάρο που ήταν μάλλον καλύτερο ήταν το περίφημο «ναυτάκι» δηλαδή το John Player’s Navy Cut. Άφιλτρο, σκέτο Βιρτζίνια που κρατούσε 13′ χρονομετρημένο. Υπέρβαρυ, από τα πρώτα που καταργήθηκαν. Το κάπνιζα μια εποχή μέχρι που δεν το έβρισκα πιά.

 171. gpoint said

  Από άφιλτρα το μόνο που με συγκίνησε μέχρι που τόκοψα γιατί κιτρίνισε το δάκτυλό μου και δεν άντεχα όταν έβγαινα από το δωμάτιο που κάπνισα να ξαναμπώ ήταν το θρυλικό Ελλάς σπέσιαλ. Η μυρωδιά μόλις άνοιγες το πακέτο αξεπέραστη, ωραίος καπνός στον χρήστη αλά να μυρίζει άσχημα σε άλλους !
  Και φοβερό πακέτο, χρυσόμαυρο με κίονες και μετώπες !!

 172. Πουλ-πουλ said

  Ο αντισεισμικός σχεδιασμός για όλες τις κατοικίες, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, γίνεται για τον σεισμό σχεδιασμού που έχει πιθανότητα εμφάνισης μικρότερη του 10% τα επόμενα 50 χρόνια. Μήπως, τώρα που τελειώσαμε με τους άχρηστους γιατρούς-επιδημιολόγους, να αρχίζαμε μια συζήτηση για τους εγκληματίες μηχανικούς, που δεν σέβονται το υπέρτατο αγαθό της ανθρώπινης ζωής; Άλλωστε η πανδημία αργά ή γρήγορα θα κατανικηθεί, ενώ η κατοικία μάς συνοδεύει σ’ όλη μας τη ζωή.

 173. nikiplos said

  147@ Προς ώρας πάντως, η συσχέτιση του AZ με θανάτους από θρομβώσεις είναι της πλάκας και στη σφαίρα της φαντασίας μερικών που διαθέτουν μεγάλη τέτοια…

 174. nikiplos said

  Κάπνιζα Άσσο φίλτρο κασετίνα. Αυτά ήταν τα δικά μου τσιγάρα.
  Τα χειρότερα ήταν τα κιρέτσιλερ, που βρωμούσαν ποδαρίλα!

 175. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Το πιο ωραίο πακέτο βαριών τσιγάρων μακράν τα Γυφτάνς.

 176. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  175# Εδώ το έχει βάλει ένας καλός άνθρωπος 🙂
  http://syllogi-apo-paketa-tsigaron.blogspot.com/search/label/Gitanes

 177. spiridione said

 178. Avonidas said

  #172. Ο αντισεισμικός σχεδιασμός για όλες τις κατοικίες, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, γίνεται για τον σεισμό σχεδιασμού που έχει πιθανότητα εμφάνισης μικρότερη του 10% τα επόμενα 50 χρόνια. Μήπως, τώρα που τελειώσαμε με τους άχρηστους γιατρούς-επιδημιολόγους, να αρχίζαμε μια συζήτηση για τους εγκληματίες μηχανικούς, που δεν σέβονται το υπέρτατο αγαθό της ανθρώπινης ζωής;

  Μην το γελάς. Στην Ιταλία, πριν κάτι χρόνια, είχανε καθίσει τους σεισμολόγους στο σκαμνί:
  https://www.nature.com/articles/nature.2012.11640

 179. Πουλ-πουλ said

  Δεν γελάω καθόλου, αυτοσαρκάζομαι γα να ξορκίσω το κακό.

 180. Avonidas said

  #161. Όλα τα κράτη φέρονται ότι έκαναν σχετική μελέτη πριν αποφασίσουν.

  Δεν ξέρω τι μελέτες έκανε η Πολωνία, πάντως το AZ το έδιναν από τον Φεβρουάριο στους δασκάλους – επειδή δεν μπορούσαν/ήθελαν να το δώσουν στους άνω των 60 που εμβολιάζονταν πρώτοι. Συνάδελφος (και συνομήλικος) εδώ εμβολιάστηκε ακριβώς με AZ εκείνη την περίοδο (και 2η δόση τον Μάιο).

  Η ηλικιακή πολιτική που ακολουθήθηκε ήταν η ίδια ακριβώς όπως στην Ελλάδα. Όχι ότι έχω την εδώ κυβέρνηση σε μεγαλύτερη εκτίμηση 🙂

 181. ΝΕΣΤΑΝΑΙΟΣ said

  159. Όποιος φοβάται ας μείνει σπίτι του, ας μπει μέσα σε μια γυάλα. Εμείς λέμε «ΟΥ ΠΟΙΗΣΟΜΑΙ ΠΕΡΙ ΠΛΕΙΟΝΟΣ ΤΟ ΖΗΝ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ».

 182. Pedis said

  # 180 – Χρησιμοποίησα τη λέξη «φέρονται», πάντως.

  Στη Δανία το είχαν κόψει μαχαίρι. Σε καμιά άλλες δύο χώρες το είχαν κομμένο για πολύ καιρό και το μελετούσαν. Στη Γερμανία έπαιξε το πάνω από τα 60 (?) (πάντα με τη λογική της εκτίμησης του λόγου ρίσκο/κέρδος) δεν θυμάμαι αν, ειδικά, συμπεριελάμβαναν τις γυναίκες αλλά με ακόμη μεγαλύτερη ηλικία. Στην Ιταλία από τα 60 και πάνω, απόφαση που πάρθηκε με μεγάλη καθυστέρηση σε σχέση με άλλες χώρες, έπειτα το αλλάξανε, το κατέβασαν μέχρι τα είκοσι, συνέβησαν στο μεταξύ κάποια θλιβερά περιστατικά σχετιζόμενα με παρενέργειες, έφεραν τούμπα το όριο προς τα πάνω. Τώρα, έχουν το πρόβλημα με τις δεύτερες δόσεις. Τρέλλα.

 183. Avonidas said

  #182. Μα, αυτό λέω, ότι η αμφιταλάντευση ήταν ο κανόνας, και στην Ελλάδα και αλλού. Αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί το θεωρείς περίεργο να αλλάζει η πολιτική με βάση τα νέα δεδομένα. Να συμφωνήσουμε ότι όταν ακόμα δεν ξέρεις πρέπει να λες «δεν ξέρω», κι όχι «είναι ασφαλές»· αλλά το αν θα σταματήσεις μέχρι να ξέρεις, ή θα προχωρήσεις επισημαίνοντας το ρίσκο, χωράει συζήτηση.

 184. Pedis said

  # 183 – Μα υπάρχουν περιπτώσεις χωρών στις οποίες δεν άλλαζε η τακτική τής χοιρήγησης τού ΑΖ επειδή αλλάζανε στο μεταξύ τα δεδομένα και σε αρμονία με αυτά. Αντίθετα, Στην Ιταλία το όριο των 60 επιβλήθηκε όταν ο δείκτης διάδοσης ήταν υψηλός, το όριο ηλικίας κατέβηκε όταν ο δείκτης μειωνόταν σταθερά και ξανανέβηκε με τον δείκτη πολύ κάτω από τη μονάδα. Σου κολλάει;

 185. Avonidas said

  #184. Δεν είμαι σίγουρος, ακριβώς επειδή υπάρχουν αντίρροπα επιχειρήματα. Από τη μία μπορεί να πει κανείς «χορηγήστε το στους άνω των 60, είναι πιο ευάλωτοι στον ιό, κι έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής», ή μπορεί να πει «οι κάτω των 60 συνεισφέρουν περισσότερο στη διάδοση/ εκτίθενται περισσότερο, κι άρα πρέπει να θωρακιστούν».

  Δυστυχώς, αυτή η συζήτηση δεν είναι ηθικά ουδέτερη. Το έχουμε ξανασυζητήσει: το να πεις για το προσδόκιμο σημαίνει ότι ζυγίζεις τη μια ζωή απέναντι στην άλλη, κάτι γενικά απαράδεκτο. Και το να βασίσεις την πολιτική στον δείκτη διάδοσης έχει το πρόβλημα ότι οι εμβολιασμένοι πιθανότατα συνεχίζουν να είναι δυνητικοί φορείς. Δεν βλέπω κάποια αυτονόητα σωστή πολιτική εδώ, μόνο δύσκολα και σκληρά διλήμματα.

 186. voulagx said

  #119: Ωραιος ο Μπαλάσκας! Οδηγίες προς… δολοφόνους
  «Είναι βλάκας, γιατί εκείνη τη στιγμή που σκότωσε τη γυναίκα του μέσα στον θυμό του, αν έπαιρνε τηλέφωνο την αστυνομία δεν θα πήγαινε ούτε τέσσερα χρόνια φυλακή. Τώρα θα σαπίσει στην φυλακή».

 187. Avonidas said

  #186. Άλλος ένας που τους εξαπάτησε με την υποκριτική του τέχνη:

  «Προσχεδιασμένη η γυναικοκτονία στα Γλυκά Νερά από έναν καλό ηθοποιό» τονίζει ο Κατερινόπουλος

  :-/

 188. Pedis said

  # 185 – Σύμφωνοι. Είναι πολλές οι μεταβλητές που πρέπει να ληφθούν υπόψην για να επιτευχθεί, αν είναι δυνατόν, η βελτιστοποίηση. Μα είτε γίνεται η σχετική προσπάθεια επιστημονικά χωρίς (μικρο)πολιτικές σκοπιμότητες, είτε είναι στα κουτουρού τράι εντ τεστ, αυτό που περνάει στον κόσμο αν συμβαίνουν διαδοχικές, απότομες και εν πολλοίς ανεξήγητες μεταβολές τακτικής, είναι δυσπιστία.

  Πολύ περισσότερο αν υπάρχει η υποψία ότι οι απότομες τιμονιές έχουν ως δικαιολογία επιστημονικά δεδομένα και εκτιμήσεις τότε ο κόσμος δυσπιστεί και στην επιστήμη.

  (Να θυμίσω, έτσι για χάρη αστείων παραδειγμάτων, τις διάφορες Τσιοδριές σχετικά με τη χρήση της μάσκας, ή ότι δεν κολλάει στα λεωφορεία, ή άλλες διάφορων ΛινοΨεκαρέλλων ότι δεν κολλάει με τη θεία κοινωνια κοκ.)

  Στις αρχές του Μαη για παράδειγμα, σε κοντινη χρονική σύμπτωση με τη μείωση των ορίων ηλικίας για τη χορήγηση του ΑΖ, ο Ιταλός Χαρδαλιάς που είναι Στρατηγός (!) διορισμένος από τη νέα κυβέρνηση Ντράγκι ανακοίνωσε την απόφαση σύμφωνα με την οποία το μεσοδιαστημα μεταξυ των δύο δόσεων του Pfizer από τρεις θα γινόταν πέντε εβδομάδες (πολύ πιθανά, επειδή εκείνη την περίοδο είχαν δυσοίωνες προβλέψεις για τον αριθμό των διαθέσιμων εμβολίων), στη βάση των δεδομένων και των μελετών, λέει, των Ιταλικών ιατρικών επιτροπών. 🙃 Η εταιρεία τους μήνυσε ότι κάνουν μαλακία. Τέλος πάντων, μετά από περίπου δέκα μέρες το γύρισαν πάλι, όπως αποδείχτηκε στην πράξη, στις τρεις εβδομάδες, αλλα στο μεταξύ υπάρχουν προς εμβολιασμό πολίτες με Pfizer δύο κατηγοριών. Δύο άτομα που γνωριζω δεν έχουν ειδοποιηθεί ακόμη αν θα κάνουν τη δεύτερη δόση σε τρεις ή σε πέντε εβδομάδες. Περιμένουν να τους ενημερώσουν.

 189. Pedis said

  # 188 -> τράι εντ τεστ -> τράιαλ εντ έρρορ, το σωστό.

 190. Triant said

  Πλάκα – πλάκα, ο Τσίπρας που χρησιμοποίησε την λέξη σημαίνει οτι την ήξερε και δείχνει άνθρωπος της πιάτσας.. Από την άλλη είμαι βέβαιος οτι ο Κούλης ρώτησε να μάθει τι σημαίνει. Αλλά ακόμη και εάν ήξερε δεν μπορώ να τον φανταστώ να την χρησιμοποιεί. Για να είμαι όμως δίκιαος η Υπέρκομψη μάλλον ξέρει. Άλλωστε και αυτή περιμένει πότε θα έρθει η ώρα που θα ξεστοκάρει κάποιον.

 191. Πουλ-πουλ said

  182,184, 188
  Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της επισφαλούς στάθμισης απροσδιόριστου κινδύνου, αλλά και επάρκειας μέσων. Και όσο για αυτόν τον ανθρωπάκο, τον Τσιόδρα, πόσες φορές μας είπε «δεν γνωρίζουμε, το ψάχνουμε, δεν είναι επιβεβαιωμένο, δεν, δεν….». Πάντως, για να πω την αμαρτία μου, εγώ -μακρια από μας- θα τον διάλεγα για γιατρό μου, ενώ θα απέφευγα τον γιατρό-καρπουζά που όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει.
  Ένα άλλο παράδειγμα: Ο Μπαλάνος, αυθεντία για τους συγχρόνους του το 30, διάλεξε το πιο πρωτοποριακό σούπερ-ντούπερ υλικό της εποχής του, τον χάλυβα, και ρήμαξε την Ακρόπολη. Δικαιούμαστε εμείς, έχοντας εμπειρία ενός αιώνα στη χρήση αυτού του υλικού, να του ρίχνουμε το ανάθεμα;

 192. sarant said

  186 !!!

  190 🙂

 193. Γιάννης Ιατρού said

  181: Ποιοί είστε «εσείς» που λέτε έτσι;

 194. Νεσταναιος said

  193. Απόγονοι των Τεγεατών και όχι μόνον που πολέμησαν και διακρίθηκαν στις Πλαταιές χιλιάδες χρόνια πριν.

 195. ΝΕΣΤΑΝΑΙΟΣ said

  Επί τη ευκαιρία ας πω και κάτι για το ξεστοκάρισμα.
  Τόκ – ος είναι αυτό που αποτελεί μέρος δικό μας, το τέκνο μας και πολλά άλλα.
  Προσθέσει του «σ» (στερητικό και επιτατικό μόριο) έχουμε «σ-τόκ-ος» και είναι αυτό που δεν αποτελεί μέρος δικό μας, αλλά γίνεται μέρος δικό μας και είναι πλέον ένα με εμάς. Ένα παιδί που δεν το έχουμε γεννήσει αλλά υιοθετήσει είναι στόκος μας. Ένας πολτός που χρησιμοποιείται για να καλύψει κενά σε έναν τοίχο λέγεται στόκος και γίνεται ένα με τον τοίχο (μετά το στοκάρισμα).
  Το ξεστοκάρισμα τώρα, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι αδύνατον, σε άλλες περιπτώσεις λιγότερο δύσκολο και επικίνδυνο να επιφέρει περισσότερο κακό από καλό. Πώς μπορείς να αφαιρέσεις τον στόκο από τον τοίχο; Είναι δύσκολο. Πώς μπορείς να αφαιρέσεις ένα παιδί από μία οικογένεια που το έχει μεγαλώσει;

 196. Μαρία said

  186

 197. Γιάννης Ιατρού said

  194: Κατάλαβα… Προφανώς μόνο παλαιά διακρίθηκαν, αφού όπως διαβάζω εξοστράκισε την Εθνική Αντίσταση ο Τεγεατικός Σύνδεσμος👎

 198. ΝΕΣΤΑΝΑΙΟΣ said

  Ναι, μόνον παλαιά. Το «ΟΥ ΠΟΙΗΣΟΜΑΙ ΠΕΡΙ ΠΛΕΙΟΝΟΣ ΤΟ ΖΗΝ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ» δεν έχει καμμία σχέση με το «Ελευθερία ή θάνατος».

  Άλλα αντί άλλων εσύ, άλλα αντί άλλων εγώ.

 199. Γιάννης Κουβάτσος said

  Βλέπουμε να επαναλαμβάνεται η γνωστή ιστορία: όταν συλλαμβάνεται ένας εγκληματίας, αν είναι Έλληνας πανηγυρίζουν οι «μεν», αν είναι αλοδαπός πανηγυρίζουν οι «δε», αφού «δικαιώνονται» οι εκατέρωθεν ιδεοληψίες. Για τους «μεν» όλοι οι αλλοδαποί είναι αθώοι άνθρωποι που θέλουν μόνο να βγάλουν τίμια το ψωμί τους στον ξένο τόπο (αθάνατε Ξανθόπουλε), για τους «δε» το dna και ο πολιτισμός των Ελλήνων είναι ξένα προς κάθε μορφή εγκληματικότητας (αθάνατε Πρέκα). Το γαρ πολύ της ιδεοληψίας γεννά παραφροσύνη.

 200. spyridos said

  199

  Ο μόνος ιδεοληπτικός είσαι εσύ.
  Εχω γράψει πάνω από 5 (ΠΕΝΤΕ) φορές ότι το ποσοστό των εγκληματιών ανάμεσα στους αλλοδαπούς είναι το ΙΔΙΟ με αυτό των ημεδαπών.
  Αυτό σαν αντίδραση των τοξικών παρατηρήσεών σου ότι η εγκληματικότητα προέρχεται από τους αλλοδαπούς.
  Η απάντησή σου είναι ότι είμαι ιδεοληπτικός. Το ίδιο έγραψες και κάτω από το τελευταίο μου σχόλιο πριν μερικές ημέρες.
  Ιδεοληψία είναι να πιστεύεις ότι οι Έλληνες δεν είναι εγκληματίες. Δεν είναι ιδεοληψία να πιστεύεις ότι το ποσοστό εγκληματικότητας είναι το ίδιο σε όλες τις εθνοτικές ομάδες.
  Είναι σιχαμένο το ακροκεντρώο παιχνίδι που παίζεις.
  Και κάθε φορά θα σου το θυμίζω.

 201. spyridos said

  «Δεν είναι ιδεοληψία να πιστεύεις ότι το ποσοστό εγκληματικότητας είναι το ίδιο σε όλες τις εθνοτικές ομάδες.»

  Και το έχω στηρίξει επανειλημμένα με επιχειρήματα και στοιχεία.

 202. mitsos said

  Εγώ πάλι είμαι φουλ ιδεοληπτικός και νομίζω ( προσοχή δεν πιστεύω ) δηλαδή ισχυρίζομαι και επιμένω ότι η αποκάλυψη του δολοφόνου ήταν προγραμματισμένη για προχθές.

  Αλλά ο υπάλληλος του Υπουργείου εργασίας δεν είχε λογαριάσει το αίτημα αναβολής λόγω μνημόσυνου.
  Κρίμα, διότι προβλήθηκαν κάποιες σκληρές σκηνές από βουλή και απεργίες και πορείες και … …. Ενώ αν είχε τηρηθεί ο προγραμματισμός θα είχαμε αποφύγει όλα αυτά. 🙂
  Μετά τιμής Υ.Ι. (*)

  (*) Υπερήφανος Ιδεοληπτικός

 203. spyridos said

  Ολοι οι δεξιούληδες μας τα έκαναν τρίδιπλα ένα μήνα και κάποιους δεν τους τους πείραξε καθόλου.
  Μόνο όταν φάνηκε μετά από σκληρή ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ προπαγάνδα 6 εβδομάδων ότι όλα αυτά ήταν ψέμματα και κάποιοι τόλμησαν να μιλήσουν εναντίον του ρατσισμού εμφανίστηκαν οι ακροκεντρώοι να καταδικάσουν και τις δύο πλευρές. Βρε ουστ.
  Σιχάθηκα να διαβάζω για τη βρωμιάρα τη Φιλιππινέζα που ήταν επικίνδυνη και τη σκότωσε ο Πιλότος Πιλότου.
  Βρε ουστ ξανά. Μπάμπης Αναγνωστόπουλος λέγεται και είναι επικίνδυνος.
  Χριστιανούλης , Ημεδαπός , Παιδεραστής και Γυναικοκτόνος

 204. Μαρία said

 205. Γιάννης Ιατρού said

  202: Γειά σου ρε Μήτσο λεβέντη. Σωστές οι σκέψεις σου. Το μνημόσυνο δεν πιστεύω να ήταν επαρκής αιτία, λες να απεργούσε κανένας από τους Πουαρώ; 🙂 🙂 🙂

 206. Γιάννης Ιατρού said

  204: τα πήρε κι εμένα το μάτι μου… Σιχαμεροί 🤢

 207. Pedis said

  Όλα είναι πιθανά να τα πιστέψει ο δεξιοκάθικος. Κι ότι τον έδερνε η κοπέλα. Του τό ‘παιζε νταβατζής …

  Από τα Ιταλικά δεδομένα δολοφονιών του 2019, οι 8 στις 10 δολοφονημένες είναι περιπτώσεις γυναικοκτονίας (ο θύτης είναι από το οικογενειακό περιβάλλον ή τέως σύντροφος 3 στις 4 φορές και οι υπολοιπες περιπτώσεις αφορούν σεξουαλικά εγκλήματα ή/και συναφούς εκμετάλλευσης).

 208. Pedis said

  Ο Νικοκύρης έχει τα βρετανικά δεδομένα

 209. Μαρία said

  14 καταγεγραμμένες γυναικοκτονίες από τον Νοέμβριο του 2019
  Σημειώνουμε ότι στην Ελλάδα από το 2011 έως το 2020, έχουν ατύπως καταγραφεί 62 γυναικοκτονίες και 27 απόπειρες, ενώ όπως θα δούμε παρακάτω, κάθε μέρα 137 γυναίκες στον κόσμο δολοφονούνται από σύντροφο ή σύζυγο. Μόνο το 2020 στην Ελλάδα καταγράφηκαν δέκα γυναικοκτονίες, το 2019 οκτώ, ενώ το 2018 δεκατρείς. https://tvxs.gr/news/ellada/i-anatrixiastiki-lista-ton-gynaikoktonion-stin-ellada-tora-mporei-na-allaksei-o-nomos

  208
  Στη Γαλλία μέχρι προχτές ήταν 51 για φέτος.

 210. Pedis said

  # 209 β – Ποσοστό;

 211. Μαρία said

  210
  Ποσοστό επι του συνόλου των ανθρωποκτονιών; Δεν ξέρω.

 212. Pedis said

  Femicide: General definition

  Killing of women and girls because of their gender, which can take the form of, inter alia:

  – the murder of women as a result of intimate partner violence;

  – the torture and misogynist slaying of women
  killing of women and girls in the name of “honour”;

  – targeted killing of women and girls in the context of armed conflict;

  – dowry-related killings of women;

  – killing of women and girls because of their sexual orientation and gender identity;

  – the killing of aboriginal and indigenous women and girls because of their gender;

  – female infanticide and gender-based sex selection foeticide;

  – genital mutilation related deaths;
  accusations of witchcraft;

  -and other femicides connected with gangs, organized crime, drug dealers, human trafficking and the proliferation of small arms.

  https://eige.europa.eu/thesaurus/terms/1128

 213. Pedis said

  # 211 – Θα είχε ενδιαφέρον.

  Στην Ιταλία, ενώ ο ετήσιος αριθμός δολοφονιών παρουσιάζει μεγάλη μείωση τα τελευταία τριάντα χρόνια (6 φορές μικρότερος), το ποσοστό των γυναικοκτονιών (βέβαια) παρουσιάζει (μεγάλη) αύξηση (αναφορά για το τελευταίο στα τελευταία 15 χρόνια).

  Έχει ενδιαφέρον ότι το ποσοστό των δολοφονιών βρίσκεται στο 0.5 στις 100000 (εκατό χιλιάδες πληθυσμό), ενώ σε άλλες πολιτισμένες χώρες, στις ΗΠΑ φερειπείν, το ποσοστό είναι δέκα (!) φορές υψηλότερο. 🧐

 214. spyridos said

  Το 2018 στην Ολλανδία 30 γυναίκες δολοφονήθηκαν από τον (πρώην) σύντροφό τους από τις 43 δολοφονημένες συνολικά.

  Εδώ τα στοιχεία της Γιουροστατ σε απόλυτους αριθμούς και ανά 100 χιλ κατοίκους

  https://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/submitViewTableAction.do

  Η Ελλάδα δεν δίνει στοιχεία για τη συγγένεια θύματος – θύτη.

 215. Pedis said

  Το 2019 καταγράφηκαν σε όλη την επικράτεια (76) υποθέσεις ανθρωποκτονιών, από τις οποίες οι (24) έγιναν με κίνητρο τις προσωπικές διαφορές, ενώ το 2018 είχαν καταγραφεί (95) από τις οποίες οι (21) είχαν κίνητρο προσωπικές διαφορές. Επίσης διαπράχθηκαν (117) απόπειρες ανθρωποκτονίας, έναντι (124) που είχαν καταγραφεί το 2018.

  http://www.astynomia.gr/index.php?option=ozo_content&lang=%27..%27&perform=view&id=93706&Itemid=2425&lang=

  Αριθμός ανθρωποκτονιών (2019): 0.7/100000. Τους φάγαμε τους Ιταλούς!? Μπράααβο.

 216. Pedis said

  Ορθή επανάληψη του σχετικού λινκ της Ελλ.Αστυνομίας

  http://www.astynomia.gr/index.php?option=ozo_content&lang=%27..%27&perform=view&id=93706&Itemid=2425&lang=

 217. Pedis said

  # 214 – (εμένα τουλάχιστον) δεν (μου) δουλεύει το λινκ.

 218. Pedis said

  -> 216 – Μπα. Θέλει κοπυπάστωμα για να πάει στην ειδική σελίδα.

 219. spyridos said

  213

  Η Λετονία είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που τα ποσοστά κυμαίνονται γύρω στο 5/100.000 και νρ 1 λόγος ανθρωποκτονιών είναι οι οικογενειακές διαφορές. (Αλλά και Εσθονία, Λιθουανία πολύ ψηλά)
  Τι γίνεται εκεί; Τους έχουν μείνει τα ΑΚ στην αποθήκη; Δεν ξεστόκαραν ακόμη;

  Κι η Κύπρος κορυφή.

  https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/sdg_16_10/default/table?lang=en

 220. spyridos said

  Κι εμένα δεν μου δούλευαν τα λινκ της Γιούροστατ ώσπου απενεργοποίησα τον «uBlock Origin»

 221. spyridos said

  Βλέπω ότι επί ΣΥΡΙΖΑ 2015-2018 έπεσαν οι ανθρωποκτονίες στο μισό σε σχέση με 2010-2014.
  Δεν μας τα λέει καλά ο Χρυσοχουντίδης.

 222. Μαρία said

  213
  20% επι του συνόλου το 2019, που έχουμε και την τελευταία έκθεση του υπουργείου εσωτερικών για βίαιους θανάτους στα πλαίσια του ζεύγους. Για το ’20 δεν βγήκε ακόμα αλλά λόγω καραντίνας περιμένω αύξηση.
  βίαιοι θάνατοι 173, γυναίκες 146, άντρες 27. Επιπλέον 25 παιδιά.
  Αναλυτικά στο πεντέφι στο τέλος της σελίδας https://www.interieur.gouv.fr/Archives/Archives-des-communiques-de-presse/2020-communiques/Etude-nationale-relative-aux-morts-violentes-au-sein-du-couple-en-2019

 223. Μαρία said

  216
  Στα στατιστικά πρέπει να πας, πίνακας 23 http://www.astynomia.gr/images/stories/2021/files21/05062021statistika.pdf

 224. Pedis said

  # 219 – Τώρα, το λινκ δουλεύει.

  To ’18 στις χώρες της Βαλτικής 2 – 4 στα 100000. Παρουσιάζεται πτωτική τάση. Μα τι διάολο γίνεται εκεί πανω;

  Η ΜΒ με 0.14, Γερμανία 0.4 (με μικρή πτώση και οι δύο), η Ελλάδα 0.91 (αλλά με μεγάλη πτώση σε σχέση με το 2011).

  Παρατηρείται κάποια πτωτική τάση σε πολλές από τις χώρες της λίστας μεταξύ 2011-2018 …

 225. Pedis said

  # 222 – Θύματα γυναίκες 146 σε σύνολο 214 ανθρωποκτονιών. Το 76% των δολοφονιών με θύματα γυναίκες εντός του οικογενειακού ή κοντινού περιβάλλοντος. Δηλαδή 111 ανθρωποκτονίες γυναικών. Ήτοι 52% γυναικοκτονιών. Πα μαλ. Σε σύγκριση, η Ιταλική οικογένεια αποδεικνύνεται πιστότερη στις (κακές) παραδόσεις.

 226. Pedis said

  # 223 – To 2020 βλέπω 81 ανθρωποκτονίες έναντι 76 του 2019 -> # 215.

 227. Bob Dylan


  Oh, man is opposed to fair play
  He wants it all and he wants it his way
  Now, there’s a woman on my block
  She just sit there as the night grows still
  She say who gonna take away his license to kill?

 228. sarant said

  Και το βρετανικό λινκ:

  https://www.endviolenceagainstwomen.org.uk/femicide-census-reveals-half-of-uk-women-killed-by-men-die-at-hands-of-partner-or-ex/

 229. aerosol said

  Πάντως, πρόβλημα αυτές οι γυναίκες. Όλο πάνε και δολοφονούνται, και βρίσκουνε το μπελά τους τα καλύτερα παληκάρια.
  Και μετά διαμαρτύρονται κι από πάνω!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: