Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Πριν από 60 χρόνια: Ο Μποστ και η επίσκεψη της Τζάκι Κένεντι στην Ελλάδα

Posted by sarant στο 18 Ιουνίου, 2021


Tο ιστολόγιο αγαπάει τον Μποστ και του έχει αφιερώσει αμέτρητα άρθρα, σε πολλά από τα οποία θυμόμαστε (οι παλιότεροι) ή γνωρίζουμε (οι νεότεροι) γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας μέσα απο γελοιογραφίες του Μποστ. Στην αρχή, τα άρθρα αυτά είχαν γενικό τίτλο «Πριν από 50 χρόνια…», μετά «Πριν από 55 χρόνια…», αλλά τα χρόνια περνάνε και το ιστολόγιο συνεχίζει να εκπέμπει, οπότε πέρσι εγκαινιάσαμε μια νέα χρονολόγηση, τη σειρά «Πριν από 60 χρόνια». Το προηγούμενο, όγδοο σκίτσο της σειράς το δημοσιεύσαμε πριν από 15 μέρες -είναι εδώ.

Το σημερινό σκίτσο νόμιζα πως το έχω βάλει στο ιστολόγιο, αλλά δεν το βρήκα. Αν παρ’ ελπίδα πέφτω έξω και το έχω ήδη βάλει πριν από καμιά δεκαριά χρόνια, κάντε πως το ξεχάσατε.

Λοιπόν, τον Ιούνιο του 1961, η πρώτη κυρία των ΗΠΑ, η λαμπερή Τζάκι Κένεντι, επισκέφθηκε την Ελλάδα για 9ήμερη ανεπίσημη επίσκεψη, που περιλάμβανε επίσκεψη στην Επίδαυρο όπου παρακολούθησαν πρόβες, κρουαζιέρα στα νησιά, επίσκεψη στους βασιλείς στο Τατόι, στην κατοικία του πρωθυπουργού και στην Ακρόπολη, αλλά και παράσταση της Ιφιγένειας εν Αυλίδι στο Ηρώδειο.

Ο Μποστ αφιέρωσε δύο σκίτσα σε αυτό το σημαντικό κοσμικο-πολιτικό γεγονός, ένα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, στο οποίο η μαμα-Ελλάς υποδέχεται την υψηλή ξένη («Νιώθομεν χαράν πολήν αφιχθέντος Ζακελήν») και ένα μετά το τέλος της. Διάλεξα να παρουσιάσω το δεύτερο σκίτσο, αφενός επειδή το πρώτο δεν το έχω σε καλή ποιότητα και αφετέρου επειδή το δεύτερο δημοσιεύτηκε, κατά σύμπτωση, ακριβώς πριν από 60 χρόνια σαν σήμερα:

Όπως είπα, το σκίτσο δημοσιεύτηκε στις 18 Ιουνίου 1961, στην κεντρώα Ελευθερία με την οποία συνεργαζόταν ο Μποστ.

Ο Μποστ παρουσιάζει την Τζάκι να έχει γυρίσει και να αφηγείται, ενθουσιασμένη, τις πρώτες εντυπώσεις της στον Πρόεδρο Κένεντι, ο οποίος δεν την είχε συνοδέψει στο ταξίδι της (πράγματι, κατά τα σχεδόν 3 χρόνια έως τη δολοφονία του Τζον Κένεντι, η πρώτη κυρία έκανε βέβαια μερικα επίσημα ταξίδια μαζί του αλλά και μόνη της). Και καθώς έμεινε πράγματι στο Καβούρι και έκανε και κρουαζιέρα στα νησιά, ο Μποστ μέσω του Κένεντι προάγει σε νησί και το Καβούρι.

Θα προσέξατε ότι ο Κένεντι έχει πατερίτσες. Πράγματι, επί πολλά χρόνια βασανιζόταν από οσφυαλγίες και, τις μέρες που η Τζάκι βρισκόταν στην Ελλάδα, ειχε πάθει κρίση που τον ανάγκασε να χρησιμοποιεί δεκανίκια και να ματαιώσει κάποιες δραστηριότητές του. Γενικά ο Κένεντι βασανιζόταν από διάφορα προβλήματα υγείας στη ζωή του, αλλά, όπως ξέρουμε, δεν του στοίχισαν αυτά τη ζωή.

Από την επίσκεψη στην Επίδαυρο

Η Τζάκι εμφανίζεται να κρατάει κιλίμι, ενώ δίπλα της ένας πιτσιρίκος κρατάει τσολιαδάκι. Αν πρόκειται για τον γιο τους, υπάρχει προφανής ανακολουθία, που βεβαια την εποχή εκείνη θα ήταν, νομίζω, πολύ πιο φανερή: διότι βέβαια ο Τζον Κένεντι ο νεότερος γεννήθηκε τον Νοέμβριο του 1960, οπότε την εποχή του σκίτσου δεν είχε κλείσει τους 7 μήνες. Εκτός αν πρόκειται για κανένα ανιψάκι της Τζάκι, αφού στο σχετικό ταξίδι τη συνόδευε η αδελφή της και φίλοι της.

Στα ρεπορτάζ των εφημερίδων της εποχής διαβάζουμε ότι η Τζάκι Κένεντι στην Ύδρα γευμάτισε στη βίλα Χαραμή («του καθηγητή της οφθαλμολογίας και φίλου του προέδρου της κυβερνήσεως») με αστακό και ψάρι στη σχάρα, γι’ αυτό και ο Μποστ βάζει τη Τζάκι να λέει ότι «έγινε Χαραμηφάις».

Ο (Δημ.) Χέλμης, που επίσης αναφέρεται, ήταν ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας. Μαζί του και με το ζεύγος Καραμανλή, η Τζάκι είχε επισκεφτεί το νυχτερινό κέντρο Αστέρια, όπου χόρεψε μέχρι αργά. Το ότι η Τζάκι ζήτησε από τον Χέλμη να της βρει οικόπεδο στο Καβούρι δεν είναι εύρημα του Μποστ, το έγραψαν οι εφημερίδες (στις 15/6). Βέβαια, ο Μποστ δεν μπορούσε να αφήσει την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη και ρίχνει σπόντα για τα «βραχώδη οικόπεδα» του Καραμανλή στη Φιλοθέη.

Η αναφορά στον «πεθερό της Γκρέις» εννοεί τον πρίγκιπα Πέτρο του Μονακό, τον πατέρα του Ρενιέ (και άρα πεθερό της Γκρέις Κέλι) ο οποίος βρισκόταν επίσης στην Αθήνα τον ίδιο καιρό και ήταν προσκεκλημένος στην πρεμιέρα της Επιδαύρου που θα δινόταν σε λίγες μέρες.

Και βέβαια, αφού τόσοι πρίγκιπες και βασιλιάδες κυκλοφορούσαν στην Ελλάδα, η Τζάκι καταλήγει στο συμπέρασμα: Αρα ζώντες βασιλιάδες στων ελληνικών μερών / μεταφέρω αποδείξεις ότι ζουν ευημερών». Όπερ έδει δείξαι!

Τέλος, θα προσέξατε ότι ο Τζον Κένεντι υπογράφει (ανάποδα) «Μποστ» στο χαρτί πάνω στο γραφείο του.

Χάρη στα θαύματα του Διαδικτύου, μπορούμε να δούμε όχι μόνο φωτογραφίες από την επίσκεψη της Τζάκι Κένεντι, αλλά και βίντεο -ένα σύντομο απόσπασμα από «επίκαιρα», από τα αρχεία της British Pathé:

Advertisement

66 Σχόλια προς “Πριν από 60 χρόνια: Ο Μποστ και η επίσκεψη της Τζάκι Κένεντι στην Ελλάδα”

 1. LandS said

  Καλό αλλά λίγο.
  Ευτυχώς δηλαδή γιατί χτες βράδυ με πήρε ο ύπνος σχετικά νωρίς και το πρωί ξύπνησα πολύ νωρίς και τώρα είμαι κουδούνι.
  Πάω να την κάνω

 2. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ για το πρώτο σχόλιο.

  Θα τα πούμε το απόγευμα μάλλον, έχω ταξίδι.

 3. Εις μνήμην.
  Συμπτωματικά ήμουν Ουάσιγκτον την ημέρα του θανάτου της, αλλά δεν μου πήγε στο νου να πάω Άρλιγκτον.
  Καλημέρες.

 4. Alexis said

  Καλημέρα.
  Με ξένισε λίγο αυτό που λέει ο εκφωνητής στο βιντεάκι: «Οι πρώτες κυρίες Αμερικής και Ελλάδας, Ζακλίν Κένεντι και βασίλισσα Φρειδερίκη…»
  Αποκαλείται «πρώτη κυρία» η βασίλισσα; Αυτός κανονικά δεν είναι τίτλος για την σύζυγο του πρωθυπουργού; (ή του προέδρου της δημοκρατίας σε προεδρική δημοκρατία τύπου Γαλλίας π.χ.)

 5. dryhammer said

  4. Τότενες, αν ο εκφωνητής έλεγε άλλη για πρώτη κυρία της Ελλάδος πλην της Φρίκης, θα έκανε το επόμενο σπικάζ σε αγώνα μεταξύ σκορπιών και εχιδνών εις ερημόνησον.

 6. ΣΠ said

  4
  Πρώτη κυρία αποκαλείται η σύζυγος του αρχηγού του κράτους, ο οποίος τότε ήταν ο βασιλιάς. Είναι γεγονός πάντως ότι δεν συνηθίζεται να χρησιμοποιείται στις περιπτώσεις που ο αρχηγός του κράτους δεν είναι εκλεγμένος.

 7. Alexis said

  #5: 😆 😆 😆

 8. ΣΠ said

  Το προηγούμενο, έκτο σκίτσο της σειράς το δημοσιεύσαμε πριν από 15 μέρες -είναι εδώ.

  Ξέμεινε από το κοπιπάστε, όπως και στο προηγούμενο. Το προηγούμενο είναι το όγδοο.

 9. Νομίζω πως οι εστεμμένοι δεν πρέπει να αναφέρονται συλλογικά («…οι πολιτειακή και πολιτική ηγεσία…», «…οι πρώτες κυρίες…») αλλά ανεξάρτητα και σε πρώτη σειρά. Θα έπρεπε να είναι (όπως θυμάμαι από τότε) «η Α.Μ. η Βασίλισσα της Ελλάδος και ο, η, κ.λπ.».

 10. Πω, πω… το άνοιξα κι εγώ το βίντεο. Είναι εντελώς αγράμματος ο ξένος εκφωνητής.

 11. Αλλά, βέβαια, το βλέπω από ελληνόγλωσση πλευρά της εποχής.

 12. LandS said

  4
  Η First Lady είναι ένας «θεσμός» αποκλειστικά των ΗΠΑ. https://www.nps.gov/fila/learn/historyculture/first-lady.htm και δεν υπάρχει κάποιος νόμος που να προβλέπει ρόλο, αρμοδιότητες κλπ.

  Φαντάζομαι ότι οι άποικοι, συντριπτικά οι πιο πολλοί Βρετανοί (κατά κύριο λόγο), Ολλανδοί και Γερμανοί συνηθισμένοι να είναι υπήκοοι κάποιου βασιλιά ήθελαν κάτι σαν sovereign’s consort για τον δικό τους Αρχηγό, έστω και αν αυτός είναι πλέον αιρετός. Να αναλαμβάνει φιλανθρωπίες κλπ.

  Φυσικά, ο ρόλος αλλάζει περιεχόμενο με τα χρόνια.
  A director of social affairs, presidential liaison, symbol of strength, policy advocate, political reformer, keeper of «the People’s House,» partner, and confidant, the First Ladies of the United States have taken on numerous roles throughout American history. As the cultural milieu shifted, so did the expectations and responsibilities of a first lady.

  Η προσφώνηση ( ; ) που χρησιμοποιεί ο εκφωνητής του Pathé είναι επειδή πρέπει να του ερχόταν κάπως μακρύ το the First Lady and the Queen και κάπως δύσκολο να ειπωθεί. Για τους Βρετανούς μια Βασίλισσα προηγείται της Πρώτης Κυρίας, αλλά οι ΗΠΑ είναι πολύ (και λίγα λέω) σπουδαιότερες της Ελλάδας. Βρήκε λοιπόν μια συμβιβαστική λύση (δεν θα έψαξε και πολύ).

  Το κακό είναι ότι ενώ ο Λευκός Οίκος είναι η κατοικία του Προέδρου (και έχει δικό του προϋπολογισμό) και φαντάζει λογικό η Πρώτη Κυρία να επιμεληθεί των διακοσμήσεων ακόμα και εκτεταμένων όπως της Έληνορ, της Τζάκι (καλή ώρα), η Χίλαρι και η Μισέλ (όλες του Δημοκρατικού Κόμματος) χρησιμοποιώντας το μπάτζετ του Λευκού Οίκου, σε εμάς εδώ το Μαξίμου χρησιμοποιείται «είτε για την κάλυψη των αναγκών του είτε ως επίσημη κατοικία και γραφείο του εκάστοτε Πρωθυπουργού» όπως λέει και η σχετική ιστοσελίδα https://primeminister.gr/maximos-mansion, και δεν έχουμε συνηθίσει σε ρόλους διακοσμήτριας (διακοσμητικούς ναι) της συζύγου του Πρωθυπουργού, όσο υπέρκομψη και να είναι.

  Μάλιστα «δεν θα χρησιμοποιηθεί δημόσιο χρήμα». Τι λέτε; Αλήθεια; Το κόστος λοιπόν δεν χρειάζεται ούτε έγκριση, ούτε διαδικασία ανάθεσης, ούτε έλεγχος. Είναι προσωπική δαπάνη. Να σημειώσουμε όμως ότι οι προσωπικές δαπάνες των πολιτικών είναι εκτός «πόθεν έσχες». Λογαριασμός λοιπόν δεν θε δοθεί.

 13. nikiplos said

  Στη φωτό ο εκ δεξιών σωματοφύλαξ εκτός από τσαλάκα παντελόνι, έχει φουλ μπριγιαντίνη στα μαλλιά. Ημεδαπός μου φαίνεται… 🙂

 14. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  13# Αυτόν κοίταγα κι εγώ, μου θυμίζει κάποιον αμερικάνο ηθοποιό που παίζει ρόλους μαφιόζου ή κάτι τέτοιο.

 15. ΣΠ said

  Αν κατάλαβα καλά, αναφέρει κάποια κατάχρηση στην Τράπεζα Χανίων. Υπήρξε κάτι;

 16. ωραίος πάντα ο Μποστ, ωραίος και ο Μικ με το σχετικό με την κυρία άσμα…

 17. Και φυσικά θυμήθηκα την περιβόητη κραυγή «κιλίμι-α, χαλέ-α»

 18. Γιάννης Ιατρού said

  12 (τέλος): ..δεν θα χρησιμοποιηθεί δημόσιο χρήμα..
  Παραδείγματα:
  Ο ένας αγοράζει νέο VIP αεροπλάνο (Falcon 7X, ελαφρώς μεταχειρισμένο στη τιμή των 22 εκ. ευρώ αντί για 36 εκ. €, δωρεάν το παραχωρεί η Dassault, AN αυτό είναι μέσα στα αντισταθμιστικά oφέλη της αγοράς των Rafale 😎) το 4ο, για τις ανάγκες του και για να εξυπηρετείται όλος ο οίκος, οι γόνοι, οι κουμπάροι, οι «γνωστοί χορηγοί», προσώπατα γνωστά για την επιρροή τους (influencer στα νεοελληνικά😉 ) κλπ.).
  Η άλλη διακοσμεί κι ανακαινίζει το Μαξίμου που είχε να βαφτεί 16 χρόνια, αλλά τα πλήρωσε από την τσέπη της, λέει (…στο Architectural Digest ότι ο ΠΘ της έδωσε το ελεύθερο για την ανακαίνιση, υπό την προϋπόθεση να μην υπάρχει κόστος για τον ελληνικό λαό ..“He said, ‘You can do whatever you like, but it can’t cost the Greek state one penny,’”..🤩😂).

 19. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

 20. Γιάννης Ιατρού said

  13: Πφφφ, μπριγιαντίνη, πού ζούσες; ΜΠΡΙΓΙΟΛ ρε συ, άντε επειδή είσαι νέος, μετά το ΄70, BRYLCREEM που έγραφε κι ο συγχωρεμένος😥,

 21. Γιάννης Ιατρού said

  19: Εκεί στα Χανιά και τριγύρω πρέπει να έχει φωλιά από «επιτήδειους» που μιά ζωή (και βάλε) ζημιώνουν το δημόσιο, προς όφελός τους βεβαίως… 😉🙄

 22. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  19.
  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, 16-6-1961

 23. ΚΩΣΤΑΣ said

  «Μεγαλειότατε, εις ένδειξιν τιμής και ευγνωμοσύνης, σας προσφέρουμε τούτο το στεφάνι, πλεγμένο από λίγα τσιτσέκια που μαζέψαμε από τους αγρούς μας. Αιωνία σας η μνήμη.»

  Το αφήνω ως κουίζ, να δω ποιος θα μαντέψει περί τίνος πρόκειται. 😉

 24. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  ‘’…κε με διάδοχον κε πρίγκιψ εις αμάξη ανοικτόν
  είχα στα μαλιά μαντήλη, κόμπον δέσαντος σφικτόν.’’ https://www.bovary.gr/sites/default/files/styles/horizontal/public/2021-06/jackie-konstantin.jpg?itok=y80SAbpb

 25. Η επιγραφή «κιλίμι» στο κιλίμι μήπως παραπέμπει κι αυτή κάπου;

 26. voulagx said

  Αυτός στη φωτογραφία αριστερά της Τζάκυ δεν μοιάζει με τον Ιωάννη Βαρβιτσιώτη;

 27. spyridos said

  24

  στο Τουρκολίμανο στον Ιστιοπλοϊκό.

 28. dryhammer said

  26. Αυτόν μου θύμισε κι εμένα

 29. ΣΠ said

  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 14/6/1961
  «Εκ μέρους της βασιλικής οικογενείας προσεφέρθη ως δώρον εις την κ. Κέννεντυ τάπης χαρακτηριστικός της ελληνικής λαϊκής χειροτεχνίας. Εξ άλλου η κ. Κέννεντυ προσέφερεν εις την βασιλικήν οικογένειαν φορητήν πυξίδα, του τελευταίου αμερικανικού τύπου, …»
  http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin.asp?c=64&dc=14&db=6&da=1961

 30. Γιάννης Ιατρού said

  29: την πυξίδα (αργυράς επίχρυσου !!!, για να μην σκουριάζει προφανώς) για να βρούνε τον δρόμο τους 🙂 🙂 (έστω και επί ιστιοπλοϊκού…)

 31. @ 17 Gpointofview

  >>Και φυσικά θυμήθηκα την περιβόητη κραυγή «κιλίμι-α, χαλέ-α»…

  Πάει και έτσι «κιλίμϊα, χαλϊά»;

 32. spiridione said

  παστρικότερα αισθάνων, ξαπλοθείς στην αμουδιά
  Αυτό είναι αναφορά στο θέμα του Υψηλάντη, το σκίτσο προ 15 μερών.
  https://sarantakos.wordpress.com/2021/06/04/mpost60-8/#comment-740797

 33. Γιάννης Ιατρού said

  26, 28: Από τη φωτό έκοψα το πρόσωπο και το έψαξα λίγο σαν εικόνα, δεν απέφερε κάτι το ψάξιμο. Ο Ιωανν. Βαρβιτσιώτης είχε άλλο προφίλ, ιδίως στο σαγόνι κλπ.

 34. Γιάννης Ιατρού said

  33: Ωχ, διορθ΄βνω: το πρόσωπο 😉

 35. … ο Κένεντι … ειχε πάθει κρίση που τον ανάγκασε να χρησιμοποιεί
  δεκανίκια
  και να ματαιώσει κάποιες δραστηριότητές του. …

  Δεν ματαίωσε, βέβαια, κάποιους απ’ τους περίφημους λόγους που είχε προγραμματίσει, εξ ου και έμειναν στην ιστορία ως
  δεκανικοί

 36. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  8 Ωχ ναι, το διόρθωσα!

  19 Α μπράβο!

  23 Υποδοχή σε νέες χώρες;

  29 Α μπράβο, έτσι εξηγείται και η πυξίδα!

 37. # 25

  Μήπως είχε έρθει με αεροπλάνο της KLM ??

 38. # 31

  Οχι, στα γύφτικά ήτανε στάνταρ χαλέα όπως λένε τώρα από το ντατσούνι :αγοράζω παλιά πλυντήρια, παλιά θερμοσίφωνα, παλιά σόμπες…

 39. Πουλ-πουλ said

  26, 28, 33
  Βαρβιτσιώτης; Δεν είμαστε καλά, εγώ πάλι μόλις τον είδα σκέφτηκα, καλά τι δουλειά έχει ο Νάσερ με την Τζακυ, στο Καβούρι;

 40. Costas Papathanasiou said

  Καλησπέρα.
  Σταθερή αξία το ζωογόνο χιούμορ του Μποστ, εδεδειγμένο ιδίως για καιρούς θανατερούς και μεταλλακτικούς που μπορούν να μετατρέπουν και τα Γλυκά Νερά σε πικρά απόνερα.
  Το χειραγώγιμο μπόυ με το γκρικ σουβενίρ (που θα το θέλαμε ίσως νά’ναι και εκκολαπτόμενος φιλέλλην), μετά του οποίου ευπειθώς αναφέρει τις ταξιδιωτικές της εντυπώσεις στον Πλανητάρχη η Πρωτοκυρά, πρέπει όντως να ποζάρει ως ο Τζον τζούνιορ, όπως γενετικώς καταδεικνύεται εντόνως από τας ιρλανδικάς του φακίδας, ο οποίος έκανε το μοιραίο λάθος να γεννηθεί λίγο μετά την εκλογή του Πατρός ως προέδρου της κοσμοκράτειρας, εκτιθέμενος έτσι νηπιόθεν στα λοιμογόνα φώτα της Δημοσιότητας.
  Ωραία πλάκα και το καβουρονήσι (δοθέντος ότι το Καβούρι θα πρέπει να είναι το μόνο του είδους του που έχει και πολύ “ζουμί”), ειδικά αν το αντιδιαστείλουμε με το φτηνότερο ελληνικό νησί για διακοπές της εποχής μας (που είναι το πασίγνωστο coffee island).
  Η λευκή μπορντούρα μάς βάζει σε πειρασμό να περιγράψουμε εν είδει υποτίτλου ή περίληψης τη δική μας έμμετρη εντύπωση από την όλη εικόνα όπως:
  «Όπου Τζάκι από τζάκι/ σόι πάει το βασίλειο- για όσο όποιου φτωχού μπατζάκι/ καίγεται υπό ψεύτην ήλιο»
  (ή κάπως έτσι τέλος πάντων, ανατρεπτικά ανορθογραφημένη φυσικά).

 41. sarant said

  40 Νηπιόθεν, αλλά και τόσο μεγαλόσωμος;

 42. dryhammer said

  40,41. Στην Αμερική όλα είναι μεγάλα, εμείς υπερέχουμε μόνο στις μ…ψειρες (κατά το γνωστό ανέκδοτο).

 43. ΚΩΣΤΑΣ said

  36γ
  Κατα 50% μέσα έπεσες, Νικοκύρη.

  Περίοδος εμφυλίου, κάπου προς το τέλος. Ο Παύλος και η Φρείκη επισκέπτονται το μέτωπο, Δυτική Μακεδονία. Ειδοποιείται ξαφνικά ο Πρόεδρος του χωριού να ετοιμάσει υποδοχή και μια μικρή δεξίωση. Κάποιος του το ΄κανε λιανά, λίγα λουλούδια, ένα λογύδριο και κάνα τσιπουράκι στο καφενείο.

  Ο άνθρωπος, το μόνο που ήξερε από δημόσιες εκδηλώσεις ήταν η γιορτή για την 25η Μαρτίου που οργάνωνε ο δάσκαλος του χωριού. Μάζεψε λίγα λουλούδια, έφτιαξε στεφάνι, πήρε και το χαρτάκι που είχε δώσει ο δάσκαλος στο γιο του με τα λόγια για την κατάθεση στεφανιού στο μνημείο πεσόντων, άλλαξε το αρχικό «Αθάνατοι νεκροί…» το έκανε μεγαλειότατε και… τέλος.

  Το θέμα είχε συνέχεια και στο καφενείο. Ο μόνος ένστολος που εμφανιζόταν στο χωριό ήταν από κανένας χωροφύλακας. Όταν τσούγκρισαν με τον Παύλο του είπαν και την συνήθη ευχή προς χωρ/λακα.
  – Άντε και σ’ ανώτερα, μεγαλειότατε, κι αστυνόμος τώρα.

  Μου το διηγήθηκαν πριν χρόνια ως πραγματικό γεγονός. Όρκο δεν παίρνω.

 44. ΚΑΒ said

  >>πώς τα πέρασες Καβούρη κι άλλας νήσους της Ελλάς;

  >>προοάγει σε νησί και το Καβούρι.

  ΄Και στα αρχαία παρατηρούμε αυτήν την παράξενη χρήση του «άλλος» :

  Πλάτων, Γοργίας 473, d

  ὑπὸ τῶν πολιτῶν καὶ τῶν ἄλλων ξένων;

  Αριστοτέλης, Ηθικά Νικομάχεια 1103a,

  τὰς δ’ ἀρετὰς λαμβάνομεν ἐνεργήσαντες πρότερον, ὥσπερ καὶ ἐπὶ τῶν ἄλλων τεχνῶν·

 45. Alexis said

  #43: Το διηγόταν η μάνα μου. Περίπου έτσι, με κοινοτάρχη σε χωριό της Μακεδονίας. Της καθιαυτού βεβαίως βεβαίως… 🙂

 46. Spiridione said

  Ο ΚΒ’ τόμος του Μεσαιωνικού Λεξικού, μια ανάσα πριν από την ολοκλήρωση του μεγάλου έργου.
  Βέβαια μπορεί να θέλει 3-4 τόμους ακόμα
  https://www.greek-language.gr/greekLang/portal/blog/archive/2021/06/16/9637.html

 47. sarant said

  46 Μπράβο, πολύ καλό νέο. Να δούμε αν θα βγει και ονλάιν. Ναι, θα θέλει τουλάχιστον 3 τόμους ακόμα.

 48. Spiridione said

  47. Απ το 2012 έχουν να βγάλουν ονλάιν. 4 τόμοι.

 49. sarant said

  48 Σωστα….

 50. Triant said

  Δεν αντέχονται τα νούμερα!
  Δέκα περίπου μπάτσοι με αλεξίσφαιρα συνοδεύουν δεμένο πισθάγκωνα έναν άνθρωπο που είχε προηγουμένως ομολογήσει. Λές και είχαν πιάσει τον Παπά (λέμε τώρα) και φοβόντουσαν μήπως γίνει καταδρομική επιχείρηση να τον ελευθερώσουν. Μου θύμισε την αυτοκινητοπομπή που έφερε τα πρώτα εμβόλια. Πόσο πια ζουν για τα κανάλια;

 51. Γιάννης Κουβάτσος said

  50: Αυτά τα καθεστώτα βασίζονται στον εντυπωσιασμό του πόπολου μέσω της επίδειξης δύναμης.

 52. sarant said

  50 Καμιά δεκαπενταριά είναι

 53. Κιγκέρι said

  Μήπως για να μην τον λιντσάρουν;

 54. Triant said

  53 Παίζει κι αυτό, αλλά ο τρόπος που τον κρατάνε δεν συνάδει.

 55. J. Iatrou said

  Που είναι ο γιατρός-καλλιεργητής να δει μποστάνι-delux… 😇

 56. Λεύκιππος said

  50 Είναι εμβολιασμενοι….

 57. Γιάννης Ιατρού said

  18 είναι!! μετρημένοι 😂🙄, όλοι με μάσκα κανονική (εκτός από τον έναν πάνοπλο που τον κρατά, δεξιά, που φορά κάτι σαν ημιδιάφανο φερετζέ🤔). Η ΕΛΑΣ παρουσιάζει την διαλεύκανση σαν μεγάλη της επιτυχία, αλλά οι απόψεις περί αυτού διίστανται, μιας και τα κύρια πειστήρια ήταν δυνατόν να ανακαλυφθούν και να αξιολογηθούν πολύ νωρίτερα (π.χ. κινητό του δράστη με την εφαρμογή που μέτραγε βήματα, το έξυπνο ρολόι με σφυγμόμετρο του θύματος και πιθανώς και τα άλλα).

 58. Pedis said

  Η συνήθης παράσταση δημόσιας ισχύος και τρόμου. Η πρώτη για να ταυτίζονται οι χεζονταήδες «οικογενειάρχες», ο δεύτερος για όλους.

 59. dryhammer said

  Μετήχθη με τιμές αρχηγού κράτους…

  55. α)Το παλιό σκουπόξυλο καί στηρίζει καί εμπλουτίζει σε σίδηρο.
  β) Η συγκαλλιέργεια τούβλων και ντομάτας κρύβει κάποιο μήνυμα;

 60. Alexis said

  #57: Σιγά την επιτυχία! Όλοι (ή οι περισσότεροι τέλος πάντων) υποψιάζονταν ότι αυτός το έκανε. Ήταν θέμα χρόνου να βρεθούν τα στοιχεία.

 61. dryhammer said

  Κατ’ αρχήν δεν απέδειξαν κάτι αφού ομολόγησε. Κατά δύο, σύμφωνα με τους μπατσογλύφτες των καναλιών κλπ, η επιτυχία συνίσταται στο ότι έπαιξαν για πρώτη φορά το παιχνίδι του καλού και του καλού μπάτσου (ενώ ως τώρα έπαιζαν του κακού και του κακού μόνο).

 62. Γιάννης Κουβάτσος said

  Με τη σύγχρονη τεχνολογία και έχοντας στα χέρια τους από την αρχή τον κυρίως ύποπτο, μάλλον καθυστέρησαν να τον συλλάβουν. Ίσως ήθελαν να τεκμηριώσουν επαρκώς τις κατηγορίες, ώστε να μην τις καταρρίψει στο δικαστήριο κάνα τζιμάνι μεγαλοδικηγόρος.

 63. dryhammer said

  62. Κάτι τέτοιο σκεφτόμουνα κι εγώ, στη λογική του «φράγκα έχει, δε θα πάρει κάνα χασοδίκη, να μη μας κάνει ρόμπες» (αυτό φοβότανε, λες και… anyway)

 64. Γιάννης Κουβάτσος said

  63: Αυτός είναι ο λόγος. Και απ’ ό,τι διαβάζω, πιθανόν να υπάρξει πρόβλημα στον καταλογισμό του δόλου. Απέξω τα βλέπουμε όλα εύκολα και απλά, αλλά κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες παίζουν ρόλο τόσο στην καταδίκη ή την αθώωση όσο και στο ύψος των ποινών. Κάπως έτσι τη γλίτωσε ο Σίμπσον. Μου τα εξήγησε όλα αυτά ξάδελφός μου μεγαλοδικηγόρος, όταν του εξέφρασα τις απορίες μου για την «ολιγωρία» της αστυνομίας.

 65. dryhammer said

  Με δυο λόγια να «την δέσουν» και να μην τους την «ξελύσει» (που λέγαμε και τις προάλλες)

 66. Γιάννης Ιατρού said

  59ββ Εμ βέβαια (τζιπόντιος ευρεσιτεχνία👍), έτσι σπαταλιούνται τα τούβλα νομίζεις;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: